NonPaint 2 - 2019

Page 1

WWW.NONPAINT-AUTOPOETSEN.NL

AUTOSCHADE | SMART-REPAIR | CARCLEANING | AUTOPOETSEN

02

AUGUSTUS 2019


11/12/13 FEB 2020 EVENEMENTENHAL GORINCHEM

MEER INFORMATIE:

WWW.AUTOPROF-AMTLIVE.NL


AP 2 AUGUSTUS 2019 | VARIA | 3

ABS Westland winnaar DBA 2019 De 2019 editie van de Dave Bebelaar Award is gewonnen door ABS Westland. De combinatie van een vergaand duurzame bedrijfsvoering en het gebruik van duurzame producten (Eco-Balance) was voor de stemmers via internet en de bezoekers van het jaarlijks event van de stichting Duurzaam | Repareren doorslagevend om deze nominatie de meeste stemmen te geven. De organisatie laat echter weten dat het dit jaar wel reuzespannend was en een miniem verschil in het aantal stemmen de winnaar heeft bepaald. Dit geeft ook wel weer dat alle nominaties dit jaar van zeer hoog kaliber waren. De genomineerden waren: NNO-Coatings, Autoschade de Wilde, Förch Nederland, Michelin, Vakgarage van der Kleij en ABS-Westland.

Foto: v.l.n.r. Dirk van der Schans, Bruce Schouten (ABS-Westland) en Wim Drost (BASF)

BOVAG Branchebarbecue voor (ruit)schadeherstellers en relaties op 12 september Direct na de vakantieperiode houdt BOVAG een netwerkevenement voor de schadeherstelbranche. De Branchebarbecue vindt plaats op 12 september in het BOVAGhuis en is bedoeld om als (ruit) schadeherstellers en relaties weer even samen te komen. Voorafgaand aan de uitgebreide netwerkbarbecue is een informatief inhoudelijk programma, waarin de bezoekers een update krijgen over onderwerpen die actueel en belangrijk zijn voor onze sector. Zoals de borging van kwaliteit en veiligheid van schadeherstel, de rol die merkerkenningen hierin spelen en het effect hiervan op de kostprijs van schadeherstel.

Programmatijden • 16:30 uur Inloop en ontvangst • 17:00 uur Aanvang programma • 18:30 uur Afsluiting en barbecue

Sprekers • Bertho Eckhardt, algemeen voorzitter van BOVAG • Toine Beljaars, voorzitter van BOVAG Schadeherstelbedrijven • Frank Ruygrok, branchemanager van BOVAG Schadeherstelbedrijven

advertentie

BOVAG stapt in schadeherstel voor de caravan-en camperbranche BOVAG heeft sinds 2017 een afdeling BOVAG Schadeherstelbedrijven. Binnen deze afdeling wordt momenteel een sectie caravan- en camperschadeherstel gecreëerd, net als de sectie Ruitschadeherstel die sinds 2018 bestaat. Tijdens het jaarcongres op 1 april in Papendal heeft BOVAG dat bekendgemaakt. Samen met FOCWA wordt gewerkt aan één schadenorm voor caravan- en camperherstel,

die ondergebracht wordt in de bestaande stichting. Leden kunnen zich voor deze norm kwalificeren. De sectie caravan- en camperschadeherstel start naar verwachting op 1 januari 2020. In het najaar van 2019 maakt BOVAG meer bekend over de kwaliteitsnorm en hoe u lid kunt worden van de nieuwe sectie. BOVAG-leden zijn hierdoor niet meer afhankelijk van een dubbel lidmaatschap FOCWA voor schadeactiviteiten.


Bosman Schadeherstel kan in nieuwe en kleinere locatie efficiënter werken Door Thom Mandos

Bosman Schadeherstel uit Middelharnis viert dit jaar het 25-jarige jubileum met oa een flinke verbouwing. Eigenaar Arie Bosman zag afgelopen jaren veel veranderen, zowel binnen zijn eigen bedrijf als ook in de branche. Hij investeerde onlangs enkele tonnen in het efficiënter maken van zijn bedrijf. “Ik had 2 bedrijfspanden met een totaaloppervlak 1200 vierkante meter.” Eén pand wordt alleen voor opslag gebruikt en de ander is inmiddels gemoderniseerd."


AP 2 AUGUSTUS 2019 | ONDERNEMERS

& ZO | 5

Het bouwen van een compleet nieuwe werkplaats met de focus op efficiëntie is de kroon op het werk. “In totaal gebruikten we dus 1200 vierkante meter, 700 als werkruimte op deze locatie en de overige vierkante meters aan de overkant van de straat. Die locatie gebruikten we sporadisch voor schadeherstel en voor opslag. In deze nieuwe opzet kunnen we veel efficiënter werken en daardoor ook winstgevender.” “Ik ging terug naar 1 pand met een werkruimte van 700 vierkante meter. We hebben wel flink verbouwd om de kleinere ruimte maximaal te kunnen benutten,” legt hij uit. De verbouwing is nog niet helemaal klaar en de puntjes worden momenteel op de i gezet. Maar het resultaat mag er al zijn. Het andere pand gebruiken we voor hoofdzakelijk voor opslag van auto’s. Bosman Schadeherstel is wat hem betreft klaar voor de toekomst. Er werken momenteel 15 medewerkers.

