Page 1

S\rb\tori fericite!

EXEMPLAR GRATUIT

V@lcea | Nr. 47 | Decembrie 2016

viu Inter ele 10 i h T cel ap g. Mar

allure


Fiecare reușită începe cu decizia de a încerca!

CABINET COLONHIDROTERAPIE

BENEFICII:  Curăţarea și detoxifierea colonului  Detoxifierea întregului organism  Stimularea și întărirea sistemului imunitar

În luna cadouri

lor Vital Terap ia îţi oferă 1 ședin ţă de C O LO N H ID R OT E R A P IE în valoare de 20 0 lei, dacă te progra mezi pentru un tratament complet.

 Reglarea tranzitului intestinal  Tratamentele de slăbire au efect mai rapid și de lungă durată

CONTACTAȚI‐NE


Pastile vesele • TOP NUME AMUZANTE - partea a II-a 16. Roxana Grivei 17. Artaxerxe Bubulac 18. Exacustodian Păuşescu 19. Amorel Vătămănescu 20. Marcelon Bunică 21. Fridolin Boacşă 22. Momcilo Luburici 23. Georgian Elvis Gagiu 24. Tolea Ciumac 25. Salomeea Guinea 26. Codruţ Dumbravă 27. Mariana Hopulele 28. Maer Analena Enola Fotini 29. Eugen Cătălin Prefacutu Timpău 30. Joacă-Bine Mirel • Se dă propoziția "într-o bună zi, corupția din România va fi stârpită". Profesor : Bulă, ia spune-mi, la ce timp este verbul din propoziție ? Bulă : la viitorul imposibil, dom' profesor !

4

• Într-un compartiment de tren, două studente, care plecau în vacanță și un cioban. Din plictiseală, fetele se apucă să converseze. - Vai,dragă, m-a ros pantoful și mă doare "tendonul lui Ahile". - Și pe mine, de ieri mă doare "mărul lui Adam". Ciobanul nu vrea să se lase nici el mai prejos. Se ridică de pe banchetă și zice: - Tulai, ce mi-o amorțit "buca lu curu"! • - Dacă îmi mai zici că sunt grasă, te voi părăsi! - Dar dragă, gândește-te la copilul nostru! - Copil?! - Păi nu ești însărcinată?


Interviu

Marcel Thiele Marcel Thiele este un pictor german stabilit în România, care a decis, în urmă cu 2 ani, să renunţe la stabilitatea profesională şi la funcţiile de conducere în companiile internaţionale de retail, pentru a-şi pune în practică un vis acela de a-şi face propriul atelier de pictură. În prezent, lucrările lui Marcel Thiele sunt expuse în locuinţe private în toată Europa, în ţări precum Franţa, Germania, Italia, Cehia, Belgia, dar şi în Brazilia şi SUA.

Când te-ai apucat de pictat prima dată? Prima interacţiune cu pictura a fost la şcoală. Mi-am dat seama că îmi place şi dincolo de orele de desen, aşa că am început să pictez şi acasă. Dintotdeauna mi-a plăcut să lucrez cu vopsea, e o anumită libertate pe care o simţi atunci când te joci cu culorile. Ce culori foloseşti cel mai des în picturile tale? Folosesc mult culorile de bază (roşu, galben şi albastru), pe care le regaseşti şi pe steagul României, apoi îmi plac culorile metalizate, precum auriul, argintiul şi bronzul, dar în general îmi plac culorile puternice, cu personalitate…dacă ar fi totuşi să aleg una singură, aş alege albastrul. De cât timp locuieşti în România? Prima dată am venit în România în 2006 şi am locuit patru ani. După alte activităţi şi joburi prin diferite ţări, am hotărât să mă reîntorc în 2014, România devenind astfel casa mea. Care e dorinţa cea mai mare în pictură?

