Page 1

БРОЈ

4

Јуни 2012

ТЕХНОЛОГИЈА K0SK04SS0K5-44

Шкотска компанија специјализирана за производство и дизајн на ветерници бара партнери заинтересирани за производство и дистрибуција на овие производи. Турбините работат тивко и ефикасно во турбулентни средини. Погодни се да се постават во рурални, урбани, комерцијални и индустриски средини.

ТОП 3 ПОНУДИ TR00000036419

Компанија од Турција заинтересирана е за заедничка соработка со македонски компании во областа на произвоството на хартија и картонска амбалажа

BG00000037574

Компанија од Бугарија бара да откупува отпадна електрична и електронска опрема (WEEE): компјутери, телефонски централи, печатени кола (ПХБ) и друга техничка опрема што се наоѓа на територијата на Република Македонија со нивно товарање, истоварување и транспорт.

IT00000037559

Компанија од Италија бара соработка со производители на мебел во Република Македонија за изработка на мебел по нарачка.

МЕСЕЧЕН ВЕСНИК ЗА УНАПРЕДУВАЊЕ НА ВАШИОТ БИЗНИС

БИЗНИС ОГЛАСНИК

Ако сакате да започнете или да ги зацврстат деловните контакти со исклучително брзорастечката економија на Турција не пропуштајте ја инзворедната можност

МАКЕДОНСКО-ТУРСКИ БИЗНИСФОРУМ СО АСОЦИЈАЦИЈАTA НА ИНДУСТРИЈАЛЦИ И БИЗНИСМЕНИ ОД ТРАБЗОН

(21 јуни 2012 година, Стопанска комора на Македонија) Делегација од дваесетина турски компании, членови на Асоцијацијата на индустријалци и бизнисмени од Трабзон, на 21 јуни 2012 година ќе ја посетат Република Македонија. Нивната цел е да воспостават деловни контакти со македонски компании од различни стопански дејности. Во рамките на Европската мрежа на бизнис можности, ( Enterprise Europe Network), Стопанската комора на Македонија организира Македонско-турски бизнис-форум, со цел воспоставување билатерални деловни средби со македонски компании, кои би се јавиле како нивни потенцијални деловни партнери. По завршување на официјалниот дел на бизнис-форумот, планирани се билатерални разговори меѓу компаниите од повеќе стопански сектори: електрика и електроника, текстил, градежништво и градежни материјали, автоиндустрија, прехрана и кетеринг, нафта и гас, медицина, индустриски машини и опрема, трговија и друго. Македонско-турскиот бизнис-форум и деловните средби ќе се одржат на 21 јуни 2012 година (четврток), со почеток во 13:00 часот, во Стопанската комора на Македонија, сала 1 и 4 на V кат. Пријавете го веднаш вашиот интерес за деловни средби со турските компании краен рок најдоцна до 15 јуни 2012 година (петок).

Огласувајте во „Бизнис огласник“ на Стопанската комора на Македонија:

НАЈБРЗO * * НАЈЕДНОСТАВНО * НАЈСИГУРНО

ДО ДЕЛОВЕН ПАРТНЕР! 1

БИЗНИС Огласник - Месечен весник за унапредување на Вашиот бизнис


ПОНУДА–ПОБАРУВАЧКА

DE00000037561

Контакт: Мирјана Коцева Тел. (++389) 23244035 Факс: (++389) 23244088 mirjana@mchamber.mk

БИЗНИС Огласник - Месечен весник за унапредување на Вашиот бизнис

мебел во Република за индустријата во Компанија Македонија и пласман Република Македонија. на режана чамова од Германија граѓа. 4020010511491 заинтересирана Компанија од е да соработува GR00000037569 Република Македонија со македонски Компанија од Грција нуди опрема за компании за давање бара дистрибутер за наводнување, а услуги во областа на истовремено врши производството на пласман на делови за и проектирање со храна и пијалаци, лифтови и комплетни стоки за широка системи за лифтови во поставување системи за наводнување на потрошувачка, трговија Република Македонија. дворови, паркови и на со автомобили, GR00000037567 земјоделски површини инженеринг и Компанија од Грција засадени со растенија. обновлива енергија. бара дистрибутер за HR00000035877 IT00000037559 пласман на сигурносни врати во Република Хрватска компанија Компанија од Италија Македонија. бара дистрибутер во бара соработка со Република Македонија производители на DE00000037566 за пласман на џем. мебел во Република Компанија Македонија за од Германија GR00000036426 изработка на мебел по заинтересирана Грчка компанија нарачка. е да пласира бара дистрибутер во висококвалитетни Република Македонија ME00000037564 резервоари до 3000 за пласман на големо Компанија од Црна литри изработени на ткаенини за женска Гора бара соработка од челик наменети и детска облека во со производители на 2


ПОНУДА–ПОБАРУВАЧКА модерни бои и по проектирање, специјални цени производство на ткаенини како кепер, опремата, изведување пуплин, памучен сомот. на градежно-монтажни рабти,обучување на TR00000036419 персоналот. Изградба Компанија од Турција на една ваква фабрика заинтересирана е за трае 1 година, а заеничка соработка инвестицијата е со македонски повратна за 2 години. компании во областа на произвоството на BG00000036452 хартија и картонска Бугарска компанија амбалажа. нуди канцалариски мебел за пласман во UA00000036770 Република Македонија. Компанија од Украина бара соработка DE00000037573 со компании и Компанија од бизнисмени од Германија бара Република Македонија дистрибутер во за реализација на Република Македонија Проект за комплетна за пласман на делови преработка на тврд и компоненти од отпад, комплетна пластика изработени од изведба во однос стаклени влакна. на изработка,

SI00000037571

Компанија од Словенија заинтересирана е за соработка во металната индустрија во Република Македонија за отворање леарница или откуп на отпад за рециклажа на метал.

Контакт: Мирјана Коцева Тел. (++389) 23244035 Факс: (++389) 23244088 mirjana@mchamber.mk

BG00000037574

Компанија од Бугарија бара да откупува отпадна електрична и електронска опрема (WEEE): компјутери, телефонски централи, печатени кола (ПХБ) и друга техничка опрема што се наоѓа на територијата на Република Македонија со нивно товарање, истоварување и транспорт.

ЈАВЕТЕ СЕ:

ИСПРАТЕ ЈА ВАШАТА ПОНУДА ИЛИ ПОБАРУВАЧКА И СТАНЕТЕ ДЕЛ ОД БОГАТАТА БАЗА ВО СТОПАНСКАТА КОМОРА НА МАКЕДОНИЈА!

Контакт: Мирјана Коцева Тел.: (++389) 23244-035 Факс: (++389) 23244-088 Mirjana@mchamber.mk

ВАШИОТ ДЕЛОВЕН СИГНАЛ

СТИГНУВА ДО ДЕЛОВНИТЕ АСОЦИЈАЦИИ И НИВНИТЕ ЧЛЕНКИ – КОМПАНИИ ВО РЕГИОНОТ, ЕВРОПА И СВЕТОТ ! ИЗРАЗЕТЕ ЖЕЛБА ДА ГО ПРОШИРИТЕ ВАШИОТ БИЗНИС – СЕ` ДРУГО Е НАША ОБВРСКА! 3

БИЗНИС Огласник - Месечен весник за унапредување на Вашиот бизнис


ПРАВЕТЕ БИЗНИС СО ЕВРОПА K0SK04SS0K5-40

Контакт: Огнен Гаревски Тел. (++389) 23244040 Факс: (++389) 23244088 www.mchamber.mk www.facebook.com/chamber.mk

БИЗНИС Огласник - Месечен весник за унапредување на Вашиот бизнис

K0SK04SS0K5-44

Компанија од Полска која се Шкотска компанија специјализирана занимава со производство на за производство и дизајн на чаеви бара дистрибутери за ветерници бара партнери своите производи. Компанијата е заинтересирани за производство и специјализирана за производство на дистрибуција на овие производи. билни, овошни и чаеви за слабеење. Турбините работат тивко и ефикасно Понудата на овошни чаеви вклучува: во турбулентни средини. Погодни шумски плодови, егзотично овошје, се да се постават во рурални, црна рибизла, боровница, малина, урбани, комерцијални и индустриски јагода, лимон, портокал, цреша, средини. праска и овошје микс. Понудата на билни чаеви вклучува: нане, мудрец K0SK04SS0K5-45 анасон, мелиса коприва. Германски истражувачки институт во соработка со Австриски истражувачки институт кои се K0SK04SS0K5-42 Компанија од Велика Британија занимаваат со развој на технологија за пакување бараат партнер која патентира нов производ за за развивање водоотпорна изградба на оптички (WCB - waterproof conконтролен систем struction board techЕВРОПСКИТЕ МАЛИ И за полимерно nology) бара партнери СРЕДНИ БИЗНИСИ НА пакување. за приспособување ДЛАНКА! и тестирање на ДЕЛОВНИ ПАРТНЕРИ, нивната технологија. K0SK04SS0K5-46 ТЕХНОЛОГИИ, ЗНАЕЊЕ! Нивниот патент Турска текстилна може да се користи компанија ВАШИТЕ за производство специјализирана ПРЕТПРИЕМНИЧКИ ИДЕИ на мебел за за производство на РЕАЛИЗИРАЈТЕ ГИ СО домаќинство, како и платнети и плетени НАША ПОМОШ! мебел за медицински ткаенини и нивно потреби. боење и печатење бара агенти, K0SK04SS0K5-43 застапници и дистрибутери. Италијанска компанија специјализирана за производство K0SK04SS0K5-47 и продажба на маслиново масло Романска компанија и млечни производи бара партнер специјализирана за производство за соработка. Производите се од на грејни тела поврзани со органско потекло и се направени соларни панели бара партнери исклучиво од природни состојки. заинтересирани за заеднички 4


ПРАВЕТЕ БИЗНИС СО ЕВРОПА вложувања. Компанијата е заинтересирана за инвестиции за развој на нови технологии и опрема за соларни панели и обновливи извори.

