Page 1

S C Y C L E S T O R I E

5000000005203


CAMPAGNOLO DISC BRAKE PROJECT ABSOLUTE PRECISIE CAMPAGNOLO INTRODUCEERT SCHIJFREMMEN: De nieuwe schijfremmen zijn beschikbaar voor zowel mechanische groepen als elektronische groepen. Daarnaast bieden we een uitgebreide range wielen aan welke compatibel zijn met onze schijfremmen. Elk onderdeel van dit nieuwe systeem is nauwgezet bestudeerd, ontworpen en getest in alle mogelijke omstandigheden. Zowel in het laboratorium als op de weg. Het gebruik van schijfremmen zorgt voor extreme precisie, betrouwbaarheid en veiligheid.

NIETS ANDERS DAN ABSOLUTE PRECISIE IS GOED GENOEG VOOR UW VEILIGHEID.

CAMPAGNOLO.COM

Scan de QR code voor meer informatie.

PROLOOG < CORSA 3


CORSA #01

9

Laura, Tom en Jan-Baptist zijn doeners. Ze fietsen. Hoe meer, hoe liever. En liefst met spullen die`voldoen aan hun verwachtingen en fietsdoelen. Lees hun verhaal en vergewis je van hun musthaves.

Een roadtrip door Noord-ItaliĂŤ, daar konden we geen nee tegen zeggen! Op zoek naar de mooiste Italiaanse merken, met het fietshart op de juiste plaats. Ciao bella!

45

De koersfiets van vroeger is niet meer de racebolide van nu (en omgekeerd). Julien De Vriese, veteraan van vele oorlogen, en Steven Van Olmen, mecanicien bij Lotto-Soudal, blikken terug en vooruit.

4 CORSA > INHOUD

52

Over welke kleding beschikt een renner van Team Sky?

26

Een cyclosportieve tocht tot een goed einde brengen: dat betekent eten en drinken!

We volgden een dagje in het zog van de sympathieke Amerikaan, in de marge van het WK cyclocross voor masters.

42

55


Signora ‘Cool’ Haar naam is Linda. Ze is cool. Ze is één van de drijvende krachten bij Sportful. Zij is de reden waarom dat wielershirt zo lekker om je lijf zit. Lees verder op bladzijde 20.

6 CORSA > REPO


LIVE IT.

ROAD TRIP ITALIË ADEMT DE KOERS, HET CICLISMO. WIELRENNEN ZIT ITALIANEN IN DE GENEN. GEEN WONDER DAT JE DE BEKENDSTE EN MEEST VERMAARDE PRODUCENTEN VAN FIETSMATERIAAL, -KLEDIJ EN -ACCESSOIRES IN ‘DE LAARS’ VINDT. JE VINDT ZE OP EEN ZAKDOEK, IN LOMBARDIJE EN DE VENETO, IN DE AS VAN MILAAN OVER VICENZA TOT TREVISO. EEN ROADTRIP DRONG ZICH OP, MET VISITES AAN DEDA ELEMENTI, CAMPAGNOLO, SPORTFUL, CASTELLI EN SELLE ITALIA EN MET BABBELS MET DE MENSEN ACHTER DEZE MERKEN.

Fonzaso

Croce d'Aune Feltre

Vicenza

Milaan

Verona

Casella D’Asolo

Monte Grappa Treviso

Campagnola Cremasca

©Niccolo Mattos

REPO < CORSA 9


Velodromo Vigorelli, Milaan Een plek waar wielergeschiedenis werd geschreven, in hartje Milaan. Hier finishten legendarische edities van de Ronde van Lombardije. Hier werden werelduurrecords gebroken. Fausto Coppi, Jacques Anquetil, Roger Rivière: ze flikten het hier allemaal. En op 24 juni 1965 werd hier gerockt. Toen traden op het middenplein van deze iconische Milanese wielerpiste The Beatles op. 10 CORSA > REPO


GIANLUCA ERFGENAAM VAN FULVIO’S FILOSOFIE BIJ DEDA ELEMENTI HEBBEN ZE MOEILIJKE TIJDEN ACHTER DE RUG. STERKHOUDER FULVIO ACQUATI OVERLEED VORIG JAAR TOTAAL ONVERWACHT EN LIET EEN LEEMTE NA. TOCH LEEFT ZIJN ZIEL VERDER EN HEEFT ‘TEAM DEDA’ ZIJN GRINTA TERUGGEVONDEN.

2017 had twee gezichten voor Deda Elementi. De producent van sturen, stuurpennen, wielen, zadelpennen en stuurlinten bestond vijfentwintig jaar en vierde zijn zilveren jubileum. Dat feestgedruis werd echter in de kiem gesmoord toen in juli, totaal onverwacht, Fulvio Acquati overleed. De charismatische CEO van Deda Elementi was de ziel van het bedrijf. Niet onlogisch dat zijn bruuske afscheid als een uppercut aankwam. “Wat we vandaag zijn en betekenen, is allemaal dankzij Fulvio”, zegt marketingdirecteur Gianluca Cattaneo. “Fulvio was een man van de wereld. Hij had klasse, cultuur en karakter. Hij koppelde een traditionele Italiaanse filosofie aan een zeer ruimdenkende visie. Het is al die jaren een succesformule gebleken voor Deda. Hij was bovenal een mens van vlees en bloed. Weet je wat het eerste was dat hij me vroeg toen ik in dienst kwam? Wat mijn hobby’s waren. Zegt veel. Ik was in Taiwan toen ik het nieuws vernam van zijn dood. Dat telefoontje zal ik nooit vergeten. Die lange reis terug was hels. Ik voelde me als een zombie. Iedereen in het bedrijf was zo verloren.” Fulvio’s dood heeft erop ingehakt, zoveel is duidelijk. Maar met de fighting spirit die hem zo eigen was, zijn ze bij Deda het nieuwe wielerseizoen in gerold. Tijdens de rondleiding door het be12 CORSA > REPO

drijf in Campagnola Cremesca, zo’n vijftig kilometer van Milaan, toont Gianluca het rek met alle materiaal van de door Deda gesponsorde wielerploegen. “Een idee van Fulvio.

“We zijn nog een echt familiebedrijf met gepassioneerde mensen aan de basis.” Gianluca Cattaneo Hij wou het zo. Zo kunnen we snel schakelen als we een telefoontje krijgen van de service course van bijvoorbeeld Lotto-Soudal.” Overigens is die band tussen Deda en de renners bijzonder hecht en de communicatie is directer dan men misschien zou vermoeden. “André Greipel is een schoolvoorbeeld van hoe het moet. Als hij feedback wil geven op een product, dan neemt hij de telefoon op en belt hij ons. Hij zorgt ervoor dat we scherp blijven en onze producten blijven verbeteren.” Ook de Alanera, een wel heel modern ogende geïntegreerde cockpit die als Deda’s nieuwe kroonjuweel

geldt, kwam tot stand door de input van profrenners. “Om tot die ideale mix van ergonomie, aerodynamica en een licht gewicht te komen, gaan we niet over één nacht ijs. Het eindresultaat is de som van vele inspanningen. En nee, compromissen sluiten we niet.”

Levensmotto Plots komt er beweging in de koffiehoek. Italianen en hun koffie: het is een geslaagd en onbreekbaar huwelijk. Gianluca lacht: “We zijn nog een echt familiebedrijf, met een kleine groep gepassioneerde mensen aan de basis.” Hoewel sturen en stuurpennen de belangrijkste producten binnen het Deda-assortiment zijn, winnen de wielsets terrein. “Alles aan onze wielen is interne ontwikkeling, van naaf tot velg. Overigens gaan we ook belangrijke stappen zetten in de productie van ons high end materiaal. Een groot deel van de productie van onze stuurpennen gaan we weer naar Italië halen. Misschien voor velen tegen de economische logica in. Voor ons niet. ‘Made in Italy’ betekent weer iets.” Doodzonde dat Fulvio Acquati het niet meer kan meemaken. “Maar hij is hier nog. En zijn levensmotto koesteren we elke dag: ‘Alleen liefde is sterker dan carbon’.” REPO < CORSA 13


JOSHUA THE ITALIAN JOB BIJ CAMPAGNOLO IN VICENZA KENNEN ZE ‘M ALS ‘L’AMERICANO’, DE AMERIKAAN. MARKETEER JOSHUA RIDDLE LEGDE EEN OPMERKELIJK PARCOURS AF VOORALEER HIJ DE RECHTERHAND VAN VALENTINO CAMPAGNOLO WERD.

Joshua Riddle vind je in de marketingafdeling op de hoofdzetel van Campagnolo in Vicenza. Joshua Riddle? Nee, klinkt niet meteen Italiaans. Deze rijpe dertiger is geboren en getogen in de zuidelijke Amerikaanse staat North Carolina. Na veel omzwervingen kwam hij terecht in Italië en de voorbije vijf jaar werd hij de rechterhand van Valentino Campagnolo bij de gerenommeerde Italiaanse onderdelenfabrikant. Een bijzonder parcours, dat beaamt ook Josh zelf. “Ik studeerde in de States af in Spaanse literatuur, bedrijfskunde en sociologie en besloot op een gegeven moment naar Europa te trekken. Ik kwam tot de conclusie dat je de wereld moet zien wanneer je jong bent. (Lacht) Ik belandde in Spanje in een gastgezin en had er de tijd van mijn leven. Tijdens mijn verblijf in Europa kreeg ik de wielermicrobe echt te pakken, ook al was ik al danig onder de indruk geraakt van Greg LeMond en Lance Armstrong. Ik begon zelf ook meer te fietsen.” De Grote Oversteek was al a big thing, wat dan gezegd van het professionele parcours dat Josh aflegde en de manier waarop hij in Italië en finaal bij Campagnolo terechtkwam. “Ik werkte voor een groot tabaksbedrijf dat zijn hoofdkwartier in het Italiaanse Perugia had. Eigenlijk verkocht ik toen kanker. Ik kreeg het er almaar 14 CORSA > REPO

moeilijker mee. Ik zei de tabaksindustrie vaarwel en mocht beginnen op de marketingafdeling van Trek en later bij Pinarello.” Ook spreekbuis zijn voor één fietsmerk was niet helemaal Josh’ ding en toen hij door Campagnolo werd gevraagd, aarzelde hij geen seconde. “Nu kon ik met iede-reen in de business gaan praten want de Campa-onderdelen vind je op alle fietsen.” Intussen had ook de liefde zijn pad gekruist: Serena was de naam en tegenwoordig woont hij samen met haar in een huisje net buiten Vicenza, op een steenworp van het Campa-hoofdkwartier.

