WIJKKRANT DE MATEN - februari 2017

Page 1

Ervaar de Sto WIJKKRANT DE MATEN Jaargang 2

februari 2017

VROEGER

ERVAAR DE STOLP

HET IS NOG WINTER.. MAAR NIET LANG MEER! Winkelcentrum de Eglantier is voor veel en Schaken tot Volksdansen, T wijkbewoners de plek voor de dagelijkse boodschap of een gezellige wandeling langs de winkels. Aan de zuidzijde van het winkelcentrum ligt de Stolp; het wijkcentrum dat iedere inwoner van De Maten wel kent, maar veel zijn er nog nooit binnen geweest. Wij namen een kijkje in de Stolp.

Gym voor wat meer actie. Nee accres.nl/destolp voor het act

Recreatie Naast de vele zalen die gebrui verschillende activiteiten is oo onderdeel van de Stolp. De bib steeds de plek in De Maten om op te doen of een ontspannen Ontmoetingsruimtes Daarnaast vind je Glowgolf, de Opvallend aan de Stolp zijn de vele verschillende TimeFreak in de Stolp waar je ruimtes die het centrum te bieden heeft. Deze vriendengroepen een leuke m ruimtes worden voor een laag tarief aangeboden beleven. Je kan de activiteiten en gebruikt voor bijvoorbeeld PUZZEL MEE... DE MAATworkshops, vergadeBERGHORST ringen, activiteiten en cursussen. De zalen zijn er in uitbreiden tot een arrangemen andere gezelschapsspellen als verschillende groottes zodat er voor ieder gezelDeadline. schap een passende zaal is. De Stolp is dankzij de grote ontvangsthal en leuke bar ook geschikt Kortom, loop eens binnen bij d voor een feest, een grote bruiloft of verlengde lekkere kopappartementen koffie, ontdek wat huiskamer. Puzzel mee en maak kans op een canvas Binnenkort geeft de gemeente winkelcentrum Atlant biedt in De Maten voor doek van 90x60 cm.. lees meer op pagina 11 De Maat een update. Lees meer op pagina 6 particuliere Lees meer paginavan 2 de re enverhuur. ontspan metop ĂŠĂŠn Heeft u een vraag over de mo Activiteiten feest of het huren van een zaa Van maandag tot en met vrijdag worden er


BELANGRIJKE TELEFOONNUMMERS Het Stadhuis: 14055 Het Werkplein Activerium: (055) 580 2000 Brandweer De Maten: (055) 533 2403 Politie: 0900 8844 Huisartsenpost Apeldoorn 0900 600 9000 Gerle ziekenhuis (055) 581 8181

ALARMNUMMER

112

WELZIJNSNETWERK APELDOORN ZUIDOOST Stimenz (088) 784 64 64 MEE-Veluwe (055) 526 92 00 Volg ons op Don Bosco de Maten (055) 542 59 51 De Kap (055) 529 55 20 WIJKRAAD ZUIDOOST Bierbrouwershorst 132a, 7328 ND Apeldoorn info@wijkraadzuidoost.nl, www.wijkraadzuidoost.nl HUISARTSEN J.B. van Adrichem (055) 533 71 49 W.E.G.C. Beukers en E J Kuhlemaijer (055) 534 35 35 S.A. Faber en J. Elzink-Kersten (055) 533 52 25 S.J. Roelof-Oudsen (055) 533 49 53 MR drs B. Mulder (055) 54 11 666 J. Siegelaar (055) 533 86 41 De Gaarde (055) 533 32 31 Praktijk De Vries (055) 533 87 00 - spoednummer (055) 533 92 33 De Velden (055) 541 25 62 APOTHEEK De Maten Apotheek (055) 533 08 64

Apotheek de Gaarde (055) 5422781 TANDARTSEN Wijsman & Koster Tandartsen (055) 534 63 50 Tandartsenpraktijk van Wayenburg (055) 534 63 52 Tandartspraktijk Van Heijst (055) 533 36 70 Tandartspraktijk A. Todea (055) 533 21 05 Tandartsenpraktijk Poort en Hanegraaf (055) 542 25 77 F.K. van der Zwaag (055) 541 21 41 Tandarts Beukers en Kuhlemaijer (055) 534 35 35 Samenwerkende Tandartsen De Maten (055) 539 65 87 Tandartspraktijk Arnold (055) 542 13 96 DE WOONMENSEN Algemeen telefoonnummer (055) 548 48 48 Verstopte afvoer Riool Reinigings Service (RRS): (026) 319 46 00 Glasschade (055) 548 48 48 (24 uur per dag) DE GOEDE WONING Algemeen telefoonnummer (055) 369 69 69 Spoedeisende reparatie (055) 369 69 69 (24 uur per dag) Buiten kantooruren wordt u doorverbonden naar de storingsdienst ONS HUIS Algemeen telefoonnummer 055) 526 25 00 Spoedeisende reparatie 055) 526 25 00 (24 uur per dag) Buiten kantooruren wordt u doorverbonden naar de storingsdienst MOOILAND Reparaties en Storingen: 088 450 10 10 Glasherstel: 0800-0226688 (Service Glasherstel) Riolering: 0800-0991313 (RRS) BURENOVERLAST, BUREAU BUURTBEMIDDELING Theo Quist (06) 20 00 73 34

ZELFSTANDIG EN VEILIG WONEN BIJ BERGHORST Atlant biedt in De Maten appartementen voor particuliere verhuur aan bij Woonzorgcentrum Berghorst, (Gijsbrechtgaarde 30, 7329 CB Apeldoorn). Berghorst en haar medewerkers bieden u een prettige en veilige woonomgeving met uitstekende zorg. De woonruimte is praktisch ingericht, heeft een eigen badkamer met toilet, een kleine keuken en is voorzien van een aansluiting voor TV, internet en alarmering en zorg op afroep. Deze woonruimte is bedoeld voor ouderen met een indicatie voor thuiszorg. Mocht u aanvullende zorgwensen hebben, dan kan Atlant u die bieden. Aan de overkant van de straat bevinden zich winkelcentrum Gildenhof en een wandelpark. Berghorst heeft een eigen restaurant waar de bewoners en buurtbewoners elkaar dagelijks ontmoeten voor activiteiten, een kop koffie of maaltijd. De medewerkers van Bureau Zorgentree helpen u graag verder wanneer u vragen heeft over actuele huurprijzen, wachttijden of een afspraak wenst voor een vrijblijvend bezoek. Contact kan via mail: bureauzorgentree@atlant.nl of telefoon 055- 506 7456. Op www.atlant.nl is verder informatie te vinden over wonen bij Berghorst.

COLOFON Wijkkrant de Maten is een initiatief van buurtregisseur Hermien Marsman (Welzijnsnetwerk) en Corine Kapenga (Stadsdeelmanager Zuid Oost) in samenwerking met Yvonne Tiemes (YVONNE RECLAME!). Uitgever: YVONNE RECLAME! Verspreiding: Verspreidingsburo Armada Opmaak: YVONNE RECLAME! Druk: Janssen Pers Eindredactie: Joannie Kooyman, Hermien Marsman en Corine Kapenga Algemene informatie: info@wijkkrantdematen.nl Redactie: redactie@wijkkrantdematen.nl MEER INFORMATIE: WWW.WIJKKRANTDEMATEN.NL Wijkkrant de Maten heeft een oplage van 11.000 exemplaren per uitgave en wordt 10 maal per jaar huis aan huis verspreid in de Maten en Groot Zonnehoeve. Wijkkrant de Maten is mede mogelijk gemaakt door bijdrage van provincie Gelderland. Druk- en zetfouten voorbehouden.


wijkkrant de maten CURSUS NATUUR EN SAMENLEVING 2017 Bij het Instituut voor Natuureducatie en duurzaamheid (IVN) genieten we van de natuur en dat willen we graag zo houden. Maar berichten over het klimaat, het milieu en onze leefomgeving spreken van opwarming van de aarde, vervuiling en uitputting. Wil je weten hoe de vork in de steel zit, hoe onze samenleving de natuur beïnvloedt en hoe je dat in je directe omgeving kunt zien, kom dan naar de cursus Natuur & Samenleving. We gaan het hebben over klimaat en energie, over landbouw, voedsel en biodiversiteit. Onderwerpen van wereldformaat, die zich dicht bij huis afspelen en ons allemaal aangaan. Ze raken de beschikbaarheid van ons water en voedsel, onze schone lucht, en de mooie flora en fauna om ons heen. De rode draad in de cursus is hoe natuur en samenleving in goede harmonie kunnen samengaan. Er zijn vier theorieavonden en twee excursies, waarbij we gaan kijken naar lokale initiatieven voor een ander energiegebruik en andere voedselproductiewijzen. Data cursusavonden: dinsdag 24 januari, 7 en 28 februari, 14 maart van 19.30 tot 22.00 uur in IVN lokaal De Vijfster. Data excursies: zaterdag 18 februari en eind april (naar een biobedrijf) van 10.00 tot 12.30 uur in de omgeving van Apeldoorn. Aanmelden kan via onderstaand e-mailadres Vermeld in het bericht naam, adres, postcode, woonplaats, telefoonnummer, e-mailadres en of je lid bent van IVN of KNNV, of vriend van IVN Apeldoorn. Meer informatie bij: Janneke Brouwer, 0571-785 008 of via natuurensamenleving@ivn-apeldoorn.nl

