MotoPort Krant Voorjaar 2021

Page 1


2 0 2 1

24

C O L L E C T I O N

MAANDEN GRATIS BANDENPECH GARANTIE!

Het zal je gebeuren: net nieuwe banden onder je motor en je rijdt lek. Of je beschadigt ze ongelukkig genoeg onherstelbaar. Dan ben je blij dat je voor Bridgestone hebt gekozen. Want alleen bij Bridgestone krijg je maar liefst 24 maanden lang gratis bandenpech garantie op nieuwe Bridgestone banden. Ook voor de banden van een nieuw te kopen motor, zelfs al zijn die van een ander merk!

Kijk voor meer informatie en de voorwaarden op XTRAVUS.COM

bridgestone-simplyride.eu.

The answer for every condition. www.Shoei.com

MijnMotoPort

3


MotoPort Entree Dakar-legende Auriol overleden

Verkooprecords voor Sunbeam en Norton

De in Ethiopië geboren Fransman Hubert Auriol is onlangs op 68-jarige leeftijd overleden. ‘Le Africain’, zoals zijn bijnaam luidde, was onlosmakelijk verbonden met de Dakar Rally.

Tijdens de winterveiling van veilinghuis Bonhams zijn twee nieuwe records neergezet voor motoren van het merk Sunbeam en Norton.

Hij maakte vooral indruk door op de dikke BMW boxermotoren in 1980 een etappe te winnen en in 1981 en in 1983 de rally op naam te schrijven. Auriol voelde zich enorm verbonden met het continent Afrika en was een meester in het navigeren. Nadat hij onenigheid kreeg met BMW stapte Auriol over naar Cagiva waar een nieuwe machine met een 900-cc-Ducati-tweecilinder op hem wachtte. Daarmee betrad in 1985 de eerste Italiaanse fabrikant het Dakartoneel. In het eerste jaar werd dat geen succes, want de Cagiva Elefant had veel technische kinderziektes. Een jaar later ging het al beter, en in 1987 lag hij zelfs ruim op kop toen hij in de slotfase zwaar ten val kwam en beide enkels brak. In 1988 keerde hij terug in de Dakar, maar nu op vier wielen. Na enkele edities zonder succes won Auriol de rally in 1992

met Mitsubishi. Daarmee werd hij de eerste coureur die de Dakar op zowel op de motor als met een auto won. Na zijn actieve carrière ging Auriol werken voor Dakar-organisator ASO; negen jaar was hij de wedstrijdleider van de rally. Daarna stortte hij zich op het organiseren van andere evenementen zoals de Heroes Legend en de Africa Eco Race. Vorig jaar was hij weer terug bij de Dakar, als ambassadeur van het kistklassement. Hubert Auriol, die leed aan diabetes, overleed mede door Corona op 68-jarige leeftijd aan hartproblemen.

Uitslaande brand legt museum in as Het beroemde motormuseum bij het tolstation aan de voet van de Oostenrijkse Timmelsjoch is niet meer. Het museum, dat in 2016 de deuren opende, viel ten prooi aan een grote uitslaande brand. Hoewel brandweerlieden snel ter plaatse waren, kon niet voorkomen worden dat het pand volledig in de as gelegd werd. Het aangrenzende restaurant en de nabijgelegen kabelbaan zijn wel gespaard gebleven. Ook enkele mo-

torfietsen konden gered worden uit de vlammen. Het overgrote deel van de collectie is echter verwoest. De schade loopt in de miljoenen. In het museum, dat een oppervlakte heeft van zo’n 3.000 vierkante meter, stonden ruim 300 historische motorfietsen van meer dan 100 verschillende fabrikanten tentoongesteld. Het museum gold als Europa’s hoogste motormuseum en werd jaarlijks door duizenden mensen bezocht. Zij konden zich vergapen aan motoren van merken als A.J.S., BMW, DKW, Ducati, Harley-Davidson, Henderson, Honda, Indian, Matchless, Megola, Military, Moto Guzzi, Münch, Norton, NSU, Sunbeam, Triumph, Vincent en Zündapp. Ook stonden er enkele exclusieve auto’s zoals Ferrari California Spider, een Porsche Speedster, een Lotus 23B en een Alfa Romeo die in 1936 de legendarische Mille Miglia won. Of het museum herbouwd gaat worden, is helaas nog niet bekend.

In totaal werd er met de veiling meer dan 3,3 miljoen euro opgehaald. De motor waar het meeste geld voor betaald werd, was een Brough Superior SS100 uit 1936. Deze motor, die in topstaat verkeert, ging voor liefst € 310.199,van de hand. Hoewel het een hoop geld is, is het geen record voor het merk. Dat is anders voor de 493cc Sunbeam TT Model 90 uit 1928. Nooit eerder werd er bij Bonhams zoveel geld (€ 46.526,) betaald voor een motor van het Britse merk. De F1racer met speciale John Playerdecors brak

een record voor het merk Norton door € 45.187,- op te halen. Andere hoogvliegers waren een Brough Superior 982cc SS80 (verkocht voor € 82.719,-) en een Brough Superior 1.096cc 11-50hp, die voor € 80.134,- van de hand ging.

Studie wijst uit: automobilisten horen luide pijpen niet

Een Roemeens wetenschappelijk onderzoek heeft bewezen dat de opvatting: ‘loud pipes save lives’ niet klopt. Dat komt omdat automobilisten veel minder horen dan je zou denken.

Om te zien hoeveel minder, heeft de Roemeense motoADN (Vereniging voor de nationale ontwikkeling van motorrijden) samen met de Polytechnische Universiteit van Boekarest en de geluidsemissie-specialisten Enviro Consult een en ander eens goed onderzocht. De resultaten spraken boekdelen. Op vijftien meter of meer afstand is een motor niet hoorbaar in de auto. Zelfs op tien meter afstand is het reguliere geluid in de auto harder dan dat van de motor die tegen de toerenbegrenzer drukt. Pas bij minder dan tien meter afstand was er enig geluid van motorfiets meetbaar in de auto. Op die afstand is het ‘saves lives’ deel echter al niet meer van toepassing. Met de motor naast de auto, heeft de automobilist namelijk geen tijd meer om correct op hem te reageren als hij een manoeuvre wil uitvoeren.

Altijd een MotoPort bij jou in de buurt! MotoPort Almere

MotoPort Assen

MotoPort Breda

MotoPort Den Bosch

MotoPort Leek

MotoPort Leeuwarden

MotoPort Rockanje

MotoPort Rotterdam

Randstad 22 - 41 1316 BR Almere T. 036 - 5346466

Zernikelaan 6a 9351 VA Leek T. 0594 - 511349

4

Industrieweg 11 9402 NP Assen T. 0592 - 406061

Jupiterweg 19 8938 AD Leeuwarden T. 058 - 2800100

Spinveld 29 4815 HR Breda T. 076 - 5142240

Moolhoek 6 3235 XK Rockanje T. 0181 - 402455

MijnMotoPort

Reitscheweg 33 5232 BX Den Bosch T. 073 - 6480590

Strickledeweg 112 3044 EL Rotterdam T. 010 - 4625556

MotoPort Echt Edisonweg 33 6101 XJ Echt T. 0475 - 485300


@MotoPortNL Volg jij ons al op Instagram en Facebook? MotoPort is hier namelijk ook te vinden! Je kunt ons volgen via @MotoPortNL. Via de sociale media houden we je op de hoogte over de nieuwste motoren en krijg je advies over helmen, kleding en accessoires. Ben je zelf ook actief op Instagram of Facebook? Tag je berichten dan met #MotoPort, want dan weet je zeker dat wij jouw foto’s en berichten ook te zien krijgen. We vinden het namelijk altijd leuk om berichten van onze trouwe volgers te zien. Dus wil jij op de hoogte blijven van alles dat motorrijden zo leuk maakt? Volg ons dan snel! > instagram.com/motoportnl en facebook.com/motoportnl

Gratis MotoPort Service Cheque Iedereen die het onderhoud, een reparatie of winterbeurt aan zijn of haar motor laat uitvoeren in de MotoPort-werkplaats, ontvangt nu als dank een MotoPort Service Cheque t.w.v. 10% van het factuurbedrag. Terwijl je stalen ros vakkundig onder handen wordt genomen door de vakbekwame monteurs van MotoPort, kun je ook je kleding een update geven. De MotoPort Service Cheque kan namelijk ingeleverd worden in de kledingshop bij aankoop van motorkleding, -kledingaccessoires, -laarzen/ schoenen, -bagageartikelen of een -helm. De cheque is tot acht weken na uitgifte geldig en is te besteden in de kledingshop van de vestiging waar je het onderhoud hebt laten verrichten.

Motul Limoengroene Kawasaki-motorolie

Rangeerhulp voor motorfietsen Het Franse Michelin heeft een rangeerhulp voor motorfietsen laten vastleggen bij het patentbureau. Het gaat hierbij om een apart systeem dat aan de achterzijde op de motor gemonteerd kan worden. Als de rangeerhulp ingeschakeld wordt, zakt het systeem tegen het achterwiel. Zodra er contact is met de band, kan de bestuurder op een knop drukken om de in het systeem aanwezige wrijvingsrol het achterwiel te laten draaien. Omdat het systeem de motor zowel voor- als achteruit kan laten bewegen, moet dit het manoeuvreren tot kinderspel maken. Ideaal voor zware en onhandige motoren. De kleine elektromotor, die de wrijvingsrol aandrijft, wordt gevoed door een eigen batterij. Het geheel moet sterk genoeg zijn om 2 tot 4 Nm koppel te leveren en de motor met een snelheid van ongeveer 1 km/uur voort te bewegen. Of het systeem ooit echt op de markt gaat komen, is helaas niet bekend. Vooralsnog gaat het puur om een patentaanvraag.