“Ik voel dat ik deel uitmaak van dit bedrijf, van deze groep mensen.” Joshua Riddle De werkdagen van Josh bij Campagnolo zitten doorgaans overvol en stress is hem niet onbekend. “Er zijn voortdurend meetings, besprekingen, telefoontjes, noem maar op. Ik counter dat met de anderhalf uur durende fietsrit waarmee ik elke dag begin.” Intussen weten de 480 werknemers

in Vicenza wie Josh is. “Ze noemen me ‘The American’, ‘l’americano’. (Lacht) Ik voel dat ik deel uitmaak van dit bedrijf, van deze groep mensen.”

Groeipijnen Dat Campagnolo het niet altijd even makkelijk heeft in tijden van globalisering is een publiek geheim. “Maar dat is nooit ten koste gegaan van de kwaliteit van het product. De consument kwam, komt en zal steeds op de eerste plaats komen”, corrigeert Josh. “We waren niet de eersten met de lancering van elektronisch schakelen en schijfremmen voor de koersfiets maar het product stond wel altijd op punt van zodra we het aanboden. Campagnolo heeft een lange evolutie van meer dan tachtig jaar achter de rug en stond en staat voor meerdere groeipijnen. Vasthouden aan het verleden en te traditioneel ageren is echter geen optie. Dat beseffen we hier allemaal. Dat het soms te traag gaat? Tja, wij Amerikanen kiezen voor de vlucht vooruit. Als ik iets bijdraag aan Campagnolo, dan is het wel die filosofie.” Josh’ ogen fonkelen wanneer hij het heeft over de toekomstige uitdagingen. En wanneer hij het heeft over het fietsen zelf. “Ik kick erop. Telkens opnieuw. Of het nu mijn dagelijkse ochtendrit is of een klimdag in de Dolomieten: ik zou de fiets voor geen geld willen missen.”


Croce dâ&#x20AC;&#x2122;Aune 11 november 1927. Tullio Campagnolo rijdt als leider in de Gran Premio della Vittoria wielerwedstrijd door het dorpje Pedavena om de klim van de Croce dâ&#x20AC;&#x2122;Aune aan te vatten. Om de zevenhonderd hoogtemeters vlot te overwinnen moet Tullio zijn achterwiel omkeren om het kleinere kransje te gebruiken, maar Campagnolo slaagt er maar niet in om met zijn verkleumde vingers de vlindermoeren van zijn achterwiel los te draaien. Terwijl Tullio zijn winstkansen in rook ziet opgaan, zweert hij de wielerwereld voor eens en voor altijd te veranderen. Enkele jaren later wordt de eerste snelsluiting voor het fietswiel geboren. Getekend: Campagnolo. 16 CORSA > REPO


ENRICO DE MAN DIE MOOIE DINGEN MAAKT CASTELLI REKENT OP DE TEKENPEN VAN DESIGNER EN KLEURGENIE ENRICO UBEZIO OM VERRASSEND EN STIJLVOL OGENDE BROEKEN, SHIRTS, SOKKEN, HANDSCHOENEN EN JACKETS TE CREËREN. Niet zo heel ver weg van Castelli’s hoofdkwartier in Fonzaso, liggen de Monte Grappa en de Croce d’Aune, twee bergpassen die deel uitmaken van het voorgeborchte van de Dolomieten, jaarlijks het speelterrein van de renners in de Giro d’Italia. “Daar hebben we een testrondje”, zegt Enrico Ubezio. Hij is in de eerste plaats vormgever, designexpert en kleurentovenaar bij Castelli maar hamert er tegelijk op hoe belangrijk het is voor hem om een product te designen dat al een fors ontwikkelingsproces heeft doorgemaakt. “Die ontwikkeling gebeurt daar, op de weg. Nee, niet door mezelf. Mij vind je vooral achter een computerscherm of in het atelier. (Lacht) Ik heb genoeg collega’s die in het zadel kruipen.” De ligging van Manifattura Valcismon speelt dus in de kaart van de kwaliteit van de producten die Michal Kwiatkowski en jij dragen. “We zijn gelegen in een bergachtige streek met temperaturen die wisselen van tien graden onder het vriespunt tot veertig graden erboven. En niet zo ver hiervandaan hebben we ook nog de windtunnel in Milaan. Tja, we hebben alles om vol de kaart van de innovatie te trekken. En dat doen we ook. De bedrijfscultuur is dat we een directe connectie maken met wat de fietser ervaart. Het kan niet anders dat dit concrete resultaten en betere producten oplevert.” Als Enrico al lyrisch is over de inspanningen die worden geleverd om tot de best mogelijke broek of het best mogelijke shirt te komen, wat dan gezegd 18 CORSA > REPO

over zijn obsessie voor kleuren. Het begon al in zijn kindertijd, toen hij van zijn grootvader diens oude stalen fiets kreeg. “Een rode Olmo, dat herinner ik me nog heel goed. Mijn grootvader ademde ciclismo. Hij was ooit zelf wielrenner geweest. Ik herinner me ook de oude wollen truien bij ‘m thuis. En die ontelbare uren dat we gekluisterd zaten voor het tv-scherm. Rai Uno, altijd koers! Soms zelfs tot vervelens toe.”

“Ideeën en prikkels uit de echte wereld vertaal ik in designs.” Enrico Ubezio Zelf deelnemen aan wedstrijden zat er niet in voor Enrico. Het drama van Madonna di Campiglio tijdens de Ronde van Italië van 1999, toen rozetruidrager Marco Pantani de wedstrijd moest verlaten wegens een te hoge hematocrietwaarde in zijn bloed, sloeg een diepe wonde bij de Pantani-fan. “Ik besliste die dag om nooit te koersen. Pantani was mijn God.”

Identiteit Het leven van een wielrenner liet Enrico dan wel voor wat het was, de wereld van kleur en design gingen haast gelijktijdig voor ‘m open. “Ik liep school in het Politecnico in Milaan. Ik ging meubels, stoelen en tafels designen. Uiteindelijk belandde ik hier in Fonzaso. Mijn job? Mooie dingen maken. Altijd een uitdaging, vind ik. Ik probeer ideeën en prikkels die ik opraap uit de wereld van alledag en uit alle mogelijke hoeken van de samenleving te vertalen in een design. Uiteraard zijn

er soms belemmeringen: de beperkingen van een textielsoort of het patroon van een stof bijvoorbeeld. Net de drang om er, ondanks alles, het beste uit te puren, stuwt me vooruit.” Gebeten door de design- en kleurmicrobe, zo zou je Enrico het best kunnen omschrijven. “Al kan ik ook de meer sobere designs, zo hebben we er bij Castelli

ook heel wat, best appreciëren. Zolang het maar identiteit heeft. Mijn all-time favourites? Pantani’s Mercatone Unoshirt al zal dat wel een emotionele keuze zijn. Merckx’ Molteni-trui vind ik ook wat omdat het zo eenvoudig is. En Hinaults Renault-Elf shirt, net omdat het zo’n ‘border line’-shirt is. Opvallend maar toch gedoseerd en elegant.”


LINDA OF DE QUEESTE NAAR PERFECTIE BIJ SPORTFUL GAAT GEEN ENKEL PRODUCT VOORBIJ AAN HET ALZIEND OOG VAN LINDA BELLIO. HET VOORBIJE DECENNIUM HAD ZE EEN HAND IN NAGENOEG ALLE ONTWIKKELINGEN EN INNOVATIES VAN DE SPORTFUL-PRODUCTEN.

20 CORSA > REPO

Het is putje winter en een drukte van jewelste in het hoofdkwartier van Manifattura Valcismon in het Noord-Italiaanse Fonzaso, bij Feltre. De teamstages zijn aan de gang en dat betekent dat heel wat personeel richting het zonnige zuiden is om de eerste feedback van de profs op hun nieuwe kleding te verzamelen. Onder de koepel van Manifattura Valcismon opereren zowel Sportful als Castelli, twee namen als een klok als het gaat om kwalitatieve fietskleding. “Toch hanteren de twee merken een andere filosofie en hebben ze een eigen identiteit. Bovendien werken ze elk met hun eigen productontwikkelaars”, verzekert Alberto Zanotto, marketing- en communicatiemanager bij Sportful, terwijl hij ons een espresso aanbiedt. In één van de gangen van het Sportful-hoofdkwartier prijkt een grote glazen wand. Aan de andere kant zijn een tiental naaisters aan het werk. Eén iemand loopt van hot naar her, houdt plots halt bij één van haar collega’s, slaat een kort praatje, graait een stukje stof mee dat net is afgewerkt en loopt weer verder. Zij is Linda Bellio, verantwoordelijk voor productontwikkeling van de Sportful-collectie en de outfits van de ploegen die door Sportful worden gesponsord. In 2018 zijn dat naast het Bora-Hansgrohe van Sagan ook het Bahrain-Merida van Nibali. Linda is druk in de weer. “Wacht even, ik maak zo tijd voor jullie”, knipoogt ze. Linda heeft een opmerkelijk traject afgelegd. In het verleden werkte ze nog voor het Italiaanse modemerk Fiorucci. Het voorbije decennium is ze het kroonjuweel van Manifattura Valcismon en had ze een hand in alle innovaties binnen de collectie. “Ze weet alles over de producten en komt altijd met creatieve oplossingen”, beweert Alberto.

