Gezellig in Zwolle 2015

Page 1

2e jaargang. 2015. Prijs € 1,50

Gezellig in

Zwolle inclusief handige plattegrond! De gezelligste winkels, restaurants en cafés in de op één na leukste winkelstad van Nederland!

Stadsgids


VOLTE FACE / MOD EL CL AUD IA

G R O T E M A R K T 7 Z W O L L E ( N A A S T TA L A M I N I ) - T E L . 0 3 8 4 2 1 2 3 0 7 WWW.GREVING.NL


WELKOM IN ZWOLLE

Foto: commons.wikimedia.org

COLOFON GEZELLIG IN ZWOLLE Gezellig in Zwolle is een uitgave van: UITgeverij EMA b.v., T.G. Gibsonstraat 24, 7411 RS Deventer, Peter Lantsheer 06 - 54 36 15 31, www.gezelligin.nl. Acquisitie: Advertising Service Center. Sven, sven@gezelligin.nl Druk: Koninklijke drukkerij Em. de Jong Vormgeving en opmaak: Yvonne Tiemes, YVONNE RECLAME!, 06 - 27 04 25 17 www.yvonnereclame.nl, info@yvonnereclame.nl Fotografie en redactie: UITgeverij EMA b.v. Gezellig in Zwolle heeft een oplage van ca. 20.000 exemplaren en wordt verspreid onder de deelnemende ondernemers, informatiepunten en op strategische plaatsen zoals campings, vakantieparken en hotels in en rond Zwolle. De gids is tot stand gekomen met medewerking van Zwolle Marketing. Druk- en zetfouten voorbehouden. 03 | GEZELLIGIN.NL


LIBRIJE’S WINKEL

1

MET LIEFDE, KENNIS EN MET KUNDE BEREID

Ontdek Librije’s Winkel dat gevestigd is in De Librije. Hier vindt u een breed scala aan pure en culinaire producten, allen met liefde, kennis en kunde bereid of geselecteerd. Hardlopers zijn de Mix & Match serie, waarmee u zelf een set van olie, azijn en mosterd kunt samenstellen om zo de heerlijkste mayonaises en dressings te maken, olijfolies, jams en specerijen. Daarnaast omvat het assortiment wijnen die geserveerd worden in De Librije en Atelier at Home pakketten, waarmee u thuis zelf de heerlijkste gerechten bereidt. Tevens kunt u onze producten bestellen en thuis laten bezorgen via onze webshop. Wij verwelkomen u graag in Librije’s Winkel!

Spinhuisplein 1, 8011 ZZ Zwolle 038 - 85 30 004, info@librijeswinkel.nl www.librijeswinkel.nl 04 | GEZELLIGIN.NL


WELKOM IN ZWOLLE

WWW.OVERIJSSELTRIPS.NL 05 | GEZELLIGIN.NL


3

Portocera is een jonge onderneming die authentieke producten uit Portugal voor prettige prijzen aanbiedt op de Nederlandse markt. Centraal in de collectie staat Portugees keramiek voor koken, opdienen en tafelen – van robuust aardewerk tot fijn porselein. Al onze artikelen zijn geschikt voor dagelijks gebruik en staan bijzonder decoratief. Ook bieden we een selectie van het hoogwaardige porselein van de gerenommeerde merken Vista Alegre en SPAL. Onze filosofie is simpel: wij willen u Êcht iets moois bieden. Zonnige producten die mensen blij maken! Dagelijks vertellen enthousiaste klanten ons dat zij zo’n aanbod in Nederland nog nooit hebben gezien. U bent van harte welkom in onze winkel die gevestigd is in een oud pakhuis aan de karakteristieke Thorbeckegracht in het centrum van Zwolle. De winkel ligt op minder dan 20 minuten lopen van Zwolle Centraal Station, en is bereikbaar met stadsbus 2. Kort parkeren voor de winkel is mogelijk.


om de dag vrolijk te beginnen en

blij af te

sluiten

Portocera | Thorbeckegracht 49 | 8011 VN Zwolle | 038 - 72 00 913 www.portocera.nl | facebook.com/portocera


EvEnEmEnTEnBurEAu

www.demeisjesvanplezier.com 2

dswandeling

Ludieke Sta appen Stappen & H ss Zwolle Expre ops Kookworksh s Smaakroute

(Bedrijfs) Feeste n Acts & Enterta inment Bands Teambuilding & coaching Bedrijfsdagen

Schoolmeesterssteeg 3a 8011 ZX Zwolle tel. 038 - 230 75 41 (di t/m vr) Internet: www.demeisjesvanplezier.com E-mail: info@demeisjesvanplezier.com


IJSBEELDENFESTIVAL - DECEMBER 2015 www.ijsbeeldenfestival.nl

CREMER IN VERF - T/M 23 AUGUSTUS www.museumdefundatie.nl

(fotograaf Pedro Sluiter)

STADSFESTIVAL - 2 T/M 6 SEPTEMBER www.stadsfestival.nl


HENRI BLOEM

4 KWALITEITSWIJNEN SINDS 1833

Wijnkoperij Henri Bloem Zwolle is sinds 2000 gevestigd aan de mooie Thorbeckegracht. Het pand waarin de vinotheek zich bevindt is een rijksmonument dat dateert uit de 17e eeuw. Henri Bloem Zwolle is begonnen in 1975 aan de Drie Pistolengang, in het centrum van Zwolle, met een winkel van krap 80 m². Aan de Thorbeckegracht beschikken wij nu over bijna 400 m² oppervlakte. Zo zijn we in staat een ruime keuze aan te bieden aan eenieder die de winkel binnenstapt. U kunt bij ons terecht voor heerlijke huiswijnen rond de 5 euro, de meest bijzondere wijnen voor de liefhebber en de exclusieve wijnen voor de verzamelaar.

Thorbeckegracht 47 /48, 8011 VN Zwolle 038 - 42 17 299 www.henribloem.nl 10 | GEZELLIGIN.NL


5

TENUE DE VILLE EXCLUSIEVE DAMESMODE

Aan de Thorbeckegracht bevindt zich op nummer 45 Tenue de Ville. Gespecialiseerd in exclusieve damesmode en opgericht door Giel Hakkenberg. De modebewuste vrouw vindt hier exclusieve merken. Van Annette Gortz tot aan Byoni en van Le Salon Des Femmes tot aan Beate Heymann. Gastheer en ‘personal dresser’ Giel geeft bekwaam advies en maakt elke outfit af met accessoires zoals, schoenen, tassen, ceinturen en sjaals. Liever winkelen buiten de reguliere openingstijden? Bij Tenue de Ville is dat geen enkel probleem.

