CleaningStation 3 2022

Page 1

MEI TANK SHOP

BRANDSTOF TECHNIEK

WASSEN Car&Truck

2022

03CS 3

SWO de Splinter kiest voor samenwerking met De Digitale

5

6

|

mei 2022

|

INHOUDSOPGAVE

3

COLUMN

17

Op 1 januari 2023 nieuwe omgevingswet van kracht. Gevolgen voor oa vergunning(en)

25

BOVAG Brandstofdebat In 2030 wordt er minder benzine en diesel getankt dan nu. Uit een nieuw scenario onderzoek van BOVAG blijkt dat de afname ten opzichte van 2011 voor benzineauto’s ongeveer een kwart bedraagt en voor dieselauto’s een derde. Voor LPG-auto’s bedraagt de afname zo’n 65%. Tegelijkertijd neemt de vraag naar elektriciteit en waterstof fors toe.

12

21

Project A7-Carwash: bouw is inmiddels begonnen In het plaatsje Kolham (gemeente Midden-Groningen in de provincie Groningen) is de bouw van een groot wascentrum begonnen. Kolham ligt aan de snelweg A7 en daarom heeft Dennis Pruis, opdrachtgever voor de bouw, besloten het wascentrum dan ook A7Carwash te noemen. Toen hij vernam dat aan de Einsteinlaan een groot tankstation en een Mc Donalds gebouwd zou gaan worden, zag hij daar ook de mogelijk voor een wascentrum.

Beschermen tegen cybercriminaliteit / Nieuwe podcast ‘digitale veiligheid’ / afspraak banken over contant geld ed

Torqx Capital op overnamepad binnen de carwashbranche Torqx Capital Partners (“Torqx”) is met een nieuw initiatief de carwash wereld ingestapt en heeft de autowasstraten

35

van Autowas H2O en Bubbles Carwash overgenomen. De nieuwe groep bestaat uit vijf premium autowas-locaties gelegen in Leiden, Leiderdorp, Spijkenisse, Rotterdam en Zoetermeer. Hein Castelijns is per april 2022 gestart als Algemeen Directeur om de nieuwe groep te leiden.

Uitgever:

WashTec waterrecycling systemen De firma WashTec is Europees markleider in het plaatsen van wasinstallaties. Steeds vaker wordt de aanschaf van een wasinstallatie gekoppeld aan een waterzuiveringssysteem. Om in alle vragen en behoeftes te voorzien biedt de firma WashTec een drietal types waterzuiveringssystemen: AquaPur, AquaBIO en de Kiesfilter.

Berrie Wolters

Drukkerij:

Veldhuis Media, Raalte

Postbus 6672 • 6503 GD NIJMEGEN

Opmaak:

Creatieve Gasten, Nijmegen

Telefoon:

+31 (0)6 5218 3174

Verspreiding:

PostNL

E-mail:

wppvakbladen@ziggo.nl

Oplage:

2100

verschijning:

6 x per jaar

www.cleaningstation-tankstation.nl www.cleaningstation-carwash.nl


4

SHOP & ZO

|

mei 2022

|

CS 3

Klantvriendelijkste Shell medewerkster vind je bij Shell Pasteurlaan! Half april is bekendgemaakt dat Cemile Soycan van Shell Pasteurlaan Oosterhout de titel ‘Service Champion of the Year 2021’ heeft veroverd. Ze is dus de meest klantvriendelijke medewerker van alle Nederlandse Shell Tankstations. Ingrid van Oort, Territory Manager van Shell was speciaal naar Oosterhout gekomen om deze bijzondere award uit te reiken. Cemile wint daarmee een onvergetelijke reis naar Dubai, waar de Service Champions van alle landen samen een onvergetelijk feest van Shell krijgen aangeboden.

De geboren en getogen Oosterhoutse Cemile Soycan werkt al ruim 12 jaar bij Shell Pasteurlaan. Cemile: “Ik voel vuurwerk in heel mijn lijf, zo blij ben ik! Ik voel me erg thuis hier en ondanks de lastige tijden vorig jaar hebben we er met elkaar de positiviteit erin gehouden. En dat hebben onze gasten gevoeld!” Cemile wint deze prijs na een zeer positieve ‘Go Well ervaring’ van een gast. Die was met slingers de winkel binnengelopen, want volgens deze dame is het altijd een feestje om bij Shell Pasteurlaan te komen tanken. En een andere klant had de medewerkers getrakteerd op ijs nadat hij na een dag hard werken op een bijzonder vriendelijke wijze te woord was gestaan.

Trots Stationsmanager Aard Hoeks van Shell Pasteurlaan: “De uitreiking van deze award is een complete verrassing voor het hele team. Het geeft aan dat de gasten van dit station zich welkom voelen en de Brabantse gastvrijheid weten te waarderen. Het team is erg hecht en vult elkaar prima aan.” Retailer Remko Lamme: “Het is Cemile die de prijs wint, maar het is dankzij het complete team dat dit tankstation tot de meest klantvriendelijke van Nederland kan worden gerekend! En daar ben ik als retailer natuurlijk ook bijzonder trots op! (Bron: Oosterhout Nieuws)

Nominatie Ecodos Dosage Bottle Innovation Award 2022 Op de Interclean 2022 lanceerde Spectro de nieuwe Ecodos Dosage Bottle. Het meest bijzondere aan deze verpakking is dat deze gemaakt is van 100% gerecycled kunststof uit Spectro’s eigen Recycle Factory. Deze innovatieve verpakking is dan ook genomineerd voor de prestigieuze Amsterdam Innovation Award 2022. “De speciale doseerdop zorgt voor de juiste dosering van onze ecologische, hooggeconcentreerde producten. Het ecologische karakter wordt onafhankelijk bevestigd door de EU Ecolabel en ASP logo’s. De meeste producten die worden geleverd in de Ecodos Dosage Bottle zijn hiermee gecertificeerd. Alle producten worden in onze duurzame fabriek in Nederland geproduceerd. Daarom noemen wij dit met recht de meest duurzame fles voor reinigingsmiddelen ter wereld, “ aldus Laurens Metternich van Spectro.

Eenvoudig gebruik “Dankzij de duidelijke kleuren, nummers en symbolen is het systeem voor iedereen eenvoudig te gebruiken. Slechts drie producten zijn nodig voor alle dagelijkse reinigingswerkzaamheden, zonder concessies te

doen aan de reinigingskwaliteit. De compacte verpakkingen passen door hun slanke uiterlijk in compacte verpakkingsdozen en zijn eenvoudig te hanteren. Dankzij het ergonomische handvat is de fles nog gemakkelijker vast te pakken. De Ecodos Dosage Bottle is er tevens in een variant voor poeders”


CS 3

|

mei 2022

|

SHOP & ZO

5

SWO de Splinter kies voor langdurige samenwerking met De Digitale Met 'full-service' en 'rendement-optimalisatie' als gemeenschappelijke delers, tekenden Letteke van der Kruk, Gerbert Vissers, Rob van Herpen en Jeffrey Brouwer de overeenkomst voor een langdurige samenwerking. De komende jaren zal De Digitale de content verzorgen voor de ca. 180 aangesloten leden, op onder andere de schermen bij de kassa. De van oorsprong inkoop georiënteerde Samenwerkingsorganisatie (SWO) de Splinter heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot full service retail organisatie. Het hoofddoel is het realiseren van rendementsverbetering voor haar leden. In dat kader kiezen zij voor een samenwerking met De Digitale. Zij zullen alle locaties gaan voorzien van fullHD mediaplayers met spetterende content. Als marktleider op het gebied van digitale menuborden en gebruiksvriendelijke orderkiosken richt De Digitale zich ook op het ontwikkelen van nieuwe innovatieve formats zoals ‘the stretch’, zoals te zien op de foto hiernaast.

Splinter Inspiratiedag Op 12 mei aanstaande wordt de petrolmarkt getrakteerd op de Splinter Inspiratiedag, gehouden in het ZiN inspiratielab in Veghel. Na het besloten ochtendprogramma zal De Digitale de nieuwe producten uit het portfolio introduceren tijdens de inspiratiedag. “Goede content die de gast verleidt, het juiste aanbod op de juiste manier gepresenteerd, op het juiste moment. Dat stimuleert de omzet en geeft een beter rendement.”


BOVAG SCENARIO ONDERZOEK OVER ENERGIETRANSITIE:

Derde minder diesel en kwart minder benzine afzet in 2030


CS 3

door Court-Jan Verbeek In 2030 wordt er minder benzine en diesel getankt dan nu. Uit een nieuw scenario onderzoek van BOVAG blijkt dat de afname ten opzichte van 2011 voor benzineauto’s ongeveer een kwart bedraagt en voor dieselauto’s een derde. Voor LPG-auto’s bedraagt de afname zo’n

|

mei 2022

|

BRANDSTOFDEBAT

7

ongeveer 18 procent minder afzet van diesel in 2030. In 2021 bedroeg deze afzet nog 3,1 miljard liter; volgens het onderzoek zal voor deze categorie dalen naar 2,5 miljard. De totale afname in dieselliters bedraagt zodoende ongeveer een derde. De afzet van LPG zal in 2030 nog 70 miljoen liter bedragen, in 2021 was dat nog bijna 200 miljoen liter.

65%. Tegelijkertijd neemt de vraag naar elektriciteit en waterstof fors toe.

Drie scenario’s De

resultaten

van

het

scenario

onderzoek werden op 13 april in Utrecht gepresenteerd Brandstofdebat.

tijdens

het

voor

dit

BOVAG onderzoek

hebben de onderzoekers drie scenario’s uitgewerkt voor zowel personenauto’s als vrachtverkeer. Hierbij is naar eigen zeggen rekening gehouden met alle mogelijke factoren, zoals de verwachte economische ontwikkelingen van het CPB en het effect daarvan op de omvang van het wagenpark en

op

kilometrages,

ontwikkelingen

met betrekking tot elektrisch rijden en waterstof,

en

zaken

als

milieuzones,

subsidies, de Europese Green Deal en de visie van autofabrikanten.

Benzine en diesel Het meest gangbare scenario voorspelt dat er in 2030 door benzineauto’s een kleine 4 miljard liter benzine wordt getankt; een afname van 22% ten opzichte van 2021 toen er nog ruim 5 miljard liter werd getankt. Voor dieselauto’s komt de teller in 2030 uit op 1,3 miljard liter (personenauto’s en lichte bedrijfswagens). Voor trucks en overige voertuigen wordt rekening gehouden met

Electriciteit en waterstof Tegelijkertijd zal de vraag naar elektriciteit flink toenemen. De onderzoekers komen op een toename van wel 600 procent. De afzet van waterstof zal in 2030 ten opzichte van 2021 met tienduizenden procenten toe gaan nemen.

