NonPaint 5 - 2018

Page 1

WWW.NONPAINT-AUTOPOETSEN.NL

Digitale kleurmeting versnelt het schadeherstel werkproces AUTOSCHADE | SMART-REPAIR | CARCLEANING | AUTOPOETSEN

05

OKTOBER 2018


HÉT VAK- EN KENNISEVENT

AUTO PROF/AMT LIVE LEREN BELEVEN ONTMOETEN

6 4

5

3

1

VRAAG EENVOUDIG JOUW GRATIS E-TICKETS AAN: 1. Ga naar www.autoprof-amtlive.nl 2. Selecteer het evenement in Hardenberg 3. Klik op kaarten bestellen 4. Vul de registratiecode in 61823985 5. Print je e-ticket(s) uit en geniet van Auto Prof – AMT Live.

Meer informatie: www.autoprof-amtlive.nl Bezoekadres Energieweg 2 7772 TV Hardenberg Tel: +31 (0) 523 289 898

2

• KOM KENNIS TANKEN • DAGELIJKS 16 KENNISSESSIES • HOT TOPICS UIT DE BRANCHE 16, 17 & 18 OKTOBER 2018 EVENEMENTENHAL HARDENBERG 15.00 - 22.00 UUR


AP 5 OKTOBER 2018 | VARIA | 3

Exclusieve workshops voor leden

FOCWA bouwt aan toekomst schadeherstel

“Geen spookverhalen, wel realistisch toekomstbeeld” Op 3 oktober tekenden meer dan 300 schadeherstellers en stakeholders uit de schadeherstelbranche present op het FOCWA congres in DeFabrique in Maarssen. FOCWA presenteerde niet alleen een realistische blik op de toekomst van de sector, ook werd er uitgebreid stilgestaan bij hoe de vereniging het verschil maakt voor haar leden. Het FOCWA congres was het eerste grote gezamenlijke evenement van de verenigingen FOCWA Schadeherstel en FOCWA Specialisten die in augustus zijn gefuseerd tot FOCWA. FOCWA presenteerde op haar congres geen spookverhalen over de toekomst van de schadeherstelsector. Wel reikte de brancheorganisatie een realistisch toekomstbeeld aan haar leden en stakeholders. Niet alleen vanuit het perspectief van technologische ontwikkelingen, maar ook vanuit een breder perspectief. Immers, niet alleen technologie bepaalt de toekomst, ook andere factoren zoals de ontwikkelingen in de sector, klimaat en mens & maatschappij.

De technologie verandert Matthew Wright, bij Thatcham Research verantwoordelijk voor zowel productontwikkeling als het ontwikkelen van groeikansen binnen de automotive, belichte de technologische ontwikkelingen en de impact hiervan op schadeherstellers. Hij benoemde de stijging van de herstelkosten door onder andere steeds complex wordende voertuigtechnololgie, de toename van elektrische en hybride voertuigen, maar ook de op korte termijn minimale effecten van ADAS-systemen op het schadeherstel.

Mens & maatschappij veranderen Trendwatcher Herman Konings werkt in een conglomeraat van 8 Europese mobiliteitsorganisaties (w.o. Vectos/Londen, MCRIT/Barcelona, VITO/Vlaanderen, Isinnova/ Rome, RU Groningen, Tecnion/Haïfa). Hij inspireerde de aanwezige deelnemers met zijn visie op de impact van menselijk gedrag in samenhang met sociale, emotionele en artificiële intelligentie binnen de automotive sector. Inderdaad, er dienen nieuwe technologieën zich aan. En autonoom rijden, autodelen en andere trends winnen aan belang. Maar toch blijft het

bezit van voertuigen en rijgedrag voor de wat ouder zijnde generaties erg belangrijk.

De sector verandert Namens FOCWA stonden directeur Femke Teeling en voorzitter Peter Brussel stil bij de ontwikkelingen die in de sector plaatsvinden. Hierbij werden technologische ontwikkelingen, merkerkend schadeherstel, gestuurde schade en instroom van personeel als dé grote uitdagingen van de schadeherstelsector benoemd. Femke Teeling presenteerde ook de plannen voor de komende maanden. Zo moeten nieuwe certificeringsprocessen de noodzakelijke kwaliteit borgen, wordt er extra aandacht gegeven aan

Voorafgaand aan het plenaire programma kozen de aanwezige leden massaal voor de exclusief voor hen georganiseerde workshops over de laatste ontwikkelingen in de markt. Zo nam technisch expert Kimmo Wiechels de deelnemers mee in de technologische ontwikkelingen en gaf projectleider Armando Boom tekst en uitleg over hoe FOCWA zich hard maakt voor de belangen van schadeherstellers in het debat rond merkerkend schadeherstel. Projectleider Job Schaafsma stond stil bij de nut en noodzaak van een garantiefonds en jurist Randy van den Boogaard over het gebruik van de cao in een schadeherstelbedrijf.

FOCWA bouwt aan de toekomst Het FOCWA congres was het eerste grote gezamenlijke evenement van de verenigingen FOCWA Schadeherstel en FOCWA Specialisten die in augustus zijn gefuseerd tot FOCWA. Naast schadeherstelbedrijven, truckschadebedrijven en specialisten in Uitdeuken zonder Spuiten en Spotrepair waren ook autoruitherstelbedrijven, caravan- en camperservicebedrijven en motorfietsschadeherstelbedrijven aanwezig op het congres. Voorzitter Peter Brussel en directeur Femke Teeling gaven aan dat FOCWA een moeilijke periode is doorgekomen. Maar dat de vereniging nu echt verder kan bouwen aan de toekomst in het belang van haar leden. Als één vereniging kan ze nu het gesprek aangaan met opdrachtgevers en stakeholders en zorgen voor kwalitatieve dienstverlening voor haar leden.