Thorbeckegracht 45, 8011 VN Zwolle 038 - 42 29 555 / 06 - 20 51 26 54 www.tenuedevillemode.nl 11 | GEZELLIGIN.NL


6

IJSSALON SALUTE ELKE DAG VERS IJS

IJssalon Salute is sinds 12 jaar gevestigd op één van de mooiste plekken binnen de stadsgrachten van Zwolle. Salute heeft zich de afgelopen jaren onderscheiden met dagelijks vers bereid Italiaans schepijs. Het ijs wordt uitsluitend bereid met de beste Italiaanse ingrediënten. Elke dag van de week kunt u genieten van meer dan 40 verschillende soorten ijs. Naast de reguliere smaken, is er ook ijs voor diabetici, lactose- en glutenvrij ijs. Voor vragen kunt u altijd terecht bij het personeel. Graag tot ziens!

Diezerstraat 121, 8011 RE Zwolle 038 - 42 37 566 www.salute.nl 12 | GEZELLIGIN.NL


DYNAMISCHE HANZESTAD MET EEN AUTHENTIEKE EN SFEERVOLLE BINNENSTAD

De historische binnenstad van Zwolle ademt één en al sfeer uit. Werkelijk overal zijn de sporen van het rijke verleden terug te vinden. Zwolle kwam door de handel over de rivier de IJssel al in de vroege Middeleeuwen tot bloei. In de 15e eeuw ontwikkelde Zwolle zich tot machtige Hanzestad. Als je door de Middeleeuwse binnenstad loopt proef je het rijke verleden tot op de dag van vandaag. VAN WELKE VORM KUNST EN CULTUUR JE OOK HOUDT, ZWOLLE HEEFT HET VOOR JE! Het aanbod van theater, beeldende kunst, film en literatuur is zeer groot. Breng eens een bezoek aan één van de musea, zoals Museum de Fundatie en het Stedelijk Museum Zwolle, Odeon De Spiegel Theaters, Poppodium Hedon en Filmtheater het Fraterhuis. En neem zeker een kijkje bij Waanders In de Broeren, een prachtige kerk uit 1466 omgetoverd tot bruisende boekenwinkel met brasserie, kunst en cultuur. Kijk voor een compleet overzicht op www.zwolleuitgaan.nl.

WWW. ZWOLLETOURISTINFO.NL 13 | GEZELLIGIN.NL


CRICKET CLUB ZWOLLE THE KING OF SPORTS

Cricket is “The King of sports”, een teamsport met 2x11 spelers waarbij je runs (punten) door een geworpen bal weg te slaan en daarmee je wicket te verdedigen. Het is een tactische en strategische balsport, na voetbal de grootste sport ter wereld. Cricket is in Nederland minder bekend. Bij Cricket Club Zwolle staat winnen naast het plezier voorop. Cricket Club Zwolle is een jonge internationale vereniging, en speelt nu 5 jaar mee in competitie verband onder de KNCB. Interesse? Mee trainen mag altijd.

Sportpark Marslanden Hyacinthstraat 66B, 8013 XZ Zwolle www.cricketclubzwolle.nl 14 | GEZELLIGIN.NL


BROERENKWARTIER WINKELEN OP HET EILAND

zwolle.nl

Winkelen op het Eiland en de Korte Smeden, onderdeel van het Broerenkwartier.. Wist U dat het Eiland en de Korte Smeden vroeger de Jordaan, de volkswijk, van Zwolle was? Met recht dus een heel oud gedeelte van de binnenstad van Zwolle. Stille getuigen daarvan zijn het gedeelte van de stadsmuur, het stratenpatroon, het Pestengasthuys en de oude monumentale pandjes op het Eiland waar nu Dille & Kamille, Puzzel & Spel en Jan Sikkes gevestigd zijn. Ook typische straatnamen als Drie Pistolengang, Drietrommeltjessteeg en de Pijpebakkerstraat stammen uit een ver verleden.

foto: www.

Het verstilde Weversgildeplein, ooit refererend naar de wevers uit de buurt, is jaarlijks het podium voor de kunstmarkt Petit Montmartre Zwolle. Volg ons op Facebook. In het eerste weekend van juni organiseren de omringende winkels, een kunst en brocantemarkt. De enthousiaste ondernemers van het plein toveren het idyllische plek dan om tot een Frans kunstenaarsplein waar ambacht en creativiteit u inspireren. Vanaf de jaren zeventig tot de herontwikkeling was het Eiland ĂŠĂŠn grote parkeerplaats. De nieuwbouw in 2002, ontworpen door de architect Adolfo Natalini, verbond het Broerenkerkplein met de Korte Smeden en de Diezerstraat. Een grote parkeergarage, Q-park het Centrum, maakt het gemakkelijk om snel bij de winkels te komen. Zo vormen Van Limbeek licht & design en de Mooiste Meubelen onderdeel van het nieuwbouw winkelgebied. De Korte Smeden verbindt de Diezerstraat met het Eiland. De naam verwijst naar de smederijen die hier in de 14 en 15 eeuw gevestigd waren. Ook liep er een watertje van de Diezerstraat naar het Broerenkerkplein, waar nu Waanders in de Broeren zit. Door de diversiteit van winkels op het Eiland en de Korte Smeden veranderd een gewoon bezoek in een leuke ontdekkingsreis!

15 | GEZELLIGIN.NL


7

PUZZEL & SPEL SPELEN VOOR JONG & OUD

Een geweldig assortiment puzzels en spellen voor jong en oud, gepresenteerd in een gemoedelijke sfeer. Gewoon even kijken? Dat kan. Maar een spelletje spelen is ook geen enkel probleem. Een bezoek aan Puzzel & Spel wordt extra leuk, want je ontvangt nu tijdelijk 10% korting op al je puzzelaankopen. VOLG PUZZEL & SPEL OOK OP FACEBOOK EN MAAK IEDERE MAAND KANS OP EEN CADEAUBON VAN € 10,00

Eiland 44, 8011 XR Zwolle 038 - 42 10 525 www.puzzelenspel.nl 16 | GEZELLIGIN.NL


DILLE & KAMILLE

8

NATUURLIJKE EENVOUD VOOR HUIS, TUIN EN KEUKEN

In het historische hart van Zwolle, op ’t Eiland en in het Broerenkwartier, presenteert Dille & Kamille onmisbare basics voor huis, tuin en keuken. Servies, handige keukenhulpjes, alles om zelf te bakken, keukenkruiden, kleurrijk tafeltextiel, thee en koffie, ouderwets lekker snoep, speelgoed, heerlijke badspulletjes, stoelen, manden en nog veel meer. Meer dan 3000 bijzondere artikelen, klassieke muziek op de achtergrond en deskundig advies door enthousiaste medewerkers: je vindt altijd iets leuks bij Dille & Kamille!