“In de figuur hiernaast zijn de (globale) transitiepaden voor de verschillende modaliteiten en energiedragers weergegeven, op basis van (verwachte) technologische en markt ontwikkelingen en afspraken onder andere uit het Klimaatakkoord. Zo verwachten we dat het aantal personenauto’s dat op fossiele brandstoffen rijdt richting 2050 steeds verder zal afnemen. Het aantal batterij elektrische en waterstof personenauto’s daarentegen zal verder toenemen. Het gebruik van hernieuwbare biobrandstoffen zal naar verwachting toenemen, o.a. door de implementatie van de RED2, maar zal na 2030 weer afnemen vanwege de sterke groei van het aantal elektrische personenauto’s. Een dergelijke ontwikkeling verwachten we ook bij de overige vervoermiddelen in het wegvervoer, hoewel de ontwikkeling richting zero emissie bij vracht en mobiele machines iets langzamer zal gaan.”


8

BRANDSTOFDEBAT

mei 2022

|

CS 3

|

Waterstof en EV breken beide door VOLDOEN AAN KLIMAATDOELEN WORDT HELE OPGAVE De energietransitie voor het wegverkeer komt op gang, maar het zal niet makkelijk zijn om de gestelde doelen te halen. Dit was een uitkomst van de paneldiscussie tijdens het brandstofdebat.

 Nu ligt er veel nadruk op elektrische auto’s, maar tijdens de debatten werd duidelijk dat deze alleen niet voldoende zijn om aan de doelstellingen van de brandstoftransitie te voldoen. Er is ook een duidelijke rol weggelegd voor waterstof; deze brandstof zou toch wel eens voor personenvervoer een belangrijke optie kunnen worden, aldus BOVAG.

Hernieuwbare brandstoffen Volgens Eric van den Heuvel, directeur Platform Hernieuwbare Brandstoffen kan de brandstoftransitie niet zonder hernieuwbare brandstoffen (biobrandstoffen): “Want zonder hernieuwbare brandstoffen halen we de klimaatdoelen niet.” Het beleid voor 2030 stuurt volgens hem maximaal op elektrisch en duwt hernieuwbare brandstoffen dankzij een aftopping in het Klimaatakkoord onbedoeld uit het systeem. “Het resultaat is dat in 2030 nog zo’n 80 procent fossiele brandstoffen in het systeem zitten. We kunnen de doelstelling wel halen als” deze naar 2050 wordt verlegd. Daarvoor is het nodig om te lobbyen.” Volgens Petrouschka Werther, directeur Duurzame Mobiliteit bij het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, ligt het probleem bij het slechte imago van hernieuwbare brandstoffen in politiek Den Haag: “Door het frame van ‘voedsel in de tank’ en ‘bossen die worden gekapt’ liggen hernieuwbare brandstoffen politiek heel slecht, en daardoor wordt het in het beleid zo klein mogelijk gemaakt. Het is heel lastig om die beelden weg te nemen.”

Nationaal plan

meer voor het voetlicht in Den Haag, aldus Rogier Kuin van BOVAG. “Het moet hoger op de agenda komen, daar is een nationaal plan voor nodig net zoals bij EV. De limiet van 65 Petajoule hernieuwbare energie moet eraf.” Zo’n investeringsen innovatieagenda zou zelfs de basis kunnen leggen voor een bio-based economy, aldus Marnix Koopmans van Vereniging Nederlandse Petroleum Industrie (VNPI). “We moeten het veel breder en strategischer bekijken.”

Fit for 55 Jasmin Schous, EU-coördinator Duurzame Mobiliteit Ministerie bij het ministerie van I&W, wijst op Fit for 55, een pakket maatregelen dat de Europese Commissie voorbereidt om in Europa in 2030 55 procent minder broeikasgassen uit te stoten dan in 1990: “Het uiteindelijk doel is een klimaatneutraal Europa in 2050. Ook de mobiliteit moet daaraan een bijdrage leveren. Fit for 55 zal leiden tot duurdere brandstof en meer hernieuwbare energie.” Ze noemde maatregelen die de mobiliteitsbranche gaan raken: “Er zijn plannen voor nog scherpere CO2-normen voor personenauto’s en lichte bedrijfswagens. Hiervoor is het relevant om in 2035 geen fossiele brandstoffen meer te verkopen. Ook zijn er plannen voor het garanderen van voldoende laadinfrastructuur en komt er een nieuwe richtlijn die bepaalt dat het aandeel hernieuwbare energie van 32 procent naar 40 procent moet.”

Duurder Ten slotte komt er naast het bestaande CO2emissiehandelssysteem ETS ook zo’n zelfde systeem voor energielevering in de bebouwde omgeving en mobiliteit. Een liter brandstof zou daardoor 12 tot 14 cent duurder worden, hield Schous een berekening van het Planbureau voor de Leefomgeving voor. “Of er al weerstand klinkt in Brussel? Ja, want hoe we dit soort maatregelen eerlijk uitvoeren is een continu discussiepunt. Duidelijk is wel dat de Europese wetgeving ons gaat raken.”

Toch komt de noodzaak van hernieuwbaar wel degelijk steeds

Ontwikkeling aanbodzijde FABRIKANTEN Personenautofabrikanten voorgesorteerd

op

een

hebben elektrisch

stevig

aangedreven

toegenomen en verdere uitbreiding met zowel BEV als FCEV ligt in de lijn der verwachting.

modellenportfolio en zijn méér dan ooit klaar voor groot

Bij trucks is de situatie de afgelopen 2 jaar drastisch

deel zal deze batterij-elektrisch (BEV) zijn. Een paar

veranderd: Was er toen vooral sprake van naar EV

fabrikanten (o.a. Toyota, Hyundai) ontwikkelen naast

omgebouwde traditioneel aangedreven voertuigen en/

BEV serieus aan FCEV-alternatieven. In 2022 zijn er 73

of experimentele versies, nu heeft elke truckfabrikant

elektrische modellen beschikbaar. En voor de periode

in elk segment batterij elektrische varianten die tot het

2023 tot 2027 zijn 81 nieuwe modellen aangekondigd.

reguliere leveringsprogramma behoren. Voor de lange

een

emissievrije

toekomst.

Voor

een

heel

afstanden wordt ingezet op FCEV. FCEV wordt vanaf De

aanschaf

van

kostprijsgedreven;

bestelwagens de

is

veel

sterker

(markt)ontwikkeling

van

elektrische voertuigen is daardoor later op gang gekomen. Maar het aanbod BEV is nu al aanzienlijk

2025 als serieus alternatief gezien. Tegen die tijd zal het netwerk waterstofstations voldoende ontwikkeld zijn voor (Europees) lange afstandstransport.


CS 3

|

mei 2022

|

BRANDSTOFDEBAT

9

Debat waterstof:

Het wordt elektrisch en waterstof

• De in het regeerakkoord gemaakte plannen om uiterlijk in 2030 alle nieuwe auto’s emissieloos te laten zijn,

Tijdens het debat over waterstof werd duidelijk dat ‘Batterijelektrisch’ de norm wordt voor personenauto’s. Althans, dit

verwacht

Peter

Soonius,

senior

programmaleider

Mobiliteit & Markt bij Natuur & Milieu.

 Soonius

zei

voor

waterstof

in

2030

voor

waterstof

alleen mogelijkheden te zien in het zwaar transport en scheepvaart. Hij verwacht dat batterij-elektrisch de norm wordt voor personenvervoer. Als reden hiervoor noemde hij het energieverlies bij de productie van waterstof en het tekort aan duurzame elektriciteit om groene waterstof te maken. Ook ziet hij dat de markt voor personenvervoer zich vooral richting batterij-elektrisch beweegt.

Paul

Kerkhof,

eigenaar

miljoen

elektrische

personenvoertuigen.

komt

(GWh) waar 1,7 miljoen laadpunten voor nodig zijn. • In een prognose voor de benodigde laadinfrastructuur, berekend door APPM, blijkt dat er vanaf 2025 al bijna 550 laadpunten per werkdag moeten worden geïnstalleerd. De aanname is dan dat het toegenomen laadvolume verdeeld wordt over snellaadpunten en normale laadpunten volgens de verhouding 15%85%. In 2030 is er zelfs een tempo van meer dan 1400 laadpunten per werkdag nodig om aan de laadpunten per paal) betekent dit bijvoorbeeld dat er

van

onder

meer

een

waterstoftankstation, pleitte ervoor om werk te maken van waterstofinfrastructuur: “Alleen batterij-elektrisch is onmogelijk vanwege een tekort aan netwerkcapaciteit. Het is bij personenvervoer een kwestie van én waterstofelektrisch én batterij-elektrisch.” Alex Kaat, kernteamlid van het H2Platform, vulde aan: “Zolang er niet één brandstof de oplossing vormt, moet je waterstof niet weg doen. Laat ondernemers als Jan Paul experimenteren en behandel ze qua beleid en subsidiering gelijk met EV.”

Ook taxis en bussen Petrouschka Werther, directeur Duurzame Mobiliteit bij het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. gaf aan

ongeveer 217 publieke palen per werkdag geplaatst moeten worden in 2030. • Daarnaast zal er een toename komen in de laadbehoe[e van elektrische bussen, bestelauto’s, vrachtwagens, binnenvaartschepen en light electric vehicles (LEV’s). • Naast deze ontwikkelingen gaat de mobiliteitstransiXe bovendien gepaard met de opkomst van autodelen, zelfrijdende

auto’s

en

innovaXes

zoals

Vehicle-to-

Grid laden (V2G; met bi- direcXonele laadpalen) en inducXeladen.

Aantallen

laadpunten

per

provincie,

verdeeld op basis van huidig aantal inwoners en autobezit.

te verwachten dat batterij-elektrisch de norm wordt voor personenauto’s. Maar ze ziet voor bijvoorbeeld taxi’s en bussen kansen voor waterstof. Los daarvan benadrukte ze dat zolang de laadinfrastructuur voor batterij-elektrisch niet voldoende is, investeren in andere opties zoals waterstof noodzakelijk zijn.

Dit

overeen met een laadbehoefte van 7.100 gigawa]uur

vraag te voldoen. Voor publieke laadpalen (met twee

Waterstofinfrastructuur Jan

kan vertaald worden naar een wagenpark van 1,9

Bron: Nationale Agenda Laadinfrastructuur


10

BRANDSTOFDEBAT

|

mei 2022

|

CS 3

Debat EV:

Stimuleer EV voor de gewone consument Voorzitter Remco de Boer concludeerde dat EV de wind

Waterstaat, gaat een verbod op niet-nul-emissieauto’s

mee heeft. Dit zei hij tijdens het EV Debat: “De sterren

wellicht helpen: “ik verwacht dat dit er in 2035 komt.” Een

voor elektrische voertuigen staan gunstig.”

