Wijkkrant de Maten - november 2018

Page 1

Jaargang 3 November 2018

WIJKKRANT DE MATEN & GROOT ZONNEHOEVE

HET UITJE MET DE MUSEUM PLUS BUS WAS ZEER GESLAAGD! Op woensdag 24 oktober gingen wij met ongeveer 40 bewoners uit de Maten op pad met de Museum Plus Bus. De Museum Plus Bus is een leuk initiatief voor ouderen in Nederland, en gaat dagelijks met een groep senioren naar ĂŠĂŠn van de deelnemende musea. Dit initiatief wordt gesponsord door de BankGiro Loterij. In de Maten hadden wij het geluk dat wij geselecteerd werden, om met een bus vol wijkbewoners op pad te gaan richting Rotterdam. Afgelopen woensdag was het zover, om 09:00 uur vertrokken we vanaf de Dreven naar museum Boijmans van Beuningen. Onderweg was er tijd om met elkaar kennis te maken en trakteerde de buschauffeur ons op een mooie route langs een aantal bekende bezienswaardigheden in Rotterdam. Eenmaal aangekomen bij het museum, werden we eerst ontvangen met een kopje koffie of thee. Daarna werden we in groepen verdeeld en kregen we een mooie rondleiding van een gids door het Museum. We hebben allerlei verschillende tentoonstellingen gezien, zoals Boijmans in de Oorlog en de expositie van Pure Rubens. Vervolgens stond er een lunch voor ons klaar en hadden wij daarna nog de tijd om zelf door het museum te wandelen. Rond 15:00 uur moesten we helaas weer richting huis. Het was een gezellige en geslaagde dag, waarbij de mensen er even tussenuit waren, de tijd hadden om elkaar te ontmoeten en mooie kunstwerken konden bewonderen.

BUURTCAMPING

WIJKANALYSE

PUZZEL MEE EN WIN

Vakantie in eigen stad! Kamperen in je eigen buurt. De Buurtcamping komt naar De Maten... Lees meer op pagina 4

Studenten een wijkanalyse gemaakt van De Maten... Lees meer op pagina 18

Puzzel mee en win twee vrijkaarten voor het Wintercircus... Lees meer op pagina 23


BELANGRIJKE TELEFOONNUMMERS Het Stadhuis: 14055 Het Werkplein Activerium: (055) 580 2000 Brandweer De Maten: (055) 533 2403 Politie: 0900 8844 Huisartsenpost Apeldoorn 0900 600 9000 Gelre ziekenhuis (055) 581 8181

ALARMNUMMER

112

WELZIJNSNETWERK APELDOORN ZUIDOOST Stimenz (088) 784 64 64 Volg ons op MEE-Veluwe (055) 526 92 00 Don Bosco de Maten (055) 542 59 51 WIJKRAAD ZUIDOOST Bierbrouwershorst 132a, 7328 ND Apeldoorn info@wijkraadzuidoost.nl, www.wijkraadzuidoost.nl HUISARTSEN J.B. van Adrichem (055) 533 71 49 W.E.G.C. Beukers en E J Kuhlemaijer (055) 534 35 35 S.A. Faber en J. Elzink-Kersten (055) 533 52 25 S.J. Roelof-Oudsen (055) 533 49 53 J. Siegelaar (055) 533 86 41 De Gaarde (055) 533 32 31 Huisartsenpraktijk Matenpark (055) 200 2033 Praktijk De Vries (055) 533 87 00 - spoednummer (055) 533 92 33 De Velden (055) 541 25 62 APOTHEEK De Maten Apotheek (055) 533 08 64

Apotheek de Gaarde (055) 5422781 TANDARTSEN Wijsman & Koster Tandartsen (055) 534 63 50 Tandartsenpraktijk van Wayenburg (055) 534 63 52 Tandartspraktijk A. Todea (055) 533 21 05 J.J. Poort, tandarts, Gezondheidscentrum De Maten (055) 542 25 77 TM tandartsen (055) 541 21 41 Samenwerkende Tandartsen De Maten (055) 539 65 87 Tandartspraktijk Arnold (055) 542 13 96 DE WOONMENSEN Algemeen telefoonnummer (055) 548 48 48 Verstopte afvoer/ riool Van der Velden: (026) 321 53 16 Glasschade (055) 548 48 48 (24 uur per dag) DE GOEDE WONING Algemeen telefoonnummer (055) 369 69 69 Spoedeisende reparatie (055) 369 69 69 (24 uur per dag) Buiten kantooruren wordt u doorverbonden naar de storingsdienst ONS HUIS Algemeen telefoonnummer 055) 526 25 00 Spoedeisende reparatie 055) 526 25 00 (24 uur per dag) Buiten kantooruren wordt u doorverbonden naar de storingsdienst MOOILAND Reparaties en Storingen: 088 450 10 10 Glasherstel: 0800-0226688 (Service Glasherstel) Riolering: 0800-0991313 (RRS) BURENOVERLAST, BUREAU BUURTBEMIDDELING Theo Quist (06) 20 00 73 34

Ontmoet elkaar bij Berghorst "Iedere week eet ik een keer bij Berghorst. Dan hoef ik fijn een dag niet zelf te koken. Makkelijk én gezellig, en daarna blijf ik gezellig kaarten. Iedere keer een heerlijke middag." (Mevrouw Smit, buurtbewoner Berghorst) Wilt u ook eens komen biljarten, bloemschikken of gymmen? Zou u graag een keer buiten de deur willen eten? Wilt u meer weten over de iPad of heeft u behoefte aan een praatje en een kop koffie? Dat kan bij de Ontmoetingsplek van woonzorgcentrum Berghorst. Hier kunt u terecht voor activiteiten, ontmoeting, informatie en ondersteuning. Samen met anderen. Wij organiseren veel leuke activiteiten voor buurtbewoners en voor mensen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Of schuif een keer gezellig aan in het restaurant van Berghorst voor een heerlijke maaltijd. U bent van harte welkom! Woonzorgcentrum Berghorst Gijsbrechtgaarde 30, 7329 CB Apeldoorn Tel.: (055) 599 76 00

WWW.ATLANT.NL

COLOFON Wijkkrant de Maten is een initiatief van buurtregisseur Hermien Marsman (Stimenz) en Corine Kapenga (Stadsdeelmanager Zuid Oost) in samenwerking met Wijkraad Zuidoost en uitgever Yvonne Tiemes (YVONNE RECLAME). Uitgever: Verspreiding: Opmaak: Druk: Eindredactie:

YVONNE RECLAME Verspreidingsburo Armada YVONNE RECLAME Janssen Pers Hermien Marsman en Corine Kapenga

Advertenties, redactie en algemene informatie: yvonne@wijkkrantdematen.nl MEER INFORMATIE: WWW.WIJKKRANTDEMATEN.NL Oplage: Verspreiding:

12.000 exemplaren 10 maal per jaar huis aan huis in de Maten en Groot Zonnehoeve.

Klachten over de bezorging? Mail ze naar: yvonne@wijkkrantdematen.nl Druk- en zetfouten voorbehouden.

YVONNERECLAME.NL


wijkkrant de maten BEWONERS VAN ‘S HEEREN LOO BEZORGEN WIJKKRANT DE MATEN IN HUN EIGEN WIJK Vanaf vandaag verspreidt een woongroep van 6 mannen van ’s Heeren Loo Wijkkrant De Maten in de wijk Groot Zonnehoeve. Samen met hun begeleiders brengen zij als groep de krant in de wijk rond. Het rondbrengen van de krant is een mooie aanvulling op de werkzaamheden van de woongroep. Zij hebben namelijk al veel ervaring met het rondbrengen van post en goederenvervoer. De wijk Groot Zonnehoeve ligt vlakbij de woning van de woongroep en is daardoor ook een vertrouwde omgeving. ’s Heeren Loo is heel blij met de samenwerking met Wijkkrant de Maten en de kansen die het biedt voor haar bewoners.

wijkkrant de maten November 2018 | pagina 3

MIJMEREN..... Op het moment dat ik deze column schrijf is het dan eindelijk herfst na een zinderende, lange zomer. Dat brengt bij mij altijd wat tegenstrijdige gevoelens naar boven. Afscheid van de warme zon, buiten eten, lekker lang licht ’s avonds en zonder jas naar buiten. Maar ook niet meer puffen van de hitte en weer warm bij de kachel en kaarsjes aan. Elk jaargetijde heeft voor mij een schoonheid. In het najaar de prachtige kleuren in het bos, paddenstoelen, kalebassen, harde wind en frisse ochtenden. Maar ook vroeg donker, regen en storm. Als je daar gevoelig voor bent kan je dat wat somber maken en is het soms moeilijk om de zon te zien. Extra reden om met elkaar te proberen er het beste van te maken. In de zomer ontmoet je elkaar makkelijker, de meeste mensen zijn dan vaker buiten te vinden en een kort praatje is dan snel gemaakt. Nu de dagen korter worden moet je daar wat meer je best voor doen. En gelukkig doen velen dit ook. De verschillende burendagen werden de afgelopen tijd druk bezocht. De koffieochtenden in de buurten hebben voldoende aanloop. We zijn met ruim 40 oudere wijkbewoners uit de Maten met de museumplusbus naar Rotterdam geweest. Een geslaagde dag, die kleur bracht op een ‘gewone’ woensdag. Ondertussen zijn we al weer druk bezig met het organiseren van de kerstdiners voor mensen uit de wijk die wel wat extra’s kunnen gebruiken. Misschien kleine dingen, maar wel waardevol. Samen aandacht schenken aan onze medemens die het lastig heeft, hoe moeilijk kan het zijn. Als we allemaal een beetje aandacht schenken aan een ander, ziet de wereld er weer wat zonniger uit. En voor je het weet, beginnen de dagen weer te lengen en is de lente in aantocht. Of zoals Loesje het zo mooi kan zeggen: “Het is weer tijd om witte stippen op rode paddenstoelen te schilderen”. Hermien Marsman Buurtregisseur Apeldoorn Zuidoost

REPARATIE-CAFÉ IN DE MATEN DE DRIE RANKEN Ook in november, op de derde dinsdag, dus 20 november bent u weer van harte welkom in ons Reparatie-café. Breng een toestel mee dat weigert. Denk dan aan uw koffieapparaat, stofzuiger, föhn, mixer, fruitpers, schemerlamp, papiersnipperaar, enz. Allemaal spullen die onder de arm kunnen worden meegenomen. We gaan dan samen aan de slag en proberen het apparaat een langer leven te geven. Heel vaak lukt het de aangeboden apparaten weer aan de praat te krijgen. Op deze manier sparen we de toestellen de weg naar de afvalberg. Wij zien het als een kosteloze milieuvriendelijke hobby. Het is dus een laagdrempelige en goedkope manier om te kijken of een apparaat nog te maken is. (Geen hogedrukspuit, bladblazer, elektrische deken.) Van soms zeer oude toestellen zijn nog onderdelen te koop en die zetten wij er dan in. Ons team bestaat uit acht zeer bekwame ervaren reparateurs. Het geeft ons zelf ook heel veel voldoening als het lukt. Zoals eerder vermeld doen we dit op de derde dinsdag van de maand in De Drie Ranken. Als het druk is zorgen de gastdames voor koffie/thee tegen een geringe vergoeding. Uitvoeringlocatie: De Drie Ranken; Het adres: Eglantier 202 [ingang aan het Violierenplein i.v.m. verbouwing]; Datum: dinsdag 20 november. De tijd: 9.30 tot 11.30 uur


wijkkrant de maten

wijkkrant de maten November 2018 | pagina 4

KAMPEREN IN JE EIGEN BUURT De Buurtcamping komt in de zomer van 2019 naar De Maten. In de zomer van 2019 vindt de allereerste Apeldoornse versie van De Buurtcamping plaats. Na een eerste geslaagde editie in 2013 in het Amsterdamse Oosterpark, volgden de afgelopen jaren vele steden met een terugkerend kampeervakantie in eigen park. Door samen de camping op te bouwen en activiteiten voor elkaar te organiseren leren buurtbewoners tijdens een ontspannen vakantie hun buren beter kennen. De Buurtcamping vindt volgend jaar plaats van vrijdag 19 juli t/m zondag 21 juli in het Matenpark.

Vakantie in eigen stad!

