Yrittäjä 1/2021

Page 1

1 I 2021

SUOMEN YRITTÄJIEN JÄSENLEHTI

en Yrittäji hti! jäsenle MIKÄ YHDISTÄÄ palkittuja yrittäjiä?

Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Petri Salminen ja Nuorten yrittäjien Jenni Parpala tietävät, kuinka tärkeää on yrittäjien tuki toisilleen koronan aikana – valtion tuen lisäksi.

”TÄSTÄ SELVITÄÄN YHDESSÄ!” SSÄ ESITTELY 021 2 VUODEN

JÄSETN!E DU LAKINEUVONTA + VERKOSTOT + KOULUTUS


KIITÄ JA MUISTA Yrittäminen on kova laji. Menestys itsessään tuo tyydytystä tekijälleen, mutta sen lisäksi yrittäjä ansaitsee myös erityistä tunnustusta. Suomen Yrittäjät haluaa osoittaa tunnustusta yrittäjille ja yrittäjyyden hyväksi toimineille henkilöille myöntämällä anomuksesta yrittäjäristejä. Yritys voi huomioida myös henkilökuntaansa Suomen Yrittäjien ansioristeillä. Ne sopivat jaettaviksi esimerkiksi yrityksen merkkivuoden kunniaksi tai henkilön omana merkkipäivänä. Hakemuslomakkeet ja lisätietoja: www.yrittajat.fi/palkitsemistuotteet tai puhelin 09 229 221.


Tä s s ä l e h d e s s ä 10 Onko Vuoden yksinyrittäjällä ja 78 miljoonan liikevaihtoa tekevällä kuljetusyrittäjällä jotakin yhteistä?

20 Eniten Yrittäjien neuvojilta kysytään työsuhteen pykälistä, verotuksesta, sopimuksista ja asiakirjoista, yrittäjän sosiaaliturvasta ja harhaanjohtavasta markkinoinnista.

TÄMÄ L KANNATETHATI SÄILYTTÄÄA KOKO VUOD EN ESITTELYSS Ä V. 2021

JÄSE N E D UT ! 26 Neljä yrittäjää kertoo, millaista hyötyä he ovat saaneet Yrittäjien tarjoamista verkostoista.

4 KIITOS, ETTÄ OLET JÄSENEMME

– Tässä erikoislehdessä näytämme, kuinka Yrittäjät vaikuttaa puolestasi ja millaisia jäsenetuja saat, kertovat Petri Salminen ja Jenni Parpala.

10 VOITTOISAT YRITTÄJÄT

Esittelemme valtakunnallisen yrittäjäpalkinnon saajat.

20 HYÖDYNNÄ PALVELUMME

Suomen Yrittäjät tarjoaa jäsenilleen neuvontaa niin verotukseen kuin työsuhtei-

den lakikiemuroihin. Neuvontapalvelu numerossa 09 229 222 arkisin klo 8–18.

24 ”SAIN APUA LAKINEUVONNASTA”

Kun Anu Kuivaniemen yritys kaatui koronaan, apua löytyi Yrittäjien lakineuvonnasta.

26 ÄLÄ JÄÄ YKSIN

Yrittäjien tarjoamat verkostot ovat tärkeitä lakineuvonnan ja jäsenetujen lisäksi.

32 KASVATA OSAAMISTASI

Annamme viisi vinkkiä koulutuspalvelujemme hyödyntämiseksi!

36 ”NÄIN KÄYTÄN JÄSENETUJA”

– Säästän vuosittain tuhansia euroja jäsenetujen ansiosta, kertoo siivousalan yrittäjä Mari Laaksonen.

37–47 ESITTELYSSÄ 2021 JÄSENEDUT

Jäsenenä saat alennuksia muun muassa vakuutuksista, digipalveluista, polttoaineista, hotelleista ja tukkutuotteista.

YRITTÄJÄ Lehti ilmestyy neljä kertaa vuodessa. Painos 77 745 ISSN 2341-7722 (painotuote) ISSN 2341-7714 (verkkojulkaisu) Aikakauslehtien Liiton jäsen www.yrittajamediat.fi JULKAISIJA Suomen Yrittäjien Sypoint Oy PL 999, 00101 Helsinki Puhelin 09 229 221 www.yrittajat.fi KUSTANTAJA Suomen Yrittäjien Sypoint Oy Puhelin 09 229 221 toimitus@yrittajat.fi OSOITTEENMUUTOKSET Yrittäjä PL 999, 00101 Helsinki Puhelin 09 229 221 VASTAAVA PÄÄTOIMITTAJA Taru Jussila taru.jussila@yrittajat.fi TOIMITUSPÄÄLLIKKÖ Jari Lammassaari jari.lammassaari@yrittajat.fi TOIMITTAJAT Elina Hakola elina.hakola@yrittajat.fi Riikka Koskenranta riikka.koskenranta@yrittajat.fi Pauli Reinikainen pauli.reinikainen@yrittajat.fi SENIOR AD Maarit Kattilakoski maarit.kattilakoski@yrittajat.fi KANNEN KUVA Tommi Anttonen ILMOITUSMYYNTI Otavamedia OMA Oy Maistraatinportti 1, 00015 Otavamedia oma.otavamedia.fi www.yrittajamediat.fi ILMOITUSHINNAT 2/1 7 900 € 1/1 5 900 € 2 x 1/2 6 300 € 1/2 4 200 € 1/4 2 200 € PAINOPAIKKA UPC Print ISO 14001 ympäristösertifioitu kirjapaino

3


TEKSTI JARI LAMMASSAARI KUVAT TOMMI ANTTONEN

”KYLLÄ TÄSTÄ SELVITÄÄN!” Suomalaiset yrittäjät ovat sinnikästä ja sisukasta porukkaa. Suomen Yrittäjien puheenjohtajalla Petri Salmisella ja Nuorten yrittäjien Jenni Parpalalla on luja usko tulevaisuuteen. Paljon on kuitenkin tehtävä.

4


5


S

uomen Yrittäjien puheenjohtaja Petri Salminen ja Nuorten yrittäjien puheenjohtaja Jenni Parpala ovat nähneet koronan vaikutukset omassa yritystoiminnassaan ja kuunnelleet yrittäjien huolia. Monilla on vakava paikka ja konkurssin pelko. Erityisesti matkailu-, ravintola- ja tapahtuma-alalla tilanne on vaikea. – Niin kauan kuin yhteiskunta asettaa rajoituksia ja korona jyllää, niin

kauan tarvitaan myös tukirahoitusta yrittäjille. Tarvitaan kustannustuki III ja siihen viilauksia, yksinyrittäjätuki tarvitaan yhtä lailla, Salminen korostaa. On koronavuodessa jotakin hyvääkin: suomalaiset yrittäjät ovat pystyneet uudistumaan ja uudistamaan toimintaansa. – Miten sinnikästä ja sisukasta porukkaa suomalaiset yrittäjät ovatkaan! On ollut hienoa nähdä suunnaton yhteisöllisyys yrittäjien kesken – ja myös se, kuinka kansalaiset lähtivät tukemaan yrittäjiä, Petri Salminen sanoo.

Mitkä ovat Yrittäjien tärkeimmät saavutukset? Petri Salminen ja Jenni Parpala listaavat tärkeimmät asiat, mitä Suomen Yrittäjät ja Nuoret yrittäjät ovat saaneet aikaan viiden viime vuoden aikana: yrittäjän sairausajan karenssin lyhe

neminen yhteen päivään

yrittäjän perheenjäsenen työttömyysturva

ttö korona-ajan yrittäjän työ

myysturva

yksinyrittäjyyden esiintuominen yhteiskunnalliseen keskusteluun

nuorten yrittäjien nostam

inen strategian keskiöön

luottamusmieslukkoa ei tullut

maahanmuuttajayrittäjyy yrittäjävähennys innovaatioseteli

6

s

MITEN OMA BISNES ON PÄRJÄNNYT KORONASSA?

– Välittömät tappioni ensimmäisen koronaviikon seurauksina olivat noin 20 000 euroa. Se on minulle iso raha yksinyrittäjänä. Minulla oli muutamia valmennuksia myytynä etukäteen ja yksi myyntipäällikön rekrytointi starttaamassa, Petri Salminen kertoo. Hänen konsulttiyrityksensä Salminen & Tikka Oy valmentaa yrityksiä kehittämään myyntiä ja johtamista sekä osallistuu rekrytointeihin. Hän on myös osakkaana perheyhtiössä, konepaja AJTools Oy:ssä.


– Vaikka valmennukset ensin peruuntuivat, niin aika pian pystyin siirtämään ne verkkoon. Piti vain oppia ajattelemaan ja toimimaan uudella tavalla. Se on tärkeää tässä ajassa, Salminen sanoo. Perheen konepajan puolella oli alussa epävarmuutta ja huolta niin asiakkaista kuin työntekijöistä: mitä jos he sairastuvat. Yritys on pärjännyt, mutta vuoden mittaan korona on näkynyt tilauskantojen lyhentymisenä. Salminen toteaa, että ”onneksi” hänen oma yritystoimintansa on ollut viime ajat melko pientä, oma bisnes on kulkenut hänen yrittäjäjärjestössä tekemänsä työn rinnalla. – Aluksi kaikki lamaantui hetkeksi. Sitten aloimme myymään tehostetusti ja kontaktoimme ympäröivät kunnat. Kehitimme koronasiivouspaketit ja siivousmanageroinnin esimerkiksi tapahtumiin, Jenni Parpala kertoo. Hänen Vaasan seudulla toimiva siivousyrityksensä Kiffel Oy työllistää noin 15 henkilöä. – Tässä on joutunut todelliseen 24/7-painetestiin. Korona on ollut ammatillisesti minulle herätys ja samoin yritykselle. Älyttömän kyvykkyyden ansiosta, mikä meillä on firmassa, saatiin käännettyä vaikeudet voitoksi! Nyt tammikuussa 2021 Parpala osti myös pesulan, se työllistää kolme henkilöä.

MIKÄ AUTTAA JAKSAMAAN NÄINÄ VAIKEINA AIKOINA?

– Yrittäjiltä alkoi tulla yhteydenottoja maaliskuussa ja pääsiäisen aikaan. Sen tuskan kun aisti ja ymmärsi, kuinka tärkeä rooli yrittäjäjärjestöllä on kriisin keskellä, se auttoi jaksamaan ja tekemään työtä yrittäjien puolesta. Keskustelut kollegoiden ja yrittäjäystävien kanssa ovat tärkeitä, Petri Salminen sanoo. – Meille tuli perheenlisäystä kesällä, lapsen tulo antaa voimaa, Salminen kertoo siviilipuolestaan. – Lapseni kysyi kotona, että ”äiti mennäänkö me konkurssiin”. Kun 7-vuotias miettii tuollaista, se pakottaa jaksamaan. Silloin vain pusketaan läpi. Pitää kantaa se vastuu, Parpala sanoo. Joinakin päivinä hän lähti siivoamaan ja päivän töihin kello 4–5 aikoihin aamuvarhaisella ja palasi kotiin illalla klo 23. – Yrittäjien verkostolla on valtava merkitys jaksamiseen. Sieniterapiaakin harrastin, keräsin kymmeniä litroja suppilovahveroita, Parpala kertoo.

MITEN VALTIOVALTA ON TOIMINUT KORONAVUODEN AIKANA YRITTÄJÄN NÄKÖKULMASTA

– Pääosin hyvin, yhteistyö on toiminut

Mitkä ovat Yrittäjien tärkeimmät tavoitteet? – Juuri tällä hetkellä tärkein tavoite on yritysten selviäminen koronasta. Tukipaketit ja rokotukset pitää saada toimimaan. – Sen jälkeen on varmistettava kilpailukyky. Siihen tarvitaan työmarkkinoiden, lainsäädännön ja verotuksen uudistamista. Kasvuvaiheessa meidän oltava järjestönä merkityksellinen ja auttaa yrittäjiä jälleenrakennuksessa, Petri Salminen listaa. – Pitkän aikavälin tavoitteena on, että pystymme paremmin tekemään Yrittäjien vastuullisen toiminnan näkyväksi. – Kun kasvu alkaa, tarvitaan työvoimaa, myös ulkomailta. Työlupien saamista on helpotettava, Jenni Parpala sanoo. – Paikallinen sopiminen pitää saada etenemään. Lain edessä kaikkien yritysten ja työntekijöiden on oltava yhdenvertaisia, kuuluipa liittoon tai ei. Paikallinen sopiminen on jo osoittanut voimansa korona-aikana.

ja meitä yrittäjiä on kuunneltu. Alkuvaiheessa homma lähti liian verkkaisesti liikkeelle, ja tuet tulivat väärässä järjestyksessä. Kustannustuen kaltainen elementti olisi pitänyt tulla heti ensimmäisenä, sitten verohelpotukset, ja vasta sitten lainat ja kehittämistuet Yrittäjän mahdollisuus työttömyysturvaan ilman firman lopetusta on tärkeä, samoin lomautuspykälien muutos, Petri Salminen summaa valtion toimia. – Esimerkiksi ravintoloiden, matkailun ja erikoiskaupan tilanne on vaikea rajoitusten vuoksi, Salminen painottaa. Hänen mukaansa pandemia yllätti valtiovallan valmistautumattomana. Esimerkiksi hän ottaa Huoltovarmuuskeskuksen maskisekoilut ja maskisuositusten hitauden. – Se mitä olen jäänyt valtion suunnasta kaipaamaan on jämäkkyys ja selkeä linja torjua tautia. Esimerkiksi siivoojilla ei ole maskipakkoa, vaikka töitä tehdään vanhainkodeissa, Parpala sanoo. Rokotusten hitaus huolettaa Salmista ja Parpalaa niin ihmisten terveyden kuin kilpailukyvyn kannalta. Rokotuksiin pitää ottaa yksityiset terveysalan yritykset mukaan. – Suomella on kiire saadaan rokotekattavuus, ettemme menetetä kilpailukykyä jos muut maat ovat nopeampia, Salminen sanoo.

ONKO KORONAVUODESSA JOTAIN HYVÄÄKIN?

– Hyvää on digi ja nopea siirtyminen

etäyhteyksien maailmaan. Kansainvälinen kauppa lisääntyy, ja kauppaa käydään Suomesta tasavertaisemmin ja globaalisti, Salminen toteaa. – Hyvää on myös joustavuus. Työpaikoilla on sovittu paikallisesti eikä tuijotettu tes-kirjaa. Meillä Kiffelissä jokainen piti kolmen päivän palkattomia vapaita ja näin vältettiin lomautukset, Parpala kertoo. Salmisen mukaan tärkeä pysyvä vaikutus, mikä koronasta jää, on ”tästäkin selvitään” -fiilis. –Yrittäjäjärjestönä olemme myös osoittaneet kykymme reagoida ja tukea yrittäjiä. Tällä työllä on merkitystä. Nyt viimeistään se on konkretisoitunut ja siitä pitää olla ylpeä, Petri Salminen sanoo.

TERVEISET YRITTÄJILLE TÄSTÄ ETEENPÄIN?

– Maailma haastaa meitä jatkossakin, mutta osaamme kyllä vastata niihin haasteisiin. Kyllä tästä selvitään, Salminen rohkaisee. – Suomessa on noin 300 000 yritystä. Ilman yrittäjyyttä ei voi olla hyvinvointia, työpaikkoja ja verotuloja. – Me nuoret olemme tottuneet siihen, että aina on muutostila, ja pitää aina katsoa tulevaisuuteen. Käytetään tietotaitoamme, että tehdään hyviä ja menestyviä yrityksiä. Korona räjäytti pään putkiaivot. Megatrendinä on verkostoituminen, se on meille nuorille luonnollista. Tulevaisuus on meidän, Jenni Parpala sanoo.

