CleaningStation 3 2021

Page 1

AUTORADAM VERSTEVIGT NA VERBOUWING ZIJN CONCURRENTIEPOSITIE IN REGIO ALMERE TANK SHOP

BRANDSTOF TECHNIEK

WASSEN Car&Truck

JULI 2021

03


Wij zijn dé dealer voor Nederland 1

De Fly heeft een lineair en aantrekkelijk ontwerp door de exclusieve, speciale elementen op de machine en is uitgerust met zeer geavanceerde, performancetechnologie. Het gebruik van roestvrij staal verhoogt de waarde en zorgt in de loop der jaren voor een verbetering qua prestaties omdat de machine niet wortdt aangetast door water en chemie.

1 2

3

2

Exclusief gepatenteerd ontwerp. Voert het wassen van de wielen onder hoge druk uit, zonder het gebruik van traditionele borstels. Het mondstuk kantelt om een meer directe actie op het oppervlak uit te voeren. Door het roteren van de droger komt de hoge druk ook goed aan de voorkant en achterkant van de auto. Vier roterende power HD-nozzels, gemonteerd op elke geschutskoepel, zorgen voor een totale reiniging van de onderste zijdelen van het voertuig.

3

Dit zijn wij:

Wij zijn een jong bedrijf, gespecialiseerd in de verkoop, onderhoud en reparatie van wasstraten en hefbruggen. Voor al uw vraagstukken hebben wij een passende oplossing want met meer dan 40 jaar ervaring in deze branche hebben wij een schat aan kennis opgebouwd.

Echten service, échte service! Oshaarseweg 2F // Echten // 06 11 012 112 of +31 6 53107719 // info@echtenservice.nl maandag t/m vrijdag: 9:00 - 17:00 uur // zaterdag en zondag alleen storingen


INHOUDSOPGAVE

3

Studentenpomp Kriterion wordt BP / Van der Kruk nieuwe directeur SWO de Splinter

5

Verse vismaaltijden uit buitenautomaat bij Avia Steketee

8

7

Autoradam na verbouwing klaar voor de toekomst

BOVAG Academy heeft al meer dan 50 trainingen beschikbaar

12

Derks Overasselt verhuist met supermarkt en carwash. Tankstation sluit!

26

Hoffs heeft besturing van 30 jaar oude wasboxen vernieuwd

32

Robert Schipper van AquaXL: "Topkwaliteit water is essentieel voor de Truck- en Carwash."

42

Uitgever:

Berrie Wolters

Drukkerij:

Veldhuis Media, Raalte

Postbus 6672 • 6503 GD NIJMEGEN

Opmaak:

Creatieve Gasten, Nijmegen

Telefoon:

+31 (0)6 5218 3174

Verspreiding: PostNL

E-mail: wppvakbladen@ziggo.nl Oplage: 2500 verschijning:

6 x per jaar

www.cleaningstation-tankstation.nl www.cleaningstation-carwash.nl


VEGA Met de nieuwe Vega kunnen wij meer dan ooit voldoen aan uw hoogste eisen op het gebied van PREMIUM –wassen. Hij is ontwikkeld met het oog op de aller hoogste wensen en vereisten op het gebied van wascentra en tankstations. De Vega is een echte aanvulling in elk wasbedrijf door zijn super moderne en tijdloos Design. Daarbij is het geluidsniveau van de Vega uiterst laag en tegelijkertijd de doorvoersnelheid zeer hoog.

HIGHLIGHTS • Voor- en achterbekleding van ALUNOX • Zijbekleding PREMIUM

Hij voldoet aan de eisen van de z.g.n. Low Emission ,High Performance. Dit betekent voor uw klanten een duidelijk kortere wachttijd en een indrukwekkend en uniek wasresultaat.

• Weergave lopende tekst WASH VEGA XL

Het module principe zorgt ervoor dat u de samenstelling nauwkeurig kunt aanpassen aan uw wensen en eisen van uw locatie. Een laag verbruik van de variabele kosten en lage onderhoudskosten zorgen voor maximale inkomsten en super tevreden klanten!

• WHEEL MASTER

• BLADE met WASH VEGA • XL-zijblazer • Knikborstels (zijborstels) • MAXI FLEX

VERKOOPNL@CHRIST-AG.COM • TEL.+31-13-543 543 3 • WWW.CHRIST-AG.COM


CS 3

|

juli 2021

|

VARIA

5

Studentenpomp Kriterion wordt Vissers BP "Doei Shell, hallo Vissers Energy Group! Dit stond onlangs in de nieuwsbrief van Kriterion. Per 1 juli 2021 heeft Vissers Kriterion Studentenpomp welkom mogen heten als nieuwe dealer!" Vissers: “Kriterion is en heel bijzonder tankstation. Het tankstation is namelijk een stichting en wordt volledig gerund door studenten. Naast het tankstation hebben ze ook nog een bioscoop, een oppascentrale en een eetcafé/kroeg. Hoe leuk is dat?! Het tankstation is al in 1960 opgericht met als doel dat studenten hun studie konden bekostigen. Al die jaren, tot 1 juli 2021 dus, is het tankstation onder het Shell-merk door het leven gegaan. Kriterion wilde hoe dan ook een A-merk blijven voeren, maar ze waren daarnaast op zoek naar

een bedrijf dat actief meedenkt en advies kan geven. In Vissers Energy Group hebben ze deze (sparrings)partner gevonden! Het tankstation zal het merk BP gaan voeren. Op dit moment wordt er hard gewerkt aan de omkleuring naar BP en er zal ook nog een tankkeuring plaatsvinden. Momenteel is Kriterion een locatie met carwash, bakery, wasboxen en een serieus volume aan brandstoffen. De studenten krijgen gewoon een salaris en de winst gaat in de stichting. De winst wordt vervolgens gebruikt om andere projecten van de universiteit mee te bekostigen. Het volgende serieuze project dat ook al in de planning staat is het ontwikkelen van een laadplein: een wens van de studenten in de verduurzaming die ze nastreven. En waarbij wij ze gaan helpen!”

Letteke van der Kruk nieuwe directeur SWO de Splinter Letteke van der Kruk is per 5 juli 2021 de nieuwe directeur van SWO de Splinter. Het bestuur verwelkomt Letteke als opvolgster van Eric van Voorthuizen. Letteke van der Kruk heeft diverse managementfuncties bekleed in de petrol sector. Zij is begonnen bij ContrAll en heeft vervolgens diverse functies vervuld bij Shell. Afgelopen jaren is zij werkzaam geweest bij TotalEnergies in de functie van Dealer Manager. Van der Kruk over haar nieuwe functie: “De mobiliteitsbranche is continue in beweging, de coronacrisis heeft dit proces alleen maar versneld. De functie van tankstations verandert en de wendbaarheid van de ondernemer en locatie worden steeds belangrijker. De shop krijgt meer een centrale functie waar de gast voor

meerdere doeleinden terecht kan en beleving ervaart. Het is daarom van essentieel belang dat de ondernemers hier optimaal in ondersteund worden en van collectieve voordelen kunnen genieten. Daar is Splinter voor opgericht. Ik vind het dan ook geweldig dat ik tankstation ondernemers nog meer kan volgen in de energietransitie en een bijdrage kan leveren aan het exploiteren van een toekomstbestendig station. Splinter is een volwaardige innovatieve organisatie met mooie groeiambities. Ik heb er dan ook enorm veel zin in om daar onderdeel van te mogen zijn en zelfs een voortrekkersrol te mogen gaan vervullen”.


Geef het milieu wat lucht...

Lucht, de mens kan niet zonder, de auto kan niet zonder en het milieu kan niet zonder. Banden die op de juiste spanning zijn zorgen voor een lager verbruik en daardoor voor een lagere druk op het milieu. Dus bandendruk omhoog, milieudruk naar beneden.

C

o2

B e w u st

Hansa Service is dé specialist als het om bandenpomp units gaat. Met de kwaliteit die u van ons gewend bent. Kwaliteit waar we achter staan. Zo geven wij 5 jaar garantie op de electronica van de units. Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem gerust contact met ons op voor meer informatie of een vrijblijvende afspraak.

Hansa Service It’s all in the name!

Hansa Service B.V. | Kuiperbergweg 6 | 1101 AG Amsterdam Z.O. Telefoon: (020) 617 70 67 | www.hansaservice.nl | info@hansaservice.nl


CS 3

|

juli 2021

|

SHOP & ZO

7

Nieuwe buitenautomaat met verse maaltijden bij Avia Steketee in Yerseke Door Ria Besseling

Bij Avia Stetekee in Yerseke kunnen bezitters van een elektrische auto deze middels een laadpaal opladen. In de tussentijd kan de automobilist een kopje koffie drinken in de tankshop, en onlangs ook een verse, kwalitatieve en gezonde maaltijd uit een buitenautomaat kopen. Op het voorterrein van de locatie plaatste de firma Mobile Food Experience (MFEX) een verkoopautomaat met daarin luxe vers bereide vis- en vlees maaltijden. De unit bij het Zeeuwse Avia station is voorzien van een magnetron waarin de klant de maaltijd kan opwarmen en direct consumeren (of voor thuis consumptie). De mobiele unit bestaat uit een container, een gekoelde vending machine, een betaalunit voor contactloos betalen, een ingebouwde magnetron, een wifi router en een beveiligingscamera. Avia-ondernemer Simon Steketee is niet zelf direct betrokken bij deze maaltijdenautomaat. De ondernemer van Avia Steketee verhuurt een deel van het voorterrein aan de Kreeftweg aan MFEX, het bedrijf dat de unit met de automaat plaatst en deze full service verzorgt.

Vers bereid
 De automaat wordt dagelijks aangevuld met vers bereide maaltijden. Deze komen uit de keuken van restaurant de Schelp in Antwerpen, onderdeel van De Zeeuwse Mossel. De bevoorrading wordt ook verzorgd door De Schelp Seafood. De klant kan via een menuscherm kiezen uit verschillende maaltijden met vis, vlees, vega of pasta: paella, een vispannetje, tongrolletjes, kalkoen of een andere maaltijd met vlees. De gerechten wisselen per week. Het betreft een royale warme maaltijd van 750 gram met een vraagprijs van €8,95. Er kunnen maximaal 48 maaltijden en 75 drankproducten in de automaat.

Welkome extra service “Ik kijk wel mee, maar ben niet direct betrokken bij de verkopen uit de maaltijdenautomaat buiten”, vertelt de Zeeuwse tankstationondernemer. “Ik kreeg dit idee toen ik de laadpaal voor elektrische auto’s op het terrein liet plaatsen. Tijd voor je warme maaltijd is een welkome extra service voor het wachten tijdens het laden”, ziet Steketee. Naast de warme maaltijd kan de klant van AVIA-tankstation Steketee ook naar de carwash of naar de tankshop met lunchroom voor een vers bereid broodje. Of de maaltijdenautomaat bij tankstations een landelijke uitrol krijgt is nog onduidelijk. Wel is al bekend dat bij Avia De Meeuw in Rilland binnenkort ook wordt gestart met een pilot met dit concept.


8

HORECA & ZO

|

juli 2021

|

CS 3

AUTORADAM VERSTEVIGT NA VERBOUWING ZIJN CONCURRENTIEPOSITIE IN REGIO ALMERE


CS 3

|

juli 2021

|

HORECA & ZO

9

Door Berrie Wolters

Half juni ben ik op bezoek geweest bij Autoradam Almere. Mijn eerste bezoek aan deze tank- en waslocatie zal ruim 25 jaar geleden zijn geweest, toen zeker een van de grootste tankstation- en carwashlocaties in Nederland. Tegenwoordig worden regelmatig grootse wascentra gebouwd. Met de bijna afgeronde verbouwing van Autoradam Almere, een nieuwe Horeca formule, een interieurbaan en een overdekt stofzuigplein, is het bedrijf weer helemaal klaar voor de toekomst. Door het toegenomen aantal waslocaties in Nederland (het WPP databestand bestaat uit 1835 commerciële waslocaties) en ook in omgeving Almere wordt het onderscheidend vermogen belangrijker dan ooit. Door op meerdere diensten en hoge kwaliteit in te zetten wordt dit door Autoradam bereikt. De diverse diensten die Autoradam Almere aanbiedt zijn: auto-

“ Aan deze situatie is eigenlijk niets veranderd. De reden dat er op

Wassen, zelf wasboxen, doggywash, kledingwasmachines, tan-

dit moment binnen minder zitgelegenheid is heeft alles te maken

ken, horeca, shop, autoverhuur, verhuur van gereedschappen

met de regels omtrent corona. Uiteraard geven wij vanuit Autora-

en nu dus ook het reinigen van de binnenzijde van de auto door

dam gehoor aan de maatregelen die gelden vanuit het RIVM. Wij

een team van professionals. Bij binnenkomst is het een drukte

houden ons dus aan de 1,5 meter regel. Zodra het weer is toege-

van jewelste op het wasplein onder de indrukwekkende trans-

staan zal het aantal zitplekken weer opgeschaald worden.”

parante washal. In het pand staan links de gereedschappen opgesteld en rechts is de verkoopbalie van de verhuurdiensten. Direct daarna bevinden zich het nieuwe horeca Van Zuyderzee-concept en het zitgedeelte. Achter het zitgedeelte is er een stand-alone Illy koffiecorner en daarna de traditionele tankshop. We stelden enkele vragen.

Wat is de reden geweest om de horeca aan te passen. Jullie hadden Bufkes en nu dus Van Zuyderzee. Hoe komen jullie terecht bij Van Zuyderzee?

Wat is er qua horeca assortiment/menu veranderd ten opzichte van oude situatie? “Met het concept van Van Zuyderzee spelen wij in op de behoefte van onze klanten. Er is rekening gehouden met een aantal basis uitgangspunten. Dit zie je terug in het aanbod. Zo bieden wij bij Van Zuyderzee altijd koude en warme broodjes, maar ook een assortiment snacks. De broodjes liggen qua kwaliteit op het niveau van de betere broodjeszaken, maar wel tegen een eerlijke prijs. De producten die gebruikt worden zijn zo veel mogelijk ambachtelijke producten.

“Van ZUYDERZEE is ingegeven door de oude familie van Zuyderzee die aan de oude zuiderzee oever al ambachtelijke broodjes

Het merendeel van de klanten is maar van korte duur in de zaak

maakte met liefde voor het vak en oog voor het ambachtelijk en dit

en wil zijn/haar weg snel weer vervolgen. Daarom kiezen wij bij

principe hebben wij omarmt omdat het beter past bij de kwaliteit

Van Zuyderzee ervoor om de klant de mogelijkheid te bieden

die wij willen uitstralen.’ Wij zochten een passende oplossing voor

om weer binnen een paar minuten weg te zijn. Dit doen wij door

onze klanten die vaak onderweg zijn en vaak snel wat willen eten/

70% van ons aanbod aan te bieden als zelfbediening. Alle warme

meenemen, maar geen concessies aan de kwaliteit willen doen.”

broodjes en snacks worden uiteraard op bestelling gemaakt. Of

In de oude situatie hadden jullie een grotere ruimte met tafels en stoelen. In de nieuwe situatie is de zitgelegenheid compacter, er zijn minder zitjes. Waarom hebben jullie hiervoor gekozen?

een klant nu gaat voor zelfbediening of warme gerechten de kwaliteit en het ontzorgbeleid naar onze klanten toe ligt altijd hoog!”

