Västra Mälardalen - besöksmagasinet, 2020

Page 1

68 FULLMATADE SIDOR FÖR DIG SOM VILL UPPLEVA MER I KÖPING, ARBOGA OCH KUNGSÖR

DESSUTOM Historiska platser, vackra vandringar, spännande evenemang och mycket mer.

Visst nappar det I FINA FISKEVATTEN Roliga aktiviteter FÖR HELA FAMILJEN Lokalt mathantverk I TOPPKLASS

Fartfyllda äventyr

och sköna smultronställen


e r a m r ä n m o K Vi hjälper dig gärna med en detaljerad karta och var du kan hyra din cykel! Köpings turistinformation telefon 0221-256 55 tourist@koping.se


Välkommen till  Västra Mälardalen! ­ Glittrande sjöar och slingrande åar. Pampiga ekar och väna vit­sippor. Historiska spår och moderna avtryck. I Västra ­Mälardalen är det gott om kontraster – men nära till allt. I det här magasinet delar vi med oss av guldkorn i kommunerna Köping, Arboga och Kungsör. Häng med oss på en resa som kan dofta sommar och smaka nybakat, och där det alltid är nära till naturen. För vi bjuder såklart på en hel del natur­ upplevelser. Det blir såväl fiske som vandring och cykelturer. Ger du dig ut på någon av de turer vi tipsar om så har du förutom skön motion och vacker natur också chans till spännande stopp och en hel del historia. Att uppleva Västra Mälardalen blir aldrig ­krångligt – och det gillar vi. Det är nära till det mesta och enkelt att göra en tur till fots, i bil eller på cykel. Varför inte besöka en gårdsbutik?

Vill du åka och fika? Sugen på ett musei­besök? Inga problem – vi tipsar om platserna att besöka. Något som vi är extra stolta över är alla driftiga och kreativa människor som befolkar vårt Västra Mälardalen. Vi har träffat några av dem och i magasinet får du möta både mannen som byggde en sjö och kvinnan som skämmer bort sina kor. Läs och låt dig inspireras av storslagna drömmar och unik hantverksskicklighet. Och du, besök gärna några av våra infopoints eller turistbyråer eller om du vill ha ännu fler tips än dem du hittar i ­magasinet. Än en gång – varmt välkom­ men till Västra Mälardalen!

3


Guldkornen i Västra Mälardalen

Vad får man inte missa som besökare i Västra Mälardalen? Vi frågade de verkliga experterna: medarbetare på turistinformationerna i Kungsör, Köping och Arboga om vilka deras personliga favoriter är. Et voilà: en bucket list med nio omistliga stopp.

Lina Ekdahl, Kungsör

Stengärdets naturreservat är en både vacker och mäktig plats. Förutom att vandra en kort naturskön promenad får platsen mig att reflektera över tid, natur och människans korta stund på jorden. Den här platsen började få sin form för 8000 år sedan, när marken höjde sig ur istidshavet.

Amazing swedish fika hos Himmelsberga hembakt på Kungsudden, alltid med flera goda kak- och bullsorter på menyn. Mums!

Ett besök på Miniature Kingdom är ett måste om man besöker Kungsör. Här fascineras jag av detaljrikedomen på de många handmålade figurerna, landskap och förstås koordineringen av alla tåg och andra fordon går på miniatyrjärnvägen i den gamla Bleckkärlsfabriken.

4

Ellinor Gustafsson, Köping

Bil- och teknikmuseet har Sveriges kanske finaste samling av gamla bilar. Här finns märken som Bugatti, Panhard- Levassor, Cadillac och Bentley. Och en helt fantastisk vit Merecedez Benz SKK från 1929. Missa inte chansen att se dessa mästerverk med motor.

På Berättar­ bänken kan du slå dig ned och lyssna på en berättelse om Köpings historia, samtidigt som du blickar ut över det torg som 1889 stod i lågor. Efter du lyssnat kan du skapa din egen stadsvandring och lära känna staden med foldern ’’Stadsvandring i Köping’’.

Packa picknickkorgen och ta med hela familjen på en utflykt till Näs naturreservat. Det är en riktigt häftig naturupplevelse. Och för dem som vågar: passera trånggatan.

Tina Petersson, Arboga

Vid Stora Torget hittar du Västerlånggatan, Arbogas äldsta gata med bevarade sten- och trähus med medeltida källare. Många av gårdarna som tidigare var hantverks- och köpmannagårdar är idag privatbostäder, men på Västerlånggatan 1 är man välkommen att titta in och beundra den pittoreska utsikten.

Vackra Heliga Trefaldighets­kyrkan uppfördes under 1200-talet, ursprungligen som klosterkyrka för franciskanerorden. I början av 1500-talet skänkte Gustav Vasa klosterkyrkan som stadskyrka till Arbogaborna. Kyrkans ljuskronor i mässing sägs vara de största i Sverige.

Hjälmare Kanal mellan Hjälmaren och Arbogaån är Sveriges äldsta konstgjorda vattenled, ursprungligen byggd 1639 med nio handdrivna slussar. Vid Hjälmare docka finns ett besöks­ centrum med utställning och café.


Innehåll

38

Roliga aktiviteter som passar hela familjen

30

15

Små butiker som bjuder på stora smaker

Fiske för alla från skogstjärn till stadsmete

HITTA DITT EGET GULDKORN Medeltid, cykel eller shopping. Här finns något för alla smaker.

6

Modern riddare dragplåster på Medeltidsdagarna

11

Hitta till stora ekar och gamla kungaspår

43

Kul med kryssning på Hjälmare kanal

Besöksmagasinet Västra Mälardalen produceras av 365 Publishing AB i samarbete med kommunerna Arboga, Kungsör och Köping

Mil

PUBLISHER: ANDERS GIDLUND, 365 PUBLISHING REDAKTÖR & SKRIBENT: LENA BERGMAN, TEXTTUREN PRODUKTION: 365 PUBLISHING ANNONS & MARKNAD: KICKI ROSÉN, T. 021-450 64 43, KICKI.ROSEN@365PUBLISHING.SE OMSLAGSFOTO: JONAS BILBERG UPPLAGA: CA 20.000 TRYCK: PRINTALL UTGIVEN: 2020 DISTRIBUTION: MAGASINET DISTRIBUERAS VIA SVERIGES TURISTBYRÅER SAMT PÅ UTVALDA PLATSER I ARBOGA, KUNGSÖR OCH KÖPING. MAGASINET FINNS OCKSÅ SOM E-TIDNING OCH KAN LÄSAS PÅ ARBOGA.SE, KUNGSOR.SE SAMT VISITKOPING.SE. MED RESERVATION FÖR TRYCKFEL OCH ATT UTBUDET AV AKTIVITETER OCH BESÖKSMÅL KAN KOMMA ATT ÄNDRAS.

jömärkt

4041

0820 Trycksak

5


Gustav Normans häst heter Sissou och är en fransk camarague, en i Sverige ovanlig ras, men en vanlig riddarhäst. Att springa fort är det bästa Sissou vet!

FOTO: JONAS BILBERG

6


Modern riddare bjuder på häftig

sho

Gustav Norman är en av Sveriges främsta riddare. På sin idylliska gård utanför Arboga laddar han och hästarna för en fullspäckad riddarsommar. Höjdpunkten är förstås Arboga Medeltidsdagar i augusti.

V

arje år i augusti samlas Arbogabor och turister till en riktig folkfest. Till Arboga Medeltidsdagar kommer människor från när och fjärran för att handla, umgås, smaka, lyssna, göra och inte minst – för att titta på de fantastiska riddarspelen. Under fyra intensiva dagar ger Arboga Riddarna fem olika färgsprakande föreställningar. För Gustav Norman har Medeltidsdagarna i Arboga en särskild plats i hjärtat. Det var här hans riddarbana star­ tade – och nu vill han bjuda hemmapubliken på något alldeles extra. – Det ska vara häftigt att kolla på våra föreställningar! Det är mycket show, det är eld och det är explosi­ oner, säger Gustav.

Norman har genom åren uppträtt på hästryggen i såväl kilt och kavaj som i plåtrustning. – Wilhelm Erövraren är den karaktär som känns mest som jag. Fast det är extremt roligt att vara viking också, då får jag spela bad guy och det är en tacksam roll. Robin Hood är himla populär, framför allt hos barn. Det är ett av mina favorit­ spel, säger Gustav. – På förra årets Medeltids­ dagar i Arboga gjorde vi till och med en föreställning med cowboys. Vi hade byggt en tidsmaskin, och det var vilda västern med cowboys som kämpade mot riddarna. Vi visste inte om det skulle gå hem hos publiken, men vi fick faktiskt mer positiv respons än på flera år.

Från cowboys till Robin Hood Arboga Riddarna hör till Sveriges främsta riddar­ ensembler. Deras tornerspel är färgstarka teater­ föreställningar med häftig riddarkamp. Gustav

Hela familjen är med Arboga Riddarna ordnar riddarspel över hela ­landet. Förra året blev det över 40 föreställningar, så sommaren är en minst sagt hektisk tid för

>> Det ska vara h­ äftigt att kolla på våra före­ ställningar! Det är ­mycket show, det är eld och det är e­ xplosioner. <<

→ 7


GUSTAV NORMAN Familj: Frun Maria och barnen Sixten och Astrid Ålder: 34 år Bor: Almagården i Lunger utanför Arboga Gör: Hovslagare och riddare Intressen: Hästar! Äger sju stycken

8

FOTO: JONAS BILBERG

”Det finns hur mycket jobb som helst för en hovslagare. Det är en bra bas för hästverksamhet, men det är tufft att sko på heltid. Jag skulle gärna sko mindre för att spara på kroppen”, säger Gustav Norman.


GUSTAVS BÄSTA TIPS!

Kom hit vecka 32 när det är Medeltidsdagar i Arboga! Kommer du vid någon annan tidpunkt så är Hjälmaren mitt bästa tips. Både för naturen och för att det är en fin sjö att komma ut på. Om jag själv har en ledig helg på sommaren så är det vad jag gör.

MISSA INTE! Gustav Norman. Sedan många år bor han i idyllen Lunger utanför Arboga. – Jag trivs väldigt bra här! Arboga är en stad med historia och det är en trygg och bra plats för mina barn att växa upp. En förstående familj är en förutsättning för en eftertraktad riddare på turné. Därför är stödet från hustrun Maria viktigt. Hon är lärare till vardags, men är med och skriver manus till föreställning­ arna och syr mycket av de tidstypiska kläderna. Även Sixten åtta år och Astrid tre år går i ­pappas fotspår som vana riddarspelsbesökare. – Jag kom också in i det här redan som liten. Mamma och pappa var med på Medeltidsdagarna i Arboga med körhästar, och från jag var 12-13 år var jag med i Arbogakuskarnas riddarlek, berättar Gustav.

Idyll utanför Arboga Gustav fortsatte några år som riddare på amatör­ nivå, och han hann med ett år på Volvo innan han insåg att det krävdes ett annat jobb för att hinna med alla tornerspel. – Jag kom fram till att hovslageri är en bra bas för hästverksamhet. Det är ett tungt jobb men det har sin charm, säger Gustav. Sagt och gjort, nu har Gustav hovsla­ geri hemma på gården utanför Arboga. Här finns också ett alldeles nytt ridhus, där träning året runt ökar möjligheterna att ytterligare utveckla riddarföreställ­ ningarna. Det är en påtagligt nöjd Gustav Norman som i strålande solsken visar runt på gården. Från hönshuset hörs kackel, hundarna skäller välkomnande och i hagarna går hästarna i väntan på att få ikläda sig munderingen för nästa riddarspel. Idyllen är total. – Har du en gång hamnat här i Lunger så flyttar du inte härifrån!

