Page 1

hblad stadsmagazine Harelbeke • editie januari 2013

Kerstboomverbranding Dag van het Woord Fotowedstrijd Nieuw Harelbeke


Winterfeest

Kerstboomverbranding Op 5 januari vindt - op initiatief van het stedelijk feestcomité Harelbeke - de tiende kerstboomverbranding plaats op het Marktplein. Een ideale gelegenheid om 2012 definitief uit te wuiven en 2013 te verwelkomen. Een kerstboomverbranding in het begin van het nieuwe jaar is in veel Belgische gemeenten een traditie. De dennenbomen die tijdens de feestdagen als kerstbomen in de huiskamers stonden, worden bijeengebracht en verbrand. Veel kerstboomverbrandingen zijn tegelijk een soort buurt-, dorps- of stadsfeest. Het is niet anders in onze stad. De kerstboomverbrandingen komen voort uit de eeuwenoude traditie om het nieuwe jaar in te luiden met nieuwjaarsvuren. Al voor het ontstaan van het Christendom was het gebruikelijk om vuren aan te steken en dan te doven als een soort ritueel einde van het voorbije jaar. Daarna werden nieuwe vuren aangestoken om de komst van het ‘licht’, ook letterlijk de langere dagen, en het nieuwe jaar te vieren. Wat in Harelbeke een jarenlange traditie was op het Marktplein werd 17 jaar lang niet meer gedaan tot het feestcomité deze traditie in 2004 in ere herstelde. Nu is het een vast gegeven en is de kerstboomverbranding aan haar tiende editie toe.

2

“Een ideale gelegenheid om met vrienden te klinken op 2013”

Peter Van Herzeele, voorzitter stedelijk feestcomité Harelbeke

Op 5 januari wordt het Marktplein vanaf 18.30 uur omgetoverd in een sfeervol dorpje met standjes van Harelbeekse verenigingen, met hartverwarmende drankjes en hapjes, animatie en muziek. Later op de avond volgt het groots vreugdevuur met de verbranding van de kerstbomen. De kerstboomverbranding is een unieke gelegenheid om het oude jaar definitief naar het verleden te verwijzen en met vrienden te klinken op een voorspoedig, gelukkig en spetterend 2013. Het grootste feestgedruis is voorbij, de lege champagneflessen liggen in de glasbak, de kerstboom is afgebroken en de frisse, nieuwe 365 dagen (nu zijn het er al wat minder) staan ongeduldig te trappelen om zich definitief aan ons voor te stellen. Dus zeker tijd om jou, beste Harelbekenaar, een welgemeend muzikaal, vreugdevol, succesrijk en vooral gezond nieuw jaar toe te wensen vanwege het stedelijk feestcomité Harelbeke.

De verbranding

Praktisch

Activiteiten in 2013

De kerstboomverbranding is een organisatie van het stedelijk feestcomité en wordt in goede banen geleid door de facilitaire dienst van de stad en vooral de brandweer van Harelbeke.

De inwoners kunnen hun kerstbomen (zonder versiering, potten en aarde) afleveren in de afgebakende ruimte op het Marktplein vanaf donderdag 3 januari om 16 uur.

Andere organisaties van het stedelijk feestcomité in 2013 zijn Harelbeke Zingt & Swingt op 11 mei, Harelbeke Zomert op 13 en 20 juli en 17 augustus en Harelbeke Feest op 13, 14 en 15 september.


hblad stadsmagazine Harelbeke • editie januari 2013

Colofon Redactieraad hblad: Céline Bleuzé, Frederik Bossuyt, Frederic De Vos, Mieke Decabooter, Nathalia Desmet, Delphine Mailliard, Stijn Maselis, Céline Meheus, Luc Schietgat Eindredactie: Wouter Linseele Fotografie: Klaas Verdru, digifo Kurt, eigen foto’s en Istock Lay-out: www.f-twee.be Verantwoordelijke uitgever: Carlo Daelman, secretaris stad Harelbeke

Openingstijden stadhuis Maandag: 09.00-12.00 uur Dinsdag: 09.00-12.00 uur Woensdag: 09.00-12.00 uur en 14.00-17.00 uur Donderdag: 09.00-12.00 uur en 16.00-19.00 uur Vrijdag: 09.00-14.00 uur Zaterdag: iedere tweede zaterdag van de maand van 09.00-12.00 uur, enkel onthaal en loket burger en welzijn, andere loketten op afspraak (eerstvolgende op zaterdag 12 januari) Elke namiddag van 14 tot 17 uur op afspraak

08 Dag van het Woord en

13 Programma

16 Winnaars fotowedstrijd

19 Uit in Harelbeke

Dag van het DKO

Nieuw Harelbeke

Dag van het Woord

Een overzicht

Openingstijden containerpark Maandag tot vrijdag: 13-18.15 uur, zaterdag: 8-14 uur.

Wedstrijd

Meer info

07

www.harelbeke.be/info Het stadsmagazine van februari verschijnt op donderdag 31 januari. Teksten indienen tegen 11 januari. Dienst Communicatie: Tel. 056 733 310, Fax 056 733 319 of E-mail: mieke.decabooter@harelbeke.be

Verder 04 Let op voor CO 05 Kortnieuws 12 Deeltijds Kunstonderwijs 13 Parkeren in blauwe zone

Doe mee! en win 14 Kortnieuws 18 2013 feestjaar in de bib

3


Verlucht ruimtes regelmatig - ook in de winter

Maak het warm, maar let op voor CO Het is volop winter en de verwarmingstoestellen draaien op volle toeren. Maar als je toestel niet goed werkt en er te weinig zuurstof aanwezig is, loop je risico op een COvergiftiging. Je hoort ze vaak in het weerbericht, waarschuwingen voor CO (koolstof足 monoxide). Het gas komt vrij bij een slechte verbranding en komt vaak voor bij oude of slecht onderhouden verwarmingstoestellen, zoals kachels of geisers. COintoxicatie is vaak dodelijk omdat je het gas niet opmerkt: je kan het niet ruiken, niet proeven, niet zien en niet voelen. Maar je kan wel de eerste tekenen van CO-gas in een kamer herkennen: je huisdieren worden onrustig of vallen flauw, de waakvlam van het verwarmingstoestel is geel in plaats van blauw, de ramen of muren dampen aan (condensvorming), je voelt je plots moe, duizelig, krijgt hoofdpijn en voelt je misselijk.

4

Wat doe je als je een CO-vergiftiging vaststelt? Open eerst alle ramen en deuren, schakel het toestel uit, verlaat de woning, verwittig de brandweer en raadpleeg je huisarts. Is iemand in de kamer bewusteloos, verwittig dan onmiddellijk de hulpdiensten. Neem bij je thuis een aantal maatregelen om CO te voorkomen. Zorg voor goede verluchting in de kamer - ook in de winter! Stop niet alle kieren dicht, maar plaats roosters om te verluchten en zet ramen of deuren regelmatig open. Maar zorg voornamelijk voor een veilig en goed onderhouden verwarmingstoestel en een goed trekkende afvoerbuis. Laat regelmatig je schoorsteen vegen en zorg voor extra luchttoevoer bij windstil en mistig weer. Je kan ook een CO-melder installeren.

Premie Is je geiser of kachel aan vervanging toe, maar zie je op tegen de kosten? Als je aan de vereisten voldoet, kan je een premie aanvragen. Interesse? Neem contact op met 足Kimberly Verstraete, 056 733 380, kimberly@woonwijs.be of met Dominique Vandenbroele, 056 733 375, dominique.vandenbroele@harelbeke.be.


kortnieuws

1

2

Wereldfinale in Spanje Harelbekenaar Jelle Cattelein heeft op 21 november de Belgische finale gewonnen van de vijfde internationale wedstrijd Copa Jerez waarin gekookt wordt met sherry. Hij mag België vertegenwoordigen op de wereldfinale in Jerez, Spanje. Proficiat!

Huisvuilzakken Er worden nu ook huisvuilzakken te koop aangeboden in het tankstation Lukoil, Kortrijksesteenweg 197 in Harelbeke, tel. 056 713 480. Een volledige lijst van de verkooppunten vind je op www.harelbeke. be/leefomgeving/afval/huisvuil.

3

Openingstijden Infrax kantoor Nieuwe openingstijden Infrax kantoor op het Marktplein 14: dinsdag, donderdag en vrijdag van 9 tot 12 uur; maandag en donderdag van 13 tot 16 uur. www.infrax.be - infolijn 078 35 30 20.

Grabbelpas 2013 Vanaf maandag 14 januari start de verkoop van de Grabbelpasjes 2013 (voor kids tussen vijf en vijftien jaar). Een Grabbelpas kost 3 euro (verzeke­ ring inbegrepen). Ook kinderen die deelnemen aan de speelpleinwerking moeten in het bezit zijn van een geldige Grabbelpas. Een Grabbelpas is verkrijgbaar bij de jeugddienst en aan het vrijetijdsloket in het stadhuis. Hiervoor is een gegevensfiche van uw kind(eren) vereist. Vul de fiche vooraf in zodat de aankoop van een pasje vlot verloopt.

Milieuvriendelijke labels Ben je op zoek naar producten die echt duurzaam zijn omdat ze voldoen aan zowel sociale als milieucriteria? Surf naar: www.labelinfo.be. Deze online databank biedt informatie over product­ labels. Want niet alle labels zijn zo duur­ zaam als ze laten uitschijnen. De site is opgebouwd uit een aantal productgroepen. Per productgroep is duidelijk aangegeven met een kleurencode in welke mate het label rekening houdt met milieu- en of ­sociale criteria en of die criteria gecontro­ leerd worden.

Nieuwjaarsrecepties,

altijd een feest ... als BOB rijdt

Niemand wil het nieuwe jaar starten met een verkeersongeval waarbij je zelf of anderen gewond raken. Daarom is het belang­ rijk om steeds een BOB aan te duiden die nuchter blijft. De drukte van de feestdagen is dan wel achter de rug, maar hier en daar zijn er wellicht nog nieuwjaarsre­ cepties op het werk, bij verenigin­ gen... Ook al voel je je niet dronken, vanaf een alcoholgehalte van 0,5 promille heeft alcohol negatieve effecten op je rijvaardigheid. De wettelijke alcohollimiet is niet toe­ vallig gekozen. Het zou natuurlijk heel handig zijn als je je alcohol­ concentratie zou kunnen bepalen door het aantal gedronken glazen op te tellen. Dit is jammer genoeg vrijwel onmogelijk, gezien het alcoholgehalte afhankelijk is van allerlei factoren, zoals je gewicht, je gemoedstoestand, de snel­ heid waarmee je drinkt, het soort drank…

5


kortnieuws

4

5

Reusachtige boekenverkoop De bib is een levend orgaan. Er zijn boeken en schrijvers die ‘in’ zijn, er zijn klassiekers die blijven. Maar er zijn ook boeken die in de lappenmand liggen. In januari houden wij opnieuw uitverkoop.

Zinvol leven, gelukkig zijn Het is een traditie. Bij het begin van het nieuwe jaar zetten we alles eens op een rijtje om er vervolgens weer tegenaan te gaan. Met de infostand helpt de bib jou op weg, op zoek naar het geluk.

6

Muzaïek: The Colour of Music Bij blue denken we aan Joni Mitchell, bij purple aan Prince en bij green aan R.E.M. In de bib werken we de kleuren van de regenboog af, tot je het leven door een roze bril ziet.

Jeugdauteur van de maand Gerda Dendooven werd geboren in Kortrijk op 10 mei 1962. Ze droomde ervan om verhaaltjes voor kinderen te maken, met mooie tekeningen erbij. Haar droom is werkelijkheid geworden! Gerda studeerde vrije grafiek in Gent en begeleid­ de enkele jaren artistieke kinderateliers in musea. Sinds 1992 geeft ze les grafische vormgeving aan het Sint-Lucas Instituut in Gent. Daarnaast illus­ treert ze kinder- en jeugdboeken. Haar werk kent veel succes, zowel in België als in het buitenland.

Schrijver

van de maand

Het Laatste Kabinet Bibliothecaris Jan Van Herreweghe is een grote fan van het literair oeuvre van Ivo Michiels en verzamelt zowat alles wat hij gepubliceerd heeft. Naar aanleiding van het verschijnen van Maya Maya, zijn allerlaatste tekst, toont de bib een aantal bijzondere documenten, gesigneerde boeken, vertalingen, foto’s en parafernalia. (Zie ook Schrijver van de maand)

Gedichtendag Kom op donderdag 31 januari zeker eens langs in de biblio­ theek tijdens de gedichtendag. Van 17 tot 19 uur word je er gegarandeerd verrast door een intiem poëtisch moment door de zoetgevooisde stemmen van ‘Les Liseuses Fabuleuses’. De toegang is gratis.

6

De Vlaamse schrijver Ivo Michiels (echte naam Henri Ceuppens) zou op 8 januari 2013 90 jaar zijn geworden. Hij debuteerde als dichter in 1947 met Begrensde verten. In de jaren ’50 was hij journalist bij Het Handelsblad. In 1958 publiceer­ de hij de roman Het afscheid. Deze roman betekende meteen ook het afscheid van een traditi­ onele schrijfkunst. Met Het boek Alfa (1963) schakelde hij over op een nieuwe manier van vertellen. Het boek is zonder twijfel een mijlpaal in de geschiedenis van de Vlaamse literatuur. Eind van de jaren ’70 verruilde hij Vlaan­ deren voor de Provence. Daar schreef hij nog eens tien boeken. De schriftuur van Ivo Michiels ligt niet altijd voor de hand en vraagt een geconcentreerde lezing. Maar zeer de moeite waard! Ivo Michiels overleed op 7 oktober 2012.


7

En verder in de bib • Juan Marsé, 80 jaar (8 jan) • Francis Poulenc, 50 jaar geleden overleden (30 jan) • Boekenstand rondom kleur • Het beste van 2012 Het bibteam wenst iedereen een voorspoedig en gezond 2013.

Waar in Harelbeke?

Je plant toch ook streekeigen groen? Inheemse en streekeigen soorten groen vormen een belangrijke schakel in het bio­ logisch leven. Ze bieden voedsel en nestel­ plaatsen aan de inheemse diersoorten. En dat maakt ze aantrekkelijker voor dierenen plantenleven. Kies je voor streekeigen soorten, dan zal jouw tuin eerder bezocht worden door heel wat diersoorten dan een tuin met naaldbomen en eentonig gazon. Jouw tuin wordt een plaats voor natuurbe­ leving, dicht bij huis. Jouw tuin, hoe klein ook, kan een belangrijke schakel zijn in een groter geheel, ons ecosysteem. Jouw tuin kan een stapsteen zijn voor insecten, vogels en kleine zoogdieren. Doorheen tuinen met streekeigen groen kunnen zij zich gemakkelijker van de ene groene plek naar de andere verplaatsen dan doorheen tuinen vol planten die hen niets te bieden hebben, noch voedsel noch rust- of nestel­ plaatsen.

Waar in Harelbeke werd deze foto genomen? Geef de huidige straatnaam. Stuur de oplossing voor 11 januari naar: Stadhuis, Wedstrijd Waar in Harelbeke, Marktstraat 29 in 8530 Harelbeke. Meespelen kan ook via info@harelbeke.be. De winnaar krijgt een Harelbeekse Kadobon van 10 euro.

Oplossing vorige maand:

Monument van Albert Bert (van cinema Majestic) aan het stadsarchief in de Gentsestraat. Aantal juiste inzendingen: 16 Winnaar: Annie Malysse

Oplossing:

Naam: Adres: E-mail:

@

7


Op zaterdag 2 februari vindt de 34ste editie van de Dag van het Woord plaats. Deze hoogdag van de literatuur belooft opnieuw uniek te worden. Bovendien is 2 februari ook de Dag van het Deeltijds Kunstonderwijs. André Lootens en Hilde Velghe, die van bij het begin bij de Dag van het Woord betrokken waren, vertellen ons meer over de organisatie en hoe het programma er dit jaar uit ziet.

Dag van het Woord Dag van het DKO Hoe is de ‘Dag van het Woord’ ontstaan? Wat was de drijfveer erachter?

Meer info over de Dag van het Woord? CC het SPOOR, www.cchetspoor.be, 056 733 420. Bibliotheek Harelbeke, www.bibliotheekharelbeke.be, 056 733 440.

8

André Lootens: In het jaar 1979 stelde ‘meester Velghe’ (André Velghe, de vader van Hilde en onderwijzer aan de jongensschool in Harelbeke) tijdens een vergadering van de culturele raad voor om een poëziewedstrijd uit te schrijven voor jongeren. Hij wou jongeren stimuleren om poëzie te schrijven, zoals hij al jarenlang deed in zijn eigen klas. Hilde Velghe: Mijn vader had een grote liefde voor literatuur en voor poëzie in het bijzonder. Hij schreef zelf ook poëzie en proza, zowel voor jongeren als voor volwassenen. Hij was trouwens één van de eerste redactieleden van de ‘Info Harelbeke’ in de jaren zestig. André: Meester Velghe wou een literaire wedstrijd voor jongeren organiseren en vroeg daarvoor de medewerking van de stad Harelbeke, de culturele raad en het Ontmoetingscentrum (nu CC het SPOOR). Er werd beroep gedaan op gerenommeerde woordkunstenaars waaronder Hugo Brems, Raf Seys, Willy

Spillebeen en Walter Haesaert om als jurylid te fungeren. Hilde: Er waren voor die eerste wedstrijd 114 deelnemers, goed voor 350 gedichten! We waren dan ook één van de eerste steden die een literaire wedstrijd uitschreven. Daarna volgden heel wat steden en gemeenten ons voorbeeld. Je ziet nu zelfs meer en meer stadsdichters. André: Om te vermijden dat de proclamatie van die wedstrijd te formeel werd, vroegen we aan de muziekschool Peter Benoit (nu SAMWD) om het geheel te omkaderen. Op die manier werd Hilde, toen leerkracht Woord aan de muziekschool, als coördinator bij de organisatie betrokken. Hilde: Oorspronkelijk was die omkadering bijzaak en vormde de proclamatie het middelpunt. Gaandeweg werd het performance-onderdeel groter. Bij de eerste edities kregen de afgestudeerden Woord en Toneel van de academie de kans om die dag hun woord- of toneelprogramma van het eindexamen naar voren te brengen. We hebben Wim Opbrouck, Geert Six … in hun jonge ja-


ren op het podium gehad. Na een tijdje wilden we toch meer de nadruk op de jongere leerlingen van de muziekschool leggen omdat het nu eenmaal een wedstrijd voor jongeren was. André: Na enkele jaren werkten we samen met de Academie voor Beeldende Vorming. Dirk Callens probeerde ieder jaar met zijn klassen de link tussen woord en beeld te leggen en visualiseerde dit in de foyer van het SPOOR. Hilde: Ik herinner mij bijvoorbeeld het tapijt dat ze hadden gemaakt met de covers van de boekjes van de geselecteerde gedichten. Het tapijt sierde de volledige foyer en de ingang van het SPOOR! André: De eerste editie van de literaire prijs was een poëziewedstrijd. Nadien kozen we ervoor telkens een ander genre te belichten: het cursiefje, het kortverhaal, het sonnet. Maar daarvoor was heel wat expertise van de jury nodig en niet iedereen was altijd even bevoegd om over deze genres te oordelen. Daarom schreven we vanaf 1996 uitsluitend poëziewedstrijden uit, zodat de discussies bij de jury beperkt werden

“Ieder jaar opnieuw herbronnen we ons. Het programma moet aantrekkelijk blijven, zowel voor de jongeren als voor de volwassenen.” André Lootens

tot de inhoud en men zich niet meer het hoofd hoefde te breken over wat nu bijvoorbeeld een sonnet precies was. Er wordt nog steeds gediscussieerd, maar de sfeer blijft uitstekend. Hilde: Ondertussen kunnen ook volwassenen deelnemen aan de wedstrijd. De Dag van het Woord is aan zijn 34ste editie toe. Zijn er jullie bijzondere momenten bijgebleven? André: In 1996 is twee dagen na de Dag van het Woord meester Velghe overleden. Dat was een heel pijnlijk moment. André en ik waren heel hecht bevriend. Om zijn gedachtenis te eren begroet ik André telkenjare postuum tijdens mijn inleiding en reiken zijn dochters Marijke en Hilde, jaarlijks de ‘André Velgheprijs’ uit aan de winnaar uit de jongerencategorie. Hilde: Ik ben meteen na het overlijden van mijn vader naar André Lootens gestapt om hem te vragen het secretarisschap van de literaire wedstrijd over te nemen. Ik zou niemand beter kunnen bedenken. En André doet het prachtig!

9


Hij wordt eind januari 80. Het ‘Woord’ houdt zijn hart eeuwig jong. André: Ieder jaar is het vrezen voor het weer. Zal het sneeuwen of niet? De Dag van het Woord valt traditioneel op de eerste zaterdag van februari. De kans op sneeuw is dan natuurlijk groot.

“Oorspronkelijk was de omkadering bijzaak en vormde de proclamatie het middelpunt. Gaandeweg werd het performance-onderdeel groter.” Hilde Velghe

Hilde: Maar of de sneeuw nu met bakken uit de hemel viel of niet, de mensen bleven komen, desnoods te voet. Ze ontzagen zich niks. En nog steeds niet. André: En je mag natuurlijk de impact van de Dag van het Woord niet vergeten! Heel wat bekende dichters debuteerden bij ons. Denk maar aan Peter Verhelst, Bernard Dewulf, Lies Koopman, Frank Pollet, Patrick Bernauw, Herman Leenders … Enkelen van hen sloten zich daarna aan bij onze jury. De Dag van het Woord ziet er vandaag de dag helemaal anders uit dan dertig jaar geleden. Hoe komt dat? André: Ieder jaar opnieuw herbronnen we ons. Het programma moet aantrekkelijk blijven, zowel voor de jongeren als voor de volwassenen. En daarom veranderen we af en toe onze formule. Hilde: Een vijftal jaar geleden voegde Jan Van Herreweghe (bibliothecaris

