Page 1

Xiaoyu Ma

Undergraduate Portfolio

2016


03 11 16 20 24

Cover Photo: "8.12" debris + victim


8.12

Personal Urban Design • Winter 2016

JIANHUAN EXPANSION Sichuan University Graduation Design • Professor: Guozhen Chou • Spring 2016

400

Sichuan University Core Studio • Professor: Guozhen Chou • Autumn 2013

A.T.C. Drawings

Personal Architecture Design • Summer 2016

Fine Art and Research

Table of Content


01 8.12 |津门殇 Personal Urban Design Winter 2016 On 8.12.2015 Tianjin was devastated by a catastrophic chemical explosion which destroyed both people and property. This event exacerbated existing issues related to the absence of adequate consumer centric infrastructure, inefficient space utilization, and being a pedestrian nightmare. - Crossing the road is no longer "mission impossible", thanks to space reallocation, street surface reduction, and skywalk addition - Instead of covering over the devastation a sunken memorial was created - A stream flows throughout the site serving as a lifeblood for the entire design and extending the essence of the renewal - Visitors migrate freely to and from various public and private mini-plazas via lanes and alleys as they enjoy unobstructed visual space due to low profile urban design - Consumer centric area addresses the commercial, dinning, entertainment, and hospitality needs of visitors - Traditional Chinese elements meld with multi-national design characteristics to create a low profile morphology 8.12 is the transformation of devastation and inefficiency into renewal and innovation.

01_01


Personal Urban Design 8.12


Main Problems | Strategies 1. A Pedestrian Nightmare 2. Absence of Adequate Consumer Centric Infrastructure (CCI) 3. No Memorialization & Insufficient Public Space

8.12 Explosion Site

Residential

Research Site

Urban Design

High Speed Rail

Public Space

Existing and New CCI

BEIHAI ROAD

DONGHAI ROAD

NANHAI ROAD XINGANG ROAD

JINGMEN ROAD

BEIGANG ROAD

JUEJIN ROAD

120m × 120m

Binhai + Dagang + Hangu + Tanggu | 0.25 - 1.50 hours | 2,970,000 pop.

01_03

Urban Analysis


01. Rail-yard and Explosion Site 02. Discontinuity of Urban Fabric 03. Circuitous Pedestrian Paths 04. Fragmented Neighborhoods 05. Reconnect Neighborhoods 06. HSR Terminal Serves as a Hub 07. Park Expansion 08. Intersection Seeds Retail Loop 09. Addition of Consumer Centric Infrastructure 10. New Urban Fabric

01

02

03

04

05

06

07

08

09

10

Site Strategies

Personal Urban Design 8.12


01_04

Sanlitun, Beijing

Seaport Village, San Diego

Areas of High Density Population

Pier 39, San Francisco

Areas Adjacent to Piers

Riverwalk, San Antonio

911 Memorial, NYC

Memorialize + Renew

Hudson Yards, NYC

Transportation Hubs + Public Space

Projects Programs Sections

Case Studies


Organizational Patterns

Building Footprints

Applications

Strategies

Massive crater becomes sunken memorial

Pedestrian friendly network established around the HSR Terminal

Created a relaxing stream-side public space

Skywalk system allows for a varied shopping experience

Low density and low profile consumer centric infrastructure

A variety of plazas are available

And Applications

Personal Urban Design 8.12


01 Pro-Pedestrian After exiting the HSL station, crossing the road is no longer "mission impossible", thanks to space reallocation, street surface reduction, and skywalk addition.

02 Memorialize and Renew The massive blast left a huge crater. Instead of covering over the devastation a sunken memorial was created. A 9m wide stream flows throughout the site serving as a lifeblood for the entire design and extending the essence of the renewal.

03 Public Space Visitors migrate freely to and from various public and private mini-plazas via lanes and alleys as they enjoy unobstructed visual space due to low profile urban design.

04 Low Profile Morphology Consumer centric area addresses the commercial, dinning, entertainment, and hospitality needs of visitors. Traditional Chinese elements meld with multi-national design characteristics to create a low profile morphology.


Commencial

Dining

Entertainment

Hospitality

Programs are arranged based on the different scales and atmospheres of alleys, courtyards, lanes, streets and squares

I

Left: On Site Strategies Right: Programs and Building Types

II

III

IV

Personal Urban Design 8.12


Zhonglian Apartments

HSL Terminal

Qingshui Apartments

Plaza

01_06

Courtyard

Art & Projection Wall

Bike Route

Plantation

Info Station

Left: Master Plan

Bik


24 2

14

12 10

4

18 20

22

Time

Film Screening

22

24 2

14

12 10

4

18 20

Bing Central Park

8

6

16

8

6

16

Market

24 2

14

12 10

4

18 20

22

8

6

16

Live Performance

Courtyards: 24 2

14

12 10

4

18 20

22

8

6

16

Outdoor Dining

24 2

14

12 10

4

18 20

22

8

6

16

Artistic Interchange 10m

22

24 2

14

12 10

4

18 20

6

Qihang Apartments

Bus Stop

Right: Use Scenarios Her, Warner Bros. Pictures Š

Public Transit Line

8

0

16

ke Parking

Plazas:

Boda Apartments

Expanded Commerce

Personal Urban Design 8.12


Based on a Virgin Mary relic, at the end of the memorial is an opportunity to overlook the "reborn" space via ascending a 30m observation tower

01_07

The Memorial and Observation Tower Looking down from the Tower: Memorialize and Renew


The Stream: Lifeblood of Renewal

Personal Urban Design 8.12


01_08


Public Spaces with Different Levels of Intimacy

Personal Urban Design 8.12


02 JIANHUAN EXPANSION | 新建环 Sichuan University Graduation Design Professor: Guozhen Chou Spring 2016 Four schools (Architecture,Civil Engineering, Engineering Mechanics, and Environmental Science) make for one increasingly overcrowded Jianhuan, facility expansion is unavoidable. - The design of the two educational buildings meet the specific requirements inherent to Chinese education ideology - Otherwise independent facilities are united by a dynamic multi-use central area creating an organic whole optimized for interdisciplinary collaboration - Unique "U" floor plan, solar blocking surface and rooftop landscaping provide enhanced environmental efficiency - Roof to sub-grade ventilation system provides bright and fresh studio space - 7.2 meter ceilings partnered with interior and exterior partial walls allow for accommodation of future capacity requirements (data indicates it will double in ten years) without compromising design integrity The Jianhuan expansion herein is an expression of my gratitude for the 3.5 years of academic training obtained at Sichuan University. The 2 months of investigative research (personal door-to-door and digital polling of the student body, school officials as well as professors) proceeded 3 months of hands on design work.

02_01


Sichuan University Graduation Design Jianhuan Expansion


02_02

Overall Morphology Analysis


1.

2.

Despite an awkward shape, the site enjoys a lakeside view

4.

3.

Based on functional necessity and optimal lighting the site is divided into 3 parts

5.

The "U" shaped is both ecologically friendly and compatible with Chinese educational ideology

A strong and efficient circulation is provided between the old and new buildings

6.

The central space is the hub of intercommunication

Each area is strategically designed to accommodate growth

A1

A2

A3

A4

B1

B2

B3

B4

Top: On Site Strategies Bottom: Specific Shapes based on Wind Analysis

Sichuan University Graduation Design Jianhuan Expansion


5.

9. 8.

10. 6. 7.

11.

New Entrance

4.

02_03


1.

2.

Existing Entrance

3.

1. Existing Jianhuan 2. Students' Studios 3. Undefined Space (To Accommodate Growth) 4. Auditorium 5. Research Center 6. Library 7. Cafeteria 8. Meeting Rooms 9. Professors' Offices 10. Underground Parking Lot 11. Mingyuan Lake

Circulation, Programs, and Structure

Sichuan University Graduation Design Jianhuan Expansion


4. 1.

2.

3.

5. 6.

A

7.

8. 9.

10.

11.

1. Small Office Suite 2. Large Office Suite 3. Undefined Space (To Accommodate Growth) 4. Outdoor Platform 5. Restrooms 6. Studio 7. Auditorium 8. Outdoor Hallway 9. Entrance Hall 10. Cafeteria 11. Library Furniture arranged based on work modality. e.g., A. Individual modality is for Civil Engineering students B. Teamwork modality is for Architecture students

B

0

02_04

20m

Floor Plan


Facility Transformation

Before

After

Outdoor Platform

Meeting Rooms

Ceiling with Vegetation

Students’ Studios

Undefined Space

Professors’ Offices


1.

2.

3.

1. Space frame truss provides column-free studio space 2. Additional floors will be suspended from the space frame trusses 3. Load-bearing ventilation system allows for reduction of trusses while creating bright and fresh studios

02_05

Structure Details


The central area is a flexible space ideal for intercommunication

Multi-purpose skylights let light enter during the day and escape at night

The Central Area

Sichuan University Graduation Design Jianhuan Expansion


03 400 | 长桥 Sichuan University Core Studio Professor: Guozhen Chou Autumn 2013 Sichuan University's notorious 400 meter bridge is a classic case of Le Corbusier's “Radiant City” theory by creating a vast gap between critically dependent spaces. - Custom canopies, dedicated routes, and an integrated plaza transform a trip on the 400 from suffering to Shangri-la - Custom canopies are tailor fit to each location ensuring functionality, stability and aesthetics - A dedicated route resolves glaring transportation safety issues without sacrificing cyclists convenience by means of carefully located exits - An integrated plaza serves as a central oasis promoting social interactions, economic return, and provides lookouts for picture perfect moments - Rooftop solar panels make a positive environmental impact by serving as a supplemental power source Formally crossing the 400 was nothing more than a necessary evil. Following these architectural enhancements a trip across the bridge will become a personal pleasure.