Lees verder op pagina 18


AED: daar red je levens mee

Laat uw ondernemershart kloppen en zorg voor een AED binnen handbereik! KIJK OP MIJN.BOVAG.NL/AED VOOR MEER INFORMATIE

Alles voor een betere kilometer.


CS 3

|

juli 2021

|

BOVAG & ZO

11

Meld u aan voor de WinterWasWeken Hoe zorgt u ervoor dat uw klanten ook in de wintermaanden hun auto bij u komen wassen of poetsen? Eén van de manieren om klanten te trek­ ken, is deelname aan de BOVAG WinterWasWeken. Deze actie vindt jaarlijks plaats in de maand januari en meedoen is eenvoudig: gewoon voor 13 novem­ ber aanmelden op mijn.bovag.nl/winterwasweken. Tijdens de WinterWasWeken geeft u iedere klant een kanskaart mee. Op elke kanskaart staat een unieke code waarmee klanten kans maken op een van de ruim zeventig prijzen en ze ontvangen altijd een bedankprijs. bedankprijs is dat een gratis tweede op een dagje Uit een analyse van de meest recente CBS-cijfers doorDe BOVAG blijkt de afzet vankaartje motorbranduit naar keuze. De hoofdprijs is een auto ter waarde stoffen afgelopen maart met bijna 1,06 miljard liter ruim 6 procent hoger lag dan in maart vorigvan € 10.000 uit te zoeken op viaBOVAG.nl. jaar. Destijds brak halverwege die maand het coronavirus uit en werd thuiswerken het devies,

Afzet motorbrandstoffen herstelt na lockdown

terwijl afgelopen januari en februari een harde lockdown van kracht was.

Deelname

Aan deelname is een eenmalige bijdrage per vestiging verbonden waar In de eerste twee maanden van 2021 kwam de ver- 2021 met een krappe 2,75 miljard liter het slechtste tegenover staat dat u meelift op landelijke communicatie die BOVAG koop van diesel, benzine en LPG niet verder dan ooit (sinds het CBS op maandbasis de totale afzet organiseert. Net als voorgaande jaren stelt BOVAG communicatie-uitingen respectievelijk 837 en 853 miljoen liter en dat was inventariseert) qua verkoop van motorbrandstofaan u beschikbaar. Een wasstraat met kettingbaan betaalt € 600 een voor het eerst dat er twee maanden achter elkaar fen. Niet eerder werd er in het eerste kwartaal van roll-over € 300 en een autopoetsbedrijf € 200. Een klein bedrag als je minder dan 900 miljoen liter in Nederland werd ge- een kalenderjaar minder dan 3 miljard liter afgelehet vergelijkt met een advertentie in de plaatselijke krant of een flyer bij Mark de Graaf van Bob Autowas is tijdens tankt. Beginledenvergadering maart werden enkele versoepelingen in verd,folderpakket. aldus de CBS-data. vanhoe hetgroter eer- de het wekelijkse Hoe meerTen ledenopzichte deelnemen, de algemene van BOVAG de coronamaatregelen resul- ste kwartaal vorig jaar daalde de verkoop met 12,6 Autowasen Poetsbedrijvendoorgevoerd per acclamatie en datlandelijke dekking en natuurlijk de communicatie naar de consument. teerde direct een opleving vanafdede afzet; de toena- procent en in vergelijking met het ‘normale’ jaar herbenoemd tot in voorzitter van deze meZijn in maart opzichte van bijnaprijzen 2019 zelfs. ling. eerste ten zittingstermijn liep februari af en hij bedroeg Eigen of bedankje een kwart. Desondanks eerste kwartaal van stelde zich herkiesbaar voorwas een het tweede Naast een vastgesteld prijzenpakket, is het ook mogelijk om zelf prijzen

Mark de Graaf herbenoemd

termijn. De vergadering waarin hij werd herkozen vond plaats op de Car Wash Show Europe in de Kromhouthal in Amsterdam.

BOVAG-nieuws verschijnt onder de verantwoordelijkheid van BOVAG. Kijk op mijn.bovag.nl voor meer informatie over BOVAG en het lidmaatschap

aan uw klanten beschikbaar te stellen. Denk aan een waspas, een winterset of een interieurreiniging. Laat bij uw inschrijving weten welke prijzen u beschikbaar stelt, deze prijzen worden verloot onder uw eigen klanten. Het is ook mogelijk om in plaats van een prijs een bedankje mee te sturen in de bevestigingsmail die consumenten ontvangen na deelname.

 Meer weten? Kijk op www.mijn.bovag.nl/winterwasweken.

Stoppen Recordaantalof deelnemers BOVAG Nationale Autowasdag doorgaan?

Op zaterdag 3 juli deden ongeveer 120 vestigingen van bij BOVAG aangesloten autowas- en poetsWist u dat een goede bedrijfsoverdracht vijf bedrijven mee aan de BOVAG Nationale Autowasdag. Nooit eerder was de animo zo groot en met jaar in beslag neemt? Denkt u erover om te dank aan de samenwerking met stichting Muziekids werd het een groot succes. stoppen met uw bedrijf? Begin dan op tijd met het bekijken en uitwerken van Meeuwis, de moge- Typhoon en Kleurplaten
 Bekende artiesten als Guus lijkheden. BOVAG kan u hierbij helpen met MKB-Nederland met inputNationale van BOVAGAutowasdag een online programma Roel van Velzen promootten voorafgaand de Nati- Tijdensheeft de BOVAG was het ontinformatie en advies. Meer weten? Kom naar wikkeld dat helpt bij de uitvoering van energiebesparende maatregelen. onale Autowasdag en riepen het publiek op om op feest bij alle deelnemende bedrijven en die konde laatste workshop ‘Stoppen of doorgaan?’ Per maatregel krijgt u uitleg, kosteninschattingen en adviezen. Ook kunt 3 juli naar een deelnemend BOVAG-bedrijf te gaan. den dat kenbaar maken met een keur aan provan dit jaar op 13 november in Dodewaard. u eenvoudig alle maatregelen inplannen en uw totaaloverzicht uitprinten, Door elk bedrijf werd 1 euro per wasbeurt of 10 motiematerialen die door BOVAG beschikbaar handig bij controle door de Omgevingsdienst. BOVAG-leden krijgen korprocent per poetsbeurt gedoneerd aan Muziekids. waren gesteld. Kinderen mochten bovendien een ting op dit Milieubeheerprogramma.  Kijk voor meer informatie en aanmelden Deze stichting zet zich middels muziekprojecten in kleurplaat inleveren, waarmee ze kans maakten op mijn.bovag.nl. voor langdurig zieke kinderen en laat hen zo even op een dagje uit voor het hele gezin. Alle kleur Kijk op milieubeheerprogramma.nl. vergeten dat ze ziek zijn. In studio’s kunnen de kin- platen en de cheque met daarop de uiteindelijke deren zingen, instrumenten bespelen of plaatjes opbrengst worden binnenkort overhandigd aan draaien en dat bevordert bovendien hun herstel. Muziekids.

Online hulp bij energie besparen

2019.BVG.034 BOVAG - Cleaning & Station 10-2019 v02b.indd 1

18/10/2019 15:13


12

ADVERTORIAL

|

juli 2021

|

CS 3

BOVAG Academy

BOVAG Academy heeft al meer dan 50 trainingen beschikbaar BOVAG heeft zoals bekend in april 2021 een geheel

Betere laadervaring

vernieuwd

verder worden uitgebreid.

Wanneer gevraagd wordt naar wat nodig is om de snelle acceptatie van EV’s voort te zetten, noemt een op de vijf Europese EV-berijders een betere actieradius als belangrijkste factor. Meer dan de helft van de Europese EV-rijders zet dit in de top 3 van belangrijkste factoren. Ook een betere beschikbaarheid van laadpunten wordt vaak genoemd (48%), gevolgd door lagere kosten van de auto (12%). Omdat steeds meer mensen overstappen op elektrische auto’s, is een snelle installatie van een goede laadinfrastructuur belangrijk, zowel voor publiek laden als bij bedrijven. Dit om te voorkomen dat mensen het als belemmering zien voor hun EV-aanschaf.

Hoe zat t ook al weer?

Opleidingsaanbod

opleidingsaanbod

voor

tankstations

en

autowasbedrijven gelanceerd. Naast diverse (verplichte) opleidingen biedt BOVAG onder de naam BOVAG Academy ook extra online trainingen aan voor ondernemers, bedrijfsleiders, HR- en verkooppersoneel. Ook BOVAGpoetsbedrijven kunnen hier gebruik van maken. Er zijn nu al meer dan vijftig trainingen, die in de toekomst

Op 31 december 2020 is het opleidings- en ontwikkelingsfonds OOTW opgeheven. Dit was de brancheopleider voor tankstations en autowasbedrijven. Vanwege deze beëindiging is BOVAG dit opleidingsaanbod zelf gaan ontwikkelen en biedt het nu samen met Innovam aan. In de mobiliteitsbranche is Innovam dé opleider, die bovendien onderdeel uitmaakt van het BOVAG-netwerk. Daarmee kan BOVAG hoge kwaliteit opleidingen bieden én voegt het meer waarde toe aan uw BOVAG-lidmaatschap. Hoewel BOVAG-autopoetsbedrijven onder een andere cao en opleidingsfonds vallen, kunnen zij toch kosteloos gebruikmaken van dit aanbod. Om het opleidingsaanbod voor tankstations en autowas- en poetsbedrijven zo breed en interessant mogelijk te maken, is BOVAG de BOVAG Academy gestart. Daarvoor is de samenwerking aangegaan met Skills Town. Deze academy biedt nu al 58 (online) trainingen die zijn gericht op u als ondernemer, maar er is ook een speciaal aanbod voor bedrijfsleiders, HR- en (verkoop)medewerkers in uw bedrijf. Er zijn e-learnings, we-learnings, webinars, werkplekleren (essentials), persoonlijke scans en talentscans. Alle leden van BOVAG Tankstations en BOVAG Autowas- en Poetsbedrijven kunnen gratis gebruik maken van de BOVAG Academy. Ook het trainingenaanbod van de BOVAG Academy wordt de komende maanden verder aangevuld in samenspraak met de klankbordgroep. Heeft u of uw medewerker suggesties? Mail deze dan naar tankstations@bovag.nl of autowas@bovag.nl.

Onderstaande opleidingen voor tankstations als e-learning kunnen al gevolgd worden via Innovam:

Veilig werken met LPG
 In de training 'E-learning LPG' worden de volgende onderwerpen behandeld: • Kenmerken van LPG • Verschillende installaties • Standaardcontroles • Herkennen van diverse gevaarlijke situaties • Welke maatregelen wanneer te nemen • Noodprocedure


CS 3

|

juli 2021

|

BOVAG & ZO

13

Meld u aan voor de WinterWasWeken Voedselveiligheid 1 
 In de training 'E-learning Voedselveiligheid 1' worden de volgende onderwerpen behandeld: • Het belang van hygiënisch werken • Besmettingsgevaar • Gevolgen van niet-hygiënisch werken • Schoonmaken • Wetten en regels rond hygiënisch werken • Omgang met afval

Fysieke belasting
 In de training 'E-learning Fysieke belasting' worden de volgende onderwerpen behandeld: zorgt u klachten ervoor dat uw klanten ook in de • Hoe Kenmerken winter maanden • Staand werken hun auto bij u komen wassen of Eén van de manieren om klanten te trek­ • poetsen? Tillen ken, is deelname aan de BOVAG WinterWasWeken. • Ongemakkelijke houdingen Deze actie vindt jaarlijks plaats in de maand januari • Hulpmiddelen om klachten te voorkomen en meedoen is eenvoudig: gewoon voor 13 novem­ ber aanmelden op mijn.bovag.nl/winterwasweken. Actieve verkoop
 In de training 'Actieve Verkoop' worden de volgende Tijdens de WinterWasWeken geeft u iedere klant een onderwerpen behandeld: kanskaart mee. Op elke kanskaart staat een unieke code • waarmee Klantcontact klanten kans maken op een van de ruim zeven• tig Méér-verkoop prijzen en ze ontvangen altijd een bedankprijs. • De Koopsignalen bedankprijs is een gratis tweede kaartje op een dagje • uit Omgaan met De weerstand naar keuze. hoofdprijs is een auto ter waarde van • €Presentatie houding 10.000 uit teenzoeken op viaBOVAG.nl.

DeelnameTabaksverkoop
 Aan deelname is een eenmalige bijdrageTabaksverkoop' per vestiging verbonden In de training 'E-learning wordenwaar de tegenover staat dat u meelift op landelijke communicatie die BOVAG volgende onderwerpen behandeld: organiseert. • Net als voorgaande jaren stelt communicatie-uitingen Weten regelgeving rondBOVAG tabaksverkoop aan u beschikbaar. Een wasstraat met kettingbaan betaalt € 600 een • Leeftijdscontrole bij tabaksverkoop Voedselveiligheid 2 
 roll-over € 300 en een autopoetsbedrijf € 200. Een klein bedrag als je • Omgang met klanten In de training 'E-learning Voedselveiligheid 2' het vergelijkt met een advertentie in de plaatselijke krant of een flyer bij Mark de Graaf van Bob Autowas is tijdens • Weerstand bij verkoop worden de ledenvergadering volgende onderwerpen behandeld: het wekelijkse folderpakket. Hoe meer leden deelnemen, hoe groter de de algemene van BOVAG • Gevaren, risico's en kritieke punten Autowasen Poetsbedrijven per acclamatie landelijke dekking en natuurlijk de communicatie naar de consument. • Specifieke herbenoemd totprocessen voorzitter van deze afde• Opslag ling. Zijn eerste zittingstermijn liep af en hij Eigen prijzen of bedankje • Bereiding en temperatuur stelde zich herkiesbaar voor een tweede Naast een vastgesteld prijzenpakket, is het ook mogelijk om zelf prijzen • Controles termijn. De vergadering waarin hij werd heraan uw klanten beschikbaar te stellen. Denk aan een waspas, een winterset of een interieurreiniging. Laat bij uw inschrijving weten welke prijzen kozen vond plaats op de Car Wash Show u beschikbaar stelt, deze prijzen worden verloot onder uw eigen klanten. Europe in de Kromhouthal in Amsterdam. Veiligheid op en rond tankstation
 In de training 'E-learning Voedselveiligheid 2'Het is ook mogelijk om in plaats van een prijs een bedankje mee te sturen in de bevestigingsmail die consumenten ontvangen na deelname. worden de volgende onderwerpen behandeld:

Mark de Graaf herbenoemd

• • • • •

Veilig werken Gevaarlijke stoffen Milieu- en afvalwetgeving Veilig omgaan met LPG Calamiteiten

Stoppen of doorgaan? Wist u dat een goede bedrijfsoverdracht vijf jaar in beslag neemt? Denkt u erover om te stoppen met uw bedrijf? Begin dan op tijd met het bekijken en uitwerken van de mogelijkheden. BOVAG kan u hierbij helpen met informatie en advies. Meer weten? Kom naar Bedrijfshulpverlening op tankstations
 de laatste workshop ‘Stoppen of doorgaan?’ In de training 'BHV op tankstations' worden van dit jaar op 13 november in Dodewaard. volgende onderwerpen behandeld: • Handelen bij ongevallen  Kijk voor meer informatie en aanmelden • Brandpreventie op mijn.bovag.nl. • Brandbestrijding • Ontruiming van het tankstation • Taken van de BHV'er

2019.BVG.034 BOVAG - Cleaning & Station 10-2019 v02b.indd 1

BOVAG-nieuws verschijnt onder de verantwoordelijkheid van BOVAG. Kijk op mijn.bovag.nl voor meer informatie over BOVAG en het lidmaatschap

 Meer weten? Kijk op www.mijn.bovag.nl/winterwasweken.

