Issuu on Google+

yolande de vries resume & design portfolio


yolande de vries education

20/01/1989 - dutch rotterdam, the netherlands yolande.devries@gmail.com +31 622879442

february 2014 - june 2016 master architecture delft technical university september 2009 - february 2014 bachelor architecture delft technical university september 2011 - february 2012 minor history leiden university november 2008 - july 2009 additional math & physics (grade school level) leidsche onderwijs instellingen september 2007 - november 2008 bachelor psychology utrecht university july 2007 summer school french france langue, nice, france september 2001 - june 2007 pre-university education (VWO) college de noordgouw, heerde

skills & languages adobe creative suite graphisoft archicad autodesk autocad autodesk revit autodesk rhinoceros google sketchup vectorworks physical models

november 2016 - now assistant designer BARST architecten, rotterdam december 2015 - may 2016 translator website items & project descriptions marlies rohmer architects & urbanists, amsterdam february 2015 - july 2015 architecture internship marlies rohmer architects & urbanists, amsterdam april 2010 - april 2013 // december 2015 - now croupier holland casino, rotterdam april 2013 - november 2015 supervising bartender belgian beercafé boudewijn, rotterdam

secondary activities 2011 - 2015 member auditing committee, student rowing club “skadi”, rotterdam monitoring club bookkeeping, advisory of the board 2012 - 2014 volunteer, big brothers big sisters rotterdam buddy for underprivileged child

2012 member staff association, holland casino co-organization staff parties, graphic design promotional material 2011 - 2012 supervising bar committee, student rowing club “skadi”, rotterdam supervising bar volunteers, graphic design promotional material

hobbies & interests

writing

september 2016 - january 2017 project architect private villa bulacan, philippines

2012 - 2013 treasurer, girls student association, rotterdam finance management and accounting

dutch (native) english german french

traveling

working experience

drawing

2010 - 2011 full time board member, student rowing club “skadi”, rotterdam running bar and kitchen, supervising several committees, organisation and promotion of events, responsibility for club building and contracts suppliers and sponsors, bookkeeping

cinema

home decoration

graphic design

photography


1

philippine VILLA BULACAN, PHILIPPINES private villa

start construction: april 2017

Solely responsible for the complete design process from concept to final draft. Technical design under guidance of local project developer Archer Realty and Development Corporation. Blueprints and construction supervision by Archer Realty.


connections

style & comfort

design for a tropical climate Central to the design of this house is the open connection between spaces. Large openable glass surfaces blur the border between inside and outside. By making use of a veranda and roof overhangs, all glass surfaces and the spaces behind them are protected from direct sunlight. Windows are placed in a manner to maximise cross-ventilation. The double-height living area stays cool during the hottest hours of the day, and high ceilings in the bedrooms provide a comfortable sleeping climate.

design for an individual client The client owns a business in Indonesian Malapoga hardwood. The use of this timber throughout the house gives a personal touch to the design and simultaneously makes the house a showcase for the business. In the design a contrast between soft and hard, rough and smooth materials is created. Together with the variation between open, closed and semi-open surfaces, this gives the house a contemporary and playful character, resonating with the clients wish for a modern yet not too minimalistic design.

VIEW ON BACK YARD, KITCHEN AND DINING AREA FROM VERANDA

ELEVATION BACK SIDE


A

B

C

D

E

0,455

1,390

0,750 1,475

2,371

0,780

+ 9,000 3. Third Floor

0,170

+ 5,800 2. Second Floor

2,270

2,072

0,500

1,800 2,470

3,460

level +2

1,000

0,940

2,500

1,200

0,330

+ 3,000 1. First Floor

+ 0,000 0. Ground Floor

section showing building materials and use level +1

S-02

level +0

S-02 Bathrooms

1:20

VIEW ON FIRST FLOOR CORRIDOR, DOUBLE-HEIGHT LIVING AND PATIO


2

the in-between ADDIS ABABA ETHIOPIA urban planning // dwelling graduation studio

in a

cha

iden tity

ngi ng w

orld

june 2016

how to

answer to the demand for making Addis Ababa a modern and urban city while maintaining it’s historical identity by accomodating the cultural qualities of a community-centered lifestyle, mixity and appropriation of space


urban border informal commercial street dwelling clusters

levels of urbanity The outside border of the neighbourhood provides the urban character that is needed in this central location of the city, containing formal commercial units and being of a more organised and refined character than the informal commercial street that is lying behind it. This domain provides places for more informal commercial activities, preserving

this important part of the immaterial heritage of Addis Ababa culture, and in particular Kirkos area where 0

20

40

the project is located. The pedestrian courtyards formed by the apartment clusters in the centre of the neighbourhood are focussed on creating a community feeling for the inhabitants of that cluster.


a sequence of in-between spaces The gradual transition between the domains, ranging from the highly urban outside border of the neighbourhood to the very private within the dwelling itself, enables inhabitants to identify themselves

feeling like an individual, to being a part of a family, a neighbour, a community member and a citizen. with all the different groups they belong to: from

the

ic l b pu

n e e tw

e b in

VIEW OF THE PUBLIC BORDER VIEW OF THE INFORMAL COMMERCIAL STREET

facility units transition zone internal courtyard dwelling units


level +1

creating communities Dwelling blocks are clustered to enclose the community courtyard. Subsequently, within the blocks all dwellings entrances are situated on a collective outside space that is shared with a limited number of families. These shared terraces on various levels, connected through an exterior vertical circulation system, provide space to carry out domestic activities and amplify close bonds between neighbours.

