Page 1

Februari 2013 34e jaargang â‚Ź 4,95

.NL

WONEN.NL - VLOEREN

Vloeren

inspiratie voor verbouwen & inrichten

imagine ... ... you can soft senses

Heuga Home Flooring BV Industrielaan 15 NL-3925 BD Scherpenzeel Tel. +31 (0)33 277 5862 Fax. +31 (0)33 277 5727 contact.nl@heuga.com www.heuga.nl

34 e JAARGANG, NUMMER 1

Met soft senses in je slaapkamer is het puur genieten als je ’s ochtends met je blote voeten uit bed stapt! soft senses is een heerlijk zachte kwaliteit die uitermate geschikt is voor de slaap- en badkamer. Eenmaal gelegd ziet het eruit als kamerbreed tapijt, maar met een persoonlijk uniek design welke je nergens anders vindt. Bespaar met deze tapijttegels bovendien ruim 10% ten opzichte van kamerbreed tapijt.

Hoe blijft je vloer als nieuw? Welke vloer past bij jou?

BP

Volg ons via Facebook: http://www.facebook.com/Heugahomeflooring en Twitter: @Heuga_NL

Tips voor de keuze van de juiste vloer


SKYLT

Loswal 12 Drachten 0512 - 589058 info@forrester-vloeren.nl

TiTANIUM

watergedragen parketlak

HIGHSOLID o In 2 lagen volledige bescherming. In 1 dag klaar.

• Exclusiviteit voor de juiste prijs

o Titanium harde bestendigheid. Geen glansstrepen.

• Custom made houten vloeren

o SKYLT Look & Feel. Oogt en voelt als onbehandeld.

• Ruime keus in PVC en Laminaat • Deskundig interieuradvies

De eerste watergedragen High Solid parketlak SKYLT is een merk van

| www.skylt.nl voor meer informatie of bel 0255 54 84 48

• Vloerpresentatie aan huis

www.forrester-vloeren.nl


Voorwoord De vloer: de basis van de woning. Wanneer je een woning binnenkomt, is de vloer één van de eerste dingen waar je naar kijkt. Is hij aan vervanging toe of kun je er nog mee vooruit? De vloer is dan ook een echte blikvanger. Een nieuwe vloer kan een kamer een compleet ander aanzicht geven. In deze tijd, waarin minder huizen verkocht worden, zien we dat mensen wel graag hun huidige woning willen aanpakken. In zo’n situatie kom je al snel bij de vloer uit. Weinig in huis zal namelijk zo intensief gebruikt worden en dus op een gegeven moment aan vervanging toe zijn. Of veranderingen in je persoonlijke leefsituatie zorgen ervoor dat je kiest voor die mooie vloer die je altijd al had willen, in plaats van die praktische en onderhoudsvriendelijke vloer. Of juist andersom. Wanneer je je vloer wilt gaan vervangen, krijg je te maken met een enorm aanbod aan vloeren. Elk type vloer heeft zijn eigen uitstraling en zijn eigen voor- en nadelen. Wonen.nl - Vloeren doorloopt aan de hand van een stappenplan alle vloeren. Je leest de voors en tegens en we vertellen hoe de vloer onderhouden moet worden. Daarnaast gaan we dieper in op vloerverwarming. Bij welke vloeren is dit mogelijk? En kun je het beste kiezen voor elektrische vloerverwarming of warmwater? Warme voeten op een blote vloer zorgen in ieder geval voor een weldadig gevoel van luxe. Stap voor stap komen we zo dichterbij de ideale vloer! Heb je na het lezen van dit magazine nog meer inspiratie nodig? Neem dan eens een kijkje op www.wonen.nl. Hier vind je op alle mogelijke manieren wooninspiratie: woonnieuws, sfeerbeelden, tips en productinformatie. En als je er dan toch bent, schrijf je gelijk even in voor de nieuwsbrief. Zo vind je je broodnodige inspiratie wekelijks in je mailbox!

Quick-Step

1.


Inhoudsopgave

70

Ondervloer

22

Tegelvloer

Wonen.nl - Vloeren helpt je aan de hand van een overzichtelijk Stappenplan bij het oriënteren op de vloerenmarkt.

54

29

Natuursteen

Oriëntatie Elke vloer heeft zijn eigen voor- en nadelen. Wij helpen je op weg naar je droomvloer. 04.

Levensstijl Trendy of praktisch: welke vloer past bij jou? Maak een statement met je vloer. 06.

Soorten vloeren 12. Tapijt

zorgt voor een knusse uitstraling.

Wonen.nl | vloeren

Laminaatvloer

18. Industriële

vloer: robuust en minimalistisch. 22. Leef je uit en creëer je eigen tegelvloer. 26. Laat je verrassen: verschillende laminaatdessins. 30. Planken zorgen voor rustieke uitstraling. 34. Voorzie je parketvloer van een persoonlijk tintje. 42. Kurkvloer: natuurlijke en veelzijdige vloer. 46. Linoleum, rubber en leer: vlak en praktisch. 50. Vinyl lijkt in niets meer op het ‘zeiltje’ van vroeger. 52. Natuursteen: eeuwenoude charme. 58. Interieurgrind: schitterende steentjes.


67

OnderHOud

32

PLanKenvLOer

18

industri毛Le vLOer

OnderHOud

62. Mooi moet mooi blijven. Elke vloer zijn eigen onderhoud.

OndervLOer

De vloer 贸nder de vloer. Belangrijk voor de levensduur. 70.

CHeCKList De laatste stap naar je nieuwe vloer. Neem mee naar de showroom.

79.

verKOOPadressen Waar koop je je nieuwe vloer? Vraag gratis brochures aan. 80.

vLOerverWarming Heerlijk warme voeten. Vloerverwarming: comfortabel en energiebesparend.

74.

3.


Stap 1: oriĂŤntatie Meister

Vloeren:

vele mogelijkheden

Wonen.nl | vloeren


Bij de oriëntatie naar een vloer wordt de allereerste keuze vaak al onbewust gemaakt; waar de één eerst bepaalt welke eigenschappen een nieuwe vloer beslist moet hebben, zoekt de ander eerst naar de gewenste uitstraling. Hoe dan ook, zorg dat de vloer die u op het oog hebt qua materiaal ook geschikt is voor de functie van de ruimte.

Elke vloer heeft zijn eigen voor- en nadelen. Afhankelijk van de ruimte in huis is een vloer meer of minder geschikt. Wij helpen u om stap voor stap tot een goede keuze te komen.

U bent toe aan een nieuwe vloer. Maar wat voor soort vloer wilt u? En waar gaat u hem leggen? Elke type vloer heeft zijn eigen voor- en nadelen en uitstraling. Het is dan ook niet eenvoudig een gedegen keuze te maken uit het enorme aanbod vloeren. De kleur maar ook het type vloer is van invloed op de uitstraling van de ruimte waarin de vloer komt te liggen. In dit magazine laten wij u de voor- en nadelen van elk type vloer zien. Stap voor stap helpen wij u om tot een goede keuze te komen. Dit maakt Wonen.nl - Vloeren overzichtelijk en inspirerend, maar vooral ook onmisbaar voor iedereen die goed voorbereid op vloerenpad wil gaan.

Vloerverwarming Elektrische en warmwater-vloerverwarming. Het zijn twee mogelijkheden voor aangenaam warme voeten. U leest er alles over in Stap 6. Checklist

Bent u helemaal op de hoogte van wat er mogelijk is? Tijd voor een bezoekje aan diverse showrooms van gespecialiseerde vloerenwinkels en merkfabrikanten. Onze Checklist is een overzicht van alles wat besproken is in het Stappenplan. Handig om mee te nemen naar de winkel!

Wat u verder nog van ons kunt verwachten

vloer. Of misschien wel vloeren, voor meerdere ruimtes in het huis. Lees hieronder wat u verder kunt verwachten.

Natuurlijk houden wij u ook op de hoogte van leuke ontwikkelingen in vloerenland. Er zijn weer veel prachtige ontwikkelingen! Wij laten u diverse dessins zien en laten de fabrikant aan het woord.

Levensstijl Wat is uw levensstijl, de samenstelling van uw huishouden, de bestaande situatie, wilt u één ruimte in het huis voorzien van een nieuwe vloer of meerdere (aansluitende) ruimtes? Hoe gebruikt u uw vloer en hoe staat u tegenover onderhoud?

Meer informatie: Wonen.nl Op www.wonen.nl/vloeren vindt u nog veel meer nieuws en inspiratie op vloerengebied. Wilt u altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws over vloeren? Abonneer u dan op de Wonen.nl nieuwsbrief! Aanmelden kan via www.wonen.nl/nieuwsbrief. ■

Eerste stap U hebt de eerste stap gezet naar uw nieuwe

Soorten vloeren Een vloer met een natuurlijke uitstraling, een kindvriendelijke vloer of een trendy strakke look? De vloerenmarkt beschikt over een uitgebreid aanbod soorten vloeren. In Stap 3 behandelen we tapijt, industriële vloeren, tegels, laminaat, plankenvloeren, parket, kurk, leer, rubber, linoleum, vinyl, natuursteen en interieurgrind. Stuk voor stuk kwalitatief hoogstaande vloeren met uitstralingen die u zullen verrassen. Onderhoud

Wekelijks schoonmaken en af en toe een grote beurt. Elke vloer heeft zo zijn specifieke onderhoud en verzorging nodig. Wat en hoe? U leest het in deze stap.

Ondervloer

Duurzaamheid, comfort, warmte- en geluidsisolatie dragen bij aan het behoud van uw vloer. Een ondervloer staat hiervoor aan de basis. De eisen waaraan een ondervloer moet voldoen hangen af van de vloer die erop komt. Laat u in deze stap informeren over de verschillende mogelijkheden.

MOSO

5.


Stap 2: levensstijl

Welke

vloer

waar?

Wonen.nl | vloeren

Limited Edition


Michel Oprey & Beisterveld

Forbo

Uw huidige vloer is nodig aan vervanging toe of misschien bent u uitgekeken op uw huidige vloer. Met uw nieuwe vloer wilt u laten zien wie u bent, een statement maken. Trendy, passend bij uw leefsituatie.

Eisen Misschien gaat u al helemaal op in al het moois op het gebied van vloeren, maar stel uzelf allereerst de vraag: ‘Hoe wil ik mijn vloer gebruiken?’. Spelen de kinderen graag op de vloer, loopt u graag op blote voeten - misschien is vloerverwarming dan namelijk ook welkom - en lopen er huisdieren rond? Maar ook: hebt u rekening te houden met allergieën, beschikt u over de nodige discipline om uw bewerkelijke vloer actief te onderhouden of bent u meer iemand die met de Franse slag door het huis gaat? Ga verder na of uw wensen reëel zijn. Het materiaal van de vloer moet geschikt zijn voor de bedoelde ruimte. Hout, parket of laminaat in de badkamer kán, maar lang niet alle soorten zijn hiervoor geschikt.

Natte ruimte of niet? In de woonkamer, keuken, badkamer en slaapkamer is de keuze van de vloer sterk gericht op wat u mooi vindt. Bijvoorbeeld die geleefde plankenvloer waarvan u al jaren droomt, of juist de strakke designvloer als mooie aankleding van uw trendy huis. Voor de kinderkamer, hobby- of werkkamer en eventuele extra ruimte zult u minder snel op de uitstraling afgaan en veel eerder kiezen voor een praktische vloerbedekking. Iets waar de kinderen makkelijk op kunnen spelen, wat makkelijk schoon te maken én hygiënisch is en waar treintjes en bureaustoelen makkelijk kunnen rollen. Vaak zijn dit vlakke vloeren zoals vinyl en linoleum. ▲

Door middel van een vloer laat u stuk van uzelf zien, u laat zien wie u bent. U zult echter ook rekening moeten houden met uw woonsituatie en de ruimte waarin de vloer komt te liggen. Sta voordat u kiest dus altijd stil bij de kamer waar u de vloer wilt leggen en aan welke voorwaarden de vloer dan moet voldoen. Zo voorkomt u teleurstellingen. In veel gevallen vormt de woonkamer de centrale plek in uw woning. Maar zonder dat het belang hiervan echt verschoven is, krijgen ook de keuken, badkamer, slaapkamers, kinderkamer, werkkamer en de zolder meer aandacht. Het kan zijn dat u voor één van deze kamers een nieuwe vloer zoekt. Gelukkig zijn er legio mogelijkheden.

Unica Grind

7.


Controleer de afwerkvloer De situatie waaruit u begint met plannen maken kan verschillen. Gaat u verbouwen, hebt u een nieuw huis gekocht of is het huis nieuwbouw? In alle gevallen is het van belang dat, voordat u uw nieuwe vloer plaatst, de conditie van uw afwerkvloer controleert. De afwerkvloer ligt direct bovenop de betonnen ondervloer of de houten balklaag en is in goede conditie als deze voldoende vlak, droog en sterk is. Het kan zijn dat ook uw trap aan nieuwe bedekking toe is. De mogelijkheden variĂŤren van geverfde trappen met halve maantjes van traanplaat of tapijt tot bedekking met laminaat. Waarvoor u kiest hangt natuurlijk af van smaak, maar ook van de vloer in bijvoorbeeld de hal. Voor de overgang tussen verschillende soorten vloerbedekking, bijvoorbeeld laminaat naast tapijt, zijn er profielen beschikbaar die ook hoogteverschillen moeiteloos overbruggen. Goed onderhoud

Een echte vloerenspecialist vraagt behalve naar uw wensen ook naar uw leefomstandigheden en -gewoonten. Een goed advies komt tenslotte alleen naar boven als de specialist een goed inzicht heeft in uw wensen, maar ook uw levensstijl. Onderhoud is hierin ook van essentieel belang. Een vloer moet passen bij uw huishoudmanagement. Kiest u voor een plankenvloer, dan is het belangrijk de oppervlaktebehandeling te kiezen die bij u past. In een goed gesprek informeert de specialist hiernaar. Alleen zo kan hij/zij u op de juiste wijze adviseren. De juiste keuze geeft jarenlang plezier. Quick-Step

Senso Gietvloeren

Solidfloor

Wonen.nl | vloeren


Beukers Vloeren

mFLOR

Wicanders

Basis van de woning Een nieuwe woning inrichten? Zorg dat er in het interieur een rode draad loopt in de vorm van een bepaalde kleur(combinatie) en/of een bepaalde woonstijl. Vloeren maken een groot deel van een woning uit en zijn daarom een logisch uitgangspunt. Is de juiste vloerbedekking eenmaal gekozen, dan is daarmee letterlijk de basis gelegd voor de verdere inrichting en aankleding. Door verf en behang, gordijnen, meubels en accessoires qua kleur en sfeer op de vloer af te stemmen, ontstaat stap voor stap een harmonieus interieur dat tot in detail ‘klopt’. Kiezen maar

U zult ongetwijfeld voor moeilijke keuzes komen te staan. Het aanbod in vloeren is groot, maar het assortiment nog groter. Ons advies: volg uw hart. Materiaal, design en kleur zijn bepalend voor de uitstraling van uw huis-, bad- of slaapkamer. Wilt u iets robuust, iets straks, iets stoers of iets zachts? In Stap 3 behandelen we alle soorten vloeren. Laat uw hart spreken! ■

9.


Advertorial

Laat u inspireren

Wonen.nl | vloeren


Advertorial

Ontdek wat er zo speciaal is aan Silvercare® en SDX-tapijt Tapijt geeft warmte, comfort en karakter aan elk huis. Omdat het zo’n grote oppervlakte bedekt, is de vloer de basis van de inrichting en een belangrijk middel om je eigen sfeer te creëren. Met de variatie in structuur, materiaal en kleur is er voor elke ruimte wel een passend tapijt te vinden. Tapijt is van nature een gezonde vloerbedekking dankzij de vezels die voorkomen dat de stofdeeltjes door de lucht worden verspreid. De SilverCare® behandeling voorziet de tapijtvezels van een extra duurzame en beschermende laag die bacteriën, huisstofmijt en nare luchtjes bestrijdt. Hiermee wordt de kans op prikkels sterk verkleind. Zilver is een natuurlijke stof, die bekend staat om zijn ontsmettende werking. De zilverionen zijn hypoallergeen en niet giftig. Verschillende onafhankelijke laboratoria hebben de werking van SilverCare® aangetoond.

Chloorbestendig SDX tapijt Wie bang is voor vlekken en viezigheid kiest voor kleurecht SDX-tapijt. Dit tapijt is 100% chloorbestendig,100% UV-bestendig en onderhoudsvriendelijk. Daarnaast is het voorzien van een Silvercare® behandeling tegen bacteriën en huisstofmijt. Qua onderhoudsgemak is SDX-tapijt uniek. Op de plek waar ‘kleur’ zit, kan geen vuil gaan zitten. Vuil blijft op de vezel zitten en trekt er niet in. Dit maakt schoonmaken makkelijker. Bovendien tasten gangbare schoonmaakmiddelen de kleur en de vezel niet aan. Mocht een vlek erg hardnekkig zijn, dan kan reiniging met een mengsel van water en bleekmiddel het tapijt weer als nieuw maken. Behalve het onderhoudsgemak zijn er nog meer voordelen aan tapijt met dit speciale SDX-garen. Verkleuring door zonlicht is bij dit tapijt niet mogelijk. Ideaal wanneer het tapijt achter grote ramen komt te liggen. De collectie van Belakos is opgebouwd uit een aantal verschillende productgroepen: • SDX- en SDN-tapijt - chloorbestendig en onderhoudsvriendelijk tapijt. • Silvercare® tapijt - beschermt tegen bacteriën en huisstofmijt. • Carpet your life! - tapijt in vier leefwerelden - welke trend past het best bij jou? • Adore - PVC-stroken met houtuitstraling. • Summer Feelings! - verschillende soorten kunstgras. Kijk voor de complete collectie en meer informatie op www.belakos.nl. Belakos Carpets Postbus 124 8281 AC Genemuiden

11.


Stap 3: tapijt In deze stap behandelen we de verschillende soorten vloeren. Achtereenvolgens leest u alles over tapijt, industriele vloeren, tegels, laminaat, plankenvloeren, parket, kurk, leer, rubber, linoleum, vinyl, natuursteen en interieurgrind.

Belakos

Wonen.nl | vloeren


Tapijt

Warm en zacht

Jacaranda

Door nieuwe technieken is het tegenwoordig mogelijk om iedere denkbare kleur tapijt te maken.Het heeft bovendien een hoog aaibaarheidsgehalte. En het hoeft niet kamerbreed; met een karpet kunt een leuk accent aanbrengen. Deze laatste zijn in de prachtigste kleuren en dessins verkrijgbaar, soms echte kunststukjes! Een woonsfeer wordt voor een belangrijk deel bepaald door de gekozen materialen en kleuren(combinaties). Populair is het luxueuze tapijt dat is vormgegeven als lange, warrelige polen. Daarbij stelt de branche tevens hoge kwaliteitseisen aan zichzelf. Gelukkig maar, hierdoor is onderhoud een fluitje van een cent geworden.

Warme kleuren Balta

Hoewel tapijt het hele jaar door in huis ligt zien we dat vooral in de wintermaanden de feestelijke, warme kleuren populair zijn. Denk aan parelmoertinten als zilver, goud en champagne, maar ook kleuren als goudgeel of chocoladebruin. Wie houdt van een luxe, romantische uitstraling kan combineren met zwart, antraciet en paars- of roodtinten. In de lente zien we juist meer naturellen, variërend van zandwit tot camel. Tapijtfabrikanten volgen de woonmode op de voet en brengen elk seizoen weer nieuwe kleuren uit.

Natuurlijke

comfortabel en behaaglijk warm. En nog geluiddempend ook. Tapijt geeft de kamer een knusse, luxe uitstraling.

combineerd wordt met een vleugje eco of ingetogen minimalisme. Ook karpetten passen goed in deze sfeer.

