Page 1

t l u d A g n You € 3,50

U I T G A V E 0 9 , V O O R J A A R 2 0 14

BOOKS WIN jes

kaart voor ent ! Diverg

SPANNING & ACTIE

Om je nagels bij af te bijten ZIE PAGINA 8

LEZEN VOOR JE LIJST BOEKENTIPS

TOPPERS VOOR JE LITERATUURLIJST ZIE PAGINA 6

ZO SLAAG JE glansrijk voor je mondeling ZIE PAGINA 12

FANTASY SERIES

SLOTDELEN die je niet mag missen

ZIE PAGINA 20

EN VERDER

Interviews met bekende schrijvers, ongezouten meningen van lezers, de laatste boekverfilmingen en meer!


(Advertentie)

Van de maker s van Achtste- Groeper s Huilen Niet

Oorlogsgeheimen Naar de Bestseller van Jacq ues Vriens

vanaf 3 juli in de bioscoop WWW.FACEBOOK.COM/OORLOGSGEHEIMEN


IN DIT NUMMER

UITGAVE 09, VOORJAAR 2014

COLUMN

Inhoud

Veelbelovende verfilmingen

5 6

Lezersredacteur Ronald Gowkarran (20) tipt welke boekverfilmingen je nu al in je agenda kunt zetten. Daar zit je dan: in de Eregalerij van het Rijksmuseum met uitzicht op De Nachtwacht. Uitgekozen uit de ruim duizend aanmeldingen om de opname van College Tour met Dan Brown bij te wonen. Nou ben ik weleens vaker in dit museum te vinden, maar nooit eerder in deze setting. Terwijl Dan Brown wordt doodgegooid met vragen van de studenten en Toine Huys, krijgen we maar geen antwoord op de meest brandende vraag: zal de stad Amsterdam een belangrijke rol vervullen in Dan Browns nieuwe boek? Een van de dingen die we wel te weten komen, is dat zijn boek Inferno wordt verfilmd. Helaas zullen we tot eind 2015 op deze verfilming moeten wachten. Gelukkig is Divergent een boekverfilming die we wel snel op het witte doek kunnen zien. Het boek heeft veel prijzen gewonnen, zo werd het in 2011 door de site Goodreads uitgeroepen tot het beste Young Adult-boek in de categorie Fantasy en Science Fiction. En terecht! Zelf heb ik het boek ook met veel plezier gelezen. Als je van dystopische boeken houdt en je hebt Divergent van Veronica Roth nog niet gelezen, dan is het zeker een aanrader. Een ander goed boek dat ik pas gelezen heb, maar waar velen mij voorgingen, is The Fault in Our Stars van John Green. Ik was eerst sceptisch, ik had namelijk geen zin in een deprimerend boek over een kankerpatiënt. Dat was in ieder geval de oppervlakkige mening die ik had. En natuurlijk, het boek ging ook over een kankerpatiënt, maar het was veel meer dan dat. In het boek staat namelijk niet de ziekte centraal, maar het leven. Daarnaast is het verhaal heel goed geschreven. Ik ben dan ook benieuwd hoe het boek, dat zich deels in Amsterdam afspeelt, verfilmd is. In juni van dit jaar zullen we het zien. lezersredact

ie

Verder lezen over Divergent en kaartjes winnen? Blader snel naar pagina 20 en 23!

8

14 Fantasy & avontuur

Fantasy & liefde Met een flinke dosis romantiek

Veelbelovende series en langverwachte vervolgen

Boekentips Zo wordt lezen voor je lijst wél leuk Spanning & actie Van ontvoeringen tot moord en doodslag

17 Realistisch & waargebeurd Over wereldverbeteraars en liefdesverslaafden

18 Psychologische romans Soepele verhalen met diepgang

20 Fantasy series Zo lopen ze af

21 Liefde & relaties Onverwachte ontmoetingen en onbeantwoorde liefdes

Eva Burgers

11 Boekverfilming Divergent in de bios

12 Lezen voor je lijst Zo overleef jij je mondeling

WIN! 23 YAB online Win het Divergent-pakket!

Symbolen Deze symbolen helpen je bij het kiezen van je favoriete boeken!

Spanning & actie

Geschiedenis

Liefde & relaties

Film

Fantasy & avontuur

Fantasy & liefde

Humor

Realistisch & Psychologische Lezen voor je lijst waargebeurd romans

COLOFON

YOUNG ADULT BOOKS is een uitgave van Young Crowds (uitgever van content voor kinderen en jongeren, veelal verspreid via het onderwijs) REDACTIEADRES Postbus 8146, 1180 LC Amstelveen UITGEVERS Roland Pelle en Henriëtte van der Mark EINDREDACTIE Claudia Lagermann REDACTIE Annemarie de Leng, Jeannette Jonker, Marrit Schuddebeurs, Annemarie Terhell, Liesbeth Vijfvinkel CORRECTOR Mans Kuipers MEDEWERKERS Hanane el Aiachi, Nick van den Berg, Ronald Gowkarran, Tim Rooijers, Kim Veens, Fanny Veer, Hiltsje de Vries, Joost Zuijderduijn VORMGEVING Susy Cascado, Mariska Schotman, Imelda van der Helm FOTOGRAFIE Jasper del Prado COMMERCIE Young Crowds (adverteren@youngcrowds.nl; 0204413728) DRUKWERK Dijkman Print

FOTO OMSLAG: JASPER DEL PRADO

www.youngcrowds.nl

YOUNG ADULT BOOKS 3


(Advertentie)

ABIGAIL GIBBS, DE JONGE BESTSELLERAUTEUR IS TERUG! NU IN DE BOEKHANDEL

14,95

ABIGAIL GIBBS (1994) SCHREEF OP HAAR VIJFTIENDE DE EERSTE HOOFDSTUKKEN VAN HAAR DEBUUTROMAN VIOLET – HELDIN VAN DE DUISTERNIS. DE HOOFDSTUKKEN WERDEN ONLINE IN KORTE TIJD 17 MILJOEN KEER GELEZEN, WAARNA ABIGAIL EEN FANTASTISCH AUTEURSCONTRACT KREEG.

Herfstroos is een nieuw deel in de adembenemende serie Heldin van de duisternis, over een gevaarlijke én romantische wereld vol heldinnen en ruige vampiers.

‘DE NIEUWE STEPHENIE MEYER’ – FASHIONISTA VOLG VIOLET EN HERFSTROOS OP

FACEBOOK.COM/HELDINVANDEDUISTERNIS

LEES HIER HET EERSTE HOOFDSTUK

W W W. X A N D E R U I T G E V E R S . N L


UITGAVE 09, VOORJAAR 2014

FANTASY & LIEFDE

Niets is wat het lijkt… Mystiek is het derde deel in de Soul Seekers-serie. Daire wordt gered in de Bovenwereld, maar haar geliefde Dace zit zonder ziel opgesloten in de Onderwereld. En ondertussen lijkt zijn tweelingbroer Cade de winnaar van het bittere gevecht te zijn… Daire is nog maar een jonge en onervaren Zoeker, maar als ze Dace wil redden en Cade wil stoppen, zal ze heel snel haar krachten moeten leren kennen. Alle onverwachte wendingen en de vele actie maken Mystiek het beste boek uit de hele serie, en het goed uitgewerkte plot zorgt ervoor dat de fans het in één ruk zullen willen uitlezen.

