Page 1

Maart 2014 35e jaargang â‚Ź 4,95

.NL Tuinen, Serres & Zwembaden

TUINTRENDS 2014 Fris en stijlvol EEN ZWEMBAD IN DE TUIN: P

heerlijk ontspannen of een stevige work-out?


Voorwoord De winter heeft zich dit jaar niet echt laten zien. Door het warme weer zijn bij de meesten van ons de groene vingers alweer flink gaan jeuken. Een mooi buitenseizoen staat op het punt te beginnen! Ook bij mij begint het te kriebelen: ik kan niet wachten om in mijn tuintje aan de slag te gaan. Vanwege de grootte van mijn tuin - formaatje mini - zal ik creatief moeten zijn. Maar ook in een kleine tuin kun je eindeloos bezig zijn, dat is nou het mooie eraan! Voor mij is mijn tuintje echt een plek om te ontspannen. Met mooi weer lekker zonnen en wanneer het wat kouder wordt, sluit ik de terrasverwarmer aan om zo lang mogelijk buiten te kunnen blijven. Het is een beetje een cliché: maar mijn tuin is echt een verlengstuk van mijn huis. Dus ben ik alweer druk in de weer met allerlei nieuwe ideeën. Op mijn 15m2 kan ik lang niet alles realiseren, maar de mooiste plannen hou ik in mijn achterhoofd. Ik kijk nu al uit naar een grotere tuin in de toekomst! Linda Elbers Wonen.nl

Biotope Garden - fotograaf Pim van der Maden

1.


Inhoudsopgave

78

26

BINNENKLIMAAT SERRES

MOESTUIN

Met Wonen.nl - Tuinen, Serres & Zwembaden stap je in de wereld van het heerlijke buitenleven. Het magazine staat boordevol handige tips voor een prachtig buitenparadijs.

18

48

TUINVERZORGING

BUITENKEUKEN

TUINSTIJLEN 2014

30. WATER

04. Op zoek naar nieuwe ideeën voor je tuin? Laat je inspireren door de stijlen van 2014.

34. TUINVERLICHTING: een groots effect.

08. BUITENVLOER: je tuin sierlijk belegd. 12. KUNSTGRAS: geen gedoe, altijd groen.

IN DE TUIN: zwemmen in je vijver?

TUINMEUBELEN 38. Languit liggen of stijlvol zitten? Kies de tuinset die bij je past.

16. TUINVERZORGING: de juiste verzorging op het juiste moment.

42. BUITENHAARD: verleng de zomer!

20. TUINOMHEINING: veilig en beschut.

46. BUITENKEUKEN: de lekkerste gerechten buiten bereid.

MOESTUIN

TUINTRENDS

26. Kweek zelf de lekkerste producten. Groenten en fruit uit eigen tuin.

50. Bijzondere ideeën voor buiten. Maak van je tuin iets bijzonders!

WONEN.NL | TUINEN, SERRES & ZWEMBADEN


4

81

TUINSTIJLEN

ZWEMBAD

53

91

TUINTRENDS

SAUNA

56. OVERKAPPINGEN: buiten zijn en toch binnen zitten.

ONTWERP SERRES 64. Wat voor type serre kies je? Schuin of plat dak, hoekig of rond, klassiek of modern?

ZWEMBAD 80. Stevig trainen of heerlijk relaxen? Geniet van een zwembad in de tuin. 84. EEN

HOTTUB IN DE TUIN: luxer dan luxe.

88. BUITENSAUNA: wellness in de tuin.

MATERIAAL SERRES 70. Welk materiaal past bij je huis? Kies je voor hout, kunststof of aluminium?

VERKOOPADRESSEN 92. Waar vind je wat? Vraag gratis brochures aan.

BINNENKLIMAAT SERRES 76. Behaaglijk vertoeven in je serre. Zorg voor isolatie, ventilatie en zonwering.

3.


Tuinstijl

Golden Age

TUINSTIJLEN 2014 Modern of nostalgisch Inspirerende tuinstijlen en leuke ideeĂŤn voor in en om je tuin en terras. Laat je verrassen!

WONEN.NL | TUINEN, SERRES & ZWEMBADEN


Golden Age

Ben je met een tuinontwerp bezig of denk je aan een tuinmetamorfose en kun je wel wat hulp gebruiken? Laat je inspireren door de tuinstijlen van 2014.

Golden Age

Laat je inspireren door het koloniale verleden en de etnische invloeden uit exotische gebieden. Geef een eigentijdse, vrije interpretatie van de rijkdom uit de tijd van de VOC. Kies daarom voor grote potten en vazen op voet, decoratief vlechtwerk en inlegwerk, gouden en koperen details, zowel glanzend als mat. - Materialen: natuursteen, donker hout, goud- en koperkleurig metaal, vlechtwerk, luxe kunststof. - Kleuren: hoogglans zwart, daarnaast warme naturellen, aangevuld met goud en koper. Kleuraccenten: de rijke kleuren van halfedelstenen zoals smaragd, agaat en tijgeroog. V

Golden Age

5.


Twisted Garden

Twisted Garden

Twisted Garden

Twisted Garden Tegenover de ene trend staat soms haaks een andere. Niks nostalgie: hedendaags moet het zijn. Modern, vernieuwend, verrassend. In deze tuin staat een strakke vormgeving centraal, waarbij gespeeld wordt met hoogteverschillen. - Materialen: metaal, kunststof, glad natuursteen, glad hout. - Kleuren: geen opvallende kleuren. Wit heeft de hoofdrol. Limegroene tinten aangevuld met grijze en bruine naturellen.

WONEN.NL | TUINEN, SERRES & ZWEMBADEN


Biotope Garden

De Biotope Garden heeft een licht verwilderde uitstraling. De diversiteit aan planten zorgt in deze tuin voor een uitstraling van natuurlijke rijkdom. In deze tuin worden waardevolle steensoorten zoals marmer voor het terras en het meubilair gebruikt. Er is plaats voor koper en andere metaalsoorten die op een nieuwe, vindingrijke manier worden toegepast. - Materialen: hout, natuursteen, leisteen, marmer, halfedelstenen, koper, fossielen en textiel met een uitstraling van canvas en linnen. - Kleuren: blauwgroene tinten met een fris, natuurlijk geelgroen. Daarnaast accenten van bruin, koper en zalmoranje. Q

Biotope Garden – Fotograaf: Pim van der Maden

Biotope Garden

7.


Buitenvloer

Bestrating Bestrating is meer dan alleen het praktische pad van de woning naar de schuur. Mooie sierbestrating kan de uitstraling van je tuin bepalen. Wees dus zo creatief als je maar wilt.

WONEN.NL | TUINEN, SERRES & ZWEMBADEN

Buiter beton


Combineer verschillende afmetingen van tegels voor een frisse en speelse uitstraling. Beltrami

De meeste mensen denken bij tuinbestrating meteen aan steen. Er is echter ook een groot aanbod in hout of andere materialen.

Legpatroon

De manier waarop je de bestrating legt, is bepalend voor de uitstraling van een tuin. Kies voor een constructie, een rond, een elegant rechtlijnig, een robuust vierkant of een waterdoorlatend bestratingssysteem. Doorbreek strakke lijnen met een afwisselend legpatroon.

V

Tuinstijl Kies altijd een materiaal dat past bij de tuinstijl die je voor ogen hebt. Denk eens aan: - rvs; - klinkers; - betontegels; - leisteen; - rubberen tegels; - natuursteen.

TIP In de gemiddelde achtertuin ligt de verhouding bestrating en beplanting ďŹ fty-ďŹ fty. Belangrijk is om deze twee items goed op elkaar af te stemmen.

9.


Outdoor Flooring Company

Flagstones geven je tuin die heerlijke mediterraanse sfeer. De grilligheid van de formaten en de diversiteit aan kleur geven je tuin karakter. Excluton

Marlux

Er zijn tegels te verkrijgen met speciale oppervlaktebewerkingen, waardoor vuil zich slechter hecht en reiniging eenvoudiger is. Denk ook eens aan niet voor de hand liggende combinaties. Vooral met creaties waarin je mixt met andere materialen zul je hoge ogen gooien.

Er is méér Er zijn tegenwoordig zoveel soorten tegels en stenen dat er beslist iets naar je smaak tussen zal zitten. Maar er is ook méér dan tegels: - grind; - houten vlonders; - buitenkarpet; - printbeton; - buitenparket. Bestraten

Zet voor jezelf je wensen en behoeften op een rij, eventueel uitgebreid met gezinssituatie. Waar gaat je voorkeur naar uit? Beslis vervolgens of je je tuin laat aanleggen of dat je zelf aan de slag gaat.

TIP Op dit moment zijn grote steenformaten voor terrassen erg trendy. Ook het combineren van verschillende formaten is populair.

WONEN.NL | TUINEN, SERRES & ZWEMBADEN


Garden Fair

Tuinarchitecten en hoveniers zijn gespecialiseerd in het ontwerpen en het aanleggen van tuinen. Kies je steensoort en kleur en de tuin wordt voor je aangelegd.

Ook met buitenparket kun je bijzondere patronen aanleggen in je tuin. PiRi Parket

Een waarschuwing vooraf voor de doe-het-zelver: bestraten is een vak apart. Toch kun je met enige handigheid heel goed zelf een pad of terras aanleggen. Op het internet vind je goede leidraden. Q

Meer info? Kijk op wonen.nl/tuin/bestrating

Holleman Buitenparket

11.


Kunstgras

Altijd groen Kunstgras betekent nooit meer maaien, nooit meer sproeien en je bent vrijgesteld van al het andere onderhoud om je gazon mooi te houden. En t贸ch heb je een fraaie, groene grasmat in alle seizoenen.

Splendid Grass via Garden Desire

WONEN.NL | TUINEN, SERRES & ZWEMBADEN


Een goede doe-het-zelver kan kunstgras zelf aanleggen. Dit kost echter veel tijd en vergt de nodige voorbereiding. Je moet ook in het bezit zijn van het juiste gereedschap. Martens

Kwaliteit Kies voor een grasmat van betere kwaliteit: zo kun je langer genieten van mooi kunstgras. Laat je daarom goed informeren voor je aankoop. Zo kies je een mat waarbij pletten, het ontstaan van looppaden of verkleuring niet snel zal voorkomen. V

Kunstgras is een prima bodembedekker, die niet alleen in de volle zon, maar ook juist op schaduwrijke plekken er goed uit blijft zien. Het toepassen van kunstgras kan eigenlijk in elke tuin, of je nu een klassieke, moderne of romantische tuin hebt.

ResiGrass

13.


TIP De ideale temperatuur om kunstgras te leggen is tussen de 15 en 25 graden Celsius, in ieder geval boven 5 graden Celsius.

Leggen

Kunstgras kun je zelf leggen als je handig bent; maar als er veel bochten en hoeken aan te pas komen, dan kun je het wellicht beter over laten aan de professional. Je wilt natuurlijk jarenlang genieten van je tuin. Zorg voor voldoende afwatering onder de kunstgrasmat; de ondergrond moet drukvast en waterdoorlatend zijn. Q

Spelende kinderen en ravottende huisdieren hebben geen invloed op de kwaliteit van je gazon, als je voor de juiste grasmat kiest. Splendid Grass via Garden Inspirience

Onderhoud

Ook kunstgras zal onderhouden moeten worden om netjes te blijven. Houd de volgende tips in gedachten: - Last van algen of mos? Besproei het kunstgras twee keer per jaar met een bestrijdingsmiddel. - Platgelopen gras? Borstel het kunstgras af en toe op, doe dit zodra je ziet dat het plat ligt. - Paardenbloem of onkruid in het gras? Verwijder het met een hark. Als je je kunstgras op deze manier onderhoudt, is jarenlang plezier van je kunstgras gegarandeerd.

WONEN.NL | TUINEN, SERRES & ZWEMBADEN

TIP Door de duurzaamheid van kunstgras en de besparing op liters sproeiwater, bemesting en bezaaiing, haal je de investering er op termijn gemakkelijk uit.

Meer info? Kijk op wonen.nl/tuin/kunstgras-gras


Advies op maat! ÉÊn van de sterkste punten van Kunstgrasnet is het geven van advies op maat.

