Page 1

DEZE KRANT STAAT BOMVOL INFORMATIE OVER STUDEREN » NAJAAR 2013

heet nu:

Hierna 13 Stereotypje »

De dramatherapeut

3 Nieuws

>>

Tweets en meer

10 Test >>

Welke stad past bij jou?

4 Portretten >> Hoe bevalt dat nou, studeren? 15 Fotomoment >> Dagverslag van een treinstudent

€ 1,95


advertenties

Open dag 12 november Alkmaar 19.00-21.00 uur

22 november Amsterdam en Alkmaar 10.00-13.00 uur

lef? t e h jij t! s Heb e t e .nl bt d dowwe.alsjehetlefhe w

www.ipabo.nl 41Strax.indd 1

15-10-13 10:19

Open Dag

chedichtbij.nl Bekijk hier mijn droom en opleiding

“De toekomst waar ik van droom, is op de CHE dichtbij gekomen” Wendy Klein, student Maatschappelijk Werk en Dienstverlening

Nieuwe naam

Droom eens hardop. Hoe ziet jouw toekomst eruit? Hoe denk jij je talenten te gaan gebruiken? Waar je ook van droomt, je toekomst kan binnenkort beginnen. Kom naar de Christelijke Hogeschool Ede (CHE) en verzeker je van persoonlijke begeleiding en uitdagend onderwijs. Dichtbij en ín de praktijk. Zo groei je in alle opzichten: als professional én als christen. En

9 november 10.00 - 15.00 Vanaf 2013:

Wonen op de campus dichtbij de CHE

jij? Blijf niet dromen. Breng je toekomst dichtbij en kom naar de CHE!

DICHTBIJ

JEZELF

Bedrijfskunde MER • Human Resource Management • SPH • MWD • Leraar Basisonderwijs • Verpleegkunde Godsdienst Pastoraal Werk • Leraar Godsdienst/Levensbeschouwing • Journalistiek • Communicatie

Hierna

Vanaf nu zal Strax Studeren verdergaan onder de naam Hierna Studeren. Op www.hiernastuderen.nl vind je meer informatie en nieuws over studeren en het studentenleven. Ook adverteerders kunnen hier terecht voor meer informatie. 2

zaterdag

COLOFON Hierna studeren is een uitgave van Young Crowds Redactie Carolien Dircken, Mans Kuipers (corrector), Claudia Lagermann, Maureen Mijne, Marrit Schuddebeurs, Rick Timmermans Eindredactie en coördinatie Carolien Dircken, Young Crowds Vormgeving Susy Cascado, Imelda van der Helm, Mariska Schotman Fotografie Joost Hoving, Gitta Matthijssen, Maureen Mijne, Rick Schoen Advertentieacquisitie Kees Moltmaker, Young Crowds (020-4413728 of 06-51076832)

Niets uit deze uitgave mag op welke wijze dan ook worden overgenomen zonder schriftelijke toestemming van de uitgever.


Minder artsen

Het was al lastig om voor de studie Geneeskunde ingeloot te worden, in de toekomst wordt dat er niet beter op. Minister van Volksgezondheid Edith Schippers kreeg het advies dat het aantal studenten geneeskunde met tien procent omlaag moet. Ook het aantal gespecialiseerde artsen moet minder worden. Er zijn nu te weinig banen voor het aantal afgestudeerde dokters. Voor aankomende studenten is er nog niks aan de hand. Waarschijnlijk is van het advies pas in 2021 iets merkbaar.

Ni

Nieuws uit studieland CEO worden? Studeer in het buitenland!

Wil jij een belangrijke topman of -vrouw worden bij een wereldberoemd bedrijf? Dan kun je het beste in het buitenland studeren, blijkt uit een onderzoek van het Britse blad Times Higher Education. Maar liefst 25 CEO’s hebben op Harvard in de VS zitten blokken. Op nummer twee staat de University of Tokio, goed voor dertien CEO’s. En de derde plaats is voor de Stanford University, daar kwamen elf CEO’s vandaan. Blijf je liever in Nederland? Dan heb je aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam de beste kans om het tot bestuursvoorzitter te schoppen. De universiteit bracht twee CEO’s voort en staat op de 55e plek in de lijst.

eu ws & meer

Minder kamernood

Goed nieuws voor alle studenten die op kamers willen gaan: de komende jaren zal de kamernood iets afnemen. Tot 2021 worden in Amsterdam, Delft, Leiden en Utrecht zo’n achttienduizend extra kamers bijgebouwd, meer dan de toename van het aantal studenten. Nu is het extreem moeilijk om een kamer te vinden, maar in de toekomst wordt dat niet ineens een makkie, denkt studentenhuisvestigingsorganisatie Kences. Schrijf je daarom zo vroeg mogelijk in bij huisvestigingsorganisaties. En vraag goed rond in je vriendenkring. Misschien ook handig om alvast te sparen, want voor een gemiddelde studentenkamer moet je maar liefst 346 euro per maand neertellen. Voor een prikkie woon je in Heerlen, daar kost een kamer rond de 293 euro. Amsterdamse studenten wonen het duurst met gemiddeld 493 euro huur.

Meisjes krijgen meer

Studietweet! ROOS @ROOSTWEETS 7 OKT

‘Roos waarom ben je eigenlijk Nieuwe Media gaan studeren?’-“hm?’(Onderbreekt sensuele streelsessie met laptop en smartphone.)

JOSIEN WOLTHUIZEN @WOLTHUIZEN 2 OKT

Heen- en-weertje naar Groningen, omdat ik in de trein zonder afleiding kan studeren. Uitvinding van de eeuw, al zeg ik het zelf.

Studerende dochters krijgen meer geld van hun ouders dan zoons. Het verschil is zo’n zestig euro per maand. De verwennerij zit hem in huur, collegegeld en verdere studiekosten. Het verschil is niet makkelijk te verklaren. Wellicht weten studentes beter wat ze binnenkrijgen. En ze doen duurdere studies. Of is er toch sprake van een verwend-prinsessensyndroom?

