Page 1

1

Special Edition 2018Š oidikesmoustigmes.blogspot.gr


2

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ..................................................................................................... 3 2. ΘΕΩΡΙΑ ......................................................................................................... 4 2.1 Πεντάγραμμο & Νότες .............................................................................. 4 3. ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ .............................................................................................. 10 3.1. Συμβολισμός Πένας .............................................................................. 10 3.2. Συμβολισμός Αριθμών .......................................................................... 10 3.3 Συμβολισμός Αριστερού Χεριού .............................................................. 10 4. ΝΟΤΕΣ ........................................................................................................ 11 4.1 ΤΑΣΤΑ .................................................................................................. 11 5. ΤΑΜΠΛΑΤΟΥΡΑ ........................................................................................... 13 5.1. ΤΟ ΠΑΛΙΟ ΡΟΛΟΙ - Γ.ΚΑΛΑΤΖΗΣ.......................................................... 15 5.2. ΓΑΡΥΦΑΛΛΟ ΣΤΟ ΑΥΤΙ - Μ.ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ....................................... 18 5.3. ΥΔΡΟΧΟΟΣ - Ν.ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ ............................................................. 21 5.4. ΡΟΖΑ - Δ.ΜΗΤΡΟΠΑΝΟΣ ...................................................................... 24 5.5. ΤΙ ΓΛΥΚΟ ΝΑ Σ' ΑΓΑΠΟΥΝ - Χ.ΑΛΕΞΙΟΥ............................................... 26 5.6. ΟΙ ΝΤΑΛΙΚΕΣ - Γ.ΣΑΡΡΗΣ .................................................................... 29 5.7. ΧΙΛΙΑ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΑ - Γ.ΖΑΜΠΕΤΑΣ ....................................................... 32 5.8. ΜΕ ΣΚΟΤΩΣΕ ΓΙΑΤΙ ΤΗΝ ΑΓΑΠΟΥΣΑ - Σ.ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ............................ 34 5.9. Ο ΚΥΡ ΘΑΝΟΣ ΠΕΘΑΝΕ - Γ.ΜΠΙΘΙΚΩΤΣΗΣ ......................................... 38 5.10. ΝΤΕΡΜΠΕΝΤΕΡΙΣΣΑ (ΤΡΕΞΕ ΜΑΓΚΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΕΙΣ) - Σ.ΜΠΕΛΛΟΥ ... 42 5.11. Ο ΣΑΛΟΝΙΚΙΟΣ - Σ.ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ........................................................... 44 5.12. ΤΟΥ ΒΟΤΑΝΙΚΟΥ Ο ΜΑΓΚΑΣ - Γ.ΜΠΙΘΙΚΩΤΣΗΣ ................................ 48 6.ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ .............................................................................................. 51

Special Edition 2018© oidikesmoustigmes.blogspot.gr


3

1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Αλλαγή, στη στήλη «Παρτιτούρες για Μπουζούκι», που επιστρέφει πιο ανανεωμένη κυρίως στην εμφάνιση, πλήρης, με πιο πολλές παρτιτούρες από αγαπημένα τραγούδια που όλοι λίγο πολύ αγαπήσαμε. Φυσικά δεν ξεφεύγουμε από το λαϊκό κομμάτι, αλλά θα έχουμε και λίγο πιο έντεχνο καθώς και παραδοσιακό.

αρκετό καιρό να καταλήξω στην εμφάνιση, στο εξώφυλλο και άλλα πολλά. Δυστυχώς το καλό παιδί που μου «έριξε» την ιδέα» δεν ήθελε για δικούς του λόγους να μην αποκαλύψω το όνομά του. Ελπίζω μόνο να αρέσει και να βοηθήσει σε νέους, αρχάριους, που θέλουν να ασχοληθούν με τη μουσική και το μπουζούκι.

Πως ήρθε όμως αυτή η αλλαγή; Μια από τις δύο στήλες του blog μου, που έχουν αναδείξει κάποιοι αναγνώστες, και μετά από ένα γεμάτο καλοκαίρι του 2015, ήρθε μια πρόταση που άλλαξε λίγο τα σχέδια μου για την επόμενη ανάρτηση. Ο λόγος ήταν μια συνάντηση που είχα με κάποιον αναγνώστη στην πόλη μου εντελώς τυχαία και η θέληση του να μάθει περισσότερα για το πιο δημοφιλές ελληνικό μουσικό όργανο, το μπουζούκι. Και το έμαθε πιο καλά κι από μένα και μου έβγαλε τραγούδια που εγώ δεν είχα βγάλει.