Nederlands verbod al in 2030 invoeren is niet toegestaan. Betalen

naar

Gebruik

kan

pas

vanaf

2030

worden

De Boer zei dat Nederland het met 400.000 elektrische

ingevoerd en biedt bovendien voor de positie van EV ook

voertuigen en 90.000 (semi-) publieke laadpunten best

geen soelaas.

goed doet. Maar volgens Rogier Kuin, manager Public Affairs bij BOVAG, blijft de nieuwverkoop inmiddels flink

Bijtelling

achter op andere West-Europese landen. “Er is in euro’s

Daarom pleitte BOVAG voor concrete maatregelen zoals

nu eigenlijk geen verschil meer in bijtelling tussen benzine

de bijtelling weer naar 12% en een aanschafsubsidie voor

en EV en voor na 2025 is er nog helemaal geen beleid voor

EV zonder jaarschotten. “Die maatregelen zijn nodig om

stimulering.” Ook vroeg hij zich af of de laadinfrastructuur

de gewone consument perspectief te bieden in plaats van

straks wel op orde is.

de happy few die EV nu kunnen betalen. 80 procent koopt een gebruikte auto en die kun je pas kopen als die er is.”

Verbod Volgens Mobiliteit

Petrouschka bij

het

Werther,

Ministerie

directeur van

Duurzame

Infrastructuur

en


AED: daar red je levens mee

Laat uw ondernemershart kloppen en zorg voor een AED binnen handbereik! KIJK OP MIJN.BOVAG.NL/AED VOOR MEER INFORMATIE

Alles voor een betere kilometer.


12

BOVAG & ZO

|

mei 2022

|

CS 3

en

of trek­ eken. nuari vem­ eken.

code ven-

agje van

waar G ingen en je r bij r de nt.

BOVAG-nieuws verschijnt onder de verantwoordelijkheid van BOVAG. Kijk op mijn.bovag.nl voor meer informatie over BOVAG en het lidmaatschap

BOVAG helpt beschermen tegen cybercriminaliteit Plotseling geen toegang meer tot uw klantgegevens of een geïnfecteerde mail naar al uw relaties: het kan ook u zomaar overkomen. Online criminaliteit, zoals hacking of ransomware, is een steeds grotere zorg, ook voor ondernemers in de mobiliteit. BOVAG en Bovemij helpen u zich daartegen te beschermen met het platform Samen Digitaal Veilig. Ook kleinere bedrijven worden regelmatig slachtoffer van online criminaliteit. Ruim 55 procent van het midden- en kleinbedrijf is minstens één keer slachtoffer geworden en ondervindt grote schade. Het is belangrijk om nu preventieve maatregelen te nemen. Samen Digitaal Veilig helpt daarbij, met praktische checklists en handige filmpjes die u en uw medewerkers leren waar ze op moeten letten en waar het beter kan. Het platform

jzen interjzen anten. turen

geeft inzicht in wat er in uw bedrijf al gedaan is en wat er nog moet gebeuren op het gebied van veilig digitaal ondernemen. Ook uw IT-leveranciers kunnen hiermee scherp worden gehouden. Bovendien kunt u kosteloos gebruikmaken van dit platform dat op initiatief van MKB Nederland is ontwikkeld. Voor meer informatie en om direct aan de sla te gaan, zie mijn.bovag.nl/ samendigitaalveilig.

n.

Nieuwe BOVAG-podcast over digitale veiligheid De nieuwste aflevering van Bureau BOVAG gaat over digitale veiligheid; luister naar een collega-ondernemer die met online criminaliteit te maken kreeg, naar experts en naar de praktische tips om uzelf te beschermen tegen digitale diefstal.

n

a ontelen. kunt nten, n kor-

De boodschap van deze podcast is dat criminelen al lang niet meer voornamelijk geïnteresseerd zijn in hele grote bedrijven. Iedereen loopt het risico op een digitale aanval met alle gevolgen van dien. Uw systeem ligt plat, back up geïnfecteerd, u kunt niet meer bij uw klantgegevens, de planning, de facturen. Uw bedrijf wordt lamgelegd. Neem daarom de tijd om uw bedrijf en uw gegevens goed te beschermen

18/10/2019 15:13

en om uw medewerkers te informeren over digitale veiligheid. Bureau BOVAG is de podcast van BOVAG waarvan inmiddels vier afleveringen zijn verschenen. U kunt deze beluisteren via mijnBOVAG.nl/podcast, maar ook via uw eigen podcast app, zoals Spotify. Wilt u direct aan de slag om uw bedrijf weerbaar te maken tegen online criminaliteit? Kijk dan ook op samendigitaalveilig.nl/mobiliteit.


CS 3

|

mei 2022

|

BOVAG & ZO

13

Meld u aan voor de WinterWasWeken Hoe zorgt u ervoor dat uw klanten ook in de wintermaanden hun auto bij u komen wassen of poetsen? Eén van de manieren om klanten te trek­ ken, is deelname aan de BOVAG WinterWasWeken. Deze actie vindt jaarlijks plaats in de maand januari en meedoen is eenvoudig: gewoon voor 13 novem­ ber aanmelden op mijn.bovag.nl/winterwasweken. Tijdens de WinterWasWeken geeft u iedere klant een kanskaart mee. Op elke kanskaart staat een unieke code waarmee klanten kans maken op een van de ruim zeventig prijzen en ze ontvangen altijd een bedankprijs. De bedankprijs is een gratis tweede kaartje op een dagje uit naar keuze. De hoofdprijs is een auto ter waarde van € 10.000 uit te zoeken op viaBOVAG.nl.

Afspraken met banken over contant geld

Onder andere de grote banken en MKB-Nederland hebben afgelopen maand hun handtekening geDeelname zet onder een nieuw Convenant Contant Geld. Het gebruik van contant geld neemt af in Nederland, Aan deelname is een eenmalige bijdrage per vestiging verbonden waar maar het is nog steeds een wettig betaalmiddel. In het convenant staan afspraken over bijvoorbeeld tegenover staat dat u meelift op landelijke communicatie die BOVAG de beschikbaarheid van geldautomaten en het bevriezen van kosten bij het storten of opnemen van organiseert. Net als voorgaande jaren stelt BOVAG communicatie-uitingen geld. De afspraken gelden in ieder geval voor vijf jaar en ook BOVAG ondersteunt het convenant. aan u beschikbaar. Een wasstraat met kettingbaan betaalt € 600 een roll-over € 300 en een autopoetsbedrijf € 200. Een klein bedrag als je Er is een norm afgesproken voor het aantal van het convenant wordt gemonitord, waarbij BOVAG het vergelijkt met een advertentie in de plaatselijke krant of een flyer bij Mark de Graaf van Bob Autowas is tijdens geldautomaten binnen eenvan straal van 5 kilometer, in direct contact Hoe staatmeer metleden De Nederlandsche het wekelijkse folderpakket. deelnemen, hoeBank. groter de de algemene ledenvergadering BOVAG zodat erenvoldoende mogelijkheid is om geld af dekking en natuurlijk de communicatie naar de consument. AutowasPoetsbedrijven per acclamatie landelijke te storten en op te nemen. Ook zijn er afspraken Standpunt BOVAG herbenoemd tot voorzitter van deze afdegemaakt over de snelheid storingen BOVAG ziet dat er in de mobiliteitsbranche ook ling. Zijn eerste zittingstermijn liep afwaarmee en hij Eigen prijzen of bedankje opgelost moeten worden. dooreen steeds meer digitaal wordt betaald en wilom dat stelde zich herkiesbaar voor eenVerder tweede mogen erNaast vastgesteld prijzenpakket, is het ook mogelijk zelfook prijzen banken extra kosten worden berekendaan voor ondersteunen. BOVAG termijn. Degeen vergadering waarin hij werd heruw klanten beschikbaar Tegelijkertijd te stellen. Denkvindt aan een waspas,dat een er winterset of interieurreiniging. Laat bij uw inschrijving weten welke prijzen kozen vond plaatsvan op de Car Wash Show het afstorten biljetten van 200 euro en toteen nog steeds contant betaald moet kunnen worden u beschikbaar stelt,dit deze wordenen verloot onder uw eigen klanten. Europe de Kromhouthal in Amsterdam. medioin 2023 worden door banken en Geldmaat en dat opprijzen een veilige betaalbare manier in Het is ook mogelijk om in plaats van een prijs een bedankje mee te sturen geen tariefsverhogingen of volumebeperkingen de lokale omgeving afgestort moet kunnen worden de bevestigingsmail die consumenten na deelname. doorgevoerd. Tevens is afgesproken dat eringeen bij de banken. Daar maakt ontvangen BOVAG zich hard voor klantgroepen uitgesloten mogen worden van nu sommige banken (te) veel drempels opwerpen Meer weten? Kijk op verhogen. www.mijn.bovag.nl/winterwasweken. bijvoorbeeld het afstorten van contant geld. en tarieven We zijn dan ook blij met de Onderzoek naar betalingen moet altijd op een afspraken in het convenant. Loopt u als BOVAG-lid individu gericht zijn. Ook een standaard tarief desondanks tegen problemen aan bij uw bank, neem vaststellen voor contante betalingen mag niet als dan contact op met BOVAG Ledenadvies via 030 659 anti-witwasmaatregel worden gebruikt. De naleving 53 00 of ledenadvies@bovag.nl.

