__MAIN_TEXT__

Page 1

01 -2018

heerenveen

GOUDEN PLAK 2018 VOOR ORGANISATOREN FLAEIJELFEEST 30 JAAR

www.makelaardijhoekstra.nl/fietsen

oop Verk c ht a r opd = TIS GRATINA C OR ETS FI

9,-

. €49 t.w.v

FOTO: JOHAN BROUWER

GROOTHEERENVEEN.NL

3e JAARGANG • NR. 01

groot


2

NUMMER 01 • 2018

BREEK DE LANGE WINTER Uit andere landen komen allerlei nieuwigheden onze kant opwaaien, of u er nu blij van wordt of niet. Ooit was Valentijnsdag ook zo’n nieuwigheid. Eigenlijk is Valentijnsdag (14 februari) de dag van de heimelijke onbeantwoorde liefde, maar dat soort romantiek kennen we in ons land niet, dus hebben we er hier één algemene feestdag van de Liefde van gemaakt. Persoonlijk vind ik dat niks, één Dag van de Liefde. Ik hou meer van het origineel. Ik vind Nederland sowieso wat zuinigjes met feestdagen, vergeleken met het buitenland. Neem de ‘Dag van de Bosmarmot’. Ik weet wel, we hebben geen bosmarmot in onze streken (ik heb er tenminste nooit eentje waargenomen in de bossen

van Oranjewoud, de Deelen of het Katlijker Schar), maar toch, ik wil graag een ‘bosmarmottendag’. Elk jaar op 2 februari, halverwege de winter, op ‘Groundhog Day’ zoals ze in het noorden van Noord-Amerika zeggen, want dáár woont de bosmarmot wél, ontwaakt de bosmarmot uit zijn winterslaap, en laat hij weten hoe lang de winter nog gaat duren. Vrijwel altijd is dat dan nog zes weken, maar het lijkt me een heerlijke 'breek' in de lange winter. Wij kennen dat niet in Nederland. Wij moeten het komende 2 februari doen met een Warme Truiendag. Ook mooi natuurlijk, want die dag is bedoeld om aandacht te vragen voor het sparen

opmerkelijk...

van het klimaat. Het is alleen wat minder feestelijk en bovendien draag ik de hele winter door al een trui. Net zoals de Liefde is ook de Warme Trui geen eendagsvlieg, wat mij betreft. De ‘breek in de winter’ hoeft natuurlijk ook niet op één dag gevierd te worden. Het mag best een hele GROOTHEERENVEEN Krant-editie duren. De winterverhalen die we voor u hebben samengesteld, zijn minimaal een maand houdbaar, tot de volgende editie. Wij wensen u veel leesplezier! Henk de Vries, @HeerenveenZT

Maandelijkse rubriek met opmerkelijke zaken in de regio. Is u wat opgevallen, wilt u ons deelgenoot maken van een leuke gebeurtenis, of heeft u een een aankondiging of tip voor ons, stuur deze dan naar redactie@grootheerenveen.nl ter het ecokathedrale denken uitgelegd door kunsthistoricus Huub Mous, die bevriend was met Le Roy en veel over zijn werk heeft gepubliceerd. Oeds Westerhof zal spreken over de lange termijnkansen die er liggen voor Fryslân ná 2018. En we gaan natuurlijk een ecokathedraal bezoeken, en degenen die de handen uit de mouwen willen steken: er kan worden gestapeld in de Le Roy tuin in HeerenveenMidden onder leiding van Peter Wouda.”

NIEUWJAARSDUIK HEERENVEEN EEN GROOT SUCCES

COMPUTERSCHERMEN VOOR DE BARONES

RABOBANK COÖPERATIEFONDS KEERT € 71.650,- UIT

Nieuwjaarsdag namen tientallen mensen een frisse duik in het water van recreatiegebied De Heide in Heerenveen. De Nieuwjaarsduik werd georganiseerd door een groep winterzwemmers, die iedere zondagmiddag een frisse duik op De Heide neemt. Na wat tips van winterzwemmer Alfred Plantinga gingen jong en oud te water. De meeste deelnemers stonden binnen enkele seconden weer op de kant. De watertemperatuur was ongeveer vier graden. “Dit is een prachtig mooie opkomst. Wat een oproepje op GrootHeerenveen.nl en social media al kan doen. Ik ben dik tevreden.” Laat Plantinga na de Nieuwjaarsduik weten.

Donderdagavond heeft JCI Heerenveen Steunpunt de Barones in Heerenveen verblijd met een drietal grote computerschermen, een whiteboard en een vaatwasser, die gefinancierd zijn door meerdere acties van JCI Heerenveen in het afgelopen jaar. Steunpunt de Barones is een maatschappelijke organisatie waar jaarlijks zo’n 2500 hulpvragen binnen komen op het gebied van sociale weten regelgeving. Tijdens de inloopspreekuren van de Barones kan men met vragen en voor hulp en advies langskomen in het Steunpunt in Wijkcentrum de Kempenaer in Heerenveen. JCI Heerenveen is een vereniging van jong actieve mensen tot 40 jaar die wonen of werken in de omgeving Heerenveen. Persoonlijke ontwikkeling van haar leden is het voornaamste doel van de vereniging. Met als motto “Learning by doing” zetten leden zich in voor allerlei positieve projecten met een uitgesproken maatschappelijk karakter waarvan Steunpunt de Barones een goed voorbeeld is.

Op de valreep van 2017 was er mooi nieuws voor 18 verenigingen en stichtingen uit de regio Zuidoost Friesland. Tijdens een feestelijke bijeenkomst op 21 december in Heerenveen ontvingen de initiatiefnemers een mooie bijdrage van Rabobank Heerenveen-Zuidoost Friesland. Er werd € 71.650,- uitgekeerd. "Samen bereik je meer dan alleen. Met deze coöperatieve gedachte zetten wij ons al sinds jaar en dag in om de leefomgeving te versterken. Dit doen we ook met ons Coöperatiefonds. Het afgelopen jaar is er ruim € 400.000,- uitgekeerd aan bijna 100 projecten in de regio Zuidoost Friesland. Hierbij kunt u denken aan het verduurzamen van (sport)accommodaties door het plaatsen van zonnepanelen en het vervangen van de huidige verlichting door Ledverlichting, de aanschaf van sport- en spelmaterialen om de jeugd te stimuleren meer te bewegen tot het (her)inrichten van speelpleinen voor het bieden van een motiverende en veilige inrichting voor sport, spel en ontmoeting. Het Coöperatiefonds wordt gevormd vanuit het coöperatief dividend van de bank: een vorm van dividenduitkering waarmee een deel van de nettowinst van de bank ter beschikking wordt gesteld aan maatschappelijke doelen.

11 APPARTEMENTEN IN VOORMALIGE RABOBANK GEBOUW Het voormalige Rabobank gebouw te Heerenveen wordt omgebouwd tot 11 appartementen, waarvan 3 grondgebonden appartementen en 8 appartementen op de eerste etage. Op de begane grond wordt kantoorruimte gerealiseerd. De huurappartementen variëren in grootte van 50 m2 tot 85 m2. Het pand wordt momenteel flink onder handen genomen door aannemersbedrijf BouwHorst. Het is niet bekend wanneer de oplevering is.

SNACKBAREIGENAAR WERKT OPNIEUW OVERVALLER DE DEUR UIT Voor de vierde keer in een paar jaar tijd is vorige week dinsdagavond Plaza Snackpaleis in Oudeschoot overvallen. Een lichtgetinte jongeman van ongeveer 18 jaar oud kwam met een op een vuurwapen gelijkend voorwerp de zaak binnen en eiste geld. Plaza eigenaar Henk Bijlsma ging niet op de eis in. Toen de dader vervolgens dreigde te schieten was de maat voor Bijlsma vol. Hij werkte de overvaller met de voet van een parasol de deur uit. De politie heeft in de omgeving gezocht naar de dader, die er te voet via de Heremaweg vandoor ging. Hierbij werd ook een politiehond ingezet. Helaas zonder resultaat. Bijlsma laat aan Omrop Fryslân weten dat hij betere verlichting wil rond zijn zaak aan de Archimedesweg. Overvallers kunnen volgens hem nu profiteren van het donker rondom de snackbar. Met betere straatverlichting zullen ze zich wel twee keer bedenken, verwacht hij.

NEGEN WORKSHOPS ECOKATHEDRAAL DENKEN EN WERKEN IN 2018 In 2018, het jaar waarin Leeuwarden/ Fryslân Culturele hoofdstad van Europa is, krijgt u de kans om te weten te komen wat ecokathedralen zijn. “Waar en waarmee kan je een ecokathedraal bouwen, wie kunnen ecokathedralen bouwen? Het zijn slechts een paar vragen die we in 9 workshops willen beantwoorden,” aldus een woordvoerder van de organisatie. “Het hele jaar door worden er workshops georganiseerd voor maximaal 15 mensen per workshop. De data vindt u op de website van Stichting TIJD. Daar wordt in één dag zowel de theorie ach-

WETHOUDER OPENT OP STOOMWALS VERNIEUWDE FOK EN SCHANS Onlangs opende wethouder Hans Broekhuizen de vernieuwde straten Fok en Schans in Heerenveen. De wethouder reed onder grote publieke belangstelling op een oude stoomwals door een lint. Wethouder Hans Broekhuizen: “Om de bewoners een stem te geven bij de herinrichtingsplannen, hebben we een werkgroep samengesteld met bewoners van Fok en Schans en medewerkers van de gemeente. Het verbeteren van de fietsveiligheid stond bij hen ook hoog op het wensenlijstje. Mede door subsidie van de Provincie Fryslân hebben we dat nu kunnen aanpakken.”

PRIJSWINNAARS IN ARRENSLEE OVER DE ZATERDAGMARKT De winnaars van een lotenactie op de zaterdagmarkt gingen onlangs per arrenslee langs de marktkooplui om hun gewonnen prijzen op te halen. In december kregen alle betalende klanten een lot. Deze kon men ingevuld inleveren bij de marktkraam. Vier personen wonnen een ritje in de arrenslee en diverse leuke en lekkere prijzen.


heerenveen KORT NIEUWS

GROOTHEERENVEEN.NL

3

CLIËNTEN TALANT GENIETEN VAN WINTERCIRCUS ARLETTE HANSON Wybe Kooistra en Gerry Okkema (midden), directie Renault ABD, ontvangen de eerste prijs uit handen van Jean-Paul Renaux (l.), General Manager Benelux en Bruno Hohmann (r.), Country Operations Director Netherlands.

ABD RENAULT WEER VERKOZEN TOT BESTE DEALER VAN HET JAAR! ABD Renault is in 2017 voor het vierde achtereenvolgende jaar uitgeroepen tot winnaar van de verkiezing ‘Renault Dealer of the Year’. De prestigieuze titel is opnieuw te danken aan de uitmuntende scores voor klanttevredenheid en de kwaliteit van de service en aftersalesactiviteiten. Dat ABD is uitgeroepen tot ‘Renault Dealer of the Year 2017’ komt niet als een verrassing. Het bedrijf won deze belangrijke prijs al drie keer eerder en is door Renault Nederland ook al vijfmaal onderscheiden met de Global Quality Award voor de beste servicekwaliteit. Bij de verkiezing draait het om de prestaties van de dealers op het gebied van sales, aftersales en kwaliteit. ABD stond heel 2017 bovenaan en behaalde de hoogste score op twee van de zeven beoordelingscriteria. De scores op de overige criteria deden daar nauwelijks voor onder. ABD hield met een eindscore van 78,8 punten de tweede plek achter zich met overtuigende 8.8 punten voorsprong. ABD ontving ook de hoogste score voor klanttevredenheid voor Renault After Sales met een score van 79,6. Sinds de oprichting in 1975 is ABD Renault voortdurend gegroeid. De dealer heeft vestigingen in Drachten, Dokkum, Heerenveen, Leeuwarden en Sneek.

MUSEUM BELVÉDÈRE MAAKT DEEL UIT VAN HOOFDPROGRAMMA LF2018

Leeuwarden-Fryslân is in 2018 de Culturele Hoofdstad van Europa. Dat wordt gevierd met tal van exposities en activiteiten. Museum Belvédère maakt deel uit van het hoofdprogramma! Om dit bijzondere jaar op een passende wijze te openen, is het museum vrijdagavond 26 januari gratis toegankelijk met een speciaal programma. De architect Eerde Schippers zal vertellen over zijn prijswinnende ontwerp van Museum Belvédère. Bezoekers worden gewezen op unieke details. De rondleidingen starten om 19.30 uur, 20.30 uur en 21.30 uur. Aanmelden niet nodig. U bent van harte welkom!

Een volle theaterzaal in het Posthuis vrijdagmiddag tijdens de voorstelling ‘Fraaie Fratsen’ van Wintercircus Arlette Hanson. Zoals ieder jaar was de middagvoorstelling weer bedoeld voor de cliënten van Talant. Deze groep bezoekt ieder jaar een voorstelling van het Wintercircus. Het publiek genoot weer van de fratsen, stunts en livemuziek van de Internationale artiesten. Het jaarlijkse circusspektakel van Arlette Hanson, die zelf in Heerenveen woont, is al 39 jaar het grootste rondreizende theatercircus in Nederland en ontving in die tijd ruim een miljoen toeschouwers. De nieuwe circusvoorstelling ‘Fraaie Fratsen’ zit weer vol adembenemende acrobatiek, razendsnelle jongleurs, livemuziek en heel veel humor. De acts staan niet op zichzelf, maar worden aan elkaar geregen in een show vol fenomenaal

ensemblewerk. De vrolijke en kleurrijke voorstellingen van Wintercircus Arlette Hanson zitten vol internationale topartiesten en benaderen steeds meer de vermaarde voorstellingen van Cirque du Soleil en Cirque Eloize. Het publiek kijkt naar een pretpark vol internationale attracties. De circuskunstenaars nemen het publiek mee in een achtbaan van emoties.

ROY KRAMER WINNAAR HANOS KOOKWEDSTRIJD HANOS Heerenveen organiseerde maandagmiddag, samen met Friberne – Gaasterlands Kruidenvarken, een kookwedstrijd voor scholieren, in samenwerking het Friesland College en de Friese Poort. Twaalf, uit voorrondes geselecteerde leerlingen gingen de strijd met elkaar aan voor een felbegeerde plaats op het podium. In 2018 is Leeuwarden culturele hoofdstad. Voor de horeca een uitgelezen kans om ook

op culinair gebied de bloemetjes buiten te zetten, en om echte Friese gerechten weer onder de aandacht te brengen. Het idee van de kookwedstrijd is om varkensvlees op een andere manier op de kaart te zetten en ook meer aandacht te vragen voor echte Friese streekproducten. En wat is er dan mooier dan wanneer er ook nog eens een educatief element kan worden toegevoegd in de vorm van een kookwedstrijd onder leerlingen. De vierkoppige jury werd dan ook twaalf keer verrast met de mooiste en smaakvolste gerechten met Friese inbreng. Roy Kramer van de Friese Poort uit Sneek ging er met de eerste prijs vandoor. Roy heeft een werk/leerplek bij Restaurant Smallingerland in Rottevalle.

VOORMALIGE SCHOOL ‘DE TERP’ TEGEN DE VLAKTE Afgelopen week is een sloopbedrijf begonnen met de sloop van school De Terp aan de Hondsdraf.

Het schoolgebouw staat sinds enkele jaren leeg en was een doorn in het oog van omwonenden. Tot voor kort werd het bewoond om kraken te voorkomen. Er wordt op het terrein van de voormalige school een nieuw complex gebouwd, waarin ten hoogste 21 wooneenheden mogen worden gerealiseerd.

DRIE SCHOOLSCHRIJVERS VAN START IN GEMEENTE HEERENVEEN Schoolschrijvers Lida Dijkstra, Janny van der Molen en Kate Schlingemann gaan binnenkort van start op respectievelijk OBS Het Vogelnest in Heerenveen, CBS De Pream in De Knipe en OBS De Tjongerschool in Mildam.

Bij De Schoolschrijver verbinden kinderboekenschrijvers zich voor een half schooljaar aan een basisschool, om met name kinderen met een lage taalvaardigheid te inspireren en te ondersteunen. De achtste editie begint op maandag 22 januari officieel in Gorredijk. Vanaf woensdag 24 januari worden de schoolschrijvers Dijkstra, Van der Molen en Schlingemann op ludieke wijze geïntroduceerd bij leerlingen, hun ouders en leerkrachten van genoemde scholen in Heerenveen, De Knipe en Mildam. Daarna worden ze officieel ingehuldigd en krijgen ze een sjerp omgehangen. De gerenommeerde schrijvers verzorgen van januari tot en met mei wekelijks lessen rondom boeken, lezen en schrijven

IRIS KROES EN MOSKEN NAAR HEERENVEEN

Op zaterdag 20 en zondag 21 januari wordt voor het eerst het gratis toegankelijke Cultuurklank Festival georganiseerd in De Rinkelbom. De Zangzaterdag staat in het teken

van: iedereen kan zingen. Op de Cultuurzondag kun je diverse culturele disciplines en organisaties uit de regio leren kennen tijdens workshops en optredens. Het festival is een initiatief van Ateliers Majeur dat al haar samenwerkingspartners en de amateurverenigingen heeft uitgenodigd om zichzelf te presenteren op dit festival.

Er zijn op de Zangzaterdag diverse workshops gratis te volgen. Ondersteund door vrolijke dansworkshops van Naomi Jellema en Salsero Mboko. Start om half 11. Vanaf dat moment kun je je inschrijven voor de diverse workshops. Daarnaast zijn er diverse optredens, met als hoogtepunt Iris Kroes tussen 13:00 en 14:00 uur. Op de Cultuurzondag zijn er andere

organisaties en muziekdocenten aanwezig. Je kunt beeldende workshops volgen bij onder andere Alles Kan Kunstlokaal no 8 en Linda Sinnige, dansen met Salsero Mboko, Bellydance/Fitnessdance, theaterworkshops én muzikale workshops met onder andere strijkers en blazers. Er zijn vele optredens op 2 plaatsen in het gebouw, waaronder de populaire band Mosken, die het festival op deze zondag opent om 12:00 uur!


4

heerenveen

GOUDEN PLAK 2018 voor organisatoren Flaeijelfeest Harry Sikkema is de derde winnaar van de Gouden Plak 2018 geworden. Nadat burgemeester Tjeerd van der Zwan, tijdens de nieuwjaarsreceptie in het Posthuis, Sikkema het gouden speldje op de revers van zijn colbertje had gedaan was de laureaat duidelijk: “Deze onderscheiding is voor alle vrijwilligers van het Flaeijelfeest!” Dat daar geen misverstand over bestaat! Een ovationeel applaus was zijn deel.

In het persbericht dat na de uitreiking van de prijs werd uitgedeeld werden Sikkema’s zijn woorden nog eens onderstreept: “Het Flaeijelfeest draagt niet alleen bij aan het trekken van bezoekers, maar ook aan de versterking van de ‘Mienskip’”, aldus de jury. Bijvoorbeeld door de samenwerking te zoeken met andere dorpen en organisaties binnen de gemeente, waaronder ook Heerenveen ‘n Gouden Plak. Wat het Flaeijelfeest des te unieker maakt is dat de organisatie in handen is van zo’n 450 vrijwilligers. Het hele jaar door steken zij er net als Harry Sikkema veel tijd en energie in om van iedere editie weer een succes te maken. Ook zij worden door de jury met deze prijs in het zonnetje gezet: “Deze Gouden Plak is voor Harry Sikkema, maar eigenlijk ook en misschien wel minstens net zoveel voor alle vrijwilligers. Samen mogen zij zich volgens de jury met recht de winnaar van de derde Gouden Plak noemen.”

FLAIJELFEESTEN TREKKEN 35.000 BEZOEKERS Amper bekomen van de aangename schrik dat hij en zijn vrijwilligers van het Flaeijelfeest de derde winnaars zijn van het Gouden Plak, spreekt Harry Sikkema een dankwoord uit. “Ik ben ontzettend blij met deze prijs. De organisatie van de Flaeijefeesten bestaat bijna 42 jaar. We krijgen het elk jaar weer voor elkaar om een enorm evenement in Nieuwehorne neer te zetten. Er komen jaarlijks 35.000 bezoekers naar het Flaeijelfeest. Onze organisatie bestaat inmiddels uit 17 commissies die allemaal hun eigen voorzitter hebben die ervoor zorgen dat iedereen met heel veel respect, humor en passie deze feesten kan beleven. " "We zijn heel erg vereerd dat wij deze onderscheiding mogen ontvangen. Wij zijn dorpen in de gemeente Heerenveen en zijn ook blij dat deze keer de prijs is toegekend aan een organisatie uit het buitengebied

van Heerenveen. Ik denk dat wij met onze Flaeijelfeesten uniek en bijzonder zijn omdat wij met onze vrijwilligersorganisatie tot de grootste in Friesland behoren. Wij doen dat op een manier die eigenlijk ‘ongeschreven’ is, uiteraard zijn er draaiboeken. Wij zijn als organisatie zeer strak georganiseerd, er worden ongeveer 7000 man- en vrouwuren op jaarbasis door 450 mensen in de organisatie gestoken. We zijn een stichting, een non profit organisatie waarbij niemand betaald krijgt. Met een harde kern van 70 commissieleden weten wij iedereen bij het evenement te betrekken. Daar zijn we als bestuur verantwoordelijk voor. Zeker met de verandering die we in de laatste jaren hebben gehad om het nog verder te professionaliseren. Dat heeft er mede toe geleid dat wij deze prijs nu in ontvangst hebben mogen nemen.”

Meteen na de uitreiking van de prijs interviewen we ing. Harry Sikkema, in het dagelijks leven commercieel manager Noord-Nederland bij Tauw bv (adviesingenieursbureau), over het toekennen van de onderscheiding. “Of ik dit verwacht had? Ja en nee. Ik heb vandaag wel vier keer een berichtje gehad van mensen met de vraag of ik wel aanwezig wilde zijn op deze bijeenkomst. Overigens ben ik altijd wel aanwezig op de Nieuwjaarsreceptie van de gemeente. Wij ontvangen het college van B & W ook elk jaar tijdens het Flaeijelfeest, dan moet je je omgekeerd ook laten zien tijdens dergelijke bijeenkomsten. Dat wij de Gouden Plak hebben gekregen doet ons goed. Zeker voor de dorpen, die elk jaar zo enorm veel energie in het feest stoppen”, zegt Sikkema, die al 22 jaar betrokken is bij ‘de Flaeijel’ en zeven jaar deel uitmaakt van het bestuur. Wat maakt de Flaeijelfeesten zo bijzonder? “In 1977 demonstreerde dokter Frans Pellikaan een ouderwetse dorsmachine, dat was toen eigenlijk het begin van wat uit zou groeien tot de Flaijelfeesten. Nog altijd is er een thema, waarbij wij willen laten zien hoe een dag uit het verleden er vroeger uitzag, een eendaags openluchtmuseum dat de rijke cultuurhistorie van Friesland tentoonstelt. Vanaf 2015 tot nu is er enorm veel gebeurd aan theater en beleving. De mensen willen steeds meer zien, waarbij wij het oude concept wel vasthouden. Toch zijn wij er ons van bewust dat we elk jaar een nieuw levendig programma moeten aanbieden aan de bezoekers. Het moet zo zijn dat onze gasten zeggen ‘hé, dat was er vorig jaar nog niet’. Ik noem dat wel het Oerol-effect.

DE GOUDEN PLAK

De Gouden Plak is een initiatief van de vereniging Heerenveen ’n Gouden Plak. Deze vereniging heeft als doel er voor te zorgen dat de hele regio Heerenveen ’n Gouden Plak is om te wonen, werken, ondernemen en bezoeken. Nu én in de toekomst. De activiteiten van ’n Gouden Plak zijn aan de ene kant gericht op het samen versterken van ‘het product’ Heerenveen en aan de andere kant op het samen sterker promoten en op de kaart zetten van de regio Heerenveen.


5

FOTO: DENNIS STOELWINDER

GROOTHEERENVEEN.NL

Daar zit een hele hoge kosten- en risicokant in, maar met dit concept, dat bedacht is door onze jeugdcommissie, proberen we de beleving erin te brengen. En dat heeft goed uitgepakt.” Waarom is het terecht dat jullie het Gouden Plak 2018 hebben gekregen? “Het Gouden Plak staat niet alleen voor de ondernemers, het staat ook voor ‘hoe promoot je de gemeente Heerenveen’. Ik denk dat wij met onze organisatie, met al haar uitingen van juni tot en met september, de gemeente Heerenveen positief in het nieuws zetten. Dat Leeuwarden nu met het thema Mienskip de Culturele Hoofdstad van Europa geworden is, dat doen wij in Nieuween Oudehorne al meer dan 40 jaar. Wat dat betreft hadden wij ook graag in het hoofdprogramma van LF2018 willen zitten, maar met ons subprogramma trekken wij mogelijk nog wel meer bezoekers dan die van de hoofdacts”, zegt Sikkema met een brede lach op zijn gezicht, die overigens LF2018 een warm hart toedraagt.

Is de toekenning van deze prijs ook een oppepper voor jullie als organisatie van de Flaijelfeesten? “Binnen de organisatie zijn onze honderden vrijwilligers altijd enthousiast. Het is wel een heel stuk erkenning van de gemeente Heerenveen dat wij als stichting, zo noem ik het even, van de Flaeijelfeesten deze onderscheiding ontvangen. Wij zijn een organisatie die het samen doet, zonder vrijwilligers en sponsoren is er geen Flaijelfeest, laat ik dat voorop stellen. Als die 7000 man- en vrouwuren betaald zouden moeten worden, dan was daar geen begroting voor. Laat deze toekenning ook een stimulans voor andere dorpen in de gemeente Heerenveen zijn. Je maakt dus wel degelijk kans om de Gouden Plak te krijgen. Onze pr- en marketingcommissie zal dan ook zeker de nodige aandacht aan de toekenning van de prijs geven. Wij zullen samen met onze organisatie zeker een feestje in 2018 vieren!”