10

Vreau să expun măcar un tablou la Moma (Muzeul de Artă Modernă din New York), asta dacă vorbim despre un vis înalt. Ar fi un fel de Oscar pentru orice artist. Dacă vorbim despre un vis mai realist, aş zice că mi-aş dori să ating, prin picturile mele, cât mai mulţi oameni, să-i bucur, să-i emoţionez. Cum îţi defineşti stilul de a picta? Abstract, puternic personalizat cu culoare. Am mai multe stiluri - unul foarte bine structurat, organizat, şi unul bazat pe contururi şi forme abstracte care lasă loc de interpretări în funcţie de imaginaţia fiecăruia. Cât costă un tablou? Preţurile depind de timpul investit, complexitatea picturii, mărime etc. şi variază de la 50 euro până la 1000 euro. Unde îţi putem urmări activitatea? Pe site-ul meu www.marcelthiele.eu, dar şi pe conturile de socializare Facebook şi Instagram, unde postez zilnic. Diana Nistor


Ristorante

D’AMICI

Calitate, stil, rafinament

Râmnicu Vâlcea, str. Regina Maria nr. 5 Tel. 0350 420 777 ; 0766 612 323


•POIANA BRAȘOV•

Pachetele includ: • Primire traditionala cu mere coapte, nuci si vin fiert • Cazare cu mic dejun 4, sau 5 nopti (functie de pachetul ales) • Cina în fiecare seara • În seara de Ajun îl asteptam pe Mos Craciun cu multe cadouri si surprize pentru cei mici si nu numai...) • Program artistic, colindatori • Piscina, sauna umeda-uscata, fitness, jacuzzi

Informatii si rezervari la adresa: poianabrasov@imparatulromanilor.ro •Tel. 0268 262 166


Pastile vesele • Un tip însurat se duce să se spovedească. - Ce păcate ai comis fiule? - Păi m-am frecat de altă femeie! Nu am făcut sex, dar ne-am atins corpurile! - Ori că ai atins-o, ori că ai băgat-o, e același lucru! Spui de 10 ori Tatăl nostru și lași 100 de euro în cutia milei! Spune ăsta rugăciunile și dă să iasă din biserică. - Hei, nu ai pus banii în cutie! - Da, dar i-am atins de cutie! Ori că i-am atins, ori că i-am băgat, e același lucru! • Doi purici se uită la televizor. La un moment dat, emisiunea este întreruptă de o rubrică publicitară, în care este lăudat un spray insecticid. -Închide-l imediat, izbucnește unul. Nu vezi că ăștia dau filme de groază?! • Intră o blondă într-o pizzerie: -Vă rog o pizza cu ciuperci, mare! -Imediat! Să o tai în șase bucăți sau în opt? - Șase că nu cred că mănânc opt!

16

• Bulă intră într-un magazin de confecții și întreabă vânzătoarele: - Aveți pește? Femeile: - Nu! Bulă: - Atunci de mâine eu sunt peștele vostru!


Publicitate

20


va dorim Sarbatori fericite!

*nou la leon* pizza la felie - 4 lei pizza la 1000g - 28 lei ADRESA: str.Carol I (vis-a-vis de Reiffeisen Bank) TELEFON: 0728 465 695


Util

Cum să scapi de panarițiul

de la unghiile degetelor

Panariţiu este o infecţie acută a unui deget la mână sau de la un picior. Afecţiunea este destul de frecventă şi se produce ca urmare a pătrunderii unui germene (stafilococ) într-unul din degete ca urmare a unei plăgi sau înţepături. Cum scapi de panariţiu. Panariţiul poate fi de două tipuri: superficial şi profund. Panariţiul superficial  se găseşte de obicei pe conturul unghiei sau pe pulpa degetului. Panariţiul superficial  este o inflamaţie care poate evolua în câteva ore sau în câteva zile şi presupune creşterea în volum a degetului, înroşirea acestuia şi o durere zvâcnitoare. Este mai uşor de tratat cel de la mână, care, de altfel este şi mai frecvent. Cum scapi de el? Este nevoie să cureţi locul cu apă oxigentă sau betadină. Apoi, laşi să se usuce sau tapotezi uşor (zona e dureroasă) cu o feşă sterilă. Imediat aplici pudră de baneocin şi pui un pansament steril. Această operaţiune o faci dimineaţa şi seara. În câteva zile infecţia se diminuează, durerea scade şi bucata de carne formată pe conturul unghiei se usucă şi dispare.

