Page 1


9Solisten8

Noémie Schellens

Voor de Top van de Francophonie zong ze in Kinshasa, Congo. Volgend jaar zal ze met Detskaya (Cie Iota) te horen zijn in de Opéra de Bastille van Parijs en de Opéra Ze behaalde haar master Zang aan het van Bordeaux. In november reist ze naar Koninklijk Conservatorium van Brussel met Mexico City voor een concertreeks. grote onderscheiding. Ze ontving daar de Cardon en Anton Servais Prijs. Ze heeft ook een speciale liefde voor Nadien studeerde ze in Frankrijk bij de hedendaagse muziek en multidisciplinaire Duitse bariton Udo Reinemann. In 2009 projecten. Zo zong ze in Youpi van Charlie ontving ze in Parijs de prestigieuze Degotte, de creatie Three Spanish Songs ‘Médaille Bronze Arts Sciences Lettres’. van Peter Ritzen, in Black Wrap van Theater Stap en met Muziek LOD. Ze heeft ook Noémie werkte al samen met de Operaeen eigen gezelschap Trafic Lyrique. studio van De Munt / La Monnaie. In de Vlaamse Opera zong ze twee operarecitals Noémie is van februari 2012 tot februari voor de European Opera Days en ze werkte 2014 benoemd als stadssopraan (cultureel ambassadrice) van Leuven. als soliste al samen met onder andere Muziektheater Transparant en Zomeropera www.stadssopraan.be Alden Biezen. Noémie Schellens, sopraan, zingt als soliste zowel het lichtlyrische operarepertoire als oratoria.

Jonathan De ceuster

een betoverend stemmen-event Elk jaar opent 30CC het seizoen met een feestelijk evenement op locatie voor een ruim publiek. In 2013 kiezen we voor een stemmig concept waarbij stadssopraan Noémie Schellens aan de slag gaat met negen koren. Het provinciedomein van Kessel-Lo wordt voor de gelegenheid omgetoverd tot een magische plek waar meer dan tweehonderd stemmen samen weerklinken. Je wordt ontvangen door de mooiste melodieën van elk deelnemend koor. Daarna smelten de koren letterlijk en figuurlijk samen om – versterkt met drie uitzonderlijke solisten en enkele professionele instrumentalisten – gestalte te geven aan de warme en verrassende partituren van toondichter en onomatopeeëngenie Olivier Thomas. Soms dreigend imposant, dan weer ontroerend eenvoudig. Soms ronduit humorvol of gewoonweg mooi. Laat je meeslepen in deze stemmenzee, de volle maan zorgt voor de rest! compositie en muzikale leiding Olivier Thomas artistieke coördinatie Vital Schraenen i.s.m. Noémie Schellens en Olivier Thomas solisten Noémie Schellens, Christine Leboutte en Jonathan De Ceuster koren Kinderkoor De Orgelpijpjes, Kamerkoor Florilegium, Buurtkoor Parcoeur, Ma non Troppo, Barbieshop, MeerdaAl Vocaal, Solidariteitskoor Caminhando, Sin Serio & VoiXlà instrumentale begeleiding Tomassenko & Remork repetitor Lieve Franssen met de steun van Koor & Stem, de provincie Vlaams-Brabant , DE LIJN en De Streekkrant

Contratenor Jonathan De Ceuster studeerde zang aan het Conservatoire Royal de Musique de Bruxelles waar hij Eerste Prijzen zang, kamermuziek en een hoger diploma zang behaalde. Hij specialiseerde zich in barokzang aan het Conservatoire de Metz (FR) en vervolgde zijn studies aan de prestigieuze Royal Academy of Music (UK). Hij behaalde tenslotte ook een master aan het Conservatorium van Antwerpen. Jonathan werkt samen met talrijke ensembles waaronder het Collegium Vocale

Christine Leboutte Christine Leboutte behaalde haar diploma in theater en culturele animatie op het INSAS (Brussel) in 1982. Ze volgde een opleiding in solfège, harmonie en klassieke zang met Paule Daloze (Academie van Molenbeek) en begon haar carrière als actrice in kindervoorstellingen om later muzikale voorstellingen te creëren. Ze werkte ook al samen met Sidi Larbi Cherkaoui als coach voor traditionele Italiaanse zang en speelde mee in voorstellingen van Les Ballets C de la B en Capilla Flamenca.