Engel zonder vleugels De engelen hebben op aarde de macht gegrepen. Miljoenen mensen zijn gedood en de hele wereld is in een chaos veranderd. Penryn is met haar moeder en haar gehandicapte zusje op de vlucht voor gewelddadige bendes, wanneer haar zusje wordt ontvoerd door gevaarlijke engelen. Maar dan brengt het lot haar samen met Raffe, een engel zonder vleugels… Hij heeft hulp nodig om zijn vleugels terug te krijgen, zij wil haar zusje terugvinden. Ook al is Raffe de vijand van Penryn, toch gaan ze samen op reis naar het hoofdkwartier van de engelen. Dit spannende boek boordevol actie en liefde leest heerlijk snel weg. Het begin van een nieuwe serie die je niet mag missen. Angel Fall. Penryn & Het einde der dagen, dagen, Susan Ee. Sijthoff, € 14,95

Mystiek – Soul Seekers, Alyson Noël. Sijthoff, € 16,95

Terug naar de verwoeste aarde Lang geleden is de aarde onbewoonbaar geworden door een kernramp. Een groep mensen slaagde erin om te overleven aan boord van een ruimteschip, maar - vele jaren later - raken de voorraden op. Daarom hebben de leiders een plan bedacht: honderd jeugdgevangenen worden naar de aarde gestuurd om te kijken of deze inmiddels weer bewoonbaar is. Als ze sterven, is dat geen probleem, want hun leven is niet veel waard. De jongeren hebben maar één kans: samenwerken om te overleven. Maar wie kun je vertrouwen? De 100 lees je vanuit de ogen van vier verschillende tieners. Hoe zag hun leven aan boord van het ruimteschip eruit? Wat hebben ze gedaan om naar de aarde te worden gestuurd? Maar ook: wat is de rol van liefde in hun leven? Want sommige jongeren hebben uit romantische overwegingen beslissingen genomen die een enorme impact hebben op de rest van de groep… Dit spannende boek gaat over overleven én over romantiek. En het einde is zo onverwacht dat je niet kunt wachten op deel twee! De 100, Kass Morgan. Blossom Books, € 15,95

TEKST: ANNEMARIE DE LENG

YOUNG ADULT BOOKS 5


BOEKENTIPS

Lekker leesbare lijst Lezen voor de lijst: leuk? Natuurlijk! Als je het goede boek kiest, tenminste. Bedenk daarom eerst of je graag psychologische, humoristische of multiculturele verhalen leest, en kies vervolgens een titel die bij je past. Met deze boeken van nu wordt lezen bijna een feestje‌

Het gebeurde lang geleden Wil je lezen voor je lijst combineren met het ophalen van je geschiedeniskennis? Sla twee vliegen in een klap en ga voor een van deze titels! Over zij en ik van Marjoleine Oppenheim-Spangenberg (De Geus, 224 blz). In dit ontroerende en schokkende verhaal vertelt Marjoleine over haar moeder Riel die vernietigingskamp Auschwitz overleefde. Moeilijkheidsgraad: Genre:

April is de wreedste maand van Rindert Kromhout (Leopold, 176 blz). Het gepassioneerde vervolg op Soldaten huilen niet, met in de hoofdrol Angelica, die opgroeit te midden van de kunstenaarsgemeenschap The Bloomsbury Group. Moeilijkheidsgraad: Genre:

Koningin van de nacht van Yvonne Keuls (Anthos, 271 blz). De fantasierijke DaniĂŤl groeit tijdens de oorlogsjaren op in een muzikale familie, en wordt totaal verrast als het gemengd joodse gezin tijdens een razzia wordt opgepakt. Moeilijkheidsgraad: Genre:

Hersenkrakers met psychologische diepgang Een boek dat je na de laatste pagina nog steeds bezighoudt. Als jij voor verhalen gaat die je aan het denken zetten, zul je smullen van dit lijstje. De smaak van ijzer van Elisabeth van Nimwegen (Van Oorschot, 104 blz). Marie studeert aan de toneelschool in Maastricht en wordt door docenten en vriendinnen over haar grenzen heen gedwongen. Moeilijkheidsgraad: Genre:

Paaz van Myrthe van der Meer (The House of Books, 352 blz). Emma valt plotseling om en belandt in de bizarre werkelijkheid van een gesloten psychiatrische afdeling. Autobiografisch verhaal met messcherpe humor. Moeilijkheidsgraad: Genre:

Kom niet dichterbij van Erna Sassen (Leopold, 176 blz). Marjolijn vertelt over haar zus Reef, die steeds minder eet en zich laat manipuleren door een docent van de toneelschool. Aangrijpend, autobiografisch, en met veel ironie verteld. Meer over dit boek op pagina 18 en 23. Moeilijkheidsgraad: Genre:

UITLEG MOEILIJKHEIDSGRAAD: = makkelijk en snel uit = lekker lezen met diepgang = fijne verhalen om indruk mee te maken op je lijst

6 YOUNG ADULT BOOKS


BOEKENTIPS

UITGAVE 09, VOORJAAR 2014

boeken Herkenbaar en lekker dichtbij Verhalen die zich bij jou om de hoek zouden kunnen afspelen. In deze oer-Hollandse boeken kun je je niet alleen lekker inleven, maar kom je ook bekende gewoontes en plekken tegen. Zeven pogingen om een geliefde te wekken van Ineke Riem (Arbeiderspers, 208 blz). Lioba valt in de duinen in een diepe slaap. Haar dorpsgenoten proberen haar te wekken in een vernuftig gecomponeerd verhaal voor fijnproevers. Moeilijkheidsgraad: Genre:

IV van Arjen Lubach (Podium, 320 blz). Een spannende thriller voor liefhebbers van Dan Brown, die leest als een partijtje schaak met slimme zetten en eindigt met een weldoordachte plotafwikkeling rond de Oranjes. Moeilijkheidsgraad: Genre:

Niemand in de stad van Philip Huff (De Bezige Bij, 300 blz). Philip Huff sleurt je mee in de Amsterdamse studentenwereld en toont je een typische mannenwereld waar kameraadschap, seks en trouw belangrijk zijn. Moeilijkheidsgraad: Genre:

TEKST: ANNEMARIE TERHELL

Multiculti in eigen land Wil je meer weten over de multiculturele samenleving in Nederland? Deze boeken openen deuren en nodigen je uit in kleurrijke huiskamers. Bad Boy van Abdelkader Benali (Arbeiderspers, 256 blz). Amir Salim is kampioen kickboksen, maar maakt een onvergefelijke fout buiten de ring en moet daarom onderduiken in Marokko. Moeilijkheidsgraad: Genre:

Het land van Aukelien Weverling (Meulenhoff, 192 blz). Een prachtig verstild multicultureel drama dat zich afspeelt in een verstikkend plattelandsdorp. Genre: Moeilijkheidsgraad:

Pizzamaffia van Khalid Boudou (Lebowski,253 blz). Brahim is een door de wol geverfde pizzakoerier van Marokkaanse afkomst, die verstrikt raakt in een serieuze familieoorlog. Moeilijkheidsgraad: Genre:

Over de grens Is Nederland te klein voor jou? Op sommige scholen heb je de vrijheid om ook vertaalde boeken lezen. Dan bof je, met deze kanjers! De cirkel van Dave Eggers (Lebowski, 445 blz). Mae is dolgelukkig als ze wordt opgenomen in De Cirkel, het hipste en machtigste internetbedrijf ter wereld, tot ze ontdekt wat de keerzijde is van TruYou, het nieuwe transparante internetprofiel. Moeilijkheidsgraad: Genre:

De verticale man van Davide Longo (De Geus, 445 blz). ItaliĂŤ staat aan de afgrond en Leonardo moet overleven in een onstabiele toekomst. Een verhaal dat je meesleurt en doet snakken naar adem. Moeilijkheidsgraad: Genre:

De zonderlinge avonturen van het geniale bommenmeisje van Jonas Jonasson (Signatuur, 352 blz). Nombeko wordt geboren in een krottenwijk in Soweto en werkt zich op tot de grootste atoomdeskundige van Zuid-Afrika. Een satirisch, prettig gestoord verhaal met een razend verteltempo. Moeilijkheidsgraad: Genre:

YOUNG ADULT BOOKS 7


SPANNING & ACTIE

Wie is wie? De eeneiige tweeling Alice en Rachel lijkt identiek. Als een van de twee plotseling verdwijnt, is de ander in dolle paniek. Dat heeft meer redenen dan dat ze kan uitleggen. Hoe verklaar je spontaan ontstane wonden en blauwe plekken aan de buitenwereld? Rachel moet wel de pijn van haar zus voelen! Wie kan ze vertrouwen? Zichzelf? Is ze zichzelf wel? In dit ongelofelijk spannende verhaal spatten de zintuigelijke waarnemingen van de pagina’s. Eerst lijken al deze details wat overdreven, maar gaandeweg snap je steeds beter waar ze vandaan komen. De bovenmenselijke band tussen deze twee zussen is angstaanjagend sterk. Helaas helpen ze niet meteen het mysterie van de verdwijning op te lossen, want de zaak zit ernstiger in elkaar dan je op het eerste gezicht denkt. Duister spel, Jessica Warman. Van Goor, €19,99 (15+) ; vanaf april in de winkel

Niet omkijken

Storm op het strand Alice voelt zich bespied en weet haast zeker dat haar stalker dezelfde persoon is als de moordenaar van haar zus Meggie. In flarden maak je kennis met de nare geschiedenis van de vermoorde Meggie, de zelfmoord van Meggie’s vriend en een onverklaarbaar ongeluk van een vriendin. De mysteries stapelen zich op en Alice doet er alles aan om uit te zoeken wat er gebeurd is. Door de razend spannende vertelwijze krijg je een enorme leeshonger naar de volgende aanknopingspunten. Daarbij neem je onverklaarbare elementen zoals Soul Beach, de website waar Alice op bezoek kan bij haar overleden zus en vrienden, voor lief. Een hiernamaals dat bestaat uit een tropisch strand op internet, biedt wel troost. Maar als zelfs daar de immer strakblauwe lucht plaatsmaakt voor een onheilspellende onweerswolk, gaat het echt mis. Zo komt er een stormachtig eind aan de verslavende Beach-trilogie. Soul Storm, Kate Harrison. The House of Books, €16,95 ; vanaf april in de winkel

8 YOUNG ADULT BOOKS

Pling! Chantal krijgt een nieuw mailtje. Van haar overleden vriend Dylan. Wie haalt deze zieke grap uit? Maar Chantal twijfelt: Dylans schrijfstijl lijkt wel echt. Tijdens haar zoektocht naar de afzender stuit ze vooral op geheimen die haar ex voor haar had. Hij blijkt zich te hebben begeven in een schemerwereld van drugs en onbetrouwbare vrienden. Op uitnodiging van mailende ‘Dylan’ gaat ze nog een keer naar de club waar hij overleed, om antwoorden te vinden. In plaats daarvan belandt ze in een trip die haar bijna het leven kost en erg op het mythologische verhaal van Orpheus en Eurydice lijkt. Kijkt Chantal nog een keer om, of kan ze eindelijk verder? Jammer dat er weinig te speuren valt in deze thriller, er wordt veel voor je ingevuld. Al worden de raadsels van het hiernamaals, digitaal of niet, nooit helemaal opgelost. Voor eeuwig de jouwe, Greet Beukenkamp. Clavis, € 16,95


SPANNING & ACTIE

UITGAVE 09, VOORJAAR 2014

Niks durven zeggen Een moment. En hoe vanaf dat moment zomaar alles mis kan gaan, alleen omdat je niet meteen alles eerlijk vertelt. Dat overkomt Nikki als ze naar huis loopt na een feestje. Voor haar ogen wordt een meisje een busje in gesleurd. Ze weet niet goed hoe ze de situatie moet inschatten, was het een grap of een ontvoering? Dus houdt ze haar mond tegen haar ouders. Als het meisje een paar dagen later dood wordt gevonden, wordt Nikki echt de ellende ingezogen. Wat er precies gebeurd is, kom je te weten door met verschillende hoofdpersonen mee te lezen. Al blijkt de vork uiteindelijk helemaal niet in de steel te zitten zoals je denkt. Knap hoe de verstikkende angst van bedreiging en onopgeloste raadsels van de pagina’s druipt. De spanning is alleen dragelijk als je zo snel mogelijk doorleest. Stille getuige, Eva Burgers. Kluitman, € 13,95

lezersredact

ie

Lezersredacteur: Kim Veens (15) Recenseert: Verraad van Abigail Haas

Vals beschuldigd

Anna is met zeven vrienden op vakantie naar Aruba. Ze feesten, drinken en beleven de tijd van hun leven. Tot Elise wordt vermoord. De politie verhoort de groep en wijst Anna aan als hoofdverdachte. Hoewel ze ervan overtuigd is dat ze met gemak haar onschuld kan bewijzen, wordt alles tegen haar gebruikt. Als ook haar vrienden, de media en de officier van justitie zich tegen haar keren, lijkt alles hopeloos. Verraad is een spannend en vlot geschreven boek. Door de vele flashbacks kom je erachter wat er precies is gebeurd. Tenminste, dat denk je, want het einde heeft een enorme plottwist. Aan de meeste personages heb ik tijdens het lezen een grote hekel gekregen, maar met Anna, die langzaam gek werd van alle valse beschuldigingen, leefde ik echt mee. Verraad laat je je realiseren hoe hard de wereld eigenlijk is, maar is absoluut het lezen waard.

4 vragen aan… Stille getuige is de eerste YA-thriller die

Eva Burgers

schreef. Voor dit verhaal haalde ze inspiratie uit haar eigen leven. Hoe kwam je op het idee van het verhaal? ‘Eigenlijk heb ik het zelf een beetje meegemaakt. Ik was op vakantie met mijn ouders en ging naar een feestje van de camping. Toen ik met vriendinnen terugging, moest ik het laatste stukje alleen lopen naar mijn bungalow. Toen zag ik ineens een auto stoppen en een meisje de auto in gesleurd worden. Ik ben een tuin ingedoken en heb daar wel een kwartier gezeten.’ Reageerde jij hetzelfde als Nikki, door niks te zeggen? ‘Nee. De volgende dag was er politie bij het zwembad. Die heb ik verteld wat ik wist, het tijdstip en de plek van wat ik had gezien. Daar hadden ze niet veel aan, want wat ik zag, was te ver weg. Ik weet niet hoe dit verhaal is afgelopen. Met dit boek heb ik het toch voor mezelf afgerond.’ Hoe wist je hoe zo’n zaak door de politie wordt aangepakt? ‘Ik heb zelf vijftien jaar bij de politie gewerkt als rechercheur. Ik weet dus wel hoe dat gaat. Als een meisje onder zulke verdachte omstandigheden verdwijnt, gaan alle registers open.’ Komen er meer spannende thrillers aan, met zoveel politiezaken in je hoofd? ‘Absoluut! In het najaar verschijnt mijn tweede YA-boek!’ Benieuwd naar Stille getuige? Blader snel naar pagina 23 om het boek te winnen!

WIN!

Verraad, Abigail Haas. De Fontein, € 14,99 ; vanaf april in de winkel Waardering:

TEKST: MARRIT SCHUDDEBEURS, KIM VEENS FOTO KIM: JASPER DEL PRADO

YOUNG ADULT BOOKS 9


(Advertenties)

blossombooks.nl

YOUNGADULTBOOKS.NL

stilt je leeshonger!

Heb je het magazine verslonden en snak je naar meer? Op youngadultbooks.nl valt nog van alles te beleven. Lees recensies van de lezersredactie, win mooie prijzen, bekijk trailers en download gratis hoofdstukken van de nieuwste boeken.

Adult

13 VOORJAAR 20 U I T G A V E 0 7,

BOOKS Young â‚Ź 3,50

6 BOEKENTIPS Welk boek stop in je koffer?

jij

12 Populaire series Deze mag je

niet missen

17 LEZEN VOOR DE LIJST

Met tips van ers bekende schrijv

GEN 20 VERFILMIN Wat was beter: film? het boek of de

23 WINNEN

ek Een klassenbezo er! van een schrijv

23-05-13 13:41

DEF.indd 1

01_cover_07-

Benieuwd naar het nieuwe jasje van youngadultbooks.nl? Bezoek dan snel de site en maak kans op mooie prijzen!


