Page 12

12

NUMMER 05 • 2018

Donderdag 28 juni thema avond

“HET ZIT ME NIET LEKKER” Hoe duurzaam is mijn t-shirt of jurk eigenlijk? Als ik een broek van een duur merk koop, zit het dan automatisch ook beter met de arbeidsomstandigheden waaronder mijn broek gemaakt is? Hoeveel winst maken de merken en wat verdienen de makers van de kleding eigenlijk? Dit zijn veelgestelde vragen waarop wij tijdens deze thema-avond een eerlijk antwoord op geven. Tevens krijg je tips over hoe je zelf kunt bijdragen aan een duurzamere kledingindustrie!

zoveel – toch?” en “Maar wáár koop ik dan eerlijke kleding?”De avond wordt gehouden bij De Stolp aan de Smidsstraat 6 te Sneek. De zaal gaat open om 19.00 en de avond duurt tot 22.00 uur. De toegang is gratis en iedereen is welkom. De avond is bedoeld voor consumenten en medewerkers in de textielbranche. Het wordt een thema-avond met diverse inspirerende sprekers en een informatiemarkt, hier worden je vele handvatten aangereikt voor een eerlijke en duurzamer kleding industrie.

LOKAAL FNV Súdwest-Fryslân organiseert in samenwerking met de Wereldwinkel Sneek op donderdag 28 juni een thema avond met de titel “HET ZIT ME NIET LEKKER”. Want Iedereen vraagt zich weleens af: “Ik koop vooral dure kleding van goede merken, dan verdienen die naaisters toch ook genoeg?”, “Wat verdient de naaister van mijn t-shirt eigenlijk?”, “Als er MADE IN EUROPE op het labeltje staat, dan zit het wel goed met de arbeidsomstandigheden – toch?”, “ Hoe kan mijn kleding nou fout zijn? Echt foute kleding zou Nederland toch wel verbieden? “, “Als wij nu eens €1,- extra betalen voor onze kleding, dan verdienen de naaisters ineens 2 keer

De opening van de avond is om 19.30 door Roelof van Laar van de PvdA. Hierna spreekt Karen Kammeraat, de oprichtster van de Eerlijk Winkelen App en komt Jacob Plat, FNV Bestuurder Mode & Textiel, nog aan het woord. Tevens is er een mooie modeshow, door Expresso Fashion, met duurzame kleding en volgt er informatie over kleuradvies door Boutique Jenny voor het maken van een betere kleding keuze. Tijdens de pauze en na afloop is er volop gelegenheid om de diverse marktkraampjes te bezoeken die zijn opgesteld in de zaal.

Wil je weten hoe het zit? rdag Kom dan langs op donde 28 juni om 19.30 uur in De Stolp te Sneek! et ijen met parrttije de pa ende men lnem Dee eeln an and zijn: sta ie st atie rmat forrm nfo n in ee een

t] Jlst] y-IJls ue Jenny-I ou tiique outiq [Bo vies [B advie edinggad Kled • Kleur-en Kl eek Snee el Sn inkel dwink • Wereldw slan dwest Fryysla Sudw oep Su groe rkgr werk te we ente meen Geme rade Ge ir trad • Fa Fairt eek Snee nk Sn bank ingba eding • Kl Kled eek Snee ndy Sn Trend nd Tre • 2E 2End va a Di esse Div Frie • De De Fri iaal ndiaa Mo ond V M • FN FN n al Loka Sudwest Fryyslaa • FN FNV Lo

Op donderdag 31 mei geeft Hilda Dijksma een lezing over het effect van (levens)testamenten De praktijk leert dat veel mensen behoefte hebben om een (levens)testament op te laten maken, maar het komt er maar steeds niet van; mensen ervaren de drempel naar de notaris te hoog of men denkt een document te gaan ondertekenen waar men weinig van begrijpt. Dat kan beter. Mensen worden thuis door Hilda Dijksma bezocht en krijgen een kosteloos en vrijblijvend gesprek aangeboden, ongeacht de duur. “Want het moet voor iedereen duidelijk zijn wat voor effect het (levens)testament heeft en op welke wijze er zoveel mogelijk erfbelasting kan worden bespaard. Bovendien kun je met een goed (levens)testament ook de hoogte van de eigen bijdrage in de zorg beïnvloeden, zodat het eigen vermogen zoveel mogelijk bij de kinderen blijft. En dit alles in begrijpelijke taal”, aldus Hilda Dijksma. De afgelopen decennia hebben veel wetswijzigingen plaatsgevonden, waardoor het voor veel mensen onduidelijk is geworden hoe de wettelijke verdeling nu feitelijk werkt. Bij overlijden van de ene partner kan ook bij minder vermogende mensen een situatie ontstaan dat zij belasting moeten betalen, ondanks dat er weinig geld op de spaarrekening staat. Dit gebeurt meestal wanneer het vermogen in de eigen woning zit waar je niet zomaar aan kan komen. Volgens de huidige wetgeving wordt de langstlevende partner weliswaar volledig eigenaar van alle eigendommen, maar er moet in veel gevallen wel over de hoogte van de vordering van de kinderen erfbelasting worden betaald. Ook al krijgen de kinderen dit niet direct in handen. En daar houden de meeste mensen geen rekening mee.

Beiden moeten wilsbekwaam zijn. Is dat niet het geval, dan dien je alle uitgaven te verantwoorden aan de kantonrechter. De kantonrechter bepaalt hoeveel geld je mag besteden. Een levenstestament is daardoor in veel gevallen een “must”. Je koopt er simpelweg vrijheid mee. Hilda Dijksma werkt al enkele jaren samen met verschillende notarissen in Noord Nederland. Dit hele traject naar de notaris (samen met een begeleidend boekwerkje in heldere taal), wordt dan ook door haar begeleid. Alle lezingen die door Hilda Dijksma worden gegeven zijn kosteloos. Bent u verhinderd? Dan is het ook mogelijk een kosteloos en vrijblijvend gesprek bij u thuis aan te vragen. Aanmelding voor een lezing of een verzoek voor een gesprek kan via www.testamentrecht.nl of bel naar 06 15 90 71 15.

Een goed levenstestament zorgt ervoor dat bij wilsonbekwaamheid de aangewezen gevolmachtigde voor je mag handelen. Ook al ben je gehuwd in gemeenschap van goederen, de gezonde partner mag (zonder een levenstestament) dan niet het huis verkopen.

Donderdag 31 mei in De Stolp, Smidsstraat 6, 8601 WB Sneek. Inloop vanaf 19:00 uur. Aanvang 19:30 uur

Profile for Ying Media

GrootSneek 5 - 2018  

GrootSneek 5 - 2018  

Profile for yingmedia
Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded