GrootHeerenveen 9 -2020

Page 1

09-2020

heerenveen

GROOTHEERENVEEN.NL

5e JAARGANG • NR. 09

groot

IN DEZE UITGAVE

Actueel in Heerenveen

HENK GEMSER

VAN GYMLERAAR TOT TOPSPORTTRAINER

“In rûntsje oer it Wiid. Dûnsjend op it iis, it is sa’n moaie beweging. Sa moai.”

FOTO: MUSTAFA GUMUSSU • FPH.NL

INFORMATIEBIJLAGE VAN GEMEENTE HEERENVEEN

50% VOORDEURJAARSACTIE korting

! t n e m u s n o c e d r o o v t n De produce

Kunststof Kozijnen Fabriek Heerenveen, meer dan alleen kozijnen ... Kunststof Kozijnen Fabriek Heerenveen ...

Het adre kunststo s voor uw deuren, f kozijnen, geve Bij aanschaf van een voordeur in de actieperiode t/m 20 juli 2020 ontvangt u maar liefst enopdavkokoarldbeekleding 50% korting op ons voordeurgarnituur. Kom langs in onze showroom aan de Jousterweg 22 garnitpueulleunr-.

www.kk r fh.nl Jousterweg 22,22, 8447 RHRH Heerenveen www.kkfh.nl Jousterweg 8447 Heerenveen Heeren nveen

in Heerenveen en ontdek de mogelijkheden. Wij geven u graag persoonlijk advies.

0513 76 76 90 90 51 51 0513

info@kkfh.nl info@kkfh.nl


2

NUMMER 09 • 2020

STICHTING REGENBOOGBELANG HEERENVEEN

ORGANISEERT REGENBOOGWEEK

PUBLIEK De voetbalcompetitie is weer begonnen. De theaters zijn weer open. Het normale leven komt voorzichtig weer de wereld in. Maar ach, hoe níétnormaal is die nieuwe normale wereld wel niet geworden, het zijn rare tijden, die nieuwe tijden! Op televisie kijk ik samen met mijn zoon naar internationaal voetbal met juichend stadiongeluid, terwijl ik op het tvscherm alleen maar lege stoelen op de tribunes zie. Op diezelfde televisie wordt de opening van het nieuwe cultureel seizoen gevierd, terwijl de traditionele UITmarkt in Amsterdam onzichtbaar is in de stad.

HEERENVEEN - Van 5 tot en met 11 oktober organiseert Stichting Regenboogbelang Heerenveen voor de eerste keer de Regenboogweek in Heerenveen. Een week vol kleur! Jaarlijks is op 11 oktober de internationale Coming Out Dag. Op die dag wordt er over de hele wereld de regenboogvlag gehesen om te vieren dat iedereen het hele jaar door zichzelf moet kunnen zijn. Helaas is dit nog steeds niet vanzelfsprekend. Ook in Regenbooggemeente Heerenveen is het hijsen van de vlag inmiddels een kleurrijke traditie. Naast dit symbolische moment zijn er dit jaar in de week van 5 tot en met 11 oktober uiteenlopende activiteiten, gericht op de LHBTI+ gemeenschap in de regio. Dit alles met als doel het stimuleren van een inclusieve samenleving waar iedereen geaccepteerd en gerespecteerd wordt. Uiteraard is iedereen van harte welkom! Op het programma staan onder andere een filmavond, jongerenmiddag, themabijeenkomst, kerkdienst en ontmoetingsavond. Daarnaast wordt er dit jaar voor het eerst de Regenboog aanmoedigingsprijs uitgereikt aan een initiatief of persoon die afgelopen jaar heeft bijgedragen aan het bespreekbaar maken en de acceptatie van LHBTI+ onderwerpen in regio Heerenveen.

Sporters en artiesten treden op voor een handjevol publiek op tribunes en in zalen, die normaal gesproken vol tot uitverkocht zijn. Hoe moet dat voelen als sporter of artiest? En vooral ook voor u, het publiek? Wedstrijden en theatervoorstellingen hebben publiek nodig. Om te accelereren kan een sporter niet zonder aanmoedigende supporters. Om een goede voorstelling te geven kan een artiest niet zonder applaus. U, het publiek, bent nodig! Het voetbalveld en het podium hebben geen betekenis wanneer de tribune en de zaal niet gevuld zijn. Zonder publiek geen voorstelling, zeg maar. Daar zijn in heel kleine kring overigens enkele mooie verhalen over bekend. Een recensent van een provinciaal dagblad viel een keer door de mand bijvoorbeeld, omdat hij een recensie over een dansvoorstelling plaatste, terwijl diezelfde voorstelling de avond daarvoor op het allerlaatste moment was afgelast. Wegens onvoldoende publiek! En ik ken een cabaretier wiens kind er niet zou zijn geweest zonder de kleedkamer van een theater waar ik wel eens kom. Nou was ik daar niet bij in die kleedkamer, maar als er die avond geen publiek was geweest, was de voorstelling ook niet doorgegaan en had ‘een bepaalde gebeurtenis’ nooit plaatsgevonden. Wij van GrootHeerenveen krant hebben óók publiek nodig. Zonder u, lezer, heeft ons blad geen waarde. We schrijven onze artikelen voor u. Nou zijn we na bijna vijf jaar GrootHeerenveen reuze benieuwd wat u van ons blad vindt. Daarom nodigen wij u van harte uit om vooral mee te doen aan ons lezersonderzoek in deze krant. Wees gerust, goede of foute antwoorden bestaan niet, het is een enquête.

Veel leesplezier!

Henk de Vries @HeerenveenZT

DE BIOS HEERENVEEN

KIJKT NA LASTIGE TIJD WEER VOORUIT HEERENVEEN – De coronacrisis raakt veel ondernemers. Ook de Bios in Heerenveen heeft de afgelopen tijd behoorlijk last gehad van alle maatregelen rond het coronavirus. Twee maanden lang waren de zalen van De Bios gesloten voor publiek en bleef het doek op zwart staan. Inmiddels zijn de regels weer wat versoepeld, maar dit houdt volgens Bios-eigenaar Hans Bosma niet in dat alles weer normaal is. “We kunnen een beperkt aantal mensen toelaten in de zalen. Er moet tussen elke bezoeker drie stoelen ruimte zitten en ook ervoor en erachter mogen geen mensen zitten. Als mensen uit één huishouding komen ligt het verhaal weer anders. Dan mag er namelijk meer. Ook zijn er geen pauzes meer tussen de films door. Dit betekent dat de omzet van de bar miniem te noemen is.

Het is voor ons dus iedere dag een behoorlijke puzzel. Ook op de bonnefooi een kaartje kopen aan de kassa zit er niet in. U dient te reserveren”, laat Bosma weten. Toch kijkt hij vooruit en meldt een bijzonder programma voor komende weken: “Er staat voor 6 oktober weer een ‘Rainbow Specials’ film op het programma. Ook willen wij binnenkort weer een Ladies Night organiseren. Dit kan namelijk prima binnen de geldende regels van het RIVM. In november komt de nieuwe Bondfilm uit. Ik denk dat we die maar gewoon in alle vier de zalen moeten gaan draaien, met een tussenpoos van een kwartier. Dit is noodzakelijk om drukte bij de entree en bar te voorkomen. En er staan twee Sinterklaasfilms op het programma.” Een divers filmprogramma voor jong en oud dus, concluderen we. Kijk voor het programma op www.bios-heerenveen.com

MOBIELE HANDREINIGINGSUNIT IN CENTRUM HEERENVEEN GEBRUIKT ALS PRULLENBAK HEERENVEEN - De mobiele handreinigingsunits die in het centrum van Heerenveen staan, worden hier en daar gebruikt als prullenbak. Hierdoor kunnen mensen hun handen niet desinfecteren. De gaten waar men de handen in moet steken worden volgestopt met afval. Dit was in ieder geval bij een handreinigingsunit op de afgelopen zaterdagmarkt het geval. Vuilnis niet op straat deponeren, maar in de daarvoor bestemde prullenbakken op straat is mooi, maar het verschil tussen een prullenbak en een desinfectiezuil is voor sommige inwoners nog niet helemaal duidelijk, blijkbaar.


heerenveen

GROOTHEERENVEEN.NL

3

FOTO: ALEX DE HAAN

KINDEREN ‘FIKKSEN’ GEZONDE MAALTIJD BIJ NIEUWE KINDERKOOKSCHOOL

DOARPSKEAMER AKKRUM/NES KOOPT EIGEN PAND AKKRUM – Stichting Doarpskeamer ED in Akkrum/Nes koopt het pand aan de Lange Miente 5, dat ze sinds november vorig jaar huurde. Na de start in een huurwoning aan de Rakswâl in Akkrum krijgt de stichting nu eindelijk een vaste plek. De aankoop is mogelijk dank zij flinke subsidies van verschillende fondsen. “We zijn erg blij met alle subsidies. We maken nu een geweldige stap”, reageert secretaris Mieke Jager van stichting Doarpskeamer ED. Bijdragen kwamen onder andere van het Oranjefonds, het provinciale Iepen Mienskipsfûns, VSBfonds, gemeente Heerenveen, Stichting Mienskar in Akkrum, woningcorporatie Elkien, Rabobank en de Ridderlijke Duitsche Orde Balija uit Nes, een voormalige kloosterorde die tot vermogensfonds is uitgegroeid. Bij het verwerven van de subsidies heeft het bestuur van de Doarpskeamer veel ondersteuning gehad van Doarpswurk, die initiatieven uit dorpen helpt en stimuleert om de leefbaarheid binnen de Friese gemeenschap te versterken.

SKULPCAFÉ VOOR MENSEN MET KANKER WEER VAN START HEERENVEEN - Het Skulpcafé in Heerenveen is weer van start gegaan. Mensen die geraakt zijn door kanker kunnen iedere vrijdagmorgen om 10.00 uur terecht in de locatie K.R. Poststraat 70-72. Ook worden vanaf 1 oktober iedere woensdag om 10.00 uur wandelingen georganiseerd vanaf restaurant Tjaarda Oranjewoud. Daarnaast zijn er op diverse locaties in Friesland activiteiten zoals high tea, schilderen, speksteenworkshops, bloemschikken et cetera. De Skulp wil naast een warm welkom en een veilige prettige plek vooral ondersteuning, bieden aan iedereen in Fryslân, die te maken krijgt met kanker. Ook partners, kinderen, vrienden, mantelzorgers en nabestaanden zijn daarom van harte welkom bij alle activiteiten. De gastvrouwen en -mannen van De Skulp bieden een luisterend oor en organiseren activiteiten en themabijeenkomsten in het wekelijks SkulpCafé, met als doel om gasten te helpen hun eigen kracht weer te hervinden en weer een nieuwe balans te vinden in hun leven.

HEERENVEEN - Jong geleerd is oud gedaan. Onder dat motto is afgelopen vrijdagmiddag kinderkookschool ‘Fikks’ geopend in wijkcentrum De As op De Greiden in Heerenveen. Kinderen van tien tot en met twaalf jaar leren hier meer over gezonde voeding en hoe dit op een veilige manier klaar te maken. Wethouder Jelle Zoetendal verrichtte samen met een aantal kinderen de openingshandeling. Onder leiding van Mama Mascha volgen de kinderen acht kooklessen en gaan ze tweemaal op buitenactiviteit. De laatste kookles wordt feestelijk afgesloten. Familie, vrienden en buurtbewoners uit de wijk kunnen dan proeven van de kookkunsten. ‘Fikks’ staat voor ‘Friese ideële kinderkookschool’ en zet zich in voor een gezonde leefstijl bij kinderen in de gemeente Heerenveen. Ilse van Ast, initiatiefnemer en bestuurslid Fikks: “Ik heb altijd al interesse

gehad in gezond en lekker eten. Dit wil ik graag overbrengen op kinderen. Samen met JOGG Heerenveen heb ik gekeken naar mogelijkheden. Zo is kookschool Fikss ontstaan. Met Fikks willen we kinderen leren hoe lekker gezond eten is. En dat het heel gezellig is om samen te koken. Als kinderen opgroeien met een gezonde leefstijl, wordt dit voor hun de normaalste zaak van de wereld.” Kookschool Fikks start eerst met drie kookseries. Tijdens elke kookserie is er plaats voor vijftien kinderen. “Alle kookseries waren binnen de kortste keren vol”, weet

wethouder Zoetendal. “Het is mooi om te zien hoe enthousiast de kinderen hier mee van start gaan. Ik eet graag een gezond hapje mee tijdens de afsluiting!” Na afloop zal er gekeken worden of er voldoende animo is om meer kookseries te geven en misschien ook uit te breiden naar andere wijken in de gemeente Heerenveen.

MEGA SPORTDAG 2020

OP DINSDAG 13 OKTOBER HEERENVEEN - Wil jij een dag lang in de herfstvakantie je spelcomputer, je boek, of andere bezigheid aan de kant zetten voor een superleuke sportdag bij Sportstad Heerenveen? Een positieve ervaring met sport voor ieder kind (en ouder) uit de gemeente Heerenveen, daar gaat het tijdens deze dag om! Tientallen sportaanbieders uit de gemeente zijn aanwezig om je mee te nemen in het avontuur van hun sport. Heb je zin om mee te doen aan één van de vele workshops zoals trampolinespringen, rugbyen, klimmen? Of heb je altijd al eens een rondleiding willen krijgen door het Abe Lenstrastadion? Kom dan op dinsdag 13 oktober naar de Mega Sportdag 2020.

VOETBAL VOOR KINDEREN

VAN 7-15 JAAR MET EEN BEPERKING HEERENVEEN - VV Nieuweschoot, Heerenveense Boys en VV Heerenveen gaan zich onder begeleiding van Sport Fryslân inzetten om kinderen met een beperking in de regio Heerenveen aangepast voetbal aan te bieden. Ze noemen dat ‘Bijzonder voetbal’. Als bestuurslid van VV Heerenveen voert Jacques Peters de kennismakingsgesprekken met nieuwe leden. Peters: “Niet iedereen kan lid worden van een voetbalvereniging. Heb je een beperking als kind, dan wordt het moeilijk. Want je past dan niet in het systeem van de verenging. Hard, maar zo is het wel. Dat heb ik drie keer meegemaakt, dan moet je de ouders melden dat hun zoon of dochter niet welkom is. Neem van mij aan dat dit geen leuke boodschap is om te brengen.” Dat bracht Jacques Peters op het idee om contact op te nemen met Berber van der Krieke (Sport Fryslân), Jenno Kootstra (VV Nieuweschoot) en Folkwin Holtrop (Heerenveense Boys). “Iedereen was dezelfde mening toegedaan, je woont in Sportstad

Heerenveen en je kunt geen voetbal aanbieden voor kinderen van 5-15 jaar die een beperking of aandoening hebben. Dat kan toch niet!” De drie voetbalverenigingen starten een ‘Werkgroep Bijzonder Voetbal’ om te proberen dit WEL te realiseren. Elke voetbalvereniging levert 2-3 personen voor de werkgroep zodat zij met het stappenplan van Sport Fryslân aan de slag kunnen. Heb je interesse, vind je het leuk om in de werkgroep plaats te nemen, ook al ben je geen lid van een van de drie voetbalverenigingen. Laat het weten door een mail te sturen naar bestuur@ vvheerenveen.nl tav Jacques Peters.

MODERNE KAPSALON IN BOERENSCHUUR IN ROTTUM

ROTTUM – “Het is af en we zijn open hoor, de koffie staat klaar!”, roept Dineke de Jong trots. De 40-jarige Rottumse straalt van oor tot oor in de deurpost van haar nieuwe moderne kapsalon, in een prachtige boerenschuur in Rottum. “Na twintig jaar dienst bij het Bercopeschaartje in Oldeberkoop dan toch de stap naar ‘op eigen benen’. Spannend, maar het voelt enorm goed.” De salon is een warme mix tussen industrieel en landelijk. “Verbouwd door ThijssenBouw en precies wat ik wilde”, zegt Dineke. “Een mooie balie, luxe kasten, ruime stoelen, noem maar op. Ben er zo blij mee. Ik ben ooit begonnen met knippen in de bijkeuken, en nu dit in de naastgelegen boerderij. Wat een pracht. Iedereen is welkom om een kijkje te komen nemen of een afspraak te maken voor een heerlijke behandeling. Ik ben van alle markten en trends thuis door de jarenlange ervaring en bijscholing. We werken met mooie producten voor onze klanten. Waaronder nu ook die van het exclusieve Zwitserse stylingmerk van Trinity & Tailors.’en Matrix.” ‘Diens Knipkeamer’ is te vinden op de Binnendyk 34 in Rottum en telefonisch bereikbaar op 06- 50 29 86 32.


KOOPZONDAG HEERENVEEN ZONDAG 27 SEPTEMBER 2020 13:00 t/m 17:00 // GRATIS PARKEREN!

Kom winkelen in het gezellige centrum van Heerenveen!

Elke laatste zondag van de maand!

ngoudenplak.nl

AUTHENTIEKE ITALIAANSE KEUKEN NU OOK OP ZONDAG OPEN Vanaf september kunt u nu ook op zondag genieten van de authentieke Italiaanse keuken. Antipasti, Primi en Secondi verrassingsmenu voor € 33. Op donderdag en vrijdag serveren wij lunch vanaf € 10. Openingstijden

Dinsdag en woensdag vanaf 17.30 uur Donderdag en vrijdag vanaf 12.00 uur Zaterdag en zondag vanaf 17.00 uur

R E S E R V E R E N ? F R I S O N E PA Z Z O. N L BURGEMEESTER FALKENAWEG 56 • 8442 LE HEERENVEEN

0513-232 172


heerenveen

GROOTHEERENVEEN.NL

5

TEKST EELKE LOK // FOTO'S MUSTAFA GUMUSSU (FPH.NL)

15 februari 1998 Olympische Winterspelen in het Japanse Nagano. Een kolkend

ijspaleis. De heilige Shimizu, winnaar van de 500 meter is onverwacht goed op de 1000 meter. Wereldkampioen sprint Jan Bos een beetje sneller. Dan komt allrounder Ids Postma. Op de 500 gevallen, op ‘zijn’ 1500 meter slechts tweede achter Sondral. En nu, vlammend 1.10.64. Voorlopig eerste. Z’n trainer Henk Gemser gaat op een bankje langs het ijs zitten. Ik kom er clandestien, het opnameapparaat weggestopt. Laatste rit met de Canadees Overland, echt wel een kanjer. Al na één rondje weet Gemser het al, en zegt: “Begjin mar.” Mooi interview met een trotse man op zo’n vitaal moment. >>


heerenveen

6

GYMLERAAR HENK GEMSER WERD TOPSPORTTRAINER

“SCHAATSEN IS EEN MOOIE BEWEGING”

H

Henk Gemser uit Aldehaske is sinds april tachtig jaar. Hij vreesde dat hij dat niet zou halen, want er werd agressieve lymfeklierkanker geconstateerd. Hij kreeg zware chemo’s. “No, dan bist lyts man, hear.” Het hielp. Ineens, in juni van dit jaar, zeiden de artsen dat hij ‘schoon’ was. Mazzel noemt hij het. Henk Gemser heeft zowaar weer toekomstplannetjes. Terwijl hij al tachtig jaar in de sportwereld heeft rondgelopen. Hij begon als gymleraar. Aan diverse scholen in Arnhem van VGLO tot MEAO. Dat was in de zestiger jaren. Henk Gemser: “Er kwam twintig jaar later op Schiphol een nogal gezette vrouw naar mij toe. Die zei: ‘U hebt mij gymnastiek gegeven op de MEAO’. Ik kende haar niet meer. ‘Weet u wat ik zo mooi vond?’, zei die dame, ‘Dat u altijd rekening hield met dat ik te dik was. Ik hoefde niet alles mee te doen, werd uw assistent in het klaarzetten van spul. Zo deed ik dan wel mee. Dat vond ik geweldig. Dank’. Haar zoon: ’Dat verhaal horen we elke keer als we op de tv naar schaatsen kijken’.”

MAANDSALARIS In 1969 komt gymleraar Henk Gemser de schaatswereld binnen. Als conditietrainer van de schaatskernploeg heren: Ard Schenk, Cees Verkerk, Peter Nottet en Jan Bols. “Jan Bols zei een keer: ‘Trainer, er is volgende week een mooie wielerwedstrijd; ik kan dat ook wel aardig, kan ik een keertje missen op de conditietraining?’ Ik zat in het oude patroon en zei dat het niet kon. Bols kwam trainen, maar had die hele zaterdag een stuurse blik. Later heb ik me verontschuldigd; ik had hem moeten laten fietsen, natuurlijk. Hij had

in die wielerwedstrijd een maandsalaris kunnen verdienen.” Gemser doet daarna een jaar de Jong Oranje meisjes en schuift in 1976 binnen als trainer van de sprintploeg heren. Hij is dan al weer een jaar of twee terug in Fryslân, als docent aan het CIOS. In 1979 zat Henk bij het schaatsgewest Fryslân. Om in 1984 weer bij de grote KNSB aan het werk te gaan als trainer/coach van de heren sprint en allround. De groep Yep Kramer, Hilbert van der Duim, Frits Schalij. “Ik heb van alle drie afscheid moeten nemen. Allemaal hebben ze in die stoel voor de open haard gezeten. Hun twijfels uitgesproken over doorgaan of een maatschappelijke carrière beginnen. Ik heb ze zelf laten beslissen. Moeilijk, het geld was toen ook niet zo voorhanden als dat het nu is. Hun carrière, hun gedachten waren belangrijker dan mijn idee over de schaatsploeg. Altijd eerlijk zijn.” Dat botste ook vaak met de KNSB . Daardoor werd Gemser een speelbal binnen de organisatie. “Ik geloof dat ik vijf keer ontslagen ben bij de schaatsbond. Dan raakte de zaak daar in de versukkeling, omdat ze bestuurlijk en technisch niet volmaakt waren. En dan mocht ik de zaak weer op poten proberen te krijgen. Weer een groep op sleeptouw nemen.”

HUILEN En Gemser scoorde goed bij de Olympische Spelen in Calgary: Jan Ykema, Leo Visser en Gerard Kemkers. Die later overigens op een zijspoor raakte, vanwege een zogenaamd ‘zwabberbeen’. Henk Gemser reed trainingen lang achter hem en prikte dan corrigerend met een stokje als Kemkers verkeerd afzette.

Klaar voor de start... Af! Met vlnr. Jan Nijboer, Ids Postma, Carl Verheyen en Jelmer Beulekamp in 1999.

“We zijn keer op keer aan de gang geweest. Thialf was helemaal leeg en toen schaatsten we daar nog, ik had een sleutel. Het ging niet. Dus ik zei tegen Gerard: ‘Kom eens naast me zitten op het bankje van de tien kilometer’. Ik zei: ‘Trek je schaatsen eens uit en geef ze aan mij’. Hij keek me vreemd aan, maar deed het uiteindelijk. En toen zei ik: ‘Die krijg je niet meer terug’. En toen hebben we beiden nog heel lang zitten huilen.”

een kar gemaakt om het spul wat nodig was te vervoeren. En die gliders moesten allemaal ook geslepen worden, want goed schaatsen leer je alleen op scherpe schaatsen. We hadden het goed voor elkaar. Al die kinderen vier extra gymnastieklessen geven op ijs. Arriva, Friso, ze deden mee. Natuurlijk, er was een begrensde capaciteit, ook bij de scholen. Maar het werkte perfect.”

HOOGTEPUNT In 1989 richtte Gemser met zijn een aantal jaren geleden overleden vrouw Annie Schuurman ‘Pro Action’ op. Henk was immers gymleraar. En het doel was secundaire schaatslanden een betere ontwikkeling te geven. Zo kwam Thialf vol te zitten met Fransen, Zwitsers, Duitsers Amerikanen, Polen en Hongaren. De tweede garnituur van Nederland sloot ook aan. Pro Action breidde later uit en begeleidde ook nog zo’n 3000 recreatieschaatsers per jaar. En daarna kwam het schoolschaatsen er nog bij. Druk, druk, druk. “We hadden 120 easy gliders. Die kwamen van Wouter Zandstra. Ik ben ook nog een beetje timmerman. Heb zelf

Henk Gemser is zielsblij dat Sven Kramer en Douwe de Vries, zoals elders vermeld in deze krant, een opzet hebben gemaakt om zoiets als Pro Action, het begeleiden van recreatieve en jonge schaatsers, weer op te zetten. Zelf denkt hij ook voorzichtig aan dergelijke activiteiten. Want: “Vanwege ziekte moest ik een keer zo’n schoolschaatsgroep overnemen. Annie zei, dan moet je dat vier weken lang doen, want dat zeg je ook tegen anderen. Binding krijgen met zo’n groep. In die groep zat een jongetje, dat steunde en kreunde en helemaal achteraan kwam. Hij vond er niks aan. Heb ik met hem afgesproken dat als hij moe werd, mocht hij stoppen. Maar ook voorgehouden


NUMMER 09 • 2020

GROOTHEERENVEEN.NL

dat jongetje daar. Dus mijn zoon moet in jouw groep. En dat jongetje kan wel weg’. Hij had gelijk dat zijn zoontje beter was, maar ik heb tegen hem gezegd: ‘En wat moet dat jongentje wel niet denken als ik hem wegstuur…’ Eerlijk zijn”

VOLDOENING

Henk Gemser en conditietrainer achter vlnr Ids Postma Gianni Romme, Bob de Jong, Martin Hersman en Jan Nijboer. Uit 1998

wat een voordeel het was om even te kunnen schaatsen. Na vier weken namen we afscheid, maar het jongetje bleef staan en zei: ‘Morgen gaan m’n pa en ik schaatsen kopen, want ik vond het wél leuk’. Dat is voor mij een hoogtepunt.”