Omgaan met agressie en geweld
In de training 'E-learning Omgaan met agressie en geweld' worden de volgende onderwerpen behandeld: • Inleiding tot agressie en geweld • Wat is agressie? • Handelen tijdens een incident • Handelen na een incident

Dit opleidingsaanbod wordt stapsgewijs verder uitgebreid en afgestemd op de wensen van leden. Dat wordt gedaan in overleg MKB-Nederland heeft met input van BOVAG een online programma ontmet een klankbordgroep van leden van de wikkeld dat helpt bij de uitvoering van energiebesparende maatregelen. afdelingen BOVAG Tankstations en BOVAG Per maatregel krijgt u uitleg, kosteninschattingen en adviezen. Ook kunt de Autowas- en Poetsbedrijven. Binnenkort komt u eenvoudig alle maatregelen inplannen en uw totaaloverzicht uitprinten, Innovam al met vier nieuwe opleidingen, handig bij controle door de Omgevingsdienst. BOVAG-leden krijgen korwaaronder Lichamelijke belasting en Omgaan ting op dit Milieubeheerprogramma. met agressie. Heeft u of uw medewerker suggesties? Mail deze dan naar:  Kijk op milieubeheerprogramma.nl. tankstations@bovag.nl of autowas@bovag.nl.

Online hulp bij energie besparen

18/10/2019 15:13


Monteur Carwash techniek Ben jij monteur en op zoek naar een leuke baan in de techniek ? Wil je werken in een gezellig team? En werk jij nauwkeurig en efficiënt? Dan zijn wij op zoek naar jou! Als monteur bij ACE Carwash Systems ben je samen met het team verantwoordelijk voor de bouw, verbouw en service van de mooiste wasstraten.

Wat ga je doen? Samen met het monteurs team ben je verantwoordelijk voor de bouw, verbouw of service van autowasstraten door heel Nederland en enkele locaties in het buitenland Je sleutelt aan wasstraten met zeer veelzijdige techniek zoals: pneumatiek, hydrauliek, elektrotechniek en veel mechanische onderdelen

Wat bieden wij jou? Een fulltime functie in een jong team met enthousiaste collega’s Een passend salaris en goede secundaire arbeidsvoorwaarden Diverse opleidingsmogelijkheden Een werkomgeving waarin collegialiteit en humor belangrijk is Een volledig ingerichte werkbus met het beste gereedschap

Wat vragen wij van jou? Je bent een volwaardig monteur en bereid om in heel Nederland te werken Je hebt minimaal 2 jaar werkervaring als elektromonteur, servicemonteur of projectmonteur Een aanpakkersmentaliteit In bezit van rijbewijs B Goede kennis en beheersing van de Nederlandse taal Je bent stressbestendig, collegiaal en representatief

Interesse?

Mail je motivatie en CV naar Xamira van der Burg xamira@ace-europe.nl ACE CARWASH SYSTEMS Gouwzeestraat 11 1382 KD Weesp T 085 071 83 65 info@ace-europe.nl www.ace-europe.nl


CS 3

|

juli 2021

|

BOVAG & ZO

15

Meld u aan voor de WinterWasWeken Hoe zorgt u ervoor dat uw klanten ook in de wintermaanden hun auto bij u komen wassen of poetsen? Eén van de manieren om klanten te trek­ ken, is deelname aan de BOVAG WinterWasWeken. Deze actie vindt jaarlijks plaats in de maand januari en meedoen is eenvoudig: gewoon voor 13 novem­ ber aanmelden op mijn.bovag.nl/winterwasweken. Tijdens de WinterWasWeken geeft u iedere klant een

Samenwerking rijscholen enkanskaart autowasbedrijven mee. Op elke kanskaart staat een unieke code

waarmee klanten kans maken op een van de ruim zevenprijzen en ze ontvangen altijd een bedankprijs. Ongeveer tachtig vestigingen van BOVAG-autowas- vormtig van vouchers. Rijschoolhouders kunnen op De bedankprijs is een gratis kaartje op een dagje bedrijven hebben aangegeven graag een samen- het ledenportaal van BOVAGtweede -op de pagina mijn. uit naar keuze. De hoofdprijs is een auto ter waarde werking met lokale BOVAG-rijscholen aan te gaan. bovag.nl/samenwerkingautowas- het overzicht vin-van 10.000 uit te zoeken die op viaBOVAG.nl. Op die manier kan een rijinstructeur de leerlingen den €van de vestigingen een samenwerking aan meenemen in de wasstraat. Dat kan een speciaal willen gaan en vervolgens contact opnemen. Na zes Deelname abonnement voor rijschoolhouders zijn tegen een maanden (begin 2022) volgt er een evaluatie van Aan deelname is een eenmalige bijdrage per vestiging verbonden waar gereduceerd tarief, een waspas met een aantal deze actie met zowel de rijschoolhouders als de autegenover staat dat u meelift op landelijke communicatie die BOVAG (gratis) wasbeurten als dit mét leerling is of in de towasbedrijven. organiseert. Net als voorgaande jaren stelt BOVAG communicatie-uitingen aan u beschikbaar. Een wasstraat met kettingbaan betaalt € 600 een roll-over € 300 en een autopoetsbedrijf € 200. Een klein bedrag als je het vergelijkt met een advertentie in de plaatselijke krant of een flyer bij Mark de Graaf van Bob Autowas is tijdens het wekelijkse folderpakket. Hoe meer leden deelnemen, hoe groter de de algemene ledenvergadering van BOVAG Autowas- en Poetsbedrijven per acclamatie landelijke dekking en natuurlijk de communicatie naar de consument. herbenoemd tot voorzitter van deze afdeHoeZijn bereidt medewerkers uwhijtankstation, autowasling. eerste u zittingstermijn liep in af en Eigen prijzen of of poetsbedrijf bedankje zo goed mogelijk voor op een agressieve of gewelddadige klant? En welkeNaast kennis uw personeel hebben tabaksverkoop? stelde zich herkiesbaar voor een tweede een moet vastgesteld prijzenpakket, is het over ook mogelijk om zelf prijzen BOVAG met twee geheel nieuwe die u en uw medewerkers gratis volgen. termijn. Dehelpt vergadering waarin hij werd her- e-learnings, aan uw klanten beschikbaar te stellen. Denk aankunnen een waspas, een In wintersetdie of een bij uw inschrijving wetengegeven. welke prijzen kozen vond op dan de Car Wash Showtrainingen, totaal zijnplaats er meer vijftig online doorinterieurreiniging. Innovam en deLaat BOVAG Academy worden u beschikbaar stelt, deze prijzen worden verloot onder uw eigen klanten. Europe in de Kromhouthal in Amsterdam. Het zelf is ookopleidingen mogelijk om indie plaats van een prijs een bedankje mee tede sturen Vanwege de beëindiging van OOTW is BOVAG Innovam verzorgt, zijn er onder in de bevestigingsmail die consumenten ontvangen na deelname. opleidingen en trainingen voor tankstations en au- naam BOVAG Academy meer dan vijftig trainingen

Mark de Graaf herbenoemd

BOVAG-nieuws verschijnt onder de verantwoordelijkheid van BOVAG. Kijk op mijn.bovag.nl voor meer informatie over BOVAG en het lidmaatschap

Opleidingen ‘Tabaksverkoop’ en ‘Omgaan met agressie’

towasbedrijven gaan ontwikkelen, samen met bran- beschikbaar. Die zijn gericht op ondernemers, op  Meer weten? Kijk op www.mijn.bovag.nl/winterwasweken. cheopleider Innovam en online opleider SkillsTown. verkooppersoneel, HR-medewerkers of bedrijfsleiZo kan BOVAG kwalitatief hoge opleidingen bieden ders. Dit aanbod wordt verder aangevuld in samenén haalt u nog meer uit uw BOVAG-lidmaatschap. spraak met een klankbordgroep van ondernemers. BOVAG-autopoetsbedrijven, die onder een andere Kijk voor meer informatie over alle opleidingen op cao vallen, kunnen ook gratis gebruik maken van het ledenportaal van BOVAG via: dit uitgebreide opleidingsaanbod. Naast negen mijn.bovag.nl/opleidingentankwas

Stoppen of Nieuwe omgevingswet uitgesteld tot 1 juli 2022 doorgaan? Wist u dat goede van bedrijfsoverdracht vijf Mede opeen verzoek BOVAG en MKB-Nederland is de nieuwe Omgevingswet met een half jaar uitgejaar in beslag neemt? Denkt u erover om te steld. Er is meer tijd nodig om het digitale loket waar ondernemers hun bouwaanvragen- en meldingen stoppen met uw bedrijf? dan op (DSO) kunnen regelenBegin werkend entijd stabiel te krijgen. met het bekijken en uitwerken van de mogelijkheden. BOVAGdatum kan u hierbij helpen met MKB-Nederland heeft met input BOVAG onlinemee programma De geplande van inwerkingtreding van de dat ondernemers opvan 1 juli 2022 een er goed uit de ontinformatie en advies. Meer weten? Kom naar wikkeld dat helpt bij de uitvoering van energiebesparende maatregelen. wet is verschoven van 1 januari 2022 naar 1 juli voeten zouden moeten kunnen.” De nieuwe Omgede laatste workshop ‘Stoppen of doorgaan?’ Per maatregel krijgt u uitleg, kosteninschattingen en adviezen. Ook kunt 2022. “Alle punten waar wij zorgen over hadden zijn vingswet bundelt alle wetten en regels voor ruimte, van dit jaar op 13 november in Dodewaard. u eenvoudig alle maatregelen inplannen en uw totaaloverzicht uitprinten, ingewilligd: de techniek, meer focus op onderne- bouw, infrastructuur, milieu, natuur en water. Doel handig bij controle door de Omgevingsdienst. BOVAG-leden krijgen kormers qua regels en uitleg én voldoende tijd voor is dat aanvragen van ondernemers eenvoudiger, ting op dit Milieubeheerprogramma.  Kijk voor meer informatie en aanmelden voorlichting en testen”, reageert Hannie Stappers, sneller en goedkoper worden. Ondernemers kunop mijn.bovag.nl. manager Public Affairs bij BOVAG. “In de komende nen dit dan vanaf 1 juli 2022 via één digitaal loket  Kijk op milieubeheerprogramma.nl. zes maanden ligt de nadruk op het goed werkend regelen: het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO). krijgen van het DSO. Begin volgend jaar start dan de Zij moeten hierin eenvoudig en zonder hulp van communicatie en het oefen- en inregeltraject, zo- derden hun eigen weg kunnen vinden.

Online hulp bij energie besparen

2019.BVG.034 BOVAG - Cleaning & Station 10-2019 v02b.indd 1

18/10/2019 15:13


Bij Washnet hoeft een monteur geen slangenmens te zijn. 100% online bediening

» verbruik en waterdruk Washnet innoveert. Onze compacte installatie

» temperaturen

voor vier wasboxen past op slechts 3m2.

» shampoo-dosering

Volledig ontworpen door een ervaren

» osmose-water

monteur, dus je kunt overal gemakkelijk bij.

» prijzen en happy hour

De wasboxen van Washnet zijn storingsarm

» omzet per dag en per box

en leveren gemiddeld 17% méér rendement.

Bekijk en regel alles, thuis of onderweg!

www.washnet.nl

IJzeren Veldweg 1–B

1272 PZ Huizen

michael@washnet.nl


CS 3

|

juli 2021

|

VARIA

17

Statiegeld op kleine plastic flessen is ingegaan Per 1 juli zit er € 0,15 statiegeld op kleine plastic flesjes frisdrank en water. Deze flesjes zijn te herkennen aan het nieuwe statiegeldlogo. Consumenten kunnen kleine statiegeldflesjes inleveren bij (grotere) supermarkten, tankstations langs de snelweg en een aantal andere plekken zoals sportverenigingen. Statiegeld Nederland zorgt samen met producenten en innamepunten voor een goede invoering van het nieuwe statiegeldsysteem. “Het doel is zoveel mogelijk, maar zeker 90% van de kleine plastic flesjes die worden verkocht weer in te nemen,” zegt Raymond Gianotten, directeur van Statiegeld Nederland. “Plastic is een waardevolle grondstof en het is zonde als die verloren gaat. Van de kleine plastic flesjes kunnen weer andere verpakkingen en producten gemaakt worden. Statiegeld op kleine plastic flesjes stimuleert mensen om de flesjes weer in te leveren.”

Tijdelijk kleine plastic flesjes met én zonder statiegeld Het nieuwe statiegeldsysteem is op 1 juli gestart maar ook voor die datum kunnen consumenten al kleine plastic flesjes frisdrank en water met het nieuwe statiegeldfleslogo tegenkomen omdat die geleidelijk instromen. Bij aankoop van een klein plastic flesje met het logo betalen consumenten bij de kassa € 0,15 statiegeld. Dit

bedrag krijgen zij terug als ze de flesjes inleveren. Voor oude plastic flesjes zonder statiegeldlogo geldt dit niet, deze flesjes kunnen dan ook niet worden ingeleverd voor statiegeld.

Meer innamepunten Jaarlijks worden 900 miljoen kleine en 600 miljoen grote plastic flessen frisdrank en water verkocht in Nederland. Kleine plastic flesjes met statiegeld kunnen onder andere worden ingeleverd bij (grotere) supermarkten en benzinestations langs de snelweg. Later dit jaar komen ook inzamelpunten op een aantal grote NS-stations. Bij al deze punten krijgen consumenten het statiegeld terug. Bij andere innamepunten zoals sportverenigingen is dat niet altijd het geval. Zij kunnen ervoor kiezen het statiegeld te doneren aan een goed doel. Soms worden bij deze innamepunten beide opties – geld terug of doneren – aangeboden. Bij elk innamepunt staat dit duidelijk aangegeven.


18

HORECA & ZO

|

juli 2021

|

CS 3

Op het oog lijkt het nieuwe concept meer gericht op 'de snellere hap' broodjes, snacks en friet. Het lijkt dat het niet de bedoeling is dat klanten 'lang' verblijven in de horeca/zitgelegenheid. “Onze klanten zijn van harte welkom om langer te blijven en gebruik te maken van onze zitgelegenheid. Maar wij hebben er bewust voor gekozen om de klanten die hun weg snel willen vervolgen ook te bedienen met kwaliteit. De broodjes die worden aangeboden worden vers bereid en klaargelegd in de vitrine, voor degene met speciale wensen maken wij uiteraard de gewenste broodjes ter plekke.”