ZET DE MATEN IN HET ZONNETJE! De Energieke Maten en de Wijkraad Zuidoost vinden duurzame energie belangrijk en willen graag een steentje bijdragen. Daarom starten wij het initiatief om gezamenlijk met jullie, onze medebewoners – zonnepanelen aan te schaffen.Gezamenlijk betalen we minder, krijgen we betere kwaliteit en genieten we van een langere garantie. Informatiebijeenkomst Je bent welkom op een informatiebijeenkomst in februari. Dan hebben we een concreet voorstel en ontmoet je iedereen die belangstelling heeft: mensen die denken over zonnepanelen op hun dak en mensen die er al ervaring mee hebben. Heb jij belangstelling? Bel ons of stuur een mail. Wij nodigen je dan uit voor de bijeenkomst! Bel 06 – 14674715 of 055-5423814 of stuur een mailtje naar: energiekematen@gmail.com. Hoe meer mensen meedoen, hoe aantrekkelijker het is voor ons allemaal.

UW EIGEN BETAALBARE VISITEKAARTJES, WEBSITE, FLYERS, FOLDERS EN POSTERS? DAT KAN! SNEL EN MAKKELIJK VIA YVONNERECLAME.NL

HET ADRES VOOR AL UW RECLAMEUITINGEN

wijkkrant de maten februari 2017 | pagina 3

DAG OUD, WELKOM NIEUW! Na een druk 2016 genoot ik rond de feestdagen van een heerlijke vakantie. Even opladen voor een nieuw jaar. En zo tussen de kerststol en de appelflappen is het tijd voor terugblikken en vooruit kijken. Mijmerend het afgelopen jaar door en vol verwachting naar wat ons te wachten staat. Voldaan terugkijken, want wat is er veel gedaan. Bewoners van de Maten die zich inzetten voor hun buurt, collega’s die met passie hun werk doen. De Maten leeft en bruist. Initiatieven en activiteiten voor en door bewoners. En na de vakantie was het hoog tijd voor de jaarrapportage, de wijkkrant de Maten en het buurtonderzoek in een deel van de Donken waren wel de grootste klussen. Voor 2017 gaan we daar mee door. De resultaten van het buurtonderzoek moeten worden omgezet in acties, de eerste stappen zijn daarin gezet. Maar voor het vervolg hebben we vooral elkaar nodig, dus buurtbewoners uit de Viltmakersdonk, Tingietersdonk en Klingmakersdonk laat je horen! Het zijn de kleine dingen die het doen. Zoals u in deze wijkkrant kunt lezen zijn er veel initiatieven die op de een of andere manier met eten te maken hebben. Buurtrestaurants in De Velden en in de Dreven, het eetcafé in de Matenhof, samen eten in de Berghorst, het kerstdiner en ‘koken met een missie’. Samen eten verbindt en maakt mensen blij. Zo maar wat voorbeelden die we kennen. Maar er gebeurt veel meer wat nog niet zichtbaar is. Laat het weten, zodat andere bewoners geïnspireerd raken. Een goed voorbeeld, doet goed volgen. Uw artikeltjes voor de wijkkrant zijn van harte welkom. En is zelf schrijven lastig, neem gerust contact op voor een interview. Uw inbreng stellen we erg op prijs. Hermien Marsman.


de horsten - de hoeken

wijkkrant de maten februari 2017 | pagina 4

OPENING PRAKTIJK DE MATENHOEK Trots willen wij u laten weten dat praktijk de Matenhoek 1 juli 2016 haar deuren heeft geopend. De praktijk is ontstaan vanuit onze behoefte tot samenwerking. Dit hebben we vorm gegeven in ons nieuwe samenwerkingsverband. Wij streven naar een actieve en resultaatgerichte samenwerking. We maken gebruik van elkaars deskundigheid en specialisatie om achter de oorzaak van klachten te komen en de behandeling zo goed mogelijk af te stemmen voor een optimaal behandelresultaat. Binnen deze praktijk werken psychologen, pedagogen, psychomotore therapeuten, logopedisten en een fysiotherapeut samen, elk vanuit de eigen praktijk en eigen deskundigheid. Door gezamenlijk een praktijkadres te betrekken zorgen we voor een effectieve en efficiënte hulpverlening. Kinderen en volwassenen hoeven niet langer naar verschillende hulpverleningsinstanties, maar kunnen terecht op één adres. Bovendien zorgen de korte lijnen voor flexibiliteit en snel handelen. Vanaf 1 februari is er ook een diëtiste werkzaam in Praktijk De Matenhoek Praktijk de Matenhoek |Molenmakershoek 17, 7328 JK Apeldoorn

KINDEROPVANG BIJ DE VLINDERTUIN In uw wijk, de Maten, vindt u een kleinschalige kinderopvanglocatie aan de Ketelboetershoek. Het bestaat uit een kinderdagverblijf en (sinds 1 januari 2017) een buitenschoolse opvang. Wij vangen kinderen op van 0 tot 12 jaar. Kleinschaligheid is één van de belangrijke onderdelen uit onze visie. De kleinschaligheid brengt een aantal voordelen met zich mee; persoonlijk contact, een “thuis”-gevoel en de communicatie verloopt snel en makkelijk. Onze locatie zit niet bij een school en hoort niet bij een grote organisatie maar is op zichzelf staand. Een ander onderdeel van de pedagogische visie die de Vlindertuin uitdraagt is dat kinderen gewoon lekker kind moeten kunnen zijn. Opvang, voor met name baby’s, moet in alle rust kunnen plaatsvinden en na school vinden kinderen het fijn om ergens anders “thuis” te kunnen zijn. Wij halen uw kinderen dus juist ‘uit’ de school. Ook broertjes en zusjes kunnen lekker samen spelen en einde van de dag op één locatie worden opgehaald door de ouders. Er is nog plaats op enkele dagen/dagdelen bij de Vlindertuin. Indien u interesse heeft kunt u contact opnemen voor een rondleiding en kennismaking. Wij zij uw buren en heten u welkom! Telefoon: 055 – 53 44 003 Website: www.devlindertuin.net

VOORAANKONDIGING IN HET MAARTNUMMER: PARKEREN IN DE HORSTEN In het maartnummer van de Wijkkrant zullen we PARKEREN en VEILIGHEID in de Horsten centraal stellen. We zijn nu al benieuwd hoe bewoners hier tegen aan kijken. Graag ontvangen we reacties op buurtraaddehorsten@gmail.com


de horsten - de hoeken

wijkkrant de maten februari 2017 | pagina 5

NIEUWE LEDEN VOOR BUURTRAAD DE HORSTEN/HOEKEN Om het team compleet te maken zoeken we nieuwe leden uit Schrijnwerkershorst huisnummers 1 – 400, Bierbrouwershorst, Houtsnijdershorst en de Hoeken. U kunt zich aanmelden op buurtraaddehorsten@gmail.com

OM DE HOEK: Op de koffie bij Miranda en Henry Wijngaards van Wijngaards Poelier Toko aan de Ketelboetershoek 41 in Apeldoorn. Ze wonen naast het bedrijf en hebben 2 dochters die allebei meehelpen in de weekenden. De opa van Henry richtte in 1927 de firma Wijngaards Kip, Wild en Eierhandel op en woonde in een boerderij waar nu China Garden gevestigd is, in de Gaarden. In de jaren ’60 begon de familie ook met de verkoop van oosterse artikelen en groenten. Sinds 1975 is de toko gevestigd aan de Ketelboetershoek. Daar is in de loop der jaren het assortiment enorm uitgebreid o.a. met complete kant en klare maaltijden, snacks en grillspecialiteiten. Bijna iedereen in de Maten kent de Poelier Toko wel. ”De Poelier Toko is het oudste bestaande bedrijf in de Maten”, verteld Henry. ”Ik kan me nog wel herinneren dat de Horsten toen nog uit maisvelden bestond en ik daar vaak speelde”. Miranda vertelt dat ze dol is op koken en dat ze vaak recepten deelt met vaste klanten. Het is een gezellige boel in de winkel met een team van 20 medewerkers die stuk voor stuk als familie beschouwd worden. Miranda en Henry hebben nu wat meer tijd om op reis te gaan. Thailand en Indonesië staan al geruime tijd op het verlanglijstje. De regio Apeldoorn heeft na Den Haag de grootste Indische gemeenschap van Nederland. Volgens Henry en Miranda vindt deze groep het maar wat leuk dat zij als ”blanken” een dergelijke Toko runnen.