Innovatieve website! Kunstgrasnet beschikt over een uniek systeem op de site waarmee exact berekend kan worden hoeveel en welke accessoires u bij Ăşw tuin nodig heeft!

Grootste showtuin van Europa! 2500 m2 kunstgras volledig aangelegd in meer dan 20 verschillende kwaliteiten in elke prijsklasse! Gepresenteerd op minimaal 100 m2 per kwaliteit.

Ontdek onze unieke calculator! Scan met uw Smartphone de hiernaast afgebeelde QR-code in. U komt dan direct op Kunstgrasnet.nl waar u de calculator kan testen op ons topmodel ‘Chill’. De calculator vindt u in het groene venster onder de stalenfoto’s!

      15.


Tuinverzorging

WONEN.NL | TUINEN, SERRES & ZWEMBADEN

Gras groeit het hardst in mei met een tweede groeipiek in augustus. In het groeiseizoen zal je het gazon zeker 1 Ă 2 keer per week moeten maaien. Husqvarna


SNOEIEN EN MAAIEN: onderhoud je tuin Je tuin is een persoonlijk stukje natuur dat je naar eigen wens ingericht hebt. Om van je tuin een paradijs te maken, is het belangrijk dat je je bloemen, planten en struiken goed onderhoudt.

Haal het beste uit je tuin en snoei je gewas. Snoeien is natuurlijk niet alleen maar het afknippen van takken en bladeren. Zo is de juiste tijd voor het uitdunnen van de takken van groot belang. Want doe je het niet in het goede seizoen kan dit het leven van je begroeiing kosten.

V

Er zijn drie belangrijke momenten voor het snoeien van gewas: - jeugdsnoei; - begeleidingssnoei; - uitdunningssnoei.

O. de Leeuw Groentechniek

17.


Bosch

ABC bomen - Acer (esdoorn), Betula (berk) en Carpinus (haagbeuk) - mag je in de winter niet snoeien: deze bomen zullen gaan bloeden bij een wintersnoei. Ook de notenboom (Juglans) mag ’s winters niet gesnoeid worden. WOLF-Garten

WONEN.NL | TUINEN, SERRES & ZWEMBADEN

Hozelock


De juiste tijd om de kersenboom te snoeien is vanaf april tot half september. De maand augustus (1 tot 2 weken na de oogst van de kersen) is hiervoor het meeste geschikt.

Gardena

Wanneer snoeien? Het is van groot belang dat je je bomen, struiken en planten in de goede periode van het jaar van een snoeibeurt voorziet. Zet je er in het verkeerde seizoen de schaar in, kan het zo zijn dat het gewas afsterft. - Vaste planten: herfst. - Rozen: lente (maart). - Groenblijvende hagen: zomer. - Bloemen: verwijder dode bloemen in de zomer. - Bomen en heesters: winter. Pas wel op met vorst! - Buxus en dichte struiken: mei. Denk wel om broedende vogels! Afzetten Je kunt ervoor kiezen om vaste planten vóór de winter af te zetten. Zo krijg je een kale tuin, maar het is wel het beste voor de planten. Je kunt er ook voor kiezen om het na de winter te doen. Dan zorgen de stelen en bladeren voor bescherming van de vaste plant. Ook geven de stelen in de winter een mooi winterbeeld.

TIP

Fruit

Het snoeien van fruitbomen heeft er alles mee te maken hoeveel fruit de boom zal geven en wat de kwaliteit hiervan is. Goed snoeien is dus erg belangrijk voor wanneer je wilt genieten van een lekkere appel of peer. Appel- en perenbomen worden in de winterperiode gesnoeid, maar niet tijdens de vorstperiode. Zijn de bomen jonger dan vier jaar? Snoei dan in het voorjaar. Oudere bomen kunnen vanaf december tot maart gesnoeid worden. Heb je fruitbomen die zwak groeien? Snoei ze dan in januari om de groei te bevorderen. Sterke groeiers moeten juist afgeremd worden, dit kan door middel van snoei in maart. Om een betere vruchtzetting te krijgen, wordt een zomersnoei aangeraden. Voor peren geldt hiervoor half juni, voor appels half juli. Steenvruchten zoals perziken- en pruimenbomen worden veel minder vaak gesnoeid. Het beste tijdstip om deze te snoeien is na de pluk in de late zomer. Hetzelfde geldt voor het meeste kleinfruit.

Grasmaaien April staat bekend als grasmaand van de zomer-, winter- en voorjaarbloeiende heide. Zorg voor een goede maaimachine die past bij de afmetingen van je gazon. Of gebruik een handige robotmaaier! Drie à vier centimeter is een prima hoogte.

Bescherm grotere snoeiwonden met een wondafdekmiddel gemaakt van natuurharsen: zo krijgen schimmels geen kans het blote hout aan te tasten.

Tuingereedschap Het is belangrijk om het onderhoud te verrichten met het juiste gereedschap. Laat je goed informeren welk gereedschap het meest geschikt is voor de klus die jij voor ogen hebt. Zo maak je het werken in je tuin makkelijker en dus ook leuker. Q

Meer info? Kijk op wonen.nl/tuin/tuinonderhoud MiracleGro

19.


Tuinomheining

Beton-Schutting.com

Veilig en beschut Er zijn verschillende redenen om te kiezen voor een tuinomheining: wil je lekker beschut zitten, of geeft het je een veilig gevoel dat je tuin afgesloten is?

WONEN.NL | TUINEN, SERRES & ZWEMBADEN


Schanskorven vormen een decoratieve omheining van je tuin. De strakke lijnen gecombineerd met een natuurlijk materiaal maken steenkorven tot een bijzonder element in je tuin. Nacon

Een omheining is echter niet alleen maar praktisch: het kan ook een sfeervolle toevoeging zijn aan het ontwerp van je tuin. Wil je totale privacy of zie je je buren graag? Wil je een onopvallende omheining of wil je er één die in het oog springt? Er is zoveel variatie in tuinomheiningen dat er voor ieder wat wils is. Op welk materiaal je het accent legt, bepaal je zelf.

TIP

De keuze voor het materiaal word je niet makkelijk gemaakt, er zijn zoveel opties. Je besluit is afhankelijk van smaak en functie. We zetten enkele verschillende mogelijkheden voor je op een rij. - beton; - sierhekwerk; - houten hek; - tuinscherm; - haag; - kokos; - flagstone; - steenkorven; - aluminium; - groene omheining. V

Cortenstaal is een sterk en weervast type staal dat de eigenschap bezit om zich bij blootstelling aan de buitenlucht te bedekken met een beschermende roestlaag. Deze roestlaag vormt de bescherming tegen verdere corrosie. Zo wordt het materiaal er met de jaren steeds mooier op.

Mogelijke materialen

BAJ Beton

Collstrop

21.


Ϯ Ğ ϵϭ Ƶƌ l ϴϭ ĐŚ Be ϱϰ ƌĂƟƐ ďƌŽ  ϳ Ő ΁ϰ Ğ Žŵ ΀Ϭ Ě ͘Đ ϭ Žƌ ŶŐ нϯ sŽ Ƶƫ Ś ͲƐĐ

Ŷ ƚŽ Ğ

>s/E'ͮhhZDͮs>/:/'ͮ/E^W/ZZE DKZE^,hd d/E'sKKZdK<KD^d͊

DĞƚĞĞŶƐĐŚƵƫŶŐǀĂŶĞƚŽŶͲ^ĐŚƵƫŶŐ͘ĐŽŵǀĞƌnjĞŬĞƌƚƵnjŝĐŚǀĂŶĞĞŶŬǁĂůŝƚĞŝƚƐƉƌŽĚƵĐƚ ǁĂĂƌƵũĂƌĞŶůĂŶŐƉůĞnjŝĞƌĂĂŶnjƵůƚďĞůĞǀĞŶ͘ Ğ ďĞƚŽŶƐĐŚƵƫŶŐĞŶ njŝũŶ ŝŶ ŝĞĚĞƌĞ Z>ͲŬůĞƵƌ ĞŶ ĞĞŶ ϭϱͲƚĂů ƵŝƚǀŽĞƌŝŶŐĞŶ ƚĞ ǀĞƌŬƌŝũŐĞŶ͘ KŶnjĞ ŶŝĞƵǁĞ ďĞƚŽŶƐĐŚƵƚƟŶŐ ŝƐ ĞĞŶ ĞĐŚƚ ĂůƚĞƌŶĂƟĞĨ ƉƌŽĚƵĐƚ ǀŽŽƌ

ĚĞ ƚƌĂĚŝƟŽŶĞůĞ ŚŽƵƚĞŶ ƐĐŚƵƫŶŐ͘ DĞƚ ŝŶŐĞŶŝĞƵnjĞ ĞŝŐĞŶƐĐŚĂƉƉĞŶ njŽĂůƐ͗ ĚƵƵƌnjĂĂŵ͕ ŐĞůƵŝĚĚĞŵƉĞŶĚ͕ ǀĞĞůnjŝũĚŝŐ͕ ŽŶĚĞƌŚŽƵĚƐǀƌŝũ ĞŶ ŶĂĂƌ ŝĞĚĞƌƐ ǁĞŶƐ ůĞǀĞƌďĂĂƌ͘

>ŽƉĞƌǁĞŐϮϴͮϲϭϬϭĐŚƚͮdнϯϭ΀Ϭ΁ϰϳϱϰϴϭϵϭϮͮ&нϯϭ΀Ϭ΁ϰϳϱϰϴϲϴϰϰͮƐĂůĞƐΛďĞƚŽŶͲƐĐŚƵƫŶŐ͘ĐŽŵͮǁǁǁ͘ďĞƚŽŶͲƐĐŚƵƫŶŐ͘ĐŽŵ


Gebruik een persoonlijke foto of een mooi uitzicht om je tuin te sieren. Je kunt kiezen uit verschillende formaten en frames, zodat je de poster helemaal naar wens kunt maken. Tuinposter.nl

TIP Een simpel muurtje of lelijk hek kun je eenvoudig opďŹ&#x201A;euren met een tuinposter. De foto wordt gedrukt op een weerbestendig materiaal zodat je er jarenlang plezier van kunt hebben.

Hillhout Bergenco

Mobilane

23.


Beton kan ook... mooi zijn !

Duurzaam - Onderhoudsvriendelijk - Kleurecht - Budgetvriendelijk BAJ-Beton biedt u fabricatie, levering en plaatsing van afsluitingen, allerlei platen en boordstenen, tuinhuisjes enz... Dit alles in beton. Openlucht showruimte - Gratis documentatie op aanvraag Voor meer info, ga naar www.baj.be

Europapark 2002 - 3530 Houthalen tel. 0032 (0)11 340 850 - fax 0032 (0)11 340 851 E-mail : info@baj.be -

www.baj.be


Monteren

Ga na of je uit de voeten kunt met een eenvoudig zelfbouwpakket of laat het deskundig (maken en) monteren door tuinspecialisten. Sommige omheiningen hoef je alleen thuis nog in elkaar te zetten en stevig te verankeren in de grond.

Buren Je mag alleen op de grens met de buren bouwen en planten wanneer de buren je daar toestemming voor geven. Is dat niet het geval, dan moet je minstens 50 cm van de erfgrens af zitten. Voor de hoogte van muren en schuttingen geldt een maximale hoogte die is vastgesteld in het bestemmingsplan van je gemeente. Meestal is dit in de voortuin niet hoger dan 1 meter en in de achtertuin niet hoger dan 2 meter.

Privacy Een beetje privacy in je tuin kan nooit kwaad, maar misschien wil je ook nog wat van de omgeving genieten. Leuk idee is om een paar doorkijkjes te maken. Ook kun je kiezen voor een schutting met verschillende hoogtes.

Vergunningen

Wil je weten of je een vergunning nodig

SBN Bouw

hebt voor het aanbrengen van je tuinafscheiding? Ga dan naar www.omgevingsloket.nl. Via de vergunningencheck kun je eerst kijken of een bouwplan vergunningplichtig is. En zo ja, voor welke onderdelen of activiteiten je toestemming nodig hebt. Op basis daarvan stelt de module automatisch het aanvraagformulier samen. Q

Meer info? Kijk op wonen.nl/tuin/tuinomheining-hekwerk

Firmus

Gardeco

25.