Jullie koffie aanbod is ruim: een automaat bij de kassa in de tankshop, een apparaat achter de horeca-balie en nog een aparte Illy hoek. Waarom hebben jullie hiervoor gekozen? Welke functie heeft elk koffie deel? “ Ook hier is weer goed gekeken naar de behoefte van onze klanten. Wij zien steeds vaker dat onze klanten behoefte hebben aan echte goede koffie. Nu hadden wij natuurlijk al een goede koffiemachine met echt lekkere koffie. Echter de directeur van Autoradam is een koffie liefhebber en kwam vaak bij de grote Duitse en Italiaanse tankstations, die hebben al jaren een aparte koffiebar met speciale koffie en opgeleide Barista’s (gediplomeerde koffie specialist red. ) staan klaar voor de verwende klant. In Nederland kennen we dat nog niet echt bij tankstations. Hij wilde dit graag ook onze klanten bieden en dat bleek een schot in de roos! Wij zien dat onze klanten vaak de koffie corner verkiezen boven de machine. In deze keuze speelt ook de beleving een belangrijke rol. De ultieme cappuccino, de naplakkende espresso, de service en de mogelijkheid om een

komen niet alleen naar Autoradam om te tanken, vaak komen zij

praatje te maken met onze speciaal opgeleide Barista’s zijn dan

ook hun auto wassen, iets eten of voor de verhuur afdeling. Je

doorslaggevend in de keuze van de klant.”

kunt Autoradam ook wel zien als een one stop shop. Daarbij hoort uiteraard ook een tankshop met een ruim assortiment.”

De traditionele tankshop is nog vrij ruim. Je ziet bij andere tankstation locaties dat voor uitbreiding van Horeca vaak de Tankshop wordt ingeperkt. Waarom hebben jullie voor een ruime tankshop gekozen?

Wat is de reden om een interieurbaan te plaatsen naast jullie wasstraten?

“In de tankshop worden diverse producten en artikelen aangeboden.

zie je dat zeker in deze tijd een auto binnen-reinigingsbaan

Hiermee verlenen wij een service aan onze klanten. Onze klanten

onmisbaar is. Onze klanten hechten steeds meer waarde aan een

“Als je kijkt naar de ontwikkelingen op het gebied van auto wassen


CS 3

schone auto van buiten EN van binnen. De nieuwe wasgelegenheid in Almere telt maar liefst 100 meter aan service met als doel een blinkende auto van binnen en buiten. Hier citeren wij graag een klant van ons die de volgende quote uitte “ De beleving die ik ervaar bij Autoradam en de dynamiek als er een ploeg professionals in enkele minuten je hele auto van binnen spik en span maakt terwijl je geniet van een gratis espresso dat is verslavend!”

Jullie komen nog met een Auto-Spa (VIP): wat gaan jullie hier doen (diensten)? “Wij steven ernaar om onze klanten te ontzorgen. Naast exterieur en interieur reiniging willen de klanten dat, met name de buitenkant, langdurig mooi blijft glimmen en dat hun gouden koets goed verzorgt is. Vaak hebben zij zelf weinig tijd. Door een handmatige wax verzegeling toe te passen door onze getrainde medewerkers in circa 10 minuten tijd bieden wij hierin de oplossing. In de Autospa die wij binnen twee maanden verwachten draaiende te hebben komen 6 behandelruimtes die goed uitgelicht en toegerust zijn om deze service aan te bieden. De klant kan onder het genot van een broodje of kopje koffie heerlijk genieten op ons terras totdat de auto klaar is.

|

juli 2021

|

HORECA & ZO

19

ZONNEPANELEN
 Jullie hebben bijzondere zonnepanelen op het dak. “De stalen constructie van de Interieurbaan en het overdekte stofzuigerplein bij Autoradam staat op zichzelf en valt als een soort paraplu deels over het bestaande gebouw. Met de komst van het nieuwe gebouw is ook gekeken naar verduurzaming. Het volledige gebouw is overkapt met innovatieve zonnepanelen die de dakconstructie vormen en tevens daglicht doorlaten. De aanvulling van de zonnepanelen maakt onze interieurbaan niet alleen indrukwekkend, maar ook duurzaam met het oog op de toekomst! Wij streven naar zelfredzaamheid en die wens gaat nu in vervulling, sterker nog wij voorzien daarnaast ook nog enkele huishoudens van groene stroom door terug te leveren aan het net. De kleur groen in onze huisstijl komt na jaren nu echt tot leven!”


d e e xclusi e ve d e ale r van: c e c c at o, c o l e m a n h a n n a , r o Wa f i l e n i t e c o

Wat e r r e c yc l i n g

Wasboxen

rollovers iClean heeft een uitgebreid gamma aan Rollovers. Altijd een oplossing voor al uw voertuigen. De machines zijn voorzien van de nieuwste technieken en staan garant voor lange levensduur, hoog commercieel rendement en lage onderhoudskosten. In combinatie met onze waterrecyclingssystemen creëert u de ‘groenste’ en de meest milieuvriendelijke carwash.

Wastunnel s elektrisch en hydraulish

Of een Rollover nu wordt aangeschaft voor intern - of commercieel gebruik, iClean configureert een machine op maat met een topwassing als resultaat.

CECCATO

iClean Carwash Technologies 0478 51 79 79 | info@iclean.nl | www.iclean.nl


CS 3

|

juli 2021

|

VARIA

21

Eerste snellader voor Avia Weghorst De eerste snellader in het Avia Weghorst netwerk is een feit! Avia: “In samenwerking met Lanova laadpalen is bij Hush - AVIA Enter aan de Bleek 5 onze eerste snellader geplaatst.
Let wel, het is een 150kWh lader, echter door een verlate levertijd van de juiste kabel kan de paal momenten maar laden tot 75kWh. De juiste kabel wordt z.s.m. aangesloten! Zakelijk laden? Dat kan met onze AVIA Card, laden en tanken met 1 pas.”

'Gasnet relatief eenvoudig geschikt te maken voor waterstof' Dit is een expertquote van Sjoerd Delnooz, Kiwa , in het kader van ANP Expert Support. "Het demissionaire kabinet wil bestaande gasleidingen geschikt maken voor het transport van duurzaam opgewekte waterstof. Volgens het kabinet kan waterstof een belangrijke rol spelen bij het verduurzamen van de energievoorziening. Het kabinet gaat gasnetbeheerder Gasunie vragen de ontwikkeling van een landelijke waterstofinfrastructuur op zich te nemen. Een volgend kabinet moet zich buigen over de bekostiging en hoe dat waterstofnet er precies uit moet komen te zien."

Aan Sjoerd Delhooz stelde de redactie de vraag of het technisch mogelijk zou zijn dat auto's thuis/in wijk met waterstof gevuld kunnen gaan worden?
 Zijn antwoord: “technisch gezien is dit niet onmogelijk. Maar het lijkt niet heel logisch. Het tanken van waterstofauto’s zal op aanzienlijk hogere drukken gebeuren dan dat waterstof waarschijnlijk naar huizen gebracht wordt”

Greenpoint en Hysolar openen waterstof tankstation in Nieuwegein Greenpoint, onderdeel van de Van Kessel Groep, heeft in Nieuwegein haar eerste waterstof tankstation in gebruik genomen. Het station aan de Morsebaan 1 beschikt over 2 dispensers (afleverzuilen). Aan beide dispensers kunnen zowel zware voertuigen zoals vrachtwagens en bussen (350 bar) als personenauto’s en bestelauto’s (700 bar) tanken. Het tankstation is gerealiseerd in samenwerking met Hysolar, dat voor de ontwikkeling en bouw verantwoordelijk was. Greenpoint gaat de exploitatie en het operationeel management voor haar rekening nemen. Het station is openbaar toegankelijk voor iedereen met een waterstofvoertuig. Afrekenen kan met een bankpas, creditcard of de Van Kessel tankpas.

Lokale vraag en aanbod samenbrengen Het station heeft een capaciteit van 250 ton waterstof per jaar, genoeg voor het dagelijks gebruik van 1.000 personenauto’s of 50 OV bussen. Er is ook een laadfaciliteit voor tubetrailers, waarmee in de toekomst andere tankstations met waterstof kunnen worden beleverd. Het tankstation staat naast het bedrijfspand van Aannemingsbedrijf Jos Scholman, dat ook de eerste afnemer van waterstof op het Greenpoint station wordt. Scholman is geen onbekende met waterstof: dit bedrijf heeft al meerdere waterstofauto’s, -trekkers en -werktuigen rijden. Zo ontwikkelden ze geheel zelf een New Holland ‘dual-fuel’ waterstof trekker.

Eerste waterstof tankstation in regio Utrecht De keuze voor een waterstof station in Nieuwegein is niet geheel toevallig; de regio werkt hard om landelijk koploper te worden op het gebied mobiliteit met groene waterstof. Zo initieerde de Provincie Utrecht onlangs een waterstofconvenant, waarin gemeenten en bedrijven zich committeren aan groene waterstof voor mobiliteit. Het waterstoftankstation van Lees verder op pagina 23


HYDRAFLEX ROTERENDE TURBO NOZZLES BLAST-TEC PRO Meer impact Minder water Heavy duty Lange levensduur

Het beste uit Italië op het gebied van borstels en accessoires

Watermagic BV Klompenmakerstraat 135 3194 DD Hoogvliet Rotterdam

Tel: 0180 239 509 Email: sales@watermagic.nl Web: www.watermagic.nl

Whatsapp ons op 06 828 949 95


CS 3

|

juli 2021

|

VARIA

23

Vervolg pagina 21 Greenpoint en Hysolar is het eerste gerealiseerde vulpunt binnen het convenant.

2de Greenpoint waterstof vulpunt komt in Oude-Tonge Afgelopen week gaf Greenpoint ook al de opdracht voor de bouw van een 2de waterstof vulpunt. Dit vulpunt zal gerealiseerd worden op het reeds bestaande Greenpoint multifuel tankstation aan de N59 in Oude-Tonge. De bouw start in het najaar van 2021, vanaf juni 2022 kan er dan groene waterstof worden getankt. Deze zal worden opgewekt met wind- en zonne-energie die wordt geproduceerd wordt op het eiland Goeree-Overflakkee.

Tankstation Hatertseweg wordt weer Avia Archilles Brandstoffen heeft medio begin mei het tankstation aan de Hatertseweg te Nijmegen overgenomen van TamOIl. In juni is het tankstation omgekleurd. Ook heeft Archilles de slechts 2 jaar oude Istobal roll-over vervangen voor een nieuwe Kärcher rollover. Tevens is er een nieuwe textiel wasserette geplaatst. 
 In volgende editie komt een uitgebreider artikel met Archilles Brandstoffen over oa deze locatie.

advertentie


Aandacht

maakt het verschil Geen wasstraat is hetzelfde Geen ondernemer is hetzelfde Wij leveren met onze chemie maatwerk voor iedere wasstraat Benieuwd naar wat wij voor u kunnen betekenen? Neem vandaag nog contact op!

Sireon Carwash Products B.V. +31 (0)252-626699 T: M: chemie@sireon.nl W: www.sireoncarwash.com


CS 3

|

juli 2021

|

PROJECT & ZO

25

Schel Angelo: uitbreiding naar 3 roll-overs en 7 wasboxen Garage Schel te Angerlo wast al enkele jaren auto’s. Gezien de groei in wasaantallen heeft men besloten de wasgelegenheid uit te breiden van 1 naar 3 roll-overs en 4 naar 7 wasboxen. Net zoals de vorige wasinstallaties heeft de eigenaar Han Schel wederom gekozen voor de firma WashTec. Met een van de nieuwe roll-overs kunnen ook grotere busjes gewassen worden (washoogte 2,90 meter en rail-lengte van 12 meter). Ook voor de 2 nieuwe rollovers is een PreWash unit geplaatst waarmee de klant de auto eerst kan voorwassen.

ROLL-OVER SPECIFICATIES Leverancier WashTec
 Aantal Roll-overs

2 nieuw (totaal 3)

Type/model

1x RoPro 26 en 1 x RoPro 29XL

Hoogte

2 x 2.60 en 1 x 2.90

Breedte

2 x 2.38 en 1x 2.58

Geschikt voor busjes

Ja

Technische wascapaciteit

8 wassingen/uur

Borstel materiaal

Softtecs

Betalen & zo Betaal automaat

Transponder kaartlezer

(koppeling Fuel POS)
 Leverancier WashTec
 Eigen waspas

Nee

Bank/creditcard

Alleen in

shop
 Contactloos Nee
 Kentekenherkenning Nee

WASBOX SPECIFICATIES Leverancier WashTec
 Type/model JetWash Aantal boxen

Nieuw 3 (totaal 7)

Technische ruimte Breedte box

2 voor 7 boxen

+/- 5 meter

Diepte box

+/- 7 meter

Hoogte box

3 meter (zwenkarm)

Extra box bus

Nee

Betaalwijze Muntgeld

€0,50/ €1,-/ €2,-

Eigen wasmunt

Nee

Bankpas/Creditcard Nee Contactloos/Swipen

Ja (via CMPS Technology)

Kentekenherkenning Nee

Foto boven: De nieuwe roll-overs, links de RoPro 26 en rechts de RoPro 29XL. Elk met een eigen PreWash voorreinigingsunit bestaande uit 2 zwenkarmen (een voor velgen en de ander voor hogedruk/shampoo). Na inworp van € 0,50 treedt de PreWash in werking.


26

ONDERNEMER & ZO

|

juli 2021

|

CS 3

Derks Overasselt verhuist met supermarkt en carwash Door Berrie Wolters

Er wordt druk gebouwd aan de Lagerhof 5 in Overasselt. Binnen enkele weken moeten de ruime Plus supermarkt, de brood- en banketbakkerij, de lunchroom en de carwash gaan draaien. Daarna wordt de oude locatie zo’n 300 meter terug en midden in het centrum gesloopt voor een nieuwbouw project. Na 7 jaar onduidelijkheid kwam er in 2020 eindelijk overeenstemming met de gemeente. Theo Derks: “In die 7 jaar investeer je natuurlijk niet in het tankstation en de bestaande carwash. Je lapt e.e.a. op en zorgt dat alles blijft draaien. Het Argos tankstation verhuist overigens niet mee en zal verdwijnen. Wel laten we enkele laadpalen plaatsen op de nieuwe locatie.”

De familie Derks verricht al sinds 1847 handel in Overasselt. Ik sprak Theo Derks op de nieuwe locatie. Hij in bakkerskleding want hij heeft die nacht weer in de bakkerij gewerkt, samen met zijn 2 dochters overigens, de komende generatie. “Ja, die werken al in de familiezaak. Dat wordt de 5e Derks generatie. Mooi toch. Het mooie van de nieuwe locatie is dat het zeer nabij de allereerste Links Theo Derks en rechts zijn broer Arnold


CS 3

boerderij met bakkerij van de familie Derks ligt. Dus we zijn weer terug op het oude grondperceel.” Zoals eerder gezegd gaat het Argos tankstation niet mee naar de nieuwe locatie. Hierdoor bevindt er zich straks geen tankstation meer in Overasselt en moet men hiervoor naar Grave, Heumen/ Malden of Nijmegen (Dukenburg). “De gemeente wilde dit sowieso niet, maar ook wijzelf zien het opnieuw investeren in een tankstation niet meer zitten. Qua brandstofverkoop hebben we de piek allang bereikt en het zal de komende jaren alleen maar minder worden. Je investeert immers wel voor 15-20 jaar. Zoals eerder al gezegd plaatsen we wel enkele elektrische laadpalen. We hadden het tankstation sinds 1970, dus wel een afsluiting van een tijdperk.”

