Wijkkrant de Maten - oktober 2020

Page 1

Jaargang 6 Oktober 2020

WIJKKRANT DE MATEN & GROOT ZONNEHOEVE

JONGERENKAMP DON BOSCO DE MATEN In het weekend van 18 t/m 20 september is Don Bosco met 22 jongeren in de leeftijd van 14 t/m 18 jaar op kamp geweest. Het team van leiding bestond naast 2 beroepskrachten uit 7 stagiaires en vrijwilligers. Dat klinkt erg veel, maar ze zijn heel hard nodig. Naast het kampprogramma draaien, is er zo voldoende ruimte en aandacht voor individuele jongeren die hun verhaal kwijt wilden of ergens hulp bij nodig hadden. We zijn blij en voelen ons rijk met deze mensen die zich inzetten voor de jeugd van onze wijk. We hebben geslapen in de kampschuur van het mooie Don Bosco Assel in Hoog Soeren. Corona zorgde ervoor dat het kamp in mei niet door kon gaan en verplaatst werd naar september. En ook in deze tijd zijn er de nodige aanpassingen geweest die voor het kamp gelden. De bereidheid van de jongeren om zich hieraan te houden was groot, maar niet altijd makkelijk. Toch hebben we samen een super leuk, maar ook verantwoord kamp gehad.

chillen. Het kamp heeft als doel om jongeren uit hun dagelijkse omgeving te halen en samen in een andere omgeving te werken aan rust, (zelf) vertrouwen, samenwerking, plezier, relatie, er mogen zijn en ertoe doen. De jongeren die mee waren zijn zeer divers, maar toch hebben ze ook allemaal wat gemeen. Het zijn allemaal jongeren geweest die het heel hard nodig hadden en verdienden. Om in termen te spreken. Veel jongeren die komen zijn kwetsbaar of hebben een rugzakje. Voor ons zijn het gewoon jongeren. Jongeren die zichzelf mogen zijn, zich durven te uiten, te huilen en te lachen. Het zijn ook onze kinderen; jongeren uit onze wijk, onze buurjongen, ons nichtje en kind van onze vrienden. Het is mooi om te zien hoe divers ze zijn. De één klaagt over een corveetaak en de ander doet er vrijwillig één extra. De één is vooral met anderen bezig i.p.v. zichzelf en de ander denkt vooral aan zichzelf. Het is prachtig hoe de dynamiek tussen deze tegenpolen werkt. Jongeren stimuleren elkaar onderling om het anders te bekijken en anders te doen. Zondag gingen we weer naar huis. Het was daarna wel erg stil zonder deze 22 kanjers. Gelukkig was de dag erna het jongerencentrum weer open en kregen we de verhalen van de eerste schooldag na kamp alweer te horen.

Het weer heeft ontzettend meegewerkt en we hebben veel tijd buiten kunnen doorbrengen . Het programma bestond o.a. uit een speurtocht, jachtseizoen, de Alleskunner, fotografieworkshop met je smartphone, We kijken alweer uit naar het volgende kamp wat hopelijk in het voorjaar slagbal, weerwolven, kampvuur en ook nog voldoende ruimte omPUZZEL te kan plaats MEE vinden. EN MAAK KANS OP EEN CADEAUBON

VAN LINGERIEZAAK ANNEBRA T.W.V. 25,-

WORLD CLEAN UP

Zaterdag 19 september was het World Clean up dag. Overal in.... Lees meer op pagina 3

PUZZEL MEE

DE OVERSTEEK

marjolein fantasie badmode Vanaf 13 oktober, iedere dinsdagmorgen nachtmode felina body ondergoed freya boobs&bloomers inloopspreekuur.... Lees meer op pagina 11 oroblu hipsters boxers comfortabel corrigerend eglantier

kousenvoetjes pyjama slip lingadore sportbh lingerie

Puzzel mee en maak kans op een cadeaubon t.w.v. 25,00... Lees meer op pagina 19 Lingeriezaak Annebra | Eglantier 512 | 7329 DM Apeldoorn 055 - 76 76 569 | marjolein@annebra.nl

Zo lost u deze woordzoeker op: Alle woorden zitten kriskras verborgen in het veld met letters. Sommige letters worden meermalen gebruikt. Trek een lijn over het gehele woord en doe dit bij alle bovenstaande woorden. De niet gebruikte letters vormen de oplossing. Stuur de oplossing met uw contactgegevens op naar:


BELANGRIJKE TELEFOONNUMMERS Het Stadhuis + buitenlijn: 14 055 Het Werkplein Activerium: (055) 580 2000 Brandweer De Maten: 088 - 3104630 Politie: 0900 8844 Huisartsenpost Apeldoorn 0900 600 9000 Gelre ziekenhuis (055) 581 8181

ALARMNUMMER

112

WIJKAGENTEN Algemeen nummer 0900 - 8844 John van Manen (Werkgebied: Matenveld en Matendreef) Cengiz Kara (Werkgebied: Matenhoeve, Matengaarde en winkelcentrum Eglantier, Wolthuis, Klarenbeek, de Hooilanden) Anne Jan Zeilstra (Werkgebied: Matenhorst, Matendonk, Matenhoek, Groot Zonnehoeve, De Voorwaarts) WELZIJNSNETWERK APELDOORN ZUIDOOST Stimenz (088) 784 64 64 MEE-Veluwe (055) 526 92 00 Don Bosco de Maten (055) 542 59 51 WIJKRAAD ZUIDOOST Violierenplein 101, 7329 DR Apeldoorn info@wijkraadzuidoost.nl, www.wijkraadzuidoost.nl HUISARTSEN J.B. van Adrichem (055) 533 71 49 W.E.G.C. Beukers en E J Kuhlemaijer (055) 534 35 35 S.A. Faber en J. Elzink-Kersten (055) 533 52 25 S.J. Roelof-Oudsen (055) 533 49 53 J. Siegelaar (055) 533 86 41 De Gaarde (055) 533 32 31 Huisartsenpraktijk Matenpark (055) 200 2033 Praktijk De Vries (055) 533 87 00 - spoednummer (055) 533 92 33 De Velden (055) 541 25 62

‘Ik heb vaak aan klanken genoeg. Zo’n band bouw je op met mensen met de ziekte van Huntington.’ Yvonne Pas, verzorgende IG

Ruimte om het verschil te maken.

w e r k e n b i jat l a nt. n l

APOTHEEK De Maten Apotheek (055) 533 08 64

Apotheek de Gaarde (055) 5422781 TANDARTSEN Wijsman & Koster Tandartsen (055) 534 63 50 Tandartsenpraktijk van Wayenburg (055) 534 63 52 Tandartspraktijk A. Todea (055) 533 21 05 J.J. Poort, tandarts, Gezondheidscentrum De Maten (055) 542 25 77 TM tandartsen (055) 541 21 41 Samenwerkende Tandartsen De Maten (055) 539 65 87 Tandartspraktijk Arnold (055) 542 13 96 DE WOONMENSEN Algemeen telefoonnummer (055) 548 48 48 Verstopte afvoer/ riool Van der Velden: (026) 321 53 16 Glasschade (055) 548 48 48 (24 uur per dag) DE GOEDE WONING Algemeen telefoonnummer (055) 369 69 69 Spoedeisende reparatie (055) 369 69 69 (24 uur per dag) Buiten kantooruren wordt u doorverbonden naar de storingsdienst ONS HUIS Algemeen telefoonnummer 055) 526 25 00 Spoedeisende reparatie 055) 526 25 00 (24 uur per dag) Buiten kantooruren wordt u doorverbonden naar de storingsdienst MOOILAND Reparaties en Storingen: 088 450 10 10 Glasherstel: 0800-0226688 (Service Glasherstel) Riolering: 0800-0991313 (RRS) BURENOVERLAST, BUREAU BUURTBEMIDDELING Theo Quist (06) 20 00 73 34

COLOFON Wijkkrant de Maten is een maandelijkse uitgave waarin ontmoeten, verbinden en inspireren centraal staan. Uitgever: Verspreiding: Opmaak: Druk: Eindredactie:

YVONNE RECLAME All-Inn verspreidingen YVONNE RECLAME Janssen Pers Gerda Hakkers, Corine Kapenga en Aart de Graaf

Advertenties, redactie en algemene informatie: yvonne@wijkkrantdematen.nl MEER INFORMATIE: WWW.WIJKKRANTDEMATEN.NL Oplage: Verspreiding:

12.000 exemplaren 10 maal per jaar huis aan huis in de Maten en Groot Zonnehoeve.

Klachten over de bezorging? Mail ze naar: klachten@wijkkrantdematen.nl Druk- en zetfouten voorbehouden.

YVONNERECLAME.NL


wijkkrant de maten WORLD CLEAN UP DAG Zaterdag 19 september was het World Clean up dag. Overal in Apeldoorn gingen verschillende groepen vrijwilligers aan de slag met het oprapen van zwerfvuil. Ook de Maten was vertegenwoordigd. Met negen man sterk hebben wij in het Matenpark zwerfvuil opgeruimd. Blikjes energiedrank in de meerderheid. Verder glas, wat kleding, heel veel peuken en 'feest'-glitters. Totaal wel 10 zakken afval verzameld. De actie werd ondersteund vanuit de gemeente Apeldoorn in het kader van Apeldoorn Rein. Via de facebookpagina zero/less waste Apeldoorn kunt u op de hoogte worden gehouden van de acties. Zo is er elke maand een groepje bewoners dat elke tweede zaterdag van de maand het Matenpark schoonhoudt. Ook kunt u uw eigen straat adopteren in het kader van Apeldoorn rein. Samen houden we de boel schoon!

wijkkrant de maten Oktober 2020 | pagina 3

KLEINE MOEITE, GROOT GEBAAR Onlangs verscheen een eerste onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau naar ons welbevinden gedurende de coronaperiode. Positief was dat ondanks de verslechterende omstandigheden, het merendeel van de mensen aangeeft zich niet slechter te voelen dan een jaar eerder. Minder goed nieuws was dat met name ouderen en mensen met gezondheidsklachten zich in deze periode in vergelijking met vorig jaar eenzamer hebben gevoeld. Soms lijkt het alsof de tijd vertraagt. We wachten allemaal op wat komen gaat. Zal er nieuwe opleving komen van het virus? Hoe ontwikkelt zich de economie? Wat betekent dit voor mijn baan? Wanneer kan ik weer naar mijn activiteiten? Wanneer kan ik mijn kinderen en kleinkinderen weer knuffelen? Allemaal terechte vragen die u kunnen verontrusten. Ik weet niet hoe het u vergaat, maar gedurende deze periode heb ik af toe behoefte om te reflecteren op wat er gebeurt. Zo vraag ik me geregeld af: wat is nu echt belangrijk? Of: welke mensen doen er voor mij toe? Bij wie kan ik terecht? Mijn werk brengt met zich mee dat ik vaak op zoek ga naar mensen die in een wijk er toe doen. Van wie de buurt zegt: “oh je hoeft maar even te roepen en hij/zij staat voor je klaar.� Of andersom: ik ga juist met mensen die om wat voor reden dan ook, even wat minder mensen om zich heen hebben en dan probeer we samen iemand te zoeken die een steunfiguur kan worden. Binnenkort start de landelijke campagne Een tegen Eenzaamheid. Het sterke is dat de campagne u persoonlijk aanspreekt. Een klein gebaar van u, kan een groot verschil maken voor iemand die zich eenzaam voelt. Ook wij als sociaal werkers in de Maten willen hier aandacht aan besteden. We gaan op dinsdagmiddag 6 en donderdagmiddag 8 oktober de wijk in om een kaart bij u te bezorgen. We vragen of u het kaartje wilt sturen naar iemand die dat kan gebruiken of aan iemand die belangrijk voor u is en die u waardeert. Treffen wij u niet op 6 of 8 oktober? Kijk dan even op pagina 15 van deze krant. Week tegen de Eenzaamheid. Wat zegt u? Doet u mij maar een jaar tegen de Eenzaamheid. Wat mij betreft is elke dag in het jaar, een dag waarin we gezamenlijk optrekken tegen de Eenzaamheid. Van harte wens ik u toe dat u zich omringd weet met mensen die voor u belangrijk zijn. Tot die tijd: blijf gezond en zorg goed voor elkaar. Aart de Graaf,Buurtregisseur Stimenz a.degraaf@stimenz.nl, 06-13384057


winkelcentrum de eglantier

wijkkrant de maten Oktober 2020 | pagina 4

NACHTMODE BIJ ANNEBRA

DINER BIJ SILLIES Elke donderdag, vrijdag en zaterdag vanaf 16 uur diner. Reserveren is gewenst.

Voor heerlijke, warme en comfortabele nachtmode ben je bij lingeriezaak Annebra aan het juiste adres! Kom eens langs, wij helpen u graag!

Uw wijkmakelaar Winkel: De Eglantier 308 | digitaal@fotokuipers.nl Studio: Sutton 3 | studio@fotokuipers.nl

De Eglantier 300 055 207 9090 150

450

Logo Sillies Lettertype ; Eerste S ;

Printservice | Pasfoto's | Omzetten beeldmateriaal www.fotokuipers.nl

Abadi Extra Light Letter 3x zo groot als de rest Gespiegeld over het middelpunt Net zo hoog optrekken als de eerst S (niet de letter grootte aanpassen omdat de letters anders ook weer breder worden)

100

200

Twee ll' ;

De Eglantier 603 7329 DN Apeldoorn

Tekst Coffee Food Drinks Lettertype ;

Abadi Extra Light

Verhoudingen lettergroote en tussenruimte; zie de bemating

Project

Sillies - Logo De Eglantier 300 Apeldoorn

Schaal / Formaat

nvt

Datum

rev 0

Revisie / Datum

rev . rev .

Maten in het werk te controleren.

A3 2018-01-31 .. ... Op ontwerp en tekening rust auteursrecht. Zij mogen zonder schriftelijke toestemming niet worden vermenigvuldigd of verstrekt aan derden in welke vorm dan ook.

