Page 1

EXEMPLAR GRATUIT

V@lcea | Nr. 62 | Martie 2018


Pastile vesele • De ce se spune limba maternă și nu paternă? Pentru că mama vorbește mai mult.

La bărbaţi e invers. Cu cât au coarnele mai mari, cu atât sunt mai frumoase femeile lor.

• Ai ceva de băut ? - Apă. - Dar ceva mai tare ? - Gheaţă!

• Azi m-am convins din nou, cât de dăunător este să fumezi. M-am dus să fumez la bucătărie, unde soţia mea făcea de mâncare. M-a pus să curăţ cartofi…

• Răzbunarea e dulce și nu are calorii… • Soţia cântă la vioară. Soţul: – Termină! Bine, o să-ţi cumpăr rochia aia! • Foarte puţini dintre cei care tuşesc, merg la doctor. Majoritatea merg la teatru! • Dacă ai să culegi de pe drum un câine flămând și ai să-i oferi o viață îndestulată, n-o sa te muște niciodată. Asta este deosebirea între câine și om… • Cerbii carpatini, cu cât au coarnele mai mari, cu atât se consideră mai frumoşi.

• Aseară, înainte de culcare, a trebuit să dezgheţ frigiderul sau… cum îi mai zice nevastă-mea: „preludiu”. • Care este diferenţa dintre bărbatul ideal şi amantul ideal ? Bărbatul ideal este cel care, atunci când îşi găseşte soţia în pat cu amantul, spune: „Nu e nicio problemă, continuaţi, vă rog!” Amantul ideal este acel amant care poate continua… • Cică a apărut o aplicaţie de IPhone, care îţi spune cât de deştept este câinele tău. Iată cum funcţionează: Dacă ai cumpărat aplicaţia, este clar! Câinele tău este mai deştept decât tine.

River Plazza Mall * Centru * Inima orașului tău

Ne bucurăm că avem grijă de telefoanele dumneavoastră! 4


www.freshclean.ro freshcleanvl

CURĂŢĂTORIE • SPĂLĂTORIE • CROITORIE


SUPER REDUCERI în luna MARTIE

OUtLEt

ȘOK oultet

sens giratoriu

Annabella

ACUM și în Rm. Vâlcea

loc joaca copii

pasaj Cina

OstROvENI, stR. LUCEAFARULUI NR. 1 FOstUL REstAURANt CINA sOk OUtLEt RM. vâLCEA tEL. 0350 131007

OUtLEt


Pastile vesele • În toată țara muștele sunt ucise cu ziarul, numai în Covasna și Harghita cu manualul de limba română!

fiţi atenţi la stopuri, la trafic, la tot… Arde clădirea guvernului de ceva vreme şi ăia sînt blocaţi cu toţii înăuntru.

• Un moldovean își parchează Dacia. Vine un ardelean și i-o lovește. Moldoveanul: – Vaaai di mini șî di mini!! Șe-ai făcut cu dăsișoara me’? Cu iasta îmi dușem copiii la școală și-mi cîștigam pîănișoara! Da’ auzi, di șe-i a me’ stricată și a ta nu?! – Apăi… a mea îi Audi! – Audi, audi, da di șe nu vedi?

• Un tip şi o tipă se întâlnesc într-un bar. Se privesc, se plac şi ajung la tipă acasă. După câteva pahare tipul îşi dă jos cămaşa şi se spală pe mâini, după care îşi dă jos pantalonii şi se spală din nou pe mâini. – In mod sigur esti dentist! – Cum ţi-ai dat seama? – După cum te-ai dezbrăcat şi te-ai spălat pe mâini de fiecare dată. După ce fac oamenii sex, ea spune: – Nu numai ca eşti dentist, dar sunt sigură că eşti un mare dentist! – Extraordinar, într-adevar sunt un dentist de succes, spune tipul impresionat de perspicacitatea fetei, dar de asta cum ai reuşit să-ţi dai seama? – N-am simţit nimic!