Succesvolle eerste editie In 2013 vond in het Oosterpark de allereerste editie van De Buurtcamping plaats. Drie dagen lang was het park een klein gemoedelijk dorpje midden in de grote stad. Bewoond door alle types die de stad rijk is. Van yuppen tot daklozen, van Drenten tot Surinamers, van muurbloempjes tot druktemakers en van zuigelingen tot senioren. Allemaal leefden ze er vol positieve energie gezellig samen, ontmoetten elkaar en hielpen elkaar. Vriendelijk en eenvoudig. Volgens het Parool “vormden buurtbewoners, vrijwilligers en de beruchte vaste bewoners van het Oosterpark een weekend lang één idyllische gemeenschap”. Vanwege het grote succes volgden de afgelopen jaren steden als Utrecht, Den Haag, Tilburg en Groningen. En in 2019 worden het er alleen maar meer, waaronder ons eigen Matenpark! Leer je buurt kennen De Buurtcamping heeft als doel de buurtbewoners op een laagdrempelige manier met elkaar in contact te laten komen. Op de camping zijn de nodige voorzieningen zoals toilet en douche aanwezig, maar het is aan de kampeerders zelf om te bedenken en organiseren wat er op de camping allemaal gebeurt. Uit eerdere evaluaties van de kampeerweekenden gaf 100% van de kampeerders aan het gevoel te hebben op vakantie te zijn geweest en leerde men in het weekend gemiddeld 11 nieuwe mensen kennen. Veel kampeerders vertelden dat ze na de Buurtcamping als in de buurt andere kampeerders tegenkwamen, deze groeten en een praatje maakten. De camping heeft drempels om elkaar aan te spreken weggehaald. Daarnaast zijn er samenwerkingen en zelfs relaties ontstaan op De Buurtcamping. Wordt beheerder van De Buurtcamping in Apeldoorn. De Buurtcamping zoekt buurtbewoners die mee willen helpen bij het organiseren van de camping of een activiteit willen organiseren. Vrijwilligers kunnen zich aanmelden via onderstaande emailadres. Doneren, leuke ideetjes of onderdelen sponsoren? Elke bijdrage is welkom, stuur een bericht naar: matenpark@debuurtcamping.nl.

DAGBESTEDING HELPT! De laatste maanden mochten we als arbeidsmatige dagbesteding ‘Keten facilitair’, veel mensen helpen! We hebben geholpen met verhuizingen, tuinen opknappen, laminaat leggen, meubels in elkaar zetten en nog veel meer. Mensen die zelf weer ritme en structuur moeten en willen opbouwen, worden zo gestimuleerd door anderen die ook hulp nodig hebben. “Wat fijn”, “heel erg bedankt”, een grote glimlach en een kop koffie….. doet wonderen! Waardering hebben we allemaal nodig. En dat is wat hier gebeurt. Dit is ontstaan door een goede samenwerking met het Centrum voor Maatschappelijke Ondersteuning (CMO). De gemeente Apeldoorn, Stimenz, Leger des Heils en stichting MEE komen met mensen die hulp nodig hebben en Keten facilitair kan daar vaak een helpende hand in bieden.Van alle kanten wordt er zo geholpen. Een echte win-win situatie. Ook mochten we, in samenwerking met de Voedselbank, 13 gebruikte wasmachines en 13 gebruikte wasdrogers uitdelen. We willen dit stukje afsluiten met een advies voor iedereen: Help elkaar, dan wordt u ook geholpen! Keten facilitair, Imkerplaats 38, Apeldoorn. Tel.: 06-23224937


wijkkrant de maten

wijkkrant de maten November 2018 | pagina 5

KERSTWANDELTOCHT IN DE MATEN Het kan u niet ontgaan zijn: bij kerk De Drie Ranken wordt flink verbouwd. Hoe vier je dan Kerst? vroegen de dominees zich deze zomer al af. Nou, buiten misschien? En dan liefst met anderen samen. Want Kerst is pas echt Kerst als je het met anderen viert. En zo gebeurde het. Andere mensen en groepen raakten enthousiast en we delen hier graag vast onze plannen. Samen Kerst vieren In een samenwerking van Stimenz, Don Bosco, bewonersgroep Warenargaarde, Winkeliersvereniging Eglantier, gemeente Apeldoorn en geloofsgemeenschap De Drie Ranken is een mooi plan gemaakt: op Kerstavond is er een Kerstwandeltocht, vanaf De Drie Ranken, via de Eglantier en een stukje van het park naar Don Bosco. De wandeltocht brengt ons bij het oude kerstverhaal. Romeinse soldaten houden de wacht, er zijn herders die op hun schapen passen, drie koningen uit het oosten die het pasgeboren kind zoeken, de nare koning Herodes, en uiteindelijk is er natuurlijk de stal, met Jozef en Maria en hun pasgeboren zoon Jezus. Er is theater onderweg en muziek. En tot slot nog wat lekkers te drinken. Zo willen we graag Kerst vieren met en in de buurt. Praktisch De Kerstwandeltocht zal gehouden worden tussen 17 en 20 uur op Kerstavond, maandag 24 december. De tocht is geschikt voor kinderen en volwassenen. In kleine groepen zullen de bezoekers de wandeltocht afleggen, onder begeleiding van een gids. In de volgende Wijkkrant volgt meer informatie. Meedoen? Ieder die het leuk vindt, is welkom om mee te helpen: in catering, rollenspel, hand- en spandiensten… Wil je meedoen? Stuur dan uiterlijk 20 november een mailtje naar kerstindematen@gmail.com en vermeld je naam, leeftijd, telefoonnummer en wat je leuk vindt om te doen.

VONC PROGRAMMA: Meditatie Op dinsdagen 13 en 27 november en 11 december om 20:00 uur is er weer meditatie. Proberen rust te vinden in stilte. Ruimte voor je diepste zelf, voor anderen, voor de Eeuwige. Je bent welkom aan de Ferguutgaarde 102. Na een dik uur sluiten we af met thee. Vrijwillige bijdrage €1,50 De Verwondering: de Samaritaan die helpt Woensdag 14 november, 15:00 uur, in de 3Ranken, Eglantierlaan 202, ingang Violierenplein. Een mooie vertelling en verdieping over ‘De Samaritaan die Helpt’. Over helpen en geholpen worden. Wanneer geef je, wanneer geef je je over? Kun je allebei of doe je liever één van de twee? Ervaar wat dit verhaal daarover vertelt. Voor (groot)ouders en (klein) kinderen. Vrijwillige bijdrage: voor wat het u waard is. Na afloop van een vertelling kunt u geven ‘wat het u waard is’. Aanmelden via de website https://verwondering-apeldoorn.nl hoeft niet, maar is wel prettig! Op deze website vindt u tevens extra informatie over de vertellingen. Het is ook mogelijk een aanvraag voor een vertelling te doen voor een bestaande groep. De Verwondering: Het Geheimenis van Kerst Dinsdag 11 december, 19:45 uur, in de 3Ranken. Met Kerst denken we meestal vol blijdschap alleen aan de geboorte van een bijzonder kind. Maar de rauwe alledaagse werkelijkheid is in deze kerstvertelling zeer aanwezig. Een vertelling en verdieping over hoogte- én dieptepunten van het kerstverhaal (voor 18+) De stem van Zand en Stenen Toneel en zang voorstelling, 3Ranken Woensdag 21 november 20:00 uur, bijdrage €5,Ik loop naar nieuw land handen vol sterren en scherven neem ik mee ik loop naar nieuw land met een hart vol hoop en heimwee

In dit toneelstuk wisselen spel en zang elkaar af. De acteurs Joyce Schoon en David Gast nemen het publiek mee in de actualiteit van hun levensvragen. De voorstelling duurt 5 kwartier. Joyce Schoon is theatermaker en docent clown en dans, ze werkt in het dagelijks leven als diaconaal consulent in Gouda. David Gast is muzikant en werkt in het dagelijks leven als psycholoog onderzoeker aan het LUMC in Leiden. Graag aanmelden met een mailtje naar: vonc@3ranken.nl Sacrale dans Op donderdag 22 november van 19.45 – 20.45 uur, 3Ranken Sacrale dans is een meditatieve vorm van bewegen, waarbij plezier en beleving voorop staat. Passen zijn eenvoudig te leren. We dansen op inspirerende muziek uit diverse muzikale tradities. Nu eens uitbundig, dan weer verstillend. De avonden kunnen ook apart bezocht worden. Danservaring is niet nodig. De dans wordt geleid door Els Lagerweij. Bijdrage: €2,50. Graag aanmelden met een mailtje naar: vonc@3ranken.nl Film: Samba Donderdag 13 december 2018, 19:30 uur, 3Ranken Weer zo’n prachtige film van de makers van Intouchables met opnieuw een hoofdrol voor Omar Sy. Samba kwam tien jaar geleden, als illegale immigrant, vanuit Senegal naar Frankrijk, waar het ene na het andere rotbaantje hem opwachtte. Alice is een manager uit het bedrijfsleven die net een burn-out heeft gehad. Samba doet er alles aan om een werkvergunning te krijgen, terwijl Alice haar best doet haar leven weer op de rails te krijgen als medewerkster bij een vrijwilligersorganisatie. Beiden hebben moeite om los te komen uit hun dagelijkse sleur, totdat het lot hen samenbrengt. Vol humor en emotie slaat hun leven een nieuwe weg in naar geluk. Maar wat als het leven meer fantasie bevat dan zij in huis hebben? Prachtig verhaal en goede spelers en de uitbeelding van een mooi innerlijk leven. Bijdrage €2,50.


winkelcentrum de eglantier

De Eglantier 230, 7329 DG Apeldoorn www.dekaasman.nl

wijkkrant de maten November 2018 | pagina 6

WINKELCENTRUM DE EGLANTIER STIJLVOL HAARSTUDIO Onze salon op winkelcentrum de Eglantier is een prachtige ruimte met een moderne eigentijdse uitstraling en voorzien van alle comfort om uw behandeling zo compleet en aangenaam mogelijk te maken. Wij als team streven ernaar om aan al uw haarwensen tegemoet te komen. Daarbij staan vriendelijkheid, aandacht, en vakkennis centraal. Met enthousiasme en creativiteit zoeken wij naar een haarstijl die bij u past. Een goed houdbare coupe, een kleuring die u het mooiste staat en een goed advies om uw haar ook thuis makkelijk te stylen.

Eglantier 672 Apeldoorn

bij Bosselaar

Ook werken wij met de prachtige producten van Kerastase; De verzorgende producten van Kerastase bieden voor elk haartype en eventueel haar/hoofdhuid probleem de juiste behandeling. En de producten van Kevin. Murphy wat een compleet ecologisch product is. Vrij van sulfaten en parabenen! Daarnaast zijn de producten niet getest op dieren. Wat kleuringen betreft werken wij met L’Oréal waar wij de mooiste kleurcreaties voor elkaar krijgen!

De Eglantier 330, 7329 DK Apeldoorn www.haarstudio-stijlvol.nl

Dè Maten makelaar RSH MAKELAARS

FINANCIEEL ADVISEURS

De Eglantier 656 7329 DP Apeldoorn

rshmakelaars.nl

U bent altijd welkom voor een goede diagnose en vrijblijvend advies! De koffie staat altijd voor u klaar. Team Stijlvol Haarstudio

Uw onafhankelijke telecomspecialist • mobiele telefonie • hosted telefonie • tv en internet • refurbished

• printers • tablets • accessoires • reparaties

www.welcombijbosselaar.nl

2E JANZEN PRODUCT 50% KORTING De Eglantier 250, 7329 DH Apeldoorn


wijkkrant de maten DAG VAN DE VEILIGHEID OP WINKELCENTRUM DE EGLANTIER Op woensdag 21 november zal er op winkelcentrum De Eglantier een veiligheidsdag worden georganiseerd. Op deze dag kun je bij Brasserie Silly’s veel informatie vinden van de politie, brandweer, CCV en de gemeente op het gebied van veilig wonen en veilig ondernemen. ‘s Middags (van 14.00 uur tot 18.00 uur) staat de veiligheidsdag in het teken van bewoners en het winkelend publiek. In de avond is er een besloten programma voor de ondernemers van het winkelcentrum. Tevens vindt er in de avond de uitreiking plaats van de ‘Gouden Ster’ voor het Keurmerk Veilig Ondernemen. Op het winkelcentrum liggen nu al stoeptegels van de voorgaande jaren. Omdat er al 5 sterren zijn uitgedeeld komt daar dit jaar een gouden ster bij. Daarmee is het winkelcentrum één van de weinige van Nederland met een dergelijke onderscheiding.