www.noemieschellens.com

Gent, Akademia, Ex Tempore, Currende, CantoLx, Epsilon, BachPlus, Amsterdam Baroque Choir … Als solist stond hij op de scène van de operahuizen van o.a. Antwerpen, Gent, Düsseldorf, Straatsburg en Genève waar hij vooral wereldpremières bracht van hedendaagse composities.

www.jonathandeceuster.com


9Coördinatie & Muziek8

9provinciedomein Kessel-Lo8

DETAILKAART

Vital Schraenen (artistieke coördinatie)

Start!07, Start!08 en Start!09 – is hij hoofdzakelijk actief als freelanceregisseur. Regelmatig realiseert hij ook producties met amateurgezelschappen (onder meer bij Toneel Heverlee en bij Theater Hellespot) en amateurkoren. Bij de Reynaertghesellen realiseerde hij Ubu Koning en Naast het artistiek leiden van grote theatrale Wachten op Godot (beiden genomineerd evenementen – zoals de openingsceremonie voor de Euripidesprijs). voor Brussel 2000, Ode Gand 2003 en de 30CC-openingsevents BEAUtanik, Internationale Nieuwe Scène, Vlaamse Opera Stichting, Ensemble Leporello, Theater Stap, fABULEUS, Circus Picolini, Zinneke Parade en De Nieuwe Snaar. Hij is artistiek leider van het muziektheatergezelschap Tirasila.

Vital Schraenen is sinds 1988 werkzaam in de theaterwereld als auteur, regisseur, acteur, licht- en decorontwerper, vertaler en bewerker. Hij werkte o.a. voor De Tijd,

Olivier Thomas (compositie en muzikale leiding)

Tomassenko bestaat vanavond uit:

Jozef Dumoulin (pianist)

Olivier Thomas studeerde theater aan het Institut des Arts de Diffusion in Louvain-la-Neuve en is autodidact muzikant. Hij speelde in diverse Brusselse theatergezelschappen en heeft zijn eigen gezelschap Tomassenko production waarmee hij ook muziek maakt.

Gevormd als pianist aan het conservatorium van Brussel en op de Musikhochschule van Keulen werkte Jozef Dumoulin als muzikant reeds samen met gevestigde waarden als Brussels Jazz Orchestra, Toots Thielemans, Aka Moon en Belmondo brothers. Momenteel woont hij in Parijs waar hij zijn eigen muziek maakt met zowel akoestische als elektronische formaties.

Marine Horbaczewski (celliste) Marine studeerde aan het Conservatorium van Luik, waar ze de Eerste Prijs behaalde voor cello en kamermuziek. Ze

www.tomassenko.be

Remork

tijd de hartslag van menige straathoek sneller kunnen doen slaan. Ze slepen jong en oud, van her en der, moeiteloos mee door hen te trakteren op stevige fanfare riffs die genereus worden uitgestrooid op de trance van de Marokkaanse gnaoua-percussie en dans.

Remork is de unieke fanfare van het Brusselse In zijn tweejarig bestaan heeft Remork al een MET-X. Deze enthousiaste muzikanten weten als de besten hoe ze in een mum van mooie concertreeks gespeeld. Zo brachten

Lieve Franssen (repetitor)

Lieve Franssen is muziekpedagoge van opleiding en was professioneel vooral actief in de lerarenopleiding. Daar-

naast heeft ze ook engagementen in het sociaal-culturele leven in Brussel (Louis Paul Boonkring) en in het Brussels Brecht-Eislerkoor (sinds 1979). Met dat koor heeft ze een aantal grotere projecten opgezet o.a. The Shouting Fence, een stuk van Orlando Gough voor vijf koren en tien solisten. De laatste productie Vive la Sociale! 100 jaar werkmansliederen resulteerde in een boek Strijdlawijt, uitgegeven bij EPO.

volgde improvisatielessen bij Garrett List en Michel Massot. Ze speelt zowel in klassieke ensembles als in experimentele groepen zoals in het trio Massot - Florizoone - Horbaczewski. Samen realiseerden ze in 2007 de door Florizoone gecomponeerde soundtrack voor de film Aanrijding in Moscou.

