Zicht Op Zeist - 202304 Editie De Bilt

Page 1

Goud, zilver, sieraden, munten, bankbiljetten, oude ansichtkaarten, kunst, curiosa en militaria

“Wat is het nou eigenlijk waard?”

GRATIS TAXATIE op beide dagen zonder afspraak woensdag van 10.00 uur - 16.00 uur munten, postzegels, ansichtkaarten en bankbiljetten donderdag van 10.00 uur - 16.00 uur goud, zilver, sieraden, kunst, curiosa en militaria Gratis, deskundige en vrijblijvende taxatie met mogelijkheid tot verkoop of veiling Heritage Auctions, Energieweg 7, IJsselstein 030-6063944 / www.ha-europa.com

De Bilt ZICHT OP ZICHT OP IS EEN UITGAVE VAN ARISTO MEDIA OPLAGE 20.973 • JAARGANG 25 • NR. 04 2023 NIEUWS UIT DE REGIO Uitagenda 11 Beleef de Lente 13 Dit weekend: Bijentelling 14 Wij zoeken een collega www.bigagroep.nl 8 Bezoek onze showroom met 35 badkamers en 35 wandopstellingen 16 Di./vr. 10.00 - 17.30 uur / Za. 10 - 17 uur Slotlaan 297 - 030-6914157 Juwelier Reparaties Taxatie SPECIALIST IN MAATWERK HORREN Meten Maken Monteren
LEES MEER OP PAGINA 9 4 & 5 mei: ‘Vrijheid vier je samen’ MEAU en Nielson op Bevrijdingsfestival in Utrecht
GRATIS TAXATIE

Mooi dat je hier werkt

Estafette 100 jaar Rotary in Nederland in Utrechtse Heuvelrug

Mooi

Bekijk onze vacatures:

werkenbijaccoladezorg nl

UTRECHTSE HEUVELRUG - Rotary, de internationale organisatie die zich onder meer inzet voor goede doelen en is opgericht op 23 februari 1905 in Chicago, bestaat dit jaar precies 100 jaar in Nederland. Dat jubileum wordt luister bijgezet met een estafette per bakfiets, die alle 500 clubs in Nederland aandoet.

Op 1 april (geen grap) kwam de estafette aan op het Kerkplein in Leersum onder het toeziend oog van wethouder Karin Oyevaar van de gemeente Utrechtse Heuvelrug. Op 29 januari 1923 werd Rotaryclub Amsterdam als eerste club in Nederland opgericht en op 11 maart volgde Rotaryclub Utrecht. Die belangrijke feiten worden door alle districten en clubs dit jaar uitgebreid gevierd. Op 28 januari jl. vond de aftrap van het eeuwfeest plaats in het Olympisch Stadion in Amsterdam en werd het startschot gegeven voor een emissieloze ‘Rotary 100 jaar Estafette’ die start in Noord-Holland en eindigt in Zeeland.

Bijzonder in mode, uitmuntend in aandacht

Zodra je de winkel binnenloopt voel je de warme sfeer. Het kenmerkende blauw met wit gestreepte behang, de rode bank en de zorgvuldig geselecteerde items van kwalitatief hoogwaardige merken. Welkom in de wereld van Brothers Mode.

De winkel van Nol en Nicole Hendriks in Zeist is al tien jaar een begrip in het hogere segment herenmode en sinds een jaar ook geliefd bij dames. “Dames komen hier graag, omdat we echt een boetiek collectie hebben.” vertelt Nicole aan de grote witte tafel achterin de winkel onder twee uitbundige kroonluchters. “Tijdens de inkoop heb ik mijn vaste klanten in gedachten. Ik weet precies wat bij ze past. Bovendien heb ik van alles een kleine oplage. Zo garandeer ik exclusiviteit.”

Aan dezelfde tafel geniet vaste klant Bernie van een glas witte wijn. “Shoppen in Zeist is een borrel of een kop koffie bij Brothers. Nol, Nicole en Rob nemen de tijd om je te leren kennen. Natuurlijk bekijk ik altijd de nieuwste aanwinsten. Maar of ik nou iets pas en koop of alleen een drankje doe, ik loop altijd met een lach de deur weer uit.”

omstreken.” Zelf heeft Nol een lange carrière achter de rug in de retail en herenmode. De mooiste kwaliteit weet hij er feilloos uit te pikken.

“VERNIEUWING EN GROEI”

Gran Sasso, Duno en Mason’s zijn Nols favoriete Italianen. Uit noordelijke ateliers selecteert hij outdoor merken als Holebrook, Fishermen en Saint James.

“Onze classics vullen we aan met nieuwe merken die uitblinken in vakmanschap waardoor ook de jongere generatie ons steeds meer weet te vinden. Zo maken 7 For All Mankind, Replay en Circolo 1901 prachtige items voor dames en heren.”

Bij Nicole zijn dit seizoen TRVL DRSS en Gran Sasso favoriete merken voor dames.

Op deze wijze worden in één jaar over een afstand van 5000 km de 500 clubs in Nederland met elkaar verbonden. De estafette is 12 maart aangekomen in het district waar ook de gemeente Utrechtse Heuvelrug in valt. Alle Rotaryclubs in Nederland doen elk op hun eigen wijze een stukje van die 5000 kilometer en geven het estafettestokje, in de vorm van een bakfiets en een schep, door aan een volgende club. De estafette mondt uit in het planten van een voedselen speelbos, waarvoor de schep symbool staat.

Van clublocatie naar clublocatie is de route uitgezet langs mooie fietspaden, in samenwerking met Fietsersbond.nl, wat door iedereen te volgen en te fietsen is via www.rotary. nl/100/1570. Iedere zaterdag en zondag trekt de Rotary 100 jaar Estafette van club naar club, waarbij elke club zijn eigen activiteiten eromheen organiseert.

Meer informatie is te vinden op www.rotary.nl/100

Groeien doen Nol en Nicole door de focus te leggen op kwaliteit in mode en aandacht. Een webshop of een tweede winkel past niet binnen dat concept. “We zijn er voor iedereen die zoekt naar een zorgvuldig samengestelde collectie, goed advies en een persoonlijke benadering.”

BROTHERS BORREL

29 & 30 APRIL

Laat je onder het genot van een drankje en een hapje inspireren door de nieuwe collectie. De koopzondagmiddagborrel is inmiddels vaste prik bij Brothers. Deze maand zetten we ook op de zaterdag een tafel vol delicatessen voor je klaar.

Het succes van de zaak is niet alleen te danken aan het persoonlijke contact met klanten. “We zijn meer dan verkopers.” Nol loopt de winkel binnen met teckel Puck en schuift aan. “Onze collega Rob Velders kent iedereen en is één van de meest gewaardeerde adviseurs van Zeist en

ALMOST SUMMER

Bij aankoop van een jurk uit onze nieuwe collectie krijg je een paar IBANA SANDALEN CADEAU . Houd onze Instagram in de gaten voor meer leuke acties en new arrivals.

NUMMER 04 - 2023 2
“SHOPPEN IN ZEIST, IS BORRELEN BIJ BROTHERS MODE”
“HET DRAAIT OM KWALITEIT”
ADRES Slotlaan 120 3701 GR Zeist CONTACT 030 69 30 300 info@brothersmode.nl OPEN di t/m za 10:00 - 17:30 uur & koopzondagen VOLG ONS
zijn er met aandacht voor jou
willen wij Gods liefde delen
mag zorgen voor kwetsbare en waardevolle mensen
Wij
Samen
Jij
ons komt werken.
als je bij

Goed bewaard geheim van Scheveningen

SCHEVENINGEN - Verborgen tussen woonhuizen in Scheveningen staat een heuse matrassenfabriek met een showroom. Het is een groot pand van twee etages waar vroeger een drukkerij in heeft gezeten, maar sinds 1998 is het pand in handen van Royal Health Foam. Dit jaar viert Royal Health Foam het 25-jarig bestaan. “Het gaat bijzonder goed”, vertelt Chris Nederhorst, die het bedrijf runt. “En toch zijn we een goed bewaard geheim op Scheveningen. We leveren de vakhandel private-label en krijgen van consumenten orders uit het hele land. Maar als mensen hier een matras bestellen, is het toch vaak een verrassing dat we hier op Scheveningen gevestigd zijn en dat een deel van de matrassen ook hier in Scheveningen geproduceerd worden.”

Matras écht volledig gratis

thuis uitproberen

Het succes van Royal Health Foam is mede te danken aan een unieke formule, waar het bedrijf als eerste in Nederland mee begonnen is.

