__MAIN_TEXT__
feature-image

4 minute read

Vandra i Västra Mälardalen

Sex vackra vandringar i Västra Mälardalen

Att vandra är ett enkelt sätt att komma nära naturen. I Västra Mälardalen finns både korta och långa vandringsleder att välja bland, och här har du har chans att uppleva såväl spår från istiden som vitsippor och drillande fåglar. Så knyt på dig ett par bekväma skor, packa termosen i en ryggsäck och häng med oss ut på vandring!

1. Romboleden – gammal pilgrimsled lockar

En av Europas längsta pilgrimsleder startar i Munktorp strax utanför Köping och fortsätter hela vägen till Norge. Under medeltiden vandrade människor Romboleden för att komma till den helige Olavs grav i Nidarosdomen i Trondheim.

Från Västmanland går leden vidare genom Dalarna och Härjedalen, över fjällvärlden och in i Norge. Riktigt så långt behöver den moderne pilgrimsvandraren inte gå, att hålla sig i Köpingstrakten räcker fint. Där är Romboleden lättvandrad oavsett årstid: På våren vandrar man längs nysådda fält, höstfärgerna är fantastiska och vintern bjuder på skön tystnad.

2. Billingen - vandra bland fåglar och gamla ekar

Billingen är en halvö i en av Mälarens innersta vikar, och en naturskön del av Strömsholms naturreservat. Den som vandrar Billingens trevliga naturstig får uppleva såväl urgamla ekar som drillande fåglar.

Naturstigen är 4,8 kilometer lång och slingrar sig fram genom ljusa lövskogar och öppna betesmarker. Längs stigen finns informationsskyltar där du kan läsa om Billingens historia och natur.

De första 300 meterna av stigen är gjord för att du ska kunna ta dig fram med rullstol till en trevlig utkiksplattform. Du har goda chanser att se olika sorters fåglar i Billingen. Dels finns det ett fågeltorn längs natur- stigen, och vid fuktängen Stora Sumpen kan du bland annat se tofsvipor, gulärlor och enkelbeckasin. I skogsbrynet häckar också många fågelarter, som bofink, gärdsmyg och lövsångare.

Få naturmiljöer är så mäktiga som gamla ekhagar, och på Billingen finns gott om träd som är flera hundra år gamla. Kanske grodde några av dessa redan på 1600-talet när Karl XII som barn red omkring vid Strömsholms slott?

3. Gökriksudden – fridfulla skogsdungar vid Hjälmarens strand

Längs med Hjälmarens strand ligger naturreservatet Gökriksudden. Här vandrar du på stigar genom fridfulla skogsdungar med vacker lövskog. Under våren visar sig reservatet från sin allra bästa sida. Då slår björklöven ut, hasselbuskarna blommar och marken fylls med ett hav av vitsippor, blåsippor, vårlök och svalört.

Det finns två slingrande stigar att följa genom lövskogen. Båda stigarna leder ner till Hjälmaren där du kan sätta dig ner för att fika och blicka ut över sjön. Vid strandkanten trivs också bävrarna, med lite tur kanske du får syn på någon av dem! 

4. Stengärdet – perfekt för naturintresserade nybörjare

För ungefär 8 000 år sedan började åsen vid Stengärdet, strax söder om Kungsör, att höja sig ur istidshavet. Kraftiga vågor slog mot åsen och sköljde bort all sand och smågrus. Kvar blev ett klapperstensfält: en matta av sten där havet slipat stenarna till släta rullstenar.

Idag är Stengärdet ett naturreservat med en två kilometer vandringsled som lämpar sig väl för naturintresserade nybörjarvandrare. Du vandrar över mattan av mjukt slipade stenar, under höga tallar och genom en trolsk granskog. Längs med stigen kan du se källor med glasklart vatten och en gammal fångstgrop för vargar. Här finns också en rastplats som passar utmärkt för en medhavd fikakorg.

5. Kungsörsleden - lång och omväxlande led

Den som är sugen på en lite längre vandring kan gå Kungsörsleden. Den är 25 kilometer lång och går genom Kungsörs närnatur. I norr går leden genom det mälarnära bördiga jordbrukslandskapet och passerar där både ekhagar, strandängar, gravfält och hagmarker. I söder är landskapet med skoglikt med små gårdar här och där. Leden följer en bäck som rinner ut i Arbogaån. Det finns badplatser och båthamnar längs leden, och rastplatser där man kan grilla.

Vi rekommenderar två ställen att börja sin vandring, antingen vid Lockmora friluftsgård eller vid Kungsudden. Leden är i första hand en vandringsled men den går även att cykla om man är beredd att lyfta cykeln över stättor och staket på några platser. 5

6. Herrfallet – upplev natur, kultur och historia

På en udde i Hjälmaren ligger Herrfallet, och här finns ett naturreservat med en fyra kilometer lång vandringsled. Du vandrar genom lövskog, tallskog, gamla åkermarker och längs med sandiga stränder. Om du har tur kan du höra rördrommens karakteristiska tutande från Hjälmarens vassområden. På flera skyltar längs leden kan du lära dig mer om Herrfallets natur, kultur och historia, och läsa några spännande sägner från området.

Förutom vandring lockar Herrfallet även med en populär camping och badplats där du kan stanna till efter vandringen. Här finns en stor lekplats, minigolf och härliga grönytor för lek och spel, och du kan hyra trampbåtar, kanot och roddbåt här. 6

TIPS!

Smart app visar vandringar

Naturkartan är ett fantastiskt redskap för dig som vill vandra i Köping, Arboga och Kungsör. I appen hittar du utförlig information om alla vandringsleder, plus massor av fler tips om naturområden, badplatser och andra smultronställen i Västra Mälardalens natur.

Läs mer på naturkartan.se eller ladda ner appen.