Page 1

10- 2018

deFryskeMarren

GROOTDEFRYSKEMARREN.NL

2e JAARGANG • NR. 10

groot

INCLUSIEF BIJLAGE

LIFESTYLE TRENDS NAJAAR 2018

IRIS NUTMA

Tusken de Marren informatie van gemeente De Fryske Marren

SPIN IN HET WEB VAN MAR & KLIF EN MUSEUM JOURE

OPEN DAG THIALF

20 oktober 2018 van 13:30 tot 16:00 uur

FOTO: JOHAN BROUWER

IN DEZE UITGAVE

ENTRE E GRATI S


2

NUMMER 10 • 2018

MENSEN

Mensen kunnen niet eens meer een overheid maken, omdat als je nuance net even wat anders ligt dan die van buurman, je een eigen partij gaat oprichten. En we hebben sociale media uitgevonden om elkaar de hele

Maar het vreemde is dat mensen ook heel aardige dingen zijn. Wij merken dat heel goed. Dan kom je vragen of je op bezoek mag komen om iemand te interviewen. Of iets te vragen om wat te doen. Of ze even voor een fototoestel willen gaan staan, zitten, hangen, liggen of wat dan ook. Dan komen we binnen en dan zien we mensen aan de tafel zitten. Glimlachend. Verwachtingsvol. Geïnteresseerd. Openhartig vertellend. Over zichzelf. Of over dingen waar ze of anderen mee bezig zijn. Dan blijkt ook nog dat sommige mensen heel veel doen voor de mienskip, en dat die mienskip dat heel mooi

opmerkelijk...

MARISSA VISSER UIT LANGWEER COVERGIRL BOERINNENKALENDER 2019 Marissa Visser uit Langweer is verkozen tot covergirl van de boerinnenkalender 2019. Marissa neemt net als andere plattelandsmeiden in de kalender een pikante pose aan. Stoer en uitdagend vooruit kijkend. In lingerie welteverstaan. “Ik ben trots op mijn lichaam”, zegt de 22-jarige tegenover De Telegraaf. Afgelopen vrijdag was het lanceringsfeest van de nieuwe Boerinnenkalender in Bathmen.

vindt. Wat, mensen vertellen ons zelfs wat hun diepste gedachten zijn. Zomaar!

dag ferm te kunnen uitschelden.

Dat maakt het maken van een krant als GrootFryskeMarren zo mooi. Als je telkens kunt laten blijken, dat de wereld er toch anders uitziet dan het wel lijkt aan de buitenkant. En dat mensen het individueel wél belangrijk vinden, om te bouwen aan de dingen die er volgens hen toe doen. Wij vinden het dan weer prettig te bouwen aan een krant die dat gevoel concreet maakt. Mensen zijn lief. Eelke Lok Redactie GrootdeFryskeMarren

Maandelijkse rubriek met opmerkelijke zaken in de regio. Is u wat opgevallen, wilt u ons deelgenoot maken van een leuke gebeurtenis, of heeft u een een aankondiging of tip voor ons? Stuur deze dan naar redactie@grootdefryskemarren.nl

deze varende monumenten kwamen dit weekend naar Lemmer voor hun traditionele jaarvergadering van de Vereniging Oude Reddings Glorie. Met trots tonen zij er hun bezit in het centrum. Bezoekers waren van harte welkom om de schepen te bekijken. Het doel van de Vereniging Oude Reddings Glorie is het in de vaart houden van dit deel van de nautische geschiedenis van Nederland. Op de zaterdagmiddag zorgden Shantykoren voor een feestelijke sfeer in Lemmer. Rond het standbeeld van de visserman was een kleine markt met aan de reddingsboten gerelateerde artikelen. Veel belangstellenden namen een kijkje bij al het moois.

SLOOPWERKZAAMHEDEN TUNNELBAK HERVAT

THE COLORFIELD PERFORMANCE BIJ SLOTEN IS KLAAR

De Sloopwerkzaamheden aan de tunnelbak tussen Scharsterbrug en Joure zijn hervat. De werkzaamheden werden in maart stilgelegd vanwege scheurvorming in aangrenzende woningen. Inmiddels is men weer volop bezig om de tunnelbak te verwijderen. Er wordt nu een alternatieve sloopmethode gehanteerd, waarbij de tunnelbak in stukken wordt gezaagd.

Het schilderijenproject The Colorfield Performance van Sneker kunstenaar Dirk Hakze is klaar. Kunstenaar Eduard Frieser uit Grou heeft maandag met enkele anderen de laatste werken gemaakt. Daarmee zijn de 499 panelen beschilderd. Ze staan opgesteld in een driehoek in een weiland in de open lucht. In totaal hebben er 440 kunstenaars aan meegewerkt. Mensen kunnen door het kunstwerk lopen, het zijn stuk voor stuk schilderijen, maar alles samen vormt het ook een groot kunstwerk, een soort Land Art. Dirk Hakze was van plan om zelf 99 doeken te beschilderen, maar is met zijn 20e schilderij bezig. “Meer is niet gelukt, ik was teveel manusje-van-alles. Er was geen budget voor een assistent, dus moest ik zelf veel doen. Pech, maar ook wel leuk om direct contact met collega’s te hebben.” Het publiek is heel enthousiast, volgens Hakze: “Er is nog niemand depressief weggegaan.”

OPEN DAG BIJ VOEDSELBANK IN BALK

JOUSTER MERKE TREKT WEER DUIZENDEN BEZOEKERS Duizenden mensen slenterden op de laatste donderdag van september langs de vele kramen tijdens de Jouster Merke. Naast de gebruikelijke marktkooplui waren er ook weer diverse standwerkers aanwezig. Met de mooie praatjes probeerden ze hun waar te slijten aan de bezoekers van de jaarmarkt. Het weer was donderdag perfect. Dit zorgde ervoor dat ook de plaatselijke horeca niets te klagen had. Al vroeg in de middag vloeide het bier rijkelijk op de vele terrassen. Voor zover bekend is de Jouster Merke zonder noemenswaardige incidenten verlopen.

FOTO: LAURAKEIZERFOTOGRAFIE.NL

Mensen zijn rare dingen. Mensen reageren op alles heel verschillend. Mensen zijn het eigenlijk nooit met elkaar eens. “Moai waar net?”. “No, it is my jusjes te waarm”. Teamsporten vallen uit elkaar, tenzij de spelers individueel worden betaald. Eenheid is overal vér te zoeken. De provincie Fryslân heeft massaal de mienskip willen huldigen. Maar die mienskip is nu al aan het oorlog voeren om de centen voor het vervolg te claimen.

Op 19 oktober, in de Week van de Voedselbanken, organiseert Voedselbank Zuidwest Friesland een open dag. Iedereen die geïnteresseerd is in het werk van de Voedselbank is dan van harte welkom bij de vestiging aan de Tjalke de Boerstrjitte 14, 8561 EL in Balk. In de Week van de Voedselbanken vallen zowel Wereld-Voedseldag als Wereld-Armoededag, de twee thema’s van de Voedselbanken. Zij zamelen immers voedsel in dat anders verspild zou worden en delen dat uit aan de armsten in de samenleving. Zo helpt Voedselbank Zuidwest Friesland huishoudens en alleenstaanden in de voormalige gemeenten Nijefurd en Gaasterlân-Sleat aan een voedselpakket. Het streven is om elke keer producten uit te delen die voldoen aan de Schijf van Vijf. Niet alleen vanuit het distributiecentrum in Drachten, maar ook van bedrijven in de gemeente, ontvangen de medewerkers van Voedselbank Zuidwest Friesland producten. Veel van het eten dat zij ontvangen, zou anders vernietigd worden. Dankzij speciale wetgeving van de Nederlandse Voedsel-en Warenautoriteit mogen zij, onder strikte voorwaarden, veel producten nog wel uitreiken. Natuurlijk staat de voedselveiligheid hierbij voorop. Op de open dag kan iedereen zelf zien hoe de Voedselbank werkt en wat er zoal bij komt kijken.

FAIRTRADE CERTIFICATEN UITGEREIKT IN DE FRYSKE MARREN Op woensdag 19 september reikte wethouder Frans Veltman in het gebouw van MIKS Welzijn in Joure elf Fairtrade certificaten uit aan bedrijven en organisaties die zich in en rond Joure bevinden. In totaal ontvingen 18 bedrijven/organisaties een Fairtrade certificaat. Dit betekent dat deze organisaties en bedrijven (een bepaald aantal) fairtrade producten gebruiken of verkopen. De bedrijven en organisaties zijn de afgelopen maanden bezocht door de leden van de werkgroep Fairtrade Gemeente De Fryske Marren, waarna met hen is overeengekomen dat zij meedoen aan de campagne om van de gemeente een Fairtrade Gemeente te maken. Fairtrade betekent eerlijke handel. Boeren, arbeiders en producenten in ontwikkelingslanden krijgen voor fairtrade een eerlijke prijs. Zo kunnen ze hun levensomstandigheden verbeteren en bouwen aan een toekomst voor hun bedrijf, familie en omgeving. Kinderarbeid is niet toegestaan. Ook worden er duurzaamheidseisen aan fairtrade producten gesteld.

WERKZAAMHEDEN PLATTEDIJK LEMMER EIND NOVEMBER KLAAR De werkzaamheden aan de Plattedijk (N359) worden eind november afgerond. Er wordt nu gestart met de laatste fase van het werk. Hierna wordt er nogDe gewerkt aan het groen naast de weg. De komende weken zal er gewerkt worden aan de afslag naar het strand. Het verkeer kan gebruik maken de van een tijdelijke weg die is aangelegd. Zodoende ontstaat er weinig hinder. Het verkeer maakt vanaf maandag 24 oktober gebruik van deze tijdelijke weg. Eind oktober zal het fietspad tussen de Spaanderbank en de Plattedijk weer opengesteld worden.

OUDE REDDINGSBOTEN IN CENTRUM LEMMER TREKKEN VEEL BEKIJKS Het laatste weekend van september lag het Dok in het centrum van Lemmer vol met klassieke reddingsboten. De eigenaren van

KIJK VOOR HET LAATSTE NIEUWS OP WEBSITE

WWW.GROOTdeFRYSKEMARREN.NL

deFryskeMarren deFryskeMarren


deFryskeMarren • KORT NIEUWS

3

LOKALE ONDERNEMERS STARTEN BROODFONDS deFryskeMarren

VOOR OMGEVING JOURE EN LEMMER

FOTO: MARTIN DE JONG

LEMMER - Het broodfonds is een succes door heel Nederland. In zo’n collectief spreken zelfstandigen af om elkaar te steunen bij ziekte. Het is een sociaal vangnet voor en door ondernemers. De broodfondsen bestaan nu twaalf jaar. Met landelijk al 396 groepen waar 17.500 ondernemers aan meedoen. Ook in omgeving Joure, Heerenveen en Lemmer start nu een groep.

MODESHOW CENTRUM JOURE TREKT VEEL PUBLIEK JOURE - Het was vorige week zondagmiddag gezellig druk in het centrum van Joure tijdens de Modekoopzondag. Een grote modeshow in de Midstraat waar diverse Jouster bedrijven aan meewerkten. Over een achthonderd meter lange rode loper showden diverse modellen de nieuwste trends en collecties. Op sommige plekken was het dringen geblazen om alles goed te kunnen volgen.

SPANNINGA METAAL ‘SMEEDT’ AL 100 JAAR FIETSLICHT JOURE - Op 4 oktober ging in Museum Joure de nieuwe expositie ‘Het smeden van fietslicht, 100 jaar Spanninga Metaal’ van start. In deze tentoonstelling is een overzicht te zien van de historie van deze bekende Jouster ‘achterlichtjesfabriek’ en natuurlijk van de verschillende typen achterlichtjes die door de tijd heen geproduceerd werden. Fietsenliefhebbers smullen van de oude fietsen die in de tentoonstelling staan opgesteld, van de ouderwetse loopfiets en de ‘hoge bi’ tot de moderne sportfiets. Klapstuk is de fiets van koningin Wilhelmina. De expositie duurt tot en met 24 februari 2019.

Veel ondernemers hebben geen financieel vangnet als zij ziek worden. Als oplossing ontwikkelde een groep ondernemers het broodfonds. In een broodfonds kennen en vertrouwen de deelnemers elkaar. Iedereen die meedoet stort maandelijks een bedrag op een eigen rekening, wordt iemand ziek dan ontvangt diegene van iedereen een bedrag om van te leven. “Wij vinden het broodfonds een praktische en slimme oplossing”, zegt initiatiefnemer Conrad Braber. “En ook nog eens betaalbaar”. We zijn als lokale ondernemers om de tafel gaan zitten en besloten samen dit initiatief op te pakken.

Met behulp van de landelijke BroodfondsMakers organiseren we nu op 7 november een informatieavond in ’t Haske te Joure” Conrad en zijn mede-initiatiefnemers Rob de Jong en Remco van der Weide nodigen ondernemers uit de omgeving van Heerenveen, Lemmer en Joure uit om te komen. “Je kunt al je vragen stellen en kijken of het broodfonds iets voor je is. Wij willen na deze avond een broodfonds starten.” De avond start om 19.00 uur. Het broodfonds is er voor alle soorten ondernemers, zowel zzp’ers als zelfstan-

TANDARTSPRAKTIJK LEMMER IS EEN LIEVE TANDARTS!

LEMMER - Tandartspraktijk Lemmer is een lieve tandarts! De praktijk nam onlangs het keurmerk De Lieve Tandarts in ontvangst. Dit bijzondere keurmerk wordt uitgereikt aan een selectie van praktijken, die persoonlijk bezocht worden door het bemiddelingsplatform. Tandartspraktijk Lemmer voldoet aan alle gestelde voorwaarden, onder meer op het gebied van persoonlijke aandacht en intensieve begeleiding van patiënten, waaronder angstpatiënten en kinderen. De gezamenlijk missie van praktijkeigenaar Filipe Franco en De Lieve Tandarts? Iedereen in Nederland weer naar de tandarts laten gaan, óók patiënten die wegens angst of om praktische redenen niet of zelden de tandarts bezoeken. Ouderwetse vriendelijkheid, in een modern jasje. Dat kunnen bezoekers van de praktijk aan de Castor in Lemmer verwachten. “De praktijk, die wij in 2015 hebben overgenomen, kent een lange historie. Die omarmen we. We zijn inmiddels flink gegroeid, maar onze persoonlijke betrokkenheid blijft”, zegt Franco, wiens vrouw Ana eveneens werkzaam is in de praktijk. “Bovendien wonen we naast de onlangs verbouwde praktijk. Dat geeft een huiselijk, vertrouwd gevoel.” Naast de betrokken aanpak, onderscheidt Tandartspraktijk Lemmer zich op het gebied van moderne technieken en het feit dat Franco tevens tandarts voor orthodontie is.

MIKS WELZIJN EN ZORGGROEP HOF EN HIEM ONDERTEKENEN SAMENWERKINGSCONVENANT TEN BRINKE WINT ZILVEREN PIEPER TIJDENS AGRARISCHE SCHOUW

JOURE - Duizenden agrariërs en andere belangstellenden bezochten onlangs de 66ste Agrarische Schouw in Park Heremastate in Joure. Burgemeester Fred Veenstra reikte hier de Zilveren Pieper voor de mooiste stand uit. De prijs ging dit jaar naar Ten Brinke b.v. uit Creil. Het bedrijf is onder andere leverancier van zaaizaden, gewasbeschermingsmiddelen, vaste en vloeibare meststoffen. Tijdens de jaarlijkse Agrarische Schouw konden bezoekers meer te weten komen over onder andere tractoren, melkmachines, voer, financiële mogelijkheden en allerlei andere zaken die te maken hebben met het boerenleven.

digen met een BV of VOF. De maximaal vijftig deelnemers leggen geld in op individuele rekeningen. Zodra een van hen arbeidsongeschikt raakt, krijgt die van de anderen tijdelijk financiële steun. De avond is voor mensen die een groep zoeken om bij aan te sluiten of zelf een broodfonds willen starten. U krijgt uitleg en antwoord op vragen.

JOURE - Maandag 17 september ondertekenden Kleis Pit, bestuurder van Miks welzijn en John van Arnhem, bestuurder van Zorggroep Hof en Hiem een samenwerkingsconvenant. Beiden vinden het noodzakelijk om systematischer te gaan samenwerken. Miks welzijn en Hof en Hiem werken beide op de samenhangende domeinen van zorg en welzijn en hebben het beste voor met de (oudere) inwoners van gemeente De Fryske Marren. De werkzaamheden van de organisaties vullen elkaar naadloos aan. Nu al werken de professionals samen aan verschillende projecten en activiteiten. Zo wordt bijvoorbeeld gezamenlijk, met ook andere samenwerkingspartners, voorlichting gegeven aan mantelzorgers, worden activiteiten georganiseerd in ontmoetings-cafés en werd een week voor Kunst en Cultuur gehouden.

Samen met de inwoners worden activiteiten ontwikkeld en uitgevoerd die de kwaliteit van leven kunnen stimuleren. “Waarom doen we wat we doen? Omdat we vinden dat alle inwoners, ondanks eventuele beperkingen, een zinvol leven willen leiden, het gevoel willen hebben erbij te horen, gewaardeerd te worden en niet aan de kant te staan. Daar willen we samen aan bijdragen”, vinden beide directeuren.

BOUMA BOUWADVIES VERDER ALS

JOUS

JOURE - Friesland is een architectenbureau rijker: JOUS. Met haar ontwerpen wil het bureau een waardevolle bijdrage leveren aan mens, milieu en maatschappij. “Duurzame architectuur vol inventiviteit en creativiteit als gezonde omgeving voor de mens, waarbij we altijd nauw samenwerken met de opdrachtgever en betrokken partijen in het bouwproces,” aldus directeur Durk Bouma. Dat verklaart meteen ook de bedrijfsnaam: JOUS is een combinatie van het Friese ‘jo’ en ‘ús’ of te wel: u en wij. JOUS komt voort uit Bouma Bouwadvies, het Jouster ontwerpen adviesbureau. Durk Bouma: “In 2006 begonnen we als bouwadviesbureau, daarna werden we tekenbureau, vervolgens ontwerpbureau en nu, als laatste kwaliteitsslag, was een architectenbureau mijn grote wens. De aanvullende expertise van een architect maakt dat mogelijk en brengt nog meer kwaliteit, een nieuwe ‘schwung’ en sfeer in ons bureau. Er ontstaan kansen voor bijvoorbeeld architectenselecties en aanbestedingen waaruit fraaie en bijzondere gebouwen gaan ontstaan. Voor Joure en omgeving is het een aanwinst en uiteraard voor ons gehele team is het ook een plus.”


4

deFryskeMarren deFryskeMarren


GROOTDEFRYSKEMARREN.NL

5

Iris Nutma

Spin in het web van Mar & Klif en Museum Joure

“Heb je misschien nog tien minuten geduld, ik ben nog even bezig, ik kom er zo aan”, vraagt Iris Nutma, ‘manager’ van bezoekerscentrum Mar & Klif in Oudemirdum en van Museum Joure. We hebben elkaar nog niet eens een hand gegeven. Ondertussen knipt Mar & Klif medewerkster Geertje Bouma de lichten van het bezoekerscentrum aan en wordt er koffie gezet voor de overigens welkome gast van GrootdeFryskeMarren.

TEKST HENK VAN DER VEER // FOTO'S JOHAN BROUWER

“Het is voor een opening van een tentoonstelling altijd wat drukker dan normaal”, zegt Iris Nutma even later op haar kantoortje boven in het bezoekerscentrum aan de Brink 4 in het door een najaarszonnetje overgoten Oudemirdum. Die tentoonstelling waar Iris het over heeft is ‘Vrouwen van toen en vrouwen van nu’, een expositie over 100 jaar Friese Plattelandsvrouwen, die geopend zal worden door ‘kunstschaatslegende’ Sjoukje Dijkstra. “Wat is de bedoeling fan dit ynterview, wêr mei it oer gean. Oer myn wurk of oer wa’t ik bin”, is de eerste vraag die niet de journalist, maar Nutma vriendelijk stelt. ‘Laten we het maar over beide doen”, is mijn antwoord en ik knal de ultieme vraag er meteen maar in ‘Wie is Iris Nutma, of wie denkt zij wel niet dat zij is…’ Een lach volgt, alvorens modieus geklede Iris antwoordt.

CARRIÈRE Na haar afstuderen wordt Iris beleidsmedewerkster cultuur bij de gemeente Groningen waar zij samen met haar man Rienk Prins op een boot in het centrum van de Martinistad woont. Na dit werk zes jaar gedaan te hebben gaat Iris verder als ZZP ’er en organiseert zij evenementen, waarbij ‘Groninger Welvaart’ het eerste is. Tijdens het nautisch evenement liggen er 150 historische schepen, met tal van activiteiten, in de grachten van Groningen waar 100.000 bezoekers op af komen. Naast het organiseren van evenementen is Iris ook nog regelmatig werkzaam als beleidsmedewerkster cultuur voor verschillende gemeenten. In 2008 verhuizen Iris en Rienk naar Elahuizen, samen met hun tweejarige dochtertje Anne-Janke. Een jaar later wordt zoon Sieds geboren. In 2010 wordt Iris aangesteld als manager bij Mar & Klif.

WA IS IRIS NUTMA?

MAR & KLIF

“Wa is Iris Nutma, gjin idee. Wêr moat ik begjinne. No, ik kom út Dokkum, dêr’t ik 44 jier lyn berne bin. Ik bin de jongste fan sân bern, it twadde neikommerke eins. Ik haw fjouwer sussen en twa broers. Fiif op in rij en doe fiif jier letter kaam myn sus en wer fiif jier letter kaam ik. We wennen op in pleatske krekt bûten Dokkum. De bestrating hâlde in heale kilometer foar ús hûs op, it wie noch sa’n púnreed dêr’t wij oer hinne rûnen. Heit wie boer. As jongste fan sa’n grutte húshalding hiene je toch wol wat in aparte posysje siz mar.”

“Offisieel bin ik no direkteur foar de stichting Erfgoed, Natuur en Landschap, in neie fusiestifting wêr it Bezoekerscentrum Mar & Klif ûnder falt én Museum Joure.

Aparte positie of niet, Iris heeft een onbezorgde jeugd op de kleine boerderij aan de rand van Dokkum. Ze heeft een pony, groeit op in een warme omgeving, gaat zondags met heit en mem een keer naar de Gereformeerde kerk waar ze absoluut geen ‘traumatische herinneringen‘ aan bewaart. Na het eten wordt er uit de Bijbel voorgelezen, zoals in die tijd gewoon was. Kortom een doorsnee gezin in het Calvinistische Bolwerk Dokkum. Iris kan goed leren, leest veel boeken met historische verhalen en na de basisschool volgt zij tot haar zestiende jaar de gymnasiumopleiding van het Oostergo College om daarna de overstap te maken naar het VWO. Na het VWO doet Iris de opleiding leraar textiele werkvormen ( ‘handwerkjuf’), en maakt die opleiding ook af, om te vervolgen met een universitaire opleiding ‘kunstbeleid’. Ze studeert af op het onderwerp ‘amateurkunst in Groningen’.

Voor meer informatie Mar en Klif: www.marenklif.nl Voor meer informatie Museum Joure: www.museumjoure.nl

By Mar en Klif wurkje wy mei seis fêste minsken, allegear deeltiders en noch in hiele groep frijwilligers fan 20 personen dy’t hiel aktyf binne. Op’e Jouwer binne ek seis fêste meiwurkers. Wy hawwe hjir in moaie, fêste eksposysje oer it ‘Nationaal Landschap Zuidwest Fryslan’ en jierliks wikseljende tentoanstellingen. Sa as no de eksposysje oer de plattelânsfroulju.” “As Mar & Klif binne wy hiel breed. Us baly-meiwurksters binne ek VVV-gastfrou en kinne toeristen ‘tippe’ oer de moaiste plakjes yn it hiele Nationaal Landschap. Wy organisearje ek saken bûten it gebou sa as berneaktiviteiten, de Gaasterlandse Natuurweek yn’e hjerstfakânsje en in kursus oer it Nationaal Landschap. En we hawwe noch ‘Groen Doen’, ús ôfdieling foar natueren miljeu-edukaasje. Fanút ‘Groen Doen’ organisearje wij foar de hiele Súdwesthoeke en de Fryske Marren natuer- en duorsumensaktiviteiten foar skoalbern, dat dogge wy mei ferskate partners, lykas de natuerrorganisaasjes, boeren en duorsumensprojekten.” Iris weet de dubbelfunctie voor Mar en

Klif en Museum Joure goed te combineren al is het soms wel eens even spitsuur, zoals wanneer er binnen een week twee tentoonstellingen geopend moeten worden. Laat dat nu juist het geval zijn op het moment dat dit interview wordt afgenomen. Toch maakt zij graag tijd vrij om over zowel Mar & Klif en Museum Joure te praten. “Op ’e Jouwer giet ek in bysûndere eksposisy iepen, oer Spanninga’s, dy’t as titel ‘Smeden van licht’ hat. It giet oer 100 jier Spanninga Metaal. Dy is bekend as fabrikant fan de fytsljochtjes. Wat is voor Iris Nutma de uitdaging als eindverantwoordelijke van Mar & Klif? “ Foar Mar & Klif is de údaging dat wij it Nationaal Landschap net allinne yn it sintrum sjen litte, mar dat we der ek foar soargje dat minsken yn de omjouwing tusken de earen krije hoe moai en bysûnder dat it lânskip hjir is. Kinst hjir noch goed sjen hoe it lânskip troch de skiednis hinne feroare is. Dat meie minsken wol better witte, minsken stappe dêr te maklik bijlâns, dat haw ik sels ek wol dien. Doe’t ik froeger mei ús heit en mem op fakânsje gong nei Camping de Waps yn Aldemardum riden wy faaks bij Boalsert del. Ik fûn dat mar in saai stik. Mar no’t ik wit dat dêr droechmakkerijen binne en dast dus oer de boaiem fan âlde marren hinne rydst, wurdt it folle aardiger. Kinst noch goed sjen dast de bodem der leger leit. Ik tink dat in hiel soad minsken der no noch oan foarbij gean omdat se der noait op wiist binne.”


EEN SELECTIE UIT

ONS WONINGAANBOD Lemmer, ‘t Wijd 37

Lemmer, Houtrib 6

Lemmer, Blazer 3

Lemmer, Buitenbaardt 23

Lemmer, Wagenman 9

Offingawier, De Potten 72

Langweer, Doumastate 1

Lemmer, Fregat 20

Lemmer, ‘t Wijd 17

Sloten, Haverkamp 5

Oosterzee, Herenweg 59

Lemmer, Morrastraat 3

Sloten, It Far 17

Bantega, Jachtkamp 15

Wijckel, Jachtlustweg 35

Lemmer, Kadijk 8 en 8A

Lemmer, Kadijk 18

Lemmer, Koevordermeerstraat 2

Echtenerbrug, Krompad 9

Woudsend, Midstrjitte 32

Smallebrugge, Nr 2

Lemmer, Plattedijk 37 b

Lemmer, Pluut 26

Rutten, Salie 3

Lemmer, Straatweg 76 d

Lemmer, Strandloper 32

Lemmer, Swalp 11

Lemmer, Trintel 2

Koudum, Wetterbies 4

Lemmer, Zomertaling 6

Vraagprijs: € 289.000,- k.k.

Vraagprijs: € 455.000,- k.k.

Vraagprijs: € 299.500,- k.k.

Vraagprijs: € 595.000,- k.k.

Vraagprijs: € 1.250.000,- k.k.

Vraagprijs: € 279.000,- k.k.

Vraagprijs: € 159.500,- k.k.

Vraagprijs: € 439.000,- k.k.

Vraagprijs: € 389.000,- k.k.

Vraagprijs: € 298.500,- k.k.

Vraagprijs: € 349.000,- k.k.

Vraagprijs: € 950.000,- k.k.

Vraagprijs: € 395.000,- k.k.

Vraagprijs: € 155.000,- k.k.

Vraagprijs: € 649.500,- k.k.

Vraagprijs: € 599.000,- k.k.

Vraagprijs: € 154.000,- k.k.

Vraagprijs: € 439.000,- k.k.

KINGMA & WALINGA makelaars en taxateurs Lemmer Kortestreek 21 - 8531 JG Lemmer Telefoon: 0514-563637 lemmer@kingmawalinga.nl

Vraagprijs: € 689.000,- k.k.

Vraagprijs: € 289.000,- k.k.

Vraagprijs: € 397.500,- k.k.

Vraagprijs: € 550.000,- k.k.

Vraagprijs: € 229.000,- k.k.

Vraagprijs: € 575.000,- k.k.

Vraagprijs: € 239.500,- k.k.

Vraagprijs: € 795.000,- k.k.

Vraagprijs: € 335.000,- k.k.

Vraagprijs: € 187.500,- k.k.

Vraagprijs: € 445.000,- k.k.

Vraagprijs: € 1.195.000,- k.k.

KINGMA & WALINGA makelaars en taxateurs Makkum Voorstraat 1 - 8754 EV Makkum Telefoon: 0515 - 233 664 makkum@kingmawalinga.nl

NWWI Nederlands Wo Woning ning Waarde Waarde Instituut

VOOR UITGEBREIDE INFORMATIE KIJKT U OP: WWW.KINGMAWALINGA.NL


deFryskeMarren

GROOTDEFRYSKEMARREN.NL

7

LemsterdeFryskeMarren Tony ‘Indian’ Leenes

“Ik ben gek van Indians en indianencultuur” “Ik kreeg hier 55 van die motorrijders op het terrein. Ze kregen broodjes en zaten net aan de soep. Ik stelde toen de vraag welke Harley Davidson het mooiste geluid van het gezelschap had. Een kolossale kerel heft zich op van zijn soepje en zegt ‘dat zal die van mij wel zijn’. Ik antwoordde: ‘Als hij van de zijstaander afsodemietert dan wel!’ Het werd doodstil en iedereen keek die man aan, benieuwd hoe hij zou reageren. ‘Weet je wel met hoeveel man wij hier zijn’, vervolgde hij. Waarop ik zei: ‘Jazeker, ik heb ze geteld, vijfenvijftig, ‘but I’m not impressed!’ Hij ging zitten en zei niets meer. Ze hebben respect voor mij, de meeste clubs van Nederland kennen mijn humor.” TEKST EN FOTOGRAFIE HENK VAN DER VEER

Aan het woord is Tony ‘Indian’ Leenes uit Lemmer, van het ‘Indian Motorcycle Museum’, een geboren verteller, die de vragen niet afwacht maar blijft vertellen. “Laatst had ik hier zo’n Harleyclub waarmee ik afgesproken had dat ze een pilsje bij mij konden krijgen. Bestelt er zo’n ‘brutaaltje’ een tweede flesje bier. De voorzitter ging staan en schold die vent helemaal verrot en beet hem toe ‘We zijn hier door Tony toegelaten en we mochten één biertje drinken en geen twee klootzak, zuip maar een bak water als je dorst hebt.”

WILDE VAART Het is de afgelopen zomer druk geweest in het museum van Tony (67), het zal ongetwijfeld met de ‘LF2018 hype’ te maken hebben, maar bezoekers en liefhebbers weten het Walhalla van de vermaarde Indian Motor sowieso wel te vinden. Tony en zijn partner Hennie ‘Hendee’ Oldersma wonen op een unieke locatie aan de Kadijk in Lemmer. Tony Leenes, in 1951 geboren als jongste zoon in het gezin van Theodorus Leenes (‘Dikke Theo noemden ze mijn vader’) eigenaar van een zoetwarenzaak in Heerenveen. ‘Antonius Bernardus’, is een druk kereltje, heeft een hekel aan gezag ( ‘ik stond bekend als politiehater’) en gaat al jong het liefst zijn

eigen gang. Na de detailhandelvakschool monstert Tony aan op een schip van Rederij Holwerda en gaat op de Wilde Vaart, zeer tot ongenoegen van zijn ouders. Later gaat Tony nog naar de Zeevaartschool in Groningen om uiteindelijk als magazijnmeester bij een Volvo -garage terecht te komen. Dat avontuur duurt zeven jaar waarna Tony er voorgoed de brui aangeeft. Na een flinke burn-out neemt hij de beslissing om voor zichzelf te beginnen.

“Ik heb de burgemeester opgehaald in een zijspanmotor. No hard feelings! We hadden een geweldig feest georganiseerd met alles er op en er aan. Steile wandraces, een luchtshow, vuurwerk en een rock & bluesband. Er kwamen die zaterdag 5000 dagjesmensen op dat feestje af!

GELUKKIG MENS

“Niemand heeft zekerheid in het leven, maar ik ging dwars tegen alles en iedereen in om mijn droom waar te maken. Een eigen ‘Indian Motorcycle Museum’ in Lemmer. Ik kreeg van het GAK ( uitkeringsinstantie, red.) twee jaar de tijd om mij te bewijzen. Ik bezocht beurzen, verzamelde onderdelen van de Indian motors,restaureerde en reviseerde. Alles wat ook maar een beetje met Indian motors en de Indiaanse cultuur te maken had groeide uit tot een grote verzameling. Ik moest en zou een plek hebben om verder uit te breiden, mijn eigen museum en werkplaats creëren.”