K0SK04SS0K5-48

Грчка компанија производител на секаков вид на нерѓосувачки челични железни и обоени тркалца за колички бара партнери, застапници и дистрибутери. Нивното производство опфаќа тркалца за колички за угостителсто, чистење медицинска опрема, мебел, како и колички по нарачка.

K0SK04SS0K5-49

Романска градежна компанија која врши изградба и проектирање на станбени и нестанбени објекти и се занимава со трговија на градежни материјали сака да стане дистрибутер на градежни материјали и застапник во Романија на компанија која се занимава со ваква дејност.

K0SK04SS0K5-60

Компанија од Велика Британија специјализирана за производство на замрзната храна бара увозници, дистрибутери и агенти за своите производи.

K0SK04SS0K5-61

Турската компанија специјализирана за производство на сосови и зачини бара дистрибутери за своите производи. Нивните производи се произведени со најнапредна 5

технологија во најхигиенски услови задоволувајќи ги ИСО 9001 стандардите.

K0SK04SS0K5-62

Италијанска компанија специјализирана за производство на вино од различни сорти грозје, типично за јужниот дел на Италија, бара дистрибутери и агенти за своите производи.

K0SK04SS0K5-63

Турска текстилната компанија бара трговски агенти, претставници и дистрибутери. Компанијата е специјализирана за ткаење и користи најнови машини за производство на најнов тип ткаенини. Компанијата има капацитет од 600.000 т годишно а на барање на клиентите произведува и ткаенини за посебни нарачки.

Контакт: Огнен Гаревски Тел. (++389) 23244040 Факс: (++389) 23244088 www.mchamber.mk www.facebook.com/chamber.mk

K0SK04SS0K5-64

Бугарска компанија производител на мебел бара партнери и инвеститори за соработка во областа на производство на мебел и производи од дрво. Компанијата е заинтересирана за заеднички вложувања.

K0SK04SS0K5-65

Турски производител на покриви, решетки за излези во итни случаи и вентилациска опрема за покриви бара трговски агенти, претставници и дистрибутери. Компанијата е исто така заинтересирана да биде претставник на други компании.

БИЗНИС Огласник - Месечен весник за унапредување на Вашиот бизнис


МЕЃУНАРОДНИ ТЕНДЕРИ Информации од Фокалната точка при Стопанска комора на Македонија преземени од системот за тендерски алерт поддржан од Меѓународната организација за Франкофонија

Назив на Проектот: Набавка на информатичка

Опрема / Софтвер

опрема - подготовкa за пристап на БиХ за ИПАпрограмата за рурален развој (ИПАРД-програма) Supply of IT equipment - preparations for BiH’s access to IPA Rural Development (IPARD) programme Референца: EuropeAid/133139/L/SUP/BA Финансиска референца: BGUE-B2012-22.020200C8-ELARG DELBIH Вид на набавка: Набавка Финансиер: Европска комисија Земја: Босна и Херцеговина Краен рок за апликација: 9.7.2012 година Сектори: Информатичката технологија: Хардвер /

Назив на Проектот: МК - Скопје: медицинска опрема, лекови и производи

Контакт: Влатко Стојановски Тел: ++ 389 2 3244004 Факс: ++ 389 2 3244088 vlatko@mchamber.mk

за лична нега MK-Skopje: medical equipment, pharmaceuticals and personal care products Референца: ECZ77802-Candidate countries Финансиска референца: 2012/S 108-180093 Вид на набавка: Набавка Финансиер: Европска комисија Земја: Македонија Краен рок за апликација: 9.7.2012 година Сектори: Здравство: набавка / логистика / опрема / материјали / дистрибуција / испорака - лекови

Назив на Проектот: Енергетската ефикасност во јавните објекти Energy

Efficiency Improvements in Public Buildings Референца: EBRDZ77758 Финансиска референца: 6695-GPN-17149 Вид на набавка: Набавка, услуги, работи Финансиер: ЕБРД Земја: Бугарија Сектори: Градежништво и инженеринг: - планирање / архитектура / инженерство - рехабилитација и одржување работи енергетика - планирање / конзервација, набавка / опрема ПРОГРАМА и ресурси

Назив на Проектот: Регионални и локални патишта: Надзор Regional and Local

Roads: Supervision БИЗНИС Огласник - Месечен весник за унапредување на Вашиот бизнис

6


МЕЃУНАРОДНИ ТЕНДЕРИ Референца: EBRDZ77376 Финансиска референца: 36643; Project number: 41215 Вид на набавка: Услуги Финансиер: ЕБРД Земја: Албанија Краен рок за апликација: 27.6.2012 година Сектори: Градежништво и инженеринг : - планирање / архитектура /

инженерство; - изградба / градежништво; - автопати / патишта / мостови / тунели; - супервизија.