Sinds dat jaar is het Flaeijelfeest elk jaar stukje bij beetje gegroeid tot het evenement dat het nu is. Een eendaags openluchtmuseum dat de rijke cultuurhistorie van Friesland tentoonstelt. En dat er animo is, bewijst wel het grote aantal bezoekers. Ruim 35.000 mensen komen elk jaar naar Nieuwehorne om het Flaeijelfeest te beleven. Frans Pellikaan woont trouwens nog steeds in Nieuwehorne, vlak bij het Flaeijelfeest-terrein zelfs!

FOTO: JOHAN BROUWER

FOTO: DENNIS STOELWINDER

In 1977 woonde er een dokter in Nieuwehorne. Hij heette Frans Pellikaan en was naast huisarts ook een groot liefhebber van boerenmachines. Hij was de trotse bezitter van een ouderwetse dorsmachine en besloot deze eens per jaar te demonstreren. De eerste steen van het Flaeijelfeest was daarmee gelegd.


Scherp zicht, ook bij weinig licht? ZEISS DriveSafe Brillenglazen

// RESPONSIBILITY

0 / €10 0 5 € au* cade

MADE BY ZEISS

Actie ZEISS DriveSafe brillenglazen

OPENINGSACTIE 2e 25 cm pizza gratis afhalen! tegen inlevering van deze coupon

Brillenglazen voor dagelijks gebruik, geoptimaliseerd voor veiliger en comfortabeler autorijden.

BODEMTOESLAGEN ZIJN VAN TOEPASSING BIJ BESTELLEN VAN Niet geldig i.c.m. andere aanbiedingen GROTERE FORMATEN EN NIET GELDIG I.C.M. ANDERE AANBIEDINGEN.

* Actie geldig van tot 28/02/2018. Vraag in de winkel naar de voorwaarden

Koornbeursweg 3 - Heerenveen - 0513 745 264

www.newyorkpizza.nl 7 dagen in de week geopend van 16.00 tot 23.00 uur Op vrijdagmiddag geopend vanaf 12.00 uur

www.fransvanbockhooven.nl 0513-840723

10-1-2018 16:39:12

Sinds

Schoon stoken met echt hout!

1978

Hoofdsponsor Flaeijelfeest

TIP

De JAcobus: zuinig en schoon Houdt u van de aanblik, het geluid en de geur van een echt houtvuur? En gaat u tegelijkertijd voor comfortabele warmte én duurzaamheid? Kies dan voor de milieuvriendelijke en brandstofbesparende JAcobus houtkachel! Dankzij een uitgekiend verbrandingssysteem is deze fraaie designkachel zuinig en CO2-neutraal en vriendelijk voor uw buren (geen rookoverlast!). De installatie is eenvoudig en binnen een dag gereed. Informatie over de verschillende uitvoeringen van de JAcobus en de dealeradressen vindt u op www.jacobus.nl.

Janco de Jong Tolbaas 2-10, 8401 GD Gorredijk, 0513 460575, www.jancodejong.nl Twitter: @JAnusJAcobus, Facebook: www.facebook.com/houtkachels

Kijk ook op www.jastore.nl voor bijzondere kachelaccessoires

ZEISS DriveSafe Eindejaarscampagne Advertentie Frans van Bockhooven.indd 1

COUPONCODE 480 // GELDIG VAN 17 JANUARI T/M 16 FEBRUARI 2018

WEGENS SUCCES VERLENGD!


heerenveen

GROOTHEERENVEEN.NL

7

JOS WIERINGA

“IK GA ELKE DAG MET EEN LACH OP MIJN GEZICHT NAAR MIJN WERK”

Alhoewel voor de 59-jarige leraar economie Jos Wieringa het onderwijs niet zijn eerste keuze was, kan hij anno 2018 tot de onderwijs veteranen worden gerekend en heeft het enthousiasme voor en het plezier in zijn vak geen millimeter ingeboet ten opzichte van zijn eerste jaar in het onderwijs. Hij geeft les aan het Friesland College aan de Abe Lenstra Boulevard in Heerenveen en doet dat al meer dan dertig jaar met enorm veel plezier. Eigenlijk wilde de in Baard (bij Oosterlittens) geboren docent profvoetballer worden en leek hij als talentvolle puber hard op weg die droom te verwezenlijken, toen een ernstige blessure roet in het eten gooide. Hij scheurde een kruisband af en kon een carrière bij een profclub wel vergeten. Tegenwoordig hoeft dat met de laatste ontwikkelingen in de medische hoek niet meer het geval te zijn, maar ruim veertig jaar geleden betekende dat ‘einde oefening’. Hij veegde zijn in duigen gevallen ambities op een hoop en vervolgde zijn leven met een studie economie aan het Ubbo Emmius in Leeuwarden. Er bleek een klik te bestaan tussen het onderwijs en de twintiger Jos Wieringa. Hij kon bij de toen nog gemeentelijke Meao aan de slag als ’rookie’ en voelde zich als een vis in het water. Inmiddels ruim dertig jaar verder, getrouwd, vader van drie zonen, waarvan er twee met gescheurde kruisbanden een time out in het voetbal hebben moeten nemen (ze zijn geopereerd en gaan het binnenkort opnieuw proberen) praat hij nog steeds met veel passie over zijn vak en de leerlingen die hij begeleidt.

VERANDERINGEN IN HET ONDERWIJS Veel docenten in de herfst van hun carrière houden het door de vele veranderingen binnen het onderwijs tegen hun zestigste voor gezien, hij blijkt er alleen maar bij te gedijen. “Als de wereld om je heen verandert, kun je buigen of barsten” brengt hij met gevoel voor understatement naar voren. “Ik ben mee veranderd en vind dat het onderwijs van tegenwoordig de studenten veel meer mogelijkheden biedt om hun latente capaciteiten volledig tot bloei te laten komen, in vergelijking met het oude systeem. In het oude systeem zaten ze ‘braaf’ in de bankjes hun mond te houden en te luisteren naar de ‘wijsheden’ die de leraar naar voren bracht. Er was ‘zelfs’ praktijk in het curriculum ingebouwd, want ze mochten één keer in de drie jaar van hun opleiding 6 weken op stage. Haha.” “Vergelijk dat met nu. Ze krijgen vanaf dag één te maken met de praktijk, waarin ze tenslotte na drie of vier jaar hun maatschappelijke weg moeten vinden. Boeken gebruiken we nauwelijks meer, maar we schrijven zelf de leerstof die ze voor bepaalde leereenheden nodig hebben. Daarin kunnen we dus, omdat deze stof jaarlijks wordt aangepast, de laatste maatschappelijke en technologische

OPEN DAGEN FRIESLAND COLLEGE HEERENVEEN Het Friesland College heeft een ruime keus in vele verschillende opleidingsrichtingen. Op 19 en 20 januari worden er Open Dagen gehouden, waarbij zowel de medewerkers als studenten klaar staan om antwoord te geven op vragen van geïnteresseerden. Naast informatie over het opleidingsaanbod, wordt er ook verteld wat het leren via leereenheden en leren in de praktijkroute inhoudt.

Vrijdag 19 januari van 14.00 tot 21.00 uur Zaterdag 20 januari van 9.30 tot 13.00 uur FRIESLAND COLLEGE Abe Lenstra Boulevard 29 Heerenveen • www.frieslandcollege.nl ontwikkelingen meenemen. De in de leerstof geschetste opdrachten zijn op deze manier niet langer een ‘ver van hun bed show’, die ze uitvoeren ‘omdat de leraar het wil’, maar herkenbaar omdat ze direct gerelateerd zijn aan de praktijk waar ze op dat moment mee bezig zijn.” “We zijn met het hele docententeam met veel enthousiasme bezig om het hele curriculum van onze opleidingen op deze manier opnieuw ‘uit te vinden’ en willen daarbij op korte termijn het bedrijfsleven volledig integreren. Leerlingen leren veel praktische vaardigheden in de praktijk en komen voor de verdieping van deze kennis naar school.” “Niet alleen het onderwijs heeft de

nodige veranderingen ondergaan, de leerlingen zelf zijn veel mondiger geworden en sociaal vaardiger. Dat betekent het einde van het tijdperk ‘opzitten en pootjes geven’, maar zeg zelf, interactieve leerlingen die tijdens discussies in de les of op de werkvloer leren om hun standpunten duidelijk te verwoorden, maken het hele onderwijsproces toch veel interessanter? Ik ga dan ook nog steeds elke dag met een lach op mijn gezicht naar mijn werk.”

COACH “Een andere verandering in het onderwijsprogramma is dat iedere docent als coach een groep studenten krijgt die hij wordt geacht te begeleiden. Ook de ouders worden actief in dat proces betrokken. Op die manier ontstaat er een driehoek: ouders – leraar/coach – student. Ik vertel de studenten die ik begeleid dat ik dag en nacht voor ze bereikbaar ben, mits ze er niet met de pet naar gooien, want dan hebben ze aan mij een kwaaie. Een ketting is zo sterk als de zwakste schakel, dus iedere schakel heeft er belang bij om die ketting zo sterk mogelijk te maken.”

OPLEIDEN VOOR NIET BESTAANDE BEROEPEN? Je hoort regelmatig dat het onderwijs bezig is om studenten op te leiden voor beroepen die over tien jaar niet meer zullen bestaan. Wat vind je daarvan? “Wellicht dat dat bij verschillende branches het geval is, maar in de retail en de groothandel zeker niet. De consument wil voelen, zien, proeven, ervaren. Het ongebreideld bestellen, passen, terugsturen via internet zie ik als een hype, waar een keer een eind aan komt. Goede winkels onderscheiden zich doordat het personeel gastheer en kennisbank is voor de klant en van de winkelervaring een beleving wil maken. Natuurlijk zullen er door de voortschrijdende techniek veranderingen plaats vinden in de logistiek, de presentatie, het assortiment en ook het koopgedrag van de klant, maar daar zijn onze studenten, daar ben ik van overtuigd, klaar voor.

KERSTMARKT – PROEVE VAN BEKWAAMHEID Een belangrijke ‘proeve van bekwaamheid’ vind ik de jaarlijkse Kerstmarkt in Heerenveen, die de studenten in samenwerking met de gemeente Heerenveen en de Heerenveense Ondernemers Vereniging organiseren. Dan staat het centrum vol met kramen, foodtrucks en podia waarop livebands optreden. Deze markt staat geheel onder supervisie van de studenten van de Opleiding van de School voor Commercie en Dienstverlening (in de volksmond Handel) van het Friesland College en vormt voor hen een soort proeve van bekwaamheid waarbij ze hun ‘stinkende’ best doen om een en ander tot een succes te maken.” “Daar krijg je toch een lach van op je gezicht…?”


SPECIALE AANBIEDING!

www.wenloads.nl

EEN HELE SPECIALE KORTE VAKANTIE!

NORMAAL € 97 ,50

DE KLASSIEKE DR. HAUSCHKA NU € 87,50 BEHANDELING Na de klassieke Dr. Hauschka behandeling voel je je weldadig en licht, stroomt de energie door je lichaam en ervaar je innerlijke balans!

Kasten, tafels, televisiemeubels, winkelkasten enz. enz. op maat voor u gemaakt! Tevens vindt u bij ons een ruim assortiment aan stoelen en banken!

Kijk op onze website wat de DR. HAUSCHKA behandeling inhoudt!

AANBIEDING GELDIG T/M 21 FEBRUARI 2018

Meubels op maat!

Pompmakker 5 Heerenveen • Bedrijvenpark Noord • Telefoon : 0513 - 625381

Pompmakker 5 Heerenveen - Telefoon 0513-625381

www.wenloads.nl

Tractoren Tractoren -- Landbouwmachines Landbouwmachines -- Grondverzet Grondverzet -- Heftrucks Heftrucks -- Keuringsstation Keuringsstation -- Stalinrichting Stalinrichting Gas Gas -- Water Water -- Elektra Elektra -- CV CV -- Warmtepompen Warmtepompen -- Sanitair Sanitair -- Dakbedekking Dakbedekking -- Zinkwerk Zinkwerk -- Rioolontstopping Rioolontstopping

�i�h��n� S � �� �� �i �i �� �� “W Wij helpen u graag! e� � Fl�����l�es���i��i��� e� � l��!” P �� � �u G � � � v� �� � �� � Schoterlandseweg Schoterlandseweg 40 40 •• 8413 8413 NB NB Oudehorne Oudehorne •• Tel.: Tel.: 0513-541214 0513-541214 •• info@kuperus.frl info@kuperus.frl •• www.kuperus.frl www.kuperus.frl

Grasmaaiers Grasmaaiers -- Kettingzagen Kettingzagen -- Heggenscharen Heggenscharen -- Bladblazers Bladblazers -- Bosmaaiers Bosmaaiers -- Hogedrukreinigers Hogedrukreinigers Diervoeders Diervoeders -- Gereedschap Gereedschap -- Doe-het-zelf Doe-het-zelf materialen materialen -- Afrastering Afrastering -- Werkschoenen Werkschoenen -- Kleding Kleding

Al Al 60 60 jaar jaar bijzond bijzond er er gewoon! gewoon!

Heel Fryslân bakt

En ééntje bakt de lekkerste

CAFÉ - RESTAURANT

SPOORZICHT SPOORZICHT

Winnaar Oranjekoek verkiezing 2017

Dé zaak voor iedereen Voor wandelaars, stappers, kroegtijgers, lunchgasten, zakenmensen, bohemiens, bestuurders, netwerkers, niet-werkers, avonturiers, minnaars van de muze, sportlui, vrienden, buren, vrouwen en jongens.

OPENINGSTIJDEN:

Kom proeven bij

Boonstra

Van Kleffenslaan 6 Heerenveen 0513-650 275

Meyerweg 77 De Knipe 0513-688 290

bakkerijboonstra.nl bestellen@bakkerijboonstra.nl

Dinsdag v.a. 16.00 uur Woensdag t/m vrijdag v.a. 11.00 uur Zaterdag en zondag v.a. 16.00 uur Maandag - Gesloten

Parallelweg 48 8441 AS, HEERENVEEN T: 0513 – 792 002

www.spoorzichtheerenveen.nl


heerenveen

GROOTHEERENVEEN.NL

9

Wat zet u op de politieke agenda?

PEOPLE BACKGROUND De gemeenteraadsverkiezingen komen er aan. Woensdag 21 maart 2018 is Praesent non ultrices Aliquam sit amet het zover. Denk mee en laat hetdiam. weten voor het verkiezingsdebat! liberoons sed massa porttitor pharetra id a lacus. Mail het via redactie@grootheerenveen.nl Proin et vulputate tellus.

Politiek debatten Op 21 maart 2018 zijn er weer gemeenteraadsverkiezingen. De uitkomst bepaalt de koers voor de komende jaren in Heerenveen. Om de kiezers goed voor te kunnen bereiden worden in maart drie debatavonden georganiseerd door bibliotheken Heerenveen, gemeente Heerenveen en de maandkrant GrootHeerenveen. Een in Jubbega, een in Akkrum en een lijsttrekkersdebat in bibliotheek Heerenveen.

Verkiezingsdebatten

Waarom zijn de gemeenteraadsverkiezingen de moeite waard om te stemmen?

het belangrijk om te weten hoe de kandidaten over de punten denken die u belangrijk vindt!

Het gemeentebestuur van Heerenveen bestaat uit de gemeenteraad en een college van burgemeester en wethouders. De gemeenteraad vertegenwoordigt de inwoners van Heerenveen. Zij kijken naar wat er speelt in de gemeente, luisteren naar wat de inwoners willen, maken de plannen en bepalen waar het geld naartoe gaat. Het college van BenW geeft de plannen invulling en voert ze uit. Het college legt verantwoording af bij de raad.

Wat vindt u belangrijk?

Wie zitten straks op deze stoelen? Eens in de vier jaar vinden verkiezingen plaats, dan wordt de gemeenteraad verkozen. U bepaalt welke kandidaat er in de gemeenteraad komt. Daarvoor is

Om u goed te kunnen verdiepen in de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart worden er drie debatavonden georganiseerd. Wat vindt ú nou echt belangrijk en hoe staan de partijen in de gemeente hier tegenover? Dat is waar deze debatavonden voor zijn bedoeld. Bij de verkiezingscampagnes komt er veel informatie uw kant op, waarbij bepaalde standpunten worden aangegeven. Maar daarin worden niet alle onderwerpen specifiek aangesneden. Bijvoorbeeld het onderhoud in uw wijk, de zorg die u of een van uw familieleden wordt verleend, het parkeerbeleid, het stimuleren van culturele initiatieven, het tegengaan van eenzaamheid of

hoe krijgen de mensen met afstand tot de arbeidsmarkt weer werk? Het is een greep uit potentiële onderwerpen die ter discussie kunnen worden gesteld op één van de debatavonden.

Welk onderwerp wordt besproken, dat bepaalt u door een onderwerp voor te dragen. Stuur uw onderwerp in naar redactie@grootheerenveen.nl. Óf raadpleeg het verkiezingsprogramma van de deelnemende partijen in bibliotheek Akkrum, Heerenveen of Jubbega en deponeer uw onderwerp of vraag in de bus van de bibliotheek.

De drie debatten staan onder leiding van Eelke Lok en van alle partijen zijn op de avonden - zoveel mogelijk plaatselijke vertegenwoordigers aanwezig. De partijen gaan met elkaar in debat over allerlei zaken die door publiek en plaatselijke belangen zijn ingebracht en natuurlijk is er ook gelegenheid voor de bezoekers om op deze avonden vragen te stellen. De toegang is gratis.

JUBBEGA Maandag 5 maart in de Kompenije (centrale hal) | 19.30 - 21.30 uur

AKKRUM Woensdag 14 maart in de Lantearne | 19.30 - 21.30 uur

HEERENVEEN Maandag 19 maart slotdebat met alle lijsttrekkers in bibliotheek Heerenveen | 19.30 - 21.30 uur

Stel uw vraag! Is er iets dat u altijd eens wilde vragen aan de raadsleden van de gemeente Heerenveen? U hebt nu de kans! In de bibliotheek vindt u vanaf 15 januari informatie van en over de politieke partijen in Heerenveen. Maar u treft er ook een vragen- en ideeënbus aan. U kunt hier uw vragen, opmerkingen en suggesties kwijt. Deze worden gebruikt bij de voorbereidingen van de drie debatten en de verkiezingskrant. Stuur uw onderwerp in naar: redactie@grootheerenveen.nl.


10

heerenveen

Kleurrijk...

FOTO: JOHAN BROUWER

HANS FRUGTE

“IK DOE ZE DE HELE DAG PIJN... OVERDAG PRIK IK ZE, ’S AVONDS STOMP IK ZE” “Maar het voordeel is dat ze het zelf willen, ze zijn hier op vrijwillige basis.” Aan het woord Hans Frugte uit Heerenveen, eigenaar van Complxx Kickboxing en MMA (Mixed Martial Arts) Heerenveen en de inpandige Tattooshop. Alles aan Hans is veel. Zijn lengte, zijn breedte, de uren die hij dagelijks in een dag weet te proppen en vooral zijn verhalen. Het is een ‘Paradijsvogel’ die een allesbehalve normaal leven heeft geleid. Eigenwijs als we zijn, doen we toch een poging om de meer dan een uur op mitrailleursnelheid afgestoken verhalen in één artikel te krijgen. Complxx Kickboxing en MMA Heerenveen en de Tattoo-shop zijn gevestigd aan het Gemeenteplein 45 in Heerenveen. Centraal ligt de grote trainingszaal met aan de zijkant fitnessapparaten en een gezellig ogend barretje. Daarnaast twee ruimtes met aan de muren duizenden voorbeelden van tattoos getekend door Hans zelf. Variërend van lieflijke hartjes en konijntjes via fantasiepatronen en afbeeldingen van vervaarlijke adelaars tot de wat grimmiger ogende schedels en botten. Hans is geboren in Weesp, maar groeide voor een belangrijk deel op in Amsterdam. “We zwierven als jochies van een jaar of zes à zeven als een soort jeugdbende door heel Amsterdam. Van Noord naar Zuid, van Havens West, naar Havens Oost en natuurlijk het centrum. Machtig, altijd wat te beleven en ik kende in Amsterdam elk straatje en steegje. Toen ik zes jaar was stond de recherche al op de stoep; een kampvuurtje van ons was wat uit de klauw gelopen. Geen kwade opzet, gewoon jeugdige naïviteit. Maar toen we een hol onder de spoorbaan uit hadden uitgegraven waardoor het treinverkeer stil kwam te liggen, en nog wat jeugdige schijnbewegingen, was de maat vol en mochten we ons elke woensdagmiddag melden op het industrieterrein om politiebusjes te komen wassen.”

RAKKETAKKETAKKETAK “Op een van die zwerftochten kwamen we door een steegje en hoorde ik het geluid van een machientje. Uiteraard even kijken. We waren niet nieuwsgierig maar wilden wel alles weten. Het bleek het geratel van een tatoeëer machientje. Maar nog meer dan dat geluid had mij de sfeer meteen te pakken. Die kwam regelrecht uit een avonturenboek. De zeelieden, de hoertjes, de penoze, het geheimzinnige halfduister in die tattooshop, maar vooral de tekeningen van de ankers, de hartjes, de adelaars en de schedels. ‘Dat wil ik ook’ dacht ik op dat moment. Omdat we toen nog geen internet hadden en er überhaupt weinig was te vinden over tatoeëren, kwam ik keer op keer terug om de details van die tekeningen te bekijken, want ik was gek op tekenen en kon het ook goed. Tattoo Peter met zijn houten poot vond het wel prima, zodat daar de basis is gelegd voor mijn latere liefde voor tatoeëren.”

NAAR FRIESLAND Toen Hans twaalf was stortte zijn wereld in. Zijn vader kreeg werk in Friesland en

de familie Frugte streek neer in een dorp het Noorden van Friesland onder de rook van Leeuwarden. “Daar ben ik een aantal maanden goed ziek van geweest, ik kwam in een omgeving die mij volstrekt vreemd was. Wat een ellende. Leeuwarden was wel leuk en ik had een paar jaar later ook al weer een vriendenclub, maar de warmte van Amsterdam met zijn chaos, zijn steegjes, de bomen aan de gracht en overal waar je keek reuring, dat miste ik wel.”

Dat ging veel beter dan ik had verwacht en blijkbaar dacht Skippy daar ook zo over want ’s avonds belde hij mij op dat hij in Dordrecht een nieuwe Tattooshop ging openen. Of ik er ook voor voelde om als zijn leerling te beginnen. Ik stond te juichen. Dat heb ik een paar jaar gedaan en er vreselijk veel geleerd, maar toch belandde ik weer in Friesland, want daar had ik een vriendinnetje wonen waar ik gek op was.”

TERUG IN 058 Wat veel goedmaakte was de LOM-school. “Dat was de tijd van mijn leven en ik heb nergens zoveel geleerd als tijdens dat jaar. Ik kreeg heel veel vrijheid. Vrijheid om te tekenen, want dat was mijn ding. In Amsterdam won ik al prijzen met mijn tekeningen. En later had ik mijn sport, ik was veertien toen ik begon met boksen, waarschijnlijk een genetische belasting want mijn opa bokste vroeger altijd al op de ‘Albert Cuijp’.

BOKSEN - KICKBOKSEN “In Leeuwarden kwam ik op de openbare LTS en dat was een feest. Beetje sleutelen aan auto’s en motoren. Het tatoeëren stond toen op een laag pitje want ik had geen machines en wist bij God niet hoe ik daaraan moest komen. Tegenwoordig scoor je via internet binnen een paar minuten een ‘pisbakkensetje’ maar die machines waren toen, zeker voor mij, onbetaalbaar. Op sportgebied maakte ik de overstap van boksen naar kickboksen. Boksen was leuk, maar er ontbrak naar mijn gevoel iets. Ik vocht toen ook al in onder andere België, het Noorden van Frankrijk en de buitenwijken van Parijs waar de meeste tegenstanders zaten. In een dag heen en weer en daar waren de lowkicks al doorgedrongen in de kickbokssport. In Nederland nauwelijks en dat was jammer want de lowkick is in een gevecht een goede techniek om je tegenstander te verzwakken, langzamer maken en schade op de benen aan te richten.” “Via het boks circuit hoorde ik dat er in Gorinchem een (oud) bokser zat, een Australiër, Skippy, die zijn machines te koop aanbood. Ik had geen cent te makken maar via fiets, bus en trein trok ik naar Gorinchem. Mijn interesse was veel groter dan mijn beurs toen ik tegen Skippy zei dat ik zijn machines wel wilde kopen maar dat ik ze eerst even wilde proberen. ‘Prima’ zei Skippy en rolde zijn broekspijp op. ‘Daar zit nog een open plekje, ga je gang maar’.

“Eenmaal terug in Leeuwarden ging ik verder met boksen en kickboksen bij BAV Frisia. Piet Rozendaal, toen nog trainer bij Olympia, later bij Frisia, had een berucht maar gezellig Café, de Tuinen, waar ik een tattooshopje mocht beginnen. Daar kwam mijn doelgroep, onder andere de penoze en de ‘snelle jongens’. Later ben ik een shop begonnen in Grote Hoogstraat en de Ossekop en leerde daar de eigenaar van nachtclub Romantica kennen. Ik werd daar uitsmijter en leerde een heel aparte subcultuur kennen. De nachtclubeigenaar vond dat ik wat meer op spieromvang moest trainen en zo kwam ik terecht bij Lolle van Houten. Ik moest van een kilo of 85 naar de 100 kilo. Ik sloeg als een bezetene aan het trainen en mijn gewicht ging behoorlijk omhoog. Ik kreeg bovendien de smaak te pakken en ben alle fitness diploma’s en mijn horecapapieren gaan halen. Dat waren tropenjaren: overdag tattoo, ’s avonds boks training en studie en ’s nachts uitsmijter.” “In 1988 kreeg ik de mogelijkheid om in het Thialf Stadion een eigen sportschool te beginnen. Jan Wagenaar was de toenmalige directeur van Thialf en daar kon ik prima mee door een deur. In Thialf kreeg ik Jan Willem Zwart van onder andere de ordedienst van sc Heerenveen op bezoek. Ze hadden een ploegje mensen nodig die de hooligans van bezoekende (risico) clubs kon fouilleren, dus op die manier kwam de beveiligingstak er ook nog bij. En ook Cambuur klopte aan. Ik deed een opleiding voor beveiliging erbij. Met mensen van de sportschool werden wij de beveiligingsploeg en daar kan ik een boek over schrijven. We hebben zelfs een keer onder andere een spijkerbom bij een voetbalfan uit zijn jas gevist. De idioot. En dat was nog maar het topje van de ijsberg. Na acht jaar ben ik met de voetbalbeveiliging gestopt, het werd allemaal bij elkaar te veel. Want in de tussentijd was ik ook nog uitsmijter bij kroegen in Drachten, Heerenveen, Leeuwarden, Eesveen, Sneek en Heeg.”