Carwash
 In carwash echter ziet Theo Derks nog zeker toekomst. “Ja, dat heeft altijd goed gedraaid, ook op de oude locatie waar het visueel betreft op het randje van kunnen was. 
De oude roll-over is

juli 2021

|

ONDERNEMER & ZO

27

10 jaar oud maar technisch nog in prima staat. Volgens WashTec was aanschaf van een nieuwe roll-over zonde en kon een revisiebeurt volstaan. Zo is het allernieuwste veiligheidsprogramma in de roll-over geprogrammeerd (spiegelbescherming, signaal indien auto te schuin staat en/of de deur niet opent/sluit). De roll-over staat inmiddels in de nieuwe washal. Er is wel een nieuwe looprail geplaatst en de oude onderkantwasser is nu mooi in de vloer gemonteerd. Ook nieuw is het bedieningsterminal bij de ingang van de washal. Hier kan de klant de programmakeuze ingeven en betalen middels bankpas, losse waskaart (te koop in de supermarkt) of onze eigen waspas.
De oude luchtpomp wordt herplaatst en er komen nog 2 nieuwe stofzuigunits.”
In de eerste washal staat de roll-over en in de tweede washal komen de 3 wasboxen en de technische ruimte.”
 Op 21 juli is de opening gepland, dus er is nog werk aan de winkel.

Opmerkelijk zijn de 4 lansen in elk van de 3 wasboxen. Volgens Peter van Veen van WashTec is dit de laatste tijd een standaard uitrusting. “We hebben een aparte rode slang met lans voor het velgenprogramma (ook een extra rode keuzetoets op het bedieningspaneel). Het velgen product wordt onder lage druk opgebracht, wat het beste resultaat geeft. Voorheen werd het velgenprogramma geïntegreerd in de hogedruk lans. Nadeel hiervan is dat er restje velgenproduct in de lans bleef zitten en een volgende wasklant tijdens het afspuiten deze over de auto spoot. 
Verder is de wasbox voorzien van een hogedruklans, een lans voor power schuim en een borstellans. We gebruiken dan ook 3 zwenskarmen.”

|


Carwash- & Truckwashvloeren van Huijbregts Floorsystems, in 1 dag vakkundig gelegd!

chts e l s n i 2 Tot 350m legd! 1 dag ge

Daarom kiest u voor onze professionele vloersystemen: • Naadloos

• Duurzaam

• Alle ralkleuren mogelijk

• Slijtvast

• Scheur overbruggend

• Zwaar mechanisch en chemisch belastbaar

• Vloei- en afvalstofdicht • Uitermate resistent tegen zuren, logen en warm water

• Iedere gewenste antislip graad mogelijk

n zijn Onze vloere plicatie 2 uur na aplaar weer k ik! Huijbregts Floorsystems... “voor professionals, door professionals” voor gebru • Voldoet aan alle HACCP eisen

Huijbregts Floorsystems | Vlucht 2 | 5133 AW Riel | +31 (0)13 - 203 24 69

WWW.HUIJBREGTSFLOORSYSTEMS.COM


CS 3

|

juli 2021

|

VARIA

29

Autorette biedt self-set osmose aftappunt John van Leuwen van Autorette: “Zelf een osmose aftappunt beginnen? We hebben een compleet systeem die makkelijk zelf te installeren is. complete set met profiel muntjes, aansluitkast met timer, wanddoorvoer in RVS en magneet ventiel. Word compleet met aansluitschema geleverd.
Eventueel uitbreiding naar contactloos betaling is mogelijk.”

'Geurshirts' goed voor ruim vijfduizend euro Carwash Ermelo stort in totaal € 5.300,- in de clubkas van de vijf voetbalverenigingen in Ermelo en Harderwijk. De afgelopen weken kregen klanten van Carwash een verfrissend ‘geurshirt’ van hun favoriete voetbalvereniging. Tegelijkertijd doneerde de Ermelose ondernemer Samir Achrak € 2,50 per ‘geurshirt’ aan de club. Voetbalclubs hebben, door alle coronamaatregelen, de afgelopen maanden de nodige inkomsten misgelopen. Achrak wil met deze ludieke actie de voetbalclubs steunen. ,,We kregen hele leuke reacties hierop. Sommige mensen verzamelden zelfs de vijf verschillende shirtjes.” De ondernemer had maximaal 500 shirtjes van iedere voetbalvereniging laten maken. Van DVS’33 Ermelo zijn die ook alle 500 uitgedeeld. De andere verenigingen volgden met nipt verschil.” Bron: Ermelo Nu

Als student kun je bij de Loogman Groep werken naast je studie. Maar dat niet alleen, Loogman zorgt ervoor dat jij studieschuldenvrij kan studeren! Ger Loogman:”Wij betalen tijdens de studie al de studiekosten en daarnaast verdient de student natuurlijk gewoon een goed salaris voor de baan. Na de studie heb hij/zij een diploma in handen en gaat een studieschuldenvrij leven tegenmoet!

Hoe werkt het?

Studieschuldenvrij Studeren met de Loogman Groep

“De student gaat aan het werk bij de Loogman Groep tijdens de studie voor zo’n 12 uur per week. Zo verdient hij/zij een goed salaris om het studentenleven te ondersteunen. Wij betalen daarnaast het collegegeld, de studiematerialen en excursies. De Loogman Groep bestaat uit verschillende bedrijven, zodat we altijd wel een plek voor je kunnen vinden. Bijvoorbeeld in één van onze wasstraten of in de horeca bij onze Brasserie 10. Er zit geen addertje onder het gras, we willen de studenten graag een goede start geven in het leven na de studie.”


Centrale stofzuigersystemen

VAN HOLLAND

Made in Holland, by Van Holland Pompsystemen · Frequentieregelaars en besturingssystemen · Voorafscheiders · Mattenzuilen · Slanghouders · Flexibele slangen, spleetzuigers & slang koppelingen · Interieurbanen Waterfilter · Maatwerk van o.a. waterbakken etc. · Meer informatie:· vanholland.nu

Aardvletterweg 2 3417 XL Montfoort +31 (0) 348-447030


CS 3

|

juli 2021

|

VARIA

31

In oktober eerste WashKing locatie van Avia Marees Avia Marees komt met een vernieuwd carwashconcept onder de naam Washking. In de nieuwe opzet ligt de nadruk op meer duurzaamheid. De eerste locatie opent rond oktober van dit jaar in de nieuw te bouwen locatie te Andijk. Deze zal bestaan uit een Avia XPress tankstation en een Washking wasgelegenheid bestaande uit een rollover, drie overdekte wasboxen, een open wasbox en enkele stofzuigerplaatsen. 
De SoftCare² Pro XL roll-over wordt geleverd door WashTec en de firma WashNet zal de wasboxen bouwen. XL betekent een washoogte van 2.90 meter, dus ook geschikt voor busjes.

Avia Marees wil de drie huidige eigen carwashlocaties in Hoogwoud, Medemblik en Wieringerwerf naar verwachting dit najaar eveneens omzetten naar Washking. Avia Marees telt 60 tankstations. Een aantal van deze locaties heeft een eigen carwash onder eigen naam. Zij zullen zich wellicht in de toekomst ook voegen bij het WashKing concept. De tankstations van de toekomst richten zich op full-service bieden aan klanten: carwash, tanken, elektrisch laden en eten en drinken.

De wasklant kan op het eigen Washking platform een account aanmaken, via IDEAL opwaarderen en de facturatie regelen. Met de Waspas van Washking wordt het mogelijk om eenvoudig contactloos te betalen. De Waspas is ook te gebruiken in combinatie met de tankpas. Deze geeft 20 procent korting op ieder wasprogramma.

Aansluiten

Begin volgend jaar volgt de nieuwe Multi Traffic Point locatie te Hoorn. Hier komt een Washking bestaande uit 3 rollovers, voorlopig 7 wasboxen en een stofzuigerplein.

Mail naar info@aviamarees.nl 
 t.a.v. Jan Willem Helsloot.

Avia Marees wl het concept WashKing landelijk uitwerken. Dus ook derden die iets in dit wasconcept zien kunnen zich aansluiten. Beschik je over een eigen (carwash) locatie en wil je meer informatie over het WashKing concept?

Autowasbon steunt rest van dit jaar Muziekids Shailen Rambaran Mishre: “De Nationale Autowasbon is al 17 jaar een begrip en verzorgt het landelijk autowassen middels een digitale mobiele bon, pas of voucher die men kan kopen op onze site. Het stimuleert het autowassen in een carwash en minder soppen van de auto thuis. Resultaat is het bewuster bezig zijn met het watergebruik,

duurzaam autowassen dus.” 

Hij vervolgt: “Duurzaamheid is voor ons belangrijk, maar per 1 juni ook aan Muziekids. Muziekids geeft zieke kinderen in het ziekenhuis een muzikale pleister om even te vergeten dat ze patiëntje zijn maar gewoon weer even kind. Per 1 juni tot en met eind december zal van elke verkochte Autowasbon een bepaald percentage worden afgedragen aan Muziekids.”

Muziekids
 “Dit doet de stichting met: vaste Muziekids Studio’s, Muziekids Online, de Muziekids Troubadours (muziek aan bed) en de Muziekids Pop-Up Studio (muzikale ontspanning en afleiding in een verplaatsbare studio). Met deze activiteiten is de stichting al actief in ziekenhuizen in Hilversum, Utrecht, Almere, Blaricum en Tilburg.

Links Shailen Rambaran Mishre van de Autowasbon en rechts Jordan de Vos van Muziekids


32

TECHNIEK & ZO | juli 2021 | CS 3

Mike Hoffs ENGINEERING plaatst nieuwe besturing in 30 jaar 
oude wasboxen Recent is aan Mike van Mike Hoffs – ENGINEERING gevraagd een kijkje te nemen bij de ruim 30 jaar oude wasbox besturingskasten van de merken Elephant Bleu en Nilfisk Alto Wap. Het gevolg hiervan is een totale ombouw naar hun zelf ontwikkelde besturingssysteem. De redactie van CleaningStation stelde hem enkele vragen.

Wasboxtechniek van ruim 30 jaar oud Mike Hoffs: “Wanneer je kijkt naar de wasboxbesturing dan ervaar je een technische momentopname van 30 jaar geleden. Eigenlijk prachtig! Hedendaags zijn de meeste problemen eenvoudig te verhelpen. In die tijd echter moest de monteur vindingrijk zijn om tot een oplossing te komen. Dat zie je terug in zowel de besturingskast als ook in de printplaten. Dan zie je dat er de afgelopen 3 decennia een hoop veranderd is. Hedendaagse techniek produceert in rust bijvoorbeeld nagenoeg geen warmte meer.

Op het vlak van de ‘besturing’ echter heeft de tijd stilgestaan en moet deze geheel vervangen worden.”

Problemen/storingen en uitval? In de eerste 5 – 10 jaar van de besturing kon men nog gericht onderhoud plegen. Naarmate de installatie nog ouder werd zie je dat de ‘reparaties’ steeds vaker creatieve oplapmiddelen van de monteur werden. Totdat uiteindelijk niemand meer wist hoe het systeem in basis was en dan kunnen er onveilige situaties ontstaan. Helaas was er in die tijd niemand die op het idee kwam de gehele besturing te vervangen. Wij hebben dat onderdeel uitgeplozen en de oplossing was een nieuwe wasbox besturing. Deze is overigens in nagenoeg elk wasboxsysteem in te passen.”

Verander je ook veel aan een installatie?
 ‘Ja en Nee. Sowieso verdwijnt de oude besturing en wordt deze vervangen door een compleet nieuwe besturing. Daarnaast geven wij uiteraard ook adviezen vooraf. Bijvoorbeeld wanneer er onnodig veel kleppen actief zijn, dan halen we er enkele weg. Mochten we gaandeweg andere verbeterpunten tegenkomen,

Links zie je heel duidelijk de grote PLC zitten van 30 jaar geleden. Dikke flatcables die alle ondersteunende kaarten met de PLC verbinden. Vanuit die punten werd de complete machine aangestuurd. Rechts zie je een kast die grotendeels uitgezocht is. Alle kapotte onderdelen vervangen, alle onderdelen die niet meer nodig zijn eruit. Er is tevens weer ruimte om eventueel extra elektronische apparatuur bij te plaatsen.

In die tijd waren er een hoop componenten die als “extra feature” veel warmte produceerden. Grote koelblokken zijn daar dan ook een typerend beeld van. Warmtebronnen die uiteindelijk onveilig kunnen zijn maar ook onnodig energie staan te verspillen. Onze nieuwe besturingen zijn daarentegen energiezuinig en kunnen heel goed gecombineerd worden met de bestaande oude techniek.
 Als we de wasbox technisch opdelen in twee delen dan hebben we de machinekamer (hogedruk pomp, chemie techniek ed.) en de besturing. In de machinekamer tref je goed onderhouden equipment aan. Zelfs na 30 jaar goed werkend.

Links zie je het resultaat van heel lang proberen iets aan de praat te houden waar hoogstwaarschijnlijk geen parate kennis meer aanwezig was om de bestaande besturing aan de praat te krijgen. Wel voldoende kennis om via een omweg toch een en ander aan de praat te houden. Wat resulteerde in een gigantische spaghetti boom waarbij niemand meer precies wist hoe het zat. Het werkte en daar was het mee gezegd. Rechts zie je een kast die grotendeels uitgezocht is. Alle kapotte onderdelen vervangen, alle onderdelen die niet meer nodig zijn eruit.


CS 3

|

juli 2021

|

TECHNIEK & ZO

33

dan zullen we die zeker bespreekbaar maken. Het is belangrijk wat de carwashondernemer hierin wenst.”

Hoe gaat een ombouw in zijn werk? "We beginnen met een momentopname van de machine. Draait de machine nog dan kunnen we eenvoudig een hele hoop in kaart brengen door bijvoorbeeld te meten en te labelen. Werkt de machine niet, dan is alles eruit knippen de meest snelle oplossing. Eigenlijk is het een soort puzzel. Eerst leg je alle stukjes de juiste kant op zodat je weet en ziet wat je hebt. Vanuit dat punt begin je weer met opbouwen tot je een werkende wasbox unit hebt. Het grote voordeel is dat niet de hele installatie vervangen hoeft te worden. Daarmee zorgen we dus dat de kast weer opgeruimd is. We maken hem veilig en zorgen dat de besturing van deze tijd is, zodat de complete bestaande installatie nog een lange tijd mee kan gaan.”

Voordelen van een nieuwe besturing • Wasbox ombouwen naar de techniek van nu, zonder alles te hoeven vervangen. • Door het vervangen van de oude besturing, neemt de kans op storingen af. Door het opnieuw opbouwen van de besturing worden eventuele storingen sneller gevonden doordat de wasbox opnieuw in kaart gebracht is. • Door middel van het bijhorende portaal krijgt de ondernemer op een centrale plek toegang tot de wasbox gegevens. Dit zijn bijvoorbeeld omzet totalen, bezoekersaantallen en tijden.