BURGEMEESTER IN ZIJSPANMOTOR OPENT UNIEK MUSEUM Dat museum kwam er uiteindelijk in 1991, waarbij toenmalig burgemeester van Lemsterland Geert Eijgelaar de opening mocht verrichten. Voorafgaand aan de opening was er heel wat strijd geleverd tussen Tony en de plaatselijke overheid.

Tony is dan een gelukkig mens, maar heeft ook zijn verdriet. Zijn eerste echtgenoot Baukje Duim ( ‘Zonder Bauk was het niks geworden met het museum’) had een drankprobleem. Het huwelijk van Tony en Baukje Duim, inmiddels is ze overleden, eindigt na 22 jaar noodgedwongen. In het museum hangt een prachtig schilderij van Tony’s eerste vrouw, geschilderd door Siep Reijenga, de legendarische kroegbaas uit Balk. Naast het kunstwerk de korte rode laarsjes van ‘Bee’. Ontroerend mooi! Wat meteen opvalt als je bij Tony op het erf komt, is dat het er allemaal ontzettend netjes is, zijn werkplaats is er misschien wel het mooiste voorbeeld van. Al het gereedschap hangt keurig op zijn plaats. Naast het museum en het woonhuis is er een atelier, de al genoemde nette werkplaats, een minicamping en een feestzaal. Er valt ontzettend veel te zien, ook voor de liefhebbers van Indianencultuur. Tony heeft voor elk voorwerp een bijpassend verhaal. Zou het niet eens tijd worden voor een boek?!

Lekker en betaalbaar eten aan het gezelligste plein van Joure! Dagelijks geopend! T 0513 415 425

bistrofred.nl

INDIANEN “Ik volg mijn idealen nog altijd, ik ben helemaal gek van deze motors en van de Indianencultuur, die ze helemaal naar de ’kloten’ hebben geholpen. Waarom denk je dat een indiaan altijd zo triest kijkt, je zult zelf maar zo vaak ‘verneukt’ zijn in je leven dan ga je wel triest kijken. De principes van die indianen spreken mij aan. Ik vertel ook altijd bij elk voorwerp in het museum het verhaal wat er achter zit, dat maakt dit museum ook zo uniek. Tot op de WC, waar een bordje boven het closetpapier hangt met de alles zeggende tekst: ‘pak de gratis Harley sjaal!’ Nu Tony inmiddels 67 jaar is, komt de onvermijdelijke vraag hoe hij de toekomst voor zijn museum ziet. “Als het niet meer gaat dan doek je de zaak gewoon op, verkoopt de hele rommel en klaar. Het wordt een stichting, want ik wil graag dat het blijft voortbestaan. Ik heb hier alles al eens goed kunnen verkopen, ik heb het niet gedaan. Geld zegt mij niets! Ik kreeg hier burgemeester Jo Bosma ooit eens op bezoek met een ploegje ‘pommeranten’. Na het bezoek nam een van die mensen het woord.’Toen we hier kwamen dachten wij waar die Jo ons nu heen brengt, wat moeten wij hier in hemelsnaam. Wij zijn zeer onder de indruk van uw collectie en uw verhalen. Waar we echter nog meer van onder de indruk zijn is uw levensstijl, zo zouden wij ook wel graag willen leven, het is voor ons echter te laat!”


Uniek dineren of borrelen in een oude Doopsgezinde kerk! kerk 10:00 tot 21:00 uur

ZATERDAG 27 OKTOBER

Dit jaar weer anders, méér gedurfd en wéér spectaculairder!

Borrelen & Dineren bij kaarslicht

Bij ‘t Ponkje kunt u deze avond bij kaarslicht dineren. Het is verstandig om te reserveren.

Live optreden van JazzYpassion! Zie ook: www.ponkje.nl

Diverse standhouders. En een modeshow van Yok Yok uit Joure! Koffie met heerlijk gebak verkrijgbaar van Bakkerij Breimer

Wij heten u van harte welkom Meerweg 3 8507 CA Rohel www.tuincentrum-dekoning.nl

Fermaningsteech 1 - 8551 SP Woudsend - T 0514 - 59 12 50

Bezoek onze streekwinkel in Katlijk! (H)eerlijke streekproducten > o.a. vlees en zuivel

3 ETAGES VERLICHTING!

Openingstijden WOE DON VRIJ ZAT

12.00 10.00 10.00 10.00

-

18.00 18.00 18.00 18.00

Ook bezorging op zaterdag

WWW.STREEKVLEESKATLIJK.NL W.A. Nijenhuisweg 9 | 8455 JS Katlijk

Bij ons treft u een bijzonder groot assortiment lampen, van klassiek tot modern, van een eenvoudige vloerlamp tot een luxe hanglamp!

Kom gerust langs en laat u inspireren! Oosterdijk 89 Sneek • 0515-412874 • info@deboerlicht.nl • www.deboerlicht.nl

Service staat bij Bouclé bovenaan!

Uw ambachtelijke bakker! Lemmer - Joure UW HOOFDZAAK, HOOFDZAAK ONZE KOPZORGEN!

UW HOOFDZAAK, ONZE KOPZORGEN!

Onze aanbiedingen! - 12 en 13 oktober 2018 -

6 amandel pencees € 4,80 Croissant € 0,65 Extra smulaanbieding! - 12 en 13 oktober 2018 -

De krant is gewoon leuker! Uw krantendrukker sinds 1882

Bosvruchten kwarkstukje € 7,95 Breimer’s Bakkerij Lemmer Vissersburen 76/78 8531 ED Lemmer 0514 561702

Breimer’s Bakkerij Joure Midstraat 80 8501 AS Joure 0513 412359

www.bakkerijbreimer.nl ADRES Werktuigenweg 9 8304 AZ Emmeloord

POSTADRES Postbus 1029 8300 BA Emmeloord

T W E

+31 (0) 527 630 200 hoekstrakrantendruk.nl info@hoekstrakrantendruk.nl


Tusken de Marren

Informatiebijlage gemeente De Fryske Marren

INFORMATIEBIJLAGE VAN GEMEENTE DE FRYSKE MARREN | OKTOBER 2018

INHOUD

• Kort nieuws en gemeentelijke activiteitenkalender • Thomas van der Meer over accommodatiebeheer in De Fryske Marren • Inzamelingsactie voor een hartveilig Joure • Reageer nu op de ontwerp-Omgevingsvisie • Wijkbeheer:Werken aan een aangename woonomgeving • Strengere regels voor carbidschieten

Woensdag 10 oktober Commissie ruimte, 19.30 uur

Woensdag 17 oktober Raadsbrede commissie, 19.30 uur Woensdag 31 oktober Raadsvergadering, 19.30 uur Dinsdag 6 november Raadsvergadering (begroting), 19.30 uur Bovenstaande data zijn onder voorbehoud. Kijk voor actuele informatie op: www.defryskemarren.nl. De bijeenkomsten vinden plaats in het gemeentehuis in Joure, tenzij anders aangegeven.

LF2018 Activiteiten Zaterdag 13 oktober Jochanan van Patmos, Joure Tot dinsdag 16 oktober LÛD: Sound Art, Rijsterbos in Rijs Vrijdag 19 tot maandag 22 oktober Proef de Kunst in Terherne, Terherne Zaterdag 27 en zondag 28 oktober In moaie jûn yn oktober - De Lemster Wiven en It Lemster Shantykoor, Lemmer-De Hege Fonnen Woensdag 31 oktober tot zaterdag 1 december Dorp Europa, Lemmer en Joure Vrijdag 2 en zaterdag 3 november Filmconcert “Film en Muzyk fan Fryske grûn”, Muziekvereniging Excelsior Ouwsterhaule, Joure Meer informatie over LF2018 binnen De Fryske Marren vindt u op de website: www.defryskemarren.nl/ LF2018.

WILT U IN 2019 EEN EVENEMENT ORGANISEREN? Aanmelden evenement 2019 Meld uw evenement op tijd bij ons aan. Zonder aanmelding komt uw evenement niet in aanmerking voor het aanvragen van een evenementenvergunning. Aanmelden van evenement voor 2019 kan tussen 15 oktober en 15 november 2018 en doet u via: www.defryskemarren.nl/ evenement.

evenement aanvragen. Het aanvragen van een vergunning voor een evenement doet u bij voorkeur 12 weken en minimaal 8 weken voor het evenement. Organiseert u een evenement zonder vergunning? Dan kunt u na 1 januari 2019 bepaalde faciliteiten aanvragen. Deze aanvraag moet bij voorkeur 4 weken voor het evenement bij ons binnen zijn.

Ruimte voor investeringen naast financiële uitdaging Het college van b&w heeft haar investeringsplannen en de programmabegroting 2019 aan de gemeenteraad gepresenteerd. De begroting 2019 is sluitend met een positief saldo van 1 miljoen euro. We staan er financieel stabiel voor. Ondanks de financiële ombuiging die nodig is van 3 miljoen euro, blijft er ruimte om te investeren in omgeving, zorg en duurzaamheid. Op onze website vindt u een helder overzicht van de 36 plannen zoals burgemeester en wethouders die voorstellen aan de raad. “In de plannen staan kwaliteit en verbinding met inwoners en ondernemers voorop”, zegt wethouder Jos Boerland. Op 6 november besluit de raad over deze toekomstige investeringen, zodat ze daarna definitief worden of wijzigen.

Vind jij JOUW BUURT ook Vindbelangrijk? jij JOUW BUURT Vind jij JOUW BUURT ook belangrijk? ook belangrijk? Meld u aan voor de

Let op: uw aanmelding is nog geen vergunningsaanvraag Vanaf 15 januari 2019 kunt u een vergunning voor uw

Kijk op www.defryskemarren.nl/ evenement voor meer informatie.

Wil jij helpen jouw buurt en dorp nog leuker te maken? Kom dan donderdagavond 18 oktober naar De Mallemok in Sloten.

Wil jij helpen jouw buurt en dorp nog leuker te maken? Kom dan donderdagavond 18 oktober naar De Mallemok in Sloten. wordt een avond waar enthousiaste Wil jij helpen jouw buurt en dorp nogHet leuker te maken? Wil jij helpen jouw buurt en dorp nogdorpsbewoners leuker te maken? elkaar ontmoeten en Kom dan donderdagavond 18 oktoberbespreken naar De Mallemok in Sloten. we samen kunnen gaan Kom dan donderdagavond 18 oktober naar Dewat Mallemok in Sloten.

DONDERDAG 18 OKTOBER DONDERDAG De Mallemok, 18 OKTOBER DONDERDAG Baanweg 96 in Sloten DONDERDAG 19.3O OKTOBER - 22.OO uur 18 De Mallemok, 18 OKTOBER Baanweg 96 in Sloten De Mallemok, De Mallemok, 19.3O - 22.OO uur Baanweg Baanweg 96 96 in in Sloten Sloten 19.3O 22.OO uur 19.3O - 22.OO uur

doen. We vertellen over een buurtplatform Het wordt een avond waar enthousiaste voor alle inwoners, verenigingen, dorpsbewoners elkaar ontmoeten en organisaties en ondernemers in bespreken watavond we samen gaan Het wordt een waarkunnen enthousiaste Het wordt een avondMarren. waar enthousiaste gemeente De Fryske doen. We vertellen overontmoeten een buurtplatform dorpsbewoners elkaar en dorpsbewoners elkaar ontmoeten en voor alle inwoners, verenigingen, bespreken wat we samen kunnen gaan bespreken watjij we kunnen Misschien wil ooksamen wel een actievegaan organisaties en ondernemers in doen. We vertellen over een buurtplatform doen. We vertellen over een buurtplatform rol spelen en buurtverbinder worden? gemeente De Fryskeverenigingen, Marren. voor alle inwoners, voordat alleinhoudt inwoners, verenigingen, Wat hoor je op 18 oktober. organisaties en ondernemers in organisaties en ondernemers in Misschien wil ook wel een actieve gemeente De jijFryske Marren. gemeente Marren. We vinden De hetFryske leuk als je komt! rol spelen en buurtverbinder worden? Wat dat inhoudt hoorwel je op oktober. Misschien wil jij ook een18actieve Misschien jij ook wele een actieve Wij zorgenwilvoor koffi en thee! rol spelen en buurtverbinder worden? rol spelen en buurtverbinder worden? We vinden het leuk alsjejeop komt! Wat dat inhoudt hoor 18 oktober. Wat dat inhoudt hoor je op 18 oktober. Wij vinden zorgenhet voor koffi thee! We leuk alsejeen komt! We vinden het leuk als je komt! Wij zorgen voor koffie en thee! Wij zorgen voor koffie en thee!

Je kunt je tot 17 oktober aanmelden via www.defryskemarren.nl/mijnbuurtje

Nationale Duurzame Huizen Route! Heeft u ervaring opgedaan met het duurzamer maken van uw huis? Bijvoorbeeld door het nemen van vloerisolatie, HR++ glas of de aanschaf van zonnepanelen? En vertelt u ook graag hoe fijn het is om duurzaam te wonen? Deel het met anderen en meld uw huis aan voor de Nationale Duurzame Huize Route die plaatsvindt op 3 en 10 november 2018. U maakt daarbij ook nog eens kans op een midweekje weg voor twee personen in Aalshof. Aanmelden kan via de website van Nationale Duurzame Huizen Route: www.duurzamehuizenroute.nl/aanmelden-huis.

Je kunt je tot 17 oktober aanmelden via www.defryskemarren.nl/mijnbuurtje Je kunt je tot 17 oktober aanmelden via www.defryskemarren.nl/mijnbuurtje Je kunt je tot 17 oktober aanmelden via www.defryskemarren.nl/mijnbuurtje

Tusken de Marren | Informatiebijlage van gemeente De Fryske Marren | oktober 2018 verschijnt maandelijks huis-aan-huis als bijlage van GrootdeFryskeMarren. Redactie communicatie gemeente De Fryske Marren, postbus 101, 8500 AC Joure, telefoon 14 05 14 E-mail redactie@defryskemarren.nl. Tekst Letterhuis, Esther van Opzeeland | gemeente De Fryske Marren.

COLOFON

Gemeentelijke activiteiten kalender


02

Informatiebijlage gemeente De Fryske Marren OKTOBER 2018

GEMEENTEGEZICHT

Thomas van der Meer

Accommodatie beheer in De Fryske Marren De Fryske Marren beheert diverse (sport)accommodaties, waar talloze verenigingen, scholen en clubs gebruik van maken. Onder andere voor gymlessen, trainingen, sportevenementen en culturele en muzikale activiteiten. Thomas van der Meer is beheerder van deze gemeentelijke accommodaties. Samen met negen collega’s zorgt hij ervoor dat ze veilig, netjes en gebruiksklaar zijn. Goede bezetting

Bijna alle accommodaties zijn dagelijks bezet. In De Hege Fonnen, Sporthal De Stuit (Joure), en Sporthal Doniahal (Sint Nicolaasga) is een beheerder aanwezig. De andere locaties zijn zogeheten ‘sleutellocaties’. “Alle sport- en gymzalen worden wekelijks door ons gecontroleerd. We verzorgen het onderhoud, maar ook de zaalinrichting bij bijvoorbeeld evenementen, cursussen en vergaderingen. Daarnaast zijn we het eerste aanspreekpunt voor verenigingen en particulieren die gebruik willen maken van de accommodaties. Ik beheer de agenda en maak de planning. Dat is soms een heel gepuzzel, maar tot nu toe kunnen we iedereen kwijt”, zegt Thomas tevreden.

‘Veel mensen weten niet hoe divers het verenigingsleven in onze gemeente is’ Kijk voor het actuele gemeentenieuws op: www.defryskemarren.nl

FOTO JOHN SONSMA, FOTOGRAFIE MET PASSIE

Thomas zijn vaste werkplek bevindt zich in sport- en cultureel centrum De Hege Fonnen in Lemmer, maar daarnaast is hij - samen met de andere beheerders - verantwoordelijk voor de sportcomplexen op tien andere locaties in De Fryske Marren. De gemeente faciliteert deze accommodaties aan meer dan tweehonderd verenigingen en scholen uit de buurt. En die ruimtes worden niet alleen voor sportdoeleinden gebruikt. “Dagelijks krijgen we uiteenlopende groepen, clubs en mensen over de vloer”, vertelt Thomas. “Van grote sport- en muziekverenigingen tot kleine hobbyclubs en cursisten, zoals de lokale volksdansgroep en dronevliegclub. Veel mensen weten niet hoe divers het verenigingsleven in onze gemeente is. Er is van alles te doen, voor iedereen!”

Veiligheid voorop

Een van de uitgangspunten van de gemeente is dat alle inwoners in hun eigen buurt en op hun eigen niveau met plezier kunnen sporten, bewegen en ontspannen. “Onze accommodaties worden door jong en oud gebruikt; voor trainingen, evenementen, workshops, wedstrijden, voorstellingen, etc. Het is belangrijk dat de faciliteiten en materialen in goede conditie zijn. Daarom hanteren we een strak onderhoudsplan voor alle locaties. Sporthal De Stuit is voor twee derde ingericht met vaste turntoestellen. Deze worden intensief gebruikt, ook door verenigingen van buiten de gemeente. Samen met de leverancier inspecteren we de sportinventaris regelmatig. Oude of kapotte attributen worden vervangen door nieuwe sportmaterialen, die voor

gebruik eerst gekeurd worden. Veiligheid staat altijd voorop! De interieurs van sommige sportcomplexen zijn misschien wat gedateerd, maar wel in orde.”

Van sporthal naar theater

Sport- en cultureel centrum De Hege Fonnen is het nieuwste gebouw van allemaal: een multifunctioneel centrum waar van alles mogelijk is. Er worden geregeld grote voorstellingen georganiseerd. Thomas: “We kunnen de nieuwe sporthal in een paar uur ombouwen tot een compleet theater, met ruimte voor bijna negenhonderd mensen. We rollen de vloer uit, bouwen het podium op en hangen de gordijnen uit. De sporthal heeft een grote, mobiele tribune met fluwelen stoelen en de akoestiek is minstens zo goed als in een echte theaterzaal.

Tijdens een voorstelling zou je niet denken dat je je in een sporthal bevindt, maar toch is het zo; de volgende dag wordt hier gewoon weer gevolleybald. Saai? Nee, dat is het nooit. Als accommodatiebeheerder is geen dag hetzelfde!” Wilt u meer informatie over de mogelijkheden of het huren van een (sport)accommodatie in De Fryske Marren? Dan kunt u bellen naar sport- en cultureel centrum De Hege Fonnen in Lemmer, telefoon: 0514 – 56 41 00. Of stel uw vraag via het contactformulier op de website: www.defryskemarren.nl.


03

EEN HARTVEILIG JOURE Inwoners van Joure kenden Hinke Wierda vooral van sportschool Keep Fit. Maar sinds zij en haar zoons met behulp van een AED het leven van buurman Jan de Vries redden, kent vrijwel iedereen haar. In juni startte Wierda een inzamelingsactie voor meer AED’s in Joure. “Samen moeten we ervoor zorgen dat de dekking van AED’s optimaal is. Daar redden we levens mee.” Actie op touw

“In Skipsleat is verder geen een AED te vinden. En dat is best raar, want er wonen inmiddels zoveel mensen. Een hartstilstand kan ons allemaal overkomen.” Het was reden genoeg voor Wierda om na het incident een inzamelingsactie op te starten. Het resultaat mag er zijn. De actie heeft inmiddels € 12.500,- opgeleverd, waarvan vijf AED’s aangeschaft kunnen worden. Wierda: “Om Joure en de bijbehorende bedrijventerreinen hartveilig te maken - dat wil zeggen dat inwoners binnen zes minuten bij een AED zijn - zijn er twintig AED’s nodig die dag en nacht beschikbaar zijn. Momenteel zijn dat er maar drie. Er zijn wel meer AED’s in Joure, maar die hangen veelal binnen bij bedrijven, waardoor ze buiten kantoortijden niet te bereiken zijn.” Vier bedrijven hebben inmiddels besloten hun AED van binnen naar buiten te verplaatsen. Wierda hoopt dat meer bedrijven zullen volgen.

Hulp uit alle hoeken

FOTO: NANTKO SCHANSSEMA, FOTO NANTKO

Hinke Wierda is zelf in het bezit van twee AED’s. Eentje hangt in haar sportschool en de andere bij Iepenloft Fitness, nabij de Jouster nieuwbouwwijk Skipsleat. De laatste bleek het redmiddel te zijn voor Jan de Vries, woonachtig in de nieuwbouwwijk. Wierda: “Mijn zoon heeft de AED opgehaald. Hij kon gericht rijden, in vijf minuten was hij weer terug. Daardoor konden we de AED, nadat we meteen zijn begonnen met beademing en hartmassage, heel snel aansluiten.”

Hinke Wierda

De volgende stap is dat de gemeente bordjes ophangt op plekken waar AED’s hangen, zodat iedereen ze makkelijk en snel kan vinden in geval van nood. De inzamelingsactie gaat gewoon door. De

reacties zijn overweldigend. “Ik krijg hulp uit alle hoeken. Daarvoor wil ik iedereen enorm bedanken!”

Wilt u een bijdrage leveren aan de AEDinzamelingsactie? U kunt een donatie doen op NL76 RABO 0330 8732 53 t.n.v. H.H.T. Wierda o.v.v. ‘inzamelingsactie AED Joure’ en uw postcode en huisnummer. Wilt u meer informatie? Dan kunt u Hinke Wierda mailen op hinke. wierda@home.nl of volg ‘AED Joure’ op Facebook.

REAGEER NU OP DE ONTWERP-OMGEVINGSVISIE Samen met u hebben we de afgelopen tijd gewerkt aan een ontwerp Omgevingsvisie. Honderden inwoners, ondernemers en instellingen hebben op allerhande manieren meegedacht over hun leefomgeving. Dat hebben we samengevoegd met bestaand beleid en daaruit is een ontwerp Omgevingsvisie gerold. We zijn benieuwd wat u er goed aan vindt en wat volgens u beter of anders opgeschreven moet worden of helemaal anders moet. Waarom moet ik iets vinden van de Omgevingsvisie?

HOE KAN IK REAGEREN?

Omdat het gaat over uw leefomgeving. En dat van uw buren en plaatsgenoten. In de Omgevingsvisie omschrijven we voor de hele gemeente, opgedeeld in gebieden, hoe we de leefomgeving in de toekomst zien. In de visie gaat het over wonen, werken, recreëren en ondernemen. Of u nu zelf een initiatief wil starten of iemand anders in uw buurt, de Omgevingsvisie is daarbij een belangrijk document.

Wat staat er in de Omgevingsvisie? De Omgevingsvisie geeft aan hoe initiatiefnemers hun plan kunnen voorbereiden zodat het een zo groot mogelijk kans van slagen heeft, ervan uitgaand dat een plan een kans is om de waarden in het gebied te versterken. Er is omschreven wat de

Het ontwerp is te vinden via onze website www.defryskemarren.nl/ omgevingsvisie. Wilt u het ontwerp liever op papier inzien? Dat kan in het gemeentehuis in Joure en op onze servicepunten in Balk en Lemmer. De visie is ook te raadplegen via www.ruimtelijkeplannen.nl. kernwaarden zijn van de gemeente en wat de identiteit is van deelgebieden zoals de grote kernen, onze stad, de eilanddorpen, Gaasterland, de Veenweidegebieden, de IJsselmeerkust enzovoort. We hebben ook de kaders van de belangrijkste (bestaande) beleidsstukken en richtlijnen van Rijk, provincie en gemeente opgenomen in het stuk. Tot slot zijn er een kleine 50 actiepunten opgenomen waar we samen met u de komende jaren mee aan de slag moeten.

Wie hebben er allemaal meegedacht?

In het najaar van 2016 waren de eerste drie themabijeenkomsten met als thema’s grote kernen, buitengebied

en overige kernen. In het najaar van 2017 hebben we de opbrengst van deze bijeenkomsten teruggekoppeld en samen met de bezoekers geprioriteerd. Tussendoor hebben we een digitale enquête gehouden onder inwoners tussen de 15 en 35 jaar, zijn we in gesprek gegaan met jongeren en hebben gastlessen gegeven op scholen. Door de tijd heen hebben diverse individuele inwoners zich laten horen per e-mail of post. De laatste grote raadpleging voor deze inspraakperiode is een onderzoek van ons inwonerspanel. De opbrengst van dit onderzoek wordt tegelijk met de inspraak gewogen.

We zijn benieuwd naar uw reactie. Ook als u zich kunt vinden in het ontwerp horen we dat graag. U kunt zowel digitaal als schriftelijk reageren. Digitaal reageren kan via onze website www.defryskemarren.nl/ omgevingsvisie. Wie per post wil reageren kan ons een brief sturen. Tot 16 november 2018 kunt u reageren op het ontwerp. De reacties worden gebundeld en gewogen. Vervolgens stellen wij een zogenaamde reactienota op waarin we aangeven wat we met uw inspraak doen.

Kijk voor het actuele gemeentenieuws op: www.defryskemarren.nl


04

Informatiebijlage gemeente De Fryske Marren OKTOBER 2018

FOTOGRAFIE: RIANNA HILARIUS, SPONTAAN VASTGELEGD.

Wijkbeheer:

Werken aan een aangename woonomgeving Van het knippen van heggen tot het repareren van bestrating en het opruimen van zwerfafval: er gebeurt ontzettend veel in uw buurt om die veilig en leefbaar te houden. Verantwoordelijk hiervoor is uw wijkbeheerder, bij wie u altijd terecht kunt voor verzoeken en suggesties om uw woonomgeving nog aangenamer te maken.

De leefomgeving van onze gemeente is opgedeeld in acht regio’s: wijken genoemd. Iedere wijk heeft een beheerder, die verantwoordelijk is voor alles wat er in zijn wijk gebeurt. Samen met een team van acht tot twaalf medewerkers draagt hij zorg voor het dagelijks onderhoud van de openbare ruimte in de wijk. De wijkbeheerders hebben regelmatig contact met inwoners, dorpsbelangen, buurtverenigingen en met elkaar.

procent van het wijkbeheer betreft groenonderhoud. Om die reden loopt de drukste tijd voor de wijkbeheerders van maart tot en met oktober. “Dat is vooral het geval in het buitengebied, waar veel bomen staan”, verduidelijkt Henk Bolding, beheerder in de regio Balk. Deze wijk is grofweg de helft van de voormalige gemeente GaasterlânSleat. “In die maanden schakelen we daarom ieder jaar de hulp in van een aantal uitzendkrachten.”

Breed takenpakket

Meer aandacht voor groen

“In de openbare ruimte kun je van alles tegenkomen en is er van alles te vinden. Ons takenpakket is dan ook erg breed”, vertelt Theo Zwerver, wijkbeheerder van het gebied bij Joure en Terhorne. “Schoffelen, snoeien, bushaltes onderhouden, paaltjes rechtzetten, bankjes schoonmaken; je kunt het zo gek niet bedenken.” Zo’n tachtig

Het groenonderhoud bestaat niet alleen uit werkzaamheden als het maaien van gras, het ruimen van bladeren en het bijhouden van bloemperken. Vanwege de nieuwe Wet Natuurbescherming zijn er voor de wijkbeheerders en hun teams verscheidene taken bijgekomen. Denk bijvoorbeeld aan het inspecteren van de toestand van beschermde dier- en

Wijkbeheerders van links naar rechts: Taeke van der Wal achter het stuur, dan bovenop de wagen: Ruurd Zijlstra, Klaas Samplonius en Tonny de Jong. Onder van links naar rechts: Wietze van der Duin, Theo Zwerver en Henk Bolding. Op de foto ontbreekt Wolter Bouknegt.

plantensoorten, om die tijdens het werk niet te verstoren. Ook het inspecteren en gezond houden van bomen is een belangrijk onderdeel van het wijkbeheer. Schadelijke plantensoorten die zich explosief verspreiden, zoals de bereklauw, moeten juist zoveel mogelijk worden vernietigd. Dit is een steeds terugkerend en intensief karwei. Daarnaast bestrijden de wijkbeheerders de opmars van de eikenprocessierups. In een paar jaar tijd is het aantal nesten van dit plaaginsect in de gemeente gestegen van 150 tot bijna 2000. De wijkbeheerders en hun teamleden sporen deze nesten op, om ze vervolgens te vernietigen.

- Henk -

’We doen dit voor én met de inwoners’ Henk Bolding

Kijk voor het actuele gemeentenieuws op: www.defryskemarren.nl

Meldingen via Fixi

Hebt u een verzoek aan of een suggestie voor de beheerder van uw wijk? Laat het dan weten! De wijkbeheerders zijn blij met mensen die meedenken en verbeterpunten in de wijk benoemen. Hiervoor kunnen inwoners contact opnemen via het Klant Contact Centrum van de gemeente of gebruikmaken van de app Fixi, onderdeel van de gemeentelijke app. Deze gratis app is bedoeld om eenvoudig meldingen te doen over eventuele gebreken in de openbare ruimte. Na ontvangst van de melding onderneemt de wijkbeheerder binnen 48 uur actie en koppelt dit terug aan de melder, mits die zijn of haar contactgegevens heeft achtergelaten. Theo: “De meldingen die we binnenkrijgen, zijn erg divers. Het kan bijvoorbeeld gaan om beplanting die het uitzicht belemmert, een aangespoelde dode vis of een losse stoeptegel. Wat wij zelf kunnen oplossen, pakken we meteen aan. De rest zetten we door naar de juiste collega’s binnen de gemeente.” Het meldingssysteem vindt u ook op de gemeentelijke website.


05

Wat doen we bij een wijkschouw in uw wijk of buurt? Ieder jaar organiseert onze gemeente wijkschouwen met de wijkbeheerders en de dorpencoördinatoren. Dit doen we samen met de besturen van de plaatselijke belangen en/of de wijken buurtverenigingen. In sommige dorpen voeren we de wijkschouw uit samen met de woningstichting (of, als daar aanleiding toe is, met een jongerenwerker of buurtagent). Tijdens de wijkschouw kijkt de wijkbeheerder samen met de inwoners naar de staat van de openbare ruimte in uw buurt. Het gaat vooral om het in kaart brengen van verbeterpunten t.a.v. het gemeentelijk onderhoud van het groen, de paden en de wegen. Meestal gaat dit op verzoek van het dorp of de wijk, maar het initiatief kan ook bij de gemeente of dorpencoördinator liggen. Er worden ongeveer 30 à 35 wijkschouwen per jaar gehouden.

Veiligheid

Vaak is ook veiligheid een belangrijk onderwerp bij de wijkschouw. Immers, te veel groen kan bijvoorbeeld het zicht op een bocht belemmeren. Ook overhangend groen uit tuinen van buurtbewoners is een aandachtspunt. Denk ook aan snoeiwerkzaamheden, losse stoeptegels, onderhoud van speeltuintjes of lantaarnpalen die niet branden.

Achterpaden

Ook komen de ‘achterpaden’ regelmatig ter sprake tijdens een wijkschouw. De meeste achterpaden zijn eigendom van de eigenaren van die woningen, of van de verhuurder. Dit is dus in feite particulier terrein: de bewoners zijn dan ook gezamenlijk verantwoordelijk voor het onderhoud en de verlichting van deze paden. Dat geldt ook voor het vrijhouden van de paden en bijvoorbeeld het weghalen van obstakels.

- Theo -

’Je kunt het zo gek niet bedenken’

Overzicht

Sociaal aspect

Naast aanspreekpunt voor inwoners zijn de wijkbeheerders óók het aanspreekpunt voor dorpsbelangen en buurtverenigingen, wanneer die ideeën hebben of iets gedaan willen krijgen dat te maken heeft met de openbare ruimte. Meestal loopt dat contact indirect via de betreffende dorpencoördinator, maar tijdens de jaarlijkse wijkschouw (zie kader) maakt de beheerder samen met alle betrokken partijen een rondje door het dorp. Bovendien komt de wijkbeheerder langs bij de jaarvergaderingen van al deze plaatselijke organisaties, om zo rechtstreeks met ze te kunnen overleggen. “Al met al is het een

De aandachtspunten tijdens de schouw leggen we vast en worden tijdens de onderhoudsrondes van onze buitendienst meegenomen in het werk. Via de dorpencoördinator koppelen we aan de buurt terug wat er wel en niet is aangepast.

Theo Zwerver

mooie, afwisselende functie”, zegt Henk. “Het is prettig dat je als wijkbeheerder veel buiten bent en de handen uit de mouwen kunt steken. En dan is er natuurlijk nog het sociale aspect: wij doen dit allemaal

voor én met de inwoners. Samen met hen werken we elke dag weer aan een veilige en aantrekkelijke woonomgeving.”