TERUG NAAR AF “Qua boksen en kickboksen deed ik mee op het hoogste niveau, maar ik wilde eigenlijk nog een stap verder, Mixed Martial Arts, oftewel freefighten. Dat betekende trainen in Amsterdam bij Chris Dolman, de ‘MMAgodheid’, bij diens toenmalige sportschool Nieuwedam, tegenwoordig bekend onder de naam Pancration. Deze vroeg me meteen: ‘kun je wel worstelen’ en ik moest toegeven dat ik daar nog wel een paar stappen in moest maken. En dat bleek, want op de eerste training liet een worstelaar van 80 kilo, ik woog 110 kilo, me alle hoeken van de zaal zien. Ik was helemaal uit elkaar getrokken en zo stijf als een deur. Ik kon in Heerenveen de auto zelfs niet meer uitkomen. Maar ik had wel een nieuwe uitdaging. Bij de school van Dolman kwam de hele MMA-elite. Ik moest me er letterlijk en figuurlijk tussen vechten. Tot ik de eerste liet afkloppen en dat steeds vaker gebeurde. Want vergeet niet, ik had een boks verleden en kon aardig stompen en trappen. Net op het moment dat ik op het punt stond internationaal door te breken in Japan werd mij de huur van de sportschool in Thialf opgezegd en stortte mijn wereld in. Ik had het gevoel weer vanaf nul te moeten beginnen en had geen tijd meer voor een internationale MMA-carrière.” “Ze hadden de ruimte zelf nodig voor kantoorruimte was de motivatie. Via Kampen en Leeuwarden waar ik trainer werd, besloot ik me alleen nog maar heel specifiek te richten op kickboksen, MMA en tatoeëren. Die mogelijkheid kreeg ik toen ik de ruimte aan het gemeenteplein in Heerenveen kon huren. Ik leerde tevens in die periode mijn latere vrouw kennen, Lena Buytendijk, die ettelijke malen Nederlands en Europees kampioene kickboksen en MMA is geweest. Na een relatie van 10 jaar besloten we te trouwen en een jaar later ging ze bij me weg. Ik heb overigens mijn hele leven een nogal onstuimig liefdesleven gehad.” Dat bewaren we voor een eventueel vervolg op dit artikel, want het boek dat Hans hierover zegt te kunnen schrijven zou waarschijnlijk zelfs Xaviera Hollander rode oortjes bezorgen. Het laatste gevecht, namelijk dat om de hele zaak weer op poten te krijgen is in een overwinning voor Hans Frugte geëindigd.


GROOTHEERENVEEN.NL

11


Voor u gespot!

DE LEUKSTE MAANDAANBIEDINGEN IN GROOTHEERENVEEN

Gezellig naar De Bios?

ist voor

oop ng

Gebruik deze waardebon!

Bioscoopkaartje

d

Dé Déautospecialist autospecialistvoor voor InIn-&&verkoop verkoop In- & verkoop APK keuring APK keuring APK keuring welkom! Reparatie Reparatie Reparatie in Heerenveen Onderhoud Onderhoud Onderhoud Deskundig Deskundigadvies advies Deskundig advies

voor gutospecialist advies

voor maar

s op: www.autoplus-heerenveen.nl

nt van harte welkom!UUbent bentvan vanharte hartewelkom! welkom! Het Meer et Meer 58G in HeerenveenHet Meer58G 58GininHeerenveen Heerenveen

DE BIOS HEERENVEEN Burg. Kuperusplein 52 • Heerenveen

Reserveren? Bel 0513-654051 of Reserveren? Bel 0513-654051 of ga naar www.bios-heerenveen.com ga naar www.bios-heerenveen.com

M 06 2198 8002 0513 624 549 Kijk T ook eens op: jk ook eens op: www.autoplus-heerenveen.nl www.autoplus-heerenveen.nl Kijk Kijkook ookeens eensop: op:www.autoplus-heerenveen.nl www.autoplus-heerenveen.nl

Geldig t/m 21 februari 2018 | niet i.c.m. andere acties € 2,00 toeslag bij 3D en kindercombi | € 1,50 toeslag bij lange film | max. 4 pers/bon GROOTHEERENVEEN 01-2018

M 06 2198 8002 T 0513 624 M 549 549 M06062198 21988002 8002T T0513 0513624 624 549

GELDIG T/M MAART 2018

]

15% KORTING

ONBEPERKT SPARERIBS - T-BONE 500 GRAM STEAKS V.A. 100 GRAM TOT 1000 GRAM ONBEPERKT SALADEBUFFET (20 SOORTEN)

TP

TORO PINTO

ACHTER DE KERK 4 - HEERENVEEN - TEL 0513 610519

www.toropinto.nl

4 Hamburgers

2X PATAT

+ 500 gr. Gehakt

naar keuze

SAUS NAAR KEUZE!

Geldig t/m november 2017

E

TEGEN INLEVERING VAN DEZ ADVERTENTIE

AANBIEDING

Geldig t/m november 2017

DE EERSTE EN BESTE STEAK VAN FRIESLAND SINDS 1994!

[

DUO

NIET IN COMBINATIE MET ANDERE KORTINGEN

TP

€ 7,-

€ 3,TEGEN INLEVERING VAN DEZE ADVERTENTIE!

ACTIE IS GELDIG T/M 21 FEBRUARI 2018

MOLENPLEIN 10B - HEERENVEEN 0513-841143

VOOR MAAR

€ 7,25

Geldig t/m zaterdag 20 januari 2018

Keurslagerij Zijlstra Pleinweg 14-16 Scharnestraat 6 SNEEK HEERENVEEN 0515-414154 0513-627444

www.keurslagerzijlstra.nl

JE ONTVANGT DUBBELE SPAARPUNTEN BIJ AANKOOP!

IK BE N GR OOT!

P OO E K95 T EN €7. IK BNAF VA

MAAK VAN JE HUIS EEN URBAN JUNGLE. KOM BIJ ONS SHOPPEN OM DAT WAAR TE MAKEN!!

BINNEMA BLOEMEN BOSCHPLEIN LEMMERWEG 16 8607BZ SNEEK TEL. 0515 412885

BLOEMSIERKUNST HE-AS MARKTWEG 88 8451 CG HEERENVEEN 0513 621 619

Y ND RE LANT T E P N D OEK E IK BNNEK PA

IK MAAK VEEL ZUURSTOF VRIJ

IK BEN MAKKELIJK IN DE OMGANG IK BEN SOMS WAT STEKELIG


heerenveen

GROOTHEERENVEEN.NL

13

Op de koffie bij..

Tjeerd van der Zwan Wat houdt onze burgemeester en wethouders bezig? GrootHeerenveen gaat elke maand bij een van hen op de koffie om te praten over hun kijk op wat er speelt in onze lokale samenleving. Ditmaal een kopje koffie bij burgemeester Tjeerd van der Zwan.

“2018 GAAT EEN MOOI JAAR WORDEN” Burgemeester Tjeerd van der Zwan heeft alle reden om tevreden terug te kijken op het jaar 2017. Heerenveen staat er financieel goed voor, nadat in juli 2016 het financieel toezicht door de provincie op de gemeentelijke begroting werd beëindigd. Blijdschap ook over de titel 'Sportgemeente van het Jaar 2017', die in de wacht werd gesleept tijdens het congres van de Vereniging Sport en Gemeenten in Arnhem. Verder de geslaagde handelsmissie naar China waar Shanghai en Hefei werden bezocht door een afvaardiging van de gemeente en ondernemers uit de regio. En de conclusie die uit de onlangs gepubliceerde CBS-cijfers kon worden getrokken over de economische groei. Heerenveen en Eindhoven blijken daarin de twee gemeenten met de grootste economische groei. Toch was het niet alleen positief, want Van der Zwan legde haarfijn de vinger op een punt van zorg, de gaswinning onder de gemeente. BANENMOTOR

Focus van de handelsmissie waren zuivel, logistiek, duurzaamheid en innovatie. In Shanghai zijn onder meer de producent van elektrische voertuigen NIO, WeChat, het Holland Center, zuivelreus Fonterra, Friesland Campina, Bussenbouwer VDL China en Eurofins food testing bezocht. “Als je de economische kracht van China met eigen ogen ziet, begrijp je dat de handel wereldwijd bezig is door te slaan richting China. Het was een druk programma, waarvan we allemaal moe maar uiterst voldaan terugkeerden.”

“Om met de economische groei te beginnen: Ik was blij verrast toen ik ’s morgens op Radio 1 tijdens een programma over de regionale economie hoorde dat Heerenveen en Eindhoven de twee best presterende gemeenten waren in de economische groei. Dat werd een kleine week later nog eens bevestigd tijdens een presentatie van Rabobank Heerenveen- Zuidoost Friesland op Landgoed Oranjewoud.” “Enige bescheidenheid is hier overigens wel op zijn plaats. In deze presentatie werden als de belangrijkste vestigingsfactoren genoemd: vestigingsplaats, beschikbaarheid van bedrijventerreinen en de samenwerking met de gemeente. Dat Heerenveen ’n Gouden Plak is door haar ligging staat als een paal boven water, op de kruising van de A7 en de A32. We zijn over de bedrijventerreinen druk in overleg met de provincie omdat we ook aan de zuidkant van de A7 voldoende toekomstig bedrijventerrein willen kunnen bestemmen. De beschikbaarheid van voldoende grote kavels speelt namelijk een belangrijke rol in de overwegingen van grote bedrijven om zich ergens te vestigen. De derde belangrijke factor is de samenwerking met de gemeente. We proberen, waar mogelijk alles te doen om zo een goed vestigingsklimaat voor bedrijven te creëren. We zijn dus wat de economie betreft zeker een centrumgemeente.” “Maar er zijn ook gebieden waar nog winst is te boeken. Wanneer je het over cultuur

GASWINNING

hebt, over waterrecreatie of over winkelen, dan komt bij mensen uit de regio niet onmiddellijk Heerenveen in gedachten. Daarin kunnen we in de toekomst dus nog wel stappen maken.”

HEERENVEEN SPORTGEMEENTE 2017 “In 2017 werd Heerenveen uitgeroepen tot Sportgemeente van Nederland. Een eer, waarvoor de ‘credits’ vooral naar wethouder Jelle Zoetendal en zijn medewerkers gaan. Wat we daarbij heel belangrijk vinden is dat de sport in al zijn facetten in de schijnwerpers wordt gezet. Niet alleen de verrichtingen van de topturners en -turnsters, de schaatsers, de voetballers van sc Heerenveen, maar ook de beschikbaarheid van gymzalen voor scholen met moderne en veilige apparatuur, de velden die voor recreatieve sporten worden gebruikt. Dus sport in de ruimste zin van het woord, in de volledige breedte.”

In de toekomst gaan we bezig om die titel te ‘verzilveren’. Je zou dan kunnen denken aan bijvoorbeeld belangrijke huldigingen in ’t Haagje, maar ook op wielergebied zou het mogelijk zijn dat er bijvoorbeeld een etappe van de Binck Bank Tour (de voormalige Eneco Tour) in Heerenveen van start gaat of finisht, of dat de Olympisch sporters na hun terugkomst in Thialf worden gehuldigd. Dit alles naast de reguliere grote wedstrijden die er al in de schaatstempel van Nederland worden gereden. En wat we niet moeten vergeten is het Tafisa European Sport For All Games in het kader van Culturele Hoofdstad 2018. Daarin laten Europese sporters de bezoekers kennismaken met de (verborgen) cultuursporten uit hun thuisland.”

HANDELSREIS CHINA “Een reis om nooit te vergeten” vervolgt Van der Zwan “Was de handelsreis die we samen met het bedrijfsleven naar China hebben gemaakt om de reeds bestaande banden aan te halen en de handelsmogelijkheden tussen bedrijven uit de regio van Heerenveen en Hefei te vergroten. Voor mij was dit de tweede keer dat ik in Hefei was. In juni bezocht de burgemeester van Hefei Heerenveen. De band tussen Heerenveen en het Chinese Hefei dateert van een paar jaar geleden toen het Chinese zuivelconcern Oranje Nutrition uit Hefei besloot in Heerenveen een zuivelfabriek te bouwen.”

“Zoals al gezegd, het is niet allemaal goed. De kwestie over de gaswinning onder Heerenveen is zo’n voorbeeld. Het is slecht dat overheden in die kwestie tegenover elkaar staan. Dergelijke gesprekken zouden niet plaats hoeven vinden wanneer er vooraf duidelijke afspraken worden gemaakt over de randvoorwaarden waaronder gas wordt gewonnen. Bijvoorbeeld wel gas winnen, maar voor een beperkte korte periode met aan de horizon een transitie naar andere energievormen. En compenseren in de vorm van duurzame energie. Daarnaast zou vooraf door een onafhankelijke instantie een inventarisatie moeten worden gemaakt van de risico’s, inclusief een nulmeting. En uiteraard, voordat er wordt begonnen heldere afspraken over eventuele verantwoordelijkheden en schadevergoeding. Ik ben ook voorzitter van een landelijk platform van Nederlandse gemeenten over dit onderwerp en we hopen in het eerste kwartaal van 2018 een dergelijke eenzijdige besluitvorming open te breken.”

VERKIEZINGEN “Tenslotte zijn er, even vooruitkijkend, in maart verkiezingen. Wat dat betreft heb ik maar één advies: kijk welke politieke partij jouw mening en standpunten vertegenwoordigt, en geef hen jouw stem! We richten ons dit jaar onder andere op de nieuwe stemmers en dat gebeurt in samenspraak met scholen. Zo hopen we bijvoorbeeld met mobiele stembureaus de ouderejaars leerlingen van het Heerenveense voortgezet onderwijs te verleiden hun stem uit te brengen.”

“Rest mij nog alle inwoners van de gemeente Heerenveen een gezond en sportief 2018 toe te wensen.”


BEZOEK ONZE KEUKENSHOWROOM!

ONZE KEUKENS ALTIJD TEGEN DE BESTE PRIJS EN APPARATUUR TEGEN INTERNETPRIJZEN!

HEIDEBUREN 49 8441 GM HEERENVEEN 0513 842 702 INFO@KEUKENPAKHUYS.NL

PROFITEER VAN ONZE PAKHUYSAANBIEDINGEN!

KIJK OOK OP: WWW.KEUKENPAKHUYS.NL WEBWINKELPRIJS = WINKELPRIJS, DUS ALTIJD DE BESTE PRIJS !!

WWW.KEUKENPAKHUYS.NL

3 ETAGES VERLICHTING!

OPRUIMING! Wij maken ruimte voor de nieuwste collecties. Kom langs en profiteer van hoge kortingen! Oosterdijk 89 Sneek • 0515-412874 • info@deboerlicht.nl • www.deboerlicht.nl

Tijd vinden, tijd maken, tijd krijgen.

nieuwe collectie banken! Burgemeester Falkenaweg 32 – Heerenveen – 0513-624048

www.wenhus.nl

KOM JIJ 30 JUNI 2018 OOK?

GROOTS MUZIKAAL SPEKTAKEL OP HET WATER!

Nick de Jong Verdediger, UNIS Flyers

Bentaceren betekent dat je zaken goed voor elkaar hebt, dat er grip is binnen je organisatie en dat er tijd gevonden en gemaakt wordt voor andere dingen, zoals ontspanning, plezier en voor dat waar de ondernemer goed in is: ondernemen! Omdat iedere ondernemer uniek is, bieden we dienstverlening op maat en staan we altijd voor je klaar. Dat is Bentacera.

HANS KLOK JEROEN VAN DER BOOM KARIN BLOEMEN IRIS KROES MAAIKE SCHUURMANS THE SYMPHONIC MUSIC CONNECTION EN ANDEREN

BOEK VOOR 26 JANUARI 2018 EN MAAK KANS OP EEN DAG WAJER VAREN IN ZUID-FRANKRIJK

WWW.TERUGNAARHEEG.NL www.bentacera.nl TICKETS EN MEER INFO WWW.TERUGNAAR-


heerenveen

15

GROOTHEERENVEEN.NL

CULTURELE HOOFDSTAD OPENT IN HEERENVEEN MET

‘FAÇADE: DE LAATSTE DAGEN VAN MATA HARI’

REGIO-AGENDA 2018 CULTURELE HOOFDSTAD

MAART 4 FESTIVAL HUIZE VOORMEER Stichting Voormeer Klassiek 11 DE FRYSKE MATTÉUS, IN OARE PASSY - Parochiekerk Heerenveen 21 ECOKATHEDRAAL LEVEN EN WERKEN - Workshop Stichting Tijd Heerenveen/Mildam 25 IJSTIJD THIALF - Theaterspektakel op de ijshockeybaan van Thialf

APRIL 11 ECOKATHEDRAAL LEVEN EN WERKEN - Workshop Stichting Tijd Heerenveen/Mildam 22 FESTIVAL HUIZE VOORMEER Stichting Voormeer Klassiek 25 ECOKATHEDRAAL LEVEN EN WERKEN - Workshop Stichting Tijd Heerenveen/Mildam 1-30 AKKRUM BOVEN EN ONDER DE WATERLIJN - Stichting Erfskip KUNSTWANDELROUTE AKKRUM 1-30 BRUG / BRÊGE - Kunst onder de bruggen 1-30 WALK OF FEAN - 3D bankjes met iconen uit de regio Heerenveen

MEI 6 MILDAM, BLIJVEND OP DE KAART - zondagswandelroutes langs cultuurhistorische plekken 13 FESTIVAL HUIZE VOORMEER Stichting Voormeer Klassiek 16 ECOKATHEDRAAL LEVEN EN WERKEN - Workshop Stichting Tijd Heerenveen/Mildam 1-31 BRUG / BRÊGE - Kunst onder de bruggen 1-31 AKKRUM BOVEN EN ONDER DE WATERLIJN - Stichting Erfskip 1-31 KUNSTWANDELROUTE AKKRUM 1-31 TALENTENWERKPLAATS MUSYKFABRYK - Muziektalent ontwikkeling voor jongeren 12-25 jaar.

JUNI 1-10 ORANJEWOUD FESTIVAL Overtuin Oranjewoud e.o. 2-7 DE KLOK EN HET MEISJE - Ûnder de toer, Thomaskerk Katlijk 3 MILDAM, BLIJVEND OP DE KAART - zondagswandelroutes langs cultuurhistorische plekken 9 FESTIVAL HUIZE VOORMEER Stichting Voormeer Klassiek 9-10 MEET ME AT THE FOUNTAIN Folkert Kuipers/Frank Cooper, New York, 1900 v.a.15 OASE ORANJEWOUD - Museum Belvédère, museumpark en landgoed Oranjewoud, Expositie 16-17 MEET ME AT THE FOUNTAIN Folkert Kuipers/Frank Cooper, New York, 1900 1-30 BRUG / BRÊGE - Kunst onder de bruggen 1-30 KUNSTWANDELROUTE AKKRUM 1-30 AKKRUM BOVEN EN ONDER DE WATERLIJN - Stichting Erfskip Akkrum

Posthuis-directeur Gerard Wolters is nauw betrokken bij Culturele Hoofdstad in de gemeente Heerenveen en ondersteunt, samen met een gemeentelijke werkgroep, de initiatieven die uit de ‘mienskip’ komen. De werkgroep stelde een lijst samen van initiatieven, die voor gemeentelijke subsidie in aanmerking kwamen. Zelf haalde Wolters de openingsvoorstelling voor Heerenveen binnen: ‘Façade, de laatste dagen van Mata Hari’.

AUGUSTUS 5 MILDAM, BLIJVEND OP DE KAART - zondagswandelroutes langs cultuurhistorische plekken 7 EUROPEAN SPORTS OF ALL GAMES- Sportstad 1-31 OASE ORANJEWOUD - Museum Belvédère, museumpark en landgoed Oranjewoud, Expositie 1-31 BRUG / BRÊGE - Kunst onder de bruggen 1-31 SUPAPWAY HEERENVEEN - De Turfroute op een Sup Board 1-31 KUNSTWANDELROUTE AKKRUM

NEDERLANDSE PREMIERE Gerard Wolters: “Mata Hari is de afgelopen eeuw natuurlijk al honderden keren onderwerp geweest van boeken, films, televisieprogramma’s en toneelstukken. In het Posthuis Theater alleen al hebben we haar drie keer zien optreden. Maaike Schuurmans speelde haar in 1990, in de musical van Rients Gratama, Liesbeth Riemersma zong haar in 2004 in ‘De sluiers van Mata Hari’ en in 2013 kroop Tet Rozendal in de huid van Mata Hari, in een heel intieme en kwetsbare voorstelling. We dachten: nu is het wel genoeg geweest. Maar het is wel honderd jaar geleden, dat ze werd gefusilleerd, dus Mata Hari wordt dit seizoen op alle fronten herdacht, zeker ook bij Culturele Hoofdstad. In Leeuwarden is er een grote tentoonstelling en Heerenveen heeft de Nederlandse Première van de Mata Hari-voorstelling.”

SEPTEMBER 1 HEERENGRACHT CONCERT - rond De Kolk, HeerenveenCentrum 2 MILDAM, BLIJVEND OP DE KAART - zondagswandelroutes langs cultuurhistorische plekken 8 FESTIVAL HUIZE VOORMEER Stichting Voormeer Klassiek 19 ECOKATHEDRAAL LEVEN EN WERKEN - Workshop Stichting Tijd Heerenveen/Mildam 19-23 DODO FAN HASKA - Ûnder de toer, Kapelle Haskerdijken 1-30 FROULJU FAN FRYSLÂN Beeldentuin Van Oemaparkje 1-30 OASE ORANJEWOUD - Museum Belvédère, museumpark en landgoed Oranjewoud, Expositie 1-30 BRUG / BRÊGE - Kunst onder de bruggen 1-30 SUPAPWAY HEERENVEEN - De Turfroute op een Sup Board 1-30 HELDEN VAN HEERENVEEN - 3D Lichtprojectieshow op Crackstate 1-30 KUNSTWANDELROUTE AKKRUM

“Het Vlaamse opera- en muziektheatergezelschap Transparant maakte de voorstelling in samenwerking met het Fries Museum voor Culturele Hoofdstad, maar heeft ‘Mata Hari’ afgelopen december ook al in Lyon gespeeld. Vandaar dat wij, na België en Frankrijk, de Nederlandse Première hebben. Het is een van de officiële openingsvoorstellingen van Culturele Hoofdstad op 26 januari.”

OKTOBER

CLARON MCFADDEN & CLAIRE CHEVALLIER

3 ECOKATHEDRAAL LEVEN EN WERKEN - Workshop Stichting Tijd Heerenveen/Mildam 31 TIJD SYMPOSIUM - Stichting Tijd 1-31 KUNSTWANDELROUTE AKKRUM 1-31 FROULJU FAN FRYSLÂN Beeldentuin Van Oenemaparkje

‘De laatste dagen van Mata Hari’ is een theatraal liedrecital waarin Mata Hari’s verhaal verteld en gezongen zal worden door acteurs op een filmscherm, vanuit het perspectief van de vele mannen in (en na) haar leven. Muziektheater Transparant heeft daarvoor sopraan Claron McFadden en pianiste Claire Chevallier aangetrokken. Zij bieden een weerwoord met muziek van Mata Hari’s tijdgenoten en brieven van de roemruchte danseres zelf. Het verhaal op film wordt verteld door Josse De Pauw.

NOVEMBER 7 ECOKATHEDRAAL LEVEN EN WERKEN - Workshop Stichting Tijd Heerenveen/Mildam 18 HERKE SUPERHELD Familievoorstelling in Sportstad 28 ECOKATHEDRAAL LEVEN EN WERKEN - Workshop Stichting Tijd Heerenveen/Mildam

DECEMBER 16 FESTIVAL HUIZE VOORMEER Stichting Voormeer Klassiek Leeuwarden-Fryslân 2018? Dan kom je langs Heerenveen! Kijk voor alle evenementen op www.ngoudenplak.nl!

CLARON MCFADDEN

CLAIRE CHEVALLIER

foto: Alex Vanhee - www.clairechevallier.com

FEBRUARI 4 BOKWERT KULTURELE HOOFDPLAATS - Posthuis Theater 21 ECOKATHEDRAAL LEVEN EN WERKEN - Workshop Stichting Tijd Heerenveen/Mildam

Leeuwarden-Fryslân is in 2018 een jaar lang Culturele Hoofdstad van Europa. Hoewel de ogen vooral lijken gericht op Leeuwarden, telt de rest van Fryslân ook mee, en dat geldt zeker voor de dorpen in de regio van GrootHeerenveen. In Heerenveen zelf vindt op vrijdag 26 januari om 20:15 uur in het Posthuis Theater een van de openingsvoorstellingen van Culturele Hoofdstad plaats: de Première van de muziektheaterproductie ‘De laatste dagen van Mata Hari’, met operazangeres Claron McFadden en pianiste Claire Chevallier.

1 MILDAM, BLIJVEND OP DE KAART - zondagswandelroutes langs cultuurhistorische plekken 1-31 OASE ORANJEWOUD - Museum Belvédère, museumpark en landgoed Oranjewoud, Expositie 1-31 BRUG / BRÊGE - Kunst onder de bruggen 1-31 AKKRUM BOVEN EN ONDER DE WATERLIJN - Stichting Erfskip Akkrum 1-31 KUNSTWANDELROUTE AKKRUM

foto: www.claronmcfadden.com

26 DE LAATSTE DAGEN VAN MATA HARI - Openingsvoorstelling Posthuis Theater

JULI

Tobias Kokkelmans, dramaturg van de voorstelling: “Leidraad is het emotionerende verslag van Léon Bizard, dokter in de Parijse vrouwengevangenis waar Zelle vastgehouden werd. Hij verhaalt over haar laatste momenten in de cel, haar bijzondere verstandhouding tot de nonnen die haar verzorgden, tot en met haar gang richting de executiepaal. Verder aan het woord zijn Pierre Bouchardon, één van haar aanklagers, en George Ladoux, hoofd van de Franse inlichtingendienst en zelf ook een Duitse dubbelspion, maar dat is een ander verhaal. We kruipen als het ware in de hoofden van de mannen die met hun neus op Mata Hari’s veroordeling stonden.” “Muzikaal wordt het verhaal van Mata Hari luister bijgezet door liedrepertoire van voornamelijk Franse componisten die quasi-tijdgenoten waren van Mata Hari, en soms zelfs regelrechte bewonderaars van haar, zoals Jules Massenet. Hun werken zijn als het ware auditieve getuigen van dit wrange tijdsgewricht tussen emancipatie en oorlog, tussen bevrijding en gevangenschap, tussen cabareteske lichtzinnigheid en melancholische poëzie.”

foto Fenna Orre de Jong

JANUARI

GERARD WOLTERS

Die muziek die te horen is, komt van Camille SaintSaëns, Arnold Schönberg, William Walton, Jules Massenet, Maurice Ravel, Henri Duparc, Erik Satie, Claude Debussy en Francis Poulenc.


