Page 1

Oktober 2013 34e jaargang â‚Ź 4,95

.NL

Badkamers

MODERNE BADKAMER: aanstekelijke accessoires en trendy techniek

GROTE OF KLEINE RUIMTE:

je zoektocht naar de ideale badkamer begint hier


WA

RM

TES

.N

L

VE

SEALSKIN

GROHE

SPHINX

SITE EB

IEUWDE W RN

E RV I CE

50.000 sanitair artikelen op warmteservice.nl Daarom kiest u voor Warmteservice Voor de badkamer zijn wij uw totaalleverancier U vindt bij ons alles op het gebied van keramisch sanitair, baden, douchebakken, douchegoten, douchegarnituren, badkamermeubelen en accessoires. En natuurlijk alle benodigde aansluitmaterialen. Bij Warmteservice bent u verzekerd van een snelle levering en wordt uw bestelling veelal gratis thuisbezorgd. Warmteservice verkoopt alle A-merken U heeft via ons toegang tot het totale productaanbod in de markt. Wij verkopen alle A-merken o.a.: Dornbracht, Duravit, Duscholux, Easy Drain, Geberit, Geesa, Grohe, Hansgrohe, Hoesch, H端ppe, Ideal Standard, Keramag, Keuco, Novellini, Riho, Sealskin, Sphinx, Ucosan, Venlo, Villeroy & Boch en nog veel meer! Showroombezoek bij landelijk werkende sanitairspecialisten is mogelijk, informeer bij uw vestiging in de regio. Of kijk op warmteservice.nl/sanitair

Warmteservice is op werkdagen telefonisch bereikbaar tot 22.00 uur! 0900 - 0231


Damixa

Voorwoord De badkamer heeft de afgelopen jaren een ware metamorfose ondergaan. Van hokje met witte tegels en sfeerloos kunstlicht is hij tegenwoordig een heuse thuisspa om heerlijk in te ontspannen, genieten en relaxen. Kleurentherapieën, stoombaden, bruinen en op de achtergrond een prettig muziekje of je favoriete televisieprogramma. Maar misschien wil je je badkamer helemaal niet verbouwen, maar slechts met een paar accenten een andere sfeer creëren. Er zijn genoeg mogelijkheden om je badkamerinterieur persoonlijk en sfeervol te maken. In ons artikel over de laatste badkamertrends laten we je een aantal hippe mogelijkheden zien. Nu heeft niet iedereen een grote badkamer tot zijn beschikking. We laten daarom ook verschillende voorbeelden zien hoe je je kleine ruimte ook sfeervol (en praktisch) kunt inrichten. De juiste voorlichting van de specialist en het voorleggen van de diverse mogelijkheden zijn hierbij erg belangrijk. Van grote hulp is ook een goed ‘badkamerplan’. Dit helpt je de ruimte optimaal in te delen. Daarom nemen wij stap voor stap alle mogelijkheden met je door. Van wastafel tot badmeubel, van tegel tot designradiator; elk element in de badkamer komt aan bod. Neem na het lezen van het magazine ook eens een kijkje op www.wonen.nl. Hier vind je wooninspiratie op alle mogelijke manieren: tips, sfeerbeelden, woonnieuws en productinformatie. En als je er dan toch bent, schrijf je gelijk even in voor de nieuwsbrief. Dan vind je je broodnodige wooninspiratie wekelijks in je mailbox!

1.


EŽ>ŝŵŝƚ

 DŽƌĞƉŝĐƚƵƌĞƐĂƚǁǁǁ͘ĚĞƚƌĞŵŵĞƌŝĞ͘ďĞ

EŽ>ŝŵŝƚ ϰϱ

EŽ>ŝŵŝƚ ϱϬ

EŽ>ŝŵŝƚ ϰϱ

EŽ>ŝŵŝƚ ϰϬ

t^d&>

^W/'>ͬ^W/'><^d

<ŝĞƐƵǁĂĨǁĞƌŬŝŶŐƚĂďůĞƚ͗ŬƵŶƐƚŵĂƌŵĞƌŽĨŬĞƌĂŵŝĞŬ͘ <ŝĞƐƵǁĚŝĞƉƚĞǁĂƐƚĂĨĞůƵŝƚϰϬʹϰϱŽĨϱϬĐŵĚŝĞƉŝŶĚŝǀĞƌƐĞ ďƌĞĞĚƚĞƐ͘

<ŝĞƐƵǁƐƉŝĞŐĞůĞŶƐƉŝĞŐĞůŬĂƐƚĂĂŶŐĞǀƵůĚŵĞƚŝŶĚŝƌĞĐƚĞͲŽĨĚŝƌĞĐƚĞ ǀĞƌůŝĐŚƟŶŐŶĂĂƌŬĞƵnjĞ͘ ^ƉŝĞŐĞůƐŬƵŶŶĞŶǀŽŽƌnjŝĞŶǁŽƌĚĞŶǀĂŶƐƉŝĞŐĞůǀĞƌǁĂƌŵŝŶŐĞŶƐĞŶƐŽƌ͘

KEZKht<^d

,E'ZWEΘsZ>/,d/E'

<ŝĞƐƵǁŽŶĚĞƌŬĂƐƚŵĞƚĠĠŶŽĨŵĞĞƌĚĞƌĞůĂĚĞƐ͕ĚƌĂĂŝĚĞƵƌĞŶŵĞƚ ŽĨnjŽŶĚĞƌŚĂŶĚŐƌĞƉĞŶŽĨƉƵƐŚƚŽŽƉĞŶƐLJƐƚĞĞŵŵĞƚŽĨnjŽŶĚĞƌ ďŝŶŶĞŶůĂĚĞ͘

hŬƵŶƚƚĞůŬĞŶƐŬŝĞnjĞŶƵŝƚϳĚŝǀĞƌƐĞĂĐƚƵĞůĞǀĞƌůŝĐŚƟŶŐĞŶĞŶ ŚĂŶĚŐƌĞƉĞŶ͘ sĞƌůŝĐŚƟŶŐĞŶŵĞƚ>ͲƐƉĂĂƌůĂŵƉŽĨŚĂůŽŐĞĞŶ͘


^d>>&ht<t>/d/d^Dh>^DE

EŽ>ŝŵŝƚ ϱϬ

EŽ>ŝŵŝƚ ϰϱ

EŽ>ŝŵŝƚ ϰϬ

EŽ>ŝŵŝƚ ϱϬ

<>hZ <ŝĞƐƵǁŬĂƐƚƵŝƚϯϳŬůĞƵƌĞŶŝŶŚŽƵƚƵŝƚǀŽĞƌŝŶŐ͕ĚŝǀĞƌƐĞ ŵĂƩĞĞŶŐůĂŶnjĞŶĚĞŬůĞƵƌĞŶĞŶƐƚƌƵĐƚƵƵƌůĂŵŝŶĂĂƚ͘

<K>KD<^d <ŽůŽŵŬĂƐƚĞŶnjŝũŶƚĞǀĞŶƐŝŶĚŝǀĞƌƐĞƵŝƚǀŽĞƌŝŶŐĞŶĞŶĂĨŵĞƟŶŐĞŶ ϯϱͬϰϬͬϳϬĞŶϴϬĐŵůĞǀĞƌďĂĂƌ͘


Inhoudsopgave

75

50

TEGELS

WELLNESS

Wonen.nl - Badkamers helpt je aan de hand van een overzichtelijk Stappenplan bij het oriテォnteren op de badkamermarkt.

7

30

ORIテ起TATIE

BADKAMERTRENDS

06. ORIテ起TATIE: nieuwe badkamer, nieuw begin.

34. DOUCHEN: ontspannen of stimuleren?

LEVENSSTIJL

42. BADEN: badderen maar.

08. Badkamer: eenvoudig of uitgebreid? Hoe wil je je badkamer gebruiken?

WELLNESS

18. ONTWERP: mogelijkheden op papier.

48. Sauna, stoomcabine of spa? Volledig tot rust komen in je eigen wellness.

BADKAMERTRENDS 26. Nieuw in de badkamer! De laatste trends op een rijtje.

WONEN.NL | BADKAMERS

56. BADMEUBEL & WASTAFEL: middelpunt van de badkamer.


61 BADMEUBEL EN WASTAFEL

20 ONTWERP

43

92

BADEN

VERWARMING

68. KRANEN: de kraan maakt het compleet.

100. WATERONTHARDING: geen kalk meer.

74. TEGELS: romantisch, robuust of rustig?

INSTALLATIE:

80. TOILET: belangrijk in de badkamer.

104. De laatste loodjes. Professional of zelf plaatsen?

VERWARMING

107. CHECKLIST: scheur uit en neem mee.

88. Warme badkamer: goed begin. Designradiator of vloerverwarming.

VERKOOPADRESSEN 108. Waar te koop?

96. WARM

WATER: energiebesparend.

Vraag gratis brochures aan.

5.


Stap 1: oriëntatie

De badkamer die je altijd al wilde Je gaat je badkamer onder handen nemen. Maar wil je een geheel nieuwe badkamer of je huidige op bepaalde punten aangepast? Hoe groots ga je het aanpakken?

De badkamer wordt steeds meer de plek in huis waar we heerlijk kunnen ontspannen. Hoe je deze ontspanningsruimte gaat inrichten, is helemaal aan jou. Dit maakt Wonen.nl - Badkamers overzichtelijk en inspirerend, maar vooral ook onmisbaar voor iedereen die op zoek is naar een nieuwe badkamer. Zo ga je goed voorbereid op pad.

Oriëntatie

De zoektocht begint hier: bij het oriënteren op de badkamermarkt. Deze oriëntatiepagina’s helpen je aan een idee voor de invulling van je nieuwe badkamer.

Verwachtingen Wat zijn de verwachtingen van je badkamer en sluiten deze aan bij de samenstelling van je huishouden? Denk aan je wensen; ga je graag uitgebreid in bad of wil je voornamelijk een praktische ruimte? Kortom, hoe gebruik je je badkamer? Je leest meer in Stap 2. Benut de ruimte Heb je een grote of juist kleine badkamerruimte? Heeft de badkamer lastige hoeken waarvan je niet weet hoe de ruimte nuttig te besteden? In Stap 3 gaan we dieper in op zaken zoals hoe je je nieuwe ontspanningsruimte zo optimaal mogelijk kunt benutten. Douchen In Stap 4 besteden we aandacht aan de verschillende vormen van douchen. Een inloopdouche, een tweepersoonsdouche, een luxe regendouche om ‘s morgens eens goed wakker te worden of zelfs een douchekolom; keuze genoeg! WONEN.NL | BADKAMERS

Baden

Een rond bad, hoekbad of een ligbad op pootjes. Ontspannen in het warme water na een dag hard werken kan een echt cadeautje zijn. Maar welk bad past het beste in je badkamer? In Stap 5 lees je hier meer over en kun je bepalen of een bad echt iets voor jou is.

Wellness Je eigen mini-kuuroord in huis? Dat kan! Creeer je eigen wellnessruimte met een douchecabine uitgerust met massagejets en stoom of een heuse whirlpool. Maar ook een eigen (infrarood)sauna is goed mogelijk. Goed voor de spieren en goed voor de huid. Met op de achtergrond je favoriete muziek, film of televisieprogramma. Wat wil je nog meer? In deze special lees je alles over wellness in de badkamer. Badmeubels en wastafels

Het dagelijkse verzorgingsritueel begint en eindigt bij de wastafel. Steeds meer aandacht gaat hierbij uit naar het design. Naast de wastafel mag het ook aan opbergruimte in de badkamer niet ontbreken. Het uiterlijk van de fronten bepalen grotendeels de uitstraling en sfeer van je nieuwe badkamer. Design, tips en systemen behandelen we in Stap 6.

Kranen

Stap 7 staat in het teken van het kiezen uit de grote variëteit kranen die te verkrijgen is. Functionaliteit, exclusiviteit en opvallende ontwerpen, de nieuwste kraanmodellen zijn er werkelijk in alle soorten en maten.


Villeroy & Boch

Tegels

De afwerking van de wanden en de vloer kan de badkamer maken of breken. Klassiek, kleurig, robuust of juist romantisch? De bekleding voor vloeren en wanden is continu in ontwikkeling qua vorm, formaat, kleur en patroon. Voorbeelden en effecten hiervan zie je in Stap 8.

Toilet Wens je in de badkamer een toilet of juist niet? De één vindt het een must, de ander geeft er niets om. In Stap 9 behandelen we alle verschillende toiletmogelijkheden.

is het ontharden van water. Meer hierover in de special over waterontharding.

Installatie Installeer je de badkamer zelf, laat je onderdelen verzorgen door monteurs of sluit je liever een totaalpakket af bij de leverancier? Hoe dan ook, houd altijd in je achterhoofd dat de manier van installeren consequenties kan hebben voor het behoud van je garantievoorwaarden. Meer informatie in Stap 12.

Verwarming Een blikvanger in de badkamer die een prettige warmte afgeeft: de nieuwste designradiatoren laten onze harten sneller kloppen. En van koude vloertegels heb je geen last meer met vloerverwarming. In Stap 10 lees je alles over een warm welkom in de badkamer.

Trends Op de redactie van Wonen.nl zien we regelmatig

Warm water Warm water is absoluut onmisbaar in je badkamer. Voor een goede warmwaterinstallatie is het geen probleem als de een het bad vult en de ander onder de douche staat. De voorzieningen van tegenwoordig zijn uitermate innovatief. Afwegingen die hierbij van belang zijn behandelen we in Stap 11.

Checklist

Waterontharding

Hard leidingwater kan een groot probleem in je badkamer zijn. Het zorgt voor kalkvorming op je leidingen en je mooie douchewand of kraan. Een goede oplossing voor het tegengaan van kalk in het water

allerlei nieuwigheden op badkamergebied voorbijkomen. En die we willen jullie natuurlijk niet onthouden! Vandaar dat we een selectie van de laatste badkamertrends hebben gemaakt. Ben je er een beetje uit wat je zoekt? Dan vind je een overzicht in de Checklist. Vul deze in en neem mee bij het uitzoeken van de badkamer van je dromen, zo zie je niets over het hoofd!

Informatie online Meer informatie vind je op www.wonen.nl/badkamer. Je vindt hier de laatste producten en trends op badkamergebied. Of ga naar ‘Gratis brochures’ en vraag vrijblijvend informatie aan van het merk van je keuze. Q

7.


Stap 2: levensstijl

Kies de badkamer die bij je past Hoe ga je je badkamer gebruiken? Ben je van het type ‘snelle douche’ of voel je meer voor een heus wellnesscenter? Handig om dit allereerst in kaart te brengen.

Alles is mogelijk bij het samenstellen van je nieuwe badkamer. Douchen heeft bijvoorbeeld een andere dimensie gekregen; de mogelijkheden in regendouches, stoomcabines en douchekolommen zijn enorm. Deze ontwikkeling is ook ideaal voor degenen die wel graag een wellnessruimte willen, maar gewoonweg niet over de ruimte hiervoor beschikken.

Snel of lekker langzaam? Je gaat ongetwijfeld helemaal op in al het moois dat aan je voorbij trekt. Maar stel jezelf allereerst de vraag ‘Hoe wil ik mijn badkamer gebruiken?’. Wil je een uitgebreide doucheruimte, kies je liever een bad of is beide mogelijk? ‘s Avonds lekker lang badderen en een magazine lezen met je favoriete deuntje op de achtergrond. Dat moet je als muziek in de oren klinken. Ook hierbij zijn verschillende mogelijkheden. Zo zijn er baden die breed genoeg zijn voor twee personen. Of denk eens aan een model met verschillende jets die je van een luchtmassage voorzien. Type huishouden

V

Sta ook stil bij je levensstijl en gezinssamenstelling. Jonge gezinnen kiezen voor een andere inrichting en andere elementen in de badkamer dan bijvoorbeeld tweeverdieners. Niet alleen wat betreft de diverse opbergmogelijkheden, maar ook de keuze voor het soort bad en wellicht stoomcabine, jacuzzi of sauna. Voor gezinnen met ‘s ochtends een spitsuur in de badkamer zijn dubbele wasbakken een echte oplossing, dit geeft extra ruimte in de ochtendplanning.

WONEN.NL | BADKAMERS


Alke

9.