• Mi-am luat cagula şi cardul şi am plecat la bancă. Mi-or fi băgat sau nu salariul, io-s pregătit… • Șeful pompierilor intră în clădire, încet, relaxat, cu mîinile în buzunare, fredonînd uşor o melodie veselă: – Băieţi, echipaţi-vă încet, încet, sistematic, spălaţi maşina cu foarte multă grijă, să arate ca nouă. Atenţie la toate detaliile! Să fiţi prezentabili şi îngrijiţi. Eventual bărbieriţi-vă înainte. Luaţi ceva apă, nu multă, faceţi-vă siesta şi apoi mergeţi la incendiu, da’ cu mare grijă, fără să aveţi viteză mare, fără să stîrniţi praful,

16

• 65000 de elevi care nu au luat Bacalaureatul anul trecut s-au înrolat în armată şi au plecat către Ucraina. Ei au fost întorşi din drum la vama….Nădlac.


NOUA LOCATIE Langa PIATA CENTRALA


Dealer Ford Rm. Vâlcea Dealer Ford Tg. Jiu Calea București nr. 70 Tel.: 0250 730 013 ford.valcea@primexprod.ro

Mai multe detalii in showroomul Primexprod

| primexprod |


Publicitate

SONORIZARE DJ SCENE LUMINI FUM GREU GHEATA CARBONICA

22

The soul of your party VIDEO SMART TV Tel. 0747 649 071, 0746 422 212 www.eventsbytomy.ro facebook/eventsbytomy

FOTO SISTEME

PROIECTIE VIDEO KARAOKE


Echipã PROFESIONISTÃ pentru montaj!

CRAIOVA

Calea Severinului 5A (Galeria Auchan Craiovita)

Consiliere GRATUITÃ cu un designer!

RÂMNICU VÂLCEA Str. G-ral Magheru vis-a-vis de GAMA

BUCUREŞTI

Şoseaua Pantelimon 128 Sector 2


Pastile vesele • 10 motive din cauza cărora românii n-au plecat încă la război: 1. Nu ştim încă în ce formaţie să aşezăm soldaţii; 4-4-2 sau 4-3-3. 2. Toţi bocancii sunt mărimea 44. 3. Muniţia de război s-a epuizat la antrenamente. 4. Vopseaua proaspătă de pe tancuri nu s-a uscat. 5. Fregata Regina Maria are I.T.P.-ul expirat de când am intrat în N.A.T.O. 6. Pe hartă apar Kaufland şi Carrefour în loc de unităţi militare. 7. Militarii calificaţi nu se pot prezenta la război pentru că începe sezonul castraveţilor în Spania. 8. Motorina costă prea mult pentru a folosi Transportoarele Amfibii Blindate. 9. Binecuvântarea soldaţilor ar costa o avere dacă ne-am raporta la lista de preţuri a Patriarhului Daniel. 10. Iohannis nu are atâtea decoraţii „Ordinul Steaua României în grad de cavaler” câţi eroi are România. • In faţa şemineului din sufragerie, doi soţi stăteau unul în braţele celuilalt. Printre săruturi fierbinţi şi pasionale, soţia îi spune soţului:

26

-Iubitule, am să-ţi dau o veste mare! Peste puţin timp, vom fi trei! -Ooo! Iubito, ce veste bună mi-ai dat! răspunde bucuros bărbatul, strângându-şi mai tare soţia în braţe. -Mă bucur iubitule, adăugă aceasta, mama şi-a vândut casa şi de mâine va locui cu noi! • Cică acum în Parlament, în loc de prezent, se strigă nevinovat. • Ion vine acasă de la câmp și o găsește pe Maria îi pat, complet dezbrăcată și roșie la față ca și cum ar fi avut parte de o partidă de sex sălbatic! Ion se apucă să caute în toată casa, iar când se uită sub pat găsește un bărbat dezbrăcat. Imediat începe să țipe la Maria: – Cine este amărâtul ăsta, și ce face sub pat la noi? Maria, cu o voce inocentă îi răspunde: – Dragă, nu știu ce face sub pat! Dar te asigur că în pat face minuni!


