CleaningStation 2 2021

Page 1

VEGA

ZOWEL VISUEEL ALS TECHNISCH KLAAR VOOR DE TOEKOMST MEI/ JUN TANK SHOP

BRANDSTOF TECHNIEK

WASSEN Car&Truck

2021

02


VEGA

PORTAALWASINSTALLATIE

Met de nieuwe VEGA willen wij aan uw hoogste eisen op het gebied van Premiumwassen voldoen. Hij is ontwikkeld met het oog op uw speciale vereisten op het gebied van wascentra en tankstations. De VEGA is een echte aanvulling op uw wasbedrijf door zijn moderne en tijdloze design, dat klanten aantrekt. Daarbij is het geluidsniveau van de VEGA uiterst laag en tegelijkertijd de doorvoersnelheid hoog. (Low Emission, High Performance) Dit betekent voor uw klanten een duidelijk kortere wachttijd en een indrukwekkend wasresultaat. Het moduleprincipe zorgt ervoor dat u de uitrusting nauwkeurig kunt aanpassen aan de vereisten van uw locatie. Een laag verbruik en lage onderhoudskosten zorgen voor maximale inkomsten. Met de VEGA en zijn unieke kenmerken in het Premium-segment stelt u zich goed op ten opzichte van uw concurrenten en profiteert u van een hoog aantal wasklanten.

Highlights • Voor- en achterbekleding van ALUNOX • Zijbekleding PREMIUM • Weergave lopende tekst WASH VEGA XL • BLADE met WASH VEGA • XL-zijblazer • WHEEL MASTER • Knikborstels (zijborstels) • MAXI FLEX

VERKOOPNL@CHRIST-AG.COM • TEL.+31-13-543 543 3 WWW.CHRIST-AG.COM


INHOUDSOPGAVE

3

Rob van Gestel ziet noodzaak advieswerk binnen tankstationen carwashbranche

4

BOVAG: Nieuwe opleidingen, Lage brandstofverkoop, Autowasdag 2021

7 NewMotion (Shell) wil in 2025 half miljoen laadpalen beheren

8 17 22

Autorette weer in nieuw pand op oud adres

Technisch artikel nieuwe VEGA roll-over

32

Waterrecycling & ZO: BleuBlue systeem

Project Overvecht: op voormalig carwashlocatie wordt eindelijk weer gewassen

37

Nieuwe Nexus HPRO omgekeerde osmose voor meer efficiency binnen de carwash

43 Uitgever:

Berrie Wolters

Drukkerij:

Veldhuis Media, Raalte

Postbus 6672 • 6503 GD NIJMEGEN

Opmaak:

Creatieve Gasten, Nijmegen

Telefoon:

+31 (0)6 5218 3174

Verspreiding:

PostNL

E-mail:

wppvakbladen@ziggo.nl

Oplage:

2500

verschijning:

6 x per jaar

www.cleaningstation-tankstation.nl www.cleaningstation-carwash.nl


4

VARIA

|

mei 2021

|

CS 2

Rob van Gestel draagt exploitatie BP Well over aan Vollenhoven Olie Exploitatie BP tankstation Well gaat naar Vollenhoven Olie. Dat betekent zeker niet dat eigenaar Rob van Gestel op z’n lauweren gaat rusten. Rob van Gestel: “Na exáct 27 jaar runnen van BP Well heb ik voor een nieuwe uitdaging gekozen. Enerzijds ga ik me richten op een adviesfunctie binnen de tankstation en carwashbranche. Anderzijds gaat de al jaren geplande wereldreis nu concreet worden. Ik blijf wel eigenaar van BP Well maar draag per 4 mei de exploitatie over aan Vollenhoven Olie uit Tilburg. Essentieel voor deze keuze is dat alle medewerkers in dienst blijven en bij familiebedrijf Vollenhoven in een warm bad terecht komen. Vollenhoven Olie voert naast het Avia merk ook andere merken. Dus het station blijft BP. De voorgenomen horeca invulling in de shop neemt Vollenhoven voor zijn rekening.” “Ik vind het niet eenvoudig om afscheid te nemen na 39 jaar in de branche te hebben gewerkt. Iedereen die meehielp aan het bouwen, in de breedste zin van het woord, aan BP Well tot het buitengewoon fraai tankstation het nu is, wil ik oprecht bedanken. Met gerichte investeringen van Vollenhoven in Food en nieuwe energie voor auto's zal BP Well ook de komende jaren toonaangevend blijven in de regio. Zelf ga ik verder met mijn nieuwe plannen, als ondernemer in hart en nieren is het vuur nog lang niet gedoofd. Eerst maar eens wat gemiste reizen inhalen.”