Creativiteit & functionaliteit “Ik probeer in elk nieuw product creativiteit met functionaliteit te verzoenen”, steekt Linda van wal. “Ik ben veeleisend, ja. Maar dat zijn de grote kampioenen met wie ik werk ook. Zo hoort het wil je tot iets vernieuwend en tot een beter product komen.” Het traject om tot een eindproduct te komen, duurt overigens zo’n anderhalf jaar. “Net omdat we niets aan het toeval overlaten. Wij maken, testen, verzamelen feedback, passen aan, testen opnieuw enzovoort. Het is soms a never ending story. Maar zo moet het gewoon. Ik mag zeggen dat ik in alles wat ik doe streef naar de perfectie.” Eigenlijk zijn er volgens Linda niet zoveel verschillen tussen de modewereld en die van het wielrennen.

“Wielrennen is fashion geworden.” Linda Bellio “Wielrennen is fashion geworden, niet? Als ik kijk naar de voorbije tien jaar: er is zo-véél veranderd. En geloof me, er is nog véél marge om door te gaan ontwikkelen. Er zit nog veel in de pijplijn.” En dan trilt Linda’s smartphone. Een belletje vanuit Mallorca, vanuit de ploegstage van Bora-Hansgrohe. De wereldkampioen himself heeft enkele vragen over één van de shirts. “Ik bekijk het meteen”, antwoordt ze. En weg is Linda, gejaagd door de eeuwige zoektocht naar de perfecte fietskleding.

REPO < CORSA 21


Monte Grappa 1.775 meter boven de zeespiegel uittorenend en meteen de aankondiging van wat noordelijker ligt: het Dolomietengebergte. De scherprechter in menig Italiaanse granfondo ĂŠn het vast onderdeel van het trainingsrondje van heel wat werknemers van Campagnolo, Selle Italia, Sportful en Castelli. Want waar anders kan je beter je product testen dan op deze puist in het hart van de Veneto? 22 CORSA > REPO


GIUSEPPE ZADELMEESTER VAN HET EERSTE UUR HEEL WAT GROTE KAMPIOENEN – VAN COPPI TOT MERCKX, VAN MOSER TOT CHIAPPUCCI, VAN BUGNO TOT BETTINI – FIETSTEN MET DE ZADELS VAN SELLE ITALIA. NIET ONLOGISCH DAT GIUSEPPE BIGOLIN, AL VIJF DECENNIA DE STERKE MAN BIJ DE LEGENDARISCHE ZADELFABRIKANT, GLIMT VAN TROTS.

Selle Italia is ontegensprekelijk één van dé iconische merken uit de fietsbranche en wielersport. Het opereert al twaalf (!) decennia onder die naam en het mag prat gaan op een wereldwijd marktaandeel van 50% in het segment van de duurdere zadels. Het is Signore Giuseppe Bigolin die al vijftig jaar de lijnen uitzet in Casella d’Asolo, bij Treviso. Selle Italia zet niet alleen Selle Italia (zadels voor sportieve fietsers) in de markt. Ook Sportourer (zadels voor recreatieve fietsers), NET (zadels voor e-bikers en fixierijders) en Sella Italia (vintage zadels die teruggrijpen naar de historische zadels van weleer) zitten onder de koepel van Selle Italia. Voor elk wat wils dus en dat zie je ook in de showroom van hun hoofdkantoor. De hipste zadels worden er afgewisseld met enkele (al dan niet gesigneerde) kampioenenzadels uit recent en lang vervlogen tijden. “Dertig tot veertig zadels per dag maakten we met ons tweeën, toen we vijftig jaar geleden startten”, herinnert Giuseppe zich. “We groeiden echter snel. De productie-apparatuur werd beter, de capaciteit verhoogde en innovaties kwamen er aan de lopende band.” Het gebruik van gel in zadels, de introductie van titanium rails en de komst van een iconisch zadelmodel als de Flite: het is allemaal op het conto van Selle Italia en de Bigolins te schrijven. De SP-01 is de nieuwste telg in de Selle Italia-familie, mogelijk net zo revolutionair als de Turbo en Flite in respectievelijk 1980 en 1990 waren. Opvallend is de flexibiliteit van het gebruikte materiaal en het feit dat de achterzijde van het 24 CORSA > REPO

zadel open is. De SP-01 heeft een ‘sandwichsamenstelling’ waarbij met verschillende lagen wordt gewerkt en waarbij de finale structuur een ideaal huwelijk vormt tussen lichtgewicht, comfort en prestatie. “Comfort zit ‘m lang niet alleen in het gebruik van gel maar ook in de gebruikte materialen en de structuur van het zadel. Dit zadel heeft het in zich om de nieuwe gamechanger te worden”, verzekert Giuseppe Bigolin. Hij wordt tegenwoordig in de dagelijkse operationele leiding bijgestaan door zijn zoon Giuseppe Bigolin Riccardo. “Hij moet waken over de verdere modernisering en automatisering binnen Selle Italia”, aldus Giuseppe. Aan het uitgangspunt, ‘Made in Italy’, mag daarbij niet worden geraakt. “Alle ruwe materialen waaruit onze zadels bestaan, inclusief het carbon, komen uit Italië. Het assembleren van de zadels gebeurt in Europa.”

“We blijven innoveren. De SP-01 heeft het in zich om de nieuwe gamechanger te worden.”

Bikefitting Intussen is het vervaardigen van zadels niet de enige activiteit van Selle Italia. Bikefitting is ook een aandachtspunt geworden. Het begon enkel jaren geleden, in 2014, met ID Match. Het betreft een eenvoudig meetsysteem waarbij het ideale zadel voor elk type van fietser wordt bepaald in slechts dertig seconden. Het nieuwste paradepaardje dat de komende jaren zal worden uitgerold in Europa, is een spin-off van ID Match, met name BikeLab. Het is een bikefittingsysteem dat ontwikkeld werd door universiteitsprofessor Luca Bartoli en waarin de familie Bigolin rotsvast gelooft. “Van fietsers – of het nu kampioenen of gewone stervelingen zijn – betere en gelukkigere fietsers maken: daar is het ooit mee begonnen en daar doen we het nog altijd voor.” REPO < CORSA 25


DRIE FIETSERS DRIE DOELEN ONGETWIJFELD HERKEN JE JEZELF IN DE VERHALEN VAN LAURA, TOM OF JAN-BAPTIST. ZE DELEN DEZELFDE PASSIE MAAR HEBBEN ELK TOCH EEN ANDER FIETSPROFIEL EN ANDERE FIETSDOELEN. LAURA WOONT IN DE STREEK VAN DE RONDE VAN VLAANDEREN EN WERKT TOE NAAR EEN FIETSVAKANTIE IN DE COLS; WIELERNOSTALGICUS TOM VIND JE IN ANTWERPEN EN HEEFT EEN BOON VOOR LANGE FIETSTOCHTEN; JAN-BAPTIST TEN SLOTTE VINKT GRANFONDO’S AF VAN ZIJN BUCKET LIST. LEES EN VERNEEM HOE ‘DE DRIE’ HET AANPAKKEN ...

26 CORSA > ACTIVE


Laura Wantens (27)

“AL TE VAAK HONGERKLOP GEHAD”

droomt van de Stelvio

28 CORSA > ACTIVE

De fietser

Het doel

De voorbereiding

“Mijn naam is Laura Wantens, een 27-jarige zelfstandige boekhoudster uit Erpe-Mere. Hoewel ik afkomstig ben uit het dorp van Tourwinnaar Lucien Van Impe, kreeg ik de wielermicrobe te pakken bij mijn grootvader in Geraardsbergen. Op de dag van de Ronde van Vlaanderen trokken we dan met de fiets naar de Bosberg om een glimp op te vangen van de toekomstige winnaar. Niet zelden was dat ook degene die als eerste over de top van de Bosberg reed. Toch duurde het even voor ik zelf actief begon te fietsen. Een zestal jaar geleden ben ik ermee begonnen op een oude fiets van mijn broer. Al snel kocht ik een nieuw exemplaar en sloot ik mezelf aan bij een club, samen met enkele vriendinnen.”

“Deze zomer trekt onze jaarlijkse fietsvakantie naar de Vogezen. Ik was er ooit eerder tijdens een passage van de Tour de France. De pracht van de omgeving is me sindsdien altijd bijgebleven. Het leuke aan de Vogezen is bovendien dat je er met de wagen op een vijftal uur staat.