“Alle matrassen krijgt men volledig gratis thuis op proef. Bevalt het matras niet, dan kun je een ander matras proberen en ook die krijg je weer op proef”, legt Chris uit. “Geen haken en ogen, altijd gratis op proef en mocht het niet lukken dan krijg je gewoon je geld terug. Je kunt dus niet fout gaan door de proeftijd. En dat is

belangrijk, want een slechte nachtrust kan voor veel narigheid zorgen. Goed en fijn slapen, is heel belangrijk omdat het immuunsysteem wordt gevoed door slaap”, verklaart Chris Nederhorst. “Daarom is het zo belangrijk dat je een zo goed mogelijke nachtrust hebt.”

Een goed matras heeft direct effect hoe u zich voelt gedurende de dag

Echte kwaliteitsmatrassen

Royal Health Foam kiest voor echte kwaliteit, wat ook al blijkt uit het feit dat het bedrijf ook matrassen levert aan ziekenhuizen. Chris: “Daar moet je echt met een goede prijs én kwaliteit komen. We hebben onder meer matrassen geleverd aan het UMC Ziekenhuis en het Amsterdam Medisch Centrum. Deze matrassen zijn gemaakt van traagschuim, dat vormt een mal naar je lichaam. Hierdoor is er veel minder druk op je lichaam, wordt je doorbloeding niet afgekneld en heb je rustigere en betere nachtrust.”

Kwaliteit en prijs

Omdat Royal Health Foam rechtstreeks aan de consument levert, zijn de prijzen een stuk scherper dan als je dezelfde kwaliteit in een beddenwinkel koopt. Daarnaast is het bijzonder dat een consument eigenlijk niet fout kan gaan door de proeftijd. Ook biedt het bedrijf een schat aan informatie als het over matrassen gaat. Wist u bijvoorbeeld dat een goed matras direct effect heeft hoe u zich voelt gedurende de dag? Of dat een matras tussen de 8 en 10 jaar echt veerkracht en comfort verloren heeft en dient te worden vervangen? Ook wordt een matras van 10 jaar oud ruim 5 kilo zwaarder door huidschilvers en miljoenen huisstofmijten. Dus buiten het feit dat een nieuw matras meer comfort en ondersteuning biedt, is het dus ook nog eens veel hygiënischer. Het is ook aan te raden om een onderdeken bij een nieuw matras aan te schaffen. Een onderdeken is een katoenen 1 cm dikke luxe molton die het matras droger en veel hygiënischer houdt.

25-JARIG JUBILEUM

VAN ROYAL HEALTH FOAM

Dit jaar bestaat Royal Health Foam 25 jaar en dat vieren we graag samen met u! In april 2023 bieden wij daarom onze hoogste korting ooit, namelijk € 250,- korting op een matras naar keuze!

Kijk voor meer informatie over Royal Health Foam op de website: www.healthfoam.com

Royal Health Foam

Soetensstraat 18, (zijstraat van de Stevinstraat) Scheveningen

Telefoon: 070-338 70 10

NUMMER 04 - 2023 3
Showroom in Scheveningen. Oscar Jol (links) en Chris Nederhorst.

Het adres voor al uw meubelstofferingen sinds 1938

U kunt bij ons terecht voor o.a.:

Meubelstoffering (zowel voor klassieke als moderne meubelen) en meubelrestauratie

WIJ ZIJN GESPECIALISEERD IN HET HERSTOFFEREN EN REPAREREN VAN OA: LEOLUX, GELDERLAND, ARTIFORT, PASTOE, ROLF-BENZ,

Vandaag besteld is morgen geleverd in heel Nederland

Afvalcontainers Opslagcontainers Rolcontainers Zand, grind en grond

030 - 225 15 33

www.mdkcontainers.nl

voor alle afvalcontainers door heel Nederland

Bekura Hilversum, dé specialist in kunststof en aluminium kozijnen

Uw kozijnen of deuren zijn aan vervanging toe? U wilt een schuifpui? Dan bent u bij Bekura aan het juiste adres. Al sinds 1985 zijn wij gespecialiseerd in het op maat produceren en vakkundig plaatsen van aluminium en kunststof kozijnen, deuren en schuifpuien.

Op www.bekura.nl krijgt u een eerste indruk van ons bedrijf. Graag maken wij een afspraak bij u thuis of in onze showroom voor een geheel vrijblijvend advies op maat.

NUMMER 04 - 2023 4
NU OOK VERKOOP / LEVERING TUINGROND!
Nieuwe Havenweg 57C, 1216 BN Hilversum • T: (035) 640 06 49 • E: info@bekura.nl • W: www.bekura.nl
JORI, GISPEN ENZ. Tevens voor het spuiten van meubelen en het matten van biezen en rieten stoelen. Voor reparatie en onderhoud aan perzen en tapijten kunt u ook bij ons terecht. Wij berekenen geen haal-en brengkosten en komen geheel vrijblijvend voor een gratis offerte bij u aan huis Meubelstoffeerderij BRINK Koningsstraat 76, 1211 NR Hilversum Tel. (035) 6243315 www.meubelstoffeerderijbrink.nl Telefonisch bereikbaar: ma-vrij 09.00 - 18.00 uur, zat. 10.00 - 16.00 uur WINKEL OP AFSPRAAK GEOPEND

Vijvers en waterpartijen weer volop in trek!

Recreëren in eigen tuin: van terrasvijver tot zwemvijver

REGIO - Verkoeling in de tuin door middel van waterpartijen, is niet alleen fijn in de warme zomerperiode maar ook zeker een aanwinst om vogels, insecten en bijvoorbeeld egels een goed verblijf te geven in uw tuin. We zien de laatste jaren een enorme tendens in het realiseren van water in de tuinen. De meest uiteenlopende creaties zien we gerealiseerd worden. Strakke spiegelvijvers, kabbelende beekjes, Koivijvers, natuurlijke vijvers en vooral momenteel erg in trek zijn de zwemvijvers.

Verschil?

filtermogelijkheden, zoals een voorfilter die grofvuil uit het water haalt, een UV-c (desinfecterende) filtratie of zelfs een zandfilter. Het is maar net welke eisen u stelt aan waterkwaliteit en helderheid.

Aquariumafdeling!

Zwemvijver dé trend!

Vele van bovengenoemde soorten vijverpartijen, daar kunnen we ons wel een beeld bij vormen. Echter, de zwemvijver geeft nog wel eens een fronsend voorhoofd. Zwemmen in een vijver? Ja hoor, dat is dé trend! Geen blauw zwembad meer in de tuin, maar een natuurlijke zwemvijver die mooi opgenomen wordt in de omgeving. En wanneer het te koud is om te zwemmen, is het gewoon een prachtige vijver die in tuin ligt.

In een zwemvijver wordt er niet met chemicaliën/chloor gewerkt. Een zwemvijver is eigenlijk opgesplitst in twee delen: zwemdeel en plantendeel. Waar gezwommen wordt, staan geen planten, omdat dit het zwemmen zal beperken. En de planten hebben de functie om het water te filteren (plantenfilter of ook helofytenfilter genoemd). Het water zal door middel van circulatie uit het zwemdeel door het plantenfilter worden gepompt. Op deze manier halen de planten de voedingstoffen uit het water en gaan de concurrentiestrijd met de algen aan.

Deze planten staan in een bed van ongeveer 60 cm lava en een toplaag van 15 cm bio-korrel. Ook deze lagen hebben een natuurlijk filterende functie. De bacteriën die hierin huisvesten, zorgen voor een natuurlijke afbraak van afvalstoffen, welke dan weer door de beplanting worden opgenomen. Dit is een basisprincipe om op natuurlijke wijze de zwemvijver te filteren. Dit kan uitgebreid worden met ondersteunende

Het idee dat er voor het realiseren van een zwemvijver ook een grote tuin moet zijn, gaat niet op. Ook in een kleinere tuin kan er een zwem/dompelvijver gebouwd worden. Belangrijk is wel om u goed te laten informeren en adviseren door een ervaren bedrijf!

Enorm assortiment waterplanten Vijvercentrum Apeldoorn biedt ook een enorm breed assortiment van waterplanten aan. Van de voorjaarsbloeiers zoals de dotterbloem, Kaapse waterlelie en de kievitsbloem tot mooie zomerbloeiers zoals de zwanebloem, snoekkruid en watermunt.