Wilt u meer weten of wit u uw buurt aanmelden voor een wijkschouw? Stuur een e-mail naar: info@defryskemarren.nl of bel met 14 05 14 (zonder kengetal). De indeling van de wijken en de wijkbeheerder in uw buurt, vindt u ook op onze website.

Kijk voor het actuele gemeentenieuws op: www.defryskemarren.nl


Informatiebijlage gemeente De Fryske Marren OKTOBER 2018

FOTO NATIONALE BEELDBANK

06

STRENGERE REGELS VOOR CARBIDSCHIETEN Vraag mensen wat ze associëren met oud en nieuw en je krijgt antwoorden als oliebollen, vuurwerk en oudejaarsconference. Maar ook carbidschieten hoort in dit rijtje thuis. Zeker in de Fryske Marren, waar dit al jaren een traditie is. Om veiligheidsrisico’s en overlast te beperken, zijn de regels omtrent carbidschieten vanaf de komende jaarwisseling aangescherpt. Zo’n tweeduizend jaar geleden geloofden de Germanen dat tijdens de langste nacht van het jaar, ergens eind december, kwade geesten op aarde rond kwamen dwalen. Daar bedachten zij een oplossing voor. Ze vierden het twaalf dagen durende Joelfeest en maakten hierbij een hoop lawaai om de geesten te verdrijven. Het is vermoedelijk de oorsprong van het carbidschieten, een plaatselijke gewoonte in Nederland en België op oudejaarsavond. Carbid wordt daarbij in een melkbus of ander opslagvat gedaan, nat gemaakt en afgesloten met een deksel of bal. Het nat maken van carbid zorgt voor een chemische reactie, waardoor het zeer explosieve gas acetyleen vrijkomt. Doe daar een vuurtje bij en het resultaat is een oorverdovende knal.

'We zagen de bussen steeds groter worden'

Trillende kopjes

Ook in De Fryske Marren zijn er liefhebbers van carbidschieten. In Sint Nicolaasga en Terherne bestaan er zelfs ‘carbidploegen’: groepjes inwoners die samen de traditie in ere houden. In de afgelopen jaren hebben zij het aantal decibellen tijdens de jaarwisseling flink doen oplopen, door zich van extra grote opslagvaten te bedienen. “We zagen die bussen steeds groter worden”, vertelt Arnold Otten, buitendienstmedewerker toezicht & handhaving bij de gemeente. “Op een gegeven moment gebruikten ze giertanks met een inhoud van maar liefst 3000 liter.” Niet alle omwonenden konden het harde geknal waarderen en sommigen van hen deden hun beklag bij de gemeente. Arnold: “Ze spraken bijvoorbeeld over trillende kopjes en ramen, als gevolg van drukverplaatsing.”

Maximaal 40 liter

In Noord-Nederland was De Fryske Marren tot voor kort nog een van de weinige gemeenten die het carbidschieten redelijk op z’n beloop liet. Omwille van de veiligheid en de overlast zijn er nu echter strengere

Kijk voor het actuele gemeentenieuws op: Kijk voor het actuele gemeentenieuws op: www.defryskemarren.nl www.defryskemarren.nl

Begrip voor besluit

'We maken er weer een mooi feest van' regels vastgesteld. Vanaf de komende jaarwisseling is carbidschieten alleen toegestaan met een melkbus van maximaal 40 liter. Bovendien keurt de gemeente uitsluitend locaties goed die buiten de bebouwde kom liggen, met een minimale afstand van 75 meter tot bebouwing. Toestemming aanvragen voor de locatie van het carbidschieten moet gebeuren tussen 1 oktober en 1 november. In de eerste helft van november beoordeelt de gemeente de aanvragen, waarna zij via diverse media bekendmaakt wat er is toegezegd. Tussen 15 november en oudejaarsdag hebben inwoners dan nog de kans om hier eventueel bezwaar tegen aan te tekenen.

“Een goede ontwikkeling, deze nieuwe voorwaarden”, vindt Arnold. “We beperken zo de veiligheidsrisico’s en overlast, maar houden tegelijkertijd de lokale gewoonte van het carbidschieten in stand.” Met de twee carbidploegen nam de gemeente contact op om de nieuwe regels en de beweegredenen daarvoor te bespreken. Die vonden het jammer, maar toonden begrip voor het besluit en beloofden dat te respecteren. “De extreem harde knallen maakten het carbidschieten op oudejaarsavond extra speciaal voor ons”, zegt Sander van der Leij van de carbidploeg uit Terherne. “Maar we zijn blij dat wij de traditie in ieder geval kunnen voortzetten. Ook met een minder hoog volume maken we er de komende jaarwisseling met z’n allen weer een mooi feest van.” Wilt u carbidschieten op 31 december? Dan vraagt u toestemming voor het gebruik van een locatie aan. Dat kan tussen 1 oktober en 1 november 2018 via onze website: www.defryskemarren.nl/carbid.


Zondag 18 november 2018 Hobbe van Baerdt Tsjerke 20.00 uur

Foto Gewoan Dwaan/Douwe Bijlsma

40 jaar Ahrend orgel

Grietje de Vries

“Fijn dat mijn ouders lekker thuis kunnen

Theo Jellema, orgel Bach e.a. Noord Nederlands Kamerkoor o.l.v. Jan Vermaning

blijven wonen”

REQUIEM

Goed voorbereid voor later? Zorg ervoor!

Gabriël Fauré

Gerben van der Veen - harmonium, Ben Brunt - bas Mirjam Rietberg - harp, Amaryllis Dieltiens - sopraan Kaarten € 13,50 via info@vriendenhvbkerk.nl, info@vriendenhvbkerk.nl, bij Primera Joure, De Merk 3 of € 15,00 aan de kassa

Kijk op www.thuisbestdfm.nl

In trijelûk mei muzyk, sjongen en toaniel

21 t/m 27 oktober 2018 Gaasterlandse Duurzaamheidsweek

THÚS

IN MOAIE JÛN YN OKTOBER

Lemster Wiven & Lemster Shantykoor mei Grut Kombo As gasten: Janneke Warringa & Jacqueline Boek De Toanielploech mei: ‘Lemmer, wy komme der oan’

THEATER DE HEGE FONNEN LEMMER

21 oktober

| Groene Markt in het Rijsterbos

midweek

| Avontuurlijke kinderactiviteiten | Natuurwandelingen, workshops en lezing

25 oktober

| OERRR Wilde Buitendag

26 oktober

| Outdoordag met boogschieten en kanotocht

27 oktober

| Nacht van de Nachtwandeling

•Sneon 27 oktober om 19.30 oere •Snein 28 oktober om 14.30 oere Ek parten út: Izeren Aal, It Lemster Fiskwiif, It Fjouwerspan sjongt Tetman de Vries, Blikstiender: Fryslân Heite, Krabbecocktail

Tagongspriis: €12,50, ynklusyf in drankje en in flaubyt yn it skoft Kaarten: Primera en in healoere foarôf oan de seal

meer informatie en opgave via www.gaasterlandsenatuurweek.nl


16

NUMMER 10 • 2018

Focus

JELLE STOKER

(FRANCHISENEMER DOPPIO ESPRESSO JOURE/SNEEK)

“DE JOUSTER TOER MOET IN ZICHT BLIJVEN” De 35-jarige Jelle Stoker uit Joure is in veel opzichten een representant van de rubriek ‘Focus’. Hij komt ernstig over wanneer hij geconcentreerd aan het werk is, maar blijkt over een forse dosis humor te beschikken. Hij lijkt in eerste instantie wat ingetogen, maar praat , wanneer hij eenmaal ‘op stoom is’, honderduit over onderwerpen die hem interesseren. De rustig ogende ondernemer blijkt in de praktijk een bestuurlijke omnivoor, die zitting heeft in talloze besturen op vooral het zakelijke en sportieve vlak. Jelle Stoker is eigenaar van de Doppio Espresso filialen in Joure en Sneek en start met ingang van 1 januari 2019 een BV om dat samen met zijn negen jaar jongere neef Steffen Huisman te kunnen doen.

KIND VAN ‘DE VLECKE’ Hij is ‘een kind van Joure’, waar zijn ouders, Trees en Sjouke, in de Midstraat een keurslagerij hadden. Geboren en, op een kleine onderbreking na, getogen in de Vlecke, met twee oudere zussen, Hieke en Aleida, ook beiden woonachtig in Joure. “Die onderbreking” verduidelijkt hij “Vond plaats toen ik vier was. We verhuisden naar Brabant, Sint Michelsgestel. Daar zijn mijn ouders gescheiden en zijn wij met mijn moeder teruggekeerd naar Joure, omdat daar een huis voor ons was. Gelukkig trof mijn moeder daar enige tijd later een nieuwe vriend, Heiko Sterenborg, anno 2018 al 27 jaar haar partner. Heiko bemoeide zich nooit actief met onze opvoeding, maar was wel de stille kracht achter ons gezin. En de beste pake die wij ons kunnen wensen.” Zelf vond hij het geluk ook, zeven jaar geleden, bij ‘Terkaplester’ Joukje Bakker tijdens de Jouster Merke en dat heeft in april van dit jaar geresulteerd in dochter Brecht Jantsje, die hij aanbidt. Hij had al eens eerder wat met Joukje ‘gescharreld’, maar deze keer schoot Amor met scherp en met grote precisie en kreeg het huisje van Jelle aan de Molenweg een extra bewoonster. “Ik ben een echte Jouster. Ik ben er niet alleen geboren, maar heb ook het chauvinisme, dat gevoel dat de Jouster Toer in zicht moet blijven. We hebben net de Jouster Merke achter de rug en wanneer je dan om zeven uur het terras buiten zet en je hoort het klokje van ‘de Toer’, dan doet dat wel wat met je. ‘De Merke’ is voor veel Jousters, inclusief ondergetekende, een hoogtepunt van het jaar, speciale dagen, waarop Joure helemaal los gaat.

‘HORECADIER’ Jelle Stoker heeft wat met de horeca. Hetzij aan de ene kant van de bar in zijn stamcafé ’t Hert in de Midstraat, dan wel aan de andere kant van de balie in zijn espressobar. Hij vervolgde zijn Havo dan ook met de Hogere Hotelschool in Leeuwarden. “Dat was het eerste jaar dat ‘de Hotello’s’ international

gingen” herinnert hij zich. “Afrikanen, Aziaten, alle lessen en colleges in het Engels, dus een cultuurshock voor die ‘Pietje Bell’ uit Joure. Maar ik heb er wel enorm veel van opgestoken, niet in de laatste plaats omdat je ook te maken krijgt met volledig andere culturen.” “Mijn laatste jaar, stage, heb ik gekozen voor Center Parcs. Deels omdat het een grote organisatie is met voldoende carrièreperspectief, deels omdat het vakantiepark waar ik stage ging lopen – de Huttenheugte, vlakbij de Duitse grens – mij dwong op eigen benen te staan. Los van de veiligheid van thuis, in een andere wereld. De eerste vier maanden was ik nogal stilletjes en op de vlakte, tot een van de managers me wakker schudde met de vraag ‘Wat kom je hier eigenlijk doen’. ‘Stage voor de Hogere Hotel School’. ‘Dan moeten we jou maar eens een ander pakje aantrekken, anders wordt het niets met je’. Vanaf dat moment begon mijn stage pas echt.”

‘BACK TO THE ROOTS’ Na zijn stage kreeg hij een baan bij Center Parcs aangeboden en werd hij verantwoordelijk voor de cafés. Tot vijfenhalf jaar later Henk van Bruggen van party- en zalencentrum ‘t Haske belde met de vraag of hij interesse had om bedrijfsleider te worden van de bowling in Joure. “Aanvankelijk met de bedoeling om het bedrijf op termijn over te nemen, maar het werd mij al snel duidelijk dat dat niet zou gebeuren. De ‘klik’ tussen ons bleek te ontbreken. Als er dan een deur dicht gaat, blijkt er altijd wel ergens anders een raam open te gaan en dat was in dit geval Doppio Espresso. Ze zochten een bedrijfsleider met ruime horeca-ervaring.” We schrijven 2011. “Dat was precies wat ik op dat moment nodig had. Een nieuwe uitdaging, lekker de handen uit de mouwen steken op de werkvloer en dat ook nog in de Midstraat.”

Omdat het bedrijf nog in ontwikkeling was en de focus op de zomer lag, ging Jelle daarnaast in de winter voor het hoofdkantoor werken als opleider voor de nieuwe franchisenemers en het uitontwikkelen van concepten. Twee jaar later echter vielen die twee banen niet meer te combineren en kreeg hij de kans om Doppio Joure over te nemen en franchisenemer te worden. In 2018 kwam Sneek er bij. “In onze stamkroeg had ik samen met mijn neef Steffen wel eens zitten fantaseren hoe tof het zou zijn wanneer we als neven samen iets op poten zouden kunnen zetten. En dat moment kwam dus met de overname van Sneek. Steffen draait het eerste jaar in loondienst mee, tenslotte gaat het niet om een paar sneakers en je wilt wel zeker weten dat de combinatie klopt. Inmiddels zijn we zo ver dat we ook van onze beide partners, Joukje en Ypie een ‘go’ hebben gekregen en er een nieuwe BV in de maak is.

KLEURRIJK “Welk cijfer ik aan het leven zou geven? Ik besef als geen ander dat dat een momentopname is, maar de uitkomst is een vette tien. We hebben in het verleden best het een en ander meegemaakt. Ik ben opgegroeid zonder vader en Joukje’s moeder is vijf jaar geleden overleden aan melanoom, een agressieve vorm van huidkanker. Voor Joukje is het best heftig dat ze net zelf moeder is geworden en dat haar eigen moeder dat niet meer mee heeft kunnen maken. Gelukkig heeft en geeft mijn moeder liefde voor twee.” “Ondernemen vind ik prachtig om te doen, maar ik wil niet die man worden die op zondag het vlees snijdt en waarvan de kinderen zich afvragen wie dat toch is. Ik ga er dus niet elke vrije seconde in steken. Als het kan draag ik dingen over aan personeel en doen we met zijn drieën leuke dingen. Ik vind het als Bourgondiër – dat zie je wel aan mijn gestroomlijnde figuur - heerlijk om met vrienden uit eten te gaan, of een lekker

biertje in de kroeg te drinken. En natuurlijk op de zondagmorgen lekker te voetballen met vrienden bij FFS uit Vegelinsoord, waar ik sinds een jaar naast speler ook voorzitter van ben.”

TEMPEREN Delegeren lijkt overigens voor Stoker geen overbodige luxe, gezien het aantal bestuursfuncties dat hij vervult. Zo zit hij in het bestuur van de Winkeliersvereniging, is hij voorzitter van de Stichting Horeca Promotie Joure, voorzitter van de voetbalvereniging, organiseert hij een drietal markten en de Sinterklaasintocht. “Dat krijg je als je overal een mening over hebt en die ook niet voor je houdt” reageert hij lachend. “De vervolgstap naar een bestuursfunctie is dan nog maar een hele kleine. Daar komt bij dat ik een onvervalste Jouster chauvinist ben en wil dat bepaalde dingen voor Joure behouden blijven.” “Joure is aan een ‘upgrade’ toe en daar wordt momenteel hard aan gewerkt met een nieuw beeldmerk, de slogan ‘Nergens makkelijker dan in de Mid’ en allerlei maatregelen om Joure voor zowel de inwoners, de passanten als de verblijfsrecreatie aantrekkelijker te maken. Want stilstand is achteruitgang.”

TEKST HENK VAN DER VEER // FOTO'S JOHAN BROUWER

TEKST WIM WALDA // FOTO JOHAN BROUWER (FOTOGRAFIEJOHANBROUWER.NL)


deFryskeMarren

TEKST HENK VAN DER VEER // FOTO'S JOHAN BROUWER

deFryskeMarren

GROOTDEFRYSKEMARREN.NL

17


WWW. FEANFEST .NL

OKTOBER 2018 Heerenveen

STATUS QUO -

TRIBUTE DOOR THE STATUS QUOTES

TRIBUTE DOOR ESTHER GROENENBERG EN BAND

TRIBUTE DOOR THE BOSS BROTHERS

HAYFEVER - HET FLOWER POWER KOOR

VERTOLKER VAN O.M. KINKS, BEATLES, STONES EN ANDERE JAREN ‘60 BANDS

DOET SLOTNUMMER MET ELKE BAND

ROMANA EN VELE ANDEREN ABE LENSTRA STADION HEERENVEEN ABE LENSTRA STADION FEESTTENT INGANG G - GRATIS PARKEREN P4

-9#Ť*+-3#-Ť*(#9#5..1Ť/#12..-+()*Ť!.-3!3 [-Ť.-+(-#Ť -*(#1#-Ď .1"Ť..*Ť*+-3Ť#-Ť .-35-%Ť##-Ť !"#4 .-Ť5-ŤʼnŤĄĉďĬŤ 5-Ť(!.Ť.4,Ť /.13Ť.$Ť#2341-3Ť 8Ť+9#-ł

RegioBank kiest voor de regio In dorpen en kleine steden verdwijnen steeds meer banken en winkels. RegioBank kiest bewust voor de regio. En zet zich in om ervoor te zorgen dat lokale basisvoorzieningen blijven bestaan. Daarom is RegioBank in september een lokale actie gestart. Een actie waarvoor RegioBank Oudehaske/ Foppie van Terwisga een mooie samenwerking met Haico Bouma Sport en Restaurant By Aalzen heeft, beide ondernemers in Oudehaske. Mensen die met een betaalrekening naar RegioBank overstappen, krijgen een waardebon van Haico Bouma Sport of Restaurant By Aalzen t.w.v. € 25,- cadeau. Hiermee hoopt RegioBank Oudehaske nieuwe klanten te verwelkomen en zo ook het lokale ondernemerschap te bevorderen. RegioBank is de bank in de buurt waar mensen voor persoonlijke contact gewoon even binnen kunnen lopen. Daarnaast biedt RegioBank alle gemakken van deze tijd zoals internet en mobiel bankieren. ‘Eigenlijk het beste van twee werelden, waarbij de klant zelf bepaalt of hij langskomt bij ons op kantoor of dat hij het zelf online regelt.’ Aldus Foppie van Terwisga. Mensen kunnen bij RegioBank terecht voor alle bankzaken: betalen, sparen en hypotheken.

Overstappen is zo geregeld

()Ť9()-Ť5-Ť *-3..1Ť 4"#'2*#Ť#-Ť '#+/#-Ť4Ť%1%

łŤ1%Ť.-2Ť-1Ť"#Ť5..161"#-Ď .//(#Ť5-Ť#16(2%ŤİŤŕ3Ť2*#1Ť2241-3(#*-3..1 2*#1Ť3%.-%#-ŤĄ ČćĊĉŤ Ť   ijĂĉăąĴŤĊċŤċćŤĂĂ  (-$.Ĺ$.//(#Ď-+ 666Ď$.//(#Ď-+

Als Zelfstandig Adviseur van RegioBank zorgt ’t Hasker Assurantiekantoor met de Overstapservice dat u gemakkelijk van bank overstapt. Zij weten precies wat er moet gebeuren en helpen u hier ook bij. Deze persoonlijke service waarderen klanten. In november kreeg RegioBank van haar klanten nog een 9 als rapportcijfer in de Geldgids van de Consumentenbond, het hoogste cijfer van alle Nederlandse banken.

Over RegioBank

Met ruim 530 vestigingen in dorpen en kleine steden is RegioBank de bank in de buurt. Een bank waar mensen geholpen worden door een lokale Zelfstandig Adviseur die ze kent en weet wat er speelt in hun omgeving. RegioBank kiest bewust voor de regio. Zij vindt dat lokale gemeenschappen waardevol zijn voor Nederland. En dat lokale basisvoorzieningen zoals een school, supermarkt en een bank moeten blijven bestaan. Daarom zorgt RegioBank ervoor dat iedereen zijn geldzaken in de buurt kan regelen. En maakt de bank zich sterk voor de leefbaarheid van dorpen. RegioBank maakt deel uit van de Volksbank, net zoals ASN Bank, BLG Wonen en SNS. Vanuit onze gezamenlijke missie om te bankieren met de menselijke maat dragen wij samen bij aan een financieel gezond leven voor iedereen in Nederland.

Kijk op www.foppie.nl voor meer informatie


TEKST EN FOTOGRAFIE WIM WALDA

deFryskeMarren

19

GROOTDEFRYSKEMARREN.NL

deFryskeMarren OP DE KOFFIE BIJ OLAF STORMS – FRACTIEVOORZITTER VVD-DFM

“ALS JE HET ERGENS NIET MEE EENS BENT, DAN MOET JE ER WAT AAN DOEN…” “Als je het ergens niet mee eens bent jongen, dan moet je naar de gemeenteraad stappen, was het antwoord van mijn vader op mijn vraag waarom de gemeente een bepaalde beslissing over onze buurt had genomen. Dus daar zat ik vier weken later als jochie van twaalf op de publieke tribune bij de raad van Sittard. En daar bleef het niet bij. Ik raakte geïnteresseerd in de werking van het gemeentelijke apparaat en wat dat voor de inwoners van een gemeente voor gevolgen had. Nu, 43 jaar later, ben ik fractievoorzitter van de VVD De Fryske Marren en werk ik bij de gemeente Noordoostpolder.” Een portret van Olaf Storms, 55 jaar, getrouwd met Sonja Bonnema, vader van twee kinderen, David van achttien en Julia van bijna zeventien, en woonachtig met gezin, twee katten en hond Luca op een mooi ‘stek’ aan de rand van Balk. Sittard, Balk, Noordoostpolder, hoe zit dat? “Ik ben geboren en getogen in Sittard in 1962, de koudste winter sinds 1789 heb ik me laten vertellen. Ik was de Benjamin van het gezin Storms, dat naast mij nog twee oudere broers telde. Mijn vader zat op kantoor bij DSM en mijn moeder was een vooruitstrevende vrouw die in het onderwijs zat. Dat was op zich al uniek, want er waren in die tijd maar weinig vrouwen die voor de klas stonden. Ik ben opgegroeid in een kritisch liberaal gezin. Discussies over geloof, politiek en maatschappelijke ontwikkelingen werden niet gemeden.”

AFWIJKING “Dat ik op mijn twaalfde al bij de raad zat” – grijnzend – “En zeer geïnteresseerd was in het reilen en zeilen van het politieke apparaat in onze woonplaats Sittard, is waarschijnlijk een afwijking. Ik weet het en ik had er voor ‘behandeld’ moeten worden, maar feit is dat ik met enige regelmaat de gemeenteraadsvergaderingen bezocht. Dat is eigenlijk mijn hele leven zo gebleven en ik heb mijn opleiding er ook op afgestemd; na de Havo de Heao en daarna de Bestuursacademie.”

VRIJWILLIGER Een baan vinden, uiteraard bij een gemeente, was na zijn afstuderen op de overbevolkte arbeidsmarkt van 1984 geen sinecure, zodat Storms de gemeente Sittard aanbood om vrijwilligerswerk te doen. Sittard zag daar niets in, maar buurgemeente Heerlen was daar wel voor ‘te porren’, zodat hij de spreekwoordelijke gemeentelijke ‘krullenjongen’ werd,

maar in de anderhalf jaar dat hij in Heerlen werkte, wel veel ervaring op deed. In 1986 kreeg hij een baan bij de gemeente Texel op de secretarie.

Misschien zat er tussen die reacties wel een briljant idee, dat door een ambtenaar als niet relevant aan de kant is geschoven.”

“Daar heb ik achttien jaar met heel veel plezier gewerkt en vooral veel geleerd, omdat Texel weliswaar een relatief kleine gemeente is, maar je er altijd te maken hebt met problemen waar het gemeentelijke apparaat eigenlijk niet op berekend is. Dat gold zowel voor de infrastructuur, de gemeentegrenzen overstijgende problematiek van ‘De Wadden’, als ook voor de toeristen die daar een tweede huisje hadden en, waarschijnlijk omdat ze genoeg geld en te veel tijd hadden, overal bezwaar en beroep tegen aantekenden. Na achttien jaar, in 2004, was ik ‘uit de organisatie gegroeid’, inmiddels getrouwd met Sonja en vader van twee kinderen. Het werd tijd om de bakens te verzetten naar de gemeente Noordoostpolder waar ik manager van het cluster VTH (vergunningen, toezicht en handhaving) kon worden. Onze woonplaats werd Balk, op de grens van weilanden, bossen en water, ik kon mij met mijn ‘Limburgse hart’ geen mooier plekje voorstellen.”

“Daarom ook was ons adagium voor het VVD verkiezingsprogramma ‘Niet over, maar mét inwoners’. We vinden dat veel meer zaken mét de inwoners moeten worden besloten en niet over de hoofden van hen heen. Er moet meer, beter en in een vroeger stadium worden gecommuniceerd, waarbij er geluisterd wordt naar de inwoners. En dat luisteren moet gebeuren bij het opstellen van het beleid en niet pas achteraf. Dat vraagt ook om een verandering in houding en gedrag van de ambtelijke organisatie.”

POLITIEK GEËNGAGEERD “Op Texel heb ik de politiek altijd wel gevolgd maar er niet actief aan deelgenomen. Ik vond het niet zuiver om me als gemeente-ambtenaar politiek te profileren door een partijlidmaatschap. Maar woonachtig in De Fryske Marren (toen nog Gaasterlân-Sleat) en werkend in de gemeente Noordoostpolder, stond niets mijn politieke ambities meer in de weg. Ik ben lid geworden van de VVD, een partij die

FRACTIEVOORZITTER

het beste aansloot bij mijn denkbeelden en kreeg al snel een telefoontje van de toenmalige lokale fractievoorzitter, Joop Meinsma. Het gevolg van het daarop volgende gesprekje was dat ik lid van de steunfractie werd en in 2010 raadslid in de gemeente Gaasterlân-Sleat en na de fusie van De Fryske Marren. De VVD deed het bij de verkiezingen dit jaar goed met een zetel winst, Jos Boerland werd wethouder en ik werd door de fractie gevraagd het fractievoorzitterschap op mij te nemen.”

POLITIEK GEKANTELD “Net zoals we tegenwoordig bij het

voetbal zeventien miljoen coaches langs de kant hebben staan, is ook de politiek volledig veranderd. Mensen kunnen via hun iPad alle raadsvergaderingen bekijken en je zelfs jaren later nog vragen waarom je toen bepaalde argumenten hebt gebruikt, terwijl je nu een beslissing neemt die daar haaks op lijkt te staan. De inwoners zijn mondiger, beter opgeleid en hebben over veel dingen een mening. Het oude systeem, waarbij ambtenaren, tenslotte ook niet alwetend, als scherprechter fungeren op de schriftelijke reacties van inwoners op een bepaald besluit, is dan ook niet meer van deze tijd.

Gezinspartijen selectief verontwaardigd. CDA, Christen Unie en SGP zijn partijen die zeggen op te komen voor gezinnen. Zij stellen dat tweeverdieners worden voorgetrokken op gezinnen met één kostwinner. Zij vinden dat als iemand alleen € 40.000 per jaar verdient die teveel belasting betaalt ten opzichte van tweeverdieners die beide € 20.000 verdienen en daarover minder belasting betalen. Het is immers zo dat hoe hoger het loon wordt des te meer belasting er wordt betaald. Wordt er niet in wezen gepleit voor een vlakke belasting ten voordele van hoog verdieners? Een VVD-doel.

De verontwaardiging van gezinspartijen is volgens mij selectief. Toen de partner AOW in 2015 werd afgeschaft, waardoor een gezin met één kostwinner het met een halve AOW moet doen tot dat beide partners AOW gerechtigd zijn, waren de gezinspartijen daarvoor. Een vrijgezel krijgt 20% meer AOW dan een gezin tot dat beide gezinspartners AOW gerechtigd zijn. Gemiddeld duurt dat meer dan 2 jaar. De gezinspartijen vonden het een goede maatregel. Ondanks dat hierdoor éénverdieners erg benadeeld zijn. Vooral laagbetaalde eenverdieners die

“Fractievoorzitter is een titel, maar je doet de klus samen met je collega raadsleden en de achterban. We hebben, naast onze wethouder Jos Boerland, als VVD vier raadsleden. Dat zijn ondergetekende, Ivo de Wolff, Joop Meinsma en Marc van Niekerk – Thie, een mooie mix van kwaliteit en ervaring, maar ook verjonging en regionale spreiding, zodat de kandidaten dicht bij de kiezers zijn.” “Politiek betekent voor mij dat je niet met iedereen ‘vriendjes’ kunt zijn. Je hebt te maken met mensen en dus met tegenstellingen, waarbij het algemeen belang soms boven individuele belangen gaat. En dat is voor sommigen wel eens zuur. Maar het is in mijn optiek zuiver als je dat besluit maar kunt uitleggen en verdedigen.”

(Advertorial)

lichamelijke arbeid doen, worden getroffen. Van de laagbetaalden zijn 75% éénverdiener en bij hoog betaalden is dat 25%. Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald. Gezinspartijen zet jullie in om mensen die 45 jaar of langer geleden van school zijn gekomen om te gaan werken, betaald of in het gezin, op 65 jaar AOW gerechtigd te maken. Maak een einde aan de huidige misstand die met jullie steun tot stand is gekomen en vooral mensen treft die lichamelijke arbeid doen. Postadres: L. vd Plaat Zuivelweg 12, De zware beroepen. 8536 VK, Oosterzee Door Anne van Dijk Telefoon: 06-82001269 (vakbondbestuurder FNV Metaal in Friesland) Email: lokaal.defryskemarren @vereniging.fnv.nl Website: lokaalfnv.nl/regio/de-fryske-marren

Lokaal FNV-De Fryske Marren heeft een zorg actiepunt voor al uw opmerkingen, klachten of problemen!

Lokaal FNVDe Fryske Marren


20

deFryskeMarren

“IK HEB VEEL VERBEELDINGSKRACHT, MAAR GEEN FANTASIE” deFryskeMarren

KINDERBOEKENSCHRIJVER DOLF VERROEN

‘Sjoe woont in Afrika. Daar schijnt elke dag de zon. Je hoeft er nooit een jas aan of een das om. Want het is er altijd warm’. Dat zijn de eerste vier regels van het kinderboek ‘Piet en Sjoe’ (1960) van de bijna negentigjarige schrijver Dolf Verroen. Dat boekje, over de belevenissen van Piet en zijn negervriendinnetje Sjoe uit een gastarbeidersgezin, betekende de ommekeer in de carrière van Verroen. Hij besloot op dat moment alleen nog maar kinderboeken te schrijven. Inmiddels heeft hij er 107 op zijn naam staan. Voordat hij op 32-jarige leeftijd dat cruciale moment bereikte, is er heel wat water door de Rijn gestroomd. Een portret van de in Sint Nicolaasga woonachtige kinderboekenschrijver Dolf Verroen. TEKST EN FOTOGRAFIE WIM WALDA

Verroen is geboren en getogen in Delft. “Ik was een verwend kind” vertelt hij. “Mijn ouders, hebben er tien jaar over gedaan (‘en daar waarschijnlijk veel plezier aan beleefd’) om mij op de wereld te zetten. Net toen ze zich erbij hadden neergelegd dat ze waarschijnlijk niet voor nageslacht zouden zorgen, raakte mijn moeder zwanger en eenmaal ter wereld was ik dus hun ‘Petit Prince’.” “In huize Verroen heerste een matriarchaat, mijn moeder trok aan de touwtjes. Ze was sociaal bewogen en politiek geëngageerd. Ze sloot zich aan bij de voorloper van de PvdA, de SDAP, en liet haar stem horen in betogingen voor vrouwenstemrecht. Zodra de oorlog uitbrak, stonden mijn ouders aan de goede kant. De meeste mensen werden pas anti-Duits toen er geen eten meer was, maar mijn moeder ageerde tegen de Duitsers als bezetters van ons land. Wij hadden dan ook voortdurend onderduikers in huis.”

Dolf wist al vanaf zijn jonge kinderjaren dat hij schrijver wilde worden. Van zijn vader had hij tijdens de oorlog een zware Remington gekregen, die hij ergens had opgeduikeld. “Om te leren typen, maar dat vond ik een dodelijk saaie bezigheid. Dus begon ik er verhalen op te schrijven. De inspiratie voor mijn eerste boek deed ik op bij een boerengezin in Schipluiden, waar ik iedere dag een fles melk haalde. Toen ik het een uitgever aanbood, wilde die het meteen hebben en daar kreeg ik honderd gulden voor.” Het boek werd overigens pas in 1958 uitgegeven onder de titel: ‘Het boek van Jan-Kees’.