>> Arboga är en stad med historia och det är en trygg och bra plats för mina barn att växa upp. <<

FOTO: JONAS BILBERG

”Det är bättre att minnas Ivanhoe från barndomen än att se filmen igen. Nu för tiden ser jag detaljerna med virkade brynjor och sprejade gummistövlar på fötterna. Kom vi rustade på det sättet till ett riddarspel skulle vi få vända och åka hem”, säger Gustav Norman.

Arboga Medeltidsdagar 5-9 augusti

Res flera hundra år bakåt i tiden under fem färgsprakande augusti­ dagar! Förutom att titta på r­ iddarna som kämpar rafflande tornerspel, så kan du också heja på kapproddare i Arbogaån och förundras över det myllrande folk­livet. I Ahllöfsparken och Kyrkparken är det medel­ tida marknad med gott om spännande upplevelser för barn. Det bjuds också på historiska vandringar genom Arboga, intressanta föredrag och konserter.

9


Signerad 1100-talskyrka Torpa kyrka ligger idylliskt på en höjd i charmiga Himmelsberga by. Kyrkan är riktigt gammal, det en av få kyrkor i Mellansverige som dateras till 1100talets tidigare hälft, missionstiden. Kyrkan är byggd i putsat murverk med sadeltak täckt av järnplåt. Något som gör Torpa kyrka extra speciell är att den tycks vara signerad av sin upphovsman. På den ursprungliga sydportalens reliefer finns nämligen en runskrift som lyder: ”Ödulf gjorde kyrkan”. Hur häftigt är inte det? Torpa kyrka är mycket vacker med kalkmålningar från olika tidsepoker. Här finns målningar från minst sex epoker, och i triumfbågen finns en bild på syndafallet som målades under 1400-talet. Kyrkans äldsta sak är dopfunten från 1100-talet.

Historisk

roadtrip i Kungsör

Historien har lämnat många spår efter sig i trakten kring Kungsör. Flera av dem är kungliga: precis som namnet skvallrar om så låg Kungsör flera svenska kungar mycket varmt om hjärtat. Häng med och upptäck n ­ ågra av de historiska platserna!

Drottning Kristinas ridbana På Jägaråsen precis norr om Kungsör hittar du Rundelborg, en liten labyrintliknande stensättning som också är känd under namnet Drottning Kristinas ridbana. I mitten av 1600-talet vistades drottning Kristina i Kungsör för att komma undan pesten som härjade i Stockholm, och då sägs det att hon använde stensättningen för att träna ridning. Strax intill labyrinten hittar du också den stenbefästa grund som är resterna av det jaktslott som Johan III påbörjade bygget av år 1580. Bygget avbröts och slottet färdigställdes aldrig, men grunden finns alltså kvar än idag. Men även om du studerar stensättningar i Drottning marken eller gamla grunder när du besöker Kristina Rundelborg – missa inte att höja blicken. Utsikten över Galten, Mälarens innersta vik, är nämligen magnifik härifrån.

10


FOTO: YLVA GRANATH

Pampiga gamla ekar Trakten runt Kungsör är rik på ekar, här finns faktiskt ett av de mest värdefulla ekbestånden i Europa. Några av de pampiga ekarna är upp till 500 år gamla. Att här finns så många stora gamla ekar beror dels på träden trivs på den gamla sjöbottnen, och dels att beståndet fick hjälp på traven under 1500- och 1600-talen, när Vasakungarna lät plantera ek för att tillgodose behovet av virke till båtbyggen. Vill du uppleva ekarna på nära håll kan du ta en promenad i Kungs Barkarö-området där inte mindre än 1 832 ekar har skyddats som naturminnen. Här finns även Älghagen, ett hagmarksområde med gamla ekar som är skyddat av riksintresse. På sommaren går djur i hagarna och om våren kan du ha picknick under ekarna i ett förtrollande vackert vitsippshav.

På Kungsudden trivdes kungarna Kungsör har växt fram på det område vid Mälarens strand där Gustav Vasa 1538 köpte sig en gård: kungsgården Kungsudden. På Gustav Vasas tid bestod kungsgården av 38 hela gårdar, sju torp och flera utjordar. Intresset för gården var stort och kungen vistades ofta i Kungsör tillsammans med sin familj och hov. Men den kung som älskade Kungsör allra högst var nog Karl XI. Han kom hit Gustav Vasa första gången 1672 och vistades sedan här så ofta han kunde. Kungen avskydde det flärdfulla hovlivet i huvudstaden, och ville i stället ägna sig åt jakt och fiske. Skogarna runt kungsgården var härliga jaktmarker med björn, älg och varg. År 1822 brann nästan alla byggnader på kungsgården ner. Idag återstår endast delar av fruntimmersbyggnaden, Karl XI som flyttats till grunden av den gamla kungsbyggnaden. Här finns idag ett café och hembygdsmuseum.

11


sjö

ggde y b m o s Mannen en egen Det handlar både om drömmar och om drivkraft. John Eriksson bygger inte bara en egen sjö utanför Köping, han skapar samtidigt en unik plats där människor kan njuta av vad naturen har att erbjuda.

N

är tillvarons hjul snurrar allt snabbare så gäller det att hitta andrum någon­ stans. Ett ställe där man kan stanna upp, njuta av nuet, tanka inspiration och ladda batterierna. Utanför Köping skapas just en sådan plats. Till Westmanna Camp kommer man för att koppla av, umgås, upptäcka naturen – eller för att fiska i sjön. För allt börjar i sjön. I John Erikssons alldeles egen sjö. – I hela mitt vuxna liv har jag fantiserat om att göra en egen sjö. Att skapa ett krypin i naturen där jag kan vara på mina egna villkor, säger John.

Extreme make over John hade länge letat efter rätt plats för sin sjö, och bitarna föll på plats när den gamla jordbruks­marken i ett skogsbryn precis på gränsen mellan Köping och Kungsörs kommun blev till salu. För tre år sedan köpte han marken och sedan dess har all hans lediga tid gått från att fantisera till att förverkliga drömmar. Nu har han grävt en sjö som sakta fylls med vatten, och han har skapat öar, uddar och stränder. – Det pågår en extreme make over här, men samtidigt känner jag inte att jag behöver stressa för att bli klar. Naturen kan jag inte snabba på och gräsfrö kräver sin tid, säger John.

”Den här platsen är en skön kontrast till ytligheterna i samhället. Här kan du känna dofter och höra fåglarnas sång. Enkel mat ute smakar bättre än avancerad mat inne. Det mesta blir faktiskt bättre här”, säger John Eriksson. Strax utanför Köping håller han på att skapa sitt paradis på jorden.

FOTO: JOHN ERIKSSON

12


FOTO: JONAS BILBERG

>> Här finns egentligen inga begränsningar, och nu ser jag framför mig ett ställe för att skapa fina upplevelser. Det här blir en base camp och en bra ­utgångs­punkt även för andra upplevelser i n­ aturen runt omkring. <<

JOHN ERIKSSON Ålder: 46 år Bor: Hallstahammar Familj: Fru och två döttrar Intressen: Fiske och natur. Dessutom förstärks många andra intressen tack vare det här projektet, som mat, inredning och lokalhistoria.

13


FOTO: JONAS BILBERG

>> Naturen skapar så många ­positiva värden. Jag är övertygad om att vi människor mår bra av att vistas utomhus. Folk som besökt campen tänker direkt lite annorlunda. Jag märker ganska fort att de går ner i varv när de kommer hit.<< Finns inga begränsningar Det är en mark med anor som John har valt att göra till sin. Förr passerade hästdroskor över gårdsplanen, och för 250 år sedan bodde en familj på åtta personer i det gamla soldattorpet. I dag är den timrade stugan en charmig del av campen, och ett av de hus som gäster kan övernatta i. Nere vid sjön håller John på att bygga det hus som ska bli samlingskök för gästerna. Här ska de kunna elda i kaminen, och tillaga och äta regnbågen eller kräftorna som fångats i den nyanlagda sjön. – I tanken började det här som en fiskecamp, men med tiden har jag svängt, för det finns så mycket mer än fiske att göra här. Här finns egent­ ligen inga begränsningar, och nu ser jag framför mig ett ställe för att skapa fina upplevelser. Det här blir en base camp och en bra utgångspunkt även för andra upplevelser i naturen runt omkring, säger John. Se naturens storhet Orden flödar ur John när han entu­siastiskt beskriver den livsdröm som håller på att ta form framför honom. Och han är allt annat än egoistisk i skapandet av sin drömplats: John vill inte hålla sin sjö för sig själv, utan han vill ge fler möjlighet att upptäcka denna perfekta plats på jorden, se naturens storhet och känna dess läkande kraft. – Naturen skapar så många ­positiva värden. Jag är övertygad om att vi människor mår bra av att vistas utomhus. Folk som besökt campen tänker direkt lite annorlunda: Jag märker ganska fort att de går ner i varv när de kommer hit. Här får man nya perspektiv på tillvaron, säger John Eriksson.

För två år sedan gjorde John en skiss hemma vid köksbordet som visade hur han tänkt sig sin drömsjö. Nu är han på väg att förvekliga alla detaljer.

14

Bildtext till John med en ruda.

För att skapa förutsättningar för lyckat fiske mäskar John i sjön.


Visst nappar det i Västra Mälardalen! Västra Mälardalen bjuder på riktigt bra och varierat fiske. Här finns två av S­ veriges största insjöar, Mälaren och Hjälmaren, och ­flera mindre sjöar och små skogstjärnar. Lägg därtill flera strömmande vatten, så förstår du att förutsättningar är fina för fritids­fiskaren i Köping, Arboga och Kungsör.

GLÖM INTE ­FISKEKORTET! I Mälaren och Hjälmaren är fisket fritt, men annars krävs fiskekort för att få fiska. Här kan du köpa fiskekort: Köpings Zoo Måltavlan i Kolsva Kiosken i Bernshammar Rasta i Arboga Munkens Bensin & Livs i Arboga Turistbyrån i Arboga För aktuella inköpsställen i Kungsör, sök på fiske på kungsör.se

FLUGFISKE I HEDSTRÖMMEN

FOTO: ISTOCKPHOTO

Barbro von Walden

Hedströmmen är ett vackert naturreservat med fint flugfiske vid Bernshammar norr om Kolsva. Att fiska öring här är både ett spännande fiske och en härlig naturupplevelse. Fiskekort köper du i den gamla Texacomacken i Bernshammar. I bensinmacken som blivit en liten kiosk har Barbro von Walden sålt fiskekort i 40 år. Och det är ett exklusivt fiske – inte fler än tio fiskekort säljs per dag. – Flugfisket i Hedströmmen är jättepopulärt. Jag har sålt fiskekort till australiensare och kanadensare, ja folk från hela världen har kommit hit för att flugfiska. För att vara säker på att få plats gör man därför klokt i att förbeställa fiskekort, säger Barbro von Walden. I kiosken säljs även fiskekort till andra sjöar, som regnbågsfiske i Krampen­ sjöarna och det populära gösfisket i Svansjön.