7


1,4 MILJOONAA

HENKILÖÄ TEKEE TÖITÄ SUOMEN YRITYKSISSÄ

Maamme kasvua rakentaa joka päivä yli

280 000

STÄ Y T I R Y

44% 1/5 Suomen yrittäjistä toimii maailmalla

0,2%

Suomen yrityksistä on suuryrityksiä

8

yrittäjistä työskentelee yli 50 tuntia viikossa

68%

93%

kaikista yrityksistä työllistää alle 10 henkilöä

1/5 yrittäjistä on pienituloisia

on yksinyrittäjiä

35%

Yrittäjistä on naisia

Yrittäjien keski-ikä on

47v

Lähteet: Tilastokeskus, Yritysrekisteri 2018


9


V U ODE N

HEIDI HANNUS OULAINEN

V U ODEN

V U ODEN

MARIKA KONGA MÄNTYHARJU

V U ODEN

PICOSUN KIRKKONUMMI

KULJETUSLIIKE VILLE SILVASTI JYVÄSKYLÄ

V U ODEN V U ODEN

DARKGLASS SINITUOTE, HAUSJÄRVI BYPIA'S ESPOO 10

ELECTRONICS HELSINKI

V U ODEN

SINITUOTE HAUSJÄRVI


TEKSTIT ELINA HAKOLA, RIIKKA KOSKENRANTA JA PAULI REINIKAINEN KUVAT NUMI NUMMELIN JA TAPIO AUVINEN

YRITTÄJÄT OVAT PALKINTONSA ANSAINNEET Esittelemme seitsemän yrittäjää ja yritystä, jotka ovat saaneet valtakunnallisen yrittäjäpalkinnon vuonna 2020. Mikä yhdistää yksinyrittäjää ja 79 miljoonan euron liikevaihtoa tekevää kuljetusliikettä?

11


BYPIA'S OY Liikevaihto: 8,3 miljoonaa euroa (vahvistamaton vuodelta 2020) Liikevoitto: 2 miljoonaa euroa (vahvistamaton vuodelta 2020) Työntekijöitä: 45 Perustettu: 2012

- Koronavuodessa oli myös paljon hyvää. Saimme suunnitellut projektit maaliin ja vielä Yrittäjien palkinnon. Unelmat elävät, mutta katsotaan, millä aikataululla ne saadaan toteutumaan, Pia Erlund sanoo.

Omintakeisuus on valtti Y

rittäjäpalkittu Pia Erlundin taival vaatealalla lähti käyntiin blogista. Erlund teetti vaatteita itse suunnittelemistaan malleista ompelijalla ja julkaisi niistä kuvia blogissaan. Kyselyitä vaatteista alkoi tippua kiihtyvään tahtiin. – Aloitin verkkokauppana, mutta naiset haluavat hipelöidä vaatteita. Työskentelin kampaamossani, jossa oli ensin pari rekkiä ja sitten enemmän. Lopulta uskalsin heittäytyä muodin vietäväksi vuonna 2012, Erlund kertoo. Ompelimo vaatteille löytyi Tallinnasta, mutta kysynnän kasvun vuoksi uusi täytyi etsiä jo vuoden kuluttua. Nyt yritys kasvaa hallitusti ja maltilla. Suuremmat kasvuloikat vaatisivat tavarataloja ja market-myyntiä, mikä ei ole yrityksen juttu. – Haaveeni oli kasvaa 10 vuodessa 10

12

miljoonan euron liikevaihtoon ja siitä vielä isommaksi. Koronakriisi heitti kapuloita rattaisiin. Ymmärsimme, että pienemmän yrityksen suuntaa on helpompi kääntää, jos kohdalle osuu odottamattomia yllätyksiä, Erlund sanoo. Yksi tärkeä askel kasvu-uralla on ollut toimitusjohtaja Marjaana Järvisen nimittäminen vuonna 2018. – Tulin alalle ummikkona. Marjaana on nähnyt, mitä alalla kannattaa ja ei kannata tehdä. Henkilöstön kasvaessa myös velvollisuudet, hallinto, järjestelmien kehityshaasteet kasvavat. Minä olen luova suunnittelija ja vastaan markkinoinnista. Marjaana laittaa palikat kasaan. ByPia’s on kasvattanut liikevaihtoa vuosittain. Liikevaihdosta 30 prosenttia tulee viennistä, ja sitä on tarkoitus

kasvattaa. Yrityksellä on yksitoista liikettä ympäri Suomea sekä yksi oma ja kaksi franchise-liikettä Norjassa. ByPia’s kokeili myymälää myös Hollannissa vuonna 2016, mutta se ei kantanut. – Puolen vuoden pop up -kokeilussa meinasivat lähteä rahat ja henki. Se ei edelleenkään ole meidän markkina, vaikka ympäröivät maat Saksa, Belgia ja Sveitsi vetävät hyvin, Erlund kertoo. Japani ja Australia ovat myös tarkeitä maita. Monella markkinalla korona on kuitenkin sulkenut liikkeet ja tavarat odottavat, sillä kauppiaat eivät voi ottaa niitä vastaan. x- Nyt suunnittelemme elämää kuukausi kerrallaan. Uskon, että tästä vuodestakin tulee vaikea, mutta asenteella on mentävä eteenpäin.


DARKGLASS ELECTRONICS Liikevaihto: 4,7 miljoonaa euroa Liikevoitto: 598 000 euroa Työntekijöitä: 25 Perustettu: 2009 Työ tuotteen ja liiketoiminnan parantamiseksi ei lopu koskaan. – Voit voittaa kaikki kilpailut, mutta löydät silti asioita, joita voisi tehdä paremmin, Douglas Castro sanoo.

Intohimosta musiikkiin ja teknologiaan V uoden Nuori Yrittäjä -palkittu Douglas Castro on yrityksessään yhdistänyt kaksi intohimoaan: musiikin ja teknologian. Rakkaus hevimusiikkiin toi chileläisnuoren jo 16-vuotiaana vaihto-oppilaaksi Suomeen, Riihimäelle. Suomesta löytyi henkinen koti. Vuonna 2009 Castro palasi Suomeen mukanaan itse rakennettu bassokitaran efektipedaali. Markkinoilla olevat vaihtoehdot olivat hyviä, mutta eivät aivan sitä, mitä Castro etsi omaan soittamiseensa. Alku oli hankalaa. Tuote ei käynyt kaupaksi, rahat loppuivat ja Castro joutui asumaan tuttujen nurkissa. Käänne tapahtui vuonna 2011, jolloin Castro pysyi maksamaan itselleen jo palkkaa. Yritys Darkglass Electronics syntyi 2014, jonka jälkeen yritys on

lähtenyt hiljalleen kasvukiitoon. Nyt tähtäin on jo markkinajohtajana. – Täytyy johtaa markkinaa, jotta voi muuttaa sitä. Täytyy olla asiakkaalle merkittävällä tavalla erilainen, jotta saa kilpailuetua verrattuna muihin, Castro kertoo. Hän suhtautuu palkintoihin kuitenkin nöyrästi ja tuotteeseensa kunnianhimoisesti. Aina on parannettavaa. Darkglass Electronics on saanut nimekkäitä asiakkaita, kuten Foo Fightersin ja Slipknotin muusikoita. Sittemmin nimekkäiden muusikoiden lista on kasvanut. Yritys on kasvanut 25 työntekijää työllistäväksi yritykseksi. Castrolla on selkeä kasvusuunnitelma. Kasvuprosenttien tulee olla 300, kunnes liikevaihto on 40–50 miljoonaa euroa,

jonka jälkeen, noin vuonna 2024, kasvuluvut ovat 50–100 prosenttia vuodessa. – Tavoitteemme on 100 miljoonan euron liikevaihto seuraavan viiden vuoden sisällä, Castro tiivistää. Castrolla on myös toinen yritys, joka tuottaa ohjelmistoja muusikoiden tarpeisiin aloittelijoista ammattilaisiin. Neural DSP on perustettu vuonna 2017. Molemmille yrityksille ominaista on ymmärrys teknologioista laajasti eri toimialoilta sekä loistava asiakaskokemus. Castro on kiitollinen myös siitä, että on onnistunut rekrytoimaan oikeat ihmiset yrityksiinsä. – Haluamme olla musiikkituotteiden Amazon teknologioiden hyödyntämisessä ja Apple asiakaskokemuksessa, Castro sanoo.

13


Kuka: Villa Garden -yrityksen puutarhasuunnittelija Heidi Hannus, 47 Perhe: Aikuinen tytär ja avopuoliso Harrastukset: Luontoretkeily, kuntoilu, Lions Club ja Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjien hallitus Mitä seuraavaksi: ”Yritän lisätä vapaa-ajan ja kansainvälisten suunnitelmien määrää”

– Yrittäjä ei saa antaa kielitaidon tai sijainnin rajoittaa itseään. Itsekin asun maaseudulla ja puhun rallienglantia. Suurimpia kasvun esteitä on se, että sanotaan liian usein ei. Itse sanon useimmiten kyllä!

Kasvuloikkia verkostoissa V

altakunnallisen yksinyrittäjäpalkinnon voittanut oulaistelainen pihasuunnittelija Heidi Hannus on otettu palkinnostaan. – Yrittäjien tuki toisilleen on aina tärkeää. Palkinnot ovat hienoja, mutta tärkeämpää on se, että olemme mukavia ja kannustamme toisiamme, Hannus sanoo. Hannuksen yrittäjätarina on tee-seitse-naisen tarina, sillä Hannus aloitti pihasuunnitelmien tekemisen jo 18-vuotiaana. Kesät ja lyhyitä pätkiä hän teki palkkatöitä kaupassa, puutarhamyymälöissä ja ulosottotoimistossa, mutta yrittäjyys oli selkeä valinta jo nuorena. Ulosottotoimistossa Hannus näki, mihin ahdinkoon ihmiset voivat joutua. Puutarhamyymälöissä Hannus sai kasvonsa tutuksi paikallisille ja uskalsi lopulta ryhtyä yrittäjäksi ympärivuotisesti 29-vuotiaana. – Nykyään toimin verkostossa muiden yrittäjien kanssa. Niin pystyn

14

tekemään isompia ja monipuolisia projekteja. Verkostot ovat kasvaneet, Hannus sanoo. Korona näkyy kasvuna liikevaihdossa ja tuloksessa moninkertaisena. – Ihmisillä on ollut aikaa katsoa, miltä kotona näyttää sekä laittaa kotia ja puutarhaa. Käänne kasvuun tapahtui Helsingin Kevätpuutarha ja mökki -messujen markkinointiyhteistyön ansiosta vuonna 2011, mikä poiki asiakkaita ympäri Suomen ja ensimmäisen ulkomailta Virosta.

Yrittäjien tuki toisilleen on aina tärkeää.

Kansainvälinen loikka tapahtui, kun Hannus opiskeli yritysjohtamisen erikoisammattitutkinnon. Koulutuksen kautta oli mahdollisuus päästä yritysvaihtoon Saksaan tutustumaan toisen yrityksen toimintatapoihin. – Oli arvokasta ja opettavaista nähdä, miten toiset yrittäjät toimivat. Olen sittemmin ottanut yhteyttä kansainvälisiin yrittäjiin, kun olen työskennellyt muissa maissa. Olen tehnyt juttuja alan lehtiin ja sitä kautta päässyt tutustumaan siihen, miten kollegat tekevät työtään, Hannus kertoo. Hannus on yhdessä toisen yrittäjän kanssa kehittänyt liiketoimintaa nimellä Artlandia Meos N’ Hannus, joka välittää ja valmistuttaa puutarhan arvotaidetta ja kalusteita. – Toive ja tarve tälle on kasvanut sekä konsultoinnille siitä, mikä sopii omaan puutarhaan. Toiminta etenee hitaasti, mutta varmasti. Kaikelle on aikansa.


Kuka: Käsityöyritys Kongaamon Marika Konga Perhe: Aviomies sekä 9- ja 14-vuotiaat tyttäret Harrastukset: ”Tanssimisen avulla saan ajatukset pois töistä. Harrastan myös joogaa ja meditaatiota.” Mitä seuraavaksi: Ajatuksenamme on voimauttaa ihmisiä Kongaamon takeilla. Tarinan jatko kehittyy ja muotoutuu. Seuraan tekstiilikierrätysalan kehittymistä. Liiketoiminnan kehittämiseen Marika Konga on saanut tukea opinnoista ja ammatillisista yhteisöistä. Myös aiempi markkinointiyhteistyö toisten käsityöyrittäjien kanssa oli hedelmällistä.

Vastuullisuus ennen kaikkea V uoden yksinyrittäjäksi valittu käsityöyrittäjä Marika Konga on saanut kilpailuetua erikoistumalla, hyvällä asiakaspallulla, räätälöinnillä ja joustavuudella. Myös brändin rakentaminen on tuottanut tulosta. Kongaamon yrittäjän vuonna 2016 suorittama yrittäjän ammattitutkinto on ollut liiketoiminnalle erinomainen asia. – Samaan syssyyn opiskelun kanssa osuivat yrityksen nimenvaihdos ja liiketoiminnan brändin rakentaminen. Se oli melkoinen muutosvuosi. Kongaamon yrittäjä päätti rajata reilusti valikoimaa, ja alkoi keskittyä kierrätetyistä 60- ja 70-lukujen retrokankaista tehtyihin naisten takkeihin. Kysyntä alkoi kasvaa. – Löysin onnekseni Suomesta tuotteiden ompeluun yhteistyökumppanin, jonka avulla toiminnan kasvu on ollut mahdollista.

Konga muutti Mäntyharjulle miehensä perässä 2000-luvun alussa. Yrittäjäksi hän päätyi sattumien kautta vuonna 2009. Korona on sotkenut Kongaamon myyntiä: messut ja tapahtumat on peruttu. Menekkiä on onneksi siirtynyt hyvin verkon puolelle. Kongaamo tekee pääasiassa tuotteita tilauksesta, eikä hänellä ole vaateteollisuudelle tyypillisiä sesonkien mukaan vaihtuvia mallistoja. Näin hävikki poistuu. Yksinyrittäjä Marika Konga kiinnittää yritystoiminnassaan huomiota vastuulliseen tuotantoon. Hän tarjoaa korjausompelua, mikä tuo lisää käyttöikää tuotteille. Konga ei myöskään tavoittele yritystoiminnan kasvattamista, vaan toimeentuloa itselleen ja perheelleen. – Tavoittelen menestystä toisenlaisilla mittareilla kuin liikevaihdon kasvulla. Alallani kasvu tarkoittaisi sitä, että työntekijä tekisi sen niin sanotun kädet

savessa -työn, mistä itse tykkään. Marika Konga esittää huolen talouskasvun haitallisuudesta. – Pelkkien numeroiden sijaan tulisi kuitenkin nostaa arvoasteikossa korkeammalle myös yritysten toiminnan pitkäjänteisyys ja kestävän toiminnan edellytykset, sekä yrittäjien että työntekijöiden henkinen hyvinvointi. Konga on suorittanut liiketoiminnan ammattitutkintoa oppisopimuksella omassa yrityksessään. – Uskon, että oman osaamisen työkalupakin kasvattaminen voi etenkin muutostilanteissa nousta arvoon arvaamattomaan.

Tavoittelen menestystä toisenlaisilla mittareilla. 15


KULJETUSLIIKE VILLE SILVASTI OY Liikevaihto: 79 milj. euroa Liikevoitto: 4 milj. euroa Henkilöstömäärä: 130 Perustettu: 1971

Ville Silvasti on tyytyväinen siitä, että valittu toimiala on houkutellut asiakkaita myös haastavana aikana.