10

Harelbeke) zich bij onze organisatie. Hij pleitte voor een volledige Dag van het Woord, van ’s morgens tot ’s avonds. En zo ontstonden het poëtisch ontbijt, het aperitiefwoord, de poëtische wandeling, de signeersessie … Sinds zijn komst werken we ieder jaar met een gastdichter, waarrond de hele Dag van het Woord opgebouwd wordt. Dit jaar werken jullie met gastdichter Geert De Kockere. Hilde: Ja, Geert is een heel dankbare auteur voor zowel jongeren als volwassenen. Zijn poëzie is zeer geliefd en zijn teksten worden vaak in de lessen Woord opgepikt. Hij is actief als digitaal dichter en geeft workshops poëzie. Hij past helemaal in het plaatje. Maar dit jaar is een speciale editie doordat die samenvalt met de Dag van het Deeltijds Kunstonderwijs, niet? André: Dat klopt. Dit jaar brengen we samen met de SAMWD en SABV een totaalspektakel van woord, muziek, dans en beeldende kunst. Er worden gedichten van Geert De Kockere op muziek gezet en gebracht door de leerlingen. Er is de wedstrijd ‘Verbeelde poëzie’, waarbij de leerlingen van het SABV een gedicht van De Kockere op talloze verschillende manieren zullen verbeelden … Het wordt volgens mij een memorabele editie.


Programma Dag van het Woord

© Jana De Kockere

De Dag van het Woord op zaterdag 2 februari in het CC het SPOOR staat in het teken van de gastdichter Geert De Kockere. De organisatie is dan ook tevreden dat ze deze natuurliefhebber uit zijn winterslaap mogen halen.

Geert De Kockere te gast op Dag van het Woord Vanaf 10 uur starten de festiviteiten met het aperitiefwoord. Vijf dichters bestijgen het podium: Geert De Kockere, Paul Demets, Frans Deschoemaeker, Delphine Lecompte en Paul Rigolle. Het gitaarduo Janne Libeer en Michiel Vancraeyveld uit de SAMWD zorgen voor de muzikale intermezzi. Presentatie Jan Van Herreweghe. Aansluitend om 11.15 uur volgt de proclamatie van de jaarlijkse poëziewedstrijd. Om 14.30 uur vertrekken we aan het Stationsplein voor de poëtische wandeling. De leerlingen Woord begeleiden de wandelaars op poëtische wijze door Harelbeke. Gastdichter Geert De Kockere opent de wandeling.

Vooraleer we starten met het officiële gedeelte vindt er om 15.30 uur nog een ‘wachtmoment met culturele animatie’ plaats. Dit wordt verzorgd door de leerlingen Woord en Dans. Vanaf 16 uur vervolgen we met het totaalspektakel. De leerlingen brengen poëzie en proza van Geert De Kockere. Er werden twee gedichten op muziek gezet. Ook Geert De Kockere geeft een poëzie-performance. Daarna komt het afsluitmoment onder de vorm van een muzikale stoet door de samenspelklas Jeugdharmonie Vooruit. Verschillende SABV-studenten stellen hun kunstwerken tentoon, geïnspireerd op het gedicht ‘s Morgens vroeg van Geert De Kockere. Evelien Van Gheluwe maakt tijdens de vernissage om 18.30 uur de winnaars van de wedstrijd bekend.

Met een signeersessie van Geert De Kockere en een receptie, opgeluisterd door de allerjongste jazzgroep van de SAMWD, wordt deze Dag van het Woord afgesloten.

Wil je erbij zijn? Reservatie voor het aperitiefwoord en het totaalspektakel: CC het SPOOR, 056 733 420, cchetspoor@harelbeke.be. Alles vindt plaats in het CC het SPOOR (met uitzondering van de wandeling). De organisatie is in handen van CC het SPOOR, SABV, SAMWD en de Bib.

11


Kunstonderwijs

De Dag van het Deeltijds Kunstonderwijs (DKO) valt dit jaar samen met de Dag van het Woord op zaterdag 2 februari. Het thema van het DKO is ‘Kunstkramers’. De ideale gelegenheid om er één mooie, feestelijke happening van te maken.

Dag van het Deeltijds Kunstonderwijs Door de veelheid aan artistieke creativiteit vanuit de twee Harelbeekse Academies, naar aanleiding van zowel de Dag van het Woord als de Dag van het Deeltijds Kunstonderwijs, was het onmogelijk om alle activiteiten op één dag te laten doorgaan. Daarom organiseert de Stedelijke Academie voor Beeldende Vorming de ‘week’ van het DKO die van start gaat op maandag 28 januari en haar hoogtepunt beleeft op zaterdag 2 februari. Tijdens deze week zijn alle ateliers op de locaties open voor iedereen en worden er in verschillende klassen artistieke accenten gelegd geïnspireerd op het thema ‘Kunstkramers’. Daarbovenop werd er al doorheen het schooljaar artistiek gewerkt rond het winnende gedicht van de Dag van het

12

Woord ’s Morgens vroeg van Geert de Kockere. De resultaten van deze artistieke zoektocht zijn te bezichtigen op 2 februari in CC het SPOOR tijdens de expo ‘Verbeeldende poëzie’. Deze expo loopt van 4 tot 7 februari. De Stedelijke Academie voor Muziek Woord en Dans organiseert op woensdag 23 januari in de toneelklas van de SAMWD de workshop ‘iPoëzie schrijven’ van 18 tot 19.30 uur met als gastdocent Geert De Kockere. Inhoudelijk gaat de workshop over poëzie en de nieuwe (sociale) media en hoe die voor zowel de dichter als de lezer een boeiende verrijking kunnen zijn. Verder staat een kennismaking met eBooks op het programma.

Praktisch • Open lesmomenten op alle SABV-locaties van maandag 28 januari tot en met zaterdag 2 februari. www.harelbeke.be/sabv • Woensdag 23 januari van 18 tot 19.30 uur in de toneelklas SAMWD: Workshop ‘iPoëzie schrijven’. Doelpubliek vanaf 14 jaar.


Langparkeren schaadt de lokale handel In het stadscentrum en de stationsomgeving werd in een aantal straten blauwe zone ingevoerd. In een blauwe zone is het verplicht de blauwe parkeerschijf te gebruiken op weekdagen (maandag tot en met zaterdag) van 9 tot 18 uur.

De blauwe zone is bedoeld voor kortparkeren zodat de klanten van de handelszaken in het centrum vlot een parkeerplaats vinden.

Kortparkeren zorgt voor voldoende roulatie op de parkeerplaatsen in het centrum van de stad. Langer parkeren dan de voorziene parkeertijd (2 of 4 uur) kan niet alleen zorgen voor een parkeerboete, maar beperkt ook de toegankelijkheid van de handelszaken. Wil je langer dan de voorziene parkeertijd parkeren, parkeer dan op een zone voor langparkeren. In volgende straten geldt een beperkte parkeertijd van 2 uur: • Andries Pevernagestraat (tussen ­Kortrijksestraat en Ballingenweg) • Ballingenweg (tussen Tuinstraat en expolitie) • Boterpotstraat • Forestiersstraat • Gaversstraat (tussen Eilandstraat en Zuidstraat) • Gentsestraat • Kortrijksestraat (langs de 2 rijvakken + uiteinden middenparking) • Marktstraat • Noordstraat (kant huizen) • Paretteplein • Peter De Coninckstraat

• Stationsplein • Stationsstraat • Tuinstraat (tussen Wagenweg en Stationsstraat - kant huizen) • Zuidstraat (tussen Gaversstraat en Arendsstraat) Op het Marktplein en in de Hospitaalstraat geldt een beperkte parkeertijd van 4 uur. Onbeperkt parkeren in de blauwe zone kan in de Kortrijksestraat (middenparking, uitgezonderd de beide uiteinden van de parking) en in de Noordstraat (middenparking tussen Boterpotstraat en Forestiersstraat). Onbeperkt parkeren kan verder op volgende plaatsen: CC het SPOOR, Stationsparking, Fores­ tiersstadion, parking West Gavers, parking Zuid Gavers, Vrijdomkaai. Info: Dienst ‘Werken, Ondernemen en Leren’, Marktstraat 74, Harelbeke.