PUT AND TAKE I SUNDSJÖN Sundsjön är en skogstjärn några kilometer väster om Arboga som utvecklats till ett populärt put and take-vatten med flera utsättningar av regnbågslax och öring varje år. I Sundsjön fiskar du från land på spångar och bryggor. Fiskekort säljs på: Rasta, Munkens Bensin och Livs AB och Turistbyrån i Arboga.

15


FINT FISKE MITT I STAN Fredrik Bohlin och barnen Ida och Nils älskar att fiska – och de fiskar gärna mitt i stan i Arboga. Fredrik räknar utan vidare upp femton olika arter som man kan fiska i Arbogaån. Gädda, gös och abborre känner de flesta till, medan id och sutare är mer sällsynta. En trevlig tradition är vårens norsfiske i Arbogaån. I mitten av april kommer norsen upp hit för att leka, och i samband med det arrangeras Norsylingen. Då kan du på plats vid Arbogån följa norsfisket med klassiska håvbåtar och njuta av norsklämma med halstrad nors i tunnbröd.

FOTO: JONAS BILBERG

16


Plats för en fika Här i magasinet finns massor med tips på vad du kan göra och inspireras av i Arboga. Men glöm inte att varva ner bland upplevelserna - för här finns det alltid plats för en fika på något av stadens många härliga caféer.


Rysstenen

r e k c a n d V a r i v n g Västra Mälardalen i

Att vandra är ett enkelt sätt att komma nära naturen. I Västra Mälardalen finns både korta och långa vandringsleder att välja bland, och här har du har chans att uppleva såväl spår från istiden som vitsippor och drillande fåglar. Så knyt på dig ett par bekväma skor, packa termosen iKOLSVA en ryggsäck och häng med oss ut på vandring! Odensvi

TIPS! 1 Strömsholm

KÖPING

Smart app visar vandringar

Naturkartan är ett fantastiskt redskap för dig som vill vandra i Köping, Arboga och Kungsör. I appen hittar du utförlig information om alla vandrings­leder, plus massor av fler tips om ­naturområden, badplatser och andra smultronställen i Västra Mälardalens natur. Läs mer på naturkartan.se eller ladda ner appen.

Borgåsund

2

Sätra

KUNGSÖR 5

ARBOGA Hjälmare docka

4

Gunnarsökna

3 Notholmen

Lungers hamn

6

18

Hällarna

Herrfallet

STADSKARTAN

© Stadskartan AB 2020


1

Gammal pilgrimsled lockar Romboleden. En av Europas längsta pilgrimsleder startar i Munktorp strax utanför Köping och fortsätter hela vägen till Norge. Under medeltiden vandrade människor Romboleden för att komma till den helige Olavs grav i Nidarosdomen i Trondheim. Från Västmanland går leden vidare genom Dalarna och Härjedalen, över fjällvärlden och in i Norge. Riktigt så långt behöver den moderne pilgrimsvandraren inte gå, att hålla sig i Köpingstrakten räcker fint. Där är Romboleden lättvandrad oavsett årstid: På våren vandrar man längs nysådda fält, höstfärgerna är fantastiska och vintern bjuder på skön tystnad.

2

Vandra bland fåglar och gamla ekar Billingen. Billingen är en halvö i en av Mälarens innersta vikar, och en naturskön del av Strömsholms naturreservat. Den som vandrar Billingens trevliga naturstig får uppleva såväl urgamla ekar som drillande fåglar. Naturstigen är 4,8 kilometer lång och slingrar sig fram genom ljusa lövskogar och öppna betesmarker. Längs stigen finns informationsskyltar där du kan läsa om Billingens historia och natur. De första 300 meterna av stigen är gjord för att du ska kunna ta dig fram med rullstol till en trevlig utkiksplattform. Du har goda chanser att se olika sorters fåglar i Billingen. Dels Gärdsmyg finns det ett fågeltorn längs naturstigen, och vid fuktängen Stora Sumpen kan du bland annat se tofsvipor, gulärlor och enkelbeckasin. I skogsbrynet häckar också många fågel­arter, som bofink, gärdsmyg och lövsångare. Få naturmiljöer är så mäktiga som gamla ekhagar, och på Billingen finns gott om träd som är flera hundra år gamla. Kanske grodde några av dessa redan på 1600-talet när Karl XII som barn red omkring vid Strömsholms slott?

19


3

Fridfulla skogsdungar vid Hjälmarens strand Gökriksudden. Längs med Hjälmarens strand ligger naturreservatet Gökriks­ udden. Här vandrar du på stigar genom fridfulla skogsdungar med vacker lövskog. Under våren visar sig reservatet från sin allra bästa sida. Då slår björklöven ut, hasselbuskarna blommar och marken fylls med ett hav av vitsippor, blåsippor, vårlök och svalört. Det finns två slingrande stigar att följa genom lövskogen. Båda stigarna leder ner till Hjälmaren där du kan sätta dig ner för att fika och blicka ut över sjön. Vid strandkanten trivs också bävrarna, med lite tur kanske du får syn på någon av dem!

4

Perfekt för naturintresserade nybörjare Stengärdet. För ungefär 8 000 år sedan började åsen vid Stengärdet, strax söder om Kungsör, att höja sig ur istidshavet. Kraftiga vågor slog mot åsen och sköljde bort all sand och smågrus. Kvar blev ett klapperstensfält: en matta av sten där havet slipat stenarna till släta rullstenar. Idag är Stengärdet ett naturreservat med en två kilometer vandringsled som lämpar sig väl för naturintresserade nybörjarvandrare. Du vandrar över mattan av mjukt slipade stenar, under höga tallar och genom en trolsk granskog. Längs med stigen kan du se källor med glasklart vatten och en gammal fångstgrop för vargar. Här finns också en rastplats som passar utmärkt för en medhavd fikakorg.

20


5

Lång och omväxlande led Kungsörsleden. Den som är sugen på en lite längre vandring kan gå Kungsörsleden. Den är 25 kilometer lång och går genom Kungsörs närnatur. I norr går leden genom det mälarnära bördiga jordbrukslandskapet och passerar där både ekhagar, strandängar, gravfält och hagmarker. I söder är landskapet med skoglikt med små gårdar här och där. Leden följer en bäck som rinner ut i Arbogaån. Det finns badplatser och båthamnar längs leden, och rastplatser där man kan grilla. Vi rekommenderar två ställen att börja sin vandring, antingen vid Lockmora friluftsgård eller vid Kungsudden. Leden är i första hand en vandringsled men den går även att cykla om man är beredd att lyfta cykeln över stättor och staket på några platser.

6

Upplev natur, kultur och historia Herrfallet. På en udde i Hjälmaren ligger Herrfallet, och här finns ett naturreservat med en fyra kilometer lång ­vandringsled. Du vandrar genom lövskog, tallskog, gamla åkermarker och längs med sandiga stränder. Om du har tur kan du höra rördrommens karakteristiska tutande från Hjälmarens vassområden. På flera skyltar längs leden kan du lära dig mer om Herrfallets natur, kultur och historia, och läsa några spännande sägner från området. Förutom vandring lockar Herrfallet även med en populär camping och badplats där du kan stanna till efter ­vandringen. Här finns en stor lekplats, minigolf och härliga grönytor för lek och spel, och du kan hyra trampbåtar, kanot och roddbåt här.

21


m a s ma v i r T

turer

ATT TRAMPA TILLSAMMANS

22

FOTO: JONAS BILBERG

Upptäck Västra Mälardalen från cykelsadeln! Det här är tre lättcyklade turer med utgångspunkt i Köping, Arboga och Kungsör. Turerna passar fint att cykla tillsammans med en vän eller med hela familjen, och det finns mycket att både se och göra längs vägen.


Östra cykelleden – vackra vyer runt Kungsör Cykelturen i Kungsör startar på klassiskt historisk mark vid den gamla kungsgården Kungsudden. Härifrån utgår Kungsörs ­östra cykelled, en 33 kilometer lång led på både grus- och asfaltvägar.

1

Den första delen av cykelleden tar dig genom de sjönära delarna av Kungsör och bjuder på många vackra vyer över Mälaren. Efter drygt tre kilometer passerar du Skillinge. Cyklar du en varm och solig dag så tipsar vi om att trampa genom bebyggelsen till badplatsen Skillingeudd för ett svalkande dopp vid den fina sandstranden.

2

Efter badet fortsätter cykelturen längs järnvägen över bördiga åkrar fram till charmiga Himmelsberga by. Här ska du inte missa Torpa kyrka! Den dateras så långt tillbaka som till 1100-talet. Stanna till för att titta på dopfunten som är från 1100-talet och de fina valvmålningarna från 1400-talet. Det som gör Torpa kyrka extra märklig är att den är en av få kyrkor som tycks vara signerad av sin upphovsman. På den ursprungliga sydportalens reliefer finns en runskrift som lyder: "Ödulf gjorde kyrkan".

3

Efter det spännande historiestoppet fort­sätter cyklingen genom ett öppet kulturlandskap. Betande får och hästar är trevligt sällskap längs _vägen. Vid Torpsten kan det vara dags för en ny paus. Parkera cykeln för att ta stigen som leder till den gamla fornborgen och njut av den vidsträckta utsikten över Torpaslätten. Har du matsäck med intages den med fördel här.

Mälaren 250

KUNGSUDDEN SKILLINGE

KUNGSÖR

1

4

TORPA KULTURLANDSKAP

2

E20

KARL XI:S PROMENAD

MALMBERGA SKANS LOCKMORA 50

5

HÖGHÄLL LOCKMORA SKANS

HOGSTA MOSSE

Efter Torpaslätten blir åkrarna mag­ rare och skogarna vidare. Cykelleden går ­mellan Slottsbergets tallskogs­ klädda hällmarker och Björshägrans KUNGSBERGET myrmarker. Vid väg 56 går den nära Stengärdets naturreservat som lockar med klapperstensfält och klara källor i urskogsmiljö. Den sista delen av vår cykeltur följer Köpingsåsen, som bjuder på fina bärmarker och ströv­ 3 TORPSTEN vänlig skog. Varför inte göra ett TORPUNGA/ fågelskådningsstopp också!? UVBETRGET UVBERGET Här trivs nämligen den sällsynta ­backsvalan, som häckar i grustagens sandiga branter.

SLOTTSBERGET / BJÖRSHÄGRAN

4

5

Cykelturen närmar sig slutet. Innan du ­kommer fram till Kungsör kan du vila benen en stund vid Lockmora friluftsgård. Här finns grillmöjligheter och chans att fylla på vattenför­ rådet innan du trampar tillbaka till Kungsudden.

STENGÄRDET

23


FOTO: ULF HUETT

Lilla turen till Kolsva – omväxlande cykling i Köping Vi börjar cykelturen strax utanför stan, vid ­fornlämningen Ströbohög. Härifrån utgår den ­ 28 kilometer långa Lilla turen till Kolsva. En bra u ­ ppvärmning inför cykelturen är kanske att k­ lättra upp på Ströbohög? Underbar utsikt över det omgivande landskapet ­utlovas i så fall.

