Page 1

Mijn eerste aqua-terrarium voor waterschildpadden Leidraad voor beginners

Meer informatie: www.tetra.net


Een wereld vol wonderen De wereld telt allerlei verschillende reptielensoorten. Sommige soorten leven hoofdzakelijk op het land, andere in water. Waterschildpadden behoren tot de meest gehouden semi-aquatische soorten. Als u op zoek bent naar een interessant en exotisch huisdier voor u en uw gezin, dan zijn waterschildpadden misschien wat voor u. Deze fascinerende en levendige dieren zijn leuk om te observeren in een mooi ingerichte omgeving. Deze brochure bevat alle informatie die u nodig heeft voor het houden van waterschildpadden.

2


3


Welke soorten zijn het meest geschikt als huisdier? 4 De levensverwachting van de

Er zijn veel verschillende soorten waterschildpadden. Maar niet allemaal zijn ze even geschikt als huisdier.

waterschildpad. Sommige soorten kunnen heel oud worden, soms wel 50 jaar!

Bij het kiezen van de juiste soort moet u rekening houden met het volgende:

4 De geldende wetten ter bescherming

4 De grootte van het volwassen dier.

Sommige soorten waterschildpadden worden wel 30 cm groot. Om die reden worden volwassen dieren vaak aan een dierenopvang gegeven of, erger nog, in vijvers of meren uitgezet. Dit laatste is niet alleen verboden, maar verstoort bovendien het ecosysteem van de inheemse wateren.

van diersoorten. Sommige soorten waterschildpadden worden met uitsterven bedreigd. Daarom kunt u een waterschildpad het best in een dierenspeciaalzaak kopen. Daar krijgt u betrouwbaar en nuttig advies over inheemse en uitheemse soorten, en over de regels voor bescherming van dieren in het wild. Zo weet u zeker dat u geen regels overtreedt en dat u met een gezond dier naar huis gaat. Welke soort u ook kiest, de wondere wereld van deze unieke dieren zal u zeker fascineren.

Kinderen zijn dol op waterschildpadden Het houden van waterschildpadden is leuk en leerzaam. Net als bij het houden van andere huisdieren is toezicht van een volwassene nodig. 4


5


Aan de slag

Voordat u waterschildpadden aanschaft, moet u eerst een geschikt onderkomen voor uw nieuwe huisdieren inrichten. In dit zogeheten vivarium of aqua-terrarium creĂŤert u eenvoudig een prettige leefomgeving met alles wat uw waterschildpadden nodig hebben.

Standplaats Een gevuld aqua-terrarium is zwaar. Kies daarom zorgvuldig een plaats uit, zodat u de bak later niet hoeft te verplaatsen. Daarbij zijn de volgende punten van belang: 4 De omgeving moet redelijk stil zijn, zonder abrupte geluiden 4 Kies een rustige plek, zonder al te veel drukte 4 Plaats de bak niet in de buurt van warmte- of koudebronnen 4 Zorg dat de bak goed toegankelijk is voor onderhoud

6

4 Plaats de bak buiten bereik van direct zonlicht, om algengroei en opwarming van het water te voorkomen 4 Zorg voor goede ondersteuning door een meubel dat het gewicht van het aqua-terrarium kan dragen (1 liter water weegt 1 kilo) 4 Plaats de bak in de buurt van een stopcontact voor de apparatuur, maar wel ver genoeg om geen gevaar te lopen bij opspattend water


Grootte van het aqua-terrarium De basis van uw aqua-terrarium bestaat uit een waterdichte glazen bak. Deze kunt u het best kopen bij de dierenspeciaalzaak. De bak moet groot genoeg zijn. Waterschildpadden verlangen namelijk niet alleen voldoende ruimte om te zwemmen, maar ook een landgedeelte om te zonnen. Houd ook rekening met de ruimte die het volgroeide dier nodig heeft. Laat u uitvoerig informeren in uw dierenspeciaalzaak, om er zeker van de zijn dat uw waterschildpadden zich prettig voelen en gezond blijven in hun nieuwe onderkomen.

Inrichting Houd bij de inrichting van uw vivarium rekening met de tijd die de dieren buiten het water doorbrengen. Zorg dat er voldoende land is voor alle bewoners van het vivarium. Grote, platte en stabiele rotsen die uit het water steken, zijn hiervoor ideaal. De waterschildpadden moeten er vanuit het water gemakkelijk op kunnen klimmen. Om voor uw reptielen een zeer afwisselende en interessante leefomgeving te creĂŤren kunt u stenen van Tetra ReptoDecoArt Stones gebruiken. Deze stenen zijn bijna niet van echt te onderscheiden, en veilig voor reptielen. Door ze op elkaar te stapelen maakt u heel eenvoudig holen, niveauverschillen, zonplaatsen en voederplateaus. Elke set bevat vier gemakkelijk te reinigen stenen in verschillende maten. De stenen passen perfect bij het Tetra ReptoDecoFilter (zie pagina 9).