Eglantier 672 Apeldoorn

Openingstijden: ma: 13.00/17.30 | Di t/m do: 09.30/17.30 Vrij: 09.30/ 20.00 | Zat: 09.30/17.00


de gaarden

wijkkrant de maten Oktober 2020 | pagina 5

DE EGLANTIER 23 september 1982

Weer teruggaand in de tijd hierbij een luchtopname van De Eglantier in aanbouw. Een prachtig overzicht ervan met ook een stuk omgeving. Op de voorgrond Geloofsgemeenschap De Drie Ranken die nu geheel gemoderniseerd is. Rechts ervan de Eglantierlaan met een klein stukje Vedelaarshoeve met vijver. Links van De Drie Ranken een parkeerterrein dat nu bekend staat als het Violierenplein. Eerder was hier ook de markt die nu al langer plaatsvindt op een gedeelte Eglantierlaan. Toch zal de markt weer teruggaan naar het Violierenplein op termijn. Op het braakliggend gedeelte zijn nu de woningen aan De Violieren. Op het stuk grond links van de Eglantierlaan staat nu het appartementencomplex De Wilde Roos. Links van de Eglantierlaan een stuk grond waarop nu De Glasnost staat met 15 appartementen. Van rechts naar links loopt de Gildenlaan. Erboven onder andere de flats van deViltmakersdonk. Geheel boven in beeld het noodwinkelcentrum aan de Koperslagersdonk. Hier was onder andere de Komarkt gevestigd wachtend op het sein dat alle daar gevestigde bedrijven konden verhuizen naar hun nieuwe onderkomen op De Eglantier. Tot de volgende editie! Foto bestellen?: hansenmarsnelleman@gmail.com Foto en tekst: Hans Snelleman Tip: Op de Beeldbank van CODA staan inmiddels bijna 2000 luchtopnamen gemaakt door mij. Misschien zit uw straat er ook bij! Ga naar: CODA Beeldbank-aanvinken vrij zoeken (dus straat of onderwerp invoeren)-documenttypes: luchtfoto-zoeken.

Luchtfoto van de de Eglantier, gemaakt op 20-09-2020

Hans Snelleman


wijkkrant de maten

AANGEPAST ONTWERP ‘OUDE BUSBAAN’ KANAAL ZUID In het mei nummer van wijkkrant De Maten heeft u het plan kunnen lezen van de gemeente Apeldoorn, om de ‘oude busbaan’ langs Kanaal Zuid om te vormen tot een mooie parkzone, die toegankelijker moet worden voor een breder publiek. Als lezer en bewoner had u de mogelijkheid om te reageren op dit plan. Hierop zijn veel reacties binnen gekomen! Deze hebben wij zoveel mogelijk verwerkt in het ontwerp dat u hier kunt zien. Ook kunt u het ontwerp bekijken op de site www.apeldoorn.nl/kanaalzone Wanneer starten de werkzaamheden? Wij zijn bezig met het selecteren van een aannemer en verwachten dat deze eind dit jaar met de werkzaamheden kan beginnen. Hoe staat het met de voortgang van het kunstwerk? De fundering van het kunstwerk is inmiddels aangebracht en de kunstenaar is druk bezig met de laatste werkzaamheden en de verwachting is dat het medio oktober kan worden geplaatst Heeft u nu al vragen? Neem dan contact op met projectleider Jan Nijdeken, via telefoonnummer 06 – 398 758 28 of j.nijdeken@apeldoorn.nl

MP PEN! VOORDEEL KrNIP€ 19 ,25 Nu van € 22,50

voo

e. ak en neem de bon me Reserveer je afspra 20. r 20 geldig t/m 31 oktobe

wijkkrant de maten Oktober 2020 | pagina 6


wijkkrant de maten

LINDEN AUTOMOVAN DER ZANDE

HOERA! NOVUM CANTICUM ZINGT WEER!

VASTE PRIJZEN, GEEN VERRASSINGEN!

We mogen weer zingen in De Drie Ranken! Wel in 2 groepen en goed uit elkaar. We hebben een stevig protocol en iedereen houdt zich daar goed aan. Er is zo veel enthousiasme, mede dankzij de dirigent Ineke v. Jaarsveld en de nieuwe pianist Jan Jaap Nuiver. Wat fijn om in zo’n goede sfeer weer samen prachtige muziek te maken. Wil je meedoen? Mail dan naar: mailnaar@novumcanticum.nl.

Extra (grote) beurt GRATIS APK! Plus (kleine) beurt GRATIS APK! APK keuring

€ 199,-* € 149,-* € 39,-

Onderhoud ook mogelijk op zaterdag tot 13:00 uur!

* Incl. 3,5 liter 10W-40 motorolie, oliefilter en ruitensproeivloeistof bijvullen.*

OPEL ASTRA SPORTS TOURER 1.4 TURBO

Hét betaalbare adres voor alle automerken! € 11.250,Onbezorgd autorijden? Metallic lak, Stoelverwarming, 2014,

92.667 handgeschakeld Metbenzine, trots laten wij ukm, weten als Vakgarage Voor al onze occasions zie onze website! Van der Zande voor u klaar te staan. Bij ons bent u aan het juiste adres voor een nieuwe of gebruikte auto van welk merk dan ook. Wij nemen de tijd voor u en zorgen met de beste service voor uw auto. Wij zijn RDW erkend en Bovag gecertificeerd. Onze monteurs zijn goed opgeleide vakmensen, die met plezier aan alle merken auto’s werken. Ook aan de uwe. Dat komt omdat ze met de beste apparatuur werken. Bovendien worden onze monteurs regelmatig bijgeschoold.

WD EN VERTROUTBIJ! DICH U bent bij ons aan het juiste adres voor: Onderhoud & reparatie APK Banden

VAKGARAGE PECHHULP € 39,95

Schadeherstel

NEDERLAND, EUROPA EN WOONPLAATSDEKKING Alle automerken zijn bij ons welkom voor APK keuringen, regulier onderhoud, Ruitreparatie liefst € 70,- goedkoper schadeherstel en reparaties. Maar Vakantie-, zomeren wintercontroles voeren wij ook graag dan de ANWB! voor u uit. Bij ons staat kwaliteit hoog in het vaandel, wij zullen uw auto op de best Kijk op onze site of kom langs voor meer informatie. mogelijke manier onderhouden. Kom snel eens langs en laat u informeren over de vele mogelijkheden van ons bedrijf.

Accessoires

Molenmakershoek 25 Apeldoorn T. 055- 539 6543 info@vakgaragevanderzande.nlDE KOFFIE STAAT VOOR U KLAA

Openingstijden: maandag t/m vrijdag 08:00 - 17:30 uur, zaterdag 09:00 - 17:00 uur en elke op afspraak! Voor meer informatie enavond occasions

kijk op: www.vakgaragevanderzande.nl www.vakgaragevanderzande.nl

* Vraag naar de voorwaarden

Molenmakershoek 25 | 7328 JK Apeldoorn | T (055) 539 65 43 | info@vakgaragevanderzande.nl

EEN GROENE ALLEE Het Apeldoorns kanaal als basis

De ligging van het park aan het kanaal vormt de basis voor het ontwerp. Ten zuiden van het station wordt het kanaal gekenmerkt door groene bermen met doorgaande bomenrijen aan de oostzijde. Deze werden reeds bij aanleg van het kanaal aangeplant in de vorm van een dubbele rij eiken en beuken. De bomen boden beschutting tegen de zon en de wind. Het jaagpad liep tussen het kanaal en de bomenrijen. Langs het noordelijke trace van het kanaal ontbrak die beplanting. Het industriele verleden is nog steeds zichtbaar; de oever is herkenbaar als doorgaande lijn, een betonnen kade herinnert aan de voormalige kalkbranderij en de paden in het park lopen min of meer parallel aan het kanaal, zonder sterk te slingeren. Het kanaal is vanaf het hoofdpad goed beleefbaar, maar dit kan nog verbeterd worden.