Mark de Graaf herbenoemd

BOVAG-nieuws verschijnt onder de verantwoordelijkheid van BOVAG. Kijk op mijn.bovag.nl voor meer informatie over BOVAG en het lidmaatschap

Stoppen ofminder diesel en kwart Een derde doorgaan? minder benzine in 2030

Wist u dat een goede bedrijfsoverdracht vijf jaar neemt? erover om te in een gang- focussen op 2025 en 2030 - ten opzichte van 2021 Tenin beslag opzichte van Denkt 2021 uzal in 2030 stoppen met uw bedrijf? Begin dan op tijd en bestelwa- - en houden rekening met alle mogelijke factoren, baar scenario voor personenauto’s met het bekijken en uitwerken van de mogegens ongeveer de helft minder diesel en bijna een zoals de verwachte economische ontwikkelingen lijkheden. BOVAGbenzine kan u hierbij helpen met MKB-Nederland heeft met BOVAG een online programma kwart minder worden getankt, zo blijkt uit van het CPB eninput het van effect daarvan op de omvang ontinformatie en advies. Meer weten? Kom naar wikkeld dat helpt bij de uitvoering van energiebesparende maatregelen. het nieuwe scenario-onderzoek van BOVAG. Voor van het wagenpark en op kilometrages. Die effecde laatste workshop ‘Stoppen of doorgaan?’ Per maatregel krijgt u uitleg, kosteninschattingen en adviezen. Ook kunt vrachtverkeer wordt rekening gehouden met 18 ten zijn onderzocht voor zowel personenauto’s als van dit jaar op 13 november in Dodewaard. u eenvoudig alle maatregelen inplannen en uw totaaloverzicht uitprinten, procent minder diesel. vrachtverkeer. Natuurlijk zijn ook alle ontwikkelinhandig bij controle door de Omgevingsdienst. BOVAG-leden krijgen korgen rondom elektrisch rijden en andere alternating op dit Milieubeheerprogramma.  Kijk voor meer informatie en aanmelden Het onderzoek is uitgevoerd door bureau VMS In- tieve brandstoffen in ogenschouw genomen, zoals op mijn.bovag.nl. sight en gepresenteerd tijdens het BOVAG Brand- milieuzones, subsidies, de Europese Green Deal en  Kijk op milieubeheerprogramma.nl. stofdebat op 13 april in Utrecht. De onderzoekers de visie van autofabrikanten. En niet te vergeten het hebben drie scenario’s uitgewerkt. Die scenario’s toegenomen thuiswerken.

Online hulp bij energie besparen

2019.BVG.034 BOVAG - Cleaning & Station 10-2019 v02b.indd 1

18/10/2019 15:13CS 3

|

mei 2022

|

VARIA

15

ADVERTORIAL

Tankshop-eigenaar wil de shop het liefst niet sluiten! Daarom renoveren we elk gewenst moment de vloer? Welk vloersysteem past het beste in een tankshop? Dat is ons Mesa Fast Vloersysteem. Dit systeem brengen we op 1 dag of 1 nacht aan is na 2 uur al volledig belastbaar! Dit is een groot verschil met bijvoorbeeld epoxy coating systemen waarbij de applicatie al 2 dagen duurt en de uitharding ook nog eens 2 dagen in beslag neemt. Het Mesa Fast vloersysteem kan aangebracht worden over verschillende ondergronden. Zowel een betonvloer als een te-

gelvloer zijn geschikte ondergronden voor het vloersysteem. We werken het vloersysteem licht antislip af, waardoor de vloer veilig blijft om te betreden wanneer deze nat wordt. Verder is dit systeem beschikbaar in verschillende kleuren waardoor er altijd wel een kleur tussen zit die bij uw bedrijfsvoering past. In een tankshop is het handig om een onderhoudsarme vloer te hebben, die makkelijk schoon te maken is. Dan zit je met dit systeem goed! Daarnaast is deze vloer volledig vloeistofdicht en chemisch bestendig. Dat komt ook goed van pas in een tankstation. De tankstation shop in Wassenaar en in Nieuw-Beijerland profiteren beiden van de voordelen van het Mesa Fast vloersysteem. Naast renovatie, voert Mesa Coatings ook nieuwbouwprojecten uit.

Verkopen Fastned stijgt met 159% in 1e kwartaal 2022 Fastned zag de omzet gerelateerd aan opladen in het eerste kwartaal van 2022 stijgen naar 5,7 miljoen euro, bijna drie keer zo veel als in hetzelfde kwartaal van vorig jaar. Hiermee komt de annualised revenue run-rate op 23,0 miljoen euro. Deze sterke stijging is het gevolg van een grotere vraag naar laden als gevolg van de sterke verkoop van elektrische voertuigen in alle markten waarin Fastned actief is, ondanks dat het thuiswerkadvies dit kwartaal nog invloed had op het wegverkeer en de vraag naar opladen. Fastned verwacht haar netwerk met 65 stations uit te breiden in 2022, bijna 50% meer dan in 2021. Daarmee komt het totale aantal laadstations eind 2022 uit op ten minste 253 (YE 2021: 188). Fastned verwacht de capaciteit van bestaande stations met name in Nederland en Duitsland te laten groeien door 190 extra laders te installeren, waarmee het totaal aantal laders eind 2022 op 1.200 uitkomt.


HYDRAFLEX ROTERENDE TURBO NOZZLES BLAST-TEC PRO Meer impact Minder water Heavy duty Lange levensduur

Het beste uit Italië op het gebied van borstels en accessoires

Watermagic BV Klompenmakerstraat 135 3194 DD Hoogvliet Rotterdam

Tel: 0180 239 509 Email: sales@watermagic.nl Web: www.watermagic.nl

Whatsapp ons op 06 828 949 95


CS 3

|

mei 2022

|

COLUMN & ZO

17

COLUMN

Op 1 januari 2023 nieuwe omgevingswet van kracht

Het belang van uw vergunning(en)

Hoewel de Omgevingswet al diverse malen is uitgesteld zal deze zover het er nu uit gaat zien op 1 januari 2023 van kracht worden. Met deze nieuwe wet komt er een betere balans tussen het benutten en beschermen van de fysieke leefomgeving. Het grote voordeel is dat er meerdere vergunningstelsels aan de omgevingsvergunning worden toegevoegd en kunnen initiatiefnemers voor alle relevante wetgeving terecht bij een loket. Lokaal gaat de wet voor meer afwegingsruimte en flexibiliteit zorgen. Zo mag een gemeente of waterschap zelf ruimere of juist strengere regels stellen en dus individueel maatwerk bieden aan gebruikers van de leefomgeving.

Maar wat betekent dit nu voor u als ondernemer? Er komt meer ruimte voor maatschappelijk initiatief. Burgers en ondernemers kunnen straks meedenken en meebeslissen over de inrichting van de fysieke leefomgeving. De Omgevingswet maakt de vergunningverlening ook eenvoudiger, overzichtelijker en sneller. Dit biedt natuurlijk perspectieven maar ook valkuilen. Een vergunning biedt naast verplichtingen ook rechten. Zeker het laatste is voor u als ondernemer essentieel voor uw bestaansrecht. Een onderneming start vaak klein en groeit in de loop der jaren. Doorgaans bent u niet dagelijks bezig met het bij houden van de regelgeving. Ook de omgeving verandert mee. Zo wordt of is er een nieuwe woonwijk nabij uw bedrijf ontwikkeld. Door de groei en de oprukkende bewoners komt een moment zoals klachten, geuroverlast, geluidsklachten, lichthinder, enz. Het gevolg: een hoop problemen met de overheid. Wat mij als adviseur vaak opvalt is dat ondernemers vaak geen idee hebben welke vergunningen ze nu daadwerkelijk hebben. Vaak weet men wel dat er in het verleden een vergunning is aangevraagd en ook hebben gekregen maar als ik vervolgens vraag “laat mij deze vergunningen eens zien” dan heeft de ondernemer deze niet direct voorhanden. Een veel gemaakte opmerking is dan: “De gemeente heeft deze toch” en juist daar ligt het probleem. In het verleden had je vergunningen nodig van de gemeente, de provincie en het waterschap. Met de komst van Omgevingsdiensten en de decentralisering van wetgeving, waarbij bevoegde gezagen overgegaan zijn van bijvoorbeeld provincie naar gemeente, heeft ook daar een verschuivingen gegeven in dossiervorming. Je kan er dus niet altijd vanuit gaan dat de overheid alle dossier en vergunningen heeft. Ik heb ook al eens meegemaakt dat vergunningen zijn vernietigd of niet terug zijn te vinden in het archief. Zeker met de komst van de Omgevingswet is het raadzaam om alle vergunningen inzichtelijk te hebben en te kijken waar afwijkingen zitten. Ook is het handig om te weten of de bedrijfsvoering past binnen het bestemmingsplan. Een voorbeeld uit de praktijk. Een garagebedrijf in het zuiden van Nederland wilde zijn bedrijf verkopen. Wat bleek met de laatste wijziging van het bestemmingsplan was de functie veranderd van garagebedrijf naar wonen. De ondernemer was hiervan niet op de hoogte. Wijzigingen van dergelijke bestemmingen worden niet op perceel-/ adresniveau doorgegeven. Immers wordt het gepubliceerd in het huis aan huis blad. Toch vervelend als je dit niet gezien hebt. Nu denk je: “mooi wonen levert meer op dan een bedrijfsbestemming”. Alleen jammer dat er bij de betreffende gemeente geen woningvoorraad aanwezig was. Concreet het perceel is niet meer te verkopen als garagebedrijf en je kan er ook niet op bouwen omdat er geen woningvoorraad is. Nu is dit wel een extreem geval, maar wijzigingen in bestemmingsplan komen meer voor dan je denkt. Ook ontwikkelingen van woningen nabij je bedrijf, wat kan leiden tot meer gehinderde en mogelijke klachten vanuit de omgeving. Ik adviseer dan ook om een zogenaamde quickscan uit te laten voeren waarbij alle aspecten in het omgevingsrecht worden bekeken en hiermee een overzicht te hebben van alle vergunningen, meldingen en een beoordeling of de activiteiten (nog) passen binnen het vigerende bestemmingsplan. Handig is om deze gegevens fysiek of digitaal bij elkaar te hebben. Vervolgens te kijken of na te gaan waar de afwijkingen zitten en tot slot deze afwijkingen te alsnog te legaliseren.

Albert van der Linden Adviseur in omgevingsrecht www.krachtinomgeving.nl

Concreet bescherm uw rechten, dat maakt ondernemen leuk en voorkomt slapeloze nachten.


Gezocht Fulltime Technisch product adviseur carwash

Ter uitbreiding van ons team zijn wij opzoek naar enthousiaste technisch product adviseurs voor de carwash- truckbranche.

Sireon is sinds 2004 specialist en één van de marktleiders op het gebied van reinigingschemie voor de carwash- en truckwashbranche. Met zowel de ontwikkeling en productie binnen eigen huis kunnen wij snel schakelen en houden we de lijnen kort voor de klant. Met onze hoogwaardige en complete productlijn hebben wij voor elke klant de perfecte was oplossing in huis.

Wie zoeken wij?

Wat bieden wij?

Wat ga je doen?

Je hebt toonbare ervaring

Je onderhoudt contact met huidige

Competititeve arbeids-

in de Carwash- en of

klanten en pleegt acquisitie voor het

voorwaarden

Truckwasbranche.

uitbreiden van de klantenkring.

Informele werksfeer binnen en

Je bent resultaatgericht en hebt

Je ondersteund klanten met deskundig

team enthousiaste collega’s.

een commerciële instelling.

advies over het product assortiment.

Een auto van de zaak.

Je bent flexibel, nauwkeurig en

Je ontzorg klanten door het instellen

Wekelijkse vrijdagmiddag

kunt zelfstandig werken.

van machines en installaties en pleegt

borrel.