7


De basis voor een goede huisvest Elk huisdier heeft een ruimte nodig om in te leven. Met een goede basis voelen uw waterschildpadden zich prima thuis in hun onderkomen. Met wat planning, nadenken en deskundig advies van uw dierenspecialist is het inrichten van een aqua-terrarium heel eenvoudig.

Filtering Een goed filtersysteem is onmisbaar om uitscheidingen en voedselresten uit het water te halen, en maakt het onderhoud van uw aqua-terrarium een stuk gemakkelijker. Het filter moet in staat zijn zowel vaste als opgeloste verontreinigingen uit het water te filteren of af te breken. Voor grotere aqua-terraria of bakken met diep water is een groot buitenfilter als het Tetra EX Filter aan te bevelen.

8

Boods chappe nlijstje: 3 Aqu a-

t (eventuerrarium eel ond 3 Verli chting erkast) (w en UVlamp) armtelamp 3 Filte ring 3 Verw arming sstaaf 3 Dec oratieele platte stenen menten zoa en kun ls 3 Voer stplant en 3 Wate rverbe teraar


ing

Bij kleinere aqua-terraria of bakken met relatief ondiep water is filteren in de regel wat lastiger. Voor dit probleem heeft Tetra de Tetra ReptoFilter en ReptoDecoFilter ontwikkeld. Het Tetra ReptoFilter is geschikt voor aqua-terraria tot 100 liter. De grotere Tetra ReptoDecoFilter past qua uiterlijk perfect bij de decoratieve rotsen en stenen in het aqua-terrarium. De filter is geschikt voor water met een diepte van slechts 10 tot 15 cm en kan tot 200 liter water filteren. Deze twee filters vergen heel weinig onderhoud. U hoeft alleen maar elke twee weken de filterpack te vervangen.

9


De basis voor een goede huisvest Verlichting

Decoratie

Waterschildpadden zijn afkomstig uit warmere streken en hebben dus warm water en zonlicht nodig. Het zijn koudbloedige dieren. Dit betekent dat ze warmte van buitenaf nodig hebben om hun lichaamstemperatuur te regelen. Boven de zonplaats moet geschikte verlichting worden aangebracht, om vervorming van het pantser en de botten te voorkomen. Uw dierenspeciaalzaak adviseert u graag bij de keuze van de verlichting.

Richt uw aqua-terrarium zo eenvoudig mogelijk in. Dat is wel zo makkelijk bij het schoonmaken. Gebruik planten als mooie blikvanger om een sober ingericht aqua-terrarium op te fleuren. Daar doet u de schilpadden ook een plezier mee, want die verstoppen zich er graag onder!

Verwarming Afhankelijk van de soort moet ook het water worden verwarmd. Hiervoor kunt u een standaard aquariumverwarmer gebruiken, zoals de regelbare Tetra HT Verwarmer. Deze is verkrijgbaar in verschillende maten. Let er bij het plaatsen op dat waterschildpadden de verwarmer niet kunnen beschadigen.

10

Waterschildpadden zullen echte planten opeten of ontwortelen. Plaats daarom liever kunstplanten. Er zijn tegenwoordig kunstplanten die niet van echt te onderscheiden zijn. De eenvoudig te plaatsen Tetra ReptoDecoArt Plantastics zien er niet alleen heel natuurlijk uit, maar zijn ook onderhoudsvrij en gemakkelijk te reinigen. Deze kunstplanten zijn geschikt voor alle aqua-terraria. Naast de twee drijvende varianten Philodendron en Japanse esdoorn zijn er bodemplanten in de varianten reuzenbamboe en varen.


ing Waterverzorging

Reiniging

Het water waarmee u het aqua-terrarium vult, mag geen chloor of zware metalen bevatten. Deze zijn namelijk schadelijk voor uw schildpadden. Om leidingwater snel en simpel te behandelen raden wij Tetra ReptoSafe aan. Met deze waterverbeteraar creĂŤert u in een handomdraai veilig, gezond en natuurlijk water voor uw waterschildpadden.

Om uw waterschildpadden gezond te houden moet hun leefomgeving schoon zijn. Ververs het water in het aqua-terrarium regelmatig om ziekten te voorkomen. Dit kan heel eenvoudig met leidingwater en Tetra ReptoSafe. Voeg Tetra ReptoFresh toe om onaangename luchtjes te verwijderen, het water helder te maken en de natuurlijke afbraak van onder meer uitscheidingen en voedselresten te versnellen. Resultaat: een helder en fris aquaterrarium.