Tekst Marrit Schuddebeurs

» » » » » » » » » » » » » » » »

ELINE @ELLLINNE3M

Pffffff en ik maar denken dat ik veel voor de examens moest leren, helaas zijn de tentamens toch een tikkeltje meer en moeilijker

JURRE @MISTERJURRE1H

Paar honderd uur in studieruimtes door gebracht, twee weken geen alcoholische versnapering aangeraakt en vier tentamens verder: HET ZIT EROP

Wist je dat…

je beter kunt studeren als je muziek luistert? Dat blijkt uit een onderzoek dat Spotify liet uitvoeren. Wel is het belangrijk dat je het goede genre luistert bij jouw studie. Studenten Wiskunde kunnen het best ‘Für Elise’ van Beethoven op hun playlist zetten. De melodie en het toonbereik van deze klassieke muziek helpen om langer te studeren en meer te onthouden. Moet je veel logisch denken? Zet dan Miley Cyrus’ ‘We can’t stop’ of Justin Timberlake’s ‘Mirrors’ op. De vijftig tot tachtig beats per minuut werken kalmerend en dat is handig als je nieuwe feiten wilt onthouden. Wil je je hersens aanzetten tot creatieve uitspattingen, laat dan rock- en popmuziek uit de boxen knallen. De uitgelaten stemming die je krijgt van ‘Firework’ van Katy Perry kan leiden tot inspirerende nieuwe gedachtes.

Wist je dat…

Utrecht de Soa-hoofdstad van Nederland is? Dat blijkt uit een onderzoek van de gezondheidswebsite Ingoedendoen.nl. De cijfers voor deze ‘eretitel’ haalde de site van Google. In Utrecht wordt het allermeest op internet gezocht naar de mogelijkheden om een Soa-test te laten doen. Vooral september blijkt een goede Soa-maand, dan neemt het aantal zoekopdrachten met 80 procent toe. Misschien moeten Utrechtse studenten iets beter opletten met hun vakantieliefde.

3


STRAATPRAAT

Hoe is dat nou, studeren?

Tekst en fotografie Maureen Mijne

Hoe is het om aan een nieuwe studie te beginnen, in een nieuwe stad, met nieuwe mensen? Zeven eerstejaarsstudenten uit Utrecht vertellen over hun introweek, kamerjacht, collegevuurdoop en alles wat nieuw is.

‘Vrije dagen zijn er om te studeren, niet om te shoppen’ Marthe

is eerstejaarsstudent Liberal Arts and Sciences aan de Universiteit Utrecht

‘Gelukkig gaat leren me gemakkelijk af’

“Tijdens de Utrechtse introweek, de Uitweek, kwam ik een jongen tegen die ik vaag ken uit Breda. Er kwamen twee kamers vrij in zijn studentenhuis. Ik mocht hospiteren en zat bij de laatste drie. Uiteindelijk heeft iemand afgezegd en kreeg ik de kamer. Dat was echt mazzel. De Uitweek zelf was leuk. Ik sliep in een huisje in Utrecht waar het heel gezellig was. Alles was nieuw voor mij en de feesten waren gaaf. Je leert ook veel nieuwe mensen kennen. Op de universiteit heb je veel minder een vast ritme dan op de middelbare school. Ik heb twee dagen in de week vrij, maar dat betekent niet dat ik dan lekker kan gaan shoppen. Ik moet gewoon studeren. Dat is nodig, want ik heb veel meer opdrachten die ik moet inleveren dan op het vwo. De toetsen die je maakt, tellen ook meteen heel zwaar mee voor je eindcijfer. Met geld moet ik ook oppassen. Toen ik nog thuis woonde, ging ik wat vaker op een terrasje zitten. Nu doe ik meer dingen thuis. Als ik boodschappen doe, is het echt Euroshopper en de Albert Heijn-basics. Ik let wel wat meer op wat ik uitgeef. Maar als je een beetje geld verdient en een beetje leent, komt het wel goed.”

‘Iedereen die in de collegezaal zit, heeft er zin in’ Marlies, eerstejaarsstudent Psychologie aan de Universiteit Utrecht

Mart Noten, eerstejaarsstudent Communicatiemanagement aan de Hogeschool Utrecht ”De Uitweek was leuk. Ik kom uit Dalfsen, dus voor mij was het de eerste keer dat ik door Utrecht fietste en de bekende plekken leerde kennen, zoals de Neude. Ik ken de stad nu wel wat beter dan eerst. Ik raak niet meer zo snel verdwaald. Ik ben ook op de introductie van mijn studie Communicatie­ management geweest: drie dagen weg met z’n allen. Daar heb ik de meeste mensen leren kennen. Nu ik studeer, heb ik meer eigen keuze. Meer vrijheid. Je mag meer dingen doen die je zelf leuk vindt en als je geen zin hebt, dan ga je gewoon niet naar college. Dat heeft wel effect op de sfeer in de collegezaal. Iedereen die er zit, heeft er echt zin in. Ik ben wel meer tijd kwijt aan mijn studie dan vroeger aan school. Ik moet nu voor een tentamen ineens drie boeken lezen, in plaats van honderd pagina’s of twee hoofdstukken. Het verschil is wel dat het meer lezen is dan echt uit je hoofd stampen.”

4

”Ik heb een kamer in Utrecht gevonden via Kamernet. Dat ging redelijk makkelijk. Er was best wel wat aanbod omdat ik in de zomer een kamer heb gezocht. Ik heb één keer gehospiteerd en toen werd ik het ook meteen. Zelf kom ik uit Nijmegen. Dat is nog best wel een eind reizen als je op en neer moet. Veel van mijn vriendinnen uit Nijmegen zijn hier ook gaan studeren en in de Uitweek vond ik het wel fijn om met ze op te trekken, maar ik ga nu ook veel om met mijn huisgenoten en mensen uit mijn werkgroep. Studeren gaat nog op dezelfde manier als op de middelbare school. Ik lees gewoon het hele boek en dan maak ik zelf aantekeningen. Die leer ik dan. Gelukkig gaat leren me makkelijk af. Ik let er wel op dat ik wat minder geld uitgeef dan voorheen. Ik heb een tussenjaar gehad waarin ik veel heb gewerkt en wel wat meer te besteden had. Een manier om nu te besparen is om minder te shoppen. Maar ik mag niet klagen, want ik heb het niet heel krap.”


