Page 1

БРОЈ

5

МЕСЕЧЕН ВЕСНИК ЗА УНАПРЕДУВАЊЕ НА ВАШИОТ БИЗНИС

Јуни 2012

БИЗНИС ОГЛАСНИК

Искористете ја одличната можност за Вашиот бизнис и бидете дел од големниот деловен собир во соседна Бугарија ТОП 5 ПОНУДИ

HR00000037578

Компанија од Хрватска бара автопревозници во Република Македонија кои поседуваат товарни возила со зафатнина од 120 м3 за превоз на реалација Хрватска – Германија.

EG00000037576

Компанија од Египет бара да увезува од Република Македонија компјутерска галантерија, маси и столици за компјутери и разни видови лесен мебел.

DE00000037575

Компанија од Германија заинтересирана е за соработка со градежни компании во Република Македонија во областа на проектирање и инженеринг.

4030001432746

Компанија од Република Македонија бара инвеститор за изградба на станбен објект со бруто изградена површина од 15.000 м2, на атрактивна локација во Скопје.

4030001432746

Компанија од Република Македонија нуди градежно земјиште во Република Македонија и Скопје за изградба на згради, индустриски објекти, магацини, фабрики, продажни салони, спортски терени, хотели, трговски центри и др.

БИЗНИС-ФОРУМ НА ФРАНЦУСКИ СО ПРЕТПРИЕМАЧИ ОД ЈУГОИСТОЧНА ЕВРОПА ВО СОФИЈА

Стопанската комора на Македонија организира бизнис-средби што ќе се одржат од 4 до 6 јули 2012 година во хотел „Хилтон“ во Софија во Бугарија. Македонските компании ќе имаат можност да остварат директни средби со околу 150 француски претприемачи и со други компании од десет други земји во Југоисточна Европа кои прават бизнис со Франција, со земјите на ЕУ и со

претприемачи од соседните земји. На форумот ќе учествуваат компании од областа на туризмот, хотелиерството, земјоделието, инфраструктурата, енергетиката, животната средина, производи за широката потрошувачка, франшизата, услугите... ЈАВЕТЕ СЕ ВЕДНАШ! Пополнете го пријавниот лист што може да се преземе од веб порталот: www.mchamber.mk .

Огласувајте во „Бизнис огласник“ на Стопанската комора на Македонија:

НАЈБРЗO * * НАЈЕДНОСТАВНО * НАЈСИГУРНО

ДО ДЕЛОВЕН ПАРТНЕР! 1

БИЗНИС Огласник - Месечен весник за унапредување на Вашиот бизнис


ПОНУДА–ПОБАРУВАЧКА спортски терени, хотели, трговски центри и др.

GR00000036682

Грчка компанија бара дистрибутер во Република Македонија за пласман на пластични црева.

BA00000036675

HR00000037578

Компанија од Хрватска бара автопревозници во Република Македонија кои поседуваат товарни возила со зафатнина од 120 м3 за превоз на реалација Хрватска – Германија.

EG00000037576

Компанија од Египет бара да увезува од Република Македонија компјутерска галантерија, маси и столици за компјутери и разни видови лесен мебел.

Контакт: Мирјана Коцева Тел. (++389) 23244035 Факс: (++389) 23244088 mirjana@mchamber.mk

Компанија од Босна и Херцеговина нуди машини за свиткување на челични конструкции, хидраулична машина за мотање лим, специјална плажа, со 80 соби со панорама машина за свиткување цевки. кон езеро, ресторан, бар, куглана, базен, тераса, конференциски DE00000036476 сали и голема парк-шума со Германска компанија бара разновидна флора и фауна. Хотелот дистрибутер во Република треба да се реновира комплет. Македонија за еко-производи за Сместен е на самото крајбрежје на чистење со висок квалитет. Преспанското Езеро, во подножјето на планината Галичица. Има BG00000037574 комплетна документација. Постои Компанија од Бугарија можност за доградба на уште заинтересирана е да откупува стара едно крило од околу 70 соби со техника од затворени фабрики во подготвен проект за доградба. Република Македонија.

DE00000037579

EG00000037576

Компанија од Египет бара дистрибутер во Република Mакедонија за пласман на мермер и гранит и репроматеријали за производство на стакло.

Компанија од Германија бара дистрибутер во Република Македонија за пласман на фармацевтски производи, ампули, шприцеви,таблети капсули за лечење на остеопороза.

DE00000037575

4030001432746

Компанија од Република Компанија од Германија Македонија бара инвеститор за заинтересирана е за соработка со изградба на станбен објект со бруто градежни компании во Република Македонија во областа на изградена површина од 15.000 м2, проектирање и инженеринг. на атрактивна локација во Скопје.

4030001432746

4030001432746

Компанија од Република Се нуди хотел на продажба Македонија нуди градежно на Преспанското Езеро во туристичката населба Отешево земјиште во Република Македонија и Скопје за изградба на згради, со површина од 9000м2 и плац индустриски објекти, магацини, со површина од 15.000м2. Во фабрики, продажни салони, рамките на хотелот има приватна БИЗНИС Огласник - Месечен весник за унапредување на Вашиот бизнис

2

DE00000037561

Компанија од Германија заинтересирана е да соработува со македонски компании за давање услуги во областа на производството на храна и пијалаци, стоки за широка потрошувачка, трговија со автомобили, инженеринг и обновлива енергија.

IT00000037559

Компанија од Италија бара соработка со производители на мебел во Република Македонија за изработка на мебел по нарачка.

ME00000037564

Компанија од Црна Гора бара соработка со производители на мебел во Република Македонија и пласман на режана чамова граѓа.


ПОНУДА–ПОБАРУВАЧКА GR00000037569

Компанија од Грција бара дистрибутер за пласман на делови за лифтови и комплетни системи за лифтови во Република Македонија.