Stap 1: oriĂŤntatie

Mijn BAD

De afmetingen

Het is van essentieel belang dat je voordat je begint aan het badkamerontwerp de afmetingen van je badkamer in kaart brengt. Meet de lengte, breedte en hoogte. Vervolgens is het belangrijk de grootte en draairichting van aanwezige ramen en deuren te vermelden. Neem objecten zoals radiatoren mee en noteer aansluitingen en doorvoeren van elektriciteit, warmwatervoorziening, riolering en ventilatie. Nieuwe afwerklagen over bestaande muren kunnen de beschikbare binnenruimte enkele centimeters verkleinen, houd hier rekening mee. Voor een kleine ruimte zijn een heleboel inrichtingsmogelijkheden te bedenken. Maar kom je

Novellini

er bij het meten achter dat je wensen toch beter te realiseren zijn bij een grotere ruimte, neem dan in overweging om een extra (deel van een) kamer bij de bestaande badkamer te betrekken. De vierkante meters die dit oplevert, zijn erg waardevol en dus absoluut het overwegen waard.

Elektriciteit Je kunt de badkamer uitbreiden met verschillende wellnessproducten. Houd wel in de gaten of het elektriciteitsnet deze extra belasting aan kan. Aparte groepen zijn een oplossing. Overigens is het ook raadzaam na te gaan hoe energiezuinig de verschillende apparaten zijn.

Sealskin

WONEN.NL | BADKAMERS


Van Oort International

Maatwerk Wie specifieke wensen heeft of niets vindt in de bestaande collecties kan terecht bij maatwerkleveranciers. Samen kun je oplossingen bedenken voor een maximum aan ruimtebesteding of een uniek ontworpen product. Als u wilt kunt u een eigen ontwerp voorleggen of u kunt een architect of vormgever een ontwerp laten uitwerken. Het gewenste materiaal kies je zelf. Een uitkomst voor iedereen met specifieke wensen.

Ontwerp

Mijn BAD

V

Heb je iets moois gevonden, laat je dan niet weerhouden omdat je vermoedt dat het niet mogelijk zou zijn in jouw badkamer. Er zijn ontwerpprogramma’s die je een mooi inzicht geven in de mogelijkheden met de ruimte die je tot je beschikking hebt. Absoluut leuk om te proberen. Maar echte oplossingen waar jezelf nog niet aan gedacht hebt, daarmee zal een ontwerper je kunnen verrassen. Vaak zijn we toch geneigd om te denken in standaardoplossingen. Daarom zijn advies en expertise onmisbare elementen in de voorbereiding voor je nieuwe badkamer.

11.


Burgmans Sanitair

De badkamerspecialist

Een goede badkamerspecialist vraagt behalve naar je wensen ook uitgebreid naar je leefomstandigheden. Misschien heb je er niet eerder zo speciďŹ ek over nagedacht, maar kwaad kan het absoluut niet. Een goed advies komt tenslotte alleen naar boven als de specialist een goed inzicht heeft in je manier van leven, je gezinssamenstelling en je wensen voor de badkamer. In een goed gesprek wordt naar al deze zaken geĂŻnformeerd. Wanneer vragen naar je levensstijl uitblijven, zal de adviseur zich geen beeld kunnen vormen van je leven. Vraag jezelf dan af of dit wel de juiste persoon voor je is en schroom niet om nog even verder te kijken. Een badkamer is een ruimte waar je je dag start en eindigt. Items die niet naar wens zijn, kunnen uiteindelijk dagelijks irritatie opleveren. Zorg dus dat je vooral lekker kunt ontspannen in je nieuwe badkamer.

V

Alles kan en mag Tegenwoordig lijken de mogelijkheden onbeperkt te zijn, alles kan en alles mag. Fabrikanten komen met de mooiste producten, vernieuwende en verrassende combinaties en de meest uitgebreide opstellingen.

Grando Keukens & Bad

WONEN.NL | BADKAMERS


Meer comfort, frisse lucht, in hoogte verstelbaar en duurzaam

TECElux spoeltechniek CreĂŤert nieuw interieurbeeld: glas met allerlei wandafwerkingen te combineren Futuristische wijze van spoelen: optisch met de sen-Touch (ook mechanisch mogelijk) Optie: hoogteverstelling Optie: luchtreinigingssysteem Duurzaam: waterbesparing tot zelfs 50 % Geschikt voor elk type keramisch toilet en douche-wc Betrouwbaar dankzij hoge kwaliteit

Intelligente Installatietechniek Voor meer informatie en uitleg over TECElux. Scan de QR-code

TECE Nederland GmbH Tel: (0592) 415074 info@tece-nederland.nl www.tece-nederland.nl


K2 | Profielloos in optima forma

HSK

DIE BADEXPERTEN

K2 trendy en strak met overtuigende functionaliteit en gegarandeerde kwaliteit. HSK op zijn best. De exclusieve uitstraling van de massieve, glasvlakke liftscharnieren, het 8 mm dikke glas en de uitgekiende greep maken van de geheel nieuw ontwikkelde K2 een eyecatcher in de badkamer.

HIER KLOPPEN CONCEPT, PRIJS EN KWALITEIT

www.hsk-nl.nl Neem contact op... HSK Duschkabinenbau KG | Telefoon 077 3970177 | info@hsk-nl.nl


Cleopatra

Natuurlijk zal dit lang niet altijd toepasbaar zijn op je eigen situatie, zowel qua oppervlakte als budget. Toch kun je zich op deze manier optimaal laten inspireren. In de oriĂŤntatiefase hoef je helemaal niet bescheiden te zijn, dromen mag! De uitdaging om je wensen en ideeen tot een realistisch plan te verwerken, binnen het door jou aangegeven budget, ligt uiteindelijk bij de badkamerspecialist.

Technologie De tijd heeft ook in de badkamer niet stilgestaan. De technologie is verbeterd en ook de badkamerproducten krijgen daardoor verschillende mogelijkheden. Je kunt de badkamer zo geavanceerd maken als jezelf wilt. Douche enclosements, jet-streams, automatische spiegelverwarming en warmwater jacuzziâ&#x20AC;&#x2122;s; al deze luxe elementen zijn slechts het topje van de ijsberg. Q HSK

15.


GODMORGON/EDEBOVIKEN kast met 2 lades en wastafel met 2 spoelbakken 102 cm breed.

369.-


Stap 3: ontwerp

Je wensen op papier Als je weet aan welke eisen je nieuwe badkamer moet voldoen, is het tijd om je ideeĂŤn in kaart te brengen. Begin bij het begin: de maten van de badkamer.

WONEN.NL | BADKAMERS


PrimaBad

Door het maken van een ontwerp wordt direct duidelijk wat de mogelijkheden zijn. Zo krijg je een goede indruk hoe je badkamer eruit komt te zien. Is je badkamer slechts een kleine ruimte? Waar bevinden zich de ramen en deuren en wat zijn de afmetingen van de wanden? Zijn er ruimtebeperkende elementen als schuine wanden, muurtjes of balken waar men rekening mee moet houden?

19.


Tiger

Inspiratie opdoen Badkamers om je vingers bij af te likken. Je ziet de mooiste voorbeelden voorbij komen en je zou maar al te graag hetzelfde resultaat willen bereiken. Maar hoe? Ga eens kijken in een hotel, dan zie je alle interieurtrucs in de praktijk. Trucs die, afhankelijk van de ruimte, ook thuis toepasbaar zijn. Met name bij nieuwbouw hoef je geen genoegen te nemen met de standaardbadkamer. Met de nodige creativiteit kom je al een heel eind en ziet het er bovenal professioneel uit. Bovendien is een badkamer op maat niet per se duurder. Eigen ontwerp Voor je de wereld van het sanitair binnenstapt is het handig, zoals eerder aangegeven, je eerst te oriĂŤnteren. Dit kun je doen door je in te lezen maar gebruik ook het internet. Hiermee kun je gemakkelijk je badkamer zelfstandig online te ontwerpen. Zo kun je met je ontwerp direct naar de betreffende showroom waar men deze nauwkeurig zal bestuderen en het duidelijk wordt of je ontwerp daadwerkelijk uitgevoerd kan worden. Bovendien voorziet men je van de nodige voorlichting. Makkelijker kan het toch niet?

Bette

WONEN.NL | BADKAMERS


Luca Sanitair

Zehnder

Heb je weinig vertrouwen in je eigen kwaliteiten als ontwerper? Ga dan om tafel met een gerenommeerde ontwerper of architect. Samen kom je ongetwijfeld tot een zeer vernieuwend ontwerp waar je nog jarenlang plezier aan beleeft.

Advies van de specialist

Niets is zo persoonlijk als de keuze van een badkamer en natuurlijk heb je je eigen smaak. Maar met advies van de specialist kom je toch op ideeën waarop je anders misschien niet was gekomen. In de verschillende showrooms vind je vele fraaie badkamers. Maar de finishing touch die je smaak weerspiegelt, ontstaat door een goed gesprek.

V

Er zijn tal van aanbieders die je stuk voor stuk kunnen helpen aan een prachtige badkamer. Toch is er niets belangrijker dan een adviseur die je wensen tot in de kern begrijpt en deze vervolgens omzet in je persoonlijke specifieke droombadkamer. Ook indelingen op maat gemaakt, speciaal voor je badkamer behoren tot de mogelijkheden. Ontdek de onbegrensde mogelijkheden die badkamerland voor je in petto heeft en schroom niet je wensen duidelijk kenbaar te maken.

21.


De Artweger TWINLINE 2

Het bad van de toekomst Met de reeks TWINLINE 2 modellen biedt Artweger een nog groter aanbod van moderne douchebadcombinaties voor kleine badkamers. De TWINLINE 2 is het toekomstgeoriënteerde alternatief voor traditionele douche- en badoplossingen. Door de rechtlijnige vorm van het bad met geïntegreerde, rechte douchedeur past deze precies op de plaats van een bad. Daardoor is het gemakkelijk, een oud bad te vervangen door een nieuwe TWINLINE – en die heeft duidelijk meer te bieden: de geïntegreerde douchedeur opent naar binnen en zorgt voor een handige, zeer lage instap, die toegang biedt tot het douche- en badgedeelte. Een geraffineerd mechanisch vergrendelingssysteem verbindt de watervoorziening met het deurslot en voorkomt zo, dat de deur geopend kan worden

Award 2011+ Consumer Favorite 2011

Al bij het in- en uitstappen zie je het verschil: de deur van de TWINLINE 2 komt bijna tot op de grond. Met andere woorden – het comfort van de TWINLINE is onvergelijkbaar

tijdens het vullen van het bad. Dit combinatiebad verenigt een volledige douche met een comfortabel bad in één product, en realiseert vandaag al het bad van de toekomst. Ze overtuigt ook door een uitstekende prijs/ kwaliteitverhouding in vergelijking met een traditionele douche- en badoplossing. Met een toekomstgeoriënteerd design en een unieke functionaliteit is de TWINLINE 2 ook bij designers en

consumenten zeer gewaardeerd; al snel na de introductie is de douchebadcombinatie onderscheiden met talrijke internationale prijzen, waaronder ook twee belangrijke consumentenprijzen, de Golden Life Care Award en de Universal Design Consumer Favorite.

www.burgmanssanitair.nl info@burgmanssanitair.nl tel.: +31(10)-2271889


Uitbouw We zijn bij lange na niet allemaal in het bezit van een grote badkamerruimte. Geen zorgen. Ook in een relatief kleine badkamer kun je, als je goed doordacht te werk gaat, een volwaardige badkamer aanleggen waar je volledig kunt ontspannen. Wil je de badkamer echt een belangrijke plek geven in huis, dan kun je er voor kiezen om de badkamermuur een stukje te verplaatsen. Je haalt zo wat ruimte van de naastgelegen kamer weg, maar als dit geen probleem is, krijg je daar een mooie badkamer voor terug. Wordt er nauwelijks gebruikgemaakt van de naastgelegen kamer? Dan is het wellicht het overwegen waard om deze hele ruimte bij je badkamer te trekken. Je maakt er dan waarschijnlijk meer gebruik van dan wanneer het kamertje intact zou blijven.

Verschillende sferen

Er zijn vier duidelijke sferen te onderscheiden in badkamerland: klassiek, modern, design en sfeervol. De klassieke badkamer onderscheidt zich doordat deze veelal symmetrisch is ingericht. De moderne badkamer kenmerkt zich door zijn strakke, eigentijdse belijning. Kenmerken die ook van toepassing zijn op de designbadkamer. Toch verschillen beide stijlen wel enigszins, veelal gaat de toegankelijke designbadkamer na verloop van tijd over in de moderne vorm. Maar er is ook regelmatig sprake van design dat minder toegankelijk is en de massa niet of nauwelijks bereikt waardoor de term ‘design’ gehandhaafd blijft. De sfeervolle badkamer is gericht op kleur- en vormgebruik. V

Voor wie de naastgelegen kamer niet kan of wil opofferen is er bijvoorbeeld de mogelijkheid om een deel van de naastgelegen ruimte in te laten springen in de nieuwe badkamer en te gebruiken om het bad in te plaatsen. Zo valt het bad in

een knusse nis, zodat je ‘deels’ afgezonderd kunt genieten. De overige ruimte kun je dan benutten als kastruimte of als werkplek. Met een beetje creativiteit én wat vrije ruimte kan er dus heel veel zonder dat je het hele huis op zijn kop zet.

Geberit

23.


Kvik

Beken kleur Kleuren hebben véél te bieden, ook in de badkamer. Kleur kan namelijk onze zintuigen stimuleren. Een eigenschap die maar al te goed van toepassing kan komen in een ruimte waarin we graag ontspannen. Uiteraard hoef je nu niet direct je bestaande badkamer over te tegelen om er een beetje kleur in aan te brengen. Je kunt op een gemakkelijke manier gebruikmaken van leuke accessoires en handdoeken. Ga je toch voor een extremere switch? Dan kun je er voor kiezen om de fronten van de kastjes te vervangen. Kleine ingreep, groots resultaat. Daarnaast kun je ook kiezen voor het aanbrengen van speciaal gekleurd licht, dit heeft direct grote invloed op de badkamer én op onze gemoedstoestand. Q

Voorbeelden van ontwerpen zien? Ga naar www.wonen.nl/badkamers.

Duscholux

WONEN.NL | BADKAMERS

Thebalux


Plieger voert al twintig jaar een brede collectie Plieger merkartikelen. Die artikelen, van keramiek tot kranen en van douchewanden tot designradiatoren, zijn precies zoals Plieger is: wĂŠl topkwaliteit, fraai design, mooie materialen, duurzaam geproduceerd en veel keuze, zonder daarvoor de hoofdprijs te hoeven betalen. Producten van het merk Plieger bieden oplossingen voor alle sanitaire uitdagingen. Kortom: in de badkamer is maar weinig te vinden, wat Plieger niet kan leveren.

Laat u inspireren. Plieger, alles voor de badkamer en meer! Plieger.nl /Zaltbommel 0 418 682 682


Badkamertrends

Hip and happening

in de badkamer

Op de redactie van Wonen.nl komen regelmatig allerlei nieuwigheden op badkamergebied voorbij. En die kunnen (en willen) we jullie natuurlijk niet onthouden! Vandaar dat we een selectie van de laatste badkamertrends hebben

V

gemaakt. Kijk en geniet!

Sanifix

De Proffill producten van Sanifix zijn uitermate effectief voor permanente reparatie van acryl douchebakken en baden, keramieken wastafels en toiletten maar ook natuurstenen composiet. Bij de geavanceerde geavanceerde acryl reparatietechnologie wordt gebruikgemaakt van ledlicht om een reparatie binnen enkele minuten uit te laten harden. Meer informatie: www.sanifix.nl.

V

Little Greene

Geef je badkamer een bijzonder en stijlvol karakter met Little Greene badkamerverf. De verf van Little Greene is bestand tegen vocht, vlekken en algemene slijtage. Alle Little Greene kleuren zijn verkrijgbaar in verschillende afwerkingen. Voor elke toepassing is er Little Greene verf beschikbaar; voor muren, plafonds en houtwerk, maar ook voor vloeren, buitenschilderwerk én badkamers.

WONEN.NL | BADKAMERS


V

Dornbracht

V

Dornbracht introduceert Smart Water digitale bedieningsknoppen. Twee regelknoppen sturen de exacte temperatuur en waterhoeveelheid; via de goed leesbare displayschakelaar kunnen handige instellingen en functies voor alledaagse toepassingen worden opgeroepen. De Smart Tools zijn makkelijk te bedienen en ideaal voor gebruik bij de wastafelkraan, in de douche of bij het bad.

Sealskin

Accessoires maken de badkamer! Het vergt geen hele verbouwing om deze ruimte een nieuwe, frisse look te geven. Door kleinere items zoals prullenbakjes en zeeppompjes te wisselen, kun je al heel eenvoudig de uitstraling van je badkamer opfrissen. Zeker als je daarbij bewust kiest voor een bepaalde stijl en/of kleur. In de populaire Acero accessoirelijn van Sealskin is de vormgeving van de prullenbakjes, toiletborstels en zeeppompjes mooi op elkaar afgestemd.