13


kortnieuws

1

Snelheidscontroles

2

PMD-zak goed gesorteerd? In week 5 (28 jan-1 feb) wordt gecontroleerd op fout gesorteerd afval in de blauwe PMD-zakken. De ophalers voorzien de geweigerde zakken met een opvallende sticker met een herhaling van de sorteerregels.

Tijdens de maand november van vorig jaar controleerde de politie (PZ Gavers) in Harelbeke 3 552 wagens op hun snelheid. 398 wagens reden te snel. 11,2 % van de gecontroleerde wagens beging dus een snelheidsovertreding.

3

Help de postbode In deze winterperiode maken de weersomstandigheden het de postbode niet altijd even gemakkelijk. Maar je kunt hem helpen om zijn werk in alle veiligheid uit te voeren door sneeuw en ijzel vóór jouw brievenbus te verwijderen.

Gratis proeflessen sport Van 7 tot 10 januari biedt de dienst vrije tijd - sport gratis proeflessen aan. Maak gebruik van dit uitzonder­ lijk aanbod en ontdek zo welke sport bij jou past! Na de proefles blijft het bureel van de sportdienst nog een half uur open om in te schrijven aan het voordeel­ tarief. De week nadien starten de lessenreeksen. De data vind je op http://www.harelbeke.be/vrije-tijd/ sport/sport-tijdens-de-week. Inschrijven voor de proefles is niet nodig. Meer info: dienst sportpromotie, 056 733 463.

Damiaanbouwkampen Bouwkampen van Damiaanactie betekenen: • meer welzijn brengen voor lepra- en tbc-patiënten; • een stuk van je vrije tijd en energie geven, in groepsverband; • de lokale cultuur en de plaatselijke leefgewoonten ontdekken en respecteren; • jezelf verwennen met diverse ontmoetingen en meer krijgen dan geven. De projecten worden voorgesteld op de infodag 19 januari 2013 in Mechelen. Meer info: www.damiaanactie.be/bouwkampen. Inschrijven bij Marcel Lootens, tel. 09 383 55 63 en 0494 707 263, m.lootens@skynet.be.

Speelpleintjes Op verschillende locaties werden de voorbije jaren speelpleintjes geplaatst. Zo zorgen we er voor dat kinderen een leuke plaats hebben om buiten te spelen. Omdat het stadsbestuur buiten­ spelen belangrijk vindt, worden binnenkort op drie nieuwe speelpleintjes nieuwe speeltui­ gen geplaatst, terwijl op andere speelpleintjes bestaande speel­ tuigen een opknapbeurt krijgen. Op het Rode-Kruisplein wor­ den er vier toestellen geplaatst: een klimrek, een glijbaan, een schommel en een veertoestel. De toestellen bieden speelmoge­ lijkheden voor alle leeftijden. Op het pleintje in de Evangeliestraat worden de speeltoe­ stellen die er nu staan afgebro­ ken en vervangen door nieuwe. Op dat pleintje komt een nieuw torentje met verschillende speel­ mogelijkheden, een schommel en een veertoestel. Op het pleintje in de Hermelijnstraat worden een schom­ mel, een klimrek en een veertoe­ stel geplaatst. Info: Jeugddienst, 056 733 480 of jeugd@harelbeke.be.

14


4

Bescherm uw waterleiding

5

Vredeseilanden Op 11, 12 en 13 januari loopt de jaarlijkse campagne van Vredeseilanden ter ondersteuning van boerenfamilies wereldwijd. Traditiegetrouw worden tijdens de campagne verschillende voorwerpen verkocht zoals sleutelhangers, pennen, dobbelstenen en ‘mannekes’.

Winterse temperaturen kunnen ervoor zorgen dat de waterleiding en watermeter bevriezen. Dit kan je heel wat geld kosten. Om dit te vermijden, geeft de Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening graag enkele tips op hun website, www.vmw.be.

6

Queen of Africa Hawa Sanou uit Harelbeke vertrok op 19 november naar Argentinië om het land van haar roots Senegal te vertegenwoordigen op de internationale missverkiezing ‘Miss Global Teen’. Hawa Sanou werd gekroond tot Queen of Africa. Proficiat!

Sportacademie De sportacademie is een naschools wekelijks leuk uurtje sport en spel voor alle kinderen uit het lager onderwijs. De kinderen sporten met leeftijdsge­ nootjes en maken kennis met een brede waaier aan sporten. Spelplezier staat centraal. In de sportacademie (op woensdag) krijg je de kans om allerlei bekende en minder bekende sporten te beoefenen zoals floorball, baseball, kinball, tafeltennis, tennis, judo, atletiek, basketbal ... echt te veel om op te noemen. Alle info vind je op http://www.harelbeke. be/vrije-tijd/sport/sport-tijdens-de-week. Klik door naar sportacademie of bel naar 056 733 460.

Child Focus Sinds 2009 is Child Focus (stichting voor vermiste en seksueel uitgebuite kinderen) bereikbaar op het Europees nummer 116 000. Een groot deel van de oproepers gebruikt echter nog steeds de 110 om Child Focus te bereiken. Omdat het nummer 116 000 in steeds meer landen beschikbaar is, willen we dit nummer ook bij de bevolking beter bekend maken. Verdere info kan je bekomen bij hoofdinspecteur Geert Soete (PZ Gavers), 056 733 511, geert.soete@pzgavers.be.

Gidsen gezocht Het Provinciaal Sport- en Natuur­ centrum De Gavers kent een sterk groeiende educatieve werking gericht op scholen. In het voorbije najaar verzorgden ze educatieve pakketten voor 3 000 leerlingen uit de om­ geving van de Gavers. Om aan de groeiende vraag te kunnen voldoen, hebben ze nood aan vrijwilligers die begeleiding voorzien voor die educatieve pakketten. Tijdens de maanden februari en maart worden de vrijwilligers opgeleid en klaargestoomd. Na een korte stageperiode zijn ze klaar voor het echte werk. De vergoeding gebeurt volgens het vrijwilligerstarief. De begeleiders kun­ nen ook kiezen voor het statuut van zelfstandige, waardoor de vergoe­ ding anders gebeurt. Meer info bij Emanuel Demey, ­verantwoordelijke natuur- en milieu-educatie, Provinciaal Sport- en ­Natuurcentrum De Gavers, Eikenstraat 131, Harelbeke, tel. 056 234 021, emanuel.demey@west-vlaanderen.be, www.west-vlaanderen.be/gavers.

15


Fotowedstrijd Nieuw Harelbeke

Jeffrey Calis

Lieve Lefevre

Pieter Van Tieghem

16

Virginie Tijtgat


In het najaar van 2012 werd door de stad een fotowedstrijd georganiseerd. Het opzet was om met toeristenogen naar onze stad te kijken en het mooie, het typische en het minder mooie Harelbeke op de gevoelige plaat vast te leggen. Maar liefst 83 foto’s werden opgestuurd en brachten elk op een eigen, originele manier Harelbeke in kaart. Uiteindelijk zijn zes deel­ nemers als winnaar uit de bus gekomen. In de categorie Mooi Harelbeke wonnen de inzendingen van Jan Deryckere en Virginie Tijtgat. In de categorie Minder Mooi Harelbeke vielen de inzendingen van Pieter Van Tieghem en Lieve Lefevre in de prijzen en in de categorie Typisch Harelbeke haalden de inzendingen van Jeffrey Calis en Mieke Feryn het.