Schaatsen is een technische sport. In de opleiding van jonge schaatsers werd er door Gemser veel zorg aan besteed. Met video’s terugkijken. En het standpunt ‘het is niet fout, maar het kan beter’. “Iemand zei: ‘Mijn zoon schaatst beter dan

Op weg naar de Olympische Winterspelen van Lillehammer zette Henk Gemser de dameskernploeg weer recht. Dat poetste zijn blazoen zodanig op dat hij in 1995 de kernploeg heren weer kreeg. Gianni Romme won de vijf en tien kilometer in opzienbarende wereldrecords. En toen kwam die duizend meter: “Ik was er een jaar eerder ook geweest. Geen hard ijs. Dus ik zei tegen Ids: ‘Heel snel openen en de eerste ronde volle bak. Niet wachten’. En dan komt dat uit. Dat geeft voldoening. Ons succes was voor een deel te danken aan dat Rintje Ritsma het seizoen ervoor op eigen – financiële - kracht ging schaatsen bij Sanex. Daar heb ik best misbruik van gemaakt, een beetje tegen elkaar laten afzetten. Na afloop van de Spelen wilden de kernploegschaatsers ook meer verdienen. Romme voorop: ‘Je kan wel mee, trainer’.

7

Dat heb ik niet gedaan, want ik had met de KNSB afgesproken dat ik zou blijven en ‘in wurd is in wurd’.”

Is Henk Gemser gymleraar of topsporttrainer? “Ik maak geen keuze. Topsport is anders. Ik leerde als gymleraar dat ik moest praten met de pupillen. Dat heb ik ook met de schaatsers gedaan. Alles zit tussen de oren. Topsport heeft een vleugje meer. Dan kun je zeggen dat je erbij mocht zijn.” Als tachtigjarige doet hij de tuin, fietst om het Tjeukemeer, doet boodschappen, de was en maakt het eten klaar. O ja, hij zit nog in het Foppefonds en de Johan Cruijff foundation. En zit nog in de stichting Nannewiid, waarbij hij al jaren vraagt om een beheersplan, want anders groeit het Nannewiid dicht. Dat moet niet. “Want it aldermoaiste wat der bestiet, is at it krekt kin, in rûntsje oer it Wiid. Dûnsjend op it iis, it is sa’n moaie beweging. Sa moai.”


Tijd voor een nieuwe garagedeur!

HERFSTAANBIEDING Gratis aandrijving bij aanschaf van een nieuwe garagedeur 21 september t/m 20 december 2020 Vraag naar de voorwaarden

Showroom (op afspraak): De Werf 12-1 8401 JE Gorredijk Kantoor: Dille 8 8401 NA Gorredijk 0513 - 43 52 43 06 - 52 59 25 14 www.ellema.nl info@ellema.nl

Sinds 1955

3 MAANDEN ONBEPERKT SPORTEN VOOR €119,95!

Als Novoferm dealer beschikken we over vakkennis en bieden we eersteklas service.

Elke dag een mooie dag bij Kinderwoud! • dagopvang • buitenschoolse opvang • peuteropvang • gastouderopvang T 0513 - 610 825 M info@kinderwoud.nl

kinderwoud.nl

Vrijblijvend een inboedelopname of offerte? Contact ons via verkoop@hoekstrasneek.nl of 0515 - 41 21 10. Kijk ook op hoekstrasneek.nl

D

Onbeperkt fitnessen, zwemmen en squashen

D

Deelname aan alle groepslessen

D

Gratis koffie en thee

D

Relaxen in de sauna

D

Ledenkorting op de zonnebank

D

Deskundige begeleiding

SCHRIJ F JE SA MEN IN EN D E T W E ED PERSOO N ONT V E A NGT 50% KO

RTING!

Meer informatie en inschrijven: www.sportstad.nl/fitness Deze actie is geldig van 1 september t/m 30 september 2020. Geldig vanaf 18 jaar. Sportstad Heerenveen | Abe Lenstra Boulevard 23Q | 8448JA Heerenveen | 0513 614855 | info@sportstad.nl | www.sportstad.nl


Actueel

in Heerenveen INFORMATIEBIJLAGE VAN GEMEENTE HEERENVEEN

|

SEPTEMBER 2020

Met hart en ziel ... voor een groener Heerenveen

“Ben jij er ook één?”

Fotoserie

Heb jij al een poster gespot met deze tekst? Her en der in onze gemeente hangen posters: ‘Ben jij er ook één?’. De gemeente Heerenveen wil over 30 jaar energieneutraal zijn. Dat betekent dat we dan onze eigen energie kunnen opwekken. Dat kunnen we als gemeente, en dat kan ik als wethouder, natuurlijk makkelijk zeggen. Maar ik weet ook dat je nooit in één stap energieneutraal bent. Of dat ‘de gemeente’ dat regelt. Nee, dit kan alleen samen en stap voor stap: één voor één groener.

‘Eén voor één groener’ duurzaamheid helemaal niet ingewikkeld of duur te zijn. Iedereen, jong en oud, kan iets doen, of je nu een huurwoning hebt of een koopappartement. Iedere actie is er een. Bijvoorbeeld door water uit een regenton te gebruiken voor je tuinplanten, en niet uit de kraan. Of door je kleren minder heet en korter te wassen. Of bewuster te kijken naar het verwarmen van je huis. Alles met hetzelfde doel: samen bewust omgaan met energie en met de natuur. Bescheiden stapjes of een fikse stap waarbij je je eigen energie opwekt met zonnepanelen: iedereen kan iets doen.

voor ons geldt dat het groot en klein kan zijn. We stimuleren gasvrije woningen en werken mee aan zonneparken.

Wat doen wij?

Natuurlijk. Als wij het kunnen, kunt u het ook. Helpt u mee? Wees er ook één!

En daar waar het kan zaaien we bermen in met bloemmengsels waar bijen en andere insecten blij van worden. Daar waar het kan laten we nestkastjes ophangen, waar meesjes blij van worden, en daarmee wij ook. Want meesjes groeien groot met rupsen. Of het nu de eikenprocessierups is of rupsjes van de buxusmot, het is een groene manier om vervelende beestjes weg te krijgen. Biodiversiteit. Natuurlijk, dus.

Samen doen Om zo’n ambitie waar te maken hebben we iedereen nodig. Nu en straks. Ik kan me voorstellen dat er inwoners kijken naar zo’n slogan en dan denken dat duurzaamheid van hen teveel gevraagd is. Toch hoeft

Ook wij, als gemeente, worden er één. Of eigenlijk vind ik dat we al één zijn. We werken aan projecten op het gebied van energie, klimaat en hergebruik. Ook

Jelle Zoetendal, Wethouder

Voor deze serie zijn verschillende inwoners van de gemeente geportretteerd voor de nieuwe duurzaamheidscampagne Eén voor één groener.


Heerenveen, één voor Heerenveen, éénvoor groener! één één groener! INFORMATIEBIJLAGE VAN GEMEENTE HEERENVEEN | SEPTEMBER 2020

Je zou ze zomaar kunnen tegenkomen op de wateren rond Heerenveen: Frieda Riezebos van SUP Away Heerenveen en Aukje Postma van SUP Away Grou. Vanaf hun SUP-board (SUP staat voor stand-up paddling) vissen ze afval uit het water.tegenkomen op de wateren rond Heerenveen: Jekilo’s zou ze zomaar kunnen Frieda Riezebos van SUP Away Heerenveen en Aukje Postma van SUP Away Een aantal jaren geleden dreef er zo nu en dan een kerstbomen en tuinmeubelen hebben we ook al gehad.’ Grou. Vanaf hun SUP-board (SUP staat voor stand-up paddling) vissen ze blikje of flesje voorbij. ‘Dan pakte ik dat op en peddelde De twee weten inmiddels in welke hoeken vaak het kilo’s weerafval verder’, uit zegthet Aukje.water. Maar al gauw merkt ze dat meeste afval ligt. ‘We denken heus weleens: daar de hoeveelheid afval in het water toeneemt. Tijd voor actie, vindt ze. Samen met twee dames uit Gouda en EenAmersfoort aantal jarenricht geleden dreef er zo eneen danorganisatie een ze SUP Clean Upnuop, blikje flesje voorbij. ‘Dan pakte ik dat en op peddelde dieofSUP-activiteiten organiseert omop afval te weer verder’, zegt Aukje. gauw merkt zegestart dat ruimen. ‘Ongeveer eenMaar jaar al geleden zijn we de hoeveelheid afval in het water toeneemt. Tijd voor met opruimactiviteiten in de gemeente Heerenveen. actie, vindt ze.doet Samen twee dames uit Gouda en Inmiddels ookmet de gemeente Leeuwarden mee, Amersfoort richt dat ze SUP Clean op, een organisatie en we hopen er nog veelUp gemeentes zullen volgen!’ die SUP-activiteiten organiseert om afval op te ruimen. een bedrijfsuitje jaar geleden zijn we gestart Van‘Ongeveer gezin tot metWekelijks opruimactiviteiten in deen gemeente Heerenveen. maken Aukje Frieda vanaf hun SUP het Inmiddels doet ookAukje de gemeente mee, water schoon. neemt deLeeuwarden omgeving van Grou voor en we hopen dat er nog veel gemeentes zullen volgen!’ haar rekening, Frieda peddelt vooral in de omgeving van Heerenveen. ‘Wie wil meedoen, kan zich gewoon

Van gezin tot bedrijfsuitje aanmelden’, vertelt Frieda. ‘De ene keer gaan we op

Wekelijks maken Aukje de en andere Frieda vanaf hun een SUP het pad met een gezin, keer met water schoon. Aukje neemt de omgeving van Grou voor vriendengroep, dan weer een groep collega’s.’ haar rekening, Frieda peddelt vooral in de omgeving vanKerstbomen Heerenveen. ‘Wie en wil meedoen, kan zich gewoon tuinmeubelen aanmelden’, vertelt ‘De ene keer gaansomt we opop: Wat ze vooral uitFrieda. het water halen? Frieda pad‘Vooral met een gezin, de andere keer met een verpakkingen van snoep en chips, flesjes, blikjes, vriendengroep, dan weerslippers, een groep collega’s.’ maar ook schoenen, ballen…’ Lachend: ‘Laatst

heb ik zelfs twee pakken kippenpoten opgevist. En oh ja,

Kerstbomen en tuinmeubelen

Wat ze vooral uit het water halen? Frieda somt op: ‘Vooral verpakkingen van snoep en chips, flesjes, blikjes, maar ook schoenen, slippers, ballen…’ Lachend: ‘Laatst heb ik zelfs twee pakken kippenpoten opgevist. En oh ja,

gaan we weer’, geeft Aukje toe. ‘Maar ach, dan zetten we gewoon de schouders eronder. En ik moet zeggen, kerstbomen en tuinmeubelen ookgeeft al gehad.’ als zo’n stukje er dan weerhebben netjes we bij ligt, dat wel De twee weten inmiddels in welke hoeken vaak het veel voldoening.’ meeste afval ligt. ‘We denken heus weleens: daar gaan we weer’, geeft Aukje toe. ‘Maar ach, dan zetten we gewoon de schouders eronder. En ik moet zeggen, als zo’n stukje er dan weer netjes bij ligt, geeft dat wel veel voldoening.’

‘Als het water weer schoon is, geeft dat voldoening’ ‘Als het water weer schoon Sluit je aanis, geeft dat Frieda en Aukje krijgen veel positieve reacties. ‘Mensen voldoening’ roepen “Goed bezig!” of bieden aan onze afvalemmers te legen’, zegt Frieda. ‘We hopen natuurlijk dat mensen zo geïnspireerd raken, dat ze zelf ook aan de slag gaan!’ Sluit je knikt. aan ‘Ik kan me best voorstellen dat mensen Aukje Frieda Aukje krijgen positieve met reacties. heten lastig vinden omveel te beginnen afval‘Mensen opruimen. roepen “Goed bezig!” of bieden aan onze afvalemmers Gelukkig worden al op veel plekken opruimactiviteiten te legen’, zegt Frieda. ‘Weadvies hopenisnatuurlijk mensen georganiseerd. Mijn dus om jedat aan te sluiten zo geïnspireerd raken, dat ze zelf ook aan de slag bij zo’n activiteit. Samen is immers leuker dan gaan!’ alleen!’ Aukje knikt. ‘Ik kan me best voorstellen dat mensen het lastig vinden om te beginnen met afval opruimen. Gelukkig worden al op veel plekken opruimactiviteiten georganiseerd. Mijn advies is dus om je aan te sluiten bij zo’n activiteit. Samen is immers leuker dan alleen!’

Gemeente Heerenveen geeft waardebon aan woningbezitters

70 euro korting op energiebesparende producten! Heb jij een eigen woning in de gemeente Heerenveen? Houd dan je brievenbus goed in de gaten. Binnenkort ontvang je een brief met daarin een waardebon. Met die bon kun je energiebesparende producten aanschaffen!

Kijk voor al het gemeentenieuws op: www.heerenveen.nl

Een lager energiegebruik is goed voor het milieu. Én goed voor je portemonnee, want je energierekening wordt lager. Er zijn veel verschillende manieren om energie te besparen. Daarom helpt de gemeente Heerenveen je graag op weg. Alle woningbezitters in de gemeente Heerenveen krijgen een waardebon van 70 euro voor het aanschaffen van energiebesparende producten. Denk bijvoorbeeld aan tochtstrips, een waterbesparende douchekop of thermostaatkraan. Wil je meer weten? Kijk dan op eenvooreengroener.nl


Ben of word jij er ook één? Duurzamer en bewuster leven. Groener. Je hoort het overal, maar hoe doe je dat? Duurzaam, dat zijn we niet in één keer. Duurzaam, dat worden we. Eén voor één. Inwoner voor inwoner. Straat voor straat. Club voor club. Wijk voor wijk. Elke één telt. Om groener te worden, hebben we dus iedereen nodig. Ook jou! We dagen je uit om er ook één te worden. Dat hoeft niet ingewikkeld of duur te zijn. Iedere bescheiden actie doet ertoe, ieder klein initiatief draagt bij. Je wordt er al één door te starten met afval scheiden. Door de facturen van je bedrijf niet langer per post, maar digitaal te versturen. Of door in de kantine van je sportclub een dag zonder vlees te introduceren. Ook gemeente Heerenveen wordt er één. Zo werkt de gemeente samen met bedrijven en organisaties aan ruim vijftig projecten op het gebied van energie, klimaat en hergebruik. Om de biodiversiteit in onze gemeente te vergroten, worden bijvoorbeeld overal nestkastjes opgehangen, geveltuintjes aangelegd en bermen omgetoverd tot een bloemenzee. Begin zo klein als je wilt. Of juist zo groot als je kunt. Want als we er allemaal één worden, als we allemaal iets doen, ontstaat iets groots. En komen we dichter bij ons doel: een groener Heerenveen. Stap voor stap. Eén voor één. Meer weten? Kijk op eenvooreengroener.nl Volg ons ook op


ws Kort

nieu

INFORMATIEBIJLAGE VAN GEMEENTE HEERENVEEN | SEPTEMBER 2020

Studiezaal weer open Door corona was de studiezaal van de gemeente Heerenveen een tijd dicht. Maar nu ben je op donderdagen van 8.30-15.00 uur weer van harte welkom om wetenschappelijk onderzoek te doen of historische informatie te zoeken. Houd je wel rekening met extra coronamaatregelen?

Wat betekenen de maatregelen voor een bezoek aan de studiezaal?

Op de agenda…

• W e zien je graag als je je fit voelt en geen klachten hebt • Maak een afspraak als je de studiezaal wilt bezoeken: (0513) 61 76 02 • Houd altijd 1,5 meter afstand • Volg de instructies van de medewerkers en lees voorafgaand aan je bezoek de regels die gelden voor een bezoek aan de studiezaal. Deze vind je op onze website of je kunt ze ophalen bij de receptie van het gemeentehuis.

De onderwerpen op de agenda van de gemeenteraad voor de komende tijd zijn:

De gemeenteraad Een belangrijke taak van de gemeenteraad is het nemen van besluiten namens de inwoners van Heerenveen. Raadsleden bepalen daarmee de hoofdlijnen van het beleid van de gemeente. Vaak gaat het over onderwerpen die veel inwoners aangaan zoals wonen en werken, fietspaden en wegen en sociale zaken. De gemeenteraad besluit hoeveel geld ergens aan wordt besteed en neemt besluiten over gemeentelijke wetten.

Energie voor het MKB Hoeveel energie kan uw bedrijf besparen? Is het dak van uw bedrijfspand geschikt voor zonnepanelen? Kunt u subsidie krijgen voor energiebesparende maatregelen? De gemeente Heerenveen biedt u tijdelijk een onafhankelijk, technisch en financieel energieadvies tegen gereduceerd tarief. Zo krijgt u inzicht in slimme investeringen die uw bedrijf verduurzamen en kunt u aan de slag! Bovendien ontvangt u tijdelijk meer dan 60% korting op het energieadvies! Dankzij een bijdrage van de Provincie Fryslân en de gemeente Heerenveen kost het energieadvies geen € 795 maar € 350 (excl. btw). Meer weten? Kijk op dan op de speciale website www.eenvooreengroener.nl/projecten/energie-voor-mkb. Of neem contact op met Marlies Ballemans via 088 - 40 40 333.

17 september | Extra Raadsvergadering Op 17 september houdt de raad een bijzondere raadsvergadering. Hedwich Rinkes (nu nog raadslid) wordt geïnstalleerd als nieuwe wethouder en Cristel Muitjens wordt benoemd tot raadslid. Wethouder Hans Broekhuizen neemt afscheid van de raad.

21 september| Commissievergadering In deze commissievergadering worden de voorstellen van het college besproken, de commissievergadering is digitaal. De onderwerpen die de raad bespreekt zijn onder andere: • • • • • • • • • •

B estemmingsplan-aansluiting A32 (Oranje Naussaulaan) B estemmingsplan – Katlijk (W.A. Nijenhuisweg 61) R otonde Heerenveen midden K aders van de raad voor uitvoering van de Omgevingswet S chool Tjalleberd – budgetten beschikbaar stellen S cenario’s voor het opstellen van de Begroting 202 O nderzoeksopdracht begrotingssystematiek C ovid 19 – impactanalyse C ontroleprotocol jaarrekening 2020 Z ienswijze incidentrisicoprofiel Veiligheidsregio Fryslan

VERTEL JOUW MENING! Als inwoner kun je je mening geven over een onderwerp op de agenda van de commissievergadering. Dat heet inspreken. Wil jij inspreken? Geef dit dan zo snel mogelijk door via griffie@heerenveen.nl. De griffie ondersteunt de gemeenteraad en helpt je graag.

Campagne Senioren en Veiligheid ‘Maak het oplichters niet te makkelijk!’, met deze slogan is vanaf 1 september de landelijke campagne ‘Senioren en Veiligheid’ van start gegaan.

5 oktober | Raadsvergadering De gemeenteraad besluit op 5 oktober in de raadsvergadering onder andere over de onderwerpen die eerder op de agenda stonden van de commissievergadering op 21 september.

Agenda’s, stukken & uitzending

Deze campagne vraagt aandacht voor verschillende vormen van criminaliteit: meekijken bij pinnen, babbeltrucs, hulpvraagfraude (via WhatsApp) en phishing. Iedereen kan hier slachtoffer van worden, dus ook elke oudere. De hele maand september geven we op Facebook en twitter via de filmpjes van Hendrik Groen concrete tips. Kijk voor meer informatie op www.maakhetzeniettemakkelijk.nl

Op www.heerenveen.nl/gemeenteraad staan de agenda’s en stukken van de vergaderingen.

Kijk live mee! De raadsvergadering is live te volgen via www.heerenveen.nl/ kijklive

Actueel in Heerenveen | informatiebijlage van gemeente Heerenveen | september 2020 verschijnt huis-aan-huis als bijlage van GrootHeerenveen. Redactie: communicatie gemeente Heerenveen, Postbus 15000, 8440 GA Heerenveen, telefoon 14 0513 E-mail: gemeente@heerenveen.nl | Tekst: gemeente Heerenveen


Wij staan op de weekmarkten in de regio: Woensdag Joure Midstraat 13 tot 17 uur Donderdag Lemmer Fedde Schurerplein 13 tot 17 uur Vrijdag Balk Dubbelstraat 13 tot 17 uur

WWW.BIG-GREEN.NL

Prijs inclusief installatie € 998,20

Ervaringen:

Jaap Jurjen en Froukje Veenstra

Wij zijn nu vier weken in het bezit van de BigGreen. Wij zijn super tevreden. Alles is schoner (koffiezetapparaat, was-en afwasmachine, douchecabine etc.) en zachter. En het water smaakt inderdaad lekkerder. Inmiddels onze lieve buren ook hiervan in kennis gesteld, en ook zij zijn nu beziiers geworden van de BigGreen. Zegt het voort, zegt het voort. Sumar, 26 januari 2020

Anja Monshouwer

Binnen een dag na aanvraag was de Big Green al geïnstalleerd. Hij hangt nu een aantal weken en ik ben er erg tevreden over. Ik hoef vrijwel nooit meer condiioner te gebruiken na het haar wassen en heb geen last meer van kalk. Prima investering! Gorinchem, 13 november 2019

Emiel van Disseldorp Vanmorgen is het product geïnstalleerd. Gelijk zachter en helderder water. Geen aanslag meer dus niet meer poetsen van kranen etc. Maakt de leidingen ook nog schoon dus als er al wat kalk nog aanwezig was, is dat binnenkort helemaal verdwenen. Ik raad het iedereen aan. Rijkevoort, 6 november 2019

Telefoonnummer: 0299-321188

Zamarra Kok Telegraaf zaterdag 4 juli 2020 Kalkaanslag is een grote ergernis; het maakt de toiletpot bruin, douchetegels dof en is slecht voor apparaten. Daarom heb ik een Big Green kalkprevenne apparaat met koolstoffilter laten installeren. Zacht water (en dus koffie en thee) smaakt beter en de waterkoker blijj schoon. Ik kan met een kwart minder (vaat)wasmiddel toe en hoef geen speciale sanitairreiniger meer te gebruiken. Vooral het gebrek aan kalkaanslag in de badkamer scheelt erg veel poetswerk. Helaas moet ik de douche nog wel nadrogen, omdat anders opgedroogde waterdruppels met magnesiumresidu zichtbaar blijven.

J. Posthumus

Wij gebruiken de Big-green inmiddels een paar maanden en we zijn erg tevreden. Geen kalkaanslag meer en super helder water. De kranen glimmen weer als nieuw en geen waas meer op de glazen douche deur. We hebben nu geen agressieve reinigingsmiddelen meer nodig bij het schoonmaken van de badkamer. een eenvoudig sopje en alles blijkt weer als nieuw. En de service is perfect! Ureterp, 2 november 2019

Shirley en Tom Precies 1 week verder. Water nu al helderder en zachter. Kranen, douchekoppen en uitloop volautomaasche koffie machine prachhge stralen. Geen gespeeer meer. Aanslag stukken minder en alles straalt bijna al als nieuw. Echt geweldig. Montage professioneel en met aandacht uitgevoerd. Echt een aanrader. Amsterdam, 26 november 2019

Theo en Beey Hospes Heel blij met de Big Green. Na drie weken al duidelijk verschil! Veel helderder water en geen aanslag meer op o.a. Glazen, kranen en de badkamer. Ook goed voor de huid, lang zo droog niet meer. De was is ook merkbaar zachter. Zelfs de kaaen drinken binnnen water ipv regenwater. Kortom zeer tevreden, een echte aanrader! Oudemirdum, 14 november 2019


14

heerenveen


NUMMER 09 • 2020

GROOTHEERENVEEN.NL

15

#FACETOFACE SANDRA JAKOVLJEVIC fotografie MUSTAFA GUMUSSU / FPH tekst JANITA BARON

“Ik heb niets te verbergen!” “Als ik iets duidelijk wil maken vragen mensen wel eens: ‘Ben je boos?’ Maar ik heb gewoon een duidelijke stem als buitenlandse vrouw. Helemaal als ik iets duidelijk wil maken. Dat is mijn temperament. Je hoeft mij dus ook niet af te remmen op zo’n moment, dan ben ik op mijn best! En ik wil gewoon mezelf kunnen zijn. Dat heb ik inmiddels wel geleerd.” Na alles wat Sandra Jakovljevic (44) heeft meegemaakt rest er slechts één vraag: hoeveel kan een mens hebben? Jezelf kunnen zijn, dat is niet altijd zo geweest. Sandra Jakovljevic heeft lang het idee gehad dat ze niet goed genoeg was, dat ze verre van perfect was en dat ze haar ouders en de rest van de familie teleurstelde.