GR00000037567

Компанија од Грција бара дистрибутер за пласман на сигурносни врати во Република Македонија.

DE00000037566

Компанија од Германија заинтересирана е да пласира висококвалитетни резервоари до 3000 литри изработени од челик наменети за индустријата во Република Македонија.

4020010511491

Компанија од Република Македонија нуди опрема за наводнување, а истовремено врши и проектирање со поставување системи за наводнување на дворови, паркови и на земјоделски површини засадени со растенија.

HR00000035877

Хрватска компанија бара

дистрибутер во Република Македонија за пласман на џем.

BG00000036452

Бугарска компанија нуди GR00000036426 канцалариски мебел за пласман во Грчка компанија бара дистрибутер Република Македонија. во Република Македонија за пласман на големо на ткаенини за DE00000037573 женска и детска облека во модерни Компанија од Германија бара бои и по специјални цени ткаенини дистрибутер во Република како кепер, пуплин, памучен сомот. Македонија за пласман на делови и компоненти од пластика TR00000036419 изработени од стаклени влакна. Компанија од Турција заинтересирана е за заеничка SI00000037571 соработка со македонски компании Компанија од Словенија во областа на произвоството на заинтересирана е за соработка во хартија и картонска амбалажа. металната индустрија во Република Македонија за отворање леарница UA00000036770 или откуп на отпад за рециклажа на Компанија од Украина бара метал. соработка со компании и бизнисмени од Република BG00000037574 Македонија за реализација на Компанија од Бугарија бара да Проект за комплетна преработка на откупува отпадна електрична тврд отпад, комплетна изведба во и електронска опрема (WEEE): однос на изработка, проектирање, компјутери, телефонски централи, производство на опремата, печатени кола (ПХБ) и друга изведување на градежно-монтажни техничка опрема што се наоѓа рабти,обучување на персоналот. на територијата на Република Изградба на една ваква фабрика Македонија со нивно товарање, трае 1 година, а инвестицијата е истоварување и транспорт. повратна за 2 години.

Контакт: Мирјана Коцева Тел. (++389) 23244035 Факс: (++389) 23244088 mirjana@mchamber.mk

ЈАВЕТЕ СЕ:

ИСПРАТЕ ЈА ВАШАТА ПОНУДА ИЛИ ПОБАРУВАЧКА И СТАНЕТЕ ДЕЛ ОД БОГАТАТА БАЗА ВО СТОПАНСКАТА КОМОРА НА МАКЕДОНИЈА!

Контакт: Мирјана Коцева Тел.: (++389) 23244-035 Факс: (++389) 23244-088 Mirjana@mchamber.mk

ВАШИОТ ДЕЛОВЕН СИГНАЛ

СТИГНУВА ДО ДЕЛОВНИТЕ АСОЦИЈАЦИИ И НИВНИТЕ ЧЛЕНКИ – КОМПАНИИ ВО РЕГИОНОТ, ЕВРОПА И СВЕТОТ ! ИЗРАЗЕТЕ ЖЕЛБА ДА ГО ПРОШИРИТЕ ВАШИОТ БИЗНИС – СЕ` ДРУГО Е НАША ОБВРСКА! 3

БИЗНИС Огласник - Месечен весник за унапредување на Вашиот бизнис


ПРАВЕТЕ БИЗНИС СО ЕВРОПА K0SK04SS0K5-60

Шведска компанија производител на иновативен производ кој овозможува пијалaците и храната да останат ладни бара агенти и дистрибутери за својот производ.

K0SK04SS0K5-61

Шпанска компанија специјализирана за производство и пакување на производи за чистење и дезинфекција, инсектициди, освежувачи на воздух за тоалети, бара комерцијални агенти и дистрибутери за своите производи.

K0SK04SS0K5-62

Турски производител на гумени делови за автомобилската индустрија бара партнери дистрибутери и агенти за своите производи. Компанијата е заинтересирана и за заеднички вложувања и поддоговорни услуги.

K0SK04SS0K5-63

Турски производител на секаков вид на флексибилна пластична амбалажа за сите видови Контакт: производи бара дистрибутери и агенти за своите производи. Огнен Гаревски Нивните производи можат да Тел. (++389) 23244040 служат за пакување на храна, Факс: (++389) 23244088 www.mchamber.mk храна за животни, кафе, суво www.facebook.com/cham- овошје, за течности, торбички за ber.mk зачини, амбалажа за чоколади, како и зипери за амбалажни производи.

K0SK04SS0K5-64

Турска компанија специјализирана за производство на сите видови пластични производи бара дистрибутери и агенти за своите производи. Копманијата се простира на површина од 14.000м2, има 150 квалификувани работници и голем капацитет на производство. Оваа компанија БИЗНИС Огласник - Месечен весник за унапредување на Вашиот бизнис

исто така произведува и калапи за своите производи.

K0SK04SS0K5-65

Француска компанија позната по својата иновативност, производител на секаков тип на бои за професионална употреба бара дистрибутери и агенти за своите производи. Боите се еколошки и произведени на водена база затоа имаат голема примена.

K0SK04SS0K5-66

Полска компанија специјализирана за производство на тонери и кертриџи бара агенти и дистрибутери за своите производи.

ЕВРОПСКИТЕ МАЛИ И СРЕДНИ БИЗНИСИ НА ДЛАНКА! ДЕЛОВНИ ПАРТНЕРИ, ТЕХНОЛОГИИ, ЗНАЕЊЕ! ВАШИТЕ ПРЕТПРИЕМНИЧКИ ИДЕИ РЕАЛИЗИРАЈТЕ ГИ СО НАША ПОМОШ!