‘Ik ben vaak verdwaald in het centrum van Utrecht’ Lina Lefstad, eerstejaarsstudent International Business Management aan de Hogeschool Utrecht ”Ik kom uit Noorwegen. Via een paar van mijn beste vrienden die hier wonen en studeren, ben ik in Utrecht beland. Mijn kamer heb ik via Kamernet gevonden. Ik heb me heel vroeg ingeschreven en had in juni al een kamer. Als ik de verhalen om mij heen hoor, heb ik geluk gehad. Ik woon zelfs in het centrum van Utrecht! De eerste paar dagen ben ik vaak verdwaald: het centrum is heel klein, maar alles lijkt zo ontzettend op elkaar… Ik volg een studie aan de hogeschool. Het niveau ligt een stuk hoger dan op de middelbare school. Toen had je alleen examens aan het eind van het jaar, terwijl ik met deze studie nu al midden in de eerste examenperiode zit. Gelukkig gaat het ook alleen maar om stof die we de afgelopen zeven weken behandeld hebben, dat scheelt. Waar ik het meest op bezuinig als student? Boodschappen. Ik schrijf op wat ik nodig heb en doe één keer in de week boodschappen. Dat helpt. Met het geld dat ik daarmee bespaar, kan ik weer leuke dingen doen.”

Bart Willemsen,

eerstejaarsstudent Aardwetenschappen aan de Universiteit Utrecht

”Het is voor mij nog best moeilijk om de stad Utrecht te leren kennen. Ik heb nog geen kamer hier. Dat wil ik wel, want het is een behoorlijk eind reizen vanuit Renkum, waar ik woon. Ik ben wel een beetje aan het rondkijken voor een kamer, maar de wachttijden zijn heel lang. Een studiegenoot heeft echt twee maanden lang verschillende mensen aangeschreven. Uiteindelijk had hij een kamer. Het kost dus veel tijd om via via aan een kamer te komen. Zolang ik nog geen kamer heb, wil ik nog niet bij een studentenvereniging. Ik denk dat ik er dan gewoon te weinig tijd voor heb. Bovendien gaan al die avondactiviteiten minder makkelijk als je ver weg woont. Ik wil het uiteindelijk wel, denk ik. Vanwege de sociale contacten en leuke activiteiten. Niet dat ik nog niemand heb leren kennen trouwens: integendeel. Het voordeel is dat iedereen een beetje in hetzelfde schuitje zit: zonder oude vrienden aan een nieuwe studie beginnen. Je legt daardoor heel makkelijk nieuwe contacten.”

‘Mensen leren kennen gaat vanzelf’ Danny Tekeste, eerstejaarsstudent Human Resource Management aan de Hogeschool Utrecht ”Ik ben drie weken later begonnen met mijn studie, vanwege een bruiloft in het buitenland. Daarom moest ik alles de eerste weken nog een beetje inhalen. Ik wist niks, had ook geen intraweek gelopen. Gelukkig kende ik de stad Utrecht al wel goed, omdat ik uit Amersfoort kom, dat is in de buurt. Een kamer zoeken in Utrecht hoeft voor mij dus ook niet zo. Het is lekker makkelijk om thuis te wonen. Ik heb geen kosten voor een kamer of boodschappen die ik zelf moet doen. Ook zonder kamer leer je hier snel mensen kennen. Ik heb hier al medestudenten met wie ik goed kan opschieten. Dat gaat eigenlijk vanzelf. Tijdens de colleges leer je elkaar gewoon beter kennen. Studeren gaat ook goed: ik doe dat door de belangrijkste dingen uit de lesstof te filteren. Soms heb je een boek van meer dan honderd pagina’s. Dat hoef je echt niet allemaal te leren. Je moet gewoon wat selectiever naar de stof kijken.”

reniging’ ve n e e r o vo d ij t b ik geen ‘Zonder kamer he Chantal Kooij, eerstejaarsstudent Biologie aan de Universiteit Utrecht ”Ik heb nog geen kamer in Utrecht. Ik vind dat ook niet echt nodig. Ik woon net buiten Utrecht, dus het is voor mij heel makkelijk om op en neer te reizen. Een kamer komt volgend jaar wel. De stad kende ik ook al: ik heb hier op de middelbare school gezeten. De meeste nieuwe vrienden die ik heb gemaakt, heb ik leren kennen door mijn studie. We werden meteen opgedeeld in groepjes van twaalf studenten waarmee we de eerste week samen activiteiten moesten doen. Zo leer je de andere studenten heel snel kennen. We zijn twee weken geleden ook nog op kamp geweest. Een soort van weekendje weg met de opleiding. Er zijn best veel opleidingen die dat doen, heel leuk. Nu ik op de universiteit zit, studeer ik niet heel anders dan ik op het vwo deed. Ik doe gewoon mijn best om alles netjes bij te houden. Het is veel lezen. Dus dat lukt niet altijd. Dan moet ik gewoon weer het een en ander inhalen.”

‘We hadden een ‘weekendje weg’ met de opleiding’ 5


AAN DE KEUKENTAFEL

Wonen op een campus Amerikaanse praktijken in Ede: de studenten van de Christelijke Hogeschool Ede kunnen sinds dit jaar op het terrein van hun school wonen. Ideaal, vinden de eerste campusbewoners. Er is plek voor 260 studenten.

