BO & JOBBA VID SILJAN, SOMMAR 2022

Page 1

Sommaren 2022

Författaren flyttade hem

med 100 erotiska noveller

UX-designerns dröm blev sann i Siljansnäs

Fäbodliv året runt

42 somrar utan el

KROPPSNÄRA KURBITS

Läs om livet i Siljansbygden – om människorna och möjligheterna, om spännande jobb och inspirerande miljöer.


Bli kund i en lokal och personlig bank Visste du att:

Vill du vara med?

• Vi är den enda banken i världen med huvudkontor vid Siljan. • Vi har funnits sedan 1870 och är en av Sveriges stabilaste banker. • Oss äger ingen - vinsten återinvesteras i projekt för att utveckla bygden.

Just nu ger vi 500 kronor extra till din favoritförening i bygden när du blir ny kund och Leksands Sparbank blir din nya huvudbank. Läs mer på leksandssparbank.se/bytbank


BO & JOBBA VID SILJAN SOMMAREN 2022

4 Författare som hittat hem

9 Missa inte sommarens Vasalopp

14 Barnens bästa sommarskoj

17 Testar nyskapande kurbits

20 Nytt jobb nyckel till frihet

30 Lever fäbodliv sedan 42 år

38 En mästare från Mora

44 Här är bästa baden

46 Skapar dryck i världsklass

Genom Bo & Jobba vid Siljan samarbetar flera av Siljansbygdens stora­ ­a rbetsgivare för att ge en bild av hur livet ser ut för oss som bor och jobbar här. På så vis hoppas vi övertyga flera om att flytta hit och jobba här.

BOOCHJOBBA.SE | BOJOBBA@SILJANNEWS.SE

CHEFREDAKTÖR: THORBJÖRN CARLSSON, SILJAN NEWS REDAKTÖRER: LENA ­B ERGMAN, ERICA DAHLGREN SKRIBENTER: ERICA DAHLGREN, LINDA ­A XELSSON OMSLAGSFOTO: LINDA AXELSSON PRODUKTION: 365 PUBLISHING AB ­

341 078 TRYCKSAK

MILJÖMÄRKT TRYCKSAK 4041 0820


För mig är orden som byggstenar. Jag kan lägga till, ta bort e­ ller ändra ordningen och då så ser jag vilken kraft varje ord har.

4


B. J. Hermansson

FÖRFATTAREN SOM HITTADE HEM I skolan blev han mobbad. En flytt, fyra romaner och ­hundra ­noveller senare är han tillbaka i Dalarna. I juli kommer ­författaren B ­ . J. Hermansson ut med en ny deckare som utspelar sig i Vansbro. Text och foto: Linda Axelsson

är han var 12 år gammal började han skriva sagor som en flykt undan vardagen. Ingen kunde ifrågasätta det han skrev och genom skrivandet fick han vara fri. Där och då i barndomshemmet i Dala-Järna bestämde sig Backolars Johan Hermansson för att bli författare. – Orden är mitt uttryck. Jag älskar verkligen ord och att skriva. För mig är orden som byggstenar. Jag kan lägga till, ta bort eller ändra ordningen och då så ser jag vilken kraft varje ord har. Uppväxtåren var en jobbig tid. Genom hela grundskolan var han rädd för att vara annorlunda och ansträngde sig för

att passa in, men misslyckades gång på gång. Under skoltiden i Dala-Järna och Vansbro fick han höra att han var bög och äcklig. Själv försökte han klä sig, skratta och gå på olika sätt för att passa in, men ingenting hjälpte. – Det var en annan tid och ett litet samhälle, jag var inte intresserad av samma saker som de andra killarna och stack ut. LIVET BÖRJADE PÅ RIKTIGT

Först efter att Backolars Johan Hermansson fyllt tjugo vågade han komma ut som öppet homosexuell. – Och det som hände var att jag ­började må bra och leva på riktigt!

5


Backolars Johan Hermansson har tillsammans med hunden Sigge hittat hem i Björbo.

6


M

amma Lillemor och familjen har alltid stöttat Johan. – Men jag skulle verkligen behövt någon att identifiera mig med när jag var yngre, konstaterar han. Den han behövde då hoppas han vara nu. Normbrytande och inkluderande. I dag försörjer han sig på heltid som författare, i första hand till romaner och erotiska noveller. Flera gånger har hans noveller toppat digitala läsarlistor. Hans erotiska noveller lockar läsare i flera olika länder och har översatts till en rad olika språk. Han är noga med att skilja erotik från porr. – Erotik ska vara lustfyllt positivt och inkluderande. Jag skriver mest straighterotik och min största publik av erotikläsare är kvinnor mellan 3050 år. KÄRLEKSFÖRKLARING TILL HEMTRAKTEN

­ ärleksförklaring till bygden. Efter att ha bott några k år utanför Dalarna har han flyttat tillbaka. För ett par år sedan lämnade han en lägenhet i Uppsala för att bo i ett litet rött hus vid Västerdalälven i Björbo. Här bor han nu tillsammans med Sigge, en spets av rasen Pomeranian. När Johan skriver ligger Sigge vid hans fötter. – Jag går upp klockan sju och börjar skriva vid åtta, sen skriver jag fram till lunch då jag tar en promenad och fortsätter skriva några timmar till. Jag kan inte vänta på inspiration utan måste bara sätta mig på stolen och börja.

Jag längtade till huset och rutinerna i Björbo. Skrivandet och kreativiteten kom tillbaka ­direkt när jag kom hem.

Parallellt med de erotiska novellerna skriver Johan också romaner och deckare. Han arbetar med en deckarserie som utspelar sig i Dalarna. Den första boken i serien kom häromåret, i juli släpps nästa del: Morden i Vansbro (Lind&Co). Rädslan och ångesten inför hembygden är som bortblåst och Johans deckare är trots genren en

FÖRELÄSNINGSTURNÉ I HÖST

Johan gillar samtidigt att resa och röra på sig. Under våren hyrde han ett rum i Gamla stan för att skriva: – Men där hade jag svårt att fokusera. Mina rutiner är viktiga för mig. I Stockholm försvann de. Jag längtade till huset och rutinerna i Björbo. ­Skrivandet och kreativiteten kom tillbaka direkt när jag kom hem. Vid sidan av skrivandet får nu ­Johan chansen att vara den där han saknade själv som ung. Han har länge velat komma ut i skolor i Dalarna för att möta elever och berätta sin historia. I höst är en föreläsningsturné inplanerad. – Jag ska prata om det jag själv skulle velat lyssna på under min uppväxt!

Backolars Johan Hermansson Ålder: 30 år Yrke: Författare, hans noveller har översatts till tio olika språk Bor: Björbo, Gagnef Aktuell: Med Morden i Vansbro, del 2 i en deckar­serie som utspelar sig i Dalarna. Dessutom ständigt aktuell som författare till erotiska noveller

Utdrag ur nya historiska ­romanen Morden i Vansbro: ”I det lilla samhället Vansbro vid Västerdalälven sprids rädslor och rykten snabbt när en pojke plötsligt försvinner. Det dröjer inte länge förrän spekulationer blir till sanningar, vilket leder till farliga konsekvenser. Vad är det egentligen som har hänt? Nora Morell, numera utgiven deckarförfattare, engagerar sig i fallet. Det visar sig att försvinnandet bara är början på något fasansfullt i den lilla bygden mitt i Dalarnas idyll …”

7


Från Molly till Rockabilly

– det händer runt Siljan i sommar Sommarfest, jubileum och gator som gungar av musik! Här hittar du sommarens stora folkfester runt Siljan.

Midsommar med Molly och Miriam 24-25 JUNI. Tiotusentals midsommarfirare samlas varje sommar vid Gropen i Leksand för att resa midsommarstången. I år är artister som Molly Sandén, Miriam Bryant och Victor Leksell med och firar. Intill Gropen anordnas en två dagars sommarfestival med tivoli, matservering, barer och liveframträdanden. På scen står också Tjuvjakt, Daniela Rathana och Norlie & KKV.

Turnerande trio intar Dalhalla 23-24 JULI. De har sålt miljontals skivor, turnerat flitigt på varsitt håll och under inspelningen av tv-programmet ”Så mycket bättre” lärde de känna varandra ordentligt. I sommar åker de på en gemensam turné: Miss Li, Petter och Magnus Uggla. – Det var fyra år sen sist och jag är sjukt rastlös, säger Uggla. Trion ger dubbla konserter i Dalhalla.

Sveriges största gatufest finns i Orsa 6, 13, 20 OCH 27 JULI & 3 AUGUSTI. Fem onsdagar i rad fylls Orsas gator av musikanter. Var du än går träffar du artister och andra som framför sång och musik från vitt skilda genrer. Bara för skojs skull! Så har det varit sen 1984 men på grund av pandemin har yran haft uppehåll ett par år. Nu finns ett uppdämt spelbehov och i stället för att bygga en scen spelas musiken på gator och torg.

8


Vasaloppets sommarvecka 12-20 AUGUSTI. I år firar Vasaloppet 100 år vilket uppmärksammas hela 2022. I sommar är det dessutom 30-årsjubileum för Vasastafetten där hundratals lag springer den klassiska sträckan mellan Sälen och Mora. I augusti anordnas en rad olika lopp för både barn och vuxna löpare. Dessutom flera olika cykellopp. Både för elit och motionärer.

Lär dig lingot! VAD SÄGER DOM EGENTLIGEN? I Rättvik och Leksand finns en rad dialektala uttryck att hålla koll på. Hur många av dessa känner du till?

Tuppkvast – Blomsterbukett Ännjô – Äng Blåtuppa – Blåsippa Mölumma – Humla Pringla – Grodyngel Gukku – Gök Knurka – Gå på grund Gnagsår – Skavsår Okâ låt du? – Vad säger du? Tammôl – ­Struntprat!

Motormuller och människomyller 1-7 AUGUSTI. Wrooom! Under vecka 31 byter Rättvik skepnad och blir ett eldorado för bilintresserade. Hela stan fylls av mullrande motorer och bilar i alla dess former och färger. Classic Car Week är en folkfest för entusiaster i alla åldrar. Det är Sveriges största bilträff med veteran­ bilar, cruising, rally, drive-in-vigslar, rockabillyklänningar och en hel del familjeaktiviteter.

Tips! Gör språktestet på siljannews.se

9


Bageributiken

Knäckerian med glasservering och knäckepizzor öppnar v 25

Vi har de goda knäcketillbehören!

God korv!

Fantastiska korvar från Siljans Chark.

Smakrik ost!

Det lilla mejeriet med fantastiska ostar!

Fantastisk sill!

Fantastiskt goda sillar från Klädesholmen.

En massa mer!

Brödburkar.

Dalkulla glass.

Lokalt hantverk.

Vi reserverar oss för slutförsäljning och eventuella tryckfel.

Mån–Fre 09.30–18.00, Lör 10.00–15.00, Sön 11.00–15.00. För varierande öppettider se vår hemsida. Gärde Stationsvägen 1, Leksand, 0247-448 20, leksands.se 10


Siljansbygden i bilder

SILJANSNÄS Puffad kusintrio är redo. På det femte gäller det och på det sjätte ... Foto: Linda Axelsson


DENNA SIDA ÄR EN ANNONS FOTO: MARTIN LITENS

Dalarnas bästa plats att bo och leva på Enligt Statistiska centralbyråns (SCB:s) medborgarundersökning 2021 är ­Rättviks kommun Dalarnas bästa plats att bo och leva på. Rättviks kommun är en tillväxtkommun där du kan skapa dig ett meningsfullt och rikt liv.

F

inn lugnet med vildmarken inpå knuten eller lev centralt i Rättviks centrum. Här kan du kombinera kulturarv, tradi­ tioner, unik natur, modern konst och musik, entreprenörskap och framåtanda. Du kan vandra, jogga, bada, fiska och jaga eller bara låta dig förföras av naturens skönhet och lugn. KREATIVA ENTREPRENÖRER

Rättviks kommuns näringsliv kännetecknas av drivkraften från hundratals entreprenörer och småföretag. De större branscherna i kommunen är turism, ­handel, träindustri samt jord- och skogsbruk. Näringslivet består även av företag som är specialister inom exempelvis teknik, konstruktion och grafisk design. Här finns många som har förverkligat sina drömmar. TILLGÄNGLIGHET OCH FLEXIBILITET

Största arbetsgivare är Rättviks kommun med cirka 1100 medarbetare för­ delade på fyra förvaltningar. Som anställd i Rättviks kommun får du möjlighet att nyttja din spetskompetens och samtidigt lära och utvecklas. Med hjälp av modern teknik ökar

tillgängligheten och flexibiliteten i verksam­heterna. Rättviks kommuns drivkraft är att leverera en väl fungerande samhällsservice med allt ifrån närhet till förskolor och byskolor till bibliotek och omsorgsboenden. BRA KOMMUNIKATIONER

Rättviks kommun har bra kollektiv­trafik och närhet till flygplatser. Bussar förbinder byarna med centralorten. Från Rättvik är det cirka tre och en halv timme till Stockholm med bil, tåg eller buss. VÄLKOMMEN TILL RÄTTVIKS KOMMUN

När det gäller befolkningsutveckling hade Rättviks kommun störst inflyttning i Dalarna år 2020. Fler och fler upptäcker vår fina kommun och det finns många lediga jobb inom till exempel skola och socialförvaltning. VILL DU OCKSÅ LEVA DIN DRÖM I RÄTTVIKS KOMMUN?

Du hittar alla våra ­lediga tjänster på: rattvik.se/ledigajobb. Här finns även möjligheten att prenumerera på lediga jobb.

Rättviks kommun • Befolkning cirka 11 000 personer • Nio kommunala förskolor och en fri­ stående •Å tta grund­ skolor och grundsärskola på två av dessa •E n musikskola, ett gymnasium och en gymnasiesärskola •R ättviks marknad, Sveriges tredje största marknad •M ultiarena – Rättviks arena • Långbryggan, 628 meter lång • Classic Car Week – Sveriges största bilträff för hela ­familjen

Rättviks natur är internationellt sett unik på grund av den meteorit som slog ned i Siljansområdet för 360 miljoner år sedan. I Rättviks kommun finns för närvarande 27 naturreservat.

12


DENNA SIDA ÄR EN ANNONS FOTO: MARTIN LITENS

Fyra anställda på Rättviks kommun har svarat på följande frågor:

Från tågstationen i Rättvik är det bara 100 meter till Lång­ bryggan och den vackra sandstran­ den. Där finns också restauranger, caféer, camping, skejtpark med mera.

Anna-Maja Jansson, Socialsekreterare

1. Kontakterna med alla medborgare och besökare samt den otroliga diversiteten av ärenden som kommer in. Den ena dagen är inte den andra lik och det trivs jag väldigt bra med. 2. Det är helt klart det ”nya” området vid Enån. Vi har lagt ner väldigt mycket tid och energi för att det ska bli bra och jag hoppas att alla boende och besökare är lika nöjda över det som jag. Andreas Byström-Kroon Stödassistent LSS

FOTO: MARTIN LITENS

Boendealternativen är många runt om i ­kommunen. Bo centralt med resecentrum, ­affärer och restauranger nära, eller kanske mer rofyllt vid en vacker liten tjärn.

1. Det är verkligen ett toppenjobb! Det är roligt och utmanande, inte alltid enkelt men det ger väldigt mycket tillbaka när vi märker att det går bra för dem vi möter. 2. Att kunna åka ner till Långbryggan och äta lunch en helt vanlig solig onsdag känns lyxigt. Sen tycker jag att Björ­ gården är värt ett besök. Robin Layton Vägingenjör

FOTO: MARTIN LITENS

Jarlstugan är ett ­välbesökt fritids­område för längdskid­ åkning, löp­ ning, cykling och vandring i natursköna Enåns omgiv­ ningar. Det finns även gym­stationer för flera olika övningar.

FOTO: MAGNUS ÅKER

Dalhalla, det nedlagda kalkbrottet som nu är en internationellt etablerad ­konsertarena. Bland annat beskrivs arenan som en av de mäktigaste och vackraste utomhusarenorna i Europa.

FOTO: MARTIN LITENS

I Rättviks ­nybyggda skejtpark kan unga och ­gamla mötas över generations­ gränserna för att skejta vid Siljans strand.

2. Vad är din favoritplats/smultronställe i Rättviks kommun?

FOTO: MAGNUS ÅKER

Rättviks traditioner finns ofta närvarande vid fest och högtider.

1. Vad tycker du är bra med ditt jobb?

FOTO: MARTIN LITENS

FOTO: MARTIN LITENS

Sveriges bästa utbud av caféer och restauranger har Rättviks kommun enligt SCB:s medbor­ garundersökning 2021.

Vi som lever vår dröm i Rättviks kommun

1. Det är ett givande, roligt och varierande arbete där vi styr mycket själva hur vår arbetsdag ska se ut. Dessutom gillar jag att jobba i skift. ”Ekorrhjulstider” har aldrig varit något för mig. 2. En av de senaste pärlorna som jag som inflyttad hittat är naturen längs med Enån och stråket vid Kvarnen. Elinore Kåks Undersköterska 1. Människor! Möten mellan olika individer och att mötas av ­glädjen i mina vård­

tagares ögon. 2. Om jag måste välja så faller nog lotten på min hemby Bingsjö i k­ ommunens finnmark. Bingsjö med all sin kultur, historia och den otroligt vackra naturen är helt magisk.

13


Äventyr

för hela familjen runt Siljan Törs du stå öga mot öga med en drake? Springa över vatten eller hoppa från ett torn? Här är tips för dig som gillar pirr i magen.

Leksand Sommarland EN STOR ÄVENTYRSPARK MED VATTENLAND. Här hittar du tempererade pooler och vattenrutschkanor intill karuseller, berg-och-dalbana och andra åkattraktioner. Ett äventyr för hela familjen. Missa inte Wipeout Siljan, en uppblåsbar hinderbana som flyter på vattnet.

14


Högt & Lågt Klätterpark och Äventyrs­ park, Rättvik HUR HÖGT VÅGAR DU KLÄTTRA? Här kan du testa dina egna gränser tillsammans med resten av familjen. Oavsett ålder finns det utmaningar och hinder att ta sig över. Lägsta höjd 1 meter, högsta höjd är 15 meter! Om du vågar kan du testa att åka en 140 meter lång linbana.

Fler familjetips omkring Siljan! Tomteland, Mora ETT KLIV RAKT IN I SAGORNAS VÄRLD. Möt livs levande tomtar, troll, drakar och dansande älvor. Sagofigurerna bjuder in dig till magiska världar och hittar på bus. Tomteland har ett miljövänligt budskap. Inget flaskvatten till försäljning, desto fler vattenkranar.

ORSA ­ROVDJURSPARK Här möter du varg, lo, isbjörn, leopard och tiger. orsarovdjurspark.se PAINTBALLPARKEN I GAGNEF Byggd i vilda ­westernstil så gå inte in obeväpnad! paintballparken.se TROLL- OCH CLOWNSTIGEN I MORA Löprunda för hela familjen med roliga hinder. facebook.com/ trollclownstigen

15


”Vi är här! Var är du?” Siljan breder ut sig nedanför oss. Här ute på udden, inramad av lövverk och en hel del skratt, ligger ett annorlunda klassrum. Många skulle säkert beskriva vår plats som en oas eller en dold diamant. Men vi tycker inte om att krångla till det även om utsikten från matsalen gör oss hänförda var och varannan dag. Vi kallar oss bara för Leksands folkhögskola kort och gott. Det här är en plats där livslånga vänskapsband knyts och överraskande möten sker. Utbildningarna på Leksands folkhögskola: Allmän kurs Bokbinderi Design Keramisk form Metall/Silversmide Kreativt entreprenörskap Visuell kommunikation/Butiksledare Sista ansökningsdatum för våra utbildningar är 15 april.

Läs mer på leksand.fhsk.se

16

”Lev och lär där du är!” I Yh-utbildningen Hantverkslärling går kunskap i arv – från yrkesverksam till lärling – i hela Sverige! Vi ger dig, som har lust och stort eget driv, chansen att arbeta med det hantverk du drömmer om. Vår vision är att alla ska få leva sin dröm. Vi vill vara med och skapa ett lustfyllt lärande där alla människor som drömmer om ett hantverksyrke får växa genom en nära, personlig och kreativ hantverksutbildning. Vi erbjuder arbetsplatsförlagd lärlingsutbildning med personlig och erfaren handledning inom 80-talet hantverksyrken i hela Sverige. Teorin färgas naturligt in i den praktiska verksamheten. Efter utbildningen kan du arbeta som kvalificerad hantverkare i ditt yrke. För att ansöka till utbildningen ska du ha en godkänd gymnasieexamen eller motsvarande samt förkunskaper motsvarande 12 månader inom det yrkesområde du ansöker till. Kursstart i augusti och januari. Läs mer på hantverkslarling.se


KICK AV KROPPSNÄRA Text och foto: Linda Axelsson

st i b r u

Skåp, stolar, muggar och en kajak. Som rosmålare har Gunilla ­Bergman Soini målat kurbits på det mesta. Nu smyckar hon kroppar med de karaktäristiska blommorna.

17


den lilla ateljén i Dala-Floda utanför Gagnef skapar rosmålaren Gunilla Bergman Soini kurbits utifrån kunders förfrågan. I hyllorna står ljusstakar, väskor, pallar, dalahästar och en brudkista i väntan på att bli målade. Under sina 40 år som rosmålare har hon fått förfrågningar om allt från väggkonst till personliga studentgåvor och farstukvistar som smyckas på traditionellt vis. Häromåret fick hon ett oväntat uppdrag. – En man ringde och frågade ” kan du måla kurbits på mig?”, berättar Gunilla. Gunilla sa ja och dekorerade hans ryggtavla med blommor i svart, vitt, rött och grönt. Sen dess har förfrågningarna om kurbitsmålning direkt på huden blivit fler och fler. TRADITION OCH NYSKAPANDE

I dag är Zacharias Vindbacke här för att testa traditionell dalmålning i modern tappning. Han är själv konsthantverkare som skapar masker och vill få ena ansiktshalvan kurbitsfierad. – Hur det ska bli vet man aldrig när man börjar, säger Gunilla. – Men två saker är iallafall säkra, dels att det blir en unik målning och dels att modellen måste sitta prick stilla. Gunilla har förberett med hudvänlig färg och valt bland sina hundratals olika penslar. Hon blandar vant olika kulörer och drar sen penseln med säkra drag längs Zacharias kind. Röda, vita och svarta kulörer snirklar sig upp längs halsen. En rosa tulpan tar form och snart har hans ögonbryn fått guldiga prickar. – Jag tycker det här är jättekul och får verkligen en kick av det, säger Gunilla. KROPPSMÅLNING INTE TATUERING

Hon konstaterar att det är populärt med kurbitstatueringar, men det hon skapar är något annat. En tillfällig smyckning. – Här är dina långa lösögonfransar och ditt röda läppstift Zacharias, vi kör väl på med det också?, undrar Gunilla.

18


Här är dina långa ­lösögon­fransar och ditt röda läppstift Zacharias, vi kör väl på med det också? – Yes, spara inte på krutet, nu går vi all-in, svarar Zacharias. Ikväll ska han och hans flickvän gå på teater. – Bara jag inte tar för mycket uppmärksamhet från pjäsen eller ännu värre blir uppbjuden på ­scenen, skrattar han. När kommer du ha en kurbitsmålning i ansiktet nästa gång? – Alltså man vill ju bara ha mer, men på midsommarafton absolut! Då skulle det passa med en lättare vit italiensk kostym till. För att matcha ansiktsmålningen har Zacharias tagit med en mask han själv har skapat. En svart kaninmask med hål för ögonen, samt enorma öron. Han ber Gunilla måla kurbits direkt på masken så att den passar med målningen på kinden. Han har också tagit med en egen huvudbonad inspirerad av ­Gustav III. Efter 45 minuter är Gunilla klar med sitt arbete och Zacharias kan dokumentera det färdiga resul­ tatet ihop med sin hatt. Båda gillar att de vågar, vågar skapa och vara lite far out och helt enkelt göra sånt som folk inte förväntar sig. Hon är nu både är rosmålare och något av en rebell inom det traditionella hantverket. Är det svårt att få bort färgen från huden? – Zacharias kommer nog få linda in sig i gladpack och svettas bort färgen, skrattar Gunilla.

Gunilla Bergman Soini har gjort en traditionell dalamålning i modern tappning på Zacharias Vindbacke.

19


Nya jobbet

BLEV NYCKELN TILL FRIHET För tre år sen lämnade Anna Olani Stockholm för ett nytt jobb som UX-designer i Dalarna. Familjen följde med och fick ett nytt liv. – Nu kan jag se mina barn leka fritt på gatan, säger Anna. Text: Erica Dahlgren Foto: Linda Axelsson

20


ädd för att stagnera. Rädd för att tappa karriären. Rädd för att bli bitter. För fem år sen var det flera rädslor som höll A ­ nnas drömmar tillbaka. Hon och mannen ­Christian levde med sin lilla dotter Ingrid i området Blackeberg i Stockholm. Anna hade ett bra jobb och hade länge trivts med att bo i huvudstaden. – Men när jag blev gravid igen kände jag mig färdig med Stockholm. Familjen hade hittat in i nya rutiner som vi behövde behålla och jag ville bort från stan, säger Anna Olani. Utbudet av restauranger, muséer och kultur lockade inte som förr. – Jag längtade till ett hus i ett lugnare område där mina barn skulle kunna springa ut och leka när de ville. EN LOCKANDE ANNONS

En sådan uppväxt hade hon själv haft i Skattungbyn i Dalarna. Nu väcktes tankarna på att flytta tillbaka till de trakterna. – Men hur skulle jag hitta ett jobb? Anna hade specialiserat sig på kundupp­levelser online och hunnit en bra bit i karriären. Inte ville hon backa nu! Christan, född och uppvuxen

Jag längtade till ett hus i ett lugnare område där mina barn skulle kunna springa ut och leka när de ville.