Jan Deryckere

Proficiat aan de winnaars. Zij krijgen elk een Harelbeekse Kadobon ter waarde van 50 euro toegestuurd.

Mieke Feryn

17


cultuur

2013 feestjaar in de bib

© Klaas Verdru

De bibliotheek vierde haar dertigste verjaardag op 29 december 2012. De festiviteiten gaan in 2013 nog even door. Het feestelijk thema voor de eerste maand van het jaar is ‘kleur’. Argumenten genoeg om het jaar in te zetten met een bezoek aan de bib.

De bibliotheek verwent jou met kleurrijke pasteltekeningen, een verfkleurenfestijn, tips voor meer kleur in je kleerkast en een feestelijk concert.

Kunstwerkplaats De Zandberg stelt tentoon in de bib van 3 tot en met 31 januari. De vernissage vindt plaats op donderdag 3 januari om 19.30 uur. Ze wordt ingeleid door Sabrine Vyt en muzikaal bijgekleurd door het Stijn ­Demuynck Jazzkwartet. Op zaterdag 12 januari om 11 uur is iedereen welkom in de bibliotheek voor het nieuwjaarsaperitiefconcert. Jonge muzikanten van het samenspelorkest strijkers van de SAMWD kleuren de bibliotheek in feeststemming met hun programma ‘Strings Around the World’. De toegang is gratis. Op woensdag 23 en 30 januari van 14 tot 17 uur is er kinderatelier voor kinderen vanaf 8 tot 12 jaar. In deze twee-

18

delige workshop leren ze de kneepjes van het vak onder begeleiding van kunstenares Greta Sabbe. Inschrijven voor deze gratis workshop is noodzakelijk, tel. 056 733 440 of info.bibliotheek@ harelbeke.be. Caroline Steensels, kleur- en stijlanaliste, vertelt in de workshop kleurenanalyse over haar passie voor kleur en persoonlijkheid en reikt tips aan voor een meer authentieke uitstraling. Elke deelnemer krijgt individueel kleuradvies voor een stralende toekomst! Op zaterdag 19 of 26 januari van 9 tot 12 uur. Het aantal plaatsen is beperkt. ­Inschrijven voor deze gratis workshop is noodzakelijk, tel. 056 733 440 of info.bibliotheek@harelbeke.be.


agenda

JazzLab Series: Too Noisy Fish Woensdag 30 januari

in Harelbeke Henk Rijckaert - Zwerm

Too Noisy Fish levert met ‘Fast Easy Sick’ een van de strafste platen af. Dit nieuwe pianotrio heeft al heel wat kilometers in de benen als rit­ mesectie van Flat Earth Society, maar evengoed verdienden deze felle muzikale persoonlijkheden hun sporen bij groepen en muzikanten zo divers als X-Legged Sally, Mauro Pawlowski, Jef Neve of Arno. Sinds vorig jaar ballen ze al hun energie samen in hun eigen trio. Na verschillende improvisatiesessies is het tijd voor deze drie heren om hun eigen(zinnige) weg uit te stippelen. Peter Vandenberghe, die al heel wat componeerde voor FES, schreef alle com­ posities op hun nieuwe plaat ‘Fast Easy Sick’ en dat hoor je. De humor heeft Too Noisy Fish alvast gemeen met Flat Earth Society. Dit trio is duidelijk een avontuurlijke uitstap van de ‘bigband met een hoek af’. De grensverleggende songs krijgen veel body dankzij de meesterlijke bassist Kristof Roseeuw en drummer Teun Ver­ bruggen.

Henk Rijckaert (1974) is sinds het dolle succes van de tv-reeks ‘Zonde van de Zendtijd’ een absolute smaakmaker bij het grote comedy-publiek. Hij begon jaren geleden als improvisator bij het Gentse improcollectief ‘The Lunatics’ en vond gaandeweg zijn eigen weg als comedian. Zijn eerste korte programma ‘De Duif’, leverde hem in 2003 een fina­ leplaats op Humorologie op. Tijdens de editie van 2005 van hetzelfde concours stond hij opnieuw in de finale, dit keer met zijn tweede korte pro­ gramma ‘Het Vergrootglas’. Hij sleepte er publieks- en persoonlijkheidsprijs in de wacht. In 2006 stond hij in de finale van het prestigieuze Nederlandse Cameretten. Meteen daarna leverde hij een uitstekend ontvangen eerste avondvullende voorstelling af: ‘Loebas’. Daarna volgde het bejubelde ‘Karton’ en de waardige opvolger ‘Het experiment’ waarmee hij het vorige seizoen op de planken stond. “Henk Rijckaert improviseert er schijnbaar achteloos op los, maar zijn act beschikt wel degelijk over een samenhangende structuur en een doelge­ richtheid die vele andere comedy-acts ontberen.” (De Morgen) Op dinsdag 22 januari om 20 uur in het CC het SPOOR. Info en tickets: CC het SPOOR - www.cchetspoor.be - 056 733 420.

JazzLab Series: Too Noisy Fish Waar? CC het SPOOR Harelbeke Wanneer? Op woensdag 30 januari om 20 uur. Prijs? 11 euro - 6 euro (-26 jaar) Info en kaarten? www.cchetspoor.be, 056 733 420.

19


agenda

1

Reiki I cursus Reiki behoort tot de alternatieve geneeswijzen. Er wordt gewerkt met de handen. Op zaterdag 26 en zondag 27 januari van 9.30 tot 17 uur in de Wagenmakersstraat 7 in Bavikhove. Info: 0478 486 801, www.mooiengezond.be.

2

Nieuwjaarshappening Gezinsbond PIV HUVLUV met zijn nieuwe theatershow ‘Speeltijd’ op zaterdag 19 januari om 19.30 uur in het CC het SPOOR. Kaarten 12-15 euro. Info bij Marijke Zbovorski, tel. 056 213 340 (na 18 uur), becarski@telenet.be.

Gezocht: Artistiek Talent

Nieuwjaarsconcert Chamber Players Om het artistiek talent aan te moedigen, wordt door het stadsbestuur van Harelbeke, in samenwerking met de Stedelijke Academie voor Beeldende Vorming de 31ste ‘Prijs voor Beeldende Kunsten stad Harelbeke’ ingericht. Dit jaar wordt de discipline Kleinsculptuur en Object aangesneden. De Prijs voor Beeldende Kunsten staat open voor alle startende, semi- of professionele kunstenaars die de discipline kleinsculptuur beheersen. De laureaat ontvangt 2 000 euro en zijn/haar werk wordt opgenomen in het kunstpatrimonium van Harelbeke. Daarnaast krijgen twee kunstenaars een vermelding van elk 500 euro. Hoe deelnemen? Vul voor vrijdag 8 februari een digitaal deelnameformulier in op de site www.harelbeke.be/pbk en verstuur daarbij een dossier in pdf-formaat aan­ gaande de deelnemende werken. Het dossier bestaat uit een uitgebreide cv en een beschrijvende lijst van drie recente werken met duidelijke afbeeldin­ gen van professionele kwaliteit. Vergeet niet om de verzekeringswaarde erbij te vermelden! Het reglement kan je downloaden op www.harelbeke.be/ pbk. Bij vragen of problemen kan je terecht bij sabv@harelbeke.be of op 056 733 405 - SABV, Tientjesstraat 4 in Harelbeke.