Eiland 42, 8011 XR Zwolle 038 - 42 22 450, zwolle@dille-kamille.com www.dille-kamille.nl Facebook: Dille &Kamille Zwolle 17 | GEZELLIGIN.NL


VAN LIMBEEK LICHT & DESIGN

9

UW VAKSPECIALIST

Van Limbeek licht & design is de vakspecialist voor uw verlichting. In onze luchtig opzette winkel vind u een ruime keus aan hoog kwalitatieve lampen , waarvan veel modellen aan uw eisen kunnen worden aangepast. Goede service, gedegen vakkennis en betaalbare prijzen is het kenmerk van de winkel. Ook nu nog gloeilampen op voorraad. Tot ziens in onze showroom.

Eiland 7, 8011 XR Zwolle 038 - 42 13 771 www.van-limbeek-licht-en-design.nl 18 | GEZELLIGIN.NL


10

DE MOOISTE MEUBELEN IS DE SPECIALIST OP HET GEBIED VAN KLEPBANKEN, KERKBANKEN KLOOSTERBANKEN EN OPBERGBANKEN. Bij ons vindt u een zeer uitgebreid assortiment antieke en nieuwe klepbanken. Daarnaast verkopen wij ook kloostertafels, kasten, spiegels en stoelen in diverse afmetingen en kleuren. Iedere week worden er klepbanken aangevoerd. Wij importeren zelf de klepbanken, kloostertafels en stoelen. Daarom hebben we de laagste prijzen. Kijk snel in onze volle webwinkel. Bij ons: alle soorten en maten, veilig besteld (onze website heeft het webshopkeurmerk) en snel bij u thuis. Voor meer informatie over onze klepbanken, tafels, kasten Eleonora of By-Boo artikelen belt u met nummer 038-4578645 (Dinsdag tot en met vrijdag bereikbaar van 09hr tot 17hr, zaterdags van 10hr tot 17hr) of mailt u naar info@demooistemeubelen.nl

Eiland 12 | 8011 XR Zwolle | 038 - 457 86 45 WWW.DEMOOISTEMEUBELEN.NL


11

JAN SIKKENS AL 80 JAAR IN STOFFEN

Wilt u uw stoel opnieuw bekleden, nieuwe gordijnen of een leuk kledingstuk maken? Bij Jan Sikkes vindt u bijna 1.000 m2 stoffen en alle mogelijke benodigdheden voor talloze doeleinden. Van klassiek entijdloos tot stijlvol en trendy, hier vind je het allemaal. Ben je zelf niet zo handig met gordijnen? Check dan de voordelige gordijnmaak-servive. Jan Sikkes is... 80 jaar in stoffen, uitstekende service, vaste lage prijzen, deskundig advies en geeft u inspiratie in stoffen.

Drie Pistolengang 4 - 6, 8011 XH Zwolle. 038 - 42 19 941., info@jansikkes.nl www.jansikkes.nl 20 | GEZELLIGIN.NL


AL BIJNA 200 JAAR EEN BEGRIP IN ZWOLLE Specialist in de keuken sinds 1821 Specialized in kitchenware since 1821 Seit 1821 der KĂźchenspecialist

Koken Diezerstraat 100 8011 RK Zwolle 038-4211222

Expres-zo Gasthuisplein 1-5 8011 SB Zwolle 038-4211222

12

Servies Oude Vismarkt 24 8011 TB Zwolle 038-4216196


13

de jeans specialist voor men & women

de jeans specialist maten 24 t/m 46 voor & women tot en men met lengte 40 maten 24 t/m 46 tot en met lengte 40

broerenstraat 3, 8011 vb zwolle 06 - 29 62 63 68 | 038 - 42 15 560 broerenstraat 3, 8011 vb zwolle


EVENEMENTENKALENDER Jaarmarkt Assendorp 18 juni Spoolderfeest 18, 19 en 20 juni Omloop IJsseldelta 20 juni Zwolse Grachtenrace 20 juni AsRENdorp 28 juni Fraterfilm 4 juli Dance tour 5 juli Blauwvingerdagen 8, 15, 22 en 29 juli Lepeltje Lepeltje 9 t/m 12 juli Lekkerbekkenmarkt 11 juli Rrrollends 24, 25 en 26 juli Lekkerbekkenmarkt 8 augustus Zomerkermis 14 t/m 23 augustus Stratenfestival 21 augustus Bruisweken 20 augustus MBO Bruisweken 31 aug t/m 2 sept BO Swol Wandel4daagse 26 t/m 29 augustus City Swim 29 augustus Bruisconcert 1 september Stadsfestival 2 t/m 6 september Hartverwarmend Zwolle 12 september Lekkerbekkenmarkt 12 september Move2Support 16 september Langste tafel v. Zwolle 19 en 20 september Unicefloop 25 september 50 cc wegrace 26 september Glowloop 26 september Circus 28 sept. t/m 4 okt. Introductie bokbier 4 oktober Lekkerbekkenmarkt 10 oktober Peperbuswandeltocht 7 en 8 november Sinterklaas intocht 14 november Naspelen begrafenis Jan ter Pelkwijk 21 november IJsbeeldenfestival December 2015

Assendorperstraat Spoolde Grote Kerkplein Binnenstad Assendorp Broerenkerkplein Park de Wezenlanden Binnenstad Ter Pelkwijkpark Grote Kerkplein, Luttekestraat, Voorstraat Grote Kerkplein Grote Kerkplein, Luttekestraat, Voorstraat Binnenstad Binnenstad Binnenstad Binnenstad Diversen Binnenstad Grote Markt Binnenstad Zwolle Zuid Grote Kerkplein, Luttekestraat, Voorstraat Park de Wezenlanden Nieuwe Markt Park de Wezenlanden Wijthmenerplas Grote Kerkplein Park de Wezenlanden Binnenstad Grote Kerkplein, Luttekestraat, Voorstraat Start Veemarkt Binnenstad Binnenstad