i Stockholm var mer optimistisk så Anna började ändå spana efter arbete i Dalarna. Ett år senare dök två jobbannonser upp. – Den ena var från Clas Ohlson som sökte en UXdesigner och jag minns att jag lockades av annonsen, de ville utvecklas! Anna fick jobbet och familjen Olani flyttade. STÖD FRÅN BANKEN

Efter ett tag blev de intresserade av ett hus med stor altan i Siljansnäs utanför Leksand. Men hittills hade familjen hyrt sina bostäder och de saknade en del av det kapital som behövdes för att köpa huset. – Banken hälsade oss ändå välkomna och hjälpte till med bolån. Bara för att man inte har en massa pengar betyder inte det att man inte kan röra på sig, säger Anna. Christian fick senare arbete som träslöjdslärare och fritidspedagog och barnen har hittat vänner i sina nya kvarter. – En dag i våras tittade jag ur genom fönstret. En pappa och hans dotter spelade fotboll här på åkern och mina barn sprang fram för att få vara med. De fick de och snart var det flera barn som spelade tillsammans. Lifegoal!, tänkte jag. Annas tidigare rädslor har kommit på skam. I dag arbetar hon som UX Lead, hon leder ett team inom Clas Ohlson som arbetar för att företagets webb ska bli bättre och bättre för kunderna att använda. En del dagar jobbar hon hemifrån, andra dagar arbetar hon på företagets olika kontor runt om i Sverige – i Insjön, Stockholm eller Malmö.

Anna Olani FRÅN STOCKHOLM TILL SILJANSNÄS Ålder: 42 år Familj: Maken Christian 43 år och barnen Ingrid 8 år och Tyra 4 år. Flyttat från: Lägenhet i Blackeberg, Stockholm. Bor i: Hus i Siljansnäs, Leksand. Yrke: UX/UI Lead på Clas Ohlson, Insjön.

21


DENNA SIDA ÄR EN ANNONS

I Orsa får vi det bästa av det mesta När Erik och Hanna tröttnade på den skånska vintern tog de fram Sverigekartan och började leta efter en ny plats att kalla hemma. För friluftsälskarna var det viktigt att få riktig vinter med snö och skidspår men också att kunna njuta av härliga sommardagar likväl som krispig vår och skimrande höst. Platsen skulle också ligga på lagom avstånd till släkt och vänner runt om i Sverige. Valet föll på Orsa och senhösten 2021 köpte familjen sitt nya hem med underbar utsikt över bergen och Orsasjön. Magiska solnedgångar Familjen Stengård består av Hanna (36) och Erik (35) samt hundarna Sonja och Leo. Området kring Orsa passar familjen perfekt med alla möjligheter till friluftsliv både precis runt hörnet och på lagom bilavstånd. Huset de föll för ligger högt upp på sluttningen några kilometer söder om Orsa tätort med utsikt över sjön och bergen. - Solnedgångarna här är magiska! Vi har rest mycket och bott på flera platser runt om i Sverige och detta är verkligen en av de vackraste, säger Hanna. 22

- Huset köpte vi utan att ha sett det på riktigt. Vissa skulle kalla oss lite galna men vi har lärt oss att läget är allt, övrigt kan man fixa till, berättar Erik med ett skratt. Vi googlade och tittade på kartor och förstod att utsikten på den här platsen skulle vara något alldeles extra. Det tillsammans med närheten till mycket av det vi gillar gjorde att vi vågade slå till.

ten till Orsa. Nu bor familjen till exempel med Siljansleden 100 meter från huset och Koppången en halvtimmes bilfärd bort.

Naturen runt knuten

- Vi är en familj som älskar att vara ute i skog och mark på olika sätt. Framför allt vandring och längdåkning ligger oss varmt om hjärtat. I Orsa kan vi enkelt skapa

Hanna och Erik är friluftsmänniskor och att skapa möjligheter för sig själva att enklare njuta av naturen var en viktig del i flyt-

- Jag upplever Orsa som en unik plats i och med att allt finns här; berg, sjöar, skog och landsbygdsmiljöer. Dessutom både lättillgänglig natur och mer utmanande vildmarksmiljöer, menar Hanna.


DENNA SIDA ÄR EN ANNONS

oss en vardag som innehåller allt detta, här får vi mer tid för fritid, berättar Erik.

Orsa är nära Förutom närheten till naturen lockades också paret av att det i Orsa finns service och ett bra utbud av butiker och restauranger som gör att orten lever året om. På lagom avstånd i regionen har man dessutom sjukhus, direkttåg till Stockholm och ett stort butiksutbud. - Det finns en hel del platser med fin natur och bra möjligheter till friluftsliv men många ligger lite ensligt eller är starkt säsongsbetonade och ganska öde delar av året. Orsa tycker vi har liv och rörelse året om och ett bra utbud av livsmedelsbutiker, sjukvård och annan service man ändå vill ha och behöver relativt nära, säger Hanna. Både Erik och Hanna jobbar idag mycket på distans med övriga Sverige och världen som arbetsfält, Hanna i egna företaget Potius AB och Erik som affärsutvecklare.

Detta är möjligt tack vara snabb och stabil uppkoppling. - Vi har faktiskt bättre nät här än vi hade i Skåne, berättar Erik. Att kunna arbeta bra på distans var en förutsättning för vår flytt till Orsa, även om vi båda på sikt också hoppas kunna arbete även med lokala kunder.

23


DENNA SIDA ÄR EN ANNONS

I Orsa gör vi det möjligt Det enkla livet med hög kvalitet

I Orsa är vardagen enkel, högtiderna härliga och naturen enastående. Skolan, jobbet och fritidsintressena är nära. Vård, omsorg och kommunikationer finns lättillgängligt. Här har du möjligheter att skapa ditt eget liv så som just du drömmer om att det ska vara. I Orsa gillar vi folk som går sin egen väg och gör saker på sitt eget sätt. I Orsa får du vara den du är och bli den du vill vara.

Naturen alltid nära

Tänk dig doften av skogen när du cyklar eller vandrar någon av Orsas många leder eller stigar bland hundraåriga granar, tallar och vidunderliga utsiktsplatser.

24

Tänk dig att ha längdskidspåren utanför dörren. Skidbackarna så nära att du ser dem från köksfönstret. Orsasjön som en stor blank spegel vid de blåa bergen när du ger dig ut på långfärds-skridskorna eller ett kvällsdopp en ljus sommarkväll. I Orsa är naturen alltid nära.

Samarbete och gemenskap

Här finns ett rikt utbud av företag och föreningar. Att samarbeta är vägen framåt på en liten ort, det vet våra företagare och föreningar. Orsa har bevarat många traditioner, det vittnar vårt rika kultur- och musikliv om. Men vi är lika stolta över vår motorkultur och våra moderna teknikföretag. Orsa står stadigt i nuet och blickar nyfiket framåt.


DENNA SIDA ÄR EN ANNONS

Fryksås fäbod bjuder på storslagen utsikt över Orsasjön. Här finns fantastiska möjligheter för exempelvis cykling och vandring samt mysiga boenden, restauranger och kaféer.

Orsa är en bygd med starka traditioner och ett rikt kulturliv. Men också stor nyfikenhet, skaparkraft och vilja till utveckling.

Företagare om Orsa

Nils Österström

I Orsa handlar du som älskar specialbutiker med hög kvalitet och personlig service. Här finns också ett bra utbud av trevliga restauranger och kaféer.

VD för Tebrito - Som nystartade har vi fått mycket bra stöttning från kommunen.

Gatumusikfestivalen Orsa Yran bjuder på folkfest och ett smakprov på Orsas starka musikkultur. Det är opretentiöst med möten och musik i fokus.

Matilda Bastman

VD på Marab - Vi har ett bra företagsklimat. Mycket lokal samverkan och alla är lösningsorienterade och stöttar varandra.

I Orsa finns oändliga möjligheter för dig som älskar friluftsliv, jakt och fiske. Till exempel finnmarken, med sina djupa skogar och stora myrmarker samt mängder av fiskevatten.

Här finns möjlighet till det boende som just du vill ha. I lantlig bymiljö, enskilt naturnära eller kanske i Orsa tätort.

Arne Hamberg

Natursköna Grönklitt erbjuder mängder av aktiviteter och upplevelser vinter som sommar.

Orsasjön är en pärla oavsett om du njuter av långfärdsskridskor på vintern eller paddling, fiske, båtliv och bad under sommaren.

Zonterapeut/reflexolog - Orsa är Dalarnas hjärta och själ med extra allt. Alla stöttar varandra och som företagare har man fantastiska kollegor nära till hands.

25


Välkommen till Dalarnas sommarparadis! Upplev äventyret Sommarland med karuseller, vattenland och roliga aktiviteter. Bo på femstjärnig camping med pool, restaurang och aktiviteter. Vi har öppet 18 juni-14 augusti.

