Appartement & Eigenaar 15-1

Page 1

APPARTEMENT & EIGENAAR

www.appartementeneigenaar.nl - jaargang 15 - 2015 - editie 1

Reportage: Hoe bespaart u 150.000 kWh op uw energienota? Duurzaam investeren zonder dat uw maandlasten stijgen

Besparen door handige digitale oplossingen

Reken af met inbrekers


Camerabewaking: geen luxe maar noodzaak!

Camera’s hebben vele toepassingsmogelijkheden. Van camera’s gaat bovendien een preventieve werking uit. U kunt ze daarom inzetten om inbraak, diefstal, fraude en overvallen te voorkomen. Uw appartement of appartementengebouw laten beveiligen is geen luxe maar noodzaak; maar dat hoeft geen fortuin te kosten. U hebt namelijk al een compleet camerabewakingssysteem (incl. montage) vanaf € 999,-.

Op uw telefoon, tablet of op de computer uw bewakingscamera’s via internet kunnen bekijken: dat wil iedereen wel! CameraInstallatie levert alle systemen standaard met deze mogelijkheid, inclusief software voor de iPhone, iPad, Android (HTC, Samsung, Huawei, LG).

CameraInstallatie CameraInstallatie levert en installeert al ruim 15 jaar camerabewaking-systemen. Ze komen dan ook graag langs voor een passende en duidelijke offerte voor een betaalbare prijs. Een ALL-IN service een vaste prijs voor alles, dus geen verassingen achteraf. Of het nu gaat om één of meerdere camera’s, beelden op een monitor, via internet, op uw iPhone, iPad, Android toestel of op de computer: CameraInstallatie zorgt voor een perfecte samenstelling, camera-installatie, onderhoud en ondersteuning. Werkwijze CameraInstallatie komt bij u langs voor een persoonlijk CameraInstallatie advies geheel op maat. Ze maken vervolgens een offerte op maat, met daarin een scherpe prijs en een persoonlijk advies. De installatie wordt verzorgd door camerabewaking-specialisten. Win een IP-camera Lezers van Appartement & Eigenaar maken kans op een volledig verzorgd camera-pakket van CameraInstallatie! Dit houdt in: gratis advies op locatie én uw VvE ontvangt de eerste camera gratis!

Hoe kunt u winnen? Kijk op www.appartementeneigenaar.nl/ win-camerainstallatie.

Meer informatie: I: www.camerainstallatie.nl E: info@camerainstallatie.nl T: 036 52 90 007


Voorwoord

Ons leven wordt meer en meer in beslag genomen door techniek en technische hulpmiddelen. We komen het overal om ons heen tegen. En vaak verandert het ons dagelijkse leven ten goede. Denk bijvoorbeeld aan betere beveiliging in uw appartementencomplex door camera’s, of het eenvoudig openen van de voordeur met uw smartphone. Maar ook op een relatief eenvoudige wijze besparen op energie. En het leuke is; wij helpen uw VvE graag om deze investering direct te kunnen doen! Hoe? Blader snel verder! Rene Ter Veer - Uitgever

Kennisverdieping

Reportage

Kennis bijspijkeren met diverse VvE cursussen.

Hoe bespaart u 150.000 kWh?

19

39

Duurzaam leven en wonen 02.

Veilige woonomgeving 14.

Duurzaam investeren 26.

Voordelen duurzame verlichting 05.

Renovatie riolering 22.

Schoon en veilig drinkwater 34.

Besparen met domotica 06.

Softwarepakket 25.

Koolstofmonoxidevergiftiging 38.

Colofon Wonen Media BV, Postbus 2093, 1960 GB Heemskerk Telefoon 0251 207 400 Fax 0251 207 401 E-mail: info@appartementeneigenaar.nl Internet www.appartementeneigenaar.nl Uitgever Rene ter Veer Hoofdredactie Monique Hoeksma Redactie Wendy Bosch, Guido van Loon Vormgeving Wendy Smit, Jessica Geertsma Advertentie-exploitatie Norbert Bak, Rene ter Veer ISSN 1572-185X Lithografie en druk VHP Drukkers, Heemskerk Coverfoto EfficiĂŤnt Energie

MAGAZINE FEBRUARI 2015

1


Keurmerken

Duurzaam? Ja graag! 44floors

Duurzaam leven en wonen, dat willen we eigenlijk allemaal wel. Maar hoe doe je dat? Simpel, door op een aantal keurmerken te letten. Kijk, bij een koelkast is het handig. Je checkt bij aankoop de sticker. AAA? Dan zit je goed. Maar wat als u als VvE op zoek bent naar duurzame partners? Omdat u plannen heeft om te gaan renoveren bijvoorbeeld. Want hoe duurzamer een appartementencomplex gebouwd is, hoe beter voor de bewoners, de waarde van het gebouw en het milieu. De vraag is alleen: wat is duurzaam? En hoe herkent u het? Appartement & Eigenaar zocht het uit. Want wie duurzaam gaat, wil er 100% voor gaan en niet half. Alleen is duurzaam ‘in de mode’ en dat betekent dat veel bedrijven en producten zich graag duurzaam noemen, zonder dat ook daadwerkelijk te zijn. Hoe je het kaf van het koren scheidt? Door middel van keurmerken. Die helpen u op weg bij het vinden van duurzame partijen en (bouw)materialen. We geven een overzicht van de belangrijkste keurmerken en vertellen waar ze voor staan. Het is mogelijk dat producten en leveran-

2

MAGAZINE FEBRUARI 2015

ciers over meerdere van deze keurmerken beschikken, dan weet u zeker dat u met een duurzame partij in zee gaat. MRPI MRPI staat voor Milieu Relevante Product Informatie en is een initiatief van het Nederlands Verbond Toelevering Bouw en het voormalige ministerie van VROM. MRPI is gebaseerd op de LevensCyclusAnalyse (LCA). Deze analyse is een wetenschappelijke manier om de milieubelasting van een product of dienst te bepalen. Met behulp van een zogenaamd MRPI-blad zie je hoe duurzaam een product is. Meer informatie: www.mrpi.nl. KOMO De Stichting KOMO beheert een aantal keurmerken, gericht op diverse sectoren. Zo is her het KOMO-keurmerk gericht op de bouwsector, het KOMO-Instal keurmerk gericht op de installatiesector, het KOMO-Af-

bouwkeurmerk gericht op de afbouwsector en het KOMO-Klimkeur, gericht op materieel dat gebruikt wordt voor tijdelijke werkzaamheden op hoogte. Kwaliteit, hergebruik, en milieuprestaties zijn belangrijke factoren bij het toekennen van het KOMO-keurmerk. Het KOMO-keurmerk biedt u als VvE de zekerheid dat er wordt voldaan aan de prestatie-eisen van het Bouwbesluit en het Besluit Bodemkwaliteit. Meer informatie: www.komo.nl. DUBOkeur Het DUBOkeur geeft aan dat de producten, grondstoffen, installaties en zelfs woningen tot de meest milieuvriendelijke keuze behoren. Belangrijk bij het certificeren en toekennen van het keurmerk is onder andere de milieu-impact van de winning van grondstoffen, productie, transport, onderhoud en gebruik en de afvalverwerking. Meer informatie: www.dubokeur.nl.


Natureplus Dit internationale kwaliteitslabel heeft als primair doel om consumenten, architecten, bouwbedrijven en alle andere betrokkenen in de bouw de weg te wijzen op het gebied van duurzame bouwmaterialen. Alle materialen voorzien van dit label zijn getest op invloeden op de gezondheid, milieuvriendelijkheid en functionaliteit. Meer informatie: www.natureplus.org. Europees Ecolabel De non-food producten en diensten voorzien van dit Europese milieukeurmerk zijn geproduceerd met een lagere milieubelasting met betrekking tot grondstoffen, energie, water, schadelijke stoffen, afval en verpakkingen. Het keurmerk heeft als doel om duurzame productie en consumptie te stimuleren. Meer informatie: www.europeesecolabel.nl. FSC en PEFC Deze internationale organisaties zetten zich in voor verantwoord bosbeheer. Onafhankelijke controleurs zien hier op toe. Hout voorzien van één van deze keurmerken is op verantwoorde wijze gekapt. Meer informatie: www.fsc.nl en www.pefc.org. VMRG

Keurhout Keurhout is in 1996 opgericht door de Nederlandse overheid, het bedrijfsleven en de vakbonden om het gebruik van duurzaam geproduceerd hout te gebruiken. Naast de FSC en de PEFC zijn er wereldwijd nog zo’n 60 initiatieven die zich inzetten voor duurzaam bosbeheer. Keurhout dient als ‘poortwachter’ en toetst voor Europa de betrouwbaarheid van al die initiatieven. Meer informatie: www.keurhout.nl.

Over hout gesproken Hout is een populair bouwmateriaal. Maar welk hout is nou het meest geschikt als het gaat om duurzaamheid? Alle gangbare loof- en naaldbomen zijn onderverdeeld in een zogenaamde duurzaamheidsklasse. Hout in klasse 1 is zeer duurzaam, hout in klasse 5 is weinig duurzaam. Hoe langer het hout meegaat, hoe duurzamer: - klasse 1 zeer duurzaam meer dan 25 jaar; - klasse 2 duurzaam 25 tot 15 jaar; - klasse 3 matig duurzaam 15 tot 10 jaar; - klasse 4 weinig duurzaam 10 tot 5 jaar; - klasse 5 zeer weinig duurzaam minder dan 5 jaar.

Een keurmerk helpt kiezen uit verschillende producten, omdat het garanties geeft over eigenschappen zoals milieuvriendelijkheid.

Tips voor duurzaam verbouwen - Houd bij de plannen rekening met de technische levensduur van de aanpassingen aan het gebouw. - Overleg of hergebruik en recycling van de te vervangen bouwmaterialen mogelijk is. - Maak zoveel mogelijk gebruik van duurzame materialen en bedrijven die duurzaam werken.

Duurzame concessies Wat zijn de beste duurzame keuzes voor uw appartementencomplex? Soms kom je voor lastige keuzes te staan. Neem bijvoorbeeld de keuze voor het materiaal van de kozijnen. Hout is een duurzaam materiaal, echter het vergt wel meer onderhoud dan kunststof of aluminium. Zowel kunststof als aluminium zijn onderhoudsvriendelijk, maar de isolatiewaarde van aluminiumkozijnen is lager dan die van kunststof of hout. Het produceren van kunststof is belastend voor het milieu, indien u kiest voor kunststofkozijnen, kies dan voor kozijnen vervaardigd uit gerecycled kunststof. Het nadeel van kunststofkozijnen is dat er niet in geboord mag worden. Dit kan vervelend zijn met het oog op zonwering. En zo komt u in de aanloop van het realiseren van de renovatie vast nog wel meer zaken tegen waarbij het afwegen van de voors en tegens uitsluitsel moet geven.

MAGAZINE FEBRUARI 2015

3


(advertorial)

sluipende

grootverbruikers:

Weet u ze bij u te vinden, de energievreters? Er zijn er waarschijnlijk een aantal die u over het hoofd ziet. De kleintjes die niet opvallen zijn toch echte sluipende grootverbruikers. Denk hierbij aan de verlichting in de kleine noodarmaturen en de verlichtingsbronnen in de liften.

Deze verlichting brandt meestal 24/7 en

dan ook nog eens 365 dagen per jaar! U denkt misschien dat deze kleine lampjes slechts 8 Watt gebruiken. Het voorschakelapparaat, de inverter en de accu zijn hier echter niet in meegenomen; samen is dit al snel zo'n 18 Watt die dag en nacht verbruikt wordt!

Waarom moeilijk doen….?

Als het zo simpel kan…. LED Accu TL 4 Watt, inclusief geïntegreerde noodaccu

! -

….een totaaloplossing in één buisje: Zeer eenvoudige controle en vervanging. Zeer lange levensduur en bijna geen verlies van lichtopbrengst van de LED TL buis. Zeer laag energieverbruik van slechts 4 Watt voor het complete systeem. Toepasbaar in bestaande TL armaturen. Maak in een handomdraai van een bestaand armatuur een noodverlichtingarmatuur Accu tijd <60 min.? Gebruik uw Accu TL hierna als normale LED TL.

In liften kan de energiebesparing, per armatuur, nog veel groter zijn.

De cabineverlichting in oudere liften brandt vaak 24-uur per dag. Niet alleen verbruiken LED lampen veel minder stroom, maar vanwege het ontbreken van een opwarmtijd is het mogelijk de lampen uitsluitend te laten branden als de lift ook daadwerkelijk in gebruik is. Hier zijn vaak meerdere 36 of 58 Watt T8 buizen met een VSA van zo'n 14 Watt (dus totaal zo'n 50 tot 72 Watt) per lamp geïnstalleerd. Wanneer u hier de Bortly LED Sensorbuizen met Radartechnologie gebruikt, bespaart u, heel eenvoudig tot wel 90% energie. Dit dan zonder dat ook maar iemand merkt dat het licht uit was totdat men aan kwam! Ook oudere gebouwen en armaturen zijn nu heel simpel èn betaalbaar te upgraden naar de nieuwe, veilige en zuinige normen.

! !

Veilige, prettige en kwalitatief verlichte ruimtes zijn nu binnen uw handbereik èn budget. Geen onderhoud, een hele lange levensduur en direct tot zelfs wel 90% op uw energiekosten 
 besparen ….!

!

Vanaf het moment dat u de Bortly® LEDverlichting plaatst, bespaart u zo’n 75% tot zelfs wel 90% (intelligente radarsensor) op de energiekosten van dit armatuur. U bespaart namelijk ook op het verbruik van de voorschakel-apparaten en onderhoud. De besparing is 365 dagen per jaar en 24/7 (kijk voor besparingsvoorbeelden op www.bortly.com).

4

MAGAZINE FEBRUARI 2015

De professionele kwaliteit van een grote internationale organisatie, maar de service en garantie, gewoon vanuit Almere.

!

Bortly ® & B2B-light uit Almere, produceren in eigen fabriek en leveren wereldwijd zowel “retro-fit”, losse modules als kant en klare LEDverlichtingsoplossingen.

!

Bortly b.v. is een, sinds 1995, in Nederland gevestigde organisatie waarbij innovatie, pure kwaliteit, eerlijkèn duurzaamheid een vereiste zijn. Bortly & B2B-Light hebben een eigen productielocatie van 32.000 m2 in SuZhou (China). De Bortly fabriek(-en) en laboratoria zijn geheel TÜVgecertificeerd en werken volgens de Europese richtlijnen en normen. Zowel in SuZhou als in ShenZhen heeft Bortly productiefaciliteiten, een eigen engineering en eigen continue kwaliteitscontrole.


(advertorial)

Een heldere kijk op duurzaam licht….

Bortly mini LED-TL’s -­‐ -­‐ -­‐

Retro-fit en/of direct aansluiten, dus snel en makkelijk te installeren in ieder bestaand T5armatuur. Vervangers voor de 6 en 8 Watt T5 TL’s. De accu TL is de vervanger voor de complete noodverlichting.

