Page 1

09- 2018

deFryskeMarren

GROOTDEFRYSKEMARREN

2e JAARGANG • NR. 9

groot

IN DEZE UITGA VE Tusken informatie de Marren va De Fryske n gemeente Marren

JOUSTER JAN OORD “IK BIN HIEL NOSTALGYS…”

Gratis waardebepaling! Weten wat jouw huis waard is?

www.makelaardijhoekstra.nl/waardebepaling

FOTO: LAURAKEIZERFOTOGRAFIE.NL


2

NUMMER 09 • 2018

EENHEID ZOMERVOORPRET IN DE FRYSKE MARREN

Oude journalisten willen nog wel eens in de kroeg vertellen hoe geweldig hun

werk was. Zoveel beter dan de huidige journalistiek. Eertijds vertelde je alle nieuws aan het publiek. Tegenwoordig is journalistiek enkel nog vertellen wat het publiek wil horen. Dat is veelal gossip en nepnieuws. Dat betekent dat we allemaal wat missen. Een gemeente mist bijvoorbeeld dat ze belangstellend gevolgd worden door de media. En dat iedereen daar ook nog geïnteresseerd in is. Daar zou je al meer eenheid van krijgen. Er zijn gemeentes die een journalist inhuren. Die maakt verhaaltjes. Niet alleen over de leuke dingen (“straatweg in Lemmer wordt opgeknapt”), maar ook het doodsaaie werk (“hoe krijg je subsidie voor je zonnepaneel”). Dus het vergaderen over

opmerkelijk...

alles en nog wat registreren en op sociale media zetten. De appjes helpen een zielig klein beetje, want het blijft de gemeente die het je verteld. Ergens verderop staat een interview met de Lemster turntrainer Pama, die (ongevraagd) zegt dat de gemeente de Fryske Marren het op sportgebied hartstikke goed doet. Een voorbeeld waarmee wordt aangetoond dat deze krant veel kan doen aan de eenheid van gemeente de Fryske Marren. Als u het maar leest.

FOTO: LAURAKEIZERFOTOGRAFIE.NL

Hoe krijg je het voor elkaar dat de mensen in Bakhuizen trots zijn op de allegorische optocht van St. Nicolaasga. Waarom waren er zo weinig Jousters bij het Bantegaster openluchtspel “Weispield” op het Tjeukemeer. Weten ze in Balk wel dat de gemeente geld gaf aan de Douwe Egbertsfabriek in Joure? Zo kunnen we nog wel even doorgaan. Afgezien nog van dat Bakhústers vroeger de Lemsters zo nu en dan de kroeg uitsloegen; en Langweerders en St Nyksters ook niet erg sociaal met elkaar omgingen. En toch zit het allemaal nu in één gemeente. Hoe maak je daar een eenheid van. Ook in gevoel.

Eelke lok Redactie GrootdeFryskeMarren

Maandelijkse rubriek met opmerkelijke zaken in de regio. Is u wat opgevallen, wilt u ons deelgenoot maken van een leuke gebeurtenis, of heeft u een een aankondiging of tip voor ons? Stuur deze dan naar redactie@grootdefryskemarren.nl Ik zou het erg leuk vinden als ik antwoord op deze vragen zou kunnen krijgen. Weet u wie de oorspronkelijke maker van dit kerkje is? Stuur dan even een mailtje naar redactie@grootdefryskemarren.nl

KLEURRIJKE SCHILDERIJEN IN LANDERIJEN BIJ SLOTEN

MIRNS POPULAIR BIJ KITESURFERS UIT BINNEN- EN BUITENLAND

WAARSCHUWING VOOR OVERSTEKENDE OBERS IN CENTRUM LEMMER

In de landerijen bij Sloten zijn momenteel honderden kleurrijke schilderijen te zien. The Colorfield Performance is een samenwerkingsproject van kunstenaars in het kader van Culturele Hoofdstad 2018. Initiatiefnemer is de Sneker kunstenaar Dirk Hakze. Het is de bedoeling om met duizend schilderijen een kleurrijk veld in de vorm van een driehoek te maken in de weilanden bij Sloten. Inmiddels zijn er al honderden schilderijen voltooid. Het project loopt tot en met 30 september. Mensen die willen meehelpen, kunnen zich aanmelden via de website van de organisatie.

Topdrukte de afgelopen zomermaanden op de kitesurf locatie in Mirns. Tientallen kitesurfers uit binnen- en buitenland waren daar dagelijks actief. De locatie in Mirns is vanwege het ondiepe water, geen stroming en weinig golfslag erg populair bij kitesurfers. Het kan bij gunstige weersomstandigheden dan ook erg druk zijn op de kitespot, Volgens de kenners is Mirns is één van de mooiste kitesurf locaties in Europa. Het bont gekleurde spektakel langs de IJsselmeerkust kon ook rekenen op grote publieke belangstelling. Heerlijk op het gras, genieten van een kop koffie en de sportbeoefenaars.

‘Niet fietsen, hier werken mensen’ staat er op een groot waarschuwingsbord aan de kade in Lemmer. Rond het Dok is een aantal horecazaken gevestigd. Als u er wel eens bent geweest dan zult u de situatie herkennen. Je loopt over een smalle straat tussen het terras (de stoeltjes en tafeltjes) door. De bediening moet dan ook de smalle weg steeds oversteken. Oeps, inderdaad oppassen, het gaat wel eens verkeerd. "We moeten inderdaad goed uitkijken voor we oversteken met ons blaadje met versnaperingen". Een horecaondernemer plaatste daarop een bord met als waarschuwing om daar niet te gaan fietsen.

VIERDAAGSE CONCERTREEKS ‘WAT ZAG DE LEMSTER TOER?’ Van 27 tot en met 30 september vinden de laatste vier concerten plaats in de reeks ‘Wat zag de Lemster Toer?’.

27 september “Lemmer in Koor” Gemengd Koor Cantemus Dominum, Salvation gospelkoor, Sjongersnocht uit Bantega en de spetterende ritmes van Poptoan onder leiding van Jannie Brandsma.

28 september “Lemmer Cantate” Excelsior (koor en harmonieorkest) brengt Cantate over de Lemster Toren. Een ode aan Lemmer en aan hun voormalige dirigent/ componist Pier Hoekstra. Met medewerking van gemengd koor St.Cecilia en Johan Eilers op het kerkorgel.

MODELSPOORBEURS IN'T HASKE JOURE Op zaterdag 15 september aanstaande vindt de modeltreinbeurs in Joure plaats in ‘t Haske, Vegelinsweg 20 te Joure. Op de beurs kan men snuffelen tussen kramen met allerlei gebruikte treinen en andere ‘spoorse’ zaken, en even lekker bijpraten over deze oude hobby die begonnen is met opwindtreintjes en tegenwoordig gestuurd wordt door de modernste digitale technieken. De bezoeker kan hier terecht met allerlei vragen over deze hobby en eventueel oude treinen laten taxeren, repareren of gewoon verkopen. Wat de een niet meer gebruikt kan voor de ander wellicht nog van nut zijn. Er zal een aanbod zijn van (gebruikte) treinmodellen, railmateriaal, toebehoren en literatuur van de meeste merken. Op de beurs kunnen (gebruikte) treinen geruild, verkocht en gekocht worden. Hobbyisten die met een probleem op modelspoorgebied zitten kunnen mogelijk een antwoord op hun vragen krijgen. De zaal is geopend van 10.00 – 15.00 uur.

WELKE HOBBYIST HEEFT DIT KERKJE GEMAAKT? Toen Suze Tijsma uit Oudemirdum voor de zoveelste keer in de KuubsKist was, de kringloop in Lemmer, om spulletjes voor haar hobby te zoeken viel haar oog op een zelfgemaakt kerkje.,”Op verzoek van mijn kleinkinderen heb ik allerlei huizen, allemaal uit kringloop winkels, opgeknapt en ingericht, waaronder ook vele winkeltjes en een fraaie bruidswinkel. Toen ik het kerkje zag wist ik meteen, die is voor mij. Opknappen, grasveld, grindpaden en bomen rond de kerk creëren, het oorlogsmonument in het bos van Oudemirdum ernaast en een prachtige bruidsstoet ervoor. Ik zag het al helemaal voor me. De kerk ging mee naar huis en al snel begon ik aan de restauratie. Al werkend dacht ik steeds: “Welke hobbyist zou dit kerkje gemaakt hebben? Heeft hij of zij een speciale kerk nagemaakt? Zou de maker het leuk vinden als hij ziet en hoort dat iemand er veel plezier aan heeft beleefd om er iets anders van te maken en dat het waarschijnlijk nog lang elders staat te pronken?”

29 september “Brass United” Voor het project “Wat zag de Lemster Toer” schreef de componist en dirigent van het Lemster Mannenkoor Feike van Tuinen een Suite voor Fanfare. De première wordt uitgevoerd door de Fanfare “Crescendo” uit Lemmer en Nij Libben/Ús Ideaal uit Oosterzee. Met Kevin Visser uit Lemmer op klarinet.

30 september “Groot slotconcert” Het openingsconcert van 2 juni “Wat zag de Lemster Toer” krijgt een tweede uitvoering onder leiding van dichter Job Degenaar. Feike van Tuinen heeft de algehele muzikale leiding. Met medewerking van Stoffel Zandstra, Jannie Brandsma, het Lemster Mannenkoor met teksten van Heinrich Heine en muzikaal ondersteund door Dirk Norbruis. Aanvang 20:00 uur in de Hervormde Kerk te Lemmer. Kaartverkoop bij Bruinsma Kaas en Noten Lemmer, Primera Lemmer, via www.lemstermannenkoor.nl en aan de zaal.

KRUISING DE DOLTEN-FRANKRIJKDREEF WORDT VERKEERSVEILIGER GEMAAKT Aannemer Jansma Drachten B.V. is maandag in opdracht van gemeente De Fryske Marren gestart met de aanpassing van de kruising De Dolten-Frankrijkdreef. Het kruispunt wordt verkeersveiliger gemaakt zodat fietsers veiliger kunnen oversteken. De gemeente is samen met plaatselijk belang van Vegelinsoord tot een herontwerp gekomen. De werkzaamheden zijn begin september van start gegaan. De kruising zal vier à vijf weken voor gemotoriseerd verkeer (auto’s, vrachtauto’s, tractors en motoren) worden afgesloten. Fietsers en voetgangers kunnen via rijplaten langs de werkzaamheden. Het overige verkeer wordt via de Frankrijkdreef en een bypass langs de kruising geleid. De omleiding wordt met borden aangegeven.


deFryskeMarren • KORT NIEUWS

GROOTDEFRYSKEMARREN

3

GENIETEN VAN DE 68STE ALLEGORISCHE deFryskeMarren OPTOCHT IN SINT NICOLAASGA SINT NICOLAASGA - De 68ste Allegorische Optocht in Sint Nicolaasga trok veel publiek. Langs de route in het centrum genoten de toeschouwers van de prachtige creaties die voorbij kwamen.

BRANDWEER BALK LANDSKAMPIOEN OPPERVLAKTEREDDING BALK - De brandweer van Balk heeft op zaterdag 1 september de landelijke titel gepakt voor redding in het water. In vaktermen heet dat ‘oppervlakteredding’. De landelijke finale van deze vaardigheidstoetsen was in Koudum. Oppervlakteredding is een specialisme bij de brandweer en bovenal belangrijk voor brandweerkorpsen met veel water in de omgeving. Voor korps Balk is dat het geval. De deelnemende korpsen moesten een opdracht uitvoeren waarbij een rondvaartboot een ongeluk kreeg met een flyboarder. Meerdere slachtoffers moesten uit het water gered worden.

DE FRYSKE MARREN POPULAIR BIJ TOERISTEN

In totaal twaalf grote wagens deden mee aan de bonte stoet. Ook waren er negen kleinere wagens en lopende groepen die deelnamen aan de jaarlijkse optocht. Donderdagavond kon het publiek nogmaals genieten van al het moois.

Na de avondoptocht zal ook bekend worden welke praalwagens de meeste stemmen van het publiek hebben gekregen. Tevens maakt de jury van de Allegorische Optocht bekend welke deelnemers zij als hoogste beoordeeld hebben. Foto: Martin de Jong

FEESTELIJKE HEROPENING SWIMFUN OP 15, 16 EN 17 SEPTEMBER JOURE - In het weekend van 8 juli werd het vernieuwde Swimfun geopend voor een testweekend. De zeven weken daarvoor is er samen met de aannemer Cornel heel hard gewerkt om die week het zwembad te kunnen openen. Op dit moment is de gehele renovatie afgerond. De complete zwembadvloeren zijn vervangen, interactieve delen aangebracht in de glijbaan, de luchtbehandeling aangepast en is het gehele zwembad is voorzien van frisse kleuren. Hierbij zijn ook de kledingkluisjes en omkleedcabines vervangen. Het openingsfeest zal dan ook in september plaatsvinden. “We maken er dan een knallend feest van” vertelt de zwembadmanager dan ook trots! " En het wordt een knalfeest! Er is een gratis colorrun op zaterdag 14 september. De gehele dag zal er een springkussen staan en kan de jeugd op de foto met de Ara mascotte.

HET LAATSTE NIEUWS OP WEBSITE

WWW.GROOTDEFRYSKEMARREN.NL

JOURE - Toerisme wordt steeds belangrijker voor de economie van Nederland. Vorige jaar ging er meer dan 80 miljard in om. Meer dan een derde wordt besteed door de buitenlandse toerist. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek, it CBS. In Fryslân zijn De Fryske Marren en de Waddeneilanden populair, maar dan met name bij de Nederlandse toerist. Het CBS verwacht zoals dat de buitenlandse toerist Fryslân steeds beter weet te vinden. Volgens onderzoeker Pieter Hein van Mulligen van het CBS is dat het gevolg van Culturele Hoofdstad 2018. Het blijkt dat over de eerste vijf maanden een kwart meer toeristen naar Fryslân is gekomen dan een jaar geleden in dezelfde periode. “Dat is een enorme stijging”, zegt Van Mulligen. Giethoorn is dit jaar opnieuw overspoeld door Chinezen. Dat kan volgens Van Mulligen ook gebeuren met historische stadjes als Hindeloopen en Sloten. “Zulke plekken vallen erg in de smaak. Het zou zomaar kunnen dat het daar erg druk gaat worden.”

Onlangs heeft uitgever Ying Media uit Sneek de website GrootdeFryskeMarren.nl gelanceerd. Op de website is het dagelijkse nieuws te vinden uit gemeente De Fryske Marren. Naast het nieuws heeft de website ook een agenda waar u de activiteiten en evenementen uit de gemeente kunt vinden. U kunt hier ook zelf uw evenement plaatsen. "Met een maandelijkse krant die leest als een magazine en een website met steeds nieuwe artikelen, is GrootdeFryskeMarren het platform dat verder gaat dan het nieuws. Geworteld in de regio, verdie-

IN MOAIE JÛN YN OKTOBER BIJ THEATER DE HEGE FONNEN TE LEMMER LEMMER - Op zaterdag 27 en zondag 28 oktober is in het kader van LF2018 de speciale productie 'In Moaie Jûn in Oktober’ te zien bij Theater de Hege Fonnen Lemmer. Aan deze bijzondere theater voorstelling doen diverse Lemster artiesten mee. De tijden van aanvang zijn op zaterdagavond 19.30 uur en op zondagmiddag 14.30 uur. Aan ‘In Moaie Jûn in Oktober’ werken mee: het Lemster Shantykoor en de Lemster Wiven mei grut Kombo en gastsolisten: Janneke Warringa & Jacqueline Boek, Blikstiender, It Fjouwerspan en Ús Toanielploech.

pend, kritisch, eigenzinnig en ook met een knipoog houden we je op de hoogte van wat speelt in uw eigen regio”, aldus uitgever Ying Mellema.

De KIJK VOOR HET VOOR HET LAATSTE de NIEUWS UIT DE REGIO OP!

WWW.GROOTDEFRYSKEMARREN.NL

deFryskeMarren

de

deFryskeMarren KINDERZWERFBOEKENSTATION BIJ GASTOUDEROPVANG 100BUNDERBOS IN BALK BALK - Bij Gastouderopvang 100bunderbos in Balk is een KinderzwerfboekenStation opgericht per 1 september 2018. Aan de Harmen Gabesstrjitte 9. Hier kunnen kinderen uit Balk en omgeving terecht voor een zwerfboek. Kinderzwerfboek stimuleert lezen en probeert zoveel mogelijk KinderzwerfboekStations op te richten. Zodat álle kinderen kunnen lezen.

Bij gastouderopvang 100bunderbos komen wekelijks veel kinderen over de vloer, van 0 tot 12 jaar. Gastouder Jolien vind het belangrijk dat elk kind de mogelijkheid moet krijgen om boekjes te lezen, hoe jong het kind ook is. Bij de opvang lezen ze elke dag boekjes, vooral voorlezen is een grote hit

en erg belangrijk voor de woordenschat, inlevingsvermogen en fantasie van het kind! Een lang gekoesterde wens gaat in vervulling, een eigen boekenkast in de tuin. De kast is open bij daglicht.

deF

De gemeente de Fryske Marren en plaatselijk belang Balk Vooruit hebben eenmalig een bijdrage gedaan om de kast gedeeltelijk te financieren. Ook heeft bibliotheek Balk afgeschreven boeken gedoneerd. Daar is men erg blij mee. Op 3 oktober a.s. start de kinderboekenweek. Op deze dag roept kinderzwerfboek iedereen op om de boekenkast op te ruimen. Breng je uitgelezen boeken naar het zwerfboekenstation van gastouderopvang 100bunderbos en laat de kinderboeken zwerven.


4

deFryskeMarren deFryskeMarren

Jouster Jan Oord

“Ik bin hiel nostalgys...” Jan Oord (27 maart,1957) is een geboren en getogen Jouster, een kind van de Vlecke, die de liefde voor zijn geboorteplaats niet onder stoelen en banken steekt, zonder te overdrijven. “Want sa bin ik net!” Dat ‘doch mar gewoan’ is misschien wel een karaktertrek die voor meer Jousters geldt, relativeren is hem niet vreemd. Over de Jouster Merke bijvoorbeeld: “Moat ik oare jier wol wer frij nimme foar de Jouster Merke? At it dan safier is dan nim ik ‘wer frij’! Jan Oord, een man met een groot historisch besef, die samen met Piet Postma het boek ‘Fragmenten uit de geschiedenis van Joure’ publiceerde. Ook raakte Oord, die werkzaam is bij een groothandel in bouwmaterialen, afgelopen zomer betrokken bij totstandkoming van een bijzondere app over Joure. TEKST HENK VAN DER VEER // FOTO'S LAURAKEIZERFOTOGRAFIE.NL

Maar eerst maar eens even over de Jouster Merke, zoals de traditie het wil op de vierde donderdag in september, dit jaar op 27 september. Wat betekent de Jouster Merke voor Jan Oord?

en dêrnei gong elk de merke wer op. Dy tradisy hawwe wij no sa’n bytsje oernommen, want myn broers en susters komme bij ús. Myn Jacoline hat de broadsjes en snert of kipesop klear. Slokje derbij, it is gewoan gesellich!”

JOUSTER MERKE

MAAR LIEFST 3500 KAARTEN GEDIGITALISEERD

“It is yts wat je fan bern ôf oan al moai fûn ha. Je moatte der altyd bij wêze, wij wennen yn de Hobbe van Baerdtstrjitte, flakbij de Midstrjitte en de Toerstege dêr’t de Joustermerke hâlden wurde. Wêr’t ik ek wurke ha, ek doe’t ik yn tsjinst siet, ik naam de tongersdei fan de Joustermerke altyd frij. Altyd. Nochris: der bij wêze wolle! It is elk jier itselde en ik tink ek wolris ‘moat ik oare jier wol wer frije nimme?’ Dan is it folgjend jier en ik nim wer frij. ‘t Is foar mij in family-gebeuren, de Jouster Merke is ien grutte reuny. Je komme om de tsien meter wol in bekende tsjin. Doe’t ik bern wie, kamen de omkes en tantes fan de Lemmer en út Drachten wei bij ús thús. Mem hie snert en broadsjes klear

Jan Oord komt op 27 maart 1957 in de Stationsstraat ter wereld. Op zijn tweede jaar al verhuist hij naar de Hobbe van Baerdtstraat, waar zijn vader een huis kon kopen met steun van een fonds van zijn werkgever Douwe Egberts. Het historisch besef van Jan voor zijn geboorteplaats is groot. De Jouster heeft een hele verzameling die historisch gelinkt is aan Joure. Het begon met het verzamelen van boeken en (foto-)boekjes over de tegenwoordige hoofdplaats van de Fryske Marren. De verzamelaar heeft maar liefst 3500 foto’s van Joure gedigitaliseerd, waaronder alle straten in chronologische volgorde met de jaartallen erbij.


GROOTDEFRYSKEMARREN

5

"Ek in soad Jousters om útens, yn Kanada en Amearika, besykje de site. Prachtich!" GROENE BOEK

WINKELS YN STÂN HÂLDE

Jan Oord deelt de liefde voor Joure graag met anderen en dat was ook de reden om nu al weer vijf jaar geleden een ‘chronologisch verhaal van vroeger tot nu’ in boekvorm uit te brengen met als titel ‘Fragmenten uit de geschiedenis van Joure’. Hij deed dat samen met Piet Postma, ook een echte Jouster. Hoe kwam dat ‘groene boek’, dat zijn naam te danken heeft aan de kleur van het omslag, tot stand?

Zijn liefde voor Joure gaat overigens verder als alleen maar het verleden. Jan Oord is een warm pleitbezorger voor de plaatselijke middenstand. “At ik yn in oar plak bin en ik sjoch dêr wat lizzen dat ik brûke kin, dan keapje ik it dochs op ’e Joure om de winkels hjir yn stân te hâlden!”

“Ik hie al in grut oantal foto’s fan Joure en Jouster strjitten. Ik ha de datums bij de betreffende foto’s yn in Excel-bestân opslein, sadat it in hiel digitaal boekwurk wurde. Op in gegeven stuit kaam ik fia de website ‘Ik bin in Jouster’ Piet Postma tsjin en dy fertelde dat hij eins mei itselde as ik dwaande wie. Doe hawwe we ús gegevens bij elkoar dien en oanfuld en doe wie de stap om der in boek fan te meitsjen net mear sa grut. Fia de site ‘Ik bin in Jouster’ koene de minsken har ynskriuwe foar it boek. Tidens it reünykonsert fan de Jouster bands is der in dvd makke fan dy optredens en doe’t de dvd presintearre is koene wij ús boek ek oanbiede. Dêr wie Mary Looman doe waarnimmend boargemaster fan Skasterlân ek noch bij, sadat it ek noch in offisieel tintsje krige. Mei elkoar binne der 500 boeken fan ferkocht.”

FACEBOOK Fokke Terpstra, een Jouster die in Den Helder woont, is de oprichter van de Facebooksite ‘Ik bin in Jouster’, die door een groot aantal mensen gedragen wordt. Jan Oord is ook een van hen, die regelmatig info op de site posten. “Asto sjochst yn watfoar behoefte dy site foldocht! It is enoarm, net allinne minsken dy’t yn Joure wenje mar krekt ek in soad Jousters om útens, yn Kanada en Amearika, besykje de site. Prachtich!”

“Ik wol graach de histoary witte fan elke Jouster strjitte. Ik ha ek in oantal âlde ansichtkaarten út de fersameling fan ús heit, mar om no fyftich euro foar in kaart del te lizzen, dat doch ik dan wer net. Dan scan ik se folle leaver yn, dat doch ik ek wol mei nijsgjirrige kaarten dy’t ik op internet fyn. Ik ha fan jongs ôf oan al belangstelling hân foar skiednis, as bern siet ik al yn de grûn te graven nei potskerven.”

Jan Oord raakt niet uitgepraat als het over de geschiedenis van zijn geliefde Joure gaat en hij vertelt dat er op dit moment ook weer een groepje mensen bezig is om een nog groter fotoboek samen te stellen dan het ‘groene boek’ van hem en Piet Postma. Uiteraard hoort Jan ook bij die groep. Of dit nieuwe project ook daadwerkelijk het levenslicht zal zien, weet Jan nu nog niet. Afgelopen zomer kwam er wel een bijzondere app over Joure op de markt.

JOUSTER MERKE: Langst lopende jaarmarkt ter wereld! De Jouster Merke is een jaarmarkt die sinds 1482 op de vierde donderdag in september gehouden wordt in de Friese plaats Joure. Het recht op een jaarmarkt verkreeg Joure in 1482, als aanvulling op het al in 1466 verworven weekmarktsrecht. Deze jaarmarkt wordt sinds 1482 onafgebroken gevierd en is daarmee de oudste onafgebroken veemarkt en in het bijzonder paardenmarkt van Europa en mogelijk van de wereld. De Midstraat, de winkelstraat van Joure, en omliggende straten staan op Jouster Merke vol met allerlei kramen. Centraal stond in vroeger tijden een veemarkt. Vandaag de dag is hier nog slechts een klein deel van over. Wel vindt een jaarlijkse paardenveiling plaats in een manege aan de rand van Joure. Ook vindt er al meer dan 50 jaar een landbouwtentoonstelling plaats, genaamd de Agrarische Schouw. Tevens is de jaarlijkse kermis in Joure aan Jouster Merke verbonden. De attracties worden geplaatst op de parkeerplaats aan de Sinnebuorren, die achter de Midstraat gelegen is. Het is -voor zover bekend- de langst lopende jaarmarkt ter wereld. (Bron: https://nl.wikipedia.org)

“Dat is de MeAR app Fryslân. Yn dizze app is ek in kuiertocht troch Joure tafoegd. Troch dyn telefoan ergens op te rjochtsjen sil der hjir en dêr in fisueel byld op dyn mobyltsje ferskine. Meielkoar is de rûte troch Joure sa’n fiif kilometer. De tocht begjint bij de VVV en duorret sa’n oere. De app is gratis te downloaden”, aldus Jan Oord.

Op de vraag of Jan ook nostalgisch is, geeft de Jouster een bevestigend antwoord en vult hij aan: “Dat sjochst hjir yn’e hús ek wol, it is hjir ien grut museum. Dat it boerd fan Douwe Egberts oan’e wand hinget hat alles te meitsjen mei myn fersamelwoede. It binne oars wol frij beperkte fersamelingen, wêr’t Douwe Egberts der ien fan is. Ik ha ek noch in fersameling âlde dakpannen. It binne dakpannen fan alle modellen dy’t froeger yn Nederlân makke binne en mei namme de bisûndere modellen fan de Fryske dakpannefabriken. Ik haw der ek noch in boekje oer skreaun: ’50 Panbakkerijen in Friesland’.


6

NUMMER 09 • 2018 TEKST EN FOTOGRAFIE WIM WALDA

DOMINEE STEPHAN DE JONG

HOE EEN ROTTERDAMMER ZIJN HART VERPANDDE AAN FRIESLAND Op 8 oktober 2017 werd Stephan de Jong (60) predikant van de Protestantse gemeente Oudemirdum, Nijemirdum en Sondel. Een inspirerende verhalenverteller uit Rotterdam die na zijn studie theologie diverse standplaatsen had, verspreid door Nederland, docent is geweest in Chili en Cuba, en terugkeerde naar de provincie die zijn hart heeft gestolen. gemeente in Balk. Hij verduidelijkt: “Wij moesten voor een privéaangelegenheid in Friesland zijn en hadden Tromp beloofd een bezoek aan Balk te brengen. Enfin, om een lang verhaal kort te maken, het kwartje viel en we hebben vervolgens acht hele mooie jaren in Balk gehad. We voelden ons daar thuis en daar heb ik echt het vak geleerd.”

Stephan de Jong werd geboren in Rotterdam als jongste van een doorsnee gereformeerd gezin van twee kinderen, maar getogen in het dorpje Berkel Rodenrijs, onder de rook van Europa’s belangrijkste havenstad. Na het atheneum studeerde hij een jaar medicijnen, voordat hij de switch maakte naar theologie. “De aanleiding daarvoor” verduidelijkt hij zijn keuze “Was een nichtje dat op negentienjarige leeftijd aan leukemie overleed. Ik was toen zeventien en was boos. ‘Of God bestaat niet, of het is een ‘rot-God’ dat hij dit laat gebeuren’. Ik was helemaal klaar met het geloof. Dacht ik…” “Maar die vraag over God bleef me bezighouden. Tijdens mijn medicijnenstudie had ik twee hele goede vrienden, de ene katholiek en de andere atheïst. We waren van die ‘denkertjes’ die veel praatten over onder meer het geloof. De ‘de atheïst’ won elke discussie met het argument dat er geen God kon bestaan, met al die ellende op de wereld. Dat bleef me dwars zitten. Om daar meer inzicht in te krijgen ben ik na een jaar geswitcht naar theologie met de bedoeling dat een paar jaar te doen. Maar het bleek een dermate interessante studie, waarbij ik overigens ook een prachtig bijvak had gekozen, Egyptologie, dat ik ben blijven ‘hangen’. Bovendien kwam ik er een leuk meisje tegen, Lieke. Mijn latere vrouw. Toen had ik genoeg ‘bijvakken’ naast mijn theologiestudie.”

“In Balk kreeg ik van ‘Kerk in Aktie’ de vraag of ik docent wilde worden in Cuba en dat leek ons fantastisch. Maar Cuba liep uit op een desillusie. Het onderwijs was daar zo bar slecht dat er in negen van de tien gevallen geen docent voor de klas stond en de kinderen aan hun lot werden overgelaten. Ze waren daar doodongelukkig, Na een paar maanden is Lieke met de kinderen terug naar Nederland gegaan en heb ik daar mijn semester afgemaakt om vervolgens ook naar Nederland af te reizen.”

FRIESLAND 2 – VIA EEN OMWEG ‘TERUG NAAR HUIS’

ZES DAGEN PER WEEK EEN MOOI VAK “Ik heb zes dagen per week een prachtig vak.” En de zevende? “Laat ik het uitleggen met een voorbeeld. Onze tweede zoon is scheepsbouwkundige. Ik ben een paar keer bij hem op de TU in Delft geweest, heerlijk concreet. Ze kregen als team de opdracht om te onderzoeken hoe ze een bepaald type schip harder konden laten varen. Een ander team had een onderwater drone bedacht om zeemijnen op te sporen. Op die momenten dacht ik: ‘Dat had ik ook wel willen doen’. Dat is die zevende dag.” Zijn verhaal wordt doorspekt met anekdotes waarin niet zelden Rotterdam en zijn ‘kluppie’ de hoofdrol spelen. Zoals dat over de historische finale van de Europa Cup in 1970 tussen Feyenoord en Celtic, die in Milaan werd gespeeld. Na bijna negentig minuten stond het 1-1. “Toen

is er een jongetje in Berkel Rodenrijs naar zijn slaapkamer gegaan, op de knieën en heeft tot God gebeden dat Feyenoord zou winnen. En ze wonnen in de laatste minuut van de wedstrijd met 2-1” vertelt hij breed lachend. “Nou is dat overigens niet de reden geweest om dominee te worden, want dat kwam in de verste verte in die levensfase niet bij me op. Ik had eigenlijk een hekel aan de kerk, waar je verplicht naartoe moest, dat orgel dat herrie maakte en je je kapot verveelde.”

CHILI “Op mijn achtentwintigste ben ik begonnen als predikant in Wolfheze, een cultuurshock om vanuit wereldstad Amsterdam naar zo’n klein agrarisch georiënteerd dorpje in Gelderland te verhuizen. Je bent van het ene op het andere moment ‘de dominee’, de vertegenwoordiger van God, er wordt wat van je verwacht. Na een paar jaar kreeg ik het aanbod om in het kader van de gereformeerde zending docent Oude Testament in Chili te worden.

Onze twee oudste kinderen zijn daar geboren en dat was een cruciale periode in ons leven. Want door het ouderschap sta je van het ene op het andere moment anders in het leven. Bovendien kwam ik er in Chili achter hoe calvinistisch ik eigenlijk was. De kerkdiensten waren daar Latijns-Amerikaans uitbundig, met swingende muziek en een koor, waarbij je niet op je stoel kon blijven zitten. Ik voelde mij daar een calvinist op klompen. Aanvankelijk vond ik dat ongemakkelijk, maar met het verstrijken van de jaren leerde ik relativeren en ben ik het gaan waarderen. De vijf jaren in Chili hebben dus nog steeds een prominente plaats in ons hart.”

FRIESLAND 1 - BALK Eenmaal terug in Nederland wilde De Jong weer dominee worden. Hij kwam in contact met Jan Tromp die hem warm probeerde te maken voor Balk. Ondanks het feit dat hij daar helemaal niet op zat te wachten, werd Stephan de Jong predikant van de Protestantse

Lekker en betaalbaar eten aan het gezelligste plein van Joure! Dagelijks geopend! T 0513 415 425

bistrofred.nl

Daarna volgden de standplaatsen Eibergen (5 jaar) en Bussum (9 jaar). “Alhoewel ik in Bussum niet actief op zoek was naar een andere standplaats, viel het oog van Lieke bij toeval op een advertentie waarin een predikant werd gevraagd voor de Protestantse Gemeente Oudemirdum, Nijemirdum, Sondel. Ik hoefde daar niet lang over na te denken. Ik had mijn hart verpand aan Friesland, ik wilde er meteen wel naar toe.” Op 8 oktober 2017 ging die wens in vervulling.

VERHALENVERTELLER Stephan de Jong is een verhalenverteller. Hij heeft liefde voor taal en verstaat de kunst om een preek laagdrempelig en puur te maken door de taal van zijn goegemeente te gebruiken. “Ik houd ervan om mooie dingen te maken, dat kan een preek zijn waarbij ik de mensen in hun hart raak, maar ook een mooi niet-spiritueel verhaal, of een beeld, aardewerk, of een foto die ik door bewerking nog mooier maak. Iets waarvan je in je buik voelt dat het goed is.” Aldus de Rotterdamse Fries.


deFryskeMarren

GROOTDEFRYSKEMARREN

deFryskeMarren

7

Kettingzaagkunst van Banzai John

EEN HOOP LAWAAI BRENGT MOOI RESULTAAT Een grote boomstronk, jarenlang gegroeid tot wat het is. De één ziet er brandhout in, de creatieveling denkt aan meubels of andere toepassingen. Er zijn er maar weinigen die zo naar een stuk hout kijken als Jan Stoelwinder (57), alias Banzai John, uit Rohel doet. Kijken als een ‘carver’, een kettingzaagkunstenaar of sculptuurzager zoals het ook wel wordt genoemd. TEKST EN FOTOGRAFIE KIRSTEN VAN LOON

Sinds maart dit jaar bestiert Jan Stoelwinder samen met zijn vrouw Desiree een bedrijfspand aan de Eigenhaard in Balk. Het steigerend houten paard aan de oprit verklapt nog niet veel van wat er binnen te vinden is, maar dat duurt niet lang meer. De inrichting is nagenoeg klaar. Het pand is in tweeën gedeeld; een showroom met een bovenverdieping -allemaal gemaakt van hout- en een werkplaats waar grote boomstronken staan opgesteld. “Dit wordt een geitenbok op een stapel boeken, dit wordt een hond en deze ook”, wijst Jan naar de boomstronken. In Jan zijn gedachten is het beeld al klaar. Bij de deur staat een gorilla. “Dit is de vader en moeder en zoon zijn ook al klaar. Deze komen straks in een kooi, buiten voor de deur.”

BANZAI JOHN Hoe wordt Jan Stoelwinder Banzai John? Hoewel Banzai van Japanse origine is - wat staat voor 10.000 jaar en als gelukwens voor een lang leven diende – is Jan allesbehalve Japans. Hij kwam in Oudehorne ter wereld, woonde jarenlang in Heerenveen en runde in Wolvega een bedrijf in kachels en openhaarden: houtverbranding in plaats van houtbewerking. In deze tijd leerde hij ook Desiree kennen. Jan werd niet gelukkig van zijn werk. Het deed het vuurtje thuis wel branden, maar het vuur in Jan ging langzaam uit. Hij besloot de zaak te verkopen. Desiree had haar eigen werk en Jan ging aan de slag als kunstschilder. “Toen kwam er een moment om een artiestennaam aan te nemen. Want Jan Stoelwinder? Daar zijn er wel meer van.” Jan kwam op Banzai. “Als je kunstenaar bent verdien je vaak pas na de dood. Nou met Banzai - een lang leven - kan ik er bij het leven ook van genieten”, lacht hij. De naam Jan ‘verengelste’ naar John en zo werd Banzai John geboren. Niet verkeerd, want intussen is de naam flink bekend aan het worden en Jan Stoelwinder? Die kennen de mensen inderdaad niet.

IETS OP INTERNET GEZIEN Na een tijd de schilderkunst te hebben beoefend is Jan toch weer in de kachelbranche gaan werken, dit keer voor een kachelfabrikant. Maar zijn creativiteit kon hij daarin niet kwijt en dat stemde hem niet gelukkig. Hij stopte andermaal. “Ga je weer schilderen” vroeg Desiree. “Nee”, antwoordde Jan. Hij had iets op internet gezien met een blok hout en een kettingzaag. En zo geschiedde. Zijn eerste beeld

werd een beertje met een honingpot tussen zijn pootjes geklemd. “Daar kon dan vogelzaad in.” Er hangt een foto van aan de muur in de showroom, het beeld is intussen verkocht. “De omgeving was enthousiast over het beeld en zo kwam er een tweede beeld, een derde en ben ik eigenlijk nooit meer gestopt.” Dat was zo’n zes jaar geleden. Hoewel het toen nog hobbymatig was, zagen zij ook dat er markt voor was en sinds drie jaar is Jan commercieel carver, is er een ‘winkel’ en geeft hij workshops.

NAAR BALK Eerst was Banzai John gevestigd in Echtenerbrug, maar de werkplaats die hij huurde werd verkocht en ze moesten op zoek naar nieuw onderkomen. “Een praktijkruimte vinden is nog niet makkelijk. Wij maken met die kettingzaag een hoop herrie en dat moet men maar willen”, zegt Jan begripvol. In Balk vonden ze een mooie ruimte en langzaam leren ze de omgeving kennen. “Ik heb in Balk al een restant van een gevelde boom gezien, daar moet straks natuurlijk een beeld op!” Als Jan en Desiree niet met het hout bezig zijn wandelen ze graag met de hond. Maar normaal door een bos wandelen zonder in elke boom een beeld te zien, dat lukt niet meer.

CARVEN Volgens Jan zijn er in Nederland zo’n 30 carvers, waarvan er vijf prof zijn en daar is hij er één van. Ieder doet het op zijn eigen manier weet hij. Jan neemt het stuk hout eerst heel goed in zich op en kijkt of het geschikt is voor zijn beeld. Jan meet niets af, gebruikt geen ijkpunten, snijdt niet eerst de vorm uit, maar werkt van boven naar beneden en doet alles op het oog en op het gevoel. “Ik kan tegen mensen zeggen: roept u maar.” De zaag is een verlengstuk van mijn arm geworden. Dankzij die zaagbeheersing kan hij tot op de millimeter nauwkeurig werken. In het Vegelinsbos in Sint Nicolaasga heeft Banzai John de kabouterroute gemaakt en ieder jaar met de kerstwandeling zaagt hij er ter plekke een beeld. Dit jaar voor het vijfde jaar op rij. Jan en Desiree zijn zo’n zes dagen in de week bezig met het bedrijf. In de ochtenden zaagt Jan, in de middagen geeft hij zijn armen rust en doet hij ander werk in de showroom. De drie kinderen uit een eerdere relatie van Desiree vinden het prachtig en helpen actief mee in het bedrijf. De opdrachten stromen binnen en daarmee is het druk, maar stress ervaart Banzai John niet.