Moestuin

ECOstyle

LEKKER VERS! Aangezien groenten dagelijks deel uitmaken van ons menu, is het net zo makkelijk om ze in je eigen tuin te planten. Daarbij is het vaak een stuk goedkoper dan wanneer je ze moet kopen in de winkel.

WONEN.NL | TUINEN, SERRES & ZWEMBADEN


Elke dag verse groenten en vruchten uit je eigen moestuin? Ook als je een kleine tuin hebt of alleen over een balkon beschikt, kun je zelf je eigen groenten verbouwen. Volg de volgende stappen en je hebt binnen de kortste keren verse sla op je bord, uit eigen tuin.

Ligging

Let op de volgende punten als je een moestuin gaat aanleggen: - Zorg dat de grond vlak is en iets afloopt naar het zuidoosten of zuidwesten, zodat (regen)water weg kan lopen. - Laat de ligging van de moesbedden van noord naar zuid lopen. Dan kan de zon tussen de rijen door schijnen, waardoor de gewassen gelijkmatig rijpen. - Kies een zo zonnig mogelijke plek waar minstens zes uur per dag de zon schijnt. - Zorg voor bescherming aan de noord- en noordoostkant tegen de wind.

TIP Sommige groenten kun je als een plantje kopen. Zo ben je eerder gegarandeerd van opbrengst van de moestuin dan wanneer je moet wachten tot een zaadje een plant is geworden.

Een moestuin is een ideaal project voor het hele gezin. Ga samen met je kinderen aan de slag en leer ze genieten van al het lekkers wat Moeder Natuur te bieden heeft. Boerenbond / Welkoop

Voorbereiding

Begin met de voorbereidingen voor de moestuin in de herfst of winter (niet als het vriest), zodat de grond in de lente gereed is om in gebruik te nemen. Maak de grond onkruidvrij en zorg dat de grond los en egaal is.

Indeling

Maak de bedden niet breder dan één meter met daartussen paden van zo’n dertig centimeter. Zo kun je makkelijk zaaien, schoffelen en oogsten zonder al te ver te moeten reiken. Leg je een hoofdpad aan, maak dat dan 75 cm breed als je er met een kruiwagen overheen wilt kunnen rijden.

V

Zaden of planten Sommige zaadjes, bijvoorbeeld die van de courgette, moet je eerst voorkiemen voordat je ze in de grond stopt. Andere moet je direct in de grond

WOLF-Garten

27.


zaaien. Op de verpakking van het plantje of de zaadjes staat precies hoe en wanneer je de plant moet poten.

Bijhouden

Probeer wekelijks de moestuin te hakken zodat de bovenste grondlaag los komt te liggen. Zo zal de ondergrond minder snel uitdrogen en hoef je de moestuin minder vaak te gieten. Wat ook kan helpen is om een mulchinglaag met afgereden grasmaaisel aan te brengen. Het mulch onderdrukt het onkruid. Daarnaast blijft de bodem onder de laag schors, compost of maaisel ook koeler en zal de bodem minder snel uitdrogen.

Water Wiltfang

Gebruik bij voorkeur regenwater. Het natuurlijke, gratis, regenwater is goed voor alle planten: vergeleken met leidingwater bevat regenwater veel minder kalk.

Wanneer oogsten

De meeste groente zal in de maanden juli tot en met oktober volgroeid zijn. Een precieze periode is moeilijk aan te geven, dit hangt af van het soort groente. Laat de groente in ieder geval niet te groot worden, hierdoor gaat smaak verloren.

Verticaal tuinieren Heb je een balkon of klein terras, maar wil je je met groen omringen? Dan is een verticale tuin voor jou de oplossing. Een verticale tuin is meestal opgebouwd uit de volgende delen: - Een metalen frame. - Een pvc-laag. - Een viltlaag (vervaardigd van polyamide) of begroeiingsmat. - Beplanting. Het metalen frame wordt aan de muur bevestigd of staat op zichzelf. In beide gevallen is er een ruimte tussen de muur en het frame. Aan het frame wordt vervolgens een pvc-sheet bevestigd. Dit maakt de totale constructie steviger en zorgt er bovendien voor dat de groene wand waterdicht wordt.

WONEN.NL | TUINEN, SERRES & ZWEMBADEN

GoGreenWalls


Vervolgens wordt er op het pvc een viltlaag (of een begroeiingsmat) geniet. De beplanting groeit op deze viltlaag. Het vilt heeft een hoge capillaire werking, zodat de wortels van de planten van voldoende water worden voorzien. Bovendien kunnen de wortels van de planten zich goed hechten aan de viltlaag. Door aan deze constructie een speciaal watergeefsysteem toe te voegen, kan men er voor zorgen dat de planten op een eenvoudige wijze op tijd van voldoende water worden voorzien. Q

Meer info? Kijk op www.wonen.nl/tuin

ACD

29.


Water in de tuin

Een spetterend middelpunt WONEN.NL | TUINEN, SERRES & ZWEMBADEN


Een veelgehoorde wens van tuinbezitters: water in de tuin. Dit kan op uiteenlopende manieren; van fonteintje en waterval tot een vijver of waterkanaal. Zelfs een zwemvijver is mogelijk.

De mogelijkheden voor water in de tuin zijn eindeloos. Denk goed na over de verschillende mogelijkheden en houd, naast je persoonlijke smaak en de kosten, ook rekening met het onderhoud. Zo kies je altijd een vorm die bij je past.

Vijver

Een vijver kan het stralende middelpunt van de tuin zijn, maar ook een intiem watertje bij het prieeltje achterin de tuin. Afhankelijk van je wensen kies je vissen en het soort beplanting.

Beplanting

Zuurstofplanten zijn een absolute voorwaarde voor een gezonde vijver, daarna kun je denken aan sierplanten. Er zijn verschillende soorten planten verkrijgbaar voor de vijver: - onderwaterplanten; - drijfplanten; - oeverplanten

TIP Zet waterplanten altijd in speciaal samengestelde vijvergrond en nooit in gewone potgrond, hierin zitten zoveel voedingsstoffen dat er een explosieve algengroei zal ontstaan.

Vissen Wil je vissen uitzetten in je vijver? Wacht hier minimaal een maand mee: pas dan is het water geschikt voor de vissen. Stop niet teveel vissen in ĂŠĂŠn vijver, dan verstoor je het biologische evenwicht in je vijver. De stelregel is twee vissen per vierkante meter.

V

Waar te plaatsen? De plaats van een vijver is cruciaal: een vijver moet namelijk tussen de zes en acht uur zonlicht per dag krijgen, plus de nodige schaduwmomenten. Heb je geen andere keuze dan de vijver op een schaduwrijke plaats aan te leggen, koop dan waterplanten die weinig zonlicht vragen. Mario van den Hurk

31.


Bodem Wie een vijver wil aanleggen, kan grofweg kiezen uit drie verschillende bodemsoorten: - kunststof; - folie; - beton. Vijverrand

Er zijn verschillende manieren om de vijverrand weg te werken: - beplanting; - veenturf; - tegels; - houten vlonders; - flagstones.

Accessoires Stapel wat stenen op en creëer een klaterend watervalletje. Of denk eens aan drijvende verlichting! Ook onderwaterspots zijn een mogelijkheid. Andere accessoires zijn waterfonteinen of spuitfiguurtjes. Liever kunst in de tuin? Plaats een kunstvoorwerp in het midden van de vijver. Reiniging Om problemen met de kwaliteit van je vij-

Vind je een vijver teveel werk, maar wil je wel water in je tuin? Kies dan voor een waterornament: zo kun je zonder al te veel moeite genieten van het rustgevende effect van water. Hoveniersbedrijf BTS

verwater te voorkomen, moet het water dagelijks worden gereinigd. Hiervoor zijn diverse filtersystemen op de markt. Bij de biologische systemen zorgen bacteriën voor de afbraak van organische deeltjes. Mechanische filtersystemen kunnen het best direct bij plaatsing van de vijver geïnstalleerd worden.

Zorg ervoor dat maximaal een derde van het wateroppervlak met bladeren van drijfplanten is bedekt, anders wordt de vijver te donker en krijgen je zuurstofplanten te weinig zonlicht!

WONEN.NL | TUINEN, SERRES & ZWEMBADEN

De Trendy Pond is een ronde mini-vijver van textiel in trendy kleuren. Geschikt voor elk balkon, elke tuin en elk terras. Velda


Het water in een zwemvijver is kraakhelder en schoon: je zwemt dus niet rond in een vijver met vies of geurend water. Plaats beplanting strategisch aan de zijkanten, zodat je ongestoord je baantjes kunt trekken. Gardenswimm

TIP Voor het realiseren van de waterdichting is folie in synthetisch rubber een goede optie. Rubberfolie voelt aangenaam aan op de huid, trekt de zonnewarmte aan en heeft een uitzonderlijk lange levensduur.

Zwemvijver Een zwemvijver in de eigen tuin heeft veel te bieden. De vijver oogt het hele jaar door prettig en is uiterst onderhoudsvriendelijk. Het zwemmen in een zwemvijver geeft je het idee te zwemmen in de ongerepte natuur.

Mini-vijver Kleine (patio)tuin, dakterras of balkon? Ook dan is er wel een geschikte kuip of bak te vinden om een miniatuurvijvertje aan te leggen. Één van de belangrijkste criteria bij het kiezen van planten is het waterpeil, want niet alle vijverplanten zijn geschikt om in een kleine ruimte te leven. Q

Meer info? Kijk op wonen.nl/tuin/vijver

Hoe werkt het?

Een zwemvijver wordt biologisch gefilterd: naast pompen en oppervlakteskimmers zorgen bacteriën en moerasplanten in de vijver dat de vijver schoon blijft. De planten verbruiken de moleculen die de bacteriën produceren en zo is de biologische kringloop rond.

De Tuinen van Appeltern

Onderhoud Een zwemvijver heeft minder reiniging nodig dan een klassiek zwembad. Ondanks het biologisch evenwicht zal er zich afzetsel vormen op de bodem. Een vijverstofzuiger kan nuttig zijn, maar (volautomatische) zuigers die zichzelf voortbewegen kunnen schadelijk zijn voor de bodembedekking. Het verwijderen van dode planten kun je het beste in het najaar doen. Het spannen van een fijnmazig vijvernet om bladeren op te vangen in de herfst is sterk aan te bevelen. 33.


Tuinverlichting

Laat je tuin

STRALEN!

WONEN.NL | TUINEN, SERRES & ZWEMBADEN

Vuur geeft altijd een sfeervol licht. Ook met een vuurkorf of een tuinfakkel kun je je tuin verlichten. Blomus


Genieten van je tuin doe je overdag, maar natuurlijk ook ’s avonds. De tuin is een prima plek om te vertoeven wanneer de zon onder gegaan is. Tuinverlichting is hierbij onmisbaar.

Buitenverlichting geeft extra sfeer aan dat romantische zithoekje en aan dat terras waar je ’s avonds met vrienden zit. Planten worden in de avonduren in het zonnetje gezet als je hun mooiste kanten nog eens uitlicht. Maken we voor binnen steeds vaker een verlichtingsplan, ook voor buiten is het verstandig om goed na te denken over de positie van de diverse lampen. Grondspots, verlichting van het looppad, maar ook staande lampen zien we tegenwoordig terug in de tuin.

TIP In de winter willen we vaak andere plekken in de tuin uitlichten dan in de zomer, zonder dat daarbij alles moet worden verplaatst. Denk hier van tevoren goed over na.

Lichtplan

Als je een lichtontwerp voor de tuin maakt, is het aan te raden onderscheid te maken tussen functionele verlichting, accentverlichting en sfeerverlichting. Vooral de afwisseling van de verschillende soorten lichtbronnen - bijvoorbeeld led en halogeen - geven een verrassend effect. Wil je een compleet lichtplan opstellen, dan is het verstandig een specialist te raadplegen.