Inheemse soorten zuurstofplanten worden aangeboden in prachtige volle bossen, en wist u dat de zuurstofplanten worden onderverdeeld in voorjaars- en zomerzuurstofplanten? Sterrekroos, waterranonkel en waterviolier behoren tot de voorjaarszuurstofplanten. Cruciaal van belang om de vijver het seizoen in te helpen. De opvolgende soorten zijn aarvederkruid, waterpest en fonteinkruid. Deze hebben hun functie pas op het moment dat het seizoen gevorderd is.

Wij hebben ook een aquariumafdeling. Een afdeling die wij willen laten groeien binnen ons bedrijf. We hebben speciaal een medewerker aangenomen om ook hierbij de klant met goed advies bij te staan.

Kortom, een compleet assortiment waar u terecht kunt voor:

• Vijverfolie

• Voorgevormde vijvers

• Waterplanten

• Pompen en filters

• Vissen en vis verzorging

• Aquariums

• Aquarium toebehoren

• Aquariumplanten

• Tropische vissen en verzorging

Deventerstraat 477-1

7323 PV Apeldoorn

Volg ons ook op facebook of instragram

NUMMER 04 - 2023 5 www.topchiro.nl Matt Lewis Introductie aanbieding Intake, myovision scan en een behandeling € 60,Topchiro Putterlaan 161 3722 WS Bilthoven Tel. 030 225 22 00 Openingstijden Maandag 09:00 - 13:00 Woensdag 12:00 - 19:00 Vrijdag 09:00 - 13:00

Tuincentrum

Buitenhof Zeist

Welkom in ons nieuwe

Tuincentrum

meer dan 12.000 m2 groenbeleving Bezoek ons iedere dag van de week!

Odijkerweg 132-134 - Zeist - abbing.nl

NUMMER 04 - 2023 6

Woondeals regio’s Utrecht

Komende jaren meer én betaalbare woningen

UTRECHT - Het Rijk, provincie Utrecht, gemeenten en woningcorporaties zetten gezamenlijk de schouders onder de bouw van ruim 83.500 nieuwe woningen in de periode 2022-2030. Hiervoor zijn drie zogenaamde woondeals opgesteld voor de regio’s U10 (samenwerking van 16 Utrechtse gemeenten), Amersfoort en Foodvalley. Deze woondeals bevatten afspraken over waar deze woningen moeten komen, het soort woningen en het segment waar deze woningen in vallen.

Ook zijn wederzijdse afspraken opgenomen; de randvoorwaarden om de woningen (betaalbaar) te realiseren, moeten namelijk op orde zijn. Afgelopen maand zette minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, Hugo de Jonge, samen met alle deelnemende partijen, zijn handtekening onder de woondeals. Met de ondertekening van de woondeals spreken partijen uit zich in te spannen om de afspraken uit te voeren en gezamenlijk te werken aan een gezonde, aantrekkelijke en toekomstbestendige regio.

Waar komen deze woningen?

In de regio U10 worden 61.000 woningen gerealiseerd, in de regio Amersfoort 27.000 en in de regio Food Valley 25.000.

Betaalbare woningen

De huizenprijzen in de regio zijn hoger dan het landelijk gemiddelde en uit onderzoek blijkt dat vooral de betaalbare koopwoning ontbreekt. Daarnaast zijn de wachttijden voor een sociale huurwoning hoog, gemiddeld 11 jaar. Dit treft niet alleen de mensen die een huis zoeken, maar

ook onze regio als geheel. Want we willen jonge, getalenteerde mensen blijven aantrekken en tegelijkertijd de langer thuiswonende senioren passende huisvesting bieden.

In de woondeals zijn daarom ook afspraken gemaakt over de betaalbaarheid van de woningen. Het streven is dat er vanaf 2025 tweederde van de woningen die gebouwd worden, in het segment ‘betaalbaar’ valt. Dat zijn sociale huurwoningen (tot € 808,- per maand), middenhuurwoningen (tot € 1.026,- per maand) en betaalbare koopwoningen (tot € 355.000,-).

Rol corporaties

Een belangrijk deel van alle betaalbare woningen wordt door corporaties gebouwd. Overheden en corporaties zetten daarom in op een nieuwe vorm van partnerschap. Met deze woondeal zijn corporaties volwaardige partners van de Woondeal U10.

Knelpunten aanpakken

De haalbaarheid van de afspraken is van diverse

randvoorwaarden afhankelijk. Om de woningbouw mogelijk te maken, is afgesproken dat rijk, provincies, gemeenten en corporaties blijven investeren in betere mobiliteit en groen en kijken wat iedereen financieel kan bijdragen. Daarnaast wordt ingezet op het versnellen van planprocessen, wordt gekeken of gemeenten meer grip kunnen krijgen op grondposities en worden het stikstofprobleem en de energie-infrastructuur bovenaan de agenda gezet. Verder wordt gezamenlijk gezocht naar oplossingen voor capaciteitstekorten en wordt onderzocht hoe ook op lange termijn gebiedsontwikkeling structureel kan worden betaald. Tenslotte is benadrukt dat naast het bouwen van betaalbare woningen het ook belangrijk is dat de betaalbaarheid, leefbaarheid en duurzaamheid van de bestaande woonvoorraad op orde blijft/komt.

Gedeputeerde Rob van Muilekom: “De verwachting is dat het aantal inwoners in de provincie Utrecht de komende jaren fors zal toenemen. Om ervoor te zorgen dat er genoeg betaalbare en duurzame woningen worden gebouwd, moeten we de woningbouw versnellen én

verduurzamen. Dat is in deze tijd geen gemakkelijke opgave, waarin de hoge rentestand, stikstof, netcongestie en personeelskrapte van grote invloed zijn in de hele woningbouwketen. Maar ik heb er alle vertrouwen in dat we met deze steun van het Rijk, samen met de regio’s, gemeenten, woningbouwcorporaties en partners in de bouw alles op alles zetten om deze uitdagingen te lijf te gaan, zodat onze provincie voor al haar inwoners een t(h)uis biedt.”

Wethouder Jan Vente, gemeente Lopik: “De gemeente Lopik is blij met het ondertekenen van de Woondeal omdat de daarin opgenomen afspraken een kans bieden om huizen te bouwen in de provincie Utrecht. Dat is o.a. nodig voor jonge mensen die al lang op een woning wachten en voor senioren die willen doorstromen naar een seniorenwoning. De gemeente Lopik zal als Groene Hart gemeente geen groot aandeel hebben in de woningproductie. De gemeente is blij dat in de Woondeal wordt erkend dat er ook woningen nodig zijn voor de vitaliteit van het platteland. Dat betekent dat er ook huizen kunnen worden gebouwd in de diverse kernen van onze gemeente.”

NUMMER 04 - 2023 7
Ondertekening Woondeals PU, U10 en RA-0008.

NIEUWEGEIN - In de kinderopvang is een groot tekort aan personeel. Om aan de slag te kunnen in de kinderopvang, heb je de juiste kwalificaties nodig. ROC Midden Nederland en kinderopvangorganisaties in de regio werken samen om nieuw personeel op te leiden. Heb jij interesse en wil je weten of dit ook iets voor jou is? Kom dan naar de leerbanenmarkt op 11 mei in Nieuwegein!

Leerbanenmarkt kinderopvang

Op donderdag 11 mei van 16.00 tot 19.30 uur organiseert ROC Midden Nederland samen met de kinderopvangorganisaties een leerbanenmarkt. Dus denk je erover om in deze branche aan de slag te gaan? Kom dan zeker langs op de Harmonielaan 1 in Nieuwegein om te kijken wat echt bij jou past. Bespreek je mogelijkheden, laat je informeren over de functies en werkzaamheden en maak kennis met diverse

kinderopvangorganisaties die zich tijdens de markt presenteren.

Hoe wil jij werken én leren?

Er zijn verschillende opleidingsmogelijkheden waarbij je direct aan de slag kan gaan binnen de kinderopvang en tijdens je werk een mbo-diploma of mbo-certificaat kan behalen. Bijvoorbeeld met een bbl-opleiding (beroepsbegeleidende leerweg), waarbij je maximaal vier dagen werkt en één dag naar school gaat. Heb je al een vooropleiding? Dan is het ook mogelijk dat je sommige vrijstellingen krijgt. Interesse? Meld je aan via www.rocmn.nl/leerbanenmarkt of via de QR-code.

mbo voor professionals

ROC Midden Nederland biedt met mbo voor professionals een breed aanbod aan ontwikkelingsmogelijkheden voor professionals met zowel korte trajecten als volledige opleidingen in verschillende sectoren.