BOEKVERFILMINGEN

UITGAVE 09, VOORJAAR 2014

lezersredact

ie

Naam: Nick Leeftijd: 18 jaar

‘Ik ga zeker kijken!’ ‘Van wat ik heb gezien in de trailer, wordt deze film zoals ik me had voorgesteld: veel actie, zware trainingen, en er worden mensen in vermoord. Je ziet hoge gebouwen met koepels, heel strak – helemaal zoals in het boek wordt beschreven. De actrice die Tris speelt, is goed gekozen. Ze kan goed vechten en voor zichzelf opkomen, dat komt best overtuigend over. De acteur die Tobias speelt, vind ik te oud. Hij lijkt dertig, terwijl hij een jongen van zeventien moet zijn. Dat klopt niet. Maar ik ga zeker naar de film kijken! Eerst wil ik het derde boek nog uitlezen, ik ben heel benieuwd wat daarin gebeurt. Het tweede boek eindigt met een grote cliffhanger, nu gaan we zien wat er achter de muur is!’

tie redac lezers

Naam: Hanane Leeftijd: 19 jaar

T E K S T: A N N E M A R I E T E R H E L L

Heftige strijd in Divergent Nog even en het is zover: Divergent draait vanaf 3 april in de bios! De verfilming van het eerste boek van de populaire serie Inwijding van Veronica Roth laat een grauwe wereld zien met veel grijs en een beklemmende sfeer.

Stoer en sexy

Actrice Shailene Woodley is goed gekozen als hoofdrolspeelster. Ze is klein, snel, knap (maar niet te), en straalt zelfverzekerdheid uit. Ze speelt de rol van Tris, die opgroeit in het toekomstige Chicago, een wereld die is verdeeld in vijf ‘facties’ met elk een eigen deugd: eerlijkheid, onbaatzuchtigheid, dapperheid, perfectie en intelligentie. Ieder jaar moeten alle zestienjarigen kiezen bij welke zuil zij de rest van hun leven willen horen. Voor Tris wordt het moeilijk: ze is een ‘divergent’, en heeft talenten die bij drie facties horen. Ze kiest voor dapperheid, en gaat een heftige tijd tegemoet, waarin ze haar grootste angsten moet overwinnen. Shailene’s tegenspeler Tobias wordt gespeeld door Theo James (Four). Volgens Shailene heeft hij de ‘testosteronfactor’ – een stoer uiterlijk en een sexy lage stem. Ook Kate

Winslet speelt mee. De verfilming van deel twee is al in de maak, maar – wegens tijdsdruk – wordt bij dit deel gewerkt met een andere regisseur.

Lees hoe het afloopt

Echte fanaten weten het allang, maar voor wie Inwijding niet heeft gevolgd: de trilogie is compleet! Het derde boek, Samensmelting, ligt inmiddels in de winkel. Daarin wordt Tris’ hele wereld op zijn kop gezet. De geheimen van de dystopische wereld worden onthuld, en dat is even explosief als ontluisterend.

Samensmelting, Veronica Roth. Van Goor, € 19,99 (15+)

‘De trailer is spannend en grimmig’ ‘Ik houd heel erg van dystopieën zoals De hongerspelen, en vind Divergent een heel mooie serie. De toekomstige samenleving met verschillende facties is heel goed bedacht en wordt mooi gedetailleerd beschreven. Er is een chemie tussen Tobias en Tris, ik kan daar heel goed mee meeleven. De trailer van de film ziet er heel goed uit. Hij is heel grimmig, je voelt een voortdurende spanning. Maar het is ook heel sfeervol en liefdevol gemaakt. Of Tobias goed is gecast, moet ik nog zien. Mijn eerst reactie is: Hmmm… hij is wel iets te oud. Toch acteert hij goed in de trailer, dus ik hoop dat hij in de rest van de film net zo goed blijft spelen.’ Kun je net als Hanane en Nick niet wachten om Divergent in de bios te zien? Ga snel naar

pagina 23 en maak kans op vrijkaartjes en de speciale filmeditie van het boek!

YOUNG ADULT BOOKS 11


LEZEN VOOR JE LIJST

Slaag voor je mondeling… met deze 7 gouden tips!

Je hebt alle boeken van je lijst gelezen en wacht met knikkende knieën op je mondeling. Wat kun je nu nog doen om straks scherp over te komen? Met deze tips maak je een onvergetelijke indruk!

1

SLAAP LEKKER

Je wilt natuurlijk een uitgeslapen indruk maken, maar slapen lukt niet zo goed als je gespannen bent. Let daarom op dat je niet te zwaar en te vet eet, want met een volle maag slaap je slechter. Drink ook geen koffie na drie uur en ren juist wel een rondje om je huis. Van sporten en bewegen ga je namelijk beter slapen. Kijk als je weer thuis bent niet te lang tv en leg je iPad of telefoon in de hoek, want hoe minder prikkels je krijgt, des te beter je slaapt. Blader liever nog een keer door een saai boek uit je lijst, dan slaap je zo!

12 YOUNG ADULT BOOKS

2

WEES FRIS

Start de dag van je mondeling met een extreem uitgebreide douche. Je frist er lekker van op en wordt gelijk goed wakker. Ga lopend of fietsend naar school, want ook de buitenlucht doet wonderen. Als je je hersens aan het werk zet, hebben ze namelijk ook meer zuurstof nodig. Daarnaast geeft dat beetje lichamelijke inspanning je de hele dag energie.

3

SLIM DIEET

Ook een gezond ontbijt mag niet ontbreken. Je hersenen hebben voedingsstoffen nodig en zonder ontbijt kun je je minder goed concentreren. Slimme ontbijtjes bestaan uit bruin brood, yoghurt met muesli of brinta. Als je stress hebt, verbruik je meer vitamines en mineralen dan normaal. Eet deze periode daarom veel groente en fruit. Een tekort daaraan zorgt namelijk weer voor vermoeidheid en een verminderde concentratie. Drink verder genoeg water; minimaal anderhalve liter per dag! Te weinig vocht is namelijk ook slecht voor je concentratievermogen. En pas op met koffie, thee en energiedrankjes met cafeïne. Je denkt misschien dat het je scherp zal maken, maar het is niet goed voor je. Het Voedingscentrum raadt aan dat jongeren tussen de 13 en 18

maximaal 1 consumptie per dag nemen met cafeïne. Veel noten, vis en avocado’s eten mag weer wel, want dat is goed voor je brein!

4

ONTSPAN!

Je hebt alles gedaan wat je kon doen, dus nu moet je proberen te ontspannen. Met stressen, schiet je echt niets op en als je niet relaxt, ligt een black-out of gestamel op de loer. Ga daarom even iets totaal anders doen. Doe een spelletje of bel een vriend.

MAAK SAMENVATTINGEN

5

Wil je je mondeling graag goed voorbereiden? Esther Sandbergen is lerares Nederlands op het Bonhoeffercollege


LEZEN VOOR JE LIJST

UITGAVE 09, VOORJAAR 2014

TIPS Castricum en weet precies hoe je extra punten kunt scoren. ‘Leg verbanden tussen je verschillende boeken met een overkoepelend thema. Stel dit thema is schuld, dan vertel je waarom je dit in het ene boek beter vindt werken dan in het andere. Verder is de beste voorbereiding om per boek een leerblad te maken met daarop kort de samenvatting van het boek en een beschrijving van de personages, de onderlinge relaties, het thema, de motieven, titelverklaringen en belangrijke informatie over de auteur. En kijk naar de recensies in de uittrekselbank Literom, daar kun je vaak opvallende uitspraken vinden. Een goed leerblad lees je een paar dagen voor je mondeling nog eens door. Kost je weinig tijd en daarna ben je klaar! Wat je echt niet moet doen, is vertellen waar het boek over gaat. Dat weten wij namelijk al.’

leraren er eerder van uit dat jij alle boeken hebt gelezen en er goed over nagedacht hebt. Dat gaat je echt punten opleveren. Ben je toch zenuwachtig of bang dat je nerveus overkomt? Zeg dat gewoon, want dat helpt om een betere sfeer te creëren! Lerares Esther Sandbergen: ‘Zenuwen zijn juist een teken dat het je het examen serieus neemt. Ik laat een leerling gewoon opnieuw beginnen als ik merk dat hij of zij te zenuwachtig is. Wij zitten er ook niet om je aan een kruisverhoor te onderwerpen. We willen gewoon een leuk gesprek hebben over boeken. Het wordt pas een kruisverhoor als we denken dat je het boek niet hebt gelezen. Ben je vooraf al erg zenuwachtig, vraag dan aan je leerkracht of jullie voor het examen een keertje wat proefvragen kunnen oefenen in de klas.’