16

NUMMER 01 • 2018

HET VIZIER OP 2017:

CENTRUM HEERENVEEN IN BEWEGING

NIEUWE WINKELS DIE IN 2017 IN HET CENTRUM ZIJN GEVESTIGD

BY KEES (2E VESTIGING IN BOEKWINKEL BINNERT OVERDIEP), DRACHT 60 KOFFIEHOEK IN DE BOEKWINKEL.

GROOVY TOSTI, LINDEGRACHT 19 MUZIEK, TOSTI’S EN KOFFIE.

ZUIVELHOEVE, DRACHT 53 SPECIAALZAAK IN KAZEN, NOTEN EN DELICATESSEN.

FRANS VAN BOCKHOOVEN OPTIEK, LINDEGRACHT 1 BRILLEN, LENZEN EN OOGZORG.

De verbinder, de spil tussen de winkelier, de horeca en de gemeente. Dat was de belofte van centrummanager Peter de Vries toen hij zijn intrede deed in mei 2017. Er was vraag naar een centrummanager, maar de exacte functieomschrijving bleef abstract en dat is nog altijd het geval. Maar het doel is niet veranderd én een klein beetje dichterbij gekomen: 100% klanttevredenheid voor de centrumbezoeker van Heerenveen. RESULTATEN “Het resultaat laat zich niet gemakkelijk staven. De werkzaamheden die ik doe hebben voornamelijk met coördinatie te maken. Het werkveld is breed. Als het aan de ene kant goed gaat, is er aan de andere kant wel weer wat te verbeteren. Dat houdt nooit op. Wat ik wel heb geleerd in de afgelopen acht maanden is dat ‘quick wins’ niet werken. Op korte termijn snel resultaat boeken, daar heb je na een maand of twee niets meer aan.”, knikt De Vries instemmend met zijn eigen conclusie.

NEW YORK PIZZA, KOORNBEURSWEG 3 PIZZA’S, PASTA’S EN HAMBURGERS. AFHALEN EN THUISBEZORGEN.

CAFETARIA DE MUNT, MOLENPLEIN 10B SNACKS & PLATES.

De eerste periode in zijn functie van centrummanager is De Vries met alle partijen, die op enigerlei wijze betrokken zijn bij activiteiten en het ondernemen in het centrum, om tafel gegaan. Faciliteren, coördineren, administreren, motiveren, onderhandelen en dan is het eerder de vraag ‘met wie niet?’ dan ‘met wie?’. Het is letterlijk manoeuvreren tussen de partijen.

ELKAAR NODIG

NASMAAK.COM, DRACHT 12 // DE FYSIEKE WINKEL VAN DE WEBSHOP NASMAAK.COM, MET DESIGNMEUBELS EN ACCESSOIRES.

MILLER & MONROE, SIEVERSTRAAT 15 KLEDINGZAAK VOOR DAMES EN HEREN, INCLUSIEF EEN PLUS SIZE LIJN.

KAPSALON PROMISE, LINDEGRACHT 54 HAAR EN COSMETICA.

SFINX SPELLEN & SPEELGOED, DRACHT 111 SPECIAALZAAK IN SPEELGOED, SPELLETJES EN GEZELLIGHEID.

Om die 100% klanttevredenheid van de centrumbezoeker van Heerenveen te bewerkstelligen gelooft De Vries dat kwaliteit boven kwantiteit van de winkels in het centrum gaat. “Het is natuurlijk een utopie om naar 100% te streven, maar dat wil je wel. De fysieke retail heeft mede door de opkomst van de online verkopen een klap gekregen; dat is de keiharde realiteit. Maar het winkelaanbod en de horecagelegenheden die wij in Heerenveen hebben zijn prima. Sportzaken, boekhandels, kledingwinkels, delicatessenzaken, cafés, restaurants en ga maar door. Groei wordt vaak met vooruitgang geassocieerd, maar ik geloof dat wij in Heerenveen eerst dit volume moeten houden en de tevredenheid van de centrumbezoekers moeten opschalen. Dan kunnen de ondernemers over tien jaar nog steeds hun kostje verdienen en hun personeel betalen. Maar daar heb je elkaar kei- en keihard voor nodig.”


heerenveen

GROOTHEERENVEEN.NL

17

BESTAANDE WINKELS VERHUISD NAAR EEN ANDERE LOCATIE MET GROTER PAND

EUPHORIA, LINDEGRACHT 43

BETAWARE COMPUTERS, WETTERTOER 2

FOTO-GROEP HEERENVEEN, WETTERTOER 4

AKTIE SPORT, DRACHT 33

MODRES KLEDINGREPARATIE, LINDEGRACHT 55

NEBRASKA (VERGROOT EN MET 2E UITGANG), MOLENPLEIN 13C

METEN IS WETEN In 2018 blijft het aantal koopzondagen gelijk aan dat van 2017, maar met af en toe wel een zondagmiddag in combinatie met festiviteiten en/of muziek. Om te weten of dit ook daadwerkelijk meer bezoekers trekt is het plan om met specifieke meetapparatuur te gaan werken. Daarvoor heeft De Vries een kijkje in de keuken van Sneek genomen, waar al langere tijd met dergelijke apparatuur wordt gewerkt.

SAAMHORIGHEID Ofschoon ieder winkelcentrum de laatste jaren vecht tegen leegstand gaat het Heerenveen niet slecht af. De Vries benadrukt het belang van saamhorigheid in het centrum. Het is niet meer de enkele onderneming met zijn of haar eigen product of dienst die de dagomzet bepaalt, maar het geheel van het aanbod in de stad. Ook valt het hem op dat er zich meer jonge ondernemers settelen in het centrum. “Dat is wel de generatie die is opgegroeid met de online retail wereld. Wij moeten iedereen, en zeker ook die jongeren, verleiden om naar het centrum te komen. Hoe we dat kunnen bereiken? Door onder andere leuke evenementen te blijven organiseren, onze parkeermogelijkheden te optimaliseren, ervoor zorgen dat het centrum veilig en schoon is, een goede mix tussen horeca en winkels te waarborgen en een fijne sfeer te creëren ”, licht de centrummanager toe.

BEWOGEN 2017 Heerenveen mag met betrekking tot het centrum positief terugkijken op het jaar 2017. “Er zijn elf winkels bijgekomen, vijf winkels verhuisd naar een groter pand, één winkel is uitgebreid en eind januari opent Bakkerij Boonstra nog een filiaal op de Pleinweg en de panden Dracht 55 en 124 zijn intussen ook verhuurd. Daarnaast is er een fietsparkeergarage geopend, breidt de bioscoop uit en het FNV huurt diverse ruimtes aan de Koornbeursweg. Dat komt niet uit de lucht vallen. Deze ondernemers hebben vertrouwen in het winkelcentrum van Heerenveen!”

NIEUWE WINKEL START EIND JANUARI 2018

“Wij moeten iedereen verleiden om naar het centrum te komen met leuke evenementen, optimaal parkeren, een veilig en schoon centrum en een goede mix tussen horeca en winkels”

BOONSTRA BAKKERIJ, PLEINWEG 6

AL VERHUURDE WINKELPANDEN NOG IN VERBOUWINGSFASE

DRACHT 124, NAAST DE WERELDWINKEL

DRACHT 55, NAAST DE ZUIVELHOEVE


Omdat geen mens gelijk is, verzekeren wij op maat

Breedpad 21

T (0513) 61 44 44

8442 AA Heerenveen

F (0513) 62 37 42

Postbus 116

E info@kuiperverzekeringen.nl

8440 AC Heerenveen

I www.kuiperverzekeringen.nl


heerenveen

GROOTHEERENVEEN.NL

19

Rabobankdirecteur Rients Schuddebeurs

“Wij zitten in de haarvaten van ieder dorp!” Rients Schuddebeurs is directievoorzitter van Rabobank Heerenveen-Zuidoost Friesland en het zal niemand die hem kent verwonderen dat hij op de vraag ‘wie is Rients Schuddebeurs’ meteen antwoordt ‘mens’. Daarna blijft het een aantal seconden bedachtzaam stil en vervolgt de directeur met ‘toch ook wel Rabo-minded, al 31 jaar lang.’ Vervolgens verloopt het gesprek in een van de Rabobank kantoorruimten aan de Opslach in Heerenveen uitermate soepel. Schuddebeurs is niet alleen mens, maar zeker ook ‘mensenmens’. Het is een veel gebruikt cliché, maar voor de aimabele directievoorzitter geldt het zeker. Andere woorden die het levenspalet van Rients Schuddebeurs kleuren zijn ‘getrouwd, heit, muziekliefhebber, zeiler en bedrijfskundige’, aldus de gesprekpartner. “Ik ben in 1986 bij de Rabobank in dienst getreden als ‘trainee’, terwijl ik al afgestudeerd was als bedrijfskundige. Eigenlijk ben ik dat nog, maar dit terzijde. Je wordt aangenomen om je kennis eigen te maken en in die periode over en weer te voelen, of het bedrijf bij jou past en omgekeerd. Je krijgt de kans om binnen de Rabobank te ontdekken wat je leuk vindt en ondertussen werk je ook gewoon aan de balie.” Dat Schuddebeurs al die jaren de Rabobank trouw is gebleven en zichzelf ‘Rabo-minded’ noemt wil hij wel nader toelichten. Ook vertelt hij over de bijzondere ledenavonden die de Rabobank organiseerde en over wat er leeft in de regio.

KLIK MET DE RABOBANK “Vanaf het moment dat ik bij de Rabobank kwam, was er een ‘klik’. Die klik was er in de eerste plaats omdat zij mij iets als persoon, als werknemer te bieden hebben. Ze hebben me kansen gegeven om steeds verschillende dingen te kunnen doen. De coöperatieve vorm waarop de bank is georganiseerd, dat vind ik uniek en die structuur vertoont veel gelijkenissen met een democratie. Wij zijn voortdurend in contact met onze leden. Het is een organisatievorm, die anders is dan een aandeelhouders gedreven organisatie. Verder staat deze bank voor maatschappelijke waarden. Die elementen zorgen ervoor dat ik mij hier uitstekend op mijn plaats voel.”

CARRIÈRE RIENTS SCHUDDEBEURS Rients Schuddebeurs begint op 1 augustus 1986 als trainee in Damwoude, waarbij zijn ambitie vanaf het begin was om organisatieadviseur te worden. Dat maakt de bank anderhalf jaar later mogelijk toen hij op 1 februari 1988 benoemd werd als organisatieadviseur in de regio Friesland, waarbij er nog een regiokantoor in Leeuwarden was. Er waren toen nog 65 banken in Friesland. Schuddebeurs mocht toen al die bankdirecteuren adviseren ten aanzien van functiebeschrijvingen, administratieve organisatie, werkprocessen en het begeleiden bij fusies, een fenomeen dat toen ook al

actueel was. Die afdelingen schaalden op naar Rabobank Nederland, waarbij Schuddebeurs in dezelfde functie naar Utrecht ging als senior organisatieadviseur. Die periode duurde tot 1991 waarna hij in de regiodirectie van NoordNederland kwam in Groningen. De volgende carrièrestap is dat hij directeur wordt bij de oude Rabobank in Heerenveen, een functie hij tien jaar uitoefent. Vervolgens gaat de ‘Raboman’ naar het interim-management in 2005 in Utrecht; die functie houdt in dat je als vervangend directeur waarneemt in die gevallen waarbij er vacatures zijn of waarbij tijdelijk extra mankracht op het hoogste niveau nodig is. Het brengt hem in onder andere Enkhuizen, de Betuwe en Lunteren. Voordat Schuddebeurs in 2011 naar Heerenveen terugkeert, is hij nog directievoorzitter van de Rabobank Schagen-Wieringerland. Nadat in 2012 Rabobank De Stellingwerven fuseert met zijn bank en ook de klanten van de Friesland Bank erbij komen, is Rients Schuddebeurs de hoogste baas van Rabobank Heerenveen-Zuidoost Friesland. Wat is het gezicht van de Rabobank in Heerenveen? Bovenstaande vraag stellen we Rients Schuddebeurs, die ogenblikkelijk antwoordt met ‘dat zou je de inwoners van Heerenveen zelf moeten vragen’, om vervolgens toch te komen met een antwoord. “Het begint met ‘een bank die dichtbij zit’. De Rabobank is een bank met een gezicht, het grootste gedeelte van de mensen dat bij ons werkt komt uit dit gebied. Ik woon in Joure maar zakelijk herkennen de mensen mij van de Rabobank in Heerenveen. Wij leveren een

belangrijke bijdrage aan kleine dingen die een dorp en een gemeenschap willen. Wij zitten in de haarvaten van elk dorp, er is geen dorp dat voor een initiatief in de afgelopen jaren geen bijdrage heeft gekregen vanuit het Coöperatiefonds, dat wordt beheerd door onze ledenraad.”

THIALF BIJEENKOMSTEN “Ook heel bijzonder vond ik de bijeenkomsten die wij georganiseerd hebben in Thialf. In zes avonden hebben we met 1.200 leden aan 20 tafels gezeten om over onze regio te praten. Waar hebben wij als collectief ondersteuning bij nodig, als mensen die hier wonen, werken en leven. We hebben al die deelnemers

50 kaartjes voorgelegd over bijvoorbeeld thema’s als werkloosheid, eenzaamheid, voedselproblemen, vitaliteit, leefbaarheid in de dorpen en ga zo maar door. Vanuit die bijeenkomsten kwamen vijf thema’s naar voren, waarmee wij vervolgens aan de slag zijn gegaan. Het eerste wat naar voren kwam is duurzaam wonen, het energiegebruik van woningen bijvoorbeeld. Een tweede thema dat vaak terugkwam tijdens de gesprekken is de verbinding tussen onderwijs en bedrijfsleven. Dat die aansluiting versterkt kan worden is duidelijk. In Heerenveen is een prachtig voorbeeld de praktijkroute van de horeca, waar mboleerlingen in de horecabedrijven hun studie doorlopen. Wij kunnen daarin bemiddelen." "Ook een belangrijk aandachtspunt is de circulaire economie, waarbij ik zelf verbonden ben als bestuurslid van de vereniging Circulair Friesland, koploper in Nederland. Kort samengevat, geen afval! Het vierde punt waar we aandacht aan gaan besteden is de bestrijding van sociale ongelijkheid met twee componenten. Ten eerste de laaggeletterdheid van 13 à 14% in dit gebied terugbrengen. Dan heb ik het over de historische laaggeletterdheid en de digitale laaggeletterdheid, wij stimuleren cursussen om hier verandering in te brengen. Een tweede component is eenzaamheid. Wij willen activiteiten organiseren om mensen te betrekken en daardoor met elkaar in verbinding te brengen. Zo zijn we van plan om – samen met het Ouderenfonds - een walking voetbalcompetitie op te zetten met voetbalclubs uit de regio. Het laatste punt is voedsel, het minder willen verspillen van voedsel. We willen graag de link leggen tussen De Streekboer en de zorginstellingen.”


20 LIFESTYLE TIP&TRENDS

LIFESTYLE TIPS & TRENDS ZEVEN HEERENVEENSE SPECIALISTEN GEVEN HUN KIJK OP DE LAATSTE TRENDS OP HET GEBIED VAN BEAUTY, SPORT, INTERIEUR, REIZEN, KOFFIE EN WIJN...

Kerstboom eruit

Kamerplanten erin Herken je dat? Voordat de kerstboom erin kwam heb je met meubels geschoven om plaats te maken voor de kerstboom. Nu is de kerstboom eruit en vind je de kamer leeg. De ‘nieuwe’ opstelling bevalt eigenlijk nog wel, maar die lege plek in de kamer is toch wel jammer. Misschien een idee om een nieuwe kamerplant te kopen, een grote nieuwe kamerplant. Deze 4 kamerplanten vullen de leegte van de kerstboom op.

Dracaena

De Dracaena is een exotische kamerplant. Deze plant is een krachtige luchtzuiveraar.

Pachira De pachira staat ook wel bekend als de geldboom. Altijd leuk om een geldboom te hebben toch?

RINSKE LOK-JEPMA - Interieurstylist, eigenaar Rinske Interieurstyling

Polyscias Beaucarnea

De Beaucarnea heeft een stoere robuuste stam en houdt van een zonnige plek in huis.

Gezond lichaam, gezonde huid

We hebben het er al weleens over gehad: schoon van binnen, betekent vaak mooi van buiten. Hoewel het niet altijd op gaat, is de huid meestal de graadmeter van wat zich in je lichaam afspeelt. Zo merk je het meteen aan de pukkels, als je slecht hebt gegeten. Je weet zelf ook wel dat je huid minder vaal wordt als je stopt met roken. En die wallen, die komen echt door te weinig slaap.

en er nodig weer uit moeten. Wat het me oplevert?

Mijn spijsvertering wordt weer optimaal en daarmee de opname van voedingsstoffen. Ik krijg een betere vetverbranding, dus die Tijd voor een grote schoonmaak dus. Zelf overtollige feest-pondjes verdwijnen weer begin ik het jaar graag met een grondige snel. Een betere doorbloeding helpt mijn detox. Die zuivert mijn lichaam van alle huid weer goed te hydrateren en gezond te onzuiverheden die er de laatste worden. Vol energie ga ik 2018 aan. Ik ben tijd naar binnen zijn gegaan al begonnen, doe jij ook mee? ELINA ZELDENRUST - Schoonheidsspecialist, eigenaar van Elina’s salon.

De boom voelt zicht prettig in de schaduw en groeit, net als een kerstboom, recht omhoog

Karige oogsten, stijgende prijs Niet een leuke binnenkomer voor het nieuwe jaar maar helaas wel realiteit. Door extreem weer, voorjaarsvorst, aanhoudende regenbuien en hagel, is zeker een derde van de Europese druivenoogst mislukt. In Zuid-Afrika was het extreem droog en in Californië is de oogst grotendeels door bosbranden mislukt. Concreet betekent dit dat een fles wijn 0,25-0,50 euro duurder zal worden. En dat vooral enkele schaarse Europese witte wijnen uit Chablis, Umbrië, Bourgogne en Veneto tot wel euro's per fles duurder worden. In de gemiddelde wijnwinkel zullen de prijzen niet gigantisch stijgen, slechts een klein beetje, verwacht ik. Ik ben benieuwd wat de prijzen in de supermarkt gaan doen. De grote supermarkten knijpen de wijnboeren vaak enorm uit en zullen geen prijsverhogingen accepteren, maar voor de wijnboeren is de rek er al jaren uit. Als je je verdiept in wijn maken en je dus realiseert hoeveel werk er verzet moet worden om één fles wijn te bottelen, dan is het haast onmogelijk om onder de 5 euro een fatsoenlijke wijn te kopen. Gemiddeld geven Nederlanders maar € 3,44 uit aan een fles wijn. Van deze 3,44 moet de fles, het etiket, het transport, de accijns, de btw en de druiven allemaal worden betaald. Ik ga persoonlijk liever voor kwaliteit en vind het belangrijk dat de wijnboer een fatsoenlijke prijs betaald krijgt voor zijn product. En jij? LAURA VAN DEN AKKER - Vinoloog, eigenaar De Wijnschuur en Wijn en Wonen.


GROOTHEERENVEEN.NL

21

KAAPVERDISCHE PRACHT INSIDERS DIE WILLEN GENIETEN VAN DE WINTERZON LATEN DE POPULAIRE CANARISCHE EILANDEN LINKS LIGGEN EN VLIEGEN 2,5 UUR DOOR NAAR DE KLEINE ATLANTISCHE BUUR KAAPVERDIË. De blauwgroene Atlantische Oceaan en de kilometerslange hagelwitte stranden op de 10 Bovenwindse Eilanden lijken zo van een ansichtkaart te komen. Het levensmotto van de Kaapverdianen is “no stress”, geen toelichting nodig lijkt me.

ODETTE HOLKEMA - zelfstandig reisagent en eigenaar van YourTravel.

Ga fantastisch (kite)surfen op SAL of ga mee op duikexcursie om zeekatten en groene schildpadden te spotten. Altijd al eens willen ronddrijven in een zoutmeer? Op Sal heb je bij de zoutmijnen van Pedra de Lume een krater met een heus zoutmeer, een soort mini Dode Zee. Slenter ’s avonds door het centrum van Santa Maria langs de pastelkleurige huizen en geniet

van de artiesten op een van de vele pleintjes of dans mee met de ‘locals’. Beklim vroeg in de ochtend de hoge zandduinen bij het strand van Praia da Chave op BUUREILAND BOA VISTA, en geniet van het fantastische uitzicht. Met je terreinwagen ontdek je wilde stranden als Curralinho en Santa Monica. Het oude nederzettinkje Spinguera is het domein van vissers, tevens een perfecte locatie om ook vakantie te vieren. Een absolute must voor avonturiers is een bezoek aan EILAND FOGO met haar actieve 2829 meter hoge vulkaan Pico do Fogo. In de met as

RODE KOOL salade

Deze keer een heerlijk recept van Kees om lekker veel vezels naar binnen te krijgen. Met 4,5 gram voedingsvezel op een portie van 150 gram is broccoli de onbetwiste vezelleider der groentes. Deze groene vezelbom wordt gevolgd door bospeen, rode kool en sperziebonen met 3,8 gram per portie van 150 gram. Het is belangrijk voor je gezondheid om genoeg vezels binnen te krijgen. Om te beginnen kun je daarmee verstopping tegengaan en het kan helpen om af te vallen of om op gewicht te blijven.

“Ik wil stoppen met roken, stoppen met alcohol drinken, stoppen met te veel, ongezond, eten en meer bewegen”; dat is vaak wat mensen tegen ons zeggen als ze zich aanmelden voor een hardloopclinic.

Rasp een klein rood kooltje, giet er olijfolie overheen (koudgeperst), een scheutje Tamari en twee bananen in plakjes. Dan een klein bakje Hüttenkäse en mengen maar. Heel erg lekker!!

SHAMÉ KEESMAN - Koffiegek, barista en eigenaar van By-Kees in Heerenveen.

Wanneer ga jij mee in het ritme van de Kaapverdianen?

BINNENKOMEN

Vezels kunnen ook de cholesterolgehaltes en het risico op diabetes en hartziektes verlagen. Dit komt wellicht doordat vezels werken als een prebiotica, wat betekent dat ze de groei van gezonde darmbacteriën bevorderen.

bezaaide omgeving kun je fantastisch hiken en mountainbiken.

X Kees

“Nou, dat is een lekkere binnenkomer!” Vier doelen op een rij: dat zijn er drie te veel; tenminste, om tegelijkertijd te doen. Begin gewoon met meer bewegen en als je dan voor hardlopen kiest, heb je er in elk geval eentje te pakken die laagdrempelig is, niet veel hoeft te kosten en veel resultaat geeft. En zo gauw je begonnen bent, merk je dat het je andere doelen niet in de weg zit. Want al die tijd dat je aan het lopen bent, rook je in elk geval al niet. En vaak vind je het zonde om je daarna direct weer vol te stoppen met ongezond voedsel of een flinke borrel. Loop je samen met anderen dan kun je elkaar ook nog helpen en ondersteunen op het mentale vlak en zo werk je eigenlijk onbewust toch aan alle doelen. Stoppen met iets is moeilijk als je er niets voor terug krijgt qua tijdsinvulling. Kies ervoor om die tijd te gebruiken om actief aan iets te werken, iets nieuws te doen, jezelf te verbazen. Hardlopen is een middel om het uiteindelijk doel “je beter, gezonder, fitter te voelen” te bereiken!

MARGA WIEGMAN- Runningtherapeut en Looptrainer, Eigenaar bij Mind2Run

ROOS SIEMONSMA - Runningtherapeut en Looptrainer, Eigenaar bij Mind2Run


22

NUMMER 01 • 2018

FOTO'S AWFOTO.NL

“KOEIEN EN BOER MOETEN RESPECT VOOR ELKAAR HEBBEN” Sytze Holtrop uit Rottum kreeg in 2017 bericht dat zijn eigen coöperatie af wilde van de grupstal, die hij nog maar recent had laten bouwen. Uit de sector stuitte de coöperatie op een hoop weerstand van melkveehouders, met een excuusbrief van Friesland Campina tot gevolg.

“At jo goed op de kij passe, passe de kij goed op jo”. Boer Sytze Holtrop van Rottum houdt van zijn 65 koeien. Die bij collega’s in een ligboxstal in de stront rondlopen. Bij Holtrop liggen ze lekker in het stro van de grupstal. Ze betalen dat Sytze Holtrop terug in een hoog rendement. Koeien en boer Holtrop hebben respect voor elkaar. Alleen heeft een veehouder tegenwoordig niet alleen rekening te houden met zijn koeien, maar ook met de consumenten. En Sytze Holtrop (58) weet dat het evenwicht daarin momenteel zoek is. Hij ergert zich eraan dat iedereen de boeren van alles de schuld geeft. De koeien hebben geen menswaardig bestaan. De weidevogels komen niet terug. Er worden te veel fosfaten gebruikt. De koeien stoten te veel CO2 uit. De melk is te duur. Ga zo maar door. Maar hij ergert zich ook aan de eigen organisaties. En aan de zuivelfabriek Friesland- Campina. Hij zit al 35 jaar in die coöperatie, maar ineens vindt dat bedrijf dat hij een ander beleid zou moeten voeren dan hij ooit zou willen. Ze willen zijn grupstal niet meer.