GANZEN EINDCONCLUSIE Na veel overleg en diverse adviezen en meningen te hebben aangehoord, is de buurtraad tot een advies gekomen. De huidige populatie mag niet door menselijk ingrijpen gewijzigd worden i.v.m. de flora- en faunawetgeving waar deze ganzen onder vallen. Maar als bewoners van de Horsten hebben wij zelf ook invloed op de groei van onze groep ganzen. Groei ontstaat vooral door het bijvoeren van de dieren. Dit bijvoeren verlengt niet alleen de levensduur en de overlevingskans van de dieren, maar lokt ook andere ganzen aan om ook in onze vijver te komen wonen. De beste oplossing voor het handhaven van de huidige populatie blijft daarom: het stoppen met bijvoeren. Gak-gak: geen broodhapjes meer???

AGENDA SPELLETJESMIDDAG DE STOLP Maandag 6 februari Maandag 6 maart

14.00 tot 16.30 uur 14.00 tot 16.30 uur

Lijkt het u leuk om een keertje aan te schuiven bij deze middag dan kunt u gewoon vrijblijvend binnen lopen. Voor meer info kunt u contact opnemen met wijkcentrum De Stolp 055 541 44 42.


de dreven BERICHT VAN EEN BETROKKEN DREVENBEWONER: Weer is een jaar voorbij gevlogen. Drieënveertig jaar geleden stonden wij voor een nieuwe periode in ons leven, wij woonden nog in Genemuiden. Ik was geplaatst op het Opleidingscentrum Koninklijke Marechaussee op de Koning Willem III kazerne in Apeldoorn. Wij kregen van de woningbouwvereniging de Goede Woning een woning toegewezen in een spiksplinternieuwe wijk, De Maten geheten. Wij waren: mijn vrouw, ik en twee jonge kinderen. Het adres werd Muldersdreef. Een heel eind weg van de kazerne, het was nog een periode waarin niet iedereen een auto bezat. Ik moest dus dagelijks op de fiets naar mijn werk. Ik vond dat niet erg, ik was nog heel jong, 24 jaar. Toen ik voor het eerst op de Muldersdreef kwam kreeg ik meteen het vakantiegevoel. Ik herinner mij dat ik in de tuin stond en mij zelf en de anderen wijs maakte dat wij hier op het Center Parcs waren. Dit gevoel heb ik gelukkig nog steeds ondanks dat wij momenteel op de Voermansdreef wonen. Ik hoop dat het voor de heel de Dreven geldt, dat vakantiegevoel. Toch ziet het er momenteel anders uit dan 40 jaar geleden. De buurt verpaupert in mijn ogen en daar kunnen wij samen en in samenwerking met de gemeente wat aan doen. De troep die her en der ligt, die moeten wij zelf opruimen, je kent de bewoners aan de bende om de deur. Voor andere punten hebben we de gemeente en woningbouwverenigingen nodig. De Buurtraad wil hier de ogen en oren van de buurt zijn. Zo is er vorig jaar met de betrokken organisaties een schouw gehouden door de Dreven. De gedeelde conclusie na deze schouw is dat de Dreven een goede opknapbeurt nodig heeft. In 2016 is hier een voorzichtige start mee gemaakt. Ondertussen is het 2017 en wij hopen dat dit jaar ook de andere punten opgepakt worden, zoals verbetering van wegen, groen, het winkelcentrum de Maat enzovoorts.

wijkkrant de maten februari 2017 | pagina 6

RADICAAL ANDERS APELDOORN Uitsluiting / Polarisatie / (Arbeidsmarkt-) Discriminatie / Ongelijke kansen / Etnisch profileren

Radicaal Anders is een Apeldoorns project dat zich bezig houdt met verschillen in onze samenleving gebaseerd op afkomst en religie. Met de aankomende landelijke verkiezingen staan wij voor een belangrijke keuze over welke richting wij opgaan met ons land. De politiek en zelfs de Koning praat erover, maar wij moeten het doen: Verbinden en elkaar accepteren en respecteren als landgenoten, ondanks onze verschillen. Ik wil graag met u praten over deze verschillen. Heeft u interesse om de dialoog aan te gaan over wat u tegenkomt in het dagelijkse leven met betrekking tot culturele verschillen. Wat uw mening, ervaring of onderbuikgevoelens ook inhouden, ik ben geïnteresseerd in elke mening! Samen zoeken wij de verbinding op tussen mensen. Er is veel meer dat ons bindt dan wij denken! Wij bouwen bruggen, geen muren. Bel of mail mij als u interesse heeft om dit waardevolle gesprek met mij, en uw buurtbewoners aan te gaan. We plannen samen een datum: 06-18836130 / s.abourayan@gmail.com.

UITNODIGING INLOOPAVOND: UPDATE WINKELCENTRUM DE MAAT Binnenkort geeft de gemeente winkelcentrum De Maat een update. De bestrating en verlichting worden vervangen en het meubilair opnieuw ingericht. De plannen hiervoor worden gemaakt in overleg met de winkeliers, bewoners Imkersplaats (appartementen) en buurtraad De Dreven. Belangstellenden zijn ook van harte uitgenodigd om hierover mee te denken en eventuele verbeteringen aan te geven. De avond wordt gehouden op 15 februari van 17.15 – 19.15 uur bij De Dreven, Imkersplaats 38, de groene kamer. Op de tekening ziet u een voorbeeld van een sfeerimpressie.

Ik zie dat het winkelcentrum ondertussen onder handen wordt genomen. Ik hoop dat de rest spoedig zal volgen en spreek hierbij ook de hoop uit dat de ingezette samenwerking met gemeente en woningbouw in 2017 zijn vruchten afwerpt. En tenslotte nog een oproep aan de medebewoners van de Dreven: ‘Samen kunnen we onze buurt rein houden!’ Johannes Altena

KOERSBAL IN WIJKCENTRUM OP DREEF In wijkcentrum Op Dreef start vanaf februari een nieuwe activiteit: koersbal. Op de dinsdagmiddag kunt u samen met andere wijkbewoners koersbal spelen. Wat is koersbal? Koersbal is een balspel dat binnen wordt gespeeld op een mat van 8 bij 2 meter. De bedoeling van het spel is om de ballen zo dicht mogelijk te rollen richting het witte doelballetje. Koersbal is leuk en zeker niet moeilijk, er is weinig kracht voor nodig, iedereen kan het leren en zal dan ervaren dat koersbal een gezellig en verrassend spel is. Meedoen? Lijkt het u leuk om een keer mee te doen met koersbal of heeft u andere vragen, neem dan contact op met Ingvild Lith de Sociaal Beheerder van wijkcentrum Op Dreef. 06 13 144 371 | ilith@accres.nl


Ervaar de Stolp

Winkelcentrum de Eglantier is voor veel wijkbewoners de plek voor de dagelijkse boodschap of een gezellige wandeling langs de winkels. Aan de zuidzijde van het winkelcentrum ligt de Stolp; het wijkcentrum dat iedere inwoner van De Maten wel kent, maar veel zijn er nog nooit binnen geweest. Wij namen een kijkje in de Stolp.

en Schaken tot Volksdansen, Tai Chi en Ouderen Gym voor wat meer actie. Neem eens een kijkje op accres.nl/destolp voor het activiteiten programma.

Ontmoetingsruimtes Opvallend aan de Stolp zijn de vele verschillende ruimtes die het centrum te bieden heeft. Deze ruimtes worden voor een laag tarief aangeboden en gebruikt voor bijvoorbeeld workshops, vergaderingen, activiteiten en cursussen. De zalen zijn er in verschillende groottes zodat er voor ieder gezelschap een passende zaal is. De Stolp is dankzij de grote ontvangsthal en leuke bar ook geschikt voor een feest, een grote bruiloft of verlengde huiskamer. Activiteiten Van maandag tot en met vrijdag worden er activiteiten georganiseerd in de Stolp. Van gezelschapsactiviteiten als Sjoelen, Klaverjassen

Recreatie Naast de vele zalen die gebruikt worden voor verschillende activiteiten is ook CODA een groot onderdeel van de Stolp. De bibliotheek is nog steeds de plek in De Maten om kennis en informatie op te doen of een ontspannend boek te lenen. Daarnaast vind je Glowgolf, de Escaperoom en TimeFreak in de Stolp waar je met het gezin of vriendengroepen een leuke middag of avond kan beleven. Je kan de activiteiten combineren of uitbreiden tot een arrangement inclusief horeca of andere gezelschapsspellen als Biljart, Biljartgolf en Deadline. Kortom, loop eens binnen bij de Stolp voor een lekkere kop koffie, ontdek wat er allemaal te doen is en ontspan met één van de recreatieve activiteiten. Heeft u een vraag over de mogelijkheden voor een feest of het huren van een zaal? Neem dan contact op via 055 - 541 44 42 of vraag het aan één van de beheerders die altijd voor u klaar staan.