03_01


Sichuan University Core Studio 400


1. Inefficient Space Utilization

08:00

03_02

09:00

10:00

11:00

12:00

13:00

14:00

15:00

16:00

17:00

18:00

Top: Five Critical Issues

19:00


2. A 400m Gap between Academic and Life-Related Facilities

3. Bikes vs. Pedestrians

School of Environmental Design

Science Center

Library

4. The Scorching Sun

1st Classroom Building

Cafeteria

5. Lacks Scenic Lookouts

Student Dorms

0

Bottom: Floor Plan

10m

Sichuan University Core Studio 400


4.

1.

1. Formally crossing the 400m bridge was nothing more than a necessary evil 2. Three center gaps in the bridge were filled to increase usable surface space 3. An integrated plaza promotes social interactions and provides lookouts 4. Dedicated bike routes resolves glaring transportation safety issues 5. Strategically located exits allow for efficient cycling 6. Custom canopies were tailor fit to each location 7. Varied structural systems were utilized to achieve space differentiation 8. Rooftop solar panels make a positive environmental impact

03_03

2.


8.

7.

6.

5.

3.

Exploded Axonometric

Sichuan University Core Studio 400


Covered Area A. Small Size: 7~42m2 B. Large Size: 204m2

1.

4.

3. 2. 1. Solar Panels 2. Wood Panels 3. Painted Metal Panels 4. Steel Space Frames

A.

B.

Custom canopies are tailor fit to each location and achieve space differentiation by means of varied structural systems.

03_04

The Central Oasis Structure Strategies


Under the Rainbow

Sichuan University Core Studio 400


04 A.T.C. | 建筑师训练场 Personal Architecture Design Summer 2016 NASA astronaut candidates have the Johnson Space Center, architects will have the A.T.C. (Architect Training Center). - A.T.C. provides professionals and the public an open studio along with a fabrication lab. - Freedom from the usual programs allows for the creation of a revolutionary training focused "Pantheon" - 3 galleries: Gallery of Space, Gallery of Light and Gallery of Landscape - By unlocking the academic value of VR (Virtual Reality) and AR (Augmented Reality) typical limitations related to time, space, and budget are overcome This A.T.C. is a prototype suitable for global reproduction.

04_01


Personal Architecture Design A.T.C.


Tianjin Theater

Architect Training Center

Tianjin Museum

Tianjin Library Tianjin Art Gallery

Tianjin Natural History Museum

1. The circular design complements the context 2. Architecture width facilitates maximum lakefront appreciation

1.

4. 3. 1

0

1

20m

1. Gallery of Space 2. Gallery of Light 3. Gallery of Landscape 4. Equipped Public Studio VR Enabled Training Rooms

2.

Elaborate circulation design allows for highly dynamic and efficient exploration

04_02

Top: Master Plan Bottom: Circulation, Floor Plan, and Programs


Gallery 1/3

By carefully arranging different degrees of enclosure, space-defining elements, and spatial relationships a variety of experiences are available in a single gallery

E1

E1

D1

D1

E2

E2 D2

E3 D2

E3 D3 D3

Elevated and depressed base-plans are blended into the circulation space

The Gallery of Space

Personal Architecture Design A.T.C.


Gallery 2/3

04_03

Direct Sunlight

Diffused Light through Vegetation

Underwater Sunlight

Reflecting Sunlight

Crescendo 1

Crescendo 2

The Gallery of Light


Gallery 3/3

The Gallery of Landscape Acrylic on Canvas

Personal Architecture Design A.T.C.


Equipped Public Studio

9.

10. 8.

7.

11.

6.

1.

2.

12.

3.

4.

5.

1. Shop Store and Freecycle 2. Project Room 3. 3D Printer 4. CNC Room 5. Laser Room 6. Public Studio 7. Help Desk 8. Refreshment Area 9. Photography Studio 10. Virtual Reality Room 11. Video Library 12. Shortcut to the Gallery of Light

04_04

Design Incubator


1

2

H: 2.4m

L: 3.0m

3

Interested in a specific space? Go find the nearest VR room. 12 strategically located VR enabled training rooms create the opportunity to render countless virtual architectural experiences.

中国移动

2:20 PM

Slope

Length

8. 25

20. 8

%

m

AR

AR compatibility provides strolling students with relevant real-time information such as current location, dimensions, and information of relevant designs with further discovery being possible via nearby VR spaces

Top: Unlocking the Academic Value of Virtual Reality Bottom: Argument Reality User Interface (UI) on an iOS device, Apple ©, China Mobile ©

Personal Architecture Design A.T.C.


05 Drawings |绘画 Fine Art and Research

05

The Sketch of a '90s Asian Actress


AUSTRO-HUNGARIAN 1902 CHINESE 1404

ITALIAN 1902

RUSSIAN 1900

JAPANESE 1898

FRENCH 1860 BELGIAN 1902 BRITISH 1860

GERMAN 1895

200m × 200m

Research on Tianjin's "Hyper Colony"

Drawings


Xiaoyu Ma Undergraduate Portfolio 2016

Undergraduate Portfolio 2016  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you