Ledverlichting

Leds kennen een zeer lange levensduur en zijn zuinig in gebruik. Waar voorheen een 10W halogeen lichtbron nodig was, voldoet nu een 1 tot 3W led. Door haar energiezuinige verbruik kun je ledverlichting zonder al te hoge kosten ook ’s winters laten branden. V

Functionele verlichting Buitenverlichting kan ook dienen als markering van bijvoorbeeld paden of een oprit. Zorg

er wel altijd voor dat de systemen waarop de verlichting wordt aangesloten veilig zijn. Laagspanning (12V) levert het minst problemen op wanneer de kabel beschadigd raakt.

Er zijn veel verschillende manieren om je tuin te verlichten. Nieuw zijn de verlichte bloempotten: een plantenbak is nu ook in het donker een blikvanger. Elho

35.


Ook vijvers en zwembaden kun je verlichten: dit geeft altijd een sprookjesachtig effect. Staub Designlight via Zeno Products

TIP Denk om het milieu en maak gebruik van solarverlichting. Overdag laadt deze verlichting zichzelf op door middel van zonlicht en wanneer het donker is, springen de lampen vanzelf aan. Modular Lighting Instruments

WONEN.NL | TUINEN, SERRES & ZWEMBADEN

SLV


TIP Voor een groots effect reflecteer je de lichtbundel. Armaturen plaats je daarom bij voorkeur aan de voet van een muur of tuinafscheiding of vlak voor een haag.

Vele varianten

Bij het toepassen van tuinverlichting maak je het liefst een afgewogen combinatie van bovengrondse armaturen, wandarmaturen, spots en geïntegreerde verlichting. Laat je voorlichten over de verschillende modellen, een mix is het leukst. Ook erg bepalend voor de sfeer is de lichtkleur. Geel licht oogt warm en romantisch, wit licht is modern en benadrukt de architectonische lijnen van een tuin. Naast bovengenoemde verlichting is er natuurlijk nog meer mogelijk op het gebied van sfeerlicht in de tuin. Denk bijvoorbeeld ook eens aan: - tuinfakkels; - tafelverlichting; - verlichte bloempotten; - lichtbakken; - lantaarns; - schemerlampen voor buiten; - geïntegreerde parasolverlichting. Q

Uniled

Modular Lighting Instruments

Meer info? Kijk op wonen.nl/tuin/tuinverlichting

Luxform

37.


Tuinmeubelen

Lekker loungen en luieren

WONEN.NL | TUINEN, SERRES & ZWEMBADEN

Ontspannen in de tuin kan op allerlei manieren: zittend, liggend of zelfs hangend. Ervaar het gevoel van vrijheid in een hangstoel. Kettal via Dacks


Buitenmeubelen zijn er in alle soorten en maten. Wil je een grote buitentafel om met het hele gezin aan te eten? Of liever een relaxte loungeset? Zitcomfort is een eerste vereiste en dat het oog ook wat wil, dat staat buiten kijf.

Leolux

Een groot gezin? Dan is er niet altijd ruimte genoeg voor bestek, pannen en glazen wanneer iedereen aan tafel zit. Met deze XL-tuintafel is ruimtegebrek geen probleem. Borek

39.


EGO Paris

In je eentje relaxen zo ongezellig? Er zijn genoeg tuinmeubelen te vinden waar je samen op kunt ontspannen. Benoa Living

Materiaal Qua tuinmeubilair heb je feitelijk de keuze uit drie materialen: - kunststof; - metaal; - hout. Kunststof

Traditionele kunststof tuinmeubels zijn gemaakt van pvc, maar tegenwoordig is er ook een polyethyleen dat zich laat verwerken tot het populaire wicker: een vlechtwerk van kunststof dat oogt als riet. Kunststof tuinmeubels zijn weerbestendig en door hun lichte gewicht gemakkelijk te verplaatsen.

Metaal Doordat metalen tuinmeubels wat zwaarder kunnen zijn, zijn deze meubels meer geschikt voor een vast

TIP Let bij het aanschaffen van houten meubelen op het FSC-keurmerk. Dan is zeker dat het hout uit goed beheerde bossen komt.

WONEN.NL | TUINEN, SERRES & ZWEMBADEN


zitje, tenzij je kiest voor aluminium. Metaal wordt ’s zomers heet en ’s winters ijskoud: kussens zijn dus noodzakelijk.

Hout

Er zijn meer dan vierhonderd soorten hout waar meubels van gemaakt worden, maar die zijn niet allemaal even geschikt voor buitengebruik. Met een bescherming van verf, lak of beits kom je bij diverse soorten een heel eind, maar er zijn houtsoorten die boven andere uitsteken: teak en eucalyptus.

Tuintextiel Kussens en tafelkleden kunnen je tuin een hele bijzondere uitstraling geven. Net als in de woonkamer kun je met tuintextiel een bepaalde sfeer meegeven aan je tuin. Kies je voor flits en fel of juist romantisch en zacht? Het voordeel van tuintextiel is dat je eenvoudig een compleet andere look aan je tuin kunt geven zonder ingrijpende aankopen of verbouwingen. Q

Meer info? Kijk op wonen.nl/tuin/tuinmeubelen Design2Chill

Textiel is een trend op zich: dat geldt voor binnen, maar óók voor buiten. Ook buiten willen we het gezellig maken met kussentjes, stoelkussens, poefjes en bijpassende tafellopers en -kleden. 2LIF

41.


Tuinhaard

WONEN.NL | TUINEN, SERRES & ZWEMBADEN


GardenďŹ&#x201A;ame

Gezellig en warm Genieten van de nog warme zonnestralen in de namiddag, om daarna rond de tafel te kruipen voor een lekker diner. Dat is optimaal genieten van de zomer. 43.


Zoveel mogelijk buiten zijn is heerlijk. Het is één van de redenen dat de vraag naar buitenhaarden zo groot is. Je kunt dan immers veel langer buiten zitten. Er is momenteel ontzettend veel keuze uit grote haarden of haarden die zowel voor buiten als binnen geschikt zijn. Deze buitenhaarden zijn veelal uitgerust in een aantrekkelijke designuitvoering en verspreiden een aangename warmte zodat buiten blijven heerlijk blijft.

Materiaal

Er zijn verschillende materialen waar buitenhaarden van gemaakt worden: - beton; - steen; - gietijzer; - rvs.

TIP Zorg dat je haardhout altijd kurkdroog is! Is het haardhout vochtig of zelfs nat, dan zul je merken dat je buitenhaard flink gaat roken en stinken. EcoSmart Fire

Faber

WONEN.NL | TUINEN, SERRES & ZWEMBADEN

Louise Cohen heeft een bio-ethanolhaard ontworpen die in je tuintafel geïntegreerd is. Bereid je maaltijd ter plekke aan tafel of geniet gewoon van het vlammenspel. Louise Cohen


Geef je tuin een exotische uitstraling met een Mexicaanse tuinhaard, ook wel chimenea genoemd. Deze haarden worden gemaakt van leem en komen daadwerkelijk uit Mexico waar ze met de hand vervaardigd worden. Relaxgarden

De kwaliteit van buitenhaarden varieert enorm en is onder meer afhankelijk van de dikte van het materiaal dat gebruikt is. Sommige kunnen het hele jaar door buiten blijven staan, maar voor andere exemplaren geldt dat het de levensduur ten goede komt als ze in de winter binnen gezet worden. Gelukkig zijn veel modellen makkelijk verplaatsbaar doordat ze zijn uitgerust met praktische handgrepen of wieltjes.

Met een bio-ethanolhaard heb je geen last van vonken, rook, as en schadelijke gassen. Je kunt genieten van open vuur, maar dan zonder de nadelen. Zeno Products

Brandstof Net als bij de binnenhaard, heb je voor de buitenhaard de keuze uit verschillende brandstoffen: - hout; - gas; - bio-ethanol.

Andere opties

Er zijn ook andere mogelijkheden om van een warm en gezellig vuur te genieten: - vuurkorf; - vuurschaal; - zweedse fakkel; - vuurplaat; - buitenkaarsen of fakkels; - vuurpot. Q

Meer info? Kijk op wonen.nl/tuin/tuinhaard

45.


Buitenkeukens

GENIETEN IN DE BUITENLUCHT

WONEN.NL | TUINEN, SERRES & ZWEMBADEN


Kun je niet kiezen tussen een open haard of een barbecue? Dat hoeft ook helemaal niet, want de oplossing zit ’m in de combinatie.

Door middel van een multifunctionele tuinhaard en barbecue in één kun je vlees roosteren op je buitenhaard. Meestal is het een kwestie van een grillrooster erin.

Buiten grillen of wokken Alles bereiden wat je wilt? Tegenwoordig kun je ook koelen, spoelen, bakken en braden in je tuin. Er zijn tal van mogelijkheden die aan je wensen kunnen voldoen. Wokken, grillen of een echte houtoven voor overheerlijke pizza’s. Loopt het water je al in de mond?

V

Volwaardige keuken Ben je een echte kookliefhebber, dan is een complete buitenkeuken misschien iets voor jou. Geniet van een volledige keuken met grill, koelkast, wokbrander, spoelunit en bakplaat. Het geheel maak je af met een overkapping waardoor je altijd buiten kunt kokkerellen, ongeacht het weer. Speciale kasten waarin al je kookgerei opgeborgen kan worden zijn ook verkrijgbaar.

Heb je de ruimte? Geniet dan van het gemak van een volwaardige keuken in je tuin: alles bij de hand, zodat je ook buiten de meest spectaculaire gerechten kunt bereiden. WWOO

Ticra Buitenleven

47.


BBQshop.nl

De ouderwetse barbecue is nog altijd populair: samen met vrienden en familie eten en kletsen tot in de late uurtjes. barbecook

Demeyere

WONEN.NL | TUINEN, SERRES & ZWEMBADEN

Met een lavasteen bak je ook op je barbecue de lekkerste pizzaâ&#x20AC;&#x2122;s. WokiWok


Barbecue Nog altijd is de barbecue immens populair. We zien nog veel ouderwetse houtskoolbarbecues, maar elektrische barbecues en gasbarbecues worden steeds populairder. Ideaal voor diegene die niet zo handig is met houtskool en aanmaakblokjes. Daarnaast zijn er ook nog pelletbarbecues en de bekende Skottelbraai. Lekker en gezond Vermijd het aanmaken met spiritus of alcohol en ook chemische aanmaakblokjes zijn af te raden. Deze zorgen voor een onaangename geur die lang blijft hangen, ook is het niet bevorderlijk voor je eten. Probeer eens houtskoolbriketten van olijven. Deze zijn vervaardigd uit het vruchtvlees en de pit van olijven. Deze houtskool verspreidt een aangename geur en is ook nog eens goed voor het milieu. Q

Meer info? Kijk op wonen.nl/tuin/buiten-koken Metalco

Palazzetti Buitenkeukens

49.