“Ik ben zelf rustiger geworden. Oorkleppen op, muziek erin en dan ga ik weer.”


EEN SELECTIE UIT

ONS WONINGAANBOD Lemmer, ‘t Wijd 37

Bantega, Bandsloot 29

Lemmer, Blazer 3

Lemmer, Buitenbaardt 23

Rutten, Buitenom 62

Offingawier, De Potten 72

Langweer, Doumastate 1

Lemmer, Fregat 20

Lemmer, Grutto 21

Sloten, Haverkamp 5

Oosterzee, Herenweg 59

Echtenerbrug, Hoofdweg 41

Sloten, It Far 17

Bantega, Jachtkamp 15

Wijckel, Jachtlustweg 35

Lemmer, Kadijk 8 en 8A

Lemmer, Kadijk 18

Lemmer, Koevordermeerstraat 2

Echtenerbrug, Krompad 9

Woudsend, Midstrjitte 32

Smallebrugge, Nr 2

Lemmer, Plattedijk 37 b

Lemmer, Pluut 26

Rutten, Salie 3

Lemmer, Straatweg 76 d

Lemmer, Strandloper 32

Lemmer, Swalp 11

Lemmer, Trintel 2

Koudum, Wetterbies 4

Lemmer, Zomertaling 6

Vraagprijs: € 289.000,- k.k.

Vraagprijs: € 455.000,- k.k.

Vraagprijs: € 299.500,- k.k.

Vraagprijs: € 595.000,- k.k.

Vraagprijs: € 1.250.000,- k.k.

Vraagprijs: € 279.000,- k.k.

Vraagprijs: € 525.000,- k.k.

Vraagprijs: € 395.000,- k.k.

Vraagprijs: € 439.000,- k.k.

Vraagprijs: € 325.000,- k.k.

Vraagprijs: € 298.500,- k.k.

Vraagprijs: € 349.000,- k.k.

Vraagprijs: € 950.000,- k.k.

Vraagprijs: € 155.000,- k.k.

Vraagprijs: € 649.500,- k.k.

Vraagprijs: € 599.000,- k.k.

Vraagprijs: € 154.000,- k.k.

Vraagprijs: € 439.000,- k.k.

KINGMA & WALINGA makelaars en taxateurs Lemmer Kortestreek 21 - 8531 JG Lemmer Telefoon: 0514-563637 lemmer@kingmawalinga.nl

Vraagprijs: € 689.000,- k.k.

Vraagprijs: € 319.500,- k.k.

Vraagprijs: € 397.500,- k.k.

Vraagprijs: € 550.000,- k.k.

Vraagprijs: € 229.000,- k.k.

Vraagprijs: € 575.000,- k.k.

Vraagprijs: € 180.000,- k.k.

Vraagprijs: € 795.000,- k.k.

Vraagprijs: € 335.000,- k.k.

Vraagprijs: € 187.500,- k.k.

Vraagprijs: € 445.000,- k.k.

Vraagprijs: € 1.195.000,- k.k.

KINGMA & WALINGA makelaars en taxateurs Makkum Voorstraat 1 - 8754 EV Makkum Telefoon: 0515 - 233 664 makkum@kingmawalinga.nl

NWWI Nederlands Wo Woning ning Waarde Waarde Instituut

VOOR UITGEBREIDE INFORMATIE KIJKT U OP: WWW.KINGMAWALINGA.NL


Tusken de Marren

Informatiebijlage gemeente De Fryske Marren

9

www.defryskemarren.nl

INFORMATIEBIJLAGE VAN GEMEENTE DE FRYSKE MARREN | SEPTEMBER 2018

INHOUD

• Kort nieuws en gemeentelijke activiteitenkalender • Hulp van het sociaal wijkteam als het (l)even tegenzit • Subsidie aanvragen bij het Iepen Mienskipsfûns of uit het kernenbudget • Goede resultaten met nieuwe werkwijze ‘Scherp aan de Poort’ • Feestvieren tijdens de Jouster Merke • De nieuwe gemeentewerf: subtiel, modern en duurzaam

Gemeentelijke activiteiten kalender Dinsdag 25 september Gemeenteraad, 19.30 uur Maandag 8 oktober Commissie bestuur, 19.30 uur Dinsdag 9 oktober Commissie samenleving, 19.30 uur Woensdag 10 oktober Commissie ruimte, 19.30 uur Bovenstaande data zijn onder voorbehoud. Kijk voor actuele informatie op: www.defryskemarren.nl.

SAMEN MET UW BUREN ZONNEPANELEN REGELEN?

Vindt u ook dat er in uw buurt meer zonnepanelen op de daken kunnen? Kom dan naar de startbijeenkomst van Buurkracht op 20 september in De Oorsprong in Sint Nicolaasga! Samen met buurtgenoten gaat u ontdekken hoe u samen op een ideale manier zonnepanelen kunt regelen. De startbijeenkomst wordt georganiseerd door Buurkracht, een maatschappelijk initiatief, dat wij als gemeente van harte ondersteunen. De bijeenkomst start om 20.00 uur en duurt tot 21.00 uur. Inloop met koffie is vanaf 19.30 uur. Aanmelden kan via www.buurkracht.nl/sint-nicolaasga.

College vraagt gemeenteraad om inwoners te laten reageren op Omgevingsvisie

De bijeenkomsten vinden plaats in het gemeentehuis in Joure, tenzij anders aangegeven.

Honderden mensen hebben de afgelopen tijd meegedacht over de Omgevingsvisie voor De Fryske Marren. Alle inbreng van inwoners, ondernemers en verenigingen is verwerkt in een ontwerp Omgevingsvisie.

LF2018 Aanmeren met uitzicht Activiteiten in Broek Zuid

Het college van burgemeester en wethouders stelt de gemeenteraad voor om dit stuk nu voor te leggen aan iedereen die mee heeft gedacht of alsnog mee wil denken. De commissie ruimte bespreekt dit voorstel op woensdag 12 september. Naar verwachting neemt de gemeenteraad dan op 25 september een besluit. U kunt dan vanaf oktober reageren op het ontwerp.

Tot zondag 30 september The Colorfield Performance Sloten Tot zondag 30 september Wat zag de Lemster Toer? Hervormde Kerk in Lemmer Zaterdag 13 oktober Jochanan van Patmos Joure Tot dinsdag 16 oktober LÛD: Sound Art Rijsterbos in Rijs Meer informatie over LF2018 binnen De Fryske Marren vindt u op de website: www.defryskemarren.nl/ LF2018.

Neem een kijkje op www.broekzuid.nl en vind meer informatie over de wijk. Je kunt de ontwikkeling van Broek Zuid ook volgen via

Facebook (/broekzuid), Twitter (@broekzuid) en Instagram(@ aanmerenmetuitzicht).

Wilt u meer weten over de Omgevingsvisie? Kijk dan op www.defryskemarren.nl/omgevingsvisie.

Sculpturen Gjalt Blaauw in park Herema State Joure

Gemeentegids is er weer! In augustus is hij weer uitgegeven: de nieuwe gemeentegids 2018/2019 van gemeente De Fryske Marren! In september nog niet een exemplaar ontvangen? Neemt u dan contact op met de gemeente, dan zorgen wij dat u alsnog een exemplaar ontvangt. Correctie Helaas is er bij het overzicht van raadsleden in de gids een verkeerde foto bij Matthijs Sikkes-van den Berg (GroenLinks) geplaatst. De foto is van de heer Sipko Sikkes (commissielid namens Burgerpartij De Fryske Marren).

Nog tot zondag 23 september 2018 zijn de indrukwekkende sculpturen van Gjalt Blaauw te zien in park Herema State. Het werk van Gjalt Blaauw kenmerkt zich door heldere vormen en een poëtische speelsheid. De expositie is georganiseerd door Stichting Keunst en Keur. Meer informatie over het werk van Gjalt Blaauw is te vinden op: www.gjaltblaauw.nl.

Tusken de Marren | Informatiebijlage van gemeente De Fryske Marren | september 2018 verschijnt maandelijks huis-aan-huis als bijlage van GrootdeFryskeMarren. Redactie communicatie gemeente De Fryske Marren, postbus 101, 8500 AC Joure, telefoon 14 05 14 E-mail redactie@defryskemarren.nl. Tekst Letterhuis, Esther van Opzeeland | gemeente De Fryske Marren.

COLOFON

Tot zondag 23 september Expositie Gjalt Blaauw Park Herema State in Joure

Naast Joure ligt straks de nieuwe woonwijk Broek Zuid. In Broek Zuid woon je zoals jij dat wilt. In een zee van ruimte bouw je het huis van je dromen. Dan blijf je natuurlijk het liefst thuis!


2

Tusken de Marren | Informatiebijlage van gemeente De Fryske Marren SEPTEMBER 2018

GEMEENTEGEZICHT

Sociaal wijkteam

Hulp van het sociaal wijkteam als het (l)even tegenzit Een onbezorgd leven is niet vanzelfsprekend. Soms beland je in een situatie waar je zelf niet meer uitkomt. Inwoners met hulpvragen op het gebied van zorg, welzijn, jeugd, werk en inkomen kunnen in dergelijke omstandigheden een beroep doen op het sociaal wijkteam. Zij helpen met passende oplossingen als het (even) tegenzit. Het sociaal wijkteam van De Fryske Marren bestaat uit verschillende hulpverleners, waaronder Timo Jager, Jannie Post, Pietie Huitema en Anna Dijkstra. Ze hebben elk hun eigen discipline. Samen met de andere collega’s van het sociaal wijkteam beschikken ze over een grote poel van kennis en expertise.

Eén regisseur

Timo: “Er zijn diverse redenen waarom iemand zorg of ondersteuning nodig kan hebben. We krijgen ‘lichte’ hulpvragen binnen, maar we treffen ook mensen die hulp écht hard nodig hebben. Vaak gaat het dan om situaties waarin meerdere problemen spelen. Omdat we dichtbij de inwoners staan, kunnen we snel en preventief handelen.”

Oplossingsgericht

Hulpvragen worden eerst opgevangen door team zorg, het voorportaal van het sociaal wijkteam, maar ook door andere instanties zoals scholen en kinderdagverblijven. Die maken een melding, waarna de betreffende

FOTO RIANNA HILARIUS

“Omdat we met alle hulpverleners een team vormen en samen een breed bereik hebben, kunnen we verschillende hulpvoorzieningen bieden én op elkaar afstemmen”, begint Pietie. “We werken vanuit het principe: een gezin, een plan, een regisseur. Ook als de hulpverlening meerdere disciplines overstijgt en er verschillende hulpverleners betrokken zijn, is er een vaste regiehouder die het contact met de hulpvrager onderhoudt. We willen de lijnen zo kort mogelijk houden. Wie er van het sociaal wijkteam ingeschakeld wordt, hangt af van de hulpvraag.”

Van links naar rechts: Anna Dijkstra, Timo Jager, Jannie Post en Pietie Huitema.

hulpverlener een afspraak maakt voor een huisbezoek. Anna: “Het is vaak een grote stap om hulp te vragen. Een gesprek in de eigen, vertrouwde omgeving maakt het voor hulpvragers gemakkelijker om hun zorgen met ons te delen.” Jannie vervolgt: “We treffen mensen die diep in de put zitten en niet meer weten hoe het verder moet. We nemen uitgebreid de tijd om naar ze te

‘Iedereen verdient het om geholpen te worden’ Kijk voor het actuele gemeentenieuws op: Kijk voor het actuele gemeentenieuws op: www.defryskemarren.nl www.defryskemarren.nl

luisteren, daarbij is het belangrijk dat we de oorzaak van het probleem achterhalen. Alleen dan kunnen we toewerken naar een passende, duurzame oplossing. In eerste instantie nemen we de zorg niet over; we kijken wat iemand zelf nog kan en helpen bij het oppakken van de probleemsituatie. Waar nodig schakelen we hulp in, bijvoorbeeld van een familielid, buurtgenoot of vrijwilliger. Soms is het noodzakelijk om professionele hulp in te schakelen. Ook kijken we welke voorzieningen er binnen handbereik liggen.”

Waardevol werk

Het sociaal wijkteam komt bij allerlei mensen over de vloer. “We zien veel en soms is dat zwaar”, vertel Anna. “We treffen kwetsbare mensen in benarde situaties: verslaving, armoede en

verwaarlozing. Het komt overal voor, ook in De Fryske Marren. Iedereen verdient het om geholpen te worden. Sommige mensen hebben we lang in beeld. Die zie je letterlijk opknappen als ze hun leven langzamerhand weer op de rit krijgen. Dat is waardevol. Ik vind het fijn dat we met een gevarieerd team snel en kundig kunnen helpen.” Heeft u hulp of ondersteuning nodig? Of wilt u weten wat het sociaal wijkteam voor een naaste kan betekenen? Neem contact op met het sociaal wijkteam via het algemene telefoonnummer van de gemeente: 14 05 14 (zonder kengetal). Het sociaal wijkteam is ook per e-mail bereikbaar: sociaalwijkteam@defryskemarren.nl.


www.defryskemarren.nl

3

Subsidie aanvragen bij het Iepen Mienskipsfûns In Fryslân bruist het van de initiatieven! Als gemeente zijn op zoek naar deze initiatiefrijke inwoners die een goed idee hebben om de leefbaarheid in hun wijk, dorp of stad te verbeteren. Via het Iepen Mienskipsfûns stelt provincie Fryslân geld beschikbaar om de projecten van inwoners verder te helpen. Projecten die ervoor zorgen dat je prettig kunt wonen in jouw wijk, dorp of stad. Ideeën die je leefomgeving laten bruisen en bouwen aan de toekomst van Fryslân. Denk aan projecten op het gebied van leefbaarheid, kansen voor inwoners en sociale innovatie. Maar ook gericht op

cultuur, duurzame dorpen en cultuurhistorie en landschap.

Subsidie aanvragen is mogelijk van 17 september tot en met 12 oktober 17.00 uur U kunt uw idee indienen bij de dorpencoördinatoren van De Fryske Marren. Zij helpen u graag verder om voor uw idee een daadwerkelijke aanvraag in te dienen. De dorpencoördinatoren zijn te bereiken via telefoonnummer 14 05 14 of stuur een mail naar dorpencoordinatoren@ defryskemarren.nl

Subsidie aanvragen uit het kernenbudget

Heeft u als wijkvereniging, Dorps- en Plaatselijk Belang een goed idee voor uw wijk stad of uw dorp? Dan horen wij dat graag. De gemeente steunt graag initiatieven van deze verenigingen die een langdurig effect hebben op hun leefomgeving. Dorps- en Plaatselijke Belangen die de belangen voor hun wijk, stad en dorp behartigen kunnen subsidie uit het kernenbudget aanvragen voor zowel fysieke als sociale activiteiten. Hierbij kan gedacht worden aan bijv. een pannakooi maar ook aan informatieborden, een bijentuin, een fruittuin en fruitbomen, wandelpaden etc. Activiteiten zoals een dorps- of buurtfeest, borrel, optocht, braderie, barbecue of een daarmee te vergelijken activiteit, komen niet in aanmerking voor subsidie. Wilt u weten of er subsidie mogelijk is voor uw idee? Neem contact op met uw dorpencoördinator. Zij kijken met u mee en helpen u graag om er een succesvolle aanvraag van te maken. U kunt ze bereiken op 14 05 14 of stuur een mail naar dorpencoordinatoren@defryskemarren.nl.

De sluitingsdatum voor de kernbudget aanvraag is 1 oktober 2018.

Goede resultaten met nieuwe werkwijze

‘SCHERP AAN DE POORT’

In oktober 2017 is gemeente De Fryske Marren gestart met een nieuwe werkwijze: ‘Scherp aan de Poort’. Met deze werkwijze willen we bereiken dat mensen alleen een bijstandsuitkering krijgen wanneer ze daar recht op hebben. Gelijktijdig is de aanvraagprocedure gemakkelijker gemaakt en ondersteunen en stimuleren wij uitkeringsgerechtigden zo goed mogelijk om weer bijstandsonafhankelijk te worden. Na een jaar zijn de eerste resultaten zeer positief. 90% van de uitkeringsgerechtigden in gemeente De Fryske marren zijn inmiddels in beweging bij een passende voorziening; zij verrichten vrijwilligerswerk of hebben een parttime baan, ontvangen ondersteuning van Pastiel, de Wurkjouwer of het sociaal wijkteam, ontvangen hulpverlening of volgen een cursus. Het totale uitkeringsbestand is met 8 % gedaald.

Scherp aan de Poort

Met deze nieuwe werkwijze kan elke inwoner van onze gemeente er op rekenen dat de gemeente alleen uitkeringen verstrekken aan mensen die daar recht op hebben en dat wij er alles aan doen om (bewuste en onbewuste) fraude zoveel mogelijk tegen te gaan. Rechtvaardigheid en noodzakelijkheid zijn hierbij belangrijke uitgangspunten.

willen onze uitkeringsgerechtigden daarom volledig in beeld hebben en in beweging houden. Dit betekent meer persoonlijk contact tussen de consulent en de uitkeringsgerechtigde. Dat vinden wij belangrijk.

DE RESULTATEN

Gelijktijdig hebben wij het aanvraagproces simpeler gemaakt. Gemeente De Fryske Marren vindt het belangrijk dat mensen snel en simpel een uitkering aan kunnen aanvragen. Om dat te bevorderen is het aanvraagformulier verkort van 70 naar 15 vragen. Wanneer het niet lukt om een uitkering aan te vragen, kan men terecht bij het sociaal wijkteam van De Fryske Marren.

De nieuwe werkwijze omvat echter meer. Wanneer iemand een uitkering ontvangt, ondersteunen en stimuleren we diegene zoveel mogelijk om weer bijstandsonafhankelijk te worden. De gemeente merkt namelijk dat bij schulden en andere sociaal maatschappelijke problemen, het enorm helpt als iemand aan het werk kan of op een andere manier kan bijdragen aan de maatschappij. We

• In februari 2017 bedroeg het uitkeringsbestand van De Fryske Marren meer dan 1000 uitkeringsgerechtigden. Inmiddels is dit aantal gedaald naar 825. • 90% van onze inwoners met een uitkering zijn in beweging bij een passende voorziening. • Door het economische herstel daalt het uitkeringsbestand in Nederland gemiddeld met 4%. Met name door de invoering van Scherp aan de Poort is het uitkeringsbestand binnen de Fryske Marren met 8% gedaald.


4

Tusken de Marren | Informatiebijlage van gemeente De Fryske Marren SEPTEMBER 2018

Feestvieren tijdens de

JOUSTER MERKE Ieder jaar, op de vierde donderdag van september, verwelkomt Joure duizenden bezoekers. Ze komen voor de Jouster Merke, de langstlopende jaarmarkt ter wereld. Ook voor de nieuwste editie zijn er inmiddels vele voorbereidingen getroffen.

Marktmeesters Jelle Vonk (links) en Eelco Mur: ‘We zijn er klaar voor’

Geen stadsrechten, maar te groot om een dorp te noemen: Joure is volgens Oudfries taalgebruik een 'vlecke'. Kenmerkend hiervoor is de regionale marktfunctie die de plaats van oudsher heeft. Hiervan getuigen niet alleen de vele karakteristieke oude winkelpanden die Joure rijk is, maar ook een eeuwenoud, jaarlijks terugkerend evenement: de Jouster Merke. Al sinds 1482 wordt deze jaarmarkt, oorspronkelijk vooral een

- Eelco -

'De verschillende ondernemers geven de markt karakter’ Kijk voor het actuele gemeentenieuws op: Kijk voor het actuele gemeentenieuws op: www.defryskemarren.nl www.defryskemarren.nl

paardenmarkt, onafgebroken elk jaar op de vierde donderdag van september in Joure gehouden. Het recht op een jaarmarkt verkreeg Joure destijds als aanvulling op het in 1466 verworven weekmarktrecht. Twee jaar geleden werd dan ook het 550-jarig bestaan gevierd.

Vakbeurs en kermis

Nog altijd is er tijdens de Jouster Merke een kleine paardenmarkt in de Appelwyk, die zo de traditie in ere houdt. Verder bestaat 'de Merke' naast de jaarmarkt uit een agrarische vakbeurs en een kermis. De beurs is de Agrarische Schouw, te vinden in en rondom het park Herema State. Agrarische leveranciers en afnemers uit Noord-Nederland ontmoeten elkaar hier om nieuwe contacten te leggen en kennis op te doen over ontwikkelingen in hun vakgebied. De kermis, georganiseerd door winkeliers van Joure, staat van donderdag tot en met maandag op de parkeerplaats

aan de Sinnebuorren. Dit terrein ligt vlak achter de Midstraat, waar de jaarmarkt is. Op maandagavond is er als afsluiting van de kermis een feestelijke vuurwerkshow te bewonderen.

Elk jaar anders

Dit jaar vindt de Jouster Merke plaats op donderdag 27 september. Van 8 uur 's morgens tot 18 uur 's avonds staan de Midstraat en omliggende straten vol met marktkramen, verkoopwagens en standwerkers. Wat bezoekers daar aantreffen zijn onder meer kleding, eten en drinken, lederwaren en creatieve, soms zelfgemaakte artikelen. “Er is een grote vaste kern van marktkooplieden die elk jaar van de partij zijn en graag dezelfde plek willen, zodat mensen hen makkelijk kunnen vinden”, zegt Jelle Vonk. Al 33 jaar is hij namens de gemeente betrokken bij de organisatie van de Jouster Merke. “Daarnaast is er een variabele groep van


FOTO: FOTO@HETSTAATEROP.NL

FOTO:GEMEENTE DE FRYSKE MARREN

FOTO: FOTO NANTKO

5

FOTO BOVEN: De Agrarische Schouw in het park, tijdens de Jouster Merke. FOTO ONDER: Gezellige drukte in de MIdstraat.

en vervoer naar en van de markt. Vrijwilligers van SC Joure spelen hier een belangrijke rol bij.

Het Jouster Merke-klokje

- Jelle -

'Een dag vol plezier en gezelligheid' deelnemers, die ervoor zorgt dat de markt elk jaar een eigen karakter heeft. Deze groep proberen we qua aanbod zo divers mogelijk te laten zijn.”

De grootste uitdaging

Het organiseren van de jaarmarkt doet Jelle Vonk samen met Eelco Mur,

werkvoorbereider ruimtelijk beheer bij de gemeente en sinds vorig jaar marktmeester van de Jouster Merke. Al ver van tevoren zijn ze bezig met het verwerken van aanmeldingen, het plaatsen van advertenties in vakbladen en het beoordelen van vergunningsaanvragen van lokale horecaondernemers voor standplaatsen. “Die ondernemers zijn voor mij de grootste uitdaging”, vertelt Eelco. “Neem bijvoorbeeld hun terrassen, daar proberen we soepel mee om te gaan. Maar we hebben het hier wel over de Jouster Merke; de marktkooplieden moeten niet aan ruimte gaan inleveren. Dat zorgt soms voor felle discussies, maar we komen er ook altijd weer uit.” Een ander onderdeel van de organisatie is het regelen van parkeerplaatsen

één heeft een nog grotere mond dan de ander. Maar we kunnen niet iedereen blij maken, als het vol is dan houdt het op en dat weet men ook.”

Op de dag van de Jouster Merke is er al vroeg drukte op het Drolshagenplein in Joure. Rond 06.00 uur melden de standhouders zich bij een keet, om daar te horen welke standplaats aan hen is toegewezen. Terwijl deze marktkooplieden zich installeren, fietst Eelco heen en weer door de Midstraat.

Volksfeest

“Zo kan ik alles goed in de gaten houden”, legt hij uit. “Weet iedereen de juiste plek te vinden? Blijft er genoeg ruimte over voor looppaden naar de winkels?” Om 07.00 uur luidt burgemeester Fred Veenstra volgens traditie het Jouster Merkeklokje en is de jaarmarkt officieel geopend. Tussen 7 uur en half 9 is er dan nog een loting voor 'meelopers': standhouders die op de bonnefooi naar Joure zijn gekomen en op een plekje hopen. Want de Jouster Merke is behoorlijk gewild. Eelco: “De loting is altijd een drukte van jewelste. De

“Hopelijk kijken bezoekers dan terug op een dag vol plezier en gezelligheid”, aldus Jelle. “Het is elke keer weer een belevenis, de Jouster Merke.”

Gedurende de rest van de dag houden Eelco en Jelle een oogje in het zeil en hebben ze tweemaal overleg, om te bespreken hoe de zaken ervoor staan. Hierbij zijn ook de beveiligers en de EHBO'ers aanwezig. Om 18.00 uur zit hun taak erop en komt de jaarmarkt tot een einde.

Eelco vult aan: “Een echt volksfeest, waar iedereen elkaar tegenkomt. Je ziet veel mensen die uit Joure verhuisd zijn en op deze dag terugkomen om 'de Merke' mee te maken. Voor hen en alle anderen maken we er ook dit jaar weer een prachtig evenement van.”

Kijk voor het actuele gemeentenieuws op: www.defryskemarren.nl


Je eigen bank

Heel dichtbij

Rabobank Joure werkt voor Joure. Wij timmeren flink aan de weg voor onze klanten in Joure eo. Rabobank is een bank om trots op te zijn, omdat we meer doen dan het leveren van financiële diensten en producten. We ondersteunen initiatieven en evenementen in de regio en dragen zo onze lokale betrokkenheid uit.

rabobank.nl/sneek-zwf

OPEN DAGEN 13 en 14 OKTOBER 10:00-18:00 SALE 50%

..

SKIEN OF SNOWBOARDEN?

GRATIS PROBEREN

2017-2018 COLLECTIE

SNOWCENTRUM JOURE NIPKOWWEG 4-a JOURE 0513-436752 www.snowcentrum.nl


7

DE NIEUWE GEMEENTEWERF: SUBTIEL, MODERN EN DUURZAAM Het beeld doet denken aan een boerderij, inclusief boomsingel. Maar het is een nieuw gebouw van de gemeente, dat vlakbij Lemmer subtiel opgaat in het omringende agrarische landschap. De gemeentewerf Zuid is sinds deze zomer een feit.

Hoeveel werven heeft onze gemeente nodig? Nadat De Fryske Marren op 1 januari 2014 door middel van een fusie tot stand was gekomen, was dat een vraag die de afdeling ruimtelijk beheer zichzelf stelde. Voor alles wat met de buitendienst van de gemeente te maken heeft, waren er op dat moment drie werven: in Balk, Joure en Lemmer. “Uit onderzoek bleek dat twee grote gemeentewerven voor ons het meest efficiënt is”, vertelt Auke Tenhage, projectleider en directievoerder Bouwkunde & Vastgoed bij de gemeente. “De werf in Joure stond niet ter discussie, die is groot genoeg. Maar de andere twee waren te klein en niet geschikt om uit te breiden.”

Handige locatie bij Lemsterhoek

De gemeente ging daarom op zoek naar een handige plek om een nieuwe werf te bouwen, in het zuiden van gemeente De Fryske Marren. Omdat zij grond bezit naast het bedrijventerrein Lemsterhoek bij Lemmer en daar genoeg ruimte was om ook een milieuterrein aan te leggen, viel de keuze op die locatie. Op 30 augustus 2017 ging de eerste heipaal de grond in en startte de bouw

van de werf. In totaal duurde die zo'n negen maanden. Auke: “Dat was iets langer dan we gepland hadden. De reden daarvoor was dat de levering van de houtskeletbouwwanden voor vertraging zorgde. Verder is de bouw van de nieuwe werf heel voorspoedig verlopen.” Nadat ook het terrein rondom het gebouw was afgewerkt, konden werknemers de nieuwe werf op 30 juli in gebruik nemen. De werf in Balk en de oude werf in Lemmer waren ondertussen komen te vervallen.

Voorhuis, schuur en achtererf

Voor het ontwerp van de werf had de gemeente aan diverse architectenbureaus gevraagd om met een voorstel te komen. Ze stelde

'We gaan meer gebouwen verduurzamen'

daarbij twee voorwaarden: een goede inpassing in de directe omgeving en voldoende aandacht voor duurzaamheid. Uiteindelijk koos een selectiecommissie bijna unaniem voor TWA Architecten uit Burdaard. De basisvorm van het nieuwe gebouw baseerde dit bureau op de omliggende boerenerven. “Deze boerderijen hebben een specifieke opbouw: een voorhuis, een schuur en een achtererf”, zegt Tom Smits, architect bij TWA Architecten. “Zo hebben wij ook de gemeentewerf ontworpen, met het personeelsgebouw als voorhuis, de stallingsruimte voor voertuigen als schuur en een achtererf met overkappingen."

Gasloos

Ook aan de eis van duurzaamheid is voldaan. Om in de eigen energiebehoefte te kunnen voorzien, zijn er op het dak 157 zonnepanelen geplaatst. In het hele gebouw is er LED-verlichting en de wanden zijn gemaakt van duurzame, houten latten. Bovendien is de nieuwe gemeentewerf volledig gasloos. Voor verwarming én afkoeling van het gebouw, inclusief vloerverwarming, is er namelijk een luchtwaterwarmtepompsysteem geïnstalleerd. “Dat zorgt voor

aangename temperaturen; de buitendienstmedewerkers zijn er blij mee”, aldus Auke. “En dit project is pas een eerste stap. In de toekomst gaan we meer van onze gebouwen op deze manier verduurzamen.” Naar verwachting is in januari 2019 ook het milieuterrein klaar. Later in dat jaar vindt een open dag plaats, waarbij inwoners zowel de gemeentewerf als het nieuwe milieuterrein kunnen bekijken.

Kijk voor het actuele gemeentenieuws op: www.defryskemarren.nl


16

NUMMER 09 • 2018

Focus JAN SIBBEL

TEKST WIM WALDA // FOTO JOHAN BROUWER (FOTOGRAFIEJOHANBROUWER.NL)

“IK WEET NOG STEEDS NIET WAT IK WIL WORDEN ALS IK GROOT BEN...” Bij het binnentreden van Antiquariaat en tweedehands boekenwinkel De Boekensteun in de gezellige ‘midstraat’ in Langweer, gaat het hart van elke boekenliefhebber open. Boeken, boeken en nog eens boeken. Van Annie M.G. Schmidt tot Louis Couperus. Van Reve tot Grisham. Van Kuifje tot Asterix en Obelix. De wanden ‘vol geplamuurd’ met boekenkasten in soorten en maten. Kasten waarvan elke plank zo afgeladen is dat je ze bij wijze van spreken hoort kreunen en steunen. Zeker tienduizend boeken in de winkel en nog eens een zelfde aantal in de achterkamertjes en op de verdieping van het pand. Op de grond stapels die nog ‘te plak’ moeten worden gezet en die de routing door de winkel tot een soort doolhof maken. De tweedehands boekenwinkel van Jan Sibbel is een van de laatste, zo niet de laatste tweedehands boekenwinkel in Zuidwest Friesland. En ook daar gaat een eind aan komen. Jan Sibbel (64) is geboren en getogen in Utrecht, kwam uit een groot gezin, acht kinderen, Rooms Katholiek. Pas tijdens zijn studie realiseerde hij zich waar zijn voorliefde voor taal vandaan kwam. “Mijn vader beschikte over een grote woordenschat en zat altijd vol met woordgrapjes, zoals ‘Ik heb één kind en allemaal jongens’, of ' Een Oostenwind is altijd koud, ongeacht waar die vandaan komt’.” “Ik was geen studiehoofd, vond leren niet leuk. Wel was ik sportief, kon ik goed turnen en speelde verdienstelijk voetbal. Toen ik me dan ook door de mavo ‘heen had geakkerd’ wilde ik naar het CIOS. Ik werd in Sittard aangenomen en was welkom in de gelederen van Fortuna Sittard. Voorwaarde van het CIOS was wel dat ik mijn schouderlange haar zou laten kortwieken tot, naar mijn gevoel, ‘modelletje Kort Amerikaans’. Ik was zeventien jaar, puberaal recalcitrant en trots op mijn lange haar. Dat ging dus mooi niet door.”

RECHTSOM Als het linksom niet lukt, dan maar rechtsom. Jan dook de schoolbanken weer in en haalde zijn havo, waarna hij zich op negentienjarige leeftijd aanmeldde bij de Academie voor Lichamelijke Opvoeding in Den Haag, getooid in lange bontjas en met golvende lokken. Hij werd aangenomen, voltooide de opleiding zonder noemenswaardige problemen en werd voor drie dagen per week sportleraar op een mavo. Al op de ALO werd zijn interesse voor filosofie door een docent gewekt. “Dat bleef me bezighouden, ook toen ik al les gaf. Dus heb ik me ingeschreven bij de Universiteit van Amsterdam voor een studie Filosofie. Maar die droom smoorde in de dikke stroop van de bureaucratie. Bovendien werden de werkgroepen dermate slecht geleid, dat ik er na een jaar een punt achter heb gezet. Mijn interesse echter voor filosofie, maar ook taal in de breedste zin van het woord, bleef onverminderd groot. Ook een studie Nederlands bracht me niet wat ik ervan verwachtte. Wel begon ik toen met mijn toenmalige partner, die de kunstacademie

had gedaan, taalkunst te maken. Ik schreef, zij maakte de illustraties en daar lieten we vervolgens zeefdrukken van maken, die we aanboden in kleine galerieën. Dat liep best aardig en heeft uiteindelijk aan de basis gestaan van de vestiging van een eigen winkel in Langweer, waarover verder in het verhaal meer.

SUPERTANKER Met het vorderen van de jaren als docent lichamelijke opvoeding nam recht evenredig daarmee de onvrede over het onderwijs toe. “Ik ben van het type ‘doe er dan wat aan’, maar om een supertanker als het onderwijs van koers te laten veranderen, moet je van hele goeden huize komen. We liepen tegen een dikke muur van onbegrip en bureaucratie aan en tegen mijn veertigste hield ik het onderwijs voor gezien en met mij in die periode vele anderen.” Er wordt wel eens gezegd ‘Als er één deur sluit gaat er ergens anders een raam open’. Maar Sibbel kreeg wel in de gaten dat hij dan wel het raam zelf open zou moeten maken. Via de hiërarchieke weg met het UWV, talloze sollicitatiebrieven en tenenkrommende cursussen, zag hij zichzelf tot in lengte der dagen werkloos blijven. Het re-integratie traject was dus geen onverdeeld succes.

MIJN TAFEL “In overleg met het UWV heb ik vervolgens toch geprobeerd iets voor mezelf op poten te zetten. Ik las enorm veel boeken, een stuk of vijf per week, zodat in de loop der jaren de wanden van onze woning in Den Haag ‘behangen’ waren met volgepakte boekenkasten. Een grote opruiming was dus geen overbodige luxe. Bij toeval maakte iemand me attent op de mogelijkheid om in een winkelcentrum aan de rand van Den Haag een tafel te huren, waar je tweedehands artikelen kon aanbieden. Ik zag dat als een nieuw avontuur. Het winkelcentrum zat tegen een luxe appartementencomplex aan, waarvan de bewoners al snel met hun tweedehands boeken bij mij aan kwamen zetten. Ik verkocht daarnaast goed, maar had na een paar maanden al een veel grotere verzameling dan toen ik begon.”

LANGWEER IN BEELD “Daarnaast schreef ik, maakte ik zeefdrukken, voorzag aquarellen van mijn inmiddels ex-partner van teksten. Mijn huidige partner en ik maakten kleine boekjes, producten die veelal in kleine galerietjes terecht kwamen. We verkochten ook wel regelmatig en maakten persoonlijk werk op aanvraag. Het toeval wilde dat een van die klanten uit Den Haag een tweede huis had in Langweer en daar galeriehouder Roel Kraak kende aan wie hij ons werk liet zien. Deze was meteen enthousiast en nam ons werk in zijn assortiment op. Hij deed zo zijn best voor ons dat wij het als een morele plicht voelden om een tegenbezoek te brengen. Op een zonovergoten zomerse dag arriveerden wij in Langweer, pittoreske dorpsstraat met aan weerszijden eeuwenoude lindebomen, volle terrassen, overal afgemeerde bootjes, lachende gezichten.” “Mijn oog viel daar op een mooi pandje. ‘Daar zou ik wel een tweedehands boekwinkel in willen beginnen’ zei ik tegen de galeriehouder in kwestie. Door een speling van het lot kwam het pandje in de zomer van 1997 vrij en kregen we een telefoontje vanuit Langweer; ‘Of we geïnteresseerd waren’. Dat was ik zeker, maar het heeft me heel wat overredingskracht gekost voordat ik mijn vrouw, een geboren en getogen Haagse die de stap van de grote stad naar een Fries dorp wel erg groot vond, overtuigd had. Uiteindelijk liet ze zich overhalen. Het feit dat we voor een ‘schijntje’ het winkelpandje inclusief een eengezinswoning konden huren, vooral gemeten naar Haagse begrippen, deed de balans uiteindelijk in de richting van Friesland doorslaan. In de winter van de laatste Elfstedentocht, in 1997, werd ik ‘eigen baasje’ in Antiquariaat en tweedehands boekenwinkel De Boekensteun in Langweer.”

NETWERK “Ik had toen nog geen flauw idee hoe ik aan tweedehands boeken moest komen, maar dat probleem loste zichzelf op. Langweer is altijd een dorp geweest waar het percentage welvarende ‘westerlingen’ van oudsher bovengemiddeld is. Velen daarvan hadden

er een tweede huis. Die mensen kwamen regelmatig even ‘sneupen’ bij mij in de winkel en daar ontstond al snel een goede band mee. Met als gevolg dat er vanuit die hoek tweedehands boeken mijn kant opkwamen. Uit Sittard, uit Gorinchem, uit Gouda, noem maar op. Ten gevolge van verhuizing, scheiding, overlijden. Overal kwamen ze vandaan en er ontstond een luxeprobleem, namelijk dat wat er in kwam groter was dan wat er uit ging. Het aanvankelijke huurpandje, dat een houten vloer had, kon het gewicht van al die boeken niet meer aan. De vloer begon te verzakken, zodat we toen het huurpand hebben verruild voor het huidige pand met een betonnen vloer, en veel meer ruimte.” Maar ook op het nieuwe adres bleef het assortiment groeien zodat je anno 2018 kruip-door-sluip-door van de ene naar de andere kant van de winkel moet laveren. En daar komt nu een einde aan want Jan Sibbel is ook de jongste niet meer en het zeulen met (dozen vol) boeken betekent een behoorlijke aanslag op het gestel. Dus einde verhaal? “Neen, alleen de fysieke locatie aan de Buorren 41 staat te koop. Maar er moet nog wel brood op de plank komen, en daar biedt internet een nuttig alternatief voor. De bijzondere exemplaren zet ik op internet, zoals het antiquarische kinderbijbeltje waar ik het eerder over had, een zeldzame Kuifje, de eerste druk van sommige boeken, enzovoorts. En die gaan dan ook de hele wereld over.”