SODOM EN GOMORRA Zijn naoorlogse Amsterdamse periode, op een zolderkamertje aan de Prinsengracht, herinnert hij zich als een heftige. “Niemand had een nagel om zijn kont te krabben. Amsterdam was een Sodom en Gomorra waar de vooroorlogse normen en waarden ‘een blokje om waren’,

maar de stad bruiste wel. Ik voorzag in mijn levensonderhoud door wekelijks een verhaal te schrijven voor een man in de Amsterdamse Beurs, over ‘kinderen en jam’. Voor vijftien gulden. Wat hij er mee wilde is mij nooit duidelijk geworden.” Wat wel duidelijk werd was dat Dolf Verroen en Amsterdam geen boezemvrienden zouden worden. Zijn vrienden zagen dat ook en haalden hem terug naar Den Haag Hij had daar een grote verscheidenheid aan baantjes, onder andere in een Haagse boekhandel. Glimlachend: “De mensen hingen aan mijn lippen als ik over een boek begon te vertellen, maar ik verkocht nooit wat, terwijl een, overigens heel aardig meisje naast mij, dat volgens mij nog nooit een boek had gelezen, het ene na het andere boek verkocht. Dat was ‘einde oefening’ van mijn ‘hoofdstuk’ als verkoper.” Zijn carrière als ambtenaar bij de afdeling successierechten van de Belastingdienst duurde ook maar een jaar. Hij ontdekte er wel dat je erg belangrijk leek en niemand je wat vroeg wanneer je zelfverzekerd met een map onder je arm rondliep en spendeerde er uren in het enorme archief op zolder, met tienduizenden testamenten. Lachend: “Behalve die van het Koninklijk Huis, want die lagen achter een hele dikke kluisdeur.”

‘U KUNT HET’ “Door een speling van het lot kon ik aan de slag als nacht-editor bij het Vrije Volk. Mijn chef daar was Maarten Vrolijk, de latere minister van CRM en Commissaris van de Koningin in Zuid-Holland, die voor de oorlog een getalenteerd dichter was. Na de juichende kritieken op mijn novelle ‘Van eeuwigheid tot Amen’ werd ik bij Maarten Vrolijk ontboden. Ik was bang dat ik mijn baan zou verliezen, maar het werd een hele verrassende ‘audiëntie’. ‘Ik heb uw boek gelezen’, zo begon hij, ‘En ik vond het erg goed. Maakt U nou niet de vergissing die ik heb gemaakt. Ik wilde verder in de literatuur, maar moest eerst mijn

studie afmaken. Toen ik afgestudeerd was, moest ik eerst een baan hebben. Kortom, ik heb nooit meer geschreven. Maakt U nou niet die vergissing, want U kunt het’. In 1963, ik was toen 35 jaar, werd het Vrije Volk een ochtendblad en heb ik de beslissing genomen om full time schrijver te worden. De eerste tien jaar verdiende ik heel weinig en die waren echt zwaar.” De opmaat voor de succesnovelle ‘Van eeuwigheid tot Amen’, was een ontmoeting met de heer Kingmans van uitgeverij Leopold. “Met gedichten hoefde ik bij hem niet aan te komen, ‘maar als ik een roman af had dan hoorde hij het wel een keer’. Dan hoorde hij het wel een keer? Ik had naar aanleiding van een half jaar op Corsica, waar ik op een huis van kennissen paste, een manuscript klaarliggen; ‘Van Eeuwigheid tot Amen’. Nog geen tien minuten na de ontmoeting met Kingmans zat ik op de fiets met het manuscript in een envelop onder mijn arm. Om twaalf uur de volgende morgen kreeg ik een telefoontje van hem, om drie uur had ik een contract en drie maanden later was het ‘Het boek van de maand’ van De Groene.”

KINDERBOEKEN Na het eerste succesboek volgden een paar uitgaven die minder enthousiast werden ontvangen en Verroen raakte in een, zoals hij het zelf noemt ‘leegte’. “Ik zat soms een hele dag te zwoegen op één zin. Op een nacht werd ik wakker en er dwaalden zinnen door mijn hoofd:

‘Sjoe woont in Afrika. Daar schijnt elke dag de zon. Je hoeft er nooit een jas aan of een das om. Want het is er altijd warm’. Dat was een cruciaal moment in mijn schrijverscarrière, want ik besloot toen om alleen nog maar voor kinderen te gaan schrijven.” Dat werd hem door zijn collega-auteurs niet in dank afgenomen. Er werd op hem neergekeken, het was een degradatie. Dat liet hem koud, hij stortte zich op de kinderboeken. Vond in zijn eigen emoties en gedachtewereld een rijke bron van inspiratie voor onderwerpen. Na Sjoe en Piet (1960) volgden in de daaropvolgende 58 jaar nog 106 kinderboeken waarin hij controversiële onderwerpen en absurdisme niet schuwde. Volgende maand ziet nummer 108, getiteld Mijn Droomopa, het levenslicht.

DE LIEFDE Dolf Verroen woont al ruim 35 jaar in Friesland met zijn partner Gerard Hemmes. Eerst 31 jaar in een ‘spannend kruip-door-sluip-door huis’ in de bossen bij Langweer, maar toen Gerard last kreeg van zijn heup verkaste het duo naar Sint Nicolaasga, waar ze een huis vonden dat beter toegankelijk was voor een rollator. Hij heeft altijd geweten dat hij meer op mannen valt dan op vrouwen, maar praten over homofilie was taboe in Huize Verroen in Delft en werd in die periode ook maatschappelijk doodgezwegen. Toch is hij meer dan tien jaar getrouwd geweest. “Met een vrijgevochten en


GROOTDEFRYSKEMARREN.NL

21

DESIGNMEUBELEN GEMAAKT DOOR EMPATEC

WELTEVREE

Aandacht voor elkaar Bescheidenheid is iets waar je goed in bent, kleiner maken dan het is. Het siert de mens. Is dat iets wat bij onze Friese nuchterheid hoort? Lopend op een Weltevree expositie praten we hierover. Collega’s van Empatec. Rustig lopen we tussen de vrolijke mensen door, langs allerlei mooie meubels. Mensen zijn neergestreken op designerstoeltjes, picknicktafels en bankjes. Empatec maakt deze houten buitenmeubels voor designmerk Weltevree. We voelen ons trots! vrolijke journaliste” verduidelijkt hij “Die ik ontmoette dankzij mijn goede vriend en schrijver Rico Bulthuis. Ik had in die periode een stiekeme affaire met een jongen, die helemaal mis liep. Daar durfde ik met niemand over te praten, behalve met haar. Zij wist overal van, vond mijn homofilie geen probleem en we hadden het de eerste jaren erg leuk met elkaar. Maar toen bleek dat onze karakters en onze bedoelingen in het leven totaal anders waren en we beiden wilden uitvliegen botste dat en werd het een akelige affaire. Dat heeft meer dan tien jaar geduurd, misschien wel omdat ik van nature laf van aard ben. Ik kan heel goed voor mijn mening opkomen, maar ben weinig daadkrachtig.”

Aandacht voor elkaar

Weltevree. Dat woord zetten mensen op hun huis, al ze trots zijn op waar ze wonen. Dat zegt Floris, artdirector van designmerk Weltevree. Zij willen mensen inspireren om een bewuster, socialer en rijker leven te leiden. Ze vinden dat minder soms juist méér is. Zijn bureau ontwierp de stoelen, de banken en de paviljoens die op de expositie te bewonderen zijn. Ook hij draagt die trots uit. Voor de mooie producten die hier staan. Voor de ervaring die ze de bezoekers geven. Maar bovenal de aandacht voor elkaar. Empatec is hier onderdeel van. We zorgen samen voor bijzondere meubels, door bijzondere mensen. Daarom is het een meerwaarde, dat de mensen van Empatec deze meubels maken.

Bescheiden én trots

“Mijn partner Gerard ontmoette ik via de Schrijverscentrale, de organisatie die bemiddelt bij auteursbezoeken door het hele land. Het klikte en om een lang verhaal kort te maken, we zijn al bijna veertig jaar bij elkaar. We besloten vanwege de rust en de privacy naar Friesland te verhuizen.”

Zittend op één van onze eigengemaakte banken praten wij verder. De zon gaat langzaam onder en zet de meubels in een ander daglicht. We komen terug op bescheidenheid. Is dat wat Empatec siert? Of mogen wij naast bescheiden zijn ook trots uitdragen? We zijn het erover eens dat we bescheiden én trots zijn. Wij maken méér dan alleen meubels. Niet alleen leveren wij hoogwaardige eindproducten op. Wij bieden ook mensen de juiste werkplek. Een normaal bedrijf met bijzondere mensen, dat is wat we zijn!

GELAUWERD

Over de grens

Zijn boeken zijn onder meer vertaald in het Fries, Frans, Duits, Deens, Noors, Zweeds, Spaans en Japans. In 1999 werd Verroen benoemd tot ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. In 2016 schreef hij het Kinderboekenweek-geschenk Oorlog en Vriendschap. Daarnaast kreeg hij drie maal een Zilveren Griffel voor: De kat in de gordijnen (1979), Hoe weet jij dat nou? (1981), en Een leeuw met lange tanden (1987). Ook internationaal bleken zijn boeken aan te slaan. Hij kreeg in Italië en Duitsland prestigieuze prijzen voor Allemaal de boom in en voor Slaaf kindje slaaf.

HEINTJE DAVIDS-EFFECT Sinds een paar jaar sluit hij ieder interview af met het ‘statement’ dat hij nu toch echt stopt met het schrijven van kinderboeken en zich gaat wijden aan zijn memoires. Maar evenzovele keren lukt hem dat niet. “De onderwerpen blijven komen en dan moet ik het op papier zetten. Maar volgend jaar moet het toch echt gebeuren.” We zijn benieuwd.

Een mooi voorbeeld….Verschillende designstukken sieren de collectie van Weltevree. Zo ook de Patioset. Dit is een houten bank met extra hoge leuning. Een bijzonder en opvallend ontwerp. Dit ontwerp blijft niet onopgemerkt. In Parijs zijn deze meubels opgenomen in het interieur van diverse chique restaurants. Of wat dacht je van Google? Ook daar prijkt nu zo’n set op het hoofdkantoor in Amerika. Toen één van de medewerkers van Empatec dit hoorde werd hij dolenthousiast. Vol trots vertelt hij nu op elke verjaardag dat hij meubels maakt voor Google. En dát is waar we het voor doen. Bescheidenheid is prima. Mensen zich trots laten voelen. Trots zijn op wat je maakt. Maar vooral trots zijn op wie je bent en wat je kunt!


Terschelling Magazine

LiFa

Beleef 4x per jaar Terschelling!

NEEM EEN ABONNEMENT voor € 21,50 per jaar

LiFa by Yvonne is een speciaalwinkel in Lemmer voor de vrouw die wat anders zoekt! Wij hebben van diverse kleinere kledingmerken collecties hangen in de maten 36 t/m 56. Op het gebied van lingerie hebben we bijna alles voor kleine als ook grote cupmaten, tot cup O.

Ja, ik neem een abonnement op Terschelling Magazine! Naam

..............................................................................................................................................................................................................

Adres

..........................................................................................................................................................................................................

Postcode

..................................................................................................................................................................................................

Woonplaats Telefoon E-mail

...........................................................................................................................................................................................

Cadeautip! Geef een abonnement op Terschelling Magazine als cadeau... Ik geef het jaarabonnement cadeau en stopt automatisch. Het abonnement is bestemd voor:

..................................................................................................................................................................................................

Naam

..............................................................................................................................................................................................................

.............................................................................................................................................................................................................

Adres

..........................................................................................................................................................................................................

Voor een jaarabonnement van 4 nummers betaal ik:  € 21,50 (Nederland)  € 35,00 (buitenland) Ik machtig Terschelling Magazine het abonnementsgeld automatisch van mijn rekening af te schrijven. Bankrekeningnummer:

Handtekening:

..............................................................................................................................................

...................................................................................................................................................................

Dit geldt voor alle lingerie/badmode/sport en voedings-bh's.

Postcode

..................................................................................................................................................................................................

Woonplaats

Vissersburen 84 • Lemmer • 06 3000 8007

...........................................................................................................................................................................................

Het abonnement loopt tot wederopzegging, tenzij wij zes weken voor afloop van de abonnementsperiode een schriftelijke opzegging hebben ontvangen. Cadeau-abonnementen stoppen automatisch na 1 jaar.

www.lifa.frl

Stuur of email deze bon naar: Ying Media BV t.a.v. Terschelling Magazine, Zwarteweg 4, 8603 AA Sneek | info@yingmedia.nl

Voor meer informatie of vragen kunt u contact opnemen met: Ying Media BV: info@yingmedia.nl of bel 0515-745005

TM-abonnement_adv_TM02-2017_1-1.indd 1

20-12-17 14:16


SPECIALE BIJLAGE VAN

deFryskeMarren

LIFESTYLE TRENDS najaar 2018

zoek p o is n e rr a M e k s y r F e Grootd ends tr e w u ie n e d r a a n n a a geg t ie n e g n e k ij K r. a ja a n voor het n…. re e ir p s in l ra o o v je t a maar la

FASHION, BODY WONEN & HUIS Terra 1888 - Joure Skipperland - Lemmer Bootsveld Optiek - Joure Salon Anneke - Sintjohannesga Natuurwinkel - Joure

Fettje’s Beautysalon - Balk MauveLAB - Sneek Ruben Betsema - Balk Frieschen - Joure


Nieuw bij Ideetje stijlvol wonen: De 2 ½ zits bank Riccardo en fauteuil nu verkrijgbaar Op voorbestelling met 20 % woonmaandkorting Grootzand 35 8601 AR Sneek tel: 0515-431485

www.ideetjewonen.nl Mail: info@ideetjewonen.nl volg ons op: Facebook & Instagram


GROOTdeFRYSKEMARREN.NL

03

Lekker winkelen! IN GESPREK MET IMKA WESTERHUIS Een winkelstraat moet sfeer uitstralen. Dat is nagenoeg geen keuze meer sinds de online winkelwereld het publiek uit de winkelstraten trekt. Niet vreemd, het is ook gewoon gemakkelijk. Toch zijn er zat redenen om zelf lekker door de winkelstraat te scharrelen. Directe informatie, service en ook nazorg wanneer iets niet goed is en niet in de laatste plaats gezelligheid. TEKST KIRSTEN VAN LOON // FOTO'S IMKA WESTERHUIS

De retailers in de winkelkernen steken de koppen daarvoor maar wat graag bij elkaar. Dat is niet nieuw, winkeliersverenigingen bestaan in veel plaatsen al meer dan 100 jaar. Wat heeft een winkelstraat nodig om aantrekkelijk te zijn voor de bezoeker? Daar heeft Imka Westerhuis (45) genoeg ideeën over. Zij is zelf geen winkelier, maar heeft toch een plek in de winkeliersvereniging van Joure. Soms is een beetje stylinginput nodig en daar weet zij als fotograaf en stylist veel van. Het winkeliersleven is haar ook niet helemaal vreemd, het reilen en zeilen kent ze uit haar jeugd. Haar moeder runde vanaf 1990 samen met haar stiefvader sigarenmagazijn de Heij, tegenwoordig Primera Joure, de winkel die haar broer en schoonzus inmiddels hebben overgenomen.

Sfeer moet iedereen aanspreken

“Ik ben fotograaf en stylist. Ik heb geen winkel, dus mijn rol in de winkeliersvereniging is heel neutraal”, onderstreept Imka. Zo’n drie jaar geleden trad zij toe tot het bestuur, dat voor een groot deel uit mannen bestaat. De vrouwelijke ‘touch’ betreffende het bedenken van een juiste ambiance in de Midstraat, daar kan Imka goed in meedenken. “Als fotograaf maak ik een beeld passend bij de opdrachtgever, het product, bedrijf en/of persoon. Het draait hierbij om het juiste gevoel, sfeer en beleving. Zo’n beeld moet de juiste doelgroep aanspreken. Alles in het leven draait om gevoel en dat is ook wat een merk moet uitstralen. Het gaat niet alleen om het product, maar vooral om het gevoel wat je bij een product krijgt. Zo is het ook met de Midstraat.” Het bestuur heeft in september

“We gaan weer cosy naar binnen gezellig bij de warme kachel.”

samen met Mount gebrainstormd over een positionering voor de Midstraat. De Midstraat is uniek in haar voorkomen. “Waar vind je nog zo’n mooie, lange winkelstraat in een dorpse setting? Daar hoort een juiste uitstraling, ‘branding’ en strategie bij.”

Seizoenskleuren

Sfeer heeft alles te maken met juiste en passende styling en dat is Imka haar passie. Op gebied van fashion, wonen en lifestyle. Als fashionfotograaf zet ze in de zomer de wintercollecties op beeld en in de winter is dat andersom. “Ik ben de seizoenen vooruit en dit najaar is onder andere één van de modekleuren paars: ultra violet of crocus petal. Veel vrouwen hebben een haat-liefde verhouding met paars, ik ook. Maar als dingen weer in de mode komen dan gaan toch de meeste mensen daarin mee. Het is vooral van belang dat men er niet in doorslaat. Dat zag ik bijvoorbeeld met de kleur koper in huis. Ineens hadden mensen alles met koper, van fotolijstjes en kussens tot de lampen aan toe. Hier en daar een touch is prima, maar overdaad schaadt. Bruin wordt zowel op woongebied als in de fashion het nieuwe zwart, let maar op! Dat ga je langzaam overal zien. Bruin is een lekkere retro kleur en roept bij veel mensen de sfeer op van ‘the good old days’. In Friesland komen trends meestal een jaar later aan. Wil je ‘trendsetter’ zijn? Kijk dan in Amsterdam op straat naar wat ze doen en dragen.”

De winkelstraat in

Er zijn genoeg mensen die een dagdeel uittrekken om lekker te gaan winkelen. Beleving en gastvrijheid spelen daarin een hele belangrijke rol. “Klanten willen graag gezien worden, de juiste aandacht krijgen. Iemand moet te allen tijde met een goed gevoel weggaan, ook wanneer hij of zij niets koopt.” Zelf merkt Imka dat veel mensen sommige spullen prijzig vinden en om die reden online of in grotere ketens goedkope ‘prullen’ aanschaffen. “Die zijn dan van mindere kwaliteit, goedkoop geproduceerd (kinderarbeid), niet duurzaam, of noem maar op. Kwaliteit, vakmanschap en goede materialen kosten geld en tijd. Soms moet je er even voor sparen of gewoon niet elke week een tas vol troep bij bepaalde winkels kopen. Goedkoop is duurkoop. Goede spullen, daar word je blij van, zijn duurzamer en dus beter voor het milieu, comfortabeler en je hebt er meestal heel lang plezier van. Zo heb ik onlangs tijdens mijn zomervakantie op Mallorca custom made cowboylaarzen in de fabriek bij Tony Mora besteld. Het model van deze laars bestaat al 100 jaar en deze laarzen worden nog altijd helemaal met de hand gemaakt. Al die tijd is er niets aan veranderd, behalve de keuze in kleuren en patronen, die is uitgebreider geworden. Ik weet wie mijn laarzen gaat maken en heb levenslange garantie. Het verhaal en de beleving van het product, dat vind ik prachtig!

Goede dingen komen weer terug

“Word bewuster van wat je koopt”, is het advies van Imka. “Het is fijn wanneer je een design lamp koopt die door zijn ontwerp tijdloos is en daardoor in elk interieur past. Je weet dat je daar minstens de aankomende vijftien tot dertig jaar plezier van kunt hebben. Een goede basis is tijdloos en kan jarenlang mee; de accessoires kun je snel en makkelijk per seizoen aanpassen en of vernieuwen. En less is more! Heel veel goede dingen van vroeger komen weer terug. Kijk maar eens naar koffie. Mijn moeder had vroeger zo’n handmaler voor de koffiebonen, toen kwam er filterkoffie, toen kwamen de mooie koffiemachines die direct de bonen malen en snel een heerlijk vers kop koffiezetten. Nu zie je dat men zelf de bonen weer maalt (wel elektrisch) en is slow koffie -het zelf opgieten van filterkoffie- weer helemaal in!”

4-GANGEN VERRASSINGSMENU* VOOR € 37,50 *AFGESTEMD

OPEN

OP UW SPECIALE WENSEN

OP WOENSDAG T/M ZONDAG VANAF

12:00

UUR

Douwe Egberts Plein 1A Joure T 0513 417 070 - I www.zuiver-joure.nl


04 LIFESTYLE TRENDS najaar 2018

Mannen, is jullie garderobe al winterproof? Omdat de winters de afgelopen jaren heel wisselvallig zijn, is het soms lastig kiezen tussen behaaglijk warm of tóch meer functioneel? Veel mannen hebben een hekel aan kleding winkelen! Dat begrijpen wij bij Terra 1888 als geen ander! Daarom maken wij het voor de mannen (én de vrouwen) zo leuk en makkelijk mogelijk. Bij elke trui of vest hebben wij een bijpassend overhemd. Bij elk colbert zoeken wij snel een goed passende broek. Je kunt kiezen uit een aantal sets, die in de winkel klaar staan (Kies, Pas & Go) of je neemt een complete set mee naar huis en je gaat op je gemak thuis passen. (Terra Thuis Passen). Om het feestje compleet te maken zoek je ook een paar leuke schoenen die matchen met je nieuwe outfit. In één keer helemaal klaar, alles onder 1 dak! Lekker makkelijk, Gewoon voor Mannen!

Terra 1888 zet een aantal trends voor het komende najaar graag op een rij!

De broek als uitgangspunt… Bij het uitzoeken van een nieuwe set beginnen we vaak met de broek. Hierna passen we de bovenkleding, die perfect is afgestemd op de broeken. Voor jong én oud kan bijna elke outfit tegenwoordig ook beginnen met een goede spijkerbroek. Daarmee wordt je meest favoriete kledingstuk veel beter inzetbaar voor nog meer verschillende gelegenheden! Er zijn van verschillende merken heel veel verschillende pasvormen, wassingen en modellen mogelijk. Een goede adviseur pakt voor u meteen de juiste maat van het juiste model! Een trend bij het jongere publiek is een stoere afgewassen jeans met een keurig overhemd en eigenwijs casual colbert. Er zijn ook broeken of pantalons in andere najaarskleuren, soms met een minimale print.

Een winterjas! Hoe maak ik de juiste keuze? In de winter dragen mannen toch altijd wel een winterjas. De variëteit in lengte en type jassen is groot. De afweging om een nieuwe jas te kopen is daardoor heel belangrijk. Zoek je één die juist alleen voor je werk geschikt is, of juist ook casual voor als je op stap gaat. Daarnaast is het belangrijk te bepalen of je nieuwe jas alleen lekker warm moet zijn óf ook winddicht, waterdicht en ademend. Vanwege de wisselvallige winters zijn er veel van dit type functionele jassen te vinden in de winkel.

Groen is het nieuwe blauw… Dit seizoen zien we veel artikelen waar de kleur groen de basis is. “Even een keer een andere kleur dan donkerblauw’ - horen we vaak in de winkel.

Wie de schoen past… De schoenen en de riem worden nog steeds wel eens vergeten bij de nieuwe outfit, maar maken het setje wel compleet. Als je dan toch bezig bent, maak dan je outfit helemaal klaar met een bijpassend paar schoenen en een riem in dezelfde kleur. Je hoeft niet naar een andere winkel als je de schoenen ook meteen bij Terra 1888 kunt kopen. Omdat wij ze gelijktijdig inkopen met de kledingcollectie, is er altijd een passend paar te vinden. De schoenen mogen tegenwoordig allemaal net wat gekker. Niet alleen zwart, donkerbruin of cognac, maar ook een mix van kleuren en dessins. De kleding is hipper en jonger, dus met een paar schoenen mag dat ook! Rehab is bijvoorbeeld een stoer schoenenmerk, dat leuke nette schoenen heeft, maar wel nét even anders.

Door de jaren heen is (donker) blauw een goede kleur voor het najaar. Omdat de zon wat meer achter de wolken verdwijnt, wordt de Nederlandse man vaak iets bleker in het gezicht. Een donkerdere (hardere) kleur haalt dan altijd wat meer op. De man valt dan graag terug op blauw, maar er vindt een kleine verschuiving plaats naar de kleur groen. Je vindt het in zowel de bovenkleding, maar ook in de broeken én de schoenen. In de winkel kunnen we je zo een aantal leuke sets laten zien! Naast groen zijn er natuurlijk ook andere mooie warme najaar kleuren te vinden! De overhemden met dessins mogen steeds wat drukker. Het is niet aan iedere man besteed, maar je ziet het in het straatbeeld wel steeds meer voorkomen.

Alle artikelen op deze pagina zijn verkrijgbaar bij Terra 1888. Midstraat 91-93, 8501 AH JOURE, 0513-412436 - www.terra-mannenmode.nl


GROOTdeFRYSKEMARREN.NL

027 05

! t s f r e h s i t e H “Ik dacht eerst dat het mooie weer nog maanden zou doorgaan, het bleef maar zonnig en warm. Inmiddels waaien mijn haren wild om mijn kop en kondig ik dan maar heel zelfverzekerd aan, ‘Heel hip, zo’n woeste bos met haar’, ik zet snel mijn wollen hoed op, gelukkig, lang leve de hoed. Met mijn winterjas hoog gesloten ren ik door. De winkel moet zo open!” Er zijn mensen op jacht naar warme jassen en dikke wollen truien. Mutsen en hoeden gaan inderdaad al mee in de tas. Wat vinden we nog meer in de winkel dit najaar? Qua kleuren zijn vooral oker, groentinten en wijnrood blijvertjes. Naast het vertrouwde navy en zwart, want dat staat iedereen, fleuren deze kleuren de boel flink op. Waarom zou je ook niet een okergele of mosgroene winterjas kopen. Heerlijk toch, wat kleur in het straatbeeld? Vooral de outdoor merken Helly Hansen en Fjällräven maken er een waar kleurenfestijn van. Fjällräven haalde haar inspiratie uit Groenlandse dorpen. Daar kun je aan de kleur van een gebouw zien waar je zijn moet. De supermarkt kan bijvoorbeeld blauw zijn, de dokter kan in een geel huis wonen en het postkantoor is rood. Zo heeft in het hele dorp ieder huis een andere kleur. Erg vrolijk en dat is terug te zien in de collectie. Met name de oh zo hippe Kanken-tassen zijn in alle trend-kleuren te krijgen. Oker, groen, grijsblauw, wijnrood, navy, rose, enzovoort. Wandelen in de Gaasterlandse bossen of een heerlijke strandwandeling in Lemmer. Jij wilt vast ook veel naar buiten dit najaar. Zo lang mogelijk doorvaren, fietsen, sporten en genieten. Dat kan super goed met de najaarsmode dit jaar. De Luhta en Icepeak softshell broeken en jassen hangen klaar, ze zijn gevoerd met fleece. Heerlijk warm. Softshells zijn perfect om in te wandelen, zeilen, een potje tennis in te spelen of een middagje achter je golfbal aan te lopen. Ze zijn namelijk waterafstotend en winddicht

ALICE EGGENGOOR

Nog een trend: DIERENPRINTS. Veel merken (en wij ook) zijn er dol op. Voor de kleine en grote dames onder ons, het merk Protest sportswear heeft de winterjassen en sweaters in vlakken verdeeld en de luipaardprint flink in de mix gedaan. Knalkleuren zoals fuchsia en rood omgezet naar het vel van dit supersnelle dier, vind je in de meidencollectie. Voor de dames is vooral de natuurlijke luipaardenprint op de truien en jacks te vinden.

Nou, ik blijf niet op de bank zitten. Wie gaat er mee naar buiten?

Alle artikelen op deze pagina zijn verkrijgbaar bij Skipperland Lemmer. Kortestreek 8, 8531 JE Lemmer, 0514 726 011 - www.skipperland.nl


06 LIFESTYLE TRENDS najaar 2018

Problemen met lezen en schrijven? Lezen en schrijven behoren tot de onze meest normale activiteiten. Voor een groeiende groep mensen is lezen en schrijven echter niet zo makkelijk vanwege een verstoorde wisselwerking tussen de ogen en hersenen. Bootsveld Optiek uit Joure informeert u hier graag over.

OVER ONZE OGEN EN HERSENEN Bij de geboorte van een kind moeten de ogen zich nog ontwikkelen. Rond ons tiende levensjaar is het visuele systeem (samenwerking van ogen naar hersenen) uitgegroeid. Dat betekent dat een kind dan net zo goed kan zien als een volwassene en dat de samenwerking tussen de ogen goed ontwikkeld is.

Wist u dat? je  niet kunt niezen met je ogen geopend.

Alles wat we waarnemen komt via onze twee ogen in het achterste deel van de hersenen terecht. De hersenen zorgen ervoor, dat de twee beelden die uit de twee ogen afkomstig zijn, worden ervaren als één beeld. Als die twee beelden (van elk oog één) verschoven zijn ten opzichte van elkaar, proberen onze hersenen dit te corrigeren. Dit noemen we fixatie disparatie. Iedereen heeft fixatie disparatie als onderdeel van de normale samenwerking tussen de ogen, maar de fixatie disparatie kan ook verstoord of afwijkend zijn. Het is dan een verborgen visueel probleem dat veroorzaakt wordt door een onjuiste oogsamenwerking. Dit kan diverse klachten geven.

WAT ZIJN DE KLACHTEN VAN FIXATIE DISPARATIE? De meest voorkomende klachten zijn: • wazig zien • leesproblemen (dansende letters) • hoofdpijn • vermoeidheid / vermoeide ogen • branderige ogen • nek-/schouderklachten • duizeligheid • dubbelzien

vrouwen twee keer zoveel knippe ren met hun ogen als mannen. maar 2 % van de wereldbevolking  groene ogen heeft. FIXATIE DISPARATIE VERSUS DYSLEXIE Veel symptomen van fixatie disparatie komen overeen met de symptomen van dyslexie. Het grote verschil tussen dyslexie en fixatie disparatie is echter dat fixatie disparatie relatief eenvoudig te behandelen is. Een correctiebril en/of visuele training kunnen er in veel gevallen voor zorgen dat schrijven en lezen een stuk makkelijker gaat.

dolfijnen slapen met hun ogen geopend.

Als u uw ogen uitgebreid en proffessioneel wilt laten meten dan kunt u contact opnemen met Bootsveld Optiek in Joure. Tel. 0513 418587 / contact@bootsveldoptiek.nl

“Wij bieden sinds 1993 een modieus assortiment brilmonturen. Voor een deskundig advies en professionele oogmetingen nemen wij graag alle tijd voor u.” Deze pagina is tot stand gekomen in samenwerking met Bootsveld Optiek. Midstraat 66, 8501 AS JOURE, T 0513-418587. www.bootsveldoptiek.nl


GROOTdeFRYSKEMARREN.NL

07 D OOD

Love is in

THE HAIR

Een nieuw seizoen vraagt om een nieuwe look. Ga jij deze herfst voor een make-over? Laat je inspireren door de specialisten van Salon Anneke! Zij vertellen jou bovendien hoe je je huid en haren gezond kunt houden dit najaar en adviseren je graag.

Najaartrends what is hot?

Wat zijn de haartrends van dit najaar? En welke kleuren zijn hot? Bij blondines zien we een mooie mix van warme en koele tinten. Daarnaast zijn ook zachte pasteltinten deze herfst helemaal hip! Heb je bruin haar? Ga dan voor drie verschillende kleurschakeringen, die het effect van een duidelijke structuur in je haar versterken. Op stylinggebied zien we de meest ingenieuze langhaartechnieken. Natuurlijk kan je kapper jouw lange haren tot een klein kunstwerkje omtoveren, maar er zijn online ook filmpjes waarmee je dit zelf kunt leren. Wel zo makkelijk! Met natuurlijk losse trendy krullen zit je dit najaar ook helemaal goed.

Haartip!

Petra

HAIRSTYLIST EN COLOUR ARTIST

“Nu het buiten een stuk kouder wordt vind ik de producten van KMS extra fijn. De Revival crème herstelt de vochtbalans waardoor het breken van het haar vermindert en het minder pluizig wordt. De Free shape van KMS is daarbij een hele mooie verstevigende föhnlotion, die goed werkt voor bewegelijk haar, met stijlbehoud tot aan de volgende wassing.”

ELUMEN Lars

Haartip!

HAIRSTYLIST EN COLOUR ARTIST:

“Een product waar ik graag mee werk is Liquid wax: dit is een sterke gel met glans die de flexibiliteit van een wax bevat. Een aanrader voor kort haar, vooral bij mannen. ADD Volume Liquid Dust geeft je haar veel stevigheid en volume. Het fijne ervan is dat je je haar op elk moment weer kunt restylen, zonder het eerst te hoeven wassen. Perfect als je niet veel tijd hebt maar er wél goed uit wilt zien. De ADD Volume Liquid geeft je eindeloze mogelijkheden.”

gezond haar in een prachtige kleur

Je bent toe aan een nieuwe haarkleur. En je wilt óók dat je haar gezond blijft? Dan is Elumen de perfecte kleuring voor jou. Elumen sluit de schubbenlaag van je haar en bevat geen H2O2. Effect: veel glans, minder gespleten punten en haar dat makkelijker lang groeit. Elumen is er in allerlei kleuren: van natuurlijk bruin/blond/ tot felrood/ paars/blauw/groen… Gun jezelf gezond haar in jouw kleur, probeer Elumen!

