Page 1

Architectural Portfolio . Yannick Lo . 2012- 2015


Yannick Lo

Address: Flat C, 33/F, Block 9, Royal Ascot, Fo Tan, Hong Kong E-mail: yannick1018@hotmail.com Tel: +(852) 69709712/ 26772282


PROFILE A spontaneous and confident 4nd year undergraduate architecture student, who has been always fascinated by the intimate relationship between architecture and the nature, is now looking for an undergraduate internship to broaden my architectural perspectives and graphical skills in the 3D Design Industry EDUCATION - Oct 2011- July 2015 University of Bath Bsc (Hons) in Architectural Studies (RIBA Part 1) UK -Year 1 – Passed the module (design studio) with score of 75/100

(1st honour in the year) - Project Portfoilo of Year 1 and 2 (Followed by Curriculum Vitae) - Year 3 - Oculus award winning for individual project

- Sept 2009 – June 2011 Kimbolton School, Huntingdon, UK - A- levels Art (A*) 598/600 Math (A*) Chemistry (A) Biology (A) Chinese (A*) - 1st price of the year for Art

- Scholarship receiving for both Art and Social Service

SKILLS IT Computering Modelling Rendering Other architectural

– MS office – Excel, Access, Word,and Power Point Adobe suite – Photoshop, Indesign, Illustrator (all in advance) – Autocad, Google sketchup (all in advance), Rhino (in advance) (all in advance) Revit (basic) – Kerkythea (Sketchup base), V-Ray – Good physcial modelling skills – Good photo taking skills

LANGUAGES English (Fluent) Chinese – Cantonese and Mandarin (Fluent) Spanish (Beginner)

VOCATIONAL COURSES AND ACTIVITIES - Aug 2012 - 3 weeks fundamental course in 3d animation design with use of 3d studio max ( by Autodesk Authorised Training Centre in Hong Kong) - June 2011 - Volunteer to be one of the members of Wu Zhi Qiao (Bridge to China) Charitable Foundation, a charitable organisation in Hong Kong which mobilise university students, professionals and volunteers to actualize sustainable bridge projects in Mainland China OTHER ACTIVITIES AND INTERESTS Creative designing Photography Sketching Swimming Travelling


WORK EXPERIENCE

Feb – May 2014 Kengo Kuma & Associates

- A international well-known Japenese firm, which has projects across the world. The company integrates tradition Japanese architecture with modern architecture, which creates a lot of successful projects globally. Responsibilities: - Worked in a team of 5 which mainly in charge of the facade and interior design - Majorly involved in the production of 3d design options,study model and presentation package for clients - Involved in meeting with Kengo Kuma in daily bases to discuss project’s detail - Problem solving, decision and communication skills developed while working intensive with other team members - Develop good Rhino skill and be able to produce visuals under limited time pressure - Assigned site visit to assist in site surveying - Produce design options to the client

June – Sept 2013 SKEW Collabration

- A small size design in Shanghai, which has projects across Shanghai, Hong Kong and China. The company mainly focuses on residential, commercial and small scale projects. Responsibilities - Produce design options for residential rooms of a residential tower - Meeting with clients for project discussion - Deliver presentation materials under pressure and limited time - Daily meeting with partners for design reviews - Produce plan and section for project presentation - Acted as an English-Mandarin translator during meeting with clients and the team


WORK EXPERIENCE

Feb – May 2013 CHQ Partnership Limited, Baldock, United Kingdom

- A developed medium size architectural practice with headquarter office in Hertfordshire, branches in London. The practice’s main client is the one of the most famous retail partnerships in the United Kingdom, Sainsbury. Responsibilities: - Worked in a team of 10 which mainly in charge of the essential design and construction of buildings - Majorly involved in the production of plan, sections and detail section drawings - Involved in planning applications and personal contact with local councils across the country - Problem solving, decision and communication skills developed while working intensive with other team members - Develop good Autocad skill and be able to produce drawings under limited time pressure - Volunteer for site visit to assist in site surveying - Quickly grasp basic technic of Autodesk LT Revit which has been broadly used in the practice