Structuren Structuren zijn een trend op zich. Niet eerder was er zoveel aanbod in rib- en reliëftapijt met stippels en blokjes, harige shagtapijten met lange, lichtgekrulde polen, intrigerende hoog-laag combinaties en hoogpolige karpetten. Subtieler kan ook: een blokkenvloer van tapijttegels waarbij alleen de structuurrichting is afgewisseld. Tapijtfabrikanten ontwikkelen steeds nieuwe garens en patronen. Zo kan naar hartelust gespeeld worden met hoog/laag structuren, het insnijden van vlakken, banen en figuren. Hoe rustiger de kleuren en dessins, hoe beter het structuureffect van een tapijt tot uitdrukking kan komen. Met de structuur van tapijt wordt bedoeld de vorm van het poolmateriaal, lussen of gesneden, de dikte of fijnheid ervan en de dichtheid van de polen onderling. De belangrijkste structuren op een rij:

Bouclé (lussenpool)

Hierbij wordt het poolmateriaal gevormd door poollussen die van gelijke of ongelijke hoogte zijn. In het laatste geval spreken we van een hoog/laag (bouclé)structuur.

Geschoren bouclé Dit is een lussenpool-tapijt met een hoog/laag structuur waarvan alleen bij de hoge lussen de top is afgesneden. Hierdoor ontstaat een afwisselend patroon. ▲

materialen Zoals gezegd, ook de toegepaste materialen zijn sfeerbepalers in het interieur. Zo zorgen natuurlijke materialen als sisal, zeegras, kokos, jute, linnen, (geiten)haar, wol en andere natuurvezels voor een rustige basis in interieurs waarin landelijke eenvoud ge-

Heerlijk zacht, lekker

13.


Cunera

Ambiant

Moquette (gesneden pool)

Bij dit tapijt zijn álle poollussen tijdens het weven of tuften doorgesneden.

Velours

In feite is een velours-tapijt een moquette-tapijt met een lage poolhoogte en dicht op elkaar gezette polen. Het garen is gemaakt van fijn vezelmateriaal, waardoor het tapijtoppervlak fluwelig en glad aanvoelt.

Frisé

Bij een frisé-structuur zijn de polen doorgesneden, maar is het tapijtgaren overtwijnd; het bestaat uit een aantal in elkaar gedraaide garens. Vrijwel elke pool is afzonderlijk te onderscheiden. Frisé-tapijt heeft een levendige, lekker nonchalante uitstraling.

Saxony Saxony is een frisé-tapijt, maar dan met langere polen. Het ziet er daardoor wat minder compact uit. Saxony heeft door de hoge polen veelal een luxueuze uitstraling. Shag Wanneer de polen nóg langer zijn en de pooldichtheid gering blijft, zullen de polen losjes omvallen. Het tapijtoppervlak wordt dan shag-structuur genoemd en heeft een warrige, speelse look. Afhankelijk van de poolhoogte spreken we van shag (langer) of semi-shag (korter). Heuga

Wonen.nl | vloeren

Allergisch?

Onderzoek in Duitsland en Denemarken heeft uitgewezen dat een ruimte met tapijt niet slecht is voor


Trend

Dimension

mensen met een vorm van stofallergie. De lucht in die ruimte is juist schoner, doordat stof in tapijt blijft zitten totdat het opgezogen wordt. Bij vlakke vloeren waait het stof de lucht in waardoor het ingeademd wordt. Het tapijt zélf is natuurlijk een ander verhaal. Het grootste broeinest voor huisstofmijt is tapijt op ongeïsoleerde vloeren. De bouwkundige aanpak van huisstofmijt is vloerisolatie met een zo hoog mogelijke isolatiewaarde. Door de droogte trekt de huisstofmijt zich terug naar koelere plekken om te overleven, wordt minder actief en produceert minder allergenen.

Vlekwerende coating Tapijt vlekgevoelig? Niet meer! Steeds meer kwaliteiten worden al in de fabriek voorbehandeld met vuil- en vlekwerende coatings. Gemorste koffie, cola of een omgevallen glas wijn laten dan - mits snel opgedept - geen sporen na. Bij sommige garensoorten mogen hardnekkige vlekken zelfs met verdund bleekwater worden nagespoeld. Voor in de keuken en badkamer zijn er speciale vochtbestendige tapijttegels die bij een ongelukje zó onder de kraan kunnen. Bij de tapijtspecialist zijn handige vlekkenwijzers verkrijgbaar, die voor elk type tapijt de juiste behandeling aangeven. Kijk ook eens op www.james.eu; een soort vlekken-EHBO voor tapijt.

Losse tegels Losse tapijttegels lenen zich prima voor cre-

de combinatie van een kortpolige velours naast een bouclé in dezelfde kleur: succes verzekerd. Tegels zijn dus makkelijk te combineren én te vervangen. Handig voor als er toch ergens een vlek in komt die er niet meer uit wil. Er bestaan ook tapijttegels in ‘plank’formaat, van 25 bij 100 cm.

Op de trap Een beklede trap ziet er aangekleed uit én is veiliger. Tapijt is immers stroef waardoor er minder kans is op uitglijden. Daarnaast heeft tapijt een geluiddempende werking, wat de buren op prijs zullen stellen. Kijk voor geschikt traptapijt naar het PIT-symbool trappen (wonen/werken). Maar bedenk ook dat juist de trap een plek is waar tapijt het zwaar te verduren heeft. Ondertapijt bevordert de prestaties van tapijt op de trap aanzienlijk. Een alternatief zijn de zogenaamde ‘trapmaantjes’, klassieke trap- en ganglopers. De woningstoffeerder maakt ze exact op maat. Eisen Belangrijkste leidraad voor de aanschaf van uw tapijt is nagaan waar het tapijt gelegd wordt en welke eisen er aan het tapijt worden gesteld. Moet het bestand zijn tegen rollend meubilair? Moet het geschikt zijn voor vloerverwarming? Moet de gekozen kwaliteit brandwerend zijn? Het Product Informatie Tapijt (PIT) geeft via pictogrammen informatie over de eigenschappen en toepassingen van een bepaalde kwaliteit tapijt. U vindt deze informatie op de rug van de tapijtstalen van de aangesloten leden. Of vraag ernaar bij de specialist. ▲

atieve vloeren. Leg ze bijvoorbeeld in blokken, strepen of schaakbordmotief. Bij tegels van ribbeltjestapijt ontstaan alleen al door het draaien van de vleug subtiele nuances. Hetzelfde geldt voor

Tapijt leent zich uitstekend voor een eigen ontwerp. Met tapijttegels kunt u verrassende contrasten in uw vloer aanbrengen. Dat kan ook in combinatie met verschillende polen: bijvoorbeeld door op een tapijttegel met een zachte gesneden pool een vloerkleed met een luxe, hoge pool tapijttegel te leggen. Dit hoog-laageffect wordt versterkt door een combinatie van lichte en donkere kleuren. Maar let wel op: te veel dessins en kleuren kunnen het geheel echter wel onrustig maken.

15.


KARPETTEN Nanimarquina via Vloerkledenwinkel

Vroeger was een karpet bedoeld om een interieur af te maken. Tegenwoordig worden de rollen steeds meer omgedraaid en ligt een vloerkleed aan de basis is voor de verdere inrichting. Het gebruik van karpetten wordt dan ook steeds populairder. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende materialen (onder meer katoen, velours en hoogpolig), figuren (grafisch, vierkant en langwerpig), kleuren en formaten. Met een karpet kunt u een zithoek accentueren en tot een eenheid in de kamer maken. Ook kan het dienen als zelfstandig object in de ruimte. Tegenwoordig zijn er meer en meer vormen en soorten karpetten. Omdat het een ‘eigen ontwerp’ is, dat u zelf afstemt op uw smaak en interieur. Hierdoor zijn ze altijd uniek en passen ze binnen elk interieur. Door de grote keuze in kleuren en dessins is het vrij eenvoudig om een opvallend accent te creëren. De verschillende elementen zijn te verbinden met de kleuren uit de gordijnen, een schilderij of meubels terug te laten komen in het karpet. Uw interieur wordt veel meer één geheel. Maar u kunt ook kiezen voor een ingetogen kleur waardoor een meubelstuk of kunstwerk juist extra tot zijn recht komt. Bovendien is het ook mogelijk karpetten te combineren met andere soorten vloerbedekking als vinyl, linoleum, parket, laminaat of natuursteen. Dit zorgt voor een bijzonder effect.

Voordelen Een karpet of vloerkleed is niet alleen een aanvulling op uw interieur, het biedt ook veel praktische voordelen. Als vloerkleed voelen karpetten comfortabel en warm aan uw voeten. Bovendien wordt uw krasgevoelige houten of stenen vloer beschermd, waardoor deze veel langer mooi blijft. Daarnaast bespaart u aanzienlijk op het opschuren en lakken of in de was zetten van uw vloer. Een ander voordeel is de akoestiek. Harde vloeren en gestucte muren absorberen nagenoeg geen geluid. Een karpet of vloerkleed levert daarom een welkome bijdrage aan de leefbaarheid in een ruimte, vooral wanneer u kiest voor karpetten met een hogere pool.

Ege Carpets

Wonen.nl | vloeren

Carpet Sign


Limited Edition

Object Carpet

Brink & Campman

Verleng de levensduur

tapijtpool niet te nat en gebruik geen wasmiddelen. Soms ontstaan er grillige plekken in een karpet. De verschijnsel wordt omschreven als ‘shading’. Bij een nieuw karpet met een gesneden pool zullen de pooltjes vrijwel rechtop staan en veel licht absorberen. We zien een mooie volle tint. Als er enige tijd over gelopen is, zal op de veel belopen plaatsen de pool enigszins naar een richting gaan ombuigen. Daardoor valt het licht op de zijkant van de poolgarens, die veel meer licht kunnen weerkaatsen. Het karpet lijkt daardoor op die plaatsen lichter van kleur. Het betreft een optisch effect en heeft niets te maken met verkleuring. ▲

De basis van een lange levensduur van uw karpet is zo’n twee keer per week stofzuigen. Zowel voor het verwijderen van stof en vuil als voor het oprichten van de platgelopen pool is dit noodzakelijk. Het is verstandig afwisselend in de lengte- en in de breedterichting te stofzuigen. Bij karpetten met een hoge pool (30 of 60 mm) is het noodzakelijk om de meest belopen plaatsen (looppaden) om de maand een keer op te borstelen. Zo bevordert u zowel het uiterlijk als de levensduur van het karpet. Voor het verwijderen van vlekken is snel handelen essentieel. Neem de vlek zo snel mogelijk op met tissues/keukenpapier, of liever nog met een sterk absorberend ‘zeemblok’. Schep vaste stoffen op met een lepel. De vlek deppen en nooit wrijven. Werk altijd van buiten naar binnen om uitbreiding van de vlek te voorkomen. Maak de

Benieuwd naar het laatste nieuws op vloerengebied? Ga naar www.wonen.nl/vloeren. 17.


Stap 3: Industriële vloer Het Nieuwe Stenen Tijdperk

Industriële

Strak en trendy Robuust, strak, trendy, onderhoudsvriendelijk en goed te combineren met verschillende interieurs; een industriële vloer is met recht bijzonder. Durft u het aan?

WONEN.NL | VLOEREN

De industriële vloer wordt al ongeveer veertig jaar gebruikt voor scheepsdekken en later ook voor kantoren en winkels. Tegenwoordig zijn ze ook in het interieur niet meer weg te denken. Waar eerst alleen echte durfals de vloer in hun designinterieur lieten aanbrengen, zien steeds meer mensen de voordelen in van deze bijzondere vloer. Architecten en consumenten smullen van de mogelijkheden die de vloeren bieden. Hij heeft als voordeel dat het een vloer met eindeloze mogelijkheden is. Bovendien is het onderhoud minimaal. Slechts af en toe stofzuigen en dweilen is voldoende om de vloer een strak uiterlijk


Senso Gietvloeren

vloer Janmaat Vloeren

â–˛

te geven en te laten behouden. Hoewel er diverse namen in omloop zijn zoals woonbeton, betonlook, cementlook en woongietbeton, hebben al deze giet- en betonvloeren min of meer dezelfde pluspunten. Zo zijn ze allemaal kleur- en slijtvast, makkelijk in het onderhoud, kindvriendelijk, brandwerend en verkrijgbaar in mooie varianten. Strak voor een stijlvol uiterlijk of met glitters voor een prachtige glamourlook. Topontwerpers worden ingeschakeld voor artistieke bewerkingen en decoraties met fascinerende patronen. Ook digitaal bewerkte beelden zijn een mogelijkheid.

19.


Voorbehandelen TIP: Een gietvloer is een onroerend goed en dus mag u hiervoor uw hypotheek aanspreken. De rente hiervan is fiscaal aftrekbaar. Mooi meegenomen!

Drie soorten

Grofweg onderscheiden we drie soorten industriële vloeren: de kunststofgietvloeren - gemaakt van een mengsel van kunststof en hars, de cementgebonden vloeren - met een basis van cement waar eventueel hars aan toegevoegd is en het woonbeton - een minimalistische vloer opgebouwd uit zand, mineralen, pigmenten en kunststof. Woonbeton is een vloer die niet onder het kopje ‘gietvloeren’ geplaatst mag worden. De andere twee zijn echter wel gegoten vloeren. Het grote verschil tussen deze twee is de kleur. Bij een cementgebonden gietvloer zit de kleur in het product zelf wat zorgt voor de natuurlijke uitstraling. Een kunststofgietsysteem bestaat uit een mix van twee verschillende kleuren die voor een uniek effect zorgen.

Een industriële vloer kan op vrijwel elke ondervloer komen, zolang deze maar vlak, droog, vormvast en stevig genoeg is. Afhankelijk van de soort ondervloer zijn er verschillende voorbehandelingen mogelijk. Vraag hiernaar bij de specialist. De ‘legmethode’ hangt sterk af van de specifieke samenstelling. Kunststof gietvloeren worden doorgaans gegoten, cementgebonden vloeren gespaand. De vloeren worden naadloos en vlak afgewerkt en hebben een dikte van circa 2 mm voor kunststof tot 5 mm voor cement en woonbeton.

Laten leggen Het ‘leggen’ van een industriële vloer moet altijd door een expert gebeuren die de vloer op ambachtelijke wijze aanbrengt en egaliseert. Het ‘leggen’ neemt doorgaans twee tot vier dagen in beslag. De verschillende lagen moeten namelijk eerst goed drogen voordat de volgende laag opgebracht kan worden. Zowel de gietvloeren als de gespaande vloeren worden afgewerkt met een toplaag om ze te beschermen tegen vlekken en vuil en om krasvorming te beperken. De meeste vloeren zijn circa 24 uur na het ‘leggen’ al beloopbaar en na twee dagen belastbaar. De eerste week moet u in verband met krassen wel voorzichtig zijn met het verplaatsen van meubelen. Overigens kan vloerverwarming bijna altijd!

Arturo Unique Flooring

Wonen.nl | vloeren


Arturo Unique Flooring

Ode aan de Vloer

Ter plaatse samengesteld

Omdat een gietvloer ter plaatse wordt samengesteld en gemengd, en het gieten een paar dagen in beslag neemt, kunt u tijdens het leggen nog wensen aangeven. Bijvoorbeeld voor wat betreft de structuur, de kleurverdeling of het aanbrengen van decoratieve accenten zoals gekleurde vlokken, glas chips, glinsterend parelmoer of speciale afbeeldingen zoals sterren, strepen of bloemen.

Strak of extravagant?

Industriële vloeren zijn doorgaans verkrijgbaar in alle RAL-kleuren; van ingetogen tot extravagant. Ook kan er met twee (ton-sur-ton) kleuren gewerkt worden, waardoor de vloer een gevlamd uiterlijk krijgt dat overal nét weer even anders is. Soms is er ook nog keuze tussen hoogglans, zijdeglans of mat. Dankzij al deze opties is het mogelijk om een heel persoonlijke vloer te creëren.

Meer weten?

Slijtvastheid, vlek- en krasgevoeligheid, demping, kleurechtheid, elasticiteit; alle giet- en betonvloeren hebben zo hun eigen specifieke kenmerken, die hier niet allemaal even uitvoerig aan bod kunnen komen. Ook lijken sommige (merk)namen op elkaar, terwijl het toch verschillende producten zijn. Neem voor nadere informatie contact op met de leveranciers via de brochurelijst in dit magazine of kijk op www.wonen.nl/vloeren. Frenoflex

Benieuwd naar het laatste nieuws op vloerengebied? Ga naar www.wonen.nl/vloeren. 21.


Stap 3: Tegels

TEGELS Trendy en hygiĂŤnisch

Met een tegelvloer kunt u helemaal uw creativiteit kwijt. Tegels passen altijd en overal: van woonkamer tot serre, van keuken tot badkamer.

WONEN.NL | VLOEREN

Cottoceramix


De tijd van kille, sfeerloze plavuizen met flinke voegnaden definitief voorbij. Tegels van nu hebben een warme uitstraling en zijn in talloze kleuren en formaten verkrijgbaar. Nieuwe kleurencombinaties of patronen, met tegels kunt u zich helemaal uitleven. Kies voor geglazuurd of ongeglazuurd, klein- of grootformaat, trendy kleurtjes of ingetogen en neutraal; zoveel vloerwensen, zoveel tegels. Verder hebben ze verschillende voordelen: eenvoudig te onderhouden, hygiënisch en praktisch.

Oosters

Als er al een trend te ontdekken is, dan is het de invloed van Oosterse culturen zoals de sereniteit van Japan of de meer uitbundige Chinese patronen. Verder is het uitdijende spectrum aan formaten opvallend. Dit varieert van mozaïektegeltjes van 1x1 cm tot de grootformaat tegels van wel 60x60 cm. In een grote ruimte kan het spelen met diverse formaten een spannend plaatje opleveren, maar in een kleinere kamer is dit al snel te druk. ▲

Geglazuurd Geglazuurde tegels hebben, zoals de naam al aangeeft, een glazuurlaag; verkrijgbaar in vrijwel elke denkbare kleur. Deze glazuurlaag beschermt tegen het indringen van vloeistoffen en chemicaliën. Vlekken maken dus geen kans. Krassen wel: die zijn nu eenmaal op een glad en glanzend oppervlak sneller zichtbaar dan op een mat oppervlak. Glans is een duidelijke trend die we terugvinden in de opkomst van metalen tegels en glastegels.

den keramische producten op basis van klei. Er zijn net zo goed geglazuurde plavuizen als ongeglazuurde tegels. Het verschil zit ’m veelal in de uitstraling. Plavuizen hebben vaak een wat rustiek uiterlijk. Toch zijn er tegenwoordig ook imitaties van natuursteen en gepolijste plavuizen.

Kleurenscala

Het kleurenscala van ongeglazuurde tegels is wat beperkter dan die van de geglazuurde versies. Echte knalkleuren zult u hier niet zo gauw vinden; ongeglazuurde tegels staan qua kleur veelal dichter bij de natuur. De kras- en slijtvastheid is hoog. Nadeel is dat ongeglazuurde tegels gevoeliger zijn voor vlekken. Tip: behandelen met een zogenaamde sealer maakt een ongeglazuurde tegelvloer al veel beter bestand tegen morsen met bijvoorbeeld koffie of rode wijn.

Plavuizen Tegel of plavuis, het lijkt alsof het over twee verschillende dingen gaat, maar dat is niet zo. Het zijn bei-

Bisazza

Mosa Tiles

23.


for ms

rint

tindruk

de Ontdek ollectie c e t s w nieu e bij onz lijke plaatse dealer

Moduleo® Design Floors maakt deel uit van de IVC Group, gespecialiseerd in de ontwikkeling en productie van hoogwaardige, modulaire kunststofvloeren bestemd voor zowel thuisgebruik als voor professionele toepassingen.

Moduleo® fascineert door zijn veelzijdigheid en zijn design meerwaarde. De modulaire tegels en planken zien er met hun levensechte textuur heel realistisch uit en ze zijn in allerhande patronen te verleggen. Ze laten u toe om uw eigen sfeer en exclusieve look te creëren. De Moduleo® vloeren kunnen zowel zwevend (CLICK) als verlijmd (DRYBACK) geplaatst worden. Moduleo® is een streling voor het oog. Aangenaam en warm aanvoelend, geluiddempend, uitstekend bestand tegen krassen of vlekken en ook bijzonder geschikt voor badkamer of keuken, want al onze producten zijn waterafstotend. Ook gebruik met vloerverwarming is geen probleem. Moduleo® is een ecologisch verantwoorde en intelligente keuze voor de toekomst. Onze producten worden in een gloednieuwe “groene” fabriek gemaakt in Avelgem (België), die binnenkort door windturbines zal worden aangedreven. Ze bevatten tot 50%

Natural look & feel

Hygienic Antiallergic

Extra long

IAQ - Indoor Air Quality

gerecycleerde materialen en zijn op hun beurt ook recycleerbaar. Bij de ontwikkeling van elke nieuwe collectie staan zorg voor kwaliteit en voor het milieu steeds centraal.