"Significante toename van aantal leden" ARBO en het gebruik van gevaarlijke stoffen gegeven en zal ook de consument benaderd worden over het belang van veilig en kwalitatief schadeherstel. Daarnaast start FOCWA met de onderhandelingen voor de nieuwe cao in de schadeherstelsector en wordt de instroom en behoud van personeel een prioriteit voor de brancheorganisatie. FOCWA blijft zich in Brussel en Den Haag inzetten voor een gelijk speelveld voor (universele) schadeherstellers. Tenslotte presenteerde FOCWA de eerste conclusies uit haar onderzoek naar de problematiek van onderdelenstromen. Samengevat: niet alleen hogere prijzen, maar ook een groter aandeel aan onderdelen en tegelijkertijd een inkoopkorting die onder druk staat, zorgen voor een spanningsveld voor de schadehersteller. In november presenteert FOCWA de definitieve resultaten en organiseert de brancheorganisatie ook themabijeenkomsten over dit thema.

Toename leden Een bewijs van vertrouwen van leden in FOCWA blijkt uit de significante toename van het aantal leden in de eerste twee kwartalen van 2018. In de komende maanden zet FOCWA verder in op de ingeslagen weg om te knokken voor de belangen van de schadeherstellers en hen optimaal te ondersteunen. Want: samen komen we verder!

Postbus 6672, 6503 GD NIJMEGEN Telefoon: 024-6770468 wppvakbladen@ziggo.nl nonpaint-autopoetsen.nl Oplage: 2500 Verschijning: 8 x per jaar

Drukkerij Veldhuis Media, Raalte Opmaak F-Graphics, Nijmegen Verspreiding Sandd, Apeldoorn


4 | REPORTAGE | AP 5 OKTOBER 2018

Jean Paul Hulsebos van Sonax Service Nederland In 2014 kreeg Jean-Paul Hulsebos te horen dat zijn Duitse werkgever -fabrikant van car care producten en franchise poetsdiensten Sonax GmbH- de stekker uit de Nederlandse organisatie zou trekken. Hulsebos kon op zoek naar een andere baan, maar het liep toch uiteindelijk allemaal anders.

Wie is Jean Paul Hulsebos en wat is je werkervaring tot nu toe? Tevreden, enthousiast en opgetogen. Dat is Hulsebos anno oktober 2018, die eerder bij zijn vader die een bedrijf in autolakken had werkte. Sinds 2015 is Hulsebos directeur van Sonax Car Care, dat veranderde van een harde franchiseorganisatie in een ‘softer’ samenwerkingsverband Sonax Partner. “In een goede tijd verkocht mijn vader het bedrijf. Ik ging aan de slag bij accessoire-leverancier Holland Java. Die verkochten Sonax producten en in 2007 vroeg Sonax of ik bij hun wilde komen werken als accountmanager.” Waarom en wanneer werd Sonax Service gescheiden van de Sonax organisatie? “Na een eerdere sanering kwam Sonax in 2014 opnieuw in zwaar weer terecht. In Duitsland werd besloten om de Nederlandse dochterorganisatie te sluiten. Ik moest hierdoor op zoek naar een nieuwe werkgever, maar zag andere mogelijkheden.” “Sonax bestond in Nederland uit een productdivisie met de poetsmiddelen en de harde franchiseformule Sonax Car Care met autopoetsers. Hulsebos: “Het was; of ergens anders een baan zoeken, of doorgaan met waarmee ik al werkte en me goed bij voelde. Ik kom uit een ondernemersfamilie en had nog een


AP 5 OKTOBER 2018 | REPORTAGE | 5

kleine droom om zelf weer te gaan ondernemen. Dit was mijn kans en ik heb Sonax aangeboden om de franchiseformule over te nemen.” Hoeveel franchisenemers heeft Sonax Service momenteel? “Op dit moment zijn er vier stationaire vestigingen met in totaal acht man waar auto’s gepoetst worden en rijden er 18 franchisers in het land. Sommige franchisers hebben ook nog mensen in dienst. We hebben een landelijke dekking, maar het meeste werk is toch wel geconcentreerd rond de randstad. In de regio Apeldoorn en Arnhem wordt het wel steeds drukker, daar kunnen we nog wel wat mensen gebruiken. Autobedrijven willen ook steeds minder dat de auto rijdt en deze dus bij het bedrijf gepoetst hebben.” Waar moet een ondernemer aan voldoen om Sonax franchiser te kunnen worden? “We zijn alleen op zoek naar serieuze mensen die meer voor kwaliteit dan voor het geld gaan. Geen geldwolven die alleen maar aan het tellen zijn, maar mensen die tegen zichzelf zeggen: ‘wat heb ik die auto mooi gemaakt’. In verband met de communicatie is het belangrijk dat ze de Nederlandse taal goed beheersen. Ook moeten ze goed binnen het team passen. We komen een paar keer per jaar samen en zijn echt collega’s van elkaar.” Wat krijgt een franchisenemer terug van Sonax Service? “Sonax Service Nederland heeft contact met de klant. Hierdoor kunnen we continuïteit in het werkaanbod bieden. Daarnaast nemen we de planning en facturatie op ons, de franchiser hoeft daar dus niet meer naar om te kijken. En als je een goede franchisenemer bent, kun je rekenen op een goede omzet.” Hoe zie je de autopoets- en klein schadeherstelbranche op dit moment? En in de toekomst? Volgens Hulsebos staat de branche onder druk van cowboys. “Er zijn er best wel aardig wat in de poets-wereld. Ik ben ook wel eens een klant kwijtgeraakt omdat er ineens iemand anders met hele lage prijzen bij hem op de stoep stond. Gelukkig is de klant later toch weer bij ons teruggekomen. Onze kracht is kwaliteit, continuïteit en betrouwbaarheid.”

