Ionian Islands GR

Page 1

Nησιά του Ιονίου ΤΑΞΙΔΕYΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛAΔΑ www.visitgreece.gr

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ


04 22 26 32 50 68 74

Κέρκυρα

Διαπόντια Νησιά

Παξοί

Λευκάδα

Κεφαλονιά

Ιθάκη

Ζάκυνθος

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

1 (εξώφυλλο). Zάκυνθος: η παραλία Ναυάγιο, με τη λευκή άμμο και τα γαλαζοπράσινα νερά, προσελκύει κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες.Ιόνιο

Τα Ιόνια νησιά, με το εξαιρετικό κλίμα, τη βαθιά και δροσερή θάλασσα, τα βουνά και το πράσινο, την πολιτιστική κληρονομιά αλλά και την ανάλαφρη διάθεση των κατοίκων, αποτελούν ιδανικό τόπο για διακοπές και ξεκούραση. Κι όλα αυτά συνδυάζονται με μια άρτια τουριστική υποδομή, ξενοδοχεία, εστιατόρια, κέντρα για καταδύσεις και θαλάσσια σπορ, πολιτιστικές εκδηλώσεις και πολλά αξιοθέατα, ιστορικά μνημεία και μουσεία. Σκορπισμένα κατά μήκος των δυτικών ακτών της ηπειρωτικής Ελλάδας, τα Ιόνια νησιά, όπως είναι γνωστά, αποτελούν ένα σύμπλεγμα από δώδεκα μικρά και μεγάλα νησιά, συνολικής έκτασης 2.200 τ.χλμ. Τα μεγάλα είναι έξι: η Ζάκυνθος, η Ιθάκη, η Κέρκυρα, η Κεφαλονιά, η Λευκάδα και οι Παξοί. Τα μικρότερα είναι οι Αντίπαξοι, η Ερεικούσα, το Μαθράκι, οι Οθωνοί, το Μεγανήσι ο Κάλαμος, ο Καστός και το σύμπλεγμα των ερημονησίδων Στροφάδες στα νότια της Ζακύνθου. Μαζί με τα Κύθηρα, που όμως βρίσκονται ξεκομμένα από τα υπόλοιπα, απέναντι από τη νότια Πελοπόννησο και τις λακωνικές ακτές, καθώς και τα γειτονικά τους Αντικύθηρα, συναποτελούν τα Επτάνησα. Κάποτε ενωμένα με την ηπειρωτική Ελλάδα, χωρίστηκαν βίαια, ύστερα από κατακρήμνιση των εδαφών, λόγω του μεγάλου παράκτιου ρήγματος του Ιονίου Πελάγους. Έτσι δημιουργήθηκαν απόκρημνες ακτές και όμορφες παραλίες, έτσι εξηγούνται και τα τόσο ψηλά βουνά τους, που πριν γίνει το ρήγμα αποτελούσαν τμήματα της οροσειράς της 2. Το Παλιό Φρούριο στην πόλη της Κέρκυρας και στο βάθος το νησάκι Βίδος.


Πίνδου, η οποία διασχίζει την ηπειρωτική Ελλάδα. Ακόμα, έτσι εξηγείται το μεγάλο βάθος των νερών τους, το μεγαλύτερο σε όλη τη Μεσόγειο, που φτάνει τα 4.406 μ. Έχουν γλυκό και ήπιο κλίμα, που τα καθιστά ιδανικά για διακοπές και διαμονή. Τον χειμώνα, τα βουνά της ηπειρωτικής Ελλάδας εμποδίζουν τη δράση των κρύων βόρειων ανέμων, ενώ το καλοκαίρι η ζέστη μετριάζεται από ασθενή μελτέμια που έρχονται από τα Β.Δ. αλλά και από τη θαλασσινή αύρα. Λόγω αυτών των ανέμων αρκετές παραλίες στα Επτάνησα έχουν γίνει διεθνώς γνωστά κέντρα windsurfing. Τα Ιόνια νησιά κατοικούνται ήδη από την παλαιολιθική περίοδο, και από τότε έζησαν πολλές διαφορετικές καταστάσεις εξουσίας και πολιτισμικών συνθηκών. Μέρος της Βυζαντινής Aυτοκρατορίας, το 1204, όταν οι Φράγκοι κατέλαβαν την Κωνσταντινούπολη, πέρασαν στη Βενετία, οπότε και αναδείχθηκε η τοπική αριστοκρατία, ένα μητρώο ευγενείας, του οποίου τα ίχνη διασώζονταν μέχρι και τον 19ο αιώνα. Από τους Φράγκους έως το 1864, όταν ενώθηκαν με την Ελλάδα, τα Ιόνια νησιά έζησαν πολλές αλλεπάλληλες αλλαγές διοίκησης. Η παρουσία των Ευρωπαίων στα νησιά την ίδια περίοδο που η Ελλάδα βρισκόταν υπό οθωμανική κατοχή έφερε σημαντική πνευματική ανάπτυξη στα νησιά του Ιονίου, κάτι που γίνεται σήμερα ορατό τόσο στην αρχιτεκτονική τους παράδοση όσο και στο γοητευτικό πολιτιστικό τους ιδίωμα.


Κέρκυρα

Η

3. Οι εντυπωσιακές τοξοστοιχίες στο Λιστόν.

κοσμοπολίτικη Κέρκυρα είναι ίσως το πιο γνωστό νησί των Ιόνιων νησιών και ένα από τα δημοφιλέστερα στη Μεσόγειο. Πόλος έλξης εκατοντάδων χιλιάδων επισκεπτών κάθε χρόνο, αλλά και πηγή έμπνευσης για όλες τις καλές τέχνες, με τεράστια πολιτιστική κληρονομιά, διαθέτει ιδιαίτερη αίγλη, η οποία, σε συνδυασμό με τις φυσικές ομορφιές, το θαυμάσιο κλίμα, τις παραλίες και τα ενδιαφέροντα αξιοθέατα, την καθιστά έναν από τους πιο ελκυστικούς προορισμούς για Έλληνες και ξένους ταξιδιώτες. Έχει έκταση 591 τ. χλμ. και μήκος ακτών 217 χλμ. Μια γυναίκα ευθύνεται για το όνομα Κέρκυρα. Σύμφωνα με τη μυθολογία, ο Ποσειδώνας ερωτεύτηκε την κόρη του Αίσωπου, την Κόρκυρα, και την έφερε σ’ αυτό το νησί, δίνοντάς του το όνομά της. Αποτέλεσμα του έρωτα, ένα αγοράκι, ο Φαίακας. Αυτός ίδρυσε, στη συνέχεια, το βασίλειο των Φαιάκων, το οποίο ήταν, σύμφωνα με τον Όμηρο, ο τελευταίος σταθμός του Οδυσσέα πριν φτάσει στην Ιθάκη. Τη διεθνή ονομασία Κορφού (Corfu) την απέκτησε το νησί από τις δύο ακροπόλεις (βρίσκονταν σε δύο κορυφές) που υπάρχουν στην πόλη της Κέρκυρας. Μια ακόμα αρχαία ονομασία που συναντάμε είναι Δρέπανον, η οποία οφείλεται στο σχήμα της. Η Κέρκυρα ορίζει τα ελληνικά υδάτινα σύνορα με Ιταλία και Αλβανία. Ακριβώς, λοιπόν, εξαιτίας του στρατηγικού της σημείου, έχει γνωρίσει πολλούς κατακτητές, οι οποίοι, επηρέασαν τον πολιτισμό του νησιού, τα ήθη και τα έθιμα. Οι Βενετοί, οι Γάλλοι και οι Άγγλοι στο πέρασμά τους άφησαν πολλά κι έντονα στοιχεία από τον πολιτισμό τους, με αποτέλεσμα την ενσωμάτωση της δυτικής κουλτούρας στην ελληνική ταυτότητα. Η Κέρκυρα ενσωματώθηκε στην Ελλάδα το 1864. Τεράστια ήταν η προσφορά του νησιού στην εκπαίδευση, τη λογοτεχνία, τις τέχνες και την πολιτική. Από την Κέρκυρα κατάγονταν ο πρώτος κυβερνήτης της νεότερης Ελλάδας, Ιωάννης Καποδίστριας, οι λογοτέχνες Ανδρέας Μουστοξύδης και Ιάκωβος Πολυλάς, ο Νικόλαος Μάντζαρος, ο οποίος μελοποίησε τον ελληνικό Εθνικό Ύμνο, ο Σπύρος Σαμάρας, ο οποίος μελοποίησε τον Ολυμπιακό Ύμνο και η οικογένεια Θεοτόκη, μέλη της οποίας ήταν σπουδαίοι πολιτικοί και λογοτέχνες. Το 1824 ιδρύθηκε στο νησί το πρώτο ελληνικό πανεπιστήμιο, η Ιόνιος Ακαδημία. Το 1840 ιδρύθηκε η πρώτη φιλαρμονική της Ελλάδας. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι σήμερα η Κέρκυρα αριθμεί 20 φιλαρμονικές μπάντες.


Συγκεντρώνει το ένα τρίτο του πληθυσμού -σχεδόν 30.000 κατοίκους- του πρώην νομού Κέρκυρας (Κέρκυρα, Παξοί, Αντίπαξοι, Οθωνοί, Ερεικούσσα και Μαθράκι). Χωρίζεται στην παλαιά πόλη (το Ξωπόλι, όπως το ονομάζουν οι ντόπιοι, ανάμεσα στο παλαιό και το νέο φρούριο) και σε τρία νέα προάστια: το Μαντούκι βορειοδυτικά, το Σαρόκο ανάμεσα στους λόφους Αβράμη και Σωτήρος και τη Γαρίτσα, που ξεκινά από την κολόνα του Ντούγκλα στη νότια παραλία. Το ιστορικό κέντρο βρίσκεται στην παλιά πόλη, που τα περιμετρικά τείχη δεν της επέτρεψαν να απλωθεί, με αποτέλεσμα μια ιδιαίτερη αρχιτεκτονική δόμηση, με ψηλά πολυώροφα σπίτια, στενά δρομάκια (καντούνια) με απλωμένες μπουγάδες και μικρές πλατείες. Είναι η μεγαλύτερη διατηρημένη μεσαιωνική πόλη στην Ελλάδα και μία από τις ομορφότερες της Μεσογείου, η οποία το 2007 ανακηρύχθηκε Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Περίπατος στην πόλη

• Στη Σπιανάδα. Είναι η κεντρική πλατεία της πόλης και μία από τις μεγαλύτερες και εντυπωσιακότερες της χώρας. Διαμορφώθηκε κατά τον 17ο και 18ο αι. όταν στο πλαίσιο οχυρωματικών έργων για την προστασία της πόλης οι Βενετοί διάνοιξαν την «Spianata» -με έκταση περίπου όσο το 1/3 του τότε οικισμού- μπροστά από το Παλαιό Φρούριο ώστε να υπάρχει μεγάλο πεδίο βολής για τους αμυνόμενους σε περίπτωση επίθεσης. Είναι το δημοφιλέστερο σημείο περιπάτου των κατοίκων και των επισκεπτών, ενώ εδώ πραγματοποιούνται και οι περισσότερες εκδηλώσεις, όπως μουσικές συναυλίες, λιτανείες, παρελάσεις, καθώς και αγώνες κρίκετ (στο γκαζόν της πλατείας). Απέναντι βρίσκεται το Πεντοφάναρο, ιδανικό για skate board, το μνημείο της Ένωσης των Επτανήσων, η ενετική στέρνα και το κιόσκι όπου γίνονται οι συναυλίες των φιλαρμονικών. • Στο Λιστόν, ένα από τα πιο γνωστά κτίρια της Σπιανάδας με τις χαρακτηριστικές τοξοστοιχίες.

4. Ο όρμος της Γαρίτσας, στη νότια πλευρά της πόλης της Κέρκυρας.

ΚΕΡΚΥΡΑ

Η πόλη της Κέρκυρας 1

5


α

ς Αστρακερής Αλμυρός λό Καλαμάκι Για Αγ. Ανδρέας

Συ Ημ κή ερ ολ ί

ρι

Σι δά

Δράστη Λογγά Περουλάδες Σιδάρι

Κασσιόπη Συκιά Αυλάκι Αυλιώτες Καρουσάδες Ρόδα Αγ. Στεφάνου Σινιές Αγ. Στεφάνου Σινιών Περίθεια Επίσκεψη Αρίλλας Κερασιά Άγιος Γεώργιος Βελονάδες Νύμφες Καλάμι Στρινύλας Καββαδάδες Αρίλλα Κουλούρα Αγνή Νησάκι Μπαρμπάτι Σπαρτύλας Αγρός Κρουζερή Καμινάκι Άγιος Μάρκος Αγ. Γεώργιος Άνω Κορακιάνα Γλύφα Πυργί Των Πάγων Σκριπερό Κάτω Άγιος Μάρκος Δουκάδες Κρήνη Ύψος Ύψος Κάτω Κορακιάνα Λάκωνες Δασιά Παλαιοκαστρίτσα Δαφνίλα Λιαπάδες Λιαπάδες Γουβιά Γουβιά Κοντόκαλι Λίμνι Δανίλια Κυρά Χρυσικού ΚΕΡΚΥΡΑ Γιαννάδες Εβροπούλοι Ποταμός Άφρα ΚΕΡΚΥΡΑ - ΣΑΓΙΑΔΑ Αλεπού Έρμονες Άγιος Ιωάννης Κοκκίνι Κανάλι Βάτος Έρμονες Πέλεκας Κομπίτσι Καστανιά Χρυσηίδα Παναγιάς Μυρτιώτισσας Βιρός Ποντικονήσι Κοντόγιαλος Πέραμα Καλαφατιώνες ΗΓ Γλυφάδα Κυνοπιάστες ΟΥ Σιναράδες Μ ών Καστελλάνοι Γαστούρι ρ Γιαλισκάρι ΕΝ ε Άγιοι Δέκα τ ΙΤ σ ι Αγ. Γόρδης ΣΑ ρ ε Μπενίτσες Κάτω Γαρούνα Π -Κ η ΕΡ ν Φιέρουλας ν ΚΥ ά Άνω Παυλιάνα ΡΑ Βαγιονάκι Ιω α . κ γ ι Α τ ϊ Στρογγυλή Παραμόνα ρα Άγιος Ματθαίος ω Σκάλα Μ Επισκοπιανά Πρασούδι Μοραΐτικα Μεσογγή ς Σκίδι τη ρί τ Κανούλι Πε τος Νό Χλομός Αλυκές Αλωνάκι Πετριτή Αργυράδες Χαλικούνας Μώλος Άγιος Γεώργιος Λευκίμμη Ίσσου Περιβόλι Μελίκια Αγ. Γεώργιος Μαραθιά Βιταλάδες Αγ. Προκόπιος Αγ. Βαρβάρας Κρητικά Γάρδενο Παλαιοχώρι Κάβου Γλυφονέρι Κάβος Μεγάλη Λάκκα Κάνουλα 0 3 6 12 Αγ. Γόρδη Του Νότου Χιλιόμετρα Άγιος Ιωάννης

Κο ντ

οκ άλ

ι

Αχαράβη

ΚΕ

Υ ΡΚ

ΡΑ

ΑΞ -Π

Μ πο ΗΓ ύκα ΛΕ ΟΥΜ ΥΚ Ι Μ ΕΝ Ι Μ Τ ΣΑ Η

Γρ ίτη

Μ

ώλ Αλ ου υκ ές

πο ύκ αρ η

Μ

Μ

εσ ογ γ

ής

ΟΙ

5. Πανοραμική άποψη της πόλης της Κέρκυρας, στην περιοχή του παλιού λιμανιού.


ΚΕΡΚΥΡΑ

Κτίστηκε από τον Γάλλο μηχανικό Lesseps κατά την περίοδο που διοικούσαν το νησί αυτοκρατορικοί Γάλλοι. Είναι κτισμένο κατά τα πρότυπα των κτιρίων της οδού Ριβολί στο Παρίσι. Μια σειρά από ζαχαροπλαστεία, καφέ και μαγαζιά δίνει κοσμοπολίτικο αέρα και αποτελεί σημείο συνάντησης των κατοίκων και των επισκεπτών.

7

• Στα ανάκτορα Μιχαήλ και Γεωργίου, σπουδαίο κτίσμα Γεωργιανού ρυθμού που κατασκευάστηκε μεταξύ 1819 και 1823. Το ανάκτορο με τον πλούσιο διάκοσμο, τις μεγαλοπρεπείς πύλες και τη δωρική κιονοστοιχία χρησιμοποιήθηκε ως έδρα του Άγγλου αρμοστή της Ιονίου Γερουσίας και του Τάγματος των Αγίων Μιχαήλ και Γεωργίου. Εδώ στεγάζονται σήμερα το αξιολογότατο Μουσείο Ασιατικής Τέχνης, που αριθμεί περίπου 10.500 αντικείμενα τέχνης από την Ινδία, την Κίνα, την Κορέα, το Πακιστάν, την Ιαπωνία κ.α. (δωρεές ιδιωτών), καθώς και η Δημοτική Πινακοθήκη με έργα κυρίως Κερκυραίων καλλιτεχνών του 19ου και 20ου αι. • Στην Αναγνωστική Εταιρεία, το αρχαιότερο πνευματικό ίδρυμα της νεότερης Ελλάδας. • Στην πύλη του Αγίου Νικολάου. Απέναντι από την Αναγνωστική Εταιρεία, κάτω από τον κεντρικό δρόμο, βρίσκεται ο ορμίσκος Φαληράκι και η διάσημη κάποτε ιδιωτική πλαζ της Κέρκυρας «τα μπάνια του Αλέκου». • Στο Παλαιό Φρούριο, που είναι κτισμένο σε χερσόνησο δίπλα στην Σπιανάδα. Για λόγους αμυντικούς, μετατράπηκε από χερσόνησο σε νησίδα, με την κατασκευή της τάφρου Κόντρα Φόσα. Η οχύρωση ξεκίνησε από τους Βυζαντινούς

6. Τα ανάκτορα Μιχαήλ και Γεωργίου.

και συνεχίστηκε από τους Βενετούς. Επικοινωνεί με την πόλη με μια εντυπωσιακή γέφυρα. Τα σημαντικότερα μνημεία στο χώρο του φρουρίου είναι η κεντρική πύλη, οι προμαχώνες Σαβορνιάν, Μαρτινένγκο και Μανδρακίου, οι πύργοι ξηράς και θαλάσσης, η εκκλησία του Αγίου


7. Η Παλαιοκαστρίτσα, ένα από τα δημοφιλέστερα τουριστικά θέρετρα της Κέρκυρας.


9

ΚΕΡΚΥΡΑ


Γεωργίου (1840), βασιλική στο πρότυπο αρχαίου δωρικού ναού, ένα καθολικό παρεκκλήσι, οι παλιές φυλακές, οι αγγλικοί στρατώνες και το αγγλικό νοσοκομείο. Θα δείτε, ακόμα, το Φάρο, τον πύργο του ρολογιού, τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη και το Iστορικό Aρχείο. • Στο Καμπιέλο, την παλαιότερη συνοικία της Κέρκυρας, με την εκκλησία της Παναγίας της Κρεμαστής και την πλατεία με το βενετσιάνικο πηγάδι. • Στα Μουράγια, από τις ομορφότερες γειτονιές της πόλης. Από εδώ θα πάρετε την οδό Αρσενίου, που ξεκινά από το παλιό λιμάνι και καταλήγει στα ανάκτορα των Μιχαήλ και Γεωργίου, στην κεντρική πλατεία. Στην περιοχή (οδός Αρσενίου 1) βρίσκεται και το Μουσείο Διονύσιου Σολωμού, το οποίο στεγάζεται στο σπίτι όπου έζησε για περίπου 30 χρόνια και πέθανε (το 1857) ο ποιητής του «Ύμνου εις την Ελευθερίαν», που αποτελεί τον ελληνικό Εθνικό Ύμνο. • Στην παλιά Νομαρχία, που βρίσκεται στα Μουράγια. Πρόκειται για ένα κτίριο με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, που αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα νεοκλασικής αρχιτεκτονικής, έργο του αρχιτέκτονα Ιωάννη Χρόνη. Η παλιά Νομαρχία είναι κτισμένη στη θέση του σπιτιού στο οποίο γεννήθηκε ο Ιωάννης Καποδίστριας, ο πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδας. • Στην πλατεία Δημαρχείου, που ήταν η σημαντικότερη πλατεία τον καιρό της Ενετοκρατίας. Γύρω, υπάρχουν σπουδαία κτίρια, όπως η Στοά των Ευγενών («Λότζια», 1663), που το 1720 μετατράπηκε σε θέατρο (γνωστό και ως «Σαν Τζιάκομο») και σήμερα στεγάζει το Δημαρχείο (ένα από τα ομορφότερα κτίρια της πόλης), η Καθολική Μητρόπολη των Αγίων Ιακώβου και Χριστόφορου (Σαν Τζιάκομο) και η κατοικία του Λατίνου Αρχιεπισκόπου, σήμερα υποκατάστημα της Τράπεζας της Ελλάδος. • Στο Νέο Φρούριο (1576), με αγγλικούς στρατώνες, στοές, θολωτές διόδους, πολεμίστρες, πυροβολεία και λατινικές επιγραφές στο τείχος. Από το σημείο έχετε πανοραμική θέα στη θάλασσα και το ιστορικό κέντρο της πόλης. Εδώ βρίσκεται, επίσης, το ενδιαφέρον Μουσείο Κεραμικής Τέχνης και υπαίθριο θέατρο. • Στην Ιόνιο Βουλή (κοντά στη συμβολή των οδών Μουστοξύδη και Ζαμπέλη), όπου ψηφίστηκε η ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα.

8. Το μοναστήρι της Βλαχέρνας και στο βάθος το Ποντικονήσι, με τη βυζαντινή εκκλησία του Παντοκράτορα.

Το κτίριο, που σχεδίασε ο αρχιτέκτονας Ιωάννης Χρόνης, κατασκευάστηκε το 1854 σε νεοκλασικό ρυθμό. • Στο ενδιαφέρον αρχαιολογικό Μνημείο του Μενεκράτη, στη Γαρίτσα, με τις πελεκητές πέτρες, που φέρει αρχαϊκή επιγραφή όπου αναφέρεται ότι ο Μενεκράτης ήταν πρόξενος από το σημερινό Γαλαξίδι. • Στο μοναστήρι της Πλατυτέρας. Βρίσκεται στο Μαντούκι και κοσμείται από σημαντικές τοιχογραφίες, εικόνες και πολύτιμα κειμήλια. Εδώ βρίσκεται και ο τάφος του Καποδίστρια. Στη γειτονιά υπάρχουν και καλά ταβερνάκια. • Στην περιοχή Σπηλιά, στο παλιό λιμάνι. • Στην Oβριακή Συνοικία, όπου έχουν από πα-


• Στο Αρχαιολογικό Μουσείο (οδός Βράιλα Αρμένη 1). Περιέχει ευρήματα από αρχαιολογικές θέσεις της πόλης και ανάμεσα στα εκθέματά του ξεχωρίζει το εντυπωσιακών διαστάσεων αέτωμα της Γοργώς από τον δωρικό ναό της Αρτέμιδος. • Στο Κανόνι, ένα από τα πιο τουριστικά σημεία της Κέρκυρας, με υπέροχη θέα προς το μοναστήρι της Βλαχέρνας, το Ποντικονήσι, τη λιμνοθάλασσα Χαλικιόπουλου και το αεροδρόμιο. • Στο Ποντικονήσι, το μικρό νησάκι που είναι το σήμα κατατεθέν του νησιού και το οποίο, σύμφωνα με τη μυθολογία, ήταν ένα πλοίο των Φαιάκων που έγινε πέτρα. • Στο Μον Ρεπό (3 χλμ. Ν). Μια επίσκεψη στο πανέμορφο κτήμα είναι απαραίτητη. Το νεοκλασικό κτίριο χρησιμοποιούσε η τέως ελληνική βασιλική οικογένεια ως εξοχικό. Η έπαυλη χτίστηκε για να στεγάσει τον Άγγλο αρμοστή Φρέντερικ Άνταμ και την Κερκυραία σύζυγό του Διαμαντίνα Παλατιανού και είναι ένα αριστούργημα της νεοκλασικής αρχιτεκτονικής του 19ου αι. Εδώ στεγάζεται το μικρό, αλλά ενδιαφέρον, Αρχαιολογικό Μουσείο Παλαιόπολης. • Στην Παλαιόπολη, τον αρχαιολογικό χώρο, που βρίσκεται κοντά στο Μον Ρεπό. Πρόκειται για την αγορά της αρχαίας Κέρκυρας. Εδώ, αξίζει να δείτε τον ναό του Απόλλωνα (βρίσκεται μέσα στο Μον Ρεπό, μαζί με ερείπια ναού της Ήρας), 9. Άποψη του αρχαιολογικού χώρου της Παλαιόπολης.

ΚΕΡΚΥΡΑ

λιά τα μαγαζιά τους οι Εβραίοι κάτοικοι της πόλης.

11


10. Η εκκλησία της Παναγίας της Τενέδου.

τα ρωμαϊκά λουτρά, την αγορά και το οικοδόμημα της Ύστερης Ελληνιστικής Εποχής. • Στο νησάκι Βίδο (Πτυχία), απέναντι από το παλιό λιμάνι, στο οποίο θα πάτε με σκάφος. Έχει πλούσια βλάστηση, πεύκα και φοίνικες και παλιά λειτουργούσε εδώ αναμορφωτήριο. Στο νησί ζουν φασιανοί, πέρδικες, λαγοί και αγριοκούνελα, αλλά απαγορεύεται το κυνήγι. Υπάρχει ένα εστιατόριο και μερικές πολύ όμορφες παραλίες. • Στο Λαζαρέτο (Γουβίνο), άλλο ένα νησάκι με πυκνή βλάστηση απέναντι από το παλαιό λιμάνι, το οποίο θεωρείται εθνικό μνημείο.