Tuintrends

Genieten en ontspannen in je eigen tuin Van onze tuin willen we iets bijzonders maken! De tuin wordt meer en meer gezien als een verlengstuk van ons huis: zo ontstaat steeds meer vraag naar bijzondere producten voor in de tuin. Wonen.nl zet een aantal kleurrijke tuinmeubelen en buitenaccessoires voor je op een rij. Binnen is buiten

V

Laat de grens tussen woonkamer en tuin vervagen. De ‘SL 82’ van Solarlux is een geïsoleerde glazen vouw- en schuifwand met een volledig glazen aanzicht. Gelaagd glas overlapt de slanke aluminium profielen: dit zorgt voor een zeer hoge esthetische kwaliteit en een elegant design. De verzonken, vlakke vloerrail zorgt voor barrièrevrij wonen: geen last meer van obstakels. Solarlux

Wonen in je tuin De boom in

V

De Grosetto collectie van Manifesto is in alle opzichten ruimtelijk. De meeste meubels uit deze serie zijn namelijk stapelbaar, zodat ze opgeruimd minimale ruimte innemen. Uitnodigend is de extra brede loveseat met uitwaaierende armleuningen. Deze loveseat kan ook opgehangen worden (aan een boom), waardoor er een fantastisch schommelbed ontstaat. Een plekje om heerlijk in weg te kruipen en alle ruimte te geven aan je dagdromen. Kees Smit Tuinmeubelen

WONEN.NL | TUINEN, SERRES & ZWEMBADEN

V

Cubilis is een tuinhuis met voorgemonteerde wanden en is gemakkelijk zelf te plaatsen. Cubilis is met zijn stijlvolle design uitstekend geschikt om als extra woonruimte te dienen. Het blokhuis heeft een grote raampartij, gepoedercoate metalen kozijnen en professionele afdichtingsprofielen van aluminium. Het tuinhuis is opgebouwd uit stevige wanden en heeft een houten vloer. Jan van Valckenborgh


V

Dutchbed is de eyecatcher voor terras, zwembad of dakterras. Lekker samen liggen, luieren, lezen en loungen. Het ligbed is er standaard in knaloranje, frisgroen, puur wit en kwarts grijs. Ook het kussen van Sunbrella dat op het bed komt te liggen is beschikbaar in meerdere kleuren. Er zijn ook vele extra’s: kies bijvoorbeeld voor ledverlichting onder het bed voor een speciaal effect! Dutchbed

De speelse vlammen van terrashaard Colorado zorgen voor extra sfeer en gezelligheid in je tuin of op je terras. Colorado wordt gekenmerkt door een geweldig brandvermogen. De diameter bedraagt aan de onderzijde 60 cm en de pijp, voorzien van een roestvrij stalen ring, heeft een diameter van 13,5 cm. De haard is gemaakt van staal en kan dus tegen een stootje. Outtrade

Stijlvol afdekzeil

V

Samen ontspannen

V

In vuur en vlam

Wie een zwembad heeft, houdt dit graag schoon, maar ook veilig met een overdekking. Één van de meest minimalistische designbeschermingen is de Coverseal, die in de kleuren lichtgrijs, donkergrijs, beige, lichtblauw, donkerblauw en groen verkrijgbaar is. Het afdekzeil blijft door de rvs minirail strak gespannen, dus géén waterzakken na een regenbui of opwaaiende flappen door de wind. Abrisud

Stoere tuinset

V

Berlin is een lange tuintafel van 280 x 90 cm, waar maar liefst acht stoelen omheen passen. Ook onverwacht bezoek kan dus gezellig aanschuiven! De basis met de trendy wangpoten van de tafel is van gepoedercoat aluminium, het tafelblad van massief teakhout. De bijpassende stoelenserie voor deze tafel is Mitte, eveneens in de combinatie teakhout en aluminium. Ayana Outdoor

Geniet van water

V

Breng een extra detail aan in je zwembad of vijver met een waterval. De waterval Dreamer 400 rvs 316 is gemaakt van dikker rvs, zodat de Dreamer ook met wind rustig op zijn plaats blijft staan en de wateruitloop strak blijft. Sinds kort is er ook een variant met ledverlichting op de markt gekomen. De egale uitstroom van het water wordt hierdoor niet aangetast. InoxArtDesign

51.


V

Bijzondere buitensauna

De Saunabarrel is een tuinsauna die ook een esthetische meerwaarde heeft voor je tuin. Maar de ronde vorm zorgt ook voor een efficiëntere verdeling van de warmte. Het principe van warme lucht is immers dat deze stijgt, dus stapelt warmte zich in een rechthoekige sauna bovenaan de ruimte op. In deze ronde sauna circuleert de warme lucht beter en kan deze dus sneller opgewarmd worden. Saunabarrel by Modis

Lekker laten hangen!

V

De hangstoel Globo Chair is ideaal om heerlijk te relaxen. De dikke kussens zorgen ervoor dat je altijd comfortabel kunt zitten of liggen. Hang Globo op aan een boom of plaats hem in de bijpassende standaard: zo kun je de hangstoel overal plaatsen. Meerdere lagen van weerbestendig vurenhout garanderen een maximum aan stabiliteit en veiligheid. Globo is verkrijgbaar in crème en groen. Amazonas

Een huis voor hout

V

Er zijn veel verschillende manieren om je haardhout te bewaren. De WoodBee van Harrie Leenders is een modulaire houtopslag die je zo groot kunt maken als je zelf wilt: afhankelijk van je stookgedrag wordt de WoodBee opgebouwd uit één, drie of meer elementen. WoodBee is vervaardigd uit cortenstaal: dit metaal geeft na verloop van tijd een egale roesthuid aan het product. Deze huid vertraagt het verdere roestproces. Harrie Leenders

WONEN.NL | TUINEN, SERRES & ZWEMBADEN

Slimme slang

V

Tuinspecialist Gardena introduceert nieuwe, unieke tuinslangen. Je herkent de ‘slimme’ slangen aan hun voelbare profiel met unieke ribbels. Hiermee wordt een zeer sterke en lekvrije verbinding gevormd tussen slang en Gardena koppelstuk voor accessoires als sproeier, broes en schoonmaakgereedschap. Bij het oprollen van de slang grijpen deze ribbels automatisch in elkaar waardoor het opruimen eenvoudig, strak en gelijkmatig verloopt. Gardena


V

Buiten beleven

Met een serre of veranda betrek je een gedeelte van je tuin bij je woning. Gesbo zorgt dan ook dat de serre of veranda feilloos aansluit bij je woning waardoor bijna ‘ongemerkt’ je leefruimte en woonplezier vergroot wordt. Een serre van Gesbo onderscheidt zich door een combinatie van ervaring, vakmanschap en esthetisch inzicht: elke serre is uniek in ontwerp en uitvoering. Gesbo

V

De minimalistische designparasol Ensombra is geschikt voor terras, tuin, zwembad, outdoor lounge of op het strand. De standaard is gemaakt van ijzer, de paal van staal en beide zijn behandeld met een poedercoating. De kap en lamellen zijn gemaakt van hardschuim platen die bestand zijn tegen alle weersinvloeden. De paraplu is verkrijgbaar in twee maten en zes levendige kleuren; ontworpen met stijl en duurzaamheid in het achterhoofd. Gandía Blasco

Sfeervolle mini-vijver

Chloorvrij zwemmen

V

Designparasol

Amarque is specialist in het ontwerpen, bouwen, aanleggen en onderhouden van privé-zwembaden. Ze ontwerpen en bouwen veilige en luxe binnenbaden, maar ook exclusieve buitenbaden met bijvoorbeeld een overloopgoot. Desgewenst kan een zoutwaterbad gerealiseerd worden, een chloorarm zwembad of zelfs een chloorvrij bad! De zwembaden zijn ook nog eens onderhoudsvriendelijk. Amarque

V

Vijvers brengen sfeer en leven, maar een grote, diepe vijver in je tuin is niet altijd mogelijk. Velda heeft de oplossing! De Trendy Pond is een ronde mini-vijver van textiel in trendy kleuren. Geschikt voor elke tuin, elk balkon of binnenshuis. De Trendy Pond is afgewerkt met stoere stiksels en contrasterende bies. Onderhoudsvrij en volledig klaar voor gebruik! Combineer een aantal mini-vijvers voor een gezellig effect. Velda

53.


I N N O V AT I V E B A R R I E R S Y S T E M S

an het juiste adres. a n r kunstgras bent u bij Eta o o V

Het Stoeigras van Etan staat garant voor levendig kijk- en speelplezier! Etan Stoeigras: Ȭ altijd groen Ȭ onderhoudsvrij Ȭ service en advies van A tot Z Ȭ hoge kwaliteit Ga naar www.etan-stoeigras.nl en vind een showtuin bij u in de buurt. Ook kunt u ons mailen op info@etan-stoeigras.nl


Advertorial

HET NIEUWE WONEN Ittalum terrasoverkappingen en terraskamers In Nederland hebben we te maken met een wisselend klimaat. Hierdoor is het vaak qua temperatuur wel aangenaam, maar door de wind of de regen kunnen we toch niet buiten zitten. Ittalum speelt hier goed op in door een uniek product aan te bieden dat in verschillende jaargetijden elke keer op een andere manier gebruikt kan worden.

Ittalum Wat Ittalum uniek maakt, is dat zij zich naast de bekende vaste overkappingen heeft gespecialiseerd in schuifbare terrasoverkappingen. Zo zit je, als je dat wil, in of uit de zon op hetzelfde terras en kunnen de wanden open of dicht geschoven worden, net waar de wind vandaan komt. Overkappingen

De overkappingen worden uitgevoerd met polycarbonaat of glas. Uiteraard kunnen de panelen eenvoudig met de hand open of dicht geschoven worden, maar elektrische bediening met een afstandsbediening is ook mogelijk. Met dezelfde afstandsbediening kan ook de verlichting en infrarood terrasverwarming worden bediend.

Op maat Elke terrasoverkapping of terraskamer van Ittalum wordt voor elke klant speciaal op maat gemaakt. Je kunt zelfs een combinatie maken van vaste en schuifbare elementen om je terrasoverkapping nog beter bij je wensen aan te laten sluiten.

Diversiteit

De diversiteit in wanden waarmee je je terrasoverkapping kunt afsluiten, geven je de mogelijkheid om in te spelen op elk weertype en zorgen ervoor dat jouw terraskamer helemaal aansluit op jouw gebruik en jouw eigen wensen. Hiermee creĂŤer je een aangename plek waar je in elk jaargetijde heerlijk comfortabel kunt genieten.

Landelijk netwerk De producten van Ittalum worden door een landelijk netwerk van specialisten verkocht. Zij zorgen niet alleen voor een goed advies, maar installeren alles ook vakkundig. Bezoek onze website www.ittalum.nl voor informatie of meer inspiratie.

terrasoverkappingen

55.


Overkappingen

Harol

Buiten, maar toch binnen WONEN.NL | TUINEN, SERRES & ZWEMBADEN


Jan de Boer Tuinhuizen

Buiten zijn en toch binnen zitten;

Een overdekte buitenruimte; dĂŠ plek om heerlijk te genieten. Maar wat voor type overkapping kies je?

geen overbodige luxe in ons koude kikkerlandje. Met een overkapping, tuinhuis of kas kun je lekker lang

een genot voor ons welzijn, het is ook nog eens een waardevolle investering voor je huis. Tegenwoordig zijn er heel stijlvol vormgegeven exemplaren die aansluiten op de architectuur en uitstraling van je huis. V

buiten blijven zitten!

Terrasoverkapping Terrasoverkappingen zijn niet alleen

Livium

57.


www.kielgast.com

vario lamellendaken | glazen schuifdaken vouwwanden | schuifwanden | serres balkonbeglazing Volg ons op Facebook

WONEN.NL | TUINEN, SERRES & ZWEMBADEN

Volg ons op Google+


Renson

Extra accessoires

Je gaat meer genieten van een terrasoverkapping als je extra accessoires toevoegt. Voorbeelden zijn: - verlichtingsspots; - terrasverwarming; - shutters; - zon- en regensensoren; - warmte- of zonwerend glas.

Tuinhuis Bij de oorspronkelijke

V

tuinhuizen denken we aan extra ruimte voor klussen of opslag van zomerspullen. Echter, tegenwoordig hebben de tuinhuisjes vaak niets meer te maken met ruimtegebrek, maar met de behoefte naar een andere s贸贸rt ruimte.

Een voorbeeld van een victoriaanse orangerie. Arkoo

59.


Celsiusstraat 8 Wijchen Tel. 024-6416466 www.jandeboertuinhuizen.nl Openingstijden: Maandag t/m vrijdag 10.00 - 17.00 uur Zaterdag 10.00 - 16.00 uurZZZMDQGHERHUWXLQKXL]HQQO


Hillhout

Kas Een kas is het domein van de tuinliefhebber met groene vingers. Zaadjes kunnen uitgroeien tot planten en exotische planten kunnen er onder het glazen dak ongestoord overwinteren. Je kunt het hierbij zo gek maken als je zelf wilt. Ga je voor een standaardkas of een heuse victoriaanse orangerie? Materiaal

Ook de gebruikte materialen zijn van belang. Vanzelfsprekend wil je graag een duurzaam bouwen. Hout is populair, maar ook aluminium, glas en kunststof zijn mogelijk.

Omgevingsvergunning

Of je een zogenaamde omgevingsvergunning nodig hebt, is afhankelijk van een aantal factoren, zoals de grootte en het reeds bebouwde tuinoppervlak. Meer informatie vind je op www.omgevingsloket.nl of bij je gemeente. Q

Meer info? Kijk op wonen.nl/serre-overkapping/terrasoverkapping

Een voorbeeld van een lamellendak. Kielgast Vario Overkappingstechniek

61.