De toekomst van de autopoets- en klein schadeherstel branche ziet er volgens Hulsebos goed uit. “Ik denk dat er altijd wel gepoetst zal blijven worden. Elektrisch, diesel of benzine, auto’s zullen altijd vies en schoongemaakt moeten worden. En er ontstaan altijd kleine schades die gerepareerd moeten worden. Wat zijn voor franchisers de voordelen om aan Sonax gelieerd te zijn? “Sonax is een bekende en grote naam in de autopoets-wereld, staat hoog aangeschreven en staat bekend om zijn kwaliteit. Als je de naam Sonax noemt, weten autobedrijven dat het om kwaliteit gaat. We streven deze kwaliteit ook continu na met trainingen.” Wat voor soort franchiseconcept is Sonax inNederland? Hulsebos wil zijn bedrijf geen harde franchiseorganisatie meer noemen. “Er zijn nog wel regels, maar geen keiharde meer. Harde franchise bepaalt bijvoorbeeld in welk gebied een franchiser wel of niet mag en moet komen. In ons concept is het zo dat wij plannen wie waar naartoe gaat.” Wat zijn de voordelen voor autobedrijven om met Sonax Service in zee te gaan? De klantverdeling binnen Sonax Service bedraagt 98 procent zakelijke en twee procent particuliere relaties. “Er zijn meerdere voordelen voor autobedrijven om met onze franchiseorganisatie in zee te gaan. Kwaliteit staat hierbij altijd voorop, maar we bieden ook continuïteit. Omdat we het grootste autopoetsbedrijf van Nederland zijn, hebben we altijd wel iemand beschikbaar.” Daarnaast is Sonax Service volgens Hulsebos heel goed in het repareren van ‘aparte’ schades. “We zijn specialist in het verwijderen van bijvoorbeeld verfspetters en rook- en roetschade. Veel van onze klanten zijn dan ook verzekeringsmaatschappijen. Wij gaan veel verder dan alleen maar simpel een auto poetsen.”


The Choice of the Pros

W W W. M A L C O H O L L A N D . N L

Alles op het spel zetten? Demonteer autoruiten met RL-eez. Lage fysieke belasting, geen schade aan lak en interieur. tel.: 0318-507725

@MalcoHolland


AP 5 OKTOBER 2018 | VARIA | 7

Lage fysieke belasting, geen schade aan lak en interieur

Verwijder ruiten met nieuw systeem van Duobond® Het nieuwste systeem van Duobond®, RL-eez, maakt het mogelijk om op een gecontroleerde manier voertuigruiten los te snijden. Het maakt een einde aan de fysieke overbelasting van monteurs en verkleint de kans op lakschade aanzienlijk. Rl-eez zorgt ervoor dat ook beschadigingen aan hemels, bekleding en dashboards tot het verleden behoren. Het werken met RLeez is eenvoudig en vergt een minieme fysieke inspanning. Het geeft monteurs de rust, tijd en gelegenheid om te zorgen dat het lossnijden van de kit zorgvuldig gebeurt. Na het verwijderen van de ruit hebben zij voldoende energie om een nieuwe ruit te plaatsen en -indien nodig- de sensoren op nauwgezette wijze te kalibreren.

Werkwijze RL-eez snijdt de kit los met een nylondraad. Het systeem zelf kan zowel draadloos (op een accu) als via een 12 volts-aansluiting aangedreven worden en wordt via een beveiligd signaal draadloos bediend met

een afstandsbediening. Standaard levert Duobond® RL-eez met een (be)geleider die de draad op de ruit begeleidt. De motor die de nylondraad opdraait, bevestigt men op de ruit met een draaibare zuignap. De hoek tussen de nylondraad en de ruit is hierdoor altijd correct. Ook zorgt deze bevestiging ervoor dat de persoon die het systeem bedient in een comfortabele houding in de auto kan plaatsnemen om de draad te begeleiden. NIEUW : Een dubbele zuignap, waarmee ook sterk gebolde ruiten, waaronder vrachtwagen ruiten uitgesneden kunnen worden.

AutoProf beurs Glasstech Autoruit techniek is aanwezig op Auto Prof – AMT Live in Hardenberg op stand nummer 116, waar naast Rl-eez, gedemonstreerd wordt met de Duobond Autoruit Reparatie systemen en Scratch A Way, het systeem voor het verwijderen van oppervlakkige en fijne krasjes.

Roos Alkmaar eerste gecertificeerde Glasurit Eco Balance Glasurit, het eersteklas autoreparatielakmerk van BASF, heeft onlangs het eerste ‘Glasurit Eco Balance’ certificaat uitgereikt aan Autoschade Herstel Roos Alkmaar van de keten Autoschade Herstel Groep. Dit houdt in dat het bedrijf gebruikmaakt van de producten uit het recent geïntroduceerde Glasurit Eco Balance productassortiment. Op deze manier wordt een verdere invulling gegeven aan duurzaam herstel. Met Glasurit is het mogelijk om onderscheidend te zijn ten opzichte van de concurrentie. Consumenten en werkaanbieders kunnen immers bij schadeherstel bewust kiezen voor een schadeherstelbedrijf dat bij reparatie duurzame producten gebruikt. De Glasurit Eco Balance productlijn helpt fossiele brandstoffen en CO2 te besparen. Om waardevolle natuurlijke hulpbronnen te ontzien, gebruikt

BASF namelijk bij de productie van de basisproducten hernieuwbare grondstoffen zoals bionafta of biogas uit organisch afval of plantaardige oliën in combinatie met fossiele brandstoffen. Vervolgens wordt het percentage hernieuwbare grondstoffen rekenkundig toegewezen aan onder andere de nieuwe productlijn ‘Glasurit Eco Balance’. Daarmee levert Glasurit een belangrijke duurzame bijdrage op het gebied van milieu- en klimaatbescherming. Hetzelfde geldt voor alle schadeherstelbedrijven, die de nieuwe productlijn gebruiken. Het nieuwe portfolio omvat in totaal zes producten, waaronder een UV grondvuller, plamuur, verharder, blanke lak en additief. De ecolijn sluit volledig aan bij het keurmerk Groen Autoherstel. AHG is er trots op dat Autoschade Herstel Roos Alkmaar als eerste het certificaat mag ontvangen.