Een must voor in je badkamer:

DE BIO COSMETICA VAN ABSOLUTION!

NIEUW!

PURE PIGMENTS VAN GOLDWELL

Ga voor glans met een parelmoer effect

Shine like a star met Pure Pigments van Goldwell. Deze pure pigmentdruppels kunnen wij toevoegen aan alle Goldwell kleurmiddelen: het geeft superveel glans, meer houdbaarheid en een prachtig parelmoer effect. Ontdek hoe de pure pigmentdruppels jouw haar laten stralen!

Vind jij gezond zijn en een bewuste levensstijl belangrijk? Dan past de cosmetica van Absolution helemaal bij jou! Absolution biedt een huidverzorgingslijn op maat: makkelijk af te stemmen op de stemmingen en behoeften van je huid. De producten zijn gemaakt van gecertificeerd biologische en wilde plantenextracten, mineralen en vitaminen, die essentieel zijn voor de jeugdigheid en de balans van je huid. Het combineert zintuiglijke texturen en geuren, gemakkelijk in gebruik en natuurlijk ... zeer effectieve ingrediënten.

Een must voor in je badkamer!

Deze pagina is tot stand gekomen in samenwerking met Salon Anneke Hogedijk 126 8464 NZ Sintjohannesga 0513-551818 www.salonanneke.nl


08 LIFESTYLE TRENDS najaar 2018

LIFESTYLE TIPS & TRENDS SPECIALISTEN UIT DE FRYSKE MARREN GEVEN HUN KIJK OP DE LAATSTE TRENDS OP HET GEBIED VAN BEAUTY, ETEN EN INTERIEUR....

Tip! Om verkleuring na het schillen van sommige wortels tegen te gaan, kun je ze in een kom met water en azijn onderdompelen.

Laat de winter maar komen!

Oneindig variëren met de meest heerlijke en super gezonde stamppotten!

HIEKE KAMMENGA & JOHANNA STRIKWERDA Natuurwinkel Joure

Ook stamppotten kunnen je darmflora voeden en meehelpen om de bacteriehuishouding in je darmen te optimaliseren en de darmwand te herstellen. Het is erg belangrijk dat de darmwand heel is en dat er goede bacteriën in je darmen wonen. Wat je eet bepaalt de samenstelling van je darmflora bacteriën. Er zijn veel knollen en wortels die juist je gezonde bacteriën voeden in je darmen, prebiotische voeding genoemd. Door deze wortels en knollen afwisselend of samen te gebruiken, kun je heerlijke stamppotten maken met heel veel gezondheidsvoordelen.

Het gaat om de volgende wortel- en knolsoorten: zoete aardappel (bataat), aardpeer (topinamboer), pastinaak, gewone wortels (vooral gele en paarse), en de minder bekende yacon- , jicama-, yam- en tarowortel. De gezondheidsvoordelen door de aanwezigheid van de juiste vezels, vitaminen en mineralen zijn: bevordering van de groei van gezonde darmflora bacteriën, verbetering van de galproductie en de vetafbraak en bescherming van de lever. Ook werkt deze voeding cholesterolverlagend, vochtafdrijvend, weerstandsverhogend, ondersteunt het je zenuwstelsel en is het goed voor je spieren. Door granen en zoogdierproducten te beperken of te laten staan, versterk je deze gezondheidsvoordelen nog eens. Als basis kun je een puree van gewone wortels, zoete aardappel, pastinaak en/ of aardpeer gebruiken, afgewisseld met de bovengenoemde, minder bekende wortels. Vergeet vooral niet dagelijks uien, knoflook en/of prei te gebruiken. Gekookt of gebakken heerlijk door de stamppot en voor de goede vezels en vele andere gezondheidsvoordelen onmisbaar.

Milia

Een veelvoorkomende vraag in mijn salon is: “wat zijn die kleine witte bolletjes rondom mijn ogen?”. Vooral rondom de ogen en op de wangen komen ze voor: milia’s. In de volksmond ook wel gerstekorrels genoemd. Deze onschuldige huidaandoening wordt vaak als vervelend beschouwd. Ik leg je uit wat een gerstekorrel is, hoe deze ontstaat en wat je er tegen kunt doen. De huidconditie bij gerstekorrels is vaak droog en/of vochtarm. Hierdoor is de huid aan de bovenkant verhard en ontstaat afsluiting van de porie. Dit is een kleine opening in de huid die talg uitscheidt en daardoor je huid soepel houdt. Onder de afsluiting ontstaat een kleine bolronde cyste gevuld met hard geworden talg. Gerstekorrels kunnen soms vanzelf verdwijnen maar kunnen ook groter worden. Doordat een gerstekorrel ingekapseld zit onder de huid kun je ze niet zelf uitknijpen. Je huid zal hierdoor beschadigen en er kunnen littekens ontstaan.

Tijdens een gezichtsbehandeling zal de schoonheidsspecialist de huid eerst voorbehandelen met een reiniging en een dieptereiniging. Vervolgens worden de gerstekorrels met een steriele naald ingeprikt en er voorzichtig uitgeduwd. Door je huid te verzorgen en te voeden met de juiste gezichtshuidverzorging wordt de kans om gerstekorrels te krijgen kleiner. Het is onze taak om je daarbij te helpen en je op het gebied van huidverzorging het beste aangepaste huidadvies te geven.

FETTJE BAJEMA - Schoonheidsspecialist, eigenaresse Fettje’s Beautysalon

Door die basismix kun je dan nog zuurkool, boerenkool, andijvie of spruiten doen, of ieder andere groente die maar lekker lijkt. Met kleine gebakken stukjes weidekip, op smaak gemaakt met himalaya of keltisch zeezout zijn alle bovengenoemde variaties overheerlijk!

Eet smakelijk!!

Vegetarische stamppot met raapstelen en Romeinse sla

“If you want to live a happy life, tie it to a goal, not to people or things.” – Albert Einstein Oftewel “Wanneer je een gelukkig leven wilt leiden, verbind jezelf dan aan een doel, niet aan mensen of dingen.”

Het stellen van doelen, op korte of lange termijn, is essentieel voor jouw succes en geluk. Onderzoek heeft een direct verband aangetoond tussen het stellen van doelen en verbeterde prestaties in het bedrijfsleven. Het stellen, herzien en behalen van doelen zorgt voor langdurig geluk en tevredenheid over het leven. Als je hierover nadenkt is dat vaak ook zo. Je stelt jezelf steeds een nieuw doel. Een doel zorgt voor duidelijkheid, motiveert je en geeft je leven structuur. En als je je doel “ gehaald” hebt, geeft dat je een goed en dus gelukkig gevoel.

LIANA MIEDEMA - creator bij MauveLAB

communicatie.

Mijn doel is om mensen te laten zien hoe ze met kleur & stijl op een bepaalde manier kunnen communiceren, hoe ze het beste van zichzelf kunnen laten zien. Dat ze weten wat ze uit kunnen en willen stralen; de non-verbale

Daarnaast vind ik het heerlijk om creatieve workshops met kleur te geven en mensen uit te dagen om eens een andere kleur te dragen of te gebruiken dan ze gewend zijn. Kom eens een wandpaneel of shawl vilten bij je (nieuwe) winterjas en ontdek van welke kleur jij blij wordt.


GROOTdeFRYSKEMARREN.NL

09

MAKELAAR ROBERT WALINGA VAN LEMMER

“Wenningmerk soe wat degeliker kinne” Steen en grond zijn heel stabiele producten in de wereldmarkt. Degelijker dan geld. Toch is de uit steen en grond bestaande huizenmarkt een beetje een “wilde” markt. “Ik woe wolris dat it wat stabieler waard”, zegt makelaar Robert Walinga. Hij kijkt in verwondering naar wat er momenteel gebeurt, wetende dat het vijf jaar geleden toch echt anders was.

Robert Walinga (48) is makelaar in Lemmer bij het kantoor Kingma en Walinga. Kingma was de Jouster makelaar Gerrit Kingma. En Roberts’ vader Jan Walinga was van makelaardij Friesland. Gerrit en Jan waren geen concurrenten. Vrienden. Die toen ook maar samen gingen werken. Het bureau Kingma en Walinga was geboren. Het stond in Joure. In 1988 openden ze ook een kantoor in Lemmer. Jan Walinga was daar eigenlijk vaker dan op het hoofdkantoor. Daar kregen ze een nieuwe wat jongere compagnon, Koos Sinninge. Die uiteindelijk Kingma en Walinga in Joure overnam en doorging als A7-makelaars. Jan Walinga ging door in Lemmer en zag in 1992 zijn zoon

binnen komen. Die de zaak later overnam. Robert had ook een vriend, Arend Fledderus, die ook compagnon werd. Samen hebben ze nu een makelaardij en een hypotheekshop in Lemmer. “We ha it moaiste wurk yn de wrâld”.

CRISIS September 2008 stagneerde dat werk. De crisis viel er in. Daarvoor werden huizen verkocht als zoete broodjes. De handel was zeer levendig. Alles kon. En ineens was het voorbij. Verkopers die nog niks nieuws hadden gekocht, stopten met de verkoop van hun oude huis. En op een lege markt kun je ook niet kopen. Een cirkel die doorbroken werd. Het duurde ongeveer vijf jaar. Dan zijn we in 2013. Floep. Het was alsof kopers en verkopers die vijf jaar wilden inhalen. Robert Walinga vertelt. “We moasten dêrfoar keapers mei fluwelen handskuontsjes oanpakke, hoedzje en noedzje”. Nu is dat weer helemaal omgedraaid. “Ach, earlik, at ien net keapje wol dan is der wol in oar”. Er is soms gelijk bij de presentatie zoveel belangstelling voor een woning dat de makelaar de kopers moet laten bieden op een huis. En de hoogste komt soms ook nog boven de vraagprijs uit. Een huis is vaak binnen drie, vier weken al weer verkocht. “Se keapje my dus”, zegt Walinga. Met wat verbazing kijkt hij naar die markt. Walinga geeft overigens onmiddellijk toe dat zoiets wel heel plaatselijk is. De dorpen in Fryslân gaan niet op dezelfde manier mee. Lemmer wel, daar is het blijkbaar goed toeven (wonen). Maar de belangstelling kwam vroeger uit de regio en nu uit de rest van het land.

“GEKKEBOEL” Een voorbeeld, een boerderijtje in Bantega. In 2009 te koop. Er kwam niemand kijken, laat staan kopen. En nu kwamen er vijftien verschillende kijkers. Allemaal uit het midden van het land. “Dêr is it een gekkeboel”, zegt Walinga die wijst op Amsterdam waar investeerders massaal huizen kopen en voor gigantische prijzen weer verkopen. Maar Lemmer heeft profijt van z’n ligging. ”In piloat fan Schiphol moat yn in oere op syn wurk wêze kinne. Dat kin fia de A6”. Walinga fluistert dat als er (toch) van de A6 een goede afslag en (dubbele) weg naar Gaasterland en Bolsward zou zijn gekomen, de huizenhandel daar ook nog optimaler zou zijn geweest. Voordeel van de huidige vraag/aanbod markt is natuurlijk het aanbod van de banken: de rente is laag. Dat blijft misschien niet zo? “Ik wit it net. It rint wis de earste jierren net hurd omheech. Mar ik ha dêr fansels net echt ferstân fan”. Dan nog zou dat de komende jaren de markt niet bederven volgens Walinga. Dat zou door twee dingen wel kunnen. Het eerste is een nieuwe bankencrisis. En het tweede de hypotheekaftrek. Niet zozeer wel of niet, maar de consument wil er zekerheid over. “Altyd dy driging, sûnder dat je witte hoe’t it komt”. Het ligt overigens momenteel onder in een politieke lade. Walinga is wel gelukkig met de aflossingsverplichting die nu gekomen is. “As je dat net betelje kinne bin je sa’n hûs net wurdich”.

TOEKOMST Kantelt de woningverkoop over vijf jaar weer? Walinga: “Fiif jier lyn ha we de A4-kes yn de etalaazje ferfong troch A5-kes, safolle waard der oan-

bean. No ferkeapje we de hiele etalaazje. Beide is net hielendal goed”. Hij zoekt naar een stabielere markt. Hij had als makelaar vijf jaar terug meer tijd nodig voor de bezichtigingen. Nu is het direct raak. De omzet blijft ongeveer gelijk. Hij had alleen in de crisistijd 200 woningen in de verkoop. Nu zo’n 60. Hij vraagt van de verkoper dat het huis wel klaar moet zijn. Een slecht geverfde woning kost veel meer moeite en dus geld. Hij wil de koper meer tijd geven goed na te denken. Als je een contract bij Kingma en Walinga tekent, mag je dat binnen drie dagen toch verscheuren. “Ik wol gjin praat efterôf”. Robert Walinga zoekt een toekomstige woningmarkt met wat meer degelijkheid, stabiliteit en evenwicht. Maar weet ook: “it komt sa’t it komt”.


10 LIFESTYLE TRENDS najaar 2018

Verrassend & authentiek Ruben Betsema Wonen in Stijl is gevestigd in een monumentaal pand uit 1625 in het centrum van Balk. Het gebouw is 45 m diep en op de 3 etages vindt u een ruime variatie aan zitmeubels, kasten, tafels & accessoires. Voel je welkom om inspiratie op te doen en je onder te dompelen in de bijzondere belevingswereld van onze winkel.

Tafelen met boomstamtafels Wij leveren een breed scala aan unieke & stoere tafels. De diverse soorten komen van eigen productie of we leveren zorgvuldig geselecteerde import modellen. Kiest u voor een RVS of stalen onderstel of heeft u liever houten (blok-) poten onder uw tafel? We maken de tafel geheel naar wens in onze eigen werkplaats

Leren bankstellen Bankstellen leveren wij uitsluitend van Nederlands fabricaat. De bankstellen kunnen in diverse modellen geleverd worden zoals een hoekbank, 2-zits, 3-zits of als hoekbank met loungegedeelte. Belangrijk is het comfort, kom dus gerust eens proefzitten! Na het uitkiezen van het juiste model gaan we vervolgens de afmeting, kleur en leersoorten bepalen.

Eetkamerbank Fauteuils & Eetkamerstoelen Wij leveren een brede selectie aan eetkamerstoelen en fauteuils. Helemaal hot is onze nieuwste eetkamerbank met metalen onderstel.

Verlichting hip & stoer In ieder interieur is verlichting belangrijk. Door met verschillende lichtpunten te werken creĂŤer je een huiselijke sfeer. Bij ons kun je terecht voor tafellampen, hanglampen en vloerlampen; voor een sfeervolle balans in praktisch licht en sfeerverlichting.

Stoere Kasten & Dressoirs En de mooiste accessoires!

Van retro tot koloniaal. Een kast geeft karakter aan je inrichting. Wij importeren onze kasten, dressoirs en tv meubels uit IndonesiĂŤ, zo heb je dus meteen een uniek stuk in huis !

Kom langs voor sfeer & beleving, u vindt ons in hartje Balk! Verrassend & authentiek: 3 etages woongenot.

OOK ELKE ZONDAG OPEN!

Alle artikelen op deze pagina zijn verkrijgbaar bij Ruben Betsema, MEERWEG 2, 8561 AT BALK. - Tel: 0514 603 007. www.rubenbetsema.nl


GROOTdeFRYSKEMARREN.NL

Maak van je huis weer een warm thuis!

11

Ben jij klaar voor het nieuwe woonseizoen?

INTERIEURTIPS DOOR:

Het is oktober en de woonmaand van dit jaar is daarmee officieel gestart!

Evelyne Bok werp.nl www.evelyne-ont

Het begint weer te kriebelen, de woonkamer, slaapkamer of speelgoedhoek worden aangepakt. We richten ons meer op binnen en hebben weer zin om voor de koude maanden een gezellig warm huis te creëren.

KLEUR VAN HET JAAR 2019 SAMEN MET KARWEI GA IK VIER OPVALLENDE TRENDS OP GEBIED VAN INTERIEUR UITLICHTEN, WAARBIJ WE GELIJK BEGINNEN MET DE FLEXA KLEUR VAN HET JAAR. DEZE WAS AFGELOPEN JAAR GRIJSROZE EEN PRACHTIGE POEDER TINT: HEART WOOD. DE OPVOLGER HEEFT DE NAAM: SPIED HONEY GEKREGEN. DEZE HONINGWARME KLEUR GEEFT JE ENERGIE EN IS ERG GEFOCUST OP OPTIMISME. HET IS EEN VRIENDELIJKE KLEUR DIE ZORGT VOOR EEN WARME EN RUSTGEVENDE OMGEVING, DE KLEUR ZET EEN LUXE EN HUISELIJKE TOON WAAR VEEL BIJ TE COMBINEREN VALT.

ALLES AAN DE WAND WE ZIEN STEEDS VAKER DAT WONINGEN SLIM EN PRAKTISCH INGEDEELD WORDEN. ER WORDT GEWOOND, GEWERKT, GEGETEN, GESPEELD EN GERELAXT. MET EEN SLIMME INDELING GEEF JE DE RUIMTE MEERDERE FUNCTIES EN ZODRA JE EEN MOOI WANDSYSTEEM TOEVOEGT MAAK JE OPTIMAAL GEBRUIK VAN DE RUIMTE. NEEM HET MODULAIR WANDSYSTEEM JACK VAN KARWEI, HIERMEE BEPAAL JE ZELF HOE HOOG, GROOT EN WELKE FUNCTIE JE DE WAND GEEFT. ZO GA JE VAN WANDKAST NAAR WERKPLEK EN VAN WERKPLEK NAAR KINDERHOEK. ALLES OP 1 WAND, IDEAAL!

WOONTIP!

Vind je een muur in zijn geheel te veel? Verf hem dan tot de helft als een lambrisering.

WOONTIP! Wandsystemen kun je zelf nog een kleur geven, combineer hout met zwart en kleed het mooi aan met groene planten.

SCHUIVEN IS HET NIEUWE OPENEN VERRASSEND LEUK DIE SCHUIFDEUREN! EEN NIEUWE MANIER OM DE DEUR TE OPENEN, NAAR BIJVOORBEELD DE SLAAPKAMER, WERKKAMER OF TVHOEK. JE HAALT GEMAKKELIJK DE STANDAARD SCHARNIER DEUR ERUIT EN GA AAN DE SLAG MET EEN SCHUIFDEUR.

BANKSTEL NAAR HET MIDDEN WOONTIP!

Misschien hoeft de bank geen 5 meter van de tv te staan, zo’n balzaal in het midden is eigelijk zonde van de ruimte.

WAT VEELAL GEBEURT IS DAT MENSEN HUN MEUBELS TEGEN DE WANDEN PLAATSEN, “HET VOELT DAN NOG ZO LEKKER RUIMTELIJK” HOOR IK VAAK. MAAR WIST JE DAT HET PLAATSEN VAN EEN BANKSTEL MIDDEN IN DE KAMER SOMS ECHT EEN HEEL VERRASSEND EFFECT KAN GEVEN? KARWEI HEEFT MOOIE MODELLEN, ZEER GESCHIKT VOOR MIDDEN IN DE RUIMTE. JE CREËERT ACHTER DE BANK EEN LOOPRUIMTE, WAAR MOGELIJK NOG EEN KAST OF DRESSOIR KAN STAAN. CENTREER JE MEUBELS EN ZORG VOOR NIEUWE HOEKJES MET MOOIE PLANTEN.

SHOP IN

STYLE!

DE BOVENSTAANDE INTERIEURTOPPERS ZIJN TE KOOP BIJ: KARWEI JOURE EN LEMMER.

EEN MOOIE OUDE SCHUURDEUR OF HOUTEN PANEELDEUR MET ZWART BESLAG GEEFT ECHT EEN STOER EFFECT AAN DE WONING. JE BESPAART OOK NOG EENS RUIMTE EN DAARDOOR BEN JE VRIJER MET DE PLAATSING VAN MEUBELEN.

WOONTIP! Zelfs kun je een schuifdeur plaatsen voor een kast, zo heb je altijd je electronica achter een deur als je dit even niet in zicht wilt hebben. FOTO: JANETDEVILEE

Ook advies...?!

Evelyne Ontwerp – Iedere eerste zaterdag van de maand geeft Evelyne interieuradvies in de KARWEI van Sneek. Reserveer een plekje bij haar aan tafel!

Alle artikelen op deze pagina zijn verkrijgbaar bij KARWEI JOURE Firmawei 2, Joure en KARWEI LEMMER Houtsaachmole 8, Lemmer. www.karwei.nl


Rabobank Lemmer werkt voor de regio.

Je eigen bank heel dichtbij!

Wij timmeren flink aan de weg voor onze klanten in Lemmer en omgeving en leveren meer dan alleen financiële diensten en producten. Zo ondersteunen we meer dan 40 initiatieven en evenementen in de buurt en dragen wij onze lokale betrokkenheid uit.

rabobank.nl/sneek-zwf

Hoera!

De nachten worden weer langer!

Complete boxspringsets INCLUSIEF • hoofdbord • pocketveermatrassen • topmatras • potenset

vanaf:

€1699 Duimstraat 36 • Echtenerbrug • 0514 541 006 • melchers-dejong.nl

MEUBELS • VLOEREN & RAMEN • ZONWERING • SLAAPKAMERS • BOOT- & HERSTOFFERING


GROOTdeFRYSKEMARREN.NL

13

Lekker slapen...

Dat doe je op een exclusief bed van uitstekende kwaliteit, gemaakt naar jouw wensen. Ieder mens is uniek, jij ook. Dus moet een bed ook uniek kunnen zijn. Graag geven wij van Frieschen u voorbeelden van lekker slapen!

BOXSPRING MET MASSAGE Slaapproblemen of juist zin in een oppepper na een lange werkdag? Laat je masseren op een boxspring met ingebouwde massage. De Boeren hadden het vroeger goed begrepen. Hard werken, tussen de middag een stevige warme maaltijd, en dan even een middagdutje om het lichaam te laten herstellen.

HET WATERBED Het waterbed heeft de laatste jaren weer behoorlijk aan populariteit gewonnen dankzij verbeterde technieken en een moderne boxspring uitstraling. De voornaamste redenen om te kiezen voor een waterbed is het extra comfort, de helende werking en de antiallergische eigenschappen. De voordelen van een waterbed zijn erg divers. Naast de heilzame werking op de gezondheid biedt een waterbed nog meer voordelen:

Voeding, beweging en slapen. Die drie dingen zijn belangrijk voor een gezond leven. Nou hebben we tegenwoordig natuurlijk niet allemaal meer tijd om ’s middags te gaan slapen, maar ook voor de moderne mens is het essentieel om je lichaam en geest te laten ontspannen na een dag hard werken. De methode daarvoor: Een kwartiertje

intensieve massage, op je eigen boxspring met massage. Als je de hele dag op de weg hebt gezeten, besprekingen hebt gevoerd of andere arbeid hebt gedaan, dan wil je aan het eind van de dag alles van je afschudden. Dan kun je wel op de bank gaan hangen, maar daar word je vaak alleen maar lamlendiger

van. Voor het eten even op de massage boxspring, het opfris programma activeren. Dan voel je je daarna weer heerlijk fit.

Ideaal voor mensen met slaapproblemen Zet de massage van de boxspring op het slaapprogramma en een rustige massage zorgt ervoor dat je langzaam alles loslaat en in slaap valt. Na een kwartier schakelt de massage vanzelf uit. Natuurlijk kun je naast de vaste programma’s de massage ook helemaal aanpassen aan je eigen wensen.

Volgt moeiteloos elke lichaamsvorm

Een waterbed neemt beter en natuurlijker de lichaamsvorm aan. Zo wordt het gewicht evenwichtig verdeeld en wordt het lichaam gelijkmatig ondersteund. Zo krijg je dus meer slaapcomfort en is er ook minder kans op rugklachten en spierpijn.

BOXSPRING ZORG

Thermisch verwarmen

Alle moderne waterbedden beschikken over een energiezuinige keramische verwarming. Zo voorkom je een koud en oncomfortabel gevoel in de wintermaanden, en een heerlijk koel comfort in de warme zomer. Bij een duo systeem waterbed (bestaande uit een linker en een rechter matras) is het mogelijk om de temperatuur verschillend van elkaar in te stellen.

Beschermt tegen allergieën

Een waterbed is helemaal te reinigen, de tijk kan in de wasmachine en de matras is schoon te maken met een speciale vinylreiniger. Hierdoor is een waterbed bijzonder geschikt voor mensen die last hebben van allergieën.

Bewegen van de matras

Elk watermatras is in vele stabilisaties verkrijgbaar. Hoe hoger de stabilisatie is, des te minder de matras beweegt. De stabilisatie is een persoonlijke keuze en bij een duo systeem waterbed, kunnen de linker en rechterzijde verschillend zijn in stabilisatie.

LEESKUSSEN Dit speciale gestoffeerde driehoeks leeskussen geeft een comfortabele steun in iedere lig stand, bij het lezen, televisiekijken of ontbijt op bed.

Dubbele functie

Doordat het driehoeks leeskussen fraai gestoffeerd is in dezelfde meubelstof als uw boxspring of waterbed is dit kussen naast de functie als leeskussen ook uitstekend te gebruiken als nachtkastje naast uw bed.

Ons hoog-laagbed, die de naam “Boxspring Zorg” heeft gekregen, is een functioneel bed met een persoonlijke uitstraling. De huidige zorg is veranderd. De overheid wil dat ouderen langer thuis blijven wonen. Met de nodige middelen en aanpassingen wordt dat ook steeds gemakkelijker. “Wie door de zorg noodgedwongen een hoog-laagbed nodig heeft, is vaak aangewezen op een bed met een dun matrasje dat de uitstraling heeft van een ziekenhuisbed, waar meerdere mensen gebruik van hebben gemaakt. Dat geeft het gevoel ook echt ziek te zijn, terwijl dat niet nodig is.

Boxspring Zorg kan worden uitgevoerd met extra accessoires: rekken aan de zijkant en wieltjes. Met de wieltjes kan de boxspring eenvoudig worden verplaatst. De minimale instaphoogte is zestig centimeter en kan worden verhoogt tot één meter. Net als al de andere bedden wordt ook de “Boxspring Zorg” op maat gemaakt, op basis van wat de klant lekker vindt liggen. Bovendien zijn er vele opties mogelijk. Houdt u van een hard of juist zacht matras of wilt u in slaap worden gemasseerd met de massagefunctie? Frieschen heeft daarnaast ook een “Zorg Matras“.

Een boxspring met hoog- laagsysteem

Het belangrijkste voordeel van de “Boxspring Zorg” ten opzichte van een regulier hooglaagbed is dat het bed er niet uitziet als een ziekenhuisbed, maar meer een verlengstuk vormt van de slaap- of zelfs woonkamer, als u ook overdag aan bed bent gebonden.

LUXE!

TV- lift in voetbord boxspring of waterbed Houdt u van televisie kijken in bed, maar u vindt een televisie een storend element in uw slaapkamer interieur? Dan is ons gestoffeerde voetbord met televisielift de ideale oplossing. Uw eigen televisie kan op een fraaie manier weggewerkt worden in het voetbord, met een draadloze bediening haalt u de televisie vanuit het voetbord te voorschijn

Al deze artikelen zijn verkrijgbaar bij Frieschen de beddenmakers uit Friesland Handelswei 6, 8501 XJ Joure. Tel: 0513 – 79 22 22 – www.Frieschen.nl


36

deFryskeMarren deFryskeMarren

REGELNEEF HARRY DE WOLFF IN ALLE SPORTEN THUIS

Als je naar de Siebe de Ruiterweg in Aldehaske rijdt, kijk dan eerst op je tom-tom. Want een aantal woningen in die straat staat aan de noordkant van de A7. Daar woont Harry de Wolff. Op de grens van de gemeenten Heerenveen en de Fryske Marren. Hij past daar wel. De financieel adviseur had en heeft namelijk hobby’s die hem soms in Joure en dan weer in Heerenveen brengen.

TEKST EELKE LOK // FOTO'S ORANGEPICTURES.NL


GROOTDEFRYSKEMARREN.NL

Harry de Wolff, bijna 67. Een regelneef in diverse sporten. Die overigens wel zelf als sporter begon. Hij kreeg als jongetje van 15 een brommerframe, kocht voor een rijksdaalder een motorblokje en prutste een brommer in elkaar. Die verkocht hij dan weer voor 25 gulden. Daar kocht hij een andere brommer voor. Daarmee ging hij meedoen aan grasbaanraces. Samen met de andere jongens. Op het zandpad bij de Trambaan in Joure. “Dêr begûnen we. We ha doe frij gau it Racing Team Joure oprjochte. Mar dat is wat deabled yn de gribus van motororganisaasjes”. In 1973 heeft hij samen met Jan Agema en Jetze Valkema daarom de MC Flying Boetoe opgericht. Harry beheerde een jaar de centen, was daarna bijna dertig jaar de voorzitter.

BOETOE Hij had al vrij snel in de gaten dat dit werk hem wel lag. Organiseren van een vereniging. En van daaruit veel grasbaanwedstrijden, NK’s, voorrondes EK, twee keer de EK finale. IJsspeedway op Thialf, voor het eerst onder dak. De manegecross in Sint Nicolaasga. Niets was de mannen te dol. Ze kochten in 1988 uiteindelijk een prachtig terrein aan de Polderboskdyk in Joure. Regelneef Harry dook in de vergunningen. “Dat duorre 14 jier, mar yn 2001 wie’t ek echt klear”. Ze hebben zich ook gehouden aan die vergunningen. “Alle riders dy’t tefolle leven makken, ha we fan de baan helle”. Ook in wedstrijden. Nooit een probleem gehad, zoals die er nu wel zijn in Makkinga. De Boetoe-leiders werden slachtoffer van hun eigen succes. Ze moesten steeds doorgaan. Toen Harry uiteindelijk toch terugtrad als voorzitter, werd hij onmiddellijk penningmeester van de stichting die de kantine in eigendom heeft. Wat de centen betreft hoeft hij overigens niet ongerust te zijn. De motorsport levert nog steeds geld op. “Ferline wike sneon ferkochten we noch 28 deipassen! Moast neigean, op de ein fan it seisoen”. Harry de Wolff is trots als hij het heeft over de Flying Boetoe. Zelf was hij geen daverende motorcoureur. “Myn selsboude 50 cc-er en myn kondysje wiene beide net goed genôch”. Harry bleef van jongs af aan wel liefhebber. Maar moest toch ook tijd besteden aan zijn maatschappelijke toekomst. Zat als boerenzoon uit Broek tot z’n 16e op de middelbare landbouwschool, maar vergat de hogere. “Dat hie wêze moaten, mar ja dat motorriden….”. De verkaveling bracht hem in 1970 niet op de boerderij, maar achter een bureau bij boerenorganisatie ABTB. Later bij het daaruit voortvloeiende GIBO-accountants. Hij werkte daarvoor op diverse plaatsen, vanaf 1979 als vestigingsdirecteur. Deed tot z’n 40ste er allerhande cursussen bij. En is sinds 2007 directeur van een eigen adviesbureau. Handel in onroerend goed, financiën, belastingen, boekhoudkantoor, alles doen ze. Twee werknemers. Ze hebben met z’n drieën “in bealch fol wurk”.

VOETBAL Dat “volle” doet hij overigens altijd zelf. Naast zijn studie was de sport inmiddels net zo belangrijk geworden Niet alleen de motorliefhebbers kenden Harry de Wolf. Dat deden ze op he voetbalveld ook. “Ik fuotballe earst by Friso, dat is letter fuseard ta de SC Joure”. Hij voetbalde lang, tot z’n 55ste. In de gezellige teams, die altijd een uitstekende derde helft speelden. Jongens als Harry zijn altijd te gebruiken, ook bij SC Joure. Hij werd er leider van diverse jeugdelftallen, lid van technische commissies, voorzitter jeugdafdeling en zit nu in het hoofdbestuur. Harry doet daar algemene projecten. Regelneef.

veel te doen en er zijn ook daar te weinig vrijwilligers die dat aandurven. “Ik ha der ek wol minsken ynhelle, en dan fertelde ik se net de hiele wierheid. Se moasten folle mear dwaan as at ik sei”. Voor hemzelf bleek het uiteindelijk ook een te zware opgave. Omdat alles op zijn bordje werd gelegd. Er werd een professionalisering ingezet. Ach, Harry sluit wel de contracten. Sportfinanciën zijn grillig, dus er moesten ook weer mensen verdwijnen. Ach, Harry…… Dat was een beetje teveel. De dokter zei tegen hem “stoppen met dat regelneef-werk, dan pas kijk ik in je borstkas”. Zijn slijtende gezondheid wipte nadat hij gestopt was weer naar het normale peil. “En der bin ik wol hiel bliid om”.