DE MENS SIBBEL Als je een karakterschets van jezelf zou moeten geven, wat zou dan het resultaat zijn? “Ik vind het heerlijk om met mensen om te gaan, te filosoferen over van alles en nog wat, te spelen met taal, boeken te lezen en mooie dingen te maken. Dat zijn de aspecten die vechten om mijn onverdeelde aandacht. Eigenlijk zou je kunnen zeggen dat ik nog steeds niet weet wat ik later wil worden als ik groot ben...”


deFryskeMarren deFryskeMarren

GROOTDEFRYSKEMARREN

17


Onze Onzebijna bijna onzichtbare onzichtbare hoortoestellen hoortoestellen

Nieuw! Nieuw!

Zonder Zonderbijbetaling, bijbetaling,ongeacht ongeacht waar waaren enhoe hoeuuverzekerd verzekerdbent bent GaGanaar naarspecsavers.nl/horen specsavers.nl/horen maaknu nueen eenafspraak. afspraak. enenmaak

SneekOosterdijk Oosterdijk79 79 Tel. Tel.0515 0515 460 460 808 808 Sneek

Niet geschikt voor ieder type gehoorverlies. Vraag uw audicien om advies. Specsavers vergoedt uw (resterende) eigen bijdrage voor 2 hoortoestellen Niet geschikt voor ieder type gehoorverlies. Vraag uw audicien om advies. Specsavers vergoedt uw (resterende) eigen bijdrage voor 2 hoortoestellen wanneer u start met een proef tussen 27 augustus en 30 september. Heeft u ook geen eigen risico meer, dan betaalt u dus niets bij. Kijk voor de wanneer u start met een proef tussen 27 augustus en 30 september. Heeft u ook geen eigen risico meer, dan betaalt u dus niets bij. Kijk voor de voorwaarden op specsavers.nl/horen voorwaarden op specsavers.nl/horen

Terras & Trends Sneek

GENIETEN VAN JE EIGEN TUIN! Leverancier van sierbestrating, tuintegels, tuinhout, overkappingen, buitenverlichting en nog veel meer...

Bezoek onze showtuin!

www.terrasentrendssneek.nl Smidsstraat 13, 8601 WB Sneek | Tel: 0515 - 209 004 | info@terrasentrendssneek.nl

Onze klanten kiezen voor persoonlijk contact ĂŠn online bankieren. Word ook klant en ontvang een cadeaubon van â‚Ź 25,van Haico Bouma Sport of Restaurant By Aalzen*

Wij zijn van kantoor Oudehaske en helpen u graag

* Vraag ons naar de voorwaarden. Foppie van Terwisga / 't Hasker Assurantiekantoor Hasker Utgongen 2 8465 SJ OUDEHASKE T (0513) 67 74 00 E info@foppie.nl I www.foppie.nl


deFryskeMarren

19

GROOTDEFRYSKEMARREN TEKST EN FOTOGRAFIE WIM WALDA

JAN VOLBEDA, FNP-FRACTIEVOORZITTER deFryskeMarren

GAAT LIEVER VOOR DE ACHT DAN VOOR DE VIJF De 60-jarige Jan Volbeda is een FNP-er in hart en nieren en bovendien een bevlogen man van het type ‘niet lullen, maar poetsen’. Een man die de Friese taal, de Friese cultuur en het karakteristieke weidse landschap in zijn hart draagt en dat ook niet onder stoelen of banken steekt. Hij komt uit een ondernemersgezin. Zijn vader had een relatief groot loonbedrijf. “Heit was naast zijn werk enorm actief op het sociale vlak. Zo heeft hij mede aan de wieg gestaan van GemeenteBelangen Gaasterlân-Sleat en was hij onder meer bestuurslid van de vogelwacht, de ijsclub, dorpsbelang, noem maar op. Daar heb ik ongetwijfeld een ‘schamper’ van mee gekregen. Net als van de ‘doeners-mentaliteit’ die er in ons gezin heerste; de mouwen omhoog en je steentje bijdragen. Dan heb je recht van spreken. Niet zeuren over hoe het niet moet, dat is te kort door de bocht en te makkelijk.” Het was dus voor de hand liggend dat Jan, wanneer hij vrij was, meehielp in het bedrijf. Met 16-17 jaar op de trekker, hoe meer pk’s, hoe mooier. Hij dacht er aanvankelijk wel over om het loonbedrijf van zijn vader over te nemen, maar kwam na uitgebreid overleg met zijn ouders tot de conclusie dat het verstandiger was om dat niet te doen. “Ik had twijfels of het wel bij mij paste” legt hij uit ”En er waren ook economische overwegingen. Een loonbedrijf betekent gigantische investeringen die in een relatief erg korte tijd moeten worden terugverdiend. Het is hollen of stilstaan. Als de zon schijnt breekt het werk je bij de handen af en als het regent, verdien je niks en zit je thuis.”

ONDERWIJS In plaats daarvan ging hij naar de pedagogische academie, De Him in Sneek. Om na zijn militaire dienstperiode tot de ontdekking te komen dat de banen in het onderwijs dun

gezaaid waren. Omdat stilzitten en afwachten niet zijn meest kenmerkende karaktertrek is, pakte hij alles aan wat hem maar voor de handen kwam. Werkte bij de gemeente Gaasterlân-Sleat, was havenmeester, werkte bij zijn vader op het bedrijf en had talloze andere banen, waaronder ook af en toe vervanging in het onderwijs bij ziekte of zwangerschap. “Op die manier kwam ik weer in ‘het circuit’. Ik heb onder meer gewerkt in Lemmer, St Nicolaasga en Balk, voordat ik als ‘meester’ en later als directeur op basisschool De Skeakel in Oudega (DFM) terecht kwam, waar ik 20 jaar met veel plezier heb gewerkt. Na nog een aantal jaren in Workum kon ik wegens een reorganisatie bij onderwijsorganisatie Nije Gaast met een ‘passende’ vertrekregeling vroegtijdig een punt zetten achter mijn onderwijs carrière. Ik hoefde me overigens niet te vervelen, want net als heit vroeger vervulde ik vanaf het moment dat wij in Oudega kwamen wonen talloze functies in dorpsbelang, het verenigingsleven en de plaatselijke sportverenigingen.”

EN DE POLITIEK? “Als voorzitter van dorpsbelang kreeg ik regelmatig te maken met

gemeentelijke besluiten. Aan een besluit gaat een proces vooraf, en juist in dat voortraject wilde ik mijn stem laten horen, maar dan moet je lid worden van een politieke partij. Je zou dus kunnen zeggen dat dorpsbelang voor mij de aanleiding is geweest om me met politiek te gaan bemoeien.” “Ruim twintig jaar geleden, toen ik directeur was van basisschool ‘de Skeakel’ in Oudega, werd ik gevraagd om lid van de FNP te worden. En hoewel ik sympathiek tegenover de partij en haar denkbeelden stond, heb ik dat toen niet gedaan. Ik vond dat ik tegenover de leerlingen en ouders mijn neutraliteit moest bewaren. In het jaar 2000 ben ik wel politiek actief geworden, eerst in het

Fryske Nasjonale Partij De partij werd in 1962 opgericht door activisten van de Friese beweging (Fries: Fryske beweging), die ontstaan was in de 19e eeuw. De FNP kwam op voor de Friese taal, cultuur en sporten. De beweging was een reactie op de grote nationale partijen die volgens de oprichters te veel waren gericht op de Randstad. In 1966 won de FNP haar eerste zetels in de Provinciale Staten van Friesland en de gemeenteraadsverkiezingen. De FNP staat in het midden van het politieke spectrum en is regionalistisch ingesteld. De partij wil meer autonomie voor Friesland (Bron: Wikipedia)

bestuur van de FNP in GaasterlânSleat en vanaf 2005 als raadslid, toen ik in Workum aan de slag ging. Ik ben in totaal twaalf jaar raadslid geweest, voordat ik in 2018 fractievoorzitter van de FNP in De Fryske Marren werd.”

BEZUINIGINGEN “Afgelopen vier jaar hebben de inwoners van De Fryske Marren bezuinigingen voor de kiezen gekregen waar je u tegen zegt. Dat was ook voor de bestuurders een hele vervelende periode om naar de bevolking als een ‘repeterende plaat’ te moeten zeggen dat de geldkraan dicht ging. Wij gingen er eigenlijk vanuit dat we vanaf de nieuwe coalitie vooruit konden kijken, maar kregen een half jaar geleden te horen dat er op het gebied van het sociaal domein forse overschrijdingen waren en er dus ‘gesneden’ moest worden. De vraag is of de compensatie voor dat tekort in het gemeentelijke ‘huishoudboekje’ binnen het sociale domein gevonden kan worden of dat er ook op andere portefeuilles

Wat is ‘Fake’ nieuws? Heeft u zich wel eens afgevraagd wat er nog waar is van het nieuws wat u hoort of leest? De media staat er vol van, ‘Fake’ nieuws. Politici die halve waarheden vertellen, politieke partijen die ‘gouden bergen’ beloven in hun verkiezingsprogramma’s. Een gemeente die verkondigt zich aan alle sociale regels te houden en ‘open wil staan’ voor vluchtelingen. Helaas is de werkelijkheid zo anders. Het WMO beleid wordt in vage kaders door Den Haag aan de gemeentes kenbaar gemaakt en de praktische uitvoering wordt door elke gemeente op haar eigen manier uitgevoerd. Het gevolg laat zich raden. Bij gemeente A krijgt u wel hulp en de

“Door naar andere gemeenten te kijken hoeven we wellicht niet zelf het wiel uit te vinden. Door het inhuren van externe expertise, mensen die ook bij anderen in de keuken hebben gekeken, kunnen we dat probleem misschien ‘tackelen’. In de komende maanden verwachten we de rapportage met aanbevelingen, maar dat het een hele klus wordt dat staat bij voorbaat wel vast.”

ACHTEROM KIJKEN “Desondanks vind ik dat we de toekomst met vertrouwen tegemoet moeten zien, want angst is een slechte raadgever. We mogen best af en toe ook eens even achterom kijken. Dan zie je dat er in een relatief korte periode met zware bezuinigingen toch erg veel is gerealiseerd. Denk eens aan de centra van Joure, Balk en Lemmer. Aan de verkeersproblematiek bij Balk die is aangepakt en het wegennet dat er mooi bij ligt. Daar ben ik best wel trots op.” Waarvan akte. (Advertorial)

vergoeding waar u om vraagt, maar bij gemeente B bent u de klos en vangt u bot.

verhoogd. Volgens de beleidsmakers zou dat over 40 jaar onbetaalbaar worden.

Neem nu de gezondheidszorg. De kosten rijzen de pan uit. De zorgpremie-stijging moest gestopt worden. Personeel werd ontslagen en de premies bleven ondanks deze grote kostenpost stijgen.

Onzin en ‘fake’ nieuws!

Zijn deze beleidsmanagers dan zo dom? Nee dat is te kort door de bocht. Welke manager checkt nu zijn verkregen cijfers en informatie aan de waarheid? Halve waarheden en niet gecontroleerde informatie geven een verkeerd beeld en vormen de basis voor een verkeerd beleid. Onze pensioenfondsen hebben thans miljarden meer in kas dan voor de financiële crisis en toch worden de pensioen uitkeringen niet

ingeleverd moet worden.”

Realistisch bekeken moet het pensioen beleid wel aangepast worden maar veel geleidelijker dan nu met noodsprongen wordt gedaan. Noodzakelijke verhoging van de AOW leeftijd. ‘Fake’ nieuws van de rechtse politieke partijen. De werkelijkheid is echter dat belastingopbrengsten uit het aanvullend pensioen hoger zijn dan de kosten van de AOW stijging. De FNV gaat voor de waarheid, controleerbare feiten en waarheden!

Lokaal FNV-De Fryske Marren heeft een zorg actiepunt voor al uw opmerkingen, klachten of problemen!

Lokaal FNVDe Fryske Marren Postadres: L. vd Plaat Zuivelweg 12, 8536 VK, Oosterzee Telefoon: 06-82001269 Email: lokaal.defryskemarren @vereniging.fnv.nl Website: lokaalfnv.nl/regio/de-fryske-marren


3 ETAGES VERLICHTING!

INDUSTRIËLE VLOERLAMP uitgevoerd in mat zwart BRON!

GESCHIKT VOOR LED-LICHT

van € 219,00

nu voor € 159,00 Peter van der Laar:

Oosterdijk 89 Sneek • 0515-412874 • info@deboerlicht.nl • www.deboerlicht.nl

“Ik maak ons huis klaar voor

Service staat bij Bouclé bovenaan!

UW HOOFDZAAK, HOOFDZAAK ONZE KOPZORGEN!

UW HOOFDZAAK, ONZE KOPZORGEN!

de toekomst”

Goed voorbereid voor later? Zorg ervoor!

ZOMER ZOMERAANBIEDINGEN! Kijk op www.thuisbestdfm.nl

AANBIEDINGEN! WIST U DAT... 74,89,-

… wij al 125 jaar in de regio zitten? … ook na uw aankoop, wij altijd voor u klaar staan?

NESPRESSO | M105 INISSIA ZWART

• Heerlijke espresso of lungo met één druk op de knop

… u voor al uw onderdelen ook bij ons terecht kan?

AMERIKAANSE KOEL-/ VRIESCOMBINATIE | SKV1780R RVS • 335 liter netto koelen en 175 liter netto vriezen

599,-

499,-

… onze winkel meer dan 650m met een ruim assortiment? … wij een eigen technische dienst hebben?

699,-

Wasmachines vanaf 299,-!

… als u op Expert.nl bestelt, u gewoon bij ons winkelt?

GRATIS N! PARKERE

WASMACHINE | FBWG71485BSE

• 7 kg vulgewicht en 1400 toeren

339,-

299,INBOUW VAATWASSER | DIN24215

• 12 couverts en 4 programma’s, namelijk: eco, intensief, mini en Clean&Shine

Midstraat 124-126, Joure, (0513) 414205 PARTSNL, Midstraat 124B, Joure, (0513) 654300


LIFESTYLE TRENDS 21

LIFESTYLE TIPS & TRENDS SPECIALISTEN UIT DE FRYSKE MARREN GEVEN HUN KIJK OP DE LAATSTE TRENDS OP HET GEBIED VAN BEAUTY, ETEN EN INTERIEUR....

Ben jij een echte hardloper? Ben je pas een echte

betekenis van een bucketlist ook nog letterlijk neemt: ‘een lijst met dingen die iemand nog gedaan wil hebben voordat hij sterft’. Haal die marathon dan maar snel van je lijst af!

hardloper als je 42 kilometer en 195 meter hebt

ELKE LOPER IS EEN ECHTE HARDLOPER

hardgelopen? Nee, natuurlijk niet. Toch staat de marathon bij veel mensen hoog op hun bucketlist en wordt er regelmatig aan zowel recreatieve als competitieve hardlopers gevraagd of ze ook wel eens een marathon hebben gelopen. Alsof je dan pas echt meetelt als hardloper. MARGA WIEGMAN Runningtherapeut en Looptrainer, Eigenaar bij Mind2Run

ROOS SIEMONSMA Runningtherapeut en Looptrainer, Eigenaar bij Mind2Run

Je bent echter een hardloper als je regelmatig je schoenen aantrekt om een stukje te gaan hardlopen. Of dat nou 1, 5 of 10 kilometer is... het maakt niet uit. Langzaam of snel, kort of lang.... het doet er niet toe. Genieten van het moment en je gezond en fit voelen, is het belangrijkste en voor velen voldoende.

MARATHON OP JE BUCKETLIST Uiteraard kun je zowel genieten als prestatieve

doelen stellen. Misschien wil je weten hoe jouw prestatie zich verhoudt tot die van anderen of wil je jezelf verbeteren, sneller, langer. Maar die stap kun je pas maken als het hardlopen een onderdeel is van je leven, een ‘way of life’. Een marathon op je bucketlist is dan ook totaal iets anders dan die ene keer een duoparachutesprong maken of met dolfijnen zwemmen (om maar wat te noemen). Marathon lopen vraagt toewijding, tijd en wilskracht.

KICK THE BUCKET! Alleen een marathon lopen met als reden deze dan van je bucketlist af te kunnen vinken is dan ook een verkeerd uitgangspunt. Vooral als je de

Peelingseizoen Voor de meesten zit de vakantie er weer op en dus is het tijd om aan de slag te gaan met gezonde voeding, sporten, voldoende nachtrust en de juiste huidverzorging.

Je huid krijgt in de zomer behoorlijk wat te verduren, denk aan zon, zeewater, alcohol en weinig slaap.Het najaar is het ideale seizoen om te beginnen met het herstellen, voeden en het verbeteren van je huid. Dit doen we dmv je huid te behandelen met de juiste peeling.

Scrub/ Enzympeeling

oppervlakkig wordt er een aantal laagjes dode huidcellen verwijderd waardoor je huid er weer fris uit komt te zien.

Microdermabrasie

Met behulp van een apparaat worden de bovenste dode huidcellen opgelost. Tegelijkertijd wordt de doorbloeding gestimuleerd en afvalstoffen afgevoerd. Met meerdere behandelingen in een korte periode zul je zien dat je huid verbetert.

Chemische peeling

Worden onderverdeeld in hun diepte; oppervlakkig, medium en diep. Het is een effectieve combinatie van zuren die fijne lijntjes, rimpeltjes, pigmentvlekken en acne verminderen. Na de behandeling verschijnt er een (lichte) roodheid. De 7 dagen die daarop volgen is er een (lichte) schilfering van de huid. Zichtbaar resultaat is snel te zien. Voor het beste effect is een kuur van meerdere behandelingen aan te raden.

FETTJE BAJEMA - Schoonheidsspecialist, eigenaresse Fettje’s Beautysalon

Het lopen van een marathon moet een logisch vervolg zijn op dat wat je al jarenlang met plezier doet, namelijk hardlopen. En na de marathon stop je niet, maar blijf je hardlopen, zoals al die andere hardlopers die wellicht nooit een marathon zullen lopen, maar wel regelmatig met plezier de schoenen aantrekken voor hun hardlooprondje.....1, 5 of 10 kilometer....het maakt niet uit.

PAS DAN BEN JE EEN ECHTE HARDLOPER!

Matigen! Probeer eens twee weken lang geen granen te eten. Vervang volkoren graan door boekweit. En probeer geen zoogdierproducten (zuivel en vlees) te eten, vanwege caseïne en de neu5gc. Boekweit is gezond omdat het verwant is aan een groente, namelijk rabarber. Het is geen graan. Boekweit bevat veel fytonutriënten, magnesium, anti-oxidanten en goede vezels. Ook scoort boekweit laag op de glycemische index, wat betekent dat je bloedsuiker niet zo snel stijgt na het eten. Je kunt met boekweit alle kanten op. Zo kun je er pap, pasta, crackers of pannekoeken meemaken. Eet verder iedere dag goede eiwitten. Biologische

eieren, kip (alle gevogelte), vis en zeeprodukten. Veel groentes (diversiteit betekent tot wel tien verschillende groentes) en wat fruit, avocado’s noten en zaden. En zoals steeds weer wordt aangegeven in onze columns: eet geen tussendoortjes, en houd het bij twee tot drie maaltijden per dag. Kijk hoe je je voelt na twee weken anders eten.

HIEKE KAMMENGA & JOHANNA STRIKWERDA - Natuurwinkel Joure


22

NUMMER 09 • 2018

&FIT

GEZOND

UITNODIGING OPEN DAG: ZATERDAG 15 SEPTEMBER VAN 10.00 - 15.00 UUR

Thuiszorg Zuidwest Friesland en Antonius Ziekenhuis vieren feest! Dit jaar bestaat Thuiszorg Zuidwest Friesland 70 jaar en het Antonius Ziekenhuis 115 jaar! Dubbel feest en dit wordt gevierd tijdens de open dag op zaterdag 15 september 2018 in het Antonius Ziekenhuis in Sneek. Kom jij ook?

De ClinicClowns zijn ook aanwezig tijdens de open dag. Loop rond in de oogbol.

EEN KIJKJE ACHTER DE SCHERMEN Altijd al een kijkje achter de schermen willen nemen in het Antonius Ziekenhuis? En ben je benieuwd wat Thuiszorg Zuidwest Friesland allemaal te bieden heeft? Tijdens de open dag van 10 tot 15 uur laat de Antonius Zorggroep (Antonius Ziekenhuis ĂŠn Thuiszorg Zuidwest Friesland) door middel van een interessante route door en rondom het ziekenhuis alles zien.

ziet hoe darmpoliepen en andere afwijkingen eruit zien. Wist je dat je in het Antonius Ziekenhuis terecht kunt voor een nieuwe heup in 1 dag? De afdeling Orthopedie vertelt hier graag over. Kijk je ogen uit in de grote tent in de vorm van een oog en kom van alles te weten over dit zintuig.

VOOR JONG EN OUD Tijdens de open dag is er voor iedereen van alles te zien en te doen in het ziekenhuis! Zo kun je op de afdeling Cardiologie door een levensgroot hart lopen. Hierna weet je precies hoe het werkt! Ook is er een grote darm waar je doorheen kunt wandelen en

Loop rond in de oogbol.

Ook de fysiotherapeuten hebben iets nieuws in huis! Bij de revalidatie in het ziekenhuis wordt gewerkt met een fietslabyrint. Hoe dat er uit ziet? Op de open dag kun je de fiets zelf testen!

MAAK JE OOK AL GEBRUIK VAN MIJNANTONIUS? Via deze beveiligde, online omgeving op de website van het Antonius Ziekenhuis (www.mijnantonius.nl/login) kun je onder andere afspraken plannen, je dossier inzien en je medicatieoverzicht checken. Vandaag laten we je graag alles zien over MijnAntonius. Nachtzorg, medisch technische zorg, kindzorg, hulp in de huishouding en nog veel meer. De medewerkers van Thuiszorg Zuidwest Friesland praten je graag bij over de vele mogelijkheden binnen de thuiszorg.

Bezoek de stand van Thuishotel (het aanvullende dienstenpakket van Thuiszorg Zuidwest Friesland) en stel vragen over personenalarmering en maak kennis met het domoticahuisje. Speciaal voor de kinderen is er een kapster die mooie vlechten en kleurtjes in het haar maakt. Verder geven onder andere de (vernieuwde) afdeling Vrouw en Kind, de keuken en de Spoedeisende Hulp een kijkje in hun keuken!

Meer praktische informatie vind je op de website: www.mijnantonius.nl/jubileum

Fietslabyrint


&FIT

GEZOND

GROOTDEFRYSKEMARREN

23

Kinderdorp Balk: dé plek om te komen spelen Drie dagen lang spelen, sporten, ravotten en knutselen. Van dinsdag 21 tot en met donderdag 23 augustus was het weer feest voor de basisschoolkinderen in Balk. Het schoolplein van Basisschool de Bolster werd omgetoverd tot een heus Kinderdorp. Voor het derde jaar op rij organiseerde Miks welzijn Kinderdorp Balk mét behulp van veel vrijwilligers en enthousiaste ouders. Beweegcoach Doede Deinum vertelt: “Drie jaar geleden zijn we met drie beweegcoaches van Miks gestart met Kinderdorp Balk. Vorig jaar waren we met z’n tweeën en dit jaar ben ik als enige beweegcoach betrokken bij het Kinderdorp. En dat is heel bewust”

ALS EEN OLIEVLEK IN DE FRYSKE MARREN “Uiteindelijk willen we dat vrijwilligers de organisatie zoveel mogelijk op zich nemen. Er blijft altijd

wel een beweegcoach vanuit Miks betrokken, maar als het echt een initiatief wordt vanuit het dorp, zou dat geweldig zijn.” Bovendien wordt het dan mogelijk om in veel meer dorpen tijdens de vakantie ‘Kinderdorp’ te organiseren, net zoals in Joure en Balk. “Wij kunnen jammer genoeg niet in elk dorp in De Fryske Marren Kinderdorp organiseren. Het zou mooi zijn als het zich als een olievlek uitbreidt over onze gemeente.” Toch lopen er veel vrijwilligers rond. Enthousiaste ouders die helpen met spelletjes doen, sporten, knutselen, de lunch tussen de

middag én natuurlijk het onvermijdelijke opruimen aan het einde van een geslaagde dag. “Het is elk jaar weer een feestje, daar help ik graag aan mee!” aldus één van de enthousiaste ouders.

ACTIE VOOR IEDEREEN En de veertig kinderen die elke dag op het Kinderdorp in Balk afkomen? Die hebben het ook reuze naar de zin. “Het is hier hartstikke leuk”, klinkt het in koor. Dat kan ook bijna niet anders, als je kijkt naar alle activiteiten die worden aangeboden. Er wordt geschminkt, geknutseld (waterraketten, naamkaartjes, figuurzagen en waterpistool verven), gesport (boksen, korfballen, yoga en voetbal), gespeeld (freerunning, waterestafette, angrybirds schieten) en nog veel meer.

kinderen die om verschillende redenen niet op vakantie kunnen. Zo bieden we hen alsnog een leuke week. Maar alle kinderen zijn van harte welkom. Hoe meer kinderen, hoe leuker het Kinderdorp wordt!”

KINDERDORP JOURE In de laatste week van de zomervakantie was het terrein van MC Flying Boetoe in Joure de locatie van een prachtig Kinderdorp. Ook

“De kinderen vermaken zich opperbest”, aldus Doede Deinum. “En daar gaat het natuurlijk om.” Want het Kinderdorp werd in eerste instantie georganiseerd voor kinderen die niet op vakantie kunnen. “Er zijn toch best veel

hier hebben de kinderen genoten van een aantal dagen vol leuke activiteiten.

OOK EEN KINDERDORP ORGANISEREN IN DE FRYSKE MARREN? Wil jij na het lezen van dit artikel ook een Kinderdorp organiseren in jouw dorp? Neem dan contact op met Miks welzijn via telefoonnummer (0513) 414 593 of via info@miks-welzijn.nl.

WEEK VOL ONTMOETING 27 september t/m 6 oktober

Jaarlijks vindt de landelijke Week tegen Eenzaamheid plaats. Miks welzijn heeft deze week omgedoopt tot Week vol Ontmoeting en organiseert voor de inwoners van De Fryske Marren allerlei speciale activiteiten. Iedereen is hierbij van harte welkom! Elkaar ontmoeten, nieuwe contacten leggen en samen activiteiten ondernemen kan helpen om eenzaamheidsgevoelens te verdrijven. De medewerkers en vrijwilligers van Miks zorgen er, samen met andere organisaties, voor dat iedereen zich tijdens de activiteit gehoord, gezien en gewaardeerd voelt. Het zijn juist die dingen, die het gevoel geven dat je ertoe doet, niet alleen staat! Een overzicht van onze activiteiten vindt u op www.miks-welzijn.nl en in de lokale kranten.

Patyna viert vijfjarig jubileum De Schutse De Schutse, een kleinschalige woonvoorziening in Lemmer, bestaat vijf jaar. Zorgorganisatie Patyna greep deze gelegenheid aan om een feest te organiseren voor de bewoners, familieleden, medewerkers en vrijwilligers van De Schutse. “Het was een prachtige middag”, vertelt activiteitenbegeleider Agnes Overwijk. “De bewoners hebben het er nog steeds over.” In de binnentuin van De Schutse waren ruim 40 mensen aanwezig om samen het jubileum te vieren onder het genot van een hapje en een drankje. De muziek werd verzorgd door de gebroeders de Jong. “Naast bekende Nederlandse en Engels nummers speelden ze ook muziek uit de tijd

van de bewoners. De bewoners hebben er enorm van genoten.” Speciaal voor het jubileum was er een wensboom geregeld. Alle bewoners van De Schutse mochten een wens doen, de wensen werden vervolgens in de boom gehangen. “De wensen variëren van een uitstapje naar de orchideeënhoeve tot een visje eten op Urk en een middagje winkelen. Eén van de bewoners wilde graag nóg een optreden van de gebroeders de Jong. Bij Patyna proberen we zoveel mogelijk in te spelen op de wensen van de bewoners. De wensboom is een mooi vervolg op het feest. Zo heeft elke bewoner straks nog een leuke activiteit in het vooruitzicht.” Alle bewoners mochten een wens in de wensboom hangen.

Over de Schutse In de Schutse wonen 18 ouderen met een lichamelijke aandoening of dementie. Ze krijgen professionele ondersteuning van een klein team van medewerkers. Ook alle huishoudelijke taken, zoals koken, schoonmaken, boodschappen doen en de was, doen de medewerkers zelf en waar mogelijk samen met de bewoners. Daarnaast heeft de Schutse veel vrijwilligers.


Wij hebben een ruime keuze keukens en badkamers, van budgetopstelling tot royale leefkeukens.

ALLE STIJLEN VOOR ELK BUDGET + KADO: GRATIS

COMBIMAGNETRON

MATTE FRONTEN

DÉ TREND VOOR 2018!

7815,-

Deze keuken met een extreem mat zwart front heeft een reflectie-arm oppervlak, voelt warm en aangenaam aan. Is extreem robuust, sterk met hoge belastbaarheid en krasbestendig. Ook voorzien van anti-fingerprint-technologie, en eenvoudig te reinigen. Halfopen hangkasten met LED verlichting en inbouw apparatuur in de kleur van de keuken. Inclusief apparatuur, werkblad en spoelunit.

+ KADO: GRATIS

COMBIMAGNETRON

deFryskeMarren deFryskeMarren ONDERTUSSEN BIJ EMPATEC ... WIEBE DIJKSTRA VIERT VIJFTIGJARIG JUBILEUM BIJ EMPATEC

“Wat er ook gebeurt, ik zal mijn 50 jaar werken vol maken!” Op 9 september 2018 is het vijftig jaar geleden dat Wiebe Dijkstra in dienst kwam bij de voorloper van Empatec. Negen dagen eerder zou Wiebe officieel met pensioen moeten. Maar Wiebe wil zijn 50-jarig jubileum vol maken en dus werkt zijn werkgever Empatec graag mee om zijn dienstverband met een paar dagen te verlengen. Ook reden genoeg voor broer Rein om speciaal vanuit Zuid-Afrika naar Nederland te vliegen om aanwezig te kunnen zijn op het feest.

WIEBE DIJKSTRA

Wat een paar maanden geleden bij een politiekorps in Ridderkerk niet kon (daar moest een agent vijf dagen voor zijn 50-jarig jubileum met pensioen) kan wel bij Empatec. Wiebe zou namelijk officieel op 31 augustus 2018 met pensioen moeten, maar hij wilde graag zijn 50-jarig jubileum vol maken. “Dat begrijp ik helemaal. Wiebe is daar harstikke trots op. En ik vind trots van een medewerker en dankbaarheid van een bedrijf belangrijker dan de regels,” aldus Harry de Wit (algemeen directeur van Empatec). “Omdat mensen voor mij op de eerste plaats komen, wil ik in dit bijzondere geval graag voor Wiebe van de regels afwijken.”

Een doel in het leven

MODERN classic

6531,-

Stijlvolle keuken met klassieke elementen, zoals de kaderdeuren met vertikale lamellen en sierlijsten langs de hoge kasten. Bijzondere toevoeging zijn de - in industrieële stijl - bovenkasten met quadrat glas.

Wiebe is met zijn bijna twee meter lengte een imposante verschijning. Zijn collega’s beschrijven hem als een doorzetter die altijd voor iedereen klaar staat. Zodra Wiebe begint te vertellen beginnen zijn ogen te glanzen. “Op 9 september 1968 ben ik begonnen. Ze wilden mij eerst niet aannemen omdat ik te jong was. Maar ik kon moeilijk leren en wilde graag werken en daarom mocht ik tóch op mijn zestiende beginnen. Empatec is heel belangrijk voor mij, want hierdoor heb ik een doel in het leven. Door te werken heb ik dagelijks mensen om mij heen en dat contact vind ik belangrijk. Via het werk heb ik collega’s ook privé leren kennen. Drie maten van de metaalafdeling zijn vrienden geworden. Regelmatig komen ze bij mij eten. Dat zijn leuke avonden!”

Tijd voor een feestje!

“Ik moet wat om handen hebben en daar zorgen ze bij Empatec altijd wel voor! Binnen het bedrijf heb ik veel verschillende dingen gedaan. Zagen, boren, lassen. Van alles en nog wat. Ik houd van lol maken, anders is het zo saai. Ik sta altijd voor iedereen klaar. Als de werkleider er niet is, kunnen collega’s altijd bij mij terecht. Mooi toch? Werken geeft mij een goed gevoel, daardoor voel ik mij gewaardeerd! Ik ga Empatec én mijn collega’s missen. Op 7 september is mijn afscheidsfeestje. Ik zie wel wie er komt en wat er gebeurt. Ik heb er zin in!” Rein Dijkstra, de broer van Wiebe vertelt: “Dat Wiebe met zoveel plezier en toewijding heeft gewerkt en hij graag de vijftig jaar wil volmaken is natuurlijk een enorme pluim voor Empatec!”

Duimstraat 26 • 8539 SE Echtenerbrug T: 0514-541468 • www.friesland-keukens.nl

Wiebe sluit trots af: “Wat er ook gebeurt, ik zal mijn 50 jaar werken vol maken!”


GROOTDEFRYSKEMARREN

25

INNOVATIE MET 3D VOOR EEN NOG BETERE MONDZORG!!

DICKENS FESTIJN LEMMER

EEN EVENEMENT DAT TOT DE VERBEELDING SPREEKT Even terug in de tijd. Wie wil dat nou niet? Dat moet Sjouke Bosma twee jaar geleden ook gedacht hebben toen hij samen met een heleboel vrijwilligers het Lemster Dickens Festijn gestalte gaf. 30.000 bezoekers kwamen naar het Friese dorp om de vele personages uit de boeken van Charles Dickens te bewonderen. Een kerstmarkt, maar dan zo veel meer. Voor even waanden de gasten zich rond de periode van kerst in de negentiende eeuw en maakten ze onderdeel uit van de bijbehorende tradities en taferelen. TEKST JAN VAN LOON // FOTO’S: THOMASVAER.FRL - TOM COEHOORN

Het Lemster Dickens Festijn werd een enorm succes, maar nam tegelijkertijd ook heel veel tijd in beslag van de creatieve Bosma. Hij besloot dan ook dat er onder zijn bezielende leiding geen derde editie ging komen. Inwoners, vrijwilligers en de plaatselijke bedrijven betreurden dit ten zeerste en al snel werd duidelijk dat Lemmer niet meer zonder het Dickens Festijn wilde. Een nieuw bestuur werd gevormd en nieuwe plannen gesmeed. Ook in 2018 valt er in Lemmer een Dickens Festijn te beleven. Voor en door Lemsters.

sponsoring en inkomsten is er een professionele structuur aangebracht in de organisatie. “Hierdoor komen vrijwilligers in hun kracht, doen ze iets wat ze echt heel leuk vinden en komen ze bovendien zelf ook vaak met een creatieve en enthousiaste inbreng. En dat is precies wat we willen. Dat zo veel mogelijk mensen zich verbonden voelen met het festijn. Het is overigens niet zo dat we alleen werken met vrijwilligers uit Lemmer, maar we willen het wel echt met elkaar doen. Met de mienskip.”

BREED GEDRAGEN

Ten opzichte van de twee voorgaande edities zullen er voor de bezoekers ook merkbare verschillen zijn. Een belangrijke verandering is dat de acts en de kerstmarkt uit elkaar zijn getrokken. Bezoekers kunnen er dus voor kiezen om eerst de markt te bezoeken en zich daarna te mengen in het 19e -eeuwse Dickens Festijn of andersom. “Daarnaast lopen de

Dat het festijn dit jaar op een ietwat andere wijze zal worden georganiseerd lijkt bijna vanzelfsprekend. Een nieuw bestuur brengt nieuwe ideeën en een andere zienswijze met zich mee. Het moet een festijn worden voor de Lemsters en vooral ook door de Lemsters. Het bestuur kiest er dan ook bewust voor om niet op de voorgrond te treden zegt woordvoerder van het festijn Amarins de Haan. “Het verleden heeft ons geleerd dat dit een evenement is met een enorm draagvlak binnen Lemmer. Wie zijn wij dan als bestuur om daar boven te gaan staan en op de voorgrond te treden. Het evenement zit niet vast aan een persoon of een bestuur, het is van de gehele gemeenschap. Natuurlijk, we hebben wel een soort helicopterview en bewaken we de processen, maar uiteindelijk zijn het de vele vrijwilligers die het evenement bestaansrecht geven. Met die insteek wordt het Dickens festijn ook georganiseerd. We zijn een stichting, hebben geen winstoogmerk en werken uitsluitend met vrijwilligers.” Met een driekoppig bestuur, met daaronder enkele projectgroepen zoals aankleding, creatieve invulling en

DE DADER

LEMSTER DICKENS FESTIJN 15 & 16 december

ENTREE Aan de kassa: € 3,50 p.p., € 1,50 t/m 12 jaar Voorverkoop: € 2,50 p.p., € 1,00 t/m 12 jaar

acts ook meer dan de voorgaande twee jaren in elkaar over, waardoor de beleving alleen maar intenser gaat worden”, aldus De Haan. De organisatie wil dit jaar de bezoeker nog meer betrekken bij het festijn en zelfs mee laten doen. Dat wordt gedaan door een spel. Onder andere via Facebook zullen tijdens de dagen in de aanloop van het evenement al enkele aanwijzingen gegeven worden voor een soort ‘Wie is de mol?’. Het spel is een speurtocht en acht verschillende acts zijn hierbij betrokken. Er wordt een verhaal verteld en door dit verhaal te volgen zijn er verscheidene letters te vinden. Wanneer alle letters zijn gevonden kan er een woord worden gevormd en kan de bezoeker achterhalen wie de dader is.

HET HELE GEZIN Het Lemster Dickens Festijn is voor het gehele gezin en daar richt de organisatie zich dan ook specifiek op. “We willen de bezoekers meenemen naar de vroege jaren in de negentiende eeuw. Er was in die tijd van alles te beleven, voor jong en oud en een ding staat vast, het was nooit saai. Het Lemster Dickens Festijn is een beleving en spreekt tot de verbeelding. Je waant je echt voor even in een andere tijd.” Een doelstelling qua bezoekers is er niet. ”We staan er eigenlijk helemaal blanco in, dus wat dat betreft hebben we echt geen idee en is het slagen van het evenement daar ook niet meteen van afhankelijk. Natuurlijk, het evenement heeft door de afgelopen twee jaar al een bepaalde basis en vast staat dat het flink druk gaat worden. We vinden het belangrijk dat iedereen na het weekend, bezoekers en vrijwilligers, op een fantastisch memorabel weekend kan terugkijken. Als dat lukt dan maakt het aantal bezoekers niet zo veel uit.”

Het is belangrijk om als tandheelkundige kliniek continu te werken aan innovaties voor een goede en veilige mondgezondheid! Als tandarts-implantoloog volg ik alle nieuwe ontwikkelingen om zo te bepalen welke innovaties ik in mijn praktijk kan toepassen. Daarbij is alles er op gericht om de gezondheid van de patiënt op een zo hoog mogelijk niveau te houden. Graag neem ik u mee in de 3-D Röntgen ontwikkelingen.

Analyse: hoe is het met het gebit? Voordat we aan een behandeling kunnen beginnen is het belangrijk om een goede analyse te doen. Daarbij geeft een 3D scan een compleet overzicht van het gebit, de kaken en het gebied dat er omheen ligt. Met deze 3D beelden is goed te bepalen waar zenuwbanen lopen, hoeveel bot er is en wat de conditie is van het bot. Zo geeft een dergelijke 3D foto bijvoorbeeld hele goede informatie bij het optimaal plaatsen van implantaten en bij een wortelkanaalbehandeling als de zenuwkanalen moeilijk te vinden zijn.