Word jij onze nieuwe collega? Riwis Zorg & Welzijn begeleidt jongeren, volwassenen en ouderen met psychische en sociaal maatschappelijke hulpvragen bij een zo zelfstandig en onafhankelijk mogelijk leven. Vanuit onze twee woonzorglocaties Brummen en Eerbeek biedt Riwis tijdelijke of langdurige zorg met wonen, welzijn, psychische begeleiding en ondersteuning aan ouderen en thuiszorg.

Tijdens de veiligheidsdag kun je onder andere met VR-brillen van het CCV en de brandweer diverse spannende momenten meemaken. Hoe kom je veilig uit een brandend huis of hoe herken je een overvaller? Een ervaring die je niet mag missen!

Voor onze woonzorglocatie De Beekwal en voor team Thuiszorg in Eerbeek zoeken we

Benieuwd hoe veilig je woning of onderneming is? Schrijf je dan in voor een gratis CCV woningscan of winkelscan. Hopelijk tot ziens op woensdag 21 november.

Als verzorgende-IG/verpleegkundige (Verzorgende A) draag je zorg voor het welzijn van de cliënten en het uitvoeren van ondersteunende, verzorgende en verpleegkundige handelingen waartoe bevoegd.

Verzorgende A/Verpleegkundige

Wil jij aan de slag in de prachtige groene omgeving van Eerbeek? Bekijk dan de vacatures op onze website www.riwis.nl en reageer direct.

MINDFULNESS, IETS VOOR U? Heeft u wel eens last van stress, spanning, veel piekeren, concentratieproblemen of zit u even niet lekker in u vel? Misschien is een training Mindfulness dan wel iets voor u. Aan het begin van 2019 willen we gaan starten met een cursus Mindfulness op de woensdagen bij Ontmoetingsplek Berghorst. Mindfulness is een psychologische stroming, die steeds populairder wordt in ons land. Bij Mindfulness richt je je aandacht op het heden, in plaats van in de toekomst. Veel mensen zijn bezig met wat ze straks of morgen moeten doen. Tijdens de training Mindfulness leer je, de aandacht te richten op het heden en zal je merken dat je ontspannener wordt. Mindfulness is een toegankelijke vorm van meditatie. Bij Ontmoetingsplek Berghorst willen wij vanaf januari op de woensdagen gaan starten met een cursus Mindfulness. Bent u geïnteresseerd en zou u graag willen deelnemen aan deze training, neem dan contact met ons op. Het tijdstip op de woensdag is nog niet bekend. Mocht u voorkeur hebben voor een bepaald dagdeel, dan horen wij dit graag. In overleg met de docent kunnen we dan bekijken welk moment het meest geschikt is. Mocht u graag eerst wat meer informatie willen, dan is dit natuurlijk ook mogelijk. U kunt dan contact opnemen met Berna Velderman, Sociaal Cultureel Werker bij Stimenz, via telefoonnummer 06-30264432 of per mail via b.velderman@stimenz.nl.

Een wereld te ontdekken

Kinderdagverblijf - Peuteropvang - Bso

Voor alle ontdekkers Bij Doomijn is er genoeg te beleven, in de speel- en ontdekkingsruimtes en met het uitdagende activiteitenaanbod voor klein en groot.

altijd in de buurt Met meer dan 25 locaties in Apeldoorn zijn we altijd dichtbij. Ontdek ons flexibele aanbod!

www.doomijn.nl

e klantadvies@doomijn.nl

/doomijn

t

(038) 421 45 21


de drie ranken

wijkkrant de maten November 2018 | pagina 8

VERNIEUWBOUW DE DRIE RANKEN: DE ACHTERGROND EEN STEVIG FUNDAMENT Het geluid van slopende en bouwende werklieden is goed hoorbaar door de enkele wanden van het kerkgebouw die nog overeind staan. Terwijl buiten hard gewerkt wordt aan een stevige basis voor het nieuwe kerkgebouw, heeft men ook binnen de muren een fundament gelegd voor de komende jaren. Open naar de samenleving Ad Wijlhuizen, een van de wijkpredikanten, legt uit welke uitgangspunten de geloofsgemeenschap heeft gekozen voor het kerk-zijn in de huidige samenleving: ‘Naast de keuze voor duurzaam leven, inzet voor een rechtvaardige samenleving en omzien naar de kwetsbaren in onze omgeving,’ vertelt hij, ‘vinden we het als geloofsgemeenschap belangrijk om open te zijn naar mensen buiten de kerk.’ Het is zijn wens dat het nieuwe kerkgebouw hierin een rol kan spelen. Wijkfunctie In de vorige editie van de wijkkrant hebben we u uitgebreid geïnformeerd over de nieuwe ontmoetingsruimte die De Drie Ranken zal krijgen. Hiermee richt het kerkgebouw zich nadrukkelijk op de bewoners uit de wijk. Daarnaast kan ook de grote kerkzaal, die ‘s zondags zal worden gebruikt voor de vieringen, gebruikt worden voor andere activiteiten, zoals lezingen of als theater- of filmzaal. Een mooi voorbeeld hiervan is de lezing die op 5 november in De Drie Ranken is gehouden door huisarts Marja Versteeg over palliatieve zorg. Stilteruimte Behalve een ruimte voor ontmoeting, komt er in het nieuwe kerkgebouw ook een aparte stilteruimte naast de kerkzaal. Het wordt een plek waar je je even kunt terugtrekken. Een plek om naar binnen te keren, om letterlijk en figuurlijk even stil te staan. Of je nu gelooft of niet, iedereen die even rust zoekt, is hier welkom. Fundament voor ontmoeting ‘De ruimtes binnen ons kerkgebouw,’ zo vertelt Ad, ‘willen we graag openstellen voor iedereen die zoekt naar een plek om met elkaar in gesprek te gaan over de dingen die er toe doen in het leven. Een waardevrije ruimte waar zowel individuele vragen als onderwerpen uit maatschappij en samenleving een plek mogen krijgen.’ Zo'n plek bieden, waar mensen hun mening kunnen vormen en toetsen aan de mening van anderen, dat ziet hij voor zich. De Drie Ranken zou die plek in de wijk wat hem betreft zeker mogen vervullen. Een plek waar iedereen welkom is, ongeacht culturele of religieuze afkomst, geaardheid, single of samen. Deze visie wordt deels al in praktijk gebracht, maar met de komst van het nieuwe kerkgebouw kan de aandacht nog meer naar de wijk worden gericht. Het fundament ligt er, zowel binnen, als buiten. Wilt u meer weten over de vernieuwbouw, stuur dan een mailtje naar prbouw@3ranken.nl

De vernieuwbouw van De Drie Ranken is een complex proces. Bij de sloop moest voorzichtig worden gehandeld, zodat het dak en een deel van de muren konden blijven staan. Waarom is er eigenlijk gekozen voor een combinatie van verbouwing en nieuwbouw (oftewel vernieuwbouw)? In dit artikel leest u de achtergronden voor deze keuze. Geschiedenis De plannen voor de uitbreiding van de Eglantier rond het Violierenplein dateren uit 2004. De eigenaar van een groot deel van de Eglantier, Holland Property (HP), wilde destijds dit deel van het winkelcentrum verder ontwikkelen met onder andere een derde supermarkt die deels op de locatie van De Drie Ranken zou moeten komen. Na goed overleg was de kerkgemeenschap bereid om daarvoor 700 m2 van de kerk af te staan, in ruil voor nieuwbouw aan de andere zijde van het gebouw. De kerk zou hiermee dus een stukje opschuiven. Kerk en winkels Door de economische crisis zijn deze plannen jarenlang in de ijskast gezet. Nu de tijden beter zijn, is er alsnog gestart met het bouwproject. Naast de nieuwe kerk keert uitvaartcentrum de Oversteek terug en komt er een grote Jumbo. Boven de supermarkt komen dertig appartementen, in twee blokken, met een daktuin. Het naastgelegen Chinees restaurant Jin Long wordt verbouwd en er komt een rij winkels bij. Kleiner en duurzamer Voor het inleveren van 700 m2 grond heeft de kerkgemeenschap van de projectontwikkelaar geld ontvangen om de verbouwing te bekostigen. Daar wordt een kleiner kerkgebouw voor neergezet, meer passend bij de huidige geloofsgemeenschap. Het gebouw wordt daarnaast duurzamer, want het wordt niet alleen geïsoleerd, maar er komt ook een luchtwarmtepomp om het gasverbruik terug te dringen. Ook wordt er zo veel mogelijk materiaal hergebruikt. Een toekomstbestendig gebouw is straks het eindresultaat. Deze tekst is gebaseerd op eerdere publicaties in de Stentor (18-102018) en in Kerkmagazine (september 2018).

EEN GOED GESPREK Het is mij altijd bijgebleven, dat goede gesprek met oom Henk. Het was op zijn verjaardag. Het was druk, maar met z’n tweetjes zaten we in een bubbel, de geluiden van andere gesprekken gleden langs ons heen, die leken van ver te komen. Ik was tiener, hij een oude man (vond ik toen…). Wat maakte dat gesprek zo bijzonder? Het ging ergens over. Geen koetjes of kalfjes, maar over de zin van het leven, of iets dergelijks. De vonken spatten er vanaf! Het maakte indruk op me, absoluut, want hoewel het onderwerp mij na al die jaren is ontschoten, is het fijne gevoel dat hier iets wezenlijks is gedeeld, gebleven. Dat kan een goed gesprek met je doen. Mensen die zich in elkaar verdiepen, vinden herkenning én worden uitgedaagd om na te denken over wat je minder goed herkent in elkaar. Dit is precies wat werkgroep VONC uit de 3Ranken wil bereiken met haar activiteiten. Kijken naar de ander, niet stiekem gluren maar met open ogen en met verwondering. Niet voor niets is er in oktober de activiteit ‘Wijd open ogen: kunst als spiegel van de ziel’. Hier legt een kunstenaar uit hoe de schepper de ontvanger nodig heeft om kunst te doen ontstaan. Ook hier is het wederzijdse contact van wezenlijk belang. Zonder contact geen vonk. Het nieuwe programma van VONC (tot januari 2019) biedt vertellingen, lezingen, films, meditatie, dans en theater. Voor het programma zie de flyer en de website van de 3Ranken (https://www.3ranken.nl/vorming-ontmoeting-vonc/programma/). De 3Ranken vind je aan de Eglantierlaan 202. Vanwege de vernieuwbouw is de ingang aan het Violierenplein. Je bent van harte welkom om je te verwonderen en te genieten van mooie contact-momenten! Vincent Althof


wijkkrant de maten

Omgeving Lansiersveld-Soldeniersveld 15-07-2009 Nog even in De Maten blijvend hier een luchtopname van een meest zuidelijk gedeelte van De Maten. Op de voorgrond loopt de Landdrostlaan met links nog net zichtbaar een gedeelte van de volkstuintjes. Steken we daar de Landdrostlaan over dan komen we in de Lansiersveld. Links ervan een gedeelte van de Boswachtersveld. Het rechts van de Lansiersveld gelegen

wijkkrant de maten November 2018 | pagina 9

gebied is de Soldeniersveld. Het lijkt wel een dorpje apart met z’n typisch in dezelfde stijl gebouwde woningen. Naar links gaande uit de Lansiersveld komen we op de Schoutenveld welke slingert door de wijk. Midden bovenin beeld een stukje van de Edelenveld en Raadsherenveld. Vanuit de Soldeniersveld naar rechts komen we in de Markerichtersveld welke overgaat in de Musketiersveld. Aan het einde ervan de bedrijven van o.a. de Plusmarkt Nico de Witt. Onder het parkeerterrein zien we school De Ambelt voor speciaal onderwijs.