COLAD INTRODUCEERT HET SNAP LID SYSTEM®, HET SNELSTE EN MEEST EENVOUDIGE LAKVERWERKINGSSYSTEEM VERKRIJGBAAR! BESPAAR TIJD, GELD EN MOEITE IN SLECHTS 2 SIMPELE STAPPEN:

SNELSTE SYSTEEM

GEMAKKELIJK IN GEBRUIK

BESCHIKBAAR IN VIER VARIANTEN GESCHIKT VOOR ALLE SOORTEN LAK

700 ML

350 ML

MEER INFORMATIE: WWW.SNAPLID.COM

CENTRALE STOFAFZUIGING Meer dan 30 jaar wereldwijde ervaring, op maat gemaakte systemen onderhouden door ons service team en een oplossing voor elk budget!

www.hamach.com ★

★ ★ ★ ★ ★

★ ★ ★ ★ ★ ★

★ ★ ★ ★ ★ ★

★ ★ ★ ★ ★

VERKOOP@EMM.COM | WWW.EMM.COM

EMM INTERNATIONAL BV

VEILIGHEID

INNOVATIE

EFFICIËNTIE & DUURZAAMHEID

SERVICE & KWALITEIT


AP 5 OKTOBER 2018 | VARIA | 9

Nieuwe producten van Malco Het eerste nieuwe product betreft de Fast Shot Wheel Cleaner: een extreem werkend, maar toch neutrale wiel reiniger verwijdert hardnekkig remstofresten en vuilfilm van gecoate aluminium en alloy/staal velgen. De werkwijze is simpel en eenvoudig: je sprayt de velg met de Fast Shot in, laat het even inwerken ( niet laten drogen) en spoel het daarna met hoge druk af.

Zowel voor de consument in de Xtreme serie als voor de professional in de Profline komt SONAX nu met Spray&Seal Sprayverzegeling op de markt. - De gemakkelijke en doeltreffende verzegeling van lak, chroom en kunststof - Snel en eenvoudig op de natte oppervlakken of shampoo aanbrengen tijdens wassen - Haalt de kleur op en brengt briljante glans - Maakt water- en vuilafstotend in één handomdraai - Ideaal ter onderhoud en opfrissing van eerdere aangebrachte lakverzegelingen

Microfiber Refresh Detergent Een ander nieuw Malco product is de Microfiber Refresh Detergent: Dit product is ontwikkeld voor het wassen van alle soorten microvezeldoeken. Het product zorgt ervoor dat de doeken schoon, fris en zacht worden/blijven zonder gebruik van geurstoffen of wasverzachters. Ook laat het na het reinigen geen restproduct achter. Het middel is zuinig in gebruik en geschikt voor alle denkbare wasmachines. Info bij uw Malco dealer

Video: bekijk demo-film op nonpiant-autopoetsen.nl/video/ "langdurig mooi eindresultaat!”

Metalak kleurmeting Met digitaal kleurmanagement gaat het nog beter De digitale kleurmeetapparatuur van Spies Hecker, de ColorDialog Phoenix, vereenvoudigt en versnelt werkprocessen in het autoschadeherstelbedrijf. Het apparaat is intuïtief te bedienen, is gebruiksvriendelijk en de resultaten kunnen met slechts een paar extra stappen worden geoptimaliseerd. Manager Techniek van Spies Hecker importeur Metalak, Dick van Duijvenvoorde heeft uitgebreide ervaring en verklaart: "De toekomst van kleurmanagement is digitaal." Hij legt door middel van vijf praktische tips uit hoe digitale kleurmeting nog beter kan werken.

Meet binnen Langdurige blootstelling aan intense zonneschijn zal de temperatuur van een ondergrond aanzienlijk verhogen. Hierdoor kunnen sommige tinten die thermo chromatische pigmenten bevatten veranderen, wat op zijn beurt weer kan leiden tot een onjuiste kleurmeting. Het advies van Van Duijvenvoorde is eenvoudig. "Voer geen kleurmetingen buiten uit; doe het in de werkplaats waarbij de temperatuur van het object tussen minimaal 15°C en maximaal 35°C moet liggen," zegt hij.

SONAX introduceert Spray&Seal

Houd de kalibratietegels schoon De Spies Hecker spectrofotometer, ColorDialog Phoenix, bevat twee kalibratietegels, één witte en één metallic blauw, die worden gebruikt voor kalibratie van het apparaat. Deze tegels moeten altijd schoon worden gehouden, wat ook de reden is dat ze in de doos worden bewaard. Als ze toch vies worden, mogen ze alleen worden schoongemaakt met warm water en een zachte microvezeldoek. Zeep of oplosmiddelen mogen nooit worden gebruikt.

Kleurmeting nabij de beschadiging Herstel-professionals weten dat, zelfs in het geval van originele OEM (Original Equipment Manufacturer) -coatings, er bij hetzelfde voertuig lichte kleurvariaties kunnen optreden als gevolg van verschillende OEM-toepassingen en het afwerken. Van Duijvenvoorde adviseert om altijd de kleur zo dicht mogelijk bij de schadeplek te meten.

Poets voor het meten Zelfs hightech apparaten kunnen worden beïnvloed door vuil en zeer kleine oppervlakkige krassen in de lak. Als gevolg hiervan kan de nauwkeurigheid van de kleurmeting verslechteren, vooral bij donkere kleuren zoals zwart en blauw. In sommige extreme gevallen kan het apparaat

oppervlakkige krassen interpreteren als een metallic effect voor donkere, effen kleuren. Van Duijvenvoorde zegt: "U dient de lak op het meetpunt reinigen en poetsen. Dit duurt slechts een paar minuten en zorgt ervoor dat u een zeer nauwkeurig meetresultaat krijgt."Voer de gegevens van de fabrikant in ColorDialog Phoenix meet een kleur en kan de meetresultaten via wifi verzenden naar een pc of ander apparaat met behulp van de Phoenix-formulesoftware. "Ik raad aan om in eerste instantie op kleurcode te zoeken." zegt Van Duijvenvoorde. "Dat is maar een kleine handeling maar het verhoogt de nauwkeurigheid en snelheid van het vinden van de juiste formule." We hebben een uitgebreide beschrijving in postervorm beschikbaar.