NOVEMBER 2017: GEEN GRUPSTAL MEER Het regent. En het is donker. ‘s Middags een uur of vier. De koffie staat klaar bij de familie Holtrop. De twee zoons van Sytze, Sietse en Johannes zijn er ook. Ze runnen het loonwerkersbedrijf dat hun vader in 1985 naast het boerenbedrijf oprichtte. “Mar we bemoeie ús folslein net mei elkoar”. Maar heit heeft blijkbaar nog wel enige invloed, want “at ik inkeld boer wie, soe’k my besauwe”. Aan tafel ontstaat een merkwaardig vrolijke discussie over boeren en hun bedrijf, terwijl ze toch wat in mineur zijn. Aan niets is te merken dat Sytze Holtrop ‘de schurft’ heeft aan een bedrijf waar hij al 35 jaar melk aan levert.


heerenveen

GROOTHEERENVEEN.NL

JANUARI 2018: TOCH WEL EEN GRUPSTAL Friesland-Campina stuitte op een hoop tegengas na hun uitlating over het afserveren van de grupstal. Holtrop en andere boeren ontvingen onlangs een excuusbrief van de voorzitter van Friesland-Campina. Hierin gaf de voorzitter aan dat het bericht over de grupstallen nooit zo geformuleerd had mogen worden. De komende jaren gaat er vanuit de zuivelcoöperatie nu niet zoveel veranderen.

Grupstallen willen we niet meer, zei dat bedrijf onlangs. Laat Sytze Holtrop net in 2013, toen hij zijn bestand koeien vermeerderde van 35 naar 65, een nieuwe grupstal gebouwd hebben. Een mooie ruime stal. Maar zegt FrieslandCampina, de koeien staan er vast, en dat wil de consument niet. “Ze volgen gewoon wat de consument roept”, zegt Holtrop. Een hedendaagse grupstal is heel anders dan een ouderwetse. Daar zitten best verkeerde dingen in. Laat hen nu individueel controleren en daar het beleid op vaststellen.

SCHOON EN FRIS Het is overigens merkwaardig. Als Friesland-Campina roept (en betaalt) dat de koeien weer in de weide komen te staan, is Holtrop het volstrekt met hen eens. Terwijl juist de koeien uit de ligboxstal niet meer buiten komen. Hij zegt het niet hardop, maar vindt de ligboxboeren wat luier dan een 'echte' boer. Die hebben misschien meer

een hekel aan melken en gebruiken daarvoor robots. Holtrop noemt het mild een ander soort boer. Maar: “wý moatte noch troch de knibbels.” Legt uit dat hij evenwel bliksemsnel kan melken. Hij heeft drie jaar terug zorgvuldig gerekend. Een grupstal kost hem 15 jaar drie cent van elke liter melk. Dat kan. En als dan de productie per koe omhoog gaat als die nieuwe stal er is, is dat mooi meegenomen. Het maakt Sytze Holtrop tot een tevreden boer. Als de grupstal zou zorgen voor veel kreupele of zieke koeien, zoals Friesland-Campina veronderstelt, zou zijn lol er gauw af zijn. “Je moet consequent zijn”, zegt hij. “Een zieke koe wordt niet automatisch beter. Ingrijpen. Direct.” Maar zijn koeien worden niet ziek of kreupel. Ze hebben geen gevechten om de rangorde. En ze zijn schoon, ruiken fris. Ze gaan liggen. Ze eten en geven melk. En als de ‘maaitiid’ komt stormen ze enthousiast de wei in.

“Mijn koeien zijn gemiddeld zeven jaar oud en ik heb er ook een paar van 14 jaar die het nog heel goed doen. De dieren hebben plezier. Er werd heel eenzijdig gekeken door Friesland-Campina. Het negatieve beeld van grupstallen is de afgelopen maanden een beetje bijgesteld. Geen kreupele koeien en de dieren hebben meer rust. Ze staan wel

gebonden, maar ik combineer de grupstal áltijd met weidegang. In de zomer gaan ze zelfs dag en nacht naar buiten. En met dit weer – regen, wind en kou - willen de dieren helemaal niet naar buiten. Koeien zijn wat dat betreft net mensen.” Helemaal gerust is Holtrop nog niet. “Niks is zeker, het is net als met politiek. Maar ik ben blij dat ook de positieve kant van de stallen is toegelicht. Anders krijg je het gevoel dat je niks meer goed doet. Met de nieuwe stal had ik juist in dierenwelzijn geïnvesteerd. De terugverdientermijn is ook lang en als je dan maar vijf jaar vooruit kan kijken is dat moeilijk.” Echt een nacht wakker heeft hij er niet van gelegen. “Wij zijn nuchtere Friezen. Mijn koeien hebben geen stress en ze doen het goed. Met stallen is het zoals Cruijff ooit zei: elk voordeel heb z’n nadeel en vice versa.”

23

SCHAALVERGROTING Boer zijn is een prachtig vak. Holtrop heeft het geërfd. In 1985 nam hij de 27 koeien van zijn vader over. Hij kijkt wel om zich heen: toen waren er 46 boeren rondom. Nu nog 11. Maar buurman koopt land van buurman. Die 11 boeren hebben nu alle land van die 46. Dat is niet veranderd. Dus moet de overheid steeds verder ingrijpen. Strijd tegen de fosfaten. Holtrop pleit voor het gebruik van “rûge dong”, de stront van de koeien vermengen met stro. Dat in het voorjaar over het land brengen. Wetenschappers zeggen dat de boeren die maïs kweken het land vernietigen, waardoor er geen insecten meer zijn. Holtrop: “Lit de boeren de maïs mar dwaan mei rûge dong”. Of nee, dat zegt Holtrop ook weer niet. Iedereen moet het maar op zijn eigen manier doen. Vrijheid in handelen is het bestaansrecht van de boeren. Tot bepaalde grenzen natuurlijk. Holtrop is bijvoorbeeld geen lid meer van de LTO, de nationale boerenorganisatie. Voelt zich daarin niet meer thuis. De LTO voert de productiefactor te vaak uit, zonder met andere dingen rekening te houden. “De bedriuwstak fielt net mear goed. We moatte wat mear binnen de perken bliuwe”. Hij laakt het nitraatgehalte in het grondwater van de boeren. Op “eigen hiem” voelt het beter. Snuift diep als hij zijn (grup)stal binnenkomt. Hij ruikt geen ammoniak, maar koeien. “En at de kij maaitiids wer it lân yngeane tink ik: wat is dit een hearlik fak”. Dat weer niet te veel moet veranderen. Want “yn in lizboks sil ik nea wurkje. Dan hâldt ik op”.


HET ÉNIGE SCHAATSMAGAZINE VAN NEDERLAND MET DE ECHTE VERHALEN UIT HET HART VAN DE SCHAATSSPORT!

WORD ABONNEE!

€ 23,95 per jaar

www.proskating.nl

Snel en eenvoudig via www.proskating.nl

Elke dag een mooie dag bij Kinderwoud! • dagopvang • buitenschoolse opvang • peuteropvang • gastouderopvang T 0513 - 610 825 M info@kinderwoud.nl

vmbo-groen

kinderwoud.nl

ZIEN WE JOU TIJDENS ONS OPEN HUIS? Locatie Buitenbaan Buitenbaan 5, Heerenveen

woensdag 7 februari 15.30-20.30 uur

Locatie Grou Burstumerdyk 5, Grou

dinsdag 23 januari 18.30-21.00 uur

Locatie Joure Pasteurweg 1, Joure

dinsdag 30 januari 18.30-21.00 uur

Praktijkonderwijs de Compagnie Buitenbaan 3, Heerenveen

woensdag 14 februari 15.00-18.00 uur

DOEDAG & OPENAVOND wo. 7 februari 2018

Kei College

meld je aan!

Beugel 68 en Ds. Kingweg 8, Heerenveen

woensdag 14 februari 16.00 – 20.00 uur

Locatie Fedde Schurer (gymnasium) Schans 100, Heerenveen

donderdag 15 februari 19.00-21.00 uur

www.nordwincollege.nl Buitenpost Heerenveen Leeuwarden Sneek

*

*

*

Je doet ertoe!

ata va n Kijk voor d komsten info-bijeen n op: en doedage wolden.nl / n e v e .s w w w en h uis’. tabblad ‘op


heerenveen • GEZOND&FIT

GROOTHEERENVEEN.NL

25

OPRUIMCOACH JOHANNA HOEKSTRA

“IEMAND ZIT AAN MIJN SPULLEN” In een afgelegen boerderij bij Hoornsterzwaag woont Johanna Hoekstra-Wijma. Naast boerin op het veehoudersbedrijf van haar man is Johanna ‘Professional Organizer’, oftewel opruimcoach. Ze noemt haar bedrijf heel toepasselijk ‘It Oersicht’. GrootHeerenveen Krant had een keukentafelgesprek bij haar thuis op de boerderij. Weer eens wat anders. Normaal gesproken zit Johanna aan de keukentafels van hen, die haar nodig hebben.

“Het vak van Professional Organizer bestaat in Nederland al langere tijd, maar niet iedereen is er heel bekend mee,” zegt Johanna Hoekstra. Misschien komt dat door die Engelse term ‘Professional Organizer’, opperen wij. ‘Opruimcoach’ klinkt toch veel duidelijker?

VERKEERD BEELD DOOR TELEVISIE “Tsja,” zegt Johanna. “De beroepsgroep heet nu eenmaal zo. Ik ben ook aangesloten bij de ‘Beroepsvereniging van Professional Organizers’. Een Professional Organizer helpt mensen, die het overzicht kwijt zijn, weer structuur in hun leven te krijgen. Soms hebben mensen een problematische verzameling spullen en komen ze daarin om. Heel veel spullen om je heen, of een rommelige kamer is niet erg, als je jezelf daar prettig bij voelt, of als het voor jouw gevoel netjes is. Maar als je erin verslaat, dan functioneer je niet meer. Dan wordt het een probleem.” “Door de programma’s die je wel op televisie ziet, hebben mensen vaak een verkeerd beeld van het werk van een opruimcoach. Op TV gaat het héél rigoureus. Met containers voor de deur, waarin alles verdwijnt. Zo werken wij niet. Die televisie, dat is soms antireclame voor ons vak. Wij gaan juist heel voorzichtig te werk.” “Ik heb voor een groep al eens een cursus ‘Ontspullen’ gegeven. Dan vraag ik of mensen hun handtas op tafel willen zetten en alles eruit willen leggen. Dat is heel intiem. Het is het gevoel van ‘Iemand zit aan mijn spullen’. Zo kan ik uitleggen dat ik, wanneer ik iemand wil helpen met opruimen, ik heel voorzichtig te werk ga. Het zijn namelijk wel jóuw spullen.”

STEEDS MEER NOODZAKELIJK “Tóch, een Professional Organizer is steeds meer noodzakelijk in deze tijd,” vindt Johanna Hoekstra. “Omdat er steeds meer van mensen verlangd wordt. Of het nou om melkveehouders gaat, of mensen in de zorg, er wordt van iedereen verwacht dat ze op computersystemen digitaal van alles bijhouden, wat niet met het directe werk te maken heeft, waarvoor ze hebben gekozen. Je moet overal over e-mailen. Mensen verslaan daarin. Mensen kunnen daardoor de grip op hun leven kwijtraken. Mijn hart ligt bij dit laatste type, het digitaal opruimen en organiseren van je spullen. Maar het werk is heel breed. Ik

kom in mijn werk bij mensen thuis, die last van alle soorten chaos hebben. Dat kan door te veel spullen zijn, zoals stapels kranten of kasten met oude kleren, maar het kan ook mentaal zijn.” Doordat niet iedereen bekend is met het bestaan van een ‘Professional Organizer’, of doordat de drempel om hulp te vragen soms hoog is, gebeurt het weleens dat een hulpvraag op een briefje op het prikbord blijft hangen, volgens Hoekstra. “Of er is twijfel: heb ik wel hulp nodig? Maar voor mensen, die zeggen: ‘Ik weet écht niet hoe het moet, voor die mensen is er geen drempel. Dan is het net zo gemakkelijk als de diëtiste inschakelen, omdat die je kan helpen kilo’s kwijt te raken. Dan word ik door de mensen zelf wel gebeld. Maar ik kom ook wel bij een keukentafelgesprek terecht dankzij een ‘meitinker’ van de gemeente.” “Ik ga als het moet ook met iemand mee naar het maatschappelijk werk, het GGZ of de huisarts. Sommige van mijn klanten liepen eerst bij een psycholoog, maar doordat ik ze heb geholpen, is dat nu niet meer nodig. Mensen zijn vaak al geholpen met een steuntje in de rug. Als je je belemmering deelt, en je lost de problemen samen op, dan kun je daarna zelf ook weer verder. Wat ik doe, is praktische hulpverlening.”

NIET TOEVALLIG Voordat Johanna Hoekstra opruimcoach werd, stond ze zeventien jaar voor de klas. Maar ze liep zelf ook op tegen extra taken, die niets meer met lesgeven hadden te maken.

Johanna: “Ik heb altijd met plezier lesgegeven, maar de laatste jaren kwam daar teveel regeldruk bij. Toen dacht ik: ‘Wil ik dit blijven doen? Wat wil ik?’ En precies met Kerst, vier jaar geleden, kwam het woord ‘Opruimcoach’ in mijn hoofd. Ik wist niet eens waarom of wat het inhield, maar het liet me niet meer los. ‘Het kwam tot mij,’ zo zag ik het. Ik ben gelovig en vanuit mijn geloof is het tot mij gekomen. Het was Kerst en het was niet toevallig.” “Toen ben ik gaan zoeken en kwam ik terecht op de website van de huishoudcoach, van Els Jacobs. Daar heb ik een vierdaagse opleiding bij gedaan.” (Els Jacobs is trainer van de Opleiding tot Professional Organizer en auteur van de bestseller ‘Aan de slag met De HuishoudCoach’- red.). “Het past echt helemaal bij mij, mensen helpen. Ik geef nu eigenlijk nog les, maar dan aan volwassenen.” Johanna Hoekstra, ’s morgens boerin en ’s middags opruimcoach. Oftewel Professional Organizer. In de bibliotheek in Heerenveen geeft ze cursussen met titels als ‘Get Organized’ en ‘Detox je huis en je hoofd’. De ‘Detox’ workshop is op 5 februari aanstaande. “Ja, dat is allemaal Engels, maar dat klinkt ook wel hip,” zegt ze, als we het keukentafelgesprek beëindigen. Heb je last van chaos door belemmeringen zoals ADHD, ADD, burn-out of depressiviteit dan kan ‘It Oersicht’ samen met jou een PGB voor individuele begeleiding aanvragen bij de gemeente.


“Nu ben ik het zat!” *GeldiG t/m 31 janurai 2018

Nieuwjaarsactie Verlies gegarandeerd direct tussen de 4-28 cm Intake & proefbehandeling van € 69,- voor

Simpel Snel Slank goede voornemens uitvoeren

naar je ‘nieuwe’ ik

de lente in

Laat het apparaat het werk voor je doen!

Bekend van o.a.

el! p Sim Download de Easyslim.nu app en boek snel een afspraak!

€ 39,-*

Het is weer de tijd van de goede voornemens. Gezonder eten, afvallen, meer sporten: het klinkt iedereen wel bekend in de oren. Vol goede moed gaan de meesten aan de gang om de goede voornemens waar te maken. Easyslim.nu is een afslankstudio waar je met hulp van het gepatenteerde en geavanceerde afslankapparaat plaatselijk afslankt en spieren opbouwt. De Easyslim.nu-methode is anders dan andere methoden. Geen streng dieet of jezelf afmatten in de sportschool: met Easyslim.nu laat je een apparaat het werk voor je doen! Het aantal sessies hangt af van de hoeveelheid lichaamsvet en hoe je er zelf wilt uitzien. Zowel het afbreken van vet als het opbouwen van spieren gebeurt zonder enige eigen inspanning. Er is dan ook geen kans op blessures. Hoe werkt het? Door middel van ultrasound (hoge geluidsgolven) worden vetcellen losgetrild. Deze worden afgevoerd via het bloed en uiteindelijk uitgeplast. Daarnaast werkt de apparatuur ook met elektrostimulatie (zwakstroom), wat de spieren bijna maximaal traint. Als je bedenkt dat je bij heel intensief sporten ‘slechts’ een spierbelasting van 28% bereikt, begrijp je dat je met deze behandeling spieren kweekt. Zelfs al eet je hetzelfde als anders, dan val je toch nog af! Zet nu de stap naar een nieuwe ‘jij’! Neem contact op om een afspraak te maken, dan wordt 2018 het jaar waarin je definitief een verandering hebt ingezet!

Maak direct een afspraak Easyslim.nu Lemmer | Leeuwarden Heerenveen | Sneek berber@easyslim.nu Bel 06 - 2096 6723 of boek online via www.easyslim.nu


heerenveen • GEZOND&FIT

GROOTHEERENVEEN.NL

27

ARTS OP DE SPOEDEISENDE HULP Van verstuikte enkel tot ernstig ongeval of reanimatie: geen dag is hetzelfde op de spoedeisende hulp. Dat maakt het vak extra uitdagend, vindt Erwin ten Hoeve, SEH-arts bij ziekenhuis Tjongerschans in Heerenveen.

TEAMWORK Erwin is vanaf 2008 werkzaam als SEH-arts. “Ik heb heel bewust voor dit beroep gekozen. Het trekt me aan vanwege de omgang met mensen, de veelzijdigheid en het brede aanbod aan ziektebeelden. Ik ben geen hoofdbehandelaar, zoals een chirurg of internist, maar ik ben wel specialist in acute zorg. Dat wil zeggen: het stellen van de eerste diagnose, het stabiliseren van een patiënt en het opstarten van de behandeling. Dat doe ik niet alleen, maar met het SEH-team. De verpleegkundigen zijn mijn oren en ogen, ik overleg met collega-

AGENDA ZIEKENHUIS TJONGERSCHANS HEERENVEEN

artsen en er zijn dagelijks meerdere arts-assistenten aanwezig. Het stikt hier van het wit. Teamwork is in ons vak heel belangrijk. We moeten blindelings op elkaar kunnen vertrouwen. Ook als een patiënt komt te overlijden, wordt dat binnen het team besproken. Het is fijn dat we elkaar tot steun kunnen zijn. Dat schept een enorme band.”

beoordelingsvermogen, want er is altijd een volgende patiënt. Mijn werk gaat continu door.”

MEE NAAR HUIS “Het is niet altijd makkelijk om de gebeurtenissen van de dag naast me neer te leggen. Nog niet zo lang geleden kwam een jongeman te overlijden op de spoedeisende

hulp na een ernstig ongeval. Dat kon ik maar moeilijk loslaten. Net als reanimatie bij kinderen. Of het verdriet bij kinderen, wanneer een van de ouders ernstig ziek is. Dat raakt me intens. Op de spoedeisende hulp proberen we levens te redden. Als dat niet lukt of niet mogelijk is, doet dat wat met je. Onlangs vertelde de kleindochter

van een patiënt hoe dankbaar haar opa was voor de zorg die we hem hadden verleend. Die dankbaarheid bij patiënten zie ik dagelijks. Daardoor realiseer ik me hoe bijzonder mijn beroep eigenlijk is. Iets voor een ander kunnen betekenen is het mooiste wat er is.”

HUMOR Humor in het contact met collega’s en patiënten is onmisbaar op de spoedeisende hulp. “Hoe gek het ook klinkt, we maken regelmatig grapjes op de afdeling. Als ik een patiënt kan laten glimlachen, kleurt dat mijn dag. Het leidt de patiënt af van de situatie waarin hij of zij op dat moment verkeert. Een bezoek aan de spoedeisende hulp is al serieus genoeg”, voegt Erwin eraan toe. Naast humor, moet je als SEH-arts over een flinke dosis inlevingsvermogen beschikken. “Als ik slecht nieuws heb, draai ik niet om de feiten heen. Het is belangrijk om duidelijk te communiceren. De patiënt wil weten waar hij of zij aan toe is. Wat ik misschien nog wel het lastigste vind, is dat je de emoties van patiënten moet kunnen loslaten. Het mag geen invloed uitoefenen op je eigen emoties en

(Dit artikel verscheen eerder in het Univé ledenmagazine SAMEN)

“Op de spoedeisende hulp zien we allerlei mensen die urgente hulp nodig hebben. De een komt binnen met een relatief eenvoudig probleem, zoals een verzwikte enkel. De ander wordt binnengebracht met een trauma of levensbedreigende aandoening”, vertelt Erwin. “In het weekend zien we vooral sportblessures en ‘s avonds hebben we veel gevallen van alcoholvergiftiging en drugsmisbruik. Er is geen peil op te trekken wat er binnenkomt, want geen dag is hier hetzelfde. We zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week in opperste staat van paraatheid.”

Erwin ten Hoeve, SEH-arts Ziekenhuis Tjongerschans.

23 januari: Hersenletsel Trefpunt

12 februari: look good, feel better

9.45 – 11.15 uur // Abe Lenstrazaal ziekenhuis Tjongerschans // Aanmelden is niet nodig // Toegang is gratis.

Voor mensen met kanker, zowel mannen als vrouwen, tijdens en/of (recent) na hun behandeling. 10.00-12.00 uur // Doktorenkamer ziekenhuis Tjongerschans // Aanmelden via (0513) 685 495 of via e-mail oncologie@tjongerschans.nl // Deelname is gratis.

12 februari: voorlichtingsavond bevallen 19.15 - 21.30 uur //Abe Lenstrazaal, ziekenhuis Tjongerschans // Aanmelden via: www. tjongerschans.nl/voorlichting // Deelname is gratis.


28

NUMMER 01 • 2018

HET VERHAAL VAN HEERENVEEN

HET BELANG VAN EEN VEGETARISCH DIEET Rond de persoon Ferdinand Domela Nieuwenhuis is sprake van een ware mythevorming. Hij was een van de meest geliefde én gehate mannen van zijn tijd. In Fryslân had hij een grote aanhang, die hem op uitbundige wijze vereerde. Hier ontstond zijn bekende bijnaam, ‘Us Ferlosser’, die nu nog met Domela Nieuwenhuis geassocieerd wordt. Domela werd regelmatig vergeleken met een heilige, die een kruistocht tegen het kapitaal voerde. In andere kringen werd hij echter verbeeld als een kwade boeman die met bommen en dynamiet alles dat rechtvaardig was probeerde te verwoesten. Hoe men het ook bekijkt, zeker is dat hij in sommige gevallen zijn tijd ver vooruit was. Zoals in zijn opvattingen over drankconsumptie en vleesconsumptie.

Veemarkt op het Gemeenteplein te Heerenveen in 1919.

Typ in Google de woorden ‘vleesconsumptie’ en ‘gevolgen’ en er verschijnen duizenden zoekresultaten met grotendeels dezelfde informatie als op de campagneposter geïnspireerd op de leer van Domela Nieuwenhuis. Het ging Domela Nieuwenhuis vooral om eerlijke voedselverdeling. Voor elke kilo vlees eet een dier tussen de twee à tien kilo voer. Volgens de posterberekening kunnen er door vleesconsumptie 75 tot 82 minder arbeiders gevoed worden per dag, dus 27.375 à 29.930 per jaar. Bovendien wordt veevoer vaak verbouwd op plaatsen waar veel voedselschaarste heerst, die overigens door de groeiende vleesconsumptie in het westen almaar groter wordt. Domela Nieuwenhuis voorzag dit actuele probleem en leefde mede daarom toen al als overtuigd vegetariër.

Slagerij v.d. Bosch aan de Nieuwburen in 1955.

De slagers in Heerenveen zou het allemaal een worst wezen. Slagerij Hoekstra, Nauta, v.d. Meer, v.d. Bosch, Cuiper, v.d. Wal, v.d. Vegt, Steensma, zijn slechts enkele namen van de vele slagerijen die Heerenveen door de jaren heen rijk was. De slagers maakten veel gebruik van de advertentieruimte in Hepkema’s krant. Bijvoorbeeld om aan te kondigen dat zij een extra vet paard aan de haak hadden geslagen. De slagershistorie in Heerenveen kent natuurlijk ook schandalen, zoals die van een voormalige slager in de Knijpe. In juni 1975 werd daar een partij van 600 kilogram bedorven varkens- en rundvlees aangetroffen. Het was al de tweede keer dat de vleeskeuringsdienst in Heerenveen bij deze slager bedorven vlees, dat niet meer geschikt bleek voor consumptie door mens en dier, heeft aangetroffen. Tegen de slager

werd proces-verbaal opgemaakt en het vlees werd afgevoerd naar een destructiebedrijf in Bergum. Domela Nieuwenhuis kende aan het vegetarisme trouwens nog een ander voordeel toe. Dit blijkt uit de volgende campagnetekst. ‘Grondzaak van het alcoholisme is drankzucht. Grondzaak van drankzucht is ondervoeding of verkeerde voeding. Vegetarisme is een oplossing voor beide.’ Het mag duidelijk zijn dat dit advies niet is ondersteund door wetenschappelijk bewijs. Toch lijkt Domela Nieuwenhuis hier, zeker voor zijn tijd, een puntje te hebben.

FOTO BOVEN: Pand van slager v.d. Meer aan de Nieuwstraat in 1960. FOTO ONDER: Coöp. Export Slagerij te Akkrum door Charles Gombault.

‘Het verhaal van Heerenveen” is mogelijk gemaakt door:

www.heerenveenmuseum.nl

MET DANK AAN:

FOTO BOVEN: Advertentie uit Hepkema’s Courant van 22 november 1940 FOTO RECHTS: Campagneposter vleesconsumptie.

Werkgroep Oud Heerenveen www.werkgroepoudheerenveen.nl


heerenveen • CULTUUR

GROOTHEERENVEEN.NL

29

PITER KIKKERT Piter Kikkert is berne yn 1845 te Skuorregea, hy wie troud mei Hendrikje Kramer. Letter binne se skieden, Piter kaam doe yn ’e kost by Tjalke en Gryt Blauw yn Jobbegea, de âlden fan Paulus Jakje, de harmoanikaspiler. Piter reizige mei syn negoasje, dat bestie út pipereagers en bjinten, troch súdeast Fryslân en Drinte. Der wurdt sein dat er ek alris mei de boat fan de Lemmer nei Amsterdam fard is mei syn hannel.