Expansion / Contraction proof

Castor chair resistant

Suitable for floor heating

Stain resistant

Voor een verdeler in uw regio: www.moduleo.com


Vloerverwarming Hoewel tegels best een warme uitstraling kunnen hebben, voelt een tegelvloer in de praktijk koud aan. Gelukkig geleidt een tegelvloer prima en is dus uitermate geschikt voor vloerverwarming. Lees hierover meer in Stap 6 van het Stappenplan.

Designtegels

Original Style

Mozaïek

In huizen met een klassieke sfeer wordt vaak gekozen voor de bekende Winckelmans tegeltjes, Victoriaanse mozaïekvloeren of Portugese cementtegels. Deze veelal handgemaakte Portugese tegels zijn verkrijgbaar in tientallen formaten, mooie diepe kleuren en authentieke dessins. Wie het echt chique wil hebben, zal met plavuizen en marmertegels een fraaie keuze maken. Ook worden er tegenwoordig kant-en-klare marmermozaïeken aangeboden in diverse stijlvormen, van Art Deco tot Griekse meandermotieven. Mooi en makkelijk!

Lookalikes

Een aparte categorie in tegelland vormen de lookalikes. Het gaat hierbij om gebakken tegels die sprekend lijken op een ander (natuurlijk) materiaal. Zo zijn er inmiddels perfecte kopieën van marmers, hardsteen en leisteen; compleet met de karakteristieke putjes en aders. Maar behalve tegels die lijken op natuursteen, zijn er ook tegels met het uiterlijk van beton en cortenstaal; speciaal voor de liefhebbers van een moderne tegelvloer. Er zijn zelfs tegels met de optiek van echt houten parket. En dat alles vocht-, vlek-, kras- en chemicaliënbestendig!

Tegels en plavuizen kunnen niet zomaar op elke vloer worden gelegd. Om niveauverschillen en hinderlijk opstaande randjes, of zelfs scheurende voegen te voorkomen is het van belang dat de ondervloer solide en egaal is. Komen de tegels op een houten ondervloer te liggen, dan is een stabiliserende tussenvloer noodzakelijk, omdat hout werkt.

De afwerking

Zeker in natte ruimten zoals de badkamer, keuken en het toilet is de afwerking van tegels een belangrijk punt. Niet alleen om doorlekken van water te voorkomen, maar ook voor een goede hygiëne. Veel tegelcollecties bevatten sanitaire plinttegels met een opstaande rand en bijpassende binnenen buitenhoeken. Maar ook afwerkprofielen in messing, kunststof of aluminium worden veel gebruikt bij het afwerken van de vloer. In plaats van een afwerkprofiel kan er ook gekozen worden voor het gebruik van keramische strippen. Deze kunnen dezelfde kleur hebben als de vloer, of juist een contrasterende kleur.

Krasgevoeligheid De (kras)gevoeligheid van geglazuurde vloertegels wordt aangegeven met een slijtweerstandcode (I = laagste, V = hoogste classificatie). Ongeglazuurde tegels worden bij zeer hoge temperaturen gebakken, waardoor dergelijke tegels qua slijtweerstand bijna altijd een code IV tot V hebben.

Welke ruimte? Tegels passen altijd en overal. Maar niet elke tegel is voor elke ruimte in huis even geschikt. Zo telt in de hal en gang vooral de slijtvastheid van vloertegels. Wie tegels in de keuken legt, doet er verstandig aan een niet-vuilgevoelige tegel te kiezen. Speciaal voor de badkamer, waar veiligheid een eerste vereiste is, zijn er speciale collecties van vochtbestendige, slipvaste tegels.

Ondervloer

Benieuwd naar het laatste nieuws op vloerengebied? Ga naar www.wonen.nl/vloeren. 25.


Stap 3: laminaat

Laminaat

Vele voordelen Steeds vaker zien we laminaatvloeren in de meest uiteenlopende dessins. Behalve de praktisch kant is het aanbod aan verschillende dessinmogelijkheden enorm. Laminaat is en blijft één van de populairste vloerensoorten. Het heeft dan ook vele voordelen; duurzaam, goed te onderhouden en prima prijskwaliteitverhouding. Een ideale vloer dus. Bij laminaatvloeren wordt gebruikgemaakt van verfijnde technieken en verrassende uitstralingen. Ze zijn bovendien bestand tegen de meeste vlekken en hygiënisch, want dankzij de gesealde toplaag, kunnen vuil en bacteriën er niet indringen.

Aantal lagen Laminaat bestaat doorgaans uit een kern van MDF of HDF, een harde, beschermende toplaag van kunststof (melamine) en een dessinlaag. Om te voorkomen dat de vloerdelen kromtrekken is aan de onderzijde een stabiliteitslaag aangebracht. De verschillende lagen worden onder hoge druk samengeperst.

Uiterlijk Laminaat is verkrijgbaar in tientallen, veelal natuurlijke dessins. Onder de toplaag wordt een print aangebracht. Dat kan van alles zijn. Wonen.nl | vloeren


Cotap

Windmรถller Flooring

Berry Floor

Quick-Step

27.


Veruit de meeste laminaten hebben het uiterlijk van hout, maar steeds vaker zien we tegellaminaat en kleurige, opvallende motieven en patronen zoals bij tapijt veelal te zien is. Dankzij verbeterde digitale foto- en printtechnieken worden de dessins steeds mooier en geloofwaardiger. Vaak is laminaat niet meer van echt te onderscheiden. De meeste laminaten hebben een glad oppervlak, maar voor wie een nóg natuurlijkere uitstraling wil, zijn er nu ook laminaten met een gestructureerd oppervlak. Deze profiellaminaten worden ook wel ‘authentic’ of ‘living surface’ genoemd. Jaarringen, noesten en nerven; zie ze en voel ze. Een driedimensionaal effect geeft de vloer een extra ruimtelijke indruk.

In de natte ruimte?

Speciaal voor de badkamer is er laminaat zonder houtproducten erin, dus van 100% kunststof. De toplaag van een laminaatvloer is weliswaar waterbestendig, maar de kern cq. onderkant kan na verloop van tijd gaan zwellen als het in aanraking komt met water. Let dus goed op of het laminaat geschikt is voor deze natte ruimte.

Ondervloer

Om geluidsoverlast en vocht tegen te gaan moet de laminaatvloer op een goede ondervloer liggen. In appartementsgebouwen is het vaak zelfs verplicht om een

Meister

Pergo

Wonen.nl | vloeren

ondervloer te leggen die contactgeluiden zoveel mogelijk voorkomt. Over het algemeen is een door TNO geteste ondervloer met een minimale geluidsreductie van 10dB vereist. Sommige ondervloeren halen echter met gemak het dubbele.

Voorbewerken Zorg voor een vlakke en stofvrije ondergrond en voorkom dat de onderzijde van het laminaat vochtig kan worden. Zeker op de begane grond is het daarom raadzaam eerst een isolerende laag aan te brengen. Afhankelijk van de ondervloer kunt u kiezen voor een afstrijklaag (op beton) of polyethyleenfolie (op hout). Verwijder vóór het leggen plinten en drempels en controleer of de deuren nadien nog kunnen worden geopend.

Zagen en leggen

Wanneer u een decoupeerzaag gebruikt om laminaat op lengte te zagen, kunt u de stroken het beste ondersteboven leggen om te voorkomen dat de toplaag splintert. Afgezaagde einden kunt u bij een muur laten eindigen en wegwerken onder een afdeklat. Tussen laminaatvloer en muren, deurposten en cv-pijpen moet tenminste 1 tot 1,5 cm ruimte vrij worden gelaten (de zwelnaad). De vloer kan namelijk uitzetten door het belopen, het gewicht van meubels of vocht.


Quick-Step

Classificatie en gebruik Hoe lang gaat een laminaatvloer mee? Aan welke eisen moet uw laminaatvloer voldoen? Een en ander is natuurlijk afhankelijk van waar het laminaat komt te liggen. De Europese kwaliteitsstandaard EN 13329 geeft uitkomst. Kijk hiervoor op de verpakking. Er wordt onderscheid gemaakt tussen laminaat voor huishoudelijk en commercieel gebruik. Daarbij worden drie categorieën onderscheiden: laminaat dat geschikt is voor licht, gemiddeld dan wel intensief gebruik. De toegekende classificatie is afhankelijk van criteria zoals de slijt- en slagvastheid, kras- en vlekbestendigheid, lichtechtheid en het effect van stoelpoten en naaldhakken. AC1 Klasse 21 licht gebruik (bijvoorbeeld de slaapkamer) AC2 Klasse 22 normaal gebruik (bijvoorbeeld woonkamer) AC3 Klasse 23 intensief gebruik (licht commercieel gebruik) AC3 Klasse 31 intensief gebruik (licht commercieel gebruik) AC4 Klasse 32 zwaar gebruik (normaal commercieel gebruik) AC5 Klasse 33 zeer zwaar gebruik (intensief commercieel gebruik)

Direct of hogedruk In kwaliteit én prijs bestaat een groot verschil tussen direct laminaat (DL) en hogedruklaminaat (HPL). Bepaal voor uzelf waarop u zich wilt oriënteren. Het verschil zit in het productieproces en de samenstelling van de lagen. HPL bestaat uit meer lagen en een sterkere toplaag dan DL. Het voordeel hiervan is dat het laminaat minder doorslijt, niet verkleurt en meer vlekbestendig is. Ondanks de harde toplaag, blijft laminaat altijd in meer of mindere mate gevoelig voor krassen. Het is dan ook raadzaam uw laminaatvloer te beschermen tegen zand en ander schurend vuil, door bijvoorbeeld een vuilvangmat voor de buitendeur neer te leggen. Tot slot nog een tip. Zwaar beschadigde planken kunnen door vloerexperts vervangen worden zónder dat er een verschil in kleur zichtbaar is.

Balterio

Benieuwd naar het laatste nieuws op vloerengebied? Ga naar www.wonen.nl/vloeren. 29.


Stap 3: plankenvloer Forrester Vloeren

Plankenvloer

Rustieke uitstraling Een rustieke plankenvloer maakt elk interieur meteen gezellig en warm. Hout ‘leeft’, dit zorgt ervoor dat uw plankenvloer bijzonder en natuurlijk is.

WONEN.NL | VLOEREN


Haro

Qua uitstraling variëren de mogelijkheden bij een plankenvloer van strak hedendaags design tot de optiek van een eeuwenoude kasteelvloer. Het aanbod aan plankenvloeren is enorm: zowel qua soorten, kleuren en structuur als uitvoeringen. Kies bijvoorbeeld voor de roomwitte, gelige of lichtbruine tinten van eiken, esdoorn, beuken of noten.

Patronen Kenmerkend voor een plankenvloer is het afwisselende patroon van verschillende lengtes en/of breedtes. De meest populaire houtsoorten zijn er bovendien vaak in verschillende selecties of sorteringen, uiteenlopend van planken met een zeer regelmatig en rustig beeld, tot delen met veel noesten en een uitgesproken nerftekening voor een meer rustiek beeld. De zogenaamde geborstelde vloerdelen hebben ook een ‘puur natuur’-uitstraling. De planken hebben dan een bijzondere bewerking ondergaan, waarbij de zachte delen van het oppervlak zijn weggeborsteld. Daardoor is de houtnerf duidelijk zichtbaar én voelbaar. Ook apart zijn bewerkingen zoals (hand) schrapen of dwarse zaagsneden, die vooral het stoere karakter van de plank versterken.

Uitstraling

Duurzaam

Hout is van nature sterk, sommige soorten gaan eeuwen mee. De duurzaamheid ervan wordt uitgedrukt in klassen: van I (heel duurzaam) tot V (niet duurzaam). Qua kleur kan een plankenvloer heel verschillend worden afgewerkt, er is voor elk wat wils. Beitsen en oliën kunnen de houten vloerdelen bijzondere en warme tinten meegeven. Dat kan ook handig zijn als u bijvoorbeeld kersen een mooie kleur vindt, maar toch liever een hardere houtsoort zoals eiken op de vloer hebt. De liefhebber van naturel kan een blanke lak, beits, olie of was als afwerking gebruiken. Blanke olie, beits en dergelijke verdiepen de eigen tint van het hout en laten de tekening mooi uitkomen. Een mooie tint is natuurlijk belangrijk, maar de afwerking van planken dient natuurlijk vooral om de vloer te beschermen tegen vocht en vuil. Lees hier meer over in Stap 4 van het Stappenplan ‘Onderhoud’.

Een nieuwe houten vloer, maar dan van oude planken. Steeds meer mensen kiezen bewust voor een houten vloer met een doorleefde uitstraling in de vorm van oude vloerdelen. Die zijn er in twee soorten: echt oud en oud gemaakt. Echt oude planken zijn afkomstig uit bijvoorbeeld oude treinwagons, huizen, kastelen of kloosters. Het verle-

den heeft duidelijk sporen achtergelaten in de vorm van butsen, krassen en spijkergaatjes. Wie die doorleefde uitstraling wel kan waarderen, maar tóch de voorkeur geeft aan nieuw, vindt een alternatief in de zogenoemde verouderde planken. Deze worden steeds vaker aangeboden en hebben sfeervolle collectienamen als kasteelvloer, abdijvloer of kloostervloer. Het betreft hier nieuw geproduceerde planken, die kunstmatig zijn voorzien van deuken en krassen. Vaak ondergaat het hout nog behandelingen waardoor het hout verkleurt. Een donkere bruintint (gerookt) of juist een lichte, gekalkte kleur draagt bij aan het ‘versleten’ uiterlijk.

31.


Forrester Vloeren

Beukers Vloeren

HoutAmbacht

Vast of los leggen

Samengesteld

• Volledig verlijmen en spijkeren op spaanplaat kan de werking van de vloer tegengaan. • Spijkers blijven uit het zicht als er schuin naar binnen wordt gespijkerd vanuit het mes van de mes-en-groef verbinding. • (Plak)plinten in dezelfde houtsoort als de vloer kunnen uitkomst bieden bij lastige stukjes. • Let er bij oude plankenvloeren op dat de mes-en-groef verbinding niet teveel is beschadigd. Hierdoor zou de vloer als geheel minder stevig kunnen worden.

Werkt het? De kans op natuurlijke werking van het hout blijft aanwezig. Hier zijn echter verschillende oplossingen voor. Zo zijn er verbindingssystemen met metalen clips aan de onderzijde, die de vloer bij elkaar trekken. Ook parketveren kunnen de werking van het hout opvangen. Deze stalen veren worden geplaatst in de expansieruimte rondom de vloer en duwen als het ware de planken tegen elkaar bij krimpen. Zetten de planken uit, dan vangen de veren de spanning op. Een andere oplossing is een klevende, elastische ondervloer die de planken bij elkaar houdt en ook nog eens geluidsreducerend werkt. Maar veruit de beste oplossing is om de temperatuur en vochtigheid in de woning redelijk constant te houden. Een hygrometer biedt uitkomst.

Een plankenvloer kan vast (verlijmd) of los (zwevend) op een ondervloer worden gelegd. De meeste vloeren worden verlijmd. De kans op werking wordt zo nog kleiner en de loopgeluiden in de ruimte worden minder. Er komt geen zuurstof onder de vloer, waardoor er geen klosgeluiden ontstaan. Vooral bij zwevend leggen is het van belang om de zwel- of expansieruimte rondom de vloer in de gaten te houden. In verband met het uitzetten van het hout moet er enige afstand (minimaal 10 mm, bij grotere oppervlakten nog meer) tot de muren, maar ook rond verwarmingsbuizen vrij blijven.

Wonen.nl | vloeren

Een plankenvloer bestaat tegenwoordig voor het grootste gedeelte uit vloerdelen die uit samengestelde delen bestaan. Dit houdt in een toplaag van hout en daaronder berken plaatmateriaal. De toplaag zorgt ervoor dat de vloer precies zo uitziet als een massieve vloer. Bovendien is de werking door de samengestelde delen veel kleiner. Breedtes tot en met 40 centimeter kunnen zo probleemloos gelegd worden.


Zoveel houtsoorten, zoveel hardheden. Kortweg onderscheiden we twee soorten hout; harde en zachte houtsoorten. Kersen is bijvoorbeeld harder dan berken, maar minder hard dan beuken, eiken of maple (Canadese esdoorn). Een vloer van berken of kersen zal dus eerder deuken en butsen oplopen. Als u zich dit van tevoren bedenkt, hoeft dat geen probleem te zijn. Maar het kan juist bijdragen aan de sfeer van een doorleefde plankenvloer. Uw vloerenleverancier kan u hierover tot in detail informeren.

Beukers Vloeren

Bolefloor

FSC-keurmerk Wie het milieu een warm hart toedraagt, let bij het kopen van een houten vloer op het FSC-keurmerk. FSC staat voor Forest Stewardship Council (Raad voor Goed Bosbeheer). De statutaire naam in Nederland is Stichting Goed Hout. Deze internationale, onafhankelijke organisatie zet zich - zonder winstbelang - in voor goed bosbeheer. Hiervoor zijn in samenwerking met diverse organisaties richtlijnen opgesteld. Om zeker te weten dat het hout uit een FSC-bos komt, wordt de hele handelsketen gecontroleerd; van bos tot eindproduct. Hout voorzien van het FSC-keurmerk komt dus gegarandeerd uit bossen die behouden blijven voor de toekomst!

â–˛

Ook zacht ondervloermateriaal kan de klanken dempen. Van een heel andere orde is de geluidsoverlast die beneden- en zijburen kunnen ervaren. Dit is alleen al belangrijker, omdat daar een norm voor bestaat. De in Nederland geldende eis is dat bij vloeren in etagebouw het geluid dat doorklinkt naar de ondergelegen woonlaag met minimaal 10 dB wordt verminderd. De reductie-eis heeft geen wettelijke status, maar is algemeen aanvaard. Veel VvE’s (Vereniging van Eigenaren) stellen de vermindering volgens de norm verplicht. Let erop dat het geluidsreducerende ondermateriaal voldoet aan de Nederlandse en Europese norm (NEN-EN-ISO 140/717-2 1997). Als het goed is wordt deze norm op alle producten vermeld.

Ondervloer Hout heeft een hard oppervlak en dat betekent dat geluiden in de ruimte worden weerkaatst. Zachte materialen zoals gordijnen, vloerkleden en meubelen in de kamer of boeken in de kast absorberen een deel van het geluid.

Benieuwd naar het laatste nieuws op vloerengebied? Ga naar www.wonen.nl/vloeren. 33.


Stap 3: parket Quick-Step

Parket Veel variatie mogelijk Wonen.nl | vloeren


Parket is een verzamelnaam geworden voor houten vloeren die opgebouwd zijn uit stroken hout die smaller zijn dan 18 centimeter, bijvoorbeeld lamelparket, tapisparket, massief of mozaïek.

Haro

Het heeft de authentieke eigenschappen van een houten vloer én de variatiemogelijkheid van een laminaatvloer: parket. Hiermee hebt u dus het beste van twee werelden! Voorzie uw parketvloer van een persoonlijke tintje met de verschillende soorten hout, kleuren, structuur en legpatroon. We maken onderscheid in twee soorten: traditioneel en industrieel parket. Daarnaast zijn er samengestelde vloeren, die zich goed laten combineren met kokos, bamboe en kurk. Traditioneel parket (voorgefabriceerd) is massief en duurzaam, en wordt pas ná het leggen geschuurd en afgewerkt. Het leggen moet in principe door een vakman worden gedaan. Industrieel parket (ook wel systeemparket genoemd) wordt kant-en-klaar geleverd en hoeft na het leggen niet meer te worden behandeld. Dit type parket is doorgaans goed zelf te leggen. Samengestelde vloeren hebben een standaard onderlaag en een toplaag in een houtsoort naar keuze.