Hoe werkt 3D röntgen? Normale röntgen foto’s tonen twee zogenaamde platte dimensies. De nieuwe 3D röntgen mogelijkheden stelt de tandarts in staat het gebit in drie dimensies te bekijken. De 3D röntgen, ook wel CBCT genoemd (Cone Beam-ComputerTomografie), geven dan ook een duidelijker beeld dan normale röntgen. Met 3D wordt de gehele kaak in kaart gebracht en zijn we in staat om een nog betere diagnose te stellen en te bepalen wat de beste behandeling is.

Toepassingen 3D röntgen Met de nieuwste generatie CBCT-scanner worden de opnames voor de patiënt gemakkelijk en comfortabel gemaakt met een zeer gedetailleerd beeld en minimale stralingsbelasting. Het is digitaal en voor veel doeleinden te gebruiken. Een 3D opname kan worden gebruikt voor o.a. het onderzoeken van mogelijkheden met betrekking tot implantologie en het opsporen van ontstekingen en wortelfracturen. 3D wordt ook ingezet bij het plaatsen van implantaten.

Voordelen 3D röntgen Omdat het kijken vanuit 3 dimensies nog preciezer is, is de nauwkeurigheid van een 3D 99,9 % dus alles is zichtbaar. Om hiermee te kunnen werken moet de tandarts gecertificeerd zijn. Verder is het grote voordeel dat het sterk bijdraagt aan een doelmatige en veilige zorg voor soms de meest complexe problemen van het gebit.

t s o P k n a r F

Frank Post heeft al meer dan 25 jaar ervaring als tandarts-implantoloog en is eigenaar van Kliniek Tandheelkunde Sneek, gezondheidscentrum Simmerdyk. Belangrijke specialismen zijn behandelingen onder volledige narcose, angst patiënten, implantologie, parodontologie en uitgebreide esthetische gebitsrenovaties.

WWW.TANDARTSSNEEK.NL


Yoga & Meer www.yogasjoukje.nl

Yoga op maat - Meditatie/Mindfulness Dru Yoga - Yin Yoga - Massage

Wat zag de Lemster Toer?

Verkoop eerlijke producten - Verhuur Yoga ruimte

Ned. Hervormde Kerk Lemmer

Activiteiten met o.a. Agnes Harryvan (Massage) Sytske Batteram (MantraZingen) AnnMaria Kuipers (Familie Opstellingen) Boukje Hoeksma (Dru Yoga) Brigitte de Jong (Yin Yoga en Adem Beleving) Sjoukje Hoekstra (Yoga op Maat en Meditatie Mindfulness)

In Yoga Centrum: Sjoukje Hoekstra 0514-522 313 Kortestreek 19 - 8531 JG Lemmer sjoukjehoekstra@hetnet.nl

27 september “Lemmer in Koor” 28 september “Lemmer Cantate” 29 september “Brass United” 30 september “Groot slotconcert”

BEZOEK ONZE

KEUKENSHOWROOM! ONZE KEUKENS ALTIJD TEGEN DE BESTE PRIJS EN APPARATUUR TEGEN INTERNETPRIJZEN!

HEIDEBUREN 49 8441 GM HEERENVEEN 0513 842 702 INFO@KEUKENPAKHUYS.NL WWW.KEUKENPAKHUYS.NL

PROFITEER VAN ONZE PAKHUYSAANBIEDINGEN!

KIJK OOK OP: WWW.KEUKENPAKHUYS.NL WEBWINKELPRIJS = WINKELPRIJS, DUS ALTIJD DE BESTE PRIJS !!

De Polle Lemmer NIEUWBOUW

Tegen het centrum van Lemmer

NIEUW!

SPARERIBS AFHALEN

CAFÉ - RESTAURANT

SPOORZICHT SPOORZICHT Dé zaak voor iedereen

AAN HET WATER

GASLOOS

Voor wandelaars, stappers, kroegtijgers, lunchgasten, zakenmensen, bohemiens, bestuurders, netwerkers, niet-werkers, avonturiers, minnaars van de muze, sportlui, vrienden, buren, vrouwen en jongens.

Kom naar de informatieavond! Aan de Lemster Rien, tegen het centrum van Lemmer ontwikkelt Geveke Bouw & Ontwikkeling namens Lenna Vastgoed het nieuwbouwplan De Polle. Een divers en hoogwaardig plan bestaande uit 19 gezinswoningen en 46 appartementen.

Wanneer:

- Woensdag 26 september, aanvang presentatie 19:30 uur

Waar:

- Hotel Iselmar, Plattedijk 16 Lemmer

Voor meer informatie:

www.depollelemmer.nl

LENNA VASTGOED Aan de getoonde informatie en impressies kunnen geen rechten ontleend worden.

OPENINGSTIJDEN:

Dinsdag t/m donderdag vanaf 16:00 uur Vrijdag vanaf 11:00 uur Zaterdag en zondag vanaf 16:00 uur Maandag - gesloten

Parallelweg 48 8441 AS, HEERENVEEN T: 0513 – 792 002

www.spoorzichtheerenveen.nl


deFryskeMarren

GROOTDEFRYSKEMARREN

27

HET MOOISTE VERHAAL VAN SLEAT: deFryskeMarren

DE STERKE STEM VAN PIETER HARINGSMA

Zijn sterke stem vult de ietwat sobere woonkamer. Geen woord ontkomt de anders wat gehoorgestoorde verslaggever. Duidelijk en krachtig, zonder een greintje overdrijving. Heerlijke stem. In 1983 hadden ze dat in zijn woonplaats Sloten ook al door. Ze vroegen hem om als omroeper te fungeren bij de viering van het 700 jarig bestaan van Sloten. Een paar dagen later hadden ze al een pak. Hij kon niet meer terug. Pieter Haringsma (74 intussen) heeft het nooit weer uit gedaan. TEKST EELKE LOK // FOTO'S LAURAKEIZERFOTOGRAFIE.NL

1987 werd hij uitgenodigd naar het Nederlands kampioenschap van stadsomroepers te komen. Daar werd hij ineens de kampioen. Want er was niemand anders met zo’n duidelijke, krachtdadige stem. Hij werd zeven jaar kampioen. Hij heeft daar overigens geen zin meer in, daar spelen commerciële belangen een rol. En dat is niks voor Pieter Haringsma.

Een stadsomroeper was in vroeger tijden, de eeuwen vér voor kranten en radio, je appje van nu. Hij ging met een bel en ratel de straat op en riep het nieuws om. Nee, de 80-jarige oorlog werd niet aangekondigd. Plaatselijke zaken, meestal de mededelingen van de overheid. Of, toen ook al, de aanbiedingen van grootgrutters. Tegenwoordig is een stadsomroeper een toeristische attractie. Pieter Haringsma vertelt, als hij de terrassen afgaat, de toeristen wat er in Sloten zoal te gebeuren staat. Is er als de nieuwe (drup)fontein geopend wordt. Of als er duizend kunstwerken in de wei komen te staan. Dat niet alleen. Hij begeleidt elke zomerse vrijdagavond het kanonschieten in Sloten.

Bovendien wordt hij vaak genoeg uitgenodigd om een “putsje” elders te doen. Vertelt van Weesp, waar hij een geboorte moest aankondigen, het voetbalveld tijdens een wedstrijd opstapte, op de middenstip begon te ratelen en roepen. De wedstrijd werd stil gelegd….. Iedereen is stil als Pieter Haringsma omroept. Hij is te horen. Had in het begin van zijn hobby het gevoel dat z’n stem wel eens wat werd aangetast. Maar tegenwoordig heeft hij nergens meer last van, gebruikt zijn wapen misschien ook wel wat bewuster.

Dan komen de musketiers tevoorschijn. “Dat ha der wol ris folle minder west, mar der is no wer in hiele groep, allegear moai ferklaaid”. In die kleding uit rond 1600 schieten zij dan de kanonnen af. Haringsma vertelt de mensen dan, met die kanonnen-overstemmende stem, waarom Sloten die dingen in 1588 nodig had.

Hij was enige tijd geleden op vakantie in Zwitserland toen hij een bacterie kreeg. Koorts. Pieter Haringsma ijlde. En beleefde, in de hallucinatie, dat hij zijn stem kwijt was. Dolgelukkig dat het de volgende morgen niet zo bleek te zijn.

RONDWANDELINGEN Pieter Haringsma verzorgt ook de rondwandelingen in Sloten. Telkens als er groepen naar Sloten komen, brengt Haringsma hen van de molen de Kaai naar de bolwerken en vertelt van alles over het oude en nieuwe Sloten. Voor andere steden zijn groepen van 15 mensen normaal, Haringsma doet het voor 60 man. En iedereen luistert. Als hij spreekt, kun je er niet tussenkomen. Dat komt natuurlijk ook omdat zijn eigengemaakte teksten verstrooiend zijn. Hij maakt veel grapjes. “Sûnder immen tekoart te dwaan hear, of te kwetsen. Ik sis

DOORGAAN

bygelyks dat dy Nutritionfabryk in lillik ding is, mar dêr ha yndertiid hûndert lju wurke en no noch 30. Dat moat je respekteare en ek fertelle”. De teksten komen vloeiend uit zijn hoofd. Speelt ook veel op de mensen in, heeft altijd een weerwoord.

Pieter Haringsma was huisschilder, kwam later terecht in de thee bij Douwe Egberts in Joure. Het omroepen, meestal in de weekenden, werd een hobby. Want hij wil er ook niet veel aan verdienen. Dan is de lol weg. Eerst dacht hij dat het voor een jaartje zou zijn, maar hij vond het contact met gasten wel gezellig. En Sloten vond het prachtig: zo’n man in een pak uit 1650.

pak. “Hite pakken”, zegt hij zuchtend, want z’n werk is ‘s zomers. “Ik soe bygelyks ek net omropper yn Snits wêze wolle, dan ha je fiersten tefolle terrassen”. Ook het werk elders, waar hij voor wordt uitgenodigd is redelijk belastend. “Yn septimber moat ik wer nei de flaeijelfeesten yn Aldhoarne, dat is 5 kilometer lang foar de optocht útrinne en je kin je net efkes stil hâlde.”

Hij kan zijn hobby, ambassadeur van Sloten zoals hij het zelf noemt, nog wel even doorzetten. In opdracht van zijn in 2002 overleden echtgenote, die hem zei altijd door te gaan. Mensen genoten van zijn hobby, hij zelf ook. Zijn huidige relatie zegt hetzelfde. Hij is er gelukkig mee. Hij kan ook niet anders. Als je 35 jaar stadsomroeper in Sloten bent, ben je onmisbaar, weet hij. Hij vreest dat de kanonnen dan niet meer worden afgeschoten. Dat er geen rondwandelingen meer in Sloten zijn, als hij stopt.

KAMPIOEN Sinds 1983 zit hij al in het zevende

Hij is er wel vaker even op uit. In

“Dus ik kin ek net ophâlde”.

4-GANGEN VERRASSINGSMENU* VOOR € 37,50 *AFGESTEMD

OPEN

OP UW SPECIALE WENSEN

OP WOENSDAG T/M ZONDAG VANAF

12:00

UUR

Douwe Egberts Plein 1A Joure T 0513 417 070 - I www.zuiver-joure.nl


28

NUMMER 09 • 2018

Annie Garman en Henk Jan Oudenampsen, Intermediairs bij Leergeld Zuidwest Friesland:

“Niet kijken naar wat niet kan, maar juist naar wat wel kan”

In de gemeentes Súdwest-Fryslân en De Fryske Marren wonen momenteel 2000 kinderen die om financiële redenen niet mee kunnen doen aan activiteiten die voor hun leeftijdsgenootjes heel normaal zijn. Zij staan letterlijk aan de zijlijn. Terwijl meedoen op school en in hun vrije tijd plezier maken met andere kinderen voor iedereen een normale situatie zou moeten zijn. Niet meedoen kan leiden tot gezondheidsproblemen, sociaal isolement en lagere onderwijsprestaties, waardoor ze in een later stadium ook in een armoedesituatie terecht kunnen komen. Leergeld zet zich in om alle kinderen mee te laten doen, waardoor zij weer opbloeien, kennis en vaardigheden ontwikkelen en trots op zichzelf kunnen zijn.

TEKST WIM WALDA // FOTO’S LAURAKEIZERFOTOGRAFIE.NL

INTERMEDIAIR Een belangrijke functie binnen elke Leergeld organisatie, er zijn landelijk 100 lokale Leergeld stichtingen, is die van de intermediair. De intermediair staat tussen Leergeld en de gezinnen die een beroep doen op de Stichting. Aanvragen voor een vergoeding komen binnen bij de coördinator, die ze vervolgens verdeelt over de intermediairs, die op hun beurt een kennismakingsgesprek voeren. Hierbij wordt, naast de financiële situatie, andere relevante informatie (aantal kinderen, leeftijd, opleiding, status quo van het gezin en toekomstperspectief) in kaart gebracht. De intermediair geeft aan wat Leergeld voor de kinderen van het gezin kan betekenen. GrootSneek ging in gesprek met twee intermediairs van Leergeld Zuidwest Friesland, Henk Jan Oudenampsen en Annie Garman. “Vaak heerst er bij het gezin in kwestie een gevoel van schaamte” steekt Annie Garman van wal. “Schroom om hun hand op te moeten houden, dat ze om hulp moeten vragen en hebben ze geen weet

van de mogelijkheden die Leergeld ze kan bieden. Je ziet bijvoorbeeld tijdens zo’n kennismakingsgesprek een ‘barrel’ van een kinderfiets in de tuin staan. Dan maak je het gezin attent op de mogelijkheden die Leergeld biedt om een beroep te kunnen doen op een deugdelijke fiets voor het kind. Dus naast het beoordelen van de oorspronkelijke aanvraag, kijken we ook naar de verdere mogelijkheden voor het gezin om de kinderen op andere vlakken volwaardig mee te laten doen. Voorbeelden daarvan zijn er te over: schoolbenodigdheden, mee kunnen op een schoolreisje of excursie, een verjaardagsfeestje kunnen houden, lidmaatschap van een sportvereniging, muzieklessen, een deugdelijke fiets om naar school te gaan etc.” “Het betreft vaak schrijnende situaties” vervolgt Henk Jan “Waarbij de ouders door uiteenlopende oorzaken financieel op een hellend vlak terecht zijn gekomen en het kind daar de dupe van dreigt te worden. Een sociaal isolement ligt dan op de loer en dat willen wij koste wat het kost voorko-

men. Kinderen plukken er later de vruchten van wanneer ze in hun jeugd volledig op alle fronten mee hebben kunnen doen met hun leeftijdsgenoten. Soms zijn we ook de voelhoorntjes en hebben we een signalerende functie, wanneer we het idee hebben dat er in het gezin meer speelt dan alleen de financiële problematiek. Dan kan de coördinator daar eventueel actie op ondernemen.” We duiken in de voorgeschiedenis en de ‘drive’ van de twee intermediairs om als vrijwilliger bij Leergeld Zuidwest Friesland aan de slag te gaan.

HENK JAN OUDENAMPSEN (66)

GENETISCHE BELASTING

Henk Jan Oudenampsen is 66 jaar en woont al veertig jaar in Sint Nicolaasga. Hij werd geboren in Amsterdam als enige jongen in een gezin van vijf. Zijn vader werkte als bedrijfsleider in de glasindustrie en het gezin ging waar het werk hun kostwinner bracht. Net als zijn vader volgde Henk Jan een technische opleiding, MTS elektrotechniek, waarna hij als technisch tekenaar bij een ingenieursbureau in Den Haag aan de slag ging. De ommekeer in zijn carrière volgde toen de uitnodiging op de deurmat viel om zich te melden voor militaire dienst. Henk weigerde op principiële gronden om Des Konings Wapenrok aan te trekken en mocht zijn vervangende dienstplicht vervullen bij Groot Schuylenburg in Apeldoorn, waar kinderen met een verstandelijke beperking werden opgevangen. In die periode haalde hij ook zijn diploma Z-verpleegkundige. Na zijn vervangende dienstperiode was hij weer welkom bij het ingenieursbureau in Den Haag, maar hij vond het werk in de verpleging dermate interessant en plezierig dat hij de switch maakte van de techniek naar de sociale dienstverlening.

“Overigens was dat voor mij niet vreemd, want onze familie schijnt daarmee genetisch belast te zijn. Mijn zussen, maar ook ooms en tantes zaten allemaal in de hoek van het onderwijs en de sociale dienstverlening. Daar kwam ik ook mijn vrouw tegen, een Friezin, uit Workum. We besloten om in Friesland te gaan wonen en ik vond werk bij Maeykehiem in Sint Nicolaasga.” Maeykehiem is een huis voor kinderen, jongeren en volwassenen met een verstandelijke beperking dat creatieve dagbesteding, begeleiding vanaf de zijlijn en gespecialiseerde zorg biedt aan cliënten in het zuidwesten van de provincie Friesland. “Ik werd daar groepsleider/ groepscoördinator en heb er bijna veertig jaar gewerkt. In die periode heb ik een aanvullende studie pedagogiek gedaan, achtereenvolgens tweedegraads, eerstegraads en doctoraal aan de Rijks Universiteit in Groningen. Maar ik heb maar een korte periode als orthopedagoog gewerkt. Ik had meer gevoel bij de managementfuncties, waarbij ik mee richting kon geven aan het beleid met het kind als middelpunt, dan bij de baan als orthopedagoog, waarbij er over elk


deFryskeMarren

GROOTDEFRYSKEMARREN

29

deFryskeMarren

behandelvoorstel eindeloos werd gekletst. Daar kon ik niet zo goed tegen, want dat ging in mijn optiek ten koste van het kind. Ik heb altijd met veel plezier in de gehandicaptenzorg gewerkt, de laatste jaren als stafmedewerker kwaliteitsbeleid.”

en miste dat. Twee trefwoorden in de info van Leergeld troffen me, inlevingsgevoel en empathie. Ik heb vervolgens contact op genomen met Janet Jongsma, coördinator van Leergeld Zuidwest Friesland in de gemeente De Fryske Marren, en de rest is geschiedenis.

ENE DEUR DICHT, ANDERE OPEN Twee jaar geleden vond er bij Maeykehiem een reorganisatie plaats, waarbij Henk Jan aan de zijlijn kwam te staan. “Dat ging mij wel aan het hart” vertelt hij “Want de deur ging voor mij dicht in het vak waarin ik me zo thuis voelde. Aan de andere kant gaan er dan ook altijd wel weer andere deuren open.

ONTHECHTEN “Toen ik stopte met werken, nu tweeënhalf jaar geleden, viel ik in een ‘zwart gat’, want je dagelijkse routine van douchen, ontbijt en werken is verstoord. Niet langer je werk, maar jijzelf bent de baas over je eigen dagbesteding. Door mijn oude directeur bij Maeykehiem werd ik opmerkzaam gemaakt op de Stichting Leergeld en daar heb ik me eerst in verdiept. Ik wilde geen vrijwilligerswerk meer doen in de zorg, want dat chapiter had ik afgesloten. Maar ik was mijn hele leven wel gewend om met mensen om te gaan en samen te werken

ANNIE GARMAN Annie Garman (63) is intermediair bij Leergeld Zuidwest Friesland voor zowel de gemeente De Fryske Marren als de gemeente Súdwest-Fryslân. Ze werd geboren in Minnertsga in een gezin van vier kinderen, maar getogen in Leeuwarden. “Mijn levensverhaal vertoont veel overeenkomsten met dat van Henk Jan” vertelt ze. Ik heb 43 jaar gewerkt in de zwakzinnigenzorg, waaronder in Maartenswoude in Drachten. Daar heb ik nog gewerkt onder de nonnen, waarbij het ziekenhuismodel werd gehanteerd. Rust, Reinheid en Regelmaat waren de trefwoorden van de zwakzinnigenzorg toentertijd.” De zwakzinnigenzorg, eigenlijk de hele zorg in zijn algemeenheid, heeft in de

laatste drie decennia enorme veranderingen meegemaakt, hetgeen resulteerde in een fusie- en samenwerkingsgolf, reorganisatie op reorganisatie. En dat had veel functiewisselingen voor het personeel tot gevolg. “Ik heb in die periode dan ook veel verschillende functies vervuld in onder meer Sneek bij dagbesteding Kronenburg (naast de Johannes Postschool), bij Dassenburg IJlst, als intake- en plaatsingsfunctionaris voor de huisvesting en nog een jaar of vier bij het Arbeidscentrum in Sneek, om er maar een paar te noemen. Ik heb ruim veertig jaar in de sociale dienstverlening gewerkt in veel functies, maar in je hart blijf je die Z-verpleegkundige. Drie jaar geleden ben ik met vervroegd pensioen gegaan en viel daarbij in hetzelfde ‘zwarte gat’ waar Henk Jan eerder over vertelde. Ik moest behoorlijk wennen aan het nieuwe ritme in mijn leven, het ritme waarbij je zelf je dag invulling bepaalde.” “Na verloop van tijd begint het te borrelen. Ik miste het werken in een team, bezig zijn. Ik begon om me heen te kijken en liep tegen Leergeld aan. Na een tijdje te hebben meegelopen wist ik ‘Dit is mijn ding’. Bovendien heeft het werk in Súdwest-Fryslân voor mij een extra dimensie gekregen

doordat we in Sneek ook te maken hebben met een asielzoekerscentrum, waarbij andere problemen dan de reguliere een rol spelen en je te maken met andere culturen, dus ook een andere benadering. Ik vind dat razend interessant.” “De topdrukte voor de meeste intermediairs vindt plaats net voor en na de schoolvakanties met aanvragen die te maken hebben met de schoolsituatie, zoals schoolreisjes, excursies, schoolbenodigdheden, volgen van een cursus bij het Centrum voor de Kunsten enzovoorts. Vergoedingen worden nooit in geld uitgekeerd maar in natura. Het gezin krijgt dus geen geld voor een nieuwe fiets voor een kind maar mag bijvoorbeeld bij een fietsenmaker die met ons samenwerkt een goede gebruikte fiets uitzoeken, die volledig is nagekeken.” “Boven alles staat bij Leergeld het kind centraal. We kijken daarbij niet naar wat niet kan, maar juist naar wat wel kan.”


30

NUMMER 09 • 2018

Alle kinderen mogen meedoen

Stichting Leergeld Zuidwest Friesland maakt mogelijk dat alle kinderen meedoen. Het doel van Stichting Leergeld is om kinderen te helpen die om financiële redenen niet kunnen deelnemen aan school-, sport-, cultuur- of vrije tijdsactiviteiten. Leergeld Zuidwest Friesland (gemeentes Súdwest-Fryslân en De Fryske Marren) is één van de ruim 100 regionale afdelingen in Nederland. Leergeld ZWF is er voor alle kinderen van 4-18 jaar, die ouders hebben met een laag inkomen of beperkte financiële mogelijkheden. Leergeld zorgt ervoor dat deze kinderen de kans krijgen deel te nemen aan onze samenleving. Want ieder kind moet kunnen meedoen met sport, met muziek, met activiteiten van school. Kinderen moeten op een goede fiets naar school kunnen fietsen. Fitter worden door sport. Hun creativiteit ontwikkelen door muziekles of andere activiteiten. Ook kan de stichting hulp bieden bij het aanschaffen van noodzakelijke hulpmiddelen, zoals een laptop. Leergeld biedt deze kinderen hulp door het betalen van lidmaatschappen en het beschikbaar stellen van spullen. Leergeld geeft geen geld, maar betaalt rechtstreeks aan de school, verenigingen of leveranciers.

Benjetussende4ende18jaarenkunnenjeouderszoietsnietbetalen?Watderedenookis,via Kindpakket.nlkunjijookgewoonmeedoenmetbijvoorbeeldsport,cultuurofschoolactiviteiten.

Welkom bij LeergeldZWF! Want: nu meedoen is straks meetellen!

Kijk op www.leergeldzwf.nl voor meer info!

kis,via ouderszoietsnietbetalen?Watderedenoo Benjetussende4ende18jaarenkunnenje iviteiten. metbijvoorbeeldsport,cultuurofschoolact Kindpakket.nlkunjijookgewoonmeedoen

Benjetussende4ende18jaarenkunnenjeouderszoietsnietbetalen?Watderedenookis,via Kindpakket.nlkunjijookgewoonmeedoenmetbijvoorbeeldsport,cultuurofschoolactiviteiten.

SYMPOSIUM

DONDERDAG 27 SEPTEMBER VAN 15.00-17.00 uur

NETWERKBIJEENKOMST KINDEREN EN ARMOEDE Donderdag 27 september a.s. organiseert Leergeld Zuidwest Friesland een netwerkbijeenkomst voor alle samenwerkingspartners die actief betrokken zijn bij de doelstelling van Leergeld om zoveel mogelijk kinderen te bereiken. Denk hierbij aan scholen, politieke partijen, sportverenigingen, sponsors, vrijwilligers van Leergeld, gemeenten, zorg- en welzijnsinstellingen, wijkteams, kerken, muziekscholen en -korpsen. De presentatie van de middag ligt in handen van Nynke Andringa, actief betrokken bij het bestrijden van armoede.

Tijdens de bijeenkomst houdt Jodi Mak een inleiding over het onderwerp ‘Kinderen en de effecten van armoede’. Jodi Mak studeerde Pedagogiek aan de Universiteit van Utrecht met als specialisatie Studies van Jeugd & Gezin. Zij is sinds 1 januari 2017 werkzaam als Senior Onderzoeker bij het lectoraat Armoede Interventies. Daarnaast worden de coördinatoren van Leergeld Zuidwest Friesland geïnterviewd over hun visie en werkzaamheden. Tussendoor zijn er

Benjetussende4ende 18jaarenkunnenjeou derszoietsnietbetalen ?Watderedenookis, Kindpakket.nlkunjijo via okgewoonmeedoenm etbijvoorbeeldsport,cu ltuurofschoolactiviteite n.

DE EFFECTEN VAN ARMOEDE OP KINDEREN GASTSPREKER MW. DRS. D.J. MAK

intermezzo’s waarin kinderen muziek maken, dansen of zingen. Er is een informatiemarkt waar onze directe partners zich presenteren o.a. Jeugdfonds Sport/Cultuur, Kindpakket, Stichting Jarige Job en het Nationaal Fonds Kinderhulp.

Donderdag 27 september van 15.00-17.00 uur Locatie Friese Poort Harste 4-6 Sneek DAGVOORZITTER NYNKE ANDRINGA

Met aan het eind de gelegenheid om met elkaar te praten onder het genot van een hapje en een drankje.

Zuidwest Friesland

Zuidwest Friesland

KOM OOK!

OPTREDENS VAN LEERLINGEN VAN HET ATRIUM EN TOANHUS | KENNISMAKING MET LEERGELD ZUIDWEST FRIESLAND | GELEGENHEID TOT NETWERKEN ONDER HET GENOT VAN EEN HAPJE EN EEN DRANKJE OPGAVE

EN

NADERE

INFO

VIA

SYMPOSIUM@LEERGELDZWF.NL


deFryskeMarren

GROOTDEFRYSKEMARREN

31

deFryskeMarren

UIT DE PRAKTIJK

JANET’S BLOG IK VOEL MIJ ALS EEN VIS IN HET WATER Eind 2016 zag ik een vacature voorbij komen voor een intermediair bij Stichting Leergeld Sneek. Ik kom uit het basisonderwijs en heb deze beroepskeuze destijds heel bewust gemaakt. Door ziekte ben ik uit dit mooie beroep geraakt en zocht na jaren thuiszitten, weer de sociale contacten die ik voorheen had. Het omgaan met gezinnen en het opkomen voor de kinderen in deze gezinnen spraken mij gelijk aan.

Hier wil ik mij hard voor maken! In 2017 heeft de gemeente De Fryske Marren een beroep gedaan op Stichting Leergeld. De minima voorziening voor jeugdigen is gestopt en Leergeld Zuidwest Friesland heeft de volledige vergoedingen onder haar hoede gekregen. Gezinnen die moeten rondkomen van een maximum van 120% van de bijstandsnorm, kunnen een aanvraag doen via www.kindpakket.nl Zij kunnen hier voor hun kinderen van 4 tot 18 jaar diverse zaken aanvragen. Voor inwoners van De Fryske Marren gaat het dan om: - Schoolreisjes - Schooltas voor VO en MBO - Schoolspullen - Gymkleding voor schoolgym - Sportcontributies en sportartikelen - Cultuurcontributies en toebehoren - Fiets - Computer/laptop - Verjaardagsdoos via Jarige Job Alle aanvragen worden bekeken per gezin, dus er wordt maatwerk geleverd. Alle vergoedingen zijn giften in natura. In de periode van januari tot juni 2017 heb ik ontzettend veel geleerd van alle gezinnen waar ik als intermediair geweest ben. Er zijn vele situaties de revue gepasseerd en het was een goede leerschool. Inmiddels ben ik coördinator van de afdeling De Fryske Marren binnen Leergeld. Een belangrijke taak is het vinden van nieuwe intermediairs, die op huisbezoek gaan bij de gezinnen. Enthousiaste mensen die wonen in De Fryske Marren. Inmiddels zijn er 8 intermediairs werkzaam in De Fryske Marren en die hebben veel werk te verrichten. Er komen steeds nieuwe aanvragen binnen. Van bestaande maar ook van nieuwe gezinnen. Het hele jaar door kunnen aanvragen gedaan worden en dat verspreidt de werkdruk wel een beetje. Als coördinator verwerk ik de aanvragen en stuur ze door naar de intermediairs. De aanvraag wordt geregistreerd en de beoordeling kan plaatsvinden. De coördinator verwerkt de cheques en zet de betalingen klaar. Zo houd ik, ook al kom ik niet meer bij de gezinnen over de vloer, toch binding met de Leergeldgezinnen. Ons streven is om zoveel mogelijk kinderen te bereiken en te helpen. Dat kleine beetje wat wij kunnen bijdragen kan voor kinderen een grote stap de goede richting op zijn. Ik voel mij als een vis in het water bij Stichting Leergeld Zuidwest Friesland. Wat is er mooier dan kinderen met een blij gezicht te zien wanneer ook zij gewoon kunnen meedoen met vrienden en vriendinnen. Janet Jongsma (janet@leergeldzwf.nl )

Het maakt ons niet uit hoe het komt!

Soms werk je keihard in een parttime baan voor een minimum loon, en werk je ook hard aan je gezin. Je moet het alleen verdienen en je redt het net. Je had pech, je bent ziek geworden of je kunt geen baan vinden en zit in een uitkering. Al met al een laag inkomen. Dan komt er een factuur voor een schoolreis of een iPad die verplicht is. Ja en dan? Voor Leergeld zijn de kinderen belangrijk, een kind moet mee kunnen doen in de maatschappij om sociaal vaardig te worden. Voetballen met elkaar, spelen met elkaar, ook mee op die schoolreis. Dan hoor je erbij en kun je oefenen in het omgaan met je klasgenootjes. In Nederland is onderwijs kosteloos zei een minister eens. Niets is minder waar. Op de lagere school zijn er de schoolreizen, op het voortgezet onderwijs heb je ouderbijdragen en allerlei andere dingen die je kennelijk moet betalen. Wanneer de kinderen op de lagere school een schoolreis hebben kun je die bij ons aanvragen. Daarnaast vraagt de school vaak nog een bijdrage voor Sinterklaas en Kerst, maar deze is vrijwillig. En vrijwillig wil zeggen: deze hoef je niet beslist te betalen wanneer je daar het geld niet voor hebt. Omdat veel scholen samen met Leergeld vinden dat ieder kind zich volledig moet kunnen ontplooien in het aangeboden onderwijs, hebben wij samen afspraken gemaakt. In Friesland helpt het grootste gedeelte van de voortgezet onderwijsscholen als: Bogerman, Marne College, RSG Magister, OSG Sevenwolden, Piter Jelles, Comenius, Nordwin enz. mee om dit voor de kinderen te regelen. Maar scholen vinden het niet fijn om iets te moeten weten over de financiën van de ouders. En Leergeld toetst altijd het inkomen al om te kijken of wij een gezin mogen helpen. De uitslag van de toets kunnen wij dan doorgeven aan de school. Natuurlijk zeggen wij niet hoe of wat, dat is ook niet belangrijk, wij geven alleen aan dat je als gezin in aanmerking komt voor een vergoeding van onze stichting. Zo hebben wij een mooie samenwerking. Bovendien, weet de school waar de kinderen zijn en zij kunnen op hun beurt de ouders weer vertellen dat Leergeld bestaat. Zelfs het ministerie van Onderwijs vindt Leergeld een bijzondere partner in het onderwijs. Wist je wel dat er een MBO regeling is voor minderjarige kinderen uit gezinnen met lage inkomens? Omdat Leergeld samen met de MBO scholen heeft kunnen aantonen dat er in gezinnen met lage inkomens echt geen geld is voor die dure boeken, uniformen, kapperssets enz. hebben ze deze regeling in het leven geroepen. Het ministerie van Onderwijs maakt elk jaar geld over naar de MBO scholen om deze kinderen te helpen. En Leergeld

helpt de MBO scholen door het inkomen van de gezinnen welke in aanmerking willen komen te toetsen. Wij geven aan de MBO scholen door dat een leerling in aanmerking komt en de MBO school gaat vervolgens aan de slag om deze leerlingen te voorzien van de verplichte leermiddelen en spullen om de opleiding te kunnen volgen. Een schoolreis bij een MBO opleiding is meestal niet verplicht, die kun je dan weer aanvragen bij Leergeld. Naast schoolreizen en voorzieningen voor boeken een dergelijke kun je bij Leergeld ook aankloppen voor sport en cultuur activiteiten. In de Fryske Marren werken wij daarvoor samen met het Jeugdfonds Sport en Cultuur. In de gemeente Súdwest Fryslân, heeft de gemeente zelf een mooie pot met geld voor sport en cultuur. Omdat wij cultuur belangrijk vinden zoals een activiteit als pianoles, dansen, AMV, meelopen bij een korps of meedoen in een musicalopleiding. En je dat echt serieus zou willen doen naast een sport. Maar daar is bij jullie nooit geld voor. Dan kun je bij ons een aanvraag doen. Grote kans dat wij je dan daarmee gaan helpen. Mocht je nog vragen hebben, dan kun je mailen naar info@ leergeldzwf.nl of kijk even op onze website www.leergeldzwf.nl Paula van der Veer, Coördinator Leergeld Zuidwest Friesland

KINDPAS 2018-2019 Dit jaar hebben wij extra aandacht voor cultuur. Vandaar dat wij de Kindpas introduceren!

De Kindpas heeft een waarde van € 100 en kan gebruikt worden om eens extra uit te gaan naar bijvoorbeeld Speelbos Joure, Aqua Zoo Leeuwarden, Modelspoormuseum Sneek, het Natuurmuseum in Leeuwarden. Het is de bedoeling dat het lijstje nog langer wordt, maar de onderhandelingen lopen hier nog over. Denk aan het zwembad, de bioscoop en het theater. Daarnaast is het mogelijk om tijdschriften en boeken te kopen. De pas is voor alle kinderen uit onze doelgroep. De pas is actief vanaf 1 november 2018 en is één jaar geldig. De Kindpas is echt iets extra’s en kan aangevraagd worden vanaf 1 oktober a.s.

Lees op onze website www.leergeldzwf.nl hoe je dat doet. Veel plezier!


32

NUMMER 09 • 2018

Alle kinderen mogen meedoen

Advendo Korpsen

Kindpakket: vergoedingen voor sport, muziekles, schoolreisje of verjaardag Het kan voorkomen dat u als ouder(s) geen geld heeft om uw kind(eren) mee te laten doen aan bijvoorbeeld sport, muziekles of een schoolreisje, of het vieren van een verjaardag. U bent daarin niet de enige. Zo kan in Nederland één op de acht kinderen door financiële beperkingen niet meedoen aan voor hun kind belangrijke activiteiten.

1

Ik ben Jorrit Jorritsma, en doe samen met twee fantastische vrijwilligers de (leden)administratie binnen de vereniging Advendo Korpsen. De Advendo Korpsen is met al haar verschillende groepen een onderscheidende en vernieuwende vereniging die tot de absolute top wil behoren. Dat doen we door continu te werken aan muzikale en showtechnische vaardigheden. Van jong tot oud en met vele enthousiaste vrijwilligers. Prestatie en plezier zijn belangrijke pijlers, waarbij een juiste balans hiertussen voorwaarde is. Naast presteren vinden we plezier met elkaar maken minstens zo belangrijk. Vele vriendschappen worden voor het leven gesloten.

2

Wat de reden ook is... Dat kan komen omdat u geen of te weinig werk heeft, door een uitkering, een scheiding, ziekte of gewoon door pech. Ouders kunnen via Kindpakket.nl een Wat de reden ook is, uw kind kan meedoen! vergoeding aanvragen

Voor wie? Is uw inkomen lager dan 120% van het minimum-loon of zijn er hoge lasten waardoor er netto weinig overblijft? Dan is er Kindpakket.n1

Hoe werkt het? Op www.kindpakket.nl staan alle vergoedingen op een rij en kunt u in vier stappen een vergoeding aanvragen. Zo kan ook uw kind meedoen!

3

4 3

4

Een vrijwilliger van Leergeld komt bij de ouder(s) thuis om de aanvraag door te nemen

4

Leergeld Zuidwest Friesland behandelt de aanvraag

?

Als de aanvraag is goedgekeurd, zorgen wij voor betaling: Het kind kan meedoen!

Wie ben ik?

Mijn naam is Laurens Algra en ik ben eigenaar van Fietsen van L. in Joure. In 2013 ben ik voor mezelf begonnen. De eerste jaren in deeltijd. Ik was namelijk naast mijn eigen bedrijf in loondienst. Naarmate mijn eigen bedrijf beter begon te draaien, werd het steeds moeilijker om deze werkzaamheden te combineren. In 2017 heb ik de knoop doorgehakt en heb mij volledig op mijn fietsenzaak kunnen richten. Ik heb een eenmansbedrijf. Ik ben verkoper, monteur en administrateur.

Hoe ben je met Leergeld in aanraking gekomen?

Eigenlijk heel toevallig. Op een verjaardagsfeestje raakte ik in gesprek met iemand die nauw betrokken is bij Stichting Leergeld. Al pratend bleek dat deze stichting grote behoefte had aan kwalitatief goede fietsen . Het probleem was echter om aan goede tweedehands fietsen te komen. Het moge duidelijk zijn dat ik graag wilde meedenken om dit probleem op te lossen. Dit was de start van onze tot nu toe meer dan prettige samenwerking.

Wie help je eigenlijk en geeft het ook voldoening?

Ik help kinderen, waarvan de ouders het minder breed hebben. Deze gezinnen mogen bij mij, via Stichting Leergeld, een fiets halen. Ik zorg voor een passende fiets. Wanneer de fiets na een paar jaar te klein is, wordt deze weer geruild voor een grotere fiets. Dit is toch echt fantastisch. Het is prachtig werk waardoor het je ook veel voldoening geeft. Het is hartverwarmend om te zien met welk enthousiasme kinderen hun fiets in ontvangst nemen. En….dat is dan hun fiets.

Wat zijn de belemmeringen in je werk?