Bortly LED-platen -­‐ -­‐ -­‐ -­‐

Snel en makkelijk te installeren in ieder bestaand armatuur. Diverse Wattages en afmetingen. Mooi egaal verlichte armaturen met een hoge lichtopbrengst. Bijna geen warmteontwikkeling, dus….een lange levensduur.

Bortly LED-TL’s -­‐ -­‐ -­‐

Retro-fit en/of eenzijdig aansluiten, dus snel en makkelijk te installeren in ieder bestaand T8-armatuur. Chip-gestuurd, met een hoge lichtopbrengst. Diverse Wattages en afmetingen.

Bortly LED-Radar Sensor-TL’s -­‐ -­‐ -­‐ -­‐

Directe, uiterst nauwkeurige en gevoelige schakeling d.m.v. Radarsensor (tot 15 meter, gaat zelfs door muren heen). Trapsgewijs instelbare brandtijd en lichtopbrengst (100/30/0). De sensoren zijn heel eenvoudig en onafhankelijk instelbaar. Enorme besparingen in parkeergarages, liften en bergingen/stallingen.

Bortly Noodvoorzieningen (emergency-packs)

Instelbare DIP-switches

Bortly LED PL C’s -­‐ -­‐ -­‐

Snel en makkelijk te installeren in ieder bestaand PLC-armatuur. Aangestuurd d.m.v. een, gepatenteerde, chip met een hoge lichtopbrengst. Geen elektrolytische condensator, dus….een lange levensduur.

-­‐ -­‐ -­‐

Snel en makkelijk te installeren in ieder bestaand armatuur. Geschikt voor diverse Wattages en afmetingen. Te koppelen aan alle Bortly LEDverlichtingsproducten.

Kijk snel op www.bortly.com of www.b2b-light.com MAGAZINE FEBRUARI 2015

5


Besparen door domotica

Minder energiekosten? Zo bespaart u slim en comfortabel Er zijn allerlei slimme digitale oplossingen die uw woongenot verhogen. Maar wist u dat u met behulp van de nieuwste techniek ook moeiteloos aardig kunt besparen op de energie- en gasrekening? 6

MAGAZINE FEBRUARI 2015


Gira

Domoticasystemen en ander technisch vernuft maken het mogelijk dat verschillende apparaten in de woning met elkaar kunnen ‘communiceren’. Het is deze slimme techniek die het mogelijk maakt om eenvoudig te besparen op uw energie- en gasrekening. Apparaten die onderling met elkaar kunnen communiceren? Hoe dan? Via een draadloos netwerk staan de centrale en de aangesloten apparaten met elkaar in verbinding. Een eenvoudig voorbeeld: een bewegingssensor ‘ziet’ dat er niemand meer in het vertrek is en geeft een seintje zodat licht en verwarming in die ruimte automatisch uit gaan. Zonder dat u zelf in beweging hoeft te komen, bespaart u energie. Waarom besparen? Daarom! Energiebesparen is goed voor het klimaat, het voorkomt vervuiling en kostbare grondstoffen blijven gespaard. Iets minder idealistisch, maar wel een grote drijfveer voor veel energiebespaarders, het is ook goed voor uw portemonnee. Door bewust met energie om te gaan worden de energiekosten lager, zowel voor uw VvE als voor uzelf!

Even geduld aub De slimme meters worden gratis geplaatst wanneer uw huishouden aan de beurt is. Wie hier niet op wil wachten, kan de meter versneld aanvragen. De netwerkbeheerder mag hiervoor een vergoeding vragen van maximaal € 71,40 inclusief btw wanneer u gas en elektriciteit heeft en maximaal € 66,64 inclusief btw wanneer u alleen een elektriciteitsaansluiting heeft. Zit u juist niet op de slimme meter te wachten, dan mag u deze weigeren.

Domotica geeft nog meer inzicht in energieverbruik Inzicht is het sleutelwoord als het gaat om besparen. Waar ontstaan de pieken in het verbruik, op welk moment van de dag en waardoor worden deze pieken veroorzaakt? Eens per twee maanden een overzicht van het verbruik biedt hier geen uitkomst. Bovendien geeft het overzicht van de energieleverancier niet aan welk apparaat de piek veroorzaakt. Realtime energiemanagement is de oplossing. Realtime wil zeggen dat u direct ziet wat er op dat moment gebeurt. Eenvoudig gezegd, zodra u een apparaat aanzet, wordt het energieverbruik weergegeven op de display, uw smartphone of uw computer. Door energiemanagement te integreren met het domoticasysteem is per dag terug te zien wat het energieverbruik is en of eventuele energiebesparende maatregelen effect hebben gehad. Handige grafieken en tabellen maken het verbruik nog inzichtelijker, waardoor u op eenvoudige wijze controle heeft op het energieverbruik in uw appartement. Wat veroorzaakt de piek? Bent u van de details? Ziet u een piek in het energieverbruik en wilt u de veroorzaker ontmaskeren? Wilt u nou echt eens duidelijk hebben wat het verbruik van die ene schemerlamp is? Of wat het kost

Kijk en vergelijk Een heldere vergelijkingssite voor de diverse E-thermostaten en de bijbehorende functies is passiefhuisbouwer.nl. als u ’s morgens de waterkoker aanzet voor een kop thee? En wat is nou het verschil tussen de tv in stand-by modus of helemaal uit? Er zijn speciale stekkers verkrijgbaar die via de bijbehorende software doorgeven wat het verbruik van het aangesloten apparaat is. Zo weet u direct welk apparaat de energieslurper in huis is en kunt u maatregelen nemen. Wat levert dat inzicht nou op? Mooi al dat inzicht in het verbruik, maar dan? Wat zegt dat verbruik nou in klinkklare euro’s? Laten we uitgaan van een gemiddelde energieprijs van 23 cent per kilowattuur - wie het exacte bedrag wil weten kan dit opvragen bij de energieleverancier of nakijken op de jaarafrekening. Dan wordt het kostenplaatje van het verbruik van diverse apparaten al snel een stuk inzichtelijker.

Slimme meters: meten is weten De komende jaren worden de reguliere elektriciteitsmeters vervangen voor zogenaamde slimme meters, een digitale meter voor het gas- en elektriciteitsverbruik. Het voordeel van deze meters is dat ze op afstand uitgelezen kunnen worden en u geen meterstanden meer door hoeft te geven. Wettelijk is bepaald dat alleen de netbeheerders zesmaal per jaar de meterstanden mogen uitlezen. U ontvangt dus om de twee maanden een overzicht van uw verbruik en de geschatte kosten. Veel energieleveranciers bieden hun klanten de mogelijkheid om de slimme meters uit te breiden met een zogenaamde E-thermostaat. Deze Anna’s en Toons zijn te bedienen met tablet of smartphone en maken het mogelijk – afhankelijk van de E-thermostaat – om de temperatuur in de woning voor te programmeren of op afstand te besturen. Fijn dat de energieleveranciers het ons makkelijker maken om het verbruik inzichtelijk te maken en onze thermostaat te bedienen. Toch kan het nog efficiënter! Hoe? Met behulp van complete domo-

ticasystemen. Deze gaan net een stapje verder dan de slimme meters.

MAGAZINE FEBRUARI 2015

7


ERVAAR DE AANGENAME WARMTE EN HET ZORGELOZE COMFORT VAN MAGNUM De MAGNUM Mat is een zeer dun vloerverwarmingssysteem dat zorgt voor een snelle opwarming van uw vloer. De meegeleverde X-treme Control thermostaat heeft een aantal slimme innovaties die ervoor zorgen dat de vloer efficiĂŤnt en energiezuinig opgewarmd wordt. De MAGNUM Mat heeft tevens een levenslange warmtegarantie*. De MAGNUM Look spiegelverwarming zorgt in zeer korte tijd voor een condensvrije spiegel zodat u na het douchen geen handdoek nodig hebt om de spiegel condensvrij te maken. * Voorwaarden op magnumheating.nl

MAGNUM Glassheat is een stijlvolle handdoekradiator die tevens razendsnel de ruimte kan bijverwarmen tot een aangename temperatuur. MAGNUM producten zijn verkrijgbaar bij iedere erkende installateur of badkamerspeciaalzaak, zij kunnen u adviseren en verzorgen meestal ook de installatie. Wenst u meer informatie dan kunt u tevens terecht op magnumheating.nl of belt u tijdens kantooruren naar 0166-609 300.

MAGNUM Look Spiegelverwarming

MAGNUM Glassheat Handdoekradiator


Besparen door domotica

KlikAanKlikUit

Actief energie besparen met behulp van domotica Inzicht in het verbruik is de eerste stap, maar met behulp van een goed domoticasysteem kunt u vanuit uw luie stoel actief aan de slag met energie besparen. Ja u leest het goed, actief vanuit de luie stoel! Het volgende komt u misschien wel bekend voor: u komt ’s avonds thuis van uw werk en ziet dat de lamp in de badkamer nog brandt… vergeten. Zonde! Met behulp van bewegingsensoren schakelt verlichting automatisch uit als er niemand meer in de ruimte is. Ook handig is de mogelijkheid om met één druk op de knop alle verlichting in het appartement uit te doen. Handig als

u naar bed of de deur uit gaat, zo blijft er nooit onnodig ergens een lamp branden. Een lamp van 25 watt die 2 uur per dag onnodig brandt kost namelijk op jaarbasis ongeveer € 4,-. Trouwens als u goed heeft opgelet bij het uitlezen van de energiemeters, dan heeft u kunnen zien dat apparaten in de stand-by-stand stiekem ook nog aardig wat stroom verbruiken. Dit zogenaamde sluipverbruik is per huishouden zo’n 450 kilowattuur, wat neerkomt op ongeveer € 100,- per jaar! Met diezelfde knop als waarmee uw domoticasysteem alle lichten in één keer dooft, kunt u ook alle stand-by apparaten uitschakelen. Tel uit uw winst!

Optimaal benutten van het dubbeltarief Heeft u een zogenaamde dubbeltarief meter met dag- en nachtstroom, of overweegt u over te stappen op een dubbeltariefmeter? Met behulp van uw domoticasysteem profiteert u optimaal van het dubbeltariefvoordeel. Dankzij een dubbeltariefmeter draait elektrisch apparatuur van 23.00 uur tot 7.00 uur en in het weekend en op feestdagen de hele dag op een goedkoper stroomtarief (in sommige regio’s start het goedkope tarief al om 21.00 uur). Van 7.00 uur tot 23.00 uur betaalt u meer. Wie beschikt over een dubbeltariefmeter heeft er dus

MAGAZINE FEBRUARI 2015

9


Softwarevoor voorprofessioneel het beheren van Software VvEVvE’s! beheer

prijzen! DéBetaalbaar, oplossing met voorglasheldere iedere VvE-beheerder! Dé oplossingfinancieel voor iedere Administratief, enVvE-beheerder! technisch beheer Online, veilig veilig én altijd Online, eenvoudig, énbeschikbaar! altijd beschikbaar! Volledig: algemeen, financieel enaantrekkelijke technisch beheer! Transparante licentiestructuur met prijzen

Kies Door het pakket waarmee u de concurrentie aankunt beheerders, voor beheerders

Vraag nu een GRATIS presentatie aan bij u op kantoor of via een websessie

www.vvetotaal.nl www.vvetotaal.nl


Besparen door domotica baat bij om zoveel mogelijk grootverbruikers zoals wasmachines, drogers, de warmwaterboiler en vaatwassers tijdens de goedkope uren te laten draaien. Dit is via het domoticasysteem eenvoudig in te stellen. ’s Nachts een wasmachine laten draaien kan fijn zijn voor uw portemonnee maar tegelijk een aanslag op de nachtrust van de (onder)buren. Probeer dit eerst - in goed overleg - eens uit om overlast te voorkomen. Let op: Een vuistregel om te bepalen of dubbeltarief voor u rendabel is dat u minimaal 55% van het elektraverbruik afneemt tijdens het laagtarief. Nog meer energie besparen Op een prachtige zonnige dag eenvoudig op afstand de rolluiken laten zakken, of gordijnen sluiten om de woning koel te houden scheelt weer wat uurtjes de airco laten draaien! Nog handiger is om dit automatisch te regelen, zodat u altijd een prettig binnenklimaat heeft. Veel domoticasystemen houden ook de werking van de apparaten waarmee ze verbonden zijn in de gaten. Zo krijg je direct een seintje als er iets mis is, maar ook wanneer het tijd is voor de onderhoudsbeurt van de ketel of de boiler ontkalkt moet worden. Door apparaten goed te onderhouden, blijven ze optimaal werken. Dit komt ook de energierekening ten goede.

Petec Solar

Domotica helpt besparen op stookkosten Met behulp van temperatuursensoren is het kinderspel om de temperatuur in het appartement te regelen. Het domoticasysteem is zo in te stellen dat u ’s morgens nooit meer in een koude badkamer staat te douchen. En hoe fijn is het om op een koude winterdag in een aangenaam warm appartement binnen te stappen? Uiteraard is het systeem zo ingesteld dat wanneer een ruimte niet gebruikt wordt, de temperatuur niet onnodig hoog is. Zo bespaart u als vanzelf op de stookkosten. Heel handig zijn de raamcontacten die er voor zorgen dat de verwarming automatisch uitschakelt als er in de betreffende kamer een raam open staat. En mocht u onverwacht wat eerder thuiskomen dan zet u met uw smartphone eenvoudig op afstand de verwarming vast een tandje hoger. Door het appartement slim te verwarmen kunt u gemiddeld zo’n € 140,- per jaar besparen! Heeft u een ‘high tec’ cv-installatie? En vraagt u zich af wat u daar met domotica aan toe kunt voegen? Het mooie van domotica dat het mogelijk is om al die afzonderlijke systemen aan elkaar te koppelen waardoor ze gaan samenwerken. Alles wordt via een centraal systeem geregeld.

Besparen op water Besparen met behulp van domoticasystemen richt zich vooral op elektra

Bedtijd in zicht? Thermostaat laag Volgens voorlichtingsorga-

nisatie Milieu Centraal is het niet nodig ’s nachts te stoken. Wanneer u lekker in bed ligt, is het niet nodig dat de cv aan het werk is om het appartement op 20 graden te houden. Hierdoor verbruikt de cv-installatie meer gas dan nodig is. Als u slaapt, kan de thermostaat prima op 13 tot 15 graden. Dat wil niet zeggen dat de temperatuur in de woning ook zo laag zal worden. In een goed geïsoleerd appartement blijft de warmte nog een lange tijd hangen. Door de temperatuur zo laag in te stellen zal de cv niet onnodig aanslaan tot die minimale temperatuur bereikt is. Met behulp van het domoticasysteem kunt u de thermostaat een seintje geven dat deze een paar tandjes lager mag. Dit kan al ruim een uur voor u naar bed gaat. In een goed geïsoleerde woning blijft de kamer nog lang genoeg warm om uw favoriete tv-programma of het laatste journaal af te kijken. Dat ene uurtje eerder de thermostaat omlaag kost u niets, maar levert een besparing van 4% op het gasverbruik op! Overigens lager dan 13 graden instellen levert u niets extra’s op, in tegendeel, uw appartement loopt dan het risico te vochtig te worden. Het is slim en handig om uw cv-installatie te laten programmeren door een installateur. Hij zal rekening houden met uw wensen en de capaciteit uw installatie, waardoor deze optimaal wordt benut.

MAGAZINE FEBRUARI 2015

11


07 I 04 I 2015 NIEUWEGEIN SEMINAR

“Pluk Het Juiste Fruit” Duurzaam Succesvol Groot Onderhoud Liften Inkopen

PÉRON LIFTADVIES

‘Of domotica ook in uw appartement mogelijk is?’ Het lijkt een hele operatie maar voor de specialist op domotica gebied is het gesneden koek. Ook uw appartement is te voorzien van een moderne domotica installatie. Al uw apparatuur in en om huis bedienen met uw mobiel of tablet, super eenvoudig! Bel ons gerust op 06 - 416 93 224 dan bespreken we de mogelijkheden voor uw situatie.

Tot 27 maart gratis te downloaden! ga direct naar:

www.peron.nl/app-en-eig

t: 0229 - 55 36 51 - www.jongkindelektrotechniek.nl

Kennis maken met specialisten op het gebied van appartementsrecht, bouwrecht en huurrecht? Neem contact op met mr. Kim Kroon of kijk op www.vantill.nl telefoon +31(0)20 470 01 77 k.kroon@vantill.nl


Besparen door domotica

zo niet onmogelijk om een prijskaartje te hangen aan het laten aanbrengen van een domoticasysteem. Er zijn aardig wat factoren die een rol spelen bij het bepalen van het kostenplaatje. De belangrijkste factor hierbij is dat een goed domoticasysteem waarmee u optimaal bespaart en tegelijk geniet van alle gebruiksgemakken een fraai staaltje maatwerk is. Hoe meer functies het systeem heeft, hoe hoger de kosten. Het is dus zaak om goed na te denken over uw wensen, de mogelijkheden en wat dit prijstechnisch voor een gevolgen heeft.

en gas. Toch is het ook mogelijk om met behulp van domotica te besparen op het waterverbruik. Bijvoorbeeld door de watermeter te koppelen aan het domoticasysteem. Hierdoor is via een app het waterverbruik goed te volgen en krijg je direct inzicht in de mogelijke bespaaropties. Stijgen de kosten, maar ben je niet meer gaan verbruiken? Wellicht lekt er ergens een kraan of nog erger een leiding. Handig om dit op tijd op te mer-

ken. Ook prettig is dat eventuele lekkage vroegtijdig gesignaleerd wordt. Hiermee voorkom je een waterballet en alle bijkomende problemen. Wat kost dat nou, die domotica? Klinkt allemaal goed, al dat besparen met domotica, maar waar zit de ‘maar’? Die komt helaas om de hoek kijken bij het prijskaartje. Want wat kost dat nou, zo’n domotica-systeem? Het is moeilijk,

Op de website domoticavergelijken.info kunt u diverse systemen, de mogelijkheden en prijzen vergelijken. Ter overweging: een domoticasysteem verhoogt de waarde en het wooncomfort van uw appartement! Bovendien biedt een systeem dat uitgerust is met een inbraak- en brandalarm ook een stukje extra veiligheid. Hoe dan ook dankzij de diverse mogelijkheden op het gebied van besparen verdient het systeem zich uiteindelijk terug. Columbus

MAGAZINE FEBRUARI 2015

13


Beveiliging

Geef inbrekers geen kans! Volgens de cijfers het Verbond van Verzekeraars werd er in 2013 maar liefst 87.480 keer ingebroken. Het goede nieuws is dat dit een daling van 4% is ten opzichte van 2012. Het slechte nieuws is dat het nog altijd om 240 inbraken per dag gaat.

De gevolgen van een woninginbraak kunnen flinke sporen nalaten, zowel op materieel als emotioneel gebied. De plek waar u zich veilig waande, blijkt ineens helemaal niet zo veilig. Een nieuwe tv kunt wel weer aangeschaffen, maar uw computer waar al uw foto’s op staan, of dat ene sieraad met een hoge emotionele waarde, dat is een heel ander verhaal. Voorkomen is dan ook beter dan genezen. Maar hoe doe je dat? Door de dieven net even iets slimmer af te zijn. De inbreker Om de juiste beveiligingstactiek te bepalen, is het goed te weten wie uw tegenstander is. Inbrekers zijn onder te verdelen in drie categorieën: de professionele inbreker, de semiprofessionele inbreker en de gelegenheidsinbreker. De prof Deze categorie bereidt zich grondig voor en laat niets aan het toeval over. De prof gaat voor de grote buit, gebruikt geavanceerde hulpmiddelen en beschikt over de nodige ‘vakkennis’. De semiprof Deze categorie gaat ook voor de grote buit, maar is minder grondig als het gaat om de voorbereiding in vergelijk met de professionele inbreker. Hij is ook minder selectief. Deze categorie gebruikt geweld en staat er om bekend te stelen op bestelling. De gelegenheidsinbreker Deze categorie pleegt zo’n 80% van de

14

MAGAZINE FEBRUARI 2015

woninginbraken. Kenmerkend is dat eenvoudige hulpmiddelen als schroevendraaiers of breekijzers ingezet worden om de woning binnen te komen. De gelegenheidsinbreker is niet selectief met betrekking tot de buit. Deze categorie gaat voor het gemak en het snelle succes. Ze hebben geen voorkeur voor een bepaald woningtype, maar slaan wel graag toe in een voor hun bekende omgeving. Ken uw tegenstander Omdat de meeste inbraken worden gepleegd door gelegenheidsinbrekers, richten we ons in dit artikel op deze categorie. Wat is hun tactiek? Hoe bepalen ze waar ze inbreken en waar ze voorbij lopen? Dat doen ze door de volgende dingen te checken: - zijn de bewoners thuis? - liggen er waardevolle spullen in ’t zicht? - is er goed hang- en sluitwerk? - is er een hond in de woning of een zichtbaar alarmsysteem? - is er een goede vluchtweg? De gelegenheidsdief heeft altijd haast: snel naar binnen, de buiten binnenhalen en er als een haas vandoor. Dát is de werkwijze van deze categorie.

Weetje De gemiddelde inbreker heeft slechts 30 seconden nodig om een woning binnen te komen.

Wist u dat: De meeste woninginbraken overdag plaatsvinden. De meeste inbraken gepleegd worden van oktober tot maart. Een analyse uit 2002 heeft aangetoond dat de dinsdag en vrijdag populaire inbreekdagen zijn. Januari de populairste maand is op het gebied van woninginbraken.

Uw strategie Nu u weet wat de tactiek van het dievengilde is, kunt u uw eigen strategie uitwerken. - Zorg dat het complex niet voor iedereen zomaar toegankelijk is. - Weet wie er voor de deur staat. - Zorg dat het appartement een bewoonde indruk maakt. - Plaats geen waardevolle spullen in het zicht. - Zorg voor goedgekeurd hang- en sluitwerk. - Sluit de woning goed af wanneer u vertrekt. De uitvoering Uiteraard zit u niet te wachten op inbrekers, maar om nou van uw complex en appartement een complete vesting te maken, dat is ook weer niet de bedoeling. Met de juiste technische ondersteuning en een aantal praktische maatregelen komt u al een heel eind! De entree Het voordeel van wonen in een appartementencomplex is dat de entree een aar-


Er werd in 2013 87.480 keer ingebroken.

dig obstakel kan vormen voor de inbreker om binnen te komen. Hier valt de eerste grote overwinning te behalen. Beveiligingscamera’s De inbreker wil snel naar binnen en het liefst zo onopvallend mogelijk. Een entree uitgerust met beveiligingscamera’s is dan ook bijzonder onaantrekkelijk voor iemand met kwade bedoelingen. Het risico dat hij ineens op tv verschijnt in een bekend opsporingsprogramma is namelijk erg groot!

Integreren het toverwoord De huidige techniek biedt geweldige mogelijkheden als het gaat om het integreren van diverse beveiligingscomponenten in appartementen. Camera’s, intercom, verlichting, het kan allemaal met elkaar verbonden worden en zo helpen om het gevoel van veiligheid in het appartementencomplex te vergroten. Met behulp van zogenaamde IP-camera’s kunnen de beelden die de camera maakt via de computer, tablet of smartphone bekeken worden. Stel iemand belt aan, u kijkt op het scherm van uw tablet, maar kunt nog altijd niet goed zien wie er aangebeld heeft. Dan is het erg handig om de verlichting ook te kunnen bedienen, zodat u de beller beter in beeld krijgt?

Dan weet u meteen of u open wilt doen of niet. En in het geval van een verdacht persoon kunt u direct de politie waarschuwen. Het kan natuurlijk altijd dat iemand toch naar binnen weet te glippen. Geen paniek, met de volgende maatregelen wordt uw appartement bijzonder onaantrekkelijk voor mogelijke inbrekers. Alarmsysteem Domoticasystemen verhogen niet alleen het wooncomfort en -gemak, het zijn ook prima hulpmiddelen om het appartement veiliger te maken. Hoe? Door ramen en deuren te voorzien van sensoren en eventueel camera’s in de woning op te hangen, welke gekoppeld zijn aan uw smartphone of tablet. Zo krijgt u automatisch een seintje (en

Slimme intercomsystemen Doe nooit zomaar de deur open wanneer er aangebeld wordt. Een intercomsysteem biedt uitkomst, zo kunt u informeren wie er op de bel gedrukt heeft. Maar stel dat er toch al een bewakingscamera bij de entree hang, dan is het erg prettig

om via die camera mee te kijken wie er aangebeld heeft?

MAGAZINE FEBRUARI 2015

15


Beveiliging

Asint

Tachtig procent van de woninginbraken wordt gepleegd door gelegenheidsdieven. eventueel de camerabeelden) wanneer iemand de woning binnenkomt terwijl u niet thuis bent. Wat kunt u nog meer doen? Een bewoonde indruk Zorg dat uw appartement een bewoonde indruk maakt wanneer u er niet bent. Veel gelegenheidsinbrekers slaan toe in de donkere maanden. Dat is niet voor niets! Juist in die periode is het voor een inbreker al snel duidelijk of de bewoners aanwezig zijn of niet. Met behulp van een tijdschakelaar of een domoticasysteem kunt u op verschillende tijden, in verschillende vertrekken een lamp laten branden. Zo maakt de woning een bewoonde indruk. Hang- en sluitwerk Hoe veiliger de sloten, hoe beter. U en de inbreker herkennen een veilig slot aan het SKG-logo (Stichting Kwaliteit Gevelbouw) of het V-logo. Deze sloten zijn tevens voorzien van sterren, hoe meer sterren, hoe hoger de bescherming tegen inbraak. Deze sloten worden aangeraden door het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW). Draai altijd de deur van het appartement op slot wanneer u de deur uit stapt. Vaak trekken we achteloos de deur achter ons dicht en laten het daarbij. Dit is - zelfs met een veilig slot - niet slim.

16

MAGAZINE FEBRUARI 2015

Ook voor ramen geldt dat gecertificeerd hang- en sluitwerk afschrikwekkend werkt en inbrekers buiten sluit. Laat geen waardevolle spullen slingeren De gelegenheidsinbreker gaat voor de snelle buit, spullen die voor het grijpen liggen en ook weer makkelijk door te verkopen zijn. Telefoons, laptops en fotocamera’s zijn zeer gewild. Door uw kostbaarheden in het zicht te leggen, biedt u hem een fijne etalage. Gaat er een lampje branden Lampen uitgerust met een bewegingsmelder zijn ook een fijn afschrikmiddel. Iemand met duistere plannen wordt niet graag in het volle licht gezet. Een energiezuinige ledlamp voorzien van bewegingsmelder is niet alleen zuinig in het verbruik maar ook een fijn afschrikmiddel. Wij zijn zo terug! Gaat u op vakantie, berg dan sierraden en andere kostbaarheden op in een kluis in de woning of huur een kluis. En wek de indruk alsof u zo weer binnen kunt wandelen. Kopjes op tafel, een bos (nep) bloemen die uitbundig bloeit, gordijnen die automatisch open gaan en sluiten…

TIP: hang autosleutels níet in een sleutelkastje maar leg ze op een minder voor de hand liggende plek.

Braas-Elektro

Stichting Veiligheid & Preventie (SVP) Wilt u zeker weten dat u er als VvE alles aan heeft gedaan om uw complex inbraakveilig te maken? Of wilt u misschien nog wel extra tips over wat u als bewoner nog bij kunt dragen aan het gevoel van veiligheid? De Stichting Veiligheid & Preventie organiseert regelmatig veiligheidsavonden in wijkcentra. Door hierbij ex-inbrekers in te zetten worden bewoners aan het denken gezet over de beveiliging van de woning. Gira


VVE BEHEER MET TECHNIEK VVE BEHEER MET TECHNIEK OP NUMMEROP 1 NUMMER 1 Techniek & Onderhoud

Techniek & Onderhoud

WWW.PITBEHEER.NL

Postbus 11173 ● 3004 ED Rotterdam 088 - 355 88 00

Financiën & Boekhouding

Administratie & Organisatie

Financiën & Boekhouding

Administratie & Organisatie WWW.EKTIV.NL

Postbus 12153 ● 3004 GD Rotterdam ● 088 - 355 88 11


aan- en opbouw

opstalverzekering volmacht

appartementsrecht ontbinding

gebreken

overtreding

recreatiepark

splitsingsakte reglement

De keuze voor een goede juridische adviseur kan voor leden van VvE’s een lastige klus zijn. Als enige kantoor in Nederland zijn al onze advocaten en juristen gespecialiseerd in het appartementsrecht. Rijssenbeek Advocaten is dan ook dé expert op dit gebied. Ons kantoor is nu al meer dan 25 jaar de huisadvocaat voor onder meer VvE’s, bestuurders en beheerders. Inmiddels maken meer dan 3.500 VvE’s gebruik van onze kennis, praktische adviezen, snelheid en korte lijnen. Ons kantoor biedt daarvoor een aantrekkelijk abonnement aan. Met ons juridische abonnement (OJD) bieden wij continue kwalitatief hoge juridische adviezen, ondersteuning, bijstand en actuele informatie op het gebied van het appartementsrecht. Dit vanaf € 175,- incl. BTW per jaar. Rijssenbeek Advocaten: de beste keuze voor VvE’s.

ontruiming

Rijssenbeek Advocaten Postbus 1219 | 6801 BE Arnhem | ojd@rijssenbeek.nl

www.rijssenbeek.nl

Postbus 1219 | 6801 BE Arnhem | Velperweg 35-1 | 6824 BE Arnhem | T 026 443 42 49 | F 026 445 90 54 | info@rijssenbeek.nl

CREËER MEER WOONCOMFORT Geniet van licht, lucht en ruimte op uw balkon. Creëer extra leefruimte met Solarlux balkonbeglazing. Bij mooi weer volledig open en anders heerlijk beschut tegen weer en wind.

SOLARLUX Nederland BV | Tel. 0548 631323 | www.solarlux.nl


Kennisverdieping

Even bijspijkeren over VvE-cursussen Meld je je aan als vrijwilliger, ben je ineens boekhouder van de VvE. Of technicus. Daar moet je ook maar verstand van hebben. Anders is er altijd nog een cursus. Als lid en zeker als bestuurslid van een VvE krijg je te maken met zaken waar je in het dagelijks leven misschien nauwelijks naar omkijkt. Techniek, geldzaken, jaarverslagen, communicatie, het lijkt wel of je ineens overal verstand van moet hebben. Maar wat nou als je dat niet hebt? Dan zijn er speciale cursussen. Op de volgende pagina’s vindt u de belangrijkste bij en naast elkaar in een schema. Dat is makkelijk vergelijken. Maar voor u omslaat vragen we u eerst pen en papier te pakken en op te schrijven wat u precies wilt leren en wat u van een cursus verwacht. Denk daarbij aan zaken als: - soort onderwijs: klassikaal of online? individueel of in groepsverband? - intensiteit: hoe vaak? hoe lang? - locatie: thuis of moet u ervoor op pad? - diepgang: hoeveel wilt u weten? Alleen de grote lijnen of ook de details? - uw eigen achtergrond: wat weet u allemaal al?

Om het u nog makkelijker te maken kunt u via Appartement & Eigenaar een online kennistest doen. Beantwoord de vragen en ontdek direct welke kennis u paraat heeft en waar nog wel wat bijgespijkerd kan worden. Ga hiervoor naar www.vvezelftest.nl.

â–˛

Klaar? Sla dan snel om!

MAGAZINE FEBRUARI 2015

19


Kennisverdieping VvE Centraal

VvE Centraal SPECIALISATIE: online cursussen waarmee u in uw eigen tijd, vanuit huis meer kunt leren over het reilen en zeilen van een VvE. AANBOD: basiscursus – waar krijg je als VvE lid mee te maken? Hoe functioneert een VvE? vervolgcursus – gaat dieper in op het functioneren van de VvE in de praktijk technisch onderhoud - voor mensen zonder technische

Kjenning SPECIALISATIE: klassikaal uw kennis vergroten, zowel op locatie als aan huis. AANBOD: opleidingen gericht op zowel nieuwe VvE-leden, als ook verdiepingscursussen voor bestuursleden. Deelnemers ontvangen een naslagwerk waarin alle informatie van de cursus of opleiding in terug te lezen is. LOCATIE: regio Utrecht

20

MAGAZINE FEBRUARI 2015

achtergrond die meer inzicht willen hebben in het technische onderhoud van het appartementencomplex woonfraude – herkennen, voorkomen en aanpakken LOCATIE: online vanuit huis. NIVEAU: MBO PRIJZEN: variërend van € 12,95 tot € 195,- inclusief BTW.

NIVEAU: het opleidingsniveau varieert afhankelijk van de opleiding van MBO tot HBO. PRIJZEN: vanaf € 545,-. EXTRA: de opleidingen kunnen ook ‘in company’ en als maatwerk specifiek op uw wensen toegespitst aangeboden worden.


VvEBelang SPECIALISATIE: klassikaal uw kennis vergroten, zowel op locatie als aan huis.

NIVEAU: het opleidingsniveau varieert afhankelijk van de opleiding van MBO tot HBO.

AANBOD: een 3-daagse vakopleiding VvE Beheer en Bestuur en een 13-daagse praktijkopleiding VvE Beheer.

PRIJZEN: variërend van € 1.325,- tot € 3.950,- inclusief verblijfkosten en cursusmateriaal, exclusief BTW.

LOCATIE: Utrecht en Breukelen

VvE Servicenet SPECIALISATIE: klassikaal als eigenaar de algemene kennis over het reilen en zeilen van een VvE vergroten, of als bestuurslid uw kennis verdiepen. Zowel op locatie als in huis. AANBOD: Voorlichting voor aspirant-kopers van een appartement, een introductiemodule voor eigenaren over hoe een VvE functioneert en met welke verplichtingen eigenaren te maken krijgen, een module voor bestuurders over specifieke bestuurszaken zoals begrotingen, verzekeringen, jaarverslagen en -rekeningen en het meerjarenonderhoudsplan, en verdiepingscursussen op financieel/administratief gebied en met betrekking tot techisch beheer.

LOCATIE: Rotterdam en Eindhoven NIVEAU: MBO PRIJZEN: op aanvraag EXTRA: bestuursleden hebben de mogelijkheid diverse losse modules te volgen over specifieke thema’s binnen de onderwerpen Financieel & Administratief en Technisch.

Wij horen graag van u Heeft u een opleiding, cursus of workshop gevolgd om uw VvE-kennis te vergroten? Dan horen we graag over uw ervaringen. Bij wie heeft u de cursus gevolgd? Voldeed de cursus aan uw verwachtingen? Hoe heeft u deze aanbieder gevonden? Of mist u juist mogelijkheden om uw kennis te vergroten, heeft u de juiste aanbieder nog niet gevonden? Wat verwacht u van een opleiding of cursus? Wij brengen het allemaal in kaart en delen uw ervaringen, zodat toekomstige cursisten daar hun voordeel mee kunnen doen.

MAGAZINE FEBRUARI 2015

21


(advertorial)

Renovatie riolering woongebouw Eksterlaan II in Vlaardingen Het inmiddels 46 jaar oude woongebouw VvE Eksterlaan 130 /m 388 in Vlaardingen bestaat uit 130 woningen, bestaande uit zowel huurders als individuele eigenaren. De flat heeft 13 woonverdiepingen met 10 woonkolommen. Op de begane grond bevinden zich de individuele bergingen met de technische ruimten.

Technisch beheerder Arno van der Toorn is als accountmanager technisch beheer van de firma Partner in Technische Beheer (PIT Beheer) verantwoordelijk voor het opstellen, vaststellen en het uitvoeren van de onderhouds-en verbetermaatregelen voor onder meer het woongebouw Eksterlaan in Vlaardingen. Het afgelopen jaar hebben er ingrijpende asbestsanering en cv-werkzaamheden plaatsgevonden. ‘Met tevredenheid kunnen we hierop terugkijken. Erbij zijn hoge kwaliteitsdoelen behaald, tegen relatief lage kosten. Onder meer door deze besparingen kon ook de dringend aan vervanging toe zijnde riolering aangepakt worden’, aldus van der Toorn. Riolering De tien verticale standleidingen en de horizontale afvoerleidingen in de woningen zijn verouderd en versleten. Dit heeft geleid tot structurele lekkage-meldingen. De verzekeringsmaatschappij was niet meer bereid om de gevolgschade van de huidige rioleringsleidingen te vergoe-

22

MAGAZINE FEBRUARI 2015

den. De afvoerleidingen van de badkamer, die aangesloten zijn op de verticale riolering (standleiding), zijn tijdens de bouw van het wooncomplex door de betonvloer aangebracht en zijn bevestigd aan het plafond van de onderliggende woning/berging. Geen enkele bewoner heeft zicht op de technische staat van zijn/haar afvoerleiding. Lekkages die ontstaan, worden door de benedenburen waargenomen. In de afgelopen jaren is gebleken dat de individuele afvoeren eveneens aan renovatie toe zijn. Het alleen renoveren van de tien standleidingen zou geen antwoord zijn op de slechte technische staat van het rioleringsstelsel in de woningen. Het voorstel aan de VVE was om de afvoerleidingen in de woning tegelijkertijd met het aanpakken van de standleidingen mee te nemen. Gezien de klachten is er besloten door de firma House-liner BV een haalbaarheidsonderzoek uit te laten voeren. Hierbij wordt, met behulp van een

Er zijn in principe twee methoden om de riolering aan te pakken, namelijk: Methode 1. Fysiek vervangen van standleiding en/of afvoerleidingen. Het oplossen van de lekkages van de standleiding kan plaatsvinden door deze in het toilet/badkamer fysiek te vervangen. Voor het fysiek vervangen van de standleiding dient alle aftimmeringen / betegelingen ter plaatse van de standleiding verwijderd te worden. Bij veel toiletten/badkamers zijn de standleidingen weggewerkt. Het niveau van afwerking varieert van “eenvoudig” tot ‘zeer luxe’. Methode 2. Standleiding verticaal intern voorzien van kous met kunsthars en de horizontale afvoerleidingen voorzien van kunsthars met behulp van de zgn. spraytechniek. Door de huidige standleiding te voorzien van een epoxy-hars geïmpregneerde ‘ gebreide kous’ wordt de levensduur van de gietijzeren buis minimaal verlengd met 50 jaar.

geavanceerde inspectiecamera , de binnenzijde van de standleidingen en afvoerleidingen geïnspecteerd. Hierbij wordt o.a. gekeken naar diameters, leidingverloop en de toestand van de leidingen. Uit dit onderzoek bleek dat de standleidingen in een slechte staat verkeerde. Het advies werd gegeven om deze leidingen te renoveren. PIT Beheer heeft al eerder dergelijke projecten uitgevoerd en heeft diverse scenario’s om een rioleringsstelsel te


(advertorial)

(links) Standleiding oud (rechts) Standleiding nieuw

renoveren, uitgewerkt. Vanwege het afwerkingsniveau van de ruimte, waar de standleidingen zich bevinden, is er besloten om niet voor een traditionele vervanging te kiezen. Op basis van een goedgekeurd voorstel door de ALV zijn er meerdere offertes aangevraagd. Diversen firma’s, waaronder de firma House-Liner BV, hebben een aanbieding gemaakt voor het renoveren van de standleidingen middels een ‘kunsthars koustechniek’ in plaats van een coatingtechniek. De keuze hiervoor is gebaseerd op basis van de toestand van de oude leidingen. In de bestaande standleidingen waren dermate veel slechte plekken aanwezig, dat met zekerheid gesteld kon worden, dat tijdens het reinigen van deze leidingen er gaten zouden ontstaan. Door toepassing van de ‘kunsthars koustechniek’ wordt een statisch zelfdragende leiding gecreëerd, die dergelijke gaten direct overbrugt. Hiervoor hoeven er geen extra werkzaamheden vooraf uitgevoerd te worden. Gelijktijdig is er een aanbieding gemaakt om de afvoerleidingen van keuken, badkamer en toilet te renoveren. De ervaring in dit complex heeft ons geleerd dat koperen leidingen vaak de oorzaak zijn van lekkages. Omdat deze leidingen slechts een diameter hebben van 40 mm, is hier niet voor een kousmethode gekozen maar voor een spray-techniek. House-liner BV zet hiervoor het in eigen beheer ontwikkelde en gepatenteerde Spray-liner® systeem in. Vanwege de vele klachten is door de VvE geëist dat de renovatie van de standleidingen vóór de kerst 2014 afgerond werd. De renovatie van de afvoerleidingen mocht in januari 2015 starten. Dit betekende dat de in 4 weken 10 standleidingen met een lengte van 37 meter gerenoveerd diende te worden. Nadat er een gedetailleerd werkplan en planning is opgesteld zijn de bewoners door PIT Beheer geïnformeerd.

De uitvoering Als eerste worden de standleidingen gereinigd. Tijdens deze werkzaamheden konden de bewoners normaal gebruik maken van toilet, keuken en badkamer. Aan de onderzijde wordt de leiding losgekoppeld om de vervuiling en loskomende roestschilfers op te vangen. Dit wordt apart afgevoerd. Na de reiniging volgt een extra camera-inspectie om de inlaten in te meten. De house-liner® is een naadloos gebreide liner die geen stiknaad heeft en dermate flexibel is dat deze , bij het inbrengen in de leiding, alle contouren van de bestaande leiding volgt. Hierdoor sluit deze perfect aan en wordt plooivorming voorkomen. Deze house-liner® wordt onder vacuüm geïmpregneerd met een hoogwaardige epoxy-hars. Door toepassing van deze vacuüm techniek wordt gegarandeerd dat iedere vezel van de liner doordrenkt wordt met de epoxy-hars. Aansluitend wordt de liner door een wals gehaald waardoor, over de gehele lengte van de liner, een gelijkmatige wanddikte wordt gerealiseerd. Daarna kan de gebreide liner naar het dak toe worden gebracht. Bij het invoerpunt (in dit geval de ontluchtingsopening) op het dak is een inbrengmechanisme geplaatst. Met dit mechanisme wordt de house-liner®, door luchtdruk, binnenste buiten in de leiding afgerold. De epoxyhars wordt hierdoor tegen de binnenzijde van de leiding gedrukt en verlijmd hiermee. De house-liner® komt uit in de berging. Nadat de liner is aangebracht wordt heeft deze tijd nodig om uit te harden. Dit kan door de twee componenten epoxy-hars kous (door omgevingstemperatuur) op tijd uit te laten harden. Het is mogelijk om, door toevoeging van stoom, het uithardingsproces te versnellen. Bij de Eksterlaan is ervoor gekozen de house-liner® op tijd uit te laten harden. Na uitharding worden, met behulp van een robotcutter, de aansluitingen vanuit de standleiding open gefreesd. Met deze techniek is de VvE verzekerd dat de leidingen weer minimaal 50 jaar meegaan. Spray-liner® Vanwege de vele lekkages is ook besloten om de afvoerleidingen aan te pakken. Omdat deze een zeer kleine diameter hebben (40 mm) is een house-liner® niet

kolom met 13 woningen per week. Medio maart 2005 zijn deze werkzaamheden afgerond. Als eerste zijn door de medewerkers van House-liner BV de looproutes en de ruimtes waar de aansluitingen zich bevinden preventief afgedekt met speciale loopfolie. Voor het aanbrengen van de Spray-liner® zijn daarna de inbrengpunten van de afvoerleidingen toegankelijk gemaakt worden. Belangrijk hierbij is dat de invoeropening van de afvoerleiding voldoende groot (minimaal 34 mm) is. Daarna zijn deze afvoerleidingen vanuit de woning gereinigd en geïnspecteerd. Aansluitend is middels de Spray-liner® techniek een waterdichte verlijmende epoxylaag aan de binnenzijde van de afvoerleiding gebracht. Hiervoor wordt, vanuit de aansluiting richting de standleiding, een spray-kop ingebracht en deze wordt daarna geautomatiseerd terug getrokken. Hierbij wordt een gelijkmatige epoxy-laag in de leiding aangebracht. De toegepaste epoxyhars bevat geen styreen en verlijmd met de aangebrachte house-liner®. Hierna zijn de sanitaire toestellen weer aangesloten. De hars heeft een droogtijd van ca. 4 uur. Daarna kan de afvoerleiding weer gebruikt worden. Conclusie Voor een VvE is het van belang dat de technisch beheerder alle mogelijkheden onderzoekt. De mogelijkheden worden afgezet tegen de lokale en financiële omstandigheden binnen een VvE. Hierdoor kan voor een soortgelijk project de uitvoeringsmethode per VvE verschillend zijn. De VvE en PIT Beheer zijn zeer tevreden met het eindresultaat. Voor iedere VvE wordt maatwerk geleverd met ervaring uit eerdere projecten. Heeft u als VvE hulp nodig bij het maken van dergelijke technische projecten dan kunt u altijd vrijblijvend contact met PIT Beheer opnemen. Meer informatie: www.pitbeheer.nl Opengesneden, behandelde afvoerleiding.

mogelijk. Hiervoor is er uitgeweken naar een Spray-liner®. Voor de 130 woningen is een uitvoeringstijd uitgetrokken van 10,5 weken. Dit betekent gemiddeld 1 woon-

MAGAZINE FEBRUARI 2015

23


Besparen op liftkosten? Doe mee met de gezamenlijke aanbesteding in mei 2015.

