Page 1

september 2013

ˆ 3,95

Winterbeurt test drives CirCuitdag OCCasiOns rOute 66 mOtObabes enduranCe gymkhana gambia

jaargang 15, nummer 3

Drive life-style

MOtO-style

yOur-style


!

daNe FaaBorg Wp laars

daNe skygge gore-tex® haNdschoeN

Top kwaliteit, volnerf rundleer. 100% waterdicht. goede loop eigenschappen. universele pasvorm met goede verstelmogelijkheden. maat 36 t/m 47.

ideale leren handschoen met geraffineerde voering en super pasvorm/comfort. De waterdichte en ademende gore-TeX® insert houden je handen aangenaam droog en warm.

van 189,-

van 99,-

Geldig tot 10-12-2013, zolang de voorraad strekt.

Geldig tot 10-12-2013, zolang de voorraad strekt.

NU

139,-

NU

69,-

6x voordeel, gegarandeerd

de laagste prijs! neem De bonnen mee naar De winkel & scoor voordeel!

diFi polar halsBescherMer

kUshitaNi reistas

Tactel halsbeschermer met klittenbandsluiting. Comfortabel en ideaal wanneer de dagen korter worden en je wat warmte kunt gebruiken tijdens de frissere motorrit! Sluit uitstekend aan.

waterdicht, robuust en met een inhoud van 40 liter!

van 17,95

van 99,-

NU

12,

50

NU

69,-

Geldig tot 10-12-2013, zolang de voorraad strekt.

Geldig tot 10-12-2013, zolang de voorraad strekt.

gratis* craFt War W M sokkeN!

Bayard Fp-30 s

*bij aankoop van een Craft warm shirt ter waarde van € 74,95, ontvang je nu gratis een paar CraFT warm sokken t.w.v. € 24,95.

NU

Polycarbonaat systeemhelm met geintegreerd zonnevizier en uitneembare voering. de topper van 2013! nu met unieke, éénmalige najaarskorting van maar liefst € 40,-!

gratis

van 189,-

Geldig tot 10-12-2013, zolang de voorraad strekt, niet i.c.m. andere aanbiedingen.

Geldig tot 10-12-2013, zolang de voorraad strekt.

van 24,95

NU

149,-


INHoUd p08 MoToNeWs p14 wINTerBeUrt p22 MoToFashioN p34 MoToporT circUitdag p42 MoToBaBes

eN verder p03 voordeelBoNNeN 6x voordeel!; p08 NieUWs De laatste nieuwtjes, kleding, acties en activiteiten; p14 de Motoport grote WiNterBeUrt actie laat je motor verwennen; p19 sUpersale De ultieme uitverkoop bij motoPort op 4, 5 en 6 oktober; p22 MotoFashioN motorkleding voor het najaar; p29 MotocoMFort Verwarmde motorkleding van gerbing; p31 MotocolUMN Door bas westerweel; p32 sUzUki v-stroM 2014 een tipje van de sluier wordt opgelicht; p34 Motoport circUitdag een verslag van deze succesvolle dag op het TT-circuit in assen; p38 Mototravel De originele route 66; p42 MotoBaBe Stem op jouw favoriete motobabe van 2013!; p44 liFestyle De mooiste lifestyle spullen; p46 Mototest we reden met de Honda Cb500X; p54 WiNterMotoreN koop een “pekelfiets� en rij heel de winter door; p56 Motoriders marco overduin bracht voor het goede doel een Transalp naar gambia; p62 Mototech Het smeren van kettingen; p64 Motosports moto gymkhana belicht; p66 Mototest De Yamaha X-max 400: SuV op twee wielen; p69 Mrgps Door Hans Vaessen; p70 Motoclassics Verslag van de bikers Classics in Spa Francorchamps; p74 Mototest een rij impressie van de Honda SH125i motorscooter; p77 MotoproFs 3 tips van de professional; p78 QUality occasioNs De beste occasions!; p82 MotopUzzle Speel mee en win; p83 Motoshops alle motoPort vestigingen op een rij. 0405


The first

with

premium flip-up

sports helmet

integrated antennas

Op maar liefst 23 punten geperfectioneerd De nieuwe C3 PRO heeft ge誰ntegreerde antennes voor een sublieme geluidskwaliteit en optimaal bereik van het optionele Bluetooth速 SRC-systeem. Dit gepatenteerde communicatiesysteem is eveneens volledig ge誰ntegreerd zodat het extreem lage geluidsniveau van de C3 PRO (82dB bij 100 km/h) gewaarborgd blijft. Dankzij de nieuw ontwikkelde topspoiler heeft de C3 PRO geen lift en een perfecte directionele stabiliteit, zelfs op topsnelheid!

Contact: Splash Design, +31 (0)413 389089, info@splashdesign.com, www.splashdesign.com


Voorwoord Handig en comfortabel de winter door. Voor je ligt het derde nummer van MotoDrive van dit jaar. Wederom een prachtig nummer, waarin we je laten meegenieten van een aantal zaken die de zomer extra kleur gaven, zoals de MotoPort circuitdag en de Bikers Classics in Spa. En uiteraard vertellen we je in dit nummer ook hoe je zo handig en comfortabel mogelijk de winter door kunt komen, met een goed geprepareerde motorfiets of met een aparte wintermotor. Het is immers al weer september. September is een spannende maand. Dit jaar meer dan anders. Natuurlijk zijn wij zoals altijd zeer benieuwd naar het motornieuws, dat rond deze periode los komt. Van een aantal merken verwachten we voor 2014 behoorlijke knallers! Maar dit jaar zijn we ook benieuwd naar de APK voor motorfietsen, waar het Europees Parlement over gaat stemmen. Ik ben daar persoonlijk niet voor. Wij doen juist ons best om motorrijden voor onze klanten betaalbaar te houden. Een APK helpt daar niet bij. Het is duidelijk dat een APK geen enkel nut dient, omdat motoren doorgaans erg goed worden onderhouden. Zeker die van jou, als MotoPort-klant. Bij ons worden de beurten nauwkeurig en volgens fabrieksvoorschriften uitgevoerd door goed geschoolde monteurs. Een motor die een van onze werkplaatsen verlaat is tip-top in orde en perfect voorbereid op het komende seizoen. Ook voor de winter. Zoals je van ons gewend bent hebben we daarvoor onze speciale Grote Winterbeurt Actie. Je leest er alles over in dit nummer. Ik wens je veel leesplezier!

Jan Huls, MotoPort Assen

Colofon

Uitgegeven door

Aanleveren materiaal

Bas Westerweel, Hans Vaessen, Marco

Coöperatie MotoPort

Xtra Marketing & Sales

Overduin en Travel2Explore. Beeldmateriaal:

Nederland b.a.

Protonweg 2

MotoPort, Peter Aansorgh, Travel2Explore,

Postbus 197

4706 PK Roosendaal

archiefbeeld. Art Direction & Layout:

5460 AD Veghel

Tel. [0165] 523 523

Gerard Otto, Xtra Marketing & Sales.

motodrive@xtraprofs.nl

Drukwerk: Drukkerij HaboDaCosta.

Algemene voorwaarden

Copyright 2013

Alle advertentiecontracten worden afgesloten

MotoPort Nederland b.a. Veghel. Niets uit deze

MotoDrive Magazine is

Tel. (0413) 38 58 53

is een uitgave van MotoPort

Fax (0413) 38 58 54

Nederland, verschijnt 4 keer per jaar en is onderdeel van het

redactie@motoport.nl

en uitgevoerd conform de voorwaarden van de

uitgave mag geheel of gedeeltelijk, op welke

online portal www.motodrive.tv

www.motoport.nl

Coöperatie MotoPort Nederland b.a.

wijze dan ook, worden verveelvoudigd zonder

Jaargang 15, nummer 3

Advertentieverkoop

Verspreiding

Rechten en druk- en zetfouten voorbehouden.

Voor MotoDrive Magazine & de online

MotoDrive wordt gratis thuisbezorgd bij

MotoDrive Magazine wordt met de grootst

community www.motodrive.tv:

125.000 lezers. Daarnaast is dit magazine

mogelijke zorg samengesteld en geprodu-

gratis af te halen bij één van de 20 vestigingen

ceerd. De uitgever aanvaardt echter geen

van MotoPort. Oplage 129.000 ex.

enkele aansprakelijkheid voor eventueel in

schriftelijke toestemming van de uitgever.

Coöperatie MotoPort Nederland b.a. René van Krijl

dit magazine voorkomende foutieve gegevens. Redactie

De uitgever kan niet aansprakelijk worden

René van Krijl, Falco Leijten, Annelie

gesteld voor onjuiste verkoopprijzen en/of

Xtra Marketing & Sales

van Berkel, Martijn van Eijk, Jack Kant,

oude verpakkingen. Aanbiedingen gelden

Chris Meeusen

Chris Meeusen, Dirk Vink, Peter Wilmink,

zolang de voorraad strekt en gelden niet in

Tel. (0165) 523 523

Dick Walvoort. Tekst: Peter Aansorgh,

combinatie met andere acties en/of kortingen.

Tel. (0413) 38 58 53

0607


MOTONEWSMOTONEWSMOTONEW NEWSMOTONEWSMOTONEWSMOT MOTONEWSMOTONEWSMOTONEW NEWSMOTONEWSMOTONEWSMOT NEWSMOTONEWSMOTONEWSMOT MOTONEWS accessorizeMOTONEWSMOTONE succesvol NEWSMOTONEWSMOTONEWSMOT sW-Motech iNtrodUceert ceert NieUWe accessoirelijN voor de BMW r1200 gs ‘13. De Duitse fabrikant SW-Motech introduceert een nieuwe reeks functionele accessoires voor de BMW R1200 GS 2013 waardoor deze enduromotor kan worden uitgerust met meer bagageruimte, een betere ergonomie krijgt en de motor optimaal kan worden beschermd! Enkele highlights uit de collectie: Verstelbaar schakelpedaal: gebruik makend van hoogwaardig CnC gefreesd aluminium ontwikkelde Swmotech een motor specifieke versnellingspook die volledig variabel instelbaar is.

een set valbeugels: Valbeugels kunnen de schade bij een ongeval flink reduceren, maar niet alleen bij een zwaar ongeval. kleine valpartijen kunnen ook schade veroorzaken aan dure blok-, frame- en kuipdelen van je motor.

peUgeot laNceert Met de Metropolis 400i eeN sUccesvolle tegeNhaNger vaN de piaggio Mp3.

Verstelbare voetsteun met groter contact oppervlak: Te monteren op het originele voetsteunmontagepunt en in 2 hoogte posities, origineel en 15mm lager. extra groot oppervlakte met grof profiel zorgt voor veel grip en stabiliteit. Quick-lock tanktassen: Het gepatenteerde Quick-lock systeem van Sw-motech zorgt ervoor dat je met één eenvoudige handeling de tanktas muurvast kan monteren op nagenoeg iedere motor. Hierdoor is de kans op schade aan de tank zoals vaak wordt veroorzaakt door magneet tanktassen nihil. (Variabele) Stuurverhogers: optimaliseert je zitpositie door het stuur te verhogen en gelijktijdig kan het stuur variabel dichter naar je toe worden afgesteld op de meest comfortabele positie. Deze Sw-motech producten zijn verkrijgbaar via de motoPort webshop!

De Fransen zijn een chauvinistisch volk. Alleen daarom al moet de Italiaanse doorn in het oog van de Franse scooterfabrikant Peugeot bijzonder veel pijn hebben gedaan. Sinds 2006 heeft het Piaggio concern alleen in Frankrijk al ruim 60.000 MP3 driewielscooter verkocht, terwijl Peugeot daar lange tijd alleen maar een niet rijklaar prototype tegenover kon stellen. met de lancering van de in eigen huis ontwikkelde metropolis 400i maakt het Franse merk dit ruimschots goed. De introductie van de metropolis 400i zorgde in Frankrijk voor een flinke aanloop bij de dealer en sinds mei 2013 zijn al 1.100 bestellingen gedaan, terwijl er per week slechts 150 scooters van de productieband rollen. De Peugeot metropolis 400i is vanaf eind september bij motoPort verkrijgbaar in de kleuren zwart, wit en rood voor € 8.899,-.

goed!

daNe MotorklediNg: goed getest door Motorrad. De DANE Limfjord jas en Brondby broek zijn door het Duitse blad Motorrad getest en hebben als testoordeel “goed” gekregen. De goede verwerking van de materialen en de gunstige prijskwaliteitverhouding worden hier uitvoerig geprezen.


MOTONEWSMOTONEWSMOTONEW NEWSMOTONEWSMOTONEWSMOT MOTONEWSMOTONEWSMOTONEW MotoNews NEWSMOTONEWSMOTONEWSMOT NEWSMOTONEWSMOTONEWSMOT MOTONEWS MOTONEWSMOTONE PriMeur! NEWSMOTONEWSMOTONEWSMOT Helemaal op de hoogte zijn van de nieuwste motoren, revolutionaire techniek en modieuze kleding. Het laatste nieuws lees je hier, in motoDrive magazine.

50%

de ver verW WarMde MotorWar laars daNe WarMBy.

Het hoogwaardige kledingmerk DANE introduceert de ‘Warmby’, de eerste motorlaars met een ingebouwde verwarming.

menig motorrijder heeft regelmatig last van koude, tintelende, gevoelloze voeten. Dat is nu verleden tijd. De Dane warmby is gemaakt van volnerf rundleder en is naast een ingebouwd verwarmingselement voorzien van een 100% waterdicht en ademend membraan wat tevens voor droge voeten zorgt. een lithium accu zorgt voor een aangename temperatuur in de laars.

De Dane warmby is vanaf nu exclusief verkrijgbaar bij motoPort in de maten 36 t/m 48 voor € 299,-. Twee accupacks, voorzien van vochtvrije behuizing en een lader worden meegeleverd.

€ 25.192.763,-

voorlopige opBreNgst voor alpe d’hUzes.

40% 30%

20%

Motoport otoport pakt FliNk Uit it tijdeNs tijde het sUper per sale WeekeNd d! op p vrijdag 4, zaterdag 5 en bij veel vestigingen ook op zondag 6* oktober 2013 is het SuperSale bij motoPort met flinke kortingen op kleding, helmen, onderdelen en accessoires. ook tal van motoren zijn dan extra aantrekkelijk geprijsd. Pak dit voordeel!

blader snel naar pagina 22 voor de scherpste aanbiedingen met kortingen tot maar liefst 50%!! kijk op www.motoport.nl voor de openingstijden. motoPort Den bosch, breda, goes en uithoorn zijn zo. 6 oktober niet geopend.

fiber

NieUWe jethelM vaN hjc; de Fg-jet. Ondanks de voortdurende economische crisis heeft de sponsoractie Alpe d’HuZes 2013 nu al het bedrag van ruim 25 miljoen euro opgebracht. Dit jaar schreven bijna 8.000 sporters zich in voor mega-sponsortocht.

Deze aerodynamisch jethelm, gemaakt van fiberglas, is met name geschikt voor de doorgewinterde toerrijder.

in de vorige uitgave van motoDrive magazine berichtten we je al over de trainingen die de 110 motorrijders ondergaan om te zorgen dat de sporters optimaal begeleid worden op hun weg naar alpe D’Huez. De zware sponsortocht is goed verlopen, voor zowel de sporters als de begeleiders. De definitieve opbrengst van de sponsortocht wordt in oktober bekend gemaakt.

De Fg-jeT is onder andere uitgerust met een Quick-release zonnevizier en een uitneembare en wasbare binnenvoering waarin zilver zit verwerkt (SilverCool™) dat bacterie-dodende eigenschappen

heeft. De Fg-jeT is tevens voorzien van een ventilatiesysteem om je hoofd schoon en fris te houden. Verkrijgbaar bij motoPort in de maten XS-XXl l voor € 199,95. 09


MOTONEWSMOTONEWSMOTONEW NEWSMOTONEWSMOTONEWSMOT MOTONEWSMOTONEWSMOTONEW MotoNews NEWSMOTONEWSMOTONEWSMOT NEWSMOTONEWSMOTONEWSMOT MOTONEWS MOTONEWSMOTONE under NEWSMOTONEWSMOTONEWSMOT construction Helemaal op de hoogte zijn van de nieuwste motoren, revolutionaire techniek en modieuze kleding. Het laatste nieuws lees je hier, in motoDrive magazine.

Motoport heNgelo gaat FliNk UitBreideN. In de nieuwbouw van MotoPort Hengelo komt de werkplaats, het magazijn, de kantine en kantoor waarna het huidige pand volledig als showroom ingericht wordt. er wordt onder andere een speciaal voor de zijspannen en moto-

dirt

trikes ingerichte showroom gemaakt en er ontstaat meer ruimte om de nieuwe en gebruikte motoren te kunnen showen. uiteraard zal de kleding- en accessoireshop ook uitgebreid worden met bijna een verdubbeling van het huidige oppervlak. ook zal een deel van het

motoPort Hengelo zal voor de seizoensstart van 2014 weer volledig operationeel te zijn.

Plugs

hoNda iNtrodUceert de crF125F.

Wil je je eerste echte dirtbike binnenkort aanschaffen? Met de CRF125F introduceert Honda een kek model voor de beginnende crosser; de perfecte kennismaking met het off-road rijden.

pand worden gebruikt voor de productie en assemblage van het eigen zijspanmerk Tripteq.

De opgedane rijvaardigheid komt later, op de echte weg, prima van pas. Tot die tijd: sensatie, opwinding en plezier. op basis van een superstoer chassis. nu verkrijgbaar vanaf € 2.799,-.

alpiNe iNtrodUceert ceert coMFortaBele pl plUg&go. Alpine heeft extra zachte schuimschuim oordoppen die minimale druk in het oor geven en een hoog draagcomdraagcom fort bieden: de Plug&Go. Deze oordoppen heb-ben een gebruiksvriendelijke ronde top en zijn voorzien van een anti irritatiecoating. elke lke verpakking bevat vijf paar oordoppen en wordt geleverd met travelbox waarin de oordoppen hygiënisch kunnen worden meegenomen. € 3,95

De schuimoordoppen zijn onder andere zeer geschikt voor bijrijders, mensen die af en toe motorrijden en bezoekers van motorraces. Verkrijgbaar bij motoPort voor € 7,95.

Van 26 september t/m 24 oktober 2013 kan er door iedereen via www.motodrive.tv/motobabes gestemd worden op alle motobabes die op dat moment op de

website staan! alle motobabes die op 26 september 2013 op de website van motoDrive staan maken dus even veel kans en dingen mee naar de titel “motobabe 2013”. Tijdens deze stemronde kun je inloggen met je Facebook, Twitter of motoDrive account en een stem

uitbrengen op de motobabe van jouw keuze. Degene met de meeste stemmen op 24 oktober 2013 om 12.00 uur wint de motobabe verkiezing 2013. De 4 prijswinnaars worden op die dag bekend gemaakt via www.motodrive.tv en www. motoport.nl

MAART 2013

Drive 1

De MotoDrive MotoBabes van 2013 zijn bekend en er kan vanaf nu gestemd worden!

BreNg NU je steM Uit op je Favoriete MotoBaBe.

JAARGANG 15, NUMMER

votes Please!

ZAKELIJK RIJDEN SKYRIDERS CLUB NEW FASHION HEUVELKLIM OCCASIONS MOTOBABES MAROKKO LENTE LIFESTYLE

LIFE-STYLE

MOTO-STYLE

YOUR-ST YLE

11


MOTONEWSMOTONEWSMOTONEW NEWSMOTONEWSMOTONEWSMOT MOTONEWSMOTONEWSMOTONEW NEWSMOTONEWSMOTONEWSMOT NEWSMOTONEWSMOTONEWSMOT MOTONEWS MOTONEWSMOTONE poetsen NEWSMOTONEWSMOTONEWSMOT jE MOTOR STRALEND SChOON & OPTIMAAL bESChERMD MET MOTOSTAR MOTOSTAR!

MotoPort heeft een reeks motor verzorgingsproducten in huis gehaald om je motor te laten stralen en te beschermen. 1. MotoStar TotalCleanser die vliegen, vuil en vet in een mum van tijd losweekt.

2. De MotoStar Wheelspray om je velgen weer als nieuw te maken. 3. MotoStar Showroomfinish: Om je motor in een handomdraai weer te laten glimmen. Je spuit je motor motor ermee in en wrijft hem droog met een microvezel doek voor een glanzend resultaat.

Fuoco 500 L Lt

NAAST DE PIAGGIO MP3, IS ER NU OOk DE GILERA ILERA FUOCO LT IN AUTORIjbEwIjS VERSIE. Naast de zeer succesvolle Piaggio MP3 en Piaggio YOUrban LT modellen is nu ook de Gilera Fuoco 500 LT op de markt gebracht in de Benelux. DeFuocowastotnutoealleen beschikbaar voor berijders met een motorrijbewijs, maar nu is er ook een LT versie. De LT versie heeft enkele aanpassingen ondergaan zodat hij voldoet aan de eisen voor het autorijbewijs. De belangrijkste hiervan zijn een toegenomen spoorbreedte tussen de wielen aan de voorzijde en de toevoeging van een gecombineerd voetrempedaal.

4. MotoStar Polish is er tenslotte om je lak weer als nieuw te maken.

Wil je zelf je motor winterklaar maken? Ontvang nu een korting van 25% bij aankoop van MotoStar

premium Verken nu in alle comfort nieuwe wegen met het TomTom Rider Premium Pack! Dit pakket bevat de Tom Tom Rider inclusief de drie meest populaire accessoires voor de scherpe adviesprijs van € 499,95. Hiermee loopt je voordeel op tot maar liefst € 89,-!

Bij de Gilera Fuoco LT is ook een eendaagse rijvaardigheidstraining inbegrepen! Voor meer info over modellen en mogelijkheden om proef te rijden ga je naar www.facebook.com/ piaggiomp3demoride. De Gilera Fuoco 500LT is nu verkrijgbaar bij MotoPort vanaf € 9.349,-.

winner!

DIFI V VALENCIA ALENCIA PRO RACE OUTFIT. Onder de deelnemers van de MotoPort Circuitdag werd een fraai leren motorpak verloot. Dit DIFI Valencia Pro II pak werd gewonnen door dhr. Klop, die dit pak bij MotoPort Zelhem in ontvangst nam. Een compleet verslag van de succesvolle MotoPort Circuitdag 2013 lees je vanaf p. 34.

schoonmaakproducten! Kortingscode voor de webshop: MSTR2013. Geldig t/m 10 december 2013.

TOMTOM RIDER NU OOk ALS PREMIUM PACk.

kleine accessoires (t.w.v. € 29,95), een anti diefstal montage (t.w.v. € 79,95) en de TomTom Autohouder, inclusief steun met ingebouwde speaker en 12V oplaadmogelijkheid. (t.w.v. € 79,95).

De extra accessoires omvatten de TomTom Travelcase, een handige opbergruimte voor je TomTom en

update

GRATIS UPDATE VOOR DE CARDO Q1 EN Q3 MODELLEN.

Ben je in het bezit van een Cardo Q1 of Q3 systeem, dan kun je nu de vernieuwde softwareversie installeren.

De nieuwe software is beschikbaar via de Cardo Community® voor zowel Windows als Apple besturingssystemen. Op www.cardosystems. com staat een uitgebreide handleiding voor de installatie.

In deze update is aangepast: • Het volume van de audio indicaindica ties (pieptonen) is verlaagd. • De compatibiliteit met diverse GPS systemen is aangepast. O.a. voor de Garmin Zumo modellen 310/340/350 LM. • Het wordt mogelijk voor gebruigebrui kers van Music-Sharing™ om het geluid te dempen.


MOTONEWSMOTONEWSMOTONEW NEWSMOTONEWSMOTONEWSMOT MOTONEWSMOTONEWSMOTONEW MotoNews NEWSMOTONEWSMOTONEWSMOT NEWSMOTONEWSMOTONEWSMOT MOTONEWS MOTONEWSMOTONE traveL Forza NEWSMOTONEWSMOTONEWSMOT Helemaal op de hoogte zijn van de nieuwste motoren, revolutionaire techniek en modieuze kleding. Het laatste nieuws lees je hier, in MotoDrive Magazine.

MOTOPORT GAAT SAMENwERkING AAN MET hORIzON MOTOR REIzEN.

Heb je behoefte aan meer vrijheid? De nieuwe Honda NSS300 Forza vervult deze wens op een bijzondere wijze.

Bij Horizon Motor Reizen boek je avontuurlijke motorvakanties, wat in aanbod varieert van de Noordkaap tot Corsica en dat allemaal op je eigen motor.

De scooter voor woon-werkverkeer en lange afstanden. Comfortabel, optimale bescherming tegen weersinvloeden, ruimte onder het zadel voor 2 integraalhelmen en uitgevoerd met een gecombineerd remsysteem met ABS. Het 24,5 pk sterke eencilinder motorblok van de Honda scooter is zeer energiek en maakt

Horizon Motor Reizen is een organisatie die op professionele wijze motorreizen organiseert voor motorrijders. In de afgelopen jaren hebben zij voor vele duizenden motorrijders een onvergetelijke vakantie mogen verzorgen. Horizon Motor Reizen heeft dan ook een fantastisch reisprogramma. Met meer dan twintig jaar ervaring is dit ook voor jou de garantie dat je een fijne motorvakantie kunt beleven. Tijdens alle reizen zijn ontbijt en diner inbegrepen. De stelling “jouw wens kent bij ons geen grens” wil Horizon Motor Reizen keer op keer waarmaken. Voor meer reisinformatie ga je naar www.motoport.nl!

handy

motor apk ? EUROPEES PARLEMENT STERk VERDEELD OVER MOTOR-APk. De leden van het Europees parlement hebben ingestemd met het voorstel van de Europese commissie om ook motorfietsen te onderwerpen aan een periodieke technische keuring; de motor APK. De socialistische en groene EUparlementsleden onder leiding van

niet alleen indruk door zijn grote vermogen, maar ook door de hoge efficiency: met een tank van 11,6 liter is bijvoorbeeld een actieradius van tot wel 354 kilometer mogelijk. Het startblokkeersysteem H.I.S.S. (Honda Ignition Security System)

zorgt ervoor dat met een sleutel die voorzien is van een eigen ID, de motorfiets alleen gestart kan worden met de juiste sleutel. Een geruststellend gevoel. De Honda NSS300 Forza staat nu in de showroom vanaf € 5.799,-.

Isabelle Durant (Groenen/België) en Saïd El Khadraoui (Socialisten/ België) hebben vastgehouden aan hun ‘principiële standpunt’. Zo zijn zij er in geslaagd de eerder door de parlementaire transportcommissie bepleitte vrijstelling voor motorfietsen met een kleine meerderheid van tafel te vegen.

gesprekken plaatsvinden tussen de parlementaire transportcommissie en de Europese raad van ministers, in de hoop nog tot een acceptabel compromis te komen.

Met de stemming van vandaag hebben de Europese motorrijders inderdaad het gevecht verloren. Maar met zo’n krappe stemming (322/354), heeft het parlement ook laten zien hoe verdeeld het is over deze kwestie. In het najaar zullen

TECMATE INTRODUCEERT USb AANSLUITING EN hANDIGE LED zAkLAMP. Gemak dient de mens. De firma TecMate, bekend van de OptiMate druppellader, introduceert een aantal handige accessoires die eenvoudig aan te sluiten zijn op de bestaande OptiMate kabels.

camera onderweg leeg is, kun je hem vanaf nu eenvoudig bijladen met de universele Tecmate USB lader set die geleverd wordt met standaard USB, micro USB en mini USB kabel. Een setje kost je € 27,99.