Als eenmanszaak moet je eigenlijk alles kunnen. Ik vertelde al dat ik verkoper, monteur en administrateur ben en dat is mijn specialisme en dat zijn de dingen waar ik goed in ben. Dat is mijn corebusiness. De taak als administrateur vind ik minder leuk maar die is wel heel belangrijk, want ja ik moet wel kunnen blijven eten. Ik houd dan ook dagelijks mijn administratie bij, zodat aan het eind van de dag alles op papier staat.

Waar geniet je nog meer van?

Zelfstandig ondernemer zijn geeft veel vrijheid. Ik ben heel klein begonnen en groei gestaag. Vanuit het niets iets opbouwen geeft veel voldoening. En dat ik nu al zover ben, zorgt ervoor dat ik toch wel een beetje trots ben op wat ik al heb bereikt. Vooral ook omdat Stichting Leergeld mij de kans heeft gegeven om met elkaar zaken te doen. Verder is het dankbaar werk waardoor ik er zoveel lol in heb om iets dat het niet meer doet weer gangbaar te maken.

Hoe vond je het om deze vragen te beantwoorden?

Hartstikke leuk en nogmaals wil ik benadrukken dat ik de samenwerking met

Leergeld ZWF fantastisch vind. Het is voor mij de manier om kinderen verder te helpen en ze gelukkig te maken met een fiets van Laurens. Maar beste Minze Havinga mag ik jou nu ook een vraag stellen?

Hoe ben je zelf met Leergeld in aanraking gekomen?

De Stichting Leergeld was mij niet onbekend. Op school heb ik ouders – met succes- op de mogelijkheid gewezen om een beroep te doen op de ondersteuning door Leergeld. Toen ik in december jl. gevraagd werd om in het bestuur zitting te nemen, hoefde ik hierover niet lang na te denken. Ik hoop mijn steentje eraan bij te kunnen dragen dat alle kinderen kunnen meedoen.

Dit begint al bij onze jongste groep de superkids waar je spelenderwijs kennis maakt met muziek, zang en dans. Hierna stroom je bij ons door afhankelijk of je een instrument wilt bespelen of dans wilt gaan doen naar AMV ( algemene muziek vorming) of ADV ( algemene dans vorming) waar je eerst de basis beginselen leert. Hierna stroom je door, indien je een instrument wilt bespelen naar de Musickids. Bij deze groep komen de leden voor het eerst in aanraking met de instrumenten die bij alle Advendo-groepen gebruikt worden. Om vervolgens door te stromen naar onze junioren Jong Advendo en daarna de senioren Advendo. En voor de dans kom je als eerste bij onze showkids terecht om dansen aan te leren, vervolgens stroom je door naar de showgirls welke ook onderdeel zijn van Jong Advendo en onze senioren dansgroep Advanced. Daarnaast hebben wij nog een drietal groepen Afslag Sneek, T-brass en sinds kort Vlag & Slag. Uniek daarbij is ook onze eigen muziek opleiding, waar je muziek leert maken of danstechnieken aanleert om zo diploma’s te halen. Hoewel wij de kosten zo laag mogelijk proberen te houden, is het voor een aantal gezinnen toch moeilijk om deze kosten op te brengen. Een aantal ouders heeft de weg gevonden naar Stichting Leergeld ZWF. Hierdoor zijn wij ook in aanraking gekomen met Stichting Leergeld ZWF. Wij vinden het ook belangrijk dat iedereen kan meedoen. Als je ziet wat muziek en dans doet met de ontwikkeling van kinderen, dan is dat fantastisch. En daar moet iedereen gebruik van kunnen maken. Dus ook als de ouders het financieel even iets minder hebben en het eigelijk niet kunnen bekostigen dan is het fantastisch dat Leergeld ZWF daaraan een bijdrage kan leveren. Door eerst enerzijds de wegen aan de ouders aan te geven wat er via de gemeente zoal mogelijk is, maar ook als dat niet voldoende is, om hier via Leergeld ZWF een aanvulling op te kunnen geven. Stichting Leergeld is er voor ieder kind/ouder, die om wat voor reden ook, het financieel niet zo ruim heeft. Niet alleen voor mensen met een uitkering, maar ook die alleenstaande ouder/ Zelfstandige met een minimum inkomen. Waarbij het toch lastig is om de eindjes aan elkaar te knopen en dat dan de kosten voor een vereniging voor het kind te hoog is. Als wij zien dat de betaling moeizaam verloopt, krijgen wij al gauw in de gaten dat er iets aan de hand is. Wij wijzen ouders dan op de mogelijkheden om via Kindpakket in contact te komen met Leergeld ZWF. Het is belangrijk dat deze mogelijkheden worden gecommuniceerd. Dit kan bijvoorbeeld via een algemene bijeenkomst van ouders op school of bij onze vereniging of via wijkkrant, schoolkrant, verenigingsblad. Maar de ouders zullen zelf deze stap moeten zetten, hoe moeilijk dat soms ook is. Maar schaam je als ouders niet en zet die stap. Er zijn zoveel gezinnen waar het financieel moeilijk is en je bent heus niet de enige. Het is absoluut niet iets om je voor te schamen, ga in gesprek met een vrijwilliger/intermediair van Leergeld ZWF en je komt tot de ontdekking dat er legio mogelijkheden zijn om je kind mee te laten doen.


deFryskeMarren

33

GROOTDEFRYSKEMARREN

deFryskeMarren

ALLE KINDEREN MOGEN MEEDOEN IN DE FRYSKE MARREN Schoolreisjes, sporten, muziekles, een verjaardag vieren of een dagje uit. Het lijkt zo gewoon dat alle kinderen in Nederland dit kunnen doen, maar niet elke ouder kan dit betalen. 1 op de 9 kinderen groeit namelijk op in armoede. Voor de toekomst van het kind, het gezin en uiteindelijk ook de samenleving is het heel belangrijk dat ieder kind de kans krijgt om mee te doen met leeftijdsgenoten. In oktober 2017 is het officiële startsein gegeven voor het Kindpakket in De Fryske Marren, een samenwerking tussen de gemeente, Stichting Leergeld Zuidwest Friesland en het Jeugdfonds Sport en Cultuur.

Extra aandacht is er voor het mee kunnen komen op het internet ten behoeve van het volwaardig volgen van onderwijs. Via Leergeld worden laptops beschikbaar gesteld voor kinderen op het voortgezet onderwijs. Voor gezinnen met jonge kinderen leveren wij geüpdate desktops, die hierdoor een tweede leven krijgen. Leergeld is een samenwerking aangegaan met de Stichting Aanzet uit Leeuwarden, die de laptops gebruiksklaar maakt. De uitgifte van de laptops vindt plaats in samenwerking met de Bibliotheken. De jeugdige komt met zijn of haar ouders naar de bibliotheek en krijgt een korte introductie over hoe de laptop te gebruiken en wat te doen als het apparaat niet meewerkt. Hiervoor werken wij samen met de vrijwilligers van Seniorweb. Zij hebben regelmatig spreekuur in de bibliotheek waar zij kunnen helpen om te zorgen dat de laptop goed blijft functioneren. Als Leergeld Zuidwest Friesland proberen wij te blijven innoveren. Door het contact met de gezinnen via de intermediairs kunnen wij maatschappelijk meebewegen, zodat alle kinderen mogen meedoen.

activiteiten die voor hun leeftijdsgenootjes heel normaal zijn. Zij staan vaak letterlijk aan de zijlijn. Leergeld laat deze kinderen meedoen!

Stichting Leergeld Zuidwest Friesland

in 2017 geholpen

Bij Stichting Leergeeld Zuidwest Friesland kunnen ouders – heel gemakkelijk via www.kindpakket.nl – een vergoeding aanvragen voor

997 kinderen

activiteiten van hun kind(eren). Zo vergoeden wij bijvoorbeeld de kosten

541 gezinnen

€119.686

voor schoolreisje, zwemles, sport, cultuur, verjaardag vieren of andere activiteiten die voor een kind belangrijk zijn.

in totaal uitgekeerd aan vergoedingen

Na de aanvraag komt er een vrijwilliger langs om de gegevens met de

€120

ouder(s) door te nemen. Het kind staat daarbij centraal! Als de aanvraag is goedgekeurd, zorgen wij voor betaling: zo kan elk kind meedoen!

gemiddeld per kind

verdeling van aanvragen

historie

jarige job (129)

2015

2016

541 gezinnen

319 gezinnen

6% 997 kinderen

Met de 2 gemeenten waar Leergeld Zuidwest Friesland mee samen werkt zijn verschillende afspraken gemaakt. De gemeente De Fryske Marren heeft het budget van de minimaregeling voor kinderen volledig beschikbaar gesteld aan Kindpakket.nl. De kinderen ontvangen dat wat ze nodig hebben in natura.

...in Nederland kunnen om financiële redenen niet meedoen aan

307 gezinnen

Samenwerking en afstemming draagt bij aan het gezamenlijk doel: zoveel mogelijk kinderen bereiken en laten meedoen. Door het combineren van het voorzieningenaanbod en de verschillende methodieken om kinderen te bereiken en de inzet van de minima bijdrage voor kinderen van de gemeente De Fryske Marren kunnen we nóg meer kinderen nóg beter ondersteunen. We werken laagdrempelig en snel en kunnen maatwerk bieden om te zorgen dat ieder kind erbij kan horen.

Steeds meer kinderen...

535 kinderen

Daartoe is op een feestelijke bijeenkomst een samenwerkingsovereenkomst ondertekend in aanwezigheid van de wethouder en de besturen van de 3 fondsen.

Het portaal Kindpakket.nl is een eenvoudige en drempelloze toegang voor ouders en intermediairs. Via Kindpakket.nl melden ouders zich aan en worden bezocht door een intermediair van Leergeld. De vragen, die buiten het aanbod van Leergeld Zuidwest Friesland vallen, worden doorgezet naar het Jeugdfonds Sport en Cultuur, Jarige Job en soms ook het Nationaal Fonds Kinderhulp. Dit heeft ook zijn vruchten afgeworpen. Het aantal kinderen dat wij in 2017 hebben bereikt is bijna verdubbeld vergeleken met 2016. En nu zitten wij in 2018 al op driekwart van het aantal van vorig jaar voor heel Leergeld Zuidwest Friesland.

563 kinderen

Stichting Leergeld was al langer actief in Sneek en omgeving maar in 2017 is Leergeld officieel van start gegaan in de gemeente De Fryske Marren. De gemeente heeft samen met de 3 partijen de handen ineen geslagen om gezamenlijk, via het Kindpakket, nog meer kinderen te kunnen helpen.

jongens

50%

50%

500

497

leeftijd:

leeftijd:

6 262 220 12

onderwijs (1.085)

0-3: 4-12: 13-17: v.a. 18:

6 241 240 10

vanuit samenwerking doorgestuurd naar

Jeugdsportfonds 210 aanvragen

12%

19%

2017

meisjes

0-3: 4-12: 13-17: v.a. 18:

46%

welzijn (448)

actie pepernoot (272)

4%

cultuur (88)

13% sport (248)

39

LITTENSERADIEL

aanvragen per gemeente

1189 SÚDWEST-FRYSLÂN

980 DE FRYSKE MARREN

Jeugdcultuurfonds

24 aanvragen

Partners:

Kijk op www.leergeldzwf.nl voor meer info!


34

CULTUUR

NUMMER 09 • 2018

&UITGAAN

66e AGRARISCHE SCHOUW JOURE DONDERDAG 27 SEPTEMBER 2018

De Agrarische Schouw in Joure wordt iedere vierde donderdag in september gehouden. Het is een toonaangevende agrarische vakbeurs, georganiseerd in de open lucht in en rond het sfeervolle park Heremastate.

Agrarische Schouw Joure is een belangrijke schakel voor nieuwe ontmoetingen voor leveranciers en afnemers in Friesland en Noord Nederland. Op deze vakbeurs staan gemiddeld 150 standhouders. Het gemiddelde bezoekersaantal ligt rond de vijfduizend: genoeg mensen om de dialoog mee aan te gaan en je te laten te inspireren, dus.

NIEUWSTE LANDBOUWTECHNIEKEN Rondom het sfeervolle park Heremastate kunt u de hele dag kennis opdoen over de landbouw. Denk hierbij aan onderwerpen als landbouwmechanisatie, brandstoffen en smeermiddelen of melkwinningstechnieken, maar ook automatisering en robotten. Er zijn bedrijven aanwezig uit alle categorieën van de agrarische bedrijfstak, zoals veevoederbedrijven en silo- en betonleveranciers, maar ook advocatenkantoren, verzekeraars en adviseurs in de sector. Kennismaken met de nieuwste melkwinningstechnieken, agrarische robotten en andere innovaties rondom de landbouw? Agrarische Schouw Joure is een toonaangevende agrarische vakbeurs – een openlucht tentoonstelling, speciaal voor landbouw.

‘NET EEN REÜNIE’ Bent u agrarisch ondernemer? Agrarische Schouw Joure staat in het teken van relatiebeheer. Peil de stemming onder (potentiële) klanten, ontmoet andere bedrijfshouders en drijf natuurlijk handel. Het sociale karakter van Agrarische Schouw Joure wordt geroemd – het is namelijk elke editie ook gewoon hartstikke gezellig. Voor velen is het een reünie, je moet er geweest zijn.

OPENINGSAVOND Traditioneel op de woensdagavond voor de beursdag wordt de schouw officieel geopend door de burgemeester van de

gemeente De Fryske Marren in ’t Haske te Joure. De organisatie tracht een zaal vol boeren en standhouders hiernaar toe te lokken door het organiseren van een symposium. Ieder jaar komt de organisatie met een eigen gekozen thema en nodigt dan een aantal sprekers uit welke annex zijn met het gekozen thema. Deze avond is altijd drukbezocht.

IN GESPREK MET BEURSMANAGER YPKE BOUWHUIS: Hoe en wanneer is de eerste Agrarische schouw ontstaan? "Jouster Merke is al eeuwen een jaarmarkt, oorspronkelijk een paardenmarkt. Leden van Plaatselijk Belang VVV bedachten bijna 66 jaar geleden de Agrarische Schouw omdat een andere grote paardenmarkt, die van Zuidlaren, ook een dergelijke beurs daaraan koppelde. Bovendien stalden Jouster zakenlieden als smeden en wagenmakers al jaren hun waar uit op de jaarmarkt. De agrarische schouw is dus een voortzetting van oude traditie in nieuwe en meer georganiseerde trant."

low-budget, de organisatie is in handen van een stichting welke niet uit is op winstbejag. De standhouders kunnen naast hun standgeld vrijwillig wat extra geld sponsoren in ruil voor extra publicatie van hun naam. Voor de openingsavond is er een hoofdsponsor.

Welke bedrijven/partijen maken de vakbeurs financieel mogelijk? Zijn er vaste sponsors of wisselt dit veel? "De standhouders en bezoekers maken de beurs financieel mogelijk. Beide

Welke functies heeft de vakbeurs voor de verschillende partijen? "Natuurlijk een commerciële functie voor de deelnemende bedrijven en ook, maar

Ypke Bouwhuis is naast beursmanager van de Agrarische Schouw ook agrarisch makelaar en jongvee opfokker in Vegelinsoord.


GROOTDEFRYSKEMARREN

35

Het thema van deze editie van de Agrarische Schouw is: 'Kom we geven de burger de schuld' De wankele brug tussen Boer en Burger.

OPENINGSAVOND

Als inleiders en forumleden nemen deel:

WOENSDAG 26 SEPTEMBER 2018 PARTYCENTRUM 'T HASKE TE JOURE AANVANG 20:00 UUR

Hoofdsponsor AGRIFIRM

HET THEMA IS:

'KOM WE GEVEN DE BURGER DE SCHULD' De wankele brug tussen Boer en Burger

dat in mindere mate, voor de bezoekers. Voor de bezoekers is het zeker ook een ontmoetingsbeurs van agrariërs. Voor een ieder is het ook een beleving van gezelligheid en sfeer." Gezien het thema leeft er in de agrarische sector een schuldvraag. Wie wordt waar van beschuldigd? "Je moet dit niet letterlijk nemen, er wordt onder de boeren een gevoel gedeeld dat de landbouw, als kleine niet relevante kiezersgroep van heel veel zaken onterecht de schuld krijgt."

Welke partijen zijn hierbij betrokken en welke rol spelen ze in deze situatie? (burgers, marktpartijen, boeren, overheid..?) "De partijen die betrokken zijn de overheid/politiek ,retail, milieugroeperingen en indirect de burger. De grootste gemene deler in dit alles is dat er steeds meer wordt gevraagd van de landbouw, de boer heeft hier maar aan te voldoen en zit in een soort vicieuze cirkel. Voorbeeld: de opbrengst van de producten blijft al jaren nagenoeg hetzelfde, terwijl de kosten stijgen, dus moet de boer meer en efficiënter produceren om een inkomen te behalen. Gevolg grotere stallen, bredere machines, intensiever grondgebruik etc. Dan gaat de discussie alleen over b.v. de grote stallen of het misbruiken van de grond en niet over het waarom. De retail kan concurreren met de prijs, en de burger profiteert, maar stelt wel allerlei eisen, zie hier de wankele brug." Als de burger nu de schuld moet krijgen, hoe luidt de beschuldiging dan? En vanuit welke hoek komt deze beschuldiging? "Nogmaals je moet dit niet letterlijk nemen, maar het gevolg is voor de landbouw, veel eisen, regels en ge- en verboden, maar geen extra vergoeding voor dit alles. Als de eisen die er aan de landbouw worden gesteld met een

Jan Cees Vogelaar - Voorzitter Mesdagfonds Caroline van der Plas – Bestuurslid Team Agro NL Frits van der Schans – Adviseur bij CLM (Centrum voor Landbouw en Milieu) Sietze Schukking – Onafhankelijk kritisch statenlid Provincie Fryslân

dubbeltje per liter melk zouden worden gecompenseerd (en wat is nu een dubbeltje extra voor de burger) kan en wil de landbouw zich wel aanpassen aan de extra eisen die er worden gesteld."

VOOR WIE IS HET INTERESSANT?

Zijn kinderen of jeugd ook welkom? Wat is er voor hun te beleven? "Zeker, weet je hoe stoer een kind het vindt om op zo’n grote tractor te mogen plaatsnemen? Er komen veel kinderen en zonder dat er voor hen iets speciaals geregeld is vermaken zij zich prima."

Voor wie is de vakbeurs interessant om naar toe te gaan? "Voor boeren en hun familieleden, mensen werkzaam in de agrarische sector en andere geïnteresseerden in agrarisch reilen en zeilen."

66-STE AGRARISCHE SCHOUW DONDERDAG 27 SEPTEMBER 2018 VAN 8:30 TOT 17:30 UUR ENTREE € 4,- (TOT 12 JAAR GRATIS).


36

NUMMER 09 • 2018

AB Vakwerk coĂśperatieve r

Ruim 6.000 leden en klanten k vakmensen via bedrijfsverzorg

WIJ ZIJN AANWEZIG OP DE stand 4211

TEKST HENK VAN DER VEER // FOTO'S JOHAN BROUWER

424

Een unieke kans om leveranciers

Plattegrond Agr

Joure, 27 sep

3

Aanvoerroute Remon Hoofdkantoor Schakelstraat 4, 9363 TH, Marum Telefoon:+ 31 (0) 594-648080 - E-mail:info@remon.com    

Haventerrein

 

T

Kortsteekterweg 57a - 2407 AJ Alphen aan den Rijn Tel: +31 (0)172 460606 • Email: info@duynie.nl

   

www.foppie.nl I www.foppie.nl Tel. (0513) 67 74 00 I E-mail: Iinfo@foppie.nl

5 T 

 

Hasker Utgongen 2 I 8465 SJ Oudehaske Hasker Utgongen 2 I 8465 SJ Oudehask Hasker Utgongen 2 I 8465e SJ Oudehaske Tel. (0513)Tel. 67(051 743)00 info@foppie.nl 67 I74E-mail: 00 I E-ma il: info@foppie.nl I www.foppie.nl

19.00 - 20.00 uur en volgens afspraak en volgens afspraak

Foppie van Terwisga Foppie van TerwisgaGeopend maandag / woensdag en vrijdag Geopend maandag / woensdag 10.00 Geop end - 12.00 uur maan dag / woensdag en vrijdag donderdag en 19.00 vrijdag - 20.00 10.00 uur - 12.00 uur 10.00 - 12.00 uur donderdag enerdag volgens afspraak dond 19.00 - 20.00 uurFoppie van Terwisga

4

www.remon.com

 

www.duynie.nl

Evenemententerrein

6

Po T

Toilet

DeLaval / Manus Noord Rietdekkersstraat 1A, 8601 VH Sneek • Tel: 0515 417 615

www.delaval.nl

11

Madame Curieweg 2, 8501 XC Joure Al 28 jaar toonaangevend! Tel.: 0513 416 650 Mail: info@rienk.nl

www.rienk.nl

Automatisering.

Rienk kantoor en inrichting is al 28jaar actief op het gebied van kantoorautomatisering. Naast de exclusieve vertegenwoordiging voor Nederland van het MKB financiĂŤle administratiepakket voor het midden- en kleinbedrijf, leveren wij ook diverse andere softwarepakketten voor uiteenlopende bedrijfstakken en toepassingen. Ons hardware programma beslaat alles; van een simpele stand-alone PC, tot complexe netwerken (o.a. Windows 2008/2012 ) met meerdere werkstations, printers en andere randapparatuur. Met een eigen technische dienst zijn wij in staat om reparaties zelf uit te voeren van zowel de door ons geleverde hardware, als van andere merken. Omdat de computerbranche continue in beweging is, volgen onze medewerkers cursussen, o.a. aangeboden door Microsoft, om telkens op de hoogte te zijn van de nieuwste ontwikkelingen binnen het vak.

13

Tevens verzorgen wij systeembeheer op locatie of op afstand. Dealer van o.a. Microsoft, Lenovo, Acer, ASUS, Brother, IBM, Epson, Samsung, Hewlett Packard Linksys, APC, Logitech Inrichting. Al 28 jaar is Rienk kantoor & inrichting toonaangevend op de markt van kantoorinrichting; pure klasse, creaties met zin voor detail en esthetiek..... ontworpen volgens de strengste europese normen staat het optimaal gebruik van onze meubelen garant. Samen met onze adviseurs stellen wij de klant in staat een ideale werk-/leefsituatie te creĂŤren. Vooral nu de hedendaagse ergonomische eisen strenger worden is het belangrijk om hier goed op in te spelen.

HOEKSTRA FOURAGES Engelsesteeg 1 - 8397 LJ De Blesse Tel.: 0561 – 441140 Mail: info@hoekstrafourages.nl Om dit te verduidelijken wordt, indien nodig, een tekening gemaakt zodat er een helder beeld ontstaat van het eindresultaat. Onze adviseurs zijn in staat om, speciaal voor u, een realistische 3D tekening te maken van het door ons in te richten kantoor. Op deze manier krijgt u ook ruimtelijk zicht op het geheel, welke bij een 2D tekening natuurlijk iets minder makkelijk voor te stellen is.

www.hoekstrafourages.nl GeĂŻnteresseerd? Kom eens vrijblijvend langs en laat u verrassen door de vele mogelijkheden.

Officeshop.

018

2 r e b m te p e s 7 2 g a rd e d n o D 08.30 uur tot 17.30 uur.

Ruim 15 jaar geleden startten wij onze officeshop. Destijds bedoeld als extra service voor onze reeds bestaande klanten, maar al snel werd het gemak van onze officeshop ontdekt. Bij ons heeft u de mogelijkheid om Ă la minute over meer dan 2500 kantoorbenodigdheden te kunnen beschikken.

Ons assortiment reikt van pennen tot ordners, van printercartridges tot USB sticks en van kleinere faxen tot complete digitale kopieersystemen. Voor een passend advies of een offerte met betrekking tot de prijs-/prestatieverhouding en de verbruikskosten bent u bij ons aan het juiste adres. Graag zoeken wij vervolgens, natuurlijk binnen uw budget, samen met u naar de meest geschikte machine. Eigen bezorgservice Als extra service hebben wij ook een eigen bezorgdienst. Zodat u uw eigen werkzaamheden niet opzij hoeft te leggen, Wanneer u een product uit onze officeshop nodig heeft. Voor 12.00 uur besteld is, indien voorradig, 's middags bezorgd.

Madame Curieweg 2, 8501 XC JOURE www.rienk.nl, info@rienk.nl

kijk voor meer informatie op


deFryskeMarren

37

GROOTDEFRYSKEMARREN

deFryskeMarren

AB Vakwerk regisseur van werk coĂśperatieve regisseur van werk

kunnen elke dag rekenen op de beste Ruim 6.000 leden en klanten kunnen elke dag rekenen op de beste ging,vakmensen uitzenden, enuitzenden, payroll. detachering en payroll. via detachering bedrijfsverzorging,

66e AGRARISCHE SCHOUW

TEKST HENK VAN DER VEER // FOTO'S JOHAN BROUWER

stand 4211

424

ĂŠn afnemers te ontmoeten!

rarische Schouw

ptember 2018

18

e goederen Evenemententerrein en Haventerrein

Vrije uitrit

DAK- & GEVELBEPLATING

Brandemeer 8, 8502 TV Joure Tel: 0513 417 900 • Email: info@deijzerenman.nl

Sjoerd Arjan. en Arjan. Sjoerd enen Arjan. Sjoerd Typisch ondernemers Typisch ondernemers Typisch ondernemer nine-to-fi ve abvakwerk.nl met31met eeneen nine-to-fi met eenve nine-to-five mentaliteit. mentaliteit.mentaliteit.

www.deijzerenman.nl

Sjoerd Arjan. en Arjan. Sjoerd enen Arjan. Sjoerd Ying van der veen en kromhout Typisch ondernemers Typisch ondernemers Typisch ondernem met een nine-to-fi ve met een nine-to-fi met eenve nine-to-fi abvakwerk.nl mentaliteit. mentaliteit.mentaliteit.

EHBO

TLaan   

  

  

         1 

 Hoofd Ingang

43

 De IJzeren Man

Ingang Tolhuisweg  

 

odiumterrein 

DE plein   

 

Bergterrein

 Nieuw! Slim boekhouden met een betrouwbare online totaaloplossing

Het gemak van een grotendeels geautomatiseerde administratie

Overal en altijd www.veenemaolie.nl van eeninzicht grotenHet gemak van een groten Nieuw! Slim Nieuw! Slimvoor met boekhouden een Het gemak Da’s boekhouden lekker... tijd overhouden een een potje tennis met met je in actuele cijfers deels geautomatiseerdedeels geautomatiseerde vrienden. Hoe doe je dat? Met Boekhout van Kromhout. Deze betrouwbare online betrouwbare totaaloplossing online totaaloplossing administratie BetrouwbareHet sturingsgemakadministratie van een grotenNieuw! boekhouden slimme online oplossing van Van Slim der Veen & Kromhout geeftmet een

informatie indeels ÊÊngeautomatiseerde muisklik 24/7 inzicht in de prestaties van uw bedrijf. U benttotaaloplossing altijd in betrouwbare online Overal en altijd administratie inzicht Overal en altijd inzicht Altijd het advies van uw en de tijdrovende administratie behoort tot het verleden. Da’s lekker... tijd control overhouden Da’s lekker... voor een tijdpotje overhouden tennis met voor jeeen potje tennis metinjeactuele cijfers in actuele cijfers Overal en altijd Het gemak van eeninzicht grotenHet gemak van een g accountant bij de hand uvrienden. deMet kostbare uren navan vijven zoals u zelf wilt: Da’sdoe lekker... tijdbesteden overhouden voor eenvan potje tennis met Deze je in actuele cijfers vrienden. Hoe doeZojekunt dat? Boekhout Hoe je dat? Kromhout. Met Boekhout Deze Kromhout. deels geautomatiseerde deels geautomatisee sturingssturingsvrienden. doe je MetofBoekhout van Kromhout. DezeBetrouwbare aan uw relatie, uw kinderen, uwHoe uwdat? sport nieuwe voor Betrouwbare zaken administratie administratie slimme online oplossing slimme van Vanonline der Veen oplossing &hobby, Kromhout van Vangeeft deromVeen & Kromhout geeft Tijd overhouden Betrouwbare sturingsinformatie in ÊÊn muisklik informatie in ÊÊn muisklik slimme online oplossing van Van der Veen & Kromhout geeft die er Êcht toe doen in ÊÊn muisklik ondernemingsplannen uit te werken. informatie

309

Nieuw! Slim boekhouden Nieuw! Slimmet boekhouden een met een betrouwbare online betrouwbare totaaloplossing online totaaloplossing

Hetbent Oogh 10 24/7 inzicht in de prestaties 24/7 inzicht van uw inbedrijf. de prestaties U de bent altijd van van uw in uw bedrijf. altijd 24/7 inzicht in prestaties bedrijf. UU bent altijd in in Overal en altijd inzicht Overal en altijd inzic 9137 SL Oosternijkerk Altijd advies Altijd hetmet advies vanhet uw Altijdvan hetuw uw en de tijdrovende administratie behoort tot het verleden. Da’scontrol lekker...entijd overhouden Da’s lekker... voor een tijd potje overhouden tennis met voor je een potje tennis injeactuele cijfers inadvies actuelevan cijfers control en de tijdrovende administratie decontrol tijdrovende behoort tot administratie het verleden. behoort tot het verleden. TENTEN CATERING accountant bij de hand bij de hand Tel: 0519 241 584 Deze accountant bij de hand accountant Zojekunt uvrienden. deMet kostbare urendoe navan vijven besteden zoals u zelfvan wilt: vrienden. Hoe doe dat? Boekhout Hoe je dat? Kromhout. Met Boekhout Deze Kromhout. Zo kunt u de kostbare uren Zo na kunt vijven u debesteden kostbare zoals uren na u zelf vijven wilt:bestedenEmail: zoals uinfo@vankammententen.nl zelf wilt: Betrouwbare sturings- Betrouwbare sturing aan uw relatie, uw kinderen, uw hobby, uw sport of om nieuwe slimme online oplossing slimme van Van online der Veen oplossing & Kromhout vansport Vangeeft der Veen & Kromhout geeft Tijd overhouden voor zaken aan uw relatie, uw kinderen, aan uw hobby, relatie, uw sport kinderen, of om uw nieuwe hobby, uw of om nieuwe Ontdek hoeveel tijd u kunt besparen! informatie inzaken ÊÊn muisklik informatievoor in ÊÊn mu Tijd overhouden voor Tijd overhouden zake die er Êcht toe doen ondernemingsplannen uit te werken. www.vankammententen.nl OOSTERNIJKERK 24/7 inzicht in de prestaties 24/7 inzicht van uwinbedrijf. de prestaties U bent altijd van uw in bedrijf. U bent altijd in Ga naar www.boekhoutvankromhout.com die er Êcht toe doen die er Êcht toe doen ondernemingsplannen uitondernemingsplannen te werken. uit te werken. Altijd het advies van uwAltijd het advies van

&

control en de tijdrovende control administratie en de tijdrovende behoort totadministratie het verleden. behoort tot het verleden. accountant bij de hand accountant bij de ha Zo kunt u de kostbare uren Zo na kunt vijven u debesteden kostbare zoals uren na u zelf vijven wilt:besteden zoals u zelf wilt: 185401167_VdVK_Adv_Boekhout_210x260.indd 23-06-14 11:42 aan uw relatie, uw1kinderen, aan uw hobby, relatie, uw sport kinderen, of om uwnieuwe hobby, uw sport of om nieuwe Ontdek hoeveel tijd u kunt besparen! Tijd overhouden voor zaken Tijd overhouden voo Ga naar die er ĂŠcht toe doen die er ĂŠcht toe doen ondernemingsplannen uitondernemingsplannen tewww.boekhoutvankromhout.com werken. uit te werken.

322

Ontdek hoeveel tijd u kunt Ontdek besparen! hoeveel tijd u kunt besparen! Ga naar www.boekhoutvankromhout.com Ga naar www.boekhoutvankromhout.com 185401167_VdVK_Adv_Boekhout_210x260.indd 1

Ontdek hoeveel tijd u kunt Ontdek besparen! hoeveel tijd u kunt besparen! Ga naar www.boekhoutvankromhout.com Ga naar www.boekhoutvankromhout.com

185401167_VdVK_Adv_Boekhout_210x260.indd 185401167_VdVK_Adv_Boekhout_210x260.indd 1 1

185401167_VdVK_Adv_Boekhout_210x260.indd 185401167_VdVK_Adv_Boekhout_210x260.indd 1 1

Park Heremastate Joure

www.agrarischeschouwjoure.nl

23-06-14 11:42

23-06-14 11:42

23-06-14 11:42

23-0


38

NUMMER 09 • 2018

Wat ga jij doen in Zuidwest Friesland? Dit is een selectie uit de vele evenementen in Zuidwest Friesland. Het meest actuele overzicht vindt u op: www.waterlandvanfriesland.nl

IEDERE DINSDAG EN DONDERDAG IN SEPTEMBER Jouster Kuierke

DONDERDAG 20 SEPTEMBER Trossenlos tocht (rondvaart)

SNEEK, Rondvaartbedrijf van Dijk, 10.00-17.00 uur

JOURE, Centrum, 13.30 – 15.00 uur (uitgezonderd 27 september)

VRIJDAG 21 SEPTEMBER

TERHERNE, Varend Friesland, 15:00 - 17:30 uur

BALK, It Breahus, 20.30 uur

IEDERE ZONDAG IN SEPTEMBER

ZATERDAG 22 SEPTEMBER

TERHERNE, Varend Friesland, 11:00 - 13:00 uur

OUWSTERHAULE, Nationaal Openbaar Vervoer Museum, 9.00-17.00 uur

Vaartocht met klassieke motorboot

Koffievaartocht met klassieke motorboot Vaartocht met unieke houten boeier “Tjet Rixt” TERHERNE, Varend Friesland, 15:00 - 17:30 uur

IEDERE VRIJDAG

Rondvaart met zeilschip de LE50 LEMMER, Ligplaats LE-50, 13.00 uur

IEDERE ZATERDAG Schilderworkshop

TERHERNE, Atelier Kloeke Klodders, 15.00 uur

DONDERDAG 13 T/M ZATERDAG 15 SEPTEMBER Rock Opera Tommy

JOURE, Park Herema State, 20.30 uur

VRIJDAG 14 T/M ZONDAG 16 SEPTEMBER

Event ‘Taal van beeld, vorm en kleur’ JOURE, Fransje Versloot, 11.00-18.00 uur

ZATERDAG 15 SEPTEMBER

Muziek aan de Luts - Olga Vocal Ensemble

Historische rondrit ”Sporen van de tram”

ZONDAG 23 SEPTEMBER Flinke Flea market

HEMELUM, Flinkefarm, 10.00-16.00 uur

MAANDAG 24 SEPTEMBER Orgelconcert

SNEEK, Sint-Martinuskerk, 20.00 uur

DINSDAG 25 SEPTEMBER

Stamboekkeuring Fries Paard (KFPS) HARICH, Manege Gaasterland

Terpen, Meren en Zuiderzee bustour door Nationaal Landschap Zuidwest Fryslân OUDEMIRDUM, Bezoekerscentrum Mar en Klif, 13.00-17.00 uur

WOENSDAG 26 SEPTEMBER Koeknuffeldag

DELFSTRAHUIZEN, Boerderijrecreatie, 13.00 uur

8e Millennium loop

Wandelexcursie bij het Afsluitdijk Wadden Center

IJLST, 7.00 uur

KORNWERDERZAND, Afsluitdijk Wadden Center, 10.30 uur

JOURE, Party- en Zalencentrum ‘t Haske, 10.00-15.00 uur

DONDERDAG 27 SEPTEMBER

Treinbeurs Joure Springkussen Elfstedentocht SNEEK, Centrum, 10:00 - 15:00 uur

Shantyfestival

Jouster Merke met jaarmarkt, paardenmarkt, agrarische schouw en muziek JOURE

SNEEK, Centrum, 13:00 - 18:00 uur

Gaasterland, Meren en Adel bustour door Nationaal Landschap Zuidwest Fryslân

HEEG, deelnemende horecabedrijven, 17.30

OUDEMIRDUM, Bezoekerscentrum Mar en Klif, 13.00-17.00 uur

Amuse Ronde (culinaire tour)

ZATERDAG 15 EN ZONDAG 16 SEPTEMBER Open atelier- en tuindagen

JOURE e.o., diverse locaties, JOURE e.o.

DINSDAG 18 SEPTEMBER

DONDERDAG 27 T/M ZONDAG 30 SEPTEMBER Wat zag de Lemster Toer? LEMMER, Ned. Hervormde Kerk

Klei, Klif en Kust bustour door Nationaal Landschap Zuidwest Fryslân

DONDERDAG 27 SEPTEMBER T/M MAANDAG 1 OKTOBER

OUDEMIRDUM, Bezoekerscentrum Mar en Klif, 13.00-17.00 uur

Kermis

JOURE, parkeerterrein Sinnebuorren

WOENSDAG 19 SEPTEMBER

VRIJDAG 28 EN ZATERDAG 29 SEPTEMBER

Natuurlezing ‘Het neusje van de paling’ KORNWERDERZAND, Afsluitdijk Wadden Center, 14.00 uur

Oude Reddings Gloriedagen

LEMMER, Het Dok, vr. 12.00-17.00 uur, za. 10.00-17.00 uur

Kijk voor het meest actuele overzicht van evenementen


deFryskeMarren

GROOTDEFRYSKEMARREN

39

FOTO: JAN HEUFF

deFryskeMarren

Evenementenagenda september/oktober 2018 ZATERDAG 29 SEPTEMBER Jazzy Koudum

KOUDUM, Frieslandplein, 11.00-22.00 uur

ZONDAG 30 SEPTEMBER 36e Joustermerkeloop

JOURE, Sporthal OSG Sevenwolden en Bornego College, 11.00 uur

Lazy sunday afternoon

BALK, Badmeester Keimpe, 15.00 uur

MAANDAG 1 OKTOBER Kermiskoersen

JOURE, Nutsbaan, 13:30 - 18:00 uur

DONDERDAG 4 OKTOBER Koeknuffeldag

DELFSTRAHUIZEN, Boerderijrecreatie, 13.00 uur

ZATERDAG 6 OKTOBER NK Sloeproeien

LANGWEER, Oude Haven, 12.00 uur

Kinderkledingbeurs Friesland JOURE , Party- en Zalencentrum ‘t Haske, 13:00 - 16:00 uur

ZATERDAG 6 EN ZONDAG 7 OKTOBER Friese Hoekrace

LEMMER, Lemster Baai (strand), 10.30-15.00 uur

ZONDAG 7 OKTOBER

Eilandexcursie Makkumer Noardwaard MAKKUM FR, 9.30-11.30 uur

Friese streekmarkt

HEMELUM, Flinkefarm, 10.00-17.00 uur

VRIJDAG 12 OKTOBER

Muziek aan de Luts - Anneke Hoekman en Tim Veldman BALK, It Breahus, 20.30 uur

ZATERDAG 13 OKTOBER

Grote ruilbeurs van postzegels, munten, ansichtkaarten etc. JOURE, Party- en Zalencentrum ‘t Haske, 10.00-15.00 uur

Vrijdag 28 en zaterdag 29 september

Historische reddingboten meren af in Lemmer LEMMER - In de binnenhaven van Lemmer meren in het laatste weekend van september ruim twintig voormalige reddingboten af. De historische vaartuigen nemen deel aan het jaarlijkse evenement van de Nautische Vereniging Oude Reddings Glorie (ORG). De schepen zijn nu eigendom van musea, stichtingen of particulieren, maar waren ooit in dienst van de (K)NZHRM, de voorloper van de KNRM. “We komen altijd met veel plezier naar Lemmer”, zegt bestuurslid Klaas Sinnema. “De ontvangst door het gemeentebestuur en het personeel van de havendienst straalt veel gastvrijheid uit.” Sinnema voer zelf lange tijd als schipper op de reddingboot van Ameland en is eigenaar van de in opvallend oranje en blauw geschilderde voormalige Engelse reddingboot ‘Highlander’. “Zolang we hier komen is het tijdens ons weekend altijd mooi weer geweest”, zegt Sinnema, “dus dat belooft weer wat.” Een vaste deelnemer is de ‘Rutgers van Rozenburg’, inmiddels al 111 jaar oud. Ze deed dienst in Scheveningen, maar kwam in 1925 als eerste motorreddingboot van

Theaterconcert “Jochanan van Patmos” JOURE, De Oerdracht, 20.00 uur

ZONDAG 14 OKTOBER

de Zuiderzee naar Lemmer. Onder bevel van schipper J. Kolk, en met motordrijver J. van Putten en matroos H. v.d. Bijl heeft de ‘Rutgers’ tot 1930 meerdere vissers en binnenschippers het leven gered. Een afbeelding van de ‘Rutgers’ is nog terug te vinden als muurschildering in het Lemster KNRM-boothuis Marinus Jacobus Smit. Ook de oudste grote motorreddingboten, de ‘Brandaris’ van Terschelling en de ‘Dorus Rijkers’ van Den Helder, beide uit 1923, zijn van de partij. Enkele van de aanwezige vaartuigen zijn in de afgelopen strenge winterperiode nog door de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) paraat gehouden om in noodgevallen tijdens ijsgang uit te kunnen varen. De vloot van de Oude Reddings Glorie druppelt vrijdag 28 september de Lemsterbaai binnen om te worden geschut. Zaterdagmorgen 29 september houden de leden van de ORG hun jaarvergadering, waarna de schepen worden opengesteld voor publiek. De bemanningsleden vertellen graag over de bijzondere geschiedenis van hun schip. Gelijktijdig worden aan de voet van de kerk scheepsmodellen van reddingboten tentoongesteld. Ook de actieve reddingboot van Lemmer, de ‘Anna Dorothea’, zal op zaterdag aanwezig zijn. “Zondagmorgen gaan we altijd zo vroeg mogelijk door de sluis”, zegt Sinnema. “De schepen uit havens als Amsterdam, Den Helder en Terschelling kunnen dan net voor donker weer thuis zijn.”