K0SK04SS0K5-67

Холандска компанија специјализирана за дизајн и проектирање на композитни панели од влакна наменети за градежниот сектор заинтересирана е за заеднички вложувања и поддоговорни активности. Компанијата бара да оствари контакт со компании кои произведуваат композитни производи.

K0SK04SS0K5-68

Турска компанија специјализирана за производство на лепила за дрво и секундарни лепаци бара трговци, дистрибутери и агенти. Компанијата исто така бара и партнер кој може да го подобри квалитетот на производството и кој е заинересиран за заедничко производство на нов тип на производи.

K0SK04SS0K5-69

Корејска компанија производител на гумени производи бара дистрибутери и агенти за своите производи. Оваа компанија исто така е заинтересирана и за партнерска соработка и нуди специфична опрема за производство на овие производи.

K0SK04SS0K5-70

Чешка компанија производител на пластични производи за домаќинства и градини бара дистрибутери за своите производи. Компанијата е специјализирана за производство и пакување на пластични производи со голема издржливост, добитник е на неколку награди за своите производи и сите проиводи ги задоволуваат ИСО 9001:2008 стандардите.

K0SK04SS0K5-71

Грчка компанија специјализирана за производство на пластични ќеси за пакување на храна и облека бара партнери за заедничка соработка и компании што се занимаваат со истата дејност за разменување на идеи.

K0SK04SS0K5-72

Српска компанија производител

4


ПРАВЕТЕ БИЗНИС СО ЕВРОПА на секаков тип на пластични производи за во бањи бара дистрибутери за своите производи и е заинтересирана за соработка со компании за заедничко производство.

K0SK04SS0K5-40

Компанија од Полска која се занимава со производство на чаеви бара дистрибутери за своите производи. Компанијата е специјализирана за производство на билни, овошни и чаеви за слабеење. Понудата на овошни чаеви вклучува: шумски плодови, егзотично овошје, црна рибизла, боровница, малина, јагода, лимон, портокал, цреша, праска и овошје микс. Понудата на билни чаеви вклучува: нане, мудрец анасон, мелиса коприва.

K0SK04SS0K5-42

Компанија од Велика Британија која патентира нов производ за водоотпорна изградба (WCB - waterproof construction board technology) бара партнери за приспособување и тестирање на нивната технологија. Нивниот патент може да се користи за производство на мебел за домаќинство, како и мебел за медицински потреби.

K0SK04SS0K5-43

Италијанска компанија специјализирана за производство и продажба на маслиново масло и млечни производи бара партнер за соработка. Производите се од органско потекло и се направени исклучиво од природни состојки.

K0SK04SS0K5-44

Шкотска компанија специјализирана за производство и дизајн на ветерници бара партнери заинтересирани за

производство и дистрибуција на овие производи. Турбините работат тивко и ефикасно во турбулентни средини. Погодни се да се постават во рурални, урбани, комерцијални и индустриски средини.

K0SK04SS0K5-45

K0SK04SS0K5-49

Романска градежна компанија која врши изградба и проектирање на станбени и нестанбени објекти и се занимава со трговија на градежни материјали сака да стане дистрибутер на градежни материјали и застапник во Романија на компанија која се занимава со ваква дејност.

Германски истражувачки институт во соработка со Австриски истражувачки институт кои K0SK04SS0K5-60 се занимаваат со развој на Компанија од Велика Британија технологија за пакување бараат специјализирана за производство партнер за развивање на оптички на замрзната храна бара увозници, контролен систем за полимерно дистрибутери и агенти за своите пакување. производи.

K0SK04SS0K5-46

Турска текстилна компанија специјализирана за производство на платнети и плетени ткаенини и нивно боење и печатење бара агенти, застапници и дистрибутери.

K0SK04SS0K5-47

Романска компанија специјализирана за производство на грејни тела поврзани со соларни панели бара партнери заинтересирани за заеднички вложувања. Компанијата е заинтересирана за инвестиции за развој на нови технологии и опрема за соларни панели и обновливи извори.

K0SK04SS0K5-48

Грчка компанија производител на секаков вид на нерѓосувачки челични железни и обоени тркалца за колички бара партнери, застапници и дистрибутери. Нивното производство опфаќа тркалца за колички за угостителсто, чистење медицинска опрема, мебел, како и колички по нарачка.

5

K0SK04SS0K5-61

Контакт: Огнен Гаревски Тел. (++389) 23244040 Факс: (++389) 23244088 www.mchamber.mk www.facebook.com/chamber.mk

Турската компанија специјализирана за производство на сосови и зачини бара дистрибутери за своите производи. Нивните производи се произведени со најнапредна технологија во најхигиенски услови задоволувајќи ги ИСО 9001 стандардите.

K0SK04SS0K5-62

Италијанска компанија специјализирана за производство на вино од различни сорти грозје, типично за јужниот дел на Италија, бара дистрибутери и агенти за своите производи.

K0SK04SS0K5-63

Турска текстилната компанија бара трговски агенти, претставници и дистрибутери. Компанијата е специјализирана за ткаење и користи најнови машини за производство на најнов тип ткаенини. Компанијата има капацитет од 600.000 т годишно а на барање на клиентите произведува и ткаенини за посебни нарачки.