‘Koene jo jo wol rêde mei it Hollânsk, Piter?’, waard him frege. Och, sei Piter, ‘dat hie neat te betsjutten. Ik sei: ‘Paapdoorstekers kope? En ik ferkoft se’. Meastentiids hie er in hûntsje by him, mar ek dy ferkoft er somtiden, mar dan soarge er wol dat er wer in oarenien krige. Hy hie ek de gewoante om by de doarren lâns te gean te nijjierswinskjen, dat duorre bytiden wol oant april ta. By apteker Zwart op de Gordyk krige er altiten in rojale gift, mei it boadskip der by, dat er dan it hiele jier net werkomme mocht. By it bringen fan de nijjierswinsk spruts er altiten dizze fromme winsk út: Veel geluk en zegen in het nieuwe jaar, Wens ik jullie met elkaar, Zalig leven zalig sterven, om daarna het koninkrijk Gods te erven.

Alhoewol’t syn guodlikens fan syn antlit ôf te lêzen wie, wiene bern troch syn útris pûrbenaud foar him. Mar dat waard harren troch de memmen oanpraat. Piter hie altiten in sek op ‘e rêch en dêr waarden dan ûndogense bern ynstoppe wie it ferhaal. As de bern ris ûndogens west hienen drigen sommige memmen: ‘Ik sil it tsjin Piter Kikkert sizze ….’. Dan woene de bern alles wol dwaan om it wer goed te meitsjen, as mem it mar net tsjin Piter sei.Piter kaam geregeld foar de winige doar, mar as der wat fan him koft waard, wie syn tank grut. Piter Kikkert hie, as er ûnderweis wie, altyd in fêst plak by boer Mindert de Vries yn Boppe-Knipe, dêr’t er nachts op de stal by de kij, of yn it heafek sliepe mocht. Dêr wie it fansels lekker waarm en krige er ek noch in dikke smoarbrogge fan de boer. Deis wie er dan mei syn pipereagers ûnderweis. Jûns om 8 oere siet er meast op it bûthúsbankje by it ljocht fan in âld

naaid; de feint rekke fan ’t hiem. ‘Do smoarge luzebosk’, krige er as ôfskie mei.

De foarein fan de pleats yn 'e Knipe, doe noch yn folle gloarje mei pake Mindert en beppe Gryt der by (foto: likernoch, 1910)

petroaljelampe. Ek die er noch wolris in hântaast op ‘e stâl, sa as ôffuorje en stront fije. Yn de keallerstiid slepte de feint op it bûthúsbêd. Dat wie yn dy tiid in bedstee oan de kant fan it heafek. Faak hold in jongere broer fan de boer de feint selskip. It wie by in soad boeren yn dy tiid hiel gewoan dat de feint dêr altiid slepte.

Is dit de overlijdensacte Pieter de Vries (Kikkert)?

Eelke Lok is geboren en getogen in Drachten. Als journalist van Omrop Fryslân draait hij al bijna veertig jaar mee en is hij met name bekend van zijn verslagen van het skûtsjesilen, maar je zou hem tekort doen door hem het stempel sportjournalist te geven, want Lok is allround. Door zijn originele no-nonsense kijk op de wereld weet hij ogenschijnlijk ingewikkelde zaken vaak te relativeren en tot de essentie te herleiden. En dat is ook wat u in de columns van Eelke kunt verwachten.

De vinger op de zere plek….

bedstee en slepte de nacht fan syn libben. Piter soarge dat it bêd wer wat terjochte kaam de oare moarns en sette wer ôf.

Doe’t de wettige bewenners in pear dagen letter it bêd wer brûkten, sei de iene tsjin de oare: ‘Wat jokket my de bealch’. ‘Ja, bliksem, my ek’, wie it andert. Neist de pleats stie in rinteniershúske dêr’t pake en beppe wennen mei de jongste broer fan de boer. Beppe kaam mei eagen as fjûr Ien kear bleau it troch de tún fleanen en botste mei bêd fan de feint de klompen oan yn de foarkeamer. leech. Dat murk En doe kaam it: “Dêr sit my dy jonge Piter. Dit wie syn ûnder de luzen. Hy docht oars neat kâns, oars slepte as skobjen, ik ha him it himd oer hy yn it heafek, de kop skuord. Grôtfol. Se rôp tsjin mar no mei in de boer: ‘Do soargest der foar dat kessen en tekkens, dy feint hjoed noch fan ’t hiem dat lokke him ôfrekket’. No wie it ek noch sa dat de wol oan. Piter faam it bûthúsbêd altyd opmakke pûste de lampe en de boerinne hie al sjoen dat se út en mei klean wol faak mei de hierkaam yn aksje en al skeat er yn it wie. Mar sa’t it knipt wie waard it ek

De boer hie fan mode om oerdeis wolris in knipperke te dwaan en dan kroep er altyd op it bûthúsbêd. De boerinne hie alris tocht yn dy snoarje : ‘Wat skuort er altyd oan de broek’, mar de man hie wat in dik liif en dan wol it spul soms mar min te plak bliuwe. Mar de moard kaam út. De boer siet ek wol gauris op it bankje dêr’t Piter altiten siet. Mar dan lei er der altyd in sketske oerhinne foar dat er der op sitten gie. Doe tocht er ris nei: it bûthúsbêd in nacht leech, syn broer krige luzen troch in feint dy’t út in skjinne húshâlding kaam. De faam mei de hierkaam. Fansels, tocht er, Piter wie op it bêd krûpt.Tsjin syn frou Gryt sei er: ‘Ik wol myn himd út ha’. En ja, it himd grôtfol luzen. De oare deis fregen se Piter dernei en dy bekende earlik dat er him yn de heafeksdoar en de bedsteedoar fersind hie. En sa hold Piter tenei syn bankje en it heafek en waard de feint wer yn tsjinst naam. Piter is ferstoarn yn 1910. BOARNEN: FROUKJE FABER, DOARPSARGYF ALD- EN NIJHOARNE; W. WESTENDIJK, IT OPSTJOEREN FAN DE DEA- AKTE. EN: ÚT DE LAPEKOER FAN D.M V/D WOUDE, LJOUWERTER KRANTE, 1972 JANGERBEN MULDER.

Vlag De oude verhaaltjesverteller ging breeduit zitten. Kinderen maar ook hun ouders luisterden ademloos naar wat hij vertelde: “De (intussen) oude Hans Wiegel hees op een dag in het begin van de jaren ‘90 de Friese vlag op het provinciehuis. Hij zei dat het een gouden dag voor Fryslân was, omdat het laatste stukje van de A27 van Almere-Buiten naar Huizen gereed was gekomen”. Onzin natuurlijk. Wiegel klom nooit naar het dak van het provinciehuis om zelf een vlag te hijsen. Maar hij had wél gelijk. Het maakte de A6 tot de belangrijkste verbinding noord-randstad. Als je in Groningen bent ga je niet over Assen naar beneden. Ook de A32 is geen keuze. Ja gaat gewoon A7, A6, en dan kiezen tussen Amsterdam, Rotterdam of Utrecht/verder zuidwaarts. Dat is de route. Je komt bij Joure van de A7 op de A6.

Merkwaardig hoe weinig verkeer dan weer afslaat richting A7/Sneek/Afsluitdijk. Daarom is de totstandkoming van die overtrokken weelde aan beton en asfalt bij Joure een ware zegen voor de gemeente Heerenveen. Het is daar nu nog wat rommelig. Het is sowieso een vreselijk betonlandschap geworden. Net als daar onder Leeuwarden ûnfrysk. Maar economie gaat nu eenmaal vóór oude landschapsromantiek. Circulaire economie ook. Heerenveen presenteerde een recyclingbedrijf van 250 werknemers. Burgemeester Van der Zwan zal bij de goudenplak-ondernemers in zijn nieuwjaarsrede, die werd uitgesproken nadat dit geschreven werd, nog meer economische winsten hebben toegevoegd.

Het is heel merkwaardig dat het indertijd ingezette en weer weggegooid beleid van een internationaal groot bedrijventerrein, nu toch een weg heeft gevonden. Je zou bijna zeggen dat de bedenkers van toen, vér vooruitziende lieden waren…… Heerenveen dient dus straks als alles daar bij Joure klaar is, ook de vlag te hijsen. Dat doet Van der Zwan best zelf. Je ziet immers op die betonmassa bij Joure de contouren van Heerenveen al. Wat is er mis mee om het dan straks stiekem ook maar het knooppunt Heerenveen te noemen. Want tegenwoordig is het goed om belangrijke dingen aan je eigen naam te koppelen. Bel Rijkswaterstaat. Vraag het. Het heet gewoon “presentatie”.


Verkoop of koop uw woning in 2018 via Makelaardij Friesland en maak kans op een

Hurry naar

make

laard

ijfries

VW Up! Mogen wij ons nog even nader voorstellen?

Huis

Makelaardij Friesland behoort, met kantoren in Leeuwarden, Drachten, Heerenveen en Sneek al jaren tot de best verkopende makelaars van Friesland. En dat is niet voor niets zo.

Up

land.n

l

verko

pen?

Kans op gr

atis VW U

p!

Onze ervaren en goed opgeleide medewerkers hechten niet alleen waarde aan een goede en snelle aan- en verkoop, maar zetten persoonlijk contact met u als klant op nummer 1. Want wij zijn er graag voor ú! Maak kennis met onze persoonlijke dienstverlening en onze ‘no cure-no pay-‘ constructie (geen verkoop, geen kosten).

Nieuwstraat 2 • 8441 GD Heerenveen T: 0513 - 23 21 80 E: heerenveen@makelaardijfriesland.nl

Martiniplein 15-A • 8601 EG Sneek T: 0515 - 76 80 08 E: sneek@makelaardijfriesland.nl

Heliconweg 6 • 8914 AS Leeuwarden T: 058 - 244 91 00 E: info@makelaardijfriesland.nl

Stationsweg 23 • 9201 GG Drachten T: 0512 - 36 80 36 E: drachten@makelaardijfriesland.nl

Als u ons in 2018 opdracht geeft om uw woning te verkopen of aan te kopen, dan maakt u tevens kans op zo'n flitsende hippe VW Up!

Dus …….. hurry UP naar Makelaardij Friesland! In 2018 staan wij weer graag voor u klaar!

Ineke

Tycho

Peter

Jolanda

Geert-Jelle

Jolle

Judith

Aafien

Nienke

Jan

Harjan

Peter

Alex

Albert

Hielke

Dyane

Simone

Anne-Esther

Harry

Adriana

WAARDEBON Bel nu voor een gratis verkoopadvies en maak kans op een VW Up! (0513) 23 21 80 • info@makelaardijfriesland.nl

Paul

Naam:

..................................................................................................................................................................................................................

Adres:

......................................................................................................................................................................................................................................

Postcode en woonplaats: Telefoon vast: Emailadres:

m/v

................................................................................................................................................................

......................................................................

Mobiel:

....................................................................................................

..................................................................................................................................................................................................................

Deze bon kunt u mailen naar één van onze kantoren. Langsbrengen mag natuurlijk ook! U bent van harte welkom!


heerenveen • CULTUUR

GROOTHEERENVEEN.NL

31

EIJER PRODUCTIES: AALTSJE, JANNA EN AARNT EIJER

WERKEN IN DE BROEDPLAATS VOOR NIEUW TALENT Aaltsje, Janna en Aarnt Eijer zijn in 2008 respectievelijk 25, 18 en 16 jaar. Ze krijgen het idee om samen een musical te maken en zetten alles op alles om dat voor elkaar te krijgen. Tien jaar later zijn ze de drie eigenaren van het dans- en musicalbedrijf Eijer Producties. GrootHeerenveen Krant stak de gemeentegrens over en zocht Eijer Producties op in Gorredijk. Voor het interview moeten we naar de Wetterwille 10, op het industrieterrein. De drie musicalproducenten hebben er elk hun werkplek. Boven in het gebouw bevinden zich de lesruimtes en de dansstudio.

KOP BY IT SPEL “Eigenlijk wilden we vroeger Joop van den Ende worden,” bekennen Aaltsje en Janna Eijer. Het maken en organiseren van musicals zit hen in het bloed. Janna doet het artistieke deel van het werk, zus Aaltsje beheert het zakelijke deel van het bedrijf en broer Aarnt is verantwoordelijk voor alles wat met marketing en communicatie te maken heeft. Al is de taakverdeling op papier en ook naar de buitenwereld goed gescheiden, vanaf het begin, in 2008, is het produceren van musicals al een gezamenlijk idee en alle projecten doen ze ook met elkaar. Janna Eijer: “De eerste musical die we maakten, heette ‘Kop by it spel.’ We deden alles zelf. Audities houden, flyers maken, kostuums naaien. Aan die eerste musical deden honderd kinderen mee. We waren toen nog geen bedrijf, maar een Stichting.” ”Een Stichting zijn we allang niet meer,” zegt Aaltsje daarop. “We hebben er in 2010 een bedrijf van gemaakt. Een tienjarig bestaan zit er daarom nu nog niet in.” Hoe gaat dat in een familiebedrijf, als je de beslissingen met zijn drieën moet nemen? “We discussiëren hier soms heel lang over de kleinste dingen,” zegt Aarnt Eijer. “Maar over de echt grote zaken zijn we het snel met elkaar eens.”

FREERUNNING Het kantoor is meteen ook magazijn, merken we op. In de rekken liggen sweaters en bidons, met het bedrijfslogo erop. Producten waar je als danser of als aankomend musicalster ook daadwerkelijk wat aan

hebt. Of als freerunner, want freerunning hoort tegenwoordig ook bij het lesaanbod van Eijer Producties. Hoe komt dat? Aarnt Eijer: “Een vriend van mij deed aan freerunning met een team en wilde hier wel lessen in geven. Hieruit is een samenwerking ontstaan. Freerunning wordt veel beoefend door jongens die zich niet thuis voelen bij de reguliere teamsporten. We gebruiken Freerunning steeds vaker in combinatie met onze optredens.” Janna Eijer: “We hebben zelf een eigen dansmethode ontwikkeld, met Esther en Remco.” “Dat zijn de dansdocenten?” vragen we nieuwsgierig. “Welnee!” roept Janna. “Dat is een lesmethode met twee dansfiguren. Zij vertellen in een instructieboekje van alles over hoe je kunt leren dansen. Bij Eijer Producties kun je kiezen uit de groepen ‘Recreatie’, ‘Selectie’, ‘Talenten’ en ‘Kernteam’. Het ‘Kernteam’ is het zwaarst, en traint zes keer per week. De dansers in het Kernteam kunnen eventueel doorstromen naar het HBO, naar een dansopleiding.”

MEM EN HEIT EIJER Eijer Producties is een op en top familiebedrijf, zelfs heit en mem in Jubbega worden regelmatig ingeschakeld. Janna: “Mem naait en ontwerpt bijna alle kostuums voor de kinderen, die in de musicals spelen en heit helpt mee met allerlei klusjes.”

Janna: “Ik heb twee jaar lessen op de Popacademie gevolgd, maar de opleiding niet afgemaakt. Daarna heb ik een dansopleiding gedaan, en een opleiding voor docent Theater.” Maar ook die opleidingen zijn niet afgemaakt. Alle energie en tijd ging in Eijer Producties zitten. Voor Janna, maar ook Aarnt en Aaltsje, geen probleem. Het is voor de drie elke keer een uitdaging om een goede productie neer te zetten, maar daar zijn ze de afgelopen jaren duidelijk in geslaagd.

JOOP VAN DEN ENDE Enkele jaren geleden ontmoetten de drie Joop van den Ende tot hun grote vreugde in het echt. Dat was in het Posthuis Theater, waar de grootste producent van Nederland als gast aanwezig was. “Wij mochten van de directeur van het theater na afloop met Joop van den Ende praten over ons bedrijf. Wij kregen de complimenten van hem,” vertelt Janna trots. “Eijer Producties is een broedplaats voor nieuw talent,” zei hij toen.

Aaltsje, Janna en Aarnt Eijer (vlnr)

Het bedrijf heeft wel wat offers gekost. Janna zat op de Popacademie in Leeuwarden, maar door het familiebedrijf thuis had ze daar geen tijd meer voor.

IEPEN FRYSK KAMPIOENSKIP FREERUNNING Eijer Producties organiseert op 10 en 11 februari het ‘Iepen Frysk Kampioenskip Freerunning’. Deze wedstrijd is voor iedereen, jong en oud, beginners en gevorderden. Naast de wedstrijd is er ook een JAM, waarbij Freerunners op een spectaculair parcours kunnen trainen.


ops t! h s s n k u r k o n w : teractie Gratis eater, dans e n i l o v w h n gebou t e , E k e zi ’s u m • Demo ops , g n h a

vol z

i r a u n a 20 j ag

terd zangza uur 16.00 0 3 . 0 1 gen! n i z n a nk Iederee oes

: Iris Kr s n a v n e . Optred nveen winnaar of Heere ex Karakhanian e c i o V van The met rapper Al Fitnessdance s n e d e r op e& . Opt . Worksh hops Bellydanc gersong writing . Works Workshop: Sin temexpressie . op S h s k ege B r R o o W r . P d an . Brassb op Beatboxen . Worksh ops Popzang . Worksh me to shine! . Your ti gers: Squig . Vlog Mboka o r e s l a S . eldoos e p S e D . lklas . Musica ezz . Vocalli

j i j a g Wat n e r u t l cu

i r a u n a 21 j dag

• Works tiemarkt a • Inform za la • Foodp nd greet • Meet a guest l • Specia

zon r u u t l u c 0 uur 0 . 6 1 en! r u 12.00 t l u c g mee a m n e Iedere

van Dijk n s e n k a s r o F M n en van: uiza Saitova e gitarist Eelco d e r t p O . n van Lo geres Mink en Rules e d e r t p .O van zan Control en No nce n e d e r t . Op nds: In & Fitnessda a b p o p . Jonge ps Bellydance da Sinnige o n . Worksh denken met Li al No8 a f . Creatie p van Kunstlok er op o lo . Worksh workshop: De v en r ld . Theate OSG Sevenwo n e d . Bigban enten uitprober . Instrum ieorkest Akkrum n . Harmo iele naaiatelier b . Het mo Belvédère m . Museu workshops s . Strijker Mboka . Salsero rtet a . Fluitkw . Faya . AMV

@CultuurklankFestival


heerenveen • CULTUUR

GROOTHEERENVEEN.NL FOTO: JANITA BARON

33

een nieuwe blik op…

DE COMBINATIEFUNCTIONARIS CULTUUR VAN DE GEMEENTE HEERENVEEN. Pieter Jan Struik, wie kent hem niet? Bij vele projecten, scholen en zelfs de zorg betrokken. Hoe zit dat eigenlijk? Wie is deze man die zich als enige ‘combinatiefunctionaris cultuur’ van de gemeente Heerenveen mag noemen? We gaan in gesprek met een man met een missie: cultuur voor iedereen toegankelijk maken.

Pieter Jan Struik bij een recent kunstwerk van Roy Schreuder.

Pieter Jan Struik (57) is geboren in Sneek en heeft in verschillende Friese gemeentes gewoond en gewerkt. Opgeleid als beeldend docent en jaren werkzaam voor onder andere een onderwijskundig adviesbureau en kunstencentrum Ateliers Majeur. Inmiddels als trotse opa van bijna vier kleinkinderen heeft hij een duidelijke missie en visie als het over kunst- en cultuureducatie gaat. “Iedereen moet kunnen ‘mee culturen’. Het zou net zo gewoon moeten zijn als sporten. Kunst en sport hoeven elkaar niet uit te sluiten, ik vind het een mooie aanvulling op elkaar. De gemeente zet duidelijk in op Heerenveen als sportstad met acht combinatiefunctionarissen sport. Mensen die keihard werken om iedereen aan het sporten/bewegen te krijgen en het bewegingsonderwijs op een hoger plan brengen. Zij werken allen op de scholen, geven onder andere zelf de sportlessen. Ik ben de enige combinatiefunctionaris cultuur, maar dan vanuit een coördinerende functie, dat is wel een wezenlijk verschil. We heten dus allemaal combinatiefunctionaris, maar mijn rol is anders ingekleed.”

COMBINATIEFUNCTIONARIS? “Dat betekent vrij letterlijk dat ik combinaties maak. Ik ben een soort spin in het web, die onderwijs, zorg en de culturele aanbieders in de regio met elkaar verbindt” vertelt Pieter Jan. “Samen met deze partijen zorg ik ervoor dat er op alle scholen een vorm van cultuureducatie gegeven wordt, dat zorginstellingen kunst inzetten voor hun cliënten en dat iedereen de kans krijgt om ‘mee te culturen’ in Heerenveen, van jong tot oud. Op papier betekent het dat ik een halve baan heb bij de gemeente en een halve baan bij kunstencentrum Ateliers Majeur, in de praktijk vullen deze functies elkaar goed aan. Ik werk vanuit De Rinkelbom maar ben ontzettend veel 'in het veld' bezig om nieuwe verbindingen te leggen en maatwerk te leveren. Ik werk dan ook inmiddels samen met ruim 120 zzp’ers/lokale culturele aanbieders, vele instellingen en organisaties om tot een kwalitatief goede en bereikbare kunst- en cultuureducatie te komen voor de gehele gemeente!”

DE PRAKTIJK Mooie woorden Pieter Jan, maar wat houdt dat nu in de praktijk in? “Ik organiseer samen met het culturele

veld en het onderwijs, ieder schooljaar, 68 gratis kunstateliers voor basisschoolleerlingen, De Cultuursalon voor mensen met geheugenproblematiek, Centra voor meedoen voor senioren, museumeducatie voor Belvédère, het educatietraject van Oranjewoud Festival, Playing for Success, diverse cursussen voor mensen met een beperking en sinds kort de culturele dagbesteding van Talant. Daarnaast lever ik als intermediair, op maat, de educatietrajecten voor alle basisscholen: van workshops tot leerlijnen, van cultureel erfgoed tot schatgraven naar munten. Niets is te gek en alles kan in goed overleg georganiseerd worden om aan te sluiten op het onderwijs van deze scholen. Kwaliteit staat daarin voorop. Ook in het voortgezet onderwijs hebben we diverse trajecten zoals Xperience en Ego Expo. Dat laatste is gericht op het geloof in eigen kunnen. Daarnaast werk ik nauw samen met het Jeugdcultuurfonds om nog meer kinderen ‘aan het culturen’ te krijgen. Zo zijn we nu bezig om op elke school te stimuleren om een intermediair aan te stellen, die de kinderen kan helpen met de aanvraag zodat eventuele financiële drempels geslecht kunnen worden.”

DE MENS “Ik werk in een dynamische sector, bijna dagelijks beleef ik bijzondere avonturen en word ik nagenoeg iedere keer weer positief verrast over hetgeen rijke cultuureducatie met mensen doet. Het is magisch om te zien, te ervaren en te ontdekken dat, hoe jong of hoe oud de deelnemers ook zijn, kunst en cultuur vaak het beste in de mens omhooghalen en dat het soms tegen alle stigma’s en vooroordelen in, de mensen ‘in hun kracht zet’. Een kind dat voor het eerst een muziekinstrument vastheeft en het liefkozend koestert. Een deelnemer met een verstandelijke beperking, die opeens wel op tijd haar bed wil uitkomen omdat zij in schilderen haar passie en uitdaging gevonden heeft. De eenzame mevrouw die tijdens een schildercursus haar pijn vergeet en zich gehoord voelt. Een mbo-student die uit de opleiding is ‘gevallen’ en door een gerichte theatertraining weer op koers komt. Basisschoolleerlingen die samen een groot symfonieorkest vormen en dat daar kinderen de eerste viool spelen voor wie cultuurparticipatie van huis uit niet zo vanzelfsprekend is. Een jonge danser voor wie bewegen

een tweede natuur is, of de senior danser die zich sierlijk voortbeweegt met behulp van een rollator. Dat alles raakt en ontroert me en geeft me een enorme drive!”

GOEDE VOORNEMENS Achter dit alles schuilt een hardwerkende man die continue aan het broeden is op nieuwe projecten en uitdagingen. “Ik zit niet graag stil en als ik al stil moet zitten gaan mijn hersenen gewoon door! Tegenwoordig heb ik er een nieuwe uitdaging bij, ik geniet echt van het ‘opa zijn’! En natuurlijk kan ik het niet laten om met mijn kleinkinderen op zoek te gaan naar hun creatieve kant. Als zoon van een kunstenaar weet ik hoe zinvol en belangrijk het is om kinderen een open mind en open houding mee te geven. “Voor dit alles kom ik mijn bed uit. Ik word nog steeds uitgedaagd om kunst- en cultuureducatie te positioneren midden in het (primair) onderwijs én de samenleving. Een plek, waar het dezelfde waarde heeft en krijgt als rekenen en taal en als krachtige katalysator kan dienen.”


NUMMER 01 • 2018

Agenda regio Heerenveen t/m

28

in de Pronkkeamer: Colors of Nature

t/m

28

Beurtvaarders & Bodediensten

t/m

Constructivistische verbanden

Museum Bélvèdere // Tijdens openingsuren // Int. tentoonstelling

Heerenveen Museum // Tijdens openingsuren // Foto's

jan

jan

Nationale voorleesdagen

24

Het Groot Niet Te Vermijden

25

Bibliotheek Jubbega // 8.30-11.00 // m.m.v. Inkipinki poppenkast

jan

jan

Posthuis Theater // 20:15 // The Inevitables

Bibliotheek H'veen // Tijdens openingsuren // Historisch Info Punt (HIP)

mrt

01

Façade: de laatste dagen van Mata Hari 26 Posthuis Theater // 20:15 // Claron McFadden en Claire Chevallier

jan

Schilderijen van engelen

Bibliotheek H'veen // Tijdens openingsuren // Reimy Boerhof

13

feb

sc Heerenveen - Sparta

26

Simon & Garfunkel Acoustic

18

Muziek- & danslessen voor peuters en kleuters

27

Cabarestafette XVI

19

KPN NK Allround & Sprint

Vrijdag & Sandifort

20

Daniël Arends

27

Cultuurklank Festival: Zangzaterdag

20

Unis Flyers vs Sweetlake Panthers

27

Drio Oeremis

21

The Full Monty (try-out)

28

Cultuurklank Festival: Cultuurzondag

21

Koopzondag

28

Arno Schuitemaker

24

Gedichtenavond

29

Open Tribunedag Turnen

21

Percossa

Broeikasseffect

22

Emilio Guzman

Favoriete Apps

23

BoekStart Inloopochtend

Nationale voorleesdagen

24

sc Heerenveen - FC Twente

Posthuis Theater // 20:15 // Sounds of Silence

Posthuis Theater // 20:15 // Marco Lopes, Nabil, Blonde jongens & Tim

Posthuis Theater // 20:15 // Vrijdag vs Sandifort

De Rinkelbom // 10.30-16.00 // Workshops & optredens m.m.v.Iris Kroes

Terbantster Tsjerke // 15:30 // Unwnnigens nei ferlerne leafdes

De Rinkelbom // 12.00-16.00 // Workshops, instrumentenmarkt & optredens

Posthuis Theater // 20:15 // I will wait for you

Epke Zonderland Turnhal // 13 -17 u // Turnen met Epke en Sanne!