GÉÉN PLEK “Mijn moeder is moslima en mijn vader is Servisch. Er was letterlijk geen plek voor mij in Joegoslavië toen ze uit elkaar gingen omdat ik een halfbloedje ben.” Kun je je voorstellen dat je als moeder zijnde je dochter niet bij haar eigen naam kan noemen omdat iedereen dan meteen hoort dat ze een Servische vader heeft? En dat was zeker niet positief in die tijd…” Gelukkig waren er al familieleden in Nederland. En dus besloot Sandra’s moeder om ook alles achter te laten en samen met haar vierjarige dochter naar hier te komen. Al snel kreeg haar moeder een baan en een flatje in Amersfoort. Maar daar voelden ze zich nooit echt helemaal thuis. En de band tussen moeder en dochter werd alleen maar problematischer, toen Sandra ouder werd. Met name in de bekende puberjaren. “Mijn moeder wist niet beter en had een streng regime thuis. Ik moest alles dus maar stiekem doen. Volgens mijn moeder kon ik niets, ze was nooit positief over mij. Alles had een kritische noot.” Maar niet alleen haar moeder was kritisch, Sandra kon het ook nooit goed doen bij de rest van de familie van moeders- én van vaderskant. “Ik wilde alleen maar dat mijn familie van mij hield zoals ik ben…”

IK BEN NIET PERFECT… Wie denkt dat een mens dan genoeg voor zijn of haar kiezen heeft gehad staat nog een flink verhaal te wachten. Sandra ging op haar zestiende begeleid wonen, ontmoette later een man en leefde een goed en luxe leven. Voor de buitenwereld althans. “Ik was niet gelukkig….” Sandra laat ondertussen zonder schaamte de littekens op haar lichaam zien. “Hij heeft mij zo erg toegetakeld dat ik mijn kind verloor… En daarna kreeg ik te horen dat ik nooit meer een kind zou kunnen dragen. Ik schaamde mij, ik was niet perfect… Ik kon geen man hebben, geen kinderen krijgen… Wat ben je dan voor een vrouw?” Sandra sliep daarom eerst een aantal nachten in de auto voordat ze bij haar moeder durfde aan te bellen. In die periode was ze flink ziek, had

vele lichamelijke klachten en ging vervolgens juist keihard sporten om toch nog ergens perfect in te worden. Helaas sloeg die enorme drang naar perfectie om in een eetstoornis. “Eindelijk had ik iets onder controle! Ik moest die perfectie bereiken: een gelukkig getrouwde vrouw met kinderen.” Sandra voelde dat ze faalde, dat ze een mislukking was… Iets wat haar ook door haar vader en haar ex flink ingepeperd werd: “Het enige wat jij kan is mooi zijn, verder ben jij niks, kan je niks en ben jij dom!…”

NEDERLAND IS: KEUZES HEBBEN Is dit het leven? Ze vertrekt en begint helemaal overnieuw in Friesland waar haar moeder inmiddels al woont. Haar moeder laat langzaam het idee van perfectie los en langzaamaan groeien de twee vrouwen naar elkaar toe. “Als je elkaar gaat accepteren zoals je bent en zegt: ‘Sorry, maar dit ben ik’, dan kan zo’n band dus gelukkig wel veranderen.” Nu kan Sandra niet zonder haar moeder. “Mijn moeder is nu zelfs trots op mij! In Nederland heb je keuzes en kansen om jezelf te ontwikkelen. Ik wilde alleen maar vrij zijn… Het is geen schande om voor jezelf te kiezen.” En dan keren Sandra’s kansen zich langzaam. Ze ontmoet een man en wordt onverwacht tóch nog zwanger! Pas bij de tweede positieve zwangerschapstest begint het tot haar door te dringen: ik ben écht zwanger. De test is niet stuk! Ondanks dat haar vriend er niet op zit te wachten, en daarom vreemd gaat, weet Sandra het zeker: ik ga hiervoor.

EETSTOORNIS Let wel, de eetstoornis is dan nog volop aanwezig. Doktoren raden het haar ten zeerste af, maar Sandra krijgt toch een prachtige zoon, Leroy. Ze blijft vechten tegen haar eetstoornis en in 2006 gaat het zo slecht met Sandra dat ze voor langere tijd openomen moet worden. Haar moeder zorgt in die periode voor Leroy. Op de dag van haar opname gebeurt er een ongeluk in haar moeders huis, Leroy trekt een pan soep van het gasfornuis en verbrandt flink. Sandra breekt, dit is haar schuld… weer is ze niet perfect…. Sandra beseft dan dat het anders moet en kan en vecht zich terug. Langzaam leert ze ook goede mensen kennen, de band met haar moeder versterkt nog verder én ze ontdekt

waar ze goed in is: vertalen. Ze spreekt maar liefst zes talen en wordt tolk. Via via komt ze bij sc Heerenveen terecht én in de politiek. Eind goed, al goed?

MAATSCHAPPELIJK BETROKKEN “Ja, ik woon prachtig in Skoatterwâld, geniet van mijn vrijheid, ben zeer maatschappelijk betrokken en droom ervan om wethouder te worden. En mijn zoon? Die doet het geweldig! Hij heeft zijn rust hier in Heerenveen ook gevonden. Net als ik. Kijk hoe goed we het hebben met zijn tweeën! Natuurlijk moesten we keuzes maken toen we in dat mooie huis gingen wonen, de auto moest weg bijvoorbeeld. Maar alle keuzes maken we samen.” Via via krijgt Sandra af en toe wel verontrustende uitspraken te horen. “Als je opvalt gaan mensen vragen stellen, maar nooit aan mij rechtstreeks. Er was laatst zelfs iemand die beweerde dat ik een dame van lichte zeden ben. Ze zien mijn uiterlijk en vragen zich af hoe ik in de skybox van sc Heerenveen terecht kom.” Sandra is heel duidelijk over mensen met oordelen: “Als je iets van mij wilt weten, vraag het mij dan gewoon. Dan kan ik het je vertellen! Ik heb niets te verbergen. Waarom zijn mensen zo gemeen? Ik doe niemand iets.”

TRANEN En ineens zijn daar toch tranen. Sandra Jakovljevic vertelt haar hele verhaal, praktisch zonder een spier te vertrekken, maar als ze over haar Nederlandse familie begint, schiet ze vol. “Ik ben opgenomen in een Nederlands gezin hier in Heerenveen. Het is de familie van mijn vriendin Mariëlle. Toen zij vroegen of ik met hun hele familie kerst wilde vieren wist ik wat ik miste: een echte familie om bij te horen. Ik verloor mijn eigen familie, maar kreeg er een geweldige familie voor terug! Ik wil graag aan iedereen meegeven dat je risico’s moet nemen. Wij buitenlandse mensen hebben het hier niet slecht in Nederland. Je moet je alleen openstellen en ervoor gaan. Het is zo jammer dat velen niet durven… Want er zijn genoeg goede mensen die je op weg kunnen helpen. Ik had maar drie mensen nodig die in mij geloofden en ervoor zorgden dat mijn leven voorgoed veranderde!”


16

NUMMER 09 • 2020

DOE MEE MET

HET GROOTHEERENVEEN LEZERSONDERZOEK WAT VINDT Ú / VIND JÍJ VAN GROOTHEERENVEEN?

en maak kans op een Royal Arrangement van Hotel Tjaarda in Oranjewoud!

YingMedia, de uitgever van GrootHeerenveen, is net als de regio continu in beweging. Als makers van het huis-aan-huis maandblad én online dagblad GrootHeerenveen vinden wij het belangrijk dat onze achtergrondverhalen en (nieuws)aanbod passen bij de wensen van onze lezers. Om deze ambitie waar te maken, is het van belang om inzicht te krijgen wie onze huis-aan-huis maandbladen ontvangt, wie deze daadwerkelijk leest en welke onderwerpen men interessant vindt. Kortom: wij zijn erg benieuwd hoe onze lezers GrootHeerenveen beleven en vragen u/jou om uw/jouw mening te geven.

Hoe het werkt... 1. Open de camera op je smartphone en scan onderstaande QR-code om de vragenlijst te openen óf ga naar de website www.grootheerenveen.nl; in de rechterzijbalk op de website vindt u / vind je een link naar de vragenlijst. 2. Vul de vragenlijst in, dit duurt ongeveer vijf minuten 3. Maak kans op een Royal Arrangement bij Hotel Tjaarda in Oranjewoud. Vul aan het einde van de vragenlijst uw/ jouw voor- en achternaam + e-mailadres in. 4. De winnaar van de verloting krijgt bericht van ons. Alvast bedankt!

heerenveen


heerenveen

GROOTHEERENVEEN.NL

17

TEKST EN BEELD HENK VAN DER VEER

BRANDED CONTENT

TIJDENS CORONATIJD IS ER VERBINDING IN BOS- EN MEERZICHT Directeur Debby Nota, van Bos-en Meerzicht, een luxe zorgboerderij voor kleinschalig wonen in Oudemirdum vlak bij het IJsselmeer, heeft op z’n zachtst gezegd een enerverend halfjaar achter de rug. Hoog tijd om eens te informeren hoe het Debby en de bewoners van Bos- en Meerzicht vergaan is in de afgelopen coronamaanden.

Laat ons daarom beginnen met de eerste vraag: Hoe was het afgelopen halfjaar met jou en Bos- en Meerzicht? “De berichtgeving over corona en alles wat er mee te maken heeft, heeft voor ouderen en mensen die in de zorg werken heel veel impact gehad en heeft dat nog. Echter, er komt meteen een ‘maar’ van mijn kant. Ik heb dat negatieve niet altijd zo ervaren, er waren ook andere kanten. Wij zijn een kleinschalige zorgorganisatie en ik heb familieleden van onze bewoners elke week geïnformeerd, aan de hand van mailing, brieven, foto’s en opnamen. We deden de dingen die we anders ook deden. Ik merkte wel erg de verbinding. Natuurlijk was het hectisch, onzeker en er gebeurden ook veel vervelende dingen, maar deze periode is ook echt verbindend geweest.” Wat waren veranderingen in vergelijking met voor het coronatijdperk? “Een heleboel prikkels vallen op een gegeven moment weg in ons huis. Je moet heel erg naar binnen. Je hebt geen vrijwilligers, geen stagiaires, geen familieleden, geen dokter, geen leveranciers, geen mensen die kamers komen bezichtigen. Niets! We gingen terug naar een veel kleinere groep. En met die groep moet en mag je het doen.”

Heb je daar ook iets van geleerd? “Jazeker! Aan de ene kant zijn wij van de gastvrijheid: kom maar binnen, toe maar. Er gebeuren hier normaal gesproken veel dingen, dat is ook prachtig en dat behouden we ook zeker. Maar we zagen ook een andere kant, laat ik het ‘rust’ noemen. Prikkelarm.” Vond je het ook spannend? “Het kwam wel aan op leiderschap. Ik moest er staan. Er gebeurde van alles en ik moest heel veel keuzes maken. De deur dicht was er maar eentje van. Iedereen kijkt je aan. Of het nu bewoners zijn, medewerkers of andere mensen uit het netwerk. Men verwacht iets van je. Wat ik vooral gedaan heb is dicht bij mij zelf blijven. Ik heb constant gekeken wat iedereen nodig had. Zorgen voor duidelijkheid en beleid. Dan moet

“NATUURLIJK WAS HET HECTISCH, ONZEKER EN ER GEBEURDEN OOK VEEL VERVELENDE DINGEN, MAAR DEZE PERIODE IS OOK ECHT VERBINDEND GEWEEST” je wel keuzes maken. Ik heb mensen gehad die wilden hun handen niet desinfecteren. Dan was er maar één keuze: eruit! Gelukkig kreeg ik later wel terug dat de mensen zich gedragen voelden! Ik heb gefaciliteerd, niet voor de troepen uit, maar erachter! Toen ik tijdens het mooie voorjaar de familieleden geïnformeerd had dat wij met de bewoners buiten gingen eten heb ik gevraagd om tijdens de maaltijd niet buiten het gesloten

hek te gaan staan zwaaien. Het is ook zo gebeurd. Dat doe je dan wel samen. Het werd een prachtig Paasprogramma.”

Ondertussen staan er drie nieuwe buitenappartementen, vertel eens… “We zouden op 1 april de oplevering doen, maar daar stak corona een stokje voor. Rond 1 juli konden we onze eerste bewoners met complexe zorg in de nieuwe buitenappartementen opnemen. Deze specialistische zorg kunnen we nu dus bieden. Daar kunnen we het een volgende keer wel over hebben. Ik mail je al vast de foto’s!” Debby Nota, heeft een meer dan hectische tijd achter de rug en met haar het personeel, maar het enthousiasme voor Bos- en Meerzicht is er niet minder om.

Meer info:www.bosenmeerzicht.frl

De sfeer bij Bos- en Meerzicht is enthousiast.


heerenveen

18

“Uit het leven gegrepen” Een dag uit het leven van uitvaartbegeleider Anja de Roos.

Zo welkom, zo mooi, zo bijzonder Als ik de kamer in het ziekenhuis binnenloop voel ik energie van onmacht en verdriet. Negen maanden heeft men naar dit moment uitgekeken. Een lang gekoesterde wens stond op het punt om in vervulling te gaan. Een kindje van hen samen. De kinderkamer was af, babykleertjes lagen klaar en een mooienaam was bedacht. De grote dag breekt aan, weeën dienen zich aan en de eerste centimeters ontsluiting zijn een feit. Alles leek goed te gaan, tot het moment dat de arts de afschuwelijke woorden “We horen het hartje niet meer kloppen”, uitspreekt. In één moment stort de wereld van deze aanstaande ouders in en verandert hun leven in één grote nachtmerrie. De verpleegkundige heeft het kleine kereltje in haar handen als ik de kamer binnentreed, klaar om hem te gaan wassen. De vader staat erbij en ik aanschouw het tafereel op gepaste afstand. ‘Kan hij dit aan’, is mijn gedachte. Toch vraag ik papa of hij wil meehelpen om hun zoontje te wassen. Eerst aarzelend, maar dan begint hij toegewijd en voorzichtig de haartjes nat te deppen en het kleine lichaampje te wassen. Dit doet hij zo vol trots dat in mijn ooghoek een traantje tevoorschijn komt. In de week hierna volgen meerdere gesprekken. Alle gevoelens worden aangeraakt, boosheid, immens verdriet en angst. Ik zie pure liefde voor dit kleine mannetje. Vol trots en met verliefde blikken houden de ouders het kleine ventje in hun armen. Liefkozend en aaiend over zijn kleine bolletje, een vertederend kusje, lieve woordjes toesprekend en zijn naam benoemend. Een mooi klein mensje, zo compleet, zo teder, een bos haar, tien vingertjes en teentjes. Precies een week later is het afscheid. In een serene setting, met een intiem gezelschap, zorgvuldig uitgekozen muziek en woorden van de pastoor en tante moet men hier hun geliefde zoontje loslaten. Na afloop koffie en thee met beschuit met blauwe muisjes. Dit mooie sterrenkindje maakte zijn ouders papa en mama. Zijn grootouders pake en beppe en ook oom en tante kregen een titel mee. Een titel voor altijd! Het overlijden van een kindje en het begeleiden van de ouders is een geheel andere tak van sport, die vraagt om zorgvuldige en professionele begeleiding. Als het dan lukt om de rouw iets minder rauw te laten zijn dan ben ik blij voor de naaste familie.

VADERS EN ZONEN BIJ DE HEERENVEENSE BRANDWEER

“Besmet met het brandweervirus” De Heerenveense brandweer is een vrijwilligersorganisatie met ongeveer 35 fanatieke brandweerlieden, welke dag en nacht klaar staan om hulp te verlenen aan mens en dier. Als de pager afgaat verlaten zij hun werk of huis en snellen naar de kazerne aan het Hege Stik. Hier hijsen zij zich zo snel mogelijk in het bluspak en rukken vervolgens uit naar het incident. Bijzonder is het aantal vaders en zonen bij het korps Heerenveen.

P

TEKST: DENNIS STOELWINDER // FOTO’S FIONA HOEKSTRA

Paul en Marco van der Wal, Richard en Stef van Dalfsen en Jan en Remco Hoekstra zijn alle zes besmet met het ‘brandweervirus’. Drie vaders en zonen bij hetzelfde korps.

“IK WIL BETER WORDEN DAN MIJN PA”

Paul van der Wal (62) zit het langst bij het korps. “Ik ben in december 1979 bij de brandweer gegaan”, vertelt Paul. “Ik werkte bij de machinefabriek van commandant Koos van Wijngaarden. De meesten van mijn collega’s zaten ook bij de brandweer. Door hen raakte ik besmet. Als het alarm ging lag de fabriek ook zo goed als plat. Toen stapte je nog zonder een goede opleiding in een lange leren jas in de brandweerwagen. Dat is nu niet meer denkbaar. Iedere brandweerman of -vrouw heeft nu een opleiding van enkele jaren genoten voordat zij operationeel zijn. Daarnaast is er qua materieel ook veel veranderd door de jaren heen. Ook wordt er eens per week geoefend.”

Het zestal staat dag en nacht paraat

Zoon Marco (32) was al op jonge leeftijd veel te vinden in de brandweerkazerne aan het einde van de straat, waar de familie Van der Wal woonachtig was. Thuis volgde hij de uitrukken van zijn vader via de scanner. Ook ging hij vaak met moeder Gea kijken bij de brand. Marco: “Ik ben nu op de kop af twaalf jaar bij de brandweer. Bij mijn sollicitatie vroeg men mij waarom ik bij de brandweer wilde.” Marco moet nog lachen als hij zich zijn antwoord op die vraag herinnert: “Ik heb toen gezegd dat ik beter wil worden dan mijn pa.”

VADERS, ZONEN, ZWAGERS EN NEEFJES Richard van Dalfsen en Jan Hoekstra kwamen in 1995 tegelijk bij de brandweer. Zij zijn zwagers van elkaar en zijn ook nog eens buren. Hun zonen Stef en Remco zijn inmiddels ook toegetreden tot het korps. Richard (54) is bevelvoerder van één van de drie blusgroepen die het korps

heeft. De bevelvoerder heeft de leiding over de bemanning van de tankautospuit. Richard: “Mijn zoon Stef ging al op jonge leeftijd mee naar de brandweer. Hij speelde vaak slachtoffer bij oefeningen van de wedstrijdploeg. Hij heeft altijd geroepen dat hij bij de brandweer wou. Toen hij achttien werd voegde hij direct de daad bij het woord door te solliciteren.” Richard van Dalfsen en Jan Hoekstra zaten afgelopen week beiden vijfentwintig jaar bij het korps. Jan is chauffeur en manschap. Zijn zoon Remco kwam in 2010 bij het korps. Ook hij raakte op jonge leeftijd al besmet met het brandweervirus. “Ik was al heel erg betrokken bij het korps. Net als mijn neef Stef was ik veel te vinden bij de wedstrijdploeg”, vertelt Remco. “Ik hielp onder andere mee om oefeningen uit te zetten. Naast het vrijwilliger zijn bij korps Heerenveen werk ik bij de brandweer in Amsterdam als Arbo deskundige. Een hele andere wereld. Toch hebben wij allemaal dezelfde opleiding genoten. Die van de beroeps staat gelijk aan die van de vrijwilliger. Mijn leven staat voor een groot deel in het teken van de brandweer.”

“GAAT DIE PAGER NU ALWEER?”

Anja de Roos Uitvaartzorg Telefoon: 06 53865666

www.uitvaartzorganja.nl

De brandweer heeft grote invloed op het gezinsleven. Jan Hoekstra: “Je moet overal rekening mee houden als je dienst hebt. De auto staat altijd met de neus in de goede richting. Daarnaast staan er altijd een paar slippers klaar bij de voordeur. ‘s Nachts ligt de kleding klaar om aan te trekken. Een dagje weg zit er niet in als je dienst hebt. De pager gaat soms een aantal dagen helemaal niet af. Het komt ook voor dat hij drie maal daags afgaat. Mijn vrouw roept dan ook wel eens: ‘Gaat die verdomde pager nu alweer?’ Het is hollen of stilstaan zal ik maar zeggen. Belangrijk is wel dat je partner achter je staat.”


NUMMER 09 • 2020

GROOTHEERENVEEN.NL

Jan (gehurkd) en zoon Remco Hoekstra

19

Vader Paul (voor) en Marco van der wal

“IK HOOP DAT WE ALLE ZES NOG JAREN MOGEN UITRUKKEN VOOR HET VERLENEN VAN HULP AAN MENS EN DIER!” al in brand. Dan sta je wel even te kijken kan ik je vertellen. Ook de kettingbotsing op oudejaarsavond heeft flinke indruk op mij gemaakt. Je zag buiten gewoon helemaal niets. Toch moesten wij zien bij het ongeval te komen. Echt bizar!”

Vader Richard (links) en Stef van Dalfsen

Dat de brandweer grote invloed heeft op het dagelijkse leven, daar weet Marco van der Wal ook alles van. “Mijn vriendin bleef voor het eerst slapen. Ik woonde nog bij mijn ouders en zat net bij de brandweer. Midden in de nacht ging de pager van zowel mij als die van mijn vader. Het bleek te gaan om een grote brand in een Zweedse woning. We waren de hele nacht weg. Dit was voor mijn vriendin de eerste kennismaking met mijn ouders en de brandweer. Die heeft zich wel even raar gevoeld, denk ik. Inmiddels zijn we gelukkig getrouwd.”

INDRUKWEKKENDE ZAKEN Bij de brandweer maakt men van alles mee. Het werk is niet zonder gevaar en maakt soms grote indruk op de brand-

weerlieden. Voor Richard van Dalfsen was een brand bij Expert aan de Sieverstraat indrukwekkend. De pyromaan die de brand had gesticht kwam hierbij om het leven. Daarnaast zijn incidenten waar kinderen bij betrokken zijn altijd indrukwekkend. Richard: “Tegenwoordig worden wij na een ernstig incident opgevangen door een zogeheten bedrijfopvangteam.” Zoon Stef: “Ik zit nog maar kort bij de brandweer. Toch heb ik al een brand meegemaakt die flink indruk maakte. Het ging om een woonboerderij in Rottum. Er stond veel wind. Wij zaten op de zolder te blussen. Dit werd te gevaarlijk en we trokken ons daarom terug. Eenmaal buiten stond de zolder

Paul van der Wal weet als geen ander hoe gevaarlijk het brandweerwerk kan zijn. “Vele jaren geleden was er brand in een keukenboerderij. Ik was binnen toen het dak instortte. Ik kon net op tijd wegkomen. Dit heeft flinke indruk op mij gemaakt. Daarnaast zijn een aantal ernstige verkeersongevallen en de verdrinking van een jong kind mij altijd bij gebleven.” Ook Pauls zoon Marco moest eens op de vlucht voor het vuur. “Dit was bij de eerder genoemde Zweedse woning. Wij waren binnen en het vuur rolde over ons heen.” Ook Jan Hoekstra heeft in vijfentwintig jaar het nodige meegemaakt. “Bij een brand bij Van der Glas muziekfabriek waren we een collega kwijt. We konden hem net op tijd pakken en naar buiten trekken. Hierna ging het gigantisch mis. Ook de centrumbranden bij Scheer & Foppen en Café it Houtsje waren voor mij zeer indrukwekkend.” Voor zoon Remco was de redding van een vrouw bij

een keukenbrand een indrukwekkende gebeurtenis. “Nadat wij de deur hadden ingeramd konden we naar binnen. De keuken stond in brand en het huis stond stijfvol rook. Bij de achterdeur troffen wij een vrouw aan. Deze hebben wij naar buiten gehaald. Ze raakte gelukkig niet ernstig gewond, maar had wel rook binnen gekregen.”

SOCIAAL GEBEUREN OOK BELANGRIJK Het sociale gebeuren is bij de brandweer ook erg belangrijk. Eens per jaar wordt er een korpsavond gehouden. Dan worden ook de diploma’s en onderscheidingen uitgereikt. Richard van Dalfsen: “Ik ben ploegleider en bevelvoerder van blusgroep 1. Met de eigen ploeg gaan we jaarlijks een dagje weg ter ontspanning. Ook dat is de brandweer. Ook bij onze wedstrijdploeg de ‘Feanster Fjoerfretters’ is gezelligheid bijna net zo belangrijk als de wedstrijden. Het zijn echt dagjes uit zeg maar. We doen dus niet alleen maar nare dingen bij de brandweer.” “Ik hoop dat we alle zes nog jaren mogen uitrukken voor het verlenen van hulp aan mens en dier!” sluit ploegleider Richard af.


Thuiszorg, maardan dananders! anders! Thuiszorg, maar • • • •

• Persoonlijke Persoonlijke verzorging verzorging • Individuele Individuelebegeleiding begeleiding • Specialist Specialistinindementie dementie • Altijd Altijdeen eenzorgverlener zorgverlener die diebijbiju past u past

Zodat u langer thuis kunt blijven wonen!

Zodat u langer thuis kunt blijven wonen! Wij zijn er voor u vanaf 1 uur per week tot 24 uur per dag, 7 dagen in de week

Wij zijn er voor u vanaf 1 uur per week tot 24 uur per dag, 7 dagen in de week

Voor meer informatie, bel of mail: Voor meer informatie, bel of mail: 0512-222114 info.frieslandzo@homeinstead.nl 0512-222114 www.homeinstead.nl/friesland-zuid-oost info.frieslandzo@homeinstead.nl

www.homeinstead.nl/friesland-zuid-oost

BUITENWEG 11 - OUDEHORNE

JOUSTERWEG 117 - OUDEHASKE

WEAZE 55 - ALDEBOARN

VRAAGPRIJS: € 1.150.000 K.K.

VRAAGPRIJS: € 189.500 K.K.

VRAAGPRIJS: € 247.500 K.K.

HUIS

VERKOPEN? BEPAALT WAT JE BETAALT

Bij Makelaardij Friesland heb je een hoop te kiezen. We hanteren namelijk verschillende beloningsvormen. Naar welke gaat jouw voorkeur uit? Misschien heb je voorkeur voor bijvoorbeeld de ‘reguliere’ courtage, waarbij je ons een bepaald percentage van de koopprijs betaalt. Wil je liever van tevoren weten wat de kosten zijn? Kies dan voor een vast tarief.

RODE MOLENSTRAAT 11 - JOURE

TWENTELAAN 18 - HEERENVEEN

VERKOCHT ONDER VOORBEHOUD VRAAGPRIJS: € 214.500 K.K.

VRAAGPRIJS: € 325.000 K.K.