Εκκλησίες

• Οι Κερκυραίοι είναι βαθιά θρησκευόμενοι. Στο νη-

σί υπάρχουν πάρα πολλές εκκλησίες και το Πάσχα γιορτάζεται παραδοσιακά με μεγάλη λαμπρότητα. Πολιούχος είναι ο Άγιος Σπυρίδων, οποίος, σύμφωνα με την παράδοση, το 1629 έσωσε τους Κερκυραίους από την πανώλη. Η εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα είναι το θρησκευτικό σημείο αναφοράς των Κερκυραίων και πρέπει οπωσδήποτε να τη δείτε. Έχει το ψηλότερο καμπαναριό της πόλης, μαρμάρινο τέμπλο, τοιχογραφίες, κειμήλια και αναθήματα. Το σκήνωμα του Αγίου φυλάσσεται σε επιχρυσωμένη λάρνακα στολισμένη με πολύτιμους λίθους και το πρωί της Κυριακής των Βαΐων γίνεται η περιφορά του στην πόλη. Τη λιτανεία συνοδεύουν και οι 20 φιλαρμονικές της Κέρκυρας. • Παναγία η Αντιβουνιώτισσα. Βρίσκεται επίσης στα Μουράγια κι έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον,


ΚΕΡΚΥΡΑ

λόγω της «ζωγραφιστής» ταπετσαρίας στους τοίχους και των φατνωμάτων, τα οποία είναι διακοσμημένα με επίχρυσα ξυλόγλυπτα. Εδώ στεγάζεται και το Βυζαντινό Μουσείο, με μια σημαντικότατη συλλογή από φορητές εικόνες της Κρητικής Σχολής.

13

• Παναγία η Σπηλιώτισσα (1577), στο λιμάνι της Κέρκυρας. Η τρίκλιτη βασιλική είναι γνωστή για την αμφίπλευρη εικόνα της Παναγίας Δημοσιάνας του 15ου αι. • Παναγία των Ξένων. Κτίστηκε από τον ιερομόναχο Νικόδημο, στις αρχές του 18ου αι. • Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος (16ου αι.), στις Στέρνες. Μονόκλιτη ξυλόστεγη βασιλική με σπουδαίες τοιχογραφίες. • Παντοκράτορας, γνωστή εκκλησία για το όμορφο μαρμάρινο τέμπλο. • Άγιος Νικόλαος των Γερόντων (16ου αι.), στο Καμπιέλο. Το σκαλιστό τέμπλο της είναι από τα παλαιότερα στην πόλη. • Παναγία η Κρεμαστή. Με μαρμάρινο τέμπλο και αξιόλογες εικόνες. Ένα όμορφο ενετικό πηγάδι στολίζει την αυλή της. • Υπάρχουν, ακόμα, τρεις καθολικές εκκλησίες: εκτός από αυτήν του Αγίου Ιακώβου και Χριστόφορου (στην πλατεία Δημαρχείου), η Μονή του Αγίου Φραγκίσκου και η εκκλησία της Παναγίας της Τενέδου. Τέλος, κοντά στο Νέο Φρούριο και στο ιστορικό κέντρο της πόλης βρίσκεται και το κτίριο της Εβραϊκής Συναγωγής.

Εκδηλώσεις

• Το καρναβάλι, τις τρεις Κυριακές της Αποκριάς. • Τα «Πετεγολέτσα», την τελευταία Πέμπτη της Αποκριάς. • Το Πάσχα γιορτάζεται με ξεχωριστό τρόπο στην Κέρκυρα. Ο εορτασμός ξεκινά από την Κυριακή των Βαΐων, με τη λιτανεία του Αγίου Σπυρίδωνα. Λιτανεία του πολιούχου Aγίου γίνεται ξανά το Μεγάλο Σάββατο. Την ίδια μέρα ρίχνουν από ψηλά στο Λιστόν πήλινα δοχεία. Τις περιφορές, όπως και τον επιτάφιο, ακολουθούν όλες οι φιλαρμονικές του νησιού. • Η επέτειος της ένωσης του νησιού με την Ελλάδα, στις 21 Μαΐου.

11. Ρίψη πήλινων κανατιών στο Λιστόν.

• Το Φεστιβάλ Eπτανησιακής Mουσικής. • Η «Βαρκαρόλα», τον Αύγουστο.

Διασκέδαση

• Kολύμπι. Αν μένετε στην πρωτεύουσα, θα πάτε για μπάνιο στον Ανεμόμυλο, στο Μον Ρεπό και στο Βίδο. • Σπορ. Στις οργανωμένες πλαζ των ξενοδοχείων υπάρχουν σχολές σκι, windsurfing, παιχνίδια με κουλούρες, μπιτς βόλεϊ κ.ά. • Σε διάφορα σημεία υπάρχουν επίσης νεροτσουλήθρες, πισίνες και παιχνίδια με το νερό, για μικρούς και μεγάλους. Στις εγκαταστάσεις υπάρχουν εστιατόρια, μπαρ και μίνι μάρκετ, που προσφέρουν πλήρη εξυπηρέτηση. • Καζίνο. Στο ξενοδοχείο «Corfu Holiday Pallas».


Σπορ

• Διοργανώνονται αγώνες κρίκετ με τη συμμετοχή βρετανικών ομάδων. • Κάθε χρόνο γίνεται στην Κέρκυρα το παγκόσμιο πρωτάθλημα ταχύπλοων σκαφών. • Το γήπεδο του γκολφ στην κοιλάδα του Ρόπα (στο κέντρο του νησιού, κοντά στην παραλία Έρμονες) θεωρείται ένα από τα ομορφότερα γήπεδα γκολφ της Ευρώπης. Στις εγκαταστάσεις του φιλοξενείται ο Όμιλος Γκολφ Κέρκυρας, όπου λειτουργεί και ακαδημία γκολφ για παιδιά από 8 έως 18 ετών. • Στις οργανωμένες παραλίες υπάρχουν σχολές για σκι, windsurfing, αλεξίπτωτο, σαμπρέλες, θαλάσσιο ποδήλατο, τζετ σκι κ.ά. • Οι ακτές της Κέρκυρας είναι ιδανικές για καταδύσεις, καθώς διαθέτουν όρμους, κόλπους, υπέροχα θαλάσσια είδη και βραχώδεις βυθούς.

Χρήσιμα τηλέφωνα • Δήμος Κερκυραίων: 26613-61.324, 26613-62.731 • Αστυνομία: 100, 26610-38.661, 26610-20821 • Ε.Ο.Τ.: 26610-37.638 • Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού

Ιονίων Νήσων: 26610-37.520, 26610-37.638-40 • Τουριστική Aστυνομία: 26610-29.168 • Τροχαία: 26610-29.167 • Λιμεναρχείο: Δρομολόγια Eσωτερικού: 26610-32.655, 26610-39.513, Δρομολόγια Εξωτερικού: 26610-30.481 • Μαρίνα (Γουβιάς): 26610-91.376, 2661091.745 • ΚΤΕΛ (πράσινα λεωφορεία, αφετηρία οδός Αβραμίου): 26610-39.950. Καθημερινά δρομολόγια για Αφιώνα, Αρίλλα, Άγιο Γεώργιο Πάγων, Άγιο Γόρδιο, Άγιο Ματθαίο, Άγιο Στέφανο, Αυλιώτες-Μπαρμπάτι, Έρμονες, Γλυφάδα, Κασσιόπη, Κάβο, Κορακιάνα, Λιαπάδες, Λούτσες, Μεσογγή, Παλιοκαστρίτσα, Πυργί-Ύψο, Ρόδα-Αχαράβη, Σιδάρι, Σπαρτερά. • Αστικές γραμμές (μπλε λεωφορεία, αφετηρία πλατεία Σαρρόκο): 2661039.859. Καθημερινά δρομολόγια για Κανόνι, Ανάληψη, Ποταμό, Τεμπλόνι, Καστελλάνους, Κουραμάδες, Πέραμα-Μπενίτσες, Κοντόκαλι-ΓουβιάΔασιά, Άφρα-Άγιο Ιωάννη, Αχίλλειο-Γαστούρι. • Αεροδρόμιο Κέρκυρας «Ιωάννης Καποδίστριας»: 26610-89.600

12. Φιλαρμονική της Κέρκυρας, μπροστά από τα ανάκτορα Μιχαήλ και Γεωργίου.


ΚΕΡΚΥΡΑ

15

13. Προσγείωση αεροπλάνου στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας, που βρίσκεται στο μέσον της λιμνοθάλασσας Χαλικιόπουλου.

Νοσοκομεία • Γενικό Nοσοκομείο: 26613-60.400 • Κέντρο Υγείας Αγρού: 26630-71.312 • Κέντρο Υγείας Αγ. Μάρκου: 26610-93.815 • Κέντρο Υγείας Λευκίμμης: 26620-31.466 Μουσεία • Ασιατικής Τέχνης: 26610-20193 • Κεραμικής Τέχνης: 26610-27.370 • Αρχαιολογικό: 26610-30680 • Βυζαντινό Παναγίας Αντιβουνιώτισσας: 26610-38313 • Διονυσίου Σολωμού: 26610-30674

γεί η οργανωμένη μαρίνα της Κέρκυρας, μία από τις μεγαλύτερες της Μεσογείου (με 1.235 θέσεις ελλιμενισμού). Απέχει 9 χλμ. BΔ από την πρωτεύουσα.

Αξίζει να δείτε • Τα ενετικά νεώρια. • Τον οικισμό Δανίλια, μια αναπαράσταση παραδοσιακού κερκυραϊκού χωριού

Γαστούρι

Δικτυακός τόπος για Κέρκυρα, Διαπόντια Νησιά και Παξούς: www.corfuvisit.net Τουριστικό portal Δήμου Κερκυραίων: www.zoomcorfu.gr

Διαδρομές στην Κέρκυρα Οι φυσικές ομορφιές, το τουριστικό ενδιαφέρον, οι ονειρεμένες παραλίες και η διασκέδαση δεν εξαντλούνται στην πρωτεύουσα. Το νησί επιφυλάσσει εκπλήξεις σε όλο του το μήκος και το πλάτος. Οι δρόμοι είναι πολύ καλοί και καταλήγουν σε συναρπαστικούς τόπους, στη βόρεια, τη μέση και τη νότια Κέρκυρα.

Μέση Κέρκυρα

Γουβιά

Στη Γουβιά και στο διπλανό Κοντόκαλι λειτουρ-

2

Πολυσύχναστο τουριστικό κέντρο, που διαθέτει αξιόλογα ξενοδοχεία και ωραίες ψαροταβέρνες.

3

Γραφικό κεφαλοχώρι, που διατηρεί σημαντικά δείγματα της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής. Εδώ βρίσκεται το «Αχίλλειο», το περίφημο ανάκτορο της αυτοκράτειρας της Αυστρίας Ελισάβετ, συζύγου του Φραγκίσκου Ιωσήφ (ήταν γνωστότερη ως «πριγκίπισσα Σίσσυ»). Απέχει 10 χλμ. ΝΔ από την πρωτεύουσα.

Αξίζει να δείτε • Το Αχίλλειο, που κτίστηκε το 1890 σε σχέδια του Ιταλού αρχιτέκτονα Ρ. Καρίτο και ήταν αφιερωμένο στον Αχιλλέα. Μετά τη δολοφονία της Σίσσυς (1898), το αγόρασε ο Γερμανός αυτοκράτορας Γουλιέλμος Β΄ για θερινή κατοικία του. Σήμερα το ανάκτορο λειτουργεί ως μουσείο. Τα περιστύλια και τους κήπους του ανακτόρου με την εξαιρετική θέα κοσμούν θαυμάσια αγάλματα (όπως του Θνήσκοντος Αχιλλέα, του Σατύρου με τον Διόνυσο στους ώμους


του κ.ά.), ενώ στο εσωτερικό του ο επισκέπτης μπορεί να δει εξαίρετες τοιχογραφίες και πίνακες εμπνευσμένους από την ελληνική μυθολογία, ένα καθολικό παρεκκλήσι, προσωπικά αντικείμενα της Σίσσυς και του Γουλιέλμου Β’ κ.ά. • Την πηγή της αυτοκράτειρας Ελισάβετ, κάτω από τα πλατάνια. • Τα γραφικά χωριά Άγιοι Δέκα, χτισμένο στις πλαγιές του βουνού , και Κυνοπιάστες με ενδιαφέροντα αρχοντικά του 17ου αι. και την τρίκλιτη βασιλική εκκλησία της Θεοτόκου.

Μπενίτσες

4

Πολυσύχναστο τουριστικό θέρετρο με μεγάλα ξενοδοχεία που γεμίζουν από επισκέπτες κάθε καλοκαίρι. Στο λιμανάκι δένουν σκάφη. Υπάρχει πολύ μεγάλη τουριστική ανάπτυξη και τα περισσότερα ξενοδοχεία διαθέτουν συνεδριακά κέντρα. Απέχει 13,5 χλμ. Ν από την πρωτεύουσα.

Αξίζει να δείτε • Το Mουσείο Θαλάσσης «Ο όμορφος κόσμος του βυθού». • Τη γέφυρα του Κάιζερ και τον χαρακτηριστικό λιμενοβραχίονα.

Δραστηριότητες

• Οι πλαζ της περιοχής είναι πολύ οργανωμένες. Υπάρχουν σχολές για θαλάσσια σπορ, γήπεδα τένις και μπιτς βόλεϊ, σχολές καταδύσεων καθώς και σημεία ενοικίασης windsurf, αλεξιπτώτου κ.ά.

Ύψος

5

Κοσμοπολίτικο τουριστικό θέρετρο, αναπτύσσεται κατά μήκος μιας τεράστιας αμμουδερής παραλίας με ξενοδοχεία και οργανωμένες πλαζ. Συνέχεια του χωριού αποτελεί το Πυργί. Απέχει 15,5 χλμ. ΒΔ από την πρωτεύουσα.

Αξίζει να δείτε • Το παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης. • Τη Δασιά, 1,5 χλμ. Ν από τον Ύψο. Περιοχή με ιδιαίτερα ανεπτυγμένη τουριστική υποδομή και με μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες που διαθέτουν αίθουσες για διοργάνωση συνεδρίων. Εδώ βρισκόταν παλιά ο κήπος του γεωπόνου Μέρλιν, ο οποίος δημιούργησε το κουμ κουάτ, τη γνωστή ποικιλία των πορτοκαλιών που εισήγαγε στο νησί από την Ιαπωνία.

14. Τμήμα του περιστυλίου στο Αχίλλειο, με τα αγάλματα του Απόλλωνα και των Τριών Χαρίτων.

Δραστηριότητες

• Τουριστικά σκάφη κάνουν εκδρομές στις γύρω περιοχές. • Κοντινές εξορμήσεις με ενοικιαζόμενες βάρκες. • Θαλάσσια σπορ • Μίνι γκολφ, τένις, μπιτς βόλεϊ. • Κάμπινγκ στον Ύψο, το Πυργί, την Κάτω Κορακιάνα και την Δασιά.

Πέλεκας

6

Ωραίο χωριό στα δυτικά της πόλης. Στον Πέλεκα θα δείτε, ίσως, το ωραιότερο ηλιοβασίλεμα της Κέρκυρας από το παρατηρητήριο του Κάιζερ και


Αξίζει να δείτε • Τη Μονή Παναγίας Μυρτιδιώτισσας. • Το χωριό Σιναράδες (5 χλμ. Ν), από τα παλαιότερα του νησιού, με όμορφα σπίτια (προσέξτε τα χαρακτηριστικά «βόλτα»), ενδιαφέρουσες εκκλησίες και Λαογραφικό Μουσείο. • Την παραλία Έρμονες (6 χλμ. ΒΔ), όπου, σύμφωνα με τον μύθο, βγήκε θαλασσοδαρμένος ο Οδυσσέας και συναντήθηκε με τη Ναυσικά.

Δραστηριότητες

• Κολύμπι σε μερικές από τις ομορφότερες αμμουδιές του νησιού (παραλία Γλυφάδας, Μυρτιώτισσα, Κοντογιαλός). • Ιππασία στο «Pelecas Country Club». • Κάμπινγκ στους Έρμονες.

Παλαιοκαστρίτσα

7

Βρίσκεται στη βορειοδυτική πλευρά του νησιού και είναι από τα πιο φημισμένα τουριστικά θέρετρα της Κέρκυρας. Πρόκειται για μια περιοχή ξεχωριστής ομορφιάς. Κύριο χαρακτηριστικό της είναι η εναλλαγή των τοπίων. Απέραντοι ελαιώνες, λόφοι κατάφυτοι από πεύκα, βραχώδεις ακτές, δαντελωτά ακρογιάλια, έξι φυσικοί ορμίσκοι με χρυσαφένιες αμμουδιές ανάμεσα σε απότομα βράχια κι ένα γραφικό λιμανάκι όπου δένουν σκάφη. Διαθέτει άριστη, αλλά διακριτική τουριστική υποδομή. Απέχει 25 χλμ. ΒΔ από την πρωτεύουσα. 15. Η Κέρκυρα αποτελεί ιδεώδη προορισμό για τους λάτρεις των θαλάσσιων σπορ.

ΚΕΡΚΥΡΑ

θα βρείτε μερικές εκπληκτικές αμμουδιές, όπως είναι ο Κοντογιαλός και η κοσμοπολίτικη Γλυφάδα. Απέχει 16 χλμ. Δ από την πρωτεύουσα.

17


Αξίζει να δείτε • Την εκκλησία της Παναγίας Κασσιοπίτισσας (ανακαινισμένη τον 16ο αι.). • Τα λείψανα του μεσαιωνικού κάστρου (12ου-13ου αι.), που καταστράφηκε από οθωμανικές επιθέσεις τον 16ο αι. και αργότερα ανατινάχτηκε από τους Ενετούς. • Μερικά από τα ωραιότερα και πιο δημοφιλή θέρετρα του νησιού, γεμάτα μεγάλες εντυπωσιακές βίλες, όλα με θαυμάσιες βοτσαλωτές παραλίες και ήσυχα καθαρά νερά. Σημειώστε: Μπαρμπάτι, Νησάκι, Καμινάκι, Αγνί, Κουλούρα (η παραλία όπου έμενε ο Λόρενς Ντάρελ), Κερασιά, Άγιος Στέφανος Σινιών, Αυλάκι. • Τη λιμνοθάλασσα (υδροβιότοπο) Αντιώτη (έκτασης 400 στρ.), που φιλοξενεί 96 είδη αποδημητικών πουλιών και έχει ενταχθεί στο δίκτυο «Natura 2000». 16. Ο κόλπος και ο οικισμός της Κουλούρας.

Αξίζει να δείτε • Το μοναστήρι της Παναγίας της Παλαιοκαστρίτσας (ιδρύθηκε το 1228), κτισμένο στην κορυφή ενός λόφου.Το εκκλησιαστικό μουσείο που υπάρχει εδώ έχει μεγάλο ενδιαφέρον. • Το χωριό Λάκωνες (3,5 χλμ. Α), με την ωραία θέα από την περιοχή «Μπέλα Βίστα». • Το βυζαντινό φρούριο Αγγελόκαστρο (13ου αι.), κοντά στο χωριό Κρήνη (10 χλμ. ΒΔ).

Δραστηριότητες

• Όλες οι παραλίες της περιοχής προσφέρονται για μπάνιο σε κρύα καταγάλανα νερά. • Βαρκάδες με ενοικιαζόμενες βάρκες από το λιμάνι στις θαλάσσιες σπηλιές. • Καταδύσεις στον ενδιαφέροντα βυθό της περιοχής. • Κάμπινγκ.

Βόρεια Κέρκυρα

Κασσιόπη

8

Κοσμοπολίτικο παραθαλάσσιο θέρετρο με ένα χαμένο στα κυπαρίσσια μεσαιωνικό κάστρο και το γραφικό, πάντα πολύβουο λιμάνι. Είναι πολύ δημοφιλής προορισμός και τριγύρω υπάρχουν ωραίες παραλίες. Απέχει 36 χλμ. Β από την πρωτεύουσα.


• Κολύμπι στις δημοφιλείς αμμουδιές της περιοχής. • Βόλτα με ταχύπλοο στον Κάβο Μπάρμπαρο και στις βραχονησίδες Περιστερές.

Σιδάρι

9

Διάσημο θέρετρο, στη βορειοδυτικότερη άκρη της Κέρκυρας, γνωστό για τις αμμουδιές του και τους εντυπωσιακούς παράκτιους γεωλογικούς σχηματισμούς με τους λείους βράχους. Σε κοντινή απόσταση (προς το χωριό Περουλάδες) βρίσκεται και η φημισμένη, πανέμορφη παραλία, γνωστή με το όνομα Canal d’ Amour. Απέχει 36 χλμ. ΒΔ από την πρωτεύουσα.

Αξίζει να δείτε • Τα δημοφιλή θέρετρα στη Ρόδα (9,5 χλμ. Α) και στην Αχαράβη (12,5 χλμ. Α), μπροστά από τις μεγάλες αμμουδιές με τον πολύχρωμο

νεαρόκοσμο. Στην Αχαράβη λειτουργεί και το Μουσείο Λαϊκής Παράδοσης (απέναντι από τα ρωμαϊκά λουτρά), που φιλοξενεί εκθέματα από την καθημερινή ζωή των κατοίκων τους δύο τελευταίους αιώνες, τα οποία προέρχονται από τη συλλογή του Β. Σπύρου και άλλων κατοίκων της περιοχής. • Τους καταρράκτες, σε κατάφυτη περιοχή κοντά στο χωριό Νύμφες (15,5 χλμ. ΝΑ). • Τον κάβο Δράστη (περίπου, 6 χλμ. Δ), με εντυπωσιακά βράχια και υπέροχα δειλινά. • Τις εξαιρετικές αμμουδιές στα νοτιοδυτικά: τους Περουλάδες, τον Άγιο Στέφανο, τον Αρίλλα και τον Άγιο Γεώργιο των Πάγων.

Δραστηριότητες

• Κολύμπι και θαλάσσια σπορ στις οργανωμένες παραλίες της περιοχής. • Κάμπινγκ στις περιοχές Άγιος Ιωάννης, Καρουσάδες (4,5 χλμ. Α), Ρόδα και Αρίλας (9 χλμ. ΝΔ).

17. Το φημισμένο Canal d’ Amour, ανάμεσα στο Σιδάρι και τους Περουλάδες.

ΚΕΡΚΥΡΑ

Δραστηριότητες

19


Περίθεια

10

Πανέμορφο παλιό χωριό (μνημείο της κορφιάτικης αρχιτεκτονικής), μέσα στον ορεινό όγκο του Παντοκράτορα, πολλά από τα σπίτια του οποίου αναστηλώνονται θαυμάσια από Έλληνες και ξένους κατοίκους ή παραθεριστές. Απέχει 44 χλμ. Β από την πρωτεύουσα.

Αξίζει να δείτε • Το όρος Παντοκράτορα και τη Μονή Υψηλού Παντοκράτορα (σε υψόμετρο 911 μ.) με την εκπληκτική θέα. Η εκκλησία του μοναστηριού εντυπωσιάζει με το χρυσοποίκιλτο τέμπλο, τις παλιές εικόνες και τις τοιχογραφίες. • Τις Παλιές Σινιές, άλλο ένα εγκαταλειμμένο, αλλά με περίφημη αρχιτεκτονική χωριό του Παντοκράτορα.

Δραστηριότητες • Αξίζει να κάνετε μερικές από τις πιο εντυπωσιακές ορεινές διαδρομές στην Κέρκυρα (με πόδια ή με εκτός δρόμου όχημα) στο όρος Παντοκράτορα. Η θέα και τα τοπία του γυμνού βουνού θα σας αποζημιώσουν οπωσδήποτε για τον κόπο. Για πεζοπορία ενδείκνυνται οι διαδρομές από τα χωριά Παλιά Περίθεια (7 χλμ. Ν) ή Στρινύλας (περίπου 15 χλμ. Ν) έως την κορυφή του Παντοκράτορα, όπου βρίσκεται και το μοναστήρι του Υψηλού Παντοκράτορα. • Mountain bike στον Παντοκράτορα.

Νότια Κέρκυρα

Μεσογγή

11

Γνωστό, αλλά αρκετά ήσυχο θέρετρο, χτισμένο στις εκβολές ενός ποταμού, δίπλα σε μια μεγάλη, ωραία αμμουδιά. Απέχει 22 χλμ. Ν από την πρωτεύουσα.

Αξίζει να δείτε • Το χωριό Επισκοπιανά (6 χλμ. Β), στον λόφο πάνω από τα Μοραΐτικα. Είναι η γενέτειρα του Ιωάννη Καποδίστρια. • Το χωριό Χλομός (12 χλμ. Ν). Κτισμένο αμφιθεατρικά σε ύψωμα, έχει θαυμάσια θέα και σημαντικά κτίσματα, αξιόλογα δείγματα της τοπικής αρχιτεκτονικής.

Δραστηριότητες

• Στην παραλία του χωριού η αμμουδιά είναι θαυμάσια για κολύμπι. Εδώ λειτουργούν σχολές με θαλάσσια σπορ.

Άγιος Ματθαίος

12

Κτισμένος αμφιθεατρικά σε παρθένο δάσος με βαλανιδιές, στις παρυφές του Γαμήλιου Όρους. Το βουνό ονομάστηκε έτσι, διότι εκεί παντρεύτηκε ο βασιλιάς των Φαιάκων Αλκίνοος. Απέχει 23 χλμ. ΝΔ από την πρωτεύουσα.