Aan de rechterzijde van de Musketiersveld gedeelten van de Zwaardvegersveld, Krijgmansveld en Rentmeestersveld. Overal weer veel groen. Wilt u weten hoe een gedeelte van dit gebied er in 1981 uitzag, dan mag u de editie van februari 2019 niet missen! Editie december krijgt iets winters….Tot dan! Foto bestellen?: hansenmarsnelleman@gmail.com Foto en tekst: Hans Snelleman

HOOGSPANNINGSLEIDINGEN Wellicht heeft u in de krant gelezen dat er mogelijk beweging zit in het ondergronds brengen van de hoogspanningsleidingen in onze wijk. De Wijkraad heeft de afgelopen jaren voortdurend aandacht gevraagd voor deze problematiek en het ziet er inderdaad naar uit dat er stappen kunnen worden gemaakt. Op basis van nieuwe wetgeving komen er vanuit de rijksoverheid subsidies beschikbaar voor het ondergronds brengen van hoogspanningsleidingen. In samenwerking met Tennet zal door de gemeente onderzoek worden gedaan naar de haalbaarheid van het uit te voeren project en dat zal hopelijk binnenkort resulteren in het wegnemen van één van de grootste ergernissen van de bewoners van onze wijk. U kunt ervan op aan dat de Wijkraad in deze kwestie nadrukkelijk een vinger aan de pols zal houden en u met betrekking tot dit onderwerp zo snel mogelijk zal informeren over de stand van zaken.


de gaarden

wijkkrant de maten November 2018 | pagina 10

SLECHTZIENDE GUIDO BIJNA OMVER GEREDEN DOOR FIETSER(S) OP DE EGLANTIER Guido Kesler woont sinds een jaar met veel plezier boven de winkels op Winkelcentrum de Eglantier. Tot ruim vier jaar geleden was hij treinconducteur bij Veolia in het Limburgse land. Door een virusinfectie werd hij in korte tijd blind aan één oog en aan het andere oog hield hij nog maar 15% zicht over. Opeens werd hij van een ‘groot’ verkeersdeelnemer een kwetsbare deelnemer in het verkeer. Hij koos ervoor om na zijn revalidatie bij Het Loo Erf in Apeldoorn hier te blijven wonen. Ook omdat hij inmiddels volop als vrijwilliger bij Het Loo Erf, De Kap en Sensoor actief is. Half oktober werd Guido op het wijkwinkelcentrum bijna van zijn sokken gereden door iemand op zijn of haar (elektrische?) fiets. Hij is daar erg van geschrokken. Het gebeurde in het gedeelte dichtbij de Albert Heijn en de Gall & Gall. Daar is het in de openbare ruimte al vrij smal voor het winkelend publiek. Als daar nog een fietser of fietsers doorheen rijd(t)(en) dan blijft er weinig ruimte over voor voetgangers. Helemaal voor slechtzienden en blinden of andere mensen met een lichamelijke handicap voelt het heel onveilig om daar dan nog te lopen en te winkelen. Guido hoopt door zijn verhaal hier te vertellen dat bezoekers zich meer bewust worden dat fietsen op het winkelcentrum gevaar kan opleveren voor deze kwetsbare groep mensen. Het zou fijn zijn als fietsers bereid zijn om af te stappen en anders om het winkelcentrum heen zouden fietsen. Dit is niet alleen fijn voor hem en kwetsbare ouderen, maar ook voor winkelend publiek met jonge kinderen.

INDOOR CYCLE STUDIO De temperaturen gaan naar beneden en het weer wordt slechter. Tijd om weer binnen te gaan fiet-sen. Zo blijft je conditie op peil en bereid je je weer voor op de aankomende zomer. Bij Cycle Studio Ten Tije Sport worden per week 16 verschillende fietslessen gegeven. Van high intensity interval trainingen tot wattage trainingen, maar ook rpm. De high interval training SPRINT is een 30 min training waar hoge snelheid afwisselt met rust momenten en dit geldt ook voor de weerstand. Dus een prefecte manier je snelheid en uithoudingsvermogen te trainen. En een mooie bijkomstigheid: je verbandt rond de 400 calorieën in dit half uur. Rpm is een indoor cycling les op het ritme van motiverende muziek. Je verbrandt veel calorieën en je wordt snel fit. Rpm is gebaseerd op wielrennen en bestaat uit een aantal beklimmingen en sprints. Je bepaalt zelf de intensiteit van je workout met een weerstandsknop op de fietsen. Zo kun je de trainingsintensiteit na een tijdje verhogen. Instructeurs doen alle basis fietsbewegingen voor, zoals staand fietsen, in het zadel zitten, het veranderen van de handposities, snelheid verhogen en verminderen. Na een rpm les voel je je helemaal voldaan! Vanaf 5 november starten we met een nieuw fietsprogramma: Wattage training. In de zomervakantie hebben wij nieuwe indoor cycle fietsen binnen gekregen. Met deze nieuwe fietsen kun je meten hoe snel je fiets, hoeveel wattage (power je geeft) je fietst, aantal kilometers etc. Hierdoor meet je wat je aan het doen bent. En dit is de leidraad voor dit programma. Zo train je op jouw eigen niveau en zie je of jouw niveau omhoog gaat. Bij een SPRINT les fiets je korte intervallen, bij rpm zijn de intervallen wat langer en bij wattage training worden lange blokken gefietst. Bijvoorbeeld bij Sprint fiets je interval van 20 sec, rpm intervallen van anderhalve minuut en wattage training 5 min. Benieuwd naar onze cycle studio en wil je een van onze lessen uitproberen? Kijk op onze website om een proeftraining aan te vragen. www.tentijesport.nl Naast ons onbeperkte abonnement van Ten Tije sport hebben wij nu ook een abonnement alleen voor onze cycle studio voor € 37,50 per maand maak je onbeperkt gebruik van ons cycle studio. Uiteraard kan je ook 1 x per week (€ 28,50 per maand) Ten Tije Sport, Heemradenlaan 101, 7329 BZ Apeldoorn. 055 5433266


de gaarden

wijkkrant de maten November 2018 | pagina 11

EEN UITVAARTFONDS, WAT IS DAT? Een begrafenis of crematie brengt de nodige kosten en financiële afhandelingen met zich mee. Sommige mensen vinden het een prettig idee om hun uitvaart alvast te betalen, zodat hun nabestaanden niet met (onverwachte) kosten worden opgezadeld. We kregen dan ook regelmatig de vraag van mensen of het mogelijk was om de uitvaartkosten vooraf alvast te betalen. In die behoefte wilden wij graag voorzien, omdat we goed begrijpen dat het mensen rust kan geven als ze de zekerheid hebben dat alles goed is geregeld. We hebben onderzocht wat de beste manier zou zijn om aan deze behoefte te voldoen en daaruit is Stichting Uitvaartfonds De Oversteek ontstaan. Hoe gaat het Uitvaartfonds in zijn werk? Eigenlijk is het uitvaartfonds een spaarfonds. U spaart als het ware voor uw uitvaart. Op basis van uw wensen stellen wij een kostenbegroting op en kunnen wij de hoogte van de maximale storting bepalen. Dit bedrag kan vervolgens worden gestort op een geblokkeerde depositorekening. Dit bedrag mag in één keer worden gestort, maar dat mag ook gerust in termijnen. Na uw overlijden zal het door u gespaarde bedrag en de daarover opgebouwde rente worden gebruikt om uw uitvaart te bekostigen. Welke kosten komen erbij kijken? Uw inschrijving is kosteloos; er worden geen administratiekosten of andere kosten in rekening gebracht. Het uitvaartfonds is een depositofonds en dus geen verzekeringsvorm. Om die reden worden er dus ook geen poliskosten, provisiekosten of andere kosten in rekening gebracht. Voor wie is het uitvaartfonds geschikt? Eigenlijk voor iedereen die het een prettig en geruststellend idee vindt dat zijn of haar uitvaart er zo uit komt te zien, zoals hij of zij dat wenst en dat zijn of haar nabestaanden niet worden geconfronteerd met (onverwachte) kosten. Voor mensen die vanwege hun leeftijd of gezondheid geen verzekering kunnen afsluiten, is het uitvaartfonds een heel geschikt alternatief. Er is geen leeftijdsgrens en er zijn ook geen medische verklaringen nodig; iedereen kan deelnemen aan ons uitvaartfonds. Het uitvaartfonds kan ook uitkomst bieden aan mensen die een uitvaartverzekering hebben waarbij het uit te keren bedrag te laag is om de kosten voor de uitvaart te dekken. Meer weten? Of wilt u advies of hulp bij het invullen van het wensenformulier? Belt of mailt u ons even om een afspraak te maken? Dan zorgen wij ervoor dat we op dat moment alle tijd voor u hebben. Stichting Uitvaartfonds De Oversteek Mariastraat 18, 7311 HL Apeldoorn Telefoon: 055-8001995 E-mail: info@sufdo.nl

Warm, Waardig & Waardevol Eigen afscheidshuis meerdere kamers Afscheidshuis in uwmet eigen wijk De Maten Scherpe tarieven en maatschappelijk verantwoord Samenwerking met alle verzekeringsmaatschappijen Volledige uitvaartverzorging

Wilt u uw wensen vastleggen? Informatie of advies? Wilt u uw wensen vastleggen? Informatie of advies? Bel ons dan gerust.

Bel dan gerust:

055 800 1998

of

06 2345 9404

.

Warenargaarde 225 202Bel nu voor 06-23459404 Eglantierlaan - 7329 APvrijblijvend Apeldoornadvies - 055 800 1998 7329 GC Apeldoorn www.ahdo.nl info@ahdo.nl 055-8001998 www.afscheidshuisdeoversteek.nl

RIWIS ZORG & WELZIJN PROMOOT AFVALSCHEIDEN MET LUDIEKE AFVALRACE Campagne ‘Scheid je Fit’ op de Dag van de Duurzaamheid gelanceerd Op 10 oktober, De dag van de Duurzaamheid, heeft Riwis Zorg & Welzijn haar campagne ‘Scheid je fit’ gelanceerd. Met een spectaculaire afvalrace georganiseerd met ons vitaliteitsteam Rivit op het Zwitsalterrein konden jongeren oefenen in afvalscheiden. Tegelijk lieten we met de afvalrace op ludieke manier zien dat je door goed te recyclen ook direct kunt werken aan je persoonlijke gezondheid en vitaliteit. Riwis Zorg & Welzijn promoot met de campagne ‘Scheid je Fit’ Riwis afvalscheiden op al haar locaties. Tijdens de Dag van de Duurzaamheid presenteerde een groot aantal bedrijven en instellingen op het Zwitsalterrein hun duurzame producten en lieten ze zien hoe hun organisatie bezig is met het thema duurzaamheid. Ook Riwis Zorg & Welzijn werkt samen met onze medewerkers en cliënten er hard aan om steeds duurzamer te worden.

Omschrijving & uitleg

nds, wat is dat?

f crematie brengt de nodige kosten en financiële afhandelingen met zich mee.


wijkkrant de maten

wijkkrant de maten November 2018 | pagina 12

GELUIDSOVERLAST A1/A50 Ook dit onderwerp staat weer hoog op de agenda. Vrijwel iedereen is het er over eens dat de laatste jaren de geluidsoverlast veroorzaakt door het verkeer op de rijkswegen rond onze wijk, mede door de aanleg van de fly-over bij het klaverblad Beekbergen, behoorlijk is toegenomen. In opdracht van de gemeente is door het OVIJ een visiedocument samengesteld waarin ondermeer staat beschreven dat ook de gemeente Apeldoorn zich zorgen maakt over de toename van de geluidsoverlast. Er is echter een belangrijke complicerende factor en dat is het feit dat het gaat om rijkswegen en daar is in principe Rijkswaterstaat verantwoordelijk voor. Inmiddels heeft de Wijkraad naar aanleiding van het genoemde visiedocument een zienswijze samengesteld waarin krachtig wordt aangedrongen om te komen tot passende maatregelen. Het terugdringen van bijvoorbeeld de maximum snelheid rond de stad en het aanpassen van de geluidswallen zouden op korte termijn al een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan het terugdringen van de geluidsoverlast en het verminderen van de uitstoot van fijnstof. Ook de afhandeling van dit dossier staat hoog op de agenda van de Wijkraad. Inmiddels is er ook contact gelegd met een belangengroep in de wijk Ugchelen. Deze groep verontruste bewoners maakt zich ook grote zorgen over de negatieve aspecten van het verkeer over de A1. Daar waar mogelijk zal de Wijkraad de samenwerking zoeken met deze belangengroep.