Palkittu kuljetusyritys vetää asiakkaita koronan keskellä K uljetusliike Ville Silvasti Oy palkittiin viime syksynä valtakunnallisella yrittäjäpalkinnolla. Tuolloin koronapandemian toinen aalto oli levinnyt Suomeen, mutta kuljetusliikkeen tilauskirjassa se ei näkynyt. Kuten ei koko viime vuonna. – Näkemyksemme yrityksen kasvusta ei ole oikeastaan muuttunut koronan takia. Se mitä teemme, edistää kestävää kehitystä. Olemme pääasiassa tekemisissä uusiutuvan energian edistämisessä eli niiden asioiden kanssa, joiden merkitys kasvaa myös korona-aikana. Näen, että tämä ala on jopa vahvistunut viimeisen vuoden aikana, toimitusjohtaja Ville Silvasti kertoo. Strategiansa mukaan Kuljetusliike Ville Silvasti tulee kasvamaan maantieteellisesti ja laajentamaan palveluntarjontaa oman toimialansa sisällä. Yritys

16

tutkii tällä hetkellä tuulivoimamarkkinoita eri Euroopan maissa. – Selvitämme, mitä muita palveluita voisimme tarjota asiakkaillemme. Ideana on yhdistää palveluita palvelukokonaisuuksiksi. Sellaista ei tällä alalla ole vielä juurikaan tarjolla. Silvastin mukaan moni asiakas on tällä hetkellä ulkoistamassa töitä, jotka on aikaisemmin pidetty omissa käsissä. – Asiakkaatkin keskittyvät aikaisempaa enemmän omaan ydinosaamiseen. Voi olla, että korona on ollut tukemassa

Se mitä teemme, edistää kestävää kehitystä.

näitä päätöksiä. Kuljetusliike Ville Silvasti on erikoistunut vaativiin erikoiskuljetuksiin. Merkittävänä kilpailuetuna Silvasti pitää yrityksen kalustoa. – Olemme onnistuneet vuosien varrella hankkimaan mittavan kaluston, joka mahdollistaa kaikista suurimpien projektien hoitamisen. Sen takia asiakkaat kääntyvät usein meidän puoleemme ja pyytävät konsultoimaan heitä jo projektien ennakkosuunnitteluvaiheessa. Erityisen vankka asema yrityksellä on Pohjoismaissa, joissa olosuhteet edellyttävät erityistä osaamista. – Hoitamillamme projektinjohtotehtävillä on merkittävä rooli tuulivoimaprojekteissa. Kuljetusten suhteellinen osuus liiketoiminnassamme on sitä myötä vähentynyt.


PICOSUNKONSERNI Liikevaihto: 2019 (15kk) 34,2 M€ Liikevoitto: 2019 (15kk) 0,4 M€ Henkilöstömäärä: yli 140 työntekijää Perustettu: 1996, toiminta alkoi 2004 – Kasvua on helppo haluta, mutta kun teollinen yritys kasvaa, se tarkoittaa älyttömän paljon duunia. Tarvitaan ideoita ja pieniä parannuksia koko ajan, Picosunin perustaja Kustaa Poutiainen kertoo.

Kilpailuetua ketteryydestä ja erikoistumisesta P icosunin ALD-laitteilla valmistetaan muutaman atomikerroksen vahvuisia ohutkalvoja esimerkiksi mikroprosessoreihin. Tekniikan tohtori Tuomo Suntolan 1970-luvulla kehittämä innovaatio, atomikerroskasvatusteknologia, on mahdollistanut elämämme älypuhelinten ja tehokkaiden tietokoneiden keskellä. Nanoteknologiayrityksen kasvustrategia on pysynyt muuttumattomana aina perustamisesta, vuodesta 2004. – Meillä on ollut erilaisia hitaamman kasvun hetkiä, jolloin olemme joutuneet parantamaan toimintaamme, keräämään tietotaitoa sekä jakamaan kokemuksia, Picosunin hallituksen puheenjohtaja Kustaa Poutiainen kertoo. Yrityksen liikevaihto kasvoi viime vuonna noin 40 prosenttia, koronasta huolimatta. Picosunilla on tytäryhtiöitä

Euroopassa, Yhdysvalloissa ja Aasiassa. Asiakkaina olivat ensin johtavat yliopistot. Nykyään Picosunin teollisuusjärjestelmiä myydään muun muassa elektroniikka- ja puolijohdealan yrityksille. Tuotannosta yli 98 prosenttia myydään ulkomaille. Koronavuonna kasvu tuli pääosin teollisilta asiakkailta Aasiasta. – Aasian markkinalla kasvua on tullut opto-elektroniikasta, eli mikro- ja miniled-näyttöjä valmistavasta teollisuudesta. Myös Eurooppa on ollut aika hyvin mukana kasvun tuojana, vuodesta 2019 yrityksen toimitusjohtajana toiminut Jussi Rautee kertoo. Kirkkonummelaisyrityksen henkilöstömäärä on kasvanut vauhdikkaasti: vuonna 2019 oli noin 90 henkilöä, nyt palkkalistoilla on yli 140 henkilöä. Miten suomalainen keskisuuri tekno-

logiayritys on pärjännyt kiinalaisten ja japanilaisten yritysten rinnalla? – Markkinan kasvu hyödyttää kaikkia. Toki haluamme kasvattaa markkinaosuutta ja kasvaa markkinaa nopeammin. Kilpailu tulee Japani-Kiina-akselilta. Kilpailuetu koostuu ketteryyden lisäksi innovointihenkisyydestä. – Olemme pyrkineet löytämään ALD-markkinassa segmenttejä, jotka eivät ole kovimmin kilpailtuja, vaan sellaisia, joihin uskomme. Yritys on alusta saakka halunnut olla paras ALD-markkinalla, yksi sektori kerrallaan. – Nykyisen kasvuvaiheen tavoitteemme saavutamme muutaman vuoden päästä, ja silloin liikevaihtomme pitäisi olla noin 100 miljoonaa euroa, perustaja Poutiainen visioi.

17


SINITUOTE OY Liikevaihto: 26 milj. euroa Liikevoitto: 4 milj. euroa Henkilöstömäärä: 150 Perustettu: 1988

Sinituotteen pääomistaja Ilkka Brotherus ja hänen tyttärensä Johanna Hamro-Drotz ovat luotsanneet Sinituotteen kovaan kasvuun.

Koronavuosi toi Sinituotteelle vahvan kasvun K orona on tuonut merkittävää kasvua siivousvälineistään tunnetulle Sinituotteelle, jolle myönnettiin valtakunnallinen yrittäjäpalkinto viime syksynä. Vuodesta 2018 yrityksen toimitusjohtajana työskennelleen Johanna Hamro-Drotzin mukaan korona-aika on lisännyt merkittävästi siivoustuotteiden kysyntää. – Ihmiset ovat olleet enemmän kotona ja käyttäneet rahaa kodinhoitoon. Siivous, puhtaus ja hygienia ovat olleet ajankohtaisia aiheita. Tämä on vahvistanut uskoamme siihen, että kasvumahdollisuuksia on edelleen myös kotimaassa. Sinituote reagoi viime vuoden keväällä nopeasti, kun koronavirus levisi Suomeen. Syksyllä se esitteli uudistuneen valikoiman korona-ajan hygieniaan keskittyviä mikrokuituliinoja.

18

– Samalla nostimme ajankohtaisia tuotteita enemmän kampanjointiin. Iso vahvuus meille on ollut se, että meillä on oma tuotantolaitos. Myös suurin osa alihankittavista raaka-aineista tulee läheltä. Olemme pystyneet pitämään korkean toimintavarmuuden kaupalle. Korona ei ole muuttanut Sinituotteen pitkän aikavälin kasvustrategiaa, vaikka aikataulua on jouduttu päivittämään. – Tällä hetkellä vientimyyntiin liittyvä kasvu on haastavaa, koska emme pääse matkustamaan ja tapaamaan uusia asiakkaita. Olemme ottaneet aikalisän, Hamro-Drotz sanoo. Hänen mukaansa asiakkaiden tapaaminen paikan päällä on ehdottoman tärkeää. Tuotekehitysprojektit ovat kuitenkin jatkuneet entiseen tapaan. Toimitusjohtaja uskoo, että yrityksen oman

tuotannon mahdollistama kilpailuetu pysyy myös jatkossa. – Meillä on vahva brändi, jota on vahvistettava jatkuvasti lisää. Korona-aikana olemme hyödyntäneet paljon digitaalisia kanavia, joissa olemme jakaneet korona-ajan siivousohjeita ja nostaneet virusten ja bakteerien poistamisen esille siivouksessa. Näille ohjeille on ollut selkeästi kysyntää. Hamro-Drotz pitää alkanutta vuotta edelleen vaikeasti ennustettavana. – Minulla on luottavainen tunne oman tuoteryhmän ja tuotteiden kysyntään. Emme ole niin suhdanneherkkiä kuin moni muu ala. Siivousvälineitä tarvitaan aina. Meidän tuotteemme eivät ole asiakkaalle niin iso investointi, että ne jäisivät hankkimatta huonompinakaan aikoina. Uskon, että tästäkin vuodesta tulee hyvä.


MAINOS

Järeä kalusto ja ketterät IT-työkalut kohtaavat KVL-Tekniikan työmailla Älypuhelin ei kestä kuorma-auton renkaan alle jäämistä – tämän KVL-Tekniikan työntekijät tietävät kokemuksesta. KVL-Tekniikka on vuonna 1992 perustettu infrarakentamiseen erikoistunut yritys. Suurin osa yrityksen 170 työntekijästä työskentelee työmaaolosuhteissa. ”Meidän alalla puhelimia hajoilee väkisinkin jonkin verran, joten kuukausihinnoiteltu palvelulaite on meille hyvä ratkaisu”, kertoo yrityksen talous- ja IT-hallinnosta vastaava Sissi Rentto. Palvelulaitesopimukseen kuuluvat laitteen lisäksi huollot, vakuutus ja tietoturvallinen kierrätys. Renton mukaan Telia on hoitanut palvelulaitetoimitukset ja laitteisiin liittyvät palvelupyynnöt nopeasti ja ongelmitta. ”Kun puhelimen näyttö rikkoutui renkaan alle jäädessään, oli korjattu laite jo seuraavana päivänä työpöydälläni.”

Tavoitettavuus kunnossa kentällä Rentto kertoo, että työmaillakin puhelin ja nettiyhteys kuuluvat joka työntekijän varustukseen. ”Työntekijät kirjaavat

MAINOS

työaikansa mobiilisti, ja monesti puhelimelta tarkistetaan esimerkiksi karttoja. Tietenkin puhelimilla myös soitetaan paljon.” Lisäksi KVL-Tekniikan työnjohtajat tekevät toimistotöitä työmailta läppäreiltään, joihin on asennettu nettiyhteyden tarjoava sim-kortti. Yritys hankkii myös puhelinten ja läppäreiden liittymät Telialta. ”Liittymiä on helppo avata ja sulkea itsepalveluna tarpeen mukaan”, hän kehuu. Puhelinvaihdettaan KVL-Tekniikka hoitaa Telian verkkopohjaisen Viestintäpalvelu VIPin avulla. Palvelu toimii sekä tietokoneella että mobiilisovelluksena, ja siitä voi tarkistaa, ketkä ovat milloinkin tavoitettavissa.

Tarjoamme kaikki yrityksellesi sopivat laitteet, liittymät ja palvelut yhdestä paikasta. Telia ONE – yksi kumppani riittää. Lue lisää: telia.fi/one


Jos jokin pohdituttaa, älä jää yksin miettimään, vaan ota yhteyttä mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Mitä aiemmin olet yhteydessä, sitä enemmän voimme tarjota vaihtoehtoja tilanteen ratkaisemiseksi.

20


NÄITÄ ASIOITA MEILTÄ KYSYTÄÄN ENITEN Katso Yrittäjien juristin Atte Rytkösen viisi vinkkiä neuvontapalveluiden hyödyntämiseksi.

M NEUVONTAPALVELU TOIMII ARKISIN KLO 8–18 NUMEROSSA  09 229 222.

iten koeaika määräytyy? Koska auto on ALV-vähennyskelpoinen? Miten jään vanhempainvapaalle? Neuvontapalvelumme auttavat juridisissa kysymyksissä joka arkipäivä. Apunasi on kymmeniä eri alojen asiantuntijoita. Käytetyin jäsenpalvelumme on neuvonta, ja eniten yhteydenottoja saamme puhelinneuvontaan. Vastaamme kymmeniin tuhansiin puheluihin vuosittain. – Koronapandemian aikana yhteydenottojen määrä kasvoi vielä huomattavasti, kertoo työmarkkina-asiantuntija, juristi Atte Rytkönen. Meillä on iso joukko omia asiantuntijoita vastaamassa jäsenten kysymyksiin. Tarvitsit sitten verogurua tai tietosuojaeksperttiä, ohjaamme kysymyksesi juuri oikealle henkilölle, joka on valmiina kuuntelemaan ja neuvomaan. Neuvontapalvelumme ovat jäsenillemme maksuttomia. Ole siis rohkeasti yhteydessä, kun tarvitset apua. Yhdenkin yhteydenoton tuoma taloudellinen hyöty voi kattaa usean vuoden jäsenmaksut. – Jos jokin pohdituttaa, älä jää yksin

miettimään, vaan ota yhteyttä mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Mitä aiemmin olet yhteydessä, sitä enemmän voimme tarjota vaihtoehtoja tilanteen ratkaisemiseksi, Rytkönen muistuttaa.

TÄSSÄ ATTE RYTKÖNEN LISTAA, MITKÄ ASIAT TEITÄ JÄSENIÄMME MIETITYTTÄVÄT ENITEN: 1. TYÖSUHTEET

Työsuhteisiin liittyvät asiat askarruttavat jäseniämme paljon. Kysymykset kattavat työsuhteen koko elinkaaren. Meiltä saat neuvoja, mitä kaikkea pitää ottaa huomioon, kun olet palkkaamassa uutta työntekijää. Esimerkiksi miten koeaika ja palkka määräytyvät. Autamme myös työsuhteen lomiin ja perhevapaisiin liittyvissä asioissa. Jos joudut päättämään työntekijän työsuhteen, annamme tukea ja neuvoja, miten toimia oikein irtisanomistilanteissa.

2. SOPIMUKSET JA ASIAKIRJAT

Sopimusten laatiminen on työlästä, ja saammekin jäseniltämme paljon niihin liittyviä kysymyksiä. Verkkosivujemme asiakirjapankissa on tarjolla yli 80 erilaista asiakirja- ja sopimusmallia. Säästät sekä aikaa että vaivaa käyttämällä pohjiamme. Käytetyimmät asiakirjamme liittyvät työsuhteisiin. Autamme sinua olemaan

21


Myös näissä asioissa olemme tukena OMISTAJAN- JA SUKUPOLVENVAIHDOKSET

– Meille tulee neuvontaan vuosittain kymmeniätuhansia puheluita, kertoo Suomen Yrittäjien työmarkkina-asiantuntija, juristi Atte Rytkönen.

hyvä työnantaja. Työsopimusmallissamme ovat mukana kaikki asiat, jotka tulee kirjata sopimukseen. Saat työsopimukset kerralla oikein, vältät tyypilliset karikot ja minimoit työnantajan riskit. Asiakirjapankistamme löydät myös perheoikeuteen liittyviä asiakirjoja. Kerromme, millaiset sopimukset puolisoiden on syytä tehdä, jotta yrityksen mahdolliset ongelmat eivät kaadu puolison niskaan tai avioero vie yritystä pulaan.

3. VEROTUS

Verotus askarruttaa kaikkia. Etenkin yritysverotuksesta ja arvonlisäverotuksesta kysytään paljon. Milloin yrityksen uusi auto on ALV-vähennyskelpoinen? Voiko työmatkan kilometrikorvauksia vähentää verotuksessa? Verotukseen liittyvät asiat voivat tuntua kimuranteilta myös yrityskauppoja tehtäessä sekä omistajan- ja sukupolvenvaihdostilanteissa. Antamamme selkeät ohjeet säästävät aikaa ja auttavat välttämään virheitä veroasioiden hoidossa.

