Page 1

Contents Garage Cafe

4

Photogenic

14

Coconut

24

Camoflage Columns

34

Pattern

40

Voronoi Wall

44

Memory Columns 48 Sterotomic Permutation 52


Garage Cafe /location : Gahoe-dong, Seoul, South Korea. / area : 73 m2 / type : cafe /project/ construction : 2012

The range of the project is commercial rehabilitation of garage of 30 years old house in the historic preservation zone. It is located entrance of Bukchon Hanok Village, Korean traditional village in Seoul. There was coulple of factors which defines range of the project. The first is requirement by zoning code, which limits exterior appearance such as color or material. The second is change program from garage to café. Client want to keep garage image. Folding door allows multiple use over open and close. When it is closed, the garage becomes car-exhibition space. If it is opened, it is merges the café interior space. In addition, existing ceiling height is too low because it was originally designed as garage for three cars. However, the low-ceiling height is not good condition as café. Interactive lighting is applied for the lower ceiling in order to make people experience the condition as interesting phenomenon rather than inconvenience.

Sangwook Park 2


garden deck

interactive lighting

mesh metal

garage

cafe

exploded axon diagram

garage door view

Sangook Park 3


front view

Sangwook Park 4

mulltiple use for parking lot opened folding door


roof top garden with Korean taditional wall finishdetail (night)

view from roof top garden toward book chon, historic area of seoul

Sangook Park 5


roof top garden

Sangwook Park 6


view of parking garage closed folding door

Sangook Park 7


interactive lighting of seating area with lower ceiling

Sangwook Park 8

construction image of interactive


existing condition

each zone is controled by one motion sensor. ( voronoi diagram )

motion sensors of wall and ceiling respond simultaneously.

black painted mesh metal covers the system body.

Sangook Park 9


basement floor plan

scale 1:200

roof top garden floor plan

section

Sangwook Park 10

scale 1:200

scale 1:100


Sangook Park 11


Photogenic /location : 5th ave New York / area : 1,800 sf / type : show room /project/ construction : 2012

The range of the project exploration is defined by women’s shoes. The program was showroom for the designer’s shoes. I encounter photographer who came into the office for taking picture of shoes for New York fashion week, and his background paper roll inspired me some idea about display. It shows the way to make their product more visible on itself by infinite effect of rounded edge. I was trying to make the display shelves as background like paper roll in order to focus on their product easily. Fillet edge and frost glass shelves is the achievement through exploring range of the concept. In addition, window bench, which is finished by dark brown wenge laminate film, creates view frame toward 5th avenue of New York as symbol of fashion industry. It provides some break time admire the scenery of the street with deep depth 24 inch. In addition, it could be the seat for watching fitting model for testing shoes as well as display area. Entrance corridor is designed as linear space and the interactive lighting with motion sensor provides metaphor of runway walking.

Sangwook Park 12


floor plan

scale 1/16” = 1’

bench frame with at window frame

Sangook Park 13


dispaly zone A & B

Sangwook Park 14


round effect concept

display shelves : froast glass and rounding off an edge

Sangook Park 15


display shelves

Sangwook Park 16

display shelves section and elevation


mirror

showroom meeting table

office

froast glass

lighting

wood bench

rounding

Sangook Park 17


entrance

Sangwook Park 18


display zone A

Sangook Park 19


display zone C

Sangwook Park 20


window bench

Sangook Park 21


coconut / location : Dogok-dong, Seoul, South Korea / area : 71 m2 / type : pilates studio / project/ construction : 2012

Materials layout is the range of the project exploration. Client wants dark brown hardwood flooring for comfortable environment as Pilates studio. I extended the material use to wall and ceiling finish. It creates white zone such as studio, office or locker room and wood zones such as corridor, like inside and outside of coconut surface. Material schedule was important issue in this project, because it was very low budget project. It was important to balance among finishing materials reflecting the concept well in limited budget. I used three types of wood finish; walnut and rosewood hardwood flooring and wenge laminate film. I used walnut hardwood flooring, more expensive and higher qualified with thick wood layer for floor finish and rosewood hardwood flooring, cheaper and thin wood layer for wall and ceiling and wenge laminate film for bench cabinet of window side. Another journey from material arrangement was corner detail between two different materials and between two different sides such as wall and ceiling. Built-in furniture for storage is arranged on window side for spatial efficiency, providing depth for view frame as well as seating area.