6

Tekst Rick Timmermans Foto's Rick Schoen


»

Honderd meter lopen en ze zitten in de collegebanken. Wie in een van de drie flats op het terrein van de Christelijke Hogeschool Ede (CHE) woont, heeft geen excuus meer om te laat te komen. “En stel dat je je verslaapt en je studiegenoten hebben college in D’Overkant, het dichtstbijzijnde gebouw, dan kunnen ze precies zien wanneer jij zit te ontbijten”, grapt Jarmo Seinen (18). “Nou, dan zou ik mooi ergens anders gaan zitten”, zegt huisgenoot Nicolette de Boer (19). Niet dat dat al gebeurd is. De drie eerstejaars rond de keukentafel wonen nog maar zes weken in het appartement op drie hoog en ze volgen braaf alle colleges. De campusflat bevalt ze supergoed, zeggen ze in koor. “Het enige nadeel is dat er de komende jaren nog gebouwd wordt op de campus”, zegt Laura van Putten (21). “Nu ligt de straat hiernaast bijvoorbeeld open en ‘s ochtends rijden de vrachtwagens af en aan. Maar verder vind ik het heerlijk om hier te wonen.” Jarmo knikt. “Heb ik bijvoorbeeld drie tussenuren, dan ga ik gewoon even naar huis. Dat is toch chill?” “Ja”, valt Nicolette hem bij, “en als ik ‘s avonds een deadline heb en ik moet een artikel inleveren in het postvakje van een docent, dan is het natuurlijk superhandig dat ik zó dichtbij woon.”

STERIEL HUIS De drie studentenflats vormen het begin van de campus die de CHE in de komende jaren op zijn terrein gaat realiseren. Nu kijken Jarmo, Nicolette en Laura nog uit op een lelijk noodgebouw en tientallen betonplaten die als parkeerplaats dienen. Over vier jaar staat er een nieuw gebouw van vier verdiepingen, dat door een brug in verbinding staat met het hoofdgebouw. “Het enige wat er straks aan ontbreekt, is dat er geen tunnel is naar hier. Dan hoefden we helemaal de school niet meer uit”, zegt Jarmo. De drie delen hun huis met nog twee andere studenten, waarvan er een net als Laura HBO-V studeert en de andere elke dag naar Wageningen fietst om aan de universiteit colleges te volgen. Hun appartement is ruim opgezet met brede gangen en een groot balkon, maar voor een studentenhuis ziet het er nog wel erg steriel uit. “We hebben vanmorgen ook nog schoongemaakt”, zegt Laura trots. Iets waar het huis goed in is, getuige het schoonmaakrooster in de gang. Alle taken van de afgelopen weken zijn doorgekrast. Alles in huis is spic en span, waardoor het nog niet de gezellige sfeer ademt die studentenhuizen vaak typeert. In de keuken, de centrale ontmoetingsplek, staat alleen een eettafel met een paar stoelen, een koelkast en een aanrechtblok met kastjes. “We wonen er ook nog maar een paar weken hè?”, verdedigt Jarmo zich. “Toen we hier kwamen, moesten we nog behangen en meubels kopen. Studenten hebben nu eenmaal niet zoveel geld. Maar kom over een jaar nog eens terug, dan ziet het er hier denk ik veel studentikozer uit.” Toch zit hij er niet echt mee. Jarmo vindt het nieuwe juist zo mooi aan het huis. “Het was zelfs de reden om naar Ede te

komen”, zegt hij. Toen hij op een open dag hoorde over de campus dacht hij: “Dan ga ik mooi proberen om in dat pand te wonen. Was dat niet gelukt, dan was ik in Almere gaan studeren, waar ik vandaan kom.” Maar het is wel duur, vindt Nicolette. Ze heeft de kleinste kamer (14m2) en betaalt daar 322 euro per maand voor. Daarom probeerde ze eerst ergens anders in Ede een kamer te vinden. Maar die waren of heel klein of ze voelde zich er niet op haar gemak. “Laatst was ik in zo’n andere flat op bezoek. Alles was er vies en in de lift stonden van die ongure types. Nee, doe mij dit dan maar. Dan betaal ik maar wat extra.”

Wie is wie?

STUDENTENSTAD Ede staat niet bekend als een echte studentenstad, maar de drie eerstejaars denken dat de campus dat kan veranderen. “Het is natuurlijk geen Groningen”, zegt Laura, die daar twee jaar studeerde, “maar daarom ben ik hier ook niet.” Ze zegt dat ze voor Ede heeft gekozen vanwege de identiteit van de school. “Voor een verpleegkundige speelt ethiek een grote rol. En hier zijn ze op een christelijke manier met ethiek bezig en dat vind ik erg belangrijk.” Jarmo en Nicolette kozen vooral voor de CHE omdat de opleiding die ze wilden volgen daar als beste genoteerd staat. “Misschien valt het wel wat tegen dat het hier niet zo druk is als in Almere, waar ik vandaan kom”, zegt Jarmo, die Bedrijfskunde MER studeert. “Maar aan de andere kant, gisteren liep ik met wat vrienden langs een van de andere appartementen op de campus waar een feestje was en toen riepen ze dat we binnen moesten komen. Er was gratis bier. We zijn tot twee uur gebleven. Dat is dan wel weer perfect aan dit pand.” Nicolette, student Journalistiek, knikt instemmend op het verhaal van haar buurman. “En als je het zat bent, ben je in drie stappen thuis. Perfect toch?” Jarmo vindt van wel, al denkt hij dat niet iedereen zo dicht bij de hogeschool wil wonen. “Maar ik heb hier veel vrienden en ik heb zeker geen hekel aan de school waar ik de hele dag op uitkijk. Het is zelfs zo dat ik niet bij een studentenvereniging ben gegaan vanwege deze campus. Ik heb hier toch alle feestjes al?” Dat vindt Laura te kort door de bocht. Alsof een studentenvereniging alleen maar uit feesten bestaat. “Natuurlijk zijn er borrels, maar je leert er ook organiseren in allerlei commissies en bij mijn studentenvereniging, Alpha Ede, doen we ook Bijbelstudies. Ik denk niet dat je dat zo snel doet met mensen uit deze flat.” Nicolette ziet de extra waarde van een studentenvereniging ook wel in, maar nog niet voor dit jaar. Haar studie Journalistiek is prioriteit nummer een. “Ik ben vier avonden in de week in Ede en bij de studentenvereniging zeiden ze dat je er al snel twee avonden in de week kwijt bent. Dat leek me niet handig. Misschien dat het volgend jaar lukt.” Verstandig, denk Jarmo. “Je wilt echt niet dat je dit jaar niet haalt”, zegt hij. Als eerstejaars moet je minimaal vijftig studiepunten halen, anders mag je niet doorgaan met je studie. “In ons geval betekent dat dat je ook nog dit huis kwijtraakt. Nou, dat is voor mij wel een extra drijfveer om hard mijn best te doen.”