De Nr. 1 in Car Refinish

www.wsb-benelux.eu SATA Ad NonPaint 180x130 mm.indd 1

16-08-18 14:18

STAND

112

Zijlstra B.V. E-mail: nielsen.oudega@gmail.com

WWW.NIELSENAUTOPOETSMIDDELEN.NL


BOVAG nieuws Klanten maken onder andere kans op auto en verre reis

WinterWasWeken grootser dan ooit Welke autowas- of poetsbedrijven mogen dit jaar klanten blij maken met fantastische prijzen? De WinterWasWeken zijn dit jaar grootser dan ooit. BOVAG-leden kunnen zich vanaf nu aanmelden om mee te doen met de actie. Tijdens de WinterWasWeken in januari maakt elke klant die zijn of haar auto bij een deelnemend bedrijf komt wassen of poetsen, kans op fantastische prijzen. Bijvoorbeeld een occasion van viaBOVAG.nl naar keuze t.w.v. €10.000,-, een verzorgde vakantie naar en ver land voor twee personen, een van de vier glamping vakanties voor het hele gezin of een van de andere prijzen. Elke klant die de wincode invult op

winterwasweken.nl krijgt sowieso het tweede kaartje gratis op een dagje uit naar keuze. Meedoen Bedrijven die mee willen doen aan de WinterWasWeken kunnen zich tot en met 15 november aanmelden. Aan deelname is een eenmalige bijdrage per vestiging verbonden. Een wasstraat met kettingbaan betaalt €600,-, een roll-over €300,- en een autopoetsbedrijf €200,-. Een klein bedrag vergeleken met een advertentie in de plaatselijke krant of een flyer bij het wekelijkse folderpakket. Kijk voor meer informatie en om u aan te melden op mijn.bovag.nl/winterwasweken.

Wassen in Cijfers Dit jaar brengt BOVAG de autowasbranche weer uitvoerig in kaart. De resultaten van dit onderzoek publiceert BOVAG in de uitgave Wassen in Cijfers. Ondernemers worden in oktober gevraagd naar diverse kerngetallen uit hun bedrijf. Hoe meer ondernemers de vragenlijst invullen des te beter BOVAG de branche in kaart kan brengen. Wassen in Cijfers wordt in het eerste kwartaal van 2019 uitgebracht en is exclusief beschikbaar voor BOVAG-leden.

Ledenbijeenkomst BOVAG Schadeherstelbedrijven

Toekomstvisie schadeherstel 2030 De schadeherstelbranche staat voor grote uitdagingen door technologische ontwikkelingen, de opkomst van merkerkenningen, consolidatie, veranderende klantdynamiek en een krimpende markt. Welke impact heeft dit op de markt? En hoe zit het schadeherstelnetwerk er straks uit? Dat heeft consultancybureau Roland Berger in opdracht van BOVAG onderzocht. De uitkomsten hiervan presenteert BOVAG op 21 november aan leden. Met het onderzoek helpt BOVAG leden bij het maken van (strategische)

keuzes en de transitie naar nieuwe, toekomstbestendige bedrijfsmodellen. Het programma is niet alleen interessant voor ondernemers zelf, maar zeker ook nuttig voor bijvoorbeeld voor hun chef werkplaats of vestigingsmanager. Praktische informatie Wanneer: woensdag 21 november Hoe laat: 17:30 uur tot 21:00 uur Waar: BOVAGhuis in Bunnik Kosten: gratis voor leden Meer informatie en aanmelden: mijn.bovag.nl/ledenbijeenkomstshb

BOVAG-nieuws verschijnt onder de verantwoordelijkheid van BOVAG. Kijk op mijn.bovag.nl voor meer informatie over BOVAG en het lidmaatschap


Perfecte lakbehandeling en reconditionering! Let it Shine!


AP 5 OKTOBER 2018 | VARIA | 13

Opening nieuwe bedrijfspand MSH equipment Na een jaar van intensieve voorbereiding en hard werken is het zo ver. De nieuwbouw van MSH equipment is gereed en dat hebben we samen met onze klanten en relaties gevierd tijdens het openingsweekend afgelopen 28 en 29 september. MSH equipment, opgericht in 1996, heeft na 22 jaar Zwaagdijk verlaten en is nu verhuisd naar Hoorn. Op een mooie locatie enkele minuten verwijderd van de A7 is op het nieuwe industriegebied Zevenhuis een prachtig pand gebouwd. We hebben gekozen voor Zevenhuis vanwege het duurzame karakter en de uitstekende ligging. Er is een modern pand gebouwd op een kavel van 2650m2. Het pand zelf heeft een vloeroppervlakte van 1650m2 waar een verdiepingsvloer van ruim 600m2 in zit met o.a. de kantoren en een trainingsruimte. Er is energieneutraal gebouwd; via 2 frequentiegeregelde warmtepompen wordt het pand verwarmd.

Het dak ligt vol met zonnepanelen waarmee het hele pand voorzien wordt van energie. De ledverlichting wordt op veel plaatsen via sensoren geregeld zodat er alleen licht brandt daar waar nodig is. De entree is via onze aantrekkelijke showroom waardoor de schadeherstelbeleving er direct is. Het magazijn is extra hoog waardoor er meer palletplaatsen zijn; een ruime opzet voor voldoende doorgroeimogelijkheden. De kantoren op de bovenverdieping zijn licht en open en er is een dakterras wat het werkklimaat aangenaam maakt. Deze belangrijke mijlpaal in de MSH historie willen we graag met u vieren. Daarom hebben we dit openingsweekend georganiseerd.