Fondată în 2003, Skype este o altă companie care a ales acest nume din lipsa disponibilităţii unui alt nume. Skype este o compunere destul de evidenţă dintre „sky”, adică cer şi peer to peer care se referă la tipul de comunicare online. Această combinaţie a fost prescurtată iniţial Skyper însă acest nume era deja folosit aşa că fondatorii brandului l-au prescurtat la Skype. Sega nu mai este brandul care obişnuia să fie în anii 80-90, însă rămân mulţi oameni care menţin o afecţiune nostalgică pentru el. Deşi Sega este cunoscut ca un nume important în industria de gaming, originile companiei încep în anii 40 în Hawaii sub numele de Service Games. În 1951 compania s-a mutat în Tokio, Japonia pentru a face hardware de tip arcade şi tonomate activate cu monezi. În urmă unei fuziuni cu businessul rival Rosen Enterprises ce a avut loc în 1965, compania care a rezultat s-a numit SEGA Enterprises. Fondată în 1994 sub numele de „Jerry and David’s Guide to the World Wide Web” de către dezvoltatorii Jerry Yang şi David Filo, compania Yahoo şi-a căpătat noul nume în ianuarie 1995 când cei doi au cumpărat domeniul şi au înregistrat brandul. Dar în loc să fie inspirat de semnificaţia originală a termenului „yahoo” care în argoul englezesc înseamnă o persoană zgomotoasă, violenţă şi nepoliticoasă, numele brandului este de fapt un acronim pentru Yet Another Hierarchical Officious Oracle. Una dintre primele subcategorii de indexare a informaţiei de pe website era Yahooligans, o combinaţie dintre Yahoo şi houligans, care era de fapt un mini ghid online pentru copii. Sursa: Business Insider

30 38


Ştiai cã... ... Francezii au fost primii care au creat pachetul de cărţi ce conţinea 52 de cărţi de joc? Au folosit numerele pentru anumite cărţi şi au păstrat, popa, dama, valetul şi as-ul cu picturi pe ele. Acest pachet de cărţi a fost adoptat şi de către englezi. Primele cărţi de joc erau pictate manual, dar după aceea au fost inventate maşinării care puteau produce cărţi de joc din material mai ieftin, făcându-le accesibile pentru toată lumea. ... Încă nu se ştie de ce, dar 65% din oamenii care suferă de sindromul Down sunt stângaci? ... O îmbrăţişare scurtă, de numai 25 de secunde, eliberează în corp substanţe chimice care sporesc încrederea în persoana pe care o iei în braţe. ... Studiile arată că pierderea telefonului mobil generează o panică similară cu cea provocată de o experienţă care pune viaţa în pericol.

16 36

... Atunci când gândesc în altă limbă, oamenii au tendinţa să fie mai logici. ... Oamenilor de ştiinţă le place să facă diverse calcule iar uneori nu le prea înţelegem rostul. De pildă, şansele ca un om să fie lovit de un meteorit este de o dată la 9.300 de ani. ... Dacă am lua o bucată de piatră, cât un degetar, dintr-o stea neutronică, nu am reuşi să o ridicăm deoarece cântăreşte peste 100 de milioane de tone. ... Nicio persoană oarbă nu a fost diagnosticată vreodată cu schizofrenie. ... Elevii de liceu din ziua de azi suferă de acelaşi nivel de anxietate ca pacienţii medicilor psihiatri din anii ‘50. ... Creierul înregistrează respingerea drept durere. ... Cam 30% din timp, gândurile ne zboară aiurea. ... Cele mai clare amintiri pe care le avem sunt probabil greşite.