22

Pentru formele profunde, mergi la medicul dermatolog, fiindcă e nevoie de antibiotic sau chiar de mici incizii pentru eliminarea puroiului. După manichiură sau pedichiură, dezinfectează-te acasă cu apă oxigenată şi aplică, preventiv, baneocin pudră sau unguent. Eventualii microbi vor fi nimiciţi. Evident, dacă ai fost ciupită este cu atât mai necesar. În ziua aceea evită să speli vasele fără mănuşi sau să mergi desculţ. Câteva remedii de la bunica:  în faza iniţială a infecţiei ţine degetul cu pricina în oţet de vin, cam 30 de minute, dimineaţa şi seara;  pune degetul în apă fierbinte, cât se poate suporta. Repetă operaţia de mai multe ori;  pune o frunză de varză bătută cu ciocanul de şniţele. Va trage infecţia.  e bună şi o frunză de aloe vera (nu cel obişnuit), care se crestează şi se ţine de dimineaţa până seara pe bubă şi apoi se pune alta. sursa : www.libertatea.ro


•POIANA BRAȘOV•

Pachetul include: • Cazare cu mic dejun 6 nopți • Cină, petrecere, joc și voie bună în fiecare seară • Brunch 1 Ianuarie 2017 între orele 11:30 - 14:00 • Acces la piscină, jacuzzi, saună umedă, saună uscată, sală fitness • TVA • Ski-bus • Garderobă ski • Loc de joacă pentru copii

Informatii si rezervari la adresa: poianabrasov@imparatulromanilor.ro •Tel. 0268 262 166


Cr\ciun fericit!


Caricatura Pastile lunii vesele

28


Pastile vesele 6. Cheerleader: Dă-i...dă-i...dă-i! 7. Profesoara de engleză: Oh... yes, oh...good... 8. Sinucigașa: Mor, mor! 9. Criminala: Dacă te oprești acum, te omor! 10. Zootehnista: Vino taurul meu, vino! 11. Tipul manager de proiect: Nu te opri! Continuă, continuă! 12. Negativa: Nuuu, nuuuuuu! 13. Clarvazătoarea: Simt că vine 14. Pozitiva: Da...da...da! 15. Astmatica: Aahh...ahhh...ahhh! 16. Analista de sistem: OK. Procesul s-a terminat cu succes.

• Tipuri de orgasm: 1. Profesoara: Da...așa...pe acolo...foarte bine...corect...perfect. 2. Dezinformata: Ce e asta?... De ce?... Ce-mi faci? 3. Matematiciana: Mai mult, mai mult, mai mult, mai mult! 4. Religioasa: Oh Doamne, oh Doamne! 5. Geografica: Aici, aici, aici, aici!

30

• - Pe vremuri, când luptam în MMA, într-o competiție adversarul m-a prins într-un clinci și credeam că-mi rupe toate oasele. - Și cum ai scăpat? - Păi cum stăteam încleștați și simțeam că leșin am văzut în fața mea o pereche enormă de testicole, am profitat de moment și le-am mușcat cu sete... - Și-ai câștigat? - Normal, nu vrei să știi de ce ești în stare când te muști singur de c....e!


SĂŁrbĂŁtori fericite!


Pastile vesele • Un cal deprimat se tolăneşte pe jos şi nu mai vrea pentru nimic în lume să se mai ridice. Stăpânul disperat, nereuşind să-l convingă să se ridice, cheamă veterinarul. Acesta, sosit imediat, examinează animalul şi zice: “E foarte grav, singura soluţie sunt aceste pastile pe care i le vei da câteva zile; dacă nu reacţionează, trebuie eutanasiat.” Porcul aude totul şi fuge la cal: “Ridică-te, ridică-te, altfel se sfârşeşte rău!!!” Dar calul nu reacţionează şi dă încăpăţânat din cap. A doua zi, veterinarul vine din nou să vadă efectul pilulelor: “Nu reacţionează. Mai aşteptăm o zi, dar cred că nu sunt speranţe!“ Porcul auzind, fuge din nou la cal: “Trebuie să te scoli, altfel vei păţi mari necazuri!” Dar calul, nimic. A treia zi, constatând lipsa progreselor, veterinarul îi cere stăpânului: “Du-te după carabină, a venit timpul să-l scăpăm pe bietul animal de chinuri!” Porcul fuge disperat la cal: “Trebuie să reacţionezi, e ultima ocazie, te rog, ăştia sunt gata să te omoare!!!” Calul se ridică, se scutură, face câteva mişcări de dans, o ia la

40

fugă în galop şi sare câteva obstacole. Stapânul, care ţinea mult la calul său, foarte fericit îi spune veterinarului: “Mulţumesc mult, eşti un medic minunat, ai făcut un miracol! Trebuie neapărat să sărbătorim evenimentul ! Haide iute să tăiem porcul şi să facem o masă mare!!!” Morala Zen: Vezi-ţi mereu de treburile tale!!!