Kantoor Leeuwarden:

Kantoor Drachten:

058 244 91 00

0512 36 80 36

Kantoor Heerenveen:

Kantoor Sneek:

0513 23 21 80

0515 76 80 08

Of kies voor een resultaatafhankelijke courtage. Verkopen wij jouw huis boven de vraagprijs? Dan betaal je ons een percentage over het verschil tussen vraagprijs en uiteindelijke koopsom. Welke vorm van beloning je ook kiest, onze tarieven zijn altijd op basis van ‘geen verkoop, geen kosten’. Geen resultaat betekent dus geen kosten voor jou,100% no cure, no pay!

JIJ.FRL


SPECIALE BIJLAGE VAN

heerenveen

LIFESTYLE TRENDS najaar 2020

COLOUR &

COMFORT

KOM DE NIEUWE COLLECTIE ONTDEKKEN

MOTW_2009_NAJAARSFOLDER.indd 1

k e o z p o is n e e v n re e e GrootH ends tr e w u ie n e d r a a n n a a geg je t a la n e k ij K r. a ja a n voor het vooral inspireren….

14-09-2020 11:31

FASHION, BODY WONEN & HUIS Overdiep Herenmode RINSMA MODEPLEIN Man of the World De Dames van Akkrum Elina’s Salon

Mind2Run Your Travel Boekhandel Binnert Overdiep By-Kees Interno Styling


met afstand de mooiste co llectie

Nieuwe collectie en Schoen e leven j n e n n ku eren, verand het vraag ster Assepoe ens! maar e

laat je inspireren door onze uitgebreide collectie Wolvega

Hoofdstraat Oost 41 | 0561 – 61 47 00

Heerenveen

Lindegracht 9 | 0513 – 61 00 61 WWW.KAMSMASCHOENEN.NL


GROOTHEERENVEEN.NL

23

TEKST: GEA DE JONG-OUD FOTO’S: DENNIS STOELWINDER

HOV-VOORZITTER SEBASTIAAN KUIPERS

“Heerenveen wordt een gouden winkelplak” Een gastvrije ontmoetingsplek voor iedereen, toekomstbestendig en duurzaam. Het zijn kernvoorwaarden voor de vernieuwing van het centrum van Heerenveen. De ideeën hiervoor kwamen van inwoners, ondernemers, ambtenaren en politici samen. “De betrokkenheid van al deze partijen leidt tot goede initiatieven. Het is hier al mooi, maar met alle nieuwe plannen wordt Heerenveen helemaal een ‘gouden winkelplak”, vindt Sebastiaan Kuipers, voorzitter van de Heerenveense Ondernemers Vereniging, de HOV. Vorig jaar heeft de gemeente alle inwoners de kans gegeven mee te denken over verbeteringen in het winkelcentrum: de Dracht en omgeving. Zo ontstond de G1000 ‘Groep van 1000’, een open gesprek tussen een grote groep inwoners, ondernemers, ambtenaren en politici, die samen nadachten over de toekomst van het centrum. Sebastiaan Kuipers, eigenaar van Eko Plaza, is als voorzitter van de HOV en bestuurslid van stichting Centrum Promotie Heerenveen nauw betrokken bij alle zaken die hierbij spelen. “Dankzij deze partijen zijn belanghebbenden vertegenwoordigd. Want niet alleen de winkels, ook de horeca en cultuur hebben belang bij een gastvrij centrum, waar mensen zich welkom voelen.” GASTVRIJ, TOEKOMSTBESTENDIG EN DUURZAAM De ondernemers van de bedrijven in het centrum verenigden zich vervolgens in de G20 om samen hun ideeën vorm te geven. “Het mooie was dat er grote overeenkomsten waren met de plannen van de G1000. Daar konden wij mooi bij invoegen”, vertelt Sebastiaan. “Met elkaar is er een plan gemaakt voor een

gastvrij, toekomstbestendig en duurzaam centrum.” In dit plan, een conceptvisie, staan 47 concrete projecten, de zogenaamde bouwstenen. Die bouwstenen passen allemaal bij drie hoofdthema’s compact & compleet, ontvangen & ontmoeten, bruisen & beleven. “ER GAAT NOG VEEL VERANDEREN” “Zaken die snel verbeterd konden worden zijn vorig jaar al aangepakt, zoals bijvoorbeeld de bestrating, scheve palen, dat soort dingen”, vervolgt Sebastiaan. “Voor de toekomst staan er grotere uitdagingen op de planning. Zo zullen de stegen worden verbeterd. De plannen voor de Romkessteeg, de verbinding tussen de Dracht

en het Molenplein, zijn definitief gemaakt en zullen in januari 2021 van start gaan. Winkeliers, studenten van de NHL en de gemeente hebben samengewerkt om een mooie entree te realiseren. Dit ontwerp is de blauwdruk voor de andere stegen. Verder zal er veel meer groen worden geplant en heeft de leegstand onze aandacht. Het centrum is opgedeeld in twaalf deelgebieden, inclusief het stationsgebied en Sportstad, met elk hun eigen gebiedsdeal. Daarin maken de betrokkenen samen afspraken voor het uitkomen van de plannen in dat gebied. Ja, er gaat nog veel veranderen.” CENTRUMMANAGER Een belangrijke spin in het web bij het coördineren van de activiteiten en evenementen in het centrum is de centrummanager. “De centrummanager, Peter de Vries, is de verbindende schakel tussen ondernemers - horeca en detailhandel -, evenementenorganisatoren, de gemeente en allerlei andere partijen die betrokken zijn bij het centrum”, zegt Sebastiaan Kuipers. “Peter kent de mensen en de omgeving

“Na de herinrichting hebben we een bruisend, gezellig, levendig centrum in Heerenveen, waar iedereen graag naartoe gaat” want hij is geboren en getogen in Heerenveen. Het is voor ons prettig dat we veel zaken die geregeld moeten worden bij hem neer kunnen leggen.” DIGITAAL PLATFORM Afgelopen voorjaar, toen mensen zoveel mogelijk thuis moesten blijven om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, was een moeilijke tijd voor veel bedrijven. Vooral de horeca werd zwaar getroffen. De ondernemers van Heerenveen zaten niet stil. Ze hebben samen een digitaal platform opgericht, waar iedereen die dat wil zich kan aanmelden. Dat kan via de website www.bezorgeninheerenveen. nl. Via deze site zijn winkels altijd digitaal te bezoeken. Sebastiaan: “Daar willen we dit najaar weer nieuw leven in blazen. We willen de mensen de mogelijkheid bieden

om alles thuisbezorgd te kunnen krijgen wanneer ze dit wensen.” LEVENDIGE ONTMOETINGSPLAATS “We willen natuurlijk zoveel mogelijk mensen in het centrum, want dat verhoogt de omzet van de plaatselijke ondernemer. Aan de andere kant mag het niet te druk worden. Dat stoot mensen af in deze tijd, dat spreekt voor zich. Sinds de coronacrisis is er een verschuiving gaande naar de webshops. Maar de stenen winkel zal blijven bestaan. Mensen willen de mogelijkheid houden om pro-ducten te ervaren. Ze willen andere mensen kunnen ontmoeten en genieten van de gezelligheid. Blijf lokaal kopen, zeg ik daarom. Na de herinrichting hebben we een bruisend, gezellig, levendig centrum in Heerenveen, waar iedereen graag naartoe gaat.”


24 LIFESTYLE TRENDS NAJAAR 2020 Het nieuwe seizoen is aangebroken

HEREN, LAAT JE INSPIREREN! Het is 1926 als de winkel in hoeden en petten aan de Dracht 85 in Heerenveen de deuren opent. Negentig mode-jaren later en drie generaties verder is het familiebedrijf waar het ooit allemaal begon uitgegroeid tot een herenmodezaak met ‘alles voor de man’. Letterlijk en figuurlijk van top tot teen. Van Tapparfum, modieuze hoeden en petten tot vrolijk gekleurde en casual sokken. Maar ook voor Cavello en Schiesser ondergoed tot colberts van Cavallaro en Roy Robson zit de man gebakken bij deze herenmodezaak. Onder het genot van een kopje koffie aan de gezellige en huiselijke bar van Overdiep Herenmode voorziet Bernard Overdiep je graag van alle actuele modetips. Vandaag deelt hij de najaartrends met GrootHeerenveen.

LAAT JE INSPIREREN DOOR DE MODETIPS VAN OVERDIEP HERENMODE! Ruitenprints De modetrends voor de winter en de herfst laten wederom veel ruiten zien! In allerlei soorten en maten, voor iedere gelegenheid, en goed te combineren met verschillende kleuren!

De puffercoat en halflange winterjassen Vorige winter was de jas met doorgestikte stof en gevoerd met veren – ook wel de gewatteerde jas - al erg populair en dat blijft zo! De halflange gekleurde winterjassen zijn daarentegen een nieuwe trend voor de mannen.

Kleuren van dit najaar Geel is de nieuwe kleur. Bordeauxrood, hemelsblauw, geel, groen en camel zijn de kleuren van dit najaar. Combineer dit met een jeans voor een casual look of met de klassieke winterkleuren, zoals grijs en zwart voor de formele look.

Elke avond, met uitzondering van zaterdag en zondag, geopend op afspraak. Lekker de hele winkel voor je zelf!

Alle artikelen op deze pagina zijn verkrijgbaar bij Overdiep Herenmode, Dracht 85, 8442 BM Heerenveen | (0513) 622604 | www.overdiep.info


GROOTHEERENVEEN.NL

25

KLEED JEZELF gelukkig De coronacrisis maakt 2020 tot een bijzonder jaar. We hebben de kans gekregen om bewuster te kijken naar waar we blij van worden. Met deze inspiratie laten we je zien dat een mooie outfit kan bijdragen aan jouw gevoel van geluk. Hoe kleed jij jezelf gelukkig?

TOP 5

TREND THEMA’S • najaar ‘20

AUTUMN ESSENTIALS De temperatuur daalt en het najaar staat voor de deur. Om je kledingkast klaar te maken voor het nieuwe seizoen, hebben we vijf herfst-essentials voor je op een rijtje gezet. Kom maar op met die herfst!

1. WITTE BLOUSE Wit zet de toon! Het is een goede basic onder een blazer, vest of spencer. Ook mooi op een jeans of cargo pants. Dit seizoen zie je ze ook met kant of ruches.

Spirituality

In dit thema staan rust en sereniteit centraal. Je ziet een evenwicht tussen schaduwen en licht. De kleuren zijn mooi met elkaar in balans.

Post Waste Society

In dit thema zien we contrasten terug. Het resultaat is een combinatie van ‘clashing colours’ en grafische details, geïnspireerd op streetwear uit de jaren 90.

2. JEANS Het najaar is het ideale seizoen voor een jeans. Het aanbod is groot en de stijlen variëren van slim fit tot oversized. De spijkerbroek is makkelijk te combineren.

3. LEREN JACK Zodra de temperaturen in de ochtend en avond beginnen te dalen, weet je dat het tijd is voor het vertrouwde leren jack. Zo geef je jouw outfit een stoere touch.

4. BLAZER Er gaat niets boven een mooie blazer. Hiermee kun je eenvoudig laagjes creëren en je kunt een blazer eindeloos combineren.

Neo Fundamental We laten ons inspireren door New York in de jaren ‘70 en ‘80. We zien veel vintage en klassieke kleuren.

Creative shake-up

Dit thema heeft een vrolijke basis met speelsheid. We mengen sport en kitsch met elkaar. Belangrijk is: opvallen en plezier hebben.

5. TRUI In de herfst is er niks heerlijker dan wegkruipen in een grote trui. Houd het basic en kies voor goede materialen, zo kun je er veel kanten mee op en heb je er lang plezier van.

Laat je bij RINSMA MODEPLEIN inspireren, maak er een leuk uitje van en ga gezellig lunchen in het Grand Fashion Café!

Deze artikelen zijn te verkrijgen bij RINSMA MODEPLEIN, Lijnbaan 7 & 10 Gorredijk | www.rinsmamodeplein.nl


26 LIFESTYLE TRENDS NAJAAR 2020

NIEUW BINNEN Van parka tot jack. Sportief gewatteerd, stijlvol of van wol. De eerste tussen- en winterjassen van de populaire merken zoals Reset en DNR zijn binnen! Er is zoveel keuze. Kom langs en ontdek welke jas het best bij jou past!

Man of the World in Heerenveen

NIEUW BINNEN Van parka tot jack. Sportief gewatteerd, stijlvol of van wol. De eerste tussen- en winterjassen van de populaire merken zoals Reset en DNR zijn binnen! Er is zoveel keuze. Kom langs en ontdek welke jas het best bij jou past!

kleedt de man die no-nonsense wil zijn, maar die ook zeker zijn eigen lifestyle heeft.

Op deze pagina geven wij u een inkijkje op de nieuwe najaarscollectie!

Jack DNR

Jack Reset

HARTSTIKKE HERFSTIG Ga voor comfort én prints met de shirts van Bluefields. Voor wanneer je modern, GRATIS stijlvolTAS maar ook comfortabel voor de dag wil komen. Alles is te combineren; van BIJ AANKOOP warme bruintinten tot roest of groentinten. VANAF E 150,Ontdek wat bij jou past en stap de herfstMIX in!& MATCH

GRATIS TAS BIJ AANKOOP VANAF E 150,-

Varieer erop los en combineer onze tweedblazers van MIX & MATCH Bij besteding vanaf e 150,gemengd garen met shirts in uni of met print. Deze stijlvolle Varieer erop los en1 percombineer persoon en OP=OP onze tweedblazers van opties zorgen ervoor dat jij er smaakvol bijloopt. Deze actie is geldig t/m 17 oktober 2020 gemengd garen met shirts in uni of met print. Deze stijlvolle Kan je niet kiezen? Wij helpen je graag in onze winkel. opties zorgen ervoor dat jij er smaakvol bijloopt. Kan je niet kiezen? Wij helpen je graag in onze winkel.

COLOUR &

Bij besteding vanaf e 150,1 per persoon en OP=OP Deze actie is geldig t/m 17 oktober 2020

COMFORT

NIEUW BINNEN Van parka tot jack. Sportief gewatteerd, stijlvol of van wol. De eerste tussen- en winterjassen van de populaire merken zoals Reset en DNR zijn binnen! Er is zoveel keuze. Kom langs en ontdek welke jas het best bij jou past!

KOM DE NIEUWE COLLECTIE ONTDEKKEN

Shirts R2 MOTW_2009_NAJAARSFOLDER.indd 1

14-09-2020 11:31

GRATIS TAS Shirts R2

BIJ AANKOOP VANAF E 150,Bij besteding vanaf e 150,1 per persoon en OP=OP Deze actie is geldig t/m 17 oktober 2020

Shirts R2

HARTSTIKKE HERFSTIG Ga voor comfort én prints met de shirts MIX & MATCH Varieer erop los en combineer onze tweedblazers van gemengd garen met shirts in univan of metBluefields. print. Deze stijlvolle Voor wanneer je modern, opties zorgen ervoor dat jij er smaakvol bijloopt. stijlvol ook comfortabel voor de dag Kan je niet kiezen? Wij helpen je graag inmaar onze winkel. wil komen. Alles is te combineren; van warme bruintinten tot roest of groentinten. Ontdek wat bij jou past en stap de herfst in!

Shirts R2

Vest Bluefields

Shirt Bluefields Colbert met gilet 2B2C

Shirts R2

MERKENSELECTIE: MAN OF THE WORLD Dracht 88, 8442 BV Heerenveen STOER LEATHER Tel.: 0513 623 223 - info@manoftheworldheerenveen.nl Het najaar maakt creatief, overal

Shirts R2

WWW.MANOFTHEWORLD.NL warme Volg ons ook via:

DETAILPLEZIER De verschillende breistructuren en het gebruik van decoratieve elementen geven dit najaar een levendig karakter aan truien en vesten. Koele blauwtonen MAN OF THE WORLD Dracht 88, 8442 BV Heerenveen tegenover kalmerend rode aardtinten zorgen voor een Tel.: 0513 623 223 - info@manoftheworldheerenveen.nl mooi contrast. Het plezier zit hem in de details! MAN OF THE WORLD Dracht 88, 8442 BV Heerenveen Tel.: 0513 623 223 - info@manoftheworldheerenveen.nl

MERKENSELECTIE:

WWW.MANOFTHEWORLD.NL Volg ons ook via:

WWW.MANOFTHEWORLD.NL

waar je kijkt zie je texturen en kleuren. Dit leren jack van soepel vallend lamsleer draagtHeerenveen, niet alleen heel prettig, ALLE VESTIGINGEN: Leeuwarden, Ridderkerk, WWW.MANOFTHEWORLD.NL maar maakt ook gelijk een Nijkerk, Maarssen, Hardinxveld-Giessendam De genoemde merken verschillen per vestiging. Alle prijzen zijn onder voorbehoud van drukfouten. statement. Goed te combineren met een classic ruitbroek van Vest Bluefields Shirt Bluefields MAC. Zo ga4 je dit najaar warm, MERKENSELECTIE: geruit en stoer op pad!

Colbert met gilet 2B2C

Colbert met gilet 2B2C

ALLE VESTIGINGEN: Leeuwarden, Heerenveen, Ridderkerk, Nijkerk, Maarssen, Hardinxveld-Giessendam

De genoemde merken verschillen per vestiging. Alle prijzen zijn onder voorbehoud van drukfouten.

4

MOTW_2009_NAJAARSFOLDER.indd 4

MOTW_2009_NAJAARSFOLDER.indd 4

WWW.MANOFTHEWORLD.NL Volg ons ook via:

Bluefields Shirt, pullover en coltrui

WWW.MANOFTHEWORLD.NL

"Always dress like it's the "Always dress like it's the best day best dayof your of life" your life"

14-09-2020 11:31

14-09-2020 11:31

STOER LEATHER Het najaar maakt creatief, overal waar je kijkt zie je texturen en warme kleuren. Dit leren jack vanvoorbehoud soepel vallend lamsleer De genoemde merken verschillen per vestiging. Alle prijzen zijn onder van drukfouten. decoratieve elementen geven dit najaar een levendig draagt niet alleen heel prettig, STOER LEATHER karakter aan truien en vesten. Koele blauwtonen maar maakt ook gelijk Het najaar maakt creatief, overal een waar statement. je kijkt zie je texturen en tegenover kalmerend rode aardtinten zorgen voor een Goed te combineren warme kleuren. Dit leren jack van met een classic ruitbroek mooi contrast. Het plezier zit hem in de details! van soepel vallend lamsleer MAC. Zo ga je dit najaar warm, 4 draagt nietgeruit alleenenheel prettig, stoer op pad!

ALLE VESTIGINGEN: Leeuwarden, Heerenveen, Ridderkerk, DETAILPLEZIER De verschillende breistructuren en het gebruik van Nijkerk, Maarssen, Hardinxveld-Giessendam

maar maakt ook gelijk een statement. Goed te combineren met een classic ruitbroek van MAC. Zo ga je dit najaar warm, 14-09-2020 geruit en stoer op pad! STOER LEATHER Het najaar maakt creatief, overal waar je kijkt zie je texturen en warme kleuren. Dit leren jack van soepel vallend lamsleer draagt niet alleen heel prettig, maar maakt ook gelijk een statement. Goed te combineren met een classic ruitbroek van MAC. Zo ga je dit najaar warm, geruit en stoer op pad!

W_2009_NAJAARSFOLDER.indd 4

11:31

3

Colbert, Bluefields Pullover MOTW_2009_NAJAARSFOLDER.indd 3

Bluefields Bluefields Pullover e 84,95 Bluefields Shirt Shirteen69,95, pullover

69,95, Van boven naar beneden: Bluefields Shirt Shirt,eBluefields Shirt, Bluefields Broek Bluefields Shirt eColtrui, 69,95,Bluefields BluefieldsPullover, Coltrui eMAC 79,95,

DNR Lerenjas, Bluefields Coltrui, MAC Broek 3

Bluefields Pullover e 69,95, MAC Broek e 109,95

Bluefields Shirt e 69,95, Bluefields Pullover e 84,95

Van boven naar beneden: Bluefields Shirt e 69,95, Veel van deze artikelen op deze pagina zijn verkrijgbaar bij MAN of the World. Dracht 88, Bluefields Heerenveen, 0513 623 223. www.manoftheworldheerenveen.nl ShirtTel.: e 69,95, Bluefields Coltrui e 79,95, Bluefields Pullover e 69,95, MAC Broek e 109,95 MOTW_2009_NAJAARSFOLDER.indd 3

MOTW_2009_NAJAARSFOLDER.indd 3

2

3

14-09-2020 11:31


GROOTHEERENVEEN.NL

27

MOOI

m et e e n m a at j e m e e r ! De Dames van Akkrum is één van de grootste en mooiste speciaalzaken met plussize mode (vanaf maat 44). Mede vanwege de webshop maatjemeer.nl heeft de winkel in Akkrum inmiddels ook een grote landelijke bekendheid. De collectie kent louter exclusieve merken zoals Yoek, Exxcellent, Doris Streich en Via Appia Due. De sfeer is er zeer relaxed. De medewerkers zijn zeer bekwaam en er is altijd tijd voor een lekker bakje koffie met een versnapering. Je zult zeker geen spijt krijgen van een eerste kennismaking.

TRAVEL De heerlijke travel kwaliteit is niet meer weg te denken in combinatie met dé kleuren voor het najaar.

CAMEL Camel is een kleur die je veel gaat zien de komende seizoenen. Zo ook in deze schitterende dierenprints van travel kwaliteit.

JURKEN EN TUNIEKEN Unieke print waarin je straalt en opvalt. Grote keuze uit jurken en tunieken.

DIERENPRINTS

De dierenprints zijn nog helemaal dé trend. Zowel casual als chic gekleed te dragen.

PIED–DE–POULE Eén van de hotste prints. Verkrijgbaar in tops, broeken, jasjes en noem maar op.

FAKE LEATHER Het fake leather zal ongetwijfeld een stoere bite geven aan je garderobe.

Alle artikelen op deze pagina zijn verkrijgbaar bij De Dames van Akkrum/Maatjemeer.nl, Heechein 58 8491 EN Akkrum | 0566-650560 | www.maatjemeer.nl


28 LIFESTYLE TRENDS NAJAAR 2020

LIFESTYLE TIPS & TRENDS

PETRA DE JONG Interieurstylist Interno Styling - www.internostyling.nl

NYNKE DE VRIES Boekenliefhebber pur sang Boekhandel Binnert Overdiep - www.binnertoverdiep.nl

WERELDS INTERIEUR!

HEERLIJK OM TE LEZEN Wat ik heerlijk vind om te lezen, is een literair boek met interessante wetenswaardigheden. Een boek waar je ook nog iets van op steekt, verpakt in een goed verhaal. Soms over een land en haar culturele of politieke bijzonderheden. Soms over een bepaalde tijd in de geschiedenis.

ELINA ZELDENRUST Medisch schoonheidsspecialist Elina’s salon - www.elinassalon.nl

WIE BEPAALT SCHOONHEID? Kijk om je heen in het winkelcentrum en verwonder je; iedereen zijn eigen unieke stijl en uitstraling. Of toch niet? Daar een groepje gelijk gestylde dames. De skaterslook herken je ook zonder skateboard. Strak-in-pak-zakenmannen met bluethooth oortje rekenen al bellend af bij de kassa. Zonder te generaliseren meen ik dat het een kwestie is van eigen cultuur. Groepscultuur bepaalt veel van hoe we handelen. En van hoe we er uitzien. Gewoon, in ons dagelijks leven en tegelijk wereldwijd. Herken je dit als het gaat over schoonheid? Ik zag laatst een animatie van een vrouw van wie het beeld naar honderd landen was gestuurd. Vanuit ieder land werd haar lokaal aangepaste ideaalbeeld terug gestuurd. Verbazingwekkend, die wereldwijd verschillende kijk op mooi zijn. Voor mij een boeiend onderwerp, waarover ik graag boom met mijn cliënten. Hun innerlijke en uiterlijke schoonheid geef ik een boost. Stralend op hun best. Mijn uitgangspunt is zo natuurlijk mogelijk mooi, ondersteund door natuurlijke producten en behandelingen. Terwijl ik je er ook voor elke situatie de perfecte make-up look kan aanmeten. Bepaal ik daarmee wat schoonheid is? Hmmm, daar ga ik over nadenken.

‘Dochters van een nieuwe tijd’ van Carmen Korn is het eerste deel van een trilogie over de levens van vier vrouwen en hun familie en kennissen in Hamburg in Duitsland. Dit eerste deel begint vlak na de Eerste Wereldoorlog en eindigt na de Tweede Wereldoorlog. De vrouwen zijn rond de twintig jaar en proberen hun levens op te bouwen. Wat ik het mooie in dit boek vind, is dat je de Tweede Wereldoorlog ‘ziet’ door de ogen van gewone Duitse burgers en dat je met ze meeleeft. Eerst de onrustige politieke periode, daarna de angst voor oorlog en daarna de werkelijke oorlog, met bombardementen op Hamburg, de schuilkelders en de voedselschaarste. Je krijgt als het ware een beeld van het dagelijkse leven in Duitsland in het interbellum en tijdens de Tweede Wereldoorlog.