Traditionele parketvloeren Qua traditionele parketvloeren zijn er drie categorieën: tapis-, stroken- en mozaïekparket. Parador

Tapisparket Tapisparket, van het Franse woord voor tapijt, is ‘tapijtdik’-parket van 6 tot 10 mm dikte dat bestaat uit massieve houten plankjes zónder messing of groef. De plankjes worden gelijmd en gespijkerd op een tussenvloer van houtachtig plaatmateriaal (meestal spaanplaat), die op zijn beurt wordt gelijmd en gespijkerd op de ondervloer. De naden en spijkergaatjes worden dichtgesmeerd, waarna de parketvloer wordt geschuurd en afgewerkt. Strokenparket

Woodpecker

Strokenparket bestaat uit een combinatie van houten latjes mét messing en groef rondom. De lengte bedraagt minimaal 60 cm, de breedte varieert grofweg van 50 tot 90 mm en de dikte van 15 tot 22 mm. Wanneer de onderconstructie op verend materiaal rust en de overige ruimte onder de vloer wordt opgevuld met mineraalwol, kan dit parket als akoestisch isolerende (zwevende) vloer worden toegepast. Strokenparket is dikker dan tapisparket, maar kan daardoor ook meer gaan krimpen en uitzetten onder invloed van de luchtvochtigheid.

35.


Van Apeldoorn & Faber Hout

MOSO

Mozaïekparket

Mozaïekparket bestaat uit massief houten rechthoekige latjes die worden samengevoegd tot vierkante blokjes van 12x12 cm of 16x16 cm. Deze blokjes worden haaks op elkaar gelegd waardoor een mozaïekpatroon ontstaat. Mozaïekparket is meestal 8-10 mm dik en wordt vaak geleverd in matjes die aan de onderzijde bij elkaar worden gehouden door een net of door papier. Deze kunnen direct op een vlakke ondervloer worden gelijmd.

Industrieel parket

Sterk in opkomst is het parket dat eigenlijk kant-en-klaar geleverd kan worden, ook wel systeemparket genoemd. Dit type parket is goed zelf te leggen (klikken) en al in de fabriek afgewerkt, zodat het na het leggen direct gebruiksklaar is.

Wonen.nl | vloeren

Par-ky

Lamelparket Lamelparket wordt zwevend op de ondervloer gelegd en kan daarom makkelijk zelf worden gelegd én verhuisd. Lamelparket is opgebouwd uit verschillende lagen: een toplaag van circa 4 mm, met eronder meestal twee lagen van vurenhout. De drie lagen worden kruiselings verlijmd; een stabiele constructie die nauwelijks kan uitzetten of krimpen. De toplaag wordt in de fabriek voorgelakt of geolied, en is verkrijgbaar in vrijwel alle houtsoorten. Net als traditioneel parket moet lamelparket van tijd tot tijd worden geschuurd, wat door de dikte van de toplaag maar een beperkt aantal keren mogelijk is. Lamelparket is meestal rondom voorzien van messing en groef, en verkrijgbaar in verschillende breedtes: 2-strooks, 3-strooks en breedstrooks, die het meest lijkt op de plankenvloer.


Parketmeester

MDF-parket MDF-parket bestaat uit een kern van MDF met een boven- en onderlaag van 0,7-0,9 mm. Het wordt in de fabriek geschuurd en gelakt en wordt geleverd in stroken en blokken voorzien van messing en groef. MDF-parket kan net als tapisparket of in stroken worden gelegd.

Massieve vloerdelen

Parket of planken? De dikte van de plank is het grootste verschil tussen parket en een plankenvloer. Kenmerkend bij een plankenvloer is ook de tand en de groef. Parket is daarentegen eigenlijk een verzamelnaam voor houten vloeren opgebouwd uit dunne stroken hout die in een speciaal motief worden geplaatst.

Massieve vloerdelen zijn gemaakt van massief hout van 20-22 mm dikte. De delen bestaan uit twee aan elkaar gelijmde stroken en zijn rondom voorzien van messing en groef. De breedte van de delen varieert van circa 13-24 cm en de lengte van 75 tot wel 370 cm. De toplaag is circa 4 mm dik en wordt afgewerkt met lak, olie of was. Massieve vloerdelen kunnen zwevend of vast gelegd worden en zijn geschikt voor elke vlakke ondervloer. Een vochtwerende onderlaag is aan te raden.

Hout en kurk Iets aparts is de vloer waarbij plankdelen van hout en kurk in één stuk worden verlijmd (Iso Parketvloer). Het resultaat is een planken- of parketvloer die eenvoudig en snel te leggen is met behulp van een geavanceerde contactlijm. Dankzij de speciaal ontwikkelde kurklaag onder het hout worden warmte en geluid uitstekend geïsoleerd. De vloer heeft een natuurlijke uitstraling en heeft weinig last van krimpen of uitzetten. Iso Parket is inmiddels officieel erkend door TNO en wint snel aan populariteit.

Kokosparket

Een parketvloer mag dan iets klassieks hebben, tóch volgen de innovaties elkaar snel op. Kent u bijvoorbeeld het kokosparket al? Omdat de kokospalm geen zichtbare jaarringen heeft, valt dit materiaal niet onder de houtsoorten. Toch is kokospalm harder dan eiken en het krimpt en zwelt minder. Kokosparket valt op door de diepe kleur en bijzondere tekening en krijgt daarom volop aandacht van designers en architecten. Het materiaal kan worden geolied of gelakt en is geschikt voor vloerverwarming. ▲

Samengestelde vloeren Er zijn méér ontwikkelingen op het gebied van de klassieke parketvloer. Dé trend van afgelopen jaren zijn de samengestelde vloeren. Dit zijn vloeren met een standaard onderlaag en een toplaag in een houtsoort naar keuze. Het voordeel van dit type vloer rechtstreek verlijmd kan worden op de ondervloer en hij daardoor laag blijft. Hierdoor is de kans op werking ook minder en de vloer is verhuisbaar. Bovendien is er geen spaanplaat-

materiaal meer nodig. Verder is bij een samengestelde parketvloer het rendement bij vloerverwarming veel groter. En wist u dat ook kokos, bamboe en kurk heel goed combineren met hout?

37.


HoutAmbacht

Bebo Parket

Solidfloor

Bamboe Is geen houtsoort maar een grassoort. De Bamboeplex heeft een mes-en-groef verbinding en is opgebouwd uit 2 lagen: een 6 mm dikke bamboe toplaag en een 15 mm dikke dwarsgeperste multiplex onderlaag. Bamboe heeft een karakteristiek uiterlijk dankzij de oppervlaktestructuur met ‘knopen’. Het is zeer hard (harder dan bijvoorbeeld eiken) en daardoor uiterst duurzaam. Een parketvloer van bamboe hoeft slechts eens per 5 tot 8 jaar te worden geschuurd en opnieuw van een lak- of olielaag te worden voorzien. Bamboe heeft weinig last van krimpen en uitzetten (iets minder dan eiken) en is daarom goed toepasbaar in het Nederlandse klimaat. Bamboeparket is verkrijgbaar in verschillende soorten, zoals massieve delen, tapis, lamel- en hoogkantparket. Legpatronen

Mozaïek, diagonaal, visgraat, scheepsdek of ladderpatroon. Dit zijn slechts enkele van de legmo-

Wonen.nl | vloeren

gelijkheden. Het patroon waarin de houtstroken gelegd zijn heeft veel invloed op de uitstraling. Echter, elk te leggen patroon is door werking van het hout wel gebonden aan regels. Informeer hier altijd naar bij uw vloerenspecialist.

Lange levensduur

Bepalend voor de sterkte en levensduur van een parketvloer zijn vooral de dikte en de houtsoort van de toplaag en de lak of finish waarmee deze is behandeld. Bij een toplaag van enige millimeters hout met een hoge hardheid en een goede afwerklaag, kunt u uitgaan van een lange levensduur. De slijtlaag kan van lak, olie, was of een speciaal soort zeep zijn. De lagen die zich onder de toplaag bevinden, hebben met de eigenlijke slijtage niets te maken.


Natuurproduct

aangesloten bij de Vereniging van Parketvloeren Leveranciers (VPL). Kijk ook op www.parketleveranciersvpl.nl.

Geluidsoverlast?

Parketvloeren worden regelmatig geassocieerd met holle geluiden. Het geluid dat u hoort wanneer u over een parketvloer loopt, is het lucht/loopgeluid dat terugkaatst tegen spullen in de ruimte zoals meubilair en gordijnen. Ook is de manier van leggen verantwoordelijk voor het geluid dat de vloer produceert. Zit u niet te wachten op deze geluiden? Kies dan voor een tussenvloer die onder het parket geplaatst wordt. Comfortabel voor u en voor uw buren. ▲

Omdat hout een natuurproduct is, ‘werkt’ parket. Dat wil zeggen dat het krimpt en zwelt onder invloed van het wisselende vochtgehalte van de lucht in huis. Sommige houtsoorten zijn hiervoor gevoeliger dan anderen en hebben een structuur die het vocht makkelijker opneemt. Tapis- en lamelparket zijn het minst gevoelig. Het leggen van parket in vochtige ruimtes zoals de keuken, badkamer en het toilet kán wel, maar is niet altijd aan te raden. Wel is de parketvloer geschikt voor vrijwel elke ondervloer, mits deze vlak en droog is. Kleine oneffenheden in de ondervloer worden door de eventuele tussenvloer opgevangen. Deze zorgt tegelijk voor betere geluidsisolatie. Door sommige specialisten wordt de combinatie van parket en vloerverwarming afgeraden, toch bestaan er wel degelijk mogelijkheden. Voorwaarde is een harde parketsoort. Veel leveranciers zijn

Benieuwd naar het laatste nieuws op vloerengebied? Ga naar www.wonen.nl/vloeren.

Trend

Ook bij parketvloeren is de verouderde uitstraling helemaal in. Compleet met open noesten, open kantkwasten en kopscheuren, perfect passend in het klassieke en landelijke interieur.

Parketmeester Forrester Vloeren

39.


KARTELVORMING IN DE PARKETBRANCHE Ook bij de parketwinkels in Nederland worden prijsafspraken gemaakt door leveranciers van verschillende merken hout, laminaat, pvc en vloerbedekking. Deze leveranciers leggen de winkeliers een minimale verkoopprijs op die soms absurd hoog is ten opzichte van de inkoopprijs. Mocht een winkelier toch onder deze prijs willen verkopen dan zal hij niet meer beleverd worden door de leverancier van deze merkartikelen en dat terwijl wereldwijd de prijzen blijven dalen.

BIJ BEBOPARKET DOEN WIJ NIET MEE AAN DEZE VERKOOPWIJZE. WIJ BEPALEN ONZE EIGEN VERKOOPPRIJS. EN DIE ZAL ALTIJD DE LAAGSTE ZIJN VAN NEDERLAND.

WWW.BEBOPARKET.NL Bovenlandweg 10, 7671 BE Vriezenveen. Tel. 0546-750238

WWW.BEBOVLOERBEDEKKING.NL Handelsweg 6, Vriezenveen. Tel. 0546-566127


Stap 3: kurkvloer

Wicanders

Wonen.nl | vloeren


Kurkvloer

Puur natuur Een kurkvloer is als natuurlijke en veelzijdige vloerbedekking helemaal van nu. Waterafstotend, isolerend, geluiddempend én verkrijgbaar in verschillende dessins. De grote veerkracht is een enorm voordeel van kurk. Zo verdwijnen indrukken van naaldhakken vrijwel direct. Beschadigingen door zware voorwerpen blijven echter mogelijk, dus enige voorzichtigheid is altijd geboden. Omdat de warmte zeer goed geïsoleerd wordt, voelt kurk bovendien altijd aangenaam warm aan, zelfs in de winter. Tot slot nog een belangrijk pluspunt voor mensen met een allergie of aandoeningen aan de luchtwegen: kurk stoot dankzij de antistatische werking stof en huismijt af.

Oorsprong

Overal te leggen Groot voordeel van kurk is dat het vrijwel overal gelegd kan worden, ook in vochtige ruimtes zoals de keuken en badkamer. Een kurkvloer is verkrijgbaar in tegels, stroken en vloerdelen; in uiteenlopende afmetingen. Denk vooral aan rechthoekige of vierkante formaten van pakweg 15 x 30 cm tot wel 95 x 15 cm. Het combineren van diverse vormen, maten en kleuren geeft uiteraard een fraai effect. Qua dikte varieert een kurkvloer globaal van 3 tot 6 mm. Stroken en vloerdelen zijn dikker, omdat de kurk daarbij op een onderlaag is bevestigd. De dikte bepaalt overigens alleen de isolatiewaarde, niet de sterkte. Slijtvast

Qua slijtvastheid doet kurk niet onder voor parket. Dat komt door het speciale procédé, waarbij gemalen kurkkorrels onder hoge druk worden verhit en bijeen geperst. Hierbij komt kurkhars vrij dat de korrels weer stevig met elkaar verbindt. De persdichtheid geeft de slijtvastheid en het indrukherstellend vermogen van de vloer weer. Hoe hoger, hoe sneller de indruk van een naaldhak of stoelpoot weer verdwijnt.

Karakteristiek voor kurk is de schorsachtige structuur. De basis voor een kurkvloer wordt geleverd door de bast van de kurkeik. Deze wordt er om de zeven

tot negen jaar afgehaald en groeit daarna gewoon weer aan. De kurkeik wordt dus níet gekapt en kan gemiddeld zo’n 200 jaar oud worden. Kurk is dus vooral ook een zeer milieuvriendelijke vloer.

43.


APCOR

Meister

TIP: Wie last heeft van allergieën of aandoeningen van de

Décork

Wonen.nl | vloeren

luchtwegen, zou een kurkvloer zeker eens moeten overwegen. Kurk trekt namelijk geen stof aan en bovendien hebben de vloeren een vuilafstotende toplaag wat bacteriën, schimmels en vuil geen kans geeft.


Wicanders

Meister

Kleuren en ontwerpen Kurkvloeren zijn verkrijgbaar in talloze kleurstellingen en dessins. Zo zijn er zelfs uitvoeringen met de uitstraling van marmer of graniet. Daarnaast worden kurkvloeren soms gecombineerd met echt hout. Weetje: bij sommige fabrikanten zijn de kleurvezels door en door in de kurklaag gemengd, wat betekent dat de vloer geschuurd kan worden zonder kleurverlies. Toplaag

Lijmen of klikken

Een kurkvloer wordt doorgaans gelijmd, maar er zijn ook uitvoeringen met een lijmloos kliksysteem die zwevend gelegd kunnen worden. Deze vloeren kunnen gemakkelijk zelf worden gelegd en verhuizen later eventueel gewoon mee.

Kleurcontrole

Het is verstandig om de kurkvloer direct bij levering te controleren. Eventuele kleurverschillen in tegels of stroken uit verschillende verpakkingen kunt u zo opsporen. Te grote verschillen in kleur hoeft u níet te accepteren. ▲

Kurktegels moeten - net als parket - een goede top- of slijtlaag hebben. Deze voorkomt het indringen van vlekken en vergemakkelijkt het onderhoud. Zo’n toplaag kan bestaan uit pvc of een speciale kurklak. In bouwmarkten worden kurktegels doorgaans onbewerkt verkocht. De afwerklaag kunt u dan zelf aanbrengen. Tot slot nog een tip: voor een complete afwerking van uw kurkvloer zijn er plinten met dezelfde kleur en structuur als de kurk van uw keuze. Ook zijn er sierstrips waarmee een fraaie

bies rond de kurkvloer kan worden gelegd. De mooiste creaties maakt u zelf.

Benieuwd naar het laatste nieuws op vloerengebied? Ga naar www.wonen.nl/vloeren. 45.


Stap 3: rubber, lynoleum en leer

Linoleum, rubber & leer vlak en praktisch

Natuurlijke materialen als linoleum, rubber en leer lenen zich uitstekend voor een mooie en comfortabele vloer. Een vloer van ĂŠĂŠn van deze natuurlijke materialen is een echte aanwinst voor Artigo

WONEN.NL | VLOEREN

uw woning.


Forbo

Tretford Tapijt

Wilt u een vlakke, praktische vloer met een warme uitstraling, dan is een vloer van linoleum, rubber of leer wat voor u. Linoleum bestaat voor 100% uit natuurlijke grondstoffen en ook rubber is een natuurproduct. Evenals leren vloertegels. Samen bieden zij meer variatie in kleur en dessins dan welke vloerbedekking ook. Meer pluspunten zijn de lange levensduur en de originele uitstraling van deze vloeren.

Linoleum Linoleum is een vlakke, maar zeker geen kille vloerbedekking. Het is verkrijgbaar in vele kleuren en verschillende dessins, is zeer makkelijk in het onderhoud én uitermate vriendelijk voor het milieu. Linoleum bestaat namelijk uit een samenstelling van lijnolie, houtmeel, harsen, kalksteen en jute. Ook het productieproces is natuurvriendelijk. Voor alle duidelijkheid: marmoleum is een bepaalde merknaam voor linoleum, dus geen apart vloertype. Pluspunten

Linoleum kent veel pluspunten. Een opvallende kwaliteit van linoleum is bijvoorbeeld de zeer goede en snelle warmtegeleiding. Linoleum is daarmee een ideale ‘blote voeten vloer’, die zich bovendien goed laat combineren met vloerverwarming. Verder is linoleum anti-statisch; je krijgt dus geen onaangename elektrische ontladingen als je bijvoorbeeld een metalen deurklink aanraakt. Bovendien blijkt uit laboratoriumonderzoek dat linoleum ook bacteriostatisch is. De lijnolie treedt, heel langzaam weliswaar, uit het materiaal. Wij merken daar niets van, maar dit gaat wel de voortplanting van bacteriën tegen. Een interessant gegeven voor gezinnen met kleine kinderen en mensen met een allergie.

Waas verdwijnt

Vele formaten Linoleum leent zich bij uitstek voor een creatieve vloer. Verkrijgbaar in veel formaten; van kamerbreed tot banen en tegels. Dan zijn er tientallen tinten en dessins te koop; van egale unikleuren tot gewolkte dessins, van subtiele kleurmelanges tot meer uitgesproken marmereffecten. Makkelijk leggen

Eenvoudig zelf linoleum leggen kan met panelen, voorzien van een handig kliksysteem. Zo’n systeem bestaat uit linoleum op een HDF-drager en kurk. In de dragerplaat is het verbindingssysteem uitgefreesd, zodat de panelen makkelijk onderling te verbinden zijn. De panelen kunnen op vrijwel elke ondergrond worden gelegd. Als de ondervloer erg ongelijk is, dat wil zeggen met verschillen van 2 mm of meer, dan moet deze eerst worden geëgaliseerd. Bij een goede installatie sluiten de klikpanelen mooi aan, maar een volledig gesloten oppervlak is het uiteraard niet. Dit ‘kliklinoleum’ is dan ook niet geschikt voor ‘natte’ ruimtes zoals de keuken, toilet of badkamer.

Verlijmen Afgezien dus van het zogenaamde kliklinoleum, wordt linoleum verlijmd op de ondervloer. Die moet volledig vlak zijn, want oneffenheden tekenen makkelijk door aan het oppervlak. De ondergrond kan worden geëgaliseerd met een MDF-systeem, of met een vloeibaar egaliseermiddel. MDFplaten zijn geschikt voor toepassing op houten en steenachtige ondervloeren. Het systeem zorgt door de zwevende constructie tevens voor warmte- en geluidsisolatie. Op steenachtige ondergronden wordt eerst een vloeibaar egaliseermiddel toegepast. Vraag uw leverancier om details. ▲

Nieuw linoleum kán door de aanwezige lijnolie een gelige waas hebben, waardoor de kleur

anders lijkt dan u in de winkel hebt uitgezocht. De waas verdwijnt echter geheel en vanzelf door licht. Bij zonlicht wordt de kleur snel weer helder, bij kunstlicht duurt dit iets langer.

47.