Duurzaam van goot tot nok

Schrijf uw VvE nu in! Bel Eurlicon op (020) 494 27 40 en ontdek hoe we samen de kosten voor uw lift(en) kunnnen reduceren.

Voor al uw platte en hellende daken

www.eurlicon.nl/vve

www.daktechniekholland.nl info@daktechniekholland.nl

0184 499 266 Hardinxveld-Giessendam

Heeft u vastgoed met vocht, zwam of houtrotproblemen? J 5Jaar 0aar MEER D AN

Van Lierop is thuis in uw woningbezit!

E R VA R

ING

■ Bij mutatie, calamiteit of projectmatig onderzoek ■ Uitgebreide rapportage met bouwkundige tekening ■ Offerte voor bestrijding, vloerherstel en isolatie ■ Beschikking over de nieuwste inspectietechnieken ■ Ruime ervaring met kruipruimterenovatie

Weet waar u aan toe bent en neem contact op met een van onze vestigingen voor een vrijblijvend gesprek! Doe het nu voor het te laat is!

www.vanlierop.nl

Wist u dat onze technisch adviseurs geheel vrijblijvend een lezing op het gebied van houtaantastende insecten/schimmels en vochtproblemen bij u komt verzorgen? Vestigingen Noord: Alphen a.d. Rijn | Heerhugowaard | Assen | Vestigingen Zuid: Boxtel | Echt | Mechelen (B) |

Van Lierop Conserveert & Herstelt Hout | Verdrijft Vocht

Van Lierop

0411 63 26 47

0172 43 35 14

Uw installatie- en onderhoudspecialist voor woningventilatiesystemen met ruim 20 jaar ervaring. Professionele partner voor woningcorporaties, vastgoed- en VVE-beheerders.

Breijer Ventilatietechniek Vestigingen Rotterdam, Almere en Zwolle www.breijer.nl


Software

Tel uit je winst! Het gemak van een financieel softwarepakket Onder het mom ‘leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker’ ontwikkelde VvEtotaal slimme software voor de administratie van uw VvE. Kent u dat? U bent penningmeester of boekhouder van de VvE en omdat al die financiële pakketten zo duur zijn, gebruikt u Excel en Word om de administratie van de VvE bij te houden. U bent maandelijks veel tijd kwijt om de nota’s voor de eigenaren te maken, bankafschriften te boeken, betalingsachterstanden na te jagen, rekeningen te betalen en overzicht te houden op de reserves van de VvE. Dit kan echt een stuk eenvoudiger. Hoe? Met behulp van de gebruiksvriendelijke en betaalbare financiële module van VvEtotaal. VvEtotaal biedt betaalbare software oplossingen Appartement & Eigenaar werkt samen met VvEtotaal. VvEtotaal is een softwarepakket waarmee VvE’s eenvoudig hun beheer uit kunnen voeren. Het pakket is verdeeld in vier verschillende modules: Basis, Financieel, Technisch en MJOP/ MJOB. Het basispakket is gratis voor alle bij Appartement & Eigenaar aangesloten zelfstandige VvE’s. De software van VvEtotaal is eenvoudig in het gebruik. Zo hoeft u niets op de pc te installeren. Het pakket is gebaseerd op online software, alles werkt in ‘the cloud’. Gebruiksvriendelijk en altijd toegankelijk. Het gemak van de financiële module Met deze module kunt u eenvoudig de maandelijkse bijdrage in rekening brengen en eventueel via de bank incasseren. Voor betalingsachterstanden gebruikt u de aanmaningsmodule, die volledig conform de WIK (Wet Incasso Kosten) werkt. Facturen van leveranciers betaalt u via zakelijke betaalbatches die u naar de bank stuurt, waarbij u een bestuurslid kunt machtigen om een betaling vrij te geven voordat deze verstuurd kan worden. Betalingen via de bank kunt u downloaden in

een bestand, dat u kunt inlezen en eenvoudig verwerken in uw administratie. Het afsluiten van het boekjaar gaat snel en eenvoudig. U kunt de jaarafsluiting eerst proef laten draaien, zodat u de cijfers kunt controleren en corrigeren voordat u het jaar definitief afsluit. En als de kascommissie toch nog een foutje vindt, dan kunt u deze eenvoudig herstellen. Iedere eigenaar heeft toegang tot VvEtotaal en kan naast zijn eigen financiële gegevens (maandnota’s, openstaande posten, debiteurenkaart) ook de kolommenbalans van de VvE inzien. Stap als VvE over op een softwarepakket dat speciaal gemaakt is voor verenigingen van eigenaars, eenvoudig in gebruik is, inzage biedt aan eigenaren en bestuursleden, afgestemd is op de meest recente wet- en regelgeving en heel veel tijd bespaart bij het verwerken van de financiële administratie. Om gebruik te kunnen maken van de financiële module van VvEtotaal, moet u beschikken over de basismodule, die voor leden van Appartement & Eigenaar gratis wordt aangeboden. Zelfstandige VvE’s die bij Appartement & Eigenaar zijn aangesloten kunnen tegen een aantrekkelijke korting gebruikmaken van de financiële module van VvEtotaal. Voor meer informatie: www.appartementeneigenaar.nl/ basissoftware

Gratis basispakket voor alle bij Appartement & Eigenaar aangesloten zelfstandige VvE’s. MAGAZINE FEBRUARI 2015

25


Duurzaam

Duurzaam investeren Wie niet rijk is, moet slim zijn Duurzaam duur? Dat is een fabeltje. Wie nu investeert, profiteert direct van pure winst. En nee, dat is geen sprookje, maar een keiharde garantie.

Investeren is vaak even slikken. Het betekent eerst geld uitgeven en vaak is het maar de vraag of je het investeringsbedrag terugverdient. En op welke termijn. Maar wat nu als de investering direct wordt terugverdiend? En u die belofte ook nog eens zwart op wit krijgt? Nee, het is geen sprookje. Appartement en Eigenaar maakt het mogelijk. Hoe? Dat leggen we u graag uit.

duurzaam maken van appartementencomplexen zonder dat de maandlasten of servicekosten zouden stijgen. Nee, het effect van de investering moest meteen tastbaar en zichtbaar zijn. Tastbaar in de vorm van extra wooncomfort, zichtbaar in de zin van een lagere energienota. En dat is gelukt!

Win win Duurzaam wonen? Dat wil iedereen. Het is comfortabel, scheelt in de maandlasten (energieverbruik) en – last but not least – het is goed voor ons milieu. Willen is het probleem niet, de financiering vaak wel. Want wie gaat dat betalen? En wat levert het op? En stijgen de maandlasten dan niet enorm? En wie gaat het financieren? Op het moment dat die vragen voor uw VvE helder te beantwoorden zijn, is de eerste stap vaak gezet.

Zo werkt het Wilt u als VvE profiteren? Dan schakelt u via het collectief een deskundige op het gebied van duurzaam renoveren en verbouwen in. Diegene zal samen met u het complex bekijken en op basis van zijn bouwkundige expertise in kaart brengen waar bij uw complex de meeste winst valt te behalen. Dat verschilt namelijk per complex. En daarom spreken we van maatwerk. Op basis van een concrete rekensom, kunt u beslissingen nemen. Wat pakken we eerst aan, wat wordt de eventuele volgende stap?

Nieuw initiatief Appartement & Eigenaar kent de VvE’s als geen ander. Er kwamen steeds meer geluiden in de trant ‘we willen wel, maar hoe dan?’ Elke VvE moest het wiel zelf uitvinden. Dat moest veranderen, vonden wij. Door het als collectief aan te pakken en daarbij te profiteren van elkaars kennis, contacten en ervaringen. Appartement & Eigenaar bracht allerlei partijen bij elkaar met maar één doel: het

Wie gaat dat betalen? Veel VvE’s hebben wel een spaarpot, maar vaak niet genoeg in kas om grootschalige renovaties te kunnen financieren. Ook daar is aan gedacht. Appartement en Eigenaar heeft hiervoor de oplossing gevonden zodat u als VvE gemakkelijk kunt financieren. Het grote voordeel van deze constructie? U krijgt als VvE de garantie dat uw maandlasten niet stijgen, maar gelijk blijven. Hoe dat

26

MAGAZINE FEBRUARI 2015

mogelijk is? Doordat we zeker weten dat u als VvE winst kunt behalen, als u slimme, duurzame maatregelen treft. Welke dat zijn? We hebben de belangrijkste voor u in kaart gebracht. En natuurlijk meteen de financiële balans opgemaakt. MAATREGEL 1 Glas en kozijnen Veel warmte gaat verloren via de kozijnen, daarom is het in veel gevallen slim om deze te laten vervangen voor kozijnen met een lage U-waarde (warmtedoorgangscoëfficiënt in Watt/m2). Vaak is het verstandig om dan ook meten het glas te vervangen voor HR++ glas. Wat is de winst? HR++ glas is duurder dan gewoon dubbelglas, het prijsverschil verdient zich echter in 2 jaar terug op de energierekening. Onderzoek naar de levenscyclus van kozijnen heeft aangetoond dat het op het gebied van milieubelasting weinig uitmaakt of u kiest voor houten, aluminium of kunststofkozijnen. De cijfers: HR++-glas kost ca. € 110,- per m2 . De energiebesparing bij HR++-glas is 24 m3 aardgas per m2. De terugverdientijd is 4 tot 5 jaar voor HR++-glas. MAATREGEL 2 Isolatie Isoleren is dé manier om het wooncomfort verhogen en warmteverlies via


ramen, muren, kozijnen, daken, vloeren en deuren te verminderen en onnodige milieubelasting te voorkomen. Voor we ingaan op de diverse isolatiemogelijkheden, nog even dit. Er wordt een aantal waarden gebruikt om duidelijk te maken wat het isolerende vermogen van een bepaald materiaal is. Wie zich gaat verdiepen in isoleren zal veel met deze waarden te maken krijgen. We zetten ze daarom voor u op een rijtje: - L- waarde (ook wel Lambda-waarde): hoe kleiner deze waarde, hoe beter het materiaal isoleert. - U-waarde: deze waarde wordt meestal gebruikt bij materialen waar je geen dikte kunt kiezen, zoals glas. Hoe lager de waarde, hoe beter het materiaal isoleert. - Rd-waarde: de Rd-waarde geeft de warmteweerstand aan. Deze wordt berekend door de dikte van het materiaal te delen door de L-waarde. Hier geldt: hoe hoger het getal hoe beter. - Rc-waarde: het totaal van de Rd-waarden van de gebruikte materialen. Hoe hoger de Rc-waarde hoe beter geïsoleerd. De Rc-waarde wordt ook gebruikt om de totale warmteweerstand van een constructie aan te geven. Wat voor u belangrijk is om te weten, is wat de Rc-waarde van uw appartement en/of appartementencomplex is. Het bouwjaar van de woning speelt hierbij een rol. Woningen van voor 1975 zijn van oorsprong niet geïsoleerd en voorzien van enkel glas. De Rc-waarde was hooguit 0,38. Pas na 1975 werd het isoleren van nieuwbouwwoningen verplicht. De minimale isolatiewaarde toen was een Rc van 1,3. Na 1988 werd dit aangescherpt tot een waarde van 2. Sinds het nieuwe Bouwbesluit is de minimale Rc-waarde voor een woning 3.5 en voor nieuwbouwwoningen zelfs 5.5!

MAATREGEL 3 Gevelisolatie Gevelisolatie is ruwweg onder te verdelen in drie soorten: - isolatie van de spouwmuur; - isolatie binnenzijde van de gevel; - isolatie buitenzijde van de gevel. Spouwmuurisolatie Een spouwmuur bestaat uit een binnen- en een buitenmuur met daartussen een open ruimte, de spouw. Deze spouw voorkomt onder andere dat er vocht van buiten naar binnen kan doorslaan. Door de spouw te vullen met isolatiemateriaal kan deze op relatief eenvoudige manier geïsoleerd worden. Materialen die gebruikt kunnen worden om de spouw

mee te vullen zijn: glaswol, steenwol, purschuim en isolatiekorrels/-parels. Spouwmuurisolatie is de minst ingrijpende vorm om de buitengevel te isoleren. Wat is de winst? De kosten voor spouwmuurisolatie liggen tussen € 8,- en € 15,- per m2 muur. De terugverdientijd is 4 tot 7 jaar. Het isoleren van spouwmuren bespaart 6 tot 8 m3 aardgas per m2 muur per jaar. Binnenisolatie Bij het isoleren van de binnenzijde van de gevel wordt een zogenaamde voorzetwand gebruikt. Deze wand wordt tegen de buitenmuur geplaatst en afgewerkt met muurverf, behang of stucwerk. Er kleven echter wel wat nadelen aan, waarvan de belangrijkste de kans op vochtproblemen. Het is daarom verstandig deze klus uit te besteden aan een vakman. Wat is de winst? De investeringskosten bij deze manier van isoleren zijn relatief laag en in circa drie jaar terugverdiend. Buitenisolatie Bij buitenisolatie wordt het isolatiemateriaal aan de buitenkant van het gebouw geplaatst. De gevels worden vervolgens afgewerkt met pleisterwerk of een andere bekleding. Zo bespaart u niet alleen op de energierekening, maar krijgt het appartementencomplex meteen een nieuw fris uiterlijk. Het is een kostbare manier van isoleren, die bovendien ingrijpend is voor het uiterlijk van het complex. Daardoor valt deze manier van isoleren af als er geen wijzigingen aan het uiterlijk van het pand mogen worden aangebracht. Wat is de winst? Buitenisolatie is een arbeidsintensieve klus, de investering is afhankelijk van een aantal factoren zoals de te gebruiken materialen en het te isoleren oppervlak en de gewenste afwerking. Buitenisolatie is de meest efficiënte manier van isoleren, echter vanwege de hoge investering is de terugverdientijd wel langer dan bij binnen isolatie en spouwmuurisolatie, gemiddeld tien jaar. MAATREGEL 4 Dakisolatie Warme lucht heeft de eigenschap op te stijgen. Door het dak goed te isoleren kan de warmte niet ontsnappen. Vergelijk

Wat is de winst? Na al die droge kost duizelt het u misschien, want wat betekenen al die waarden nou in de praktijk voor u? Het zal u vast niet zijn ontgaan, de ophef in de media over het energielabel. De rijksoverheid heeft bepaald dat woningeigenaren in het bezit moeten zijn van een definitief energielabel. Het doel hiervan is de energiezuinigheid van de woning te verbeteren. Hoe energiezuiniger de woning, dus hoe hoger de Rc-waarde, hoe beter uw woning scoort.