Zorgen dat iedereen een leuke baan heeft

Aidan (41 jaar) woont in Amersfoort en werkt bijna vier jaar bij Biga Groep als voorman. Op de verpakkingsafdeling. Hij vertelt.

‘’Elke dag is echt anders. Ik heb constant contact met mensen en ben de vraagbaak voor 40 medewerkers. Voor hen ben ik het eerste aanspreekpunt. Mensen goed begeleiden zodat iedereen lekker zijn of haar werk kan doen. Dat is wat ik heel leuk vind aan mijn baan. Het is een mooie uitdaging om iedereen te laten samenwerken met iemand die past, het werk past en het ook weer niet té gezellig wordt. We werken voor opdrachtgevers en iedereen verdient daar een salaris mee dus we moeten ook zorgen dat het werk goed en op tijd wordt gedaan. Dat is mijn taak. Als ik ergens tegen aanloop dan vraag ik een collega of een teamleider. We helpen elkaar. Als ik in de toekomst een opleiding of training wil doen dan kan dat ook bij Biga Groep. Voorlopig zie ik mij hier nog jaren werken’’, vertelt Aidan enthousiast.

Lijkt het jou ook wat? We zijn op zoek naar een collega, dus kom gerust kennismaken. Kijk voor meer info op www.bigagroep.nl en stuur je cv naar leukebaan@bigagroep.nl.

NUMMER 04 - 2023 8
Werken én leren in de kinderopvang

MEAU en Nielson op Bevrijdingsfestival in Utrecht

UTRECHT / ZEIST - Op 4 & 5 mei staan Utrecht, Zeist en heel Nederland in het teken van herdenken en vieren. Met vele reportages, optredens en activiteiten wordt invulling gegeven aan het thema vrijheid. Bekende onderdelen als het Bevrijdingsfestival zijn ook dit jaar belangrijke bouwstenen van het programma.

Bevrijdingsfestival

Op 5 mei 2023 vieren we de vrijheid! Met een groots festival in Park Transwijk in Utrecht. En met een inhoudelijk programma op verschillende plekken in de stad. Hiermee betrekken we verschillende doelgroepen op een laagdrempelige manier bij de thematiek van het festival en werken wij nauw samen met diverse samenwerkingspartners en onderwijsinstellingen uit de regio. Ons doel is om meer mensen met het onderwerp vrijheid bezig te laten zijn - niet alleen op 5 mei. Het thema van dit jaar is ‘Vrijheid vier je samen’. Een belangrijk thema, want we worden er nog dagelijks mee geconfronteerd dat vrede en vrijheid niet vanzelfsprekend zijn.

Ambassadeurs van de Vrijheid

De Ambassadeurs van de Vrijheid 2023: Froukje, MEAU & Tabitha. Op Bevrijdingsfestival Utrecht treedt MEAU op. Zij hoopte als artiest ooit op Bevrijdingsfestivals te staan. “Ik had niet verwacht dat het zo snel zou gaan.” Speciaal op 5 mei gaat ze zich verdiepen in vrouwenrechten. “Dat onderwerp houdt me bezig omdat de verdeling tussen man en vrouw nog steeds niet goed is. Er is geen gelijkheid, zelfs in een land als Nederland.”

MEAU

Wie zijn er allemaal op het Bevrijdingsfestival in Utrecht? De organisatie bevestigt de nieuwe namen en daarmee is het muziekprogramma in Park Transwijk op 5 mei compleet. Op het hoofdpodium zijn er van 12.30 tot 23.00 uur optredens te zien van onder anderen Nielson, BENR, Tusky en Tabanka. Op het Vrijheidspodium staat Mahabe, artiesten van BOKS Cultuurhuis en dj’s van Stranded FM. Eerder maakte

Bevrijdingsfestival Utrecht al bekend dat MEAU, Retro deLuxe, LIONSTORM, Personal Trainer en Snelle & De Lieve Jongens Band op het hoofdpodium staan.

Dansen bij het Vrijheidspodium Het grasveld bij het Vrijheidspodium verandert op 5 mei in één grote dansvloer. De hele dag en avond maken verschillende artiesten hier de beste muziek om een feestje te bouwen. Met dj’s van Stranded FM, muzikaal talent van BOKS Cultuurhuis en als afsluiter Mahabe.

Bevrijdingstaptoe Zeist!

Ook in Zeist wordt stilgestaan bij de bevrijding. Na drie zeer geslaagde edities van de Bevrijdingstaptoes Zeist in 2017, 2018 en 2019, heeft het bestuur van Stichting Muziekstad Zeist besloten dat een nieuwe editie van de bekende Zeister Taptoe dit jaar terugkeert op vrijdag 5

mei 2023! De Bevrijdingstaptoe zal opnieuw plaatsvinden op een fraai extra uitgelicht voorplein van Slot Zeist op vrijdag 5 mei vanaf 20.30 uur. De toegang is ook bij deze editie gratis. Er zijn alleen staanplaatsen beschikbaar. Vanaf 20.00 uur marcheren de Bands vanaf Hotel Figi naar het Slot. Lees op de Uitagenda in deze krant alles over de Bevrijdingstaptoe Zeist! Zie voor meer informatie: www.muziekstadzeist.nl.

Over Bevrijdingsfestival Utrecht

Op 5 mei vieren we in Utrecht, net als in de rest van het land, onze vrijheid met het Bevrijdingsfestival. We staan stil bij het feit dat die vrijheid elders in de wereld niet altijd vanzelfsprekend is. Sinds 1993 organiseert Stichting Bevrijdingsfestival Utrecht ieder jaar op 5 mei het Bevrijdingsfestival Utrecht. Naast een uitgebreid muziekprogramma biedt het festival een kinder-

festival en inhoudelijke programma’s in samenwerking met diverse partners in Utrecht zoals TivoliVredenburg en Bibliotheek Utrecht.

Zien we jou op 5 mei om met z’n allen het festival op de kop te zetten? Houd de socials in de gaten voor meer artiesten! Samen koesteren we de vrijheid!

Zie ook: www.bevrijdingsfestival.nl

NUMMER 04 - 2023 9
4 & 5 mei: ‘Vrijheid vier je samen’
Meau, foto: Jantina Talsma Snelle Lionstorm DJ’s Retro DeLuxe GoldBand, foto: Nick van Tiem & Suze Kuit Bevrijdingsfestival Utrecht, foto: Linde Dorenbos

Bijna 100 beroepen minimaal 4 jaar kansrijk in Midden-Utrecht

UTRECHT - In de arbeidsmarktregio Midden-Utrecht ontvingen in februari meer mensen een WW-uitkering dan in de vorige maand. Het totaal kwam uit op 6.928, een stijging ten opzichte van een maand geleden met 176 uitkeringen (2,6%). Landelijk steeg het aantal WW-uitkeringen met 3,5%. In Midden-Utrecht zijn 98 beroepen waarvoor werkgevers al langere tijd onvoldoende personeel kunnen vinden. De verwachting is dat deze beroepen ook de komende periode goede kansen op werk bieden. Voor veel van deze beroepen zijn er ook volop vacatures beschikbaar.

Eind februari telde Midden-Utrecht 6.928

WW-uitkeringen. Dat komt overeen met 1,4% van de beroepsbevolking in deze regio. De stijging van het aantal WW-uitkeringen in februari kwam vooral vanuit de uitzendbureaus, schoonmaak en overige commerciele dienstverlening. Vergeleken met een jaar eerder nam het aantal lopende WW-uitkeringen af met 1.766 (-20,3%).

98 beroepen met goede kans

Dat het voor werkgevers in de regio al langere tijd zeer moeilijk is om aan personeel te komen, is al vaker belicht. UWV heeft recent onderzocht welke beroepen structureel kansen bieden voor werkzoekenden en dus als kansrijk kunnen worden aangemerkt. Landelijk is hiervan een lijst opgesteld met liefst 144 beroepen. Structureel kansrijke beroepen lijken minder last te hebben van schommelingen in de economie en bieden al minimaal 4 jaar kansen voor werkzoekenden. De verwachting is dat deze beroepen voorlopig kansrijk blijven. Ook als het economisch minder goed gaat.

In de arbeidsmarktregio Midden-Utrecht zijn 98 beroepen, die al langere tijd kansrijk zijn. Meer dan de helft van deze structureel kansrijke beroepen valt in de beroepssectoren bouw, industrie en installatie. Niet in al deze sectoren zijn overigens veel vacatures. De meeste vacatures zijn in Midden-Utrecht beschikbaar voor ICT-beroepen zoals ontwerpers ICT-systemen, programmeurs en developers ICT. Daarna zijn de meeste vacatures in de regio beschikbaar voor industriële beroepen zoals monteurs industriële machines en installaties, installateurs mechatronica (installatie, service, storing) en productieplanners.