“In de wintermaanden leg ik een basis door regelmatig te gaan spinnen. Aan de hand van een inspanningstest laat ik ook een trainingsschema opmaken. Dat programma wordt dan gecombineerd met extra aandacht voor voeding om de conditie te kunnen opbouwen en te pieken naar onze fietsvakantie. Uiteraard zorg ik er ook voor dat mijn fiets aangepast is aan de omstandigheden. Een aangepaste versnelling voor in de bergen is wat mij betreft echt een must. Die zat destijds niet standaard op mijn fiets toen ik deze kocht. Nu weet ik dat dit voor mij een aandachtspunt is wanneer ik eventueel overga tot de aankoop van een nieuwe fiets. En eens ik die nieuwe fiets heb, dan wil ik hem wel veilig op mijn zomerbestemming krijgen. Veilig en efficiënt fietstransport vind ik toch wel een aandachtspunt.”

De stijl “Als vrouw vind ik het vanzelfsprekend dat ook design van kledij een rol speelt. Ik fiets vaak in een groep die enkel uit vrouwen bestaat. Als het plaatje dan niet klopt, val je snel uit de toon. Wat mij betreft, mag er gerust een subtiele vrouwelijke toets in mijn kledij zijn gewerkt. Een roze lijntje of een bloemetje of iets dergelijks. Té opvallend hoeft langs de andere kant ook niet. Wij fietsende vrouwen vechten al lang genoeg om van de stereotypering af te geraken. Al wil dat niet zeggen dat wij vrouwen niet het voorrecht mogen hebben om gezien onze anatomie een ander zadel te gebruiken dan onze mannelijke collega’s. Het fijne aan onze fietsgroep is dat we veel met elkaar praten en zo ook veel opsteken over training, voeding, kleding, materiaal en noem maar op.”

“WIJ FIETSENDE VROUWEN VECHTEN AL LANG GENOEG OM VAN DE STEREOTYPERING AF TE GERAKEN” Toch vind je er al uitdagingen die gerust de toets met de Alpen of Pyreneeën kunnen doorstaan. Niet dat ik mezelf koste wat kost wil meten en tijden of prestaties wil vergelijken hoor. Het liefst van al kom ik de dagen comfortabel door, zodat ik ook nog tijd en energie heb om te genieten van de natuur rondom mij. Daarom moet ik er wel waakzaam voor zijn dat ik voldoende eet en drink op de fiets. Jammer genoeg heb ik in het verleden al een paar keer te veel af te rekenen gekregen met een hongerklop.”

De droom “Zonder twijfel de Stelvio. Sinds de heroïsche zege van Thomas De Gendt in de Giro van 2012 staat die beklimming al op mijn verlanglijstje. Het oorspronkelijke plan was om dit jaar al naar de Stelvio te trekken, maar bouwplannen hebben er anders over beslist. Het is altijd leuk om bekende beklimmingen uit de geschiedenis van de wielersport te bedwingen. Als een bucketlist die je beetje bij beetje kan afvinken. Maar wat voor mij even belangrijk is, is de omgeving. Die moet ook de moeite lonen. Meestal blijken die twee zaken echter perfect hand in hand te gaan. Dat ondervond ik in het verleden al op bijvoorbeeld de Mont Ventoux, Alpe d’Huez en de Col du Granier.”

ACTIVE < CORSA 29


CAMPAGNOLO Potenza - Cassette 11/32 “Ik ben geen gevleugeld klimster. Ik ga voor een compact groep met aangepaste vertanding.”

ENERVIT Sportvoedingpakket “De Man met de Hamer ben ik al vaker tegengekomen. Met dit sportvoedingpakket van Enervit, van een isotone sportdrank over een crunchy energiereep tot die vloeibare energiegel, kan ik dit counteren.”

CASTELLI Pro Mesh W Sleeveless “Lijkt me de geknipte baselayer. Mouwloos, vrouwelijk en heel kleurrijk.”

SELLE ITALIA Lady Gel Flow “Comfort is alles. Anders is fietsen gewoon niet plezant. Dit zadel moet me daarbij helpen.”

LAURA’S MUSTHAVES

SEASUCKER Talon “Fietstransport vind ik een belangrijke. Ik heb de clips met het Seasucker fietsrek al een paar keer bekeken. Indrukwekkend, ik ben overtuigd.”

ACTIVE < CORSA 31


Tom Teck (38)

retro- en marathonman

Garmin® bike mount

Aero Top Cap

“VECHTEN TEGEN DE VERMOEIDHEID”

AlAnerA. When the full integration of stem and handlebar results in a pure aerodynamic performance.

Integrated Aero Headset Spacers

Developed to be aero, Alanera offers the full cable and wire integration including an easy fixing system for di2 unit under the stem. Specific aero spacers with an innovative mounting system complete the design of the handlebar when assembled on the bike, resulting more integrated with the frame. A special aero topcap and the integrated Garmin® bike mount complete the accessories line. The optmized design of stem and handlebar and the rhm shape guarantees a very compact reach and drop for a fast change from the shifters to the drops. Available in 9 different size combinations.

#ridededa dedaelementi.com

proud sponsor of

ridley

colnago

Kuota

de rosa

cipollini

bottecchia

eddy merckx

guerciotti

colnago

fuji

ACTIVE < CORSA 33


De fietser

Het doel

De voorbereiding

“Ik ben Tom Teck, 38 jaar en woonachtig in Antwerpen. Meer bepaald in de trendy wijk Zurenborg, waar ik sinds tien jaar zelf een fietsenwinkel uitbaat. Dankzij mijn grootvader die een fanatieke fietser was, leerde ik de sport kennen. Op vijfjarige leeftijd eerst met een BMX-fietsje, vanaf 14 jaar met een echte koersfiets. Ik reed wedstrijden bij juniorencategorie en aansluitend ook nog bij de beloften. Hoewel ik daarna gestopt ben met competitie, ben ik sindsdien altijd blijven fietsen. Sinds een jaar of vijf leg ik mezelf vooral toe op de langere afstanden. Zo reed ik in het verleden al de volledige cyclotochten van de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix en creëerden we met enkele fietsvrienden zelf de tocht Parijs-Zurenborg.”

“In navolging van onze onderneming Parijs-Zurenborg hebben we met enkele fietsvrienden besloten om in 2018 de rit Leeuwarden-Zurenborg te rijden. Op die manier willen we een eerbetoon brengen aan dé schaatsklassieker, de Elfstedentocht.

“Jezelf voorbereiden op een onderneming van 300 kilometer of langer is niet zo eenvoudig. Regelmatig haspel ik trainingsritten van zo’n 160 kilometer af, maar veel meer kan je niet trainen. Daarom dat ik Luik-Bastenaken-Luik al rijd. Dat is de ideale gelegenheid om ook te kijken hoe het gaat met de voeding onderweg. Voorts is het mentale aspect erg belangrijk. Wanneer je kilometers begint af te tellen, zit het fout. Om dat te vermijden, moet je ervoor zorgen dat je dankzij het juiste materiaal en uitrusting zo comfortabel mogelijk op de fiets zit. Niets zo vervelend als kwaaltjes die opsteken wanneer je weet dat je nog vijf uur of meer te gaan hebt. Om nog maar te zwijgen over opkomende krampen omdat je zonder aangepaste versnelling een erg steile helling moet bedwingen. Al zal dat laatste voor Leeuwarden-Zurenborg minder van toepassing zijn dan tijdens Luik-Bastenaken-Luik.”

De stijl “Als liefhebber van Italië en bij uitbreiding de geschiedenis van de wielersport, grijp ik geregeld terug naar het verleden. Ik steek dan ook niet onder stoelen of banken dat ik een grote fan ben van alles wat met retro te maken heeft. Zo zijn retrofietsen vaak tegelijkertijd mooi en comfortabel. Al mag achter de historische looks wat mij betreft gerust een staaltje moderne technologie schuilgaan. Hoewel wielrennen een van de individuele sporten bij uitstek is, hou ik als wielertoerist van het groepsgevoel. De woensdagavond en zondagochtend zijn dan ook heilig voor mij. Dan trek ik er samen met de rest van onze fietsgroep op uit. We motiveren elkaar en rijden door weer en wind. Met de juiste kledij bestaat ‘slecht weer’ bovendien helemaal niet. Gewoon het hoofd helemaal leegmaken en aan niets anders denken dan de weg vooruit, zalig toch?” 34 CORSA > ACTIVE

“GEWOON HET HOOFD HELEMAAL LEEGMAKEN EN AAN NIETS ANDERS DENKEN DAN DE WEG VOORUIT, ZALIG TOCH?” Omdat we geen schaatsers maar fietsers zijn, is het vanzelfsprekend dat onze variant op de Elfstedentocht dan ook per fiets wordt afgelegd. Goed voor een rit van ongeveer 380 kilometer. Als tussendoel en opstap zal ik eind april al de volledige cyclo van Luik-Bastenaken-Luik rijden. Maar voor beide doelen geldt eigenlijk hetzelfde: Veel zit ’m ‘in het koppeke’. Het wordt hoe dan ook vechten tegen de vermoeidheid.”

De droom “Eerst en vooral zou ik de toerversies van de vijf grote wielermonumenten gereden willen hebben. De Ronde en Parijs-Roubaix heb ik al kunnen afvinken. Als alles volgens planning verloopt, komt daar dit jaar ook nog Luik-Bastenaken-Luik bij. Aan het tempo van één klassieker per jaar, hoop ik in 2020 te kunnen zeggen dat ik ook Milaan-San Remo en de Ronde van Lombardije succesvol heb afgewerkt. Noem het gerust een ode aan de rijke wielergeschiedenis. Daarnaast hou ik ook van meerdaagse ritten zoals bijvoorbeeld de Transalp. Verder spreekt ook de Crocodile Trophy me enorm aan omwille van de combinatie van de sportieve uitdaging met het avontuur.”