“We zijn van twee losse kleine spuitcabines naar één grote all-inone cabine gegaan en één kleinere spuitcabine. De nieuwe opzet bespaart veel energie en verlaagt onze kosten. We zijn momenteel naar de mogelijkheden van zonnepanelen aan het kijken. Alle lampen hebben we vervangen door LED-exemplaren.”

Meten en mengen In de 25 jaar dat het bedrijf bestaat is er volgens Arie veel veranderd. “Vroeger was de markt veel vrijer en kon je nog werken met goede bruto uurtarieven. Je had toen ook meer tijd voor het ‘vak’ schadeherstel en minder met andere rompslomp. Ik heb het meegemaakt dat de schadesturing op gang kwam. De tarieven gingen gelijk met 20 procent omlaag”, zegt hij enigszins gefrustreerd. Momenteel is er volgens hem sprake van volledige marktsturing en dat maakt het voor een zelfstandige ondernemer lastiger. Daarom heeft hij zich laten aansluiten bij keten AAS (de eerste in Zeeland). “Je moet wel als je werk wilt binnenhouden. Ergens is het wel jammer natuurlijk dat de goede oude tijd voorbij is.”

Tijdens mijn bezoek werd er in de nieuwe mengkamer uitleg gegeven over de nieuwe spectrofotometer van Standox. “We zijn deze momenteel aan het testen. Het is de allernieuwste draadloze meter die ons zeer nauwkeurig de kleuropbouw van de lak aangeeft en en ons dus een optimaal herstelresultaat levert. De aangeschafte meter is alweer de vijfde generatie die Standox op de markt heeft gebracht. Het speciale aan de meter is dat deze onder drie verschillende hoeken meet waardoor de kleurechtheid perfect aansluit bij de originele autolak.

Een groot gemis is volgens hem ook het sociale aspect. “Je hebt helaas steeds minder tijd voor een praatje met de klant. Je moet vooral presteren. Binnen een relatief kort tijdsbestek moet het werk af zijn en wat extra’s doen voor de klant doen wordt lastiger,” legt hij uit. Al krijgen de klanten de auto altijd gewassen terug. Hiervoor heeft Bosman enkele jaren geleden een wasinstallatie aangeschaft (van Koolen Autowastechniek). Ondanks de veranderingen haalt hij toch nog voldoening uit zijn werk. “Schadeherstel is een mooi vak. Een auto komt met schade binnen, je herstelt en levert deze weer als nieuw af bij de klant. Een klant die zichtbaar blij is met het resultaat, maakt me echt trots,” zegt hij.

Efficiënter werken Het bedrijf in Middelharnis timmert goed aan de weg. Zo laat de gemeente Middelharnis de schade aan al hun eigen voertuigen door Bosman behandeldelen en ook is het bedrijf inmiddels ‘erkend duurzaam’ gecertificeerd (FOCWA/BOVAG erkenning)bedrijf.

Een andere handige tool die volgens Arie niet in de mengkamer kan ontbreken is de Rotogen1000. “Deze mengmachine zorgt ervoor dat de lak centrifugaal gemengd wordt. Het werkt zoveel beter dan het geklooi met staafjes, daardoor kun je namelijk invloed op de kleur krijgen, dat sluiten we nu uit.” Een andere opvallende setting in de mengkamer is die van de kleurrijke spuitpistolen. “Zoals je kunt zien bevatten ze allemaal digitale drukmeters zodat je met de juiste druk spuit. Dan krijg je de beste kleur. Zo kunnen we snel, maar ook kwalitatief goed spuiten. Een goed schadebedrijf begint bij de juiste gereedschappen.” Lakleverancier Standox speelde overigens een belangrijke rol bij de verbouwing. De samenwerking gaat een stuk verder dan alleen het leveren van de lak. “We hebben een vaste adviseur die met ons onder andere branchecijfers doorneemt en bedrijfsvergelijkingen uitvoert. Mede door die adviseur kwamen we op het idee om alles anders in te richten.”

Marktaandeel en overname Op het ‘eiland’ waarop Bosman Schadeherstel zich bevindt, Goe-


