MotoDrive-2 2019

Page 1

WINKELWAARDE € 3,95

ADVENTURE

NR. 2

Motorkleding en meer

CAFÉ RACERS

Honda

JAARGANG 21

JUNI 2019

Met o.a.

YAMAHA NMAX 155

Getest op Lanzarote en Fuerteventura

Een ware rage

Test - Licht vermaak

N E O S PORTS CAFE

Een uitgave van


Motorkleding van Deens ontwerp, versterkt met GORE-TEX technologie

Dane motorkleding is ontworpen voor motorrijders die รกlle elementen van de natuur willen verslaan. Avonturiers die zich vrij voelen om volledig uitgerust met alle comfort en optimale bescherming een afgelegen deel van de wereld te verkennen. #Findyouradventure


Dane motorjack

kalsoy Afneembare kraag 3MTM ScotchliteTM Reflectiemateriaal

SAS-TEC rug protector

GORE-TEX Pro & ArmacorTM materiaal

€ 799,-

Dane motorjack

Julsø Afneembare kraag

3MTM ScotchliteTM Reflectiemateriaal

SAS-TEC rug protector

GORE-TEX Pro Gelamineerd materiaal

€ 799,-


The answer for every condition. www.Shoei.com


# MOTOVOORWOORD

VAN ALLES TE ONTDEKKEN Er zijn veel mooie plekken op de wereld en zelfs in Nederland is er voor de toerrijder van alles te beleven. Friesland is schitterend, Drenthe is mooi, Gelderland afwisselend en in Limburg kun je zelfs nog echte haarspeldbochten rijden. Elke provincie heeft wel wat moois en dat is bij ons in Noord-Holland zeker niet anders, met het boerenland van de Middenbeemster en de prachtige binnenlanden tussen Schagen en Hoorn. Met een dunbevolkt achterland is de vraag naar forenzenscooters bij ons en MotoPort vestigingen in de oostkant van het land misschien wat lager dan in de Randstad, allroads en toermotoren zijn echter overal populair, terwijl we merken dat ook de naked bikes in de lift zitten. Met name de zogenaamde café-racers – het thema van dit nummer van MotoDrive - zijn razend populair, wellicht ook vanwege de vele mogelijkheden om ze te personaliseren. Een beetje de paradox van de motorrijder: hij – of zij – wil graag zijn persoonlijkheid in zo’n motor leggen, maar aan de andere kant zien we bij onze toertochten en demo-dagen dat motorrijders graag met elkaar omgaan. Motorrijden verbroedert. Hoe het ook zij, we merken dat steeds meer motorrijders de motorpassie ontdekken. Vorig jaar zijn er in Nederland 9,9% meer motoren verkocht, in maart zelfs 25% meer. Opvallend is dat daarbij ook veel mensen voor een lichtere motor kiezen. Veel MotoPort vestigingen nemen er daarom een leuk, betaalbaar merk als Mash of Benelli bij: MotoPort wil je als klant immers meer keuze bieden. Op het gebied van accessoires, helmen en motorkleding is dat niet anders, wat dat laatste betreft hebben we met Dane en Difi natuurlijk sowieso al twee ijzersterke troeven in handen. De beste troef blijft echter de vakkundige service en het goede advies, zorgen dat de klant onbezorgd kan rijden en dat hij of zij naar huis gaat met die helm of die kleding die het best bij hem of haar past. Een filosofie die zich bij MotoPort de afgelopen jaren ruimschoots heeft bewezen en doorgaans een leuke, vriendschappelijke klantenkring oplevert. Dat is één van de aspecten die ons werk zo leuk maakt. Kom eens langs en ontdek hoe mooi de kop van NoordHolland is. Hippolytushoef is dichterbij dan je denkt en de koffie staat altijd klaar! Dirk Vink en Eelco Metselaar, MotoPort Hippolytushoef.

MOTODRIVE MAGAZINE

5


# MOTOTITEL

RETRO | T E E R E | ST R U T N E V AD IRES O S S E C MOTOR C A W M U U O I J M R E PR VOO Een complete Aero kofferset inclusief alle toebehoren is al leverbaar vanaf €609,95.

Een complete Urban ABS kofferset inclusief alle toebehoren is al leverbaar vanaf €420,95.

BAGAGE | PROTECTIE | VEILIGHEID | ERGONOMIE | NAVIGATIE 6

MOTODRIVE MAGAZINE


# MOTOINHOUD

IN DIT NUMMER

38

32 YAMAHA NMAX 155 Soms is een zware de ware. Maar soms is licht gewoon lekkerder. Als je door de stadsjungle raast of naar je werk forenst, dan is de flitsende handelbaarheid van een lichte motorscooter ideaal. Zeker de Yamaha NMAX 155, want die heeft net dat beetje meer…”

KAWASAKI Z900RS SPECIALS In 1972 creëerde Kawasaki een legende. De Z900 Z1 sloeg in als een bom. De huidige Z900RS is een ode aan dit icoon. En voor vier custom builders een ideale basis voor een uniek project.

09 NIEUWS

Nieuws over motoren, motorkleding & acties

16 MOTOFASHION 2019

De nieuwste motorkleding voor urban en avonturiers

66 MY MOTODRIVE Reizen is als een virus. Wie ermee begint, kan er eigenlijk niet meer mee stoppen. Zo verging het ook de 47-jarige Marcel van Dijken. Hij reed op z’n motor naar Iran en terug en ondervond dat Iran een prachtig land is vol vriendelijke mensen.

24

KAWASAKI

32

YAMAHA

SPECIAL

Z400 test binnenland Costa Brava

NMAX 155

Lichte motorscooter zeer geschikt voor de stad

44 HONDA NEO SPORTS

Café modellen.

50

BAGAGE

SPECIAL

Uitgebreid assortiment rugzakken, zadeltassen, tanktassen en koffers.

48 KAWASAKI RACING TEAM Ook in 2019 is MotoPort weer sponsor van het Kawasaki MotoPort Team en de inzet is hoog, Scott Deroue en Robert Schotman gaan dit jaar met hun Kawasaki Ninja 400 voor de wereldtitel in de supersport 300 klasse!

EN VERDER LEES JE OOK: 13 DIFI STARTERKIT ACTIE

Goede outfit voor als je gaat lessen

28 ZUID VIETNAM TOUR DEEL 2 Sheila Bosman

36 SHOEI PERSONAL FITTING SYSTEM Pasvorm = hoofdzaak

38 KAWASAKI Z900RS Specials 42 HIGHTECH ACCESSOIRES

voor je motor van SW Motech

70 SUPER MOTOMEID Naomi de Olde 74 FERRY & GULCIN Fervente motorrijders reizen door Afrika

82 MOTO OCCASIONS

Café Racers zijn hot

88 3 TIPS

van de vakman/vrouw

MOTODRIVE MAGAZINE

7


# MOTO NEWS

Verkrijgbaar vanaf €199,95. Inclusief Pinlock en geïntegreerd zonnevizier.

8

MOTODRIVE MAGAZINE


# MOTO NEWS

RELAXED EN VEILIG OP DE MOTOR MET ALPINE OORDOPPEN

SCORPION EXHAUSTS

RED POWER SLIP-ON KAWASAKI Z900RS

Motorrijden doe je voor je plezier. Om zoveel mogelijk te kunnen genieten van je rit, is het belangrijk je gehoor goed te beschermen. Niet alleen omdat het enorme geluidsniveau van windruis een irritante piep in de oren kan veroorzaken, maar ook omdat je snel vermoeid raakt door het lawaai. Bovendien kun je bij 120 km/u al na 7 minuten blijvende gehoorschade oplopen. Om zo min mogelijk last te hebben van wind-ruis op de motor,

heeft Alpine de ideale filteroordoppen ontwikkeld. Hiermee demp je schadelijke en vermoeiende geluiden, terwijl je het verkeer, de motor en je communicatiesysteem nog perfect kunt horen. De oordoppen zijn flexibel en zacht en zitten comfortabel onder je helm. MotoSafe is verkrijgbaar in: Pro, Tour en Race variant, voor elke rijsituatie de juiste demping.

DUCATI DIAVEL 1260 S MATERICO Design en de ‘persoonlijkheid’ van de motoren is altijd een kernwaarde van Ducati geweest, zoals duidelijk blijkt uit de deelname aan de Milan Design Week. De krachtige, robuuste Diavel 1260 S Materico staat symbool voor een gedurfd, visionair proces, vandaar het evenement ‘Beautiful Boldness Visionary Design’ van de motorfabrikant uit Bologna.

Scorpion Exhaust heeft haar lijn uitgebreid met een Red Power Slip-On voor de Kawasaki Z900RS. Met het upgraden van de Z900RS door een Scorpion uitlaatsysteem toe te voegen krijgt de motorfiets een betere rijervaring en het totaalgewicht wordt gereduceerd. Het Red Power systeem is een half systeem en de geluidsdempers kunnen worden afgewerkt in Polished Stainless en Black Ceramic. Het systeem past op de modeljaren 2018 en 2019. Verkrijgbare systemen van Scorpion Exhausts voor de Kawasaki Z900RS: Scorpion - Red Power Slip-On (Polished Stainless) Prijs € 479,- (excl. montage) Scorpion - Red Power Slip-On (Black Ceramic) Prijs € 578,50 (excl. montage)

BEST OF THE BEST YAMAHA NIKEN WINT 2019 RED DOT Yamaha Niken wint 2019 Red Dot ‘Best of the Best’ Award voor design. De Leaning Multi-Wheel NIKEN is gekozen tot de ‘Best of

the Best’ in de wereldwijd gerenommeerde Red Dot Award: Product Design 2019 competitie.

MOTODRIVE MAGAZINE

9


Foto: R. Foto: Schedl R. Schedl De geĂŻllustreerde De geĂŻllustreerde rijscenes rijscenes niet imiteren, niet imiteren, altijd beschermende altijd beschermende kledingkleding dragendragen en de toepasselijke en de toepasselijke bepalingen bepalingen van devan verkeersregels de verkeersregels in achtinnemen! acht nemen! De afgebeelde De afgebeelde voertuigen voertuigen kunnenkunnen verschillen verschillen in geselecteerde in geselecteerde gegevens gegevens uit de productie-modellen uit de productie-modellen en eenen aantal een aantal illustraties illustraties zijn voorzien zijn voorzien van optionele van optionele apparatuur apparatuur beschikbaar beschikbaar tegen extra tegenkosten. extra kosten.

www.husqvarna-motorcycles.com www.husqvarna-motorcycles.com

TEST DE NIEUWE TEST DE NIEUWE STRAAT STRAAT MODELLEN MODELLEN TEST DE NIEUWE HUSQVARNA MOTORCYCLES STRAAT TEST DE MOTOREN! NIEUWE HUSQVARNA MOTORCYCLES Van april t/m juni 2019 kun je bij een Husqvarna Motorcycles straat STRAAT MOTOREN! dealer bij jou in de2019 buurt proefrijden de nieuwste straat modellen. Van april t/m juni kun je bij eenop Husqvarna Motorcycles straat Bekijk op www.husqvarna-motorcycles.com/nl/news wanneer een dealer bij jou in de buurt proefrijden op de nieuwste straat modellen. testdag bijwww.husqvarna-motorcycles.com/nl/news jou in de buurt is en kom langs. Bekijk op wanneer een Inschrijven op de dag zelf is vanaf 09:00 tot 16:00 uur. testdag bij jou in de buurt en kom langs. Inschrijven op de dag zelf vanaf 09:00 tot 16:00 uur. HQV Ad 1_1 Straat_Testdagen_MotoDrive.indd 1

26-4-2019 10:53:13


# MOTO NEWS MOTOPORT UITHOORN ONDERGAAT EEN

COMPLETE METAMORFOSE Sinds haar intrede in het pand van Yamaha Motor Europe in 1998 te Uithoorn is het bedrijf uitgegroeid tot één van de meest complete motorzaken van de regio. Door het grote aanbod aan motoren met de merken Kawasaki, Yamaha, Suzuki en Honda is er voor elke motorrijder wel een motor te vinden. Daarnaast staat er ook een grote collectie aan scooters en motorscooters op je te wachten.

Aan de hand van het thema ‘Alles voor jou en je motor’ heeft MotoPort Uithoorn een complete restyling ondergaan om haar klanten nog beter van dienst te kunnen zijn. Ook de buitenkant van de motorstore is vernieuwd. Bij deze ben je dan ook uitgenodigd om deze compleet vernieuwde store te komen bezoeken!

CUSTOMIZEN BMW R-NINE-T BMW Motorrad breidt zijn customizingassortiment uit en biedt nu ook het uitgebreide programma van Option 719 gefreesde onderdelen, plus daarnaast de originele BMW Motorrad-accessoires.

Klanten die al een BMW-motorfiets uit de BMW R nineT-familie hebben, kunnen nu afzonderlijke bestellingen plaatsen voor gefreesde onderdelen in de versies Classic, Storm en Club Sport. Zo kan elke motorrijder zijn motor een eigen ‘gezicht’ geven.

GARMIN ZUMO AANBIEDING

GARMIN ZUMO 346LMT-S VAN € 349,00 VOOR € 299,00 GARMIN ZUMO 396LMT-S VAN €399,99 VOOR € 349,99 Verkrijgbaar bij MotoPort

MOTODRIVE MAGAZINE

11


# MOTO NEWS

NIEUW UNIVERSELE SMARTPHONE HOUDER

Motocrab Alu komt met een universele aluminium smartphonehouder voor stuurmontage. Deze nieuwe telg uit de Interphone familie kan direct op sturen gemonteerd worden met een diameter van 22, 25 of 32 mm. Deze heavy-duty aluminium houder met een gewicht van slechts 124 g. biedt plaats aan smartphones met een schermdiameter tussen 60 en 100 mm. De houder kan naar wens 360 gr. gedraaid worden om de telefoon in de meest optimale stand te kunnen plaatsen. Prijs bij MotoPort € 49,95.

DANE BRETELS

MOTO GUZZI V85 TT MAAKT ZIJN OPWACHTING BIJ MOTOPORT

PRAKTISCH & HANDIG • I n lengte verstelbaar • V erbindingslus met drukknopen voor

Deze praktische Dane bretels worden verbonden met de korte verbindingsrits van de broek. Ze zijn geschikt voor bijna alle Dane- en Difi-broeken, die uitgerust zijn met een korte YKK spiraalverbindingsrits nr. 5 (20 cm lang). Prijs € 39,-.

12

MOTODRIVE MAGAZINE

Met deze stijlvolle enduro geeft Moto Guzzi een passend vervolg aan een lange, rijke offroad historie en lanceert het merk tegelijkertijd een zeer omvangrijk aanbod aan opties, om de V85 TT geheel naar eigen wens en smaak te customizen.


# MOTOACTIE

DIFI STARTER KIT ACTIE Ga je lessen of ben je aan het lessen en zoek je een goede jas en broek om veilig en beschermd op pad te gaan, zonder dat het je direct een fortuin kost? DIFI heeft een speciale Starterskit samengesteld, die exclusief bij MotoPort te koop en zeer scherp geprijsd is.

v a n € 2 3 9,

S TA

S P E C IA L E S R T E R S E T P R IJ

NU

90

1 9 9,

-

▸D ifi Treasure jas in 3 kleuren leverbaar : zwart/rood, zwart en zwart/neon geel

139,95

▸D ifi Treasure broek Zwart

99,95

SUPER STARTERSET DIFI TREASURE JAS EN BROEK • 100% waterdicht • ademend met Aerotex membraan • uitneembare voering en protectoren

MOTODRIVE MAGAZINE

13


# MOTOACTIE

100%

MADE IN ITALY!

CROSSOVER

DESIGN: GRANDES ALPES N-COM - METAL WHITE 26

DE NOLAN N70-2 X IS DE EERSTE KWALITIEF HOOGWAARDIGE ROAD CROSSOVER HELM VOORZIEN VAN INTERN ZONNEVIZIER, PINLOCK EN AFNEEMBARE KINBAK!

NU VERKRIJGBAAR IN DIVERSE UNI-KLEUREN EN DESIGNS VANAF € 289,99 BIJ ELKE MOTOPORT VESTIGING

LED YELLOW 27

14

MOTODRIVE MAGAZINE

FLAT BLACK 20

FLAT IMPERATOR BLUE 25

CORSA RED 28

HO CO PARTS B.V. • NOL AN@HO COPARTS.COM • W W W.HO COPARTS.NL


# MOTO NEWS

MICHELIN CASH BACK ACTIE BIJ MOTOPORT

TOT

Tot en met 30 juni 2019 krijg je CASHBACK bij aankoop van: • d e Michelin Power RS /Michelin Power RS+ € 40,- per set of € 15,- per band • de Michelin Road 5 / Michelin Road 5 Trail € 30,- per set / € 10,- per band.

HONDA ROADSHOW 2019

• de Michelin Anakee Adventure € 30,- per set / € 10,- per band. • de Michelin Pilot Road 4 GT € 30,- per set / € 10,- per band

€ 40,-

CASH BACK OP AANKOOP MICHELIN BANDEN

Voor het invullen van de actie en het uploaden van je factuur ga je naar: www.cashback-moto-michelin.com

YAMAHA TÉNÉRÉ 700 IS VANAF NU TE BESTELLEN De eerste leveringen staan voor juli 2019 gepland. Het standaardmodel heeft een speciale online introductieprijs van € 11.199,-. Deze prijs geldt alleen voor online bestellingen geldig tot en met 31 juli 2019. Dus snel naar MotoPort om je online bestelling te noteren!

Een proefrit op de Honda van jouw dromen! Eindelijk eens zelf Honda’s unieke DCT-technologie ervaren én kennismaken met onze nieuwste modellen: het kan allemaal tijdens de Honda Road Show 2019. • 22 juni - MotoPort Assen,

88 JAAR EN NIEUW RIJDEN!

• 28 juni - MotoPort Rockanje, • 12 juli - MotoPort Zelhem, • 27 juli - MotoPort Leeuwarden • 9 augustus - MotoPort Goes • 30 augustus - MotoPort Amsterdam Neem contact op met je MotoPort vestiging om een testrit te reserveren!

Voor alle motorrijders bestaat er nog een toekomst. Kijk naar de heer Van Heuveln, hij kocht een nieuwe Honda CB300R bij MotoPort Uithoorn. Wat is er mooier als op je 88e nog steeds kunt genieten van een nieuwe motorfiets. De Vrijheid en de dynamiek blijft, ook als je ouder wordt.

MOTODRIVE MAGAZINE

15


# MOTOFASHION # MOTOTITEL

Met het warme weer gaan mensen zich ook luchtig kleden. Op zich natuurlijk lekker om in een korte broek, T-shirt en teenslippers van de zon te genieten op een terrasje of tijdens een wandeling.

H

et wordt een ander verhaal als je op een motorfiets gaat rijden. Een motorfiets gaat dermate hard dat je bij een val toch echt goede beschermende kleding moet dragen om te voorkomen dat je serieus letsel oploopt. Het merk Dane, met haar Viking roots, heeft veel ervaring om motorrijders te voorzien van comfortabele motorkleding, waarmee je onder de meest extreme weersomstandigheden toch naar alle uithoeken van de wereld kunt rijden.

REYHOLT GORE-TEX MOTORJACK Het nieuwste Dane motorjack Reykholt Gore-Tex is hiervan het levende bewijs. Sterk door het gebruik van Polyamide en leer. Soepel en perfect passend voor optimaal draagcomfort. De vele ventilatie openingen op mouwen, borst en rug, zorgen voor verkoeling en ventilatie, zelfs bij woestijntemperaturen. Bovendien volledig voorzien van CE gekeurde protectoren, ook op de rug.

BIJ NAT EN KOU Zorg dan dat de waterdichte Gore-Tex liner in je jas zit, met daarin de uitritsbare wintervoering. Is het nat en warm; dan laat je alleen de wintervoering thuis. De verstelmogelijkheden zorgen dat je jas perfect blijft aansluiten.

BIJ STRALEND WEER Dan laat je de waterdichte Gore-Tex liner thuis. Je zet alle ventilatie open en je hebt een heerlijk ventilerende en veilige motorjas. Twijfel je of het wel de hele dag droog blijft? Op de rug van de jas zit een zak

16

waar je de Gore-Tex voering in op kunt bergen. Heb je de voering tóch thuis laten liggen? De 2 zakken voor op de jas zijn 100% waterdicht en zorgen dat je mobieltje droog blijft. In 3 kleuren verkrijgbaar.

DANE BRONDBY 2 MOTORBROEK Uiteraard kun je bij dit 3-in-1 alles-kunner motorjack ook een bijpassende motorbroek kopen, met dezelfde eigenschappen, namelijk de Dane Brondby 2 motorbroek. Inclusief de ventilatie mogelijkheden, het uitstekende draagcomfort en optimale bescherming door de protectoren.

DANE PRO TECHNIEK Dane Gore-Tex staat voor: Guaranteed to keep you dry. Dat is tweeledig. Het houdt het water in alle weersomstandigheden buiten. Je hebt geen regenpak nodig! Anderzijds houdt het je ook droog in de zomer doordat je niet nat wordt van transpiratievocht. Kies je voor Gore-Tex Pro dan heb je een uniek ademend membraan wat 25% hogere ademende eigenschappen heeft dan een normale Gore-Tex liner. Ook bij warme zomerdagen wordt het zweet afgevoerd door de stof heen en blijf je droog en blijft het binnen je motorjack zeer comfortabel. Als extra verkoeling en ventilatie bieden de Dane Rainblocker® ritsen op borst en arm unieke ventilatiemogelijkheden. Sluit je deze unieke ritsen dan blijft de regen gegarandeerd buiten. De Dane Nimbus motorjas biedt daarnaast alle voordelen als het gaat om bescherming. Een combinatie van Cordura Polyamide vezels en Armacor® zorgt voor de beste bescherming, zeker in combinatie met de hoogwaardige SAS-TEC protectoren op schouders, ellebogen en rug.

▸ Dane Nimbus Gore-Tex Pro laminaat

MOTODRIVE MAGAZINE

979,-


# MOTOFASHION # MOTOTITEL

Dane Kalsoy ▸ Gore-Tex Pro

799,-

▸D ane Reykholt Gore-Tex met uitneembaar membraan

Dane Lyngby air ▸ Gore-Tex Pro laminaat

599,-

659,-

▸ Dane Brøndby 2 Met uitneembaar Gore-Tex membraan

459,-

MOTODRIVE MAGAZINE

17


# MOTOFASHION

DANE SUMMER TIME VERNIEUWDE FANO COLLECTIE

NIEUW: DANE BYGE

Voor de zomer biedt Dane de compleet vernieuwde Fano collectie. Een combinatie van sterke materialen en veel mesh materialen, met als grote voordeel: luchtig en beschermend. Verder is een waterdichte binnenvoering bij dit Fano motorjack een optie. NIEUW IS DE FANO BLACK EDITION. Fully black. Voor zowel dames als heren.

De Byge is een ademende regenjas en broek van STRETCH materiaal! Zeer comfortabele pasvorm en met nieuw XPRTex® membraan, wat zorgt voor een hoge bescherming tegen regen, tevens ademende functie. Verder is de Byge eenvoudig op te vouwen tot een klein pakketje en dus altijd gemakkelijk mee te nemen. Last but not least: De BYGE heeft een unieke capuchon die onder de helm gedragen wordt, waardoor deze voorkomt dat het water via je helm je kraag in loopt.

PR

®

XTREME PERFOMANCE

▸D ane Fano Black Edition motorjas met mesh

€ 199,-

▸D ane Byge regenjack

€ 129,-

▸D ane Fano Black Edition motorbroek met mesh

€ 169,-

18

MOTODRIVE MAGAZINE

▸D ane Byge regenbroek

€ 99,-


# MOTOFASHION NIEUWE

NIEUW:

DANE ZOMERONDERKLEDING

DANE HALVAR ARMALITH MOTORJEANS ARMALITH® is een speciale stof, gemaakt van katoenvezels en Dyneema®, een speciale polyethyleenvezel met ultrahoog moleculair gewicht dat voorheen uitsluitend werd gebruikt in lucht- en ruimtevaart, militaire en offshoretoepassingen. Deze exclusieve technologie creëert een echte denim die de Version V1 mechanische eigenschappen van leer heeft, dankzij de Format 150 x 150 mm versterking in de kern. ARMALITH® wordt ook toegepast in motorhelmen en nu dus ook in de slijtvaste motorjeans van Dane. Inclusief in hoogte verstelbare protectoren op de PATENTED FABRIC knieën, CE gecertificeerd en SAS-TEC® protectoren op de heup. ABRASION, TEAR & SNAG-RESISTANT STRETCH FOR COMFORT & MOBILITY

Zorg in de zomer voor de juiste onderkleding, zodat transpiratievocht zo door je Mesh jas of GoreTex motorjas kan worden afgevoerd. Draag zeker géén katoen, want dit absorbeert het vocht, met als gevolg, een natte en vaak klamme rug. Met de nieuwe ‘summer cool’ baselayer lijn zie je er bovendien fantastisch uit.