Läs mer och BOKA på

40

Över attraktioner & aktiviteter!

26

leksandresort.se/sommarland

Endast förköptar biljette gäller ! r å i n e v ä


Siljansbygden i bilder

PERSBORGSBRYGGA I RÄTTVIK Christina Ehrenborg Bring och Carl Bring visar hur man badar á la 1920-tal. Foto: Linda Axelsson

27


DENNA SIDA ÄR EN ANNONS

DALA ENERGI LADDAR FÖR FRAMTIDEN

– stora rekryteringar på gång

Få branscher utvecklas lika snabbt som elbranschen just nu. Och mitt i utvecklingen står Dala Energi. — I år kommer vi genom rekrytering att kunna välkomna sjutton nya med­ arbetare, både för att öka takten i omställningsarbetet och för att värva in de nya kompetenser som krävs”, berättar Dala Energis VD, Bengt Östling.

D

et är alltid glada nyheter när företag nyanställer och därför tar jag en tur till Dala Energis huvudkontor i Leksand för att få veta mer.

l­ addningsstationer vid företag och butiker. Vi märker också ett kraftigt ökande intresse från kunder som vill bidra med egen el i form av solceller, ­vilket såklart är välkommet.

Varför gör ni nyrekryteringar? — Det korta svaret är att vi växer och behöver stärka vår organisation inför framtiden. Vi befinner oss i en stor omvandling i samhället just nu, från fossila kraftkällor till el, och det berör oss i elbranschen.

Det gäller att hänga med i utvecklingen? — Ja, det handlar både om att planera för framtiden och att se till att våra el- och fiberkunder får en optimal leverans på resan dit. Vårt mål är att ha branschens nöjdaste kunder.

Kan du ge några exempel? — Ja, till exempel är prognosen att det kommer finnas trettioåtta tusen laddbara fordon i Dalarna redan 2025. Det betyder att det behövs mer el för laddning av batterier, och ett ökande behov av

28

Vilka kompetenser kommer ni söka? — Det kommer att vara över hela ­linjen; från tekniker och ­projektledare till IT och kund­support.

Är Dala Energi en bra ­arbetsgivare? — Den frågan tror jag är bättre att du ställer till våra anställda. Det jag kan säga är att vi mäter oss i ett Dalaenergi har en arbetsgivarindex och där är vi lång historia och mycket nära högsta nivån som firar 125 år. innebär ”Excellent arbetsgivare”, Hur många anställda är ni idag? och därmed bland landets 10% bästa. — Vi är strax över sjuttio anställda som Vi vill att våra anställda ska trivas och servar våra trettiofyra tusen kunder med har ett ständigt pågående arbete för att el och fiber i Rättvik, Leksand, Gagnef utveckla vårt arbetsgivarvarumärke. och Säter.


DENNA SIDA ÄR EN ANNONS

VI PÅ DALAENERGI

ANDREAS GUSTAFSSON Befattning: Underhållsingenjör Ort: Säter Ålder: 47 Började på Dala Energi: Oktober, 2021 Hej Andreas, vad gör en underhållsingenjör? — Just idag går vi igenom skogligt underhåll, alltså var det behöver tas bort träd, besiktas stolpar osv. Andra delar av min tid är jag driftsledare, och har till exempelvis jour enligt ett schema om det skulle bli elavbrott. Har du jobbat med det här förr? — Ja, jag har jobbat både för Borlänge Energi och Vattenfall tidigare. Hur trivs du på Dala Energi? — Jag trivs jättebra. Bra arbetskamrater och ett högt och bra tempo.

SANDRA ROSENQVIST Befattning: Elkraftstekniker Ort: Rättvik Ålder: 26 år Började på Dala Energi: November, 2021 Hej Sandra, vad gör en elkraftstekniker? — Ja, egentligen allt möjligt som har med högspänning och lågspänning att göra. Så om jag ser någon som skruvar i elskåpet utanför mitt hus så kan det vara du — Precis! Hur trivs du på Dala Energi? — Jättebra! Jag fick en bra introduktion, har fina jobbarkompisar och känt mig välkommen sedan första dagen. Det är kul att gå till jobbet!

MIKAEL WIIK Befattning: Projektledare Ort: Säter Ålder: 59 år Började på Dala Energi: Vid årsskiftet 2021/22 Hej Mikael, vad gör du just nu? — För tillfället planerar vi för en flytt av el och fiber vid Säters tågstation. Det ska byggas en tunnel så vi behöver flytta undan våra kablar inför byggnationen. Har du haft liknande arbetsuppgifter tidigare? — Ja, jag har jobbat som projektledare med fiber och el i andra företag i många år. Då hade jag projekt över hela landet och reste mycket, så det känns skönt att få jobba på hemmaplan. Hur trivs du på Dala Energi? — Bra! Det är lätt att komma in i gemenskapen och det är bra sammanhållning.

FAKTA DALAENERGI

VÄLKOMMEN TILL OSS

Dala Energi sköter el- och fibernät i Rättvik, Leksand, Gagnef och Säter. Företaget är privatägt. Rättviks, Leksands och Gagnefs ­kommuner äger 49% och privata företag och personer äger 51%. Bolaget har totalt ca 4 300 aktieägare.

Läs mer om våra lediga tjänster på dalaenergi.se

29


Här finns ingen el i väggen. All mat lagas över öppen eld eller på järnspisen. Maten kommer från den egna gården - grönsaker, ägg, kött och hemgjort smör. – Men kaffe köper vi, säger Yvonne Smedberg som i 42 år bott året runt på fäboden.

De lever

FÄBODLIV ÅRET RUNT Text: Erica Dahlgren Foto: Linda Axelsson

30


n brun lerig väg slingrar sig genom skogen. Mellan trädstammarna skymtar naturgrå timmerstugor. En gärdsgård sticker upp ur marken, vid den betar en nordsvensk och bakom hästens kraftiga kropp skymtar en stuga med ladugård, uthus, odlingsbäddar och ett omålat trädass. Välkommen till Kättboåsens fäbod utanför Mora! Här lever Yvonne Smedberg och Owe Lindgren med massor av djur. – Kalvarna har inte hunnit träffat n ­ ågra besökare än så de är lite reser­­­verade, förklarar Yvonne och öppnar grinden till hagen med kossor, kalvar och får. – Vi har dem inhägnade just nu. ­Senare i sommar går de fritt i skogen och betar.

31


Jag har bott här i 42 år och ­uppfostrat fem barn på ­fä­boden. Det har varit h ­ ärligt!

S

en 1663, eller ännu längre tillbaka, har människor och djur levt fäbodliv på den här platsen. Då var det vanligt att bönder i övre delen av Sverige flyttade sin boskap från sina gårdar till fäbodar närmare skogen för att djuren själva skulle hitta sommarbete i m ­ arkerna. På kvällen hämtade man hem djuren för att skydda dem från rovdjur, och på morgnarna kunde korna m ­ jölkas. Mjölken gav smör och andra mejeri­produkter. HEMGJORT SMÖR

Traditionen lever i dag kvar på Kättboåsen. – Korna kommer alltid hem halv fem och vill lägga sig här inne i ladugården, berättar Owe och visar ­kossornas bås märkta med namn. Silva, Saga, Fanny och Lupin. På dagarna går kossorna sida vid sida i­ ntill sina kalvar så att de kan dia, men på natten sover kalvarna i en egen kätte.

32

– Här är vårt mejeri, säger Yvonne och visar ett rum med egen ingång intill huvudstugan. Hon häller en hink full med mjölk ner i metallskålen på toppen av sin separator från Alfa Laval. Liknande apparater står på parad på en hylla under taket och den vittnar om att många generationer kärnat smör på fäboden. Andra hyllor är fyllda av kärl i rostfritt stål. Byttor, silar och emaljerade köksredskap trängs i diskstället. – Det blir mycket disk när man gör smör, för­k larar Yvonne och drar i gång separatorns vevarm så att skummjölk och grädde ska skiljas åt. Varv på varv vevar hon för att få fram grädde som ska bli smör. Det är en fysiskt tung uppgift, men hon är van. – Jag har bott här i 42 år och uppfostrat fem barn på fäboden. Det har varit härligt! KALL START MITT I VINTERN

När hon själv var barn växte hon upp i Borlänge.