De laan aan de oostzijde vanhet kanaal is duidelijk zichtbaar

Magisch monumentaal

De huidige parkstrook langs de busbaan wordt nu al zeer gewaardeerd vanwege de monumentale bomen erlangs, die het geheel een magische en statige uitstraling geven. Dit thema, dat ook een lange historie heeft, wordt behouden en versterkt. Het asfalt van de busbaan wordt vervangen door Achterhoeks Padvast, waardoor de herkenbaarheid als verblijfsgebied groter wordt en de laan minder aantrekkelijk wordt gemaakt voor doorgaand fietsverkeer en bromfietsers. Dit materiaal is stevig genoeg voor rolstoelen, is duurzaam en heeft een natuurlijke uitstraling. Het bestaande fietspad aan de oostzijde wordt gehandhaafd. De breedte van de busbaan is momenteel gemiddeld ca. 6.50m. Voor het bepalen van de nieuwe breedte van de verharding zijn verschillende praktijkvoorbeelden bekeken. Een versmalling is gunstig voor de groeiomstandigheden van de bomen erlangs. Tegelijkertijd moet het pad voldoende breed zijn om de monumentaliteit te behouden en een veelzijdig gebruik van deze strook mogelijk te maken. Voorstel is om het halfverharde pad 4.5m breed te maken. Hier kan men kan men wandelen, spelen, hardlopen, of op een bankje zitten met uitzicht op het water.

van busbaan naar groene alee

Papierfabriek Koldewijn.

R


Apeldoorn Zuidoost krijgt

glasvezel kpnnetwerk.nl


wijkkrant de maten

wijkkrant de maten Oktober 2020 | pagina 9

WIE WOONT ER IN DE MATEN? In mijn serie over De Maten en zijn inwoners ben ik op zoek naar wie in De Maten woont en wat hen bezig houdt. Meestal ga ik actief op zoek naar bewoners. Soms meldt zich echter een bewoner rechtstreeks bij mij. Dan maak ik een afspraak voor een kennismaking. In dit geval mailde Christine Kinze mij met het verzoek om een afspraak. Dan word ik nieuwsgierig en bel ik er achter aan. Christine Kinze Vanwege de corona maatregelen hebben we in eerste instantie alleen contact gehad via de mail en de telefoon. Christine Kinze is met haar man lid van de autopool ’t Vierschaar. Dat is een autodeelproject in de Maten dat al bestaat sinds de jaren ’80. Christine is al langer af en aan werkzaam in het bestuur. Zij is momenteel secretaris en probeert met hart en ziel zich in te zetten om voor de groep meer bekendheid te genereren. Dit omdat zij en haar man zelf de auto's nodig hebben, net als de andere leden, maar ook omdat er vast mensen zijn die nog niet bekend zijn met deze deelauto-vereniging en voor wie het een uitkomst zou kunnen zijn de auto's te gebruiken. Een autodeelproject sinds de jaren tachtig? Jazeker. Destijds opgericht door een groep bewoners als buurtinitiatief, vanuit de gedachte dat het beter is om een auto te delen dan er één zelf aan te schaffen. Daarbij geldt het principe dat als je een auto nodig hebt deze dan ook beschikbaar is. Ideaal voor mensen die af en toe wel gebruik willen maken van de vrijheid die een auto geeft maar niet zelf alle kosten willen dragen. Waarom dit interview? Autopool ‘t Vierschaar heeft geen commercieel winstoogmerk. Het aantal leden fluctueerde door de jaren heen. In het afgelopen jaar heeft een aantal leden dat veelal gebruik maakt van de deelauto’s een eigen auto aangeschaft. Dat betekent dat de autopool weer op zoek moet naar nieuwe leden. Daarom is de autopool ’t Vierschaar een campagne gestart. De autopool is op zoek naar mensen die wegens persoonlijke omstandigheden zelf geen auto willen aanschaffen of deze niet meer kunnen bekostigen, maar deze wel eens of regelmatig nodig heeft. Hoe werkt dat dan in de praktijk? Tegen kostprijs biedt de autopool deel-auto's: naar behoefte en op maat. Je betaalt slechts je werkelijke gebruik per uur en per km. Dit kunnen zij doen omdat ze alles samen regelen: voor de leden, door de leden. Het lidmaatschap kost € 2,50/maand en je betaalt bij aanvang een eenmalige borg van € 100,-- De auto's staan bij Buurthuis 't Veldhuus, Magistratenveld 613. De auto-pool heeft op dit moment twee Dacia Sandero gezinsauto's, hatchback, airco, waarvan één met trekhaak. Het reserveren gaat heel eenvoudig: digitaal. Wat levert het op? Ben jij milieubewust en wil je geen eigen auto voor de deur? Wil jij een auto gebruiken voor je werk op flexibele tijden? Heb je een kleine beurs en wil je de maandelijkse lasten delen? Heb je weleens een tweede auto nodig? Kun je je eigen auto door persoonlijke omstandigheden niet aanhouden? Wil je naar plekken die met het OV lastig te bereiken zijn of op tijdstippen die met het OV niet lukken? Wil je liever niet met het OV vanwege Covid-19? Dan is het auto deelproject iets voor jou. Interesse en wil meer informatie? Bel of mail de voorzitter: R.M. Haverkamp, tel.nr. 06-51618049, e-mail: r.m.haverkamp@gmail.com Ps: Het is de bedoeling dat de rubriek ‘wie woont er in de Maten?’ een terugkerende rubriek wordt. Wil je zelf een keer geïnterviewd worden of ken je een inwoner met een bijzonder talent of hobby? Tip mij dan op a.degraaf@stimenz.nl reacties zijn welkom.

Comfortabel blijven wonen in uw eigen huis Huishoudelijke hulp en ondersteuning in Apeldoorn

Kunt u wel wat hulp gebruiken bij uw huishoudelijke taken? Bijvoorbeeld omdat u een dagje ouder wordt, of een beperking heeft waardoor sommige huishoudelijke taken wat lastiger uit te voeren zijn? Schakel dan de huishoudelijke hulp en ondersteuning van AtHomeFirst in. Onze huishoudelijke hulpen komen uit Apeldoorn en zorgen ervoor dat u prettig kunt blijven wonen in uw eigen huis.