General Magheru nr.8 (fosta Ana Ipatescu)


Horoscop BERBEC • 21 martie - 19 aprilie Prima săptămână din martie 2018 este palidă în materie de relații, poate chiar incomodă. Prin urmare, nu este cazul să faci planuri mari pentru Ziua Mărțișorului. Ultima decadă poate aduce împliniri suplimentare. Luna martie 2018 este complexă și contradictorie sub aspectul condiției fizice și chiar și sub cel al stării de spirit. Din ambele puncte de vedere, cea mai bună formă o atingi în decada a doua. Sfat: Stabilește-ți clar țintele și atacă-le pe rând, strategic, cu răbdare și perseverență! TAUR • 20 aprilie - 20 mai Bucură-te de prima parte a lunii, care îți poate aduce împliniri frumoase în plan relațional! Colaborările pot fi profitabile, însă trebuie tratate cu diplomație și cu simțul măsurii. Atmosfera de lucru nu este prea comodă în ultimele două decade din martie, dar depinde de tine să o faci cât mai suportabila. Caută să nu te pripești în deciziile financiare! Tonusul este foarte bun în prima decadă a lunii, variabil în a doua decadă și scăzut în ultima decadă. Chiar dacă te bucuri din naștere de o bună rezistență, este de dorit să ai mai multă grijă de tine în această perioadă. Sfat: În colaborări și parteneriate, verifică să fie stabilite foarte clar clauzele financiare! GEMENI • 21 mai - 20 iunie Ai inițiativă, acționezi, decizi, te străduiești să faci ceva pentru cuplu, pentru partener(ă). Uneori te pripești, dai năvală sau ai chef de arțag. Sau poate că perechea ta are înclinații prea înfocate ori războinice. Toată luna martie este favorabilă iubirii, plăcerilor, distracțiilor în doi și realizărilor comune. Martie 2018 este o lună plină de oportunități pentru Gemeni în ceea ce privește cariera, statutul socio-profesional și succesul. Sfat: Socializează, fă-ți noi prieteni, colaboratori sau aliați, înscrie-te într-o asociație sau alt gen de organizație! RAC • 21 iunie - 23 iulie Chiar dacă apar complicații, problemele își găsesc soluții și până la urmă izbândești. Să nu te miri dacă va trebui să dai piept cu concurența, rivalitățile sau adversitățile! Pe de altă parte, este bine să știi că, la nevoie, poți beneficia de sprijin din partea șefilor și a autorităților. Martie 2018 este o lună destul de tensionată, care pune presiune și pe trup, și pe nervi. Pe fondul stresului, este posibil să mai scârțâie una-alta. Datoria ta este să te îngrijești și să păstrezi măsura. Sfat: Evită situațiile conflictuale, mai ales în a doua jumătate a lunii! LEU • 24 iulie - 23 august In prima parte a lunii martie 2018 impulsul erotic este foarte puternic, iar elanul romantic este plin de înflăcărare.  Fiindcă te mână dorul de aventură și pofta de cucerire, poți să te trezești implicat(ă) într-o legătură plină de pasiune, dar nu lipsită de riscuri sau năbădăi. Prima parte a lunii Martie nu diferă prea mult de ultima parte a lunii februarie. Tonusul nu este prea grozav, dar ai o rezistență nativă și, dacă te menajezi, poți să o scoți la capăt cu bine. Sfat: Este vremea să te implici într-un demers spiritual sau ezoteric, ori să întreprinzi un studiu, o cercetare, o investigație. FECIOARA • 24 august - 23 septembrie Sexualitatea și impulsurile pasionale trec printr-o perioadă mai dinamică (sau chiar mai turbulentă!) în a doua parte a lunii. Colaborările îți pot oferi mari satisfacții în luna martie 2018. Poți avea succes în comerț, comunicare sau îndeletniciri care pun la treabă mintea sau mâna. Drumurile sunt cu noroc, iar negocierile conduc la rezultate care te avantajează. S-ar putea să primești cadouri ori să atragi fonduri sau sponsorizări. Tonusul fizic este așa și-așa, dar dispui de un optimism robust, ai umor și știi să te bucuri de ceea ce este bun în viață. Sfat: Cumpără-ți o bijuterie, un obiect de lux sau ceva frumos pentru casă!