▸ Baselayer shirt

€ 54,95

THE WORLD’S STRONGEST DENIM

These go-anywhere jeans are designed to look as good as they perform.

TEAR ME !

www.armalith.com

▸ Baselayer broek

€ 44,95

Een Top Seller door zijn unieke pasvorm

▸ Leren zomerhandschoen LIHME 3

€ 79,-

▸D ane Halvar Armalith motorjeans Maten 28/34 t/m 40/34 inch.

€ 349,-

Een Top Seller door zijn unieke pasvorm.

▸ Dane RASMUS zomerhandschoen

€ 59,-

MOTODRIVE MAGAZINE

19


# MOTOFASHION # MOTOTITEL

DIFI

CAFÉ RACER BOBBER STYLE

Heavy Duty waxed cotton/leer jack. Waterdicht door Aerotex membraan, leer op schouders. Speciale bruine Café Racer Edition.

Difi Livorno ▸

20

MOTODRIVE MAGAZINE

299,95


# MOTOFASHION # MOTOTITEL

▴ Difi Detroit

Nieuwe kleur lichtgrijs / soepel leer met afneembare capuchon / ook in zwart.

339,95

▴ Difi New Orleans

▴ Difi Glasgow

Soepel leer met uitneembare hoody / ook in zwart.

Olive Green / Café Racer special / 100% waterproof.

349,95

199,95

VINTAGE KORTING

van 369,95

NU ▴ Difi Mercury

Sterk rundleren motorjack in CaféRacer stijl /Vintage look / ook in antique brown.

199,-

▴ Difi Firenze 2 AX

De alleskunner en Café Racer killer! Coole biker look maar toch 100% waterdicht, uitneembare voering, protectie en super pasvorm door de stretch panels.

▴ Difi Denver

Rundleer classic highway model.

389,95

209,95

UNIEKE VINTAGE KORTING Ultieme Café racer classic DIFI Scrambler. Ook voor deze jas is er nu een unieke Vintage korting bij MotoPort. Kom snel langs en profiteer van een flinke korting. Beperkt beschikbaar, dus wees er snel bij!

Difi Scrambler ▸

soepel leer / in zwart.

VINTAGE KORTING

van 399,95

NU

199,MOTODRIVE MAGAZINE

21


# MOTOFASHION # MOTOTITEL

◂ Difi Jolene

Café Racer Lady jacket / soepel leer & afneembare capuchon / leverbaar in 3 kleuren.

339,95

NIEUW: DIFI BRITNEY LADY

STRETCH LEGGING WITH KEVLAR Fashionable, comfortable, protective legging/broek. Kan zowel in als over de laars gedragen worden. Incl. knie en heupprotectie. Leverbaar in zwart of zwart/wit.

199,95

◂ Difi Virginia

Hoge veterlaars

22

MOTODRIVE MAGAZINE

169,95


# MOTOFASHION # MOTOTITEL

DIFI FASHION

▴ Difi Firenze Lady

▴ Difi Siena

De alleskunner en Café Racer killer! Coole biker look maar toch 100% waterdicht, uitneembare voering, protectie en super pasvorm door de stretch panels.

Heavy Duty lady jacket / Speciale dames pasvorm / Waxed cotton / Black edition.

209,95

RUIME COLLECTIE CAFÉ RACER GLOVES VAN DIFI

299,95

CAFÉ RACER BOOTS ◂ Difi Quest

Aerotex Urban motorschoen in zwart en bruin.

€  

>> z ie ook de voordeelactie op pag. 47

◂ Difi Sedona

Volnerf leren Urban/tour halfhoge motorlaars / dames en heren.

€ 

159,95

 

▸ o.a.  Difi Chase 2 € 74,95 /

119,95

 Troy AX € 74,95 /  Miley lady € 69,95 /

 Buck € 54,95 /  Dart € 39,95 /  Launch 2 € 49,95 /  Crack € 34,95 /  Luna Lady € 49,95

▸ Difi Milwaukee

Custom laars met halfhoge schacht / 100% leer met olie- en benzinebestendige rubberzool.

119,95 MOTODRIVE MAGAZINE

23


# MOTOSPECIAL

Tekst: Ed Smits

TEST KAWASAKI Z400

VERRASSENDE SUPERNAKED 24

MOTODRIVE MAGAZINE


# MOTOSPECIAL

Vier jaar na de lancering van de Z300, Kawasaki’s klapper voor het A2 rijbewijs, heeft Team Green haar kleintje Naked Sport tot Z400 opgewaardeerd. Meer dan 200 kilometer door het bergachtige binnenland van de Costa Brava leerde ons dat de Z400 een veel breder publiek zal aanspreken.

A2

motorfietsen. Tien jaar geleden nog een ondenkbaar segment, maar sinds het nieuwe gefaseerde rijbewijs uitgegroeid tot een klasse die een steeds breder publiek weet aan te spreken. Van beginnend motorrijder tot ervaren rot die wil downsizen en heropstapper tot de steeds groter wordende groep vrouwen die motorrijdt. Dat hebben ze bij Kawasaki heel goed gezien, de laatste toevoeging aan Kawasaki’s Z familie Z400 is hier het levende bewijs van. Ontworpen als een échte Supernaked, maar dan geschikt voor een ontzettend breed publiek en bovendien met een prijskaartje van slechts € 5.999,- ook nog eens ontzettend betaalbaar. De ontwikkeling van de Z400 liep bij Kawasaki parallel aan die van de vorig jaar gelanceerde Ninja 400 en net als z’n Ninja tegenhanger biedt de Z400 op alle vlakken een significant verbeterde performance van motorblok dat maar liefst 15% sterker is tot rijwielgedeelte dat op alle vlakken naar een hoger niveau is getild. Vergeleken met de Z300 biedt de Z400 een beter stuurgedrag en een blok dat veel sterker is van onderuit – een rijder-vriendelijke combinatie die niet alleen ideaal is voor fun in het weekend, maar ook voor alledaags woon-werk verkeer.

OOK DE Z400 HEEFT NET ALS DE REST VAN DE Z FAMILIE NU SUGOMI STYLING ELEMENTEN, WAARDOOR DE MOTOR VAN VERRE TE HERKENNEN IS ALS KAWASAKI SUPERNAKED ...

SUGOMI STYLING Net als rest van de Z familie heeft ook de Z400 nu SUGOMI styling elementen (gehurkte houding, laag gepositioneerde koplamp en een hoog kontje), waardoor de motor van verre te herkennen is als Kawasaki Supernaked. De Z400 combineert de scherpe, agressieve stijl van de Z650 en Z900 met het ontwerp van de Z300, wat heeft geresulteerd in een agressieve, lichtvoetige en vooral ook een volwassen uitstraling. Naast het feit dat de laag gepositioneerde koplamp heeft bijgedragen aan de scherpe looks, bieden de nieuw ontworpen LED koplampen een significant verbeterde helderheid en een bredere lichtbundel, wat rijden in het donker veel prettiger maakt. Het compacte multifunctionele display is hetzelfde als dat van de Z900 en Z650, het is zeer goed afleesbaar en overzichtelijk, met een versnellingsindicator centraal boven de snelheidsaanduiding gepositioneerd.

Dat de Z400 de status van een goedkoop ogende veredelde brommer is ontgroeid merk je meteen zodra je op de SUGOMI geïnspireerde Supernaked plaatsneemt. Dankzij de zadelhoogte van 785 mm is de Z400 heel erg toegankelijk en bovendien is het zadel langs voren 30 mm smaller, waardoor ook kleine motorrijders gemakkelijk hun voeten aan de grond zullen kunnen zetten. De positie van de voetsteunen is ook meer op de kleinere motorrijd(st)ers afgestemd, grote motorrijders zullen waarschijnlijk beter af zijn met het 30 mm hogere zadel dat als accessoire leverbaar is. De zithouding is precies zoals je het van een Supernaked verwachten mag: voetsteunen relatief hoog voor lekker veel grondspeling (je zult echt flink je best moeten doen om de slijtbouten onder de steunen aan de grond te rijden) en een heerlijk breed stuur dat ietwat omhoog gebogen is, wat heeft geresulteerd in een ‘klaar voor de aanval’ rechtop zithouding die tegelijkertijd heerlijk ontspannen is.

GROEISPURT IN VERMOGEN Het belangrijkste verschil met de Z300 zit ‘m in het motorblok, dat nu een cilinderinhoud van 399cc heeft. De groeispurt van meer dan 100cc heeft zich vertaald naar een Z die nu van onderuit veel krachtiger oppakt en daardoor veel gemakkelijker te rijden is, terwijl de motor ook qua topvermogen er aanzienlijk op vooruit is gegaan. De nieuwe Z400 levert een topvermogen van 45 pk bij 10.000 toeren per minuut (39 pk @ 11.000 tpm voor de Z300), maar minstens zo belangrijk is het maximum koppel dat nu 38 Nm bij 8.000 toeren (Z300: 27 Nm @ 8.200 tpm) is. Daarmee is de Z400 de sterkste in z’n klasse: de KTM 390 Duke levert 44 pk en 37 Nm, de Yamaha MT-03 42 pk en 30 Nm. De toename in vermogen is daarbij niet ten koste van het verbruikscijfer gegaan, tijdens de meer dan 200 kilometer lange rit noteerden we ondanks het bij tijd en wijle best forse tempo van onze jeugdige Spaanse voorrijder een waarde van bijna 1 op 30, wat de Z400 in combinatie met de 14 litertank een actieradius van 400 kilometer geeft! De Z400 is standaard van een slipper-assist koppeling voorzien, die twee voordelen biedt: de slipper functie voorkomt dat bij remmen en te snel terugschakelen het achterwiel blokkeert of gaat stuiteren, terwijl de assist functie ervoor heeft gezorgd dat de bediening van de koppeling maar liefst 20% lichter is. Dat laatste is super handig wanneer je in de stad of tijdens de ochtendspits aan het rijden bent.

MOTODRIVE MAGAZINE

25


# MOTOSPECIAL

BUIZENFRAME De Z400 heeft een vakwerkbuizenframe waarvan het ontwerp hetzelfde is als dat van de Ninja H2. Kawasaki’s geavanceerde dynamische stijfheidsanalyse was gebruikt om een optimale stijfheid bij een zo laag mogelijk gewicht te realiseren. Net als bij de Ninja H2 is het motorblok hierbij als dragend deel in de constructie opgenomen, het lichtgewicht ontwerp heeft geresulteerd in een rijklaargewicht van slechts 167 kilo en dat is ondanks het grotere motorblok maar liefst 3 kilo lichter dan de Z300. Met zowel motorblok als frame compleet nieuw, kon de positie van het blok worden geoptimaliseerd. Het ontwerp van het nieuwe chassis is nu een combinatie van een korte wielbasis met langere achterbrug, waardoor ontzettend licht, direct en voorspelbaar te sturen is, zonder dat het nerveus aanvoelt. Op de bergachtige kronkelweg langs de Spaanse kust van Tossa da Mar richting het noorden (mocht je deze zomer naar de Costa Brava gaan: een echte aanrader) wordt dat nog eens extra onderstreept: het is alsof de weg speciaal voor de Z400 is gemaakt.

Naast het compleet nieuwe motorblok heeft Kawasaki ook het rijwielgedeelte van de Z400 flink opgewaardeerd. Aan de voorkant is nu een 41 mm telescoop voorvork gemonteerd die veel robuuster is dan het 37 mm exemplaar van de Z300, waardoor de nu eveneens forsere 310 mm remschijf (dezelfde afmeting als de remschijf van de Z1000!) ten volle kan worden benut. De stopkracht van de Z400

26

MOTODRIVE MAGAZINE

is daarbij zeer gebruiksvriendelijk, de initiële bite is lekker direct zonder daarbij agressief of intimiderend te happen, waarna de Z400 binnen no-time tot stilstand te remmen is. Met dank ook aan de zorgvuldig gekozen nieuwe remleidingen en remblokken. Uiteraard is de Z400 standaard met de laatste generatie ABS unit van Nissin uitgerust, de meest compacte en lichtste in z’n klasse.


# MOTOSPECIAL

CONCLUSIE Met de lancering van de Z400 heeft Kawasaki haar Supernaked familie aan de onderkant stevig uitgebreid. De Z400 beschikt over hetzelfde SUGOMI DNA als de rest van de familie, een motorblok dat veel krachtiger is dan de Z300 en een rijwielgedeelte dat eveneens beter en lichter is. De Z400 is daardoor niet alleen de ideale motor voor wie net voor z’n A2 rijbewijs is geslaagd, maar ook voor de meer ervaren motorrijder die wil downsizen, heropstapper en niet te vergeten de motorrijdsters. En dan hebben we nog geeneens z’n prijs genoemd: de Z400 kan voor slechts € 5.999,- de jouwe zijn (+€ 599,- voor het performance pakket met Akrapovic titanium demper, duozitcover en engine guards), wat ‘m extra aantrekkelijk maakt voor diegene die zich eigenlijk op een tweedehandse aan het oriënteren was.

MOTODRIVE MAGAZINE

27


# MOTOTRAVEL

VAN

NOORD NAAR

ZUID VIETNAM REIZEN MET DE

MOTOR DEEL 2 Na 1,5 jaar revalideren van een motorongeluk besloot ik op reis te gaan. Nadat ik het topje van de Kilimanjaro had aangetikt, vervolgde ik mijn reis naar Vietnam. Hier besloot ik, na veel twijfelen, om een motor te kopen en op avontuur te gaan.

28

MOTODRIVE MAGAZINE


# MOTOTRAVEL

MET IEDEREEN OP DE FOTO Bij de lokale bevolking ben ik een bijzondere verschijning. Er wordt constant naar mij gezwaaid. Vaak wordt er ook iets onverstaanbaars geschreeuwd. Op plekken waar ik lunch staat vaak na de lunch al het personeel mij uit te zwaaien als ik vertrek. Als ik vertel dat ik naar Ho Chi Minh wil rijden verklaren ze mij voor gek. Als ik rustig aan mijn broodje zit voor het ontbijt slaan mensen een arm om mij heen en sta ik met een volle mond op de foto. De selfie stand is een dagelijkse bezigheid.

ETEN Eten vinden blijft een probleem. Vaak is dat gewoon bij mensen thuis. In de woonkamer is dan een soort restaurantje gebouwd met wat tafels en stoelen. Omdat ik de taal niet spreek is het vaak handen en voetenwerk of ik laat plaatjes zien van een kip en noodles op mijn telefoon. Maar ondanks dat, krijg ik meestal wat de pot schaft. De meeste keren is het wel te eten en kan ik met een gevulde maag weer verder rijden, maar een enkele keer is dat iets wat mijn maag niet helemaal verdraagt en koop ik om de hoek een zakje kroepoek of iets dergelijks.

NAAR DE GARAGE Ik ben met een paar tussenstops op weg naar Phong Nha een nationaal park in de bergen waar prachtige grotten schijnen te zijn en waar je fantastisch kan hiken. Onderweg kom ik een Amerikaans stel tegen, die in hetzelfde hotel hebben geslapen waar ik wil overnachten, blijkt. Ze konden mij echter vertellen dat het er vol muizen zat. Wat ben ik blij dat ik hen tegen ben gekomen. Nog een nacht met deze beesten zie ik nauurlijk niet zitten. Uiteindelijk vind ik een ander muizenvrij hotel. Eenmaal geinstalleerd, komt de eigenaar naar mij toe en probeert met handen en voeten uit te leggen dat er iets mis is met mijn motor. Eenmaal bij mijn motor, zie ik dat er olie lekt. Het is niet veel, maar aan zijn handgebaren te zien moet ik het wel serieus nemen. Gelukkig gaat de man met mij mee naar een garage en direct wordt het motorblok uit elkaar gehaald. Ondertussen krijg ik thee en vertellen de mannen hele verhalen waar ik natuurlijk niets van begrijp. Eigenlijk heb ik nog steeds geen idee wat er nou mis was met de motor. Maar het probleem is verholpen. En hiervoor betaal ik nog geen 7 euro.

Naam

Sheila Bosman

Leeftijd

30 jaar

Woonplaats

Breda

Motor

Honda Winn

Prijs

$ 300,-

EEN DODE MAN De route richting Phong Nha is prachtig. Ik rij door de bergen met het ene mooie uitzicht na het andere. Zo saai als de route in het begin was zo adembenemend is hij nu. Desondanks voel ik mij soms best eenzaam. Voornamelijk op de momenten dat ik niet aan het motorrijden ben. Ik heb nog aardig wat kilometers voor de boeg en het zou leuk zijn om daarvan een stukje met anderen te kunnen delen. Ik gedachten verzonken rijd ik door en kijk opeens naar de andere kant van de weg. Daar zie ik een bebloede man op de grond liggen. Een vrouw ernaast schreeuwt het uit en knielt neer. Omstanders kijken toe. Mijn gevoel zegt stoppen en helpen, maar dan flitst door mijn hoofd wat mij eerder verteld is door een Vietnamese man. ”Mocht je ooit een ongeluk tegenkomen onderweg rij dan ten alle tijden door. Het kan in scène gezet zijn en als je stopt kan het zomaar zijn dat jij ineens schuldig bent.” Ik rij door. Ik ben van slag. Dit gaat tegen al mijn gevoel in. Een stukje verderop stop ik en probeer ik mezelf te kalmeren van de beelden die ik zojuist heb gezien. Ik zie het als

een waarschuwing. Of dit nu echt is of is geënsceneerd, het verkeer hier is gevaarlijk en ik moet echt oppassen. Toch denk ik tijdens mijn reis nog vaak terug aan deze man en ergens hoop ik dat het in scene was gezet, maar mijn onderbuikgevoel vertelt me wat anders...

OP ZOEK NAAR GEZELSCHAP Ik kom aan in Phong Nha. Ook hier streep ik weer een Unesco’tje van mijn lijst af. De route naar de langste grot van Vietnam is een van de mooiste routes die ik ooit heb gereden. Achter elke bocht ligt er wel een nieuwe verrassing. In de avond besluit ik om lotgenoten te zoeken en bestel een biertje in het Easy Tiger Hostel en ga aan een van de lange picknick tafels zitten. Een poosje observeer ik, ik kijk om me heen of ik naast de feestende tieners wat verdwaalde motorrijders kan spotten. Dan komt er een groep jongens bij mij aan tafel zitten. Ze zijn met de motor maar gaan richting het noorden. Jammer, maar zij kunnen me vertellen dat die jongen daar bij de pooltafel vandaag aangekomen is en naar het zuiden rijdt. Ik loop naar hem

MOTODRIVE MAGAZINE

29


# MOTOTRAVEL

toe en spreek hem aan. Drie dagen later is het tijd om te vertrekken. Mijn gezelschap bestaat ineens uit een groep van vijf. Mijn poolmaatje Cristian uit Edinburgh, David uit Seattle, Sidney uit Nauheim en Celine uit Breda.

zingt. Al snel maken wij kennis met zijn hele familie via facetime. Hij neemt ons mee naar een straat BBQ en we hebben een fantastische avond met hem. Hij laat ons van alles proeven, allerlei Vietnamese specialiteiten.

We vervolgen de Ho Chi Minh route. In twee dagen willen we zo lang mogelijk op deze route blijven en uiteindelijk naar de kust rijden in Hue. Dit is het mooiste gedeelte van mijn route. De bergen zijn prachtig als de zon schijnt. Ik rij bocht na bocht en als ik in mijn spiegel kijk rijden er vier andere motoren achter mij aan. Al snel blijkt dat rijden met zijn vieren niet helemaal werkt. Dus splitsen we op. De snellere voorop en de langzamere achteraan. Ik behoor tot de langzame groep. Maar dat maakt mij niet uit. In elke bocht ligt gravel en dat maakt dat ik liever afrem dan onderuit ga. Vaak wacht de snelle groep op ons, dan maken we wat foto’s en rijden we weer door. Sidney voelt tijdsdruk dus hij maakt zich los van ons als groep en wij zullen hem later weer treffen in Hoi An. Met zijn vieren blijven wij over en slapen in een klein plaatsje genaamd Khe Sanh.

HOI AN De dagen erna rijden we door naar Hue waar we onze motoren een grote beurt geven. Vervolgens gaan we via de beroemde Hai van Pass naar Hoi An. Deze route staat bekend als een van de mooiste routes van Vietnam. Maar omdat deze route zo bekend is stikt het er van de scooters, tourbussen en andere gevaarlijke obstakels. Geef mij maar de bergen. Ondertussen is Cristian doodziek. Hij moet overgeven en heeft hoge koorts. Het gaat niet goed met hem. We besluiten te rusten in Hoi An. De plek waar kleermakers de prachtigste kleding voor je maken. Voor $85 Amerikaanse dollar laat ik drie prachtige kledingstukken maken. En voor $55 Amerikaanse dollar ontwerp ik mijn eigen leren schoenen. Nadat Cristian ziek is geworden is ook Celine aan de beurt. Haar eindstation met ons was Hoi An omdat zij kort erna door vliegt naar een andere bestemming.

DE HEL DIE KON TUM HEET David en ik voelen ons zo slecht dat wij vaak even pauze moeten nemen. In de wijde omtrek is geen hotel te vinden, dus zit er niets anders op dan volhouden. Halverwege wil Christian meer tempo maken en gaat op eigen tempo voor ons uit en doet David zijn motor het niet meer. Na reparatie in een plaatselijke garage begeeft z’n motor het nog een paar keer tijdens de reis. Het begint te schemeren, ik heb koorts en we zijn al zeker 8 uur onderweg. Ik kan niet meer. Als de motor weer gemaakt is, is het donker en eigenlijk is dit nog gevaarlijker dan overdag rijden. We staan voor de keuze hier blijven of nog een uur naar Kon Tum doorrijden?

EASY RIDER Hier ontmoeten wij in ons hotel een Easy Rider. Easy riders vind je door heel Vietnam. Het zijn vaak lokale mannen die voor hun werk toeristen rondrijden op hun motor. Meestal op een Harley Davidson. Je kunt een Easy Rider boeken voor allerlei soorten tripjes. Van een dag tot en met een aantal weken door Vietnam. Hij is je persoonlijke gids. Zo ontmoeten wij Bao. De man die hele bierblikjes openscheurt met zijn tanden en liederen voor ons

30

MOTODRIVE MAGAZINE

We zijn dus nog met z’n drieën. De dag dat wij willen vertrekken uit Hoi An gaat het mis. Ook ik word doodziek wakker. En als ik even later David tegen kom in het hostel ziet hij er ook niet al te best uit. Ik besluit dat het niet verstandig is om op de motor te stappen vandaag. Helaas blijkt het hostel volgeboekt te zijn en dus stap ik toch tegen beter weten in op de motor naar Kon Tum, een plaatsnaam die ik nooit meer zal vergeten en die 6 uur rijden verderop ligt.

We besluiten door te rijden, ondanks dat David zijn motor geen voorlicht blijkt te hebben. Ook lekt hij olie. Wat een zooitje. Als ze hier thuis achter komen dan zal ik het te horen krijgen. Totaal vermoeid komen David en ik aan in Kon Tum waar de meest vriendelijke vrouw ons opwacht met een compleet gevulde rijsttafel. Helaas krijg ik geen hap door mijn keel en ga naar bed. Hopelijk voel ik mij morgen beter.


# MOTOTRAVEL

UITZICHT ONDERWEG // MIJN REISGEZELDSCHAP // BIJ DE GARAGE // MET IEDEREEN OP DE FOTO // TRANG AN

De dagen die erna komen zijn een ware hel. Ik ben zo ziek dat ik naar het ziekenhuis moet. Het ziekenhuis bestaat uit een zaaltje waar ongeveer 12 mensen op een bed liggen zonder dekens op het bed. Ik moet aan het infuus en probeer ondertussen met Nederland te communiceren wat mij word toegediend aangezien mijn tolk niet mee naar binnen mocht. Na een paar uur in het ziekenhuis mocht ik weer gaan. Terug in het Guesthouse raak ik in paniek. Ik wil beter worden. De moeder van de familie probeert mij constant eten te voeren, maar ik krijg geen hap door mijn keel. David besluit om bij mij te blijven. Het is nog twaalf uur rijden naar Ho Chi Minh. Misschien moet ik mijn motor maar verkopen en naar Ho Chi Minh gaan met het vliegtuig. Er gaat van alles door mij heen. Ik ben ver weg van de bewoonde wereld en ik heb al zes dagen niet gegeten. Het voelt alsof er een steen in mijn maag zit. Ik heb het gevoel dat ik moet overgeven. Na een goed telefoongesprek met mijn vriend in Nederland besluit ik ongeveer mijn hele hand in mijn keel te steken. De volgende dag word ik wonder boven wonder wakker alsof er nooit wat gebeurt is. Spullen inpakken en gaan. Ik neem afscheid van de familie die zo lief voor mij is geweest. Mijn reis kan ik vervolgen!