Wat maakt AtHomeFirst zo uniek? Betrokken en persoonlijk

Bel ons op 088 - 321 01 55

www.athomefirst.nl


de dreven

wijkkrant de maten Oktober 2020 | pagina 10

Foto 2

Op Safari: speurtocht door de Dreven

Foto 1

Foto 3

Foto 4

Foto 5

Foto 6

Weet jij waar de foto's gemaakt zijn? Stuur jouw oplossing voor 14 oktober naar a.graaf@stimenz.nl. Vergeet niet je naam en leeftijd in de mail te schrijven. De eerste 5 goede inzendingen verdienen een prijsje! De oplossing ĂŠn de prijswinnaars maken we bekend in de wijkkrant van november 2020! Foto 6 willen we van jou krijgen! Dus maak een foto van de leukste plek in jouw buurt en stuur deze mee! Wil je ons graag jouw buurt de Dreven laten zien op woensdagmiddag 4 november en vertellen wat er zo leuk is? Schrijf dan in de mail dat je mee wilt doen aan de buurtsafari!


wijkkrant de maten

wijkkrant de maten Oktober 2020 | pagina 11

INLOOPSPREEKUUR UITVAARTVERZORGING DE OVERSTEEK VANAF 13 OKTOBER A.S. Met al u vragen over uitvaartverzorging in Coronatijd, verzekeringen en meer. kunt u bij ons terecht door een afspraak te maken, of even binnen te lopen tijdens ons inloopspreekuur. Vanaf 13 oktober, iedere dinsdagmorgen tussen 9.00 en 11.00 uur bent u van harte welkom aan de Eglantierlaan 201. De koffie wordt gezet! Uitvaart coronaproof? De crisis rond Covid-19 heeft ons allemaal geraakt. We werden beperkt in onze bewegingsvrijheid en velen van ons zochten naar manieren om verantwoord contact met elkaar te houden. Juist in tijden van verdriet, wanneer je iemand los moet laten is de behoefte aan nauw contact er des te meer. Maar kleine, simpele gebaren, als een arm om je heen of gewoon iemand condoleren werden opeens onmogelijk. Afscheid nemen zoals we gewend waren met een condoleance en/of een plechtigheid kon niet meer. Dat heeft grote invloed gehad op het verdriet van nabestaanden. Afscheid nemen Inmiddels zijn de regels wat verruimd en kunnen we op aangepaste wijze weer steeds meer persoonlijk afscheid nemen. Afscheidshuis De Oversteek heeft 4 afscheidsruimtes met ieder een eigen woonkamer/toilet/keuken, volledig coronaproof. U kunt hier 24/7 terecht met uw eigen sleutel. In de dagen voorafgaand aan de uitvaart kunt u hier op informele wijze met elkaar zijn. Ook voor jonge kinderen is er ruimte, zodat iedereen zich hier welkom kan voelen. Als de regels van het RIVM gewijzigd worden gaan we daarin mee. Condoleren op afstand Condoleren is ook mogelijk, aangepast weliswaar, maar toch. We zorgen er met elkaar voor dat er niet teveel mensen tegelijk in het pand zijn, maar hierdoor kunnen we de gelegenheid geven om elkaar te ontmoeten, verdriet te delen en afscheid te nemen. Het schriftelijk condoleren kan doorgang vinden doordat we voor ieder een pen hebben die meegenomen kan worden of schoongemaakt wordt voor hergebruik. We krijgen ook regelmatig de vraag: ‘Hoe kan ik nu condoleren?’. Dat kan op verschillende manieren: Uitvaart op 1,5 meter afstand De dag van de uitvaart is nu weer zoals eerder uit te voeren, zolang de 1,5 meter afstand gewaarborgd blijft. In onze zaal kunnen wij nu op deze manier een gezelschap van maximaal 20 mensen ontvangen. Als het te verwachten aantal gasten groter is (maximaal 80), kunnen wij uitwijken naar de kerkzaal van het naastgelegen kerkgebouw De Drie Ranken. Ook een koffietafel of nazit kunnen we daar verzorgen. Daarbij moeten we er wel rekening mee houden dat we gebruik maken van voorverpakte producten. Verzekeringen Misschien vraagt u zich af of u zomaar bij ons terecht kunt terwijl u wellicht verzekerd bent bij een verzekeringsmaatschappij als Monuta, Yarden of Dela. Gelukkig kunnen we u eigenlijk altijd van dienst zijn. Ook is het mogelijk om geld opzij te zetten in een fonds, zodat er geld beschikbaar is wanneer dat nodig is. We informeren u graag over de mogelijkheden. Graag tot ziens!


De Maten daar zit energie in

wijkkrant de maten Oktober 2020 | pagina 12

WELKOM OP DÉ ENERGIEPAGINA VAN DE MATEN In de vorige editie lazen jullie over familie Roelofs en hun verduurzamingsreis. Ik kreeg daar veel leuke reacties op en aanmeldingen van families die ook graag geïnterviewd willen worden. Dit keer het verhaal van Cobi de Raad. Daarnaast kan je meer lezen over de isolatie actie in Apeldoorn en het project in de Dreven. Veel leesplezier en groene groetjes van Dieuwke de Boer, energieregisseur De Maten Heb je vragen of ideeën naar aanleiding van deze pagina, mail mij gerust: dieuwkedeboer@de-a.nl.

ISOLATIE ACTIE Comfortabel en energiezuinig Isolatie maakt je huis comfortabel en energiezuinig. Dat is niet alleen prettig voor jezelf, je bereidt je huis ook voor op een aardgasvrije toekomst. Samen met bedrijven uit de buurt doen we een aanbod voor drie meest toegepaste isolatievormen: vloer-, spouwmuur- en glasisolatie. Alle drie leveren ze direct comfort en verdienen ze zichzelf binnen enkele jaren terug. Wel zo duurzaam Met isolatie geef je je huis een extra laag die warmte en kou goed tegen houdt. Je maakt je huis behaaglijker in de zomer en de winter. Meer warmte vasthouden in de winter betekent een lager gasverbruik. Een goed geïsoleerd huis blijft in de zomer langer koel. Minder energiegebruik betekent ook: een lagere CO2-uitstoot. Wel zo duurzaam! Want de groenste energie is de energie die je niet hoeft op te wekken. Actie vloer-, spouwmuur- en glasisolatie Tijdens deze actie profiteer je van de afspraken die we gemaakt hebben met betrouwbare bedrijven uit Apeldoorn en omgeving. Zij doen een scherp aanbod. Voor spouwmuur- en vloerisolatie is er een aangepaste vierkantemeterprijs. Voor glasisolatie is er een korting. Niet alleen de prijs is goed, maar ook de afspraken. Binnen 3 dagen maken ze een afspraak, binnen enkele weken is het werk uitgevoerd. Wij checken of het gebeurt, en gaat er iets mis, dan wordt het opgelost. Bekijk alle informatie en prijzen. De actie loopt van 15 september t/m 31 maart. Kijk op https://www.de-a.nl/isolatieactie/ voor alle informatie en om je aan te melden voor een offerte of coachgesprek.

PROJECT IN DE DREVEN Heb je de groene bakfiets gezien afgelopen zaterdag 3 oktober? De bakfiets (met energiecoaches) reed door een deel van de Dreven om vragen te beantwoorden over het isoleren van je huis. Door middel van aansprekende beelden van de warmtecamera wordt heel inzichtelijk waar warmte je huis uit glipt. Later dit najaar komt een tweede ronde met de bakfiets, dit tweede deel van de Dreven ontvangt hierover nog een brief. 8 oktober webinar over verduurzaming van jouw huis De komende maand krijgen bewoners van de Dreven gratis adviezen en producten speciaal gericht op het verduurzamen van hun type huis. De energiecoaches van deA kennen de huizen en weten welke problemen er zijn en welke oplossingen werken. Als drevenbewoner kan je op 8 oktober een webinar volgen waarin de energiecoaches gerichte adviezen geven. Je kan ook een persoonlijk advies krijgen. Hiervoor maak je een afspraak met de energiecoach en vul je samen het HOOMdossier in. Dit is een online instrument om verduurzamingsmaatregelen te kiezen en meteen overzicht te krijgen van de kosten en opbrengsten. Onder de aanmelders van de webinar wordt een groenadvies verloot! Wil je alle informatie ontvangen over de acties? Meld je dan snel aan voor de nieuwsbrief via www.de-a.nl/dedreven.


De Maten daar zit energie in

wijkkrant de maten Oktober 2020 | pagina 13

DE MATEN VERDUURZAAMT! Het is woensdagavond en ik zit gezellig bij Cobi de Raad aan tafel in de Poortersveld. Cobi is de eerste bewoner van de rijtjeswoning uit 1975. Ze heeft sinds 2005 al verschillende verbeteringen in haar huis doorgevoerd en vandaag neemt ze mij mee in haar reis. De eerste stap In 2005 besluit Cobi, om tegelijk met haar kinderen, een nieuwe keuken aan te schaffen. De oude zit er dan tenslotte ook al 30 jaar in. Ze gaat over op inductie. Cobi: “Inductie leek mij handig voor het koken en vooral heel veilig. Dat het nu een handige zet is in verband met de aardgasloze toekomst, is mooi meegenomen.” Tocht In de jaren die volgen pakt Cobi stukje bij beetje het hele huis aan. Cobi: “Als eerste de badkamer en het toilet beneden. Maar omdat ik veel last van tocht had op de eerste verdieping, heb ik in 2009 ook de ijzeren kozijnen vervangen voor houten kozijnen.” Cobi: “Op de eerste verdieping zaten grote ramen met enkel glas, deze heb ik in 2010 vervangen voor dubbel glas. Ik merkte direct dat het minder koud was boven.” Uiteraard heb ik boven en op zolder de verwarming nooit aan, maar met de nieuwe kozijnen en het dubbele glas is dat ook niet meer nodig. En beneden heb ik isolatiemateriaal achter de radiatoren geplakt. Dat kon ik zo makkelijk zelf en het scheelt enorm in stookkosten.” In 2013 komt er een nieuwe HR ketel en wordt de vloer geïsoleerd. Hierdoor is het een stuk warmer in huis. Cobi: “In de winter is dat ideaal, maar in de zomer merk ik ook wat meer warmte in huis.” Cobi vervolgt: “De laatste paar jaar heb ik de rabatdelen voor en achter vervangen voor kunststof delen, zodat het onderhoudsvrij is. In 2017 zijn er 8 zonnepanelen geplaatst en als laatste is in 2018 de houten achterdeur vervangen voor een kunststofdeur.” Drijfveer Cobi: “Ik hoorde regelmatig “waar doe je het van”? Maar mijn energierekening is verlaagd van €140 in 2005 naar €55 in 2020. Dus de terugverdientijd is goed te overzien en het gaat over het maken van keuzes. Ik kies hiervoor in plaats van andere duren dingen aan te schaffen. Maar naast de financiële drijfveer, wil ik vooral mijn bijdrage leveren aan het milieu. Dit is wat ik kan doen. Daarnaast heb ik ook heel bewust voor lokale bedrijven gekozen.” Warmtebeelden Cobi vertelt: “Laatst zijn er warmtebeelden gemaakt van mijn huis en die waren heel positief. Nergens tocht, behalve bij de voordeur. Dus dat wil ik graag nog aanpakken. En een sedumdak is ook een wens van mij. Dat kan wellicht zelfs met de hele buurt, aangezien we geschakelde schuren hebben.” Als laatste vraag ik Cobi van welke maatregel ze het meeste plezier heeft. En haar antwoord verbaast me enigszins: “ik ben zo blij met mijn nieuwe achterdeur. Ik had zoveel last van tocht daar en dat voelde ik in de hele kamer. Natuurlijk ben ik blij met de zonnepanelen en het dubbele glas. Maar qua comfort is de nieuwe achterdeur echt heel fijn.”


de drie ranken

wijkkrant de maten Oktober 2020 | pagina 14

FEEL-CONCERT ‘JAZZ IN DE DRIE RANKEN’

Deze column wordt een nieuwe rubriek. Er is geen vaste columnist, maar wel een exact aantal woorden, namelijk 100. We gaan proberen aan te haken bij de actualiteit met relevante onderwerpen voor de bewoners van De Maten. Aan mij de eer om het spits af te bijten. Als oud-Matenaar kom ik nog regelmatig in de wijk. Vaak naar het tennisveld, regelmatig naar De Drie Ranken en – voorheen althans – op verjaardagsvisite. Als het even kan, op de fiets en mijn favoriete maand is juni: dan geuren de lindebomen zo verrukkelijk. Dan rijd ik weleens een extra rondje ‘De Maten’.

Het FEEL-concert ‘Jazz in De Drie Ranken’ dat gepland stond op 27 maart van dit jaar, moest worden geannuleerd, vanwege de coronacrisis. Gelukkig komt er in oktober een herkansing.

Willem Olierook

FEEL-concerten De FEEL-concertreeks is een initiatief vanuit De Drie Ranken. Op 2 februari jl. kon u het eerste concert beluisteren, een combinatieoptreden van het Forsterkwartet en verhalenverteller Arjen Uittenbogaard. Na een lange periode van gedwongen rust vindt op zondag 11 oktober het tweede concert in de FEEL-reeks plaats. Deze keer in het teken van de jazz. Jazz-pianist Ray Hijink Ray Hijink studeert jazz-piano aan het conservatorium in Rotterdam. Als oudleerling van CSG De Heemgaard heeft hij de stap gezet naar een professionele carrière in de muziek. Het is mooi om deze jonge musicus (19 jaar) een podium te kunnen bieden. Ray laat zich inspireren door artiesten als Chick Corea, Keith Jarrett, Brad Mehldau en Bill Evans. Hij zal bij zijn pianospel worden begeleid door een slagwerker, een bassist en een zangeres.

Wanneer: zondag 11 oktober, 15.00 – 16.00 uur, na afloop is er de mogelijkheid om – geheel coronaproof – wat te drinken en na te praten. Waar: De Drie Ranken, Eglantierlaan 202, Apeldoorn. Entree: vrijwillige bijdrage (suggestie: € 10,00). Aanmelden: vooraf aanmelden is verplicht. Stuur een e-mail naar feel@3ranken.nl, onder vermelding van Ray. Vermeld ook uw naam en telefoonnummer in de mail.

