CleaningStation 6

Page 1

FRITS METIARY

NA 20 JAAR ADVISEREN MET PENSIOEN TANK SHOP

BRANDSTOF TECHNIEK

WASSEN Car&Truck

DEC 2020

06


U hebt maar ĂŠĂŠn uitdaging. Hoe zorgt u dat u alles onder controle houdt? Dat u snelheid maakt- maar alleen op de goede weg? Dat u bijstuurt zonder uw voorsprong te verliezen? Retailondernemers in heel Nederland betrekken EKW bij deze uitdaging. Al meer dan 50 jaar combineren wij de dienstverlening van een accountantskantoor met de expertise van een branchespecialist. Het resultaat is een complete oplossing: accountancy, retailservice en bedrijfssoftware. Completer kan het bijna niet. Zullen we kennismaken?

E.K. Williams Nederland B.V. Kanaal Noord 350b, 7323 AM Apeldoorn T 055 - 303 46 00 | info@ekw.nl | www.ekw.nl

EKW.nl @EKWtweets


INHOUDSOPGAVE

7

3

BOVAG: “t/m 3e kwartaal 12 procent minder liters getankt"

10

Shell Kriterion wint 1e Tankshop verkiezing Horeca Prijzen

14

Frits Metiary na 20 jaar adviseren en begeleiden met pensioen

18

Schade in wasstraat: 2010 versus 2020

34

“WASSEN MET BACTERIËN WORDT DE TOEKOMST”

Waterrecycling & Zo: Het BioClassic systeem van Wasserschmidt

36 Uitgever:

Berrie Wolters

Drukkerij:

Veldhuis Media, Raalte

Postbus 6672 • 6503 GD NIJMEGEN

Opmaak:

Creatieve Gasten, Nijmegen

Telefoon:

+31 (0)6 5218 3174

Verspreiding: PostNL

E-mail: wppvakbladen@ziggo.nl Oplage: 2500 verschijning:

6 x per jaar

www.cleaningstation-tankstation.nl www.cleaningstation-carwash.nl


18ACE & 19 september 2019 CARWASH

CARWASH SYSTEMSSHOW Het totaalconcept voor EUROPE uw wasstraat

De Kromhouthal, Amsterdam

ACE Carwash Systems Gouwzeestraat 11 1382 KD Weesp T 085 071 83 65 info@ace-europe.nl www.ace-europe.nl


CS 6

|

dec 2020

|

VARIA

5

Steleniszinloos displays bij Hanex Tankstations Steleniszinloos is een One-Stop-Shop concept op het gebied van veiligheid. Zowel "particulieren als bedrijven kunnen bij ons terecht voor advies, verkoop, verhuur en vragen over veiligheid. Via de webshop zijn diverse artikelen te bestellen en daarnaast komen wij bij iedereen langs voor advies of voor een op maat zijnde offerte." Een greep uit het assortiment: • Bodycam; voor beveiligers, handhavers, stewards, alleen werkenden, etc. • Draadloze track en trace producten; voor bouwbedrijven, auto’s, boten, scooters. • Rookmelders. • Kluizen. • Dashcams. • Zaklampen.

Display
 "Steleniszinloos heeft een display samengesteld waarin diverse veiligheidsproducten op het gebied van automotive zijn samengesteld. Deze display is voorzien van een beeldscherm met daarop een video over dashcams. Hij wordt uitgevoerd in de huisstijl van Hanex. Op de display liggen de volgende producten. Dashcam A501W, Dashcam DRVA100, Loca track en trace, Kenwood DAB+ radio KTC500, Kenwood Car Mount HL10QI, Luchtfilter Car. Deze producten zijn allemaal A-kwaliteit producten van bekende merken. Dit geeft een betrouwbare en goede uitstraling. Veiligheid op het gebied van diefstal en schade is erg belangrijk maar ook de gezondheid en veiligheid in het verkeer wordt niet vergeten. Daarom zijn deze producten een welkome toevoeging in het assortiment van Hanex. De displays zijn geplaats in de tankstations van Hanex in Raamsdonk, Kaatsheuvel, Vlijmen, Rosmalen en Oss."

ENVIEM Retail Ned B.V. en Box Beheer V.O.F. gaan samenwerking uitbreiden

 De bakery formule ‘’De Broodjesbox’’ zal de komende tijd landelijk worden uitgerold binnen het netwerk van ENVIEM. De formule won onlangs de Horecaprijs voor het beste tankstation met shop in de provincie Overijssel en werd daarnaast landelijk 2e met de Shell locatie aan de Weezebeeksingel te Almelo (lees meer op pagina 10). Multi brand retailer ENVIEM wil de foodservice-activiteiten verder uitbreiden in haar tankshops. Beide partijen kijken uit naar de verdere samenwerking in de toekomst.

advertentie

advertentie


AED: daar red je levens mee

Laat uw ondernemershart kloppen en zorg voor een AED binnen handbereik! KIJK OP MIJN.BOVAG.NL/AED VOOR MEER INFORMATIE

Alles voor een betere kilometer.


CS 6

|

dec 2020

|

BOVAG

7

Meld u aan voor de WinterWasWeken Hoe zorgt u ervoor dat uw klanten ook in de wintermaanden hun auto bij u komen wassen of poetsen? Eén van de manieren om klanten te trek­ ken, is deelname aan de BOVAG WinterWasWeken. Deze actie vindt jaarlijks plaats in de maand januari en meedoen is eenvoudig: gewoon voor 13 novem­ ber aanmelden op mijn.bovag.nl/winterwasweken.

Tot en met derde kwartaal 12 procent minder liters getankt

Tijdens de WinterWasWeken geeft u iedere klant een kanskaart mee. Op elke kanskaart staat een unieke code waarmee klanten kans maken op een van de ruim zeventig prijzen en ze ontvangen altijd een bedankprijs. De bedankprijs is een gratis tweede kaartje op een dagje uit naar keuze. De hoofdprijs is een auto ter waarde van € 10.000 uit te zoeken op viaBOVAG.nl.

Uit een analyse van de meest recente CBS-cijfers door BOVAG blijkt dat in de eerste drie kwartalen van 2020 bijna 12 procent minder liters LPG, benzine en diesel zijn getankt dan in dezelfde Deelname periode vorig jaar. Tot en met septemAan deelname is een eenmalige bijdrage per vestiging verbonden waar ber werd 9,1 miljard liter verkocht, tetegenover staat dat u meelift op landelijke communicatie die BOVAG gen 10,3 miljard een jaar eerder. organiseert. Net als voorgaande jaren stelt BOVAG communicatie-uitingen

Mark de Graaf herbenoemd

BOVAG-nieuws verschijnt onder de verantwoordelijkheid van BOVAG. Kijk op mijn.bovag.nl voor meer informatie over BOVAG en het lidmaatschap

aan u beschikbaar. Een wasstraat met kettingbaan betaalt € 600 een In het derde kwartaal van 2020 -toen veel roll-over € 300 en een autopoetsbedrijf € 200. Een klein bedrag als je het vergelijkt met een advertentie in de plaatselijke krant of een flyer bij Markcoronamaatregelen de Graaf van Bob Autowas is tijdens waren versoepeld, het wekelijkse folderpakket. Hoe meer leden deelnemen, hoe groter de de algemene ledenvergadering van BOVAG kantoren weer bevolkt werden en er volop Autowasen Poetsbedrijven per acclamatie landelijke dekking en natuurlijk de communicatie naar de consument. (in eigen land) vakantie werd gevierd- beherbenoemd tot voorzitter van deze afdedroeg de daling ten opzichte van hetzelfling. Zijn eerste zittingstermijn liepmaar af eneen hij kleine 8 Eigen prijzen of bedankje de kwartaal in 2019 nog steldeprocent. zich herkiesbaar voor een tweede een vastgesteldafprijzenpakket, het4ook mogelijk omiszelf prijzen De brandstofverkoop nam in de Naast maand september met minder isdan procent. Het nog niet termijn. De vergadering waarin hij werd heraan uw klanten beschikbaar te stellen. Denk aan een waspas, een winterbekend wat het effect is van de maatregelen die medio oktober werden afgekondigd en of veel mensen set of een interieurreiniging. Laat bij uw inschrijving weten welke prijzen kozen vond plaats op de Car Wash Show zich aan het thuiswerkadvies hebben gehouden. Als de richtlijnen van het kabinet goed zijn nageleefd, u beschikbaar stelt, deze prijzen worden verloot onder uw eigen klanten. Europe in de Kromhouthal in Amsterdam. dan ligt het in de lijn der verwachting dat de totale afzet dit jaar onder of rond de 12 miljard liter uit gaat Het is ook mogelijk om in plaats van een prijs een bedankje mee te sturen komen. Dat zou het laagste niveau sinds 1989 zijn. in de bevestigingsmail die consumenten ontvangen na deelname.

Eerste golf

 Meer weten? Kijk op www.mijn.bovag.nl/winterwasweken.

Na de eerste drie maanden van dit jaar werd een afname van ruim 7 procent genoteerd. In maart stak het coronavirus in Nederland de kop op en daalde het aantal getankte liters met meer dan 14 procent. In april en mei volgden nog veel grotere dalingen van respectievelijk 32 en 20 procent, waardoor het tweede kwartaal werd afgesloten met 2,8 miljard verkochte liters. Dat was een min van meer dan een vijfde in vergelijk met dezelfde periode in 2019. Over de eerste drie kwartalen van 2020 bedraagt de afzetdaling van liters diesel 11 procent, van benzine 12 procent en van LPG 15 procent. Die laatste brandstofsoort komt dit jaar waarschijnlijk niet boven een afzet van 200 miljoen liter, terwijl er in 1990 nog 1,7 miljard liter LPG werd getankt in Nederland.

Stoppen of doorgaan?

Wist u dat een goede bedrijfsoverdracht vijf jaar in beslag neemt? Denkt u erover om te stoppen met uw bedrijf? Begin dan op tijd met het bekijken en uitwerken van de mogelijkheden. BOVAG kan u hierbij helpen met informatie en advies. Meer weten? Kom naar de laatste workshop ‘Stoppen of doorgaan?’ van dit jaar op 13 november in Dodewaard.

 Kijk voor meer informatie en aanmelden

Online hulp bij energie besparen MKB-Nederland heeft met input van BOVAG een online programma ontwikkeld dat helpt bij de uitvoering van energiebesparende maatregelen. Per maatregel krijgt u uitleg, kosteninschattingen en adviezen. Ook kunt u eenvoudig alle maatregelen inplannen en uw totaaloverzicht uitprinten, handig bij controle door de Omgevingsdienst. BOVAG-leden krijgen korting op dit Milieubeheerprogramma.

op mijn.bovag.nl.

 Kijk op milieubeheerprogramma.nl. Bijschrift...

19.BVG.034 BOVAG - Cleaning & Station 10-2019 v02b.indd 1

18/10/2019 15:13


Carwash Chemisch bestendig: Uitstekende bestendigheid tegen chemicaliën, logen en oliën. Anti-slip: Een veilige keuze dankzij de afwerking met anti-slip. Voorkom uitglijden in de natte delen in de carwash en creëer hiermee een veilige werkomgeving voor voor klanten of bezoekers. Volledig vloeistofdicht: Voldoet aan strenge eisen aan de vloer en voorkom dat vloeistoffen in de bodem kunnen doordringen. 100% hygiënisch: Makkelijk te reinigen, omdat randen en naden ontbreken. De ideale vloer om grondig schoon te maken en ook schoon te houden. In 1 dag gelegd: Deze vloer wordt binnen 1 dag aangebracht en na 2 uur uitharding kan de vloer weer volledig gebruikt worden.

Certificaten: Verder is op het betreffende systeem een AgBB verklaring van toepassing waarbij de vloer volledig emissievrij is. Kwaliteit van de hars is geborgd door een Kiwa certificaat. Indien gewenst, kunnen wij de vloer laten keuren op vloeistofdicht-heid door een gecertificeerde partij.

www.mesa-coatings.eu sales@mesa-coatings.eu +31 (0) 85-4018271


CS 6

|

dec 2020

|

VARIA

9

Spar test overgenomen Tosti Club eerst bij eigen winkels Berrie Wolters

Jacco Heijkoop heeft in 2015 de formule Tosti Club op de Nederlandse kaart gezet en momenteel bestaat de formule uit 11 locaties. De tosti-formule werd eind 2016 ook geïntegreerd in het splinternieuwe Argos tankstation in Nuland (eigenaar Hanex Tankstations). De aanloop was gelijk goed. De verwachting was dan ook dat het logo van de Tosti Club snel bij meerdere tankstations aan de gevel zou hangen. Maar het bleef bij 1 tankstation. Later introduceerde Tosti Club ook aanverwante producten zoals de Dipsoup, de Tosti Sauce en de Sandwich-box. Twee van de Tosti Club locaties bevinden zich in een Spar City (Arnhem en Zwolle). Blijkbaar is dit de Spar-organisatie dusdanig goed bevallen dat ze uiteindelijk een meerderheidsbelang in de Tosti Club heeft genomen. Aan Xamira Eikemans van Spar Holding vroeg ik of de formule Tosti Club ook in de Spar Express tankshops van EG Group geïntegreerd gaat worden. Zij antwoordde: “we gaan in eerste instantie starten met 10 pilot winkels (buurt en city), daarna zal een evaluatie plaatsvinden en kijken we verder. Of we deze tosti module ook uit gaan rollen binnen express is dus nog niets over te zeggen.”

Foto: Tosti Club bij Argos Nuland . Deze locatie wordt binnenkort verbouwd naar de shopformule Kwartiertje van Hanex en daarin zal de formule Tosti Club niet opgenomen worden

Albert Heijn en Selecta bundelen krachten met onbemande ‘to go’ Albert Heijn en Selecta Nederland gaan samenwerken. De FOODIE’S micromarkets van Selecta zullen het vernieuwend en vers on-thego assortiment van Albert Heijn gaan aanbieden. Zo ontstaat een nieuw concept waarmee beide partijen inspelen op de behoefte van gevarieerd en gezond eten op de werkvloer. Met het sterke netwerk van Selecta, het innovatieve assortiment van Albert Heijn to go en de mogelijkheid met dit concept maatwerk te leveren voor elke locatie, zien de partners volop kansen voor groei. In 2021 openen Selecta en Albert Heijn op minimaal 100 kantoorlocaties in Nederland een onbemande Albert Heijn to go om in de jaren daarna gezamenlijk verder uit te breiden. Naast kantoren leent deze onbemande Albert Heijn to go zich goed voor bijvoorbeeld ziekenhuizen en onderwijsinstellingen.

Van de redactie

Berrie Wolters: “In ziekenhuizen en/of grote kantoorpanden wordt door AH grap to-go faciliteiten geplaatst, in 2021 zo rond de 100. Grote bedrijven willen hun personeelsleden het liefst zoveel mogelijk binnenshuis houden. Ook gedurende de lunch ed. Dit kan natuurlijk een negatief effect hebben op nabijgelegen tankstations met een uitgebreide horeca/bakery.”


10

HORECA & ZO

|

dec 2020

|

CS 6

Tankshop Award Nederlandse Horeca Prijzen

Winnaars: Shell Kriterion, Tankstation Knaap en Shell Almelo Ria Besseling

De Verkiezing Nederlandse Horeca Prijzen 2020 heeft maandag 30 november uiteindelijk ‘digitaal’ plaatsgevonden. Dit jaar was de categorie Tankshops aan de verkiezing toegevoegd. Ondanks dat dit besluit pas halverwege dit jaar was genomen waren er zo’n 35 tankshops genomineerd.

De organisatie “We streven in 2021 naar een verkiezing met een nog betere dekking per provincie.” Tankstation met Shop is een nieuwe categorie van de Nederlandse Horeca Prijzen. De Awards voor Tankstations met shop werden dit jaar voor het eerst uitgereikt. De Award Uitreiking trok ruim 12.000 kijkers en was live online te volgen.

Vraag
 Wilfred Romijn, co-founder van Vote Company/Onlinestemtool.nl die de uitvoering verzorgt is duidelijk over het belang van de verkiezing Tankstation met Shop Award voor de horeca. “Het is met name van belang voor de tankstations met shop zelf. Door velen wordt de tankstations met shop als onderdeel van de horeca gezien. Vandaar dat we na de eerste editie van de Nederlandse Horeca prijzen in 2019 veelvuldig de vraag kregen of deze categorie bij de tweede editie kon worden toegevoegd. Daar hebben we gehoor aan gegeven.” “Er hebben kwalitatieve tankstations met shop enthousiast meegedaan aan de verkiezing. We zien de categorie dus als een waardevolle toevoeging aan de verkiezing”, aldus Romijn over de ervaringen van deze eerste keer.

2021
 “Voor volgend jaar hebben we de ambitie om meer tankstations met shop deel te laten nemen. De deelname is gratis en ondernemers kunnen zich op onze site nu al aanmelden: www.horecaprijzen.nl/aanmeldformulier Er zijn nu Provincie Titels te winnen en een Vakjury Award. “Het zou gaaf zijn om in de toekomst ook per gemeente een winnaar uit te roepen, maar we streven eerst in 2021 naar een verkiezing met een nog betere dekking per provincie in de categorie.” Hoe wordt dan de verkiezing Nederlandse Horeca Prijzen georganiseerd? “Deelnemers hebben momenteel de gelegenheid om een

enquete in te vullen”, vertelt Wilfred. “Daarnaast gaan we om de tafel met partners en vakjuryleden om het concept voor 2021 te finetunen. Maar dat de tankstations met shop weer mee kunnen doen staat nu al vast.”

De vakjury Jacco de Ruiter: “Overall zijn de sterke punten ‘het out-of-the-box denken’, maar vooral doen” Wat is het belang van de verkiezing Tankshop Award voor de horeca? “Allereerst is dit natuurlijk de kans op die mooie Award die de erkenning geeft voor het uitblinken van een onderneming op bepaalde facetten” vertelt Jacco de Ruiter, lid van de vakjury van de Horeca Award voor de categorie Tankstation met shop.” Anderzijds geeft dit de onderneming exposure die zij aan hun gasten en relaties kunnen tonen als blijk van waardering en erkenning voor hun harde werken en doortastendheid.”. Horeca in tankshops heeft een belangrijke toegevoegde waarde voor de sector, stelt De Ruiter vast. “Tankstationondernemers zijn al jaren zoekende naar alternatieven die omzetgroei kunnen bewerkstelligen. Zij hebben soms te maken met afname in verkochte liters, dalende verkopen in zoethoudende producten zoals snoep.” “De grootste uitdaging voor de shops is het opvangen van de omzet in tabak. De overheid is al jaren bezig om hier beperkende maatregelen op toe te passen. Gezien deze categorie van oudsher een enorme omzetmaker is zoeken ondernemers dus in groeiende categorieën zoals food&drinks. Gasten komen niet alleen meer voor een tank brandstof. De shops worden als het ware een soort hubs waar je komt tanken of laden, iets eten, een bloemetje kopen, je telefoon laten repareren, autogebonden producten kopen etc. En zeker niet te vergeten die goeie kop koffie, het zwarte goud.”

Gewoon doen
 Over de sterke punten van de drie winnaars: “Overall zijn de sterke punten het out-of-the-box denken, maar vooral doen. En


CS 6

|

dec 2020

|

HORECA & ZO

11

De ontwikkeling van tanklocaties op het gebied van horeca & bakery zitt al enkele jaren in een stroomversnelling constateert het jurylid. “Veel vooraanstaande locaties door heel Nederland pakken flink door in het exploiteren met een vernieuwende touch, niet alleen een broodje en kop koffie.” “Er zijn vele concepten getest bij diverse maatschappijen, maar ook zelfstandige ondernemers. In de beginfase van deze transitie zag je duidelijk dat er maar enkele ondernemers waren die al vroeg signaleerden dat food&drink de cruciale rol zou spelen in het verbreden van het aanbod.”

echt inspelen op de wensen en behoeften van hun gasten. Het allermooiste vonden wij de kruisbestuiving tussen lokale ondernemers. Maak geen vijanden, maar wees partners in crime. De pandemie heeft vele ogen doen openen en ondernemers zoeken elkaar op en helpen elkaar. Dat is mede een echt meepakker van deze verkiezing. Men leert elkaar kennen”. De winnende tankstations voegen als onderscheid toe het samenwerken met lokale ondernemers en blurring, ziet De Ruiter. “Het toevoegen van tamelijk vreemde productgroepen om zo extra gasten en traffic te genereren.”

Met enkele van deze ondernemers heb ik nauw mogen samenwerken en mogen leren. Achteraf gezien zijn zij de pioniers geweest in deze transitie. Het petrolkanaal kan niet meer zonder horeca. En deze rol wordt alleen maar belangrijker in de toekomst met name door de goede ligging van vele locaties.” De Ruiter blikt terug op verkiezingen die binnen een tamelijk korte termijn in elkaar zijn gedraaid. “Toch hebben we een mooie uitreiking kunnen opzetten en uitvoeren. De les voor de volgende keer? Nog veel meer mooie ondernemingen laten aanhaken. Dat verdient de verkiezing, maar dat verdienen zeker ook al die enthousiaste ondernemers die Nederland rijk is. Als vakjury willen wij het het volgend jaar nog moeilijker kriigen om de winnaars te selecteren.” Over concrete plannen voor volgend jaar gaat de organisatie binnen afzienbare tijd verder praten. “Op dit moment valt daar nog niets over te melden.”

Grote shop met luxe uitstraling en veel assortiment Kriterion Studentenpomp

Kriterion Studentenpomp op het Zeeburgereiland in Amsterdam wordt volledig gerund door ongeveer 35 studenten uit Amsterdam (die ieder gemiddeld twaalf uur per week werken). “We staan niet alleen achter de kassa, ook achter de schermen wordt alles door onszelf gedaan”, vertelt Lola Somon van de promotiecommissie. “Elk lid zit in een commissie die voor een bepaalde tak in ons bedrijf verantwoordelijk is. Zo hebben we een inkoop-, facilitair,- personeels-, administratie- en promotiecommissie. En dit doen we alles naast onze normale kassa- en bakerydiensten”. Dat het hele bedrijf wordt gerund door studenten is iets wat Kriterion Studentenpomp uniek maakt. ”Alle collega's zijn goed op elkaar ingespeeld en dat maakt ook dat we een goede indruk achterlaten bij onze klanten. Veel mensen kunnen het waarderen dat we naast onze studie als bijbaan een bedrijf runnen en ik denk dat dat deel uitmaakt van waarom wij de winnaar zijn”.


12

HORECA & ZO

|

dec 2020

|

CS 6

Grote shop “Een sterk punt van onze shop is dat het een grote shop is. We hebben veel assortiment en er is voor ieder wat wils. Nu hebben we wegens coronamaatregelen een aantal schappen weggehaald, zodat er meer loopruimte is en ruimte om de 1,5 meter aan te kunnen houden. Dit is ook iets wat gewaardeerd wordt in onze shop. Daarnaast heeft onze shop een luxe uitstraling, mede door het gebruikte kleurenpalet. We horen van veel klanten dat dat eruit ziet als een niet-typische tankstation shop, een positief geluid,` vertelt Lola Somon. De klantenkring is erg breed bij Kriterion Studentenpomp. “We zien een mix van klanten langskomen. Veel klanten uit de buurt, maar we zijn natuurlijk gesitueerd bij de A10, dus een groot aantal van onze klanten komt ook via de ring bij ons.” Het tankstation verkoopt veel koffie in de koffiehoek maar ook de energiedrank wordt goed verkocht. Daarbij hoort natuurlijk een snack, bijvoorbeeld uit de snackmuur.

Vegetarisch en halal
 Het assortiment is deels vegetarisch, zoals saucijzenbroodjes van de vegetarische slager en er is halal aanbod in de snackmuur te vinden. “Verder hebben we een aantal vegan producten in de shop, zoals producten van Plenny. We breiden het assortiment nog steeds uit naar meer bewustere producten.De bakery die onlangs is vernieuwd is een klantentrekker. Klanten komen graag langs voor een vers product. Er is een vast aanbod van biologische broodjes, koeken, smoothies en biologische koffie. Deze bereiden de medewerkers allemaal vers. Ze vullen het assortiment regelmatig aan, bijvoorbeeld met seizoensaanbiedingen.”

Het UPS afleverpunt wordt steeds groter in deze tijd waarin zoveel pakketjes worden verzonden. “Het punt zorgt ervoor dat klanten kennis maken met onze shop en wie weet vaker langskomen met een ander doel.” Of een klant nou langskomt voor alleen een tankbeurt, een pakje sigaretten, een lekkere koffie, biologisch broodje of snack uit de snackmuur, ze zullen altijd een leuk studentikoos praatje kunnen maken en genieten van de beste service. De gehele locatie in IJburg is twee jaar geleden grondig verbouwd. De stichting Kriterion heeft fors geïnvesteerd in vernieuwing van de shop en in onder meer nieuwe wasboxen en een dubbelportaal Christ roll-over zodat 2 auto’s tegelijk gewassen kunnen worden.”

Shell Almelo Broodjesbox Foodservice optimale ruimte geven Shell Almelo met het concept de Broodjesbox is verdiend winnaar van de Tankshop Award als het gaat om vernieuwing en onderscheid. Ondernemers Jan Knol en Ruud Sievers zijn heel blij om verkozen te zijn tot winnaar van een dergelijke belangrijke prijs. “Net twee jaar na onze start zijn we trots om tweede van Nederland te worden. We bestaan immers pas sinds november 2018 met de Broodjesbox. Ons concept is de optelsom van de samenwerking tussen alle aspecten: gastvrijheid, een goede kwaliteit voor een redelijke prijs en het personeel dat hier bij past.” “We hebben de shop opgezet met foodservice als uitgangspunt. Dit heeft optimale ruimte en wordt ondersteund door overige productgroepen als koffie, snacks, dranken en zoetwaren. Foodservice in petrol heeft de toekomst. Met het benadrukken van het kwalitatieve aspect willen we onderscheidend zijn”, zo maakt ondernemer Ruud Sievers duidelijk.