Meer informatie? Accres.nl/destolp wijkcentrum

de stolp


ontmoetingsplekken ONTMOET ELKAAR IN APELDOORN Apeldoorn is verdeeld in stadsdelen. In elk stadsdeel vindt u meerdere ontmoetingsplekken. Een ontmoetingsplek is een locatie bij u in de buurt. Het kan een buurthuis zijn, een activiteitencentrum of bijvoorbeeld een woon/ zorgcentrum. Op de ontmoetingsplekken staan vrijwilligers en/of professionals altijd voor u klaar. U kunt er terecht om een kopje koffie te drinken, mee te doen aan een cursus of workshop of informatie krijgen over wonen, zorg en welzijn.

wijkkrant de maten februari 2017 | pagina 8

HULP NODIG BIJ JURIDISCHE VRAGEN? U hebt er in het dagelijkse leven mee te maken: belastingaanslagen, toeslagen, uitkeringen, subsidies, wetten, regelingen, enzovoort. Soms gaat er wat fout en komt u er niet meer uit. Het is dan vaak lastig om te bepalen hoe u uw probleem het beste kunt aanpakken. Daarnaast is het ook vaak moeilijk uit te zoeken bij welke instantie u moet aankloppen. U kunt dan met uw vraag terecht bij de Sociaal Raadslieden. Heeft u een juridische vraag of hulp nodig bij het invullen van een formulier, dan kunt u op het spreekuur langskomen. U hoeft hiervoor geen afspraak te maken. Tijdens de spreekuren hebben de Sociaal Raadslieden beperkt de tijd (10-15 minuten) om het probleem helder te krijgen en al zoveel mogelijk op te lossen. Mocht het zo zijn dat u meer tijd nodig heeft, dan zal er een vervolgafspraak worden gemaakt . In de Maten kunt u elke dinsdagmiddag tussen 14:30 en 16:30 uur terecht bij het inloopspreekuur van de Sociaal Raadslieden in de Matenhof (Warenargaarde 775).

Op deze pagina vindt u maandelijks informatie over de ontmoetingsplekken in de Maten.

DE MATENHOF ZOEKT KOOK-VRIJWILLIGERS In ontmoetingsplek De Matenhof wordt dagelijks gekookt voor mensen uit de wijk. Voor het ondersteunen van de kok zijn wij op zoek naar extra vrijwilligers. Bent u op maandag, dinsdag, donderdag en/of vrijdag beschikbaar tussen 15:00 en 18:30 uur? En lijkt het u leuk te helpen met het bereiden van een maaltijd voor een groep van +/- 12 personen? Dan zijn wij op zoek naar u! Voor meer informatie kunt u een e-mail sturen naar vrijwilligeinzet@degoedezorg.nl of u kunt gratis bellen naar de zorglijn: 0800-0604.

KOFFIE & ONTMOETING Op de ontmoetingsplekken in de wijk kunt u onder andere terecht voor een kopje koffie en een praatje met mensen uit de wijk. Bij deze koffiemomenten staan vrijwilligers of professionals aanwezig voor u klaar. In de Maten kunt u koffie drinken bij onderstaande ontmoetingsplekken. Centraal Wonen (De Velden) Magistratenveld 613 Dinsdag, 10:00-12:00 uur Ontmoetingscentrum De Dreven Imkersplaats 38 Woensdag, 10:00-11:30 uur De Drie Ranken Eglantierlaan 202 Dinsdag, 09:30-11:30 uur, Donderdag, 10:00-12:00 uur en vrijdag, 14:30-16:30 uur Woonzorgcentrum Berghorst Gijsbrechtgaarde 30 Maandag t/m zondag, 10:00-11:30 uur en 15:00-16:00 uur

MEER INFORMATIE Op de website www.ontmoetelkaarinapeldoorn.nl staat een overzicht van alle ontmoetingsplekken en activiteiten in Apeldoorn. Wilt u meer informatie, heeft u ideeĂŤn voor een leuke activiteit of bent u op zoek naar vrijwilligerswerk? Dan kunt u contact opnemen met Joannie Kooyman, sociaal cultureel werker Zuid-Oost, via j.kooyman@stimenz.nl of 06 - 22 90 55 85.

De Matenhof Warenargaarde 775 Maandag: 09:00-17:00 uur en 19:00-20:00 uur Dinsdag: 13:00-17:00 uur Woensdag: 09:00-12:00 uur Donderdag: 09:00-16:30 uur en 18:30-20:30 uur Zaterdag: 11:00-15:00 uur en 15:00 tot 16:30 (elke 3e zaterdag) Zondag: 12:00-16:00 uur De Stolp Violierenplein 101 Elke 2e maandag van de maand 14:00-18:00 uur


de gaarden ONTSPANNINGSAVOND Iedere 2e dinsdagavond en laatste vrijdagavond van de maand, is er in Woon Zorg Centrum De Matenhof, aan de Warenargaarde 775, een ontspanningsavond. Een avond met een gevarieerd karakter, zo kan er een toneelvoorstelling zijn, een optreden van een duo, een shantykoor, cabaret of een christelijk koor. Er wordt iedere keer een ander optreden georganiseerd zodat er voldoende variatie is. De avonden beginnen om 19.00 uur en duren doorgaans tot 21.00-21.15 uur. De entree is € 6, - en voor dit bedrag krijgt u 2 maal koffie met iets lekkers, een glas fris of alcoholisch drankje en een hartig hapje. En natuurlijk het optreden!

wijkkrant de maten februari 2017 | pagina 9

WINTERPRET IN HET MATENPARK Nog niet zo lang geleden (winter 2010/2011) zag het Matenpark er betoverend (sneeuwwit) uit. Als je ’s ochtends door de verse sneeuw liep, kraakte het onder je schoenen. Ouders met jonge kinderen kwamen met een sleetje voorbij. Verderop roetsjen waaghalzen, jong en oud, met hun sleeën van de heuvels. Op de vijvers leerden ouders hun kinderen de eerste schaatsstapjes met en zonder stoel. Ook de oudere bewoners zwierden over de vijvers. Na schooltijd was het een drukte van belang. Een koek en zopietent of een kraam met currywurst en glühwein had niet misstaan. ’s Avonds waren vijvers verlicht, door bewoners opgehangen, en de jeugd waagde zich aan ijshockey. Het was feeëriek. Ik hoop dat wij nog een keer zo’n wintermoment mogen beleven. Toos Dikkers

In de maand februari treedt voor u op: Dinsdag 14 februari Christelijk koor Ontmoeting Vrijdag 24 februari Dialectkoor Apeldoorn. U bent van harte welkom. Voor informatie of andere vragen kunt u contact opnemen met onderstaande. Ontspanningsleidster De Matenhof Bettine Mons, Warenargaarde 775, 055 5411444 activiteitenbegeleidingmh@degoedezorg.nl

LET’S KEOBIKE - EEN OV-FIETS MAAR DAN ANDERS PLANTEN ZUIVEREN DE LUCHT? Planten zorgen niet alleen voor sfeer en zuurstof, maar zuiveren ook de lucht. Althans, dat beweren tuincentra. De bewering is gebaseerd op een oud-NASA-onderzoek uit 1989 (Clean Air Study). Plaatst één plant per tien vierkante meter voor uw welbevinden, luidt het advies van de NASA. De luchtzuiverende planten die uit het NASA-onderzoek kwamen: klimop, sansevieria (‘vrouwentongen’), chrysant, dadelpalm, gerbera en de ficus, Sansevieria Dadelpalm. Als ik door de Gaarden fiets en loop dan zie ik verzorgde en prachtige tuinen. Ik constateer ook veel ‘betegelde’ tuinen. Misschien een idee voor het aanstaande voorjaar om je tuin meer te voorzien van groen. Achter in de achtertuin In de hoek langs de heg Op een kistje droom ik weg Ik ben gewoon een beetje blij Met dat tuintje van mij Uit: De achtertuin Kinderen voor Kinderen

Toos Dikkers

Sinds afgelopen december staat bij bushalte de Eglantier (overkant winkelcentrum) een opvallende carrousel. Syntus is als eerste regionale vervoerder gestart met KeoBike: een innovatief deelfietsconcept met in totaal 240 fietsen op 20 locaties op de Veluwe. Met behulp van een smartphone leggen reizigers met KeoBike gemakkelijk de ‘first and last mile’ van hun reis af. De fiets heeft een robuust design (‘hufterproof’). De KeoBike staat voor duurzaamheid en bereikbaarheid. Op dit moment staan de KeoBikes nog niet in de carrousel. Syntus heeft beloofd zo snel mogelijk de carrousel te vullen. Een goed initiatief van Syntus en provincie Gelderland. Toos Dikkers


wijkraad zuidoost

wijkkrant de maten februari 2017 | pagina 10

GEMEENTERAAD ONDERZOEKT WINDENERGIE De gemeenteraad heeft in november een werkgroep ingesteld om onderzoek te doen naar windmolens. Aanleiding hiervoor was het plan om in de Beekbergsebroek – op korte afstand van de Maten – drie windmolens te plaatsen. Dit plan heeft bij veel bewoners vragen opgeroepen. Waarom deze locatie? Welke impact hebben windmolens op omwonenden? Gebleken is dat er veel weerstand is tegen het plaatsen van windmolens. De raad wil dan ook zowel de technische als de maatschappelijke aspecten verder onderzoeken. Het onderzoek heeft niet alleen betrekking op Beekbergsebroek, maar op alle locaties binnen de gemeente waarop in principe windmolens geplaatst zouden kunnen worden. Een afvaardiging van de Wijkraad Zuidoost heeft inmiddels een gesprek gehad met de werkgroep van de gemeenteraad. Hierin heeft ze de zorgen van de bewoners nogmaals overgebracht en erop aangedrongen nadrukkelijk ook de gezondheidsaspecten goed te onderzoeken. De werkgroep heeft toegezegd ook dit aspect te onderzoeken en hierover verslag uit te brengen. Volgens de planning moet de werkgroep eind april klaar zijn met haar werk. De wijkraad blijft de verdere ontwikkelingen volgen.