WWW. ZWOLLETOURISTINFO.NL 23 | GEZELLIGIN.NL


Konkeltje koffie en thee Authentieke Kwaliteit Dijkstraat 3, 8011 XS Zwolle 038 - 42 23 401 www.konkeltje.nl

Dat nostalgie en een eigentijdse uitstraling heel goed samen gaan, bewijst het Konkeltje. Deze koffie- en theewinkel van de Zwolse koffiebranderij Mocca d’Or is al sinds 1979 te vinden aan de Dijkstraat. Met maar liefst 25 soorten Mocca d’Or koffie en 150 soorten thee is het authentieke koffie- en thee winkeltje het Konkeltje één van de meest exclusieve ambachtelijke speciaalzaken in het mooie Zwolle. Hier vind je sowieso de lekkerste koffie en thee voor thuis maar ook kan je genieten van een espresso, cappuccino of kwaliteitsthee aan één van de tafels in de winkel of als het zonnetje schijnt op het heerlijke terras, mocht je haast hebben geniet van een Coffee to-go! Naast koffie en thee wordt er ook de heerlijkste chocolade en vele cadeauartikelen verkocht. Op de website van het Konkeltje vind je meer achtergrond informatie en je kan de lekkerste koffie en thee makkelijk thuis laten bezorgen. Een bezoekje aan het Konkeltje is hoe dan ook een heerlijke geur- en smaakbeleving.


14


DE GILLENDE KEUKENMEIDEN

15

AUTHENTIEK – VERRASSEND – BIOLOGISCH – EERLIJK

Aan het Meerminneplein 7 in Zwolle vindt u de Gillende Keukenmeiden Mangerie. Een prachtig plekje in Zwolle (naast het Broerenkerkplein) waar u o.a. kunt genieten van een ontbijt, overheerlijke belegde broodjes, Earth koffie, Numi thee, verse sapjes en verrassende, heerlijke taarten en koeken. Kom rustig genieten in een huiselijke, vertrouwde sfeer waar smaak, uitstraling en aandacht voor de gast voorop staan! Pure smaken, puur genieten: dat is waar het bij “De Gillende Keukenmeiden” om gaat.

Meerminneplein 7, 8011 SW Zwolle 06 - 55 02 67 90 www. gillende-keukenmeiden.nl 26 | GEZELLIGIN.NL


Evenementenbureau De Meisjes van Plezier hebben arrangementen gemaakt waarbij je op leuke wijze deze (h)eerlijke winkels kunt bezoeken. Deze ambachtelijk lekkere arrangementen zijn vanaf � personen te boeken. Er zijn � routes langs deze culinaire winkels boeken. Geniettevan goede koffie en wijn Maar wees gewaarschuwd! ambachtelijk bier ambachtelijk snoep, Als je er één hebt gedaan, wil je de ander ook proeven!en de fijnste kazen Een begeleider is bij tebrood, boeken. Laat je je liever rijden? Boek eroverheerlijke een fietstaxichocolade bij. vlees en vele andere zoete De deelnemers van de SmaakRouteZwolle vis- en vegetarische (h)eerlijke enzijn: hartige delicatessen tijdens een leuke stadswandeling door Zwolle! Dé beste ambachtelijke Smaakwinkels van Zwolle nodigen jou uit om te komen proeven! Bij elke winkel krijg je een passionele uitleg en mag je lekker proeven. Leuk om gezellig samen te doen met je vrienden, familie of bedrijf. En met een gevulde goodiebag naar huis.

Een culinaire stadswandeling langs de beste info & boekingen www.smaakroutezwolle.nl ambachtelijke Smaakwinkels van Zwolle!


16

Boekenhuis Zwolle is en blijft een echte de Slegte winkel, bekend om zijn assortiment tweedehands en ramsj boeken. U kunt bij Boekenhuis Zwolle boeken kopen en verkopen. Gevestigd naast Boekhandel Westerhof vormen we samen een boekenboulevard.

HIER VINDT JE HET BOEK WAAR JE NIET NAAR OP ZOEK BENT!

JUFFERENWAL 14, 8011 LE ZWOLLE | 038 421 4408 INFO@BOEKENHUISZWOLLE.NL


U kunt bij ons terecht voor: Tweedehands boeken Modern antiquariaat Antieke boeken In- en verkoop

. . . .

WWW.BOEKENHUISZWOLLE.NL


17


STADSWANDELING ZWOLLE

Tijdens de historische stadswandeling verhaalt de stadsgids over de geschiedenis van de Hanzestad en je bezoekt daarbij plekken en gebouwen waar je de geur van het verleden kunt opsnuiven. Kijk voor meer informatie en overige wandelingen op www.overijsseltrips.nl.

WWW.OVERIJSSELTRIPS.NL 31 | GEZELLIGIN.NL


De nummers op de plattegrond corresponderen met de nummers in de advertenties.

Brouwerij Hettinga bier Esdoornstraat 3

37 14

19 16

17

18

20

21

23 24 22

25

Behalve het Zwolse Balletjes Huis heeft Zwolle nog vĂŠĂŠl meer te bieden! In het Zwolse Balletjes Huis is vanaf 1 februari ook Zwolle info & gifts gevestigd. Een nieuw toeristisch informatie-punt waar alle vragen met betrekking tot Zwolle beantwoord worden en waar voor iedereen wel een leuk Zwols presentje te vinden is!

Bloem & Styling Aan de Zeven Alleetjes Zeven Alleetjes 2 38 Sandton Hotel Pillows Stationsweg 9 39

Of het nu gaat om evenementen, musea, culinairgenieten, zwolse kunstenaars, typische blauwvinger levensmiddelen, Zwolle info & gifts heeft het antwoord voor toerist en Zwollenaren! Vanaf 1 februari 2015 Zwolle info & gifts Balletjeshuis Grote Kerkplein 13 06-51556506 www.facebook.com/zwolleinfoengifts

LIKE ONS OP FACEBOOK


1

2

3 4 5

15

9 10

6

87

11 12 13

12 36

32

12 31 26 27

29

28 30

35 33

34


18


TENTOONSTELLINGEN

MUSEUM DE FUNDATIE Cremer in verf – tot en met 23 augustus Sluijters’ grote oorlog – tot en met 23 augustus Turner en de traditie van het sublieme – 5 september tot en met 3 januari 2016

STEDELIJK MUSEUM Strijd! Oorlog en overleven in beeld tot en met 13 september 2015.