247 Carwash Groningen: nu met 6 wasboxen, straks met 15 Recent is wascentrum 247 Carwash aan de Moermanskweg 2 te Groningen opgeleverd. Het wascentrum bestaat uit 6 wasboxen. Harry Janssens, eigenaar van dit wascentrum, werd door een bevriende carwashondernemer (die zelf enkele waslocaties in Friesland exploiteert) over de mogelijkheid van carwash op deze locatie getipt. Harry Janssens: “Waarom doe je niet iets in carwash, was zijn advies. “We zitten in de vastgoed en bezitten een aantal panden, waaronder die aan de Moermanskweg 2. Daar zagen we al snel mogelijkheden voor carwash, met name voor een stand-alone wasbox concept, dus zonder personeelsbezetting. We hebben een aantal bewakingscamera’s opgehangen en we zijn zelf regelmatig in het pand aanwezig. We hebben de 6 wasboxen aan het bestaande pand gebouwd. Aan de overzijde van de straat hebben we overigens een stuk grond aangekocht, waar we medio september nog eens 9 wasboxen zullen plaatsen. Daarnaast is de kans groot dat we in de toekomst op meerdere locaties een 247 Carwash zullen starten. We zien dit wasbox-concept wel zitten.”

SPECIFICATIES Naam

Project.247 Carwash

Adres

De Moermanskstraat 2

Aard Project Nieuwbouw
 Start bouw

1 maart

Geopend op

1 juni

Perceel grootte

1200 m2

Wasboxen Leverancier WashTec
 Type/model JetWash

• Door de bijbehorende rapportage en reclamemogelijkheden zijn er mogelijkheden om de omzet te verhogen. • Één printplaat voor zowel wasbox zonder scherm, klein scherm of groot scherm. Er kan altijd verder uitgebreid worden zonder alles opnieuw te vervangen.

Aantal boxen

nu 6, straks 15

Technische ruimte

1 unit

Breedte box

4.80 meter

Diepte box

6 meter

Hoogte box

3 meter

Extra box bus/camper

Nee

Vloer

Knol Akkrum

Chemie leverancier

Verschillende

Stofzuigunits 2
 Model/Type

Duo Turbo Christ


Schoon en glanzend! Met Caramba X Line

De factor voor meer efficiency in uw carwash!

www.caramba.eu

DE NIEUWE GENERATIE STOFZUIGSYSTEMEN VOOR UW CARWASH OF INDUSTRIE TEL: 0032 (0)89 244 529 info@ergox.com www.ergox.com

Krachtig, onderhoudsvrij en duurzaam Aantrekkelijk voor de gebruikers Hoog efficiënt en energiezuinig Op maat gemaakt MADE IN BELGIUM


CS 3

|

juli 2021

|

VARIA

35

Project VLOEREN Huijbregts Floorystems heeft recent weer enkele vloeren gecoat, Hieronder 2 uitgelicht.

OK TANKSTATIONS – SON & BREUGEL Washal en Wasboxen I.s.m. Cleanbuild & Eenzet Carwash. 
 Totaal opp. 235m2 + 46m
 Driehoeksplint 1 Doorlooptijd 1 dag

De Ceccato Hydrus Tech 2.0 LED en Hydraflex Blast-Tec Pro Rob Lammers van iClean Technologies: “Kan een efficiënt autowas systeem begrijpelijk en eenvoudig in gebruik zijn? Is het mogelijk om uitstekende prestaties, extreme productiviteit en

In zowel de wasbox renovatie als de washal renovatie (115m2 vloer + 45m1 driehoeksplint) is voor het RapidWash vloersysteem gekozen. De oude ondergrond van de wasboxen zijn mechanisch voorbereid middels diamantschuren waarna de driehoekplinten zijn aangebracht voor een vloeistofdichte vloer-op-wand aansluiting. Ook zijn de uitgesleten stukken beton geëgaliseerd waarna het RapidWash vloersysteem verder is aangebracht. In de boxen is de vloer vloeistofdicht afgewerkt met een veilige antislipgraad welke alsnog zeer eenvoudig te reinigen is. In de washal is over de bestaande tegelvloer het RapidWash vloersysteem toegepast. Wederom in slechts 1 dag klaar en 2 uur na oplevering weer volledig in gebruik te nemen!

intelligent verbruik te combineren? Ja dus. Met de Hydrus Tech 2.0. De beste samenvatting van de Ceccato ervaring en aanpak van de kwaliteitsnormen, waardoor klanten maximaal resultaat krijgen door minimale inspanning. Door gebruik te maken van de nieuwste technologieën in de autowas industrie, trouw te blijven aan de traditionele aanpak van de hoogste kwaliteitsnormen, is iClean Carwash Technologies trots om de Ceccato Hydrus Tech 2.0 te presenteren - Een meesterwerk onder de autowas systemen. Deze compacte en zeer functionele rollover is met het oorspronkelijke ontwerp nu beschikbaar in de

VOLLENHOVEN – BERGEN OP ZOOM

kleur mat zwart, met deuren in carbon look, en moderne LED

Washal en Wasboxen I.s.m. Christ 
 Totaal opp. 185m2 vloer en 30m1 Driehoeksplint – Doorlooptijd: 1 dag

accenten. Tevens is een volledige RVS uitvoering van dit model geïntroduceerd.” “De Ceccato Hydrus Tech 2.0 LED Is een update versie: compact, robuust systeem, met een functioneel en minimalistisch, maar onderscheidend design.

Hydraflex Blast-Tec Pro: Het nieuwe HD-systeem met Hydraflex nozzles voor de modellen Hydrus, Pegasus en Hyperion. De

Hydraflex

Blast-Tec

Pro

zijn zeer krachtige roterende HD nozzles die een verbeterd resultaat opleveren t.o.v. standaard HD nozzles.”

Tijdens deze omvangrijke verbouwing waarbij de gehele washal en constructie van de wasboxen zijn verwijderd is enkel de vloer blijven zitten. Nadat deze weer zijn opgebouwd heeft Huijbregts Floorsystems BV de vloeren hiervan voorzien van het RapidWash vloersysteem. Opstaande kanten van zowel de washal als van de wasboxen zijn van een gladde wandcoating voorzien waarna er een driehoeksplint voorlangs is geplaatst. De vloer is volledig vloeistofdicht, bestand tegen zuren en logen en is voorzien van een veilige en functionele antislipgraad. In slechts 1 dag is dit project opgeleverd zodat er voor de verdere bouwwerkzaamheden/planning zo min mogelijk oponthoud wordt ondervonden.


DIRTY IN

CLEAN OUT -

Hoog volume autowasstraten geheel in RVS; Hydraulisch, elektrisch of hybride aandrijving; 100% made in Germany, ruim 25 jaar ervaring; Alles uit eigen huis: wasstraat, besturing en kassa; - Innovatief, betrouwbaar, easy maintenance, top rendement; - Wij werken uw complete businessplan in detail uit.

DICO Carwash BV Goudwerf 12 6641 TG Beuningen Telefoon Email Website

085 - 0653 299 info@dicocarwash.nl www.dicocarwash.nl

DICO: made in Germany

www.dicocarwash.nl & www.dico.de

Next Generation Cleaning Solutions

HOOGWAARDIGE REINIGINGSMIDDELEN Beter Op het gebied van kwaliteit en prijs per wasbeurt Makkelijk Door een duidelijke kleurcodering Duurzaam Hernieuwbare ingrediënten en productie Betere ingrediënten, slimmere recepturen, efficiëntere processen … bij Spectro werken we elke dag aan de reinigingsconcepten van de toekomst. Deze ontwikkelen we in ons laboratorium, maar testen we ook intensief in de dagelijkse praktijk van onze klanten. Zo beginnen we elke dag aan een nieuwe toekomst voor de carwashbranche.

www.spectro.nl

Neem contact met ons op voor een advies hoe we uw carwash resultaat kunnen verbeteren!

+31 412-631956 | info@spectro.nl


CS 3

|

juli 2021

|

PRIJS & ZO

37

Door hoge inkoopkosten grondstoffen worden chemie en cans duurder Door Berrie Wolters

De carwashbranche staat bekend als zeer competitief, vooral als het gaat om het leveren van chemie producten. Zeker 15 serieuze leveranciers vechten voor een omzetaandeel bij de ongeveer 1800 commerciële waslocaties (bron: WPP Data). Hiervan is de groep wasstraten (358 locaties), zeg maar de heavy users, natuurlijk een belangrijke. Sommige leveranciers van wasinstallaties hebben een eigen chemiemerk die veelal bij de verkoop van de wasinstallatie wordt ‘mee verkocht’, met name bij roll-over installaties. Voor chemieleveranciers is het hebben van een goede connectie met een of meerdere wasinstallatie leverancier(s) dan ook belangrijk.

Maar prijsstelling is cruciaal, vooral omdat carwashondernemers qua chemie betreft nog steeds in ‘centen’ denken, terwijl de chemiekosten per wassing marginaal zijn. Voor een paar euro per can verschil wordt er van leverancier gewisseld. Dus een goede prijs per can is onontbeerlijk.

 Sinds de massale vraag naar corona gerelateerde producten, zoals mondkapjes ed, is er een gebrek aan bepaalde polymeer gerelateerde grondstoffen. Deze worden ook gebruikt voor de productie van carwash chemieproducten en cans. Fabrikanten hebben allen de inkoopprijs van (carwash)chemie verhoogt, dus ook de Nederlandse chemieleveranciers aan carwashes ontkomen er eigenlijk niet aan om de prijs te verhogen. Maar ja, dat ligt gevoelig, want je wilt jezelf niet uit de markt prijzen.

 We hebben enkele leveranciers een paar vragen voorgelegd: 1. Heeft uw firma (fabriek) te maken met het minder kunnen inkopen van grondstoffen en daardoor een mindere volume productie?
 2. Heeft uw firma (fabriek) te maken met een prijsverhoging van inkoop van grondstoffen? hoe hoog is deze (inkoop) prijsstijging gemiddeld (in procenten)
 3. Heeft deze prijsstijging ook gevolgen voor uw inkoopprijs bij de fabriek? Indien Ja, hoeveel is uw inkoopprijs gemiddeld gestegen? En bij welke soort producten?

4. Berekent u deze stijging door aan uw klanten (de carwash ondernemers)? Zo Ja, wat is de gemiddelde prijsstijging in procenten ongeveer? En bij welke soort producten? Zo Nee, waarom berekent u de stijging niet door? Een gevoelig onderwerp blijkbaar. Enkele leveranciers wilden helemaal niet meewerken, andere wel maar anoniem. Echter sommige gaven wel netjes antwoord

Frank Rietberg van RIWAX 1. Onze filosofie is om altijd voldoende grondstoffen op voorraad zodat er een langere periode overbrugd kan worden. Hoe de grondstofmarkt zich zal ontwikkelen is onzeker maar op dit moment zijn er bij ons geen productiebeperkingen. Ten aanzien van de productie en inkoop van de 20 liter kannen heeft RIWAX nu een groot voordeel door haar retourname van de lege kannen. Deze worden weer hergebruikt en het aantal nieuw te kopen kannen is bij ons beduidend lager ligt dan bij de meeste leveranciers. 2. Van onze toeleveranciers van accessoires en machines hebben wij aanzienlijke prijsstijgingen doorgekregen die wij ook doorbelasten aan de eindklant. Vooralsnog geldt dat niet voor de RIWAX producten. Over de prijsstijgingen van de grondstoffen wordt geen informatie verstrekt.


SmartCare – Gewoon beter

Wasprogramma toevoegen

#gewoonbeter

washtec.nl/smartc

are

Clean cars? #vraagwashtec Telefoon: +31 79 368 3750 Email: info@washtec.nl

5413_AZ_WT_SmartCare_Orange_ServiceSationMagazine_190x135mm_NL_RZ.indd 1

www.4carwash.nl info@4carwash.nl +31(0)6 - 53 171 272

25.11.2020 13:50:12

4CARWASH, de CARWASH SPECIALIST voor Nederland en België. Bij 4CARWASH kunt u terecht voor: • Carwashchemie, NTA vrij, voor wasstraten, truckwash, roll-overs en wasboxen • Advies en ondersteuning • Uw online bestellingen


39

3. Tot op heden is er nog geen sprake van het doorvoeren van prijsstijgingen op het RIWAX gamma. 4. Nee, zolang er geen noodzaak is, zal er geen prijsverhoging doorgevoerd worden. Met de meeste ondernemers maken we een strategische afspraak voor ‘meerdere jaren’. Dat betekent ook dat wij onze relaties / partners niet direct confronteren met prijsstijgingen wanneer er in de markt plotseling iets veranderd. Lange termijn visie en samenwerking betekent ook meerjarige afspraken en daarbij horende afspraken. Op het moment dat er daadwerkelijk noodzaak is te verhogen op basis van marktontwikkelingen en veranderingen wordt dat besproken met de relaties om tot een oplossing te komen.

Wybe Zadel van 4Carwash Mijn fabrikant Stockmeijer heeft zeker te maken gehad met aanzienlijke prijsstijgingen van diverse grondstoffen. De grondstof voor kunststof HDPE verpakkingen (Jerrycans) is zelfs in prijs verdubbeld.. Een deel van deze stijging is door hen doorberekend aan mij. Als gevolg hiervan hebben wij ook de prijzen naar onze klanten moeten aanpassen.

Laurens Metternich van Spectro
 1. Het klopt inderdaad dat er door schaarste bepaalde grondstoffen en verpakkingen slechter leverbaar zijn, en deze daardoor (fors) in prijs zijn gestegen. Wij hebben echter nog geen vermindering in productie hiervan ervaren en zien eigenlijk alleen maar ons volume in car & truckwash producten stijgen. 2. Dit is moeilijk even in één percentage uit te drukken. Bovendien produceren we bij Spectro alles ‘in-huis’ in onze energieneutrale fabriek. Dankzij onze vakkundige inkoopafdeling hebben we nooit hoeven mis te grijpen op grondstoffen. Daarnaast helpen initiatieven zoals onze Recycle Factory (waarbij we onze klanten de mogelijkheid bieden om lege kunststof verpakkingen gratis retour te sturen) de impact op bijv. schaarste van verpakkingen(grondstoffen) aanzienlijk te beperken.

3. Dit is voor Spectro gelukkig niet van toepassing: zoals eerder genoemd produceren we alles al zelf in onze energieneutrale fabriek in Nederland (Oss). Op deze manier vermijden we dus ook deze gevolgen voor de inkoopprijzen vanuit andere fabrieken. 4. Tot nu toe hebben we onze klanten gelukkig vrij kunnen houden van prijsverhogingen. We vinden het belangrijk dat zij nooit mis te hoeven grijpen op één van onze producten. Wanneer het in de toekomst eventueel toch nodig zou moeten zijn om de prijzen te verhogen, kiezen we er liever voor om dit per product te overwegen dan gemiddeld alle producten in prijs te verhogen.

Autowassen en lekker eten met korting Samenwerken met lokale ondernemers is erg belangrijk en effectief. Mr. Butler is een platform voor de beste restaurants in de steden waar wij actief zijn. “Wij vinden het hierbij erg belangrijk om samen te werken met lokale ondernemers om zo elkaar te versterken. Vanaf begin juli krijgen alle klanten van Q-Wash Den Bosch en Rosmalen een flyer van Mr. Butler bij hun wasbeurt. 
Iedere Q-Wash klant ontvangt een mooie korting van €5,00 te besteden bij zijn of haar favoriete restaurant!”