HOOG WOONGENOT, RUIMTE EN LAGE ENERGIEKOSTEN Geniet van het leven en kies voor meer licht en ruimte in uw woning. Laat uw woonwens werkelijkheid worden met design vouwwanden van Solarlux. Maximale isolatie en het vele daglicht zorgen voor lage energiekosten. De vouwwanden kunnen eenvoudig open en dicht. Een investering die zich een leven lang loont.

SOLARLUX Nederland BV

Bezoek één van onze Active Partners!

Marie Curiestraaat 2 7442 DP Nijverdal T 0548-631323 www.solarlux.nl

Busscher-serres Ootmarsum Buiten-goed Barneveld | Van Dreumel Den Haag Kugeko Maassluis | Serrebouw Brabant Veghel Bouwbedrijf Riezebos Genemuiden


Advertorial

Het heerlijke buitengevoel intens beleven De grootste wens van veel huizenbezitters? Meer licht, meer lucht,

Je eigen ‘Natural wall’

Groen wonen is in. En dan bedoelen we niet een lik groene verf op de muur, maar groen in de zin van de natuur naar binnen halen en energiezuinig wonen. Glazen vouwwanden zijn energiebesparend omdat het systeem supergeïsoleerd is met dubbel of zelfs drievoudig glas en een optimale wind- en waterdicht heeft. Hoge stookkosten door tocht behoren tot het verleden. Door het vele zonlicht dat in de woning schijnt, warmt het binnenklimaat op natuurlijke wijze snel op tot een aangename temperatuur. En wordt het te warm, dan open je eenvoudig de vouwwand in de gewenste stand. Samen met de royale mogelijkheden voor natuurlijke ventilatie heeft dit woonconcept een positief effect op het energielabel. Er kan tot wel 30% worden bespaard op de energiekosten.

meer ruimte in huis! Daglicht zorgt voor een aangename sfeer, met een positieve invloed op de gemoedstoestand. Daglicht is een natuurlijke bron van energie, voor mens en huis. Een aangenaam binnenklimaat met veel frisse lucht is belangrijk voor onze gezondheid. De leefruimte vergroten hoeft niet altijd een uitbouw te betekenen. Grote gevelopeningen zorgen ervoor dat binnen en buiten één worden.

Haal de natuur binnen De flexibele vouwwanden van Solarlux vormen een combinatie van alles wat nu actueel is in de woonwereld. Met een trendy vouwwand van glas haal je de natuur naar binnen, vergroot je je leefruimte en laat je je woonruimte baden in een zee van natuurlijk daglicht. In een handomdraai is de glazen vouwwand geopend, zodat je optimaal van het echte buitengevoel kunt genieten. Dé trend op woongebied Een glazen vouwwand is iets heel anders dan een ouderwetse schuifpui. Met een vouwwand kun je een ruimte maximaal openen, terwijl je bij een schuifpui slechts vijftig procent van de gevel kunt openen. Ter illustratie: een glazen vouwwand van 5 meter kun je opvouwen tot een pakket van 50 centimeter. Drempelloos integreer je je binnenwereld met de buitenwereld. Smalle profielen zorgen ook in gesloten toestand voor een weids uitzicht.

Grenzeloze mogelijkheden

De glazen vouwwanden kunnen op talrijke manieren worden toegepast. Dit kan zijn: een doorbraak in de huidige gevel, een nieuwe aanbouw of een serre, maar ook bijvoorbeeld bij een terrasoverkapping of op een balkon.

Meer weten? Wil je ook wonen met meer licht, meer lucht, meer ruimte, meer groen en een gevoel van vrijheid en flexibiliteit? Ontdek dan de grenzeloze mogelijkheden van glazen vouwwanden op vouwwand.solarlux.nl en bestel direct gratis ons magazine ‘Comfortabel wonen’. 63.


Ontwerp serres

WAT VOOR SERRE PAST BIJ JOU?

Wat voor type serre kies je? Schuin of plat dak, hoekig of rond, klassiek of modern; met een serre is in feite alles mogelijk.

WONEN.NL | TUINEN, SERRES & ZWEMBADEN


Helemaal van nu: een serre met een trendy glazen vouwwand. Solarlux

65.


Brรถring Serre Architect

De keuze voor een bepaald ontwerp van een serre hangt in eerste instantie af van hoe je de serre wilt gaan gebruiken. Een serre als uitbouw voor een woonkeuken vraagt tenslotte een heel ander ontwerp dan een tuinserre of een uitbouw voor een extra werkkamer.

WONEN.NL | TUINEN, SERRES & ZWEMBADEN

Type woning Het ontwerp van een serre hangt bovendien erg af van het type woning. Vrijstaande woningen bieden bijvoorbeeld veel mogelijkheden in het vrije ontwerp. Tussenwoningen zijn beperkt in de afmetingen in de breedte en zijn veel meer gericht op de diepte van de uitbouw.

Een serre in harmonie met de woning. Gesbo


Janssens Alusystems

Één met de woning Bij een serre is eenheid met de woning van groot belang. Een harmonieus geheel zorgt ervoor dat de serre niet als een blok aan het huis hangt. Een huis is in een bepaalde stijl gebouwd, bijvoorbeeld strak, klassiek of landelijk.

Bouwbedrijf Ebu

Waar moet je op letten? Bij het ontwerp van de serre zijn er diverse elementen waar rekening gehouden moet worden: - de windrichting; - de baan van de zon; - het materiaal; - de kleuren; - de beglazing. Omgevingsvergunning nodig?

Het is belangrijk bij de gemeente na te gaan of je voor de bouw van je serre een omgevingsvergunning nodig hebt. Je kunt dit nakijken op de website www.omgevingsloket.nl.

Eisen Afhankelijk van onder meer de locatie en grootte van de serre, de afstand tot de buren, openbaar groen of de openbare weg, valt je serre in de categorie ‘vergunningsvrij’, ‘lichte omgevingsvergunning’ of ‘reguliere omgevingsvergunning’. Q

Meer info? Kijk op wonen.nl/serre-overkapping/serre Serbo Serres

67.


Advertorial

Algarve®

Buiten leven, het hele jaar door! Wie buiten wil leven, moet rekening houden met de grillen van de natuur. Of toch niet? Verleng je zomer met een terrasoverkapping van RENSON®. Geen last van zon, regen, wind of kou. Comfort op maat met sfeervolle verlichting, gezellige warmte en geïntegreerd geluid. Volledig afsluitbaar, met een persoonlijke touch, indien gewenst. Verkrijgbaar in alle kleuren, aangepast aan de stijl van de woning. RENSON® heeft een compleet gamma terrasoverkappingen met een stijlvolle aluminium structuur - voor ieder wat wils: Algarve®, Camargue® of Lagune®.

geleidingskanalen in een regenpijp in de verticale kolommen, zelfs als de doekzonwering niet volledig afgesloten is. Bij een Camargue® of Algarve® met kantelbare aluminium lamellen bepaal je zelf de invloed van de zon op het terras. Een gesloten dak is volledig waterdicht. Neerslag wordt afgevoerd via geïntegreerde watergeleidingskanalen. Steeds een droog terras, zelfs als de lamellen na een regenbui opendraaien.

Geen last van zon of regen Bij de Lagune® heb je een

Voor de terrasoverkappingen met lamellendak (Camargue® en Algarve®) introduceert RENSON® een nieuwe lichtdoorlatende draaibare lamel, de Lineo® Luce. Deze lamel bestaat uit een vlakke glasplaat van 8 mm dik en heeft een maximale

geïntegreerde windvaste, waterdichte maar lichtdoorlatende dakzonwering boven het hoofd, die afhankelijk van het weer geopend of gesloten wordt. Regenwater verdwijnt via water-

WONEN.NL | TUINEN, SERRES & ZWEMBADEN


Advertorial

breedte van 4 m. De glasplaat is vervaardigd uit gelaagd veiligheidsglas en uitgerust met een film met een witte, matte afwerking. Bij aanbouw aan de woning zorgt deze lichtdoorlatende lamel voor extra natuurlijk daglicht in de woning. In een terrasoverkapping kunnen maximaal vijf Lineo Luce lamellen geïntegreerd worden. Ze kunnen perfect met de bestaande aluminium lamellen van het systeem gecombineerd worden en de positie in het lamellendak kan naar wens bepaald worden.

Lagune®

Genieten op elk moment van de dag

Deze comfortabele buitenruimtes staan garant voor sfeer en uitstraling, maar ook voor warmte en behaaglijkheid. Als het ’s avonds donker wordt, schakel je gewoon de geïntegreerde verlichting in. Naast de verlichting in de lamel kan nu eveneens ledverlichting geplaatst worden in de kolommen en in de kaderprofielen. Je past deze verlichting gewoon aan de gewenste sfeer aan. Ook als het kouder wordt, kan men gewoon buiten genieten. Afhankelijk van de grootte van de terrasoverkappingen kunnen immers één of meerdere verwarmingselementen geplaatst worden. Zelfs je lievelingsmuziek klinkt probleemloos op het terras dankzij de geïntegreerde flat panel speakers.

Afsluitbaar tegen wind en kou

Deze elegante terrasoverkappingen kunnen met verschillende elementen aan de voorzijde en/of zijkanten uitgerust worden: windvaste, gemotoriseerde Fixscreen®-zonweringen, glazen schuifwanden of Loggia®-schuifpanelen, uitgerust met windvaste screendoeken of houten lamellen. Deze elementen zorgen ervoor dat je je terrasoverkapping kunt aanpassen aan de architectuur van het gebouw.

Flexibiliteit De Algarve® is leverbaar met maximale afmetingen van 4,5 m (spanzijde) en 6 m (pivotzijde) per element. De Camargue® kan nu besteld worden met maximale afmetingen van 4 m (spanzijde) en 6 m (pivotzijde) per element. Bovendien is deze Camargue® ook eenvoudig meerdelig koppelbaar zowel aan de pivot- als aan de spanzijde, dankzij nieuwe profielen. Beide terrasoverkappingen kunnen op verschillende manieren gemonteerd worden: vrijstaand, gevelmontage of geïntegreerd in een bestaande opening zonder verticale kolommen. Door de elegante, lichte vormgeving en de beschikbaarheid in alle RAL-kleuren past deze terrasoverkapping bij elke bouwstijl: klassiek, hedendaags of modern. Het is dan ook de ideale oplossing voor toepassing bij woningen, horecazaken, winkelpanden en andere projecten. Het hele jaar door buiten leven - het kan echt, dankzij een volledig afsluitbare terrasoverkapping van RENSON®. Meer informatie: www.renson.nl

Camargue®

69.


Materiaal serres

WELK MATERIAAL PAST BIJ JE HUIS? WONEN.NL | TUINEN, SERRES & ZWEMBADEN


Kies voor je serre een materiaal dat goed samengaat met je woning. Vaak is het vooral een kwestie van smaak en budget.

Er zijn een aantal opties; aluminium, kunststof of hout. Vaak is het vooral een kwestie van smaak en budget. Maar ook het ontwerp van je serre kan van invloed zijn op de materiaalkeuze.

Aluminium Aluminium verdient in vrijwel alle gevallen de voorkeur. Aluminium is duurzaam, stabiel, vorm- en maatvast, uitstekend te recyclen en het vergt nauwelijks onderhoud. Bovendien is het te verkrijgen in vrijwel elke denkbare kleur; zelfs een houtstructuur behoort tot de mogelijkheden. Voordelen aluminium

V

- licht ĂŠn sterk; - corrosiebestendig, dus duurzaam; - stabiel; - vorm- en maatvast; - onderhoudsarm (schilderen is overbodig); - volledig recyclebaar.

Een voorbeeld van een aluminium serre. Janssens Alusystems

Gesbo

KEURMERK Als je overweegt een aluminium serre te laten bouwen, informeer dan of de door jou geselecteerde serreleverancier is aangesloten bij de branche-organisatie Vereniging Metalen Ramen en Gevelbranche (VMRG). Aangesloten bedrijven verlenen op basis van de VMRG-eisen garantie op de door hen verrichte leveringen en werkzaamheden. Voor meer informatie kun je terecht op www.vmrg.nl.

71.