SPORTFUL Total Comfort bibshort “Een absolute no-brainer voor elke veelfietser: een comfortabele en performante koersbroek. Als italofiel wil ik er graag een van Italiaanse makelij. De broeken van Sportful voelen aan als een tweede huid. Dit model heeft een dikker zeem: een godsgeschenk bij langere ritten.”

ROECKL Alpha glove BORN Sportvoedingpakket “Uren op de fiets zitten: dat doe je niet zonder brandstof in de tank. Bij Born vind ik mijn gading. Hun Iso Pro+ vind je altijd in mijn bidons. Als vast voedsel kies ik voor hun Xtra Bar Cranberry Cocos, voor die smaak heb ik het wel.’

“Als je lang fietst, zijn de kleinste ongemakken er te veel aan. Comfortabele handschoenen: daar maak ik een punt van. Deze Alpha gloves bevorderen zelfs de doorbloeding en gaan gevoelloze handen tegen.”

100% Speedcraft “Als ik in een groepje fiets, wil ik best uit de band springen. Met zo’n Sagan-bril moet dat wel lukken. Cool ding.”

SEALSKINZ Road Thin Hydrostop “Ik fiets door weer en wind en dan heb ik graag dat ook mijn voeten droog blijven. Sealskinz heeft daarvoor het perfecte spul in huis.”

SELLA ITALIA Storica “Selle Italia heeft ook een retroassortiment, onder de noemer ‘Sella Italia’. Ik ben fan van retro en dus fan van dit zadel.”

36 CORSA > ACTIVE

TOMS MUSTHAVES


Jan-Baptist Polfliet (21)

“PIEKEN NAAR EEN GRANFONDO”

kickt op wat competitie

38 CORSA > ACTIVE

De fietser

Het doel

De voorbereiding

“Ik ben een 21-jarige student uit Oostende. Na een zware blessure, die ik opliep met handbal, ontdekte ik de fiets. Toen ik 12 jaar was, begon ik op een tweedehands fietsje te rijden. Drie jaar later reed ik voor het eerst wedstrijden. Later werd de competitie vervangen door cyclotochten. Hoewel ik intussen al een tijd geen wedstrijden meer rijd, steekt de competitiedrang steeds op wanneer we met onze groep fietsvrienden op pad zijn. Tijdens de Marmotte maakte ik zo vorig jaar nog de fout om mezelf te laten opjagen door de groep waarin ik zat. Het is nu makkelijk om te zeggen dat ik daar lessen uit getrokken heb. Totdat ik opnieuw in zo’n situatie terechtkom…”

“Ik heb voor mezelf in het voorjaar drie doelen geselecteerd, waarvan ik er dit jaar twee effectief wil rijden. De Ronde van Vlaanderen, Luik-Bastenaken-Luik en De Gouden Flandrien. Die laatste is een tocht met 25 hellingen en evenveel kilometer kasseien.

“In winterperiode spendeer ik heel veel tijd op de rollen. Voornamelijk in sessies van anderhalf uur. Bij voorkeur werk ik deze sessies af voor televisie. Gelukkig zijn er dan genoeg cyclocrosswedstrijden op televisie om de tijd sneller voorbij te laten gaan. En ook op Zwift weet ik me in de donkerste maanden van het jaar goed te amuseren. Eens het seizoen weer vol op gang is, tracht ik deel te nemen aan zoveel mogelijk kleinere cyclo’s om me voor te bereiden op mijn uiteindelijke voorjaarsdoel, Luik-Bastenaken-Luik. Die goede lijn hoop ik dan door te trekken richting de zomer, waar ik wil pieken in de nog nader te bepalen granfondo. Sowieso tracht ik op internetfora bij te leren over tactiek en dergelijke om een granfondo zo goed mogelijk voor te bereiden. Zo leerde ik in de aanloop naar de Marmotte van vorig jaar dat een windjack geen overbodige luxe was. Dat heb ik tijdens de tocht zelf mogen ondervinden.”

De stijl “De attitude van een wielrenner in mij gebakken. Zo heb ik nog steeds een set ‘trainingswielen’, voor alledaags gebruik. Voor de cyclo’s en belangrijke doelen gebruik ik dan weer een beter paar. Lichter qua gewicht en ook lichter lopend. Ik monteer ook nog steeds een stuur met compacte bocht. Dat voelt sneller en directer aan. Daarnaast sta ik er ook op dat mijn fiets piekfijn gepoetst en afgesteld is vooraleer ik aan de start kom van een cyclotocht of granfondo. Last but not least, hecht ik belang aan de kleurencombinaties van fiets, kledij en accessoires. Op dat vlak heb ik het liever sober met basic kleuren. Een helm en fietsbroek horen wat mij betreft grotendeels zwart te zijn. En hoewel witte schoenen wel mooi kunnen zijn, leert de ervaring me dat deze snel vuil worden. Ook daar kies ik dus liever voor zwart.”

“IK STA ER OOK OP DAT MIJN FIETS PIEKFIJN GEPOETST EN AFGESTELD IS.” Normaal gezien zou ik die vorig jaar al gereden hebben maar een vervelende blessure omwille van een verschoven schoenplaatje gooide toen roet in het eten. Omdat de Ronde en de Gouden Flandrien over gelijkaardig parcours lopen, zal ik vermoedelijk één van de twee kiezen, waardoor Luik-Bastenaken-Luik een zekerheid is. Daarnaast moet een granfondo in de zomermaanden de klap op de vuurpijl worden. Welke dat wordt, ligt nog niet vast. Als student ben ik jammer genoeg afhankelijk van mijn examenplanning en eventuele herexamens.”

De droom “Ik wil graag dingen doen waarin ik me kan onderscheiden van de doorsnee wielertoerist. Daarmee bedoel ik niet dat ik per definitief sneller of verder wil rijden, maar wel dat ik enkele minder alledaagse ondernemingen wil aanvatten. Zo speel ik al lang met het plan om na mijn studies een bedevaartsfietstocht naar Santiago De Compostella te ondernemen. Of rondtrekken door gebieden die bij het grote publiek minder bekend zijn, dat lijkt me ook wel wat. Voor het overige wil ik elk jaar minstens één cyclotocht in het buitenland rijden. De sfeer die rond zo’n organisatie hangt is steeds indrukwekkend, en doet je telkens toch weer een beetje voelen zoals een profrenner.” ACTIVE < CORSA 39


FEEDBACK SPORTS Sprint “Het poetsen van de fiets: het hoort erbij. Ik zie het als een deel van de hobby. Met deze werkstandaard wordt het eens zo prettig.”

DEDA ELEMENTI Superzero stuur en stuurpen “Ik heb vroeger nog gekoerst, misschien daarom mijn voorkeur voor een compacte stuurbocht. Deze combo van Deda ziet er vet uit.”

CAMPAGNOLO Bora wielset

UVEX Sportstyle 706

“De crème de la crème onder de wielsets, toch? Deze gebruik ik niet voor mijn trainingen maar voor de cyclo’s en granfondo’s die ik in het vet heb aangestipt.”

“Ik draag altijd een bril bij het fietsen, heb anders te veel last van tranende ogen. In combinatie met de zwarte helm heeft deze Uvex-bril wel wat.”

CASTELLI Emergency rain jacket

JAN-BAPTISTS MUSTHAVES

“In een cyclo of granfondo wil je zo licht mogelijk gekleed zijn. Zo’n compact rainjack kan er echter wel makkelijk bij: ideaal om uit je achterzak te halen als de nood het hoogst is.”

UVEX Race 5 helmet “Zet ‘m op je kop. Ondenkbaar om tegenwoordig nog zonder helm buiten te komen. Deze zwarte Uvex zit me als gegoten.” ACTIVE < CORSA 41


ENERVIT Isotonic Drink Isotone sportdrank: zoveel functioneler voor het lichaam dan water.

ENERVIT Competition Bar Probeer op training meerdere energierepen: sommige texturen liggen je misschien beter.

GRANFONDO? DA’S ETEN EN DRINKEN!

Tja, daar gaat het vaak mis, in die energietank. Bij granfondo’s kun je rekenen op de bevoorradingsposten onderweg. Het is echter aan te raden om je eigen sportvoeding mee te nemen op jouw fietsvakantie. Je lichaam is hieraan gewend en dat zal je prestatie altijd ten goede komen. Bovendien bevalt de smaak – want anders

BORN Iso Pro Test vooraf alle smaken en kies wat je het beste ligt: het bevordert de zin om te drinken.

had je het niet gekocht – en dat weet je nog niet

Mijn laatste échte fietsvakantie da-

van hetgeen je bij de bevoorrading krijgt aan-

teert alweer van enkele jaren geleden.

gereikt. Enkel koekjes en thee bij de ‘ravito’: het

Heerlijk, zonder televisie en verstoken

gebeurt nog altijd, ook in grotere granfondo’s!

van alle wereldnieuws, ergens in de Franse Alpen in

Om in het achterhoofd te houden als je deelneemt

alle rust kilometers maken. Vaak in combinatie met

aan een cyclo of granfondo: eet en drink genoeg

een bezoek aan de Tour de France (weg rust) en vaak

én op de juiste manier, zowel voor, tijdens als na je

ook: ontzettend lekker warm weer! Een fietsvakantie

inspanning. Leren de juiste voeding tot je te nemen

is net als een mooie toerklassieker. Iets waar je lang

en in de juiste mate: da’s heus geen rocket science,

van tevoren naar uitkijkt, samen met je fietsmaten,

maar wel een kwestie van discipline!