Bibliotheek H'veen // 19.30 - 21.30 // Lezing door ir. G.J.M. Goedvriend

Bibliotheek H'veen // 18.30-20.00 // Presentatie over Apps in het Tabletcafé

Bibliotheek Heerenveen // Vanaf 9.30 uur // m.m.v. Muziekbeestje

t/m

34

jan

jan

jan

jan

jan

jan

jan

jan

jan

jan

jan

jan

Abe Lenstra stadion // 20:00 // eredivisie voetbal

De Rinkelbom // 10.00-11.00 // Speciale lessen voor de kleintjes

Thialf Heerenveen // Wie pakken de Nederlandse schaatstitels?

27+28

Posthuis Theater // 20:15 // De Afterparty

Thialf Heerenveen // 20:30 // Ijshockey: BeNe Liga

Posthuis Theater // 20:15 // Marjolijn Touw, Joey Ferre e.a.

Heerenveen centrum // 13-17 u // winkelen

Bibliotheek H'veen // 19.30-21.30 // M.m.v Feandichter E. de Groot en Ateliers Majeur

Posthuis Theater // 20:15 // BAM!

Posthuis Theater // 20:15 // Kom dan!

Bibliotheek H'veen // 10.00 - 11.00 // (Groot)ouders lezen voor

Abe Lenstra stadion // 18:30 // eredivisie voetbal

jan

jan

jan

jan

jan

jan

jan

1

feb

2

feb

2

febr

3

feb

Samen zorgen dat de hele regio Heerenveen ‘n Gouden Plak is om te wonen, werken, ondernemen en bezoeken. Nu en in de toekomst. Dat is het doel van ‘n Gouden Plak!


heerenveen • CULTUUR

GROOTHEERENVEEN.NL

Wij do 35 Programma

Meer weten over LF2018?

januari - februari 2018

Theater/muziek

Expositie

Lezing/cursus

Buurman & Buurman (3+)

Posthuis Theater // 14:00 + 16:00 // A JE TO!

Bokwert Kulturele Hoofdplaats 2018 Posthuis Theater // 15:00 // Jan Arendz en Marijke Geertsma

Workshop 'Detox in je huis en je hoofd' Bibliotheek H'veen // 19.30 - 21.30 uur // Door Johanna Hoekstra

Jan van der Leij

Bibliotheek H'veen // 10.15 - 12.00 uur // in Seniorcafé

Nathalie Baartman

Posthuis Theater // 20:15 // Voest

Dutch Eagles

Posthuis Theater // 20:15 // Fly like an eagles

Unis Flyers vs Tilburg Trappers

Sport

3

feb

4

feb

5

Een greep uit een aantal Bent u op zoek naar informatie, wilt u een project voor Leeuwarden-Fryslân Cultuur beoefening 2018Evenement opstarten of wilt uKoopzondag subsidie voor een project aanvragen? Kom in contact Printkeunst met onze regio-ambassadeurs en breng Printing an artistic way o een bezoek aan één van onze Leeuwarden - Tresoar, 9 infopunten. VVV De Friese Meren – Gaasterland • VVV Joure • VVV Langweer • VVV Lemmer • VVV agentschap Balk Ecokathedraal denken & werken •LeVVV agentschap Roy Tuin HeerenveenGaasterland // 9-16 u // Door Peter Wouda • VVV agentschap Sint Nicolaasga •Sanne VVV agentschap Sloten Wallis de Vries Theater // 20:15 // Gut •Posthuis VVV agentschap Terherne

Odulphus-wandeli Sloten, 1 april 2018

The Colorfield Perf

Open art in Sloten Sloten, 21 vanaf 15 mei 201 feb

Wat zag de Lemste 22 Under de Toer feb

Lemmer - Hervormde ke

feb

Een zomerMar zonder vrouw… in Grou Bibliotheken en Fean Posthuis Theater // 20:15 // Bartho Braat, Ernst Daniël Smid • Bibliotheek Joure • Bibliotheek Lemmer sc Heerenveen - Excelsior •Abe Bibliotheek Balk Lenstra stadion // 19:45 // eredivisie voetbal

8

Miks welzijn Theatergroep Jakop Ahlbom

9

Ieord Idur (4+)

9

Duo Puur

Rockopera Tommy 2513, 14 en 15 septe Joure,

feb

7

feb

feb

23 feb Iepenloftspul “Flea Stichting Iepenlofspul Ba 24 Margjepolle in het Tsjûke feb

24 LÛD feb

// 20:15 •Posthuis MIKS Theater Welzijn Joure// Innenschau

Kunstkring Gaasterland Rijs - Rijsterbos, 15 augu

25 feb

Posthuis Theater // 15:00 // Unieke Zaken

Thialf Heerenveen // 20:00 // Ijshockey: BeNe Liga

feb

De meisjes met de wijsjes

10

Koopzondag

Exposities en Atelie 25

sc Heerenveen - Roda JC

10

Jens vanMarren Daelevindt u op: De Fryske

Meer informatie over LF2018 binnen

28 feb In moaie jun yn ok

Posthuis Theater // 20:15 // Tegeltjeswijsheid

Abe Lenstra stadion // 20:45 // eredivisie voetbal

feb

feb

Terbantstster Tsjerke // 15:30 // Petra van den Dolder, Annegreet Rouw

feb

feb Stichting Keunst en Keur Joure en Sint Nicolaasga,

Heerenveen centrum // 13-17 u // winkelen

Posthuis Theater // 20:15 // Nachthexen

defryskemarren.nl/LF2018

Babyconcerten (5-14 mnd)

11

Cursusreeks Kort & Krachtig

12

Brace

15

Vivaldi code rood (try-out)

16

Leeuwarden-Fryslan 2018? Dan kom je langs Heerenveen!

Unis Flyers vs AHOUD Devils

17

(Zorg dus dat jouw evenement niet

Posthuis Theater // 11:00 + 14:00 // Nikki Jacobs

Diverse locaties // Musical-, popband-, brassband- en gitaarlessen

Posthuis Theater // 20:15 // Les geleerd

Posthuis Theater // 20:15 // Esther Apituley e.a.

Thialf Heerenveen // 20:00 // Ijshockey: BeNe Liga

Dummie de Mummie (6+) Posthuis Theater // 16:00 // de musical

De Lemster Wiven en It L Lemmer - De Hege Fonn

feb

Leen een Fries

feb

Bibliotheken Mar en Fea Regio Friesland, heel 201

feb

feb

feb

17

ontbreekt op www.ngoudenplak.nl!)

feb

Voor het totale overzicht kijk je op: www.ngoudenplak.nl

Facebook.com/ngoudenplak

@ngoudenplak

ngoudenplak.nl


Ontdek en ervaar Het aanstaande watersportseizoen ontvouwt zich op Boot Holland 2018. Letterlijk en figuurlijk. Van kijken, meedoen en ervaren: watersportliefhebbers kunnen hun hart ophalen tijdens de beurs. Met als drijvende kracht de boten - heel veel boten. En ook motoren, vaarinnovaties, bootaccessoires en de laatste trends in waterrecreatie en funsports. Bent u klaar voor een inspirerend kijkje onder de waterlijn?

9 t/m 14 februari 2018 WTC Expo Leeuwarden Bestel uw entreekaarten voordelig online boot-holland.nl

Vrijdag 9 februari

13:00 - 22:00 uur

Zaterdag 10 februari

10:00 - 18:00 uur

Zondag 11 februari

10:00 - 18:00 uur

Maandag 12 februari

13:00 - 22:00 uur

Dinsdag 13 februari

10:00 - 18:00 uur

Woensdag 14 februari

10:00 - 17:00 uur


heerenveen • SPORT

n a J

GROOTHEERENVEEN.NL

37

IS OP ZOEK NAAR EEN NIEUWE UITDAGING! D ertien jaar lang was Jan van Loon marathonschaatser en skeeleraar op het hoogste niveau. Sinds maart vorig jaar is de 32-jarige sporter daarmee gestopt en is hij op zoek naar een nieuwe uitdaging. Voor GrootHeerenveen sport hij daarom elke maand mee met een sportvereniging in de gemeente. DIT KEER GOLFCLUB HEIDEMEER IN HEERENVEEN!

GOLFCLUB HEIDEMEER Op een donkere maar droge decemberdag kom ik aan bij de golfbaan van Golfclub Heidemeer. Ik ben uitgedaagd door golfinstructrice Tineke van der Wal. De 33-jarige golfster verzorgt de golflessen op de negen holes golfbaan en beoefent de sport al sinds haar 13e. Vroeger speelde ze vaak wedstrijden, maar tegenwoordig ligt de focus meer op het lesgeven. Op de vraag aan Tineke welke kleding gepast is voor mijn allereerste golfles krijg ik via WhatsApp een foto toegestuurd. Een ietwat kakkineuze man in een polo met daarover een geruite sweater en bijpassende broek verschijnt op mijn scherm. “Dat is wel een beetje het beeld hè wat mensen van golf hebben”, typt Tineke. Ik begin me toch enigszins zorgen te maken en zoek naar een goede reden om er onderuit te komen. Gelukkig stelt Tineke me meteen gerust. “Trek gewoon iets aan waarin je je soepel kunt bewegen en wat ook een beetje warm is, want het is koud buiten. Dat kakkineuze beeld van golfers zullen veel mensen kunnen bevestigen. Golf is een dure sport en niet voor iedereen weggelegd; het wordt vaak beoefend door gepensioneerden of zakenlui. “Daar is zeker een deel van waar”, zegt de uit Oudeschoot afkomstige golfster. “Maar lang niet altijd, want bij mij is dat anders gelopen. Wij woonden in de

buurt van een golfbaan en dat wekte onze nieuwsgierigheid op. We gingen op les en al snel kreeg de sport mij in zijn greep.”

GOLFBAANPERMISSIE Wie op een middag besluit om even naar de golfbaan te gaan met zijn vrienden om een balletje te slaan komt zonder baanpermissie niet de baan op. Je mag namelijk niet een golfbaan op zonder dat je in het bezit bent van een golfbaanpermissie. Een golfbaanpermissie kan je bemachtigen door een aantal lessen te volgen van een golfprofessional en deze professional beslist wanneer je klaar bent om de baan op te gaan.

“Het geluid van een perfect geraakte bal werkt verslavend”

Tineke van der Wal

“Dat klinkt in eerste instantie niet heel toegankelijk”, zegt Tineke. “Maar daar zijn enkele belangrijke redenen voor. Er zijn regels op een golfbaan en die moet je kennen. Deze regels zijn er niet alleen voor jezelf, maar ook voor de omgang met andere spelers. We willen vernieling van de baan tegengaan en iemand die nog nooit gegolfd heeft vertraagt het spel van de andere spelers op de baan. Daarnaast is er ook echt niks aan, want iemand die nog nooit heeft gegolfd raakt geen bal en dat frustreert snel.” Een golfbaanpermissie is in Heerenveen te behalen na het volgen van acht lessen. Daarna kunnen golfers de baan op zonder begeleiding.

DE TRAINING Het toeval wil dat ik één keer eerder in mijn leven een golfclub in mijn handen heb gehad. Een tiental jaar geleden sloeg ik enkele ballen van de driving range bij de GC Heidemeer. Nu sta ik op precies dezelfde locatie. Tineke geeft me enkele instructies en laat me zien hoe ik het beste kan gaan staan. De benen iets uit elkaar en licht gebogen. De slagbeweging is met rechte armen en niet vanuit de polsen. Tineke doet het éen keer voor. Ze neemt haar tijd en na een vloeiende slagbeweging vliegt het balletje zeker 150 meter ver de baan op. Nu is het mijn beurt. Ik krijg een club 6 voor het afslaan en ga naast de bal staan. Ik neem mijn tijd alvorens ik de club naar achteren zwaai om de bal een flinke mep te geven. Mis! Met enige schaamte probeer ik het nog eens en nog eens en pas in mijn vierde poging schamp ik de bal en rolt deze drie meter verderop in het gras. Dat valt niet mee en

lachend van vermaak komt Tineke mij uit mijn lijden verlossen. “Je trekt bij het slaan aan je polsen en wilt veel te hard slaan. Je moet je armen gestrekt houden, want anders verander je de lengte van de club naar je bal en sla je mis.” Poging twee na mijn eerste mislukte slagen. Ik volg de instructies op en houd mijn armen gestrekt en focus me op de bal. Gelijk bij mijn eerste poging raak ik de bal goed en met een mooie boog legt de golfbal zeker 100 meter af alvorens hij landt. Het geluid van de club die het balletje goed raakt plus het geluksgevoel van de goede slag werkt verslavend op mij en ik leg nog enkele ballen neer op de baan om af te slaan. Met wisselend succes sla ik de ballen en na enkele tips gaat het beter en beter. “Tijd om de baan op te gaan” zegt Tineke.

HOLE 9 Na een korte wandeling komen we aan bij hole 9. We positioneren ons halverwege de hole. Tussen de positie waar we afslaan en de green, het gebied waar de vlag staat, bevindt zich een vijver van ongeveer 20 meter breed. “Sla de bal maar over het water de green op”, zegt Tineke. “Denk daarbij aan de tips die ik je gegeven heb op de driving range”. Ik positioneer mij weer naast de bal en sla de bal. Ik raak hem niet optimaal en de bal verdwijnt met een plonsje in

water. Ook de tweede bal gaat verloren in de vijver. Op het moment dat mijn derde bal het ijzer verlaat, merk ik dat het goed is. Hoewel de bal niet echt dicht bij de vlag komt te liggen heb ik hem wel over het water weten te slaan. Na enkele slagen rond ik de hole af met een kort balletje in de hole. Voldaan verlaat ik de baan en loop terug naar het clubgebouw. Ik ben enthousiast over het spelletje en blij met de progressie die ik in zo’n korte tijd heb kunnen maken en dat smaakt naar meer.


friesland college

open dagen 19 en 20 januari Heerenveen / Leeuwarden

Modern en ondernemend De samenleving verandert razendsnel. Modern mbo biedt jonge vaklui een waardevol diploma voor nu en een goedgevulde ‘gereedschapskist’ voor later. Hierin zitten kwaliteiten als ondernemend en creatief denken, om je steeds te blijven ontwikkelen. De wereld staat immers nooit stil. Het Friesland College kiest voor praktijkgestuurd leren. Hierin worden studenten uitgedaagd om zich te ontplooien door zelf en met anderen aan de slag te gaan. De vorm kan wisselen, maar altijd is de praktijk leidend. Ons onderwijs biedt jou een stevige basis, om straks met trots en vertrouwen je eigen weg te zoeken in de samenleving. De toekomst is voor jou. Sterker nog: jij bént de toekomst…

Jij bent de toekomst! w w w . f r i es l a n d co l l e g e . n l / o p e n d a g e n

Praktijkgestuurd leren, samen met honderden bedrijven en instellingen


heerenveen • SPORT

GROOTHEERENVEEN.NL

39

NOORDELIJKE KAMPIOENSCHAPPEN PARAZWEMMEN IN HEERENVEEN Het is bijna weer zover! De Noordelijke Kampioenschappen Parazwemmen worden op 3 februari voor de vierde keer gehouden in het zwembad van Sportstad Heerenveen. Ook dit jaar georganiseerd door Parazwemmen Noord-Nederland in samenwerking met zwemvereniging HZ&PC Heerenveen, Sport Fryslân en KNZB regio Noord.

Het programma bestaat uit een zwemclinic waarbij je tips krijgt over de zwemslagen. Ook leer je hoe een zwemwedstrijd gaat en zwem je zelf verschillende wedstrijdjes. Er wordt afgesloten met een (school)estafette. Het kampioenschap is voor alle kinderen en jongeren vanaf ongeveer 10 jaar tot 20 jaar, die een lichamelijke beperking hebben. Bij deze open kampioenschap-

pen ervaar je dat het heerlijk is om te bewegen en dat je beperking een prestatie niet in de weg hoeft te staan. De kampioenschappen worden gehouden op 3 februari 2018 van 10.00 uur tot 13.00 uur in Sportstad Heerenveen. Deelname is gratis! Je moet je wel inschrijven voor deze kampioenschappen via de website van HZ&PC. Inschrijven kan tot maandag 22 januari 2018.

Alle deelnemers moeten voldoende zwemvaardig zijn (inschrijving betekent dat ouders dit bevestigen en hier verantwoordelijkheid voor nemen en toestemming geven). Voor vragen hierover of voor andere vragen kun je contact opnemen met Lambertus Sikkes via parazwemmen@hzpc-heerenveen.nl.

OPEN TRIBUNE DAGEN IN HET EPKE ZONDERLAND TURNCENTRUM

Altijd al eens willen weten hoe een training van Epke en Sanne eruitziet? En nieuwsgierig naar de andere turntoppers van Turnen Topsport Noord? Door het grote succes van de vorige Open Tribune Dagen, zal er op zondag 21 januari 2018 weer een Open Tribune Dag georganiseerd worden om de turntoppers van Turnen Topsport Noord van dichtbij te kunnen bewonderen. Deze editie van de Open Tribune dag in het Epke Zonderland Turncentrum te Heerenveen wordt een 'Special Edition'. Tijdens de Special Edition wordt er voorafgaand aan de Open Tribune Training een spektakel in de turnhal gegeven. Toeschouwers en deelnemers krijgen te zien hoe Epke en Sanne zich voorbereiden op grote wedstrijden en je krijgt te horen wat erbij komt kijken om Olympisch Kampioen te worden! Deelnemers aanschouwen de training niet alleen vanaf de tribune, maar hebben ook de mogelijkheid om ze van dichtbij mee te maken. De topsporters zullen handtekeningen uitdelen aan de deelnemers en uiteraard nemen ze de tijd om met hun fans op de foto te gaan. Voor de 'Special Edition' is vooraf opgave via de mail nodig, en kan er betaald worden op de

dag zelf bij de receptie van Sportstad. Het bedrag komt volledig ten goede aan het jongens en meisjes turnen in Heerenveen. Op dit moment is de Open Tribune Dag van 21 januari 2018 volgeboekt, maar je kunt je blijven aanmelden via turncentrum@topsport-

noord.nl; je komt dan op de reservelijst. Zodra er ruimte beschikbaar is of er een nieuwe datum bekend is, ontvangt je via de mail de informatie.


40

heerenveen • SPORT

Langebaanschaatser Douwe de Vries:

“De grootste teleurstelling uit mijn carrière” Slechts tien mannen en tien vrouwen konden zich plaatsen tijdens het olympisch kwalificatietoernooi (OKT) tussen kerst en oud en nieuw in Heerenveen voor de Olympische Spelen. Tien schaatsers is slechts een greep uit het grote aantal topschaatsers dat Nederland telt en dus zijn er meer verliezers dan winnaars na het kwalificatietoernooi. Eén van hen is Douwe de Vries. De in Heerenveen woonachtige Fries behoort al jaren tot de wereldtop op de langste afstanden en maakte de afgelopen drie jaar deel uit van de achtervolgingsploeg, die wereldkampioen werd. In het verleden behaalde resultaten tellen nu echter niet. Topsport is keihard en Douwe de Vries staat met lege handen. “Dit is voor mij een enorm grote teleurstelling, zeg maar gerust de grootste in mijn sportcarrière tot nu toe.”

De Vries kende een fantastische zomer en de voorbereiding op het seizoen was goed. “Mijn testen waren beter dan ooit, ik reed in de testwedstrijden sneller dan ik ooit had gedaan en binnen de ploeg heerste een fantastische sfeer.” Vanaf oktober begon De Vries echter te kwakkelen. Hij werd ziek en vlak voor het NK Afstanden, waar tevens de World Cup tickets verdeeld werden, kon hij pas weer beginnen met trainen. “Dan mis je op minder dan een seconde het wereldbekercircuit en moet je

over op plan B, en hoewel ik dat behoorlijk goed heb ingevuld, is het wel vele malen minder dan plan A. Je mist de internationale wedstrijden en vooral ook de voor mij belangrijke ploegenachtervolging. Omdat ik deze niet reed in wereldbekerverband, werd ik door de bondscoach ook niet op voorhand aangewezen voor de Spelen, terwijl ik de afgelopen drie jaar een vaste waarde was. Dat is logisch hoor, maar als het net even anders valt, zit ik er wel bij en ziet het seizoen er ineens heel anders uit.”

SLECHT IJS IN HEERENVEEN Schaatsen blijft een individuele sport en hoewel De Vries van tevoren niet was aangewezen voor de ploegenachtervolging, had hij zich via het OKT alsnog kunnen plaatsen. Met een twaalfde plaats op de vijf kilometer lukte dat echter bij lange na niet. “Ja dat is echt dramatisch, een twaalfde plek, dat slaat helemaal nergens op. Ik ging het OKT echt met heel veel vertrouwen in en dan komt het er niet uit, dat is enorm balen.” Hoewel De Vries er niet de persoon naar is om met allerlei excuses op de proppen te komen, werkten de omstandigheden in Thialf niet in zijn voordeel. “Het ijs was de eerste dag van het OKT heel erg slecht en ik zat ook nog eens

Douwe de Vries in actie tijdens Olympisch Kwalificatie Toernooi in Thialf

FOTO: MARTIN DE JONG

In de ploeg van LottoNL-Jumbo is Douwe de Vries al jaren een vaste waarde. In de voorgaande drie seizoenen ontwikkelde de 35-jarige schaatser zich nog elk jaar. Hij werd drie keer wereldkampioen op de ploegenachtervolging en behaalde in 2015 brons op de vijf kilometer tijdens het WK Afstanden. “Na de vorige Olympische Spelen had ik nooit gedacht dat ik zou kunnen presteren zoals ik dat gedaan heb. Ik heb mezelf meerdere malen weten te verbazen. Natuurlijk ga je dan ook kijken naar de Olympische Spelen van nu en vanaf vorig seizoen, toen ik wereldkampioen werd op de ploegenachtervolging en vierde op de vijf kilometer, was dat heel realistisch geworden.”

in de vijfde rit, net voor de dweil. Ik reed tegen Arjan Stroetinga en ook hij reed een belabberde rit. Ik had veel beter ijs verwacht en had mijn techniek, maar ook mijn materiaal daarop afgestemd. Dat heeft alles te maken met timing en een bepaalde slag die ik graag wil rijden, waar ik mij het best bij voel. Maar dat was niet mogelijk, ik reed me juist helemaal vast. Sommigen kunnen hun slag dan aanpassen, maar dat lukte mij niet. Achteraf had ik misschien beter op mijn marathonbuizen kunnen rijden maar ja, dat is achteraf. Of ik mij op beter ijs wel had geplaatst weet ik niet, je moet rijden met de omstandigheden die je voorgeschoteld krijgt, maar het had mijn kans wel vergroot.”

EN NU? Na het OKT was het voor De Vries enorm balen en er ging van alles door zijn hoofd. “Mijn eerste reactie was echt ‘dan kap ik er maar helemaal mee’. Een logische reactie, denk ik, maar al snel besloot ik dat dat ook niet de oplossing is. Je gaat dan kijken, wat nu verder en dat is vooral eerst het seizoen afmaken. Ik rijd de World Cup in Erfurt en fungeer daarna als trainingspartner van Sven Kramer en Patrick Roest richting de Olympische Spelen.” De Vries realiseert zich dat hij dat niet hoeft te doen. Zijn ploeggenoten helpen richting een wedstrijd waar hij zelf maar wat graag ook had gestaan, is niet vanzelfsprekend. Voor De Vries is het dat echter wel. “Ik kan wel thuis op de bank bij de pakken neer gaan zitten en zielig zijn, maar daar heb ik uiteindelijk alleen mezelf maar mee. Ik ga liever met die jongens op pad. Daar haal ik veel voldoening uit. Natuurlijk is het gevoel heel anders dan wanneer ik me wel had geplaatst voor de Spelen, maar als ik ze kan helpen richting goede prestaties in Zuid-Korea dan doe ik dat graag.” Met zijn inzet voor de ploeg bevestigt De Vries enigszins het beeld dat vaak van hem wordt geschetst. De ideale ploegmaat van Kramer, die heel hard kan trainen, in alle trainingsvormen de ideale ploeggenoot is en zich kan wegcijferen voor de ploeg. “Ach ja, mensen moeten zelf weten wat ze zeggen of schrijven, ik heb daar niet zoveel mee. Natuurlijk, Sven heeft ploeggenoten nodig en daarmee dus ook mij, maar ik heb hem misschien nog wel veel meer nodig. Ik ben niet naïef en sponsoren steken echt geen miljoenen in de ploeg om Douwe de Vries te laten schaatsen. Dat doen ze wel voor Kramer, dat is een merk op zich. Het gaat twee kanten uit en we hebben elkaar nodig. Het is echt niet zo dat ik zijn banden ga plakken of zo.”