ALL SOULS ALL MATES DIT JAAR ANDERS De kaarsenactie All Souls All Mates op 30 oktober zal dit jaar in aangepaste vorm plaatsvinden. Er komen geen kramen met kaarsjes, maar een kaarsje branden kan nog wel. All Souls All Mates Met de kaarsenactie ‘All Souls All Mates’ (ASAM) herdenken de bewoners van De Maten ieder jaar de mensen die zijn overleden, of die om een andere reden worden gemist. Vanwege de nieuwe coronamaatregelen staan er dit jaar geen kraampjes, maar komt er een alternatieve kaarsenactie. LichtUur Het LichtUur, dat bij de kaarsenactie hoort, kan wel doorgaan. Het is een bijeenkomst in de kerkzaal van De Drie Ranken, vol muziek, voordracht, verhalen en filmbeelden. Wilt u hierbij aanwezig zijn, dan moet u zich van tevoren opgeven. Er wordt aan gewerkt om het LichtUur ook digitaal uit te zenden. Digitale beleving Woont u in De Maten en wilt u iemand herdenken die is overleden, dan kunt u uw naam en adres doorgeven, ook als u niet betrokken bent bij de kerk. U ontvangt dan op dinsdag 27 of woensdag 28 oktober een kaarsje thuis. U kunt ook aangeven of de naam van uw dierbare tijdens het LichtUur mag worden vertoond op een scherm. Het kaarsje kunt u thuis aansteken tijdens dit LichtUur. Zo wordt het toch een gezamenlijke beleving. Praktische informatie Tot zaterdag 24 oktober kunt u uw naam en adres doorgeven, als u een kaarsje wilt ontvangen om een dierbare te herdenken. Dat kan via kaarsenactie@3ranken.nl of op https://www.3ranken. nl/all-souls-all-mates/all-souls-all-matesgedachtenispagina/. Namen van overledenen die tijdens het LichtUur mogen worden vertoond, kunt u ook doorgeven op: https://www.3ranken.nl/all-soulsall-mates/all-souls-all-mates-gedachtenispagina/. Het LichtUur wordt gehouden op vrijdag 30 oktober van 19.00 uur tot 20.00 uur. Locatie: De Drie Ranken, Eglantierlaan 202. Aanmelden vooraf is verplicht via kaarsenactie@3ranken.nl. Digitaal is het LichtUur te volgen via https://www.3ranken.nl.

VONC-LEZING ALS KINDEREN ANDERE WEGEN GAAN

Nogal wat jongeren verdwijnen uit de kerk en hun ouders vragen zich af wat zij verkeerd hebben gedaan. Op 27 oktober houdt Margriet van der Kooi hier een lezing over in De Drie Ranken. VONC De werkgroep VONC van De Drie Ranken biedt jaarlijks een cultureel programma aan dat aanleiding kan vormen voor gesprek, ontmoeting en bezinning. Iedereen is welkom om een activiteit bij te wonen, ook als u geen lid bent van De Drie Ranken. Kinderen maken andere keuzes Op 27 oktober verzorgt Margriet van der Kooi een lezing over de andere keuzes die kinderen kunnen maken. De tieners, twintigers en dertigers van nu maken kennis met heel andere horizonten dan hun ouders en grootouders. Er is een enorm aanbod van opvattingen, leefstijlen, (muziek)culturen en dat geldt ook voor geloof en levensoriëntatie. De vanzelfsprekendheid om het spoor van de ouders te volgen, is daardoor weggesijpeld. Margriet van der Kooi was geestelijk verzorger in het Hofpoortziekenhuis in Woerden en is een van de auteurs van het boek Als kinderen andere wegen gaan. Tijdens deze avond bespreekt ze thema’s als loslaten, teleurstelling als een weg naar God, vertrouwen en identiteit. Praktische informatie Wanneer: dinsdag 27 oktober om 20.00 uur. Waar: De Drie Ranken, Eglantierlaan 202, Apeldoorn. Entree: € 7,00 (betalen bij de ingang van de zaal). Aanmelden: vooraf aanmelden is verplicht. Stuur een e-mail naar vonc@3ranken.nl. Vermeld hierin ook uw telefoonnummer, vanwege de verplichte coronaregistratie.


wijkkrant de maten

wijkkrant de maten Oktober 2020 | pagina 15

GRATIS ANSICHTKAART STUREN TEGEN EENZAAMHEID, DOET U MEE? Van 1 tot en met 8 oktober is het de Week tegen Eenzaamheid. Door het hele land is er dan extra aandacht voor het thema Eenzaamheid. Zo ook in uw wijk.

EEN KAARTJE...

OMDAT IK AAN JE DENK

In deze actieweek staat ontmoeting en verbinding centraal. Dat is ook waar deze wijkkrant voor staat, ontmoeten en verbinden van bewoners in de wijk. Dat valt dus mooi samen. Op dinsdagmiddag 6 en donderdagmiddag 8 oktober gaan medewerkers van Stimenz de wijk in om u te vragen een kaart in te vullen en deze te sturen naar iemand die dat kan gebruiken. Treffen wij u niet? Geen punt. De wijkkrant De Maten biedt u de mogelijkheid om in die periode gratis een ansichtkaart, zoals die hier is afgedrukt, op te halen bij de Readshop op Winkelcentrum De Eglantier. De ansichtkaart verschijnt in een oplage van 2.500 stuks. U mag er maximaal twee per persoon meenemen en voor deze actie geldt op=op. Een kaart sturen is een kleine moeite en kan een groot gebaar voor iemand die eenzaam is betekenen.

Op zoek naar binnenzonwering en raamdecoratie? Voor een deskundig advies en ruime keuze ga je naar Ambiance. Wat jouw interieursmaak ook is, je vindt het bij Ambiance. We bieden je keuze uit de collecties van Luxaflex, Verosol en Ambiance. We geven je graag een totaaladvies waar je jaren mee vooruit kunt. Door raamdecoratie en binnen- en buitenzonwering goed op elkaar af te stemmen houd je in de winter de warmte binnen en in de zomer zorg je dat de hitte buiten blijft. Dat betekent automatisch dat je bespaart op je energierekening ĂŠn je huis duurzamer maakt. Het Grote Genieten begint bij Ambiance!

15% korting op LuxaflexÂŽ Duette Shades

Graag tot ziens in onze showroom. Wil je een afspraak maken? Bel of mail ons!

* Informeer naar de voorwaarden.

Alle raambekleding is automatisch te besturen via een Smart Home systeem met een afstandsbediening of smartphone/tablet, ook daarover adviseert Ambiance je graag!

Europaweg 216 7336 AR Apeldoorn

info@ambiancedekazon.nl (055) 521 16 46

Meer weten?