Speciaal voor de Kawasaki-liefhebber heeft Motul in samenwerk ing met Kawasaki een nieuwe olie ontwikkeld, de Kawasaki Lime Green Edition by Motul 10W-40.

Kawasaki Versys Promo Tour Probeer ‘m zelf! Voor modeljaar 2021 heeft Kawasaki haar Versys 1000S en SE vernieuwd, waarbij de S nu nagenoeg dezelfde features heeft als de SE, behalve de nieuwe Showa Skyhook-vering. Dit elektronisch geregelde veersysteem blijft exclusief voorbehouden aan de SE-uitvoering. Wil je zelf eens beter kennismaken met beide Versys 1000-modellen óf misschien de Versys 650? Dat kan, want Kawasaki organiseert dit voorjaar de speciale Versys Promo Tour, die ook een flink aantal MotoPort-vestigingen aandoet. Kijk hieronder voor de MotoPort-vestiging bij jou in de buurt! Den Bosch 1 - 5 april Goes 8-11 april Uithoorn 15-18 april Rockanje 29 april-2 mei Leek 6-9 mei Hengelo 13-16 mei Echt 20-24 mei Rotterdam 3-6 juni

Lime-groen is – uiteraard – de kleur en de olie geurt naar – jawel – limoen. De speciaal op de eigenschappen van Kawasaki motorblokken ontwikkelde motorolie moet voor een betrouwbare bescherming van het motorblok en de versnellingsbak zorgen en tevens het schakelgedrag soepel houden. De Kawasaki Lime Green motorolie is per direct bij alle Kawasaki-dealers in Nederland verkrijgbaar.

Data onder voorbehoud van wijzigingen. De actuele tourplanning vind je hier: www.motoport.nl/versys-promo-tour

Colofon Mijn MotoPort is een uitgave van MotoPort Nederland en verschijnt 3 keer per jaar Jaargang 2, nummer 1 Mijn MotoPort is een uitgave van de Coöperatie MotoPort Nederland b.a. De Amert 704 5462 GH Veghel Tel. 0413 38 58 53 redactie@motoport.nl www.motoport.nl

Adreswijziging doorgeven?

Ontvang je Mijn MotoPort en ga je verhuizen,

ben je al verhuisd of wil geen post meer van MotoPort ontvangen? Ga naar www.motoport.nl en geef daar je wijziging door. Ook kun je schriftelijk je adreswijziging doorgeven via het e-mailadres adreswijziging@motoport.nl of per post naar: Redactie Mijn MotoPort, De Amert 704, 5462 GH Veghel.

Ontwikkeling en realisatie Volgas Producties BV 7051 HW Varsseveld

Verspreiding

Mijn MotoPort 1 van 2021 is gedrukt in een oplage van 120.000 stuks, waarvan er 100.000 stuks thuisbezorgd zijn. Daarnaast is Mijn MotoPort gratis af te halen bij de vestigingen van MotoPort.

© Copyright 2021

MotoPort Nederland b.a. Veghel. Niets uit deze uitgave mag geheel of gedeeltelijk, op welke wijze dan ook, worden verveelvoudigd zonder schriftelijke toestemming van de uitgever.

Rechten en druk- en zetfouten voorbehouden. Mijn MotorPort wordt met de grootst mogelijke zorg samengesteld en geproduceerd. De uitgever aanvaardt echter geen enkele aansprakelijkheid voor eventueel in deze krant voorkomende foutieve gegevens. De uitgever kan niet aansprakelijk worden gesteld voor onjuiste verkoopprijzen en/of oude verpakkingen. Aanbiedingen gelden zolang de voorraad strekt en gelden niet in combinatie met andere acties en/of kortingen. Coverbeeld: Jacco van de Kuilen

MotoPort Goes

MotoPort Hengelo

MotoPort Hillegom

MotoPort Hippolytushoef

MotoPort Uithoorn

MotoPort Veldhoven

MotoPort Wormerveer

MotoPort Zelhem

Nobelweg 4 4462 GK Goes T. 0113 - 231640

A. Philipsweg 5 - 7 1422 AL Uithoorn T. 0297 - 540163

Enschedesestraat 210 7552 CL Hengelo T. 074 - 2438376

De Run 5202 5504 DC Veldhoven T. 040 - 2012542

Arnoudstraat 2 2182 DZ Hillegom T. 0252 - 515229

Industrieweg 18 1521 ND Wormerveer T. 075 - 6421392

MijnMotoPort

Molenveld 7 1777 HN Hippolytushoef T. 0227 - 591639

Brinkweg 15a 7021 BV Zelhem T. 0314 - 621849

5


MotoPort Motornieuws 2021

Suzuki GSX-1300R Hayabusa: de legende is terug Een van de verrassingen voor komend modeljaar is ongetwijfeld Suzuki’s nieuwe Hayabusa. De nieuwste uitvoering is nog steeds een bruut qua vermogen, maar is verfijnder dan ooit en zit boordevol moderne elektronica. Maar bovenal is het in alle opzichten een echte Hayabusa! Van de volle, spits toelopende neus tot aan het bolle kontje ademt het silhouet van de nieuwkomer onvervalst HayabusaDNA. Uiteraard is het lijnenspel net even scherper en ontbreekt ook ledverlichting in de nieuwe, gestapelde koplamp en achterzijde niet. Achter de stroomlijn gaat in basis de 1.340ccvier-in-lijn van de vorige generatie

schuil, maar deze is op vele punten aangepast en verfijnd om onder andere de Euro5-horde te slechten. Met een maximum vermogen van 190 pk en een maximum koppel van 150 Nm is de nieuwe vierpitter iets minder sterk dan zijn voorganger, maar onderin en in het middengebied belooft Suzuki een sterkere Hayabusa. Door de toepassing van ride-by-wire en een IMU heeft de nieuwe Hayabusa een heel uitgebreid elektronicapakket, Suzuki Intelligent Ride System (S.I.R.S.). Op de lange lijst staan onder andere: drie rijmodi, hellingshoekafhankelijke tractiecontrole, wheelie-controle, instelbare motorrem, quickshifter, bochten-ABS,

launch control, cruise control, hill hold control, slope dependent control (voorkomt liftend achterwiel bij bergaf remmen) en een instelbare snelheidsbegrenzer. Alle instellingen van die hulpsystemen worden weergegeven in het TFT-gedeelte van het compleet nieuwe dashboard, waarin een grote analoge snelheidsmeter en toerenteller de hoofdrol spelen. Het blok hangt in een bekende periferie; het op kleine accenten aangepaste aluminium brugframe van de vorige generatie. Het rijwielgedeelte wordt afgetopt met gemodificeerde KYBveerelementen, zowel voor als achter

volledig instelbaar, een set nieuwe 7-spaaks gietwielen met speciaal voor de Hayabusa ontworpen Bridgestone S22’s en aan de voorzijde een stel Brembo Stylemaremklauwen en 320mm-schijven. Nieuw is dat het remsysteem gecombineerd is, waarbij er achter licht wordt meegeremd als je de voorrem gebruikt. Suzuki GSX-1300R Hayabusa, nu in de showroom, wie durft?

BMW S1000R: verfijnde Beierse bruut Met een nieuw rijwielgedeelte, vernieuwde motor en nog meer elektronica belooft de 2021-S1000R BMW’s

6

meest dynamische naked ooit te worden. De vier-in-lijn van de R is met 165 pk en 114 Nm

net zo sterk als voorheen, maar het koppel is over een breder toerenbereik is uitgesmeerd.

MijnMotoPort

De Shift-Cam-technologie van de S1000RR is overigens niet overgenomen. Het van de nieuwe S1000RR overgenomen frame, met een voor de handeling geoptimaliseerde geometrie, is lichter en slanker dan het oude. Dit moet voor de rijder vooral rond de knieën goed merkbaar zijn. De swingarm en het subframe van de nieuwe S1000R komen rechtstreeks van de RR en worden met een nieuwe monoschokdemper geleverd. Standaard is de S1000R uitgerust met Dynamic Traction Control, ABS Pro met hellingshoekoptimalisatie en de drie rijmodi. Alle instellingen zijn te zien op een nieuw 6,5 inch TFT-scherm met Bluetooth-connectiviteit, eveneens afkomstig van de RR. De verlichting is volledig led en aan de achterzijde zijn het achter-, rem-, en knipperlicht samengevoegd tot één geheel voor een minimalistische look. De nieuwe BMW S1000R staat in mei in de showroom en heeft een vanaf-prijs van € 16.550,-.


Aprilia Tuono 660: kleintje Tuono Naast de al eerder gepresenteerde RS660 lanceert Aprilia dit jaar op dezelfde basis ook de nieuwe Tuono 660. De paralleltwin is gebaseerd op de voorste cilinderbank van de V4 1100 en wijkt in de kleine Tuono iets af van de RS660. Onder meer qua topvermogen, want dat zakt van 100 pk (RS660) naar 95 pk. Daarnaast is ook de eindoverbrenging iets korter voor meer

trekkracht van onderuit. Dit wordt gecombineerd met een drooggewicht van 183 kilo, wat de Tuono lekker dynamisch maakt. Frame en de swingarm zijn identiek aan die van de RS660. Ook de elektronica is gelijk: TFT-dashboard, IMU, rideby-wire, vijf rijmodi en het APRC-systeem (tractiecontrole, wheeliecontrole, cruise control, instelbare motorrem). De Tuono 660 is direct leverbaar!