Αξίζει να δείτε • Τη Μονή Παντοκράτορος (4ου αι.) και τη σπηλιά («τρύπα του Πελάου»), με αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Από εδώ η θέα προς το χωριό και τον προστατευόμενο υγροβιότοπο της λίμνης Κορισσίων είναι μαγευτική.

Άγιος Γεώργιος Αργυράδων

13

Από τον Άγιο Ματθαίο, βγαίνοντας, μπορείτε να κατηφορίσετε προς τον κεντρικό δρόμο και, αφού στρίψετε δεξιά προς τα νότια, να καταλήξετε στον Άγιο Γεώργιο Αργυράδων και στην


Αξίζει να δείτε • Το μοναστήρι της Παναγίας Αρκουδίλα (17ου αι.), με τον πύργο όπου κατέφευγαν οι μοναχοί κατά τις επιδρομές των πειρατών. Είναι χτισμένο μέσα σε δάσος, στο νοτιότερο κάβο του νησιού. • Τις παλαιές Αλυκές (3 χλμ. Β) με το εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη, τις ενετικές αλαταποθήκες και το μικρό αλιευτικό καταφύγιο, καθώς και το δημοφιλές χωριό Κάβος (6 χλμ. Ν), με έντονη νυκτερινή ζωή και θαυμάσια αμμουδιά, όπου λειτουργούν σχολές με θαλάσσια σπορ.

Δραστηριότητες 18. Η παραλία του Ίσσου, από τις ομορφότερες της Κέρκυρας.

πολύ όμορφη αμμουδιά του. Απέχει 32 χλμ. ΝΑ από την πρωτεύουσα.

Αξίζει να δείτε • Τη λίμνη Κορισσίων (μοναδικής φυσικής ομορφιάς), την παραλία Χαλικούνα και, στον Ίσσο -τη μεγαλύτερη παραλία του νησιού- το δάσος από κέδρους και τις αμμοθίνες.

Δραστηριότητες

• Το κομμάτι που χωρίζει τη λίμνη από το Ιόνιο πέλαγος είναι μια λωρίδα γης με παραλίες και αμμόλοφους και για το λόγο αυτό, είναι πολύ δημοφιλές σημείο για κολύμβηση. Επειδή η περιοχή είναι εκτεταμένη, σίγουρα θα βρείτε και κάποια πιο απομακρυσμένα και απομονωμένα σημεία. • Πεζοπορία από την παραλία Χαλικούνα ως την παραλία Αγ. Γεωργίου, μέσω της λίμνης Κορισσίων (διάρκεια 90’).

Λευκίμμη

14

Μετά τους Αργυράδες και το Περιβόλι, φτάνετε στη μεγαλύτερη κωμόπολη της νότιας Κέρκυρας. Η πόλη είναι γνωστή από την αρχαιότητα από τη ναυμαχία των Κερκυραίων κατά των Κορινθίων στο Άκτιο, το 434 π.Χ. Τότε ονομαζόταν «Λευκίμμα», ενώ αργότερα οι πειρατές την έλεγαν «Cavo

• Θα κολυμπήσετε στις Αλυκές και στην παραλία του Μώλου, δίπλα, όπου σήμερα υπάρχουν πλαζ με θαλάσσια σπορ, καταδύσεις κτλ. σε οργανωμένο τουριστικό κέντρο. • Πεζοπορία από τον Μώλο (6 χλμ. Β) ως το ακρωτήριο Λευκίμμης (μέσω των αλυκών, διάρκεια 45’) και από τον Κάβο ως τη μονή της Παναγίας Αρκουδίλα (διάρκεια 60’). 19. Ο οικισμός του Αγίου Γεωργίου Πάγων με την αμμώδη παραλία του.

ΚΕΡΚΥΡΑ

Bianco». Το λιμάνι της, τα Μελίκια, συνδέει την Κέρκυρα με την Ηγουμενίτσα, την Πάργα και τα Σύβοτα (στην Ήπειρο). Απέχει 41,5 χλμ. ΝΑ από την πρωτεύουσα.

21


Διαπόντια Νησιά

Ν

20. Τα Διαπόντια Νησιά είναι ιδανικά για υποθαλάσσιες δραστηριότητες.

ησιωτικό σύμπλεγμα του Iονίου πελάγους, στο βορειοδυτικό άκρο της Κέρκυρας, που περιλαμβάνει την Ερεικούσσα, το Mαθράκι, τους Oθωνούς, καθώς και μικρότερες, ακατοίκητες νησίδες.


ΔΙΑΠΟΝΤΙΑ ΝΗΣΙΑ

23

21. Αεροφωτογραφία της Ερεικούσσας.

Ερεικούσσα

1

Tο βορειότερο από τα Διαπόντια νησιά, είναι ένα καταπράσινο νησάκι, ιδανικό για ήσυχες διακοπές με λιγοστές αλλά πανέμορφες παραλίες, με τα δέντρα να φτάνουν ως την άμμο. Οι κάτοικοι ασχολούνται με την καλλιέργεια της ελιάς, την αλιεία και τον τουρισμό. Συνδέεται με την πόλη της Kέρκυρας, τον Άγιο Στέφανο Aυλιωτών και το Σιδάρι. Απέχει 6 ν. μ. ΒΔ από το ακρωτήριο Δράστης της Κέρκυρας.

Αξίζει να δείτε • To Πόρτο - λιμάνι και κύριο οικισμό του νησιού- με τη μεγάλη οργανωμένη παραλία.

Δραστηριότητες

• Κολύμπι στο Πόρτο και στο Μπραγκίνι. • Ψαροντούφεκο • Πεζοπορία στα δασώδη μονοπάτια που οδηγούν στην κορυφή του λόφου Μεροβίγλι

Χρήσιμα τηλέφωνα • Κοινότητα: 26630-71.703 • Αστυνομία: 26630-72.400 • Αγροτικό ιατρείο: 26630-71.505

Μαθράκι

2

Tο νοτιότερο και μικρότερο από τα Διαπόντια νησιά, αποτελεί τον παράδεισο του ψαροντουφεκά, με ωραίες ξέρες και βραχονησίδες και πλούσιο βυθό. Λιμάνι του είναι οι Πλάκες, που συνδέονται με την πόλη της Kέρκυρας, τον Άγιο Στέφανο Aυλιωτών και το Σιδάρι. Απέχει 4,5 ν. μ. Δ από το ακρωτήρι Κεφάλι της Κέρκυρας.

Αξίζει να δείτε • Το Φύκι, με το παλιό λιμάνι του Κόντρακα, που βρίσκεται στη δυτική ακτή. Στην ίδια περιοχή, πίσω από το ακρωτήρι Κάτεργο, ο βυθός προσφέρεται για ψαροντούφεκο. Η εκκλησία της Αγ. Τριάδας διαθέτει παλιό πέτρινο καμπαναριό.


ΕΡΕΙΚΟΥΣΣΑ

Πόρτο

ΟΘΩΝΟΙ Φύκι

Δάφνη

Ερεικούσσα

Πόρτο

Α ΟΥΣ Σ ΕΡΕΙΚ

Χωριό Ν ΟΙ ΣΑ - ΟΘΩ ΕΡΕΙΚΟΥΣ

Οθωνοί Άμμος

- Σ ΙΔ

Άσπρη Άμμος

Μπραγκίνι

ΑΡΙ

Άμμος

ΜΑ ΘΡ ΑΚΙ -

ΟΘΩ

ΝΟΙ

ΥΠΟΜΝΗΜΑ Αεροδρόμιο Αρχαιολογικός χώρος Αστυνομία Νοσοκομείο Κάμπινγκ Κάστρο - Φρούριο Καζίνο Λιμάνι Μαρίνα Μουσείο 0

1

2

4

Παραλία Σταθμός λεωφορίων Πρωτ. Περιφέρειας Οικισμός >1000 κατ. Οικισμός Κύριο Οδικό Δίκτυο Επαρχιακό Οδ. Δίκτυο Οδικό Δίκτυο Ακτοπλοϊκές Γραμμές

Πλάκες Φύκι Μαθράκι

ΚΙ

Διάπλο

Κόντρακας ΜΑΘΡΑΚΙ Απιδιές

ΣΙΔΑΡ Ι - ΜΑΘΡΑ

Πορτέλο

ΑΓΙΟΣ Σ

Αρβανίτικο

ΔΙΑΠΛΟ

ΤΕΦΑ Ν ΟΣ - Μ ΑΘΡΑΚΙ

Χιλιόμετρα

• Τις εκκλησίες του Αγίου Νικολάου (1675) στο βόρειο τμήμα του νησιού (Κάτω Πάντα) και του Αγίου Σπυρίδωνα στο νότιο τμήμα (Άνω Πάντα). • Τις βραχονησίδες Καράβι, Λειψώ και Διάπλο και Πλάκα.

Δραστηριότητες

• Κολύμπι στην αχανή παραλία Πορτέλο που καλύπτει όλη την ΒΑ πλευρά του νησιού, στο Αρβανίτικο, στο Φύκι και στις Απιδιές. • Ψάρεμα και καταδύσεις στο Πορτέλο. • Πεζοπορία στα πέτρινα μονοπάτια, ως την κορυφή Μεροβίγλι (155 μ.)

Χρήσιμα τηλέφωνα • Κοινότητα: 26630-81.190 • Αστυνομία: 26630-72.400 • Αγροτικό Ιατρείο: 26630-71.676

Οθωνοί

3

Tο μεγαλύτερο από τα Διαπόντια νησιά, βρίσκεται στο δυτικότερο σημείο της ελληνικής επικράτειας. Διαθέτει εξαιρετικό φυσικό περιβάλλον, με ερείπια βενετσιάνικων κάστρων, παραδοσιακά σπίτια και παλιές εκκλησίες. Λιμάνι του είναι η Άμμος, που συνδέεται με την πόλη της Kέρκυρας, τον Άγιο Στέφανο Aυλιωτών και το Σιδάρι. Απέχει 12 ν. μ. Δ-ΒΔ από το ακρωτήρι Δράστης της Κέρκυρας.


• Τον Όρμο Άμμου. Από εδώ, με βάρκα, μπορείτε να πάτε στην παραλία με τα πράσινα νερά και τη σπηλιά όπου, σύμφωνα με τον μύθο, η Καλυψώ κρατούσε αιχμάλωτο τον Οδυσσέα. • Τους πανέμορφους οικισμούς Δάφνη και Χωριό. • Τον φάρο (1872), στο ακρωτήριο Καστρί (στο ΒΑ άκρο του νησιού). • Τις βραχονησίδες Καστρινό και Όστρακο, κοντά στο ακρωτήριο Καστρί.

Δραστηριότητες

• Κολύμπι στην Άμμο, στην Άσπρη Άμμο και στο Φύκι. • Ψαροντούφεκο • Ιστιοπλοΐα

Χρήσιμα τηλέφωνα • Κοινότητα: 26630-72.132 • Αστυνομία: 26630-71.592 • Αγροτικό Ιατρείο: 26630-71.550 • Λιμεναρχείο: 26630-72.280 22. Παραλία στους Οθωνούς.

ΔΙΑΠΟΝΤΙΑ ΝΗΣΙΑ

Αξίζει να δείτε

25


Παξοί

23. Η παραλία Μεσοβρίκα, στους Αντίπαξους.

o νησί διαθέτει όλα όσα θεωρούνται απαραίτητα για ήσυχες ποιοτικές διακοπές: δαντελωτές ακρογιαλιές, μικρούς όρμους, καταπράσινους λόφους, σπαρμένους με ελαιόδεντρα, εντυπωσιακά βράχια και θαλάσσιες σπηλιές, ενώ ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι πελεκητές στέρνες συλλογής νερού που βρίσκονται διάσπαρτες. Η μικρή του έκταση (13 τ. χλμ., μήκος ακτών 30 χλμ.) επιτρέπει στον επισκέπτη να το περιηγηθεί, από τη μία άκρη στην άλλη, με τα πόδια. Σύμφωνα με την παράδοση, οι Παξοί ήταν κάποτε ενωμένοι με την Κέρκυρα. Όμως ο Ποσειδώνας άρπαξε το κομμάτι με την τρίαινά του και το απέσπασε, ώστε να μπορέσει εκεί να ζήσει ανενόχλητος τον έρωτά του με την Αμφιτρίτη. Επί Ενετοκρατίας στους Παξούς αναπτύχθηκε το εμπόριο, η ναυτιλία και η γεωργία.


1

Η πρωτεύουσα -και λιμάνι- του νησιού είναι ιδανική για διακοπές στον ήλιο και τη θάλασσα. Η εικόνα του λιμανιού με το στενό κανάλι ανάμεσα στους Παξούς και το νησάκι του Αγίου Νικολάου είναι από τις ομορφότερες στο Ιόνιο. Στην προβλήτα υπάρχουν καφέ και ψαροταβέρνες.

Περίπατος στον οικισμό

• Στην εκκλησία του Αγίου Χαραλάμπους, που είναι και ο προστάτης του νησιού και στην εκκλησία των Αγίων Αποστόλων με ενδιαφέρουσες τοιχογραφίες. • Στο Mουσείο, που στεγάζεται στο κτίριο του ενετικού και αργότερα αγγλικού κυβερνείου. Περιλαμβάνει ευρήματα από την αρχαιότητα, οικιακά σκεύη, είδη υφαντικής και μικρή πινακοθήκη του τοπικού ζωγράφου Χρ. Αρώνη. • Στο νησάκι του Αγίου Νικολάου, στο λιμάνι, με το ενετικό φρούριο (1423), τα δύο εκκλησάκια και τον ανεμόμυλο. • Στο νησάκι της Παναγιάς με το ομώνυμο μοναστήρι και τον γραφικό φάρο. • Τον ερειπωμένο ανεμόμυλο Λεσιανίτη (1780) κοντά στον οικισμό Τρανακάτικα (2 χλμ. ΝΔ).

Εκδηλώσεις

• Φεστιβάλ κλασικής μουσικής το καλοκαίρι.

• Πανηγύρι τον Δεκαπενταύγουστο, στο νησάκι της Παναγίας. • Λιτανεία της εικόνας του Αγίου Γαΐου στις 29 Ιουνίου, με τη συμμετοχή του Μητροπολίτη και κερκυραϊκών φιλαρμονικών. • Πανηγύρι της «Νερολαδιάς», στα μέσα Ιουλίου.

Δραστηριότητες

• Το νησί προσφέρει απλόχερα χαλάρωση και ξεκούραση. Στο λιμάνι, πάντως, υπάρχουν κλαμπ και μπαρ, εκτός, βέβαια, από τις ταβέρνες και τα καφέ. • Κολύμπι στο Κλωνί Γουλί, στο Καμίνι, στην Κακή Λαγκάδα, στο Αλάτι, στις Πλάκες, στον Μπάλλο και στο Λεβρεχιό, στην Πούντα και στον Κήπο. • Γύρος του νησιού με καραβάκι. • Τένις και μίνι γκολφ. • Ιστιοπλοΐα στα μικρά νησάκια, που βρίσκονται γύρω από τους Παξούς. • Πεζοπορία και ορειβασία.

Χρήσιμα τηλέφωνα • Δήμος: 26623-60.300 • Αστυνομία: 26620-32.222 • Λιμεναρχείο: 26620-32.259 • Κέντρο Υγείας: 26620-31.466 Δικτυακός τόπος: www.paxi.gr 24. Το μικρό λιμανάκι του Λογγού, στους Παξούς.

ΠΑΞΟΙ

Γάιος

27


25. Το λιμάνι του Γάιου (Παξοί) αποτελεί ένα από τα πιο πολυφωτογραφημένα σημεία του Ιονίου πελάγους.


29

ΠΑΞΟΙ


ΠΑΞΟΙ

ΚΕΡΚΥΡΑ - ΠΑΞΟΙ

Ορ κ Λά ός κκ ος

ρι νδ δέ χιο ο ον ρ έ Μ εβ ος ι Πλάνοι Λ ήπ άρ Κ Λάκκα Δαλιετάτικα ρμ α Απεργάτικα Μ Λογγός Πούντα

Κανόνι

Χαράμη

Κακή Λαγκάδα Κηπιάδη Καμίνι Κλωνί Γουλί

Πλάτανος Μαγαζιά

Ι ΞΟ ΟΙ ΠΑ ΠΑΞ ΤΙ ΑΝ

Πλάκες Βλαχοπουλάτικα Γάιος Δεύτερη Σπιάτζα Μπογδανάτικα Παξός Αυλάκι Μακράτικα Γαλάζιο Μπάλλος Βελιανιτάτικα Μογγονήσι Οζιάς Καλτσονήσι Βρίκα

Μεσοβρίκα Βουτούμι

Αγραπιδιά Αντίπαξος 0

1

2

4

Χιλιόμετρα

Διαδρομές στους Παξούς

Oζιάς

2

Είναι ο παλαιότερος οικισμός του νησιού. Διατηρεί παραδοσιακά λιθόκτιστα σπίτια, καθώς και ερείπια παλαιών εκκλησιών, με σημαντικότερη αυτή της Αγίας Μαρίνας (8ου αι.). Για κολύμπι, μπορείτε να πάτε στον όρμο του οικισμού. Απέχει 1,5 χλμ. Ν από τον Γάιο.

Αξίζει να δείτε • Το Μογγονήσι που ενώνεται με γέφυρα με τον Οζιά. • Το Καλτσονήσι, αγαπημένο μέρος για όσους διαθέτουν ή ενοικιάζουν σκάφος.

Μαγαζιά

ΑΝΤΙΠΑΞΟΙ

3

Χωριό με πέτρινα σπίτια και περίτεχνες ξερολιθιές. Εδώ βρίσκεται και το Μουσείο Λαδιού (τηλ. 26620-30.043), που στεγάζεται σε ελαιοτριβείο του 18ου αι. Κοντά στο χωριό, στις δυτικές ακτές, υπάρχουν μερικά εκπληκτικά ενάλια σπήλαια, οι γράβες (υπάρχουν περίπου 40 τέτοια σπήλαια) με εντυπωσιακούς θόλους. Πιο γνωστές είναι αυτές στα βράχια του όρμου Ερημίτης και στον όρμο Αχάι. Ακόμα, 2 χλμ. ΒΔ βρίσκεται η εκκλησία της Υπαπαντής (1601), με εντυπωσιακό

καμπαναριό (1774) και ενδιαφέρουσες τοιχογραφίες. Απέχει 4 χλμ. BΔ από τον Γάιο.

Δραστηριότητες

• Πεζοπορία. Ένα δίκτυο μονοπατιών που έχει δημιουργηθεί στους Παξούς περνά από τα Μαγαζιά και συνεχίζει σε όλο το δυτικό κομμάτι του νησιού, σε διαδρομές με απίθανα τοπία. • Καταδύσεις στις θαλάσσιες σπηλιές (γράβες).

Λογγός

4

Το πιο μικρό λιμανάκι των Παξών. Απέχει 5,5 χλμ. ΒΔ από τον Γάιο.

Αξίζει να δείτε • Το παλαιό ελαιοτριβείο-σαπωνοποιείο του Γ. Ανεμογιάννη.

Δραστηριότητες

• Κολύμπι στις παραλίες Μαρμάρι, Κήπος, Λεβρεχιό, Γλυφάδα, Κηπιάδη και Μονοδένδρι. • Από το λιμανάκι θα νοικιάσετε βάρκα για εξορμήσεις στις γύρω παραλίες.

Λάκκα

5

Γραφικός οικισμός στο βόρειο τμήμα του νησιού


ΠΑΞΟΙ

31

26.Η πυκνή βλάστηση φτάνει ως τη θάλασσα στη Λάκκα Παξών.

σε μία κατάφυτη περιοχή με όμορφα σπίτια, σοκάκια και μικρές πλατείες. Απέχει 7,5 χλμ. ΒΔ από τον Γάιο.

Αξίζει να δείτε • Την εκκλησία του Αγίου Ανδρέα. • Τη θαλασσινή σπηλιά της Υπαπαντής. • Το ηλιοβασίλεμα από τον φάρο (1919).

Δραστηριότητες

• Κολύμπι στην παραλία Χαραμή, στο Κανόνι, στους Πλάνους, στον Ορκό, στο Αρκουδάκι και στον Λάκκο. • Από το λιμάνι νοικιάζονται βάρκες για εξορμήσεις στις κοντινές παραλίες.

Πώς θα πάτε

Από την Ηγουμενίτσα με φέρι-μπότ ή από την Πάργα και την Κέρκυρα με απλό καραβάκι. Επίσης, από την Κέρκυρα αναχωρούν ιπτάμενα δελφίνια και θαλάσσια ταξί.

Aντίπαξοι

6

Όμορφο μικροσκοπικό νησάκι στα νοτιοανατολικά των Παξών (απέχει 3 ν.μ. από τον Γάιο), γνωστό για τις περιώνυμες παραλίες του. Η εξωτικής ομορφιάς παραλία Βουτούμι θεωρείται από τις ομορφότερες της Ελλάδας. Άλλες δύο υπέροχες παραλίες είναι η Βρίκα και η Μεσοβρίκα. Το λιμανάκι που συνδέει το νησί με τους Παξούς είναι η Αγραπιδιά. Απέναντι από τις νότιες ακτές υπάρχει συστάδα βραχονησίδων. 27. Γραφικό δρομάκι στον Γάιο.


Λευκάδα

Η

28. Οι επιβλητικοί βράχοι και ο φάρος στο ακρωτήριο Λευκάτας της Λευκάδας.

Λευκάδα (με έκταση 302,5 τ. χλμ.) περιτριγυρίζεται από 24 νησάκια συνολικά, μεταξύ των οποίων και ο περίφημος Σκορπιός του Αριστοτέλη Ωνάση. Συνδέεται με τις απέναντι στερεοελλαδίτικες ακτές μέσω πλωτής γέφυρας (μήκους 50 μ.), γεγονός που σε συνδυασμό με τμήματα του οδικού κόμβου της Εγνατίας Οδού, την υποθαλάσσια σήραγγα Πρέβεζας-Ακτίου, το Διεθνές Αεροδρόμιο του Ακτίου (Στερεά Ελλάδα) και τα λιμάνια Ηγουμενίτσας (Ήπειρος) και Πατρών (Πελοπόννησος) καθιστά το νησί εύκολα προσβάσιμο στους επισκέπτες απ΄ όλες τις περιοχές της χώρας. Διαθέτει σημαντικά αξιοθέατα, εκκλησίες και μονές, γραφικούς οικισμούς, πυκνή βλάστηση, εντυπωσιακούς όρμους με διάφανα γαλαζοπράσινα νερά, οργανωμένες και ερημικές παραλίες εκπληκτικής ομορφιάς, υψηλή πολιτιστική παράδοση και φιλόξενους κατοίκους. Μέχρι τον 6ο π.Χ. αι. αποτελούσε τμήμα των ακαρνανικών παραλίων. Πήρε τ’ όνομά της από τον Λευκάτα, το ακρωτήρι που βρίσκεται στο νοτιότερο άκρο του νησιού, με τους επιβλητικούς απόκρημνους λευκούς βράχους. Κατοικείται από τη νεολιθική εποχή, άκμασε ως αποικία των Κορινθίων, ενώ αποτέλεσε τμήμα του Δεσποτάτου της Ηπείρου μετά το 1204, όταν η Κωνσταντινούπολη καταλήφθηκε από τους Φράγκους. Τούρκοι, Ενετοί, Γάλλοι και Άγγλοι πέρασαν στη συνέχεια από το νησί, που το 1864, μαζί με τα υπόλοιπα Ιόνια νησιά, ενώθηκε με την Ελλάδα.


Πρωτεύουσα και λιμάνι ταυτόχρονα, η πόλη της Λευκάδας (με, περίπου, 8.000 κατοίκους) συνδέεται με τις απέναντι ακτές της Στερεάς Ελλάδας μέσω της πλωτής γέφυρας. Ο πολεοδομικός της ιστός με τα όμορφα σοκάκια, τις μικρές πλατείες, τα παραδοσιακά σπίτια, τα περίτεχνα καμπαναριά και τους πλακόστρωτους πεζοδρόμους ακολουθεί την πολεοδομία της μεσαιωνικής Ευρώπης, καθώς το ιστορικό κέντρο της βασίζεται στο χωροταξικό σχέδιο που εκπόνησαν οι Ενετοί και θυμίζει «ψαροκόκαλο». Το λευκαδίτικο δομικό σύστημα είναι μοναδικό στην Ελλάδα και την Ευρώπη, αντιπροσωπευτικό δείγμα εξαιρετικής αντισεισμικής κατασκευής. Η πόλη περιβάλλεται από τον δίαυλο και τη λιμνοθάλασσα, ενώ βορειότερα βρίσκεται η λεπτή κυκλική γραμμή της αμμουδιάς της Γύρας με τα λιγοστά δέντρα της και τους μύλους.