BALANTA • 24 septembrie - 23 octombrie Luna martie 2018 îți aduce o amplă disponibilitate sufletească, o nevoie sporită de a împărtăși sentimente, gânduri, impresii sau informații cu omul drag. Munca în echipă, colaborările și parteneriatele sunt plăcute și avantajoase. Se poate să apară noi contracte sau alianțe ori o restructurare pozitivă a unei cooperări mai vechi. Casa și proprietățile cer un plus de preocupare și efort în partea a doua a lunii. Tonusul fizic al Balanțelor se află la cote medii, iar stresul s-ar putea să crească în partea a doua a lunii. Sfat: Caută să preîntâmpini posibilele incidente în familie sau daune privind locuința! SCORPION • 23 octombrie - 22 noiembrie Martie 2018 este o lună romantică. Este o perioadă bună pentru a-ți exploata calitățile artistice sau creative, capacitatea intelectuală și aptitudinile de lider, organizator sau administrator. Primele două decade sunt în mod particular potrivite pentru sport, drumeții, dans, sex și alte activități care cer vigoare și entuziasm. Pe de altă parte, toată luna martie este propice demersurilor medicale, precum și celor care țin de formă și înfățișare: diete, cure, tratamente, proceduri cosmetice etc.  Sfat: În partea a doua a lunii ferește-te de incidentele care se pot produce în deplasare sau prin proasta mânuite a unor obiecte periculoase! SAGETATOR • 23 noiembrie - 21 decembrie Luna martie are un foarte mare potențial amoros, că este o lună plină de senzualitate, foarte ofertantă în plan sentimental. Acum poți întâlni o nouă dragoste sau poți vedea cum se întețește sau renaște o iubire mai veche, poți avea împliniri erotice nebănuite sau te poți deda la noi experimente de budoar. În partea a doua a lunii nu este exclus să apară și unele complicații.  Activitățile sportive și creativ-artistice sunt aducătoare de succes, iar eventualele campanii de lansare sau de promovare sunt favorizate. Financiar, în partea a doua a lunii ai mai multă inițiativă, dar pot surveni și probleme. Sfat: Ține de bani, nu-i risipi și nu te lansa în operațiuni financiare riscante! CAPRICORN • 22 decembrie - 19 ianuarie Atracțiile Capricornilor se îndreaptă acum spre parteneri agili și volubili, cu mintea ageră și curioasă. Comunicarea și compatibilitatea mentală au un rol esențial în alegerea unui partener, precum și în bunul mers al relației.Iubirea poate fi întâlnită la un drum sau poate fi cauza unuia. Poți avea succes la un examen sau interviu, într-o negociere, în susținerea unei prelegeri etc. Banii te motivează puternic, așa că vei ști să îi faci. Este indicat să te îngrijești, să-ți faci controalele medicale periodice, să urmezi recomandările doctorilor, să odihnești și să te păzești de accidentări. Sfat: Încearcă să vezi partea bună a lucrurilor și fă-ți puțin timp și pentru tine! VARSATOR • 20 ianuarie - 18 februarie Luna martie 2018 aduce Vărsătorilor întâlniri semnificative, drumuri care pot avea relevanță sentimentală, posibile relații care se leagă în urma schimbului de impresii și de idei ori pe baza unor similitudini de gândire sau a unor preocupări intelectuale comune. Luna martie îți accentuează la maximum potențialul intelectual, îți aduce idei strălucite și este favorabil negocierilor. Moralul este excelent în prima parte a lunii, dar poate scădea ulterior. Sfat: Înscrie-te la un curs, învață ceva nou, scrie, desenează, fă ceva cu mâinile! PESTI • 19 februarie - 20 martie Sentimentul de mulțumire sentimentală se menține, dar după 7 martie nota romantică se diminuează, făcând loc unei atitudini ceva mai pragmatice. Ai nevoie de o cauză, de un obiectiv căruia să i te dedici. În lipsa unui astfel de obiectiv, energia marțiană se poate manifesta distonant, conducând la indisciplină sau necazuri cu superiorii. Primele două decade sunt cele mai indicate pentru rezolvarea unor eventuale probleme medicale sau privind igiena de viață. Sfat: Țintește mai sus sau mai departe, fiindcă este momentul să faci sau să planifici ceva care depășește granițele între care te situezi acum! Sursa:

38

site-ul de astrologie Nr. 1 din România.


vard ul

Bule

retu lui

Tine


STIM CA AI NEVOIE DE O MASINA PENTRU CONCEDIU!