Gouden regels Wel doen

Niet doen

Zorg dat uw waterschildpadden niet via de decoratie-elementen uit het aqua-terrarium kunnen klimmen.

Gebruik bij waterverversing geen slang om het water af te zuigen, maar liever een Tetra Bodemreiniger.

Ververs het water regelmatig om uw aqua-terrarium schoon te houden.

Waterschildpadden kunnen bijten. Voer ze daarom nooit uit de hand. 11


Voeren van uw waterschildpad

12


Een evenwichtige voeding is essentieel voor een lang en gezond schildpaddenleven. Schildpadden zijn alleseters en voeden zich dus met dieren en planten. Ze geven echter de voorkeur aan dierlijk voedsel. Het uitgebalanceerde hoofdvoer van Tetra bevat alles wat uw waterschildpadden nodig hebben.

dat uit drie verschillende soorten voer is samengesteld. Naast het ReptoMin hoofdvoer is het belangrijk het menu van uw waterschildpadden te verrijken met wat snacks zoals Tetra ReptoDelica en Gammarus. Daar zullen ze van smullen!

Kies een hoogwaardig hoofdvoer. Zo bevatten Tetra ReptoMin voedersticks alle essentiële vitaminen, voedingstoffen en mineralen voor uw reptielen. Het zeer eiwitrijke Tetra ReptoMin Energy is niet alleen ideaal krachtvoer voor jonge dieren, maar ook zeer geschikt om het afweersysteem van volwassen waterschildpadden te versterken. Tetra ReptoMin Baby bestaat uit kleinere voedersticks voor kleine waterschildpadjes. Een zeer gevarieerde voeding biedt Tetra ReptoMin Menu,

Voor extra variatie kunt u uw dieren ook af en toe wormen, insecten en zoetwatervissen voeren, of geschikte planten en vruchten. Vraag uw dierenspecialist naar goede alternatieven voor uw soort waterschildpadden. Jonge dieren moeten dagelijks gevoerd worden. Daarentegen is voor oudere dieren soms een “vastendag” beter. Vermijd overvoeren en haal voedselresten weg, om het water van uw aquaterrarium niet onnodig te belasten.

Voor meer informatie over onze producten of handige tips over het houden van waterschildpadden kunt u terecht op onze website: www.tetra.net

13


Hanteren van waterschildpadden Het schoonmaken van uw aqua-terrarium is een goede gelegenheid om de gezondheid van uw waterschildpadden te controleren. Hierbij is het belangrijk te leren hoe u de dieren het best oppakt. Net als alle huisdieren moet ook met schildpadden voorzichtig worden omgegaan. Pak waterschildpadden altijd aan de achterkant op, omdat ze kunnen bijten. Houd ze goed vast. Opgewonden of gestreste dieren spartelen vaak en kunnen daardoor vallen. Dit kan leiden tot beschadigingen aan het pantser of letsel aan de kop, nek en ledematen. Maak uw waterschildpadden niet aan het schrikken met snelle of onverwachte bewegingen.

14

Tip!

Was uw handen goed met water en zeep na het hanteren van de dieren of het schoonmaken van het aqua-terrarium. Draag bij voorkeur handschoenen bij onderhoud van het aqua-terrarium.


Over Tetra Tetra werd 60 jaar geleden opgericht door Dr. Ulrich Baensch. Het jonge bedrijf maakte naam met ’s werelds eerste hoofdvoer voor vissen in vlokvorm: TetraMin. Twee decennia later volgden voer en verzorgingsproducten voor reptielen. Vanaf het begin vormen kwaliteit en innovatie de basis voor Tetra’s succes als internationale marktleider. Door producten en diensten voortdurend te verbeteren maakt Tetra het makkelijker dan ooit om het ideale aqua-terrarium voor uw waterschildpadden te creëren. Om deze inzet en toewijding nog eens extra te onderstrepen investeert Tetra van alle bedrijven in de branche het meest in onderzoek en ontwikkeling.

Verantwoord ondernemen Als marktleider zien we het als onze plicht om het milieu en de natuurlijke bronnen te beschermen en te sparen. Het verbeteren van onze producten, verpakkingen, logistiek en diensten is niet alleen goed voor Tetra als bedrijf, maar draagt ook bij aan de bescherming van het milieu. Daarom heeft Tetra een duurzaamheidsprogramma ontwikkeld.

15


Deskundig advies

www.tetra.net

Tetra Hotline

Tetra GmbH Herrenteich 78 D-49324 Melle

Meer informatie: www.tetra.net

Mat.-Nr. T064742 2012 NL

4 004218 208889

00800 23 58 38 72

Mijn eerste aqua-terrarium voor waterschildpadden  
Mijn eerste aqua-terrarium voor waterschildpadden  

Mijn eerste aqua-terrarium voor waterschildpadden. Leidraad voor beginners.

Advertisement