LAGUNA KINGSIZE DE EERSTE CONNECT DESIGNVLOEREN IN XL PLANKFORMAAT ■■ 12

moderne trenddecoren

■■ zonder

NIEUW

lijm te leggen

■■ XL

plankformaat: 1505 x 235 mm

■■ 0,3

mm toplaag voor privaat gebruik

■■ ook

met 0,55 mm toplaag voor gebruik in projecten

www.wineo.de represented by Mommersteeg BV Havenstraat 64 | 1271 AG Huizen | Tel.: 035 - 528 80 30 Email: mmommersteeg@windmoeller-flooring.de www.mommersteegbv.nl


n

alphenberg

Rubber Ziekenhuizen, musea, kinderdagverblijven, winkels; de projectmarkt heeft het slijtvaste rubber allang ontdekt. Maar ook voor in huis heeft rubber veel pluspunten: het is bijzonder duurzaam, makkelijk te onderhouden, antislip, elastisch, vuilafstotend en trillingsdempend. En dan de kleuren. Meest bekend zijn de zacht grijze en felle primaire tinten, maar rubberen vloerbedekking is er in allerlei schakeringen. Er zijn glanzende en zijdematte uitvoeringen. Kleuren combineren, zoals in strooidessins, kan ook. De dikte van rubberen vloerbedekking varieert van circa 2 tot 5 millimeter. Rubber is verkrijgbaar als tegel en per strekkende meter. Synthetisch Rubber vloeren bestaan uit een combinatie van natuurlijk rubber en hoogwaardig synthetisch rubber. Synthetisch rubber maakt de vloer stabieler en heeft nog meer kwalitatieve voordelen dan natuurlijke rubber. Rubber is van nature blijvend elastisch, wat een groot loopcomfort geeft. Daarbij is het enigszins stroef en daarmee antislip. Om ervoor te zorgen dat het glijgevaar helemaal wordt ingeperkt, zelfs als het rubber nat of vettig is, zijn er rubber vloeren met bijvoorbeeld ronde noppen erop. Die zijn er in verschillende diameters en hoogtes. En speciaal van vorm, zodat er bij het dweilen geen vuil achter de noppen blijft zitten. Toch is het altijd verstandig een lage nop te kiezen. Afkomstig uit de zakelijke omgeving, maar de laatste jaren in toenemende mate ook voor thuis populair, is het traanplaatmotief. Verder is er ook rubberen vloerbedekking met fantasiereliëf, ribstructuren, of gewoon vlak.

Leer

Apart zijn de tegels van leer, voor de afwerking van vloeren én wanden. Leer voelt comfortabel zacht aan, is warm voor blote voeten en heeft een aangename geur. Daar komt nog bij dat leer van nature geluidsabsorberend is én brandvertragend. De leren tegels zijn gemaakt van huiden waar alleen de haren van af gehaald zijn. Natuurlijke oneffenheden zoals insectenbeten zijn bewust intact gelaten om het natuurlijke karakter van leer te onderstrepen. Geen tegel is dus hetzelfde.

Overal in huis

Leren vloer- en wandtegels kunnen overal in huis toegepast worden: van woonkamer tot slaapkamer, van gang tot eetkamer. Maar liever niet in ‘natte’ ruimtes zoals de keuken en badkamer. Leren tegels kunnen gewoon gelijmd worden op een vlakke ondervloer, maar er zijn ook magnetische tegels die op élke ondergrond toegepast kunnen worden. Vloeren worden dan eerst voorzien van een metalen plaat. Daarop komen de leren tegels, voorzien van een magnetische rug. De voordelen zijn duidelijk: de tegels zijn veelzijdig toepasbaar, altijd verplaatsbaar, bij een ongelukje separaat te reinigen en verhuizen gewoon mee.

Onderhoudsvriendelijk

Lederen tegels zijn afgewerkt met een waslaag. Schoonmaken is een kwestie van stofzuigen met een zachte borstel. Eventueel kunnen de tegels vochtig (zo droog mogelijk) worden afgenomen. Zet je vloer en/of wand één tot twee keer per jaar in de (bijen)was. Net als bij schoenen een kwestie van waxen, laten drogen en daarna oppoetsen voor glim en glans. Krassen, hakken, kinderen en huisdieren kunnen allemaal zo hun sporen nalaten. Maar dat mág bij leer. Leer leeft en blijft mooi. Eigenlijk wordt het er door de jaren heen alleen maar mooier op. ▲

Vuilafstotend Een rubbervloer is vuilafstotend, bestand tegen oliën en vetten, de chemicaliën die in uw keukenkastje staan, de sigarettenpeuken die tijdens het feestje vallen enzovoorts. Dagelijks onderhoud gebeurt met de stofzuiger en de mop. Vlekken verwijdert u met water en eventueel een neutraal schoonmaakmiddel. Dat maakt rubber een makkelijke, comfortabele maar tegelijk spannende vloerbedekking voor iedereen die niet de gangbare paden wil belopen.

Forbo

Benieuwd naar het laatste nieuws op vloerengebied? Ga naar www.wonen.nl/vloeren.

49.


Stap 3: vinyl

Vinyl Prachtige dessins

Handyfloor

Een vinylvloer in de woonkamer is helemaal zo gek nog niet. Het lijkt in de verste verte niet meer op het ‘zeiltje’ van vroeger. Moduleo

Wonen.nl | vloeren


mFLOR

Vinyl biedt veel variatie in kleur en dessinering. Helemaal in zijn de vinylstroken, deze combineren het gevoel van hout met de voordelen van kunststof. Er zijn prachtige dessins met de optiek van planken, parket, natuursteen, plavuizen of grindtegels. Ook in vochtige ruimtes is deze geluiddempende vloerbedekking een prima én betaalbare keuze. Vooral onder de betere kwaliteiten vind je decors, die niet van echt te onderscheiden zijn. Bij sommige kwaliteiten valt de tekening van tegels en voegen, steenbreuken of houtnerf perfect samen met de voelbare structuur van het oppervlak. Designlike zijn de dessins van geborsteld staal of met traanplaatmotief. Een bijzonder effect leveren toplagen met ingestrooide flakes; alsof er parelmoerschilfertjes in de vloer zijn verwerkt.

Slijtlaag

Vinyl bestaat uit geschuimde pvc met een slijtlaag van polyurethaan. De hoge veerkracht van de schuimlaag loopt weliswaar comfortabel, maar betekent ook een mindere weerstand bij belasting. Als de slijtlaag niet sterk is, prikken hakken of vallende voorwerpen er eerder doorheen. Voor ruimtes die veel belopen worden, is daarom kwaliteitsvinyl aan te raden met een extra sterke toplaag.

Vinyflor

Toplaag Vinylstroken zijn een duurzaam en slijtvast alternatief voor het traditionele vinyl. Dit vinyl kan worden gezien als een tussenvorm van vinyl in banen en laminaat. Het is 2 à 2,5 mm dik en bestaat uit een stevige, dichte pvc-rug met een pvc-toplaag. De betere soorten zijn daarnaast voorzien van een polyturethaan toplaag, die de vloer extra bescherming biedt. Er zijn volop mogelijkheden voor een eigen vloerontwerp; qua legrichting en patronen, maar ook door het gebruik van bijpassende decoratieve strips tussen de stroken of tegels. Er is tegenwoordig een breed aanbod in hout- en natuursteendessins. Vloerverwarming

Met dit type vloerbedekking haalt men dus de sfeer en uitstraling van een natuurlijke vloer in huis, maar blijft men tevens de voordelen van vinyl behouden: gemakkelijk schoon te houden en geluiddempend. Daarnaast zijn vinylstroken en -tegels zeer geschikt voor gebruik in combinatie met vloerverwarming of vloerkoeling. Door de goede vochtbestendigheid is het ook mogelijk om deze vloeren in de badkamer toe te passen. Wel is het in alle gevallen noodzakelijk dat de ondervloer vooraf goed geëgaliseerd wordt.

Benieuwd naar het laatste nieuws op vloerengebied? Ga naar www.wonen.nl/vloeren. 51.


Stap 3: natuursteen

Natuursteen

Eeuwenoude charme Geen enkele steen is hetzelfde en dit is wat uw natuurstenen vloer zo bijzonder maakt. Ruw of glanzend, het kan allebei.

Natuursteen heeft een onweerstaanbare, eeuwenoude charme. De vloer is geheel door de grillen van de natuur gevormd. U hebt dus altijd een unieke vloer. Natuursteen is verkrijgbaar in verschillende kleuren, formaten en soorten; elk met hun eigen karakteristieke kenmerken. Van een stijlvolle, klassieke look tot trendy antraciet met een stoer reliëf. De unieke kleurschakeringen geven de natuurstenen vloer een persoonlijk karakter mee.

Marmer

Marmer is ontstaan door een metamorfose of omvorming van kalksteen. De fossielen die in kalkstenen voorkomen zijn in marmer niet meer duidelijk te herkennen. Kenmerken zijn de gekleurde aders, de natuurlijke kleurschakeringen en de kristalstructuur. Marmer komt vooral voor in de kleuren grijs en wit, maar is er ook in zachtroze en rood. Vooral marmer met een verouderd uiterlijk is helemaal van nu. Minder bestand tegen krassen en niet-isolerend. Vloerverwarming is gewenst.

Kalksteen

Wonen.nl | vloeren

Travertin

Travertin is een kalksteensoort afkomstig uit Italië. Kenmerkend zijn de vele gaatjes in het materiaal, die vanuit praktisch oogpunt meestal worden gestopt (geplamuurd).

Hardsteen Ook hardsteen is een kalksteensoort. Met name de blauwgrijze hardsteen uit België is populair; zowel voor binnen als buiten. Hardsteen kan fossiele resten bevatten. De kleuren variëren van licht- tot donkergrijs met daartussen een scala aan grijsblauw-schakeringen.

Leisteen

Leisteen is een zogenaamd sedimentgesteente, dat wil zeggen dat het ontstaan is door afzetting van kleilagen die later zijn versteend. Leisteen was vooral in de jaren vijftig en zestig razend populair. Maar in de huidige retro-trend is leisteen weer helemaal terug. Sommige soorten hebben een metaalachtige schittering dankzij kwarts- en micadeeltjes (glimmend glasachtig mineraal). Leisteen komt vooral voor in de kleuren donkergroen, donkergrijs, donkerbruin en zwart. ▲

Net als bij marmer heeft ook kalksteen fraaie kleurschakeringen en gekleurde aders. Bijzonder zijn de fossiele resten van planten en dieren die soms in het oppervlak terug te vinden zijn. Kalksteen is meestal

verkrijgbaar in de kleuren crème, geel, rood en bruin, maar ook in grijs en zwart.


Pelt & Hooykaas

53.


TIP: Duurzaam Kies altijd voor een natuurstenen vloer waar u niet snel op uitgekeken zal zijn. Tegels van natuursteen zijn duurzaam en u zult er dus een lange tijd van kunnen genieten.

Michel Oprey & Beisterveld

Eurostone

Kwartsiet

Ook kwartsiet maakt een ware revival door. Zowel kwartsiet als leisteen hebben van nature een ruw oppervlak, dat zelfs als het nat is, ruw en daarmee goed anti-slip blijft. Doorgaans verkrijgbaar in de kleuren (donker)grijs, geel, rood en crème. Kwartsiet – en leisteen – worden ook wel splijtsteen genoemd. Door de natuurlijk gevormde lagenstructuur laten kwartsiet en leisteen zich makkelijk splijten in schollen of planken. Daarbij is wel de maatvoering uiteraard beperkt.

Graniet

Graniet is een bijzonder sterk materiaal, sterker dan de hiervoor genoemde soorten. Bovendien is het zuurbestendig. Vanwege deze eigenschappen is graniet ook erg geliefd als aanrechtblad. Gecombineerd met een bijpassende granieten vloer levert dit een mooi geheel op. Kenmerkend is het gespikkelde uiterlijk van graniet. De kleur van graniet komt het best tot z’n recht wanneer de vloer gepolijst wordt. En hier komt ook de kracht van graniet naar voren; gepolijst graniet behoudt zijn glans, zelfs in drukbelopen ruimtes.

Terrazzo Terrazzo - ook wel granito genoemd - is geen 100% puur natuur. Het gaat hier om een samenstelling van verschillende stukjes natuursteen, zoals marmer, graniet plus zandsteenkorrels. Deze korrels worden gebonden met cement, water en eventueel glas, zand, marmermeel en Wonen.nl | vloeren

Beltrami

kleurstoffen. Na het storten wordt de vloer geslepen zodat er een mooi glanzend en vlak oppervlak ontstaat. Wie kiest voor een terrazzovloer moet rekening houden met de dikte van de vloer, die minimaal 50 mm is. Zaken zoals vloerverwarming, zwaluwplaten onder de vloer of hele grove korrels vergroten die laagdikte nog extra.

Afwerkmethoden

Behalve de natuursteensoort zelf, zal in de winkel ook voor een bepaalde afwerking gekozen moeten worden. Het zijn de verschillende afwerkmethoden die het natuursteen uiteindelijk haar definitieve look geeft. Bewerkingen zoals polijsten en zoeten geven de natuurstenen vloer glans. Uw leverancier kan precies vertellen welke soort afwerking geschikt is voor welke soort natuursteen. Zandstralen, boucharderen of vlammen geven de vloer een ruw en stroever uiterlijk, terwijl schuren de vloer wat doffer maakt. Verder is het mogelijk de vloer een oud uiterlijk te geven door zuur op het oppervlak in te laten werken, of door het ‘trommelen’ van tegels. Hoewel dankzij polijsten de kleur van de vloer intenser wordt, ligt de huidige trend duidelijk meer op het verouderde, robuuste uiterlijk. Met name in Italië is het gebruikelijk om eerst de vloer te leggen en daarna pas vlak te slijpen en steeds fijner te slijpen en schuren tot de gewenste glansgraad bereikt is.


Beschermingslaag Hooglans, matglans, geen glans of een ruwe afwerking; aan de ene kant spelen esthetische aspecten een rol, aan de andere kant een stuk veiligheid. Zéker als er natuursteen in de badkamer of keuken komt. Hierbij geldt voor hooggepolijst natuursteen hetzelfde als voor bijvoorbeeld tegels van geglazuurd keramiek: er zijn diverse mogelijkheden om het oppervlak stroever te maken, om uitglijden te voorkomen. Bedenk echter wél dat een dergelijke bewerking van invloed is op het uiterlijk van natuursteen. Zo kunnen kleuren fletser worden en aders en fossiele resten minder duidelijk zichtbaar. Houd er verder rekening mee dat natuursteen in de badkamer na elke bad- en douchebeurt droog gemaakt moet worden. Dit om kalkaanslag te voorkomen. Sommige natuursteensoorten zijn namelijk gevoelig voor kalkoplossers omdat deze zuur bevatten. Voor de keuken is het van belang dat de vloer vlek- en vuilbestendig is. Omdat er aardig wat bedrijvigheid in de keuken is, zal een natuurstenen vloer doorgaans voorzien moeten worden van een extra beschermende, slijtvaste toplaag. Michel Oprey & Beisterveld

Jarenlang plezier

Een natuurstenen vloer is de meest slijtvaste vloerbedekking die er bestaat en kan wel 80 jaar mee! Als het type natuursteen en de afwerking van het oppervlak goed afgestemd zijn op het gebruik van de vloer is extra bescherming niet per se noodzakelijk. Toch kan het soms wenselijk zijn de vloer van een extra beschermlaag te voorzien; zeker in ruimtes waar veel gelopen wordt. Dit kan op verschillende manieren:

Impregneermiddel

Een impregneermiddel dringt in de toplaag van de steen en wordt eenmalig aangebracht. Omdat het impregneermiddel niet als een laagje op de steen, maar ín de steen dringt, is impregneren een zeer duurzame bescherming. Impregneren beschermt tegen vuil en vlekken en vermindert de indringing van vocht.

Goede bescherming

Centrum Natuursteen

Een coating vormt een laagje op de steen en dringt gedeeltelijk in de steen. Deze laag wordt eenmalig aangebracht en is verkrijgbaar in mat- en hoogglans. De coating beschermt goed en langdurig tegen vuil, vlekken en het indringen van vocht. Afhankelijk van het gekozen middel kan de slipweerstand toe- of afnemen. Na verloop van tijd nemen glans en beschermingseffect af. De oude laag kan dan verwijderd worden om een nieuwe laag coating aan te brengen.

55.


Marwout Natuursteen

TIP: Het Centrum Natuursteen biedt veel informatie over de diverse soorten, toepassingen en onderhoud. De site geeft woonideeën en een lijst van gespecialiseerde natuursteenbedrijven. Neem eens een kijkje: www.centrumnatuursteen.nl.

Was Was vormt een dun, ietwat vettig laagje op de vloer. Er zijn uitpoetsbare-, dweil- en zelfglanswassen. Afhankelijk van de soort krijgt de vloer wel of geen glanslaagje. Vloeren behandeld met was zijn vuilafstotend en minder gevoelig voor de indringing van vocht, maar ook minder slipvast. Wassen op polymeerbasis zijn vaak beter bestand tegen slijtage dan wassen op natuurbasis. Let wel op: de beschermende werking van was zal – zeker op plekken waar veel gelopen wordt – van beperkte duur zijn. Het is dus een behandeling die regelmatig herhaald moet worden. Waak er echter voor dat hoekjes waar nauwelijks gelopen wordt, niet gaan aankoeken door daar teveel waslagen over elkaar aan te brengen.

Pelt & Hooykaas

van natriumhydroxide en zepen op basis van kaliumhydroxide. De eerste soort is een zogenaamde zachte zeep en niet geschikt in combinatie met hard leidingwater. De kaliumhydroxide zepen kunnen zonder problemen met hard leidingwater gebruikt worden.

Geschikt voor vloerverwarming

Natuursteen is als geleidend materiaal zeer geschikt voor vloerverwarming. Bespreek bij aanschaf van de vloer de wens om vloerverwarming aan te brengen. Uw leverancier kan u voorzien van informatie en zo nodig de noodzakelijke maatregelen treffen. Meer lezen over de mogelijkheden op het gebied van vloerverwarming? Blader dan door naar de Stap 6 van dit Stappenplan in dit magazine.

Zeep Door natuursteen in te zepen hecht vuil zich minder goed en krijgt vocht minder kans om in te dringen. De bescherming is echter van korte duur doordat de zeeplaag bij elke dweilbeurt oplost. Er zijn globaal twee soorten zeep: zepen op basis Wonen.nl | vloeren

Benieuwd naar het laatste nieuws op vloerengebied? Ga naar www.wonen.nl/vloeren.


Natuursteen groothandel GROOTHANDEL IN NATUURSTEEN Vloer en wandtegels op voorraad

VOOR VLOERuitEN Maatwerk productie eigenWAND zagerij

NIEUW Nieuw: Travertin Onyx Taupe Belgisch Hardsteen donker gezoet, 50x50

Noir d’oriënt verouderd, tegels van 20 x 20 tot 60 x 60 cm

Vanaf

Nieuw: Olifant vloertegels

€ 44,-/m2

Amersfoortsestraat 68 I Soesterberg telefoon (0346) 35 29 31 e-mail verkoop@norvold.nl

www.norvold.nl

Norvold teSoesterberg Soesterberg importeert al Norvold is importeur van 40 jaar vele soorten marmer leisteen en meer dan 100 steensoorten voor graniet. Belgisch hardsteen en klassiekevloer Italiaanse behoren tot onze en wand.marmers Met het recenthierbij verworven specialiteiten. Wij staan onze hoofddealerschap vanbekend Petraom Antiqua service en kwaliteit. U bent welkom in onze hebben wij een ongeëvenaarde showroom voor een goed advies. Italiaanse component aan ons assorPlaatmateriaal kan worden tot kant timent toegevoegd. De verzaagd eeuwenoude en klaar maatwerk zoals: Aanrechtbladen, etstechnieken en de gouden zilverhaardplaten, vensterbanken en dorpels. inleg vanmaatwerk Petra Antiqua zeer Met deze service iszijn Norvold uitgegroeid en tot van een van de meesthoge veelzijdige exclusief bijzonder en flexibele bedrijven in de branche. kwaliteit.