4. YRITTÄJÄN SOSIAALITURVA

Olemme paras kumppanisi yrittäjän sosiaaliturvaan liittyvissä kysymyksissä.

22

Meiltä saat neuvoja sairauden tai työkyvyttömyyden kohdatessa tai perhevapaisiin liittyvissä asioissa. Jos joudut päättämään yritystoimintasi, olemme tukenasi. Meiltä saat neuvoja, mitä vakuutuksia tarvitset ja miten takaat itsellesi eläkkkeen. Kerromme myös, miten toimia, jos sairastut tai työt loppuvat. Ja neuvomme tietenkin myös, miten voit pitää vapaata saadessasi perheenlisäystä! Teemme jatkuvasti vaikutustyötä yrittäjän sosiaaliturvan parantamiseksi, ja teemme sitä jäsenyrittäjiämme kuunnellen.

5. HARHAANJOHTAVA MARKKINOINTI

Valitettavasti yhä useampi meistä törmää harhaanjohtavaan markkinointiin. Tapauskirjo on mitä moninaisin. Saatat saada valelaskun, tai sinua yritetään huijata kauppaamalla tuotetta tai palvelua harhaanjohtavilla tiedoilla. Voit joutua tietojenkalastelun tai kiristyshaittaohjelmien kohteeksi. Opastamme, miten voit välttyä näiltä ongelmilta. Neuvomme myös, miten toimia, jos vahinko on jo tapahtunut.

Ymmärrämme omistajanvaihdoksen monimuotoisuuden ja annamme vinkkejä, miten valmistautua ja miten edetä. Tunnemme alueen asiantuntijaverkostot.

PÄÄTÖKSENTEKOA HELPOTTAVAT LASKURIT

Yrittäjät.fi-sivuston laskureilla voit laskea muun muassa, kuinka paljon kustannuksia uuden työntekijän palkkaaminen tuo tai kuinka paljon pitää tehdä lisämyyntiä, jotta alennusprosentti kannattaa.

AUTAMME ALOITTAVAA YRITTÄJÄÄ

Aloittavat yrittäjät löytävät Yrittäjät.fi-palvelusta paljon hyödyllistä tietoa alkutaipaleellaan. Jo yrityksen perustaneille jäsenillemme tarjoamme neuvontapalvelua.

KOULUTAMME JA INNOSTAMME OPETTAJIA

Järjestämme koulutuksia opettajille, jotta heillä on osaamista ja innostusta yrittäjyysopetukseen. Yhä useampi tekee työuransa yrittäjänä tai pienessä yrityksessä. Siksi on tärkeää, että opiskelijat saavat tietoa liiketoiminnasta ja näkevät yrittäjyyden yhtenä uravaihtoehtona.


23


KUVA JUHA HARJU

”Sain apua konkurssiin Yrittäjien lakineuvonnasta” Konkurssi on yrittäjän pahin pelko ja monelle tabu. Näin ei pitäisi olla, ajattelee Anu Kuivaniemi, joka haluaa auttaa muita yrittäjiä jakamalla tietoa konkurssista. Kun Kuivaniemen oma yritys kaatui koronaan, apua löytyi Yrittäjien lakineuvonnasta.

A

nu Kuivaniemi on yrittäjä koko sielultaan. Hän on vasta 30-vuotias, mutta pyörittänyt jo neljää yritystä ja ehtinyt samalla nähdä yrittäjän elämästä sekä nousut että laskut. Vuonna 2015 Kuivaniemi perusti Ilmajoelle pakopeliyritys FindOutin. Jo samana vuonna yhtiö laajensi Seinäjoelle, ja Vaasassa yritys avasi kolme pakohuonetta syksyllä 2018. – Olimme mukana pakopelihuoneiden ensimmäisessä aallossa Suomessa, sillä ensimmäinen pakopelihuone avattiin täällä vuonna 2014. Kun starttasimme Ilmajoella, olimme Etelä-Pohjanmaan ensimmäinen yritys alalla, Kuivaniemi kertoo. Pakohuonepelit ovat suosittuja, ja FindOutilla riitti hyvin asiakkaita kuuden vuoden ajan. Anu luotti tulevaisuuteen ja teki suuret investoinnit Vaasaan. Sitten iski koronapandemia. – Meillä, kuten hyvin monella muullakin yrittäjällä, kalenterit tyhjenivät keväällä koronan vuoksi täysin. Aluksi ajattelimme luottavaisesti, että tautitilanne rauhoittuu viikoissa, mutta toisin kävi. Konkurssipaperit lähetin eteenpäin toukokuussa. Jos taloudellinen tilanteemme olisi ollut vahvempi, olisimme ehkä voineet sinnitellä joitain kuukausia, mutta korona olisi kaatanut meidät lopulta jossain vaiheessa, Kuivaniemi toteaa nyt tyynesti. Yrittäjien neuvontapalvelut Kuivaniemi tunsi entuudestaan. Hän on ollut neuvonnan asiantuntijoihin yhteydessä useasti ja saanut aina apua. Konkurssitilanteessa Kuivaniemelle oli täysin

24

selvää, minne ottaa yhteyttä. – En epäröinyt hetkeäkään, vaan soitin lakineuvontaan. Olen saanut SY:n asiantuntijoilta korvaamatonta apua, neuvontaa ja tukea. Pahimmassa tilanteessa keväällä soitin heille lähes viikoittain, ja aina siellä jaksettiin vastata kysymyksiini. Olen jokaisella kerralla oppinut jotain uutta, mutta olen myös kehittynyt kysyjänä. Neuvoja ja apuja yleensä kysyessä saa, mutta kun pitäisi osata esittää juuri oikeat kysymykset! Kuivaniemi kertoo, että yksi tärkeimpiä ja arvokkaimpia neuvoja oli hankkia oma asianajaja. Tämän ansiosta hän selvisi monelta ongelmalta ja asiat saatiin ratkottua ammattimaisesti. Pelko lakimiehen suuresta laskustakin osoittautui lopulta turhaksi. – Kun ongelmat kasaantuvat ja oma jaksaminen on vähissä, on erityisen tärkeää, että joku pitää kädestä kiinni ja neuvoo eteenpäin, vaikkapa toisille asiantuntijoille. Yrittäjät on paras kumppani yrittäjälle, sillä yrittäjyyden asiantuntijoina he tietävät juuri ne asiat, mitä kulloinkin pitää ottaa huomioon.

ISO OPPIMISMATKA JA UUDEN ALKU

Konkurssi on yrittäjälle yksi uran merkittävimmistä ja haastavimmista kokemuksista. Kuivaniemi näkee konkurssinsa isona oppimismatkana. – Tuntuu siltä, kuin olisin valmistunut useasta kalliista korkeakoulusta. Konkurssi on ollut minulle iso prosessi, mutta aion kääntää kokemukseni

hyödyksi. Kuivaniemi on lanseeraamassa Konkurssikypsä.fi -sivustoa, jonka blogissa hän aikoo jakaa muille tietoa konkurssista ja kertoa, mitä kaikkea siihen liittyy. – Konkurssi ei saa olla tabu, vaan se on liiketoimintaan liittyvä asia, josta täytyy tietää. Koulutuksissa puhutaan aina markkinoinnista, myynnistä, rahoituksesta ja kasvusta. Olen sitä mieltä, että myös konkurssiin liittyvät asiat täytyy tuoda reippaasti esille. – Konkurssiin liittyy usein valtava häpeän ja epäonnistumisen tunne, ja juuri se estää ihmisiä pyytämästä apua. Haluan sanoa kaikille, että konkurssi ei ole epäonnistuminen! Kuivaniemi ei anna vastoinkäymisten lannistaa, vaan on nettisivun lisäksi menossa jo kohti uutta yritystä. – Koska olen sinnikäs sarjayrittäjä, olen avaamassa uudelleen pakopelihuoneita tuoreen yrityskumppanin kanssa. Starttaamme pikkuhiljaa, ja kun maailma on taas mallillaan, olemme valmiita avaamaan ovet. Minulla on nyt siis jo viides y-tunnus. Kuivaniemi asuu nykyisin Seinäjoella ja toimii valtakunnallisessa Nuorten Yrittäjien verkoston johtoryhmässä. –  Haluan korostaa verkoston merkitystä. Etenkin nuorille yrittäjille verkosto on merkittävä etu, jonka jäsenyys tarjoaa. Yrittäjien kesken on mahdollista saada tukea ja neuvoja. On arvokasta, jos yhdenkin sudenkuopan pystyy estämään jakamalla muille oman kokemuksensa!


– Konkurssi ei saa olla tabu, vaan se on liiketoimintaan liittyvä asia, josta täytyy tietää.

25


VERKOSTOITUMINEN KANNATTAA AINA!

26


KUVAT PIXHILL JA PEKKA SIPOLA

Verkostot tuovat yrittäjälle sosiaalista pääomaa, jota ei voi koskaan olla liikaa. Neljä jäsentämme kertoo, millaista hyötyä Suomen Yrittäjien tarjoamista verkostoista on heidän yrittäjätaipaleellaan ollut.

27


K

Sanni Kaikkonen on Sunnyone Promotionin toimitusjohtaja, Nuorten Yrittäjien valtakunnallisen johtoryhmän jäsen ja varapuheenjohtaja.

un kysymme jäseniltämme, mikä jäsenyydessä on heille hyödyllisintä, vastaus on usein: verkostot. Verkostoissa vaihdetaan kuulumisia, tuetaan, autetaan ja solmitaan elinikäisiä ystävyyssuhteita – sekä kenties löydetään yritykselle kumppaneita. Neljä jäsentämme kertoo, millaisen verkoston he ovat Yrittäjien kautta löytäneet ja mikä on heidän tärkein verkostonsa kautta saamansa oppi.

Verkosto toi yrityskumppanin ja elinikäisiä ystäviä.” SANNI KAIKKONEN:

Perustin promootio- ja tapahtuma-alan firmani vuonna 2011, mutta matkani Yrittäjissä alkoi jo 2000-luvun lopussa. Työskentelin tuolloin perheyrityksessä matkatoimistovirkailijana. Esimieheni oli mukana perustamassa HYNYä eli Helsingin Yrittäjien nuoria yrittäjiä. Ajauduin siis HYNYn verkostoitumistapahtumiin jo ennen kuin perustin starttirahalla oman firmani muutamaa vuotta myöhemmin. Sen jälkeen liityin Yrittäjien jäseneksi. Verkostoitumisesta on ollut paljon apua oman yritykseni pyörittämisessä. Tapahtumatoimistot ovat firmalleni erittäin tärkeitä yhteistyökumppaneita ja asiakkaita. Edellinen, monivuotinen yhteistyökumppaniyrityksemme löytyi puhtaasti HYNY-verkoston kautta: hallitustoverini tunsi yrityksen toimitusjohtajan ja yhdisti meidät. Asiakkaiden ja yhteistyökumppaneiden lisäksi olen saanut verkostosta elinikäisiä ystäviä ja ostanut firmalleni esimerkiksi verkkosivujen suunnittelun yrittäjäverkostoni kautta. Pidän tärkeänä verkostoitumistapana Yrittäjien paikallisia sekä valtakunnallisia tilaisuuksia, kuten nuorille yrittäjille suunnattua Get Together -tapahtumaa. Tapahtumassa on vapaamuotoisen verkostoitumisen lisäksi inspiroivia puhujia sekä esimerkiksi omaa kehoa ja mieltä haastavia työpajoja. Käyn monenlaisissa tapahtumissa vaihtamassa tuoreimmat kuulumiset kollegoideni kanssa. Verkostoituminen on kiinni myös omasta motivaatiosta. Haastankin jokaisen yrittäjän ikään ja sukupuoleen katsomatta ottamaan osaa yrittäjätapahtumiin!

28

Esko Kurvinen on eläkkeellä oleva yrittäjä ja entinen kokoomuksen kansanedustaja. Hän on Suomen Yrittäjien senioriverkoston puheenjohtaja.

Me seniorit jaamme nuoremmille kokemusta ja hiljaista tietoa.” ESKO KURVINEN:

Perustin ensimmäisen yritykseni 1980-luvulla, jolloin liityin myös yrittäjäjärjestön jäseneksi. Siitä lähtien olen ollut jäsen ja toiminut järjestön luottamustehtävissä. Olin pitkään mukana myös politiikassa, istuin kolme kautta eduskunnassa kansanedustajana yrittäjien asialla. Sittemmin olen jäänyt eläkkeelle yrityksistä ja politiikasta. Senioriyrittäjien säännölliset tapaamiset ovat normaaliaikoina olennainen osa senioriverkostomme toimintaa alueellisesti ja paikallisesti. Vaihdamme kuulumisia ja jaamme kokemuksiamme yrittäjyydestä. Lounastamme yhdessä ja käymme porukalla virkistysmatkoilla ja yrittäjämessuilla. Koronapandemia siirsi tapaamiset verkkoon. Koen, että me seniorit voimme siirtää nuoremmille yrittäjille kokemusta ja hiljaista tietoa, joita olemme vuosikymmenien aikana yritystoiminnastamme kerryttäneet. Yrittäjä kantaa yksin vastuun päätöksistään, vaikka ne perustuisivat ulkopuolisten neuvonantajien näke-

myksiin. Neuvonkin jokaista yrittäjää perehtymään itse yritystään koskevien päätösten perusteisiin ja vaihtoehtoihin, että itse varmasti ymmärtää, mitä on tekemässä. Tänä päivänä on yleistä ostaa monia hallintoonkin liittyviä palveluja ulkopuolisilta. Neuvoisin yrittäjää välillä pysähtymään ja kysymään itseltään, ymmärränkö itse, mitä yrityksessäni ja sen liepeillä tapahtuu. Onko se yritykseni kannalta optimaalista toimintaa?

Mieleeni on jäänyt neuvo: Valitse aina tie, joka pelottaa eniten.” VILLE-PENTTI HEIKKILÄ:

Olen kouluttautunut rakennusalalle, mutta seurasin kuitenkin autokauppiasisäni jalanjälkiä. Hän perusti autoliikkeensä vuonna 1975. Tein pitkään rinnakkain autokauppaa ja rakennushommia. Viime vuosina olen


Hyödynnä myös nämä verkostomme

Josephine Atanga on JEHOM Driving School Oy:n toimitusjohtaja ja Suomen Yrittäjien maahan muuttaneiden yrittäjien verkoston johtoryhmän jäsen.

Synergiaa: Verkkopalvelumme tarjoaa arvokkaat kontaktit jäsenyritysten väliseen liiketoimintaan sekä yhteydenottoihin. Käy tutustumassa: yrittajat.fi/synergia Yksinyrittäjille tukea: Yksinyrittäjäverkostomme muun muassa tarjoaa yksinyrittäjille oman työkalupakin. yrittajat.fi/yksinyrittajat

Ville-Pentti Heikkilä on Auto-Heikkilä Oy:n omistaja ja Etelä-Pohjanmaan Yrittäjien varapuheenjohtaja.

kuitenkin keskittynyt autokauppamme pyörittämiseen ja suunnittelemaamme sukupolven vaihdokseen. Liityin Yrittäjiin vuonna 2005. Olen Etelä-Pohjanmaan Yrittäjien hallituksen varapuheenjohtaja ja aktiivisesti mukana yhdistyksen toiminnassa: osallistun tapahtumien järjestämiseen ja käyn erilaisissa alueen yrittäjille suunnatuissa tilaisuuksissa. Pidän yrittäjäyhdistyksen verkoston merkitystä itselleni suurena. Olen solminut verkostojeni kautta monia ystävyyssuhteita, ja minun on ollut helppo kysyä muilta jäseniltä neuvoja. Eräs mieleeni jäänyt neuvo on: kun täytyy valita, mitä tietä lähteä kulkemaan, valitse aina tie, joka pelottaa eniten. Olen saanut verkostojeni kautta uusia asiakkaita autokaupoille ja tukenut myös yrittäjäkollegoiden toimintaa. Myös ajatusten ja kuulumisten vaihto samanhenkisten kanssa on aina yhtä palkitsevaa ja auttaa jaksamaan välillä hektiselläkin yrittäjäntaipaleella eteenpäin. Olen saanut verkostoiltani apua

erityisesti oman liiketoimintani ja autokauppamme digitaalisen markkinoinnin kehittämiseen. Verkosto on antanut kullanarvoisia vinkkejä esimerkiksi videotuotantoon. Olen videoiden avulla markkinoinut autokauppaamme verkossa ja sosiaalisessa mediassa.