6 | ONDERNEMERS

& ZO | AP 2 AUGUSTUS 2019

ree-Overflakkee, gaan de zaken volgens Arie waarschijnlijk net een beetje anders dan elders in het land. De gunfactor is hier nog altijd belangrijk. “Ondanks de contracten die je hebt, zijn tussenpersonen hier nog onwijs belangrijk. In de randstad neemt het belang hier juist van af, waarschijnlijk ook voor een groot gedeelte door het internet. Bij ons is dit niet het geval, bij het afhandelen van schades is hier juist het persoonlijke contact nog heel erg belangrijk”, zegt hij. Dat hij de gunfactor heeft blijkt wel uit het marktaandeel van het schadebedrijf op Goeree-Overflakkee. Waar volgens Arie veel bedrijven in de branche gemiddeld zo’n tien procent regionale marktaandeel bezitten, schat Bosman die van zijn bedrijf op zo’n 35 procent. “Concurrentie heeft er ook wel mee te maken. Wij zijn de grootste op het eiland, verder zit er niet zoveel. We zijn ook een universeel bedrijf, beschikken over meerdere merkerkenningen en kunnen iedere auto optimaal herstellen. We investeren in kennis en hebben alle know-how in huis”, aldus Arie. In april dit jaar nam Arie Bosman nog een grote stap: hij kocht zich in bij een schadebedrijf Van de Meer in Bruinisse. “Ik ben mede-eigenaar bij Van der Meer, nu deze locatie fungeert als een soort dependance van ons. Ben van der Meer voert daar nog steeds de dagelijkse leiding. Van der Meer heeft zich ook aangesloten bij AAS (was altijd ketenloos). Hierdoor en door onze samenwerking heeft Van der Meer meer klanten aan zich kunnen binden en daardoor haar aandeel kunnen vergroten.” De ondernemer is overigens niet bang dat de twee locaties elkaar bijten. “Er zit een flinke plas water tussen de locaties en dat is voor veel mensen een barrière.

Dagherstel Bosman Schadeherstel heeft zich ook achter het ‘Dag Herstel-initiatief’ van AAS geschaard. Kleine schades kunnen na het maken van een afspraak binnen een dag hersteld worden. “Tot maximaal twee delen kunnen we doen onder deze noemer. Onze nieuwe all-in-one cabine is ideaal voor dit concept. We vonden het een leuk initiatief, vandaar dat we meedoen. Via de website dagherstel.nl vullen mensen dus eerst in wat de kleine schade is, bijvoorbeeld een kras op de bumper. Je geeft de

grootte van de kras in en krijgt gelijk te zien wat het ongeveer kost. “Het is echt een mooi systeem. Je kunt thuis je schade al berekenen en zelfs online een afspraak inplannen. Het wordt nog niet zoveel gebruikt momenteel, maar dat kan al snel veranderen. Wanneer AAS meer reclame voor dit concept zou maken dan komen we er denk ik wel. Ik ga binnenkort ook zelf meer de hort op met Dag Herstel.”

Opvolging staat al klaar Wat de toekomst voor de schadebranche gaat brengen heeft Arie nog niet helemaal voor ogen. “In het verleden heb ik al zo vaak gedacht dat de kleinere bedrijven het niet zouden redden, maar je ziet dat veel van hen zelfs voorzichtig hebben kunnen groeien. In de markt wordt regelmatig geopperd dat er in de toekomst veel minder schadeherstellers nodig zullen zijn. Als ik bij ons op het eiland kijk, dan komen er alleen maar bedrijven bij.” Twintig jaar geleden werd er volgens hem al geroepen dat het schade-aanbod zou gaan dalen. Hij is blij dat hij nooit heeft geluisterd naar die negativiteit, want zijn bedrijf is alleen maar gegroeid. De gehele discussie over de toekomstige brandstofmix gaat wat hem betreft de schadeherstelbranche voorbij. Elektrisch, waterstof of aardgas aangedreven voertuigen is om het even. Schade is schade. “De schades die je gaat zien zijn waarschijnlijk wat complexer doordat er zoveel elektrische systemen op deze auto’s zitten. Aan de andere kant hou je nog steeds de paaltjes in het dorp die men over het hoofd worden gezien”, zegt hij. Hij verwacht zelfs een toename van schades doordat automobilisten teveel vertrouwen op nieuw systemen. “Mensen worden makkelijker, kijken minder snel achterom want ze hebben toch piepers. Maar die systemen werken niet altijd 100 procent accuraat en die schades krijgen wij dan binnen.” De toekomst voor zijn eigen schadeherstelbedrijf ziet hij rooskleurig in. Mede om het feit dat zijn opvolgers al in het bedrijf werkzaam zijn. “Ik heb drie zonen waarvan de oudste twee waarschijnlijk verder gaan met mijn bedrijf. Ze hebben er in ieder geval oren naar. De oudste zit momenteel op de IVA Autoschool”, vertelt hij trots. Ze werken zich langzaamaan in het bedrijf op. “Het is leuk om ze te zien groeien. Toen ze klein waren deden ze hier al wat klusjes, maar tegenwoordig helpen ze met uitdeuken en demonteren. Ze gaan steeds meer doen, maar dat is ook logisch. Ik heb het ze wat dat betreft met de paplepel ingegoten”, besluit hij.


AP 2 AUGUSTUS 2019 | ONDERNEMERS

GRATIS VOOR BOVAG-LEDEN! Bent u sportsponsor of organiseert u een evenement? Vraag kosteloos veiligheidshesjes en ander promotiemateriaal aan via mijn.bovag.nl/sport

SPONSOR VAN SPORTERS ONDERWEG ALLES VOOR EEN BETERE KILOMETER.