Kosmic Black graniet kookeiland Petra Antiqua vloertegel 'Appia Antica'

NIEUW Petra Antiqua wandtegel 'Damasco Patchwork' Entree showroom

M ao.a. r m e Marmer, r, L e i s t eLeisteen, e n , B e l gBelgisch i s c h H aHardsteen, rdsteen, G r a n i e t ,Kalksteen Kalksteen. Graniet, L e v e r i n g v i a d e v aLevering k h a n d e lvia . de vakhandel

Of u nu kiest voor landelijk, modern, design of... Met Unica Vloeren vindt u altijd de juiste Ambiance!

Unica Grind Röntgenstraat 6 Unica Grind 3261 LK Oud-Beijerland Röntgenstraat 6 Tel: 0186 - 616 901 3261 LK Oud-Beijerland Unica Grind info@unicagrind.nl Tel: 0186 - 616 901 Röntgenstraat 6 info@unicagrind.nl 3261 LK Oud-Beijerland Tel: 0186 - 616 901 info@unicagrind.nl

Openingstijden Ma t/m Vr 10.00 - 17.00 uur Openingstijden Zaterdag 10.00 - 16.00 uur

Ma t/m Vr 10.00 Zaterdag 10.00 Openingstijden Ma t/m Vr 10.00 Zaterdag 10.00

- 17.00 uur - 16.00 uur

- 17.00 uur - 16.00 uur

www.unicagrind.nl

Grindvloeren Grindvloeren Grindvloeren

www.unicagrind.nl

Troffelvloeren Troffelvloerenw w w . u n i Marmerstone cMarmerstone agrind.nl Troffelvloeren

Marmerstone


Stap 3: interieurgrind

Interieurgrind

Schitterende steentjes

Unica

Excellent Epoxyvloeren

Korreltapijt, steentapijt, siergrind, woongrind of natuursteentapijt; er zijn vele benamingen in omloop voor een grindvloer. Wij gebruiken de term interieurgrind. Het gaat in ieder geval om een vloer van echte steentjes. Wonen.nl | vloeren


Met interieurgrind kunt u al uw creativiteit kwijt in het ontwerp en de kleur. De uitstraling van tapijt in combinatie met een harde vloer. Deze vloer is gemaakt van échte, kleine steentjes gemengd met transparante epoxyhars. Een grindvloer is overigens toe te passen in iedere kamer van het huis.

Slijtvast

Interieurgrind heeft een warme, natuurlijke uitstraling en is te verkrijgen in verschillende trendy kleuren. Ook met patronen is deze grindvloer helemaal naar uw eigen wensen te ontwerpen. Interieurgrind wordt volledig naadloos gelegd. Dit strakke uiterlijk is de kracht van de grind- of korrelvloer. Toe aan iets anders? Laat uw fantasie de vrije loop. Denk eens aan bloemen, cirkels, hartjes, blokken of een spannend lijnenspel. Grind in strakke en moderne metallic tinten zoals aluminium en brons geven uw interieur een luxe aanblik. Naar wens kan een vloer uitgevoerd worden in fijne of juist grovere grindkorrels. Daarbij is interieurgrind slijtvast en gemakkelijk schoon te houden. Echt een duurzame vloer.

Kleuren

Interieurgrind bieden dus vooral een enorme variatie op het gebied van kleuren en kleurnuances; van licht naar donker, van trendy naar klassiek. Twee of drie kleuren mengen of combineren kan natuurlijk ook. Speciale kleurprocédés garanderen prachtige kleuren. Lichtere tinten kunnen eventueel voorzien worden van een UV-filter dat mogelijke verkleuring tegengaat. Afhankelijk van de hoeveelheid zonlicht en de kleur van het grind moet deze behandeling eens in de zoveel tijd worden herhaald.

Overal toepasbaar Siergrind kan overal in huis toegepast worden: van woon- en slaapkamer, tot keuken en kantoor. Op de trap kan ook. Wel moeten dan op de traptreden aluminium of stalen hoekprofielen worden aangebracht om beschadiging van de tredenranden te voorkomen. Interieurgrind is ook geschikt in zogenaamde natte ruimtes zoals de badkamer, het toilet en de keuken. Belangrijk is dan dat de open poriën gevuld worden met een speciale opvullaag die de vloer beschermt tegen water en vocht.

Behaaglijk

Grindvloeren zijn uitstekend geschikt voor vloerverwarming, maar het is vaak niet nodig omdat een grindvloer beslist niet kil aanvoelt. Door de open structuur verspreidt de warmte in de ruimte zich immers tussen de korrels waardoor de vloer vanzelf al de omgevingstemperatuur aanneemt.

Stofabsorberend

TIP: geen zeep Maak nooit gebruik van zeephoudende producten bij het reinigen van de grindvloer. De zeep zorgt er juist voor dat de vlek blijft zitten waardoor het alleen maar erger wordt.

De open structuur van interieurgrind heeft als grote voordeel dat de vloer ‘stofabsorberend’ is; dat wil zeggen dat er veel minder stofdeeltjes rond dwarrelen dan bij een geheel gladde vloer zoals parket of laminaat. Ideaal dus voor bijvoorbeeld cara-patiënten en mensen met een stofallergie. Een minpunt van de open structuur is echter dat vuil dieper in de vloer binnen kan dringen. Kaarsvet bijvoorbeeld is hierdoor lastig te verwijderen. Wie om deze reden minder gecharmeerd is van de open structuur van interieurgrind kan er voor kiezen de vloer dicht te sealen met een speciaal transparant vulmiddel. Een dergelijke slijtvaste afwerking zorgt er bovendien voor dat wieltjes, hakken en dergelijke geen schade kunnen berokkenen.

59.


Unica Grind

Welke ondervloer? Interieurgrind kan in principe op elke ondervloer gelegd worden, zolang deze vloer maar ‘vormvast’ en egaal is. Bij een houten ondervloer wordt geadviseerd de vloer te voorzien van watervaste multiplexplaten. In alle gevallen is een voorbehandeling met primer noodzakelijk. Deze zorgt voor een optimale hechting en voorkomt te sterke zuiging van de ondergrond. Na het leggen van de vloer moet het siergrind uitharden. Een grindvloer is na 24 uur weer beloopbaar en na 48 uur kunnen meubels en dergelijke weer op hun plek gezet worden.

Geluidsisolatie De geluidsisolatiewaarde is mede afhankelijk van de bouwconstructie en de ondergrond. Sommige grindspecialisten leveren een speciale geluidswerende onderlaag, waarmee een geluiddemping van circa +10 dB behaald kan worden. Perfect dus voor in flats. Werk voor de professional

Zelf leggen is geen goed idee! Alleen professionals hebben het vakmanschap, de materialen en de juiste gereedschappen in huis om van uw grindvloer een écht meesterwerk te maken. Natuurlijk wél naar uw idee.

In de offerte

Omdat bij grindvloeren behoorlijke prijsverschillen voor kunnen komen, is ons advies om altijd bij twee of drie verschillende leveranciers een offerte te laten maken. Check daarbij of de volgende punten opgenomen zijn: • naam en/of nummer van het gekozen siergrind/kleurmonster; • een specifieke voorbehandeling van de ondervloer (plaatmateriaal, etsen, stralen); • het uitvoeren van reparaties; • het aanbrengen van een primer; • het plaatsen van profielen; • de applicatie van het siergrind; • een nabehandeling met een opvullaag; • het overige materiaal zoals tape en reinigers; • de garantietermijn. Bij interieurgrindleveranciers die aangesloten zijn bij de Centrale Branchevereniging Wonen (CBW) is een garantieperiode van drie jaar gebruikelijk. Lees meer over het onderhoud en reinigen van grindvloeren in Stap 4 ‘Onderhoud’ van deze Wonen.nl - Vloeren. ■

Benieuwd naar het laatste nieuws op vloerengebied? Ga naar www.wonen.nl/vloeren. 61.


Stap 4: onderhoud

Arturo Unique Flooring

Welke vloer, welk onderhoud? Als u net een vloer hebt gekocht, wilt u deze natuurlijk mooi houden. Maar hoe kunt u dit het beste doen? En wat moet u zeker niet doen? In deze stap gaan we hier verder op in.

Wonen.nl | vloeren

Woca

We behandelen de verzorging van verschillende soorten vloeren, zoals laminaat, de giet- en betonvloer, de grindvloer, tegels, kurk, linoleum, vinyl en tapijt. Daarnaast kunt u door gebruik te maken van de juiste producten uw vloer een heel andere uitstraling geven, dit is met name bij houten vloeren goed mogelijk.


HOUT Van een houten vloer kunt u jarenlang genieten. Dag in, dag uit. Wel vragen planken en parket om een goede afwerking en regelmatig onderhoud. Dit beschermt de vloer, verhoogt de levensduur en bevordert de hygiëne, omdat vuil en vocht minder de kans krijgen in het hout door te dringen. Bovendien dragen was, beits, olie en lak bij aan de optiek van de vloer.

Afwerkingsmogelijkheden

Was, olie, lak en hardwax; alle afwerkingsmogelijkheden hebben allemaal zo hun voor- en nadelen. Welke afwerking het beste is voor úw houten vloer, hangt zowel af van uw persoonlijke voorkeuren als van uw leefomstandigheden. De intensiviteit waarmee u uw vloer gebruikt en de aanwezigheid van kinderen of huisdieren kunnen ervoor zorgen dat u kiest voor een afwerking die minder gevoelig is voor het aanhechten van vuil en die makkelijk schoon te maken is. Bedenk dat als u eenmaal voor een bepaalde afwerking heeft gekozen, die beslissing definitief kan zijn.

Was Een oude afwerking voor houten vloeren is was. Vroeger werd alle parket in de was gezet, nu is het een bewuste keuze, bijvoorbeeld vanwege de mooie, min of meer zijdematte uitstraling. Wat betreft glansgraad zit een wasafwerking een beetje tussen de gangbare lakken en olie in. De vloer wordt van meerdere lagen (eventueel vloeibare) was voorzien. Na verloop van tijd is de vloer verzadigd: alle poriën van het hout zijn gevuld met was en de vloer is optimaal beschermd. Van tijd tot tijd moet een nieuwe waslaag worden aangebracht. Belangrijk: zachtere houtsoorten zijn meestal snel verzadigd, maar bij hardere houtsoorten kan dat wel een paar jaar duren. Totdat de bovenste laag van het hout is verzadigd, is de vloer gevoeliger voor gemorste vloeistoffen. Meestal wordt het impregneren toegepast, vóórdat de was wordt opgebracht. Daardoor verzadigt de bovenlaag van het hout sneller.

Olie Veel mensen kiezen tegenwoordig voor een geoliede of gezeepte houten vloer. Deze afwerkingen laten, net als was, de tekening van het hout mooi uitkomen. Olie wordt in meerdere dunne lagen aangebracht. Naast een blanke olie, die de eigen kleur en nerf van het hout verdiept en benadrukt, zijn er ook oliën met kleurpigmenten. Wit, rood- of bruintinten kunnen de vloer een totaal andere uitstraling geven. Een vloer in de olie kan meestal plaatselijk worden bijgewerkt. In afwachting van de grote onderhoudsbeurt volstaat het veelal om de looppaden van een nieuwe, dunne olielaag te voorzien. Eens in de paar jaar kan de hele vloer opnieuw worden geolied. Vuil en vlekken moeten daarbij eerst verwijderd worden met een speciale reiniger.

Hardwax

Hardwax is een combinatie van olie en was en wordt in twee lagen aangebracht. Hardwax blinkt uit door de natuurlijke uitstraling en slijtvastheid. Een ander voordeel is dat de was de vloer waterafstotend maakt, vuilbestendig is en plaatselijk is bij te werken. Deze oppervlaktebehandeling is te verkrijgen in glans en (zijde)matte uitvoering. Hardwax is gebaseerd op natuurlijke plantaardige oliën en was met een openporiën-structuur. Het hout kan zo blijven ademen en de waslaag bladder, barst of schilfert niet. Plaatselijk bij te werken. Voor het aanbrengen dient het oppervlak droog (houtvochtigheid maximaal 20%), goed geschuurd, vrij van vet, stof, verontreinigingen en oude was- of laklagen te zijn. Maak het kale hout echter níet met water of een vochtige doek schoon. Het onderhoud is heel eenvoudig. Regelmatig stofzuigen en dweilen met een speciaal hiervoor bestemde cleaner vermengd met water is voldoende. Eén keer per jaar is het raadzaam om de vloer groot onderhoud te geven door middel van een intensiefreiniger en het aanbrengen van een nieuw laagje hardwax. Zo vult u tevens krasjes op en u herstelt de glansgraad. Vraag uw leverancier naar de meest uitgebreide informatie. ▲

Was moet in dunne lagen worden opgebracht. Gebruikt u te veel, dan kan het hout de was niet opnemen en ontstaat er een plakkerige laag. De opgebrachte was moet worden uitgeboend. Dat kan met de hand, maar het is geen licht karwei. Gelukkig zijn er speciale machines voor. Met zo’n boenmachine kunt u de vloer ook van tijd tot tijd opwrijven. De doffe plekken verdwijnen doordat de wrijving de waslaag opwarmt en verdeelt. Op plaatsen waar de glans niet terugkeert, moet nieuwe was worden aangebracht. Ongeveer eens in de twee

jaar moet de verouderde was met een speciale remover worden verwijderd. Als daarna de nieuwe waslaag is aangebracht, ziet de vloer er weer uit als nieuw. Dat de vloer plaatselijk kan worden bijgewerkt is één van de voordelen van een wasafwerking. Daarnaast vallen beschadigingen minder op.

63.


.NL inspiratie voor verbouwen & inrichten

Oktober 2012 33e jaargang € 4,95

Oktober 2012 33e jaargang € 4,95

Slaapkamers

Badkamers

OP NAAR

inspiratie voor verbouwen & inrichten

DE MATRAS

de ideale badkamer

Essentieel voor een goede nachtrust

Ontspannen

KINDERKAMERS BP

OP ÉÉN

Paradijsje voor kids

Download de Wonen.nl iPad app en lees gratis al onze magazines. Ga naar www.wonen.nl/magazines


Lak Een houten vloer met een lakafwerking behoudt de natuurlijke uitstraling van het hout en is makkelijk te onderhouden. Steeds beter benaderen deze lakken de optiek van was of olie. Er zijn ook extra en ultramatte lakken. Voor wie liever wel een mooie glans over het hout ziet, is er keuze uit diverse zijde- en hoogglans lakken. Bedenk dat bij een glanzend oppervlak kleine beschadigingen en oneffenheden sneller opvallen. Op een donkere kleur is dat sterker dan op een licht oppervlak. Overigens is het niet per definitie beter als een lak heel hard is. Hout werkt en een beetje elasticiteit van de lak voorkomt barstjes, bijvoorbeeld op de grens van twee planken. Een voordeel van lak is dat de vloer eenvoudig te onderhouden is. Door het gesloten oppervlak hecht vuil zich slecht en is dus eenvoudig te verwijderen. Met veel water schoonmaken is echter af te raden. Reiniging met in water opgeloste speciaalreiniger kรกn, maar beperkt. Overigens moet de laklaag ook worden onderhouden. Daarvoor is er speciale polish. Een nadeel van een lakafwerking is, dat zij niet plaatselijk kan worden bijgewerkt. Als er een kale plek ontstaat, moet de vloer in zijn geheel worden geschuurd en gelakt. Vraag om advies bij de leverancier, want niet alle lakken hechten op elkaar.

APCOR

Handig om te weten Professionele parketbedrijven mogen sinds een aantal jaar geen gebruik meer maken van producten op basis van vluchtige oplosmiddelen voor het lijmen, impregneren en afwerken van de houten vloer. Let erop dat als een bedrijf uw vloer gaat leggen en afwerken, de medewerkers oplosmiddelvrije producten gebruiken. Ook als u zelf gaat leggen en afwerken is het, voor uw eigen gezondheid, beslist verstandig oplosmiddelvrije producten te gebruiken.

Quick-Step

โ–ฒ

Giet- en betonvloer U reinigt een gietvloer gemakkelijk met behulp van een vlakmop of microvezeldoek. Dit kan zowel droog als nat. Door de statische werking hechten vuil en stof namelijk makkelijk. Gebruik van een schoonmaak- of reinigingsmiddel is niet noodzakelijk, dit laat zeepresten achter. Met schoon en koud water is een goede gietvloer in de regel zeer goed reinigbaar. Stofzuigen is in de regel niet noodzakelijk, kiest u hier wel voor gebruik dan altijd een schone en zachte borstel. Voorkom zand op de vloer, dit werkt net als schuurpapier. Grovere vervuiling kunt u opvegen met stoffer en blik. Schoenstrepen zijn gemakkelijk te verwijderen met een doek. Voor hardnekkige vlekken raden wij u aan een voor deze vloeren geschikte vloerreiniger te gebruiken. Vraag hiernaar bij uw leverancier.

65.


x Produ Ly

D

O

EN

20

VO L

10

en ct

Tr ae

OLIE OF LAK - HARDHOUT OF ZACHTHOUT - KLEUR OF NATUREL - MAT OF GLANS - PROJECT OF THUIS - NIEUW HOUT OF BEHANDELD HOUT - OLIE OF LAK - HARDHOUT OF ZACHTHOUT - KLEUR OF NATUREL - MAT OF GLANS - PROJECT OF THUIS - NIEUW HOUT OF BEHANDELD HOUT - OLIE OF LAK HARDHOUT OF ZACHTHOUT - KLEUR OF NATUREL - MAT OF GLANS - PROJECT OF THUIS - NIEUW HOUT OF BEHANDELD HOUT - OLIE OF LAK - HARDHOUT OF ZACHTHOUT - KLEUR OF NATUREL - MAT OF GLANS - PROJECT OF TRAE LYX DE BESTE KEUZE - TRAE LYX DE BESTE KEUZE - TRAE LYX

A A N VO

S

Trae Lyx - de norm voor olie en lak Op www.traelyx.nl vindt u alles wat u nodig heeft voor de behandeling van parket, kurkvloeren, houten vloeren en blank houten meubels. Bichemie速 Coatings BV, Postbus 2365, 8203 AH Lelystad Trae Lyx Houtlijn: Tel. +31(0)320 - 28 53 57 Fax +31(0)320 - 28 53 50 e-mail:advies@bichemie.nl


Raadpleeg voor het onderhoud ook altijd de voorschriften van uw vloerleverancier.

Handyfloor

Trae Lyx

Tegels Bij een tegelvloer is het belangrijk dat een pas gelegde natuurstenen of ongeglazuurde tegelvloer goed gedroogd is vóórdat de beschermingslaag aangebracht wordt. Onder iedere vierkante meter vloer wordt namelijk ongeveer 10 tot 12 liter water verwerkt, dat onder een reeds aangebrachte was- of impregneerlaag omhoog komt en de beschermingslaag als het ware losdrukt. Wit uitgeslagen, moeilijk verwijderbare vlekken zijn dan het gevolg. De vereiste droogtijd voor een in lijm gezette vloer kan zo’n 4 tot 5 weken beslaan; die van in specie gezette vloeren zo’n 8 tot 12 weken. De werkelijke droogtijd hangt af van de weersomstandigheden c.q. het seizoen. Tijdens de droogperiode kunnen uitdrogingsplekken en zoutuitslag op de tegels zichtbaar worden. Deze zijn met veel stofzuigen en nat reinigen met een speciaal reinigingsmiddel te verwijderen. Verder kunnen tussentijdse vlekken met een licht alkalisch reinigingsmiddel worden weggehaald. Voor diep ingetrokken vetvlekken zijn er zwaardere middelen verkrijgbaar. Let op: bij de eerste reinigings- en beschermingsbehandeling moet eventuele vloerverwarming altijd uitgeschakeld zijn. Het is belangrijk dat de vloer ‘natuursteenkoud’ is. Geglazuurde tegels zijn eenvoudig te dweilen met water en eventueel een scheutje schoonmaakazijn. Desgewenst kan de vloer voorzien worden van een beschermende glanscoating.