Herfstwandeling in het Rysterbosk RIJS, Hoofdingang, RIJS, 9.30-11.30 uur

Kinderboekendag

TERHERNE, Kameleondorp Terherne, 13.00-17.00 uur FOTO: JAN HEUFF

Zelf een evenement aanmelden? Of benieuwd naar het totale overzicht?

Ga naar www.waterlandvanfriesland.nl

en activiteiten op: www.waterlandvanfriesland.nl


40

NUMMER 09 • 2018

Voorzitter cultuurplein Johan Heegsma

“Kultuer is essinsje fan de mienskip” Het plein ligt er, maar de gebouwen die er omheen staan zijn nog niet allemaal klaar. Hier en daar nog wat bouwafval. Het gemeentehuis staat er ook. De mensen die daar werken liepen eerst om het plein heen, maar zoeken er nu ook hun weg. “Bovenmeester” Johan Heegsma ziet de ontwikkeling van het plein met welgevallen aan, maar is soms ook wat ongeduldig. Het plein is namelijk een cultuurplein. En dat kende de wereld nog niet. TEKST EELKE LOK // FOTO'S LAURAKEIZERFOTOGRAFIE.NL

Johan Heegsma (79) uit Balk, voorzitter van cultuurplein de Fryske Marren, is een bedachtzaam man. Zorgvuldig verhaalt hij de geschiedenis van het cultuurplein. Die een gevolg is van zijn eigen historie. Begon op late leeftijd een theologiestudie. Die duurde 13 jaar, hij deed het naast z’n bakkerswerk in diverse bedrijven, en als vader van een gezin met 4 kinderen. Hij werd dominee van de Hervormde Gemeente van Oudwoude, Emmeloord en Balk. Ging daar in 2001 met pensioen. Werd in zijn laatste jaren als dominee in Balk geconfronteerd met de verbouwing van de kerk. Vond dat je meer in een kerk zou moeten doen dan enkel diensten te organiseren. Kwam zodoende in de cultuur terecht. ‘Muziek aan de Luts’ is één van ‘zijn’ projecten. Een project dat uitgaat van hoge kwaliteit in klassieke muziek, geen entree, in een mooi gebouw.

KWALITEIT KOST GELD Bij de gemeente Gaasterlân-Sleat werd om subsidie gevraagd. Maar Heegsma kwam daarbij tot de ontdekking dat de belangstelling voor kunst en cultuur minimaal was. De politiek vond dat de inwoners met alle vormen van cultuur in aanraking moesten kunnen komen, maar hoe dat inhoud zou moeten krijgen bleef wat wazig. Steun van de gemeente is nodig om het culturele leven in stand te houden. Heegsma ergerde zich dan ook onlangs aan de woorden van klimaatminister Eric Wiebes. Die vindt kunstsubsidies maar niks. “Waardeloas, de essinsje is ommers dat je sûnder keunst en kultuer gjin mienskip ha”, zegt Heegsma.

ERGERNIS

LIEFDE IN OORLOG

Hij ergerde zich een aantal jaren terug dus ook aan de gemeente de Fryske Marren. Die had dan wél een ambitieuze kadernota cultuur aangenomen, maar voerde tegelijk drastische bezuinigingen door. Er bleef slechts geld over voor nieuwe, eenmalige activiteiten.

Cultuurplein is geen politieke partij. Ook geen actiegroep. “We bin op guon punten tsjin it gemeentlike belied, mar wolle solidêr wêze”. Een dubbele positie. “We bin tsjin har yngien, mar tagelyk ha we oanjûn dat we oerlizze wolle”. Liefde in oorlog, het werkte. De gemeente had 68.000 euro voor cultuur staan. Het plein heeft de toegankelijkheid daarvan versterkt. Overlegd als er weer ergens iets te weinig is.

Aktie! Maar hoe? Gemeenten waren altijd gewend culturele raden te installeren en daar mensen in te zetten, die er veel te lang zaten en er ook nog geld voor kregen. “Nee, it moat út de minsken, de mienskip, út de kultuer sels weikomme”. Heegsma trof Sytske Atsma van de bibliotheken Mar en Fean. Samen vonden ze de onafhankelijke cultuursamenwerking uit. Het cultuurplein was geboren.

BOUWEN Bibliotheken, musea, It Toanhûs, professionele organisaties hielpen mee. Uit de culturele amateurwereld zou het enthousiasme wel iets groter kunnen zijn, zegt Heegsma voorzichtig. Er is bijvoorbeeld gepoogd van alle koren één organisatie te maken in de gemeente. “Mar dat lieten se net ta”.

Heegsma vertelt dat cultuurwethouder Durk Durksz, die volgens hem eerst wat op de Wiebes-lijn zat, nu helemaal ‘om’ is. Het plein heeft een heel goed contact met de wethouder. Ook met de cultuurambtenaren. Een cultuurplein kan niet alleen door een wethouder schoongeveegd worden. Cultuurplein ging naar de partijen in de gemeenteraad en gaf suggesties voor een artikel in het partijprogramma. Formateur Zuidema was nog niet eens begonnen, toen had ze Johan Heegsma al aan de deur. Opdracht aan de nieuwe raad: “Schrijf een nieuwe kadernota Kunst en Cultuur, zorg dat de cultuur op alle lijstjes staat, zodat de Fryske Marren een cultureel bruisende gemeente kan worden”. Voor een deel is de gemeente dat echt wel. Heegsma wijst op het prachtige ‘Weispield’ van Bantega, wat op de Tsjûkemar blijft leven. Een bijzonder project van Muziekver-

eniging ‘Melodia’ in Wijckel en een project van Opperetteverening Les Rigolaux, “We organiseare yn novimber in jûn weryn oer dizze en oare projekten ferteld wurd en stimulaeare sa de minsken wer ta nije ynitsjiatieven te kommen.”

SAMENWERKING Het grondvlak van de cultuur is door de bouw van het plein wakker geschud. Er is een adressensysteem van de culturele instellingen gemaakt. En er is een website, cultuurpleindefryskemarren.frl. Niet alleen voor doelstellingen, maar vooral voor samenwerking. ‘Wie weet een dirigent voor ons koor, wie kent een goede band voor onze avond’. “Mar we bin der noch net. It enthousiasme fan de minsken op it plein moat noch folle mear dield wurde troch de minsken yn ferieningen, organisaasjes en selsstandige kunstners”. Tegelijk moet volgens Heegsma de gemeente de Fryske Marren een concreet structureel cultuurbeleid hebben. “En dy struktuer moatte we fêstlizze”. Kortom Johan Heegsma is ‘tevreden. En ontevreden’. Hij is bezorgd om een goede opvolging uit de eigen cultuurwereld. Want ook de bovenmeester wordt ouder. Maar hij is ook optimistisch. Hij hijst enthousiast de vlag op het Cultuurplein de Fryske Marren, aan het begin van seizoen 2018/19.


SPORT

GROOTDEFRYSKEMARREN

41

PASSIE DRIJFVEER VAN JELLE PAMA 'ONTDEKKER' EPKE ZONDERLAND

Jelle Pama van Lemmer is een rustige man. Hij luistert goed naar de vraag en geeft (veelal kort) antwoord. Pama vertelt niet veel uit zichzelf, zo lijkt het. Dus moet je hem even opschudden. Wat deed de gouden medaille van turner Epke Zonderland met hem. Dan is hij even ontroerd. “Grutsk”, zegt hij zacht. TEKST EELKE LOK // FOTO'S LAURAKEIZERFOTOGRAFIE.NL

Jelle Pama (57) is turntrainer bij Pegasus in Lemmer. En ooit kreeg hij daar de drie gebroeders Zonderland (Johan, Herre en Epke) op de training van hele jonge jongens. Hij zag het al snel. Die konden en wilden wat meer dan een ander. Een tijd later overleg met de ouders. Doorsturen. Eerst naar Joure (VK en H), later naar Topsport Noord in Heerenveen. Daar groeide Epke uit tot Olympisch kampioen. Maar wat als Pama indertijd niets had gezien? Hij haalt zijn schouders op. Hij kent de gymnastiek- en turnwereld in Fryslân immers op z’n duimpje. Veel hangt af van toevalligheden. Er werd en wordt in Fryslân nog wel veel aan gymnastiek gedaan, maar geturnd word er relatief weinig. “Ik bin ek gjin toptrainer, ik soe dat ek net kinne”. Bescheidenheid. Jelle Pama turnde zelf ook. Bij KEV. De turnvereniging van het KNCGV, de christelijke turnbond, zoals die indertijd bestond. Hij was daar op z’n zestiende al assistent trainer. Er werd hem geadviseerd de Bondsopleiding te volgen. Die deed hij. Daarna werd hij op achttienjarige leeftijd aangenomen. Nota bene bij DOS, ook in Lemmer.

PEGASUS Dat was een vereniging van de KNGV, de neutrale turnbond. Indertijd was het op

z’n zachtst gezegd verbazingwekkend dat een KEV-er naar DOS ging. Tegenwoordig niet meer. Sterker, drie jaar terug zijn beide verenigingen gefuseerd tot de grote Lemster gymnastiekvereniging Pegasus. De vereniging van 450 leden is onderdeel van de KNGU(nie). Terug naar dat advies om trainer te worden. “Ik koe blykber goed mei de bern oerwei”. Want hij heeft na bijna 40 jaar trainer en leider nog steeds aandacht voor iedereen die aan gymnastiek en turnen doet. Iedereen doet dat namelijk op eigen niveau. Beginnend met voorbereiding op de zogenaamde FUN-dagen, het recreatief plezier beleven aan het doen van een paar gymnastische oefeningen. En er dan elk jaar één of twee elementjes bij doen. Soms gaat het snel, soms langzaam. De basiselementen leer je bij Pama. En dan het vervolg. Soms ligt dat vervolg in Heerenveen, topsport Noord. Niet alleen Epke Zonderland, maar ook kampioen Lucas van Koningsbergen is zo’n voorbeeld. Er zijn meer geweest. Hoe vang je zulke jongens tussen de gewone turners uit: “Jo sjogge dat”. Maar het zijn nog kleuters soms. Hij haalt weer z’n schouders op, kan het ook niet uitleggen: “Ja, mar je sjogge it”.

JURYSPORT Natuurlijk heeft Pama verstand van turnen. Heeft de jurycursussen gevolgd. Kan nieuwsgierige ouders dus voorlichting geven over het merkwaardige leven van een jurysport. Er is in deze sport geen andere mogelijkheid dan het inzetten van juryleden. Waardoor er ook op een laag niveau altijd veel vrijwilligers werkzaam moeten zijn. Jelle Pama ziet dus op de televisie nog wel dat bijvoorbeeld Epke soms te slordig turnt. Dat zien veel mensen niet. Daarom blijft turnen altijd een sport die te ver van het publiek af staat. Het is niet anders. Begin september is Pama na zeven weken rust (“It hie foar my net hoecht”) weer aan de gang met Pegasus. Hij begeleidt twee recreatietrainingen en twee selectietrainingen. Hij is ook nog een avond bij de verenging WATS uit Echten. Daar heeft Pegasus een samenwerking mee. Overdag werken bij Groot Lemmer BV in Heerenveen (bedrijf in sluisdeuren en dergelijke) en dan snel naar de zaal. Nooit tijd om te eten. Echtgenote Geertje Wassink beaamt het. Maar heeft begrip, want komt zelf ook uit de (Bantegaster) turnwereld. Er was immers indertijd niet veel anders mogelijk. Er waren enkel kleine gymnastiekzaaltjes, waar je misschien nog kon volleyballen, maar meer ook niet.

SPORTGEMEENTE Er is nu veel meer. Ongevraagd prijst Pama de gemeente de Fryske Marren. “Dy soargje foar goede toestellen, goede sealen, goede sportakkomodaasjes. Geweldich”. Hij kan het weten, want hij speelt ook een rol in het gewest Fryslân van de KNGU. Overigens alleen in het heren-turnen. Haalt verontschuldigend de schouders op: “ik ha nea yn it frouljusturnjen sitten”. In het jongens-turnen zijn er in Fryslân overigens nog zo’n 140 heren bezig. Dat is meer dan in Groningen en Drenthe samen. Een deel daarvan is het Epke effect. Maar veel meer de wijze waarop turnen nu gestalte krijgt: Basiselementen. Die steeds leuker maken. Uitdagingen. Meenemen naar wedstrijden. Lucas van Koningsbergen op de uitvoering. En dan “Dat wol ik ek leare”. En dan langzaam dat plezier van een flik-flakje of een Arabier ook aan kunnen.

Zorgen in de turnwereld zijn er om, maar dat is in elke sport gelijk, voldoende vrijwilligers vinden, zeker als het bestuursfuncties betreft. En sommige ouders die blij zijn dat ze de kinderen een uurtje in de zaal kunnen overlaten aan Pama en de zijnen. Maar die blijven wel staan. Pama vertelt de reden: “Passy”.


42

NUMMER 09 • 2018

Jan

IS OP ZOEK NAAR EEN NIEUWE UITDAGING! D ertien jaar lang was Jan van Loon marathonschaatser en skeeleraar op het hoogste niveau. Sinds vorig jaar is de 32-jarige sporter uit Heeg daarmee gestopt en is hij op zoek naar een nieuwe uitdaging. Voor GrootdeFryskeMarren sport de Hegemer daarom elke maand mee met een sportvereniging in de gemeente. DIT KEER 'PADEL' BIJ TENNIS VERENIGING JOURE

TENNIS VERENIGING JOURE

“Padel...

Wat is dat eigenlijk?"

Vandaag ga ik de sport padel doen. Maar wat is dat eigenlijk? Een kleine zoektocht op internet leert me dat padel na tennis de snelst groeiende sport van dit moment in Nederland is. Dat moet ik natuurlijk ook proberen en in de gemeente De Fryske Marren kan dat, overigens als enige plek in Friesland, bij Tennis Vereniging Joure. Ik heb daar afgesproken met niet zomaar iemand. Ik krijg vandaag les van Sido Nijholt. Sido behoort tot de top van Nederland en neemt in oktober namens Nederland deel aan de wereldkampioenschappen padel in Paraguay. Schipper Albert Visser (links) houdt het overzicht.

TEKST JAN VAN LOON // FOTO'S ORANGEPICTURES.NL

‘Padel is een mix van tennis en squash’ is het eerste bericht dat ik lees op internet over de voor mij nieuwe sport. Sido verteld me in de kantine van TV Joure dat dit niet klopt. “Nou ja, het is wel ‘een spelletje’ met een racket en een bal, maar daar houden de overeenkomsten redelijk op. Natuurlijk zijn nog wel een paar, maar het is echt een sport op zich met een geheel eigen karakter.” EERSTE IN FRIESLAND De 30-jarige tennis- en padeltrainer uit Joure is sinds tweeëneenhalf jaar bijna fulltime met tennis en met name padel bezig. Als trainer, maar zeker ook als speler. Dagelijks is Sido op de baan te vinden. “Met een paar vrienden kwam ik enkele jaren eerder al eens met padel in aanraking in Enschede. Daar lag een baan en ik vond het meteen waanzinnig leuk, maar ja in mijn omgeving was er geen baan en padel raakte op de achtergrond.”

Het toeval wilde dat juist in Joure, de geboorteplaats van Sido, een padelbaan werd gerealiseerd. “Bij de totstandkoming van de baan hier in Joure ben ik eigenlijk niet berokken geweest, maar ik was wel enorm enthousiast toen ik hoorde dat ze er hier mee bezig waren en uiteindelijk ben ik vanuit Groningen terugverhuisd naar Joure voor de baan.” Sido trainde veel en merkte al snel dat de sport hem lag. Zo goed zelfs dat hij voor het eerste in zijn nog jonge padelcarrière uit mag komen voor Nederland tijdens het WK in Paraguay. “Daar is de sport echt groot en wordt het al heel lang gespeeld. Het is dan ook niet een nieuwe sport, het is alleen de laatste jaren pas echt groeiende in Nederland.” DE TRAINING Na een bak koffie begeven we ons richting de baan. Aan het net legt Sido mij de spelregels kort uit. “Een wedstrijd padel speel je altijd met twee tegen twee. De baan is

een stuk kleiner dan een regulier tennisveld en omgeven door een kooi met glazen achterwand. De puntentelling is gelijk aan tennis, maar de spelregels compleet anders. Je moet opslaan achter de servicelijn en schuin serveren. De bal moet voor de servicelijn aan de overkant de grond raken en mag na de stuit niet tegen de zijkant van de kooi komen. Daarnaast is de opslag onderhands na een stuit op de grond. Je raakt de bal ongeveer op heuphoogte.” Sido doet het voor en daarna begeeft hij zich naar de andere kant van het net. De eerste paar slagen zijn wat onwennig. Ik heb ooit wel getennist, maar dat mag geen naam hebben. Squash heb ik wel meer gedaan, maar dat is volgens Sido meer een nadeel dan een voordeel. Ik merk dat ook tijdens de eerste vijf minuten dat we wat aan het overslaan zijn. Ik heb moeite bij het inschatten van de snelheid van de bal en maak regelmatig een flinke misser.

Daarnaast mag de bal na de stuit de zij- of achterkant van de kooi raken alvorens ik hem terugspeel. Dat is net als met squash, maar anders dan bij squash mag de bal niet via de zijkant naar de overkant gespeeld worden. Dat mag alleen via de eigen achterkant van de kooi, maar daar waag ik me nog even niet aan. Ik merk dat ik fout na fout maak en Sido roept me bij het net. “Je ziet dat je al snel een rally kan winnen als de ander een fout maakt en ook als je veel speelt en beter wordt blijft dat eigenlijk zo. Het is moeilijk om bij padel een punt te maken, maar een fout is zo gemaakt. Probeer de bal gewoon

vlak terug te spelen zonder fouten te maken.” Ik volg het advies van Sido op en al snel krijg ik meer gevoel met de bal en het racket. Ook gaan enkele ballen die na de stuit eerst de achterkant raken en weer terugkomen succesvol weer naar de andere kant als ik de bal op het goede moment raak. Wat volgt zijn enkele leuke rally’s en mijn spel verbetert snel. Ik kan Sido uiteraard totaal geen partij geven, maar ik krijg er wel enorm veel lol in. Na elke moeilijke maar wel teruggeslagen bal beleef ik een ‘yes-momentje’ en na elke fout baal ik en wil ik het vooral meteen weer beter doen. Als de training er op zit wil ik vooral blijven staan en in het tijdbestek van een enkele training ben ik enorm enthousiast. Ik snap wel dat dit de snelst groeiende sport van Nederland is.

Jan uitdagen om een keer mee te trainen bij jouw vereniging? Dat kan! Stuur een e-mail met motivatie naar: info@grootdefryskemarren.nl.


deFryskeMarren

Voetbalbijlage deFryskeMarren

SEIZOEN 2018/19

De amateurvoetbalclubs in de regio Groot de Fryske Marren zijn er weer klaar voor!

Kijk voor het laatste voetbalnieuws uit de regio op: www.grootdefryskemarren.nl


. n . .o , v / 0

0 0 va 4. 22 € f a n

Sfeervol, ruim, tussen het groen, zo'n beetje aan het water, in een huis met de exclusieve, robuuste uitstraling van de jaren '30 plus de warmte en het comfort van nu. Woningen voor mensen met smaak, die graag genieten van het leven. Het kan in Delfstrahuizen, aan het Tjeukemeer, hartje Friesland. Ver weg van alle drukte en stress, ook nog eens prima bereikbaar, aan de rand van een gezellig oud dorp. • Keuze uit twee type woningen; mogelijk op iedere kavel (uitsluitend kavels 7 t/m 10) • Warme kleuren baksteen uit de Kloosterwaardcollectie: 'ouderwets' mooie bakstenen uit Nederlandse ovens • Stoere en knusse uitstraling, in de kenmerkende sobere en robuuste stijl van toen • Hier en daar speels onderbroken door verspringende bakstenen en bloemkozijnen

• • • • •

Sfeervol dankzij karakteristieke, gedeelde ramen Ruime kavels Standaard met berging, mogelijkheid tot garage Drie slaapkamers, een badkamer en ruime zolder Vele uitbreidingsmogelijkheden zoals een bijkeuken en verlening van de woning • Duurzaam en energiezuinig onder andere dankzij zonnepanelen • Inclusief sanitair en tegelwerk, exclusief keuken

VERKOOP GESTART FASE 1 DELFSTRAHUIZEN: 10 halfvrijstaande woningen in jaren '30 stijl Makelaardij van Engelenburg T 0514 - 53 46 10 | E info@makelaardijvanengelenburg.nl Makelaardij Hoekstra T 0513 - 62 83 00 | E heerenveen@makelaardijhoekstra.nl

www.mooiwetterwille.nl


Voetbal bijlage Voor u ligt de eerste voetbalbijlage van de GrootdeFryskeMarren krant! Aan de vooravond van elk nieuw voetbalseizoen bij de amateurs besteedt de krant extra aandacht aan het wel en wee van de clubs in de gemeente. De verwachtingen zijn veelal hooggespannen en iedereen gaat voor een prijs. Voor de één is dat handhaving op het huidige niveau maar voor de ander kan dat een felbegeerde promotie zijn. Een aandachtige lezer zal opmerken dat niet alle clubs uitvoerig aan het woord komen. Daar is een reden voor. De ruimte die we hebben toegemeten gekregen als sportredactie is nu eenmaal beperkt. Maar niet getreurd. Elke maand is er aandacht voor het amateurvoetbal in deze kolommen. Clubs die nu stiefmoederlijk bedeeld zijn zullen in de winterstop bij de tussenevaluatie de ruimte krijgen. En de periode tot de winterstop telt slechts vier edities. Wij wensen u veel leesplezier en hopen dat de DFM-teams hun verwachtingen waar kunnen maken.

Sportredactie GrootDFM

VERANDERINGEN OP TIL IN VOETBALLAND Op het oog verloopt de voorbereiding op het nieuwe voetbalseizoen zonder noemenswaardige nieuwtjes. Trainers gokken op minimaal het linker rijtje zonder het k-woord in de mond te nemen. Promovendi rekenen minimaal op lijfsbehoud en spelers stellen zich bescheiden op en hopen op het beste. Achter de schermen voltrekken zich echter veranderingen en langzaam maar zeker worden de contouren van een nieuw voetballandschap duidelijk. Een deel van de veranderingen zal te zien zijn op de amateurvelden van De Fryske Marren. Iedereen die van voetbal houdt heeft het WK in Rusland gevolgd. Enkele uitzonderingen en verrassingen daargelaten, bracht het echter niet bepaald veel spektakel. Integendeel, het was het WK van de dode spelmomenten, veiligheid en degelijkheid voor alles en het heilig verklaren van het “schakelmoment”. Bij balverlies van de tegenstanders zo snel mogelijk counteren en deze momenten afstraffen. Het leukste van grote voetbalevenementen is altijd dat ook op amateurniveau de papegaaien in rijen van drie staan opgesteld om hypes, termen en systemen zo naadloos mogelijk te kopiëren. Dat kan nog wat worden het komend seizoen. We moeten dus niet schrikken dat er ook in de derde klasse met “vijf verdedigers in een kommetje” gespeeld gaat worden. We zullen het meemaken. Andere veranderingen bepalen de gespreksonderwerpen in de bestuurskamers. Al jaren is er een duidelijke trend waarneembaar dat prestatievoetbal van zondag naar zaterdag verschuift. De verwachting is dat deze ontwikkeling zich in een versneld tempo zal voortzetten. De zondag wordt steeds meer een gezins- en winkeldag nu zelfs de meest behoudende gemeenten hun verzet ertegen hebben opgegeven. Dit fenomeen is de KNVB ook niet ontgaan. Temeer ook, omdat

elders in het land deze trend zich al wat langer manifesteert. In Zeist wordt overwogen om voor de hogere amateurklassen de scheiding tussen zaterdag- en zondagvoetbal op te heffen. In de huidige situatie zou dat bijvoorbeeld betekenen dat vv Balk clubs als SWZ Boso Sneek en FVC zou treffen in plaats van Bedum en Winsum. Dat zal de penningmeester als muziek in de oren klinken. Ook op maatschappelijk gebied staan de nodige zaken behoorlijk onder druk. In vrijwel alle delen van Nederland zie je het beeld van de terugtrekkende overheid. Met de mond belijden politici het belang van een gezonde levensstijl, preventieve gezondheidszorg en het belang van een florerend verenigingsleven, maar als het financiele puntje bij het paaltje komt blijken dergelijke statements in verreweg de meeste gevallen holle frases. Voetbalverenigingen, maar dat geldt ook voor andere sportclubs, zullen er aan moeten wennen dat men de eigen broek zal moeten ophouden. En dat valt niet mee. Het blijkt steeds moeilijker om bestuursleden en vrijwilligers bereid te vinden hun steentje bij te dragen. Af en toe op projectbasis wil men nog wel, maar je voor drie jaar committeren als bestuurslid is een hele stap. Waar vroeger het lidmaatschap veel meer betekende dan sport alleen en het club-DNA van generatie op generatie als vanzelfsprekend werd overgedragen is de voetballer anno 2018

voor alles sportconsument. Het mag wat kosten, maar dan verwachten we een goede begeleiding en niet al te veel eigen inbreng. Iedere club kent ze inmiddels wel: die ouders die zoon- of dochterlief om negen uur bij het sportpark afzetten met een tientje voor na de wedstrijd en de boodschap dat kindlief om half twaalf weer klaar moet staan bij de ingang. Kiss and ride op het sportpark alsof het een regenachtige dag is op het schoolplein. Dit analyserend is er een aantal scenario’s denkbaar. Clubs zouden het, onder druk van deze veranderingen, financieel of organisatorisch erg moeilijk kunnen krijgen om alles draaiende te houden. Een ( min of meer gedwongen) samenwerking is dan één van de meest voor de hand liggende opties. Daar is, op haar beurt, bestuurlijke moed

voor nodig en uiteraard draagvlak onder de leden. Dergelijke trajecten zijn, zo heeft de praktijk in andere regio’s geleerd, moeizaam maar vrijwel altijd succesvol. Wat dat betreft vormt de hernieuwde splitsing van de jeugd van Delfstrahuizen en EBC, waar GrootDFM eerder uitvoerig over berichtte, een negatieve uitzondering. Een andere mogelijkheid is het professionaliseren van de organisatie door de inzet van betaalde krachten die de taken van de vrijwilligers van ooit overnemen. Dat betekent dan automatisch een contributieverhoging. Ook een impopulaire maatregel voor clubbestuurders. In buurgemeente Súdwest-Fryslân heeft men inmiddels alle voorzieningen in kaart gebracht en deze afgezet tegen het aantal actief sportende leden. Op dit moment zijn daar nog geen conclusies uit getrokken door het College maar dat dit rapport vroeg of laat op tafel zal komen is duidelijk. Samenwerking tussen verschillende takken van sport en/of de omvorming tot omniverenigingen zal daarbij een serieuze optie zijn. Al met al voer genoeg om als clubbestuurder alvast eens over na te denken en standpunten te bepalen. Want de vraag is niet of er veranderingen op ‘ons’ afkomen, maar wanneer. Zo maar wat bespiegelingen aan het begin van een, hopelijk succesvol, nieuw voetbalseizoen!

SEIZOEN 2018/19

03


Voetbal bijlage Thomas Miedema van CVVO

“Het mentale aspect is ook een kwaliteit” In de tweede klasse is ook komend seizoen weer een plekje voor CVVO uit Lemmer ingeruimd. In de selectie van de blauwwitten hebben dit jaar enkele mutaties plaatsgevonden. Een van de spelers die vorig jaar tot de selectie behoorde is Thomas Miedema. Hij hoopt op een goede positie op de ranglijst in de tweede klasse I. Seizoen 2017-2018 “Als je nu kijkt naar vorig jaar dan kun je wel stellen dat we het op het einde hebben laten lopen en daar balen we enorm van. Tot aan de winterstop verliep alles eigenlijk op rolletjes, wonnen we van Broekster Boys met 5-1, op dat moment een cruciale wedstrijd. Na de winterstop hebben we door blessures en schorsingen een slechte tweede seizoenshelft afgewerkt. Natuurlijk wil je een slechte serie dan doorbreken maar dat is niet zo eenvoudig, zeker bij CVVO niet. Bij een tegenslag zit het hier niet in het bloed om direct de rug te rechten, wat bij andere clubs dan wel het geval is. Dat maakten we vorig seizoen dus meerdere malen mee. Zelf zou ik graag willen dat ik dan diegene zou zijn die dan andere spelers op sleeptouw neemt maar eerlijk gezegd zit dat ook niet echt in mijn karakter. Het mentale aspect is dus ook een kwaliteit”, aldus Miedema.

Formatie Voor trainer Daniël Schmidt is een nieuwe speelwijze om betere resultaten te halen een optie gebleken. Miedema, vorig seizoen veelvuldig gebruikt als spits: “We gaan over naar een 3-5-2 systeem.

In de eerste twee oefenwedstrijden ging dat qua resultaat nog niet goed. Het is wel even wennen. Met name de communicatie is anders en voor de verdedigers en middenvelders is het een andere ruimte die moet worden bespeeld. De aanpassingen vergen even tijd, maar de kans is groot dat we zo de competitie ook in gaan. We hebben nog enkele weken om dat in onze koppies te krijgen en dat goed uit te voeren.”

Voorkeur Voor de Lemster, die door een aanvaring met de voorgaande trainer het vertrouwde nest voor één seizoen inruilde voor de stadsgenoot vv Lemmer, is het spelen als spits geen probleem. “Voorheen had ik dat wellicht vervelend gevonden maar ik wil nu gewoon lekker voetballen en plezier maken. Als het even kan met jongens met wie

Van links naar rechts, achterste rij: John Broeders, Lammert Schut,Redmer Miedema,Nando Kruysdijk,Rutger Rooi,Wilco Stremler,Peter Koehoorn (assistent-scheidsrechter),Mark van Dijk assistent-scheidsrechter). Middelste rij: Jordi Schaafsma (verzorger), Rick Havacs (assistent trainer), Patrick de Velde Harsenhorst (assistent-scheidsrechter), Redmer Bruinsma,Lourens Visser, Yannick Keetman, Thomas Miedema, Sieger Veenstra, Jorrit Visser, Rick Sliep, Jelmer Waaijer, Cor Koehoorn (team-manager) Voorste rij: Erik van de Berg, Ricardo Lodder,Bent Kloosterboer, Arjan Visser (assistent trainer), Daniel Schmidt (hoofdtrainer), Johannes Tjeerd Sinnema (keeperstrainer), Aart Speerstra,Hedzer Bergstra, Denny Portijk. Afwezig: Spelers Patrick Lip ,Jorn Miedema ,Stefan Visser, Tiemen Jakobs (materiaalman), Alco Kruithof (Fysiotherapeut)

ik in het veld een goede klik heb, zoals Patrick. Hij is assistent-trainer en speler maar wat mij betreft kan dat beter andersom. Hij laat spelers om zich heen beter spelen en ik kan hem in het veld goed vinden en hij mij ook.”

van sportpark Lemstervaart. De middenvelder hierover: “Ik denk dat we met Sieger een aanwinst hebben voor de groep. Met zijn ervaring denk ik dat hij onze jonge selectie daadwerkelijk kan versterken.”

Mutaties

Doelstelling

Binnen de selectie van de Christelijke Voetbalvereniging Voor Ontspanning zijn er twee spelers die uit de eigen gelederen doorstromen. “Jelmer Waaijer is een talent dat nog wel veel moet bijleren. Hij is een middenvelder die de stap naar de tweede klasse zeker kan maken. Voor Redmer Bruinsma is dat wel een ander verhaal vind ik. Hij heeft vorig jaar al aangetoond op het niveau mee te kunnen. Bij de lastige uitwedstrijd in Bergum tegen BCV schoot hij de winnende treffer zelfs binnen van een meter of 25. Ik vind hem een groot talent en als hij zich zo door blijft ontwikkelen gaat hij, mits hij dat zou willen, ook nog wel op een hoger niveau spelen.”

Voor de hoogst spelende vereniging uit Lemmer is de doelstelling nog niet doorgesproken. Volgens de middenvelder met de bijnaam ‘Tommy’ is een plek in de middenmoot haalbaar. “Ik verwacht niet dat we om het kampioenschap gaan spelen. De Leeuwarder clubs Blauw Wit ’34 en Zwaluwen zullen waarschijnlijk om het kampioenschap gaan spelen. Van de promovendi moet je altijd maar afwachten wat ze gaan presteren. Wij zijn bij CVVO al jarenlang gewend dat er spelers komen en gaan dus wat dat betreft is het niet iets nieuws. Het zou mooi zijn als we een periodetitel kunnen halen maar we gaan ons in ieder geval handhaven. Ik denk dat er veel ploegen dicht bij elkaar zullen eindigen.”

Buiten de jeugdige talenten is ook nog versterking gekomen

04

SEIZOEN 2018/19

Voor de aanvallend ingestelde speler is er geen persoonlijke doelstelling. “Het is ook deels afhankelijk op welke positie ik kom te spelen. Mocht je als spits spelen dan vind ik dat je altijd minimaal in de dubbele cijfers moet komen. Vroeger had ik voor een seizoen wel een persoonlijke doelstelling maar nu ik met mijn 28 jaar wat ouder ben kijk ik anders naar het spelletje. Gewoon lekker voetballen is belangrijker.”

Samenwerken in Lemmer? “Dat had eigenlijk tien jaar geleden al gemoeten als je het mij vraagt. Waarom het toen niet is doorgegaan weet ik niet. Ik heb een jaar gespeeld bij Lemmer en ik moet zeggen dat het er altijd beregezellig was. Op de zondagmiddag- en avond was het eigenlijk een bruin café. Bij CVVO is er meer jeugd en iedereen kan er lid worden. Bij vv Lemmer is het toch meer een club van échte Lemsters. Tien jaar geleden hadden beide ploegen er ook daadwerkelijk profijt van gehad om samen te gaan. In de toekomst zie ik een samenvoeging als onontkoombaar.”


Voetbal bijlage De tot spits getransformeerde SC Joure verdediger Sebastiaan Kooistra

De nacompetitie moet haalbaar zijn Vanaf de start van het komende seizoen staat Sebastiaan Kooistra van SC Joure te boek als aanvaller. Trainer Klaas de Jong transformeerde de van origine verdediger tot aanvaller die afgelopen jaargang elf maal het net deed bollen. De 24-jarige zelfstandig ondernemer in sportkleding is klaar voor het nieuwe seizoen. En dat geldt eveneens voor de sterk vernieuwde selectie. Tweede klasse “Als je kijkt naar vorig seizoen dan is de tweede klasse best wel een interessante competitie. Broekster Boys en Leeuwarder Zwaluwen waren onder andere onze tegenstanders. Dat zij meer individuele kwaliteit hadden gaf uiteindelijk de doorslag. Wij eindigden zelf op de vierde plaats. Ik denk dat er meer in had kunnen zitten, maar eerlijk gezegd waren we simpelweg niet constant genoeg. Daarbij hebben we een reeks gehad waarbij we veel wedstrijden op rij gelijkspeelden en dat levert natuurlijk niet veel punten op”, aldus Kooistra, de bij SC Joure zelf opgeleide speler. Hij vervolgt: “Komend seizoen verwacht ik dat de promovendi het lastig krijgen. De tweede klasse is nu eenmaal een stuk sterker ten opzichte van de derde klasse. Overigens is dat kwalitatieve verschil er ook tussen de eerste en tweede klasse. Ploegen die degraderen uit de eerste klasse doen het seizoen daarna vaak bovenin mee. Dat zal komend seizoen met Blauw Wit uit Leeuwarden niet anders zijn. Zij willen het verloren terrein uiteraard snel weer terugwinnen.

Joure zaterdag. Ik heb in de vierde klasse gespeeld maar afgelopen seizoen ook voor nacompetitie naar de eerste klasse. Dat smaakt naar meer.”

Jousters

Ervaring Vanaf zijn zeventiende speelt Kooistra zijn wedstrijden in het eerste elftal. “De focus ging op dat moment met name uit naar de zondag en daar werden ook spelers van buiten Joure voor aangetrokken. Sinds jaar en dag ging dat zo, totdat werd besloten de zondagtak te laten stoppen en prestatief op zaterdag te gaan spelen. Een groot deel van de spelers dat toen op zondag speelde en uit Joure afkomstig was, speelt nu bij de zaterdagafdeling. We hebben een groep ervaren spelers die op een hoger niveau heeft gespeeld, een middengroep qua leeftijd en ook wat jongere spelers die uit de jeugd doorstromen. Ik heb al redelijk veel meegemaakt met

Komend seizoen zijn er weer oude bekenden te bewonderen op Sportpark de Hege Simmerdyk. “Het grootste gedeelte van de selectie komt uit Joure of uit de omliggende plaatsen. Er worden geen spelers meer van buitenaf gehaald. De selectie is een beetje als een afspiegeling van het dorp. Ondanks de leeftijdsverschillen kent iedereen elkaar in ieder geval van naam. Joure is een hechte community en dat is bij de sportclub niet anders”, vertelt Kooistra, die zijn studie eerder dit jaar afrondde.