Het bouwbesluit Wat zijn wettelijk de minimale isolatiewaarden bij renovatie? In het Bouwbesluit staan minimale isolatiewaarden voor de thermische isolatie van de bouwschil (uitgedrukt in zogenaamde Rc-eisen voor dichte geveldelen, en U-eisen voor ramen, deuren et cetera). Bij renovatie geldt in principe het zogenaamde ‘rechtens verkregen niveau’ ofwel de isolatie-eisen die destijds toen het gebouw nieuw gebouwd werd, golden (met een absoluut minimum van Rc = 1,3 m2K/W). Uitzondering hierbij betreft de zogenaamde ‘ingrijpende renovatie’: dit is het geval als tenminste 25% van de buitenschil van het gebouw geheel wordt weggehaald en vervangen, dan gelden de minimale isolatieeisen die ook voor nieuwbouw gelden, namelijk: - Rc=3,5 voor vloer; - Rc=4,5 voor gevel; - Rc=6 voor dak. De U-waarde voor ramen, deuren etc. mag daarbij niet hoger zijn dan 1,65 W/m2K. Uiteraard betreft het minimum eisen: het staat de opdrachtgever altijd vrij om betere waarden te realiseren als men inderdaad duurzaam wil renoveren (zeker als men niet ingrijpend renoveert is het rechtens verkregen niveau veelal niet duurzaam te noemen). Bron: Binnenlandse Zaken

MAGAZINE FEBRUARI 2015

27Duurzaam het met een warme muts. Daken kunnen zowel van de binnen- als van de buitenkant geïsoleerd worden. Bij het isoleren van de buitenkant van het dak wordt meteen de dakconstructie beschermd tegen de invloeden van buitenaf. Bij platte daken is het mogelijk om op de bestaande laag een nieuwe beschermende toplaag aan te brengen. De bestaande laag wordt in dat geval hergebruikt als dampremmende onderlaag. Vervolgens wordt er isolatiemateriaal aangebracht, waarna het dak voorzien wordt van een waterdichte afdeklaag. Wat is de winst? Dit kan u een flinke besparing op de stookkosten opleveren.

de zomer, dit kan oplopen tot gemiddeld 6 graden op de bovenste verdieping. Bijkomend voordeel is dat deze daken regenwater opvangen en vasthouden wat overbelasting van het riool bij zware regenval helpt voorkomen en ze fijnstof op vangen. Echter omdat de grond van het dak in de winter te koud is, houdt een groen dak ’s winters geen warmte vast. Diverse gemeenten verstrekken subsidie voor het aanleggen van een groen dag, informeer hier naar bij uw gemeente. TIP: Handige bespaar calculator ledverlichting vind je op www.hetledhuis.nl.

Efficiënt Energie

MAATREGEL 5 Groene daken Groene daken worden steeds populairder, niet zo verwonderlijk want deze manier van isoleren is bijzonder duurzaam. Er zijn twee soorten groene daken, de intensieve en de extensieve. Het intensieve groene dak is te vergelijken met een traditionele tuin. Je kunt je voorstellen dat hier nogal wat bij komt kijken, al was het alleen maar met betrekking tot het dragend vermogen van het dak. Extensieve daken zijn veel minder belastend voor de dakconstructie. De begroeiing bestaat vaak uit mos, vetplanten en kruiden en zijn bijzonder onderhoudsvriendelijk.

Wat is de winst? Ledlampen zijn gemiddeld 5 keer zo duur als andere verlichting, maar de energiekosten zijn een stuk lager. Globaal kunnen we stellen, dat een ledlamp 90% minder energie gebruikt dan een

Cellulose of papiervlokken: € 13 per m2 Cellulose heeft een L-waarde van 0.039. Voor een Rc-waarde van 3.5 heb je een dikte nodig van 135 mm. Toepassing: muren, daken en vloeren Hennep: € 13 per m2 Hennep heeft L-waarde van 0.040. Voor een Rc-waarde van 3.5 heb je een dikte nodig van 160 mm. Toepassing: gevels, daken en vloeren. Vlas: € 14 per m2 Vlas heeft een L-waarde van 0.038. Voor een Rc-waarde van 3.5 heb je een dikte nodig van 140 mm. Toepassing: gevels, daken en vloeren. Metisse: € 15 per m2 Metisse heeft een L-waarde van 0,038. Voor een Rc-waarde van 3.5 heb je een dikte nodig van 140 millimeter. Toepassing: dak- en gevelisolatie aan de binnenkant. Houtvezel: € 20 per m2 Houtvezelplaten hebben een L-waarde van 0.040. Voor een Rc-waarde van 3.5 heb je een dikte nodig van 20 mm. Toepassing: in vlokvorm geschikt voor spouwmuurisolatie, als platen geschikt voor isolatie van wanden, houten vloeren en binnenzijde van dak. Kurk: € 30 per m2 Kurk heeft een L-waarde van 0,040. Voor een Rc-waarde van 3.5 heb je een dikte nodig van 150 mm. Toepassing: in korrelvorm geschikt als gevelisolatie, als platen toepasbaar als vloerisolatie.

Wat is de winst? Groene daken zijn goed voor het milieu en verlengen de levensduur van het dak. Bovendien zorgen ze voor verkoeling in

MAATREGEL 6 Verlichting Wist u dat u als VvE al een aardige winst kunt boeken op het gebied van verduurzaming door eens kritisch naar de huidige verlichting te kijken? Vervang bestaande armaturen voor exemplaren met ledverlichting. Nog efficiënter wordt het met behulp van bewegingssensoren. Wie liever niet het donker in stapt kan kiezen voor een ledarmatuur met dimfunctie. Op het moment dat er geen beweging is, schakelen deze lampen terug naar 10% van het verbruik.

100% natuurlijk Isoleren met 100% natuurlijke materialen? Het kan! Onderstaand geven we een overzicht van de mogelijkheden en de globale prijzen.

MAGAZINE FEBRUARI 2015

29


Een mooiere buitenwereld begint bij Falco Wat u ook zoekt voor de buitenwereld rondom uw appartementencomplex, Falco heeft het. Falco biedt ook een enorm assortiment voor fietsparkeren (ook met FietsParkeur), verkeersgeleiding en toegangscontrole. Voor verdere aankleding vindt u bij Falco tevens afvalbakken en plantenbakken. Falco producten zijn perfect geschikt voor appartementencomplexen, gemaakt van duurzame, solide materialen om lang mee te gaan. Falco heeft een eigen productontwikkeling afdeling, hierdoor is het relatief eenvoudig

om een prototype te fabriceren, producten op maat te ont-

wikkelen of om aanpassingen op een bestaand product door te voeren.

FALCOKRONOS

Parkeerbeugel;

Triangel;

FalcoLok-600;

Falco B.V

Dankzij het vergrendelings-

Een fraaie serie straatmeubilair

Zeer ruime fietsberging met

Falco Straatmeubilair

mechanisme is de parkeerbeugel met o.a. fietsstandaards,

stalen dakframe.

Falco Fietsparkeren en Straatmeubilair

de garantie voor een vrije

fietsbeugels, banken en

Verschillende soorten

Falco Fietsparkeren en Straatmeubilair

parkeerplaats.

overkappingen.

wandbekleding mogelijk.

30

@FalcoTweets FalcoBV

MAGAZINE FEBRUARI 2015

MEER WETEN? BEL (0546) 55 44 44 OF BEZOEK ONZE WEBSITE WWW.FALCO.NL OM ONS VOLLEDIGE ASSORTIMENT TE BEKIJKEN


Duurzaam

Zinco

gloei- of halogeenlamp. De gemiddelde terugverdientijd op basis van energieverbruik is 3 tot 8 jaar. Tevens is er een behoorlijke financiële besparing in onderhoud en vervanging van de lampen. MAATREGEL 7 Vervanging van verwarmingsketels Door oude verwarmingsketels te vervangen voor nieuwe moderne exemplaren kan uw besparing oplopen tot wel 60% of meer. Ketels van 15 jaar of ouder hebben een rendement van hooguit 20%.

De overheid heeft als doelstelling om vóór 2020 40% van de bestaande woningen (waaronder dus ook appartementen) 30%

TIP: materialen en producten voorzien van een keurmerk veroorzaken gegarandeerd minder milieubelasting dan vergelijkbare materialen en producten zonder keurmerk.

Gasabsorptie warmtepomp Een gasabsorptie pomp verwarmt water door gebruik te maken van warmte uit de bodem of de buitenlucht. De grootste verschillen met een elektrische warmtepomp zijn dat de gasgestookte systemen efficiënter zijn dan elektrische (bron: duurzaammkb.nl), bovendien is het systeem kleiner en is er geen krachtstroom nodig.

TIP: tot 1 juli aanstaande geldt het 6% tarief op het verbouwen en herstellen van woningen ouder dan twee jaar. Het 6% tarief geldt alleen op het arbeidsloon, niet op de materialen.

Wat is de winst Een gasabsorbtie warmtepomp kan zo’n 15 tot 30% energiebesparing opleveren, bovendien wordt ook de CO2-uitstoot met 15 tot 30% gereduceerd worden. De terugverdientijd is ongeveer 4 jaar. Innovatieve oplossingen Er is een aantal innovatieve oplossingen op de markt waarmee energie verkregen wordt uit rookgassen. De Ecoflo en de ECO NO.1 zijn hier goede voorbeelden van. De systemen zijn gebaseerd op het principe van de warmtewisselaar. De energie die opgevangen wordt uit de rookgassen wordt gebruikt om koud tapwater voor te verwarmen. De

energiezuiniger te maken.

MAATREGEL 8 Warm water beheer Water opwarmen kost energie, gelukkig zijn er een aantal mogelijkheden op de markt die helpen om water zo voordelig mogelijk op te warmen.

MAGAZINE FEBRUARI 2015

31


Duurzaam Widar

De drie P’s De drie P’s vormen de basis voor het begrip duurzaamheid: People – mensen Profit – winst Planet – aarde We willen genieten van de welvaart, we willen geld verdienen, maar tegelijk willen we zo goed mogelijk voor onze aarde zorgen.

HR-combiketel werkt hierbij als na-verwarmer. Wat is de winst? Het voorverwarmen van tap- en cv-water levert een gemiddelde besparing op van 20% de terugverdientijd is ongeveer 5 jaar. Collectief voordeel Kortom, er zijn veel maatregelen waarmee u de energiekosten naar beneden kunt halen. Het collectief van Appartement

Op grote schaal verduurzamen?

& Eigenaar adviseert en ondersteunt u graag. Op praktisch en financieel gebied. Kijkt u voor meer informatie op www.appartementeneigenaar.nl.

Meer lezen over duurzaam isoleren? www.appartementeneigenaar.nl.

APPARTEMENT & EIGENAAR

Zonder dat uw maandelijkse kosten stijgen? Appartement & Eigenaar en partners maken het nu mogelijk! Wilt u weten hoe? Meld u vrijblijvend aan op www.appartementeneigenaar.nl/duurzaam of vul de bon op de pagina hiernaast in.

32

MAGAZINE FEBRUARI 2015


Duurzaamheidsplan

Duurzame appartementencomplexen Nu mogelijk voor elke VvE Dat duurzaamheid op lange termijn vaak een flinke besparing oplevert, is algemeen bekend. Veel VvE’s blijken echter tegen de investering aan te hikken. Maar dat hoeft geen belemmering meer te zijn.

Kijk voor meer informatie op www.appartementeneigenaar.nl/duurzaam of stuur onderstaande bon op.

Naam VvE:

Adres:

Postcode:

Plaats:

E-mail:

Stuur de ingevulde bon in een envelop naar: Appartement & Eigenaar | Antwoordnummer 83 | 1940 VB Beverwijk (Een postzegel is niet nodig)

MAGAZINE FEBRUARI 2015

33


Water

Kraanwater

Stromend, druppelend, klaterend, bruisend, spetterend…

Schoon drinkwater, altijd en overal. Om mee te douchen, op te drinken, het toilet mee door te spoelen, kleding in te wassen... Begane grond, de tiende verdieping, het maakt niet uit, we draaien de kraan open en er is water. Maar waar komt dat eigenlijk vandaan? Schoon drinkwater waar en wanneer we maar willen; we weten niet beter. Maar wist u dat het eerste drinkwater dat via een leidingnetwerk geleverd werd - en dan ook nog uitsluitend in Amsterdam – pas in 1853 uit de kraan stroomde? Het meeste drinkwater in die tijd kwam uit putten en bronnen, ideale broedplaatsen voor infectieziekten zoals tyfus en cholera. Twee emmertjes water halen De eerste serieuze plannen om een waterleidingnetwerk aan te leggen in grote steden ontstonden rond 1840. Omdat drinkwater toen nog geen taak van de overheid was, was er ook geen geld beschikbaar. Er moesten dus andere bronnen worden aangeboord en dankzij Engelse financiers kon eind 1851 een start

34

MAGAZINE FEBRUARI 2015

gemaakt worden met een ambitieus plan. Het idee was als volgt: in het duingebied wordt regenwater op natuurlijke wijze gefilterd door het duinzand. Als ze dat zuivere water nou eens van de kust naar Amsterdam konden laten stromen? Zo gezegd, zo gedaan. Op 12 november 1851 stak de 11-jarige prins Willem van Oranje de eerste schop in de grond en kon het graven van een lange leiding waardoor het water Zandvoort naar Amsterdam werd gepompt. Op 6 juni 1853 was het zover. Amsterdammers konden voor het eerst drinkwater – afkomstig uit de duinen bij Zandvoort – halen uit het tappunt aan de Haarlemmerpoort. Kosten: 1 cent per emmer. Met emmertjes in de weer? Dat hoeft gelukkig niet meer. Tegenwoordig

draaien we de kraan op en het water stroomt. Hoe werkt dat precies? En wat komt er allemaal bij kijken? Wij namen een duikje in de wondere wereld van onze watervoorziening. Om te beginnen bij het waterleidingbedrijf. Waarom u niet zelf u waterleidingbedrijf kunt kiezen Schoon drinkwater is een eerste levensbehoefte. In de zogenaamde waterleidingwet is daarom vastgelegd dat alleen publieke rechtspersonen (overheden) of bedrijven die onder overheidscontrole staan drinkwater mogen produceren en leveren. Er zijn in Nederland tien waterleidingbedrijven. Deze hebben allemaal hun eigen waterleidingennet waar andere waterleidingbedrijven geen toegang tot hebben. Dit is de reden dat


klanten niet zelf hun waterleverancier kunnen kiezen. Wat een waterleidingbedrijf precies doet? Geen vraag of Wikipedia heeft er wel een antwoord op: ‘Een waterleidingbedrijf produceert en of distribueert drinkwater en soms industriewater binnen zijn afzetgebied.’ Oké maar waar halen die bedrijven dat water dan vandaan? Grondwater, oppervlaktewater en duinwater zijn de natuurlijke bronnen voor onze waterwinning. Echter voordat dit water uit onze kraan stroomt, heeft het een aardige weg afgelegd.