& ZO | 7


8 | VARIA | AP 2 AUGUSTUS 2019

Schadeherstelmeester wil hét netwerk met kennis van merkerkend schadeherstel te worden Tijdens een ledenbijeenkomst heeft Schadeherstelmeester haar nieuwe koers aan haar leden gepresenteerd. Het herstel van complexe schades binnen het domein van merkerkenningen is sterk in ontwikkeling. Als gevolg van de fors toegenomen technische complexiteit van het schadeaanbod, ontstaat de behoefte de merkerkenningen inhoudelijk te blijven aansluiten op de praktijk bij onze leden. Het technisch complexe aanbod zorgt ook voor extra uitdagingen op de arbeidsmarkt. Dit in zowel kwalitatieve als kwantitatieve zin. Om deze redenen kiest Schadeherstelmeester ervoor om hét netwerk met kennis van merkerkend schadeherstel te worden. Er ontstaat daarmee hét register op dit gebied voor aangesloten schadeherstelbedrijven, opdrachtgevers en importeurs. Door de intensieve samenwerking met MALIN, waarbij op simpele wijze onderscheid gemaakt kan worden tussen complexe en niet complexe schades, beschikt Schadeherstelmeester over unieke data die in de markt ingezet kan worden. Voor de complexe schades die buiten het eigen bereik van de merkerkenningen het best gerepareerd kunnen worden, biedt Schadeherstelmeester een gekwalificeerd en erkend merkennetwerk.

Opleidingstrajecten De sterke groei van merkensturing mag niet leiden tot oplopende planning. Schadeherstelmeester zal namens de leden helpen de uitdaging in de arbeidsmarkt het hoofd te bieden via opleidingstrajecten. Door deze nieuwe propositie is het voor alle schadeherstelbedrijven met merkerkenningen mogelijk toe te treden tot het netwerk. “Deze nieuwe propositie spreekt diverse partijen aan. Zo zijn op basis van de nieuwe plannen recent HTH Automotive Groep en Stern toegetreden tot het netwerk, wat Schadeherstelmeester een mooie uitbreiding heeft opgeleverd. “

Autoschade Herstel Groep introduceert AHG Academy+ Na het wederom glansrijk slagen voor de hoogste FOCWA kwaliteitsbranchenorm heeft Autoschade Herstel Groep (AHG) haar focus op kwaliteit verder uitgebreid met de AHG Academy+. Tijdens de laatste franchisemeeting is de AHG Academy+ geïntroduceerd. AHG gaat met de Academy+ een stap verder dan de branchenorm vereist. Met de Academy+ biedt AHG een duidelijk, compleet en individueel opleidingstraject binnen het autoschadeherstelbedrijf. Uniek is dat het opleidingsplan is gericht op de specifieke taak en functie van de medewerker. AHG is van mening dat medewerkers die aan een auto werken niet alleen geschoold moeten zijn, maar ook moeten blijven. Daarnaast gaat AHG verder door onder meer soft skills, zoals optimalisatie van werkprocessen en leiding geven, aan het opleidingsplan toe te voegen. Vakopleiding Carrosseriebedrijf (VOC) verzorgt als partner de opleidingen binnen het opleidingsplan van AHG.

In eerste instantie borgt AHG met de Academy+ de kwaliteitsgarantie voor opdrachtgevers. “Voor opdrachtgevers is het een pre om te weten dat binnen AHG alleen up-to-date geschoolde en gemotiveerde medewerkers aan voertuigen mogen werken”, aldus Guus van Dreven, algemeen directeur AHG. “Daarnaast zijn de vestigingen van AHG, door kwalitatief hoogwaardige en gecertificeerde opleidingen aan te bieden, een aantrekkelijke werkgever voor nieuwe medewerkers. Het derde speerpunt is de duurzame inzetbaarheid van huidige medewerkers binnen de AHG vestigingen. Medewerkers kunnen binnen AHG groeien en doorontwikkelen Het is een extra stimulans voor zowel huidige als nieuwe medewerkers. Binden en boeien dus.” De AHG Academy+ is beschikbaar voor alle aangesloten AHG vestigingen. Met de Academy+ onderstreept AHG dat kwaliteit van het schadeherstel samen met klanttevredenheid bovenaan staat.


AP 2 AUGUSTUS 2019 | VARIA | 9

FOCWA gaat op ‘Ronde door Nederland’ met Peter Brussel en Femke Teeling Brancheorganisatie FOCWA organiseert in september en oktober drie discussieavonden, verspreid in het land. Samen met haar leden wil de vereniging zo nog beter de vinger aan de pols houden en haar rol als brancheorganisatie en belangenbehartiger versterken. Exact een jaar geleden fuseerden FOCWA Schadeherstel en FOCWA Specialisten tot één vereniging FOCWA. De ambitie die FOCWA had was om met één gemeenschappelijke agenda de belangen van haar leden nog beter te kunnen behartigen en de kwaliteit van de dienstverlening verder te professionaliseren. Om deze ambitie te toetsen, heeft FOCWA een uitgebreide ledentevredenheidsenquête uitgevoerd. Dankzij de resultaten van deze enquête heeft FOCWA nog meer inzicht gekregen in wat er speelt in de branche, op welke onderwerpen de brancheorganisatie volgens de leden moeten (blijven) focussen & welke dienstverlening FOCWA verder moet ontwikkelen.Maar cijfers zeggen niet alles. Daarom gaan FOCWA-directeur Femke Teeling en voorzitter Peter Brussel persoonlijk in gesprek met hun leden over de bevindingen en resultaten van dit onderzoek tijdens drie discussieavonden verspreid in het land. Zo kan FOCWA nog beter de vinger aan de pols houden

bij wat er leeft bij haar ondernemers & welke rol FOCWA hierin dient te spelen.