BORN Flapjack Bar Repen of gels: het kan allebei. Ze houden, samen met de sportdrank, je energieniveau op peil.

toch? Je kunt niet achterblijven. Je wil niet achterblijven. Uitblinken zou helemaal mooi zijn, maar minimaal aan het elastiek! Ingeschreven voor La Marmotte. Ik werd ziek vlak voor de tocht waardoor ik in de laatste rechte lijn naar de cyclo toe veel te weinig kilometers in de benen had. Desalniettemin vertrok ik met mijn fiets-

TIPS VOOR D-DAY

BORN Watts & Minerals

• Drink regelmatig (elke 20 minuten een stevige

Na veel vochtverlies vullen deze bruistabletten de elektrolyten in het lichaam aan.

slok) van je isotone sportdrank. • In de eerste fase van je cyclo: start met vast voedsel en neem elk uur een energiereep. • In de laatste fase van je cyclo: schakel over naar makkelijk verteerbare energiegels.

ENERVIT Liquid Gel

maten een week voor deze granfondo naar Le Bourg d’Oisans. Mijn voornemen was om uiteindelijk niet

• Het is belangrijk om voldoende te blijven drin-

Licht verteerbare gel die voor een energieboost zorgt.

deel te nemen, gezien de in het honderd gelopen

ken. Bij warm weer klinkt dat logisch, maar ook

voorbereiding. Een weekje Alpenlucht doet echter

bij regen, sneeuw, wind en hagel is dit van even

wonderen en de mooie beklimmingen gaven goes-

groot belang. Minimaal 500 ml per uur, maar het

ting: het begon te kriebelen. Helaas haalde ik de finish

liefst dus nog meer. Dit train je dan het beste al in

niet, ook al de belabberde weersomstandigheden

de voorbereiding in eigen land.

(hagel, regen, sneeuw en wind). Mijn fietsmaten

ENERVIT Recovery Drink Bevordert recuperatie en spierherstel. 42 CORSA > TECH

• Na een zware cyclo is het van belang goed te

hadden me nochtans volop gesteund.

recuperen. Start die recuperatie met een recu-

Na drie Alpencols was het lichaam

peratiedrank, een goede mix van koolhydraten

echter op. Leeg en zonder energie.

en eiwitten (voor het spierherstel).

BORN Recovery+ Bevordert recuperatie en spierherstel. TECH < CORSA 43


SP-01

SUPERFLOW

---------WELCOME TO THE FUTURE

Futuristic design. Superb comfort.

Customer Service: Vdb Parts - info@vdbparts.be - 0032(0)37807120 selleitalia.com

Superflow anatomic cut

jonnymole.com

Innovative and adaptive rear frame divided into two independent parts.

OVER MATERIAAL(R)EVOLUTIES

#enjoyouride

VAN AMBACHT TOT SPITSTECHNOLOGIE

the avant-garde meets the high performance

TECH < CORSA 45


46 CORSA > TECH

De Gios Torino waarmee Walter Godefroot in 1979 bij Ijsboerke op reed. “Een trainingsfiets”, is De Vriese van oordeel.

De Vriese is al een jaar of tien op rust en heeft zich sindsdien ook een beetje voor de journalisten én de wielerwereld afgeschermd. Maar nu er een fietsgekke journalist en een ervaren mecanicien op bezoek zijn, wil hij toch één en ander weten. Zoals “Met welke versnellingen rijden die gasten nu?”. Steven weet dat zijn antwoord bij De Vriese verontwaardiging zal oproepen. “Standaard koersen we met een 11-27 cassette, al wordt voor wedstrijden zoals de Waalse Pijl vaak een 11-29 gevraagd voor de beklimming van de Muur van Hoei. Jelle Vanendert rijdt meestal met 11-25 omdat hij de 16 niet kan missen. 53/39 is vooraan standaard, maar voor heel zware cols in grote rondes grijpen de renners soms naar een 36 of 34 tands voorblad. Voor de beklimming van de Angliru, bijvoorbeeld”, meldt Steven terwijl Julien al aan het schuddebollen is. Oversized stuur en stuurpen, dempend stuurlint met massa’s grip en maximale integratie van rem- en schakelgrepen. Hedendaags comfort en luxe. “Ik begon in het tijdperk van de fietsen met tien versnellingen.

We ontmoeten de twee mecaniciens in Baarle 90, het resJULIEN DE VRIESE (80) IS AL TIEN taurant van De Vrieses zoon, schitterend gelegen aan de JAAR GESTOPT ALS MECANICIEN oevers van de Leie in Sint-Martens-Latem. Voor een tachtigIN HET PROFPELOTON, MAAR jarige komt Julien nog heel kwiek voor de dag, al tempert hij DE GENTENAAR BLIJFT EEN ons enthousiasme meteen. “De carrosserie ziet er nog goed BEGRIP IN WIELERMIDDENS. uit, maar daaronder is er toch al één en ander dat rammelt”, OMDAT HIJ VAN 1960 TOT 2005 breekt hij met zijn typische, sappige Gentse dialect het ijs. MET ONGEVEER ALLE GROTEN Julien trok met Groene Leeuw in 1963 voor het eerst naar VAN HET PELOTON WERKTE de Tour de France, Steven debuteerde in 2005 bij Lotto-DaEN DUIZENDEN VERHALEN vitamon. Vader Jos Van Olmen was van 1971 tot 1974 prof, EN ANEKDOTES KENT. WE zoon Steven koerste ook maar schopte het niet tot bij de ZETTEN HEM AAN TAFEL MET profs. “Bij de nieuwelingen heb ik nog met één versnelling STEVEN VAN OLMEN (41), gekoerst, omdat bondscoach Eddy Merckx dat goed vond MECANICIEN BIJ LOTTOvoor jongeren”, lacht Steven. De naam Eddy Merckx is een SOUDAL. EN VANAF DAN eerste keer gevallen, het zal niet de laatste keer zijn in het VOLSTOND HET GEWOON geanimeerd gesprek. OM TE NOTEREN, VRAGEN Rank stuur, flinterdun stuurlint en de remkabels als wasdraden voor je neus: STELLEN WAS AMPER zo zag een koersstuur er veertig jaar geleden uit. Van 10 naar 22 NODIG …


48 CORSA > TECH

Thomas De Gendt is een klasbak én een speciale vogel. Over zijn materiaal heeft hij in ieder geval niks te klagen.

SOMMIGE COUREURS POETSTEN HUN FIETS SIMPELWEG NOOIT

ADR, Flandria, Peugeot, US Postal: het zijn slechts enkele van de vele, vele teams waarvoor Julien werkte. Het liefst van al diept hij verhalen uit de heel oude doos op. “In de Tour de France stonden we in de jaren zestig en zeventig soms tot vijf uur in de ochtend te sleutelen om de fietsen klaar te krijgen. Nog een geluk dat we toen geen lange verplaatsingen hadden na de finish zoals nu wel het geval is, anders hadden we ons werk nooit af gekregen. Niet dat er zoveel fietsen waren want elkerenner had toen één fiets, pas later is het ingeburgerd geraakt dat de renners een koersfiets en een trainingsfiets kregen van de ploeg. Die trainingsfiets brachten ze dan soms mee naar de koers voor onderhoud of als reservefiets, maar in sommige gevallen moest je eerst een uur aan die fiets poetsen voor je een schroef kon los of vast draaien. Sommige coureurs poetsten hun fiets simpelweg nooit”, ratelt de Gentenaar. Van Olmen is de rust zelve en –ook al omdat het respect voor levende legende De Vriese zo groot is- duikt slechts af en toe in het gesprek. “Bij veel jonge renners bespeur ik een soort van

Poets wederom poets

Probeer met vijf kransjes maar eens een goede pignon samen te stellen met de 14 als zwaarste en de 25 als lichtste versnelling. On-mo-ge-lijk. En dus waren we alle dagen bezig met pignons te veranderen, om compleet zot van te worden. Als je geluk had sprong de ketting niet over, anders kon je daar ook nog eens aan beginnen. De meeste coureurs reden in die periode met 52/46 vooraan. Niet te geloven toch dat de profs zich in die periode met loodzware fietsen op 46x25 de bergen over sleurden. Nu hebben de profs al een 27 nodig om een brug over de autostrade over te rijden”, lacht De Vriese.

Als je vijftig jaar in het peloton meedraait als mecanicien, krijg je uiteraard een pak nieuwe fietsspullen als eerste in handen. De Vriese zegt: “De grootste vernieuwing waren de klikpedalen. Eindelijk verlost van de miserie met gebroken voethaken en slechte riempjes, eindelijk verlost van het schoenplaatjes kloppen. Als de coureurs in die tijd met een paar nieuwe schoenen kwamen aandraven, dan zetten de mecaniciens het op een lopen.

De klik

DE GROOTSTE VERNIEUWING WAREN DE KLIKPEDALEN

nonchalance op vlak van materiaal. Ze vinden het heel vanzelfsprekend en normaal dat ze het beste van het beste op vlak van materiaal voorgeschoteld krijgen. Uiteraard bevestigt de uitzondering de regel, maar in het algemeen zijn ze er toch wat lakser in”, aldus de man uit Veerle-Laakdal die wel een duidelijk verschil ziet in technische kennis onder de hedendaagse renners. “De ene heeft er meer gevoel voor dan een andere. Komt er eentje klagen dat ‘die tubes toch wel snel schuiven’, dan bekijken we toch ook wel van wie die opmerking komt want de ene coureur kan dat beter inschatten dan een andere. Een renner als Tim Wellens heeft bijvoorbeeld veel feeling voor dat soort zaken en hij denkt er ook over na. Als hij voor een bepaalde koers een specifieke wielset vraagt, dan heeft hij daarover nagedacht en weet hij waarom hij die wielen kiest. Tiesj Benoot heeft enorm veel gevoel voor zijn positie op de fiets, staat zijn zadel één millimeter te hoog dan heeft hij het gevoeld. En Marcel Sieberg is technisch het meest onderlegd, die kan een fiets volledig uit mekaar halen en terug monteren.” Gevraagd naar de renner met de meeste technische kennis waarmee hij in zijn lange loopbaan samenwerkte, moet De Vriese niet lang nadenken om op een evidente naam te komen: “Merckx”.