Închiriază din parcul nostru rent-a-car și beneficiezi de cea mai bună ofertă de pe piața!

PRIMEXPROD Rm. Vâlcea

Dealer Ford Rm. Valcea Dealer Ford Tg. Jiu Calea București nr. 70 Tel.: 0250 730 013 ford.valcea@primexprod.ro

| primexprod |


Auto

508 - 2 în 1, sport și elegant Așa arată noul Peugeot 508, limuzina aflată la granița dintre sportiv și elegant. Câteva fotografii cu leoaica franceză au apărut pe internet, înainte ca mașina să fie prezentată oficial. Imaginile arată că noul model accede într-o clasă superioară prin design și dotări. În partea frontală, noul 508 primește grila familiară, flancată de faruri și lumini de zi LED cu aspect de colți de felină. Din profil, acoperișul plonjat o face să arate ca un coupe, iar în partea posterioară cu linii drepte, Peugeot a integrat un eleron în capacul portbagajului. Plăcuța rezervată numărului de înmatriculare, dar și evacuarea dublă cromată anunță că avem de-a face cu un model GT. Fotografiile cu interiorul noului 508 pare să continue liniile sportive de la interior. Volanul aplatizat atât în partea superioară, cât și în cea inferioară, cu diametru mai mic față de dimensiunile standard, îi confirmă natura atletică. Un panou de bord digital, un sistem multimedia high-tech i-Cockpit și un sistem audio Focal se regăsesc, de asemenea, la bord, alături de lumina ambientală LED. Atrag atenția și ventilațiile cu formă surprinzătoare, foarte îngustă. Construit pe platforma grupului PSA, EMP2, noul Peugeot 508 ar putea fi oferit cu motoarele diesel de 1,5 și 2,0 litri BlueHDI, dar și o gamă de propulsoare pe benzină. Francezii iau în considerare și o versiune hibridă. sursa: www.autoexpert.ro

42


Pastile vesele • Einstein, Newton şi Pascal îşi petrec dupa-amiaza împreună. Einstein se cam plictiseşte, aşa că le sugereaza companionilor săi să se joace de-a v-aţi ascunselea şi se oferă să fie cel care caută. Ceilalţi doi sunt de acord, aşa că Einstein se aşează cu faţa la perete şi începe să numere: – Unu, doi, trei, patru… Pascal fuge imediat să găsească o ascunzătoare bună. In schimb Newton scoate tacticos o bucată de cretă din buzunar şi desenează un pătrat pe asfalt. Termina desenul şi păşeşte în pătrat, chiar în momentul în care Einstein strigă: – Cine nu e gata, îl iau cu lopata. Einstein se intoarce pregătit să înceapă căutarile când dă cu ochii de Newton stând ţeapăn chiar lângă el. – L-am găsit pe Newton! strigă bucuros Einstein. La care acesta îi răspunde: – Greşit, domnul meu. Ai gasit un Newton pe metru pătrat. L-ai găsit pe Pascal! • În tren, Moș Ion nimerește într-un compartiment în care erau doar băieți tineri. Acesta îi întreabă: – Măi copii, mergeți la mare? Pot să vă rog ceva? Eu sunt tare

44

obosit, dacă adorm, mă treziți și pe mine la Brăila? – Sigur că da, dormi liniștit. Moș Ion adoarme iar tinerii își văd de poveștile lor și se apucă de jucat cărți. După ceva timp, un tânăr se uită pe geam și vede că trenul este oprit în stație la Brăila. Imediat îl trezesc pe Moș Ion: – Tataie, trezirea că am ajuns! Trenul se pune în mișcare. Moș Ion agitat: – Și ce fac acum? Nu am cum să cobor că îmi rup gâtul. Un tânăr îi explică: – Lasă că te învăț eu cum să cobori. Sari din tren și nu te oprești, continui să alergi în dreptul trenului și nu o să îți pierzi echilibrul. Când simți că ești stabil, te oprești. Moș Ion face exact cum spune tânărul și scapă fără să se lovească. Tinerii se felicită că au reușit să îl ajute pe om să coboare dar nu trece mult timp și Moș Ion apare în compartiment. – Păi, ce ai făcut tataie? Am văzut că ai sărit… Moș Ion le explică: – Da, am sărit și am făcut exact așa cum ați spus voi. Alergam pe lângă tren și încercam să mă opresc. La ultimul vagon, un munte de om m-a luat de subțioară și a spus: ”- Hai tataie că te ajut eu să urci! Hopa sus!”