Publicitate

sOLUtII It COMPLEtE! -LAPtOPURI -CALCULAtOARE -sOFtWARE -ECHIPAMENtE DE PRINtARE -BIROtICA -ACCEsORII -CONsUMABILE Râmnicu Vâlcea, Str. Calea lui Traian, Nr.183, Bl.15, Parter 0350.401.100; 0350.401.101; office@iplus.ro; www.iplus.ro

44


Publicitate

46


Horoscop Berbec Luna decembrie 2016 se anunță agreabilă în plan sentimental. Luna este interesantă și sub aspectul analizelor, al conștientizărilor sau al formării propriei filosofii cu privire la dragoste și sexualitate. Berbecii nu duc lipsă de oportunități în plan profesional. Informația, studiul, comunicarea și media pot avea un impact mare asupra reușitei profesionale. Este posibil să reiei o inițiativă mai veche. Luna este favorabilă mai ales în materie de contracte, colaborări, acțiuni colective, care-ți aduc succes și... bani. Sfat: Cere părerea și sprijinul celorlalți! Acum reușești mult mai bine cu ei decât singur(ă).

Balanţă Perioada este grozavă pentru redescoperirea propriei sexualități, pentru noi experimente erotice și pentru relansarea relației existente prin sex. Iată o lună excelentă pentru promovarea propriilor talente, a propriei imagini ori a produselor/serviciilor pe care le oferi. Un alt domeniu în care Balanțele excelează în decembrie 2016 este cel al informației și comunicării. Toată luna este favorabilă studiilor, scrisului, discursurilor, interviurilor, negocierilor etc. În plan financiar, ești în avantaj. Sfat: Ia seama la locuință, bunurile de folosință îndelungată, proprietăți, părinți, familie!

Taur Deciziile profesionale sunt acum influențate de sentimente, sau partenerul/partenera te ajută să avansezi ori are un succes socioprofesional care se răsfrânge și asupra ta, sau se înfiripă o idilă cu cineva cu care ai legături profesionale etc. Pe de altă parte, impusurile pasionale, romantice și, mai ales, erotice, pot avea legătură cu străinătatea, cu călătoriile sau distanțele, ori cu anumite interese cultural-spirituale comune. Decembrie 2016 este o lună excelentă pentru avansare și succes. Sfat: Ai grijă cum îți gestionezi banii, mai ales în partea a doua a lunii!

Scorpion În viața sentimentală a Scorpionilor, decembrie este o lună în care predomină nevoia de intimitate. Dacă s-ar putea, ai vrea să-ți iei perechea și să vă cuibăriți într-o ascunzătoare secretă, caldă și confortabilă, în care să vă savurați împreună fericirea. Dacă nu, este bun și căminul, iar din peisaj mai pot face parte cei foarte apropiați. Se mai poate să te bântuie amintirile sau să reîntâlnești o fostă iubire. În ultima decadă din decembrie, cresc apetitul sexual, avântul romantic și pasiunea. Ai mare grijă ce tocmești și ce semnezi! Sfat: Condu prudent, ai grijă pe unde calci și evită viciile de comunicare!

Gemeni În esență, luna decembrie 2016 este favorabilă vieții relaționale a Gemenilor, menită să schimbe lucrurile în bine. Dacă nu ai o relație stabilă și întâlnești acum pe cineva care ți se potrivește, este de așteptat ca evoluția relației să fie serioasă. Decembrie 2016 îndeamnă la responsabilitate, dar este darnic deopotrivă cu distracțiile și cu plăcerile. Starea de spirit a Gemenilor pare să nu fie strălucită luna asta. Merită să încerci să fii mai optimist(ă) și să stai în preajma oamenilor veseli, pozitivi.  Sfat: În orice colaborare, veghează ca situația banilor să fie foarte corectă și transparentă!

Săgetător În decembrie viața relațională a Săgetătorilor pare să fie cumva condiționată de bani, sau poate că deciziile financiare au motivații de natură relațională. În orice caz, este clar că există o legătură bani-relații, iar această legătură nu este prea fericită. Se poate să afli informații utile pentru îmbunătățirea vieții sentimentale sau sexuale, să citești despre asta, să participi la o conferință sau să te sfătuiești cu cineva. Forma fizică este la un nivel mediu, dar ai un moral bun, mai multă încredere în tine și mai mult simț al umorului. Sfat: Ieși în societate și mai discută cu unul, cu altul, fiindcă poți afla multe lucruri interesante și utile!