PROGRAMMA VOOR KINDEREN KOM JIJ OOK LANGS ? Imkersplaats 38

Op maandag van 15:00 tot 17:00 vrije inloop. Met pingpongen, play-station, films kijken, spellen, knutselen en gezelligheid Op woensdag van 13:00 tot 17:00 1e Woensdag van de maand: Koken 2e Woensdag van de maand: Creatief 3e Woensdag van de maand: Sportief 4e Woensdag van de maand: Eigen invulling: denk mee!

KANAAL, SPOORWEG EN SNELWEGEN De huidige wijk De Maten wordt aan de westzijde begrensd door het Apeldoorns Kanaal. Dit deel van het kanaal werd in 1858- ‘68 gegraven. In 1825-’29 was al een kanaal gegraven van Hattem naar Apeldoorn, en dat werd hiermee in zuidelijke richting verlengd tot aan de IJssel bij Dieren. Doel van dit project was om de Veluwezoom te ontsluiten voor zwaar transport in de periode van beginnende industrialisering. In het gebied van De Maten werd op de kanaaldijk een weg aangelegd, waarlangs gaandeweg een bebouwingslint ontstond. De dichtheid daarvan nam af met de afstand tot de zich ontwikkelende stad Apeldoorn. In het lint stonden boerderijen en vrijstaande woningen, niet zelden met bedrijven op het erf. Ook werd hier rond 1920 de gemeentelijke vuilnisbelt gevestigd. Het kanaal vormde een belangrijke stimulans voor de ontwikkeling van Apeldoorn. Maar in 1972 werd het kanaal gesloten voor verkeer, nadat het transport per spoor en vrachtwagen de scheepvaart volledig had overvleugeld. Het kanaal is nog altijd een dominante structuurlijn in Apeldoorn. Aan de noordoostkant wordt de wijk begrensd door de iets verhoogd gelegen spoorlijn Apeldoorn-Zutphen. Deze is in 1876 geopend. Net als voor het kanaal, geldt dat deze spoorlijn ook een belangrijke stimulans voor de ontwikkeling van Apeldoorn is geweest. De spoorlijn functioneert nog altijd, en De Maten heeft in 2006 zelfs een eigen station gekregen. Aan de zuidzijde en de oostzijde liep het gebied waar de woonwijk werd gebouwd vanouds zonder barrières door in het omringende platteland. In de tijd dat de wijk werd gebouwd, werden aan deze zijden echter twee snelwegen aangelegd, die duidelijke begrenzingen (en daarmee teven landschappelijke barrières) voor de wijk zouden vormen. Aan de zuidzijde wordt De Maten begrensd door de Rijksweg A1, en aan de oostzijde ligt de snelweg A50, die de A1 kruist bij knooppunt Beekbergen (dat dus grenst aan De Maten), Beide wegen werden in 1972 geopend.

Meer weten? Esther Karstens: 06-8359 0328, e.karstens@stimenz.nl


wijkkrant de maten

wijkkrant de maten februari 2017 | pagina 11

DE WINNAAR VAN DE ACCRESPUZZEL IS: FAMILIE OPPERMAN!

De oplossing van de puzzel uit de vorige uitgave is: Accres het adres voor ontspanning en recreatie.

Maandelijks met E een N leuke puzzel. de puzzel in de december uitgave is massaal gemaakt, uit al deze inzendingen S verschijnt P A wijkkrant N D de O Maten E K V OokW G is er een winnaar geloot. Familie Opperman heeft deze keer gewonnen en ze hebben al heerlijk genoten van het gezinsarrangement voor 4 C P R O M O T I E I E R SPANDOEKEN personen bij Glowgolf! Nogmaals van harte gefeliciteerd met deze leuke prijs!

H I L D E R I J

N E K N O D E D

N E

V N J I T S N R O O E N N O V Y F L Y E R S E

C A N V A S D O E K

V

L O G O O N T W E R P

A D E H O E V E N O

E L N E

E R D E T A S I U D L E D M E B H E O T O R A T S A O T L F E B N A A D R S T E T N D E N T R A

E M H P

D E G A A U R D E N

S I T E K A A R T J E S R E C L N E G G U K W E R S A R K K W E B S A K W U D E H O E K E N

N S K A A U R T E N

O O T Z O N N E H O E V A M E A L V R K

YVONNE RECLAME FOTO WEBSITE VISITEKAARTJES CANVASDOEK WENSKAARTEN GROOTZONNEHOEVE APELDOORN DEMATEN DEDREVEN DEDONKEN DEHOEKEN PROMOTIE

J I W I T E O R T

Inzenden kan t/m 20 februari 2017. De winnaar krijgt persoonlijk bericht en zal bekend worden gemaakt in de volgende uitgave van de wijkkrant.

PUZZEL MEE ENHET MAAK EEN CANVAS DOEK VAN 90X60 CM YVONNE RECLAME ADRES KANS VOOR ALOP UW RECLAMEUITINGEN MET EEN FOTO VAN BIJV. UW KINDEREN, KLEINKINDEREN OF FAMILIE! S P A N C P R H N N E I R E L J I T D N R O E M E R E C L I N C O J N A G S O N O V V O N Y A N E F S T K L D W N Y O E O E E R D R K P E S I D E V E E N N

D O V N S O H A D E H O E V E N M O N L E

O M E E S D E M A R O T O F

E O R T I L D E H O R S T E N L A E D S T G T D E T R

K E N Y V T I E O I D E D S A M E D I U H G E T E P A H E T A O K B U R E A E D D K A T E E R A N N T A V O J L A L E B W R S A R E C L A N E G G R U K W E E R S U N A R K K N W E B S A A K W U

V W G N E R E N O C S O L K T A A Z A O U R N T N E E E N H O R O U E E C V A M E A L V R K E I T J I W I T E O R T

Stuur de oplossing met uw contactgegevens op naar: Wijkkrant de Maten, Schimmelpenninckstraat 37, 7331 SG Apeldoorn of stuur het antwoord via de website www.wijkkrantdematen.nl

SPANDOEKEN YVONNE RECLAME FOTO WEBSITE VISITEKAARTJES CANVASDOEK WENSKAARTEN SPANDOEKEN DEDREVEN GROOTZONNEHOEVE YVONNE APELDOORN DEDONKEN RECLAME DEHOEKEN DEMATEN FOTO PROMOTIE DEDREVEN WEBSITE WIJKKRANT DEDONKEN FLYERS VISITEKAARTJES DEHOEKEN DEGAARDEN CANVASDOEK PROMOTIE WENSKAARTEN DEHOEVEN APELDOORN DEHORSTEN DEMATEN DEVELDEN

RECLAMEBUREAU BETAALBAAR POSTERS HUISSTIJL LOGOONTWERP DRUKWERK TROUWKAARTEN SCHILDERIJ VLAGGEN GROOTZONNEHOEVE

Zo lost u deze woordzoeker op: Alle woorden zitten kriskras verborgen in het veld met letters. Sommige letters worden meermalen gebruikt. Trek een lijn over het gehele woord en doe dit bij alle bovenstaande woorden. De niet gebruikte letters vormen de oplossing.

L N ! E M A L C E R E N N O YV


de hoeven

wijkkrant de maten februari 2017 | pagina 12

NIEUW SPEELMATERIAAL VOOR DE TEREBINT Met de opbrengst van allerlei activiteiten, gehouden tijdens de jubileumweek, zijn 2 fantastische wensen gerealiseerd. Het kinderpanel van de school heeft samen met de directeur allerlei speeltoestellen bekeken en samen hebben ze besloten dat er een “pannakooi” en een “klim- en klautertoestel” moest komen, zodat iedereen op school er wat aan zou hebben. De pannakooi en het speeltoestel zijn vlak voor de kerstvakantie geplaatst. Voor, tijdens en na schooltijd wordt er volop mee en op gespeeld. Een echte aanwinst voor de school.