WWW. ZWOLLETOURISTINFO.NL 35 | GEZELLIGIN.NL


19

46 ) rkt p kma ijksho l e M de k ast (na

* De lekkerste koffie van Zwolle * Daghap, eet elke dag lekker mee voor â‚Ź7,95 (elke keer anders!) Of kijk op onze betaalbare menukaart * Op vrijdagen tussen 14:00 - 17:00 Alle speciaalbieren op fles â‚Ź 2,50

Openingstijden: Di t/m Wo: 10:00 - 22:00 Do - Vr: 10:00 - 23:00 Zaterdag: 10:00 - 00:00 Zondag: 12:00 - 22:00

T: 038 - 88 83 135 info@tpakhuus.nl www.tpakhuus.nl T-Pakhuus


22

KALDI KOFFIE & THEE ZWOLLE

Een klein, maar warm winkeltje aan de rand van de binnenstad in Zwolle dat de lekkerste koffie en thee verkoopt met een ruim assortiment. Maar niet alleen dat, daarnaast ook alles om koffie en thee goed te kunnen zetten en lekkere versnaperingen voor erbij. Anita Meekers voorziet u van alle uitleg die nodig is bij de aankoop van de goede koffiemachine. Wilt u binnenkort ook genieten van goede koffie of thee? Kom langs aan de Luttekestraat 50. Wij zien u graag!�

Luttekestraat 50, 8011 LS Zwolle 038 - 42 90 577 zwolle@kaldi.nl 37 | GEZELLIGIN.NL


Dit is het verhaal achter ons concept! Engel Winkelcafé is gevestigd op de Grote Markt 3 in het hartje van Zwolle, schuin tegenover het beeld van aartsengel Michael. Hoe veilig kun je zitten? Een beschermengel op de stoep! De naam ENGEL, bedacht door goede vriend Sander, heeft een POSITIEVE klank en dat is precies waar wij voor staan. ENGEL OP TAFEL: Heerlijk eten en drinken. Natuurlijk hebben we FAIRTRADE koffie, thee en BIOLOGISCHE sapjes. ENGEL IN DE KAST: Prachtige spullen met een verhaal, verzamelt door Aline. Bijvoorbeeld:een receptenboek over DUURZAAM gevangen vis uit blik met een kek blikje sardientjes erbij of een prachtige dekens van ECO lamswol ENGEL OP LOCATIE: Overal feest. Ook onze catering en evenementen gaan we volgens dit concept vormgeven.

WIJ WENSEN JE EEN POSITIEVE DAG EN TOT GAUW IN ENGEL WINKELCAFE.


21

Kortom... u bent bij ons aan het juiste adres voor goed eten en drinken. Liefst Fairtrade of Bio en altijd met de seizoenen mee. Wij hebben geweldig leuke spullen gemaakt door bijzondere, mensen. En met Engel op locatie is het overal feest! Catering op maat en met liefde gemaakt EN ALTIJD ALLES MET EEN GOED VERHAAL.

Engel Winkelcafé Grote Markt 3 8011 LV Zwolle www.engelwinkelcafe.nl

EEN SUPER LEUKE WINKEL EN CAFÉ.


23

DE BEURS

WIJ SERVEREN U 1STE RANG!

De Beurs is een sfeervol horecabedrijf in het hartje van de prachtige Hanzestad Zwolle. De Beurs heeft een perfecte ligging: aan de ene zijde de mooie winkelstraat, aan de andere zijde het Grote Kerkplein, één van de bekendste evenementenpleinen van Zwolle. We zijn dan ook trots dat er in de volksmond wordt gezegd: “Bij De Beurs zit je op de 1ste rang!” Geopend vanaf 10.00 uur voor Lunch Lounge Terras. Gespecialiseerd in Illy koffie, lekkere wijnen en speciaal bieren.Vergaderruimte midden in het centrum.

Grote Kerkplein 2, 8011 PK Zwolle 038 - 42 22 048 www.debeurszwolle.nl 40 | GEZELLIGIN.NL


EEN BREED AANBOD AAN CULINAIRE EN CULTURELE EVENEMENTEN

Zwolle is de festivalstad bij uitstek met een breed aanbod culinaire en culturele evenementen zoals Zwolle Unlimited, de Lekkerbekkenmarkt, het Stratenfestival, het Stadsfestival en het IJsbeeldenfestival. Kijk voor alle evenementen en meer informatie op www.zwolleuitgaan.nl ZWOLLE ONTDEK JE NIET IN ÉÉN DAG Voor iedereen die een nachtje, een weekend of langer in Zwolle wil verblijven zijn er volop mogelijkheden voor een heerlijk verblijf. Voor een leuk hotel, B&B, bungalow of camping, kijk op www.zwolletouristinfo.nl. TOURIST INFO PUNT Naast de twee Tourist info punten op de Grote Markt fungeren ook Waanders in de Broeren en het Stedelijk Museum als Toeristische Informatiepunten, met gratis- en verkoopmateriaal. De belangrijkste basisgidsen voor een bezoek aan de stad zijn daar verkrijgbaar. Denk aan centrumplattegronden met de must sees, speciale shopping guides, stadswandelingen, fietsroutes en interactieve speurtochten voor kinderen. Zwolle Tourist Info - WAANDERS IN DE BROEREN Achter de Broeren 1 - 038-4215392 - info@zwolletouristinfo.nl Zwolle Tourist Info - STEDELIJK MUSEUM ZWOLLE Melkmarkt 41 - info@zwolletouristinfo.nl Zwolle Tourist Info - ZWOLLE INFO & GIFTS / ZWOLS BALLETJESHUIS Grote Kerkplein 13 - 06-51556506 www.facebook.com/zwolleinfoengifts Zwolle Tourist Info - GROTE KERK - folderpunt - Grote Markt 18 41 | GEZELLIGIN.NL


ZWOLSE BALLETJESHUIS

24

HET UNIEKE EN AUTHENTIEKE SNOEPJE SINDS 1845

In ĂŠĂŠn van de oudste panden van Zwolle zit aan het Grote Kerkplein 13 sinds 1845 het Zwolse balletjeshuis. Als enige van Nederland maken zij nog de ouderwetse Ulevellen, of te wel Zwolse Balletjes. Behalve de Zwolse Balletjes, biedt deze nostalgische winkel een groot assortiment ouderwets snoepgoed zoals massee, polkabrokken en duimdrop, maar ook tal van Zwolse souvenirs en Hollandse kadootjes. Gaat u gerust langs om te proeven en te kijken: de sfeer is uniek en authentiek!