V

Geesa

Geesa, Nederlands voornaamste fabrikant van badkameraccessoires, heeft in samenwerking met ontwerper Marcel Wanders de Haiku serie ontworpen; een bijzondere accessoirecollectie voor elke badkamer. Deze stijlvolle collectie, waarvan de losse accessoires magnetisch zijn, kent een vrije indeling en verrast je met de vele combinatiemogelijkheden. Componeer je eigen Haiku opstelling en ontvang nu de staande accessoires gratis! De Haiku collectie is verkrijgbaar bij diverse sanitair speciaalzaken ĂŠn woonwinkels.

Axor V Axor, het designermerk van Hansgrohe SE, presenteert de nieuwe ShowerLamp designed by Nendo. Het design is geĂŻnspireerd op de vorm van een lampenkap en staat voor meer huiselijkheid in de badkamer. De Axor LampShower laat de gebruikelijke grenzen tussen ruimtes verdwijnen. Ineens lijkt de badkamer een natuurlijk gedeelte van de woonkamer. De Axor LampShower is beschikbaar voor montage aan het plafond of aan de wand. 27.


V

LVS Vloerverwarming

Dit type infraroodverwarming, de 2HEAT/RÖMER infraroodpanelen, zijn unieke producten, die een economische vorm van verwarming combineren met een esthetisch design. Deze panelen zijn voornamelijk bestemd voor de verwarming van interieurs, waarin ze niet alleen als bron van verwarming, maar ook als een belangrijk designelement functioneren. Ze zijn tevens een ideale vorm van verwarming voor lage-energie-woningen. Meer informatie op www.infraroodpanelen.eu.

V

Kermi

Spiegelglas: een echte blikvanger in je badkamer! Kermi spiegelglas maakt van je douchescherm een grote spiegel. Deze spiegel heeft als verrassend bij-effect extra diepte en licht in de badkamer. Het spiegelglas is verkrijgbaar op alle rechte delen van 6 en 8 mm veiligheidsglas, maar ook als combinatie van alleen vast segment, deur of zijwand.

V

Vasco

Vasco introduceert een innovatieve aluminium designradiator die opvalt door prestaties, duurzaamheid en het hippe uiterlijk. De radiator, Beams, is een fluisterstille radiator met spectaculaire warmteafgifte en daardoor uiterst geschikt voor lage temperatuursystemen zoals condensatieketels en warmtepompen. De praktische accessoires zoals handdoekbeugel of kapstok zijn beschikbaar in allerlei geometrische vormen uitgevoerd in neutraal zwart en wit of in trendy kleuren.

V Tortu Esthetiek is kenmerkend voor Tortu. Deze jonge, Nederlandse onderneming introduceert een smaakvolle collectie exclusieve vrijstaande baden en wastafels met een voortreffelijk design voor een vriendelijke prijs. De ontworpen baden en wastafels hebben een verfijnde vormgeving en zijn zeer solide. Bovendien worden de baden van Tortu geleverd met geïntegreerde overloop en met push up / push down badplug in de afwerking chroom. De verschillende modellen zijn verkrijgbaar in twee kwaliteitsmaterialen; Solid surface en Stone resin.

WONEN.NL | BADKAMERS


V Pressalit Het vinden van een perfect passende toiletzitting voor een toilet is niet eenvoudig. Er zijn zoveel verschillende toiletten; van verschillende fabrikanten, in verschillen modellen en vormen. Pressalit ontwikkelde een handige app. Eenvoudig in gebruik, helder en effectief. Via een paar simpele stappen helpt deze app om een perfect passende toiletzitting te vinden. De Pressalit app is gratis beschikbaar voor iPad (iOS 6.1 of nieuwer). V Blomus De nieuwe Vianto van Blomus is een douchewisser die in iedere badkamer een plekje verdient. In vergelijking tot andere wissers overtuigt Vianto met een stijlvol design. Hij ligt lekker in de hand en heeft weinig opbergruimte nodig. Met het praktische lusje kan de wisser Vianto gemakkelijk aan de douchekraan worden opgehangen waardoor hij altijd binnen handbereik is. Zo kunnen douchewanden na iedere douchebeurt eenvoudig en snel worden drooggemaakt.

V

MAGNUM

De stijlvolle, kleurrijke en verďŹ jnde digitale klokthermostaat, MAGNUM X-treme Control, is speciaal ontworpen voor elektrische verwarmingssystemen. De MAGNUM X-treme Control wordt bij iedere MAGNUM vloerverwarmingsset (Mat, Cable & Foil) geleverd inclusief een externe vloersensor, een ingebouwde luchtsensor en drie verschillende frames die op de meeste merken schakelmateriaal passen. De MAGNUM X-treme Control is eenvoudig en intuĂŻtief te bedienen d.m.v. de touchbuttons onder het display.

V Viega De douchegoot Advantix Vario van Viega vormt een perfecte symbiose met een vlakke douchevloer. Een fraaie, vlakke douchevloer die niet wordt verstoord door een douchebak, past harmonisch in iedere badkamer en zorgt voor een extra ruimtelijk effect. Dat effect wordt nog eens versterkt door een douchegoot die het water snel en onopvallend afvoert.

29.


V

AquaSound

Onder de douche met je favoriete artiest. AquaSound maakt het mogelijk met het Wipod Music Center. Dit is een muzieksysteem - speciaal voor de badkamer - dat naast een FMradio ook een volwaardig MP3-systeem is. De waterdichte controller (Wipod) is hét centrale punt in jouw badkamer. Het gekozen nummer wordt via Bluetooth draadloos gestreamd en ten gehore gebracht via de waterdichte inbouwspeakers.

V

Colmore by diga

Wat gaat er boven een gewoon bad? Een bijzónder bad natuurlijk! De vrijstaande baden van Colmore by diga zijn in álle opzichten een klasse apart. Het zijn vrijstaande baden, uitgevoerd in koper, naar de bekende Empiremodellen die rond 1860 in Europa mode waren. Er is keuze uit diverse afmetingen. Het grootste bad is 182 cm lang, het kleinste 152 cm. Dit maakt de vrijstaande baden óók geschikt voor de wat kleinere badkamers.

V

Artweger via Burgmans

De Twistline van Artweger is de ideale doucheoplossing voor iedereen die een kleine badkamer heeft. De Twistline heeft namelijk pendeldeuren die zowel naar binnen als naar buiten geopend kunnen worden. Dat maakt de bediening eenvoudig, vooral in een kleinere badkamer, en er ontstaat meer ruimte en bewegingsvrijheid. Kwartronde douche, hoekinstap of nis, Twistline is verkrijgbaar in vele varianten. Ook maatwerk is mogelijk.

V

Cleopatra

Zelf de allernieuwste en beste wellness-producten uitproberen. Een innovatief douche-systeem, een modulaire stoomcabine of een luxe bubbelbad met ingebouwde verlichting, alles staat in één mooi ontworpen mini-wellness center klaar om te proberen. Het kan bij Cleopatra! Cleopatra heeft een volledig vernieuwd Wellness Experience Center. Hier kun je op afspraak de luxueuze spafaciliteiten zelf uitproberen. Beleef het to believe it!

WONEN.NL | BADKAMERS


V

HANSA

V

Deze HANSASTELA design wastafelkraan is nu met twee bedieningsvarianten leverbaar. Met de nieuwe, aan de zijkant te bedienen variant biedt HANSA een aantrekkelijk alternatief voor het model met joystickbediening. Nieuw is dat de uitloop draaibaar is en daarmee voor nog meer bedieningscomfort zorgt. De nieuwe mengkraan is niet alleen stijlvol, maar ook milieuvriendelijk: hij verbruikt namelijk slechts zes liter water per minuut.

Dornbracht

Het nieuw ontwikkelde Foot Bath van Dornbracht is een elektronische, in scenario’s integreerbare unit voor een individueel voetbad. De scenario’s stimuleren de voetreflexzones wat over het algemeen als ontspannend en weldadig wordt ervaren. Naast de scenario’s kan men met twee standaard ingestelde comfortfuncties gemakkelijk en veilig water in de gewenste hoeveelheid in het bekken laten stromen: tot enkel- of kuithoogte. De temperatuur bedraagt daarbij een prettige 38° C.

Easy Drain V Haceka

V

Tijdens het douchen gaat veel warm water direct verloren in het riool. Het Easy Drain® WTW systeem zorgt ervoor dat de warmte energie van het afgevoerde douchewater via een dubbelwandige spiraal wordt overgedragen aan koud leidingwater en verwarmt dit met zo’n 10°C. Het voorverwarmde water wordt vervolgens naar de cv-ketel/ boiler of direct naar de (thermostatische) mengkraan van de douche geleid. Zo bespaar je flink wat geld!

Deze Haceka Selection Flaconhouder is speciaal ontworpen voor inloopdouches. Het makkelijke aan deze houder is dat hij gelijk te gebruiken is zonder dat je hoeft te boren om hem op te hangen. De vormgeving is strak, stoer en stijlvol. Zeer geschikt voor een moderne badkamer. Een mooi ingerichte badkamer, precies in je eigen stijl: met Haceka heb je alles wat nodig is om nog meer van je badkamer te genieten.

31.


0HH =LQJHQRQGHU'H'RXFKH 0HWMHIDYRULHWHDUWLHVWRQGHUGHGRXFKH

+HW PX]LHNV\VWHHP YRRU XZ EDGNDPHU GDW QDDVW HHQ )0UDGLR RRN HHQ YRO ZDDUGLJ03V\VWHHPLV'HZDWHUGLFKWHFRQWUROOHU :LSRG LVKpWFHQWUDOHSXQWLQ XZ EDGNDPHU .LHV XZ IDYRULHWH UDGLRVWDWLRQ RI VHOHFWHHU HHQ 03 OLHGMH GDW X KHHIWRSJHVODJHQLQGH:LSRG'UDDGORRVZRUGWKHWJHNR]HQQXPPHUYLD%OXHWRRWK JHVWUHDPGHQWHQJHKRUHJHEUDFKWYLDGHZDWHUGLFKWHLQERXZVSHDNHUV=RNXQWX RSWLPDDOJHQLHWHQYDQPX]LHNLQGHEDGNDPHUZDDUXJHHQDQGHUHDSSDUDWHQYRRU QRGLJKHHIW

ZPFSUR

EURFKXUH

0HHUZHWHQRYHUGLWV\VWHHPHQKRHXµP GUDDGORRV NXQWNRSSHOHQPHWXZL3KRQH RI 6PDUW3KRQH" *D GDQ QDDU DTXDVRXQGQO RI VFDQ GH 45FRGH HQ RQWGHN GH PRJHOLMNKHGHQYRRUXZEDGNDPHU

ZZZDTXDVRXQGQOLQIR#DTXDVRXQGQOWI


.NL inspiratie voor verbouwen & inrichten

Download de Wonen.nl iPad of Android app en lees gratis al onze magazines. Te downloaden in de iTunes Store en Google Play Store.


Stap 4: douchen

WONEN.NL | BADKAMERS


HSK

DOUCHE: heerlijk verkwikkend We douchen graag en vaak en stellen steeds meer eisen aan de douche. De keuze is dan ook enorm; van douchecabines tot inloopdouches en van douches voor twee personen tot een massagedouche.

We nemen graag de tijd voor een ontspannen of juist stimulerende douche. Wil je de luxe van een wellnesscabine, zo’n makkelijke walk-in of inloopdouche of is een kleine douchecabine al voldoende? Er is keuze uit verschillende soorten douches, ga daarom eerst na wat je belangrijk vindt bij het douchen. Al deze mogelijkheden op douchegebied betekenen in ieder geval dat we niet meer per definitie kiezen voor een bad. Bedenk ook wat voor soort douchekop je wilt, wat voor (thermostatische) kraan, wel of geen massagejets, het materiaal van de douchewand, de vorm van de douchebak en bepaal tot de grepen aan toe het uiterlijk.

V

Vele varianten De douchecabine kent een eindeloos aantal opstellingsvarianten, geschikt voor bijna elke situatie. Kwartrond, in een nis, met hoekinstap, als vijfhoek of geheel rond. Ook een op maat gemaakte cabine met speciale uitsneden, bijvoorbeeld aansluitend op je schuine dak, behoort tot de mogelijkheden. Oorspronkelijk is de douchewand bedoeld als spatscherm, maar tegenwoordig worden ze ontworpen als sfeerverhogende meerwaarde in de badkamer. Zodoende zijn ze te verkrijgen in allerlei varianten. Erg trendy dit moment zijn de profielloze exemplaren; strak en gemakkelijk bij het droogwissen en het onderhoud van je panelen. Glazen panelen geven helderheid, transparantie en optische ruimte in de badkamer. Qua uitstraling zijn er verschillende mogelijkheden, denk aan helder, mat of gezandstraald glas of aan decorglas met structuur. De montage kan op verschillende manieren. Kies je voor montage in een douchebak, via scharnieren of op de douchevloer? Met of zonder rail? Het is allemaal mogelijk. 35.


Villeroy & Boch

Draai- of schuifdeur De keuze van de soort deuropening hangt nauw samen met de opstellingsvariant die je kiest. De meest gangbare keuze is die tussen een draaideur of schuifdeur. Voordeel van een draaideur is dat deze vaak zowel naar buiten als binnen opengeslagen kan worden. Je hebt de mogelijkheid om te kiezen; wil je liever één of twee

Hansgrohe

deuren, met of zonder vaste douchewanden? Een schuifdeur wordt vaak gekozen bij douches met een beperkte ruimte. Nadeel is dat de rail van dit systeem het schoonmaakgemak iets bemoeilijkt. Denk ook altijd aan de instapbreedte. Van een te krappe instap kun je op den duur spijt krijgen.

V

Inloopdouche Een ontwerp dat we op het moment veel zien is de inloopdouche. Populair vanwege het eigentijdse en minimalistische uiterlijk, maar ook uit praktisch oogpunt biedt deze douche veel voordelen. Ideaal is dat je met de inloopdouche makkelijk kunt afwijken van de bestaande afmetingen. Dit biedt voordelen voor elke ruimte, ook de kleine badkamer. Zo kun je immers uitgaan van de beschikbare ruimte. Wil je graag met twee personen tegelijkertijd douchen en heb je er de ruimte voor, dan is het aan te raden om ook te kiezen voor twee hoofddouches. Voor de moderne badkamer kies je voor een strakke belijning. Voor een meer romantische uitstraling ben je beter af met een rond profiel. Plaatsing is zowel mogelijk op een douchebak als direct op de tegelvloer. Esthetisch gezien prachtig. Twee zaken waar je dan rekening mee moet houden: zorg dat de vloer zo gelegd wordt dat het water goed kan weglopen en houd rekening met het veiligheidsaspect. Een vloertegel met een zekere stroefheid is aan te raden.

WONEN.NL | BADKAMERS


Gessi

TIP: VEILIGHEIDSGLAS Een veilige optie voor de badkamer is veiligheidsglas. De zijkant is een aandachtspunt, deze komt gemakkelijk in contact met bijvoorbeeld de rand van de wastafel, een puntige deurgreep of iets anders wat de rand van het glas kan beschadigen. Let erop dat het glas een waterafstotende laag bevat, dit geeft kalkaanslag minder kans en maakt onderhoud een stuk gemakkelijker. Vraag de fabrikant welke reinigingsmiddelen zijn aan te raden voor het materiaal van uw glaswand.

37.


Select your Shower Pleasure Raindance® Select. Shampoo uitspoelen met de krachtige Rain-straal, ontspannen onder de volle RainAir-straal of masseren met de geconcentreerde Whirl-straal? Kiezen uit de meest populaire straalsoorten met slechts één druk op de Select-knop: dat kan nu met de nieuwe Raindance Select E 120 handdouche. www.hansgrohe.nl/select

Raindance Select is ook met EcoSmart technologie verkrijgbaar: Bespaar water en energie zonder comfortverlies.


Axor

Doorloopdouche Naast de inloopdouche zien we steeds

De panelen kunnen gemonteerd worden op een vlakke wand of in de hoek, maar ook boven een bad of in een douchecabine. Wil je plaatsing boven een bad, kies dan voor een exemplaar met baduitloop. V

meer een variant hierop: de doorloopdouche. Hier loop je aan de ene kant de douche in en kunt aan de andere kant de douche weer verlaten. De doorloopdouche wordt alleen afgescheiden door een (meestal) glazen douchescherm. Een beetje het idee van een ‘wasstraat’ dus...