HO CHI MINH CITY IN ZICHT Desondanks ben ik enorm verzwakt en hou het nauwelijks een uurtje vol om te rijden, waardoor ik in de volgende stad al incheck in een hotel en ga slapen. Als ik weer wat op kracht ben gekomen, rijden we via de bergen in een paar dagen naar Dalat, omringd door een prachtige omgeving, met canyoning als hoogtepunt. Hier

ontmoeten we toevallig Cristian weer. In de tijd dat ik ziek was is hij tot aan de kust en terug gereden. Zoals het er nu uitziet rij ik over twee dagen Ho Chi Minh binnen met nog één overnachting tussendoor. Omdat we laat aankomen op onze een na laatste plek voor Ho Chi Minh en erg hongerig zijn letten wij niet goed op waar we gaan eten. De volgende dag is het zo ver. Ik ga mijn eindbestemming halen! Nog geen half uur onderweg voel ik mij weer niet goed worden. Midden op een drukke weg zet ik mijn motor snel in het gras en gooi ik de inhoud van mijn maag in de berm. Wat een pech. We rijden door naar de Chu Chi Tunnel een toeristische attractie uit de oorlog. Daarna rijden we door naar de eindbestemming. Ho Chi Minh. In Ho Chi Minh begeef ik mij tussen de honderden motoren en scooters. Om mij heen wordt er luid getoeterd. Dit ken ik van de video’s die rondgaan over motorrijden in Ho Chi Minh. Een maand geleden zou ik hier compleet gestrest van worden, maar ondertussen ben ik gewend aan deze chaotische rijstijl en toeter ik iedereen aan de kant. Ik voel de tranen stromen. Ik voel zo een ongelooflijk gevoel van trotsheid. Drieduizend kilometer door een jungle met obstakels en daar rij ik dan met de massa mee door Saigon. In de avond ontmoeten David, Cristian en ik elkaar in de bar voor een biertje. Want we hebben dit toch maar even geflikt.

MOTOR VERKOPEN Dan heb ik nog een missie, mijn motor verkopen. Op de twee reparaties na heeft deze Honda Winn mij niet in de steek gelaten. Ik zou hem met alle liefde mee-

FACEBOOK: SHEILA BOSMAN INSTAGRAM: SHEILLTRAVEL

nemen naar Nederland, maar het is tijd om het avontuur aan iemand anders door te geven. Ik parkeer mijn motor bij het hostel en binnen een half uur staat er een Vietnamese dealer naast mijn motor met de vraag of hij een proefrit mag maken. Hij geeft mij de sleutel van zijn motor als borg en als hij terug komt wil hij voor $200 dollar mijn motor overkopen. Daar ga ik niet mee akkoord. Bovendien heb ik nog allerlei accessoires die ik ook kwijt moet. Via de Facebook site Vietnam-motorbikesfor-sale krijg ik talloze reacties op mijn motor. Binnen 24 uur ga ik samen met een jongen naar de garage om de motor een beurt te geven en voor $ 285 Amerikaanse dollars overhandig ik de sleutels van mijn liefde aan de volgende avonturier.

MOTODRIVE MAGAZINE

31


# MOTOSPECIAL

LICHT VERMAAK TEST YAMAHA NMAX 155

32

MOTODRIVE MAGAZINE


# MOTOSPECIAL

Soms is een zware de ware. Maar soms is licht gewoon lekkerder. Als je door de stadsjungle raast of vanuit een slaapdorp naar je werk forenst, dan is de flitsende handelbaarheid van een lichte motorscooter ideaal. Zeker de Yamaha NMAX 155, want die heeft net dat beetje meer…”

D

e Yamaha NMAX 155 heeft het formaat en het gewicht van een 125cc machine, maar heeft net even wat meer in de melk te brokkelen als je het gas open draait. Hij is dan ook technisch identiek aan de Yamaha NMAX125 met een klein verschil: het vloeistofgekoelde vierkleps blue-core blok - dat trouwens net als de 125 is uitgerust met variabele kleptiming – heeft dankzij een 6mm grotere boring net iets meer koppel: hij levert 14,4 Nm @ 6000 tpm, terwijl de 125 11,7 Nm @ 7250 tpm levert. Het topvermogen ligt op 11,1 kW @ 8000 tpm, waar de 125 9 kW @ 7500 tpm biedt.

TRAFFIC BEATER

DE SLECHTS 127 KG WEGENDE SCOOTER, OOK

Je merkt dat beetje eer zeker in het ‘urban traffic’. Als het stoplicht op groen springt en je het gas tegen de stuit trekt, zit je in een seconde of vijf aan 70 km/uur, waarbij de volautomatische CVT-transmissie het leven natuurlijk uiterst gemakkelijk maakt. En dan komt er tijdens zo’n acceleratie ook nog een leuke brul uit de dikke uitlaatdemper aan de rechterzijde. Het is dan ook een heerlijke machine om er vlot mee door de stad te rijden en bij het stoplicht lekker naar voren te sluipen, om als eerste het kruispunt over te blazen als het licht op groen springt. Maar ook op de buitenwegen kun je met deze Yamaha goed uit de voeten, maar een snelwegmotor is het duidelijk niet. Maar dat claimt Yamaha ook niet. Boven de 80 km/uur is de acceleratie er wel uit. 90 km/h heb je nog redelijk vlot bereikt, daarna hangt het van de weersomstandigheden af of en hoeveel je nog harder kunt. Met windkracht 6 in de rug kun je de 120 halen. De andere kant op 90. Als het niet stormt dan haal je 110.

vermogen van 11 kW, het vermogen van de NMAX 155. Genoeg om vrachtwagens in te halen, te weinig om je tussen het snelle verkeer op de linkerbaan te begeven. Niet dat je met een A1-rijbewijs op een NMAX 155, mag, die heeft immers 155 cc. De NMAX 155 is bedoeld voor A2- of volvermogen rijders, die op zoek zijn naar een supergemakkelijke scooter met een haarscherpe prijs en net dat extra beetje koppel. Dat maakt de NMAX immers extra aantrekkelijk als woon-werkmotor of boodschappenfietsje, terwijl de slechts 127 kg wegende scooter ook nog heel interessant is voor camper-eigenaren, die een vlot vervoermiddel achter op hun woonmobiel willen meenemen.

OOK VOOR CAMPERS

VOLWASSEN DESIGN

Dit fenomeen geeft de idioterie aan van ons rijbewijsstelsel. Met het A1-rijbewijs mag je rijden op een motorfiets of motorscooter met een cilinderinhoud tot 125 cc en een maximum

Uiterlijk is de NMAX een echte, volwassen motorscooter met een lekker modern design. De afwerking van de scooter is bovendien bijzonder fraai en enigszins sportief, dankzij de

HEEL INTERESSANT VOOR CAMPEREIGENAREN, DIE EEN VLOT VERVOERMIDDEL ACHTER OP HUN WOONMOBIEL WILLEN MEENEMEN ...

MOTODRIVE MAGAZINE

33


# MOTOSPECIAL

carbonfiberachtige luchtfilterbehuizing en dito motorkappen aan de linkerkant. Aan de voorzijde heeft hij een enorm grote koplamp, die voor een goede zichtbaarheid en een goed zicht zorgt dankzij twee stadslichten bovenin en twee LED-dimlichten, die allebei branden. Boven de koplampen zit een groot, zwart windscherm, dat op pilaartjes is gemonteerd zodat er lucht onderdoor kan. Dat voorkomt turbulentie. Vanuit het zadel heb je zicht op een leuk dashboard, met een rond, digitaal LCD-scherm met aan de linkerkant een brandstofmeter en aan de rechterkant een zuinigheidsindicator. Daaronder vind je het contactslot, dat tegen ongepermitteerde toegang wordt beschermd met een slim afdekplaatje, dat je met een speciale zeskant op de achterkant van de contact-

34

MOTODRIVE MAGAZINE

sleutel opent. Via het contactslot kun je ook het zadel openen. Daaronder vind je een riante bagageruimte van 23,5 liter, compleet met een 12V aansluitpunt.

ONTSPANNEN ZIT Dat de NMAX 155 een zeer doordachte machine is, merk je direct als je opstapt. Je hebt bijvoorbeeld best veel beenruimte en meerdere mogelijke zitposities. De voeten kunnen recht op de horizontale treeplank, maar dan zit je met je hakken tegen het bredere stuk van de motorruimte aan. Het is comfortabeler om ze in het hoekje tussen de horizontale en de diagonale treeplank te parkeren, dan zit je precies met de hakken in de slanke taille van de middenconsole waarin ook de dop voor de benzinetank zit. Zet je je voeten helemaal

tegen de diagonale treden, dan zit het voor iemand van gemiddelde lengte (1,82 m) net iets te krampachtig op het zadel, dat dankzij een stugge polstering veel steun biedt. Dat komt ook door de ergonomisch uitgekiende zitpositie. Het stuur zit goed binnen bereik en de hoek van de handvatten sluit prima aan bij je handen. Je zit dus lekker ontspannen, tenzij je toch de snelweg op gaat, want dan vang je natuurlijk best wel wat wind, die over het lage schermpje komt. Je zit daarbij veel in de spiegels te kijken of je op tijd naar links


# MOTOSPECIAL

kunt om vrachtwagens in te halen, zonder snelle auto’s in de weg te rijden. Gelukkig is het zicht in de spiegels best goed, voor bodybuilders zouden de spiegelstelen wellicht iets langer mogen zijn.

SUPERZUINIG Het domein van de NMAX 155 is de stad en de secundaire weg. Dat bewijst hij met verve als ik na 50 volgas-kilometers over de snelweg over secundaire wegen verder ga van dorp naar dorp. Hij is daarvoor vlot genoeg en heeft zelfs nog reserves om auto’s op 60 km wegen vlot voorbij te steken. In de dorpen zelf merk je dat de NMAX 155 bovendien enorm wendbaar is. Als je een keer verkeerd rijdt kun je hem op een smal weggetje moeiteloos andersom zetten. In sneller genomen bochten stuurt hij eveneens enorm scherp: bij het opdraaien van rotondes leg je hem zonder moeite van de ene kant op de andere kant en blaas je meteen vol gas met een hoog tempo de rotonde weer af. Op lange doorlopende bochten kun je hem eveneens goed mikken. Hij blijft stabiel, maar toch kun je ook nog heel gemakkelijk van koers wisselen om snel ergens omheen te rijden als DAARNAAST IS DE BLUECORE dat nodig is. Daarnaast is de bluecore eenpitter ook EENPITTER OOK NOG HEEL ZUINIG: nog heel zuinig: inclusief de INCLUSIEF DE SNELWEGKILOMETERS HAALT snelwegkilometers haalt hij een verbruik van 3,2 l/100 HIJ EEN VERBRUIK VAN 3,2 L/100 KM ... km. Laat je de snelweg links liggen, dan moet 2,4 l/100 km haalbaar zijn. Dan haal je zomaar 275 km op het 6,6 litertankje. van het Brabantse Grave – dan worden de grenzen van de veerwegen bereikt en GYROSCOOP moet je het wat rustiger aan doen. Het De wendbaarheid krijgt de NMAX 155 van voordeel van die korte veerwegen is dan zijn lage zwaartepunt en van de kleine weer dat de scooter normaal gesproken 13 inch wielen. Kleine wielen hebben een lekker strak blijft bij het remmen. De laag gyroscopisch effect, waardoor je ze enkelzuigerremklauwtjes grijpen mooi gemakkelijk in een andere richting kunt aan op de 230 mm-remschijven en leveren dwingen. Daarbij voel je ook nog redelijk voldoende remkracht als je doorremt. De goed wat er onder de wielen gebeurt: de linker hendel laat het achterwiel zelfs vrij veerwegen zijn met 100 mm voor en 90 snel piepen, waarna het ABS zorgt dat de mm achter vrij kort, maar de vering is gepoetste kant boven blijft. soepel en bouwt progressief op, waarbij er niet al te veel demping is. Het resultaat is VEELZIJDIG dat de motor zich op korte oneffenheden Chique, lekker wendbaar, vlot in het stevrij soepel gedraagt. Op klinkerweggetjes delijke verkeer, vrij comfortabel en enorm rijdt hij heel mooi vlak over alle steentjes zuinig, met een ruime bergruimte. Wie heen. Als het nog grover wordt – zoals voor het stadsverkeer of het forenzen op de kinderkopjes in de winkelstraatjes de korte afstand een betaalbaar, veelzijdig

en leuk vervoermiddel zoekt, die heeft met de NMAX 155 een erg leuke en vlotte optie. De NMAX 155 kost € 3.999,- net € 300,- meer dan de NMAX 125. Daarvoor krijg je net even wat pittigere prestaties.

MOTODRIVE MAGAZINE

35


# MOTOHELM

PASVORM = HOOFDZAAK SHOEI PERSONAL FITTING SYSTEM

36

MOTODRIVE MAGAZINE


# MOTOHELM

W

anneer je een helm zoekt, probeer je doorgaans welke helm uit een assortiment het best op je hoofd past. Dat is meestal een compromis. Niet bij Shoei, want dankzij het Personal Fitting System wordt de helm op jouw hoofd passend gemaakt! De pasvorm van een helm is belangrijk. Een helm mag niet te los zitten. Dan kan hij bij een impact verdraaien of van je hoofd afglijden. Een te grote helm kan ook op je hoofd schudden en veel windgeruis genereren. Te klein is echter ook niet goed. Als een helm knelt, krijg je een knallende hoofdpijn. De pasvorm komt dus heel nauw. Dat is ook de reden dat je een helm niet bij de supermarkt, tussen de knollen en de bieten aanschaft: je hebt de hulp van een ervaren en kundige verkoper nodig om een helm te vinden die niet alleen de juiste grootte, maar ook de juiste pasvorm heeft.

COMPROMIS Het ene hoofd is het andere niet. Je hebt mensen met lange hoofden, ronde hoofden, brede hoofden, noem maar op. Vaak is een doorsnee confectiehelm daarom een compromis, met een te dunne binnenschaal en veel padding, zodat de helm toch door een grote groep kopers comfortabel wordt gevonden. Maar dat moet beter kunnen, vonden ze bij Shoei. Shoei is al jaren een van de grootste helmfabrikanten. Veiligheid staat bij Shoei al sinds de oprichting in 1959 voorop. Het is al decennialang de favoriete keuze van veel topcoureurs vanwege de pasvorm, het draagcomfort en het hoge veiligheidsniveau. Van daaruit is ook het idee ontstaan om een adaptieve pasvorm te ontwikkelen, waarmee de helm voor iedereen optimaal op maat kan worden gemaakt. Dat is het Shoei Personal Fitting System. Een systeem waarbij getrainde specialisten je hoofd opmeten en de helm met behulp van een modulair interieur dusdanig opbouwen, dat je helm ‘als gegoten’ zit. En uiteraard zijn de specialisten van de MotoPort World of Helmets daarin getraind.

PERSONAL FITTING SYSTEM Bij het Shoei Personal Fitting Systeem wordt de helm voor een adviesprijs van € 60,- op jouw hoofd pas gemaakt. Dat was

voor Michel Wassenberg een prettige verrassing toen hij zich bij Jenny van MotoPort Den Bosch meldde voor een andere helm: “De helm waarmee ik reed zat lekker toen ik hem kocht, maar dat veranderde toen ik een andere motor kocht. Toen kreeg ik pijn in mijn nek. Dus zocht ik een andere helm. Ik had met een ander merk al eens last gehad van drukplekken op mijn voorhoofd, waardoor ik hoofdpijn

CHECKEN Met behulp van het advies dat door de software wordt gegeven stelt Jenny de combinatie van pads in de binnenvoering van de helm samen. Dan mag Michel de helm passen. Op de vraag hoe het zit twijfelt hij. Jenny controleert de afstand tussen de vizieropening en de wenkbrauwen en de speling die Michel heeft als zij de helm vasthoudt en Michel zijn hoofd

VAAK IS EEN DOORSNEE CONFECTIEHELM DAAROM EEN COMPROMIS, MET EEN TE DUNNE BINNENSCHAAL EN VEEL PADDING ... kreeg. Toen liet Jenny me een Shoei Systeemhelm zien. Dat was eigenlijk de enige helm die direct lekker zat en hij kon ook nog exact pas gemaakt worden!”

PASSEN EN METEN De procedure van het Shoei Personal Fitting System begint met het opmeten van de schedel. Daarvoor gebruikt Jenny een special kaliber, zodat ze de juiste lengte, breedte hoogte en omtrek van het hoofd kan bepalen. Dan voert ze de maten in in een speciaal hiervoor ontwikkeld computerprogramma. Die software rekent uit wat de beste basismaat is voor Michels hoofd en zijn hoofdvorm en hoeveel padding er op de diverse plaatsen in de helm moet worden aangebracht: daarbij kan het gaan om het voorhoofd, de bovenkant van het hoofd en de neksectie, alsmede de zijkant en de slapen van het hoofd. Door de juiste paddingcombinatie te kiezen ontstaat een pasvorm die perfect aansluit bij het hoofd. Daarnaast zijn er - onafhankelijk van het SPFS - tegen meerprijs ook nog diverse maten wangkussens beschikbaar, zodat die ook altijd met de juiste druk op je kaken aanliggen.

verdraait. Het is close, maar Jenny is nog niet tevreden. Het binnenwerk gaat weer uit de helm en de pads worden nogmaals gewisseld door iets dikkere of dunnere, afhankelijk van de plek. Dan gaat de helm weer op. Jenny hoeft niet eens te vragen hoe de helm zit, een tevreden “Ah…” uit de helm zegt genoeg. De positie is goed, de speling is goed en het comfort optimaal. Zo hoort een helm te zitten…

WIL JE OOK GRAAG EEN AH-ERLEBNIS BIJ HET PASSEN VAN EEN HELM? Ga dan naar de World of Helmets bij MotoPort, daar kunnen ze je alles vertellen over het Shoei Personal Fitting System dat beschikbaar is voor nieuwe en recente helmen met uitneembaar interieur.

MOTODRIVE MAGAZINE

37


# MOTOSPECIAL

CREATIVE MINDS KAWASAKI Z900RS SPECIALS

In 1972 creëerde Kawasaki een legende. De Z900 Z1 sloeg in als een bom. De huidige Z900RS is een ode aan dit icoon. En voor vier custom builders een ideale basis voor een uniek project.

MRS OFICINA

38

MOTODRIVE MAGAZINE


# MOTOSPECIAL

DOREMI COLLECTION

D

e Z900RS Retro Sport combineert stijlelementen van de legendarische Z1 met hypermoderne technologie. Zo is de motor voorzien van een prachtige teardrop-shaped tank, een motorblok met koelribben en velgen die de look van klassieke spaakwielen creëren. Daar staat tegenover dat de vloeistofgekoelde 900cc viercilindermotor is uitgerust met de modernste technologieën, zoals tractiecontrole (KTRC), verschillende rijmodi en een assisted slipperkoppeling. Radiaal gemonteerde remklauwen zorgen daarbij voor een toonaangevende remvertraging, terwijl hypermoderne LED-verlichting voor optimaal zicht zorgt. Een adembenemende verschijning, die niet voor niets twee jaar op rij werd verkozen tot de Europese Motorfiets van het jaar in de categorie Modern Classics!

Bij Doremi Collection werd inspiratie geput uit de AMA-racers van de jaren zeventig en met name die van de beroemde Yoshimura Z1 waarop Wes Cooley reed. Doremi is een beroemde producent van replicaonderdelen voor de oude Z-modellen. Heroshi Take van Doremi vond met name de frame-constructie geschikt voor zijn project en voorzag de Z1 van veel geraffineerde details, zoals de DOHC-contactpuntdeksel en verchroomde richtingaanwijzers. Valbeugels, die er uitzien als de onderbuizen van een dubbel wiegframe, vergroten het klassieke imago. Dikkere aluminium motorbeugels geven ook een robuuster uiterlijk. De verchroomde vier-in-1 uitlaat maakte plaats voor een prachtige, matzwarte vier-invier uitlaat, die een klassieke sound genereren. Voor het uiterlijk koos Take-San voor het kontje van de Z2 en voor verchroomd voorspatbord. De wielen werden vervangen door magnesium 18 inch wielen van Morris. De achterzijde van de motor werd verhoogd voor een fraaier profiel, waarvoor het zadel werd verlaagd om de zadelhoogte binnen de perken te houden. Zo kreeg de Z900 een nog coolere look!

BITO R&D De Z900RS spreekt tot de verbeelding en dat wekt nieuwsgierigheid naar de mogelijkheden, die dit platform biedt. Daarom bood Kawasaki een aantal designers de gelegenheid hun fantasie de vrije loop te laten. Zoals Bito R&D. Jo Bito is een wereldberoemde, Japanse tuner en een begaafd ambachtsman, die zijn sporen heeft verdiend in de racerij. Zijn expertise leidde tot enkele markante wijzigingen. Zo verving hij de 17” wielen door 18” JB-Power Mattan wielen voor een relaxter stuurgedrag. Daarvoor JO BITO - DE BEROEMDE ontwierp hij ook JAPANSE TUNER nieuwe kroonplaten met 5 mm meer offset. De remprestaties werden verbeterd dankzij in-huis vervaardigde zeszuigerremtangen, die zwevend gelagerde, gietijzeren remschijven bedienen. Zeer opvallend is het handgemaakte, titanium 4-in-1 uitlaatsysteem, dat eindigt in een fraaie megafoondemper. De ergonomie is naar een hoger niveau gebracht dankzij een getrapte buddyseat en verstelbare rem-schakelsets, terwijl het praktische gebruiksgemak is toegenomen dankzij een speciaal ontwikkelde bagagedrager. En dan zijn er nog talloze kleine onderdelen die door Bito onderhanden zijn genomen, zoals de koplampbevestiging en de knipperlichtbeugels.

TAKE-SAN - DOREMI Z900

Z900RS BITO R&D

MOTODRIVE MAGAZINE

39


# MOTO SPECIAL

CHOOSE YOUR STYLE DROID systeem

GHOST

jet modulair

Wat wordt jouw volgende helm? Voor iedere look de passende functionaliteit.

xtravus.com 40 MOTODRIVE MAGAZINE

DUKE

systeem


# MOTO SPECIAL

MOTO CORSE Moto Corse is een Japanse specialist op het gebied van Italiaanse machines, maar Shin Kondo reed zelf ooit een Kawasaki Mach IV H2 uit 1972, later op een Kawasaki Z2: “Sinds ik dit werk doe, heb ik eigenlijk altijd al aan een Z willen werken. Dit was mijn kans”, aldus Kondo. “Ik koos als voorbeeld een Z1 in Fireball uitvoering. De Z900RS moest daar een Moto Corse uitvoering van worden”. Daarom voerde hij de tank uit in carbon black met aluminium pinstripes. Daarnaast kreeg de Z veel carbonfiber delen, zoals de voorspat-

bord- en de motorophangbeugels. Het zadel kreeg een andere vorm, net als de onderzijde van het kontje en de nummerplaathouder, die beide van carbonfiber zijn gemaakt. Ook bij Moto Corse werd het uitlaatsysteem nieuw ontworpen en uit titanium vervaardigd. Het rijwielgedeelte profiteert daarbij van high-end Öhlins vering en van Brembo remklauwen, die aan de voorzijde zijn gecombineerd met geventileerde remschijven voor optimale prestaties. Op de carbonfiber wielen liggen Pirelli Diablo Supercorsa’s. De zitpositie is aan de sportievere prestaties aangepast.

MRS OFICINA Nog een tikje extremer maakte de Franse MRS Oficina het. Zij transformeerden de Z900RS in een heuse, klassieke café racer. “Toen de Z900 in 2017 werd onthuld, wilde ik er eigenlijk meteen al een leuke special van bouwen”, laat MRS Oficina weten. Daarin is MRS ver gegaan. Het achtersubframe werd flink ingekort en aangepast, zodat de monoschokdemper kon worden vervangen door Öhlins stereovering. Daarvoor werd er ook een nieuwe achterbrug gecreëerd, waarin de accu ter hoogte van de swingarmas is ondergebracht. Op de swingarm staat een aluminium binnenspatbord, dat naadloos past bij het fraaie, minimalistische spatbord boven het voorwiel. Het carbonfiber Rotobox voor- en achterwiel zijn geschoeid met profielloze racerubbers. Het racing-thema wordt vervolmaakt

door een slanke monoseat en een race-tophalf, alsmede door Renthal clip-ons en verstelbare rem-schakelset van Bonamici Racing.