Vâlcea, Splaiul Independenței nr. 14 (lângă Stadionul Municipal) Tel. 0753 22 77 77

www.termopanevalcea.ro wwww.aci�m.ro o�ce�aci�m.ro

.

.

.

.

�ci�mSR L

.


Mari personalitãti româneşti ´

Iancu de Hunedoara

Iancu de Hunedoara (n.  1407   - d.  11 august  1456, Zemun) a fost o personalitate dominantă a istoriei româneşti din veacul al XV-lea. A fost voievod al Transilvaniei în  1441, guvernator al regatului Ungariei între 1446-1453, apoi căpitan suprem al Ungariei şi al Transilvaniei între 1453-1456. A scris file de glorie în istoria luptei antiotomane a popoarelor Europei sud-estice. Iancu de Hunedoara a desfăşurat o activitate diplomatică şi militară intensă în anii în care Imperiul Otoman urca spre apogeu, dând asalturi decisive asupra ultimei rămăşiţe a Imperiului Bizantin, Constantinopolul. A depus eforturi pentru închegarea unei coaliţii creştine care să oprească înaintarea otomanilor

cu o oaste de cruciadă şi a fost cel dintâi comandant de oşti din Europa care a reuşit să îl înfrângă pe cuceritorul Constantinopolului, sultanul Mahomed II, la Belgrad în 1456. A fost tatăl regelui Matei Corvin, cel mai mare rege al Ungariei. În anii 1443-1444, Iancu de Hunedoara desfăşoară o campanie pe teritoriul Serbiei şi al Bulgariei şi ameninţă chiar centrul Imperiului Otoman: turcii cer pace, care se încheie, graţie lui Iancu, în 1444, pe o perioadă de 10 ani. În 1453, Mahomed al II-lea cucereşte Constantinopolul şi vizează extinderea Imperiului Otoman către zona centrală a Europei. În 1456, Iancu de Hunedoara reuşeşte să-i oprească pe otomani la Belgrad. Vestea victoriei străbate Europa, iar papa Calixt al IIIlea l-a numit „cel mai puternic atlet al lui Hristos”.Dar, la câteva zile după victorie, Iancu de Hunedoara murea răpus de ciumă. A fost înmormântat în catedrala din Alba-Iulia, iar pe piatra de mormânt au fost înscrise cuvintele: „s-a stins lumina lumii” (italianul Ioan de Capestrano). sursa: Edusoft.ro

FORD MOTORCRAFT Servicii de calitate la preturi all-inclusive pentru autovehiculele Ford cu varsta de peste 4 ani

De la revizie si reparaţii uzuale pana la Pre-verificare I.T.P si anvelope, la Ford Motorcraft 4+ vei gasi tot ce iţi trebuie. Un brand special conceput pentru modelele Ford cu o vechime de minimum 4 ani, Ford Motorcraft oferă preturi clare si transparente, fara costuri ascunse. Mai mult, de autoturismul tau se vor ocupa profesioniştii de Ia Ford. ajutati de cele mai noi echipamente si piese originale Ford

Ford Service 349 lei

Anvelope iarna de la 170 lei

Pre verificare ITP gratuita

Reparaţii uzuale de la 290 lei

Verificare vizuala sistem A/C 30 lei

Stergatoare de parbriz de la 145 lei

*Toate preturile afișate in aceasta oferta sunt preturi recomandate si conţin TVA conform legislaţiei în vigoare. Oferta nu include componentele tehnologice, este supusa termenilor si condiţiilor afișate si este valabila in limita stocului disponibil. De asemenea oferta se poate modifica in funcţie de seria de sasiu. Schimbul de ulei este inclus in preturile menţionate in limita a 51 pentru autoturisme si 71 pentru autoutilitare. Alte detalii aferente ofertei sunt disponibile in paginile de promoţie detaliate pe ford.ro si in reţeaua de reparatori autorizaţi Ford.Perioada derulării acestei campanii: 1 Ianuarie 2018 – 28 Februarie 2018.