50 CORSA > TECH TECH < CORSA 51

VERGELIJK DAT EENS MET DIE ZADELS VAN TOEN, WAT EEN ELLENDE WAS ME DAT, JONG?

Terwijl we naar de ruimte wandelen waarin de fotograaf de twee fietsen heeft opgesteld, er maar één”, ratelt Julien terwijl er tandjes op de kettingbladen geteld worden (53/46 op een stel komt het thema schijfremmen nog even ter sprake. “Ik merk dat de schijfrem stilaan 170 mm cranks) en de zes kroontjes op het achterwiel gemonsterd worden. Als Julien met zijn ingang begint te vinden in het peloton. Renners zijn duim in het dek van het Selle Italia zadel op de fiets van De Gendt duwt, borrelt er nog een heel nieuwsgierig naar die technologie, zeker omdat mijmering op. De zoveelste. “Vergelijk dat eens met die zadels van toen, wat een ellende was me dat, jong? Je kon met een schroef onderaan het zadel het zadeldek wel harder of zachter sommige ploegen er al mee gereden hebben en aanspannen, maar af en toe brak die vijs af en kon je helemaal op nieuw beginnen. Wat een andere nog niet. Of ze het echt nodig hebben, daar gedoe.” Hoewel Steven slechts half zo oud is als Julien, bekijkt hij de bijna veertig jaar oude Gios zijn de meeste renners nog niet uit en ze vrezen met Campagnolo onderdelen met minstens even veel fonkelingen in zijn ogen als Julien. “Die oude ook het gewicht. Maar nieuwsgierig zijn ze wel”, legt Steven uit. In de fotostudio staat koersfietsen, dat is nog pure mechaniek. Mijn pa was ook een poos beroepsrenner en daarna een Ridley Fenix SLX van Thomas De Gendt, één van de zes fietsen die elke renner van onderhield hij de fietsen van onder andere André Boonen. Vanaf mijn drie-vier jaar heb ik niks Lotto-Soudal ter beschikking heeft. “Die De Gendt, da’s een speciale zeker?”, moet anders gezien dan koersfietsen, heerlijk”, mijmert Steven waarna Julien met een laatste overpeinzing Julien weten, maar het antwoord gaat verloren omdat De Vrieses oog dan op de Gios afrondt. “Bij de oude fietsen kon de mecanicien het verschil maken omdat er nog veel ruimte was voor Torino uit 1979 valt. Een fiets van Walter Godefroot uit zijn Ijsboerke-periode. “Meet improvisatie en vakkennis, nu zijn alle mogelijkheden en onmogelijkheden veel meer vastgelegd door maar eens na, vanaf het bracket naar de punt van het zadel zal dat gegarandeerd ingenieurs en productontwikkelaars. Ach, de hele fiets is veranderd. Maar het blijven wel fascinerende 5,5 centimeter zijn. En dit is trouwens een trainingsfiets en zeker geen koersfiets. Want tuigen, zowel de oude als de nieuwe.” ze koersten altijd met twee porte-bidons (drinkbushouders) en de trainingfietsen zat

HET LIJKT WEL ALSOF EEN MODERNE MECANICIEN HET BEST INFORMATICA GESTUDEERD HEEFT.

IK MERK DAT DE SCHIJFREM STILAAN INGANG BEGINT TE VINDEN IN HET PELOTON.

Wat ik persoonlijk als mecanicien een gigantische stap vooruit vond, was de introframebouwers ook hoog legt, zo is een kaarsrechte derailleurhanger essentieel voor de goede werking ductie van de nieuwe balhoofdsystemen. Als een renner vroeger om een langere of van het schakelsysteem”, vertelt Steven waarna hij Julien uitlegt dat renners tijdens een koers dankkortere stuurpen vroeg, dan moest je minstens aan één kant het stuurlint los maken zij het EPS hun derailleur een beetje kunnen bijstellen als ze na een en de remgreep demonteren want anders kon je het stuur niet uit de stuurpen halen. lekke band een ander wiel genomen hebben. De Vriese heeft nog Met het ahead-systeem wissel je nu een stuurpen in twee minuten, vier boutjes los net het tijdperk van de elektronische derailleurs meegemaakt in het en het stuur valt er zo uit zonder dat je het stuurlint of de remgreep er moet af halen. peloton, maar niet meer actief. “Ik zag het niet zitten om daarvoor En het kliksysteem voor het schakelen op de buis waarmee Campagnolo kwam was nog cursussen en opleidingen te volgen, dus heb ik die nieuwe techook een hele verbetering.” In de voorbije twaalf nologie aan mijn jongere collega’s overgelaten. Het lijkt wel alsof een jaar werkte Van Olmen enkel met Campagnolo, tot moderne mecanicien het best informatica gestudeerd heeft.” Als ik Steven vraag waar hij als mogrote tevredenheid. “In het begin nog 10-speed, derne mecanicien nog ontwikkelingsmogelijkheden ziet voor de ingenieurs, rollen Julien zijn ogen daarna met elf kroontjes op het achterwiel. Onbijna uit zijn oogkassen als hij Van Olmen zijn antwoord aanhoort. “Ik denk dat automatisch schadertussen rijdt de hele ploeg op elektronische kelen op basis van trapfrequentie of vermogen de toekomst wordt. Technisch moet dat perfect realiseerbaar zijn. Daarnaast denk ik dat de schijfrem er sowieso komt en ik verwacht dat de tube EPS-groepen en de renners willen niks anders meer. In het eerste seizoen monteerden we het steeds vaker zal moeten afleggen tegen tubeless bandjes.” De Vriese schudt het hoofd. “Aude koersfietsen met EPS-groepen af en zetten we mechanisch bediende derailleurs op de tomatisch schakelen? Man, man, man. Straks hebben ze zelfs geen mecaniciens meer nodig…” trainingsfietsen, maar nu is dus alles elektronisch. Een fantastisch systeem dat de lat voor de


THREE TIGHTS

66. JE LEEST HET GOED. ZESENZESTIG. VAN ZOVEEL VERSCHILLENDE ITEMS AAN CASTELLI-WIELERKLEDIJ MAAKT EEN RENNER VAN TEAM SKY JAARLIJKS GEBRUIK. EN DAN HEBBEN WE HET NOG NIET OVER HET ABSOLUTE AANTAL SPULLEN DAT KWIATKOWSKI, FROOME, POELS EN CO TER BESCHIKKING HEBBEN. DAT ZIJN MAAR LIEFST… 247 STUKS. SLIK. DAARVOOR HEB JE EEN BEHOORLIJK GROTE DRESSING NODIG.

three Road Speed SuitS Sanremo 3.2 Speedsuit > 4 ST. Cold Weather suit > 2 ST. Froome Suit > 3 ST.

52 CORSA > TECH

SIX WarmerS

Nanoflex+ armwarmers > 4 ST. Nanoflex+ legwarmers > 4 ST. Nanoflex+ kneewarmers > 4 ST. Upf 50+ armwarmers > 2 ST. Seamless armwarmers > 4 ST. Seamless Knee warmers > 4 ST.

TWO LS JERSEYS

LS Thermal Jersey > 3 ST. LS Team Jersey > 2 ST.

FOUR SHORTS

FIVE HEADwear

Sorpasso tight > 3 ST. Lw bibtight > 2 ST. Sorpasso wind bibtight > 1 ST.

Free aero race bibshort > 8 ST. Inferno Bibshort > 5 ST. Omloop thermal bibshort > 3 ST. Cold & wet race short > 4 ST.

Viva Skully > 3 ST. Viva Headband > 3 ST. Head Thingy > 3 ST. Thermal head thingy > 3 ST. Difesa cap > 2 ST.

EIGHT Gloves

THIRTEEN Foul Weather + Waterproof

SEVEN Base LayerS

Aero race glove > 20 ST. Track Mittens (summer glove) > 20 ST. Lightness glove > 3 ST. Corridore glove > 3 ST. Scalda Glove > 3 ST. Estremo Glove > 3 ST. Boa Glove > 3 ST. Diluvio Glove > 3 ST.

FOUR Short Sleeve Jersey Aero Race 5.2 jersey > 6 ST. Climber’s Jersey > 5 ST. Podio Jersey > 2 ST. Short sleeve Mid Weight Jersey > 3 ST.

Alpha Ros Jacket > 2 ST. Perfetto LS > 3 ST. Gabba 3 > 3 ST. Perfetto Light > 3 ST. Perfetto Vest > 3 ST. Pro Light Wind vest > 2 ST. Idro Rain Vest > 3 ST. Thermal vest > 3 ST. Idro ST.ro Jacket > 3 ST. Pro Fit Light Rain Jacket > 3 ST. Pro Fit Light Rain short sleeve > 3 ST. Gavia Rain Jacket > 2 ST Extreme Jacket > 1 ST.

Flanders Warm LS > 2 ST. Flanders Warm High collar > 2 ST. Flanders warm Short sleeve > 2 ST. Prosecco wind short sleeve > 2 ST. ST.rosecco Short Sleeve > 2 ST. ro Mesh short sleeve > 4 ST. ST.ro Mesh Sleeveless > 6 ST.