Multifunctionele USB aansluiting Als de accu van je telefoon of

Handige 12V LED Sluit de LED zaklamp aan op de

OptiMateaccukabelende6LED’s leveren een flinke lichtbundel. Je hoeft niet bang te zijn dat je accu te ver leeggetrokken wordt; een statusled op de zaklamp geeft aan of de accu nog voldoende stroom heeft en schakelt de lamp bij een ’te lege accu’zelf uit. De zaklamp kost € 19,99. 13


Steeds meer mensen blijven ‘s winters motorrijden. Dat kan prima, als je motor daar goed op is voorbereid. Maar ook als je hem binnen zet, moet de motor daar voor worden klaargemaakt. MotoPort organiseert daarom al jaren de Grote Winterbeurt Actie. Doorrijden is allang geen probleem meer. Motoren zijn betrouwbaarder, de winters minder koud dan vroeger en de moderne motorkleding is zo goed, dat je het echt niet koud hoeft te hebben. Je motor heeft het ‘s winters door pekel, kou en nattigheid wel een stuk moeilijker. De banden hebben minder grip, de accu heeft minder capaciteit en benzine verdampt langzamer. Ook draait de motor bij het starten moeilijker rond, doordat koude motorolie meer weerstand biedt dan warme en kunnen vocht en zout voor lekstromen en corrosie zorgen. Je motorfiets moet dus echt in topconditie verkeren, wil je er veilig en betrouwbaar mee door het winterweer kunnen rijden. Veel mensen zetten hun motor daarom ‘s winters maar bin-

GRATIS OPHALEN

nen. Maar ook dan heeft een motor aandacht nodig. Juist bij stilstand krijgen zuren in olie en benzine en straatvuil op de motorfiets de kans om hun verwoestende werk te doen. MotoPort heeft daarom al jaren geleden de Grote MotoPort Winterbeurt Actie opgezet. Bij deze actie wordt je motor bij jou thuis opgehaald en krijgt deze een uitgebreide onderhoudsbeurt. Daarbij wordt veel aandacht besteed aan die onderdelen die het ‘s winters tijdens het rijden of stallen zwaar hebben. Vervolgens wordt de motor gratis gewassen en tot in de puntjes gepoetst, zodat deze in de wintermaanden maximale bescherming geniet. En natuurlijk wordt je motor daarna ook weer netjes thuisgebracht. En jawel, ook het halen en brengen doen we gratis, als extra service!

GRATIS POETSEN

GRATIS TERUGBRENGEN


winterbeurt

1415


GRATIS OPHALEN

GRATIS POETSEN

GRATIS TERUGBRENGEN


wINTERbEURT

‘ Extra voordeel

voor de klanten.’ Jan Huls, MotoPort Assen

Elke motor heeft regelmatig vakkundig onderhoud nodig. Doe je dat niet, dan gaat er op den duur iets mis. Dat kan ‘s zomers zijn, als je onderaan een bergpas ineens geen remmen hebt. Maar vaak is het ‘s winters, als de techniek te lijden heeft onder de weersomstandigheden. Daarom is het een goed idee om de motor juist ‘s winters een onderhoudsbeurt te geven, ook als je ‘s winters niet “doorrijdt”. Ten eerste omdat de motor dan ‘s winters goed beschermd is tegen corrosie door condens of pekel, ten tweede omdat je motor dan klaar staat als je in het voorjaar wilt gaan rijden. Veel mensen stellen het uit tot het voorjaar, waardoor ze nogal eens moeten wachten tot de werkplaats tijd heeft. Nergens voor nodig, want MotoPort maakt het met de Grote Winterbeurt Actie extra aantrekkelijk om je motor al eerder een beurt te geven: We halen je motor gratis op en brengen hem ook weer gratis thuis, waar je ook woont. En als extra service wassen en poetsen we hem ook nog eens voor nop, zodat hij in perfecte staat voor je klaar staat. En dan krijg je ook nog een leuk winterbeurtcadeau op de koop toe!

‘ Stalling voorkomt problemen.’

Een winterbeurt is zowel voor de staller als de doorrijder noodzakelijk. Voor beiden moet de motor in topconditie zijn om problemen te voorkomen. MotoPort organiseert daarom wederom de Grote Winterbeurtactie, waarmee het juiste onderhoud voor je motor nog aantrekkelijker wordt.

Gerrit Bosch, MotoPort Zelhem Regelmatig zien we dat motorbezitters hun motor geen winterbeurt geven, omdat ze vinden dat de motor er qua kilometers nog niet aan toe is. Soms gaat dat goed, soms leidt dat tot problemen. Bij doorrijders gaan de achterremmen vaak door oxidatie vastzitten of geeft het laadsysteem problemen, omdat de dynamostekkers corroderen. Bij stallers zien we soms ook dit soort problemen, daarnaast zijn gestalde motoren in het voorjaar vaak niet meer te starten omdat het brandstofsysteem vervuild is. Dat is met de moderne benzine een groot probleem. Bij carburateurmotoren zijn de rubbers van de vlotternaalden vaak verkleefd of gedeeltelijk opgelost. Met de grote winterbeurt voorkom je dit soort problemen. Door goed onderhoud is de motor na de stalling meteen klaar voor het nieuwe motorseizoen. En voor doorrijders spuiten we de motor op verzoek in met Tectyl amber. Dat beschermt optimaal tegen pekel, al is het wel wat werk om het er in het voorjaar weer af te krijgen. Maar dat is beter dan roest…

Winterstalling Wie ‘s winters niet doorrijdt, zal zijn motor moeten stallen. Het beste is het, als de stallingsplek verwarmd en droog is. Condens krijgt dan geen kans om corrosie te veroorzaken. Maar niet iedereen heeft een verwarmde, droge plek om zijn motor neer te zetten. Veel MotoPort vestigingen bieden daarom de mogelijkheid om de motor bij of via hen tegen een bescheiden vergoeding te stallen. De motor staat dan warm, droog en verzekerd, terwijl er ook een druppellader aangesloten kan worden. Dan weet je zeker dat je motor ook na de winter weer perfect start. Informeer bij MotoPort naar de mogelijkheden.

Maak nu een afspraak voor een grote winterbeurt bij MotoPort en profiteer van de Grote Winterbeurt Actie*: We halen je motor GRATIS op, waar ook in Nederland We voeren een grote beurt uit, van A tot Z met veel aandacht voor onderdelen die in de winter extra kwetsbaar zijn We maken je motor grondig schoon en poetsen ‘m GRATIS op We leveren je motor GRATIS weer af. Wanneer je jouw motor vóór 3 november 2013 opgeeft voor een winterbeurt, krijg je ook nog de handige multitool op de koop toe!

HANd dIGE mULTITOOL ULTITOOL

cAd dEAU! BIJ EEN GROTE WINTERBEURT

Of je je motor nu stalt, of dat je doorrijdt, met een grote winterbeurt is je motor perfect op de winter voorbereid. En wie zijn motor vóór 3 november 2013 via het aanmeldformulier op www.motoport.nl aanmeldt, krijgt ook nog eens de handige roestvrijstalen multitool met 14 functies en aluminium handgreep cadeau, nadat de winterbeurt is uitgevoerd. * Vraag naar de voorwaarden in de winkel of kijk op www.motoport.nl. Deze actie loopt tot eind januari www.motoport.nl 2014 en geldt niet voor (brom-) scooters. 1617


Herontdek met de nieuwe MICHELIN Anakee III, het

plezier om te rijden met uw trail…

voor lange tijd!

MICHELIN HOUDT ER VAN OM MEERDERE PRESTATIES BIJEEN TE BRENGEN. De nieuwe MICHELIN Anakee III is daar een toonbeeld van in het trail segment. Met een levensduur die ten minste 25%* hoger ligt dan de Metzeler Tourance EXP/EXP M, is MICHELIN Anakee III dé referentie op het gebied van levensduur. Dankzij een uitstekende handling en optimale prestaties in zowel bochten als rechtdoor, biedt het een ongeëvenaard plezier om solo of in duo te rijden, op wegen, snelwegen, in de stad en off-road (positionering 90% weg / 10% off-road). En bovendien geeft zijn unieke profiel uw bike een extra touch of class. Probeer het, u zal er dol op zijn! *Test uitgevoerd in 2012 door Dekra Test Center. Vergelijking gebaseerd op de resultaten van MICHELIN Anakee III versus Metzeler Tourance EXP- EXP M in de afmetingen 110/80 R19 59V - 150/70 R17 69V. De resultaten kunnen verschillen in functie van de motoren en de rijcondities.


SUPERSALE

50% 40%

30%

Hèt KORtINGSFEStIJN vaN HEt JaaR Op 4, 5 en 6 oktober is het weer SuperSale bij MotoPort. In een gezellige, feestelijke sfeer kun je dat weekend bij MotoPort-vestigingen profiteren van kortingen tot wel 50%. En niet alleen op motorkleding. Het SuperSale weekend van MotoPort is in de loop der jaren uitgegroeid tot een begrip. MotoPort vestigingen staan met hun brede assortiment kleding van DANE, DIFI en KUSHITANI en de helmen van BAYARD natuurlijk sowieso bekend om hun bijzonder ruime keuze in kwalitatief hoogwaardige kleding, die altijd al scherp geprijsd is. Tijdens het SuperSale weekend doen we daar nog een schepje bovenop. Tijdens deze feestelijke "opruiming" hebben de MotoPort vestigingen een ongeÍvenaard aanbod van sterk afgeprijsde kleding, helmen, laarzen, handschoenen en accessoires. De kortingen kunnen oplopen tot wel 50%. En daarnaast gaan er vaak ook nog tal van motorfietsen tegen superkortingen weg. De SuperSale mag je als motorliefhebber dan ook beslist niet missen! Kom dus op 4, 5 of 6 oktober naar je dichtstbijzijnde MotoPort vestiging en profiteer van maximale kortingen!

Ina Ten Have, MotoPort Almere "De MotoPort SuperSale is een ware traditie geworden. We doen het al sinds 2001 en met groot succes. De reden is eenvoudig. De collecties van DIFI, DANE en KUSHITANI zijn doorlopend in ontwikkeling. Elk jaar komen er nieuwe modellen in het assortiment. Die wil je natuurlijk in het rek hebben, maar dat betekent wel dat je daar ruimte voor moet maken. Tassen, helmen, jassen, broeken, allerlei items uit de huidige collectie gaan eruit met zeer hoge kortingen. Voor klanten is dat een buitenkansje, want zo kun je vaak voor weinig geld een goed, gloednieuw motorpak op de kop tikken. En als je dan toch een uitverkoop houdt, kun je er net zo goed een feestje van maken. We organiseren er daarom altijd andere leuke dingen omheen: een hapje, een drankje, aanbiedingen van motoren. En met succes, het zijn altijd druk bezochte, gezellige dagen. We kijken er zelf altijd erg naar uit!"

Jan Huls, MotoPort Assen "Tijdens de SuperSale is het altijd gezellig druk in onze winkel. En niet voor niets, want voor klanten is het een unieke mogelijkheid om motorkleding, helmen, laarzen of accessoires van de huidige collectie voor een zeer voordelige prijs aan te schaffen. Echt voordelig, want we geven hele leuke kortingen omdat we graag ruimte willen maken voor het voorjaar, als de nieuwe collectie komt. Het lijkt soms de beurs van Utrecht wel, maar dan in oktober. We maken er dan ook echt een feest van, met een hapje, een drankje, een springkussen, noem maar op. Er komen altijd veel motorrijders op af, die na de zomer toch aan iets nieuws toe zijn of die een goed pak voor de komende winter zoeken. Maar ook mensen die eigenlijk niet echt iets nodig hebben. Gewoon, omdat het alleen al leuk is om even de sfeer op te snuiven. Ook voor ons. We zien je dan ook graag het eerste weekend van oktober!" *Kijk op www.motoport.nl voor de openingstijden op zondag 6 oktober.

1819


40%

25% DIFI 1-DElIG RacE OvERall all EX-3

DIFI wINtERHaNDScHOEN HuSKy aEROtEX

v N € 599,95 va vOOR €

v N € 59,95 va vOOR €

369,-

KORtING ING

29,95

40%

KORtING ING

* Kijk op www.motoport.nl voor de openingstijden op zondag 6 oktober 2013. Niet geopend op 6 oktober zijn MotoPort Breda, Den Bosch, Goes en Uithoorn.

50% Da GOREtEX DaNE Jac acK K KORSOR zwa zwaRt/GRIJS & zwa zwaRt/GEEl v N € 489,va vOOR €

349,-

KORtING ING BayaRD HElm SP-61 cHaOS v N € 169,va vOOR €

99,-

KORtING ING

40%

30%


50%

30%

DIFI BROEK tREND aX

DIFI wINtERHaNDScHOEN mERcuRy R aX Ry

zwaRt/camO, HEREN & DamES

v N € 89,95 va vOOR €

59,-

v N € 149,95 va vOOR €

99,35%

KORtING ING

35%

KORtING ING

DIFI SPORtHaNDScHOEN POlE POSItION

DIFI tEXtIEl JaS cOmPa P SS Pa aEROtEX

v N € 99,95 va vOOR €

v N € 189,95 va vOOR €

49,-

KORtING ING

129,-

50%

KORtING

DIFI tEXtIEl JaS aRGON aEROtEX

DIFI DamESHaNDScHOEN myRa aEROtEX

v N € 289,95 va vOOR €

v N € 64,95 va vOOR €

189,-

KORtING ING

SUPERSALE

30%

49,-

35%

KORtING ING

Acties niet geldig in combinatie met andere acties en/of kortingen. De op deze pagina’s vermelde kortingen gelden niet in de webshop.

25% 2021


HOuD jEzELF DiT NAjAAR GOED

warm...

Nu

299,VerwArmDe lAArs!

Om dit najaar lekker warm te blijven op de motor heeft DANE diverse oplossingen. Als primeur introduceren we dit najaar de eerste motorlaars met een ingebouwde verwarming! DANE heeft veel testrijders, waarvan een aantal klagen over koude, tintelende, gevoelloze voeten. Dat is nu verleden tijd. De uit volnerf rundleder gemaakte motorlaars is – naast een ingebouwd verwarmingselement – voorzien van een 100% waterdicht en ademend membraan wat tevens voor droge voeten zorgt. Tevens is de laars uitgerust met olie- en zuurbestendige zolen met een kleine hak, reflectie, verstevigde neus- en hakpartij en bescherming bij de enkel. De in de laars geïntegreerde warmtebron zorgt middels een uitneembare oplaadbare lithium accu tot zo’n 10 uur voor een aangename temperatuur in de laars. De warmtebron is tevens voorzien van twee standen; hoog en laag, waardoor de verwarmingstijd in de laars nog aanzienlijk te verlengen is. De oplaadtijd bedraagt 4 tot 5 uur en geschiedt via het lichtnet met een 12V adapter. Twee accupacks, voorzien van vochtvrije behuizing en een lader worden meegeleverd.De speciale accupacks, voorzien van vochtvrije behuizing, zijn tevens los leverbaar.

DAne LaarS wArmby Volnerf rundlederen motorlaars met ingebouwd verwarmingselement en voorzien van een 100% waterdicht en ademend membraan. De DANE Warmby verwarmde motorlaars is vanaf nu exclusief verkrijgbaar bij alle MotoPort vestigingen in de maten 36 - 48 voor de introductieprijs van € 299,-.

Comfortabel warme handen Naast warme voeten is een stel warme vingers ook wel erg lekker! Gerbing's innovatieve en revolutionaire nieuwe Microwire® verwarmde handschoenen (het verwarmingssysteem is Europees gepatenteerd door Gerbing) combineren comfort en duurzaamheid. Als je uren wilt rijden kun je de verwarmde handschoenen gewoon aansluiten op je accu met behulp van de accuaansluitkabel. Rijd je maar een kort ritje door de kou, dan gebruik je gewoon de kleine batterijen. De verwarmde handschoenen van Gerbing zijn comfortabel en gemaakt van buitengewoon zacht en soepel leer dat mooi aansluit op de handen. Het ontwerp is stijlvol en functioneel en de handschoenen zijn erg licht en flexibel. Door het gebruik van roestvrijstalen verwarmingsdraad is het de meest duurzame verwarmde handschoen ter wereld!

DANE Base layer Om het maximale uit je kleding te halen is de juiste onderkleding essentieel. Het is hierbij belangrijk de lichaamstemperatuur te reguleren. Een intelligente mix van polyestervezels, uit bamboe gewonnen viscose en spandex maakt dat mogelijk. De stof behoudt haar vorm en is gemakkelijk te onderhouden. Vocht wordt snel naar buiten getransporteerd, zodat tussen de huid en de kleding een optimaal klimaat heerst, dat bijdraagt aan het aangename, huidvriendelijke draagcomfort van DANE onderkleding.

DANE Softshell jack Het 3-laags materiaal is winddicht, waterafstotend en ademend. Daardoor werkt de DANE SOFTSHELL perfect als bufferlaag tussen onderkleding en een GORE-TEX® pak. Maar ook als je even naar buiten loopt houdt de SOFTSHELL de koude wind goed buiten!

GerbinG T12 Nooit meer koude handen met deze verwarmde handschoen van Gerbing! Comfortabel en eenvoudig aan te sluiten op je accu of te gebuiken met batterijen. Maten: XXS-XXXL. Kleuren: zwart. Verkrijgbaar vanaf € 189,-

DAne Shirt bAse

lAyer

4 Season Pro Baselayer Series. Effectieve vochtregulering en maximaal comfort voor ieder jaargetijde. Maten: S-XXXL. € 54,95.

DAne jack sofTshell Vrijetijdsjack maar ook ideaal als tussenkleding. Ademend, winddicht en waterafstotend. Verkrijgbaar in de maten S-XXXL. voor € 94,-.


najaarsFasHIOn

RijD DiT NAjAAR LEKKER

sportief...

Nu

259,95

We hebben de langste dag ver achter ons gelaten, het najaar staat voor de deur, de temperatuur daalt en er valt weleens een buitje. Tijd om je leren pak op zolder op te bergen en je sportieve fiets in de stalling te zetten zou je zeggen… Nou, niet dus! Steeds meer motorrijders willen langer van hun motorfiets genieten. Door de wisselvallige weersomstandigheden in het voor- en najaar zetten veel mensen onterecht te snel de motorfiets weg. Veel bandenfabrikanten hebben al zeer doorontwikkelde sportieve banden gemaakt voor de mindere weersomstandigheden. Deze banden bieden enorme grip op nat wegdek en komen ook op temperatuur als het buiten maar tien graden is. Als het aan de motor en zijn uitrusting niet meer kan liggen, komt de persoonlijke uitrusting aan bod. Het gebruikelijke leren pak wordt vaak alleen nog maar in de zomermaanden gedragen. Om door te rijden als het wat kouder is heeft DiFi speciaal voor de sportieve rijder textielen motorkleding ontwikkeld. Deze kleding is voorzien van een strakke pasvorm om het klapperen in de wind tegen te gaan. Om je warm en droog te houden is de kleding voorzien van een water- en winddicht Aerotex membraan en van een uitritsbare ComfortMax thermovoering. Omdat het membraan een ademende werking heeft en omdat de jas is voorzien van ventilatieritsen is hij ook comfortabel als het zonnetje tevoorschijn komt! Verder is de jas aan de voorkant korter gehouden zodat deze bij een sportieve houding optimaal op zijn plaats blijft.

Difi jack lAGunA

secA AX

Sportief op pad, maar toch met het comfort van een wind- en waterdicht jack? Dat kan met de LAGuNA SECA, een textieljack dat is voorzien van een ademend AEROTEX® membraan. Dankzij de uitneembare thermovoering is het jack ook geschikt voor een koude najaarsrit. Maten: M-XXXL. Verkrijgbaar in de kleuren zwart en grijs.

SNEAk PREViEW Uitbreiding DIFI’s sportieve collectie voorjaar 2014! We kunnen je nu al exclusief melden dat DiFi in het voorjaar de Misano jas en de Titan broek op de markt brengt. De prachtige nieuwe combinatie is voorzien van het water-, winddichte en ademende Aerotex membraan en zal leverbaar zijn vanaf voorjaar 2014. Het jack zal verkrijgbaar worden in de kleuren zwart/grijs, zwart/geel en zwart/rood.

Nu

199,95 Difi broek krypTon

De compleet nieuwe DiFi Misano jas!

De bijbehorende DiFi Titan broek

AX

Luxe toerbroek, voorzien van alle denkbare details om comfortabel en veilig op reis te gaan: CE-protectoren op de knieën, foam shock absorbers op de heupen, Sure Grip antislipmateriaal op het zitvlak, winddicht, waterdicht en ademend AEROTEX® membraan… en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Net als jij, wanneer je met de KRYPTON AX op weg bent! Maten: XS-XXXL.

2223


Met de Nolan N44 MotoPlus testwinnaar, bent u altijd bij de tijd!

Nolan N44 de crossover zes in een helm vanaf € 289,95

44 N n a l o N � 289,95

• te gebruiken zowel zomers als ’s winters • door afneembaar kinstuk, zowel een integraal als een jethelm • snel afneembaar vizier systeem • Microlock kinsluiting • vizier systeem met breed gezichtsveld • uitgerust met VPS systeem (Vision Protection System) • zeer goede ventilatie door clima comfort systeem • maatvoering xxs-xxxl • dubbele p/j homologatie • N-Com voorbereid

1

2

vanaf

3

4

5

oop van bij aank N44 krijgt lan een No n Nolan éé s ti u gra atch! w n o silic

6

We’ve got the drive

Nolan is een van de topmerken van NERONS BENELUX


najaarsFASHION

Rijd dit najaar comfortabel

droog...

Slecht weer bestaat niet... slechte kleding wel! Stoppen met rijden bij regen en onaangename temperaturen? Met de kleding van Dane kun je blijven genieten van het motorrijden in alle weersomstandigheden. Door de uitgebreide collectie van doorwaai zomerjassen tot robuuste GORE-TEX® alleskunners, is er voor iedereen een passende outfit. Voor dit najaar raden wij de Dane Grindsted jas aan. De Grindsted is een robuuste GORE-TEX® jas met indrukwekkende eigenschappen. Zo is de jas voorzien van stormcuffs, die ervoor zorgen dat er geen wind en water via de handschoen in de mouwen kan komen. Verder zit er standaard een uitritsbare thermovoering van DuPont™ ComforMax™ in de jas verwerkt. Deze voeringen hebben zich bewezen in extreme winter en bergsport.

DANE Grindsted jas • Winddicht, waterdicht en ademend GORE-TEX Z-Liner membraan • SAS-TEC protectoren EN 1621-1 gecertificeerd op ellebogen en schouders, op ellebogen in hoogte verstelbaar • 3M™ Scotchlite™ Reflective Material op de mouwen en op de rug • Reflectiemateriaal 150 cm2 • Luxe uitneembare thermovoering met overlapping voor • Thermovoering van DuPont™ ComforMax™ en CYNIX® 3F • Rondom instelbare kraagwijdte • Comfortabele STORMCUFF® mouwafsluiting van elastisch GORE-TEX® materiaal en met korte rits ®

dANE jack Grindsted

& broek Nyborg

De perfecte combi voor het najaar; de DANE Grindsted jas en DANE Nyborg broek zijn beiden voorzien van het winddichte, waterdichte en ademende GORE-TEX® Z-Liner membraan. Robuust en bestand tegen alle weersinvloeden. Door de uitritsbare thermovoering is het DANE Grindsted jack te dragen in alle seizoenen. Uitmuntende kwaliteit! Het DANE Grindsted jack is verkrijgbaar in grijs, zwart/geel en zwart voor € 529,-. De DANE Nyborg broek ligt in de winkel voor € 319,-.

DANE Nyborg broek De beste combinatie met de Dane Grindsted jas vormt de Dane Nyborg broek, de motorbroek die altijd past. De Nyborg Pro is in standaard maten voor dames en heren leverbaar én ook in veel bijzondere maten. • Winddicht, waterdicht en ademend GORE-TEX® Z-Liner membraan • In hoogte verstelbare SaS-Tec CE protectoren

DANE Nibe 2 handschoen De ideale handschoen bij deze set is de Nibe 2 Gore X-TRAFIT™ met naar buiten liggende naden aan de binnenkant van de vingers. • Winddicht, waterdicht en ademend GORE-TEX® • Zomerhandschoen met X-TRAFIT™ technologie • 3M™ Scotchlite™ Reflective Material aan de zijkant • Reflecterende inzetten van LUMIDEX® weefsel op de vingers • Vizierwisser van veloursleer op de wijsvinger • STORMCUFF® compatibele en instelbare schacht

DANE handschoen nibe2

nu

119,-

Doorontwikkeling van de NIBE handschoen, nu ook in maat 5XL! Met Gore X-TRAFIT™ insert en naar buiten liggende naden aan de binnenkant van de vingers. Verkrijgbaar in de maten Xs-5xl.

2425


Er een dagje tussenuit.

Zin om lekker te toeren? Met een Yamaha rij je het liefst een stukje door. Bijvoorbeeld naar Zuid-Frankrijk of even naar Spanje. En waarom ook niet? Want met onze Sport Tourings geniet je van de perfecte combinatie van luxe en sportieve rijeigenschappen. Zoek je het ultieme toergenot? Kies dan voor de FJR1300AS. Met de geavanceerde 1.298cc-viercilinder lijnmotor met cardanas, een elektronisch verstelbaar windscherm, cruise control en een verstelbare zitpositie, heb je alles wat je maar wensen kunt. En de afstand wordt nog kleiner dankzij YCC-S: een elektronisch schakelsysteem dat je eenvoudig met je duim en wijsvinger bedient en waarbij het koppelen helemaal vanzelf gaat.

TDM900A

Veel plezier FJR1300A

Sport Touring www.yamaha-motor.nl

Fazer8 ABS


najaarsFasHIOn

Rijd dit najaaR volkomen

Nu

589,-

veilig...

Met het DANE Lynsted LED motorjack sloeg MotoPort een nieuwe weg in op het gebied van motorveiligheid. Dankzij de LED-lampjes vallen Lynsted-rijders veel beter op in het donker en bij slecht weer. Een prettig idee, zo vinden de Lynstedrijders...

Als motorjas is de Lynsted ook best prettig. ik rijd meestal met binnenvoering, omdat ik het zonder die voering niet lekker vind zitten op mijn blote armen, wanneer ik alleen een T-shirt aan heb. Maar dat geldt voor elke jas. Of de jas ‘s winters warm genoeg is weet ik eigenlijk niet. Het is niet echt koud geweest, -9° Celsius was het laagste. Bij die temperatuur voldoet hij wel. Voor warm weer zou er wat meer ventilatie in mogen zitten.”

“Het geeft een veilig gevoel om te weten dat je gezien wordt”, stelt ook H. Witlox uit Rosmalen. ik woon vijf kilometer van mijn werk, maar ik ga daar altijd met mijn BMW K75 S naartoe. Ook in de winter, als het ‘s morgens nog donker is. Op de terugweg rijd ik vaak een beetje om, gewoon om even tot rust te komen of om even lekker te rijden. En ook dan is het vaak al donker. Dan doe ik die LEDs graag aan. zelf zie je daar weinig van, het is de omgeving die jou beter ziet. Dat merk je, je ziet mensen kijken. je krijgt er ook leuke reacties op. Collega’s die motor rijden vinden het geweldig. Het is ook gemakkelijk te bedienen, dat is ook prettig. Verder is het ook gewoon een fijne jas. De pasvorm is erg goed en de temperatuurisolatie is voor mij ook adequaat. De waterdichtheid heb ik eigenlijk niet kunnen testen, daarvoor zijn mijn ritten te kort.”

CADEAUBON vijftig EUrO

Cadeaubonnummer

We’ve got mor

Cadeaubonnummer

000000

jftig EUrO

000000

000000 nnummer

000000

H. Witlox, Rosmalen

5050

N vi CADEAUBO

Erik van Vucht uit Nuland rijdt tijdens woon-werkverkeer met de DANE Lynsted, op een BMW GS1200 Adventure. Hij legt daarmee dagelijks grote afstanden af en is zeer tevreden over de jas: “De LEDs doen het heel goed. ik heb ze altijd aan omdat ik het een prettig idee vind dat ik goed word gezien. ze zijn best fel ook. Als ik ‘s winters in het donker weg wil, kan ik er zelfs het slot van de garagedeur mee vinden. ze vallen dan ook behoorlijk op. Veel mensen vragen waar de stroomdraad aan de motor vast zit. ze zijn dan verbaasd dat de jas een eigen accu heeft. En eigenlijk is iedereen wel enthousiast.

nnummer

Erik van Vucht, Nuland

Cadeaubo

100 EUrO KADO!*

Cadeaubo

Een van de sterke punten van DANE kleding is dat MotoPort de ervaringen van rijders terugkoppelt naar de ontwerpafdeling, zodat eventuele verbeterpunten bij volgende ontwerpen meegenomen kunnen worden. zo wordt de kwaliteit van de producten steeds beter. We vroegen een paar Lynsted-rijders naar hun ervaringen:

e in store

veel wenst je heel cadeaubon MotoPort er met deze cadeauplezi Voor

___

__________

__________

__________ Van

___

__________

__________

__________

Datum afgifte

-

- 20

We’ve got more in store MotoPort wenst je heel veel cadeauplezier met deze cadeaubon Voor ______________________

___________

Van ______________________

___________

Datum afgifte -

- 20

DANE ontwikkelt motorkleding met als doelstelling “bij te dragen aan comfortabel en veilig motorrijden”. uit die filosofie is ook het DANE Lynsted LED motorjack ontwikkeld. DANE maakt het nu extra aantrekkelijk om het DANE Lynsted LED jack aan te schaffen. *je ontvangt tot 10 december 2013 een tegoedbon van maar liefst € 100,- bij aanschaf van het DANE Lynsted LED jack.