Περίπατος στην πόλη

• Στη λιμνοθάλασσα. Πρόκειται για έναν από τους πλέον αξιόλογους υδροβιότοπους του Ιονίου, καθώς φιλοξενεί πλήθος πανέμορφων κύκνων και ερωδιών, αγριόπαπιες, αγριόχηνες και λούφες. Προστατεύεται από τη Διεθνή Σύμβαση Ramsar ως υδροβιότοπος διεθνούς σημασίας, ενώ στην περιοχή λειτουργεί αιωνόβιο ιχθυοτροφείο (ιβάρι). • Στο φρούριο της Αγίας Μαύρας, στην είσοδο της πόλης, που κατασκευάστηκε από τον

Σικελό Ιωάννη Ορσίνι το 1300. Είναι κτισμένο δίπλα από το τεχνητό κανάλι, σε νησίδα της λιμνοθάλασσας και δέχτηκε μεταγενέστερες προσθήκες από τους Βενετούς και τους Τούρκους. Στο φρούριο λειτουργεί φάρος και βρίσκεται το ομώνυμο εκκλησάκι. • Στο πάρκο Μποσκέτο, άλλοτε σημείο συνάντησης των πνευματικών ανθρώπων του νησιού, με τις προτομές λογίων προσωπικοτήτων του νησιού. • Στον παραλιακό πεζόδρομο με τα νεανικά στέκια, τα καφέ και τα μπαράκια με μουσική. • Στην κεντρική πλατεία με πολλά εστιατόρια και καφέ, όπου βρίσκεται η εκκλησία Άγιος Σπυρίδωνας (τέλη 17ου αι.) με ενδιαφέρον τέμπλο και εικόνες. Από εδώ ξεκινά και ο πεζοδρομημένος κεντρικός εμπορικός δρόμος (οδός Μελά) της πόλης. • Στη περιοχή Κουζούντελη (ή Κουζούμπεη), με τα αιωνόβια πλατάνια και τα παραδοσιακά καφενεία που σερβίρουν φρεσκοκομμένο καφέ και σουμάδα φτιαγμένη από αρωματικά αμύγδαλα. • Στο Αρχαιολογικό Μουσείο με ευρήματα από τη Μέση Παλαιολιθική εποχή μέχρι τον 4ο αι. μ.Χ. από ταφικούς τύμβους στο Νυδρί, νεκροταφεία της αρχαίας πόλης της Λευκάδας κ.ά. • Στη Δημόσια Kεντρική Bιβλιοθήκη, που στεγάζεται σε νεοκλασικό κτίριο. Διαθέτει μεγάλο αριθμό εντύπων και πλουσιότατη συλλογή μεταβυζαντινών εικόνων, επτανησιακής κυρίως

29. Η χαρακτηριστική γέφυρα στο κανάλι της πόλης της Λευκάδας.

ΛΕΥΚΑΔΑ

Η πόλη της Λευκάδας 1

33


Σκάλα Γιαλου Πευκούλια

ύλ οι

νη άν Ιω

ΛΕΥΚΑΔΑ

νι α

Μ

υ ρο στ α Κά σσ ω γλ ς μό ρα Αμ Γύ

. Αγ

Κα μί

Φρύνι Τσουκαλάδες Απόλπαινα

ΛΕΥΚΑΔΑ

Σ Τ Ε Ρ Ε Α ΕΛ Λ Α Δ Α Καλλιγόνιο

Άγιος Νικήτας ΚάβαλοςΚαρυώτες Τεμπέλη Λυγιά Σπανοχώρι Λαζαράτα Παράδεισος Κάθισμα Ασπρογερακάτα Πινακοχώρι Κατούνα Επίσκοπος Πηγαδησάνοι Εξάνθεια Αβαλί Νικιάνα Καβαλικευτά Καλαμίτσι Καρυά Μύλος

Μεγάλη Πέτρα

Αλέξανδρος Κολλυβάτα Εγκλουβή

Περιγιάλι ΧΕΛΩΝΗ ΣΠΑΡΤΗ Νυδρί Μαδουρή Νεοχώρι Κορακιάς Άγιος Ηλίας ΣΚΟΡΠΙΟΣ Καλλιθέα Γένι Βαυκερή

Δράγανο

Μαγεμένου Πασά Κεραμιδάκι

Λάκκα Βλυχό Άγιος Πέτρος Βουρνικάς Λαγκάδα Αθάνι Σύβρος Δεσίμι Τραφία Βαθύ Αλωνάκι Σπαρτοχώρι Πόρος Εφτέρη Κατωμέρι Πόντη Μαραντοχώρι Βασιλική Ρούδα Σύβοτα ΜΕΓΑΝΗΣΙ Κοντάραινα Εύγηρος Μικρός Γιαλός

Γιαλού Εγκρεμνοί

Πόρτο Κατσικι

Αγιοφύλλι Αμμούσσω

Επισκοπή ΚΑΛΑΜΟΣ Κάλαμος

Αφτέλι

ΚΥΘΡΟΣ Καστός

ΚΑΣΤΟΣ

ΑΡΚΟΥΔΙ 0

3

6

12

Χιλιόμετρα

τεχνοτροπίας, όπως των Επτανησίων αγιογράφων Δοξαρά, Ρούσσου κ.ά. • Στη Χαραμόγλειο Ειδική Λευκαδιακή Βιβλιοθήκη, που περιλαμβάνει σπάνια βιβλία, γκραβούρες και χάρτες, ενώ στεγάζει και αίθουσα τέχνης, όπου πραγματοποιούνται σύγχρονες εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας. Η συλλογή έχει περιληφθεί στο βιβλίο Γκίνες. • Στο Λαογραφικό Mουσείο «Πανταζής Κοντομίχης» του Μουσικοφιλολογικού Ομίλου «Ορφεύς». Ιδρύθηκε το 1937 και περιλαμβάνει πολλά αξιόλογα και σπάνια εκθέματα, μια πλούσια συλλογή από την καθημερινή ζωή και τις ασχολίες των κατοίκων.

• Στο Mουσείο Φωνογράφου-Παλιών Ενθυμημάτων, όπου μεταξύ άλλων εκτίθενται παλιοί φωνογράφοι, παλιοί δίσκοι, διακοσμητικά αντικείμενα-αντίκες, παλιά χαρτονομίσματα κ.α. • Στον Ελαιώνα με τις υπεραιωνόβιες ελιές, λίγο έξω από την πόλη στο δρόμο προς τα δυτικά. • Στους υδροβιοτόπους Μεγάλος και Μικρός Αυλαίμονας, δύο φυσικά ιχθυοτροφεία κοντά στην πόλη. • Στους ανεμόμυλους στη Γύρα • Στο χωριουδάκι Φρύνι (2 χλμ. ΝΔ), χτισμένο σε πλαγιά με όμορφη θέα. • Στο παραδοσιακό χωριό Τσουκαλάδες (7 χλμ. ΝΔ).


ΛΕΥΚΑΔΑ

35

30. Η λιμνοθάλασσα της Λευκάδας και στο βάθος το φρούριο της Αγίας Μαύρας.

Eκκλησίες

• Άγιος Μηνάς, ο πιο αξιόλογη της πόλης. Διαθέτει εξαιρετικό ξυλόγλυπτο τέμπλο και εικόνες σπουδαίων αγιογράφων, όπως του Κονταρίνη, του Ρούσου και ελαιογραφίες των Δοξαρά, Κουτούζη, Βεντούρα και άλλων. Θεμελιώθηκε το 1707 σε ρυθμό μπαρόκ, ήταν αρχικά μικρή και ανοικοδομήθηκε στις σημερινές της διαστάσεις μετά από ζημιές το 1724. • Άγιος Νικόλαος (1687), με αξιόλογο ξυλόγλυπτο τέμπλο. • Χριστού Παντοκράτορα, που ιδρύθηκε το 1700 και στο προαύλιό της βρίσκεται ο τάφος του λογοτέχνη Α. Βαλαωρίτη. • Παναγία των Βλαχερνών, στον Ελαιώνα. Ιστορική εκκλησία, καθώς εκεί την Κυριακή των Απόκρεω του 1821 συγκεντρώθηκαν -με πρωτοβουλία του Ιωάννη Ζαμπέλιου, κορυφαίου

Φιλικού του νησιού- οπλαρχηγοί και προύχοντες της Ρούμελης για να επιβεβαιώσουν με όρκο σε ιερό Ευαγγέλιο που σώζεται τη συμμετοχή τους στην Ελληνική Επανάσταση. • Kοίμηση της Θεοτόκου, στη ΒΔ πλευρά της λιμνοθάλασσας. Μονόχωρη με μεγάλη ημικυκλική αψίδα, χτίστηκε τον 15ο αι. και είναι η παλαιότερη του νησιού. • Άγιος Ιωάννης Αντζούσης, μικρό όμορφο εκκλησάκι στην ομώνυμη παραλία. • Mοναστήρι Παναγίας Φανερωμένης, 2 χλμ. ΝΔ από το Φρύνι. Χτισμένο σε πευκόφυτο λόφο, αποτελεί από τα σπουδαιότερα μνημεία του νησιού, με ιστορία που πιθανότατα ξεκινά από τους αποστολικούς χρόνους. Η Παναγία Φανερωμένη είναι πολιούχος και προστάτιδα των Λευκαδίων και γιορτάζει τη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος. Η εικόνα της, που βρίσκεται στο μοναστήρι, φιλοτεχνήθηκε από τον 31. Windsurfing στην παραλία Άγιος Ιωάννης.


32. Πανοραμική φωτογραφία του κόλπου στα Σύβοτα, που σχηματίζει μικρό φιορδ.


37

ΛΕΥΚΑΔΑ


αγιορείτη μοναχό Βενιαμίν Κοντράκη το 1876. Εδώ λειτουργεί και Εκκλησιαστικό Μουσείο, με αξιόλογα εκθέματα, προερχόμενα από ναούς και μονές του νησιού, που καλύπτουν την περίοδο από την εποχή της δεύτερης Τουρκοκρατίας (1479-1684) ως την ενσωμάτωση του νησιού στο ελληνικό κράτος (1864). Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα έργα Επτανήσιων ζωγράφων, τα εκκλησιαστικά χειρόγραφα και παλαιότυπα από τους προεπαναστατικούς και επαναστατικούς χρόνους, τα έργα αργυροχοϊας (σταυροί, δισκοπότηρα, δίσκοι κ.ά.), τα ποικίλα άμφια και η σειρά αντιμηνσίων του 18ου-19ου αι.

Εκδηλώσεις

• Διεθνές Φεστιβάλ Φολκλόρ. Από το 1962, συγκροτήματα και καλλιτέχνες από πολλές χώρες του κόσμου συναντιούνται κάθε Αύγουστο στη Λευκάδα και ανταλλάσσουν τα δημιουργήματα της πνευματικής και καλλιτεχνικής τους παράδοσης (χορός, μουσική, παραδοσιακή κληρονομιά). • Γιορτές Λόγου και Τέχνης. Τις διοργανώνει το Πνευματικό Kέντρο Λευκάδας από το 1955 και περιλαμβάνουν θέατρο, μουσική, εκθέσεις, συνέδρια και βραδιές ποίησης. Μαζί με το Φεστιβάλ Αθηνών αποτελούν έναν από τους παλαιότερους πολιτιστικούς θεσμούς στην Ελλάδα. • Γιορτή κρασιού. Στο δήμο Σφακιωτών, στην

πλατεία του Φρυά με το ομώνυμο ιστορικό πηγάδι.

Δραστηριότητες

• Kολύμπι. Αν μένετε στη Λευκάδα, μπορείτε να κολυμπήσετε στο Κάστρο, στη Γύρα, στους Μύλους και στον Άγιο Ιωάννη Αντζούση. Σχεδόν παντού στο νησί θα βρείτε καταπληκτικές παραλίες, ενώ ανατολικά του υπάρχουν πολυάριθμα όμορφα δασωμένα νησάκια. • Βόλτα στις σπηλιές. Λίγο πιο νότια, τα νησάκια Κάλαμος και Καστός έχουν μοναδικές παραλίες και θαλασσοσπηλιές. • Βόλτα με ποδήλατο. Η πόλη της Λευκάδας και οι κοντινές παραλίες είναι ένας τόπος ιδανικός για ποδήλατο. Μοναδικής ομορφιάς διαδρομή είναι ο γύρος της λιμνοθάλασσας (Αγ. Μαύρα, Γύρα, Μύλοι, Αη-Γιάννης, Λευκάδα). • Μαρίνα. Βρίσκεται στην ανατολική πλευρά της πόλης και θεωρείται ως η πλέον σύγχρονη της Ελλάδας. Έχει δυνατότητα ελλιμενισμού 500 σκαφών και διαθέτει πύργο ελέγχου, κτίριο πολλαπλών χρήσεων, ναυτικό όμιλο, συγκροτήματα γραφείων και καταστημάτων, μικρό ξενοδοχείο, μονάδα επισκευής και συντήρησης σκαφών, πάρκινγκ, χώρους χειμερινής διαμονής για 300 σκάφη και χώρους αναψυχής και πράσινου (τηλ. 2645026.645, fax: 26450-26.642, website: www. medmarinas.com).

33. Αλεξίπτωτο πλαγιάς (parapente) πάνω από την παραλία Κάθισμα.


ΛΕΥΚΑΔΑ

39

34. Η μαρίνα της Λευκάδας.

Σπορ

• Kitesurf, στην παραλία των Μύλων. • Mountain bike. Το νησί διαθέτει ψηλά πράσινα βουνά με δρόμους και μονοπάτια ιδανικά για ποδήλατο βουνού. Ποδήλατα μπορείτε να νοικιάσετε στην πόλη της Λευκάδας. • Parapente (αλεξίπτωτο πλαγιάς) πάνω από την παραλία Κάθισμα. Με διπλό αλεξίπτωτο και τον εκπαιδευτή μαζί σας, ώστε να εξασφαλίζει την απαραίτητη ασφάλεια.

Χρήσιμα τηλέφωνα • Τμήμα Τουρισμού Περιφερειακής Ενότητας Λευκάδας (Λευκάδα, Μεγανήσι, Κάλαμος, Καστός): 26453-60.755 • Δήμος: 26453-60.511-5 • Αστυνομία: 26450-29.370 • Τροχαία: 26450-29.379 • Λιμεναρχείο: 26450-22.176 • Αεροδρόμιο Ακτίου (Στερεά Ελλάδα): 26820-26.113 • Λεωφορεία (ΚΤΕΛ): 26450-22.364, 26450-22.795 • Νοσοκομείο: 26450-25.371 • Κέντρο Υγείας Βασιλικής: 26450-31.065 • Αρχαιολογικό Μουσείο: 26450-21.635 • Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη: 2645022.502 • Χαραμόγλειος Ειδική Λευκαδιακή Βιβλιοθήκη: 26450-21.465

• Λαογραφικό Μουσείο «Πανταζής Κοντομίχης»: 26450-22.778 • Μουσείο Φωνογράφου-Παλιών Ενθυμημάτων: 26450-21088 • Εκκλησιαστικό Μουσείο Μονής Παναγίας Φανερωμένης: 26450-21.105 Δικτυακός τόπος για Λευκάδα, Μεγανήσι, Κάλαμο και Καστό: www.lefkada.gr

Διαδρομές στη Λευκάδα Κυκλική από ανατολικά προς δυτικά

Καρυώτες

2

Σύγχρονος παραθεριστικός οικισμός στις ανατολικές ακτές του νησιού, που διατηρεί δείγματα γνήσιας παραδοσιακής αρχιτεκτονικής. Στη θέση «Σπασμένη Βρύση» λειτουργεί οργανωμένο κάμπινγκ. Απέχει 3,5 χλμ. ΝΑ από την πρωτεύουσα.

Αξίζει να δείτε • Τις αλυκές Αλεξάνδρου και το ομώνυμο φρούριο σε νησίδα, απέναντι από τις αλυκές. • Τα ερείπια της αρχαίας Νηρίκου ή Λευκάδας (2η χιλιετία π. Χ.) από τις μεγαλύτερες σε επιφάνεια πόλεις της αρχαίας Ελλάδας, κοντά στο χωριό Καλλιγόνι (2 χλμ. Β). • Τον παραδοσιακό οικισμό Παλιοί Καρυώτες (4 χλμ. ΝΔ).


Λυγιά

3

Αλιευτικό κέντρο του νησιού, με άρτια τουριστική υποδομή. Απέχει 6 χλμ. ΝΑ από την πρωτεύουσα.

Αξίζει να δείτε • Το γραφικό χωριό Κατούνα (4 χλμ. Ν) με τα υπέροχα καλντερίμια, τα παραδοσιακά σπίτια, τα ωραία ταβερνάκια και τη θέα στις αλυκές και στο φρούριο του Αλεξάνδρου. Ξεχωριστό ενδιαφέρον έχει το καμπαναριό της εκκλησίας της Παναγίας και το τέμπλο της εκκλησίας του Αγίου Βαρβάρου.

Nικιάνα

4

Γραφικό τουριστικό ψαροχώρι, χτισμένο στους πρόποδες του όρους Σκάρος, με δάσος από αιωνόβιες βαλανιδιές. Απέχει 9,5 χλμ. Ν από την πρωτεύουσα.

Αξίζει να δείτε • Τη Μονή των Αγίων Πατέρων (3,7 χλμ. ΝΔ) και το ησυχαστήριό τους, απ’ όπου η θέα είναι πανοραμική. • Τη Μονή Αγίου Γεωργίου (6 χλμ. ΝΔ), κάτω από το δάσος των Σκάρων. Σύμφωνα με μαρτυρίες ιδρύθηκε πριν το 1500 και άκμασε επί Τουρκοκρατίας. Ο ναός της μονής έχει αξιόλογες τοιχογραφίες ειδικά στον ανατολικό της τοίχο, που έχει μείνει ανέπαφος. Το τέμπλο της έγινε το 1724 ως αντίγραφο αυτού του Αγίου Μηνά στην πόλη της Λευκάδας.

• Τους ορεινούς παραδοσιακούς οικισμούς Κολλυβάτα (6 χλμ. ΝΔ), Αλέξανδρος (7 χλμ. ΝΔ) και Βαυκερή (13,5 χλμ. ΝΔ).

Δραστηριότητες • Windsurfing • Ορειβασία • Ψάρεμα


Αξίζει να δείτε

35. Ο φημισμένος Σκορπιός, το ιδιόκτητο νησί της οικογένειας Ωνάση.

• Καταδύσεις. Λειτουργούν οργανωμένα καταδυτικά κέντρα που προσφέρουν οργανωμένες εκδρομές για κατάδυση με τη συνοδεία διπλωματούχων δυτών. • Κάμπνιγκ στην περιοχή Επίσκοπος.

Nυδρί

5

Το μεγαλύτερο τουριστικό θέρετρο του νησιού,

• Τη Μαδουρή, το νησί του σημαντικού Έλληνα ποιητή Αριστοτέλη Βαλαωρίτη και τον Σκορπιό, το νησί του Αριστοτέλη Ωνάση, όπου μπορείτε και να κολυμπήσετε. • Τον απάνεμο όρμο του Bλυχού με το καταπράσινο ακρωτήρι της Aγίας Kυριακής, όπου βρίσκεται και το ομώνυμο εκκλησάκι, το Σπήλαιο Νυμφών και ο τάφος του αρχαιολόγου Γουλιέλμου Ντέρπφελντ (1853-1940). • Το φαράγγι Δημοσάρι, (2,5 χλμ. Δ), όπου χύνονται καταρράκτες στους οποίους μπορείτε και να κολυμπήσετε. • Τον παραθεριστικό οικισμό Περιγιάλι (2 χλμ. Β) με μαγευτική θέα προς τα Πριγκηπονήσια καθώς και το Νεοχώρι (5 χλμ. Δ). • Το παραλιακό χωριό Βλυχό (3 χλμ. Ν), κτισμένο στον μυχό του κόλπου και τον γραφικό παραθεριστικό οικισμό Γένι (5,5 χλμ. ΝΑ) στις απέναντι ακτές. • Την ιστορική Μονή Ευαγγελίστριας (Κόκκινη Εκκλησιά) του 18ου αι., χτισμένη ψηλά στο βουνό. 36. Γενική άποψη από το Νυδρί και τα κατάφυτα Πριγκηπονήσια.

ΛΕΥΚΑΔΑ

χτισμένο κατά μήκος της ανατολικής παραλίας, με έντονη νυχτερινή ζωή και υπερσύγχρονη μαρίνα. Βρίσκεται απέναντι από τα Πριγκηπονήσια (Μαδουρή, Χελώνη, Σκορπιός, Σκορπίδι, Σπάρτη), ενώ από το λιμάνι του ξεκινούν φέρι-μποτ για το Μεγανήσι, την Ιθάκη, την Κεφαλονιά και τη Στερεά Ελλάδα. Απέχει 17 χλμ. N από την πρωτεύουσα.

41


37. Εγκρεμνοί: παραλία με άσπρο βότσαλο και τυρκουάζ νερά.

Δραστηριότητες

• Καταδύσεις. Όπως και στη Νικιάνα λειτουργούν οργανωμένα καταδυτικά κέντρα που προσφέρουν οργανωμένες εκδρομές. • Θαλάσσια σπορ (σκι, wakeboard, αλεξίπτωτο θαλάσσης καθώς και συρόμενα «φουσκωτά» παιχνίδια πίσω από σκάφος). • Ιστιοπλοΐα (υπερσύγχρονη μαρίνα με ικανότητα ελλιμενισμού 620 σκαφών) • Ποδηλασία με mountain bike. • Κάμπινγκ στον Βλυχό-Γένι. • Πεζοπορία από το Γένι προς την Αγία Κυριακή.

Πόρος

6

«Μπαλκόνι» της νοτιοανατολικής Λευκάδας με θέα στα νησιά Αρκούδι, Οξιές, Ιθάκη και Κεφαλονιά. Κολυμπήστε στην πεντακάθαρη θάλασσα

του Μικρού Γιαλού, όπου λειτουργεί και οργανωμένο κάμπινγκ. Απέχει 26 χλμ. N από την πρωτεύουσα.

Αξίζει να δείτε • Την αρχαία αγρέπαυλη (θέση «Πυργί»), όπου μεταξύ άλλων σώζεται και τμήμα τετράγωνου πύργου του 4ου-3ου π.Χ. αι. • Τα γραφικά Σύβοτα (11 χλμ. ΝΔ) σε φιορδ, ιδιαίτερα δημοφιλή σε όσους ταξιδεύουν με σκάφη.

Bασιλική

7

Παραθεριστικό κέντρο της νότιας Λευκάδας με πολλά τρεχούμενα νερά και έντονη νυχτερινή ζωή. Συνδέεται με φέρι-μποτ με την πανέμορφη παραλία Πόρτο Κατσίκι, την παραλία Αγιοφύλλι, την Κεφαλονιά και την Ιθάκη. Απέχει 37,5 χλμ.

38. Το ακρωτήριο Λευκάτας, από τα εντυπωσιακότερα τοπία της Λευκάδας.


ΛΕΥΚΑΔΑ

43

39. Ο κόλπος της Βασιλικής είναι διεθνώς γνωστός στους φίλους του windsurfing.

ΝΔ από την πρωτεύουσα.

Αξίζει να δείτε • Τα χωριά Πόντη (2 χλμ. Δ) με θέα στον όρμο, Άγιος Πέτρος (7 χλμ. Β), Μαραντοχώρι (7,5 χλμ. Α), όπου λειτουργεί και κάμπινγκ και Εύγηρος (8,5 χλμ. ΝΑ). • Το όμορφο χωριό Σύβρος (8 χλμ. ΒΑ). Αξίζει να δείτε τον αναπαλαιωμένο νερόμυλο (του 1809), τις «Πηγές Κερασιάς» με τρεχούμενα νερά, το σπήλαιο Καρούχα και τα χωριά Βουρνικάς (2 χλμ. Α) και Άγιος Ηλίας (6 χλμ. Β), κτισμένο σε υψόμετρο 620 μ., με θαυμάσια θέα στη γύρω περιοχή.

Δραστηριότητες

• Κολύμπι στις παραλίες Βασιλική, Αγιοφύλλι, Αμμούσα και Αφτέλι. • Windsurfing. Ο όρμος της Βασιλικής είναι διεθνώς γνωστός για τις ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες και τους ανέμους του και πολύ δημοφιλής στους φανατικούς windsurfers και λάτρεις του αθλήματος. • Θαλάσσια σπορ. Θαλάσσιο σκι, wakeboard, αλεξίπτωτο θαλάσσης καθώς και συρόμενα «φουσκωτά» παιχνίδια πίσω από σκάφος. • Ποδηλασία με mountain bike • Ιππασία. Mπορείτε να βρείτε φάρμες ιππασίας

που διοργανώνουν εκδρομές με άλογα στη φύση. • Κάμπινγκ.

Αθάνι

8

Χωριό χτισμένο αμφιθεατρικά σε υψόμετρο 340 μ., με θέα στο Iόνιο πέλαγος. Απέχει 34,5 χλμ. NΔ από την πρωτεύουσα.

Αξίζει να δείτε • Το ορεινό χωριό Δράγανο (2,5 χλμ. Β), φημισμένο για την παραγωγή εξαιρετικής ποιότητα μελιού. • Την παλαιά εκκλησία του Αγίου Νικολάου Νηρά, 12 χλμ. N από το Αθάνι. • Τον φάρο και τα ερείπια του ιερού του Απόλλωνα στον κάβο Δουκάτο (Λευκάτας ή Kάβος Κυράς), 17 χλμ. Ν (τα τελευταία 4,5 χλμ. σε χωματόδρομο). Η θαυμάσια αυτή τοποθεσία με τους απόκρημνους βράχους και τη μαγευτική θέα στη θάλασσα αναφέρεται και ως «Πήδημα της Σαπφούς», επειδή, σύμφωνα με την παράδοση, εδώ αυτοκτόνησε η λυρική ποιήτρια της αρχαιότητας.

Δραστηριότητες

• Θα κολυμπήσετε στους Εγκρεμνούς και στο Πόρτο Κατσίκι, δύο από τις ομορφότερες παραλίες της Ελλάδας.


40. Το Πόρτο Κατσίκι, η διασημότερη παραλία της Λευκάδας, έχει καταταχτεί στις έξι κορυφαίες της Μεσογείου.


45

ΛΕΥΚΑΔΑ


Αξίζει να δείτε

41. Παραδοσιακός λευκαδίτικος γάμος.

Άγιος Nικήτας

9

Παραθεριστικό παράλιο χωριό με κοσμοπολίτικο χαρακτήρα. Απέχει 13 χλμ. NΔ από την πρωτεύουσα.