Οι παρτιτούρες θα παρουσιάζονται σε δύο μορφές. Η μία στη μορφή σημειώσεων (γραμμένες οι νότες στο χέρι) γιατί έτσι τις είχα από τον δικό μου καθηγητή και η δεύτερη στην κανονική μορφή της παρτιτούρας με το πεντάγραμμο, αρκεί να μπορείτε να τις διαβάζετε. Κάποιες μάλιστα από αυτές τις παρτιτούρες περιλαμβάνουν πεντάγραμμο φωνής, πεντάγραμμο και ταμπλατούρα για μπουζούκι (4χορδο), φορά πένας, δακτυλοθεσία, συγχορδίες για μπουζούκι με σχήμα, εισαγωγή και σόλο μπουζούκι καθώς και όλους τους στίχους.

Η ιδέα αυτής της νέας έκδοσης είναι δική του ιδέα απλά εγώ την υλοποίησα. Έψαξα μάλιστα και βρήκα και άλλες παρτιτούρες από αλλού. Έκανα

Special Edition 2018© oidikesmoustigmes.blogspot.gr

XP


4

2. ΘΕΩΡΙΑ Δεν ξέρω κατά πόσο γνωρίζουν όλοι έστω και τα βασικά για το πεντάγραμμο και τι σημασία όσων βρίσκονται εκεί (διαστήματα, γραφή φθογγόσημων, θέση νότας, κλειδιά κ.α). Όλα αυτά πρέπει να τα γνωρίζει κάποιος για να μεταφράσει μια παρτιτούρα. 2.1 Πεντάγραμμο & Νότες Παρακάτω εξηγούνται τα πιο βασικά που πρέπει να γνωρίζει ο οποιοσδήποτε για να μεταφράσει την ταμπλατούρα.

 Πεντάγραμμο: Το πεντάγραμμο είναι ένα σύνολο από πέντε οριζόντιες, παράλληλες γραμμές που απέχουν ίση απόσταση μεταξύ τους και χρησιμοποιείται για να αποτυπώνονται πάνω του τα διάφορα μουσικά σύμβολα. Οι γραμμές αυτές αριθμούνται από κάτω προς τα πάνω, όπως φαίνεται στο παρακάτω σχήμα.

 Διαστήματα: Παρατηρούμε ότι ανάμεσα στις γραμμές υπάρχουν κάποια κενά τα οποία ονομάζουμε διαστήματα. Τα διαστήματα είναι τέσσερα και τα αριθμούμε, όπως τις γραμμές, από κάτω προς τα πάνω.

Το πεντάγραμμο, λοιπόν, αποτελείται από πέντε γραμμές και τέσσερα διαστήματα που αριθμούνται από κάτω προς τα πάνω, όπως φαίνεται στα παραπάνω παραδείγματα.

Special Edition 2017-18 © oidikesmoustigmes.gr


5

 Γραφή φθογγόσημων: Οι νότες γράφονται πάνω στις πέντε γραμμές, μέσα στα τέσσερα διαστήματα, πάνω από την πέμπτη ή κάτω από την πρώτη γραμμή καθώς και πάνω ή κάτω από το πεντάγραμμο με χρήση βοηθητικών γραμμών.

Special Edition 2017-18 © oidikesmoustigmes.gr


6

 Οξύτητα φθόγγων: Η οξύτητα (ύψος) των φθόγγων εξαρτάται από τη θέση τους πάνω στο πεντάγραμμο. Έτσι, μια νότα που είναι γραμμένη στο πρώτο διάστημα είναι χαμηλότερη από μια νότα που είναι γραμμένη στο τέταρτο διάστημα.

Η ονομασία των φθόγγων εξαρτάται από δύο παράγοντες: Α. Το κλειδί που χρησιμοποιούμε Β. Τη θέση της νότας στο πεντάγραμμο.