Hoe hard is uw water? U kent vast die reclames wel, waarbij huishoudelijk apparatuur aangetast is door hard water. Maar wat is hard water? Hard water is water met een hoog calciumgehalte. Zoals gezegd moet de gemiddelde waarde tussen de 5,6 en 14DH liggen. De bron waar het water gewonnen wordt is medebepalend voor de hardheid van het water. Hoe hard uw water is, is dus afhankelijk van waar u woont. Waterleidingbedrijven kunnen al diverse maatregelen nemen om te voorkomen dat het water te hard is en binnen het gemiddelde blijft. Wilt u precies weten hoe hard uw water is, kijk dan op zacht-water.nl/waterhardheid. Ondervindt u veel last (kalkafzetting) door hard water? Dan biedt een waterontharder misschien uitkomst. Deze wordt geïnstalleerd op de bestaande collectieve watervoorziening en onthardt het water. Kijk voor meer informatie op www.aquacell-waterontharder.nl. Eigen verantwoordelijkheid Het waterleidingbedrijf controleert de kwaliteit van het water en levert schoon en gezond drinkwater bij u af. Echter de verantwoordelijkheid van het waterleidingbedrijf stopt na de hoofdaansluiting. Dat betekent dat de VvE en de bewo-

ners verantwoordelijk zijn voor het traject daarna. Een belangrijk item voor VvE’s en de bewoners van het appartementencomplex is het voorkomen van legionella. Wat is Legionella Legionella is een bacterie die de veteranenziekte of legionellagriep veroorzaken. Stilstaand water met een temperatuur tussen de 25 en 55 graden zijn ideale voorwaarden voor de bacterie om zich te vermenigvuldigen. Dit kan bijvoorbeeld in leidingen die lange tijd niet gebruikt worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een appartement dat langere tijd te koop heeft gestaan. Een legionellabesmetting alleen kan ontstaan door het inademen van nevel. Hierdoor kan de bacterie in de longen terecht komen en loopt met risico op de zogenaamde Veteranenziekte. Met de volgende aandachtspunten voorkomt u eenvoudig en makkelijk een eventuele blootstelling aan de legionellabacterie: De minimale temperatuur van de boiler dient 60 graden te zijn Gaat u op vakantie en komt iemand de planten watergeven? Vraag dan of deze persoon ook alle waterkranen even open wil draaien om het water te laten stromen. Dit voorkomt dat het water te lang stil staat in de leidingen. Terug na vakantie? Draai dan zowel de warm- als koudwaterkraan open en laat deze minimaal vijf minuten lopen. Doe dit om en om bij kranen in het appartement. Hou daarbij de ramen en deur geopend voor een goede ventilatie. Voor zover bekend kunnen mensen niet besmet raken door het drinken van besmet water. U kunt met een gerust hart blijven douchen, uw handen wassen en al uw andere gebruikelijke handelingen uitvoeren waarbij u water gebruikt.

Je hebt water en water Grondwater is eigenlijk regenwater dat tussen de 40 en 200 meter de grond in is gezakt. Dit water wordt uit de grond gepompt en ondergaat vervolgens een zuiveringsproces om er schoon drinkwater van te maken. Niet al het grondwater is geschikt voor drinkwaterproductie, denk bijvoorbeeld aan het grondwater langs de kust waar het zoute zeewater zich mee vermengd. Daarom wordt er ook gebruik gemaakt van het water van de rivieren de Rijn en de Maas en water uit het IJsselmeer, ook wel oppervlaktewater genoemd. Met behulp van pompen wordt het water naar spaarbekkens getransporteerd. Speciale filters zorgen dat vissen en puin niet mee komen. Dit water is absoluut nog niet geschikt om veilig te drinken, pas nadat het ’t hele zuiveringstraject heeft doorstroomt kunnen wij er veilig van drinken. Zoals gezegd begon het drinkwaterverhaal in Amsterdam met de winning van duinwater, een zegen voor de volksgezondheid, een ramp voor het duingebied. Waterwinning uit het duingebied heeft vele hectaren natuurgebied beschadigd. Omstreeks 1940 besloot men de duinen op een andere manier in te zetten. De duinen worden nu gebruikt als natuurlijke filters om rivierwater te filteren. Naast het zo duurzaam mogelijk produceren van drinkwater is het waterleidingbedrijf ook verantwoordelijk voor het onderhoud van het waterleidingennetwerk en zijn deze bedrijven verplicht consumenten van schoon en veilig drinkwater te voorzien. Omdat schoon drinkwater een levensbehoefte is, zijn de waterleidingbedrijven verplicht een calamiteitenplan hebben om bij rampen en crises de levering van drinkwater veilig te stellen.

Gegarandeerd schoon en veilig Schoon en veilig drinkwater is dus een levensbehoefte, maar wie ziet er op toe dat ons water ook schoon en veilig is? De overheid speelt een belangrijke rol als het gaat om ons recht op schoon drinkwater. Zo wordt vanuit de overheid bepaald hoeveel stoffen en organismen er in het drinkwater mogen voorkomen. Ook de hardheid en zuurgraad van het water zijn vanuit de overheid bepaald. Voor drinkwater geldt een gemiddelde hardheid tussen 5,6 en 14 DH en de zuurgraad van ons drinkwater moet tussen de 7 en 9,5 liggen. Daarnaast worden er ook hoge eisen gesteld aan de leidingen en kranen die gebruikt worden bij de watervoorziening. De regels hiervoor staan in het Drinkwaterbesluit, het Bouwbesluit en de Regeling materialen en chemicaliën drink- en warm tapwatervoorziening. De waterleidingbedrijven zijn zelf verantwoordelijk voor het controleren of de kwaliteit van het drinkwater voldoet aan de normen uit het Drinkwaterbesluit. Zij rapporteren hierover aan de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT).

Volgens het drinkwaterbesluit moeten waterleidingbedrijven hun drinkwater laten testen op 700 verschillende stoffen. Flessenwater wordt maar op zo’n 20 stoffen getest! MAGAZINE FEBRUARI 2015

35


Met een Quooker heb je altijd direct kokend water bij de hand. Op ieder moment van de dag en voor tientallen toepassingen. Met de Quooker Fusion heb je zelfs warm, koud en kokend water uit ĂŠĂŠn kraan! Van begin januari tot eind april monteren we de Quooker Fusion kosteloos, supersnel en wanneer 't jou het beste uitkomt. Ook in een bestaande keuken. Hoe makkelijk is dat? Ga voor gratis montage naar quooker.nl of bel 0800 9002.


Sinds 2005 mogen waterleidingbedrijven chloor niet meer inzetten als primair desinfectiemiddel. Het water wordt nu behandeld met ozon of ultraviolet licht om het te desinfecteren. Efficiënt Energie

Verantwoordelijkheid VvE Welke verantwoordelijkheden heeft de VvE als het gaat om de kwaliteit van het drinkwater? Volgens de wet is het waterleidingbedrijf verantwoordelijk voor het leveren van schoon drinkwater aan de hoofdaansluiting. Na de hoofdaansluiting bevindt zich de collectieve leidingwaterinstallatie, ook wel de binnen installatie. Van hieruit lopen de leidingen door het complex om alle appartementen van water te zien. Afhankelijk van het complex is er mogelijk ook ene drukverhogingsinstallatie die er voor zorgt dat men overal over dezelfde krachtige straal water beschikt. De VvE is verantwoordelijk voor deze installaties en het drinkwater dat via deze installatie bij de eigenaren uit de kraan komt. Aandachtspunten Voor u als VvE is het belangrijk om te weten wat er allemaal aangesloten zit op de collectieve installatie. Kritische tappunten hierbij zijn brandslanghaspels, cv-vulkranen, gevelkranen en andere algemene tappunten en een

drukverhogende installatie. Brandslanghaspel: worden deze jaarlijks onderhouden en zijn ze voorzien van een terugstroombeveiliging? CV-vulkraan: is deze uitgerust met een CA keerklep en wordt deze jaarlijks gecontroleerd? Gevelkranen en andere algemene tappunten: worden deze wekelijks gebruikt, zo niet worden ze wekelijks gespoeld? Zijn ze uitgerust met een keerklep om het terugstromen van water te voorkomen. Drukverhogende installatie: heeft u een jaarlijks onderhoudscontract. Zijn alle aanwezige pompen in bedrijf? Wat is de omgevingstemperatuur? Belangrijk is dat een specialist jaarlijks onderhoud uitvoert op de installatie. Periodieke controle Laat periodiek (om de één of twee jaar) watermonsters nemen door een gecertificeerd bedrijf. Deze kunnen ook een risico-inventarisatie uitvoeren en aan de hand daarvan een beheersplan opstellen. In dit plan worden alle maatregelen geregistreerd en vastgelegd. Zo laat u als VvE zien dat u uw verantwoordelijkheden neemt op het gebied van Legionellapre-

ventie. Ter afsluiting We draaien de kraan open en er is water, schoon en veilig drinkwater. U weet nu welke weg dit water heeft afgelegd en zegt u nou zelf, het is toch eigenlijk een klein wonder? Een wonder dat we mogen koesteren, want schoon drinkwater is nog altijd niet voor iedereen in de wereld weggelegd. Laten we er daarom zuinig en verstandig mee omgaan en af en toe eens stil staan bij de weg die het water aflegt voor het ons huis binnen stroomt. Waterweetjes De eerste groepswaterleiding, waarop verschillende kleinere gemeenten werden aangesloten, dateert van 1911. In 1949 waren er in Nederland 212 waterleidingbedrijven. In 1949 waren 712 van de 1054 gemeenten die Nederland toen telde op de waterleiding aangesloten, daarmee beschikte 75% van de Nederlandse bevolking over leidingwater In 1957 kwam de Waterleidingwet tot stand, deze wet moest de kwaliteit van het water en de continuïteit van de levering garanderen.

MAGAZINE FEBRUARI 2015

37


(advertorial)

CO-STOP De nieuwste en meest veilige oplossing tegen koolmonoxidevergiftiging Op 2 februari jl. is de landelijke preventiecampagne koolmonoxidevergiftiging gestart. In de campagne informeren de Brandweer en de Brandwonden Stichting over de gevaren van koolmonoxide als stille sluipmoordenaar.

alarmsignaal te kijken wat er aan de hand is. Dit kan tot fatale gevolgen leiden omdat tijdens het alarm bij een reguliere koolmonoxidemelder nog steeds koolmonoxide vrijkomt. De CO-STOP onderscheidt zich doordat de bron wordt uitgeschakeld waardoor de hoeveelheid koolmonoxide die geproduceerd wordt nooit de gevaarlijke grens overschrijdt. Hiermee kunnen veel ongevallen voorkomen worden. Verkrijgbaarheid De CO-STOP is voor consumenten verkrijgbaar via installatiebedrijven. Deze zorgen voor een extra waarborg op juiste installatie en optimale werking. De COSTOP is verkrijgbaar vanaf â‚Ź 79,(exclusief installatiekosten).

Het geurloze gas komt ongemerkt vrij, versuft je tot je bewusteloos raakt en laat je dan, als hulp te laat is, in stilte overlijden. Koolmonoxide doodt jaarlijks tenminste 11 mensen en veroorzaakt honderden ongevallen. Marktintroductie CO-STOP Om koolmonoxidevergiftiging te voorkomen heeft Elbes Control Systems BV de CO-STOP ontwikkeld en onlangs in de

38

MAGAZINE FEBRUARI 2015

markt geĂŻntroduceerd. De CO-STOP schakelt bij het detecteren van koolmonoxide (CO) automatisch de cv-ketel of het gastoestel uit. De CO-STOP is het enige CO alarmsysteem, dat naast het geven van een akoestisch alarm, direct de veroorzaker van de koolmonoxide uitschakelt. Onderscheidend Mensen hebben de neiging om bij een

Meer informatie: www.costop.nl www.elbes.nl


Reportage

150.000 kWh bespaard tencomplexen een fraai plaatje op. Het meest imponerende aan deze torens is echter niet het uiterlijk, maar de enorme besparing op de energienota die met behulp van Efficiënt Energie gerealiseerd is.

Maar liefst 150.000 kWh! Herman van de Berg directeur van Efficiënt Energie nam Appartement & Eigenaar mee langs alle bespaaroplossingen.

Ze maken indruk, de twaalf geschakelde Stoa Torens in Maastricht. Uitkijkend over de Maas en het Charles Eyckpark leveren deze door Aurelio Galfetti en Luigi Snozzi ontworpen appartemen-

MAGAZINE FEBRUARI 2015

39


Multi Protect Nederland BV Multi Protect Nederland (MPN) is een specialistisch en erkend aannemersbedrijf. Onze opdrachtgevers zijn aannemers, gemeentes, woningbouwverenigingen, VvE’s, Rijksgebouwendienst en particulieren. Klantgerichtheid staat hoog bij ons in het vaandel. Overleg over en tijdens de werkzaamheden met opdrachtgevers en bewoners is vanzelfsprekend. Door het toepassen van sneluithardende producten zijn loopvoorzieningen overbodig en wordt de overlast tijdens uitvoering tot een minimum beperkt. Behandelen van trappen en bordessen

Rijbaan- en parkeervak aanduiding

Galerij afdichting, antislip en fraaie afwerking, inclusief vervangen van hwa en hekwerken

Bedrijfsactiviteiten

• Antislip maken van galerijen, balkons, trappenhuizen en wandeldekken, eventueel inclusief het ophogen/opplussen en waterdicht maken hiervan. • Op enkele systemen is zelfs een 10-jaar verzekerde garantie mogelijk. • Afdichten van daken met complexe detailleringen. Waar het voor dakdekkers ophoudt, komen wij in beeld. • Behandeling van parkeergarages en hellingbanen. Zoals realiseren van antislip, afdichting, kleurvakken, belijning en het plaatsen van aanrijbeveiliging. • Aanbrengen van vloeibare 2-componenten scheuroverbruggende vloer- en daksystemen. • Kunststofvloeren op basis van pmma, polyurethaan en epoxy. Van coatingvloeren tot exclusieve gietvloeren. • Betonreparatie. Inclusief reiniging en injectiewerk. • Complete renovatie van buitenzijdes van gebouwen. Inclusief hekwerk en schilderwerk in samenwerking met onze schildersafdeling.

Ophogen van galerijen

Antislip maken van houten delen

Multi Protect Nederland BV heeft ook een schildersafdeling. Kijkt u eens op de site: www.mpn-schilderwerken.nl.