VIEW ON SHARED TERRACES & CIRCULATION SYSTEM

level +0

the collective in-between


SOUTH FACADE cement finish reinforced concrete ferro cement panel agrostone panel steel H-profile

steel windowframe

1

ferro cement U-panel steel windowframe wooden batten stone windowsill

cement finish reinforced concrete

steel H-profile rubber

1

wooden batten mortar ferrocement panel agrostone panel plaster

2

2 plaster agrostone panel wooden batten steel H-profile ferrocement panel ferrocement U-panel steel /bamboo folding screen

3

3

technical design - detail sections showing the low-cost & low-tech building method of ferrocement facade sheets + agrostone panels, a local building material made of agricultural waste.


3

vocational school MERWE4HAVEN ROTTERDAM transformation // interior design msc studio interiors january 2015


section public building B

B’

section educational building A

A’

In this transformation assignment a warehouse complex, situated in an old harbour area in Rotterdam, is adapted to become a vocational school. Central to the design is the unification of different worlds and atmospheres. Practical as well as theoretical functions, divided in public, collective and more private zones, come together in one building complex. Subtle differences in lighting, materialization, level and scale enable the buildings users to recognize in which zone they are located.

atmosphere

public vs. private The design entails an open learning environment, that avoids closed-off spaces and fosters cross fertilization between different user groups. As a representation of the vocation, the public area is highly transparent both internally as to the surroundings. The more private educational areas are focused introvertedly on the collective heart and routing.

materials & zoning

FIRST FLOOR GALLERY & PRACTICAL TEACHING // EDUCATIONAL BUILDING

CENTRAL HALLWAY, CANTINE & STUDY CENTRE // EDUCATIONAL BUILDING


B’

A

Joinery practical teaching

Student / start-up open workspace +3800

Theory

Theory

Theory

Theory

Computer classroom +9380

Fablab +4800 Theory

Joinery workshop

Theory

Theory

Joinery practical teaching

Shop +3800

A

B’

B

A’

first floor +6680

Storage Student / start-up open workspace

Carpentry practical teaching

WC

Carpentry workshop

WC

Spray & lacquering workshop +1200

Kiosk Exhibition space

Study centre +2900

Entrance area

Entrance area / Exhibition space

Veneer workshop +1200 Student administration

Concierge Testing +1200

Carpentry workshop

WC Teachers lounge +1200

Carpentry practical teaching Hangout

Shop

Teachers open workspace +1200

A

B’

WC

B

A’

ground floor +0

Sanding & polishing workshop

A

B’

Storage

Cantine Central workshop Lockers

Storage Storage

Cantine

Carpentrty practical teaching

Sanding & polishing Carpentrty workshop practical teaching

Carpentrty workshop

Exhaustion room

Central workshop

Lockers

B

A’

Storage

Carpentrty practical teaching

technical design - detail sections showing materiality and atmosphere

Carpentrty workshop

A’

B

Carpentrty practical teaching

Exhaustion room

souterrain -2400

N


4

een nieuwe KUNSTHAL ROTTERDAM public building bsc final studio january 2014


north

east

south

west

circulation & facade The practical requirement to be able to use multiple parts of the building seperately from each other, led to the concept of completely detaching circulation from user space.

The routing,

embracing the building in the form of two interlocking tubes. takes the visitor along

routing

ever changing views of the surroundings as well as the interior of the building.

The facade panels of corten steel are perforated, causing vivid natural lighting of the interiors during day and an interesting facade at night. The interior is defined by the visible steel column structure and concrete floors and walls, making the New Kunsthal a tough building that fits the character of Rotterdam.

flexbility & perception

1

6 10 2

4

5

9

17

15

20

19

15

7 14

9

15

8

13

12

11

13

14

16

21

22

18

21

1 service space 2 hall 2 3 storage 4 expedition

5 covered outdoor space 6 museum shop 7 entrance area 8 kitchen catering

9 toilets visitors 10 auditorium 11 storage kitchen 12 kitchen

13 bar/restaurant 14 galerij 15 hal 3 16 hal 1

17 service space 18 open workspace 19 library 20 meeting room

21 storage 22 toilets employees

N

3

1:1000


yolande de vries // february 2017


Resume & Design Portfolio (EN)