Het paneel Een douchepaneel biedt extra veel doucheplezier voor iedereen die dat beetje extra luxe wil. Het paneel neemt een minimum aan ruimte in en is zo de slimme oplossing en verrijking voor de kleinere badkamer. Natuurlijk misstaat zo’n trendy paneel absoluut niet in de grote badkamer. Een douchepaneel heeft meerdere functies en kan uitgerust worden met allerlei accessoires. Een regendouche voor weldadige waterstralen, verticale hydromassage, een elektronisch bedieningspaneel voor alle gemakken, een thermostatische mengkraan, een handig planchet, een comfortabel zitje en een handdouche voor het naspoelen. Douchepanelen zijn er in verschillende kleuren en maten, van glas tot geëloxeerd aluminium. De gewenste temperatuur is makkelijk in te stellen met de ingebouwde thermostaatkraan. Deze is bovendien voorzien van een Safe-stop, een temperatuurblokkering op 38°C. Zo kan de temperatuur niet zomaar voorbij de ingestelde waarde gedraaid worden en dat is comfortabel en veilig. Ook kun je kiezen voor een antikalksysteem: met slechts één veeg van een hand of doek kan eventuele kalkafzetting snel worden verwijderd.

Baden+

39.


Aus Liebe zum Duschen. Kermi. De doucheruimte is onze passie. Als absolute specialist hebben wij douchevloer en douchescherm perfektioneerd. Onze unieke model- en opstellingsvarianten biedt u voor ieder ruimte en levenstijl de passende oplossing. Hoogste design en materiaalkwaliteit, perfekte functie en bijzondere montagevriendelijkheid zijn net zo belangrijk als uw goede relatie met uw klant. Menselijk, betrouwbaar, uitgesproken en sterk in service.

www.kermi.nl info@kermi.nl


Hansa

Hoofddouche Met een verstelbare hoofddouche stel je zelf de hoogte in voor je favoriete waterbeleving. Stel je de douchekop hoog in dan ervaar je het gevoel alsof het water je omarmt. Lager en dus dichter bij de huid, ontstaat een massage-effect. Massage of regenval? Hoofddouche, plafonddouche, zijjets, handdouche… Een douchekop is niet langer een exemplaar aan een stang waar ‘gewoon’ water uitkomt. Douchekoppen worden tegenwoordig vaak uitgevoerd met geïntegreerd luchttoevoersysteem. Wanneer water met lucht wordt vermengd geeft dit een extra vitaliserende en frisse werking. Een luchtige regendouche, een krachtige waterstraal of stimulerende massagejets? De straalsoort kies je zelf, afgestemd op je stemming van dat moment. Een handdouche is voornamelijk aan te raden bij de weldadige extra grote douchekoppen die we tegenwoordig veel zien, ook wel regendouches of plafonddouches genoemd. Deze modellen zitten vast aan het plafond of aan een stang bevestigd en zijn niet afneembaar. Voor het afspoelen van je lichaam en de douche kun je dan het best gebruikmaken van de handige handdouche. Q Op www.wonen.nl/badkamer vind je meer informatie over de verschillende douches.

Van Den Berg Afvoerputten

Burgmans

41.


Stap 5: baden

WONEN.NL | BADKAMERS

Grando Keukens & Bad


BADDEREN MAAR Voor velen staat het bad voor ultiem ontspannen. Je favoriete muziek op de achtergrond, een glas binnen handbereik en een goed boek in handen. Wat wil een mens nog meer? voordeel van meerhoekige baden is dat ze gemakkelijk in een lastige of afwijkende hoek, tegen de muur of diagonaal tussen twee hoeken te plaatsen is. V

In welk bad kom jij tot rust? Er zijn verschillende modellen, met allemaal hun eigen voordelen. Opvallend zijn de baden met ge誰ntegreerde overloop en dompelbaden, verzonken in de vloer. Duo-baden bieden badplezier voor twee (of meer). Het

Duravit

43.


BETTEART Het elegante vormgegeven bewijs van hoogstaand staal/emaille productie. Design: Tesseraux + Partner

www.bette.nl


Hüppe

Colmore by diga

Vele dieptes Er zijn diverse verschillen in de diepte van de baden. Fijn zijn de exemplaren van maar liefst 60 centimeter diep. Hierin zit je tot aan je hals onder water en heb je geen koude schouders of voeten. Met een licht hellend zitgedeelte lig je iets schuin en daardoor volledig ontspannen. Je hoeft je niet af te zetten tegen de overzijde om niet onderuit te zakken. Een plateau vergemakkelijkt het in- en uitstappen in het bad en is tevens bijzonder handig als voetensteun. Ook kun je het bad laten verzinken in de vloer om het instappen te vergemakkelijken. Ergonomie is dus een belangrijk punt voor ontwerpers. De huidige baden worden steeds meer op lichaamsvormen toegesneden. Geïntegreerde arm-, rug- en beensteunen zijn al bijna standaard. Weg met warmteverlies

V

Voor een bad is gemiddeld 120 liter water nodig. Bij een douchebeurt van acht minuten, met normale douchekop wordt ongeveer 85 liter verbruikt. Fabrikanten van ligbaden doen er dan ook alles aan om warmteverlies (en dus energieverlies) te minimaliseren. De maatregelen variëren van geïsoleerde badmantels tot baden met geïntegreerde radiatoren.

45.


Natuursteen, kunststof of hout Veruit de meeste baden zijn gemaakt van kunststof, doorgaans acryl. Vergeleken met de vroegere baden van geĂŤmailleerd plaatstaal is kunststof minder glad en daarmee is de kans op valpartijen minder groot. Het warme water blijft langer op temperatuur en het bad is makkelijk te reinigen. Aan de andere kant zijn kunststof baden wel wat gevoeliger voor krassen. Qua design en vormgeving is heel veel mogelijk. Er zijn ook baden van massief hout, glas, natuursteen en CorianÂŽ.

Villeroy & Boch

Repabad

Ontspan Geniet van comfortabele armsteunen of een perfect geplaatste verhoging voor uw benen. Zelfklevende hoofdsteunen en nekkussens laten je lekker liggen. Kies voor een lekker badschuim dat bij je past. Radiosystemen en luidsprekers in de badkamer zorgen voor een lekker muziekje en met een televisie geniet je elk moment van je favoriete programma. Het plaatje is compleet. Modern of klassiek Heb je de ruimte, kies dan voor een vrijstaand bad. Of je nu houdt van een klassiek model op pootjes, of een strak, rond model, het is een prachtige eyecatcher in je badkamer. In combinatie met een vrijstaande vloerkraan is het plaatje helemaal compleet. Q Meer voorbeelden zien? www.wonen.nl/badkamer

47.


Wellness

Welkom in de wereld van de wellness

In een drukke wereld als de onze schiet ontspanning er vaak bij in. Een heus wellnesscenter in je badkamer zorgt ervoor dat je nooit meer vergeet tijd voor jezelf te nemen. WONEN.NL | BADKAMERS

Cleopatra


Effegibi via Intertop Products

Een eigen spa aan huis, compleet met sauna, stoomcabine of whirlpool. Geniet van de weldaad voor je lichaam en geest en kom volledig tot rust, wanneer het jou uitkomt. Je badkamer inrichten als thuisspa is eenvoudiger dan je denkt. Met de innovatieve en multifunctionele douches en baden van nu kan zelfs de kleinste ruimte veranderd worden in een (mini) wellnesscenter.

stoomfunctie met aromatische oliën en je favoriete muziek via de ingebouwde radio maken de wellnesscabine compleet. Tenslotte maken subtiele lichttoepassingen in verschillende kleuren (chromotherapie) van je eigen badkamer een echte spa. Met een handige touchscreen aan zowel binnen- als buitenzijde stel je de functies van tevoren in, maar je wijzigt deze ook gemakkelijk tijdens je ontspanningssessie.

Reiniging Stoom reinigt de huid en zuivert alle poriën van

Badritueel Het badritueel beleven we als een écht dagje uit. Genieten van het bubbelende warme water, heerlijk geurende schuimpartijen, massagejets en een ontspannend muziekje. Kortom, aan luxe geen gebrek. We doen het steeds vaker, maar wel gewoon thuis!

je lichaam. Absoluut een toegevoegde waarde dus als het gaat om uiterlijke verzorging en innerlijke reiniging. Bij het stomen wordt door de maximale vochtigheid in een aangenaam warme ruimte de reiniging in werking gezet. In een stoomcabine kun je zowel ‘gewoon’ douchen als een stoombad nemen. Neem na afloop van je stoombad een frisse douche en je zult de verkwikkende werking snel merken. De temperatuur, de hoeveelheid stoom, de intensiteit, de mate van ventilatie en de duur regel je allemaal zelf met behulp van de elektronische bediening binnenin de cabine.

Ultiem wellnessgevoel Ook voor het ultieme wellnessgevoel blijf je gewoon lekker thuis. Geniet met al je zintuigen en neem plaats op het comfortabele, uitklapbare bankje. Ontspan met een luxe stoombad, een zachte neveldouche voor je gezicht en een hydromassage voor je nek en rug met regelbare zijjets. Een hoofddouche met tropische regenstraal, een

V

Leuk: gek op lekkere luchtjes? Er zijn ook cabines waarbij de stoom een aangename, geparfumeerde geur bevat. Extra prettig voor de sfeerbeleving. Heb je al een douchecabine, maar wil je ook genieten van de weldadige werking van een stoombad? Het kan. Doorgaans kan een bestaande cabine op vrij eenvoudige wijze omgebouwd worden. Raadpleeg hiervoor de sanitairspecialist.

Bruisend en bubbelend water voorziet het lichaam van een ontspannende of juist stimulerende massage. Via geïntegreerde jets wordt lucht, water of een combinatie daarvan het badwater in geblazen. Bij de meeste whirlpools zijn de kracht en richting van de jetstralen instelbaar. Sommige whirlpools bieden keuze uit diverse voorgeprogrammeerde massageprogramma’s, te bedienen via een geïntegreerd paneel of losse afstandsbediening.

TIP: ONTSPANNEN SPIEREN Misschien is hydromassage iets voor jou. De combinatie van krachtige waterstralen levert een opwaartse druk op. In combinatie met warm water gaan de bloedvaten wijder open staan en verloopt de bloedcirculatie dus sneller. Dat maakt van hydromassage (ook wel hydrotherapie genoemd vanwege de weldadige werking op lichaam en geest) een uitstekende manier om gespannen spieren in het lichaam te laten ontspannen.

49.


Duravit

Er bestaan drie verschillende whirlpoolsystemen.

Lucht- of spasysteem

Bij een spasysteem wordt, met behulp van een compressor, warme lucht via jets het bad in geblazen. Hierdoor gaat het water bubbelen. De jets bevinden zich in de bodem en de wanden van het bad. Een luchtmassage geeft het prettige gevoel van een totaalmassage.

werking ervan. De mogelijkheden variëren van kleine eenpersoonssauna’s tot complete gezinssauna, afhankelijk van uw wensen en de beschikbare ruimte. Wil je ook graag een sauna, maar beschik je niet over de nodige ruimte? Overweeg dan de mogelijkheid om uit te wijken naar een andere ruimte, zoals de tuin of de zolder.

Scandinavische oorsrpong Water- of hydrosysteem

Bij het hydrosysteem wordt er badwater aangezogen en vervolgens met kracht, via de jets, het bad weer in gespoten. Hierdoor gaat het badwater niet alleen bubbelen, maar ook circuleren. Dit zorgt voor een meer gerichte massage.

Combisysteem

Bij een ‘combinatiesysteem’ kan naar keuze water en/of lucht in het badwater geblazen worden.

Kleuren

Kleuren hebben grote invloed op onze gemoedstoestand; je kunt er energiek van worden of juist lekker ontspannen. Een whirlpool voorzien van chromotherapie (kleurtherapie) is dan ook hét antwoord op een dag vol stress. Onderwaterverlichting door middel van ingebouwde spots geeft het water kleur. Een hydromassagebad combineert de weldadige werking van bruisend water met ultrageluiden. Deze geluiden zijn niet waarneembaar voor het menselijk oor. Het bewegende water vormt de geleider van het geluid. De ultrageluiden dringen tot diep in de huid door en bieden zo een diep inwerkende massage op celniveau.

Sauna

Waar de sauna vroeger voornamelijk voor de gezondheid gebruikt werd, is het tegenwoordig een gelegenheid waar verzorging en ontspanning hand in hand gaan met de

WONEN.NL | BADKAMERS

De oorsprong van de sauna ligt in Scandinavië. In de loop van de tijd is er een hoop veranderd. De werking is nog altijd hetzelfde, maar de entourage is inmiddels behoorlijk anders. De allereerste sauna’s waren kuilen (sauna is Fins voor kuil) om warmte te bieden tijdens de koude wintermaanden. Op een vuurtje werden stenen opgewarmd totdat ze gloeiend heet waren. Door er water overheen te gooien ontstond er stoom die de temperatuur zo hoog liet oplopen dat de kleren uitgetrokken konden worden. Nog steeds heeft bijna ieder Fins gezin een eigen saunacabine, waarvan dagelijks gebruik wordt gemaakt. Wij zijn meer gewend om naar de openbare sauna te gaan, maar het kan dus ook thuis.

Schoonspoelen De gemiddelde temperatuur in de sauna ligt tussen de 75 °C en 95° C. Door de lage vochtigheidsgraad in de cabine zijn deze temperaturen goed te verdragen. Wel stijgt de lichaamstemperatuur met ongeveer 1 °C en de huid kan wel 10 °C warmer worden. Door de intense warmte openen de huidplooien zich en zweetkliertjes treden in werking. Het lichaam wil afkoelen, dus je gaat zweten. Daardoor raak je transpiratievocht - en dus afvalstoffen - kwijt, maar ook melkzuren die in de weefsels zijn achtergebleven verlaten het lichaam. Zo word je tijdens een saunabad helemaal schoongespoeld.


Welke positieve effecten heeft de sauna nog meer op het lichaam? De huid wordt zachter, zo zijn dode huidcellen gemakkelijk te verwijderen. Om je lichaam af te laten afkoelen moet het bloed zo snel mogelijk door het lichaam gepompt worden. Zo geef je je hartspier een goede training. Je zult merken dat je ook in het dagelijks leven steeds minder gevoelig wordt voor temperatuurverschillen. De weldadige werking mag duidelijk zijn; de sauna ververst de vochtreserves, bouwt weerstand op én zorgt voor een ontspanning van lichaam en geest.

V

Fris en fit Hoe hoger je in de sauna zit, hoe warmer de temperatuur. Maar waar je ook het liefst plaatsneemt, zorg dat u uw hele lichaam aan dezelfde temperatuur blootstelt. Dit kun je doen door te gaan liggen of met opgetrokken benen te zitten, zodat die zich in dezelfde temperatuurszone bevinden als de rest van het lichaam. Houd dit zo’n tien tot vijftien minuten vol. Neem na afloop een koude douche of dompelbad. Dit zal in eerste instantie misschien niet meevallen, maar na afloop gaat de huid tintelen en je zult merken dat je je fris en fit voelt. Dit ritueel kun je zo vaak herhalen als je wilt. Je lichaam heeft zojuist een boost gehad, dus neem tussendoor wel even pauze.

Villeroy & Boch

Uit onderzoek is gebleken dat bepaalde kleuren een positieve werking hebben op lichaam en geest: VËÁj™ËrËÁÖÄÍËj™ËM??™Ä VËjjËr˔??Í˝¬~jÝjÍ VË-aËrËÄ͉”֐jÁj™a VË ?ÖÝËrËÜjÁj‰™~Ëj™Ë™ÍĬ?™™‰™~

Sunshower

51.


Leuke acties, interessant woonnieuws en mooie aanbiedingen van Wonen.nl in je mailbox ontvangen?

MELD JE AAN

Ga naar wonen.nl/nieuwsbrief

producent en leverancier van: Q Sauna’s Q Infrarood sauna’s Q Spabaden Q Tobbes Q Balance Exclusive Q Zwembaden Q Stoomcabines

Cerdic vervaardigt en verkoopt uitsluitend kwalitatief hoogwaardige Wellness producten. Naast ons ruime assortiment standaard modellen (infrarood) sauna’s bieden wij ook ruimte voor uw eigen ideeën en wensen. Uw persoonlijke wensen gecombineerd met de bouwkundige mogelijkheden zoals schuine kanten, houtsoort keuze, betegeld, gestuct of glas. Wilt u de sauna binnen of buiten geplaatst hebben? Wilt u de finse sauna gecombineerd met een infrarood sauna in dezelfde ruimte?

Q Aromatherapie

Cerdic heeft voor elke situatie een oplossing.

Als Kwaliteit en Service wél belangrijk zijn!

Onze openingstijden zijn: maandag t/m vrijdag van 10.00 tot 17.30 uur zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur

The Cerdic Company Lucas Gasselstraat 2a 5613 LB Eindhoven [t] 040 213 33 03

[i] www.cerdic.nl

Buiten deze reguliere openingstijden bent u op afspraak ook van harte welkom. Tevens komen we geheel vrijblijvend bij u thuis voor een advies op maat.