Ondersteunen Tijdens de ‘Ronde door Nederland’ wordt er geluisterd naar waar de leden van wakker liggen. En geeft FOCWA ook antwoord op welke activiteiten en thema’s de afgelopen maanden zijn opgepakt. Verder wordt er stilgestaan bij de uitgebreide dienstverlening van FOCWA. Zo krijgt ieder lid een beeld bij de organisatie en hoe FOCWA een lid rechtstreeks kan ondersteunen in hun bedrijfsvoering.

Waar Omdat de instroom van kwalitatief technisch geschoold personeel een van de grootste uitdagingen is, worden deze avonden georganiseerd in ROC om zo de aansluiting tussen onderwijsveld en bedrijfsleven te stimuleren. De ‘Ronde door Nederland’ vindt plaats bij het Deltion College in Zwolle (5 september), het Mondriaan College in Den Haag (24 september) en het Summa College in Boxtel (8 oktober).

advertentie

STAND

112

Zijlstra B.V. E-mail: nielsen.oudega@gmail.com

WWW.NIELSENAUTOPOETSMIDDELEN.NL


De Nr. 1 in Car Refinish

www.wsb-benelux.eu SATA Ad NonPaint 180x130 mm.indd 1

16-08-18 14:18

Dé specialist in het aanbrengen van coatingvloeren. Ook voor schadeherstelbedrijven hebben wij uitstekende oplossingen. Onze vloeren zijn ongevoelig voor chemicaliën, logen en oliën. Daarnaast worden ze naadloos gelegd en zijn ze zeer gemakkelijk te reinigen. Onze vloeren beschikken over deze voordelen:

Antislip

Duurzaamheid

Slijtvast

Chemisch bestendig

Hygiënisch

Mechanisch belastbaar


AP 2 AUGUSTUS 2019 | VARIA | 11

Nieuwe Carcosmetixs is er klaar voor! Vincent Broek is een nieuw bedrijf gestart: Carcosmetixs. “Ja klopt, een klein schadeherstel bedrijf op wielen. Carcosmetixs is opgericht door automotive professionals, zoals ikzelf, met meer dan 25 jaar ervaring. In combinatie met onze hands on ervaring zijn wij instaat om de juiste oplossing te bieden die nodig is voor het herstellen en poesten van uw wagenpark. Dit alles bieden wij aan met een commerciële en klantgerichte service. Carcosmetixs heeft geïnvesteerd in een compleet ingerichte bedrijfswagens om op elke locatie een auto te poetsen of te herstellen. Als gevolg van deze investering kunnen klanten er op vertrouwen dat Carcosmetixs auto’s naar originele fabrieksafwerking zal herstellen, ongeacht welk merk”

Klant wil best meer betalen voor schadeherstel aan voertuigen Dankzij het vakmanschap van de gespecialiseerde FOCWAbedrijven wordt de noodzakelijke kwaliteit en veiligheid van het schadeherstel geborgd. Maar kwaliteit en veiligheid kennen ook een prijs. De complexer wordende voertuigen vragen hogere investeringen van herstellers. Brancheorganisatie FOCWA is dan ook verheugd dat uit onderzoek blijkt dat 51 procent van de consumenten bereid is meer premie te betalen, zodat de kwaliteit van het schadeherstel geborgd blijft. Auto’s, campers en motorfietsen worden met steeds meer technologie, nieuwe materialen en combinaties daarvan ontwikkeld en geproduceerd. Voertuigen bezitten een veelvoud aan sensoren die goed moeten functioneren ten behoeve van de aanwezige rijhulpsystemen (ADAS). Mochten deze systemen niet, of niet goed meer werken kan dit immers leiden tot ongelukken. Als gevolg van die toenemende complexiteit van voertuigen, moeten schadeherstelbedrijven steeds meer investeren in de uitrusting van hun werkplaats, equipment, kennis en opleidingen. Want enkel zo kunnen de FOCWA vakmannen en -vrouwen de noodzakelijke kwaliteit en veiligheid borgen. De brancheorganisatie hanteert daarom ook strenge lidmaatschaps- en kwaliteitseisen, wat een belangrijk breekpunt is voor 83 procent van de ondervraagde consumenten. Naast de technologische ontwikkelingen stelt het tekort aan kwalitatief technisch geschoold personeel schadeherstelbedrijven ook voor een andere uitdaging. De exploderende personeelskosten, in combinatie met de essentiële investeringen, leiden ertoe dat de marges in deze sector enorm onder druk staan. FOCWA, de brancheorganisatie voor schadeherstelbedrijven, is dan ook verheugd met de resultaten van een uitgebreid onderzoek onder Nederlandse autobezitters waaruit blijkt dat 51 procent van de respondenten graag meer premie wil betalen zodat de kwaliteit van het herstel geborgd blijft. Uit het onderzoek blijkt ook dat vooral de groep jongeren (18 - 30 jaar) meer premie wil betalen zodat herstelbedrijven de noodzakelijke investeringen in opleidingen en gereedschappen kunnen doen. Femke Teeling, directeur FOCWA: “Veiligheid door vakmanschap is niet voor niets de slogan van FOCWA. Dankzij de gespecialiseerde kennis en deskundigheid van onze herstelbedrijven, kunnen consumenten op twee