Kawasaki ZX-10R: met winglets Voor 2021 is Kawa’s superbike-kanon, de ZX-10R, op een flink aantal punten onder handen genomen. Daarbij is bijzonder veel aandacht uitgegaan naar de aerodynamica van de ‘10’. Grootste zichtbare verandering daarbij is de volledig nieuwe neus met een compactere ram-air-inlaat tussen twee nieuwe en heel compacte led-koplampen, met aan weerszijden geïntegreerde winglets voor de nodige downforce. Achter de stroomlijn is de 203 pk sterke viercilinder van de ZX-10R nagenoeg ongewijzigd gebleven, er zijn alleen kleine aanpassingen doorgevoerd om de Euro5-horde te nemen. Gebleven

zijn de vier rijmodi gekozen met elk geïntegreerde settings voor de tractiecontrole. Switchen tussen de modi kan nu rijdend. En alle info over de modi en zaken als snelheid en toerental lees je af op een nieuw 4,3 inch TFT-dashboard met smartphone-connectiviteit. Frame en vering zijn op een paar kleine wijzigingen na onveranderd gebleven. Wel heeft de Showa-vering een meer circuitgerichte setting gekregen. Veel op sportief gebruik gerichte aanpassingen, maar Kawasaki is ook de dagelijkse praktijk niet vergeten, want de 2021-ZX10R is standaard voorzien van elektronische cruise control. De nieuwe ZX-10R is er vanaf € 21.999,-, plan nu een proefrit!

Honda NC750X: nu nog completer Honda heeft de nieuwe Euro5-norm aangegrepen om de NC750X een update te geven. Naast aanpassingen om de emissiehorde te slechten, is de NC750X sterker, zijn de looks aangescherpt en is de uitrusting uitgebreid. De 745cc-tweecilinder levert nu 58 pk bij 6.750 toeren. Nieuw is ook ride-by-wire, waardoor de Honda nu vier rijmodi heeft, waaraan het optionele Dual Clutch Transmission (DCT) gekoppeld is. Het frame is compacter geworden en daarmee 1,8 kilo lichter. In totaal is de 2021-NC750X liefst zes kilo lichter dan zijn voorganger.

Ook de stroomlijndelen zijn nieuw, evenals het ruitje. Verder is de NC voorzien van een LCD-display, rondom led-verlichting en het Emergency Stop Signal-systeem. Dat laatste zorgt ervoor dat bij hard remmen de waarschuwingslampen automatisch beginnen te knipperen om andere weggebruikers te waarschuwen. Ook is er een A2-variant leverbaar. Honda's vernieuwde NC750X is er vanaf € 8.294,-.

Kawasaki Z H2 SE: met Skyhook-vering Kawasaki’s vorig jaar gelanceerde Z H2 200 pk sterke hypernaked met compressor krijgt met de Z H2 SE een nieuwe variant. Deze is motorisch identiek, maar onderscheidt zich van de standaard uitvoering door elektronische Showa Skyhook-vering en Brembo Stylema-remklauwen.

Met de Skyhook-software past de vering zich automatisch aan veranderende wegomstandigheden aan. Dat moet voor een beter contact met het wegdek, verminderde duikneiging en meer stabiliteit op de snelweg zorgen. De nieuwe Kawasaki Z H2 heeft een vanaf-prijs van € 23.249,-, proef de sensatie

MijnMotoPort

7


MotoPort Motornieuws 2021 Yamaha Tracer 9/9GT

Yamaha MT-09SP: MT met een plus Na de lancering van de 2021 MT-09 heeft Yamaha ook een nieuwe SP-versie gepresenteerd. Motorisch en elektronisch is de MT-09SP identiek aan de MT-09.

De beide Yamaha Tracer 900’s gaan met ingang van dit modeljaar verder onder de namen Tracer 9 en Tracer 9 GT. Net als de Tracer 900 wortelen ook de nieuwe Tacer 9 en 9 GT technisch gezien in het blok van de MT-09. Een krachtbron die onlangs compleet vernieuwd werd voor de Euro5-norm. De CP3-driecilinder heeft nu een cilinderinhoud van 889 cc, is lichter, zuiniger en heeft een topvermogen van 119 pk bij 10.000 tpm en 93 Nm koppel bij 7.000 tpm. Het frame van de nieuwe Tracer 9 is eveneens lichter en compacter geworden. Aan de achterzijde zit een nieuwe aluminium swingarm. Nieuw is ook een IMU met daaraan gekoppeld hellingshoekafhankelijke tractiecontrole, slide control, wheeliecontrole en bochten-ABS. Ook cruise

control behoort tot de standaarduitrusting net als vier rijmodi. Alle info lees je af op een nieuw dashboard, dat uit twee 3,5 inch grote helften bestaat. Ook nieuw: de 10-spaaks wielen, de volledig instelbare KYB upside-downvoorvork en KYB-achterschokdemper. De zitpositie is iets lager, terwijl de nieuwe ruit groter is dan voorheen en verstelbaar. Daarnaast geeft het nieuwe kuipwerk met geïntegreerde led-verlichting de Tracers een lekker sportieve look. De luxere Tracer 9 GT heeft verder standaard zijkoffers, elektronische KYB-vering, een quickshifter, bochtenverlichting en handvatverwarming. Ook heeft de GT een speciale kleurstelling. De Yamaha Tracer 9 is er vanaf maart voor € 12.799,-, de GT-versie gaat € 15.299,- kosten.

Moto Guzzi V7 en V9: retro-chic Moto Guzzi heeft haar V7 en V9 voor dit jaar voorzien van de 850cc-Euro5V-twin van de V85 TT.

Het verschil zit in de aankleding. De SP heeft standaard een quickshifter, cruise control, een volledig instelbare KYB upside-down en een volledig instelbare Öhlins achterschokdemper. Verder heeft de SP de styling van de 2021 MT09 overgenomen, maar dan wel met eigen eigen ‘Icon Performance’kleurstelling. De

Triumph Tiger 850 Sport Met de Triumph Tiger 850 Sport voegt de Britse fabrikant een nieuw loot aan haar Tiger-gamma toe. Deze meer straat-georiënteerde Tiger vervangt de standaard uitvoering van de Tiger 900 als instapmodel. Dat doet deze driepitter met een eigen motor-setup en een rijkere standaard uitrusting dan de Tiger 900. Motorisch zijn de nieuwe 850 en de Tiger 900 in de basis identiek, maar om de nieuwe Tiger 850 Sport toegankelijker te maken is het vermogen teruggebracht naar 85 pk bij 8.500 toeren. De nieuwe Triumph heeft ride-by-wire met daar-

Het vermogen is echter iets getemperd, want de V7 en V9 hebben een top van 65 pk. Vanwege het nieuwe blok is het frame van de V7 en V9 eveneens licht aangepast. Verder zijn voetsteunpositie, zadel en schokdempers van de V7 aangepast en komt de V7 er in twee varianten: de Special (€ 11.795,-) en de Stone (€ 11.195,-). De laatste is de wat modernere variant met een digitaal dashboard, led-koplamp en aluminium gietwielen. De Special is wat klassieker met spaakwielen, analoge tellers en een ronde koplamp. De V9 is er als Bobber (€ 12.045,-) en Roamer (€ 11.645,-). Beide modellen zijn standaard voorzien van een instelbare tractiecontrole en daarnaast heef de Bobber een nieuw zadel, nieuwe zijpanelen, een korter voorspatbord, digitaal dashboard en led-verlichting.

8

nieuwe MT-09SP staat vanaf maart in de showroom voor € 12.699,-. Meld je aan Motoport nieuwsbrief!

MijnMotoPort

aan gekoppeld twee rijmodi met beide specifieke settings voor gasrespons en tractiecontrole. De gekozen modus en alle andere info lees je af op een 5 inch TFT-display. Verder is de nieuwe Tiger voorzien van Brembo Stylema-remmen, ledverlichting rondom en dagrijverlichting. Het zadel kan in twee posities worden versteld en het ruitje kent vijf standen. De Tiger 850 Sport wordt voor en achter afgeveerd door Marzocchi-vering. De basisprijs voor de nieuwe Tiger 850 Sport is € 13.100,-. Inclusief kopje Engelse thee!


Triumph Speed Triple 1200RS De nieuwe Triumph Speed Triple 1200RS is met 180 pk vermogen en 198 kilo rijklaargewicht lichter en sterker dan ooit! De 2021-RS heeft een compleet nieuw en zeven kilo lichter blok.