Selectie “Ik denk dat we ten opzichte van afgelopen seizoen tot meer in staat zouden moeten zijn. In de breedte zijn we er sterker op geworden en wanneer er schorsingen en blessures komen kan dit wel eens een bepalende factor worden voor het verloop van het seizoen. We zijn weliswaar enkele ervaren krachten kwijtgeraakt maar daarentegen komen er ook jongens terug die ervaring meebrengen. Als je kijkt naar de evenwichtige selectie dan mag je verwachten dat we komend seizoen constanter kunnen gaan presteren, iets wat we graag willen.”

Doelstelling

Selectie sc Joure 1: Johannes Agricola, Arjen Bergsma, Martijn Dijk, Jelte ter Heide, Jurre Hogeveen, Jelle Huitema (k), Erwin IJdel, Sebastiaan Kooistra, Jacob Lubbers, Folkert Luhoff, Axel van der Niet, Lennart Nijholt, Alexander Pol, Geert Roffel, Nicky Sauer, Jacob Swart, Sander Terpstra, Sjouke Terpstra, Yannick Veenma, William Vermaning, Sipke Visser, Frank van der Werf (k), Lars Wijnalda (k). Hoofdtrainer: Klaas de Jong. Assistent trainer: Luut de Zee. Keeperstrainer: Jan Arjen Kooi. Elftalleider: Seerp Rijpkema. Grensrechter: Wim van der Kooi. Verzorgster: Ans de Wolff

Het is geen geheim dat SC Joure op den duur graag eens naar de eerste klasse wil promoveren om zich te meten met gerenommeerde tegenstanders als ‘d Olde Veste, ON Groningen, HZVV en Drachtster Boys. “Dat is zeker de ambitie en ik denk dat we ook dit jaar weer mee kunnen doen om de bovenste plekken van de ranglijst. We hebben dit

nog niet met elkaar besproken maar ik vind persoonlijk dat we toch in de top vier moeten kunnen eindigen. Ik weet van andere spelers dat ze dit met mij eens zijn”, aldus de eigenaar van Beastfull uit Joure.

Fitheid Kooistra kon afgelopen seizoen alle wedstrijden spelen en dat deed hem goed. “Ik ben altijd wel aan het fitnessen geweest naast het voetbal en dat ging goed. Ik merk zelfs dat mijn uithoudingsvermogen is toegenomen en dat ik me in het algemeen fit voel. Als verdediger was het wel handig om wat body te hebben maar als aanvaller is het ook handig is gebleken. Ik ben niet trager geworden door de spiermassa. Toch moet je wel anders duels ingaan want een duel winnen is niet genoeg, daarna moet er ook nog een voortzetting zijn als aanvaller. Ik hoop komend seizoen in ieder geval meer goals te maken dan afgelopen seizoen maar assists zijn voor mij net zo belangrijk. Het teamresultaat is wat dat betreft heilig. Vorig jaar had ik het gevoel dat het leek dat niet iedereen in het team het maximale gaf in een wedstrijd. Ik heb dat als vervelend ervaren, temeer omdat het mentale vlak iets is waar ik het voor een belangrijk deel juist van moet hebben.”

Voorbereiding “Als je naar onze trainer Klaas de Jong kijkt, dan kun je wel stellen dat hij uitstekend weet hoe het spelletje werkt. Ik vind hem een goede trainer die het onderste uit de kan wil halen. De voorbereiding op trainingen en wedstrijden zijn heel erg goed en de afspraken die we hebben gemaakt worden keurig nageleefd. Afgelopen seizoenen is echter ook gebleken dat Klaas het verbaal wel eens met de scheidsrechter oneens is. Dat is wel een verbeterpunt voor hem en dat weet hij volgens mij ook wel.”

SEIZOEN 2018/19

05


Private Lease een Volkswagen up! voor maar € 199,-* per maand bij Van den Brug

Volkswagen up! Benzine | 60pk

5-DEURS

Inclusief onderhoud en reparatie Actie geldig

tot 23 september!

Nu EXTRA voordelig!

o.a. voorzien van: • Airconditioning • Luxe radio • Stalen velgen

Genoemde particuliere en klein zakelijke vanaf-prijs en voordeel zijn alleen geldig op de genoemde modellen uit actievoorraad, inclusief btw, bpm, afleverkosten, recyclingbijdrage en leges. **Getoonde private lease vanafprijzen zijn o.b.v. Full operational lease onder het Keurmerk Private Lease aangeboden door Volkswagen Financial Services, inclusief BTW bij 48 maanden, 10.000 km per jaar, €500 eigen risico en regio Friesland. Brandstof is niet inbegrepen. Vaste opzegvergoeding is 40% van de resterende leasetermijnen. Toetsing en registratie bij BKR te Tiel. | Let op! Afbeelding kan meeruitvoeringen bevatten. Drukfouten voorbehouden. De actie is geldig tot 23 september 2018.

NATUURLIJK

BIJ:

vandenbrug.nl/volkswagen

Van den Brug Heerenveen

Van den Brug Sneek

Zilverweg 5, 8445 PE Heerenveen | T 0513 - 63 30 54 Kleermakersstraat 6, 8601 WG Sneek | T 0515 - 42 52 52 Autoland van den Brug is ook gevestigd in Franeker, Drachten en Buitenpost


Voetbal bijlage Nieuwe trainer Dick Schuurman

VVI MOET OOK GAAN WINNEN VAN DEGRADATIEKANDIDATEN Bij VVI uit Idskenhuizen staat het komende seizoen een ander gezicht voor de groep. De in het amateurvoetbal gepokt en gemazelde Dick Schuurman verruilde het assistentschap bij derde divisionist Harkemase Boys voor de stabiele tweedeklasser VVI. Geen reizen meer naar Spakenburg, Quick Boys en Scheveningen maar wedstrijden tegen de Leeuwarder grootmachten Blauw Wit ‘34 en Zwaluwen en gemeentegenoten SC Joure en CVVO. Dat vraagt om een toelichting. “Er zullen mensen zijn die deze stap niet begrijpen, maar voor mij was de keus niet eens zo heel erg moeilijk. Eerlijk gezegd trekt het zaterdagvoetbal mij meer dan de zondag. Als je de tweede klas zaterdag vergelijkt met een gemiddelde ploeg uit de eerste klasse zondag dan denk ik dat het niveau zo’n beetje vergelijkbaar is. Bovendien denk ik dat de trend naar steeds meer prestatievoetbal op de zaterdag onomkeerbaar is. Je ziet steeds meer verenigingen kiezen voor de zaterdag." "Ik koos na vijf jaren SC Emmeloord bewust voor een jaartje assistentschap ( bij Henk Herder, red.). Zo kon ik perfect stage lopen in het kader van de opleiding UEFA A (het vroegere TC 1, red.) die ik, overigens samen met Arjen Postma ( speler Renado en trainer van eersteklasser Zeerobben, red.) succesvol heb afgerond. Toen het in het wereldje bekend werd dat ik dit jaar weer op eigen benen wilde staan was er best wel belangstelling. VVI kwam met het beste verhaal en ik heb de club verkozen boven een aantal zondagclubs.” André Semplonius liet na drie

jaar succesvolle handhaving een redelijk gelouterde ploeg na. Schuurman: “ VVI heeft een vrij geroutineerd elftal waarvan geen enkele basisspeler is vertrokken. We hebben er een aantal jongens bijgekregen, waarvan ik verwacht dat er minimaal twee een basisplaats zullen bemachtigen. We gaan er dus kwalitatief en in de breedte op vooruit. Anderzijds is het moeilijk om nu al een goede inschatting te maken van de spelersgroep. We hebben nu ( eind augustus, red) pas een klein aantal trainingen achter de rug. Ik merk wel dat we nog aan elkaar moeten wennen. Dat is ook niet vreemd. Dat heb je bij elke trainerswissel. Iedere trainer heeft nu eenmaal een visie. En je bent afhankelijk van de kwaliteiten van de groep. Ik ben niet het type trainer dat wekelijks de bus parkeert met twee verdedigingslinies en hoopt op die spaarzame momentjes om te counteren. We hebben in augustus tegen SDS geoefend. Daar is Douwe Posthumus nu trainer, die de laatste jaren Nijland onder zijn hoede had. Een ploeg die bekend staat om zijn betonnen verdediging en puur reactievoetbal speelt. Die laat

SDS nu ook zo voetballen. Ik word daar niet vrolijk van en ik kan het me niet voorstellen dat onze supporters dat ook acceptabel zouden vinden. VVI heeft een fanatieke aanhang die strijd en doelpunten wil zien. Wij zullen waar mogelijk hoog druk willen zetten en gezien de fitheid en de mentaliteit van onze aanvallers moet dat ook kunnen. Het zijn jongens die bereid zijn veel vuile meters te maken.” “VVI heeft een beetje het imago van reuzendoder die de koplopers met enige regelmaat verslaat maar vervolgens verliest van degradatiekandidaten. Aan dat laatste aspect wil ik werken. Dan moet een plaatsje in de middenmoot, zeg maar onderaan het linker

rijtje, mogelijk zijn. En misschien kunnen we stunten met een periodetitel. Dat zou heel mooi zijn. Maar ik moet eerst maar eens zien hoe de krachtsverhoudingen in de tweede klasse liggen. Zo eind oktober weten we daar meer over. De verwachting is dat Blauw Wit ‘34, SV Marum en SC Joure een belangrijke rol gaan spelen. Marum schijnt een aantal bepalende jongens erbij te hebben gekregen en Blauw Wit heeft een talentvolle jeugdafdeling. SC Joure heeft er vier sterke spelers bij en eigenlijk gun ik het Klaas de Jong van harte. We zullen het zien.”

Vooralsnog kennen de Idskenhuisters een wat moeizame aanloop. “ De droogte heeft ook bij ons toegeslagen. De trainingsfaciliteiten zijn erg slecht, maar wat doe je eraan? Wat dat betreft is mijn persoonlijke mening dat de samenwerking met Renado in de jeugd had moeten leiden tot een fusie. Zeker als je weet dat de gemeente dan ook had willen investeren in een nieuw sportpark. Ik heb van Arjen gehoord dat de meerderheid bij Renado voor was en bij VVI tegen. Een gemiste kans. Aan de andere kant heb je het over sentimenten en ik heb gehoord dat de locatiekeuze het breekpunt was. Wie weet dat het ooit weer op de agenda komt.”

Van links naar rechts, achterste rij: Jelmer van der Weg, Jan Faber, Marnix Zandstra, Jelle Jelsma, Ruben Doorn, Mart de Jong, Johannes Lindeboom. Middelste rij: Mark Hoekstra, Tjisse Kerkstra, Hans Neuenschwander, Ronald de Jong, Jitze Lindeboom , Jelle de Lange. Voorste rij: Stephan Zijlstra, Wesley Kool, Marrit Gerritsma(verzorgster), Dick Schuurman(trainer), Foeke Hoekstra(leider),Gerrit Jan Breeuwsma, Wieger Semplonius. Afwezig: Thijs Postma, Redmer Postma, Tobias Draaisma, Daniel Kleiterp, Sido Oosterhof en Shabani Nduwumuremyi.

SEIZOEN 2018/19

07


Voetbal bijlage

SELECTIES VOETBALVERENIGINGEN IN REGIO GROOT DE FRYSKE MARREN โ€ข SEIZOEN 2018/19

r.k.v.v. Bakhuizen VOORLOPIGE SELECTIE SEIZOEN 2018/19 Spelers: Freark Buma, Fabio Cosa, Klaas de Jong, Sjors Kloosterman, Kirk Landolf, Dennis Ludema, Bart Lyklema (K), Steven Melchers, Eric Melchers, Jesper Mous, Cor Mous, Jorrit Peter van der Pal, Marco van der Pal, Hans Postma, Jaap Pot, Melvin Ras, Niels Jan Schram, Danny Vogelzang (K), Jeroen Witteveen, Jurre van der Zee. Hoofdtrainer: Arend Weerma. Leider: Bastiaan Witteveen. Grensrechter: Marco de Jong

F.F.S. SELECTIE SEIZOEN 2018/19 Spelers: Arjen van het Meer, Bart Huitema, Edwin Semplonius, Erik Veen, Geart Hoekman, Geert de Graaf, Jappie Veenstra, Jelmer Quartel, Joost Rรถling, Jorn de Boer, Kor de Jong, Lourens Kuipers, Mark Hoekstra, Oanne Jellema, Rutger Deuling, Simon de Jong, Sjors Jellema, Thomas Put, Tsjerk de Jong, Wessel Krikke.. Hoofdtrainer: Sjouke Joppie de Bos. Assistent trainer: Robert Spoelstra. Leider: Erika van den Brink. Team manager: Geert Semplonius

v.v. Delfstrahuizen SELECTIE SEIZOEN 2018/19 Spelers: Kean Bakker, Nick Berghout, Toni Bongaerts, Sjoerd de Haan, Jan de Haan, Hindrik Hof, Evert de Jong, Bauke Jan Kelderhuis, Rick Koopman, Yoran Korstra, Steffen Mulder, Dave Roest, Hendrik Roest, Arjan de Ruyter, Pieter de Ruyter, Eize Jan Slump, Kevin Tinga, Arjan Wever, Danny de Vries, Albert van der Veen, Maarten Vaartjes, Jelle Vaartjes. Hoofdtrainer: Gerben Visser. Leider: Herman Slump.

08

SEIZOEN 2018/19


Voetbal bijlage Kellen Cattell, aanvaller van vv Sleat

DE VIERDE KLASSE IS STERKER GEWORDEN

Vorig seizoen speelde voetbalvereniging Sleat een opvallend seizoen. Na het kampioenschap in de vijfde klasse het jaar daarvoor, werd de selectie breder door de komst van twee jeugdspelers van ONS Sneek. Tot aan de winterstop plukte men hier echter weinig vruchten van. In het tweede deel van de jaargang speelde Sleat zich virtueel veilig om alsnog om lijfsbehoud te moeten spelen. “The battle of Tzummarum” werd gewonnen waardoor Sleat ook de komende voetbaljaargang in de vierde klasse A te bewonderen is. Belangrijke speler in de speelwijze van vv Sleat is Kellen Cattell. Eerste seizoenshelft Het vlotte de eerste wedstrijden van het voetbalseizoen 2017-2018 bepaald niet bij Sleat. Er werd slechts een keer gewonnen en daarmee was het puntenaantal voor de winterstop ook direct bereikt. Cattell: “Ja dat was echt slecht van ons. Ik was daar zelf ook debet aan, want voor de winterstop trainde ik ook niet constant. Voor het team in het algemeen gold dat ook. Dan kun je ook niet verwachten dat je veel punten bijeen speelt. Het betekende voor mij persoonlijk dat ik wel eens op de bank zat. Natuurlijk is dat niet leuk maar dat had dus puur met mijzelf te maken. Hierdoor had ik minder waarde voor het team, iets waar ik wel altijd naar streef. Nog voor de winterstop zijn we met elkaar om tafel gaan zitten en daar hebben we uitvoerig met elkaar gesproken en afgesproken dat het na de winterstop anders moest.”

Rollercoaster “Rechtstreekse degradatie, kijken naar de middenmoot en uiteindelijk via penalty’s in de nacompetitie handhaving. Dat is in een notendop het verhaal van afgelopen tweede seizoenshelft. In het begin stonden we er niet goed voor, vervolgens pakten we punten en hadden we zelfs alles in eigen hand. We wonnen alleen niet tegen de ploegen waar we op papier redelijk eenvoudig van hadden kunnen winnen. Dan maak je het jezelf wel weer moeilijk. In de nacompetitie speelden we vervolgens een finale

snel is maar wel makkelijk kan passeren, een actie in huis heeft. Dus wanneer ik in een 1 tegen 1 situatie terecht kom kom ik er vaak wel langs. Verder ben ik redelijk opportunistisch en kan ik vanuit het niets iets creëren. Vorig seizoen hebben we enkele wedstrijden helemaal niets gecreëerd. Daar hopen we als team wel verandering in te brengen. Daarnaast hoop ik ook meer doelpunten te scoren en zo van meer waarde te zijn voor het team.”

tegen Tzummarum en dat is gelijk de mooiste wedstrijd die ik ooit heb gespeeld. Veel publiek uit Sleat die onder andere met een bus kwamen, enorme strijd tijdens de wedstrijd, veertien gele kaarten, vier rode kaarten en ook nog eens bij vlagen goed voetbal. Tot aan de laatste penalty was het spannend en boeiend. Heel gaaf om mee te maken. Terug in Sleat heb je dan toch het seizoen met een positief gevoel afgesloten, terwijl het niet de verwachting was dat we om degradatie zouden spelen”, aldus de operator van AVK Plastics in Balk.

Verwachtingen

Zaterdagen

Dat SWZ Boso Sneek als titelkandidaat nummer één wordt gezien

zal niemand verbazen. Maar hoe denkt Cattell, inwoner van Balk, over de kansen van zijn team? “Als ik kijk naar hoe wij speelden tegen hoger geklasseerde tegenstanders toen we zelf in de vijfde klasse speelden dan denk ik dat we wel een betere klassering neer moeten kunnen zetten dan afgelopen jaar. Een plek boven de nacompetitie moet haalbaar zijn. We hebben een jonge groep met spelers die allemaal weer een jaar meer ervaring hebben. We moeten wedstrijden makkelijker over de streep kunnen trekken. Ik denk dat de competitie over all sterker is geworden. Het klinkt misschien raar maar ik denk dat we daar baat bij hebben. Tegenstanders die willen voetballen zijn voor ons beter te bespelen dan ploegen waar wij het spel tegen moeten maken.”

Blessure “Mijn seizoen begint pas in de tweede competitiewedstrijd want ik heb nog een schorsing van een wedstrijd staan van afgelopen seizoen. Op dit moment heb ik een blessure aan mijn lies en ik hoop zo spoedig weer aan te kunnen sluiten bij de wedstrijden en selectie. Daar werk ik nu weer naartoe met de fysiotherapeut van de club”, besluit Cattell.

Tijdens de wedstrijden is de aanvaller vrijwel altijd van de partij. “Ik werk in ploegendienst en dat maakt het trainen doordeweeks wel eens lastig. Op zaterdagen valt er vaak wel iets te organiseren dat ik een uurtje eerder weg kan of dat er iemand een dienst van mij overneemt. Of ik dan ook wat extra’s doe als ik niet kan trainen? Eigenlijk zou ik dat wel moeten doen. Vorig jaar heb ik een periode aan fitness gedaan, misschien dat ik dat maar weer op moet gaan pakken. Hardlopen is in ieder geval niets voor mij.”

Speler Cattell is een aanvaller die het moet hebben van aanvoer. “Ik ben een buitenspeler die niet heel erg

Selectie Sleat: Arco Hogeterp, Marcel Boscma, Alex Kornet, Jurjen Pietersma, Thomas de Vries, Fedde van Beek, René van Dijk, Roel Ykema, Roel Altenburg, Jasper Abma, Cor Wisse Tijm, Joey Haringsma, Tammo Kuijl, Maurits Flapper, Kellen Cattell, Johan Deinum. Trainer: Douwe Zeldenrust. Team managers: Jan Tijm en Menno Knot. Assistent scheidsrechter: Arie Mink Verhoeff. Fysiotherapeut: Geke Feenstra.

SEIZOEN 2018/19

09


TURFSTEKERS, Senioren- en BoekenmARKT GEZELLIGHEID & MUZIEK IN HET CENTRUM VAN HEERENVEEN

Zaterdag:

15 september Ontwerp:


Voetbal bijlage Renado trainer Johan van Slooten

“WE GAAN VOOR HET HOOGST HAALBARE” Renado heeft dit seizoen een nieuwe trainer gevonden in de persoon Johan van Slooten. Een ervaren trainer, die op twee seizoenen na bij SC Berlikum, naam heeft gemaakt in het zondagvoetbal bij onder andere GAVC, Trynwâlden en zijn laatste club Oerterp. Via speler Arjen Posthuma kwam de 58-jarige trainer in contact met Renado dat komend seizoen uitkomt in de derde klasse D. FOTO'S: DESINTNYKSTER.NL

Kennismaking “Ik ben met Renado in gesprek gekomen door mijn werkzaamheden bij Zeerobben uit Harlingen. Daar heb ik de afgelopen jaren als sportverzorger en assistent trainer mijn bijdrage geleverd. Zoals bekend is Arjen daar trainer. Hij vroeg vorig seizoen ‘Is Renado niets voor jou?’. Vervolgens hebben we een gesprek gehad en ben ik ervan overtuigd geraakt dat ik prima pas in de huidige organisatie, waar iedereen het beste voor heeft met de club en waarbij iedereen er wat van wil

maken”, aldus de oefenmeester uit Grou.

Wedstrijd Aangezien de trainer vorig seizoen zelf actief was op zondag met zijn ploeg kon hij slechts één wedstrijd bekijken van Re(cht)na(ar)do(el). “Toen ben ik enorm geschrokken van het niveau, dat is geen geheim. Nadat bij mij bekend werd dat er op dat moment vier belangrijke schakels door zware blessures niet konden spelen, scheelde dat wel. Een van deze spelers is nu op de weg terug en ik hoop de overige spelers zo snel mogelijk weer wedstrijdfit te krijgen om een zo sterk mogelijke selectie te krijgen.”

Voorbereiding Tijdens de voorbereiding werd Van Slooten geconfronteerd met een

nieuwe tegenstander, te weten het weer. “Daardoor hebben we een paar keer getraind op een kunstgrasveld in Grou om toch maar wat ‘kilometers in de benen te krijgen’. Wat mij daarin opviel was dat er veel gecommuniceerd wordt tijdens de trainingen en dat de beleving ook echt top is. Dit betekent helaas ook dat spelers vanuit hun enthousiasme dingen doen die niet altijd even handig zijn. Daar zijn we vervolgens mee aan de slag gegaan.”

waarin we nu spelen. We gaan gewoon ons stinkende best doen. De speelwijze waarin we dat gaan doen is nog niet helemaal helder op dit moment, mede doordat er in de voorbereiding wel eens wisselende samenstellingen waren in verband met vakanties.”

Doelstelling “Een echte plek heb ik niet in mijn hoofd op dit moment. Ik vind dat sowieso lastig om vooraf in te schatten. Ik ben tevreden wanneer we ons verbeteren en op een zo hoog mogelijke plek eindigen. Als dat niet de eerste plaats is, maar misschien wel de vijfde of zesde plek, dan is dat het hoogst haalbare gebleken. Vorig seizoen heeft Renado zich ternauwernood kunnen handhaven in de klasse

Selectie vv Renado: Rudi Postma, Arjen Postma, Auke Pier op de Hoek, Brun Bergsma, Frits de Jong, Gerben Huitema, Giedo de Weerd, Hans Semplonius, Helder correia Oliveira, Jamy Carabein, Jens Talsma, Johan Potma, Jurjen Kramer, Reggy Meurs, Ronald Boersma, Rik van Veen, Rowin de Wolff, Tjitte Werkman, Hennie Steneker, Ruurd Leenstra, Tom Talsma. Trainer: Johan van Slooten. Leider: Joep van Deyen. Keepers trainer: Watze Bilstra. Verzorgster: Griet Jonkman

Hoofdtrainer Joop Braber

LANGWEER GAAT VOOR TOP DRIE Het afgelopen seizoen was er voor voetbalvereniging Langweer één om niet snel te vergeten. Na jarenlang op het laagste niveau actief te zijn geweest op zondag werd er nu eens gespeeld om promotie. Deze werd op een haar na gemist, maar het positieve gevoel wordt wel meegenomen naar de nieuwe competitie die binnenkort start. Trainer Joop Braber heeft nog wel enkele wensen voor het seizoen begint, maar kijkt ernaar uit. Trots

Versterkingen

Top 3

“Volgens mij was het al ruim dertig jaar geleden dat Langweer niet in de vijfde klasse speelde dus dan is het jammer dat het eindresultaat was dat we het niet hebben gered. Aan de andere kant was het niet direct de verwachting dat we mee bovenin zouden draaien. Als je dat uiteindelijk wel doet geeft dat voldoening. Voor de finale van de nacompetitie was er gewoon een volle bus vanuit Langweer mee om ons te ondersteunen! Dat tekent wel de vereniging in het algemeen. Na de wedstrijd waren de supporters, ondanks het verlies, trots op het team dat het uitstekend had gedaan”, aldus Braber.

De afgelopen zomer kreeg vv Langweer het goede nieuws dat Aurelius Faber weer terug komt op het oude nest. “Met jongens als Aurelius heb je meer ervaring binnen de lijnen die vanuit daar andere spelers kunnen aansturen. Ditzelfde is het geval voor enkele andere ervaren spelers. Vorig seizoen zijn er enkele jeugdspelers vervroegd naar de senioren gekomen en dat heeft zijn vruchten afgeworpen in combinatie met die oudere spelers. Aangezien we geen brede selectie hebben, met twee spelers die afvallen voor een wedstrijd hebben we al problemen, ga ik in gesprek

In het afgelopen seizoen speelde Langweer in een 1-4-3-3 formatie. Braber, in het verleden zelf actief bij de profs van SC Heerenveen en Heerenveense Boys: “Het is altijd even kijken of het ook haalbaar is voor komend seizoen, maar ik verwacht niet dat we af gaan wijken van het spel dat we vorig seizoen speelden. Het doel is als trainer simpel. Ervoor zorgen dat spelers

met enkele jonge spelers van het tweede. Of zij zich willen komen aansluiten bij het eerste elftal, voor de continuïteit van de club zelf. Er zijn enkele ervaren krachten die hebben aangegeven wat rustiger aan te willen gaan doen. Het zou mooi zijn als dat een vloeiend verloop kan krijgen”, vertelt de oefenmeester.

zich blijven ontwikkelen en er plezier in hebben. Als dat het geval is dan kunnen ze beter presteren. Onze doelstelling is om een net zo mooi seizoen als afgelopen jaar te draaien en ons in de top drie te spelen, zodat we mee kunnen gaan doen om promotie. Als dat lukt dan ben ik een tevreden trainer.”

Selectie vv Langweer: Bas Bloemendaal, Pieter Marten Brinksma, Roland Burger, Sander Drost, Folkwin Elsinga, Jan Bauke Faber, René Feenstra , Ferdy Feenstra, Marc de Groot, Herman Roffel , Remco Sappé, Douwe v.d. Schaaf, Piet v.d. Weij , Chanon Wongphim, Thomas de Jong , Erik Elzinga, Aurelius Faber. Trainer: Joop Braber. Leider: Tim de Jong.

SEIZOEN 2018/19

11


Voetbal bijlage Routinier Remco Hiemstra

DE WALDE MOET HET ALTIJD HEBBEN VAN HARD WERKEN In het voetbalseizoen ‘16/’17 speelde sportvereniging de Wâlde in de tweede klasse. De club degradeerde naar de derde klasse waar afgelopen jaargang om het kampioenschap werd gestreden. Dit werd gedaan zonder Hette Pieter Wink die naar buurman Balk vertrok. In het afgelopen ‘transferwindow’ vertrok Tiemen Landman naar ONS Sneek. Een speler die alle wisselingen, hoogte- en dieptepunten van nabij meemaakte de afgelopen vijftien seizoenen is Remco Hiemstra, die er ook deze keer maar weer een jaartje aan vast plakte.

doorgestroomd en de komende jaren moeten we ook door kunnen komen. Ik vind het wel leuk om mijn oud teamgenoten een beetje te volgen en als het kan bezoek ik ook nog wel eens een wedstrijd van ze. Dan kom ik als liefhebber graag even langs de zijlijn staan.”

Dorpsvereniging “We hebben een ervaren groep die elkaar door en door kent. De spelersgroep bestaat dus uit voetballers die al een tijd met elkaar spelen die worden aangevuld met jongens uit eigen dorp. Hierdoor is de betrokkenheid van de mensen uit de dorpen ook groot. De aanhang is redelijk fanatiek; iets wat ik zelf wel kan waarderen. Het is mooi om voor publiek te spelen en in de derde klasse met wat meer derby’s is dat extra mooi. Dan komen er ook wat meer mensen

FOTO: JAN VERDEL

Na de degradatie twee seizoenen geleden gebeurde er iets wat vaak plaatsvindt op amateurniveau. Spelers vertrokken en dat werd opgevangen door spelers uit de eigen gelederen. Hiemstra: “Ondanks het vertrek van de desbetreffende spelers begrijp ik wel dat ze het hoogst haalbare willen bereiken. Voor mij persoonlijk is dat nooit aan de orde geweest en dat ervaar ik ook niet als een probleem of gemiste kans. Ik speel met veel plezier voor onze supporters. Jongens die bij ons vertrekken komen helaas niet snel weer terug. We moeten het dus echt hebben van de spelers uit de eigen jeugd en die moeten eerst proberen aan te haken. Vaak kost dat wel enige tijd, dus ook voor komend seizoen zal de belangrijkste doelstelling handhaving zijn. Dit jaar zijn er vier spelers

12

SEIZOEN 2018/19

op af. De potjes tegen Workum en Oeverzwaluwen, dat leeft hier echt wel hoor”, aldus de 32-jarige Hiemstra. “Verder is ons sportcomplex weer up to date gemaakt met een nieuw veld en zijn de randvoorwaarden goed. Als vereniging zijn we weer klaar voor de toekomst.”

Derde klasse In de derde klasse speelden de voetbalverenigingen uit Oudega, Kolderwolde en Elahuizen vorig seizoen een rol van betekenis. Hiemstra daarover: “Dat was echt meer dan verwacht. Vorig jaar was de doelstelling om erin te blijven en vielen de kwartjes vaak de juiste kant op. Hierdoor haalden we zelfs de nacompetitie, iets wat vooraf niet was verwacht. Het was ondanks de lagere inschatting vooraf wel een teleurstelling om niet direct weer te promoveren. Aan de andere kant moeten we ook realistisch kijken naar de vereniging. We hebben een kleine vereniging en hebben op basis van die feiten jarenlang boven onze stand geleefd. De derde klasse is voor ons dan ook een prima klasse om in te spelen. Je kunt spreken van drie vette jaren in de tweede klasse.”

“We moeten er eerst maar eens inblijven”

FOTO: JAN VERDEL

Transfers

Selectie seizoen 2018/19: Erwin Lootsma, Johannes Winia, Herre Kuiper, Geert Prins, Ulco Stoffelsma, Anne Willem Landman, Jouke Jan de Vries, Wybren Landman, Remco Hiemstra, Fouke van Gosliga, Andries Smit, Sander Hoogland, Rimmer Schipper, Oane Landman, Richard Hoogland, Daniel van der Galien, Richard van der Veen, Jurian Hiemstra, Michel van der Goot en Siemen Zeldenrust.

Verwachting(en) Het komende voetbalseizoen staat in het teken van het inpassen van nieuwe spelers. Liam van der Meer (jeugd Onder 19 ONS, red.) en Tiemen Landman vertrokken naar Sneek om daar een nieuwe uitdaging aan te gaan. Het keurkorps van Kerst Heida nam daardoor in de breedte af qua sterkte. De rekensom is dan ook simpel gemaakt. Hiemstra: “Handhaven is het eerste doel en ik verwacht dat we dat redelijk makkelijk tot stand kunnen brengen. In het verleden heb ik wel seizoenen gehad dat ik wisselspeler ben geweest; nu ben ik een van de oudere spelers die de jonge jongens moet aansturen. Dat is wel iets anders maar leuk om te doen.” De derde klasse was vorig seizoen onvoorspelbaar en Hiemstra verwacht dat dit ook deze voetbaljaargang niet anders zal zijn. “Scharnegoutum en Heeg zijn er bijgekomen. Een echt goed beeld heb ik van beide teams niet maar ik verwacht dat zij goed beslagen ten ijs zullen komen. FC Wolvega,

een andere nieuweling behoort in mijn ogen zeker tot de favorieten. Zij hebben een sterk team.

De speler Voor Hiemstra is, naar alle waarschijnlijkheid ook komend seizoen, een basisplaats ingeruimd. “Als we het over mij hebben dan denk ik dat ik heel goed pas in het spel van De Wâlde. Ik ben een harde werker die altijd probeert de voetballende oplossing te zoeken. Daarbij ben ik een diepgaande middenvelder die graag aansluit bij de aanvallers, voor zover mogelijk. Maar het is duidelijk: wij moeten het hebben van hard werken met zijn allen. We hebben niet echt een stylist in de ploeg en eigenlijk hebben we dat ook de afgelopen jaren nooit gehad. Op een of andere manier past dat ook niet bij ons”, aldus de operator die werkzaam is bij Friesland Campina.


Voetbal bijlage Voorzitter Jan Boender van vv DWP

“Op dit moment past de derde klasse goed bij ons” Ook voor voetbalvereniging De Witte Peal uit Sint Johannesga start binnenkort de competitie in de derde klasse A van het amateurvoetbal. In het voorgaande voetbalseizoen kende men een zeer matige start en een fantastische tweede seizoenshelft. Dit resulteerde uiteindelijk in een plek net onder de nacompetitieplaatsen voor promotie. Voorzitter Jan Boender uit Rotsterhaule is trots op zijn vereniging en haar vrijwilligers. Ambitie Terugkijkend op de afgelopen seizoenen is DWP een topploeg uit de derde klasse. Boender: “Volgens mij hebben we de afgelopen vier seizoenen drie keer de nacompetitie gehaald voor promotie. Vorig seizoen kwamen we een punt te kort om ons daarvoor te kwalificeren. Het is voor ons geen absolute must om te promoveren maar we hebben wel de ambitie om zo hoog mogelijk te spelen. Als dat een keer in de tweede klasse is zou dat sportief gezien mooi zijn maar dan moet je wel regelmatig punten pakken. Als je een heel seizoen onderaan staat dan is er voor het publiek ook weinig aan. Op dit moment past de derde klasse ons goed.”

Sponsoren “Onze sponsoren zijn voor ons van groot belang, echter is er altijd ruimte om nog wat borden op te kunnen hangen langs het voetbalveld. Een van de belangrijkste bestedingen die wij doen met het sponsorgeld is ervoor zorgen dat alle spelende leden in een representatieve outfit lopen. Het kan

niet zo zijn dat er bij het derde elftal een vaal groen- wit shirt is en bij de meiden gloednieuw spul. Natuurlijk kan er een verschil zijn van sponsor op het shirt maar verder moet iedereen er goed en uniform bijlopen. Het is een uithangbord van je vereniging”, aldus Boender.

Kleedboxen Bij de aanleg van het kunstgrasveld liet een groep vrijwilligers de handen behoorlijk wapperen. Zij hielpen onder andere mee met het afbreken en opnieuw aanleggen van het tegelpad rondom het veld. De voorzitter hierover: “Een groep van ongeveer zestien man stond klaar om te helpen en na afloop van de aanleg van het tegelpad vroegen ze al wat het nieuwe project gaat worden. Dat soort vrijwilligers is echt top, daar ben ik heel trots op.” Inmiddels is Boender met de andere bestuursleden aan het kijken of er twee kleedruimtes bij kunnen worden gebouwd. “We zullen proberen om dat dit voetbalseizoen op poten te kunnen zetten. Ik verwacht niet dat de gemeente De Fryske Marren problemen zal hebben met de verlening van de vergunningen. We hebben een goede band met de gemeente en daarnaast willen ze het onderhoud van de plek waar de kleedruimten moeten komen aan ons overdragen. Als alles goed gaat dan kunnen we weer rekenen op de vrijwilligers waardoor de kosten zo laag mogelijk kunnen worden gehouden.”

Vereniging Als ‘westerling’ kwam Boender een kleine twintig jaar geleden naar

Selectie vv DWP: Jos Buijs, Jordy van Drogen, Jelle Hoekstra, Anton Holtrop, Marten Huisman, René Hulzebos, Wilco Jager, Sjoerd Koopmans, Brando Linders, Erwin Roffel, Rudolf Top, Thijs Vaartjes, Joran Veenstra, Leon Veenstra, Age Ellert van der Velde, Anne Jan Visser, Dennis Wiersma, Ewan Yska. Hoofdtrainer: Anne Haven. Leider: Remco ten Hoeve. Teammanager: Sietse Drenth. Ass. Scheidsrechter: Lieuwe Huttinga. Verzorger: Rintje-Jelle Schreur.

Friesland. “Ik ben goed opgenomen bij DWP en daar ben ik erg blij mee. Inmiddels hebben we ongeveer 400 leden waarvan een kleine 300 daadwerkelijk voetballen. Dat aantal is de afgelopen jaren toegenomen, mede door het meidenvoetbal. We hebben op alle teams capabele trainers en leiders dus daar hoeven we ons geen zorgen over te maken. Zelf ben ik zaterdags een groot deel van de dag bij de club en volg zodoende van veel teams wedstrijden. Het enige verschil met de andere teams is dat ik van het eerste vrijwel niets mis. Mijn zoon speelt in dat team, maar als hij in het derde had gespeeld was ik daar gaan kijken. Dat is het enige wat misschien qua aandacht niet evenredig is verdeeld.”

Komend seizoen “Ik ben niet een voorzitter die op de stoel van een trainer wil zitten. Als hij wil klankborden over het voetbal dan vind ik dat leuk, maar verder laat ik de staf en spelers lekker hun eigen gang gaan. Wanneer er iets is hoor ik het wel, dat lijkt mij ook een gezonde relatie. Komend seizoen verwacht ik dat we een betere start kennen waardoor we uiteindelijk in de top van de competitie gaan deelnemen. Ik hoop op een plek in de top drie met als nevendoel een periode pakken om zo nacompetitie veilig te stellen.”

v.v. EBC SELECTIE SEIZOEN 2018/19 Bovenste rij van links naar rechts Henk Schaap (grensrechter), Frank Waringa (trainer), Henk Wever, Teade Borsch, Pieter Braaksma, Sander ten Wolde, Hette Wever, Marco v/d Veen, Jan Scholte (materiaalman) Onderste rij van links naar rechts : Danny Duursma, Arthur Duursma (leider), Jorn Hoekstra, Youri Duursma, Sander Kas, Hendrik Muurling

SEIZOEN 2018/19

13


START

17SEP. ,

18 HOOFDSPONSOR N?

T S F R E H E EZ

D

TOT

TROTSE

AFVALLE

BODY & MIND FITNESS CHALLENGE

VV BALK

12 WEKEN PROGRAMMA

begeleiding in fitness, voeding en mindset

€25 PER WEEK!

CHECK BMFCHALLENGE.NL VOOR MEER INFO

Z AT E R DAG E R B M E T P E S 15 2018

G A D OPEN

Kom een kijkje nemen in het ziekenhuis!

Het Antonius Ziekenhuis bestaat 115 jaar en Thuiszorg Zuidwest Friesland 70 jaar. Daarom ben je op 15 september van harte welkom op onze open dag!