Erik Boers, Alphen a/d Rijn “ik wilde graag veiliger rijden, maar zo’n jas met gele vlakken, dat vond ik niet mooi. Daarom zocht ik wat anders. Dat werd de Lynsted. Daarmee val je ook op, maar zonder dat je er meteen als een wegwerker of een politieagent uitziet. ik had al gelezen dat iemand was gevallen en dat een automobilist hem had ontweken omdat hij de LEDs op de weg zag liggen. Een indrukwekkend verhaal. ik vond dat wel een reden om de Lynsted te kopen”, aldus Erik, die de LEDs niet alleen ‘s nachts aan zet: “Overdag laat ik ze meestal uit, tot ik een donker bos in rijd. Dan knip ik ze even aan met het knopje op de accu. Slim gedaan, dat werkt feilloos. Mensen die achter je rijden komen later naar je toe om te zeggen dat ze die

LEDs goed zien. Een prettig gevoel! in de file doe ik ze ook aan, want ook daar wil je opvallen. Verder kan ik alleen maar zeggen dat het een fijne en mooie jas is met veel doordachte details en een goede kwaliteit. ik heb in enorme stortregens gereden zonder nat te worden. Hij is superwaterdicht, ook dankzij de stormcuffs. De temperatuurisolatie is ook goed, ik heb ook rond het vriespunt geen last van kou. Wat ik wel wat mis is ventilatie bij warm weer. Al moet ik zeggen dat ik het met uitgenomen voering zelden te warm heb gehad. ik ben er enorm blij mee!”

2627


AERODYNAMIC REFINEMENT Ontwikkeld en aerodynamisch geoptimaliseerd in HJC’s eigen windtunnel.

OUTLET A.C.S. VENTILATIESYSTEEM Geavanceerd 15-kanaals ventilatiesysteem, optimale afvoer van vocht en hitte.

IS-17

SPORT PERFORMANCE

ONTWIKKELD MET CAD TECHNOLOGIE Extreem ruim zichtveld, condensvrij dankzij Max-Vision Pinlock.

TOURING DESIGN

Met de IS-17 bewijst HJC wederom dat een premium integraalhelm gewoon betaalbaar kan zijn. De luxe afwerking en rijke uitrusting zijn ongekend in deze prijsklasse. De pasvorm van de IS-17 is gebaseerd op HJC’s topmodel R-PHA 10 PLUS, de helm van wereldkampioen MotoGP Jorge Lorenzo. De IS-17 is uitgevoerd met Bio-Ceramics uitneembare- en wasbare binnenvoering, Micro Lock kinbandsluiting, Max-Vision Pinlock voor een groot condensvrij zichtveld en One-Touch geïntegreerd zonnevizier. Adviesprijs vanaf € 199,95.

NUMBER ONE IN THE WORLD — BY DESIGN

SPLASH DESIGN BV : +31(0)413-389089, WWW.SPLASHDESIGN.COM - INFO@SPLASHDESIGN.COM

WWW. HJCHELMETS.EU


mOtOcOmFOrt

Steeds meer motorrijders rijden 's winters gewoon door. En waarom ook niet. Ook 's winters zijn er veel mooie dagen waarop je van je motorhobby kunt genieten, zolang je jezelf maar goed beschermt tegen de kou. kou is niet alleen oncomfortabel, maar vermindert ook de concentratie. Warm blijven is dus ook een zaak van veiligheid! In het kledingassortiment van motoPort vind je natuurlijk een aantal uitstekende motorpakken, waarmee je het zelfs bij vrieskou een aardige tijd kunt uithouden. Zeker in combinatie met ‘functionele’ onderkleding. Katoenen kleding neemt vocht op en wordt klam, thermo-onderkleding leidt vocht weg en zorgt dat je droog en warm blijft.

verwarmen je hele hand en zijn daarom effectiever. MotoPort levert waterdichte, elektrisch verwarmde handschoenen van Gerbings Heated Clothing, maar ook elektrisch verwarmde sokken, binnenvesten en binnenbroeken van dit merk. Hoewel vaak wordt aangenomen dat elektrisch verwarmde kleding een comfortproduct is, wordt het steeds duidelijker dat het een veiligheidsproduct is. “1 graad Celcius afkoeling, betekent 10% minder reactievermogen”, aldus Arjan Henstra, manager van Gerbing. “Wij willen daarom extra aandacht besteden aan de elektrisch verwarmde binnenjas. Immers: de uiteinden van het lichaam worden kouder, als het bovenlichaam afkoelt. Het bloed zal eerst de vitale organen op temperatuur moeten houden, waardoor de handen en voeten sneller koud zullen worden. Met een verwarmde binnenjas kan je dus veel langer met je dunnere zomerhandschoenen doorrijden.”

Windchill

aansluiten op de accu

Toch zullen echte kilometervreters het ook met goede kleding op den duur koud krijgen. Dat komt voornamelijk door de rijwind. Een temperatuur van -4°C voelt bij 65 km p/u aan als -19°C! Het is daarom belangrijk dat je de rijwind van je lichaam houdt. Dat kan bijvoorbeeld door een hoge ruit op je motor te monteren. Voor veel motoren zijn er hoge flip-up ruiten verkrijgbaar, die de koude wind over je heen sturen. Ook voor de handen zijn er mogelijkheden: allroads zijn bijvoorbeeld vaak voorzien van handkappen die, onder andere, ook tegen wind beschermen. In veel gevallen ook toepasbaar op andere motortypen, dus als je het veranderde uiterlijk voor lief wilt nemen, is dat een aardige optie!

Elektrisch verwarmde kleding wordt op de accupolen aangesloten. Dat is betrekkelijk eenvoudig, zolang je een aantal basisbeginselen in de gaten houdt. Maak altijd eerst de massa- of minklem van de accu los. Deze is herkenbaar aan een minteken of een zwarte isolatie. Maak daarna de pluspool los. Bij het aansluiten doe je het omgekeerde: eerst de pluspool vast, dan de minpool. Zet de rode aansluiting van de kleding of handvatten daarbij op de pluspool, de zwarte op de minpool.

Elektrisch verwarmd Wanneer je het koud krijgt, merk je dat het eerst aan je handen en voeten. Dat is gelukkig gemakkelijk te voorkomen. Zo zijn er elektrisch verwarmde handvatten. Die leveren genoeg warmte om de handen op kille en natte dagen aangenaam warm te houden. Handvatten verwarmen echter alleen de binnenkant van je handen terwijl de koude rijwind van de buitenkant komt. Elektrisch verwarmde handschoenen

niet teveel! Gebruik bij het aansluiten van deze accessoires de meegeleverde bedrading. Deze is voorzien van een zwevende zekering, zodat het elektrische systeem is beschermd tegen kortsluiting en overbelasting. Zet de bedrading goed vast met tie-raps en zorg dat ze geen draaiende of hete delen raken. Overdrijf niet, als je te veel elektrische accessoires aansluit kan dat vooral bij lichte motoren meer stroom trekken dan de dynamo kan leveren. Dan sta je vroeg of laat met een lege accu. Informeer daarom eerst bij MotoPort wat er wel en niet kan. En vertrouw je je eigen handvaardigheid niet, dan sluit je MotoPort dealer de accessoires graag voor je aan.

HYBRID POWER

2829


AERODYNAMIC REFINEMENT Ontwikkeld en aerodynamisch geoptimaliseerd in HJC’s eigen windtunnel.

OUTLET A.C.S. VENTILATIESYSTEEM Geavanceerd 15-kanaals ventilatiesysteem, optimale afvoer van vocht en hitte.

IS-17

SPORT PERFORMANCE

ONTWIKKELD MET CAD TECHNOLOGIE Extreem ruim zichtveld, condensvrij dankzij Max-Vision Pinlock.

TOURING DESIGN

Met de IS-17 bewijst HJC wederom dat een premium integraalhelm gewoon betaalbaar kan zijn. De luxe afwerking en rijke uitrusting zijn ongekend in deze prijsklasse. De pasvorm van de IS-17 is gebaseerd op HJC’s topmodel R-PHA 10 PLUS, de helm van wereldkampioen MotoGP Jorge Lorenzo. De IS-17 is uitgevoerd met Bio-Ceramics uitneembare- en wasbare binnenvoering, Micro Lock kinbandsluiting, Max-Vision Pinlock voor een groot condensvrij zichtveld en One-Touch geïntegreerd zonnevizier. Adviesprijs vanaf € 199,95.

NUMBER ONE IN THE WORLD — BY DESIGN

SPLASH DESIGN BV : +31(0)413-389089, WWW.SPLASHDESIGN.COM - INFO@SPLASHDESIGN.COM

WWW. HJCHELMETS.EU


motocolumn

Bas Westerweel is fervent motorrijder en doet dat het liefst op zijn BMW R1200GS. Hij is bekend als televisiepresentator van programma’s zoals Fort Boyard, Het Klokhuis, deed de stem van Plankton in Spongebob Squarepants, ging op avontuur in de VIP editie van Peking Express, is momenteel DJ bij SublimeFM en creatief directeur van Dierenpark Amersfoort, waar hij overigens iedere dag op de motor heen rijdt.

Blauw. 1200 rolt met haperend knipperlicht, een Lampfe Warnung en gladde bandjes de parkeerplaats op bij MotoPort Almere. De motorrijwielherstelplaats met een glimlach. En die glimlach staat al bij de deur. Geleund op een blauw BMW familielid staat Peter belangstellend naar mijn verrichtingen te kijken. Ik klap zo ervaren mogelijk de standaard onder me vandaan, draai tegelijkertijd de sleutel uit het contact, klap het zonneschermpje in mijn helm omhoog en lach terug. ‘Grote beurt wordt morgen uitgevoerd, nieuwe bandjes eronder en effe die lamp en dat knipperlicht’ Peter loopt om 1200 heen, hij kijkt als een professioneel paardenfokker die de hernieuwde waarde schat van wat ooit uit zijn stal kwam. Ik stap van Bonfire af en geef hem de sleutel. ‘Had je nog gedacht aan vervanging?’ Weer die glimlach. Hij wijst op de blauwe. ‘Heb ik voor je vrijgehouden, je moet ‘m echt proberen. Morgen moet ik ‘m wel weer terug hebben, je gaat echt iets beleven.’ Voor dat ik het weet zit ik op de blauwe 1200, met nieuw aandrijvingsconcept met vloeistofkoeling en verticaal doorstroomde cilinderkoppen. Ik herhaal de woorden uit de folder hardop in mijn helm en probeer er iets van te begrijpen. Als ik het industrieterrein in Almere afrij en de eerste rotonde pak, glijdt het blauwe familielid direct in de juiste stand en zoeft met gemak eerst links, dan rechtop en dan rechts de rotonde weer af. Alsof ik niets deed. Alsof hijzelf… op de lange weg naar de hoge brug laat ik even mijn handen van het stuur. In volle draf blijft de blauwe rechtuit gaan. Onverstoorbaar. De volgende hindernis is ‘de lekkere ligbocht’. Ik duik erin zoals ik het met Bonfire ook doe. Eerst een tikkie naar buiten, even de teugels aan en dan naar binnen duiken en laten gaan. Blauw reageert op alles, is fel en alert. Ik zing in mijn helm . Een motorkür op muziek. Een paar uur later rijden we samen tevreden de oprit op. Thuis. Ik stap af en klop de blauwe op de tank. ‘Dan moet jij dus wel Salinero zijn.’ Even denk ik aan de stal in Almere, aan Bonfire en zijn neue Lampfe, bandjes en knipperlicht. Morgen weer samen. Fijn.

© Bas Westerweel

3031


Gespot! De 2014 Suzuki V-Strom 1000 Eerder dit jaar introduceerde Suzuki op de Motorbeurs in Utrecht de langverwachte V-Strom 1000 Concept. Deze ultieme Adventure Sports vindt zijn oorsprong in Suzuki’s eerste grote off-road motorfiets: de unieke DR750/800S uit 1988. De nieuwe V-Strom 1000 wordt binnenkort verwacht maar de eerste spyshots van het prototype zijn al gemaakt in de Oostenrijkse Alpen. De V-Strom 1000 ziet er op deze foto’s al zeer compleet en productieklaar uit. Zowel het lichtgewicht aluminium frame als de achterbrug en de upside-down voorvorkpoten zijn compleet nieuw. Volgens ingewijden zouden de rijeigenschappen van de nieuwe Adventure Sport ongekend goed zijn. Ook het V-Twin motorblok is compleet nieuw ontwikkeld en schijnt over ruim voldoende koppel en vermogen te beschikken. Het lijkt erop dat de Japanse engineers alleen nog maar de laatste puntjes op de “i” hoeven te zetten en dan kan Suzuki de nieuwe V-Strom 1000 lanceren. De V-Strom 1000 wordt gekenmerkt door zijn unieke off-road design, de voorzijde met zijn herkenbare uitstekende front is ontwikkeld door Suzuki en vindt zijn oorsprong in de originele DR750/800S uit 1988.

Scan de QR code hiernaast met je smartphone en bekijk de videos, historie en de schetsen van de nieuwe Suzuki V-strom 1000 op www. suzuki-vstrom.com


motoadventure

Via www.suzuki-vstrom.com kun je op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen omtrent de nieuwe Suzuki V-Strom 1000. Naast de historie, foto’s en schetsen zijn er ook videos en interviews te vinden met de Suzuki engineers die verantwoordelijk zijn voor de ontwikkeling van de V-Strom. 3233


knallen door de kathedraal MOTOPORT CIRCUITDAG op het TT-Circuit in assen


motocircuitdag

Dat er enorm veel animo er voor de MotoPort circuitdag is, wordt meteen duidelijk als je de paddock opkomt. Het plein achter de pitboxen lijkt meer op een gezellige camping, vol met motoren, busjes, auto’s met aanhangers en met koepeltentjes van de enthousiastelingen, die de avond tevoren al zijn gekomen. En uiteraard zijn er vertegenwoordigers van een aantal MotoPortvestigingen van de partij op deze dag, die met een strak blauwe lucht en een brandende zon alles in zich heeft om een fantastische motordag te worden.

Respect Bij MotorPort staat veiligheid en plezier voorop. Het mag dus duidelijk zijn dat de deelnemers niet als ongeleide projectielen het circuit op worden gestuurd. Daarom is de organisatie van dit evenement uitbesteed aan het CRT, dat jarenlange ervaring heeft in het geven van circuit-rijvaardigheidstrainingen. Het CRT heeft een heel bataljon aan ervaren instructeurs, die vaak zelf geracet hebben en die de baan op Assen dus tot op de laatste meter kunnen dromen. Ze kunnen je dus perfect de ideale lijn en alternatieve lijnen laten zien. Verder hanteert het CRT duidelijke regels om de veiligheid te waarborgen: “Inhalen doen we waar het veilig kan, op de rechte stukken. We prikken hem niet op het laatste moment in een klein gaatje, zodat de ander de bocht niet meer haalt,” aldus Hennie Lentink van het CRT. “Het is geen race, we willen allemaal lol hebben. We hebben respect voor elkaar. Voor wie dat niet begrijpt, hebben we een apart circuit. Dat gaat de paddock uit, de tunnel onderdoor, de A28 op... ee

Het TT-circuit van Assen is een van de hoogtepunten in het WK Superbike- en MotoGP-seizoen. Voor coureurs en voor de toeschouwers heeft “de kathedraal van de motorsport” iets magisch, Veel motorrijders dromen er dan ook van daar zelf eens te mogen rijden. En dat kon, tijdens de MotoPort Circuitdag!

3435


Verzekeren Inhalen is een kunst, maar ook ingehaald worden is aan regels gebonden: “Degene die ingehaald wordt, gaat niet aan de kant, maar blijft gewoon de ideale lijn volgen”, aldus Hennie. “Dat is belangrijk, anders weet de snellere rijder niet wat hij kan verwachten en dan gebeuren er juist ongelukken. Dat willen we niet, we willen dat iedereen heelhuids naar huis gaat, met een grijns op zijn gezicht”, aldus Hennie. “Vandaar ook dat een leren motorpak of “daaraan gelijkgesteld materiaal” verplicht is. Een rugprotector wordt aangeraden. Verder willen we graag dat iedereen op zijn eigen motor naar huis kan. Belangrijk, want gewone motorverzekeringen gelden niet op het circuit. Voor onervaren rijders is er wel een mogelijkheid om de motor via het CRT te verzekeren, omdat er dan geen rondetijden worden gemeten.”

De eerste meters Na de briefing mogen we eindelijk het asfalt op. We verzamelen in Parc Fermé, waar de motoren vluchtig worden gecontroleerd op de werking van de remmen en op de algehele staat. Ook naar de geluidsproductie wordt gekeken, want er gelden op het circuit van Assen duidelijke grenswaarden. Wie daar overheen gaat kan de zwarte vlag verwachten... Uiteraard is alles oké en mogen we achter de instructeur de baan op, met een groepje van zes man. We leren “invoegen” in de haarbocht, volgen de voorrijder, die in de beroemde Strubben bocht een wat onverwachte lijn rijdt, zien hem in Ruskenhoek over de curbstones rijden en bij Hoge Heide de bocht “rechtdoor” nemen om vervolgens de Ramshoek aan de binnenkant te blijven en pas laat uit te waaieren. Na twee ronden geeft hij aan het begin van de Veenslang een teken, waarop de voorste twee rijders zich terug laten zakken zodat twee anderen achter hem de ideale lijn kunnen afkijken. Ook in de tweede sessie gebeurt dat, terwijl het tempo gaandeweg wordt opgeschroefd, waarbij je je grenzen steeds verder verlegd en steeds platter door de bocht durft. Eindelijk doen die kneesliders ook weer eens waar ze voor bedoeld zijn...

Vering Na elke sessie is het verzamelen in het Parc Fermé, waar de instructeur uitlegt waarom hij de gekozen lijn rijdt en allerlei vragen van de rijders beantwoordt, over gekozen versnellingen, rempunten en zo meer... Tussen de sessies door is er één pitbox open, en daarvoor staat steeds een rij motoren te wachten. In de pitbox houdt HK Suspension namelijk open spreekuur om de vering van de deelnemers af te stellen. Gratis en voor niets. Aan mijn CBR600F van 1989 is niet heel veel af te stellen, maar aan de BMW S1000RR van Peter Wilmink - van MotoPort Almere - wel en daar wordt het nodige aan veranderd. Dat blijkt goed voor extra snelle rondetijden, zo blijkt als we weer de baan op gaan. In de derde en vierde sessie wordt eerst nog achter de instructeur gereden, maar daarna mag je net als in de vijfde sessie vrij rijden. De instructeurs blijven in de baan en volgen de deelnemers om te kijken wat er te verbeteren valt. Soms rijden ze nog even voor om de juiste lijn te demonstreren en natuurlijk wordt er na de sessie nog het nodige advies gegeven: houdt de arm, die aan de buitenkant van de bocht zit, tegen de tank, dan voel je nog beter wat je motor doet”, zo krijg ik te horen.

Beter rijden En inderdaad, het advies helpt. Weer een paar tienden eraf... Het gaat steeds sneller en het voelt geweldig om met de knie over de grond door de bochten te jagen en op de rechte stukken de laatste pk’s uit je motorblok te persen. Je voelt je een echte coureur! Het is jammer dat het maar één dag is. Gelukkig zijn Bach Video Productions en vaste fotograaf Ad Kievit altijd aanwezig en kun je dus altijd foto’s en videomateriaal bestellen waarop je jezelf in volle actie kunt terugzien. Daarmee kun je het uitzingen tot de volgende MotoPort circuitdag, die volgend voorjaar zeker weer gehouden wordt. Wellicht kun je dan je nieuwe DIFI of KUSHITANI-pak inwijden. Want in de goody-bag zat naast een MotoPort rugzak en een snelle racemuis ook een kortingsbon voor een leren pak, geldig bij elke MotoPort vestiging...


motocircuitdag

track

QUOTES Wij van MotoDrive kunnen je wel vertellen hoe leuk een MotoPort circuitdag is, maar het is toch het mooiste om het uit de mond van de deelnemers zelf te horen. Dus vroegen we het ze...

‘Dit had ik al veel eerder moeten doen!’

al 20 jaar. Elke twee tot drie jaar doet hij een rijvaardigheidscursus en hij heeft ook al enige circuitervaring: “Ik heb in België een keer een circuitdag gedaan met mijn BMW K1200R. Dat was ook geweldig, tot aan de vrije sessie. Daar gedroegen een aantal rijders zich zo mallotig op de baan, dat ik ben gestopt. Dat zie je hier helemaal niet. Het CRT heeft dat goed in de hand en dat maakt deze dag helemaal fantastisch!”

Adriaan Makking Toen de vrienden van Adriaan Makking voorstelden om samen naar een circuitdag te gaan, dacht hij, waarom niet? Adriaan heeft 10 jaar zijn rijbewijs, maar had nog nooit op het circuit gereden: “Ik kwam er echter al snel achter dat ik dat veel eerder had moeten doen, want het is enorm leuk!”, aldus een enthousiaste Adriaan. “De snelheid en die bochten, dat geeft een kick. En die instructeurs, daar leer je echt iets van...”

‘Mijn Monster is mijn schatje.’

‘Het was een topdag. Ik heb veel geleerd.’

Anniek den Daas

Meta Verhagen

Voor de 30-jarige Anniek is het de eerste keer dat ze op een racecircuit rijdt. “En natuurlijk wel op Assen, want Assen is ontzettend cool. Ik heb mijn rijbewijs nu een jaar en drie maanden en ik wilde wel eens zien wat ik kan en wat mijn Ducati Monster 750 Carbon kan. Dat viel mee en tegen. Ik kan beter meekomen dan ik had gedacht, maar de laatste rondjes gingen wel erg hard. Maar dat zit natuurlijk ook tussen de oren. Misschien dat ik er een goedkopere circuitmotor bij moet kopen als ik dit vaker wil doen. Want mijn Monster is mijn schatje...”

Dat dames niet voor de heren onderdoen laat Meta Verhagen zien: “Ik heb een zilverkleurige Suzuki SV. Het is niet de snelste motor, maar ik heb wel de snelste tijd van mijn vriendengroep”, aldus de 28-jarige motorrijdster, die het rijbewijs al zes jaar heeft. Ze heeft al vaker op circuits gereden, maar dit is de eerste keer op Assen: “Er is wel veel verschil tussen de groepen, dus je moet wel zien dat je in de juiste groep zit. Maar ik wilde meer vertrouwen krijgen in mijn motor en het rijden en dat is gelukt. Het was een topdag. Ik heb veel geleerd!”

‘Het CRT heeft het goed in de hand.’ Eugene Deen De Brabantse Eugene Deen is 43 en heeft zijn rijbewijs

3637


the original

“The Mother Road”

route 66 Als geen andere weg in de Verenigde Staten is de US Route 66 eigenlijk synoniem voor “onderweg zijn”, het “ergens naar toe gaan”. Beslommeringen thuis laten, je harley starten en gas geven waarbij achter elke bocht een nieuwe horizon ligt. Dat doen de Amerikanen al vanaf 1926 op deze route, maar wat is er nou eigenlijk van de originele route over? Afgelopen zomer gingen we zelf op pad om dit te ontdekken. ee


mototravel travel

38 3839


Enorme muurschildering, Illinois.

Een van de vele kenmerkende restaurantjes en tevens museum van Route 66 memorabilia, Hackberry, Arizona.

Neonreclames in overvloed.

Oatman Hotel, Arizona.

Exact halverwege de trip.

Unieke mix van Amerikaans & Mexicaans eten bij Joe & Aggie’s, Holbrook, Arizona.

EĂŠn van de vele authentieke diners.

The Mother Road.

Aan historische borden geen gebrek!


motoTRAVEL

the original

route 66 Het startpunt van de reis is Chicago waar we onze Harley Davidson motoren ophalen bij de verhuurder Eaglerider. Ik heb gekozen voor het model Electra Glide omdat deze een radio aan boord heeft en in de topkoffer past precies mijn summiere bagage die op deze wijze droog blijft bij een eventuele regenbui.

Winslow Arizona” van de Eagles), weet ik dat we niet een overnachting maar een ervaring boeken. Van hotel tot kazerne tot spoorwegdepot tot wederom gerestaureerd hotel is dit een waar museumstuk waarbij het op zwoele avonden ook heerlijk toeven is in de tuin, terwijl het geluid van ellenlange goederentreinen in de verte hoorbaar is. Je waant je terug in de tijd.

Na een overheerlijk ontbijt bij Lou Mitchell’s, nog steeds een van de oudste en beste restaurants langs de Route, rijden we de I55 op naar het zuiden. Gedurende de reis zal blijken dat we de originele route bij lange na niet meer onafgebroken kunnen rijden. Op zich niet erg want op veel plekken loopt de nieuwe weg soms nog geen 20 meter van de originele route, maar dan wel met goed asfalt zodat we ontspannen om ons heen kunnen kijken. Naast onze eigen gedegen voorbereiding van highlights die we willen zien staat langs de weg ook vaak aangegeven waar interessante oude Route 66 plekken te bezichtigen zijn. In Pontiac stoppen we om in de Hall of Fame wat van de geschiedenis te leren over de route, in Funks Grove eten we een pannekoek met de beroemde Maple sirup, we bezoeken het graf van Lincoln en eten hotdogs op een stokje bij de Cozy Gog, een tent die al decennia lang gerund wordt door de familie Waldmire. En dat is nou nog steeds het leuke aan de Route: elke dag is anders, elke dag is er wel wat te bezichtigen en te beleven maar vooral elke dag kom je (de wat oudere) locals tegen met de mooiste verhalen uit tijden van weleer. Zoals Gary Turner die een oude benzinepomp heeft, genaamd Gay Parita. Zodra we stoppen om een foto te maken komt hij naar buiten en dirigeert hij ons trots naar een oude schuur achter het station waar naast twee oude trucks een enorme hoeveelheid rotzooi en spullen liggen wat waarschijnlijk in de hoogtijddagen van de Route 66 ook al antiek was!

Sowieso herleven tijden van weleer het meest in de staat Arizona, en wel op het langste aaneengesloten traject van de Route 66 tussen Seligman en Kingman. We hebben een Arizona Route 66 paspoort weten te bemachtigen en rijden langs oude diners, benzinestations en neon reclames terwijl het radiostation oude Elvis en Johnny Cash nummers draait.

“Soms loopt de nieuwe weg nog geen 20 meter van de originele route, maar dan wel met goed asfalt zodat we ontspannen om ons heen kunnen kijken.”

Na New Mexico en Arizona rijden we in Californië, de laatste staat van onze reis al weer, door het gortdroge landschap van de Mojave woestijn. Een kaarsrechte glooiende weg met overal in de verte vage contouren van een laaggebergte. De wind waait door de kieren en gaten van verlaten pompstations en altijd duikt de spoorweg weer ergens op in deze verder verlaten omgeving. In Rialto slapen we in het Wigwam Hotel. Opvallend is trouwens hoe de Route 66 in Californië weer gekoesterd wordt. Op veel plaatsen staan de emblemen geschilderd op muurtjes en wegdek. Als we over de Sunset Boulevard in Los Angeles rijden en de frisse zeewind van de Stille Oceaan door ons vizier ruiken, weten we dat we het eindpunt van de reis bereikt hebben.