Vertrouw op de bekende Gesbo-kwaliteit IN HOUT EN ALUMINIUM

NU OOK

MB 94104804.01

volledige renovatie of uitbreiding van uw oude veranda of serre!

uitvoering van a t/m z

geen aanbetaling

10 jaar garantie

Droomt u ook van zoâ&#x20AC;&#x2122;n prachtige tuinkamer, met respect voor de architectuur, met garantie gebouwd uit de allerbeste materialen, verzorgd afgewerkt van fundering tot schilderwerk... dan moet u beslist eens praten met Gesbo. Met 35 jaar ervaring in de serrebranche hebben we vast wel goede ideeĂŤn om samen te bespreken.

Torenstraat 15  5268 AR Helvoirt  tel. 0411 643555 

info@gesbo.nl  www.gesbo.nl

Showroom geopend van 13.00 tot 17.00 uur. Zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur. Dinsdag gesloten.


Wil je een houten serre? Kies dan voor verantwoord. Bij Niek Roos werken ze altijd met duurzame houtsoorten. Niek Roos Serrebouw

Eijkemans Alubouw

73.


Hout Hout is het meest sfeervolle materiaal. Van nature heeft hout een gezellige, warme uitstraling en met een ander verfje is het gemakkelijk aan te passen aan actuele modekleuren. Daar staat tegenover dat hout wel meer onderhoud vereist dan aluminium of kunststof. Voordelen hout - sfeervol materiaal; - makkelijk in kleur aan te passen; - goedkoop in aanschaf.

Kunststof Kunststof vergt vrijwel geen onderhoud, is duurzaam, verkleurt niet, veroorzaakt geen condens, krimpt niet, zet niet uit, is slagvast, vorst- en stormbestendig en geeft een goede warmte- en geluidsisolatie. Kunststof is in vrijwel elke kleur leverbaar. Voordelen kunststof - corrosiebestendig, dus duurzaam; - vorstbestendig; - niet onderhevig aan krimpen of uitzetten; - goede warmte- en geluidsisolatie. Q

Meer info? Kijk op wonen.nl/serre-overkapping/serre Brรถring Serre Architect

Solarlux

75.


Binnenklimaat serres

AANGENAAM

IN JE SERRE WONEN.NL | TUINEN, SERRES & ZWEMBADEN


Een voorbeeld van een serre voorzien van een geavanceerd ventilatiesysteem die volautomatisch het klimaat in je serre beheert. Renson

Afhankelijk van de functie die de serre gaat vervullen, moeten er bepaalde eisen gesteld worden aan de voorzieningen.

Ventilatie Tulp

Je wilt heerlijk behaaglijk kunnen vertoeven in je serre. Als je ervoor zorgt dat je serre is voorzien van optimale isolatie, goede zonwering en ventilatiemogelijkheden, dan is dat

Isolatie

Optimaal geĂŻsoleerde serres houden behalve zon en kou ook veel geluid tegen. De isolatiewaarde wordt vooral bepaald door het enkel, dubbel dan wel drievoudig beglazen en de dikte van het gebruikte materiaal.

Verwarmen

De meest voorkomende manieren om je serre te verwarmen zijn: - vloerverwarming; - open haard; - designradiator; - cv. V

gegarandeerd.

Op een mooie zomerdag is een goede zonwering absoluut noodzakelijk. Ook voldoende ventilatie mag niet ontbreken. Dat kan in de vorm van dakramen, schuiframen, roosters, vouw- of schuifdeuren. Je wilt immers wĂŠl de zon, maar nĂ­et de hitte in huis.

77.


Een voorbeeld van een alternatieve verwarmingsbron, infraroodverwarming, die ook prima werkt in een serre. Redwell

Solarlux

Radiator Indien je voor radiatoren in de serre kiest, dan is het verstandig om een expert te laten kijken naar de capaciteit van je huidige cv-ketel. Die moet toereikend zijn voor de uitbreiding die je wilt realiseren. Thermostaat

Houd ook rekening met de aansturing van serreverwarming (radiatoren en vloerverwarming). De aansturing van de bestaande centrale verwarming gebeurt namelijk

WONEN.NL | TUINEN, SERRES & ZWEMBADEN

meestal door een thermostaat die zich buiten de serre bevindt. Dit kan problemen geven.

Haard of kachel Er zijn tegenwoordig veel mogelijkheden voor haarden en kachels die ook nog eens decoratief zijn in de serre. Gesloten verbrandingssystemen verdienen hierbij de voorkeur.


Voordelen gesloten systeem - Eenvoudige montage. - Dak- of gevelaansluiting kan overal geplaatst worden. - Geen rook- en gasventilator nodig. - Geen negatieve invloed op het leefklimaat in de woning. - Geen gevaar voor koolmonoxide. - Geen aparte luchttoevoer.

Zonwerende beglazing

Heb je de hele dag zon in je serre, dan is het misschien een idee om zonwerende beglazing te plaatsen. Deze weerkaatst de warmte, maar laat het licht wel binnen.

Externe zonwering Voor optimale zonwering kies je tevens voor externe zonwering; - knikarmschermen; - markiezen; - sunscreen; - terrasschermen; - rolluiken. Q

Meer info? Kijk op wonen.nl/serre-overkapping/serre Ruby Fires

Een designradiator als deze is een echte eyecatcher in je serre. Stelrad

79.


Zwembaden

Een

FRISSE

DUIK

WONEN.NL | TUINEN, SERRES & ZWEMBADEN

CreĂŤer van je tuin een echt paradijs met als middelpunt het zwembad. Een zwembad waarin je kunt relaxen of je conditie op peil kunt houden.


Comfort, kwaliteit en luxe zijn woorden die al snel naar voren komen wanneer we spreken over een zwembad om in te relaxen. In het grote aanbod van verschillende zwembaden vind je vast en zeker een bad dat aan je wensen voldoet.

Actief sporten

Behalve relaxen is het voor jou misschien belangrijk dat er actief gezwommen kan worden. Stevig trainen en het liefst met zoveel mogelijk weerstand. Door middel van een waterstraalpomp of jetstream krijg je automatisch weerstand.

Amarque

Waar in je tuin?

Het is van belang dat je nadenkt over de locatie van het bad in je tuin. Uit de wind genieten van de zonnestralen is misschien ook gewenst. Ook de maten van het bad hebben natuurlijk alles te maken met de afmetingen van je tuin.

Type bad Vind je het belangrijk dat je bad past bij de sfeer van je woning en tuin of voel je meer voor een standaarduitvoering? Kies uit de vormen inbouw, opbouw, prefab of een op maat gemaakt bad. Een inbouwzwembad is permanent en geschikt voor zowel binnen als buiten. Prefabbaden worden in de fabriek kant-en-klaar gemaakt en kunnen eenvoudig geplaatst worden. Bij een op maat gemaakt bad worden al je wensen werkelijkheid.

Materialen zwembad - polyester; - pvc-folie; - beton; - rvs.

Polyester Het water in dit zwembad wordt automatisch in beweging gebracht. Zo kun je tegen de stroom in blijven zwemmen zonder vooruit te komen. Een goede training dus! Riviera Pool

V

De polyester-uitvoering heeft over het algemeen de meest luxueuze uitstraling. De hoge isolatiewaarde is het grootste voordeel van een bad van polyester. Hierdoor blijft het water lekker lang warm. Verder vergt het materiaal relatief weinig onderhoud omdat het gladde oppervlak vuil en algen afstoot.

81.


Starline

Folie

Het foliebad bestaat uit metaal bekleed met pvc-folie en heeft twee grote voordelen. Allereerst is deze metaalvariant gewoonlijk goedkoper dan de andere materialen. Ten tweede is de bekleding in verschillende kleuren verkrijgbaar, zodat je het zwembad perfect op de sfeer van de tuin kunt afstemmen.

Blikvangers Groot of klein, een zwembad is de blikvanger van je tuin. Of het bad nu tijdelijk of permanent in je tuin staat, het is altijd de bedoeling dat je er ultiem van kunt genieten. Er zijn diverse elementen waarmee je onbezorgd kunt relaxen in je eigen zwembad.

Beton

Temperatuur Een speciaal verwarmingssysteem zorgt ervoor dat het water altijd een prettige temperatuur heeft. Onderuit zakken doe je waarschijnlijk liever in een bad dat goed is verwarmd, waar fanatiek trainen in water met een lagere temperatuur prettiger is.

Een zwembad van beton is de laatste optie. Dit materiaal biedt de meeste ruimte voor eigen inbreng. Vorm, afmeting, diepte, kleur en tegelmotieven kunnen allemaal naar wens worden bepaald. Beton kan op drie manieren worden toegepast: in de vorm van spuitbeton, gecombineerd met glasďŹ ber en als stortbeton.

Rvs

Een zwembad van roestvaststaal zorgt voor bijzondere zwembeleving. Het rvs geeft een mooie weerspiegeling in het water. Dit ziet er niet alleen mooi uit, het water wordt ook snel gewarmd. Verder isoleert het materiaal de bodem en wanden van het zwembad.

WONEN.NL | TUINEN, SERRES & ZWEMBADEN

Verlichting Ook in het donker kun je van je zwembad genieten. Door speciaal ontwikkelde verlichting straalt je bad pure luxe uit. De onderwaterverlichting kan worden ingebouwd in de bodem of wand van je bad, dit geeft een prachtig effect.


Afdekking

Een goede zwembadafdekking is de ideale oplossing tegen vuil en het bespaart veel op jouw verwarmingskosten. Daarbij kan een zwembadafdekking voorkomen dat kinderen of huisdieren in het bad vallen.

Overkappingen

Behalve afdekkingen bestaan er ook overkappingen. Deze kunnen eruitzien als een transparante koepel die in- en uit elkaar geschoven kan worden. De overkapping geeft de mogelijkheid om bij alle weersomstandigheden te kunnen zwemmen omdat het neerslag, wind en kou weert.

Materialen overkappingen

Het aanbod in materialen is groot. Zo zijn er overkappingen die vervaardigd zijn uit folie, schuim, polyester of lamellen. Deze materialen hebben allemaal een isolerende werking en zijn in diverse kleuren leverbaar.

Veiligheid

Een buitendouche is ideaal om het zwemwater direct van je af te kunnen spoelen. Wat dacht je van deze designvariant? JEE-O

Een eigen zwembad in de tuin brengt natuurlijk risicoâ&#x20AC;&#x2122;s met zich mee, vooral wanneer je kleine kinderen hebt. Daarom is het belangrijk dat je rekening houdt met de veiligheid. De locatie van het bad is van belang zodat je altijd zicht hebt op de kinderen wanneer zij in de buurt van het zwembad zijn. Ruwere tegels kunnen uitglijden voorkomen en zorg voor schoon zwemwater om de kans op bacteriĂŤn zo klein mogelijk te houden.

Schoon zwemwater Regelmatig zwemmen is gezond, mits het water schoon is. Het water in jouw zwembad is ontzettend gevoelig wat vuil betreft. Behalve bladeren of stofdeeltjes die in het water vallen, stimuleert zonlicht de algengroei. Let er dus op dat je zwemwater regelmatig gecontroleerd wordt op de bacterie- en zuurgraad. Q

EĂŠn van de meest minimalistische design beschermingen van vandaag de dag is de Coverseal. Abrisud

Meer informatie? Kijk op: wonen.nl/wellness-zwembad

83.


Hottub

Duravit

Ultiem ontspannen ontspannen! Een hottub staat dan

Hottub, spabad, jacuzzi of whirlpool. Hoe je het ook noemt, je ondervindt rust in je lichaam en hebt de kans om voor 100% te kunnen relaxen.

ook garant voor ontspanning.

Watermassage

In heerlijk warm water is het goed

WONEN.NL | TUINEN, SERRES & ZWEMBADEN

De basis van een hottub is dat je kunt ontspannen door middel van een watermassage in een buitenbassin. De massage kan worden verricht door hydrojets, luchtjets of een combinatie van deze twee. Het verschil tussen de twee jets uit zich in de manier waarop zij de massage uitvoeren.


Hydrojet

Een hydrojet zuigt water uit het bad om vervolgens weer krachtig terug te spuiten. Hierdoor ontstaat een stevige waterstroom.

Luchtjet

Bij een luchtjet wordt lucht het water ingeblazen. Door de luchtstraal ontstaan bubbels.