Назив на Проектот: Проект 2- Рехабилитација на железничка инфарструктура

Railways Infrastructure Rehabilitation Project II Референца: EBRDZ77374 Финансиска референца: 6681-IFT-40344 Вид на набавка: Работи по договор Финансиер: ЕБРД Земја: Црна Гора Краен рок за апликација: 10.7.2012 година Сектори: Градежништво и инженерство: - автопати / патишта / мостови / тунели - рехабилитација и одржување Транспорт: - железница / јавен транспорт

Назив на Проектот: Б-Брисел:

ИПА-прекугранична институционална соработка: регионална техничка помош за прекугранична соработка во рамките нa западнобалканските граници B-Brussels: IPA — crossborder institution building: regional technical assistance to cross-border cooperation at intra-western Balkan borders Референца: EuropeAid/131518/C/ SER/Multi Вид на набавка: Услуги Финансиер: Европска комисија Земја: Албанија, Босна и Херцеговина, Хрватска, Косово, Македонија, Црна Гора, Србија

Краен рок за апликација:

2.7.2012 година Сектори: Програми и менаџмент со ресурси, jавна администрација, планирање / политика / системи, социјални услуги / население, законодавство

7

БИЗНИС Огласник - Месечен весник за унапредување на Вашиот бизнис


МЕЃУНАРОДНИ ТЕНДЕРИ Назив на Проектот: Ба-Бања Лука: Оновување на патишта /санација (ЕИБ) BA-

Banja Luka: Road rehabilitation (EIB) Референца: EIBZ77033 Финансиска референца: 2012/S 93-152751 Вид на набавка: Работа Финансиер: Европска инвестициона банка Земја: Босна и Херцеговина Краен рок за апликација: 27.6. 2012 година Сектори: Градежништво и инженеринг: - автопат / патишта / мостови / тунели - рехабилитација и одржување Опис на Проектот: Обновување на патишта во Република Српска

Назив на Проектот: Набавка на единици

Контакт: Влатко Стојановски Тел: ++ 389 2 3244004 Факс: ++ 389 2 3244088 vlatko@mchamber.mk

за графичка обработка во високо-технолошка компјутерска средина Providing graphics processing units in high performance computing environment Референца: EuropeAid/133025/M/SUP/HR Вид на набавка: Набавка Финансиер: Европска комисија Земја: Хрватска Краен рок за апликација: 19.6.2012 година Сектори: Информатичка технологија: - хардвер / опрема / софтвер компјутерски дизајн (CAD / CAM).

Набавка на единици за графичка обработка во високо-технолошка компјутерска средина: Назив на Проектот: БА-Бања Лука: Опрема за дистрибуција на електрична

енергија BA-Banja Luka: Power distribution equipment (EIB) Референца: EIBZ77147 Финансиска референца: 2012/S 95-155877 Вид на набавка: Набавка Финансиер: Европска инвестициска банка Земја: Босна и Херцеговина Краен рок за апликација: 10.7.2012 година Сектори: Енергија: - набавка / опрема; - набавка на МV подземни кабли до 20 kV, LV подземни кабли до 1 kV, LV ABC (Aerial Bundled Conductors) и ACSR - набавка на центрифугални бетонски столбови за кабли до 20 KV

БА-Бања Лука: Набавка на опрема за дистрибуција на електрична енергија.:

БИЗНИС Огласник - Месечен весник за унапредување на Вашиот бизнис

8


МЕЃУНАРОДНИ ТЕНДЕРИ Назив на Проектот:

РС-Белград: ИПА - снабдување со лабораториска и ИТ-опрема, мебел и друга опрема за предавални, лаборатории и училници на факултетите на универзитетите во Република Србија. RS-Belgrade: IPA — supply of laboratory and IT equipment, furniture and other equipment to lecturing buildings, laboratories and classrooms at the faculties of the universities of the Republic of Serbia Референца: EuropeAid/131876/C/SUP/RS Вид на набавка: Набавка Финансиер: Европска Комисија Земја: Србија Краен рок за апликација: 16.7.2012 година Сектори: Земјоделство и рурален развој:

- набавка / машини / опрема / инфраструктура: Информатичка технологија - хардвер / опрема / софтвер: Образование - набавка / опрема / материјали / медиуми / техника / учебници / издаваштво : Здравство - набавка / логистика / опрема / материјали / дистрибуција / испорака : РС-Белград: ИПА - снабдување со лабораториска и ИТ-опрема, мебел и друга опрема за предавални, лаборатории и училници на факултетите на универзитетите во Република Србија