1

När vi tittat oss mätta på utsikten är det dags att trampa iväg, och vi gör det på den gamla järnvägsbanvallen, KUJ-banan, upp mot Kolsva. Den är inte bara är rak, utan även lätt­ cyklad. Järnvägen mellan Köping och Uttersberg byggdes för att underlätta transporterna från järnbruken i Hedströmsdalen till Köpings hamn. Den invigdes 1866 och drygt 100 år senare rullade här det sista godståget.

KOLSVA GUTTSTA

4

me

m

Efter ett tag passerar KUJ-banan Malma Kyrka, en vacker gråstenskyrka från 1300-talets början. Här finns både en dopfunt av gotländsk sandsten och vackra takmålningar att beskåda. Dessutom bord och bänkar lämpade för en paus och kanske påfyllning av vattenflaskan.

H edstr ö

2

GUTTSTA BRYGGERI

n

TORP

5 RISTORP

3

3

När du kommit närmare Kolsva kommer du till rastplat­ sen Tyskbron. På informationstavlan här kan du läsa både om tidigare stickspår och om det gamla dragloket Lotta.

BACKSTALUND

4

Vår cykeltur fortsätter längs Guttstavägen, förbi bryggeriet, och snart är vi framme i Kolsva, där du kan stanna för att fika, äta eller kanske fylla på picknickkorgen. Kolsva är ett genuint brukssamhälle och vid bruksområdet och Herrgårdsallén är den gamla miljön bevarad och levande. Kohlswa Jernverk grundades 1641 och Kohlswa Herrgård uppfördes under 1600-talets sista år. Här har både kungar och patroner vistats vid jakter och överläggningar.

5

Efter ett skönt stopp är det dags att styra kosan åter mot Köping. Det gör vi längs den gamla Brovägen, som med sina smala kringeli­ krokiga kurvor är riktigt rolig att cykla. Vägen följer Hedströmmen och du passerar små byar som Lersta och Hörnberga. I kohagarna vid Bollströ finns inte bara kreatur utan även fornminnen. Vid Bro Kyrka övergår asfalten till knastrig grusväg och sedan är du tillbaka i Köping.

24

MALMA KYRKA

2

BOLLSTRÖ HÖRNBERGA

JÖRLÖ FROSTA

250

1

STRÖBO HÖG

LERSTA E18

BRO KYRKA

KÖPING ULLVI


FOTO: ULF HUETT

PACKA ­PICKNICKKORGEN Ingen cykelutflykt utan fikapaus och medhavd picknick passar bra på färden. Här bjuder vi på tips till en välfylld picknickkorg:

□ Varm och kall dryck □ Något gott hembakt □ Smörgåsar med favoritpålägg

□ Ost och kex □ Matig sallad □ Färdigstekta pannkakor □ Jordgubbar eller fruktsallad

□ Tallrikar, glas och bestick □ Vacker duk att ställa maten på

□ Filt att sitta på □ Badkläder och handduk □ Kortlek eller korsord är bra tidsfördriv i en cykelpaus. Eller så ligger du bara på rygg och tittar på molnen som blåser förbi!

För den som vill handla delikatesser till cykel­utflykten är Hatz Deli i Köping eller Anns Ost i Arboga två bra tips. Här finns många lokala speciali­teter som garanterat smakar gott i det fria!

TIPS!

25


Ramstigen – cykla gammal häradsväg i Arboga En trevlig cykeltur med utgångspunkt i Arboga är att följa den gamla häradsvägen mot Örebro: Ramstigen. Turen bjuder på 17 kilometer med o ­ mväxlande cykling och trivsamma stopp.

1

Från Västerbron i Arbogas utkant går Ramstigen längs Arbogaån. Strax utanför Arboga passerar du Engelska parken på höger sida. Här finns ingen skylt, men är du uppmärk­ sam nog att se parken så är den väl värd ett stopp. Parkera cykeln en stund och gå den char­ miga slingan genom bokskogen längs vattnet.

E18 E20

RÖFORS

2

2

Tillbaka i cykelsadeln passerar du så småningom över E18 och cyklar vidare mot Röfors. I Röforsbacken går det kraftigt neråt och vi passar på att vila ben som är lite trötta av allt trampande.

3

4

26

3

JÄDERSBRUK

BRU GODBY

4 249 Arboga

KALKUGNSBERGETS NATURRESERVAT

ån

1

ARBOGA

ÄLHOLMEN

ÖKNA

Cykelturen fortsätter en liten bit längs Fellingsbrovägen innan du svänger av mot ­Jädersbruk. Här finns mycket både att se och göra, så parkera cykeln ett tag och se dig om­ kring i den historiska bruksmiljön. Jädersbruk har anor från 1500-talet, då Gustav Vasa grun­ dade Arboga vapenfaktori här. På sommaren är Jädersbruks museum öppet på söndagar. Råkar det i stället vara tisdag när du kommer hit så hamnar du kanske mitt i den välbesökta och omtyckta veteranfordonsträffen. På Jädersbruks herrgård finns en butik med ekologiska livsmedel och färger. På sommaren kan du också köpa egenodlade grönsaker här. Missa heller inte skulpturparken, där svenska och internationella konstnärer skapat fredsskulpturer av krigsmateriel. Efter att ett roligt stopp vid Jädersbruk är det dags att cykla tillbaka mot Arboga. Än en gång ansluter vi till Ramstigen och på vägen till Arboga passerar du faktiskt ytterligare en skulp­ turpark. Det är keramikerparet Kerstin Hörnlund och Gösta Grähs som har både keramikverkstad och skulpturpark i sin trädgård i Jädersholme. Är de hemma håller de öppet, så med lite tur blir det ytterligare ett stopp innan cykelturen avslutas.

JÄDERSBY

249

BRA

Keramikerparet Kerstin Hörnlund och Gösta Grähs har en skulpturpark i sin trädgård.


Tänk på det här!

Hjälm Var rädd om huvudet – använd hjälm när du cyklar. Pump Välpumpade däck gör cyklingen trevligare. Vatten Man blir törstig av att trampa!

Cykelturen går delvis längs idylliska Arbogaån.

Swedenbybike.com är en bra startpunkt för en cykel­ semester. Sweden by Bike paketerar och presenterar cykelturer i hela Sverige och här hittar du inspiration och tips på fina cykelområden och cykelpaketresor med boende och mat.

Hyr en cykel

Vid Jädersbruk finns både butik med ekologiska livsmedel och ett museum.

Ingen egen cykel? Inga problem! Här kan du hyra cykel: Y Arboga turistbyrå Y Rasta hotell, Arboga Y visitkoping.se Y Ekuddens camping, Kungsör

27


SOM MAR Ö P P ET JU N I-AUG U STI A LL A DA GAR 11-16

Här hittar Du ost till vardag och fest. Smaka Dig gärna fram till den ost Du vill ha. Du hittar även kex, marmelad, korv, oljor, vinäger, oliver och sötsaker m.m. Även presentkorgar och presentkort.

Öppet: ons-fre 10-18, lörd 10-14 Järntorgsgatan 3 ARBOGA • 073-7058456 • www.annsost.se

GÅRDSBUTIK MED CAFÉ & EGET CHOKLADHANTVERK Stort loppis • Inredningsdetaljer Presentartiklar • Konstutställningar

• VILTKÖTT • VILTKORVAR • RÖKT VILTKÖTT • LOKALA MATPRODUKTER

Öppet: Fredagar: 12-18 Lördagar 10-14 070-694 97 03 • ljungsgoa.se Ulknö 101, Köping • Följ oss på: @ljungsgoa

VÄLKOMNA TILL HOTELL GILLET

Ett mysigt hotell i lugn miljö längs Köpingsån. Här erbjuds en ”hemma-hos” känsla med trevlig personal & omsorgsfullt lagad mat. Under sommaren kan du avnjuta menyn på vår stora solvänliga uteservering www.gilletkoping.se 0221- 212 90

Öppettider under sommaren se hemsida eller facebook

070-574 30 58 • www.travarbo.se eller facebook.com

Ligger efter vägen mellan Medåker & Himmeta. Välkommna! Michaela & Larserik

Liten besöksgård på landet mellan Kolsva och Köping. Antikt, kuriosa, café, smådjur.

Öppet lördagar 27/6 - 15/8, kl 10-15 Skyltat från väg 250 vid Åsby Överberga Kilarna 7 076-054 15 06


Smakfulla små butiker

Gårdsbutiker på landet och delikatessbutiker i stan. I Västra Mälardalen finns många små butiker som erbjuder både noga utvalt sortiment och personligt bemötande. Hatz deli Välsorterat för den som älskar livets goda. Hatz Deli är en fräsch, trevlig och välsorterad delikatessbutik i centrala Köping. I butikens ostdiskar hittar du över hundra olika ostar, från svenska vällagrade hårdostar till dessertostar från hela Europa. Här finns allt från kända märkesostar till rena hantverk från små gårdsmejerier. I den välsorterade charkdisken finns charkuterier från olika delar av Europa, bland annat från små lokala tillverkare i Sverige. Förutom goda ostar och fina charkuterier handlar du här också delikatesser i form av oliver, marmelader och äppelmust.

Travarbo Gårdsbutik och Vilt Vilt kött smakar gott. Strax norr om Arboga ligger Travarbo Gårdsbutik och Vilt, en riktigt mysig butik i lantlig miljö som erbjuder varor i toppklass. Hit åker du för att ladda upp med korv och viltkött och annat smått och gott som lokalproducerat öl, mjöl, ägg och honung. I gårdsbutiken finns kött av vilt som köpts in från traktens jägare. Här hittar du bland annat rökt kött, grillkorv, prinskorv av vildsvinskött och väldigt god wurst gjord på hjortkött.

Köpings musteri Underbar äppelmust utan tillsatser. Köpings Musteri är ett litet musteri med en otrolig mångfald av unika drycker. I gårdsbutiken och hos flera återförsäljare runt om i Västra Mälardalen kan du handla buteljerat guld som torra Pia, kryddiga Pirella och många fler. Hos Köpings Musteri kan du även vara med på must- och ciderprovningar av äppel­ karaktärer du antagligen aldrig provat någon annanstans. Ett besök i äppelodlingen lockar också! Att åka på safari bland 6000 blommande äppelträd är en oförglömlig upplevelse.

TIPS! Gårdsbutiken i Smedby Nytt för i år. I ett gammalt sädesmagasin i Smedby norr om Arboga finns en helt ny gårdsbutik med riktigt fina råvaror. Här handlar du både här- och närproducerat. Äggen kommer från den egna gården, men i butiken finns även nötkött, korv, mjöl, ost, must, marmelader, te, kaffe, godis, knäcke, såser och majonnäs. Listan kan göras lång – och allt är av riktigt god kvalitet.

Matsafari i Västra Mälardalen Möt människorna bakom den lokala maten!

Den 23 augusti kan du besöka utvalda gårdar och gårdsbutiker i Köping, Arboga och Kungsör. Fika, smaka och handla med dig hem. Träffa grisarna och fåren och provsitt de stora traktorerna. Se allt ifrån småskaligt mathantverk till modern teknik i lantbruket. Läs mer på: visitkoping.se/matsafari

29


ost

m o t l l A

I LITEN BUTIK

Små ­specialbutiker är som ­riktiga ­smultronställen. På Anns ost i Arboga möter E ­ va Dahlén sina kunder med ett leende, och en rejäl smakbit ost.