ACTUALISATIE LEDENBESTAND WIJKRAAD ZUIDOOST Namens de Wijkraad is door Alex van Luttikhuizen (voorzitter van de buurtraad De Hoeven en Lid van Algemeen Bestuur) het initiatief genomen om te komen tot een actualisering van het ledenbestand van onze wijkvereniging. Alle geregistreerde leden hebben recentelijk een brief ontvangen waarin ondermeer is gevraagd of de gegevens over het lidmaatschap nog kloppen. Het gaat daarbij vooral om de e-mailadressen van de leden zodat in de toekomst nieuws en informatie over bijvoorbeeld onderwerpen zoals hierboven genoemd sneller met de leden kunnen worden gecommuniceerd. Natuurlijk zal de wijkkrant ook een informatiebron blijven maar, de verspreiding van relevant nieuws via e-mailverkeer gaat natuurlijk vele malen sneller. Het lidmaatschap van de wijkvereniging is trouwens gratis en schroom dus niet om u als lid in te schrijven. Voor informatie hierover kunt u terecht op de wijksite van de vereniging www.wijkraadzuidoost.nl.

BUITENGEWOON BUSINESS

BRIEF VAN DE MAAND Beste Sociaal Raadslieden, Mijn buurman wil tussen onze tuinen een houtenschutting van 2.5 meter zetten. Een schutting vind ik goed, maar met de hoogte ben ik het niet eens. Ik wil liever een lagere schutting. Moet de buurman rekening houden met mijn wensen? Met vriendelijke groet, De heer G. uit Beekbergen -----Dag meneer G, Iedere eigenaar/ huurder kan vorderen dat de buurman meewerkt aan het bouwen van een scheidsmuur van maximaal 2 meter hoogte op de grenslijn, tenzij de gemeentelijke verordening of plaatselijke gewoonte de wijze of de hoogte van een afscheiding anders regelt. Dit geldt niet als een erf grenst aan de openbare weg of aan openbaar water. Met vriendelijke groet, Sociaal Raadslieden van Stimenz. -----Voor meer informatie over dit onderwerp of andere juridische vragen kunt u terecht op één van onze spreekuren. Voor de Maten zijn dat de spreekuren in de Matenhof en de Berghorst. Het spreekuur in de Matenhof (Warenargaarde 775) is elke dinsdagmiddag van 14:00- 16:00 uur. Het spreekuur in de Berghorst (Gijsbrechtgaarde 30) is elke donderdagmiddag van 14:00- 16:00 uur. www.stimenz.nl

Op 14 en 15 november vindt het Buitengewoon Business event plaats in Omnisport. Buitengewoon omdat de setting, sfeer, indeling en uitstraling van het event anders is dan je gewend bent. Maar vooral buitengewoon omdat dit event de regio Stedendriehoek met elkaar verbindt. En dat alles op een buitengewone top(sport)locatie! Kijk op de website voor meer informatie én om je aan te melden: www.buitengewoonbusiness.nl.

14 DECEMBER KERSTMARKT BIJ ONTMOETINGSPLEK DE MATENHOF Op vrijdagmiddag 14 december 2018 van 15:00 tot en met 18:00 uur organiseert Ontmoetingsplek de Matenhof een gezellige kerstmarkt. Heeft u zin om al even in de kerstsfeer te komen, kom dan gezellig even langs. Op deze kerstmarkt vindt u verschillende kramen met onder andere kerstkaarten, chocolaterie, sieraden, kaarsen, woonaccessoires en kerststukjes. Ook is er Koek & Zopie in de vorm van erwtensoep, broodje bockworst, warme chocolademelk, oliebollen etc. U bent van harte welkom en we hopen u graag te verwelkomen op vrijdag 14 december.


wijkkrant de maten

wijkkrant de maten November 2018 | pagina 13

ONTMOETINGSPLEK BERGHORST IS OP ZOEK NAAR VRIJWILLIGERS

NIEUWE SOCIAAL CULTUREEL WERKER IN DE WIJK ZUIDOOST

Op dinsdag 13 november en maandag 19 november van 14:30 tot 16:00 uur houden wij bij de Berghorst een inloopmiddag voor mensen die geïnteresseerd zijn in vrijwilligerswerk. Heeft u zin en tijd om iets voor een ander te doen, iemand te ondersteunen of heeft u behoefte aan meer gezelschap? Of bent u gewoon nieuwsgierig welke mogelijkheden er zijn? Kom dan gezellig even langs tijdens één van onze inloopmiddagen voor meer informatie.

Vanaf 1 augustus ben ik, Berna Velderman gestart als Sociaal Cultureel Werker bij Stimenz in de wijk Zuidoost in Apeldoorn. Ik heb de werkzaamheden overgenomen van mijn collega Joannie Kooyman. De afgelopen weken heb ik vooral kennis gemaakt met de verschillende ontmoetingsplekken in deze wijk, de verschillende buurten en de vrijwilligers. De eerste indruk is positief en ik heb veel zin om in deze wijk aan de slag te gaan.

Bij de Berghorst hebben we meerdere vacatures open staan voor vrijwilligerswerk. We zijn op zoek naar de volgende vrijwilligers: • Een vrijwilliger voor het organiseren en uitvoeren van de Bingomiddag 1x in de maand • Een duo-fiets vrijwilliger • Internet café begeleider • Gast vrouw/heer voor de ontmoetingsplek • Een vrijwilliger die een filmavond gaat opzetten • Vrijwilligers die het leuk vinden om creatieve activiteiten te organiseren en uit te voeren. • Begeleiders die een gespreksgroep of geheugentraining willen begeleiden. • Vrijwilligers die van koken en/of bakken houden en het leuk vinden om een groep te begeleiden of workshops aan te bieden • Iemand die de medewerkers in de keuken van het restaurant wil ondersteunen • Een vrijwilliger die wil helpen bij de zanggroep de Vrolijke Noot 1 x in de 14 dagen Spreekt één van deze functies u aan of bent u nieuwsgierig geworden? Kom dan even binnenlopen bij onze inloopmiddagen op 13 en 19 november. Bent u geïnteresseerd, maar kunt u niet op één van deze twee middagen, neem dan contact op met Berna Velderman, Sociaal Cultureel Werker bij Stimenz, via telefoonnummer 06-30264432 of per mail via b.velderman@stimenz.nl.

Wat houdt mijn werk nu precies in? Ik werk op verschillende ontmoetingsplekken in de wijk, zoals in de Matenhof en de Berghorst. Ik probeer daar nieuwe activiteiten en diensten te ontwikkelen op basis van de behoefte van de bewoners in de wijk. Dit doe ik samen met vrijwilligers, docenten en professionals en netwerkpartners. Naast mijn werk in de ontmoetingsplekken, ben ik ook in de buurt te vinden. Zo zijn er in de Maten verschillende ontmoetingsruimten, zoals het Donkhûûs, het Magistratenveld en Ontmoetingscentrum de Dreven, waar buurtbewoners activiteiten organiseren, een kopje koffie met elkaar drinken en nieuwe initiatieven op proberen te zetten. Ik probeer hier regelmatig aan te sluiten. Daarnaast ga ik ook bij mensen op huisbezoek om wat meer te vertellen over de verschillende activiteiten en ontmoetingsplekken, maar kan ik ook meer vertellen over vrijwilligerswerk. Doordat ik veel contact heb met professionals van verschillende organisaties, kan ik bewoners goed doorverwijzen. Om deze activiteiten op te starten en draaiende te houden ben ik regelmatig op zoek naar vrijwilligers. Lijkt het u leuk om vrijwilligerswerk te doen tijdens een koffieochtend, mee te helpen met verschillende wijkactiviteiten of bijvoorbeeld activiteiten te begeleiden, neem dan gerust contact met mij op. We kunnen dan samen in gesprek om u wensen te bespreken en te kijken naar de eventuele mogelijkheden. Bent u benieuwd welke activiteiten er allemaal georganiseerd worden in uw wijk of heeft u hier vragen over? Neem dan gerust contact met mij op. Ik kom graag eens bij uw langs om kennis te maken en de mogelijkheden te bespreken. U kunt mij bereiken via het volgende telefoonnummer: 06-30264432 of per mail via b.velderman@stimenz.nl. Graag tot ziens! Vriendelijke groet, Berna Velderman

KERSTDINERS 2018 Het jaar is weer voorbij gevlogen en de decembermaand komt weer in zicht. De afgelopen jaren hebben we in december kerstdiners kunnen organiseren in de wijk, speciaal voor mensen die het financieel moeilijk hebben of om wat voor reden dan ook wel een gezellig samenzijn kunnen gebruiken.We zijn blij u te kunnen mededelen dat we ook dit jaar in de gelegenheid zijn om 3 kerstdiners te organiseren! De kerstdiners zullen plaatsvinden op: 18 december in de Matenhof - 19 december in Odd Fellows - 20 december in ontmoetingscentrum de Dreven Het organiseren van deze kerstdiners vraagt veel werk en voorbereiding en daarom zoeken wij voor alle drie de avonden nog vrijwilligers die ons graag willen helpen, bijvoorbeeld de bediening of aankleding van de ruimtes. Er is altijd genoeg werk te verzetten en vele handen maken immers licht werk. Wij hopen op uw aanmelding! Aanmelden kan via Hermien Marsman (buurtregisseur Zuid-Oost) per mail h.marsman@stimenz.nl of via telefoonnummer: 06-54238545

KOOR GEZOCHT! Om de avonden extra gezellig te maken zijn we ook op zoek naar een koor dat op één of meerdere avonden aanwezig wil zijn om de kerstdiners te voorzien van muziek! Dus zingt u zelf in een koor of kent u een koor dat ons hiermee zou kunnen helpen? Wij horen het graag! Voor meer informatie hierover kunt u contact opnemen met Floor Balk via f.balk@stimenz.nl of via telefoonnummer: 088-7846456.


groot zonnehoeve LAATSTE KAVELS VAN VILLAHOEVE IN DE VERKOOP Pak de laatste kans om in Villahoeve te gaan wonen! De laatste vijftien kavels worden op 30 november via een loting verkocht. Villahoeve is een buurt gelegen in Groot Zonnehoeve met een landelijke uitstraling door het vele groen, speeltuinen en speelvelden. Voor elk wat wils De laatste vijftien kavels van Villahoeve liggen aan de Laan van Zonnehoeve. Er zijn elf kavels voor vrijstaande woningen en vier kavels voor twee-onder-een-kapwoningen. De kavels zijn ruim en bieden door hun afmetingen volop mogelijkheden. De straat kenmerkt zich door uitsluitend moderne architectuur. Er worden geen eisen gesteld aan de kleur van de woning en vormgeving met uitzondering van de vorm en kleur van het dak. Door deze keuzevrijheid ontstaat er een levendige straat met voor elk wat wils.

wijkkrant de maten November 2018 | pagina 14

WELKOM IN DE CADEAU KERSTWINKEL! Wij hebben heel veel cadeaus die u elk seizoen van het jaar kunt kopen. We naderen langzamerhand de kerst . Dat betekent dat we onze kerstspullen weer voor u beschikbaar hebben. Vanaf maandag 22 oktober is bij ons de kerstwinkel ingericht. Dat werd met veel creativiteit en in feestelijke stemming gedaan! Wij hebben bijvoorbeeld speciale kerst windlichtjes, kerstkaarten, kerstversiering, kerstslingers. Wij hebben ook leuke kerstcadeaus. Zoals leuke kerstclipboards. U kunt bij ons ook leuke kerstpakketjes samen stellen. U bent van harte welkom om onze feestelijke winkel te bezoeken. U word dan ontvangen door onze balie medewerkers om uw cadeau zo mooi mogelijk in de pakken. Papierwinkel, Regenboogbrink 30, 7325 BA Apeldoorn. T. 06-51242071

Inschrijving en loting Vanaf 9 november is alle informatie over de vrijstaande kavels te vinden op www.apeldoorn.nl/villahoeve of op te halen in de Kavels+Panden winkel. Is Villahoeve dé locatie voor uw droomhuis? Vanaf 23 november kunt u zich inschrijven in de Kavels+Panden winkel. Deze is te vinden in het tijdelijke gemeentehuis aan het Stationsplein. De toewijzing gebeurt via een loting op 30 november.

VOORDELIG NAAR HET WINTERCIRCUS MET JUMBO VAN DE BUNT Van woensdag 31 oktober tot en met dinsdag 18 december kan er bij Jumbo van de Bunt gespaard worden voor een fikse korting voor kaartjes naar het Wintercircus in Apeldoorn. Bij iedere 10,- aan boodschappen en bij aankoop van geselecteerde actieproducten ontvangt de klant een Wintercircusspaarzegel. Plak deze zegel op een spaarkaart, bij 12 spaarzegels is de spaarkaart vol; wissel deze in voor een kortingsvoucher en ga voor slechts 10,- naar het Wintercircus.