Rac Decembrie 2016 se anunță cam încurcată pentru Raci în plan sentimental. Pot apărea vicii de comunicare, lipsă de sincronizare, situații contradictorii, răzgândiri etc. Unele dintre acestea ar putea avea rostul de a te ajuta să îți dai seama de anumite lucruri, de a te conduce cumva către o reglare a vieții de cuplu. Ai eficiență, îți organizezi bine treburile, faci față cu brio unor sarcini de înaltă responsabilitate, iar prestația ta este solidă, poate sta la baza unor proiecte pe termen lung, poate avea rol fondator. Sfat: În comunicarea cu ceilalți, exprimă-te limpede și deschis și asigură-te că înțelegi ce ți se spune! Leu Ai o sexualitate debordantă, ai mult de dăruit și, în același timp, manifești o imensă sete de afecțiune. Răspunzi instantaneu și cu multă forță la orice provocare, la orice stimul, ai emoții intense, dogoritoare, iar adrenalina îți pulsează cu putere în vene. În decembrie 2016 se întrevăd săptămâni fierbinți pentru Lei, în care iubirea se poate aprinde din te miri ce. Reușitele lunii decembrie 2016 depind de felul cum relaționezi: contracte, colaborări, alianțe, munca de echipă și altele asemenea. Sfat: Atenție deosebită în deplasare și în mânuirea obiectelor care pot deveni periculoase! Fecioară Relațiile Fecioarelor sunt, și în decembrie, amprentate de preocuparea pentru bani și responsabilități. Pentru cele mai multe Fecioare, preocupările pot fi împărtășite și banale, de genul "cum facem rost de mai mulți bani", "hai să profităm de promoția asta", "du tu copilul la grădi, că eu fac curat" etc. Pentru alte Fecioare, banii, serviciul și obligațiile constituie motivația, scânteia care aprinde flacăra, oxigenul care o întreține. Ai o droaie de lucruri pe cap dar, culmea, în general îți place ce faci, ai energie și tragere de inimă. Sfat: Dacă ai copii, nu-i scăpa din ochi! Dacă ești femeie și ești însărcinată, fii prudentă!

Capricorn În prima săptămână din decembrie 2016, încă te mai scalzi în influxurile senzuale transmise de Venus. Ești sexy, îl ai pe vinoncoace, ai parte de șansă în amor și armonie în cuplu. Te deplasezi mult, te întâlnești cu diverși oameni, primești sau transmiți multe informații. În decembrie Capricornii pot beneficia de unele oportunități generatoare de câștiguri sau de ivirea unor avantaje financiare, dar banii au o dinamică foarte rapidă, cheltuielile sunt destul de mari, deci nu prea e rost de economisit. Pe tot parcursul lunii pentru Capricorni există un risc de accidentare. Sfat: Atenție la comunicare: exprimă-te limpede, ascultă cu atenție! Vărsător Emoțiile sunt puternice, romantismul este avântat, nevoia de dragoste este uriașă, iar puterea ta de atracție este... enormă! Dacă ești într-o relație pasională sau dacă apare o nouă iubire, ai grijă să nu te arzi. Până în Sărbători te agiți mult, ești într-o activitate febrilă, ai tot felul de inițiative, simți nevoia să iei taurul de coarne, să te întreci sau să te bați pentru îndeplinirea unui scop sau a unui ideal. Poți beneficia de unele oportunități prin relațiile personale sau grație farmecului propriu. Ai grijă de tine, evită excesele! Sfat: Pune-ți suporterii și protectorii la treabă! Sunt dispuși să te sprijine. Peşti Se poate să ai o senzație de însingurare sau să resimți o dezamăgire, o deziluzie.Altă variantă ar fi savurarea unei iubiri ascunse sau interzise. Dar iubirile de acest gen sunt, vrând-nevrând, însoțite de frustrări...Dacă ai o relație stabilă, este posibil să existe unele discuții cu privire la un proiect comun sau să revină în atenție un proiect mai vechi. O chestiune legată de o colaborare sau de un contract s-ar putea să te facă să-ți reconsideri proiectele de viitor și să faci o schimbare În plan financiar, deși nu e ușor, te descurci. Sfat: Nu-ți risipi forțele! Stabilește-ți prioritățile și concentrează-te pe ceea ce este important! Sursa:

48


Pastile vesele

• Vorbesc două prietene: - Psihologul mi-a recomandat o modalitate foarte bună de a adormi repede. Număr până la trei şi adorm instantaneu. - Aşa de repede? - Nu întotdeauna. Ieri, de exemplu, am numărat până la patru dimineaţa! • - Fă Mărie! Ai vrea să mergem cu o mașină mare, cu mulți cai putere, pe care nu trebuie să o conducem noi, fiindcă are și șofer? Maria: - Vai, Ioane, de când aștept acest moment! Ion: - Atunci hai fă repede că vine autobuzul! • Profesorul: -Bulă, sper că data viitoare să nu te mai prind că o să copiezi. -Nici eu..