FOTO: JONAS BILBERG

30


FOTO: JONAS BILBERG

På Anns ost finns över hundra olika sorters ost. Och sortimentet förändras allt eftersom, ofta efter kundernas önskemål och förslag: ”Någonting nytt måste man ha att erbjuda. Det är jättebra att mina kunder både tipsar om och frågar efter olika ostar”, säger Eva Dahlén.

I

ett gammalt blått trähus mitt i Arbogas medeltida stadskärna finns Anns ost. Dörrklockan plingar välkomnande när man kliver in i den lilla affären som bjuder på en lika omisskännlig som lockande doft av lagrad ost. Bakom ostdisken, som till bredden är fylld med ostar i all dess former och i överraskande färger, står Eva Dahlén. För snart sex år sedan tog hon över verksamheten när Ann Lindström, som gett namn till butiken, gick i pension. – Det är ett jätteroligt jobb! Jag brukar geni­ förklara Ann som kom på idén att starta en ostbutik i lilla Arboga. Hon skapade ett fantastiskt gott rykte som det gäller att jag förvaltar, säger Eva.

Stort sortiment Och nog förvaltar Eva det goda ryktet väl. Anns ost är en älskad Arbogabutik som lockar både stammisar och förstagångsbesökare, och såväl ostproffs som nybörjare. – Något som jag tycker är roligt är att alla ­åldersgrupper kommer hit. På Anns ost handlar alla, från ungdomar till väldigt gamla personer. Sortimentet på Anns ost är imponerande. Eva lockar med över hundra olika sorters ost. Det är hårdostar, kittostar och desser­ tostar, och det är ostar med såväl blå- som vitmögel och olika spännande smaksättningar. Till de absoluta storsäljarna hör den schweiziska hårdosten Gruyère och franska dessertosten Brillat Savarin. Färskost från Sörfennsta i Kungsör är den mest lokala osten i butiken, och den pastöriserade vitmögelosten Linnéa från Jürss mejeri i Sörmland är en av Evas personliga favoriter. Vid anblicken av alla ostar är det lätt att drabbas av besluts­ ångest. Men Eva bistår gärna med förslag – och en smakbit.

– Det är ju lite av poängen med en liten butik, att man får provsmaka. Det kan man inte göra om man handlar på nätet, och det är synd när fack­ kunskap försvinner, säger Eva. Mer än ost Även om butiken är liten till ytan så ryms här mer än ost. Här finns även kex och marme­ lader som passar fint till ostbrickan, och du kan köpa både korv och godis, eller oljor i olika smaker, balsamico, tryffel och tapenade. Presentkorgarna och helgkassen med ett urval ostar är populära. Och bakom varje produkt som Eva köper in finns en medveten tanke. – Jag försöker ha sånt som du inte hittar på Ica eller Coop. Precis som det ska vara i en unik butik. Stort sortiment, sakkunskap och en smakbit – allt det får du på Anns ost. Inte undra på att kunderna vallfärdar hit.

>>Jag försöker ha sånt som du inte hittar på Ica eller Coop.<<

EVAS BÄSTA TIPS!

Missa inte idylliska Hjälmare docka eller unika Arboga Robotmuseum!

31


KARINS RECEPT FÖR EN GOD OST

gla da k

or

o

ch

lek

Ku

, p k a är k s n

Kommer den bästa mjölken från de mest bortskämda korna? Karin Jansson på Tvetalund tillverkar prisbelönt ost av mjölk från gårdens lyckliga kossor.

R

unt om i Västra Mälardalen finns flera producenter av småskaligt mathantverk. Med mycket kärlek, men helt utan tillsatser, görs här honung, korvar, marmelader och ostar. På gården Tvetalund utanför Köping bor Karin Jansson och hennes familj. Här i maken Hasses föräldrahem tillverkar Karin prisbelönta ostar med mjölk från gårdens kor.

>>Korna ger kanonfin mjölk. Bohuskullor är en fin ras med mjölk som funkar väldigt bra för ost. <<

Utrotningshotad lantras Karin Jansson har ägnat sitt yrkesliv åt kor. Hennes öde beseglades för snart 30 år sedan av en tidnings­ annons där djurskötare söktes till Kolsva herrgård. Det blev starten på en karriär bland kossor, och som avbytare inom lantbruket

32

hann Karin jobba på 63 olika gårdar i regionen innan hon sadlade om och blev egen företagare. Karriären som mathantverkare startade med pannkaksgräddning och bullar på Bondens egen marknad, och när Karin så småningom bestämde sig för att investera i kor ville hon hitta en annorlunda ras. Därför väcktes nyfikenheten när hon fick veta att en bonde i Enköping skulle sälja sina Bohuskullor, en utrotningshotad lant­ ras. Karin slog till och köpte alla korna, och på så vis kom Rosa, Belinda, Ester och Irma till Tvetalund. – Korna ger kanonfin mjölk. Bohuskullor är en fin ras med mjölk som funkar väldigt bra för ost. Det visste jag inte när jag köpte dem, jag hade ren tur, berättar Karin.


>>Det går egent­ligen inte att överleva på ett så här litet lantbruk, men jag gör det tack vare att jag vidareutvecklar mjölken… <<

FOTO: JONAS BILBERG

33


KARIN JANSSON Ålder: 52 år Bor: Tvetalund Familj: Make Hasse, sonen Hampus döttrarna Hanna och Jonna Intressen: kossor och mjölk

NYFIKEN? Vill du prova någon av Karins produkter så säljs de på m ­ arknader och via Reko-ringar. På Tvetalunds Facebooksida kan du se när och var.

Kosläpp på våren Med åren har Karin blivit en riktig kosommelier. Med hjälp av utbildning och erfarenhet smakar och testar hon olika sorters mjölk för att bestäm­ ma vilken produkt den passar bäst att förädla till. Hon gör yoghurt på Bellas proteinrika mjölk, med­ an Filippas mjölk blir till en toppen­ fin brie med mycket mjölksyrabak­ terier. Tillsammans med Inga-Lena Eriksson, kökschef och sommelier på Färna herrgård, håller Karin på att ta fram en än så länge hemlig produkt som ska tävla i nordiska mästerska­ pet i mathantverk. – Det går egentligen inte att överleva på ett så här litet lantbruk, men jag gör det tack vare att jag vidareutvecklar mjölken och säljer direkt till kund, säger Karin. I köket hemma på gården dukas surdegs­ bröd som sonen Hampus bakat fram, och till det smakar Karins mjukost alldeles ljuvligt. Det är fortfarande vinter och korna är inne i ladugården,

i väntan på vårens kosläpp. Sedan blir det glada kossor på grönbete, även om Karin berättar att när det regnar, då vill korna helst komma in. – De verkar tro att de är gjorda av socker. Jag har nog skämt bort korna litegrann, skrattar Karin. Flera olika produkter Men kanske är det så att kor som får en kram varje dag ger godare mjölk? I varje fall är Karins produkter både prisbelönta och uppskattade runt om i Västmanland. Hennes eldost (den svenska varianten av halloumi, garan­ terat fri från anti­biotika) är en riktig storsäljare. Hon tillverkar även hårdost, mögelost och färskost, hon gör ­ostkaka och vasslebröd. När någon av går­ dens tjurar slaktats blir det till köttlådor, korv och l­ everpastej. Dessutom tycker Karin om att ­experimentera, just nu testar hon att tillverka såväl kvarg som salami. – Det är så häftigt. Jag ska aldrig sluta jobba!

>> Det är så häftigt. Jag ska aldrig sluta jobba! <<

34

KARINS BÄSTA TIPS!

1. Glass och berså, glassparadiset utanför Arboga 2. Den mysiga ­stads­kärnan i Arboga 3. Den nya gårds­butiken i Smedby är v­ äl värd ett besök.


Fika i Västra Mälardalen

Att åka och fika är en av de allra enklaste utflykter du kan göra. Gott är det också! I Västra Mälardalen finns många mysiga ställen där man gärna stannar till för både kaffe och kaka. Nytt för i år är dessutom en guidad fikavandring.

TRE FINA FIK Himmelsberga Hembakt Hembakt i historisk miljö. Den anrika kungsgården Kungsudden i Kungsör har fått en ny hyresgäst. Det är Himmelsberga Hembakt som erbjuder hembakat fikabröd, smörgåsar och enklare luncher i en underbar miljö. Här kan du njuta av en god kopp kaffe och en fluffig bulle med underbar utsikt över Mälaren. Missa heller inte hembygdsmuseet en trappa upp.

Skeppshandelns stenugnsbageri Mycket god klass i White Guide. I ett av Köpings äldre kvarter ligger Skeppshandelns stenugnsbageri. Det började som ett kvalitets­ fokuserat surdegsbageri och har utvecklats till att också servera vällagad mat och hemgjord glass. Men fikat är fortfarande suveränt: här serveras bullar, biskvier och mazariner som smälter i munnen med riktigt gott kaffe.

Hå-Ges Här har bakats i över hundra år. I ett grönt trähus mitt i Arbogas mysiga centrum ligger Hå-Ges Bröd, som har anor tillbaka ända till 1894! Från början var Hå-Ges enbart ett bageri, men numera är det även ett omtyckt café med mysig miljö och goda bakverk. Här fikar du med fördel klassiska bakverk som Napoleonbakelser och hallongrottor.

Gå på fikavandring i Arboga

Gillar du att fika i mysiga miljöer? I så fall NYHET! finns nu en guidad vandring som gjord för dig. Missa inte chansen att promenera runt och provsmaka på olika konditorier och caféer i Arboga tillsammans med en kunnig guide. Alla konditorier har sin egen historia och sina egna specialiteter, och de flesta är inrymda i historiska byggnader. I vandringen ingår provsmakning på fem olika caféer, kaffe- och fikahistoria och anekdoter från Arboga på 1950- och 60-talet. På Turistbyrån i Arboga finns mer information och datum för fikavandringen.

HAR DU SMAKAT HALVAN?

Det Köpingsunika bakverket lockar fikasugna från både när och fjärran till konditori Bivur, det klassiska Köpingskonditoriet som kanske är mest känt för att ha bakat världens längsta smörgåstårta.

35


ANNONS

Ditt bidrag gör skillnad! Läs mer och bidra till lokala projekt på www.hjartavastramalardalen.se


God svensk och asiatisk mat med tydligt ursprung, vällagad med mycket kärlek. Lokala råvaror och grönsaker. Öppet varje dag hela sommaren 10.00–18.00, övriga året tisdag till söndag. Wärdshuset ligger vid rastplats Högsjön E18, sydväst Arboga. Rastplatsen nås i riktning mot Arboga. Resande från Köping mot Örebro, se webbsida eller GPS Högsjö Wärdshus, Norra Ökna, Arboga.

DAM, BARN, HERR & YRKESKLÄDER

Din lunchrestaurang vid ån mitt i Köpings centrum. Vi serverar vällagad husmanskost med vegetariska alternativ som vi lagar från grunden. Förutom lunch har vi även a la carté, catering, öl- och vinrättigheter. Missa inte vår italienska mjukglass.

ÖPPET: VARD 10-18 LÖRD 10-14

!

2 KLÄDER 1000 M

DYENS VÄG 4, ARBOGA 0589-16310

0221-187 00 • mån-fre 10 -16, lör 10 -15 (juli:10-14) • www.falkboet.se

Fartfylld tretimmars räkafton med trubadur. Avgång Arboga (Hjälmaredocka) tisd. 23 juni - 25 aug kl. 19.00, åter ca 22.15. Pris 320 kr inkl räkfrossa med tillbehör.