Massages

Massagewensen zijn ontzettend persoonlijk. Waar je de ene keer je nekspieren wilt laten masseren, kun je de volgende keer de voorkeur geven aan een massage voor de onderrug.

Aantal jets

Hoe meer jets je in je bad hebt, hoe meer verschillende massages mogelijk zijn. Grote jets voorzien een groter oppervlak en dus een bredere massage. Kleine jets zijn specialist in effectieve puntmassage.

Modellen

Evenals een whirlpool in de badkamer is een hottub verkrijgbaar in verschillende vierkante, ronde en rechthoekige modellen. Denk eerst goed na over het doel. Hoeveel personen moeten er eigenlijk in en welke rugsteunen vind je het prettigst?

Overkapping Een over-

V

Størvatt

kapping van je hottub is zeker aan te raden. Deze houdt regen, wind en vuil buiten en is vrijwel altijd gemaakt van doorzichtig materiaal, dit vergroot het vrije buitengevoel. De kap kan bovendien razendsnel over het bad geschoven worden.

85.


Villeroy & Boch

Zuinig

Houtgestookte hottubs zijn het helemaal! De geur van brandend hout, heerlijk warm water en ontspannen maar! Størvatt

WONEN.NL | TUINEN, SERRES & ZWEMBADEN

In tegenstelling tot een badkamerbad hoeft een hottub niet steeds opnieuw gevuld te worden. Dankzij het ingebouwde filtersysteem kan het water namelijk gedurende enkele maanden in het bad blijven voordat het aan verversing toe is. Het filtersysteem filtert het water na gebruik, waardoor het water in de hottub vers blijft. Dit betekent dat zo’n tub zuiniger is dan een binnenbad.


Aqualife

Luxer dan luxe Ben je op zoek naar luxer dan luxe? Kijk dan eens uit naar een hottub met meer dan 36 lagerloze massagejets voor een maximum aan verschillende massagestanden. Of misschien ben je wel geïnteresseerd in een energiezuinig circulatiesysteem dat het water constant zuivert. En ook ‘s avonds kun je jezelf onderdompelen in weelde. Speciale lampen verlichten het bad wanneer het buiten donker is. Q

Meer informatie? Kijk op: wonen.nl/wellness-zwembad Bodyfit

87.


Sauna

Zweten in de tuin

Ticra Buitenleven

WONEN.NL | TUINEN, SERRES & ZWEMBADEN


Een sauna in de tuin is ontzettend handig en leuk. Zeker als je een fervent saunaliefhebber bent, is een buitensauna een aanrader.

Je hebt de keuze uit een groot aanbod van verschillende modellen thuissauna’s. Van mobiele eenpersoonssauna’s tot varianten waar een compleet gezin in past. De keuze van het formaat van de sauna hangt natuurlijk af van de beschikbare ruimte.

Kant-en-klaar Sauna’s worden over het algemeen gele-

Saunabarrel

verd als kant-en-klare modellen of bouwpakketten. Mochten deze pakketten in standaardafmetingen niet voldoen aan je eisen, dan zijn er altijd nog mogelijkheden voor een sauna op maat. Ook ideaal voor (zolder)ruimtes waarvan bijvoorbeeld het plafond schuin loopt.

Bron van ontspanning Waar de sauna vroeger alleen voor de gezondheid gebruikt werd, is het tegenwoordig een bron van verzorging en ontspanning. Steeds meer mensen besluiten er een aan te schaffen voor in huis of in de tuin. Extra luxe

Met het oog op luxe en comfort kun je een keuze maken uit diverse accessoires: - verschuifbare beensteunen; - stijlvolle hoofdsteunen; - luxe rugleuningen; - hoogwaardige afgewerkte banken; - speciale saunalampen.

Gas, elektriciteit of hout

V

De juiste warmtebron is een cruciaal element voor het effect van een sauna. Belangrijk is dat de capaciteit is afgestemd op de grootte. Gas, elektriciteit of hout, een sauna kan op diverse manieren verwarmd worden.

TIP

The Cerdic Company

Goed drinken! Drink nadat je in de sauna geweest bent minstens een liter water om het vochtgehalte van je lichaam weer op peil te krijgen.

89.


producent en leverancier van:

Cerdic vervaardigt en verkoopt uitsluitend kwalitatief hoogwaardige Wellness producten. Naast ons ruime assortiment standaard modellen (infrarood) sauna’s bieden wij ook ruimte voor uw eigen ideeën en wensen. Uw persoonlijke wensen gecombineerd met de bouwkundige mogelijkheden zoals schuine kanten, houtsoort keuze, betegeld, gestuct of glas. Wilt u de sauna binnen of buiten geplaatst hebben?

Q Sauna’s Q Infrarood sauna’s Q Spabaden Q Tobbes Q Balance Exclusive Q Stoomcabines

Wilt u de finse sauna gecombineerd met een infrarood sauna in dezelfde ruimte?

Q Aromatherapie

Cerdic heeft voor elke situatie een oplossing.

Als Kwaliteit en Service wél belangrijk zijn!

Onze openingstijden zijn: maandag t/m vrijdag van 10.00 tot 17.30 uur zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur

The Cerdic Company

Buiten deze reguliere openingstijden bent u op afspraak ook van harte welkom. Tevens komen we geheel vrijblijvend bij u thuis voor een advies op maat.

Lucas Gasselstraat 2a 5613 LB Eindhoven [t] 040 213 33 03

[i] www.cerdic.nl

.NL inspiratie voor verbouwen & inrichten

Oktober 2013 34e jaargang € 3,95

November 2013 34e jaargang € 4,95

1/

Februari 2014 35e jaargang 4,95

.NL

Vloeren

WONEN.NL - VLOEREN

.HXNHQV KEUKENAPPARATUUR Ultiem gemak

1/ 6ODDSNDPHUV

SPECIAL: knusse kinderkamers

Koude voeten? Ga voor vloerverwarming Kleed je woonkamer aan met een karpet

SLAAPKAMERTRENDS: wat is in? Kies voor kleur

35 e JAARGANG, NUMMER 1

Stap voor stap richting jouw droomkeuken

Download de Wonen.nl iPad app en lees gratis al onze magazines. Ga naar www.wonen.nl/magazines


Intertop Products

Meer informatie? Kijk op: wonen.nl/wellness-zwembad/buitensauna

Freja Outdoor

Villeroy & Boch

Schoonheidstips Neem, voordat je de sauna instapt, een douche om op temperatuur te komen. Droog je lichaam vervolgens af, zo zul je sneller transpireren. Ga echter wel met natte haren de sauna in, dit voorkomt uitdroging van het haar. Een haarmasker is bovendien een aanrader omdat de warmte ervoor zorgt dat de crème goed intrekt. Vergeet niet een koude douche, duik in het zwembad of een dompelbad in de hottub te nemen om af te koelen. Q 91.


COLOFON Wonen.nl - Tuinen, Serres & Zwembaden maart 2014 Uitgeverij Pressofoon bv, Postbus 2093, 1960 GB Heemskerk T: 0251 207 400 F: 0251 207 401 E: redactie@wonen.nl I: www.wonen.nl/tuin Bladcoördinatie Linda Elbers Redactie Linda Elbers, Guido van Loon Advertentie-exploitatie Randi Szekula, Hans Zwartbol Traffic Peter Savenije Vormgeving Jessica Geertsma, Wendy Smit Druk Drukkerij Van Hoesel Pressofoon bv, Heemskerk Distributie Nederland Betapress bv, Landelijke leesportefeuille Distributie België Imapress, Turnhout Coverfoto: Fast Wil je je abonneren op de Wonen.nl-serie? Een abonnement voor 12 nrs. kost € 30,-. Deze uitgave is met grote zorg tot stand gekomen. Ondanks deze zorg zijn fouten nooit helemaal uit te sluiten. Wij kunnen derhalve geen enkele aansprakelijkheid aanvaarden voor eventuele fouten en de gevolgen daarvan. 35e jaargang, nummer 2, maart 2014. Niets van deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar worden gemaakt door middel van druk, fotografie, microfilm of op welke wijze dan ook zonder voorafgaande, schriftelijke toestemming van de uitgever. ©2014

GRATIS BROCHURES Heb je in dit magazine een mooie tuin, serre of zembad gezien en wil je nog meer informatie? Vraag dan gratis brochures aan van de onderstaande specialisten. Hierin lees je meer over hun verschillende producten. Je kunt gratis brochures aanvragen via www.wonen.nl/brochure of onderstaande bon. Vink aan van welke specialist je een brochure wilt ontvangen en stuur hem op.

ADVERTEERDERSINDEX Adverteerders

Pagina

Adverteerders

Pagina

|APP Nederland

C2

|Kunstgrasnet.nl

15

|BAJ Beton

24

|Solarlux

62

|Beton-schutting.com

22

|The Cerdic Company

90

|Etan

54

|Woca

C3

|Franssen Verlichting

58

|ZONZ Sunsails

58

|Gardeluxe

74

|Gesbo

72

|Hozelock

C4

|Ittalum

55

|Jan de Boer Tuinhuizen

60

|Renson

68-69

|Kielgast

58

|Solarlux

63

|Kokosystems

54

Advertorials

Pagina

WNTSZ14-1

Naam: Adres: Postcode:

Plaats:

E-mail:

(optioneel)

Stuur de ingevulde bon in een envelop naar: Wonen.nl | Antwoordnummer 83 | 1940 VB Beverwijk (Een postzegel is niet nodig)

WONEN.NL | TUINEN, SERRES & ZWEMBADEN


WOCA

BUITENPRODUCTEN Exterior Cleaner Â&#x2021;9HUZLMGHUWPRVHQDOJHQEHVFKHUPWWHJHQ nieuwe aangroei Â&#x2021;*HVFKLNWYRRUWHUUDVVHQWXLQPHXEHOHQ JHYHOEHNOHGLQJHWF Â&#x2021;+DQGPDWLJRIPDFKLQDDOYHUZHUNEDDU Â&#x2021;7DVWGHYHJHWDWLHQLHWDDQ Exterior Oil Â&#x2021;:DWHUJHGUDJHQROLHYRRUEXLWHQKRXW Â&#x2021;6OLMWYDVW Â&#x2021;0HW89EHVFKHUPLQJ Â&#x2021;%HVFKHUPWWHJHQVFKLPPHOVHQJURHQH aanslag Â&#x2021;*HVFKLNWYRRUKRXWHQWHUUDVVHQWXLQKXL]HQ PHXEHOHQJHYHOEHNOHGLQJHWF

Exterior Cleaner

Exterior Oil

9HUNULMJEDDULQNOHXUHQ Exterior Paint Â&#x2021;'HNNHQGHZDWHUJHGUDJHQYHUIYRRU EXLWHQKRXW Â&#x2021;'XXU]DDPVOLMWYDVWHQPDDNWUHVLVWHQW tegen groene aanslag en verkleuring Â&#x2021;=RZHORSQLHXZDOVUHHGVEHKDQGHOGKRXW WRHWHSDVVHQ Â&#x2021;3ODDWVHOLMNHUHSDUDWLHPRJHOLMN Â&#x2021;*HVFKLNWYRRUKRXWHQWXLQKXL]HQNR]LMQHQ PHXEHOHQJHYHOEHNOHGLQJHWF

Exterior Paint

9HUNULMJEDDULQNOHXUHQ

Productie: WoodCare Denmark A/S · DK-6640 Lunderskov · Tel.: +45 99 58 56 00 · info@ttwoodcare.com · www.wocadenmark.com Importeur Nederland: WOCA Nederland · Aarhusweg 2-18 · 9723 JJ Groningen · Tel.: 050 313 4400 · info@woca.nl · www.woca.nl


Wonen.nl Tuinen, Serres & Zwembaden 2014  

Wat zijn de tuintrends voor 2014? Welke stijl serre past bij jouw huis? Wat voor type zwembad wil je in je tuin? Wonen.nl - Tuinen, Serres &...

Wonen.nl Tuinen, Serres & Zwembaden 2014  

Wat zijn de tuintrends voor 2014? Welke stijl serre past bij jouw huis? Wat voor type zwembad wil je in je tuin? Wonen.nl - Tuinen, Serres &...