Veel zorgvacatures

Tot slot zijn er in de zorg veel vacatures. Het gaat hier vooral om woonbegeleiders gehandicaptenzorg, verzorgenden IG en kraamverzorgenden. Wat ook opvalt is dat vacatures voor structureel kansrijke beroepen in vrijwel alle beroepssectoren terug te vinden zijn. Dus niet alleen in de ICT, zorg en installatie maar ook in mindere mate in beroepssectoren zoals

Kinderjury Stemweken van start

REGIO - De Kinderjury Leesweken zijn ten einde en dat betekent dat de Stemweken volgen. Kinderen tussen de 6 en 12 jaar kunnen vanaf nu stemmen op het favoriete boek van 2022 dat zij tijdens de Kinderjury Leesweken hebben gelezen. De Kinderjury Stemweken zijn van 10 t/m 24 april en zijn onderdeel van de landelijke campagne De Nederlandse Kinderjury. Door hun fysieke stem uit te brengen in de Bibliotheek kunnen kinderen kans maken op leuke prijzen.

Stem in Bibliotheek

Kinderen kunnen vanaf 10 april stemmen door naar hun Bibliotheek te komen en hun fysieke stem in te leveren in de daarvoor bestemde gele stembus. Deze is te vinden bij de Kinderjury display op de eerste verdieping. Kinderen die meerdere boeken hebben gelezen, kunnen

ook meerdere stemmen uitbrengen. Daardoor hebben zij dus ook meer kans om een prijs te winnen. Stemmen kan ook online door naar www.kinderjury.nl te gaan. Door online te stemmen, kunnen kinderen echter geen kans maken op de verlote prijzen.

Nederlandse Kinderjury 2023

De Nederlandse Kinderjury, bestaande uit kinderen tussen de 6 en 12 jaar, kiest elk jaar het beste kinderboek van het jaar. Dit doen zij door eerst een periode veel verschillende kinderboeken te lezen, om vervolgens een stem uit te brengen op hun favoriete kinderboek. Elk jaar worden er twee prijzen uitgereikt aan het winnende boek. Een prijs voor het boek in de categorie 6-9 jaar en een in de categorie 10-12 jaar.

Voor meer informatie over de campagne en boekentips, ga naar www.kinderjury.nl

financieel-juridisch (o.a. controllers, auditors en compliance officers) en overheid (beleidsadviseurs ruimtelijke ordening en planologie).

Kinderopvang

In zorg & welzijn is er, naast schaarste aan de hierboven genoemde beroepen, ook veel vraag naar pedagogisch medewerkers voor de kinderopvang. Het WerkgeversServicepunt Midden-Utrecht, waarin UWV en gemeenten samenwerken, kan werkgevers op verschillende manieren helpen in de zoektocht naar

nieuwe medewerkers, vertelt Naomi Matulessy, adviseur Werkgeversdiensten bij het WSP. “Wij adviseren werkgevers om, gezien de personeelskrapte, niet alleen te selecteren op basis van de gebruikelijke diploma-vereisten, maar ook te letten op skills en vaardigheden die mensen hebben opgedaan in andere functies maar die wel van pas kunnen komen. En op motivatie, natuurlijk. Vervolgens kun je iemand in een leerwerktraject een ervaringscertificaat (EVC) of diploma helpen behalen. Want natuurlijk moet een medewerker in de kinderopvang uiteindelijk wel aan de wettelijke scholingsvereisten voldoen.”

Anders werven

Gelukkig zijn er steeds meer werkgevers die ook op die manier werken. Matulessy: “Zo hebben we goede contacten met een werkgever hier in de regio die zelf een leerwerktraject heeft opgezet voor zij-instromers en mensen die een ervaringscertificaat willen behalen. Ze kijken heel breed: wat kan iemand allemaal en wat brengt die persoon mee? Onlangs hebben we daar nog iemand kunnen voordragen die afkomstig was uit een andere sector, maar heel gemotiveerd was en affiniteit had met kinderen. Die heeft een paar dagen meegelopen en de werkgever is er heel enthousiast over. En we hebben meer kandidaten die in aanmerking zouden kunnen komen voor dergelijke leerwerktrajecten.”

Munten, bankbiljetten, ansichtkaarten, goud, zilver en sieraden

Gratis taxatiedagen in IJsselstein

IJSSELSTEIN - Die lade met wat oude sieraden en goud, is dat nog wat waard? Waar zijn de munten van pa eigenlijk gebleven? Moesten die biljetten niet ingeleverd worden bij de bank? En zijn die ansichtkaarten bestemd voor het oud papier, of… Herkenbaar?

Wat is het eigenlijk waard? U bent niet de enige met vragen over een verzameling munten, papiergeld, oude ansichtkaarten, gouden sieraden of oud zilver. Het ligt er al jaren, maar wat is het eigenlijk waard?

Taxatiedagen Om die vraag te beantwoorden, houdt Heritage Auctions Europe GRATIS TAXATIEDAGEN op ELKE woensdag en donderdag. Wie zijn of haar verzameling deskundig wil laten beoordelen, kan beide dagen ZONDER AFSPRAAK tussen 10.00 en 16.00 uur terecht aan de Energieweg 7, 3401 MD te IJsselstein (Utrecht). Op woensdag bent u welkom om uw

munten, postzegels, ansichtkaarten en bankbiljetten te laten taxeren. Op donderdag kunt u terecht voor goud, zilver, sieraden, kunst, curiosa en militaria. Kom langs en wie weet blijkt u de eigenaar te zijn van een kostbaar stuk!

Voor meer inlichtingen 030-606 39 44.

NUMMER 04 - 2023 10

Zeister Taptoe keert op 5 mei terug op het Slot

ZEIST - Na drie zeer geslaagde edities van de Bevrijdingstaptoes Zeist in 2017, 2018 en 2019, heeft het bestuur van Stichting Muziekstad Zeist besloten dat een nieuwe editie van de bekende Zeister Taptoe dit jaar terugkeert op vrijdag 5 mei 2023!

Door de maatregelen rondom Corona kon ook het bestuur van Stichting Muziekstad Zeist geen evenementen organiseren in de afgelopen jaren. Toch werd vorig jaar nog een groot Bevrijdingsconcert georganiseerd op het Rond door het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht.

‘The best of’-editie

Maar de vraag naar de Zeister Taptoe is groot. Dat is de reden dat het Stichtingsbestuur heeft besloten dit jaar de Taptoe op het Slotplein opnieuw te organiseren. En om de inhaalslag te maken zal dit een “the best of” editie worden met de meest bekende Nederlandse topkorpsen die in eerdere edities al te gast waren.

Deze Marching- en Showbands hebben na hun succesvolle optredens tijdens het Wereld Muziek Concours in 2022 weer een volle internationale agenda. Het bestuur is dan ook blij dat deze orkesten in een vroeg stadium al voor de Zeister

Taptoe konden worden vastgelegd. Maar liefst vijf toporkesten maken hun opwachting en brengen allemaal hun themashows van het laatste WMC, allen eerste prijswinnaars. Het programma zal zeer afwisselend en kleurrijk zijn, met een grote variatie in stijlen muziek en show.

De volledige line-up is als volgt:

• Adest Musica Sassenheim met de show “Angels & Demons”;

• Juliana Amersfoort met de show “Rocketman”;

• Rijnmondband Schiedam met de show “Capture the Flag”

• Floraband Rijnsburg met de show “Queen Remastered”;

• DVS Katwijk met de show “Seasons”.

DVS uit Katwijk is kampioen van de WMC marswedstrijden en vice-kampioen op het onderdeel Show. Zij waren 25 jaar geleden voor het laatst in Zeist te zien en te horen! In een spectaculaire Finale zullen ruim 250 muzikanten samen met de Pegasus Pipes & Drums enkele muziekstukken spelen.

De Bevrijdingstaptoe zal opnieuw plaatsvinden op een fraai extra uitgelicht voorplein van Slot Zeist op vrijdag 5 mei 2023 vanaf 20.30 uur. De toegang is ook bij deze editie gratis. Er zijn alleen staanplaatsen beschikbaar. Vanaf 20.00 uur marcheren de Bands vanaf Hotel Figi naar het Slot.

Zie voor meer informatie: www.muziekstadzeist.nl.