CS 6

|

dec 2020

|

HORECA & ZO

13

“De klant komt naar de Broodjesbox omdat we een huiselijke sfeer bieden en een prettige benadering hebben. Omdat we veel klanten regelmatig zien bouwen onze medewerkers er een band mee op. ers gemaakt en tegen een redelijke prijs zijn uiteraard andere sterke voordelen”, aldus Jan Knol. Het broodje kippendij met zelfgemaakte boxsaus is een regelrecht succesproduct van Shell Almelo. “Hier verkopen we per dag vaak 16 tot 20 kilo kippenvlees van. Klanten weten ons voor vers belegde broodjes tegen lunchtijd goed te vinden, niet alleen in de shop maar ook via bestellingen voor bedrijven en catering.” “Deze klanten bestellen tegen lunchtijd en wat later op de dag. Bedrijfsbestellingen vormen een groeiende klantengroep”, constateert Sievers. In de weekenden hebben andere klanten de Broodjesbox ontdekt. “Mensen hebben dan meer tijd en bestellen ontbijtjes en lunches. We brengen versproducten met een goede kwaliteit waaraan we geen concessies doen. Brood, broodjes, vlees en vleeswaren: alle producten komen deels van lokale ambachtelijke versleveranciers.”

Sievers overweegt om meer met lokale producten te doen. “Twentse droge worst hebben we al in het assortiment, maar er is ruimte om meer met streekproducten te doen.” Deze ruimte in het assortiment wordt binnenkort concreet; Knol en Sievers gaan bij diverse tankstationlocaties van Enviem Retail Nederland BV een Broodjesbox inrichten.

Knaap Tankstation Naar focus op horeca Knaap Tankstation in Rotterdam Nesselande kreeg de prijs als derde winnaar. Ondernemer Koen van der Knaap denkt dat het team van het tankstation de Award heeft gekregen omdat het heel erg haar best heeft gedaan om goed in te spelen op de omstandigheden rond de coronacrisis. Zo hebben we de keuken anders ingedeeld en zijn we de hele dag eten gaan bezorgen. We zijn met Knaap tankstation naar nog meer focus op het horecagedeelte Knaaps Keuken gegaan. We hebben onze

buitenserviceuren bij de pompen gedeeltelijk ingeruild voor bezorguren. Het vele bezorgen was wennen, maar we beheren de keuken nu beter en hebben het aantal bezorgingen per uur onder controle. Van der Knaap beschouwt de Award als een eer voor het station en een bevestiging van het acteren op veranderende marktomstandigheden. De jury heeft corona zwaar meegewogen bij haar oordeel. Het foodconcept van Knaap had met bezorguren op geselecteerde uren al een stevige basis, ziet de ondernemer. De prijs is een aanzet om het bezorgconcept ook na de crisis verder te versterken.


FRITS METIARY

Gaat met pensioen


CS 6

|

dec 2020

|

PERSONALIA & ZO

15

20 jaar adviseren en begeleiden van tankstation ondernemers Berrie Wolters

Op 1 januari 2000 kwam Frits Metiary in dienst bij E.K. Williams (EKW), toen nog gevestigd in een pand boven het winkelcentrum Presikhaaf te Arnhem. Op hetzelfde adres zat toendertijd ook CCV van de Velde waarvan EKW tot 2001 een dochteronderneming was. De markt was in 2000 een stuk overzichtelijker: je had een aantal Majors met allen een hoofdkantoor in Nederland. Had je een vraag over Texaco dan belde je Weena Rotterdam. Onbemand was toen nog onbemind en de bakery was nog niet zo lang in opkomst. Ook de groep zelfstandige tankstationondernemers was groter dan heden ten dage. Met Frits Metiary blikken we terug en kijken we vooruit.

Wanneer ben je in dienst getreden bij EKW en wat was je functie? “Ik ben op 1 januari 2000, het Millenniumjaar, bij EKW Nederland begonnen (toen nog als onderdeel van de CCV-groep) op Presikhaaf te Arnhem als Hoofd PC Support.”

Met welke tankstation ondernemer(s) had je de allereerste afspraak? “Volgens mijn herinnering met Jan Brasser in Alkmaar voor de installatie en uitleg van CFact (facturatie Lokaal krediet). Ik kreeg toen voor het eerst de beschikking over een GSM, waarmee je alleen kon bellen en SMS-en, wat nu door zou gaan voor een kleine koelkast. Daarna ben ik met oud-collega Jan de Joode op pad geweest bij Jacques Mos in Rotterdam voor de instructies van EKW Manager (DOS).”

Wat waren in het begin van je EKW betrekking belangrijke aandachtspunten?

 “Het optuigen van de Supportafdeling die de handen vol had aan het oplossen van de dagelijks vele supportmeldingen. Werkdagen van 10 tot 12 uur waren in de beginjaren meer regel dan uitzondering. Incidenteel waren het ook dagen van meer dan 12 uur en ook in de weekenden. De installaties van de software en kassakoppelingen moest je op locatie doen. Na de eerste weken van de millennium-overgang, hadden we al snel te maken met de voorbereidingen op de Euro-conversie. Zaken die je goed moest afstemmen met de maatschappijen, klanten en CCV. Ook kwam vrij snel de overzetting van de Edacom-kassa van CCV naar de FuelPos van Tokheim.

Ik organiseerde daarna een klankbordgroep met een aantal tankstation ondernemers van verschillende merken/kleuren om de softwarezaken te evalueren en de ontwikkeling daarvan te bespreken. Daarna hebben we pogingen gedaan om de overstap naar Windows te maken met Manager International, wat zou moeten worden een generieke Windowsapplicatie met land-specifieke toepassingen. Uiteindelijk in samenwerking met Muis Software (nu King geheten) hebben we EKW I-report onder Windows gelanceerd in 2004, hetgeen bijzonder veel efficiency en tijdwinst opleverde. De omzetting en gelijktijdig de inrichting van onze servers hebben wij met z’n drieën (samen met Edwin Willemsen en Sandjai Gopal) in één weekend uitgevoerd. We begonnen vrijdag 17.00 uur en stopten pas op zondag 23.30 uur. Tussendoor thuis even de ogen dicht gedaan en alleen het hoogst noodzakelijke en daarna snel weer naar kantoor. 
 Het Operating Statement werd na synchronisatie van de bestanden naar onze servers automatisch gegenereerd en konden via het internet worden opgehaald. Onze consultants konden -terwijl zij nog bij de klant waren- direct de cijfers ophalen en bespreken. Actueler kun je niet zijn. Toen waren we al begonnen met het secured inloggen gebruikmakend van wachtwoorden via het internet in combinatie met een code via je mobieltje. Nu zouden ze dat 2-traps authenticatie noemen. In een tijd met analoge verbinding of ISDN was dat zeer vooruitstrevend.”

Het aantal zelfstandige ondernemers is momenteel veel minder dan toen je begon. Hoe kijk je daar tegen aan? “Door allerlei veranderingen in de wetgeving en andere oorzaken is dat inderdaad een gegeven. Eerst werd de verkoop van alcohol


16

PERSONALIA & ZO

|

dec 2020

|

CS 6

afgeschaft, de komst van onbemande tankstations, de keuzes van de maatschappijen, komst van de investeringsmaatschappijen, de invloed van de prijzen bij de aangrenzende landen en accijnzen hier, de veilingen etc.; alles heeft er toe geleid dat het runnen van een tankstation niet makkelijker op is geworden. Anderzijds is het aandeel dat in particuliere handen nog steeds groot. Voor de toekomst verwacht ik -zonder een ziener te zijn- dat het aantal onbemande tankstations toch zal dalen. De komst van

Of het nu om automatisering gaat, accountancy, fiscaliteiten, juridisch of salaris/HRM; op alle vlakken beschikken wij over die expertise. Ook voor de maatschappijen zijn wij natuurlijk ook een interessante partner.
EKW heeft -evengoed als andere partijende komende decennia te maken met de transitie van fossiele brandstoffen naar duurzaam. Als databank van vele tankstations zullen wij daar ook op inspelen. Daartoe zijn de eerste stappen al gezet.”

Het aantal zelfstandige ondernemers is momenteel veel minder dan toen je begon. Hoe kijk je daar tegen aan? “Door allerlei veranderingen in de wetgeving en andere oorzaken is dat inderdaad een gegeven. Eerst werd de verkoop van alcohol afgeschaft, de komst van onbemande tankstations, de keuzes van de maatschappijen, de invloed van de prijzen bij de aangrenzende landen en accijnzen hier, de veilingen etc. Alles heeft er toe geleid dat het runnen van een tankstation er niet makkelijker op is geworden. Anderzijds is het aandeel dat in particuliere handen nog steeds groot.

April 2019: Het was de wens van Frits Metiary om weer een Operating Statement (OS) in A3 formaat vorm te geven, digitaal maar ook in print. Tot 2004 deed EKW standaard middels een A3 OS-formaat de verslaglegging van de managementinformatie. Daarna is men overgegaan op een A4 formaat. Voordeel volgens hem is dat op een A3 alle noodzakelijk bedrijfsgegevens voor de EKW-klant direct en in één oogopslag zichtbaar zijn. In de huidige tijd waarbij de petrolmarkt enorm in beweging is, is het is noodzakelijk accurate afzet- en vooral brutowinstcijfers snel beschikbaar te hebben, zowel bij Brandstoffen, de Shop & Bakery, Carwash en andere aanvullende diensten.

elektrisch laden is hier mede debet aan. Praktisch gezien moet je de ruimte hebben om te kunnen laden langer dan de 7 minuten; elektrisch laden wordt steeds meer vanuit de thuisomgeving gedaan of (kantoor)gebouwen. Ik zie meer toekomst voor het zelf opwekken en zelf verbruiken van energie. Als tankstation kun je deze service bieden als je de ruimte hebt en bij voorkeur ook een bakery. Ik geloof zelf meer in de toepassing van waterstof. Is echter nu nog een behoorlijke investering. Ook dat zal zijn invloed hebben op het aantal onbemande tankstations. EKW heeft nog altijd een unique-selling-point door de ontzorging op financieel-administratief vlak van de relaties binnen de tankstationbranche in combinatie met het Operating Statement. EKW heeft met Brouwers Accountants & Adviseurs achter zich, een complete organisatie die op alle vraagstukken kan inspelen.

Voor de toekomst verwacht ik -zonder een ziener te zijn- dat het aantal onbemande tankstations toch zal dalen. De komst van elektrisch laden is hier debet aan. Praktisch gezien moet je daarvoor de ruimte hebben om te kunnen laden; elektrisch laden wordt steeds meer vanuit de thuisomgeving gedaan of (kantoor)gebouwen. Ik zie meer toekomst voor het zelf opwekken en zelf verbruiken. Als tankstation kun je deze service bieden als je de ruimte hebt en ook een bakery. Ik geloof zelf meer in de toepassing van waterstof. Is echter nu nog een behoorlijke investering. Ook dat zal zijn invloed hebben op het aantal onbemande tankstations. EKW heeft nog altijd een unique selling point door de ontzorging op financieel-administratief vlak van de relaties binnen de tankstationbranche in combinatie met het Operating Statement. EKW heeft met Brouwers Accountants & Adviseurs achter zich, een complete organisatie die op alle vraagstukken kan inspelen. Of het nu om automatisering gaat, accountancy, fiscaliteiten, juridisch of salaris/ HRM; op alle vlakken beschikken wij over die expertise. Ook voor de maatschappijen zijn wij natuurlijk een interessante partner.
EKW heeft -evengoed als andere partijen- de komende decennia te maken met de transitie van fossiele brandstoffen naar duurzaam. Als databank van vele tankstations zullen ook wij daar op inspelen. Daartoe zijn de eerste stappen al gezet.”

Een groot aantal eigenaren van zogenoemde papa-mamma tankstation moeten een keuze maken: stoppen, onbemand gaan, of juist het tankstation uitbreiden (horeca, wassen ed)?

 “Dit zijn zaken die primair via onze consultants/accountants gaan, die dan indien nodig binnen onze organisatie de juiste personen erbij betrekken. Dat kan gaan over koop, verkoop, uitbreiding, staking of overname. Dit is mede afhankelijk van de mogelijkheden en de wensen van de eigenaar zelf. De pappa-mamma mentaliteit zou


CS 6

|

dec 2020

|

PERSONALIA & ZO

17

plus kan worden verkocht aan gebouwen en mobility (EV en H2). Het managementplatform van Kilowatts balanceert de vraag en het aanbod en monitort de stromen. EKW speelt daar een rol bij als het gaat om administraties en accountancy. Zelf ga ik nog een paar jaar door als ZZP-er om de projecten binnen Kilowatts aan de gang te krijgen. In dat opzicht zal men mij nog geregeld tegenkomen in de branche.”

Hoe ziet de tankstationbranche er volgens jou over 10 jaar uit?

Frits Metiary van EKW: “In samenwerking met BP sloot EKW in april 2018 de administratie van haar BP-dealers aan op het back-office-systeem ESO (Enterprise Store Operations) die gekoppeld is aan de Diebold Nixdorff-kassa. De EKW relaties gingen dat jaar over op de online boekhouding EKW Inet, waarbij de dagomzetten automatisch kunnen worden ingelezen.”

al lang passé moeten zijn; het runnen van een tankstation vereist echt ondernemerschap. Gelukkig kom ik die mentaliteit nauwelijks meer tegen.”

Verbod verkoop rookwaren pas per 2030. Blij voor de branche?

“In 2013 schreef ik al in een ander vakblad hoe rond 2025 het tankstation eruit zal zien. Verder doorgevoerde automatisering en robotisering; alles online en geen cash geldverkeer meer. Het aantal buurtstations wordt minder, maar wel groter door de samenwerking met lokale kleinere ondernemers. Het wordt eerder een meetingpoint voor diensten en producten van winkeliers die niet zelfstandig (meer) kunnen draaien. De afgelopen jaren zag je allerlei creatieve oplossingen om het hoofd boven water te houden. De shop wordt steeds meer horeca en servicepoint; postfuncties, bankzaken en meer van deze niet meer bestaande entiteiten in dorpen en kleine steden, worden door deze meeting-points overgenomen. Laadmogelijkheden voor auto’s maar ook voor elektrische fietsen, scooters, steps etc. Langs de snelwegen zullen rondom het tank-/energiestation met alle soorten van wasgelegenheden, allerlei horecabedrijven/fastfoodzaken ontstaan en wellicht ook grote supermarkten. Buiten de ring van de grote steden zal het OV bij de parkeerplaatsen aansluiting kunnen zoeken om te voorkomen dat de auto’s binnen de stadsring komen.”

“De omzet van Rookwaren vertegenwoordigt in heel veel gevallen meer dan 50% van de omzet. Het verkoopverbod betekent het einde van diverse tankstations. De komende tijd zal de verkoop echter alleen maar toenemen, daar de tankstations -buiten de tabakswinkels- de enige zijn die deze aan de man mogen brengen. De traffic genereert automatisch extra impulsaankopen in de shops.”

Brandstof transitie: wat gaat het worden volgens jou? “Het duurt nog wel even voordat we zover zijn. Van overheidswege valt weinig te verwachten. Het komt uiteindelijk neer op de ondernemer zelf. Zo is het altijd geweest. In de brandstof-/energiewereld zal het niet gaan om 1 of 2 brandstofdragers; je krijgt er meerdere; nu heb je ook al HVO, LNG, CNG, naast elektrisch (EV). Uiteindelijk verwacht ik dat H2 (Waterstof) de boventoon zal voeren. Tenzij de overheid ingrijpt -wat ik eerlijk gezegd niet verwacht- zullen de fossiele brandstoffen nog decennia beschikbaar blijven.”

BROUWERS-EKW is partner van KILOWATTS. Wat is dat ook alweer en waarom zijn jullie hier ingestapt. “We zitten in dezelfde branche te roeren. Kilowatts werkt als systemintegrator om locaties te helpen verduurzamen. Ik vind het tankstation een goed startpunt, waarbij -mede gebruikmakend van de omgeving- zelf opgewekte energie zelf verbruikt wordt en het sur-

EKW organiseerde in het verleden meerdere Roadshows om lokale tankstationondernemers te informeren over nieuwe ontwikkelingen. De laatste roadshow was in 2009. Later zijn er nog pogingen geweest, maar door onvoldoende animo uiteindelijk afgeblazen. Steeds meer gebeurt dat vanuit en in combinatie met Brouwers Accountants & Adviseurs.


18

SCHADE CARWASH & ZO

|

dec 2020

|

CS 6

SCHADE IN DE WASSTRAAT 2010 VERSUS 2020


CS 6

|

dec 2020

|

SCHADE CARWASH & ZO

19

Berrie Wolters

Deze tekening is in opdracht van CleaningStation in april 2010 gemaakt. In 2010 was het ontstaan van schade aan voertuigen een hot item. Met name zijspiegels van het merk Opel werden geregeld door zijborstels beschadigd of sprongen zelfs los van de auto. Dat lag volgens Opel natuurlijk aan de wasstraat, maar BOVAG Autowasbedrijven toonde aan dat met name de zijspiegels van Opel niet goed bevestigd waren en bij de minste druk lossprongen. Immers, dat probleem deed zich nagenoeg alleen voor bij dat merk. Behoren anno 2020 dit soort schades tot het verleden, of niet? We stelden deze vraag aan enkele carwash ondernemers.

Loogman Carwash

“Ondanks het feit dat de techniek van de wasstraat qua borsteldruk een stuk verfijnder is dan 10-20 jaar terug, blijven met name nieuwe automodellen problemen opleveren. Enkele voorbeelden:
 De tankdop en klep: bij veel nieuwe modellen zit dit klepje bevestigd aan een plastic armpje en deze is niet goed of geheel niet geborgd. Bij het droogproces schiet de klep open en wordt er vol in de holle ruimte geblazen waarbij uiteindelijk de tankklep kan losschieten. 

 Hadden ruitenwissers vroeger stevige stalen of harde kunststofarmen. De laatste gaven met regelmaat problemen. De nieuwe ruitenwissers zijn geheel van rubber en zijn daardoor flexibeler en zorgen ervoor dat er minder grip te krijgen is door een draaiende borstel/lap. Hier heeft de auto industrie goed op ingespeeld. Nummerplaten : De nieuwe nummerplaten worden niet meer met parkers aan de houder vastgemaakt, maar bevestigt met enkele klemmetjes. Indien de nummerplaat niet goed op de houder bevestigd is en deze bijvoorbeeld door het inparkeren net geraakt is kan er tussenruimte ontstaan. Hierdoor is de kans groot dat borstelstroken en/of de windkracht van drogers hem eraf blaast. Spleten en kieren tussen de carrosserie en de kunststofdelen zoals, bijvoorbeeld bumpers, zijn een belangrijk aandachtspunt. Af-fabriek zijn deze kieren gemiddeld 8 mm. Door kleine schades kunnen bepaalde kunststofdelen zoals bumpers of strips langs wielkasten ruimer worden. De kier/spleet kan dan wel 16 mm of meer zijn. En dan kunnen dunnen borstelstroken vast komen te zitten in de spleet of zelfs onderdelen lostrekken. 

 Het is dan ook belangrijk dat medewerkers die de auto voorreinigen of op de band begeleiden hierop letten en vervolgens

de wasklant hierop attenderen en benadrukken dat het wassen op ‘eigen risico’ is. Lees de instructieboekjes van je auto: Een belangrijk punt is dat mensen op de hoogte zijn van alle technische mogelijkheden van de auto, tegenwoordig zijn de auto’s voorzien van allerlei technische snufjes. Hierdoor weten klanten zich geen raad als je kijkt naar het neutraal zetten, geen automatische handrem, ruitenwisser of een tankklep welke niet automatisch geborgd is. Zo hebben we ook het detectiesysteem t.b.v. inparkeren welke er voor zorgt dat mensen gekke handelingen gaan doen terwijl met 1 knop de piepjes gedeactiveerd kunnen worden.


DIRTY IN

CLEAN OUT -

Hoog volume autowasstraten geheel in RVS; Hydraulisch, elektrisch of hybride aandrijving; 100% made in Germany, ruim 25 jaar ervaring; Alles uit eigen huis: wasstraat, besturing en kassa; - Innovatief, betrouwbaar, easy maintenance, top rendement; - Wij werken uw complete businessplan in detail uit.

DICO Carwash BV Goudwerf 12 6641 TG Beuningen Telefoon Email Website

085 - 0653 299 info@dicocarwash.nl www.dicocarwash.nl

DICO: made in Germany

www.dicocarwash.nl & www.dico.de

Next Generation Cleaning Solutions

HOOGWAARDIGE REINIGINGSMIDDELEN Beter Op het gebied van kwaliteit en prijs per wasbeurt Makkelijk Door een duidelijke kleurcodering Duurzaam Hernieuwbare ingrediënten en productie Betere ingrediënten, slimmere recepturen, efficiëntere processen … bij Spectro werken we elke dag aan de reinigingsconcepten van de toekomst. Deze ontwikkelen we in ons laboratorium, maar testen we ook intensief in de dagelijkse praktijk van onze klanten. Zo beginnen we elke dag aan een nieuwe toekomst voor de carwashbranche.

www.spectro.nl

Neem contact met ons op voor een advies hoe we uw carwash resultaat kunnen verbeteren!

+31 412-631956 | info@spectro.nl


CS 6

|

dec 2020

|

SCHADE CARWASH & ZO

21

Tot nu toe voor beide locaties nog op 1 hand te tellen. Overige schades zijn eigenlijk altijd toe te rekenen aan eigen gebruik. Vaak zie je krassen doordat mensen te dicht langs bosjes rijden of als er een portier tegen de auto wordt aangeslagen bij het parkeren.

Links een klep van een ouder automodel en rechts een nieuwer model.

Carwash Druten Marien Verhaaf eigenaar van Carwash Druten: “Ik moet zeggen dat er bij ons zeer weinig sprake is van ‘schadegevallen’, zeg hooguit 1015 gevallen per jaar. Bij vooral de oudere Peugeots en Renaults kunnen de ruitenwissers voor problemen zorgen. Kunststof zit vast aan ijzer dat vaak geoxideerd is en dat tijdens een wassing kan afbreken. Soms valt er een spiegel af, maar die had dan meestal al eerder een klap gehad.
Het openschieten van de tankklep zie ik af en toe bij Mercedes en ook Volvo. Maar gelukkig heb ik geen droogborstels (alleen mitters) die deze klep kunnen afslaan. Oplossen
 Voor grotere schades ben ik verzekerd, maar daar heb ik dus nog geen gebruik van hoeven te maken. Kleinere schades los ik zelf op. Toen ik begon met wassen was een kapotte gril een van de eerste schades. Ik zei toen tegen de klant ‘laat hem maar maken en stuur mij de factuur.’ Nou, dat heb ik geweten: ik kreeg een factuur van bijna € 400,- euro. Nu heb ik een afspraak met een autoschadehersteller in de buurt zodat ik eventuele schades zelf kan fixen. Ook koop ik eventuele onderdelen zoals een antenne ed bij een autoshop om de hoek.

Oplettendheid bij mijzelf en medewerkers, maar zeker ook een goede video bewaking is erg belangrijk. Zo ben ik een keer verantwoordelijk gehouden voor een kapotte antenne, maar kon via camerabeelden aantonen dat de betreffende auto helemaal niet door de wasstraat is geweest.”

Nieuwe ruitenwissers zijn van rubber en zijn daardoor flexibeler en zorgen ervoor dat er minder grip te krijgen is door een draaiende borstel/lap. Hier heeft de auto industrie goed op ingespeeld.

Niels Autowas Assen

 Niels Wessels: “Gelukkig hebben wij vrijwel geen schades, hooguit een keer een antenne of een achterruitenwisse,r maar dat is echt een uitzondering.

Wat voor ons het belangrijkste is als er een klant komt met een schade: erken de klacht/melding, we lopen mee naar het voertuig en bekijken de schade. Vervolgens gaan we kijken of een dergelijke schade in de wasstraat veroorzaakt kan worden. Als dit het geval is, gaan we op onderzoek of er in de wasstraat inderdaad iets fout is gegaan. Is het een schade die niet in de wasstraat kan ontstaan dan kijken we wat mogelijk de oorzaak kan zijn en bespreken dit met de klant, meestal kunnen we de klant overtuigen dat het niet in de wasstraat kan ontstaan. Als een klant niet open staat voor onze redenatie en wij er zeker van zijn dat een schade niet bij ons is ontstaan, dan vragen we of ze ons via de autoverzekering aansprakelijk willen stellen.