We horen graag van je! Werken op verschillende locaties, met verschillende doelgroepen. Lijkt jou dat leuk? Kom dan in onze flexpool werken! Wij zijn op zoek naar verzorgenden IG.

Solliciteer nu via www.zorggroepapeldoorn.nl

Wouter van de Bunt; “We vinden het leuk om voor onze klanten iets extra’s te doen in de kerstvakantie”. Wintercircus Apeldoorn brengt al 25 jaar lang de meest spraakmakende artiesten samen in een verwarmde en comfortabele circustent. Met meer dan 15.000 toeschouwers, van heel jong tot respectabel oud, is het festival uitgegroeid tot hét feest van het jaar in de ruime regio. De jubileumeditie van 2018 overtreft ongetwijfeld opnieuw alle vorige edities. 15 acts van wereldklasse worden aan je gepresenteerd: vliegende trapeze, té gekke clowns, een carrousel van 18 paarden, charmerende katten, verbazingwekkende acrobaten… Beleef dit jaar de absolute spanning en sensatie met een adembenemende wandelende piramide van 7 personen, hoog in de lucht! Kortom, verbluffend klassiek circus in een modern jasje, met prachtige kostuums, een sprookjesachtige belichting en een fantastisch live orkest. De show duurt ongeveer 2,5 uur Voor jong en oud. Verrassender dan ooit, oftewel een spektakel dat je niet wilt missen!


de horsten - de hoeken

wijkkrant de maten November 2018 | pagina 15

VAN DER ZANDE

Voordelig en dichttbij!

zullen wij een winterinspectie dag organiseren, waarbij uw auto gecontroleerd wordt op de 20 belangrijkste punten voor deze periode. Deze keuring is geheel gratis! Op deze dag zullen er ook aantrekkelijke aanbiedingen worden gedaan gerelateerd aan de herfst/winterse omstandigheden.

De complete mobiliteitspartner bij u in de buurt. Vakgarage Nederland heeft bijna 300 vestigingen in Nederland en is daarmee een van de grootste onafhankelijke garageformules van Nederland. De gebundelde inkoop- en marketingvoordelen worden rechtstreeks doorberekend aan U als klant van Vakgarage van der Zande. Daardoor is het mogelijk veel voordeliger te zijn dan bijvoorbeeld dealerbedrijven. Zonder in te leveren op service en kwaliteit worden wij bij “Klanten Vertellen” met een 8,9 gewaardeerd, wat aangeeft dat de klanten zeer tevreden met ons zijn.

schade herstellen, zo nodig uw voorruit vervangen en kunnen wij u een aantrekkelijk voorstel doen voor het vervangen van uw winter en/of zomerbanden. Zonodig kunt u bij ons beschikken over een fiets, auto of de haal-en brengservice. Onze receptiemedewerker is u graag van dienst met het maken van een persoonlijk prijsvoorstel. Regelmatig onderhoud aan uw auto verkleint de kans op pech aanzienlijk en zorgt ervoor dat u de komende herfstachtige maanden altijd met een gerust hart op pad kunt.

U als klant profiteert doordat het onderhoud en of de reparatie welke u uit laat voeren altijd tegen de scherpst mogelijke prijs berekend wordt. Bovendien overleggen wij altijd met u en geeft u zelf de goedkeuring voor een reparatie of onderhoudsbeurt eventueel met APK. Voor onze pakketprijzen verwijzen wij u graag naar onze internetsite www.vakgaragevanderzande.nl. of belt u ons! Onze werkplaats is dagelijks geopend van 08.15 uur tot 17.00 uur, óók op zaterdag van 09.00 uur tot 13.00 uur

Mocht er onderweg toch iets met uw auto zijn, dan biedt de Vakgarage Pechhulp Pas uitkomst. Deze zeer uitgebreide service biedt Vakgarage aan haar klanten voor slechts € 49,95 bovendien biedt deze pas standaard meer servicecomponenten dan haar concurrenten (bijv. ANWB) en is ook nog eens goedkoper! Wanneer u besluit zelf een auto te kopen via internet of anders, dan kunt u bij ons een aankoopkeuring uit laten voeren voor €149,- (normaal €199,- zie ook www.vakgarage.nl/aankoopkeuring) ook op zaterdag!

Op onze locatie aan de Molenmakershoek 25 in Apeldoorn hebben wij een full-service bedrijf d.w.z. dat wij al het onderhoud en reparaties bieden onder één dak. Zo voeren wij de APK uit, kunnen wij uw auto uitlijnen, de automatische bak (preventief) spoelen, uw airco afvullen, de distributie vervangen, eventuele

De herfst komt eraan met de omstandigheden die daarbij horen; mist, regen, laat licht en vroeg donker. Denkt u eraan op tijd uw auto na te laten kijken op verlichting, remmen, banden etc. In alle gevallen staan wij voor u klaar en doen u een interessant voorstel voor die zaken die noodzakelijk zijn! 10 November

Chevrolet Spark 1.2 16V LT AIRCO, DAKRAILS, COMPLEET Bouwjaar: Maart 2011 Km stand: 64.926 km Brandstof: Benzine Prijs € 5.840,-

Ford Focus 1.6 Comfort AIRCO, LICHTMETALEN VELGEN! Bouwjaar: Mei 2011 Km stand: 99.696 km Brandstof: Benzine Prijs € 8.390,-

AGENDA

Wellicht wilt U overgaan tot aanschaf van een andere auto. In dat geval bent u bij ons natuurlijk ook van harte welkom. Wij beschikken altijd over een snel wisselende voorraad in alle prijsklassen. Hebben wij niet de gewenste auto voor u op voorraad, dan kunt u ook kosteloos een zoekopdracht bij ons neerleggen. Nog steeds staan niet alle auto’s op internet en hebben wij relaties met voorraden die u als consument niet ziet, maar waar wij wel over kunnen beschikken. Wellicht zit de juiste match voor u daartussen! U kunt bij ons zelf bepalen of u een auto koopt tegen een internetmeeneemprijs of dat u kiest uit één van de garantie pakketten. In alle gevallen geldt bij ons de regel dat u altijd 25%korting krijgt gedurende 6 maanden na de aflevering, ook al heeft u gekozen voor de meeneemprijs! Vandaag de dag is private lease zeer in trek en ook voor onze auto’s mogelijk. Of misschien wilt u uw auto per maand betalen, ook dat kan. Vraag ons naar de mogelijkheden. De verkoop is iedere dag geopend van 09.00 uur tot 17.30 (zaterdag 17.00). Vanzelfsprekend stopt de service niet wanneer uw auto de showroom of werkplaats uit is gereden. Vakgarage van der Zande is lid van BOVAG en biedt u ook de garantie mogelijkheden. De door ons aangeboden auto’s hebben allemaal een gegarandeerde kilometerstand! Naast onze “normale” occasions hebben wij ons de afgelopen jaren ook gespecialiseerd in de verkoop van YOUNGTIMERS. Deze auto’s zijn aantrekkelijk voor de zakelijke rijder i.v.m. de BIJTELLING. Voor de aantrekkelijke details verwijzen wij u AUTOMAAT

Volkswagen Golf Plus 1.6 FSI OPTIVE AUTOMAAT, UNIEKE KMSTAND, NIEUWSTAAT! Bouwjaar: 2008 Km stand: 49.609 km Prijs € 9.440,-

graag naar onze speciale site www.youngtimertekoop.nl Met het kopen van een youngtimer komt voor menig volwassen man een jongensdroom tot leven. Omdat de bijtelling gunstig is en een aanschafprijs relatief laag, kopen veel van onze YOUNGTIMER klanten een goed uitgeruste volle auto met iets extra pk’s. Wij ontvangen u graag in onze showroom voor al uw vragen op gebied van mobiliteit. Wij zijn ook te volgen op facebook! Vakgarage van der Zande BV. Molenmakershoek 25 7328JK Apeldoorn 055-5396543 Hyundai i30 CW 1.4i Blue Dynamic, AIRCO, STOELVERWARMING! Bouwjaar: januari 2010 Km stand: 91.404 km Prijs € 7.790,-

24 november Landelijke Dag Sovon in Omnisport 25 november Uiterlijk aanmelden voor het Sinterklaasfeest in het Donkhuus 27 november om 20.00 uur Meditatie in de Drie Ranken Elke dinsdagmiddag van 15:00 tot 16:00 uur 1 december van 15:00 tot 16:00 uur Sinterklaasfeest in het Donkhuus Activiteiten voor kinderen tot 12 jaar in het Kidshuus 1 december eXtropy-trainingen en wedstrijden Elke woensdagochtend van 9:30 tot 10:30 uur in Omnisport Koffie en thee in het Mamahuus 8 december van 13:30 tot 16:00 uur Kerstpostzegelbeurs in Elke woensdagochtend 10:00 – 11:30 uur Wijkcentrum op Dreef Koffieochtend in Ontmoetingscentrum de Dreven 8 december eXtropy-trainingen en wedstrijden in Omnisport 13 november om 20:00 uur Meditatie in de Drie Ranken 11 december om 20:00 uur Meditatie in de Drie Ranken 14 en 15 november Buitengewoon Business in 11 december om 19:45 uur De Verwondering: Het Geheimenis Omnisport van Kerst in de Drie Ranken, 14 november om 15:00 uur De Verwondering: de Samaritaan 13 december om 19:30 uur Film: Samba in de Drie Ranken die helpt in de Drie Ranken, 17 november eXtropy-trainingen en wedstrijden 14 december van 15:00 tot 18:00 uur Kerstmarkt bij Ontmoetingsplek de Matenhof in Omnisport 16 december eXtropy-trainingen en wedstrijden 18 november Track Series in Omnisport 20 november Uiterlijke datum aanmelden als in Omnisport vrijwilliger voor de kerstwandeltocht 22 december eXtropy-trainingen en wedstrijden kerstindematen@gmail.com in Omnisport 20 november van 9:30 tot 11:30 uur Reparatiecafe in de Drie Ranken 24 december van 17:00 tot 20:00 uur Kerstwandeltocht 21 november van 14:00 tot 18:00 uur Dag van de veiligheid op 24 december om 14:00 uur Wintercircus Apeldoorn winkelcentrum de Eglantier’ 25 december om 13:00 uur Wintercircus Apeldoorn 21 november om 20:00 uur De stem van Zand en Stenen 26 december om 13:00 en 16:15 uur Wintercircus Apeldoorn Toneel en zang voorstelling in de 27 t/m 30 december NK Baanwielrennen in Omnisport Drie Ranken 27 december om 13:00 en 16:15 uur Wintercircus Apeldoorn 22 november om 19:45 uur Sacrale dans in de Drie Ranken 28 december om 13:00 en 16:15 uur Wintercircus Apeldoorn 23 november Laatste kavels van villahoeve in de 29 december om 13:00 en 16:15 uur Wintercircus Apeldoorn verkoop in de Kavels+Panden 30 december om 13:00 en 16:15 uur Wintercircus Apeldoorn winkel in het tijdelijke Let op: dit is slechts een deel van alle activiteiten in de wijk en er kunnen geen rechten aan verleend gemeentehuis aan het stationsplein worden. Wilt u uw activiteit hierbij hebben staan? Geef het door: yvonne@wijkkrantdematen.nl!


de velden VERNIEUWDE INGANG LANSIERSVELD De ingang van het Lansiersveld vanaf de Landdrostlaan is aangepast. De opritblokken zijn verwijderd en daarvoor in de plaats is grijs asfalt ingedraaid. Hiermee is de ingang prettiger voor het verkeer vanaf de Landdrostlaan. De werkzaamheden zijn echter nog niet helemaal klaar. Zodra de temperaturen weer hoger zijn, wordt een afwerklaag (toplaag) op het asfalt aangebracht. In deze laag wordt met een mal de afbeelding van de opritblokken ingedrukt.

wijkkrant de maten November 2018 | pagina 16

STAMPPOTDAG GRIFFIERSVELD Op 19 oktober jl hebben 3 families van het Griffiersveld een stamppottenbuffet georganiseerd welke is gehouden op het Ben van Duijkerenplein. Dit is georganiseerd onder de naam "leer je buren kennen". Het is een geweldige dag geweest voor jong en oud. Voor de kinderen een springkussen, een ringwerpspel en een voetbalspel waar ze zich kostelijk mee hebben vermaakt. De 3 families van het Griffiersveld hebben gezorgd voor verschillende verse stamppotten, die uiteraard zeer lekker waren. Dit is ook beaamd door de aanwezige bewoners. Het weer was op deze dag goed, zelfs zonnig, dat maakte de sfeer nog beter. Al met al een zeer geslaagde dag en zeker voor herhaling vatbaar. Mocht u denken: ik heb wat gemist... De bedoeling is om dit volgend jaar weer te organiseren. Graag willen wij hierbij de Woonmensen bedanken voor de uitleen van de tenten, tafels, bankjes, muziekinstallatie etc. en danken wij Rodenburg Makelaars voor het beschikbaar stellen van het springkussen. Wij hopen u volgend jaar te zien !!! Familie Vos, Familie Moes en Familie van der Heide

WIJKRAADZUIDOOST.NL/VELDEN Graag nodigen wij u uit om een kijkje te nemen op onze website. Hier vindt u diverse informatie over onze buurt. Sinds kort wordt onze website verzorgd door dhr. Gerrit uit den Bogaard. Wij zijn heel blij dat hij ons hiermee helpt en ondersteund. Op eigen initiatief schrijft hij maandelijks een stuk over de achtergronden van onze straatnamen. In oktober is hij begonnen met het Poortersveld en dat is een mooi en informatief stuk geworden. In november staat het Schoutenveld centraal. Wij hopen dat u net zoals ons geniet van deze prachtige stukjes geschiedenis. Heeft u ideeën voor artikelen op onze website of heeft u informatie die u met de buurt wilt delen, dan zien wij deze graag tegemoet op e-mailadres: secretariaatdevelden@gmail.com.