Je bent communicatief vaardig

technisch onderhoud wanneer nodig.

en collegiaal.

Je verwerkt orders en activiteiten

Je hebt affiniteit met techniek.

in het CRM- systeem en staat in nauwcontact met je collega’s.

Lijkt het je leuk om ons team te komen versterken? Stuur dan je sollicitatie en CV naar: chemie@sireon.nl.

We kijken ernaar uit!


distributeur van IPE filter

CS 3

|

mei 2022

|

VARIA

Break tank

19

Kettingschac

Begin dit jaar heeft u in dit vakblad en op onze website (cleaningstation-carwash.nl) een uitgebreid artikel kunnen lezen over het IPE water-

Riool

filter systeem. Dit systeem is o.a. in staat om

OBAS

Filter IPE

volledig automatisch het opgevangen vuil uit het

Osmose / schoonwater

filter te verwijderen. Bedenkers van dit systeem zijn Renald Moens van Carwash 360 en Frank Walraven. Inmiddels zijn er zo’n 9 carwashlocaties met dit systeem uitgerust en de animo vanuit de nationale- als ook internationale carwashsector

Bezinktank 3

Bezinktank 2

Bezinktank 1

is groot. Gezocht werd naar een distributeur om de vraag op te vangen. Aangezien Frank Walraven vele jaren werkzaam is bij Van Holland Stofzuigsystemen is uiteindelijk voor dit Montfoortse bedrijf gekozen.

geprogrammeerde tijden uit het filter te verwijderen en te loze systeem draait 24/7 wat inhoud dat hij in de nacht het meeste

verzet. Iedere ochtend is de gehele watervoorraad ca. drie kee filter gepasseerd en staat er ca. 80m3 schoon proceswater

POLISH IS

your passion

voor gebruik. Een bijkomstigheid is de hoogfrequente Ozon g

Martin van Zetten van Van Holland BV: “Het IPE filter systeem is bezig het watermanagement bij carwashes totaal op de kop te

rator die alleen maar wordt ingezet om te voorkomen dat het w

zetten en heeft dan ook een enorme potentie. Ik wist natuurlijk

gaat stinken. Ozon vernietigd alles wat kan oxideren. In het afva

al een langere tijd dat Frank hiermee bezig was en we hebben

ter van de wasstraat is eigenlijk alleen maar straat vuil te vinden relatief gemakkelijk is te behandelen.

regelmatig hierover gesproken. Binnen Van Holland is Frank verantwoordelijk voor de carwashbranche en een 2e pet van IPE zou alleen maar voor onduidelijkheid zorgen binnen de branche.

De Ozongenerator genereert een zeer geringe hoeveelheid O wat net voldoende is voor de juiste behandeling en geen ge

Nieuwe ceramische wax R-COAT stuwt omzet en resultaat omhoog! Doordat het IPE systeem nu ook onder de paraplu van Van Holland valt is dit verholpen.”

Frank Walraven: “We kunnen ondernemers producten aanbieden op gebied van centraal stofzuigsystemen en watermanagement. Qua orders van stofzuigsystemen zit het al goed, maar de animo voor het IPE filter is booming. Er zijn de laatste jaren veel

kan vormen voor de gezondheid. We zijn nu in staat om 30m

@5micron proceswater te filter. Dit is voor de meeste grote straten voldoende om het wasproces, bij drukte, bij te hou Het systeem zal bij seizoens verandering niet anders gaan we

maar zal exact de zelfde kwaliteit water produceren. Er veran

dus niks wat betekend dat we totaal niet afhankelijk zijn van type vervuiling of het seizoen. Hierdoor is het proceswater wasstraten gebouwd wassen en diterg blij “Met de introductie vandie de volledig R-COAT op 625osmosewater zijn onze huidige klanten constant! water direct na het gebruik lozen op het riool. Dit is uiteraard de zijn. Aan de kassa brengt deze aanvulling op het beste wasprogramma meest schone manier “ voor wassen vanvoor auto’s” maar stijging het gemiddeld een extra 3 euro in dehet lade wat zorgt een , mooie in

Door dat het systeem 24/7 draait neemt de hoeveelheid slip vangputten extreem af. De putten zullen hoofdzakelijk zand verwacht dat vanuit de overheid de kosten voor het loze per M3 vangen. Doordat we een stroming in het puttensysteem hou water flink zullen toenemen in de toekomst om zo de wasbedrij“Het product kan zowel schuimend als via een waxboog worden aangebracht heeft de slip niet de kans om te bezinken. Het filter vangt de dwingen mee omR-COAT te gaan. inven de te laatste sectiehier vananders de wasstraat. is een hoog geconcentreerde tjes en loost deze op het riool. Het is een feit dat de putten beschermende ceramische wax geïnspireerd door de eigenschappen van een zienlijk minderWE vaak geleegd worden. Daarnaastcoating. is het een uitstekend dewaardoor vaak kostbare ceramische R-COAT vult de alternatief poriën van voor de lak er een glad GET YOU. moeten You’re part customer hergebruiken van wassing,“ dit water aldus is nietSjoerd echt meer van van dezeSireon tijd. Ik deniet gemiddelde prijs per van Oort

en zeer ontstaat bewerkelijke oppervlak in de traditionele vorm van eenwaterrecyclingsystemen.” schild. Met als effect een optimale glans en langdurige bescherming tegen UV straling en vuil.”

Uitleg systeem Het IPE filtersysteem is eigenlijk een zelfreinigende zeef die deeltjes, groter dan 5 micron, tegenhoud en in staat is het zelf op vooradvertentie advertentie

WWW.GLANSPROTECTOR.COM WWW.GLANSPROTECTOR.COM

experience visionary, part chemical

Naast de besparing op het legen van engineer. Joinmindervaak your community in de slipop putten kleeft erNashville ook nog at eenthe subsidie de investering vas event aan where the art and science of car washing Na het in bedrijf stellen van het systeem zijn verstoppingen combine and find what you need to wasstraat nagenoeg verleden tijd.

navigate the changing complexities of our industry, with the support of advertentie your people.

Register today at TheCarWashShow.com


Specialist in het repareren, onderhouden en reviseren van autowasmachines

Arkeneel 8 (De Batterijen) 3905 NS Veenendaal Telefoon: 0318 55 08 83 info@carwashservice.nl www.carwashservice.nl

Huur van machines behoort tot de mogelijkheden

Aandacht

maakt het verschil Geen wasstraat is hetzelfde Geen ondernemer is hetzelfde Wij leveren met onze chemie maatwerk voor iedere wasstraat Benieuwd naar wat wij voor u kunnen betekenen? Neem vandaag nog contact op!

Sireon Carwash Products B.V. +31 (0)252-626699 T: M: chemie@sireon.nl W: www.sireoncarwash.com


CS 3

|

mei 2022

|

VARIA

21

Torqx Capital Partners neemt Autowas H2O, Bubbles Carwash en XXL Carwash over

En er volgen er nog meer! Torqx Capital Partners (“Torqx”) is met een nieuw initiatief de carwash wereld ingestapt en heeft de autowasstraten van Autowas H2O en

hebben weten uit te bouwen van een enkele vestiging tot een sterke keten van 5 wasstraten.

Bubbles Carwash overgenomen. De nieuwe groep bestaat uit vijf premium autowas-locaties gelegen in Leiden, Leiderdorp, Spijkenisse, Rotterdam en Zoetermeer. Hein Castelijns is per april 2022 gestart als Algemeen Directeur om de nieuwe groep te leiden. De oprichters Hans Lenting en Martin van Poortvliet zullen een stap terug te doen. De nieuwe carwash groep zal direct worden versterkt met de overname van XXL Carwash– één van de grootste autowasstraten in de omgeving. Torqx neemt XXL Carwash Den Haag over van Martin en Onno Middeldorp, twee zeer gerespecteerde ondernemers met een rijke familiehistorie op autowas gebied. Hein Castelijns is erg enthousiast over de ontwikkelingen en zegt; “We zijn zeer verheugd met de komst van XXL Carwash Den Haag bij onze groep en vereerd dat Martin en Onno ons het vertrouwen hebben gegeven om hun familie erfgoed voort te zetten. XXL Carwash is een bedrijf met fantastische medewerkers en een uitstekende reputatie. De wasstraten van Autowas H2O en XXL Carwash sluiten naadloos op elkaar aan, zowel geografisch als qua uitstraling en kwaliteitsniveau. Gezamenlijk bouwen we verder aan een groep met een fantastische klantervaring en een efficiënte en duurzame operatie.”

Over XXL Carwash XXL Carwash beschikt over drie autowas locaties in Den Haag, Alphen aan den Rijn en Muiden. De locatie in Den Haag is met twee carwashes van 50m en 36 overdekte stofzuigplaatsen een van de grootste in de regio. In 2021 is de locatie uitgebreid met de tweede carwash waardoor de capaciteit is verdubbeld en wachten verleden tijd is. De locatie is daarnaast uitgerust met een omvangrijke waterrecycling installatie en 400 zonnepanelen waardoor er bijna 100% duurzaam kan worden gewassen. Naast de moderne installaties staat XXL Carwash bekend om de hoge kwaliteit van het wasresultaat en de uitstekende service van het personeel. XXL Carwash is een familiebedrijf met 40 jaar historie in autowas en eigendom van de broers Onno en Martin Middeldorp.

De overnames van Autowas H2O en XXL Carwash Den Haag passen in de lange termijn visie van Torqx om een Benelux kampioen in premium autowasstraten te bouwen. David van Hasselt, Investment Director bij Torqx: “We volgen de markt voor autowasstraten al jaren en hebben een uitgebreid netwerk van ondernemers, leveranciers, marketing specialisten en andere experts opgebouwd. Met Autowas H2O en XXL Carwash hebben we een zeer sterk fundament in ZuidHolland waar vandaan we onze ambities voor de autowaswereld kunnen vormgeven. We kijken er naar uit om met meer ondernemers samen te werken en de nieuwe groep verder uit te bouwen.”

Vragen aan Torqx De redactie van CleaningStation heeft Torqx enkele vragen voorgelegd, zie hieronder. 1) klopt het dat jullie inmiddels ook met andere carwash eigenaren in gesprek zijn over overname? 

 2) Investeren jullie alleen in overname van bestaande waslocaties, of investeren/ financieren jullie ook in komende nieuwbouw carwashprojecten?