Praktijk case ARAG Schade Meneer X rijdt naar de wasstraat in de buurt en kiest voor het meest uitgebreide was- en poetspakket. Geheel volgens de aangegeven instructies rijdt hij de wasstraat in. Schade door afgebroken ruitenwisser Hij sluit aan achter een rij auto’s die door de lopende band worden voortbewogen. Het programma draait en de auto’s worden gewassen. Ineens breekt van de voorste auto een ruitenwisser af door de bewegingen van de borstel. De ruitenwisser wordt meegenomen door de borstel en begint vastgeklemd in de borstel een parcours af te leggen over de daken van de rij auto’s op de band. Men hoort en ziet het gebeuren, uitstappen kan niet en men hoopt dat er iemand van de wasstraat zal ingrijpen. Dat gebeurt pas nadat er 7 auto’s zijn beschadigd. Eigen risico, of toch niet? De wasstraat wordt stopgezet en meneer X meldt zich bij de eigenaar van de wasstraat. Deze gaf aan hier niets aan te kunnen doen en bovendien staat aan de buitenkant van de wasstraat een bord waarop schade aan ruitenwissers wordt uitgesloten. "Wassen doe je op eigen risico", zei hij tegen alle betrokkenen. Hij wijst op het bordje bij de ingang waar dat op staat vermeld. Meneer X wilde het er echter niet bij laten zitten en meldt de kwestie bij ARAG. In het gelijk gesteld Er wordt een expert ingeschakeld om de schade aan de auto te bepalen en de eigenaar van de wasstraat wordt aansprakelijk gesteld. Die stelt zich wederom op het standpunt dat hij er niets aan kon doen en wil de schade niet betalen. ARAG besluit om een procedure op te starten, en het komt tot een zitting. Tijdens de zitting herhaalt de eigenaar zijn standpunt, hij kon dit niet voorkomen en het komt bijna nooit voor. De rechter benadrukt echter dat een dergelijk voorval juist voor risico van de eigenaar van de wasstraat is. De rechter kwalificeert het als een toerekenbare tekortkoming en wijst de vordering van meneer X toe. (bron Arag)


Specialist in het repareren, onderhouden en reviseren van autowasmachines

Arkeneel 8 (De Batterijen) 3905 NS Veenendaal Telefoon: 0318 55 08 83 info@carwashservice.nl www.carwashservice.nl

‘De klant wil lekker kunnen soppen. Dat extra beetje wasmiddel verdien je in no-time terug.’

Huur van machines behoort tot de mogelijkheden

www.washnet.nl

» Ontwikkeling, ontwerp, bouw én onderhoud » Milieuvriendelijke oplossingen » Focus op uw rendement

Washnet Wasboxenbouw – Rendement zonder zorgen


CS 6

|

dec 2020

|

VARIA

23

iClean Car Wash in Naarden start met autoschadeherstel iClean Car Wash in Naarden is recent ook gestart met het herstellen van kleine schades. Hiertoe heeft het bedrijf het inpandig schadelaboratorium iClean Car Repair’ geopend.
 iClean had al ervaring met het herstellen van cosmetische schades. Maar door de toenemende vraag is nu gekozen voor een 2.0 oplossing. De schadeherstelactiviteiten in het schadelaboratorium worden aangeboden onder de nieuwe naam iClean Car Repair. In een afgesloten ruimte worden kleine schades hersteld via cosmetisch schadeherstel. Hierbij gaat het voornamelijk om WA-schades die met behulp van SMART repair technieken worden hersteld, zoals lakschades, parkeerschades, ruitschades en kleine deuken. Deze schades komen vaak tijdens het wassen aan het licht. De auto-eigenaar kan na het wassen van de auto direct terecht in het schadelaboratorium.

Foto : Klanten kunnen al sinds de opening naast het autowassen ook kleine lakschades laten repareren. Dit tegen acceptabele kosten en de reparatie mag ook niet langer dan een uur duren.

SMART Repair
Het schadelaboratorium is een high tech bedrijfsunit dat volledig is uitgerust voor alle soorten SMART repair en kleine spuitwerkzaamheden. Het herstel wordt duurzaam uitgevoerd

volgens de laatste reparatietechnieken. De unit is geheel stofvrij voor het veilig herstellen en spuiten van de lak, ook met oog op de gezondheid van de spuiter. Voor lakschades wordt de lak gemeten voor de juiste lakkleur. Ook is er een poetsservice voor het poetsen en polijsten van kleine lakbeschadigingen. Voor het herstel van grotere autoschades werkt iClean Car Repair samen met schadeherstelbedrijven in de regio.

 Klanten krijgen bij iClean Car Repair vooraf een prijsopgave. Daarna kunnen ze een afspraak maken. Tijdens het herstel kunnen ze wachten in een comfortabele wachtkamer met koffie en wifi. Duurt de reparatie langer, dan kunnen ze gebruik maken van een leenauto of leenfiets.

IClean Polish
 Op korte termijn wordt er naast iClean Car Wash en iClean Car Repair ook een iClean Car Polish geopend. Alle drie deze bedrijfsunits zijn gevestigd in een ruim en goed toegankelijk bedrijfspand aan de Amsterdamsestraatweg 27e in Naarden.
 Foto: Het schadelaboratorium in het bedrijfspand van iClean.

advertentie


TEAM ACE CARWASH SYSTEMS

WENST IEDEREEN EEN FANTASTISCH WASJAAR IN 2021


DE WASDAS VEENDAM

AUTOWAS H2O LEIDERDORP

BOB AUTOWAS IJSSELMONDE

BOB AUTOWAS IJSSELMONDE

BOB AUTOWAS ZOETERMEER


Q-WASH ROSMALEN

DE WASDAS HARDENBERG

BAS AUTOWAS ZWOLLE

CARWASH A2 ZALTBOMMEL

WASHIN 7 VENLO


BESTEL AL UW CARWASH ONDERDELEN VIA ONZE VERNIEUWDE WEBSHOP!

ACE CARWASH SYSTEMS Gouwzeestraat 11 1382 KD Weesp T 085 071 83 65 info@ace-europe.nl www.ace-europe.nl


DE WEBSHOP VOOR UW WASSTRAAT BENODIGDHEDEN


CS 6

|

dec 2020

|

VARIA

29

PROJECTEN www.cleaningstation-carwash.nl

Project MESA Project Autobedrijf Mazda Legemaate De vloeren in 2 wasboxen zijn grondig gerenoveerd en MESA Coatings heeft een 100% vloeistofdichte coatingvloer gelegd. De opstaande rand is ook meegenomen in hetzelfde vloersysteem voor een mooie afwerking. De vloer is binnen 1 dag geplaatst en de klant had de wasboxen dezelfde avond weer in gebruik!

Takt roll-overs Van Vliet Woerden Nieuwbouw van 2e washal direct naast de bestaande washal ter uitbreiding van de wascapaciteit aan auto’s per uur. Uitbreiding technische ruimte en puttenstelsel i.v.m. toepassing waterrecycling-systeem. Beide nieuwe Takt roll-overs zijn zeer compleet uitgerust en tevens voorzien van betaalterminal in beide Drive-In bedienterminals voor extra gemak en comfort voor de wasklanten.

Wat: Oppervlak: Kleur: Product: Plint: Wand:

2 Wasboxen 68 m2 899 blauw Mesa Fast Heavy Duty Antislip Standaard Nee Nee

SPECIFICATIES Project Adres gegevens

: Shell Vliet Woerden : Wulverhorstbaan 1 Woerden

Start bouw Geplande opening Aard Lengte washal Breedte washal

: September 2020 : December 2020 : Vervanging en uitbreiding 2e Takt roll-over : 30 meter : 6 meter

Soort Aantal roll-overs Leverancier Type/model Hoogte roll-over Breedte roll-over Geschikt busjes Technische wascapaciteit Borstel materiaal

: Takt roll-over : 2 x Takt roll-over(s)Technische : WashTec : SoftCare2 Takt : 2.60m : 2.38m : Ja : Tot 18 wassingen/uur per Takt roll-over : WashTec SofTecs PUR

Waterverbruik wassing Waterrecycling Leverancier Chemie Leverancier

: Gem. 150 liter per wassing : Ja 80 % : Wasserschmidt : AUWA

voor

na

Begin 2021 kan Autorette in nieuw pand 2020 is gezien de Corona een heel gek jaar. Maar voor de firma Autorette begon vlak voor deze pandemie het jaar al dramatisch. Op 26 februari immers brandde het bedrijfspand te Helmond zo goed als geheel af. John van leeuwen van Autorette: “Dat was dramatisch inderdaad. Gelukkig hebben we heel snel een alternatief pand kunnen betrekken en zo goed als onze bedrijvigheid kunnen voortzetten. Inmiddels vordert de opbouw van het pand gestaag en hoop ik dat we begin 2021 vanuit onze oude adres weer aan de slag kunnen. Dat 2021 een beter jaar mag worden, niet alleen voor ons maar uiteraard voor iedereen.”

Bij een Takt is het was- en droogportaal gescheiden

de wasplaats bij het pand is bijna gereed

aanzicht van de eerste verdieping van het pand


WIJ DANKEN ONZE KLANTEN VOOR DE VELE PRACHTIGE PROJECTEN DIE WIJ DIT JAAR HEBBEN MOGEN REALISEREN!


WWW.HUIJBREGTSFLOORSYSTEMS.COM

OOK IN HET NIEUWE JAAR STAAN ONZE PROFESSIONALS GRAAG VOOR U KLAAR! Wij wensen u fijne feestdagen en een gezond en gelukkig 2021! Daarom kiest u voor onze professionele vloersystemen: n zijn Onze vloere plicatie 2 uur na aplaar weer k ik! voor gebru

• Naadloos

• Duurzaam

• Alle RAL-kleuren mogelijk

• Slijtvast

• Scheuroverbruggend

• Zwaar mechanisch en chemisch belastbaar

• Vloei- en afvalstofdicht

Tot 350m 2

in slechts 1 dag geleg d!

• Uitermate resistent tegen zuren, logen en warm water

• Iedere gewenste antislip graad mogelijk

• Voldoet aan alle HACCP eisen

Huijbregts Floorsystems... “voor professionals, door professionals” Huijbregts Floorsystems | Vlucht 2 | 5133 AW Riel | +31 (0)13 - 203 24 69

WWW.HUIJBREGTSFLOORSYSTEMS.COMCS 6

|

dec 2020

|

VARIA

33

Maurice Piket:

“HET BELANG VAN EEN NULMETING VAN WASINSTALLATIES” “De meeste carwash ondernemers hebben tussen hun personeelsleden wel een handige medewerker zitten. Iemand die al jaren in dienst is en kan lezen en schrijven met ‘zijn/haar’ machine. Door zelf te smeren en te onderhouden zien ze vaak mankementen of toekomstige problemen aan de machine. In sommige gevallen kunnen ze deze zelf repareren en anders schakelen ze een monteur in.”

Bedrijfsblindheid
 Wat een gevaar is bij het geroutineerd onderhouden van een machine is de zogenaamde bedrijfsblindheid. Geen uiting van onkunde of slechte zin maar gewoon iets wat er met routine bij de mens nou eenmaal in kan sluipen. Je gaat op een gegeven moment langs dingen heen kijken en kleine mankementen worden over het hoofd gezien of voor lief genomen.
 Wanneer deze dingen niet serieus worden aangepakt worden kleine problemen langzaam groter. Totdat het wellicht een groot problemen wordt dat zelfs tot stilstand kan resulteren.

Nulmeting
 Daarom is het van belang om af en toe een extern persoon (vreemd oog) naar je machine te laten kijken om de volgende redenen:
 - De huidige staat van de je machine in kaart te brengen.

- Problemen die op korte termijn gaan spelen te ondervangen. - Problemen die op langere termijn gaan spelen uit bannen. Dit noemen wij een nulmeting. Tijdens een nulmeting wordt de hele machine stap voor stap en met oog voor detail nagelopen. Hieronder enkele aandachtspunten:

Op foto een filtertje van de inweekboog. Deze wordt vaak vergeten maar kan verstopt raken en heeft nadelig effect op de werking van het inweek proces

- Hoe staat de ketting in het algemeen erbij? 
 - Wordt er goed gesmeerd en niets overgeslagen tijdens het smeren? 
 - Zijn de borstels in goede staat? 
 - Wordt er hier voldoende schoon gemaakt? 
 - Zitten alle bouten en moeren wel goed vast? 
 - Zijn er lekkages in slangen, hydrauliek? 
 - Zijn er verstoppingen? 
 - Hoe ziet het waterbeeld eruit? - Krijgen borstels voldoende water?
 - Is de kwaliteit van de wassing wel zoals de machine behoort te leveren?
 En tal van details waarvan sommige wellicht futiel lijken, maar dikwijls gewoonweg over het hoofd worden gezien. De bevindingen worden samen met een advies uitgewerkt tot een rapport, wat na afloop met de klant wordt besproken. Uiteraard is de klant dan vrij in het wel of niet laten uitvoeren van de werkzaamheden en door welke partij.

Detailfoto van een polish mitter, waarbij enkele bouten los zitten

Deze rondom droger is sterk vervuild en moet grondig gereinigd worden. Ziet er voor de wasklant niet uit

Tja, deze foto behoeft geen uitleg !!


Ruud Visser van wasstraat ‘T Vosje

“WASSEN MET BACTERIËN WORDT DE TOEKOMST” Het wassen met biologische reinigers is nog niet echt bekend binnen de Nederlandse carwashbranche. Het begint wel populairder te worden. I’am Biotech, een bedrijf dat gespecialiseerd is in het schoonmaken met bio-reinigers, introduceerde in 2019 ook een biologische carwash lijn voor wasstraten. Ruud Visser, eigenaar van wasstraat ’T Vosje in Etten-Leur en Oosterhout, is helemaal om. Hij wast er al 2 jaar mee en heeft besloten de distributie en verkoop van deze BIO lijn binnen de carwash op zich te nemen. Het vertegenwoordigen van de shampoos op bacteriële basis past helemaal binnen de duurzame gedachte die Ruud Visser al had toen hij zijn wasstraat jaren geleden begon. “Mijn carwashbedrijf wordt langzaamaan steeds meer gerund door mijn zoon. Zelf treed ik meer op de achtergrond waardoor ik me o.a. op dit product kan richten. Wij waren het tweede bedrijf in Nederland dat jaren geleden al voor een biologisch recyclingsysteem koos”, legt Visser uit.