38 46


Evenimente

www.pann.ro Sâmbătă 3 martie ora 11.30 – Sala Mare SĂ NE JUCĂM DE-A SCUFIŢA ROŞIE Sâmbătă 3 martie ora 18.00 – la RIVER PLAZA MALL PUNGUŢA CU DOI BANI Sâmbătă 3 martie ora 19.00 - Sala Studio TNT

Sâmbătă 10 martie ora 11.30 – Sala Mare PUNGUŢA CU DOI BANI Sâmbătă 10 martie ora 19.00 – Sala Studio NERIUM MARK Sâmbătă 17 martie ora 11.30 – Sala Mare MAGAZINUL FERMECAT Sâmbătă 17 martie ora 19.00 - Sala Studio PREMERĂ FATA DIN MAŞINĂRIE

(Girl in the Machine) Sâmbătă 24 martie ora 11.30 – Sala Mare URSUL PĂCĂLIT DE VULPE Sâmbătă 24 martie ora 19.00 - Sala Studio YEN Sâmbătă 31 martie ora 11.30 – Sala Mare CĂSUŢA PRIETENILOR Sâmbătă 31 martie ora 19.00 - Sala Studio VERMINE RADIANTE

NOTĂ: Acestea sunt spectacolele de la sediu cu vânzare bilete la Casa de bilete, şi cele participante la festivalurile din aceasta lună. În afara acestor spectacole, teatrul nostru prezintă săptămânal spectacole organizate. Dacă apar modificări in program vă vom anunţa din timp. PROGRAM CASA DE BILETE Marţi-Vineri 12,00-14,00 şi 15,30-18,00 şi cu o oră înainte de spectacole.

50


Cinema MARTIE

River Plaza Mall, et. 3, Râmnicu Vâlcea

Red Sparrow Game Night The Hurricane Heist Death Wish - Răzbunarea Necunoscuţii: Prădători în noapte Prințesa furată Gringo: Amator în misiune Tomb Raider Începutul Pacific Rim 2: Revolta Three Billboards Outside Ebbing, Missouri Ready Player One: Să înceapă jocul Peter Iepurașul Mary Magdalene Rezervări: Tel.: 0350 41 77 55 online: www.line-cinema.ro

52


Contact Ediția de Vâlcea · Publicație lunară GRATUITĂ editată de S.C. ELCOS Prest S.R.L.

Din CUPRINS: Pastile vesele .............................. pag. 4 l 16 l 26 l 44 Alfabetul brand-urilor.................................. pag. 30 Știai că ....................................................... pag. 36 Horoscop .................................................... pag. 38 Auto ........................................................... pag. 42 Mari personalități românești ........................ pag. 46 Evenimente................................................. pag. 50 Cinema........................................................ pag. 52

DESCOPERIȚI-NE și pe:

www.24plus.ro

24 plus

contact@24plus.ro Vă stăm la dispoziție:

0745.537 715; 0744.623 879

Toate drepturile asupra materialelor din revistă sunt rezervate, ele aparținând 24 Plus. Reproducerea totală sau parțială a conținutului nu se poate face fără acordul scris al 24 Plus. 24 Plus nu își asumă responsabilitatea pentru conținutul materialelor publicitare și pentru modificările de programe survenite ulterior intrării în tipar. Responsabilitatea exactității informațiilor este exclusiv a instituțiilor și/sau a societăților care furnizează. Datele cu caracter personal culese prin intermediul revistei sunt păstrate confidențial și prelucrate conform Legii nr. 677/ 21.11.2001.

54


24plus vl martie  
24plus vl martie  
Advertisement