Catherine Delaunay (klarinet) Catherine Delaunay behaalde de Eerste Prijs aan het Conservatoire National Supérieur de Musique van Lyon voor klarinet, oude klarinet, kamermuziek en muziek van de 20ste eeuw. Zij neemt deel aan talrijke muzikale projecten, maar evenzeer aan verschillende dans-, theater- en film-muziekprojecten.

ze onder andere BRXL Bravo, Zinneke Parade, diverse straatkunstenfestivals en een heleboel wijkfeesten op smaak. Hou je vast voor deze originele fanfare met een stevige hoek af!

P P LEGENDE enige ingang via domeinstraat

P

fietsparking

artistieke leiding en coördinatie Luc Mishalle

/nl/project/remork

Met de Checkpointsingers organiseerde ze twee muzikale reizen naar bezet Palestijns gebied. Occasioneel begeleidt ze ook andere koren. Zo is ze sinds 2011 betrokken bij Shanti!Shanti!, een eigenzinnige kinderzanggroep uit Brussel.

BAR

Bushalte Sparrenboslaan (Lijn 2)

P P

autoparkinG

OPGELET! Canta Luna is enkel bereikbaar via de ingang in de Domeinstraat. De rest van het provinciedomein wordt afgesloten vanaf 21.00 uur.


9Koren8

Kinderkoor De Orgelpijpjes

Het Koninklijk Kinderkoor De Orgelpijpjes onder leiding van Katrien Konings is een keitoffe, warme groep kinderen van 6 tot 18 jaar die wekelijks samen zingen. Het repertoire beslaat alle genres van gelijkstemmige religieuze en profane koormuziek. Naast concerten, gastoptredens en buitenlandse koorreizen (met o.a. concerten in de kathedralen van Wells, Bath, Praag,

VoiXlà Budapest, Straatsburg, Salzburg, Wenen en Passau) nemen ze regelmatig met succes deel aan koorwedstrijden in binnen- en buitenland. Zo behaalden ze in 2012 de golden band op het 4th International Youth Music Festival te Bratislava. Ze verleenden ook hun medewerking aan enkele plaatopnames, cd’s en tv-programma’s.

www.orgelpijpjes.be

VoiXlà is een unieke groep gedreven zangers-muzikanten die een eigenzinnig en gedurfd repertoire brengen. Volledig vocaal, of als een origineel patchwork samen met andere muzikanten van het collectief Tomassenko, aarzelen ze niet om buiten de lijnen te kleuren.

Johannes, maar ook van een “mama’s en papa’s –koor”. En dat kwam er dus! Hun initialen MV staan trouwens voor Moeder Vader, Man Vrouw, Meerdaal Vocaal. Meerdaal Vocaal liet zijn muzikale kunnen reeds horen op verschillende podia. Ze werkten samen met de Koninklijke Harmonie De Weergalm van Blanden en met verschillende koren zoals o.a. Cantate van Erps-Kwerps. Op zondag 24 maart 2013 nam Meerdaal Vocaal deel aan het provinciaal

Samen klanken weven tot liederen uit alle windstreken, van Noord tot Zuid, van Kessel-Lo tot Worpswede. Zingen vanuit de buik en het hart. Geen partituren, wel buren van rond het Michotte Park. Klinken met een open ziel, feesten en zoeken naar een snuifje ontroering, een scheut plezier.

Meerdaal Vocaal ontstond in 2001 dankzij de droom van wijlen priester Fons. Hij droomde in zijn parochie van niet alleen een kinder- en jongerenkoor, De Kleine

Dat is buurtkoor Par(k)coeur: hartelijke klanken in de buurt!

Kamerkoor Florilegium alle muziekstijlen van polyfonie tot de 20ste eeuw al verkend en daarmee zijn naam waargemaakt. Florilegium betekent letterlijk immers ‘bloemlezing’. Toch streeft het koor naar een samenhangende programmatie met een meerwaarde voor koor en luisteraars. Sinds 2010 is Simon Van Damme dirigent.

Solidariteitskoor Caminhando graag voor inzetten. Als koorgroep genieten ze vooral van het samen zingen. Noten kunnen lezen is geen must, inzet en enthousiasme wel! Naast hun wekelijkse repetities, organiseren ze af en toe een zangdag of een straatconcert.

www.caminhando.be

Onomatopeeën en klanken die refereren naar ‘hier’ en naar ‘elders’: VoiXlà zingt in een ritmische wereldtaal die bestaat uit ongedwongen melodieën en beklijvende grooves.