EEN TIKJE EXTREMER MAAKTE DE FRANSE MRS OFICINA HET. ZIJ TRANSFORMEERDEN DE Z900RS IN EEN HEUSE, KLASSIEKE CAFÉ RACER...

FANTASIE Zo zie je wat er allemaal mogelijk is met een Z900RS als je je fantasie de vrije hand geeft en over de nodige ambachtelijke vaardigheden beschikt. En wellicht dat het Kawasaki hoofdkwartier in Kobe er ook de nodige inspiratie uit put. Maar dat zien we pas over een half jaar in Milaan…

MOTODRIVE MAGAZINE

41


# MOTOACCESSOIRES

HIGHTECH

ACCESSOIRES VOOR JE MOTOR Binnen luttele seconden de tanktas op je motor monteren of er van demonteren? Dat is mogelijk met de EVO & ION tankring van SW-Motech!

EVO TANKRING De EVO tankring is gepatenteerd en biedt dé oplossing voor tanktasmontage voor ruim 450 motoren! Het gepatenteerde mechanisme is gemaakt van fiberglas versterkt met polyamide voor extra stabiliteit, duurzaamheid en voor de perfecte pasvorm op de tank. • Ontgrendelingmechanisme voor snel en veilig verwijderen van de tanktas • Gemaakt van fiberglas, versterkt met polyamide • Leverbaar voor +- 450 verschillende motoren • Uniek adapterkit maakt het mogelijk om motoren zonder zichtbare tankringschroeven te voorzien van een tankring

Selectie uit de verkrijgbare tanktassen (ook in elektrische variant verkrijgbaar):

MICRO // 2.5-5 L // LEVERBAAR VANAF € 83,95

• EVO tankring kan eenvoudig omgebouwd worden naar een elektrische variant

Prijs vanaf € 31,95

DAYPACK // 5-9 L // LEVERBAAR VANAF € 126,95

CITY // 11-15 L // LEVERBAAR VANAF € 178,95

ION TANKRING Het Quick-Lock tankringmechanisme van de ION tankring functioneert iets simpeler maar biedt tevens de perfecte snelkoppeling tussen tanktas en de motor. De tankring combineert een eenvoudige bediening met een veilige en robuuste montage van de tanktas uit de ION collectie. Hiermee is monteren of verwijderen van de tanktas een fluitje van een cent! • Alleen tanktassen uit de ION collectie kunnen gemonteerd worden • Eenvoudige installatie • Ontgrendelingmechanisme voor snel en veilig verwijderen van de tanktas

Je hebt keuze uit de volgende collectie tanktassen:

ION ONE // 5-9 L // LEVERBAAR VANAF € 83,95

42

MOTODRIVE MAGAZINE

ION TWO // 13-20 L // LEVERBAAR VANAF € 115,95

• Gemaakt van fiberglas, versterkt met polyamide

Prijs vanaf € 15,95

ION THREE // 15-22 L // LEVERBAAR VANAF € 126,95


# MOTOACCESSOIRES

CARGOBAG Prachtige tas met maximaal volume en bijna op iedere motorfiets te monteren! In tegenstelling tot andere zadeltassen van SW-Motech is de Cargobag niet uitgevoerd met een voorgevormde binnezijde maar juist “flexibel” gehouden. Waarom? Om een gunstige prijs te kunnen bieden! En toch is de tas uitgevoerd met de bekende innoverende details, zoals het universele 4-punts bevestigingssysteem.

INCLUSIEF: ZADELTAS // BINNENTAS // 4 BEVESTIGINGSRIEMEN // 2 COMPRESSIEBANDEN // 2 ONDERSTEUNINGSRIEMEN VOOR BEVESTIGING AAN DE KENTEKENHOUDER // ZELFKLEVENDE BESCHERMFOLIE

• 2 handige vakken aan de buitenzijde • 4-punts bevestiging. • Groot hoofdcompartiment met een max. volume van 50L. • Reflecterende details. • Inclusief waterdichte binnentas • Gemaakt van 1680 Ballistic Nylon

Adviesverkoopprijs € 178,95

LEGEND GEAR TAIL BAG LR2 Black Edition De Legend Gear bagagelijn van SW-Motech onderscheidt zich door een retro design te combineren met hightech materialen en een eenvoudig montagesysteem. De nieuwe productlijn biedt een breed assortiment aan robuuste en zachte bagagetassen, welke specifiek ontwikkeld zijn voor retro en klassieke motoren, waaronder de Tail Bag LR2. Dit is een robuuste, universele zadeltas van 48 liter. De ideale partner voor wanneer je per motor onderweg bent en veel bagage meeneemt. • Afm: 68 x 45 x 30 cm • Napalon synthetisch leer en waterafstotend canvas • Anti-slip bodem voor betere grip op het zadel • Incl. 4 montagestraps en 2 tie-down straps • Comfortabele schouderbanden voor goede pasvorm en een hoog draagcomfort • Waterdichte regenhoes wordt meegeleverd

Adviesverkoopprijs € 304,95

STUURVERHOGERS Je hebt ze in alle soorten en maten, maar ze hebben een ding gemeen. Motorrijd(st)ers meer comfort bieden op de motor! SW-Motech biedt diverse opties:

BAR RISER // VERHOOGT HET STUUR MET 15 / 20 / 25 / 30 OF 50 MM LEVERBAAR VANAF € 52,95

BAR BACK // VERHOOGT HET STUUR MET 20 OF 32 MM EN 25 OF 30 MM NAAR ACHTEREN LEVERBAAR VANAF € 78,95

VARIO BAR BACK // VERHOOGT HET STUUR STANDAARD MET 40 MM NAAR VOREN OF ACHTEREN LEVERBAAR VANAF € 105,95

Let op! Mogelijk moeten enkele kabels worden verlengd, zodra een stuurverhoger wordt gemonteerd.

MOTODRIVE MAGAZINE

43


# MOTOSPECIAL

NEW AGE NAKED SPORTS HONDA NEO SPORTS CAFÉ MODELLEN

Sommige dingen veranderen niet. Het is nog steeds lekker om na een sportieve motorrit op een terrasje neer te ploffen. Andere dingen veranderen wel. Honda geeft daarom met de Neo Sports Café modellen een hedendaagse kijk op de café-racer.

CB650R

S

choudervullingen, big hair en bloezen met grote kragen zijn vreselijk passé. Naked bikes niet. Retromotoren appelleren aan een gevoel van nostalgie. Jonge mensen denken echter niet aan vroeger. Die leven nu. In een tijd waarin alles snel verandert en waarin vormgeving wordt

44

MOTODRIVE MAGAZINE

bepaald door de stand van de technologie. Dat heeft Honda goed begrepen. De Neo Sports Café-modellen zijn de café-racers voor de PlayStationgeneratie. Dat zie je aan de scherpe, moderne vormgeving. Van de zijkant heeft het silhouet een trapeziumvorm, met een brede basis die naar een smallere bovenzijde afloopt. Zeer opvallend in dit design is de

lichtgevende ring in de koplamp, die de motor van voren een zeer karakteristiek uiterlijk geeft.

CB650R De nieuwste telg in deze Neo-Sport-Caféserie is de CB650R, die voor € 9.658,- bij MotoPort staat. Het is een sportieve evolutie van de CB650F. Dat merk je aan


# MOTOSPECIAL

de sportievere zitpositie: het stuur zit 13 mm verder naar voren en 8 mm lager, de voetsteunen zitten 6 mm hoger en 3 mm verder naar achteren. De CB650R valt verder op door zijn scherpe lijnen met een langwerpige tank met diepe uitsparingen. Ook de laaggeplaatste uitlaatdemper op de fraaie 4-in-1- uitlaatbochten zijn een juweeltje om naar te kijken. De aluminium zijpanelen en de bronskleurig details op het motorblok versterken de moderne look. Boven de aluminium kroonplaten zit een blauw LCD-scherm met witte symbolen.

LICHT EN WENDBAAR Ondanks het natte weer is het lekker rijden met de CB650R. Je voelt dat je een robuuste motorfiets onder de cadetten hebt. De CB650R voelt desondanks wendbaar, terwijl het rijwielgedeelte op het hobbelige, Belgische wegdek mooi strak blijft. Dat komt door het nieuwe ‘diamond’ frame, dat over een verbeterde stijfheidsbalans beschikt. Het frame is ook 1,9 kg lichter. Samen met de nieuwe, lichtere wielen maakt dat de motorfiets in totaal 6 kg lichter. Daarnaast beschikt de CB650R ook over een nieuwe, 41 mm Showa SFF Upside-down voorvork, die de meeste oneffenheden prima verwerkt en een goede feedback geeft. De twee nieuwe, radiale vierzuigerremklauwen grijpen daarbij goed doseerbaar aan op de 310 mm remschijven, wat geen overbodige luxe is, op de gladde, modderige wegen van de Ardennen. Ook is het handig voor de achterliggers dat de knipperlichten fel gaan knipperen als je hard remt.

slipperkoppeling beschikt, maar ook over een uitschakelbare tractiecontrole. Die laten we vandaag uiteraard aan staan…

CB300R Honda heeft bij de totstandkoming van de CB650R ook rekening gehouden met rijders van het A2-rijbewijs. Met behulp van een andere inlaat en een herprogrammering van de ECU is de CB eenvoudig en tegen lage kosten om te bouwen naar een 35 kW-versie. Bovendien is hij eventueel later ook weer terug te bouwen. Voor wie een echte A2-machine zoekt of die liever een superlichte, zuinige en zeer betaalbare café racer heeft, biedt Honda echter ook de CB300R Neo Sports Café. Qua vormgeving is hij nauwelijks van zijn grote broer te onderscheiden, maar in het zadel voel je dat deze machine uitermate lichtvoetig stuurt. Zijn eencilindermotor heeft een inhoud van 286 cc en levert 22,7 kW (31 pk) @ 8.500 tpm. Deze lekker reactieve eenpitter draait graag de hoge toerentallen in en dat zorgt ervoor dat je je sportieve inborst helemaal kunt uitleven met deze fraaie CB300R, die voor slechts € 5.958,- bij MotoPort staat!

CB1000R Het absolute topmodel uit de Neo Sports Café-serie is de CB1000R. Hoewel deze stoere viercilinder hetzelfde design volgt, heeft hij een veel robuustere look, met grote, aluminiumkleurige radiatorcovers, een grotere, hogergeplaatste uitlaatdemper

CB300R

met dubbele uitlaat en een enkelzijdige achterwielophanging met nummerplaathouder op de swingarm. Het dikkere, luxueuzer uitgevoerde zadel zorgt voor een hoger zitcomfort. Dankzij het hogere gewicht van 212 kg en de uitstekende Showa voor- en achtervering vliegt deze dikke 1000 nog gemakkelijker en comfortabeler over het Belgische wegdek. De volle 145 pk, die van de Fireblade afgeleide viercilindermotor bij 10.500 tpm ontwikkelt, hebben we door het weer niet kunnen aanspreken. We waren maar wat blij met het in vier motormodi af te stemmen ride-by-wire-systeem, waarbij de regenstand niet alleen voor een soepelere gasreactie zorgt, maar ook voor een aangenamere motorremwerking. Toch kunnen we stellen dat de CB1000R een fantastisch, goed controleerbaar kanon is dat voor € 15.858,- bij MotoPort staat! En voor echte liefhebbers is er nog een luxe uitvoering, de CB1000R+. Die heeft onder meer handvatverwarming, aluminium spatborden, een flyscreen, een duoseatcover, en een quickshifter. De CB1000R+ kost € 17.858,-.

SPORTIEF Tussen de bochten in maakt de CB650R de term ‘café racer’ zeker waar. De viercilinder beschikt met name boven de 7.000 tpm over een verbeterde gasreactie en een sterkere acceleratie, maar hij gaat al vanaf 2.000 toeren met een fraaie kreet uit de vernieuwde uitlaatdemper van kiet. Bij 7.000 rpm voel je inderdaad nog een extra boost, waarnaar het blok met een fraai gekrijs doorschiet naar 12.000 tpm, waar hij zijn maximum vermogen van 95 pk levert. Het gaat allemaal lekker vlot, waarbij het zeker in deze weersomstandigheden een prettig idee is dat deze Neo Sports Café niet alleen over een assisted

CB1000R

MOTODRIVE MAGAZINE

45


50% KORTING OP EEN PINLOCK ANTICONDENSVIZIER BIJ ELKE BAYARD HELM

DIFI BAGAGENETBINDER

Pinlock biedt de beste multifunctionele, optisch zuivere, anticondens systemen voor helmvizieren.

Elke tas laat zich gemakkelijk vastbinden met een bagagenet. Ook om losse items veilig weg te stoppen een echte aanrader!

Webshop actiecode: BAYPIN08

Webshop actiecode: BAGNET3

van 29,95

van 7,95

NU

95 , 14

NU

5,95

MOTOPORT ZOMER VOORDEEL

SPIEGELSET

MUC OFF HELMET CARE KIT

Universele set van 2 spiegels, kleur zwart. M10 draad. Geschikt voor Honda, Suzuki en Kawasaki.

Bevat Foam Fresh, Visor cleaner, Premium Anti-Fog Treatment en een microvezel doekje.

ZWART ROND LINKS + RECHTS

Webshop actiecode: MUCOFF8

SETPRIJS

NU

11,

95

van 36,95

NU

27,

70

25% KO R T I

NG

12X VOORDEEL! GEGARANDEERD DE LAAGSTE PRIJS!


Alle acties geldig van 9 juni t/m 20 augustus 2019.

DANE NEON PROFI RUGZAK

KOVIX SCHIJFREMSLOT MET ALARM

Nu met GRATIS geïntegreerde SASTEC CE gekeurde rugprotector t.w.v. € 29,95

R.V.S. behuizing, sleutelcilinder en 14 mm RVS pin met dubbele vergrendeling. ART4 goedgekeurd.

+ RUGPROTECTOR

NU

Webshop actiecode: KOV12

van 99,95

139,

00

NU

DIFI PERFORMER AEROTEX MOTORLAARS

NU

112,5 0

10

89,

95

UCTIE INTRODT IN G KO R

Café Racer Special offer! Leverbaar in 3 kleuren.

25% KO R T I

van 149, 95

Webshop actiecode: MONMILE4

NG

van 69,95

NU

Zolang de voorraad strekt

49,95

Zolang de voorraad strekt

DIFI SAN ANTONIO KEVLAR JEANS

DANE FALSTER MOTORRUGZAK

Modieuze, comfortabele stretch motorjeans, in 5-pocket stijl met slim-fit pasvorm.

Rugzak die uitermate geschikt is voor woon-werk verkeer rijders o.a. voor het veilig vervoeren van je laptop.

Webshop actiecode: ANTON31

Webshop actiecode: FAL567

van 199, 00

van 129, 00

NU

NU

179,00

LAMPA T-MAXTER ZADELTASSENSET Ruime zadeltassen in de maten L of XXL. Incl. regenhoes. Webshop actiecode: MAXTER12

!

DIFI URBAN MONTANA & MILEY LADY ZOMERHANDSCHOEN

Een wind- en waterdichte en ademende, leren tourlaars. De ritssluiting kan afgedekt worden door een klittenband flap. Webshop actiecode: PERF85

NIEUW

20% KO R T I

NG

99,00

DIFI MADISON AEROTEX MOTORBROEK Café Racer / Urban broek met uitneembaar membraan. Verkrijgbaar in 3 hippe kleuren. Webshop actiecode: MAD52

maat L

maat XXL

van 49,95

van 84,95

NU

39,95 NU 67,95

van 189,95

NU

95 , 149

EENM

ZOM A L IG E

Kom snel naar de winkel of vul de actiecode in wanneer je via www.motoport.nl bestelt

E R KO R

T IN G


# MOTO RACE

TITELSTRIJD KAWASAKI MOTOPORT WSS300 RACING TEAM

Ook in 2019 is MotoPort weer sponsor van het Kawasaki MotoPort Team. En de inzet is hoog, Scott Deroue en Robert Schotman gaan dit jaar met hun Kawasaki Ninja 400 voor de wereldtitel in de supersport 300 klasse!

N

et als vorig jaar jagen Scott Deroue en Robert Schotman van het Kawasaki MotoPort Racing Team dit seizoen op de wereldtitel. Vorig jaar lag Scott goed op koers, maar moest de titel in de laatste race door domme pech aan Anna Carasco laten. Dit jaar is de 23jarige Scott dus gebrand op revanche, al zegt hij dat zelf niet met zoveel woorden: “Ik bekijk het gewoon race voor race. Ik wil elke race zo goed mogelijk presteren”, vertelt Scott in de paddock van Assen, nadat de kwalificaties in zeer wisselende omstandigheden werden verreden.

VADER Scott doet er alles aan om dit seizoen goed te presteren, zoals hij eigenlijk al vanaf zijn jonge jaren heel fanatiek met de sport bezig is. Hij begon op zijn zesde jaar op de minibikes en reed op zijn zevende de eerste wedstrijden. Hij werd daarop driemaal Nederlands kampioen, reed NSF100, Moto

48

MOTODRIVE MAGAZINE

3, SuperStock 600 en rijdt nu voor het derde jaar met Kawasaki in het WK Supersport 300. “Ik heb daarbij veel aan mijn vader te danken, die zag de potentie in mij en was bereid daar veel tijd en geld in te steken. Ik vond het prachtig. Als we waren gaan motorcrossen had ik het waarschijnlijk ook leuk gevonden. Maar als je merkt dat je ergens goed in bent, stimuleert dat en dan wil je ermee door. En winnen is natuurlijk helemaal mooi!”

TRAINEN Natuurlijk vraagt zo’n race ook de nodige offers: “Het laat niet heel veel tijd over voor een privéleven”, vertelt Scott. “Je bent veel weekenden van huis, ik miste daardoor ook nogal wat schooldagen”, aldus Scott, die nu twee dagen in de week als pakketbezorger werkt en die daarnaast veel tijd stopt in het trainen van kinderen die op de minibikes de eerste raceervaringen op doen. “Eigenlijk staat mijn hele leven nu in het teken van de racerij.

Driemaal per week train ik bij de Fitfactory. Die begeleiden je met alles wat je nodig hebt: afvallen, aankomen, herstellen van blessures, conditietraining, crossfitt, noem maar op. Ik boks ook eenmaal per week en ik doe tweemaal in de week aan gewichtheffen. In de winter ligt de focus op krachttraining, nu meer op conditie. Maar ik merk het resultaat.”

TWEEDE Het resultaat is in de races inderdaad ook goed te merken. Tijdens de eerste race op Aragon wist Scott in een zeer hectische race de tweede plaats te behalen achter Manuel González. In Assen werd de kwalificatie een soort Russisch roulette, waar het weer bepaalde waar je terecht kwam. Scott had de zesde startplek, maar wist zich ook in een stervenskoud Assen terug te vechten naar een tweede plaats, wederom achter Manuel González. Daardoor staat Scott ten tijde van het schrijven van dit artikel, met 36 punten ook tweede in de WK-tussenstand.


# MOTOTITEL MOTO RACE

TE LEUK! De 21-jarige Robert Schotman is bezig om de weg naar het podium terug te vinden, nadat hij vorig jaar een tijdje op non-actief stond met een zware bekkenblessure. Ook hij is al van jongs af aan zeer gericht met de racesport bezig: “Mijn vader heeft vroeger geracet en zette me op mijn vijfde op een minibike met de woorden: dit ga jij leuk vinden! In het begin vond ik het niks. Het maakte lawaai, het trilde, ik vond het maar eng. Toch kreeg ik de smaak al snel te pakken. Bij mijn eerste race viel ik er driemaal af, maar ik stapte toch steeds weer op. Te leuk!”, vertelt een enthousiaste Robert, die in 2008 Europees kampioen minibike werd, later de Moriwaki cup op zijn naam schreef en ook kampioen werd in de

Red Bull Rookies cup. Sinds vorig jaar rijdt hij voor het Kawasaki MotoPort team.

ALLES OP HET RACEN Wanneer je Robert vraagt wat zijn doel is, dan is hij daar duidelijk over: “Kampioen worden, dan doorstoten naar het WK Supersport 600 en wellicht ooit naar het WK Superbikes. Ook Robert heeft daar alles voor over: “Racen betekent veel voor me, het is een serieus deel van mijn leven. Ik heb na het gymnasium alles op het racen gezet. Ik train veel op conditie en ik train ook de Racekids met de minibikes. Vorig jaar heb ik natuurlijk pech gehad met de valpartij waarmee ik mijn bekken brak. Daar heb ik nu gelukkig geen last meer van.”

KAMPIOEN WORDEN, DAN DOORSTOTEN NAAR HET WK SUPERSPORT 600 EN WELLICHT OOIT NAAR HET WK SUPERBIKES ...

RITME Toch is het duidelijk dat Robert nog in zijn ritme moet komen. Op Aragon werd hij elfde. Voor de thuisrace in Assen was hij gebrand op een goed resultaat. Tijdens de trainingen op zaterdag kreeg hij echter een highsider, waarna hij een paar rondjes nodig had om het vertrouwen terug te winnen. Toen hij na een paar rondjes weer op stoom kwam, ging het regenen. Daardoor stond hij als dertiende op de startgrid. Tijdens de race wist hij zich echter goed staande te houden en finishte uiteindelijk als twaalfde. In totaal behaalde hij 9 punten in twee races, waarmee hij 10e in het klassement staat.

SPANNEND Het belooft een spannend seizoen te worden, waarin de twee Kawasaki MotoPort coureurs tot het uiterste zullen gaan om de WK-titel in de Supersport 300-klasse in de wacht te slepen. MotoDrive houdt je daar uiteraard van op de hoogte!

LINKS ROBERT SCHOTMAN, RECHTS SCOTT DEROUE

MOTODRIVE MAGAZINE

49


# MOTOBAGAGE

BAGAGE

S PECIAL

HOEVEEL KUN JIJ MEENEMEN OP DE MOTOR?

DANE NEON De rugzak om mee gezien te worden en geschikt voor een 15” laptop.

€ 99, -

DANE ANHOLT zadeltassenset Een prima oplossing om de bagagemogelijkheden tijdelijk uit te breiden zonder kofferrek.

€ 109, -

Een veel gehoord probleem van motorrijders is dat de hoeveelheid bagage die men mee kan nemen beperkt is. Echter, MotoPort heeft een ruime keuze in motorrugzakken, tanktassen, zadeltassen en koffers om meer bagage op je motor mee te kunnen nemen. Voor elk type motor heeft MotoPort wel een geschikte oplossing. In de MotoPort stores en op de website vind je dan ook een ruime keuze aan motorbagage. Of het nu roltassen, rugtassen of tanktassen zijn.

50

MOTODRIVE MAGAZINE


# MOTOBAGAGE

RUGZAKKEN KIES DE RUGZAK DIE BIJ JE PAST van 129,-

NU

99,-

DANE FALSTER Unieke rugzak die uitermate geschikt is voor woon-werkverkeer rijders, voorzien van een laptopvak en regenhoes.

>> zie ook de voordeelactie op pag. 47

+ GRATIS SAS-TEC

RUGPROTECTOR

NU

139,-

DANE NEON PROFI KRIEGA OVERLANDER-S, OS-12 De ultieme all en offroad bagageoptie voor intensief gebruik en waterdicht.

Met een geïntegreerde helmzak, waarin je je helm gemakkelijk kunt meenemen als je de stad in gaat. Nu met gratis SAS-Tec CE rugprotector

€ 99, 95

>> zie ook de voordeelactie op pag. 47

van 79,95

KRIEGA R15 Motor Rugzak Met Innovatieve QUADLOC sluiting: enkel open of dicht klikken met behulp van de snelsluiting.

€ 129, 95

DIFI JEREZ Rugzak

NU

Rugzak van ruim 20 liter met diverse handige opbergmogelijkheden.

KOM LANGS BIJ DE MOTOPORT STORES… WANT ER IS NOG VEEL MEER!

39,

95

van 79,95

DIFI ELISE Rugzak

L adies only. Moderne rugzak die ook als schoudertas te gebruiken is.