Levde villaliv med föräldrarna som arbetade som tjänstemän. Som ung prövade Yvonne själv att jobba inom vanliga yrken. Men redan som 20-åring bestämde hon sig för att ta över fäboden som hennes farmor bott i. Yvonne flyttade hit mitt i vintern 1980. – Med bara en häst, en get och en påse morotsfrö, fyller Owe i. – Ja, skrattar Yvonne, jag kände att här ska jag bo resten av mitt liv och så känner jag fortfarande. Morotsfröna kom ner i jorden och Yvonne började ensam bygga upp fäboden, hon försökte lära sig allt om självhushållning för att överleva vintrarna. Förr i tiden var en fäbod en sommarbostad, men Yvonne ville leva på Kättboåsen året runt och så har det blivit. – På vintern bor vi nu i en annan fäbod med el och rinnande vatten, men alla somrar har jag bott här utan eluttag och med brunn på gården. FAMILJELIV PÅ FÄBODEN

– Barnen hade ofta med sig kompisar hem efter skolan. De byggde kojor i träden, sprang runt och ­lekte krig med käppar i skogen. När vi skulle äta kunde det sitta åtta-tio barn runt matbordet. Först i högstadieåldern kunde barnen tycka att de var pinsamt att bo på ­f ä­boden, de fick gliringar. I dag är alla fem vuxna och har olika yrken, bland ­annat inom vård, restau­ rang och revision. En ritar hus, en annan är data­ tekniker och en tredje bilmekaniker. – Vi brukar prata om deras uppväxt. Jag är glad att de lärt sig ta eget ansvar och hjälpa till, säger Yvonne som nu separerat mjölken. Ett kärl med skummjölk,

Du sår en kopp säd till midsommar och nästa höst kan du skörda så att det räcker till två personer ett helt år!

Efter några år träffade den unga Yvonne en man som hon bildade familj med. Först fick de en dotter och sen kom fyra pojkar i rask takt. – Nu när jag är 63 år kan jag inte förstå hur vi ­orkade med allt. Det är mycket jobb att få fram mat som ska räcka till en stor familj ett helt år. Men mest minns hon det roliga.

33


Kättboåsens fäbod Dokumenterad i statens fäbods­ inventering från 1663. Ligger fyra mil sydväst om Mora. Här finns får, kor, kalvar, en tjur, en häst, höns, kaniner, katter och en hund. För att tvätta sig och diska används ­uppvärmt brunnsvatten. Öppet för besök under sommarens ­söndagar, från midsommar. facebook.com/KattboasensFabodar

FLER FINA FÄBODAR Det finns en rad fäbodar som brukar hålla öppet under sommaren. Bland andra: Leksand/Tällberg: Ljusbodarnas fäbod och Skallskog fäbod Rättvik/Vikarbyn: Ärteråsens fäbod, Prästbodarnas fäbod och Karl-Tövåsens fäbod Gagnef/Mockfjärd: Bastbergets fäbod Älvdalen: Torrlids fäbod

ett annat med grädde. Hon till­verkar ­också färskost, fil och mese för husbehov. Det blir en hel del som året-runt-­boende på fäboden. “INGA SKULDER, INGET HABEGÄR”

– Ska vi ha kaffe, undrar Owe som håller liv i en ö ­ ppen eld i ett av gårdens hus. Eldhuset. Det motsvarar ­köket i ett vanligt hem och värmen mellan timmerväggarna är tydlig. Hans kokkaffe sprätter i en panna över elden. Yvonne dukar fram muggar, fat, flera ­sorters hembakt bröd och sitt eget smör förstås. – Första gången jag kom hit på besök stod hon och bakade bullar. Då ville jag aldrig åka hem, berättar Owe. Det är nu 12 år sen och efter bullarna blev de så småningom ett par. Han hade arbetat som huggare i skogen och kunde anpassa sig till Yvonnes fäbodliv. – Jag har inga skulder och inget habegär, säger Owe och visar sin favoritplats i eldhuset. En väggfast brits med madrass som bäddats med mjuka filtar. Vid britsens huvudände ligger hunden Lova och värmer sig. Ovanför huvudkudden sitter en egen uppfinning fastspikad i väggen. En gammal surströmmingsburk i plåtkonserv, locket har vikts upp och spikats fast. Burken rymmer ett stort värmeljus - en nattlampa? – Nja, den där tänder jag när vi ska ha fredagsmys, säger Owe och skrattar. Det finns alltså ingen ström i byggnaderna men ute på gården står ett bensindrivet elverk som gör det möjligt att pumpa upp vatten ur brunnen. – Det går några hundra liter varje dag för att ­djuren ska få dricka, säger Owe.

ODLAR KULTURSORTER

Det går också åt mycket ved, 50 kubikmeter per år och det är Owes ansvar att bygga upp vedförrådet. Han är 69 år. – Bäst-före-datum har passerat, skämtar han och förklarar sen att veden måste vara klar under våren. När sommaren drar igång ska mycket annat göras. De plöjer jorden med traktor, allt annars görs med hästkraft eller för hand. Potatis, morötter, lök, kål, ärtor och många andra grödor ska ner i jorden. – Och finnråg!, utropar Owe entusiastiskt. Det är en kultursort av säde som kom hit från Finland med invandrare och användes flitigt under 1600-talet då det var ont om mat. Den kallas också svedjeråg eftersom den odlades i svedjebruk. Sädeskornen kan odlas glest då varje korn ger mycket mat. – Du sår en kopp säd till midsommar och nästa höst kan du skörda så att det räcker till två personer ett helt år!

Det är fint att få visa hur en levande ­fäbod fungerar.

34

FÄBODSCAFÉ FÖR TURISTER

För att leva som självförsörjande äter Owe och ­Yvonne allt som fäbodens åtta hektar kan ge. Rotfrukter och grönsaker, mejeriprodukter, bröd, kanin, tupp och i vanliga fall också gris. På somrarna ordnar de fäbodscafé för turister. – Det är fint att få visa hur en levande fäbod fungerar, säger Yvonne. Förutom det som gården ger, och fäbodbidrag från EU, har de vant sig att leva med lite pengar. – Den dag jag får pension blir den väldigt låg. Men här har jag lärt mig att leva på lite så det ska gå bra, menar Yvonne.


Levande fäbod. På somrarna ordnar Yvonne Smedberg och Owe Lindgren fäbodscafé på Kättboåsen.

35


DALECARLIA HOTEL & SPA – TÄLLBERG

Nya Dalecarlia SPA

Välkommen till vårt utbyggda och renoverade spa med hela 1500 kvm njutning! Naturen och den oemotståndliga vyn över mytomspunna Siljan finns med överallt och ger ro, kraft och inspiration.

FÖR INFORMATION OCH BOKNING: DALECARLIA.SE

TEL 0247-891 00 DALECARLIA.SE

Varmt välkomna till Stationsgatan 6 i Leksand, här kan du fika och handla i en härlig miljö. Våra öppettider hittar du på våra sociala medier. gapa · ylva skarp · secondaire kräsen · faktoritre · hälsopunkten @stationsgatan6

www.cronacraft.com @butiken_krasen


Tågresenär idag. Kollega imorgon? Kombinera ett berikande jobb med närhet till ett aktivt liv! I Mora kommun har vi Sveriges viktigaste och mest intressanta jobb. Varje dag erbjuder vi äldreomsorg, skola, barnomsorg, kultur, snöröjning, bygglov och mycket mer. Vi som jobbar här har många möjligheter till ett aktivt liv, alltid i närheten. Välkommen till möjligheternas Mora – en bra plats att slå sig ner på! www.morakommun.se/ledigajobb


FOTO: ANDREAS TIMFÄLT

FOTO: ZORNSAMLINGARNA

Ström under gammal stenbro, 1884, av Anders Zorn. FOTO: ZORNSAMLINGARNA

FOTO: ZORNSAMLINGARNA

Anders och Emma Zorn, 1885

Från Skepps­ holmen, 1890

Mästersmed av Anders Zorn.

En mästare

KOMMER HEM TILL MORA Text: Erica Dahlgren

Stockholm. Danmark. Nederländerna. Zorns berömda konstverk har nyligen visats runt om i Europa. Hemma igen på Zornmuseet i Mora visas de nu i en ny stor utställning. ANDERS ZORN FORTSÄTTER ATT FASCINERA

Härom­året gick hans målning ”Söndagsmorgon” under k ­ lubban för drygt 35 miljoner kronor på auktions­huset Bukowskis. Därmed blev mål­ningen det dyraste svenska konstverket någonsin. Det näst ­dyraste konst­verket "Sommarnöje" ­k lub­bades 2010 för 26 miljoner. Vem som målat den? Anders Zorn.

38

Zorns konst ­visades här­om­ året på National­museum i Stockholm och verk har lånats ut från Zornmuséet i Mora till andra länder. När konstverken nu ­kommit hem igen visas de i en stor utställning: Zorn för hela slanten. Utställningen innehåller porträtt likväl som Zorns ikoniska bilder från D ­ alarna, klassikern Mid­ sommardans från N ­ ationalmuseum finns också med. VATTEN FRÅN HELA VÄRLDEN

Besökaren får också lära känna en konstnär som ­ä lskade att måla vatten.


FOTO: CECILIA HEISSER NATIONALMUSEUM

Ingen målade vatten som Zorn. Det var hans favoritmotiv.

ANNONS

Midsommardans av Anders Zorn.