Na Illinois, Missouri en Oklahoma belanden we in Texas in het plaatsje Adrian waar we in het Midpoint Cafe een t-shirt kopen. Onder de slogan “when you’re here you’re halfway there” bevindt het café zich precies in het midden van de route van Chicago naar Los Angeles.

We denken terug aan de ruim 3.500 kilometer die ons hier gebracht hebben, aan de duizenden gelukszoekers die de route gebruikten om naar het westen te trekken, aan de vele reizigers die ons zijn voorgegaan, aan de ontmoetingen onderweg en aan het heerlijke motorrijden. Het liefst draaien we het stuur om en rijden we weer terug naar Chicago. Want dat is het gevoel dat de Route 66 je geeft, een beetje als metafoor voor het leven zelf: je reist, wilt blijven reizen en je weet dat er uiteindelijk een einde aan komt maar wilt tot die tijd blijven genieten van elke minuut.

De hele route biedt een diversiteit van hotels waar je kunt overnachten. Als we echter bij het Posada hotel in Winslow stoppen ( van “standing on the corner of

Voor meer informatie over de originele Route 66 en andere avontuurlijke reizen bel je met 0346 769003 of kijk je op www.travel2explore.com.

4041


Maak kans op deze

mooie prijzen Yvet

MAART 2013

â‚Ź 3,95

A

1

e prijs diFi motorpak

ZAKELIJK RIJDEN SKYRIDERS CLUB NEW FASHION HEUVELKLIM OCCASIONS MOTOBABES MAROKKO LENTE LIFESTYLE

naar keuze

Erin

Drive

+ covershoot

Ma

JAARGANG 15, NUMMER

1

Motodrive 4-2013!

LIFE-STYLE

MOTO-ST YLE

YOUR-ST YLE

Bina

2

3

naar keuze

naar keuze

e prijs bayard helm

e prijs diFi motorlaarzen

4

e prijs diFi handschoenen di naar keuze

* MotoBabes die eerder hebben meegedaan met de verkiezing of eerder in MotoDrive Magazine hebben gestaan, zijn uitgesloten van deelname.

Drive

Heleen


motoBABES

StEm! op je fAVoriEtE

Dine a

Alexandr

motobabe De MotoDrive MotoBabes van 2013 zijn bekend en er kan vanaf nu gestemd worden! Alle motoBabes die op 26 september 2013 op de website van motoDrive staan, dingen mee naar de titel “motoBabe 2013”. Schrijf je je later in dan 26 september, dan ga je automatisch door naar de motoBabe Verkiezing van 2014.

Lisette

Stemmen op de motoBabes. Van 26 september t/m 24 oktober 2013 kan er door al je familieleden, vrienden en bekenden via www.motodrive.tv gestemd worden op alle MotoBabes die op dat moment op de website staan! Iedereen maakt dus even veel kans op de prachtige prijzen en de titel “MotoBabe 2013”!* Bezoekers van de website kunnen tijdens deze stemronde inloggen met hun Facebook, Twitter of MotoDrive account en een stem uitbrengen op de MotoBabe van hun keuze. Degene met de meeste stemmen op 24 oktober 2013 om 12.00 uur wint de MotoBabe verkiezing 2013. De 4 prijswinnaars worden op die dag bekend gemaakt via www.motodrive.tv en www.motoport.nl

arian

Cynthia

Stephanie

Henny

a

Meliss

www.motodrive.tv/motobabes

BrEng ook jouw StEm uit! 4243


Bandenspanning? GARMIN ZUMO 390LM MeT GeINTeGReeRDe BANDeNspANNNINGMeTeR. De Zumo 390LM is gloednieuw. Deze “350LM Plus” is robuust en waterbestendig, gebouwd voor motorrijders en door motorrijders. Nu bij MotoPort verkrijgbaar voor € 499,-. Wil je je bandenspanning bijhouden via je Zumo 390LM ? Dat kan! Het is namelijk een nieuwe accessoire die je voor € 100,- nu bij je Zumo 390LM kunt aanschaffen (€ 50,- per band). De sensor in het ventieldopje staat in verbinding met je Zumo. Zo ben je altijd op de hoogte van je bandenspanning! Klein, onzichtbaar en licht in gewicht.

Retro Suzuki VinDt DE sTReeT FUN BIke OpNIeUw UIT MeT De VAnVAn 125. Deze bijzonder vormgegeven “street fun bike” combineert een zuinig 125 cc, ééncilinder motorblok, met een comfortabel rijwielgedeelte en een hoogwaardige afwerking. De VanVan125 is een ideale en gebruiksvriendelijke alleskunner. Manoeuvreren door druk stadsverkeer, lekker toeren of het ruigere terrein opzoeken is met de VanVan 125 allemaal mogelijk! De suzuki VanVan 125 is leverbaar in de kleuren “Glass splash white” & “Black” voor de prijs van € 3.699,- . Nu verkrijgbaar bij Motoport.

LED’s go riding pILOT LeD sTRIp DAGRIjVeRLIchTING. Flexibele 3 chip SMD LED strip. Deze SMD LED’s worden gekenmerkt door hun piepkleine formaat. Eén LED strip is opgebouwd uit 9x3 leds en staat garant voor kwaliteit en een super felle lichtopbrengst. De strip wordt eenvoudig gemonteerd door de aangebrachte 3M plakstrip op de achterzijde en is ook nog eens waterdicht. Ook het aansluiten is eenvoudig; de 30 cm lange strip gebruikt een minimale hoeveelheid stroom bij een spanning van 12V. De strips worden per set van twee geleverd. Verkrijgbaar bij MotoPort. Adviesprijs € 44,95.

It’s Harley time! HArlEy-DAViDSon® HorlogES Door BuloVA. Op basis van meer dan 200 jaar uitzonderlijke vakmanschap, hebben harley-Davidson en gevierd modemerk Bulova de krachten gebundeld om een collectie horloges te creëren met de kracht, stijl en duurzaamheid die beide grote merken al jarenlang bieden in hun produkten. Dit uurwerk behoort tot de ‘Bracelet collection’, heeft een roestvrijstalen band en behuizing, is voorzien van een Quartz binnenwerk en is waterdicht tot 5 ATM (50 meter diepte). Bovendien zijn datumaanduiding en een chronograaf geïntegreerd in de stoere zwarte wijzerplaat. Gezien op www.bulova.com voor UsD 399,-.


MotoDrive Magazine selecteerde speciaal voor jou deze prachtige, gloednieuwe lifestyle spullen!

Lifestyle

Bedieningsgemak bedien je smartphone op de motor met de RAM Aqua box® pro. De RAM AQUA BOX® biedt al jaren slimme, waterdichte oplossingen. Met de introductie van de AQUA BOX® Pro is het mogelijk het touchscreen en de knoppen van je smartphone te blijven bedienen. De box heeft een opbergmogelijkheid voor pasjes en rijbewijs, is spatwaterdicht en voorzien van een bevestingssysteem wat een stabiele montage op de motorfiets mogelijk maakt. Het vervangbare PVC Vinyl scherm is helder en zorgt voor optimale transparantie en bediening. Verkrijgbaar bij MotoPort. Adviesprijs € 39,95.

Virb Cam De Garmin VIRB; een unieke full HD 1080p action camera. Met de Garmin VIRB full HD actioncamera is het eenvoudiger dan ooit om herinneringen voor het leven vast te leggen. Van actiesporten tot familievakanties; met de VIRB kan het! De VIRB heeft een stevige en waterdichte behuizing, een uniek 1,4 inch kleurenscherm, digitale beeldstabilisatie, lenscorrectie, ingebouwde WiFi en een hoog-gevoelige GPS. Door het energiezuinige scherm kan de camera meer dan drie uur aan HD videomateriaal opnemen met een volle batterij. De VIRB kan ook hoge kwaliteitsfoto’s maken terwijl de videocamera opneemt.

Tyre Upgrade Tyre PRO route software. Wie een TomTom Rider aanschaft, krijgt er gratis een versie van “Tyre” bij. Met Tyre kun je GPS-routes maken en converteren naar verschillende bestandsformaten. Met de volledige versie van “Tyre Pro” heb je echter nog meer mogelijkheden zoals hotels zoeken en reserveren, routes optimaliseren, toeristische routes maken en Points Of Interest vinden die jij als motorrijder wil zien. Nu beschikbaar op een usb-stick en te gebruiken voor een Garmin, TomTom of ander navigatiesysteem. Deze Pro versie is 1 jaar actief en kost € 30,-. Je kunt daarna ieder jaar een update kopen voor € 20,-. Nu bij MotoPort!

Be active Craft Multifunctional. Deze Craft Active Extreme Multifunctional is een ideale accessoire voor vele sporten en activiteiten in mild tot koud weer. Je kunt hem gebruiken als sjaal, kol, of als nekverwarmer als het buiten koud is. De Craft Multifunctional is gemaakt van licht, comfortabel en zeer elastisch materiaal. Hierdoor zit ie erg fijn en past hij zich gemakkelijk aan op jouw lichaam. Gebruik hem bijvoorbeeld als handige accessoire tijdens het fietsen, hardlopen, schaatsen of bij wintersport. Of als nekverwarmer tijdens het motorrijden! Kortom, een onmisbare accessoire voor die frisse najaarsrit. Verkrijgbaar bij MotoPort. Adviesprijs € 19,95. 4445


Kaas UIT HET VUIsTjE TESTriT T mET dE HONdA CB500X

kaviaar, champagne... Lekker, dat exotische spul, maar meestal geniet ik nog meer van een eenvoudig, eerlijk blokje kaas uit het vuistje. en hetzelfde geldt voor motorrijden. De nieuwe honda cB500X biedt rijgemak en bruikbare prestaties op alle soorten asfalt. Gewoon puur motorrijden zonder pretenties. Lekkerder kan het niet... ee


motoTEST

4647


Wanneer ik van Volendam via allerlei kleine weggetjes naar Hoorn rijd, begin ik de Honda CB500X meer en meer te waarderen. Het lage gewicht zorgt samen met de rechte zitpositie voor een weergaloze wendbaarheid, die maakt dat je deze crossover superspeels door de scherpste bochten stuurt. Je keert hem zelfs moeiteloos op een smal dijkweggetje, als je verkeerd bent gereden. En daarna ben je ook zo weer op gang, want de tweecilinder lijnmotor is erg speels: hij laat zich graag op toeren jagen en heeft dan in de lagere versnellingen een behoorlijk pittige acceleratie in huis. Combineer dat met een paar goed doseerbare remmen en ruime veerwegen en je hebt een geweldige speelkameraad!

Mooie afwerking De CB500X is een zeer betaalbare opstapper, die inclusief ABS voor slechts € 6.799,- bij de dealer staat. En toch is het bepaald geen “budget bike” om te zien. Hij is mooi afgewerkt en beslist niet te simpel. Kijk alleen al eens naar de fraai gevormde uitlaat of de schetsplaten waaraan de voetsteunen zitten. Geen gelaste stalen buisjes, maar mooi gevormde aluminium platen, die weer mooi aansluiten bij het uitlaatscherm, dat lijkt op een carterbeschermplaat. Het lijnenspel van de kont, de tophalf en de tank is fraai en contrasteert leuk met diverse zwarte kunststof panelen en de spitse, Vvormige koplamp, die een olijk blauw schijnsel in de hoeken heeft. Dat Honda de prijs laag heeft kunnen houden, komt onder meer doordat de CB500X op hetzelfde “platform” is gebouwd als de CB500F en de CBR500R. Ze maken gebruik van hetzelfde “diamond” brugframe, waaronder het motorblok als dragend deel is bevestigd. Je ziet het ook aan de fraaie twaalfspaaks wielen en de digitale dashboardunit, die ze met elkaar gemeen hebben. Dit dashboard is behoorlijk uitgebreid: het biedt naast basisinformatie over de snelheid, het toerental, de kilometer-of tripstand en de tijd ook informatie over de tankinhoud en het brandstofverbruik.

Motorbeleving Voor de CB-serie heeft Honda een totaal nieuw motorblok ontwikkeld, dat motorbeleving combineert met een lage onderhoudsbehoefte en een zeer laag brandstofverbruik. Het is een tweecilinder lijnmotor met een 180° krukas. De zuigers bewegen daardoor niet “parallel”, maar tegen elkaar in. Een balansas, die hoog achter de krukas is geplaatst, zorgt daarbij dat de optredende trillingen worden geëlimineerd. Om het 471cc-blok een levendig karakter mee te geven koos honda voor een “vierkante” boring-slagverhouding van 67 mm x 66,8 mm. Zeer recht gevormde inlaatkanalen zorgen voor een optimale cilindervulling, terwijl een schot in het luchtfilterhuis garandeert dat het mengsel eerlijk over beide cilinders wordt verdeeld. En om te zorgen dat de 48 pk sterke twin daar niet al te veel van nodig heeft, zit het blok vol met brandstofbesparende constructies, zodat dat de CB500X in WMTC-testen meer dan 28 km op een liter haalt! Op straat haalde MotoDrive 320 km op 12 liter. Dat is 26,7 kilometer per liter! Combineer dat met 17.3-liter brandstofvoorraad en je haalt dik 460 km op een tank!

Avontuurlijk Hoewel het frame en het motorblok gelijk zijn, heeft Honda er toch drie heel verschillende motorfietsen mee gebouwd. Zo heeft de supersportieve CBR500R een volle kuip en een iets sportievere zitpositie dankzij een laaggeplaatste clip-ons. Dan is er de CB500F. Dat is een fraai gestylde naked bike, waarop je iets rechter zit omdat het buizenstuur 40 mm breder en 49 mm hoger is. En dan is er nog de derde variant, de CB500X. Dit is de ruigere versie van deze 500cc-familie, die onder meer is bedoeld voor houders van het nieuwe A2-rijbewijs. De X - of beter de “cross” -

geeft aan dat het een cross-over model is. Oftewel, het is een motor die de voordelen van een allroad combineert met de voordelen van een wegmotor. Dat merk je onder meer aan de 1,6 liter grotere benzinetank en het feit dat hij wat hoger op zijn poten staat, met 20 mm meer veerweg aan de voorzijde. En natuurlijk heeft hij een aankleding die meer in lijn is met zijn status als avontuurlijke reismotor. Hij heeft een tophalf met een in hoogte verstelbare ruit, die hem geschikt maakt om er ook lange stukken mee op de snelweg te rijden. Het ruitje beschermt goed, terwijl het windgeruis alleszins acceptabel is. Zelfs op snelheden rond de 140 zit je daardoor onstpannen in het zadel, waarop je het gemakkelijk een hele dag kunt volhouden. En ook de twin kan die snelheid gemakkelijk aan. Wil je bij 120 km/uur snel inhalen, dan moet je de netjes schakelende versnellingsbak wel twee standjes terugtikken, maar dan gaat hij er vlot vandoor. Als je hem een beetje doortrekt in de toeren zit hij zo op 160. Daarboven gaat de acceleratie wat minder vlot, maar loopt hij toch nog naar de 180 km/uur toe. Hard zat zou ik zeggen...

Geometrie Zijn troefkaarten speelt de CB500X uit wanneer je over een dijk rijdt of een stadje doorkruist. De motor stuurt vederlicht en laat zich zo gemakkelijk omgooien, dat ik bij het verlaten van de rotondes vaak de neuzen van mijn laarzen aan het asfalt rijd. De Pirelli Scorpion Trail banden geven daarbij geen krimp, ook niet als ik wat harder over de bochtige dijken stuur. De CB blijft lekker neutraal en is enorm gemakkelijk te mikken. Hij stuurt duidelijk anders dan de andere CB’s. De CBR500R is een echte supersport, die je wat meer met je lichaam moet sturen. De CB500F stuur je wat meer met het stuur, die kun je onder je wegdrukken. De CB500X doet datzelfde, maar voor mijn gevoel nog wat flitsender. Je kantelt hem zo gemakkelijk een bocht in dat je hem zelfs bewust weer op moet vangen. Dat laatste is het gevolg van het wat hogere zwaartepunt en een andere geometrie. Door de hogere bouw zit het gewicht iets hoger en staat de voorvork 1 graad meer onderuit. Dat geeft een 11 mm grotere wielbasis van 1421 mm en een 5,4 mm langere naloop van 108 mm. Dat veroorzaakt een uitstekende rechtuitstabiliteit, zonder dat het gevolgen heeft voor de wendbaarheid. Dat laatste komt ook door de zeer actieve zithouding en het brede stuur, die zorgen dat je totale controle hebt over de motor. Vanwege de hogere bouw is de zit 25 mm hoger dan bij de F. Maar omdat de motor ergonomisch goed doordacht is en een smalle middensector heeft, kun je toch gemakkelijk met de voeten bij de grond. Het stuur ligt daarbij lekker in de hand en de spiegels bieden mede door het brede stuur waarop ze staan - goed zicht naar achteren. Het enige dat jammer is, is dat de remhendel niet instelbaar is. Voor mij staat hij een tikje ver van het stuur. Maar dat went snel, zeker omdat de


mototESt

scan de QR code met je smartphone en bekijk de video.

remmen erg fijn reageren. Ze grijpen fijn aan en hebben bij weinig kracht al een prettige remvertraging paraat. Die remkracht bouwt lekker lineair op als je doorknijpt, zonder dat de remmen al te agressief worden. En als je te ver gaat, dan houdt het standaard aanwezige ABS de boel in het gareel. Maar dan moet je het echt bont maken, want je kunt erg hard remmen voor dit goed getunede ABS ingrijpt!

soepel De CB500X is zeer handelbaar en beschikt daarnaast over een heel behoorlijke wegligging. De voorvork heeft 20 mm veerweg meer dan de andere CB’s, waardoor ze oneffenheden goed absorbeert. Toch is de vering niet slap, zo merk ik als ik Edam binnenrijd. Het is een prachtig stadje, met een historisch centrum en de bijbehorende klinkerweggetjes. Maar ook daar houdt de CB goed wegcontact, mits je er niet al te driest overheen blaast. Bij het remmen duikt de motor nauwelijks, wat een duidelijk pluspunt is boven de meeste allroads. Het is zeker voor dit prijsniveau een zeer uitgekiende mix tussen wegligging en comfort. Daar heeft Honda duidelijk kaas van gegeten... En datzelfde geldt voor de motortuning, want die is ook uitstekend. De motor heeft een bijzonder soepele gasreactie, waardoor je hem altijd onder controle hebt. En toch gaat hij wel lekker uit de starblokken als je hem de sporen geeft. De 180° twin is enorm levendig en heeft een heel brede “powerband”. Hij trekt probleemloos weg vanaf 2.000 toeren en wordt gestaag sterker tot 7.000 tpm, waar de 180° twin zijn maximum koppel van 43 Nm levert. Daarna loopt hij mooi vlot door totdat het maximum vermogen wordt bereikt, bij 48 pk bij 8.500 tpm. Maar ook daarna wil de twin nog best door tot voorbij het rode gebied in, dat bij 8.700 tpm begint. Bij 9.500 tpm maakt de toerenbegrenzer een einde aan de pret. Het is dus zaak om vlak voor dat toerental te schakelen en dat voelt lekker sportief. Je doet het ook vaak, want het is natuurlijk geen koppelbeul. Met sterkere motoren trek je vaak in één versnelling tot de maximum snelheid en dan schakel je een paar keer. Met de CB moet je net wat eerder schakelen en de motor flink laten loeien als je snel wilt zijn. Maar eigenlijk is dat veel leuker, het voelt sportie-

ver, je bent meer met de motor en de prestaties bezig. En het voordeel is dat de motor niet bij het minste of geringste onder je kont vandaan schiet, zodat je ook heel comfortabel rustig kunt rijden als je dat wilt.

kaas De CB500X ontpopt zich als een bijzonder veelzijdige motorfiets. De betaalbare tweepitter is licht, wendbaar en beheersbaar en koppelt een lekker relaxed karakter aan een goed comfort, dat ook het afleggen van grote afstanden mogelijk maakt. En de CB500X mag dan geschikt zijn voor rijders met het nieuwe A2-rijbewijs, dat betekent zeker niet dat ze ongeschikt is voor ervaren motorrijders. Want door het levendige karakter van de superzuinige twin kun je heel lekker sportief met deze CB sturen. Iemand moet wel van heel goede huize komen wil je je met deze CB500X de kaas van het brood laten eten...

Honda Cb500X

Tech specs

Bouwwijze

Tweecilinder DOHC vloeistofgekoelde lijnmotor

Cilinderinhoud

471 cc

Maximum vermogen

35 kW (48 pk) @ 8.500 tpm

Maximum koppel

43 Nm @ 7.000 tpm

Frame

Diamond frame van stalen buizen

Veerweg voor/achter

140 mm / 120 mm

Banden voor/achter

160/60 ZR 17

Voorrem

320 mm schijfrem met tweezuiger

remtang

Achterrem

240 mm schijfrem met enkelzuiger

remtang

Wielbasis

1.421 mm

Gewicht rijklaar

195 kg

Zithoogte

785 mm

Tankinhoud

17,3 liter

Leverbare kleuren

Rood, wit & zwart

Prijs in Nederland

€ 6.799,-

4849


HET T30 DOSSIER

De nuchtere feiten rond Bridgestone’s nieuwste sport/tour band Niet voor niets worden banden soms als zwarte magie gezien. Veel emotie, veronderstellingen en fabeltjes, maar weinig echte feiten. Die zijn wel te vinden in dit dossier. Hier wordt Bridgestone’s nieuwe sport/tour band, de T30, van alle kanten belicht. Van constructeur en testrijder tot eindgebruiker. Hoe goed de T30 echt is? Je leest het hier. Het sport/tour segment is enorm in opkomst in de motorwereld. Sportieve stuureigenschappen gecombineerd met veel vermogen en een comfortabele zitpositie. Motoren dus waarmee niet alleen snel, maar ook een hele dag lang vertrouwd en veilig gestuurd kan worden. Dat stelt speciale eisen aan de banden en is dus een hele uitdaging voor de bandenconstructeurs.

Bridgestone doelstellingen De ontwikkelingsingenieurs kregen drie harde doelstellingen voor de ontwikkeling van de T30: Droog weer eigenschappen: • beste grip in zijn klasse • lichte handling, soepel sturen • stabiliteit bij hoge snelheden • vertrouwen, ook onder extreme omstandigheden

Nat weer eigenschappen: • grensverleggende grip • vertrouwen in de regen • snelle opwarming, ook bij lage temperaturen

Slijtvastheid: • superieure levensduur • met behoud van rijeigenschappen en vertrouwen gedurende de hele levensduur

Targets

De lat lag erg hoog bij de ontwikkeling van de T30. Simpel gezegd: ontwerp en maak de beste sport/tour band ooit.

Grotere stijfheid van de schouderblokken voor voelbaar meer vertrouwen.

Schuine “T-dwarsgroeven” op de schouders en rechte middengroeven voor een snelle stuurreactie en veel feedback.

Het waren geen gemakkelijk haalbare targets, dus de lat kwam hiermee erg hoog te liggen. Hoe hebben de ingenieurs deze technologische uitdaging succesvol overwonnen? Door de T30 volkomen nieuw te ontwerpen. De achterband kreeg een nieuw loopvlak met rechte en gebogen groeven. Dankzij het uitgebalanceerde evenwicht van dit profiel ontstaat een beter wegcontact en een ongekende grip. De schouders werden voorzien van smallere groeven die zorgen voor een hoge stijfheid en daarmee groter wegcontact in bochten. Voor de voorband werden brede groeven in T-vorm toegepast. Deze lopen vanuit het midden van de band naar de schouders voor meer stijfheid. Bovendien houdt het loopvlak op rechte, snelle trajecten daarmee optimaal contact met het wegdek. Door de naar de schouder toe gebogen groeven kan de band verder stijver worden geconstrueerd om de grip in bochten verder te verbeteren. Opvallend detail: dankzij het geoptimaliseerde karkas wordt de invloed van de middelpuntvliegende kracht en belasting op de voorband geminimaliseerd. Dit verbetert de handling, zonder dat dit ten koste van de grip gaat. Ingrijpend, maar nog niet voldoende om juist die extra prestaties te kunnen leveren die de T30 tot een absolute uitblinker moesten maken. Om dat te bereiken werden de rubbercompounds volledig nieuw ontwikkeld met behulp van


motoruBBEr

De nieuwe generatie sport/tour motoren stelt extreme eisen aan de banden. Zoals hier getoond de Kawasaki Z1000SX.

MotoGP techniek. Daarmee zijn niet alleen de grip en de stijfheid significant toegenomen, maar wordt dit ook al bij veel lagere rubbertemperaturen bereikt. Kenmerkend is ook de korte opwarmtijd van de band, met name van belang bij lage temperaturen en/of natte weersomstandigheden. Voor zowel de voor- als achterband werden de nieuwste innovaties van Bridgestone toegepast. Denk aan RC Polymer en Nano Pro-Tech, die ervoor zorgen dat de silica beter over de compound wordt verdeeld en daardoor stukken effectiever zijn werk doet. Lees: beduidend meer grip in de regen. Dat die doelstelling gehaald is, blijkt uit het commentaar van de testrijders: deze zijn unaniem in hun mening dat de T30 zo makkelijk stuurt en zo veel vertrouwen geeft dat je je helemaal kunt focussen op het plezier van het motorrijden. Dat je ook op nat wegdek zonder hartkloppingen bochten in kan duiken. Dat is nu die zo moeilijk in woorden te vangen “fun” factor, die echter wel heel bepalend is voor een geweldige motor beleving. Natuurlijk werd ook de door Bridgestone uitgevonden en bewezen effectieve dual-compound technologie toegepast: een harde compound voor het loopvlak voor een lange levensduur en een zachte compound voor de schouders voor extra grip en een scherp stuurgedrag. Een compleet pakket aan technologie dus, dat borg staat voor stabiliteit onder alle omstandigheden, extra vertrouwen en verbeterd rijcomfort.

Testresultaat: Professionele testrijders Altijd een spannend moment: het professionele oordeel van de testrijders. Hoe oordeelden toonaangevende motorpublicaties over de T30? Het Duitse Motorrad: “Wanneer je realistisch bent, kun je zelfs voor een Fireblade of een GSX-R 1000 beter voor een sport/tour dan voor een pure sportband kiezen. De huidige sport/tour banden presteren op het niveau van de vroegere supersportbanden. Bridgestone past bijvoorbeeld voor de nieuwe T30 dezelfde technologie toe als voor de MotoGP banden gebruikt wordt. Zo wordt eerst het optimale temperatuurbereik bepaald waarbinnen de band maximaal moet presteren. Dan wordt een compound samengesteld die daar het best aan voldoet. Het resultaat is dat de T30 zowel op nat als droog wegdek merkbaar beter presteert dan zijn voorganger, de BT-023. Wat vooral bevalt, zijn de handelbaarheid, de feedback en de grip op nat wegdek. Lichtvoetig en neutraal in bochten met uitstekende feedback.” NOOT: Een voortreffelijk testresultaat dus, maar het wordt nog beter. Want speciaal voor de in Nederland zo populaire écht zware jongens (denk aan K1600, K1300GT, R1200RT, FJR1300, GTR1400), heeft Bridgestone een speciale versie van de T30 ontwikkeld: de T30 GT. In het bandenjargon van de Bridgestone ingenieurs beschikt de GT over “heavy duty specialized tuning specs”, waarmee de prestaties van deze sport/tour kanonnen nog een tandje hoger uitkomen. Uniek, want Bridgestone is de enige die een band speciaal voor deze categorie Lees verder >> motoren aanbiedt. 5051


De website Motorfreaks schrijft: “In eerste instantie gun ik de band een tikje meer blind vertrouwen dan ik normaal zou doen. Zo krijgt zelfs de oude Bandit 1250 een nieuw leven op een stuk bergweg waar het tempo meer beperkt wordt door het zicht in de bochten dan door de motor zelf.” Tenslotte MotoDrive zelf: “Met de ogen dicht zou je zweren op een dertig kilo lichtere motor te zitten, geschoeid op racerubber. Met zo veel vertrouwen, zo’n neutraliteit, formidabele handelbaarheid en zulke nat weer eigenschappen kan de T30 naar onze bescheiden mening niet anders dan ook voor Nederlandse omstandigheden de volmaakte band zijn, zowel recreatief als doorgewinterd.”