50

• O femeie merge la doctor pentru un control de rutina. Asistenta intreaba : - Cate kilograme aveti ? - 65 ! O urca pe cantar si cantarul indica 80 . - Ce inaltime aveti ? - 1.70 cm ! O masoara si de fapt are 1.60 cm.Apoi ii verifica tensiunea si-i spune: - Sa stiti ca tensiunea e cam ridicata ! - Normal ca e ridicata ! se rasteste doamna.Cand am venit aici eram inalta si slaba , acum sunt scunda si grasa ! • Ce e pe tabla: 2x 54:57x(7+5/6)²x ab-c³ Ce vede profesoara:2+2=4 Ce vad elevii:すきうせちし • La un restaurant se întâlnesc doi prieteni: – Eu mănânc aici fiindcă soţia mea nu vrea să gătească. – La mine e şi mai rău: soţia mea vrea cu tot dinadinsul să gătească!

Who let the dog out?

• Un ginecolog examinează o blondă: -Vai, doamnă, dar aveți un vagin foarte mare!... -Vai, doamnă, dar aveți un vagin foarte mare!... Blonda oftează: -Știam, doctore, nu trebuia să repeți! Doctorul: -N-am repetat!


Expresii celebre Verba volant, scripta manent este un  proverb latin. Tradus ad-literam, el înseamnă „vorbele zboară, scrisul rămâne”. Această frază pare să provină dintr-un discurs rostit de  Caius Titus în Senatul roman, prin care a sugerat că vorbele rostite ar putea fi ușor de uitat, dar documentele scrise sunt păstrate și pot fi întotdeauna concludente în treburile publice. Un sens aferent este că dacă doi oameni doresc să se stabilească un acord formal cu privire la ceva este mai bine să-l formuleze în scris decât să se bazeze pe un simplu acord verbal. Persona non grata sau persona ingrata (din latină persona non grata — persoană nedorită) este un termen care se utilizează oficial în relațiile diplomatice și se referă la o persoană care nu este acceptată pe un anumit teritoriu sau într-o localitate.„Persona grata” sau „persona gratissima” este antonimul lui „persona non grata”. Termenul mai poate fi folosit și în vorbirea curentă despre o persoană care este exclusă dintr-un anumit cerc, sau despre cei care au pierdut dreptul de a intra într-un cazinou. A trai ca in sanul lui Avraam Expresia care înseamnă ”a trai fericit”, se trage de la Evanghelia lui Luca (c.XVI,v.22 si 23), unde se spune ca săracul Lazar a murit și a fost dus la sânul lui Avraam (în paradis).

38 52

Banul nu are miros Impăratul roman Vespasian (69-79) a pus foarte multe taxe, printre ele și una asupra folosirii closetelor publice (numite și vespasiene). La ironia fiului său Titus, care îi reproșa acest lucru, Vespasian a luat un ban, i l-a dat să-l miroasă fiului și i-a zis: “vezi nu are nici un miros”. Fiat lux! “Să se facă lumină!” şi îşi are originea în Biblie (Geneza, capitolul al III-lea), unde se relatează Facerea lumii: “Dumnezeu a zis să fie lumină şi lumina se făcu!” (Fiat lux et lux fuit!). În timp, prin extrapolare, “Fiat lux!” a devenit un fel de deviză a ştiinţelor sau motto al unor instituţii de învăţământ, atribuindu-se minţii umane capacitatea de “a face lumină” prin gândire, cunoaştere, descoperiri, invenţii etc. De exemplu, una dintre imaginile reprezentative ale lui Johannes Gutenberg, inventatorul tiparului, îl înfățișează pe acesta cu un sul de hârtie desfăcut, pe care scrie “Fiat lux!”. Astăzi, într-un sens şi mai larg, expresia “Fiat lux!” mai este folosită şi pentru împrejurările în care se cere, cu necesitate, elucidarea unei situaţii, rezolvarea, pe baza adevărului, a unui conflict, a unui proces etc.