NU

49,95

MOTODRIVE MAGAZINE

51


TEST DE NIEUWE KTM MODELLEN! Het is weer die tijd van het jaar, de KTM Orange Days zijn gearriveerd! Van maart t/m juni organiseren de KTM dealers tetsdagen en kun jij je favoriete KTM motor testen. Op www.ktm.com/nl/ktmorangedays vind je de kalender en bekijk je wanneer er een testdag bij jou in de buurt is. Inschrijven voor een proefrit kan op de dag zelf.

52

MOTODRIVE MAGAZINE

Probeer de geĂŻllustreerde rijscenes niet te imiteren, draag altijd beschermende kleding en neem de geldende verkeersregels in acht. De afgebeelde voertuigen kunnen in detail verschillen met de productiemodellen en voorzien zijn van optionele apparatuur verkrijgbaar tegen extra kosten.

Foto: Kiska

# MOTOBAGAGE


# MOTOBAGAGE

WATERDICHTE MOTORTASSEN

KRIEGA DRYBAG US20 Waterdichte Tas 100% Waterproof accessoire tas voor montage op tank, buddyseat of bagagerek. Capaciteit 20 Liter.

SW-Motech 250 Roltas Drybag

€ 119,

95

(50 x 22 x 22mm) 25 liter. Deze DryBag zadeltas is gemaakt van waterdicht Tarpaulin en kan met het geïntegreerde handvat comfortabel worden gedragen.

€ 57, 95

Lampa drybag 20L Deze drybag is de ideale waterdichte opbergzak om je spullen op je motor te vervoeren.

DANE BAGAGEROL 60L Waterdicht Deze bagagerol is voorzien van reflectie en een uniek ontluchtingsventiel.Lengte 105 cm x breedte 47 cm. 60 liter.

€ 19, 95

€ 69, -

ZADELTASSEN HEB JE EEN CAFÉ RACER? Dan is deze Easy Rider motorzadeltas Square wel iets voor jou

VOOR DE SPORTIEVE MOTORRIJDER…

VOOR DE TOURRIJDER…

van 84,95

NU SQUARE zadeltas

€ 199, -

Deze volnerf rundleren tas is zelfs groot genoeg voor een A4 map of een laptop! Met de fraaie klinknagels passen ze daarbij prima bij je custom motorfiets.

€ 121, GIVI EASY-T RANGE zadeltas Handige Givi Easy-T Range zadeltas van 30 L

67,95

LAMPA T-MAXTER XXL zadeltas Deze zadeltas heeft een vergrootbare inhoud van 25 L naar 37 L waardoor je altijd genoeg ruimte hebt om je bagage te vervoeren.

>> zie ook de voordeelactie op pag. 47

MOTODRIVE MAGAZINE

53


# MOTOWORKMODE

◂ Bayard FP-20S Vegas systeemhelm

€ 149,-

Dane

Tornby Gore-Tex jas

€ 459,-

◂ Dane Dane

Nyborg ▸ Gore-Tex broek

Julso Gore-tex Pro motorjas

€ 799,-

€ 389,-

◂ Dane Lyngby Air broek

Gore-Tex Pro & Armacor.

€ 599,-

◂ Dane Esby Outdry® motorlaars

€ 259,-

54

MOTODRIVE MAGAZINE


# MOTOBAGAGE

TANKTASSEN MET MAGNEET

MET RIEMEN van 59,95

DIFI TOURIST Tanktas Small

NU

Speciaal voor kunststof tanks. Met 2 riemen voor bevestiging op de tank. Eenvoudig te verwijderen.

34,95

van 99,-

NU

79,20

DANE ROMO tanktas

DANE KARBY Tanktas Waterdicht

De sterke magneten zorgen dat de tas stevig op de (stalen) tank blijft zitten, terwijl je de tas dankzij de handige schouderriem ook gemakkelijk meeneemt.

De tanktas is gemaakt van Oxfort nylon en voorzien van een kaartleesvak. 100% waterdicht door een slimme rolsluiting. van 69,95

NU

MET TANKRING

39,95

SW-MOTECH ENGAGE QUICK-LOCK EVO Tanktas (7 liter) Het innovatieve Quick-Lock systeem van SW-Motech zorgt er voor dat met een eenvoudige handeling de tanktas muurvast kan worden gemonteerd op nagenoeg iedere motor.

GIVI EASYLOCK RANGE THERMOFORMED Tanktas 15 liter Voorzien van afneembare tablet houder, ergonomisch handvat, binnenzak, regenhoes en reflecterende delen.

€ 109,

71

>> Voor de passende ring, kom even langs in één van onze MotoPort Stores voor montagetips en juiste ring voor jouw motor.

€ 136, 95

KOFFERS SW-MOTECH TRAX ADVENTURE ALUBOX L (45 liter) Deze luxe aluminium koffer is volledig waterdicht en opgewassen tegen de zwaarste beproevingen. De koffer is razendsnel te (de)monteren dankzij het Quick-Lock bevestigingssysteem.

€ 388, 95 WELKE KOFFER JE OOK ZOEKT: TOPKOFFER,ZIJKOFFER, GROOT, KLEIN, KUNSTSTOF OF ALUMINUM. BIJ MOTOPORT TREF JE EEN GIGANTISCHE COLLECTIE AAN. KOM DUS EVEN LANGS. WE LOSSEN JE BAGAGEUITDAGING GRAAG SAMEN MET JE OP.

GIVI TOPKOFFER MONOLOCK 34 Liter Zwart met smoked reflectie. Inclusief montagekit.

€ 95, 58

MOTODRIVE MAGAZINE

55


# BANDENSPECIAL

VAKPERS JUBELEND OVER BRIDGESTONE S22 EN T31 HET GEBEURT NIET VAAK, MAAR SOMS VERSCHIJNEN ER BANDEN DIE RAZENDSNEL EEN BIJNA ICONISCHE STATUS OP WETEN TE BOUWEN. WAARMEE ZE OOK DIRECT ALS MAATSTAF IN HUN KLASSE GEZIEN WORDEN. DE SPORT-TOUR T31 BAND VAN BRIDGESTONE IS DAT INMIDDELS AL GELUKT, DE NIEUWE S22 HYPERSPORTBAND IS HARD OP WEG.

BRIDGESTONE S22 EN T31

Voelt zich in de pits maar ook op straat volledig thuis.

Met de S22 kan je zelfs onder extreme omstandigheden alles uit je hypersport halen

Maar wie bepaalt die ‘iconische status’’ eigenlijk? In dit geval is het de uiterst kritische Europese vakpers zelf. Ervaren testredacteuren mochten op het MotoGP circuit van Jerez die nieuwe S22 hypersportband uitgebreid testen (in zonneschijn én regen) en waren razend enthousiast. Nu de

56

MOTODRIVE MAGAZINE

supersportmotor aan een voorzichtige comeback bezig lijkt te zijn is de nieuwe S22 een belangrijke band voor dit segment. Net als voor de talloze hypersports eigenaren die gewoon het allerbeste voor hun pk-kanonnen willen hebben! Lees met ons mee:


# BANDENSPECIAL

T31 TESTWINNAAR! NIEUWSMOTOR: ZEER STERK PRESTERENDE BAND “Met de komst van de nieuwe Bridgestone Battlax S22 zet de Japanse bandenfabrikant een zeer sterk presterende motorband neer. De S22 rolt vooral heel mooi van kant naar kant, geeft duidelijk aan hoeveel grip er is en levert vooral veel vertrouwen aan zowel voor- als achterzijde. Dat we door de regen daadwerkelijk de “wet grip” als indrukwekkend kunnen beoordelen, is een bonus. Uiteindelijk biedt dit het bewijs dat de S22 zowel als straatband in alle omstandigheden prima inzetbaar is, maar ook op het circuit in alle groepen absoluut tot zijn recht komt’’.

MOTORFREAKS: ONTZETTEND VEEL VERTROUWEN “De S 22 geeft ontzettend veel vertrouwen en dan met name de voorband, die ook in de snelle bochten vol op het gas geen enkele krimp gaf. Ook de achterband had geen enkel probleem met het 200 pk geweld van de éénliter superbikes’’.

MOTORNIEUWS: RIJDEN ALS MET EEN SLICK “In het kader van een vergelijkingstest is er ook met de Honda CBR650R gereden. De enige motor in dit gezelschap met minder dan 100 pk. Geen echte circuitmotor ook, zei men. Wel, te pletter geamuseerd. Goede remmen, leuk blok en vooral: met het vermogen van een middenklasser, kun je met de S22 rijden alsof het een slick is. Werkelijk vol op het gas onder hellingshoek en toch niet aan het glijden te krijgen. Het zegt veel over die beloofde extra grip onder hellingshoek.’’

KICXSTART: VERBAZINGWEKKEND “Rondknallend op Jerez op 200 pk dikke superbikes verbaast iedereen zich over de hellingshoeken en de keiharde grip van de S22’s. Is dit een straatband?!”

TESTMOTOR: S22 MAAKT DE CLAIMS VOLLEDIG WAAR “Op een R1 rijden we met wat extra traction control (stand 5) achter voorrijders als Colin Edwards, Josh Brookes en Patrick van den Goorbergh aan, die laten zien waartoe de S22 op een natte ondergrond in staat is. Dat blijkt héél wat te zijn, want voor we het weten gaat het al veel harder dan je met een straatband in de regen zou durven rijden. Normaal krijgen we bij een bandenpresentatie niet snel de kans om de geclaimde extra grip op een natte baan te testen, maar de S22 maakt de claims op dat vlak volledig waar, door veel grip en veel vertrouwen te geven, wat nog eens versterkt wordt door de mooi rollende overgang bij omgooien van linkse hellingshoek naar rechts’’.

MOTOPLUS: BIZAR HOE JE HIERMEE TEKEER KAN GAAN “Zó licht en toch precies te sturen dat het mijn verwachtingen overtreft, vooral wat betreft voorwielgevoel. De S22 achterband kan bovendien goed overweg met het vette koppel van de twin. Op nat wegdek zijn de merkbare pluspunten van de S22 het lichte, precieze en lineaire stuurgedrag, het goed remmen en de voorspelbaarheid van de grip, wat veel rijplezier geeft. De voorband is werkelijk super en ook de achterband overtuigt, vooral doordat het gripniveau zo constant blijft, ook tegen het einde. Met deze superbike is het op warm circuit asfalt echt knallen en het is bizar hoe er met straatbanden (laten we dat niet vergeten) tekeer kan worden gegaan’’.

De T31 sport-toer band heeft zich inmiddels ruimschoots bewezen. Als nieuwe band in dit segment (introductie in 2018) valt bij de T31 op dat deze direct ook in de voor zware toermotoren zo belangrijke GT-versie leverbaar is. In vergelijkende tests onderstrepen de resultaten de opmerkelijke kwaliteiten van de T31. We kijken naar twee grote tests in toonaangevende buitenlandse magazines:

MOTO MAGAZINE: T31 WINNAAR EN BESTE KOOP! ‘Moto Magazine’ is als magazine een autoriteit in Frankrijk. In de recente sport-toer banden test scoort de Bridgestone T31 9 van de 10 haalbare punten en komt dan ook niet alleen als testwinnaar, maar ook als beste koop uit de bus. Belangrijk testcriterium is de remweg in de regen. Een cruciaal onderdeel dat de Japanse T31 overtuigend wint en waarbij tevens de grote verschillen duidelijk zichtbaar worden. Zo staat de Duitse nummer twee 6,5% later stil en de hekkesluiter van Franse makelij zelfs 19% later. Moto Magazine roemt verder nog de korte remafstand op het droog, de handelbaarheid en de uitstekende prestaties in de regen. Negatieve punten? Geen!

MOTORRAD: KWALITEIT De tests van het Duitse Motorrad zijn ontegenzeggelijk erg invloedrijk. Zij zetten de T31 in ‘Neuzustand’ in vergelijking met de voornaamste concurrenten op één puntje na op vrijwel een gedeelde eerste plaats. Ook na 3.600 harde testkilometers hield de T31 die uitstekende eigenschappen vast en scoorde ook hier weer een podiumplaats. De eindconclusie: ‘‘Vollgas auf der Autobahn. Qualität auch bei aufnehmender Laufleistung’’.

MOTODRIVE MAGAZINE

57


# MOTOVAKANTIE

RIJDEN & RELAXEN VAKANTIE MET DE MOTOR

Je kijkt er het hele jaar naar uit: op de warme zomerdagen lekker relaxed over de mooiste kronkelweggetjes van Europa rijden. De geur van pijnbomen, lavendel en olijven snuiven en genieten van de mooiste vergezichten. Vakantie is geweldig, als er tenminste niets misgaat. Dat voorkom je met een goede voorbereiding. We zetten de belangrijkste aandachtspunten voor je op een rij.

D

at je motor zich in topje gaat controleer je zelf natuurlijk nog het conditie moet bevinden oliepeil, de verlichting, het koelvloeistofwanneer je een lange rit peil, de bandenspanning en de remvloeigaat maken, dat is natuurstof van je motor. Controleer ook of je lijk een open deur. Je legt al ketting niet te slap hangt. Let onderweg gauw een paar duizend kilometer af. Je op dat Euro 95 benzine in veel landen is moet dus goed vooruitkijken. Gaan de vervangen door E10. Op www.E10check. banden, de ketting en de remblokken dat allemaal nog halen? Twijfel je, maak dan - liefst ruim van LET ONDERWEG OP DAT EURO 95 tevoren – een afspraak met MotoPort BENZINE IN VEEL LANDEN IS VERVANGEN voor een check-up of een beurt. Kun je gelijk een flesje motorolie, DOOR E10. KIJK OP WWW.E10CHECK.NL een bandenplaksetje en een flesje kettingspray meenemen: er zijn hele kleine spuitbusjes, die je gemakkelijk in nl kun je controleren of je motor er tegen je bagage kwijt kunt. kan. Dan nog zorgt het hoge percentage In plaats van een bandenplaksetje kun je bio-ethanol in E10 vaak voor rauw lopen ook je banden met Ride-on laten vullen, en een verhoogd brandstofverbruik. Daardan kun je bijna niet meer lekrijden. Voor om kun je beter Superplus 98 tanken als

58

MOTODRIVE MAGAZINE

Euro 95 niet beschikbaar is. In BP Ultimate, Shell V-Power en Esso Synergy Plus 98 zit (nog) helemaal geen bio-ethanol.

KLEDING Op een lange reis kun je allerhande weersomstandigheden verwachten. Probeer dus voor je vakantie al te checken of je textielpak of regenpak nog waterdicht is. Als het niet zo is kun je daar beter dicht bij huis achter komen dan onderweg. Denk verder ook aan goede onderkleding: als je katoen nat zweet wordt het koud en klam. MotoPort heeft een speciale summer baselayer van Dane in het gamma. Het Hi-Cool materiaal van dit shirt en de broek zorgen voor optimaal comfort door een effectieve vochtregulering. Doordat het geen vocht opneemt is het onderweg ook heel snel te wassen, dan hoef


# MOTOVAKANTIE

je weer minder kleding mee te nemen. Een ander soort vochtregulering geeft de Saksun Pro helmmuts: die heeft een warme kol die in de kraag van de jas gaat en een waterdichte kol die er overheen gaat, zodat regenwater aan de buitenkant van je jas wegloopt. Zorg verder voor een goede zonnebril. Mocht je met een donker vizier rijden, controleer dan of dat mag in het land waar je heen wil.

kan het prettig zijn om een niergordel te dragen, dan wordt je rug wat beter ondersteund. Is je zadel niet comfortabel genoeg voor een lange rit, dan kun je een Wild Ass zadelkussen plaatsen. Er zijn diverse soorten gel- en lucht zitkussens die de druk optimaal over je zitvlak verdelen. Bij MotoPort kunnen ze je er meer over vertellen.

WETTEN EN REGELS GOED PAKKEN Ruimte is altijd schaars op de motor en ook qua gewicht zit je snel op de limiet. Spijkerbroeken zijn volumineus en zwaar, een afritsbroek is vaak handiger: die heeft veel zakken, is dun en licht en zorgt dat je je korte broek kunt thuislaten. Een fleecetrui is lekker warm en weegt niks. Belangrijk, want als je het maximale gewicht van je koffers overschrijdt, kan je motor instabiel worden of kunnen de kofferbevestigingen breken. Heb je geen koffers, dan kun je bij MotoPort diverse (ook waterdichte) zadel-, tank-, rug- en roltassen van Dane, Difi, SW-Motech, Givi en Kriega vinden. Pas op met magneettanktassen, bankpasjes kunnen niet tegen magneetvelden! Pak sowieso al je spullen in plastic, want als je geen waterdichte tassen hebt of ze niet goed sluiten, zit je ‘s avonds met kletsnatte kleren of een verdronken laptop. Tassen klinken tijdens het rijden vaak wat in, waardoor spanriemen los kunnen gaan zitten. Gebruik daarom liever een spin, een elastisch bagagenet of Booster Rokstraps. Als je veel bagage op je motor meeneemt, is het ook verstandig om de veervoorspanning van je achtervering te verhogen, dan blijft de motor ook met bagage lekker sturen. Vaak mag ook de bandenspanning van je achterband 0,2 bar hoger.

Ondanks de Europese eensgezindheid zijn er toch in elk land andere wetten. Op de websites van de ANWB en de KNMV kun je heel duidelijk vinden welke regels er nu in welke landen gelden. En natuurlijk is daar tegenwoordig ook een app voor: op Going Abroad - vind je de verkeersregels per land of per topic. In elk geval is radardetectie overal verboden, radarwaarschuwingssystemen mogen vaak ook niet. Pas ook op met dashcams en actioncams. In sommige landen mag je er niet meer rijden en staan er hoge boetes op, zie www.tvm.nl/experts-aan-het-woord/dashcams-de-regels-land. Verder zijn er steeds meer Europese steden met milieuzones, waar je alleen in mag als je een bepaalde sticker op je voertuig hebt, gekoppeld aan de emissienorm. In de meeste landen vallen motorfietsen daar buiten, maar niet altijd. In Frankrijk gelden ze ook voor motoren, op dit moment krijgen motoren van voor 2000 krijgen geen sticker. Zonder die sticker mag je niet meer op de Boulevard Phériphérique of binnen de ring komen.

TOL In veel landen wordt tol geheven op de snelwegen. In Oostenrijk, Slovenië en Zwitserland moet je daarvoor een tolvignet op de motor hebben. Het vignet kun je bij de ANWB kopen, maar ook bij grensovergangen of benzinestations daar vlakbij. In Frankrijk kun je de tol cash betalen bij de snelweghokjes, maar het kan ook met de creditcard of met de elektronische tolbadge. Daarmee mag je dan alleen door de poortjes waarboven een ‘T’ of een T met bord ‘30’ staat, bij die laatste kun je gewoon doorrijden. Voor de tolbadges zijn speciale armbanden verkrijgbaar.

VERZEKEREN Bij pech in het buitenland kun je op de ANWB-pechhulp rekenen, mits je een Europa- of werelddekking van de ANWBwegenwacht hebt. Dat is niet nodig bij een MotoPort NoRisk motorverzekering. Daarbij kun je vanaf beperkt casco ook gebruik maken van de NoRisk pechservice, in alle landen op de groene kaart. Het nummer van de pechservice vind je daar ook. Voorwaarde is dat je motor jonger is dan 120 maanden. Controleer verder welke stallingsvoorwaarden jouw motorverzekering heeft. Sommige verzekeringen eisen dat de motor ‘s nachts binnen staat of ‘aarden nagelvast’ bevestigd is. Verder is het natuurlijk nog belangrijk dat je een goede reisverzekering hebt!

NIETS VERGETEN? Wanneer je op vakantie gaat, moet je aan veel zaken denken. Dan is het handig om een checklist te hebben. MotoDrive maakte speciaal voor jou een checklist die je kunt downloaden

GEZONDHEID Motorrijden vergt concentratie en enige lichamelijke behendigheid. Ga daarom goed uitgerust op pad, houd voldoende pauzes, kleed je warm genoeg en drink genoeg, want als je uitdroogt of het koud hebt gaat je concentratie achteruit. Op langere ritten

JE BESTELT DE STICKERS OP:

www.certificat-air.gouv.fr De actuele s.v.z. in andere landen kun je checken op de app ‘Green zones’

VAKANTIE CHECKLIST

www.motodrive.nl/19-2-59

MOTODRIVE MAGAZINE

59


NIEUWE CASTROL POWER RS VERSLAAT ZIJN CONCURRENTEN OP HET VLAK VAN ACCELERATIE*

10W-40 4T, concurrent nr. 1

10W-40 4T, concurrent nr. 2

Nieuwe Castrol POWER RS 4T 10W-40 *Creatieve visualisatie. Gebaseerd op de resultaten van een acceleratietest uitgevoerd door Castrol met een motor van een sportmotorfiets die bij het volledig opendraaien van het gashendel een rollende start simuleert. Getest tegen 2 grote Europese merken in motorfietsolie. **Afzonderlijke resultaten kunnen verschillen.

Nieuwe Castrol POWER RS 4T 10W met Power Release TechnologyTM optimaliseert wrijving en zorgt dat u sneller kan accelereren.**


# MOTOCOLUMN

TOCH MAAR WEER TERUG NAAR BENZINE? Wanneer je op een elektrische motor rijdt heb je niet te klagen over aanspraak. Als ik bij mijn werk op de Beurs parkeer word ik regelmatig aangesproken door bijvoorbeeld Engelse toeristen. Ze vragen dan steevast wat de actieradius is en of ik geen last heb van ‘range anxiety’. De actieradius is uiteraard afhankelijk van verschillende factoren, maar ik geef altijd maar 150 kilometer op als (dappere) schatting. Onlangs heb ik kunnen ervaren of deze schatting klopt en hoe actieradiusangst voelt. Mijn schoonouders huren namelijk ieder jaar een vakantiehuis waar de hele familie samenkomt. Mijn vrouw en dochter vertrekken dan een paar dagen eerder met onze auto en ik haak dan later aan met de motor. De grappenmakers hadden rekening met mijn elektrische motor gehouden door een vakantiehuis op exact 150 kilometer afstand van ons huis te boeken. Ik had immers ook tegen hen gezegd dat ik die afstand haalde met mijn elektrische motor. Met een volgeladen batterij van zowel mijn motor als ook mijn telefoon vertrek ik van huis. Mijn motor heeft geen navigatiesysteem, dus ik navigeer op mijn telefoon. Dat navigeren is wel belangrijk, omdat ik snelwegen probeer te vermijden. Op de snelweg daalt de batterij van mijn elektrische motor met zo’n 1% per kilometer, dus dan weet ik zeker dat ik het niet ga halen. De luchtweerstand neemt immers met de snelheid exponentieel toe, dus hoe langzamer je rijdt hoe verder je met een elektrische motor komt. Mijn laffe route en rijstijl werken, want wanneer ik zo’n twee derde van de afstand heb afgelegd is de batterij van mijn elektrische motor nog voor 45% opgeladen. Alleen blijkt tot mijn schrik de batterij van mijn telefoon nog maar voor 2% te zijn opgeladen. Kennelijk vreet Googlemaps stroom en is niet de batterij van mijn motor, maar die van mijn telefoon de beperkende factor. Ik stel mijn schoonfamilie per app van mijn bijna lege telefoon op de hoogte en probeer de route te vragen aan voorbijgangers. Maar de wandelaars die ik tegenkom blijken ook geen idee te hebben waar Ansen (een gat in Drenthe) ligt. Zo word ik van hot naar her gestuurd. Mijn schoonfamilie volgt ondertussen met verbazing mijn random reisbewegingen door Drenthe via de app ‘zoek vrienden’. Ten einde raad kijk ik toch maar even zelf op mijn telefoon, die het op mirakelleuze wijze heel erg lang met een batterij op 2% blijkt te kunnen doen. De aanmoedigingen en routetips van mijn schoonfamilie stromen via Whatsapp binnen. Het rijtje dorpen dat op de route ligt herhaal ik de rest van de trip hardop. Mijn schoonfamilie is ondertussen in de auto gestapt om mij alvast tegemoet te rijden. Uiteindelijk kom ik hen tegen en ze begeleiden me de laatste kilometers naar het huisje. Met precies 0% batterijreserve van mijn Zero arriveer ik bij het vakantiehuis. Nu weet ik dus wat actieradiusangst is. Ik zie het als een mooi excuus om eens na te denken over een benzinemotor voor erbij. Al is het maar vanwege het jaarlijkse familie-uitje.

JACOB SCHOENMAKER

JACOB SCHOENMAKER is econoom en een bekend gezicht van de televisiezender RTL Z. Vijftien jaar geleden haalde hij zijn rijbewijs en sindsdien heeft hij met veel enthousiasme al acht verschillende motoren versleten. Zijn woonwerkverkeer legt hij bij voorkeur af op zijn elektrische Zero SR met 13 KWh. En op vakantie huurt hij graag een benzinemotor om de omgeving te verkennen.