EETCULTUREN Voeding is een onderdeel van onze cultuur. We hebben bepaalde gewoontes en tradities die duidelijk verschillen van bijvoorbeeld Zuid-Europese landen. Ook geloofsovertuigingen kunnen een rol spelen hoe er met eten wordt omgegaan. Mensen kunnen door hun eten en drinken laten zien tot welke cultuur ze behoren. Of men wil zich onderscheiden door bijvoorbeeld biologisch, veganistisch of vegetarisch te eten. Eten is niet alleen voeding tot je nemen. Voedingsmiddelen vervullen ook andere taken in ons leven. Voeding speelt een belangrijke rol in de sociale en economische relaties van mensen. Het kan dienen als statussymbool, denk aan het eten van kaviaar, oesters en het drinken van champagne. Niet voor iedereen een dagelijkse bezigheid. Ook typische tafelmanieren, de etiquette, is niet bij elke groep gelijk. Voeding wordt ook gebruikt als machtsmiddel. Elk kind dat niet wil

SHAMÉ KEESMAN Koffiegek, barista By-Kees - www.by-kees.nl

eten oefent macht uit op zijn ouders. Maar ook politiek wordt het gebruikt als pressiemiddel. Denk bijvoorbeeld aan hongerstakers die iets willen afdwingen. In onze ‘Nederlandse’ cultuur eten we met mes en vork, houden we van stamppotten en erwtensoep met worst. We worden kaaskoppen genoemd omdat we kaas maken en lekker vinden. En daar gaat ‘ t ook om: maak dat wat je eet lekker, bereid je eten met goede producten en geniet van het moment en de mensen met wie je de maaltijd deelt.

XXX KEES

Een wereldse look toevoegen aan je interieur hoeft helemaal niet lastig te zijn en is helemaal van nu. De culturen van de volken zijn net zo divers als de flora en fauna in een regenwoud, waar elk blad en bloesem verschillende kleuren en patronen heeft. Bij het samenvoegen met andere culturen worden de verschillende eigenschappen, zoals de invloed van religie, kunst en erfgoed duidelijk zichtbaar. Afrika is een land met uitgestrekte landschappen, rijke culturen en wilde dieren, een land dat enorm inspireert. De basis voor een modern Afrikaans interieur begint met natuurlijke materialen, zoals houten stoelen, rieten manden en glazen vazen. Ga los met dierenfoto’s, verschillende dierprints en creëer een jungle aan exotische planten om de Afrikaanse stijl te benadrukken. Daarna hoef je alleen nog maar warme kleuren toe te voegen voor het complete Afrikaanse plaatje. De Japanse cultuur neigt naar eenvoudigere lijnen en vormen. Rechte lijnen zijn overvloedig verdeeld over de ruimtes, vierhoekige kamers en Shoji scherm details in deuren en ramen. De kleuren in een Japans interieur zijn onderdrukt, uit vrees dat zij afwijken van het doel om het behoud van sobere genade. Het interieur roept rust op en geeft een ontspannen sfeer. De ééntonigheid kun je doorbreken door het toevoegen van een glanzende gelakte kast en grote glazen vazen. Thais design besteedt zeer veel aandacht aan detail, de plafonds zijn driehoekig en open of geëgaliseerd met horizontale en verticale balken in een kruiselings patroon. De witte muren zijn kaal gelaten, met uitzondering van een enkele muur waar prachtige schilderijen hangen, dit om de details te benadrukken. Voor de vloeren kies je hardhouten planken en houten parket. De materialen die gebruikt worden zijn rotan, schelpen, natuurlijke stoffen en bamboe. Beelden zeggen meer dan duizend woorden, dat geldt ook voor je interieur. Met een in het oog springend statement aan de wand lijkt de wereld niet meer zo veraf.

CULTUUR VAN HARD WERKEN EN ‘ VERDIENEN’ Het zit toch wel in onze Nederlandse cultuur gebakken dat wij onszelf af en toe even flink willen aanpakken. Het lekkere gevoel van eerst hard werken, om daarna pas iets ‘ verdiend’ te hebben. In weer en wind, sneeuw en ijs; ik hoor het mijn moeder nog zeggen: “Even lekker naar buiten, jongens, krijgen jullie straks warme chocolademelk.” Eerst wat doen en daarna de beloning. Nou werd dat doen in de hitte van een aantal weken geleden wel een hele opgave: ga maar eens hardlopen als het rond de dertig graden (of meer) is. Het was al te warm om in de zon te zitten, laat

staan iets te doen. Maar ja, niets doen komt wel in de knel met wat we gewend zijn. “Huppekee, schoentjes aan en op naar de training.”

Wat dat betreft kunnen we veel leren van de culturen vanuit warme landen; die mensen gaan echt niet hardlopen in de hitte. Vraag jezelf de volgende keer in zo’n extreme hitte serieus af of het enige zin heeft om te gaan hardlopen. Je kunt je normale tempo niet lopen, je verliest heel veel vocht (met daarin mineralen), wat daarna niet zomaar aangevuld is en je levert vaak een strijd met jezelf om de training af te maken, wat het plezier ook niet echt ten goede komt. Beter is: ga ergens naar water, maak een rustige wandeling of een fietstochtje of ga lekker met de voetjes in een teiltje

koud water zitten met een drankje in de hand en geniet van het nietsdoen. Je hebt het vast verdiend!

ROOS SIEMONSMA Runningtherapeut en looptrainer. Mind2Run - mind2run.nl

MARGA WIEGMAN Runningtherapeut en looptrainer. Mind2Run - mind2run.nl

BRON: POSTER JUNKIE

ZES HEERENVEENSE SPECIALISTEN GEVEN HUN KIJK OP DE LAATSTE TRENDS OP HET GEBIED VAN BEAUTY, SPORT, INTERIEUR, REIZEN, KOFFIE, FOOD EN BOEKEN...


GROOTHEERENVEEN.NL

29

MAGISCH ZWEEDS WINTERSPROOKJE

Ultiem winteravontuur beleven vanuit Groningen Airport Eelde! Vanaf deze winter vlieg je zo naar hartje Zweeds Lapland, hoe cool is dat? In deze betoverende witte winterwereld is het op en top genieten. Met je sneeuwscooter ga je over uitgestrekte meren en door weidse landschappen, op husky- en rendiersafari ervaar je het ultieme wintergevoel of ga off-piste skiën… Dit zijn maar een paar activiteiten van alles wat winters Zweden te bieden heeft. ODETTE HOLKEMA Zelfstandig Reisagent Your Travel - www.yourtravel.nl/odetteholkema

’s Avonds ga je op je sneeuwscooter op jacht naar het Noorderlicht en slaap je in je houten chalet met

privésauna. Een nacht in het enige echte Icehotel, waar werkelijk alles van ijs is, is echt een once-in-alife-time-experience.

Ik heb dit winteravontuur beleefd en kan het echt iedereen aanraden!


NÚ TE KOOP ALS BUNDELMAGAZINE! NUVERAARDIGE FERHALEN ÚT DE GEMEENTE IT HEARRENFEAN

Jangerben Mulder skriuwt sinds februaris 2016 de rubryk mei Fryske hystoryske en folkferhalen dy’t yn de gemeente it Hearrenfean ófspile ha in GrootHeerenveen elke moanne. Wij hebben de mooiste verhalen van Jangerben Mulder gebundeld in een magazine.

Magazine € 4,95

Online te bestellen bij GrootHeerenveen.nl Verzending per post € 3,40 of af te halen met betaalbewijs bij: Boekhandel Binnert Overdiep Heerenveen Coop Jubbega, Plaza Nieuwehorne Betalen via Ideal

Ook los te koop bij Boekhandel Binnert Overdiep Heerenveen

heerenveen

EEN UITGAVE VAN:

Werkfestival

Súdwest-Fryslân 2020 Datum

19 september 2020

Locatie

Lokaal 55 te Sneek

zaterdag 19 september

MELD JE NÚ AAN! VOL=VOL

Tijd

10.00 - 16:00 uur Bezoek het festivalplein en ga op bedrijven expeditie!

Kom binnenkijken bij bedrijven in Súdwest-Fryslân en bezoek het Festivalplein! Ben jij erbij? Meld je dan vooraf aan om het Festivalplein te bezoeken! Vooraf aanmelden is verplicht om toegang te krijgen te het Festivalplein! Bestel snel en eenvoudig je ticket met jouw gewenste tijdslot op de website. Per aanmelding maximaal 2 volwassenen uit 1 huishouden – voor kinderen/jeugd t/m 14 jaar is geen aanmelding nodig.

Je bent welkom om het plein te bezoeken met de volgende tijdsloten: van 10.00 tot 11.30 uur van 11.30 tot 13.00 uur van 13.00 tot 14.30 uur van 14.30 tot 16.00 uur

Meer weten of je aanmelden? www.werkfestivalswf.nl


GROOTHEERENVEEN.NL TIPS DOOR:

Met vele interieurtoppers van de Karwei!

31

DE 6 NAJAARSTRENDS 2020 Jouw (t)huis was nog nooit zo belangrijk als nu. Besteed daarom genoeg aandacht aan het gezellig maken ervan. Creëer een fijne plek waar jij je thuis voelt. Natuurlijk moet je helemaal doen wat je zelf mooi vindt, maar toch is het altijd leuk om je te laten inspireren door de interieurtrends van het moment. Daarom ga ik samen met KARWEI de meest opvallende trends met je doornemen.

Evelyne Bok werp.nl www.evelyne-ont

Wat blijft? Wist jij bijvoorbeeld dat we de belangrijkste interieurtrend van de afgelopen jaren, Industrieel, niet meer terug gaan zien zoals eerst… Maar gelukkig komen er heel veel mooie nieuwe dingen voor in de plaats én blijven er ook een paar dingen waar we nog geen afscheid van kunnen nemen. Zo blijft het groen in ons interieur in de vorm van grote planten. Ook de ronde vormen zien we weer terug in verschillende trends; bruintinten nemen de overhand en de kringloop is terug van (eigenlijk nooit) weggeweest.

LEKKER BEIGE

PUUR NATUUR

BACK TO EARTH

SCANDINAVISCH DESIGN

KLASSIEK

NIEUW INDUSTRIEEL

Daar waar grijs eerst dé basiskleur was in het interieur, zien we nu steeds vaker een bruintint als basiskleur. En we houden het niet bij één basiskleur, maar combineren meer kleuren met elkaar. We tonen lef en combineren niet alleen kleuren, maar ook prints met elkaar. Een print is helemaal van nu. Het liefst zo opvallend mogelijk!

Een groot contrast met de vorige trend. Hier draait alles om perfectie. Gestroomlijnde, ronde en vriendelijke vormen. Zachte pasteltinten met elkaar gecombineerd. We zien licht hout en een romantische twist. Weinig poespas en slechts een paar accessoires die dan ook echte eyecatchers zijn (vaak design stukken).

NÚ TIJDELIJK

25% KORTING

OP DIVERSE INTERIEURARTIKELEN

De eenvoud van deze interieurtrend straalt rust uit, terug naar de basis. We gebruiken natuurlijke materialen, zoals licht hout, jute en rotan. Met vlechttechnieken zoals macramé en webbing. De kleuren zijn zacht en doen je denken aan het strand. Prachtige linnen gordijnen en stoere materialen zoals hout, steen, kurk, maar combineer deze met zachtere materialen zoals wol en katoen.

Van het één gaan we door in het ander. Elementen van deze elegante interieurtrend waren al een tijdje in opkomst. Denk aan de visgraat vloer, gouden details, de lijsten op de muur, de prints van oude meesters, velvet en het boutique hotel gevoel. We voegen daar een vleugje Art Deco, lange gordijnen van rijke stoffen en een gecapitonneerde bank of fauteuil aan toe en het plaatje is compleet!

SHOP IN STYLE!

BIJ KARWEI SHOP JE AL DEZE NAJAARSTRENDS. LAAT JE INSPIREREN EN NEEM EEN KIJKJE IN HET FILIAAL VAN HEERENVEEN VOOR VEEL MOOIE AANBIEDINGEN!

Deze trend lijkt op de vorige trend, maar is een stuk donkerder en warmer. We zien veel aardetinten in ton sur ton, donker/warm hout en grote gebaren. De imperfectie en het rauwe randje geven het interieur karakter.

De industriële trend in een nieuw jasje! Een stuk vriendelijker en vrouwelijker. Geen ruwe, grove en logge meubels en materialen meer, maar alles iets subtieler en netter. Denk bijvoorbeeld aan de stalen poten die we veel zien onder eettafels. Ze worden minder dik en krijgen soms zelfs een ronding. Ook de betonlook gaan we terugzien, maar niet meer zo versleten en gehavend als eerst. De elementen zoals het zwarte staal, het prachtige hout blijven, maar alles wordt in een nieuw jasje gestoken.

Ook advies...?! Evelyne geeft interieuradvies aan huis. Neem gerust contact op voor meer informatie.


32

NUMMER 09 • 2020

&FIT

GEZOND

TEKST SJOUKJE WERKMAN // FOTO: ESTHER DE JONGE

MAJA VAN DER ZEE IS VRIJWILLIGSTER IN MAATJESPROJECT

“ALS IEMAND NOG TWIJFELT, IK ZEG DOEN!” Al een flinke tijd bewijzen maatjesprojecten hun meerwaarde. Deelnemers krijgen meer zelfvertrouwen, ontwikkelen een positiever zelfbeeld, zijn in staat om - wanneer ze dit willen - bijvoorbeeld sociale activiteiten te bezoeken. Niet alleen de deelnemers, ook de vrijwillige maatjes halen veel uit een maatjesproject. Maja van der Zee (74) is één van die vrijwillige maatjes. Al ruim twintig jaar zet zij zich in voor Humanitas Heerenveen. coördinator naar een alternatief. Beide partijen moeten tevreden zijn, anders heeft het weinig zin.”

“Mijn moeder woonde in Mariënbosch, ik bezocht haar vaak. Nadat zij overleed dacht ik ineens: ik heb tijd over nu. Ik vond een kaartje in de bus van Humanitas, met een oproep voor vrijwilligers. Nou ja, zodoende is het eigenlijk begonnen.”

Samenleven op basis van gelijkwaardigheid, dat is het uitgangspunt en dat is ook hoe Humanitas te werk gaat. De vrijwilligers staan niet boven, maar naast de mensen die ze helpen. “Je deelt best veel samen, er ontstaat een soort vertrouwensband. Als er eens een klusje is, dan kijk ik mijn man even lief aan. Hij helpt zo nu en dan.” Toch is het belangrijk om wel onderscheid te bewaren tussen het vrijwilligerswerk en een gewone vriendschap. “Hier hebben we het met elkaar als vrijwilligers ook over tijdens de jaarlijkse bijeenkomsten. Naast interessante sprekers leren we ook van elkaar door ervaringen uit te wisselen. Er wordt wel eens gesproken over ‘cliënten’, zo zie ik dat niet. Alhoewel, soms is er echt behoefte aan psychische en/of medische ondersteuning. Dat kunnen wij niet bieden en dat hoort ook niet bij onze rol. Op zulke momenten is het wel goed om je te realiseren dat het vrijwilligerswerk blijft.”

HUMANITAS De vereniging Humanitas is een landelijke vrijwilligersorganisatie, met vele lokale afdelingen waaronder een in Heerenveen. De vrijwilligers helpen mensen om op eigen kracht iets aan hun situatie te veranderen. Soms lijkt een situatie uitzichtloos, zeker wanneer tegenslagen zich opstapelen, zoals ziekte, eenzaamheid, echtscheiding, het verlies van een dierbare, geldgebrek of schulden. Het kan iedereen overkomen, maar gelukkig kan ook iedereen tegenslagen overwinnen. Zelfstandig of met een beetje hulp. De vrijwilligers van Humanitas helpen om de situatie de baas te worden en geven praktische tips om dat zo te houden. In het begin was Maja onderdeel van de bezoekgroep, wat later veranderde in een maatjesproject. Bij een maatjesproject wordt een vrijwilliger één-op-één gekoppeld aan een deelnemer.

Naast de gewone bezoekmomenten heeft Maja telefonisch contact met haar hulpvrager. “We appen en bellen met elkaar. Ik ben blij dat we elkaar weer mogen zien, want ze had echt wel behoefte aan bezoek.”

“Een maatje is toegespitst op jouw behoeften, ongeacht je achtergrond of verleden. Een vrijwilliger is jouw maatje en gaat met je op stap. Wandelen of winkelen, of gewoon kletsen. Alles is erop gericht om jou het plezier en zelfvertrouwen terug te geven in je eigen contacten.” Maja is tien jaar lang maatje geweest van een mevrouw die graag wilde wandelen, maar dit vanwege haar rolstoel niet alleen kon. Samen maakten ze heel wat kilometers. “Je bouwt echt een band met elkaar op. Deze mevrouw is helaas overleden, inmiddels ben ik gekoppeld aan een andere dame, ze woont zelfstandig, maar wel onder begeleiding. Ik bezoek haar ongeveer één middag per week, we kletsen veel, drinken koffie en spelen spelletjes. Ik ben een soort vertrouwenspersoon, ze vertelt dingen die ze niet aan iemand anders kwijt kan of wil. Ik luister alleen maar, ik doe er verder niet iets mee. Dat maakt het voor beiden juist prettig.”

IETS BETEKENEN

Maja van der Zee (links) is maatje voor Heidi Kempkes, hier bij LoppisStore, Heerenveen.

“JE BOUWT ECHT EEN BAND MET ELKAAR OP. HET BRENGT VEEL VOLDOENING EN EERLIJK IS EERLIJK, JE KRIJGT ER OOK ECHT EEN GOED GEVOEL VAN.”

KOPPELING Die koppeling ontstaat niet vanzelf, daar gaat een zorgvuldige bemiddeling aan vooraf. “Onze coördinator gaat bij de hulpvrager thuis op bezoek en bespreekt de wensen en ‘eisen’ voor het maatje. Bij inschrijving hebben ook de vrijwilligers hun voorkeuren doorgegeven. Vervolgens zoekt de coördinator naar een geschikte vrijwilliger en koppelt maatje en hulpvrager aan elkaar. Bij de kennismaking bepalen we of het een match is, zo niet dan zoekt de

Sommige vrijwilligers doen maatjeswerk om bepaalde vaardigheden op te doen, anderen doen het uit persoonlijke overtuiging. Zij vinden het belangrijk om iets te betekenen voor de maatschappij. Maar veruit de meeste vrijwilligers vinden het ‘gewoon leuk’ om mensen te ondersteunen en halen er zelf ook sociale contacten uit. Maja kan het iedereen aanbevelen. “Als iemand nog twijfelt om maatje te worden, ik zeg doen! Het brengt veel voldoening en eerlijk is eerlijk, je krijgt er ook echt een goed gevoel van.” Of je nu achttien bent of tachtig, een maatje worden of vragen kan altijd. Er hoeft ook niet beslist een groot probleem te zijn om een maatje aan te vragen. Vaak is er sprake van eenzaamheid. Maar er is goed nieuws, volgens Maja. “Eenzaamheid lossen we met elkaar op, er is iets aan te doen. Je staat er niet alleen voor. De afgelopen tijd hebben we gemerkt: iedereen kan wel mensen om zich heen gebruiken.”


GROOTHEERENVEEN.NL

33

ORGAAN- EN WEEFSELDONATIE

“MAAK JE WENSEN BESPREEKBAAR” Coronacheck bij het voorterrein van ziekenhuis Tjongerschans.

Coronacheck

Voor ieders veiligheid, vragen we al onze patiënten, begeleiders en bezoekers die het ziekenhuis bezoeken of zij coronaklachten hebben. Wil je sneller door deze screening? Vul dan een dag voor je bezoek een online vragenlijst in of scan de QR-code bij de ingang van het ziekenhuis. Na het invullen van de vragen krijg je een groen scherm of een rood scherm: • B ij een groene cirkel met een vinkje mag je gelijk doorlopen als je dit laat zien. • Z ie je een rode cirkel met een uitroepteken? Neem dan contact met ons op. Als je al bij het ziekenhuis bent, geven onze medewerkers je verdere instructies. Ga voor meer informatie en de online vragenlijst naar www.tjongerschans.nl/ naarhetziekenhuis. Hier lees je alles voor een goede voorbereiding en een veilig bezoek aan Tjongerschans.

Op 1 juli 2020 is de donorwet veranderd. Met deze nieuwe Donorwet komt iedereen in Nederland vanaf achttien jaar in het Donorregister. In het Donorregister vul je in of je na je overlijden wel of geen organen en weefsels aan een patiënt wilt geven. Bij een orgaan- of weefseldonatie komt veel kijken. Dat kunnen Albertha Dijkstra en Marijke van der Molen, beide verpleegkundige op de Intensive Care en hartbewaking in ziekenhuis Tjongerschans, beamen. Naast hun reguliere werk als verpleegkundige, zijn Albertha en Marijke donatiecoördinatoren in het ziekenhuis. “Omdat we meestal spreken van ‘orgaandonatie’, weten mensen vaak niet dat je niet alleen organen kunt doneren zoals nieren of het hart, maar ook weefsels zoals huid en oogweefsel”, vertelt Albertha. “Patiënten die bijvoorbeeld op de wachtlijst staan voor een hoornvliestransplantatie zijn afhankelijk van deze donoren.” “Gemiddeld komt een weefseldonatie ongeveer vijftien keer per jaar voor in Tjongerschans. Orgaandonatie zien we gemiddeld maar één keer per jaar in ons ziekenhuis.” Marijke voegt hieraan toe: “De kans dat je zelf op de wachtlijst komt te staan voor een orgaan of weefsel is groter dan de kans dat je iets kunt doneren.”

ORGANEN IN OPTIMALE CONDITIE

Zwanger?

Meld je aan voor een online voorlichtingsavond Ben je in verwachting en ga je (mogelijk) in het ziekenhuis bevallen? Meld je dan aan voor een voorlichtingsavond over bevallen. Via een online sessie vertellen een gynaecoloog en een verloskundige hoe een bevalling in het ziekenhuis kan verlopen. Deze online voorlichtingsavonden zijn elke maand en vervangen (voorlopig) de voorlichtingsavonden die voorheen in het ziekenhuis werden georganiseerd. Het volgen van deze sessie kan gewoon thuis via een pc, tablet of smartphone. De online voorlichtingsavonden zijn op 19 oktober, 16 november en 14 december van 19.00 tot 20.00 uur. Meer informatie vind je op www.tjongerschans.nl. Aanmelden kan ook via de website.

Alleen patiënten die op de Intensive Care (IC) aan de beademing liggen, komen in aanmerking voor orgaandonatie. Als herstel van de patiënt niet meer mogelijk is, dán pas komt donatie om de hoek kijken. Albertha: “Een patiënt kan alleen doneren als er geen contra-indicaties zijn. Recente chemotherapie en COVID-19 zijn voorbeelden van contra-indicaties. Voor ontvangers is het ontzettend belangrijk dat zij organen en weefsels krijgen die in optimale conditie zijn. Iemand waarbij net longkanker is geconstateerd en daarvoor nog niet is behandeld, kan zijn longen niet doneren. Helaas komt een patiënt niet voor niets op de IC terecht. De gezondheidstoestand is vaak kritiek, waardoor organen te slecht kunnen zijn om in aanmerking te komen voor donatie. Het komt mede daardoor niet vaak voor dat een orgaan kan worden gedoneerd.” In ziekenhuis Tjongerschans vinden geen orgaan- of weefseltransplantaties plaats. Dat gebeurt alleen in de transplantatiecentra in bijvoorbeeld Groningen (UMCG).

MAAK ORGAANDONATIE BESPREEKBAAR Op het moment van overlijden kijkt de arts welke keus de patiënt heeft vastgelegd in het Donorregister.

Marijke van der Molen (links) en Albertha Dijkstra

“De kans dat je zelf op de wachtlijst komt te staan voor een orgaan of weefsel is groter dan de kans dat je iets kunt doneren” Marijke: “Voorheen was dat niet altijd bekend, en was het aan de nabestaanden om daar een keuze in te maken. We zijn daarom ontzettend blij met de wetswijziging. Als je je niet laat registreren ontvang je nog drie brieven die je eraan herinneren om je keuze vast te leggen. Doe je dat niet, dan komt bij je naam ‘Geen bezwaar tegen donatie’ te staan. Het is goed dat je van elkaar weet wat de wensen over doneren zijn zodat, op het moment van overlijden, de nabestaanden hiervan al op de hoogte zijn. Daarmee kun je veel narigheid en onduidelijkheid wegnemen. Maak het daarom bespreekbaar aan de keukentafel. En laat in het Donorregister vastleggen wat je wilt. Je kunt je wensen altijd wijzigen.”

Heb jij je keuze al vastgelegd?

Ga naar www.mijn.donorregister.nl en vul je keuze in. Meer informatie over orgaan- en weefseldonatie vind je op www.transplantatiestichting.nl.

Wat doe je als donatiecoördinator? De donatiecoördinator heeft onder andere als taak om zorgverleners en nabestaanden te informeren over orgaan- en weefseldonatie bij overledenen. Zij zorgen voor een correcte donatieprocedure. Daarnaast werken ze nauw samen met alle Friese ziekenhuizen en verzorgen ze scholing en voorlichting aan zorgprofessionals. Ook registreren en evalueren ze bij alle overledenen of de procedures goed doorlopen zijn, waarbij de laatste wens van de patiënt leidend is.


2020 • 2021 eerste acte 2020

KAARTVERKOOP VANAF 15 SEPTEMBER WWW.POSTHUISTHEATER.NL


CULTUUR ECOKATHEDRAAL MILDAM MILDAM - Marcel Prins is bouwmeester in de ecokathedraal aan de Yntzelaan in Mildam en wil jou graag deelgenoot maken in de kunst van het stapelen. Vanaf nu zal elke tweede zaterdag van de maand een stapelgekke zaterdag zijn. Reserveer alvast de volgende in je agenda: 10 oktober 2020. Heb je altijd al eens mee willen doen, of ben je nieuwsgierig naar wat het eigenlijk is? Leren stapelen zoals Louis Le Roy; fysiek bezig zijn in je eigen tempo en naar eigen kunnen; gezond in de buitenlucht tussen het groen; Je creatieve energie gebruiken en samen meters maken? Word tijdgenoot en bouw mee! Er zijn twee tijdsblokken, wees welkom bij één of beide: 11.00-12.45 of 13.15-15.00. Er zijn geen kosten aan verbonden. Doe stevige schoenen aan en neem (tuin)werkhandschoenen mee. Parkeren kan bij Sportpark aan De Wissel, dit is op vijf minuten loopafstand. Er is geen toilet en geen stroom. Breng zelf eten en drinken mee. Vanwege COVID-19, het coronavirus, vragen we je om ter plaatse je naam, e-mailadres en telefoonnummer te noteren. De landelijke coronaregels zullen worden nageleefd. Voel je je niet fit, kom dan een andere keer. Adres: Yntzelaan, Mildam.