Пристап до информации за меѓународни и ЕУ-тендери Секоја година меѓународните институции, како Светска банка, Европската комисија, Обединетите нации, Европската банка за обнова и реконструкција секојдневно објавуваат тендерски можности за набавки на производи, услуги, градежни и други работи како резултат на програмираната помош наменета за развој на земјите. Во голема мера овие тендерски можности се подобни и се отворени и за македонските фирми. Токму во насока да им се помогне да дојдат навремно до овие информации, како и да се понуди придружба при подготовката на тендерското досие, Стопанската комора на Македонија со поддршка на Меѓународната организација на франкофонските земји ги прави достапни овие услуги преку Фокалната точка на Проектот АМАД. Стопанската комора на Македонија има улога да им помогне на компаниите во следењето на тендерските досиеја објавени во рамки на ИПА или други меѓународни тендери.

Контакт:

Влатко Стојановски Тел: ++ 389 2 3244004 Факс: ++ 389 2 3244088 vlatko@mchamber.mk 9

БИЗНИС Огласник - Месечен весник за унапредување на Вашиот бизнис


САЕМИ, ФОРУМИ, ПРЕЗЕНТАЦИИ ДОКОЛКУ ПОСАКУВАТЕ ДА ГИ ИЗЛОЖИТЕ ВАШИТЕ ПРОИЗВОДИ ИЛИ ДА ПОСЕТЕТЕ САЕМ ВО СВЕТОТ, ЈАВЕТЕ СЕ! СО СТОПАНСКАТА КОМОРА НА МАКЕДОНИЈА НАЈЕДНОСТАВНО И НАЈЕКОНОМИЧНО ЌЕ ГО ОСТВАРИТЕ ВАШЕТО ДЕЛОВНО ПАТУВАЊЕ! КОНТАКТИРАЈТЕ НЕ` – ДИНАМИЧНАТА ЕКИПА ЗА ОРГАНИЗАЦИЈА НА ПОСЕТА НА САЕМИ И БИЗНИСНАСТАНИ ГО ОЧЕКУВА ВАШИОТ ПОВИК!

КОНТАКТИ Влатко Стојановски Тел: (++389) 2 3244004 Факс: (++389) 2 3244088 vlatko@mchamber.mk

Ирена Мојсовска Тел: (++389) 2 3244009 Факс: (++389) 2 3244088 irena@mchamber.mk

Станка Дамјановска Тел: (++389) 2 3244016 Факс: (++389) 2 3244088 stanka@mchamber.mk

БИЗНИС Огласник - Месечен весник за унапредување на Вашиот бизнис

МАКЕДОНСКО-ТУРСКИ БИЗНИС-ФОРУМ СО АСОЦИЈАЦИЈАTA НА ИНДУСТРИЈАЛЦИ И БИЗНИСМЕНИ ОД ТРАБЗОН (21 јуни 2012 година, Стопанска комора на Македонија) Делегација од дваесетина турски компании, членови на Асоцијацијата на индустријалци и бизнисмени од Трабзон, на 21 јуни 2012 година ќе ја посетат Република Македонија. Нивната цел е да воспостават деловни контакти со македонски компании од различни стопански дејности. Во рамките на Европската мрежа на бизнис можности, (Enterprise Europe Network), Стопанската комора на Македонија организира Македонско-турски бизнисфорум, со цел воспоставување билатерални деловни средби со македонски компании, кои би се јавиле како нивни потенцијални деловни партнери. По завршување на официјалниот дел на бизнис-форумот, планирани се билатерални разговори меѓу компаниите од повеќе стопански сектори: електрика и електроника, текстил, градежништво и градежни материјали, автоиндустрија, прехрана и кетеринг, нафта и гас, медицина, индустриски машини и опрема, трговија и друго. Македонско-турскиот бизнисфорум и деловните средби ќе се одржат на 21 јуни 2012 година (четврток), со почеток во 13:00 часот, во Стопанската комора на Македонија, сала 1 и 4 на V кат. Пријавете го веднаш вашиот интерес за деловни средби со турските компании - краен рок најдоцна до 15 јуни 2012 година (петок).

Р.Б.

НАЗИВ НА ФИРМА

ДЕЈНОСТ

ИНТЕРЕС

1.

DOĞAN AKARYAKIT

Градежна индустрија

Компанијата бара увозници и дистрибутери за своите производи на македонскиот пазар.

2.

AKÇAY YEMEK FABRİKASI

Исхрана

Компанијата бара увозници и дистрибутери за своите производи на македонскиот пазар.

3.

BÜLBÜLOĞLU A.Ş

Градежна индустрија Продажба на готов бетон

Компанијата бара увозници и дистрибутери за своите производи на македонскиот пазар.

4.

AADESİNG MİMARLIKİÇMİMARLIK LTD.ŞTİ

Градежна индустрија

Компанијата бара увозници и дистрибутери за своите производи на македонскиот пазар.

5.