Zien we je dan? Zaterdag 15 september 2018 10:00 - 15:00 uur Antonius Ziekenhuis in Sneek Meer informatie volgt op www.mijnantonius.nl/jubileum


Voetbal bijlage Balk voetballer Ivar Klijnsma

“Ik ben nog zo’n echte verdediger”

FOTO: ORANGEPICTURES.NL

Voetbalvereniging Balk speelt het komende seizoen voor het zesde seizoen op rij in de eerste klasse. Een van de spelers die al deze voorgaande seizoenen meemaakte is Ivar Klijnsma. De verdediger denkt, aan de vooravond van de nieuwe jaargang, dat handhaving ook dit jaar een realistisch doel is. Een schets van een voetballende student die al negen seizoenen spitsen uitschakelt en een stap naar een niveau hoger niet bevorderlijk acht.

Gekke ontknoping “De slotfase van het vorige seizoen in de eerste klasse E verliep natuurlijk heel vreemd. De laatste speeldag kon er nog heel veel gebeuren. In de weken daarvoor speelden we drie keer thuis tegen ploegen die directe concurrenten waren. Met de gedachte dat we dat wel 'even' zouden doen gingen we die wedstrijden in. Simpel gezegd is het allemaal goed gekomen maar daar hadden we heel wat kunst- en vliegwerk voor nodig. De laatste wedstrijd van het seizoen, we speelden tegen ‘d Olde Veste uit Steenwijk, speelden we ons pas veilig. Die wedstrijd hadden we net zo goed kunnen verliezen maar onze keeper hield ons toen op de been”, aldus de student maatschappelijke dienstverlening.

Houdbaarheid Net als bij producten uit de supermarkt geldt er voor trainers en spelers vaak een houdbaarheidsdatum. Klijnsma: “Onze trainer ( Dick Sangers, red.) hebben we nu voor het vijfde seizoen op rij en ik moet zeggen dat we als spelersgroep tevreden zijn over zijn manier van aanpak. Je merkt dat we de

afgelopen jaren veel dezelfde dingen doen in de voorbereiding maar ik zie dat beslist niet als hinderlijk. Als je kijkt naar de ontwikkeling van ons als spelers dan worden we elk seizoen iets beter en alleen afgelopen jaar waren we ondermaats. Daar reken ik mijzelf ook toe. Het was gewoon niet een goed seizoen van ons als team, maar dat had niets met de trainer te maken.” Over zijn eigen houdbaarheid is Klijnsma in ieder geval duidelijk: “Ik heb wel eens gedacht over bijvoorbeeld een niveau hoger spelen en als ik mezelf tussen de lijnen zou zien dan kan ik het verdedigende niveau wel aan denk ik. Alleen aan de bal kom ik wel wat tekort. Dat is dan ook direct een verbeterpunt bij mij. Een seizoen op de bank zitten op een hoger niveau of spelen bij Balk in de eerste klasse met jongens met wie ik al jaren samenspeel. Dat is dan de afweging. Voor mij is de keuze dan niet moeilijk.

FOTO: ORANGEPICTURES.NL

Spitsen

Selectie vv Balk: Harm Jan de Jong, Justin Bijstra, Sven Schram, Folkert Bakker, Jacco Schaper, Johan Berger, Andre de Jong, Harry Deinum, Marnix Zeldenrust, Pieter Wijnja, Johan Geertsma, Bauke Lycklema, Beerend Altena, Johan Lycklema, Hessel Altenburg, Johannes Altena, Hette Pieter Wink, Mark Jan Groenewold, Ivar Klijnsma, Schelte Reitsma, Wiebe Rein Kuiper, , Wybren Altenburg, Pistis Nzoko. Trainer: Dick Sangers (trainer). Teammanagers: Rudolf Reinsma en Lolke Boerstra. Ass. scheidsrechter: Mildo Kock. Verzorgster: Cora van Dijk.

De doelpuntenmaker van de tegenpartij is in de week vooraf aan de wedstrijd al door Klijnsma gescreend. “Ze noemen mij wel eens gekscherend “Mister Voetbalnoord”, een website waar veel statistieken te vinden zijn over het amateurvoetbal”, aldus de inwoner van Balk. “Ik hou inderdaad wel van een grondige voorbereiding op de tegenstander. Mijn doel is altijd om mijn directe tegenstander het scoren te beletten. Dat is mijn primaire taak ook in de wedstrijd. Het liefst de nul houden en dan als team winnen, dat is voor mij het mooiste op de zaterdag. Overigens blijft winnen met 2-1 en een tegendoelpunt van de spits ook mooi. Afgelopen seizoen heb ik ook wel geleerd om dingen los te laten. Soms krijg je gewoon eens een prachtig doelpunt tegen of is het gewoon een goede voetballende actie van zo’n spits.” Als ik mag kiezen dan speel ik het liefst tegen een grote en niet al te snelle spits. Een kleine snelle aanvaller en dan ook nog met

wat meer ruimte in mijn rug is niet mijn favoriete omgeving, haha. Vorig seizoen was dat bijvoorbeeld tegen Gorecht (Haren, red.) het geval en aangezien ik niet de allersnelste verdediger ben is dat wel lastig.”

Handhaving Het voetbalseizoen is inmiddels gestart met twee bekerwedstrijden. De eerste tegen Nijland werd gewonnen met 6-0 en vervolgens werd er tegen SWZ Boso Sneek met 2-1 verloren. Komend weekend wordt de bekerpoule afgesloten met een wedstrijd tegen LSC 1890 wederom in Sneek om vervolgens de competitie te starten tegen een degradant uit de Hoofdklasse HZVV. Klijnsma: “Ons doel is net als altijd gewoon te handhaven en dat het liefst zo snel mogelijk. Afgelopen seizoen kregen we weinig doelpunten tegen maar scoorden we er zelf ook weinig. Hopelijk zal dat het komende seizoen wat veranderen qua productie. Dan spelen we ons absoluut veilig. Zelf wil ik ook weer een beter seizoen draaien want zoals ik al zei was het afgelopen seizoen bepaald niet de beste van mijn negen jaren in het eerste.”

Ontwikkelingen Na bijna tien jaar aanwezigheid in de selectie van het vlaggenschip van de wit blauwen is er volgens Ivar Klijnsma wel het nodige veranderd. “ De opmars van het kunstgras is een van die ontwikkelingen en wat mij betreft mag het een perfect middel voor veel spelers zijn, maar voor mij persoonlijk als echte verdediger heb ik toch liever gewoon gras. Dat past ook veel meer bij mijn spel. Een technisch begaafde speler heeft wellicht een andere voorkeur. Voor het trainen is het wel ideaal want we kunnen vrijwel altijd trainen. Voorheen moesten we dan uitwijken en nu is dat niet meer het geval. Dat scheelt ook weer.”

SEIZOEN 2018/19

15


de DE WIEKEN 1 - 8521 ME SINT NICOLAASGA TEL.: 0514-561760 - EMAIL: INFO@AANNEMINGSBEDRIJFBANGMA.NL

www.aannemingsbedrijfbangma.nl De

Accountancy Belastingadvies

de

Ondernemersadvies Financieringsadvies

Vestiging Heerenveen De Opslach 65, Tel: 0513 657457 Vestiging Workum Merk 12, Tel: 0515 542669

Salarisadministratie Personeelszaken

deFryskeMarren VOOR HET LAATSTE NIEUWS deFryskeMarren UIT DE REGIO KIJK JE NATUURLIJK OP:

deFr ys

WWW.GROOTDEFRYSKEMARREN.NL

Fysiotherapie

(Top)Sporters

• Compleet aanbod aan specialisaties • Hoogste kwaliteitskeurmerk • Individuele behandeling en begeleiding

• Blessurebehandeling • Conditie opbouwen • Krachttraining & Core stability • Voor sporters op elk niveau • Blessures voorkomen

Zorg op maat!

Blijf in vorm!

www.fysio-actief.nl

Sneek 0515 43 43 55

keMar

AGRICOLABOUW.NL

Jong geleerd is oud gedaan

deFr ysk

Fitness & Lifestyle

• Gezond blijven • In vorm komen • Coaching en begeleiding • Bewust eten en bewegen

Kom in balans!

Bolsward 0515 87 00 05

Nieuwbouw • Verbouw • Onderhoud Utiliteitsbouw • Agrarische werken

Joure 0513 41 66 94

eMarre

Leer uw kind stap voor stap met geld omgaan

Open nu s het JongWij pakket

Voor als het snel en goed moet!!

Geertsma Assurantiën

Eigen Haard 33 8561 EX Balk T 0514 - 60 33 60 E info@geertsma.frl I www.geertsma-assurantien.nl

DE JONG & HOGETERP MEDIAEXPRES Email: koeriersbedrijfdejonghogeterp@hotmail.com


Voetbal bijlage

SELECTIES VOETBALVERENIGINGEN IN REGIO GROOT DE FRYSKE MARREN • SEIZOEN 2018/19

v.v. Oudehaske SELECTIE SEIZOEN 2018/19 Bovenste rij van L naar R : Wilmer Hazenberg, Bernard Sloothaak, Gerard Hooisma, Erwin Holtrop, IJen vd Werf, Jurjan van Zanden, Stephan de Rijke, René Waterlander, Kees Pietr Broersma. Middelste rij van L naar R: Remco vd Heide, Sebastiaan de Leeuw, Soufian Ihijie, Sven Bultsma, Hendrik Meester, Kevin Dijkstra, Eelco de Groot, Klaas Nauta. Voorste rij van L naar R: Robert Verhoef, Jappie van Es, Lars Bultsma, Stan Alleman, Imme Schiere, Sjaak Mulder, Tjalling Bergstra, Dennis Speelman, Jordy Mulder, Rick Mulder, Rudy Waterlander, Wim Kamps. Enkele spelers nog afwezig vanwege vakantie.

s.c. Joure Zondag SELECTIE SEIZOEN 2018/19 Voor van links naar rechts: August Kuipers, Jelmer Altenburg, Paul Koopmans, Pier Sikma, Christian Dölle, Pierre Schwering, Sjoerd Brattinga. Midden van links naar rechts: Mascha Knol, Marc Boersma, Jacco Minderhoud, Robert Veldman, Alex Brinksma, Damiën van der Velde, Otto de Lange. Achter van links naar rechts: Dennis Bos, Sieger Veenema, Robin Bruinsma, Gerrit Hoekstra. Op de foto ontbreken: Jildert Altenburg, Bart Spaan, Tjalling Lubbers, Hilbert van der Werf

s.v. NOK SELECTIE SEIZOEN 2018/19 Spelers: Henk Akkerman, Wytze Altenburg, Remco Andela, Jan Buter, Rutger Ferdinands, Menno Haga, Rinke Hoekstra, Willem Tiede Hospes, Meine de Jong, Frans Wieger Pietersma, Hendrik de Roos, Wytze de Roos, Feike Pieter Stegenga, Steffen Veldman, Frank Witteveen, Patrizio Zecchin. Hoofdtrainer: Loet Boot. Leider Jacob Brandenburg. Assistent leider: Theunis Stegenga. Grensrechter: Haring Muizelaar. Verzorger: Folkert Wesselius. Keeperstrainer: Steffen Muizelaar.

SEIZOEN 2018/19

17


gratis toegang locatie: strand lemmer


deFryskeMarren

GROOTDEFRYSKEMARREN

61

VOETBALVROUWEN deFryskeMarren NOK IN ACTIE VOOR

BETERE KLEEDKAMERS

OUDEMIRDUM - De populariteit van vrouwenvoetbal is de afgelopen jaren flink toegenomen, waardoor de faciliteiten voor de speelsters niet meer voldoen.

T’AI CHI CURSUS IN BALK

BALK – Sportclub F en F The Inner Way organiseert vanaf 20 september een introductiecursus T’ai Chi. In een periode van tien weken kunnen geïnteresseerden van alle leeftijden kennismaken met deze Chinese bewegingskunst.

Sportvereniging NOK uit Oudemirdum wil daarom nu met een crowd funding actie geld ophalen om twee nieuwe kleedkamers voor de speelsters te bouwen. Om dat geld op te halen, is er een speciale promo en een ludieke ‘challenge’ bedacht. In de promo zijn de voetbalvrouwen van de club op zoek naar een kleedkamer, maar ze worden door de mannen steeds weggestuurd, omdat de kleedkamers al worden gebruikt. Als ‘oplossing’ komt er daarna een giertank, die water over de vrouwen spuit, als ware het een douche.

Door middel van het maken van rustige, vloeiende bewegingen kunnen de cursisten hun lichaam versterken en soepeler maken. Daarnaast is T’ai Chi ook heilzaam voor de geest. Bovendien kan het je concentratievermogen vergroten.

OPEN DAGEN SNOWCENTRUM JOURE OP 13 EN 14 OKTOBER

De lessen vinden vanaf 20 september iedere donderdag (met uitzondering van 25 oktober) plaats in het speellokaal van de Sint Ludgerusschool in Balk. De lessen duren een uur en beginnen om 19.30 uur. Je kunt je aanmelden door een mailtje te sturen naar info@sportclubfenf.nl, te bellen naar 0515-432030 of het inschrijfformulier op de site in te vullen.

Niet ideaal natuurlijk, en daarom wil de club investeren in het damesvoetbal – en dus in kleedkamers. De sportvereniging organiseert nu een grote loterij met een prijzenpakket ter waarde van meer dan 25.000 euro. De hoop is dat die loterij genoeg geld oplevert om de kleedkamers te bouwen. De 1500 loten zijn niet goedkoop: mensen moeten 50 euro per lot neertellen.

JOURE - Ga je op wintersport en wil je (beter) leren skiën of snowboarden? Verras de komende winter iedereen op de piste en laat zien hoe soepel je de berg afglijdt. De beste en snelste manier om de techniek onder de knie te krijgen is door les te nemen op de rollerbanen van Snowcentrum. Gratis skiën of snowboarden proberen? Kom dan naar de Open Dagen van Snowcentrum Joure op 13 en 14 oktober aanstaande. Bezoekers mogen gratis proeflesjes skiën en snowboarden op de baan volgen en profiteren direct van scherpe aanbiedingen, zoals 10% korting op alle leskaarten en 50% korting op de 2017-2018 collectie ski’s, snowboards, schoenen, helmen, brillen en accessoires van topmerken. De adviseurs van het Snowcentrum denken graag mee als het om wintersport gaat en voorzien u graag vrijblijvend van informatie en advies. Goed voorbereid op wintersport Snowcentrum Joure biedt een totaalconcept om goed voorbereid op wintersport te gaan. Naast de ski- en snowboardlessen voor beginners en gevorderden ben je er aan het juiste adres voor verhuur, verkoop en onderhoud van wintersportmaterialen. Sfeer proeven? Kom dan naar de Open Dagen 2018 op zaterdag 13 en zondag 14 oktober van 10.00 tot 18.00 uur. De toegang is gratis. Kijk ook op de website: www.snowcentrum.nl

MERITO NIEUW IN HET MARATHONPELOTON MARRIT LEENSTRA VERRUILT SCHAATSBAAN VOOR COLLEGEBANKEN WIJCKEL - Marrit Leenstra uit Wijckel stopt met schaatsen. Dat maakte de 29-jarige schaatsster donderdagmorgen bekend. Ze wil zich op haar studie GeoInformation in Wageningen richten. Voor die studie moet ze het eerste jaar volledig naar school en is er geen ruimte voor schaatsen. Omdat ze ‘geen dingen half wil doen’, kiest ze er voor te stoppen met schaatsen, ook met het oog op haar toekomst. De beslissing spookte al langer door haar hoofd, ook omdat ze dit jaar al veel minder heeft geschaatst. Ze moest haar bachelor ‘Future Planet Studies’ aan de Universiteit van Amsterdam het afgelopen schooljaar ook halen, waardoor het schaatsen op een lager pitje stond. Nadat het nieuws naar buiten kwam, kreeg Leenstra veel berichten en telefoontjes. “Ik was al een tijd bezig met deze beslissing, maar nu komt het toch wel even binnen.”

BALK - In de bedrijfsruimte van hoofdsponsor Merito in Balk werden donderdagavond de nieuwe marathonploegen gepresenteerd van skateforce, de talentvolle jeugd inline- en langebaangroep van de Stichting Skate Promotie Equipe. Het team is samengesteld uit ambitieuze junioren, grotendeels afkomstig uit Friesland. Hoofdcoach van Skateforce is schaatstrainer Pieter Jorn Gemser (38) uit Gorredijk. Na de successen in het inline-skaten en in het langebaanschaatsen is het collectief van Gemser klaar voor een nieuwe uitdaging. Onder de naam Merito zal een dames- en een herenteam debuteren in de landelijke marathoncompetitie. ‘Afgelopen seizoen stonden we vaak op het podium van de regionale marathoncompetitie’, dat is leuk, maar tegelijkertijd ook het moment om de lat hoger te leggen. Uitdaging is belangrijk’, vindt Gemser, in het dagelijks leven werkzaam als docent aan het Singellandcollege in Surhuisterveen. ‘Het gaat bij Skateforce om de juiste kruisbestuiving tussen inline-skaten en (marathon) schaatsen. We willen met een multidisciplinaire aanpak aan de weg timmeren, maar niet met oogkleppen op. Sporten is belangrijk, maar dat geldt ook voor werk en school.’ Door zijn activiteiten voor skateforce heeft Pieter Jorn Gemser, naast zijn schoolwerk, er vrijwel een dagtaak bij. Dat is voor de gedreven trainer geen enkel probleem. De kinderen van Pieter Jorn maken

ook deel uit van de Skateforce formatie. Donna, Vera Lou en Peike Gemser gelden als grote inline en schaatstalenten. Marathonschaatser Bart de Vries, die als secretaris zitting neemt in het bestuur van

Skateforce, introduceerde bij de presentatie alle rijders vakkundig. Maaike Verweij, Nederlands kampioen inline-skate bij de junioren A kijkt uit naar haar debuut. ‘Dit seizoen heb ik geleerd dat als ik kapot zit, ik toch nog mee kan doen in de eindsprint’, lachte Verweij die haar focus in het eerste seizoen vooral richt op het uitrijden van de marathonwedstrijden.Gemser gaf aan dat er voorzichtig wordt omgesprongen met de talenten, door het rijden van een selectief wedstrijdprogramma. ‘Een echte Friese hardrijder’, zo werd Gerben Gerbrandij (18) getypeerd. De schaatser uit Nijland glimlachte bescheiden. ‘Ik heb er zin in’, liet hij weten. Ids Bouma hoopt dit jaar weer te kunnen verrassen op de lange afstand. En.. stiekem een keertje mee te kunnen in een ontsnapping in een marathonwedstrijd. Haico Bouma, de vader van Ids en oudmarathonschaatser, denkt dat het Meritoteam weleens voor een stunt kan zorgen. ‘Ze hebben hard getraind en een goede basis gelegd voor de winter’, vertelde Bouma die ploegleider wordt van het mannenteam. Schaatsicoon, Piet Gemser, glunderde van trots bij de presentatie in Balk. ‘Met elkaar en tegen elkaar inzetten voor de beste sportresultaten’, liet de nestor en pater familias van het team enthousiast weten.


62 17

8

17

14

11

22

23

24

25

26

19

21

9

9

H

17 2

15

2 17

24

17 22

22 9

2

15

22

17

6

15

8

22

12

15

6

17 22

19

6

12

6

14

22

8

17

6

18

14

17

11

10

10

19

17

17

7

2

14

4

10

15

8

17 10

1

14

4

18

17

14

26

6

10

7

PUZZELPAGINA NR 09

17

14

20

7

15

11

14 14

5

8

10

22

17

7

5

17

9

18

22

11

W

15

22

6

8

8

7

15

4 14

14

7

17

10

20

22

19

7

9

13

8

12

7

11

6

18

18

8

14

11

18

17

5

17

6

D C

16

15

14

5

4

3

2

1

NUMMER 09 • 2018

17

22

7

6

18 17

4 14

17

Puzzel en win! In iedere editie van deze krant staat een puzzel waarmee u leuke prijsjes kunt winnen. Stuur uw oplossing via de email of met traditionele post. U kunt dit sturen naar: info@grootdefryskemarren.nl o.v.v. puzzeloplossing NR 09-2018 – tot uiterlijk 5 oktober 2018. Wij wensen u veel puzzel plezier!

19

Probeer ijke letters. staan voor gel . Gelijke cijfers den woord te vin het gekleurde

fototoestel

7

verhaal

luchtdrukmeter

finish droevig

zwaar vergrijp

troost

bevelhebber

beroep

R E G N A G T E O V G E

slim

in orde

4

insect

ruzie

insect

troefkaart

accijns

1

12

maand bergplaats

zijde

binnenkort

bloeiwijze

verkleurd niet aannemen

tegen

palm rangtelwoord

10

mesthoop

8

verplicht

judograad

elk

5

verkeer

schone jongeling

schande

groet

deel v.d. bijbel

riv. in Frankrijk

luchtsprong

Europees land

14

vitaal tongstreling voegwoord

vreemde munt

bijenziekte

geprikkeld

uitstraling

lijfspreuk

9

A R E E S E A T G V T O

L K O C R P A N A M E N

T I D F D M I S T J J C

E E N O P W C R P A A E

H S A A S R H A E O S R

S C A B I M A S O R J T

R L R P R E D A R R E V

S S T I R T Z A A I E N

De woorden zitten horizontaal, verticaal en diagonaal in alle richtingen in de puzzel verstopt. Ze kunnen elkaar overlappen. Letters mogen vaker worden gebruikt. Zoek de woorden op en streep ze af. De overblijvende letters vormen achter elkaar gelezen de oplossing.

pakken

3

kledingstuk kwaad thee uit Z-Amerika

AANDOENING AAPJE CABIMAS CANVAS CONCERT FANTAST

vlaktemaat

soort slang

wijnmaat

6

familielid

met name

soldatenvoedsel

kunstrichting

schuifbout

Engelse titel

N A N N R F S A V N A C

© www.puzzelpro.nl

alarm slaan

fijn weefsel

kraakbeenvis

D M I S D A D I G E R J

flakkerende vlam

ik heb het streep op gevonden! de huid premie

deugdzaam

E P N A A B H S A U Q S

FRESIA INSPIREREN JASJE JAVASCRIPT KRAMP MARKIES

MISDADIGER NAAST NAMEN SHETLANDER SLAAPMAT SQUASHBAAN

SWING TRAAN TRITS VERRADER VOETGANGER ZAAIEN

13

jaartelling

tempel

Europese hoofdstad

PUZZEL EN WIN

aanvankelijk

spoedig

lusthof

2

11

kuststrook

WAARDEBON VAN € 25,00

Uw Slager Obe en Marijke Veldman Midstraat 81 Joure - Tel 0513 413 263

veldman.uw-slager.nl

© www.puzzelpro.nl 1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

Winnaar puzzel Grootdefryskemarren 08 - 2018 Fam. R. Wildschut uit Balk heeft de waardebon t.w.v. € 25,00 gewonnen. Deze waardebon is aangeboden door en te besteden bij kwaliteitsslagerij Dol.

COLOFON GrootDeFryskeMarren krant is een maandelijkse uitgave van Ying Media. De krant wordt huis-aan-huis verspreid in gemeente De Fryske Marren en ligt bij verschillende 'pickup' points in gemeente De Fryske Marren. Oplage: 28.000 exemplaren.

STUUR UW ANTWOORDEN van PUZZEL 09, VÓÓR 5 oktober A.S. PER EMAIL NAAR: info@grootDEFRYSKEMARREN.nl OF PER POST NAAR: GROOTDEFRYSKEMARREn, Zwarteweg 4, 8603 AA SNEEK

UITGEVER

EINDREDACTIE

VERKOOP

Ying Media BV Zwarteweg 4, 8603 AA Sneek Telefoon 0515 745005 E-mail info@yingmedia.nl

Wim Walda

Meine de Vlugt, Rob van Luit, Ying Mellema, Marianne Bouwman, Henjo van der Klok, Mieke Alferink

REDACTIE Henk van der Veer, Wim Walda, Eelke Lok, Jan van Loon, Gerard van Leeuwen, Kirsten van Loon, Joeri van Leeuwen

DRUK

VORMGEVING

VERSPREIDING

toestemming van de uitgever. De

BLADMANAGEMENT

Frans van Dam (Quod Media)

FRL Verspreidingen, Leeuwarden

gegevens in deze krant zijn met zorg

Marianne Bouwman mbouwman@yingmedia.nl

FOTOGRAFIE

juistheid van de inhoud hiervan kan

Johan Brouwer, Andre Weening, Wim Walda.

echter geen aansprakelijkheid worden

REDACTIETIPS?

Hoekstra Krantendruk, Emmeloord

redactie@grootdefryskemarren.nl

Niets uit deze uitgave mag worden gekopieerd zonder voorafgaande

samengesteld. Ten aanzien van de

aanvaard.


Hoezo truttig? Landelijk is zo stoer en puur!

Deze smalle salontafel oude deur met stalen frame is robuust en elegant tegelijk

Back on track Roze, maar dan anders.

Metal/ wood Metaal en hout zijn hot!

What's New

Uitgekeken op houten meubelen? Kies voor een metalen apothekerskastje met veel glas in de nieuwe groene kleur.

Woontrends What's New

TipsTricks Dealer

WOONTRENDS 2018

Lampe Berger

Cognac in Vintage leer.

The Blues

Combineer het met groen. Durf te spelen met nuances. is Goud en koper en Blauw/grijs tijdloos combineert hier perfect bij!

past bij elk interieurstijl

Ideetje Wonen, Grootzand 35, 8601 AR Sneek, 0515 431 485 - www.ideetjewonen.nl

Antraciet erg saai? "Spice it up" met oker!! Stoer metaal maakt het helemaal af

Ideetje Wonen - Grootzand 35, 8601 AR Sneek - telefoon 0515 431 485 - www.ideetjewonen.nl Ideetje Wonen, Grootzand 35, 8601 AR Sneek, 0515 431 485 - www.ideetjewonen.nl

TM03_najaar2017_def-def.indd 64

17-10-17 12:19


Zorg dat u niet te laat bent!

Dé aller-,aller-, allerlaatste last minute deals bij ABD Koop nu nog zonder prijsverhoging én met voorraad voordeel!

Renault:

kleur:

nu rijklaar:

uw voorraad nu nog zonder prijsverhoging voordeel

Twingo SCe 70 Life Twingo SCe 70 Collection Twingo SCe 70 Collection Twingo SCe 70 Collection Twingo SCe 70 Lim. Twingo SCe 70 Lim. Twingo SCe 70 Automaat Lim. Twingo SCe 70 Lim. Clio Energy TCe 90 Zen Eco2 Clio Energy TCe 90 Zen Eco2 Clio Energy TCe 90 Zen Eco2 Clio Energy TCe 90 Zen Eco2 Clio Energy TCe 90 Zen Eco2 Clio Energy TCe 90 Zen Eco2 Clio Energy TCe 90 Zen Eco2 Clio Energy TCe 90 Zen Eco2 Clio Energy TCe 90 Zen Eco2 Clio Energy TCe 90 Zen Eco2 Clio Energy TCe 90 Lim. Eco2 Clio Energy TCe 90 Lim. Eco2 Clio Energy TCe 90 Lim. Eco2 Clio Energy TCe 90 Lim. Eco2 Clio Energy TCe 90 Lim. Eco2 Clio Energy TCe 90 Lim. Eco2 Clio Energy TCe 90 Lim. Eco2 3x Clio Energy TCe 90 Lim. Eco2 Clio Energy TCe 90 Lim. Eco2 Clio Energy TCe 90 Lim. Eco2 Clio Energy TCe 90 Lim. Eco2 Clio Energy TCe 90 Lim. Eco2 Clio Energy dCi 90 Lim. Eco2 Clio Est. Energy TCe 90 Lim. 10x Clio Est. Energy TCe 90 Lim. Clio Est. Energy TCe 90 Lim. Clio Est. Energy TCe 90 Lim. Clio Est. Energy TCe 90 Lim. Clio Est. Energy TCe 90 Lim. Clio Est. Energy TCe 90 Lim. Clio Est. Energy TCe 90 Lim. Clio Est. Energy TCe 90 Lim. Clio Est. Energy TCe 90 Lim. Clio Est. Energy TCe 90 Lim. Clio Est. Energy TCe 90 Lim. Clio Est. Energy TCe 90 Lim. Clio Est. Energy TCe 90 Lim. Clio Est. Energy TCe 90 Lim. Clio Est. Energy TCe 90 Lim. Clio Est. Energy TCe 90 Lim. Clio Est. Energy TCe 90 Lim.

Blanc Cristal Blanc Cristal Blanc Cristal Bleu Dragee Noir Etoile Noir Etoile Noir Etoile Gris Lunaire Blanc Glacier Gris Titanium Rouge Intense Noir Etoile Gris Titanium Noir Etoile Noir Etoile Gris Platine Blanc Nacre Blanc Nacre Noir Etoile Noir Etoile Noir Etoile Gris Titanium Noir Etoile Noir Etoile Gris Titanium Noir Etoile Noir Etoile Gris Titanium Gris Titanium Rouge Flamme Gris Titanium Blanc Glacier Gris Titanium Noir Etoile Noir Etoile Gris Titanium Noir Etoile Gris Titanium Gris Titanium Noir Etoile Noir Etoile Noir Etoile Gris Titanium Gris Titanium Noir Etoile Noir Etoile Noir Etoile Gris Titanium Gris Titanium

€ 10.950 € 11.185 € 11.185 € 11.500 € 13.100 € 13.500 € 14.590 € 15.500 € 17.074 € 17.085 € 17.185 € 17.280 € 17.280 € 17.669 € 17.669 € 17.669 € 17.769 € 17.769 € 17.885 € 17.885 € 17.885 € 17.885 € 17.885 € 17.885 € 17.885 € 17.890 € 17.974 € 17.974 € 17.974 € 17.985 € 20.950 € 18.790 € 19.385 € 19.385 € 19.385 € 19.385 € 19.385 € 19.385 € 19.385 € 19.385 € 19.385 € 19.385 € 19.385 € 19.385 € 19.385 € 19.385 € 19.385 € 19.385 € 19.385

€ 2.040 € 1.900 € 1.900 € 1.790 € 1.500 € 1.500 € 1.585 € 1.750 € 1.500 € 1.500 € 1.500 € 1.500 € 1.500 € 1.500 € 1.500 € 1.500 € 1.500 € 1.500 € 1.500 € 1.500 € 1.500 € 1.500 € 1.500 € 1.500 € 1.500 € 2.490 € 1.500 € 1.500 € 1.500 € 1.500 € 2.840 € 1.500 € 1.500 € 1.500 € 1.500 € 1.500 € 1.500 € 1.500 € 1.500 € 1.500 € 1.500 € 1.500 € 1.500 € 1.500 € 1.500 € 1.500 € 1.500 € 1.500 € 1.500

€ 800 € 800 € 800 € 800 € 800 € 800 € 1.500 € 800 € 1.200 € 1.200 € 1.200 € 1.200 € 1.200 € 1.200 € 1.200 € 1.200 € 1.200 € 1.200 € 1.200 € 1.200 € 1.200 € 1.200 € 1.200 € 1.200 € 1.200 € 1.200 € 1.200 € 1.200 € 1.200 € 1.200 € 2.100 € 1.200 € 1.200 € 1.200 € 1.200 € 1.200 € 1.200 € 1.200 € 1.200 € 1.200 € 1.200 € 1.200 € 1.200 € 1.200 € 1.200 € 1.200 € 1.200 € 1.200 € 1.200

Renault:

Clio Est. Energy TCe 90 Lim. 4x Clio Est. Energy TCe 90 Intens Clio Est. Energy TCe 90 Intens Captur Energy TCe 90 Intens Captur Energy TCe 90 Intens 6x Captur Energy TCe 90 Intens Captur Energy TCe 90 Intens Captur Energy TCe 90 Intens Captur Energy TCe 90 Intens Captur Energy TCe 90 Intens Captur Energy TCe 90 Intens Captur Energy TCe 90 Intens Captur Energy TCe 90 Intens Captur Energy TCe 90 Edition One Captur Energy TCe 90 Bose Captur Energy TCe 90 Bose Captur Energy TCe 90 Bose Mégane Est. Energy TCe 130 Lim. Mégane Est. Energy dCi 110 eco2 Lim. Mégane Est. Energy dCi 110 eco2 Lim. Mégane Est. Energy dCi 110 eco2 Lim. Mégane Est. Energy dCi 110 eco2 Lim. Mégane Est. Energy dCi 110 Bose Mégane Est. Energy dCi 110 Bose Mégane Est. Energy dCi 110 Bose Mégane Est. Energy dCi 110 Bose Mégane Est. Energy dCi 110 Bose Mégane Est. Energy dCi 110 Bose Mégane Est. Energy dCi 110 Bose Mégane Est. Energy TCe 140 Bose Mégane Est. Energy TCe 140 Bose Mégane Est. Energy dCi 110 Bose Mégane Est. Energy dCi 110 Bose Mégane Est. Energy dCi 110 Bose Mégane Est. Energy dCi 110 Bose Mégane Est. Energy dCi 110 Bose Mégane Est. Energy dCi 110 EDC Bose Kadjar Energy dCi 110 Lim. Kadjar Energy dCi 110 Intens Kadjar Energy dCi 110 Intens Kadjar Energy TCe 165 Bose Talisman Energy dCi 110 Intens Talisman Est. Energy dCi 110 Intens Talisman Est. Energy dCi 110 Intens Talisman Est. Energy dCi 110 Intens Talisman Est. Energy dCi 130 Série Sig. Lim. Grand Scénic Energy dCi 130 Bose

Espace Energy TCe 225 EDC Ini. Paris Espace Energy TCe 225 EDC Ini. Paris

kleur:

Nu rijklaar:

uw voorraad nu nog zonder prijsverhoging voordeel

Rouge Intense Gris Titanium Noir Etoile Ivoire / Noir Etoilé Ivoire / Noir Etoilé Ivoire / Noir Etoilé

€ 19.485 € 20.285 € 20.285 € 21.880 € 22.075 € 22.270 € 22.475 € 22.575 € 22.575 € 22.575 € 22.670 € 22.670 € 22.670 € 22.900 € 23.180 € 23.580 € 23.580 € 24.950 € 26.950 € 28.525 € 28.525 € 28.525 € 28.750 € 28.750 € 28.750 € 28.750 € 28.750 € 28.750 € 28.950 € 29.220 € 29.220 € 29.950 € 29.950 € 29.950 € 29.950 € 29.950 € 30.750 € 28.950 € 30.500 € 31.250 € 31.950 € 33.950 € 34.750 € 34.950 € 34.950 € 37.950 € 41.350 € 56.650 € 58.000

€ 1.500 € 1.500 € 1.500 € 2.400 € 2.400 € 2.400 € 2.400 € 2.400 € 2.400 € 2.400 € 2.400 € 2.400 € 2.400 € 4.050 € 2.400 € 2.400 € 2.400 € 2.375 € 2.875 € 1.300 € 1.300 € 1.300 € 3.570 € 3.570 € 3.570 € 3.570 € 3.570 € 3.570 € 2.670 € 1.300 € 1.300 € 3.550 € 3.550 € 3.550 € 3.550 € 3.550 € 3.850 € 4.945 € 5.150 € 5.240 € 5.045 € 5.550 € 5.350 € 5.740 € 5.500 € 6.150 € 0 € 0 € 0

Rouge Flamme / Noir Etoilé Bleu Ocean / Gris Platine Rouge Flamme / Noir Etoilé Rouge Flamme / Noir Etoilé Gris Casiopée / Noir Etoilé Rouge Flamme / Noir Etoilé Gris Casiopée / Noir Etoilé Gris Casiopée / Noir Etoilé Ivoire / Noir Etoilé Gris Casiopée / Noir Etoilé Rouge Flamme / Noir Etoilé

Noir Etoile Gris Titanium Gris Titanium Gris Titanium Gris Titanium Gris Titanium Gris Titanium Bleu Cosmos Bleu Cosmos Gris Titanium Bleu Cosmos Gris Titanium Noir Etoile Gris Titanium Gris Titanium Gris Titanium Bleu Cosmos Bleu Cosmos Bleu Cosmos Bleu Cosmos Gris Titanium Blanc Glacier Rouge Flamme Blanc Glacier Noir Etoile Noir Etoile Gris Cassiopee Noir Etoile Gris Cassiopée Beige Dune Noir Etoile Noir Etoile

€ 1.200 € 1.200 € 1.200 € 700 € 700 € 700 € 700 € 700 € 700 € 700 € 700 € 700 € 700 € 700 € 700 € 700 € 700 € 1.000 € 2.000 € 2.000 € 2.000 € 2.000 € 2.000 € 2.000 € 2.000 € 2.000 € 2.000 € 2.000 € 2.000 € 1.000 € 1.000 € 2.000 € 2.000 € 2.000 € 2.000 € 2.000 € 2.000 € 4.800 € 4.800 € 4.800 € 1.300 € 5.000 € 5.000 € 5.000 € 5.000 € 5.000 € 3.200 € 5.000 € 5.000

Waarom gaat de prijs omhoog?** Er is een nieuwe methode om auto’s te testen, namelijk de WLTP. Met deze testprocedure worden o.a. de resultaten op het gebied van CO2 realistischer. Dit houdt wel in dat de BPM van bijna alle auto’s omhoog zal gaan. De BPM wordt namelijk berekend op basis van de geteste CO2-uitstoot. Kom dus snel langs bij ABD Renault, profiteer van het voorraadvoordeel én voorkom de prijsverhoging! Welkom bij ABD. Drachten Jade 1, (0512) 515 615 Dokkum Brêge 6, (0519) 82 00 20 Heerenveen Skrynmakker 26, (0513) 65 02 22 Sneek Kolenbranderstraat 7, (0515) 41 32 91 Leeuwarden Hortensiastraat 2, (058) 266 35 55 * Betreft de maximale verwachte verhoging van het bpm-bedrag inclusief het voorraadvoordeel. **Als gevolg van hogere CO2-uitstoot t.o.v. de huidige NEDC CO2-uitstoot. De hogere CO2-uitstoot is het gevolg van de nieuwe homologatietestcyclus WLTP, waarna de resultaten van deze WLTP-test teruggerekend worden naar de NEDC 2.0-waarde. Deze nieuwe CO2-waarden worden gebruikt voor de bpm-berekening. De bpm-tabel voor 2018 blijft ongewijzigd. De waarden zijn de verwachte verhogingen van het bpm-bedrag. Het kan zijn dat de uiteindelijke verhogingen voor de consumentenprijzen afwijken van de verhogingen van het bpm-bedrag. De uiteindelijke aanpassingen van de consumentenprijzen zijn afhankelijk van het te voeren prijsbeleid door Renault Nederland. Om nog gebruik te maken van de huidige NEDC-prijzen dient deze auto uiterlijk vóór 1 juni 2018 geproduceerd te zijn. Productie vanaf 1 juni tot eind augustus 2018 dient uiterlijk voor eind augustus 2018 geregistreerd te zijn. De genoemde “nu rijklaar” prijs is een consumentenadviesprijs en incl. voordeel, onvermijdbare kosten, nodig voor aflevering van de auto aan de consument. Bedragen zijn afgerond op hele euro’s. Type- en drukfouten voorbehouden.

GrootdeFryskeMarren 9 - 2018  
GrootdeFryskeMarren 9 - 2018  
Advertisement