JARMO (18) Eerstejaarsstudent Bedrijfskunde MER aan de Christelijke Hogeschool Ede. Huurt een kamer van 15m2 voor 332 euro.

NICOLETTE (19) Eerstejaarsstudent Journalistiek aan de Christelijke Hogeschool Ede. Huurt een kamer van 14m2 voor 322 euro.

LAURA (21) Eerstejaarsstudent HBO-V (verpleegkunde) aan de Christelijke Hogeschool Ede. Huurt een kamer van 16m2 voor 350 euro.

7


advertentie

ik ben (bijna) jarig

kom je ook? 15 mei t/m 15 juni 2014


advertentie

www.facebook.com/studiekiezersRUG www.twitter.com/studiekeuzeRUG

Download ook de uGroningen app! Download


TEST

In welke

Tekst Claudia Lagermann Beeld Dreamstime, Istock

studentenstad ga jij studeren? De een is gek op chocolade-ijs, de ander doet een moord voor vanille. Met het kiezen van een studentenstad werkt het eigenlijk precies hetzelfde. Het is maar net welke smaak, levensstijl en mentaliteit bij je past.

DOE DE TEST EN ONTDEK HET!

1 2 3 4

10

Dit is het eerste waar ik aan denk bij het woord studeren: a. Met andere studenten zingen in de kroeg tot m’n stem het begeeft. b. In een klein kamertje in een grote stad wonen waar de wereld aan m’n voeten ligt. c. Gezellige film-, snaai- en filosofeeravondjes met m’n huisgenoten.

5

Als ik op zaterdagavond de stad inga… a. weet ik precies in welke kroeg mijn vrienden zitten. b. is het feest pas compleet als ik zo veel mogelijk clubs van binnen heb gezien en mensen heb ontmoet. c. zoek ik een kroeg of discotheek uit waar zo veel mogelijk mensen van mijn leeftijd zijn.

6

Zo ziet mijn toekomstige ideale studiedag eruit: a. Na college nog wat studeren in de universiteitsbibliotheek (UB) en daarna naar het theater, de bioscoop of een of ander festival. b. Na college nakletsen met andere studenten en daarna samen naar de kroeg of studentenvereniging. c. Na college thuis studeren, eten met huisgenoten en daarna eventueel nog samen de stad in.

Mijn kamerzoektocht… a. zoektocht? Ik heb al verschillende huizen gevonden voor een goede prijs en veel vierkante meters. b. is een drama. Ik kan met een beetje geluk een bezemkast betalen. Maar dan zit ik wel op een plek waar alles gebeurt. c. bestaat uit veel hospiteren bij verschillende studentenhuizen. Nu even doorbijten, maar straks wordt het een gezellige boel.

7

DE

TEST

Sporten doe ik… a. bij mijn studentenvereniging. Tenminste… als die een sportclub heeft. Anders valt barkruk zitten ook onder topsport, toch? b. elke week ergens anders. Hippe nieuwe sporten schieten als paddenstoelen uit de grond en ik wil ze allemaal uitproberen. c. met vrienden en bekenden. We zitten gezellig met z’n allen bij dezelfde sportclub en daarna natuurlijk in de kantine.

Als ik een vliegticket binnen Europa win, vlieg ik naar: a. Berlijn, een internationale stad met van alles wat. Leuk om uit te gaan, te verdwalen en nieuwe dingen te ontdekken. b. Valencia, een echte studentenstad, waar veel gelijkgestemden rondlopen, ik doordeweeks kan stappen en een goedkope studentenhap kan scoren. c. Brugge, een mooi en knus stadje met veel terrasjes, waar alles op loopafstand is en je niet snel verdwaalt.

Op de faculteit waar ik straks studeer… a. heerst een relaxte sfeer. De meeste docenten en studenten kennen elkaar van gezicht en bij naam en iedereen gaat vriendschappelijk met elkaar om. b. zitten veel internationale studenten. Handig, want dan kan ik m’n talenkennis bijspijkeren voor als ik zelf een semester naar een wereldstad wil. c. zijn verschillende studentenverenigingen te vinden. Er wordt altijd wel wat georganiseerd na collegetijd waardoor ik me geen moment verveel.


Top 10 wereldwijd Ben je van plan het internationaal te zoeken? Dit is de top 10 beste studentensteden wereldwijd. 1. 2.

PARIJS LONDEN

6. 7.

SYDNEY ZÜRICH

3. 4.

BOSTON MELBOURNE

8. 9.

DUBLIN BERLIJN

5.

WENEN

10. MONTREAL (bron: QS Best Student City Rankings, 2012)

» » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » »

Wat kost dat?

Top 10 goedkoopste Nederlandse studentensteden

De leukste studententijd beleef je natuurlijk als je in je studentenstad op kamers gaat, maar wat kost dat eigenlijk? Dit zijn de gemiddelde uitgaven per maand van uitwonende studenten. (bron: Nibud)

Welke stad doet het minste pijn aan je portemonnee? Tien studentensteden met goedkope kamer- en bierprijzen op een rij. (bron: Nibud) ONTSPANNING, UITGAAN EN SPORT

HUUR

€ 341,-

€ 130,-

1. 2. 3. 4. 5.

TELEFOON

€ 32,-

VERVOER (NAAST OV-JAARKAART)

€ 48,-

BOODSCHAPPEN

TILBURG ENSCHEDE EINDHOVEN WAGENINGEN NIJMEGEN

6. 7. 8. 9. 10.