TIP: SCHOONHEIDSTIPS

Cleopatra

* Ga met natte haren de sauna in, anders droogt je haar uit. * Neem een haarmasker; de warmte van de sauna zorgt ervoor dat de crème goed intrekt. * Was het lichaam na afloop niet met zeep: je huid is al schoon genoeg. * Drink na afloop minstens een liter water om het vochtgehalte van je lichaam weer op peil te krijgen. * Extra lekker is het gebruik van een scrubcrème, gezichtsmasker en bodylotion.

Gessi

Infraroodcabine

V

De sauna en infraroodcabine hebben veel gemeen. Beiden zijn ze warm, goed voor de gezondheid en een ‘huisje’ om heerlijk in te ontspannen. Maar er zijn ook een paar wezenlijke verschillen. In vergelijking met een traditionele sauna wordt in de infraroodsauna met een lagere temperatuur, 40 tot 60°C, een diepere warmte-inwerking bereikt. Infraroodstraling dringt zonder de huid te verhitten door in de bovenste huidlaag. Het effect is dieptewarmte, die door het lichaam wordt geabsorbeerd. De bloedcirculatie neemt toe. Deze verbeterde doorbloeding helpt de natuurlijke balans in de huid te herstellen wat resulteert in een mooiere zachtere huid. Maar door de toevoer van grote hoeveelheden zuurstofrijk bloed en de warmte herstellen ook geblesseerde spieren zich sneller.

Trend

Naar muziek luisteren in onze badkamer raakt steeds meer ingeburgerd. Maar ook op dit gebied vinden we steeds meer mogelijkheden, zoals apparatuur waar je bijvoorbeeld je iPod op aan kunt sluiten. En wil je tijdens het ontspannen naar een mooie film of je favoriete tv-programma kijken? Ook hierin zijn veel mogelijkheden die speciaal geschikt zijn voor de badkamer. Als dat geen wellnessgevoel geeft!

53.


easydrain.nl Modulo met TAF systeem

Easy Drain

®

De enige échte douchegoot

RM&CØ sanitair bv

info@rmsanitair.nl

rmsanitair.nl


House of Wellness

EXTRA DIMENSIE Een extra dimensie aan het sauna- of badgebruik zijn essentiële oliën. Ze ruiken niet alleen lekker maar hebben ook een aangename werking. Eucalyptus Werkt verfrissend en rustgevend. Aan te raden bij luchtwegproblemen. Uitstekend te gebruiken bij griep en verkoudheid. Lavendel Werkt ontspannend en rustgevend voor geest en huid. Gebruiken bij stress en vermoeidheid, lavendel heeft een kalmerende werking. Eucamint Eucamint heeft een langdurig frisse geur. Verlicht de ademhaling en stimuleert de werking van transpiratie. Dennen Heeft een zuiverende en vitaliserende werking. Kalmeert, bevordert de nachtrust en verlicht het ademhalen. Aangenaam voor astma- en reumapatiënten. Rozemarijn Werkt verzachtend en heeft een opwekkende en weldadige werking. Stimuleert de bloedsomloop en heeft een positieve werking op het zenuw- en spierstelsel. Jasmijn Heeft een antiseptische, rustgevende en kalmerende werking. Helpt te ontspannen en is ideaal voor de droge en gevoelige huid. Sinaasappel Werkt verfrissend en ontspannend. Goed te gebruiken bij vermoeidheid en stress.

The Cerdic Company

Combi

Een sauna of toch liever een infraroodcabine? Kiezen hóeft niet. Een combicabine is als zowel infraroodsysteem als traditionele Finse sauna te gebruiken. Waar de sauna normaal gesproken een vrij lange opwarmtijd heeft, komt de cabine met infraroodinstelling al snel op 60°C. Ook al gebruik je niet altijd beide, ook bij alleen een saunabad ervaar je de voordelen van de infraroodinstellingen. Met de combicabine heb je de voordelen van beide systemen.

Installatie sauna

Afhankelijk van het model, inbouwsauna’s bijvoorbeeld uitgesloten, nemen de meeste sauna’s weinig ruimte in beslag en zijn vrij gemakkelijk zelf te installeren. Kies je voor zelf installeren, wellicht is het dan raadzaam de elektrische installatie uit te laten voeren of controleren door een erkend elektricien. Voor de meeste modellen is de gewone netspanning te gebruiken met een normale zekering. Wel is het raadzaam om de sauna niet op dezelfde groep te zetten als andere grote huishoudelijke apparaten zoals een wasmachine en wasdroger. Dit om te voorkomen dat de stop springt als diverse apparaten tegelijkertijd functioneren. Zorg uiteraard dat het stopcontact geaard is. Let bij het vergelijken van offertes op het vermogen, de gebruikte houtsoort, de dikte van het hout en de isolatielaag, op ventilatiemogelijkheden en het vermogen. Q

Meer wellness vind je op www.wonen.nl/badkamer.

55.


Stap 6: badmeubel

WONEN.NL | BADKAMERS


Looox

Eenheid in de badkamer Een wastafel en een badmeubel zijn onafscheidelijk. Ze horen bij elkaar en bij je badkamer. Behalve functionaliteit gaat ook design een steeds grotere rol spelen.

57.


Laufen

TIP: Onmisbaar in de badkamer is de sifon. Het zogenaamde waterslot zorgt ervoor dat er geen stankoverlast is. Waar traditioneel het water wordt afgevoerd door een bochtige buis onder de wastafel (of douchebak), de zogenaamde zwanenhals, zijn er ook andere mogelijkheden. Zo is er ook een rechte sifon op de markt. Deze sifon doet precies hetzelfde als de zwanenhals, maar is gemakkelijker weg te werken. Simpel en doeltreffend!

De wastafel is het centrale punt van je badkamer. Deze moet dan ook vooral functioneel zijn, maar het oog wil ook wat. Meestal wordt de (dubbele) wasbak gecombineerd met een badmeubel, dit levert veel opbergruimte op en is meteen ook een pronkstuk in je badkamer. Praktisch en mooi, wat je voorkeur ook is, de mogelijkheden zijn er. Welke materialen, stijlen en formaten voor je ook wenselijk zijn, je kunt eindeloos kiezen en combineren.

WONEN.NL | BADKAMERS


Sphinx

De wensen

Ondanks de veelal beperkte afmetingen hebben we toch een behoorlijke wensenlijst daar waar het de badkamer betreft. De wastafelopstelling voert de lijst aan. Logisch, je staat er namelijk iedere dag, waarschijnlijk meerdere malen achter. Zorg je er daarom voor dat de opstelling aan alle vooraf gestelde voorwaarden voldoet. Doe geen concessies. Houd met name rekening met de bewegingsruimte achter de wastafel. De norm is 70 centimeter, ruimte die je absoluut nodig hebt. Je kunt kiezen voor de eenvoud van enkel een wasbak, al dan niet geïntegreerd in de wastafel, of een compleet badmeubel.

Giquadro

Harmonie Met het uiterlijk van de wastafel en het badmeubel bepaal je voor een groot deel de uitstraling van de badkamer. Stem je badmeubel daarom af op de rest van je inrichtingswensen. Dat kan onderscheidend zijn, een sprekende vormgeving, een opvallende kleur of een tijdloos ontwerp. Uiteindelijk draait alles om de juiste balans. De afmetingen van de meubels moeten in harmonie zijn met de afmetingen van de ruimte. Bepalend voor de sfeer zijn onder andere de vorm en de kleur van de producten. Zachte en ronde vormen zijn sfeervol, symmetrie geeft de badkamer een klassieke uitstraling en rechte lijnen zijn op dit moment modern. Ruimtelijkheid, tot slot, geeft een gevoel van luxe. Design wastafel Qua vormgeving van de wastafels maken we onderscheid in verschillende varianten: inbouw, opbouw, halfinbouw, onderbouw, ‘zwevend’ aan de wand, opzet en losstaande zuilen. De designs verschillen enorm. In materiaal, vorm, variant, diepte, kraan en zelfs in kleur. Ook de dubbele wastafels naast elkaar blijven een trend. Als een geheel of als twee losstaande bassins, het kan allebei. Grote gezinnen met spitsuur in de badkamer hebben hier veel aan en het oogt ook prachtig. Welke stijl spreekt je aan? Eigenzinnig, stijlvol, robuust, klassiek, opvallend of neutraal? Je uiteindelijke keuze is sterk afhankelijk van smaak, wens en gezinssamenstelling.

V

Materiaal wastafel Wastafels zijn er in veel verschillende materialen, met ieder hun eigen kenmerken. Keramische wasbakken worden nog steeds veel verkocht, maar denk ook eens aan glas, rvs, natuursteen, kunststof of hout. Een ander alternatief dat momenteel populair is, is gietbeton. Dit materiaal heeft de uitstraling van keramiek, maar is strakker en eenvoudiger te verwerken. Bij je materiaalkeuze is het, naast de vormgeving, verstandig praktische overwegingen een rol te laten spelen. Zo zijn keramiek en kunststof krasbestendiger dan bijvoorbeeld rvs. 59.


Exclusive by Primabad Vanuit het Brabantse Veghel wordt dagelijks een exclusiviteit met hoge kwaliteit geleverd voor uw eigen badkamer. De badkamermeubelen van Primabad voldoen aan die belangrijke criteria en de ontwerpers van uw badkamermeubel begrijpen ook dat u wenst te kiezen voor uw eigen exclusiviteit.

'HQDDPYDQGH]HPHHUGDQELM]RQGHUHOLMQZHUGGDQRRNORJLVFKJHQRHJ(;&/86,9(JHGRRSW(HQZHUNHOLMNFRPSOHHWHQYHUÀMQG meubel wat ook in een exclusieve stijl wordt geleverd.... zoals greeploos bij de ladeversie. Een compleet scala aan hoge en lage kasten YDQ3ULPDEDGPHWGHPHHVWYHUÀMQGHVSLHJHOVHQNDVWHQ'HMXLVWJHNR]HQHQELMEHKRUHQGHYHUOLFKWLQJELHGWXQRJPHHUJHYRHOYDQGH privacysfeer vanuit een warm en exclusief lichtdesign.

Het ideale badkamermeubel van Primabad kent een brede range van varianten. Natuurlijk zijn er een vijftal breedtematen en tenminste drie bladtypes, maar uw exclusiviteit kunt u vooral bepalen door mogelijkheid van keuze in maar liefst 21 corpuskleuren. De te kiezen frontkleuren die Primabad voor u heeft weten te selecteren bepalen de uiteindelijke exclusiviteit van uw schitterende EXCLUSIVE design meubel...... het is tenslotte úw meubel. Kijk voor nog meer Primabad series ook eens op www.primabad.nl. Hieronder een kleine greep uit de series en verschillende mogelijkheden.

Intense

Exclusive

www.primabad.nl

Original

Third Editions


IKEA

Maar ook schoonmaakgemak, hygiëne, duurzaamheid en bestendigheid tegen de inwerking van zeep, zuren en chemische middelen zijn belangrijk bij het maken van een weloverwogen materiaalkeuze. Qua vormgeving is het zeer opvallend dat de natuur steeds meer fungeert als inspiratiebron voor ontwerpers. Robuust, bijzonder, eigenzinnig, rond en vriendelijk; eigenschappen die de onvoorspelbaarheid uit de natuur uitstekend weergeven.

Thebalux

Dutchdeluxes

Opbergmogelijkheden badmeubel

V

Handdoeken, douchegels, tandenborstels en make-up, over het algemeen verzamelen we een heleboel spullen in de badkamer. Fabrikanten van badmeubels verrassen ons met verschillende oplossingen voor opbergmogelijkheden. Uitgebreide kastontwerpen, flexibele modulaire systemen, verrijdbare ladeblokken en complete kant-en-klare oplossingen. In het laatste geval worden (opzet)wastafel, aflegblad, kastjes, laden en planchets gecompleteerd met een spiegelkast en als één wastafeloplossing aangeboden. Functionele opbergruimte gaat heel goed samen met gebruikersgemak en design. In welke volgorde je je badkamerinrichting ook samenstelt, zorg dat de meubelen een belangrijke plek krijgen in de ruimteplanning.

61.


CERAMIC LINE

ALLURE

SENSE

ALLURE

NIEUW

WWW.THEBALUX.NL

SENSE ALLURE

CERAMIC LINE

Uw badkamer is pas รกf met Thebalux, fraaie en praktische badkamermeubelen waarvan u jaren kunt genieten. Voor de exclusieve dealer en het complete Thebalux programma kijk op www.thebalux.nl T: 0575 588 333

BADKAMERMEUBELEN Sparkling bathroom furniture


Primabad

Looox

Fronten Gelakte fronten worden volop gecombineerd met luxueus fineer, zoals gestreept zebrano, eiken of ebben. Qua kleur kun je kiezen voor het sprankelend wit, afgewisseld met aardetinten als camel, lever, taupe of cappuccino. Lades hebben lange aluminium greeplijsten, zijn greeploos of zijn voorzien van subtiele kleine blokjes. Bovendien benadrukken ze mooi de breedtelijn die veel in onderkasten zit. Wanneer het gaat om pure esthetiek worden draaibare kastdeurtjes veelal greeploos gehouden.

Soorten kasten

V

We maken onderscheid in: VË8?ÄÍ?wj™ajÁ?ÄÍj™Ë®Áß??¯ V˝~jËÝ?™a?ÄÍj™Ë®Á։”Íj݉™™jÁį VË.¬‰j~j?ÄÍj™Ë (geïntegreerde verlichting en elektriciteit) VË8?™a¬?™W†jÍÍj™Ë®”‰™‰”?‰Ä͉ÄW†¯ VË.‰ajM?ÁaÄË®™ÖÍ͉~¯ VË?™~ˆj~?ÄÍj™Ë®¬Á?Í‰ÄW†¯ VË?ajMj™Ë®”֐͉w֙W͉™jj¯Ë

Detremmerie

63.


LEGATO FUNCTIONEEL EN VEELZIJDIG Onze nieuwe collectie maakt indruk met tijdloos, elegant design en perfect op elkaar afgestemd meubilair. Ontdek hoe het eenvoudige programma harmonieus te combineren is met vele wastafels van Villeroy & Boch, thuis in elke stijlwereld.

WWW.VILLEROY-BOCH.COM


Plieger

Vrijwel alle nieuwe collecties bestaan uit zwevende meubelen. Ook de techniek wordt niet vergeten. Veel collecties zijn uitgerust met slimme systemen als soft closing, royale uittreklades met extra veel opbergruimte en ge誰ntegreerde verlichting.

Zwevend Een zwevend badmeu-

V

bel blijft actueel. De vloer blijft vrij en oogt royaler. Bovendien draagt de afgeronde vormgeving ook bij aan een minder massieve, luchtige uitstraling.

Tiger

65.


nieuw!

DICE: eenvoud anno nu De meubellijn Dice blinkt uit in eenvoud, maar valt tegelijkertijd op door zijn vloeiend vormgegeven wasbak in graniet look. Net zo mooi als echt natuursteen, maar betaalbaarder en gebruiksvriendelijker. De kastfronten van Dice zijn verkrijgbaar in wit, lavagrijs en in een antieke houtlook.

Tiger staat voor betaalbaar design. Zonder concessies te doen aan kwaliteit. We laten het u graag zien op onze website.

WWW.TIGER.NL


Silestone

Geringe afmetingen

Laat je je badkamerdroom uiteenspatten door de geringe afmetingen van je ruimte? Niet doen, want er zijn mogelijkheden genoeg. De meeste meubelen zijn een combinatie van praktische opbergruimte en een wastafel, waarbij het blad en de wasbak regelmatig één geheel zijn. Ook met een geïntegreerde handdoekhouder in het meubel of een spiegelkast bespaar je kostbare (opberg)ruimte. Q

Meer over badmeubels en / of wastafels lezen? Kijk op www.wonen.nl/badkamer.

Detremmerie

TIP: Wastafels en badmeubels kunnen op verschillende plaatsen en manieren bevestigd worden. Door de wastafel op een keramische zuil te plaatsen wordt de afvoer netjes weggewerkt. Het nadeel van een staande wastafel is wel dat je gebonden bent aan de standaard montagehoogte. Vrijhangende modellen daarentegen kunnen op iedere hoogte worden bevestigd. Geen overbodige luxe voor lange of juiste kleine mensen, denk hier dus goed over na!

67.


Stap 7: kranen

KRAAN:

eyecatcher

Een mooie kraan maakt je badkamer pas echt compleet. En net als bij vele andere elementen in de badkamer heb je ook bij de kraan een ruime keuze.