DE MATEN VANUIT DE LUCHT IN BEELD Op de kleinere luchtopname van 1984 ziet u onder in beeld de Gildenlaan, lopend tot voorbij De Eglantier en eindigend bij de laan van Erica. De noodlokalen die op deze foto staan zijn inmiddels verdwenen. Onder in beeld is een deel van het voetbalveld van sportvereniging Groen-Wit ‘62 te zien. Midden in het beeld ziet u de bouw van de Eglantier. Achter De Eglantier is de woningbouw aan de Warenargaarde te zien en het Matenpark in aanleg. Tegenover De Eglantier zijn onder meer de flats aan de Klinmakersdonk en Tingietersdonk zichtbaar en eronder een deel van de Bronsgietersdonk. Links boven in beeld ziet u het kruispunt van de Matenpoort-Laan van Maten. Daar is nu de rotonde met de drie maagden. Op de luchtopname uit 2008 ziet u hoe dit deel van de Maten in de loop van 25 jaar is ingevuld met onder meer woningbouw, scholen (Edisoncollege en de Heemgaard) en hoe groen dit deel van de wijk is geworden.

Luchtopnamen: Hans Snelleman


Besparen is easy! Met een topketel van Nefit

Gratis

Easy thermostaat t.w.v.

€ 257,-

Bij ons krijgt u tijdelijk extra veel voordeel Met een Nefit HR-ketel bespaart u energie. Neem de nieuwste Nefit TrendLine: samen met Nefit Easy goed voor een energielabel A+. En een energiebesparing tot € 199,- per jaar ten opzichte van een oudere HR-ketel. Kies ook voor een duurzame topketel van Nefit. Tijdelijk krijgt u er van ons een Nefit Easy bij. De slimste thermostaat van Nederland. Gratis, dat is meer dan € 250,- voordeel! Vraag ons naar de voorwaarden.

A pe Tel. 0 ldoorn 55 - 8 info@ 4 3 02 50 dgin stall www aties .dgin .nl stall aties .nl


de Donken

wijkkrant de maten februari 2017 | pagina 14

Beste buren, Een groep buren aan de Tingietersdonk heeft een tijd geleden bedacht dat de tijd wel rijp is voor een AED (defibrillator) in de Donken. De AED is voor iedereen in de buurt beschikbaar in geval van nood. Men heeft de gemeente bereid gevonden om bij te dragen aan deze AED. Helaas is een andere partij die mee zou doen in dit project afgehaakt en leek het erop dat er niets van terecht zou komen. Buurtraad De Donken heeft echter besloten om mee te doen aan het project en heeft de rest van het geld voor de aanschaf beschikbaar gesteld, tevens zal de buurtraad de komende 5 jaar het jaarlijks onderhoud voor zijn rekening nemen. De kosten voor deze AED bedragen inclusief de waterdichte en met pincode te openen buitenkast ruim € 2.100,- en het onderhoud is € 159,- per jaar. Vervanging van de batterijen iedere 4 jaar en de elektrode zijn echter niet bij het onderhoud inbegrepen. De gemeente heeft € 1.000,- bijgedragen en de Buurtraad de rest. Voor het vervangen van de batterijen en elektrode zou het mooi zijn als wij een reserve potje aan konden leggen en daarom zou ik graag een beroep op jullie willen doen. Deze brief wordt verspreid in de directe omgeving van de plaats waar de AED komt te hangen. Als iedereen in de directe omgeving bereid is om eenmalig € 10,- bij te dragen dan hebben we een potje waar we 10 jaar mee voorruit kunnen. De directe omwonenden en ondergetekende hebben een training gevolgd via hartveilig wonen zodat zij kunnen reanimeren en de AED kunnen bedienen. Mochten er meer mensen in de buurt zijn die op het werk bijvoorbeeld een dergelijke training hebben gevolgd dan horen wij dit graag. De kast waarin de AED hangt heeft een pincode om diefstal te voorkomen. Wij willen deze pincode niet zomaar afgeven. Bent u aangemeld als hulpverlener bij hartveilig wonen dan zult u een berichtje ontvangen met de pincode (bij een calamiteit). Tevens zullen de buren in de directe omgeving over deze pincode beschikken. De AED hangt aan de achterzijde van Viltmakersdonk 1. Ik hoop dat u bereid bent om een bijdrage te leveren. U kunt uw bijdrage storten op rekeningnummer NL80 ABNA 0420 6050 88 t.n.v. G.J.Oving Wijkraad de maten onder vermelding van bijdrage AED in de Donken. Namens de initiatief groep en buurtraad De Donken alvast bedankt. Met vriendelijke groet, Edwin Romberg Voorzitter buurtraad De Donken en bewoner van Viltmakersdonk 8 Graag jullie reactie per e-mail. info@wijkraadzuidoost in t.a.v. E. Romberg.

STICHTING DERDE HANDS OP ZOEK NAAR OVERTOLLIG GEWORDEN KINDERKLEDING EN MEER...... Wij zijn door onze voorraad kinderkleding heen en dat levert teleurstelling op bij onze aanvragers. Heeft u overgebleven kleding in huis die u gratis aan ons wilt afstaan? Wij geven dit dan gratis door aan ouders/aanvragers, die erg blij zullen zijn dat hun kinderen weer behoorlijk gekleed naar school kunnen gaan.

HEBT U HANDIGE HANDJES? Uit het buurtonderzoek in een deel van De Donken blijkt dat niet iedereen elkaar kent. En onbekend maakt onbemind. In de flat aan de Tingietersdonk is ruimte beschikbaar voor een “woonkamer van de Donken”. Een plek voor en door bewoners uit de eigen buurt om samen te komen en activiteiten te organiseren. Bijvoorbeeld kaarten, knutselen, kinderactiviteiten, koken of gezellig samen koffie te drinken. De ruimte is beschikbaar, maar moet nog wel opgeknapt, schoongemaakt en ingericht worden.

Wij zijn op zoek naar kinderkleding dat nog goed bruikbaar, schoon en gaaf is. Zowel winter- als zomerkleding voor onze diverse aanvragers in Oost-Europa en Afrika. Schoeisel, sportkleding en sportschoenen, rug/ schooltassen zijn ook zeer welkom. Evenals babykleding.

Er is budget beschikbaar voor materiaal en inrichting. Maar er zijn ‘helpende handen’ uit de buurt nodig. Vele handen maken licht werk, doet u mee? Woensdag 8 februari om 19.30 uur zien we u graag op het kantoor van Mooiland aan de Viltmakersdonk 126A om verdere plannen te maken. U komt toch ook?

U kunt uw kleding etc. inleveren bij ons: Iedere maandagmiddag tussen 2 en 4 uur, iedere woensdagochtend tussen 10 en 12 uur. Derde Hands is gevestigd in het voormalige schoolpand achter winkelcentrum De Maat; het adres is IMKERSPLAATS 38, 7328 CJ Apeldoorn/De Maten.

Meer informatie bij Simone Haneveld (Mooiland) shaneveld@mooiland.nl of Hermien Marsman (buurtregisseur) h.marsman@stimenz.nl (06-54238545)

Behalve bovengenoemde artikelen nemen wij voor onze doelgroepen alle door u afgedankte goederen aan die u in uw dagelijkse leven nodig had en die nu overtollig zijn geworden. Wij beschouwen onszelf als uitvoerder van uw wensen om uw spullen een goed tweede leven te geven. Bedenk dat men aldaar vaak helemaal niets heeft. Voor meer informatie zie: www.derdehands.com


de velden

wijkkrant de maten februari 2017 | pagina 15

ZWERFVUIL Zwerfafval staat in de top 3 van ergernissen over de eigen buurt, samen met hondenpoep en gebrek aan parkeerplaatsen. Uit onderzoek blijkt dat bijna 95% van de Nederlanders zich ergert aan zwerfafval. Toch gooit bijna 1 op de 4 mensen zelf ook wel eens wat op straat. De omgeving is van invloed op hoe mensen zich gedragen: vuil trekt vuil aan. Op plekken met veel zwerfvuil gooien mensen dus makkelijker rommel op straat of in de natuur. Andersom geldt dat mensen zich in een schone omgeving ook schoner gedragen. Verder blijkt uit onderzoek dat mensen zich in een vervuilde omgeving minder veilig voelen (bron: Milieu Centraal). Natuurlijk hoort u bij de 75% van de mensen die nooit iets op straat gooien. Maar hoort u ook bij de mensen die, als zij afval in hun tuin of voor hun huis op straat zien liggen, dit even opruimen? Want ook hier geldt: “een betere wereld begint bij jezelf”.

DE BUURT, DAT ZIJN WE MET Z’N ALLEN Als u dit stukje leest, bent u hoogstwaarschijnlijk de bewoner van een woning in de buurt de Velden. Hopelijk woont u naar uw volle tevredenheid in de Velden. En u weet dat er een Buurtraad is die onderdeel uitmaakt van de Wijkraad. En over die Buurtraad wil ik het even hebben. De Buurtraad is alert op allerlei zaken op het gebied van infrastructuur, groenvoorziening, straatmeubilair, onveilige verkeerssituaties, speelvoorzieningen voor kinderen, enzovoorts. Maar de leden van de Buurtraad zien niet alles. Zij zijn deels afhankelijk van uw waarnemingen. Dus als u in de Buurt iets mist dat u graag wel zou willen zien of u ziet zaken die voor verbetering vatbaar zijn, meldt u dat dan bij de Buurtraad. De Buurtraad zal dan in overleg met de Gemeente, politie of andere partijen die iets kunnen betekenen, proberen iets met uw opmerking te doen. Melden van een opmerking kunt u doen door een e-mail te sturen naar

secretariaatdevelden@gmail.com.