IJS Het is niet te begrijpen dat hij er nog een “taak” bij pakte. Maar onvermijdelijk. Een sportfanaat als Harry de Wolff gaat natuurlijk naar Thialf, de Friese schaatstempel. Hoofdzakelijk als liefhebber. Zijn zoons stapten op de ijzers. De oudste, Sjaak, ging door. Die kwam terecht in de schaatsmarathons. Als vader sta je aan de kant als je zoon schaatst. Maar ze weten Harry altijd wel te vinden. Plotseling stond hij op het ijs. Als coach en ploegleider van een opleidingsteam, wat hij zelf ook sponsorde. De pakjes van elk jaar hangen in zijn kantoor. In die ploeg zaten onder andere de broertjes Mesu uit Zeeland, die beiden later de 200 km op de Weissensee zouden te winnen. Goed opgeleid. Sjoerd den Hertog, kanshebber voor het eindklassement komend seizoen, zat ook in dat team. Alles heeft een vervolg. Harry richtte mede de Stichting Schaats en Skeelerteam Fryslân op, was daar secretaris/penningmeester. Hij was ook oprichter van de Stichting Skeelerronde in Joure. Lid van de sportraad van Skarsterlân. En drie jaar terug kwam Harry als teammanager in de top van het marathonschaatsen terecht, met de ploeg van De Haan/Westerhof.

AFSCHEID De sponsoren stopten echter aan het eind van het seizoen. Dat was voor Harry de Wolff, na die lange jaren op het ijs, ook een seintje om weer achter de boarding te gaan staan. Hij is nog onder de indruk van de wijze waarop de vele marathonschaatsers en collega’s vorig seizoen afscheid van hem namen op de baan van Amsterdam. Als hij daaraan terugdenkt is er echt iets van emotie. “Dan fiel je de wurdearring”. Die schaatswereld was overigens al lang veel groter voor hem geworden. Hij was te vaak op de ijsbaan en zo werd hij penningmeester van het gewest Fryslân van de KNSB. Dat leek eerst voor een financieel adviseur wel een overkomelijk baantje, maar dat bleek het niet te zijn. IJs trekt veel sportbeoefenaars. Het gewest bemoeit zich met topschaatsen, recreatieschaatsen, langebaanschaatsen, marathon, shorttrack, kunstschaatsen en ga verder. Tot aan curling toe. Er was

37

“Dat hie wêze moaten, mar ja dat motorriden….” WILLE Dat wil niet zeggen dat Harry de Wolff nu verloren is voor de sport. Hij doet als gemeld nog van alles. Zal dat blijven doen. Want zijn liefde voor de sport zat en zit voor een deel ook in de gezelligheid. “Dat hat altyd hiel wichtich west. Oeren dreech fergaderje by Boetoe, dêrnei pas de flesse op tafel. Mar we bin wolris om sân oere de oare moarns túskaam”. Hij heeft plezierige herinneringen aan de derde helften bij alle sporten die van dienst was. “De wille is it allerbelangrykste”. Toen hij ooit als jongeling eens een onterechte valse start kreeg op zijn brommer was hij ”ferskuorrende lulk” op de scheidsrechter. Dat heeft hij vanzelfsprekend ook wel eens gehad in het bestuurlijke traject. Maar Harry de Wolff denkt liever terug aan toen hij zeven jaar was en met zus Christien een schaatswedstrijd organiseerde voor schoolkinderen op de Broeksterfeart. “Doe learde ik fan myn âlders dat de bern mei likefolle sûkela nei hûs moasten. Earlik diele, elk syn part. Zijn part was en is organiseren. “Omt ik it sels net sa goed koe, moast it samar. “ .


Extra voorraad voordeel bij Van den Brug!

Volkswagen up!

Volkswagen T-Roc Vanaf

Vanaf

€ 389*

€ 199*

per maand

per maand

Nu bij ons op voorraad: Uitvoering MOVE UP! 1.0 60pk MOVE UP! 1.0 60pk MOVE UP! 1.0 60pk MOVE UP! 1.0 60pk MOVE UP! 1.0 60pk MOVE UP! 1.0 60pk

Opties Airconditioning Airconditioning Airconditioning Airconditioning Airconditioning Airconditioning

T-Roc 1.0 TSI 115pk Style T-Roc 1.0 TSI 115pk Style T-Roc 1.0 TSI 115pk Style T-Roc 1.0 TSI 115pk Style T-Roc 1.0 TSI 115pk Style T-Roc 1.0 TSI 115pk Style T-Roc 1.0 TSI 115pk Style

Airconditioning | Navigatie Airconditioning | Getint glas Airconditioning | Navigatie Airconditioning | Navigatie Airconditioning | Navigatie Airconditioning | Navigatie Airconditioning | Navigatie

| Reservewiel | Reservewiel | Reservewiel | Reservewiel | Reservewiel | Reservewiel

Kleur Candy White Candy White Candy White Deep Black Pearl Deep Black Pearl Deep Black Pearl

Locatie Buitenpost Buitenpost Drachten Drachten Drachten Heerenveen

Maandbedrag* € 208 € 208 € 208 € 213 € 213 € 213

Indium Grey Black Oak Brown Black Oak Brown | Black Indium Grey Ravenna blue Kurkuma yellow Pure White | Black

Heerenveen Buitenpost Drachten Sneek Heerenveen Sneek Heerenveen

€ 432 € 443 € 450 € 457 € 469 € 470 € 475

Genoemde particuliere en klein zakelijke vanaf-prijs en voordeel zijn alleen geldig op de genoemde modellen uit actievoorraad, inclusief btw, bpm, afleverkosten, recyclingbijdrage en leges. *Getoonde private lease vanafprijzen zijn o.b.v. Full operational lease onder het Keurmerk Private Lease aangeboden door Volkswagen Financial Services, inclusief BTW bij 48 maanden, 10.000 km per jaar, €500 eigen risico en regio Friesland. Brandstof is niet inbegrepen. Vaste opzegvergoeding is 40% van de resterende leasetermijnen. Toetsing en registratie bij BKR te Tiel. | Let op! Afbeelding kan meeruitvoeringen bevatten. Drukfouten voorbehouden. De voorraadactie geldt alleen voor een gelimiteerd aantal voorraadauto’s. De actie is geldig tot 29 november 2018.

NATUURLIJK

BIJ:

vandenbrug.nl/volkswagen

Van den Brug Heerenveen

Van den Brug Sneek

Zilverweg 5, 8445 PE Heerenveen | T 0513 - 63 30 54 Kleermakersstraat 6, 8601 WG Sneek | T 0515 - 42 52 52 Autoland van den Brug is ook gevestigd in Franeker, Drachten en Buitenpost


&FIT

GEZOND

GROOTDEFRYSKEMARREN.NL

39

VERZORGENDE FIONA ZWERVER EN ANNA NIJHOF VAN BOS- EN MEERZICHT

‘TROTS OP ONS WERK!’

Fiona Zwerver en Anna Nijhof zijn verzorgende- IG ‘ers in Bos & Meerzicht, Oudemirdum. Maar wat doen beide dames nu echt? Waarom is Bos & Meerzicht een bijzondere instelling? En wat maakt het dat Fiona en Anna elke dag met plezier hun taken doen? Op een heerlijke herfstdag in oktober krijgen we het antwoord nadat directeur Debby Nota een kopje koffie met… rumbonen (heerlijk!) voor ons heeft klaar gezet.

PROJECTLEIDER MENNO ZWARTS BIJ WURKJOUWER

WURKJOUWER WURKJOUWER Een duwtje in de rug PROJECTLEIDER MENNO ZWARTS BIJ WURKJOUWER

Een duwtje in de rug

Het kan iedereen gebeuren…alles kwijtraken. Je raakt verslaafd. Of je verliest je baan. En dan loop je vast. Het zijn er meer dan je denkt, mensen die vastlopen. Soms je even een verslaafd. zetje Het kan iedereen gebeuren…alles kwijheb traken. Je raakt nodig in het leven. EnEn dan gaat hetjewel weer. datdan geeft Of je verliest je baan. dan loop vast. Het Dat zijn zetje, er meer Wurkjouwer. Menno Zwarts is hier projectleider. Hij zit vol verhalen je denkt, mensen die vastlopen. Soms heb je even een zetje over bijEn Wurkjouwer. nodigkandidaten in het leven. dan gaat het wel weer. Dat zetje, dat geeft

Fiona Zwerver en rechts Anna Nijhof.

GEEN TIJDSDRUK “Onze taak is dat we verzorgende zijn, de persoonlijke zorg, het verstrekken van medicijnen, maar ook hebben wij uiteraard aandacht voor hoe het met de mensen gaat”, vertelt Fiona. Haar jongere collega Anna weet ook wel waarom zij het na twee jaar vast dienstverband het zo naar de zin heeft. “Het is hier kleinschalig, het voelt gewoon warm aan. Mensen die hier wonen hebben de ruimte en wij als verzorgende ook. Er is geen tijdsdruk. Als wij een half uurtje bij iemand willen zitten omdat het nodig is, dan kan dat ook.”

KLEINSCHALIG Fioana knikt instemmend en vult aan waarom dat zij nu al 11 jaar met plezier haar werk doet. “Kijk maar eens naar buiten. Je ziet de weilanden en de paarden. We hebben een prachtige locatie, het geeft een vrij gevoel. Ik denk dat het ook voor de bewoners opgaat. Ik ken ook instellingen waar ik altijd aan flatgebouwen moet denken als ik er ben. In Bos & Meerzicht eten we niet uit bulkvoorraad, het eten komt hier nog echt uit de keuken. Er komt geen vrachtauto voorrijden met allemaal van die treetjes. Als iemand gemalen eten moet of wil hebben dan wordt dat

gemaakt en je hoeft er geen week op te wachten. Het dagelijks werk bestaat voor ons uit de persoonlijke verzorging van de bewoners, van het uit bed halen tot het klaarzetten van de medicatie en het helpen tijdens het eten. Maar ik mag straks ook weer even een bewoner van de dagbesteding halen. Dat is noflik. Het kleinschalige zit ook in de korte lijntjes die wij ervaren, je kunt bijvoorbeeld ‘alles’ met Debby bepraten.

SCHOLING Diezelfde Debby Nota laat later weten dat zij Fiona er toe heeft aangezet om de opleiding ‘Verzorgende-IG te gaan doen’ ( IG=Individuele gezondheidszorg, red.) Nota had al lang gezien dat Fiona deze capaciteiten had. “Fiona heeft de grootste ontwikkeling door gemaakt. Laatst zei ze nog tegen mij ‘zou je dat niet beter even zo kunnen doen Debby?’ Dat vind ik mooi!” Ook youngster Anna, geeft aan dat er kansen genoeg zijn om zich elke dag weer te verbeteren in Bos & Meerzicht: “Je team nog sterker krijgen!” Volgens Anna is het team verzorging, dat uit ongeveer 20 personen bestaat een hecht team, dat het niet alleen met elkaar over het werk heeft maar ook privézaken worden gedeeld. “Ik ken de familie ook van de bewoners, ik voel mij betrokken. Als mensen mij vragen wat voor werk ik doe, dan ben ik er best trots op te mogen zeggen dat ik bij Bos & Meerzicht werk. Iets te mogen betekenen voor mensen in de laatste fase van hun leven geeft een goed gevoel!”

Wurkjouwer. Menno Zwarts is hier projectleider. Hij zit vol verhalen over kandidaten bij Wurkjouwer. Passie

Zoals die vrouw die er alleen voor kwam te staan. Haar eigen onderneming liep niet meer en is opgeheven. Maar de zorg voor haar drie kinderen gaat gewoon Passie door. Met een uitkering is dat best zwaar. Door Wurkjouwer heeft zij weer structuur Zoals die vrouw die er alleen voor kwam te staan. Haar eigen onderneming liep in haar leven gekregen. Elke dag maakte zij verse soep in de kantine. Hierdoor niet meer en is opgeheven. Maar de zorg voor haar drie kinderen gaat gewoon is haar passie aangewakkerd; koken. Na een klein duwtje in de rug is ze weer door. Met een uitkering is dat best zwaar. Door Wurkjouwer heeft zij weer structuur gaan studeren. En nu heeft zij weer werk. In de horeca. Ze is ontzettend dankbaar. in haar leven gekregen. Elke dag maakte zij verse soep in de kantine. Hierdoor Dankbaar voor de kans die zij heeft gekregen door Wurkjouwer. is haar passie aangewakkerd; koken. Na een klein duwtje in de rug is ze weer gaan studeren. En nu heeft zij weer werk. In de horeca. Ze is ontzettend dankbaar. Vader voelen Dankbaar voor de kans die zij heeft gekregen door Wurkjouwer. Of die man die na zijn scheiding bij Wurkjouwer kwam. Gebroken was hij. Vrouw, kinderen, huis, baan, alles kwijt. Hij heeft een zoon die zestien werd. En wat wil Vader voelen een vader zijn zoon dan geven? Een brommer. En dan gebeurt er iets moois, bij Of die man die na zijn scheiding bij Wurkjouwer kwam. Gebroken was hij. Vrouw, Wurkjouwer. Hij krijgt de kans om een brommer op te knappen. Het motorblok kinderen, huis, baan, alles kwijt. Hij heeft een zoon die zestien werd. En wat wil wordt uit elkaar gehaald en de hele werkplaats van Wurkjouwer gaat ermee aan een vader zijn zoon dan geven? Een brommer. En dan gebeurt er iets moois, bij de slag. Coaches van Wurkjouwer pamperen hem niet. Ze kijken naar wat hij kan. Wurkjouwer. Hij krijgt de kans om een brommer op te knappen. Het motorblok Dan staat er op die verjaardag een brommer. Piekfijn. De man die eerder gebroken wordt uit elkaar gehaald en de hele werkplaats van Wurkjouwer gaat ermee aan was, die lijkt wel weer twee meter en voelt zich weer vader. En bovenal heeft hij het de slag. Coaches van Wurkjouwer pamperen hem niet. Ze kijken naar wat hij kan. gevoel dat hij er weer toe doet. Dan staat er op die verjaardag een brommer. Piekfijn. De man die eerder gebroken was, die lijkt wel weer twee meter en voelt zich weer vader. En bovenal heeft hij het Leven kleur geven gevoel dat hij er weer toe doet. Menno vertelt als laatste over een vrouw die al tien jaar in de uitkering zat. Ze vindt het moeilijk om na al die jaren te werken aan een nieuwe toekomst. Haar Leven kleur geven gezondheid werkt niet mee: ze kan niet meer doen wat ze altijd deed. Ze is in een Menno vertelt als laatste over een vrouw die al tien jaar in de uitkering zat. Ze isolement terecht gekomen. En toen kwam Wurkjouwer in beeld. Samen met de vindt het moeilijk om na al die jaren te werken aan een nieuwe toekomst. Haar coaches heeft zij stap voor stap ontdekt waar zij goed in is. Door Wurkjouwer is zij gezondheid werkt niet mee: ze kan niet meer doen wat ze altijd deed. Ze is in een nu op zoek naar een passende baan. Haar leven krijgt weer kleur. Ze heeft weer isolement terecht gekomen. En toen kwam Wurkjouwer in beeld. Samen met de toekomstperspectief. coaches heeft zij stap voor stap ontdekt waar zij goed in is. Door Wurkjouwer is zij nu op zoek naar een passende baan. Haar leven krijgt weer kleur. Ze heeft weer En dan kijk je naar Menno, en je vraagt je af wat deze verhalen voor hem toekomstperspectief. betekenen. En dan is Menno zo’n man die zegt dat het niet om hem gaat. Die zegt dat het erom gaat dat mensen weer verder kunnen in het leven! En dan kijk je naar Menno, en je vraagt je af wat deze verhalen voor hem betekenen. En dan is Menno zo’n man die zegt dat het niet om hem gaat. Die zegt dat het erom gaat dat mensen weer verder kunnen in het leven!


40

NUMMER 10 • 2018

Behandeling vruchtbaarheidsproblemen volgens de hoogste eisen in het Antonius

FOTO: BILBOSCHICKENBERG

De afdeling Vrouw en Kind van het Antonius Ziekenhuis in Sneek en Emmeloord heeft onlangs van vereniging Freya de pluim 2018-2019 gekregen. De Pluim wordt uitgereikt aan klinieken die fertiliteitszorg bieden volgens de kwaliteitscriteria van Freya.

Later dit jaar is de app via www.d-support.org te downloaden.

Veilige diabetesoppas via de Diasit app

“Voor mensen met vruchtbaarheidsproblemen betekent deze pluim dat ze ervan verzekerd kunnen zijn dat we volgens de criteria van de patiëntenvereniging werken. Zo is er in ons behandeltraject volop ruimte voor praktische en psychosociale aspecten, tijdens en na de behandelingen,“ aldus gynaecologe Monic Wortelboer.

Freya en de Monitor Fertiliteitszorg Freya is een vereniging met als doel belangenbehartiging voor en dienstverlening aan mensen met vruchtbaarheidsproblemen. Hun Monitor Fertiliteitszorg biedt een overzicht van de fertiliteitszorg zoals die in de Nederlandse ziekenhuizen is georganiseerd. Met de informatie in deze Monitor kan men een weloverwogen keuze maken voor het ziekenhuis dat aansluit op persoonlijke wensen. Op de Monitor is te zien of een kliniek voldoet aan de kwaliteitscriteria van Freya. De fertiliteitszorg wordt door deze Monitor transparanter en verbeterpunten worden zichtbaar. Met het opstellen van de kwaliteitscriteria heeft Freya inzichtelijk gemaakt welke (meetbare) aspecten van de fertiliteitszorg bijdragen aan een goede kwaliteit. Toekenning van de Pluim laat patiënten zien dat de kwaliteit van de zorg binnen het Antonius Ziekenhuis op orde is.

Stel je hebt de komende tijd wekelijks een bijscholingscursus op de avond dat je partner volleybaltraining geeft. Daarom zijn jullie op zoek naar een vertrouwde oppas in de buurt voor je kind met diabetes. Diasit, een oppas-app voor en door kinderen met diabetes om elkaar snel te vinden en te helpen, kan hierbij helpen!

‘Dit bleek een goed idee, er zijn enkele setjes gevormd. Wel kostte het veel tijd, omdat er onderling goed afgestemd moest worden.’ Daarop is Barbara met een van haar patiënten gaan brainstormen over een app met een zoek- en vindfunctie door het invoeren van de postcode. Ze besloten zelfs om dit idee in te dienen voor Het Beste Diabetesidee van het Diabetes Fonds. Dit bleek een goede zet, want eind 2016 won het idee van Diasit! ‘De geldprijs die we hiermee wonnen, hebben we gebruikt om Diasit verder te ontwikkelen‘, vertelt

de kinderarts. ‘Bij het ontwikkelen van een app komt heel wat kijken. We hebben dan ook de samenwerking opgezocht met Stichting D-Support, die zich ook landelijk inzet voor diabetesoppas.’ Een van de belangrijke criteria is bijvoorbeeld veiligheid. ‘We stellen een aantal eisen aan de oppasser. Zo moet degene in het bezit zijn van een VOG en een e-learning en praktijktraining volgen.’ De koppeling gaat via een regiocoördinator die checkt of aan deze eisen is voldaan.

Veel mensen hebben positief gereageerd op de komst van de app. ‘Ik ben trots dat Diasit binnen 2 jaar is ontwikkeld en ik hoop dat veel mensen er baat bij hebben‘, besluit Barbara. Ben je op zoek naar een vertrouwde oppas voor je kind met diabetes? Of ben of ken je iemand die zich ook wil inzetten als diabetesoppas? Op www.d-support.org vind je alle informatie over diabetesoppas. Later dit jaar is de app via deze website te downloaden.

FOTO: BILBOSCHICKENBERG

Barbara Werrij is kinderarts van het Antonius Ziekenhuis en begeleidt veel kinderen met diabetes. ‘Tijdens de gesprekken met de ouders komt vaak naar voren dat ze het lastig vinden om een avondje uit te gaan’, begint Barbara. Daarop ontstond het idee om deze gezinnen te koppelen aan tieners met dezelfde aandoening die het leuk vinden om op te passen. ‘Deze tieners hebben als voordeel dat ze weten hoe ze moeten reageren als de glucosespiegel van het oppaskindje te hoog of te laag is. Uit ervaring weten ze wat ze moeten doen’, legt ze uit. Bovendien hebben de oppassen een voorbeeldfunctie voor hun jongere lotgenoten. Die kunnen nu zelf zien hoe anderen bijvoorbeeld zelf hun glucosespiegel controleren of insuline spuiten.

Barbara Werrij

‘De diabetesoppas kan goed reageren als de glucosespiegel van het oppaskindje te hoog of te laag is’

Spataderkeurmerk voor

Antonius Sneek en Emmeloord Het Antonius Ziekenhuis in Sneek en Emmeloord heeft dit jaar ook weer het Spataderkeurmerk van Harteraad behaald. Slechts 63% van de instellingen die spataderzorgbieden, kreeg dit keurmerk. Patiënten en huisartsen kunnen op de website van Harteraad zien welke ziekenhuizen en zelfstandige behandelcentra (ZBC’s) het Spataderkeurmerk 2018 hebben gehaald.

Spataderkeurmerk helpt patiënt Het Spataderkeurmerk van Harteraad helpt patiënten een geïnformeerde keuze te maken voor een ziekenhuis of zelfstandig behandelcentrum waar goede spataderzorg wordt aangeboden. Om het Spataderkeurmerk te ontvangen, moeten ziekenhuizen voldoen aan een set van kwaliteitscriteria. Deze criteria zijn tot stand gekomen in nauwe samenwerking met beroepsgroepen van dermatologen, vaatchirurgen en -laboranten. De website geeft dit jaar bovendien informatie over de aantallen behandelingen die de behandelcentra doen en de eventuele wachttijd. Harteraad vindt het belangrijk dat mensen met spataderen weten welke ziekenhuizen zich specialiseren in de behandeling en goede spataderzorg leveren. Voor de analyse wordt gebruik gemaakt van openbare kwaliteitsgegevens die behandelcentra verplicht zijn om aan te leveren.


deFryskeMarren //GEZOND&FIT

GROOTDEFRYSKEMARREN.NL

41

Van gemeentehuis naar moderne appartementen voor senioren deFryskeMarren

In het centrum van Balk wordt gebouwd aan nieuwe appartementen voor senioren in de regio. Het voormalige gemeentehuis wordt omgebouwd tot appartementencomplex met 20 ruime woningen. Al in april konden belangstellenden kennis maken met de nieuwbouwplannen, een aantal weken terug is bekend geworden wie binnenkort zijn intrek mag nemen in de nieuwe appartementen. boden wordt. “Het woonplezier van de bewoners staat voorop. Zo komt er een gemeenschappelijke ontmoetingsruimte, waar de mensen samen een kopje koffie kunnen drinken. Ook kunnen de bewoners er zelf allerlei activiteiten organiseren.” Een van de toekomstige bewoners is de 81-jarige mevrouw Zuiderhof-Postma. Al sinds 1972 woont mevrouw Zuiderhof-Postma in haar huidige woning in Balk. “Ik woon nu in een vrij groot huis en was eigenlijk op zoek naar een woning die ‘smûk’ en behaaglijk aanvoelt,” vertelt ze. Ook de

FOTO: WENDY DE JONG

“Onder de werknaam Haskerhuys wordt gebouwd aan een prachtig appartementencomplex waar senioren komen wonen,” vertelt Petra de Groot, teamleider facilitair bij zorgorganisatie Patyna. De appartementen worden ontwikkeld door projectontwikkelaar Frisia Invest en Patyna. “De woningen zijn zo ingericht dat bewoners er zelfstandig wonen, maar als ze zorg nodig hebben is dat zo geregeld.” De toekomstige bewoners huren de appartementen van Patyna en kunnen, indien nodig, een beroep doen op de thuiszorg die door Patyna ge-

FOTO:PATYNA.NL

Woonplezier voorop

afstand tot het centrum speelde een grote rol. “Via een vriendin hoorde ik van de nieuwe appartementen en ik was meteen enthousiast. Dat de appartementen midden in het centrum liggen vind ik erg prettig, zo ben ik meteen in het centrum van Balk en hoef ik niet ver te fietsen voor ik bij de winkels ben.” Mevrouw Zuiderhof-Postma is erg benieuwd naar de appartementen. “Het is een grote verandering, maar ik heb vooral erg veel zin om mijn intrek te nemen in het nieuwe appartement. Eigenlijk kan ik niet wachten tot het zover is.” Ze vertelt dat ze uitkijkt naar de woning en geeft aan dat de ontmoetingsruimte haar erg gezellig lijkt. “Ik ben zeker van de partij als er iets georganiseerd wordt!”

Nieuwe naam Op dit moment is er nog een aantal appartementen vrij. “De verhuur loopt snel, van de in totaal 20 appartementen zijn er op dit moment nog 4 beschikbaar,” vertelt de Groot. Geïnteresseerden kunnen zich dus nog melden. “Ook roepen we mensen op om mee te denken over de naam van het complex. Haskerhuys is een tijdelijke naam die gebruikt wordt tijdens de bouw.” Iedereen mag mee doen aan de wedstrijd. Inzendingen dienen uiterlijk voor 10 november naar petra.degroot@patyna. nl verzonden te worden. De winnaar ontvangt een dinerbon voor 2 personen.

“Er zijn nog vier appartementen beschikbaar. Ook zoeken we nog een naam voor het nieuwe complex.” Mevrouw Zuiderhof-Postma geniet van een kopje koffie in haar huidige woning in Balk.

Miks staat voor kwaliteit! Miks welzijn organiseert niet alleen activiteiten voor jong en oud. Ook helpt Miks inwoners van De Fryske Marren op weg bij bijvoorbeeld wonen, werken en financiën. Bij alles wat Miks doet, staat kwaliteit hoog in het vaandel. Leren van fouten en klachten, steeds blijven verbeteren, veilig werken en op een goede manier omgaan met risico’s zijn daarbij erg belangrijk. Daarom heeft Miks het HKZ-certificaat. Hiermee laten we zien dat we werken volgens de richtlijnen binnen de welzijnssector. Het meest recente keurmerk In juli van dit jaar werd Miks opnieuw gecertificeerd volgens de HKZ-normen. HKZ staat voor Harmonisatie Kwaliteitsbeoordeling in de Zorg. Kwaliteitsmedewerker Nanne Andringa vertelt hoe de certificering in zijn werk gaat. “Sinds mei 2018 zijn er nieuwe normen. Wij konden kiezen of we het keurmerk wilden behalen met de oude of de nieuwe normen. Natuurlijk kozen we voor de nieuwe normen. We hebben dus het meest recente keurmerk.” De nieuwe norm van het HKZ-keurmerk stelt eisen aan het primaire proces: intake/

indicatie, de uitvoering van de diensten en evaluatie/ nazorg.

BEZOEK VAN EEN AUDITOR Ook moeten de ondersteunende processen, zoals personeelsbeleid, aan bepaalde eisen voldoen. Om de zoveel tijd krijgt Miks bezoek van een auditor, die controleert of we aan alle normen voldoen. “Die auditor is twee dagen bezig. Hij kijkt welke afspraken we hebben gemaakt bij Miks en hoe we ervoor zorgen dat iedereen zich aan die afspraken kan houden. Door dos-

EEN NIEUWE WEBSITE VOOR MIKS WELZIJN

siers te bekijken en te praten met verschillende medewerkers controleert hij of we die afspraken nakomen. Dit jaar kregen we dus een nieuw certificaat.” Het certificaat is drie jaar geldig. “Wel moeten we elk jaar laten zien dat we nog steeds actief werken aan ons kwaliteitssysteem en verbeteringen blijven doorvoeren. Maar daar zijn we ons erg bewust van. Bij alles wat we doen!”

Eind augustus was het zover. De nieuwe website van Miks welzijn ging live! Op deze website staat onder andere een uitgebreide agenda met de activiteiten die Miks organiseert en informatie over onze organisatie. Heb jij nog tips en ideeën hoe we de website beter kunnen maken? Stuur dan een e-mail naar info@miks-welzijn. nl, onder vermelding van: Website Miks. De website kun je bekijken via www.miks-welzijn.nl.


ADVERTENTIE SNEEK_Opmaak 1 3-9-2018 16:51 Pagina 1

THE DUBLIN LEGENDS

VOOR ONDERNEMERS DIE ERUIT HALEN WAT ERIN ZIT.

(THE DUBLINERS)

RONALD JANSMA, JANSMA JACHT BV SNEEK

Vrijdag 12 oktober a.s. Aanvang 20.15 uur

The Kilkennys

Uw ambities voor de volle 100% waarmaken. Door 24/7 met u mee te denken op het gebied van accountancy en fiscaal advies. Meer dan 100 betrokken topprofessionals die nooit concessies zullen doen aan uw doelen en uw plannen om ze te bereiken. In voor- en tegenspoed. Uw zaken

Zondag 25 november a.s. Aanvang 14.30 uur

raken ons immers net zo goed.

THEATER SNEEK www.theatersneek.nl

www.kromhout.com

Tickets: telefoon: (0515) 431 400

MEER DA RACEFIETSENN 200 EN OP VOORRAA MTB D!

DÉ SPECIALIST IN

RACEFIETSEN EN MOUNTAINBIKES! Wij zijn dealer van ondermeer: Cannondale, Colnago, Cube, Bianchi, Giant, Fuji en De Rosa. Voor beginner tot ‘crack’ een passende fiets! RUIM 750 M2 FIETSKEUZE! VEEN

REN

22 A7/E

JOU

Haskerutgongen 7 - Oudehaske Tel: 0513 677234 • info@haicobouma.nl

HEE

RE

locatie: strand lemmer

OUDEHASKE

KIJK OOK OP: WWW.HAICOBOUMA.NL haicobouma_adv_proskating_1-2liggend.indd 1

gratis toegang

24-05-18 08:54


CULTUUR

&UITGAAN

GROOTDEFRYSKEMARREN.NL

43

IN MOAIE JÛN YN OKTOBER

Lemmer slaat de handen ineenInintrijelûk kader mei van LF2018 muzyk, sjongen en toaniel Nog twee weken en dan staat Lemmer weer wat moois te wachten. Het Lemster shantykoor, de Lemster Wiven en de gastartiesten zijn druk aan het repeteren voor ‘(Op) in moaie jûn yn oktober’. Het slotprogramma van Leeuwarden Fryslân 2018, nou ja voor Lemmer dan. “We zitten in ieder geval aan het voeteneind”, licht Gatse Boschma toe. De 83-jarige werd onlangs nog geportretteerd in deze krant, onder andere over zijn leven in de theaterwereld. Aan tafel, samen met zijn culturele collega Rein van der Valk, vertellen zij over de op handen zijnde productie.

Rein van der Valk

Gatse Boschma

IN MOAIE JÛN YN OKTOBER

TEKST KIRSTEN VAN LOON

Het stuk heeft vier aanjagers: Jaap Frankema, Age Bosma, Gatse Boschma en Rein van der Valk. Het productieteam. Ze kennen elkaar van eerdere producties én van het Lemster shantykoor. Gatse stond naast Jannewietske de Vries, de huidige burgemeester gemeente Súdwest Fryslân, toen Leeuwarden de titel Culturele Hoofdstad werd toebedeeld. Toen begon het direct te bruisen: in Lemmer moest er ook iets gebeuren in het kader van LF2018. In het verleden hadden ze immers ook mooie dingen gedaan. Het stuk valt ook mooi samen met het 25-jarig bestaan van het shantykoor, totdat er twijfel op stak. Het blijkt dat niemand precies weet hoe lang het koor bestaat. Het zou 24 jaar kunnen zijn, maar ook 26 jaar. “Om en nabij het 25-jarig bestaan”, lacht Rein.

gehad”, beaamt Boschma. Rein van der Valk zingt zelf zo’n vijf jaar bij shantykoor en speelt al 15 jaar trekzak waarmee hij dikwijls een ander koor begeleidt. Hij hielp als vrijwilliger bij een eerder verschenen Lemster productie, de ‘Krabbecocktail’ en rolde zo in het wereldje én het productieteam. “Wij helpen mee, maar hij daar”, knikt hij naar Gatse, “is de artistiek leider.”

ne Boek. De koren worden begeleid door een combo. Dat laatste heeft Gatse meegenomen uit de tijd dat hij met het zanggezelschap ‘It Fjouwerspan’ het land doortrok. Meer dan honderdzeventig keer voerde de groep ‘It Fjouwerspan sjongt Tetman de Vries’ op. Vier mannen, vier vrouwen en drie muzikanten. Maar nu is de muzikantensectie wat uitgebreider. Het stuk is erg divers met veel variatie. Het slotlied is speciaal voor deze gelegenheid geschreven door Stoffel Zandstra. “Het is uniek”, zeggen beide heren.

Lemsters Zijn net beren..