 Κλειδιά: Το κλειδί είναι το σύμβολο που γράφεται μπροστά στο πεντάγραμμο και ανάλογα με το όνομα και τη θέση του ονομάζει όλες τις νότες που χρησιμοποιούμε στη συνέχεια. Υπάρχουν πολλά κλειδιά με τα οποία θα ασχοληθούμε σε επόμενες τάξεις. Για το ξεκίνημά μας θα χρειαστεί να μάθουμε το κλειδί του Σολ της 2ης γραμμής

 Κλειδί του Σολ: Το κλειδί του σολ γράφεται πάνω στη δεύτερη γραμμή του πενταγράμμου μας και έτσι ονομάζει τη νότα της δεύτερης γραμμής Σολ.

Με βάση το φθόγγο Σολ της δεύτερης γραμμής θα ονομάσουμε τώρα όλους τους άλλους φθόγγους που γράφονται στο πεντάγραμμο.

Special Edition 2017-18 © oidikesmoustigmes.gr


7

Αν βάλουμε μια νότα αμέσως ψηλότερα από τη Σολ θα βρίσκεται στο δεύτερο διάστημα και αυτή θα είναι η Λα αφού γνωρίζουμε ότι είναι η αμέσως επόμενη στην σειρά των φθόγγων.

Αν βάλουμε μια νότα αμέσως χαμηλότερη από τη Σολ, αυτή θα βρίσκεται στο πρώτο διάστημα και σύμφωνα με τη σειρά των φθόγγων θα είναι η Φα, αφού αυτή βρίσκεται πριν τη νότα Σολ, όπως φαίνεται στο πίνακα με τη σειρά των φθόγγων.

 Ονομασία των φθόγγων:

Οι νότες πάνω στις γραμμές

Οι νότες στα διαστήματα

Special Edition 2017-18 © oidikesmoustigmes.gr


8

Νότες κάτω και πάνω από το πεντάγραμμο Ας δούμε πρώτα δύο φθόγγους που γράφονται έξω από το πεντάγραμμο χωρίς όμως να χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε βοηθητικές γραμμές. Ο ένας ονομάζεται Ρε και γράφεται κάτω από το πεντάγραμμο, με το πάνω μέρος του να ακουμπά στην πρώτη γραμμή. Ο δεύτερος ονομάζεται Σολ και γράφεται πάνω από το πεντάγραμμο με το κάτω μέρος του να ακουμπά στην πέμπτη γραμμή.

Βοηθητικές γραμμές Όταν θέλουμε να γράψουμε νότες ψηλότερες ή χαμηλότερες από αυτές που ήδη μάθαμε, χρησιμοποιούμε τις βοηθητικές γραμμές. Έτσι, όταν θέλουμε να σημειώσουμε μια νότα ψηλότερη από τη Σολ που βρίσκεται πάνω από το πεντάγραμμο, είμαστε υποχρεωμένοι να χρησιμοποιήσουμε μια τέτοια βοηθητική γραμμή που την τοποθετούμε ανάμεσα στη νότα.

Η αμέσως επόμενη νότα είναι η Σι και την τοποθετούμε πάνω από τη βοηθητική γραμμή.

Special Edition 2017-18 © oidikesmoustigmes.gr


9

Παρακάτω φαίνονται όλες οι νότες με βοηθητικές γραμμές πάνω από το πεντάγραμμο.

Ας δούμε τώρα πώς θα σημειώσουμε τις νότες με βοηθητικές γραμμές κάτω από το πεντάγραμμο. Η αμέσως χαμηλότερη νότα από τη Ρε είναι η Ντο και σημειώνεται με μια βοηθητική γραμμή που περνάει ανάμεσα από τη νότα.

Με τον ίδιο τρόπο, κάτω από μια βοηθητική γραμμή, σημειώνουμε τη νότα Σι που βρίσκεται πριν τη νότα Ντο.

Παρακάτω φαίνονται όλες οι νότες με βοηθητικές γραμμές κάτω από το πεντάγραμμο.