PRESENTATIE

6 7

Kam je haar en trek schone kleren aan die lekker zitten. Er netjes uitzien, is het begin van het werk. Straal een positieve houding uit. Ga tijdens je mondeling goed rechtop zitten, met je voeten stevig op de grond en je bovenbenen op de stoel. Met een actieve houding kom je beter over dan wanneer je lui onderuitgezakt zit.

ZEKER ZIJN VAN JE ZAAK!

Glimlach naar je leraren en zeg vriendelijk gedag. Je eerste indruk is belangrijk. Als jij zeker overkomt, gaan je

T E K S T: J E A N N E T T E J O N K E R F O T O ’ S L E Z E R S R E D A C T I E : J A S P E R D E L P R A D O

VAN DE LEZERSREDACTIE

lezersredac tie

Tim Rooyers (20) deed twee jaar geleden mondeling havo en haalde een 9,3. ‘Zoek een connectie tussen je boeken, zodat je tijdens het gesprek kunt verwijzen naar andere boeken. Als je je ongemakkelijk voelt over een boek, kun je zo over een ander boek beginnen dat hetzelfde thema heeft. Zo zet je het gesprek naar je hand en kun je de leraren overrompelen.’

lezersredac tie

Hiltsje de Vries (19) deed twee jaar geleden mondeling havo en haalde een 7. ‘Mijn tip is dat je alles moet onderbouwen. De meeste docenten houden van diepgang in een mondeling gesprek. Zeg het gewoon als je een boek stom vindt, maar leg wel uit waarom je die mening hebt.’

YOUNG ADULT BOOKS 13


FANTASY & AVONTUUR

Half zwart en half wit

Noa’s leger in actie

Een jaar lang zit Nathan ’s nachts geboeid en opgesloten in een kooi. Overdag moet hij trainen om sterker en sneller te worden, en te leren hoe hij een wapen kan zijn. Want hoe dom en buitengesloten Nathan zich zijn hele leven ook voelt, hij blijkt een bijzondere jongen te zijn. Zijn moeder was een Witte Heks, maar zij is lang geleden gestorven. Zijn vader Marcus is een machtige Zwarte Heks, berucht om zijn duistere magie, die door iedereen gevreesd wordt. Volgens de Raad van de Witte Heksen is Nathan een van de wapens die ze kunnen inzetten tegen de gevaarlijke Marcus. Dus wordt hij getraind om zijn vader, die hij nog nooit heeft gezien, te doden… Maar Nathan wil zijn vader niet vermoorden. En al helemaal niet als hij erachter komt dat de wereld niet zo zwart/wit is als hij altijd dacht. Want zijn de Witte Heksen altijd goed en de Zwarte Heksen altijd slecht? En wat is hij nu zelf eigenlijk, als zoon van een Witte én Zwarte Heks? Dit geweldige boek, het eerste deel van een trilogie, is bloedspannend en geweldig geschreven. Voor iedereen die van magie en avontuur houdt!

In het eerste deel van de Project Persefone-serie maakte je kennis met Noa. Zij is een dakloos meisje, dat dankzij haar talent om computers te hacken op het spoor komt van een meedogenloze groep onderzoekers, die jongeren ontvoert om experimenten op hen te doen. Ook zij is daar slachtoffer van geweest, maar slaagde er als enige in om te ontsnappen. In dit tweede deel is ze met haar eigen leger van tieners op zoek naar de mensen achter het geheime Project Persefone, om ze tegen te houden en hun misdaden onder de aandacht van de media te brengen. Ze heeft hulp van meesterhacker Peter en de moedige Zeke, maar ook zij kunnen niet voorkomen dat de gebeurtenissen gruwelijk uit de hand lopen… Ook dit tweede deel zit boordevol actie en leest zo snel en soepel dat je het veel te snel uit hebt!

Half zwart, Sally Green. Moon, introductieprijs € 10,00, daarna € 17,95

Het verzet - Project Persefone, Michelle Gagnon. Blossom Books, € 14,95

De krachten van Juliette In het laatste deel van de Touching Juliette-serie wordt Omega Point vernietigd en ontwaakt Juliette in de kamer van Warner, de zoon van de hoofdcommandant die haar heeft vermoord. Hoe komt het dat ze toch nog leeft? Zijn al haar vrienden dood? En wat moet ze aan met Warner, de persoon die ze nooit heeft vertrouwd? Alleen door haar enorme krachten te leren beheersen en zichzelf te leren kennen, kan Juliette wraak nemen op Het Herstel. Vertrouw me is het super spannende, maar ook heel romantische slot van een serie over een meisje dat niemand kan aanraken. Een aanrader voor alle fans van Juliette. Ken je de Touching Juliette-boeken niet, dan is dat misschien nog fijner, want dan kun je je vanaf het eerste deel Vrees me helemaal onderdompelen in de complete serie! Vertrouw me – Touching Juliette, Tahereh Mafi. Blossom Books, € 17,95

14 YOUNG ADULT BOOKS


FANTASY & AVONTUUR

UITGAVE 09, VOORJAAR 2014

Hulp voor mevrouw Peregrine Van het geweldige boek De bijzondere kinderen van mevrouw Peregrine is eindelijk het tweede deel verschenen. Net als het eerste deel bevat het vreemde, oude foto’s, die veel sfeer en magie aan het wonderbaarlijke verhaal toevoegen. In Omhulde stad gaat Jacob samen met de bijzondere kinderen op reis naar Londen, om hulp te zoeken voor mevrouw Peregrine, die gevangen zit in het lichaam van een vogel. Op hun pad ontmoeten ze talloze monsters en leert Jacob zijn bijzondere talenten kennen. Nog meer dan het eerste deel is dit boek zo adembenemend en vol actie, dat je het in één ruk uitleest. Omhulde stad – De bijzondere kinderen van mevrouw Peregrine 2, Ransom Riggs. Clavis, € 19,95

Benieuwd naar het tweede deel in deze spannende serie? Ga naar pagina 23 en win!

WIN!

lezersredact

ie

Lezersredacteur: Joost (19) Recenseert: Voorbestemd van P.C. Cast & Kristin Cast

Engel en duivel verliefd In Dromendochter maakte je kennis met de studente Karou: een meisje met blauwe haren die demonen uit haar dromen tekent en tot over haar oren verliefd raakt op de engel Akiva. Maar dan komt ze erachter dat de engelen het gemunt hebben op de chimaeren, tussen wie zij is opgegroeid. In Sterrenlicht, het tweede deel van deze serie, draait het vooral om wraak. Hoe ver wil Karou gaan om haar volk te wreken? En hoe probeert Akiva met zijn geweten in het reine te komen? Sterrenlicht is nóg spannender en mooier dan het eerste deel. Een meeslepend boek over hoop op liefde en een nieuwe toekomst. Sterrenlicht, Laini Taylor. Boekerij, € 17,95 ; vanaf april in de winkel

TEKST: ANNEMARIE DE LENG, JOOST ZUIJDERDUIJN

Veel verhaallijnen Voorbestemd is het negende deel in de Huis van de Nachtserie. Zoey en haar vrienden zijn weer terug op school, alhoewel ze nu in een aparte ruimte slapen. De spanningen lopen hoog op in Tulsa. Kunnen Zoey en haar vrienden bewijzen dat Neferet slecht is, zal Rephaim het pad van Nyx blijven volgen en schuilt er iets achter Aurox, de beschermer van Neferet? Hoewel de vaart er in dit deel goed in zat, viel het boek behoorlijk tegen. De personages worden steeds oppervlakkiger en het verhaal wordt te chaotisch door de vele verhaallijnen. Het is jammer dat zo’n veelbelovende serie ineens lijkt af te takelen. Voorbestemd, P.C. Cast & Kristin Cast. Boekerij, € 17,95 (15+) Waardering:

YOUNG ADULT BOOKS 15


(Advertentie)

3 en 4 april 2014

De auteur van Ausländer, Paul Dowswell, bezoekt Nederland

Paul Dowswell is de auteur van Ausländer. Dit boek verscheen in Nederland en werd onmiddellijk een groot succes. Een superspannend boek, dat speelt in Berlijn tijdens de Tweede Wereldoorlog. Pjotr, met zijn blauwe ogen en lichtblonde haar, ziet eruit als de ideale Arische jongen op de poster van de Hitlerjugend. Het lijkt erop dat hij niets te vrezen heeft, maar de waarheid is anders.