Olen tavannut verkoston kautta paljon maahan muuttaneita yrittäjäkollegoita.” JOSEPHINE ATANGA:

Muutin Yhdysvalloista Suomeen opiskelujen perässä kuutisen vuotta sitten. Olen työskennellyt vieraskielistä autokouluopetusta tarjoavan JEHOM Driving School Oy:n toimitusjohtajana vuodesta 2014, mutta Yrittäjiin liityin vasta vuosi sitten, syksyllä 2019. Se oli paras päätökseni ikinä. Yrittäjyys ei ole aina ollut helppoa

Kasvuhakuisille sparria: Kasvuyrittäjäverkosto palvelee tilaisuuksilla, sparraamalla ja luomalla yhteyksiä. yrittajat.fi/kasvuyrittajaverkosto Rentoutumisen hetkiä yhdessä: Järjestämme normaalisti vuosittain lähes 4 000 tapahtumaa, joissa voit nauttia toisten yrittäjien, mahdollisten kumppaneiden ja asiakkaiden seurasta. Legendaarinen risteilymme pitää kokea ainakin kerran! yrittajat.fi/tapahtumat

uudessa kotimaassa. Välillä olen kokenut olevani äärimmäisen yksinäinen. Suomen Yrittäjien maahan muuttaneiden yrittäjien verkoston kautta olen tavannut paljon ulkomailta Suomeen muuttaneita kollegoita. On ehdoton rikkaus, että yrittäjäverkostossamme on jäseniä eri maista ja taustoista. Tuemme toisiamme ja jaamme neuvoja. Voin soittaa tai lähettää sähköpostia yrittäjäverkostomme jäsenille milloin vain. Normaalioloissa näemme tapahtumissa ja tilaisuuksissa ja käymme yhdessä syömässä. On mielenkiintoista kuulla eri maiden yrityskulttuurista. Olemme myös tavanneet etänä verkossa ja kuunnelleet webinaareissa yrittäjäluennoitsijoita. Eräässä webinaarissa opin, kuinka voin hyödyntää Googlea yritystoiminnassani. Olen saanut verkostoni kautta vinkkejä esimerkiksi yrityksen verotukseen liittyvissä pulmissa. Paras saamani neuvo on se, että yrittäjän kannattaa hankkia itselleen kunnon kirjanpitäjä.

29


Korona muutti konkurssilakia jälleen

V

äliaikainen konkurssilaki, joka vaikeutti velkojien mahdollisuutta hakea yrityksiä konkurssiin, päättyi tammikuun loppuun. Tilalle tuli väliaikaislaki, joka on voimassa syyskuun loppuun. Suomen Yrittäjät on laatinut yrittäjille tietopaketin, johon on koottu perustiedot konkurssista ja korona-ajan erityispiirteistä sekä velkojalle että velalliselle.  Lisäksi kerrotaan lyhyesti yksityishenkilön velkajärjestelylain säännöksistä, joiden avulla yrittäjä voi hakea henkilökohtaisella vastuullaan olevien velkojien järjestelyä yritystoiminnan lopettamisen jälkeen.

OMA AKTIIVISUUS AVAINASEMASSA

Helmikuun alusta voimaan tulleen lain mukaan yritys voi kiistää velkojan konkurssihakemuksen 30 päivän maksukyvyttömyysolettaman. Yrityksen täytyy kuitenkin olla itse aktiivinen. – Konkurssihakemusta voi vastus-

taa toimittamalla käräjäoikeudelle konkurssihakemuksen tiedoksisaannin jälkeen oman näkemyksensä siitä, miksi yritys on maksukyvytön vain tilapäisesti, Suomen Yrittäjien lainsäädäntöasioiden päällikkö Tiina Toivonen sanoo.  Yrityksen maksukyvyttömyyden tilapäisyys voi johtua esimerkiksi siitä, että maksukyvyttömyys on ohimenevää ja yritys on saamassa velan maksuun tarvittavia varoja.  – Näin ollen koronakriisikin voi olla syy siihen, että maksukyvyttömyys on

TUTUSTU  TIETOPAKETTIIN KONKURSSISTA OSOITTEESSA YRITTAJAT.FI/ OPPAAT

tilapäistä. Yleinen sääntö on myös, että summaltaan pienten saatavien vuoksi yrityksiä ei saa hakea konkurssiin. Suomen Yrittäjät ajaa väliaikaista sääntelyä pysyväksi niin, että yritys voitaisiin olettaa maksukyvyttömäksi vasta, jos se ei ole maksanut konkurssiuhkaisen maksukehotuksen mukaista saatavaa 60 päivässä kehotuksen tiedoksisaannista.  – Tämä antaisi aikaa rahoituksen hankkimiseen, Suomen Yrittäjien Työmarkkinajohtaja Janne Makkula sanoo.

OTA YHTEYS VELKOJAAN HYVISSÄ AJOIN

Usein konkurssihakemuksen tekijänä on Verohallinto tai työeläkeyhtiö. Tärkeää on, että yrittäjä on mahdollisimman aikaisessa vaiheessa yhteydessä velkojiin, kun maksuvaikeuksia ilmenee.  – Se helpottaa maksuaikaneuvotteluja ja nopeuttaa ratkaisujen löytymistä sekä auttaa pitämään myös luottotiedot kunnossa, Toivonen painottaa.


yrittajat.fi/yrittajaplus


KASVATA OSAAMISTASI Osaamisen kasvattaminen on yrittäjälle erittäin tärkeää. Muuttuva maailma vaatii jatkuvaa osaamisen kehittämistä ja tietojen päivitystä. Itsesi tai työntekijöittesi kouluttaminen on yksi keskeisimpiä investointeja.

M

aksuttomat tai hyvin edulliset koulutuksemme ovat sinulle merkittävä rahanarvoinen etu. Tule mukaan kasvattamaan omaa osaamistasi ja kehittämään liiketoimintaasi. Opit uutta, saat ajankohtaista tietoa ja uusia työkaluja, kertoo Yrittäjien koulutuspäällikkö Heidi Jäntti. – Jos sinulla on työntekijöitä, ovat koulutukset avoimia myös heille, sillä yrityksesi maksama jäsenmaksu kattaa myös työntekijäsi, Jäntti muistuttaa.

TÄSSÄ HEIDI JÄNTIN VIISI KOULUTUSVINKKIÄ: 1. LAAJASTA KOULUTUSVALIKOIMASTA ON MITÄ VALITA

Järjestämme vuosittain useita kymmeniä koulutuksia monenlaisista yrittäjille

32

tärkeistä aiheista. Meiltä saat oppia verotukseen ja talouteen liittyvissä kysymyksissä. Verotus- ja talousaiheiset koulutuksemme ovatkin hyvin suosittuja. Myös myynti- ja markkinointikoulutukset sekä digitalisaatioon liittyvät koulutukset ovat kysyttyjä. Lainsäädännön kiemuroihin kannattaa jokaisen yrittäjän perehtyä. Tarjoamme myös johtamiskoulutusta – tule ihmeessä kehittymään esimiehenä kanssamme. Tuemme sinua myös jaksamisessa. Hyvinvointi- ja sosiaaliturva-aiheiset koulutuksemme auttavat siinä.

2. KOULUTTAUDU KÄTEVÄSTI ETÄNÄ HUIPPUASIANTUNTIJOIDEN OPASTUKSELLA

Yrittäjän aika on kortilla, joten järjestämme koulutuksemme pääsääntöisesti verkossa etäyhteydellä. Voit osallistua koulutuksiimme kätevästi tietokoneen äärestä omalta toimistolta tai kotisohvalta. Kouluttautumismahdollisuuksia

KATSO VIISI VINKKIÄ KOULUTUSPALVELUJEMME HYÖDYNTÄMISEKSI!


33


TUTUSTU MYÖS YRITTÄJIEN SÄHKÖISIIN OPPAISIIN! yrittajat.fi/oppaat

Yrittäjien suurimmat tapahtumat: l KUNNALLISJOHDON SEMINAARI lKOULUTUSJOHDON FOORUMI lVALTAKUNNALLISET YRITTÄJÄPÄIVÄT lYRITTÄJÄRISTEILY

on huiman paljon, sillä järjestämme koulutuksia vähintään 2 kertaa viikossa vuoden ympäri kesälomataukoa lukuun ottamatta. Kouluttajina toimivat niin omat asiantuntijamme (esim. työlainsäädäntö) kuin talon ulkopuoliset kouluttajat. Kaikki kouluttajamme ovat alansa ammattilaisia. Verkkokoulutuksiin ilmoittautuneille lähetämme tilaisuuden jälkeen koulutustallenteen, josta on hyötyä pitkään koulutuksen jälkeenkin. Tarjoamme jäsenillemme myös jonkin verran muita verkosta tilattavia koulutustallenteita. Merkittävää on Google Finlandin kanssa tekemämme koulutusyhteistyö on merkittävää. Tarjoamme jäsenillemme maksuttomia digitaaliseen markkinointiin liittyviä Grow with Google -koulutuksia. Kouluttajina näissä toimivat Googlen omat sertifioidut kouluttajat.

34

3. OSALLISTU ALUEJÄRJESTÖSI TAI PAIKALLISJÄRJESTÖSI LÄHIKOULUTUKSIIN Aluejärjestömme ja paikallisyhdistyksemme kuuntelevat herkällä korvalla oman paikkakuntansa yrittäjiä ja järjestävät koulutustilaisuuksia ja seminaareja juuri heillenäille tärkeistä aiheista. Koulutukset ovat yleensä livetilaisuuksia paitsi tänä poikkeuksellisena koronavuotena.

4. AMMENNA TAPAHTUMISTA

Lukuisissa vuosittaisissa tapahtumissamme on myös koulutuksellisia elementtejä. Tule mukaan tapaamaan toisia yrittäjiä, mahdollisia kumppaneita ja asiakkaita sekä liiketoimintasi

tai yrityksesi kotipaikkakunnan kannalta tärkeitä päättäjiä. Tapahtumia järjestetään ympäri Suomen vuosittain lähes 4 000, joten tarjonta on laaja ja sisältö monipuolinen. Suurin tapahtumamme on kerran vuodessa järjestettävä Valtakunnalliset Yrittäjäpäivät, jotka pidetään seuraavan kerran 24.–25.9.2021 Jyväskylässä.

5. MENTOROINTI

Mentorointi on yksi tapa kehittää omaa osaamista. Ne, joille on ehtinyt kertyä kokemusta, opastavat niitä, joilla kokemusta ei vielä ole. Tarjoamme käyttöösi maksuttoman Mentorisi.fi -alustan, josta voit löytää mentorin sparraamaan arkeasi ja kehittämään bisnestäsi. Kahdenkeskinen vuorovaikutus on myös mentorille antoisaa. Hyvät neuvot ovat jokaiselle kullanarvoisia!


Hyvä Suomen Yrittäjien jäsen, tiesithän, että Alma Talent myöntää Suomen Yrittäjien jäsenille kaikista jatkuvista lehti- ja digitilauksista 20 prosentin jatkuvan alennuksen. Tutustu etuihin ja tee tilauksesi osoitteesta: yrittajat.almatalent.fi.

MEDIAT Tutustu etuihin osoitteessa yrittajat.almatalent.fi


”Säästän vuosittain tuhansia euroja jäsenetujen ansiosta” Y

rittäjät Mari Laaksonen ja Anton Sutinen ovat molemmat hyödyntäneet kumppaniemme tarjoamia jäsenetuja. Säästöä kertyy rutkasti! Puhtauspalvelualan yritys CleanMarin Oy:n toimitusjohtaja Mari Laaksonen käyttää ahkerasti kumppaniemme tarjoamia jäsenetuja. Laaksonen on ollut Yrittäjien jäsen vuodesta 2003 ja toimii Helsingin Yrittäjien puheenjohtajana. Laaksonen on hyödyntänyt Fennian yksityisautoihin tarkoitettua jäsenetua: laajaa Fenniakaskoa sekä Premiumkaskoa tuntuvin alennuksin. Merkittävä etu on lasivakuutus, jossa on 100 euron omavastuu. Lisäksi Fennia on räätälöinyt Laaksosen yrityksen autoihin sopivan ryhmävakuutuksen. – Hyvien hintojen ja fiksujen ehtojen takia minulla ei ole ollut tarvetta kilpailuttaa vakuutuksia, olen ollut tyytyväinen myös Fennian asiakaspalveluun, Laaksonen sanoo. Autovakuutuksen lisäksi Laaksonen on hyödyntänyt Elisan jäsenetuja

yrityksensä matkapuhelin- ja laajakaistaliittymissä sekä sähköposti- ja Office-palveluissa. CleanMarin on myös työeläkeyhtiö Elon asiakas. – On mahtavaa, että myös henkilökuntamme voi hyödyntää jäsenetuja. Työntekijöillämme on esimerkiksi Nesteen yrityskortit, joilla saamme alennusta bensiinistä ja dieselistä. Helsingin Yrittäjät on myös kilpailuttanut itselleen työterveyshuollon Täsmäterveydestä ja Terveystalosta. – Säästän vuosittain tuhansia euroja etujen ansiosta. Etuja on ollut helppoa ja vaivatonta käyttää, erityisesti työterveyshuolto on ollut suosikkini. Lisäksi pidän tärkeänä, että Yrittäjät tarjoaa jäsenilleen myös maksutonta lakipalvelua ja asiantuntija-apua sekä kattavan asiakirjapankin.

TUKKUEDUSTA TUNTUVAA SÄÄSTÖÄ JÄÄTELÖKAUPOILLA

Anton Sutinen käynnisti jäätelökioskitoimintansa Joensuun Ylisoutajansillalla kesällä 2019. Jäätelökioskin pyörittämisen lisäksi Sutinen työsken-

telee Anton auttaa -toiminimellä, ja hän on Pohjois-Karjalan nuorten yrittäjien puheenjohtaja. Uuden jäätelökioskin myötä myös Yrittäjien tarjoamat jäsenedut tulivat Sutiselle tutuiksi. Wihurin Metro-tukku tarjoaa jäsenille viiden prosentin alennuksen normaalihintaisista tuotteistaan. – Vertailin tukkuja ja suurimmalle osalle tuotteistani sain parhaan hinnan jäsenedun ansiosta. Arvelen, että säästin viime kesänäkin useita satasia, Sutinen sanoo. Sutinen on myös Yrittäjien yhteistyökumppanin, Työeläkeyhtiö Elon asiakas. – Olen käyttänyt myös vakuutusyhtiö Fennian yksityiskäyttöisiin henkilö- ja pakettiautoihin tarkoitettua jäsenetua, Sutinen jatkaa. Sutinen osti äskettäin itselleen uuden kodin. Omakotitalonsa sähkösopimuksessa hän aikoo hyödyntää paikallisesti sovittua etua. – Pohjois-Karjalan Sähkö tarjoaa paikallisille Yrittäjien jäsenille kuukausimaksun veloituksetta.

KUVA TERO TAKALO-ESKOLA

Vertailin tukkuja ja suurimmalle osalle tuotteistani sain parhaan hinnan jäsenedun ansiosta. Arvelen, että säästin viime kesänäkin useita satasia, Anton Sutinen sanoo.