EIJER PRODUCTIES VERSTERKT TEAM

GROTE NAMEN FREERUNNERSSCÈNE KOMEN NAAR FRIESLAND JUBBEGA - Al meer dan tien jaar is Eijer Producties de aanbieder van Freerunning lessen in de zuidoosthoek van Friesland. Met ingang van dit seizoen is het team versterkt met twee professionals uit de Nederlandse Freerun wereld: Goku Destina en Zardy de Haan. Goku is een professionele atleet en docent en managet het demoteam ABC in Groningen. Daarnaast heeft hij zelfs kort een freerungym gerund in Amerika en wordt gezien als één van de beste freerundocenten van het Noorden! Goku komt uit Groningen en is ook bekend als presentator van het IFKF. Naast dat Goku veel lessen zal verzorgen zal hij ook het management verzorgen van de freerunning afdeling binnen Eijer Producties. Zardy is ook een herkenbaar gezicht van het IFKF. Hier is hij namelijk elk jaar het vaste jurylid. Zardy wordt gezien als één van de beste freerunners van Nederland. In 2006 begon hij met freerunning. Sindsdien is hij blijven trainen, en zorgt hij regelmatig voor nieuw film/training materiaal wat hij graag met de buitenwereld wil delen. Zardy treedt nog regelmatig op in grote shows, maar ook in films zoals Dunkirk. Met lessen in Heerenveen, Gorredijk, Wolvega, Oosterwolde

WANDELING VOOR WERKZOEKENDEN TIJDENS WALK & TALK HEERENVEEN - Op dinsdagmorgen 29 september wordt er weer een Walk & Talk gehouden in het Leescafé van de bibliotheek aan het Burgemeester Kuperusplein 48 in Heerenveen. De zoektocht naar (ander) werk kan een overweldigende bezigheid zijn, zeker in de huidige tijd. Tijdens deze editie gaan deelnemers van deze maandelijkse netwerkbijeenkomst letterlijk aan de wandel om los te komen van alles wat er op je af komt als werkzoekende, doen energie en inspiratie op en leggen contact met collega-werkzoekenden. Walk & Talk is voor iedereen die op zoek is naar (ander) werk, welke werkervaring, opleiding of leeftijd je ook hebt. De bijeenkomst duurt van 10 tot 12 uur. Deelname is gratis, koffie en thee staan klaar. Vanwege de coronamaatregelen is het noodzakelijk om je vooraf aan te melden voor deze activiteit via bmf.nl of in de bibliotheek.

Gezellig Entreekaartje naar voor De Bios? maar € 7, ONLINE RESERVEREN IS VERPLICHT!

Gebruik deze waardebon!

Geldig t/m 12 OKTOBER 2020 | niet i.c.m. andere acties € 2,00 toeslag bij 3D en kindercombi | € 1,50 toeslag bij lange ilm max. 4 pers/bon - GROOTHEERENVEEN 09-2020

35

en Jubbega is Eijer Producties de grootste aanbieder van freerunning lessen in NoordNederland. Daarnaast organiseren ze IFKF, de grootste freerunning wedstrijd ter wereld en de Freerun Factory. Bij freerunning en parkour gaat het om het overwinnen van hindernissen op een zo vloeiend en snel mogelijke manier en het creëren van ultieme bewegingsvrijheid. Het is een nog altijd relatief nieuwe sport en groeit nog altijd in populariteit. Daarnaast biedt het ook vele voordelen voor iedereen die het beoefent. Het helpt je namelijk bij het ontwikkelen van kracht, het verbeteren van je conditie, het creëren van zelfvertrouwen, leren

omgaan met elkaar en de rest van de maatschappij, het versterken van het concentratievermogen, het versterken van motorische ontwikkeling en zorgt uiteindelijk voor ontspanning. Bij Eijer Producties is het al mogelijk om vanaf 5,5 jaar freerunning lessen te volgen. Familie, ontwikkeling en toegankelijk staat hierbij centraal en iedereen kan altijd eerst een gratis proefles volgen. Freerunners die zich voor november inschrijven krijgen daarnaast de eerste maand helemaal gratis les. Meer informatie is te vinden op www.eijerproducties.nl

NIEUWE EXPOSITIE IN JUBBEGA:

SEREEN EN FORMEEL JUBBEGA - De nieuwe tentoonstelling in Kunstlokaal No.8 nodigt uit tot aandachtig en geconcentreerd kijken: een verademing in een turbulente tijd. Yumiko Yoneda en Johan van der Veen presenteren hun werk in Jubbega in de tentoonstelling getiteld ‘Sereen en formeel’. Yumiko Yoneda haar expositiedeel heet ‘Sereen’: gegroepeerd in de ruimte kiezen de ronde vormen zachtaardig positie. Yumiko Yoneda plaatst haar beelden met afgewogen tussenruimten, personages in een compositie. Haar objecten vormt ze uit pretentieloos polystyreen, dat ze met de vingertoppen een tactiele huid geeft van gips en modelleerpasta. Rond en ovaal, maar niet zuiver symmetrisch, zijn de witte of grijze sculpturen zowel delicaat als karaktervol. Ze stralen rust uit, zijn introvert en toch open. Het deel van Johan van der Veen heet ‘Formeel’. Krachtig en beheerst verbeelden de

DE BIOS HEERENVEEN Burg. Kuperusplein 52 Heerenveen

Reserveren? Bel 0513-654051 of www.bios-heerenveen.com

tekeningen en schilderijen wetmatigheden in vorm en lijn. In dit werk onderzoekt Johan van der Veen het vierkant en de cirkel. In deze twee tegengestelde en evenwichtige vormen doet hij subtiele ingrepen met gegevens die in deze vormen besloten liggen. Omtrek, diagonaal, diameter, hoeken en curves, maar ook kanteling, verschuiving en perspectief gebruikt hij als compositorisch materiaal. Uit deze formele werkwijze ontstaan beelden die vanzelfsprekend en in zichzelf besloten zijn, en tegelijk zeer uitgesproken. De tentoonstelling loopt nog t/m 4 oktober 2020.

ING! AANBIED heerenveen Wegens succes verlengd! GEZINSZAK PATAT HET LAATSTE

VOOR 4 PERSONEN (CULTURELE)NIEUWS+UIT JE REGIO KIJK JE OP: OF 4 KROKETTEN + TEGEN INLEVERING VAN WWW.GROOTHEERENVEEN.NL

€ 8,DEZE ADVERTENTIE!

4 FRIKANDELLEN

GROTE BEKER MAYO

MOLENPLEIN 10B HEERENVEEN

0513-841143

OOK NIEUWS TE MELDEN? LAAT HET ONS WETEN! REDACTIE@GROOTHEERENVEEN.NL

ACTIE IS GELDIG T/M 15-10-2020

MEEBOUWEN AAN

&UITGAAN

GROOTHEERENVEEN.NL


36

NUMMER 09 • 2020 TEKST JANITA BARON // FOTO'S JENNY BOOT, MAARTJE ROOS

“IK KAN ZO DE BOSSEN IN!” ARTISTIEK FOTOGRAFE MAARTJE ROOS WOONT IN SKOATTERWÂLD

elementen (historisch) moeten kloppen. “Mensen zeggen wel eens tegen mij: ‘Dat ziet een ander toch niet? Het maakt toch niet uit dat een detail niet helemaal klopt?’ Ik zie het wél en ik weet of het wel of niet klopt. Misschien sla ik er een beetje in door. Maar voor mij komt dit alles heel precies!”

Artistiek fotografe Maartje Roos (34) woont samen met haar vriend sinds tweeëneenhalf jaar in één van de prachtige burchtwoningen in de wijk Skoatterwâld, bij Oranjewoud. Bij toeval kwam ze hier terecht nadat ze eerder in Leeuwarden en Hurdegaryp woonde. “Wat moet ik in Heerenveen?! Maar het plekje is fantastisch voor mij, ik kan zo de bossen in!” Zo groeide ze ook op in Noardburgum aan de rand van het dorp met een bos achter het huis. “Dat blijft dan toch trekken, hè.”

Maartje vertelt dus verhalen met haar beelden. Op dit moment is ze druk bezig met de serie ‘Cultureel levend erfgoed’. Ze doet daarbij onderzoek naar huisdierenrassen die aan het uitsterven zijn en plaatst ze in een herkenbaar landschap voor dat deel van Nederland. “Aan de bouw van de boerderij kun je zien waar je in Nederland bent.” Maar daar blijft het niet bij. Maartje zoekt lang naar het juiste dier, met de juiste bouw, het juiste landschap met de juiste boerderij én het juiste licht natuurlijk. Want Maartje werkt het liefst met een lage zon in de ochtend of avond.

AARDAPPELETERS “Dit is wat Vincent van Gogh zag. Zoals hij aan zijn broer Theo schreef dat de schoonheid van het boerengezin aan de aardappelen hem niet meer los liet. Dit is familie De Groot op de juiste plek van het huisje van familie De Groot in Nuenen. Het huis wat daar nu staat is te jong, dus moest ik op zoek naar een boerderij die oud genoeg is mét de juiste ruitjes, omdat je dat op de achtergrond van Vincents schilderij ziet, én de juiste afstand van de dakpannen tot het riet omdat dat destijds iets zei over het inkomen. En dan moet het vervolgens ook nog op de juiste afstand tot de molen staan.”

Maartje is artistiek fotografe, een beeldmaker én kunstenares in één. Al jarenlang maakt ze unieke beelden die lijken op schilderijen waar je uren naar kunt kijken en van alles in ontdekt. Een fotografe die niet een moment vastlegt, maar hele verhalen. Door gedegen onderzoek, scouten van locaties en beeldelementen én de vele contacten met verenigingen en stichtingen komt ze tot een uniek beeld mét het juiste licht. Want Maartje is altijd op zoek naar het juiste licht. Of het nu in de vroege ochtend of in de avond is.

Bij het maken van dit beeld mist Maartje de knotwilgen, dus voegt ze die zelf toe aan het beeld. Tijdens haar zoektocht ontdekt ze een oud instrument dat aardappels poot en dat perfect is voor het beeld. Uiteindelijk is de olielamp het moeilijkste om te vinden. Waar Maartje ook zoekt, het ís hem niet. Gelukkig vindt ze uiteindelijk iemand die de lamp uit Vincents schilderij na kan maken.

RIJZENDE STER Inmiddels is Maartje Roos Photography een rijzende ster die vertegenwoordigd wordt door dé galerie op het gebied van fotokunst: Eduard Planting Gallery in Naarden. Als het coronavirus er niet was geweest was haar werk zelfs al te zien geweest op de kunstbeurs PAN in Amsterdam. Daarnaast vertegenwoordigt Galerie De Roos van Tudor in Leeuwarden haar werk. Al is het eerlijk gezegd misschien nog wel leuker om haar gewoon thuis te bezoeken waar ze passievol over haar werkt vertelt.

STAPELS TEKENINGEN “Ik was altijd creatief bezig, speelde veel buiten, bouwde hutten. Toen we vorig jaar mijn ouderlijk huis opruimden kwamen we stapels en stapels tekeningen tegen.” Maartje is met andere woorden in haar jeugd al druk bezig met beelden maken. Op zondagen gaat ze met haar vader op pad met de camera. Al is ze zich er dan nog niet bewust van, dat dit haar vak gaat worden.

Na de havo wil Maartje naar de kunstacademie, maar ze wordt geweigerd omdat ze te jong is. Wat dán gedaan? De kunstacademie stelt haar voor om een jaartje te overbruggen aan de mbo-opleiding fotonica (fotografie, animatie en film) in Drachten. Maartje is daar gericht op persfotografie, net als haar bekende oom Catrinus van der Veen, en rondt de opleiding dan toch maar helemaal af. Tijdens stages bij het Dagblad van het Noorden en de Leeuwarder Courant ontdekt ze dat portretten en lifestyle beter bij haar passen omdat ze dan meer invloed op het eindresultaat heeft. Uiteindelijk wil Maartje toch alsnog naar de kunstacademie, ze wordt aangenomen op ArteZ maar ontdekt dan de fotoacademie, een dure particuliere opleiding die niet voor iedereen is weggelegd... Gelukkig verdient de jonge fotografe al sinds haar vijftiende geld met haar fotografie en creativiteit.

Erpel, 1885 Nuenen

Ze werkt voor het reclamebureau van haar ouders en is in dienst bij fotobureau Het Hoge Noorden. Zo kan Maartje de fotoacademie betalen én ontdekken wat er allemaal mogelijk is op het gebied van fotografie. In 2010 studeert ze cum laude af, start haar eigen bedrijf en bouwt een klantenkring voor haar werk op maat op.

AUTONOOM WERK “Ik bouw het beeld op zoals een schilder een beeld opbouwt. Alleen moet ik alle elementen afzonderlijk voor de lens krijgen, met de juiste belichting en omstandigheden.” De meeste tijd van Maartje gaat dan ook in onderzoek zitten én contact leggen met stichtingen en verenigingen omdat alle

En dan begint het fotograferen van alle afzonderlijke elementen. Uiteindelijk bestaat dit beeld uit ruim twintig foto’s. Maartje moet trouwens alleen al voor de molen drie keer richting Brabant om hem bij het juiste licht te vangen. Saillant detail, “Vincent zat binnen te schilderen, dus ging ik het beeld spiegelen zodat wij als beschouwer een inkijkje krijgen op het moment dat Vincent zit te tekenen. Het leuke is dat Vincent zelf ook ter plekke schetste en in zijn atelier alles pas tot een geheel maakte in één schilderij. Net als ik nu.”


heerenveen // CULTUUR&UITGAAN

GROOTHEERENVEEN.NL

37

TEKST EN BEELD: JANITA BARON

een nieuwe blik op…

JUBBEGASTER ÉN HEERENVEENSE JELBRICH DE JONG

“HET IS LEUK OM ZELF STUDENT TE ZIJN!” “Ik ben getrouwd, docent, schilder, ondernemer en een kattenvrouwtje.” Jelbrich de Jong (39) vindt heel veel leuk, probeert van alles uit en zit boordevol plannen. “Ik heb mij jarenlang verveeld, maar nu heb ik mijn passie gevonden. Als ik mijzelf zou moeten omschrijven zeg ik: bedachtzaam, tikkeltje introvert, vol humor, een denker, onderzoekend, nieuwsgierig én sensitief.”

Jelbrich werkt alweer twaalf jaar als docente aan het Friesland College waar ze lesgeeft in plattegrond tekenen en perspectief aan de designopleiding. Daarnaast doet ze veel projectbegeleiding en onderwijsontwikkeling op dezelfde locatie. Hiervoor volgde ze de hbo-opleiding tot docent beeldende kunst en vormgeving. Daarnaast heeft ze één jaar aan Minerva gestudeerd waar ze als achttienjarige “vage dingen deed met installaties en zelfs iets met een varkenshart…”

Kunstenaar of schilder? Op Minerva kwam Jelbrich ook in aanraking met schilderen. “Er was een reeks van tien lessen modelschilderen en toen dacht ik: ik wou dat dit de kunstacademie was.” Helaas was dat alles wat er aan schilderen gedaan werd. De kunstacademie draaide nu eenmaal in die tijd meer om conceptuele kunst in plaats van het figuratieve, het herkenbare. “Stiekem was ik toen al nieuwsgierig naar klassieke technieken en anatomie.” Pas zes jaar geleden kwam Jelbrich er na een lange tijd achter dat ze vastliep, geen hobby noch richting had, en toen ontdekte ze ineens olieverf. Dit was hét. Tien weken lang volgde ze een cursus in Amsterdam en zo begon een ontwikkelingsproces richting de kunstenares die ze nu is. Tenminste, ik noem haar kunstenares maar zelf twijfelt Jelbrich nog. Ze noemt zichzelf voor nu liever schilder. Wie weet verandert dat in de toekomst als ze verder in haar ontwikkeling is. “Ik zou wel rechtbanktekenaar willen worden!”, bekent ze.

Groeiproces “Ik ben nog niet waar ik kan zijn, ik kan nog groeien. Ik ben iemand die heel erg van het leren is. Maar ik heb dus geen academie gevolgd. Ik voel mij er prettiger bij om cursussen te volgen die op dat moment bij mijn ontwikkeling passen. Het is leuk om zelf student te zijn. Ik haal mijn kennis overal vandaan en sluit mij daarna op om het onder de knie te krijgen.” Naast het zelf schilderen geeft Jelbrich ook les in de Heerenveense School. “Ik doceer de technieken die ik zelf toepas. Iedereen stapt op verschillende niveaus in en velen komen terug zodat je meer de verdieping in kunt. Dat vind ik heel leuk!”

Jelbrich de Jong bij haar recent gemaakte muurschildering in haar eigen tuin.

Op dit moment geeft Jelbrich één keer per week schilderles. Ze deed dat vorig jaar twee keer per week, maar dat bleek veel te intensief. Dan verliest ze haar balans. Inmiddels heeft ze geleerd dat liefde en gezondheid - en ja, het zijn clichés beseft ze heel goed - het belangrijkste zijn in het leven. Als je die twee niet hebt wordt de rest ook moeilijker.

“Ik zou wel rechtbanktekenaar willen worden!”

Jezelf zijn “Ik heb vroeger instabiele periodes gehad en nu ik meer mezelf durf te zijn en mezelf leer kennen groei ik echt als persoon. Ik ben goed geworden in grenzen aangeven. Het is gewoon leuk om ouder te worden! Ik ben graag alleen en daarom is drie dagen op het Friesland College meer dan genoeg. Als ik teveel doe ben ik zomaar leeg en dat is natuurlijk niet de bedoeling.” En zo zoekt Jelbrich continu naar balans in haar leven. “Misschien ben ik ook wel heel voorzichtig met mijn basis, mijn inkomen en baan? Maar voor nu is dit een goed tempo. Het is op dit moment zoals het zou moeten zijn voor mij.”

Luxe Voor Jelbrich is schilderen dus niet het belangrijkste, het bepaalt ook niet haar identiteit. “Ik hecht waarde aan mijn ruimte. Dus zeg ik regelmatig nee op een opdracht zodat ik ruimte houd. Mensen vinden dit wel vreemd als ik nee zeg. Maar door die nee kon ik volmondig ja zeggen op een

aantal interessante opdrachten, waaronder illustraties voor een boek. Het is ook wel luxe dat ik niet van het schilderen hoef te leven.” En dat is op dit moment ook duidelijk niet haar intentie, de druk en deadlines passen gewoon niet bij Jelbrich. “Mijn vrijheid zorgt voor mijn inspiratie. Ik voel dat ik een leuke weg ben ingeslagen. Dit is mijn passie, ik heb mijn flow gevonden. Maar ook pas op mijn 33ste hè! Ik had lange tijd niets. Mijn man ziet dat ik hier heel blij van word, dat dit klopt en dat ik dit nu moet doen. Dus hij is heel geduldig en regelmatig mijn model. Hij kent mij al heel lang, we waren praktisch buren in Jubbega, waar we allebei geboren zijn.” Al zagen ze elkaar toen niet staan. Pas later in de muziekscene van Jubbega leerden ze elkaar goed kennen. “Wij hebben niet gekozen voor kinderen. Het is altijd een gevoel geweest. Het zijn lastige keuzes, voor een vrouw helemaal. Ik durf ervoor te kiezen dat dit mijn leven is. Ik wijk daarin enorm af van een grote groep. Alhoewel er steeds

meer vrouwen zijn die bewust kinderloos zijn. Het lijkt soms wel dat je je hierover moet verantwoorden, maar dat hoeft niet. Je maakt gewoon een keuze. Punt.”

Alla prima Schilderen is bijna meditatief voor Jelbrich. “Er ontstaat iets onder je handen en dat is bijzonder!” Jelbrich probeert de laatste tijd ‘alla prima’ uit, nat-in-nat schilderen. Maar meestal werkt ze in lagen die om droogtijd vragen waardoor ze moet wachten en ze de rem er op moet zetten. Dat werkt goed voor de kwaliteit omdat ze op deze manier vaker naar het werk kijkt. Ze gunt anderen ook om zo’n flow te vinden. Een cursus bij Jelbrich volgen betekent dan ook meer dan alleen schilderen. Ze helpt mensen graag over drempels en onzekerheid heen. “Ik vind het leuk als cursisten ontdekken dat ze in zichzelf zakken, een focus vinden en tot een mooi eindresultaat komen.”


38

NUMMER 09 • 2020

HET VERHAAL VAN HEERENVEEN

DE BURGEMEESTER FALKENAWEG Bij de minirotonde ter hoogte van de Dracht aan Koornbeursweg begint in zuidelijke richting de Burgemeester Falkenaweg. Deze weg loopt door tot aan de afslag bij de Koningin Julianaweg, waar ook het tolhuis staat. Vanaf hier vervolgt de weg zich met de naam Tolhuisweg. De straat is een belangrijke verbindingsweg tussen het centrum en Heerenveen-Zuid.

Verlengde Dracht (nu Burgemeester Falkenaweg) in 1925

In 1935 kreeg de Burgemeester Falkenaweg zijn huidige naam. De straat is vernoemd naar burgemeester Jochum Jacobus Gerardus Sijbrandus Falkena. Falkena werd op 11 juni 1881 geboren in Witmarsum, een dorp in de huidige gemeente Súdwest-Fryslân. Hij was onder andere burgemeester van Ooststellingwerf (1918-1928), Schoterland/Heerenveen (1928-1946) en Opsterland (interim, 1946-1947). In Heerenveen werd hij op 16 november 1946 opgevolgd door de heer G.H. Kuperus, een naam die de meeste inwoners kennen van het Burgemeester Kuperusplein. Falkena had een belangrijke rol bij de totstandkoming van de wet ‘Heerenveen-Eén’, waardoor de driedeligheid van de plaats Heerenveen werd opgeheven. Falkena was ook politiek zeer betrokken. Hij was lid van de Vrijzinnig Democratische Bond (VDB), een progres-

Burgemeester J.J.G.S. Falkena achter zijn bureau

‘Het verhaal vanHeerenveen” is mogelijk gemaakt door:

Westzijde van de Burgemeester Falkenaweg in noordelijke richting in 1938

Burgemeester Falkenaweg in de zeventiger jaren

sief-liberale politieke partij opgericht in 1901. Toen de VDB zou opgaan in de PvdA in 1946, maakte Falkena deel uit van het Comité ter voorbereiding van een Democratische Volkspartij (Comité-Oud). Dat comité had als doel een niet-socialistische volkspartij op te richten. De nieuwe liberale partij die daaruit ontstond kreeg de naam Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD). Falkena is lid geweest van het hoofdbestuur van de VVD. Hij stierf op 29 april 1963 in Heerenveen. Vóór 1935 heette de Burgemeester Falkenaweg de Verlengde Dracht. De Verlengde Dracht is hoogstwaarschijnlijk vernoemd naar het riviertje de Drachte, dat als opgedroogde rivierbeding een natuurlijke Noord-Zuid verbinding werd op het traject Zwolle – Leeuwarden. Het gebied ten westen van de Verlengde Dracht is lang in handen geweest van de ‘Commanderije fan Scoten’. een klooster in Aldskoat (Oudeschoot) dat is gesticht aan het eind van de 13e eeuw. Dit gebied liep vanaf Achter de kerk in een strook van circa 156 meter breed naar het zuiden tot aan de oevers van de Tjonger. In de 17e en 18e eeuw was de diligence (postkoets) een graag geziene gast op de Verlengde Dracht. Soms reden er meerdere diligences per dag voorbij. Er werd niet alleen voor de post gezorgd, maar er werden ook personen vervoerd. De reis zal beslist niet comfortabel zijn geweest. De weg zal niet meer dan een karrespoor zijn geweest en de door paarden getrokken diligence zal

Luchtfoto Heerenveen van het gebied westelijk en oostelijk van de Burgemeester Falkenaweg in 1976

flink hebben geschud, waardoor de passagiers vaak geradbraakt aankwamen op de plaats van bestemming. In 1828 werd de Verlengde Dracht pas bestraat. Aan dit onderdeel van het traject Zwolle – Leeuwarden ontstond bewoning, die serieuze vormen ging aannemen halverwege de 19e eeuw. De naamsverandering van Verlengde Dracht naar Burgemeester Falkenaweg in 1935 heeft te maken met de samenvoeging van drie grietenijen Aengwirden, Haskerland en Schoterland naar één gemeente Heerenveen. De vroegere wijze van het toewijzen van huisnummers moest middels een eenduidige administratie worden opgezet. Voor burgemeester Falkena leidde dit tot de grappige situatie dat hij woonde aan de weg die naar hem was vernoemd.