20

Harelbeke Muziekstad biedt bij het begin van 2013 een feestelijk nieuwjaarsconcert aan. Het concert opent met twee dynamische werken van de Fin Rautavaara en de Pool Gorecki. Sa­ men met die andere Poolse componist, Chopin, wordt de reis door Europa verder gezet. In Parijs aangekomen, ontmoeten we onze bloedei­ gen Peter Benoit. De verhalen die hij als kind hoorde, schrijft hij muzikaal neer in zijn Contes et ballades. Vanaf september 2012 zijn Diederik Glorieux en David Anne samen met een groep jonge muzikanten gestart met de ‘Chamber Players & Singers’. Na het concert biedt de stad een receptie aan. Tickets: 8 euro - abonnementen CC het SPOOR en Attacca en leerlingen SAMWD gratis, mits reservatie. CC het SPOOR, 056 733 420, cchetspoor@harelbeke.be. Vrijdag 18 januari om 20.15 uur in het CC het SPOOR. Co-productie Harelbeke Muziekstad, Attacca en CC het SPOOR.


3

Tentoonstelling in De Geus

4

Kunstkring De Geus zet het jaar in met twee schilders, Anna Desmet en Dirk Verhulst. De vernissage vindt plaats op 6 januari om 11 uur in het Vrijzinnig Centrum De Geus, Kon. Leopold III-plein 71 in Harelbeke. Te bezichtigen op zondag van 10 tot 13 uur van 6 tot 27 januari. Info: maesjohn29@hotmail.com.

donderdag 3 januari • Gratis kaarting - Cafetaria CC, 13u30 (ook op 10, 17, 24 en 31 jan.) • Vernissage tentoonstelling Archieven - Sted. Openbare Bib, 19u30: te bezichtigen tot en met 31 januari (zie pag. 18) • Musical Hairspray (doven­ voorstelling) - CC, 20u: Arte del Sueño (zie pag. 21)

vrijdag 4 januari • Nieuwjaarsbijeenkomst stadspersoneel - CC, 18u: Stad Harelbeke • AA vergadering Paretteplein 17, 20u (ook op 11, 18 en 25 jan.) • Musical Hairspray - CC, 20u: Arte del Sueño (ook op 5 jan. om 15u en 20u, op 6 jan. om 15u, op 11 jan. om 20u, op 12 jan. om 15u en 20u en op 13 jan. om 15u)

• Namiddag: bezoek van het schepencollege, de gemeenteraadsleden en de Kerstman aan de 90-plussers in de Woon- en Zorgcentra De Ceder a/d Gavers en De Ceder a/d Leie - Stad Harelbeke

vrijdag 11 januari • Nieuwjaarsbijeenkomst OCMW-personeel CC, 19u: OCMW

zaterdag 12 januari

zondag 6 januari

• Hobby - De Gilde Hulste, 14u: Ziekenzorg CM Hulste • Hobbynamiddag SCC Torengalm, 14u: Ziekenzorg CM Bavikhove • Nieuwjaarsfeest kernleden - De Gilde Bavikhove, 19u30: Femma Bavikhove

donderdag 10 januari • Onder Ons kaarting De Gilde Hulste, 14u: Ziekenzorg CM Hulste

woensdag 16 januari • Bloedinzameling CC, 16u30: Rode Kruis ­Harelbeke

• Jaarlijkse brevetuitreiking JC, 19u30: Rode Kruis ­Harelbeke

• Kerstboomverbranding Marktplein, 18u30: Stedelijk Feestcomité (zie pag. 2)

• Vernissage tentoonstelling Anna Desmet en Dirk Verhulst (schilderijen) VC De Geus, 11u: Kunst­ kring De Geus Harelbeke maesjohn29@hotmail.com, 056 728 172 - te bezichtigen op zondag van 10 tot 13 uur van 6 tot 27 januari (zie pag. 21)

• Bloedinzameling De Zuiderkouter Stasegem, 16u30: Rode Kruis Harel­ beke

vrijdag 18 januari

• Eetfestijn - De Zuiderkouter Stasegem, 18u30: ACV

• Onder Ons - CC, 13u30: CM Harelbeke

• Voormiddag: bezoek van het schepencollege en de Kerstman aan de 90-plussers in Harelbeke die nog thuis wonen Stad Harelbeke

Arte del Sueño brengt de musical Hairspray nog tot 13 januari in de aula van het Cultureel Centrum het SPOOR, Eilandstraat 6 in Harelbeke. Het verhaal gaat over de verhoudingen tussen blank en zwart in het Amerika van de jaren ‘60. Info en tickets: www.haarlak.be.

• Nieuwjaarsbijeenkomst SCC Torengalm, 18u: Skediwood

dinsdag 8 januari

zaterdag 5 januari

Musical Hairspray

• Nieuwjaarsaperitiefconcert door het samenspelorkest strijkers SAMWD - Sted. Openbare Bib, 11u: gratis gevolgd door receptie (zie pag. 18)

zondag 13 januari • Barbaraviering - CC, 10u: Brandweer Harelbeke

maandag 14 januari • Cursus Ikebana CC, 14u: CC het SPOOR

• Nieuwjaarsconcert ­Chamber Players - CC, 20u15: Stad Harelbeke, Attacca en CC het SPOOR 8 euro - abonnementen CC het SPOOR en Attacca en leerlingen SAMWD gratis (zie pag. 20)

zaterdag 19 januari • Nieuwjaarshappening: Piv Huvluv met zijn nieuwste theatershow ‘Speeltijd’ CC, 19u30: Gezinsbond Harelbeke-Stasegem (zie pag. 20) • Workshop: Kleurenanalyse Sted. Openbare Bib, 9u: gratis - 056 733 440, info. bibliotheek@harelbeke.be (zie pag. 18)

zondag 20 januari • Ruildag - School Kameleon, Tientjesstraat 2, 8-11u30: Interclub Curiosa vzw • Toast Literair: een heerlijk ontbijt aangevuld met toneel en poëzie CC, 9u: 10 euro (vooraf inschrijven) - Davidsfonds

21


agenda

5

Samen op weg naar goedkopere groene energie Wil je besparen op je energiefactuur en zorg dragen voor het milieu? Schrijf je dan vrijblijvend in voor de groepsaankoop 100 % groene stroom. Dit kan nog tot 5 februari 2013 op 0800 21 202 of op www.samengaanwegroener.be. Wie vorig jaar deelnam is NIET AUTOMATISCH opnieuw ingeschreven. Het contract met de prijzen van de groepsaankoop is slechts geldig voor 1 jaar. Je moet dus opnieuw inschrijven.

maandag 21 januari

zaterdag 26 januari

• Voorstelling jaarprogramma - Café Oud Gemeente­ huis Hulste, 14u: Ziekenzorg CM Hulste

• Nieuwjaarsbijeenkomst CC, 11u: Curieus

dinsdag 22 januari

maandag 28 januari

• Onder Ons namiddag: kaarten, sjoelen, teerlingbak en scrabble - SCC Torengalm, 14u: Ziekenzorg CM Bavikhove

• Gemeenteraad - CC, 19u30: Stad Harelbeke

• Optreden Henk Rijckaert ‘Zwerm’ - CC, 20u (zie pag. 19)

woensdag 23 januari • Kinderatelier Sted. Openbare Bib, 14u: gratis - 056 733 440, info.bibliotheek@harelbeke.be (zie pag. 18) • Workshop ‘iPoëzie schrijven’ door Geert De Kockere Toneelklas SAMWD, Toekomststraat 29, 18u: SAMWD (zie pag. 12) • Cursus klimaatgids Bezoekerscentrum De Gavers, Eikenstraat 131, Harelbeke, 19u30: 5 euro (ook op 30 jan. en op 6, 20 en 27 febr. - zie pag. 23)