Ook kunt u uw vragen en opmerkingen kwijt tijdens de openbare vergaderingen van de Buurtraad. De vergaderdata en de plaats van de vergadering kunt u opvragen via het hiervoor genoemde e-mailadres.

BEN IK VERPLICHT OM DE STOEP VOOR MIJN HUIS SNEEUW- EN IJSVRIJ TE MAKEN? Als u dit leest, heeft u wellicht nog geen sneeuw gezien. Maar wat niet is, kan komen. Daarom toch iets over de sneeuw. Vroeger was het sneeuw- en ijsvrij houden van het trottoir voor de woning een wettelijke verplichting voor de burger. Dit artikel is echter een aantal jaren geleden al uit de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) geschrapt, omdat hier niet op te handhaven is. De gemeente Apeldoorn doet een beroep op de inwoners om hun burgerplicht te doen en verzoekt inwoners hun trottoir sneeuw- en ijsvrij te maken. Overigens is het volgens de APV verboden om bij dreigende vorst water op de weg te werpen, uit te storten of te laten lopen, waardoor gevaarlijke situaties ontstaan. Denk hierbij aan het wassen van een auto op straat of het leeggooien van een emmer water op het trottoir. bron: www.apeldoorn.nl/

De Buurtraad sluit zich graag aan bij de oproep aan de bewoners om het trottoir sneeuw- en ijsvrij te maken. Denk daarbij ook eens aan uw oudere of minder mobiele buren. Nu zult u zeggen “waar in mijn woonerf vind ik een trottoir?” De Buurtraad is van mening dat niet naar de letter maar naar de geest van de oproep moet worden gehandeld. Allereerst is daar het pad naar uw voordeur. Voor uzelf prettig als deze begaanbaar is, maar ook voor bezorgers, enzovoorts. En als u uw buren halverwege tegemoet komt met het sneeuwvrij maken van een pad tussen u en uw buren, dan kunt u de sneeuw met bijbehorend ongemak positief tegemoet zien.

BUURTKIDS DE VELDEN KINDERACTIVITEIT: VOGELVOEDERPOT MOZAÏEKEN Sommige vogels blijven in Nederland en sommige vogels trekken weg naar warmere landen. Voor de vogels die in Nederland blijven, is het moeilijk om in de winter genoeg voedsel te vinden. Vind jij het leuk om deze vogels de winter door te helpen, dan kan je daar een mooie bijdrage aan leveren. Lijkt het je wat? Kom dan gezellig naar deze activiteit waar jij een bloempot gaat mozaïeken en omtovert tot een voederpot. Het programma ziet er als volgt uit. Onder genot van een koek en zopie kunnen de kinderen deze middag hun eigen bloempot mozaïeken en tevens ook een voederhuis maken. Deze activiteit wordt op 22 februari gehouden van 14.00 uur tot 16.00 uur. De activiteit vindt plaats in de basisschool de Marke. De activiteit is mede mogelijk gemaakt door Buurtkids de Velden en Stimenz. Aanmelden kan via buurtkids@outlook.com


wijkkrant de maten

wijkkrant de maten februari 2017 | pagina 16

PRIKBORD BUREN VOOR BUREN Buren voor Buren is op zoek naar mensen die willen helpen bij verschillende klusjes. Op deze pagina vindt u een greep uit de vragen. Reageren op de klussen kan per e-mail naar burenvoorburendematen@gmail.com onder vermelding van de genoemde code of bel naar 06 - 21 69 32 73. U kunt ook naar het inloopspreekuur, elke maandag tussen 14:00 en 15:30 uur in De Matenhof (Warenargaarde 775). Kunt u zelf hulp ergens bij gebruiken? Ook dan kunt u contact opnemen met Buren voor Buren!

Een mevrouw uit de Gaarden zoekt iemand die haar een middag kan helpen met het opknappen van de tuin. Wie wil haar helpen? Code: B02

Een mevrouw uit de Gaarden kan af en toe wel wat hulp gebruiken bij het snoeien van de heg en het toppen van de conifeer.

Een mevrouw uit de Donken zoekt hulp bij het plaatsen van sensorverlichting in de tuin. Code: B01

Code: B08

WIST U DAT... ... het belangrijk is om uw ketel goed te onderhouden? Dit doet u door uw ketel jaarlijks te laten controleren. Als wij dit komen doen, kijken wij naar de afstelling en de koolmonoxide. Dit is voor het behoud en de werking van uw ketel. Een goed afgestelde ketel is namelijk zuiniger in het gasverbruik. Mocht u, ondanks al uw goede zorgen, toch problemen krijgen met uw ketel, maak dan een afspraak. Wij komen dan langs voor reparatie of eventuele vervanging van uw ketel. DGI Installaties Scheerdersdonk 721, 7326 CC Apeldoorn 055-8430250 - info@dginstallaties.nl - www. dginstallaties.nl

In 2014 startte in Apeldoorn het particuliere initiatief “Koken met een Missie”. Voor ongeveer 20 ouderen wordt 3 maal per week een gezonde maaltijd gekookt en thuis gebracht.Veel ouderen hebben een laag inkomen en geen of weinig hulp van mantelzorgers of familie. “Koken met een missie” vraagt een eigen bijdrage van € 2,50 per maaltijd. Op dit moment zit de groep vol en is er géén ruimte voor nieuwe aanmeldingen. Het moet wel haalbaar blijven en 20 maaltijden is het maximum. Vele handen maken licht werk en daarom is de groep op zoek naar meer dames en heren die de groep willen versterken door ook 1 a 2 keer per maand vrijwillig te willen koken. Daarnaast is er behoefte aan chauffeurs die zelf beschikken over een auto en vrijwillig voor onze ouderen de maaltijden rond willen brengen. Ook al is het 1 of 2 keer per maand op de maandag, woensdag en de vrijdag. Help “Koken met een missie” hun droom waar te maken om met elkaar een warme deken kunnen zijn en blijven voor deze ouderen. Interesse om een steentje bij te dragen? Laat het weten via de mail aan m-joosten@live.nl


wijkkrant de maten BIJ ANNEBRA ADVIES OP MAAT OP WINKELCENTRUM DE EGLANTIER Trudi is het gezicht van het team van Annebra. Ze heeft een aantal jaren in de Maten gewoond. Trudi miste in die tijd toen ze winkelde op De Eglantier een lingerie speciaalzaak, waar je het advies krijgt voor een goed zittende en mooie beha. Van kleine tot grote cupmaat.

wijkkrant de maten februari 2017 | pagina 17

HET IS NOG WINTER (MAAR NIET LANG MEER) Het is inderdaad nog winter. Maar Gemeente Apeldoorn heeft ook alweer gedacht aan het komende voorjaar. Speciaal hiervoor zijn er op diverse locaties langs de invalswegen en buurtontsluitingswegen van De Maten bloembollen gepoot. Als we met z’n allen deze winter weer hebben doorstaan, komt het voorjaar ons in de openbare ruimte vrolijk tegemoet met duizenden gele Narcissen. Het belooft weer een stralende begroeting van een nieuw seizoen te worden. Nog even geduld‌

In 2011 is ze eerst gestart met de verkoop van een eigen merk, Annebra. Nu is meteen duidelijk waar de naam van haar winkel vandaan komt, zegt Trudi met een grote glimlach. Ze begon met haar lingerie speciaalzaak in een tijdelijk gehuurd pand op De Eglantier. Dat werd zo goed ontvangen door het winkelend publiek dat ze in 2012 door is gegaan in het vernieuwde en vergrootte pand op dezelfde plek. Het aanbod van lingerie is in de jaren meegegroeid met de wensen en behoeften van de klant. Onlangs is haar collectie uitgebreid met de merken Anita en Ulla. Trudi ziet zich niet als eenling op het winkelcentrum, ze vindt samenwerking tussen de winkeliers op het winkelcentrum van groot belang. Een goed en gevarieerd wijkwinkelcentrum is volgens haar ook van maatschappelijk waarde, als voorziening voor de wijk de Maten. Voor oudere dames biedt het team van Annebra de mogelijkheid om service aan huis te bieden. Lingeriezaak Annebra Eglantier 512 | 7329 DM Apeldoorn 055-7676569

HET PEUTERHOFJE; NIEUW IN DE BUURT! Het Peuterhofje is in de basisschool de Horst gevestigd aan de Glazeniershorst 402 in Apeldoorn. Wij werken samen met de basisschool de Sjofar die naast de Horst is. Peuters van 2,5 tot 4 jaar zijn bij Het Peuterhofje welkom. De komende periode beginnen we met het Thema: Winter. Natuurlijk!! Met of zonder een dik pak sneeuw. De peuters van Het Peuterhofje gaan binnen dit thema boekjes lezen en knutsels maken. We besteden ook aandacht voor de vormen cirkel, driehoek, rechthoek en vierkant. In de huishoek maken we ons eigen kapsalon. Heeft u interesse in onze PSG of BSO? Loop dan gerust eens binnen of maak een afspraak. (06-28203221) De PSG is op maandag- en donderdagochtend geopend van 8.30 tot 12.00 uur. De BSO is geopend op maandag-, dinsdag-, en donderdagmiddag tot 18.30 uur. U bent van harte welkom.


wijkkrant de maten

wijkkrant de maten februari 2017 | pagina 18

EET U OOK MEE BIJ BUURTRESTAURANT DE DREVEN?