Sangwook Park 22


reflective ceiling plan

bathroom

locker room

scale 1:150

office studio

floor plan

scale 1:150

Sangook Park 23


corrioder

Sangwook Park 24


built -in closet

Sangook Park 25


locker room

laminate film wenge 26.4 sm

hardwood flooring walnut 61sm

laminate film wenge /hairline aluminum

hardwood flooring walnut/ mirror glass hardwood flooring rosewoodt 26.4 sm

hardwood flooring rosewood /hardwood flooring(walnut)

Sangwook Park 26

hardwood flooring rosewood (corner)

hardwood flooring rosewood( door gap)


office

Sangook Park 27


bench / drawer/ storage/window

Sangwook Park 28


mirror

window side

Sangook Park 29


sturdio

Sangwook Park 30


sturdio

Sangook Park 31


camouflage columns / location : leeum museum, hannam-dong, Seoul, South Korea / area : 71 m2 / type : art shop /project : 2012

The project range is limited among three master pieces of architecture designed by Rem Koolhaas, Jean Nouvel and Mario Botta. The art shop is located at intersection of the three buildings. Client wants to activate the art shop Leeum | Conceptrespecting Design Proposal them. Therefore, it must be proposed without any change of architectural elements. The master plan provided idea. Three shape of buildings are totally different and each structural system supporting themselves is separated. I combined each structural girds and creates fake column on the location as display system which is not touching ceiling or wall. The size and color of columns are defined by existing columns for camouflage. In addition, cylinder type of display layout provides more efficient circulation and display effects.

Sangwook Park 32

arktonic


option A : too loose

option B : too dense

option C : rigid

option D : good

plan study for efficient display layout

Sangook Park 33


Type A

Type C 21

Type A

15 24

Type B

D B

20

15

Type B

24

21

18

x 9 = 45 casesD

A

C display

20

E

B

storage

x

storage

display

E

C

18

15 24

Type C

C

x

37 = 111 cases

x 7 = 7 cases

37 = 111 cases

x Type 7 C= 7 cases

Type B

Type A

18

A

B

21

x 9 = 45 cases

Total Number of Showcases = 163cases

analysis Type B of existing display layout

Type C

D

E

Type A

Total Number of Showcases = 163cases

Exposed Surface for Shopping

diagram display layout system of round concept

(Unfoldded Surface of Showcase)

Option A ( 300mm@300mm ) = 60 cases (20 x 3) Leeum | Concept Design Proposal

Option B ( 800mm@450mm ) = 72 cases (24x3) Option C ( 400mm@200mm ) = 45 (15x3 )

display Leeum | Concept Design Proposal

storage

explosed area diagram of display column unit

Sangwook Park 34

Option D ( 400mm@400mm ) = 63 (21x3) arktonic

Option E ( 400mm@200mm ) = 54 (18x3)

Total Number of Showcases = 294 cases

arktonic


21 15 24

D B

24

21

15

A

C D

E

20

E

C

B

21

18

D

A

B

C

18

18 24

20

15

E

diagram of display layout

Exposed Surface for Shopping (Unfoldded Surface of Showcase)

Option A ( 300mm@300mm ) = 60 cases (20 x 3) Option B ( 800mm@450mm ) = 72 cases (24x3) Option C ( 400mm@200mm ) = 45 (15x3 )

display

Option D ( 400mm@400mm ) = 63 (21x3) Option E ( 400mm@200mm ) = 54 (18x3)

4200

storage

4000 3600

4000 300

3600

4000 450

3600

Total Number of Showcases = 294 cases 4000

200

3600

400

200

300

400 300

450

200

300 450

Existing Column of Museum 1

Showcase Option A Size: 300mm@300mm Number of Case : 20 (5 x 4) Storage Size: 600mm@1000mm