Scan de QR-code voor een overzicht van alle binnenzonwering en raamdecoratie!

www.ambiancedekazon.nl

*


de velden

wijkkrant de maten Oktober 2020 | pagina 16

Foto 2 Foto 1

Op Safari: speurtocht door de Velden

Foto 3

Foto 4

Foto 5

Foto 6

Weet jij waar de foto's gemaakt zijn? Stuur jouw oplossing voor 14 oktober naar a.graaf@stimenz.nl. Vergeet niet je naam en leeftijd in de mail te schrijven. De eerste 5 goede inzendingen verdienen een prijsje! De oplossing ĂŠn de prijswinnaars maken we bekend in de wijkkrant van november 2020! Foto 6 willen we van jou krijgen! Dus maak een foto van de leukste plek in jouw buurt en stuur deze mee! Wil je ons graag jouw buurt de Velden laten zien op woensdagmiddag 18 november en vertellen wat er zo leuk is? Schrijf dan in de mail dat je mee wilt doen aan de buurtsafari!


wijkkrant de maten OOK AL ZIJN WE OP AFSTAND, WE OMARMEN ELKAAR ONLINE Sinds 2005 organiseert 'Licht op Herinnering' jaarlijks een herdenkingsavond voor iedereen die wil herinneren, herdenken of gedenken. Veel kunstenaars, sponsoren en vrijwilligers maken het mogelijk dit met een wisselend programma op een respectvolle, persoonlijke manier jaarlijks te kunnen doen. Los van levensovertuiging, begraafplaats of plek waar de as verstrooid is. Iedereen is welkom. Een arm om je heen, samenkomen en 'echt' contact leggen. Dat moeten we nu loslaten, om straks weer te kunnen vasthouden. Een fysieke editie van 'Licht op Herinnering' zal er dit jaar niet plaatsvinden, geen eenvoudig besluit. Maar wel een besluit dat zorgt voor creativiteit en mooie nieuwe samenwerkingen. In samenwerking met RTV-Apeldoorn zal een interactief programma uitgezonden worden vanaf de website van 'Licht op Herinnering'. Naast een live-uitzending, zal er op allerlei manieren ruimte zijn om op een persoonlijke, eigentijdse manier te herinneren, herdenken en gedenken. Via www.lichtopherinnering.nl kunnen mensen online meekijken naar een 'live uitzending' en genavigeerd worden naar de diverse online mogelijkheden. Tijdens de 'live uitzending' zullen er diverse momenten zijn voor muziek, kunst en creativiteit. Zélf invulling geven aan één van de gedenkmomenten tijdens deze live uitzending? ‘Licht op Herinnering’ is op zoek naar initiatieven of suggesties. Meld die van jou aan via info@ lichtopherinnering.nl. Volg de ontwikkelingen op onze facebookpagina: Licht op Herinnering Op woensdagavond 4 november 2020 is iedereen tussen 19.00-21.00 uur welkom om digitaal mee te kijken, luisteren en beleven. 2020 is een jaar waarin er veel gebeurt om ons heen. Maar ook een jaar waarin er veel níét gebeurt door de Covid-19-situatie. Dat heeft het bestuur van 'Licht op Herinnering' voor een lastige puzzel gezet. Daarnaast werken de financiën niet mee en is het een jaarlijkse uitdaging het financiële plaatje op orde te krijgen. Via de QR-code is het mogelijk ons een steuntje in de rug te geven. Géén 'Licht op Herinnering' is géén optie, zo vindt het bestuur. Want juist nu, in deze onzekere tijden, is troost zo belangrijk. Want ook al zijn we op afstand, we omarmen elkaar online.

wijkkrant de maten Oktober 2020 | pagina 17

YVONNE RECLAME.NL

ACTIE!! VISITEKAARTJES 500 STUKS € 14,50*

PRODUCT: VISITEKAARTJES | FORMAAT: 85 X 55 MM BEDRUKKING: DUBBELZIJDIG BEDRUKT PAPIER: 400 GRAM PAPIER

FOLDERS 1000 STUKS € 51,00* PRODUCT: FOLDER (STAAND) | FORMAAT: A5 FORMAAT (A4 FORMAAT GEVOUWEN NAAR A5 FORMAAT) AANTAL PAGINA’S: 4| BEDRUKKING: DUBBELZIJDIG BEDRUKT PAPIER: 170 GRAM PAPIER

FLYERS 1000 STUKS € 22,00* PRODUCT: FLYER (STAAND) | FORMAAT: A5 FORMAAT BEDRUKKING: DUBBELZIJDIG BEDRUKT PAPIER: 170 GRAM PAPIER

ANSICHTKAART 500 STUKS € 27,00* PRODUCT: ANSICHTKAART | FORMAAT: A6 FORMAAT BEDRUKKING: DUBBELZIJDIG BEDRUKT PAPIER: 300 GRAM PAPIER + ENKELZIJDIG GLANSLAMINAAT

* BOVENGENOEMDE TARIEVEN ZIJN EXCL. BTW, BESTANDSCONTROLE EN ONTWERPKOSTEN. NEEM CONTACT MET ONS OP VOOR MEER INFORMATIE.


CYCLE Je bent een fietser in hart en nieren en traint (bijna) dagelijks. Niet alleen om de nodige kilometers te maken, maar ook om je conditie op peil te houden. Snel voor of na het eten nog even op de fiets of in het weekend vroeg uit de veren – je doet het graag. In de zomer is dat meestal geen probleem, maar vooral in de herfst en winter is dat lastiger omdat het te nat of te donker is. In onze CYCLE STUDIO heb je geen last van deze weersomstandigheden en kun je dus in ieder jaargetijde maximaal aan je conditie en je kilometers werken. Alleen, of samen met je fietsmaten: wij hebben de nieuwste fietsen en het beste uitzicht!

VANAF

SPORTEN DOE JE BIJ TEN TIJE

€ 30,50 PER MAAND

Ten Tije sport & wellness beleving Heemradenlaan 101 7329 BZ Apeldoorn 055 - 5433266

tentijesport.nl


wijkkrant de maten

wijkkrant de maten Oktober 2020 | pagina 19

VAN HARTE GEFELICITEERD

JOSÉ PERÉE, U HEEFT EEN BOODSCHAPPEN PAKKET T.W.V. 50,GEWONNEN VAN JUMBO VAN DE BUNT, BEDANKT VOOR HET MEEPUZZELEN!

Van de Bunt

Schubertplein 1-5, Apeldoorn | www.jumbovandebunt.nl

PUZZEL MEE EN MAAK KANS OP EEN CADEAUBON VAN LINGERIEZAAK ANNEBRA T.W.V. 25,-

badmode body boobs&bloomers boxers comfortabel corrigerend eglantier

fantasie felina freya hipsters kousenvoetjes lingadore lingerie

marjolein nachtmode ondergoed oroblu pyjama slip sportbh

Lingeriezaak Annebra | Eglantier 512 | 7329 DM Apeldoorn 055 - 76 76 569 | marjolein@annebra.nl

Zo lost u deze woordzoeker op: Alle woorden zitten kriskras verborgen in het veld met letters. Sommige letters worden meermalen gebruikt. Trek een lijn over het gehele woord en doe dit bij alle bovenstaande woorden. De niet gebruikte letters vormen de oplossing. Stuur de oplossing met uw contactgegevens op naar: Wijkkrant de Maten, Hattemsezijweg 32, 7335 JN Apeldoorn of stuur het antwoord via de website www.wijkkrantdematen.nl.

Inzenden kan t/m 19 oktober 2020. De winnaar van deze puzzel krijgt persoonlijk bericht en zal bekend worden gemaakt in de volgende uitgave van deze krant.


             

 

    

Van de Bunt

           

www.jumbovandebunt.nl


Millions discover their favorite reads on issuu every month.

Give your content the digital home it deserves. Get it to any device in seconds.