36

Säästän vuosittain tuhansia euroja etujen ansiosta. Etuja on ollut helppoa ja vaivatonta käyttää, erityisesti työterveyshuolto on ollut suosikkini. Lisäksi pidän tärkeänä, että Yrittäjät tarjoaa jäsenilleen myös maksutonta lakipalvelua ja asiantuntija-apua sekä kattavan asiakirjapankin, Mari Laaksonen sanoo.


ALMA TALENT MIKÄ: Monipuolisen mediaperheen lisäksi Alma Talent tarjoaa palveluita ja tuotteita liiketoiminnan ja osaamisen kehittämiseen. Tuotamme vaikuttavia sisältöjä talouden, juridiikan, johtamisen, HR:n, myynnin ja markkinoinnin, teknologian ja terveydenhuollon ammattilaisille. Toimimme monikanavaisesti ja kansainvälisesti. Päätuotteitamme ovat mediasisällöt, kirjat, verkkopalvelut, tapahtumat ja koulutukset.

JÄSENETUSI: Alma Talent myöntää Suomen Yrittäjien jäsenille jatkuvista lehti- ja digitilauksista 20 % jatkuvan alennuksen. Tilattavat lehtituotteet ovat: Talouselämä, Tekniikka & Talous, Kauppalehti Fakta, Arvopaperi, MikroBitti ja Tietoviikko. Digitilauksen voit tehdä Arvopaperista, Talouselämästä, MikroBitistä, Tekniikka&Taloudesta, Tivistä sekä Uudesta Suomesta. Lisätiedot ja tilaukset: yrittajat.almatalent.fi, puh. 03 051 4100. Mainitse tilauksen yhteydessä, että olet Suomen Yrittäjien jäsen. Alma Talentin mediat luovat markkinoijalle viikoittain yhteensä 1 200 000 kontaktia verkossa ja printissä. Digitaalinen verkosto tavoittaa jo yksin 867 000 verkkokävijää viikossa. Painetut lehdet kohtaavat 512 000 lukijaa, jotka edustavat suomalaisia ylempiä toimihenkilöitä, asiantuntijoita, päättäjiä ja yrittäjiä. Alma Talent tavoittaa valtaosan suomalaisista päättäjistä ja päätöksentekoon osallistuvista heille luontevimmassa mediaympäristössä, ammatillisesti kiinnostavien asioiden ääreltä.

ASIAKASTIETO MIKÄ: Suomen Asiakastieto Oy on Suomen johtavia digitaalisten yritys- ja luottotietopalvelujen toimittajia. Keräämme ja jalostamme dataa ja informaatiota analysoiduiksi datamalleiksi ja tiedoksi, joita käytetään ihmisten, yritysten ja yhteiskunnan välisessä vuorovaikutuksessa. Palvelumme auttavat yrityksiä ja kuluttajia päivittäisessä digitaalisessa päätöksenteossa sekä rahoituksen, myynnin ja markkinoinnin prosesseissa.

JÄSENETUSI: Asiakastieto tarjoaa Suomen Yrittäjien jäsenille ilmaisen internetnumerohaun. Haut ovat käytettävissä Yrittäjien verkkopalvelun jäsensivuilla. Haut edellyttävät kirjautumista jäsensivuille jäsennumerollasi. Jäsenetuna tarjoamme: Yritysfiltteri Pro -kohderyhmätyökalun katseluversion vuodeksi käyttöön hinnalla 99 € (norm. 495 €/12kk). Yritysfiltteri Pro -palvelusta tulostetut myynnin ja markkinoinnin kohderyhmät 30 % alennuksella normaalihinnoista ja poimintamaksu puoleen hintaan. Hintoihin lisätään alv. Myynnin ja markkinoinnin kuluttajakohderyhmistä 50 % alennus normaalihinnoista. Lisäksi saat ilmaisen Customer Pro-palvelun käyttöliittymän sekä GDPR-palvelun veloituksetta kuudeksi kuukaudeksi. Teemme myös kuluttaja-asiakasrekisterisi kuntokartoituksen maksutta. Hintoihin lisätään alv. Kohderyhmäpyynnöt ja tiedustelut osoitteeseen myynti@asiakastieto.fi. Etukoodin saat kirjautumalla jäsensivulle sivun ylälaidasta. Asiakasoptimin avulla näet, keneltä kassavirta tulee sekä muuta tietoa kassavirran hallintaan. Asiakasoptimi-palvelu vaatii rekisteröitymisen. Tunnukset toimitetaan käyttäjille. Saat Suomen Asiakastieto Oy:n sopimusasiakkuuden ilman vuosimaksua ensimmäiseksi vuodeksi. Edun arvo on 260 €. Etu koskee uusia asiakkaita. (Jäsenetu koskee palvelusopimusta, jonka vuosimaksu on 260 €. Vuosimaksun lisäksi maksulliset tietokyselyt veloitetaan käyttöperusteisesti hinnaston mukaan). Tutustu Suomen Asiakastieto Oy:n palveluihin osoitteessa www.asiakastieto.fi. Asiakaspalvelumme palvelee arkisin klo 9–116 numerossa 010 270 7200.

37


CLARION MIKÄ: Clarion Hotel Helsinki, Clarion Hotel Helsinki Airport ja lähes 200 Nordic Choice Hotels-ketjun hotellia tarjoavat Suomen Yrittäjien jäsenyrityksille jäsenetuja lähes 200 hotellissa Suomessa, Pohjoismaissa sekä Latviassa ja Liettuassa. Jäsenetuja tarjoavat Clarion-, Qualityja Comfort-ketjujen hotellit sekä noin 30 itsenäistä Luxury-kohdetta. Clarion Hotel Helsinki sijaitsee Helsingin keskustassa. Clarion Hotel Aviapolis on yhden juna-aseman päässä lentokentältä.

JÄSENETUSI: Suomen Yrittäjien jäsenet saavat 19 % alennuksen päivän parhaasta hinnasta Suomen Clarion Hotelleissa. Muissa Nordic Choice -hotelleissa alennus on 10%. Kokous- ja ryhmämatkat hinnoitellaan tapauskohtaisesti. Voit varata huoneen osoitteessa nordicchoicehotels.fi: rekisteröidy jäseneksi, mene ”Omille sivuille” ja lisää kohtaan ”yritystunnus” alennuskoodi 60743190. Verkkosivuilla voit tehdä varauksia myös muille Yrittäjien jäsenille. Varaukset eivät vaadi luottokorttitakausta. Kun lataat matkapuhelimeesi sovelluksen Nordic Choice Club ja lisäät alennuskoodin profiiliisi, voit hyödyntää sopimushintaa myös kännykälläsi. Varaus puhelimitse tai sähköpostilla: Clarion Hotel Helsinki, +358 10 850 3820, reservations.cl.helsinki@choice.fi, Clarion Hotel Aviapolis, +358 10 850 3810, reservations.cl.aviapolis@choice.fi. Muut kohteet: keskusvaraamo Ruotsissa +46 0771 666 700. Kun teet varauksen puhelimitse, mainitse Yrittäjien jäsenyys tai alennuskoodi.

EAZYBREAK MIKÄ: Eazybreak on helppokäyttöinen mobiilipalvelu työsuhde-eduille. Palvelumme avulla työnantaja voi tarjota henkilöstölleen lounas-, liikunta-, kulttuuri-, hyvinvointi- ja työmatkaetuja. Itse maksaminen tapahtuu matkapuhelimella, joko Eazybreak-sovelluksella tai tekstiviestillä. Edistynyt automatiikka palvelun taustalla nopeuttaa hallinnointia ja poistaa turhia prosesseja.

JÄSENETUSI: Suomen Yrittäjien jäsenenä saat jopa 60 % alennuksen Eazybreakin verkkopalvelusta lounas-, liikunta-, kulttuuri-, hyvinvointija työmatkaeduille. Palvelu käytännössä hallinnoi itse itseään, ja etujen käyttäminen tapahtuu helposti matkapuhelimella. Työsuhde-edut ovat muuna kuin rahana maksettavaa palkkaa, joten Eazybreakin jäsenedun hyödyntäminen edellyttää rahapalkan maksamista työsuhde-etuja saavalle työntekijälle. Yksityiset toiminimiyrittäjät eivät esimerkiksi voi hyödyntää Eazybreakin jäsenetua. Eazybreak on vuonna 2009 perustettu kasvuyritys. Perustajamme olivat tuolloin tottuneet käyttämään paperisia lounasseteleitä. Eräänä päivänä he kyllästyivät toimintamallin hankaluuteen ja kankeuteen ja ajattelivat: ”Tähän on oltava parempi keino”. Syntyi ajatus sähköisestä Palvelusta, joka automatisoi yrityksen työsuhde-etujen hallinnan, maksamisen ja laskutuksen. Lisäksi Palvelulla voitaisiin hoitaa kauppiaan puolesta automaattisesti ja kustannustehokkaasti laskutus- ja tilitysprosessit. Jatkuvasti kasvavaan asiakaskuntaamme kuuluu jo 190 000 käyttäjää yli 1 000 yrityksestä.

38


ELISA MIKÄ: Suomalainen tietoliikenne- ja digitaalisten palveluiden markkinajohtaja Elisa tuntee suomalaisen yrittäjän tarpeet – tarjoamme arjen työn tueksi monipuoliset ja ajan tasalla olevat työvälineet ja ratkaisut. Pk-yrittäjät ovat meille tärkeitä ja aina tervetulleita. Siksi olemme tehneet pitkään ja sitoutuneesti yhteistyötä Suomen Yrittäjien kanssa.

JÄSENETUSI: Yrittäjien jäsenenä saat alennusta matkapuhelinliittymistä, mobiililaajakaistasta ja yritysnumeroista sekä kuukausittain vaihtuvan laite-edun sekä vaihtuvan edun Elisan palveluista. Saat myös Yritysgurun ja Omagurun IT-avun 20 % normaalihintaa edullisemmin. Yritysgurulta saat opastusta ja apua kaikissa IT-ongelmissa nopeasti ja helposti puhelimitse, vaikka olisit toisen operaattorin asiakas. Yrittäjien jäseniä palvellaan omassa etunumerossa 0100 5672 (1,79 €/min + pvm/mpm. Arkisin 8.00–17.00, keskimääräinen puhelun kesto alle 10 minuuttia). Omagurun kanssa voit sopia tapaamisen Elisan myymälään ja saada apua tavallisissa IT-ongelmissa. Yrittäjien jäseniä palvellaan omassa Yritysgurun numerossa, joka näkyy Suomen Yrittäjien sivulla, kun olet kirjautunut sivustolle jäsennumerollasi. Tutustu kaikkiin Elisan tarjoamiin jäsenetuihin osoitteessa www.elisa.fi/ yrittajaedut. Henkilökohtaista palvelua saat varaamalla ajan paikalliseen Yrityspisteeseemme osoitteesta www.elisa.fi/ajanvaraus tai soittamalla Yritysasiakaspalveluumme p. 010 80 8088. Puheluhinta 8,35 snt/puh + 16,69 snt/min (alv. 24 %). Verkkokauppamme palvelee sinua vuorokauden ympäri. Verkkokaupastamme osoitteessa yrityksille.elisa.fi saat myös laitteet korottomalla kuukausimaksulla.

ELO MIKÄ: Elo on asiakkaidensa omistama työeläkeyhtiö, joka huolehtii asiakasyritystensä työntekijöiden ja yrittäjien lakisääteisestä työeläketurvasta. Tuemme yrityksesi kasvua kattavalla valikoimalla työeläkevakuuttamisen palveluja ja rakennamme parempaa työkykyä kanssasi. Hyvinvoiva työyhteisö on kasvun edellytys. Suomalaisista yrityksistä joka kolmas ja yrittäjistä yli 40 prosenttia hoitaa työeläkevakuutuksensa Elossa.

JÄSENETUSI: Elo huolehtii yrittäjän sosiaali- ja eläketurvasta sekä työeläkevakuutuspalveluista. YEL-vakuutusmaksut ja tuleva työeläke perustuvat ilmoittamaasi YEL-työtuloon. Oikein mitoitettu työtulo tuo sinulle turvaa jo työuran aikana, sillä YEL-työtulo vaikuttaa eläkkeiden ohella moneen muuhunkin asiaan, esimerkiksi sairauspäivärahaan, äitiys-, isyysja vanhempainpäivärahaan, työttömyysturvaan ja kuntoutukseen. Elon työkykyjohtamisen palvelut helpottavat tiedolla johtamista ja auttavat edistämään työntekijöiden työkykyä ja esimiesten valmiuksia johtaa työtä. Tarjoamme kaikenkokoisille ja eri kasvuvaiheissa oleville yrityksille kartoitustyökaluja, koulutuksia, ammatillista kuntoutusta ja asiantuntijatukea. Elon yritysrahoituksen asiantuntijat auttavat yrityksen rahoitukseen liittyvissä asioissa. Tarjoamme monipuolisia rahoitusvaihtoehtoja eri kokoisille yrityksille kasvuun ja kansainvälistymiseen, yrityskauppoihin, omistajanvaihdokseen sekä investointeihin. Elo on myös luotettava kumppani toimitilojen ja asuntojen vuokraukseen liittyvissä asioissa. Lue lisää www.elo.fi

39


FENNIA MIKÄ: Vakuutus tarkoittaa valmistautumista kaikkiin tulevaisuutesi mahdollisuuksiin. Fennia on tarjonnut vakuutuspalveluja jo 140 vuoden ajan, ja suuren osan siitä tehnyt yhteistyötä Suomen Yrittäjien kanssa. Yrittäjyys yhdistää Suomen Yrittäjien ja Fennian pitkäaikaista kumppanuutta. Käytössä olevat jäsenedut tarjoavat kattavan etukokonaisuuden yrityksen ja perheen vakuutuksiin.

JÄSENETUSI: Tarjoamme Suomen Yrittäjien alle kymmenen hengen jäsenyrityksille erikoishinnoitellun Yritysturva-vakuutuksen. Lisäksi voit ottaa laajennetun oikeusturvavakuutuksen ilman lisämaksua ja saat edun yrityksen matkatavaravakuutuksesta. Sinä ja henkilöstösi olette yrityksesi tärkein voimavara. Sen turvaksi saat 50 % alennuksen sairausvakuutuksen päiväkorvausosan maksusta. Lisäksi saat Fennia-Henkiturvaan 10 % alennuksen ensimmäisen vakuutuskauden maksusta sekä pysyvän työkyvyttömyyden vakuutussummaan 10 % korotuksen (enintään 100 000 €) ja kuolintapauskorvaukseen 25 % korotuksen (enintään 150 000 €). Etuihin kuuluu myös 30–45 % alennus ja 70 % bonus yksityiskäyttöisten henkilö- ja pakettiautojen laajaan Fenniakaskoon sekä Premiumkaskoon, ja lisäksi maksuton lasivakuutus 100 € omavastuulla. Saat myös 20 % alennuksen useimmista kotiisi liittyvistä vakuutuksista, ja lisäksi kotivakuutukseen ehdollisen omavastuun sekä hole in one -vakuutuksen. Tarkemmat tiedot jäseneduista: www.fennia.fi/suomenyrittajat, Fennian Yrittäjäpalvelu p. 010 503 8818.

FUNDU MIKÄ: Fundu perustettiin helpottamaan suomalaisten kasvuyritysten rahoitusmahdollisuuksia. Kasvuyritysten pankkilainojen saanti on vaikeutunut ja osakesijoituksetkin ovat kiven alla. Silti rahoitukselle on kysyntää. Me suomalaiset olemme osaavaa ja innovatiivista kansaa – ja ideoiden toteuttamiseen tarvitaan rahoitusta. Haluamme kanavoida rahoituksen suoraan kasvuyritysten kassoihin, mahdollistamaan oikeita investointeja, rekrytointeja – ja talouskasvua.