– Ingen målade vatten som Zorn. Det var hans favoritmotiv. Han studerade vågor för att bli bättre och bättre, berättar Johan ­Cederlund, museidirektör, och ger exempel på målningar gjorda vid Atlanten, Siljan, Dalälven och vattenmotiv från bland annat Johan Cederlund, Stockholm och Istanbul. museidirektör. Johan Cederlunds personliga favorit i den aktuella utställningen är däremot ett porträtt som sällan visas. Det tillhör nämligen en privat samling: Mästersmed från 1907. Den visar Sars Per Persson i sin smedja i byn Vinäs. Johan ­Cederlund beskriver resoluta penseldrag: – Det finns en sån kraft i den målningen! Zorn gjorde först skisser så när han väl började måla var han säker på sin sak. Det märks i den här målningen där smedens händer tydligt får ta plats. Utställningen Zorn för hela slanten visas på ­Zornmuseet i Mora fram till den 4 september.

39


"Uti vår hage där växa blå bär. Kom hjärtansfröjd! Vill du mig något, så träffas vi där. Kom liljor och akvileja, kom rosor och saliveja! Kom ljuva krusmynta, kom hjärtansfröjd!"

DEN FOLKLIGA HUGO ALFVÉN 150 ÅR Hugo Alfvén var en av Sveriges största kompositörer och satte tonen för ­symfonier, körverk och den svenska folksjälen. Nu firas hans 150-årsjubileum stort på Alfvéngården utanför Leksand. ti vår hage, Midsommarvaka och ­Berga­kungen. Hugo Alfvén, född 1872, slog redan som 27-åring igenom som en mycket skicklig tonsättare. Han skapade musik som fått stort genomslag: symfonier, körverk, arrangemang för folkvisor och schlagersång. Hugo Alfvén var en internationellt erkänd dirigent som ökade intresset för svensk folkmusik utomlands, och hans musik har spelats av de stora orkestrarna men också av Alice Babs, Jussi Björling, hårdrocksbandet Deep Purple och dockorna i The Muppet Show. Hugo Alfvén arbetade i flera decennier med ­Siljanskören i Dalarna och ledde Orphei Drängar i Uppsala. Många är de svenska körsångare som ­någon gång sjungit hans toner till Uti vår hage. I år firas Hugo Alfvén med ett stort 150-årsjubileum som redan är i full gång. På Alvéngården, i hans gamla bostad i Tibble utanför Leksand, pågår firandet hela sommaren. Den 28 juni sjunger till exempel Rigmor och Christina Gustafsson på gården. Systrarna som tillhör Europas jazzelit hyllar Alfvén med dubbla konserter. Lördag 2 juli firas den traditionella Alfvéndagen med en stor sommarkonsert utomhus.

40

Tips på mer Alfvén Runt om i Sverige firas Hugo ­Alfvéns jubileumsår. Här är tips för dig som vill lyssna, läsa och se mer av honom: Radio/Podd: Hugo Alfvéns Mid­ sommarvaka – internationellt spridd och älskad. P2 Doku­mentär från Sveriges Radio i SR Play och på sr.se. Bok: Speltoken: Hugo Alfvén och rosens klang (Gidlunds förlag) Musikvetaren Tobias Lund har skrivit boken om Alfvén där tonsättarens sinnlighet, kärlek och sexualitet visar sig ha stor betydelse för musiken. Film: Balladen om Marie Kröyer av Bille August. Den danska konstnären Marie Krøyer var Alfvéns första fru. Filmen om henne utspelar sig i slutet av 1800-talet då hon möter den svenske kompositören och blir förälskad.


r oo td ou

E

n magisk värld

Sagolandets nyheter ÄLVORNAS RIKE SKOGSTOMTEHUSET BERGATROLLEN & NYA ÄVENT YR FÖR HELA FAMILJEN! Öppet 20 jun - 14 aug samt 20-21 & 27-28 aug

Äventyret börjar på tomteland.se

41


FOTO: VISIT DALARNA

EN FLYTANDE IKON FRÅN 1876 Text: Erica Dahlgren

Nu kör M/S Gustaf Wasa på Siljans vatten för 146:e året i rad. Fartyget är K-märkt och en viktig symbol för bygden. I sommar anordnas öl- och ­vinprovningar ombord. /S Gustaf Wasa var från början en ångbåt, 1858 fick den motorer och nu har den snart gått över Siljans vattnen i 150 s­ omrar. – Att en så gammal båt körts varje år är unikt, ­säger skeppare Erik Jalking. Liknade båtar finns, till exempel skärgårds­ båtarna i Stockholm, men de är rena ungdomen i jämförelse. – De är bara runt hundra år. FORSLADES FYRA MIL GENOM SKOGEN

Båtens historia börjar dock i Stockholm där den ­konstruerades. För att nå Siljansbygden fick båten åka i delar. I Borlänge tog järnvägen slut, därifrån forslade hästar och människor de tunga fartygs­ delarna genom skogen fyra mil fram till byn Insjön där delarna sattes ihop. 1876 var vägarna dåliga. ­Vattenvägen var det bästa sättet att transportera människor, djur och varor.

42

– I början stannade båten vid bryggor i alla byar för att folk, kor, grisar, tunnor och lådor skulle ta sig över Siljan, berättar Erik Jalking. I sommar kör han och besättningen den klassiska rutten Leksand-Rättvik alla dagar utom söndagar. På måndagar gör båten en längre tur till Mora. Erik Jalking, skeppare. SATSNING PÅ NYA KRYSSNINGAR

I dag kan passagerare äta ombord medan man ­tittar på landskapets röda stugor mellan Leksand och Rättvik. Mellan Rättvik och Mora är det mer öppet vatten som sen övergår i landskap igen när rutten går mot sin slutdestination. – Nu har vi också börjat med öl- och vinprovnings­k ryssningar. Det känns nytt och roligt, jag tror m ­ ycket den idén, säger skepparen själv.

M/S Gustaf Wasa idag • 30 meter lång, 5,3 meter i bred. • Max 110 ­passagerare. • Rullstolsanpassad restaurang och ­handikapptoalett. • I byssan på undre däck lagas all mat som serveras till passagerarna. • På övre däck finns bryggan/styr­hytten där skepparen håller till. • Har byggts om och byggs ut flera gånger. Efter en brand 1982 restaurerades båten till sitt mer ursprungliga utseende. • Går under smek­ namnet Was´n.


Varmt välkommen till vackra Rättvik och Lerdalshöjden! Hotell Lerdalshöjden ligger vackert på höjden med en makalös utsikt över Siljan. Hos oss kan du bo i trevliga rum, äta gott och naturligtvis koppla av i vår relaxavdelning. Hotellet ligger centralt och med närhet till både shopping, sevärdheter och till en mängd fritidsaktiviteter året runt. Här finns något för alla – cykel- & vandringsleder, 18-håls golfbana, närhet till stranden, konserter på Dalhalla, barnvänlig skidbacke, längdskidspår, plogad skridskobana på Siljan och mycket annat. Hos oss kan du dessutom ladda din elbil. För mer information och bokning, 0248-511 50 eller se vår hemsida.

Hotell Lerdalshöjden | Mickelsgatan, Rättvik | Tfn: 0248-511 50 | info@lerdalshojden.se | www.lerdalshojden.se

Idrottsintresserad? I Leksand finns alla möjligheter

Utbudet av idrottsaktiviteter i Leksand är stort, och mycket är samlat vid Siljansvallen. Här kan du friidrotta, spela fotboll, baseboll, softboll, curling, gymma, tennis eller åka skateboard. Ett stenkast bort ligger bland annat Tegera arena, hemmaarenan för Leksands IF, en padelhall, en tennishall och Leksandhallen som innehåller en simhall samt en idrottshall. I augusti 2022 inviger vi dessutom en helt ny sporthall vid Leksandshallen som rymmer en fullstor innebandyplan med läktare. Idrottsmöjligheterna och förutsättningarna till en aktiv fritid är mycket goda här i Leksand. Vi är stolta över att ha ett stort utbud inom gångavstånd till varandra och att vi nu snart har en helt ny sporthall. Här finns något för alla. Skulle du vilja veta mer om hur det är att bo här? Besök www.leksand.se/flyttahit eller skanna QR-koden här nedanför:

43


HETA STRÄNDER för sommarens bad

Hoppa i badkläderna! Släng handduken över axeln! Det finns massor av fina badplatser i Siljansbygden med omnejd. Här är några av de hetaste.