Grote Kerkplein 13, 8011 PK Zwolle 038 - 42 18 815, info@zwolseballetjes.nl www.zwolseballetjes.nl 42 | GEZELLIGIN.NL


25

TOURIST IN FO Behalve het Zwolse Balletjes Huis heeft Zwolle nog véél meer te bieden! In het Zwolse Balletjes Huis is vanaf 1 februari ook Zwolle info & gifts gevestigd. Een nieuw toeristisch informatie-punt waar alle vragen met betrekking tot Zwolle beantwoord worden en waar voor iedereen wel een leuk Zwols presentje te vinden is! LIKE ONS OP FACEBOOK

Of het nu gaat om evenementen, musea, culinairgenieten, zwolse kunstenaars, Behalve typische blauwvinger het Zwolse Balletjes Huis heeft Zwolle nog véél meer te bieden! levensmiddelen, Zwolle info & gifts heeft het In het Zwolse Balletjes Huis is vanaf 1 februari ook antwoord voor toerist en Zwollenaren! Zwolle info & gifts gevestigd. Een nieuw toeristisch

informatie-punt waar alle vragen met betrekking tot

Zwolle beantwoord worden en waar voor iedereen wel Behalve het Zwolse Balletjes Huishetheeft Zwolle meer te bieden! In het Zwolse BalBehalve Zwolse Balletjesnog Huis véél heeft nog eenZwolle leuk Zwols presentje te vinden is! Vanaf 2015 véél meer te bieden! letjes Huis is vanaf1 1februari februari ook Zwolle info & gifts gevestigd. Een nieuw toeristisch Of het nu gaat om evenementen, musea, culinairinformatie-punt waarinfo alle vragen met betrekking tot Zwolle beantwoord wordentypische en waar voor Zwolle &In gifts het Zwolse Balletjes Huis is vanaf 1genieten, februari ook zwolse kunstenaars, blauwvinger info & gifts EenOf nieuw levensmiddelen, Zwolle info & gifts heeftmusea, het iedereen Balletjeshuis wel een leuk ZwolsZwolle presentje tegevestigd. vinden is! hettoeristisch nu gaat om evenementen, informatie-punt waar alle vragen metantwoord betrekking tottoerist en Zwollenaren! voor culinairgenieten, zwolse kunstenaars, typische levensmiddelen, Zwolle info & Zwolle beantwoord worden blauwvinger en waar voor iedereen wel Grote Kerkplein 13 leuk Zwols te vinden is!Vanaf 1 februari 2015 gifts heeft het antwoord vooreentoerist enpresentje Zwollenaren! Zwolle info & gifts 06-51556506Of het nu gaat om evenementen, musea, culinairBalletjeshuis

Zwolle info & gifts / Balletjeshuis LIKE ONS OP genieten, zwolse kunstenaars, typische blauwvinger Grote Kerkplein 13 www.facebook.com/zwolleinfoengifts Zwolle info & gifts heeft het 06-51556506 FACEBOOK Grote Kerkplein 13, 8011 PKlevensmiddelen, Zwolle | Telefoonnummer: 06-51556506 antwoord voor toerist en Zwollenaren!www.facebook.com/zwolleinfoengifts www.facebook.com/zwolleinfoengifts Vanaf 1 februari 2015 Zwolle info & gifts Balletjeshuis Grote Kerkplein 13 06-51556506 www.facebook.com/zwolleinfoengifts

LIKE ONS OP FACEBOOK

LIKE ONS OP FACEBOOK


SASSENSTRAAT EEN BIJZONDERE STRAAT

EXCLUSIEVE WINKELS, HORECAGELEGENHEDEN EN PRACHTIGE MONUMENTALE PANDEN. Dit alles maakt de Sassenstraat tot een bijzonder aantrekkelijke en veelzijdige straat. Samen met de Sassenpoort vorm dit een uniek geheel, dat u zeker niet mag overslaan bij een bezoek aan de stad.

44 | GEZELLIGIN.NL


27

45 | GEZELLIGIN.NL


26

Maak er een gezellig dagje Zwolle van. In het centrum van de historische binnenstad van Zwolle is de Sassenstraat. Een bijzondere winkelstraat met fraaie speciaalzaken. Daar is ook Small England gevestigd. Zodra u binnen bent, waant u zich in Engeland, Ierland of Schotland. De collecties kleding voor dames en heren zijn stijlvol en duurzaam. Fraaie tweeds, stoere ribcords en heel producten gemaakt van British Wool. Wie van kwaliteit en stijl houdt, kan volop genieten bij Small England in Zwolle. Met de Bardalecard ontvangt u ook op nieuwe collecties altijd minimaal 10% korting op alle niet-afgeprijsde artikelen. De Bardalecard is gratis verkrijgbaar bij Small England.


Bent u geinteresseerd in comfortabele zitmeubels? Kijk dan op www.engelsewinkel.nl Onze meubelshowroom is gevestigd in The Courtyard in Zutphen.

www.engelsewinkel.nl

Sassenstraat 18, 8011 PC ZWOLLE tel. 038-3379468 www.small-england.com Openingstijden: Maandag: Gesloten Di / Wo: 11:00 tot 17:00 uur Do / Vr / Za: 10:00 tot 17:00 uur Zondag: Gesloten


ALTIJD DRANK IN HUIS

28

ONZE PASSIE.. ONS ZWOLLE

Altijd Drank In Huis is dĂŠ bezorgslijterij die Zwolle dag en nacht doet leven. Voor de feestende student tot de zakelijke ontmoeting: wij staan klaar om elke inwoner van Zwolle te bedienen. Met een rijk assortiment van meer dan 250 dranken bieden wij voor eenieder een geschikte keuze. Onze producten lopen uiteen van een krat bier tot aan de beste wijnen. Maar ook whisky, rum, champagne of cadeauverpakkingen behoren tot onze expertise. We begrijpen het als u lekker thuis wilt blijven. Daarom bezorgen wij meestal binnen 30, maar zeker binnen 45 minuten bij u thuis, ook tot laat. Wist u dat wij zelfs door de weeks bezorgen tot 00:00 uur en in weekenden ook? Bezoek onze webshop waarop u online kunt betalen en binnen een uur uw drank in huis heeft. Gekoeld of een cadeau? Geen enkel probleem. Komt u liever bij ons langs? We zien er naar uit u te verwelkomen en voorzien u graag van advies. DIT IS ONZE PASSIE. DIT IS ONS ZWOLLE.