Testresultaat: eindgebruikers Bridgestone was zo overtuigd van de kwaliteiten van de nieuwe T30, dat ze de band aan de ultieme test onderwierpen. Niet in het eigen laboratorium, niet door meedogenloze eigen testrijders, niet door kritische pers, maar door de man (of vrouw) waar het allemaal om draait: de motorrijders zelf. Een grote groep motorrijders werd gevraagd om hun ervaringen met de nieuwe T30 kritisch met Bridgestone te delen. Het resultaat was een bijna overweldigende stroom van reacties. Na het kwalificeren van deze reacties kwam daar de volgende algemene waardering uit naar voren: “Al in de tweede fotobocht schrapen de voetsteunen kraaiend van plezier over het asfalt” schrijft ProMotor. “De aanwezige R1200RT met T30 verbaasde vriend en vooral vijand met een onwaarschijnlijk gemak waarmee hij een bocht in te leggen en om te gooien is. Dat niet alleen; hij blijft ook op de nanometer precies zijn lijn volgen als je in de bocht remt. Daarnaast is hij met de T30 heel precieus te sturen en prik je hem echt op elke asfaltkorrel die jij in de bocht aan wilt tikken. De lichtvoetigheid en het totaal inspanningsloze omleggen maken het sturen op de RT met T30 tot een allerhoogst genoegen.” Motoplus heeft voor een Kawasaki Z1000SX als testwapen gekozen. “Meteen valt op dat shimmy ontbreekt, ook bij koude banden. Onder lastwisselingen (gas open en dicht) gedragen de banden zich absoluut neutraal. Hard omgooien in opeenvolgende bochtencombinaties gaat heel fraai en – conform de claim - inderdaad neutraal. De stabiliteit op hoge snelheid is uitstekend, want met 250 km/uur op de teller in een lange rechterbocht met lange hobbels erin, zijn de veerelementen voelbaar aan het werk, maar de machine spoort keurig.” Over de T 30 in GT uitvoering: “Het is een frappant gezicht om een GTR1400 hele lange lichtzwarte strepen op het asfalt te zien trekken” waarna het blad concludeert dat de limiterende factor zo hoog ligt dat die eigenlijk alleen nog op een circuit tot de limiet getest kan worden. “Donders lekker ding, dat is alvast zeker” is de slotzin van de bandentest in Motor. Het valt de tester op dat de band zo goed presteert, dat het bijna vanzelfsprekend is. “Telkens gebeurt exact hetzelfde: wegrijden, insturen, klaar. Koud, warm, licht, zwaar, agressief of vloeiend; het zal de band allemaal chorizo wezen.” En dat de T30 vertrouwen geeft, blijkt ook: “Buiten een enkel glibbertje op een wel heel glad geschilderd zebrapad, zijn de banden het laatste waar je aan denkt.” Beter compliment is niet denkbaar. Opvallend genoeg wordt in Moto’73 langs dezelfde lijnen gedacht. “De T30 blijkt opvallend neutraal. Als er al iets opvalt, dan is het wel dat de banden bijna niet opvallen. Keer op keer zijn de banden het laatste waar je aan denkt en dat is in dit geval een goede eigenschap. De band geeft zonder opwarming direct voldoende vertrouwen. Al snel geeft de band je het zekere gevoel dat het vertrouwen dat je hem gunt ook wordt bevestigd en gaat de kraan verder open. Al snel let je niet meer op wat de band doet en geniet je van het rijden zelf. “Fun”. Inderdaad.”

Algemene waardering van de Battlax T30 Grip op droog wegdek      Grip bij optrekken en remmen op droog wegdek Remmen op nat wegdek      Een verkorte remafstand onder natte omstandigheden Weggedrag onder hellingshoek      Grip en stabiliteit onder hellingshoek Stuurprecisie      Uw motorfiets houdt de door u gekozen lijn aan Handling      Vlotte overgang van uw motorfiets bij veranderende hellingshoek Algemeen oordeel      Zou u de T30 aanraden aan uw vrienden?

Conclusie Bij de ontwikkeling van de nieuwe T30 is Bridgestone uiterst zorgvuldig te werk gegaan. In principe werd een volkomen nieuwe band ontwikkeld en geproduceerd. Die inspanningen zijn uiteindelijk beloond. De tests in de motorbladen zijn unaniem niet alleen lovend, er is ook een rode draad in te ontdekken: de T30 presteert niet alleen uitstekend, maar geeft daarnaast ook opvallend veel vertrouwen aan de rijder. Die conclusie werd nog eens duidelijk onderstreept door de bevindingen van 100 eindgebruikers. Die zijn overigens allemaal terug te vinden op de website BattlaxT30.eu.

Geraadpleegde bronnen/literatuurlijst Motorpublicaties: Motorrad, Motor Magazine, ProMotor, MotoPlus Moto 73. Webpublicaties: Motorfreaks, MotoShopper, BattlaxT30.eu. Consumentenonderzoek: statistische gegevens verkregen van onafhankelijke testrijders. Constructie en ontwikkeling: Bridgestone Corporation.


Word NU lid van de KNMV en betaal tot eind 2013 NIETS!

De Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging zet zich in voor het belang van alle motorrijders, zowel in recreatief als in sportief opzicht. Deel je passie met andere motorrijders en profiteer van diverse voordelen. Met andere woorden: als je écht van motorrijden houdt, ben je lid van de KNMV! Voordelen van het KNMV-lidmaatschap • Belangenbehartiging voor motorrijders • Gratis pechservice voor je motor • Pechservice auto vanaf € 10,• Korting op KNMV verzekeringen

• Korting op Voortgezette Rijopleidingen • 5% korting op alle reizen van Vrij Uit • 4x per jaar het ledenmagazine Grip • Gratis app voor je mobiel

• Exclusieve KNMV experiences • 10% korting op een motorkeuring • 15% korting op Alpine gehoorbescherming • 15% korting op motorstalling bij City Box

Om lid te worden en voor de voorwaarden ga je naar knmv.nl en klik je op de actiebanner of bel je 026-3528512.

IN HET BELANG VAN MOTORRIJDERS


In de winter kun je ook fantastisch motorrijden. Alleen moet je wel je motor goed tegen de pekel beschermen. Of... je koopt er een goedkope wintermotor bij!

koop een wintermotor en rij gewoon heel de winter door! Of er dit jaar een extreem koude of minder koude winter aankomt maakt niet veel verschil. Je kunt sowieso per motor op stap. Winterse en/of verwarmde motorkleding maakt het zelfs aardig comfortabel om de weg op te gaan. Heb je bijvoorbeeld wel eens met de motor door een zonovergoten sneeuwlandschap gereden? Dat is fantastisch... Eén groot nadeel aan het rijden in de winter: Meestal ligt er pekel. Enerzijds prettig, omdat je weet dat het dan niet glad is. Maar pekel is nogal agressief en veroorzaakt corrosie van alle metalen delen van je motor. En da’s minder prettig.

Pekelfiets Je kunt je motor vrij goed beschermen tegen pekel, met anti-corrosiesprays en Tectyl Amber. Dat laatste is zeer effectief, maar het is in het voorjaar wel veel werk om het weer van je motor af te krijgen. Er is echter een een-

HONDA XL600V TRANsALP

De Honda XL600V Transalp is misschien wel de uitgelezen wintermotor. Hij biedt met door zijn kuip, relatief hoge ruit en de handkappen behoorlijke bescherming tegen de elementen, door zijn brede stuur en rechte zitpositie geeft hij veel controle en de soepele vering met lange veerwegen slikt alles. Het blok is oerbetrouwbaar en er zijn zelfs echte winterbanden voor deze motor te koop. MotoPort Almere heeft er een uit 1999 staan voor € 1.250,- met 44.000 km op de teller. Technisch okee, loopt als een zonnetje en heeft een lekkere plof dankzij de Laser sportuitlaat. Optisch is hij wat minder fraai, onder meer omdat ermee door de pekel is gereden. Maar dat ga jij er ook mee doen...

voudigere manier: de wintermotor. Je laat je dure, goede motor binnen aan de druppellader staan en je koopt een oud, goedkoop werkpaard om mee door de pekel te rijden. Omdat je die alleen WA hoeft te verzekeren, kost het meestal heel weinig om hem “erbij” te hebben. Bovendien is er best goed aan zo’n motor te komen. Elke MotoPort vestiging ruilt wel eens een motor in die eigenlijk te oud of niet mooi genoeg is voor de showroom. Daar zetten MotoPort vestigingen in principe alleen motoren neer waarvan ze zeker weten dat de klanten er probleemloos een aantal jaren mee op pad kunnen. Rammelbakken gaan zonder pardon naar de sloop of de handel, maar er zijn altijd twijfelgevallen. Motoren die technisch nog best goed zijn of die met wat TLC (Tender, Love and Care) nog best even mee zouden kunnen, bijvoorbeeld als wintermotor of “pekelfiets”. We stellen hieronder een paar kandidaten aan je voor.

BMW K100LT

Ook een zeer goede wintermotor is natuurlijk de BMW K-serie en dan met name de RT of LT versie. Beide hebben een volle, grote toerkuip, waardoor je maximaal beschermd zit. Bovendien hebben ze een cardanas. Die hoef je niet steeds te smeren en dat is in de winter ideaal. Bij MotoPort Veldhoven staat een bijzonder fraaie K100LT van 1990, met 76.800 km op de teller. De motor, die € 1.750,kost, is voorzien van zijkoffers en een topkoffertje. Comfortabeler kun je de winter haast niet door!


wintermotoren marktplaats vs motoPort Wie op www.motoport.nl kijkt, ziet dat er bij MotoPort vestigingen voor weinig geld veel leuke wintermotoren te koop zijn. Die vind je natuurlijk ook bij particulieren op Marktplaats. Probleem is, dat die geen imago te verdedigen hebben en dat ze dus niet altijd vertellen wat er met een motor mis is. Of ze weten het zelf niet, omdat ze er geen verstand van hebben. Bij MotoPort vestigingen hebben ze dat wel. Zij kunnen een goede inschatting van een motor maken en zullen je altijd exact vertellen in wat voor staat een motor verkeert. En al kunnen MotoPort vestigingen op deze zeer laag geprijsde “pekelfietsen” geen garantie meer verlenen, toch zullen ze je niet in de steek laten als er vlak na de koop iets ernstig mis blijkt te zijn. Daarom ben je ook voor een wintermotor altijd beter af bij MotoPort!

MotoPort Winterkleding MotoPort biedt een aantal mogelijkheden om warm de winter door te komen. Het warmste en eenvoudigste is om een DiFi “Husky” overall over je gewone kleren aan te trekken. Dit pak is speciaal voor de koude wintermaanden gemaakt. Het biedt een ongekende isolatie en is daarbij nog waterdicht en voorzien van protectie. Dit jaar is er een nieuw model leverbaar waar ook nog Neongeel in verwerkt is zodat je nog beter opvalt. Prijs van dit nieuwe winterpak: € 259,95. Mocht je liever een “normale” warme jas en broek aantrekken, dan kan dat ook: DiFi broek Harrison Pro ((€ 179,95) met DiFi motorjas avatar avatar (€ 199,95). Beide zijn door de hoogwaardige voering heerlijk warm in de winter en ook in het normale motorseizoen prima te gebruiken door de uitneembare voering en de ventilatie mogelijkheden. Een oplossing voor 4-seizoenen dus. Heb je meer behoefte aan een budget oplossing, kies dan wa de gewatteerde DiFi reX regenbroek.. Warm en waterdicht voor € 39,95. Te combineren met DiFi regenjas seismo FlasH over je gewone motorjack. Waterdicht en bescherming tegen vuil en pekel. Zo houd je je normale motorpak schoon en droog, terwijl je met de extra laag stilstaande lucht ook lekker warm blijft voor € 54,95. Met de juiste thermo onderkleding maak je het geheel comfortabel en warm: Craft Warm (zie voordeelbon!).

DIFI Husky overall.

HONDA CB1

Bij MotoPort Amsterdam kwamen we een leuke CB1 uit 1990 tegen. Deze naked bike werd in dat decennium “grijs” geïmporteerd en werd een succes, omdat ze de sportieve prestaties van een viercilinder 400cc zestienklepsblok koppelde aan een lage prijs en een enorm gemakkelijk stuurgedrag. De CB1 in Amsterdam heeft 18.000 mijl op de teller en kost als hij klaargemaakt is € 990,-. En dan zou het voor de winter slim nog wel zijn om er nog een windschermpje op te zetten...

HONDA CBR600F

De motor die aan de basis stond van de supersportgeneratie van Honda. In 1989 was deze 89 pk sterke machine meer een allrounder, met een relatief smalle achterband en eenvoudige vering. Maar wel met een goede, volle kuip, goede remmen en een bulletproof motorblok. Deze CBR600F was een echte opknapper. Hij zag er leuk uit, ondanks wat krasjes op de kuip, maar had wel de nodige defecten. Allemaal op te lossen, maar voor een dealer niet rendabel. Voor deze handige Harry wel, dus raad eens wie er voor nog geen € 1.000,- een leuke supersport pekelfiets heeft, waarmee hij ‘s zomers ook nog een circuitdag kan rijden? Verzekeringspremie € 22,- per jaar... 5455


borders

2013

Linking

De overhandiging bij Riders for Health in Gambia

Stichting Linking Borders is in 2010 opgericht door de drie motorfanaten Michel Overwijk (penningmeester), Sander Jacobi (secretaris) en Marco Overduin (voorzitter). Het doel van deze stichting is om zoveel mogelijk geld en aandacht te genereren voor de goede doelen “Bewegen tegen kanker” en “Riders for Health”. Om deze doelen financieel bij te staan, is het idee geboren om een sponsorrit op de motor te organiseren. De rit voert van Den Haag naar Gambia in West-Afrika, waarbij 9 landen worden doorkruist en er in totaal een afstand van maar liefst 8.000 km. wordt overbrugd. ee


motoriders

Waar start je met een sponsorrit op de motor? Allereerst met een goede motor! We komen tijdens onze zoektocht al snel uit bij MotoPort Zelhem. De prijs is goed, het advies dat we krijgen voor banden e.d. nog veel beter, dus wij kopen er een Honda Transalp 600V uit 1993. Acht juni is de geplande datum van vertrek en voordat we weg gaan lopen we tegen een probleem op voor Sander. Zijn dochter wordt ernstig ziek dus hij is genoodzaakt thuis te blijven. Na goed overleg besluiten we dat ik (Marco, red.) de reis vanuit stichting Linking Borders alleen zal ondernemen en de Honda naar Gambia te rijden voor Riders for Health. De motor is verder geheel standaard en dat is op zich goed, maar er moet natuurlijk wel flink wat bagage mee. J. Poot BV te Rotterdam zorgt ervoor dat er een speciaal bagagerek wordt gelast en autoschadeherstelbedrijf Carpoort zorgt ervoor dat de gehele motor wordt gespoten. Er is een aluminium topkoffer gemonteerd en de rest wordt vervoerd in DIFI roltassen, 100% wateren stofdicht... en na 8.000 km kan ik dit bevestigen! Voor een trip als deze is een goede uitrusting van levensbelang! Dat komt helemaal goed met het DIFI motorpak Sierra Nevada een Bayard helm en DIFI Enduro motorlaarzen. Een goede outfit zorgt voor comfort en je wilt natuurlijk ook opvallen in het verkeer. De laarzen en ook het motorpak hebben mijn allerhoogste aanbeveling!

Marco Overduin, natuurpark, Senegal.

” Weer alle bagage eraf en ik besluit het

filter door te prikken. Later bleek dit de gouden greep te zijn geweest... “

Na 3,5 jaar voorbereiden, het werven van fondsen samen met onze ambassadeur de Haagse Nachtburgemeester René Bom, het uitstippelen van de route, off road ervaring opdoen, visa’s regelen, etc. etc. is het op 8 juni 2013 dan eindelijk zo ver; de Linking Borders sponsorrit gaat van start vanuit Den Haag! Ik word uitgezwaaid door vrienden, familie, sponsoren, buren en mijn maatje Sander die helaas niet mee kan. Van de eerste groep gangmakers nemen we afscheid in België en dan ga ik verder met mijn vader Machiel Overduin tot aan Spanje. Michiel du Bois rijdt mee tot Marokko en Gert Colenbrander rijdt mee tot en met Gambia. De eerste stop is ver na Parijs gepland, maar doordat de Transalp net op de Periferique van Parijs de geest geeft, stoppen we eerder, net buiten Parijs. Het lijkt er op dat de reserve van de Transalp het niet doet... De volgende dag sturen we richting de Pyreneeën en de motor houdt zich prima! Als we in dit motorwalhalla aankomen, slaan we ons tentenkamp op in een schitterend dal. Bij vertrek richting Andorra, de volgende ochtend, hebben we een behoorlijke maar prachtige klim voor de boeg. Maar bij iedere klim hoort ook een afdaling! Kortom; een hemels dagje om te sturen, af en toe valt er wel een regenbui zoals ook in de voorgaande dagen. We slapen deze dag in een schitterend gebied onder Zaragossa, Spanje en gaan morgen naar de Sierra Nevada. Als we de Sierra Nevada doorkruist hebben, zijn we echt uit de regen en is het ineens ernstig heet. Kortom; even alle ritsen open, zakken eraf, helm open en luchten maar. De laatste rit van het Europese deel van de tocht gaat naar Tarifa waar we de oversteek zullen maken naar Tanger, Marokko. Aangekomen in Tarifa, regelen we de overtocht, slaan we eten en drinken in, pinnen we nog even en dan kan het lange wachten beginnen. Ik neem afscheid van mijn vader, die de volgende dag terug naar Nederland rijdt. 70 jaar en gewoon even mee rijden naar Zuid-Spanje op zijn BMW F800S.... De bewaking van de Riders for Health compound in Gambia.

5657


We komen in de avond in Afrika aan en daar is direct alles anders....het begint al aan boord van de boot. Je moet een briefje invullen, wie ben je, waar kom je vandaan, wat is je werk, etc. Eenmaal in Marokko komen we langs de douane en daar is het een enorme herrie van schreeuwende mensen die je van alles vertellen; doe dit, ga daar staan etc. Het land is anders, de taal is anders, maar ook de mensen, de omgeving, de dieren, echt alles is anders. De wegen zijn best goed dus geven we flink gas en rijden we door richting de Sahara. We komen aan in het berggebied rondom Rabat en daar gebeurt het weer, de motor stopt... en het klimmen valt hier echt niet mee... Na kort sleutelen kunnen we gelukkig weer door en regelen we een slaapplaats in het donker. We slapen bij een boer in de schuur en krijgen heerlijk te eten en te drinken. De volgende dag neemt onze laatste gangmaker Michiel afscheid. Gert en ik reizen samen in volle vaart langs Marrakech naar Agadir. Daar aangekomen nemen we het besluit hier een rustdag te nemen en mijn motor uit elkaar te halen. Een dag later vertrekken weer fris, op naar de Westelijke Sahara. Na 35 km valt mijn motor 100% stil.... Weer alle bagage eraf en ik besluit het filter door te prikken... later bleek dit de gouden greep te zijn geweest... Er had geen filter tussen gemoeten. De gouden tip is; luister naar je MotoPort dealer en wees niet zo eigenwijs als ik! In de woestijn is het redelijk saai rijden met hete, lange, rechte wegen, af en toe voorzien van een laag(je) zand. Op een gegeven moment gaat Gert er in een bocht zeer hard vanaf... Ik rijd achter hem en ik schrik me wezenloos. Hij blijft even roerloos liggen, maar staat gelukkig snel weer op. Met grote ogen van de adrenaline staat hij naast mij. Gaat het goed? Ja, alles gaat goed... maar zijn voet is zwaar gehavend, het bloed spuit er letterlijk uit... kortom, snel verbinden en op naar het ziekenhuis, 83 km verderop. Het is inmiddels donker geworden en we rijden met hoge snelheid in onbekend gebied, met zand en weinig licht; geen prettige rit. Gert wordt geholpen in een ziekenhuis en ik zorg voor onderdak, eten en een garage voor de motoren. Door de wond van Gert staan we twee dagen stil. Tijd voor rust en plannen hoe we verder gaan. We rijden in rustig tempo de Westelijke Sahara door en Gert mijdt zand als de ergste ziekte. We komen aan bij de gevreesde grens van Mauritanië. Zonder problemen verlaten we de Westelijke Sahara. Dan volgt een stuk niemandsland naar Mauritanië dat niet te bevatten is. Het ligt er vol met autowrakken, overal liggen mijnen en er is geen weg, gewoon een offroad stage, kortom... genieten maar! De grensformaliteiten gaan vrij makkelijk, althans makkelijker dan verwacht. Mauritanië doorkruisen kan in twee dagen en dat doen we dan ook. Het zijn een hoop kilometers, maar we hebben Senegal in het vooruitzicht en vervolgens Gambia! We worden onwaarschijnlijk veel aangehouden door politie en douane, maar waarom...?! Niemand die het weet. Via de grensovergang bij Rosso verlaten we Mauritanië en betreden we Senegal. Dit staat bekend als de meest corrupte grensovergang ter wereld. We komen wederom in een ander land terecht en weer is direct alles anders. De mensen zijn hier écht donker van huidskleur, ze zijn gemoedelijker en de natuur is er groen. Na een bezoek aan Dakar hoeven we nog maar een paar honderd kilometer om einddoel Gambia te bereiken. Omar - van Riders for Health - komt ons ontvangen aan de grens. Voor we bij de grens van Senegal en Gambia zijn, hebben we eerst nog mooie kilometers door Senegal afgelegd. Jammer dat we er door tijdsdruk niet langer konden blijven. Bij de grens doen we het hier gewoon zelf, tempo aanpassen en hup met een lach door de douane en de politiecontroles. Voor we het weten, staan we al in Gambia... Ondanks dat het er 40 oC is, lopen de koude rillingen over mijn rug. We zijn er....

Opeens hoor ik “Marco, ben jij het?” achter mij. En ja hoor, het is Omar, de logistiek directeur van Riders for Health in Gambia. We schudden elkaar de hand en Omar regelt de verdere formaliteiten. We eten lekker en praten met Omar. Wat is het een ontzettend heerlijk gevoel om na 3,5 jaar eindelijk je doel te bereiken. We varen per veerpont over naar de hoofdstad en slapen in een huis dat Riders for Health voor ons heeft geregeld. Moe maar erg voldaan storten we in bed. De volgende dag komen we aan op het hoofdkantoor van Riders for Health. Een enthousiast onthaal, een super garage en wat een gedreven mensen. Weer die koude rillingen over mijn hele lijf... Dan pas komt het besef, je bent er, je hebt het volbracht, net geen 8.000 km, maar elke kilometer voor de goede doelen. Na de officiële overdracht van de Honda Transalp aan de organisatie, wordt de motor voor groot onderhoud ingepland, de veiligheids checklist wordt afgewerkt en er wordt in kaart gebracht hoe lang de ketting nog mee kan en welke onderdelen er op voorraad moeten komen. Riders for Health weet hoe ze met motoren om moeten gaan! Het is net een MotoPort vestiging, maar dan in Gambia. Voor het complete verhaal kun je terecht op de website www.linkingborders.nl Tenslotte gaat hartelijke dank namens de stichting Linking Borders uit naar onze partners: GoldLabel, Horeca Academie, Medischegegevens.nl, Hands to create, PurpleBrand, alle sponsoren, de donateurs en in het bijzonder onze hoofdsponsor MotoPort. MotoPort is sponsor vanaf het eerste uur en heeft altijd in onze plannen geloofd en ons door dik en dun gesteund!

Goede doelen van Linking Borders Riders for Health Riders for Health richt zich in Gambia op het verbetering van de gezondheidszorg door middel van alle logistiek op zich te nemen voor de gehele gezondheidzorg in Gambia. Aangezien de wegen in Gambia vaak onbegaanbaar zijn zet Riders meer dan 89 motoren in voor artsen en verpleegkundigen.

Bewegen tegen kanker Bewegen tegen kanker zet financiële middelen in om beweegprogramma’s te bekostigen voor patiënten met kanker die niet vergoed worden door zorgverzekeraars, maar die wel een positief effect hebben op fysiek functioneren, vermoeidheid en kwaliteit van leven.


motoriDers

De gereden route.

Machiel Overduin, offroad in senegal.

Lange, rechte wegen in de Westelijke sahara.

Medewerkers van Riders for Health in Gambia.

Riders for Health onderhoud in het binnenland van Gambia.

Motormonteurs, Riders for Health.

Onderwijsproject, Gambia.

Het woestijnlandschap in MauritaniĂŤ.

In een lokaal ziekenhuis, Gambia.

5859


MT-09

voor elk

WAT WILs! s! Door de introductie van diverse nieuwe modellen op de tweewielermarkt, biedt Yamaha zijn rijders een heel breed leveringsprogramma. Zo is er voor iedere interesse en iedere portemonnee wel een motor te vinden die perfect aansluit bij jouw rijstijl en budget. We zetten een paar voorbeelden voor je op een rij.

Yamaha D’elight Een stijlvolle en betaalbare nieuwe motorscooter. Voor het modeljaar 2014 kondigt Yamaha de lancering aan van een nieuw model motorscooter, de D’elight. Een aantrekkelijke, compacte en betaalbare motorscooter in het 125cc-segment dat een concurrerende prijs combineert met modieus design, lage onderhoudskosten en een zeer efficiënt brandstofverbruik. Licht, wendbaar en makkelijk te berijden De nieuwe D’elight is zeer goed te gebruiken voor stedelijk woonwerkverkeer, waar wendbaarheid en gebruiksgemak zeer belangrijke en gewenste eigenschappen zijn. De D’elight is zo licht en compact gemaakt, dat zijn totale gewicht en afmeting in de buurt van de huidige 50cc scooters komt. En voor nog gemakkelijker manoeuvreren heeft de D’elight een opmerkelijk lage zithoogte van slechts 755 mm. Zuinig en betrouwbaar stadsvervoer voor een betaalbare prijs Het hart van de D’elight is een stille, zuinige luchtgekoelde 114cc eencilinder viertaktkrachtbron die gebruik maakt van de YMJET-FI technologie, die een betere menging van de brandstof en lucht momo gelijk maakt zodat er een efficiëntere verver branding wordt gecreëerd. Het voordeel van dit doordachte systeem is een lager brandstofverbruik en minder schadeschade lijke uitstoot. Klassiek design & hoge kwaliteit De D’elight biedt de berijder een uitstekende bescherming, een ruime zitposizitposi tie, een comfortabele

buddyseat en degelijke handgreep die de klassieke stijl nog meer accentueert. De op het stuur gemon gemonteerde koplamp, evenals het hoge voorspatbord en het in retro-de retro-design uitgevoerde analoge instru instrumentenpaneel onderstrepen het ‘60 jaren gevoel. Voor extra gemak is de D’elight uitgerust met een klein handschoenenvak op kniehoogte, evenals een helmhaak en uitklap uitklapbare voetsteunen voor de passagier. De nieuwe Yamaha D’elight is leverbaar in de kleuren Milky White, Midnight Black en Magnetic Bronze voor een adviesprijs van € 2.499,-.