 3) Aan welke eisen moeten potentiële carwashlocaties voldoen: wasaantallen,

Over Autowas H2O en Bubbles Carwash Autowas H2O en Bubbles Carwash bestaat uit een groep van vijf hoogwaardige autowasstraten in Leiden, Leiderdorp, Spijkenisse, Rotterdam en Zoetermeer. De locaties kenmerken zich door hun geavanceerde kettingbaan installaties, premium uitstraling en enthousiast personeel. Autowas H2O kan daardoor rekenen op een loyale klantenkring die zelfs bereid is om te rijden voor de uitstekende waservaring, hoge kwaliteit en goede service. Autowas H2O is opgericht door Hans Lenting en Martin van Poortvliet die door middel van uitstekend ondernemerschap Autowas H2O

wasinstallaties, etc ?? 4) Behouden de door jullie overgenomen waslocaties hun bestaande bedrijfsnaam of komen jullie met een eigen carwash bedrijfsnaam/merk (ook voor toekomstige locaties) 5) Als Torqx Capital gaan jullie zelf de overgenomen carwashlocaties exploiteren. Kunt u hier meer over vertellen (hoe, hebben jullie ervaring binnen de carwashbranche ed)? Via mail liet Torqx echter weten de vragen niet te willen beantwoorden en het te houden bij de informatie in het persbericht


Carwash- & Truckwashvloeren van Huijbregts Floorsystems, in 1 dag vakkundig gelegd!

chts e l s n i 2 Tot 350m legd! 1 dag ge

Daarom kiest u voor onze professionele vloersystemen: • Naadloos

• Duurzaam

• Alle ralkleuren mogelijk

• Slijtvast

• Scheur overbruggend

• Zwaar mechanisch en chemisch belastbaar

• Vloei- en afvalstofdicht • Uitermate resistent tegen zuren, logen en warm water

• Iedere gewenste antislip graad mogelijk

n zijn Onze vloere plicatie 2 uur na aplaar weer k ik! Huijbregts Floorsystems... “voor professionals, door professionals” voor gebru • Voldoet aan alle HACCP eisen

Huijbregts Floorsystems | Vlucht 2 | 5133 AW Riel | +31 (0)13 - 203 24 69

WWW.HUIJBREGTSFLOORSYSTEMS.COM


CS 3

|

mei 2022

|

23

VARIA

396 zonnepanelen en een nieuw stofzuigplein bij ANAC Nijmegen ANAC slaat de weg richting groen autowassen in en plaatst deze week

zullen we altijd energie nodig hebben om onze klanten van een schone

396 zonnepanelen op het dak van de locatie aan de Energieweg in Nijmegen, die jaarlijks ruim 135.000 kWh op moeten gaan wekken. Nijmegen, 30 maart 2022. In het kader van verduurzaming plaats ANAC deze week 396 zonnepanelen op het dak van hun locatie aan de Energieweg in Nijmegen. Deze zonnepanelen moeten jaarlijks ruim 135.000 kWh op gaan wekken en hebben bij zon een Wattpiek van 148.500. De zonnepanelen worden geplaatst op het dak van de hal achter het tankstation.

auto te kunnen voorzien. Dankzij de energie die we opwekken met deze zonnepanelen maken we autowassen weer een stukje duurzamer”. Nijmegen is voor ANAC de tweede locatie waar zonnepanelen gelegd worden, maar zeker niet het laatste. Eerder werd ook al het dak van ANAC Carwash in Breda aangepakt. Daar werden oktober vorig jaar al 260 zonnepanelen geplaatst met een Wattpiek van 97.500. Naast zonnepanelen is ANAC nog veel meer met het milieu bezig.

De zonnepanelen worden geplaatst door Kemkens Solar. Deze zonnepanelen spelen een belangrijke rol in de duurzame ambities, die voor ANAC hoog op de agenda staan. “Wij zijn elke dag bezig met het optimaliseren van onze processen en het zo efficiënt mogelijk laten draaien van onze installaties, om zo het gebruik van energie te reduceren”, aldus Leon van Stippent, COO van ANAC. “Wel

Zo wordt gebruik gemaakt van niet agressieve, biologisch afbreekbare zeepsoorten en wordt maar liefst 85% van het gebruikte water in eigen beheer gerecycled. Afvalwater wordt van slib ontdaan en het slib wordt verantwoord afgevoerd door een gespecialiseerd bedrijf. Zo is de wasstraat altijd een beter alternatief dan thuis op straat de auto wassen.

Nieuw stofzuigplein De ANAC Carwash locatie aan de Energieweg te Nijmegen ondergaat komende maanden een grote metamorfose: boven op de huidige wasstraat

en

interieurbaan

wordt

een

overdekt stofzuigplein gebouwd waar 33 auto’s tegelijkertijd kunnen stofzuigen. Het dak van dit nieuwe stofzuigplein zal volledig uit zonnepanelen bestaan. De verbouwing zal voornamelijk ’s nachts plaatsvinden waardoor minimale overlast

Milieu

voor de klanten wordt verwacht

Na saharazand komen de insecten…

De carwashbranche heeft goed kunnen profiteren van de twee Saharazandstormen, en er volgt weer een nieuwe uitdaging voor de carwash-ondernemer: de insecten. Caramba biedt daarvoor een passende oplossing: de X-Line Pre Clean I. “Dit alkalisch product met nieuwe receptuur verwijdert moeiteloos en grondig insecten, bijenpoep, boomhars, pollen en overig vuil tijdens de voorreiniging. Daarnaast is het hoog te doseren. Geen etsing dankzij vernieuwde grondstoffen! Onze accountmanagers en technische adviseurs informeren u graag over de inzet van dit product in uw carwash.”


DIRTY IN

CLEAN OUT -

Hoog volume autowasstraten geheel in RVS; Hydraulisch, elektrisch of hybride aandrijving; 100% made in Germany, ruim 25 jaar ervaring; Alles uit eigen huis: wasstraat, besturing en kassa; - Innovatief, betrouwbaar, easy maintenance, top rendement; - Wij werken uw complete businessplan in detail uit.

DICO Carwash BV Goudwerf 12 6641 TG Beuningen Telefoon Email Website

085 - 0653 299 info@dicocarwash.nl www.dicocarwash.nl

DICO: made in Germany

www.dicocarwash.nl & www.dico.de

Next Generation Cleaning Solutions

HOOGWAARDIGE REINIGINGSMIDDELEN Beter Op het gebied van kwaliteit en prijs per wasbeurt Makkelijk Door een duidelijke kleurcodering Duurzaam Hernieuwbare ingrediënten en productie Betere ingrediënten, slimmere recepturen, efficiëntere processen … bij Spectro werken we elke dag aan de reinigingsconcepten van de toekomst. Deze ontwikkelen we in ons laboratorium, maar testen we ook intensief in de dagelijkse praktijk van onze klanten. Zo beginnen we elke dag aan een nieuwe toekomst voor de carwashbranche.

www.spectro.nl

Neem contact met ons op voor een advies hoe we uw carwash resultaat kunnen verbeteren!

+31 412-631956 | info@spectro.nl


CS 3

|

mei 2022

|

PROJECT & ZO

25

Project A7-Carwash: bouw ervan is inmiddels begonnen In het plaatsje Kolham (gemeente Midden-Groningen in de provincie Groningen) is de bouw van een groot wascentrum begonnen. Kolham ligt aan de snelweg A7 en daarom heeft Dennis Pruis, opdrachtgever voor de bouw, besloten het wascentrum dan ook A7-Carwash te noemen. Toen hij vernam dat aan de Einsteinlaan een groot tankstation en een Mc Donalds gebouwd zou gaan worden, zag hij daar ook de mogelijk voor een wascentrum. De gemeente zag dit plan ook zitten en eind 2021 is de vergunning uiteindelijk verleend. 

Dennis Pruis is nieuw binnen de branche, maar heeft zich uitvoerig in de materie verdiept. “Ik heb in verschillende landen denk ik wel zo’n 300-400 waslocaties bezocht. Voor mij was al snel duidelijk dat het wascentrum uit een wasstraat, maar ook uit enkele was-

boxen en een aparte roll-over voor busjes moest bestaan. Daarna heb ik enkele leveranciers benaderd en uitvoerig besproken. Uiteindelijk heb ik voor een DICO wasstraat gekozen. Op de beurs te Houten stond Carwash Versteeg met hun Adriateh wasboxen en op de stand een draaiende extra hoge B&S roll-over. Beide spraken me erg aan en de contacten met Martin Versteeg verliepen eveneens vlot. In februari zijn we gestart met de bouw.”

SPECIFICATIES Naam project Adres:

A7 CARWASH Leenderweg 109, Valkenswaard

ALGEMEEN Aard project : Start bouw : Geplande opening op.. : Grootte washal :

Nieuwbouw Maart 2022 April 2022 September 2022

Grootte perceel: Grootte washal: Architect: Hoofd-aannemer:

3500 m2 1700 m2 Dijkhuis, Winschoten Conexx Nederland

lees meer over dit project op pag 27


Schoon en glanzend! Met Caramba X Line

De factor voor meer efficiency in uw carwash!

www.caramba.eu

DE NIEUWE GENERATIE STOFZUIGSYSTEMEN VOOR UW CARWASH OF INDUSTRIE TEL: 0032 (0)89 244 529 info@ergox.com www.ergox.com

Krachtig, onderhoudsvrij en duurzaam Aantrekkelijk voor de gebruikers Hoog efficiënt en energiezuinig Op maat gemaakt MADE IN BELGIUM


CS 3

|

mei 2022

|

PROJECT & ZO

27

WASSTRAAT Aantal straten: Aantal componenten: Lengte kettingbaan: Lengte washal totaal: Leverancier wasstraat: Aantal zijborstels: Aantal dakborstels: Droog borstels/mitters: Borstelmaterialen:

1 18 per straat 39,6 mtr (puur kettingbaan) 70 meter (incl voorwas) DICO Carwash BV 12 3 1 Textiel

CENTRAAL STOFZUIGSYSTEEM 
 Aantal slangen: 42

WASBOXEN Lengte washal: Breedte washal: Soort: Aantal roll-overs: Leverancier: Type/model: Hoogte roll over: Breedte roll-over: Geschikt busjes: Technische wascapaciteit: Borstel materiaal: WATER & ZO Waterverbruik wassing: Waterrecycling: Waterosmose:

Aantal auto plekken : Leverancier:

21 DICO Carwash BV

WATER & ZO 
 Oppompen grondwater: hoeveelheid: Leverancier: Water OSMOSE: waarvoor?: Leverancier: Water recycling: Hoeveel:

Ja 10 m3/ uur Bruine de Bruin Ja Wasstaat, roll-over, wasboxen Bruine de Bruin Ja Procent recycling 60%

ROLL-OVER 20 meter 5 meter Enkel portaal 1 roll-over Carwash Versteeg B&S Premium 3,15 meter 2,57 meter Ja 6-8 Wassingen/uur Schuimborstels

Gemiddeld 120 liter Nee Ja

Leverancier: Type / model: aantal boxen: Technische ruimte: Breedte Box: Diepte Box: Hoogte Box: Extra box bus/camper ed: Boxen opstelling:

Carwash Versteeg Adriateh QUADRA Nova 3 overdekte en 1 open wasbox 1 techniek-unit geschikt 8 boxen 5 meter en 10 cm 6 meter en 80 cm 2 meter en 65 cm Ja, hoogte 4,38 mtr, Breedte 6 mtr Buiten

BETAALWIJZE • Muntgeld: • Eigen wasmunt: • Bankpas/creditcard: • Contactloos/swipen: • Eigen waspas: • Kenteken herkenning:

€ 0,50, € 1,-, 2,- Ja Ja Ja Nee Nee

OPMERKING Martin Versteeg: “Door de verschillende gepatenteerde design modellen en de heldere LED verlichte worden de klanten als het ware naar binnen getrokken. Hier beleeft men door de toegepaste techniek hoe wassen echt op zijn best kan gebeuren. De krachtige schuimstraal zorgt ervoor dat binnen no time de auto onder een dik pak schuim verdwijnt. Vervolgens kan er geborsteld of met hoge druk gewassen worden. De toegepaste Hydrowax zorgt voor een langdurige bescherming van het voertuig en na afspoelen met Osmose water is een perfect glimmende wagen het eindresultaat.”