Lemster Wiven & Lemster Shantykoor mei Grut Kombo As gasten: Janneke Warringa & Jacqueline Boek De Toanielploech mei: ‘Lemmer, wy komme der oan’ Het stuk wordt op zaterdag 27 oktober en zondag 28 oktober opgevoerd in de Hege Fonnen in Lemmer. Op de vraag of heel Lemmer er nu al enthousiast over is antwoordt Gatse: “Dat weet je natuurlijk nooit zeker. Lemsters moeten eerst ergens warm voor lopen, maar dan heb je ze ook helemaal. Rein lacht: “Ja, zo is het.” Alhoewel hij zich er niet in herkent, maar Rein is dan ook een Jouster van origine. Maar, zeggen ze beide ‘op syn Lemsters’: “It komt wel goei, juh!”

THEATER DE HEGE FONNEN LEMMER Unieke productie

Gatse heeft het stuk zelf geschreven. Er worden liederen gebruikt uit eerdere Lemster producties zoals de Krabbecocktail, Izeren Aal en it Lemster Fiskwiif. De beide koren, het shantykoor en de Lemster Wiven, repeteren ieder weekend. Het stuk wordt een drieluik met zang, toneel en muziek. “We beginnen met de twee koren, daarna de eenakter en na de pauze spelen en zingen we in: In fearns ieu fertier op `e Lemmer, flarden van eerdere programma´s zoals vermeld.

Het verhaal gaat over de familie Kloosterman. Zij wonen in een fictief dorpje aan de boorden van de Waddenzee. Het gezin bestaat uit vader, moeder, zoon, dochter en een in huis genomen asielzoeker. Ze hebben het niet breed. De zoon is een ware nietsnut, hangt maar wat rond en bedrinkt zich. Ondertussen ontluikt er een romance tussen de dochter en de logé. Wanneer vader ontslagen wordt, heeft niemand meer werk en is er geen inkomen. Wel is er de ontslagpremie van vader en daarvan krijgt moeder een goed idee.

•Sneon 27 oktober om 19.30 oere •Snein 28 oktober om 14.30 oere

Het stuk staat garant voor een diverse en plezierige avond of middag: luisteren, kijken en genieten. Er wordt gezongen in het Nederlands, Lemsters, Fries, Engels, Frans en Italiaans. “En onderdeel uit maken van zo’n groot gebeuren als Leeuwarden Fryslân 2018, is toch machtig. Die kans krijg je maar één keer!” besluit Gatse.

Ek parten út: Izeren Aal, It Lemster Fiskwiif, It Fjouwerspan sjongt Tetman de Vries, De zang wordt vanzelfsprekend Blikstiender: Fryslân Heite, Krabbecocktail door de koren verzorgd, maar er

Wat hebben wij daar nou mee? Ondanks de bezielende initiator Gatse, was niet iedereen meteen enthousiast. “Mensen denken: Leeuwarden Culturele hoofdstad? Leeuwarden is een eind weg van Lemmer, wat hebben wij daar nou mee? Ja, dat heeft even tijd nodig

zijn ook gastvocalisten uitgenodigd: Janneke Warringa en Jacqueli-

KOM OOK! In het kader van LF 2018 brengen de Lemster Wiven en het Lemster Shantykoor tezamen met enkele gasten een programma met toneel (‘Lemmer, wy komme d’r oan’) en muziek (‘In feans ieuw fertier op’e Lemmer’). “In grutte grienmank mei numers ut ‘Izeren Aal, it Lemster fiskwiif’, ‘It Fjouwerspan sjongt Tetman de Vries’, ‘Krabbecocktail’, ‘Revu’ en ‘Blikstienders (Fryslân, heite).”

yn moaie jûn yn oktober Zaterdag 27 oktober, aanvang 19:30 Zondag 28 oktober aanvang 14:30 De Hege Fonnen in Lemmer. Kaartjes kosten € 12,50 per stuk (inclusief drankje en ‘Flaubyt’ in de pauze). Kaarten zijn verkrijgbaar bij de Primera in Lemmer en vanaf een uur voor de voorstelling, bij de kassa .


44

deFryskeMarren

Wat ga jij doen in Zuidwest Friesland? deFryskeMarren

Dit is een selectie uit de vele evenementen in Zuidwest Friesland. Het meest actuele overzicht vindt u op: www.waterlandvanfriesland.nl

WOENSDAG 10 OKTOBER

ZATERDAG 20 OKTOBER

Rondvaart over De Fluessen met exstoomschip De Klifrak

Vogelmarkt

Sportfun, JOURE, 9.00-12.30 uur

Modeltreinbeurs Joure

Rondvaartbedrijf De Oorden, KOUDUM, 10.30 uur

Iepen Doar - ‘Koning Thialf’

Party- en Zalencentrum ‘t Haske, JOURE, 10.00-15.00 uur

Gaasterland Trail

Miks Welzijn, JOURE, 14:00 - 16:00 uur

Manege Gaasterland, HARICH

DONDERDAG 11 OKTOBER

Strandcross

Boekstart ontdekken met je baby

strand Lemmer, LEMMER, 09:30 - 17:00 uur

Bibliotheek, BALK, 10:00 - 11:00 uur

VRIJDAG 12 OKTOBER

ZONDAG 21 T/M ZATERDAG 27 OKTOBER

Ligplaats LE-50, LEMMER, 13.00 uur

diverse locaties in Gaasterland

Rondvaart met zeilschip de LE50

Gaasterlandse Natuurweek

Muziek aan de Luts - Anneke Hoekman en Tim Veldman, blokfluit en piano It Breahus, BALK, 20.30 uur

ZONDAG 21 OKTOBER Duurzame Groene Markt Rijsterbos, RIJS, 11.00-16.00 uur

ZATERDAG 13 T/M ZONDAG 28 OKTOBER

Herfstvakantie: Kom griezelen, bibberen en klappertanden Orchideeën Hoeve, LUTTELGEEST, ma-za: 09:00-18:00 uur, zo: 10:00-18:00 uur

ZATERDAG 13 OKTOBER

Ruilbeurs van postzegels, munten, ansichtkaarten etc.

MAANDAG 22 OKTOBER Paddenstoelexcursie

Bezoekerscentrum Mar en Klif, OUDEMIRDUM, 10.00 en 14.00 uur

DINSDAG 23 T/M DONDERDAG 25 OKTOBER

Woudagemaal onder STOOM, incl. speciale kinderrondleidingen

Party Zalencentrum ‘t Haske, JOURE, 10.00-15.00 uur

Herfstworkshop bloemschikken

Orchideeën Hoeve, LUTTELGEEST, 10:00 uur en 14:00 uur

Oktoberfest

Ir. D. F. Woudagemaal UNESCO Werelderfgoed, LEMMER, 10:00 - 17:00 uur

DINSDAG 23 OKTOBER

Sporthal De Trime, BALK, 18.00 uur

Kinderspeldag ‘Dassie’

De Oerdracht, JOURE, 20:00 - 22:00 uur

Natuur Schuur Gaasterland, OUDEMIRDUM, 10.00 en 13.30 uur

ZONDAG 14 OKTOBER

WOENSDAG 24 OKTOBER

Hoofdingang Rysterbosk, RIJS, 09:30 - 11:30 uur

Natuur Schuur Gaasterland, OUDEMIRDUM, 11.00 en 14.00 uur

Oudemirdumerklif, OUDEMIRDUM, 10.00-12.00 uur

akkumernoardwaard, MAKKUM, 14:00 - 16:00 uur

Lewinski, SNEEK. 12.00 uur

DONDERDAG 25 OKTOBER

Kameleondorp Terherne, TERHERNE, 13:00 - 17:00 uur

Lycklamabos, NIJEMIRDUM, 10.00-15.00 uur

Doopsgezinde Kerk, BALK, 15:30 uur

VRIJDAG 26 OKTOBER

MAANDAG 15 OKTOBER

diverse musea, 17.00-21.00 uur

Theaterconcert “Jochanan van Patmos”

Herfstwandeling

Poppentheater Jinky’s Mikmak

Excursie vogeltrektocht

Jeugdactiviteit ‘Zoeken naar eilandbewoners

Mindfullness (door Club Univogue) Kinderboekendag

OERRR Wilde Buitendag

Concert Reizger & Doede Veeman

Coole Kidsnacht

Koeknuffeldag

Bingo

Boerderijrecreatie, DELFSTRAHUIZEN, 13.00 uur

S.C.C. De Poarte, SLOTEN, 20.00 uur

WOENSDAG 17 OKTOBER

ZATERDAG 27 EN ZONDAG 28 OKTOBER

CineMiks,

Miks Welzijn, JOURE, 19.30 uur

In Moaie Jûn in Oktober (LF2018)

VRIJDAG 19 T/M ZONDAG 21 OKTOBER

Theaterzaal De Hege Fonnen, LEMMER, za: 19.30 uur, zo: 14:30 uur

Centrum, TERHERNE, 11:00 - 17:00 uur

ZATERDAG 27 OKTOBER

VRIJDAG 19 OKTOBER

Manege Gaasterland, HARICH, 10.00-16.00 uur

Proef de Kunst

Levend erfgoed fair

Theatershow “Heksenjacht” van Arno van der Heyden Tsjerke, TERHERNE, 20:30 uur

Wandelexcursie door de Warkumerwaard Camping It Soal, WORKUM, 09:30 - 11:30 uur

Spokentocht

HEEG, 19:00 - 21:30 uur

Zelf een evenement aanmelden? Of benieuwd naar het totale overzicht? Ga naar www.waterlandvanfriesland.nl

Kijk voor het meest actuele overzicht van evenementen


GROOTDEFRYSKEMARREN.NL

45

FOTO’S: SABINE BOODE

Evenementenagenda oktober/november 2018 ZONDAG 28 OKTOBER Lazy sunday afternoon

Restaurant Badmeester Keimpe, BALK, 15.00 uur

Fat Wallet, swingende jazz Lewinski, SNEEK, 16.00 uur

DONDERDAG 1 NOVEMBER Koeknuffeldag

Boerderijrecreatie, DELFSTRAHUIZEN, 13.00 uur

Zondag 21 t/m zaterdag 27 oktober

VRIJDAG 2 NOVEMBER

31e Gaasterlandse Natuurweek

N8 van Sneek (kroegentocht) centrum, SNEEK, 20.00 uur

Herfstvakantie vol vertier in de natuur!

ZATERDAG 3 NOVEMBER

OUDEMIRDUM – Ruim dertig jaar geleden sloegen de verschillende natuurbeschermingsorganisaties in Gaasterland de handen in één: de natuur moest gevierd worden met de bewoners en bezoekers van onze prachtige streek! Inmiddels is de Gaasterlandse Natuurweek uitgegroeid tot een begrip en een evenement dat van heinde en verre mensen trekt. Een herfstvakantie vol activiteiten in het teken van natuur, plezier en duurzaam beleven voor jong en oud.

Modelautoruilbeurs

Party- en Zalencentrum ‘t Haske, JOURE, 10.00-15.00 uur

Dag van het Zwarte Koor

Ir. D.F. Woudagemaal, LEMMER, 11.00-16.00 uur

Open dag Manege

Manege Gaasterland, HARICH, 18:00 uur

Kuierjûn

Wapen van Langweer, LANGWEER, 19:00 uur

Vrijdag & Sandifort

Ons Gebouw, BOLSWARD, 20.30 uur

Oldtime Stringband

café-restaurant De Zwaan, MAKKUM, 20.30 uur

ZONDAG 4 NOVEMBER Culihoppen

diverse locaties, LEMMER, 12.00-17.30 uur

Warringers in Concert

Doopsgezinde Kerk, JOURE, 14.30 uur

DINSDAG 6 NOVEMBER

Verhalen op locatie IJLST 750 jaar IJLST, 20.00 uur

DONDERDAG 8 T/M ZATERDAG 10 NOVEMBER Vogeltentoonstelling

Dit jaar is het thema ‘Thús’, de huisvesting van mens en dier. Mensen en dieren wonen doorgaans in een bepaalde omgeving, gekozen door ligging, vruchtbaarheid, beschutting of saamhorigheid. Tijdens de Natuurweek willen we graag een steentje bijdragen om de leefomgeving van mens en dier aan te stippen en diverser te maken. Daarbij willen we o.a. de nadruk leggen op ecologisch en diervriendelijk bouwen (om zo stad en platteland dichter bij elkaar te brengen).

Sporthal de Stuit, JOURE

ZATERDAG 10 NOVEMBER Spokentocht

BANTEGA, 18:30 uur

ZONDAG 11 NOVEMBER

Winterwandeling door het eeuwenoude Rijsterbos Rijsterbos, RIJS, 9.30-11.30 uur

De Natuurweek start traditiegetrouw met de Groene Markt op zondag 21 oktober in het sfeervolle Rijsterbos. Naar hartenlust duurzaam shoppen, inspiratie om duurzaam en gezond te leven, proeven van (h)eerlijke hapjes en live muziek in de prachtige ambiance van het bos. Er is een groot aantal standhouders vertegenwoordigd met de leukste en lekkerste duurzame, biologische, streek- en fair-trade producten en voor de kleintjes is er een Kinderdorp vol sportieve en creatieve activiteiten. Boomklimmen, broodjes bakken, insectenhotel bouwen, trekzaagwedstrijd, pompoen snijden, highland-games, e.d. In het kader van ‘Meer voor mannen’ zal er ook voor de grote en kleine man voldoende te zien en doen zijn! Ook de rest van de week staat vol vertier in de natuur. Een greep uit de activiteiten voor volwassenen: Excursies van It Fryske Gea in het Rijsterbos en Natuurmonumenten in het Lycklamabos, een Paddenstoelenexcursie met kenner Gosse Haga, Fotografieworkshops door IVN Súdwesthoeke, een interessante lezing, de door onze collega’s van Landschapsbeheer Friesland georganiseerde ‘Friese Rassendag’ en natuurlijk onze vaste

en activiteiten op: www.waterlandvanfriesland.nl

afsluiter: De Nacht van de Nachtwandeling vol poëzie, verhalen, muziek en korte acts door het magische, donkere Rijsterbos. Kinderen kunnen met het IVN de kindermiddag ‘Thús’ in het bos beleven of meedoen met een natuurfotografieworkshop. Aldert, de boswachter van It Fryske Gea gaat mee op zoek naar waterbeestjes tijdens de ‘Expeditie Waterbeestjes’ en Natuurmonumenten organiseert de ING Wilde Buiten Dag waarin je je boswachter skills test. Staatsbosbeheer organiseert de kinderspeldag ‘Dassie’ met het dassenpad én een dassenknutsel en een sfeervolle schemersprookjesvaartocht door de Luts die ook geschikt is voor kinderen met een (lichamelijke) beperking. Voor actievelingen, jong en oud, staat er op vrijdag 26 oktober een stoer challenge parcours met highlandgameselementen opgesteld tijdens de stoere Outdoor Dag, met GPS kanotocht en boogschieten, van Staatsbosbeheer en Altijd Buiten. En op vrijdagavond is Bezoekerscentrum Mar en Klif speciaal voor kinderen geopend in het kader van de Coole Kids Nacht die in het teken staat van roofvogels! De Gaasterlandse Natuurweek is een week vol leuke, groene, sportieve, creatieve en duurzame activiteiten, georganiseerd door een unieke samenwerking van de verschillende natuur gerelateerde organisaties in de regio: Bezoekerscentrum Mar en Klif, Staatsbosbeheer, It Fryske Gea, Natuurmonumenten, Stichting Gaasterlân Natuerlân en IVN Súdwesthoeke. De Gaasterlandse Natuurweek is tevens de Duurzaamheidsweek van de gemeente De Fryske Marren en wordt dan ook mede mogelijk gemaakt door financiële steun van de gemeente DFM. Het gehele programma van de Gaasterlandse Natuurweek, compleet met aanvullende informatie zoals locaties, aanvangstijden en opgavemogelijkheden, is te vinden op www.gaasterlandsenatuurweek.nl.


46

SPORT

NUMMER 10 • 2018

Ervaringsdeskundige Sjors Kloosterman rkvv Bakhuizen

Er is geen verschil tussen zaterdagen zondagvoetbal

Vorig seizoen maakte Sjors Kloosterman in dienst van rkvv Bakhuizen zijn debuut in het zaterdagvoetbal. De club, die traditioneel altijd op zondag speelde, kon het niet langer volhouden om twee teams op de been te houden op de ‘Christelijke rustdag’. Hierop besloot de ledenvergadering akkoord te gaan met het bestuursvoorstel om de overstap naar de zaterdag te maken, waar Bakhuizen in het eerste seizoen op een negende plaats eindigde in de vijfde klasse. TEKST JOERI VAN LEEUWEN

“SWZ was samen met MSC echt een maatje te groot voor onze klasse. Verder was het een seizoen van vallen en opstaan. Voor de winterstop pakten we redelijk veel punten en na de winterstop speelden we wel goed voetbal maar kwamen de punten niet meer. Voor ons is het belangrijk om dat te verbeteren in het huidige seizoen. Dat is ook onze doelstelling en daar heb ik alle vertrouwen in”, aldus de 31-jarige inwoner van Bakhuizen.

RKVV Bakhuizen is op 1 augustus 1945 opgericht.

VEEL ZELF

Het standaardelftal maakte voor aanvang van het seizoen 2017/18 de overstap van de zondag- naar de zaterdagafdeling van het amateurvoetbal. Hier komt het uit in de Vijfde klasse van het KNVB-district Noord.

Waar er in de grote plaatsen relatief anoniem wordt geleefd is dat in Bakhuizen absoluut niet het geval. Kloosterman hierover: “We hebben in Bakhuizen een hechte gemeenschap en willen ook veel zelf doen. Zo hebben vrijwilligers de kantine zelf gebouwd. Dat past heel goed bij Bakhuizen. Iedereen kent elkaar, waardoor er ook een bepaalde cohesie ontstaat. Daar kunnen wij als dorp trots op zijn.”

RANGLIJST AFGELOPEN VIJF JAAR ‘17-’18 ‘16-’17 ‘15-’16 ‘14-’15 ‘13-’14

NOODZAAK

DOORDEWEEKS Op maandag- en donderdagavond trainen Kloosterman en diens teamgenoten zich in het zweet onder toeziend oog van oefenmeester Arend Weerman. “De trainingsopkomst is goed. Er wordt niet snel afgezegd voor de training, al hebben we ook mensen die soms moeten werken. Dat gaat natuurlijk voor. Persoonlijk zijn de trainingsdagen voor mij prima. We werken naar de zaterdag toe en het mooie is dat we daarin onszelf ontwikkelen.”

“In het verleden ben ik ook trainer en jeugdleider geweest. Sinds dit jaar is er

Janneke Lenstra

Abe De jongste dochter van Lenstra had een sterke band met haar vader. Janneke in zijn Lenstra heeft met name hem laatste jaren heel veel voor betekend. Abe en zijn vrouw een Hil woonden toen al in aangepaste woning in Heerentenveen. Als Hil dan wilde nissen, dan belde Abe gewoon naar Meppel. Daar woonde naar Janneke. Die kwam dan vaHeerenveen. Ze bracht haar zijn. der overal waar die wilde Want Abe had nog veel in een hobby’s. Ondanks dat hij aan rolstoel zat, deed hij mee tafeltennis. Van het ijshockey in was hij een groot liefhebber, de periode waarin de Feenstra

23 augustus Abe en Hiltje getrouwd, 1944. Collectie Stella Lenstra

augustus

maandag

5

Flyers van Heerenveen een internationale uitstraling hadden. SC Heeelke thuiswedstrijd van En vanzelfsprekend naar Ook in naar hem was genoemd. renveen in het stadion wat eieren Abe nog voetbalde, viste, de periode daarvoor, toen Abe ging Janneke heel vaak met zocht, tenniste of schaatste, Lenstra 67 jaar. mee. Vandaag wordt Janneke

woensdag

Annie van der Velde

juni

oktober

zaterdag

11 donderdag

juni

1951.

1

vrijdag

mei

zondag

Was getekend: Uschi. 1950

2019

Lol met ZKH Prins Bernhard, Voor de 6 e keer kampioen.

ook een samenwerking met NOK voor wat betreft de jeugdteams. Dit zorgt ervoor dat jongens en meisjes kunnen blijven spelen zonder te veel leeftijdsverschillen. Helaas is dit noodzakelijk gebleken omdat het blijkbaar niet meer zo is dat er in elke leeftijdscategorie een team zou zijn. In de jongste jeugd is er wel weer aanwas en dat is goed voor onze vereniging”, aldus Kloosterman, die een verleden heeft bij vv Balk.

TOEKOMSTMUZIEK “De afgelopen jaren hebben we wel redelijk veel meegemaakt binnen de club. Zo zijn er ook bij ons steeds minder mensen te vinden die in een bestuur willen gaan zitten. Om een tekort aan bestuursleden te voorkomen hebben we nu commissies in het leven geroepen waar meerdere personen in plaatsnemen. Zelf zit ik in de sponsorcommissie. Het idee van de commissies is simpel. Vele handen maken licht werk. Dit past zowel bij de vereniging als ook bij het dorp Bakhuizen”, besluit de routinier.

Het Abe Lenstra 100 jaar 21 Scheurkalenderboek 2019/2020 dan 700 Abe-items, �14,95) is overal te 27 (Meer koop. Ook te bestellen bij www.voetballegends.nl 28 ‘Vanavond besteld, twee jaar in huis’ 2019

29

donderdag

2019

TE KOOP

JEUGD

2020

Voor de kersverse vader was de overstap van het zondagvoetbal naar de zaterdag niet een enorme omslag. “In Bakhuizen zijn er veel mensen die op zaterdag nog even wat deden en dan op zondag voetbalden. Het is nu iets meer plannen voor de zaterdagochtend, maar dat betekent wel dat je op de zondag vrij bent en in mijn geval ook tijd hebt voor het gezin.

Het vijfde klasse niveau is voor Bakhuizen op dit moment acceptabel. Kloosterman: “We hebben de overstap gemaakt vanuit de zondag vijfde klasse. Daar zit eigenlijk geen verschil in. Qua beleving, het spel en overige onderdelen is het eigenlijk identiek. Natuurlijk zijn er ploegen die er bovenuit steken maar dat is niet iets van het zaterdag- of zondagvoetbal. Dat is gewoon een gegeven. Er lopen van ons ook spelers bij NOK, Balk, Oeverzwaluwen en nog een speler bij CVVO. Wanneer zij terug zouden keren, dan ben ik er van overtuigd dat wij ook een stap omhoog zouden kunnen maken. Het zou prachtig zijn wanneer dat het geval zou zijn. Deze jongens kunnen bij ons het verschil maken, mede vanwege het niveau waarop ze nu spelen. Een echte leider in de groep bijvoorbeeld is er nu niet echt.”

2019

ZATERDAG

NIVEAU

Verder zijn de trainingsavonden anders geworden, maar dat is geen obstakel voor het voetballen op zaterdag. Supporters moesten er nog wel even aan wennen dat we op zaterdag spelen. Afgelopen seizoen werd het steeds drukker en gezelliger in de kantine en nadien werd ook nog regelmatig de kroeg opgezocht met een groep. Een mooie ontwikkeling voor de vereniging.”

2020

“We hebben een paar jaar geleden bij elkaar gezeten om te praten over de toekomst van de club. De tendens was dat jeugdspelers, die door moesten stromen naar de senioren, niet op de zondag wilden gaan spelen. Uiteindelijk zou dat betekenen dat je een team minder zou krijgen en uiteindelijk daar qua spelersaantallen in de knoop zou komen te zitten. Ik had persoonlijk verwacht dat er veel meer sentiment zou komen kijken maar dat bleek erg mee te vallen. We hebben er toen voor gekozen om de overstap naar het zaterdagvoetbal te maken”, vertelt de supportmanager van Custom Connect in Emmeloord. “Als het beter is voor de vereniging dan moet je je ogen daar niet voor sluiten. Als het niet noodzakelijk zou zijn geweest had je denk ik niet persé over hoeft te stappen”, voegt hij er nog aan toe.

9e - 5e klasse ZA 9e - 5e klasse ZO 7e - 5e klasse ZO 5e - 5e klasse ZO 6e - 5e klasse ZO

juli


SPORT

47

GROOTDEFRYSKEMARREN.NL

TEKST JOERI VAN LEEUWEN

“IK WIL MIJN ENTHOUSIASME OVERBRENGEN OP DE GROEP” Gerben Visser gokt op de top vijf

Voor de A-selectie van voetbalvereniging Delfstrahuizen begon het voetbalseizoen al vroeg .Trainer Gerben Visser wilde een lange voorbereiding met de nadruk op het groepsproces en de ontwikkeling van de speelwijze. Na een teleurstellend gelijkspel tegen De Sweach uit Beetsterzwaag wonnen de withemden de overige twee bekerwedstrijden en bekeren door. Begin november komt Leovardia op bezoek in de eerste knock-out ronde. Vorig seizoen eindigde de formatie uit het gelijknamige dorp net buiten de nacompetitieprijzen. SEIZOEN 2017/2018

HOUDING

“Voor mij was het wel even wennen als interim trainer. We speelden direct tegen twee ploegen die onderaan stonden en ik wilde vol druk geven”, begint Visser over zijn eerste weken bij v.v. Delfstrahuizen vorig jaar. “Alleen past dat helemaal niet bij mijn spelers dus dat hebben we uiteindelijk anders aangepakt. Als tegenstander, namens CVVO, heb ik wel tegen Delfstrahuizen gespeeld. Het was dus wel even wennen aan de andere kant van het veld, maar het begon op een gegeven moment te lopen. We zetten een serie neer van tien wedstrijden waardoor we van de onderkant van de ranglijst omhoog klommen richting de subtop van het klassement. We misten op een haar na nacompetitie. Supporters, bestuur en spelers bleken tevreden vandaar dat we mijn contract hebben verlengd.”

“Over de opkomst van de trainingen hoef ik mij niet druk te maken”, aldus de 28-jarig Lemster. “Ik heb voorheen wel meegemaakt bij andere teams die ik training gaf dat ik wel eens met acht man stond te trainen. Nu is de gemiddelde opkomst toch minimaal zestien. Dan kun je ook echt wat trainen. Mijn spelers verhullen pijntjes voor mij om maar te kunnen spelen op zaterdag. Die tendens is niet altijd goed maar ik kan het wel waarderen dat ze er alles aan doen om te trainen om in ieder geval kans te maken op een basisplaats.”

VOORBEREIDING De voorbereiding op het huidige seizoen begon voor de eerste keer vanaf de eerste training onder leiding van Visser. “Weer een nieuwe ervaring waarin ik mijn weg een beetje moest zoeken. We hebben twee oefenwedstrijden gespeeld en daarin was ik redelijk content met het spel. We hadden als doel om in de bekerpoule zes punten bij elkaar te spelen. Uiteindelijk werden het er

zeven en zijn ze zo doorgestroomd naar de volgende ronde. Met name de wedstrijd tegen derdeklasser Heerenveense Boys deden we het goed. Al met al een goede ervaring voor mij als trainer maar ook voor de ontwikkeling als team.”

SAMENSTELLING

AMBITIEUZE CLUB De ambities van Visser en diens club reiken hoger dan het niveau waarop men momenteel speelt. “We hebben de randvoorwaarden duidelijk en goed geschetst. Voorbeeld daarvan is de gebruikelijke teamfoto waarop we dit seizoen staan. In het verleden stonden er dan twaalf man in trainingskleding op de foto. Nu staan we in tenue en twintig man op de foto. Ik heb gezegd dat we het anders maar helemaal niet zouden moeten doen. Je moet het wel goed doen en wat uitstralen, ook naar andere verenigingen toe. Daarin is de club erg coöperatief.”

DUBBELFUNCTIE Visser is naast trainer ook nog actief als voetballer bij SWZ Sneek. De club, getraind door zijn oud trainer Germ de Jong bij CVVO, komt uit in de eerste klasse van het zondagvoetbal. Visser, spits ‘van beroep’, spart veel met De Jong en diens assistent André Semplonius, vorig seizoen nog actief bij VVI. “Ik praat wel met ze over Delfstrahuizen en de speelwijze die we hanteren. Daarbij probeer ik tips te vertalen naar mijn

groep. Zelf ben ik niet een speler met het meeste talent maar mijn enthousiasme maakt veel goed. Daar kun je een heel eind mee komen. Dat probeer ik ook over te brengen op mijn selectie.” Wanneer de eerste knock out ronde overleefd wordt, kan het zijn dat Delfstrahuizen tegen SWZ loot. “Op dit moment is dat nog niet aan de orde, maar we gaan kijken aan welke kant ik dan kom te staan van de zijlijn.”

ACTIEF Als eindverantwoordelijke is Visser zeer actief en beweeglijk langs de zijlijn. “Ik speel het liefst mee, zeg maar. Mijn assistent, Jan Slump, is wat rustiger en dat helpt wel. In de voorbereiding hebben we moeite gehad met scoren. We creëren voldoende kansen maar het uiteindelijk afmaken hiervan is niet altijd even makkelijk. Als aanvaller vind ik het wel leuk om daarmee bezig te zijn, met uiteindelijk als doel dat het resultaat beter wordt.”

Selectie vv Balk: Achterste rij v.l.n.r.: Sjoerd de Haan, Bauke-Jan Kelderhuis, Nick Berghout, Hendrik Roest, Kean Bakker, Dave Roest, Hindrik Hof. Middelste rij v.l.n.r.: Kevin Strampel, Peter Slump (Leider), Rick Koopman, Toni Bongaerts, Sipke Kootstra, Jan de Haan, Steffen Mulder, Eize-Jan Slump, Danny de Vries, Herman Slump (Leider). Voorste v.l.n.r.: Mark Thibaudier (12e man), Arjan Wever, Kevin Tinga, Albert van der Veen, Gerben Visser (Hoofdtrainer), Jan Slump (Assistent-trainer), Yoran Kortstra, Evert de Jong, Arjan de Ruyter, Jelle Vaartjes. Ontbrekend op de foto: Gert-Jan Tinga (Fysiotherapeut), Gerard de Haan (Grensrechter), Maarten Vaartjes, Pieter de Ruyter.

Binnen de selectie van de voetbalvereniging is er een groot leeftijdsverschil tussen de oudste en jongste speler. “Ik werk met jongens van eind twintig en ook met B-junioren van 16 à 17 jaar. Dat is een wereld van verschil qua levensfase waarin men zit. Het is prachtig om te zien hoe ze daarmee omgaan. Op zaterdags heb ik ‘ervaren middenvelders’, die binnen de lijnen wel verlengstukken zijn van mij. Maar er zijn ook jonge jongens die in de basis staan die zich laten gelden en tegelijkertijd ervaring opdoen in deze klasse. Zij zullen op den duur ook ervaren krachten worden en de kar moeten trekken”, aldus de accountmanager van TotMaandag.

DOELEN “Ik vind dat we ons best moeten doen om zo hoog mogelijk te eindigen maar dat we niet te ver vooruit moeten kijken. Vorig seizoen zetten we een goede reeks neer. We spelen 26 wedstrijden en het is moeilijk om nu al voorspellingen te doen. Kijkend naar de competitie, die volgens mij sterker is ten opzichte van afgelopen seizoen, dan denk ik dat we bij de eerste vijf kunnen eindigen. De kans op een nacompetitieplek is dan vrij groot. SWZ zaterdag en Makkum zijn naar mijn idee de grootste kampioenskandidaten vooraf.”


48

deFryskeMarren // SPORT

“IK WIL DE BESTE KICKBOKSER TER WERELD WORDEN” SVEN MOLLEMA Van een sportcarrière als topschaatser, kaatser of misschien wel zeiler had niemand in de omgeving van de Sven Mollema uit Terherne raar opgekeken. Hij deed het ook allemaal, net zoals overigens de sporten voetbal, judo, atletiek, turnen en ijshockey. Toch koos de 17-jarige een hele andere sport. Een sport waarvan hij van jongs af aan al weet dat daar zijn absolute passie ligt. Kickboksen. En zijn doel steekt hij niet onder stoelen of banken. “Ik wil de beste kickbokser van de wereld worden.” TEKST JAN VAN LOON // FOTO'S MARTIN DE JONG

Na een training in Leeuwarden bij sportschool Kyoku Gym heb ik bij Sven thuis afgesproken in Terherne. Drie kwartier na het einde van zijn training komt de jonge kickbokser nog enorm energiek over, terwijl hij net een uur lang flink aan het vechten is geweest. Toch gaat hij in zijn sportkleren rustig op de bank zitten en vertelt hij over de sport waar hij zo van houdt. Sven komt uit een enorm sportief gezin. Moeder Jildou werkt onder andere voor de internationale schaatsunie en vader Volkert is gymleraar. Een omgeving waar Sven alle kans krijgt om zijn dromen na je jagen.