Ducati Monster: radicaal anders Dit jaar lanceert Ducati een nieuw Monster-concept, zonder cilinderinhoud in de naam. Ducati Monster dus, met de 111 pk sterke Euro5-gehomologeerde 937cc-V-twin in het vooronder. Niet langer in een vakwerkframe trouwens, dus dat is even wennen. De nieuwe Ducati Monster is liefst 18 kilo lichter dan de Monster 821. De velgen zijn bijvoorbeeld 1,7 kg lichter, de swingarm 1,6 kg en het subframe 1,9 kilo. Verder heeft de nieuwe Monster een niet instelbare upside-down

voorvork, een instelbare monoschokdemper, Brembo-remmen, hydraulische koppeling en rondom led-verlichting. Standaard wordt de Monster geleverd met bochten-ABS, verschillende rijmodi, quickshifter, tractiecontrole, wheeliecontrole, launch-control en een 4,3 inch TFT-display, waarop je alles afleest. Naast de standaard versie is er ook de Monster Plus met flyscreen en duoseatcover. Ducati’s nieuwe Monster staat vanaf april 2021 in de showroom voor een vanaf-prijs van € 13.390,-.

KTM 890 Duke: nieuw basismodel Naast de 890 Duke R lanceert KTM nu ook de 890 Duke als opvolger van de 790. Ook deze basisvariant heeft de 889cc-twin in het vooronder, maar is met 115 pk net even wat minder sterk dan de 890 Duke R. Het drooggewicht is met 169 kilo identiek gebleven aan dat van de 790 Duke. Qua design is de 890 Duke grotendeels gelijk gebleven aan de eerder gelanceerde 'R'-versie, maar hij wordt standaard wel geleverd met duozadel en -voetsteunen. Verder heeft de 890 Duke een niet instelbare upsidedown WP-Apexvoorvork en WP Apex monoschokdemper, waarvan de veervoorspanning instelbaar is. De 890 Duke heeft verder een set radiaal gemon-

Een driecilinder uiteraard, goed voor 1.160 cc longinhoud. Zowel qua vermogen als koppel is het nieuwe blok vanaf 6.500 toeren een stuk sterker dan voorheen. Het nieuwe aluminium frame is liefst 17% lichter dan voorheen. Wat de aankleding betreft heeft Triumph niets aan het toeval overgelaten. De voorzijde wordt afgeveerd door een Öhlins NIX30 upside-down-voorvork, volledig instelbaar uiteraard en de achterzijde door een eveneens volledig instelbare Öhlins TTX36-schokdemper. Top spul dus, en

dat geldt ook voor de remmen: een stel Brembo Stylema’s. Uiteraard is het elektronicapakket zeer compleet met vijf rijmodi met geïntegreerde settings voor het bochten-ABS, de hellingshoekafhankelijke tractiecontrole en de aan de tractiecontrole gekoppelde wheeliecontrole. Alles is vanaf het stuur te bedien-en en op het nieuwe 5 inch TFTscherm met smartphone-connectiviteit is alle info af te lezen. Daarnaast zijn een quickshifter en cruise control standaard en is de Speed Triple RS keyless te starten. Het nieuwe design wordt gecompleteerd door led-verlichting rondom. De nieuwe Speed Triple RS staat vanaf april in de showroom voor € 20.250,-.

KTM 1290 Super Adventure S

teerde vierzuigerremklauwen en 300mmschijven voor en een uitgebreid vangnet aan elektronische hulpmiddelen: bochtenABS, wheeliecontrole, drie rijmodi en hellingshoekafhankelijke tractiecontrole. Andere fijne zaken zijn de rondom geïnstalleerde led-verlichting, het configureerbare TFT-scherm en de compatibiliteit met KTM myRide App. Direct leverbaar!

Met de nieuwe 1290 Super Adventure S lanceert KTM alweer de derde generatie van het dikke Adventuremodel. Motorblok, rijwielgedeelte, ergonomie en elektronica zijn aangepakt om de Super Adventure S-beleving naar een nog hoger plan te tillen. De 1.301 cc V-twin met 160 pk vermogen en 138 Nm koppel is in de basis ongewijzigd. Wel kreeg het een kleine update, waardoor onder andere de Euro5-horde wordt genomen. Volledig nieuw voor dit modeljaar is adaptieve cruise control, dat in samenwerking met

MijnMotoPort

Bosch werd ontwikkeld. Dit middels een radar werkend systeem past automatisch de veilige afstand tot het verkeer voor je aan. De knoppen en schakelaars op de stuurhelften zijn ook nieuw en communiceren met een eveneens nieuw 7 inch TFT-display met verbeterde menustructuur en een nieuwe connectiviteitsmodule. Om de handling te bevorderen is het rijwielgedeelte licht gemodificeerd en is ‘S’ voorzien van een nieuwe generatie van WP’s Apex semi-actieve vering. De nieuwe KTM 1290 Adventure S staat dit voorjaar in de showroom, de prijs is nog niet bekend.

9


MotoPort Silverstone

Sportieve motor en op zoek naar een bijpassende sportieve look? Dan past deze tweedelige leren Silverstone combi je vast als een tweede huid.

Gemaakt van kwalitatief hoogwaardig leer en voorzien van uitneembare protectie, een uiterst comfortabele binnenvoering en verkrijgbaar in drie fraaie kleurcombinaties.

Wind- en waterdicht! Kyalami Aerotex

Hey, die kennen we toch al? Jazeker, in het leer, maar de Kyalami is er ook in een textiel variant. Gezegend met dezelfde sportieve looks, maar dankzij

€ 699,95

Kyalami

Wel leer, maar in verschillende maten broek en jas? Dan zit je gebeiteld met deze Kyalamitweedeler, die je eenvoudig qua maten kunt mixen. Jas maat 54, broek maat 50? Of liever alleen de jas of broek? Geen probleem! De regular pasvorm maakt de Kyalami bovendien heel toegankelijk voor een breed publiek, ook dankzij het brede matenspectrum waarin zowel jas als broek verkrijgbaar zijn. Prijs: € 399,95 (Kyalami jack) € 329,95 (Kyalami broek)

het speciale klimaatmembraan ademend én waterdicht. Dankzij verschillende ventilatieopeningen ook nog eens lekker luchtig op warme dagen! Prijs: € 199,95

Catalunya Aerotex

Een absolute top-of-the-bill-jas gemaakt van de beste materialen. Sterk polyamide, met stretchmateriaal op strategische plaatsen voor een optimale pasvorm, in combinatie met een ademende Aerotex Z-liner geven je optimale bescherming tegen de elementen. En dat alles gegoten in een sportieve snit en verkrijgbaar in drie kleurencombinaties: de Catalunya Aerotex.

€ 289,95 Ontario Aerotex

Een jas die uitblinkt in functionaliteit en comfort. Dankzij de laminaatconstructie neemt de buitenlaag geen water op tijdens een regenbui en is daarom in een mum van tijd weer droog, ook prettig voor de warmtehuishouding. Dankzij de verschillende ventilatiemogelijkheden en uitneembare thermovoering een rasechte allseason-jas.

Rebel AX

Lekker sportieve snit, honderd procent waterdicht dankzij het ademende Aerotex-membraan en verkrijgbaar in vier trendy kleuren; dat is in een notendop de nieuwe Difi Rebel AX. Deze textieljas laat zich dankzij onder meer verstelbare en uitneembare protectoren, diverse ventilatiemogelijkheden, ruime binnenzakken en een rondlopende verbindingsrits ook nog eens van een praktische en veilige kant zien. Win-win!

€ 149,-

10

Orbiter Aerotex

Z-liner-membraan die hem wind- en waterdicht maakt, twee buitenzakken, waterdichte documentenzak, verschillende wijdteverstelmogelijkheden (o.a. bij boven- en onderarmen), verschillende reflecterende delen en een avontuurlijke snit: de Orbiter Aerotex mag zich met recht de tourbuffel van Difi noemen. Leverbaar in talrijke kleuren en maten, ook grote. Prijs: € 239,95

MijnMotoPort

€ 299,95


MotoPort

Lady Zone

Sydney Aerotex

Gemaakt van een elastisch weefsel met een prachtige getailleerde pasvorm, de Sydney zit iedere vrouw als gegoten. Dankzij onder meer de zachte polsmanchetten en comfortabele, verstelbare protectoren is het draagcomfort ongeevenaard en ook de praktische kant is niet vergeten, de Sydney is uitgerust met een uitneembare voering en regelbare ventilatie. Prijs: € 249,95

Ibiza Air

Een korte blik op de naam leert al één ding, de Ibiza Air is de perfecte partner voor de lange warme zomerdagen, waarvan er hopelijk veel in het verschiet liggen. Een heerlijke doorwaai-jas, uiteraard wel voorzien van de nodige protectie, die niet alleen in liefst vijf kleuren en veel maten beschikbaar is, maar ook in een dames- en herenvariant! € 99,95 !! Niet alleen de Ibiza Air is er voor de dames, de 2021-collectie heeft vrouwen veel meer te bieden!

€ 99,95 Craig Aerotex Urban

De stijlvolle aanvulling van de Lady Urban Range is een schot in de roos. De hippe groene Olive kleur is super cool, maar uiteraard kun je ook kiezen voor klassiek zwart of zelfs matgrijs. Prijs: € 199,95

€ 229,95

Nexia Aerotex

Een sterke, comfortabele tourjas met uitstekende bescherming tegen de elementen, want honderd procent waterdicht en voorzien van een uitneembare thermovoering. Verkrijgbaar in het zwart/wit/ roze, zwart/geel en zwart/rood.