GEZOCHT - JONGEREN 10-16 JAAR Wij hebben op onze vorige oproep al een paar reactie ontvangen. Maar wij hopen dat wij nog meer reacties van jongeren mogen ontvangen. Heb je de oproep in de vorige editie gemist of ben je vergeten te reageren, dan hierbij nog een keer onze oproep: Buurtraad De Velden wil graag in contact komen met jongeren in de leeftijd van 10 t/m 16 jaar die in De Velden wonen. In reactie op onze enquête van afgelopen juni is gebleken dat in De Velden niet voldoende uitdagingen en recreatiemogelijkheden zijn voor onze jongeren. Hier willen wij als Buurtraad werk van maken. Wij zijn opzoek naar jongeren die ons hiermee willen helpen, want zij weten wat nodig is en op welke locatie. Ben jij tussen de 10 jaar en 16 jaar? Wil jij meepraten en meebeslissen over De Velden? Meld je aan per e-mail!! Stuur je bericht naar vzdevelden@gmail.com. Wij zijn zeer benieuwd naar jouw wensen en ideeën.


de dreven GEZELLIGHEID BIJ KOFFIEOCHTEND Elke woensdagochtend van 10:00 tot 11:30 uur is het een gezellige drukte bij koffieochtend in ontmoetingscentrum de Dreven. Deze ochtend is voor de wijkbewoners om gezellig met elkaar een kopje koffie te drinken. Op deze manier hopen de vrijwilligers die elke woensdagochtend voor de bezoekers klaar staan, de eenzaamheid te verkleinen en de sociale contacten te verbeteren. Heeft u ook zin om eens gezellig een kopje koffie of thee met ons te drinken, dan bent u van harte welkom. Mocht u het prettig vinden om eerst eens een gesprekje met één van onze vrijwilligers te hebben om te bespreken of de koffieochtend iets voor u is, dan is dat natuurlijk ook mogelijk. U kunt dan contact opnemen met Berna Velderman, Sociaal Cultureel Werker bij Stimenz, via 06 – 30264432 of per mail, via b.velderman@stimenz.nl. We hopen u snel een keer te zien.

wijkkrant de maten November 2018 | pagina 17

KERSTPOSTZEGELBEURS Op zaterdag 8 december organiseert Postzegelclub "BOV de Maten” een speciale kerstpostzegelbeurs.Deze beurs wordt van 13:30 t/m 16:00 uur gehouden in het Wijkcentrum "Op Dreef" aan de Kooikersplaats 35 in Apeldoorn. De toegang en het parkeren zijn gratis en u kunt dan onder het genotvan een kopje koffie of thee lekker gezellig zegelen.Tijdens deze beurs zal er ook een speciale kerstveiling gehouden worden met vele mooie filatelistische kavels. Ook kunt u de gehele beurs deelnemen aan onze speciale kerstloterij voor het Goede Doel met vele mooie kerstprijzen. Kortom er is meer dan genoeg te beleven en dus zeker een bezoek waard! Dus tot ziens op onze kerstpostzegelbeurs.Namens Postzegelclub "BOV de Maten"

SMULLEN BIJ HET BUURTRESTAURANT! De koks van de Ridderbuurt zorgen elke 2e dinsdag van de maand voor een heerlijke 3-gangen maaltijd. Locatie: ontmoetingscentrum de Dreven, Imkersplaats 38 (achter winkelcentrum de Maat) Voor slechts €7 per persoon gezellig en lekker met elkaar aan tafel. Geeft u zich wel op tijd op, want vol is vol! De eerstvolgende is 13 november, het menu wordt samengesteld door Frans Braunstahl Het eten begint om 18.00 uur en binnenlopen kan vanaf 17.45 uur. De maaltijd kost 7 euro inclusief een drankje, het volgende drankje kost €1,50. Graag gepast betalen.

Kom ook helpen ‘Bijzonder dat ik een bijdrage kan leveren aan het leven van anderen.’ (Vrijwilliger) ‘De steun van de vrijwilliger geeft mij het gevoel dat ik er niet alleen voor sta.’ (Hulpvrager) Onze hulpvragers willen zo lang mogelijk zelfstandig wonen. Een vrijwilliger kan daarbij helpen. Wij zoeken enthousiaste mensen die van betekenis willen zijn en hun steentje willen bijdragen aan deze veranderende samenleving.

Wil jij: • • •

een paar uurtjes per week jouw hulp aanbieden, zodat een mantelzorger even tijd voor zichzelf krijgt? bezoek brengen aan iemand die behoefte heeft aan gezelschap of er even uit wil? dit samen doen met een andere vrijwilliger of een vriend of vriendin, zodat je per toerbeurt de zorg op je neemt?

Kom dan helpen!

Betrokkenheid en motivatie zijn belangrijk, maar wij vragen ook: • affiniteit of ervaring met mensen, die extra aandacht nodig hebben. Dit vanwege bijvoorbeeld een beperkt sociaal netwerk, ouderdom, beginnende dementie, andere beperkingen • een open, respectvolle houding en een warm hart voor mensen • goede contactuele eigenschappen.

Enthousiast?

Wij komen graag met jou in contact en zorgen voor persoonlijke begeleiding. Bel of mail naar i.lely@dekap.nl of j.scheers@dekap.nl / T. 055 5295520 Voor meer informatie zie www.dekap.nl of bezoek vrijblijvend onze voorlichtingsochtend (derde donderdag van de maand) bij de Kap, Regentesselaan 2b, 7316 AC Apeldoorn.

www.dekap.nl

Opgeven kan tot met zondag 11 november, bij voorkeur per email bij Thea van den Heuvel (theavandenheuvel1@gmail.com) tel. 0555337980. Laat u het ons weten als u opgehaald wilt worden.


wijkkrant de maten

wijkkrant de maten November 2018 | pagina 18

EERSTEJAARS STUDENTEN URBAN STUDIES DOEN WIJKANALYSE IN DE MATEN Voor de opleiding Urban Studies op Saxion Hogeschool Deventer hebben wij als eerstejaars studenten een wijkanalyse gemaakt van De Maten, met daarin een wijkschouw, deskresearch en interviews/enquĂŞtes. De leefbaarheid in de wijk staat hier centraal. Wat ons hierbij opviel was het onderhoud van het groen, de verkeersveiligheid en jongeren. Vooral de jongeren vonden wij een aandachtspunt. Onze bevindingen over deze drie onderwerpen hebben wij gepresenteerd aan Corine Kapenga, de stadsdeelmanager van Zuidoost. Ook zijn er een aantal studenten bij verschillende politieke partijen geweest en hebben daar aandachtspunten kenbaar gemaakt. Vanuit het vooronderzoek en de gesprekken in Apeldoorn proberen wij mogelijke oplossingsrichtingen aan te dragen. Deze hebben wij op 31 oktober aan een aantal raadsleden gepresenteerd. Auteurs: Sander Timmer en Alex Runneboom

EEN BETAALBARE WEBSITE NODIG? YVONNERECLAME MAAKT HET!

ontwerp

websites

drukwerk

YVONNERECLAME.NL

buitenreclame


wijkkrant de maten

wijkkrant de maten November 2018 | pagina 19

ALLE TUINEN GROEN! Heeft u het al gehoord? De gemeente Apeldoorn doet mee aan het landelijk initiatief genaamd Operatie Steenbreek! Dit project probeert bewoners te stimuleren om de tuinen te vergroenen. Het motto is dan ook: ‘Tegel eruit, plant erin!’. Door extremer wordend weer, zal wateroverlast en droogte vaker voorkomen. Dat heeft u misschien deze zomer zelf ook gemerkt. Door meer groen in de tuin kan water gemakkelijk de bodem in sijpelen zonder dat het riool overbelast raakt. Dit betekent minder kans op wateroverlast. Daarnaast kan meer groen zorgen voor een aangenamere en koelere temperatuur in de zomer. In het Schoutenveld - Rakkersveld zijn de bewoners op dit moment aan zet om samen hun eigen buurt te maken. Er wordt gestreefd naar een opfrisbeurt van Apeldoorn. Tijdens de bewonersavond van 25 september jl. werd naast het ophalen van ideeën voor de openbare ruimte van het Schoutenveld Rakkersveld, ook aandacht besteed aan de positieve werking van een groene(re) tuin. Operatie Steenbreek was erbij en is met de inwoners in gesprek gegaan over de vergroening van de tuin in combinatie met afkoppeling van het hemelwater. Bijvoorbeeld door de aanleg van een groendak en het opslaan van hemelwater in eigen tuin. Er waren deze avond zeer veel positieve reacties vanuit de bewoners! Daarom heeft Operatie Steenbreek besloten om de volgende bewonersavond weer aanwezig te zijn. Ditmaal met een ontwerper die ideeën en mogelijkheden kan geven voor ‘groene’ maatregelen in uw tuin. Meer informatie over Operatie Steenbreek en subsidiemogelijkheden is te vinden op de website van de gemeente Apeldoorn: www.apeldoorn.nl/Klimaat.