БИЗНИС Огласник - Месечен весник за унапредување на Вашиот бизнис


МЕЃУНАРОДНИ ТЕНДЕРИ Информации од Фокалната точка при Стопанска комора на Македонија преземени од системот за тендерски алерт поддржан од Меѓународната организација за Франкофонија

Назив на Проектот: Обнова на локален пат во Грузија Rehabilitation of access road of village Gorijvari, Internal Roads in Towns of Gori, Mtskheta, Dusheti, Oni, and Municipal Road Sagolasheni – Dvani Референца: USAID-W-ICB-03-2012 Вид на набавка: Услуги, работи Финансиер: УСАИД Земја: Грузија Краен рок за апликација: 9.7.2012 година Сектори: Градежништво и ИНЖЕНЕРИНГ: - планирање / архитектура / инженерство - градење / градба / - автопати / патишта / мостови / тунели - рехабилитација и одржување работи ЖИВОТНАТА СРЕДИНА: - политика и стратегија (вкл. и одржливост) Здравство: - безбедност / одговорност Назив на Проектот: МК-Скопје: набавка на специјални возила MK-Skopje: refuse-compaction vehicles Референца: ECZ77943-Agency Финансиска референца: 2012/S 111-184793 Вид на набавка: Набавка Финансиер: Европска комисија Земја: Македонија Краен рок за апликација: 16.7.2012 година Сектори: Транспорт: - набавка / опрема / возила за одржување

Контакт: Влатко Стојановски Тел: ++ 389 2 3244004 Факс: ++ 389 2 3244088 vlatko@mchamber.mk

Назив на Проектот: Молдавија - Програмна за развој на водни комунални дејности Moldova Water Utilities Development Programme Референца: EBRDZ77940 Финансиска Референца: 6697-IFT-40267 Вид на набавка: Услуги, работи Финансиер: ЕБРД, Европска инвестициска банка Земја: Молдавија Краен рок за апликација: 30.7.2012 година Сектори: Градежништво и ИНЖЕНЕРИНГ: - планирање / архитектура / инженерство - градење / градба / инженерство (брани, нафтоводи, итн.) ЖИВОТНАТА СРЕДИНА: - отпад / опасен / чисти технологии / Назив на Проектот: Градежни работи на спортски аеродром Капино Поле во Никшиќ, Црна Гора Construction works on sports airport Kapino Polje in Niksic, Montenegro Референца: EuropeAid/133102/L/WKS/ME Финансиска Референца: IPA subsidy contract:246/2009 02-031-652 Вид на набавка: Работи Финансиер: Европска комисија Земја: Црна Гора Краен рок за апликација: 10.8.2012 година Сектори: Градежништво и ИНЖЕНЕРИНГ: - градба / градежништво / превоз: - клима / авијација /

БИЗНИС Огласник - Месечен весник за унапредување на Вашиот бизнис

6


МЕЃУНАРОДНИ ТЕНДЕРИ Назив на Проектот: БА - Бања Лука: Реконструкција и опремување на централниот медицински блок на Клиничкиот центар во Бања Лука (ЕИБ) BA-Banja Luka: Reconstruction & equipping of central medical block of clinical center in Banja Luka. (EIB) Референца: EIBZ77947 Финансиска Референца: 2012/S 111-183340 Вид на набавка: Работи Финансиер: Европска инвестициска банка Земја: Босна и Херцеговина Краен рок за апликација: 3.9.2012 година Сектори: Градежништво и ИНЖЕНЕРИНГ: - згради / канцелариски простор / - рехабилитација и одржување работи Здравство: - здравствени установи / болница Назив на Проектот: Набавка на информатичка опрема - подготовкa за пристап на БиХ за ИПАпрограмата за рурален развој (ИПАРД-програма) Supply of IT equipment - preparations for BiH’s access to IPA Rural Development (IPARD) programme Референца: EuropeAid/133139/L/SUP/BA Финансиска референца: BGUE-B2012-22.020200-C8-ELARG DELBIH Вид на набавка: Набавка Финансиер: Европска комисија Земја: Босна и Херцеговина Краен рок за апликација: 9.7.2012 година Сектори: Информатичката технологија: Хардвер / Опрема / Софтвер Назив на Проектот: МК - Скопје: медицинска опрема, лекови и производи за лична нега MK-Skopje: medical equipment, pharmaceuticals and personal care products Референца: ECZ77802-Candidate countries Финансиска референца: 2012/S 108-180093 Вид на набавка: Набавка Финансиер: Европска комисија Земја: Македонија Краен рок за апликација: 9.7.2012 година Сектори: Здравство: набавка / логистика / опрема / материјали / дистрибуција / испорака - лекови Назив на Проектот: Енергетската ефикасност во јавните објекти Energy Efficiency Improvements in Public Buildings Референца: EBRDZ77758 Финансиска референца: 6695-GPN-17149 Вид на набавка: Набавка, услуги, работи Финансиер: ЕБРД Земја: Бугарија Сектори: Градежништво и инженеринг: планирање / архитектура / инженерство рехабилитација и одржување работи енергетика - планирање / конзервација, набавка / опрема ПРОГРАМА и ресурси Назив на Проектот: Регионални и локални патишта: Надзор Regional and Local Roads: Supervision Референца: EBRDZ77376 Финансиска референца: 36643; Project number: 41215

7

БИЗНИС Огласник - Месечен весник за унапредување на Вашиот бизнис


МЕЃУНАРОДНИ ТЕНДЕРИ Вид на набавка: Услуги Финансиер: ЕБРД Земја: Албанија Краен рок за апликација: 27.6.2012 година Сектори: Градежништво и инженеринг : - планирање / архитектура / инженерство; - изградба / градежништво; - автопати / патишта / мостови / тунели; - супервизија. Назив на Проектот: Проект 2- Рехабилитација на железничка инфарструктура Railways Infrastructure Rehabilitation Project II Референца: EBRDZ77374 Финансиска референца: 6681-IFT-40344 Вид на набавка: Работи по договор Финансиер: ЕБРД Земја: Црна Гора Краен рок за апликација: 10.7.2012 година Сектори: Градежништво и инженерство: - автопати / патишта / мостови / тунели - рехабилитација и одржување Транспорт: - железница / јавен транспорт

Контакт: Влатко Стојановски Тел: ++ 389 2 3244004 Факс: ++ 389 2 3244088 vlatko@mchamber.mk