Ring Arboga Rederierna för bokning eller info!

019-760 93 00

www.arbogarederi.se

Kryssning med slussning till Örebro från Hjälmaredocka och med guidning genom Sveriges äldsta kanal. För mer information om våra avgångar se vår turistlista på nätet eller ring.


! s n a N m m a s l l i t ö g u

t o g å r vi n

Har du en ledig dag över? Är du sugen på att hitta på något med familjen eller ­kompisarna? I Västra Mälardalen finns massor av kul aktiviteter att välja bland, oavsett om det är sport, spänning, historia eller shopping ni är sugna på.

DET BLIR EN DAG PÅ SJÖN

Hyr kajak i Kungsör. Att glida ljudlöst fram över en spegelblank vattenyta är en underbar upplevelse. Kungsör passar fint att utgå från för den som vill paddla kanot eller kajak: med läget vid Mälaren och Arbogaån finns här goda förutsättningar för en trevlig tur på vattnet. På Ekuddens camping, som ligger vackert i en gräsbevuxen ekbacke vid Mälaren, hyr de ut kajaker och kanadensare för två-tre personer. För nybörjaren rekommenderas alltid att hålla sig i närheten av land. Förslagsvis paddlar man uppströms Arbogaån, där man har möjlighet att se både bäver och sjöfåglar. Är du en mer erfaren paddlare så rekommenderar vi att följa Jägaråsens strand norrut. Kanske siktar du mot sommarresturangen vid Malmöns badplats i Köping? Gör gärna ett strandhugg vid Bottens badplats på väg dit!

38

SUP – EN RIKTIGT SKÖN SOMMARAKTIVITET Hyr SUP på Arboga turistbyrå. Rofylld a­ vkoppling eller modern motionsform? Att paddla SUP, stand up paddleboard, är faktiskt både och. En nyhet för i år är att du kan hyra en upplåsbar SUP på Arboga turistbyrå. Brädan är praktiskt förpackad i en väska som du lätt får in i bilen. Du blåser enkelt upp brädan med den pump som följer med, och paddel och flytväst ingår förstås också i hyran. – Det bästa med SUP är att det är en sport för alla. Ett krav är att du måste kunna simma. I övrigt spelar det ingen roll hur stark du är eller vad du gjort tidigare. Alla kan lära sig! De brädor vi hyr ut är väldigt stabila, vilket gör det lätt att komma igång med paddlingen. Kom ihåg flytvästen, säger Ulf Johansson på Arboga turistbyrå.


3

smultronställen för unik shopping

ROLIGT PROVA URGAMMALT HANTVERK Jussis järnsmide. I byn Granhammar några kilometer utanför Kungsör hittar du Jussis järnsmide. I tjugo år har smeden Jussi Hynynen drivit verksamhet, och hit kan man komma för att gå kurs eller prova på smide. Med skyddsglasögon och förkläde på får ­besökare prova på att forma järnet medan det är varmt, och med viss försiktighet och stort engagemang växer spikar, krokar och andra föremål TESTA fram här.

SMIDE?

Vill du testa smide? Samla en grupp om minst fyra personer och boka en tid hos Jussi. Att smida är en kul aktivitet för familjer med barn från tioårsåldern, arbetslaget eller kompisgänget.

BLI DETEKTIV FÖR EN DAG Tre städer – tre mysterier. Lägg pannan i djupa veck, ta på dig dina bästa spanarglasögon, samla dina vassaste vänner och ge er ut för att lösa stadsmysterierna i Västra Mälardalen. Men var på er vakt – ledtrådar kan finnas där ni minst anar det! Till filmstaden Köping kom regissör Eva Spillberg för att leta locations till sin nya storfilm. Men både Eva och hennes manus försvann mystiskt någonstans på vägen, och du måste hjälpa till att hitta ledtrådarna. I Arboga är det riddaren Rickard af Arboga som försvunnit och i Kungsör gäller det att ta reda på vad som hänt med drottning Kristinas beryktade häst. Mysteriekuvert finns på både engelska och svenska och de säljs på turistbyrån i Arboga och på biblioteken i Köping och Kungsör. En familj eller kompisgäng kan köpa ett mysteriekuvert för att lösa tillsammans eller handla fler kuvert och tävla mot varandra.

1. Ljungs Goa Gårdsbutiken Ljungs Goa ligger mellan Kungsör och Köping. Här finns ekologiska och när­produ­ cerade produkter från bland annat Sörgården Måla, och de egna handgjorda chokladpralinerna som är en fröjd för både öga och gom. I butiken finns handplockade inredningsdetaljer, till exempel från Rosenholm keramik, en stor loppis, konstutställning och ett gårdscafé med hembakt fikabröd. 2. Evas Lilla Bo Litet men naggande gott är Evas Lilla Bo. I en röd stuga i skogskanten mellan Köping och Munktorp hittar du butiken där du bland annat kan shoppa spännande retroprylar, personliga presenter, vackra inrednings­ saker och tuffa smycken. Allt är handplockat av Eva själv, som bjuder på ett brett sortiment – i det lilla boet finns allt från shabby shic till hemslöjdat och vintage. 3. Mäster inredning Mitt i Arbogas gamla stadskärna ligger Mäster inredning. Här hittar du byggnadsvård, ny och äldre inredning, möbler och antikviteter. Sortimentet noga utvalt med omsorg och hjärta, och här finns både produkter för tidsenlig renovering och unika detaljer för ett personligt hem. Inne i butiken kan du dessutom insupa den underbara doften av tjära, terpentin och linolja.

39


FOTO: MINIATURE KINGDOM

FOTO: LINDA ELIASSON

FOTO: LINDA ELIASSON

Tåg, flyg eller bil - vad väljer du? I Västra Mälardalen finns tre spännande teknikmuseer.

Triss i teknikmuseer

1. Miniature Kingdom Upplev Sverige i miniatyr. I Kungsör kan den som är fascinerad av tåg, geografi eller har känsla för detaljrikedom uppleva något alldeles speciellt. Här byggs en modelljärnväg i skala 1: 87 med Sverige som modell. Du kan se landmärken som Lapporten, Dalhalla och Globen, plus en rykande Gävlebock och Leif GW Persson som skådar ut över en brottsplats. Y miniaturekingdom.se

40

2. Bil- och teknikmuseet Glänsande krom och vältrimmade motorer. I Köping finns Sveriges kanske finaste samling av gamla bilar, med legendariska märken som Bugatti och Panhard-Levassor, och odödliga klassiker som Cadillac och Bentley. Men även om museet är en motorhistorisk pärla finns här också annan teknik, som unika samlingar av gamla skrivmaskiner, radioapparater och kameror. Y biloteknik.se

3. Robotmuseum Är du intresserad av militärhistoria och teknik? På Arboga Robotmuseum visas industrihistoria och robotutveckling från 1940-talet och framåt, allt från tyskarnas robotvapen V-1 från andra världskriget till sjömålsrobot RBS15. På museet finns även flygsimulator till J35 Draken, en simulator för barn, jetmotorer, instrument och stridsledningssystem. Y robotmuseum.se


FOTO: TOMAS ÅKERBLOM

UPPTÄCK ANTIKSTADEN MED NYTT QUIZ Testa kunskaperna i kul nyhet. Arbogas stadskärna är en av Sveriges vackraste, med kullerstensgator, gamla trähus och medeltida torg. Kanske är det den idylliska miljön som fått så många handlare av gamla saker att samlas här? Det är tätt mellan antikaffärer, loppisar, byggnadsvård och kuriosahandlare. Och här finns något för alla smaker; allt från retro till riktigt gamla saker, och både fyndfyllda loppisar och butiker med handplockat sortiment av hög kvalitet.

TÄVLA &VINN!

I år presenterar antikstaden Arboga en rolig nyhet: lördagar under maj och juni har du chans att testa dina kunskaper i ett antikquiz. Lös quizet för att ta reda på om du är en riktig antik­ expert. Smakfullt pris utlovas till dem som klarar alla frågor.

Antikquizets tävlingstalong finns hos någon av de medverkande butikerna: Tallebo Antik, Kuriosaboden, Arboga Antik, Gabriels Loppis, Mäster inredning & Byggnadsvård och Ågatan work&shop. Det går förstås bra att besöka ­butikerna andra veckodagar än lördagar, men tänk på att öppettiderna ­varierar hos de olika handlarna.

NYHET!

Bara för barn: historiskt kul 1. Jakt på ­ spännande spår Människor har bott i Köping mycket länge, och staden är rik på märken efter allt som hänt här genom åren. Hittar du spåren? Ge dig ut på Historiejakt i Köpings centrum för att leta symboler, årtal och märken i stadsmiljön. Svarar du rätt har du chans till en present på Köpings museum. Karta till historiejakten laddar du ner på v­ isitkoping. se eller hämtar Köpings museum. 2. Sommarskoj i handelsboden På sommaren finns mycket kul att göra för Arboga museums yngre besökare. I ”Sommarskoj på gården” blir de piga eller dräng för en dag och hjälper grosshandlarens tjänstefolk att karda och tova ull, tvätta på gammalt vis och kärna smör. I Barnens handelsbod kan man leka affär i en gammeldags handelsbod eller låna käpphästar från stallet. Datum och tider för aktiviteterna hittar du på arbogamuseum.se.

NY ARENA FÖR POPULÄRA PADEL Kungsörstorp Sports club. Västra Mälardalens första padelhall är en efterlängtad nyhet för alla utövare av dem populära sporten. Vid årsskiftet öppnade Kungsörstorp Sports club, och i den nybyggda hallen kan man förutom padel även spela volleyboll, boule, pingis och biljard. Här finns dessutom ett litet gym. – Den nya hallen har funkat jättebra och är mycket uppskattad av våra gäster, säger Johan Dahnsjö på Kungsörstorp. Att här är så fräscht inbjuder dessutom till att sitta kvar och snacka med varandra efter att man motionerat. Kungsörstorp Sports club ligger vid Kungsörstorp hotell och konferens, ett vackert läge vid Mälarens strand, tio minuters promenad från Kungsörs centrum. Anläggningen är helt digital och bokas via matchi.se. Har du inte egen utrustning så finns racket och bollar att hyra eller köpa på plats.

3. Flyg med Fenja till forntiden Följ med till forntidens Köping och utforska stadens allra äldsta historia och fornlämningar tillsammans med korpen Fenja. Med den lilla sagoboken om Fenja kan hela familjen ge sig ut på runjakt. På de platser som nämns i boken hänger en runa, den som ritar av alla får en hemlig present på Köpings museum. Boken om Fenja finns att köpa på Köpings museum, biblioteken i Köping och Kolsva samt på Gammelgården.

41


FOTO: LINDA ELIASSON

p p u h l c e o v r m ä l e , r e S av Västra Mälardalen Sugen på spännande stadsvandring eller vill du ha kul med en kryssning? Vi bjuder på många alternativ för den som vill upptäcka fler sidor av Västra Mälardalen.