Bethlehemkerkplein 46, 8011 Zwolle 038 - 88 88 241 www.sally-obriens.nl 48 | GEZELLIGIN.NL


PEPERBUS VANAF GROTE MARKT

WWW.OVERIJSSELTRIPS.NL 49 | GEZELLIGIN.NL


BLUE SAKURA

29

JAPANS ALL YOU CAN EAT RESTAURANT

Blue Sakura is een Japans All You Can Eat restaurant. Met meer dan 100 gerechten voor 1 vaste prijs hebben we de meeste variatie in de omgeving. U kunt bij ons terecht voor sushi, sashimi, teppan yaki gerechten, frituurgerechten, kushi, rijst, noodles, soepen, salades, desserts en nog veel meer. Ook voor de vegetariĂŤrs hebben we genoeg keuze. Daarnaast heeft u ook gewoon de mogelijkheid om A la Carte te eten of gewoon af te halen. Het team van Blue Sakura heeft meer dan 10 jaar ervaring in de Japanse keuken. We werken dan ook uitsluitend met dagverse producten die met een hoge kwaliteit bereidt worden.

Bethlehemkerkplein 35, 8011 PH Zwolle 038 - 33 35 333, zwolle@bluesakura.nl www.bluesakura.nl 50 | GEZELLIGIN.NL


30

SALLY O’BRIENS IERSE PUB

De Ierse pub Sally O’Briens bevindt zich in het centrum van de historische stad Zwolle. Hier genieten toeristen, vaste gasten en Zwollenaren van een groot terras; uitgebreide lunch-/dinermenu; groot assorti in speciaal bieren van de tap; live muziek; elke dinsdagavond QuizNight en veel sport. Met het best bewaarde bier van Nederland, is Sally O’Briens de plek bij uitstek om met je vrienden en collega’s te genieten en je te wanen in een oud Ierse omgeving midden in hartje Zwolle.

Bethlehemkerkplein 46, 8011 Zwolle 038 - 88 88 241 www.sally-obriens.nl 51 | GEZELLIGIN.NL


31

INGEBURGERD BURGERS, BAR EN LUNCH

Ingeburgerd; het restaurant waar je niet alleen een goede burger hapt maar waar je in een warme trendy sfeer kiest uit 4 bieren van de tap of een goed glas wijn drinkt. Geen vette hap, maar eerlijke biologische runderburgers van de Zwolse Slagerij Haverkort. Natuurlijk ben je ook van harte welkom voor de lunch, bestel een lekkere burger, een verrassend broodje, biologische kroketten, een gezonde salade of lekkere soep! Ingeburgerd is gevestigd aan de Nieuwe Markt, oftewel het groene plein van Zwolle in hartje centrum. Op ons terras zit je de hele dag lekker in de zon! RESERVEREN DOE JE VIA: 038-8200994 OF VIA INFO@INGEBURGERDZWOLLE.NL

Nieuwe Markt 25-26, 8011 PG Zwolle 038 - 82 00 994 www.ingeburgerdzwolle.nl 52 | GEZELLIGIN.NL


SFEERVOLLE RESTAURANTS EN BIJZONDERE WINKELS

SFEERVOLLE RESTAURANTS Schuif eens aan in een van de vele sfeervolle restaurantjes in Zwolle. Iedere menukaart staat boordevol (streekeigen) lekkernijen. Bovendien heeft elke keuken haar eigen specialiteiten. In Zwolle kun je letterlijk genieten met sterren bij restaurant De Librije van het culinaire echtpaar Jonnie en ThÊrèse Boer. BIJZONDERE WINKELS Al struinend door de winkelstraat of de aangrenzende steegjes kom je bijzondere winkels tegen. Het winkelgebied concentreert zich voornamelijk in de straten rond de Diezerstraat. De straten als Luttekestraat, Sassenstraat, Melkmarkt, Assendorperstraat en Thorbeckegracht herbergen leuke boetiekjes en de meer exclusieve winkels. De straten liggen op loopafstand van elkaar. Op vrijdagmorgen en zaterdag is de algemene markt in de binnenstad van Zwolle. Er zijn tal van uiteenlopende kramen met op vrijdagmorgen een extra plein gevuld met prachtige stoffenkramen. De vaste koopavond in Zwolle is de donderdagavond. Kijk voor extra koopavonden en koopzondagen op de website www.zwolletouristinfo.nl

WWW. ZWOLLETOURISTINFO.NL 53 | GEZELLIGIN.NL


32 MODE, STOER, VROLIJK EN MEER..

Mode, stoer, vrolijk, oog voor detail, eigenwijs en recht door zee, Dat is September. Deze damesmodezaak verkoopt een prachtige collectie broeken, tops, truitjes, vesten, jurken, shawls, riemen, tassen en sieraden. Denk daarbij aan de merken als o.a. MaliParmi, Blaumax, Bloom, Deijk, Summum, Japan en Alchemist, die bekend staan om hun goede kwaliteit en comfortabele stoffen en dat is‌ September. Sinds kort wordt ook samengewerkt met edelsmid Maartje Trooster. Er is dan ook een mooie collectie sieraden opgenomen in de winkel.