MUSEUM HEERENVEEN Minckelersstraat 11 8442 CE Heerenveen www.heerenveenmuseum.nl

Aanleg minirotonde B. Falkenaweg/Rottumerweg in 1998 door D.A. Verton

Burgemeester Falkenaweg ten tijde van de invoering van het betaald parkeren in juli 1999 door D.A. Verton

MET DANK AAN: Werkgroep Oud Heerenveen www.werkgroepoudheerenveen.nl


heerenveen // CULTUUR&UITGAAN Eelke Lok is geboren en getogen in Drachten. Als journalist van Omrop Fryslân draait hij al bijna veertig jaar mee en is hij met name bekend van zijn verslagen van het skûtsjesilen, maar je zou hem tekort doen door hem het stempel sportjournalist te geven, want Lok is allround. Door zijn originele nononsense kijk op de wereld weet hij ogenschijnlijk ingewikkelde zaken vaak te relativeren en tot de essentie te herleiden. En dat is ook wat u in de columns van Eelke kunt verwachten...

De vinger op de zere plek! Reageren? Stuur dan een email naar: eelke.lok@ziggo.nl

Menselijke fout

Prachtige term: ‘menselijke fout’. Heel langzaam zeggen, elke lettergreep nadrukkelijk uitspreken: men-se-lij-ke-fout. Nog maar net had burgemeester Tjeerd van der Zwan de term zorgvuldig gearticuleerd naar voren gebracht of iedereen begon spontaan te huilen. Wat zielig! Een ambtenaar of misschien wel een hele gemeentelijke afdeling ambtenaren had een men-se-lij-ke fout gemaakt. Niet zomaar gewoon een foutje, neeeuh, de fout was menselijk. Ieder mens zou zo’n fout dus kunnen maken. Ambtenaren en bestuurders niet, want dat zijn geen gewone mensen. Want als ze mens zouden worden zijn ze volgens Van Dale ineens liefderijk, humaan, kinderlijk, natuurlijk, niet barbaars, sociaal, vriendelijk, welwillend zacht of zachtzinnig. Dat ambtenaren niet, dat zijn de zuurtjes in de mienskip, die constant allerhande fouten kunnen maken. Volgens Wikipedia zijn menselijke waarneming en menselijk geheugen niet perfect. Zuurtjes hebben maar een beperkte capaciteit om de veelheid aan informatie te verwerken. Omdat eisen en condities van de omgeving wisselend zijn, is ook de kwaliteit van menselijke prestaties niet constant. En dus kunnen menselijke fouten vele vormen aannemen en verschillende oorzaken hebben. Wat een ellende dat ambtenaren ineens mens werden. Of eigenlijk al jaren waren. Want het duurt al enkele jaren dat éénmalige inkomsten van een enkel jaar structureel de begrotingen binnenrolden. Elke keer weer, gedurende enige jaren. Dat kwam pas aan het licht toen elke gemeente om geld schreeuwde en Heerenveen zei dat ze zwarte menselijke cijfers hadden. Toen is een onmens onder de ambtenaren toch maar eens gaan rekenen. Resultaat: twee miljoen tekort. Dat is niet zo erg. Dat geld heeft nooit bestaan, dat hoef je ook niet terug te vinden. Je hebt gewoon teveel uitgegeven, dus het rode potlood maar weer gebruiken. Dat zijn de ambtenaren in Heerenveen intussen wel gewend.

39

NUVERAARDIGE FERHALEN ÚT DE GEMEENTE HEARRENFEAN

JAKOB HEPKEMA EN SYN TIID Jakob Hepkema waard berne op 30 maaie 1845 út in boeregeslacht yn Aldskoat. Doe’t hy 16 jier wie ferstoar syn mem. Jakob en syn broer binne doe grut brocht by harren pake en beppe yn Langwar. Doe’t har beppe ferstoar krigen se har thús by de famylje Bokma yn Boarnsweach. Jakob gie nei de kweekskoalle dêr’t er op syn 18e eksamen die en dêrnei hat er de kweekskoalle yn Haarlim noch trije jier besocht. Syn earste tsjinst wie op in skoalle yn Dunegea as waarnimmer. Ek gied er as jong broekje de polityk yn; hy koe goed debattearje. Hepkema wie ek in betûft skriuwer, hy skreau toanielstikken yn de geast fan de stribjende arbeiders. Yn Dunegea krige er spul mei de boargemaster fan Dunegeawerstal om’t er sûnder ferlof te freegjen in dei fuort bleau. Hy fûn gjin foldwaning yn it ûnderwiis en socht oar wurk, dat fûn er as learling op in krantedrukkery yn Doetichem. Al gau die bliken dat it bedriuw der finansjeel net sa bêst foar stie, dat doe gied er werom nei it Heitelân. Hy hie grutte plannen. Yn 1872 kaam er yn kontakt mei de hear N. Hingst, drukker-boekhandeler op it Hearrenfean, dy’t him fertelde dat hy graach in krante útjaan woe. Sa kaam er by Hingst yn it bedriuw as dielgenoat. Op 1 jannewaris 1873 kaam it earste nûmer út ûnder de namme Nieuw Advertentieblad. De krante foel der sa goed yn dat se hiene al gau 1300 abonnees foar dit ien kear wyks ferskinende blêd. Yn 1875 troude Hepkema mei Richtsje Hoekstra út Jirnsum dy’t by de krante op de administraasje holp. Jakob en Richtsje krigen twa soannen; Tjebbo en Mindert. Yn 1878 waard de saak yn twaen dield, Hingst krige de boekhannel en Hepkema de krante. De krante waakste as koal en yn 1881 krige de Hepkema in eigen drukkerij oan it Molepaad. Yn 1902 troude de âldste soan Tjebbo en naam de hiele direksje fan de krante oer. De krante krige doe de namme Nieuwsblad van Friesland, yn de folksmûle de Hepkema neamd. Tjebbo syn heit ferstoar hommels yn Ljouwert op 12 july 1919. It Hearrenfean wie yn dy tiid in plak fan kwizekwânsje, setel fan twa gemeentebestjoeren, Aengwirden en Skoatterlân, mei elk in boargemaster, fierders noch in rjochtbank en in kantongerjocht, wat ek betsjutte dat der hege heren wiene sa as rjochters en ofsieren fan justysje. Dernjonken hiene je noch ferienigingen lyk as de risitearkolleezjes Dahpne en Vondel en in kegelklub foar de gegoede boargers.

Maar wat moeten wij met ambtenaren die mens zijn geworden en dus menselijke fouten maken omdat ze niet de capaciteit hebben om alles goed te kunnen doorzien en te behandelen. Als ik hun baas was gaf ik ze een nieuwe computer. Waarin als je op de toets ‘inkomsten’ drukt, ineens een tekst op het scherm verschijnt: “ambtenaren zijn geen menselijke wezens”. Zie je dat ze het goede getal invullen.

GROOTHEERENVEEN.NL

Jacob Hepkema

Mindert Hepkema

De drukkerij aan de Stationsstraat in Heerenveen

Hepkema hie yn it lykmoedige doarp it Hearrenfean wol in soad stof foar publikaasjes. By alles wat der barde tocht er direkt oan de krante. Hy skreau foar de ienfâldige lêzers, de gewoane man. Tjebbo ferstoar yn 1929 en dêrnei naam syn broer Mindert de lieding fan de krante oer. Mindert wie doe in suksesfol abbekaat. De famylje Hepkema hearde yn it begjin fan de 20e iuw by de nije riken fan Fryslân. Neist it populêre Nieuwsblad van Friesland kaam dêr letter ek noch it Leeuwarder Nieuwsblad by. Se foarmen in goed tsjinwicht tsjinoer de deftige Ljouwerter krante. Allinne wolstelde boargers en grutte boeren hiene in abbonnemint op de Ljouwerter krante. Hy wie djoer en deftich. Woene je dus neist de Ljouwerter krante in oare krante ynbringe, dan moast dat goedkeap en folksriem, as plat, sa as de Friezen doe seinen, want d Hollânske saus hie dat wurd noch gjin ferkeard bysmaakje jûn. De sjoernalist fan de krante moast ek maklik mei it folk prate kinne, sa dat se mei nocht nei him harken. Der moast skreaun wurde oer dingen dêr’t it folk nijsgjirrich nei wie en dat moast meidield wurde yn de taal fan it folk. De taal moast yn haadsaak Nederlânsk wêze, mar wol Nederlânsk dat sa ticht mooglik by it Frysk holden waard en dêr’t oan te fernimmen wie, dat it in utering wie fan in yn-Fryske tinkwize. Sa wie it steld mei Hepkema. Dat koe hy. Troch it hommels ferstjerren fan syn broer Tjebbo moast Mindert doe dus ek noch lieding jaan oan it krantebedriuw. Dêr wied er net lokkich mei, hy fielde him mear abbekaat as kranteman. De koers liet er oer oan twa redakteuren, nammentlik Willem Hylkema en Sytse Jan van der Molen. Dy beide manlju sympatisearren mei it nasjonaalsosjalisme. En dy ideologyen waarden fanôf it begjin fan de Twadde Wrâldkriich ferhearlike yn de

krante, mar dat sette Hepkema net oan ta aksje. Hy hie net goed troch dat hy de einferantwurdlikens fan de krante hie. Hepkema sels hie net de faksistyske tinkwize fan de nazi’s. Mindert keas foar in pragmatyske hâlding doe’t de besetting hjir oanhold om syn bedriuw te rêden en om syn wurknimmers te behoedzjen foar twangarbeid yn Dútslân. En sa ferskynden der op lêst fan de besetting pro-Dútske berjochten yn syn krante. Mar doe’t dat net langer foldwaande wie neffens de besetter en syn bedriuw gefaar rinne koe kaam Hepkema yn it ferwar. De Dútsers woene mar ien krante yn Fryslân ferskine litte en woene ha dat it Nieuwsblad van Friesland fusearje soe mei it Leeuwarder Nieuwsblad en de Leeuwarder Courant. Alhoewol’t nimmen dy fúzje sitten seach waard it troch de besetter trochset. Yn septimber 1942 ferskynde de nije krante ûnder de namme Friesche Courant. Mar Hepkema krige der al troch dat syn Nieuwsblad van Friesland selsstannich bliuwe koe. Nei de oarloch waard syn hâlding tsjinoer de Dútsers troch it Frysk ferset feroardiele. Tegearre mei de Leeuwarder Courant mochten se in pear jier net ferskine. Der waard ek noch in ûndersyk troch de kommisje fan perssuveringen dien en dy easke in beropsferbod fan 18 jier foar Mindert. Mar safier is it net kaam, want op syn 65ste ferstoar hy. Troch it ferskynferbod profitearre de út de yllegale pers fuortkommen Heerenveense Koerier. Doe’t letter de Hepkema wer ferskynde moast dy it ôflizze tsjin de Heerenveense Koerier. Yn 1952 rôle it lêste nûmer fan de pers. Foar de bern stiene yn de Hepkema jier op jier de aventoeren fan Bruintje Beer. Dat waard doe yn de Heerenveense Koerier Bokke Heidehipper, skreaun troch Geart Jonkman en yllustrearre troch Frits Klein. Yn 1952 waard de namme Heerenveense Koerier feroare yn Friese Koerier. Op 1 septimber 1969 gie de progressive Friese Koerier op yn de mear behâldene Leeuwarder Courant. Dy hat noch lang meld op de foarside fan de krante dat se fusearre wiene mei de Friese Koerier, mar dêr binne se mei opholden. Troch Jangerben Mulder. Boarne: De Lapekoer fan Douwe Miedema út de L.C, Wikepedia en Heerenveen platteland en vlek van J. Keizer. Foto’s Museum Heerenveen.

Leadsetmasjines fan de drukkerij

REKTIFIKAASJE: De foto’s fan De nôtmole op de Aldhoarnster heide, ‘út it artikek fan de foarige moanne, kamen fan it doarpsargyf Ald- en Nijhoarne, opsocht troch Henk Nijsing.


Agenda Theater/muziek

Overig/divers

// 19 september t/m 20 oktober

Expositie/tentoostelling lezing/cursus

Koopzondag

Sport/sportief

Workshops voor muzikanten/cultuuraanbieders

19

Dikkie Dik en de taart

10

Kunstroute Heerenveen

19-20

Kikker zingt en leest voor

10

CoderDojo

25

Het puberbrein

12

sc Heerenveen - VVV Venlo

26

Kinderkunstweek

13-16

Koopzondag

27

Inkipinki

14

Walk & Talk

29

Lezing: het oeuvre van Jan van Eyck

14

Youp van ‘t Hek

16 17

De Rinkelbom/Ateliers Majeur // 9:00 - 12:30 // Onderwerpen: blended learning & creatieve werkvormen

Diverse ateliers // 11:00 - 17:00 // Verschillende kunstenaars stellen hun atelier open

Bibliotheek Akkrum // 15:00 - 16:30 // Programmeren voor jongeren van 9 t/m 12 jaar

Abe Lenstra Stadion // 20:00 // Eredivisie voetbal

Centrum Heerenveen // 13:00 - 17:00 // Winkelen

Bibliotheek Heerenveen // 10:00 - 12:00 // De koffiepauze voor werkzoekenden

BoekStart-inloopochtend

Bibliotheek Heerenveen // 10:00 - 11:00 // Voorlezen aan (Groot)ouders met baby’s en peuters

sep

sep

sep

sep

sep

sep

2

okt

Posthuis Theater // 0:30 + 14:30 // Kira Kool

Posthuis Theater // 10:45 + 13:00 // Theater Terra

Bibliotheek Heerenveen // 19:30 - 21:30 // Lezing Marjon van der Werf i.h.k.v. Week v.d. Opvoeding

De Rinkelbom/Ateliers Majeur // Diverse aanvangsttijden // Verschillende gratis workshops voor basisschoolleerlingen

De Rinkelbom // 19:30 - 21:30 // Nieuwe blik op Kunst: Jan van Eyck (1390-1441)

Posthuis Theater // 20:15 // Korrel zout (oudejaasconference 2020 - try-out)

03-31

Bert Visscher e.a.

Expositie Van Voerman tot Baalschem

03-31

Interne Beslommeringen

Museum Belvédère // tijdens openingstijden // Hendrik Werkman

Yumiko Yoneda | Johan van der Veen

Kunstlokaal no.8 // Tijdens openingstijden // Sereen en formeel

okt jan

okt jan

04

t/m

Museum Belvédère // tijdens openingstijden // Olphaert den Otter

okt

okt

okt

okt

okt

Bibliotheek Heerenveen // 15:00 - 16:00 // Poppenkast voorstelling

Expositie Aarde en Wereld

okt

Posthuis Theater // 19:00 + 21:00 // Hoor de engelen zingen

!

Bibliotheek Heerenveen // 19:30 - 21:30 // Cabaretprogramma Henk Boogaard

okt

okt

okt

19 okt

Kapla

20

Bibliotheek Heerenveen // 15:00 - 16:00 // Bouwactiviteit voor kinderen

okt

Museum Galerie Heerenveen // tijdens openingstijden // Schilderijen gemaakt met afgewerkte motorolie

okt nov

04-15

Spinvis & Saartje van Camp

21

Regenboogweek Heerenveen

05-11

Bram Bakker

23

9

Kitty van Mil

27

Dolf Jansen

30

Expositie Johannes Steendam

Diverse locaties // Diverse aanvangsttijden // Uiteenlopende activiteiten gericht op de LHBTI+ gemeenschap in de regio

Gek van paarden

!

Posthuis Theater // 19:00 + 21:00 // MK frManvan

Prentenboekjesfestival

Posthuis Theater // 09:15-17:00 // Binnenspeeltuin

okt

okt

10 okt

Posthuis Theater // 19:00 + 21:00 // Oog in oog

Posthuis Theater // 19:00 // Opgebrand

Posthuis Theater // 20:15 // Kreeft

Posthuis Theater // 20:15 // Oudejaars 2020 (try-out)

!

okt

okt

okt

okt

Zie ook bij uitgelicht hiernaast voor meer informatie.

Voor het complete overzicht kijk je op

ngoudenplak.nl/agenda

Samen zorgen dat de hele regio Heerenveen ‘n Gouden Plak is om te wonen, werken, ondernemen en bezoeken. Nu en in de toekomst. Dat is het doel van ‘n Gouden Plak!


In de regio Heerenveen zijn het hele jaar door afwisselende evenementen voor jong en oud! Hieronder zijn enkele evenementen uitgelicht. Regio Heerenveen, ‘n gouden plak!

groot

heerenveen

is mediapartner van ‘n Gouden Plak

Vrij schaatsen in Thialf

De schaatsen kunnen uit het vet, want vanaf 22 september kun je in Thialf weer het ijs op! Op www.thialf.nl reserveer je jouw schaatsmoment en kun je een e-ticket kopen. Goed beslagen ten ijs komen? Sven Kramer opent zijn eigen schaatsacademy in Thialf. Deze schaatslessen boek je via www.svenkrameracademy.nl

Gék van paarden – Paardencabaret

09 okt

MK deManvan Het Posthuis Theater is eindelijk wee open, weliswaar met maximaal zeventig bezoekers per voorstelling, maar het kán weer, naar het theater gaan. De eerste voorstelling die dit seizoen te zien is, is het Paardencabaret van MK deManvan.

Contentteam

Regio Heerenveen, ‘n gouden plak! Ons contentteam is beschikbaar om jouw activiteit of event vast te leggen! Wij hebben vijf enthousiaste contentmakers die kunnen schrijven, fotograferen en sinds kort ook livestreamen. Dus komt er binnenkort iets leuks aan waar wij content voor kunnen maken? Laat het dan weten! Stuur een mailtje naar info@ngoudenplak.nl

Gék van paarden wordt MkdeManvan. Zijn charmante echtgenote bleek paardenliefhebster. Hij was in een hippisch huwelijk terecht gekomen. MK de Manvan brengt paardencabaret. Hij vertelt droog en komisch hoe hij het hoofd probeert te bieden aan de paardenperikelen van zijn vrouw en brengt fraaie liedjes over een leven met paarden ten gehore. MK weet grappen onderkoeld en met ironie te brengen, zonder in voor de hand liggende woordspelingen uit de sector ‘paard’ te belanden.

Vrijdag 9 oktober | 19:00 + 21:00 uur Posthuis Theater www.posthuistheater.nl

Interne Beslommeringen

Gouden Plak van…

Jacco Kuiper Regio Heerenveen is de mooiste regio van allemaal! Om dat te laten zien, gaan we met onze eigen inwoners de regio in. Jacco Kuiper trapt de serie af: hij neemt ons mee naar zijn Gouden Plak en vertelt over een stukje historie in het centrum van Heerenveen. Wil je zien waar de Koninklijke IJsvereniging Thialf oorspronkelijk is opgericht? Je vindt de video vanaf vandaag op Facebook, Instagram en ons YouTube Kanaal!

Henk Boogaard schrijft Nederlandstalige liedjes en andere poëtische tekstvormen, zoals gedichten, korte verhalen, monologen en one-liners, over alles wat hem raakt, opvalt, bezighoudt, of hem zomaar te binnen schiet. In zijn interactieve cabaretprogramma Interne beslommeringen gunt hij het publiek een kijkje in zijn belevingswereld. Doordat hij wat gezegd en geschreven wordt letterlijk neemt, heeft hij vaak veel moeite om te begrijpen wat de gebruikelijke clichés in

19 oktober om 19:30 Bibliotheek Heerenveen

Organiseer je een etentje met muziek, lezing, (online) pubquiz , wandeltocht of iets anders leuks? Laat het zien en voeg jouw activiteit geheel kosteloos toe aan de agenda op onze website!

Je meldt het item aan via www.ngoudenplak.nl/meld-een-event-aan

@ngoudenplak

@ngoudenplak

Regio Heerenveen ‘n Gouden Plak

okt

onze dagelijkse communicatie betekenen. Dit is iets waar veel meer mensen met autisme last van hebben. Henk heeft weinig op met de clichématige contacten en de gebruikelijke koetjes en kalfjes die in de huidige jachtige en vluchtige wereld gemeengoed zijn. De omgang met anderen is telkens weer een hele worsteling. Op humoristische wijze doet Henk hiervan haarfijn verslag. De voorstelling zet je aan het denken en helpt om je vaste denkpatronen in conversatie te doorbreken.

Jouw activiteit hier ook tussen?

ngoudenplak

19

ngoudenplak.nl


42

SPORT

NUMMER 09 • 2020

TEKST JOERI VAN LEEUWEN // FOTO'S VV JUBBEGA

“WE ZIJN NOG NIET ZOVER ALS VORIG SEIZOEN”

INNE SCHOTANUS, TRAINER VAN VV JUBBEGA

Het voorgaande voetbalseizoen kwam door corona vroegtijdig ten einde. Voor de ene club betekende het een mooie uitkomst om niet te degraderen, voor andere voetbalverenigingen was het jammer, gezien ze op weg waren naar een promotie. Na het stopzetten van de competitie konden verenigingen aangeven of ze wilden promoveren of degraderen en kon de KNVB daarin eventueel faciliteren. Voor vv Jubbega was er bij de gedwongen stop van het voetbalseizoen een vierde plaats weggelegd, ondanks dat men qua verliespunten virtueel bovenaan stond. In de eerste klasse kwam er echter een plek vrij waardoor de Jubbegasters alsnog promoveerden naar de eerste klasse. Trainer Inne Schotanus, bezig aan zijn derde seizoen, heeft nog geen idee hoe sterk zijn team is en wat de club te wachten staat, een treetje hoger. Imme Schotanus: “Het is wel een hele andere aanloop naar het seizoen. We hebben jongens die door werk en vakanties allemaal anders zijn ingestroomd. De een is wat fitter terug gekomen, terwijl de ander minder voor zichzelf heeft gedaan. Hierdoor zijn er nu ook wat meer blessures in de voorbereiding dan normaal het geval is. Als je kijkt naar de teamfoto, dan lijkt het alsof we een brede selectie hebben, maar dat is in de praktijk nu nog niet het geval. Daarbij hebben we ook nog eens de pech gehad dat we in een weekend zouden oefenen tegen Burgum, maar dat werd door coronatests uitgesteld naar de dinsdag. Dat de oefenwedstrijd tegen Sint Anna helemaal niet doorging in verband met corona hielp ook niet echt. Dat maakt de voorbereiding misschien wat rommeliger.”

oogpunt. Spelers willen nu ook naar ons toe komen omdat alles goed geregeld is en we nu in de eerste klasse spelen. Voor spelers ben je dan interessanter dan wanneer je onderaan in de tweede klasse speelt. Buiten het veld zijn er ook dingen anders, beter, geworden. Denk daarbij aan het feit dat we de uitwedstrijden nu gaan bezoeken met een bus. Die ontwikkeling past goed bij de club zoals deze nu is.

PROJECT

TOEKOMST

De afgelopen jaren maakte voetbalverenging Jubbega een positieve ontwikkeling door. Schotanus sprak in deze krant twee jaar geleden over een ‘ project’ . “We hebben zowel op het veld, maar ook daarbuiten een ontwikkeling doorgemaakt”, aldus de oefenmeester. “Kijk alleen al naar het sportieve

“Het is erg lastig in te schatten hoe we ons komend seizoen zullen kunnen meten met de tegenstanders. Bij de samenstelling van een team ga ik altijd eerst kijken waar onze kwaliteiten liggen, hoe we het beste tot scoren kunnen komen en aan de andere kant hoe we gezamenlijk tegendoelpunten

Daarbij is het ook belangrijk om binding te houden met de jeugd in plaats van alleen bij de club te zijn voor het eerste team. Toen de jeugd weer mocht trainen heb ik, samen met jongens van het eerste, de trainingen verzorgd. Zo blijft er ook een mooie wisselwerking tussen de spelers van het eerste en de andere teams van de vereniging.”

kunnen vermijden. Dit gepaard met de extra kwaliteiten van spelers en ook met de dingen die ze minder beheersen, moet leiden tot een collectief. Als we dan de juiste balans kunnen vinden, dan hebben we best een prima ploeg. Alleen, en dat is een van de essenties van het trainerschap, is die balans lastig te vinden. De afgelopen twee seizoenen had ik altijd wel een plaatje in mijn hoofd en dan bleek je toch weer aanpassingen te moeten doen. Dat is zeker dit seizoen ook het geval. Door blessures, pijntjes en vakantie hebben we een heel andere voorbereiding. We zijn nog niet zover als vorig seizoen, maar dat komt zeker wel weer, het is een ontwikkeling. Als iedereen weer topfit is kunnen we naar een basiselftal werken met automatismen en vastigheden.”

DRIE JAAR Half september start de competitie, althans als er geen coronaperikelen zijn. Schotanus begint daarmee dan aan zijn derde seizoen. “Normaal gesproken denk ik dat er bij een

“ZATERDAG VOETBALLEN IS HIER GEEN ISSUE”

goede klik tussen trainer, spelersgroep en bestuur een periode van drie tot vijf jaar bij een club vrij normaal is. Ik heb het in ieder geval enorm naar mijn zin bij Jubbega. Maar het gaat mij om de voortgang, de ontwikkeling. Zit er nog rek in het sportieve gedeelte en misschien in hetgeen wat daarbuiten mogelijk is? Wat willen de spelers? Willen die misschien een andere prikkel en uitdaging hebben via een andere trainer? Ook hierbij is het een kwestie van de juiste balans vinden met elkaar en dan kijken we wel hoe dat gaat lopen in de toekomst.”

PROMOVENDUS Als debutant in de eerste klasse gaan de rood witten zich laten gelden. Schotanus, in het bezit van UEFA A/TC I: “Het is prachtig dat we ons mogen gaan meten met grote Friese clubs als Sneek Wit Zwart, vv Heerenveen en FVC (Leeuwarden – red.). Een verwachting qua positie op de ranglijst heb ik niet echt. Er is wel een aantal topploegen waarvan ik één en ander verwacht. WVV (Winschoten –red.), Hoogezand, Sneek en SVBO zijn voor mij vooraf gezien wel de ploegen die om het kampioenschap zullen gaan spelen. Zij spelen al enkele jaren in de top van deze klasse. Ik hoop ook dat we nog enkele mooie derby’s gaan spelen dit seizoen.”