June – Sept 2012 EC Design, Hong Kong

- A small size interior design in Hong Kong, which has projects across Hong Kong. The company mainly focuses on residential and office interior design, sub- focuses on construction and detailing of designs Responsibilities - Mainly involved in production of 3D models via 3D max and Google sketchup - Worked on rendered presentation illustrations - Production of floor plans for different schemes - Involve in the architectural and interior designing stage of projects with the senior manager - Direct contact and communicate with clients - Co-ordinate work with renderers and produced material schedule with suppliers - Acted as an English-Mandarin translator during meeting with clients and the team


Project 1 | 2012

Project 2 | 2013

Project 3 | 2014

Project 4 | 2015

Project 5 | 2015

Courtyard house

Visitor Center

Budapest Cultural Centre

Cinema Institue

Graffit forum


SKEW COLLABORATIVE

DESIGN AND BUILD

photography

2013

2015

2015


Courtyard house


Brief: Design a courtyard house for an artist couple who intends to have a house for living and showcasing their work in order to bring back the attention of art in the community that they are living in.


CLIENT A pair of married coupled whom decided not to have kids. The female client, Mary, is a free lance artist. The male client, Tom, is a free lance writer. Both of them work at home often. She brings clients to their house to show them her works in a daily basis.

- Exploded Isometric Model (top)


1. Ground Floor plan

2. First Floor plan

3. Second Floor plan

CONCEPT In order to design a courtyard house which is flexible for the young couple, a simple solution is applied. FRAMING and REVEALING are the tow main concepts. One is to the frame views to connect the outer environment with the external. The other one is to reveal their piece to the public .

4. Third Floor plan

5. Fourth floor plan

Site plan


Create a TOWER HOUSE which the function of a house stacks on top of one. Studio provided for Mary faces the North as diffuse light from the north gives the best quality of light. Study room for Tom faces the South due to maximization of sunlight receiving from the South

Roof Light

Terrace

Upper Floor

Ground Floor

Double glazing Concrete topping Timber battens Channel beams Silicate

Granite finish Bricks Angle beams DPM Insulation Concrete slab Timber battens Plaster finish

Marble finish (20x60x80) mm Screed 60 mm Slip membrane Concrete slab Timber battens Plaster finish

Plastics finish 20 mm Screed 65 mm Insulation 75 mm DPM Concrete slab 250 mm Hardcore 200 mm


- Sectional Perspective (left) - Construction details (top)


VISITOR CENTRE


Brief: Design a visitor center which gives an unique experience of Georgian Bath. Considering the Royal Crescent as part of the context, meanwhile providing visitors with a brand new experience of this city.


MATERIAL PLATTE Zinc roof cladding Timber Glulam beam Brick cladding Timber flooring


CONCEPT Taking account of the significance of Royal Crescent in Bath, my approach to the brief is to create a visitor centre which slightly touching the slope in front of the Crescent. And it provides VIEWING OPPORTUNITY and learning experiencing of the Georgian Bath

After drawing visitors into the buildings, by blocking most of the front view, they immediately can experience from walking from the urban area to the rural, and experience the inward looking like most of the residents in Royal Crescent.

The Royal crescent. Finally, the exit is located right in front of the entrance of the Number 1. An indirect way to send the visitors to the Number 1 to start another journey of Bath.


Long Section (TOP LEFT) Short Section (TOP RIGHT)


External perspective (Looking from the front) External Perspective (Looking from the side) External Perspective (Looking from the entrance side)


BUDAPEST CULTURAL CENTRE


Brief: Design a Centre for British Art, Culture, and Studies in Budapest. It will comprise a Language Centre, Multi-Media Library, a Cinema/Theatre/Performance Space, Art Exhibition Spaces which aims to introduce the long historical side of British Culture to Hungary, Budapest


Frank始s house Annie始s house Site 3 location

CONCEPT In order to create a cultural centre which brings people together as a community and learn more about British culture, I chose to use an PUBLIC PLAZA and CENTRAL ATRIUM as strategies, aims to bring unity to people in Budapest.