Bevrijdingsdagwandeling op Heerlijkheid Stoutenburg

BEVRIJDINGSDAG - Op Bevrijdingsdag

vieren we dat we bevrijd werden van de Duitse bezetting, een bezetting die niet geruisloos aan Stoutenburg voorbij is getrokken. Verre van dat! Zondag 7 mei 2022 vertellen de gidsen van het Utrechts Landschap over de voorposten Stoutenburg, onderdeel van de Grebbelinie.

Stoutenburg was een belangrijke schakel in de landsverdediging. Er wordt zelfs beweerd dat het prachtige historische centrum van Amersfoort bewaard is gebleven door het heldhaftige optreden van de Nederlandse militairen bij Stoutenburg.

Dus loop mee met de Bevrijdingsdagwandeling op landgoed Stoutenburg, een gebied waar het heeft gekrioeld van de soldaten, waar loopgraven hebben gelegen en waar soldaten tijdelijk zijn begraven op een mysterieuze begraafplaats.

OPROEP Uw uit-nieuws

We verzamelen vanaf 13.15 uur bij Informatiecentrum Koetshuis Stoutenburg, Stoutenburgerlaan 4, Stoutenburg (bij Leusden). De wandeling begint om 13.30 uur en duurt ca. twee uur.

Een toneelstuk, een concert of een lezing; in Zeist, De Bilt, Kromme Rijn en de Heuvelrug vinden genoeg activiteiten plaats. Organiseert u binnenkort een leuk evenement? Of vindt er in uw woonplaats een activiteit plaats die mensen niet mogen missen? Laat het de redactie van Zicht Op weten! Mail ons uw persbericht en vermeld daarin duidelijk waar en wanneer het evenement plaatsvindt. Wanneer u tevens een foto stuurt, heeft u meer kans op plaatsing. De redactie kan plaatsing niet garanderen, maar probeert wel een zo gevarieerd mogelijk aanbod samen te stellen. Mail uw bericht naar i.biesterveld@zichtop.nl.

De wandeling is niet geschikt voor rolstoelgebruikers. Honden kunnen niet mee. Wees van harte welkom.

Meer informatie over onze overige activiteiten lees je op de website. Genoeg te beleven dus, u bent van harte welkom. Heeft u vragen, dan kunt u ons per e-mail bereiken op koetshuisstoutenburg@gmail.com. Meer informatie over onze overige activiteiten vindt u op de website utrechtslandschap.nl/infocentra

Wijnfestival komt er weer aan!

Glanzende discoballen, volle glazen wijn en de allermooiste fonteinbar van Nederland. Dat kan maar één ding betekenen: het gezelligste wijnfestival van Utrecht komt er weer aan! Op 12, 13 & 14 mei 2023 wordt het Janskerkhof omgetoverd tot een wijnparadijs. Met meer dan 100 heerlijke wijnen van over de hele wereld, lokale spijzen en wijnproeverijen is Fonteyn het leukste wijnfeestje van het jaar. Met livemuziek van swingende bandjes en muziek van Utrechtse DJ’s is het de hele dag gezellig. Op zondagmiddag is er een speciaal programma voor de kleintjes. Info en kaarten: www.fonteyn-wijnfestival.nl.

Down South Jazzband in Zeist

De Down South Jazzband is zondagmiddag

16 april om 14.30 uur te gast bij Jazz Club Zeist in het “Torenlaan Theater”. De leden van de Down South Jazzband uit Zuid en Belgisch Limburg hebben hun sporen verdiend in de “Old Time Jazz” uit de “Roaring Twenties”. Ze spelen in verschillende orkesten in België, Duitsland en Nederland en proberen het repertoire zo oorspronkelijk ten gehore te brengen.

De zaal aan de Torenlaan 38 te Zeist is open vanaf 14.00 uur, waar toegangskaarten à € 12,50 p.p. zijn te verkrijgen, of reserveren via onze website www.jazzclubzeist.nl.

Cabaret: Piepschuim in Figi

Op zaterdag 22 april kun je bij Figi Zeist terecht voor de cabaretshow van het duo Piepschuim. Een zware boodschap verpakt in het lichtste materiaal denkbaar.Oké, we gaan er allemaal aan. Wat nu?! We gaan de verkeerde kant op. En met steeds grotere snelheid. Alle redelijke grenzen zijn we gepasseerd en nu begint ook de motor nog eens gevaarlijk warm te worden. ‘Buiten de Lijntjes’ is een kolkende mix van keiharde feiten over onze slappe knieën, troostendliedmateriaal waarvan u zult huilen van het lachen, en lachen van het huilen, en een sprankje hoop. Misschien. De voorstelling is gemaakt in samenwerking met journalisten, dwarsdenkers, activisten enklimaatwetenschappers als Heleen de Coninck (hoofdauteur van IPCC-rapport) en Margot Ribberink. Op zaterdag 22 april om 20.30 uur in Theater Figi in Zeist. Zie ook: www.figi.nl/theater.

Eropuit!

Op de website www.kidsproof.nl/utrecht tref je leuke tips voor uitjes met kinderen in de lente. Alle toffe eropuit-tips voor kinderen in en om Utrecht! Musea, (binnen)speeltuinen, zwembaden, kinderboerderijen en meer. Ook boswandelingen, zwemplekken, indoor speelplekken en meer leuke gezinsuitjes, familie-activiteiten, kinderuitjes en weekenduitjes.

Surf snel naar: www.kidsproof.nl/utrecht.

NUMMER 04 - 2023 11
AGENDA
Floraband Adest Musica

Zó maak je van bloembollen planten met kinderen een feest

LENTE - Een leuke buitenactiviteit voor (klein)kinderen is bloembollen en knollen planten. Lekker gezond samen buiten bezig zijn, komt iedereens humeur te goede. In het najaar gingen de voorjaarsbloeiers de grond in, in het voorjaar is het de beurt aan de zomerbollen en knollen. Door de kinderen overal bij te betrekken, kun je er één groot feest van maken.

Kopen

De activiteit start al bij het uitzoeken van de bloembollen en knollen. Zomerbollen en knollen zijn er in veel soorten, vormen en kleuren en iedereen heeft zo z’n eigen voorkeur. Waar de één houdt van de weelderige bloemen van dahlia’s, valt de ander voor de langwerpige bloemstengels van gladiool. Je kunt de bollen en knollen samen uitzoeken, maar je kunt er ook voor kiezen om de kinderen hun ‘eigen’ bollen/ knollen uit te laten zoeken. Hoe leuk is het om te kijken hoe dat straks uitpakt in de tuin!

Voorbereiding

Zodra de kans op vorst voorbij is, kunnen de bloembollen en knollen de grond in. Dit kan tot eind mei. Prik een mooie dag en neem er de tijd voor. Zorg ook voor wat lekkers, om het feest compleet te maken. Bedenk waar je de bollen en knollen wilt hebben; ze doen het zowel goed in de volle grond als in potten met gaten onderin (om het overtollige water af te voeren). Je

kunt kiezen voor een hoekje in de tuin of juist verspreiding over de tuin, net waar je straks (extra) kleur wilt hebben. Je kunt de kinderen ook een eigen plekje in de tuin geven. Let er wel op dat de meeste zomerbollen en knollen een zonnige plaats nodig hebben om volledig tot hun

recht te komen; dat kun je op de verpakking zien of op de website www.bloembol.org.

Bloembollen planten

Na de voorbereiding is het planten eenvoudig:

1. Maak met een schep(je) gaten in de

grond, op de verpakking of op de website www.bloembol.org staat hoe ver uit elkaar en hoe diep;

2. Plaats de bollen en knollen zachtjes met het groeipunt (‘neusje’) naar boven in de grond en maak de gaten weer dicht met aarde;

3. Als geen regen is voorspeld: haal de gieter of tuinslang van stal en geef water.

Watergeven is een leuke afsluiter en altijd een favoriete bezigheid van kinderen. Het water is nodig zodat de bollen en knollen wortels kunnen vormen. Als het een droog voorjaar is, geef dan ze dan nog een aantal keren water. Verder is het een kwestie van geduld. Door samen bloembollen en knollen te planten, zullen de kinderen de ontwikkeling van de bollen op de voet volgen en net zo enthousiast zijn over de groei en bloei als jij.

Wist je dat…

• Er zomerbollen en knollen zijn in alle kleuren van de regenboog?

• Sommige dahliasoorten meer dan 1,5 meter hoog kunnen groeien?

• De bloemen van veel zomerbollen en knollen dankzij hun stuifmeel en nectar een ware traktatie zijn voor bijen en andere nuttige insecten.