Laminaat

Kurk

Voor het onderhoud van kurkvloeren zijn over het algemeen drie verschillende producten nodig. Dit geldt zowel voor gelakt kurk, als voor kurkvloeren met een pvc-toplaag. Allereerst moet de toplaag extra beschermd worden met een finish. Dit dient direct na plaatsing (en bij een gelakte vloer na de laatste lakbeurt) te worden aangebracht. Een cleaner is nodig voor het wekelijks reinigen van de vloer. Deze cleaner tast niet de aangebrachte finishlaag aan, maar verwijdert vuil gemakkelijker. Wanneer na enige tijd de finishlaag wel geheel verwijderd moet worden om de vloer een grondige opknapbeurt te geven, kan de oude laag en ingesleten vuil verwijderd worden met een remover. Daarna kan weer een nieuwe finish of laklaag worden aangebracht.

Linoleum Dagelijks onderhoud van linoleum is eenvoudig en snel uit te voeren met een wisser. Stofwissen heeft een beter effect dan stofzuigen of vegen. Vochtig reinigen is eigenlijk alleen aan te raden bij vuil dat ook vloeibaar op de grond komt. Door het gebruik van water gaat los vuil namelijk juist vast zitten. Vlekken, maar ook vetaanslag in de keuken, kunnen worden verwijderd met een speciale cleaner. Voor periodiek onderhoud van de toplaag is het aanbrengen van een nieuwe polish aan te raden. Kijk uit, want als de polish is aangemaakt met te heet water of als er teveel polish gebruikt is voelt de vloer na behandeling plakkerig aan. Dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn. ▲

Laminaatvloeren beschikken over een speciale toplaag die een hoge weerstand tegen krassen biedt. Dit neemt niet weg dat ook laminaatvloeren verzorging nodig hebben. Regelmatig stofzuigen of vegen voorkomt dat zand of ander los vuil als schuurpapier op uw vloer werkt. Een geschikt onderhoudsproduct is een product dat geen lagen opbouwt, en dat niet agressief in de naden dringt zodat deze opzwellen. Dagelijks onderhoud is in feite alleen het wegnemen van stof en losliggend vuil. Verwijder wel met regelmaat aanklevend stof, dit kan

het best licht vochtig gereinigd worden. Vermijd altijd stagnerend vocht op de vloer. Gebruik voor periodiek onderhoud een cleaner of speciale laminaatpolish om het laminaat te voorzien van een beschermlaagje. Vraag hiernaar bij uw leverancier.

67.


Advertorial ADVERTORIAL

Hoe hou je een olievloer echt mooi? Hoe hou je een olievloer echt mooi… WOCA is al jaren toonaangevend op het gebied van onderhoud van geoliede houten vloeren. Toch lukt het niet iedereen om een goed geoliede vloer zo mooi te houden als deze in eerste instantie was, terwijl anderen juist een steeds mooiere vloer krijgen. De oorzaak

WOCA is al jaren toonaangevend op het gebied van onderhoud van geoliede houten vloeren. Toch lukt én de oplossing zijn vaak simpeler dan veel mensen willen geloven; door de vloer op de voorgeschreven manier te onderhouden

het omwordt eenbescherming goed geoliede vloer zo mooi te tegengehouden houden als deze in eerste instantie was, terwijl met niet WOCAiedereen Natuurzeep opgebouwd en vervuiling en wordt de vloer steeds eenvoudiger te ADVERTORIAL

onderhouden. gezeepte vloeren zienDe er natuurlijk weinig anderen juist een steedsGoed mooiere vloer krijgen. oorzaak uit énen dehebben oplossing is extra vaakonderhoud simpeler nodig. dan veel mensen En mocht de vloer hier en daar toch moeilijker schoon te krijgen zijn, dan doet een opfrisbeurt met intensiefreiniger

Hoe hou je een olievloer echt mooi… en onderhoudsolie wonderen.

willen geloven; door de vloer op de voorgeschreven manier te onderhouden met WOCA Natuurzeep wordt WOCA is al jaren op hetsysteem, gebied vanmaar onderhoud van geoliede houten vloeren. Toch lukt het niet te iedereen om een goed bescherming opgebouwd entoonaangevend vervuiling tegengehouden en de vloer steeds eenvoudiger onderhouden. Het is een eenvoudig hetwordt werkt. Al meer dan 30 jaar…. geoliede vloer zo mooi te houden als deze in eerste instantie was, terwijl anderen juist een steeds mooiere vloer krijgen. De oorzaak

Goed gezeepte vloeren zien erzijnnatuurlijk weinig extra nodig. En mocht vloer hier én de oplossing vaak simpeleruit danen veelhebben mensen willen geloven; door onderhoud de vloer op de voorgeschreven manier tede onderhouden

WOCA Natuurzeep

met WOCA Natuurzeep wordt bescherming opgebouwd en vervuiling tegengehouden en wordt de vloer steeds eenvoudiger te

en daar toch moeilijker schoon te krijgen zijn, dan doet een opfrisbeurt met intensiefreiniger en onderhoudsolie

onderhouden. Goedom gezeepte vloerenschoon zien er natuurlijk uit en hebben weinig extra onderhoud nodig. WOCA natuurzeep is het belangrijkste product de vloer en

En mocht de vloer hierdoet en daar schoon te krijgen doet een opfrisbeurt met intensiefreiniger wonderen. Het isDe een eenvoudig systeem en hetmoeilijker werkt. Al meer danzijn, 30dan jaar… beschermd te houden. manier waarop je dat is toch echter wel belangrijk. en onderhoudsolie wonderen.

Bij het dweilen van een WOCA olievloer moet in eerste instantie voldoende

Het is een eenvoudig systeem, maar het werkt. Al meer dan 30 jaar….

zeepwater aangebracht wordt op de vloer, zodat de verzorgende vetten van WOCA WOCA Natuurzeep is los hetkan belangrijkste prode zeep goed Natuurzeep in het hout kunnen trekken en het vuil weken. Gebruik WOCA Natuurzeep duct om de vloer schoon en beschermd te houden. De manier waarop WOCA is het de belangrijkste om de vloerje schoon en hiervoor een swepmop geennatuurzeep vlakmop. Nadat zeep overproduct een aantal vierkante dat doet is echter wel belangrijk. Bij het van een olievloer beschermd te houden. De dweilen manier waarop je datWOCA doet is echter wel belangrijk. meters licht schuimend is aangebracht, mag deze even kort intrekken. Daarna Bij het dweilen van een WOCA olievloer moet in eerste instantie moet in eerste instantie voldoende zeepwater aangebracht wordt op de voldoende de vloer droogdweilenzeepwater met een goed uitgewrongen zeepmop.deLaat de vloer de vloer, vloer, zodat de verzorgendeaangebracht vetten vanwordt de op zeep goedzodat in het verzorgende hout kun- vetten van licht vochtig opdrogendeenzeep u zult zien dat de vloer er na iedere zeepbeurt goed in het hout kunnen trekken en het vuil los kan beter weken. Gebruik nen trekken en het vuil los kan weken. Gebruik hiervoor een swepmop hiervoor een swepmop uit gaat zien en beter beschermd blijft. geen vlakmop. Nadat de zeep over een aantal vierkante geen vlakmop. Nadat de zeep over een aantal vierkante meters licht meters licht schuimendeen is aangebracht, mag deze kort intrekken. Let schuimend op: Gebruikis bij sterkere vervuiling extrakort emmer meteven water om de Daarna aangebracht, mag dezemeteven intrekken. Daarna de vloer droogdweilen een goed uitgewrongen zeepmop.de Laat de vloer dweil af en toe in uit te spoelen, ga nooit met de waterdweil opde devloer vloer. vloer droogdweilen metvochtig een maar goed uitgewrongen zeepmop. licht opdrogen en u zult zien dat de vloer erLaat na iedere zeepbeurt beter   licht vochtig opdrogen enzien u zult zienbeschermd dat de vloer uit gaat en beter blijft.er na iedere zeepbeurt WOCA Let beter op: Gebruik bij sterkere vervuiling extra emmer met water om de beterOlieconditioner uit gaat zien en beschermd blijft. Let op:een Gebruik bij sterkere dweil af en toe in uit te spoelen, maar ga nooit met de waterdweil Olieconditioner kan gebruikt worden om eens per kwartaal de vloer vervuiling een extra emmer met water om de dweil af en toe in uitmee teop de vloer.   spoelen, Het maarcombineert ga nooit met de reiniging waterdweil op een de vloer. te dweilen. een met lichte oliebehandeling. WOCA Olieconditioner

Hierdoor wordt het groot onderhoud met intensiefreiniger en onderhoudsolie Olieconditioner kan gebruikt worden om eens per kwartaal de vloer mee WOCA Olieconditioner Olieconditioner kan gebruikt worden of -pasta uitgesteld. te dweilen. Het combineert een reiniging met een lichte oliebehandeling. om eens per kwartaal de vloer te dweilen. Het combineert eenenreiniHierdoor wordtmee het groot onderhoud met intensiefreiniger onderhoudsolie ging met een lichteofoliebehandeling. -pasta uitgesteld. Hierdoor wordt het groot onderhoud WOCA Intensiefreiniger met intensiefreiniger en onderhoudsolie of -pasta uitgesteld. Een grote opfrisbeurt vindt eens per jaar plaats door de vloer met WOCA Intensiefreiniger

intensiefreiniger te ontvetten. zeepresten en dieper vuil Een grote Oude opfrisbeurt per jaaringedrongen plaats door de WOCA Intensiefreiniger Eenvindt groteeens opfrisbeurt vindt eens per vloer met worden verwijderd. intensiefreiniger te ontvetten. Oude zeepresten en dieper ingedrongen vuil jaar plaats door de vloer met intensiefreiniger te ontvetten. Oude zeepresworden verwijderd. ten en dieper ingedrongen vuil worden verwijderd. WOCA Onderhoudsolie en -pasta WOCA Onderhoudsolie en -pasta

Na WOCA de reiniging volgtNaeen met onderhoudsolie of –pasta. Onderhoudsolie -pasta Na reiniging volgt de behandeling reiniging volgten een behandeling metde onderhoudsolie ofDit –pasta. Dit verzadigt de beschermende olielaag. De vloer ziet er na de behandeling weer verzadigt de beschermende olielaag. Deverzadigt vloer ziet erde na bescherde behandeling weer een behandeling met onderhoudsolie of -pasta. Dit nieuw uit. of ook plaatselijk aangebracht worden, als nieuw Olie of pasta kanziet ookOlie plaatselijk aangebracht worden, zonder datzonder dat mendeuit. olielaag. Dealsvloer er napasta de kan behandeling weer als nieuw uit. dit je dit later terugziet. Olie pasta kan ook plaatselijk aangebracht worden, zonder dat dit je dit dit je ditoflater terugziet. later terugziet. Kijk voor een uitgebreide uitleg en instructievideo’s van het Kijk voor een uitgebreide uitleg en instructievideo’s van het onderhoud op: op: www.woca.nl/vloeren/onderhoud-olievloer. Kijkonderhoud voor een uitgebreide uitleg en instructievideo’s van het onderhoud op: www.woca.nl/onderhoudolievloer. www.woca.nl/onderhoudolievloer.

Wonen.nl | vloeren


MOSO

Floorfriendly

Vinyl

Vinyl wordt geroemd om het eenvoudige onderhoud. Regelmatig dweilen met een sopje van water en een reinigingsmiddel is in principe al voldoende. Let er echter wel op dat het middel toplaagvriendelijk is. Sommige middelen maken de vloer wel schoon, maar tasten de toplaag van het vinyl aan. De toplaag dient als bescherming tegen onnodige slijtage en verkleuring, bijvoorbeeld door de zon. Wie wil kan met een speciaal reinigingsmiddel voor vinyl de vloer van extra glans en bescherming voorzien.

Tapijt Tapijt bestaat uit poolmateriaal dat verankerd is in een gronddoek. De pool zelf bestaat uit lussen, uit gesneden pooldraden of uit een combinatie hiervan. De structuur verschilt per tapijt, waardoor vuil bij het ene tapijt makkelijker hecht dan bij het andere. Een goede ‘vuilsluis’ heeft een borstelende en vochtabsorberende werking en helpt om zoveel mogelijk vuil buiten de deur te houden. Het belangrijkste onderhoudsadvies dat we kunnen geven is grondig stofzuigen. Met rustige bewegingen blijft de structuur van uw tapijt beter behouden. Toch een vlek? Behandel deze altijd direct. Sommige vlekken vragen wel extra aandacht, dus overhaast het niet. Laat de traditionele ‘oma’-middeltjes achterwege.

Forbo

Verwijder rode wijn dus niet meer met zout en witte wijn, maar dep de vlek met een schone, witte handdoek en koud water. Koop onderhoudsmiddelen bij gespecialiseerde zaken. Een woninginrichter heeft producten die veilig zijn voor uw tapijt. Als het tapijt na verloop van tijd toch vuil wordt, wacht dan niet te lang met het nemen van maatregelen. Totale reiniging van het tapijt is ook mogelijk, met bijvoorbeeld de waterextractie-methode. Maar dit is werk voor een vakman en dient professioneel uitgevoerd te worden. Uw leverancier kan u verder adviseren. De volgende site biedt eerste hulp bij tapijtongelukken: www.swtm.nl

Grindvloer Interieurgrind is vrijwel overal tegen bestand. Vlekken als rode wijn en koffie zijn snel en makkelijk te verwijderen met behulp van een borsteltje en lauw water. Stof en inloopvuil laten zich makkelijk opzuigen. Kauwgom is helemaal niet meer lastig te verwijderen; voor het weghalen is er speciale gom-cleaner. De grindvloer één keer per jaar goed schrobben is meestal voldoende, afhankelijk van hoe intensief de vloer gebruikt wordt. Een waterstofzuiger kan u helpen met het opzuigen van het vuile water. Een goede siergrindvloer is ook bestand tegen de meeste chemische middelen. ■

69.


Stap 5: ondervloer

Ondervloer Begin bij de basis

De vloer 贸nder de vloer verdient aandacht. Voor elk type vloer is er een passende ondervloer te vinden. U haalt er mee het beste uit uw nieuwe vloer.

Floormade

WONEN.NL | VLOEREN


Belakos

Een goede ondervloer is dan ook niet onbelangrijk, hij draagt bij aan de levensduur aan uw vloer. Een belangrijk aspect is de isolerende waarde van de ondervloer. Ook zaken als veerkracht en akoestische eigenschappen spelen een rol. En niet te vergeten het leggemak. Kies de juiste ondervloer en haal hiermee meer uit uw nieuwe vloer.

Tegels Voor tegel- en natuurstenen vloeren bestaan er geluidsisolerende ondervloeren, zodat deze vloertypen tóch in flats gelegd kunnen worden. Dit samengestelde materiaal isoleert niet alleen contactgeluid naar aangrenzende woningen, maar absorbeert ook het akoestische geluid in de woning zelf.

Juiste ondervloer

Energiebesparing

Als niet de juiste ondervloer is geïnstalleerd, kan dit het woonplezier verstoren. De eisen waaraan een ondervloer moet voldoen, hangen af van de vloer die erop komt.

Tapijt

Tapijten met slechts een jute of gestreken latex rug moeten altijd op een ondertapijt gelegd worden. Ondertapijt zorgt voor extra veerkracht en bedekt tevens oneffenheden in de bouwvloer. Er zijn veel soorten ondertapijt, onder andere van vilt en schuimrubber. Bijzondere producten zijn het zogenaamde renovatienet en renovatievlies. Het renovatienet is speciaal ontwikkeld voor het leggen van tapijt op bestaande harde vloerbedekking. Met renovatievlies kan nieuw tapijt over bestaand tapijt gelegd worden.

Lamelparket en laminaat

Bij toepassing van lamelparket en laminaat moet de ondervloer vooral egaliseren en isoleren (akoestisch en thermisch). Bovendien is het aanbrengen van dampdichte folie onder deze vloertypen noodzakelijk om te voorkomen dat er van onderaf vocht in de vloer kan dringen. Vinyl en linoleum moeten absoluut een gladde, harde en egale basis hebben.

Betonvloer

In veel (nieuwbouw)woningen zijn de bouwvloeren van beton. Dit materiaal is in principe geschikt als rechtstreekse draagvloer, mits het beton goed uitgevlakt en droog is. Denk hierbij niet alleen aan verwarming, maar ook aan ventilatie! Een ruwe vloer moet eerst geëgaliseerd worden. Hiervoor zijn diverse egalisatiemiddelen in de handel. Nadat de vloer droog is, kan deze worden gladgeslepen met puimsteen of schuurband. Wordt binnenkort uw nieuwbouwwoning opgeleverd? Vraag dan vooraf aan uw vloerleverancier of de gekozen vloer direct op de bouwvloer gelegd kan worden. Soms is het nodig om eerst dampdichte folie of een andere vochtwerende maatregel toe te passen. ▲

Vinyl en linoleum

Het duurzaam isoleren van houten, betonnen en stenen ondervloeren kan een enorme energiebesparing opleveren en verhoogt het wooncomfort. Als er een kruipruimte is, kan de vloer het best aan de onderkant geïsoleerd worden. Ontbreekt de kruipruimte, dan kan het alleen van bovenaf. Een fikse klus, maar vanuit milieuoogpunt zeker de moeite waard! Meer informatie over het duurzaam isoleren van uw (onder)vloer vindt u op www.milieucentraal.nl.

71.


“Bij ons is eindelijk de kou uit de vloer dankzij TONZON vloerisolatie met Thermoskussens.”

“En we besparen ook nog eens flink op de stookkosten.”

Illustratie van een kruipruimte met TONZON Vloerisolatie

Waarom op die koude vloer blijven wonen? TONZON heeft de meest effectieve oplossing die ook nog eens flink energie bespaart!

Hoe werkt het? Aan de onderkant van de vloer, in uw kruipruimte, worden Thermoskussens bevestigd; een opvouwbaar, flexibel en zeer sterk isolatiemateriaal. Deze thermosflesachtige zakken worden gevuld met gratis aanwezige lucht. Het zand in de kruipruimte van het huis wordt afgedekt met een stevige Bodemfolie. Deze dubbele aanpak zorgt ervoor dat de warmte niet meer wordt uitgestraald door de vloer en er geen vocht meer uit de grond de woning binnenkomt. Het milieuvriendelijke systeem maakt radicaal een einde aan de koude vloer en muffe lucht. Tonzon vloerisolatie is absoluut veilig voor houten vloeren. Comfort van warme vloer Een warme vloer zonder vloerverwarming. Minder last van koude voeten en energiezuinig, want er hoeft minder gestookt te worden. Reumapatiënten melden spontaan bij TONZON dat hun klachten aanzienlijk afnemen door het warmere, drogere klimaat onderin de woning. Lees meer reacties op de site. Bij woningen met vloerverwarming wordt de kruipruimte van de woning nu nog vaak onnodig mee verwarmd. TONZON Thermoskussens houden ook hier de warmte optimaal tegen. De besparing op het gasverbruik kan oplopen tot wel 40%. Zelf doen of laten doen? Het aanbrengen van TONZON vloerisolatie is veilig uit te voeren en daardoor ook zelf te doen. Een vrachtwagen komt er niet aan te pas, het materiaal is per post te verzenden. Denkt u dat u niet handig genoeg bent, of ontbreekt het u aan tijd? TONZON heeft een netwerk van gespecialiseerde, erkende installateurs die de complete uitvoering kunnen verzorgen.

EEN TEVREDEN TONZON KLANT Fam. Romeijn, Koog aan de Zaan Waarom vloerisolatie? De buurman is op zoek gegaan naar de beste vloerisolatie en kwam uit op Tonzon. Zij vroegen ons of we mee wilden doen. De vloerisolatie zou zorgen voor een aangenamere temperatuur en minder warmte verlies in de woning. Daarnaast zou het ook zorgen voor minder vocht in de woning omdat de bodem van de kruipruimte ook werd afgedekt met een bodemfolie. Met name dit laatste aspect leek ons erg interessant omdat mijn vrouw last heeft van reuma. Omdat wij gezamenlijk met de buren de opdracht hebben laten uitvoeren kregen we nog een kleine korting van het isolatiebedrijf. Argument: behaaglijker en minder last van reuma Veel mensen laten hun vloer of gevel isoleren om geld te besparen. Dit is natuurlijk mooi meegenomen, alleen hier ging het ons niet om. Het grootste voordeel is voor ons de behaaglijkheid en het verbeterde comfort in de woning. ‘s Nachts zetten wij de verwarming altijd uit. Als je nu ‘s ochtends beneden komt heeft de woonkamer een aangename temperatuur. Voorheen was het altijd koud en duurde het even voor de verwarming de woning weer op een aangename temperatuur had. Bijkomend voordeel is ook dat mijn vrouw na de voerisolatie een stuk minder last heeft van haar reuma. Meer weten? Kijk op www.tonzon.nl. Bellen of mailen kan ook via 0900 - 28 66 966 (€ 0,10 p/min) of info@tonzon.nl. Of scan voor meer informatie de QR-code.