Bouw Kuzee Goes vordert De aannemer Hoondert Bouwproducten is momenteel druk met de bouwwerkzaamheden aan het nieuwe Kuzee wasboxenplein in Goes! Zoals te zien zijn de contouren én de putten van de wasboxen al zichtbaar! Over enkele weken zal de vloer worden gestort en daarna starten ze ook gelijk met het opbouwen van de staalconstructie. Goed om te weten; die afvoerputten in de wasboxen zijn twee keer groot gemaakt, zo stapt de wasklant nooit in de viezigheid van degene die ervoor heeft gewassen.


40

ADVERTORIAL

|

juli 2021

|

CS 3

Michael Harskamp over de laatste wasbox-innovaties

Wasboxen met schuimkanon, onderwasser en maatwerk software… De bekende wasbox-exploitant Cees Wiggerts is een échte fanaat als het gaat om de technische kwaliteit en vernieuwing van zijn installaties. Hij wil steeds blijven innoveren om zijn klanten de beste, modernste wasboxen van Nederland te bieden. Bij de uitbreiding van zijn wasbox-locatie in Zeewolde van acht naar zestien boxen heeft hij verschillende vernieuwingen laten doorvoeren. Zoals altijd in samenwerking met dé specialist in wasboxinnovatie, Michael Harskamp van Washnet. Deze laatste zegt hierover:

“Bij de plaatsing in 2015 van de eerste acht wasboxen in Zeewolde hadden we al rekening gehouden met een eventuele latere uitbreiding aan de achterzijde. Nu de populariteit van wasboxen alleen maar toeneemt en er soms zelfs mensen in de rij stonden, was het tijd om die capaciteit uit te breiden. Daarbij hebben we meteen verschillende noviteiten toegepast.

Lekker in het sop met het schuimkanon Ten eerste hebben we een schuimkanon toegevoegd. Mensen vinden het fijn om hun auto te verwennen met een schuimbad. Ze laten het schuim even intrekken voordat ze het weer afspoelen. Het is een mooi gezicht om je auto helemaal met schuim te bedekken. Doordat je bij het wassen goed kunt zien waar je precies geweest bent, weet


CS 3

Volwaardig informatie-managementsysteem

je zeker dat je je complete auto onder handen genomen hebt. Veel mensen vinden dat de extra investering zeker waard.

Nieuw! De onderkant wassen in de wasbox De tweede innovatie is de onderwasser. Dit kennen mensen van de wasstraat maar is nog zeldzaam bij wasboxen. Bijzonder is dat de sproeiers niet afhankelijk zijn van een extra pomp in de technische ruimte. De techniek zit in de zuil op de wasplaats zelf. Deze lokale installatie zorgt ervoor dat er voldoende water vrijkomt om de auto naar behoren aan de onderzijde te reinigen.

Managementsysteem voor slimme exploitatie Misschien wel de belangrijkste noviteit is vooral in het voordeel van de exploitant. We hebben namelijk de software verder verbeterd tot een volwaardig informatie-managementsysteem voor wasboxen. Je kunt nu niet alleen je inkomsten bijhouden, maar ook op elk moment van de dag zien wat je variabele kosten zijn. Draaiuren, shampoo-gebruik, water, elektriciteit, temperaturen… alles helder gepresenteerd in grafieken. Zo kun je dus je bedrijf sturen, bijvoorbeeld door op rustige tijden een happy hour in te voeren. En je kunt kijken welke processtappen jou het meeste opleveren.

Klantbehoefte en techniek als motivatie Het is met de genoemde innovaties nog niet afgelopen, want er komen later dit jaar nog een paar grote noviteiten aan. Ik ben altijd met mijn klanten aan het sparren over hoe het beter kan en vind het spannend om steeds weer iets nóg mooiers te bedenken. Natuurlijk, vernieuwing moet aansluiten bij een bepaalde wens van de klant en daar hou ik ook rekening mee. Maar heel eerlijk gezegd blijf ik vooral innoveren omdat ik de techniek zelf gewoon ontzettend leuk vind.” Wie meer informatie wenst over de innovatieve wasboxen van Washnet kan altijd contact opnemen met Michael Harskamp via www.washnet.nl/contact

www.washnet.nl

|

juli 2021

|

ADVERTORIAL

41

Grondige reiniging met de innovatieve onderwasser


42

WATER & ZO

|

juli 2021

|

CS 3

Robert Schipper van AquaXL

Topkwaliteit water is essentieel voor de Truck- en Carwash Voor de carwashondernemer is het realiseren van schoon waswater van groot belang. Dit moet gebeuren op efficiënte wijze en zonder gebruik van chemie. Niet alleen voor het naspoelen, maar tijdens het hele wasproces. “De waterkwaliteit voldoet vanzelfsprekend in alle opzichten aan de specificaties voor het carwashbedrijf. Maar het is al net zo belangrijk dat AquaXL er voor zorgt dat ook tijdens piekmomenten ruim voldoende schoon water voorhanden is. Ook als het zaterdags de hele dag aanschuiven is`, aldus Robert Schippers van AquaXL.

Waterzuiveringssystemen voor wasstraten zijn het fundament voor de volledige reiniging van voertuigen. Een hoge kwaliteit van het water zorgt ervoor dat er geen schade bij voertuigen voorkomen, vlekvrije en glanzende voertuigen. “De schaarste van leidingwater neemt alleen maar toe, vooral in de zomer merken we steeds vaker piekmomenten waarbij er niet genoeg beschikbaar is. Dit probleem wordt komende jaren steeds erger. Een investering in een eigen bron is de bron voor de toekomst. Er is geen machine in wasstraat die zich zo snel terug verdiend dan een eigen bronwaterzuivering.” “AquaXL heeft als doelstelling om hoogwaardige waterbronnen te boren met onbeperkte levensduur. Dan ontkomt u niet aan een diepere waterbron met een grotere boordiameter. Als we over een diepere bron spreken, hebben we het al gauw over een bron tussen de 70-400 meter.”

Kwaliteit bron: diepte
 “AquaXL boort als moet tot een diepte van wel 600 meter. 
Een te ondiepe waterbron heeft vaak een slechtere en sterk wisselende waterkwaliteit (meer behandeling/zuivering van het water nodig) en is bijna nooit anaeroob (zuurstofvrij). Gevolg is een verstopping op termijn in de bronleiding. Een te ondiepe waterbron heeft vaak een slechtere waterkwaliteit en wisselt op invloed van hemelwater. Zo kan een te hoog nitraatgehalte in het bronwater opduiken 
Diepere bron met royale diameter Kies daarom voor een diepere waterbron met een royale diameter!

Kwaliteit bron: diameter 
 Een te kleine diameter heeft enkele nadelen. Zanddeeltjes dat mee omhoog komt met bronwater, onvoldoende ruimte om juist af te vullen en geen ruimte om vulbuizen goed te plaatsen. Met een grotere boordiameter bespaart u zichzelf deze teleurstelling.

Kwaliteit grondwater
 Een waterdragende laag aanboren is geen grote kunst, maar om

water aan te boren van een goede kwaliteit wel. Met hoge kwaliteitswater is immers minder zuiveringscapaciteit nodig. Daarom nemen onze boormeesters constant bodemmonsters die worden beoordeeld op ´waterdoorlatendheid´ en ´waterkwaliteit´. Watermonsters uit het bronwater worden opgestuurd naar het lab en onderzocht op alle in grondwater voorkomende stoffen (zoals zouten, natrium, natrium (EC), ijzer- en mangaanverbindingen, ammonium, zware metalen, chloor, nitriet, nitraat, sulfaat).


CS 3

Geleidbaarheid water
 “De resultaten worden door ons weer geanalyseerd. Kalk, ijzer en mangaan zijn relatief makkelijk uit water te verwijderen, alleen dit betekent niet dat het water dan ook geen vlekken of strepen meer veroorzaakt op voertuigen. Ook de ‘Elektrische geleidbaarheid’ (EC) van het water is belangrijk. Leidingwater bevat in Nederland een EC van tussen de 0,2 en 0,3. Wanneer het EC boven de 0,5 komt veroorzaakt dit witte vlekjes en strepen op voertuigen. Probleem met een Ionenwisselaar en waterontharder is dat het prima kalk uit het water haalt maar wel de EC-waarde verhoogd in plaats van verlaagd. Dit komt doordat een ionenwisselaar of ontharder spoelt met zout en er zoutresten achter blijven in het filter. Bij elke spoeling neemt de EC-waarde toe.”

|

juli 2021

|

WATER & ZO

43

worden. Het ophalen van gegevens, aanpassingen of onderhoud zijn dus mogelijk op afstand. Het membraanfiltratiesysteem geeft zelf aan wanneer onderhoud noodzakelijk is. Het grote kleurenscherm toont informatie over bijvoorbeeld de flow of de hoeveelheid gezuiverd water per jaar, per dag en zelfs per uur. Zo leggen we alle belangrijke gegevens vast om een optimale werking te garanderen.”

Lange levensduur
 “Alle Membraamfiltraties worden grotendeels geleverd in RVS, dus zijn slijtvast en hebben een lange levensduur. Daarnaast kiezen wij er voor om onze membranen niet horizontaal te leggen Dit heeft oa als voordeel: kostenbesparing, langere levensduur van de mombraam en behoud van waterkwaliteit.”

Beluchtingstoren “Belangrijk is dat er goed gekeken wordt naar de geschikte toepassing. Bronwater bevat bodemgassen zoals methaan en waterstofsulfide, wat zal leiden tot stank, slijmvorming en bacteriegroei. 
Om dit te voorkomen gebruiken wij een Beluchtingstoren. Zo plaatsen we een buisventilator op de beluchtingstoren, vernevelaars in het vat en filtermatriaal in de beluchtingstoren.
Met de beluchtingstoren regelt zichzelf wanneer deze verzadigd is met slijm. Dit gebeurt met schoon water uit het basin waardoor de spoeltijd minimaal is. Het filter vangt het slijm op. Hierdoor beschikt men altijd over schoon water” AquaXl doet geen concessies in kwaliteit van waterwaarom goed als het beter kan. AquaXL voor streeploos- en kristal helder water.

Membraamfiltratie
 “Wij adviseren voor het wassen voor voertuigen altijd membraanfiltratietechniek. Hiervan hebben we verschillende modellen. Lage kosten en geen zout of andere chemicaliën nodig voor het ontharden en zuiveren van het water. Dus niet meer slepen met zoutzakken en enorm besparen op zoutkosten. Membraanfiltratie is een drukgedreven membraanproces dat vooral gebruikt wordt om organische stoffen zoals microverontreinigingen en meerwaardige ionen te verwijderen. Alleen het zuiverste water dringt door het membraan. Bacteriën, virussen, zout, ijzer- en mangaanverbindingen, ammonium, zware metalen, natrium, chloor, nitriet, nitraat, sulfaat en schadelijke gassen worden uit het water verwijdert. Met de membraanfiltratie worden zelfs schadelijke stoffen verwijdert die bij analyse van watermonsters niet worden opgemerkt. Maten voor de filterporiën liggen tussen 1 en 10 nm. Netwerktechnologie 
Het systeem is voorzien van netwerktechnologie en kan online worden. Het ophalen van gegevens, aanpassingen of onderhoud zijn dus mogelijk op afstand. Het membraanfiltratiesysteem geeft zelf aan wanneer onderhoud noodzakelijk is. Het grote kleurenscherm toont informatie over bijvoorbeeld de flow of de hoeveelheid gezuiverd water per jaar, per dag en zelfs per uur. Zo leggen we alle belangrijke gegevens vast om een optimale werking te garanderen.”

Netwerktechnologie Het systeem is voorzien van netwerktechnologie en kan online

Contact

Dhr. R. Schipper

Tel

085-2738353

E-mail

info@aquaxl.nl

Website

www.aquaxl.nl


18ACE & 19 september 2019 CARWASH

CARWASH SYSTEMSSHOW Het totaalconcept voor EUROPE uw wasstraat

De Kromhouthal, Amsterdam

ACE Carwash Systems Gouwzeestraat 11 1382 KD Weesp T 085 071 83 65 info@ace-europe.nl www.ace-europe.nl


CS 3

|

juli 2021

|

VARIA

45

CYMACH cycloonfilter voor scheiden waswater in wasstraten CYMACH is een bedrijf dat zich richt op diverse technieken voor waterzuivering en milieutechniek. Men is veelal actief binnen de petrolbranche. Cor Brandsma van CYMACH, en voormalig eigenaar van BrandOil: “Een van onze producten is het cycloon-filter dat kan worden gebruikt om grote hoeveelheden water te ontdoen van bijvoorbeeld olie en zand. De compacte cycloon-technologie zou ook gebruikt kunnen worden voor het (voor) scheiden van waswater dat gebruikt wordt in autowasstraten. Op veel locaties moet enorm veel water ontdaan worden van olie en zand, maar ook van rubber deeltjes afkomstig van de autobanden. Het feit dat deze verontreinigingen zwaarder en/of lichter zijn dan water maakt ze perfect geschikt om te worden afgevangen door onze CYMACH cycloon-technieken.” Hij vervolgt: “Huidig gebruikte bezinksystemen (tanks en opslagvaten) voldoen vaak niet omdat de efficiëntie niet toereikend is of het systeem te groot. Een gewoon filter heeft als groot nadeel dat het verstopt kan raken en na verloop van tijd verzadigd is. Aangezien

de cycloon-technieken compact zijn en een scheidings-functie hebben in plaats van een accumulatie-functie (ze houden het vuil niet perse vast maar scheiden de water- en vuil- stromen), zijn ze perfect geschikt voor genoemde toepassingen.“

te vangen. De werkingsgraad hangt af van dichtheidsverschillen en deeltjes grootte.”

Carwash
 “De CYMACH filter wordt na de slibvangput gepositioneerd. Voordeel van de filter is dat de capaciteit van de slibvangput met de helft kleiner kan. Het door het Cymach filter gescheiden zand ed wordt opgevangen in een separate opvangbak dat makkelijk te ledigen is. De filter kan overigens wel als alternatief dienen voor zandfilters toegepast bij waterrecyclingsystemen. Deze zandfilters accumuleren en moeten periodiek geleegd worden om verstoppingen te voorkomen. Dit probleem kent het Cymach filter niet.”

Kleinere vuildelen, zoals mineralen ed? 
 “In principe kun je diverse vormen van mechanische scheiding bewerkstelligen met cyclonen. Er moet een dichtheidsverschil zijn (zand/water, olie/water) dan is het af

De foto toont het binnenwerk van een compacte cycloon-filter. De getoonde unit is geschikt voor het behandelen van zo’n 10.000 liter water per uur en kan eenvoudig opgeschaald worden voor grotere hoeveelheden. Indien gewenst kan Cymach ook ‘custom made’ oplossingen ontwerpen en bouwen voor waterzuiveringstoepassingen.

Caramba verslaat de insecten 1-0 De insecten zijn er weer. Caramba Nederland introduceert daarom hun nieuwste voorreiniger en insectenverwijderaar: de X-Line Pre Clean I

Onze accountmanagers en technische adviseurs informeren u graag over de inzet van dit product in uw carwash. Zet uw auto in het zonnetje met Caramba!