RUIM 80 JONGEREN HEBBEN MEEGEDAAN AAN DE HALLOWEENTOCHT DOOR HET MATENPARK Vrijdag 26 oktober trokken de jongeren in groepjes door het park heen waar hen het een en ander te wachten stond. Vanaf het vertrek bij Jongerencentrum de Dreven tot de aankomst bij Don Bosco de Maten waren er flink wat spoken aanwezig. Wat deze tocht nog een extra bijzonder maakt is dat het niet alleen voor jongeren, maar ook door jongeren is georganiseerd. In de organisatie en uitvoer hebben meer dan 10 jongeren deelgenomen. Een mooie avond om aan terug te denken, en ondertussen zijn er al wat plannetjes gemaakt voor volgend jaar.


wijkkrant de maten DE EGLANTIER ONTVANGT SINT EN ZIJN PIETEN Ben jij erbij op 24 november van 10.00 tot 14.00 uur Sint al 35 jaar eregast op de Eglantier Dit jaar organiseren de ondernemers op de Eglantier voor de 35e keer de intocht van Sinterklaas. Deze eeuwenoude traditie houden ze graag levend. Vooral omdat iedereen in het winkelcentrum er plezier aan beleefd. Alle tijd voor jouw kind(eren) Kleinschalig, feestelijk en dichtbij zijn begrippen waar ze altijd omheen werken. Het is een feest voor alle kinderen uit de Maten en daar buiten. Sinterklaas loopt speciaal voor hen twee uur lang rond over het plein. Zo heeft ieder kind de kans om de goedheiligman een hand te geven, op de foto te gaan, een tekening te geven, een liedje te zingen… kortom, om het sinterklaasfeest te beleven! Feest met attracties en 20 Pieten! Twintig Pieten begeleiden de Sint, delen royaal met pepernoten en hebben alle tijd voor ieder kind. En daar blijft het niet bij, want er zijn fantastische attracties die uiteraard gratis zijn. Ren met een Piet over de stormbaan of zit met Sint in de trein die vier uur lang over het plein rijdt. 24 november wordt een feest! Sint en zijn Pieten zijn erbij … jij ook? Ontvangst Sinterklaas wordt om 11 uur ontvangen op het Franse pleintje. Gaat het dit jaar goed? Of zal Sinterklaas weer gedwongen worden in de slotgracht te duiken? Vliegt de pakjesflat in brand? Is ToverPiet aanwezig om Pieten weg te toveren? Hoe het ontvangst ook verloopt, het wordt een feest en jij bent uitgenodigd! Een feest voor kinderen én hun ouders. 10.00 uur - Attracties gaan open 11.00 uur - Ontvangst Sint en zijn Pieten 14.00 uur – Attracties sluiten Attracties Sinterklaastrein rijdt over het plein Grote octopus met speelelementen voor de kleinste Coole gyrospace voor de stoerste Enorme winterse stormbaan Lachspiegels Boodschap van Sinterklaas “ Dit jaar is een speciaal jaar, want ik word voor de 35e maal ontvangen op de Eglantier. Dit plein met al zijn winkeliers heeft mijn hart gestolen. Ze halen alles uit de kast om mijn ontvangst zo mooi en spectaculair mogelijk te maken. En altijd heb ik voldoende tijd voor alle kinderen, jong en oud, die in drommen op het plein staan en lopen. Nu eens niet stiekem ’s nachts om een schoen te vullen of snel voorbij rijdend op mijn paard. Nee, op de Eglantier kan ik iedereen een hand geven, aandacht geven en zien hoe iedereen geniet. En daar word ik bijzonder blij van. Lieve winkeliers en liever kinderen van de Maten, dank jullie wel voor de afgelopen 34 jaar en tot 24 november, voor de 35e maal! Een hartelijke groet, Sint-Nicolaas”

wijkkrant de maten November 2018 | pagina 20


de donken

wijkkrant de maten November 2018 | pagina 21

SINTERKLAAS KOMT IN HET DONKHÛÛS SFEERVOLLE EN GEZELLIGE BURENDAG BIJ HET DONKHÛÛS Zaterdag 6 oktober organiseerden de vrijwilligers van het DonkHûûs een geslaagde burendag. Van 10 tot 17 uur was het een komen en gaan van buurtbewoners. Kinderen gingen, gewapend met vuilniszakken, de buurt in om zwerfvuil te verzamelen. Een euro voor elke ingeleverde zak. Er stonden kraampjes waar leuke (zelfgemaakte) spullen werden verkocht of je je haar kon laten invlechten. De kinderen vermaakten zich prima op het springkussen en smulden van heerlijke pannenkoeken. De volwassenen waren gezellig met elkaar aan de klets onder het genot van een kopje koffie of drankje. En natuurlijk was er gezorgd voor de inwendige mens, voor een kleine bijdrage lekkere saté en hamburgers. De organisatie kijkt tevreden terug en is benieuwd naar ideeën voor volgend jaar.

De beheerders van het DonkHûûs hebben Sinterklaas en zijn zwarte Pieten weten te strikken om op Zaterdagmiddag 1 december 2018 het DonkHûûs aan te doen. Volgens Sint’s agenda komt hij van 15.00 uur tot 16.00 uur. Kinderen die dit festijn willen bijwonen, zijn welkom vanaf 14.30 uur. Onder het genot van wat drinken en versnaperingen zingen we vast een liedje in afwachting van de goede Sint. Uiteraard brengt de Sint voor elk kind iets lekkers mee. Opgave van kinderen die aanwezig willen zijn voor 26 november a.s. bij p.debruin@hotmail.com.

Comfortabel blijven wonen in uw eigen huis Huishoudelijke hulp en ondersteuning in Apeldoorn

Kunt u wel wat hulp gebruiken bij uw huishoudelijke taken? Bijvoorbeeld omdat u een dagje ouder wordt, of een beperking heeft waardoor sommige huishoudelijke taken wat lastiger uit te voeren zijn? Schakel dan de huishoudelijke hulp en ondersteuning van AtHomeFirst in. Onze huishoudelijke hulpen komen uit Apeldoorn en zorgen ervoor dat u prettig kunt blijven wonen in uw eigen huis.

Wat maakt AtHomeFirst zo uniek? Betrokken en persoonlijk

Bel ons op 088 - 321 01 55

www.athomefirst.nl


ONTDEK TEN TIJE DE UNIEKE SPORTSCHOOL IN APELDOORN DE MATEN BIEDT ONTSPANNING, PLEZIER IN GEZOND BEWEGEN IN EEN MODERNE EN RELAXTE OMGEVING.

CIRCUIT-ZAAL

YOGA STUDIO

Ten Tije sport & wellness beleving Heemradenlaan 101 7329 BZ Apeldoorn 055 - 5433266

CYCLE STUDIO

SPORTEN DOE JE BIJ TEN TIJE

GROEPSLESSEN

tentijesport.nl


Inzenden kan t/m 22 oktober 2018. De winnaar krijgt persoonlijk bericht en zal bekend worden gemaakt in de volgende uitgave van de wijkkrant.

OP EEN HG SIXPACK G R O O T Z O N N E H O E V E D E K D

N PAKKETTE

R A M D B R U I U K L

S M A A I E R V A K M SANITAIR A N D E G A A R D E N O SANITAIR MOTOROLIE BEHANGPLAKSEL A P E L D O O R N E T EGLANTIER SLEUTELS EGLANTIER NETWERKKABEL wijkkrant de maten November 2018 | pagina 23 M E U B E L O L I E T O GROOTZONNEHOEVE VAKMAN VERF LAMPEN N G E R E E D S C H A P R VAKMAN APELDOORN WIJKKRANT MEUBELOLIE I N I U S D V E R F E O APELDOORN DEGAARDEN DEMATEN GRASMAAIER U I S W V I E B L DEMATEN DEDREVEN DEHOEVEN VEILIGHEIDSBRIL DEDONKEN DEHORSTEN ONTSTOPPINGSVE N S A N I T A I R K L E I DEDREVEN DEHOEKEN DEVELDEN GROOTZONNEHOE E L T N A R K K J I W Z H E DEDONKEN DE BRUIN ELEKTRA TUINGEREEDSCHA G L A N T I E R M V O E A DEHOEKEN GEREEDSCHAP MARWIN TAFELZEIL O E L E K T R A R A I N P DE BRUIN E D E M A T E N N L D L G GEREEDSCHAP Zo lost u deze woordzoeker op: D E H O E V E N O O R N P E MOTOROLIE Alle woorden zitten kriskras E I L I G H E I D S B R I L SLEUTELS verborgen in het veld met letters. V N O G E R E E D S C H A P VERF letters worden meermalen Sommige E H O R S T E N M S T K R WIJKKRANT gebruikt. L A M P E N E K N O D E D S Trek een lijn over het gehele woord D E N L E B A K K R E W T E N en doe dit bij alle bovenstaande E D R E V E N S L E T U E L S woorden. De niet gebruikte letters N I W R A M D E H O E K E N vormen de oplossing. R E E V S G N I P P O T S T N O Stuur de oplossing met uw contactgegevens op naar: Wijkkrant de Maten, Hattemsezijweg 32, 7335 JN Apeldoorn. of stuur hetApeldoorn antwoord via website www.wijkkrantdematen.nl Vakman de Bruin is de kluswinkel voor ende omstreken

wijkkrant de maten

WE HEBBEN 5 WINNAARS! VAN HARTE GEFELICITEERD ALLEN MET EEN HG SIXPACK VAN VAKMAN DE BRUIN Prijswinnaar puzzel uitgave oktober Wijkkrant de Maten. Antwoord: Vakman de Bruin is de kluswinkel voor Apeldoorn en omstreken.

Er zijn deze maand ook vele puzzelantwoorden binnen gekomen, want Vakman de Bruin gaf maar liefst 5 pakketten weg. De winnaars van deze maand zijn: F.W. Garretsen, R.Sinterniklaas, D.Rolfes, Dhr Kamphorst en Dhr Veenhuizen.

51

VAKMAN DE BRUIN 82

31 zwart voor prof en doe-het-zelver

Inzenden kan t/m 26 november 2018. De winnaar krijgt persoonlijk bericht en zal bekend worden gemaakt in de volgende uitgave van de wijkkrant.

De Eglantier 412 055-5425030 W I N T E R C I R C U S I

S

E E G 25 A P E L D O O R R N M T D M E I S P G

R

P

G N A J A U O M B E O W V S A T N N D E E C B E U O N B T A A A R O I

WINTERCIRCUS APELDOORN VOORWAARTS SPAAR MEE CLOWN SPANNING SENSATIE DECEMBER PAARDEN ARTIESTEN

M E K R A C H T N N N C T R G S R O

A A R Z E S I V O R T G L D D L A A M E T T E M U S N E O M N I N E A C T E

R E L U A R I N R G S E B N T A N S T N

E B L O C A M E I

B M I L R D L R

H I I R E R E D S U N C N A E I E K L E E

DUO ROMANCE ACROBATEN GLIMLACH EN GA VOORDELIG BETOVEREND LOUIS KNIE KRACHT GEZELLIGHEID SPAARACTIE CIRCUS TENT

M E E C G H E O B I T A C E V G V O W O T R W A R A C R E T P S L O E I

C E E E A I H O N E B A I A I J O D N

E D 24 D 30 T/M I D N N T E N E K R K O T E B A W M K U M U J W R T C D E N M P I G C N U I A P T O R R O N M

&

WINTERCIRCUS PRESENTEREN: APELDOORN VOORWAARTS 25 JAAR TRADITIE JUMBO VAN DE BUNT JUMBO WIEGMANS CLOWN SPANNING SENSATIE DECEMBER PAARDEN ARTIESTEN INDRUKWEKKEND

APELDOORN

K A A M N E E E M L PUZZE RTEN A A K J I R V 2 P O KANS

25 JAAR TRADITIE JUMBO VAN DE BUNT NAAR WINTERCIRCUS MET JUMBO APELDOORN JUMBOHET WIEGMANS INDRUKWEKKEND ER 24 DECEMBER RTEN WEG ONND A A K 30 L A TA EN TO E MATE T/M 30 DECEMBER LET OP! WE GEV N WIJKKRANT D A V EN G N EI D GROOT EN KLEIN DE INZEN KORTING MET JUMBO

Zo lost u deze woordzoeker op: Alle woorden zitten kriskras verborgen in het veld met letters. Sommige letters worden meermalen gebruikt. Trek een lijn over het gehele woord en doe dit bij alle bovenstaande woorden. De niet gebruikte letters vormen de oplossing.

Van de Bunt

WE

Stuur de oplossing met uw contactgegevens op naar: Wijkkrant de Maten, Hattemsezijweg 32, 7335 JN Apeldoorn. of stuur het antwoord via de website www.wijkkrantdematen.nl

Wiegmans


&

APELDOORN

PRESENTEREN:

JUBILEUM

Bij 2 pakken Knorr maaltijdgerechten (alle varianten) 1 GRATIS circusspaarzegel

SPA AR MEE! Bij 2 potten Chicken Tonight (alle varianten)

1 GRATIS circusspaarzegel

Bij 2 kuipjes Blue band

(goede start en halvarine, kuip 500 gram)

EXTRA ! S L E G E Z SPA AR 1 GRATIS circusspaarzegel

deze actie is De looptijd van 18 19 december 20 m t/ 18 20 er b o van 31 okt

Bij 2 blikken Knaks

(rund, mager en regular, blik 400 gram)

1 GRATIS circusspaarzegel

VOORDELIG NAAR HET WINTERCIRCUS MET JUMBO VAN DE BUNT

Bij iedere 10,- aan boodschappen en bij aankoop van geselecteerde actieproducten ontvang je een circusspaarzegel. Plak deze circusspaarzegel op de spaarkaart, bij 12 circusspaarzegels is de spaarkaart vol, wissel deze in de winkel in voor een kortingsvoucher en ga voor slechts €10,- naar het Wintercircus! (normaal €22,-)

Hallo Van de Bunt

           

OPENINGSTIJDEN: MA T/M ZA 7.00 - 21.00 ZO 12.00 - 18.00

www.jumboapeldoorn.com


Millions discover their favorite reads on issuu every month.

Give your content the digital home it deserves. Get it to any device in seconds.