Από το βιβλίο «Θεωρία της Μουσικής» του Γιώργου Τομπάζη, Μηχανικός Η/Υ & Πληροφορικής Ιδρυτής του MusicHeaven. Special Edition 2017-18 © oidikesmoustigmes.gr


10

3. ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ Στο παρακάτω κεφάλαιο και πριν τις παρτιτούρες, αναλύω κάποιους χαρακτήρες που θα βρείτε στις περισσότερες παρτιτούρες, που γνωρίζω και έμαθα μέσα από βιβλίο με «Παρτιτούρες για μπουζούκι». 3.1. Συμβολισμός Πένας χτύπημα της χορδής από πάνω προς τα κάτω χτύπημα της χορδής από κάτω προς τα πάνω τρέμολο

3.2. Συμβολισμός Αριθμών Οι αριθμοί πάνω στις γραμμές-χορδές μας δείχνουν σε ποιο διάστημα πρέπει να πιέσουμε τη χορδή (1,2,3,4,5 κλπ)

3.3 Συμβολισμός Αριστερού Χεριού 1 2 3 4

Δείκτης Μέσος Παραμέσος Μικρό

Special Edition 2017-18 © oidikesmoustigmes.gr


11

4. ΝΟΤΕΣ

Special Edition 2017-18 © oidikesmoustigmes.gr


12

4.1 ΤΑΣΤΑ Το μπουζούκι αποτελείται τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά από κάποια μέρη. Ένα από αυτά είναι και η ταστιέρα, στην οποία υπάρχουν πάνω της μεταλλικά ελάσματα που είναι κάθετα και οριοθετούν δηλαδή ορίζουν την απόσταση ενός ημιτονίου. Κάθε ένα δηλαδή τάστο ανεβαίνουμε κι ένα ημιτόνιο. Η Ταστιέρα στο Μπουζούκι χωρίζεται σε 26 τάστα (26 θέσεις). Στις ταμπλατούρες που δίνονται παρακάτω, με τάστα έχετε στο μυαλό σας ότι εμφανίζονται οι θέσεις-τάστα από την πρώτη χορδή από κάτω μέχρι και την τέταρτη χορδή, πάνω, με τις βαριές νότες. Όπου: D → ΡΕ ανοιχτή (1 χορδή κάτω) Α → ΛΑ ανοιχτή (2 χορδή κάτω) F → ΦΑ ανοιχτή (2 χορδή πάνω) C → ΝΤΟ ανοιχτή (1 χορδή πάνω) Παράδειγμα

Παράδειγμα μετάφρασης ταμπλατούρας

Σύμφωνα με την εικόνα παρακάτω, εμφανίζονται οι 19 από τις 26 θέσεις/τάστα του μπουζουκιού. Ο κάθε αριθμός δείχνει τη θέση. Δηλαδή όπου 0 η νότα είναι ανοιχτή, όπου 1 η νότα ΡΕ#. Στην εικόνα παραπάνω όπου 7 → η νότα ΛΑ ΛΑ-ΡΕ-ΡΕ-ΡΕ--ΣΙ-ΝΤΟ-ΛΑ#--ΛΑ-ΣΟΛ(2η Χορδή)--7 7-12-12-12--9-10-8--7-10--ΛΑ

Special Edition 2017-18 © oidikesmoustigmes.gr


13

Special Edition 2017-18 Š oidikesmoustigmes.gr


14

5. ΤΑΜΠΛΑΤΟΥΡΑ

12 ταμπλατούρες από αγαπημένα, έντεχνα & διαχρονικά τραγούδια….

….στην επόμενη σελίδα!!!

Special Edition 2017-18 © oidikesmoustigmes.gr


15

5.1. ΤΟ ΠΑΛΙΟ ΡΟΛΟΙ - Γ.ΚΑΛΑΤΖΗΣ

Special Edition 2017-18 © oidikesmoustigmes.gr


16

Special Edition 2017-18 Š oidikesmoustigmes.gr


17

Special Edition 2017-18 Š oidikesmoustigmes.gr


18

5.2. ΓΑΡΥΦΑΛΛΟ ΣΤΟ ΑΥΤΙ - Μ.ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ

Special Edition 2017-18 © oidikesmoustigmes.gr


19

Special Edition 2017-18 Š oidikesmoustigmes.gr


20

Special Edition 2017-18 Š oidikesmoustigmes.gr


21

5.3. ΥΔΡΟΧΟΟΣ - Ν.ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ

Special Edition 2017-18 © oidikesmoustigmes.gr


22

Special Edition 2017-18 Š oidikesmoustigmes.gr


23

Special Edition 2017-18 Š oidikesmoustigmes.gr


24

5.4. ΡΟΖΑ - Δ.ΜΗΤΡΟΠΑΝΟΣ

Special Edition 2017-18 © oidikesmoustigmes.gr


25

Special Edition 2017-18 Š oidikesmoustigmes.gr


26

5.5. ΤΙ ΓΛΥΚΟ ΝΑ Σ' ΑΓΑΠΟΥΝ - Χ.ΑΛΕΞΙΟΥ

Special Edition 2017-18 © oidikesmoustigmes.gr


27

Special Edition 2017-18 Š oidikesmoustigmes.gr


28

Special Edition 2017-18 Š oidikesmoustigmes.gr


29

5.6. ΟΙ ΝΤΑΛΙΚΕΣ - Γ.ΣΑΡΡΗΣ

Special Edition 2017-18 © oidikesmoustigmes.gr


30

Special Edition 2017-18 Š oidikesmoustigmes.gr


31

Special Edition 2017-18 Š oidikesmoustigmes.gr


32

5.7. ΧΙΛΙΑ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΑ - Γ.ΖΑΜΠΕΤΑΣ

Special Edition 2017-18 © oidikesmoustigmes.gr


33

Special Edition 2017-18 Š oidikesmoustigmes.gr


34

5.8. ΜΕ ΣΚΟΤΩΣΕ ΓΙΑΤΙ ΤΗΝ ΑΓΑΠΟΥΣΑ - Σ.ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ

Special Edition 2017-18 © oidikesmoustigmes.gr


35

Special Edition 2017-18 Š oidikesmoustigmes.gr


36

Special Edition 2017-18 Š oidikesmoustigmes.gr


37

Special Edition 2017-18 Š oidikesmoustigmes.gr


38

5.9. Ο ΚΥΡ ΘΑΝΟΣ ΠΕΘΑΝΕ - Γ.ΜΠΙΘΙΚΩΤΣΗΣ

Special Edition 2017-18 © oidikesmoustigmes.gr


39

Special Edition 2017-18 Š oidikesmoustigmes.gr


40

Special Edition 2017-18 Š oidikesmoustigmes.gr


41

Special Edition 2017-18 Š oidikesmoustigmes.gr


42

5.10. ΝΤΕΡΜΠΕΝΤΕΡΙΣΣΑ (ΤΡΕΞΕ ΜΑΓΚΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΕΙΣ) Σ.ΜΠΕΛΛΟΥ

Special Edition 2017-18 © oidikesmoustigmes.gr


43

Special Edition 2017-18 Š oidikesmoustigmes.gr


44

5.11. Ο ΣΑΛΟΝΙΚΙΟΣ - Σ.ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ

Special Edition 2017-18 © oidikesmoustigmes.gr


45

Special Edition 2017-18 Š oidikesmoustigmes.gr


46

Special Edition 2017-18 Š oidikesmoustigmes.gr


47

Special Edition 2017-18 Š oidikesmoustigmes.gr


48

5.12. ΤΟΥ ΒΟΤΑΝΙΚΟΥ Ο ΜΑΓΚΑΣ - Γ.ΜΠΙΘΙΚΩΤΣΗΣ

Special Edition 2017-18 © oidikesmoustigmes.gr


49

Special Edition 2017-18 Š oidikesmoustigmes.gr


50

Special Edition 2017-18 Š oidikesmoustigmes.gr


51

6.ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ Special Edition 2017-18 XP © Oidikesmoustigmes Για περισσότερες παρτιτούρες επισκεφτείτε παρακάτω:

http://oidikesmoustigmesgr

Special Edition 2017-18 © oidikesmoustigmes.gr

ΠΑΡΤΙΤΟΥΡΕΣ ΓΙΑ ΜΠΟΥΖΟΥΚΙ - ΜΕΡΟΣ 10.  
ΠΑΡΤΙΤΟΥΡΕΣ ΓΙΑ ΜΠΟΥΖΟΥΚΙ - ΜΕΡΟΣ 10.  
Advertisement