Lady Downtown Hoody

Jazeker, de klassieke Hoody is er nu ook in een speciale damesuitvoering, uiteraard in passende kleurstellingen (zwart, camo en roze). Prijs: € 129,95

MijnMotoPort

11


MotoPort De nieuwe Gore-Tex Infinium-collectie van Dane

Voldum

De nieuwe lijn kollen, halsbeschermers en helmmutsen van Dane is gemaakt van het unieke, ademende en waterafstotende Infinium-materiaal van specialist Gore-Tex, voorheen bekend onder de naam Windstopper. Eigenschappen? Hoge kwaliteit, duurzaam materiaal met fantastische ademende eigenschappen. Dat noemen we ‘Comfort by Technology’.

De Voldum is een nieuwe helmmuts, die eenvoudig en simpel in de jas gedragen kan worden voor een warme en winddichte overgang van je helm naar je jas.

Lagom

Wil je meer bescherming? Dan kies je voor de Lagom, die een royaler uitgevoerde rug- en borstflap heeft. Prijs: € 39,95

€ 74,-

€ 39,95

Nieuw: Borglum Infinium

De Borglum is een nieuwe basis niergordel met Gore Infinium-materiaal. Heerlijk zacht op de huid te dragen, een hoog ademend vermogen, winddicht en voorzien van een brede elastische band. Oh ja, en een zacht prijsje.

Brende (dames)

Bojden (heren)

Dane niergordels

Al jaren zijn de Dane Bojden en Brende niergordels een begrip in motorland. De ongekende steun en het hoge draagcomfort maken het de beste niergordels in hun klasse. De extra stelmogelijkheden bieden steun op maat en de gebruikte stoffen (waaronder Gore Infinium) zijn duurzaam en comfortabel te dragen.

Arden Gore-Tex

De Arden is een nieuwe winterhandschoen met hoogwaardig Gore-Texmembraan in het Dane-gamma. Een kort model met elastische schacht, die daarom makkelijk in de mouwen weggestopt kan worden. Heerlijk warm gevoerd, op de knokkels voorzien van voorgevormde knokkelbeschermers en afgedekt met het sterke SuperFabric.

€ 49,95

Dragor Gore-Tex

€ 119,-

Waterdichte Goretex handschoen die er in twee uitvoeringen is: model Vinter is, zoals de naam al doet vermoeden, een lekker warme, optimaal isolerende handschoen voor de winterse dagen. Daarnaast is er nog de +Grip voor in de zomer. Deze handschoen is vervaardigd conform de unieke Gore +Grip Technology met een gelamineerde binnenhand, waardoor een optimale grip gewaarborgd is. Prijs: € 169,-

Perfecte grip!

Kirsa Gore-Tex

Eindelijk is ‘ie er, de perfecte dameshandschoen! Deze leren Kirsa is voorzien van voorgevormde, zachte knokkelprotectie en heeft een vernieuwde en verfijnde pasvorm. Dankzij de Gore +Grip Technology is de constructie dun gehouden en zorgt mede daardoor voor optimaal contact met de motor. Prijs: € 139,-

12

MijnMotoPort

Samso

Elegante, super dunne zomerhandschoen met een ultiem direct gevoel met de motor. Geen membraan, geen voering, maar slechts een enkele laag, nauwsluitend leer scheiden hand van handvat. Perfect grip dus. Prijs: € 79,-


Olby

€ 129,-

De Olby is een compacte motorrugzak met 20 liter inhoud en een handig laptopvak. Stabiel op de rug door buik- en borstriem. Incl. reflectie. Ideaal voor de forens!

Neon Profi

Als een rugzak van topkwaliteit moet zijn!

Uiteraard adviseren we je bij MotoPort om zoveel mogelijk je bagage op de motor mee te nemen, dus in een tanktas, koffers, zijtassen of roltassen. Vooral de zwaardere bagage. Wil je toch liever een rugzak? Kies dan in ieder geval voor een echte motorrugzak, die stabiel op de rug bevestigd kan worden, bestand is tegen weer en wind en is voorzien van reflectie. De Dane-collectie bij MotoPort bestaat uit een flink aantal ruime en slimme rugzakken, die aan deze voorwaarden voldoet.

Rugprotectie-optie

Falster

Een enorm veelzijdige pakezel met 18 liter inhoud en veel vakken en opbergopties. Tevens de mogelijkheid om een CE-rugprotector toe te voegen om jezelf te beschermen tegen de impact van de rugzak bij een eventuele val. Safety First! 18 liter. Prijs: € 139,-

Ikast 2

Ook de Falster met zijn 18 liter inhoud is bij uitstek geschikt voor woonwerkverkeer en is uiteraard voorzien van een laptopvak. Voorzien van borst- en buikriem en geleverd inclusief regenhoes.

De Ikast is ook een klassieker in het Danegamma. Deze rugzak met 22 liter inhoud is 100% waterdicht en is voorzien van een handige rolsluiting. Uniek is het ontluchtingsventiel, waarmee je na het sluiten de overtollige lucht uit de tas kunt laten ontsnappen voor een stabiele en compacte pasvorm. Uiteraard voorzien van buik- en borstriem en reflectie. Prijs: € 119,-

€ 99,€ 129,Vive

Waterdicht gesealde rugzak met een waterafstotende rits. Uiteraard voorzien van reflectie, buik- en borstriem en handvat. Inhoud: 20 liter.

100% waterdichte sluiting

Melby, unieke samenwerking met rugzakspecialist Vertepac!

Een samenwerking met rugzakspecialist Vertepac maakt de Dane Melby tot een unieke rugtas met ongekende draag-eigenschappen. Het gewicht wordt op de heupen gedragen en juist niet op de schouders. Dit resulteert in een ongekende bewegingsvrijheid op de motor en bovendien wordt de rug volledig ontzien tijdens het rijden. Ook is de erg licht aanvoelende Melby voorzien van een stevige plaat, die als rugprotector werkt. Door de gebruikte materialen en ventilatieoplossingen zorgt deze tas niet voor een zwetende rug. Kies je toch voor een rugzak, dan is deze Melby met zijn 35 liter inhoud de perfecte oplossing voor de motorrijder. Ben je ook wandelaar of hiker, dan moet je helemaal de Melby hebben, want ook daar leent deze rugzak zich bij uitstek voor! De Melby is exclusief verkrijgbaar bij MotoPort. Prijs: € 399,-

MotoPor Primeur t !

Dane & Vertepac slaan de handen ineen!

MijnMotoPort

13


Helmennieuws 2021 HJC RPHA 11 Crutchlow Streamline Replica De RPHA 11 Crutchlow Streamline is alweer de vijfde en laatste replica die HJC uitbrengt van voormalig MotoGPcoureur Cal Cruthlow. De HJC RPHA 11 is ontwikkeld voor de meest sportieve motorrijders en is uitgerust met de nieuwste technologie en expertise, die HJC direct opdoet in de MotoGP. De RPHA 11 heeft een P.I.M.-helmschaal, een technische vezelmix van Carbon/ Kevlar en Fiberglas voor maximale veiligheid en duurzaamheid en is aerodynamisch geoptimaliseerd in HJC’s eigen windtunnel, zodat er geen lift optreedt bij hogere snelheden. De helm heeft een DubbelD-kinsluiting en wordt standaard geleverd met een donker-

getint vizier en Pinlock-lens. Met 1.300 gram (+-50) is de RPHA 11 een lichtgewicht in zijn klasse. Maten: S t/m XXL.

€ 549,95 Bayard XP-69S Draco

Schuberth E1 Tuareg

De Schuberth E1 is speciaal bedoeld voor rijders van enduro- of adventurebikes. Een helm die zodanig is ontworpen dat de kenmerken van een systeemhelm worden gecombineerd met de specifieke eigenschappen van een adventure-helm. Zo heeft deze helm het comfort en de flexibiliteit van de Schuberth C3 Pro en voldoet hij tegelijkertijd aan de hoge eisen voor offroad-rijden. Zo heeft deze helm onder andere een afneembare klep, extra breed Polycarbonaat-vizier met optische zichtklasse 1 (geen vervorming), een Pinlock anti-condens-lens en een geïntegreerd zonnevizier (anti-kras, 80% getint). Uiteraard is ook de E1 Tuareg dankzij twee geïntegreerde antennes voorbereid op Schuberth’s SRC-Procommunicatiesysteem. Maten: 53 t/m 65 Prijs: € 659,95

14

Met de XP-68S biedt Bayard een lekkere ruige helm voor de liefhebbers van streetfighters. Het is de kameleon onder de Bayard-helmen, want deze lekker agressief vormgegeven helm is voorzien van een afneembare kinbeugel en een eveneens te demonteren zonneklep Verder is de XP-69S voorzien van een uitneembare, huidvriendelijke voering en een kinband met snelsluiting. De polycarbonaat helm is uiteraard ECE 22/05 goedgekeurd en is verkrijgbaar in mat zwart of mat titanium. Maten: XS t/m XL.