Yamaha MT-09 De start van een nieuw design tijdperk. De Yamaha MT-09 vormt een gloednieuw concept binnen het sportieve segment. Met zijn compacte chassis en krachtige 3-cilindermotor is deze nieuwe machine ontworpen voor rijders die veel waarde hechten aan karakter en persoonlijkheid. De focus ligt dan ook op een motorfiets met veel koppel, een laag gewicht, een “naked mass-forward” stijl en uitstekende allround eigenschappen. Lichtgewicht 3-cilinder Het kloppende hart van de MT-09 is een lichtgewicht 850cc-motorblok. Deze 3-cilindermotor levert een acceleratie waar je adrenaline sneller van gaat stromen. Mede door het “crossplane” karakter van deze lichtgewicht 3-cilinder produceert de MT-09 ook een zeer kenmerkend uitlaatgeluid. Het “fly-by-wire” Yamaha Chip ControlledThrottle systeem zorgt voor een bijzonder efficiënte verbranding en een soepele en lineaire afgifte van vermogen over een breed toerental. Het hoge koppel staat garant voor een krachtige acceleratie in iedere versnelling. De Yamaha MT-09 is tevens voorzien van de drie prestatieprofielen ‘standaard’, ‘touring’ en ‘sport’. Compact en lichtgewicht motorfiets Om de MT-09 zo licht, smal en compact mogelijk te houden, is een volledig nieuw aluminium chassis ontwikkeld. Het lage gewicht en de uitmuntende stijfheid dragen bij aan de wendbaarheid en zorgen ervoor dat het totale rijklaargewicht teruggebracht wordt tot 191 kilogram (mét ABS remsysteem). stressbestendige ergonomie en een “full-control” rijpositie De nieuwe MT-09 is ontworpen om uiteenlopende toepassingen aan te kunnen, zowel sportief rijden tijdens weekendtrips als het dagelijkse woon-werkverkeer. Een “fatbar” stuur en een lang, vlak zadel zorgen voor een stressvrije ergonomie. De fraai gevormde brandstoftank met 14 liter inhoud en uitsparingen voor de knieën, maakt een comfortabele “full-control” rijpositie mogelijk. Onderhuids 3-in-1 uitlaatsysteem Het compacte 3-in-1 uitlaatsysteem is uitgerust met verbindings-

D’elight


motocHoice XV1900A CFD

leidingen voor een goed puls-effect en zorgt met een lager zwaarzwaar tepunt voor nog meer wendbaarheid. De drie roestvrijstalen uitlaatuitlaat bochten zijn voorzien van een corrosiebestendige Nanofilm-coating en voeren naar een korte en compacte uitlaatdemper die voldoet aan de EU3-norm en een kenmerkend geluid produceert. De MT-09 is vanaf eind oktober leverbaar in vier kleuren, Deep Armor, Blazing Orange, Race Blu en Matt Grey. Voor verkoopprijzen adviseadvise ren wij je om de website van Yamaha Motor Nederland in de gaten te houden.

Yamaha XV950 en XV950R Geinspireerd door het verleden, gebouwd voor de toekomst. Een nieuw tijdperk begint met de introductie van de XV950 en XV950R, twee unieke motorfietsen geïnspireerd door het verleden, gebouwd voor de toekomst. Over de hele wereld zie je motorrijders die continu bezig zijn met het personaliseren van hun motorfiets waarbij iconische machines van de jaren 1970 en 1980 als inspiratie dienen. Voor 2014 introduceert Yamaha de nieuwe XV950 en XV950R modellen; twee ‘’nononsense” motoren elk met een unieke uitstraling en persoonlijkheid. Compact, stijlvol met een lage zithoogte De nieuwe XV950 modellen hebben een tijdloos karakter en zijn voorzien van een pure ziel zonder opsmuk. Alle duidelijk zichtbare metalen onderdelen accentueren de pure eenvoud van de XV950. Dat het mengen van de nieuwste technologie, waaronder een ABS remsysteem, geavanceerde 3D brandstofinjectie en LED verlichting niet ten koste hoeft te gaan van het minimalistische design zie je heel duidelijk terug in deze twee nieuwe modellen. Motor met de pure kracht van een street-rod Draai het gas open en ervaar de ongepolijste kracht van het motorblok. Het hart van de XV950 is een 942cc luchtgekoelde V-twin blok met vier kleppen, gesmede zuigers en cilinderbussen die zijn voorzien van een keramische composietlaag. De moderne krachtbron staat garant voor een ware krachtsexplosie! Dubbel wiegframe De XV950-modellen zijn voorzien van een volledig nieuw stalen dubbel wiegframe, zonder apart subframe. De korte wielbasis (1.570 mm) zorgt voor maximale wendbaarheid in een stedelijke omgeving en neutrale en stabiele rijeigenschappen op de snelweg. Originele accessoires Om jouw XV950 of XV950R te customizen, heeft Yamaha een

flink as assortiment aan originele accessoires ontwikkeld. Zo zijn onder andere een Akrapovic slip-on uitlaat, mini-kuip, stiletto zadel, roestvrijstalen remleidingen en een performance luchtfilter deksel, spaakwielen, springer zadel en voorvork cover verkrijgbaar. De XV950R zal leverbaar zijn in de kleuren ‘Matt Grey’ en ‘Camo Green’. De XV950 zal leverbaar zijn in ‘Competition White’ en ‘Midnight Black’. Beide modellen zijn leverbaar vanaf eind september 2013. De prijs wordt op dat moment bekend gemaakt.

Yamaha XV1900A CFD Het nieuwe ‘power cruisen’! Hou je van een Power Cruiser met een klassieke ‘Bagger Style’, volgestopt met moderne technologie, stijlelementen én een verpletterend motorkoppel? Dan is de nieuwe Yamaha XV1900A CFD (Casual Full Dress) perfect voor jou. Deze indrukwekkende Power Cruiser biedt naast de opvallende neoklassieke vormgeving ook verrassend veel wendbaarheid en een comfortabele zitpositie. Maar de XV1900A CFD biedt je nog veel meer. De nieuwe kuip heeft niet alleen een tijdloos design, maar biedt je tevens een doeltreffende bescherming. De kuip in combinatie met de ruime - in de kleur Midnight Black gespoten harde zijkoffers geeft de XV1900A CFD een indrukwekkende ‘Bagger Style’ look. Verpletterend motorkoppel Volgens de Art of Engineering-filosofie van Yamaha horen visuele pracht en topprestaties hand in hand te gaan. Het 1.854cc viertakt, V-twin, luchtgekoelde OHV-motorblok is ontwikkeld voor een in deze klasse ongekende hoeveelheid motorkoppel en vermogen. Een onvergetelijke ervaring, aangeduid als ‘Power Cruising’. Aluminium chassis De XV1900A CFD en de XV1900A Midnight Star zijn de enige cruisers in hun klasse waarbij van een aluminium chassis gebruik is gemaakt. Hierdoor hebben deze imposante cruisers verbluffend soepele rijeigenschappen en sturen ze onverwacht lichtvoetig. De XV1900A CFD, standaard voorzien van een uniek gekoppeld UBSremsysteem (Unified Brake System), is leverbaar voor de prijs van € 20.999,-. Ben je al in het bezit van een XV1900A Midnight Star en wil je jouw motor de indrukwekkende ‘Bagger Style’ look geven? Dan is het Casual Full Dress pakket ook als accessoireset verkrijgbaar. De adviesverkoopprijs van het complete pakket is € 3.075,- (prijs incl. BTW, excl. montage).

XV950R 6061


chain reaction Om een goede levensduur te halen moet een motorketting regelmatig worden gesmeerd. Dat kan met een spuitbus, maar met een kettingsmeersysteem van Osco gaat het nog beter.


mototECH

Moderne motorfietskettingen zijn ware technologische hoogstandjes. Een heel verschil met de eerste kettingen, die rond 225 voor Christus. “op de markt” kwamen. Dat waren gewoon aan elkaar gesmede ijzeren ringen. Omdat de ringen ten opzichte van elkaar gedraaid waren en bebe weeglijk waren, kon je er moeilijk vat op krijgen. En dat is nodig als je ze mechanisch wilt aandrijven, bijvoorbeeld met een tandwiel. Dat werd mogelijk toen Leonardo Da Vinci de pen-ketting uitvond. Daarbij werden ijzeren platen - schalmen genoemd - met een ijzeren pen scharnierend aan elkaar verbonden, steeds twee schalmen aan de buitenkant, één in het midden. De schalmen waren relatief breed, omdat het ijzer van een dunne schalm te hard in de verbindingspen zou snijden.

Bus- en rollenketting Van de pen-ketting was het een kleine stap om vier schalmen te gebruigebrui ken en die twee aan twee te groeperen. Je kon dan in het midden ruimte vrij maken door de binnenste twee ijzeren schalmen aan een buisje of bus vast te maken. De buitenste schalmen zaten aan de pen vast. De pen scharnierde dan in de bus. Dat had drie voordelen. Het eerste voordeel is dat het oppervlak, waartegen de pen scharniert, met een bus veel groter is. De vlaktedruk is dus kleiner en de slijtage daardoor minder. Het tweede voordeel is dat de schalmen nu veel platter en lichter konden worden gemaakt, omdat het contactoppervlak met de pen er niet meer toe doet. En het derde voordeel is dat elke pen-bus verbinding dezelfde vorm en afmetingen heeft, waardoor je het met een simpel tandwiel kunt aandrijven. Dat werd nog eens sterk verbeterd toen Hans Renolds in 1880 op het idee kwam om rollen om de bussen te plaatsen. Daardoor schuurde het tandwiel niet tegen de bus, maar kon de rol draaien zodat de ketting met minder wrijving en slijtage op het tandwiel kon lopen.

Kwaliteit De huidige motorfietskettingen zijn nog altijd gebaseerd op de rollenketting van Renolds. In de loop der jaren is er wel het nodige verbeterd om de levensduur van deze kettingen nog verder te verbeteren. Zo kunnen we staal tegenwoordig legeren, zodat het sterker en taaier is. Het oppervlak kan gehard, zodat de pennen, bussen en rollen minder hard slijten. Een belangrijke factor is ook de oppervlakteruwheid van deze delen, want hoe gladder ze zijn, hoe minder ze schuren. Ook de nauwkeurigheid, waarmee de kettingonderdelen worden gemaakt, is van belang, want hoe netter de pen in de bus aanligt, hoe beter de krachten worden verdeeld. Dat komt zo nauw, dat RK haar merknaam tegenwoordig niet meer in de schalmen stanst, maar lasert, omdat dat geen vervorming van de schalm geeft. Het geeft ook een belangrijk verschil tussen goedkope en de duurdere kettingen weer: een hoge nauwkeurigheid, een gladde afwerking, een hoge staalkwaliteit en een grotere hardingsdiepte kosten geld, maar zijn van grote invloed op de levensduur.

Smeren Uiteraard is ook de kwaliteit van de smering belangrijk voor de levensduur. Vet of dikke olie is in staat om bewegende onderdelen grotendeels van elkaar te houden, zodat ze veel minder slijten. Er zijn twee punten van

een ketting die gesmeerd moeten worden: de pen-bus verbinding en de rollen, die om de bus heen zitten. Bij beide wordt het vet er echter langzaam tussenuit geperst. Door de enorme middelpuntvliedende kracht, die ontstaat als de ketting om de tandwielen heen draait, wordt dat vet vervolgens weggeslingerd, waardoor de ketting droog gaat lopen en er slijtage optreedt. Een effect dat erger wordt als het regent, want dan spoelt het vet nog sneller uit.

Osco Omdat de pen-bus verbinding het smalste contactoppervlak heeft, is die het gevoeligst voor gebrekkige smering. Daarom zijn eind jaren zeventig kettingen ontwikkeld, waarbij de pen-bus verbinding door O-ringen wordt afgedicht. Zo kan het vet er niet uit. In de loop der jaren zijn er allerlei afdichtingen ontwikkeld die nog beter afdichten en minder wrijvingsverliezen geven, zoals de X-ring, de RX-ring en de XW-ring. Men is er echter nog niet in geslaagd de rol-busverbinding af te dichten, bovendien maakt de rol contact met de tandwielen. De rollen moeten daarom nog altijd van buitenaf worden gesmeerd. Dat kan met speciaal kettingvet uit een spuitbus. Het vet kun je het beste met een warme ketting (na het rijden dus) tussen de rol en de schalm spuiten, zodat de rol van binnen en van buiten vet wordt. Door de warmte verdampen de oplosmiddelen snel, waardoor het vet indikt. Het nadeel van deze methode blijft, dat je pas smeert als je stopt, en dan kan de ketting al aardig ontvet zijn, zeker in de regen. Wie lang met zijn ketting wil doen kan dan ook beter een Osco smeersysteem laten monteren. Dit systeem (€ € 139,- excl. montage) werkt met een reservoir en een veerbelast pompje: als je de zuiger van het pompje uittrekt duwt de veer hem heel langzaam terug en pompt hij de kettingolie heel langzaam, druppelsgewijs via een slangetje tussen de rollen, gewoon terwijl je rijdt. Zo kun je de ketting ook tijdens een lange rit of een regenbui optimaal gesmeerd houden!

6263


moto gymkhana Achtjes draaien, slalommen, keren op een krappe ruimte en snelle pirouettes draaien. En dat alles tegen de klok. Het is Gymkhana, een nieuwe, leuke vorm van motorsport, waaraan iedereen kan deelnemen. Het is nog vroeg in de ochtend als een klein groepje motorrijders op een parkeerplaats vlakbij de Amsterdamse Arena verwachtingsvol staat te praten. Hoeveel mensen zouden er dit keer komen opdagen? Dat blijkt een behoorlijk aantal te zijn, ondanks het koude, vochtige februariweer. Men is het thuiszitten inmiddels zat en de meeste motorrijders staan te popelen om weer eens lekker met de motor bezig te zijn. Bijvoorbeeld tijdens een Moto Gymkhana-evenement.

Rage Moto Gymkhana is een nieuwe rage, die is overgewaaid uit Japan. Je zou het een motorsport kunnen noemen, al heeft het verdacht veel van een voortgezette rijopleiding. Bij Gymkhana gaat het erom dat je allerlei behendigheidsoefeningen met de motor doet. Er wordt met behulp van pylonnen een parcours uitgezet, waarbij je krappe bochtjes moet maken, achtjes moet draaien, “klaverbladen” moet rijden, slalomparcours moet afleggen en andere stuurmanskunsten moet vertonen. En dat alles zonder pylonen om te rijden of je voeten aan de grond te zetten. Het gaat hierbij dus niet om hoge snelheden, maximale grip of om gedurfde inhaalmanoeuvres. Het gaat om wendbaarheid en behendigheid. Om er toch een wedstrijd van te maken, wordt er een startpunt en een finish neergezet, waartussen de tijd wordt gemeten. En in die zin voldoet het aan de definitie van een sport, al lijkt het wedstrijdelement voor de meesten totaal onbelangrijk.

Rijvaardigheid Het gebrek aan rivaliteit merk je direct aan de sfeer op de parkeerplaats. Het is gewoon een gezellige bijeenkomst van gelijkgestemden, van mensen die lekker een dagje met motorrijden bezig willen zijn. “De lol is, dat je je motorrijvaardigheid bij lage snelheden enorm kunt vergroten. Dat geeft een grote voldoening”, aldus Christine, een van de initiatiefnemers van deze nieuwe sport. “Je merkt ook dat je rijvaardigheid er op straat ook beter van wordt. En het is lekker laagdrempelig, je hoeft er niet speciaal een motorfiets voor te kopen, je kunt met alle soorten motorfietsen meedoen”. Dat is ook te zien. Bij een behendigheidssport zou je voornamelijk Supermotards verwachten. De verzameling motorfietsen op de parkeerplaats lijkt echter meer op de showroom van een MotoPort-


motoSPORTS

vestiging: er is voor elk wat wils, van alle soorten, maten en prijsklassen. Er staan naked bikes, toermotoren met koffers, snelle supersports en dikke allroads. Er rijden zelfs een aantal customs mee. Hoe meer zielen, hoe meer vreugd…

Vereniging Hoewel Moto Gymkhana in Japan al jarenlang erg populair is, wordt het pas sinds kort in Nederland en Duitsland georganiseerd. Dat begon met een berichtje op Facebook, van Helen Buren, die wat filmpjes van deze sport had gezien en zich afvroeg of er meerdere mensen geïnteresseerd waren. En zo was er in september vorig jaar een aantal enthousiastelingen bij elkaar op de parkeerplaats van een bikertref-café in het Duitse Krefeld. De vijftien aanwezigen zetten hun oefeningen uit en hadden gewoon lol. Zoveel lol, dat ze besloten om het wat structureler aan te pakken. Sinds januari 2013 is Moto Gymkhana Nederland dan ook een officiële vereniging met een bestuur, een website en met contributie. Er worden komend jaar diverse evenementen georganiseerd, waarbij meestal een harde kern van zo’n 30 rijders acte de présence geven, Daarnaast komt ook altijd een aantal andere nieuwsgierigen een poging wagen. Die betalen € 17,50 om een keer mee te doen, wie het hele jaar mee wil doen betaalt € 60,- contributie. De club is bezig om te kijken of ze een soort extra motorverzekering kunnen regelen voor deelnemers, al dan niet via een licentie. Het is dan ook niet zo vreemd dat er twee KNMV-medewerkers aanwezig zijn, die komen kijken of er in de toekomst samengewerkt kan worden.

Vertrouwen Een groot pluspunt van Moto Gymkhana is dat er eigenlijk geen gevaar bij komt kijken: “de snelheid ligt nergens boven de 50 km/h”, aldus Ronald, die ook in het bestuur zit. “Je hebt je ook niks aan pk’s, maar meer aan een lichte motorfiets. Het leuke is dan ook dat er niets moet. Het is gewoon leuk om je motor beter onder controle te krijgen en de dynamiek te voelen. Je merkt ook dat je de motor beter onder controle hebt en beter kunt reageren in onverwachte situaties op de weg. Je wordt er een betere, veiligere motorrijder van. Het is ook beslist geen stuntwedstrijd. Je mag niet driften en ook geen wheelies of stoppies maken. Je moet te allen tijde met twee wielen op de grond rijden. Verder gaat het meer om de gezelligheid.” Dat laatste wordt bevestigd door Joyce, die nu voor de tweede keer deelneemt: “ik vond de sfeer de eerste keer leuk, dat vond ik al reden om terug te komen. Wat ik ook leuk vind is dat je op een ander niveau weer leert te sturen, je krijgt meer vertrouwen in jezelf en de motorfiets en rijdt daardoor beter in het verkeer.”

Meedoen Uiteraard wordt er zeker van een MotoPort redacteur verwacht dat hij niet alleen toekijkt, maar ook meedoet. En dus verschijn ook ik met mijn KTM 990 Adventure aan de start. En inderdaad is het enorm leuk om het eens te ervaren. Het klaverblad, dat is uitgezet, vergt niet alleen wendbaarheid, maar ook inzicht. Het gaat soms om krap sturen en goed kijken, maar soms ook juist om het kiezen van een mooie ruime lijn, waardoor je snelheid kunt vasthouden. Ook de slalom is leuk om weer eens te proberen, het blijft een kwestie van kijken en ik dacht dat ik best een goed figuur sloeg. Tot ik omkeek en diverse pylonnen plat zag liggen. Ik had die zijkoffers en dus beter af kunnen halen… En dat doe ik voor de volgende poging, want dat laat ik natuurlijk niet op me zitten! En zo maakt zich langzaam toch een soort fanatisme van me meester...

Vrienden... Moto Gymkhana is leuk, laagdrempelig en je hebt er eigenlijk niet veel meer voor nodig dan een parkeerplaats, een handjevol pylonnen en een aantal vrienden die het leuk vinden om een paar uur lekker met de motorfiets te sturen. Die vrienden vind je bij Moto Gymkhana Nederland. Ga naar www.motogymkhana.nl voor meer info en bekijk de video op www. motodrive.tv (of scan de QR code hiernaast met je smartphone). 6465


op twee wielen

TESTRiT MET DE yAMAHA X-MAX 400 MOTORSCOOTER

SUV

De ene scooter is handig in de stad, de andere kan veel vervoeren. En weer een ander type heeft de power om er lekker sportief mee over een bergweg te blazen. Met de X-Max 400 kan het allemaal. Het is een echt “Sports Utility Vehicle”. Maar dan op twee wielen...

De Engelsen hebben er een mooie uitdrukking voor: “Have your cake and eat it”. Je kunt het een, maar hoeft daarvoor het ander niet te laten. Dat is precies wat de yamaha X-Max 400 biedt. Hij heeft de power en het comfort om met een flinke snelheid over de snelweg te blazen, maar is niet zo groot en log dat hij je in de stad het rijplezier ontneemt. Bepaald niet. Hij voelt wendbaar en je merkt dat hij sportief DnA heeft. Dat DnA is afkomstig van de sportieve X-Max 250, die aan de basis lag van de nieuwe X-Max 400. Het frame is ervan afkomstig, al is het hier en daar wat aangepast zodat het lichter en stijver is. Combineer dat met een motorblok, dat 54% meer vermogen en 60% meer koppel heeft, dan weet je meteen dat de achterliggers zich bijna zorgen moeten maken over opspattende straatstenen...

Sportief design Het sportieve DNA is ook te herkennen in het design van de X-Max 400, dat ondanks de modernere vormen duidelijke trekjes van de X-Max 250 heeft. Zoals de boemerangvormige zijpanelen die de voor- en de achterwielen optisch met elkaar verbinden en de dubbele koplampen en dubbele achterlichten, die net twee priemende ogen lijken. Maar verder zijn de lijnen van het kuipwerk scherper en agressiever, met een iets hogere kont en een spitsere koplamppartij. Bijzonder is ook dat de X-Max 400 een hoogwaardige afwerking heeft, die hem een echte premium uitstraling verleent. Zo is het zadel afgewerkt met mooie stiksels en een leuke aluminium sierplaat onder de ruggensteun. Ook het dashboard heeft fraaie aluminium accenten. Verder heeft het dasboard twee goed afleesbare, analoge klokken voor snelheid en toerental, plus een overzichtelijk display dat de tijd, de buitentemperatuur, de benzinestand, de kilometerstand en de tripmeter toont. Onder het dashboard heeft de X-Max twee bagagevakjes, waarvan er een op slot kan. De meeste bagageruimte vind je echter onder het zadel. Daar kun je met gemak twee integraalhelmen kwijt.

Hoge top Het zadel van de X-Max ziet er niet alleen comfortabel uit, het zit ook zeer prettig. De zithoogte is met 785 mm vrij niet al te hoog, waardoor je goed met de voeten bij de grond kunt. Het ruggensteuntje verricht ook goede diensten, want de X-Max 400 is behoorlijk pittig. De motor loopt mooi stil en trillingsvrij, maar draai je het gas open, dan zit de eenpitter in een mum van tijd op 140 km/u. En ook boven die snelheid loopt hij nog vrij vlot door naar 160 km/u. Dan zie je de tellernaald nog langzaam naar een indrukwekkende 172 km/u kruipen. Maar het mooiste is dat de motor zo ontzettend lekker op het gas reageert, soepel en zonder stoten. Daardoor kun je ook in de bergen lekker vlot door de bochten rijden en vroeg op het gas gaan. De handige, automatische CVT-transmissie moet dan even terugschakelen, maar dan maakt de eenpitter maximaal gebruik van zijn koppel om er razendsnel vandoor te gaan. Het is leuk om te zien hoe zo’n CVT reageert, trouwens. Bij een constante snelheid van 80 km/h draait de motor ongeveer 4.000 toeren. Geef je ineens gas, dan moet de transmissie de overbrenging aanpassen en stijgt het toerental naar 6.200 toeren, waar de motor zijn maximale trekkracht benut. Terwijl de snelheid toeneemt, blijft het toerental constant tot de CVT-transmissie helemaal uitgeregeld is. Pas dan stijgt het toerental.

Stabiel Dat de X-Max 400 zo lekker rijdt op bochtige wegen komt niet alleen door zijn smeuïge motorblok, maar ook doordat het zwaartepunt van de machine laag ligt. Je merkt wel dat de machine niet zo superlicht is als een 125cc- of 250cc-machine, maar dat zou met dit vermogen ook niet goed zijn. Een beetje massa heb je nodig om stabiliteit te creëren. En dat is bij de X-Max 400 ook dik in orde. De scooter stuurt lekker precies, je kunt hem gemakkelijk op de geplande lijn mikken en ook in krappe bochten


mototESt

” Hij is wendbaar

en je merkt dat hij sportief DNA heeft.”

vertoont hij geen over- of onderstuur, zodat je hem met speels gemak door haarspeldbochten mikt. Ook in doorlopende bochten voelt de X-Max 400 lekker stabiel, wat ook komt doordat de scooter op een goed uitgebauitgeba lanceerd veersysteem staat. De vering is vrij soepel, maar heeft een goed afgestemde in- en uitgaande demping. Hierdoor wipt de scooter niet op nadat je over een hobbel rijdt, zodat de carrosserie strak blijft aanvoelen. Ook tijdens het remmen blijft de X-Max 400 mooi strak. Hij duikt nauwenauwe lijks en richt zich niet op als je in de bocht de rem erbij pakt. En dat terwijl er een behoorlijke power in de remmen zit. De voor- en achterrem zijn lekker krachtig en goed te doseren. Zoals het een scooter met sportief DNA betaamt...

SUV De Yamaha X-Max 400 is een echte “Sports Utility Vehicle”. Hij is snel en stabiel genoeg voor een sportieve rijstijl, is wendbaar genoeg voor de stad en heeft een flinke bagageruimte, die hem ook bruikbaar maakt voor boodschappen of langere toerritten. Het comfort is daar zeker goed genoeg voor. Het zadel is stevig en lekker breed, de treeplanken ruim genoeg en de ruit - die 50 mm hoger is dan bij de X-Max 250 - beschermt goed tegen de rijwind zonder al te veel gebulder te geven. Deflectors op de zijkant van de kuip sturen de wind om je handen heen, zodat die ook een redelijke bescherming tegen weer en wind hebben. Je kunt het er dus lang op uithouden, te meer daar de X-Max 400 ook nog een flink actieradius biedt. Hij heeft 14 liter benzine aan boord en doet 21 km op elke liter. Reken maar uit! Nee, het is duidelijk dat Yamaha met de X-Max 400 een sterke troef in handen heeft. Een die ook nog heel sympatiek geprijsd is. De X-Max 400 staat voor € 6.499,- bij MotoPort. Eind 2013 wordt er nog een versie met ABS verwacht.

Yamaha X-max 400 motorscooter

Tech Specs

Motor

Vloeistofgekoelde 400cc DOHC eencilinder

Vermogen

22,2 kW (31,5 pk) / 7.250 tpm

Koppel

33,9 Nm / 6.000 tpm

Transmissie

CVT

Frame & voorvork

Underbone buizenframe / hydraulische telescoopvork 35 mm

Achtervering

Aluminium swingarm met stereo-vering

Banden voor/achter

120/70-15 en 150/70-13

Voorrem

dubbele 267mm-schijf met tweezuigertang

Achterrem

enkele 267mm-schijf met tweezuigertang

Wielbasis & zithoogte

1.565 mm / 785 mm

Rijklaargewicht

211 kg

Tankinhoud

14 Liter

Leverbare kleuren

Wit, zwart & mat grijs

Prijs in Nederland

€ 6.499,-

6667


Bescherm uw motor tijdens de winterstalling! Het is nu nog genieten van de laatste kilometers. Velen kunnen terugkijken op een geslaagd

Bescherm uw motor tijdens de winterstalling! motorseizoen. Voordat de motorfiets weer gestald wordt, adviseert Forté om het brandstofsysteem

en de motor inwendig te laten reinigen met Forté reinigingsproducten. Hierdoor worden problemen

voorjaar voorkomen presteert uw motorfi ets kunnen in het nieuwe motorseizoen weer optimaal! Hetinishet nu nog genieten van deen laatste kilometers. Velen terugkijken op een geslaagd Inwendige motorvervuiling

film in de motor weer optimaal is.