HET NUTTIGE MET HET AANGENAME VERENIGEN... Ontmoetingscentrum De Dreven is net een bijenkorf. Mensen vliegen in en uit, het is er vaak een gezellige drukte. De jongereninloop, koffie-ochtend, studiekring, stichting 3e hands, verschillende cursussen, persoonlijke gesprekken, vergaderingen, werkplek voor medewerkers welzijn en sociaal team, enzovoorts. Het koffieapparaat maakt overuren en op sommige dagen is er geen rustig plekje te vinden. Dikwijls snel een boterhammetje eten aan het bureau, maar 1 x per maand maken we tijd voor een gezamenlijke lunch. Onder het genot van een broodje en glaasje melk even tijd voor elkaar én de inwendige mens.

Voor je het weet is het weer de derde woensdag van de maand. Dan verzorgen vrijwilligers uit de Ridderbuurt weer het buurtrestaurant in ontmoetingscentrum De Dreven aan de Imkersplaats 38. Even de zaken op een rijtje. Datum: Woensdag 15 februari. Het buffet begint om 18.00 uur, binnenlopen kan vanaf 17.45 uur. De prijs voor de maaltijd is 7 euro, incl. een drankje. (Graag gepast betalen) Geef u snel op, er is plek voor maximaal 25 personen, want VOL = VOL! Als u mee wilt eten, svp opgeven voor maandagavond 13 februari 20.00 uur bij: Joke Braunstahl, tel. 055-5338173, jokebraunstahl@gmail.com Laat het u ons weten als u opgehaald wilt worden?

EVENEMENTEN OMNISPORT & AMERICAHAL!

KERSTDINERS VIELEN IN DE SMAAK!

Elke maand staan de agenda’s bomvol leuke en afwisselende evenementen. Februari is atletiekmaand in Omnisport! Bijna elk weekend zullen de Nederlandse topsporters met elkaar de strijd aangaan. Kom onze toppers aanmoedigen tijdens de Nederlandse Kampioenschappen Atletiek!

Ook in december 2016 werden op verschillende plekken in De Maten kerstdiners georganiseerd. Ongeveer 120 bewoners, die een extraatje goed kunnen gebruiken, genoten van een heerlijke maaltijd.

NK Atletiek Indoor Masters & Meerkamp NK Atletiek Indoor Senioren NK Atletiek Indoor Junioren

3 t/m 5 februari 11 & 12 februari 18 &19 februari

Americahal biedt deze maand één en al plezier met de Indoor Kermis! Daarnaast kan er rond gesnuffeld worden op de vlooienmarkten bij kraampjes met oude artikelen en unieke koopjes.Een keer onderdompelen in de Oosterse geuren, kleuren en smaken? Kom dan naar het Pasar Festival Djempol!

De recepten en ingrediënten werden, voor het 3e achtereenvolgende jaar, beschikbaar gesteld door Jumbo Supermarkten. Door onze creatieve kok zijn de menu’s wat aangepast en de aanvullende boodschappen aangeboden door stadsdeelmanager en buurtraad de Dreven.

Indoor Kermis Vlooienmarkten Pasar Festival Djempol

Vrijwilligers én werkers uit de Maten hebben gekookt, geserveerd, afgewassen en opgeruimd. Iedereen nogmaals heel hartelijk bedankt en we zijn in december 2017 opnieuw van de partij.

23 februari t/m 5 maart 19 februari & 26 maart 31 maart t/m 2 april

Meer hierover weten zoals openingstijden en entreeprijzen? Bekijk dan onze evenementenagenda’s op www.omnisport.nl en www.americahal.nl.


wijkkrant de maten

wijkkrant de maten februari 2017 | pagina 19

DE MATEN IN GEUREN EN KLEUREN Zondag 12 februari vindt voor de 12e keer de culturele ontmoetingsmiddag ‘De Maten in Geuren en Kleuren’ plaats, in De Drie Ranken, Eglantierlaan 202, van 13.30. Er is een infomarkt over diverse culturen die aanwezig zijn in Apeldoorn en organisaties die hier bij betrokken zijn. Dit stimuleert de onderlinge ontmoeting. Je kunt zo even binnenlopen en nieuwe mensen ontmoeten. De Maten in Geuren en Kleuren speelt ook in op de actualiteit, met een lezing en een workhop over ‘verdraagzaamheid’. De lezing wordt gegeven door professor Herman Noordegraaf van de Protestantse Theologische Universiteit. De workshop wordt gegeven door Roelof Oudman, betrokken bij diverse Apeldoornse maatschappelijke initiatieven. Het programma wordt om 13.30 uur officieel geopend door burgemeester John Berends. Zie ook: www.stichtingontmoetingdematen.nl

CULTUUR BIJ JE BUUR 2017: 13 EN 14 MEI Ook in 2017 kun je volop cultuur snuiven bij je buur! Zaterdag- en zondagmiddag 13 en 14 mei 2017 zijn er allerlei optredens, exposities en voorstellingen op onverwachte plekken in Apeldoorn. Om een artiest te zien hoeft het publiek niet naar een optreden toe, maar komt de artiest naar het publiek. Koren, verhalenvertellers, bands, schilders, fotografen, singer-songwriters en dansers laten zich zien op plaatsen die inwoners van Apeldoorn zelf aanbieden. Zij zijn gastheer of –vrouw in huiskamers, galeries, achtertuinen, kantines, verzorgingshuizen enz. Overal, behalve op een regulier podium. De optredens en exposities zijn openbaar en gratis toegankelijk. Voor meer informatie kijk op onze website www.cultuurbijjebuur.nl of op Facebook.

INFORMATIEMIDDAG IN ONTMOETINGSPLEK DE MATENHOF Op dinsdag 28 februari organiseert De Matenhof een informatiemiddag. Deze middag heeft als thema “Vind de weg in ontmoetingsplek De Matenhof”. In de wijk is er soms nog veel onduidelijkheid over De Matenhof. Is het een woonzorgcentrum? Is het een ontmoetingsplek? Hoe zit het met het Huisje? Maar ook vragen over de mensen die in De Matenhof werken, zoals de wijkverpleegkundige of sociaal cultureel werker. Met de informatiemiddag hoopt de Matenhof deze vragen te beantwoorden. Tijdens de informatiemiddag wordt een korte presentatie gegeven, waarin uitleg gegeven wordt over de verschillende onderdelen die in de ontmoetingsplek te vinden zijn. Zo wordt onder andere verteld over de ontmoetingsactiviteiten, dagbesteding, de rol van de buurtregisseur en de website “Ontmoet elkaar in Apeldoorn”. Aansluitend is er een informatiemarkt, waar bewoners meer informatie kunnen krijgen over de verschillende activiteiten en rollen in de wijk. De informatiemiddag wordt gegeven in De Matenhof, Warenargaarde 775. Vanaf 14:15 uur worden de bezoekers verwelkomd met een kopje koffie of thee. Het programma start om 14:30 uur en loopt door tot ongeveer 16:30 uur. De entree is gratis. Voor meer informatie kunt u kijken op de website www.ontmoetelkaarinapeldoorn.nl of contact opnemen met de Zorglijn: 0800-0604 (gratis).


Van de Bunt

KOMT NAAR JE TOE!

www.jumboapeldoorn.com is de goedkoopste online supermarkt, sterk geworteld in Apeldoorn, Ugchelen en Beekbergen

GEGARANDEERD

Online boodschappen doen en thuis of op het werk laten bezorgen .. .. .

Wij vragen een kleine vergoeding voor het verzamelen en bezorgen van de boodschappen Wij bieden het breedste online supermarktassortiment van Apeldoorn tegen de laagste prijs Wij werken met vaste bezorgers uit Apeldoorn Wij bezorgen elke dag met een glimlach 6 dagen per week tussen Wij zorgen er voor dat u niet meer hoeft te sjouwen of de deur uit hoeft

10:00 en 21:00 uur

Download de Jumbo app of ga naar

JUMBOAPELDOORN.COM Van de Bunt

Schubertplein 1-5, Apeldoorn


Millions discover their favorite reads on issuu every month.

Give your content the digital home it deserves. Get it to any device in seconds.