Guidade turer i Kungsörs kyrkor I sommar har du chans att få veta mer om kyrkorna i Kungsör. I Kung Karls kyrka, Torpa kyrka, Björskogs kyrka och Kungs Barkarö kyrka ordnas guidade visningar i juni och juli. På svenskakyrkan.se/kungsor kan du se datum för visningarna. Guidad visning på Arboga Bryggerimuseum Titta in på Sveriges enda bevarade träbryggeri för att få veta mer om ölhistoria och äldre tiders sätt att brygga öl. Guidad visning på måndagar 22 juni-3 augusti. Dramatiserad stadsvandring i Arboga I början av augusti kan du följa med på en vandring i Arbogas medeltida stadskärna, där du bland annat får möta Gustav och Cecilia Vasa, Lasse Maja och Engelbrekt. Alla är de på olika sätt är knutna till Arbogas historia. Den 6-8 augusti är det dags.

42

Historisk stadsvandring i Arboga Följ med en av Arbogas kunniga guider på en vandring i Arbogas historiska stadskärna. Det är på tisdagar och torsdagar veckorna 27-32 som du har chans att lära dig mer om Arbogas historia.

Kung Karls kyrka

Mer information om plats och tid hittar du på: Y evenemang.koping.se Y evenemang.kungsor.se Y evenemang.arboga.se

Stadsvandring i Köping ”Kungar, knegare och vanligt folk”. Historieläraren Erik Magnusson berättar med inlevelse om kungar som passerat Köping, knegare som stretat och så lite om annat löst folk. Vandringarna startar på Stora torget 21, 23 och 30 juli. Historisk vandringsteater i Köping I sommar bjuder Hagateaterns barn- och ungdomsgrupp i Köping på historisk vandringsteater på Gammelgården. I ”Barn i Köping – Då & Sen” får du se hur barn i Köping haft det genom olika årtionden, plus en glimt in i framtiden. Spelas 16-25 juli.


Kryssa på Hjälmare Kanal & Mälaren Gå och lyssna på historia… I appen Storyspot, som du laddar ner från App Store eller Google Play, kan du lyssna på lokala historier. I Kungsör kan du lyssna på berättelsen om de byggnader som under 1500 och 1600-talet byggdes på Kungsudden. I Arboga finns tjugo berättelser om olika platser och händelser inspelade. Missa inte chansen att höra var Arbogas galgbacke låg eller var Arbogas första träkyrka byggdes.

DAGSUTFLYKTER & MIDDAGSKRYSSNINGAR WORKING WITH STROMMA TO SAVE THE BALTIC SEA

… eller låt bänken berätta Vid Rådhuset på Stora torget i Köping finns berättarbänken, där du med hjälp av mobilen kan du lyssna på en berättelse om Köpings historia och samtidigt se gamla bilder.

Färden på Hjälmare Kanal går genom historiskt och naturskönt kulturlandskap med anor från Gustav Vasas tid. På våra kvällsturer kryssar vi på vackra Mälaren. GUIDAD DAGSUTFLYKT Upplev Västra Mälardalen från vattnet På den gamla vattenvägen Hjälmare kanal kryssar du genom historiskt kulturlandskap med anor från Gustav Vasas tid. Under färden passeras upp till nio slussar som öppnas för hand, precis på samma sätt som för 400 år sedan. Kanalen kantas av vyer över storslagna ekhagar och grönskande ängar. Är du sugen på att kryssa kan du till exempel åka en guidad dagsutflykt mellan Kungsör och Notholmen. Ombord berättar guiden om kanalens historia, det omgivande landskapet och sevärdheter längs färdvägen. Du får också bevittna slussningarna på riktigt när håll. Ombord serveras en härlig lunch och buss tillbaka till Kungsör ingår i priset. På kvällstid finns flera möjligheter att kryssa på kanalen eller få en rundtur på Mälaren. Njut av goda skaldjur och utsikt över de vackra omgivningarna på en av de populära räkkryssningarna med utgångspunkt i Hjälmare docka.

Läs mer om kryssningar på Y stromma.com/hjalmarekanal Y arbogarederi.se

På den guidade dagsutflykten mellan Kungsör och Notholmen får du uppleva kanalen och slussningar på riktigt nära håll. Ombord berättar guiden om kanalens historia, det omgivande landskapet och sevärdheter längs färdvägen. Ons-sön 1/7 – 16/8, kl 11.15 från Kungsör. Åter i Kungsör 15:30. Pris: Dagsutflykt med lunch 615:Lunch och busstransport tillbaka till Kungsör ingår i priset.

RÄKKRYSSNING Här njuter du av räkor och utsikt över de vackra omgivningarna i Mälaren. Räkorna är förstås miljömärkta och till dessa kan du välja att dricka ekologiskt öl eller vin. Fre-lör 1/7 – 16/8 kl 19.00 från Hjälmare docka. Från Kungsör 19:00. Från Köping 19:30. Pris: Räkkryssning 395:-, kryssning i 3 timmar.

BOKA & HITTA MER INFO PÅ WWW.STROMMA.COM/ HJALMAREKANAL


En av mälardalens finaste golfanläggningar VÄLKOMMEN TILL KÖPINGS GOLFKLUBB! Nybyggda greener, och härliga fairways, lagom långa hål Mysiga stugor med sängar från Hästens, perfekt för ”golfgäng” Egen restaurang med bra priser och generösa öppettider

Bokningar: 0221-810 90 Info: www.kopingsgk.nu Bostäder och lokaler

bfl.se

fastighetsbyran.se Köping 0221-210 05 • Arboga 0589-35 55 55 • Kungsör 0227-133 00

BE AWAKE FOR THE FIRST TIME IN YOUR LIFE

Bostad eller lokal? Välkommen att skicka in din intresseanmälan. Ring oss på telefon 0589-610 160 eller gå in på vår hemsida www.bfl.se.

Herrgårdsgatan 21, Arboga

Din lokala hyresvärd i Arboga

Waking up in a Hästens bed is an eye-opener about the value of perfect sleep. It’s built with the ultimate combination of nature’s materials – together with tireless craftsmanship. You can’t see it. But you’ll definitely feel it. 24 hours a day. hastens.com.

HÄSTENS | Ringvägen 82, 73150 Köping 0221-725 50 | Öppet: mån-lör 10-18 och sön 12-16


MED RESERVATION FÖR ÄNDRINGAR Evenemangen kan komma att ändras. På kommunernas webbplatser finns alltid aktuell information.

Från vår till vinter

Evenemang i Västra Mälardalen

UPPLEV MER! På kommunernas webbsidor hittar du fler ­evenemang. Y KUNGSOR.SE Y ARBOGA.SE Y VISITKOPING.SE

Marknader och motionslopp. Medeltidsdagar och matsafari. Det händer mycket kul i Västra Mälardalen! Här tipsar vi om några av guldkornen.

TILL OCH MED 15 AUGUSTI Utställningen Cecilia Vasa

ARBOGA. En utställning om Cecilia Vasa, Gustav Vasas vildaste dotter. Hon var både partyprinsessa och pirat och spelade en aktiv roll i vasatidens många maktkamper. Under sju år titulerade hon sig också Grevinna av Arboga. För öppettider se arbogamuseum.se

18 APRIL Vårmarknad

KÖPING. Bil & Teknikhistoriska vårmarknad i Ullvihallen.

25 APRIL Utdockning vid Hjälmare kanal

ARBOGA. Vid Hjälmare docka börjar kanalens torrdocka fyllas med vatten klockan sex,

Hjärterum

ungefär tre timmar senare är dockan vattenfylld och båtarna kan åka ut.

2 MAJ – 12 SEPTEMBER Tre traillopp i Västra Mälardalen

Från maj till september bjuder Västra Mälardalen på tre olika tillfällen för såväl elitlöpare som motionärer. Det är de fina terrängloppen Medåkersloppet 21 maj, Midsommarloppet 18 juni och Lasse-Majaloppet 12 september. I alla lopp finns olika banor av variernade längd att välja mellan.

22 – 23 MAJ Hjärterum

KUNGSÖR. På Hjärtegården handlar det om att må bra, njuta och ha roligt! Därför

Cecilia Vasa

FOTO: LINDA ELIASSON

Konst- och hantverkssafari i Kungsör

uppstår Hjärterum nu för tredje gången. Musiken på logens stora scen varvas med föreläsningar, prova-på lektioner och interaktiva workshops i magasinet. Kafeteria och gårdsbutik finns på plats.

16 – 17 MAJ Konst- och hantverkssafari

KUNGSÖR. Konstsafarin i Kungsör under en helg i maj är en mycket uppskattad tradition. Duktiga konstnärer och hantverkare visar sin konst och sitt hantverk runt om i Kungsörs tätort och landsbygd. Det är fri entré på alla platser, och många av de medverkande har konst och hantverk till försäljning. Hos några kan du köpa fika och mat eller delta i lotterier. På Kungsudden finns en samlingsutställning med alster från alla medverkande, där kan du även hämta din safarikarta och deltagarförteckning.

45


Restaurang Servicebutik Hotell Rum fr. 695:- inkl. frukost & Wi-Fi

VÄLKOMMEN TILL ARBOGA MUSEUM

Bo på hotellet och hyr cyckel

ÖRSTRÖMSKA HUSET – ett återskapat grosshandlarhem

Nyhet

Nygatan 37. Familjeaktiviteter och dramatiserade visningar. Utställning om Cecilia Vasa. För öppettider se hemsidan.

BRYGGERIMUSEET – om ölbryggning förr i tiden Skandiagatan 3. Guidade visningar. För öppettider se hemsidan.

Boka hotell på w w w.rasta.se Vid E20, Flygvägen/Ekbacken Restaurang 0589-101 90 Butik/hotell 0589-124 00

0589-142 10 | www.arbogamuseum.se

BygdespeletsVänner Vännerger gerpåpåG:a G:aMuseigården MuseigårdenArboga ArbogaJohn JohnKarlbergs Karlbergs Bygdespelets

EN MODELLJÄRNVÄG MED INSPIRATION FRÅN OLIKA DELAR AV SVERIGE Öppettider: Lör-Sön. 10-16 Gruppbesök kan bokas andra tider Kungsgatan 35 A, Kungsör 070-2328840 www.miniaturekingdom.se

Ladda ner vår bostadsapp!

Biljetter:Munkens MunkensLivs Livs0589-12888 0589-12888eller ellerbygdespeletsvanner.se bygdespeletsvanner.se Biljetter: Premiär2020maj majklkl19.00 19.00 Premiär Speldagar:21,21,23,23,24,24,30,30,3131maj maj Speldagar: samt samt6 6juni juniklkl17.00. 17.00. 20,20,22,22,26,26,28,28,2929maj, maj,2,2,4 4juni juniklkl19.00 19.00

Kungsör är beläget vid Mälaren. Att bo här är att ha nära till stora städer, men slippa stress, hets och opersonlighet. Sjöar, skog och öppna landska hittar du praktiskt taget utanför husknuten! Att bo hos oss skall för dig som hyresgäst innebära att du alltid får ett mervärde, inte bara det du förväntar dig och betalar för.

Hantverkets dag

46

– det naturliga boendet i Kungsör – tfn 0227 - 415 00 • www.kfabkungsor.se


UPPLEV MER! Öppen ateljé hos Grähs-Hörnlund

Arboga Meet

Lustspel av Bygdespelets vänner

Pulver och Makadam

20 MAJ – 6 JUNI Folklustspel

ARBOGA. Bygdespelets Vänner bjuder traditionsenligt på folklustspel i Arboga. Årets spel är Fäbodgläntan 55:01. Bonden Uno och hustrun Ulla strävar på sin gård, med hjälp av drängen Johan och den kärlekskranka pigan Britta. Vilken soppa kan röras ihop av detta?