Internal perspective (Looking from the viewing platform External Perspective (Looking from the side alley) Internal Perspective (Looking from the top of the central atrium)


RHYTHM Referencing the elevation of the adjacent buildings, the rhythm of strips is kept on the elevation of the cultural centre FRAMING Different openings are located on different levels. And different dimension and width provide a variety of frame of views to see the opposite side of Budapest


MATERIAL To carry the idea of integrating the rigidity and creativity as a scheme, the choice of material is also a key. Finally, CONCRETE and TIMBER are chosen. First, because of the flexibility of concrete, it can be use as the structure of the design, a concrete frame. Also, it can have embedded timber louvres to mix these two materials .


SOCIAL STAIRCASE The central atrium staircase is the main feature of the design. As it is a place where people MEET, TALK and PLAY. To carry on the idea on bringing people together, the staircase plays an important role in providing a place for people to meet


CINEMA INSTITUTE


Brief: The brief calls for 3 main cinema spaces. Cinema 1 with the capacity to seat up to 750 people naturally and inevitably feels stadium like. This innately lead to it space in the datum as a space which is social, united and commemorative. Being a Cinema Institute as oppose to just a Cinema, it felt rather fitting to create a space that’s inspiring and provocative. A space where experimental, underground and art house cinema is celebrated. Cinema 3 was the response to a more luxurious experience. Combing the elements of fine dining and cinema creating a wholesome experience.


CINEMA 1 Cinema 1 is the luxurious cinematic space which combines fine dining and entertainment. The space is in two levels to accommodate its flexibility. Upper level will have stepped seating for conventional movie watching while the low- er level allow for a fine dining experience. The lower level seating is not fixed and can be removed to turn the space into a live performance space or even workshop or artist studio space.


CINEMA 2 Cinema 2 is a social, stadium like cinematic space. It’s a space that can accommodate up to 750 people where there is a less number of tickets sold or where a more relaxed and flexible space is desired perhaps the retractable seating could be retracted and every other step can be manually pulled out rather like a drawer to create wider steps where the audience could be sat on bean bags or cushions.


CINEMA 3 Cinema 3 is the most provocative cinematic space hence takes its place highest on the datum. It’s a space that is flexible enough to stage something a little experimental, something a little avant garden. The proposal is to have 2 smart glass screens on to which film can be projected. The opacity of the glass can be controlled which in turn controls how much the outsiders can see of the film. The screens are suspended from the roof structure and can be retracted to accommodate space for workshops etc.


CINEMA 1

CINEMA 2

CINEMA 3

The glass structure will be constructed from structural glass beams and columns and clad in glass. The glass frames will act as portal frames tied back to the cinema structure to provide stability. Due to the brittle nature of glass, a minimum of three laminations of toughened glass should be used for the beams and columns to allow for failure of one lamination.

Due to the size of the cinema a space truss roof has been selected for its structural efficiency and ease of construction as well as allowing for ventilation equipment within its depth. The roof structure will be supported by braced steel columns, which bear onto a 4m tall reinforced concrete wall below. The truss was considered as a two way spanning homogenous structure.

To reflect the exposed structure of cinema 2, a structural frame work of two-way spanning trusses for the roof structure and steel columns with cross bracing for the walls was designed allowing the structure to be seen from outside through a double skin glass faรงade.


Long section (cutting through cinema 2)


External perspective (Looking from the river) refernce with the Initial conceptual model


GRAFFITI FORUM


Brief: This project is aim to provide a platform for people in Weston-super-Mare to express theirselves in the form of words and symbols. Also, re-instate the position of local urban artists in this society. In additionally, we hope to study the message behind graffiti which found in the local area in order to assist the council to address social matters in the society


Site My site is located in the heart of the city centre, which is along REGENT STREET, mostly all shops and commericals locate in the town. And all existing is a National Car Park.