40

JÄSENETUSI: Fundu tarjoaa Suomen Yrittäjien jäsenille 50 % alennuksen Fundun kautta välitettävän lainan perustamismaksusta. Euromääräinen alennus on 250–750 € riippuen haettavan lainan summasta. Tarjoamme täydentävää rahoitusta suomalaisille osakeyhtiöille. Rahoituksemme soveltuu lähes mihin tahansa tarpeeseen, jonka yritys voi kohdata elinkaarensa eri vaiheissa: toiminnan käynnistämiseen, käyttöpääomaksi, investointeihin, tilausrahoitukseksi, projektirahoitukseen. Fundu on pääosin perustajiensa omistama, olemme siis yrittäjiä itsekin ja ymmärrämme yrittäjyyden haasteet. Uskomme yhteistyön voimaan ja siksi teemmekin yhteistyötä lähes kaikkien keskeisten pankkien kanssa. Emme ole pankkien kilpailija, vaan täydennämme toistemme vahvuuksia. Fundun vahvuus ja ydinosaaminen on vakuudettomissa yrityslainoissa. Kirjaudu Fundun verkkosivujen sivun yläosasta jäsennumerolla jäsensivulle saadaksesi alennuskoodin.


GREENSTAR MIKÄ: Suomalainen hotelliketju, joka tarjoaa laadukasta majoitusta ympäristöystävällisesti ja edullisesti. Hahmottelimme idean jo 2000-luvun alkupuolella. Kantava ajatus oli perustaa hotelliketju, jossa sisäänrakennetulla ekologisuudella säästettäisiin sekä ympäristöä että kustannuksia. Näin voimme tarjota vieraillemme laadukkaan ja kustannustehokkaan majoituspalvelun suomalaisessa kaupunkikeskustassa.

JÄSENETUSI: Suomen Yrittäjien jäsenenä majoitut 1–3 hengen huoneessa kiinteään 62–69 €/vrk jäsenetuhintaan. Hotellit sijaitsevat Joensuussa, Jyväskylässä, Lahdessa ja Vaasassa lähellä keskustaa ja hyvien liikenneyhteyksien varrella. Jäsenetuhintamme: GreenStar Joensuu 62 € / 1–3 henkilön huone / vrk, GreenStar Jyväskylä 69 € / 1–3 henkilön huone / vrk, GreenStar Vaasa 69 € / 1–3 henkilön huone / vrk ja GreenStar Lahti 69 € / 1–3 henkilön huone / vrk. Aamiainen: 9,00 € / henkilö / vrk. Ei voimassa erikoistapahtumien aikana. Varaa huone osoitteessa www.greenstar.fi/varaa. Saat edun käyttämällä varaustunnusta. Varaustunnuksen saat kirjautumalla sisään tälle jäsensivustolle sivun oikeasta yläreunasta. Jokaisen hotellimme ekologinen tarina on ainutlaatuinen. Koska suosimme paikallisia kumppaneita, käytetyt ratkaisutkin vaihtelevat. Jokaisen hotellimme omalta sivulta voit lukea lisää näistä hotellikohtaisista yksityiskohdista.

HOLIDAY CLUB MIKÄ: Holiday Club on yksi johtavista matkailun ja vapaa-ajan asumisen toimijoista Suomessa, yhtiöllä on toimintaa myös Ruotsissa ja Kanariansaarilla. Kylpylähotellikohteissamme tarjoamme monipuolisia palveluita kuten à la carte -ravintoloita, take away -ravintoloita, hemmotteluhoitoloita, golfkenttiä, sisäaktiviteettipuistoja sekä muita palveluja aktiiviseen ja monipuoliseen lomanviettoon.

JÄSENETUSI: Holiday Club -kylpylähotellien ja -loma-asuntojen päivän majoitushinnasta Suomen Yrittäjien jäsenille 15 % alennus. Etu voimassa online-varauksissa osoitteessa www.holidayclub.fi. Kampanjakoodin saat kirjautumalla jäsensivustolle sivun ylälaidasta. Kohteemme Vuokatin Katinkullassa, Saimaalla, Saariselällä, Kuusamossa ja Åressa tarjoavat kylpylähotellien lisäksi monipuoliset ravintola- ja vapaa-ajan palvelut sekä laadukkaita lomahuoneistoja upeissa luontomaisemissa. Turun Caribia ja Tampereen Kylpylä palvelevat hotelliin ja lomahuoneistoihin majoittuvia kaupunkilomailijoita. Sallassa upean luonnon keskeltä löytyy erilaisten huoneistojen lisäksi tunnelmallinen kylpylä. Holiday Club tarjoaa kaikkiaan yli 30 lomakohdetta Airistolta Ylläkselle ja Vierumäeltä Pyhälle. Gran Canarian viisi loma-asuntohotelliamme sijaitsevat suositulla Puerto Ricon alueella. Yhteensä loma-asuntoja on tarjolla yli 2 000 ja hotellihuoneita yli 1 000.

41


JURINET MIKÄ: Jurinet on helposti lähestyttävä toimisto, joka on palvellut yrittäjäjärjestön jäseniä kumppanitoimistona vuodesta 2013 lähtien kaikissa lakiasioissa. Vuosien aikana kertynyt kokemus suomalaisten yrittäjien liiketoiminnallisista ja oikeudellisista tarpeista auttaa ymmärtämään yrittäjien arkea. Jurinetilla on erityisen vahva osaaminen pk-yritysten ja yksityishenkilöiden riita-asioista, oikeudenkäynneistä ja toimiston palvelualttiit juristit ovat mielellään jokaisen jäsenyrityksen käytettävässä. Jurinetin lakimiehille on ensisijaisen tärkeää, että asiakas saa parasta mahdollista palvelua.

JÄSENETUSI: Jurinet tarjoaa Yrittäjien jäsenille maksuttoman 20 minuutin alkuneuvottelun verkossa ja 15 % alennuksen kaikista lakipalveluista 1 000 euroon saakka. Etu koskee myös jäsenyrityksen työntekijöitä sekä samassa taloudessa asuvia yrittäjien perheenjäseniä. Haluamme olla pk-yrityksille kumppani, jonka kanssa on helppo asioida ja jonka asiantuntemukseen voi luottaa kaikissa juridisissa kysymyksissä. Tyypillisimmät avustamamme oikeudelliset asiat liittyvät työsuhteisiin, sopimusten laatimiseen ja tarkastamiseen sekä avustamiseen eri riitatilanteissa, hallintoprosesseissa ja oikeudenkäynneissä. Jurinetin lakimiesten tarkoitus on tukea yritystä ja yrittäjää menestymään omassa liiketoiminnassa, välttämään konflikteja sekä auttaa yrittäjää riitatilanteissa pitämään kiinni omista oikeuksistaan. Meidät tavoittaa puhelimella 029 009 2590 ja sähköpostilla info@jurinet.fi. Katso lisää www.jurinet.fi.

WIHURIN METRO-TUKKU MIKÄ: Wihurin Metro-tukku on yksi Suomen johtavista päivittäistavara-alan tukkukaupoista Suomessa ja pikatukkuverkostomme kattaa läpi Suomen. Huolehdimme päivittäin noin 30 000 HoReCa-alan, julkishallinnon sekä vähittäis- ja huoltamokaupan asiakkaasta. Wihuri on edelleen perheomistuksessa. Palvelemme asiantuntevasti ja luotettavasti koko Metro-pikatukkujen ja toimitusmyynnin kautta.

42

JÄSENETUSI: Valikoimissamme on noin 25 000 tuotetta: tuoretuotteita, hedelmiä ja vihanneksia, pakasteita, juomia, muun muassa panimo- ja alkoholituotteet, teollisia elintarvikkeita ja non food -tuotteita. Palvelemme koko maan kattavan Metro-pikatukkuverkoston, toimitusmyynnin ja emetro.fi:n kautta. Tarjoamme kaikissa Metro-pikatukuissa 5 % alennuksen normaalihintaisista tuotteista. Alennus ei koske tupakka-, alkoholi- tai panimotuotteita, pantteja ja palveluveloituksia. Edun saa kassalla jäsenkortin esittämällä. Lisätietoja Metro-tukuista: puhelin 0200 50 200, www.emetro.fi. Olemme toimineet uranuurtajana suomalaisessa päivittäistavara-alan tukkukaupassa jo yli 100 vuoden ajan. Alusta asti meille on ollut tärkeää kehittää toimintaamme siten, että voimme rakentaa menestyvää liiketoimintaa yhdessä asiakkaidemme kanssa. Wihurin Metro-tukun uusi logistiikkakeskus Vantaan Viinikkalassa mahdollistaa entistä enemmän uusia monipuolisia palveluratkaisuja asiakkaillemme.


NESTE MIKÄ: Kun laatu, luotettvuus ja kotimaisuus ratkaisevat, valintasi on suomalainen Neste. Nesteen asiakkaana varmistat, että päivittäisen työnteon tukena ovat aina markkinoiden parhaat ratkaisut ja tuotteet. Nesteen kumppanuudesta hyötyvät niin raskaan kuin kevyen kaluston käyttäjät sekä teollisuuden toimijat. Saat tehostusta liiketoimintaasi digitaalisten palveluiden ja maksamisvaihtoehtojen avulla.

JÄSENETUSI: Neste tarjoaa kaikille pk-yrityksille tuntuvat edut ja helppoa asiointia. Tankatessasi Neste-palveluasemalla yrityskortilla varustetulla mobiilimaksulla, yrityskortilla tai käyttäen Suomen Yrittäjien jäsenkorttia tankkauksen yhteydessä, saat bensiinistä ja dieselistä 2,5 senttiä alennusta asemakohtaisista hinnoista (sis. alv). Tankkaaminen on vaivatonta ja kustannuksiltaan kilpailukykyistä myös Suomen lähialueilla Baltiassa ja Ruotsissa. Tankkausetua ei myönnetä Neste Truck- ja Neste Express -asemilta. Suoratoimituksina hankittavat Neste-voiteluaineet, -kemikaalit, -nestekaasut ja -polttonesteet tarjotaan aina kilpailukykyisin sopimushinnoin. Yritysasiakkaana hyödyt paitsi Suomen laajimmasta huoltoasemaverkostosta myös joustavasta, kattavasta ja asiakaslähtöisestä palvelusta. Nesteen asemaverkoston luotettavuus perustuu kokeneiden paikallisten yrittäjien osaamiseen. Löydät Neste-asemat helposti nettiosoitteesta www.neste.fi/asemahaku. Jäsenedun hyödyntäminen onnistuu Suomen Yrittäjien jäsenkortin magneettiraidalla. Mobiilijäsenkortilla ei ole toistaiseksi mahdollista hyödyntää jäsenetua. Lisätietoja: asiakaspalvelu p. 0200 113 11 (arkisin 7–17), www.neste.fi. Ohjeet Neste Yrityskortin hakemiseen yrittajat.fi -jäsensivuilta, kirjaudu sivun ylälaidasta.

SCANDIC MIKÄ: Pohjoismaiden suurin hotelliketju, jolla on toiminnassa tai kehitteillä yli 280 hotellia ja 57 000 huonetta kuudessa eri maassa. Scandic työllistää 18 000 tiimiläistä. Scandic Friends on pohjoismaisen hotellialan suurin kanta-asiakasohjelma. Suomessa operoimme lisäksi kansainvälisiä brändejä Hilton Hotels & Resort, Holiday Inn, Crowne Plaza Helsinki–Hesperia sekä Hotel Indigo Helsinki–Boulevard.

JÄSENETUSI: Scandic-hotelleissa 16 % alennus päivän huonehinnasta ja kymmenen prosentin alennus yli kahdeksan hengen kokopäivä-, puolipäiväsekä iltapaketeista. Scandic pidättää oikeuden olla tarjoamatta majoitusalennusta erityisen korkean kysynnän aikaan. Lisäksi Scandic tarjoaa alennusta myös Coworking-palveluistaan. Lue lisää verkkosivuiltamme kirjautumalla sisään jäsennumerollasi sivun ylälaidassa. Huonevaraukset ja tiedustelut: Online varausjärjestelmää käyttäen www.scandichotels.fi. Kirjaudu sivun ylälaidasta jäsennumerolla saadaksesi alennuskoodin. Kokousja ryhmätiedustelut: +358 300 870 888 tai meeting.fi@scandichotels.com. Crowne Plaza Helsinki -hotellista, Holiday Inn -hotelleista, Hotel Indigo Helsinki–Boulevard -hotellista ja Hilton-hotelleista 10 % alennus päivän huonehinnasta sekä yli kahdeksan hengen kokopäivä-, puolipäivä- sekä iltapaketeista. Huonevaraukset ja tiedustelut: online-varausjärjestelmää käyttäen www.ihg.com. Kirjaudu sivun ylälaidasta jäsennumerollasi, niin saat alennuskoodin. Kokous- ja ryhmätiedustelut: +358 300 870 881 tai sales@ crowneplazahelsinki.fi, sales@holidayinnhelsinki.fi ja sales@hotelindigohelsinki.fi. Varaaminen Hiltoniin onnistuu myös soittamalla numerosta: Hilton Helsinki Airport puh. 09 73220, helai.airport@hilton.com, Hilton Helsinki Kalastajatorppa puh. 09 45811, helsinkikalastajatorp-pa@hilton.com, Hilton Helsinki Strand puh. 09 39351, helsinkistrand@hilton.com. Kokous- ja ryhmätiedustelut: +358 300 870 882 tai sales.hiltonhelsinki@hilton.com

43


SKILLVILLE MIKÄ: Skillville on liiketoimintasi mentori verkossa, jonka oppien avulla löydät omat menestystekijäsi ja erottaudut kilpailijoistasi. Yhden koon totuuksien sijaan reseptiikkamme pääraakaaineena on ainutlaatuisuutesi. Oivalla miten onnistut itsenäsi – satojen asiakkaidemme tapaan.

JÄSENETUSI: Yrittäjien jäsenenä saat 50 % alennuksen SKILLVILLEN 8 oppituntia menestykseen -verkkokurssin normaalihinnasta (488 € + alv). 8 oppituntia menestykseen -verkkokurssi tarjoilee tiedon, joka jokaisen yrittäjän tulisi tietää liiketoiminnan kehittämisestä 2020-luvulla. Kurssin käytyäsi tiedät mikä liiketoiminnan onnistumisessa on olennaista, osaat tehdä oikeita valintoja oman yrityksesi näkökulmasta ja saat varmuuden siitä, mihin rajalliset resurssisi kannattaa panostaa. Asiantuntijoina toimivat alan ammattilaiset ja case-esimerkit ympäri maailmaa. Verkkokurssin voit suorittaa sinulle sopivana ajankohtana. Koulutus on suomenkielinen. Yhden osan läpikäyminen vie sinulta noin 20 minuuttia aikaa. Kurssi on verkossa käytössäsi missä vain ja milloin vain. Sisältö on monessa muodossa: videona, tekstinä, tehtävinä, työkirjoina ja linkkeinä. Skillvillen verkkokaupassa käytettävän alennuskoodin löydät Suomen Yrittäjien verkkosivuilta. Lisätietoja: koulutuspäällikkö Heidi Jäntti, heidi.jantti@yrittajat.fi, puh. 050 512 8909.

TALLINK SILJA MIKÄ: Tallink Silja Oy on osa AS Tallink Gruppia, joka on yksi Itämeren alueen suurimmista matkustaja- ja rahtiliikennevarustamoista. Yhtiö liikennöi laivoja Silja Line -brändin alla Helsingistä ja Turusta Ahvenanmaan kautta Tukholmaan. Lisäksi Tallink Silja Oy myy välittäjänä AS Tallink Gruppin operoimia laivoja, jotka liikennöivät Tallink-brändin alla muun muassa reitillä Helsingistä Tallinnaan.