Auto Faceți cunoștință cu

După luni întregi de așteptare și la un an și jumătate de la prezentarea lui Alfa Romeo  Giulia, modelul care a dat startul renaterii mărcii Alfa Romeo, italienii au prezentat oficial primul SUV din istoria brandului milanez -  Stelvio. Modelul a fost prezentat la Salonul Auto de la Los Angeles, acolo unde Alfa Romeo forțează o reintrare pe piața americană. Primul SUV al mărcii Alfa Romeo este denumit după unul dintre cele mai spectaculoase pasuri alpine. Trecătoarea Stelvio ajunge la 2575 de metri în cel mai înalt punct al său. Stelvio este construit pe platforma Giorgio, pe care Alfa Romeo a utilizat-o și ca bază tehnică pentru Giulia.  Modelul Alfa Romeo va fi construit la fabrica italiană din Cassino. Apariția sa în showroom-uri este programată pentru primăvara lui 2017. Stelvio se prezintă pe piață ca un SUV sportiv. Principalii săi rivali: Porsche Macan, Jaguar F-Pace, Mercedes GLC AMG, Audi SQ5, versiunile sport ale lui BMW X3. Este foarte probabil ca lansarea europeană a lui Stelvio să coincidă cu lansarea unui motor diesel 2.2 Multijet de 210 CP.

60

STELVIO

Ambele versiuni sunt dotate cu un sistem de tracțiune integrală permanentă Q4. Diferențialul cu vector de cuplu este și el standard. Transmisia standard este o automată cu 8 trepte care permite schimbarea vitezelor cu ajutorul padelelor din spatele volanului. Interiorul este preluat în mare de la fratele sedan Giulia, care îi împrumută lui Stelvio designul, materialele și elementele tehnologice de la bord. Display-ul central are diagonala de 8.8 inch în versiune widescreen și 6.5 inch în variantă normală. Un al doilea display de 7 inch este montat în fața șoferului, în centrul instrumentarului de bord La fel ca Giulia, Stelvio împrumută de la Ferrari selectorul DNA, care-i permite șoferului să modifice caracteristicile tehnice ale mașinii. Stelvio vine în versiunea de bază cu jante de 18 inch. Opțional, pot fi alese variante de 19 și 20 de inch.  Sursa: www.automarket.ro


Ştiai cã... ... în anul 350 d.Hr., papa Iulius I, a proclamat 25 decembrie ca fiind data oficială pentru sărbătorirea Naşterii Mântuitorului Iisus Hristos? …Goblen este numit dupa Gobelin, familie celebră de vopsitori de lână din Paris? ... cuvântul cioban, din limba română, care înseamnă persoană care păzeşte şi îngrijeşte oile, vine din limba turcă, din cuvântul çoban? Şi în completare, cuvântul ciomag vine tot din limba turcă, din cuvântul çomak? …țările cu o mai mare utilizare de scutece din lume sunt: Arabia Saudită, Israel, Irlanda, Mexic și Argentina? …lime-ul (lămâia verde) este toxic pentru câini? …tipul capului dă forma părului? dacă este rotund, persoana respectivă va avea părul drept, când are formă de rinichi, părul este ondulat, iar când capul are formă ovală, persoana are părul creț.

16 62

…Wadi Al-Salaam ("Valea Păcii") din Iraq este cel mai mare cimitir din lume. Suprafața sa este de aproximativ 6 kilometri pătrați și adăpostește aproape 5 milioane de morți. …viermişorii din jeleu pot fi folosiți pe post de momeală la pescuit? …muștele de unt - în limba engleză "butterflies" sau fluturii sunt numiți astfel deoarece oamenii din coloniile engleze credeau că aceștia sunt vrăjitori care le fură noaptea untul? …în Oceanul Pacific, există o zonă numită "Insula de Gunoaie"? Acesta este formată dintr-o platformă de resturi de plastic a cărei dimensiune este estimată la mai bine de 700.000 de kilometri pătrați și este foarte dăunătoare pentru viața marină. ...două treimi din populația lumii nu a văzut niciodată zăpadă?