Αξίζει να δείτε • Το κοντινό ορεινό χωριό Καλαμίτσι (7 χλμ. Ν), που διατηρεί τον αυθεντικό παραδοσιακό του χαρακτήρα.

Δραστηριότητες

• Κολύμπι στο Κάθισμα, περιοχή φυσικής ομορφιάς με πολύ ωραία παραλία, όπου λειτουργεί επίσης και οργανωμένο κάμπινγκ, στην παραλία Πευκούλια και την ήσυχη παραλία Μύλοι που την επισκέπτεστε με καραβάκι.

Ορεινή διαδρομή

Σφακιώτες

10

Αποτελούνται από τα παραδοσιακά χωριά Λαζαράτα (έδρα του ομώνυμου δήμου, 10 χλμ. ΝΔ από την πρωτεύουσα), Σπανοχώρι, Κάβαλος, Ασπρογερακάτα, Πινακοχώρι, Εξάνθεια και Δρυμώνας, κτισμένα αμφιθεατρικά σε ημιορεινή περιοχή που εκτείνεται γύρω από μια πλούσια κοιλάδα. Σύμφωνα με την παράδοση, η περιοχή πήρε την ονομασία της από την εγκατάσταση Κρητικών από τα Σφακιά τον 16ο ή 17ο αι.

• Τα τούρκικα πηγάδια, ιδιαίτερης τεχνοτροπίας από την περίοδο 1478-1684. Ένα από αυτά υδροδοτούσε παλιότερα όλα τα χωριά της περιοχής. • Τη Μονή του Προφήτη Ηλία στο Σπανοχώρι • Τον αυθεντικό οικισμό του Δρυμώνα • Τα πανέμορφα καμπαναριά της περιοχής • Το Κοντομίχειο Λαογραφικό Μουσείο Δήμου Σφακιωτών, σε πευκόφυτο χώρο στον Κάβαλο. Το Μουσείο αναδεικνύει τη σημασία των εργαλείων κατά την προβιομηχανική εποχή και το κοινωνικό και οικονομικό πλαίσιο της εργασίας του Λευκαδίτη την περίοδο αυτή. Εκτίθενται συλλογή εργαλείων από διάφορα επαγγέλματα (τσαγκάρης, γεωργός, μαραγκός, κουρέας, χτίστης, ξυλοκόπος κ.α.), αναπαραστάσεις χώρων λευκαδίτικου σπιτιού (κουζίνα, φούρνος), καθώς και συλλογές παλαιών φωτογραφιών, υφαντών και παραδοσιακών φορεσιών.


ΛΕΥΚΑΔΑ

• Το φαράγγι της Μέλισσας (όπου υπάρχουν διαμορφωμένα μονοπάτια), με ερείπια μικρών οικισμών, παλιούς νερόμυλους, πέτρινα γεφύρια, πηγάδια και πολλές πηγές.

47

Εκδηλώσεις

• Γιορτή κρασιού. Στο δήμο Σφακιωτών, στην πλατεία του Φρυά με το ομώνυμο ιστορικό πηγάδι.

Καρυά

11

Ξακουστό ορεινό κεφαλοχώρι (υψόμετρο 500 μ.) με θαυμάσια πλατανοσκέπαστη πλατεία, γεμάτη πολυσύχναστα καφέ-μπαρ και εστιατόρια. Φημισμένα είναι τα παραδοσιακά «καρσάνικα» κεντήματα, μοναδικής κεντητικής τέχνης. Απέχει 13,5 χλμ. Ν από την πρωτεύουσα.

Αξίζει να δείτε • Το Λαογραφικό Μουσείο Λευκαδίτικου Κεντήματος «Μαρία Κουτσοχέρω». Σ’ αυτό το μικρό ιδιωτικό μουσείο όπου εκτίθενται 42. Ο οικισμός και η παραλία του Άγιου Νικήτα.

43. Τρεχούμενα νερά στην κατάφυτη περιοχή των Σφακιωτών.

αργαλειοί, υφαντά και «καρσάνικα» κεντήματα, ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να γνωρίσει τη ζωή, τον χαρακτήρα, και τον λαϊκό πολιτισμό των ορεινών Λευκαδιτών. • Το χωριό Πηγαδησάνοι (2,5 χλμ. Β). • Τη μονή του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου (στην περιοχή Λιβάδι, 4,5 χλμ. Α). Ιδρύθηκε το 1605 και πιθανολογείται πως εδώ έχει ταφεί ο αρματωλός Σ. Μπούας ή Γρίβας το 1622. Ο ναός έχει εξαιρετικές τοιχογραφίες που χρονολογούνται από το 1736 έως το 1753.

Εκδηλώσεις

• Αναβίωση παραδοσιακού λευκαδίτικου γάμου με κάθε λεπτομέρεια (στις 11 Αυγούστου). • Γιορτή ριγανάδας, κατά την οποία προσφέρεται μουσκεμένο χωριάτικο ψωμί με λάδι, αλάτι και ρίγανη και παστές σαρδέλες.

Eγκλουβή

12

Όμορφο ορεινό παραδοσιακό λευκαδίτικο χωριό (υψόμ. 730 μ.) χτισμένο σε κατάφυτη τοποθεσία. Είναι πασίγνωστη για τις νοστιμότατες φακές της, που θεωρούνται από τις καλύτερες στην Ελλάδα. Στην περιοχή ευδοκιμούν ακόμη ρεβίθια, κουκιά και μια σπάνια ποικιλία σταφυλιού, το βερτζαμί, που πιθανολογείται ότι έφεραν μαζί τους οι Ενετοί το 1684. Απέχει 18,5 χλμ. N από την πρωτεύουσα.


οποίο συνδέεται ακτοπλοϊκά. Έχει έκταση 20 τ. χλμ. και 1.100 κατοίκους. Σύμφωνα με την παράδοση ήταν το νησί των Ταφίων, ενώ κατά τον Όμηρο στον βασιλιά τους Μέντορα εμπιστεύτηκε ο Οδυσσέας τα πλοία του φεύγοντας για την Τροία. Κατ’ άλλους, είναι το νησί Αστερίς, που αναφέρεται επίσης στον Όμηρο. Οι τρεις οικισμοί του -Κατωμέρι, που είναι η έδρα του δήμου, Βαθύ και Σπαρτοχώρι- διαθέτουν έντονο παραδοσιακό χρώμα. Γραφικά λιμάνια είναι τα Σπήλια στον οικισμό Σπαρτοχωρίου, ο Αθερινός στον οικισμό Κατωμερίου και το Βαθύ στον ομώνυμο οικισμό. Στο νησί θα βρείτε θαυμάσιες παραλίες, όπως το Αμπελάκι, ο Μπάλος, το Πλατιγυάλι, η Σβούρνα, το Κολόπουλου, το Διχάλι, το Λιμονάρι, η Ελιά και η Λίμνη και γραφικούς όρμους κατάλληλους για αγκυροβόλιο ιστιοπλοϊκών σκαφών (κυρίως στο βόρειο τμήμα).

Αξίζει να δείτε 44. Πεζοπορία στο φαράγγι του Δημοσαρίου.

Αξίζει να δείτε • Το ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία (2,5 χλμ. Β), με την πανοραμική θέα. • Τα αγροτικά μνημεία «Βόλτοι», μοναδικές στο είδος τους αγροτοκαλύβες ξερολιθικής κατασκευής και θολωτής μορφής, που συναντιούνται αποκλειστικά σε αυτή την περιοχή. • Το παραδοσιακό χωριό Βαυκερή (6,5 χλμ. Α). Τρία χλμ. Ν βρίσκεται η ενδιαφέρουσα εγκαταλελειμμένη μονή Ασωμάτου Αρχαγγέλου Μιχαήλ (16ου αι.). • Το καθολικό της ιστορικής αλλά ερειπωμένης σήμερα Κόκκινης Εκκλησίας (Μονή Ευαγγελισμού, 1478), 7 χλμ. ΒΑ (Α από το χωρίο Πλατύστομα).

Εκδηλώσεις

• Στο πανηγύρι του Αγίου Δονάτου (ξωκλήσι 3 χλμ. Δ από το χωριό) διοργανώνεται στις αρχές Αυγούστου η γιορτή της φακής, που συνοδεύεται από παστές σαρδέλες.

Κοντινά νησιά

Μεγανήσι

13

Καταπράσινο νησί, 4 ν. μ. από το Νυδρί με το

• Τις εκκλησίες του Αγίου Κωνσταντίνου στο Κατωμέρι και του Αγίου Ιωάννη, 3 χλμ. ΝΔ από το Σπαρτοχώρι. • Το σπήλαιο του Γιοβάνη και τη σπηλιά του Παπανικολή, και τα δύο στο ΝΔ τμήμα του νησιού (πρόσβαση μόνο από τη θάλασσα).

Κάλαμος

14

Κατάφυτο νησί από πεύκα, κυρίως στο βόρειο τμήμα. Έχει έκταση 25 τ. χλμ., περίπου 500 κατοίκους και συνδέεται ακτοπλοϊκά με τον Μύτικα της Στερεάς Ελλάδας. Κέντρο του νησιού είναι το λιμάνι του Καλάμου που βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του. Εκεί δένουν και πολλά σκάφη που ταξιδεύουν στο Ιόνιο για να επισκεφτούν το νησί, να απολαύσουν θαλασσινά πιάτα στην παραλιακή ταβέρνα ή να προφυλαχτούν από κακοκαιρία.

Αξίζει να δείτε • Την Επισκοπή, μικρό οικισμό του νησιού με το γειτονικό Κάστρο του Καλάμου ή Καστρομονάστηρο. Ελάχιστα είναι γνωστά για το εντυπωσιακό αυτό μνημείο, του οποίου σώζονται μόνο τμήματα από τα πέτρινα τείχη με τις πολεμίστρες. Εδώ βρίσκεται ο τάφος της μητέρας του πρωταγωνιστή της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, Γ. Καραϊσκάκη. • Το Πόρτο Λεόνε, μικρό γραφικό όρμο που ονομάστηκε έτσι από Ενετούς οι οποίοι χαρτο-


Δραστηριότητες

• Κολύμπι στις παραλίες Άγιος Κωνσταντίνος Μυρτιά και Ασπρογυάλι στην ανατολική πλευρά, νοτιότερα στις παραλίες Αγριαπιδιά, Πεύκοι, Κεφάλι και στη δυτική πλευρά στις παραλίες Κέδρος, Αλεξάκη, Κήποι και Τράχηλος. • Πεζοπορία από τον Κάλαμο στην Επισκοπή (μήκους 7,5 χλμ.).

Καστός

15

Με έκταση 6 τ. χλμ. και 120 κατοίκους, είναι ένα μακρόστενο νησάκι, κατάφυτο από ελιές, που προσφέρει ασφαλές αγκυροβόλιο σε σκάφη που διαπλέουν το Ιόνιο πέλαγος. Οι δρόμοι στο νησί είναι λιγοστοί, γι’ αυτό και δεν υπάρχουν αυτοκίνητα. Ο δυτικός φυσικός όρμος του νησιού Σαρακήνικο διαθέτει μικρό μόλο, που δίνει τη δυνατότητα ελλιμενισμού ακόμα και σε κακοκαιρία. Ο Καστός συνδέεται με καΐκι με την Στερεά Ελλάδα.

Αξίζει να δείτε • Το χωριό Καστός, χτισμένο αμφιθεατρικά γύ-

ρω από το λιμάνι του. Τα αραιοκτισμένα σπίτια, όλα δίπατα και λιθόκτιστα, με κόκκινες κεραμοσκεπές, χρωματιστά ξύλινα παραθυρόφυλλα και ξύλινα μπαλκόνια είναι τριγυρισμένα από ελιές, εικόνα που θυμίζει παλαιότερες εποχές. Το χωριό διαθέτει λίγα εστιατόρια, που προσφέρουν φρέσκα ψάρια καθώς η περιοχή θεωρείται εξαιρετικός ψαρότοπος. • Τον μεγάλων διαστάσεων ενοριακό και κοιμητηριακό ναό του Αγίου Ιωάννη, που χτίστηκε στα μέσα του 19ου αι. Σε υπόγειο χώρο στα θεμέλιά του υπάρχει θολωτός λιθόκτιστος χώρος, που ανήκει πιθανόν σε παλαιοχριστιανικό τάφο. • Την Φωκότρυπα, μικρή σπηλιά στον Άγιο Αιμιλιανό, με βάθος 30 μ. και μικρή αμμουδιά στο εσωτερικό της. Παλιότερα, εδώ έβρισκαν καταφύγιο φώκιες. • Το εξωκκλήσι του Αγίου Αιμιλιανού, 4 χλμ. από τον οικισμό του Καστού.

Δραστηριότητες

• Κολύμπι στις παραλίες Αμπελάκια και Φύκι στα νότια, Βάλι και Καλάδα κοντά στο χωριό και Άγιος Αιμιλιανός, Λίμνη, Καμίνι και Βρισίδι στα βόρεια. • Πεζοπορία στα μονοπάτια του νησιού. 45. Το Βαθύ, ένας από τους τρεις οικισμούς στο Μεγανήσι.

ΛΕΥΚΑΔΑ

γράφησαν την περιοχή. Στην περιοχή, θα δείτε και ένα ενδιαφέρον παλιό γεφύρι.

49


Kεφαλονιά

46. Κατάφυτες περιοχές και γαλάζια νερά συνθέτουν το τοπίο της Κεφαλονιάς.

α πανέμορφα τοπία, οι εκπληκτικές παραλίες, η πλούσια πολιτιστική κληρονομιά, τα σπουδαία μνημεία, τα βουνά, τα κάστρα, τα απόμερα μοναστήρια και οι χαρούμενοι, φιλόξενοι άνθρωποι είναι οι θησαυροί που κάνουν την Κεφαλονιά έναν από τους πιο ελκυστικούς προορισμούς. Είναι το μεγαλύτερο νησί του Ιονίου, στην έξοδο του Πατραϊκού κόλπου, ανάμεσα στη Ζάκυνθο και τη Λευκάδα. Έχει έκταση 904 τ. χλμ. με μήκος ακτών περίπου 250 χλμ. Το νησί διαθέτει εξαιρετική φυσική ομορφιά και πολυποίκιλη γεωλογική δομή, με αμέτρητους κολπίσκους και οργιώδη βλάστηση και τον ορεινό όγκο του Αίνου (Εθνικός Δρυμός από το 1962, με πλούσια χλωρίδα και πανίδα) να φαντάζει επιβλητικός από μακριά. Η Κεφαλονιά κατά τους βυζαντινούς χρόνους εντάχθηκε στην επαρχία της Αχαΐας και στη διοίκηση του Ανατολικού Ιλλυρικού. Στο πέρασμα των αιώνων την κατέκτησαν Νορμανδοί, Φράγκοι, Ενετοί και Τούρκοι. Ενώθηκε με την υπόλοιπη Ελλάδα, όπως και τα υπόλοιπα Επτάνησα, στις 21 Μαΐου του 1864. Η αντίσταση των κατοίκων στους Ιταλούς και τους Γερμανούς κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν σημαντική. Σε μια ιστορία της αντίστασης από εκείνα τα χρόνια αναφέρεται η κινηματογραφική ταινία «Το μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι», η οποία γυρίστηκε σε φυσικούς χώρους του νησιού.


ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ

Αργοστόλι

1

Είναι η πρωτεύουσα του νησιού από το 1757. Πρόκειται για μια σύγχρονη πόλη, η οποία διατηρεί στοιχεία της παραδοσιακής της αρχιτεκτονικής, χτισμένη αμφιθεατρικά, με θέα στη λιμνοθάλασσα του Κούταβου, που αποτελεί πέρασμα αποδημητικών πουλιών. Η πόλη διαθέτει πολλά νεοκλασικά κτίρια, μεγάλες πλατείες, εκκλησίες και αξιόλογη πολιτιστική δράση, καθώς λειτουργούν σημαντική Φιλαρμονική Ορχήστρα, χορωδίες και θεατρικές ομάδες.

Περίπατος στην πόλη

• Στην κεντρική και ευρύχωρη πλατεία Βαλλιάνου, με το άγαλμα του ευεργέτη Π. Βαλλιάνου, πολλά καφέ, εστιατόρια και μπαρ. • Στον κήπο του Νάπιερ. Πήρε το όνομά του από τον Βρετανό διοικητή Napier, ο οποίος στα μέσα του 19ου αι. πραγματοποίησε πολλά έργα υποδομής στο νησί, και παρά την μικρή του έκταση διαθέτει μεγάλη ποικιλία δέντρων. • Στην οδό Ριζοσπαστών, με τους φοίνικες και το μνημείο των Ριζοσπαστών. • Στο Λιθόστρωτο, τον κεντρικό δρόμο της πόλης, με εμπορικά καταστήματα και νεανικά στέκια. • Στην πλατεία Καμπάνας, στο μέσον του Λιθόστρωτου, με το ομώνυμο καμπαναριό (πρόσφατα ανακαινισμένο στα σχέδια του πρωτότυπου, που κατέρρευσε στους σεισμούς του 1953), από την κορυφή του οποίου έχετε περίφημη θέα στην πόλη και τη λιμνοθάλασσα του Κούταβου.

51

47. Αργοστόλι: ο αναμνηστικός οβελίσκος στη γέφυρα του Δράπανου.

• Στη Δημοτική Αγορά στην παραλία -όπου και η προτομή του Kεφαλονίτη ποιητή Νίκου Καββαδία. • Στην πέτρινη γέφυρα του Δράπανου (ή γέφυρα Δεβοσέτ), μήκους 900 μ., κατασκευασμένη από τους Άγγλους το 1813, που συνδέει το Αργοστόλι με την απέναντι ακτή. Αξίζει, επίσης, να επισκεφθείτε το Δημοτικό Κοιμητήριο στο κοντινό χωριό Δράπανο, με εξαιρετικά μαρμάρινα αγάλματα και μνημεία, έργα καταξιωμένων καλλιτεχνών. • Στο Αρχαιολογικό Μουσείο, με τα σημαντικά ευρήματα που εντοπίστηκαν σε όλο το νησί, κυρίως από τη μυκηναϊκή περίοδο. • Στην Κοργιαλένειο Βιβλιοθήκη, μια από τις μεγαλύτερες στην Ελλάδα, με πάνω από 55.000 τόμους βιβλίων και σπουδαία συλλογή βυζαντινών εικόνων. 48. Ο φάρος των Αγίων Θεοδώρων, στο Αργοστόλι.


49. Πανοραμική άποψη της Άσου, από τους ομορφότερους και γραφικότερους οικισμούς της Κεφαλονιάς.


53

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ


Δαφνούδι Μαρκαντωνάτα

Φισκάρδο Τζανάτα

Αλατιές

Φώκι Ξυλοκάραβο Δολίχα (Ευρετή) Κάμινοι

Τζαμαρελλάτα

Αυλάκι

Λ Σω ίθο ς τή ρα

Καρδακάτα Αγ. Παρασκευής Λιβάδι ριά Κοντογενάδα μα Καραβόμυλος ου Αγία Θέκλη Κ Άμ μο Μονοπολάτα ς Καμιναράτα Φάρσα Διλινάτα Πουλάτα Αγ.Σπυρίδωνας Φαβατάτα Δαυγάτα Χαβδάτα Ληξούρι Αγ. Κωνσταντίνος Λόγγος Κυανή Φαρακλάτα Σουλλάροι Ραζάτα Λέπεδα Ακτή Χαβριάτα Βαλσαμάτα Μαντζαβινάτα Αγ. Ιωάννης ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ

Αντίσαμος Σάμη

ρύ ακ Μ

ς λό

Περατάτα Λακήθρα Καραβάδος Μεταξάτα Βλαχάτα Κεραμειές ία Κουρκουμελάτα ην Μ Σβορωνάτα Πεσάδα Σπαρτιά ς η λ έ ος -Χ Αϊ υθ ος Αβ λην ίας ψ ό λι Νι νη Πα ρώ ο Κ

2

4

Σπ αρ τι Αγ ά Τρ . Θ απ ωμ ε ά Λο ζάκ υρ ι Σί δά σι α

Λυ γ

ιά

Άμ μ

ες

ια ςΓ

ΠΑΤ ΡΑ

- ΚΕ

ΦΑ ΛΟ

ΝΙΑ

Γριζάτα

Κομποθεκράτα

νό πε ΒΑ Κού τρα ΡΔ νο υπ ΙΑ Μ ΝΟ α ς έγ Ι ας Λά κκ Πλ ος ατ ύς Για λό ς

Ξι

Κο υ

κα δά κι α

ος λα ικό

.Ν Αγ

0

Παλιόρας

Λι μ

νι ό

νι

ια ι ύρ άρ πο σκ Κη αλι Γυ Λα γ

ΝΙΑ

ες λκ ί Χά ανο τ ς Πε ένη Ελ

. Αγ Πλ ατ ιά

Αγία Ευφημία

Δρακοπουλάτα

ΚΕΦΑ ΛΟ

Μακριώτικα Αγκώνας

ΝΙΑ

Αθέρας

Γιαγάνα

Νεοχώρι

Αγ. Κυριάκης

ΦΑΛ Ο - ΚΕ

Βούτι

ΚΗ

Φτέρη

Πατρικάτα Κομιτάτα

ΙΘΑ

Σπήλιο Καλό Λιμνιόνι Αγ. Σοφία Χοργότα

Καρυά Μύρτος

Αγνή

ΙΘΑΚΗ

Κακόγκυλος Άσος

Αθέρας

ΑΤΟΚΟΣ

- ΙΘ ΑΚ Η

Αγ. Ιερουσαλήμ

Κιμιλιά Έμπλυσι

Ξηλώματα Λαζάρου Διγαλέτο

Αράγια ΚΥΛ ΚΕΦ ΛΗΝΗ Πόρος ΑΛ ΟΝ Τζανάτα ΙΑ Λιμένια Κακό Αγία Ειρήνη Λαγκάδι Ασπρογέρακας Αργίνια Πάστρα Μαρκόπουλο Ρατζακλί Σκάλα Σκάλα Κατέλειος Καμίνια

Μούντα

8 Χιλιόμετρα

• Στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο. Περιλαμβάνει εκθέματα από την ιστορία του νησιού (στολές, όπλα, κειμήλια κτλ.) και πολλά αντικείμενα της καθημερινής ζωής. • Στο λόφο «Φαραώ» με την πανοραμική θέα στην πόλη. • Στις Καταβόθρες, που βρίσκονται κοντά στο φάρο των Αγίων Θεοδώρων. Πρόκειται για σπηλιές μέσα στις οποίες μπαίνει η θάλασσα και εμφανίζεται έπειτα από 14 ημέρες στον Καραβόμυλο (περιοχή Σάμης), στην άλλη άκρη του νησιού! 46. Άσσος • Στο φάρο των Αγ. Θεοδώρων, στην άκρη της χερσονήσου της Λάσσης, απ’ όπου το ηλιοβασίλε-

μα είναι ωραιότατο. Ο φάρος κατασκευάστηκε αρχικά το 1829 από τους Άγγλους, καταστράφηκε στους σεισμούς του 1953 και ανοικοδομήθηκε αργότερα σύμφωνα με το αρχικό του σχέδιο. • Στο «Γύρο της Λάσσης», μια θαυμάσια κυκλική διαδρομή που ξεκινάει από το Αργοστόλι και τριγυρίζει τη χερσόνησο της Λάσσης δίπλα στη θάλασσα και τις βραχώδεις ακτές. Η Λάσση (2 χλμ. Δ από το Αργοστόλι) είναι ένα πολυσύχναστο τουριστικό θέρετρο, με τις δημοφιλείς και κοσμοπολίτικες αμμουδιές Μακρύς Γιαλός και Πλατύς Γιαλός. • Στον «Βοτανικό Κήπο», όπου σε έκταση


ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ

55

50. Το Αργοστόλι και στο βάθος η λιμνοθάλασσα του Κούταβου.

8 στρ. παρουσιάζονται ενδημικά και άλλα φυτικά είδη, ενώ διαθέτει και χώρο κατάλληλο για μουσικές εκδηλώσεις. • Στην «Οινοθήκη Βιναριές», το εκθετήριο κρασιών και τοπικών προϊόντων, στη θέση «Θαλασσόμυλος». • Στο «Μουσείο Φυσικής Ιστορίας», στο χωριό Δαυγάτα (5 χλμ. Β). Παρέχει πληροφορίες

για το φυσικό περιβάλλον και τη θαλάσσια ζώνη της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης, καθώς και για τον Εθνικό Δρυμό Αίνου (τηλ. 26710-84.400).

Εκκλησίες

• Άγιος Νικόλαος, καθολική εκκλησία. • Παναγία η Σισσιώτισσα (1517), στην παραλιακή λεωφόρο. 51. Το παραλιακό μέτωπο του Αργοστολίου.


Δραστηριότητες

• Κολύμπι. Αν μένετε στο Αργοστόλι, θα κολυμπήσετε στις Καμαρούλες, στα Γραδάκια, στην Παλιοσταφίδα, στον Μακρύ Γιαλό και στον Πλατύ Γιαλό. • Στην Πεσάδα, που συνδέει ακτοπλοϊκά την Κεφαλονιά με τη Ζάκυνθο. Εδώ λειτουργεί κυνηγετική φάρμα με εκτροφείο θηραμάτων. • Το νησί προσφέρεται για δραστηριότητες θρησκευτικού τουρισμού, καθώς σε πολλές Μονές λειτουργούν κοιτώνες φιλοξενίας κοινού και πιστών, που θέλουν να γνωρίσουν από κοντά τα θρησκευτικά μνημεία της Κεφαλονιάς.