WONEN.NL | BADKAMERS


Hansa

Axor

De keuze in kranen is reuze. Kies je voor een echte blikvanger of past een stijlvol, tijdloos model beter bij jou? En wil je de kraan aan de wand, op de vloer of op het wastafelblad? Het kraanhuis, oftewel de body, bepaalt het uiterlijk van de kraan. Deze kan groot, klein, robuust, subtiel, strak of bol vormgegeven zijn. De plaats van de kraan is bepalend voor het gebruikersgemak. De plaats van de kraan is niet meer standaard op het wastafelblad, ook wandmontage en vloermodellen zien we steeds vaker.

Aan de wand De laatste tijd ligt het accent op wandmontage. Dit laat meer ruimte vrij op de wastafel. Houd er wel rekening mee dat een kraan aan de wand vaak niet draaibaar is. De zogenaamde highrisers, wastafelkranen met een extra hoge uitloop, zijn ontwikkeld voor opzetwaskommen, zodat ze gewoon op het wastafelblad geplaatst kunnen worden en toch hoog genoeg boven de wasbak uitkomen. Ook zijn er vloerkranen, geschikt voor vrijstaande baden en (kolom) wastafels. Deze lange modellen ogen heel bijzonder in de badkamer.

V

De trends Qua vormgeving volgen kranen de algemene badkamertrends: ze zijn dus Ăłf rond en vloeiend, of juist strak en kubistisch. Strak modern met een vleugje retro uit de jaren â&#x20AC;&#x2122;20 zien we ook veel. Denk daarbij aan de populaire kranen met kruisgrepen. In het nostalgische segment zijn victoriaans, jugendstil en art deco de grote inspiratiebronnen. De romantici onder ons vallen waarschijnlijk voor de nostalgische stijl van het Romeinse badhuis in de vorm van muuruitlopen, elegante schaaluitlopen en cascade (waterval) taps. Bij de kranen met open uitloop stroomt het water zichtbaar, via een open geultje, uit de kraan, wat doet denken aan een klaterend bergbeekje. 69.


Grohe

Vormen De uitloop van een wastafelkraan moet een zodanige vorm hebben dat je gemakkelijk handen, gezicht en haren kunt wassen. Let er dus op dat hij hoog genoeg is, en vooral draaibaar. Het is aan te raden om het mondstuk van de uitloop te voorzien van een straalbreker (perlator), dit voorkomt spatten. Met een zogenaamde â&#x20AC;&#x2DC;wasteâ&#x20AC;&#x2122;, aangebracht op het kraanhuis, kun je de afvoer van de wasbak afsluiten. WONEN.NL | BADKAMERS


Kludi

Soorten kranen

V

We onderscheiden vier soorten kranen: ééngreepskranen, tweegreepskranen, driegatskranen en thermostaatkranen. Bij ééngreepskranen kan de watertemperatuur en de waterhoeveelheid met één hand worden geregeld door de greep naar links, rechts, boven en beneden te bewegen. Bij de traditionele tweegreepskranen moet de juiste watertemperatuur gemengd worden door aan de twee knoppen te draaien. Bij driegatsmengkranen worden de knoppen afzonderlijk op de wastafel of badrand geplaatst. Modern vormgegeven uitvoeringen hebben één knop, greep of beugel voor het mengen en het regelen van de hoeveelheid. Thermostaatkranen zijn vooral erg handig in douche en bad. Stel vooraf de temperatuur en de hoeveelheid water in. Bij het opendraaien van de kraan heb je direct de juiste temperatuur. Dit bespaart energie, tijd en water.

71.


Besparend

KWC

WONEN.NL | BADKAMERS

Water- en energiebesparing is een ander belangrijk aspect voor de ontwerpers. Zo hebben steeds meer moderne kranen een binnenwerk met waterrem en temperatuurbegrenzer die beschermt tegen mogelijk verbranden. Ook elektrische kranen met sensorbediening zijn vaak ideaal; even langs de sensor strijken en het water begint vanzelf te stromen. Erg hygiĂŤnisch en nooit meer vuile knoppen. Handig: bij sommige kranen blijft de eenmaal ingestelde temperatuur en doorstroom opgeslagen in het geheugen. De spaarzame kraan is uitgerust met twee bedieningszones: een spaarzone en een comfortzone. Zodra de kraan aangezet wordt, begint deze automatisch in de spaarstand met een begrensd watergebruik. Zo wordt een waterbesparing van circa 50% bereikt en niet onnodig warm water getapt. Wie meer water wil, kiest bewust voor de comfortzone voor de maximale watercapaciteit.


Keuco

Villeroy & Boch

Damixa

Chroom of roestvaststaal Qua materialen staat glanzend chroom nog altijd aan kop, op de voet gevolgd door roestvaststaal. Maar er is meer keus: mat-chroom, zwart-chroom, wit-chroom, verguld, zilverkleurig, vernikkeld of bi-color combinaties daarvan. In het klassieke segment vinden we nog authentieke brons- en koperkleuren. Een goed fabricaat onderscheidt zich door een stukje technologie. Innovatieve toepassingen zorgen dat afzetting van kalk en vuil nauwelijks een kans krijgt. Bij andere modellen kan de body worden gedemonteerd voor eventuele reparaties. Q Benieuwd naar de kranentrends? Lees het op www.wonen.nl/badkamer.

73.


Stap 8: tegels

Tegel: sfeerbepalend

WONEN.NL | BADKAMERS

Mosa Tiles


Het is belangrijk om goed te kijken welke tegel de juiste sfeer voor je badkamer creëert. De uitstraling van een badkamer is namelijk voor een groot deel afhankelijk van de tegelkeuze.

Douglas & Jones

Badkamertegels zijn voortdurend in ontwikkeling; in vormgeving, maat, kleur en patroon. De toepassing van tegels is sfeerbepalend voor de ruimte. Wat is voor jou persoonlijk de perfecte tegel? Romantisch, robuust, tijdloos of opvallend? De uitstraling van een badkamer is voor een groot deel afhankelijk van de tegelkeuze. Het is dus belangrijk om goed te kijken welke tegel de juiste sfeer voor je badkamer creëert. De basisregel wat betreft de kleuren van je tegels in de badkamer: lichte kleuren maken ruimten groter en donkere kleuren juist niet. Intensieve kleuren geven vrolijkheid, warme kleuren brengen rust en intimiteit.

Ruimte met tegels

Bij de beleving van een ruimte met tegels spelen vijf elementen een belangrijke rol: oppervlak, kleur, formaat en vorm, patronen en de complete architectuur.

Eigen identiteit Fluweelzacht of met reliëf? De uitstraling van het oppervlak geeft de tegel een geheel eigen identiteit. Kijk in de showroom wat je aanspreekt. Elke oppervlaktebewerking heeft zijn eigen charme. Glanzend glas geeft dieptewerking en transparantie; zeker voor de kleinere badkamer een aanrader. Met structuurglas (ribbels, nopjes) wordt een meer metallic look verkregen. Overigens hebben matte tegels als extra voordeel dat ze slipvaster zijn.

V

Vele kleuren Veel gezien zijn de aardetinten. Maar wie van wat meer gewaagde kleuren houdt kan ook alle kanten op. Dankzij moderne technieken kunnen tegenwoordig ook ongeglazuurde tegels in diverse kleuren en mét natuurlijke uitstraling gerealiseerd worden. Naast verschillende kleuren is er ook keuze uit een groot assortiment decors. Houtprints zijn bijvoorbeeld leuk voor de originele afwisseling. Parket op de vloer of lambrisering tegen de wand? Geen probleem. En dat alles wél vocht-, vlek-, kras- en chemicaliënbestendig. 75.


Original Style

Groot of klein Er lijkt geen eind te komen aan de diversiteit aan maatvoering. Bijzonder grote of juist zeer kleine tegels? Tegenover de glazen mozaïektegeltjes van 1x1 cm staan de grootformaat tegels. Na vierkanten van 60x60 cm zijn er inmiddels ook tegels van 90x90 cm en rechthoeken van 60x120 cm. Tegenwoordig zijn werkelijk álle formaten mogelijk. Denk niet alleen aan de vierkante tegels. Langwerpige tegels geven een verrassende blik en kleine mozaïektegeltjes kunnen door hun formaat ook op ronde vormen aangebracht worden, wat een intieme sfeer geeft. Combineer verschillende formaten voor een spannend ritmisch effect. Verrassende creaties

Goed uitgedachte patronen vormen de basis voor verrassende en inspirerende creaties. Let wel: in een grote ruimte kan het spelen met diverse formaten een spannend plaatje opleveren, maar in een kleinere badkamer is dit al snel te druk.

TIP: HOUD JE VAN... V Luxe; ga voor een langwerpige tegel. V Modern; kies een ongewoon (extra groot of juist klein) formaat, mat of met extra glans. V Klassiek; ga voor een decorstrip in bijpassende kleur of een marmerdessin. V Bijzonder; kies een afwijkende vorm of reliëf, een opvallende kleur tegel of afwijkende voeg. V Minimalistisch; zoek grote vierhoekige tegels in lichte kleur en bijpassende voeg.

WONEN.NL | BADKAMERS


Marazzi

V

Het lijnenspel Bij architectuur denken we aan de formaten en het lijnenspel, oftewel het ritme en de totale beleving. Grote tegels zorgen voor een rustige uitstraling, simpelweg omdat er minder voegen zijn. De langwerpige, platte wandtegels van nu zijn een echte hit. Ze zijn een stuk breder dan het vroegere sierstripje en worden meestal liggend verwerkt. Betegel de wand tot het plafond, dit oogt strak. Tevens is het hygiĂŤnisch. Wandtegels voorkomen immers schimmel en vochtplekken.

Bisazza

77.


Viva Tegels

Trend

In de hedendaagse badkamer zien we veel warme bruin- en beigetinten terug, vaak in combinatie met wit sanitair. Maar ook zwarte en grijze tegels zijn nog helemaal actueel. Kies het sanitair in een contrastkleur voor een nog mooier effect!

De voeg Men realiseert het zich niet altijd, maar een essentieel onderdeel van een tegelwand of vloer is de combinatie met de voeg. Van nature worden tegels met rasters geassocieerd. De interieurarchitect of de tegelzetter kan ervoor kiezen deze rasterwerking te versterken of juist te neutraliseren. Dit kan door de breedte van de voeg, maar ook met de kleur. Wie ervoor kiest de rasterwerking te versterken kan uitgaan van verrassende effecten die niet doen denken aan een traditionele tegelwand of -vloer. Een zwarte tegel met witte voeg geeft een groot contrast tussen tegel en voeg en valt goed op in een ruimte. Wie juist een zachte uitstraling wil, kiest voor een bijpassende voegkleur. WONEN.NL | BADKAMERS

Geglazuurd

Geglazuurde badkamertegels bevatten een keramische glaslaag. Ze zijn uitsluitend geschikt voor ruimtes die niet intensief belopen worden en zijn onderhoudsvriendelijk. De kleur van ongeglazuurde vloertegels zit verwerkt in de dikke toplaag. Ze zijn zeer slijt- en krasvast. Antislip vloertegels voorkomen het uitglijden op een nat oppervlakte. Wel vragen ze meer aandacht bij het reinigen. Indien je graag vloerverwarming wilt, informeer dan altijd bij de tegelspecialist of de tegel die je op het oog hebt hiervoor geschikt is. Meer over vloerverwarming lees je in Stap 10 van ons Stappenplan.


Intercodam

Designtegels

Persoonlijk accent Decorstrips zijn er niet alleen in keramiek, maar bijvoorbeeld ook in glas, rvs en aluminium. Ze zijn heel geschikt om een persoonlijk smaakaccent aan je badkamer te geven. Ledverlichting ge誰ntegreerd in tegels geeft een prachtig, subtiel effect. Let wel op of de elektrische installatie in de badkamer hiervoor geschikt is. Q Welke type tegels zijn er? Je leest meer op www.wonen.nl/badkamer.

79.


Stap 9: toilet

TOILET: onmisbaar De vormgeving van het toilet kan tegenwoordig helemaal worden afgestemd op het nieuwe badkamerinterieur. Een ruimte waar het toilet staat, vraagt vaak om verrassende oplossingen.

In steeds meer badkamers zien we een toilet met douchefunctie of een bidet. Elementen als bedieningsgemak, stijl, hygiëne en zitcomfort spelen tevens een belangrijke rol bij het uitzoeken van een toilet.

Verborgen technieken Achter de panelen zitten verborgen technieken: fluisterstille spoelsystemen en waterbesparende bedieningen. Een goede zaak voor

WONEN.NL | BADKAMERS

het milieu en je portemonnee zijn de zogenaamde dualflush toiletten. Met behulp van het bedieningspaneel kan gekozen worden voor een spoelbeurt met zes liter water (grote boodschap) of drie liter (kleine boodschap). Met een spoelonderbreker kun je zelf bepalen hoeveel water er per spoeling verbruikt wordt: één keer drukken en het spoelen stopt. Een toilet zonder spaarmogelijkheden verbruikt wel negen tot twaalf liter water per spoelbeurt.


Hangend of staand

Ten opzichte van een staand toilet heeft een hangend toilet veel praktische voordelen. Het oogt ruimtelijker, want de vloer blijft vrij. Ook biedt het meer schoonmaakgemak. Een hangend toilet kan op élke gewenste hoogte gehangen worden, handig voor extra lange of kleine mensen. Wat we veel zien op dit moment zijn de in de muur geïntegreerde bedieningspanelen, uitgevoerd in een gestyled jasje uiteraard.

Hygiënisch Een belangrijk aandachtspunt van fabrikanten bij het ontwikkelen van nieuwe producten is het schoonmaakgemak. Gladde, strakke oppervlakken zonder richels, naden of openingen waar vuil zich gemakkelijk kan ophopen. Aan te raden is de eenvoudig afneembare closetzitting. Hiermee is schoonmaken, net als het wandhangende sanitair, een koud kunstje. Kijk voor het praktische gemak vooral naar onderhoudsvriendelijk sanitair met vuilwerend keramiek.

Nieuwe look Een nieuwe bril is de grote truc om het toilet een nieuwe look te geven. Van ingetogen wit, via warm bamboe tot de meest uitbundige dessins; met toiletbrillen kun je alle kanten op. Vooral in kunststof is er veel keuze. Wat te denken van een bril met eigen (kinder) tekening of foto? Een toiletbril voorzien van ledlampjes is in alle opzichten een blikvanger. Er zijn zelfs wc-brillen die licht geven in het donker! De zitting

V

Tips om extra lekker te kunnen zitten op je toilet: verwarmde zittingen, wc’s met geurfilters, volautomatische hygiënische douches, geïntegreerde vakjes voor toiletblokjes en deksels met soft-close systeem, die geruisloos sluiten.

TECE

81.


TECE

Haceka

AET via Gijs Frankenhuis

Geberit

WONEN.NL | BADKAMERS


Wisa

Viega

Urinoir Het urinoir zien we zowel in een-

V

en tweepersoons mannenhuishoudens als gezinnen met jongens. Hygiëne is een belangrijk argument. De meeste mannen geven er toch de voorkeur aan om staand te plassen en met een urinoir is de kans op spatvlekken aanzienlijk kleiner. Bovendien neemt een urinoir weinig ruimte in beslag en kan met twee liter water per spoelbeurt worden volstaan. Er zijn ook urinoirs voorzien van een rubberen ‘eenrichtingsklep’ die zorgt voor de stankafsluiting. Dagelijks onderhoud moet, maar is een kwestie van even schoonmaken met een mild reinigingsmiddel en naspoelen met water.

83.


De douchewc die eruitziet als een normaal toilet

6%

BTW act ie

Kijk op www.geberit-aquaclean.nl/btwactie

Geberit AquaClean Sela reinigt het onderlichaam met een lichaamswarme, tedere en luchtige douchestraal welke geïntegreerd is in het toilet. Op het oog lijkt de AquaClean Sela een normaal toilet, echter met één druk op de knop komt de verborgen douchearm tevoorschijn en wordt het onderlichaam weldadig gereinigd met een zachte warme waterstraal.

strakke, ongecompliceerde vormen in elke badkamer. Met de ranke afstandsbediening of middels het subtiele zijpaneel van het toilet activeer je met één druk op de knop de douchefunctie en wordt het onderlichaam gereinigd met warm water. De intensiteit van de waterstraal kan naar eigen gevoel ingesteld worden. Een ervaring van verbluffende frisheid, luxe en pure hygiëne.

De Geberit AquaClean Sela is ontworpen door de beroemde Italiaanse architect en designer Matteo Thun en past dankzij de

Geberit AquaClean Sela voldoet aan de moderne eisen op het gebied van hygiëne, design en duurzaamheid.