Назив на Проектот: Б-Брисел: ИПА-прекугранична институционална соработка: регионална техничка помош за прекугранична соработка во рамките нa западнобалканските граници B-Brussels: IPA — cross-border institution building: regional technical assistance to cross-border cooperation at intrawestern Balkan borders Референца: EuropeAid/131518/C/SER/Multi Вид на набавка: Услуги Финансиер: Европска комисија Земја: Албанија, Босна и Херцеговина, Хрватска, Косово, Македонија, Црна Гора, Србија Краен рок за апликација: 2.7.2012 година Сектори: Програми и менаџмент со ресурси, jавна администрација, планирање / политика / системи, социјални услуги / население, законодавство Назив на Проектот: Ба-Бања Лука: Оновување на патишта /санација (ЕИБ) BA-Banja Luka: Road rehabilitation (EIB) Референца: EIBZ77033 Финансиска референца: 2012/S 93-152751 Вид на набавка: Работа Финансиер: Европска инвестициона банка Земја: Босна и Херцеговина Краен рок за апликација: 27.6. 2012 година Сектори: Градежништво и инженеринг: - автопат / патишта / мостови / тунели - рехабилитација и одржување Опис на Проектот: Обновување на патишта во Република Српска Назив на Проектот: Набавка на единици за графичка обработка во високо-технолошка компјутерска средина Providing graphics processing units in high performance computing environment Референца: EuropeAid/133025/M/SUP/HR Вид на набавка: Набавка Финансиер: Европска комисија

БИЗНИС Огласник - Месечен весник за унапредување на Вашиот бизнис

8


МЕЃУНАРОДНИ ТЕНДЕРИ Земја: Хрватска Краен рок за апликација: 19.6.2012 година Сектори: Информатичка технологија: - хардвер / опрема / софтвер - компјутерски дизајн (CAD / CAM). Набавка на единици за графичка обработка во високо-технолошка компјутерска средина: Назив на Проектот: БА-Бања Лука: Опрема за дистрибуција на електрична енергија BA-Banja Luka: Power distribution equipment (EIB) Референца: EIBZ77147 Финансиска референца: 2012/S 95-155877 Вид на набавка: Набавка Финансиер: Европска инвестициска банка Земја: Босна и Херцеговина Краен рок за апликација: 10.7.2012 година Сектори: Енергија: - набавка / опрема; - набавка на МV подземни кабли до 20 kV, LV подземни кабли до 1 kV, LV ABC (Aerial Bundled Conductors) и ACSR - набавка на центрифугални бетонски столбови за кабли до 20 KV БА-Бања Лука: Набавка на опрема за дистрибуција на електрична енергија.

Пристап до информации за меѓународни и ЕУ-тендери Секоја година меѓународните институции, како Светска банка, Европската комисија, Обединетите нации, Европската банка за обнова и реконструкција секојдневно објавуваат тендерски можности за набавки на производи, услуги, градежни и други работи како резултат на програмираната помош наменета за развој на земјите. Во голема мера овие тендерски можности се подобни и се отворени и за македонските фирми. Токму во насока да им се помогне да дојдат навремно до овие информации, како и да се понуди придружба при подготовката на тендерското досие, Стопанската комора на Македонија со поддршка на Меѓународната организација на франкофонските земји ги прави достапни овие услуги преку Фокалната точка на Проектот АМАД. Стопанската комора на Македонија има улога да им помогне на компаниите во следењето на тендерските досиеја објавени во рамки на ИПА или други меѓународни тендери.

Контакт:

Влатко Стојановски Тел: ++ 389 2 3244004 Факс: ++ 389 2 3244088 vlatko@mchamber.mk 9

БИЗНИС Огласник - Месечен весник за унапредување на Вашиот бизнис


САЕМИ, ФОРУМИ, ПРЕЗЕНТАЦИИ ДОКОЛКУ ПОСАКУВАТЕ ДА ГИ ИЗЛОЖИТЕ ВАШИТЕ ПРОИЗВОДИ ИЛИ ДА ПОСЕТЕТЕ САЕМ ВО СВЕТОТ, ЈАВЕТЕ СЕ!

Ако сакате да започнете или да ги зацврстат деловните контакти со исклучително брзорастечката економија на Турција не пропуштајте ја инзворедната можност

МАКЕДОНСКО-ТУРСКИ БИЗНИС-ФОРУМ СО АСОЦИЈАЦИЈАTA НА ИНДУСТРИЈАЛЦИ И БИЗНИСМЕНИ ОД ТРАБЗОН (21 јуни 2012 година, Стопанска комора на Македонија)

СО СТОПАНСКАТА КОМОРА НА МАКЕДОНИЈА НАЈЕДНОСТАВНО И НАЈЕКОНОМИЧНО ЌЕ ГО ОСТВАРИТЕ ВАШЕТО ДЕЛОВНО ПАТУВАЊЕ! КОНТАКТИРАЈТЕ НЕ` – ДИНАМИЧНАТА ЕКИПА ЗА ОРГАНИЗАЦИЈА НА ПОСЕТА НА САЕМИ И БИЗНИСНАСТАНИ ГО ОЧЕКУВА ВАШИОТ ПОВИК!

