__MAIN_TEXT__

Page 1

Slapeloze nachten

Metropole op School LUISTEREN

?

OPDRACHTEN

NACHTEN

GROEP 7/8

SLAPELOZE

THEMA 4

BEATBOXEN

OPTREDEN

E D N E G N I DIT SW KJE IS VAN OE WERKB


SLAPELOZE NACHTEN

MINI QUIZ

3 In het nummer wisselen

a. D  e blazers spelen tijdens het instrumentale intro lange tonen b. De blazers spelen tijdens het instrumentale intro korte tonen c. De blazers spelen tijdens het instrumentale intro korte en lange tonen

intro hoor je het… a. Couplet b. Refrein c. Tussenspel

zang en rap elkaar af. In het refrein klinkt… a. Zang b. Rap c. Zang en rap

TI P

Bekijk het boekje woorden­ o Daar le p de site. es je m over in eer tro refrein , couplet, en spe maniere el­ n.

4 Instrumenten uit het orkest bespeel je op verschillende manieren: door erop te blazen, te strijken, te tokkelen en te slaan. Welke speelmanieren hoor jij bij het nummer Slapeloze nachten? a. Blazen en tokkelen b. Blazen, tokkelen en strijken c. Blazen, tokkelen, strijken en slaan

SPEELMANIERENSPEL Weet jij op welke manieren de instrumenten uit het orkest bespeeld worden? Trek een lijn tussen het instrument en de speelmanier die bij elkaar horen. Weet je ook hoe het instrument heet? Schrijf de juiste naam erbij.

N

E TOKKEL

STRIJ K

EN

SLAAN

03

Ken je dat? Je kunt ’s nachts niet slapen. Urenlang lig je klaarwakker te woelen in je bed. De rappers van The Opposites schreven er het nummer Slapeloze nachten over. Samen met het Metropole Orkest maakten ze een nieuwe versie van het origineel om geld op te halen voor het goede doel. Luister en kijk naar deze speciale samenwerking en doe de mini-quiz!

1 Wat is waar?

2 Na het instrumentale

luisteren

N

ZE BLA


04

SLAPELOZE NACHTEN

doen

RIJM & RITME Wist je dat het woord rap een afkorting is van rhytm and poetry (ritme en poĂŤzie)? Een rap is dus eigenlijk een gedicht op een beat. Een rap hoeft niet te rijmen, maar rijmwoorden kunnen wel helpen om de rap een goede flow te geven. Luister naar twee Nederlandse raps en onderstreep alle woorden die op elkaar rijmen.

1 Wat is het verschil in rijm tussen de rap van Yes-R en de rap van The Opposites? 2 Welke rijm spreekt jou het meest aan? Waarom?


SLAPELOZE NACHTEN

doen

05

Luister goed naar de tekst van het refrein van Slapeloze nachten en schrijf op de stippellijntjes de juiste woorden.

EXTRA

Lig wakker in mijn Mijn hoofd vol met

Wie ka n het meezin refrein gen? Zing h et met een groepje samen voor d e klas!

De tijd tikt

En de zon breekt M’n ogen reeds Bedenken als ik Ben ik even

van al mijn

Ik heb

RAP MAAR RAAK! Maak met je groepje een couplet van acht regels bij het nummer Slapeloze nachten over wakker liggen. Presenteer de rap met de instrumentale versie van het nummer. De hele klas zingt mee met het refrein. Zet ’m op!

Mijn slapeloze nachten

T IP

Schrijf je rap eerst op een kladblaadje en dan in je werkboekje. Bepaal met z’n allen welke teksten jullie verder willen uitwerken in MO-Town. Op de site vind je een formulier om elkaars raps te bespreken.

BEATBOX Zelf een beat maken? Dat kan door je mond als drumstel te gebruiken. Deze manier van ritmes maken heet beatboxen. Doe mee met het filmpje op de website!

Profile for Young Crowds

Groep 7/8 - Thema 4  

Pagina's 3 t/m 5 uit het werkboekje bij thema 4.

Groep 7/8 - Thema 4  

Pagina's 3 t/m 5 uit het werkboekje bij thema 4.

Advertisement