Motorrijder en econoom

MOTODRIVE MAGAZINE

61


# MOTOTECH

LEAN MACHINES

MOTOTECH DRIEWIELCONCEPTEN

YAMAHA NIKEN

Motorfietsen met drie wielen zijn er al lang. Maar moderne ‘trikes’ verschillen behoorlijk van conventionele trikes. Ze kunnen overhellen in de bocht. Yamaha, Peugeot en Piaggio gebruiken daarvoor echter hun eigen concepten. Peter Wilmink van MotoPort Almere legt de verschillen uit.

PIAGGIO MP3 Piaggio was de eerste die met een driewieler kwam, die net als een gewone tweewieler kon overhellen in de bocht: de MP3. Bij de MP3 heeft elk voorwiel een schommelarm-voorvork, elk voorzien van een eigen schokdemper. Aan de bovenkant zijn de vorkpoten scharnierend aan een soort schommelmechanisme bevestigd. Dat mechanisme bestaat met twee boven elkaar geplaatste hevels, die elk om een as op het frame kunnen draaien, als twee boven elkaar geplaatste wip-waps. Als je de scooter in de bocht laat overhellen, dan kantelen de beide hevels, waardoor de MP3 zijn binnenwiel intrekt en zijn buitenwiel uitsteekt. De veerpoten blijven parallel aan de verticale as van het voertuig staan, zodat de banden dus ook met de schouders op het asfalt

62

MOTODRIVE MAGAZINE

komen te staan. Ze worden met ongeveer dezelfde wieldruk op het asfalt geduwd. Om gemakkelijk te kunnen parkeren, kan het hevelmechanisme worden vastgezet. Dat gebeurt met een elektrisch bediende remklauw en een grote stalen plaat. De remklauw zit bij het balhoofd aan het frame vast, de plaat zit vast aan de onderste hevel.

maken. Het binnenPIAGGIO MP3 wiel zal dus bij het insturen verder moeten indraaien dan het buitenwiel. Daarom staan de hefbomen aan de voorzijde van de veerpoot onder een kleine hoek naar buiten. Dat zorgt ervoor dat het binnenste wiel een grotere hoekverdraaiing krijgt dan het buitenwiel. Dat heet een ‘Ackermann geometrie’.

ACKERMANN

METROPOLIS

Als de rijder aan het stuur draait, bedient hij eigenlijk een armpje aan de onderkant van de balhoofdpen. Die duwt tegen een horizontale stang, die is verbonden met hefbomen aan de veerpoten. Zo kunnen de veerpoten en de wielen de bocht in draaien. Omdat het binnenwiel in een bocht een kleinere weg aflegt dan het buitenwiel, moet het ook een scherpere bocht

Peugeot heeft met de Metropolis ook een overhellende scooter. Peugeot kiest echter voor een auto-achtige oplossing. De wielen zijn daarvoor aan de onderkant met fuseekogels aan twee triangels bevestigd, die in het midden van de scooter aan het frame zijn bevestigd. Aan de bovenzijde zit die wielnaaf vast aan twee verticale, starre poten van spuitgietaluminium, die net als


# MOTOTECH

onderaan met twee triangels vastzitten. Bovenop elke triangel zit een hefboom. Deze hefbomen zijn met elkaar verbonden via een monoschokdemper, die voor de vering en de demping zorgt. Als beide wielen inveren, dan wordt de monoschokdemper aan twee zijden ingedrukt. Rijdt een van beide wielen over een hobbel, dan wordt het andere wiel via de schokdemper enigszins omlaaggedrukt, wat voorkomt dat de Metropolis erg opzij ‘rolt’. Bij de Metropolis zitten de stuurarmpjes aan de achterkant van de ‘veerpoten’, waardoor ze ietwat schuin naar binnen moeten staan om de Ackermann-geometrie te krijgen.

NIKEN Het kantelsysteem van de Yamaha Niken vertoont grote overeenkomsten met dat van Piaggio. Het bestaat uit twee als ‘wip’ fungerende hevels, die boven elkaar geplaatst zijn. Elk voorwiel heeft echter twee achter elkaar geplaatste veerpoten. De achterste veerpoot heeft een diameter

van 43 mm en is voorzien van instelbare veervoorspanning en instelmogelijkheden voor de in- en uitgaande demping. De voorste, 41 mm vorkpoot dient voor de wielgeleiding en het opvangen van het torsiemoment, dat vooral bij het remmen groot is. Opvallend is dat de veerpoten die aan de buitenzijde van de wielen langs lopen omdat dat een grote hellingshoek van 45° mogelijk maakt.

een hefboommechanisme met scharnieren bediend, als een soort afstandsbediening. De stuurstangen zelf zijn bij de vorkpoten met een slim, dubbel scharnier aan de stuurarmpjes verbonden. Daardoor ontstaat niet alleen een Ackerman geometrie, maar wordt de stuurhoek ook aan de hellingshoek aangepast. Dus net weer een stukje slimmer, wat nodig is omdat de Niken een echte motorfiets is, waarmee sneller en sportiever wordt gereden.

DUBBELE SCHARNIEREN De Yamaha Niken heeft ook een andere stuurinrichting dan de MP3. Het stuur scharniert niet in het balhoofd, maar in een tweede, verder naar achter geplaatst lagerhuis, zodat de rijder beter bij het stuur kan. De echte balhoofdpen wordt via

MP3 Hybrid-cad Als de MP3 een bocht in stuurt, zorgt het hevelsysteem ervoor dat het buitenwiel wordt uitgestoken, terwijl het binnenwiel wordt ingetrokken.

MP3 De voorwielophanging van de MP3 heeft twee op het frame scharnierende balken, die boven elkaar zijn geplaatst. De veerpoten zijn scharnierend met beide balken verbonden. De veerpoten zelf zijn een soort schommelarmvoorvorken.

Vespa Bij een schommelarmvoorvork is de wielnaaf met een schommel bevestigd aan een starre voorvork. Het uiteinde van de schommel steunt op een monoschokdemper.

Niken stuur Bij de Niken draait het stuur niet in het balhoofd, maar in een lagerbuis die dichter bij de rijder is geplaatst. De stuurbeweging wordt met een duw-trekstang en twee hefbomen overgebracht.

Niken veerpoot Bij de Niken is de veerpoot eveneens aan twee schommels bevestigd. De stuurstang heeft twee aparte scharnierpunten, om ervoor te zorgen dat de Ackermann stuurgeometrie tijdens het hellen constant blijft.

Niken hellingshoek De veerpoten zijn bij de Niken aan de buitenkant van de wielen geplaatst omdat dit een grote hellingshoek van 45 graden mogelijk maakt.

Ackermann Bij een Ackermann stuurinrichting maakt het binnenwiel een scherpere hoek dan het buitenwiel, doordat de stuurarmen van de wielophangingen onder een hoek staan.

Peugeot De wielophanging van de Peugeot Metropolis bestaat uit twee starre poten, die op twee triangels zijn gemonteerd. Tussen de twee triangels zit een horizontaal geplaatst veer/ dempingselement.

Niken schanierpunten Omdat de scharnierpunten van de stuurstangen bij de Niken voor de veerpoten staan, staan ze enigszins naar buiten. Dat veroorzaakt het ‘Ackermann’ effect.

Niken schanierpunten De stuurstangen hebben een tweede scharnier, waarmee ze in verticale richting kunnen verdraaien. Dat corrigeert de stuuruitslag bij het overhellen dusdanig, dat de Ackermann geometrie intact blijft en een neutraal stuurgedrag ontstaat.

MOTODRIVE MAGAZINE

63


# MOTOFASHION

BE SAFE. QUALITY HELMETS SINCE 1970.

XC-80 CARBON E 179,-

XP-100 S E 139,-

XP-60 S E 129,-

XP-22 E 99,-

XP-22 HORNET E 119,-

XP-22 HORNET E 119,-

XP-40 E 79,-

XP-18 S E 99,-

STEALTH E 39,95

FIGHTER E 49,95

BAYARD JETHELMEN Het jethelmen assortiment van Bayard is breed en divers. Door de uitgebreide maatvoering moet er voor iedereen een passende helm zijn. Veel van de jethelmen zijn voorzien van een geïntegreerd zonnevizier en alle helmen voldoen aan de ECE 22/05 veiligheidseisen.

64

MOTODRIVE MAGAZINE

Bayard helmen zijn verkrijgbaar bij MotoPort en online op www.MotoPort.nl


SCORPION RP-1 GP CARBON

Feel, hear and live the power of Scorpion. Je hoeft alleen maar een Scorpion uitlaat vast te houden om het ontwerp en de hoogwaardige kwaliteit te waarderen, welke zich vertaalt in zowel betere prestaties alsbetrouwbaarheid. Met de hand gemaakt in Engeland en algemeen beschouwd als de beste motorfietsuitlaat op de markt van vandaag de dag, is Scorpion een van de meest populaire verbeteringen die een motorrijder aan zijn motor kan doen. Maar het echte verschil is de manier waarop een Scorpion uitlaat voelt. Er wordt nergens een andere uitlaat geproduceerd met zoveel passie, expertise en ervaring; en juist hierom heeft een Scorpion uitlaat zo’n aantrekkingskracht. Alles wat we hebben gedaan om sinds jaar en dag ‘s werelds beste motorfietsuitlaat te ontwikkelen, is om jou, de motorrijder, dit te laten ervaren.

Compleet Euro 3 & Euro 4 programma beschikbaar

ERVAAR SCORPION RED POWER NU! VIND JE DICHTSTBIJZIJNDE DEALER OP: WWW.SCORPION-EXHAUSTS.COM

/SCORPION

@SCORPIONEXHAUST

SCORPIONEXHAUSTS

SCORPIONEXHAUSTS

NEW! SCORPION RED POWER SILENCERS


# MYMOTODRIVE

JE LEEFT MAAR ÉÉN KEER

OVER LAND NAAR IRAN – EN TERUG

MY MOTODRIVE: MARCEL VAN DIJKEN

Iran is een prachtig land vol vriendelijke mensen. Maar het is een pokkeneind weg. Toch reed Marcel van Dijken er op de motor helemaal naar toe. Omdat het een prachtige reis is. En omdat het kan. Je leeft tenslotte maar een keer…

R

eizen is als een virus. Wie ermee begint, kan er eigenlijk niet meer mee stoppen. Zo verging het ook de 47-jarige Marcel van Dijken. Jarenlang werkte hij als vrachtwagenchauffeur: “Ik vond het heerlijk om overal heen te gaan. Ik heb heel Europa gezien en ik kreeg nog geld toe. Ik droomde ervan om over land naar de andere kant van de wereld te rijden. Er is zoveel te zien op de wereld, waarom zou je alleen maar hier rijden?”

GUNNEN Dat rijden zou natuurlijk op de motor moeten. “Ik haalde mijn motorrijbewijs pas vijftien jaar geleden, mijn vrouw Leonie vier jaar geleden. Zij rijdt een V-Strom, ik nu een Yamaha XTZ660 Ténéré. Grote reizen hadden we nooit op de motor gemaakt, maar het idee broeide wel. Vier jaar geleden zijn we samen met mijn zoon naar Thailand gegaan. Daar kwam ik een Engelsman tegen, die daar op een KTM 690 heen was gereden. Toen wist ik het zeker: ik moest een keer in mijn leven een mooie, grote reis maken. Ik ben tegenwoordig ambulancechauffeur. Je komt veel ellende tegen. Dat drukt je met de neus op de

66

MOTODRIVE MAGAZINE

feiten: je leeft maar een keer. En dat is nu. Dus doen nu het nog kan!” Nu is iets willen één ding, maar het realiseren vergt wat van het huishoudbudget en van een relatie. Het is dus belangrijk dat de wederhelft er achter staat. Maar dat was geen probleem: “We gunnen elkaar veel”, aldus Leonie. “Ik wist al langer dat hij dit wilde doen. Hij is avontuurlijk ingesteld en rijdt het liefst motor. Hij heeft me ook gevraagd of ik mee wilde rijden, maar dat zijn teveel kilometers voor me. We hebben afgesproken dat hij rijdt en dat ik hem bezoek met het vliegtuig. Ik ben naar Athene en naar Teheran gevlogen.”

TÉNÉRÉ Toen de neuzen dezelfde kant op stonden, begon Marcel aan de voorbereiding, die twee jaar duurde. “Ik heb geen BMW gekocht, omdat daar in het Oosten geen onderdelen voor te krijgen zijn en omdat ze er niet gemakkelijk te repareren zijn. Dat kan met een Yamaha Ténéré wel. Die heb ik voor de reis ook nog behoorlijk aangepast. Ik heb een ruitje van een V-Strom afgezaagd en erbij op gezet. Tussen de vorkpoten kwam een schermpje, zodat er geen vuile lucht omhoog kon stromen.

Aan de voorste valbeugels kwamen tassen met gereedschap en binnenbanden. Onder het blok nog een PVC-buis met gereedschap. Ik heb achterop twee tassendragers gemonteerd, voor de SW Motech tassen. Vervolgens heb ik pivot-peg voetsteunen gemonteerd. Die zijn breder en kunnen meekantelen, dat is prettig. Ik heb ook het rempedaaltje aangepast en een breder en hoger stuur gemonteerd, met langere remleidingen. Het zadel is vlakker gemaakt, zodat het comfortabeler zit. Een andere uitlaat zorgde voor een gewichtsbesparing van 5 kg en verder heb ik er LED-verlichting opgezet. Ik heb een gebruikte motor gekocht, met 21.000 km op de teller. Hij staat nu op 50.000…”

BROEIEN Het volgende punt op de agenda was de routebepaling: “Mijn doel was om door landen te rijden waar ik nog nooit geweest was, het liefst landen die nog niet zijn verpest door de westerse wereld. Ik dacht bijvoorbeeld, hoe zou Iran eruitzien? Ik ken hier een paar Iraanse mensen. Dat zijn schatjes. De verhalen die zij over hun land vertellen zijn heel anders dan wat je op het journaal hoort en ziet.” Iran was dus


# MYMOTODRIVE

het doel, maar de vraag was, hoe heen en hoe terug. Wat is een mooi rondje? “Ik ben er via Oostenrijk, Griekenland en Turkije heen gereden. In Griekenland was de sfeer fijn, al merk je wel dat er veel wrijving tussen Griekenland en Turkije is, maar de mensen waren er heel gastvrij en het is een prachtig land. Ik ben met Leonie naar Egina geweest, voor ik doorreed naar Turkije. Daar was het net ramadan. Heel bijzonder.

IK HEB EEN GEBRUIKTE MOTOR GEKOCHT, MET 21.000 KM OP DE TELLER. HIJ STAAT NU OP 50.000 …

Turkije wordt mooier als je uit de toeristengebieden de binnenlanden in rijdt Ik kwam in the middle of nowhere een prachtige moskee tegen en de kalkafzettingen bij Pamukkale waren ook prachtig. Wat wel opviel was dat Turkije erg bezig is om Erdohan in te prenten. Op elke lantarenpaal zie je een vlaggetje of zijn beeltenis. Je merkt ook dat mensen er een afkeer van westerlingen krijgen. Ik reed daar niet lekker doorheen. Waar je stopt om te eten of te slapen zijn de mensen best vriendelijk, maar ze spreken geen Engels en je voelt dat er wat broeit.

GASTVRIJHEID Na Turkije reed Marcel via Georgië en Azarbadjan naar Iran: “Vooral Georgië is aan te bevelen. De natuur is prachtig, de mensen zijn aardig en het is er niet duur. Iran zelf was de mooiste ervaring. Vooraf was ik er best huiverig voor. Je moet een carnet voor je motor hebben. Dat kost tijd en gedoe via de ADAC en je moet 3000 Euro borg betalen. Je krijgt dan een document dat je goed moet bewaren. De grensovergang was eenvoudig, het was alsof ze op me zaten te wachten. Ik had gehoord dat er mannetjes zaten, die het voor je regelen. Je geeft ze 10 euro en ze zijn blij. Je hoeft dan niets te doen. De douanier kwam even naar buiten en vroegen of ik wat aan te geven had, maar

MOTODRIVE MAGAZINE

67


CONQUER CONQUER CONQUER THE WORLD. THE WORLD. THE WORLD. # MOTOTITEL

68

MOTODRIVE MAGAZINE

Conquer the world with the new benchmark for the most demanding tourers and racers. The C4 PRO Conquer world with thewith newitsbenchmark flip-up the helmet captivates new interior,for the most demanding tourers andand racers. The C4 PRO optimized acoustic design high-performance flip-up helmet captivates withno itsmatter new interior, technology. Low noise level what optimized acoustic design and high-performance the speed. WWW.SCHUBERTH.COM

technology. Low noise level no matter what WWW.SPLASHDESIGN.COM the speed. WWW.SCHUBERTH.COM


# MYMOTODRIVE

BOVEN: OMWEG TERUG DOOR BOSNIË// LINKS: ONDERWEG IN IRAN// OVERWELDIGENDE GASTVRIJHEID IN IRAN // ONDER: MODERNE, MONDAINE STEDEN

wilde het niet controleren. Ze zeiden dat ze me vertrouwden. Ze gaan uit van het goede en verwachten dat je daarnaar handelt. Je wordt handmatig in een megagroot boek ingeschreven. Je krijgt een stempel in je carnet en een schouderklopje en je bent er. Het is een fantastisch land. Ik snap niet waarom er zoveel negativiteit is over dat lran, zeker niet nu ik er ben geweest. De gastvrijheid is enorm, van mensen die eigenlijk niks hebben. Zodra je Europa uit bent merk je dat steeds meer. De mensen zijn blij een westerling te zien. Ze vragen allemaal wat je van hun land vindt. Ze zijn onzeker, ze worden onder de duim gehouden door de Ayatollah. Ik heb drie dagen bij Iraanse mensen geslapen. Dan hoor je hoe ze denken over hun eigen regering, dat is best heftig. Veel van die mensen zouden willen vluchten om kinderen een betere toekomst te bieden.”

DERTIEN WEKEN De terugweg verliep niet helemaal volgens plan: “Ik wilde graag door Kazachstan, maar dat lukte niet omdat ik Turkmenistan niet binnen kwam. Er waren al teveel visa afgegeven, dus kreeg ik er geen. De overige visa waren maar in bepaalde periodes geldig. Daardoor kon ik het mooiste stuk niet rijden. Ik heb heen en terug bijna dezelfde weg gereden. Ik ben bij Armenië overgevaren naar Oekraïne. Toen via Moldavië en Roemenië terug. Daar ligt Transnistrië. Van dat land had ik nog nooit gehoord. In totaal ben ik dertien weken weg geweest

en heb ik zo’n 22.000 km gereden. Het was wel afkicken toen ik thuis kwam. Ik zat na drie dagen alweer op de motor, ik ben sindsdien drie keer naar de Eifel geweest. Ik miste het.

WARM BAD Als Marcel het nog eens zou doen, zou hij een aantal zaken anders doen: “Ik zou geen tent meer meenemen. In Europa kun je voor 12 euro in een hostel overnachten. Verder weg wordt het nog goedkoper. Soms willen ze niet eens dat je betaalt. Je voelt je soms schuldig om weg te gaan. Verder vond ik het erg leuk om mensen te leren kennen. Ik ga zeker nog eens zo’n reis maken, maar niet zo ver weg. Ik ben er wel achter gekomen dat Europa ook fantastisch mooi is. En daar heb je geen visums en doorrijcarnets nodig. In 2020 ga ik naar Marokko, maar dan gaan de motoren op de vrachtwagen naar Spanje en gaan we zelf vliegen. Daarna… Straks ga ik minder werken en meer reizen. Dat is ook een goede afleiding voor het werk wat ik doe. Je komt een hoop ellende tegen. Met reizen kun je dan lekker je hoofd leeg maken. Ik had het gelijk op de eerste twee kilometers. Ik dacht, verdorie, ik ga het echt doen. Er kwam een glimlach op mijn gezicht en die ging niet meer weg. Onderweg merk je de kracht van mensen. Hier zijn we alleen bezig met werken en geld verdienen, maar in die verre landen nemen mensen de tijd voor elkaar en voor jou. Ik vind dat mooi, dat zijn we hier een beetje kwijt. Het is of je in een grote familie terecht komt, die je niet kent. Het voelt als een warm bad…

MOTODRIVE MAGAZINE

69


# SUPERMOTO

SUPER MOTOMEID NAOMI DE OLDE

Supermoto is een gave, heftige sport waar het er hard aan toe kan gaan. Dat

weerhoudt

de

21-jarige

Naomi

De Olde echter niet: ze rijdt al enkele jaren fanatiek mee in deze bijzondere motorsportklasse!

S

upermotard is een soort mengelmoes van circuitrijden en crossen. Je rijdt op een crossmotor met wegbanden en dat maakt het ingewikkeld, want veel grip heb je dan offroad niet. Het is dus een sport waarvoor je lef moet hebben. Maar dat heeft de 21-jarige, goedlachse Twentse. Het motorvirus liep ze al in haar tienerjaren op, ook al hadden haar ouders toen nog weinig op met motorfietsen: “Ze vonden het maar gevaarlijk”, vertelt Naomi bij MotoPort Hengelo, waar ze donderdagsavonds en zaterdags op de kledingafdeling werkt. “Ik weet nog dat ik zestien was en in de auto op de achterbank zat, toen er een crossmotor voorbijkwam. Ik wist meteen dat ik dat ook wilde. Het paste wel bij me. Ik was vroeger wel een echt meisje dat met barbies en poppen speelde, maar toch… die brommer, die moest er komen!”

CIRCUITDAG Naomi haalde haar rijbewijs voor een schakelbrommer en schafte een Derbi aan. Daar moest nogal eens aan worden gesleuteld, vandaar dat ze een brommeronderdelen-app en een aantal vrienden met brommers had. Via die app werd een

70

MOTODRIVE MAGAZINE

circuitdag voor brommers georganiseerd, in Emmen. “We zijn daar met drie brommers op een aanhanger naartoe gegaan. Voor één dag hadden we een 80cc-setje en een snelle uitlaat gemonteerd. Ik heb de hele dag op het circuit gereden. Maar er deden daar ook een paar Supermotards mee. Dat leek mij ook wel wat. Mijn toenmalige vriend ook. We hebben samen een Supermotard gekocht, daar heb ik drie races op gereden, toen ik net 18 was”, vertelt Naomi enthousiast. De verkering bleek geen stand te houden. Dat was voor Naomi echter geen reden om de Supermotard-sport vaarwel te zeggen: “Ik heb toen zelf een Honda CRF450 gekocht. Ik heb een heel seizoen meegereden met de nationale damescup. Toen ik 19 was reed ik ook met de herenwedstrijden mee, zowel in Nederland als in België. Daarvoor mocht ik dan de bus van MotoPort Hengelo meenemen of de bus van een oom. Dan nam ik een matrasje mee, zodat ik in de bus kon slapen.”

SLIDEN Het Supermotard racen is een heel leerproces: “Ik heb nooit aan motorcross of enduro gedaan”, legt Naomi uit. “Dat merk ik op de offroad secties, daar verlies ik

heel veel. Ik kan daar nog veel verbeteren. Daarnaast moet ik nog leren sliden. Dat gaat soms per ongeluk, maar ik kan dat niet heel goed. Het ziet er wel spectaculair uit, maar ik vraag me af of je er echt sneller mee bent. Als ik beter leer rijden, dan komt dat wel. Ik wil het niet forceren. Ik heb één keer een cursus Supermotard gedaan bij Ashley Barber, in Florennes in Zuid-Belgie. Dat was een gaaf circuit, op een oude militaire luchtmachtbasis. Een van de twee dagen regende het heel hard. Ik heb een half uur in mijn eentje rondjes gereden, in de stromende regen. Op zich een goede training!”

PROEFLES Naomi is best fanatiek en dat betaalt zich in de races uit, vooral in de damescup: “In Enter heb ik zelfs gewonnen. Mijn hoogste positie bij de herenraces was 10e, de laatste race in Lelystad. Soms gaat het ook wat minder, ik ben ook een paar keer gevallen. Ik heb nooit iets gebroken, maar wel een paar keer een hersenschudding gehad en af en toe ben je bont en blauw. Hoort erbij, anders moet je niet gaan racen”, lacht Naomi, wiens ouders het in eerste instantie met gemengde gevoelens aanzagen: “Dat racen vonden ze helemaal


# SUPERMOTO

niks, ook niet omdat de wedstrijden vaak op zondag waren. Maar ja, als puber trek je je daar natuurlijk niks van aan. Ik moest het doen. En als je een keer Supermotard hebt gereden, is dat helemaal niet meer te stoppen. Het is een fantastische uitlaatklep. Maar mijn ouders zijn wel komen kijken, in Enter. Daarna is mijn vader ook motorrijles gaan nemen. Hij heeft zijn

AVB inmiddels gehaald. Dat had ik niet verwacht. Mijn moeder heeft inmiddels trouwens ook een proefles genomen!”