MAASTRICHT ROTTERDAM DELFT GRONINGEN LEIDEN

STUDIEBOEKEN

€ 152,-

€ 84,-

KLEDING EN SCHOENEN

€ 58,-

ZORGVERZEKERING

€ 106,-

Wist je dat…

De gemiddelde kam erprijs in Nederlan d € 415,- is? Er in ons land 130 .000 studentenkam ers te vinden zijn Amsterdam onze ? duurste stad is om te studeren? De man-vrouwverh ouding in Utrech t en Leiden 1 op 2 is? is het precies and In Enschede en Ein ersom: 2 op 1. dhoven (bronnen: kamers .nl en sum.nl)

Alle vragen beantwoord? Tijd om je score te berekenen! 1. a. 5 b. 3 c. 1 2. a. 1 b. 3 c. 5 3. a. 3 b. 5 c. 1 4. a. 1 b. 3 c. 5 5. a. 5 b. 3 c. 1 DE 6. a. 3 b. 5 c. 1 UITSLAG 7. a. 1 b. 3 c. 5

0-14 PUNTEN?

15-27 PUNTEN?

28 OF MEER?

Jij bent een gezelligheidsdier. Je voelt je het beste in een vriendengroep die je al jaren kent en vindt het een feestje om bekenden op straat tegen te komen. Een kleine studentenstad past daarom het beste bij je. Daar kun je net zo’n hecht studentenkliekje vormen als je nu doet met je vriendengroep. Steden die je als gegoten zullen zitten, zijn Deventer, Tilburg, Breda, Enschede, Wageningen, Venlo en Leeuwarden. Voordeel van deze steden is niet alleen dat je de meeste studenten bij naam kent, maar ook dat de gemiddelde kamerprijzen laag zijn en de wachtlijsten kort. Alleen maar pluspunten dus? Bijna, het kan natuurlijk dat je in een dronken bui een keer dingen doet waar je de volgende dag niet zo trots meer op bent. Dikke kans dat die stomme acties als een lopend vuurtje door het pittoreske stadje gaan.

Jij kunt niet wachten om je kleine stad of dorp uit te zwaaien. Tijd om er net als Christopher Columbus op uit te trekken, op zoek naar het echte avontuur. En waar kun je dat nou beter doen dan in de grote stad? Daar liggen de uitdagingen, nieuwe ontdekkingen en belevenissen voor het oprapen. Een grote stad zoals Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Eindhoven kan je het gevoel geven alsof je de hele wereld aan kunt. Maar er is ook een keerzijde, kamerprijzen zijn vaak torenhoog en dan is het ook nog maar eens de vraag of je een van de gelukkigen bent die er een weet te bemachtigen. Studenten vind je niet op elke hoek van de straat, dus in vriendschappen moet je meer investeren dan je studentcollega’s in kleinere steden.

Als je dan eindelijk gaat studeren, wil jij je ook echt van top tot teen onderdompelen in het studentenleven. Dus kies je voor een stad als Leiden, Groningen, Delft, Utrecht, Maastricht of Nijmegen. Een van de eerste dingen die je daar doet, is je inschrijven bij een vereniging, zodat je op en top kunt genieten van alle geneugten die het studentenleven in petto heeft. Ontgroeningen, disputen, biertjes strepen: jij doet er allemaal aan mee. Je bent immers maar een keer in je leven student en dan kun je het maar beter meteen goed aanpakken. Gelijk heb je, pas alleen op dat je de wereld om je heen niet uit het oog verliest. Zo kunnen mensen buiten je studentenleven ook best wat interessants te vertellen hebben, moet je oppassen dat je sixpack niet in een bierpack verandert en is het slim om je soms even af te sluiten van het vrolijke studentengedruis. Zodat je je studiepunten naast het feesten netjes bij elkaar sprokkelt en je aan het einde van de rit niet getrakteerd wordt op een langstudeerboete.

KLEINE KNUSSE STUDENTENSTEDEN

KLAAR VOOR DE GROTE STAD

STORT JE IN HET STUDENTENLEVEN

11


HKU OPEN DAG advertentie

zaterdag 30 november 10.00 - 16.00 hku.nl/opendag

We kunnen hier testen wat we in Berlijn hebben geleerd Na een vakantie in Berlijn wisten Lotte Walrave (22) en Rinke Vreeke (22), studenten van de opleiding Kunst en Economie aan HKU, het zeker. In deze stad wilden ze afstuderen. Hotspot ‘De energie die je in Berlijn voelt, is echt bijzonder. Dat gevoel wilden we naar Nederland brengen’, vertelt Lotte. Met het afstuderen in het vooruitzicht, zochten ze naar een opdrachtgever. ‘Voor Vechtclub XL, een bedrijfsverzamelgebouw in Utrecht, hebben we onderzocht hoe je op dit soort plekken waar voornamelijk creatieve ondernemers zich vestigen, een ‘hotspot’ kunt creëren’, legt Rinke uit. ‘Een plek die mensen met elkaar verbindt, onderlinge samenwerking stimuleert en naar een hoger niveau tilt.’

Documentaire Het doel was duidelijk. In drie maanden tijd zoveel mogelijk indrukken opdoen in Berlijn en vastleggen. ‘De mensen die we hebben geïnterviewd, de plekken die we hebben bezocht zijn we als een soort van sneeuwbaleffect tegengekomen’, vertelt Rinke. Het feit dat ze een documentaire maakten, naast hun scriptie, hielp mee. ‘Dat maakte indruk. Als je iets op film kunt laten zien, is het daarnaast

veel duidelijker. Ook voor Vechtclub XL. Het is moeilijker in woorden uit te leggen wat een ruimte nou bijzonder maakt’, zegt Lotte. ‘Nu konden we het op beeld laten zien.’