Dealer Ford Rm. Valcea Dealer Ford Tg. Jiu Calea București nr. 70 Tel.: 0250 730 013 ford.valcea@primexprod.ro

| primexprod |


REVELION 2017

Condiții și facilități pentru copii și persoanele cazate suplimentar (mai mult de 2 persoane) • copii cu vârsta între 0 - 6 ani au gratuitate • pentru copii cu vârsta cuprinsă între 7-12 ani se achită 50% din prețul unui loc in cameră • pentru copii peste 12 ani sau pentru a treia persoană adultă se achită 80% din prețul unui loc in cameră. Pachetele includ TVA

Informatii si rezervari la adresa: sibiu@imparatulromanilor.ro • Tel. 0269 216500


Evenimente

www.pann.ro Sâmbătă 3 decembrie ora 11.30- Sala Mare ALBĂ CA ZĂPADA Sâmbătă 3 decembrie ora 19.00- Sala Studio RESPIRĂ Sâmbătă 10 decembrie ora 11.30- Sala Mare O POVESTE DE IARNĂ

Sâmbătă 10 decembrie ora 19.00 - Sala Studio VERMINE RADIANTE Sâmbătă 17 decembrie ora 11.30- Sala Mare ALICE ÎN ŢARA MINUNILOR Joi 22 decembrie ora 19.00- Sala Studio AVANPREMIERĂ YEN

NOTĂ: Acestea sunt spectacolele de la sediu cu vânzare bilete la Casa de bilete, şi cele participante la festivalurile din aceasta lună. În afara acestor spectacole, teatrul nostru prezintă săptămânal spectacole organizate. Dacă apar modificări in program vă vom anunţa din timp. PROGRAM CASA DE BILETE Marţi-Vineri 12,00-14,00 şi 15,30-18,00 şi cu o oră înainte de spectacole.

66

SALA SINDICATELOR CRĂCIUN VIENEZ cu VIENNA OPERA COMPANY MARȚI 6 DECEMBRIE ora 19:30 LACUL LEBEDELOR Duminică 11 DECEMBRIE ora 19:00

Biletele se găsesc la River Plaza Mall - parter 0747.948205 sau 0722.413635


Cinema DECEMBRIE

River Plaza Mall, et. 3, Râmnicu Vâlcea

• The Neon Demon • • Underworld: Blood Wars – Lumea de Dincolo: Razboaie Sângeroase • • Snowtime! • • Allied – Aliatul • • Office Christmas Party – Super Party la Birou • • Incarnate • • Reminder – Fragmentar • • Sing – Hai să cântăm! • • Rogue One: A Star Wars Story – Rogue One: O poveste Star Wars • • La tortue rouge – Țestoasa Roşie • • Passengers – Pasagerii • • La La Land • • The Great Wall – Marele Zid • • The Founder – Fondatorul • • Why Him? - De ce el? • • Ozzy – Ozzy: Marea Evadare •

Rezervări: Tel.: 0350 41 77 55 online: www.line-cinema.ro

Calea lui Traian 145 vis-a-vis de {coala cu Ceas

68

Rezerv#ri [i comenzi 0747 087 476 / 0722 559 226


Contact Ediția de Vâlcea · Publicație lunară GRATUITĂ editată de S.C. ELCOS Prest S.R.L.

Din CUPRINS: Pastile vesele ...................... pag. 4 l 16 l 30 l 40 l 50 Interviu ..................................................... pag. 10 Util ............................................................. pag. 22 Caricatura lunii............................................ pag. 28 Horoscop .................................................... pag. 48 Auto ........................................................... pag. 60 Citate celebre............................................... pag. 52 Ştiai că ....................................................... pag. 62 Evenimente................................................. pag. 66 Cinema........................................................ pag. 68

DESCOPERIȚI-NE și pe:

www.24plus.ro

24 plus

contact@24plus.ro Vă stăm la dispoziție:

0745.537 715; 0744.623 879

Toate drepturile asupra materialelor din revistă sunt rezervate, ele aparținând 24 Plus. Reproducerea totală sau parțială a conținutului nu se poate face fără acordul scris al 24 Plus. 24 Plus nu își asumă responsabilitatea pentru conținutul materialelor publicitare și pentru modificările de programe survenite ulterior intrării în tipar. Responsabilitatea exactității informațiilor este exclusiv a instituțiilor și/sau a societăților care furnizează. Datele cu caracter personal culese prin intermediul revistei sunt păstrate confidențial și prelucrate conform Legii nr. 677/ 21.11.2001.

70


24 PLUS Valcea - Nr 47 Decembrie 2016  

www.24plus.ro

24 PLUS Valcea - Nr 47 Decembrie 2016  

www.24plus.ro

Advertisement