Gasthuisplein 6, 8011 SC Zwolle 038 - 42 35 385 Facebook: September Zwolle 54 | GEZELLIGIN.NL


33

DE INKTPOT EEN ECHT FAMILIEBEDRIJF

In deze kantoorvakhandel vindt u onder meer een mooie collectie luxe schrijfwaren, pen-etuis, schrijfmappen, kleurmiddelen, wenskaarten en cadeauartikelen. Wij kunnen een grote variatie bekende en minder bekende merken schrijfwaren leveren. Luxe schrijfwaren maar ook een pen voor alledag en tevens speciale pennen o.a. voor de kinderhand en voor de moeilijke hand. Bovenstaande uiteraard aangevuld met accessoires als pen-ĂŠtuis, balpen-, vulpen-, roller- en potloodvullingen, alsmede inkten van diverse merken. Bovendien kunt U bij ons terecht voor graveringen en reparaties. Graag tot ziens, Marlou & Piet Reuvekamp

Gasthuisplein 18-20, 8011 SC Zwolle 038 - 45 81 439 www.de-inktpot.com 55 | GEZELLIGIN.NL


34

SOEP ELKE DAG VERSE SOEP

SOEP heeft elke dag keus uit vier huisgemaakte soepen. Het ideale en gezonde tussendoortje, want alle soepen worden gemaakt op basis van biologische (streek)producten. SOEP gebruikt als basis groentebouillon, dus ook voldoende keus voor vegetariĂŤrs. Voor de grote eters een grote kom, voor degenen die niet kunnen kiezen is er een Trio; 3 smaken van de 4. Kom binnen of neem een beker of een liter mee, zo kun je thuis ook genieten van SOEP. SOEP smaakt altijd, overal en op elk moment van de dag! Proef SOEP

Gasthuisplein 11A, 8011 SB Zwolle 06 - 37 30 63 47 www.soep-zwolle.nl 56 | GEZELLIGIN.NL


35

Soortvanwinkel is de conceptstore met kunst, vintage, unieke en handgemaakte producten door ontwerpers, kunstenaars en vintage verzamelaars uit heel Nederland. Deze tijdelijke conceptstore beweegt zich binnen Zwolle naar steeds nieuwe locaties om zo de leegstand in het centrum in te vullen. Naast de roulerende verscheidenheid aan prachtige producten kun je bij ons genieten van koffie, thee, (live)muziek en kun je er ter plekke zien hoe jonge ondernemers van verschillende vakgebieden aan het werk zijn. Kijk op de website naar ons recente aanbod. Nu te vinden aan Gasthuisplein 12 te Zwolle.

Foto: Mark Monsma

www.soortvanwinkel.nl

Instagram

Facebook


36

HIER en daar ESPRESSO & WIJNBAR

Ongedwongen genieten! In de ‘woonkamer’ ingericht met vintage meubels geniet u van specialty coffee of biologische wijn, al dan niet in combinatie met een vers bereide lunch. Koffie wordt bereidt door een ervaren en gepassioneerde barista. Bij de keuze van uw wijn en plateaus wordt u geadviseerd door een bekwame sommelier. Het assortiment wordt verder aangevuld met klein gebrouwen speciaalbieren en biologische frisdranken. Extra leuk: een groot deel van het smaakvolle interieur is ter plekke te koop!

Oude Vismarkt 10, 8011 TB Zwolle info@hierendaar.nu www.hierendaar.nu www.facebook.nl/hierendaar 58 | GEZELLIGIN.NL


ZWOLLE, DAT IS PAS GENIETEN

WWW.OVERIJSSELTRIPS.NL 59 | GEZELLIGIN.NL


De Zwolse Stadsbrouwerij Hettinga Bier is gevestigd in het vroegere schilderslokaal van de voormalige schildersvakschool aan de Esdoornstraat 3 in Zwolle. Wij brouwen onze bieren vol van smaak met een tweede gisting op de fles. In 2009 wonnen we de prijs voor het lekkerste bier van Overijssel bij de Helden van de Smaak.

Ons assortiment bestaat uit 7 bieren: Hanze Tripel, Hanze Dubbel, Zwolse Pils, Agnietenbier, de Sassenpoorter, IJsselwit en de Zwolse Bok. De brouwgerst betrekken wij van een lokale akkerbouwer en een deel van de Hop groeit achter de brouwerij.

Op afspraak verzorgen wij proeverijen. Wij vertellen over het brouwproces en laten bieren proeven in combinatie met lokaal brood, -worst en -kaas. Verder kan men op afspraak ook een workshop bierbrouwen volgen voor het brouwen van je eigen bier.


37

De brouwerij is met het openbaarvervoer vanaf het station bereikbaar met de lijnen 2 en 12. U stapt uit bij de halte “Esdoornstraat”. Vanuit het centrum van Zwolle is de brouwerij op loopafstand bereikbaar. Met de auto neemt u de afslag Zwolle – Centrum. Op het eigen terrein is parkeergelegenheid. VOOR MEER INFORMATIE VERWIJZEN WIJ U NAAR WWW.HETTINGABIER.NL. De Zwolse Stadsbrouwerij Hettinga Bier Esdoornstraat 3 | 8021 WB Zwolle | Tel.: 038-4662902


BLOEM & STYLING AAN DE ZEVEN ALLEETJES

38

Je vindt Bloem & Styling Aan de Zeven Alleetjes op nog geen 5 minuten loopafstand van station Zwolle. De bloemenspeciaalzaak is al meer dan 50 jaar gevestigd in het prachtige, karakteristieke, oude koetshuis waardoor ‘Aan de Zeven Alleetjes’ een begrip in Zwolle is. Het assortiment aan dagverse producten is niet anders dan groots te noemen. Naast verse, bijzondere bloemsoorten kunt u hier ook terecht voor interieurdecoratie of een creatieve en gezellige workshop. Bij een bezoek aan Zwolle mag u Bloem & Styling Aan de Zeven Alleetjes niet missen! Online een bestelling plaatsen voor bezorging door heel Nederland, kan 24 uur per dag. www.aandezevenalleetjes.nl

62 | GEZELLIGIN.NL


39

ZWOLLE


Heerlijke dag Hanzestad

Deventer, Doesburg, Hasselt, Hattem, Kampen, Zutphen en Zwolle

Elke Hanzestad heeft zijn eigen authentieke sfeer en charme! Oude straatjes, gezellige pleinen, en niet

hanzesteden

@hanzesteden

onbelangrijk heel veel leuke winkels! Shoppen mét man? Alle goede mannenshops in de Hanzesteden zijn gebundeld in de Mannenshopgids. Jeans, gadgets, bier en burgers. Bij de leukste winkels voor de vrouw zie je in één oogopslag of deze ook geschikt zijn voor de man: Is er WIFI, een zitplek en koffie? Nieuwsgierig? Haal de gratis gids bij de toeristisch informatiepunten (of via mannenshopgids.nl). Uitgeshopt? Ga gezellig een hapje eten in een van de vele gezellige restaurants. Na Zwolle ook andere Hanzesteden ontdekken?

kijk voor goede tips op www.hanzesteden.info