GrootHeerenveen 7 - 2021

Page 10

INFORMATIEBIJLAGE VAN GEMEENTE HEERENVEEN | JULI 2021

‘Ik woon in een slim huis dat met me meedenkt’ Slimme sensoren die de zonneschermen bedienen, de boiler aansturen, de verwarming regelen en lampen aan en uit zetten. Het huis van Siebe Bosch zit vol met technische snufjes om zo duurzaam mogelijk te wonen. Hij toverde zijn woning in Heerenveen om tot energieneutrale en aardgasvrije woning. Een huis waar hij iedere dag energie van krijgt. Siebe Bosch Wanneer Siebe in 2017 zijn jaren ’70 woning in Heerenveen koopt, staat voor hem één ding als een paal boven water. “Ik wilde van het aardgas af”, vertelt hij. Net als veel mensen kiest hij voor zonnepanelen op dak om z’n eigen energie op te wekken. Maar Siebe gaat een stap verder. Twee stappen zelfs. “We kiezen bewust voor verwarming via infrarood. En we gebruiken domotica om de opgewekte energie goed te managen.”

Slimme sensoren Overal in de woning vind je slimme sensoren die exact in de gaten houden hoeveel energie er wordt gebruikt. “Tijdens piekmomenten schakelt het systeem bepaalde energieverbruikers uit”, legt Siebe uit. “Wanneer we ’s avonds thuiskomen, de verwarming aanzetten, gaan koken en de elektrische auto aan de laadpaal zetten, dan beperkt het systeem ons piekvermogen. Op momenten dat dat te hoog is, gaat allereerst de verwarming in de hal uit en daarna in de slaapkamer. Wanneer de oven klaar is of de auto opgeladen, dan gaat de verwarming automatisch weer aan.”

Een huis dat meedenkt Als liefhebber van ICT-oplossingen gaat Siebe graag nog een stapje verder. “Wat ik eigenlijk wil, is een slim huis dat ieder moment van de dag met me meedenkt. Samen met een goede vriend heb ik mijn eigen domoticasysteem ontwikkeld, dat alles in huis regelt. Mijn boiler gaat pas aan als we minimaal 17 ampère opwekken met de zonnepanelen.

De zonneschermen gaan pas naar beneden als de zon fel genoeg is en de temperatuur buiten boven de 17 graden is. En de lampen in huis reageren op bewegingssensoren. Dezelfde bewegingssensoren werken in de nacht ook als uitstekende inbraakdetectie. Twee vliegen in één klap.”

Dé gratis energiebespaartip van Marije Olthof Voorlichter duurzaam wonen Je hebt vast al eens gehoord dat we

Zet je thermostaat standaard een graad

Vijf euro per maand

in Nederland van het aardgas af gaan.

lager. Is je huis toe aan een nieuwe keuken?

Naast domotica kiest Siebe bewust voor infraroodverwarming, zodat hij alleen de ruimte verwarmt waar dat nodig is. “Infrarood zorgt voor een snelle en prettige warmte. Daarmee besparen we flink op ons verbruik en hebben we genoeg aan de energie die we met onze eigen zonnepanelen opwekken. Onze totale energielasten komen uit op 5 euro per maand, zonder dat we ook maar iets aan comfort hoeven in te leveren. Zeg nou zelf, wie droomt er niet van?”

Dit komt voort uit de afspraken van het

Overweeg dan elektrisch koken op een

Klimaatakkoord. Het aardgasvrij maken

inductie kookplaat in plaats van een

van je huis lijkt een hele klus, kostbaar

gasfornuis. Sowieso is elke verbouwing in je

ook. Maar je hoeft het niet allemaal in één

huis een kans om te verduurzamen.”

keer te doen, het kan stap voor stap.Marije vertelt: “Energie besparen door te isoleren

Via www.eenvooreengroener.nl/

is bijvoorbeeld al een goede stap. Want hoe

energieloket vind je een handig stappenplan

minder energie je verbruikt, des te minder

voor het aardgasvrij maken van je woning.

hoeft er opgewekt te worden.

Je vult hier je eigen woonadres in, waarna MARIJE OLTHOF

je vragen en advies krijgt gericht op jouw situatie.

Verbouwplannen?

Wil je meer weten over het waarom en

Als Duurzame Installateur helpt Siebe zijn klanten graag om deze woondroom ook uit te laten komen. Zijn belangrijkste tip? “Ga je verbouwen, nieuwe vloer of renoveren? Dat is hét moment om na te denken over aardgasvrij wonen. Er zijn tegenwoordig zo veel mogelijkheden. Ik adviseer je er graag over.”

hoe de gemeente aardgasvrij wordt? En wat dit voor jou betekent? Bekijk dan de uitgebreide informatie op www. eenvooreengroener.nl/aardgasvrij. En heb je een concrete vraag, dan kun je mij ook inschakelen. Mail gerust naar duurzaam@ heerenveen.nl voor vragen en advies over duurzaam wonen. Volg ons op Facebook en Instagram: eenvooreengroener

Eén voor één groener is een initiatief van de gemeente Heerenveen. Om duurzaam te worden, hebben we iedereen nodig. Ook jou! We dagen je uit om mee te doen. Om er ook één te worden. Want als we er allemaal één worden, als we allemaal iets kleins doen, ontstaat iets groots. En komen we dichter bij ons doel: een groener Heerenveen. Stap voor stap. Eén voor één. Volg ons op Facebook en Instagram:

Kijk voor al het gemeentenieuws op: www.heerenveen.nl

eenvooreengroener


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.