Dit alkalisch product met nieuwe receptuur verwijdert moeiteloos en grondig insecten, boomhars, pollen en overig vuil tijdens de voorreiniging. Daarnaast is het hoog te doseren. Geen etsing dankzij vernieuwde grondstoffen! X-Line Pre Clean I is uitgebreid getest en positief ontvangen bij diverse carwashes.

Voor meer informatie: info@carambanederland.nl of bel: 0592-345161


WILT WILT U U DE DE OMZET OMZET WILT U DE OMZET VAN WASBOXEN VAN UW UW WASBOXEN V R O VAN V E EUW R H HWASBOXEN O G G E E N N ? ? A DHA AT TOK KG AN NE N ? V E RD

DAT KA N

NIEUWSGIERIG ?? NIEUWSGIERIG WWW.MIKEHOFFSENGINEERING.NL WWW.MIKEHOFFSENGINEERING.NL

WILT U DE OMZET VAN UW WASBOXEN V E R H O G E N ? DAT KA N

NIEUWSGIERIG ? WWW.MIKEHOFFSENGINEERING.NL WWW.MIKEHOFFSENGINEERING.NL WWW.MIKEHOFFSENGINEERING.NL

NIEUWSGIERIG ? WWW.MIKEHOFFSENGINEERING.NL

WWW.MIKEHOFFSENGINEERING.NL

WWW.MIKEHOFFSENGINEERING.NL

+31 (0)24 820 0208

+31 (0)24 820 0208 +31 (0)24 820 0208

+31 (0)24 820 0208


CS 3

RIWAX vestigt zich definitief in Nijkerk. Autowaspark wordt ook vernieuwd RIWAX koopt het gehele onroerend goed aan de Boekdrukker 1-3 te Nijkerk en vestigt zich daarmee definitief centraal in Nederland. Vanuit Nijkerk zal de verdere groei in Nederland en Noord-Europa vormgegeven worden. Er zijn de laatste 2 jaar grote veranderingen doorgevoerd binnen RIWAX. De snel veranderende markt vergt aanpassingsvermogen, flexibiliteit en visie om de toekomstige groei veilig te stellen. Als eerste is in 2020 het pand in Kampen verkocht en vond de officiële verhuizing naar Nijkerk plaats. Nijkerk is het nieuwe thuis van een mooi Experience Center met grote showroom, opleidingscentrum (RIWAX Academy), was straat en re-conditioneringscentrum (poetsbedrijf). Erg fijn om zo centraal relaties te kunnen ontvangen. Daar waar eerder nog wel eens tegen de afstand aangehikt werd om ons te bezoeken horen we dat eigenlijk nu nooit meer. Een goede keuze dus om ons centraler in Nederland te vestigen, aldus Rietberg.

Logistiek
 Vervolgens is ervoor gekozen om de voorraadopslag en het beheer aan TGN Fritom over te dragen en wordt de logistiek ook

extern uitgevoerd. Een spannende maar uiteindelijk zeer goede keuze in verband met de extra focus op verkoop en advisering die daarmee is ontstaan. Om opslag en logistiek in deze tijd goed uit te voeren volgens alle wet- en regelgeving is echt niet gemakkelijk en een grote uitdaging. De ontzorging op dat vlak geeft een enorme rust en onze relaties zijn ondertussen alweer helemaal gewend aan de enorm snelle levering. Vandaag besteld voor 14:00 uur wordt de volgende dag namelijk al netjes geleverd. Dat hoort tegenwoordig ook bij een topservice en die is bij RIWAX al standaard van het allerhoogste niveau.

Sales
 Tenslotte hebben wij het hele sales proces onder de loep genomen en dat ook anders

|

juli 2021

|

ADVERTORIAL

47

ingericht zodat RIWAX toekomst-proof is. Onder de noemer ‘regeren is vooruitzien’ is Albert Huizing als Sales Manager aangesteld. Hij heeft zeer veel ervaring met dealernetwerken en helpt RIWAX een landelijk dekkend netwerk op te bouwen met de grossiers en dealers zodat RIWAX niet alleen direct maar ook indirect en dus veel laagdrempeliger verkrijgbaar is. En uiteraard met de altijd zeer intensieve ondersteuning en begeleiding waar RIWAX om bekend staat. Er zijn al een aantal mooie samenwerkingen tot stand gekomen die mooie resultaten laten zien!

Pand Nijkerk
Nu de RIWAX-organisatie dit jaar qua werkprocessen is geoptimaliseerd, heeft RIWAX het onroerend goed aan de Boekdrukker 1-3 per 30 april jl. aangekocht. Met de herinvestering in het onroerend goed in Nijkerk is de basis in Europa gelegd voor de gehele RIWAX-organisatie. Er zullen namelijk ook exportactiviteiten in Noord-Europa opgepakt en uitgevoerd worden vanuit Nederland. De aankoop van het onroerend goed is niet de allerlaatste ontwikkeling die zal plaatsvinden.

Update autowaspark De huidige wasstraat van Autowaspark Nijkerk is namelijk verouderd en voldoet niet meer aan de huidige eisen. Nu het onroerend goed in ons bezit is zijn er plannen om deze helemaal te vernieuwen en om te toveren tot een modern carwash mekka. Met die plannen zijn we nu achter de schermen alweer druk bezig, aldus Rietberg. Ondanks de huidige uitdagingen door Corona ziet RIWAX de toekomst met enorm veel vertrouwen tegemoet!

Meer informatie
 www.riwax.nlWASH HEMIE

CS 3

|

juli 2021

|

VARIA

49

ADVERTORIAL

Van Holland Amsterdammers omarmen het ERGOX stofzuigsysteem! distributeur van IPE filter

Vanaf afgelopen maand kan men in Amsterdam met een hoog kwalitatief stofzuigsysteem van Ergox stofzuigen. Excellent Carwash in Amsterdam heeft het systeem in gebruik genomen en de klanten zijn lyrisch over de kwaliteit van het stofzuigsysteem. De veel gehoorde reactie is “dit stofzuigen mis ik bij andere carwashes in de regio Amsterdam. “Hier kan geen ander stofzuigsysteem tegenop”, complimenten voor Excellent carwash.

De 7 stofzuigplaatsen zijn met dubbele slangen en perslucht uitgerust, deze staan, tegen betaling middels €-munten of contactloos, ten dienste van de wasklanten. Ruim, overzichtelijk en in het design van de Excellent carwash strak aan de waterkant geeft het stofzuigplein een uitnodiging om deze wasstraat

in Amsterdam te bezoeken. 
ERGOX heeft de beperkte ruimte voor het stofzuigplein optimaal ingetekend en benut. Begin dit jaar heeft u in dit vakblad en op onze website (cleaningstation-carwash.nl) een uitge-

zijn Renald Moens van Carwash 360 en Frank Walraven. Inmiddels zijn er zo’n 9 carwashlocaties met dit systeem uitgerust en de animo vanuit de nationale- als ook internationale carwashsector is groot. Gezocht werd naar een distributeur om de vraag op te vangen. Aangezien Frank Walraven vele jaren werkzaam is bij Van Holland Stofzuigsystemen is uiteindelijk voor dit Montfoortse bedrijf gekozen. Martin van Zetten van Van Holland BV: “Het IPE filter systeem is bezig het watermanagement bij carwashes totaal op de kop te zetten en heeft dan ook een enorme potentie. Ik wist natuurlijk al een langere tijd dat Frank hiermee bezig was en we hebben regelmatig hierover gesproken. Binnen Van Holland is Frank verantwoordelijk voor de carwashbranche en een 2e pet van IPE zou alleen maar voor onduidelijkheid zorgen binnen de branche. Doordat het IPE systeem nu ook onder de paraplu van Van Holland valt is dit verholpen.” Frank Walraven: “We kunnen ondernemers producten aanbieden op gebied van centraal stofzuigsystemen en watermanagement. Qua orders van stofzuigsystemen zit het al goed, maar de animo voor het IPE filter is booming. Er zijn de laatste jaren veel wasstraten gebouwd die volledig op osmosewater wassen en dit water direct na het gebruik lozen op het riool. Dit is uiteraard de deze actieschone een mooi promo-video gemaakt de actie loopt tot het meest manier “ voor het wassenenvan auto’s” , maar eind juli. Wasklanten kunnen hun wasbon met daarop hun naam niet hergebruiken van dit water is niet echt meer van deze tijd. Ik en verwacht adres in een juni ongeveer uit M3 dat grote vanuitton de stoppen. overheid Eind de kosten voor hetwordt loze per al deze wasbonnen één trekking gedaan en diegene wint de Fiat water flink zullen toenemen in de toekomst om zo de wasbedrij-

Nijnuis Autowas geeft een Fiat Panda weg Op 1 januari dit jaar heeft Harrie van der Heide-Nijnuis van autobedrijf Nijnuis te Musselkanaal zijn buurman wascentrum WasXpres overgenomen en omgekleurd naar Nijnuis Autowas. WasXpres was buiten de schuld van de oude eigenaar negatief in het nieuws gekomen en daarom wilde hij van de locatie af. Harrie: “Ik werkte al jaren met mijn autobedrijf goed samen met het wasbedrijf. Dus toen de oude eigenaar aangaf het wascentrum te willen verkopen, heb ik het gekocht.” Gezien de negatieve publiciteit omtrent WasXpres is de naam en uitstraling van de waslocatie drastisch aangepast en de naam veranderd in Autowas Nijnuis. Na de ombouw konden de oude wasmedewerkers al snel weer aan de slag. “Qua wasaantallen groeien we nog steeds. Dit komt enerzijds door de hoge waskwaliteit in de roll-over en in de 2 wasboxen, maar zeker ook door onze periodieke acties met een bepaalde ‘gok & geluk -element’. Zo verloten we bijvoorbeeld regelmatig onder bestaande wasklanten gratis wassingen.”

Panda. Dus, hoe meer een ven te dwingen hier bonnetjes anders mee omwasklant te gaan.in de ton doet, des te groter zijn/haar winkans is. De Fiat Panda-actie wordt uiteraard groots gecommuniceerd in regionale media envoor ik verwacht dat we Daarnaast is het een uitstekend alternatief de vaak kostbare endeze zeeractie bewerkelijke waterrecyclingsystemen.” met ook veel traditionele nieuwe wasklanten zullen aantrekken.”

Uitleg systeem Het IPE filtersysteem is eigenlijk een zelfreinigende zeef die deeltjes, groter dan 5 micron, tegenhoud en in staat is het zelf op vooradvertentie advertentie

“Ik verwacht veel nieuwe wasklanten aan te trekken” Fiat Panda
 Met de komende actie gaat Nijnuis een stap verder en wordt er

een Fiat Panda onder wasklanten verloot. “Momenteel wordt voor oducts B.V. eon.nl www.sireoncarwash.com

Riool

breid artikel kunnen lezen over het IPE waterfilter systeem. Dit systeem is o.a. in staat om volledig automatisch het opgevangen vuil uit het filter te verwijderen. Bedenkers van dit systeem

WWW.GLANSPROTECTOR.COM WWW.GLANSPROTECTOR.COM

gepro systee

verzet filter g voor g rator d gaat st ter van relatie

De Oz wat ne kan vo @5mic strate Het sy maar z dus ni type v consta

Door d vangp vange heeft tjes en

zienlijk

Naast putten Na he wasstr


Wie levert Wat

AFVALWATER EQUIPMENT

DOE-HET-ZELF BOXEN

HONDENWASSTRAAT RANDAPPRATUUR

ACE Carwash Systems Gouwzeestraat 11 1382 KD Weesp T 0294 491 567 info@ace-europe.nl www.ace-europe.nl

LAKBEHANDELING Wasboxen voor elke locatie Flexibele techniek en gebouwen voor elke doe-het-zelf waslocatie.

RECLAME EN UITSTRALING

www.washtec.nl - 079 - 36 83 720

BORSTELSYSTEMEN

Ontwikkeling, ontwerp, bouw én onderhoud van wasboxen

www.washnet.nl

Interclean Benelux b.v. Tel:040-2531822 Email:interclean.benelux@iae.nl Website:www.intercleanbenelux.nl Producent van DHZ-wasboxen. Leverancier van reinigingsmachines en reinigingsmiddelen. Ruim 35 jaar ervaring.

Zeer hoogwaardige producten die toegepast kunnen worden op bijna alle merken autowasinstallaties.

ONDERDELEN & TOEBEHOREN

Leverancier autowasinstallaties, wasborstels, wasboxen en reinigingsmiddelen. Onderhoud, revisie en onderdelen van WashTec installaties www.hoogendijkcarwash.nl

Ontwikkeling, Christ Tel:ontwerp, 013-5435433 bouw Email: christnl@christ-ag.com Internet: www.christ-ag.com én onderhoud totaalleverancier van wasinstallaties van wasboxen Hansa Service BV Mobile: 06-22403224 Tel: 020-6177067 www.hansaservice.nl

www.washnet.nl

www.meijercarwash.nl 0592 - 26 28 33

POETSMACHINES & REINIGINGSPRODUCTEN advertentie

Voor al uw Carwash Marketing 3 Axibonnen - Flyers 3 Social Media Beheer 3 E-mail Marketing 3 Social Advertising 3 Video’s 3 Waspassen 3 Handdoekjes www.axipoint.com - 0251- 70 02 02

ROLL-OVERS

Leverancier autowasinstallaties, wasborstels, wasboxen en reinigingsmiddelen. Onderhoud, revisie en onderdelen van WashTec installaties www.hoogendijkcarwash.nl

SoftCare2 Pro De roll-over machine voor autowassen op het hoogste niveau.

www.washtec.nl - 079 - 36 83 720


TRUCKWASH

VLOEISTOFDICHTE VLOER

WATERRECYCLING

Carwashvloeren tot 350m2 in slechts 1 dag gelegd! En 2 uur na applicatie weer klaar voor gebruik!

Tel. 06-512 666 23 | info@vlietwash.nl

www.vlietwash.nl

013 - 203 24 69 HUIJBREGTSFLOORSYSTEMS.COM

WASSTRATEN

AUWA perfect car care Best performance carwash-chemie. Meer glans, bescherming en tevreden wasklanten.

SoftLine2 kettingwasstraten Modulair en flexibel concept voor elke gewenste capaciteit en beschikbare ruimte.

www.washtec.nl - 079 - 36 83 720

www.washtec.nl - 079 - 36 83 720

Transport Cleaning

AquaPUR2 waterterugwinning Innovatieve waterbehandeling voor roll-overs.

DICO TEXTIELE WASSTRATEN • Degelijkheid • Duurzaamheid • Weinig onderhoud/storingen • Elektrische of hydraulische aandrijving • Geheel uit rvs en glasparel gestraald

STOFZUIGERS

www.meijercarwash.nl 0592 - 26 28 33

www.washtec.nl - 079 - 36 83 720

CARWASH CHEMIE

Hoog volume RVS AUTOWASSTRATEN Venlosesteenweg 149 3680 MAASEIK - België

tel: 085 - 0653 299 www.dicocarwash.nl

4Carwash B.V. tel. 06-53171272 E: info@4carwash.nl

Tel: +32 89 244 529 info@ergox.com www.ergox.com

www.4carwash.nl www.blob-ps.com

VERLICHTING LED

proudly made in Germany

ACE Carwash Systems Gouwzeestraat 11 1382 KD Weesp T 0294 491 567 info@ace-europe.nl www.ace-europe.nl