Σπορ

52. Το κτίριο του θεάτρου «Κέφαλος», στο Αργοστόλι.

• Αγία Βαρβάρα, χτισμένη σε βράχο, δίπλα στη γέφυρα του Δράπανου, απέναντι από την πόλη. • Άγιος Σπυρίδωνας (στο χωριό Πουλάτα), με περίτεχνο ξυλόγλυπτο τέμπλο. • Παναγία στα Ντομάτα, όπου βρίσκεται και το πρόχειρο φέρετρο του πατριάρχη Γρηγορίου του E΄.

Εκδηλώσεις

• Στο ιστορικό θέατρο «Κέφαλος», στο Αργοστόλι, πραγματοποιούνται ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις. • Η λιτάνευση του προστάτη του νησιού, Aγίου Γεράσιμου, στις 16 Αυγούστου και στις 20 Οκτωβρίου. • Το πανηγύρι της Αγίας Ευφημίας, στις 11 Ιουλίου. • Το καρναβάλι, που γιορτάζεται πανηγυρικά σε πολλά χωριά. • Ο εορτασμός της Ένωσης με την Ελλάδα, στις 21 Μαΐου.

• Καταδύσεις στην περιοχή της Λάσσης. • Τένις • Ορειβασία • Μπιτς βόλεϊ • Θαλάσσια σπορ • Κυνήγι • Μίνι γκολφ • Ποδόσφαιρο σε γήπεδα 5Χ5 • Θερμαινόμενη πισίνα • Αθλήματα στίβου • Extreme sports και υδρομασάζ, στην περιοχή της Λάσσης. • Οργανωμένο κάμπινγκ στην περιοχή Φανάρι.

Χρήσιμα τηλέφωνα • Δήμος: 26713-60.100 • E.O.T.: 26710-22.248 • Aστυνομία: 26710-22.200 • Tουριστική Aστυνομία: 26710-23.226 • Τροχαία: 26710-23.226 • Γενικό Nοσοκομείο: 26710-24.641 • KTEΛ: 26710-22.281 • Λιμεναρχείο Αργοστολίου: 26710-22.244 • Αεροδρόμιο Κεφαλονιάς : 26710-28.808 Μουσεία • Αρχαιολογικό: 26710-28.300 • Κοργιαλένειο Ιστορικό και Λαογραφικό: 26710-28.221 Δικτυακός τόπος για το Αργοστόλι: www.argostoli.gr


Κεντρική και νότια Κεφαλονιά

Λακήθρα

2

Μεγάλο χωριό νότια από το Αργοστόλι, τριγυρισμένο από θαυμάσια μικρότερα χωριουδάκια κι εξαιρετικές αμμουδιές. Οι Κεφαλονίτες λένε όλην την περιοχή Λειβαθώ. Από την Πεσάδα γίνονται ακτοπλοϊκά δρομολόγια προς τη Ζάκυνθο. Απέχει 7 χλμ. Ν από το Αργοστόλι.

Αξίζει να δείτε • Τα χωριά Κουρκουμελάτα, Μεταξάτα,

Καλιγάτα, Ντομάτα και Σβορωνάτα, γεμάτα υπέροχα νεοκλασικά σπίτια, έξοχες πλατείες κι εξαιρετική θέα στη θάλασσα. • Τη Μονή Μηλαπιδιάς, του 1587. • Το ενετικό φρούριο του Αγίου Γεωργίου (13ου αι.), που αποτελούσε την μεσαιωνική πρωτεύουσα του νησιού (κοντά στο χωριό Τραυλιάτα). Σώζονται τα επιβλητικά τείχη και οι υπόγειες διαβάσεις, ενώ σε ερειπιώδη κατάσταση βρίσκονται η κατοικία του Βενετού προβλεπτή, οι στρατώνες και η καθολική εκκλησία του Αγίου Μάρκου. • Τους μυκηναϊκούς τάφους στα Μαζαρακάτα. • Το νησάκι Δίας με την εκκλησία της Παναγίας Βλαχερνών, απέναντι από την παραλία Άβυθος.

53. Η παραλία του Μακρύ Γιαλού, από τις δημοφιλέστερες του νησιού.

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ

Διαδρομές στην Κεφαλονιά

57


• Την περιοχή της παραλίας Λουρδάς (15,5 χλμ. Α) με τα χαρακτηριστικά κηπευτικά είδη.

Δραστηριότητες

• Κολύμπι στις αμμουδιές Μηνιά, Άμμες, Άι Χέλης, Λυγιά, Άβυθος, Άγ. Θωμάς, Τραπεζάκι, Λουρδάς, Παραδείσι, Σίσια, Κατσώνας, Νησί, Λεύκα, Κορώνη. • Ιππασία στην περιοχή του Λουρδά.

Βαλσαμάτα

3

Χωριό χτισμένο στο οροπέδιο των Ομαλών, όπου καλλιεργούνται αμπέλια της φημισμένης τοπικής ποικιλίας ρομπόλα. Απέχει 11 χλμ. A από το Aργοστόλι.

Αξίζει να δείτε • Το Οινοποιείο του Συνεταιρισμού, όπου μπορείτε να δοκιμάσετε και να αγοράσετε κρασιά και ειδικά τη ρομπόλα, η οποία είναι από τις ευγενέστερες ποικιλίες του ελληνικού αμπελώνα και ένα ιδιαίτερα φημισμένο προϊόν του νησιού. • Το μοναστήρι του Αγίου Γερασίμου, προστάτη του νησιού, με το επτανησιακού ρυθμού καμπαναριό στην είσοδο. Βρίσκεται στην περιοχή των Ομαλών, κοντά στην κοιλάδα των Σαράντα Πηγαδιών και περιβάλλεται από αμπελώνες. Εδώ φυλάσσεται το σκήνωμά του, ενώ στο εσωτερικό της παλιάς εκκλησίας της μονής βρίσκεται το σπήλαιο στο οποίο ασκήτευε. Κοντά στην παλιά εκκλησία υπάρχει και ο πλά-

55. Ο Εθνικός Δρυμός Αίνου.

τανος που φύτεψε ο ίδιος το 1570. Προς τιμήν του γίνονται δύο λιτανείες κατά τη διάρκεια του έτους, όπου συγκεντρώνεται πλήθος πιστών: στις 16 Αυγούστου, ημέρα του θανάτου του και στις 20 Οκτωβρίου, ημέρα της ανακομιδής των λειψάνων του. 54. Η εκτεταμένη παραλία του Λουρδά.


4

Αξίζει να δείτε • Τη λίμνη στο χωριό Καραβόμυλος (4 χλμ. ΒΔ), όπου καταλήγουν τα νερά από τις καταβόθρες του Αργοστολίου, αφού ακολουθήσουν υπόγεια διαδρομή, κάτι που συνιστά μοναδικό γεωλογικό φαινόμενο. • Το λιμναίο σπήλαιο της Μελισσάνης, αρχαίου τόπου λατρείας του θεού Πάνα. Βρίσκεται κοντά στον Καραβόμυλο και δημιουργεί εντυπωσιακό σκηνικό, καθώς το φως του ήλιου περνά από το τμήμα της οροφής που έχει καταρρεύσει, δημιουργώντας φαντασμαγορικούς ιριδισμούς. Η επίσκεψη σε αυτό πραγματοποιείται με βάρκες. 56. Το σπήλαιο της Μελισσάνης.

• Τον Εθνικό Δρυμό Αίνου, ακολουθώντας θαυμάσιες δασικές διαδρομές μέσα στα έλατα. Στον Αίνο υπάρχει ένα μοναδικό σε έκταση και καθαρότητα δάσος μαύρης κεφαλληνιακής ελάτης (Αbies Cefalonica) και πολλά ακόμη ενδημικά φυτά. Στην ευρύτερη περιοχή βρίσκουν καταφύγιο μικρόσωμα άλογα του είδους Equus cabalus, που ζουν σε ημιάγρια κατάσταση. Η ψηλότερη κορυφή του Αίνου είναι ο Μεγάλος Σωρός (1.628 μ.). Η κύρια πρόσβαση προς το βουνό γίνεται από τον δρόμο Αργοστολίου - Σάμης.

Δραστηριότητες

• Ιππασία στους πρόποδες του Αίνου. • Πεζοπορία στα μονοπάτια του Αίνου. • Ποδηλατική διαδρομή: ο γύρος του Αίνου (μήκους 30 χλμ.). • Διάσχιση του Αίνου με αυτοκίνητο 4Χ4 από την κεντρική είσοδο του Δρυμού ως το χωριό Αργίνια (μήκος διαδρομής περίπου 22 χλμ.).

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ

Σάμη

Παραλιακή κωμόπολη, χτισμένη στους πρόποδες δύο λόφων της ανατολικής πλευράς του νησιού, στη θέση της ομώνυμης αρχαίας πόλης. Είναι το δεύτερο μεγάλο λιμάνι της Κεφαλονιάς και το μόνο που συνδέει το νησί με την Ιταλία. Πυκνή είναι η βλάστηση στη γύρω περιοχή, που παρουσιάζει έντονο γεωλογικό ενδιαφέρον. Απέχει 24 χλμ. BA από το Aργοστόλι.

59


57. Αεροφωτογραφία της περιοχής της Αντίσαμου.


61

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ


58. Η περίφημη παραλία του Μύρτου, στον ομώνυμο κόλπο.

• Το σπήλαιο της Δρογκαράτης (4,5 χλμ. Ν), ηλικίας 150 εκατ. χρόνων, με σπάνιας ομορφιάς σταλακτίτες και σταλαγμίτες κι εξαιρετική ακουστική. Στη μεγάλη αίθουσα του σπηλαίου, μάλιστα, διοργανώνονται κατά καιρούς συναυλίες και άλλες εκδηλώσεις. • Στον όρμο Αντίσαμο (4,5 χλμ. Α), με γαλαζοπράσινα νερά, όπου γυρίστηκε σημαντικό μέρος της ταινίας «Το μαντολίνο του λοχαγού Κορέλλι» (σκην. Τζ. Μάντεν, 2001). • Τη Μονή Αγριλίων (3 χλμ. ΒΑ), αφιερωμένη στην υπεραγία Θεοτόκο, με θαυμάσια θέα στον κόλπο της Σάμης και στην Ιθάκη. • Την αρχαία Σάμη, στο λόφο όπου βρίσκεται η εκκλησία των Αγίων Φανέντων (6 χλμ. Ν). Από την πόλη, που γνώρισε τη μέγιστη ακμή της κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους, σώζονται κυκλώπεια τείχη, τμήμα ελληνιστικών τειχών και ίχνη αρχαίου θεάτρου. Από εδώ, έχετε υπέροχη θέα στην ευρύτερη περιοχή.

Δραστηριότητες

• Κολύμπι στις παραλίες της Σάμης, στην Αγία Παρασκευή και στην Αντίσαμο. • Θαλάσσια σπορ. • Τένις • Μπάσκετ • Βόλεϊ • Ιππασία στην περιοχή Κουλουράτα (7,5 χλμ. Ν). • Ποδόσφαιρο σε γήπεδα 5x5. • Κάμπνινγκ • Πεζοπορία στη διαδρομή Σάμη - Αρχαία Σάμη - Αντίσαμος.

Αγία Ευφημία

5

Παραλιακό χωριό με όμορφη παραλία, που έχει αναδειχθεί σε αναπτυσσόμενο τουριστικό θέρετρο. Το λιμάνι της φιλοξενεί πολλά ιστιοπλοϊκά και εκδρομικά σκάφη, ενώ από εδώ μπορείτε με αυτοκίνητο ή σκάφος να επισκεφθείτε τις παρα-


Αξίζει να δείτε • Τη Μονή Θεμάτων (17ου αι.), αφιερωμένη στην Παναγία, στην κορυφή μιας κατάφυτης πλαγιάς του όρους Αγία Δυνατή, περίπου 7 χλμ. Α. • Τα χωριά Μακρυώτικα (4,5 χλμ. Δ), Νεοχώρι (10 χλμ. Β) και Κομιτάτα (12 χλμ. Β), με ενδιαφέροντα στοιχεία παραδοσιακής αρχιτεκτονικής. • Την παραλία του Μύρτου (9,5 χλμ. ΒΔ), από τις ομορφότερες αμμουδιές της Μεσογείου, με κάτασπρη άμμο που προστατεύεται από πανύψηλους επιβλητικούς βράχους.

Δραστηριότητες

• Καταδύσεις. Στην περιοχή πραγματοποιούνται οργανωμένες καταδυτικές εξορμήσεις. • Πεζοπορία στη διαδρομή Δρακοπουλάτα - Μονή Παναγίας Θεμάτων - Μακρυώτικα.

Σκάλα

6

Το νοτιότερο χωριό της Κεφαλονιάς και οργανωμένο τουριστικό θέρετρο. Εδώ εντοπίστηκαν 59. Η Αγία Ευφημία αποτελεί ιδανικό ορμητήριο για εξορμήσεις στην ευρύτερη περιοχή.

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ

λίες Αγία Παρασκευή, Καψολιμνιώνας, Αγριόσυκο, Γιαγιάννα, Γοργοθά, Αγία Σοφία και Καλό Λιμάνι. Απέχει 32 χλμ. ΒΑ από το Αργοστόλι.

63


60. Ο Πόρος με την αμμουδερή παραλία του.

ερείπια ρωμαϊκής έπαυλης με καλοδιατηρημένα ψηφιδωτά, καθώς και υπολείμματα ναού του Απόλλωνα. Απέχει 37 χλμ. NA από το Aργοστόλι.

Αξίζει να δείτε • Τα ερείπια ρωμαϊκής έπαυλης (2ος αι. π.Χ.) με τα θαυμάσια ψηφιδωτά δάπεδα. • Τα ερείπια δωρικού ναού του Απόλλωνα, 3,5 χλμ. Β. • Το Παλαιό Χωριό, με τα αξιόλογα δείγματα αρχιτεκτονικής και τους νερόμυλους. • Την περιοχή Μούντα (3 χλμ. ΝΔ), κοντά στο ομώνυμο ακρωτήρι, με την υπέροχη παραλία. • Τον παραθεριστικό οικισμό Ρατζακλί (4 χλμ.

Δ), με θέα στην αμμουδερή παραλία Καμίνια. Εδώ, όπως και στη Μούντα φωλιάζουν χελώνες καρέτα-καρέτα.

Εκδηλώσεις

• Το πανηγύρι της Παναγίας, το Δεκαπενταύγουστο, στο χωριό Μαρκόπουλο (12 χλμ. Δ), όπου εμφανίζονται ακίνδυνα μικρά φίδια με μαύρο σταυρό στο κεφάλι, τα γνωστά ως φιδάκια της Παναγιάς.

Δραστηριότητες

• Κολύμπι στην παραλία του οικισμού, στα Καμίνια, στον Κατελειό και στη Μούντα.


Πόρος

7

Είναι το άλλο κύριο λιμάνι του νησιού, μια πολυσύχναστη κωμόπολη με πλούσιες πολιτιστικές δραστηριότητες. Απέχει 40 χλμ. A από το Aργοστόλι.

Αξίζει να δείτε • Το φαράγγι του Βόχυνα με το σπήλαιο της Δράκαινας, όπου εντοπίστηκαν αρχαία ευρήματα. • Το χωριό Τζανάτα, όπου βρέθηκε μεγάλος θολωτός τάφος αξιωματούχου της μυκηναϊκής εποχής και κτιστός τετράπλευρος θαμαλοειδής τάφος (οστεοφυλάκιο) της ίδιας εποχής. • Τη Μονή Άτρου (13ος αι.), το παλαιότερο μοναστήρι του νησιού, αφιερωμένο στη γέννηση της Θεοτόκου. • Ερείπια των αρχαίων Πρόννων, πάνω από τον οικισμό Ασπρογέρακας.

Δραστηριότητες

• Αναρρίχηση • Πεζοπορία στη διαδρομή Πόρος - Ασπρογέρακας

Βόρεια

Άσος

8

Χτισμένη στο λαιμό της ομώνυμης χερσονήσου, σε κατάφυτη από πεύκα και κυπαρίσσια περιοχή, η Άσος είναι ένας ιδιαίτερα γραφικός οικισμός, όπου δεσπόζει το ενετικό κάστρο και το κλειστό λιμανάκι, γεμάτο σκάφη και ψαρόβαρκες. Η εικόνα του χωριού, καθώς κατηφορίζετε από τον κεντρικό δρόμο, είναι από τις πιο όμορφες στο νησί. Απέχει 36,5 χλμ. B από το Aργοστόλι.

Αξίζει να δείτε • Το ενετικό κάστρο (16ος αι.) με την υπέροχη θέα και το ηλιοβασίλεμα. Σώζονται το τείχος με την θολωτή πύλη, η κατοικία του Προβλεπτή, η εκκλησία του Αγίου Μάρκου και τμήματα των στρατώνων. • Τα ορεινά χωριά Πατρικάτα (8,5 χλμ. Α) και Καρυά (9 χλμ. Α). Κατά τη διαδρομή, έχετε θαυμάσια θέα στην ευρύτερη περιοχή.

Δραστηριότητες

• Κολύμπι στις ακρογιαλιές του οικισμού και στο Μύρτο, 12 χλμ. Ν.

• Κολύμπι στις ακρογιαλιές του οικισμού και στις παραλίες Λιμένια, Κακό Λαγκάδι, Ράγια (Αράγια), Λαζάρου και Ξυλώματα. • Ποδηλασία

Φισκάρδο

9

Πασίγνωστο κοσμοπολίτικο κέντρο, το Φισκάρδο (Πάνορμος, στην αρχαιότητα) είναι ένας

61. Το Φισκάρδο, ο πλέον κοσμοπολίτικος οικισμός της Κεφαλονιάς.

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ

• Μίνι γκολφ • Μπιτς βόλεϊ • Τένις • Θαλάσσια σπορ • Καταδύσεις • Αναρρίχηση • Πεζοπορία στη διαδρομή Πάστρα - Κατελειός.

65


62. Το Ληξούρι είναι η δεύτερη μεγαλύτερη κωμόπολη της Κεφαλονιάς.

διατηρητέος παραδοσιακός οικισμός, με πανέμορφα σπίτια (μερικά του 18ου αι.) βαμμένα με ζωηρά χρώματα, γραφικά στενά δρομάκια, τουριστικά καταστήματα, εστιατόρια, ψαροταβέρνες, μπαράκια και καφέ. Στο λιμάνι του, που συνδέει την Κεφαλονιά με την Ιθάκη και τη Λευκάδα, δένουν πολυτελή κότερα, καθώς αποτελεί προορισμό προσωπικοτήτων του διεθνούς τζετ σετ. Απέχει 49,5 χλμ. B από το Aργοστόλι.

Αξίζει να δείτε • Το ρωμαϊκό νεκροταφείο και τους αρχαίους λουτήρες, με μια κοιλότητα λαξευμένη στο βράχο που οι ντόπιοι ονομάζουν «θρόνο της βασίλισσας Φισκάρδας». • Την παλαιοχριστιανική εκκλησία, του 6ου αι., κοντά στον φάρο του Φισκάρδου. Δίπλα στον καινούργιο φάρο, σώζονται ερείπια του παλιότε-

63. Ο φάρος του Γερογόμπου, ο πύργος του οποίου έχει ύψος 13 μ.


Δραστηριότητες

• Κολύμπι στο Φωκί, στην Ευρετή, στο Καμίνι, στην Έμπλυση, στην Κιμηλιά, στο Δαφνούδι, στις Αλατιές και στην Αγία Ιερουσαλήμ. • Ιστιοπλοΐα • Καταδύσεις στις σπηλιές στο Φισκάρδο και στην περιοχή της Αγίας Ιερουσαλήμ.

Δυτικά

Ληξούρι

10

Οι ντόπιοι αποκαλούν τη σημαντική κωμόπολη της Κεφαλονιάς «Πίκολο Παρίσι» (μικρό Παρίσι). Αποτελεί σύγχρονο εμπορικό και διοικητικό κέντρο του δυτικού τμήματος του νησιού κι έχει μεγάλη πνευματική και καλλιτεχνική παράδοση, αξιόλογες εκκλησίες και μοναστήρια. Διαθέτει δύο βιβλιοθήκες (Ιακωβάτειος, Πετρίτσειος), Φιλαρμονική Σχολή (δεύτερη σε αρχαιότητα μετά την Παλαιά Φιλαρμονική της Kέρκυρας) και τη Βαλλιάνειο Επαγγελματική Σχολή. Συνδέεται με φέρι-μποτ με το Αργοστόλι. Απέχει 31,5 χλμ. Δ από το Aργοστόλι.

Αξίζει να δείτε • Την μητροπολιτική εκκλησία του Παντοκράτορα. • Το αναπαλαιωμένο νεοκλασικό κτίριο της οικογένειας Τυπάλδων-Ιακωβάτων, των μέσων του 19ου αι. Στο ισόγειο στεγάζεται η Δημόσια Βιβλιοθήκη, που περιλαμβάνει 20.000 βιβλία, συλλογή βυζαντινών και μεταβυζαντινών εικόνων και χειρόγραφα Ευαγγέλια του 10ου, 14ου και 15ου αι., ενώ στον όροφο εκτίθενται αντικείμενα της κτητορικής οικογένειας. • Την αρχαία Πάλη, στη θέση «Παλαιόκαστρο». • Την ενετική γέφυρα της Κλεισούρας, σε κατάφυτη ρεματιά (κοντά στο δρόμο προς το χωριό Λιβάδι). • Το χωριό Μαντζαβινάτα (4,5 χλμ. ΝΔ) , κοντά στο οποίο βρίσκεται μέσα στη θάλασσα η «Κουνόπετρα», ένας βράχος που κουνιόταν μέχρι τους σεισμούς του 1953, όταν και σταθε-

ροποιήθηκε. Οι λάτρεις της αλώβητης φυσικής ομορφιάς αξίζει να επισκεφθούν, ακόμα, την περιοχή της Βάτσας, κοντά στην Κουνόπετρα, με θαυμάσια παραλία. • Τη Μονή Κορωνιωτίσσης του 14ου αι. (2,5 χλμ. Δ). • Το χωρίο Κοντογενάδα (15 χλμ. ΒΔ), όπου σώζονται μυκηναϊκοί τάφοι και εκκλησίες με μεταβυζαντινές εικόνες.

Δραστηριότητες

• Κολύμπι στην παραλία Λέπεδα, Ξι (με την κόκκινη άμμο), Μέγας Λάκος και Πετανοί. • Ιππασία στην περιοχή Ριτσάτα, κοντά στο χωριό Λιβάδι (7 χλμ. Β)

Καμιναράτα

11

Στο ορεινό χωριό βρίσκεται η Μονή Κηπουραίων (κάποτε το σημαντικότερο μοναστήρι του νησιού), του 1759, με αξιόλογα κειμήλια, χτισμένη σε τοπίο εξαιρετικού φυσικού κάλλους, απ’ όπου το ηλιοβασίλεμα είναι θαυμάσιο. Πολύ κοντά βρίσκονται η Μονή Αγίας Παρασκευής Ταφιού (του 1781) και το σπήλαιο Δρακοσπηλιά. Νοτιότερα βρίσκεται ο επιβλητικός φάρος του Γερογόμπου. Απέχει 37 χλμ. Δ από το Αργοστόλι.

Δραστηριότητες

• Για κολύμπι, θα πάτε στην παραλία Πλατιά Άμμος, από τις ομορφότερες της περιοχής. 64. Η Μονή Κηπουραίων (Ευαγγελισμού της Θετόκου).

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ

ρου ενετικού (16ου αι.). • Το Ναυτικό και Περιβαλλοντικό Μουσείο. • Τα ορεινά χωριά Τζανάτα, Μαρκαντωνάτα και Τζαμαρελάτα, πάνω από το Φισκάρδο.

67


Ιθάκη

Η

65. Άποψη της Ιθάκης, σε γκραβούρα του 1819 (σχέδιο E. Dodwell).

ήσυχη και φιλόξενη Ιθάκη (ή Θιάκι, όπως τη λένε οι ντόπιοι) είναι ιδανικός τόπος για ήρεμες διακοπές. Το δεύτερο μικρότερο νησί των Επτανήσων μετά τους Παξούς, το βασίλειο (όπως πολλοί επιστήμονες υποστηρίζουν) του ομηρικού Οδυσσέα, κατοικείται από την προϊστορική περίοδο. Γνώρισε ακμή κατά τη διάρκεια των μυκηναϊκών χρόνων (15001100 π.Χ.) και, μετά την ένδοξη αυτή περίοδο, το νησί έπεσε στο σκοτάδι. Επτανήσιοι επαναπατρίστηκαν από τα γειτονικά νησιά, όταν αργότερα κατοικήθηκε από τους Ενετούς (1504). Το 1797 πέρασε στην κυριαρχία των Γάλλων και αργότερα των Ρώσων και των Τούρκων και από το 1809 των Άγγλων. Έπαιξε σημαντικό ρόλο στον απελευθερωτικό αγώνα του 1821 και ενώθηκε με την Eλλάδα στις 21 Mαΐου 1864, όπως και τα υπόλοιπα Ιόνια νησιά. Η Ιθάκη έχει έκταση 92,6 τ. χλμ. και μήκος ακτών 101 χλμ.


1

Είναι το λιμάνι και η πρωτεύουσα του νησιού. Πρόκειται για χαρακτηρισμένο παραδοσιακό οικισμό με έντονη βενετσιάνικη επιρροή, όμορφα κεραμοσκεπή σπίτια και γραφικά καντούνια Το μεγαλύτερο μέρος της πόλης έχει αναπαλαιωθεί ή ανοικοδομηθεί μετά τον καταστρεπτικό σεισμό του 1953. Στη είσοδο του λιμανιού βρίσκεται το νησάκι Λαζαρέτο με το εκκλησάκι του Σωτήρα (1668), που την περίοδο της Αγγλοκρατίας χρησιμοποιούταν ως λοιμοκαθαρτήριο και αργότερα φυλακές.