Vooroordelen Dat het een moeilijke taak wordt om carwashondernemers te overtuigen van dit biologisch product blijkt volgens Visser wel uit het feit dat zijn eigen bedrijf er ook niet 100 procent op draait. “Mijn zoons geloofden meer in standaard chemie en dat is nou juist het probleem. Ikzelf heb momenteel het product in de wasboxen draaien, maar je merkt wel degelijk verschil. Mensen die speciaal hiervoor naar ’t Vosje komen vinden het heel interessant. Anderen schrik

ken al bij het woord bacterie. Daar zijn veel vooroordelen over.” De zoons van Visser hebben sinds een jaar een nieuwe wasstraat in Oosterhout. Daar zal in de nabije toekomst ook overgegaan worden op de biologische reinigingsproducten van I’am Biotech -of zoals Visser de producten in de markt zet- als Ultieme Nano Producten (UNP). “Het voordeel van de producten is dat ze er voor zorgen dat de wasstraat langer schoon blijft en met zachtere producten makkelijker schoon te maken is’. Door de zuren die in conventionele shampoos en waxen aanwezig zijn, wordt de wasstraat aangevreten.

Nano producten Naast de producten op basis van bacteriën heeft Visser dus ook producten met nano technologie. “De combinatie tussen beide werkt perfect. Dit soort producten plaatsen we als finishing touch in wasboxen en wasstraten. Het zorgt ervoor dat er een laagje over


CS 6

de auto gevormd wordt dat water actief afstoot waardoor je geen watervorming op je auto hebt en heel lang een diepe glans blijft houden”, legt hij uit. Het effect dat door de producten wordt gecreëerd zorgt er volgens hem voor dat wanneer je met de auto in de regen rijdt, je de ruitenwissers tot een bepaalde snelheid niet eens aan hoeft te zetten. Visser krijgt van veel klanten bij ’T Vosje mooie reacties op het resultaat. “Ik krijg soms na weken een telefoontje van mensen waarbij ze aan me vragen hoe het kan dat de auto zo lang blijft blinken. Ze komen hier speciaal naartoe voor onze nano-finish. Het mooie aan het product is dat hoe vaker je de auto wast, hoe beter het resultaat en hoe langer de glans blijft. Het bouwt op.”

Werking Het wassen met bacteriën kan niet zomaar. Ontwikkelaar van het product Maurik Okhuijsen van I am Biotech levert de producten aan Visser. De bacteriën die gebruikt worden in de producten, zijn een product uit laboratoria in Polen. “In het Oostblok zijn de omstandigheden het best. Ze zorgen daar dat de bacteriën helemaal gevormd zijn zodat ze geschikt zijn voor het schoonmaken van voertuigen. Vervolgens zorgen wij voor de gebruikershoeveelheden en verspreiden de producten”, legt Okhuijsen uit. De toegepaste bacteriën moeten in slaap blijven tot ze geactiveerd worden en aan het werk gaan. “We hebben beestjes gecreëerd die zowel het water in de wasstraat reinigen als het vuil op de auto echt aanpakken. Wanneer het wordt aangebracht als finishing vormen de bacteriën een laag die op de auto actief vuil en water blijft aanpakken”, legt de eigenaar van het bedrijf uit. Volgens hem is zijn bedrijf de enige die op deze manier de producten kan aanbieden. “De producten ruiken in de kannen enorm naar zwavel. In de wasstraat ruik je dat gelukkig niet”, zegt hij. Visser

|

dec 2020

|

BIOLOGISCH & ZO

35

vult hem lachend aan: “Ik heb liever dat het product zo ruikt omdat ik weet dat het dan goed werkt.”

Drie verschillende lijnen Een veelgehoord excuus om niet met bacteriën te wassen is volgens Visser dat het vast een stuk duurder is. Dat is volgens hem helemaal niet het geval. “Alles moet deze dagen groener, maar naar de chemie wordt vaak niet gelijk gekeken. Hoe sneller je het vuil ergens vanaf krijgt hoe goedkoper in de meeste gevallen is. Dan werk je met zoutzuur en dat is super goedkoop. Aan de andere kant heb je wat duurzamere producten en die zijn vaak wat duurder. Veel leveranciers hebben een goedkope en een dure lijn. Wij zitten met onze producten ongeveer in het midden qua prijs.” De meeste conventionele carwashshampoo’s zijn via Visser te bestellen. “Het enige product dat we nog niet biologisch kunnen aanbieden is een drooghulp, verder hebben we alle producten van velgenreiniger tot finishing. Het maakt ook niet uit als mensen voor slechts een deel van onze producten kiezen. De bacteriën zijn zo gekweekt dat ze niet sterven wanneer er andere middelen gebruikt worden in de wasstraat.” Het bijkomende effect dat de producten hebben, is dat het water ook gelijk schoner wordt. “Zeker voor wasstraten met een terugwin installatie heeft het dus een flink bijkomend voordeel. Onze nieuwe wasstraat in Oosterhout gaat gelijk op alle producten draaien, het zorgt er zoals eerder gezegd dus ook voor dat alle apparatuur en bijvoorbeeld de borstels een stuk langer mee gaan”, zegt Visser. Ook voor rollovers zouden de producten perfect zijn volgens hem. “Je kunt bijvoorbeeld het voorschuimen beter inregelen. Het laten schoonmaken van een olie en vetafscheider zou ook minder vaak nodige zijn omdat de bacteriën helpen aan de afbraak van deze stoffen.

Biosurfactants, ofwel biologische oppervlakte actieve stoffen, moeten oppervlaktespanning kunnen breken zodat een oppervlak direct gereinigd kan worden. Biosurfactants werken katalyserend. Dit betekent dat zij een chemische reactie aan kunnen gaan zonder daarbij zelf verbruikt te worden. Dit zorgt ervoor dat een biologische reiniger zoals aangeboden door UNP zeer lang doorwerkt.


36

WATER & ZO

|

dec 2020

|

CS 6

Waterrecycling & Zo

Het BioClassic systeem van Wasserschmidt Berrie Wolters

In het vakblad CleaningStation en website cleaningstation-carwash.nl brengen we de meest gangbare technieken voor waterrecycling onder de aandacht. Twee recycling systemen zijn al beschreven en ditmaal is de BioClassic-Systeem van de firma wasserschmidt aan de beurt. Jakob van Nimwegen van dit bedrijf: “ Tot voor pakweg 20 jaar geleden hield niemand in de carwashwereld het voor mogelijk dat olievervuild afvalwater biologisch kon worden gezuiverd en dat biologische systemen een perfecte vervanger zijn van bijvoorbeeld zandfilters en gewone kringloopsystemen waarbij het water enkel werd belucht en de waxen apart werden geloosd.” “Maar ons BioClassic-Systeem heeft sinds 1995 het tegendeel bewezen en heeft aangetoond dat het wel degelijk mogelijk is de behandeling van olievervuilde afvalwaterstromen biologisch te zuiveren.
 Het BioClassic-Systeem is een Europees gecertificeerd modulair biologisch systeem en in 1995 specifiek ontwikkeld als afvalwaterzuiveringssysteem ten behoeve van de zuivering van olievervuilde afvalwaterstromen zoals bijvoorbeeld de carwashbranche. Vrij snel bleek in de praktijk dat het systeem de verwachtingen ten aanzien van zuiveringsgraad, betrouwbaarheid en verbruikskosten ruimschoots overtrof en dat het ´van chemie en olie gezuiverde´ afvalwater prima als waswater kon worden hergebruikt.

Vers watergebruik
 De hoge kwaliteit van het gerecycled water staat garant voor een hoog waterrecyclingpercentage, goed wasresultaat, een optimaal

chemieverbruik, schone wasinstallatie, geen hinderlijke geurtjes en een substantiële besparing op het vers waterverbruik. Het vers waterverbruik per autowassing bedraagt afhankelijk van het programma nog slechts 40 liter bij een tunnelwasstraat en 20 liter


CS 6

|

dec 2020

|

WATER & ZO

37

bij een rollover, wat noodzakelijk is om het waterverlies tijdens de wasbeurt op te kunnen vangen én om het zoutgehalte van het recyclewater (door strooizout en chemie) te stabiliseren; er wordt nagenoeg geen afvalwater meer op het vuilwaterriool geloosd.

Ook wasbox en truckwash
 “Ook de lage onderhouds- en verbruikskosten van het BioClassic-Systeem dragen bij aan een hoge mate van efficiency dat verder gaat dan alleen de besparing op vers water en daarmee verbonden lozingskosten. De stabiele werking, zelfs bij onverwachte extra lozingen, maakt het systeem óók geschikt voor de zuivering en recycling van kritische afvalwaterstromen uit selfservice-wasboxen, truckwash, treinwash, garagewerkplaatsen, schrobmachines en onderdelenreinigers.”

Retrofit en uitbreiding
 “Het BioClassic Systeem is bij bestaande waslocaties vaak de meest efficiënte oplossing; grondwerk kan meestal worden vermeden en bestaande onderdelen kunnen opnieuw worden gebruikt. Uitbreiding van het systeem kan ook bovengronds worden uitgevoerd en zelfs bij die locaties waar geen technische ruimte is zijn kant-en-klare containeroplossingen ook mogelijk.”

Hoe werkt het? Het BioClassic-Systeem is gebaseerd op het conventionele biologische 3-fasen ontwerp, bestaande uit: • Mechanische voorbezinking • Biologische zuivering • Mechanische zuivering 1. Mechanische voorbezinking van zware vuildeeltjes: bestaande uit bezinkputten waarvan de opslagcapaciteit per project nauwkeurig van tevoren wordt bepaald (op basis van de hoeveelheid afvalwater per uur). Opdrijvend vuil, zoals bladeren e.d. worden geblokkeerd door een screen in de overloop van de bezinkput.

Lamellenafscheider en voorraadtank

2. Na de mechanische voorbezinking stroomt het water in de biologische zuiveringsfase bestaande uit één of meerdere bioreactorputten waarvan het volume en dus capaciteit per project nauwkeurig van tevoren wordt bepaald op basis van het aantal autowassingen. Tijdens deze biologische zuiveringsfase wordt het in water opgeloste vuil (waschemie en olie) verwijderd. Elke bioreactor beschikt over een grootvlakkig bodembeluchtingssysteem en biologisch dragermateriaal voor de groei van micro-organismen. Het systeem zuivert zichzelf doordat het dragermateriaal continu in beweging is en door de onderlinge wrijving zichzelf reinigt, een zogenaamd Moving Bed Biofilm Reactor (MBBR). De bioreactorput hoeft daarom nooit te worden gereinigd!!

3 Na de biologische zuiveringsfase wordt het water door 2 redundant werkende dompelpompen naar de lamellenafscheider (mechanische zuivering) gepompt. In de lamellenafscheider worden de zogenaamde bio-vlokken (restproduct van de biologische zuivering) van het water gescheiden en automatisch afgevoerd naar de slibvangput/voorbezinking. Vanuit de overloop van de lamellenafscheider stroomt het dan gezuiverde water in een voorraadtank voor hergebruik. Overtollig water in het kringloopsysteem wordt rechtstreeks vanuit deze voorraadtank geloosd op het riool of oppervlaktewater.
 De kwaliteit van het geloosde recyclewater overtreft ruimschoots de wettelijke eisen en maakt het gebruik van een olie- en benzineafscheider overbodig.

Voordelen Als gevolg van de combinatie van organische afvalstoffen, het dragermateriaal en de intensieve beluchting in de bioreactor ontstaat vrij snel een krachtige zogenaamde biocoenose (leefgemeenschap waarbij de populaties bij elkaar leven en in staat zijn tot onderlinge interactie) op het dragermateriaal. Deze stofwisselingsprocessen zorgen ervoor dat de organische afvalstoffen, inclusief olie en chemie, betrouwbaar worden afgebroken.