Jan Terlouw (schrijver van Oorlogswinter) las Ausländer ook en schreef: ‘Dit boek houdt je in z’n greep. Na de laatste bladzijde stel je jezelf onherroepelijk de vraag: wat zou ik hebben gedaan?’

Na Ausländer heeft Dowswell niet bepaald stilgezeten. Er volgden nog twee boeken (11 november en Sector 20) en in maart verschijnt Kameraad. Ook dit is weer een erg spannend oorlogsboek. Kameraad speelt zich af in het hart van Stalins macht en terreur, het Kremlin, in de dagen dat Hitlers legers zijn land binnenvallen. Misha, de zoon van de persoonlijk secretaris van de dictator, maakt het van dichtbij mee. De verdwijningen, de inval van de troepen van Hitler, de bombardementen, de angst voor het gevaar van de Russische geheime dienst en de Duitsers die razendsnel oprukken naar Moskou.

Op 3 en 4 april bezoekt Paul Dowswell Nederland. Hij bezoekt een aantal scholen in Rotterdam en Amersfoort en houdt een lezing op 4 april (19.00 uur) in het Verzetsmuseum

’De jongen in de gestreepte pyjama was een bestseller in dit genre, maar Ausländer is beter’ – DE TELEGRAAF OVER AUSLÄNDER

in Amsterdam. Als je erbij wilt zijn, kijk dan ook op www. youngadultbooks.nl voor de exacte tijden en locaties. Aanmelden is gratis en kan via promotie@kok.nl. Je aanmelding voor de lezing in het Verzetsmuseum is incl. een GRATIS museumkaartje!


UITGAVE 09, VOORJAAR 2014

REALISTISCH & WAARGEBEURD

Opkomen voor onrecht Emilie is een heel gewoon meisje, dat graag shopt met haar vriendin. Als ze in een kledingwinkel een jongen tegenkomt die stickers op kleding plakt met de boodschap dat ze gemaakt zijn door slaven, verandert haar hele leven. Ze sluit zich aan bij de Wereldredders, een groep die mensen bewust wil maken van het productieproces van alles wat we kopen. Niet alleen kleding, maar ook telefoons en chocolade worden gemaakt onder slechte arbeidsomstandigheden. Samen met haar nieuwe vrienden wil Emilie daar iets aan doen. Maar waar ligt de grens? Een spannend en confronterend boek gebaseerd op waargebeurde verhalen met een duidelijke boodschap: denk eens na voordat je iets koopt.

De wereldredders, Simon Stranger. Van Goor, € 15,99 ; vanaf april in de winkel

Student en de liefde Thijs’ studentleven zit vol met en ander onbehoorlijk gedrag geregel, weinig slaap en veel Red Bull. En dan is er ook nog de liefde. De liefde die zoveel tijd en energie kost en heel vaak eindigt in een teleurstelling. Daarom zweert hij de liefde af. Totdat hij weer een prachtig schepsel ontmoet (want ‘meisje’ is te kinderachtig en ‘vrouw’ te volwassen) en hij eraan toegeeft. Dit grappige boek leest heerlijk weg en ondanks het gestuntel van Thijs, geeft het je een goed gevoel. Een gevoel van: gelukkig, ik ben niet de enige. Mathijs Meinema

WIN!

Liefde en ander onbehoorlijk gedrag, Mathijs Meinema. Lemniscaat, € 9,95 (15+)

3 VRAGEN AAN... Mathijs Meinema (22) is student en schrijver. Liefde en ander onbehoorlijk gedrag is zijn tweede boek.

Waarom een boek over de liefde?

Die nieuwe jongen

‘Na mijn vorige boek over vriendschap, was dit een logisch vervolg. Het thema speelde in mijn leven en ik schreef een fictieverhaal over een break-up. Daarna leek het me interessant om over de hele relatie te schrijven en zo ontstond dit verhaal, opgebouwd uit puzzelstukjes van kortere verhalen.’

Storm en Mara kennen elkaar al hun hele leven. Ze zijn beste vriend en vriendin, zitten in dezelfde klas en gaan zodra het kan samen surfen. Een zorgeloos leven dus. Totdat er een nieuwe jongen in de klas komt en Storm merkt dat hij iets geks voelt. Eigenlijk had Storm altijd gedacht dat hij later met Mara zou trouwen, maar wat als hij op jongens valt? En hoe weet je dat eigenlijk zeker? Een mooi boek over vriendschap, surfen en verliefd worden.

Het verhaal is dus niet autobiografisch?

Storm, Miriam Bruijstens. Clavis, € 13,95

Weten hoe Tijs’ avontuur afloopt? Kijk snel op pagina 23 hoe je Liefde en ander onbehoorlijk gedrag kunt winnen!

TEKST: LIESBETH VIJFVINKEL

‘Niet volledig. Mijn vorig boek was grotendeels autobiografisch, hier zit meer fictie in. Het voordeel daarvan is dat het meer vrijheid geeft tijdens het schrijven. En dat het een mysterie is welke delen waargebeurd zijn, vind ik leuk.’

Heb je tips voor scholieren met schrijfambitie? ‘Veel vlieguren maken! Dat betekent niet dat je iedere dag moet schrijven, maar dat je schrijft als je dat wilt. Doe iets met het schrijven, zoals deelnemen aan wedstrijden. En blijf lezen. Nuttig om je eigen stijl te ontwikkelen en vooral heel leuk.’

YOUNG ADULT BOOKS 17


PSYCHOLOGISCHE ROMANS

Twee jaar vermist Judith is haar tong verloren. Letterlijk en figuurlijk. Twee jaar lang was ze vermist. Wanneer ze onverwachts terugkeert naar haar ouderlijk huis mist ze een deel van haar tong en zwijgt ze als het graf. Als lezer volg je Judiths gedachtes, maar die geven weinig prijs van wat er tijdens die twee jaar gebeurd is. Haar omgeving lijkt het ook weinig te interesseren. Zo doet haar moeder alsof ze niet bestaat, is haar grote liefde er met een ander vandoor en ziet de rest van het dorp haar terugkomst eerder als een vloek dan een zegen. Zal daar verandering in komen als ze haar grote geheim onthult? Wat ik weet komt traag op gang en is daarom voor doorzetters, die daarvoor worden beloond met een alles verklarende ontknoping. Wat ik weet weet, Julie Berry. Gottmer, € 14,95

Wie ben ik? Stel: je krijgt de kans om een verkeerde keuze uit je leven terug te draaien. Welke zou je kiezen? De achttienjarige Daniël hoeft daar niet over na te denken. Drie jaar geleden was hij zo stom om zijn vaders auto te stelen voor een ritje. Wat volgde, was een ongeluk dat hem tot een rolstoel veroordeelde. Wanneer hij leest dat een groep wetenschappers experimenteert met parallelle werelden, is zijn aandacht getrokken. Als hij zich er meer in verdiept, ontdekt hij dat je leven zich bij elke belangrijke beslissing die je neemt, splitst. Je ‘ik’ leeft verder als de ‘ik’ die de keuze wel maakt en de ‘ik’ die ervan afziet. Daniël wil niks liever dan verder leven als de Daniël die zijn vaders autosleutels liet liggen, de Daniël die nog steeds kan lopen. Maar is het leven van die Daniël wel zo geweldig en kan hij het vinden met zijn nieuwe ‘ik’? Margaretha van Andel zet een duizelingwekkend sterk verhaal neer dat je laat twijfelen aan je eigen ‘ik’. Ik, Margaretha van Andel. Lemniscaat, € 16,95 (15+)

18 YOUNG ADULT BOOKS

3 VRAGEN AAN... Benieuwd naar het verhaal achter Ik? Young Adult Books mocht schrijfster Margaretha van Andel een aantal vragen stellen!