Ontdek het nieuwe welzijn, ontdek Geberit AquaClean Sela Kijk op: www.geberit-aquaclean.nl of bel naar: 00 800 00432 432 (gratis)

Bedieningspaneel AquaClean Sela en slanke afstandsbediening.


Bidet

V

De bidet zien we vaak als schoonmaakmogelijkheid in hotels, maar ook thuis is het een hygiĂŤnisch gebruiksmiddel. Deze overbrugging tussen toilet en bad is bedoeld om het onderlichaam te wassen. Wat we steeds meer zien is een wc met ingebouwde bidetfunctie. Het ziet er uit als een normale wc, maar als je klaar bent, wordt je met een lichaamswarme straal gereinigd. Daarna zorgt een ingebouwde fĂśhn dat het weer op comfortabele wijze wordt gedroogd. Het toppunt van luxe.

Villeroy & Boch

85.


Viega Eco Plus Past zich automatisch aan iedere hoogte en generatie aan.

Met één druk op de knop in hoogte verstelbaar. Viega Eco Plus is het eerste handmatige, in hoogte verstelbare wc-element waarvan de zithoogte individueel kan worden aangepast bij ieder gebruik. Volledig automatisch – simpelweg met één drukknop. Met een gasveer kan de wc tussen een hoogte van 40 en 48 cm worden ingesteld. Dat ondersteunt levensloopbestendig wonen en biedt maximaal comfort bij iedere lichaamslengte – voor jong en oud. Met de mogelijkheid om extra steungrepen of automatische spoelingen te integreren, leent de Viega Eco Plus zich bovendien uitstekend voor verpleegtehuizen en ziekenhuizen. Meer informatie op www.viega.nl/Visign. Viega. Altijd beter!


Geberit

Viega Pressalit

Op www.wonen.nl/badkamer lees je meer over het toilet.

87.


Stap 10: verwarming

WONEN.NL | BADKAMERS

Instamat


Redwell

Weldadig warm In de badkamer hoort het lekker warm te zijn. Extra leuk als de warmte ook nog van een schitterende designradiator komt.

Een mooie badkamerradiator houdt de ruimte heerlijk behaaglijk en verfraait meteen je badkamerinterieur. En wat te denken van vloerverwarming; deze onzichtbare warmtebron geeft een ongekend comfortabel gevoel. Hiermee reken je meteen af met koude voeten! In de badkamer hoort het lekker warm te zijn. Heerlijk namelijk als je ‘s ochtends nog slaperig de badkamer inkomt en merkt dat het er al lekker warm is. Een goed begin van de dag.

Designradiator

Tegen de wand, in de hoek, vrijstaand, als een zuil, laag aan de grond als plintmodel, verticaal of horizontaal. Steeds vaker komen ontwerpers met extravagante radiatoren. Zo zijn er de golvende en zigzaggende buispatronen gezien, driehoekige lamellen, barok design, ladderradiatoren en functionele hoekmodellen. Veel designradiatoren zijn tegenwoordig leverbaar met strak vormgegeven ventielsets, afdekhulzen en thermostaatknoppen, te leveren in bijpassende kleuren.

Buizen of leden

De leden- of buizenradiator - recht, rond of kwartrond - krijgt steeds meer concurrentie van de plaatradiator, veelal uitgevoerd in metaal (aluminium of rvs), maar is ook al gespot van natuursteengranulaat. Glas wordt ook toegepast, maar dan in combinatie met elektrische verwarming. Een extra voordeel van plaatradiatoren is de bevestiging, die kan immers fraai worden weggewerkt.

Handdoekradiator De radiatoren zijn veelal multifunctio-

Energiebesparend

Designradiatoren zijn in drie uitvoeringen leverbaar: gevoed door warmwater, elektrisch of gecombineerd. Voordeel van de elektrische variant zijn de brede plaatsingsmogelijkheden. Met de gecombineerde versie heb je in de winter een radiator die aangesloten is op de energiezuinige cv-installatie en in zomermaanden tóch warme handdoeken. Energiebesparing is een hot item. Radiatoren met Low-H2O techniek (lagere watertemperaturen) zijn zuiniger in het gebruik. En ook met een klokthermostaat kun je ook een hoop besparen.

De formule De warmteafgifte van een radiator hangt af van het totale oppervlak van leden of buizen. Bij aanschaf van een designradiator dien je rekening te houden met de ruimte die je wilt verwarmen. De gewenste temperatuur in het te verwarmen vertrek speelt een belangrijke rol. De aanbevolen rekenformule voor de gewenste warmteafgifte van een radiator is: (l x b x h) x Watt per m3. Rekenvoorbeeld: voor een badkamer van 2 meter lang, 2,5 meter breed en 3 meter hoog is het benodigde vermogen 2 x 2,5 x 3 = 15m3 x 93 Watt per m3 = 1.395 Watt. In deze badkamer is voor een temperatuur van 24°C dus minimaal een radiator nodig met een capaciteit van 1.395 Watt. Heb je muurisolatie en/ of dubbel glas, dan kan de benodigde capaciteit in het betreffende vertrek met 10% worden verlaagd. Een vrijstaand of hoekhuis moet juist aan verhoging denken. V

neel en uitgerust met accessoires als handdoekhouders, planchetten, (scheer)spiegel of zelfs met een zitbankje (de lage plintmodellen). Dit geeft de radiator niet alleen een apart karakter, maar tevens een functionele meerwaarde. De handdoekradiator

is te verkrijgen als hoofdverwarming om de hele badkamer te verwarmen of als bijverwarming voor een warme handdoek of badjas. Nog uitgebreider is de combinatie van verwarming en sanitair. Uitgerust met attributen als tandenborstelhouder, zeephouder, zeepdispenser of zelfs een wasbak.

89.


Danfoss

Vloerverwarming Met vloerverwarming in de badkamer hoef je nooit meer de dag te beginnen of eindigen met koude voeten. Heerlijk toch! Vloerverwarming is, letterlijk en ďŹ guurlijk, een weelde. Verwennerij voor blote voeten. Maar dat niet alleen, de hele ruimte wordt gehuld in een comfortabele warmte. WONEN.NL | BADKAMERS


MAGNUM

Speedheat

Kostenbesparend Vloerverwarming is een basisverwarming die langzaam op temperatuur komt, omdat er een behoorlijk massa materiaal verwarmd moet worden. Voordeel is dat de vloer zeer lang warmte vasthoudt en de vloertemperatuur laag is. Dit scheelt aanzienlijk in kosten; een besparing van 30% is haalbaar. Om de â&#x20AC;&#x2DC;koude brugâ&#x20AC;&#x2122; bij het opstarten van vloerverwarming te overbruggen kun je een kleine designradiator overwegen. Wat betreft het totale vloeroppervlak is dit in de badkamer niet altijd nodig. Hoewel, een verwarmd handdoekrek is natuurlijk altijd een welkome luxe.

Zuinig

V

Vloerverwarming is een comfortabele en gelijkmatige warmteverspreiding en zeer energiezuinig. De warmte komt van de grond en niet van boven. Daarom kun je de thermostaat iets lager zetten. Ook kenmerkt vloerverwarming zich door zijn onzichtbaarheid. De verwarming wordt namelijk onder de bedekking van de vloer geplaatst. Een ander voordeel is de zeer geringe opbouwhoogte, vanaf 5 millimeter, de snelle werking en de eenvoudige besturing. Bovendien is enig onderhoud niet nodig en is er sprake van weinig luchtcirculatie. Tot slot is het schoon; vloerverwarming is voor mensen met astma of een huismijtallergie extra aantrekkelijk. Omdat de temperatuurverschillen kleiner zijn, is er immers minder stofcirculatie.

91.


Vasco

Twee manieren Grofweg zijn er twee manieren van vloerverwarming. Het traditionele warmwatersysteem is een systeem dat wordt aangesloten op de cv. Daarnaast is er ook de mogelijkheid om elektrische vloerverwarming te nemen. Beide systemen zijn toepasbaar in de badkamer en hebben zo hun eigen voordelen. Warmwater Warmwater-vloerverwarming werkt simpel: het wordt gevoed door de centrale verwarmingsketel. Van daaruit wordt warm water naar de leidingen gevoerd, die vlak onder de vloerafwerking liggen. De verwarmingsinstallatie en de verdeeltechniek zorgen ervoor dat het water in de buizen een constante temperatuur houdt. Elektriciteit Elektrische vloerverwarming kan toegepast worden als hoofdverwarming of als bijverwarming, ook wel comfortverwarming genoemd. In het eerste geval kan het systeem de radiatoren volledig vervangen. Dit scheelt in de ruimte, wat vooral voor kleinere badkamers een pluspunt zal zijn. In het tweede geval vormt de vloerverwarming altijd een combinatie met een ander verwarmingssysteem, bijvoorbeeld een designradiator.

TIP Wanneer vloerverwarming goed is aangelegd heeft het geen onderhoud nodig. Over het algemeen geven leveranciers tien jaar garantie.

WONEN.NL | BADKAMERS


Kermi

Efficiënte verdeling Voor een zo efficiënt mogelijke warmteverdeling, wordt warmwatervloerverwarming doorgaans in lussen of in de vorm van een slakkenhuis gelegd. Hoe kleiner de afstand tussen de lussen, hoe groter het vermogen. Met een klokthermostaat stel je gemakkelijk de gewenste temperatuur en de in- en uitschakeltijden in van je vloerverwarming. De timerfunctie voor de opstartfase is een echt aanrader.

Kermi

Dun systeem

Het leggen van elektrische vloerverwarming in de vorm van verwarmingsmatten, is niet moeilijk. Het gaat immers om hele dunne systemen die zowel in nieuwbouwwoningen als bij renovatie overal in huis geïnstalleerd kunnen worden zónder verdere bouwkundige voorzieningen. Er zijn al elektrische vloerverwarmingsystemen van slechts 0,2 mm dik! De vloer komt ongeveer een centimeter hoger te liggen. Systemen waarbij de kabels gevat zijn in een glasvezelmat, kunnen (voorzichtig!) worden ingeknipt zodat iedere vorm in de ruimte gevolgd kan worden. Wie zijn badkamer gaat renoveren, maar het bad laat staan, kan zo’n mat dus gewoon rondom het bad leggen. Radson

Vermogen Het prijsverschil tussen de diverse systemen kan behoorlijk oplopen. Dit wordt onder andere veroorzaakt door de capaciteit. Het vermogen (capaciteit) per vierkante meter vloerverwarming geeft aan met hoeveel energie binnen een bepaalde tijd de gewenste temperatuur bereikt kan worden. Grofweg geldt: hoe hoger de capaciteit, hoe hoger de prijs. Zoals eerder al genoemd is ook de onderlinge afstand tussen de lussen belangrijk voor het vermogen. Daarom zal een systeem waarbij de draadafstand 4 centimeter bedraagt in aanschaf duurder zijn dan een systeem waarbij de draden om de 8 centimeter liggen. Q Welke verwarmingsproducten zijn er voor de badkamer? Kijk op www.wonen.nl/badkamers.

93.


VOLA

Stap 11: warm water

Geen koude douche Hij warm, zij koud. Natuurlijk niet zoals je het wil. Met een goede warmwaterinstallatie is het geen probleem als de één het bad vult en de ander onder de douche staat.

WONEN.NL | BADKAMERS


Dornbracht

De één heeft meer warm water nodig dan de ander. Woon je bijvoorbeeld in een groot of klein huis? Een gezin met kids of met zijn tweetjes? Welke keuzes heb je en hoe kun je besparen? Waarom is hoog rendement op verwarming zo belangrijk? Circa 80% van je gasrekening gebruik je voor het verwarmen van je woning. Een cv-ketel met een ultra hoog rendement op verwarming is dus een verstandige investering, omdat je daarmee maximaal bespaart op je volgende energierekening. Een hr-ketel (Hoog Rendement) maakt bij de warmteproductie (extra) gebruik van de condensatiewarmte uit de verbrandingsgassen en benut zo beter de warmte die ontstaat bij de verbranding van aardgas.

Combitoestel

Het combitoestel neemt op de Nederlandse markt een belangrijke plaats in. Het is een cv-ketel en warmwatervoorziening inéén; beiden lopen als twee onafhankelijke systemen door de ketel. Er zijn twee soorten combiketels: met voorraad (boiler) en zonder voorraad.

draaid, stroomt het koude water door een spiraalvormige, goed geleidende koperen buis (de warmtewisselaar). De spiraalvorm van de koperen buis zorgt voor een lang traject door het hete water in de cv-ketel, waardoor het tapwater direct en voldoende verwarmd wordt.

Getapt

Het grote voordeel van een combiketel is dat het één apparaat betreft, met één verbrandingsafvoer en één te onderhouden brander. Oudere modellen hebben soms het nadeel dat er niet geheel onmerkbaar op meerdere punten tegelijk warm water getapt kan worden. Bovendien schakelt het verwarmingssysteem tijdelijk uit bij het tappen van warm water. Bij de nieuwste types hr-ketels, zijn de problemen rond gelijktijdig tappen op meerdere punten en het tegelijk functioneren van zowel verwarming als warm water uitstekend ondervangen. Daarmee heb je snel, veel en continu warm water op meerdere tappunten tegelijk.

Levensstijl Combiketel met voorraad Dit type heeft binnen de mantel van de cv-ketel een boiler (van circa 15 tot wel 100 liter). Het water in deze boiler wordt verwarmd door de brander van de cvketel. Wanneer de temperatuur in de boiler onder een bepaalde waarde komt, schakelt de boilerthermostaat de brander automatisch in om het aangesproken water direct te verwarmen, en ondertussen ook de boilerinhoud weer op temperatuur te brengen.

Combiketel zonder voorraad Ook wel doorstroom-com-

V

biketel genoemd. Wanneer de warmwaterkraan wordt openge-

Je gezinssamenstelling is van groot belang voor de warmwatervoorziening. In badkamers met een royaal bubbelbad of een super-de-luxe douchecabine met massagedouches en dergelijke, is veel warm water in korte tijd nodig. Combiketels worden daarom onderscheiden in verschillende CW-klassen, waarbij CW staat voor Comfort Warm Water. Hoe hoger de klasse, hoe meer warm water er per minuut geleverd wordt. Zo leveren ketels met een CW-klasse van 3, 4 en 5 respectievelijk 6, 8 of 10 liter water van 60 ºC per minuut. Turbo ketels of CW6 ketels leveren zelfs 12 liter van 60 ºC per minuut of nog meer.

97.


Intergas

Bossini

Viega

Van den Berg afvoerputten

WONEN.NL | BADKAMERS


Douche- of badgeiser Met een capaciteit van slechts 4 liter per minuut is de douchegeiser - zoals de naam al zegt - uitsluitend geschikt als warmwatervoorziening voor de douche. Een kleine badgeiser verschaft per minuut zo’n 5 liter water van 60 ºC. Deze capaciteit is net toereikend voor de warmwatervoorziening in douche en keuken. Voor het snel vullen van een royaal bad is een kleine badgeiser echter niet geschikt. Kies dan een grotere badgeiser, met een capaciteit van zo’n 8 liter warm water per minuut of meer. Een nadeel van een gewone badgeiser is dat er níet op twee plaatsen tegelijk warm water getapt kan worden, zonder dat dit merkbaar is in de watertemperatuur. Gessi

Intergas

Elektrische geiser Een kleine elektrische geiser met een vermogen van 10 kW heeft een capaciteit van 2,5 liter water en is uitsluitend geschikt voor een badkamer met alleen een standaard douche. Voordelen zijn de compacte afmetingen en het feit dat er geen extra ventilatie- en afvoervoorzieningen nodig zijn. Nadeel is dat wanneer je over slechts twee elektrische groepen beschikt, er voor dit type geiser een groep bij moet komen. Boiler Een boiler is simpel gezegd een goed geïsoleerd voorraadvat, waarin 80 tot 200 liter water op een temperatuur tussen de 60 ºC en 80 ºC wordt gehouden. Als de kraan opengaat, stroomt er direct een constante hoeveelheid water met een constante temperatuur uit de bovenkant van het vat via de leiding naar het tappunt. Aan de onderkant wordt de voorraad weer met koud water aangevuld. Zo blijft de voorraad warm water in een moderne boiler dus continu op peil. Elke daling in temperatuur wordt direct gedetecteerd, waarna de brander aanslaat om de inhoud snel weer op de juiste temperatuur te brengen. Een elektrische boiler verwarmt het water tot zo’n 88 ºC. Via een signaal in het elektriciteitsnet schakelt de boiler zichzelf tijdens de daluren automatisch in en - zodra het water op temperatuur is - ook weer uit. De automatische comfortboiler, een variant op de elektrische boiler, verwarmt het water tijdens de daluren tot 88ºC. Door automatische bijmenging met koud water beschikt u evenwel over een veelvoud van de boilerinhoud aan water van bijvoorbeeld 40 ºC (douchetemperatuur).