Daniel Goettsch naar CAP Automotive Per 3 september kondigen wij aan dat Daniel Goettsch in dienst is getreden als salesmanager bij CAP Automotive. Daniel zal komende maanden alle taken overnemen van Remi van Kempen die zoals bekend zal stoppen met zijn werkzaamheden voor CAP Automotive en de firma in december zal verlaten. Daniel zal vanaf 1

januari 2019 verantwoordelijk zijn voor alle commerciële werkzaamheden binnen CAP Automotive. Daniel is een gedreven persoon en heeft ruime kennis van de autoschadeherstel branche zowel technisch als commercieel.

Autoschade Paul Hol ontvangt eerste R-M eSense Certificaat Autoschade Herstel Paul Hol uit Uden van de keten Autoschade Herstel Groep heeft recent het eerste ‘eSense’ certificaat mogen ontvangen uit handen van R-M ( het premium autoreparatielakmerk van BASF) en mag zich hiermee de eerste gecertificeerde R-M eSense Partner in Nederland noemen.

Producten Autoschadeherstelbedrijven kunnen in aanmerking komen voor dit certificaat wanneer zij de nieuwe eSense productlijn van R-M gebruiken. Deze producten worden vervaardigd volgens het gecertificeerde ‘biomass balance’ principe van BASF en dragen zo bij aan een vermindering

van CO2-emissies. Het eSense portfolio omvat een UV grondvuller, plamuur, verharder, blanke lak en additieven.

Duurzaam opereren Guus van Dreven, directeur Autoschade Herstel Groep, heeft zich direct bij de introductie achter de R-M eSense productlijn en de gedachte erachter geschaard: ‘’Door R-M eSense producten te gebruiken, opereren onze vestigingen duurzaam en onderscheiden ze zich. Dit initiatief juichen wij van harte toe. Wij willen Autoschade Herstel Paul Hol dan ook feliciteren met het feit dat zij het eerste eSense certificaat van R-M in ontvangst hebben mogen nemen.’’AP 5 OKTOBER 2018 | VARIA | 15

Gezamenlijke branchenormering voor schadeherstellers van kracht De gezamenlijke branchenorm voor schadeherstellers is per 1 oktober van kracht. De brancheorganisaties FOCWA en BOVAG kondigden de komst van één norm al eerder dit jaar aan. Afgelopen maanden is met marktpartijen uit de sector hard gewerkt aan de invulling van de norm. FOCWA en BOVAG borgen hiermee de kwaliteit van het vakmanschap. Voor een erkenning moeten schadeherstelbedrijven zich iedere twee jaar opnieuw laten auditen. Vanaf 1 oktober 2018 zal de branchenormering schadeherstel de FOCWA Standaard categorie 2 (totaal herstel) en het BOVAG Erkend Schadeherstel vervangen. Dat hebben FOCWA en BOVAG samen afgesproken in overleg met een College van Deskundigen, bestaande uit marktpartijen uit de sector, waaronder een vertegenwoordiging van opdrachtgevers. Daardoor is het een norm die breed in de sector wordt gedragen en die de kwaliteit van het vakmanschap kan borgen. Een norm die bijdraagt aan het vertrouwen van consumenten en zakelijke opdrachtgevers in de branche, én die hen kwalitatief hoogwaardig schadeherstel garandeert.

Tweejaarlijkse certificering Voor de nieuwe kwaliteitsnorm is gekozen voor een aanpassing van het certificeringsschema, waarbij schadeherstelbedrijven om de twee jaar een fysieke audit moeten laten uitvoeren om het keurmerk te mogen blijven voeren. Tussentijds zal er een jaarlijkse inhoudelijke check plaatsvinden door de desbetreffende brancheorganisatie. Ketenbedrijven kunnen zich zoals voorheen middels een ketencertificering laten auditen. Voor de certificering van de branchenormering wordt gekeken naar de gel-

digheidsdatum van het laatst verkregen certificaat (FOCWA Standaard categorie 2 en/of BOVAG Erkend Schadeherstel), dat een geldigheidsduur van twee jaar krijgt. Op basis van deze peildatum zal een schadeherstelbedrijf ofwel een self-assessment moeten uitvoeren, ofwel een fysieke audit door een certificerende instelling moeten laten plaatsvinden. FOCWA en BOVAG hebben samen afspraken gemaakt met drie certificerende instellingen: DEKRA, KIWA en SGS. Bedrijven kunnen zoals voorheen rechtstreeks contact opnemen met een certificerende instelling om een audit te plannen.

Stichting Branchenormering Schadeherstel Om de inhoud, uitwerking en afstemming van de branchenormering schadeherstel verder vorm te geven zodat kwaliteit ook in de toekomst geborgd kan blijven, richten FOCWA en BOVAG samen een Stichting Branchenormering Schadeherstel op. Namens FOCWA zullen directeur Femke Teeling en bestuurder Mathijs van Leeuwen de belangen van de leden vertegenwoordigen. Voor BOVAG zullen voorzitter Toine Beljaars en branchemanager Frank Ruygrok hierin vertegenwoordigd zijn. (bron: Focwa en Bovag)

SATAjet 5000 B Sixties – Rock 'n Roll met SATA! Inspelend op het motto van de Automechanika Frankfurt "Sweet Sixties" biedt SATA het SATAjet 5000 B high-performance spuitpistool aan met een zeer bijzondere speciale coating. Thema's en motieven uit de Sixties: zoals petticoats, Elvis Presley's glad achterover gekamde haar, Amerikaanse

diners en jukeboxen; vertellen een kleurrijk verhaal uit een vervlogen tijd. De SATAjet 5000 B Sixties is, natuurlijk, een volwaardig spuitpistool dat, door zijn robuuste speciale coating, geschikt is voor dagelijks gebruik in de spuitcabine. Deze spannende speciale uitvoering van het spuitpistool is verkrijgbaar in alle actuele versies en met geselecteerde openingen van de spuitpistolen uit de serie SATAjet 5000 B, met de opties HVLP (openingen 1.2 tot 1.5) en RP (openingen 1.2 tot 1.8) in een niet-digitale én digitale versie en met een selectie van de RPS wegwerpbekers (alle drie de maten) of met een QCC herbruikbare 0,6 l plastic cup.

advertenties

Kevin Torfs nieuwe EMEA Brand Manager Per ingang van 01 oktober 2018 zal Kevin Torfs de Cromax® Brand Manager voor Europa, het Midden-Oosten en Afrika (EMEA) worden. Deze aankondiging komt in het jaar dat het schadeherstelmerk 5 jaar bestaat onder de merknaam Cromax. Torfs heeft meer dan 13 jaar lang verschillende functies bij Cromax vervuld, waaronder recentelijk, Digital Marketing Specialist. Met zijn ervaring weet hij wat er gevraagd wordt in de schadeherstelmarkt.