Shoei GT-Air II

De Shoei GT-Air heeft een fikse modelupdate gehad. De nieuwe GT-Air II borduurt uiteraard voort op de bewezen basis van zijn voorganger en combineert draagcomfort en veiligheid met diverse praktische functionaliteiten! De buitenschaal is net als voorheen gemaakt van hoogwaardige glasvezel composiet, volgens de zeer sterke AIM multilayerconstructie. Wel is de helmschaal nu niet alleen voorzien van een nekspoiler, maar ook van een uitsparing voor Sena’s SRL 2-communicatiesysteem. De buitenschaal is er in drie maten, waardoor een optimale pasvorm is gewaarborgd. Daarnaast zijn ook diverse functionaliteiten van de GT-Air verfijnd en/of geoptimaliseerd. Het ventilatiesysteem bijvoorbeeld, dat met drie inlaat- (op voorhoofd en kin) en twee uitlaatopeningen op het achterhoofd nog effectiever zijn werk doet. Ook het vizier kan nu in een ventilatiestand worden gezet. Verder is de GT-Air II ook voorzien van het nieuwe QSV-2 zonnevizier, dat in vergelijking met zijn voorganger niet alleen een groter

Prijs vanaf

€ 499,oppervlak heeft, maar ook is voorzien van een snelvergrendeling, dat het wisselen of reinigen vergemakkelijkt. De uitrusting bestaat verder uit onder meer een Pinlock-vizier, een ratelsluiting en een uitneem- en wasbaar interieur. De wangkussens zijn er in drie verschillende diktes voor een individuele pasvorm. En die laatste kan trouwens dankzij de uitneembare centerpad ook nog volledig gepersonaliseerd worden middels het Shoei Personal Fitting System (SPFS). Maten: XS t/m XXL.

IN ONZE WORLD OF HELMETS VIND JE NOG VEEL MEER HELMEN! Nolan N90-3

Deze volledige nieuwe systeemhelm van Nolan voor 2021 is de instapper in de Nolan-collectie. Standaard is deze systeemhelm voorzien van PJ-homologatie, intern zonnevizier en een ventilatiesysteem met Airboostertechnology. Vanzelfsprekend is deze helm volledig voorbereid voor het N-com communicatiesysteem van Nolan. Maten: XXS t/m XXL.

Airoh Mathisse

€ 99,95

In het systeemhelmsegment is de Airoh Mathisse de langverwachte nieuwkomer. De Mathisse is een systeemhelm in streetfighter/naked-bike-stijl met een draaibaar kindeel dat scharniert tot achterop de helm. De HRT-helmschaal (High Resistant Thermoplastic) is er in twee schaalmaten en de Mathisse heeft een P/J-homologatie. Natuurlijk heeft deze helm een Pinlock voorbereid vizier, inclusief Pinlock 70-lens, geïntegreerd UV-bestendig zonnevizier, een uitneembare en uitwasbare voering en wangkussens en een microlock-kinsluiting. Het totaalgewicht van de Mathisse komt uit op 1690 gram. Maten: XS t/m XXL. Prijs: v.a. € 329,95

MijnMotoPort

€ 269,99


Bandennieuws 2021 Bridgestone T32/T32GT

Stilstand op een plek waar het juist flink moet draaien? Ondenkbaar. Ook al schopte het jaar 2020 veel plannen in de war en vertraagde het ontwikkelingen, de bandenindustrie trok zich er weinig van aan en lanceert in 2021 weer flink wat nieuwe compounds en profielen.

Mezteler Tourance Next 2

Op de oer-Tourance volgde de modelvariant ‘Next’, voor 2021 staat nu de Next 2 aan de start. Doelgroep: GS, GS en nog eens GS, maar ook Adventures van KTM, V-Stroms van Suzuki en Africa Twins van Honda. Uiteraard wordt er wel eens een stukje onverhard meegepakt, maar de meeste dikke allroads worden toch vooral op het asfalt gebruikt. De Next is weer wat verder geëvolueerd en moet met een nieuwe silica-mix vooral in de regen uitblinken, maar ook punten pakken met een neutrale handling en uitstekende remprestaties.

Pirelli Diablo Rosso IV

De Rosso III was jarenlang een enorm succesvolle band, zowel op de weg als ook tijdens een circuitdag. Indrukwekkend is vooral hoe stabiel deze band was in racemodus, maar ook dat hij bij regen uitstekend voor de dag kwam. Nu is er de opvolger, die er in alle opzichten nog een schepje bovenop wil doen.

Bridgestone heeft twee nieuwe sets toerbanden gepresenteerd. De Battlax Sport Touring T32 en de Battlax Sport Touring T32GT. Deze opvolgers van de Sport Touring T31 moeten met name op nat wegdek beter zijn dan de T31. Dat komt door het nieuwe design van de band en de gebruikte compoundtechnologie. Zowel de T32 als de T32GT is namelijk voorzien van de zogenoemde Pulse Groove Patern Technology. Een nieuw ontwerp voor de profielgroeven, waarbij Bridgestone geen gebruik meer maakt van rechte lijnen. In plaats

Michelin Road Classic

Met de Road Classic zet Michelin een nieuwe band voor neo-klassieke motorfietsen met 17, 18 of 19 inch wielen. Deze nieuwkomer vervangt de Pilot Activ en heeft in het midden van het loopvlak en op de wangen zogeheten slick-zones voor een zo optimaal mogelijk contact met de weg en droge grip. Een loopvlak met een 100 % silica-compound en een groef/loopvlakverhouding van 26 % moet meer grip onder moeilijke omstandigheden op nat wegdek garanderen, zonder dat

daarvan heeft de bandengigant eilandjes in de groef geplaatst, die fungeren als een deflector. Volgens Bridgestone wordt het water hierdoor veel sneller afgevoerd, wat de grip onder natte omstandigheden natuurlijk ten goede komt. Vergeleken met zijn voorganger biedt de Bridgestone Battlax Sport Touring T32 een 7% kortere remweg op nat wegdek en een 13% groter contactvlak van de achterband. De speciaal voor middelzware en zware motorfietsen ontwikkelde GT heeft eveneens betere prestaties en gaat daarnaast 10 procent langer mee dan zijn voorganger.

dit ten koste gaat van de levensduur. De Road Classic maakt gebruik van Michelin’s Bias Belted-technologie, waarbij de beide karkaslagen (Bi NC) ervoor zorgen dat de band het gewicht kan dragen en onder alle omstandigheden zijn stabiliteit behoudt. De beide toplagen (Bi-NST) voorkomen vervorming van de band door centrifugaalkrachten die bij hogere snelheden ontstaan. De nieuwe Road Classic is stabieler in rechte lijn en in bochten dan zijn voorganger en heeft daarnaast een betere natte en droge grip.

WORD JIJ ONZE BRIDGESTONE-TESTRIJDER? Met de nieuwe T32 en T32GT heeft Bridgestone een set nieuwe toerbanden uitgebracht. Banden die op droog wegdek uiteraard de prima grip leveren die je van Bridgestone mag verwachten, maar op nat wegdek is de T32 in alle aspecten beter dan zijn voorganger. Wil je dat zelf eens ervaren? Dat kan! Meld je dan nu aan als Bridgestone-testrijder en wie weet komt er een verse set T32’s onder jouw motor! We zoeken uiteraard wel een echte kilometervreter, dus laat in je aanmelding even weten hoeveel je jaarlijks op de klok zet. Vermeld daarnaast uiteraard je naam en adresgegevens, telefoonnummer, je leeftijd en merk, type en bouwjaar van je motor. Geef in een korte motivatie ook even aan waarom jij de perfecte testrijder bent. Aanmelden kan via: bridgestonetestrijder@motoport.nl

Dunlop Mission

Anders dan gebruikelijk in dit segment moet deze nieuwe allroad-band nadrukkelijker op offroad-gebruik zijn toegespitst. Met grove profielblokken moet dit nieuwe model garant staan voor goede offroad-tractie, zonder dat dit ten koste gaat van prestaties op het asfalt. Handling, gripreserves en ook geluidsproductie zijn de sterke punten op asfalt.

MijnMotoPort

15


MotoPort Navigatie en Toeren SW-Motech PRO-Cargobag

SW-Motech PRO Yukon WP tanktas

In diezelfde PRO-serie van SW-Motech zit ook deze Yukon tanktas. Hij heeft zes liter inhoud, is waterdicht en is geschikt voor de magnetische PRO-tankring van SW-Motech.

Gloednieuw in het aanbod van SW-Motech is deze zadeltas uit de PRO-serie. Deze soft-bag heeft een inhoud van vijftig liter en is makkelijk te monteren met vier spanbanden.

€ 149,95

€ 157,95

TomTom Rider 550 Special Edition Navigatiespecialist TomTom heeft een Special Edition van haar befaamde Rider 550 uitgebracht. Technisch voorzien van dezelfde snufjes als de Rider 550, maar deze SE biedt je daarnaast behoorlijk wat extra’s. Wat te denken van gratis montage

NIEUW!

(t.w.v. € 75,-), inclusief stroomaansluiting? Daarnaast kun je 6 maanden lang gratis gebruik maken van de TomTom Go Navigation-app, de beste navigatie-app uit de test van de Consumentenbond (augustus 2020) en ook te gebruiken in de auto. En als klap op de vuurpijl krijg je geen 2 maar 3 jaar garantie op deze TomTom Rider 550 SE, dus nog meer zekerheid onderweg! De nieuwe TomTom Rider 550 Special Edition is er voor € 399,-. Let op: alleen in de winkel verkrijgbaar! Inclusief: - gratis montage - 6 mnd Tom Tom Go app - 3 jaar garantie

16

MijnMotoPort

SW-Motech Triton rugzak Een echte krachtpatser van een rugzak, deze Triton van SW-Motech, en winnaar van de recente rugzakkentest in MotoPlus. En dat is niet zonder reden natuurlijk, want deze Triton met zijn 20 liter inhoud is gemaakt van stevig polyester met PVC-coating en heeft een robuuste rolsluiting en twee compressieriemen. Je laptop neem je makkelijk mee in een van de gewatteerde vakken. Het hoofdvak is trouwens waterdicht. Het draagsysteem bestaat uit een stevige handgreep, een heupriem en een in hoogte verstelbare borstriem. Met het oordeel ‘Zeer goed’ een afgetekende winnaar van de test in MotoPlus! Prijs: € 84,95


Rijd je mee met ons mee naar de Harz?