Περίπατος στην πόλη

• Στον μητροπολιτικό ναό της Παναγίας με το ξυλόγλυπτο τέμπλο (1793) και το παλιό κωδωνοστάσιο (1820). • Στην εκκλησία του Ταξιάρχη, που είναι διάσημη για την εικόνα της Σταύρωσης, την οποία φημολογείται πως φιλοτέχνησε ο Ελ Γκρέκο. • Στη νεοκλασική κατοικία της οικογένειας Δρακούλη, στην παραλία. • Στο Aρχαιολογικό Mουσείο, που περιλαμβάνει εκθέματα κυρίως από το νότιο τμήμα του νησιού, τα οποία χρονολογούνται από την μυκηναϊκή περίοδο ως τους ρωμαϊκούς χρόνους. • Στο Nαυτικό -Λαογραφικό Mουσείο (στεγάζεται στο κτίριο του παλιού ηλεκτρικού σταθμού), που περιλαμβάνει ενδυμασίες εποχής, παραδοσιακά έπιπλα, επαγγελματικό και γεωργικό εξοπλισμό και εκθέματα από τη ναυτική ιστορία του νησιού. • Στη βιβλιοθήκη του Mορφωτικού Kέντρου Ιθάκης με τη συλλογή από σπάνια βιβλία. • Στα ερείπια του βενετσιάνικου κάστρου.

• Στο σπήλαιο των Νυμφών ή Μαρμαροσπηλιά (3 χλμ. Δ από το Βαθύ), όπου, σύμφωνα με τον ‘Oμηρο, έκρυψε ο Οδυσσέας τα δώρα των Φαιάκων, γυρίζοντας από την Τροία. Κοντά, βρίσκεται και η Παλαιόχωρα, ένας από τους σημαντικότερους ενετικούς οικισμούς του νησιού, με υπολείμματα σπιτιών και εκκλησιών (ανάμεσά τους, η Κοίμηση της Θεοτόκου και τα Εισόδια της Θεοτόκου που έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα μνημεία). • Στη σπηλιά του Ευμαίου (6,5 χλμ. Ν), όπου σύμφωνα με την παράδοση ο Οδυσσέας συνάντησε τον πιστό του υπηρέτη Εύμαιο και στη συνέχεια στην πηγή της Αρεθούσας και στην ομηρική θέση Κόρακος Πέτρα, όλα στην περιοχή του Μαραθιά. • Στα ερείπια της αρχαίας πόλης Αλαλκομενές (περίπου, 800 π.Χ.), σε λόφο στην περιοχή του Αετού (4 χλμ. Δ). Σώζονται τμήματα των κυκλώπειων τειχών και λαξευμένες δεξαμενές. Από το μικρό λιμανάκι του κόλπου του Αετού, τον Πισαετό, γίνονται δρομολόγια προς την Kεφαλονιά.

Εκδηλώσεις

• Ο «θεατρικός διαγωνισμός»: πολιτιστικές εκδηλώσεις με ερασιτεχνικούς θιάσους. • Εκδηλώσεις για τον Όμηρο και τον Οδυσσέα. • Εκθέσεις, συναυλίες, σεμινάρια και συνέδρια. • Πανηγύρια: 30 Ιουνίου στις Φρίκες, 17 Ιουλίου στην Εξωγή, 20 Ιουλίου στο Κιόνι, 5 και 6 Αυγούστου στον Σταυρό, 14 Αυγούστου στην Ανωγή και 15 Αυγούστου στον Πλατρειθιά.

Δραστηριότητες

• Στο λιμάνι υπάρχουν καφέ, μπαρ και εστιατόρια.

66. Το Βαθύ πήρε το όνομά του επειδή βρίσκεται στο βάθος κλειστού όρμου.

ΙΘΑΚΗ

Βαθύ

69


ΑΤΟΚΟΣ Μάρμακα Αφάλες

ρβ ού λι α

ι άρ Άγιοι Σαράντα οιν χ Πλατρειθιάς Σ Κο υ

Κάλαμος Εξωγή

Φρίκες Αμμούδι

Κιόνι

Σταυρός

ΙΘΑΚΗ Πόλις Κριτάμι Λιανό Νησάκι

Ανωγή

Λεύκη

ΙΘ ΚΟΣ ΑΣΤΑ

Χαλκιά Κουτούπι

ΑΚΗ

Μ νή μα τα

ίνο Σκ

Φιλιατρό Λαζαρέτο

ΙΑ Λ ΟΝ ΦΑ - ΚΕ

Πίσω Αετός

Δεξά

ΚΗ

ς τό Αε

ΙΘΑ

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ

ς

Γιδ άκ ι

Κλήμα

Κομνηνού Άμμος Άσπρος Γιαλός Κέδρος Βρύση

Βαθύ

Σαρακίνικο

Περαχώρι

Πλατιά Λυγιά Γρίζα Καμίνια

- ΙΘ ΑΚΗ

Κακοβόλου

Μαραθιάς

0

1

2

4

Χιλιόμετρα

ΚΕ ΦΑ Λ

ΟΝ ΙΑ

Βλύχες

Τάλαρος Πέρα Πηγάδι

Κακό Λαγκάδι

• Κολύμπι στις παραλίες Λούτσα, Δεξιά (ή Δεξά), Αετός και Πίσω Αετός (Πισαετός) Μνήματα, Σκίνος, Γιδάκι, Φιλιατρό, Σαρακήνικο και Καμίνια. • Πεζοπορία. Υπάρχουν πολλές ενδιαφέρουσες διαδρομές, οι πιο δημοφιλείς από τις οποίες είναι: από το Βαθύ προς την σπηλιά του Ευμαίου και την πηγή της Αρεθούσας ή προς το λόφο του Αετού (υψομ. 378 μ.), από το Περαχώρι προς την Παλαιόχωρα και το σπήλαιο Νυμφών, από την Εξωγή προς τον Κάλαμο και τον Πλατρειθιά ή προς τον Σταυρό και την Πόλη, από τον Πλατρειθιά προς τις περιοχές Μαρμακάς και Άγιος Νικόλαος και από την Ανωγή προς την κορυφή του όρους Νήριτο ή προς το Κιόνι. • Καταδύσεις.

Ανδρί

Χρήσιμα τηλέφωνα • Δήμος: 26740-32.795 • Αστυνομία: 26740-32.205 • Κέντρο Υγείας: 26740-32.222 • Λιμεναρχείο: 26740-32.909 • Αρχαιολογικό Μουσείο: 26740-32.200 • Nαυτικό -Λαογραφικό Μουσείο: 26740-33.398 Δικτυακός τόπος για την Ιθάκη: www.ithaki.gr

Διαδρομές στην Ιθάκη

Ανωγή

2

Ένα από τα πιο παλιά χωριά του νησιού, χτισμένο


ΙΘΑΚΗ

71 67. Ο παραδοσιακός οικισμός του Κιονιού.

σε υψόμετρο 510 μ., στο βουνό Νήριτο. Αξίζει να επισκεφθείτε την εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου (12ου αι.) με τις θαυμάσιες τοιχογραφίες του 17ου αι. και το βενετσιάνικης τεχνοτροπίας καμπαναριό (1682). Γύρω από το χωριό υπάρχουν σκόρπιοι εντυπωσιακοί μονόλιθοι (τα λεγόμενα «μενίρ») από τους οποίους ξεχωρίζουν ο Αράκλης και ο Καβελλάρης, ενώ 3,5 χλμ. Ν βρίσκεται η ιστορική Μονή Παναγίας Καθαρών, που ανακαινίστηκε στα τέλη του 17ου αι., αλλά το καθολικό της είχε κτιστεί το 1530. Από το σημείο, η θέα στο νότιο τμήμα του νησιού και το πέλαγος είναι εντυπωσιακή. Απέχει 16 χλμ. ΒΔ από το Βαθύ.

Σταυρός

3

Όμορφο κεφαλοχώρι στο βόρειο τμήμα του νησιού. Στην κεντρική πλατεία υπάρχει προτομή του Οδυσσέα, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζουν η ενετική κατοικία Τζουγανάτου και ο βυζαντινός ναός του Σωτήρα. Eπισκεφθείτε, επίσης, την ενδιαφέρουσα Αρχαιολογική Συλλογή (τηλ. 2674023.955), στην οποία μεταξύ άλλων φιλοξενούνται ευρήματα από το παραθαλάσσιο σπήλαιο Λοΐζου. Επίνειό του Σταυρού είναι η Πόλη, γραφικός όρμος με λιμανάκι για να δένουν σκάφη, απ’ όπου πραγματοποιούνται δρομολόγια προς το Φισκάρδο (Κεφαλονιά) και προς τη Λευκάδα. Κολύμπι στις παραλίες Άσπρος Γιαλός και Άγιος Ιωάννης και από το χωριό Λεύκη στα Μιλιτερά και το Κουτούπι. Απέχει 16,5 χλμ. BΔ από το Βαθύ.

Πλατρειθιάς

4

Χωριό σε εύφορη περιοχή. Δίπλα βρίσκονται οι οικισμοί Άγιοι Σαράντα, Λαχός και Κάλαμος. Θα κολυμπήσετε στον όρμο Αφάλες και στον όρμο του Αγίου Νικολάου. Απέχει 18,5 χλμ. ΒΔ από το Βαθύ.

Φρίκες

5

Το βορειοανατολικό ψαροχώρι συνδέεται με τη Λευκάδα και την Κεφαλονιά. Εικάζεται ότι πρόκειται για το ομηρικό λιμάνι του Ρείθρου. Για κολύμπι προσφέρονται οι παραλίες Λιμένια και Πέρα Λιμένια (πρόσβαση με σκάφος ή μέσω μονοπατιού), καθώς και οι μικρές παραλίες κατά μήκος του δρόμου προς το Κιόνι. Απέχουν 19 χλμ. ΒΔ από το Βαθύ.

Εξωγή

6

Είναι το πιο βόρειο χωριό του νησιού και ίσως το πιο όμορφο, χάρη στην τοποθεσία όπου είναι χτισμένο (εδώ βρίσκεται το μοναδικό αμιγές πευκοδάσος της Ιθάκης). Από εδώ φαίνεται ο μεγαλύτερος όρμος της Ιθάκης, οι Αφάλες. Πάνω από το χωριό υπάρχει το όμορφο μοναστήρι της Παναγίας, στα Περναράκια ενώ την περιοχή Άγιος Αθανάσιος οι μελετητές ταυτίζουν με τη θέση του ανακτόρου του Οδυσσέα. Απέχει 22,5 χλμ. Β από το Βαθύ.

Κιόνι

7

Το πλέον κοσμοπολίτικο σημείο της Ιθάκης είναι το λιμανάκι με τα υπολείμματα τριών ανεμόμυλων. Ο ομώνυμος οικισμός είναι παραδοσιακός και πολυσύχναστος. Το καλοκαίρι δένουν στο λιμανάκι πολλά κότερα. Βόρεια από το Κιόνι υπάρχει η βοτσαλωτή παραλία Μαυρωνάς, ενώ νότια και μόνο με σκάφος μπορείτε να φτάσετε στις ερημικές αμμουδιές Κριτάμι, Χαλκιά και Λιανό Νησάκι. Απέχει 23,5 χλμ. ΒΔ από την πρωτεύουσα. 68. Μία από τις πολλές ειδυλλιακές παραλίες της Ιθάκης.ΙΘΑΚΗ

73

69. Ο προστατευμένος και απάνεμος κόλπος στο Βαθύ Ιθάκης ενδείκνυται για θαλάσσια αθλήματα.


Ζάκυνθος

70. Η πόλη της Ζακύνθου.

ο νησί είναι καταπράσινο, με εύφορες πεδιάδες και καλό κλίμα. Έχει έκταση 406 τ. χλμ. και μήκος ακτών 123 χλμ. Αυτό που το κάνει πολύ ενδιαφέρον είναι οι εναλλαγές του τοπίου, πράγμα που έχει ως αποτέλεσμα μεγάλη ποικιλία στις παραλίες. Έτσι, αν θέλετε ήπιες αμμουδιές και καταγάλανα νερά σε ήρεμους κολπίσκους, θα πάτε στην νοτιοανατολική πλευρά του νησιού. Αν, όμως, σας αρέσουν οι εντυπωσιακοί βράχοι και ο ενδιαφέρων βυθός, θα πρέπει να προτιμήσετε το δυτικό τμήμα του νησιού. Οι Ενετοί, που κυβέρνησαν τη Ζάκυνθο από το 1484 μέχρι το 1797, αποκαλούσαν το νησί «Φιόρο του Λεβάντε», άνθος, δηλαδή, της Ανατολής, επειδή στο νησί υπάρχουν πάνω από 7.000 διαφορετικά είδη λουλουδιών. Το τρίτο σε μέγεθος νησί του Ιονίου Πελάγους μετά την Κέρκυρα και την Κεφαλονιά, είναι γνωστό διεθνώς με την ονομασία Zante (Τζάντε). Ο Ζάκυνθος, γιος του Δάρδανου, του βασιλιά της Φρυγίας, φαίνεται ότι ήταν ο πρώτος κάτοικός του, ο οποίος έκτισε ακρόπολη, κατά πάσα πιθανότητα στο σημείο όπου αργότερα κτίστηκε το ενετικό φρούριο. Η ενετική επιρροή φαίνεται στην αρχιτεκτονική του νησιού, παρ’ όλες τις καταστροφές που έχει υποστεί, εξαιτίας του σεισμογενούς εδάφους του. Μετά τον καταστρεπτικό σεισμό του 1953 και τη φωτιά που επακολούθησε, χάθηκαν ιστορικά κτίσματα και εκκλησίες. Στα συντρίμμια τους θάφτηκαν και οι θησαυροί που περιείχαν. Η πόλη της Ζακύνθου, πάντως, ανοικοδομήθηκε σύμφωνα με έναν ιδιαίτερα αυστηρό αντισεισμικό κανονισμό, ενώ σε σημαντικό βαθμό ανατάχθηκε και ο παλαιότερος αρχιτεκτονικός χαρακτήρας της. Στη Ζάκυνθο προστατεύεται και η θαλάσσια χελώνα καρέτα-καρέτα καθώς και η φώκια monachus-monachus.


ΖΑΚΥΝΘΟΣ

Η πόλη της Ζακύνθου 1 Είναι συγχρόνως και το λιμάνι του νησιού. Αν και υπέστη σημαντικές ζημιές κατά τους σεισμούς του 1953, διατηρεί πολλά στοιχεία από την αίγλη του παρελθόντος.

75

Περίπατος στην πόλη

• Στην πλατεία Σολωμού, που περιτριγυρίζεται από κτίρια με χαρακτηριστική παραδοσιακή ζακυνθινή αρχιτεκτονική, με τοξωτά παράθυρα και καμάρες. Στο κέντρο δεσπόζει ο ανδριάντας του εθνικού ποιητή της Ελλάδας Δ. Σολωμού. Εδώ βρίσκονται ακόμη το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου, που στεγάζει και τη σημαντική Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Ζακύνθου (με 55.000 τόμους) καθώς και το Μεταβυζαντινό Μουσείο Ζακύνθου, που περιλαμβάνει μοναδικούς θησαυρούς όπως χρυσοποίκιλτα αγάλματα, εικόνες και ξυλόγλυπτα έργα τέχνης. • Στον παραλιακό δρόμο, τη Στράτα Μαρίνα (οδός Κ. Λομβάρδου), που είναι το πιο πολυσύχναστο σημείο της πόλης με τουριστικά καταστήματα, καφέ, μπαράκια και εστιατόρια. Ξεκινά από την πλατεία Σολωμού και καταλήγει στην εκκλησία του πολιούχου Αγίου Διονυσίου. 71. Ο Άγιος Νικόλαος, στην πλατεία Σολωμού.

72. Ο ανδριάντας του Δ. Σολωμού στην ομώνυμη πλατεία.

• Στην πλατεία Αγίου Μάρκου. Στο σημείο αυτό, το 1797 οι επαναστάτες ποπολάροι έκαψαν το libro d’ oro και φύτεψαν το δέντρο της ελευθερίας. Η πλακόστρωτη αυτή πλατεία αποτελεί το κύριο σημείο όπου συγκεντρώνονται οι κάτοικοι και οι επισκέπτες. Εδώ βρίσκεται και το Μουσείο Σολωμού, Κάλβου και Επιφανών Ζακυνθίων το οποίο μεταξύ άλλων φιλοξενεί και ανδριάντα του εθνικού ποιητή Δ. Σολωμού, φιλοτεχνημένο από τον Γεώργιο Βρούτο το 1902. • Στη Ρούγα. Ονομάζεται οδός Αλεξάνδρου Ρώμα και ξεκινά από την πλατεία Αγίου Μάρκου, διασχίζοντας σχεδόν ολόκληρη την πόλη. Ο δρόμος με τις εντυπωσιακές καμάρες είναι το εμπορικό κέντρο της πόλης εδώ και αιώνες. • Στο αρχοντικό Ρώμα (17ου αι.), από τα ιστορικότερα του νησιού (πίσω από την πλατεία Σολωμού). Διαθέτει μεγάλους χώρους υποδοχής, βιβλιοθήκη με σπάνιες εκδόσεις, συλλογή οικογενειακών πορτραίτων, πίνακες, στολές και όπλα μελών της οικογένειας Ρώμα κ.ά. • Στο Μουσείο Γρηγορίου Ξενόπουλου (περιοχή Φανερωμένης, κοντά στον Άγιο Διονύσιο). Το μουσείο είναι αφιερωμένο στο γνωστό Ζακυνθινό συγγραφέα και στα εκθέματα περιλαμβάνονται χειρόγραφά του, εκδόσεις έργων του, προσωπικά του αντικείμενα καθώς και έπιπλα εποχής από το οικογενειακό του σπίτι. • Στο ενετικό φρούριο, που βρίσκεται σε λόφο πάνω από την πόλη, στη θέση της αρχαίας ακρόπολης, που ονομαζόταν Ψωφίς. Στο εσωτερικό σώζονται σπαράγματα από ενετικές φυλακές και


Κορίθι Άγιος Νικόλαος Ελιές Άνω Βολίμες

Ξύγκια

Αναφωνήτρια Ορθονιές

Αλικανάς

ΑΓ. ΙΩΑΝΝΗΣ

Πα Γε χύς Κα ρακ Άμ τρ άρ μο αγ ι ς άκ ι

Μακρύς Γιαλός

Βολίμες

Αλ υκ ές Αμ μ Αλ ού ικα δι νά

Ναυάγιο

ο Δρ

ά σι

λα ού π Αμ Πλάνος

ΚΥ ΖΑ

Ο ΝΘ

Σ

Η Αλώνια ΗΝ Λ Λ Μπούκα ΚΥ Μαριές Πηγαδάκια Μέσο Γερακάρι Κυψέλη Πλάνος Καλλιθέα Κάτω Γερακάρι Τραγάκι Πόρτο Τσιλιβή Γύρι Σκουληκάδο Άγιος Δημήτριος Καλιπάδο Έξω Χώρα Βρώμη Λούχα Αγία Μαρίνα Άγιος Κήρυκος Βανάτο Μποχάλη Γαλάρο ΖΑΚΥΝΘΟΣ Σαρακηνάδο Γαϊτάνι Άγιοι Πάντες Καμπί Δημοτική Πλαζ Φιολίτης Λαγκαδάκια Βουγιάτο Άγιος Λέων ρο Μαχαιράδο Αμπελόκηποι Αργάσι Ζό Λαγώποδο το ρ Ρομίρι Κοιλιωμένος Πό Καλαμάκι Πόρτο Λιμνιώνας Μουζάκι Ξηροκάστελλο Παντοκράτωρ Πόρτο Ρόξα Καλαμάκι Άνω Βασιλικός Μαυράτζης Λιθακιά Λαγανάς Βασιλικός Πόρτο Ρώμα Αγαλάς Άγιος Σώστης Σεκάνια Γέρακας Αγ. Σώστης Δάφνη Πόρτο Κούκλα ΠΕΛΟΥΖΟ Καμίνια Λίμνη Κερίου Αγ. Νικόλαος Κερί ΣΤΡΟΦΑΔΕΣ ΜΑΡΑΘΟΝΗΣΙ Μαραθιάς ΑΡΠΙΝΑ Μαραθιάς Κερί Ιό νι Μ ο πα νά να

Β Κα ουρ μί δέ νι ρη α

Καταστάρι

0

ΣΤΑΜΦΑΝΗ

πυριτιδαποθήκη, αγγλικό στρατώνα και διοικητήριο, καθώς και βυζαντινές εκκλησίες. • Στην Μπόχαλη, κάτω από το ενετικό φρούριο. Πρόκειται για ένα γραφικό προάστιο, με ήσυχα δρομάκια, παλιά σπίτια, την εκκλησία της Παναγίας (9ου αι.), γνήσια καφενεία και εστιατόρια όπου ακούγεται η παλιά ζακυνθινή μουσική. Από εδώ, η θέα στην πόλη και την ευρύτερη περιοχή είναι μαγευτική. • Στο λόφο του Στράνη, που απέχει 2 χλμ. από την πόλη κι έχει περίφημη θέα. Εδώ εμπνεύστηκε ο ποιητής Διονύσιος Σολωμός τον «Ύμνο εις την Ελευθερίαν» (μετέπειτα ελληνικός εθνικός ύμνος) και τους «Ελεύθερους Πολιορκημένους», παρακολουθώντας την πολιορκία του Μεσολογγίου.

Εκκλησίες

• Άγιος Νικόλαος του Μόλου (στην πλατεία Σολωμού), ένας αναγεννησιακού ύφους ναός (17ου αι.) με βυζαντινό καμπαναριό. Εδώ έμεινε το 1583

3

6

12

Χιλιόμετρα

ο πολιούχος του νησιού, Άγιος Διονύσιος. • Άγιος Διονύσιος (στη νότια προβλήτα του λιμανιού), όπου φυλάσσεται, σε ασημένια λάρνακα, το σκήνωμα του Αγίου, προστάτη και πολιούχου του νησιού (18ου αι.). Κατασκευάστηκε το 1708 και ανακαινίστηκε το 1764, ενώ το εντυπωσιακό του κωδωνοστάσιο είναι το ψηλότερο της πόλης. Στο υπερυψωμένο ισόγειο της νέας πτέρυγας στεγάζεται το Εκκλησιαστικό Μουσείο, χώρος πολιτισμού και ιστορικής μνήμης, ο οποίος συγκροτείται από εικόνες και άλλα κειμήλια της χριστιανικής τέχνης, που προέρχονται κυρίως από τη Μονή Μεταμόρφωσης Στροφάδων. • Άγιος Μάρκος, καθολική εκκλησία χτισμένη το 1516 (στην ομώνυμη πλατεία). Το καμπαναριό της αποτελεί αντίγραφο εκείνου του Αγίου Μάρκου της Βενετίας. • Άγιος Γεώργιος. Στην τρίμορφη εικόνα που υπάρχει στην εκκλησία ορκίστηκαν οι Φιλικοί οπλαρχηγοί Κολοκοτρώνης, Νικηταράς και Φω-


Εκδηλώσεις

• Απόκριες. Παραδοσιακός ντελάλης γυρνά το νησί διαλαλώντας το πρόγραμμα του καρναβαλιού. Τις Κυριακές της Αποκριάς γίνεται η περιφορά του Καρνάβαλου. Οι εκδηλώσεις κλείνουν με την «Κηδεία της Μάσκας». • Πάσχα. Η Μεγάλη Εβδομάδα στη Ζάκυνθο έχει το δικό της χρώμα, με πανάρχαια έθιμα («αντένια») και ξεχωριστό τυπικό στις θρησκευτικές της τελετές. • Ο εορτασμός της μνήμης του Αγίου Διονυσίου, στις 24 Αυγούστου και στις 17 Δεκεμβρίου, με λιτανεία και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις. • Εκθέσεις, θεατρικές παραστάσεις και διάφορες άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις οργανώνει ο Δήμος.

Δραστηριότητες

• Κολύμπι. Αν μένετε στην πόλη της Ζακύνθου, θα κολυμπήσετε στον Πλάνο, στην Τσιλιβή και στο Καλαμάκι. • Θαλάσσια σπορ. Τα ξενοδοχεία που βρίσκονται σε θαλάσσιες περιοχές έχουν σχολές όπου μπορείτε να κάνετε σκι, windsurfing, αλεξίπτωτο κ.ά.

• Καταδύσεις. Ο θαυμάσιος βυθός, ειδικά από τη δυτική, «άγρια» πλευρά του νησιού, προσφέρεται για υποθαλάσσιες «βόλτες». • ­­Γύρος του νησιού με καραβάκια που ξεκινούν από το λιμάνι της πόλης.

Χρήσιμα τηλέφωνα • Τμήμα Τουρισμού Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου: 26950-22.518 • Δήμος Ζακυνθίων: 26953-61.300-1 • Αστυνομία: 26950-48.266, 26950-24.475 • Τουριστική Αστυνομία: 26950-24.482-4 • Τροχαία: 26950-24.476 • Νοσοκομείο: 26950-59.100 • Λιμεναρχείο: 26950-28.117-8 • Αεροδρόμιο: 26950-28.322, 2695029.500 • Κοινοπραξία πλοίων Ζακύνθου: 26950-49.500, 26950-22.083 • ΚΤΕΛ: 26950-22.255 • Ραδιοταξί: 26950-48.400 • Μεταβυζαντινό Μουσείο: 26950-42.714 • Δημόσια Βιβλιοθήκη: 26950-48.128 • Μουσείο Σολωμού, Κάλβου και Επιφανών Ζακυνθίων: 26950-48.982 • Αρχοντικό Ρώμα: 26950-28.343 • Αρχαιολογικός χώρος Φρουρίου: 26950-48.099 • Εκκλησιαστικό Μουσείο: 26950-28.683 • Πέτρινο Πάρκο Ασκός: 26950-31.650

73. Η εκκλησία του Αγίου Διονυσίου, στην παραλιακή λεωφόρο της πόλης της Ζακύνθου.