AYTAÇ AYDOĞAN İNŞAAT

Градежна индустрија

Компанијата бара увозници и дистрибутери за своите производи на македонскиот пазар.

6.

ASİSTAN ELEKTRONİK DANIŞMANLIK LTD.ŞTİ BATRA DIŞ TİCARET VE TURİZM LTD.ŞTİ

Продажба на големо на електронска опрема и апарати

Компанијата бара увозници и дистрибутери за своите производи на македонскиот пазар.

7.

ENGİN İNŞAAT MAKİNE SANAYİİ

Градежна индустрија

Компанијата бара увозници и дистрибутери за своите производи на македонскиот пазар.

8.

NASA MEDİKAL TIBBİ

Медицина

Компанијата бара увозници и дистрибутери за своите производи на македонскиот пазар. Како и директна продажба на медицински помагала и опрема во болници, клинички центри амбуланти итн.

9.

OYMAN MAKİNE SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ. KAREMOD FURNİTURE

Производство и обработка на лешници

Компанијата бара увозници и дистрибутери за своите производи на македонскиот пазар.

10.

ENGİN İNŞAAT MAKİNE SANAYİİ

Градежна индустрија

Компанијата бара увозници и дистрибутери за своите производи на македонскиот пазар.

11.

SEÇİL OTOMOTİV SAN TİC. LTD. ŞTİ.

Дилер за ТОYOTA

Соработка со увозници и дистрибутери за своите производи на македонскиот пазар.

12.

Trabzon Industrialist and Businessmen Association (TSIAD)

Стопанска комора на Трабзон

13.

STEP - DİBA

Текстил,производство женска и машка долна облека

Компанијата бара увозници и дистрибутери за своите производи на македонскиот пазар.

14.

ORNA İNŞ. TAAH. VE TİC. LTD. ŞTİ.

Градежна индустрија,изградба патишта

Компанијата бара увозници и дистрибутери за своите производи на македонскиот пазар

15.

ONUR PAZARLAMA TIC LTD STI

Дистрибутери на храна, Хартија,гуми за двакање,салфети,

Компанијата бара увозници и дистрибутери за своите производи на македонскиот пазар.

10


САЕМИ, ФОРУМИ, ПРЕЗЕНТАЦИИ Искористете ја одличната можност за Вашиот бизнис

БИЗНИС-ФОРУМ НА ФРАНЦУСКИ СО ПРЕТПРИЕМАЧИ ОД ЈУГОИСТОЧНА ЕВРОПА ВО СОФИЈА Стопанската комора на Македонија организира бизнис-средби што ќе се одржат од 4 до 6 јули 2012 година во хотел „Хилтон“ во Софија во Бугарија. Македонските компании ќе имаат можност да остварат директни средби со околу 150 француски претприемачи и со други компании од десет други земји во Југоисточна Европа кои прават бизнис со Франција, со земјите на ЕУ и со претприемачи од соседните земји. На форумот ќе учествуваат компании од областа на туризмот, хотелиерството, земјоделието, инфраструктурата, енергетиката, животната средина, производи за широката потрошувачка, франшизата, услугите... Идентификувајте го Вашиот интерес преку пополнување на пријавниот лист што може да се преземе од веб порталот: www.mchamber.mk .

Од 21 до 25 јуни 2012 година, ве носиме во Египет на 17. меѓународен саем и конференција за градежништво

НЕ ПРОПУШТАЈТЕ ДА БИДЕТЕ ДЕЛ ОД “INTERBUILD 2012” ВО КАИРО (Меѓународен конференциски центар (CICC) во Каиро)

Најпознат саем на градежна индустрија на Блискиот Исток и во Северноафриканскиот регион. На Саемот за градежништво “Interbuild 2012”, во Каиро, Египет, на површина од околу 30.000 квадратни метри ќе се претстават 1030 излагачи во повеќе од 30 категории, а се очекуваат над 150.000 посетители. Најновите статистики покажуваат дека Египет е еден од најголемите и брзорастечки пазари на Блискиот Исток и доколку се одлучите да почнете да работите на овој пазар, можете да ги искористите предностите што ви ги нуди Саемот за градежништво “Interbuild 2012”, во Каиро, Египет. За успешна реализација на настанот, Ве молиме, Вашиот интерес да го најавите во Стопанската комора на Македонија преку пополнување на Пријавниот лист, што може да се превземе од вебпорталот на Стопанската комора на Македонија: www.mchamber.mk.

ДОКОЛКУ ПОСАКУВАТЕ ДА ГИ ИЗЛОЖИТЕ ВАШИТЕ ПРОИЗВОДИ ИЛИ ДА ПОСЕТЕТЕ САЕМ ВО СВЕТОТ, ЈАВЕТЕ СЕ! СО СТОПАНСКАТА КОМОРА НА МАКЕДОНИЈА НАЈЕДНОСТАВНО И НАЈЕКОНОМИЧНО ЌЕ ГО ОСТВАРИТЕ ВАШЕТО ДЕЛОВНО ПАТУВАЊЕ! КОНТАКТИРАЈТЕ НЕ` – ДИНАМИЧНАТА ЕКИПА ЗА ОРГАНИЗАЦИЈА НА ПОСЕТА НА САЕМИ И БИЗНИСНАСТАНИ ГО ОЧЕКУВА ВАШИОТ ПОВИК!