• Je op www.bloembol.org meer inspiratie en informatie kunt vinden over bloembollen?

Vanaf deze maand zit er € 0,15 statiegeld op blikjes, zoals fris, bier en energiedrank. Koop je een blikje waar het statiegeldlogo op staat? Dan betaal je statiegeld. En lever je het blikje in, bijvoorbeeld in de supermarkt? Dan krijg je het statiegeld weer terug. Dus lever ze in!

Naast de supermarkt waar je je plastic statiegeldflessen inlevert, kun je met je statiegeldblikjes ook terecht bij tankstations langs de snelweg en op steeds meer NS-stations. Bij deze innamepunten krijg je het statiegeld terug. Ook zijn er innamepunten waar je het statiegeld niet terugkrijgt, maar doneert aan het goede doel. Deze punten vind je bijvoorbeeld bij sportverenigingen, bioscopen en pretparken. In totaal zijn er meer dan 27.000 innamepunten waar je blikjes en flesjes kunt inleveren.

Zo lever je statiegeldblikjes in Statiegeldblikjes zijn te herkennen aan het statiegeldlogo. Staat het logo op je blikje? Lever het blikje in. Dat doe je zo:

• Blikjes kunnen niet meer dicht. Schud het blikje daarom leeg en bewaar het in je tas of thuis, bijvoorbeeld op de plek waar je ook je statiegeldflessen bewaart.

• Deuk blikjes niet in. Want een blikje zonder deuken herkent de innamemachine beter; de streepjescode moet sowieso nog te lezen zijn.

• Geen statiegeldlogo? Dan krijg je geen statiegeld terug, maar dat heb je dan ook niet betaald. Blikjes zonder statiegeldlogo gooi je weg bij het PMD-afval of in de afvalbak.

Statiegeld voorkomt zwerfafval

Statiegeld is een goed middel om zwerfafval terug te dringen. Zo nam het aantal plastic flesjes in het zwerfafval na de komst van statiegeld in 2021 met meer dan 60% af. Het verpakkingsmateriaal dat via het statiegeldsysteem terugkomt, wordt gerecycled. Van flessen kunnen nieuwe flessen worden gemaakt en van blikjes kunnen nieuwe blikjes worden gemaakt.

Landelijke campagne

Om consumenten te informeren dat vanaf nu statiegeld op blikjes zit en mensen aan te sporen statiegeldblikjes in te leveren, is Statiegeld Nederland met een grote landelijke campagne gestart. De campagne is onder andere online en op tv te zien en te horen op de radio. Voor meer informatie ga je naar www.statiegeldnederland.nl

NUMMER 04 - 2023 12
Vanaf deze maand Statiegeld op blikjes: lever ze in! OP ÉÉN ARTIKEL NAAR KEUZE* 20% KORTING 20% Korting geldig t/m zaterdag 29 april bij inlevering bon De Speelgoedspecialist van Zeist en omstreken 500 M2 SPEELGOED PLEZIER Voorheuvel 35 • Zeist *niet geldig voor cadeaubonnen, multimedia en reserveringen

Vogelbescherming

Broedende vogels van Beleef de Lente weer live te volgen

ZEIST - Beleef de Lente van de Vogelbescherming te Zeist is weer van start gegaan! Er valt direct een hoop te genieten: bij de bosuil is het eerste ei gelegd en ook de zeearend laat zich al regelmatig zien. Nieuw dit jaar is een mobiele camera in een oudhollands weidelandschap, verder zijn er onder meer de publiekslievelingen steenuil, ooievaar en slechtvalk. Vorig jaar volgden maar liefst 1,7 miljoen mensen het liefdesleven van de verschillende vogels, een groot deel keek zelfs dagelijks. Volg het live op www.beleefdelente.nl.

Al 15 jaar succes

Beleef de Lente van Vogelbescherming is al meer dan 15 jaar een groot succes. Afgelopen seizoen volgden 1,2 miljoen mensen de broedende vogels, een groot deel deed dat zelfs

dagelijks. Vanaf nu kan iedereen weer meegenieten van een nieuw broedseizoen. Traditiegetrouw zit de bosuil van Beleef de Lente al te broeden. De bosuil is een zogenaamde vroege broeder. Door vroeg te beginnen, verlaten de jonge bosuilen het nest op het moment dat kleine vogels aan de jongen beginnen. Zo is voedsel voor de jonge uilen binnen handbereik. Het paartje broedt op één ei, de kans is groot dat het hierbij blijft.

De hoofdrolspelers

Behalve de bosuil, gaan komende zondag ook de camera’s aan bij de steenuil, ooievaar, kerkuil, slechtvalk en zeearend. Deze vogels laten zich al regelmatig op het nest bewonderen. Ook de webcams bij bosvijver en de mobiele camera in het Hollandse weidevogellandschap

gaan komende zondag aan. Behalve broedende grutto’s en kieviten hoopt Vogelbescherming hier ook de scholekster voor de camera’s te zien. Dit jaar is het Jaar van de Scholekster, waarin er extra onderzoek gedaan wordt naar wat deze zwart-witte vogel met oranje snavel nodig heeft om te overleven in ons land. Later dit seizoen gaat ook de camera aan bij de scholekster die op het dak broedt.

Nieuw: weidelandschap

Nieuw dit jaar is een mobiele camera in een weidevogelgebied. In een oer-Hollands polder-

landschap staat de mobiele camera tussen baltsende grutto’s, broedende kivieten en zingende veldleeuweriken. Later in het seizoen komen er nog zeker twee nieuwe vogelsoorten bij, welke dat zijn maakt Vogelbescherming later bekend. De camera’s van Beleef de Lente blijven aan tot alle jongen uitgevlogen zijn. Bij de ooievaars vliegen de jongen traditiegetrouw als laatste uit, in juni of juli.

Beleef het mee

Behalve de live-beelden zijn op www.beleefdelente.nl dagelijks korte filmpjes met hoogtepunten

te zien. Per vogel wordt een blog bijgehouden door een deskundige om uit te leggen wat er gebeurt en wat we kunnen verwachten. Ook is er een chat waar kijkers met elkaar kunnen praten over de vogels en hun vragen kunnen stellen aan de deskundigen.

Lessen voor basisschool

Speciaal voor de basisscholen is er lesmateriaal ontwikkeld bij de livebeelden. Zo zijn er lessen over hoe vogels elkaar versieren, leren vliegen en het leggen van eieren. Maar er is ook een voorleesverhaal over de ooievaar voor kleuters en er zijn verschillende doe-bladen. Kijk op het kanaal van Vogelbescherming bij LessonUp voor het totale aanbod of kijk op Beleef de lente in de klas.

Beleef het mee en surf naar: www.beleefdelente.nl

NUMMER 04 - 2023 13
zet ook dit broedseizoen de camera’s weer aan
Foto: Martin Hierck Foto: Hans Peeters. Foto: Jelle de Jong. Torenvalk, Foto: Luc Hoogenstein

Zesde editie populaire tuintelling

Tel mee voor de Nationale Bijentelling 2023!

VOORJAAR - Bijenexperts roepen iedereen op om in het weekend van 15 en 16 april een half uur bijen te tellen. Dat kan in je tuin, op je balkon, of bij een stukje groen in je buurt. Dankzij de tellingen komen we samen steeds meer te weten over de stand van de wilde bijen en andere bestuivers in Nederland. Dat is belangrijk voor de bijen, de natuur en voor ons.

Dit jaar is de zesde editie van de populaire tuintelling. De helft van de 360 bijensoorten die in ons land voorkomen, zijn namelijk bedreigd. Niet voor niets zijn wetenschappers en natuurliefhebbers bezorgd, en gaat er veel aandacht naar het beschermen van deze mooie en belangrijke diersoort.

Winterslaap

“Iedereen die meetelt tijdens de Nationale Bijentelling draagt bij aan die bescherming”,

zegt Koos Biesmeijer, wetenschappelijk directeur en bijenexpert bij Naturalis. “Het geeft inzicht in de hoeveelheid bijen en zweefvliegen in ons land, en in de toe- en afname van bijensoorten. Hoe meer tellers hoe beter, want zo krijgen we een steeds beter beeld van de bijenstand in ons land.”

Dit jaar is dat misschien wel extra belangrijk, want bijen-experts willen graag weten hoe de bijen de zachte winter en late vorst hebben overleefd. Biesmeijer legt uit waarom: “Het zachte winterweer heeft hommelkoninginnen en andere bestuivers waarschijnlijk al vroeg uit hun winterslaap gewekt. Eenmaal actief moet er wel voedsel gevonden worden en dat is in de vrieskou niet eenvoudig.”