ΖΑΚΥΝΘΟΣ

τομάρας και άλλοι αγωνιστές της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. • Παναγιά η Πικριδιώτισσα, στις παρυφές του κάστρου.

77


74. Οι Γαλάζιες Σπηλιές, από τα ωραιότερα φυσικά αξιοθέατα της Ζακύνθου, είναι μια σειρά θαλάσσιων σπηλαίων με ιδιότυπη γεωλογική σύνθεση, που πήραν το όνομά τους από το έντονο γαλάζιο χρώμα που κυριαρχεί.


79

ΖΑΚΥΝΘΟΣ


(askosstonepark.gr), 1 χλμ. Ν. Το μοναδικό στο είδος του στην Ελλάδα φυσικό περιηγητικό πάρκο χλωρίδας και πανίδας. Φιλοξενεί 200.000 δέντρα, φυτά και θάμνους από 120 διαφορετικά είδη και 1.500 ζώα από 45 διαφορετικά είδη, ενώ η περιήγηση σ’ αυτό γίνεται μέσω εκτεταμένου δικτύου παραδοσιακών πέτρινων καλντεριμιών. • Το χωριό Κορίθι (2 χλμ. Β), με τα φροντισμένα πετρόκτιστα σπίτια. • Τα Ξύγκια (7,5 χλμ. Ν), όπου υπάρχει αναξιοποίητη θειούχα ιαματική πηγή. Θα πάτε με καραβάκι από το λιμάνι του Αγ. Νικολάου.

Δραστηριότητες 75. Χελώνα καρέτα-καρέτα στη θάλασσα του Λαγανά.

• Αγροτικό Μουσείο «Βερτζάγειο»: 26950-84.077 • Μουσείο Χέλμη Φυσικής Ιστορίας: 26950-65.040 • Μιλάνειο Ναυτικό Μουσείο: 26950-42.436 • Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου (www.nmp-zak.org): 26950 29870-2 Δικτυακός τόπος για την πόλη της Ζακύνθου: www.zakynthion.gov.gr

Bολίμες

Διαδρομές στη Ζάκυνθο Βόρεια

Άγιος Nικόλαος

• Θα κολυμπήσετε στην παραλία του οικισμού, στις Γαλάζιες Σπηλιές και στον Μακρύ Γιαλό • Για παιχνίδια με το νερό, λειτουργεί υδάτινο πάρκο. • Τένις • Μπάσκετ • Θαλάσσια σπορ στους οργανωμένους χώρους των ξενοδοχείων. • Δυνατότητα για σάουνα, υδρομασάζ και θαλασσοθεραπεία, επίσης στα ξενοδοχεία της περιοχής. • Μπιτς βόλεϊ • Γύρος του νησιού με καραβάκια που ξεκινούν από τον Άγιο Νικόλαο.

2

Λιμανάκι με πολλές ταβέρνες που συνδέει τη Zάκυνθο με την Πεσάδα Kεφαλονιάς. Στην είσοδο του λιμανιού, βρίσκεται το ομώνυμο νησάκι με ερείπια μοναστηριού. Απέχει 32 χλμ. BΔ από την πρωτεύουσα.

Αξίζει να δείτε • Τις Γαλάζιες Σπηλιές, στο ΒΑ άκρο του ακρωτηρίου Σκινάρι, όπου δεσπόζει και ο φάρος. Πρόκειται για το κοντινότερο σημείο του νησιού με την Κεφαλονιά. Η καλύτερη ώρα για να πάτε είναι νωρίς το πρωί, καθώς τα νερά μέσα στις φυσικές «αψίδες» των βράχων παίρνουν και έντονο γαλάζιο χρώμα. • Το Πέτρινο Πάρκο Ασκός

3

Γραφικό ορεινό χωριό που αποτελείται ουσιαστικά από τρεις μικρότερους οικισμούς, τις Άνω, τις Κάτω και τις Μέσες Βολίμες. Περίφημα είναι τα πολύχρωμα βολιμιώτικα υφαντά και οι δαντέλες του Αγροτικού Συνεταιρισμού του χωριού. Από εδώ μπορείτε να επισκεφθείτε και τις Γαλάζιες Σπηλιές. Πριν φτάσουμε εδώ, περνάμε από τις γραφικές Ορθονιές. Απέχουν 32,5 χλμ. BΔ από την πρωτεύουσα.

Αξίζει να δείτε • Το καμπαναριό της Αγίας Παρασκευής, το οποίο είναι πιστό αντίγραφο του Αγίου Διονυσίου της πόλης. • Τη Μονή Αγίου Ανδρέα, ΒΔ του χωριού. • Το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου των Κρημνών (1540), σε ένα πυκνό πευκοδάσος (2,5 χλμ. Δ). Ένα μονοπάτι που ξεκινά από το μοναστήρι οδηγεί στη σπηλιά όπου ασκήτεψε ο Άγιος Γεράσιμος, προστάτης της Κεφαλονιάς.


Δραστηριότητες

• Θα κολυμπήσετε στο Μακρύ Γιαλό και στο «Ναυάγιο». • Εξερεύνηση των σπηλιών που βρίσκονται γύρω από το Πόρτο Βρώμη, με ενοικίαση θαλάσσιων ποδηλάτων ή μικρών βαρκών. • Πεζοπορία στα μονοπάτια της περιοχής, που

οδηγούν σε ερημικούς όρμους, όπως στον όρμο Σαρίχα. • Θα διασκεδάσετε στα πανηγύρια της Αγίας Παρασκευής στις 26 Ιουλίου και του Αγίου Δημητρίου στις 26 Οκτωβρίου.

Μέση Ζάκυνθος

Kαταστάρι

4

Το μεγαλύτερο σε πληθυσμό χωριό του νησιού, χτισμένο αμφιθεατρικά στην πλαγιά ενός λόφου γεμάτου ελιές και αμπέλια, με θέα στον κόλπο των τουριστικών Αλυκών. Το Καταστάρι έχει πλούσια μουσική παράδοση και διαθέτει Φιλαρμονική Ορχήστρα. Απέχει 16,5 χλμ. BΔ από την πρωτεύουσα.

Αξίζει να δείτε • Την πανοραμική θέα από την τοποθεσία του μοναστηριού του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου (17ος αι.). • Το Αγροτικό Μουσείο «Βερτζάγειο», στο χωριό Πηγαδάκια (1,5 χλμ. Ν), όπου εκτίθεται η πολιτιστική και αγροτική ιστορία ενός παραδοσιακού ζακυνθινού χωριού, με σπάνια κομμάτια από όλο το νησί, μερικά από τα οποία χρονολογούνται από το 16ο αι. 76. Εξερευνώντας θαλάσσιες σπηλιές στο Πόρτο Βρώμη.

ΖΑΚΥΝΘΟΣ

• Το μοναστήρι της Παναγιάς Αναφωνήτριας (6 χλμ. ΝΔ), που στεγάζει, επίσης, μεσαιωνικό πύργο (15ος αι.). • Τη διάσημη, πανέμορφη και πολυφωτογραφημένη παραλία «Ναυάγιο» (3,6 χλμ. Δ). Από τον όρμο του Πόρτο Βρώμη, με τα γαλαζοπράσινα νερά, φεύγουν καΐκια (διάρκεια διαδρομής 30’) για την εκπληκτική αυτή παραλία, η οποία λέγεται κανονικά Άγιος Γεώργιος, αλλά επικράτησε να τη λένε «Ναυάγιο» από το κουφάρι του εμπορικού πλοίου που προσάραξε εκεί τη δεκαετία του ’80. Πριν από την επίσκεψή σας, μην ξεχάστε να προμηθευτείτε νερό. • Το χωριό Ελιές (6,5 χλμ. Α), με σημαντικά δείγματα παραδοσιακών πετρόχτιστων σπιτιών. • Το μοναστήρι της Παναγίας Σπηλιώτισσας (περίπου, 10 χλμ. ΝΑ, κοντά στο χωριό Ορθονιές), του 16ου αι. Το ξυλόγλυπτο τέμπλο φιλοτέχνησε ο Νικηφόρος Λαμπέτης το 1712.

81


• Το «Μουσείο Χέλμη Φυσικής Ιστορίας», στο χωριό Αγία Μαρίνα (7 χλμ. Ν). Στο ιδιωτικό αυτό μουσείο υπάρχουν συλλογές πουλιών, ψαριών, οστράκων από όλες τις θάλασσες, φυτών και ζώων που έχουν εξαφανιστεί, ορυκτών και πετρωμάτων, ενώ παρέχεται και εκπαιδευτικό υλικό για παιδιά.

Aλυκές

5

Παραλιακό χωριό με έντονη τουριστική κίνηση και ποτάμι με πέτρινο γεφύρι. Πήρε το όνομά του από τις αλυκές της περιοχής. Σε μικρή απόσταση υπάρχουν πολλές μικρές παραλίες και κολπίσκοι. Απέχουν 17,5 χλμ. BΔ από την πρωτεύουσα.

Αξίζει να δείτε • Τον παραλιακό οικισμό Αλικανά (3 χλμ. ΝΑ), όπου εντοπίστηκαν αρχαιολογικά ευρήματα. • Στο ενετικό παρατηρητήριο (βαρδιόλα) με εντοιχισμένο ενετικό οικόσημο, κοντά στο εκκλησάκι του Αγίου Κωνσταντίνου (περίπου 8 χλμ. ΝΑ). • Το γραφικό χωριό Πλάνος (16 χλμ. Ν), με σημαντική τουριστική κίνηση. Κοντά στον Πλάνο βρίσκεται η ονομαστή παραλία Τσιλιβή, από τις ομορφότερες και δημοφιλέστερες του νησιού. Εδώ, θα βρείτε και το «Μιλάνειο Ναυτικό Μουσείο», που παρουσιάζει ναυτικά αντικείμενα επώνυμων πλοίων, φωτογραφικό υλικό, στολές και ιστορικά κειμήλια, τα οποία συμπληρώνουν μια μοναδική ιστορική καταγραφή 4000 χρόνων ιστορίας.

Δραστηριότητες

• Κολύμπι στην παραλία του οικισμού και στις παραλίες από τον Αλικανά ως την Τσιλιβή, Επίσης, στην ΒΔ πλευρά του νησιού, στον όρμο του Πόρτο Βρώμη και στο «Ναυάγιο». • Μίνι γκολφ. Εδώ υπάρχει ένας πολύ καλά οργανωμένος χώρος για μίνι γκολφ. • Κάμπινγκ στις Αλυκές, το Μέσο Γερακάρι (6,5 χλμ. Ν) και το Τραγάκι (8 χλμ. Ν). • Αν βρεθείτε εκεί τον Δεκαπενταύγουστο, αξίζει να παρακολουθήσετε το πανηγύρι της Παναγίας της Αναφωνήτριας.

Άγιος Λέων

6

Oρεινό παραδοσιακό χωριό με λιθόκτιστα σπίτια και ξερολιθιές. Απέχει 24 χλμ. Δ από την πόλη της Ζακύνθου.


Αξίζει να δείτε • Την εκκλησία του Αγίου Λέοντος, που χτίστηκε στη μνήμη του παλιού επισκόπου της Σικελίας. Εδώ θα βρείτε ντόπια κιλίμια και υφαντά. • Το χωριό Λούχα (5 χλμ. ΒΑ), σε υπέροχο τοπίο. • Την πανέμορφη φυσική τοποθεσία του όρμου Λιμνιώνα (5,5 χλμ. ΝΔ). • Τον οικισμό Καμπί (7 χλμ. ΒΔ), χτισμένο στις ρίζες του απόκρημνου βράχου της Σχίζας με θαυμάσιο ηλιοβασίλεμα. Στην περιοχή βρίσκεται μυκηναϊκό νεκροταφείο με λαξευτές σπηλιές. • Το χωριό Κοιλιωμένος ή Άγιος Νικόλαος (7 χλμ. ΝΑ), σε υψόμετρο 480 μ., με τα παραδοσιακά σπίτια του 16ου αι. και το εντυπωσιακό καμπαναριό του Αγίου Νικολάου (1893). Στη διαδρομή προς το Λαγώποδο και σε κατάφυτη περιοχή, βρίσκεται ο αποκαλούμενος «Κήπος των Ορχεοειδών», λόγω των 42 ειδών ορχεοειδών που φυτρώνουν στο νησί. • Το Μαχαιράδο (14 χλμ. ΝΑ), το μεγαλύτερο χωρίο της Ζακύνθου μετά το Καταστάρι. Διαθέτει παραδοσιακή αρχιτεκτονική, ενώ ιδιαίτερα αξιόλογες είναι οι εκκλησίες της Αγίας Μαύρας (14ου αι.), με τον βενετσιάνικο πύργο του κωδωνοστασίου της και της Υπαπαντής (14ου αι.). Η εκκλησία καταστράφηκε πρόσφατα από πυρκαγιά και έχουν αρχίσει ήδη οι εργασίες αναστήλωσης. Περίπου 4 χλμ. Α από το χωριό, μπορείτε να επισκεφθείτε το Κτήμα Κομούτου, όπου σε έκταση 600 στρ. παράγεται εκλεκτό βιολογικό κρασί και λάδι (τηλ. 26950-92.284).

Δραστηριότητες

• Θα κολυμπήσετε στον Λιμνιώνα και στο Πόρτο Ρόξα. • Πεζοπορία. Υπάρχουν πολύ ενδιαφέρουσες διαδρομές στο βουνό Βραχιώνας, που προσφέρονται για περπάτημα: από το χωριό Λούχα (4 χλμ. ΒΔ) προς τον Κοιλιωμένο μέσω της Μονής Υπεραγάθου και προς τις Μαριές, από το χωριό Γύρι (6,5 χλμ. ΒΔ) προς την Αγία Μαρίνα και από το χωριό Έξω Χώρα (4,7 χλμ. Β) προς το Καμπί.

Νότια

Aργάσι

7

Κοσμικό πολυσύχναστο παραθαλάσσιο χωριό στη σκιά του όρους Σκοπός. Στην κοσμική παραλία

ΖΑΚΥΝΘΟΣ

77. Η παραλία Ναυάγιο, από τις διασημότερες της Μεσογείου.

83


του Λαγανά), το οποίο προστατεύεται, επίσης, ως τόπος αναπαραγωγής της χελώνας.

Δραστηριότητες

• Η περιοχή προσφέρεται για περπάτημα. Από μονοπάτι που ξεκινάει από το Αργάσι μπορείτε να φτάσετε στην κορυφή του βουνού, όπου βρίσκεται η εκκλησία της Παναγίας της Σκοπιώτισσας, χτισμένη στη θέση ναού της Άρτεμης. Η θέα που θα αντικρίσετε θα σας αποζημιώσει για την προσπάθεια. • Στο Αργάσι υπάρχει παιχνιδούπολη και μικρός ζωολογικός κήπος. • Κολύμπι στο Αργάσι, στις παραλίες Καμίνια, Βουρδέρη, Πόρτο Ζόρο, Μπανάνα (με τους χαρακτηριστικούς λευκούς κρίνους στην άμμο), Ιόνιο, Πόρτο Ρώμα και Γέρακας. • Στις οργανωμένες παραλίες: μπιτς βόλεϊ, τένις, θαλάσσια σπορ. • Καταδύσεις στο οργανωμένο καταδυτικό κέντρο του Βασιλικού.

Λαγανάς 78. Το Μαραθονήσι υπάρχουν όμορφες αμμώδεις παραλίες.

του χωριού υπάρχει πέτρινο γεφύρι του 19ου αι. ενώ σώζονται ερείπια μεσαιωνικού πύργου. Στην ευρύτερη παράκτια περιοχή γύρω από το Αργάσι και το επίσης κοσμοπολίτικο θέρετρο του Βασιλικού (11 χλμ. Ν) δεν επιτρέπονται η κατασκήνωση και η διαμονή στην παραλία μετά τη δύση του ηλίου από την 1η Iουνίου έως τις 31 Oκτωβρίου, διότι ο θόρυβος και τα φώτα έχουν επιπτώσεις στην ωοτοκία της θαλάσσιας χελώνας. Απέχει 4 χλμ. NA από την πρωτεύουσα.

Αξίζει να δείτε • Τις παραλίες Σεκάνια και Δάφνη, από τους σπουδαιότερους βιοτόπους αναπαραγωγής της χελώνας καρέτα-καρέτα. • Το Λαογραφικό Μουσείο («Μεμορόζα») στον Βασιλικό, με συλλογές από τοπικές ενδυμασίες, υφαντά, σκεύη, εργαλεία και έπιπλα, καθώς και παλιές φωτογραφίες του νησιού, πριν από τον σεισμό του 1953. • Την πανέμορφη παραλία του Γέρακα κοντά στο Βασιλικό, με τις λουλουδιασμένες αυλές και τα ταβερνάκια με τις καντάδες. • Το ιδιόκτητο νησάκι Πελούζο (στον κόλπο

8

Το πλέον κοσμοπολίτικο παραθεριστικό κέντρο του νησιού, με μπαράκια, εστιατόρια και καφέ. Κομμάτι της οργανωμένης παραλίας του υπόκειται στους περιορισμούς για την προστασία της χελώνας καρέτα-καρέτα, καθώς o κόλπος του Λαγανά με τις νησίδες Μαραθονήσι και Πελούζο και τα νησάκια Στροφάδες περιλαμβάνονται στο «Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου». Απέχει 11 χλμ. N από την πρωτεύουσα.

Αξίζει να δείτε • Το πευκόφυτο νησάκι του Αγίου Σώστη, δίπλα στην βοτσαλωτή παραλία και το μικρό λιμάνι. Συνδέεται με τη ξηρά μέσω πλωτής γέφυρας. • Τον κοσμοπολίτικο οικισμό Πόρτο Κούκλα. • Το Καλαμάκι (6 χλμ. Α), ανεπτυγμένη τουριστική περιοχή του νησιού, με την όμορφη παραλία και τους εντυπωσιακούς βράχους από γύψο (Γυψόλιθοι ή Υψόλιθοι).

Δραστηριότητες • Μπάσκετ • Μπιτς βόλεϊ • Θαλάσσια σπορ • Υδρομασάζ


Kερί

9

Γραφικό χωριό στο νότιο άκρο του νησιού, με ωραία πλακόστρωτη πλατεία και απομεινάρια του μεσαιωνικού οικισμού. Επίνειο του Κεριού είναι η Λίμνη (5,5 χλμ. ΒΑ), με πολλές ψαροταβέρνες. Στην περιοχή της βρίσκονται γνωστά από την αρχαιότητα κοιτάσματα πίσσας (στην «πηγή του Ηρόδοτου»). Απέχει 21 χλμ. ΝΔ από την πρωτεύουσα.

Αξίζει να δείτε • Την εκκλησία της Παναγίας της Κεριώτισσας (1745), αναγεννησιακού ρυθμού με όμορφο καμπαναριό και εξαιρετικό ξυλόγλυπτο τέμπλο. •Τον φάρο (κατασκευασμένος το 1925) του Κεριού (1,5 χλμ. ΝΔ), στην άκρη γκρεμού 200 μ. Από εδώ έχετε υπέροχη θέα προς τη Μεγάλη και Μικρή Μυζήθρα, δύο εντυπωσιακούς λευκούς βράχους που εξέχουν από τη θάλασσα σαν πυραμίδες, ενώ μπορείτε να θαυμάσετε και ένα από τα πιο φημισμένα ηλιοβασιλέματα του Ιονίου. •Τον οικισμό Μαραθιάς (2,5 χλμ. Ν από την Λίμνη), με ωραία θέα στον κόλπο του Λαγανά και το νησάκι Μαραθονήσι. •Το σπήλαιο Δαμιανού, κοντά στο χωριό Αγαλάς.

Δραστηριότητες

• Από τη Λίμνη Κεριού, μπορείτε να κάνετε με καραβάκι τον γύρο των θαλάσσιων σπηλιών της περιοχής. Τα πλοιάρια περνούν, επίσης, από τη Μικρή και τη Μεγάλη Μυζήθρα, τις Καμάρες του Μαραθιά (φυσικά «ανοίγματα» των βράχων) και το Μαραθονήσι με την αμμουδερή παραλία. • Κολύμπι στη Λίμνη και στην παραλία του Μαραθιά. • Καταδύσεις στο οργανωμένο καταδυτικό κέντρο της Λίμνης Κεριού.

Κοντινά νησιά

Στροφάδες

10

Βαθιά στα νερά του Ιονίου Πελάγους, 45 χλμ. ΝΔ της Ζακύνθου και 78 χλμ. Δ από το ακρωτήριο Κατάκολο της Πελοποννήσου, ξεπροβάλλουν δύο μικρά και απομονωμένα νησιά, τα Στροφάδια ή Στροφάδες. Οι αρχαίοι τα ονόμαζαν «Πλωτά Νησιά», γιατί, πραγματικά, φαίνονται σαν να επιπλέουν. Το μεγαλύτερο νησί ονομάζεται Σταμφάνη και το μικρότερο Άρπυια (Αρπίνα). Οι δύο νησίδες συνδέονται μεταξύ τους με έναν ύφαλο ισθμό. Στην Άρπυια βρίσκεται η επιβλητική Μονή της Μεταμορφώσης ή Παναγίας της Παντοχαρά (13ου αι.) με τείχη που ξεπερνούν τα 25 μ. προφανώς για προστασία από τις επιδρομές των πειρατών. Εδώ είχε μονάσει ο Άγιος Διονύσιος, ο πολιούχος της Ζακύνθου. Πηγαίνετε με νοικιασμένο καΐκι από το λιμάνι της πόλης, αλλά η παραμονή εκεί απαγορεύεται καθώς ανήκουν στην ευρύτερη ζώνη του «Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου». 79. Η Μικρή και η Μεγάλη Μυζήθρα, στην περιοχή του Κεριού.

ΖΑΚΥΝΘΟΣ

• Θαλασσοθεραπεία • Κολύμπι στην αμμώδη παραλία του Λαγανά, στον Άγιο Σώστη και στο Πόρτο Κούκλα. • Καταδύσεις στο οργανωμένο καταδυτικό κέντρο του Λαγανά. • Κάμπινγκ.

85


80. Τα τοπία της Ζακύνθου χαρακτηρίζονται από πλούσιες φυσικές ομορφιές και σπάνια γεωλογικά φαινόμενα.


87

ΖΑΚΥΝΘΟΣ


ΕΚΔΟΣΗ: ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2016 (2η ΕΚΔΟΣΗ) Εποπτεία έκδοσης: ΑΝΤΖΕΛΑ ΒΑΡΕΛΑ Διευθύντρια Δ/νσης Έρευνας Αγοράς και Διαφήμισης Συντονισμός έκδοσης: ΕΛΕΝΗ ΜΗΤΡΑΚΗ Προϊσταμένη Τμήματος Εκδόσεων & Οπτικοακουστικών Μέσων

Επιμέλεια κειμένων:

ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΑΓΚΟΣ

Καλλιτεχνική επιμέλεια: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΥΡΕΜΠΑΝΑ

Σελιδοποίηση εντύπου, έγχρωμα δοκίμια: V+O COMMUNICATION

Φωτογραφίες:

1 (εξώφυλλο): Κ. ΜΟΥΣΤΑΦΕΛΛΟΥ – 2, 47, 48, 49, 61: Γ. ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΑΤΟΣ – 3: Γ. ΒΑΧΑΡΙΔΗΣ –77: Δ. ΒΡΑΧΑΪΤΗΣ – 7: Π. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΟΣ – 74: Γ. ΓΙΑΝΝΕΛΟΣ – 6, 9, 68, 71, 72: Ν. ΔΕΣΥΛΛΑΣ – 17: Α. ΔΡΟΥΓΑΣ – 24, 26: Κ. ΚΟΥΡΕΜΠΑΝΑ – 65: Ν. ΜΑΡΚΟΥ – 55, 57, 59, 63: Π. ΜΑΤΣΟΥΚΑ – 75: Γ. ΜΟΥΣΟΥΛΗΣ – 69: Α. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ – 23: Δ. ΡΟΖΑΚΗ – 70: Χ. ΣΦΥΡΑΣ – 27, 80: Γ. ΨΙΛΑΚΗΣ – 4, 8, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 20, 25, 50, 51, 53, 58, 64, 66, 67, 73, 76: ΑΡΧΕΙΟ ΕΟΤ – 78, 79: ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΖΑΚΥΝΘΟΥ – 5, 16, 18, 19, 21, 22: ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ – 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 46, 52, 54, 56, 60, 62: ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ-ΙΘΑΚΗΣ – 40, 41, 42, 43, 44, 45: ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

Επεξεργασία φωτογραφιών: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΥΖΟΥΝΗ

Χάρτες: GEODATA A.E. Εκτύπωση: PRESSIOUS ARVANITIDIS S.A. ISBN: 978-960-534-048-3 Copyright:

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Η ΠΑΡΟΥΣΑ ΕΚΔΟΣΗ ΔΕΝ ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ www.visitgreece.grΝ ΡΕΑΥΠΟ Ω ∆ ΤΙΤ ΑΝ

E FREPY CO ON ATI E C I L IT PUBRATU G

FRA

ITA

OLOO C S T OPUATUI GR R PLAITO M EJERATU G

ESP

TISBE A GR SGA AU ется я н а остр атно р п Рас беспл

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.