Foto boven een voorbeeld van de Quadra Nova

B&S roll-over zoals opgesteld en draaiend op de stand van Carwash Versteeg


28

WASBOXEN

|

mei 2022

|

CS 3

Washnet

Klant betaalt graag wat extra om lekker zelf te mogen wassen Lange tijd werden wasboxen gezien als de low budget optie. Wie wat te besteden had, ging lekker ontspannen naar de wasstraat. De recente technische ontwikkeling zorgen voor een omslag. De moderne wasbox is zó geavanceerd en betrouwbaar, dat juist voor mensen met een auto in de hogere prijsklasse er plezier in scheppen om hun eigen voertuig te reinigen. Of liever… te vertroetelen. We spraken twee exploitanten die dit in de praktijk meemaken met de nieuwste generatie Washnet wasboxen.

van Hartog Brandstoffen

Wichert Hein van Dijk van Hartog Brandstoffen Klanten die in onze nieuwe wasboxen hun auto komen wassen, genieten echt van de kwaliteit. Dat gaat om kleine én grote dingen. Een comfortabele grip van de lansen, een krachtige hogedrukspuit, een gul schuimkanon, een overzichtelijk en goedwerkend bedieningspaneel en shampoo met een lekkere frisse geur. Verder hebben we flink geïnvesteerd in brede en hoge wasboxen, geschikt voor alle soorten auto’s en bussen, met daarin kwalitatieve verlichting, zodat je ook ’s avonds goed kan zien hoe schoon je auto wordt. Regelmatig spreek ik met klanten die hun auto in een van onze wasboxen staan te wassen. Dan valt vaak de opmerking: “Sinds ik

hier geweest ben, wil ik nergens anders meer naar toe.”. In Barneveld zijn diverse andere partijen die wasboxen aanbieden, maar mensen rijden liever een stukje door om bij ons te wassen, hoewel we zeker niet concurreren op de prijs. We zien dat terug in de resultaten. Deze vestiging draait bovengemiddeld goed zonder dat we er veel reclame voor hebben gemaakt. Het mooie is ook dat we nooit ‘nee’ hoeven te verkopen, want de technische installatie is fantastisch. We hebben alles oversized gemaakt. Een enorme buffertank voor osmosewater en 1000 liter tanks voor shampoo en velgenreiniger. Zo hoeven we niet meer met 25 liter kannen te sjouwen en kunnen we bovendien een mooie


CS 3

|

mei 2022

|

WASBOXEN

29

opslagvaten ‘oversized’. We hebben een osmose-installatie die 3 kuub per uur kan produceren, maar ook een reservetank van 20 kuub, dus we kunnen desnoods een hele dag op de reserve draaien. En dus doorgaan met geld verdienen.

Wichert Hein van Dijk van Hartog Brandstoffen

prijs bedingen bij de leverancier. Daarnaast hebben wij veel plezier van de online besturing, met feedback over het gebruik, waar je weer je marketing op kunt aanpassen. Wat onze ervaring met Michael en Washnet betreft: Michael heeft het systeem geïnstalleerd, opgeleverd, aangezet… en sindsdien draait het. Geen beginnersfoutjes, geen problemen, tevreden klanten. Tja, zo verdienen we onze investering eenvoudig terug.

Op een paar honderd meter van de nieuwe wasboxen hadden wij al een wasstraat-locatie. Het grappige is, dat de nieuwe wasboxen totaal geen concurrent zijn. Sterker, door de aantrekkingskracht van de boxen komen er ook meer klanten in de wasstraat! We zien in de wasbox vaak wat luxere wagens, of klassiekers. Die mensen vinden het gewoon leuk om hun geliefde voertuig met lekker veel schuim en liefde te borstelen en met hoge druk schoon te spuiten. En dan natuurlijk liefst in onze wasboxen, die extra lang en breed zijn, met schuimkanon, turbolans, velgenreiniging en osmosewater. We zitten met onze tarieven aan de top van de markt, maar dat maakt deze klanten niets uit. Ze vinden het waard! Wie meer informatie wenst over de innovatieve wasboxen van Washnet kan altijd contact opnemen met Michael Harskamp via www.washnet.nl/contact

Bas Kuzee van Autowasplein Kuzee in Goes Met ons familiebedrijf hadden we al vier wasstraatlocaties waar ons team de auto’s perfect schoon aflevert. Volledig onbemande

Autowasplein Kuzee in Goes

wasboxen, daar hadden we geen ervaring mee. Onze voornaamste zorg was de betrouwbaarheid. Bij de wasstraat hadden we nogal eens storingen, maar dat kun je dan meteen oplossen. Maar onbemand draaien? Dat was toch wel een stap. Dat was ook de reden om contact op te nemen met Washnet. Michael heeft ons als het ware aan het handje meegenomen. Nu staat er wastechniek die veel verder gaat dan wij ooit hadden gezien. Alle essentiële dingen zijn dubbel uitgevoerd. Opvoerpompen, compressoren… als er eentje uitvalt, schakelt direct een vervanger in. Sowieso kun je alle onderdelen op afstand monitoren en aansturen via een app op de telefoon. Verder zijn alle

www.washnet.nl


www.4carwash.nl info@4carwash.nl +31(0)6 - 53 171 272

4CARWASH, de CARWASH SPECIALIST voor Nederland en België. Bij 4CARWASH kunt u terecht voor: • Carwashchemie, NTA vrij, voor wasstraten, truckwash, roll-overs en wasboxen • Advies en ondersteuning • Uw online bestellingenVAN HOLLAND Centrale stofzuigersystemen

Pompsystemen · Frequentie-en besturingsystemen · Voorafscheiders · Mattenzuigers · Slanghouders · Felxibele slangen, spleetzuigers & slang koppelingen · Interieurreinigingsbanen · Meer informatie: www.vanholland.nu · Maatwerk van o.a. waterbakken lavabogen etc.

Aardvletterweg 2 3417 XL Montfoort +31 (0) 348-447030


CS 3

|

mei 2022

|

WATER & ZO

33

Een innovatief slib-water-afscheidingssysteem levert aanzienlijke kostenbesparing op Moderne mega-autowasstraten met af-

teem is met name geschikt voor de grotere was-

valwaterstromen van meer dan 60 m³/

straten, zeg vanaf 80.000 wassingen/jaar.” Hij

uur moeten, bij gebruik van waterrecy-

vervolgt: “Een tunnelwasstraat met een afvalwa-

cling, enorme volumes aan ondergrond-

terstroom van 60 m³/uur genereert enorm gro-

se putten installeren voor de juiste be-

te hoeveelheden slib. Het goed bezinken van dit

zinking van het afvalslib. Zonder de juiste

slib heeft een bepaalde tijd nodig, immers het

bezinking werkt namelijk geen enkel

is de zwaartekracht die hiervoor zorgt en dat

recyclingsysteem goed. Nadeel van het

kost tijd. Het aantal wassingen per dag fluctu-

plaatsen van al deze extra slibvangput-

eert nogal: de ene dag wast men 200 auto’s op

ten is de grote investering die hiermee

een dag, de volgende kunnen het wel 1000 zijn.

meestal gemoeid gaat. Het (1) benodigde

Kijk maar naar de dagen van Sahara zand. In

grondwerk, (2) het onderheien, (3) het af-

onze offertes gaan we altijd uit van piekwassin-

voeren van grond en (4) het gebruik van

gen, immers dat moet ons BioClassic Systeem

een bronbemaling kost een vermogen.

aankunnen. Met het nieuwe slib-water-afschei-

Korte uitleg over het slib-water-afscheidings-

Zeker in het westen van Nederland met

dingssysteem wordt het ‘probleem’ slib op me-

systeem en de afbeelding links onder:

zijn slappe bodem en hoge grondwater-

chanische wijze via lamellenafscheiding uit de

standen is dit systeem een uitkomst. Ja-

kringloop gehaald en apart opgeslagen.

stad liepen deze kosten zo hoog op dat de nieuwbouw daardoor bijna niet doorging. De putten hebben we uiteindelijk

4. Bewezen techniek op een nieuw niveau gebracht van operationele robuustheid. Resultaat: Betrouwbaar en stabiele recyclewater-eigenschappen op een niveau waar alle andere recyclewatersystemen moeten afhaken.