Multi Protect Nederland BV Handelsweg 25, 7461 JJ Rijssen Tel. 0548 – 513322 • www.multiprotect.nl • info@multiprotect.nl Complexe dakafdichting

40

MAGAZINE FEBRUARI 2015 • Galerijen / balkons

• Detailafdichting • Parkeergarages / -daken • Naadloos dakwerk • Kunststofvloeren • Schilderwerk • Betonreparatie • Complete renovatie


Reportage Laten we maar meteen met de deur in huis vallen: 150.000 kWh besparing op jaarbasis?! Hoe? ‘Laten we bij het begin beginnen,’ gaat Van den Berg van start. ‘Er zijn drie VvE’s actief binnen de twaalf Stoa Torens en alle drie de VvE’s hadden te kampen met hoge energienota’s. Tijd om actie te ondernemen en advies in te winnen. En zo kwam Efficiënt Energie in beeld. Na een grondige inspectie hebben we een energiescan gemaakt en advies uitgebracht, met als eindresultaat een flinke besparing.’

Waarom een corridorfunctie? Van den Berg legt uit: ‘Heel vaak zie je dat er in appartementencomplexen 24 uur per dag licht brandt op plekken waar echt niet 24 uur per dag bewoners aanwezig zijn. Omdat wij wel eens wilden weten hoeveel uur er gemiddeld in een etmaal mensen in die ruimtes aanwezig zijn, hebben we metingen verricht. Daaruit blijkt dat er gemiddeld anderhalf uur per dag verkeer is in die ruimtes. De andere tweeëntwintig en een half uur brandt in veel gevallen de verlichting volop voor niets. Nou ja niet voor niets, want dat kost dus geld!’ Een lamp in dimstand verbruikt toch evengoed stroom? ‘Ja dat klopt,’ vervolgt Van den Berg ‘echter bij deze ledverlichting schakelt de verlichting terug naar 10 procent. Bij een lamp met een vermogen van 20 Watt wil dat dus zeggen dat de lamp terugschakelt naar 2 Watt. Een andere mogelijkheid is verlichting waarbij er pas licht gaat branden als er beweging is. Dat betekent echter wel dat je altijd

een donkere ruimte in stapt. Diverse bewoners van de Stoa Torens hadden aangegeven dit niet prettig te vinden. Daarom hebben we gekozen voor deze oplossing. De sensoren van deze verlichting ‘kijken’ of er beweging is. Wanneer dit niet het geval is, schakelt de verlichting terug naar 10 procent. Zo brandt er behalve de noodverlichting altijd een lamp en wordt niemand door de duisternis overvallen.’ Oh ja, de noodverlichting, hoe zit het daar eigenlijk mee? Van den Berg reageert direct: ‘Oh ja, de noodverlichting, dat zeg je goed. Wat heel vaak voorkomt in appartementencomplexen is dat de eigenaren zich totaal niet bewust zijn van de noodverlichting en dus ook niet van het bijbehorende onderhoud. De lampjes in de noodverlichtingsarmaturen moeten ieder jaar vervangen worden, dat zijn algemene voorschriften. De accu’s die er voor zorgen dat het licht aangaat als de spanning wegvalt dienen elke vier jaar vervangen te worden. Meestal gebeurt dit echter niet. De bewoners van de Stoa Torens wisten eigenlijk niet goed hoe het onderhoud van de noodverlichting. Na onderzoek van ons bleek dat er sprake was van achterstallig onderhoud. Ook hier hebben we gekozen voor een retrofit-oplossing. Dat was voor de VvE voordeliger dan het vervangen van de complete armaturen.’

Wij horen graag meer over dat advies Van den Berg: ‘We hebben ons in eerste instantie geconcentreerd op de verlichting en gekeken welke aanpassingen we hier konden doen. Ons advies was om alle bestaande verlichting - behalve in de parkeergarages en lift - te vervangen voor ledverlichting. Hierbij hebben we gekozen voor een zogenaamde retrofit-oplossing. Dat wil zeggen dat we de bestaande armaturen omgebouwd hebben. Er mankeerde niets aan het buitenwerk van de armaturen, het ging enkel om het binnenwerk. We vinden het belangrijk om duurzaam te werken, dus waarom dan onnodig afval produceren? Ook prettig is dat het schilderwerk ook niet aangepast hoeft te worden. Bij het vervangen van de complete lamp, moet toch ook vaak het één en ander weer van een nieuwe verflaag

voorzien worden omdat de nieuwe armaturen zelden net zo groot zijn als de oude. Voor de Stoa Torens hebben we gekozen voor led-verlichting met een corridorfunctie. Dat wil zeggen dat de verlichting, wanneer er geen beweging wordt gedetecteerd in een dimstand gaat branden. Dit levert een besparing op van ongeveer 85%.’

MAGAZINE FEBRUARI 2015

41


Reportage Wat leverde jullie inspectie nog meer op? Van den Berg: ‘De drie VvE’s hebben allemaal een eigen electrameter voor de algemene ruimtes, de parkeergarage en de opritverwarming. De meterstanden werden door leden van de VvE bijgehouden en hieruit bleek dat één van de VvE’s een aanzienlijk hoger verbruik had dan de andere twee. Aan ons het verzoek om uit te zoeken waar dit door veroorzaakt werd. Door diverse energiemeters te plaatsen kwamen we er achter dat de oorzaak gezocht moest worden bij de opritverwarming. Al snel kwamen we er achter dat deze het hele jaar door aan stond. Je kon hier zo’n beetje een eitje op bakken! Dat hebben we snel verholpen wat direct al een enorme besparing opleverde. Ook de hydrofoorinstallatie hebben we aan een onderzoek onderworpen. En wat bleek, de frequentiegeregelde besturing was overbrugd! Het verhaal gaat dat er ooit een bewoner geklaagd had bij de installateur over drukverlies wanneer ze de kraan open deed. De installateur heeft toen de frequentiegestuurde regeling overbrugd.’

De Stoa Torens zijn voorzien van een parkeergarage, wat hebben jullie met die verlichting gedaan? Van den Berg: ‘De verlichting in de parkeergarage bestond uit TL-armaturen, deze waren allemaal zo langzamerhand wel aan vervanging toe. Ons advies hier was om de armaturen te voorzien van een T5 adapter en een T5 lamp en om ook weer bewegingssensoren toe te passen. Dit leverde een besparing op van rond de 40%. Overigens branden er bij de ingang van de parkeergarage wel altijd twee TL’s, zodat de bewoners niet een donker gat in rijden.’ Waarom hier geen ledverlichting? ‘We zoeken altijd voor iedere toe-

42

MAGAZINE FEBRUARI 2015

passing de juiste lichtbron. Voor de parkeergarages van de Stoa Torens bleek dat de T5 buis en adapter. De T5 adapter en lamp zijn uitontwikkelde producten”, legt Van den Berg uit “dat wil zeggen dat we precies weten hoe prestaties zijn en hoe lang ze meegaan. Bovendien kost het vervangen van de conventionele TL-buizen voor onze oplossing een derde van het kostenplaatje als we voor ledbuizen waren gegaan. Belangrijk is ook dat de T5-buis doet waar hij voor staat. Als de fabrikant aangeeft dat de buis 20.000 uren meegaat, dan heeft hij aan het eind van die uren nog altijd de lichtopbrengst zoals aangegeven op de verpakking.’

Wat gebeurde er door die overbrugging? ‘Belangrijk om te weten is wat zo’n regeling precies doet’, aldus Van den Berg. ‘Wanneer er ergens in het complex water gebruikt wordt en de waterdruk wat lager wordt, start de elektromotor van hydrofoor heel langzaam op en gaat langzaam draaien om zo de waterdruk weer op peil te brengen. Wanneer de druk weer op peil is, gaat de motor van de hydrofoor weer langzaam uit. Alles gaat dus in een laag tempo. Door die overbrugging ging de motor op vol vermogen draaien zodra de waterdruk lager werd. Dit duurde dan een paar minuten waarna hydrofoor uitschakelde. Die regeling levert zo’n 50% energiebesparing op, door deze te overbruggen werd er dus aanzienlijk meer verbruikt. Je kunt het vergelijken met een auto, als je bij elk stoplicht keihard optrekt, dan verbruik je enorm veel brandstof. Zo werkt het ook bij de elektromotor als hij twee tot drie minuten op vol vermogen moet draaien.’ Over draaien gesproken, ik had


begrepen dat er ook iets met de ventilatoren is gedaan? Van den Berg: ‘Ja dat klopt. Nadat we hadden gehoord dat een aantal ventilatoren op het dak stuk waren gegaan hebben we her en der nagevraagd hoe het zat met het onderhoud. Het bleek dat er de afgelopen jaren nauwelijks onderhoud aan was gepleegd. Ons advies was om de ventilatoren en met name de vleugels schoon te maken. Door het vuil op de vleugels ontstaat er onbalans en dit is funest voor de lagers. Die gaan hierdoor eerder stuk. Het advies met betrekking tot de ventilatoren levert niet zozeer een energiebesparing op, maar wel een kostenbesparing omdat de ventilatoren langer meegaan.’ We zijn zo’n beetje van onder tot boven langs alle adviezen gelopen, maar zouden bijna de entree vergeten. Hoe zit het daarmee qua verlichting? Van den Berg: ‘Zoals je kunt zien zijn de hallen vrij hoog en komt er voldoende daglicht binnen. Overdag is hier nauwelijks verlichting nodig. De VvE heeft ervoor gekozen om bij de entree voor verlichting voorzien van lichtsensoren te kiezen. Zodra het buiten donker wordt gaat deze verlichting vanzelf aan en blijft branden tot het weer licht wordt. Dit is misschien niet

de meest energie-efficiënte oplossing, maar soms gaat comfort voor. Een verlichte entree voelt als een warm welkom. Wat ons betreft mag besparen nooit ten koste van comfort gaan. En met alle besparingen die deze VvE’s hebben gerealiseerd mag zo’n lampje bij de entree best wel.’ Samengevat? Van den Berg: ‘Een goed advies op het gebied van energiebesparing kan een VvE heel veel opleveren. Voor wat betreft de Stoa Torens zijn er op advies van Efficiënt Energy in totaal 660 verlichtingsarmaturen, waaronder ook de noodverlichting gemoderniseerd. De berekende en behaalde energiebesparing kwam uit op 80% van het verbruik. De terugverdientijd van alle aanpassingen ligt rond de 2,5

jaar. De VvE’s hebben dankzij deze aanpassingen op jaarbasis 150.000 Kwh bespaard.’ Duurzaam collectief Appartement & Eigenaar Meer weten over de mogelijkheden op het gebied van duurzaam energie besparen voor uw VvE? Meld u dan via www. appartementeneigenaar.nl/duurzaam aan en ontdek wat de mogelijkheden zijn. Wie weet staat Herman van den Berg van Efficënt Energy dan binnenkort wel bij u op de stoep.

Foto’s: Efficiënt Energie

Over Efficiënt Energy Efficiënt Energy helpt haar klanten om efficiënter en duurzamer met energie om te gaan en zo flinke besparingen op de energierekening te realiseren. Door middel van een energiescan ontstaat er inzicht in de verbeterpunten, waarna een advies uitgebracht wordt. Ook met betrekking tot besparen op fossiele brandstoffen, bijvoorbeeld door zonnepanelen te plaatsen, is Efficiënt Energy een fijne partner.

MAGAZINE FEBRUARI 2015

43


VeloComfort® Dé oplossing voor steile trappen en fietshellingen

VeloComfort® is een geregistreerd product van Lo Minck Systemen BV, Lisserbroek, Holland - www.lo-minck.nl

VelowUp!® Smart Bicycle Parking

Compact fietsparkeren

>40% ruimtebesparing

VelowUp!® is een geregistreerd product van Lo Minck Systemen BV, Lisserbroek, Holland - www.lo-minck.nl


Nu nog 6% BT W !

Tuinkamers

Terrasbeglazing

Windschermen

‘Ik heb een prachtig balkon, jammer dat ik er zo weinig gebruik van kan maken!’ Een uitspraak die u herkent? Als Nederlands fabrikant van opvouwbare balkonbeglazing horen we deze verzuchting haast dagelijks. Balkonbeglazing werkt isolerend, energiebesparend en geluidsreducerend. Het allermooiste is echter dat u het hele jaar gebruik kunt maken van uw balkon doordat u heerlijk uit de wind zit. Metalura verzorgt presentaties voor VvE’s en individuele bewoners, bij u in het appartement, tijdens de VvE-vergadering of in onze presentatieruimte inclusief rondleiding door de fabriek. Ook overleggen wij met externe partijen en verzorgen eventuele benodigde rapporten en vergunningen. Neem vrijblijvend contact met ons op voor een zorgeloos traject en professioneel uitgevoerde plaatsing van Hollandse topkwaliteit balkonbeglazing. Voor balkonbeglazing, maar ook tuinkamers, verandabeglazing en (penthouse)windschermen bent u welkom in onze showroom aan de Van Hennaertweg 2 in Alblasserdam, van ma-vrij van 10.00 - 17.00 uur. Onze adviseurs komen ook graag bij u langs. Vraag de gratis brochure aan op www.metalura.nl of bel 0184 - 70 10 08 voor vrijblijvend advies of het maken van een afspraak.


Dรกรกrom stapt u over op veiligheidsdeuren. Op de eerste plaats krijgen de appartementen nieuwe stalen deuren die de dieven buiten houden. Want een goed slot is dan wel belangrijk, maar dieven deinzen vooral terug voor een deur die lastig kapot te krijgen is. Maar er zijn nog meer voordelen: De deuren dichten goed af, waardoor de deur lawaai vanuit het trappenhuis tegenhoudt en zorgt voor een aangenaam binnenklimaat. Brand en brandgassen worden op afstand gehouden. Etensluchtjes blijven op hun plek en ook leveren de deuren een aanzienlijke energiebesparing op. De appartementdeuren zijn nagenoeg onderhoudsvrij en hebben een lange levensduur.

70 jaar ervaring

Dat de Daloc-deuren soepeler en eleganter zijn dan je misschien zou denken, komt doordat het weerstandsvermogen van de deur afhankelijk is van de intelligente constructie van de veiligheidsonderdelen en het gebruikte materiaal. We zijn op dit gebied al actief sinds 1943, dus we weten waar we het over hebben. Al onze deuren zijn getest en gecertificeerd, de productie is gecontroleerd en de classificaties op het gebied van brand, brandgas, geluid en inbraakveiligheid zijn hoog.

Een paar uur per deur

Onze professionele en gecertificeerde monteurs vervangen een appartementsdeur in minder dan een halve dag. Dus voordat u er erg in hebt, hebben de deuren niet alleen gezorgd voor tevreden en blije huurders, maar is het pand ongetwijfeld ook nog eens meer waard geworden. Kijk op daloc.nl (of scan de QR-code) voor meer informatie over de techniek achter de deuren en de diverse uitvoeringen.

Security doors


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.