16 | WASSEN

& POETSEN | AP 5 OKTOBER 2018


AP 5 OKTOBER 2018 | WASSEN

& POETSEN | 17

Loogman Carwash wordt ook steeds meer autopoetsen Wat in 1983 ooit begon als extra dienstverlening voor de klanten van het tankstation van Loogman is inmiddels uitgegroeid tot 8 succesvolle wasstraten in Nederland waar dagelijks heel wat schone auto’s van tevreden klanten de kettingbaan afrollen. Loogman Carwash blijft zich ontwikkelen door nieuwe technieken, creatieve ideeën en door goed te luisteren naar de wensen van zijn klanten. De automatische poetsbaan, doe het zelf wasboxen, gratis stofzuigen, geurhangers, cockpit- en glasdoekjes zijn daar goede voorbeelden van met als resultaat: een schone en glanzende auto van binnen en buiten! Ook autopoetsen wordt er gedaan op de vestigingen Utrecht en Aalsmeer. Totale make-over Omdat klanten niet alleen hun auto wilden laten wassen maar graag de gehele verzorging uit handen wilden geven is Loogman Carwash in 2014 gestart met het poetscentrum in Aalsmeer. Hier wordt gezorgd voor een totale make-over van personen- en bedrijfsauto’s voor zowel particulier als bedrijf. Alles is mogelijk: van het reinigen van de bekleding tot het verwijderen van kleine krasjes en het polijsten van de auto. Dit is een enorm succes waardoor zij deze activiteiten hebben uitgebreid naar hun vestiging in Utrecht. Diensten als polijsten, lakveredeling, glaslakcoating en doffe koplampherstel worden er aangeboden. Recent heeft Loogman ook de Element Wax geïntroduceerd.

het gladde oppervlak en zorgt Element Wax voor optimale bescherming tegen uv-straling, hars, vliegjes, vogelpoep en strooizout. Dit topproduct is de ideale bescherming voor je autolak, het hele jaar door. Het is niet nodig hier een afspraak voor te maken. De klant kan op de 15 minuten durende autowaxbehandeling wachten. Meer informatie over Element Wax is te vinden op de website: www.loogman.nl/element-wax. Op dit moment is Element Wax te verkrijgen bij de vestiging in Aalsmeer, Hoofddorp en Utrecht en na de verbouwing van de wasstraat in Amsterdam ook daar. In deze 4 vestigingen kunnen klanten ook terecht voor de service Binnenreinigen waarbij het interieur van de auto door de medewerkers wordt gereinigd.

Exclusieve seizoenswax Sinds een half jaar heeft Loogman Carwash Element Wax gecreëerd en is deze seizoenswax exclusief bij Loogman verkrijgbaar. Nadat de auto door de wasstraat is gegaan brengt een medewerker van het poetscentrum Element Wax vakkundig met de hand aan en poetst deze daarna machinaal uit. De wax vult kleine en lichte krasjes op waardoor ze minder zichtbaar zijn en er een glad oppervlak ontstaat met een mooie diepe glans. Hierdoor hecht vuil zich minder snel aan

Uitbreiding Loogman is altijd bezig met het door ontwikkelen van hun producten en diensten en vanwege de toenemende vraag naar Element Wax worden de mogelijkheden onderzocht om deze exclusieve wax ook in de andere vestigingen, waaronder Rotterdam en Almere, aan te bieden.


18 | VARIA | AP 5 OKTOBER

Autoschade Herstel Lokserse nu lid AHG Sinds de oprichting in 2015 door Henk en Kees Lokerse, is het schadeherstelbedrijf in Middelburg uitgegroeid tot een begrip in de regio. Directeur/eigenaar Henk Lokerse heeft meer dan 25 jaar ervaring binnen de autoschadebranche. “Begin jaren ‘90 ben ik gestart in de wereld van de autoschade. Sindsdien heb ik ruime ervaring als vestigingsdirecteur en in andere functies binnen diverse herstelbedrijven”, aldus Lokerse. Het pand van Autoschade Herstel Lokerse heeft een werkplaats die uitgerust is met de nieuwste apparatuur en een nieuwe spuitcabine. Henk Lokerse: “Onze werkplaats en medewerkers zijn voorzien van de laatste kennis van reparatietechnieken en ontwikke-

lingen. Dankzij onze aansluiting bij AHG worden veel zaken uit handen genomen, waardoor wij ons kunnen bezighouden met onze core business: schadeherstel. De gestuurde schadestroom en ruggenspraak zijn voor ons van grote toegevoegde waarde”. Guus van Dreven, directeur AHG: “Met de vestiging van Henk en Kees Lokerse in Middelburg heeft AHG een ervaren en betrouwbare partner in de regio Zeeland. De kwaliteitsvisie en waarden van Autoschade Herstel Lokerse sluiten daarnaast goed aan bij AHG.”