29 – 30 MAJ Barn och ungdomsfestivalen KÖPING. Barn och ungdomsfestivalen på Hökartorget i Köping fyller 20 år i år! 30 – 31 MAJ Öppen ateljé hos Grähs-Hörnlund

ARBOGA. På Jädersbruksholme välkomnar de välkända keramikerna Gösta Grähs och Kerstin Hörnlund i sin ateljé. I trädgården finns även en skulpturpark.

6 JUNI Nationaldagsfrukost vid Dybecksgården

KÖPING. Musik, underhållning och frukostservering när Odensvi hembygdsförening arrangerar nationaldagsfrukost vid Dybecksgården. 1811 föddes här Richard Dybeck och kanske var det gårdens omgivningar som gav honom inspirationen att skriva texten till national­sången Du gamla, du fria.

26 JUNI – 4 JULI Föreställning "Pulver och Makadam"

KÖPING. Välkommen till Tråkstad! Där är allt roligt förbjudet. Cirkus Rabalder vill spela i Tråkstad, men naturligtvis är även cirkusar förbjudna. Då kommer hjälp från oväntat håll! Pulver och Makadam är en skruvad familjeföreställning för alla åldrar. Spelas på Folkets park vid fyra tillfällen.

På kommunernas webbsidor hittar du fler ­evenemang. Y KUNGSOR.SE Y ARBOGA.SE Y VISITKOPING.SE

Allsång på Ekudden

27 JUNI Allsång på Ekudden

KUNGSÖR. Njut av musik och picknick vid Mälarens strand. Välkända låtar blandas med framträdanden av lokala artister.

27 JUNI Arboga Meet

ARBOGA. Se och upplev amerikanska veteranbilar som ställs ut vid Stora Torget och Järntorget.

28 JUNI – 9 AUGUSTI Musik i sommarkväll

KUNGSÖR. På söndagskvällar under sommaren bjuds på Musik i sommarkväll i de olika kyrkorna i Kungsörs församling. Mer information finns på svenskakyrkan.se/kungsor.

4 JULI Kanalens dag

ARBOGA. På Kanalens dag vid Hjälmare docka utlovas ångbåtar, historiska båtar från Stockholms skeppsförening, marknad, musikunderhållning och mycket mera.

47


Upptäck Kungariket Kungsör

I Kungsör kan du enkelt lägga till med båten, campa naturskönt eller ställa husbilen. Njut av det fina läget, strosa in till vårt charmiga centrum eller besök vackra Kungsudden.

En lugn oas vid Mälaren Här kan du cykla lättcyklade leder i vacker natur, fika i härliga miljöer och vandra på historisk mark. Välkommen till Kungsör - en del av Västra Mälardalen. För mer information: besök www.kungsor.se eller kontakta turistbyran@kungsor.se, 0227-600 101


FOTO: SALY VESTMAN FOTO: FIA WIRENBORG

UPPLEV MER! På kommunernas webbsidor hittar du fler ­evenemang. Y KUNGSOR.SE Y ARBOGA.SE Y VISITKOPING.SE

Arboga Medeltidsdagar

Matsafari

11 JULI Spelmansstämma

ARBOGA. Spelmansstämma i Abramsgården i Medåker. Det blir allspel och buskspel. Årets gäst är Bengan Jansson, känd svensk dragspelare och sångare.

2 AUGUSTI Hantverkets dag

KÖPING. Hantverks­traditionen hyllas med en alldeles egen dag. På Hantverkets dag vid Gammelgården kan du ta del av visningar och prova-på-aktiviteter. Dessutom finns förstås alster och produkter att köpa – garanterat närproducerat!

5 – 9 AUGUSTI Arboga Medeltidsdagar

ARBOGA. Under de här dagarna kan man heja på kapproddare i Arbogaån och

Kanalens dag

titta på riddarna som kämpar i rafflande tornerspel. I Ahllöfsparken och Kyrkparken är det medeltida marknad med gott om spännande upplevelser för barn. Det bjuds också på historiska vandringar genom Arboga, intressanta föredrag och konserter.

21 – 23 AUGUSTI Röforsloppet

ARBOGA. Backtävling med SM i backe för MC, sidovagn och bilar.

23 AUGUSTI Matsafari i Västra Mälardalen

Möt människorna bakom den lokala maten! Besök utvalda gårdar och gårds­butiker i

Köping, Arboga och Kungsör. Fika, smaka och handla med dig hem. Träffa grisarna och fåren och provsitt de stora traktorerna. Se allt ifrån små­skaligt mathantverk till modern teknik i lantbruket.

28 – 29 AUGUSTI Kungsörsdagarna.

KUNGSÖR. Dagar och kvällar med härlig stämning och festligheter för gammal och ung. Förenings­livet visar upp sina verksamheter och det traditionella ankracet går av stapeln i ån vid gästhamnen.

28 – 30 AUGUSTI Veteran-SM i orientering

KÖPING. Köping-Kolsva orienteringsklubb arrangerar veteran-SM i orientering, i allt från sprint till långdistans.

49


Antik- och samlarmässa i Arboga

Besök en höstmarknad

Veteran SM i orientering

29 AUGUSTI Antik- & samlarmässa ARBOGA. Välkommen till Ahllöfsparken för att fynda bland ett rikt utbud av antika föremål från ett 40-tal utställare.

29 AUGUSTI Skördemarknad i Odensvi

KÖPING. När skörden har bärgats finns lokalodlade och lokalproducerade varor och produkter till försäljning vid Dybecksgården, Odensvi.

29 AUGUSTI Åparkens OCR

KUNGSÖR. Det är dags för Kungsörs första hinderbanelopp! Utöver själva loppet blir det en massa aktiviteter att testa på och delta i för hela familjen. (OCR = Obstacle Course Race = hinderbanelopp och träning)

5 – 6 SEPTEMBER Jädersbruksdagarna ARBOGA. Hantverksmarknad och upplevelser som håller historien levande i en vacker bruksmiljö vid Jädersbruk.

26 SEPTEMBER Bonde på stan

ARBOGA. Handla råvaror från lokala odlare, för barnen finns ponnyridning, möjlighet att hoppa i hölass och köra tramptraktor.

50

Skådespel under Jädersbruksdagarna

28 SEP – 4 OKT Kulturvecka

KUNGSÖR. Under första veckan i oktober bjuds det på extra mycket kultur i Kungsör. Upplev konst, hantverk, film, historia, föredrag musik, utställningar och mycket mer. Allt från Kungsörs duktiga föreningar och kulturaktörer.

3 OKTOBER Höstmarknad

KÖPING. Bil- och Teknikhistoriska sällskapets höstmarknad i Ullvihallen. Fynda bland massor av bil-, mc- och mopeddelar, tidningar, böcker och loppisprylar.

17 OKTOBER Höstmarknad

KÖPING. Som traditionen bjuder ordnas det höstmarknad på Stora torget. Gör som människor gjort i generationer före dig – gå på marknaden och kolla in knallarnas utbud, träffa trevligt folk och umgås.

24 OKTOBER – 8 NOVEMBER Skymning över Arboga

ARBOGA. Arbogateatern låter oss möta mördare, dödsdömda och olyckligt kära på en teatervandring genom mörka gator och gränder.

Julmarknad i Köping

14 NOVEMBER Julmarknad i Kolsva

KÖPING. Julmarknaden i Kolsva lockar med närodlat och lokalproducerade varor, hantverk och aktiviteter.

UPPLEV MER! På kommunernas webbsidor hittar du fler ­evenemang. Y KUNGSOR.SE Y ARBOGA.SE Y VISITKOPING.SE

28 NOVEMBER Gammeldags julmarknad

KÖPING. Få ordentlig fart på julstämningen med Gammaldags julmarknad i Gamla Stan i Köping. Det utlovas hästar i stallet, julstök, aktiviteter, café och underhållning i fantastisk miljö.

12 DECEMBER Arboga julmarknad

ARBOGA. Julmarknaden i Ahllöfs­ parken med mat- och hantverksförsäljning har blivit en kär tradition. Det bjuds också på julstök på museet, dans runt granen och tomtestuga. Stora torget förvandlas till hästtorg där man kan åka både häst och vagn och rida ponny. Arboga Lucia kröns och i kyrkan arrangeras luciakonserter.

13 DECEMBER Julmarknad

KUNGSÖR. Knallar, aktiviteter, musik och familjeunderhållning.


Turistinformation I VÄSTRA MÄLARDALEN

Det finns massor att upptäcka i Västra Mälardalen! För oss är det viktigt att det är lätt för dig som besökare att få information och tips när du behöver det. Därför förstärker Västra Mälardalen sin service med hjälp av InfoPoints runt om i Köping, Arboga och Kungsör. En InfoPoint är en bemannad turistserviceplats där du hittar kartor och broschyrer över besöksmål och aktiviteter i trakten, och där du kan du fin hjälp och bra tips från våra lokala ambassadörer. Våra InfoPoints är allt från golfbanor och caféer till boendeanläggningar och bibliotek i Västra Mälardalen. Platserna känner du igen genom det grön-vita auktorisationsmärket.

Let us guide you! TOURIST INFORMATION At the Info Points you can pick up maps and brochures. You will also get more tips and advice from the staff that are on hand to tell you everything you need to know to make your holiday here a success.

InfoPoint

InfoPoints

Här hittar du auktoriserade InfoPoints i Västra Mälardalen: Here are the authorized InfoPoints: InfoPoints Köping • Kolsva bibliotek • Köpings bibliotek • Köpings museum

InfoPoints Kungsör • Kungsörs bibliotek • Himmelsberga Hembakt på Kungsudden

InfoPoints Arboga • Café Centrum • Hjälmare kanalcafé • Arboga golfklubb • Götlunda handelsbod • Herrfallet stugby & konferens • Rasta hotell Arboga

Mer information får du också på kommunernas webbsidor eller genom att kontakta dem: Find out more by visiting these websites or contact the staff at the local tourist information: Köping Turistinformation Tourist information tourist@koping.se T. 0221-256 55 visitkoping.se

Kungsör Turistinformation Tourist information turistbyran@kungsor.se T. 0227-600 101 kungsor.se

Arboga Turistbyrå / Tourist information office Centrumleden 6 (Arboga Station) turistinfo@arboga.se T. 0589-871 51 arboga.se

VAR? Se alla InfoPoints på kartan ­på sid 52 eller besök kommunernas webbsidor

51


Rysstenen

Rysstenen

i

InfoPoint

Odensvi

Odensvi

i

InfoPoint

i

InfoPoint

HITTA RÄTT I VÄSTRA MÄLARDALEN

l

l ka n a l k a n am lms l s S t r ö m s hSot r ö m s h o

Borgåsund

Borgåsund

Strömsholm

na

l Strömsholm

na

Find your way around Västra Mälardalen

s k a ms k a lm l ho ho ssSt r ö m St r ö m


Gunnarsökna

i

InfoPoint

Lungers hamn

i

InfoPoint

Sätra

i

InfoPoint

Hällarna

i

InfoPoint

53

Herrfallet

i

InfoPoint

i

InfoPoint

Hjälmare docka

Notholmen

i

InfoPoint

i

InfoPoint

© Stadskartan AB 2019

STADSKARTAN