Betahaus Hét schoolvoorbeeld van een hotspot, was overduidelijk het Betahaus. Rinke:’Ze hadden daar een bijzondere mix van een uitgebreid evenementenprogramma, een design city waar je voor een vast bedrag per maand 3D-apparatuur kunt gebruiken maar ook zoiets simpels als een café waar je met zakenpartners durft af te spreken en tegelijkertijd gezellig gaat lunchen. Er was nagedacht over de indeling van het pand, het meubilair dat ze hadden. Alles. Achter elk detail zat een gedachte, een filosofie.’

Bijzonder Als parttimers bij Vechtclub XL, brengen Lotte en Rinke nu in de praktijk wat ze in Berlijn hebben geleerd. ‘Het belangrijkste is mensen met elkaar in contact brengen. Dat mensen van elkaar weten wie ze zijn. Dat doen we bijvoorbeeld met een informeel event als een bierclub of een ontbijtclub waarbij ondernemers zichzelf voorstellen en kennis kunnen overdragen’, licht Rinke toe. ‘In het begin is het ongemakkelijk, mensen willen niet. Maar het is wel even nodig om te doen’, zegt Lotte. Ondanks dat ze er keihard voor gewerkt hebben,voelt het soms nog een beetje onwerkelijk. Rinke: “Ik besef echt hoe bijzonder het is dat we hier kunnen testen wat we in Berlijn hebben geleerd. ‘


STEREOTYPJE

‘Als man heb je een streepje voor’ Daar heb je ‘m: dé studie voor labiele meisjes die zijn afgewezen voor de toneelschool. Eentje waar geen droog brood mee te verdienen valt. “Onzin”, zegt Jurre. “Als je je eigen kansen creëert en met beide benen op de grond staat, kom je er wel.”

Tekst Claudia Lagermann

Fotografie Joost Hoving

e: Stereotypie p ra e h at de student dram ndige: Ervaringsdesku ar) ja 2 (2 ijs Mu e rr Ju

Stelling 4 Stelling 1 Dramatherapie is een meidenstudie. Juist / Onjuist Jurre: “Als je naar de percentages kijkt wel. Mijn opleiding bestaat voor 77% uit vrouwen, maar daar kun je als man juist je voordeel mee doen. Zo was het voor mij een eitje om een stageplek te vinden. Omdat de zorg voor een groot deel uit vrouwen bestaat, word je als man met open armen ontvangen. Als dat in de toekomst met het vinden van werk precies hetzelfde gaat, teken ik daarvoor. Waarom meer vrouwen dan mannen voor de studie kiezen, zou ik niet weten. De stof is voor beiden even interessant.”

Therapeutische opleidingen zijn voor mensen die met zichzelf in de knoop zitten. Juist / Onjuist Jurre: “Daar ben ik het compleet mee oneens, maar je leert jezelf wel echt kennen tijdens de opleiding. Je moet eerst jezelf doorgronden, voordat je een ander kunt helpen. De therapie die je geeft, probeer je ook altijd eerst op jezelf uit. Daarbij spelen er allerlei vragen door je hoofd. Waarom doe ik zo? Welk doel wil ik bereiken met mijn gedrag? Natuurlijk is dat soms heel confronterend, maar het is vooral erg waardevol om te weten wie je bent en waar je voor staat.”

Stelling 5 Stelling 2 Zodra je de opleiding hebt afgerond, zit je werkeloos thuis. Juist / Onjuist Jurre: “Als je op zoek bent naar een vaste baan met zekerheid, kun je beter een andere opleiding kiezen. Dramatherapeuten worden bijna niet meer aangenomen in grote zorginstellingen, en dat zal in de toekomst alleen maar minder worden. Daarom moet je zelf kansen creëren. De opleiding speelt hierop in door je voor te bereiden op het zelfstandig ondernemerschap, zodat je na je studie bijvoorbeeld je eigen praktijk kunt starten. Daarvoor moet je doorzettingsvermogen hebben en vindingrijk zijn, maar als je dat allebei hebt, kom je er denk ik wel.”

Dramatherapie is zweverig. Juist / Onjuist Jurre: “Ook totale onzin. Ik snap dat mensen het zweverig vinden klinken, maar je werkt juist met heel duidelijke richtlijnen. Je leert stapje voor stapje hoe je samen met een cliënt het behandelproces doorloopt en waar de valkuilen zitten. We worden op de opleiding ontzettend gedrild om overal structuur in aan te brengen, zodat je duidelijk weet waarmee je bezig bent. Met zweverige therapie bereik je niks en kun je een ander ook niet verder helpen.”

Stelling 6 Stelling 3 Deze studie wordt alleen gevolgd door mensen die zijn afgewezen voor de toneelschool. Juist / Onjuist Jurre: “Veel studenten hebben inderdaad ook auditie gedaan voor de toneelschool of komen uit de theaterwereld. Al is deze opleiding daar totaal niet mee te vergelijken. Dramatherapie is geen theateropleiding, maar een psychologieopleiding. Daarbij zet je theater in als middel. Als je deze opleiding volgt om acteur te worden en in het middelpunt te staan, zit je hier helemaal verkeerd en ga je het ook niet lang volhouden. Het gaat in de therapie namelijk niet om jou, maar om je cliënt. Dat is ook degene die speelt en als dramatherapeut begeleid je dat.”

Dramatherapie is een pretstudie. Juist / Onjuist Jurre: “De theorie is behoorlijk pittig. Ik zit elke dag uren met mijn neus in de boeken, moet veel rapporten inleveren en werk met levensechte casussen. Die gaan vaak over mensen met zware psychische problemen. Dat is heel heftig. Ik zit in m’n eerste jaar en mijn eerste stageperiode moet nog beginnen, maar ik heb ouderejaars gesproken en die hebben me voorbereid op heftige situaties die ik kan verwachten. Je werkt met mensen die van alles hebben meegemaakt of allerlei gedragsstoornissen hebben, dat is niet niks. Daar moet je mee om kunnen gaan. Natuurlijk volgen we ook dramalessen en hebben we dan een hoop lol, maar over het algemeen moet je sterk in je schoenen staan voor deze opleiding.”