TONZON BV • Postbus 1375 • 7500 BJ Enschede • T: 053 - 433 23 91 • E: info@tonzon.nl • www.tonzon.nl


Estillon

Quick-Step

Geluidsisolatie Voor het isoleren van vloeren tegen geluidsoverlast zijn er speciale isolatiematten verkrijgbaar, zowel voor nieuwbouw als renovatie. Met een dikte van 3 tot 6 mm verhogen de matten het loopcomfort, alsook de akoestische en thermische isolatiewaarde van de constructie.

Houten ondervloer

In oudere huizen zijn ondervloeren veelal gemaakt van hout. Die kunnen altijd nog wat werken, maar nooit zo extreem als een nieuwe houten ondervloer. Even egaliseren met een vlakschuurmachine is meestal voldoende. Hardboard eroverheen spijkeren kan, maar hoeft niet altijd. Bij een nieuwe ondervloer gemaakt van (vuren)hout, zijn vaak de planken nog onvoldoende gedroogd, waardoor

er gegarandeerd naden en kieren zullen ontstaan. Daarom is het gebruik van een dergelijke ondervloer als enige ondergrond af te raden. Het kan wĂŠl in combinatie met hardboard platen van 3 mm dikte die, met de ruwe kant naar boven, over de houten planken worden gespijkerd of geniet. Om een grindvloer aan te laten brengen op een houten ondervloer zijn speciale maatregelen nodig. Aangeraden wordt om watervast multiplex vast te schroeven op de houten ondervloer.

Vocht Vocht is funest voor elke vloer. Gebruik middelen als supercement voor dekvloeren, vochtisolatieproducten, voorstrijkmiddelen, reparatiemortel en egalisatiemassa. Hiermee geeft u vocht geen kans. â– 73.


Stap 6: vloerverwarming Quick-Step

e n e n r e gieb l e b e a s t r

d ren pa

Com fo

Vloerverwarming

Op de warmte van een centrale verwarming kunnen we inmiddels (vrijwel) allemaal rekenen. Als bijverwarming wordt vaak vloerverwarming ingeschakeld. Nieuwbouwwoningen worden echter steeds vaker uitgerust met vloerverwarming als hoofdverwarming. WONEN.NL | VLOEREN


Speedheat

LVS Vloerverwarmingssystemen

W&A Parket

Denk bij de aanschaf van een nieuw vloer ook eens na over vloerverwarming. Zeker de moeite waard. De warmte wordt subtiel en gelijkmatig verspreidt en het levert u ook nog eens een fikse energiebesparing op! Er is onderscheid tussen elektrische of warmwater vloerverwarming. Elektrische vloerverwarming is los van de cv-installatie te regelen. Niet zichtbaar, maar wel zeer aangenaam. Een voordeel van elektrische systemen is de grote mate van indelingsvrijheid, door het ontbreken van radiatoren en ontsierende verwarmingsbuizen. Warmwatervloerverwarming werkt iets anders maar net zo simpel: het wordt gevoed door de centrale verwarmingsketel. Van daaruit wordt warm water naar de leidingen gevoerd, die onder de vloerafwerking liggen. De verwarmingsinstallatie en de verdeeltechniek zorgen ervoor dat het water in de buizen een juiste temperatuur houden.

ELEKTRISCHE VLOERVERWARMING

Temperatuurregeling Een 100% modulerende (klok)thermostaat geeft een extra besparing van zo’n 25% op de energienota, door de ‘intelligente’ temperatuurregeling. Naarmate de gewenste temperatuur wordt bereikt, neemt het stroomverbruik geleidelijk af. Wanneer de vloer tenslotte geheel op temperatuur is, wordt er precies genoeg stroom gebruikt om de vloer op temperatuur te houden. Sommige thermostaten bieden de mogelijkheid om naast de vloertemperatuur ook de luchttemperatuur in te stellen. Het goedkopere nachtstroomtarief heeft natuurlijk ook zo zijn voordelen met het oog op elektrische vloerverwarming. ▲

Klokthermostaat Elektrische vloerverwarming kan onafhankelijk van de bestaande verwarmingsinstallatie werken en dus apart van de radiatoren ingesteld worden. Dat heeft absoluut voordelen op koelere dagen in het vroege najaar, wanneer de cv nog uitgeschakeld is, of wanneer het

voorjaar het qua temperatuur plotseling even laat afweten. Met een klokthermostaat is de temperatuur van de vloerverwarming heel precies per ruimte regelbaar. Zo kan warmte lokaal worden gerealiseerd, precies waar het op dat moment nodig is, zonder onnodig energieverbruik door verwarming van ‘onbemande’ ruimtes. Er bestaan tegenwoordig zelfs ‘intelligente’ thermostaten die ‘leren’ wat de ideale opwarmtijd van uw vloer is en daar automatisch het programma op aanpast. Zo is uw vloer altijd warm wanneer u dat hebt aangegeven. Het relatief hoge vermogen per m² bij elektrische systemen plus de ondiepe installatie - vlak onder de vloerbedekking - zorgt voor een zeer snelle warmteafgifte en daardoor een zuinig energieverbruik.

75.


Installatietechniek Koller

MAGNUM

Speedheat

Dunne systemen

Het zelf leggen van elektrische vloerverwarming in de vorm van verwarmingsmatten is niet moeilijk. Het gaat om hele dunne systemen die zowel in nieuwbouwwoningen als bij renovatie overal in huis geïnstalleerd kunnen worden zónder verdere bouwkundige voorzieningen. De matten, met daarop de verwarmingskabels, kunnen geplaatst worden op de afwerkvloer of - bij renovatie - op de bestaande vloer. Dat wil zeggen: op elke soort ondervloer, behalve op tapijt. Een andere optie is om de mat te verwerken in een egaliseermiddel. Let op: op plaatsen waar vloerverwarmingsmatten zijn aangebracht, mag niet in de vloer worden geboord of gespijkerd.

Badkamers In een natte omgeving, zoals de badkamer, is het altijd oppassen met elektriciteit. De systemen voor elektrische vloerverwarming zijn echter volkomen veilig: ze zijn aangesloten op het elektriciteitsnet en volledig geaard via het aardlek van de woning. Sommige systemen werken op 220V, anderen op zwakstroom (12, 24, 28 Volt). Een sensorbeveiliging in de thermostaat zorgt er doorgaans voor dat de vloer in geval van storing niet te heet wordt. De benodigde wattage bij elektrische vloerverwarming moet per ruimte worden bere-

Wonen.nl | vloeren

kend. De mate van isolatie en het gebruiksdoel spelen hierbij een belangrijke rol. Er bestaat echter wel een vuistregel die een vermogen van tussen de 100 en 150 Watt per vierkante meter voorschrijft.

Eenvoudig te installeren Naast de reguliere systemen is er ook een elektrische vloerverwarming, voorzien van een 2-geleider warmtekabel. Dit systeem is nóg eenvoudiger te installeren, omdat zowel de aansluitkabels als aarddraad aan één kant zijn aangebracht. De andere kant van de kabel is waterdicht geïsoleerd. Ook zijn er elektrische vloerverwarmingssystemen op film met een dikte van slechts 0,2 mm. Deze flinterdunne warmtefilm wordt aangesloten op 12 Volt en kan desgewenst los onder het tapijt of karpet worden gelegd. Een vaste installatie onder parket en/of tegels is ook mogelijk. Extra flexibel qua plaatsing zijn de systemen waarbij de kabels gevat zijn in een glasvezelmat. Die kunnen bijvoorbeeld (voorzichtig!) worden ingeknipt zodat iedere vorm in de ruimte gevolgd kan worden. Wie zijn badkamer gaat renoveren, maar het bad laat staan, kan zo’n mat dus gewoon om het bad leggen.


WARMWATER VLOERVERWARMING Warmteverdeling

Voor een zo efficiënt mogelijke warmteverdeling, wordt warmwater vloerverwarming doorgaans in lussen gelegd. Hoe kleiner de afstand tussen de lussen, hoe groter het vermogen. Maar er is meer om rekening mee te houden. Zo zal op plaatsen waar meer warmteverlies is - bijvoorbeeld in de buurt van ramen en de buitenmuur - de onderlinge afstand tussen de lussen kleiner moeten zijn om dit warmteverlies te compenseren.

Randisolatie Omdat alle warmwatersystemen standaard op of in isolatiemateriaal gelegd worden, is extra isoleren niet meer nodig. Wel is het belangrijk om randisolatie toe te passen. Randisolatie is bedoeld om krimp en uitzetting mogelijk te houden en houdt bovendien geluidsoverdracht via de muren tegen; vooral belangrijk in flats.

Natte installatie Bij de zogenaamde natte installatie worden de verwarmingsbuizen in cementbeton gegoten. Deze cementlaag is ongeveer 65 mm. Daar bovenop komt de uiteindelijke vloerafwerking. Het opwarmen duurt bij natte installatie relatief lang, doordat de buizen zich in het cement bevinden. Gelukkig staat daar tegenover dat het afkoelen ook langer duurt. In verhouding is de reactiesnelheid – de tijd die nodig is om de gewenste warmte daadwerkelijk waar te nemen - van de natte installatie lager, terwijl het energieverbruik wat hoger ligt. Qua materiaalkosten is dit systeem voordeliger ten opzichte van droge en half droge installaties. Wel zijn er meer montage-uren voor nodig, waardoor de arbeidskosten hoger uitvallen dan bij droge of half droge installaties. Half natte installatie Half natte, of half droge installatie, is eigenlijk ook een natte installatie. Het enige verschil

ist Checkl arming of bijverw fd o o g H • erwarmin m² vloerv l ta n a A • m² ogen per/ • Het verm ingskabel e verwarm d n a v te • Dik aarden e en voorw eid • Garanti ekwaamh g en vakb n ri a rv E •

is dat de buizen worden vastgelegd in speciale noppenplaten. Op deze noppenplaten wordt vervolgens de cementlaag gestort. Gebleken is dat bij deze installatie de vloer trager zal opwarmen dan bij een droog systeem.

Droge installatie ‘Droog’ wil zeggen dat voor dit systeem niet per se cementbeton nodig is. Het droge systeem is verkrijgbaar als compleet pakket met daarin een isolerende ondervloer, voorzien van een aluminium bovenlaag, waarin sleuven zijn gemaakt voor het inleggen en vastzetten van de verwarmingsbuizen. Een dergelijk elementensysteem kan op iedere vlakke (geëgaliseerde) houten of betonnen vloer worden aangebracht. Het feit dat het buizenstelsel verzonken is opgenomen in de isolerende ondervloer levert de zeer geringe opbouwhoogte op. De laag die boven op het systeem en direct onder de vloerafwerking komt, kan bestaan uit een 30 mm hoge cementlaag. Dit is per systeem verschillend. Parket of laminaatvloerdelen kunnen ook direct op de verwarmingselementen worden geplaatst. Soms worden de verwarmingsbuizen afgedekt met staaltegels die direct onder de vloerbedekking liggen. Dit levert een nog geringere opbouwhoogte op van 40 mm. Een van de grootste voordelen van deze installaties is de optimale geleidingskwaliteit van de aluminiumlaag waarin de verwarmingsbuizen zijn ingebed. Een eigenschap die ook geldt voor de betreffende staaltegels.

Capaciteit Het vermogen (capaciteit) per vierkante meter vloerverwarming geeft aan met hoeveel energie binnen een bepaalde tijd de gewenste temperatuur bereikt kan worden. De capaciteit is afhankelijk van de technische eigenschappen van de installatie en verschilt per systeem. Belangrijk is de onderlinge afstand tussen de lussen: hoe kleiner de afstand, hoe groter het vermogen. ■

MAGNUM

77.


Voor meer informatie kijk op magnumheating.nl of bel 0166-609 300. MAGNUM Alles over 2013.indd 1

11-01-13 09:17

Word nieuwsbriefabonnee!

Schrijf je nu in voor de WONEN.NL nieuwsbrief en maak kans op een pakket van zeven woonmagazines.

Ga naar wonen.nl/nieuwsbrief en meld je aan.


Checklist

Solidfloor

De laatste stap naar uw nieuwe vloer

Vul in en neem mee naar uw vloerenspecialist! (doorhalen wat niet van toepassing is)

Stap 1 Oriënteren Stel uzelf de volgende vragen: Voor welke ruimte is de vloer bestemd? Aan welke eigenschappen moet de vloer voldoen? Welke uitstraling moet de vloer hebben?

Stap 2 Levensstijl Is er sprake van kinderen in uw huishouden? Aantal ruimtes die u wilt voorzien van een nieuwe vloer? Gebruikt u uw vloer intensief? Heeft de vloer veel te verduren?

Ja / Nee

Ja / Nee

Ja / Nee Ja / Nee Ja / Nee Ja / Nee Ja / Nee Ja / Nee Ja / Nee Ja / Nee Ja / Nee Ja / Nee Ja / Nee Ja / Nee Ja / Nee

Stap 4 Onderhoud Hoe bent u bereid uw vloer te onderhouden? Stofzuigen Dweilen Vegen Met speciale vlekkenverwijderaars Eénmaal per jaar een intensieve onderhoudsbeurt

Ja / Nee Ja / Nee Ja / Nee Ja / Nee Ja / Nee

Tegels Voorzien van een beschermende glanscoating

Ja / Nee

Eén / Meer

Stap 3 Soorten vloeren Welke vloeren wilt u meenemen in uw opties? Tapijt Industriële vloer Tegels Laminaat Plankenvloer Parket Kurkvloer Linoleum Leren vloer Rubber Vinyl Natuursteen Interieurgrind

Periodiek een beschermende laag aanbrengen Welke afwerking en beschermingslaag kiest u? Houten vloer: Was Olie Hardwax Lak De vloer kleuren d.m.v. een beits of kleurolie

Voor alle vloeren geldt: ga voor periodiek onderhoud, goede onderhoudsmiddelen en vlekkenverwijderaars altijd naar gespecialiseerde zaken.

Stap 5 Ondervloer Houd met de keuze voor een ondervloer rekening met de soort vloer die er boven komt. Kiest u voor tapijt, hout, laminaat, parket, vinyl, linoleum, tegels of steen, voor iedere vloerbedekking is een ander soort ondervloer nodig. Let op de isolerende waarde, de veerkracht, de akoestische eigenschappen en waak voor vocht. Bij oplevering woning ondervloer direct op bouwvloer laten leggen Ja / Nee Extra isolatiematten Ja / Nee

Stap 6 Vloerverwarming Elektrisch Warm water

Ja / Nee Ja / Nee Ja / Nee Ja / Nee Ja / Nee

Ja / Nee Ja / Nee

Installeren Houd altijd de garantievoorwaarden in de gaten! Zelf doen Laten doen

Ja / Nee Ja / Nee

79.


COLOFON Wonen.nl - Vloeren februari 2013 Uitgeverij Pressofoon bv, Postbus 2093, 1960 GB Heemskerk T: 0251 207 400 F: 0251 207 401 E: vloeren@pressofoon.nl I: www.wonen.nl/vloeren Bladcoördinatie Guido van Loon Advertentie-exploitatie Kees Liefting Traffic Peter Savenije Vormgeving Wendy Smit Druk Drukkerij Pressofoon & Maurice bv Heemskerk Distributie Nederland Betapress bv, Landelijke leesportefeuille Distributie België Imapress, Turnhout Coverfoto: MOSO Wil je je abonneren op de Wonen.nl-serie? Een abonnement voor 12 nrs. kost € 30,-. Deze uitgave is met grote zorg tot stand gekomen. Ondanks deze zorg zijn fouten nooit helemaal uit te sluiten. Wij kunnen derhalve geen enkele aansprakelijkheid aanvaarden voor eventuele fouten en de gevolgen daarvan. 34e jaargang, nummer 1, februari 2013. Niets van deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar worden gemaakt door middel van druk, fotografie, microfilm of op welke wijze dan ook zonder voorafgaande, schriftelijke toestemming van de uitgever. ©2013

GRATIS BROCHURES Heb je in dit magazine een mooie vloer gezien en wil je nog meer informatie? Vraag dan gratis brochures aan van de onderstaande specialisten. Hierin lees je meer over hun verschillende producten. Je kunt gratis brochures aanvragen via www.wonen.nl/brochureservice of onderstaande bon. Vink aan van welke specialist je een brochure wilt ontvangen en stuur hem op.

ADVERTEERDERSINDEX Advertorials

Adverteerders

Pagina

¢

Bebo Parket

40-41

¢

Belakos Carpets

¢

Floorfriendly

78

¢

WOCA

¢

Forrester Vloeren

C3

¢

Heuga

C4

¢

Janmaat Vloeren

60

¢

MAGNUM

78

¢

Moduleo Design Floors

24

¢

Norvold

57

¢

TONZON

72

¢

TRAE LYX via Bichemie Coatings

66

¢

Unica Grind

57

¢

Ursa Paint

C2

¢

Windmöller Flooring via Mommersteeg 48

Pagina 10-11 68

Naam:

WNV13-1

Adres: Postcode: E-mail:

Plaats: (optioneel)

Stuur de ingevulde bon in een envelop naar: Wonen.nl | Antwoordnummer 83 | 1940 VB Beverwijk (Een postzegel is niet nodig)


SKYLT

Loswal 12 Drachten 0512 - 589058 info@forrester-vloeren.nl

TiTANIUM

watergedragen parketlak

HIGHSOLID o In 2 lagen volledige bescherming. In 1 dag klaar.

• Exclusiviteit voor de juiste prijs

o Titanium harde bestendigheid. Geen glansstrepen.

• Custom made houten vloeren

o SKYLT Look & Feel. Oogt en voelt als onbehandeld.

• Ruime keus in PVC en Laminaat • Deskundig interieuradvies

De eerste watergedragen High Solid parketlak SKYLT is een merk van

| www.skylt.nl voor meer informatie of bel 0255 54 84 48

• Vloerpresentatie aan huis

www.forrester-vloeren.nl


Februari 2013 34e jaargang â‚Ź 4,95

.NL

WONEN.NL - VLOEREN

Vloeren

inspiratie voor verbouwen & inrichten

imagine ... ... you can soft senses

Heuga Home Flooring BV Industrielaan 15 NL-3925 BD Scherpenzeel Tel. +31 (0)33 277 5862 Fax. +31 (0)33 277 5727 contact.nl@heuga.com www.heuga.nl

34 e JAARGANG, NUMMER 1

Met soft senses in je slaapkamer is het puur genieten als je ’s ochtends met je blote voeten uit bed stapt! soft senses is een heerlijk zachte kwaliteit die uitermate geschikt is voor de slaap- en badkamer. Eenmaal gelegd ziet het eruit als kamerbreed tapijt, maar met een persoonlijk uniek design welke je nergens anders vindt. Bespaar met deze tapijttegels bovendien ruim 10% ten opzichte van kamerbreed tapijt.

Hoe blijft je vloer als nieuw? Welke vloer past bij jou?

BP

Volg ons via Facebook: http://www.facebook.com/Heugahomeflooring en Twitter: @Heuga_NL

Tips voor de keuze van de juiste vloer

Wonen.nl Vloeren 2013 nr. 1  

Wonen.nl - Vloeren helpt je bij je zoektocht naar de ideale vloer. Je krijgt schitterende sfeerbeelden te zien en leest over het onderhoud e...

Wonen.nl Vloeren 2013 nr. 1  

Wonen.nl - Vloeren helpt je bij je zoektocht naar de ideale vloer. Je krijgt schitterende sfeerbeelden te zien en leest over het onderhoud e...