KICK Inmiddels staan de raceplannen op een lager pitje: “Eerder liet ik er alles voor. Ik ging niet uit, ik ging ook niet uit eten. Maar nu woon ik op mezelf”, vertelt Naomi, die

een studie tot designspecialist volgt en een aantal bijbaantjes heeft. “Ik heb nu vaste lasten. Ik ga nog wel trainen, maar de wedstrijden zijn nu te duur. Ik hoef echter nog maar een jaar naar school, daarna wil ik het wel weer oppakken. Het is een heerlijke uitlaatklep, het geeft een kick. Het wordt een deel van je leven!

MOTODRIVE MAGAZINE

71BESCHERM UW BANDEN VERHOOG UW VEILIGHEID Balanceert continu Dicht gaten tot 6,4 mm

www.ride-on.com/nl/dealers


# MOTOTRAVEL

MOTORPARADIJS AFRIKA DONKER AFRIKA - DEEL V

Gulcin, afkomstig uit Istanboel, Turkije en Ferry uit Alkmaar ontmoetten elkaar tijdens een backpack trip in IndonesiĂŤ (feb. 2016). De vlam sloeg direct over en sindsdien zijn ze bij elkaar en verkennen ze per motor de wereld.

Plannen maken tijdens een wereldreis is lastig, helemaal wanneer je in Afrika reist. Hier zijn we ondertussen op een harde manier achtergekomen. Toen we in Nederland samen op de bank zaten spraken we af niet door Mali te reizen, omdat we dit beiden liever niet wilden, maar uiteindelijk was er geen andere optie. Op locatie bleek het toch een flinke opgave om een visum voor Nigeria te krijgen en om dat gegeven zijn we dus door Mali gereden, wat achteraf wĂŠl een goede ervaring was.

74

MOTODRIVE MAGAZINE


# MOTOTRAVEL

D

oor naar Zimbabwe, of toch niet? Nu aangekomen in Mozambique hebben we het plan om via hier naar Zimbabwe te gaan. Tot onze grote teleurstelling kan ook dit niet doorgaan. Als we in Mozambique zijn vindt er een militaire coupe plaats tegen de -op dat moment- huidige president van het land Mugabe, uiteraard is dat geen goed moment om het land in te gaan. Sowieso proberen we altijd op de hoogte te blijven van politieke gebeurtenissen in Afrika, als er ongeregeldheden zijn wil je daar niet bij in de buurt zijn. Vandaar dat we er voor kiezen weer terug te rijden naar Zuid-Afrika en vanuit daar door te rijden naar

De eerste dagen zijn we in het zuiden van Botswana en merken we nog vrij weinig van haar rijke wildlife. Als we meer in het midden van het land komen daarentegen, begint het land steeds meer tot leven te komen. Eenmaal aangekomen in het midden van Botswana overnachten we op een camping, aangezien we vanuit daar met de motoren naar een opgedroogd zoutmeer willen zonder onze bagage om een dagje flink fun te hebben met de motoren. We gaan na de eerste nacht direct op pad en hebben echt een geweldige dag op de zoutvlakte en onderweg daar naar toe. We rijden over leuke zandwegen waar we ons goed vermaken.

Ferry en Gulcin dragen tijdens hun wereldreis kleding van Dane. De Brondby broek en de Limfjord jas vormen de ideale combinatie in alle seizoenen.

Kijk voor alle Dane kleding op www.dane.eu

WANNEER IK MIDDEN IN DE NACHT WAKKER WORD, KIJK IK LETTERLIJK EEN OLIFANT DIE OP ÉÉN METER VAN DE TENT PASSEERT IN ZIJN OGEN, WAT EEN ONGELOOFLIJK GAAF MOMENT WAS DAT! Botswana. We kunnen altijd nog kijken hoe de situatie in Zimbabwe verloopt en of we dan ook dit land kunnen bezoeken. Inmiddels aangekomen bij de grens met Zuid-Afrika werd het even spannend. De reden hiervoor was dat Gulcin’s visum voor Zuid-Afrika reeds verlopen was, deze was maar een maand geldig en de mijne 3 maanden. Normaal gesproken krijg je enkel een verlenging van je visum als je reist naar het land waar je vandaan komt. Ik denk dat we wederom zeer veel geluk hebben gehad en Gulcin ‘gewoon’ een nieuw visum voor een maand kreeg.

DOOR NAAR BOTSWANA We zijn niet lang in Zuid-Afrika gebleven en binnen een paar dagen naar Botswana gereden, een groot land met weinig bevolking. Hier kunnen we dan ook gaan wildkamperen, iets wat wij in Zuid-Afrika gezien de veiligheid niet gedaan hebben, maar wat wel op onze bucketlist stond tijdens deze reis. Botswana staat bekend om haar uitbundige wildlife. We zullen voorzichtig moeten zijn met betrekking tot de wilde dieren om ons heen wanneer wij kamperen en het zal een echte uitdaging worden!

Wij hebben sinds Zuid-Afrika weer nieuwe banden op de motoren gelegd en deze maken echt een wereld van een verschil. Uiteraard nemen we deze dag ook uitgebreid de tijd voor een fotosessie en spelen we naar hartelust met onze nieuwe aanwinst: een Drone.

DOOR NAAR MAUN Na een paar dagen rusten op de camping rijden we verder richting Maun, een plaats die bekend staat om de Okavanga Delta. Een groot nationaal park met veel wildlife, waarop we tot onze grote teleurstelling met de motoren niet toegelaten worden. We kamperen een aantal nachten aan de Thamalakane rivier die vol zit met nijlpaarden. Uiteraard blijven we op gepaste afstand en genieten we volop. Vervolgens vertrekken wij naar één van de hoogtepunten van onze reis: een camping (Elephant Sands), die bekend staat om de vele olifanten die komen bij de waterput van de camping. Als we vlakbij de camping komen spotten we langs de snelweg de eerste olifanten. Ze steken deze rustig over en wederom is het op en top genieten voor ons. We weten dat de olifanten niet gewend zijn aan motoren en van het geluid kunnen schrikken, dus we zijn wel op onze hoede.

Ook op de zandweg richting de camping spotten we een aantal olifanten en zijn we extra voorzichtig, omdat ook wij niet weten hoe ze op ons reageren. Uiteindelijk maken ze zich totaal niet druk om ons en komen we veilig op de camping aan. Hier zetten we onze tent op zodat we een goed zicht hebben op de waterput. Wat nerveus wachten we rustig af, we zijn ten slotte vroeg op de camping aangekomen en hopen zoveel mogelijk te genieten van dit moment. Uiteindelijk worden we absoluut niet teleurgesteld en zien we wel honderd olifanten langskomen. Als we op een gegeven moment even bij een restaurant van een biertje genieten zijn een aantal olifanten het niet met elkaar eens en drijft één van de olifanten de anderen achterwaarts richting onze tent en motoren. We houden even ons hart vast, maar alles loopt goed af. Als we ’s nachts gaan slapen laten we de zijluifels van de tent open zodat we alles kunnen zien. Wanneer ik midden in de nacht wakker word, kijk ik letterlijk een olifant die op één meter onze tent passeert in zijn ogen, wat een ongelooflijk gaaf moment was dat! Uiteindelijk blijven we twee nachten op deze speciale camping en doen we ook nog een fotoshoot met de olifanten.

MOTODRIVE MAGAZINE

75


ONTDEK JOUW VOLGENDE ROAD TRIP ONTDEK JOUW OP TOMTOMROAD ROADTRIP TRIPS VOLGENDE EN DEEL JE ROUTE VERVOLGENS OP TOMTOM ROAD TRIPS DRAADLOOS MET DE RIDER 550 EN DEEL JE ROUTE VERVOLGENS DRAADLOOS MET DE RIDER 550

TomTom Road Trips is hét platform voor fantastische (motor-)routes. Doe inspiratie op tussen de duizenden routes en deel jouw favoriete route vervolgens draadloos TomTom Road Trips hét Het platform voor fantastische (motor-)routes. Doe inspiratie met de TomTom Rideris550. gebruiksvriendelijke platform bevat geweldige routes op tussen de duizenden routes en deel jouw favoriete route vervolgens draadloos die constant worden aangevuld, zowel door TomTom als leden van de community. met de TomTom Rider 550. Het gebruiksvriendelijke platform bevat geweldige routes Handig om inspiratie op te doen en dus een ideaal startpunt van elke road trip. die constant worden aangevuld, zowel door TomTom als leden van de community. Handig om inspiratie op te doen en dus een ideaal startpunt van elke road trip. De kant-en-klare routes kun je draadloos doorsturen naar de Rider De kant-en-klare routes kun je 550, maar je kunt de routes ook draadloos doorsturen naar de Rider personaliseren. Want dankzij de 550, maar je kunt de routes ook samenwerking met TripAdvisor zie je personaliseren. Want dankzij de op de kaart direct hotels, restaurants en samenwerking met TripAdvisor zie je bezienswaardigheden in de omgeving. op de kaart direct hotels, restaurants en In de online routeplanner (MyDrive) bezienswaardigheden in de omgeving. voeg je deze locaties eenvoudig toe aan In de online routeplanner (MyDrive) je voeg route.je deze locaties eenvoudig toe aan route.je van elke route de perfecte Zojemaak road Zo trip. maak je van elke route de perfecte

KRONKELENDE EN HEUVELACHTIGE ROUTES KRONKELENDE EN HEUVELACHTIGE ROUTES EXCLUSIEVE TOMTOM ROAD TRIPS EXCLUSIEVE TOMTOM ROAD TRIPS UPDATES VIA Wi-Fi® UPDATES VIA Wi-Fi® LIFETIME WERELDKAARTEN, TRAFFIC EN SERVICES LIFETIME WERELDKAARTEN, TRAFFIC EN SERVICES

road trip.

Het beginpunt van elke road trip vind op roadtrips.tomtom.com Hetjebeginpunt van elke road trip vind je op roadtrips.tomtom.com

19Q1_AD_RIDER550-RoadTrips_230x300_NL.indd 1

RIDER 550 RIDER 550 22/01/2019 11:06


# MOTOTRAVEL

UITZICHT OVER LAKE KARIBA ZIMBABWE (LINKS) // ONDERWEG ZIMBABWE FOTO MET DRONE // VICTORIA FALLS // WILD CAMPING ZIMBABWE// BOTSWANA ELEPHANT SANDS

TÓCH DOOR NAAR ZIMBABWE Inmiddels is de situatie in Zimbabwe weer afgekoeld en besluiten we er naartoe te rijden. We willen immers ook de Victoria watervallen bezoeken. Wat we tot nu toe weten van Zimbabwe is dat er veel controles zijn langs de wegen door de politie en dat deze behoorlijk corrupt zijn. Gelukkig passeren we de grens zonder problemen en komen we na zo’n 10 kilometer de eerste controlepost tegen. Hier staat geen politie, maar staan militairen en deze zijn zeer vriendelijk en willen alleen weten waar je naartoe gaat en wensen je vervolgens een prettige dag. Kijk zo kan het dus ook!

VICTORIA FALLS We zien de Victoria Falls en van daaruit besluiten we om via een groot meer genaamd Kariba het land te doorkruizen. De weg die dit meer doorkruist staat erom bekend dat hij alleen in het droge seizoen bereden kan worden. Op het moment dat we er zijn is het regenseizoen net begonnen, maar toch besluiten we het risico te nemen. We vullen een aantal 5 liter flessen met benzine en slaan genoeg water in om de afstand af te leggen. Het is een redelijk goede gravelweg met af en toe wat stukken die zanderig zijn, maar het is goed te doen. Het landschap is prachtig en we hebben wat tips gekregen wat we onderweg kunnen bezoeken. Wat ook erg opvalt is de zeer vriendelijk mensen langs de weg. Als we in de buurt van een dorpje komen begroet iedereen ons vriendelijk en zien we de mensen lachen. Dit is wel een groot verschil met de landen die we hiervoor doorkruisd hebben, daar zijn ze gewend aan toeristen en is het voor veel mensen hun bron van inkomsten. Hier zijn de mensen daarentegen juist erg enthousiast en trots dat je hun land komt bezoeken en met name het gebied waar ze wonen. De totale afstand die we langs Lake Kariba moeten afleggen bedraagt een kleine 500 kilometer, hier doen we dan ook een aantal dagen over. Er zijn hier geen steden, geen hotels of campings en

ook geen benzinestations, vandaar ook onze voorbereidingen. Aan het eind van de middag komen de donkere wolken steeds dichterbij dus gaan we snel op zoek naar een plekje om de tent op te zetten. Uiteindelijk vinden we ergens een plekje verscholen in de bosjes waar we eerst schuilen voor de regen en uiteindelijk ook besluiten de tent op te zetten. Zo slapen we twee nachten langs de weg alvorens we weer bij een geasfalteerde weg komen en we op zoek kunnen naar de broodnodige brandstof. We hebben 3 lange dagen gereden en hebben ook hier weer genoten van wat moeder natuur ons te bieden heeft. Dit is een reis die ons voor de rest van ons leven bij zal blijven. We love Afrika!

FERRY & GULCIN Wil je meer van hen lezen of heb je vragen? Volg hen op Facebook of Instagram. www.facebook.com/oneroadoneworld www.instagram.com/oneroadoneworld

 of kijk op www.oneroadoneworld.com 77

MOTODRIVE MAGAZINE


Als je JOUW rijbewijs hebt, leer je pas echt rijden Met de Riders Academy breng je jouw rijvaardigheid naar een hoger niveau. Meer info, check KNMV.NL!

ALTIJD RELAXED MOTORRIJDEN MET ALPINE MOTOSAFE OORDOPPEN Voor elke rijsituatie de juiste oordop • Verkeer en communicatiesystemen blijven goed hoorbaar Met unieke zachte filters voor nog meer comfort onder de helm


# MOTOCOLUMN

IN DE WACHTKAMER Inmiddels de 50 ruim gepasseerd zit MrGPS wat vaker in de wachtkamer van de dokter dan in zijn jonge jaren. Wat in al die jaren onveranderd is gebleven is dat huisartsen het concept ‘afspraak’ nog steeds niet helemaal begrijpen waardoor je je telkens minstens een half uur zit te vervelen. Vroeger lagen er dan nog wel interessante tijdschriften met mooie dames, tegenwoordig moet je het met de Donald Duck en Margriet doen. Dus zitten we allemaal te swypen op de smartphone, chagrijnig de laatste mails of facebook berichten te bekijken. Als Mr GPS doe ik dat natuurlijk niet. Ik doe in die wachtkamer wat ik de hele dag al doe: spelen met routes, maar dan op een kleiner scherm. En ik nodig je uit hetzelfde eens te proberen Het is best geinig om te doen en levert, als iemand stiekem met je meekijkt ook veel leukere dialogen op dan de gebruikelijke gesprekken over griep en aambeien. Vooral interessant voor wie met de TomTom Rider rijdt, maar ook voor de Garmin bruikbaar. Want in de mydrive app kun je bijna net zo makkelijk routes ontwerpen als met de web-versie van dit (gratis) programma. Ook de ‘spannende route’, inclusief het instellen van niveau qua bochten en hoogteverschil. Kwestie van een paar keer drukken op het scherm, route opslaan, synchroniseren aanzetten en de route staat al in je toestel. Maar, toegegeven: meestal zit je in zo’n wachtkamer omdat je je toch niet helemaal jofel voelt en dan heb je ook niet de energie om zelf al te veel te gaan nadenken. Ook daar is rekening mee gehouden, want tegenwoordig zitten ook de Roadtrips in de app en zijn dat inmiddels een heleboel routes, meestal voorzien van foto’s en een verhaaltje. Kijk, dat bladert een stuk lekkerder dan in de Margriet. Zul je alleen zien: zodra je net begonnen bent zo’n route te finetunen, wordt er ineens geroepen dat je aan de beurt bent… Geen probleem: straks thuis in bed met de laptop of tablet op schoot gewoon inloggen in je mydrive account. Je pakt gewoon weer de draad op waar je gebleven was. En eenmaal klaar stuur je een linkje naar je maten, waarmee ook zij zónder computer of geheugenkaart die route vanuit de telefoon zó naar hun eigen Rider overzetten. De Garmin rijders kunnen er ook mee overweg, maar zullen even handmatig de track moeten downloaden.

HANS VAESSEN IS MRGPS. HEEFT MEER DAN 10 JAAR PROFESSIONELE ERVARING MET GPS OP DE MOTOR. BEKEND VAN VELE CURSUSSEN, YOUTUBEVIDEO’S EN TIENDUIZENDEN GPS-GERELATEERDE BERICHTEN OP DIVERSE INTERNETFORA. ALS MRGPS RICHT HANS ZICH MOMENTEEL VOLLEDIG OP INSTRUCTIE EN ONDERSTEUNING BIJ GPS NAVIGATIE EN SOFTWARE. HIJ VERZORGT TEVENS TRAININGEN IN SAMENWERKING MET MOTOPORT EN REALISEERDE DE VIER UUR DURENDE VIDEOCURSUS ‘BASECAMP VOOR MOTORRIJDERS’.

Ondertussen hoor ik dat m’n naam een tweede keer omgeroepen wordt… Nee, hoeft al niet meer dokter… Ik was net virtueel in Italië en voel me ineens stukken beter. Tot de volgende keer!

HANS VAESSEN Mr GPS

MOTODRIVE MAGAZINE

79


W EU NI

Motul 300V² Factory Line

# MOTOTITEL

Maximum on-and off-road power, nu bij MotoPort!

VERHOOGD KOPPEL

VERMINDERDE WEERSTAND BIJ LAGE TOERENTALLEN

VERHOOGD HET MAXIMALE VERMOGEN LAGE WEERSTAND VAN DE SMEERFILM BIJ HOGE TOERENTALLEN

VEBETERDE LEVENSDUUR VAN DE OLIE VERBETERDE KOPPELINGSEIGENSCHAPPEN VOOR SOEPELER SCHAKELEN

GEOPTIMALISEERDE OXIDATIE STABILITEIT

OPTIMALE WRIJVINGSBEHEERSING

CONSTANTE MOTORPRESTATIES

VERBETERDE MOTORREINIGINGSEIGENSCHAPPEN

VERBETERDE BETROUWBAARHEID VAN DE VERSNELLINGSBAK VERBETERDE STABILITEIT VAN DE OLIE-VISCOSITEIT

VERLAAGD GEBRUIK VAN FOSSIELE GRONDSTOFFEN

80

CO2 VOETAFDRUK MET 18% VERLAAGD TIJDENS

MOTODRIVE MAGAZINE HET PRODUCTIEPROCES


# MOTOIMPRESSIE

MORE IN STORE DAYS HET MEGA MOTORSPECTAKEL Ook dit jaar laat MotoPort als grootste motorketen van Nederland tijdens de More in Store Days op grootse en feestelijke manier zien wat het allemaal te bieden heeft: een RoadShow vol workshops, demonstraties, testmogelijkheden, aanbiedingen, lekker eten, muziek en veel motorfun! Dat mag je beslist niet missen!

>> Check voor de data de agenda op de achterzijde van dit magazine.

www.motoport.nl/moreinstoredays

MOTODRIVE MAGAZINE

81


# MOTOOCCASIONS

A C R E R E S F L T I GHT O A P S C IN DE

C

afé racers zijn een ware rage. Sportieve naked bikes, die de sfeer ademen van rock&roll, vrijheid en die de emotie van het pure motorrijden bieden. Sommige motorrijders bouwen ze zelf, maar de meest motorrijders gaan voor een fraaie nieuwe of gebruikte. Daarvoor kun je natuurlijk het beste naar MotoPort, want MotoPort heeft de grootste keuze van heel Nederland. In de jaren zestig en zeventig was het ook een rage. Er waren toen natuurlijk bijna alleen maar naked bikes. Maar velen wilden niet op een dertien-in-een-dozijn motorfiets rondrij-

82

MOTODRIVE MAGAZINE

den. Het moest anders, sportiever, individueel. Het hoge stuur werd vervangen door een laag Tomaccelli sportstuur, de voetsteunen werden naar achteren gezet, er kwam een eenzits sportzadel op en een viercilinder kon de straat niet op zonder een fraaie 4-in-1 uitlaat. Een klein, rond stuurkuipje maakte het voor de echte speedfanaten af. En dan ging je met je leren jack en je vetkuif naar je stamcafé om je vrienden de loef af te steken op een buurtparcours. Er ontstond een hele scene omheen. Vooral het Engelse Ace-Café, dat enkele jaren geleden nieuw leven is ingeblazen, was een beroemde ontmoetingsplaats.

terugverlangen naar de sfeer van de ‘goede oude tijd’ waarin het leven eenvoudiger was. Nee, het zijn vooral ook jonge mensen die voor de pure stijl van de café-racer gaan, omdat je op een café-racer al bij lagere snelheden al de pure sensatie van het motorrijden ervaart. Het komt ook omdat café-racers veel mogelijkheden bieden tot personaliseren, zodat je jezelf onderscheidt met een unieke verschijning. Motorfabrikanten spelen hierop in met af-fabriek café-racers en een ongekend aantal bijpassende accessoires, waarmee je je motor helemaal de jouwe kunt maken.

CAFE RACERS & OCCASIONS PERSONALISEREN De café-racer is de laatste jaren weer razend populair. Dat is niet alleen omdat mensen

Veel motorrijders zijn dus op zoek naar een fraaie café-racer of een motor die ze als basis daarvoor kunnen gebruiken. Natuurlijk vind


# MOTOOCCASIONS je die bij MotoPort, want MotoPort heeft het grootste aanbod Café Racers: Nieuw & gebruikt! Op www.motoport.nl vind je ze tussen de naked bikes, zoals: Yamaha XJR2300 Kenny Roberts van 2017 met 3077 km op de teller bij MotoPort Leek, een Triumph Speed Triple 1050 van 2015 met 1500 km op de teller voor € 12.990,en een BMW R Nine T Café Racer bij MotoPort Den Bosch, een Harley-Davidson FXD Super Glide Café Racer van 2007 met 28.267 km achter de kiezen bij MotoPort Wormerveer, voor € 12.999,-. Bij MotoPort Assen vind je een Yamaha XSR900ABS van

2018 met slechts 2141 km op de teller voor € 9.990,-, bij MotoPort Echt een Ducati M600 Monster met flyscreen en race-zadel van 1994 met pas 16637 km voor € 2990,-. Zo is er voor iedereen in elke prijsklasse een enorme keuze, want in totaal beschikken de 21 MotoPort vestigingen samen over meer dan 1500 nieuwe motorfietsen van alle merken en maar liefst 1550 occasions, waaronder honderden Café-racers! En omdat MotoPort vestigingen samenwerken, kun je de motor van je dromen altijd via de dichtstbijzijnde MotoPort vestiging laten afleveren.

TEVREDEN KLANTEN. Bij MotoPort draait alles om de klant. Naast een ruime keuze zijn vakkundig onderhoud, betrouwbaar advies, gedegen kwaliteit en goede service de pijlers van MotoPort. Al meer dan 37 jaar marktleider is als het gaat om verkoop van nieuwe en gebruikte motoren. Dat zie je dus terug in het enorme aanbod aan occasions, waarvan alleen goede, betrouwbare exemplaren hun weg vinden naar de showrooms van MotoPort. Kortom: Ben je op zoek naar een fraaie café-racer ga dan naar je dichtstbijzijnde MotoPort vestiging of kijk op www.motoport.nl!

VOOR EEN ACTUEEL EN COMPLEET OVERZICHT VAN ALLE MOTOREN KIJK JE OP MOTOPORT.NL

MOTODRIVE MAGAZINE

83


# MOTOOCCASIONS

A J AR E E PLEZIER W L E T SLEUT GER SPIERINGS EN ZIJN CAFERACER

S

ommige mensen hebben een motor omdat ze gek zijn op motorrijden. Er zijn ook mensen die het leuk vinden om hun motor een beetje aan te passen, zodat die beter aansluit bij hun smaak. Maar er zijn ook mensen waar het sleutelen een doel op zich is. Zoals Ger Spierings, die zelf een unieke café-racer bouwde

Maar Ger heeft er lol in, ook omdat hij er op de motor heen kan: “Ik heb een leaseauto van de zaak, maar ik ga eigenlijk bijna altijd op de motor van Maaskantje naar mijn werk”, vertelt Ger in de koffiecorner van MotoPort Den Bosch. “Ik ben 42 jaar getrouwd, heb 2 kinderen en 5 kleinkinderen. Mijn vrouw gaat vaak mee als we gaan toeren, mijn kinderen rijden motor en mijn kleinkinderen zitten al op de motor vanaf dat ze 5 jaar oud waren!