#b.safe met Caramba Alcoholreiniger Reinigt krachtig glas, metalen en kunststofoppervlakken zoals winkelwagens, pinautomaten, balies, deurklinken etc. Tevens geschikt voor handreiniging. Voldoet volledig aan de richtlijnen van de WHO. #b.safe

#b.responsible

Voor meer informatie: Tel: +31 (0)592-345161 E: info@carambanederland.nl www.caramba.eu Anzeige Alcoholreiniger 1 Liter_190x135.indd 1

MADE IN GERMANY 16.05.20 15:16

DE NIEUWE GENERATIE STOFZUIGSYSTEMEN VOOR UW CARWASH OF INDUSTRIE TEL: 0032 (0)89 244 529 info@ergox.com www.ergox.com

Krachtig, onderhoudsvrij en duurzaam Aantrekkelijk voor de gebruikers Hoog efficiĂŤnt en energiezuinig Op maat gemaakt MADE IN BELGIUM


CS 6

|

dec 2020

|

WATER & ZO

39

Roll-over & Recycling

Onderstaande waarden van het recycle- of afvalwater worden bereikt bij het BioClassic-Systeem; • minerale olie onder 5 mg/l olie • CZV (Chemisch Zuurstof Verbruik) onder 200 mg/l • zware metalen worden door de micro-organismen opgenomen en grotendeels verwijderd uit het afvalwater. • Door het metabolische proces (stofwisseling) in de bioreactor wordt CO2 (koolstofdioxide) geproduceerd waardoor het alkalische afvalwater wordt geneutraliseerd tot een pH-waarde van circa 7.5, zodat het voldoet aan de lozingsnormen • Fijne zwevende stoffen en inerte (trage) deeltjes bezinken zeer langzaam, maar in de bioreactor worden deze gevormd tot grote bio-vlokken wat de bezinking enorm verbetert. Deze grote vlokken kunnen daarna, zonder gebruik van flocculanten, eenvoudig worden afgescheiden in de lamellenafscheider (mechanische zuivering) • Extra filtratie in de vorm van een zandfilter is niet nodig, waardoor belangrijke energiekosten kunnen worden bespaard

Groot, constant en betrouwbaar
 Het BioClassic-Systeem heeft altijd een zeer grote, constante en betrouwbare zuiveringskracht en reageert snel op wisselende afvalwaterstromen; heel belangrijk bij tunnelwasstraten omdat het aantal wassingen hier altijd sterk verschilt. De hierboven genoemde kwaliteiten van het BioClassic-Systeem hebben natuurlijk een zeer positieve invloed op de recyclewaterkwaliteit. Het recyclewater is door zijn hoge zuiveringsgraad ook uitstekend te gebruiken voor HD-reinigers en selfservice-wasboxen. Terwijl dit nog steeds een discussie is bij menige leverancier, heeft het BioClassic-Systeem allang bewezen dat dit geen issue meer is. advertentie

“Waterrecycling bij een roll-over of meerdere roll-overs ziet men in Nederland helaas nog weinig omdat de terugverdientijd vaak nog niet interessant genoeg is, maar daar zal in de toekomst zeker verandering in komen. Op dit moment wordt enkel geïnvesteerd in afvalwaterzuivering en recycling op het moment dat: 1. Waterrecycling lokaal verplicht is; 2. Er geen rioolaansluiting is; 3. De leidingwatertoevoer te gering is; 4. De gemeentelijk Rioolheffing extreem hoog is. Kortom, de keuze voor een afvalwaterzuiveringssysteem bij een roll-over is altijd afhankelijk van de lokale situatie. Waterrecycling bij een rollover vereist een 2-waterleidingsysteem bestaande uit (1) vers water en (2) recyclewater. Recyclewater wordt gebruikt bij de borstelwassing, hogedrukwassing, wielwassing en onderkantwassing, wat overeenkomt met ca. 90% van het totale waterverbruik. Vers water wordt enkel gebruikt voor de spoelboog, de opbrengst van wax en of drooghulp. Belangrijk is dat minstens 20 liter verswater wordt verbruikt, zodat per saldo geen water uit het systeem verloren gaat!! Dit wordt bij roll-overs vaak over het hoofd gezien omdat standaard meestal niet meer dan 10 liter wordt gebruikt en dat is veel te weinig. Binnenkort plaatsen we op 2 waslocaties met roll-over (en wasboxen) een waterrecyclingsysteem.”


Centrale stofzuigersystemen

VAN HOLLAND

Made in Holland, by Van Holland Pompsystemen · Frequentieregelaars en besturingssystemen · Voorafscheiders · Mattenzuilen · Slanghouders · Flexibele slangen, spleetzuigers & slang koppelingen · Interieurbanen Waterfilter · Maatwerk van o.a. waterbakken etc. · Meer informatie:· vanholland.nu

Aardvletterweg 2 3417 XL Montfoort +31 (0) 348-447030


CS 6

|

dec 2020

|

VARIA

41

B&P Techniek: “vervanger van hydraulische olie CWH/46 slaat aan” Wouter de Bie: “We hebben bij B&P Techniek de komende tijd 5 projecten in het verschiet. De verbouwing van CarPro in Weert nadert zijn eind en zal in bedrijf gesteld worden op 14 december. We hebben in Weert eerst de units laten draaien met Cleanmax om de leidingen, units en motoren schoon te maken. Daarna hebben we de units leeg laten lopen en zijn we gaan spoelen. We spoelen het gehele systeem om alle restanten te verwijderen, hebben het daarna afgevuld met CWH-46 en uitvoerig getest. De verbouwing in Weert is trouwens een ingrijpende: de wasstraat is vernieuwd, er is een centraal stofzuigersysteem gebouwd en de betaalde stofzuigers (voor de wasboxen) zijn verplaatst. Al met al is Carpro Weert klaar voor de toekomst.”

CarwashA2
 “Het andere project wat in december is afgerond is CarwashA2 een mooie samenwerking met ACE-Europe waar we 5 units hebben afgevuld met CWH-46. een nieuwbouwproject vergt dezelfde werkzaamheden als een bestaand project, de motoren en units worden getest met hydraulische oile en de restanten

zullen er dus uitgespoeld moeten worden voordat de CWH-46 erin kan. Het enige wat we niet hoeven te doen is spoelen met Cleanmax.”

Toekomst
 “In januari 2021 gaan we weer bij CarPro aan de slag om de vestigingen in Helmond en Nuenen om te zetten. Het voordeel van onze CWH46 is dat het de downtijd zo vermindert dat stilstand eigenlijk een uitzondering wordt. CWH-46 is op waterbasis en hoeft niet apart schoongemaakt te worden. Als een slang dicht bij de grond lek gaat is dat niet zo’n probleem. Maar als bij een grote rundumborstel de leiding springt heb je alle textiel en de auto van de wasklant onder hydraulische vloeistof zitten en krijg dat dan maar weer eens schoon! Kijken we verder naar 2021 dan zullen we twee nieuwbouwprojecten oppakken in Best en Someren (ook dit worden CarPro vestigingen). Someren is een wat kleiner vestiging met 3 units en Best een wat groter met 5 units. Mocht u meer willen weten over CWH-46, kijk dan even op de site bptechniek.nl.

Introductie nieuwe album Famke Louise bij Loogman Op 12 november organiseerde Loogman een release-avond ten behoeve van Famke Louise haar eerste album. Ruim 200 bekende Nederlanders/influencers/vloggerss en Tik Tokkers mochten een Famke Louise Carwash Experience meemaken. Ook vond er een ‘meet and greet’ plaats op een rode loper in de stofzuighal (corona proef natuurlijk). Loogman: “De tour was spectaculair. Door een rookgordijn kwam je binnen in de tankstraat en werd men begeleid naar een sushi-bar. Onder begeleiding van 2 Drag Queens kwam men bij een live-stream op de radio en kon men het nieuwe album luisteren. Alle projectoren in de wasstraat vertoonden uiteraard beelden van Famke Louise. In de Binnenreinigingsbaan werden de gasten suikerspin en gezonde drankjes aangeboden. Eenmaal op de interieurbaan geplaatst zag men een mega videowal met daarop de videoclip van Femke. Een zeer geslaagde en leuke event bij Loogman.”


WILT WILT U U DE DE OMZET OMZET WILT U DE OMZET VAN WASBOXEN VAN UW UW WASBOXEN V R O VAN V E EUW R H HWASBOXEN O G G E E N N ? ? A DHA AT TOK KG AN NE N ? V E RD

DAT KA N

NIEUWSGIERIG ?? NIEUWSGIERIG WWW.MIKEHOFFSENGINEERING.NL WWW.MIKEHOFFSENGINEERING.NL

WILT U DE OMZET VAN UW WASBOXEN V E R H O G E N ? DAT KA N

NIEUWSGIERIG ? WWW.MIKEHOFFSENGINEERING.NL WWW.MIKEHOFFSENGINEERING.NL WWW.MIKEHOFFSENGINEERING.NL

NIEUWSGIERIG ? WWW.MIKEHOFFSENGINEERING.NL

WWW.MIKEHOFFSENGINEERING.NL

WWW.MIKEHOFFSENGINEERING.NL

+31 (0)24 820 0208

+31 (0)24 820 0208 +31 (0)24 820 0208

+31 (0)24 820 0208


CS 6

|

dec 2020

|

ADVERTORIAL

43

Bruine de Bruin BV

“Van bronboring tot vlekvrij waswater” Driekwart van het werk van de waterspecialisten bij Bruine de Bruin B.V.® speelt zich zogezegd in het verborgene af. Dat wil zeggen, achter de schermen en in onderaardse grondlagen. Inzet van de activiteiten is het winnen van bronwater om dit te behandelen met de membraanfiltratietechniek Omgekeerde Osmose, ook wel RO (Reverse Osmosis) genoemd. Bruine de Bruin B.V.® ontwerpt, bouwt, plaatst en onderhoudt in eigen beheer de RO-installaties die nodig zijn om het bronwater te zuiveren. Het proces voltrekt zich op basis van het bronwater dat wij weten te winnen uit watervoerende pakketten die zich bevinden op variabele dieptes in de bodem. Het bronwater dat wordt gewonnen op de locatie van een carwashbedrijf stelt de carwashondernemer na de behandeling met een RO-installatie in staat om de voertuigen van zijn of haar klanten te wassen met behulp van osmosewater! Voor het zover is, is er al het nodige werk verzet om het bronwater überhaupt te kunnen winnen. In opdracht van verschillende carwashondernemers heeft Bruine de Bruin B.V.® de afgelopen jaren in Nederland en België diverse installaties geplaatst.

Boren van bron
 Het boren van een bron is een delicate onderneming. Laten we bij het begin beginnen. Het bepalen van de juiste watervoerende pakketten is geen sinecure. Onder meer kennis van de bodemgesteldheid en lokale eigenschappen van de grond-

lagen moeten in eerste instantie uitwijzen of we met kans van slagen kunnen gaan boren. In dit stadium van de opdracht is onze eigen opgebouwde database van bronboringen een zeer handige en noodzakelijke tool. Zitten we op het juiste spoor, dan gaan we het traject in van het verkrijgen van de juiste vergunningen en of meldingen, afgegeven door de bevoegde instanties. Hoewel geen vanzelfsprekendheid, zijn we er nog altijd in geslaagd om van autoriteiten als de Water of Hoogheemraadschappen toestemming verleend te krijgen om een bronboring te mogen uitvoeren. 

 Vervolgens treedt de boormeester aan, kenner van het gebied en vooral van de aanwezige grondlagen. De boormeester gaat met zijn materiaal de bodem in, op zoek naar de watervoerende pakketten op soms wel een diepte van veertig tot vijftig meter. Boorbedrijven met wie we samenwerken zijn BLR2100 gecertificeerd, dat wil zeggen bevoegd om Mechanische grondboringen te mogen uitvoeren. Om de zorgvuldigheid te illustreren waarmee het boorwerk gepaard gaat, de samenstelling van elke grondlaag die onderweg wordt gepasseerd, wordt zorgvuldig geregistreerd. Kleilagen op hun beurt worden na het passeren van de boorbuis zorgvuldig afgedicht, om de bodemsamenstelling als zodanig maximaal te beschermen. Door de organisatie en de uitvoering van het voorbereidende werk en de booractiviteiten zelf aan te pakken kunnen wij onze klanten maximaal ontzorgen.

Omgekeerde osmose
 Het bronwater wordt behandeld op basis van ‘omgekeerde osmose’, een proces om water te zuiveren. Het bronwater wordt van uit de bron opgepompt met een onderwaterpomp naar de RO-installatie gebracht door middel van een hogedruk pvc-leiding. Het bronwater wordt met een drukpomp op de juiste werkdruk gebracht dat, afhankelijk van het zoutgehalte van het bronwater, uiteenloopt van 12 tot 26 bar. Het bronwater wordt hierna in een drukvat gebruikt waarin de membraan elementen zitten voor het proces omgekeerde osmose. In het drukvat wordt het water gesplist in een stroom vuil en schoon water. Het bronwater wordt door de wand van de memlees verder op pagina 45 >


CARWASH CHEMIE

Optimaliseer uw carwash T: +31 (0)252-626699

Sireon Carwash Products B.V. chemie@sireon.nl

www.sireoncarwash.com


CS 6

WASH HEMIE

ucts B.V. n.nl

vervolg pagina 43 >

braan elementen geperst en komt als schoon product-water de drukbehuizing uit, Aan de andere kant van het membraan blijft het zout achter, dat wordt afgevoerd door het water dat het membraan niet is gepasseerd. Deze concentraat stroom wordt, afhankelijk van de kwaliteit afgevoerd naar het oppervlaktewater of het vuilwaterriool. 