Hoe kwam je op het idee om dit verhaal te schrijven? ‘Het idee is al lang geleden ontstaan, toen ik een paar jaar in Pakistan zat. Ik vroeg me in die tijd af of ik een heel ander persoon zou zijn geworden als ik daar was opgegroeid. In mijn aantekeningenboekje las ik ook een plan over parallelle werelden. Mijn aandacht werd getrokken toen ik daar een keer een documentaire over zag. Ik koppelde die twee ideeën aan elkaar en dat bleek heel goed te werken.’

Het boek leest ontzettend lekker weg, was het ook makkelijk om te schrijven? ‘Ik vond het heerlijk om dit verhaal te schrijven. Het leek alsof het eruit moest en het kwam bijna vanzelf op papier. Elke dag werd ik verrast door de wendingen die het nam. Daardoor ging ik zelfs opzien tegen het moment dat het af was.’

Veranderen van ‘ik’, zou je dat zelf ook doen als het zou kunnen? ‘Waarschijnlijk wel, puur uit nieuwsgierigheid. Anders dan Daniël in het boek, heb ik geen spijt van keuzes die ik heb gemaakt. Maar ik ben wel benieuwd hoe mijn leven eruit zou zien als ik bepaalde dingen anders had gedaan. Of ik me nu dan anders zou gedragen door bijvoorbeeld de invloed van andere vrienden of misschien een heel ander leven had gehad. Wie weet!’


UITGAVE 09, VOORJAAR 2014

PSYCHOLOGISCHE ROMANS

Onvoorspelbare vriendschap Voor Zac lijkt elke dag een kopie van de vorige. Het begint en eindigt in een ziekenhuisbed. Op de afdeling oncologie is hij veruit de jongste, waardoor er met de andere patiënten weinig te beleven valt. Tot hij wordt opgeschrikt door een Lady Gaganummer in de kamer naast hem. Wanneer het liedje voor de tiende keer op repeat gaat, klopt hij kwaad op de muur. Tot zijn verbazing tikt zijn buurvrouw terug en vormt dat het begin van een contact dat gescheiden blijft door een muur. Hoewel de twee in het echte leven niks met elkaar gemeen hebben, brengt hun verschrikkelijke ziekte ze dichter bij elkaar. Maar weten ze deze ook te verslaan? Zac & Mia is een prachtig kippenvelverhaal over een onvoorspelbare vriendschap. Zac & Mia, A.J. Betts. Blossom Books, € 14,95

e k j i l e t Nach babbel

box

Je zal het maar hebben: zo’n zus die je elke nacht wakker belt om diepgaande gesprekken te voeren over haar angsten, ingevingen en veroveringen. Voor Marjolijn is het dagelijkse kost. Haar zus Reva heeft ook nogal wat om zich druk over te maken. Zoals de ingewikkelde relatie met haar theaterdocent DJ, de eetstoornis die haar lichaam opvreet en de stress die haar podiumvrees oplevert. Niet zo gek dus, dat ze uiteindelijk doordraait en in een psychiatrische inrichting belandt. Klinkt als zware kost, maar Erna Sassen weet de telefoongesprekken tussen de twee zussen zo humoristisch neer te zetten dat ze je meestal alleen maar laat huilen van het lachen. Een onvergetelijk mooi boek dat je niet mag missen. Kom niet dichterbij, Erna Sassen. Leopold, € 14,99 (15+)

WIN! Wil je Kom niet dichterbij winnen? Kijk dan snel op pagina 23!

T E K S T: C L A U D I A L A G E R M A N N

15 dagen zonder hoofd van Dave Cousins ‘Een radioquiz winnen, dat kan al zijn problemen oplossen, denkt Laurence. De hoofdprijs, een luxe vakantie, is namelijk precies wat zijn familie nodig heeft. Maar dan verdwijnt zijn verslaafde moeder en loopt alles ineens anders dan de bedoeling was… Hermelijn van Linda van Mieghem Savannah is een dojo, een dolende jongere, waar de politie het op gemunt heeft. Om haar heen worden andere dojo’s opgepakt en zelfs vermoord. Voor Savannah zit er niets anders op dan vluchten. Maar dan raakt ze betoverd door een jongen. En hij door haar.

YOUNG ADULT BOOKS 19


FANTASY SERIES

Liefde en verraad Alle fans van verhalen over vampiers kennen natuurlijk de Vampire Diaries. En gelukkig kun je nog steeds genieten van nieuwe delen in deze serie! In het pas verschenen boek Begeerte & Moordlust zijn twee dagboeken van Stefan gecombineerd. Hierin lees je meer over hoe Stefan gevormd werd door zijn verleden, en wat de rol van liefde en verraad in zijn leven is, twintig jaar nadat hij door Katherine in een vampier is veranderd. De dreiging van zijn duistere broer Damon blijft hem achtervolgen, waarheen hij ook vlucht. En waar Damon is, is gevaar. Groot gevaar! Snak je na dit boek naar meer? Dan heb je geluk, want vanf eind april ligt het vervolg Toevlucht & Gedwongen in de winkel.

Begeerte & Moordlust - Vampire Diaries, L.J. Smith. Boekerij, € 18,95

Op zoek naar het paradijs

Bijna 500 jaar feesten

Jake is een Waker: hij reist door de tijd om de chaos te voorkomen, die andere tijdreizigers willen creëren. In dit derde deel van de Wakers van de tijd-serie krijgt de vijftienjarige jongen te maken met een gestoorde Chinees, die de wereldgeschiedenis wil aanpassen. En mogelijk weet deze Xi Xiang ook meer over de verdwijning van zijn broer… Kortom: fans van deze serie kunnen volop genieten van avontuur en geschiedenis in Het Nachtschip!

Nastasya is een van de weinige onsterfelijken die op aarde rondloopt. Ze werd in 1551 geboren als dochter van de koning van het IJslandse huis van onsterfelijken, en ziet eruit als een meisje van achttien. Maar hoe oud ze in werkelijkheid ook is en hoeveel ze ook heeft meegemaakt, feestvieren is eeuwenlang haar favoriete bezigheid geweest. Tot haar beste vriend doordraait, er op haar gejaagd wordt en ze zich realiseert dat ze iets aan haar levensstijl moet doen… Nastasya is een geweldige hoofdpersoon, waar je meteen van houdt. Ze heeft veel humor en diepgang, en de manier waarop ze probeert om van zichzelf een beter mens te maken, is oprecht en sympathiek. Daarbij is het verhaal ook nog eens heel erg meeslepend. Overheerlijk leesvoer dus! Het derde deel, Voor altijd de jouwe, is een waardig afscheid van de Onsterfelijke liefde-trilogie.

Het nachtschip - Wakers van de tijd, Damian Dibben. Boekerij, € 16,95 ; vanaf mei in de winkel

Voor altijd de jouwe - Onsterfelijke liefde, Cate Tiernan. Boekerij, € 18,95

Wie kijkt er niet uit naar het laatste deel van de geweldige Wereld zonder hemel-trilogie? Aria en Perry doen in Het Stille Blauw een laatste poging om het paradijs te vinden. En de tijd dringt, want de magnetische Aether-stormen worden steeds heftiger en zullen alle kansen op overleving vernietigen. Maar Sintel is ontvoerd door Sabel en alleen zijn talent kan ze naar het Stille Blauw leiden. Perry en Aria bedenken een gevaarlijk plan om hun vriend Sintel te bevrijden en de stammen te verenigen.