Veel kruidachtige planten zijn misschien doodgevroren door de vorst. Biesmeijer: “Dat is normaal, maar daarmee zijn die bloemen voorlopig niet beschikbaar voor de bijen. En dat terwijl bijen een essentiële rol spelen in ons voedselsysteem.” De bijen-experts zijn daarom benieuwd of dit terug te zien is in de hoeveelheid bijen, en de soort bijen die worden geteld door alle deelnemers.

Tel mee Meedoen is makkelijk, ook voor wie weinig of geen kennis van bijen heeft. Op de website nationalebijentelling.nl vind je het telformulier en een bijengidsje met duidelijke afbeeldingen.

Daarmee kan iedereen de zestien verschillende soorten wilde bijen, hommels en zweefvliegen herkennen die medio april rondvliegen.

Tellen kan direct in de tuin met een smartphone of tablet. Wie zich via de website nu alvast inschrijft, ontvangt komende weken teltips en bijenweetjes.

Nationale Bijentelling

De Nationale Bijentelling is een project van Naturalis Biodiversity Center, IVN Natuureducatie en LandschappenNL. Het doel is om zoveel mogelijk over bestuivers te weten te komen, zodat we hen beter kunnen helpen. Daarom vragen we iedereen om mee te doen aan dit landelijk bijenonderzoek. De Nationale Bijentelling wordt De Nationale Bijentelling wordt georganiseerd in samenwerking met EIS Kenniscentrum Insecten en Waarneming.nl. Zie ook: www.nationalebijentelling.nl

Natuurbegraafplaats Koningsakker

Koningsakker is een uniek project in Europa. In Arnhem, vlakbij Oosterbeek, zijn de zusters Trappistinnen van abdij Koningsoord deze begraafplaats begonnen. De voormalige maisakkers veranderen hier in een prachtig natuurgebied, dat openstaat voor iedereen. Hier kan men zich, ongeacht afkomst of geloof, in de natuur laten begraven. U kiest zelf de plek in één van de vier velden: lente, zomer, herfst of winter - ieder heeft zijn eigen charme.

Bijzondere laatste rustplaats

Natuurbegraven is een bijzondere manier van afscheid nemen: verbondenheid met de natuur, verandering van de seizoenen, geluiden om u heen - het geeft troost. Een boomschijf met een inscriptie dient als natuurlijk gedenkteken. Uiteindelijk gaat ook deze op in de natuur. De graven krijgen hier alle ruimte, er is geen onderhoud nodig en graven worden niet geruimd. Dat geeft rust en bespaart nabestaanden een moeilijke beslissing in de toekomst.

Een persoonlijk afscheid

In het Koningsakker ontvangsthuis is een ceremonieruimte aanwezig waar een plechtigheid, condoleance of samenzijn kan plaatsvinden. Deze ruimte heeft een prachtig uitzicht over de natuurbegraafplaats.

Kijk online voor komende rondleidingen (www.natuurbegraafplaatskoningsakker.nl/agenda) of maak een afspraak voor een persoonlijke rondleiding. Ons ontvangsthuis is dagelijks geopend van 9:00-17:00 uur. U bent van harte welkom.

Natuurbegraafplaats

Koningsakker

Sportlaan 25

6816 VE Arnhem

T. 026-303 6000 info@koningsakker.nl

www.koningsakker.nl

NUMMER 04 - 2023 14
Aardhommel, foto: Naturalis. Foto: Anne Kaere Fotografie.

Natuurbegraafplaats Koningsakker

Koningsakker ontvangsthuis

Een bijzonder gebouw met een warme uitstraling en een indrukwekkend uitzicht over de velden van Koningsakker een schilderij dat verandert met de seizoenen. Een passende ruimte

voor een afscheid en/of condoleance met catering op Koningsakker en van alle gemakken voorzien. Zelfgekozen muziek via de geluidsinstallatie, of een powerpoint met foto’s op het grote scherm. De wens van de nabestaanden staat bij ons centraal.

www.koningsakker.nl

Voorjaar in Keukenhof

LENTE - Bloemententoonstelling Keukenhof heeft vorige maand weer haar poorten geopend.

Acht weken later, bij de sluiting op 14 mei 2023, zullen meer dan 1 miljoen bezoekers uit alle delen van de wereld de bloemententoonstelling hebben bezocht. Keukenhof levert daarmee

Colofon

een grote bijdrage aan de toeristische- en de bloemensector in Nederland. Honderd bloembollenkwekers zijn inzender in Keukenhof en zeshonderd bloemenkwekers nemen deel aan de bloemenshows. Keukenhof is dé plek om in de lente te genieten van miljoenen bloeiende tulpen, narcissen en andere bolbloemen. Info: www.keukenhof.nl

‘Zicht Op Zeist’ is een uitgave van Aristo Media en verschijnt 11 keer per jaar in vier edities. Deze vier edities hebben een gecombineerde oplage van 94.811 exemplaren.

Verspreidingsgebieden

• Zeist:

oplage 25.756 exemplaren

• De Bilt:

oplage 20.973 exemplaren

• De Kromme Rijn: 27.352 exemplaren

• De Utrechtse Heuvelrug: 20.730 exemplaren

Aristo Media

De Factorij 33

1689 AK Zwaag

T 085-048 11 20

E info@zichtop.nl

I www.zichtop.nl

Managing director John Blokker

Accountmanager:

Eric van Gasteren

E eric@zichtop.nl

T 085-048 11 27

Eindredactie:

Ivo Biesterveld

E i.biesterveld@zichtop.nl

Vormgeving:

Aristo Media

Regio’s van Zicht Op:

Druk: Drukkerij Vorsselmans

Verspreiding: Spotta

Kopij evenementen en activiteiten Voor plaatsing in ‘Zicht Op Zeist’ is onze redactie altijd op zoek naar interessante evenementen, voorstellingen of ander nieuws. Heeft uw club, vereniging of organisatie een boeiende activiteit waarvan onze lezers op de hoogte moeten worden gesteld? Schroom dan niet en laat het ons weten!

De eerstvolgende uitgave verschijnt weer op 13 mei 2023. U kunt kopij insturen tot en met 2 mei. Mail uw persbericht of mededeling, liefst voorzien van één of meer foto’s naar i.biesterveld@zichtop.nl.

Disclaimer

Aristo Media kan niet aansprakelijk worden gesteld voor informatie in welke vorm dan ook toegezonden door derde partijen, en stelt zich niet verantwoordelijk voor de inhoud van commerciële uitingen en ingezonden berichten. Aristo Media behoudt zich het recht voor om ingezonden artikelen te weigeren of te bewerken. Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen of gekopieerd zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Aristo Media.

Zeist, De Bilt, De Kromme Rijn, De Utrechtse Heuvelrug, Amersfoort-Midden & Zuid, Amersfoort-Noord e.o., Soest & Baarn, Leusden e.o., Hilversum, Huizen, Laren, Naarden, Bussum, Ede, Veenendaal, Wageningen, Bennekom e.o., IJsselstein, Maarssen, Nieuwegein en Leidsche Rijn.

Mail en maak kans op € 20,-!

Stuur de oplossing door naar info@zichtop.nl. Vermeld hierbij uw adres, postcode en rekeningnummer. En maak kans op de prijs van 20 euro!

Wij wensen u veel plezier en zien uw oplossing tegemoet. Succes!

Oplossing

2023 03:

NUMMER 04 - 2023 15
ZICHT OP PRIJSPUZZEL 2023-03
PRIJSPUZZEL uitgave
De winnaar van € 20,- is deze maand: Annemiek den Boef, Houten. Aan de winnaar wordt een bedrag van € 20,- overgemaakt op het opgegeven bank/gironummer. De oplossing van de nieuwe puzzel kan tot en met 2 mei 2023 verstuurd worden via de e-mail: e-mailadres info@zichtop.nl. STRAALKACHEL
REGIO - Op de glooiende velden aan de voet van de Arnhemse abdij Koningsoord ligt Natuurbegraafplaats Koningsakker. De begraafplaats kent vier verschillende velden: Lente, Zomer, Herfst en Winter. De nabijheid van het klooster is voelbaar en zichtbaar, bijvoorbeeld in het kapelletje waar nabestaanden een kaarsje kunnen aansteken. De begraafplaats is voor iedereen ongeacht wel of geen religie.
NUMMER 04 - 2023 16

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.