41

FOTO: PAUL BOS (WWW.MAPLEZ.NL

GROOTHEERENVEEN.NL

NIET INEENS WEER MARATHONSCHAATSER De Vries kent een verleden als marathonschaatser en ook in zijn loopbaan als langebaanschaatser maakte hij regelmatig zijn opwachting in het marathonpeloton. Toch gooit hij, nu hij zich niet heeft geplaatst voor de Olympische Spelen, niet ineens het roer om. “Ik kan nu wel naar de Weissensee gaan bijvoorbeeld, maar daar ben ik helemaal niet voor getraind. Ik heb me echt alleen maar gefocust op het OKT en niet op 100 kilometer schaatsen. Dan rijd ik daar mee als peloton vulling, dat ga ik niet doen.” De Vries was een topmarathonschaatser en behoort nu in het langebaanschaatsen op de stayerafstanden tot de wereldtop. Om deze twee disciplines succesvol te combineren, moet je van goeden huize komen, weet de Fries. “Er zijn maar weinig schaatsers die dat echt goed kunnen, en misschien is nu alleen Jorrit Bergsma echt in staat om dat allebei goed te doen, ook al zie je dat Jorrit de laatste jaren ook steeds minder marathons is gaan rijden. Je ziet bij veel marathonschaatsers toch dat ze iets te kort komen, zeker qua snelheid en wanneer ze minder marathons gaan rijden het langebaanschaatsen beter gaat. Kijk naar Arjan Stroetinga, die was goed op de vijf kilometer toen hij minder marathons reed en nu ook weer naar Bob de Vries. Hij heeft er echt voor gekozen om dit jaar minder marathons te rijden en zich te focussen op het langebaanschaatsen en dat betaalt zich nu uit. Als je beide disciplines top wilt doen, splits je ook je doelstellingen en om dan aan al je doelstellingen te voldoen, is heel erg moeilijk.”

TOEKOMST De Vries wil nog geen uitspraken doen over zijn toekomst, over stoppen of doorgaan. Toch lijkt hij hierin voor zichzelf al een keus gemaakt te hebben, al weet hij nog niet in welke discipline dat zal zijn, langebaan of marathon. “Ik ben fit en eigenlijk beter dan ooit, en heb geen fysieke ongemakken. Dat is voor mij belangrijk in de keuze of ik stop of doorga. Wat daarin ook heel belangrijk is, zijn de omstandigheden waarin ik eventueel doorga. Ik wil graag prof blijven. Als ik erbij moet gaan werken, wordt het misschien tijd om te stoppen.” Mochten de mogelijkheden om als prof door te gaan zich aandienen in beide disciplines, zal De Vries een keus moeten maken en daar lijkt hij nog geen beslissing over genomen te hebben. “Er zijn nog voldoende doelen en ik vind het daarnaast ook heel erg leuk om te sporten. Ik houd van trainen en het rijden van wedstrijden. Nou ja, niet van wedstrijden rijden. Iedereen vindt trainen leuker dan wedstrijden rijden en iemand die zegt dat wedstrijden rijden leuk, is lult uit zijn nek. Het is verschrikkelijk, zeker naarmate de wedstrijden belangrijker worden. Maar omdat het vooraf zo verschrikkelijk is, is de ontlading naderhand des te groter. Alleen al voor dat gevoel van euforie zou ik nog jaren kunnen schaatsen.” Toch zou de toekomt van De Vries ook zomaar eens in het marathonschaatsen kunnen liggen en dat heeft met name te maken met De Elfstedentocht. “Wat zou ik die graag een keer rijden en dan niet om mee te rijden, maar echt goed.”


Sjoerd en Arjan. Typisch ondernemers met een nine-to-five mentaliteit.

Nieuw! Slim boekhouden met een betrouwbare online totaaloplossing Da’s lekker... tijd overhouden voor een potje tennis met je vrienden. Hoe doe je dat? Met Boekhout van Kromhout. Deze slimme online oplossing van Van der Veen & Kromhout geeft 24/7 inzicht in de prestaties van uw bedrijf. U bent altijd in control en de tijdrovende administratie behoort tot het verleden. Zo kunt u de kostbare uren na vijven besteden zoals u zelf wilt: aan uw relatie, uw kinderen, uw hobby, uw sport of om nieuwe ondernemingsplannen uit te werken.

Ontdek hoeveel tijd u kunt besparen! Ga naar www.boekhoutvankromhout.com

SPORTSTAD

altijd het beste voor jou!

Het gemak van een grotendeels geautomatiseerde administratie Overal en altijd inzicht in actuele cijfers Betrouwbare sturingsinformatie in één muisklik Altijd het advies van uw accountant bij de hand Tijd overhouden voor zaken die er écht toe doen

www.sportstad.nl


heerenveen • SPORT

GROOTHEERENVEEN.NL

43

EPPIE DIKKERBOOM

IS EEN GEVECHT MET JEZELF In de woonkamer van Eppie Dikkerboom ligt een enorme houten kruisboog op de grond met alle bijbehorende attributen. Niet meteen een setting waarin je een boog verwacht van bijna zeven kilo en zeker een meter lang. Het stukje handwerk ligt normaal gesproken ook niet in de woonkamer, maar vandaag wel. Eppie vertelt over zijn grote passie kruisboogschieten en hoe hij ooit in aanraking kwam met deze niet alledaagse sport. “Als ik ga vertellen over mijn sport dan neem ik mijn kruisboog vaak mee, want dan weten mensen waarover we praten. Pak de boog maar eens op, dan krijg je er meteen een gevoel bij.” In de kleine woonkamer van de 60-jarige Eppie uit De Knipe pakken we de behoorlijk massieve boog en richten we, zonder pijl, op de muur. “Mooi hé”, glundert Eppie. Kruisboogvereniging De Knipe werd opgericht in 1974 en Eppie is er vanaf het begin bij betrokken geweest. Geheel per toeval werd de sport ontdekt en overgebracht naar het Friese dorpje. “De sport bij ons in het dorp is eigenlijk in het café ontstaan. We hadden destijds het Café Dikkerboom, waar we ook woonden. Er was, al weet ik dat niet geheel zeker meer, een vergadering van het plaatselijk belang. Na de vergadering werd er nog wat gedronken en Roel Haijes vertelde over zijn vakantie in Zweeloo. Hij was daar in aanraking gekomen met kruisboogschieten en was erg enthousiast en met zijn enthousiasme wist hij meerdere mensen in het café aan te steken. Niet veel later gingen we met een delegatie uit De Knipe naar Zweeloo en daar heb ik voor het eerst met een kruisboog geschoten. Ik was meteen verkocht en we besloten een kruisboogvereniging in De Knipe op te richten. Deze bestaat nu al bijna 44 jaar.”

door de gemeente. Dat is goed voor mij, elke ochtend een stok achter de deur om eruit te gaan. Anders zit je maar thuis en dat is ook niks.”

KRUISBOOGVERENIGING DE KNIPE Kruisboogvereniging De Knipe is een kleine vereniging, maar heeft wel een eigen accommodatie waar de leden gretig gebruik van maken. In de geschiedenis werden al vele successen behaald, ook door Eppie die in 1999 Nederlands kampioen werd. In De Knipe, maar ook daarbuiten, promoot de vereniging de sport waar ze kunnen. Eppie kan als geen ander zijn enthousiasme over het kruisboogschieten overdragen op anderen. “Als je een pijl op je boog hebt en je staat op de 20-meter baan, dan schiet je met een snelheid tussen de 160 en 190 kilometer per uur. Dat geeft een machtig gevoel. De pijl gaat dwars door je heen als je in de baan van het schot staat en veiligheidsmaatregelen rond de baan zijn dan ook streng. Op de baan is het vooral een gevecht met je zelf. Het is pure concentratie en focus want in tien schoten moet je zoveel mogelijk punten halen. Als het dan even niet loopt wil je het vooral het volgende schot weer beter doen. Weer de concentratie en die focus.”

GROOT CONTRAST Op zijn zeventiende begon Eppie met kruisboogschieten. Hij voetbalde ook en combineerde dat dik twee jaar met het kruisboogschieten. Toch moest er op een gegeven moment een keuze gemaakt worden, zo vond hij. De keus was niet moeilijk. “Met kruisboogschieten ging het al snel behoorlijk goed en kwam ik na wedstrijden thuis met prijzen. Met voetbal wonnen we nooit iets, dus waar kies je dan voor?” Ook veel andere dagelijkse bezigheden werden aan de kant geschoven voor zijn grote passie. “Verjaardagen, ja leuk, maar als er wedstrijden waren ging ik niet of

kwam ik pas wanneer de wedstrijden afgelopen waren. Kruisboogschieten kwam op één en daar moest jarenlang alles voor wijken.” De sport, waar alles draait om focus, concentratie en rust, staat in schril contrast met zijn baan als opperman bij de metselaars. Waar Eppie tijdens zijn werk vooral fysiek bezig was en zich flink moest inspannen, kwam hij op de schietbaan tot rust. “Ik had dat misschien wel nodig. Van spanning op het werk naar volledige ontspanning op de baan. Je moet ook wel, want als je er met je kop niet bij bent, raak je niks. Je moet je tijdens het schieten echt afsluiten van de buitenwereld, je heel goed focussen en je na een schot dat niet naar tevredenheid is mentaal weer herpakken om het beter te doen. De combinatie met mijn werk en mijn sport werkte voor mij heel erg goed.”

Inmiddels is Eppie 60 en afgekeurd. Het metselen heeft hem naar eigen zeggen fysiek behoorlijk gesloopt en vooral zijn rug begon hem parten te spelen. “Ik ben nu vrijwilliger bij de Oranjewoud flat. Daar ben ik geplaatst

Met gebalde vuisten en met groot enthousiasme gaat Eppie verder. “Als je vaker gaat schieten merk je dat je beter en beter wordt. Telkens een stapje beter, telkens meer punten scoren, daar gaat het om. Als je die strijd met jezelf kunt aangaan, dan kun je heel goed worden en de tegenstander verslaan, want daar gaat het natuurlijk uiteindelijk om.”


44

NUMMER 01 • 2018

SPORTIEF BEGIN VAN HET NIEUWE JAAR TIJDENS FRIESLAND OPEN Op de eerste zaterdag van het nieuwe jaar organiseerde JCI Heerenveen traditiegetrouw het zaalvoetbaltoernooi Friesland Open in de sporthallen van Sportstad Heerenveen. Het kampioenschap voor vrienden- en bedrijventeams in Zuidoost-Friesland en daarbuiten kan ieder jaar rekenen op grote belangstelling van zowel deelnemers als publiek. Ook dit jaar gingen 19 teams, op 3 speelvelden de strijd met elkaar aan. Het team van Druktemakers ging er dit jaar met de eerste prijs vandoor. Team Hoekstra Meesterschutters werd tweede. Avinash Karia van Druktemakers werd bekroond met de titel “speler van het toernooi”. Tijdens de wedstrijden vond er op de tribune voor alle meegekomen supporters een leuke loterij plaats waarbij mooie prijzen te winnen waren. Zoals gebruikelijk bij de activiteiten die JCI Heerenveen ontplooit gaat ook de opbrengst van dit evenement naar een goed doel.

JCI Voorzitter Linda Kingma overhandigt de beker aan Sjoerd de Vries van winnaar De Druktemakers.

JCI JCI Heerenveen is een vereniging van jong actieve mensen tot 40 jaar die wonen of werken in de omgeving Heerenveen. Persoonlijke ontwikkeling van haar leden is het voornaamste doel van de vereniging. Met als motto ‘Learning by doing’ zetten de leden zich in voor allerlei positieve projecten met een uitgesproken maatschappelijk karakter. JCI kijkt terug op een zeer geslaagde en vooral sportieve middag, die werd afgesloten met een hapje en drankje in het Sportstad Café. Speler van het toernooi Avinash Karia


heerenveen • SPORT KORT

GROOTHEERENVEEN.NL

45

WIK-FTC OP PODIUM TIJDENS PROVINCIALE KAMPIOENSCHAPPEN TURNEN In de Epke Zonderlandturnhal te Heerenveen werden op zaterdag 13 januari de Provinciale kampioenschappen eerste en tweede divisie dames turnen gehouden.

€ 2.631 INGEZAMELD VOOR STICHTING SEMMY Op zaterdag 6 januari werd er bij Sportstad gezwommen om geld in te zamelen voor kinderen met hersenstamkanker. In totaal hebben de deelnemers € 2.631 ingezameld. Dit wordt volledig gedoneerd aan Stichting Semmy die blij is met dit fantastische resultaat; met dank aan alle zwemmers! Stichting Semmy heeft als doel het verlengen van de levensverwachting en uiteindelijk het vergroten van de overlevingskansen van kinderen die getroffen zijn door hersenstamkanker (DIPG). Een verschrikkelijke ziekte, waarin een kind geen kans krijgt. Per jaar krijgen 16 tot 18 kinderen de diagnose. Na diagnose is de levensverwachting nog maar vijf maanden. Veel en goed onderzoek is de enige manier om deze prognose te veranderen.

NK JUDO SENIOREN IN SPORTSTAD

Voor WIK-FTC hebben de senioren Evelijn van Zwieten (eerste), Adana Arojan (tweede) en Marle Stork (derde), het Friese podium overtuigend weten te bemachtigen. Bij de junioren heeft Iris Bosman met een bijzonder hoge score op balk zich naar een derde plaats geturnd. Instapper Lauren Wouda kreeg een zilveren plak omgehangen na een keurige wedstrijd. Mila Isidora werd verrassend tweede bij de pupillen-2 na een vervelende blessureperiode. De podium turnsters

zullen vrijwel zeker zijn van plaatsing voor de landelijke wedstrijden. Voor de andere

deelnemers is dit nog even spannend in afwachting van de plaatsingsnorm.

SC HEERENVEEN VERLENGT CONTRACTEN MET DRIE SPEELSTERS Het bestuur van sc Heerenveen heeft de contracten met Tiny Hoekstra (21), Nathalie van den Heuvel (19) en Elise Meijerink (22) een seizoen verlengd. Hoekstra speelt al ruim zes seizoenen voor sc Heerenveen en scoorde in 112 wedstrijden twintig doelpunten. Hoekstra speelde in het verleden nog voor Oranje O17 en O19. En met O19 wist ze in het seizoen 2013/14 het Europees Kampioenschap te pakken. In totaal speelde ze twaalf wedstrijden en wist ze één keer te scoren. Van den Heuvel zit pas in haar derde seizoen en kende helaas wat blessures maar wist desondanks al ruim 58 wedstrijden en negen doelpunten voor haar rekening te nemen. Van den Heuvel kwam in de Oranje jeugd uit voor O17 en wist in vijf optredens twee keer te scoren. Aanvoerster Meijerink speelt ook pas drie seizoen voor sc Heerenveen en speelde 48 wedstrijden. Ook zij kende net als Van den

Heuvel een lange periode blessureleed. Meijerink begon bij E’tjes van DVS ’33 (Ermelo) en haalde zelfs de B-junioren. Daarna mocht ze overkomen naar het CTO in Amsterdam en speelde ze enkele wedstrijden voor CTO/Ajax en maakte later de overstap naar sc Heerenveen.

KIJK VOOR HET ACTUELE SPORTNIEUWS IN HEERENVEEN EN OMSTREKEN: WWW.GROOTHEERENVEEN.NL

Op 27 januari vindt het NK Judo – Finale mixteam competitie senioren plaats in Sportstad Heerenveen. Op dezelfde dag vindt ook het jeugd mixteamtoernooi plaats. Een van de deelnemers aan de finale van de mixteam competitie is Carlos, bekend geworden als winnaar van Expeditie Robinson 2017!

JUMBO LAAT KINDEREN DROOMDAG BELEVEN ALS PROF BIJ SC HEERENVEEN GEZOCHT: STOERE VROUWEN!

Boksen is een tactische vechtsport waarbij inzicht, coördinatie en conditie centraal staan. Op 20 januari organiseert Sportstad Heerenveen een groepsles boksen, speciaal voor vrouwen die op een uitdagende manier willen werken aan conditie. Ga de uitdaging aan en doe mee! Aanmelden kan via de website van Sportstad Heerenveen!

Zo’n 180 kinderen hadden in de kerstvakantie de dag van hun leven tijdens de sc Heerenveendroomdag. Die konden ze winnen na aanschaf van een sc Heerenveen-bal bij een veertiental Jumbo vestigingen in Friesland. De eerste groep winnaars mocht ervaren hoe het is om een echte profvoetballer te zijn. Volledig gekleed in een sc Heerenveen-tenue, lieten de kinderen tijdens een voetbalclinic op Sportpark Skoatterwâld hun skills aan de trainers van sc

Heerenveen zien. De jongens en meisjes kregen een shirt met naam en nummer, een broekje, sokken en een trainingspak. Na de training stond er een echte sportmaaltijd en een rondleiding door het Abe Lenstra stadion op het programma. De dag werd afgesloten met een Meet & Greet met Michel Vlap en Kik Pierie. De beide talenten werd door de aanwezige kinderen het hemd van het lijf gevraagd. Met de droomdag hebben Jumbo en sc Heerenveen alvast een aantal voetbaldromen uit laten komen.

VV HEERENVEEN EN HOOFDTRAINER MARCEL VALK VERLENGEN NIET VV Heerenveen en hoofdtrainer Marcel Valk beëindigen na vier succesvolle jaren de samenwerking, waardoor de club op zoek moet naar een nieuwe trainer. Valk trad in 2014 aan bij de amateurs van Heerenveen dat toen in de tweede klasse speelde. Onder leiding van Valk (51) promoveerde VV Heerenveen naar de eerste klasse en daaropvolgend naar de Zondag Hoofdklasse in 2016. Als debutant in deze klasse wist het jonge team van Valk zich in 2017 te handhaven. Ook voor dit seizoen is handhaving in de Hoofdklasse de doelstelling.


46 2

14

15

26

9

9

H

15

2

17

18

22

17

24

22

22 9

15

14

22

2

6

8

17

17

17

6

6

18

15

22

11

10

10 15

12

14

10

6

7

17

7

6

22

12

19

17 8

22

6

17 19

6

15

8

17

10

1 10

17

17

7

2

14

4

14

2

4

18

9 17

14

26

PUZZELPAGINA NR 01

17

14

20

7

15

11

14 14

5

8

10

22

17

7

5

17

11

W

15

22

6

8

8

7

15

4

17

14

11

17

24

25

20

23

14

14

7

7

11

22

8

8

14

11

10

21

22

18

18

19

17

19

18

17

5

17

6

D C

16

9

13

8

12

7

6

5

4

3

1

NUMMER 01 • 2018

18 17

Puzzel en win! In iedere editie van GrootHeerenveen staat een puzzel waarmee u leuke prijsjes kunt winnen. Stuur uw oplossing via de email of met traditionele post. U kunt dit sturen naar: info@grootheerenveen.nl o.v.v. puzzeloplossing NR 01-2018 – tot uiterlijk 10 februari 2018. Wij wensen u weer veel puzzel plezier!

4 14

17

22

19

Probeer ijke letters. staan voor gel . Gelijke cijfers den woord te vin het gekleurde

vrije verdediger bijzonder

6

vlek

gereedschap

astatium

propaganda

bewind

2

kapot

kier

grove den

klucht

vlekkenwater kolenemmer

onheilsgodin

8

spoorstaaf

trekdier

schamel bezit pl. in Frankrijk

insect

4

entertainer Griekse letter

riv. in Italië

bewoner van moerasonzedelijk Nieuwvogel Zeeland

siersteen ketting

tweeledig

altijd

5 later

N S N E K K E R T G E W

grootmoeder

ter inzage

klokjesbloem

torenomgang dienstbode

boekenserie

10

moeder show

besluit

deel v.h. hoofd

keukenkruid pl. in Rusland pasvorm

water in Friesland

manieren

aanspreektitel

huisraad

buideldier

familielid

7

elfenkoning

usus externus natuurverschijnsel

Koninklijk Besluit werkplaats

wielerwedstrijd

uitgebakken spek

deel v.d. keel

geest

golfterm

slee

ad interim

gevoel

breekbaar profeet

aan elkaar

3

9

deel v. Sumatra

ten dele

11

ANTIPASTA DIALECT ETHER FEESTDINER FENOMENAAL HEIDEN HEKEL KEULEN KLEIN

welig groeiend

2

3

T L E E Z I N S L R I S

E J D R A A P E E Z T D

W S I L F A G E P A N I

R L E T R O M F A A A E

A C H E K E L L S O W W

T H C U L N O Z O C H T

4

5

6

KOGELGAT LOFREDE MORTEL OZONLUCHT PAUZE REAAL REEDS SEDERT SPAAN

SPITS STAAL TARWE WAPENBEZIT WEGTREKKEN WEIDS ZEELT ZEEMAN ZEEPAARDJE

PUZZEL EN WIN

© www.puzzelpro.nl 1

K D N R E B D T E G P P

De woorden zitten horizontaal, verticaal en diagonaal in alle richtingen in de puzzel verstopt. Ze kunnen elkaar overlappen. Letters mogen vaker worden gebruikt. Zoek de woorden op en streep ze af. De overblijvende letters vormen achter elkaar gelezen de oplossing.

bladzijde

touw (Ind.) scharnier

stroomeenheid

E L A A E R A D T A A I

driekroon

indien

1

U H E Z M H E I A U S T

sierplant

Engels bier

vlug

L C I I A S T N Z T T S

© www.puzzelpro.nl

deel v.e. week

wonder

E T F E N O M E N A A L

7

8

9

10

WAARDEBON VAN € 25,00 HEERENVEEN

11

Winnaar PUZZEL GrootHeerenveen 12 - 2017 Sietske Kingma-Stoffers uit Heerenveen heeft de waardebon t.w.v. € 25.00 aangeboden en te besteden bij de Hema te Heerenveen, gewonnen.

STUUR UW ANTWOORDEN van PUZZEL 01, VÓÓR 10 februari 2018 PER EMAIL NAAR : info@grootheerenveen.nl OF NAAR: Grootheerenveen, Zwarteweg 4, 8603 AA SNEEK

COLOFON De GrootHeerenveen krant is een maandelijkse uitgave van Ying Media. De GrootHeerenveen krant wordt huis-aan-huis verspreid in Heerenveen en omliggende dorpen en steden in een straal van ca. 10 km van Heerenveen.

Oplage: 28.000 exemplaren.

UITGEVER

EINDREDACTIE

Ying Media BV Zwarteweg 4, 8603 AA Sneek Telefoon 0515 745005 E-mail info@yingmedia.nl Internet www.grootheerenveen.nl

Wim Walda

VERKOOP REDACTIE Henk de Vries, Jan van Loon, Wim Walda, Henk van der Veer, Dennis Stoelwinder.

REDACTIETIPS? redactie@grootheerenveen.nl

Johan Brouwer en Wim Walda.

VORMGEVING

Meine de Vlugt, Ying Mellema, Marianne Bouwman, Henjo van der Klok, Mieke Alferink Niets uit deze uitgave mag worden

DRUK

gekopieerd zonder voorafgaande

Hoekstra Krantendruk, Emmeloord

toestemming van de uitgever. De

Frans van Dam (Quod Media)

BLADMANAGEMENT Marianne Bouwman (mbouwman@ yingmedia.nl) en Kirsten van Loon (kirsten@yingmedia.nl)

FOTOGRAFIE Mustafa Gumussu FPH, Koos Lanting, Dennis Stoelwinder, Henk van der Veer,

gegevens in deze krant zijn met zorg

VERSPREIDING

samengesteld. Ten aanzien van de

FRL Verspreidingen, Leeuwarden

juistheid van de inhoud hiervan kan echter geen aansprakelijkheid worden aanvaard.


TOT WEL €2.000 VOORDEEL: RAPID SPACEBACK BIJ ŠKODA VAN DEN BRUG

ŠKODA Rapid Spaceback Drive 1.0 TSI (benzine) | 70 kW/ 95 pk Onder andere voorzien van: • Airconditioning • Bluetooth • Cruise Control • DAB • Stoelverwarming en in hoogte verstelbare stoelen voor • Surround 3D sound system • Parkeersensoren achter • Sunset • Metallic lak • Reservewiel • 16 inch lichtmetalen velgen

OP=OP! | Alleen geldig op voorraadmodellen Zowel handgeschakeld als DSG-automaat:

Rijklaar nu al vanaf

€ 19.950,-

*

Private lease vanaf

€ 329,-/ mnd **

*Genoemde particuliere en klein zakelijke vanaf-prijzen en voordelen zijn alleen geldig op de genoemde modellen uit actievoorraad, inclusief btw, bpm, afleverkosten, recyclingbijdrage en leges. **Getoonde private lease vanafprijzen zijn o.b.v. Full operational lease onder het Keurmerk Private Lease aangeboden door Pon Financial Services en inclusief BTW bij 48 maanden, 10.000 km per jaar, €500 eigen risico en regio Friesland. Brandstof is niet inbegrepen. Vaste opzegvergoeding is 40% van de resterende leasetermijnen. Toetsing en registratie bij BKR te Tiel. | Let op! Afbeelding kan meeruitvoeringen bevatten. Drukfouten voorbehouden. Aanbod is geldig zolang de voorraad strekt, doch uiterlijk 31 januari 2018

Wij zijn op zoek naar nieuwe collega’s! vandenbrug.nl/vacatures AUTOLAND VAN DEN BRUG Zilverweg 3, Heerenveen, T (0513) 63 30 54 skoda@vandenbrug.nl, vandenbrug.nl/skoda Voor onderhoud, service en reparatie kunt u ook terecht bij onze ŠKODA Service-vestigingen in Drachten en Sneek.


11 KOOPwoningen

vanaf € 171.000,- v.o.n.

• In het centrum van Heerenveen • Vloerverwarming op de beganebgrond • Kunststof kozijnen • Zonnepanelen • EPC-waarde 0 = Zeer lage energielasten!

START VERKOOP vrijdag 26 januari tijd

16.00 - 18.00 uur

Grandcafé ’t Gerecht, Heerenveen

locatie

15 17 9

11

21 m 5,4

m

5,7

23 25

ee eV

31

35

33

37 m

9,0

,8m

10

m

41

ing

d Ou Do

m

m 2,3

hekwerk met hedera

in

ee

g we ng Ki

O.C.

www.hondsdrafheerenveen.nl verkoop + informatie

Makelaardij Friesland

Makelaardij Hoekstra

Nieuwstraat 2, Heerenveen T 0513 - 23 21 80

Nieuwstraat 29, Heerenveen T 0513 - 62 83 00

ontwikkeling

eg rsw eu b n

r

o Ko

eid

ch ns

ng

29

5,0

f ra sd nd Ho

m

9,0

27

39

centrum

a itg

m

3

7

eru sk

2,0

1 m

2,2

5

19

13

Ha

g an tg ui er sk Ha

m

2,1

s ra wg au Bl

A32

Profile for Ying Media

Grootheerenveen 1 - 2018  

Grootheerenveen 1 - 2018  

Profile for yingmedia
Advertisement