Lekker sturen door het hoogste middelgebergte van Noord-Duitsland. Speciaal voor de lezers van de MotoPort-krant heeft Horizon Motor Reizen een mooi tourweekend gereserveerd in de Harz. Voor deze lezersreis is er een uitstekend hotel uitgekozen en is een

paar schitterende routes uitgezet in dit geweldige gebied, uiteraard verkrijgbaar op GPS. Je kunt je opgeven voor het weekend van 7 t/m 10 mei. Wees snel, want het aantal plaatsen is beperkt! Aanmelden kan via: www.horizonmotorreizen.nl/motoport

MOTOPORT LEZERSREIS 2021

vanaf

€ 329,-

Lekker fris en handig: Cardo Refreshment Kit Heldere communicatie is een groot goed bij specialist Cardo. Maar wie wil er nu een compleet nieuwe communicatieset aanschaffen als het microfoonkapje na verloop van tijd verstaft raakt? Waarschijnlijk

niemand, en mede daarom heeft Cardo de Refreshment Kit uitgebracht met allerlei zelfklevende pads, kapjes en stickers voor de Freecom en Packtalk. Altijd handig om in huis te hebben! Prijs: € 19,95

Met de motor op vakantie? De 10 beste pakezels!

Van plan om flinke motortrips met bepakking en/of passagier te maken en momenteel geen motor in de schuur? Hieronder de top 10 van de beste pakezels in motorland: Merk Triumph Victory Victory Harley-Davidson Harley-Davidson KTM KTM Indian SWM KTM

Model Sprint RS Cross Roads Deluxe Vegas 8 Ball Street Glide Road King Classic 790 Duke 890 Duke R Challenger Limited Superdual T 790 Adventure

Rijklaar gewicht (kg) 231 356 305 372 373 187 190 388 197 212

Max. belading (kg) 269 262 256 245 244 243 240 240 238 238

Knalaanbieding: Garmin Zumo 396 LMT-S Garmin-adepten opgelet, want voor de Zumo 396 LMT-S betaal je nu geen € 399,99, maar slechts € 299,-! De Zumo 396 is de robuuste 4,3-inch GPSmotornavigatie, waarmee je bochtige avontuurlijke routes kunt rijden, routes kunt delen met GPX-bestanden en verbonden kunt blijven via de Smartphone Link-app. Ingebouwde Wi-Fi zorgt voor eenvoudige kaart-updates en Bluetooth

laat Zumo je muziek beheren op je telefoon. Andere key-specificaties zijn gratis live verkeer en weer, Live Track, handsfree bellen en smartphonemeldingen. Rider Alerts stimuleren een veiligere rit met waarschuwingen voor scherpe bochten, spoorwegovergangen, nabijgelegen rood licht, snelheidscamera’s en meer. Profiteer dus nu van dit scherpe aanbod!

Nu van € 399,99 voor € 299,-!

MijnMotoPort

17


MotoPort De motor uit de schuur Motul Chain Care Kit, dat draait gesmeerd!

Van 42,95 voor slechts

€ 24,99

De ketting is een essentieel onderdeel van je motorfiets en heeft regelmatig onderhoud nodig om een optimale levensduur te garanderen. Met de speciale Chain Care Kit van Motul heb je alles in huis om de ketting in topconditie te houden.

En bovendien koop je deze kit bij MotoPort voor een superscherpe prijs,

want in plaats van € 42,95 betaal je slechts € 24,99! Wat krijg je daarvoor? Een bus Chain Clean van 400 ml (verwijdert vuil, roest en vet van de ketting), een bus Chain Lube van 400 ml (topkwaliteit kleurloze kettingspray) en een handige kettingborstel om vuil te verwijderen. Leverbaar via de MotoPort-vestiging bij jou in de buurt of kijk snel op www.motoport.nl

Uit de startblokken! 6 tips voor een goede seizoensstart Het motorseizoen staat op het punt van beginnen. Maar voor je de weg op gaat, check je je motorfiets natuurlijk op een aantal belangrijke punten!

voorkeur vervang je de remolie ieder jaar, want het trekt vocht aan.

Banden

Heb je aan het eind van het vorige motorseizoen de olie nog vervangen, dan is een controle van het peil vaak voldoende. Zo niet, dan is het raadzaam de olie te verversen. Vervang dan meteen ook het oliefilter.

De Nederlandse wet schrijft een minimum profieldiepte van 1,0 millimeter voor, maar je kunt beter uitgaan van de Europese standaard van 1,6 millimeter. Maak je niet veel kilometers, let dan ook op droogtescheurtjes in de flanken van de banden. En controleer voor de eerste rit uiteraard altijd de bandenspanning! De correcte waarde meet je altijd met koude banden.

Remblokken

Accu

Controleer altijd de werking van je remmen. Druk je motor zachtjes vooruit en probeer te remmen. Zowel met je voor- als achterrem. Reageert alles goed? Kijk ook even naar de remleidingen. Deze kunnen gaan lekken bij de aansluitingen. Bij

Gebeurt er niets bij een druk op de knop, dan kun je er donder op zeggen dat je accu leeg is. Zorg echter wel dat je de dodemansknop checkt voor je de accu vervangt. Je zult de eerste niet zijn…. Accu opgeladen, de polen goed aangesloten, de dodemansknop op

Olie

‘Run’ en komt je motor alsnog niet tot leven? Controleer dan de zekeringen, de hoofdzekering kan defect zijn.

Ketting Controleer de spanning van je ketting op verschillende plekken en smeer hem. Het smeren van de ketting doe je bij voorkeur de avond vóór je gaat rijden. Kettingvet heeft namelijk een inwerktijd van minstens een half uur.

Verlichting Loop voor vertrek een rondje om de motor om te zien of alle verlichting werkt. Dit kun je beste doen met een draaiende motor zodat de accu ontzien wordt.

Lijstje afgewerkt? Veel plezier! Twijfel je over bepaalde zaken, maak dan een werkplaatsafspraak. We helpen je graag op weg!

GS Yuasa accu’s: ga voor de beste start voor jouw motor!

Bijna alle motorfabrikanten kiezen voor accu’s van GS Yuasa. Ook MotoPort monteert bij vervanging het liefst accu’s van deze Japanse fabrikant. Kwaliteit is immers de beste start!

Als motorrijders een nieuwe accu nodig hebben, overwegen ze vaak om een budget-accu te kopen. Aan de buitenkant zie je immers geen verschil, vaak staan er zelfs dezelfde specificaties op. Het blijkt echter dat budgetmerken de opgegeven specificaties in werkelijkheid niet halen. Door hun kleinere loodinhoud kunnen budget-accu’s minder energie opslaan. Daardoor zijn ze sneller ontladen wanneer je de motor een tijdje niet gebruikt. Dat beperkt ook de levensduur van deze accu’s. De inwendige constructie van accu’s verschilt ook behoorlijk. Bij de betere accu’s zijn de roosters van de platen gegoten of uit plaatmateriaal gestanst en zitten de platen stijf op elkaar en zijn ze met

18

kit op de plek gefixeerd, waardoor ze goed zijn beschermd tegen schokken en trillingen. Bij GS Yuasa-accu’s is het overdrukventiel bovendien voorzien van vlamfrontblokkering, die zorgt dat vonken van externe bronnen niet kunnen doordringen tot het interieur.

Tegenwoordig zijn er naast ‘FB’accu’s (Flooded Batteries) ook zogenaamde ‘Absorbent Glass Matt’-accu’s. Bij deze AGM-accu’s is het accuzuur in glasmatten geabsorbeerd. Deze accu’s kun je schuin of zelfs liggend monteren, omdat de vloeistof er niet uit kan lopen. Ook is de levensduur een stuk beter, omdat het lood beter in de platen gefixeerd blijft. GS Yuasa heeft drie soorten motorfietsAGM-accu’s in het gamma: de basis is de YTX, de GS Yuasa YTZ biedt een grotere start-

TOP-ACCU'S!

MijnMotoPort

Motor schoon met Muc-Off Essentials Kit

Voor je eerste ritje moet je motor er natuurlijk spik en span bij staan. Niet alleen technisch (zie ook ‘Uit de startblokken’), maar zeker ook optisch. Met de Bike Care Essentials Kit van specialist Muc-Off zorg je er voor dat jouw motor er uitziet als om door een ringetje te halen. Deze kit bestaat uit een Nano Tech Bike Cleaner, een diep reinigend schoonmaakmiddel van hoge kwaliteit, een Protectant Bike Spray, die een niet plakkende protectielaag op de motor achterlaat, een speciaal vormPrijs: gegeven borstel voor wielen en spaken en 95 een handige mircowell spons.

€ 31,

capaciteit bij gelijke afmetingen, de GS Yuasa GYZ biedt nog sterkere prestaties en een sterk verbeterde levensduur. Wil je weten welke GS Yuasa-accu voor jouw motor geschikt is? Bij je MotoPort-vestiging kunnen ze je er alles over vertellen!