Showcase Option B Size: 800mm@450mm Number of Case : 15 (5 x 3)

200

200 400

1200 1300

200 200

Showcase Option C Showcase Option D Showcase Option E Size: 400mm@200mm Size: 400mm@400mm Size: 400mm@200mm Number of Case : 24 (6 x 4) Number of Case : 21 (7 x 3) Number of Case : 18 (6 x 3) Storage Size: Storage Size: Storage Size: 600mm@1000mm

Sangook Park 35


Leeum | Concept Design Proposal

Sangwook Park 36

arktonic


Sangook Park 37


Pattern / type : exhibition / project : 2008 ~2009

Creating patterns was starting of the project exploration. The pattern is generated by circle shape units rotating through vector from input points. The algorithm is made in processing software. The range of project exploration is extended applying the idea to the interactive media project. Two webcams and projectors are installed in black box. The patterns are projected on a screen in the other sides. Each webcam detects the location of a point touched by hand on outer screen, which is the brightest point reflected on inner screen by projector light. If multiple input on two screen is provided, the vectors of units are calculated by multiple input points. In other words, individual person in different places simultaneously affects to generate overall pattern beyond space. The trajectory of the project started to create two-dimensional pattern but it has been developed in a four-dimensional view.

Sangwook Park 38


two dimensional pattern by simple rotation along vector

Sangook Park 39


Black BOX Interative Screen B: -Pattern reacting motion -Two origins defining vector Projector A Projector B webcam Interative Screen A: -Pattern reacting motion -Two origins defining vector

Multiple Interacting System Diagram

Sangwook Park 40


screen B: four dimensional pattern by simple rotation along multiple vector of both sides

screen A : four dimensional pattern by simple rotation along multiple vector of both sides

Sangook Park 41


voronoi wall / type : exhibition /project : 2009 ~2010

The project exploration has been started at of Voronoi diagram. Furthermore, CNC milling technology expended the range of the project. It becomes material experiment cutting the form in various material such as plywood or plexiglass with richer texture. Tool path generates texture on the surface which I didn’t anticipated on rhino model. Two side milling technique enhance the voronoi panel. The first application of the panel was table like plant cage. The porous surface provides view frame crossing the opposite side. The second application to the panel was wall screen made by plexiglass and LED strips lighten the panel. I put the motion sensor providing interaction of motion as well as view connection through the vorovoi panel.

Sangwook Park 42


palstic panel / white painted finish

ply wood panel / natural finish

mdf panel / blue glossy painted

Sangook Park 43


arduino voronoi Panel led strip motion sen-

interactive system diagram

Sangwook Park 44


voronoi wall lightend up

Sangook Park 45


Sangwook Park 46


Sangook Park 47


Memory Columns / project : 2008 / type : concept project of sub urban

Memory is relative spatiality. The memory is remembered through index such as special object or place which has been left strongly. These days, the indexes of the city arise and disappear more quickly than before. When I went to my hometown which I lived in my 15 years ago, that has been changed so much that it was really hard to recognize the memorial place in my childhood. My playground is gone. This project suggests the digital column such as the system of coordinates. The X and Y position of the columns are fixed. Even if the structure of the city is changed, the columns can be index which address the memory of the city. For example, the columns in the area, Avenue Y and W street under construction of a new Unified School can accumulate the memory of the place from the construction to school event around there in the future.

arktonic 48


In addition, afeter 10 years, some building might be disappeared or new street might be constructed. Some place in outdoor may become interior space with new building construction. Through these events of the city can be remembered by the digital columns which would have been same place as 10 years ago. The Digital columns on featureless Everyville’s topography become index to remember memory of the city in the passage of time. Besides, while the columns are presenting natural factors of the city the sound, temperature of wind etc. and interacting with physical index of the city such as traffic or population etc., it is creating new cityscape.

arktonic 49


arktonic 50


arktonic 51


Stereotomic Permutation / porject : 2006 / type : concept project

arktonic 52


arktonic 53


arktonic 54


arktonic 55


arktonic 56


arktonic 57

Sangwook Park_Portfolio  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you