Rendement

Rendement is de verhouding tussen het aangegeven vermogen en de warmte die dit vermogen oplevert. Het rendement is afhankelijk van de ketel, de installatie en de regeling. Ieder warmwatertoestel heeft een modulatiegrens. Dit is het punt waarop het toestel optimaal presteert. Hoe groter het vermogen, hoe hoger die grens. Wanneer er te weinig water wordt afgenomen, betekent dat dus verspilling van energie.

Douche-wtw Ook het overwegen waard is een douche-wtw. Dit is een installatie die de warmte uit wegstromend douchewater haalt en dit gebruikt om koud leidingwater voor te verwarmen. Hierdoor hoeft de boiler of ketel minder hard te stoken. Q Bron: Milieucentraal.nl

Op www.wonen.nl/badkamer vind je meer informatie over warm water in de badkamer.

99.


Waterontharding

Weg met kalk Water met veel kalk wordt ook wel hard water genoemd. Hoe meer kalk in je water, hoe groter de kans op aanslag, verstopping of extra slijtage. Funest voor je badkamer.

Het water in Nederland is niet overal even hard. De hardheid van water kan per gemeente verschillen. Dit komt omdat het leidingwater uit wel 200 verschillende bronnen komt. Zo is het water op de Veluwe zacht terwijl het in andere delen van Nederland juist weer heel hard is. De hardheid van het water wordt bepaald door de hoeveelheid kalk (calcium). Hoe meer kalk hoe harder het water. De hardheid wordt gemeten in Duitse Hardheid (dH). Een goede oplossing voor het tegengaan van kalk in het leidingwater is het ontharden van het water. Onder waterontharding wordt het onttrekken van kalk uit het water verstaan. Door middel van een waterontharder kun je het water eenvoudig verzachten, wat een hoop voordelen oplevert. Het is dan ook aan te raden om, zeker wanneer je bezig bent met de aanleg van je badkamer, te meten hoe hard je leidingwater is. Want kalkvorming in je water kan voorkomen worden. En dat is maar goed ook. Kalk kan leiden tot problemen met je leidingen of aanslag het keramiek of chroom.

WONEN.NL | BADKAMERS


Villeroy & Boch

Ionenwisseling

V

De meeste waterontharders werken op basis van ionenwisseling. Deze haalt de mineralen calcium en magnesium, de grootste veroorzakers van kalk, uit het water. De ionenwisselaar wordt aan de hoofdwaterleiding geplaatst. Daarnaast is er een zoutvat nodig. De ionenwisselaar bevat namelijk harskorreltjes die het calcium opvangen. Wanneer de bak verzadigd is, zorgt het zoutvat er automatisch voor dat het zoute water de kalk van de harskorrels spoelt. Het vat moet, afhankelijk van de hoeveelheid water, gemiddeld om de twee maanden bijgevuld worden.

101.


Tiger

Hansgrohe

Amy Water Systems

Hardheid van het water – 0 - 4 ° dH zeer zacht water – 4 - 8 ° dH zacht water – 8 - 12 ° dH normaal water – 12 - 16 ° dH hard water – 16 - 18 ° dH zeer hard water – > 18 ° dH extreem hard water

WONEN.NL | BADKAMERS


Testen

Je kunt de hardheid van je water zelf testen, bijvoorbeeld met een teststrookje die bij fabrikanten van waterontharders te bestellen zijn. Afhankelijk van de hardheid van het water zullen één of meerdere vlakjes verkleuren van groen naar rood. Bij het gebruik van een waterontharder moeten alle vlakjes groen blijven. Er treedt dan namelijk geen variatie in de hardheid op.

Waterontharder Met een waterontharder ben je verzekerd van zacht water. En dat levert weer een hoop voordelen op. Zo merk je het aan je huid. Je huid voelt na het douchen veel zachter aan. Dat komt doordat er een lager niveau aan zouten in het water zit. Daarbij zul je merken dat je veel minder zeep en shampoo nodig hebt. Met onthard water doe je zelfs langer met je scheermesje, omdat er geen invloed van kalk is. Bovendien is er veel minder schoonmaakmiddel nodig om de badkamer schoon te maken. Na het opdrogen van het water blijft er namelijk geen kalk meer achter op je douchewand of kraan. Apparaten als een wasmachine, boiler, geiser en thermostaatkraan gaan daarnaast langer mee en je hebt ook nog eens lagere energiekosten doordat kalk verwarmingselementen isoleert. Besparing Minder kalk betekent ook minder kosten. Uit onderzoek blijkt namelijk dat 15% van de boodschappen ‘aan kalk gerelateerd’ is. Het gaat dan voornamelijk om schoonmaakmiddelen. Het gebruik van onthard water zou een besparing van 75% op deze middelen opleveren. Als mensen bijvoorbeeld elke week voor € 100,- boodschappen doen dan kan op jaarbasis € 585,- verdiend worden. Q Benieuwd naar de verschillende waterontharders? Je leest meer op www.wonen.nl/badkamer.

103.


Sealskin

Stap 12: installatie

Vakman of zelf aan de slag? De droombadkamer is gekozen. En nu? Het is belangrijk om van te voren te bepalen wie de installatie gaat doen, om onduidelijkheden te voorkomen. Gaat je zelf klussen of huur je een vakman in? Voorafgaand aan de installatie vindt de sloop, verbouwing en/of renovatie plaats. In de praktijk is dat laatste alleen aan te raden voor de doorgewinterde doe-het-zelver. Houd, hoe dan ook, altijd in je achterhoofd dat de uitvoering consequenties kan hebben voor het behoud van je garantievoorwaarden.

doe-het-zelvers aan te raden een vakman te raadplegen. Je stelt de verbouwing volledig op in een contract. Je baseert dit contract op de eerdere offerte en eventuele veranderingen die je wenst. Zie erop toe dat je dit contract samen met de installateur doorneemt, zo mogelijk op de plaats van de verbouwing. Zo voorkom je misverstanden.

Vakman Hoe wil je de installatie van de badkamer verzorgd

Ook installateurs en aannemers werken met offertes en nauwkeurige contracten. Na het tekenen van het contract dien je een aanbetaling te doen. Controleer tijdens de bouw regel-

hebben? Je badkamerdroom mag natuurlijk niet uitlopen op een nachtmerrie. Daarom is het voor de niet-doorgewinterde

WONEN.NL | BADKAMERS


Bad & Body

Indien je een klacht hebt over het afgeleverde werk of de materialen, en deze klacht wordt niet naar tevredenheid opgelost, dan kun je je wenden tot de Stichting Geschillencommissies voor Consumentenzaken (SGC). Meer informatie: tel. 070-310 53 10 of kijk op www.geschillencommissie.nl.

matig of alles verloopt zoals is afgesproken. Let erop dat, als er meerwerk wordt verricht, het voor je duidelijk is welke extra kosten dit met zich meebrengt. Het beste is om van tevoren een maximum te stellen aan al het meerwerk. Vaak is het ook een slimme zet om één hoofdaannemer te kiezen die vervolgens zelf zijn favoriete onderaannemers erbij haalt: loodgieters, elektriciens en dergelijke. Misschien niet de goedkoopste, maar wel de meest efficiënte methode. Zij werken tenslotte vaker samen. Potentieel kostbare afstemmingsproblemen blijven op die manier zo klein mogelijk.

Maatvoering Als alles kaal is, neem je de precieze maten op. Bepaal waar de leidingen, aan- en afvoer terecht komen en waar wandcontactdozen geplaatst zullen worden. Frezen

Om de sleuven voor de leidingen mooi weg te werken frees je deze in de muur.

Stuken Begin aan het stucwerk. Voorzie tegels op de wanden van een coating om ze goed te kunnen laten hechten.

Betegelen

Betegel de wanden, inclusief het voegen.

Zelf monteren

Mocht je zelf alle deskundigheid en een paar gouden handen in huis hebben, dan kun je alleen het materiaal laten leveren. Tip: realiseer je dat het zelf monteren soms ook de nodige frustratie met zich mee kan brengen. Als je een gedeelte van de badkamer zelf wilt doen, kun je zelf het sloopwerk uitvoeren en de installatie laten verzorgen in samenwerking met de installateur.

Vloerverwarming Wanneer je graag vloerverwarming wilt, kun je deze op dit moment leggen. Cement storten Voorzie de ondergrond van zandcement, daarna kun je aan het betegelen beginnen. Installatie

Planning

Maak een werkschema van de verbouwing, met een gedetailleerde planning van de werkzaamheden. Voor een volledige renovatie van de badkamer zijn gemiddeld vijftien werkdagen nodig. Houd dus rekening met zo’n drie weken, inclusief de weekenden. Wat komt er allemaal bij kijken?

Plaats het sanitair, meubilair en de rest van het interieur. Bevestig de verlichting en sluit deze aan. Je kunt genieten van je nieuwe badkamer. Q

Meer weten over badkamerinstallatie? Kijk op www.wonen.nl/badkamer.

Slopen

Er moet gesloopt worden. Alles moet eruit en de tegels moeten eraf.

105.


Voor meer informatie kijk op magnumheating.nl of bel 0166-609 300.

Afvoer oplossingen met prachtige designs zijn uit voorraad leverbaar. Ook maatwerk naar uw eigen ontwerp is mogelijk. Vraag info bij uw afvoerspecialist!

Koperstraat 19, 8211 AK Lelystad Telefoon: (+31) 320-22 61 57 Internet: www.vandenbergafvoerputten.nl e-mail: info@vandenbergafvoerputten.nl

www.kinderfonds.nl


Checklist Stap voor stap naar een nieuwe badkamer Vul in en neem mee naar de showroom! (doorhalen wat niet van toepassing is)

Stap 1 Oriëntatie Maak uw oriëntatie overzichtelijk in onderstaande lijst.

Stap 2 Levensstijl Is er sprake van kinderen in je huishouden? Wordt de badkamer intensief gebruikt? Wens je een behoorlijke mate van luxe in de badkamer?

Ja / Nee Ja / Nee Ja / Nee

Stap 3 Badkamerontwerp Welke vorm en afmetingen heeft de badkamer? vierkant / rechthoekig / l-vormig / schuine hoek / schuin plafond

Stap 4 Douchen Wil je met meerdere personen tegelijk kunnen douchen? Ja / Nee Naar wat voor soort douche gaat je voorkeur uit? douchecabine / inloopdouche / stoomcabine / wellnesscabine Naar wat voor soort douchekop gaat je voorkeur uit? hoofddouche / plafonddouche / zijjets / handdouche

Stap 5 Baden Wat voor soort bad is gewenst? zitbad / hoekbad / losstaand bad / duo-bad / gezinsbad Welke vorm is gewenst? rond /rechthoekig / kwartrond / zes- of achthoekig

Wellness Wens je wellnessproducten in je badkamer? whirlpool / sauna / infraroodcabine / stoomcabine

Welke soort kranen wil je in de badkamer? ééngreepskranen / tweegreepskranen / driegatskranen / thermostaatkranen / sensorkranen

Stap 8 Tegels Welke vorm(en) van beleving spreekt je het meeste aan? oppervlak / kleur / formaat / vorm / patronen

Stap 9 Toilet Welk type toilet heeft je voorkeur? hangend / staand bidet / urinoir

Stap 10 Verwarming Is een multifunctionele designradiator gewenst? Wil je vloerverwarming in je badkamer? warm water / elektriciteit

Ja / Nee Ja / Nee

Ja / Nee

Stap 6 Badmeubel & wasbak

Stap 11 Warm water Welke type verwarming is wenselijk? cv-ketel / hr-ketel / combiketel / geiser / boiler

Wil je de wasbak geïntegreerd in het badmeubel? Ja / Nee Wil je veel opbergruimte in de badkamer? Ja / Nee Wil je een hangend of staand badmeubel? hangend / staand

Waterontharding

Stap 7 Kranen

Stap 12 Installatie

Welke kranen wil je in de badkamer? highriser / wandkraan / geïntegreerde kraan / vloerkraan

Houd altijd de garantievoorwaarden in de gaten! zelf doen / laten doen

Is je leidingwater hard?

Ja / Nee

107.


COLOFON Wonen.nl - Badkamers Oktober 2013 Uitgeverij Pressofoon bv, Postbus 2093, 1960 GB Heemskerk T: 0251 207 400 F: 0251 207 401 E: redactie@wonen.nl I: www.wonen.nl/badkamer Bladcoördinatie Guido van Loon Redactie Lieke den Boer, Linda Elbers, Guido van Loon Advertentie-exploitatie Ramon Castro Traffic Peter Savenije Vormgeving Jessica Geertsma, Wendy Smit Druk Drukkerij Van Hoesel & Pressofoon bv Heemskerk Distributie Nederland Betapress bv, Landelijke leesportefeuille Distributie België Imapress, Turnhout Coverfoto: Axor Wil je je abonneren op de Wonen.nl-serie? Een abonnement voor 12 nrs. kost € 30,-. Deze uitgave is met grote zorg tot stand gekomen. Ondanks deze zorg zijn fouten nooit helemaal uit te sluiten. Wij kunnen derhalve geen enkele aansprakelijkheid aanvaarden voor eventuele fouten en de gevolgen daarvan. 34e jaargang, nummer 9, oktober 2013. Niets van deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar worden gemaakt door middel van druk, fotografie, microfilm of op welke wijze dan ook zonder voorafgaande, schriftelijke toestemming van de uitgever. ©2013

GRATIS BROCHURES Heb je in dit magazine een mooie badkamer, douche of bad gezien en wil je meer informatie? Vraag dan gratis brochures aan van de onderstaande specialisten. Hierin lees je meer over hun verschillende producten. Je kunt gratis brochures aanvragen via www.wonen.nl/badkamer of onderstaande bon. Vink aan van welke specialist je een brochure wilt ontvangen en stuur hem op.

ADVERTEERDERSINDEX Adverteerders

Pagina

Adverteerders

Pagina

32

| MAGNUM

106

| Artweger

22

| Mijn BAD

46

| Baden+

C3

| Plieger

25

| Baderie

C4

| Primabad

60

| Bette

44

| RM&CØ Sanitair

54

| Detremmerie

2-3

| TECE

13

| Geberit

84

| The Cerdic Company

52

| Giquadro

66

| Thebalux

62

| Hansgrohe

38

| Tiger

66

14

| Viega

86

| AquaSound

| HSK Duschkabinenbau | IKEA | Intergas

16-17

| Van den Berg Afvoerputten

94-95

| Villeroy & Boch

64

40

| Warmteservice

C2

| Kermi

106

WNB13-2

Naam: Adres: Postcode: E-mail:

Plaats: (optioneel)

Stuur de ingevulde bon in een envelop naar: Wonen.nl | Antwoordnummer 83 | 1940 VB Beverwijk (Een postzegel is niet nodig)


ALL INCLUSIVE

BADKAMER! SANITAIR

TEGELS

INSTALLATIE TOTAAL PRIJS* VANAF

€9.500,-

Slim een badkamer ontwerpen is waar we als Baden+ goed in zijn. Deze badkamer biedt de oplossing voor de kleine badkamer. Door de schuine wand met daarachter een ruime douchehoek ontstaat een extra wand voor de wastafelcombinatie. Deze badkamer inclusief, tegels, toiletcombinatie, designradiator en de complete installatie is voor een zeer scherpe prijs bij alle Baden+ vestigingen verkrijgbaar. Kijk snel op baden-plus.nl voor de dichtstbijzijnde Baden+ sanitairspecialist.

* Prijs en voorwaarden kunnen per Baden+ dealer afwijken. Het complete overzicht van de specificaties en actievoorwaarden vindt u op de website of vraag ernaar in de winkel.

HET GRATIS BADKAMERBOEK LIGT VOOR U KLAAR! HAAL NU HET DIKKE, INSPIRERENDE BADKAMERBOEK OP BIJ DE DICHTSBIJZIJNDE BADEN+ WINKEL.

baden-plus.nl

Wat een uitkomst!


Al vanaf

Duidelijker kan niet Baderie All-in is uw nieuwe badkamer, inclusief alle producten ĂŠn volledige installatie. Zo werkt het: U kiest een All-in badkamer Wij verwijderen uw oude badkamer Wij plaatsen uw nieuwe badkamer

* Vraag uw Baderie adviseur naar de voorwaarden

â&#x201A;Ź9 995,-*

Wonen.nl Badkamers 2013-2  

Is je badkamer aan een verbouwing toe? Van wastafel tot badmeubel, van bad tot designradiator; elk element in de badkamer komt in Wonen.nl -...