oren slapen als hun voertuigen bij een FOCWA-bedrijf worden hersteld. Maar veiligheid en kwaliteit kennen ook een prijs. Auto’s worden steeds duurder. Maar ook onderdelen en nieuwe technologieën zoals rijhulpsystemen, vergen veel van een bedrijf. Als brancheorganisatie zijn wij dan ook erg blij met de resultaten van dit onderzoek waaruit blijkt dat consumenten ons vakmanschap waarderen -en zelfs verwachten- en hier ook aan willen bijdragen.” Dit onderzoek is uitgevoerd door EM Onderzoek, in opdracht van brancheorganisatie FOCWA. De resultaten van dit onderzoek neemt FOCWA mee in haar gesprekken met opdrachtgevers en stakeholders. Bron: focwa advertentie

Perfecte lakbehandeling en reconditionering! Let it Shine!


12 | BOVAG

SCHADE | AP 2 AUGUSTUS 2019

Frank Ruygrok Bovag branchemanager schadeherstelbedrijven

‘De schadeherstelbranche gaat met een derde krimpen’ Door Thom Mandos

De schadeherstelbranche gaat aankomende jaren flink veranderen. “Het zal niet van van-daag op morgen ineens anders zijn, maar bedrijven moeten serieus naar de toekomst gaan kijken”, zegt Frank Ruygrok branchemanager Schadeherstelbedrijven bij Bovag. Carsha-ring, merkerkeningen, toenemende sturing vanuit verzekeraars, ADAS-systemen en de complexiteit van moderne wagens maken het voor veel spelers in de schadebranche moeilijk.

De schadebranche staat, net als de autobranche, voor grote veranderingen. Om de toekomst en de impact van vele factoren in kaart te brengen werd daarom recentelijk een toekomstvisie opge-steld. “De schadeherstelbranche gaat met een derde krimpen de komende jaren. We willen met deze Toekomstvisie ondernemers helpen om voor zichzelf duidelijk te krijgen welke rol zij kunnen blijven spelen en wat ze daarvoor moeten doen.”

Bovag De relatief jonge afdeling schadeherstel bij Bovag werd opgericht in 2016 vanuit een vraag van autodealers die al lid waren van de brancheorganisatie, maar voor dit specifieke gedeelte afhan-kelijk waren van een andere brancheorganisatie. Volgens Ruygrok is er in de loop der jaren steeds meer overlap ontstaan tussen de verschillende brancheafdelingen binnen de Bovag. Onderne-mers binnen de mobiliteitsbranche lopen allemaal tegen dezelfde uitdagingen aan. “We verte-genwoordigen momenteel ongeveer 300 schadeherstellers waarvan ruim drie kwart bestaat uit dealers en ketenbedrijven. Een klein gedeelte is volledig universeel”, legt hij uit. Alle dealers zijn

ook bij één of meerdere andere afdelingen aangesloten en hebben nu alles in één. De branchemanager denkt dat het aansluiten bij Bovag verschillende voordelen met zich mee-brengt. “Ons merk staat voor garantie en betrouwbaarheid en dat geeft vertrouwen bij de consu-ment, dat is al een groot voordeel. Daarnaast hebben we de kracht om onderzoeken te laten uit-voeren en zien we door de verschillende disciplines die we in huis hebben de overeenkomsten tussen de uitdagingen die ondernemers binnen de mobiliteitsbranche hebben.” Het handige is volgens hem ook dat er daardoor goed tussen afdelingen geschakeld en samen gewerkt kan worden. “Doordat auto’s complexer worden, zorgt het voor andere verhoudingen. Dealers krijgen met andere problemen te maken. Dit soort zaken kunnen we over de afdelingen heen bespreken.”

Toekomstvisie Dat er aankomende jaren veel gaat veranderen dat is duidelijk. Niet alleen in de automobielindu-strie waar elektrificatie en waterstof de


AP 2 AUGUSTUS 2019 | BOVAG

toverwoorden lijken te zijn, maar ook in de schadebran-che. In het verleden zijn er volgens Ruygrok veel inzichten, ideeën en rapporten opgesteld over de de schadeherstelbranche. “Er werd veel geschreven of geroepen op zowel nationaal als interna-tionaal, maar het ontbrak aan een gefundeerd rapport waarin alle verschillende variabelen bij el-kaar werden gebracht en doorgerekend worden naar volume. Dat hebben wij wel gedaan door een rekenmodel te ontwikkelen waarin alle trends en ontwikkelingen zijn meegenomen. Het jaar 2030 hebben we als horizon genomen”, legt hij uit. Bovag verwacht dat tegen 2030 de markt met een derde (!!) kleiner is geworden. Het aantal scha-des zal naar verwachting zelfs met 40 procent afnemen. De bedragen van de schades zullen naar verwachting wel hoger liggen. Over de toekomstige richting van he volume bestaat weinig discus-sie, zo hebben we ondervonden tijdens de verschillende sessies die we hebben gedaan voor het onderzoek. “Hooguit is er discussie over of het 30 of 25 procent wordt, maar dat het flink zal da-len, daarover is iedereen in de branche het wel eens. Met deze toekomstvisie en het rekenmodel willen wij ondernemers en de markt inzicht geven in wat er staat de gebeuren de komende jaren.” Hetgeen de flinke dalingen in gang zet zijn de ontwikkelingen op het gebied van autonoom rijden en de rijtaakondersteunende middelen (ADAS). Hoe de lijntjes in de tabellen uiteindelijk exact gaan lopen moet natuurlijk nog blijken. Volgens de branchemanager kan er ook nog best een op-leving zijn in de nabije toekomst.