1. Vanuit de goot van de tunnelwasstraat stroomt ál het afvalwater eerst in de boog-

kob van Nimwegen van wasserschmidt: “Bij een recent bouwproject in de Rand-

enkel een slibverzamelput voor de opslag van slib. Resultaat: Een belangrijke investeringsbesparing op betonputten en grondwerk

In het kort de voordelen van het BioClassic slib-separatie-systeem:

zeef voor het verwijderen van grofvuil. De boogzeef is een eenvoudig mechanisch en statisch filter met een filteroppervlak dat

1. Slibopslag en slib-bezinking worden volledig losgekoppeld van de kringloop van het BioClassic-Systeem. Resultaat: Verbeterde en stabiele recyclewaterkwaliteit, ook op de meest extreme wasdagen!!

een parabolische vorm heeft. Het voordeel

grovere vervuilingen, zoals kiezelstenen,

m³, zodat belangrijk kan worden bespaard op

2. Voor slibafzuiging hoeft de tunnelwasstraat niet te worden gesloten en kan gewoon worden doorgewassen. Resultaat: Geen verlies van omzet tijdens het leegzuigen van slibvangputten!!

de bouwkosten en operationele kosten. Dit sys-

3. Aanzienlijk minder slibvangputten nodig,

gedeeltelijk bovengronds moeten plaatsen, waardoor meer dan 100.000 euro kon worden bespaard”

 “Bovenstaande problematiek heeft wasserschmidt ertoe aangezet om een innovatief slib- water-afscheidingssysteem te ontwikkelen waardoor enkel 1 slibverzamelput van 10 m³ hoeft te worden gezet i.p.v. 4 putten van elk 20

van deze vorm is dat het grofvuil, dat uit het water wordt gezeefd, vanaf de zeef naar beneden glijdt, terwijl het water er doorheen stroomt. De boogzeef is zelfreinigend en uitstekend geschikt voor het scheiden van bladeren, sigarettenpeukjes, antenneklevers enz. Dit grovere afval valt automatisch in een afvalcontainer. 2. Vanuit de boogzeef wordt het afvalwater doorgepompt naar de lamellenafscheider(s) voor de water / slibscheiding. Alles wat nog kan bezinken, zoals bijv. fijn zand, wordt hier mechanisch van het afvalwater gescheiden. Het afgescheiden slib wordt vervolgens doorgepompt naar de slibverzamelput. De aanvoer van het slib/ watermengsel in deze slibverzamelput is met deze technologie vele malen geringer dan voorheen, waardoor natuurlijk een verbeterde bezinking omdat er eenvoudigweg meer tijd en rust is. Via een overloop stroomt het overtollige water terug in de afvoer van de tunnelwasstraat en daarmee is de kringloop weer compleet. 3. Vanuit de lamellenafscheider stroomt het voorgezuiverde afvalwater in de bioreactoren voor de biologische zuivering van het afvalwater. In de bioreactoren worden de opgeloste stoffen, zoals olie en chemie, op biologische wijze uit het afvalwater verwijderd.CS 3

|

mei 2022

|

RECYCLING & ZO

35

waterrecycling WashTec is Europees markleider in het plaatsen van wasinstallaties. Steeds vaker wordt de aanschaf van een wasinstallatie gekoppeld aan een waterzuiveringssysteem. Om in alle vragen en behoeftes te voorzien biedt de firma WashTec een drietal types waterzuiveringssystemen: AquaPur, AquaBIO en de Kiesfilter.

AquaPur Modulair Volledige flexibiliteit dankzij het modulaire constructieprincipe en er is dus voor elke locatie de juiste oplossing. Het modulaire systeem maakt het mogelijk om de installatie individueel aan te passen aan de locatie en kan probleemloos afgesteld worden op de waterbehoefte dan wel op eventuele nieuwe aggregaten.

AquaPur Modular voor wie: • Een flexibel waterzuiveringssysteem wil dat kan worden uitgebreid qua capaciteit. • Weinig ruimte heeft in de technische ruimte en veel belang heeft bij een waterzuiveringsinstallatie met een compact ontwerp. • Een roll-over, takt of dubbele roll-over, truck-en buswasinstallatie of een korte wasstraat heeft. • Hoge recyclingspercentages wil hebben. WaterStop: Automatische schoon-water-nooduitschakeling bij eventueel overvullen. WaterControl: Schoonwaterbewakingssysteem voor transparantie bij het waterverbruik. AntiSmell:

Ontgeuringssysteem voor geurpreventie: Voor-

komt geuren voordat ze zich ontwikkelen. SludgeSensor: Automatische slibniveaumeting in de slibvangput: nog nooit was slibniveaumeting zo eenvoudig. AquaPur is modulair op te bouwen voor een roll-over, Takt roll-over, 2 of meer roll-overs naast elkaar en een korte wasstraat. Voor de enkel portaal roll-over is een watercapaciteit van 2000 Schematische weergave van het recycling proces.

voordelen • Waterterugwinning: vrijwel 100 % van het waswater. Voor Wax

liter/uur voldoende, maar voor een korte wasstraat is al gauw 6000 liter/uur nodig. Er worden daarom een drietal opvangtanks aan het AquaPur-systeem gekoppeld en ook een extra filtervat (zie foto hieronder.

en schuim wordt leidingwater gebruikt. In de praktijk bereiken we ca. 85% waterrecycling. • Efficiënt en lucratief: beperk uw bedrijfskosten tot een minimum. Water wodt elk jaar schaarser en duurder. • Flexibel en ruimtebesparend: dankzij het compacte ontwerp en de variabele opstellingsconcepten is installatie zelfs in de kleinste ruimtes mogelijk. • Individueel aanpasbaar: de juiste installatie voor uw locatie en uw wasbedrijf. • Modulair constructieprincipe: ontwerp uw waterterugwinningsinstallatie volgens uw wensen. U kunt kiezen uit verschillende opties en uw systeem op elk moment uitbreiden. lees meer over dit project op pag 37


Vloeistofdichte en slijtvaste coatings voor uw wasstraat! Heavy Duty Geschikt voor zware belasting

Chemisch bestendig

Bestand tegen chemische substanties

Vloeistofdicht Bestand tegen vloeistoffen

Hygienisch

Minder ophoping van bacteriën

Antislip

Veiligheid gegarandeerd door de antislip toplaag

Snel gelegd

Binnen enkele uren is de vloer belastbaar

Mastbos 7 - 5531 MX Bladel Nederland +31 (0)85-4018271 www.mesa-coatings.eu


CS 3

AqaBIO

|

mei 2022

|

RECYCLING & ZO

37

stellen bijzondere eisen aan de waterbehandeling. Kiesfilters MF zijn extra krachtig en maken het mogelijk tot 85 procent

De oplossing voor volledig biologische afvalwaterbehandeling:

van het proceswater opnieuw te gebruiken. Betrouwbaar en

de

met minimaal onderhoud. Een investering die zichzelf snel

door

AquaBio

toegepaste

biofilmmethode

is

de

milieuvriendelijkste manier om sterk vervuild proceswater te

zuiveren.

Stoffen

in

het

afvalwater

worden

terugverdient dankzij de lage exploitatiekosten.

door

micro-organismen omgezet in lichaamseigen stoffen en koolstofdioxide. Zonder chemicaliën. Zonder toegevoegde middelen. En zonder kosten.

Schematische weergave van het recycling proces.

Ideaal voor bedrijven die • Een bijzonder krachtige waterbehandeling willen voor wasstraten en truckwash. • Grote aantallen wasbeurten verwerken.

Schematische weergave van het recycling proces.

• Waarde hechten aan minimaal onderhoud, hoge

De voordelen

betrouwbaarheid en eenvoudige bediening.

• Volledig biologische afvalwaterbehandeling. • Duurzaam schoon en geurloos gebruikt water.

Voordelen

• Hoge filtercapaciteit van 4,5 m³/uur.

• De waterkwaliteit voldoet in alle opzichten aan de eisen voor

• Hoog recyclingaandeel tot 85 procent.

autowasinstallaties.

• Zonder toevoeging van chemische producten tot 100 wasbeurten per dag.

• Snel rendement door verlaging van de exploitatiekosten. • Hoog recyclingaandeel tot 85 procent.

• Compact ontwerp en variabel installatieconcept.

• Minimaal onderhoud.

Kiesfilter

• Hoge betrouwbaarheid.

Grote aantallen wasbeurten bij wasstraten en truckwash

• Optimaal voor elke toepassing dankzij modulaire opbouw.

• Eenvoudige bediening.

advertentie

Save time, save money, save the future T 0032 471 922 879 | T 0031 6 101 479 43 | E info@gogreenandclean.be

gogreenandclean.eu


Wie levert Wat

AFVALWATER EQUIPMENT

DOE-HET-ZELF-BOXEN

HONDENWASSTRAAT

RANDAPPRATUUR

LAKBEHANDELING

RECLAME EN UITSTRALING

ACE Carwash Systems Gouwzeestraat 11 1382 KD Weesp T 0294 491 567 info@ace-europe.nl www.ace-europe.nl

Wasboxen voor elke locatie Flexibele techniek en gebouwen voor elke doe-het-zelf waslocatie.

www.washtec.nl - 079 - 36 83 720

Ontwikkeling, ontwerp, bouw én onderhoud van wasboxen

BORSTELSYSTEMEN

www.washnet.nl

HIER ADVERTEREN? mail naar: wppvakbladen@ziggo.nl

ONDERDELEN & ZO

Leverancier autowasinstallaties, wasborstels, wasboxen en reinigingsmiddelen. Onderhoud, revisie en onderdelen van WashTec installaties www.hoogendijkcarwash.nl

Ontwikkeling, ontwerp, bouw én onderhoud van wasboxen

www.washnet.nl advertentie

POETSMACHINES & REINIGINGSPRODUCTEN

Voor al uw Carwash Marketing 3 Axibonnen - Flyers 3 Social Media Beheer 3 E-mail Marketing 3 Social Advertising 3 Video’s 3 Waspassen 3 Handdoekjes www.axipoint.com - 0251- 70 02 02

ROLL-OVERS

Leverancier autowasinstallaties, wasborstels, wasboxen en reinigingsmiddelen. Onderhoud, revisie en onderdelen van WashTec installaties www.hoogendijkcarwash.nl

SoftCare2 Pro De roll-over machine voor autowassen op het hoogste niveau.

www.washtec.nl - 079 - 36 83 720


VLOEISTOFDICHTE VLOER

WATERRECYCLING

Carwashvloeren tot 350m2 in slechts 1 dag gelegd! En 2 uur na applicatie weer klaar voor gebruik!

Tel. 06-512 666 23 | info@vlietwash.nl

www.vlietwash.nl

013 - 203 24 69 HUIJBREGTSFLOORSYSTEMS.COM

WASSTRATEN

SoftLine2 kettingwasstraten Modulair en flexibel concept voor elke gewenste capaciteit en beschikbare ruimte.

Transport Cleaning

www.washtec.nl - 079 - 36 83 720

Hoog volume RVS

AquaPUR2 waterterugwinning Innovatieve waterbehandeling voor roll-overs.

AUTOWASSTRATEN tel: 085 - 0653 299 www.dicocarwash.nl

www.washtec.nl - 079 - 36 83 720

STOFZUIGERS

proudly made in Germany

4Carwash B.V.

Venlosesteenweg 149 3680 MAASEIK - België Tel: +32 89 244 529 info@ergox.com www.ergox.com

tel. 06-53171272 ACE Carwash Systems Gouwzeestraat 11 1382 KD Weesp T 0294 491 567 info@ace-europe.nl

VERLICHTING LED

CARWASH CHEMIE

www.ace-europe.nl

E: info@4carwash.nl www.4carwash.nl www.blob-ps.com

WASSTRAAT AUTOMATISERING

Wie levert Wat

TRUCKWASHTurn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.