КОНТАКТИ Влатко Стојановски Тел: (++389) 2 3244004 Факс: (++389) 2 3244088 vlatko@mchamber.mk

Ирена Мојсовска Тел: (++389) 2 3244009 Факс: (++389) 2 3244088 irena@mchamber.mk

http://interbuildegypt.com/interbuild%20magazine/index.html Контакт: Ирена Мојсовска Тел:++ 389 2 3244009 Факс:++ 389 2 3244088 irena.mojsovska@mchamber.mk

Марија Петроска Тел:++ 389 2 3244017 Факс:++ 389 2 3244088 marija@mchamber.mk

11

Станка Дамјановска Тел: (++389) 2 3244016 Факс: (++389) 2 3244088 stanka@mchamber.mk

БИЗНИС Огласник - Месечен весник за унапредување на Вашиот бизнис


ЕДУКАЦИЈА На 13 јуни 2012 година семинар

ВОДЕЊЕТО БИЗНИС БАРА ЗНАЕЊЕ! БИДЕТЕ ВО ТЕК СО СИТЕ НАЈНОВИ СЛУЧУВАЊА ВО ЕКОНОМИЈАТА! ЗАПОЗНАЈТЕ СЕ СО НОВИТЕ ПРОПИСИ И ЗАКОНСКИ РЕШЕНИЈА ВО МАКЕДОНИЈА! УЧЕСТВУВАЈТЕ НА СЕМИНАРИТЕ И ТРЕНИНЗИТЕ ВО СТОПАНСКАТА КОМОРА НА МАКЕДОНИЈА!

„ПРАВИЛНИК ЗА СТРУЧНО УСОВРШУВАЊЕ НА СТРУЧНИ ЛИЦА ОД ОБЛАСТА НА БЕЗБЕДНОСТ ПРИ РАБОТА“

(10:00-15:00 часот, M6 Eдукативен центар Скопје, Aмфитеатар бр. 1)

Покрај домашни експетри, свое излагање, примери и искуства ќе споделат експерти од Велика Британија и Словенија. Предавачи на настанот се: - Hazel Harvey – IOSH – Кралски институт за БЗР од Велика Британија; - Gizela Derrick – IOSH Кралски институт за БЗР од Велика Британија; - Ales Jug – Словенија и - Агим Шакири – Државен инспекторат за труд.

До 11 јули 2012 година oбука

КОНТАКТИ Ленче Зикова Тел: (++389) 2 3244054 Факс: (++389) 2 3244088 lence@mchamber.mk Анита Митревска Тел: (++389) 2 3244057 Факс: (++389) 2 3244088 anita@mchamber.mk Елизабета АндриевскаЕфтимова Тел: (++389) 2 3244074 Факс: (++389) 2 3244088 beti@mchamber.mk

БИЗНИС Огласник - Месечен весник за унапредување на Вашиот бизнис

„ЛИЦЕ ОДГОВОРНО ЗА УПРАВУВАЊЕ И/ ИЛИ ПОСТАПУВАЊЕ СО ОТПАД” 10:00-16:00 часот Стопанска комора на Македонија, сала 1 на 5-ти кат

Времетраење на обуката: 8 недели, еднаш неделно по 6 часа дневно. Обучувачи на семинарот ќе бидат докажани домашни експерти во областа на животната средина и особено во одржливото управување со отпад.

12


ЕДУКАЦИЈА Еднодневен семинар а 26 јуни 2012 година

“ВИНОТО - ТРАДИЦИЈА, КУЛТУРА И УМЕТНОСТ” (КАКО ДА ГИ ПРЕЗЕНТИРАТЕ ВИНАТА НА ВАШИТЕ ГОСТИ)

(10:00-16:00 часот, Стопанска комора на Македонија, сала 1 на 5-ти кат)

ВОДЕЊЕТО БИЗНИС БАРА ЗНАЕЊЕ!