Tegenstrijdig Ruygrok geeft zelf ook toe dat het ergens ook wel tegenstrijdig overkomt. “Momenteel gaat het juist heel goed met de schadeherstelbranche. We zitten in een economisch positief klimaat, meer auto’s op de weg, dus meer kilometers en daardoor dus ook meer schades. Momenteel is er zelfs op heel wat plekken een tekort aan personeel, maar ik raad iedereen aan om ons onderzoek eens te lezen.” Het onderzoek is te vinden op de site van Bovag onder de naam: Bovag Toekomstvisie Schadeherstel 2030.

“De concurrentie harder geworden en dat voelt iedereen ook”

SCHADE | 13

Ondanks dat de branchemanager nog heel lang actief is in het schadeherstelwereldje is hij enorm onder de indruk van de efficiënte processen bij veel bedrijven. “De tarieven zijn heel scherp en dat zorgt er mede voor dat een strak en efficiënt proces noodzakelijk is. Daarnaast is de concurrentie harder geworden en dat voelt iedereen ook. Nadenken over de toekomst en de rol die jij daarin als bedrijf wilt hebben is daarom heel belangrijk.”

Eredivisie De toekomstvisie 2030 is best een boekwerk geworden, maar Ruygrok raadt iedereen in de bran-che aan er eens een uurtje tijd vrij voor te maken maken om het te lezen of je nu lid bent van Bovag of niet, voor iedereen is de toekomstvisie gratis beschikbaar. “Ondernemers moeten echt gaan kijken waar ze heen willen. Hoe ze zich willen ontwikkelen zeker omdat de samenstelling van het wagenpark nu eenmaal aan het veranderen is”, zegt hij. Het geluk dat de branche volgens hem heeft, is dat de automarkt een vervangingsmarkt is. Daardoor zullen de veranderingen gelei-delijk gaan. “Als je kijkt dat er 8 miljoen auto’s zijn en er elk jaar rond de 400.000 auto’s worden verkocht duurt het even voordat een wagenpark volledig van samenstelling is veranderd ”, zegt hij lachend. Een heldere toekomstvisie is dus belangrijk en dan vooral voor de wat verdere toekomst. “Als ondernemer moet je kijken wat bij je bedrijf past. Wil je in de eredivisie blijven of ben je ook tevre-den met een divisie lager?” Er zijn volgens hem opties genoeg. Zo kun je volgens hem kijken naar het type afnemers, type voertuigen of specialisatie naar merkerkenningen. Aan de andere kant verwacht hij ook de nodige fusies. “Het probleem is dat als je schades aan complexere wagens wil herstellen je flink moet investeren. Dat is voor grotere spelers natuurlijk een stuk makkelijker dan voor de kleinere bedrijven. Zeker in de Eredivisie zul je middelen nodig hebben om auto’s te kunnen blijven herstellen.”

Scholing Een andere uitdaging is volgens hem het vinden van het geschikt personeel. Door vergrijzing is er de komende jaren een grote uitstroom van goede en ervaren mensen. Aan de andere kant zie je dat de instroom minder is. Zet dat af tegen een branche die mo-


14 | BOVAG

SCHADE | AP 2 AUGUSTUS 2019

menteel zeer goed loopt en je hebt een probleem”, legt hij uit. Er is meer personeel nodig dan dat er bij komt. Wanneer er echter naar de cijfers wordt gekeken gaat de situatie in de nabije toekomst wel veranderen. “De vergrijzing ga je houden, maar zoveel personeel als er nu nodig is, dat zal in de nabije toekomst niet meer voor-komen als we die min 30% voor ogen houden.” Dat is dus wel echt iets om rekening mee te houden. De opleidingen voor de schadeherstelbranche wordt in de toekomst volgens Ruygrok zeker inte-ressant, zeker voor degene met een interesse in techniek. “Er komt steeds meer elektronica in auto’s, dat maakt het herstel ook interessanter en uitdagender voor degene die dat mooi vindt om mee bezig te zijn. Ik ben zelf geen techneut maar de complexiteit van de nieuwe generatie auto’s gaat zeker voor uitdagingen zorgen”, legt hij uit. Het zal om andere vaardigheden gaan vragen. Het herstellen van alle typen auto’s zal waarschijnlijk een stuk lastiger gaan worden. “We moeten niet morgen allemaal hightech autoherstellers zijn. Ik denk juist dat het goed is om ook daar keu-zes in te maken, misschien wil je wel helemaal geen moderne auto’s herstellen en ga je je juist richten op de wat minder ingewikkelde auto’s. Die zij er voorlopig ook nog.”