КОНТАКТИ Влатко Стојановски Тел: (++389) 2 3244004 Факс: (++389) 2 3244088 vlatko@mchamber.mk

Ирена Мојсовска Тел: (++389) 2 3244009 Факс: (++389) 2 3244088 irena@mchamber.mk

Станка Дамјановска Тел: (++389) 2 3244016 Факс: (++389) 2 3244088 stanka@mchamber.mk

БИЗНИС Огласник - Месечен весник за унапредување на Вашиот бизнис

Делегација од дваесетина турски компании, членови на Асоцијацијата на индустријалци и бизнисмени од Трабзон, на 21 јуни 2012 година ќе ја посетат Република Македонија. Нивната цел е да воспостават деловни контакти со македонски компании од различни стопански дејности. Во рамките на Европската мрежа на бизнис можности, (Enterprise Europe Network), Стопанската комора на Македонија организира Македонско-турски бизнис-форум, со цел воспоставување билатерални деловни средби со македонски компании, кои би се јавиле како нивни потенцијални деловни партнери. По завршување на официјалниот дел на бизнис-форумот, планирани се билатерални разговори меѓу компаниите од повеќе стопански сектори: електрика и електроника, текстил, градежништво и градежни материјали, автоиндустрија, прехрана и кетеринг, нафта и гас, медицина, индустриски машини и опрема, трговија и друго. Македонско-турскиот бизнис-форум и деловните средби ќе се одржат на 21 јуни 2012 година (четврток), со почеток во 13:00 часот, во Стопанската комора на Македонија, сала 1 и 4 на V кат. Списокот на компаниите од Тразбон можете да го превземете од веб порталот на Стопанската комора на Македонија: www.mchamber.mk Пријавете го веднаш вашиот интерес за деловни средби со турските компании - краен рок најдоцна до 15 јуни 2012 година (петок).

10


САЕМИ, ФОРУМИ, ПРЕЗЕНТАЦИИ Од 21 до 25 јуни 2012 година, ве носиме во Египет на 17. меѓународен саем и конференција за градежништво

НЕ ПРОПУШТАЈТЕ ДА БИДЕТЕ ДЕЛ ОД “INTERBUILD 2012” ВО КАИРО (Меѓународен конференциски центар (CICC) во Каиро)

Најпознат саем на градежна индустрија на Блискиот Исток и во Северноафриканскиот регион. На Саемот за градежништво “Interbuild 2012”, во Каиро, Египет, на површина од околу 30.000 квадратни метри ќе се претстават 1030 излагачи во повеќе од 30 категории, а се очекуваат над 150.000 посетители. Најновите статистики покажуваат дека Египет е еден од најголемите и брзорастечки пазари на Блискиот Исток и доколку се одлучите да почнете да работите на овој пазар, можете да ги искористите предностите што ви ги нуди Саемот за градежништво “Interbuild 2012”, во Каиро, Египет. За успешна реализација на настанот, Ве молиме, Вашиот интерес да го најавите во Стопанската комора на Македонија преку пополнување на Пријавниот лист, што може да се превземе од вебпорталот на Стопанската комора на Македонија: www.mchamber.mk.

http://interbuildegypt.com/ http://interbuildegypt.com/interbuild%20magazine/index.html Контакт: Ирена Мојсовска Тел:++ 389 2 3244009 Факс:++ 389 2 3244088 irena.mojsovska@mchamber.mk

Марија Петроска Тел:++ 389 2 3244017 Факс:++ 389 2 3244088 marija@mchamber.mk

ДОКОЛКУ ПОСАКУВАТЕ ДА ГИ ИЗЛОЖИТЕ ВАШИТЕ ПРОИЗВОДИ ИЛИ ДА ПОСЕТЕТЕ САЕМ ВО СВЕТОТ, ЈАВЕТЕ СЕ! СО СТОПАНСКАТА КОМОРА НА МАКЕДОНИЈА НАЈЕДНОСТАВНО И НАЈЕКОНОМИЧНО ЌЕ ГО ОСТВАРИТЕ ВАШЕТО ДЕЛОВНО ПАТУВАЊЕ! КОНТАКТИРАЈТЕ НЕ` – ДИНАМИЧНАТА ЕКИПА ЗА ОРГАНИЗАЦИЈА НА ПОСЕТА НА САЕМИ И БИЗНИСНАСТАНИ ГО ОЧЕКУВА ВАШИОТ ПОВИК!

КОНТАКТИ Влатко Стојановски Тел: (++389) 2 3244004 Факс: (++389) 2 3244088 vlatko@mchamber.mk

Ирена Мојсовска Тел: (++389) 2 3244009 Факс: (++389) 2 3244088 irena@mchamber.mk

Станка Дамјановска Тел: (++389) 2 3244016 Факс: (++389) 2 3244088 stanka@mchamber.mk

11

БИЗНИС Огласник - Месечен весник за унапредување на Вашиот бизнис


ЕДУКАЦИЈА На 22 јуни 2012 година еднодневен семинар

ВОДЕЊЕТО БИЗНИС БАРА ЗНАЕЊЕ!

„АКТУЕЛНИ АСПЕКТИ НА ТРУДОВО-ПРАВНОТО ЗАКОНОДАВСТВО НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА” (10:00-16:00 часот, Стопанска комора на Македонија, сала 1 на 5-ти кат)

БИДЕТЕ ВО ТЕК СО СИТЕ НАЈНОВИ СЛУЧУВАЊА ВО ЕКОНОМИЈАТА!

Предавачи: - д-р Зоран Михајлоски, судија во Апелациониот суд во Скопје -д-р Марко Андонов, универзитетски професор при Универзитетот Американ Колеџ –Скопје

ЗАПОЗНАЈТЕ СЕ СО НОВИТЕ ПРОПИСИ И ЗАКОНСКИ РЕШЕНИЈА ВО МАКЕДОНИЈА! УЧЕСТВУВАЈТЕ НА СЕМИНАРИТЕ И ТРЕНИНЗИТЕ ВО СТОПАНСКАТА КОМОРА НА МАКЕДОНИЈА!