БИДЕТЕ ВО ТЕК СО СИТЕ НАЈНОВИ Предавач: Венера Гелебешева СЛУЧУВАЊА ВО Крстиќ, главен енолог и ЕКОНОМИЈАТА! директор на производство во ЗАПОЗНАЈТЕ „Сковин“ АД - Скопје СЕ СО НОВИТЕ ПРОПИСИ И ЗАКОНСКИ РЕШЕНИЈА ВО МАКЕДОНИЈА! На 29 и 30 јуни 2012 година, семинар во Загреб, Хрватска УЧЕСТВУВАЈТЕ „МЕЃУЛАБОРАТОРИСКИ СПОРЕДБЕНИ ИСПИТУВАЊА И НА СЕМИНАРИТЕ И КОМПЕТЕНТНОСТ НА ПЕРСОНАЛОТ“ ТРЕНИНЗИТЕ ВО Хрватски завод за стандарди, сала „Славољуба Пенкале” СТОПАНСКАТА КОМОРА НА Со цел запознавање МАКЕДОНИЈА! на лабораториите кои функционираат во Република Македонија со меѓулабораториските споредбени испитувања и компетентноста на персоналот, Стопанската комора на Македонија, од 29 и 30 јуни 2012 година, во соработка со КРОЛАБ -Хрватска, организира дводневен семинар на тема: „Меѓулабораториски споредбени испитувања и компетентност на персоналот“. Семинарот ќе се реализира во Хрватскиот завод за стандарди. Предавачи на семинарот се видни експерти од Хрватскиот завод за стандарди. Учесниците на првиот ден на семинарот (29 јуни 2012 година) ќе имаат можност да разменат искуство со други лаборатории и субјекти од регионот, кои исто така ќе бидат учесници на истиот. Вториот работен ден (30 јуни 2012 година) е посветен само на лабораториите од Република Македонија. Подетални информации за настанот може да се добијат на вебстраната: www.crolab.hr. Пријавување најдоцна до 20 јуни 2012 година. 13

КОНТАКТИ Ленче Зикова Тел: (++389) 2 3244054 Факс: (++389) 2 3244088 lence@mchamber.mk Анита Митревска Тел: (++389) 2 3244057 Факс: (++389) 2 3244088 anita@mchamber.mk Елизабета АндриевскаЕфтимова Тел: (++389) 2 3244074 Факс: (++389) 2 3244088 beti@mchamber.mk

БИЗНИС Огласник - Месечен весник за унапредување на Вашиот бизнис


INTEGRALISSIMO - ИНТЕГРАЛНИ КЕКСИ Почитувани потрошувачи, АД Европа-фабрика за чоколади, вафли и бонбони со гордост ви го презентира првиот производ од нејзината здравствена програма- Integralissimo- интегрални кекси . АД Европа во 2011 год. започна процес на ребрендирање на речиси целокупниот асортиман на производи, кој вклучуваше анализа на пазарот, и на побарувачката и желбите на потрошувачите, прибирање податоци за истите, изнаоѓање на креативни решенија и најпосле реализација на истите.

Компанијата АД Европа-фабрика за чоколади вафли и бонбони е избрана за Супербренд во Македонија и за 2011/12. Субербренд ја вброи АД Европа меѓу малкуте брендови во Македонија кои се здобија со ова признание, што се должи на нивниот квалитет на производи, стандарди, препознатливост и имиџ. Повеќе од 12000 потрошувачи и експерти вклучени во истражувањето на Superbrands гласаа по меѓународни стандарди, кои ја потврдуваат определбата на АД Европа кон постигнување на највисоки вредности во работењето, неприкосновен квалитет на производите и врвна услуга кон своите ценети корисници. Втора година по ред Superbrand го организра и надгледува изборот, чија цел е да се претстават најдобрите трговски марки кои се присутни во секојдневниот живот.

БИЗНИС Огласник - Месечен весник за унапредување на Вашиот бизнис

Целта на Ад Европа е секогаш да ги следи новите трендови, па оттука и идеата да започне со производство на овие интегрални кекси, како дел од програмата на диететски производи, која планира континуирано да ја збогатува. Овие производи потрошувачите веќе може да се најдат во сите маркети ширум Скопје и Р. Македонија. Искрено се надеваме дека ќе ви се допадне оваа новина од АД Европа, бидејќи ние не застануваме тука, и наскоро ќе ве запознаеме со уште многу ребрендирани и нови производи. Откријте ја тајната на слаткиот вкус... Секогаш ваша, АД Европа. 14


ЗЛАТЕН ПАРТНЕР

ПРЕМИУМ Покровители

Златен партнер

Покровители

на

Отварањето на секоја од понудите и меѓународните тендери чини 100 денари! За пет отварања добивате БОНУС бесплатно објавување на ВАШАТА ПОНУДА, која воедно ќе биде внесена и во богатата база на Стопанската комора на Македонија! Главен и одговорен уредник, Саво Пејчиновски Т. ( +389) 23 24 40 36 Ф. ( +389) 23 24 40 88 М. (+389) 070 741 579 E. savo@mchamber.mk W. www.mchamber.mk f. www.facebook.com/chamber.mk t. 15 www.twitter.com/Chamber_MK

БИЗНИС Огласник - Месечен весник за унапредување на Вашиот бизнис

Бизнис Огласник на Стопанската комора на Македонија  
Бизнис Огласник на Стопанската комора на Македонија  

Бизнис Огласник на Стопанската комора на Македонија

Advertisement