Andere schade De complexiteit van nieuwe auto’s in combinatie met andere schades gaat volgens de branche-manager voor een andere branche zorgen. “In het verleden werd er vooral veel herstelt, zaten er veel manuren in een schade. Tegenwoordig wordt er veel sneller vervangen, de bumper wordt besteld en gemonteerd, geen uitdeuk- en plamuur werk meer. De kosten qua onderdelen worden hiermee een stuk hoger, de arbeidskosten gaan omlaag waardoor ook de rendementen voor de schadehersteller verder onder druk komen te staan. Een schade wordt duurder, maar het rende-ment minder.” De branchemanager benadrukt het nogmaals. “Het wordt niet van vandaag op morgen volledig anders. maar over 10 jaar ziet de wereld er anders uit. Schadebedrijven moeten echt bewust keuzes gaan maken. Wij als Bovag gaan niet zeggen dat het één slecht is en het ander niet maar we willen wel graag adviseren in hoe bedrijven de doelen kunnen bereiken, daarin moet je je als on-dernemer gaan verdiepen”, zegt hij. ADAS gaat volgens hem een enorme rol spelen

in het bepa-len van het schadebeeld van de toekomst. “Het systeem dat er voor zorgt dat auto’s in een nood-situatie automatisch gaan remmen bijvoorbeeld, is een grote innovatie. Volgens de Europese

"Bumper wordt besteld en gemonteerd, geen uit-deuk- en plamuur werk meer." richtlijnen wordt het vanaf 2021 verplicht om minimaal 10 speciale veiligheidssystemen in een nieuwe auto te plaatsen. Vanaf dan zal de ingroei enorm hard gaan.”

Kansen Ruygrok ziet nog best wat kansen voor de branche. “Het gebruik van de schadeapps zou het her-stellen van kleine schades nog best eens ten goede kunnen komen. Kijk maar naar Fixico bijvoor-beeld. Ik heb zelf nog niet de indruk dat het allemaal heel groot is maar er wordt wel over proces-sen en andere zaken nagedacht. Het is niet voor niets dat investeerders zich melden voor derge-lijke platforms.” Het is volgens hem zeker interessant om je te richten op de klant die zelf betaald. Dat is een markt waarin schadeherstellers zich nog niet heel actief opstellen. Een andere kans zou kunnen zijn dat ondernemers wat meer marketinggericht zouden kunnen denken. Door de sturing hebben veel bedrijven het behoorlijk druk en blijft de markt van de parti-culier met een kleine schade liggen. “Het vergt een andere manier van denken. Onlangs kwam ik een mooi voorbeeld tegen. Ik kreeg in een wasstraat een flyer in mijn handen dat ik ook kleine schades – krasjes, deukjes bijvoorbeeld - kon laten maken in de wasstraat. Daar werd ik wel door getriggered, van schadeherstellers heb ik dit soort initiatieven bij mij in de buurt nog niet gezien.” Doordat er wellicht bedrijven gaan verdwijnen, ontstaan elders weer meer opties voor sommige schadeherstellers. “In buitengebieden nemen vestigingen af. In dat soort regio’s kunnen herstel-lers straks een andere positie innemen naar de opdrachtgever. Het is beter onderhandelen als je in een regio zit waar het aanbod van herstellers klein is, dan bijvoorbeeld in steden als Den Haag of Rotterdam.”


AP 2 AUGUSTUS 2019 | VARIA | 15

Enkele nieuwe SONAX producten De firma Sonax heeft recent 5 nieuwe producten geïntroduceerd, zoals de FoamSprayer. Een sprayer met een instelbare vlakstraalsproeier voor gelijkmatige schuimverdeling. Een geïntegreerd overdrukventiel zorgt voor een veilige werking en Viton-dichtingen zorgt voor een hoge bestendigheid tegen chemicaliën, temperaturen en veroudering. De maximale druk is 3 Bar (1 liter). Dit product is ideaal in combinatie met de nieuwe Sonax PROFLINE RELOAD Verzegelingsshampoo.

PROFLINE Reload Verzegelingsshampoo: Wassen en direct verzegelen. Een krachtige shampoo dat voor een nieuwe maximale glans zorgt. Dankzij sneldroog-formule wordt drogen van voertuig vergemakkelijkt. Product kan met de FoamSpray of per normale handwas aangebracht worden. Is voorzien van SONAX CC36-verzegeling. Een Can van 10 liter.

PROFLINE FINAL: voor super glad expres-polijsten. Dit is een snel politoer die zowel handmatig als met de machine te gebruiken is. Reduceert matte sluier en geeft hoge kleuropfrissing. Heeft een eenvoudige werking en geeft een extreem glad resultaat.

PROFLINE Velgenreiniger Zuur Concentraat: voor extreme gevallen, zoals ingebrande remstof. Snelwerkend. Verdunning tot 1:10 mogelijk. Can van 10 liter

HybridWollPad 143 DA: agressieve pad voor excenter-polijstmachines. Zogezegd een tegenhanger van de Sonax Lamvelschijf voor roterende polijsten. Geeft een hoge polijstgraad. Ideaal in combinatie met de PROFLINE ExCut 05-05. Geeft een geringe warmteontwikkeling en pluist niet en vezels slippen niet dicht. Ook heeft het een hoge standtijd.

advertentieTurn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.