CONCEPT

The concept of ‘Founded space’ represents a journey of discovery from light to dark and from the wide to narrow, of which begins at the arrival point on the site and continues through and around the building. The atmosphere is an important aspect of the scheme. It is modified by the manipulation of lighting condition, orientation and materiality, which dictates the character of the room and how the occupants perceive that particular space. The body of the building is intended to be a simple geometry. The level of complexity increases in the interior of the building, intensifying the spatial experience in a subtle and gradual way.


Verticle Gallery This is the main verticle circulation which pentrate through the building which brings you to different floors, alongside, there is exhibition of the history of graffit


Debating Chamber This is where the local council can held their discussion and debate about the local social issues in this town , with the participation of the puclib by having the upper galler on top of the debating chamber


Messy Gallery This is a gallery where local artist exhibiti thier work temparary on these concrete walls. This is a place where you discover a lot of hidden pieces you can negivate your way throu


Detail street section from the site wandering to survey my site within the compound, I found out there are a lot of interesting alley ways and street condition which are perfect for the gallery space. This piece of analysis is very crutial to my design of the scheme


- REUSE THE EXISTING STRUCTURE - reuse the pre-existing car park structure by demolishing all the upper mass but leavingthe groung fround wall behind

-TRACE OF HISTORY

- REINSERT A NEW MASS ON TOP

- CRAVING THE MASS

- ground floor walls are now left to be landscaping and strcutral wallls for the masses above

- Placing programe mass on top of the public reclaim ground floor

- the mass is divided in order reduce the volume of the mass


- SLIDING THE MASS HORIZONTALLY - by sliding the mass, this result into three storeys

- PUNCHING HOLES TO INTRODUCE LIGHT

- PUTTING AN OBJECT INTO THE MASS

- by purging holes, we introduce natural light into the building

- by purging holes, we can pout an special oject into it. IT IS THE FOUND OBJECT


Quanzhou Mixed Use Development


SKEW COLLABORATIVE Brief: To design a residential and commercial complex in Quanzhou.The Quanzhou Mixed Use Development is a scheme which involves designs of overall master planning, a hotel, a commercial podium and 9 residential towers.


CONCEPT The essence of this project is to bring a new concept of living to the Chinese public. Our concepts mainly communicate by using three strategies: Economic, Living and Commercial.


ECONOMIC STRATEGY

ENVIRONMENTAL STRATEGY

COMMERCIAL STRATEGY

Reduce the number of residential towers which are proposed by the LDI. By doing this, we can reduce the economic cost for the client and also eliminate the

Introducing indoor gardens on each floor in residential towers. This can conceptually bring the natural into each family. Also, this is also a marketing strategy for

city wall effect which was created by the LDI

the developer.

Creating an urban short cut. This not only improves the overall urbanism, but also helps to bring in economical opportunities for our commercial podium by introducing people to the shopping mall directly


DESIGN AND BUILT


DESIGN AND BUILT Brief: To design a temporary woodland house for providing an wonderful forestal experience for visitors of all age in Westonbirt Arboretum. The client wants the woodland house to be the next attraction for people who visit the place.


FRAMING AND VIEWING One of the key concepts of the pavilion is to have viewing elements for visitors view out to the forest FOREST WITHIN A FOREST With the supply of timber from the forest of Westonbirt Arbore-

tum, we use mainly oak and ash trees to construct the whole structure, plus the cladding and weaving.


PHOTOGRAGHY


LINE WITH LINE


LIFE ON SURFACE


RHYTHM


Profile for Yannick Lo

Portfoilo for cv (2015) final  

Portfoilo for cv (2015) final  

Profile for yannicklo
Advertisement