ZONDAGVOETBAL De trend van het kiezen voor een zaterdag prestatie elftal lijkt in steeds meer delen van Nederland door te zetten. Ook in het Noorden. Clubs die van oudsher op zondag spelen, kiezen, soms noodgedwongen, steeds vaker voor de zaterdag.

SELECTIE JUBBEGA (SEIZOEN 2020-2021): Achterste rij (vlnr.): Maikel Kampjes (keeper trainer), Roelof de Jong, Brent Wijbenga, Kevin v.d. Belt, Sybren Bouma, Fimme Marra, Yens Arndt, Kai van Rijswijk, Dennis de Haan, Xander Houtkoop, Flip van der Meer (ass. scheidsrechter). Middelste rij (vlnr.): Thiemen Koopmans (verzorger), Willem de Vreeze (verzorger), Jacko de Jong, Kevin Bakels, Niels Talsma, Siebrand Lootsma, Daniel Temmingh, Mark Teade Koopmans, Jacco Kuiper, Jordi Oosterbos (k), Pieter Bijlsma (AH Gorredijk). Voorste rij (vlnr.): Allard van der Meer (ass. trainer), Kor Posthumus, Daryl de Vries, Freark Evert Holkema (k), Bas van Wegen (k), Siedrik de Vries, Daan Brander, Inne Schotanus (hoofd trainer).

“Zaterdag voetballen is bij ons geen issue”, aldus Schotanus. “ Wij blijven gewoon op zondag spelen, dat is geen discussie. Wat wel jammer is, is dat er steeds meer clubs kiezen voor het zaterdagvoetbal. Dat zorgt dan ook voor langere reisafstanden voor de zondagclubs en misschien op den duur wel een versterkte promotie. Daardoor krijg je dan weer scheve verhoudingen binnen de competities en dat is voor niemand goed. De KNVB is volgens mij ook aan het kijken naar een oplossing om misschien met zaterdagen zondagverenigingen in een gemixte competitie te spelen. Zaterdag overdag is voor ons dan weer geen haalbare kaart in verband met werk van sommige spelers. Een lastige situatie voor de bond dus. Vooralsnog merken wij er hier weinig van en maken wij ons klaar voor het komende voetbalseizoen.”


GROOTHEERENVEEN.NL

MALLIKA BENALLAL VAN MELLIE’S GYM

43

TEKST EN BEELD MARIJE NUTMA

“MIJN DOEL IS, DAT VROUWEN ZICH STERK GAAN VOELEN EN TROTS OP ZICHZELF” Mallika Benallal is het afgelopen voorjaar, vlak na de lockdown, gestart met ‘ Mellie’s gym’. Onder die naam geeft ze in Heerenveen personal training en fitnesslessen voor vrouwen. Ze kiest voor ‘women only’ omdat vrouwen zich soms te onzeker voelen om naar een sportschool te gaan. Of omdat ze vanuit hun geloof niet samen met mannen willen of mogen sporten. Het liefste brengt ze vrouwen uit verschillende culturen bij elkaar, zodat ze elkaar aan kunnen moedigen. Anderhalf jaar geleden kwam bij Mallika Benallal (20) het idee boven om een sportschool voor vrouwen te starten. Maar ze twijfelde, en liet het idee weer los. Op dat moment was ze dan ook nog bezig met de mbo-opleiding ‘Sport en Beweging’ in Groningen. Toen ze een half jaar later stage liep in Amsterdam, deelde ze haar plannen met haar stagebegeleidster. Die vertelde haar, dat in de Randstad sportscholen voor ‘women only’ heel normaal zijn. “ Zij gaf mij de laatste duw die ik nodig had. Ze zei: ‘ Je kunt het wel’. Ik dacht, nu moet ik het echt gaan doen.”

MIX VAN CULTUREN Inmiddels traint Mallika een groep vrouwen op de woensdagavond in de gymzaal van de Ekke de Haan school. Er doen veel moslima’s mee bij Mellie’s gym, een groep die je normaal gesproken niet zo snel in een sportschool ziet. Ze trainen gewoon met hun hoofddoek om en ze voelen zich op hun gemak. Hoe lukt het Mallika, zelf amper twintig, om deze doelgroep zo goed te bereiken?

fiets. Sportiviteit, leergierigheid en ondernemerschap zijn belangrijke onderdelen van haar leven. Mallika vertelt waar ze nog meer mee bezig is. Zo is ze vennoot bij Musjroom, een online boekingsplatform voor unieke en voordelige overnachtingen. “Je kunt bij Musjroom bijvoorbeeld een vakantiehuisje, kamer in je eigen huis, of B&B verhuren en natuurlijk huren”, vertelt ze. “ Ik ben druk bezig om lokale bedrijven bij een overnachting te betrekken om uiteindelijk een ‘full local experience’ aan te bieden. Zo gaan we met Musjroom de strijd aan met Airbnb, die op dit moment de enige speler in dit veld is. Ja, ik ben best wel een bezig bijtje en ik doe dit naast het opzetten van Mellie’s gym.”

“Ik ben zelf een mix van culturen! Mijn moeder is Fries en mijn vader is Marokkaans. Toen ik jong was, hebben we twee jaar in Frankrijk gewoond, van mijn zesde tot mijn achtste jaar. Onze ouders namen ons bovendien altijd overal mee naar toe, waardoor ik als kind veel verschillende culturen gezien en ervaren heb. Door dit alles meng ik mij snel met mensen met diverse achtergronden. En die mix, dat is ook de groep die ik wil bereiken.”

“Denk niet ‘het is heel zwaar’, maar ‘het is goed voor me’!”

BEZIG BIJTJE Toen ze een opleiding moest kiezen, twijfelde ze tussen verschillende opleidingen. Uiteindelijk werd het de sport, want daar ligt toch haar hart. Tijdens haar opleiding deed ze de richting ‘lifestyle coach’. Ze haalde haar Fitness A en B diploma’s en ze is sportmasseur. Mallika is de oudste uit een gezin met drie kinderen. Thuis werd veel gesport en Mallika schaatste, voetbalde en zat veel op de race-

VROUWENKRACHT Met Mellie’s gym hoopt Mallika meer voor vrouwen te kunnen doen dan hen alleen in beweging te krijgen. “Mijn doel is, dat de vrouwen zich sterk gaan voelen en trots op zichzelf. Dat ze meer contact krijgen met andere vrouwen en elkaar aan gaan moedigen. Vooral in deze tijd waarin steeds meer mensen thuiswerken en zich misschien eenzaam gaan voelen.”

Tijdens haar stage deed ze ervaring op met het ‘empoweren’ van vrouwen. “Een deel van mijn stage liep ik in Almere, waar ik meewerkte aan een project om mensen met een uitkering weer aan werk te helpen. Ik heb toen een leefstijl-plan voor hen gemaakt: meer bewegen, gezonder eten en dat alles binnen een passend budget. Wekelijks deed ik met hen oefeningen, en gingen we met elkaar een gezonde maaltijd koken. Alle oefeningen en

adviezen heb ik gebundeld in een boekje dat ze meekregen. Dat was superleuk om te doen.”

TIPS VAN DE TRAINSTER Naast de wekelijkse lessen organiseert Mallika ook af en toe een gastles, die verzorgd wordt door een andere trainer. Zo is er op 7 oktober een yogales bij Mellie’s gym. Vrouwen die mee willen doen, kunnen een kijkje nemen op Mallika haar website www.melliesgym.com.

En, heeft deze powervrouw nog een tip voor lezers? “Jazeker, doe na elk uur stilzitten een aantal lichamelijke oefeningen zoals squats of lunges. En ga sporten! Daar krijg je meer energie van dan na een dag kantoorwerk op de bank gaan zitten om ‘uit te rusten’. Denk niet ‘het is heel zwaar’, maar ‘het is goed voor me’!”


44

heerenveen // SPORT TEKST EELKE LOK // FOTO'S DOUWE DE VRIES/STEPHAN TELLIER

“BERN MOAT BELIBJE KINNE WAT WY BELIBBE HA” DE ACADEMY VAN SVEN KRAMER EN DOUWE DE VRIES Twee al wat oudere topschaatsers ploegen fietsend door het Friese platteland. Eindeloze trainingskilometers. Zeker bij deze topsporters. Ze spreken af en toe even met elkaar, op de manier zoals sporters dat trainend kunnen. Kortaf en bijtend. Ze zitten dan nog volop in de sport, maar ineens hebben ze het over de - en hun - toekomst. En dan blijkt dat Sven Kramer en Douwe de Vries hetzelfde idee hebben: we moeten veel meer mensen en vooral kinderen gelegenheid geven om ook eens op schaatsen te staan. Wij hebben een prachtige tijd, maar veel kinderen hebben nog nooit op het ijs gestaan.

K

Kramer en De Vries hebben er beiden alle gelegenheid voor gehad. Hun ouders namen hen mee naar Thialf, al van jongs af. Douwe de Vries (hij is van 1982) werd getriggerd door neef Willem Poelstra. De Hijumer stierf op de schaatsbaan, tijdens een marathonwedstrijd. Zo kwam Douwe in de marathon terecht. Sven Kramer (vier jaar jonger) werd door heit en mem, die zelf schaatsten op niveau, naar de shorttrackbaan geschoven. Later kwamen de beide mannen elkaar tegen in de ploeg die de absolute top in het wereldschaatsen was en is. En dat zijn ze dus beiden ook.

SVEN KRAMER ACADEMY Nu ze beiden heit zijn geworden wordt hun besef ineens veel sterker. Die kinderen moeten straks toch schaatsen. Straks werd nu, want de Thialf-schaatsschool stopte. Sven en Douwe gingen meteen achter de schermen aan het werk. Eind

augustus traden ze naar buiten. De Sven Kramer Academy was van start gegaan. De afspraken van de beide mannen is duidelijk. Veelvoudig Olympisch- , wereld- en Europees kampioen schaatsen Sven Kramer blijft in elk geval nog twee jaar professioneel schaatser, tot en met de Olympische Winterspelen in China in 2022. Douwe de Vries is aan het eind van vorig seizoen gestopt. Hij wordt directeur van de Academy. Terwijl hij de atleten al vertegenwoordigt in de internationale schaatsbond ISU. (“We moat sjen dat we hjir op Thialf wat World Cups krije, dan mar mei syn allen yn de bubble.”). Douwe is sowieso een druk bezet man, hij is ook bezig met een studie voor sportmanager. Douwe grijnst “Eeeh ja, frij drok allegear.” Sven grijnst ook: “Ik sei eartiids al dat at Douwe stopje soe mei reedriden, dat it dan los koe.” Dat kwam uit.

GEEN WINST Het enthousiasme straalt uit beider ogen als we als we het over de Sven Kramer Academy hebben. Het is voor hen belangrijk dat Kae Kramer en Melle de Vries goed leren schaatsen. Dat zouden ze zelf nog kunnen regelen. Maar omdat iedereen aan de beurt moet kunnen komen, gaat een grote groep instructeurs 22 uur per week op Thialf aan de slag. “Us kracht is dat we gjin winst meitsje wolle”, zegt Douwe de Vries. De Academy is mede opgezet door House of Sports, terwijl grote ondernemers de aanloopkosten meebetalen. Zonder winstbejag, betaalbare prijzen. Alle anderen die hen voorgingen op dit gebied moesten wel kunnen verdienen. In 1989 begonnen Henk Gemser en zijn vrouw Annie op Thialf Pro Action, een instituut voor de subtop schaatsers, vooral uit de omringende landen. Dat instituut breidde heel erg uit, tot aan recreatieve schaatsers toe. Toen Pro Action verdween in 2008, wilde Thialf het zelf doen. Met de schaatsschool. Die uren vallen nu vrij omdat het ook niet ‘uit’ kon en te weinig opbracht en Thialf een slechte financiële positie heeft. Dat wil de Sven Kramer Academy allemaal weer in gaan vullen. De Academy wil ook een nieuwe stimulans zijn voor het schoolschaatsen. De gymnastiekles van school is dan een aantal keren op het Thialf ijs. Dat heeft ook lang goed gewerkt, maar is ook wat wegge-ebt. Niet meer betaalbaar. Alleen al door vervoer naar de baan toe van hot en her. De Academy wil dat weer op-

zetten. “Want we ha hjir op Thialf in geweldich moaie 330 meter baan. Dêr kin we alles fersoargje om minsken wer wat entûsjaster foar it reedriden te krijen.” Op den duur wil de Academy ook los op andere schaatsbanen in Nederland. Omdat er overal heel veel kinderen zijn die nog nooit op de schaats hebben gestaan De natuurwinters laten hen in de steek. En dat geldt voor het hele land. Maar ook nu ze op Thialf eerst los gaan komen er aanvragen uit de verre omtrek, tot aan Almere toe. De eerste 500 aanvragen zijn al binnen.


NUMMER 09 • 2020

GEVOEL De Sven Kramer Academy is ontstaan door een gevoel van Sven. “Ik ha in hiel soad te tankjen oan it reedriden. Ik wol graach wer wat werom dwaan. Ik wol myn kennis en erfaring en myn netwurkjes yn de reedriderswrâld brûke om benammen de jeugd te stimulearjen dizze sport te beoefenjen.” Douwe beaamt dat: “Wy hiene in wet eartiids thús: je moasten swimme, sile en reedride kinne. Dat moat noch, dêr ha de bern rjocht op.” Kramer zit in het stichtingsbestuur van de Academy, en zal zich zeker de eerste twee jaar niet bemoeien met de directe opleiding. Al was het wel zichtbaar dat

GROOTHEERENVEEN.NL

mensen bij de start van de Academy zo’n les van een Olympische grootheid wel waardeerden. Dat voelde wel lekker. Ook Douwe de Vries zal zich niet met de trainingen bemoeien. “Ik ha net iens in trainersdiploma…” Maar ongetwijfeld zal de uitstraling van beide topsporters wel een extra dimensie geven aan de Academy. De Sven Kramer Academy wil een schaatsleerprogramma ontwikkelen dat nog niet eerder gebruikt is. Gebaseerd op hun eigen (sport)ervaringen. Niet vanuit de gebruikelijke sportbondsgedachte. Maar: ”We bin ek gjin konkurrent voor de trainingsklubs, we wolle minsken

safier krije dat se sa oerstappe kinne nei dy klubs”, zegt Douwe de Vries. Ze willen wel duidelijkheid voor de consument creëren. “At minsken sochten nei mooglikheden, dan googlen se efkes en hienen se trije, fjouwer mooglikheden. We moat it net yngewikkeld meitsje, de drompel moat omleech. Dus ha we elkenien dy’t hjir mei dwaande wie, oernaam. We dogge clinics, we dogge heale – njoggen – lessen en hele seizoenen (njoggentjing lessen). En echt, it kostet mar likernôch njoggen euro foar de bern van fjouwer oant tolve jier. Dat is de helte fan wat it oars kostje moast.”

45

GEZOND Collega topsporters Epke Zonderland en Daphne Schippers komen zo nu en dan iedereen vertellen dat de wereld gezonder moet worden, dat kinderen te weinig bewegen en ook nog vaak te dik zijn. Sven en Douwe zijn het daar helemaal mee eens. Ze willen daarom echt wat gaan doen om dat tegen te gaan. “Boppedat,” zegt Douwe de Vries, “is natueriis dochs ús kultureel erfguod. Dat moat we goed bewarje.” Sven Kramer: “Uteinlik moat it safier komme dat elk bern foar syn of har tolfde yn elk gefal ien kear op redens stien hat.”


46 2

1

15

14

10

12

13

6

7

11

5

9

4

8

3

26

21

25

16

20

24

19

23

18

22

17

9

9

D C

19

17

8

14

11

7

17

14

8 14

6

8

15

26

18

22

17

9

15

8

2 6

22

15

11

17

22

12

22

12

6

14

22

8

17

17

14

10

6

7

17

22

Puzzel en win! In iedere editie van GrootHeerenveen staat een puzzel waarmee u leuke prijsjes kunt winnen. Stuur uw oplossing via de email of met traditionele post. U kunt dit sturen naar: info@grootheerenveen.nl o.v.v. puzzeloplossing NR 09-2020 - tot uiterlijk 10 oktober 2020. Wij wensen u weer veel puzzelplezier!

7

6

18 4

17

14

18

6

10

15

6

17 19

6

10

19

17

10

15

22

22

10

1

8

17

24

17

17

7

2

14

4

14

2

4

18

9 17

14

17

14

20

7

PUZZELPAGINA NR 09

14 14

5

15

11

22

17

7

5

17

10

8

7

11

W

15

22

8

2

17

15

4 14

17

7 11

H

22

18

18

5

17

6

NUMMER 09 • 2020

19

17

Probeer ijke letters. staan voor gel . Gelijke cijfers den woord te vin rde leu gek het

hekeldicht open auto

3

vrucht

drinkgelag

traagheid

Frans lidwoord

kuststrook

7

vechten

R U B K E I L B U P E R

inwendig orgaan

riv. in Oostenrijk

grens

stuurinrichting

12

omvangrijk

wildebeest

rede

vervoermiddel

adviesorgaan

11

sine anno

zot

graanafval

familielid

4

eigenschap

tennisterm

oerwoud Hongaarse dans

plan

gewas Engelse inhoudsmaat

8

kruisboog

voetbalvandaal

vriend (Spaans)

sleetje rijden

metaal

warmtebron

13 fietstaxi

monoloog

pro

heilig boek

één en ander

straalvliegtuig

edelgas godsspraak op de wijze van

Japans bordspel gevecht

6

waakzaam

oppermachtig

patiënt

man van adel

1

als onder

9

Duitse omroep insect

wapen

grote bijl

gereedschap

ontlastend bewijs Europees Parlement

dierengeluid Engelse titel ploegsnede

ten dele

stierenvechter

loflied

5

onguur gezicht

vlug Baskische verzetsgroep

deel v.e. geschrift

K E O P A E A O E P N E

E L U T A L I N G A A O

N E I R J L O L M L C L

R C T R E P K O A E S P

A P E U M T R T H N U M

A S N I D K A T I C D O

B V I S I E R T I U S G

De woorden zitten horizontaal, verticaal en diagonaal in alle richtingen in de puzzel verstopt. Ze kunnen elkaar overlappen. Letters mogen vaker worden gebruikt. Zoek de woorden op en streep ze af. De overblijvende letters vormen achter elkaar gelezen de oplossing. ASTER BAARN BLANCO BOOREILAND ETTER ETUDE IKROMAN

10

IMPONEREN INMAKEN JAARTAL LARIKS LEGES OMPLOEGEN PALEN

PNEUMATICA POKER REPUBLIEK SCANNER SCHOOLARTS SONDE TALING

TATER TOTEM UITEN UITKLAPPEN UITREIS VISIE

PUZZEL EN WIN

Griekse letter

elk

2 BIOSCOOPKAARTJES!

2

lanterfanter

Burgemeester Kuperusplein 52 Heerenveen • T 0513-654051

© www.puzzelpro.nl 1

A G P R R M C R R R N G

toevluchtsoord aan elkaar

onkreukbaar

M E T O T N U E I E E E

brandstof

deel v.d. week

toelevering

N S O E A S T E R K R N

© www.puzzelpro.nl

pers. vnw. bijbelse vrouw

rijschool

I B V L L T E D N O S I

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

Winnaars puzzel Grootheerenveen 08 - 2020 T. Witteveen uit Heerenveen heeft de waardebon t.w.v. € 25,00 gewonnen. Deze waardebon is aangeboden door en te besteden bij Hema Heerenveen. R. De Boer-Ponne uit Akkrum heeft 2 bioscoopkaartjes gewonnen. Deze worden aangeboden en zijn te besteden bij de Bios Heerenveen. OPLOSSING EDITIE 08: Zweedse puzzel: KUNSTHANDELAAR / Kruiswoordpuzzel: GELDTRANSPORT

Kijk voor het actuele filmaanbod op: www.bios-heerenveen.com

PUZZEL

DE BIOS HEERENVEEN

EN WIN

ON B E D R A WA 5,00 2 € N A V

STUUR UW ANTWOORDEN van PUZZEL 09, VÓÓR 10 oktober 2020 PER EMAIL NAAR: info@grootheerenveen.nl OF NAAR: GROOTheerenveen, Zwarteweg 4, 8603 AA SNEEK

COLOFON GrootHeerenveen is een maandelijkse uitgave van Ying Media en wordt huis-aan-huis verspreid in gemeente Heerenveen en omliggende dorpen en steden in een straal van ca. 10 km van Heerenveen. Oplage: 28.000 exemplaren.

UITGEVER

EINDREDACTIE

FOTOGRAFIE

Ying Media BV Zwarteweg 4, 8603 AA Sneek Telefoon 0515 745005 E-mail info@yingmedia.nl Internet www.grootheerenveen.nl

Henk de Vries

Mustafa Gumussu FPH, Dennis Stoelwinder, Hielke Weening, Cor Pot, Wim Walda, Johan Brouwer.

REDACTIE

redactie@grootheerenveen.nl

Henk de Vries, Marije Nutma, Renske Osenga, Eelke Lok, Wim Walda, Hielke Weening, Dennis Stoelwinder en Henk van der Veer

BLADMANAGEMENT

VORMGEVING

DRUK

Thijs Buma en Marianne Bouwman

Frans van Dam (bliidd.nl)

Hoekstra Krantendruk, Emmeloord

REDACTIETIPS?

VERKOOP Mieke Alferink, Meine de Vlugt, Ying Mellema, Marianne Bouwman, Henjo van der Klok.

VERSPREIDING FRL Verspreidingen, Leeuwarden Niets uit deze uitgave mag worden gekopieerd zonder voorafgaande toestemming van de uitgever. De gegevens in deze krant zijn met zorg samengesteld. Ten aanzien van de juistheid van de inhoud hiervan kan echter geen aansprakelijkheid worden aanvaard.


Troch de tiid mei corona www.fryslan.frl/subsidieVenS

Maatregel foar ferieningslibben en maatskiplike sektor Het Friese verenigingsleven gaat in coronatijd zo veel mogelijk door. Gelukkig maar, want zij spelen een cruciale rol voor de leefbaarheid en de sociale cohesie in dorpen, wijken en steden in Fryslân. Om aan de coronarichtlijnen te voldoen, moeten zij kosten maken. Zoals bijvoorbeeld de aanschaf van desinfecterende middelen en kuchschermen of extra kosten voor huur, schoonmaak en inzet van personeel. Verenigingen en stichtingen kunnen voor deze kosten subsidie aanvragen. De regeling is bedoeld voor buurt- en dorpshuizen, aanbieders van sport en amateurkunst en maatschappelijke organisaties die kwetsbare groepen ondersteunen. De hoofdlijnen van de regeling zijn: • Het maximale subsidiebedrag bedraagt ten hoog-

ste 75% van de subsidiabele kosten, met een minimum van € 225,- en een maximum van € 1.500,-; • De kosten die gemaakt zijn vanaf 6 mei 2020 komen voor subsidie in aanmerking; • Een aanvraag kan digitaal worden ingediend van 7 september 2020 09:00 uur tot en met 7 oktober 2020 23:59 uur; • Subsidie wordt verdeeld op volgorde van datum

De koroanakrisis hat ús fan ’t maitiid hurd rekke. It is in krisis dy’t yn ús mienskip dwers troch alles hinne te sjen en te fielen is. Alle dagen wurde wy konfrontearre mei rjochtlinen fan de oardelmetermaatskippij. It is moai om te sjen hoe’t de mienskip him oan de koroanamaatregels oanpast. Us sosjale libben giet safolle mooglik troch. Dêrmei kriget de koroanakrisis gjin fet op de leefberens yn ús provinsje. Ek ferienings binne wer mei harren aktiviteiten útein set. Dêrby wurde sy wol konfrontearre mei ekstra kosten om oan de RIVM-rjochtlinen te foldwaan. Om it ferieningslibben yn de provinsje Fryslân dêrby te stypjen, kinne doarpshuzen, sportferienings en maatskiplike organisaasjes yn Fryslân in subsydzje

06 - 10 26 88 31 Tweebaksmarkt 52 – Postbus 20120 – 8900 HM Leeuwarden – (058) 292 59 25

van ontvangst van de subsidieaanvragen, waarbij de datum waarop de aanvraag volledig is, geldt als datum van ontvangst; • Voor deze regeling geldt: vol is vol. Met de subsidie, die tot stand is gekomen in nauwe samenwerking met Doarpswurk, Keunstwurk en Sport Fryslân, helpt de provincie Fryslân het maatschappelijk leven ‘troch de tiid’. Medewerkers van Streekwurk (provincie Fryslân), Doarpswurk, Keunstwurk en Sport Fryslân helpen u graag verder. Informatie over de regeling kunt u vinden op www.fryslan.frl/subsidieVenS.

oanfreegje om dy ekstra kosten (foar in part) fergoede te krijen. Ferienings, stiftings en oare ynstânsjes spylje nammentlik in krúsjale rol yn de leefberens en sosjale ferbining yn ús provinsje. Wy wolle stomme graach byinoar komme en ús passys útoefenje. Foaral yn dizze perioade wolle de minsken mei-inoar troch de tiid en de provinsje hopet it mei dizze regeling wat makliker te meitsjen. Dizze maatregel is ûnderdiel fan it maatregelpakket Lok op 1: no en moarn, sa’t wy dat as provinsje foar de simmer bekend makke hawwe. Dat makket Fryslân in poerbêst plak om te wenjen, te wurkjen en te rekreëarjen!

Klaas Fokkinga, deputearre


Terband

Nieuweschoot

Katlijk

REGIO HEERENVEEN


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.