Во рамки на семинарот ќе бидат опфатени повеќе актуелни аспекти поврзани со новиот трудово-правен институт во македонското законодавство, поврзан со престанување на договорот за вработување врз основа на судска пресуда. Ќе бидат разгледани и анализирани сите специфични карактеристики на овој работно-правен институт и расчистување на дилемите кои се јавуваат во пракса, особено во делот на правење на јасна дистинкција меѓу измената на договорот за вработување и понудата на нов променет договор пред отказ, како и правниот статус на менаџерите и менаџерските договори. На 26 јуни 2012 година еднодневен семинар

КОНТАКТИ Ленче Зикова Тел: (++389) 2 3244054 Факс: (++389) 2 3244088 lence@mchamber.mk Анита Митревска Тел: (++389) 2 3244057 Факс: (++389) 2 3244088 anita@mchamber.mk Елизабета АндриевскаЕфтимова Тел: (++389) 2 3244074 Факс: (++389) 2 3244088 beti@mchamber.mk

БИЗНИС Огласник - Месечен весник за унапредување на Вашиот бизнис

„СОЦИЈАЛНИТЕ МРЕЖИ ВО ФУНКЦИЈА НА МАРКЕТИНГ АЛАТКИ И ТЕХНИКИ ЗА ОГЛАСУВАЊЕ” (9:30-16:30 часот, Стопанска комора на Македонија, сала1 на 5-ти кат)

Социјалните мрежи (Facebook.com, Twitter, LinkedIn, YouTube и др.) се бесплатни online-сервиси кои им овозможуваат на корисниците комуникација и сопствена презентација пред повеќе од една милијарда луѓе. Само социјалната мрежа Facebook денес има повеќе од 900 милиони корисници и тој број расте за 25% годишно. Во Македонија има околу 900 илјади регистрирани корисници чиј број постојано се зголемува. Социјалните мрежи, особено Facebook, денеска се користат за најразлични цели, од обична секојдневна комуникација меѓу пријателите до афирмација, рекламирање и промовирање на голем број компании, институции, производи и услуги. Предавачи на семинарот: - Димитар Јовевски, асистент Економски факултет - Скопје Е-бизнис Департман, - гостин-предавач од реномирана македонска компанија. Учесниците треба да донесат свој лаптоп затоа што обуката ќе биде интерактивна со практични вежби и примери.

12


ЕДУКАЦИЈА Еднодневен семинар а 26 јуни 2012 година

“ВИНОТО - ТРАДИЦИЈА, КУЛТУРА И УМЕТНОСТ” (КАКО ДА ГИ ПРЕЗЕНТИРАТЕ ВИНАТА НА ВАШИТЕ ГОСТИ)

(10:00-16:00 часот, Стопанска комора на Македонија, сала 1 на 5-ти кат)

ВОДЕЊЕТО БИЗНИС БАРА ЗНАЕЊЕ!

БИДЕТЕ ВО ТЕК СО СИТЕ НАЈНОВИ Предавач: Венера Гелебешева СЛУЧУВАЊА ВО Крстиќ, главен енолог и ЕКОНОМИЈАТА! директор на производство во ЗАПОЗНАЈТЕ „Сковин“ АД - Скопје СЕ СО НОВИТЕ ПРОПИСИ И ЗАКОНСКИ РЕШЕНИЈА ВО МАКЕДОНИЈА! На 29 и 30 јуни 2012 година, семинар во Загреб, Хрватска УЧЕСТВУВАЈТЕ „МЕЃУЛАБОРАТОРИСКИ СПОРЕДБЕНИ ИСПИТУВАЊА И НА СЕМИНАРИТЕ И КОМПЕТЕНТНОСТ НА ПЕРСОНАЛОТ“ ТРЕНИНЗИТЕ ВО Хрватски завод за стандарди, сала „Славољуба Пенкале” СТОПАНСКАТА КОМОРА НА Со цел запознавање МАКЕДОНИЈА! на лабораториите кои функционираат во Република Македонија со меѓулабораториските споредбени испитувања и компетентноста на персоналот, Стопанската комора на Македонија, од 29 и 30 јуни 2012 година, во соработка со КРОЛАБ -Хрватска, организира дводневен семинар на тема: „Меѓулабораториски споредбени испитувања и компетентност на персоналот“. Семинарот ќе се реализира во Хрватскиот завод за стандарди. Предавачи на семинарот се видни експерти од Хрватскиот завод за стандарди. Учесниците на првиот ден на семинарот (29 јуни 2012 година) ќе имаат можност да разменат искуство со други лаборатории и субјекти од регионот, кои исто така ќе бидат учесници на истиот. Вториот работен ден (30 јуни 2012 година) е посветен само на лабораториите од Република Македонија. Подетални информации за настанот може да се добијат на вебстраната: www.crolab.hr. Пријавување најдоцна до 20 јуни 2012 година. 13

КОНТАКТИ Ленче Зикова Тел: (++389) 2 3244054 Факс: (++389) 2 3244088 lence@mchamber.mk Анита Митревска Тел: (++389) 2 3244057 Факс: (++389) 2 3244088 anita@mchamber.mk Елизабета АндриевскаЕфтимова Тел: (++389) 2 3244074 Факс: (++389) 2 3244088 beti@mchamber.mk

БИЗНИС Огласник - Месечен весник за унапредување на Вашиот бизнис


INTEGRALISSIMO - ИНТЕГРАЛНИ КЕКСИ Почитувани потрошувачи, АД Европа-фабрика за чоколади, вафли и бонбони со гордост ви го презентира првиот производ од нејзината здравствена програма- Integralissimo- интегрални кекси . АД Европа во 2011 год. започна процес на ребрендирање на речиси целокупниот асортиман на производи, кој вклучуваше анализа на пазарот, и на побарувачката и желбите на потрошувачите, прибирање податоци за истите, изнаоѓање на креативни решенија и најпосле реализација на истите.