13


advertentie

In Venlo maak je het Heb je aanleg voor techniek en logistiek? Of is economie toch meer jouw ding? Je vindt het allemaal bij de Fontys Hogeschool Venlo. Het internationale karakter van de International Business School, de praktijkgerichte opleidingen van de Hogeschool Techniek en Logistiek en de kleinschalige opzet trekken steeds meer studenten.

‘Studenten moeten het hier echt zelf maken’ Venlo. Logistieke hotspot nummer één in Nederland. Niet vreemd dus dat de Fontys Hogeschool Techniek en Logistiek daar gevestigd is. Hans Aarts, directeur, legt uit: “Voor alle opleidingen hanteren we hetzelfde onderwijsconcept: de theorie in een onderwijs­ periode brengen we meteen in de praktijk. In zelfbedachte projecten of op verzoek van een bedrijf. Voor een lepra­instituut in Nepal maakten studenten bijvoorbeeld samen met het mbo een mechanische lift. Het leuke is dat studenten en docenten de lift daar zelf hebben geïnstalleerd. Je moet het als student tijdens de opleiding dus echt zelf maken. Onze labs zijn daarom niet voor docenten, maar voor studenten. Uitgerust met moderne apparatuur zoals een 3D­printer, maar ook klassieke apparatuur die veel bedrijven nog gebruiken. Daarmee sluiten we goed aan bij het bedrijfsleven. Die goede samenwerking helpt onze studenten om makkelijk een stage­ of afstudeerplek te vinden. Het zorgt er ook voor dat onze opleidingen in lijn liggen met wat het bedrijfsleven vraagt. Wat je weer terugziet in het aantal oud­studenten dat uiteindelijk in de top van het bedrijfsleven in deze regio terechtkomt. Dat is mooi én zegt iets over de kwaliteit van onze opleidingen.”

‘We stomen studenten klaar voor een mooie carrière in binnen- en buitenland’ Ruim zeventig partneruniversiteiten over de hele wereld en vijftig procent van de leerlingen die een semester in het buitenland volgt. Met deze cijfers doet de Fontys International Business School in Venlo zijn naam eer aan. Thomas Merz, Fontys-directeur, vertelt over zijn instituut. Thomas Merz, directeur, vertelt: “Onze studenten en docenten komen uit alle delen van de wereld. We zoeken het ook dichter bij huis met onze ‘euregionale classrooms’ waar Duitse en Nederlandse studenten samen les krijgen in beide talen. In de vier jaar dat ze hier rondlopen, doen wij er alles aan om studenten klaar te stomen voor een mooie carrière in binnen- en buitenland. Onze filosofie is daarbij ‘internationalization at home’: door samenwerking begrijp je elkaars cultuur en taal beter. Gelegenheid om samen te werken is er tijdens onze opleidingen volop, in de vele projectgroepen. Young Enterprises is zo’n project. Studenten zetten samen een mini­onderneming op. Ze schrijven een businessplan, produce­ ren het product en verkopen aandelen aan familie en vrienden. Alles is real life. Het is een mooi, maar pittig project. Je moet als student wel de juiste theoreti­ sche bagage en houding hebben. Onze studiekeuzecheck helpt daarbij. Net als onze studieloopbaanbegeleider.”

De Open Dag voor beide locaties vindt plaats op zaterdag 9 november • fontys.nl


FOTOMOMENT Tekst Carolien Dircken Foto's Gitta Matthijssen

“In de trein doe je toch vaak minder dan gepland” Jessie (18) studeert Nederlands aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Omdat ze geen kamer kan vinden, reist ze elke dag zo’n 5 uur tussen haar woonplaats Heerle (Noord-Brabant) en de universiteit. Zo ziet een lange collegedag eruit voor een treinstudent.

» » » » » » » » » » » » »

Tijd om op te staan Sprintje trekken richting de bus naar Roosendaal Trein richting Nijmegen Aankomst in Nijmegen Fietsen naar de universiteit Hoorcollege ‘Inleiding Verhaalanalyse’ Hoorcollege ‘Structuur van het Nederlands’ Hoorcollege ‘Literatuurgeschiedenis 1’ Fietsen naar het station, net de trein missen Trein terug naar Roosendaal Aankomst in Roosendaal Bus naar Heerle Thuis

JESSIE: “Op maandag was dit het afgelopen semester zo’n beetje mijn dag. Ik ben vaak laat thuis en wil dan nog even eten en douchen. Voor ik weer iets aan mijn studie kan doen, is het vaak 9 uur, half 10 ’s avonds. Dan heb ik vaak echt geen zin meer, na zo’n lange dag. Op dinsdag had ik een vergelijkbaar rooster, maar dan ook nog met een pauze van ruim 3 uur tussen twee colleges. Veel studenten gaan dan even naar huis om te studeren, maar ik kan dat niet. Ik probeer dan weleens wat te doen in de kantine of UB, maar dat is vaak lastig: als je iets moet opzoeken op internet, moet je weer verkassen naar de mediatheek. Mijn laptop sjouw ik namelijk niet elke dag mee de trein in: het is al druk genoeg in de spits. In de trein doe ik ook altijd minder dan ik gepland had. Gewoon omdat het te druk is of omdat ik geen zin heb. Ik ben dus echt hard op zoek naar een kamer. Zodat ik wat meer uren in mijn studie kan stoppen.”

15


advertenties

Leraar basisonderwijs worden? Pabo-Deventer aan kop! Keuzegids 2014: “In regio Midden en Oost delen pabo Deventer en Ede de koppositie… De docenten in Deventer krijgen een inke pluim.”

• • • • • •

Reguliere 4-jarige pabo 3-jarige vwo-route Academische pabo, met master (3+1/1,5 jr) Deeltijd pabo in 4, 3 of 2 jaar Combi mogelijk met 2e graads Nederlands Voor openbaar, kath. en prot.chr. onderwijs

Open dag Saxion Deventer zaterdag 9 november 10-14 uur Niets uit deze uitgave mag op welke wijze dan ook worden overgenomen zonder schriftelijke toestemming van de uitgever.

saxion.nl/pabo

Hierna Studeren  

najaar 2013