Het Stille Blauw - Wereld zonder hemel, Veronica Rossi. Boekerij, € 16,95

Tijdreiziger in gevaar

20 YOUNG ADULT BOOKS

TEKST: ANNEMARIE DE LENG


LIEFDE & RELATIES

UITGAVE 09, VOORJAAR 2014

Eén dag in Parijs Eén dag kan je leven veranderen. Dat bewijst dit prachtige boek dat een dag uit het leven van Allyson beschrijft. De anders zo brave, misschien zelfs saaie, Amerikaanse studente besluit één keer iets te doen wat ze anders nooit zou doen. Op de laatste dag van haar vakantie in Europa gaat ze in op het aanbod van de Nederlandse Willem om haar Parijs te laten zien. Na een fantastische dag raakt ze hem op een vreemde manier kwijt. Terug op de universiteit in Amerika voelt ze zich leeg, terwijl haar leven toch behoorlijk vol is. Ze wil zich eigenlijk verzetten tegen alles wat haar moeder haar oplegt, maar durft ze dat? En dan is er Willem, die ze maar niet uit haar hoofd krijgt. Er is iets gebeurd in Parijs en ze moet uitzoeken wat. Daarvoor zal ze heel wat moeten overwinnen, maar haar besluit om terug naar Parijs te gaan, staat vast. Na 368 bladzijden meeleven met Allyson blijf je zitten met heel veel vragen. Maar gelukkig is er dan Zijn jaar, het tweede deel dat vanuit Willem beschrijft wat er in Parijs en het jaar daarna met hem gebeurd is.

Haar dag en Zijn jaar, Gayle Forman. The House of Books, allebei € 16,95

Wie van de drie? Zo ben je single en zo zijn er ineens drie jongens verliefd op je. Het overkomt Luna, die in het eerste deel van dit verhaal verkering kreeg met journalist Angel. Ze zijn verliefd en als Luna meegaat naar een klus van Angel en op tv komt, kan ze niet anders dan het aan haar ouders vertellen. Die zijn niet zo blij dat hun bijna zeventienjarige dochter een oudere vriend heeft. Maar Luna weet het zeker: ze houdt van Angel. Wat Luna dan nog niet weet, is dat zangeres Katia haar zinnen heeft gezet op Angel. En dat schrijver Alex en klasgenoot Mario allebei verliefd op haar zijn. Dan zijn er ook nog vriendinnen met gevoelens voor de jongens. De ingewikkelde situatie brengt Luna stevig aan het twijfelen. Heeft ze echt de juiste keuze gemaakt?

lezersredact

ie

Lezersredacteur: Fanny Veer (14) Recenseert: How to love van Katie Cotugno

Verdwenen liefde

Voor: Reena en haar vriendin Allie zijn al zolang als ze zich kunnen herinneren verliefd op Sawyer, alleen heeft Sawyer Reena nooit zien staan. Als Allie doodgaat, krijgen Reena en Sawyer toch een relatie. Dan verdwijnt Sawyer opeens, en laat een wanhopige en zwangere Reena achter. Na: Reena woont samen met haar nieuwe liefde: haar dochter Hannah. Na de plotselinge verdwijning van Sawyer heeft ze haar leven weer zo goed mogelijk opgepakt. Dan keert Sawyer plotseling terug. Reena is boos en wil niets met hem te maken hebben, maar houdt ook nog van hem. Het boek is opgesplitst in twee delen, voor en na. In het begin vond ik het best verwarrend dat elk hoofdstuk over een andere periode ging. Maar doordat je de verschillende periodes tegelijk leest, kijk je anders tegen het verhaal aan. Dat maakt het een mooi boek met een verrassend einde.

How to love, Katie Cotugno. Van Goor, € 14,99 ; vanaf april in de winkel

Love tri@ngle, Liedjes voor Luna, Francisco de Paula Fernandez. De Fontein, € 15,95 (15+) ; vanaf april in de winkel Waardering:

TEKST: FANNY VEER, LIESBETH VIJFVINKEL

YOUNG ADULT BOOKS 21


(Advertenties) (Advertentie)

DRIE FENOMENALE SERIES KOMEN TEN EINDE…

NU IN DE WINKEL

NU IN DE WINKEL

K VERK OO

WWW.BOEKERIJ.NL

E-BOOK LS

VERSCHIJNT IN MEI

BAAR JG A RI


YAB ONLINE

UITGAVE 09, VOORJAAR 2014

Doe mee en win!

Op zoek naar nog meer boekentips? Die vind je op www.youngadultbooks.nl. Net als boektrailers, interviews en recensies van lezersredacteuren en het laatste boekennieuws. Bovendien kun je hier Young Adult Books liken. Als YAB-vriend maak je regelmatig kans op de beste Young Adult-boeken. Maar ook op de site zelf valt er van alles te winnen. Wat dacht je van alle boeken op deze pagina? Of een Divergent-prijzenpakket met vrijkaartjes voor de film!

Divergent Echte fans hebben de trailer al duizend keer bekeken, maar binnenkort kun je de hele film eindelijk in de bios bewonderen en zien hoe Tris het ervan afbrengt in haar nieuwe factie. Zal de liefde tussen haar en Tobias net zo van het doek afspatten als van de bladzijden? Kun je niet wachten om Divergent op het witte doek te zien? Doe mee met de prijsvraag op www.youngadultbooks.nl en maak kans op een van de vijf prijzenpakketten. Het pakket bestaat uit twee filmkaartjes én een speciale filmeditie van het boek.

WIN!

Kom niet dichterbij

WIN!

Marjolijn heeft last van slapeloze nachten. Niet omdat zij niet kan slapen, maar omdat haar zus Reva in het holst van de nacht klaarwakker is en juist op dat moment al haar problemen met Marjolijn wil delen. Een prachtig en ironisch boek dat je met een beetje geluk op je lijst mag zetten. Meegenieten van de telefoongesprekken tussen Marjolijn en Reva? Ga naar www.youngadultbooks.nl en win.

Liefde en ander onbehoorlijk gedrag

WIN!

Hoe ziet jouw studentenleven er straks uit? Mathijs Meinema geeft met zijn boek een leuk inkijkje in een leven op kamers. Waar hoofdpersoon Thijs worstelt met volle agenda’s en slaaptekort, maar vooral met de liefde. Het verhaal is gedeeltelijk uit het leven gegrepen, maar welk deel dat is, wil de schrijver niet verklappen. Dompel jij je straks ook onder in het studentenleven? Beantwoord de prijsvraag op www.youngadultbooks.nl.

T E K S T: C L A U D I A L A G E R M A N N

WIN!

Stille getuige

In Stille getuige is de spanning om te snijden en lijken de personages levensecht. Niet zo gek met een auteur die vijftien jaar bij de politie heeft gewerkt en die het begin van het verhaal zelf heeft meegemaakt. Van Eva Burgers gaan we nog veel horen en vooral lezen. Wil jij de ontvoeringszaak uit het verhaal oplossen? Kijk op www.youngadultbooks.nl hoe je het boek kunt winnen.

WIN!

Omhulde stad De bijzondere kinderen van mevrouw Peregrine zijn terug. Net als in het vorige deel staat ook dit boek vol magische zwart-wit foto’s die het toch al raadselachtige verhaal nog mysterieuzer maken. In dit deel neemt Jacob de kinderen mee naar Londen. Zullen ze daar hulp vinden voor mevrouw Peregrine? Ben jij een Ransom Riggs-fan? Bezoek www.youngadultbooks.nl en maak kans op zijn nieuwste boek.

YOUNG ADULT BOOKS 23


(Advertentie)

NU IN DE BOEKENHANDEL

/ VOLGINDEPENDENTFILMS

Lr yab voorjaar2014  
Lr yab voorjaar2014  
Advertisement