Ger Spierings heeft een drukke baan. De 64 jarige Brabander zit in de directie van een bedrijf dat bouwwerkzaamheden bij ziekenhuizen uitvoert, zoals bij het Catharinaziekenuis in Eindhoven. En dat is best een uitdaging, want zo’n ziekenhuis gaat niet eventjes dicht voor zo’n verbouwing.

Ook bij Ger zelf is het motorrijden er met de paplepel ingegoten, net als het sleutelen: ik rij motor sinds ik zes jaar oud was. Ik ben met een oude CZ begonnen en er werd bij ons thuis veel gesleuteld. Mijn broers waren daarmee bezig, iedereen eigenlijk. En bij ons was het zo dat je kon helpen als je kon lopen,

84

MOTODRIVE MAGAZINE

KWARTJE

dus zo ben ik ook begonnen. Daarna was het noodzaak: als je rijk was kocht je een auto, anders een motor en dan moest je handig zijn om hem aan het lopen te houden. Ik heb zelfs ooit een motor gekocht op een vlooienmarkt. Voor een kwartje”, lacht Ger, “Die heb ik nooit aan de gang gekregen. Ik heb hem weer geruild voor een andere motor. Die wilde weer niet schakelen. Maakte ik hem open, hadden ze alle koppelingsplaten aan elkaar vast gelast…” Zo heeft Ger in zijn motorleven van alles gereden, maar BMW is wel zijn favoriete merk: “Daar rijd ik al 29 jaar mee. Eerst een K100, dat was een fijne machine omdat je er zo gruwelijk op moest werken. Ik had ook een R1200GS om met mijn vrouw te toeren en een F800 voor woon-werkverkeer. Die heb ik beide verkocht, ik heb nu een F850GS Adventure waar ik alles mee kan.”


# MOTOOCCASIONS STEVE MCQUEEN Een paar jaar geleden besloot Ger om een motor te (ver)bouwen: “Dat zoemde al lang door mijn hoofd. Ik wilde iets leuks maken, ook voor de kleinkinderen. Een collega van mij bood een oude R80RT aan. Hij had daarmee iets meegemaakt en wilde er niet meer mee rijden. Ik heb hem overgenomen en in de schuur gezet. Ik heb er de eerste weken alleen maar naar zitten kijken. Proberen uit te vinden wat ik met dat kippenhok moest. Ik had al veel motoren gezien. Ik vond vooral die versies met blauwwitte lak en een rood frame leuk. Ik heb veel op Amerikaanse sites gekeken. Daar vond ik de Metisse desert racer van Steve McQueen. Dat werd mijn voorbeeld, zoiets moest het worden. Hij moest er echt uitspringen, maar ik wilde het wel eenvoudig houden. Zeker omdat het de eerste motor was die ik ombouwde. Met de K100 ging dat niet, die had veel te veel elektronica. Deze niet, hier kun je alles zelf aan doen en onderdelen zijn goed te krijgen.

geweest, ik heb elk schroefje in mijn handen gehad om het te polijsten en te schilderen. Elk onderdeel is gespoten. En elke keer ben ik in de schuur gaan zitten om ernaar te kijken. Hoe moet het worden, hoe gaat ik het doen”, vertelt Ger met veel enthousiasme. “Ik heb heel wat zitten schetsen en kleuren. De volgende uitdaging was om een spuiter te vinden die het snapte. Ik wilde dat niet zelf doen, want daar ben ik niet voor ingericht. Wil je kwaliteit, dan moet je dat aan een vakman overlaten. Ik kwam met een vrachtwagen vol spullen bij de spuiter aan en we hebben er eerst hartelijk om gelachen. Alles was schoongemaakt en moest alleen nog licht opgeschuurd worden. Maar elk onderdeel moest anders en ik wilde ook nog matte lak. De tank moest wel gestraald worden. Ze hadden er alleen niet bij verteld dat ze ook door het metaal heen hadden gestaald. Toen ik de benzine erin goot kwam het er harder uit dan ik het erin kon gieten. Dat kostte weer een paar weken. De tank moest weer opgeschuurd worden en vertind en toen weer terug naar de spuiter…”

VEEL VERANDERD

HULP

VOLGENDE PROJECT

De R80 werd niet alleen optisch aangepakt, het motorblok van de BMW werd ook helemaal gereviseerd. “Dat heb ik zelf gedaan, maar ik heb wel veel hulp gehad van MotoPort Den Bosch. Je hebt er nu eenmaal gereedschap voor nodig dat je niet hebt, zoals een meetklok om de cilinders op te meten. En ik heb ook niet alle kennis in huis. Maar bij MotoPort Den Bosch krijg ik overal antwoord op, Hans Schakenraad is helemaal een lopende encyclopedie, die weet echt alles van BMW. Ik waardeer het zeer dat ze dat willen doen, dat je zo leuk met elkaar om kunt gaan”, aldus Ger, die niet voor niets vaste klant is bij MotoPort Den Bosch.

De BMW van Ger is nu zo goed als af: “De gaskabel moet nog anders komen te liggen en de remslangen moeten anders”, vindt Ger. “Die storen me vooral tijdens het rijden. Verder ben ik supertrots op mijn motor. Het maakt mij niet uit wat anderen ervan vinden. Ik heb hem voor mezelf gebouwd en voor mijn kleinzoon, want daar zet ik hem voor apart. Dan heeft hij iets aparts. Het duurt nog wel zeven jaar voor hij zijn rijbewijs mag halen… Ondertussen staat het volgende project al op de bok”, lacht Ger, die de smaak goed te pakken heeft. “Dat is een Honda 250, waar ik iets heel anders van ga maken. Honda is wel iets minder prijsvast dan BMW, maar daar gaat het mij toch niet om. Ik doe het niet voor het geld. Mijn kleindochter heeft al geroepen dat ze een roze motor wil. Ik heb beloofd dat opa ook iets voor haar bouwt…”

Natuurlijk ben je er met schuren en spuiten nog lang niet, zeker niet met zo’n ingrijpende stijlwijziging. “Ik heb alles eerst gesloopt en ben avonden bezig geweest met schoonmaken. Ik heb een hoop ogen van het frame afgeslepen om hem mooi strak te krijgen. Daarna heb ik het frame laten spuiten, niet poedercoaten. Ik heb nog geen bedrijf gevonden dat netjes kan poedercoaten, bovendien heb je er achteraf veel werk van. Je moet alle gaten en schroefdraden weer open maken en het spul is keihard. Dit is mooier. Verder heb ik een ander achtersubframe gemaakt en vervolgens een nieuwe kabelboom. De kabels van de dynamo en de ontsteking heb ik vernieuwd, de rest heb ik zelf aangelegd. Ik heb nieuwe voetsteunen gemaakt. Er zit een ander stuur op, er is een ander zadel op gekomen en ik heb een speciale uitlaat laten maken. Nu ik heb gezien hoe dat gaat, zou ik het de volgende keer waarschijnlijk zelf kunnen…”

STRALEN Het project van Ger nam uiteindelijk twee jaar in beslag: “Alles is uit elkaar

... IK HEB ZELFS OOIT EEN MOTOR GEKOCHT OP EEN VLOOIENMARKT. VOOR EEN KWARTJE, LACHT GER...

MOTODRIVE MAGAZINE

85


# WANNAHAVES

BIKE-TO-BIKE

CARDO FREECOM 4+ SOLO SYSTEEM

Motodrive musthaves

Cardo Systems, de marktleider in draadloze communicatiesystemen voor motorfietsen heeft de handen ineengeslagen met het bekende audiomerk JBL (onder meer bekend van de draagbare Bluetooth luidsprekers). Zo kun je onderweg luisteren naar je favoriete muziek met een diepe bass en kristalheldere hoge tonen. Prijs € 249,95 Ook verkrijgbaar als Duo voor € 449,95 Al in het bezit van een Cardo systeem en toch geïnteresseerd in de ‘Sound by JBL’ speakers? Ze zijn los verkrijgbaar voor €89,95.

PERFECT COMPACT LAMPA BEENTASJE

Deze beentas heeft een inhoud van 1,5L verdeeld over 3 vakken. Het afstellen op je maat is mogelijk door de dubbele verstelbare riempjes. Verder is de beentas voorzien van reflecterende delen en wordt geleverd met een regenhoes.

Prijs € 19,95

WILD ASS MOTORKUSSEN VAN POLYURETHANE

COMFORT GEEN TINTELENDE BENEN OF PIJNLIJK ZITVLAK Een motorkussen heeft als voordelen: • r educeert pijnlijke drukpunten en verdoving • v erbetert de doorbloeding • v ermindert opwarming en vochtophoping • v erlaagt schokken en vibraties Prijs vanaf € 122,85

Verkrijgbaar in diverse modellen.

86

MOTODRIVE MAGAZINE


# WANNAHAVES

STERK GEFIXT

ABUS MUURANKER WBA 75 Bescherm je motor nu nog beter door hem stevig te verankeren met de grond of muur. De 14 mm dikke beugel is van gehard speciaalstaal gemaakt en biedt een hoge weerstand tegen kraakpogingen van buitenaf. Dit anker is zowel geschikt voor grondals wandmontage. ART4 gekeurd! Nu bij MotoPort: € 69,95.

STICKY SADDLE EFFAX LEDER GRIP STICK

Is je leren zadel te glad in combinatie met je leren broek? MotoPort heeft hiervoor de Effax Leder Grip Stick. Deze stick geeft het leer een stevige en perfect ongecompliceerde grip - altijd en overal. Met de twist en turn stick is de werkzame stof gemakkelijk aan te brengen - zonder enig gevaar voor beschadiging van leer of rijkleding. Bevat: Effax-antislipformule.

READY STEADY KAOKO CRUISE-CONTROL

Motorvakantie naar de Alpen? Dan zit je al gauw 900 km op de snelweg. De Kaoko cruise-control is je beste vriend tijdens die lange ritten. Je haalt je originele stuureind eraf, schroeft de Kaoko erop, en voilà: je kunt nu de frictie van je gashendel verhogen waardoor het in de juiste stand blijft staan. En gas dicht? Geen probleem, je gashendel wordt nooit volledig geblokkeerd. Verkrijgbaar voor veel verschillende motormerken en -modellen. Vanaf € 129,95

MOOI SPIEGELGLAD BELGOM TITANIUM POETS

De Belgom Titanium Polish zorgt voor een grondige reiniging, herstelt en geeft een diepe glans op de lak van je motor. Het beschermt ook op delen van de motor zoals de uitlaat, spatborden of motor tank. Tevens herstelt de Polish kleine beschadigingen en zorgt dat alles weer mooi spiegelglad is. Prijs € 19,95

Prijs € 12,95

WIDER VIEW SW-MOTECH SPIEGELVERBREDERS Heb jij ook altijd het probleem dat je op de motor tegen je schouders aankijkt zodra je in de spiegels kijkt? Juist, niet prettig, want je weet niet wat er allemaal achter je afspeelt. Daar komen de spiegelverbreders van SW-Motech goed van pas. Je monteert de originele spiegels terug maar dankzij de adapters bieden ze meer zicht naar achteren. Wel zo veilig… Leverbaar vanaf € 41,95

MOTODRIVE MAGAZINE

87


# MOTOTIPS

TIPS VAN DE PRO

DE VAKMAN/-VROUW GEEFT ADVIES. DRIE MOTOPROFESSIONALS GEVEN JE IN DEZE UITGAVE VAN MOTODRIVE MAGAZINE ADVIEZEN OM IN HET VOORJAAR COMFORTABEL OP PAD TE KUNNEN

“ E EN OCCASION MAG BEST

WAT KILOMETERS HEBBEN ”

Als je 30 jaar geleden een occasion met 50.000 kilometer op de teller kocht, dan kocht je een sleutelproject. Tegenwoordig is een motor met zo’n kilometerstand net ingelopen. Er is op technisch gebied namelijk enorm veel verbeterd. Cilinderwanden en zuigerveren hebben keiharde coatings, net als nokkenassen en tuimelaars. Geleiders van distributiekettingen waren vroeger van rubber, nu van slijtvast nylon. En natuurlijk zijn ook de smeermiddelen stukken beter geworden. We komen motorfietsen tegen met een ton op de teller, die lopen als een zonnetje. Waar voor ons de grens ligt? Een motor moet er netjes uitzien en mooi lopen, de onderhoudshistorie moet helemaal bekend zijn. Als wij zeker weten dat een motor altijd op tijd zijn beurten heeft gehad en goede olie en topkwaliteit onderdelen heeft gekregen, dan mag hij van ons best een tikje meer hebben gelopen. Dan kunnen we ook iemand met een smalle beurs blij maken. Als wij maar zeker weten dat we er een tevreden klant aan overhouden. Want dat is voor ons het allerbelangrijkste!

EDWIN

MotoPort Goes

“ VOORKOM DIEFSTAL” Uit cijfers blijkt dat de laatste jaren steeds minder jonge worden motoren ontvreemd. Dat komt omdat moderne motoren een elektronische startblokkering hebben. Bij sommige motoren gaan er zelfs ‘alarmbellen’ af als een werkplaats een gestolen exemplaar aan de diagnosekast hangt. Het wordt dieven dus minder gemakkelijk gemaakt. Daar kun je zelf ook aan bijdragen zoals een goed slot gebruiken. De verzekering vraagt meestal een ART 4 gekeurd slot. Het beste is een slot waarmee je de motor aan een ‘aard of nagelvast’ voorwerp vast kunt zetten. Daarvoor levert MotoPort ook grondankers. Let wel op dat een ART keur verloopt, als je een nieuwe motor koopt, eist de verzekering een ‘verse’ ART. Dat is ook verstandiger, want dieven verzinnen steeds betere lockpick-methoden, slotenfabrikanten maken steeds moeilijker te kraken sloten. Het is dus niet zo gek om af en toe te upgraden. En als de motor toch wordt gestolen hebben we ook een oplossing: met de MoniMoto GPS tracker krijg je een bericht als je motor wordt verplaatst. Via de MoniMoto App kun je hem altijd terugvinden. MotoPort Assen Bij MotoPort kunnen ze je er meer over vertellen!

JOLANDA

ALAN

MotoPort Hippolytushoef

88

MOTODRIVE MAGAZINE


# MOTOTIPS

EVEN VOORSTELLEN: ONZE EXPERTS

“ S LA HET KETTINGONDERHOUD NIET OVER � Sinds de uitvinding van de O-ring ketting gaan kettingen lang mee. Soms wel tot 40.000 km. Dat lukt echter alleen als je hem goed onderhoudt, bijvoorbeeld door de ketting elke 1000 km in te spuiten met Xeramic Synthetic Chain Spray, dat een hele goede hechting biedt. Als het regent moet dat vaker, want dan spoelt vet eerder weg. Voor de vakantie hebben we een kleine 0,1 L spuitbus van Motul of een tube Motul C5 Pate Chaine, daar kun je onderweg toch een paar keer mee smeren zonder dat het veel bagageruimte kost. Wil je het nog gemakkelijker doen, dan kunnen we een Osco kettingsmeersysteem voor je monteren, dan smeer je je ketting gewoon tijdens het rijden. Verder is het belangrijk dat je regelmatig de kettingspanning controleert. Kettingen worden langer en gaan slap hangen als ze slijten. Dat merk je aan hakerig schakelen en aan een schokkerige gasreactie. Controleer hoever je de ketting in het midden tussen de tandwielen heen en weer kunt bewegen, terwijl er iemand op de motor zit. Dan staat de ketting namelijk het strakst. Er mag bij wegmotoren 2 tot 3 cm tussen de uiterste standen staan, bij allroads iets meer. Is het te veel, kom dan even langs, dan stellen we hem even bij voor je.

MARCO

MotoPort Den Bosch

MOTODRIVE MAGAZINE

89


COLOFON

MotoDrive Magazine is een uitgave van MotoPort Nederland, verschijnt 4 keer per jaar en is onderdeel van het online portal www.motodrive.nl Jaargang 21, nummer 2

Adreswijziging doorgeven? Ontvang je MotoDrive Magazine en ga je verhuizen, ben je al verhuisd of wil MotoDrive Magazine niet meer ontvangen? Ga naar de pagina 'MotoDrive' op www.motoport.nl. Daar kun je de wijzigingen doorgeven. Ook kun je schriftelijk je adreswijziging doorgegeven via het e-mailadres adreswijziging@motoport.nl of per post naar: Redactie MotoDrive Magazine, De Amert 704, 5462 GH Veghel. Uitgegeven door Coöperatie MotoPort Nederland b.a. De Amert 704 5462 GH Veghel

MOTOPORT

WE’VE GOT MORE IN STORE! VOOR ADVIES OVER MOTOREN, ACCESSOIRES, KLEDING, EEN NIEUWE OF GEBRUIKTE MOTOR, SPETTERENDE AANBIEDINGEN, VRAGEN OF PROBLEMEN MET JE MOTOR EN NOG VEEL MEER, GA JE NAAR DE MOTOPORT VESTIGING BIJ JOU IN DE BUURT! MotoPort Almere

MotoPort Hengelo

MotoPort Rotterdam

BMW, Peugeot Scooters, Suzuki

Indian, Kawasaki, Ural, Yamaha

Honda, Kawasaki, Kymco, Peugeot

Randstad 22 - 41 1316 BR Almere T. 036 - 5346466

Enschedesestraat 210 7552 CL Hengelo T. 074 - 2438376

Strickledeweg 112 3044 EL Rotterdam T. 010 - 4625556

Scooters, Piaggio, Suzuki, Vespa, Zero

Tel. (0413) 38 58 53 redactie@motoport.nl www.motoport.nl Advertentieverkoop Voor MotoDrive Magazine & online community www.motodrive.nl: Coöperatie MotoPort Nederland b.a. René van Krijl Tel. (0413) 38 58 53 Xtra Digital Agency Chris Meeusen Tel. (076) 76 76 305 Aanleveren materiaal Xtra Digital Agency Ceresstraat 13 4811 CA Breda Tel. [076] 76 76 305 redactie@motodrive.nl Algemene voorwaarden Alle advertentiecontracten worden afgesloten en uitgevoerd conform de voorwaarden van de Coöperatie MotoPort Nederland b.a. Verspreiding Magazine 2 van 2019 is gedrukt in een oplage van 100.000 stuks, waarvan er 95.000 stuks thuisbezorgd worden. Daarnaast is dit magazine gratis af te halen bij de vestigingen van MotoPort. Redactie René van Krijl, Falco Leijten, Annelie van Berkel, Peter Wilmink, Dick Walvoort, Hans Verwei, Rinus Weijers, Simon de Vries, Dirk Vink & Chris Meeusen. Tekst: Peter Aansorgh, Hans Vaessen, Jacob Schoenmaker, Ed Smits. Beeldmateriaal: MotoPort Nederland, Peter Aansorgh, archiefbeeld. Art Direction & Layout: Kim Bakker, Roy van Witsen, Xtra Digital Agency. Drukwerk: Drukkerij Habo DaCosta. Copyright 2019 MotoPort Nederland b.a. Veghel. Niets uit deze uitgave mag geheel of gedeeltelijk, op welke wijze dan ook, worden verveelvoudigd zonder schriftelijke toestemming van de uitgever. Rechten en druk- en zetfouten voorbehouden. MotoDrive Magazine wordt met de grootst mogelijke zorg samengesteld en geproduceerd. De uitgever aanvaardt echter geen enkele aansprakelijkheid voor eventueel in dit magazine voorkomende foutieve gegevens. De uitgever kan niet aansprakelijk worden gesteld voor onjuiste verkoopprijzen en/of oude verpakkingen. Aanbiedingen gelden zolang de voorraad strekt en gelden niet in combinatie met andere acties en/of kortingen.

90

MOTODRIVE MAGAZINE

MotoPort Amsterdam Spaklerweg 91 1114 AE Duivendrecht T. 020 - 4656667

Honda, Peugeot, Suzuki, SYM, Quadro, Zero

MotoPort Assen Industrieweg 11 9402 NP Assen T. 0592 - 406061

MotoPort Hillegom Arnoudstraat 2 2182 DZ Hillegom T. 0252 - 515229

MotoPort Uithoorn

Gilera, Honda, Kymco, Peugeot, Peugeot scooters,

A. Philipsweg 5 - 7 1422 AL Uithoorn T. 0297 - 540163

Piaggio, Vespa, Yamaha

Honda, Kawasaki, Kymco, Peugeot, Peugeot Scooters, Suzuki, SYM, Yamaha, Mash

MotoPort Hippolytushoef

Aprilia, Ducati, Honda, MV Agusta, Piaggio,

Molenveld 7 1777 HN Hippolytushoef T. 0227 - 591639

Suzuki, Vespa, Yamaha

Ducati, Honda, Yamaha, Benelli

MotoPort Veldhoven De Run 5202 5504 DC Veldhoven T. 040 - 2012542 Yamaha

MotoPort Breda Spinveld 29 4815 HR Breda T. 076 - 5142240

MotoPort Express Hoogezand A. Plesmanlaan 11 9615 TJ Hoogezand T. 0598 - 491919

Gilera, Honda, Mash, Piaggio, Vespa

MotoPort Den Bosch Reitscheweg 33 5232 BX Den Bosch T. 073 - 6480590

BMW, Honda, Suzuki, Triumph, Kawasaki, Indian

MotoPort Leek Zernikelaan 6a 9351 VA Leek T. 0594 - 511349

Aprilia, Kawasaki, Piaggio, Suzuki, Vespa, Yamaha, Moto Guzzi, Indian

MotoPort Venray De Hulst 1 5807 EW Oostrum T. 0478 - 588588 BMW, Kawasaki, Suzuki

MotoPort Wateringen

‘s-Gravenzandseweg 29 - 30 2291 PE Wateringen T. 0174 - 297462 Aprilia, Gilera, Kawasaki, MV Agusta,

MotoPort Echt

MotoPort Leeuwarden

Honda, Kawasaki, Peugeot Scooters, Piaggio, Suzuki,

Honda, Suzuki, Zero

Edisonweg 33 6101 XJ Echt T. 0475 - 485300

Jupiterweg 19 8938 AD Leeuwarden T. 058 - 2800100

SYM, Vespa, Yamaha

MotoPort Goes Nobelweg 4 4462 GK Goes T. 0113 - 231640

MotoPort Rockanje Moolhoek 6 3235 XK Rockanje T. 0181 - 402455

Peugeot, Peugeot scooters, Piaggio, Suzuki, SYM, Vespa, Mash

MotoPort Wormerveer Industrieweg 18 1521 ND Wormerveer T. 075 - 6421392

BMW, Honda, MV Agusta, Piaggio, Vespa, KTM

MotoPort Zelhem

Harley-Davidson, Honda, Kawasaki, Peugeot, Peugeot

Brinkweg 15a 7021 BV Zelhem T. 0314 - 621849

Scooters, Piaggio, Suzuki, SYM, Tomos, Triumph,

BMW, Honda, Kawasaki, Suzuki, Yamaha, Zero

Aprilia brommers/scooters, BMW, Buell, Gilera,

Vespa, Yamaha

Aprilia, Gilera, Honda, Kawasaki, KTM, Peugeot, Peugeot Scooters, Piaggio, Suzuki, Vespa, Yamaha


#whatevertheride

NIEUW

MICHELIN

MICHELIN

ONtdek het volledige aanbod online

MOTORFIETS.MICHELIN.NL

NIEUW

MICHELIN


DE MEGA MOTORROADSHOW Ook dit jaar doet het gezelligste motorevenement weer zeven MotoPort vestigingen aan.

Noteer het in je agenda en zorg dat je er bij bent! 10 redenen om langs te komen

Spraakmakende gezelligheid Nieuwste motoren Muziek Leveranciers Heerlijk eten & drinken De leukste activiteiten Spectaculaire kortingen Workshops Racekids

MotoPort Express Hoogezand

Show agenda 2019 14 & 15

MotoPort

21 & 22

MotoPort Express

30 & 31

MotoPort

JUNI

JUNI

Zelhem

Uithoorn

6&7

MotoPort

Demonstraties

MotoPort Hippolytushoef

Hoogezand

AUG

SEP

MotoPort  Leek

MotoPort Zelhem MotoPort Uithoorn

Hippolytushoef

MotoPort  Den Bosch

MotoPort  Veldhoven

en nog véél, véél meer!

We’ve got more in store

motoport.nl/moreinstoredays