44


FOTO: LEKSAND RESORT

Leksand strand FOTO: NISSES SPORTBILD

Västannorstjärnen

Rättviks strand

LEKSANDS STRAND, LEKSAND Strax norr om centrum ligger en bred stor sandstrand intill Siljans vatten. Här kan du bada i sjön eller i campingens badanläggning med vattenrutschkanor och pooler. En stor familjecamping med mycket aktivitet och nära Leksand ­Sommarland. Sandstranden är barnvänlig och bjuder på vacker utsikt. STOPS VATTENFALL, ÄLVDALEN En badupplevelse utöver det vanliga! Tänk dig en dånande fors i skogen, över den går en träbro och strax efter bron störtar vattnet i ett högt fall ner i en naturlig bassäng. Den som längtar efter bad, en naturnära upplevelse och äventyr hittar det här i skogen utanför Brunnsberg i Knärån,

Stops vattenfall

Älvdalen. Ta gärna med badskor och glöm inte kameran!

VÄSTANNORSTJÄRNEN, HÄRADSBYGDEN Ett smultronställe för den som vill ta det lite lugnare. Tjärnen har sandbotten och stränder av gräs omgiven av öppet landskap. Karaktäristiskt för badplatsen är det klassiska hopptornet i trä där badare kan kasta sig i vattnet från olika höjder. En dold badpärla som du hittar längs riksväg 70 mellan Leksand och Insjön. TINGSNÄSBADET, SAXVIKEN, MORA Den största stranden i Mora ligger centralt och nära järnvägsstationen. Ett barnvänligt bad med långgrund strand och en större lekpark med

gungor, karuseller, rutschkana och klättertorn. Populärt besöksmål för familjer med barn i alla åldrar. Omklädningsutrymmen, toalett, brygga, livbojar och möjlighet att äta vid bord. Tillgänglig för rullstolsburna gäster.

RÄTTVIKS STRAND, CENTRALA RÄTTVIK Utsträckt välbesökt sandstrand som sätter stor prägel på hela orten. Ovanligt långgrund. Här badar du direkt i Siljans vatten. Från stranden och rakt ut över vattnet kan du promenera på den kända långbryggan i trä - 628 meter lång! Ett uppskattat besöksmål för både turister och rättvikare. Längs stranden ligger också camping, café med mera.

45


Henriks hantverk

ÄR SPRIT I VÄRLDSKLASS Henrik Méróvingian från Mockfjärd ville skapa en ny sorts kryddig absint. Det gick bra. Så bra att han snart vann både guld och silver för sin dryck. Text och foto: Linda Axelsson

46


ör drygt tio år sen kom Henrik Méróvingian första flaska ­Valkyria Absinthe ut på marknaden, en grön anisbaserad sprit på 68 procent. I dag tillverkas den här på destilleriet i Mockfjärd, Gagnef. – Jag gör allt från grunden. För mig är dryck ett hantverk, säger Henrik Méróvingian och tar fram ett par olika flaskor. Han visar hur man ska späda absint med vatten så att den mjölkvita tonen kommer fram. GULDPLATS REDAN FRÅN START

gröna absint vann de silvermedalj i världens största absinttävling. Ett år senare hade de utökat sortimentet och i samma tävling blev det storslam. Valkyria Absinthe vann guld i både kategorierna Vert och Amber (grön och bärnsten). – Det kändes skithäftigt! Den franska spritproducenten Pernod hade hållit på i 204 år och efter drygt ett år så vann vi! Några år senare började Henrik Méróvingian längta till Mockfjärd igen. Han köpte ut kollegan, flyttade hem och tog över pappas gamla företagslokal. – Jag rev ut köket och byggde ett destilleri här.

Jag gör allt från grunden. För mig är dryck ett hantverk

Från början var de två tillverkare. Deras lokal var en gammal kyrka utanför Lindesberg och de båda hann knappt börja innan framgångarna kom. Bara några månader efter att de släppt sin första

MYCKET SMAKAR MER

I vit labbrock visar han stolt upp företagets hjärta, en femtio liters handslagen kopparpanna. Han har nyligen börjat tillverka grön gin här. Densiteten och alkoholhalten kontrolleras innan han buteljerar en flaska. Tillverkningen tar ungefär en och en halv månad från det att han blötlägger kryddorna till färdig dryck på flaska. – Jag drar smakerna till det extrema och har i mycket mer kryddor än de andra spritproducenterna. Det finns 400 olika ginsorter på Systembolaget och det här är den enda som har beskrivningen mycket kryddig, ­säger Henrik Méróvingian.

Fler spännande smaker... Ljust, lätt eller fruktigt och exotiskt? Runt Siljan finns lokala bryggerier med många olika ölsorter. Här är tips på några av de somriga ­smakerna: DALA-IPL India Pale lager, en ljus modern öl. Nyanserad med inslag av apelsin, färska örter, honung och bröd. Bryggs vid Mora bryggeri som också tillverkar pilsner, IPA, ale m ­ ed mera. WEISSE Dala Bryggeri i Rättvik tillverkar Weissbier. En törstsläckare och måltidsdryck med toner av skumbanan och tuttifrutti. Bryggeriet gör en rad ölsorter som lager, IPA, ale och stout.

MY KIND OF NEIPA New England IPA, en öl med smak av Söderhavet. Exotisk frukt, mild beska, gräddig och läskande. Bryggs av The Beer Factory i Leksand som även gör lager, pilsner, IPA och ale.

47


Mitt i Leksands centrum hittar ni vår nära 300 kvm stora lifestylebutik fylld med härlig inredning, möbler och kläder. Vi hjälper även till med inredningsuppdrag till privathem och företag. Välkommen!

Besök vår webshop

Hantverkaregatan 4, Leksand 0247-343 20 Webbshop: www.lantlivinredning.se

Stiftsgården Rättvik

Upptäck Siljansbygden, bo hos oss!

Vila, natur och kultur

Trivsamt boende i naturskön miljö. God mat, egen badstrand, kanoter, cyklar, vandring, lekplats, busshållplats till Dalhalla m.m. Nära till mycket och gångavstånd till centrum. Se vår hemsida för aktuella paketerbjudanden. www.stiftsgardenrattvik.se • 010-160 80 00


Siljansbygden i bilder

FLOSJÖNS SKOGAR Guiden Inka Gurung bjuder in till ett ­skogsbad som öppnar alla sinnen. Foto: Linda Axelsson

49


Konserter • Kurser • Stämmor • Dans

1—10 juli 2022 Nås Leksand Rättvik Norrbo Delsbo

Till sjöss på Siljan varje sommar sen 1876 Lunchkryssningar med Dagens rätt Kvällskryssningar med räkor eller à la carte Kryssningar med öl- och vinprovning Turlista juni - augusti Fullständiga rättigheter Avgång från Leksand, Rättvik och Mora Information och bokning: www.wasanet.nu | 070-542 10 25

stammoveckan.se

Smaker från kolgrillen!

Från en matälskare till en annan.

Har du upptäckt Mora centrums nya matbutik? Vi har allt för vardag och fest, från sommarens picnic och båttur till kvällens grillfest. Välfylld deli och salladsbar ger extra lyx och vår mysiga bistro serverar mat från eget kök. Vår sommarpresent till er:

5 % rabatt på ett helt köp

Kan ej kombineras med andra erbjudanden, gäller ej spel, lotter & tobak. Klipp ut annonsen och varmt välkommen till oss.

Norsgatan 21 Leksand 0247-121 04

restaurangmixleksand Mix-Bar-Grill

Öppettider mån-fre 7-22 Lör-sön 9-22

MORA Gågatan Mora, mitt emot Systembolaget. Tel 0250-177 00.


Årets kulltåg gick en dag i slutet av maj. Vid slutstation Stock­ holm central gick resenärerna i kortege till Kungsträdgården där totalt 250 färg­ sprakande kullor och masar träffades.

Hundratals på

KULLTÅGET TILL S­ TOCKHOLM Text och foto: Linda Axelsson

Det började med fyra vänner. För några år sen klädde de sig i högtidsdräkt och tog tåget till Stockholm. 2022 samlar kulltåget hundratals kullor och masar. Varje vår under fyra års tid har ett gäng dalkullor rest till Stockholm iklädda folkdräkter. Det hela började 2016 när de goda vännerna Rosa Flank och Bittis Stafsudd fick för sig att ta tåget till huvudstaden iklädda bygdens högtidsdräkt. 2019 hade vännerna fått sällskap - sjuttiofyra kullor och masar hängde med och så har det fortsatt. – Historiskt sett har människor vandrat från Dalarna till Stockholm för att söka jobb. Nu åker gänget dit för att det är kul. Kul att visa upp

dräkten och att göra något tillsammans, berättar Rosa Flank. I år fick Tåg i Bergslagen koppla på en extra vagn för att alla skulle få plats. Konstnären Lotta-Maja Öhman ifrån Dala-Floda hoppade på i Djurås. Hon hade sytt ett arbetsförkläde i skinn och fäst liljekonvaljer i den virade röda hårbandet. Varför är det viktigt för dig att göra den här resan? – För att visa att Dalarna finns kvar!

51


0247-50800 ∙ info@akerblads.se

www.akerblads.se


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.