TEN Footwear

ONE TT Suit

Body Paint 4.0 Suit > 4 ST.

Rosso Corsa Sock black > 20 ST. Rosso Corsa Sock wit > 20 ST. Aero speed sock > 10 ST. Aero race TT Bootie > 10 ST. Aero Nano shoecover > 3 ST. Wool socks > 5 ST. Pioggia 3 shoecover > 3 ST. Diluvio ST.ro Shoecover > 3 ST. Narcisista 3.0 shoecover > 3 ST. Toe Thingy > 3 ST.

TECH < CORSA 53


©Team Sunweb

BORN TO GO NEXT LEVEL

DOUG HUDSON

Of je nu een prof bent in de Giro, of recreant die een cylco rijdt in de bergen: je verliest tijdens een beklimming veel vocht. We kennen allemaal dat gevoel: langzaam leeglopen, alleen nog gefocust op de volgende bocht. Mogelijk tekenen van een verstoorde vochtbalans.

BORN WATTS & MINERALS: • Bruistablet • Toevoegen aan water of upgrade jouw sportdrank • Bevat belangrijke mineralen • Bevat WATTS’ UP® • Anti-doping getest • Low carb drank • Getest door Team Sunweb • Verkrijgbaar in Orange en (nieuwe!) Lemon smaak

Het aanvullen van zouten en elektrolyten is belangrijk voor je trapvermogen. Met Born Watts & Minerals maak je in een handomdraai een elektrolytendrank voor optimale rehydratie. Naast de nodige mineralen, zit er in elk tablet 250 mg WATTS’UP®. Dit vruchtenextract zorgt voor een efficiëntere werking van de energie-oventjes in je lichaam: de mitochondriën. Kortom: Watts & Minerals zorgt voor een optimale hydratatie èn voor dat kleine beetje extra. Klaar voor de volgende klim? Jazeker! #challengeyourlimits

DE MAN ACHTER FEEDBACK SPORTS BEHIND < CORSA 55


“IK LEEF MIJN DROOM” DOUGLAS ‘DOUG’ HUDSON IS DE NAAM. 50 JAAR JONG. EIGENAAR VAN FEEDBACK SPORTS, GEVESTIGD IN GOLDEN, COLORADO, UNITED STATES. DEELNEMER OOK AAN HET WERELDKAMPIOENSCHAP VELDRIJDEN VOOR MASTERS IN MOL ANTWERPEN, BELGIË.

We treffen Doug en zijn echtgenote Lisa in een tent op de ‘dijk’, langs het strand van het Molse Zilvermeer. Amateurscrossers rijden af en aan. Om nog even op te warmen op de rollen, om de bandendruk te regelen of om de fiets nog wat te finetunen. In de tent van Feedback Sports vinden ze de dingen die ze nodig hebben. Het Amerikaanse bedrijfje trok vanaf 2008, met Doug aan het roer, voluit de kaart van de fietssport en ontwikkelt sindsdien montagestandaarden, rollensystemen, fietsgereedschap, opbergsystemen en ga zo maar door. “Een breed gamma, da’s waar”, knikt Doug, “maar de hoge kwaliteit, functionaliteit en de draagbaarheid van de producten zal altijd de rode draad zijn.” Lisa rijdt zich nu warm op de rollen; straks moet ze aan de bak voor haar wereldkampioenschap. Zweetdruppels parelen langs haar voorhoofd. 56 CORSA > BEHIND

Doug en Lisa kennen elkaar al lang. “We kwamen elkaar tegen in het off-roadcircuit. Zij fietste op een hoog niveau, ik op enkele niveautjes daaronder. (Lacht) We deelden dezelfde passies en vormden al snel een goed team. De wereld van de fiets en het fietsen is altijd onze droom geweest en vandaag leven we die droom.” Lisa doet de boekhouding bij Feedback Sports, terwijl Doug de patron is. “We werken met elf mensen bij Feedback Sports en tien van hen zijn fanatieke fietsers. Dat zegt veel over ons en over wat we willen zijn. We weten waarover we spreken. We weten wat we maken.”

Moeilijke tijden Doug Hudson is een elektro-ingenieur van opleiding en was nog maar

pas afgestudeerd toen hij co-stichter en -eigenaar werd van Chrome Industries, een producent van tassen en rugzakken voor fietsers. In 2004 richtte hij dan Feedback Sports op, een bedrijfje dat betaalbare, precieze en toegankelijke apparatuur en producten voor fietsers en mecaniciens ontwierp en fabriceerde. “Ons allereerste product – en dat hebben we nog steeds in ons assortiment zitten – is een miniweegschaal waarmee je je fiets kan wegen. Dat toestel gaf precieze ‘feedback’. Vandaar ook de naam van het bedrijf: Feedback Sports.” Na de overname van Ultimate Bike Support in 2008, een producent van fietswerkstanden, ging het snel voor Feedback Sports. Montagestanden en opbergsystemen werden toegevoegd aan het pro-

ductaanbod. “Het ging snel, ja. Maar het waren geen makkelijke tijden. Er was de financiële crisis. Er was de geboorte van onze kindjes Jack en Mila in 2004 en 2009. We hebben veel risico genomen maar we hebben ons hart gevolgd. En we hebben die beslissing nog geen moment beklaagd. We maken dingen die we zelf gebruiken en willen gebruiken en waarvan we weten dat mensen die onze passie delen er ook van houden. Hoe awesome is dat?”

Doug in Wonderland Awesome zijn ook de racepakjes van Doug en Lisa. Daarmee staan ze straks aan de start van hun WK masters. Leuk detail: de vlag van Colorado in de kraag.

“Naar Vlaanderen komen, naar het kloppend hart van de koers en het cyclocross, is zalig. Maar we zijn ook gezegend dat we in een plek als Colorado wonnen. De cyclocross scene is er boomend: elke week is er wel ergens een race. De mogelijkheden om te fietsen zijn er ook ongelofelijk. Als je ons niet op kantoor vindt, weet je waar je ons moet zoeken.” Een haast blinde adoratie heeft Doug voor Mathieu van der Poel, veruit dé beste veldrijder van het moment. “Hij gebruikt onze producten omdat hij ze wil gebruiken. Mathieu rijdt zich warm op onze rollen en zijn vader Adrie gebruikt onze standaard om aan de fietsen te sleutelen. Ook de rest van de ploeg Corendon-Circus doet dat. Ja, ik ben trots.” Wanneer Doug over de profwielrennerij spreekt, fonkelen zijn ogen.

Prof is hij zelf nooit geweest maar hij is bijzonder fier wanneer we ‘m vragen in welke mate de producten van Feedback Sports al zijn doorgedrongen in het peloton. “Ik had er nooit van kunnen dromen dat je onze producten ooit bij de WorldTour-ploegen zou treffen. En toch is het zo. Wanneer ik door een village de départ wandel van de Tour de France, voel ik me als ‘Doug in Wonderland’. (Schatert). Het begon ooit met IAM Cycling en Tinkoff-Saxo. Tegenwoordig gebruiken ze ook bij Lotto-Soudal, Team Quick-Step en Trek-Segafredo onze spullen. By the way: ook heel wat mecaniciens van andere teams doen beroep op onze montagestandaarden maar daar mag ik niks over zeggen. Da’s below radar. (Lacht)”

BEHIND < CORSA 57


HOW MUCH

EFFORT DO YOU GIVE?

COLOFON CORSA IS EEN CUSTOM PUBLISHING PROJECT DAT TOT STAND IS GEKOMEN IN EEN CO-CREATIE VAN WOLVENBERG EN INTERNATIONAL CYCLE CONNECTION MET GRINTA! PUBLICATIES BVBA REDACTIE GRINTA! PUBLICATIES BVBA, SMALLENDAM 4 BUS 01.01, 9700 OUDENAARDE, BELGIË - TEL +32 (0)55 61 63 06 - INFO@GRINTA.BE COÖRDINATIE FREDERIK BACKELANDT - FREDERIK@GRINTA.BE, FRANCIS POLLET, MANU VERHELST WERKTEN MEE AAN DIT MAGAZINE FREDERIK BACKELANDT, KOEN BAUTERS, GILLES BULTINCK, BART DE SCHAMPHELEIRE, AUGUSTUS FARMER, JERED GRUBER, ROY SLANGEN, MARCO MERTENS, VEERLE PIETERS, DAVID STOCKMAN COVERBEELD FREDDY PLANINSCHEK ARTDIRECTOR CATHY SCHAUBROECK VORMGEVING KOEN VOLCKAERT REALISATIE KLIEK CREATIEVE COMMUNICATIE - WWW.KLIEK.BE DIT MAGAZINE IS AUTEURSRECHTELIJK BESCHERMD. WENST U ARTIKELS TE SCANNEN, DIGITAAL OP TE SLAAN, MEERMAALS TE KOPIËREN OF COMMERCIEEL TE GEBRUIKEN? MEER INFO OP WWW.PRESSCOPYRIGHTS.BE - LID VAN DE UNIE VAN DE UITGEVERS VAN DE PERIODIEKE PERS VZW

alpinestars.com

born.eu

ride100percent.com

58 CORSA > CARTOON

campagnolo.com

roeckl.de

seasucker.cc

castelli-cycling.com

sealskinz.com

dedaelementi.com

selleitalia.com

enervitsport.com

feedbacksports.cc

sportful.com

uvex-sports.com

www.wolvenberg.com/dealerlocator

Corsa final  

De verhalen achter onze merken.

Corsa final  

De verhalen achter onze merken.

Advertisement