PURIS Experience center geopend bij CarPro waslocatie

De Autopoetsspecialist

Bij de vestiging Helmond van carwash CarPro (ook vestigingen in Nuenen en Weert) is recent een PURIS Experience Center geopend. Dit is de tweede locatie onder de noemer PURIS (de eerste bevindt zich bij Hanex Veghel). Het bedrijf PURIS Europe uit Schijndel heeft dit Experience Center gefinancierd, ingericht en zal deze ook voor eigen verantwoordelijkheid exploiteren. “De PURIS Experience Centre staat organisatorisch dus geheel los van CarPro. De heer J. Prosman , eigenaar van CarPro, wilde autopoetsen binnen zijn waslocatie(s) integreren, maar wilde deze niet zelf opzetten. Voor de uitbesteding was hij op zoek naar een bedrijf die op autopoetsgebied dezelfde kwaliteitsnorm en uitstraling heeft als CarPro met autowassen. Dat is uiteindelijk PURIS Europe geworden,” aldus Marcel Seuren, die als ZZP-er deze Helmondse autopoetslocatie zal exploiteren. Mogelijkerwijs dat in de toekomst ook op een of beide andere CarPro locaties een dergelijk autopoets center geïntegreerd zal gaan worden. “Maar eerst deze in Helmond.”

Na aantal jaren in loondienst gewerkt te hebben is Marcel Seuren weer ZZP-er (samen met vriendin), en wel onder de naam De Autopoetsspecialist. “Na vele jaren ondernemers geadviseerd te hebben hoe auto’s te poetsen, ben ik uiteindelijk tot de conclusie gekomen dat ik op dit moment het liefst een ‘eigen’ poetslocatie zou willen beginnen. Na een korte uitstap kwam ik weer in contact met m’n oude werkgever Puris Europe die juist voor hun PURIS Experience Centers zzp-ers zocht. Het PURIS poetsconcept is mij, gezien het gegeven dat ik bij de ontwikkeling ervan zelf betrekken ben geweest, zeer vertrouwd. Zo zijn we in gesprek gekomen en zo is locatie Helmond van CarPro gezamenlijk opgestart. PURIS Europe heeft in Helmond geïnvesteerd en ik exploiteer deze locatie als zzp-er. Het is de bedoeling in de toekomst meerdere (PURIS Experience Center) locaties onder te gaan beheren. Puris Europe biedt mij de mogelijkheid om gemakkelijk te starten als ondernemer : promotie word geregeld, net zoals assortiment en materiaal en ik wordt door hen in aantal zaken ondersteund: een ideaal plaatje om te beginnen. De PURIS coating word een speer punt, net zoals het krasjesverwijderingsconcept SSR Nederland. Ik heb er weer zin in. Zelfs na 30 jaar blijft dit vak mij nog steeds boeien!”


AP 5 OKTOBER 2018 | VARIA | 19

Kreijne neemt Autoschade Simon Groot over

AUTOPOETS ALGEMEEN

De overname wordt officieel van kracht per 1 januari 2019. De naam Autoschade Simon Groot zal echter niet verdwijnen en ook de werknemers blijven aan boord. De dagelijkse leiding blijft in handen van Marcel Groot.

Merk schadeherstel De overname stelt Autobedrijf Kreijne in staat om erkend merkschadeherstel voor Mazda en Suzuki in eigen beheer uit te gaan voeren. Dat is anno 2018 belangrijker dan ooit, omdat auto's steeds complexer worden en voorzien zijn van diverse veiligheidssystemen. Als merkdealer van Mazda en Suzuki begrijpt Kreijne als geen ander hoe een auto in elkaar zit. Zo is de klant verzekerd van de beste kwaliteit en officiële onderdelen, terwijl ook merkgarantie gegeven wordt.

LAK FABRIKANT & IMPORTEUR

SMARTREPAIR UITDEUKEN

Wie levert Wat

Met de overname van Autoschade Simon Groot bundelen de twee familiebedrijven hun krachten, zodat Kreijne door kan groeien als een betrouwbare partner in de mobiliteitsbranche. De autobranche verandert in rap tempo. Dat maakt het des te belangrijker om vooruit te denken. Autobedrijf Kreijne ziet de overname van Autoschade Simon Groot dan ook als een belangrijke stap voor de toekomst. Het is een stap die er mede voor moet zorgen dat Kreijne de komende jaren op nog meer onderdelen kan voorzien in de behoefte van automobilisten. "Wij willen een compleet pakket kunnen aanbieden in de mobiliteitsbranche en daar hoort ook schadeherstel bij", legt Jasper Bijl, directeur Autobedrijf Kreijne, uit. "Autoschade Simon Groot is een bedrijf met een rijke historie. Bij Kreijne vieren we dit jaar ons 90-jarig jubileum, maar ook Simon Groot is een bekend bedrijf binnen de schadebranche en bestaat al meer dan 45 jaar."

SoftCare2 Pro De roll-over machine voor autowassen op het hoogste niveau.

www.washtec.nl - 079 - 36 83 720

AUTOPOETS WAX AUTOPOETS MACHINE & PADS

SMARTREPAIR KRASJES NONPAINT ALGEMEEN

advertentie

Hoe schoon Geurverwijdering in is uw slechts 27 auto? minuten! MUFFE GEUR BACTERIEN SMARTREPAIR SPOTJES AUTOPOETS POLIJSTEN

CARWASH INSTALLATIE

iClean is exclusief dealer van: • Ceccato roll-overs, truckwash en tunnels • Hanna hydraulischeRVS wasstraten • Rowafil biologische waterrecycling • iClean Dog Wash T: 0478 517979 E: info@iclean.nl

ROLL-OVERS

WWW.ICLEAN.NL

Ook uw bedrijf bij 'Wie Levert Wat'? Voor informatie over de mogelijkheden en prijzen kunt u mailen naar wppvakbladen@ziggo.nl of bel met Berrie Wolters (06-52183174).

SCHIMMELS 6-voudige droge ozonbehandeling

Ozonic-Pro DESINFECTIE BACTERIEVRIJ ALLERGIE REDUCTIE ANTI SCHIMMEL ANTIVIRUS GEURNEUTRAAL

WWW.OZON.WORLD 06-21512550


SOON AVAILABLE Contact uw Dealer

Email: info@cap-devilbiss.nl www.cap-devilbiss.nl


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.