ROCKY BILBOA Van jongs af aan weet Sven al dat hij wil kickboksen, maar zijn ouders gingen daar niet meteen in mee. “Het mocht eerst niet omdat het natuurlijk best wel een gevaarlijke sport kan zijn, zeker als je nog zo jong bent en je hersenen vol in ontwikkeling zijn. Een harde klap tegen je hoofd is dan niet bepaald goed.” Sven voetbalde lange tijd en ook judo deed hij meerdere jaren. Ook probeerde hij vele andere sporten, maar al die tijd wist hij dat alleen het kickboksen hem echt kon bekoren. “Ik weet nog goed dat we tijdens de zomervakantie op vakantie waren in Zweden. Ik keek toen in een keer alle films van Rocky Bilboa en wist daarna echt 100% zeker dat ik ook zo wilde vechten. Ik ben blijven zeuren bij mijn ouders en toen ik veertien jaar was mocht het.” Sven belde zelf met de kickboksschool en zorgde dat hij daags na het groene licht van zijn ouders meteen mocht meetrainen. Moeder Jildou liet hem dat bewust zelf regelen. “Als je echt een passie voor iets hebt en er vol voor wilt gaan moet je ook zelf het initiatief nemen. Dat deed hij en vanaf het allereerste moment pakt hij het heel gedreven aan. Dat is mooi om te zien en omdat het echt vanuit hemzelf komt en hij er heel serieus mee is gaan wij er vol in mee. Natuurlijk hadden we van tevoren behoorlijk wat vooroordelen maar ik moet je eerlijk zeg-

gen dat ik daar behoorlijk op teruggekomen ben. Als ik zie hoe de gym met Sven omgaat is dat echt heel zorgvuldig en professioneel.”

PIJN IS FIJN EN BLOED IS GOED Op eigen initiatief reed Sven voor de allereerste kickboksles met zijn moeder naar Leeuwarden. Die eerste ervaring was echter niet waarop de ambitieuze vechter had gehoopt. “Het was zeg maar een vereniging van de oude stempel”, vertelt Sven. “Ik werd echt voor de leeuwen gegooid onder het motto ‘pijn is fijn en bloed is goed’. Praktisch gezien werd ik gewoon mishandeld. Ik ben heus niet bang voor een schop en een klap, maar om niet eerst te beginnen met wat basistechnieken, oefeningen en meer uitleg leek me niet de goede weg. Ik ben toen vrijwel meteen overgestapt naar Kyoku Gym en daar train ik nu nog steeds. De begeleiding is hier echt fantastisch en ze helpen me om een betere kickbokser te worden.” Hoewel Sven al op zijn veertiende begon met de sport, was zijn allereerste wedstrijd pas net voor zijn zestiende verjaardag. “Het is eerst belangrijk dat je technisch goed wordt voordat je een gevecht aangaat. Dat trainen duurde bijna anderhalf jaar, toen pas vocht ik mijn eerste wedstrijd. Dat was een jeugdwedstrijd en dat betekent dat je met hoofdbescherming vecht. Vanaf je zestiende is dat niet meer het geval en ik wilde graag eerst een ervaring hebben in de ring met hoofdbescherming.”

OP DE FIETS NAAR LEEUWARDEN Vanaf jongs af aan kijkt Sven al naar vechtfilmpjes op YouTube. “Ik kijk dan naar de techniek en wat ze doen en dat ga ik dan in de gym proberen. Natuurlijk lukt het niet altijd, maar soms wel.” Sven is niet erg groot voor een kickbokser, maar dat levert hem ook voordelen op. “Ik ben snel, maar ook lenig en dat helpt heel erg bij kickboksen. Zo kan ik bijvoorbeeld hoog trappen en dat gebruik ik vaak. Omdat ik lenig ben kan ik ook wel gekke trappen zoals bijvoorbeeld de spinning back

TEKST HENK VAN DER VEER // FOTO'S JOHAN BROUWER

deFryskeMarren


TEKST HENK VAN DER VEER // FOTO'S JOHAN BROUWER

GROOTDEFRYSKEMARREN.NL

49

Sven doet nu ongeveer drie jaar aan kickboksen en heeft in die jaren naar eigen zeggen nog niet heel veel blessures gehad. “Het is een full-contact sport, dus natuurlijk heb je weleens wat. Ik heb mijn hand gebroken en ook had ik een keer een scheur in mijn middenvoetsbeentje. En o ja, ik heb ook een keer een hersenschudding gehad, mijn ribben gekneusd en mijn neus heeft al een aantal keer scheef gestaan. Dus dat valt best wel mee”, zegt hij lachend.

MIXED MARTIAL ARTS Kickbokser Sven wordt bij zijn gym opgeleid tot MMA-vechter. Mixed Martial Arts is een gemengde vechtkunst waar technieken uit verschillende vechtsporten als worstelen, judo, karate, kungfu, kickboksen en boksen gebruikt mogen worden. “Er is in deze sport behoorlijk veel geoorloofd, maar er zijn natuurlijk ook regels.” Sven gaat iets verzitten en de passie voor deze discipline spat van hem af. “Je mag trappen en ook op de grond doorslaan. Het kan dan ook tot een grondgevecht komen, maar je mag iemand bijvoorbeeld niet in zijn ballen trappen.”

kick waarbij je je hak in iemands nek legt. Daarnaast ben ik ook iemand die altijd naar voren vecht, ook als ik klappen krijg. Ik ben niet bang en ga het gevecht aan.” Om zich zo goed als mogelijk te ontwikkelen probeert Sven dagelijks twee keer te trainen. Hierdoor zit een gemiddelde week in het leven van de topsporter behoorlijk vol. “Ik zit dit jaar in 4 Havo en doe dat in Leeuwarden bij !mpuls. Ze begeleiden me daar fantastisch en ik heb een topsportrooster gekregen waardoor ik ’s ochtends een uur later kan beginnen om eerst te trainen. Als ik uit bed kom ga ik eerst trainen en daarna op de fiets naar school. Dat is 25 kilometer heen en 25 kilometer terug. Als ik terug ben eet ik wat, maak mijn huiswerk en slaap ik even als ik moe ben. Na het avondeten ga ik dan met mijn vader of moeder weer naar Leeuwarden om te trainen en de volgende dag weer hetzelfde ritme.”

Sven zijn ultieme droom ligt in deze discipline. “Amerika is voor mij wel magisch als het op sport aankomt en daar wil ik heen. De allergrootste MMA-organisatie is daar ook gevestigd en mijn grote droom is om daar ooit een keer in te mogen vechten.” Net als vele jonge sporters heeft ook Sven wel enkele voorbeelden. Je zou misschien verwachten dat dat meervoudig wereldkampioen kickboksen Rico Verhoeven is, maar dat blijkt niet zo te zijn. “Verhoeven is een kickbokser, maar geen MMA-vechter. Mijn voorbeelden zijn toch wel Georges St-Piere of iemand als Conor McGregor. Ga maar eens op YouTube filmpjes kijken van deze vechters, dat is geweldig. Zo goed wil ik ook worden.”

ENFUSION De eerstvolgende wedstrijd voor Sven staat gepland op 17 november in Martini Plaza in Groningen. Voor die wedstrijd is hij op dit moment vol in training. “Ik heb daar heel veel zin in en de ambiance zal geweldig zijn met duizenden mensen op de tribunes. Kickboksen leeft echt in Nederland en eigenlijk zit het afgeladen vol bij elke wedstrijd. Kaartjes zijn vaak ook niet goedkoop en de wedstrijden worden vaak aantrekkelijk gemaakt met veel entertainment en show. Ik kan niet wachten tot ik daar in de ring sta.”


ZATERDAG 10 NOVEMBER 2018

KPN CUP 4

AB VAKWERK MARATHON

DAMES 19:15 HEREN 20:30 BELOFTEN 22:00

THIALF HEERENVEEN WEDSTRIJDSPONSOR

PARTNERS VAN SCHAATSEND NEDERLAND

SCHAATSEN.NL/MARATHON #MEERMARATHON

OPEN DAGEN 13 en 14 OKTOBER 10:00-18:00 SALE 50%

..

SKIEN OF SNOWBOARDEN?

GRATIS PROBEREN

2017-2018 COLLECTIE

SNOWCENTRUM JOURE NIPKOWWEG 4-a JOURE 0513-436752 www.snowcentrum.nl


deFryskeMarren // SPORT

GROOTDEFRYSKEMARREN.NL

51

deFryskeMarren MARATHONSCHAATSER IDS BOUMA

WEER EEN BOUMA IN LANDELIJKE MARATHONPELOTON Na dertien seizoenen rijdt er weer een Bouma uit Oudehaske in het landelijke marathonpeloton. De 17-jarige Ids Bouma maakt namelijk op 20 oktober zijn debuut tijdens de eerste competitiewedstrijd in Amsterdam. Dat de ogen op hem zijn gericht omdat hij de zoon is van een exmarathonschaatser met naam heeft hem tot dusver nog niet beziggehouden. “Ik heb daar eigenlijk helemaal niet over nagedacht. Ik ga gewoon lekker rijden en dan zien we wel.” Een mooi detail is dat Ids startnummer 38 kreeg toegewezen van de KNSB. Hetzelfde nummer waar zijn vader vroeger mee rondreed. TEKST JAN VAN LOON FOTO'S MARTIN DE JONG

De A-junior uit Oudehaske trainde vorig jaar nog onder het Friese schaatsgewest bij de zogenaamde endurance-groep, maar maakte dit seizoen de overstap naar de ploeg van Skateforce onder leiding van Pieter-Jorn Gemser. “Deze ploeg past op dit moment beter bij me en richt zich naast de lange afstanden op de langebaan ook op de marathon. Dat dit op het allerhoogste niveau is bij de beloften is natuurlijk heel erg gaaf.”

MET DE PAPLEPEL Vader Haico schaatste wedstrijden op het hoogste marathonniveau tot het seizoen 2005/2006. Daarin behaalde hij drie overwinningen en vele andere ereplaatsen. In de laatste jaren van zijn schaatscarrière begon Haico een schaats- en skeelerwinkel in Wolvega. Deze winkel, met inmiddels ook fietsen, bestaat nog steeds, maar dan in Oudehaske. Hoewel zijn vader nagenoeg zijn hele leven al bezig is met de schaatssport, gaat het daar thuis weinig over. “Nee thuis praten we over veel dingen, maar eigenlijk weinig over schaatsen. Mijn vader heeft het ook niet vaak over vroeger of zo. Overdag staat hij natuurlijk in de winkel en is hij ook met schaatsen bezig. Als hij

dan ’s avonds thuiskomt, is er tijd voor andere dingen.” Toch raakte Ids al jong besmet met het schaatsvirus, al begon hij eerst met skeeleren. “We woonden toen nog in Wolvega en de skeelerbaan was dichtbij. Ik denk dat ik rond een jaar of acht daarmee begon. Twee jaar later begon ik ook met schaatsen.”

GEEN SPRINTVEZELS Bij zijn nieuwe ploeg richt Ids zich niet alleen op de marathon, maar zeker ook op het langebaanschaatsen. “Ik heb aangegeven dat ik veel langebaanwedstrijden wil rijden, want dat vind ik belangrijk. Ik wil me graag plaatsen voor de drie- en vijf kilometer op het NK bij de junioren A later dit seizoen.”

De korte afstanden liggen de stayer minder goed, al wil hij zich daarop ook verbeteren om nog beter voor de dag te komen op de langere afstanden. “Ik ben eerstejaars A-junior en ik wil me dit seizoen vooral technisch verder door ontwikkelen en daar steken we veel tijd in. Vorige week nog hebben we een videoanalyse gedaan. Dat is dan toch gek om jezelf te zien schaatsen en te analyseren. Ze zeiden dat ik wel wat had van de techniek van mijn vader vroeger en ik moet eerlijk zeggen dat ik er zelf ook wel wat in terugzag. Ik zie dat maar als een compliment, al heb ik daar niet heel veel aan”, lacht de jonge Bouma.

MIJN VADER ZEGT EERDER DAT IK MINDER MOET DOEN Ids zit momenteel in vijf Havo en dat betekent dat hij dit jaar examen doet. Op de vraag of hij school of schaatsen belangrijker vindt blijft het even stil. “Beide even belangrijk” zegt hij tenslotte. “Ik probeer het gewoon allebei zo goed als mogelijk te combineren. Ik train nagenoeg elke dag en dat lukt wel goed met school. Ik doe zo veel mogelijk huiswerk in de uren dat ik op school ben, zodat ik als ik vrij ben tijd heb om te trainen.” Een motiverende

peptalk van zijn vader om te gaan trainen heeft Ids naar eigen zeggen niet nodig. “Ik ben gemotiveerd om de top te bereiken en mijn vader zegt eerder dat ik wat minder moet trainen en beter een rustdag kan inplannen dan dat hij me achter mijn broek zit om te gaan trainen. Het is niet zo dat hij zich er helemaal niet mee bemoeit hoor, hij helpt me zeker heel vaak en geeft me veel tips hoe ik me op bepaalde vlakken kan verbeteren.”

OVER VIJF JAAR Met zijn 18 jaar is Ids nog erg jong als marathonschaatser en daarom zal hij dit seizoen ook niet alle wedstrijden rijden. Zijn focus ligt meer op het langebaanschaatsen; de marathon gebruikt hij vooralsnog om sterker te worden op de langebaan. “Ik vind het ook heel erg leuk hoor, maar ik wil eerst ontdekken hoe ver ik kan komen als langebaanschaatser. Mijn doel over vijf jaar? Ik hoop dat ik dan bij de nationale top hoor op de lange afstanden en als dat lukt doe je internationaal vanzelf ook goed mee.”


52

NUMMER 10 • 2018

Jan

IS OP ZOEK NAAR EEN NIEUWE UITDAGING! D ertien jaar lang was Jan van Loon marathonschaatser en skeeleraar op het hoogste niveau. Sinds vorig jaar is de 32-jarige sporter uit Heeg daarmee gestopt en is hij op zoek naar een nieuwe uitdaging. Voor GrootdeFryskeMarren sport de Hegemer daarom elke maand mee met een sportvereniging in de gemeente. DIT KEER BIJ BADMINTONVERENIGING OER ’T NET UIT BALK

BADMINTONVERENIGING OER ’T NET UIT BALK

“Een enorm snelle en intensieve sport " Vandaag ga ik voor de uitdaging van deze maand naar Balk. Ik ga in Balk badmintonnen bij badmintonclub Oer ’t net. Een toepasselijke naam voor een vereniging in de snelste racketsport ter wereld. Een snelle blik op de website van de club leert mij dat een shuttle bij een smash snelheden kan bereiken boven de 300 kilometer per uur. Ik ben benieuwd hoe dat er in de praktijk uit ziet. Schipper Albert Visser (links) houdt het overzicht.

TEKST JAN VAN LOON // FOTO'S ORANGEPICTURES.NL

Bij sporthal De Trime wacht voorzitter Anne Drent me op en de eerste senioren zijn al aan het warmspelen. Ik kleed me snel om en voeg me enkele ogenblikken later weer bij Anne. “Je ziet dat iedereen al een beetje aan het inslaan is. We hebben op deze donderdagavond een vrije inloopavond, maar er kan ook getraind worden onder leiding van Paul. Meestal haakt de helft van de groep daarbij aan en de andere helft gaat zelf lekker spelen.” “WE HADDEN OOIT EEN LEDENSTOP” Badmintonclub Oer ‘ net heeft ongeveer vijftig leden onderverdeeld in twintig jeugdleden en dertig senioren. “En dat is weleens meer geweest”, zegt Anne. “Sterker nog, jaren terug hadden we een ledenstop en dat is, moet ik eerlijk zeggen, ook niet meteen ideaal. Maar vijftig is weer net wat te weinig eigenlijk. We bouwen niet eens meer alle velden op en dat is zonde.” Anne wijt de terugloop

van het ledenaantal met name aan de concurrentie van vele andere sporten, maar zeker ook aan de teruglopende interesse in sport. “Volgens mij is het wel een tendens bij nagenoeg alle sportverenigingen in Nederland. Mensen hebben het druk, zijn individualistischer geworden en daar hebben zeker de teamsporten last van. We hebben het nog goed hoor als vereniging, maar er is zeker ruimte voor enige groei.” Nog voor de training begint legt Anne me de basis van de sport uit en krijg ik een racket. “Er zit veel verschil in de rackets”, zegt Anne meteen. “Het racket dat je nu hebt is niet de allerbeste. Je mag straks ook wel even met die van mij proberen, dan merk je meteen het verschil.” Anne geeft aan dat er veel verschil zit in de sport badminton en hoe badminton op de camping wordt gespeeld. “Op de camping sta je over het algemeen tegenover elkaar en speel je netjes naar elkaar toe. In de zaal

is badminton een enorm snelle en intensieve sport waar het spel, mits goed gespeeld, zich afspeelt op het hele veld. Niet alleen reactievermogen en techniek zijn belangrijk, ook je positie op het veld en een goede conditie. Maar dat ga je straks wel merken”, zegt Anne met een lach. DE TRAINING Trainer Paul blaast op zijn fluitje en alle badmintonners verzamelen zich rond hem. We beginnen met een korte warming-up waarin we enkele oefeningen doen om de spieren op te warmen. “Erg belangrijk”, legt Paul uit. “Badminton is vaak kort aanzetten en snel reageren en hiervoor moeten je spieren goed opgewarmd zijn.” Na de warming-up splitst de groep in tweeën. Ongeveer de helft sluit aan bij de training van Paul. Omdat ik vandaag voor het eerst mee doe laat hij zien hoe je het racket vasthoudt. “Eigenlijk schudt je handen met het racket” legt Paul uit. “Als je dat losjes doet heb je

de greep voor de forehand. Als je die een kwartslag draait, met eigenlijk je duim op de bovenkant, heb je de greep van de backhand. Dat is erg belangrijk, want je greep bepaald voor een groot deel hoe je de shuttle raakt en dus ook de richting.”

We oefenen de greep met de opslag. De opslag wordt veelal met de backend gespeelt en mag niet boven heuphoogte geslagen worden. We proberen de shuttle vlak over het net te spelen. Zo voorkom je dat de tegenstander de shuttle meteen hard kan terugslaan. Dit lijkt gemakkelijk, zeker als Paul het doet, maar in de praktijk valt het niet mee. Elke keer gaat mijn shuttle toch weer met een te hoog boogje over het net en mijn tegenstander voor deze oefening straft dat meteen genadeloos af. “Blijven oefenen”, zegt Paul.

Na de opslag oefenen we het smashen, ofwel bovenhands hard terugslaan en het liefst zonder dat de tegenstander de shuttle terug kan slaan. Na twee slagenwisselingen speelt de tegenstander de shuttle hoog over het net waarna ik moet smashen. Op het eerste gezicht niet enorm moeilijk, maar in de praktijk raak ik geen shuttle goed genoeg om te kunnen spreken van een smash. “Je moet de shuttle eerder raken en niet te lang wachten met slaan”, geeft Paul mee als tip. Met de tip van Paul in mijn achterhoofd beginnen we aan een wedstrijdje tot 21 punten. Alle rackets worden bij elkaar gegooid waarna een aangewezen speler telkens twee rackets pakt. De eigenaren van deze twee rackets spelen samen tegen de volgende twee gekozen rackets. “Op deze manier krijg je telkens andere medespelers en tegenstanders en dat is goed voor de afwisseling. Anders krijg je vaak dat steeds dezelfde spelers met elkaar spelen.” Ik heb geluk, want ik mag meteen samen met Paul spelen. De ervaren trainer is vliegensvlug en laat met regelmaat de tegenstanders alle hoeken van het veld zien. In een spannende wedstrijd verliezen we uiteindelijk nipt, maar fanatiek als ik ben smaakt het badmintonnen naar meer. Badmintonnen is een snelle, toegankelijke en bovenal enorm leuke sport en ik denk dat ik mijn rackets binnenkort maar weer eens van zolder haal om weer wat vaker te gaan badmintonnen.

Jan uitdagen om een keer mee te trainen bij jouw vereniging? Dat kan! Stuur een e-mail met motivatie naar: info@grootdefryskemarren.nl.


deFryskeMarren // SPORT KORT

GROOTDEFRYSKEMARREN.NL

53

VV OUDEHASKE ZOEKT

deFryskeMarren VRIJWILLIGERS

ONDER IDEALE OMSTANDIGHEDEN

JOURE - De 36ste Joustermerkeloop ging zondagochtend onder ideale omstandigheden van start. Deelnemers konden ook dit jaar weer kiezen uit zes afstanden. De organisatie van de Joustermerkeloop is in handen van AV Heerenveen en Roadrunnersjoure. Winnaar van de 7 km Peter Jan de Jong (Joure) 24:35, winnaar van de 15.6 km Yke Zoetendal (Joure) 53:53.

Daarom is de voetbalvereniging op zoek naar nieuwe vrijwilligers die graag hun steentje bij willen dragen aan het levendig houden van de voetbalvereniging. Momenteel is er een aantal vacatures dat voor aankomend seizoen nog ingevuld moeten worden: Scheidsrechtercoördinator;Jeugdtrain(st)ers; grensrechter Oudehaske 1, programmaboekje verkoper/verkoopster; Scheidsrechter wedstrijden jeugd- en seniorenteams, Leden van de activiteitencommissie en een clubfotograaf.

Deze vacatures zijn niet de enige waar de vereniging hulp bij kan gebruiken. Ook vrijwilligers die twee keer per seizoenshelft een kantinedienst willen draaien, aanvullende leden voor de bestaande commissies en/of jeugdtrainers zijn altijd welkom. Lijkt het jou leuk om je steentje bij te dragen aan de vereniging, maar je hebt nog niet voldoende informatie? Stuur dan een mail naar info@ vvoudehaske.nl

OPEN DAG IJSSTADION THIALF OP 20 OKTOBER Noteer het alvast in je agenda! Op zaterdag 20 oktober vindt de Open Dag van Thialf plaats.

1000STE DONATEUR VOOR HET LEMSTER SKÛTSJE

LEMMER - Gerard Hoekstra uit Lemmer is de 1000ste donateur van het Lemster Skûtsje.

Afgelopen vrijdag ontving hij uit handen van voorzitter Huitema Zonderland een bloemetje en de gedecoreerde peddel. Het Lemster Skûtsje zette onlangs een actie op touw om het aantal donateurs op te krikken. Met de verkoop van stickers bij de VVV in Lemmer kan men het skutsje steunen. De sticker kost slecht €3,50.

DANNY NOPPERT WINT PLAYERS CHAMPIONSHIP

Een bijzondere dag voor zowel jong als oud om vrijblijvend kennis te maken met schaatsen, curling, ijshockey, schoonrijden en nog veel meer! Kom op zaterdag 20 oktober naar het schaatshart van de wereld en beleef een fantastisch programma! Op het ijs vinden er clinics en demonstraties plaats van verschillende ijsdisciplines. Ook buiten het ijs is een programma vol activiteiten voor jong en oud. En natuurlijk kan je ook vrij schaatsen tijdens de Open Dag. Zie ook www.thialf.nl

“Pas toen ik op de hotelkamer was, besefte ik het. Dan pas denk je na over wat je hebt bereikt.” In de halve finale stuntte Noppert met winst op wereldkampioen Rob Cross. “Dat was het mooiste moment”, vertelt Noppert. “Daar heb ik zoveel kracht uit gehaald, dat ik daarna ook de finale won.” In die finale versloeg hij de Engelsman Ian White met 6-4. White is de nummer elf van de wereld. Naast de titel, pakte Noppert ook 15.000 Britse ponden en kreeg hij de felicitaties van Cross en van Michael van Gerwen, de nummer 1 van de wereld. “Ik voel dat ik er nu echt tussen hoor, tussen de grote namen.” Er zijn twee grote dartorganisaties: de PDC en de BDO. Aan het begin van dit jaar maakte Noppert definitief de overstap naar de commerciële dartbond PDC.

KAMPIOEN GRASBAANRACES 250CC LEMMER Marcel Vlig zijn missie is zondag 30 september geslaagd nadat hij Nederlands kampioen grasbaanraces werd in de 250cc klasse.

Hij won de felbegeerde titel op het NK in het Drentse Annen. Een dag eerder ging Vlig nog onderuit tijdens een wedstrijd in Noordwolde. Tijdens het NK bleef hij zijn zenuwen de baas. Met twee maal een mancheoverwinning werd hij in de finale derde, hetgeen beloond werd met het kampioenschap.

LYTSE BEAR DERDE KEER OP RIJ NEDERLANDS KAMPIOEN SLOEPROEIEN JOURE - Afgelopen zaterdag werden de dames van roeisloep de Lytse Bear uit Joure officieel voor de derde keer op rij Nederlands kampioen. In Langweer vond de laatste van een serie van 8 wedstrijden plaats in de strijd om de Nederlandse titel. De sloep met het laagste aantal punten wint de titel, iedere sloep mag de beste zes resultaten inzetten.

De

JOURE - Danny Noppert is terug in Joure. Zaterdag 29 september won hij in Dublin het Players Championship en dat was zijn eerste PDC-titel.

MARCEL VLIG NEDERLANDS

FOTO: FACEBOOK/MARCELVLIG

JOUSTER MERKELOOP

OUDEHASKE - VV Oudehaske kan alleen maar bestaan dankzij de tomeloze inzet van vrijwilligers. Van het schoonmaken van de kantine en kleedkamers tot het draaien van een kantinedienst op de zaterdagen. Iedere dag van de week zijn er vrijwilligers actief om de vereniging draaiende te houden. Helaas dreigt er op dit moment een te kort aan vrijwilligers te ontstaan, waardoor de huidige vrijwilligers nog meer tijd en energie in de club moeten steken.

De sloeproeiers kwamen vanuit heel Nederland om aan de genomineerde wedstrijden deel te nemen. Hierdoor worden alle facetten van de natuur in Nederland getrotseerd, in Zeeland op zee, in Makkum op het weelderige IJsselmeer en in Langweer tussen de Fryske Marren. Om op dit niveau te kunnen presteren varen de dames van de Lytse Bear, opge-

richt door Douwe & Geertje van der Valk, gemiddeld drie keer per week uit, de sloep bestaat uit acht roeisters en een fanatieke stuurman. Sloeproeien bij de Lytse Bear is een echte teamsport. Vanuit topsportsituaties worden de trainingsschema’s opgebouwd om het hoogst haalbare doel na te streven. Tevens zijn een aanpassing in voeding en levensstijl hierin essentieel.

de

deFryskeMarren KIJK VOOR HET LAATSTE SPORTNIEUWS OP WEBSITE

deFryskeMarren WWW.GROOTdeFRYSKEMARREN.NL HEEFT U NIEUWS VANUIT UW VERENIGING? LAAT HET ONS WETEN! REDACTIE@GROOTdeFRYSKEMARREN.NL

LOTERIJ ZORGT VOOR KLEEDRUIMTEN NOK Met allerlei acties is binnen een halfjaar tijd het grootste deel van het geld bij elkaar gebracht voor de bouw van twee nieuwe kleedruimtes voor het groeiende damesvoetbal bij Sportvereniging NOK in Oudemirdum. De teller staat inmiddels op ruim €70.000,- . Dit bedrag is opgehaald met het verzamelen van oud ijzer tot het verkrijgen van subsidies, een grote loterij en een slotdag met heel veel activiteiten op 15 september jl. Daarbij werden mensen die een lot hadden gekocht de trotse eigenaar van een hagelnieuwe auto, een elektrische fiets en een city trip naar Lissabon. Inmiddels is de bouw van de kleedruimtes voor de dames gestart. Hierbij zijn veel vrijwilligers betrokken, die ervoor zorgen dat er moderne kleedruimtes komen naast de reeds bestaande kleedruimtes van SV NOK.


54 17

8

17

14

11

22

23

24

25

26

19

21

9

9

H

17 2

15

2 17

24

17

15

6

22

15

8

22

17

12

15

6

17 19

12

6

14

22

8

17

6

18

17

11

14

10 6

10

7

17

7

6

22

6

10

19

17

10

17

7

2

14

4

2

22

22 9

15

8

17 10

1

14

4

18

17

14

26

PUZZELPAGINA NR 10

17

14

20

7

15

11

14 14

5

8

10

22

17

7

5

17

9

18

22

11

W

15

22

6

8

8

7

15

4 14

14

7

17

10

20

22

19

7

9

13

8

12

7

11

6

18

18

8

14

11

18

17

5

17

6

D C

16

15

14

5

4

3

2

1

NUMMER 10 • 2018

18 17

22

4 14

17

Puzzel en win! In iedere editie van deze krant staat een puzzel waarmee u leuke prijsjes kunt winnen. Stuur uw oplossing via de email of met traditionele post. U kunt dit sturen naar: info@grootdefryskemarren.nl o.v.v. puzzeloplossing NR 10-2018 – tot uiterlijk 5 november 2018. Wij wensen u veel puzzel plezier!

19

Probeer ijke letters. staan voor gel . Gelijke cijfers den woord te vin het gekleurde

enige

golfbeweging

muze van het minnedicht

niet bedreven

rugzak

tijdsaanduiding

inwonend

insect

2

samenhang plezier

ik

6

schaakstuk

Spaans landvoogd

rangtelwoord

8

mannetjesbij

oxidatie

zwarte delfstof dat is inkomen

visje

honingdrank

slot

9

3 5

12

medelijden

brandstof

7

klef gevouwen boekje

4

loodrecht

kunstrichting

rechtsterm

pl. in Frankrijk

voorzetsel

voortdurend

pook

luchtsprong

zending

5

9 4 8 9 1

14

beest

havenplaats

een weinig

inhoudsmaat uitsluitend verzetsgroep

barium

10

open ruimte

bondgenootschap

postzegelverzamelaar

4

evenaar

lofspraak

5

laagfrequent

mythologische figuur

9

1 7 5

8 9 5 3 7 5 3 9 8 4 2 9 1 5

uniek

ongebonden

hemellichaam

8

© www.puzzelpro.nl

wreed heerser buisverlichting

3

pl. in Japan gletsjerpuin motief

wondermiddel

gebogen been

kiezelzandsteen

kloosterzuster

groot aantal

vierkant

1

13

riv. in Azië donkere kamer

slaapziekte

slaghout

eikenschors

terugkeer

onheilsgodin

3

IN PUZZEL EN W

rookgerei

WAARDEBON VAN € 25,00

getijde

regio

godin v.d. vrede

stokjesvlees

6

Kwaliteitsslagerij Dol

11

dierengeluid

Buorren 42 - 8525 ED Langweer 0513-499802 - info@slagerijdol.nl www.slagerijdol.nl

© www.puzzelpro.nl 1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

Winnaar puzzel Grootdefryskemarren 09 - 2018 Marijke Jager uit Scharsterbrug heeft de waardebon t.w.v. € 25,00 gewonnen. Deze waardebon is aangeboden door en te besteden bij Slagerij Obe & Marijke Veldman.

COLOFON GrootDeFryskeMarren krant is een maandelijkse uitgave van Ying Media. De krant wordt huisaan-huis verspreid in gemeente De Fryske Marren en ligt bij verschillende 'pick-up' points in gemeente De Fryske Marren. Oplage: 28.000 exemplaren.

STUUR UW ANTWOORDEN van PUZZEL 10, VÓÓR 5 november A.S. PER EMAIL NAAR: info@grootDEFRYSKEMARREN.nl OF PER POST NAAR: GROOTDEFRYSKEMARREn, Zwarteweg 4, 8603 AA SNEEK

UITGEVER

EINDREDACTIE

VERKOOP

Ying Media BV Zwarteweg 4, 8603 AA Sneek Telefoon 0515 745005 E-mail info@yingmedia.nl

Wim Walda

Meine de Vlugt, Rob van Luit, Ying Mellema, Marianne Bouwman, Henjo van der Klok, Mieke Alferink

REDACTIE

redactie@grootdefryskemarren.nl

Henk van der Veer, Wim Walda, Eelke Lok, Jan van Loon, Gerard van Leeuwen, Kirsten van Loon, Joeri van Leeuwen

BLADMANAGEMENT

VORMGEVING

VERSPREIDING

Marianne Bouwman mbouwman@yingmedia.nl

Frans van Dam (Quod Media)

FRL Verspreidingen, Leeuwarden

REDACTIETIPS?

FOTOGRAFIE Johan Brouwer, Andre Weening, Wim Walda.

DRUK Hoekstra Krantendruk, Emmeloord

Niets uit deze uitgave mag worden gekopieerd zonder voorafgaande toestemming van de uitgever. De gegevens in deze krant zijn met zorg samengesteld. Ten aanzien van de juistheid van de inhoud hiervan kan echter geen aansprakelijkheid worden aanvaard.


OPEN DAG THIALF

20 OKTOBER 2018 13:30 - 16:00 UUR

GRATIS

ENTREE DEELNA EN ME AAN ACTIVIT EITEN


DEZE MAAND

HOGE KORTINGEN OP

WINKELMODELLEN! ZIJN A G A M S N O IN E T M I U R N E K T! N E M I T WIJ MA R O S S WE A U E I N S N O R VOO

ALLES MOET WEG!

Midstraat 124-126, Joure, (0513) 414205 GRATIS N! PARTSNL, Midstraat 124B, Joure, (0513) 654300 PARKERE

GrootdeFryskeMarren 10 - 2018  
GrootdeFryskeMarren 10 - 2018  
Advertisement