Reiniging brandstofsysteem

motorseizoen. Voordat motorfietsForté weerMotor gestald wordt, adviseert Forté brandstofsysteem Flush verwijdert tevens Fortéom Motohet Power 1 zorgt voor reiniging Het is een feit dat motoroliede vervuild black en white sludge en ingedikte raakt door verbrandingsresten, vocht en brandstof. Daarnaast veroudert motorolie, motorolie uit het motorcarter. Tevens voorkomt het product olieverbruik. wat voor afzettingen van vernis en lak Direct voelbaar is de verbetering van kan zorgen op o.a. cilinderwanden en de gasrespons en de herstelling van in zuigerveergroeven. Dit resulteert het verloren motorvermogen! in compressieverlies, een verstoorde mengselbereiding en een afnemende Als nareiniging en ondersteuning van driveability. Geadviseerd wordt dan ook het additiefpakket van de nieuwe om het motorblok te laten reinigen met adviseert Forté om is. Forté Forté Motor Flush en Forté Top End filmmotorolie in de motor weer optimaal Inwendige motorvervuiling Top End Treatment toe te voegen aan Treatment toe te laten voegen aan de Forté Motor Flush verwijdert tevens Het isnieuwe een feitolie! dat motorolie vervuild de nieuwe motorolie. Hierdoor wordt lakafzetting voorkomen en blijft de black en white sludge en ingedikte raaktInwendige door verbrandingsresten, vocht en motor inwendig schoon. motorreiniging Door de motor inwendig te laten brandstof. Daarnaast veroudert motorolie, motorolie uit het motorcarter. Tevens Nadelige effecten van winterstalling reinigen met Forté Motor Flush zullen voorkomt het product olieverbruik. wat voor afzettingen van vernis en lak Forté adviseert om voor de winterstalling de te smeren oppervlakken in de motor het brandstofsysteem te beschermen gereinigd worden, waardoor de smeerDirect voelbaar is de verbetering van kan zorgen op o.a. cilinderwanden en met Forté Moto Power 1 en Forté Moto de gasrespons en dedeherstelling van van in zuigerveergroeven. Dit resulteert Power 2. Tijdens winterstalling motorfimotorvermogen! ets kunnen schadelijke zuren hetuw verloren in compressieverlies, een verstoorde ontstaan door chemische reacties in mengselbereiding en een afnemende de met ethanol vermengde loodvrije gevolg is dat materialen Alsbrandstoffen. nareiniging enHetondersteuning van driveability. Geadviseerd wordt dan ook in het brandstofsysteem, welke niet bezijn tegen van de gevolgen hetstand additiefpakket de nieuwevan ethanol, om het motorblok te laten reinigen met aangetast kunnen raken. Materialen motorolie adviseert Fortépakkingen, om FortéafForté Motor Flush en Forté Top End zoals vlotternaalden, en metalen. en Topdichtingen End Treatment toe te Reiniging voegen aan Treatment toe te laten voegen aan de bescherming met Forté Moto Power 1 de nieuwe Hierdoor wordt nieuwe olie! en Fortémotorolie. Moto Power 2 gaat veroudering van de brandstof tegen en zuren lakafzetting voorkomen en blijft deworden geneutraliseerd, waardoor de kans op motor inwendig schoon. Inwendige motorreiniging aantasting wordt verminderd.

van het brandstofsysteem, daar waar de brandstof vloeibaar is. Forté Moto Power 1 lost lakafzettingen in het brandstofsysteem op en verzorgt de reiniging van de tank, brandstofkraan, carburateurs en het hele injectiesysteem. Forté Moto Power 2 neemt het vanaf hier over en zorgt voor de reiniging van de verbrandingsruimte, zuigerveren en zuigerveergroeven en eventueel de Reiniging brandstofsysteem lambdasonde.

en de motor inwendig te laten reinigen met Forté reinigingsproducten. Hierdoor worden problemen in het voorjaar voorkomen en presteert uw motorfiets in het nieuwe motorseizoen weer optimaal!

Forté Moto Power 1 zorgt voor reiniging Forté adviseert om bij elke onderhoudsvan het brandstofsysteem, daar waar beurt standaard het brandstofsysteem te delaten brandstof vloeibaar is. Forté Moto 1 reinigen met Forté Moto Power en Forté Moto Power 2. Power 1 lost lakafzettingen in het De voordelen van op Forté: brandstofsysteem en verzorgt de • Een optimaal motorvermogen reiniging van degasrespons tank, brandstofkraan, • Een directe • Een maximale levensduur van het carburateurs en het hele injectiesysteem. motorblok Forté Power 2 neemt het vanaf • EenMoto schoon brandstofsysteem • Een optimaal brandstofverbruik hier over en zorgt voor de reiniging van u vragen? Uw MotoPort dealer kan deHeeft verbrandingsruimte, zuigerveren u informeren over de reiniging met Forté enproducten. zuigerveergroeven en eventueel de lambdasonde. Forté adviseert om bij elke onderhoudsbeurt standaard het brandstofsysteem te laten reinigen met Forté Moto Power 1 en Forté Moto Power 2.

Door de motor inwendig te laten Nadelige effecten van winterstalling reinigen met Forté Motor Flush zullen de te Standaard smeren oppervlakken in de motor onderhoudsadvies van Forté: Forté adviseert om voor de winterstalling hetForté brandstofsysteem teMoto beschermen De voordelen van Forté: gereinigd waardoor de smeer1. Hetworden, brandstofsysteem (laten) reinigen met Moto Power 1 en Power 2. metFlush Fortéondersteund Moto Powermet1 en Forté • Een optimaal motorvermogen 2. Inwendige motorreiniging met Forté Motor Forté TopMoto End Treatment. Power 2. Tijdens de winterstalling van • Een directe gasrespons uw motorfiets kunnen schadelijke zuren • Een maximale levensduur van het motorblok Schoon presteert beter! ontstaan door chemische reacties in de met ethanol vermengde loodvrije • Een schoon brandstofsysteem brandstoffen. Het gevolg is dat materialen • Een optimaal brandstofverbruik www.schoonpresteertbeter.nl in het brandstofsysteem, welke niet be-


motoGPS

ROUTES iMpORTEREn in BASECAMp

GPS praat

Hans Vaessen is MrGPS. Tot voor kort was hij commercieel directeur van GPS-specialist WayPoint, waar hij meer dan acht jaar voor werkte. Niet alleen is hij bekend van de vele cursussen, youtube videos en de bijna 20.000 berichten op gpsforum.nl, ook is hij de geestelijk vader van de OnRoute motorkaart. Tegenwoordig richt Hans zich, als MrGPS, volledig op instructie en ondersteuning bij GPS gebruik. Alle reden voor MotoPort om hem te vragen de lezers bij te staan in het gebruik van hun GPS-navigatie en software. Hij verzorgt tevens trainingen in samenwerking met MotoPort en realiseerde een videocursus Mapsource voor motorrijders.

Eén van de vragen die ik vaak van Mapsource-gebruikers krijg: hoe krijg ik mijn routes in Basecamp? En ook: hoe krijg ik ze er weer uit? Basecamp werkt namelijk iets anders dan Mapsource. In Mapsource moest je elke route c.q. set van routes opslaan als .gdb of .gpx bestand. Basecamp kent zijn eigen database. Opslaan hoeft niet; het programma onthoudt elke route die je maakt. Ga daarbij georganiseerd te werk door bijvoorbeeld aparte mappen te maken met daarin aparte lijsten. Zo kun je een map voor Duitsland maken met daarin een lijst met routes in de Eifel. Of je maakt een lijst “Zomer 2013” en plaatst de prachtige rit die je onlangs in de Eifel reed zowel in de lijst “Zomer 2013” als in de lijst “Eifel”. Let op: daarmee maak je nog géén kopie van de route, het is hetzelfde bestand. Het werkt dus anders dan windows verkenner. De routes die je in beeld hebt in Basecamp, hangen af van welke map of lijst er geselecteerd is. Je kunt je volledige collectie in beeld brengen (mijn verzameling), maar ook alleen de route waar je op dat moment aan werkt. Heb je alle routes in beeld, dan kun je op één van die routes klikken om te zien in welke lijst(en) die voorkomt. Heb je een “mygarmin”-account dan kun je ook routes “in the cloud” opslaan. Via internet kun je er dan vanuit elke computer bij. Maar hoe open je nu een route in Basecamp? Daar zijn drie manieren voor: Selecteer in Basecamp de lijstmap waar de route in moet komen. Kies vervolgens linksboven voor importeer of druk op ctrl-I. Zoek het .gdb of .gpx bestand op en importeer het. Je zult zien dat er binnen de gekozen lijstmap een nieuwe lijst verschijnt met de naam van het gekozen bestand. In die lijst staan alle routes en/ of waypoints en tracks die in dat bestand stonden.

1 2

Een andere manier is, als je de route in Mapsource in beeld hebt: rechter muisklik op de naam van de route en kiezen voor “kopiëren”. In Basecamp klik je vervolgens met de rechtermuisknop op de lijstnaam waarin je de route wilt plaatsen en kies je voor “plakken”.

3

Het meest logische is echter om Windows duidelijk te maken dat je .gpx en .gdb bestanden voortaan automatisch wilt openen met Basecamp in plaats van Mapsource. Dat doe je door in Windows verkenner met de rechtermuisknop te klikken op het route-bestand en te kiezen voor “openen met” danwel “standaardprogramma selecteren”. Daar kun je dan Basecamp kiezen (staat Basecamp er niet bij: dan even in de programma-directory zoeken naar basecamp.exe). Voortaan zal een gedownloade route automatisch verschijnen in een nieuwe lijst met de naam van het routebestand. Maar wat nu als je een route naar een ander wilt mailen? Dan is het een kwestie van de betreffende lijst of route selecteren en kies je voor “exporteer”. Op deze manier bewaar je, net als in Mapsource, je route als .gpx of .gdb bestand. En dat bestand voeg je vervolgens toe aan de te verzenden mail. Wil je de route helemaal niet mailen maar gewoon naar je toestel overzetten? Ook daarvoor bestaan ver verschillende mogelijkheden. Het makkelijkst vind ik het om een route of lijst gewoon naar het toestel te verslepen. In de cursus DVD “Basecamp voor motorrijders” wordt een en ander uitgebreid gedemonstreerd en vertel ik ook meer over het werken met lijsten en lijstmappen. Verkrijgbaar via de webshop www.motoport.nl voor € 29,90.

pS: Wil je zien wat er precies gebeurt bij het exporteren van een route naar je toestel: zie dan het motorrijders-deel van het MrGpS youtubekanaal: www.youtube.com/mrgpsnl 6869


motoclassics De motorwereld is in de loop der jaren enorm veranderd. De komst van de elektronica en de milieuwetten maken de motortechniek ingewikkelder en zorgen voor meer uniformiteit. Velen denken dan ook met weemoed terug aan de tijd dat motoren enorm verschillend waren en dat je er nog zelf aan kon sleutelen. De tijd van de Nortons, de Aermacchi’s de MV Agusta’s, de BSA’s, de Honda’s CJ’s, de Seeley G50 of de Yamaha RD 350. En dat is nog maar het topje van de ijsberg. Het vervult menigeen direct met nostalgische gedachten aan vervlogen tijden. En voor velen is dat een reden om weer zo’n oldtimer op de kop te tikken, eraan te sleutelen en er regelmatig ritten mee te rijden. Er is een hele scene omheen ontstaan, met clubs en evenementen. Waaronder de Bikers Classics, die jaarlijks in juli door DG Sport op het Belgische circuit van Spa Francorchamps wordt gehouden. Een evenement dat is uitgegroeid tot een waar spektakel dat drie dagen duurt. Bijna 700 oldtimerliefhebbers komen daar naartoe om hun klassieker op het prachtige circuit in de Ardennen de sporen te geven. En er komen duizenden toeschouwers op af. Die genieten van de prachtig gerestaureerde oldtimers en van het soms oorverdovende geluid, dat onder het blikken dak van de tribunes weergalmt.

Start GP500 Marcel Ankoné

Grand Prix Natuurlijk zijn de meeste motorliefhebbers ook motorsportliefhebbers. Wie herinnnert zich niet de prachtige TT-overwinning van Wil Hartog, de “Witte Reus”, in 1977? Of de TT-overwinning van “Jumping” Jack Middelburg in 1980? Voor velen prachtige tijden, die zij graag nog eens zouden herleven. En dat kon op de Bikers Classics. Niet met de in 1984 verongelukte Jumping Jack natuurlijk. Maar zijn Yamaha TZ 500 Bakker was er wel en werd bemand door viervoudig Nederlands kampioen en ex GP-rijder Mile Pajic. De aan kanker overleden publiekslieveling Barry Sheene ontbrak vanzelfsprekend, maar zijn zoon Freddy Sheene was er wel. “Het is leuk om in de huid van mijn vader te kruipen en te voelen wat hij beleefde”, aldus Freddy, die met Barry’s Suzuki XR 45 in de GP500-klasse reed. Ook een van Nederlands GP-helden, Marcel Anconé, reed mee. En uiteraard was “onze” Wil Hartog van de partij op een Suzuki RG500 Mk5, uiteraard gekleed in een witte raceoverall. En hij wilde nog best een beetje gas geven: “Het maakt toch iets speciaals in me los, al is het heel lang geleden,” vertelt Wil aan MotoDrive. “De oude motoren, de herinneringen en de entourage maken het hier heel speciaal. Het is ook leuk om je oude vrienden en kennisen terug te zien en het is een leuke sfeer. Het komt eigenlijk best overeen met hoe het vroeger was. Toen had je geen hospitality-units en motorhomes, maar caravans en tentjes. Dat zie je hier ook weer. Verder doe ik nu wat rustiger aan. Je moet niet denken dat je nog kunt racen als je 65 bent...”

Wil Hartog

Giacomo Agostini

1 en 3 Dat niet iedereen die filosofie aanhing werd steeds weer duidelijk toen de GP-machines het legendarische GP-circuit opgingen. Met name de heren Gardner en Sarron, voorzien van nummers 1 en 3, leken te vergeten dat het “demonstratierondjes” waren. Wayne Gardner, de 53-jarige Australiër die in 1987 wereldkampioen werd, trakteerde het publiek op iets dat op een heuse race leek en stoof elke keer op de Yamaha YZR500 van Christian Sarron door de Bus-Stop, in een poging Christian zelf uit te remmen. De vier jaar oudere wereldkampioen uit 1984 bleek het echter niet verleerd te zijn en gaf hem goed partij. Heel goed, zo bleek op de laatste startgrid, waar Gardner de 71-jarige racelegende Giacomo Agostini uitdaagde. “I’ll race ya!” Agostini, die het prachtige geluid van zijn viertakt MV Agusta 3 zo luid over start-finish had laten brullen dat de ruiten het bijna begaven, gaf niet toe. “Race him”, zei hij op Sarron wijzend. “Nah, he’s too fast”, aldus Gardner. Dat laatste ging ook op voor Moto2-coureur Scott Redding, die op Schwantz Suzuki RGV 500 uit 1994 acte de présence gaf. Ook hij amuseerde zich duidelijk op de oude tweetakt...

Gardner en Sarron in gevecht om de titel

Freddy Sheene

7071


Superbikes en zijspannen Het waren echter niet alleen de tweetakten die de show stalen. Aan het eind van de jaren ‘80 kreeg het GP-circus concurrentie van het WK Superbikes, waarin “gewone” viertaktmotoren als de Honda RC30, de Kawasaki ZXR750, de Yamaha OW01 en de Ducati 888 aan de start kwamen. En ook die kwamen aan de start, met bekende namen als Stéphane Mertens, Rob Phillis en Piergiorgio Bontempi. Stephane Mertens zou op een Honda RC30 rijden, maar de motor waarop hij voorbij kwam leek toch verdacht veel op de Chesterfield Yamaha YZR500 van Olivier Jaques. Bontempi ging overigens meer voor het spektakel dan voor snelle ronden, aangezien hij voor de tribunes zelden twee wielen tegelijk aan de grond had, net als Peter Rubatto op zijn Bimota YB4ei.

de Mark, alsmede Ron van Steenbergen, de succesvolle NK en EK-rijder die hier voor Trackdays 4All uitkwam. “Ik ben in 2008 gestopt met racen, maar deed nog wel instructiewerk, bijvoorbeeld voor Trackdays 4All van Jeroen Versteegh. Hij vroeg me voor deze raceklasse. Ik vond het eerst niks, op die smalle bandjes. Maar toen kwam hij met een jongere, beter getunede motor en toen zag ik het wel zitten. Het is gaaf om te doen! Ik heb een keer de Bol d’Or meegereden, maar toen zijn we na acht uur uitgevallen. Maar wel een hele mooie ervaring. Ik hoop dat het hier beter gaat. We gaan voor een vijfde plek. Maar het is een lastige race, want het is hier echt aardedonker als de nacht valt.”

Donker

Om klokslag 8 uur gingen de endurance rijders van start met een authentieke “Le Mans”-start, waar de motoren aan de ene kant van de baan staan en de coureurs aan de andere, zodat ze naar hun motor toe moeten rennen. De strijd werd meteen hevig, maar het werd pas echt mooi toen de nacht viel. Wat is het verschikkelijk gaaf om die koplampen uit het donker de bochten van Blanchimont door te zien komen, de Bus-Stop te zien nemen en vervolgens de achterlichten over start-finish te zien verdwijnen. Nog indrukwekkender is het om ze na Eau Rouge de Radillon op te zien stormen. Bij daglicht al een uitdaging, steil omhoog met een sterke bocht en een knik bovenaan, maar in het donker, als je ook nog nauwelijks ziet waar je heen gaat... Indrukwekkend. En een schouwspel, net als Voor velen is het de techniek van weleer, voor anderen zijn het de pitstops. Om de drie kwartier de helden van toen en voor sommigen is het “classic racing”, moet er van rijder gewisseld en snel getankt worden, waarna het een leuke manier om low budget te racen. Hoe het ook zij, verder gaat het duister in. Voor Ron van Steenbergen loopt het de Bikers Classics op Spa Francorchamps zijn uitgegroeid echter niet zo goed af: door problemen met de brandstoftoevoer tot een spektakel voor iedereen! valt het Trackdays 4All team terug naar de 27e plaats. Van den Mark wordt 43e, ook na techniDe klassiekers sche problemen. Beste Nederlanders zijn Ron Schouens en Donny Jansen. Het grootste deel van het programma werd gevuld door de “Series”, waarin Zij worden achtste. Peter Jansen en Martin van Ruitenbeek volgen op een 679 deelnemers - opgedeeld in vijf verschillende groepen - keer op keer negentiende plaats. De winst gaat naar het Duitse Kaiser Classic Endurance de baan op mochten met hun klassiekers, die van voor 1985 moesten zijn. Team met Kaiser Manfred en Achim Steinmacher. Maar de motor waarop Op een enkel smokkelgevalletje na waren ze dat ook, het merendeel was zij rijden is een Nico Bakker BK1. Dus toch nog een Nederlands succes... zelfs veel ouder. Opvallend was dat er veel oude CB500 Fours mee reden, vermomd als nog oudere Honda racers. Toch leuk om te zien. En hoewel sommigen echt hard gingen, werd er niet echt mee geracet. Dat gebeurde wel in de Classic Superbikes, waarin ook wat modernere en stevig getunede motoren rondreden. Vooral winnaar Thomas Ruckriegel op zijn Yamaha XS1100 en Stefan Merkens op zijn Yamaha MMT1200RR zorgden voor een opwindende race dankzij hun spectaculaire rijstijl. Als je het over GP’s en Superbikes hebt, dan mogen de zijspannen niet ontbreken. Ze reden in de loop der jaren bij beide series mee. En dus waren ze ook bij de Bikers Classics. En niet de minste namen. Jörg Steinhausen, Steve Abott... alleen onze Hollands trots, Egbert Streuer, was zonder zijspan gekomen. Het zijspanteam van zoon Benny was verhinderd. Maar Egbert zelf was er wel om al zijn oude kornuiten weer te zien. En de hele oude zijspannen, want die waren er ook. Eigenlijk nog veel leuker om te zien, die oude mannen die in zwarte pakken ver uit het zijspan hingen...

4-uurs race Eén van de grootse spektakelstukken van het evenement vond op zaterdagavond plaats: de 4-uurs “Spa Classics” endurance race, meetellend voor een nieuw kampioenschap dat onder auspiciën van de European FIM wordt georganiseerd. Er wordt geracet met een grote diversiteit aan machines, daterend van 1961 tot 1985 in vier klassen: de Maxi Classic (motoren voor 1982), Classic 1000 (1000cc voor 1981), 750 (ook voor ‘81) en 750TT (tot eind 85). De teams bestaan uit twee of drie coureurs met erkende nationale racelicentie, maar mag niet enkel uit bekende rijders met een gigantische erelijst bestaan. Maar we zagen wel enkele bekende namen, zoals Henk van den Mark, ex GP-coureur en vader van WK Supersport-coureur Michael van

Enthousiast geworden? Zet dan de volgende editie van de Bikers Classics alvast in je agenda. Dit spektakel vindt plaats op Spa Francorchamps in het eerste weekend van juli 2014.


motoClaSSiCS

Klassieke “Le Mans”-start van de 4-uurs race

Klassieke norton tijdens de Classics races

Wheelie van peter Rubatto tijdens de Superbike

nachtelijke rijderswissel in de pits

” De oude motoren, de mooie herinneringen en de entourage, maken het hier heel speciaal.” - Wil Hartog Bill Hodgkins & Bert Vloemans in een Windle norton Commando uit 1969

prachtig onderhouden Ducati F1

Eén van de vele klassiekers op het terrein in Spa

Heuvelachtig bochtenwerk op het circuit Spa Francorchamps

Ron van Steenbergen & Jeroen Versteeg voor ‘Track4All’

Gerd & phil ilzhöfer - Busch BMW zijspan uit ‘67

7273


start/

Stop

in the name of love…

Als de Honda SH125i voor het stoplicht tot stilstand komt, wordt het stil... De slimme motorscooter van Honda zet zijn motor even uit om geen brandstof te verspillen. En dat stop-startsysteem is niet de enige brandstofbesparende techniek van de SH125i, die is gebouwd met “love” voor de planeet.


mototESt Het is best grappig om te ervaren. Elke keer als je stopt, schakelt de eencilindermotor van de vernieuwde Honda SH125i zich na een seconde zelf uit. Om daarna weer vlot aan te springen als je het gas open draait. Gaat vanzelf, je hebt er geen omkijken naar. Maar het is beter voor de planeet en het spaart geld, want de 11,7 pk sterke 125cc “eSP" (enhanced Smart Power) krachtbron wordt er een stuk zuiniger van. Nu klinkt het misschien eenvoudig, maar technisch gezien komt er nogal wat bij kijken als je een motor met een stop-startsysteem wilt uitrusten. De conventionele startmotor zou te snel verslijten wanneer je ineens veel vaker opnieuw moet starten. Daarom heeft de SH geen gewone startmotor. In plaats daarvan gebuikt heeft hij een speciale, koolborstelloze dynamo, die tijdens het starten als startmotor wordt geschakeld. Door het ontbreken van slepende en dus slijtende koolborstels is zo'n apparaat een stuk duurzamer dan een gewone startmotor. Met een schakelaar op het stuur is het stopstartsysteem overigens te omzeilen, als je er geen prijs op stelt.

Zuinig Om de SH125i superzuinig te maken heeft Honda niet alleen een stopstartsysteem toegepast, maar ook veel aandacht besteed aan het terugbrengen van wrijvingsverliezen en het gewicht. Het nieuwe motorblok heeft 20% minder onderdelen dan zijn voorganger en heeft een aantal slimme constructies. De dynamo is bijvoorbeeld samen met de ventilator direct op de krukas gemonteerd, zonder overbrengingen en dus ook zonder extra wrijvingsverliezen. De radiator heeft een grotere koelcapaciteit gekregen. Zo kon er een kleinere ventilator worden gebruikt, waarvan de aandrijving minder energie kost. De tuimelaars van de klepbediening zijn voorzien van gelagerde rollen in plaats van slepers, de kleppen zijn lichter en de krukas is iets uit het midden van de cilinders geplaatst, zodat de zuigers minder hard tegen de cilinderwand drukken. Zo zijn er nog talloze onderdelen waarop kleine verbeteringen zijn geboekt. Vele kleintjes maken een grote en daardoor is deze 125 cc motor 25% zuiniger geworden, wat neerkomt op net iets meer dan 2 liter benzine per 100 km...

die meer afrolcomfort geven dan kleine wielen en bovendien voor een grotere stabiliteit zorgen. Het comfort is ook goed, ook al voelt de vering van de SH best stevig aan. Dat moet ook, want dan voel je goed wat er onder de wielen gebeurt. En de stabiliteit is inderdaad perfect, zelfs op topsnelheid, die met een beetje rugwind 110 km/uur bedraagt. De SH125i laat zich zelfs niet van de wijs brengen door sporen in het asfalt, terwijl hij in de stad zo wendbaar is als een huisvlieg op een warme zomerdag. Hij zig-zagt met het grootste gemak om obstakels en geparkeerde auto’s heen. Ook keren op de weg kost hoegenaamd geen moeite. Daardoor geeft de SH125i ook onervaren rijders meteen veel vertrouwen. Daarbij helpt het dat de remmen erg fijn functioneren. De voorrem is lekker fel, zonder al te agressief te zijn. De achterrem doet goed mee, je kunt hem goed doseren. Blokkeren gaat niet, want de SH125i is voortaan standaard voorzien van een combined antiblokkeersysteem. Dat is wel zo prettig!

Lekkere stadsscooter De SH125i is een heerlijke scooter voor de stad, terwijl hij ook op de buitenwegen goed meekomt. Hij start bijna fluisterstil, ronkt rustig onder je weg en als je vol gas optrekt, vliegt hij in een mum van tijd naar de 60 km/uur. Ook 80 km/uur is zo bereikt, daarboven is de puf er toch wel uit. Uiteindelijk loopt de scooter bij wind tegen naar 102 km/uur, wind mee is de 110 wel haalbaar. Verder valt op dat de scooter zijdezacht op het gas reageert. Logisch, want kanonskracht zit er in zo’n 125 natuurlijk niet in. Maar het is een lekker ding om vlot en soepel mee door de stad te tuffen. Waarbij het stop-startsysteem geenszins hinderlijk werkt. Hij slaat niet onmiddellijk af als je stilstaat, maar pas als je een dikke seconde stationair draait. Geef je gas, dan slaat hij direct aan en gaat er vlot vandoor. Je hebt er dus geen last van, terwijl het wel voordelen biedt: dankzij het lage brandstofverbruik ontzie je het milieu en je portemonnee. Dat maakt de SH tot een zeer aantrekkelijk vervoermiddel, zeker omdat de prijs ook behoorlijk scherp is: de SH125i staat in zwarte, grijze, witte of rode kleurstelling voor € 3.299,- bij MotoPort.

Nieuw uiterlijk Niet alleen het motorblok, ook het uiterlijk van de nieuwe SH-modellen is gemoderniseerd, met een heel kenmerkende, X-vormige lampunit in het voorpaneel. Dat loopt laag door, zodat de rijder een lage instap heeft. Vanuit het zadel heeft de SH-rijder zicht op een eenvoudig, maar compleet dashboard. Daaronder is een bagagevakje in het schutboard aangebracht voor kleine attributen, terwijl er tevens een bagageoog is gemonteerd, waaraan tassen kunnen worden vastgezet wanneer deze tussen de benen op de treeplank worden geplaatst. Naast het contactslot zit de knop voor het openen van het zadel, waaronder een groter bagagevak zit. Dat biedt nu ruimte voor een integraalhelm. Dat komt omdat het underbody frame opnieuw is vormgegeven. Het zadel is met 799 mm zithoogte vrij hoog, maar door de smalle bouw zullen de meeste mensen toch goed met de voeten bij het asfalt kunnen. Het zadel is lekker stevig, zodat je het er zomaar anderhalf uur op kunt volhouden. Het stuur ligt lekker binnen bereik zodat je gewoon erg lekker zit, net als een eventuele de passagier. Zonder passagier klappen de duovoetsteunen weg in de kuip en sluiten dan aan op het design. De duohandgrepen zijn geïntegreerd in het design van de standaard aanwezige bagagedrager, die aan de onderzijde over vier pinnen beschikt om bagagespinnen aan vast te haken. Verder is de SH125i uitgerust met zowel een zijstandaard als een middenbok.

ABS standaard De SH125i is uitgerust met vrij grote, lichtmetalen 16-inch velgen, omdat

Honda SH125i motorscooter

Tech Specs

Motor

Vloeistofgekoelde 125cc SOHC eencilinder

Vermogen

8,7 kW (11,8 pk) / 8.500 tpm

Koppel

11,0 Nm / 6.500 tpm

Koppeling & transmissie

Automatische centrifugaalkoppeling / V-Matic traploos

Frame & voorvork

Underbone buizenframe / 33 mm telescoop

Achtervering

Alu swingarm met instelbare stereo-vering

Banden voor/achter

100/80-16 / 120/80-16

Remmen voor/achter

Enkele 240mm schijf met C-ABS

Wielbasis & zithoogte

1.340 mm / 799 mm

Rijklaargewicht

134 kg

Tankinhoud

7,5 Liter

Prijs in Nederland

€ 3.299,-

7475


Verkoop nu zelf je motor via www.motodrive.tv!