 Dit hele proces wordt aangestuurd vanuit een PLC-Besturing en werkt volledig automatisch. Wij zien dat de interesse in de carwashmarkt voor deze manier van bronwaterbehandeling groeit. Niet zo heel gek, want tegen relatief lage kosten wordt bijzonder schoon water geproduceerd. Onze klanten zien dat volgens onder meer terug in een vermindering van het gebruik van shampoos en andere chemicaliën, een schonere wasstraat, borstels die langer schoon blijven en heel belangrijk, een perfect wasresultaat waarbij de auto’s vlekvrij opdrogen.

|

dec 2020

|

VARIA

45

Van Holland distributeur van IPE filter Begin dit jaar heeft u in dit vakblad en op onze website (cleaningstation-carwash.nl) een uitge-

Eerste paal locatie Flevoland Dinsdag 8 december 2020 is de eerste paal geslagen van de grootste wasstraat en interieurbaan van Flevoland. De toekomstige indoor wasstraat en interieurbaan van Autoradam Almere telt meer dan 8000m2. De werkzaamheden zijn in volle gang en de verwachting is dat Autoradam de deuren van haar nieuwe wasstraat en interieurbaan in maart 2021 opent. De voorbereidingen zijn grotendeels achter de rug, de bouw is gestart en de eerste mijlpaal is behaald. De eerste paal is geslagen! “Wij geloven in continu ontwikkeling en uitbreiding van onze diensten. Wij willen ervoor zorgen dat wij onze klanten altijd de beste service en klantervaring kunnen aanbieden. Dit tegen een goede prijs-kwaliteitverhouding.”, aldus algemeen directeur Ruud van der Jagt. De komende maanden wordt er hard gewerkt om de indoor wasstraat en interieurbaan neer te zetten. Wij kunnen ons goed voorstellen dat u nieuwsgierig bent naar de voortgang van deze verbouwing. Tijdens de verbouwing zorgen wij ervoor dat onze klanten zo min mogelijk hinder ondervinden tijdens hun bezoek aan Autoradam Almere.”

is groot. Gezocht werd naar een distributeur om de vraag op te vangen. Aangezien Frank Walraven vele jaren werkzaam is bij Van Holland Stofzuigsystemen is uitein-

Martin van Zetten van Van Holland BV: “Het IPE filter systeem is bezig het watermanagement bij carwashes totaal op de kop te zetten en heeft dan ook een enorme potentie. Ik wist natuurlijk al een langere tijd dat Frank hiermee bezig was en we hebben regelmatig hierover gesproken. Binnen Van Holland is Frank verantwoordelijk voor de carwashbranche en een 2e pet van IPE zou alleen maar voor onduidelijkheid zorgen binnen de branche. Doordat het IPE systeem nu ook onder de paraplu van Van Holland valt is dit verholpen.”

geprogram systeem d verzet. Ied filter gepa voor gebr rator die a gaat stinke ter van de relatief ge

De Ozong wat net vo kan vorme @5micron straten vo Frank Walraven: “We kunnen ondernemers producten aanbieden Het systee op gebied van centraal stofzuigsystemen en watermanagement. maar zal e Qua orders van stofzuigsystemen zit het al goed, maar de anidus niks w mo voor het IPE filter is booming. Er zijn de laatste jaren veel type vervu wasstraten gebouwd die volledig op osmosewater wassen en dit nager BOVAG, ontvingen Rob van den Boogaard en Ruud van der constant! water direct na het gebruik lozen op het riool. Dit is uiteraard de Jagt, op gepaste afstand, het 50 jaar BOVAG-LID certificaat. Automeest schone manier “ voor het wassen van auto’s” , maar het radam heeft zich door de jaren heen ontwikkeld van kolenventer Door dat niet hergebruiken van dit water is niet echt meer van deze tijd. Ik tot full service tankstations, ultra en het milieuvriendelijke vangputte verwacht dat vanuit de overheid demoderne kosten voor loze per M3 wasstraten, selfservice wasboxen, gereedschapsverhuur en een vangen. D water flink zullen toenemen in de toekomst om zo de wasbedrijgroot autoverhuur ven te aanbod dwingen in hier anders meeen omautolease. te gaan. 

De allereerste ket- heeft de s

tingbaan wasstraat van Nederland stond bij Autoradam in Amster- tjes en loo dam. Bij Autoradam Amsterdam dacht men bijvaak de allereerste zienlijk mi Daarnaast is het een uitstekend alternatief vooralde kostbare kettingbaan wasstraat na over kwaliteitsnormering. “Autoradam en zeer bewerkelijke traditionele waterrecyclingsystemen.” heeft aan de wieg gestaan van de oprichting van BOVAG wasbe- Naast de drijven.”,systeem aldus Erik Stern van BOVAG. putten kle Uitleg Het IPE filtersysteem is eigenlijk een zelfreinigende zeef die deelNa het in tjes, groter dan 5 micron, tegenhoud en in staat is het zelf op voorwasstraat advertentie advertentie

50 jaar BOVAG lid
 Autoradam is dit jaar alweer 50 jaar aangesloten als lid bij BOVAG. Uit handen van Erik Stern, Teamleider branchema-

WWW.GLANSPROTECTOR.COM WWW.GLANSPROTECTOR.COM

www.sireoncarwash.com

OBAS

zijn Renald Moens van Carwash 360 en Frank Walraven. Inmiddels zijn er zo’n 9 carwashlocaties met dit systeem uitgerust en de animo vanuit de nationale- als ook internationale carwashsector

delijk voor dit Montfoortse bedrijf gekozen.

Autoradam

Riool

breid artikel kunnen lezen over het IPE waterfilter systeem. Dit systeem is o.a. in staat om volledig automatisch het opgevangen vuil uit het filter te verwijderen. Bedenkers van dit systeem


Wie levert Wat

AFVALWATER EQUIPMENT

DOE-HET-ZELF BOXEN

HONDENWASSTRAAT

RANDAPPRATUUR RECLAME EN UITSTRALING

iClean is exclusief dealer van: ACE Carwash Systems Gouwzeestraat 11 1382 KD Weesp T 0294 491 567 info@ace-europe.nl www.ace-europe.nl

• Ceccato roll-overs, truckwash en tunnels • Hanna hydraulischeRVS wasstraten • Rowafil biologische waterrecycling • iClean Dog Wash T: 0478 517979 E: info@iclean.nl

DOG WASH WWW.ICLEAN.NL

LAKBEHANDELING Wasboxen voor elke locatie Flexibele techniek en gebouwen voor elke doe-het-zelf waslocatie.

Ontwikkeling, ontwerp, bouw én onderhoud van wasboxen

www.washnet.nl

Interclean Benelux b.v. Tel:040-2531822 Email:interclean.benelux@iae.nl Website:www.intercleanbenelux.nl Producent van DHZ-wasboxen. Leverancier van reinigingsmachines en reinigingsmiddelen. Ruim 35 jaar ervaring.

Zeer hoogwaardige producten die toegepast kunnen worden op bijna alle merken autowasinstallaties.

ONDERDELEN & TOEBEHOREN Hoogendijk Autowastechnieken Tel: 0541-661035 Fax: 0541-661850 Internet: www.hoogendijkcarwash. nl Leverancier van autowasinstallaties, autowasborstels, wasboxen en reinigingsmiddelen. Onderhoud, revisie en onderdelen van uw California-installatie.

Ontwikkeling, Christ Tel:ontwerp, 013-5435433 bouw Email: christnl@christ-ag.com Internet: www.christ-ag.com én onderhoud totaalleverancier van wasinstallaties van wasboxen Hansa Service BV Mobile: 06-22403224 Tel: 020-6177067 www.hansaservice.nl

www.washnet.nl

POETSMACHINES & REINIGINGSPRODUCTEN

www.meijercarwash.nl 0592 - 26 28 33

Hoogendijk RECLAMEA.T.W. EN UITSTRALING Tel: 0541-661035 Fax: 0541-661850 Hoogendijk Autowastechniek voor al uw California onderdelen inclusief borstels. Leverancier wasboxen en Smits

Versteeg Carwash Service Tel: 06-53319440 info@carwashservice.nl, www.carwashservice.nl Levert gereviseerde Christ wasinstallaties en verricht onderhoud aan wasinstallaties.

www.washtec.nl - 079 - 36 83 720

BORSTELSYSTEMEN

ROLL-OVERS

SoftCare2 Pro De roll-over machine voor autowassen op het hoogste niveau.

Voor al uw Carwash Marketing 3 Axibonnen - Flyers 3 Social Media Beheer 3 E-mail Marketing 3 Social Advertising 3 Video’s 3 Waspassen 3 Handdoekjes www.washtec.nl - 079 - 36 83 720

www.axipoint.com - 0251- 70 02 02

ROLL-OVERS Hoogendijk A.T.W. Tel: 0541-661035 Fax: 0541-661850 Hoogendijk Autowastechniek voor al uw iClean isonderdelen exclusief dealer van: California inclusief borstels. • Ceccato roll-overs, truckwash en tunnels Leverancier wasboxen en Smits • Hanna hydraulische-

RVS wasstraten • Rowafil biologische waterrecycling • iClean Dog Wash

SoftCare2 Pro T: 0478 517979 De roll-over machine voor autowassen E: info@iclean.nl ROLL-OVERS op het hoogste niveau.

WWW.ICLEAN.NL

STOFZUIGERS advertentie

ERGOX Nederland Tel: 0495-764067 info@ergox.com www.ergox.com www.washtec.nl - 079 - 36 83 720 Energiezuinige stofzuigersystemen voor de carwash

STOFZUIGERS

ERGOX Nederland Tel: 0495-764067 info@ergox.com www.ergox.com Energiezuinige stofzuigersystemen voor de carwash


VLOEISTOFDICHTE VLOER

WATERRECYCLING

Carwashvloeren tot 350m2 in slechts 1 dag gelegd! En 2 uur na applicatie weer klaar voor gebruik!

Tel. 06-512 666 23 | info@vlietwash.nl

www.vlietwash.nl

013 - 203 24 69 HUIJBREGTSFLOORSYSTEMS.COM

WASSTRATEN

AUWA perfect car care Best performance carwash-chemie. Meer glans, bescherming en tevreden wasklanten.

SoftLine2 kettingwasstraten Modulair en flexibel concept voor elke gewenste capaciteit en beschikbare ruimte.

www.washtec.nl - 079 - 36 83 720

www.washtec.nl - 079 - 36 83 720

Transport Cleaning

AquaPUR2 waterterugwinning Innovatieve waterbehandeling voor roll-overs.

DICO TEXTIELE WASSTRATEN • Degelijkheid • Duurzaamheid • Weinig onderhoud/storingen • Elektrische of hydraulische aandrijving • Geheel uit rvs en glasparel gestraald

www.meijercarwash.nl 0592 - 26 28 33 MaxiWash Vario Snel, betrouwbaar en economisch wassen van trucks en bussen.

www.washtec.nl - 079 - 36 83 720

CARWASH CHEMIE

Hoog volume RVS AUTOWASSTRATEN tel: 085 - 0653 299 www.dicocarwash.nl

4Carwash B.V. tel. 06-53171272 E: info@4carwash.nl www.4carwash.nl www.blob-ps.com

www.washtec.nl - 079 - 36 83 720

VERLICHTING LED

proudly made in Germany

ACE Carwash Systems Gouwzeestraat 11 1382 KD Weesp T 0294 491 567 info@ace-europe.nl www.ace-europe.nl

Wie levert Wat

TRUCKWASH


Wij zijn dé Ceccato dealer voor Nederland

en Dat vieren wij met 2 nieuwjaars aanbiedingen aanbieding 1:

Ceccato Phoenix Tech Deze roll-over heeft een maximale capaciteit van 1.200 wasbeurten per maand en is

Compleet en werkend opgeleverd en geen ‘rare’ verrassingen achteraf

va.

€45.000,excl btw

geschikt voor personenen bedrijfsauto’s.

aanbieding 2:

minimax wasstraat 16,5 meter kettingbaan met een capaciteit tot maar liefst 30 auto’s per uur. Ook leverbaar in een kortere uitvoering (vanaf 11 meter).

Inclusief vervoer, compleet en werkend opgeleverd en geen ‘rare’ verrassingen achteraf

va.

€100.000,excl btw

Wilt u meer info? Neem dan gerust contact met ons op.

Dit zijn wij: Wij zijn een jong bedrijf, gespecialiseerd in de verkoop, onderhoud en reparatie van wasstraten en hefbruggen. Voor al uw vragen hebben wij een passende oplossing want met meer dan 40 jaar ervaring in deze branche hebben wij een schat aan kennis opgebouwd.

Echten service, échte service! Oshaarseweg 2F // 7932 PX // Echten // 06 11 012 112 of +31 6 53107719

echtenservice.nl

// info@echtenservice.nl

maandag t/m vrijdag: 9:00 - 17:00 uur // zaterdag en zondag alleen storingen Aanbiedingen geldig t/m 31 maart 2021


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.