Компанијата АД Европа-фабрика за чоколади вафли и бонбони е избрана за Супербренд во Македонија и за 2011/12. Субербренд ја вброи АД Европа меѓу малкуте брендови во Македонија кои се здобија со ова признание, што се должи на нивниот квалитет на производи, стандарди, препознатливост и имиџ. Повеќе од 12000 потрошувачи и експерти вклучени во истражувањето на Superbrands гласаа по меѓународни стандарди, кои ја потврдуваат определбата на АД Европа кон постигнување на највисоки вредности во работењето, неприкосновен квалитет на производите и врвна услуга кон своите ценети корисници. Втора година по ред Superbrand го организра и надгледува изборот, чија цел е да се претстават најдобрите трговски марки кои се присутни во секојдневниот живот.

БИЗНИС Огласник - Месечен весник за унапредување на Вашиот бизнис

Целта на Ад Европа е секогаш да ги следи новите трендови, па оттука и идеата да започне со производство на овие интегрални кекси, како дел од програмата на диететски производи, која планира континуирано да ја збогатува. Овие производи потрошувачите веќе може да се најдат во сите маркети ширум Скопје и Р. Македонија. Искрено се надеваме дека ќе ви се допадне оваа новина од АД Европа, бидејќи ние не застануваме тука, и наскоро ќе ве запознаеме со уште многу ребрендирани и нови производи. Откријте ја тајната на слаткиот вкус... Секогаш ваша, АД Европа. 14


Дуна Компјутери Пристигна новиот iPad Новиот iPad пристигна во „Дуна Компјутери“ и е достапен во продажниот салон Duna iStore од 15 мај 2012 година. Третата генерација на iPad доаѓа со неверојатен Retina дисплеј, нов моќен процесор и iSight камера со 5 мегапиксели и можност за снимање на HD видео. Воедно, новиот модел обезбедува поддршка за ултра брзи мрежи како 4G.

APPLE PREMIUM RESELLER Само три дена од светското претставување, продажбата на iPad достигна неверојатни 3 милиони продадени уреди, што претставува рекордна продажба за оваа категорија на уреди. iPad може да се купи во единствениот авторизиран увозник и продажен центар „Дуна Компјутери“. Воедно, компанијата како единствен сервисен центар за производите на Apple, ќе се обезбеди исклучителна сервисна поддршка и услуга за сите корисници на iPad.

15

„Дуна комјутери“ е македонска компанија со деветнаесет годишно искуство на домашниот и меѓународниот пазар. Фокусот на компанијата е насочен кон обезбедување на интегрирани и целокупни IT решенија - хардверска опрема, документ менаџмент, напредни софтверски услуги и решенија, како и сервис и 24/7 поддршка. „Дуна Компјутери“ е застапник на врвните светски брендови Apple, RICOH, OKI, Psion, Clasus Interactive Whiteboards, Brahler ICS, Tentnology; дистрибутер за Garmin; HP preferred partner; Adobe и Corel партнер; производител на фискални каси Браво; и ERP софтверот ULTIMA. Во 2006 година, Дуна го потпиша дистрибутерскиот договор за Apple, со што стана единствен овластен увозник и сервисен центар за Apple производи, здобивајќи се со статус Apple Premium Reseller. Истата година, на големо задоволство на вљубениците во Apple, е отворен првиот продажен салон Duna iStore во Градскиот Трговски Центар во Скопје.

БИЗНИС Огласник - Месечен весник за унапредување на Вашиот бизнис


ПИ „Витаминка“ од Прилеп ги ребрендираше своите чаеви

„ВИТЕА“ СО КОМПЛЕТНО НОВ, МОДЕРЕН ИЗГЛЕД И ПАКУВАЊЕ

Витаминка ги ребрендираше своите чаеви со комплетно нов, модерен изглед, пакување и име „Витеа“. „Нe случајно се одлучивме за ребрендирање на чаевите сега во пролетниот период. Ова е период на детоксикација на телото за подготовка на претстојниот летен период, а во тој процес најдобро помагаат чаевите. Потрошувачите можат да ја започнат својата пролетна детоксикација со чаевите на Витаминка со веќе потврдениот квалитет но во нов помодерен дизајн и име “Витеа”,” изјави комерцијалниот директор на Витаминка Владимир Трпаноски.

дизајн на пакување, а квалитетот на производот на веќе потврдено високо ниво. Предвидено е оваа линија на чаеви да се проширува во согласност со пазарните трендови и барања на потрошувачите.

Добро познатите чаеви на Витаминка од нане, камилица, шипка и хибискус со шипка се дел од асортиманот на Витаминка повеќе од 15 години. Новото име и дизајн се во насока на новите трендови за

БИЗНИС Огласник - Месечен весник за унапредување на Вашиот бизнис

16

„Витеа“ чаевите на Витаминка се добиени од квалитетни и високо ароматични плодови и билки од сончевото македонско поднебје. Чаевите на Витаминка може да се служат и како ладен напиток.


ЗЛАТЕН ПАРТНЕР

ПРЕМИУМ Покровители

Златен партнер

Покровители

на

Отварањето на секоја од понудите и меѓународните тендери чини 100 денари! За пет отварања добивате БОНУС бесплатно објавување на ВАШАТА ПОНУДА, која воедно ќе биде внесена и во богатата база на Стопанската комора на Македонија! Главен и одговорен уредник, Саво Пејчиновски Т. ( +389) 23 24 40 36 Ф. ( +389) 23 24 40 88 М. (+389) 070 741 579 E. savo@mchamber.mk W. www.mchamber.mk f. www.facebook.com/chamber.mk t. 17 www.twitter.com/Chamber_MK

БИЗНИС Огласник - Месечен весник за унапредување на Вашиот бизнис

Бизнис ОГЛАСНИК бр5 од Јуни 2012  

Неделен Бизнис ОГЛАСНИК бр5 од Јуни 2012 на Стопанска комора на Македонија

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you