Je wilt plaats maken in de berging of eerst je oude motor verkopen voordat je een nieuwe motor koopt? Op www. motodrive.tv kun je nu gratis je motor verkopen! Je registreert jezelf eerst en maakt vervolgens op simpele wijze je advertentie aan. Je bent zelf verantwoordelijk voor de verkoop en bezoekers van de website van MotoDrive.tv kunnen je bellen of e-mailen voor meer informatie of voor het maken van een afspraak. Je advertentie blijft een maand op de website actief. Vervolgens kun je - indien de motor niet verkocht is - je advertentie opnieuw live zetten. Op deze manier blijft het verkoopaanbod op MotoDrive.tv actueel en kun je na een maand een andere omschrijving maken, andere foto's tonen of de vraagprijs eventueel aanpassen.

VOOrwAArDEN: VOOrwAA rw rDEN MotoDrive.tv is een community voor motorrijders en biedt de adverteerder als rwAA zodanig alleen advertentieruimte. MotoDrive.tv is op geen enkel wijze verantwoordelijk voor de inhoud van de advertentie of het product waarvoor wordt geadverteerd, alsmede de staat waarin de motorfiets verkeert dan wel het eigendomsrecht van de desbetreffende motorfiets.

Ontvang je het MotoDrive Magazine en ga je verhuizen of ben je al verhuisd of wil je je abonnement stopzetten ? Ga naar de webpagina MotoDrive op www.MotoPort.nl. Via de linkjes op deze pagina kun je de wijzigingen doorgeven. Ook kun je schriftelijk je adreswijziging doorgegeven via het e-mailadres adreswijziging@motoport.nl of per post naar Redactie MotoDrive Magazine, Postbus 197, 5460 AD Veghel.

MotoPort WebshoP

Drive

bUY sAFe, bUY oNLINe

K e oo or Ch eN! vo NIs eL Ch rD te NDe o

ADresWIJZIGING DoorGeveN?

www.motodrive.tv

In de MotoPort webshop vind je behalve een ruim assortiment motorkleding, laarzen en helmen ook heel veel andere items, waaronder streetwear, technische onderdelen, boeken, onderhoudsproducten, gereedschappen en nog veel meer. Natuurlijk staat service ook in onze online shop hoog in het vaandel. Daarom hebben wij er alles aan gedaan om het winkelen in onze webwinkel zo gemakkelijk en veilig mogelijk te maken. Bij het online winkelen in de webshop kun je er voor kiezen om je bestelling bij ĂŠĂŠn van de vestigingen van MotoPort in Nederland te laten bezorgen, of dat je je bestelling thuis bezorgd wilt krijgen.

Drive www.motoport.nl

www.motodrive.tv

www.motoport.nl


3 1

motoPROFS

proftips De vakman/-vrouw geeft advies. Drie MotoProfs geven je in deze uitgave van MotoDrive magazine tips om veilig en comfortabel de herfst door te komen met verwarmde kleding, goede zichtbaarheid en veilige banden.

Roy MotoPort Veldhoven

‘Zien en gezien worden.’

2

Elke MotoPort Uithoorn

‘Zorg dat je er

warmpjes bij zit.’

3

Phil MotoPort Wormerveer

‘Banden verdienen extra aandacht.’

Hoe korter de dagen, des te langer de nachten.

In de herfst- en wintermaanden kun je nog fan-

Banden zorgen voor het contact met het asfalt.

Grote kans dat je dus af en toe in het duister on-

tastisch motorrijden. Toch loop je op langere

Dan doen ze het beste als ze op temperatuur

derweg bent. Dan is het verstandig om je zicht

ritten het risico dat je afkoelt en verkleumd

zijn. In de herst en winter is het kouder en duurt

en je zichtbaarheid te verbeteren. Je eigen zicht

raakt. Goede “technische” onderkleding kan

het langer voor banden “warm” zijn en optimale

kun je verbeteren met Xenon ombouwsets,

daar al veel tegen doen, maar wil je helemaal

grip leveren. Het is daarom in die jaargetijden

waarmee je koplamp een feller en helderder

comfortabel op de motor zitten, dan heeft

nog belangrijker dat ze in optimale conditie zijn.

licht uitstraalt. Voor een betere zichtbaarheid

MotoPort daarvoor allerlei elektrisch ver-

Om contact met het asfalt te houden, moeten

van je motor levert MotoPort o.a. LED-strips.

warmde oplossingen in huis. Dat varieert van

ze o.a. regenwater goed weg kunnen werken.

Beide zijn volledig legaal! Daarnaast hebben we

elektrisch verwarmde vesten en broeken, die

Dat moet via de groeven weg kunnen stromen.

nog LED lampjes, die in de fittingen van de oude

je onder je motorpak draagt, tot elektrisch ver-

De wettelijke minimum groefdiepte is 1.0 mm,

gloeilampjes passen. Daarmee worden rem- en

warmde kollen en handschoenen.

maar de veilige diepte is groter. Of een band

knipperlichten feller, terwijl de onverwoestbare

nog veilig is kun je zien aan de slijtindicatoren.

LED-technologie de kans op defecte lampjes tot

Helemaal nieuw zijn de elektrisch verwarmde

Dat zijn “brugjes”, kleine plekken waar de fa-

nagenoeg nihil reduceert.

motorlaarzen, die DANE kort geleden intro-

brikant de groeven minder diep heeft gemaakt.

duceerde. Deze volnerf rundlederen laars is

De plaats van die plekken wordt aan de zijkant

Voor betere zichtbaarheid van de motorrijder

100% wind- en waterdicht dankzij een ademend

van de band aangegeven met een pijltje met het

leveren we diverse jassen met fluorescerende

membraan. Bijzonder is dat de laars daarnaast

opschrift “TWI” (Tread Wear Indicator). Als het

gele vlakken en reflectiehesjes. Bij fluorescen-

is uitgerust met een ingebouwd verwarmings-

rubber van de band gelijk is aan de brugjes, dan

tie wordt een bepaalde kleur licht niet terug-

element, waarmee koude en tintelende voeten

moet de band worden vervangen. Verder moe-

gekaatst maar geabsorbeerd. Daarna wordt dat

definitief tot het verleden behoren. Deze laars

ten banden niet te oud worden, want het rubber

licht met een “lager energieniveau” (een andere

wordt gevoed door een uitneembare lithium

wordt dan steeds harder. Achter de letters DOT

kleur dus) uitgestraald, samen met het licht van

accu, die de laars in de warmste stand tot 10

vind je sinds 2000 een viercijferige code: de laat-

die “andere” kleur, dat wel wordt teruggekaatst.

uur toe comfortabel warm houdt. In de minder

ste twee cijfers geven het productiejaar aan. Is

Dat is dubbelop en daardoor lijkt zo’n jas of hesje

warme standen houdt hij het nog langer! Deze

de band ouder dan 10 jaar, dan wordt het tijd om

bijna lichtgevend. Dat verhoogt de zichtbaarheid

laarzen, leverbaar in de maten 39 tot 47, zijn voor

hem te laten vervangen. Twijfel je? Rijd dan even

enorm, ook omdat het menselijk oog gevoeliger

€ 299,-, de ideale oplossing voor de doorgewin-

langs MotoPort, daar kijken ze de banden graag

is voor geel dan voor andere kleuren.

terde doorrijder !

even voor je na! 7677


motooccaSionS

gegarandeerd Kwaliteit

Occasions kopen bij MotoPort Assen

Wie “Assen” zegt, zegt “motorsport”. De stad van de TT is het motormekka van Nederland, zo niet van de wereld. Het is dan ook niet zo vreemd dat er in Assen een grote motorzaak is, waar je alles vindt dat je op motorgebied kunt wensen. Dat is MotoPort Assen. MotoDrive gaat er op zoek naar fraaie occasions.

Het is nog niet zo lang geleden dat deze MotoPort vestiging zich in Assen nestelde. Toch is het een motorbedrijf met een lange traditie, ook op het gebied van service en garantie. Al bijna 60 jaar is dit bedrijf BOVAG-lid. Oorspronkelijk zat het echter in Stadskanaal en stond het als MotoPort Stadskanaal in de wijde omtrek bekend om zijn goede service, goed advies en hoogstaande garantie. En die traditie werd voortgezet toen het bedrijf in 2010 verhuisde naar het veel beter bereikbare Assen, waar het samen ging met Olijve Motorsport en het later ook motorbedrijf roelof Thijs overnam. Daardoor ontstond een motorzaak van formaat, met dealerschappen van Honda, Yamaha, Aprilia, Ducati, MV Agusta, Suzuki, Vespa, Nimoto, Govecs, Peugeot, Piaggio en Husqvarna. En met zoveel dealerschappen kun je er van op aan dat de keuze in nieuwe en gebruikte motoren ook bijzonder divers is.

Altijd garantie Assen is het centrum van de Motorsport en dus zou je verwachten dat het pand aan de Industrieweg 11 ook uitpuilt van de supersportmotoren. Die zijn ook zeker in ruime mate aanwezig. Maar wie een rondje door de showroom loopt, komt er al rap achter dat MotoPort Assen echt van alles in huis heeft en dat je er net zo goed terecht kunt voor een bromscooter, een custom, een allroad of een toermotor. En van alle bouwjaren en prijzen: “Iedereen wil leuk kunnen motorrijden”, aldus eigenaar Jan Huls, “maar niet iedereen heeft hetzelfde budget. Daarom zetten we ook nog wel eens fraaie “youngtimers” in de showroom, die soms zelfs minder dan € 1.000,- kosten. Voorwaarde is wel dat het nog nette, betrouwbare motoren zijn. Volgens de BOVAG-voorwaarden hoef ik daar geen garantie op geven, maar eigenlijk doe ik dat wel. Ook die motoren kijk ik goed na. Er gaat hier geen motor weg op met kale banden of met versleten remblokken. Dat vergeten kopers wel eens als ze op Marktplaats kijken. Mensen die een motor weg doen, plegen geen onderhoud meer, dus bijna elke tweedehands motor heeft een beurt nodig. Motoren op Marktplaats zijn al nauwelijks goedkoper en als je dan nog geld uit moet geven aan een beurt, ben je meestal duurder uit. En het risico is voor jou. Bij ons is dat anders. Elke motor krijgt hier een beurt en wordt er netjes bijgezet, ook een “budget bike”. Daarom hoef je bij ons geen problemen of extra kosten te verwachten. En gaat er vlak na de aankoop toch wat mis, dan lossen we dat wel op. Ik laat mijn klanten echt niet in

MotoPort Assen

de steek, ook al gaat het om een oude motor. De klant van een budgetbike van nu is de klant van een Superbike van morgen. En ik heb graag dat hij daarvoor ook bij mij komt...”

BOVAG Die Superbikes zijn er natuurlijk legio in de showroom van MotoPort Assen. En niet alleen nieuw, maar ook jong gebruikt en in de klasse met “ervaring”. Zo staat er een beeldschone MV Agusta F4S Mono uit 2001. Een Italiaans raspaard met 133 pk sterke, 750cc viercilindermotor. Elk detail is prachtig gemaakt, van de voorasklem tot de stervormige achterwielen en de vier uitlaatpijpjes. De motor is twaalf jaar oud maar dat is hem zeker niet aan te zien. De F4S heeft 26.478 km gelopen en kost € 7.490,-, waarbij je drie maanden garantie volgens BOVAG-voorwaarden krijgt. Datzelfde kun je verwachten op een al even prachtige Honda VFR800F2 VTEC uit 2002. De VFR is altijd het paradepaard van Honda geweest, voorzien van de meest geavanceerde technieken. Zo heeft deze toer-sportmotor onder meer een “Dual Combined Braking System” en variabele klepbediening, waardoor de motor zowel bij lage als hoge toerentallen optimaal presteert. Een brok supertechniek, die met 42.522 km op de teller voor € 3.990,- van eigenaar wisselt. Weer iets sportiever is de SS800 “Carenata”, die we in de speciale Ducati-corner vinden. Deze Bolognese twin is lekker wendbaar dankzij een laag gewicht van slechts 183 kg, waar de 86 pk sterke, luchtgekoelde


honDa vFR 800F2 vt v Ec Prijs: € 3.990,Garantie: 3 maanden BOVAG

Km. stand: 42.522 km. Bouwjaar: 2002

Ducati SS800 Prijs: € 4.490,Garantie: 3 maanden BOVAG

Km. stand: 42.387 km. Bouwjaar: 2004

Yamaha XJ6 DivERSion F aBS Prijs: € 5.990,Garantie: 6 maanden Quality Occasion

Km. stand: 4.665 km. Bouwjaar: 2010

Yamaha X Xt660X Prijs: € 5.990,Garantie: 6 maanden Quality Occasion

Km. stand: 4.176 km. Bouwjaar: 2010

7879


Suzuki m800 intRuDER Prijs: € 6.490,Garantie: 6 maanden Quality Occasion

Km. stand: 12.055 km. Bouwjaar: 2010

honDa nt700v v DEauvillE Prijs: € 7.390,Garantie: 6 maanden Quality Occasion

Km. stand: 24.000 km. Bouwjaar: 2009

mv aguSta F4S mono Prijs: € 7.490,Garantie: 3 maanden BOVAG

Km. stand: 26.478 km. Bouwjaar: 2001

honDa cBF1000F aBS Prijs: € 8.490,Garantie: 6 maanden Quality Occasion

Km. stand: 12.309 km. Bouwjaar: 2010


motooccaSionS 90° L-twin wel raad mee weet. Dat gecombineerd met een upsidedown-voorvork, zwevend gelagerde remschijven en vierzuiger Brembo remklauwen maakt het tot een echte Supersport. De Duc heeft 42.387 km gelopen maar dat is hem niet aan te zien. Een echte “hebbeding”, dat € 4.490,- kost, wederom met drie maanden BOVAG-garantie.

Quality Occasions Even verdrop in de showroom komen we een echte allrounder tegen: de Yamaha XJ6 Diversion F ABS, die in een prachtig diepblauwe kleur staat te glimmen. Het is een motor die enorm veel waar voor zijn geld biedt, met een 77 pk sterke, vloeistofgekoelde viercilindermotor, dubbele schijfremmen en een volledige kuip, die maximale bescherming tegen de elementen biedt. Deze Yamaha verkeert in nieuwstaat en dat mag ook wel, want hij is net drie jaar oud en heeft pas 4.665 km op de klok. Op het kaartje staat echter geen “BOVAG”, maar “6 maanden Quality Occasion”. “Dat is een bijzonder garantie-concept, dat MotoPort heeft ontwikkeld voor occasions die van uitzonderlijke kwaliteit zijn”, legt Jan uit.” Die motoren mogen maximaal vier jaar oud zijn en maximaal 25.000 kilometer gelopen hebben. Voor aflevering worden deze motoren met behulp van een speciale checklist op meer dan 70 punten gecontroleerd. Vinden we zaken die niet deugen, dan worden die meteen gerepareerd. Zo moeten profieldiepte van de banden bijvoorbeeld nog minimaal 60% van de nieuwwaarde hebben, ketting-tandwielset moeten nog minstens 50% levensduur over hebben. Zo niet, dan worden ze vervangen, want je moet met een Quality Occasion echt een flinke tijd probleemloos kunnen rijden. Daarom hanteren we voor Quality Occasions ook bijzondere garantievoorwaarden. Zo krijg je bijvoorbeeld geen drie, maar zes maanden BOVAG-garantie, die je tegen meerprijs zelfs kunt verlengen naar twaalf maanden. Bovendien kun je een motor binnen veertien dagen omruilen voor een andere motor in dezelfde prijsklasse, als hij niet zou bevallen. Bij een Quality Occasion geldt bovendien dat wij de motor aan het einde van de garantieperiode gratis helemaal nalopen, zodat je zeker weet dat je ook na de garantieperiode zorgeloos op pad kunt. Verder kun je een beroep doen op het Nationale MotoPort service netwerk als er toch een keer iets mis gaat. Dat is het voordeel als je koopt bij een organisatie, die in het hele land vestigingen heeft.”

Betaalbaar Wie denkt dat het label “Quality Occasion” meteen betekent dat je in de dure prijsklasse terechtkomt, wordt aangenaam verrast wanneer hij door de showroom van MotoPort Assen loopt. Daar zie je bijvoorbeeld een Yamaha XT660X van 2010 met pas 4.176 km op de teller. Een leuke Supermotard, die met zijn blauwe kleur en de goudkleurige velgen beslist opvalt. De “Motard” wordt aangedreven door Yamaha’s beproefde 660cc eencilindermotor, die 48 pk levert en dus ook geschikt is voor het A2-rijbewijs. Dankzij de motorcross-achtige zitpositie is deze motor heerlijk wendbaar en met de ruime veerwegen neemt hij verkeersdrempels alsof ze niet bestaan. Een heerlijke motor voor de stadsjungle, die als Quality Occasion slechts € 5.990,- kost! Net € 500,- duurder staat er een stoere powercruiser, de Suzuki M800. Deze motor combineert de relaxte rijstijl van een 53 pk sterke, 8-kleps V-twin met een prachtige cruiserstijl en de sportieve wegligging, die de upside-down voorvork biedt. Met een zithoogte van slechts 700 mm en een laag geplaatst stuur heeft iedereen deze motor perfect in zijn macht. De M800 is uit 2010 en heeft slechts 12.055 km gelopen. En net als de XT660X is hij niet van nieuw te onderscheiden...

getuned zodat deze vanaf stasta tionair toerental de klinkers al uit de straat trekt. Samen met de comfortabele zitposizitposi tie en de tophalf, waarvan de ruit verstelbaar is, maakt dat van de CBF de ideale motor voor lange toertochten naar bergachtige streken. Deze CBF1000F is van 2010 en heeft 12.309 km op de teller. Hij ziet er wederom uit alsof hij nieuw is. Maar ja het is ook niet voor niets een Quality Occasion, net als de NT700V Deauville, die in dezelfde chique grijze kleurstelling is uitgevoerd. Deze Deauville is ontstaan toen Honda constateerde dat bezitters van de naakte NTV650, waarvan deze momo tor is afgeleid, praktisch alal lemaal een windscherm en een kofferset monteerden, waarmee de cardan-aancardan-aan gedreven motor een echte toermotor werd. En dus deed Honda de liefhebbers een plezier en maakte er af fabriek een echte toertoer motor van, die dankzij een breed zadel en een smeuige V-twin bijzonder gemakkelijk en comfortacomforta bel rijdt. Deze Deauville is van 2009 en heeft 24.000 km gelopen. Hij staat voor slechts € 7.390,- in de showroom.

Video Met een prachtig, zomers zonnetje vonden we het aardig om op de cruiser-toer te gaan. Daarom namen we de Suzuki M800 mee voor een testrit in de omgeving van Assen. En dat hebben we natuurlijk gefilmd! Ga naar www. motodrive.tv of scan de QR-code met je smartphone en bekijk de video!

Meer een sportieve tour-rijder dan een custom-cruiser? Dan zul je je welicht beter vinden in de bijzonder fraaie Honda CBF1000F, die in de Honda corner te vinden is. De 1000cc-krachtbron van deze CBF is afkomstig van Honda’s supersportkanon, de Fireblade, maar is anders 8081


motoPuzzlE abus

motorhoes

X E T E R O G S I C L A M P A U M O

adaptor

oliepeil

T L O R O F T S P E S Q U A D S C O

bagagerol

onderdelen

H E L M T A S Y W I R E D B A S O T

bayard

pinlock

carbon

E K M O T O P O R T T R Y R P A I J

clamp

D T E T R N U T E E K F H V T T Z O

remvloeistof

danebikewear

N R D O E R I K Z Z U O O O O L O R

rossi

G I E R N M T A A P S T N R R E E T

shiftlights

difi elektrisch

proftips

supersale

H S T H G I L T F I H S D K P D E W

esquad

suzuki

N C E O Y K A E T N I I A H N A E E

facemask

toertocht

E H I E R U A E N L T E O O K Z L B

fazer

tweetakt

goretex

L I T S O Z T W O O A O L E A E A S

gyron

E U A W N U K T B C N L I S W G S H

udby

helmtas

D Y L E P S L R R K I V E X A I R O

uitlaatklem

R A I V E S E H A O R M P G S I E P

ventilatie

honda ixs

tyre

vorkhoes

E M T K S A M E C A F E E T A F P L

kawasaki

webshop

D A N E B I K E W E A R I E K I U A

kushitani

wired

N H E T H C O T R E O T L S I D S E

lampjes

yamaha

O A V S E J P M A L D R A Y A B U S

motoport

zadeltas

SPEEl mEE En win!

Vul de oplossingen van één of beide puzzles in op www.motodrive.tv/puzzle

De 5 prijswinnaars ontvangen een

000000

jftig EUrO EUrO DEAUBON vi N vijftig CADEAUBONCAvijfti EUrOCADEAUBONCAvijfti g EUrO g EUrO DEAUBO N vijftig CADEAUBO

5500 5500 50

Cadeaubonnummer

mmer

Cadeaubonnu

Cadeaubonnummer

000000

000000

mmer

Cadeaubonnu

Cadeaub

000000

000000 mmer

Cadeaubonnu 00

0000 000000 mmer Cadeaubonnu

Cadeaubonnummer 000000 000000

r onnumme

000000

motoPoRt caDEauBon t.w.v. € 50,re in store

We’ve got mo

veel n wenst je heel cadeaubo MotoPort zier met deze cadeauple Voor

_________

____________

____________ Van

_________

____________

____________

e

Datum afgift

20

We’ve got- more in store

MotoPort wenst je heel veel cadeauplezier met deze cadeaubon Voor _________________________________ Van _________________________________ Datum afgifte

re re- in sto - 20

We’ve got mo

veel n wenst je heel cadeaubo MotoPort zier met deze cadeauple

8

2 4

Voor

_________ ____________ ____________ Van

_________

____________

____________

e

Datum afgift

- 20

-

5

9

We’ve got more in store

1 5

4

7

MotoPort wenst je heel veel cadeauplezier met deze cadeaubon Voor _________________________________ Van

2

_________________________________ Datum afgifte -

- 20

re in store

We’ve got mo

veel n wenst je heel cadeaubo MotoPort zier met deze cadeauple Voor

_________

____________

____________ Van

_________

____________

____________

e

Datum afgift

-

- 20

1

6 8

2

wooRDzoEkER ER – Streep alle woorden in het grid weg. Woorden kunnen in alle richtingen worden gevormd. De overgebleven letters vormen een zin. De oplossing vul je vóór 1 november 2013 in op www.motodrive.tv/puzzle. Prijswinnaars ontvangen automatisch bericht.

8

7

9

8

2

5

6

4

9

5

3 5

7 1

7 3

9

Een sudoku bestaat uit een matrix van 9x9 hokjes. • In 9 vlakken van 3x3 hokjes. • In 9 rijen van links naar rechts. • In 9 kolommen van boven naar beneden. • In iedere rij moet er één getal van 1 t/m 9 worden ingevuld. • In iedere kolom moet er één getal van 1 t/m 9 worden ingevuld. • In ieder vlak moet er één getal van 1 t/m 9 worden ingevuld.

2

SuDoku – Bij deze puzzle schrijf je de de cijfers op, die in de rode balk verschijnen. De oplossing vul je vóór 1 november 2013 in op www.motodrive.tv/puzzle. Prijswinnaars ontvangen automatisch bericht.


motoSHOPS

Motorrijden begint bij MotoPort! Voor advies over motoren, accessoires, kleding, helmen, een nieuwe of gebruikte motor, spetterende aanbiedingen, vragen of problemen met je motor en nog veel meer, ga je naar de MotoPort vestiging bij jou in de buurt! Hieronder vind je de adressen.

MotoPort Almere

MotoPort Echt

MotoPort Hoogezand

MotoPort Uithoorn

Randstad 22 - 41 1316 BR Almere 036 - 5346466 3 - 5 - 19*

Edisonweg 33 6101 XJ Echt 0475 - 485300 1 - 2 - 3 - 4 - 6 - 7 - 11 - 12 - 19*

A. Plesmanlaan 11 9615 TJ Hoogezand 0598 - 491919 3 - 16 - 17*

A. Philipsweg 5 - 7 1422 AL Uithoorn 0297 - 540163 1 - 2 - 3 - 4 - 16* - 17* - 23*

MotoPort Amsterdam

MotoPort Goes

MotoPort Leek

MotoPort Veldhoven

Spaklerweg 91 1099 CX Amsterdam 020 - 4656667 2 - 3 - 19* - 20

Nobelweg 4 4462 GK Goes 0113 - 231640 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6* - 11 - 12 - 13 14 - 15 - 17 - 18* - 19*- 22*- 23*

Zernikelaan 6a 9351 VA Leek 0594 - 511349 1 - 3 - 4 - 6 - 7 - 11 - 12 - 19*

De Run 5202 5504 DC Veldhoven 040 - 2012542 1 - 2 - 3 - 5 - 19*

MotoPort Leeuwarden

MotoPort Wateringen

Jupiterweg 19 8938 AD Leeuwarden 058 - 2800100 2 - 3 - 6 - 11 - 12 - 19*

‘s - Gravenzandseweg 29 - 30 2291 PE Wateringen 0174 - 297462 3 - 6 - 9 - 11 - 12 - 16 - 18* - 19*

MotoPort Rockanje

MotoPort Wormerveer

Moolhoek 6 3235 XK Rockanje 0181 - 402455 1* - 2* - 3 - 4 - 6 - 12* - 13*

Industrieweg 18 1521 ND Wormerveer 075 - 6421392 1 - 2 - 3 - 5 - 9 - 11 - 12 - 18*

MotoPort Rotterdam

MotoPort Zelhem

Strickledeweg 112 3044 EL Rotterdam 010 - 4625556 2 - 3 - 4 - 11 - 12 15 - 18* - 19*

Brinkweg 15a 7021 BV Zelhem 0314 - 621849 1-2-3-4-5

MotoPort Assen Industrieweg 11 9402 NP Assen 0592 - 406061 1* - 2 - 3 - 6 - 8 - 9 - 10 11 - 12 - 17* - 18* - 19*

MotoPort Hengelo

MotoPort Breda

MotoPort Hillegom

Spinveld 29 4815 HR Breda 076 - 5142240 1-2

Arnoudstraat 2 2182 DZ Hillegom 0252 - 515229 1 - 2 - 5 - 11 - 12

MotoPort Den Bosch

MotoPort Hippolytushoef

Reitscheweg 33 5232 BX Den Bosch 073 - 6480590 2 - 4 - 5 - 15

Molenveld 7 1777 HN Hippolytushoef 0227 - 591639 1-2-8

Enschedesestraat 210 7552 CL Hengelo 074 - 2438376 1 - 3 - 11 - 12 - 19*- 21 - 24

Bezoek de vestigingen ook online op

www.motoport.nl

1 Yamaha 2 Honda 3 Suzuki 4 Kawasaki 5 BMW 6 Aprilia 7 Moto Guzzi 8 Ducati 9 MV Agusta 10 Cagiva 11 Vespa 12 Piaggo 13 Harley Davidson 14 Buell 15 Triumph 16 Kymco* 17 Peugeot* 18 Govecs* 19 Nimoto* 20 Zero 21 Ural 22 Tomos* 23 Sym* 24 CR&S * bromscooters 8283


50%

40% 20%

30%

20%

30% Tassen vol voordeel!

Scoor flinke kortingen op kleding, helmen, handschoenen, laarzen en accessoires! Ook tal van motoren zijn tijdens de SuperSale extra aantrekkelijk geprijsd. Laat het niet aan je voorbij gaan en wees er snel bij want OP = OP!

* Kijk op www.motoport.nl voor de openingstijden op zondag 6 oktober 2013. Niet geopend op 6 oktober zijn MotoPort Den Bosch, Breda, Goes en Uithoorn.

Je vindt MotoPort in Almere, Amsterdam, Assen, Breda, Den Bosch, Echt, Goes, Hengelo, Hillegom, Hippolytushoef, Hoogezand, Leek, Leeuwarden, Rockanje, Rotterdam, Uithoorn, Veldhoven, Wateringen, Wormerveer en Zelhem.

50%

We’ve got more in store www.motoport.nl

Motodrive 3 2013  

MotoDrive magazine 3-2013, Winterbeurt, Testdrives, MotoPort Circuitdag, Quality Occasions, de originele Route 66, stem op je favoriete Moto...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you