Verbod verkoop ‘ongevulde’ accu’s

De Europese Unie heeft een nieuwe regel ingevoerd, waardoor het sinds 1 februari 2021 niet meer is toegestaan om accu’s met een los accuzuurpakket aan eindgebruikers te verkopen. Het doel van deze regel is om te voorkomen dat het zwavelzuur, waarmee accu’s worden gevuld, voor andere doeleinden wordt gebruikt, zoals het maken van explosieven. Sinds 1 februari mag MotoPort aan klanten dus alleen nog gezuurde accu’s verkopen, die ofwel door de fabrikant of door ons zelf zijn gevuld.


MotoPort Actiebonnen Difi Ascari leren sporthandschoenen

Dane Thermo Tube

Warme naadloze halsbeschermer met een heerlijke fleece-rand. Duurzaam en vormvast voor langere tijd door hoogwaardige materialen.

Sportieve leren zomerhandschoenen met een fantastische pasvorm en ‘race grip’. Hoogwaardige bescherming door de combinatie van leer met flexibele voorgevormde knokkelbescherming en afgedekte veiligheidsnaden. Topmodel uit de sportcollectie van Difi. Pak nu je voordeel!

van € 24,95

Nu € 14,95

van € 99,95

-40%

Nu € 69,95

GRATIS

Difi Tina AX dames motorjack

Nieuwe jas nodig? Probeer de Tina eens. Getailleerd damesmodel met strakke pasvorm, uitneembare voering, verstelbare protectie en een ademende waterdichte Aerotex-liner. Leverbaar in de maten 36 t/m 46.

Dane T-Shirt

Koop nu online je Dane handschoenen, laarzen, jas of broek en ontvang als cadeau een gratis Dane T-shirt.

t.w.v.

€ 19,95

van € 149,95

NU SLECHTS

Difi Hamilton AX heren motorjack Pak dit unieke voorjaarsvoordeel! De Difi Hamilton AX toerjas is nu tijdelijk sterk afgeprijsd van € 269,95 voor slechts € 199,95! Met 100% waterdichte en ademende Aerotex-liner. Uitneembare thermovoering, protectie en ventilatie. Naast normale maten S t/m 5XL ook leverbaar in verlengde maten of verkorte maten.

Difi motorlaarzen Desmo en Strada AX

Waterdichte toerlaarzen, keuze uit twee modellen: Desmo en Strada AX. Ook online te bestellen!

van € 149,95

van € 269,

95

NU SLECHTS

Difi Rugzak Jerez

NU € 29,95

€ 199,95

NU € 99,95 Difi motorjeans Jim & Jennifer

Universele motorrugzak voor het meenemen van je spijkerbroek, trui, schoenen en andere lichte bagage.

van € 49,95

€ 99,95

Een motorjeans voor hem en haar! Slim fit stretch-denim met aramide versterking en uitneembare en verstelbare protectie op knie en heup.

-40%

van € 189,95

NU € 99,95

-47%

Scan de QR-code en ga naar: www.motoport.nl De actie loopt vanaf 10 maart t/m 15 april 2021, of zolang de voorraad strekt.

MijnMotoPort

19


NIEUWE CASTROL POWER RS VERSLAAT ZIJN CONCURRENTEN OP HET VLAK VAN ACCELERATIE*

10W-40 4T, concurrent nr. 1

10W-40 4T, concurrent nr. 2

Nieuwe Castrol POWER RS 4T 10W-40 * Creatieve visualisatie. Gebaseerd op de resultaten van een acceleratietest uitgevoerd door Castrol met een motor van een sportmotorfiets die bij het volledig opendraaien van het gashendel een rollende start simuleert. Getest tegen 2 grote Europese merken in motorfietsolie. ** Afzonderlijke resultaten kunnen verschillen.

Nieuwe Castrol POWER RS 4T 10W met Power Release TechnologyTM optimaliseert wrijving en zorgt dat u sneller kan accelereren.**

Castrol_PowerRS_advertentie_MotoPort_125x182mm.indd 1

13/01/20 13:26

ZEER COMPACTE SYSTEEM HELM

Jouw motor goed en voordelig verzekerd met de MotoPort NoRisk verzekering.

BALTEUS 41

HILLTOP 50

BALTEUS 42

Geen alarmverplichting! ˙ Pechhulp Europa ˙ Schade aanin heel helm en kleding tot €1.500,- gratis meeverzekerd ˙ Neemt schadevrije jaren van jouw auto over (max 3 jaar) ˙

HILLTOP 53

N100.5 VERKRIJGBA AR VANAF € 359, 99  Deze systeemhelm is ver vaardigt uit ultrasterk, UV bestendig Lexan.  Superstrak design, 100% made in Italy en ma ximale protectie & comfor t.  Standaard geleverd met Pinlock vizier, intern verstelbaar VPS zonnevizier en Clima Comfor t binnenvoering.  P/J homologatie (Keurmerk voor zowel integraal als jethelm).  Volledig voorbereid voor Nolan N-com communicatie-systeem.  Volledig voorbereid voor Nolan ESS systeem. (Emergency Stop Signal.)  Zeer groot aanbod aan diverse uni-kleuren en designs.  Ga naar uw dichtstbijzijnde Nolan dealer en er vaar de unieke Nolan N100.5 systeemhelm.

Bereken jouw premie op www.motoportnoriskverzekering.nl en kijk hoeveel je kunt besparen. Bellen mag natuurlijk ook! 0172 427 299 motoportnoriskverzekering.nl

20

MijnMotoPort


MotoPort Musthaves Batterijen online

De batterij van je transponder/ contactsleutel leeg en op zoek naar een DL123A of DL2023 batterij? Deze kun je heel eenvoudig online via www.motoport.nl bestellen, ze zijn er al vanaf € 2,75.

Tigra Phone Cases

Met de sterke telefoonhouders van Tigra Sport monteer je je kostbare smartphone snel, eenvoudig en stabiel op je motorfiets. Het praktische en universele FitClick Neo-systeem zorgt voor een simpele, maar oersterke vergrendeling, niet alleen op je motorstuur, maar bijvoorbeeld ook op de fiets, aan je bovenarm bij het hardlopen of in de auto. De schokbestendige case is leverbaar voor alle iPhones (ook de nieuwste 12), Samsungs en toestellen van andere merken. De verschillende cases kosten € 28,-.

Difi Bandenspanningsmeter

Een van de eerste zaken die je doet voor je weer op pad gaat komend voorjaar is natuurlijk het controleren van de bandenspanning. Bijvoorbeeld met deze betaalbare bandenspanningsmeter van Difi (€ 22,50).

DS Covers

Bescherm je motor tegen de elementen, stof, vuil of beschadigingen met een passende motorhoes van DS Covers. Deze zijn er niet alleen in verschillende maten, maar ook uitvoeringen voor zowel gebruik binnenshuis als buiten. Er is al een DS Cover vanaf € € 39,95.

Forté MotoPower 1 & 2

Wanneer je motor langere tijd stil staat, heeft dat invloed op de kwaliteit van de benzine. Deze veroudert en dat kan voor startproblemen zorgen aan het begin van het seizoen. Forté MotoPower 1 & 2 voorkomt niet alleen veroudering van de brandstof, maar ook vochtvorming in de tank. Bovendien hebben deze additieven ook een reinigende werking in het brandstofsysteem zelf. Wil je jezelf verzekeren van een probleemloze start na de winter? Giet dan nu Forté MotoPower 1 (€ 14,05) & 2 (€ 12,79) in je tank.

Optimate 3 acculader

Een lege accu aan het begin van het nieuwe motorseizoen, wie is er niet ooit al eens mee geconfronteerd? Met deze Optimate 3 heb je daar geen last meer van, deze laadt diep ontladen accu’s niet alleen bij, maar heeft ook een speciale onderhoudsmodus, die ervoor zorgt dat je accu altijd in optimale conditie blijft. De Optimate 3 is geschikt voor alle gangbare type accu’s en kost € 59,95.

Alpine gehoorbescherming Tijdens het rijden wordt je gehoor blootgesteld aan extreem veel ruis, een paar goede oordoppen zijn daarom een absolute must. Verschillende rijstijlen vereisen echter ook een verschillende mate van bescherming. Daarom heeft gehoorbeschermingsspecialist Alpine nu de Pro-serie is huis, bestaande uit twee sets oordoppen (Tour en Race) met verschillende dempingsniveaus. De Alpine Pro kost € 27,95.

Oxford Hotgrips

Genoeg van koude handen? Met deze verwarmde handvatten van Oxford behoren ‘kouwe klauwe’ voorgoed tot het verleden. De Premium Sport handvatten hebben een praktische, met handschoenen te bedienen controlemodule met vijf warmteniveaus. De eenvoudig zelf te monteren Hotgrips kosten € 99,75.

MijnMotoPort

21


GRENZELOZE PRESTATIES.

Al vele jaren de meest populaire helm uit het SCHUBERTH-assortiment. Een universeel talent in termen van functionaliteit, comfort en bescherming.

AERODYNAMICA: Geoptimaliseerd in de windtunnel van Schuberth STIL: slechts 82db (A) bij 100km/h op een naked bike LICHT: slechts 1570 gram bij maat L

C3

PRO

WWW.SPLASHDESIGN.COM

Nieuw

MICHELIN

ROAD classic

Moderne technologieën om van uw klassieke motor te genieten!

michelin.nl

22

MijnMotoPort