44

JÄSENETUSI: Tarjoamme Suomen Yrittäjien jäsenille 15 prosentin sopimusalennuksen Tallinkin ja Silja Linen normaalihintaisista risteilyja reittimatkoista. Liittyminen suoraan Club One -kanta-asiakasohjelman keskimmäiselle Silver-tasolle. Kokous- ja ryhmämatkojen lisätiedot ja varaukset p. 010 804 123. Risteilyjen lisätiedot ja varaukset p. 0600 157 00, Club One p. 0600 152 68, www.tallinksilja.fi. Sopimusetunumerot saat kirjautumalla jäsensivuille sivun ylälaidasta. Tallink Silja Oy toimii Helsingissä, Turussa ja Tampereella sekä tytäryhtiö Sally Ab Maarianhaminassa. Yritys työllistää maalla noin 500 ja merellä noin 1 000 henkilöä. AS Tallink Grupp on listattu Tallinnan pörssissä vuodesta 2005 ja Helsingin pörssissä joulukuusta 2018 alkaen. Sijoittajaviestinnästä vastaa AS Tallink Grupp. Haluamme tarjota miellyttävän matkakokemuksen, joka ylittää asiakkaiden odotukset ja houkuttelee heidät tulemaan uudelleen. Tallink Siljan ja koko Tallink konsernin visio on olla Euroopan markkinoiden edelläkävijä tarjoamalla erinomaisia vapaa-ajan- ja liikematkapalveluita sekä kuljetuspalveluita merellä.


TEBOIL MIKÄ: Oy Teboil Ab maahatuo, markkinoi, myy ja jakelee öljy- ja energiatuotteita Suomessa. Huoltoasemaja automaattiliiketoiminta vastaa huoltoasema-, automaatti- ja ammattiliikenteen D-automaattiverkostosta sekä Teboilin asiakaskorteista. Suoramyyntiliiketoiminta vastaa polttoöljyjen ja dieselin yritys- ja tukkumyynnistä, lämmitysöljyn kuluttajamyynnistä sekä nestekaasun myynnistä. Voiteluaineliiketoiminta vastaa moottoriajoneuvoissa, työkoneissa ja teollisuudessa käytettävien Teboil-voiteluaineiden markkinoinnista.

JÄSENSETUSI: Yrittäjien jäsenkortilla saat käteisalennusta bensiinistä ja dieselistä 2,2 senttiä per litra (sis. alv) kaikilta palvelevilta huoltamoilta ja automaattiasemilta. Vain Express-automaatit eivät kuulu alennuksen piiriin. Teboil-voiteluaineista 10% alennus, pois lukien yli kymmenen litran astiat. Jäsenkortin voit liittää MobilePay-maksuominaisuuteen ja saat samat edut kuin kortilla. MobilePay toimii kaikkien huoltamoiden sisäkassoilla. Teboil yrityskortilla saat alennusta bensiinistä ja dieselistä 2,7 senttiä per litra (sis. alv) ja 10 % voiteluaineista, pois lukien yli 10 litran astiat. Saat 10 % alennusta autokemikaaleista, nestekaasusta sekä pesuista. Edut eivät koske nettohintaisia Teboil Express -automaattiasemia ja D-automaattiasemia. Teboil yrityskortilla tehdyistä ostoista ei peritä korkoa tai tilinhoitomaksua. Ohjeet yrityskortin hakemiseen sekä jäsenkortin liittämiseen MobilePay-ominaisuuteen saat kirjautuessasi jäsensivuille sivun ylälaidasta. Lisätietoja: Katja Hagfors, p. 020 4700 398 tai katja.hagfors@teboil.fi. Saat Teboil lämmitysöljyn ja moottoripolttoöljyn kilpailukykyiseen sopimushintaan. Kysy hintatarjous ja tilaa numerosta suomeksi p. 0800 183 301 tai ruotsiksi p. 0800 183 20. Tilaukset myös sähköpostilla tilauskeskus@ teboil.fi. Kerro tilauksesi yhteydessä Suomen Yrittäjien jäsennumerosi. Kertatoimituksen vähimmäismäärä 1 000 litraa.

VALMENNUSKESKUS MIKÄ: Suomen luotetuin, kokenein ja arvostetuin valmennuskurssien järjestäjä yli 40 vuoden kokemuksella. Valmennuskeskuksen valmennuskurssien avulla onnistut pääsykokeissa. Haaveiletko sinä, lapsesi tai perheenjäsenesi jatko-opiskelupaikasta? Meidän avullamme pääsykokeeseen valmistautuminen on sujuvaa, sillä kurssillamme opiskellaan juuri oikeita asioita. Joka vuosi noin 2000 pyrkijää saa haluamansa opiskelupaikan kurssiemme avulla.

JÄSENETUSI: Tarjoamme Suomen Yrittäjien jäsenille ja yritysten henkilökunnalle 15 % alennuksen kaikista valmennuskursseistamme. Etuun oikeuttavan alennuskoodin saat näkyville, kun kirjaudut sivun ylälaidasta jäsennumerollasi. Valmennuskurssivalikoiman löydät sivuiltamme: www.valmennuskeskus.fi, 0207 280 340 tai vkinfo@valmennuskeskus.fi. Kirjaudu verkkosivun ylälaidasta jäsennumerollasi, niin saat alennuskoodin. Ammattimaisesti suunniteltu valmennuskurssi luo puitteet tulokselliselle ja miellyttävälle pääsykokeeseen valmistautumiselle. Valmennuskurssiemme onnistumisesta vastaa yli 200 henkilöä. Tämä ryhmä koostuu pääsykoevalmennuksen asiantuntijoista sekä opetettavien alojen ammattilaisista. Asiantuntijamme keräävät ja analysoivat jatkuvasti tietoa korkeakoulumaailmasta. Seuraamme herkeämättä pääsykokeissa tapahtuvia muutoksia ja pyrimme ennakoimaan niitä. Sovellamme kursseillamme erilaisia tehokkaita valmennusmetodeja, jotka tukevat menestymistä pääsykokeissa.

45


VENI ENERGIA MIKÄ: VENI Energia on yksi Pohjoismaiden johtavista toimijoista energian hankintapalveluissa. Me luomme lisäarvoa yli 40 000 asiakkaallemme teollisuudessa, liike-elämässä ja maataloudessa. VENI Energia auttaa hankkimaan sähköä mahdollisimman edulliseen hintaan ja hoitaa kaikki sähkösopimuksiin liittyvät asiat puolestasi.

JÄSENETUSI: VENI Energia tarjoaa kaikille Yrittäjien jäsenille sähkönhankintapalvelut 20 % alennuksella. VENI Energia toimii sähkön puolueettomana ammattiostajana, ei sähkön myyjänä. VENIltä löytyy sopiva hankintamalli kaiken kokoisille yrityksille. VENIn asiantuntijat hoitavat sähkön kilpailutuksen ja oston asiakkaan puolesta. Varmistamme, että asiakkaidemme sähkö ostetaan aina parhaaseen mahdolliseen hintaan. Asiantuntijamme hoitavat koko sähkönhankinnan asiakkaidemme puolesta heidän etujensa mukaisesti. Energialaskujen tarkastuspalvelussa käymme läpi asiakkaan sähkölaskut mahdollisten virheiden varalta. Jos löydämme virheen ja asiakas saa palautusta, veloitamme palkkiomme, josta annamme Yrittäjien jäsenille 30 % alennuksen. Jos virheitä ei löydy, tarkistus on maksuton. VENI Energian lisäksi saat vastaavat jäsenedut konsernimme toisen tytäryhtiön Yrittäjäin Sähkönhankinnan kautta. Tee sopimus ottamalla yhteyttä VENIn asiakaspalveluun 020 7414 110 tai asiakaspalvelu@venienergia. fi tai Yrittäjäin Sähkönhankintaan 044 5871 700 tai asiakaspalvelu@ sahkonhankinta.fi. Ilmoita sopimuksen teon yhteydessä Suomen Yrittäjien jäsennumerosi. Informoi meitä jäsenyydestäsi jäsenedun saamiseksi.

VIKING LINE MIKÄ: Yhdistämme pohjoista Itämerta ympäröivät maat harjoittamalla kestävää ja säännöllistä laivaliikennettä, joka palvelee kaikkia. Kolme peruspalveluamme ovat risteilyt sekä matkustaja- ja rahtiliikenne. Ainutlaatuinen osaamisemme näiden palveluiden yhdistämisessä luo etua asiakkaille ja liiketoiminnalle. Meillä on 3 000 työntekijää, ja työskentelemme kestävän kehityksen puolesta.

46

JÄSENETUSI: Risteilyistä jopa 20 % alennus päivän hinnoista. Hyttiluokat LUX, SUM ja SUI normaalin hinnaston mukaisesti. Reittimatkoista Helsinki-Maarianhamina-Tukholma-reitillä hytti- ja autopaketeista sekä henkilöautopaikoista jopa 20 % alennus. Helsinki-Tallinna-reitillä henkilölipusta ja henkilöautopaikoista jopa 20 % sekä hyteistä jopa 10 % alennus. Turku-Maarianhamina-Tukholma-reitillä hytti- ja autopaketeista jopa 10 % ja henkilöautopaikoista jopa 20 % alennus. Lopullinen hinta määräytyy lähtöpäivän ja -ajan, varausajankohdan ja ajoneuvon koon mukaan. Muut palvelut normaalin hinnaston mukaan. Alennuskoodit saat kirjautumalla jäsensivuille sivun ylälaidasta. Risteilyissä online-varaukset: www.vikingline.fi. Matkavaraukset myös Viking Linen myyntipalvelusta p. 0600 41577 (2,01 €/vastattu puhelu + pvm/mpm).


YRITYSPÖRSSI.FI MIKÄ: Yrityspörssi.fi on Suomen laajin kauppa- ja kohtaamispaikka yrityksen myyjälle ja ostajalle. Kun tarpeena on myydä tai ostaa yritys, liiketoiminta tai hakea osakasta, tutustu Yrityspörssi.fi-palveluun. Palvelussa voi jättää ilmoituksen, luoda hakuvahteja ja selata satoja myytäviä yrityksiä. Tarvitsetko apua yhteen elämäsi suurimmista kaupoista? Tutustu yrittäjän palvelupörssiin.

JÄSENETUSI: Yrityspörssi.fi tarjoaa Suomen Yrittäjille jäsenetuna 30 € alennuksen kaikista Yrityspörssi.fi-palvelun uusista myynti- tai ostoilmoituksista. Saat edun käyttöösi syöttämällä alennuskoodin sille varattuun kenttään, kun jätät ilmoituksen verkkopalvelussamme. Alennuskoodin saat Suomen Yrittäjien verkkosivuilta  https://www.yrittajat.fi/jasenedut-2021 kirjautumalla jäsennumerollasi. Moni pohtii, mitä toivoo työelämältä tulevaisuudessa. Jos suunnitelmiisi kuuluu askel kohti unelmaa yrittäjyydestä tai nykyisen yrityksesi kasvattaminen, harkitse yrityksen ostamista. Se on hyvä vaihtoehto sille, että lähtisit perustamaan omaa yritystä ja uutta liiketoimintaa täysin nollasta. Yrityksen ostamiseen liittyy aina riskejä, mutta hyvällä valmistautumisella ja taustatyöllä voit saada yrityskaupasta erinomaisen ponnahduslaudan yrittäjyyteen tai jo olemassa olevan liiketoimintasi kasvattamiseen.

Hyödynnä jäsenetusi ja säästät selvää rahaa! Aina ajantasaiset edut löydät jäsensivuiltamme www.yrittajat.fi/jasenedut

Yrittäjä Varmista itsellesi ansiosidonnainen työttömyysturva. Liity ajoissa Yrittäjäkassan jäseneksi.


PYSY AJAN TASALLA! Tärkeimmät uutiset, selkeimmät avaukset

UUTISKIRJE pitää kaikista kiireisimmänkin yrittäjän ajan tasalla, sillä tästä ei tärkeiden asioiden seuraaminen helpommaksi muutu! Tärkeimmät uutiset, suoraan sähköpostiisi, tiiviissä paketissa joka toinen viikko. KESKUSTELE JA JAA SOMESSA! FACEBOOKISSA jaamme kiinnostavimpia uutisia ja keskustelemme vilkkaasti. Yli 30 000 henkilön yhteisö on valmiina vaihtamaan ajatuksia ja sparraamaan kanssasi. Liity joukkoon! facebook.com/suomenyrittajat facebook.com/nuoretyrittajat

YRITTÄJÄT.FI pitää sinut ajan tasalla yrittäjille tärkeistä uutisista ja puheenaiheista, tarjoaa sukelluksen muiden yrittäjien arkeen, avaa lakimuutosten vaikutukset ja antaa arkisia vinkkejä. Muista myös, että sivustomme on täynnä käytännön apua ja ohjeita: muun muassa valmiit asiakirjapohjat löydät nettisivuiltamme. Uudistamme sivustoa vuoden 2021 aikana entistäkin hyödyllisemmäksi palvellaksemme teitä yhä paremmin! 6 I 2020

AINOA AIKAKAUSLE

YRITTÄJÄ PLUS

HTI, JOKA ON

TEHTY YRITTÄJÄLL

E

6 I 2020

YRITTÄJÄ-LEHTI on kahvipöytien suosikkiseuralainen. Saat sen jäsenetuna ja suoraan kotiin kannettuna! Myös lehdessä kerromme tärkeimmät uutiset sekä avaamme päätösten taustat ja seuraukset selkeästi ja kattavasti. Löydät lehdestä sinulle ja yrityksellesi hyödyllisiä tietoja esimerkiksi verotuksesta, digitalisaatiosta ja johtamisesta.

Plus vain tilaajille! Kaija ja Daniel Ward johtavat yhdes sä 75 täyttävää Eurok vuotta angasta

YRITTÄJÄT KERTOVAT: Näin minun harrastuksestani tuli ammatti

”OLEN HOITANUT TÄTÄ KU PERHETTÄIN ”

JUTTA LARM Elämän ja bisneksen käännekohdat

TYÖPARI + VERKOSTONI + HYVINVOINTI

+ DIGITOHTO RI

YRITTÄJÄ PLUS on erikseen tilattava aikakauslehti, joka on täynnä inspiroivia tarinoita yrittäjistä, uusia ideoita ja tukea työhön. Kannattaa tilata! (59€/6 nroa/vuosi). Tilaa osoitteesta yrittajat.fi/yrittajamediat

YRITTÄJÄT #OSTAPIENELTÄ -RYHMÄSSÄ kerrot muille tarjouksistasi tai jaat ilosi ja surusi yli 16 000 muun yrittäjän kanssa. Tule mukaan saamaan tukea, kuulemaan kokemuksista ja jakamaan omat vinkkisi! TWITTER kertoo politiikan käänteet nopeasti ja napakasti. Mihin vaikutamme juuri nyt? Mistä asiantuntijamme keskustelevat? Mikä yrittäjyydessä puhuttaa yhteiskunnallisesti? Twitter tarjoaa sinulle näkökulmia vaikuttamistyön arjesta. Ota seurantaan: @suomenyrittajat @nyrittajat INSTAGRAMISSA saat tsemppiä, iloa ja virtaa arkeesi muiden yrittäjien tarinoista. Kurkkaa siis @suomenyrittajat LINKEDINISSÄ kerromme, miten voit kehittää itseäsi ja pysyä nopeasti muuttuvan yritys- ja työelämän mukana. Annamme vinkkejä johtamiseen, muutokseen ja yhdessä tekemiseen. YOUTUBE-KANAVAMME on täynnä videoita menestyksestä ja matkasta menestykseen. Vinkkivideot kertovat arkisista yrittäjyyden velvollisuuksista ja askareista.