/nl/project/voixlà

Gemengd volwassenenkoor Meerdaal Vocaal

Buurtkoor Parcoeur

Caminhando zingt al meer dan 15 jaar solidariteitsliederen. Deze liederen getuigen van de verbondenheid van de mens met zijn medemens, zijn vaderland, de natuur. Ze zingen in alle talen en in diverse muzikale stijlen (Afrikaans, Latijns-Amerikaans, gospel, traditioneel ...). Jaarlijks brengen ze een benefietconcert waarvan de opbrengst ten voordele is van een project waar ze zich

9Koren8

Het vocaal ensemble Florilegium ontstond in 1981 en heeft in zijn 30-jarig bestaan

Met gemiddeld twee concertprogramma’s per jaar vindt Florilegium de ruimte om in

koortornooi van de tweede en de derde afdeling van Brabant. Ze eindigden er als eersten in hun reeks met een mooie score van maar liefst 92%! Samen zingen, genieten van een lekker glas bier, wijn of limonade na de repetitie, veel lachen en plezier maken: dat is Meerdaal Vocaal!

www.meerdaalvocaal.be

een ontspannen sfeer te repeteren, maar met aandacht voor muzikaliteit, detail en afwerking. Als liefhebbersgroep bouwt het ensemble constant aan koorkwaliteit: repertoire, samenklank en individuele zangtechniek. Dit evenwel zonder haar grootste rijkdom op te geven: Florilegium is een groep van vrienden.

www.florilegium.be

Barbie Shop

Sin Serio

Barbie Shop werd geboren uit noodzaak. De roots van deze vijf dames liggen grotendeels in het geweldige Brusselse kathedraalkoor, maar als tegenwicht voor de ernstige liturgische gezangen gooiden

ze zich ook in de barbershop. And they love it ... Oh ja, de Shop ontstond toen Barbie 50 werd.

barbieshopsisters.blogspot.be

Ma non Troppo Sin Serio werd in 1991 opgericht door Carla De Brandt, die het koor tot 2008 leidde. In 2008 nam Bart Ipers het roer over. Met hem bracht Sin Serio concerten met werken van Engelse (2009) en Belgische (2010) componisten.

In 2011 werkte het mee aan een uitvoering van de Carmina Burana (Carl Orff), onder leiding van Kurt Bikkembergs en op initiatief van Elisabethiade Leuven. In de eerste editie van Amateurama in april 2013 vertolkte Sin Serio de koorstukken

van de kameropera Dido en Aeneas (Henry Purcell).

www.facebook.com/sin.serio.9

weemoed uit alle tijden, met de liefde als Acht plukrijpe amateurs. Puffen, blazen, hijgen. Liefdesliederen uit alle windstreken, vurige rode draad. uit alle luchtlagen, afgewisseld met buien poëzie. Booby-wooby uit de 16de en 17de eeuw, wat verlichting uit de 18de eeuw en


P

P

Canta Luna

Canta Luna

een betoverend stemmen-event

Tweehonderd stemmen, negen koren, drie solisten - waaronder stadssopraan Noémie Schellens - en een straffe liveband zorgen voor een sfeervolle opener van het 30CC-seizoen 2013-2014. Laat je meeslepen in deze stemmenzee, de volle maan zorgt voor de rest!

zaterdag 21 september 2013

TICKETS (vanaf 24 juni 2013) WWW.30CC.BE • 016 300 900 • 30CC/TICKETBALIE Diestsestraat 49, Leuven

DOMEINSTRAAT

C PROVINCIEDOMEIN

AN

EENMEILA

HOLSBEEKSESTEENWEG

R ST

E

ME

GE

T AA

E NT

LE

NG

RI

EN UV

ENWEG

DIESTSESTE

V.U. Denise Vandevoort, Professor Van Overstraetenplein 1, 3000 Leuven – Gelieve niet op de openbare weg te gooien!

20.00 uur • provinciedomein Kessel-Lo, amfitheater enkel bereikbaar via de Domeinstraat • € 12/11

Canta luna brochure  
Canta luna brochure  

Canta luna brochure

Advertisement