22

• Optreden Freddy Devadder CC, 20u30: Kermis­ comité De Tientjes

• Eucharistieviering voor leden en overleden leden met aansluitend receptie in OC Bavikhove - Kerk Bavikhove, 10u: Femma Bavikhove

dinsdag 29 januari • Infonamiddag met als thema ‘Blijf bewegen, zitdans’ - SCC Torengalm, 14u: Ziekenzorg CM Bavik­ hove - inschrijven voor 22 januari • Workshop: Kleurenanalyse Sted. Openbare Bib, 9u: gratis - 056 733 440, info. bibliotheek@harelbeke.be (zie pag. 18) • Reiki I cursus in Usui Shiki Ryoho - Wagenmakersstraat 7, Bavikhove, 9u30: Mooi en Gezond www.mooiengezond.be, info@mooiengezond.be, 056 702 217, 0478 486 801 (ook op 27 jan - zie pag. 20)

zondag 27 januari • Optreden Christoff - CC: Kermiscomité De Tientjes

• Nieuwjaarsfeest leden De Gilde Bavikhove, 14u en 20u: Femma Bavikhove

woensdag 30 januari • Kinderatelier - Sted. Open­ bare Bib, 14u: gratis - 056 733 440, info.bibliotheek@ harelbeke.be (zie pag. 18) • JazzLab Series: Too Noisy Fish - CC, 20u (zie pag. 19) • Gedichtendag Sted. Openbare Bib, 17u (zie pag. 6)

agenda senioren donderdag 3 januari • Wandeling - De Gavers parking West, 14u: NEOS Harelbeke • Clubkaarting - CC, 14u: OKRA Harelbeke • Kaarting - Dorpshuis De Rijstpekker Hulste, 14u: NEOS Hulste

maandag 7 januari • Wandeling in Kuurne Vertrek kerk Bavikhove, 14u: OKRA Bavikhove

dinsdag 8 januari • Wandelen - CC, 13u30: S-Plus Harelbeke (ook op 15 en 22 jan.) • Een robot in het operatiekwartier (prof. Jos Vander Sloten) - Dorpshuis De Rijstpekker Hulste, 14u: NEOS Hulste • Ontspanningsnamiddag - PC De Bron, 14u: NEOS Harelbeke • Kaarten - Wijkhuisje Stasegem, 14u30: OKRA Stasegem (ook op 23 jan.)

woensdag 9 januari • Dansen - VC De Geus, 14u: S-Plus Harelbeke (ook op 16 en 23 jan.)

donderdag 10 januari • Petanque - Wijkhuisje Bavikhove, 14u: OKRA Bavikhove


6

Cursus klimaatgids Deze cursus zet je als gids op weg om het thema klimaatverandering te brengen voor een breed publiek. In vijf lessen maken we je wegwijs in de thema’s klimaat, effecten klimaatverandering, adaptatie en mitigatie, aangevuld met een interactieve les en een terreinbezoek. Data: 23 en 30/01, 6, 20 en 27/02, van 19.30 tot 22.30 uur in het B ­ ezoekerscentrum De Gavers, Eikenstraat 131. Kostprijs: 5 euro. Meer info en inschrijvingen via natuurpunt Educatie 014 472 955 of educatie@natuurpunt.be).

wachtdiensten en zitdagen www.harelbeke.be/wachtdienst 056 733 310 ZITDAGEN • Petanque - Wijkhuisje Oostwijk, 14u: S-Plus Harelbeke (ook op 17 en 24 jan.)

vrijdag 11 januari • Bijeenkomst leden Hulste en Bavikhove - Dorpshuis De Rijstpekker, 14u: S-Plus Harelbeke

maandag 14 januari • Kaarting - VC De Geus, 14u: S-Plus Harelbeke • Nieuwjaarsvergadering - PC De Schelp, 14u30: OKRA Stasegem

dinsdag 15 januari • Clubkaarting - CC, 14u: LBG Senioren • Wandelen - Kerk Stasegem, 14u: OKRA Stasegem

donderdag 17 januari • Nieuwjaarsbijeenkomst CC, 11u: ABVV Senioren

woensdag 23 januari • Reismarkt - CC, 14u: OKRA Bavikhove

De zitdagen van het nieuwe schepencollege worden pas in de loop van de maand januari vastgelegd en zullen voor de eerste maal opgenomen worden in het februarinummer van hblad.

MEDISCHE WACHTDIENSTEN • Huisartsen Harelbeke, tel.: 056 722 354 (vrijdag 19u - maandag 8u) • Ziekenhuis vanaf vrijdag 17u Ziekenhuis AZ Groeninge (campus Loofstraat), Loofstraat 43, Kortrijk, tel.: 056 636 112 • Tandartsen: weekend en feestdagen van 9 tot 18u: tel. 0903 399 69 • Apotheek vanaf vrijdag 8u30 www.apotheek.be of 0900 10 500 (0,45 euro/min)

28/12: Verhoest-Vervaet, Marktstraat 72, Harelbeke, tel.: 056 711 318 04/01: Anne Degryse, Kortrijksesteenweg 50, Harelbeke, tel.: 056 714 899 11/01: Gaverapotheek, Stasegemdorp 36, Harelbeke, tel.: 056 210 961 18/01: Vannecke-Vandecasteele, Gentsestraat 19, Harelbeke, tel.: 056 711 698 25/01: Christine Verhoest, Havikstraat 8, Hulste, tel.: 056 715 043 01/02: Verhoest-Vervaet, Marktstraat 72, Harelbeke, tel.: 056 711 318

Wensballonnen zijn verboden Op basis van artikel 88 van de Algemene Politiever­ ordening zijn wensballonnen verboden in Harelbeke. Naast het brandgevaar voor gebouwen en bomen, zijn de wensballonnen ook gevaarlijk voor het vlieg­ verkeer. Binnen een straal van 15 km van een (zweef) vliegveld (Wevelgem) mogen geen wensballonnen opgelaten worden. Iedereen die een wensballon op­ laat is te allen tijde verantwoordelijk en aansprakelijk bij mogelijke schade, ongevallen, lichamelijk letsel of eventueel overlijden. Ons advies luidt dan ook: hou het voor iedereen veilig en laat tijdens de eindejaars­ periode geen wensballonnen op!

23


Sluitingsdagen stadhuis 2013 • Vrijdag 22 maart (E3-Harelbeke) • Maandag 1 april (paasmaandag) • Woensdag 1 mei (Feest van de Arbeid) • Donderdag 9 mei (Hemelvaartdag) • Vrijdag 10 mei (brugdag) • Maandag 20 mei (pinkstermaandag) • Donderdag 11 juli (Feest Vlaamse Gemeenschap) • Van 22 juli tot en met 14 augustus: enkel open van 9-12 uur (behalve op vrijdag open tot 14 uur) • Donderdag 15 augustus (Maria Tenhemelopneming) • Vrijdag 16 augustus (brugdag) • Maandag 16 september (kermismaandag) • Vrijdag 1 november (Allerheiligen) • Maandag 11 november (Wapenstilstand) • Woensdag 25 december (Kerstmis) • Donderdag 26 december (2de kerstdag)

hblad 2013.01  
hblad 2013.01  

stadsmagazine Harelbeke jan 2013

Advertisement