Adviezen In oprechte bescheidenheid, ik denk dat ik gezien mijn ervaring binnen de branche iets kan betekenen voor brancheorganisaties, oliehandelaren, leveranciers ed. Ik zie nog te veel eilandjes: Beta en Bovag die nog altijd niet één front vormen, ondernemers die zichzelf in de voeten schieten met de tunnelvisie betreft brandstofkortingen en omzetkansen die blijven liggen bij de carwash als voorbeelden.

Brandstof kortingen Neem brandstof kortingen. Onze branche geeft altijd kortingen, áltijd! 24 uur per dag, 365 dagen per jaar. Dat is toch geen

korting meer? De kledingbranche heeft diverse seizoensales en wellicht nog een paar aparte actiedagen. Die zijn toch niet permanent geld aan het uitdelen? Bij de Jumbo is dan de appelmoes en de week daarna de koffie in de aanbieding, maar toch niet altijd korting op álles? Waarom doet onze branche dat wel, dat is toch op zijn minst curieus? Laatst had een hoofdredacteur van een tankstationvakblad een column geschreven over kortingen. Kort gezegd, hij vond o.a. dat er kortingen gegeven moesten worden op elektrisch laden, daarmee zou je klanten kunnen trekken. Er stond een emailadres onder deze column, dus daar had ik inhoudelijk op gereageerd. Wellicht om een brede discussie op te starten! Namelijk voor iets wat er nog niet of nauwelijks is ga je op voorhand alvast korting geven? Zo draai je het verdienmodel van de energietransitie dus al de nek om voordat deze überhaupt is gestart? Ik heb geen enkele reactie terug gehad van dit vakblad. ‘Iedereen deed een plas en alles bleef zoals het was.’

Schades Zelf heb ik in 99,5% van de schadegevallen te maken met gelukszoekers. Oftewel, mensen die proberen met een valse claim hun oude schade op jouw carwash te verhalen. En het standaard bordje “wassen op eigen risico” voldoet echt niet. Dat zou bijvoorbeeld al minimaal moeten worden “als uw voorganger en de degene die na u komt geen schade heeft, ligt de bewijslast bij u”. O.i.d. dus. Nu lees ik op Facebook bijvoorbeeld dat ondernemers daar héél verschillend mee omgaan. De ene ondernemer meent dat het service is en betaalt ook bij twijfel alle schade, en de ander zit met de handen in zijn haar met dit onrecht en dure reparaties. Dus hoppen gelukzoekers van de ene naar de andere carwash totdat ze prijs hebben, en daarmee ondertussen deze mooie branche een slechte reputatie bezorgen. Kortom, er is nog veel te winnen in onze branche, en daar wil ik graag bij helpen.


CS 2

|

mei 2021

|

VARIA

5

Vissers Energy Group opent geheel vernieuwd Moments & More concept Vissers Energy Group opende donderdag 6 mei 2021 haar geheel vernieuwd Moments & More concept aan de A1 ter hoogte van Wilp. Moments & More De Vundelaar is de eerste shop die volledig is ingericht en gebouwd rondom innovatieve bestelkiosken. De kassa is hier zelfs geen vast bezette en zichtbare positie meer. Onze medewerkers ziet u alleen nog maar daar waar het écht iets toevoegt, voor versbereidingen en als gastheren en gastvrouwen.

Orderkiosken Op deze locatie maken wij nóg meer de beweging naar een echt horecaconcept gericht op enerzijds snelheid en anderzijds die optimale beleving en verleiding! Op deze locatie maken we voor het eerst gebruik van orderkiosken die speciaal door De Digitale zijn ingericht op ons Moments & More concept en die de klant snel en efficiënt helpen bij het maken van hun keuze en het afrekenen. Naast het bestellen van eten en drinken maakt de orderkiosk het ook mogelijk om shopproducten af te rekenen. Een gastheer of gastvrouw van Moments & More ontvangt de gasten en helpt waar nodig om iedereen bekend te maken met het concept. Via de schermen die op diverse posities in de shop hangen kan de gast zijn of haar bestelling volgen en krijgt hij of zij een signaal als deze gereed is. Vissers speelt hiermee wederom in op de wensen van de hedendaagse consument met veel verse producten en ruime openingstijden, gebruikmakend van de nieuwst beschikbare digitale innovaties. Het voorterrein van Moments & More De Vundelaar is onbemand en wordt geëxploiteerd door Tango.

De focus ligt op verse bereidingen met een zeer uitgebreid food aanbod en de beste koffie, zowel served als self-served. Uniek op deze locatie is een postmix installatie die in samenwerking met Vrumona en Unilever is gerealiseerd. Dit hebben we aangevuld met milkshakes en softijs, én een mooi maar smal shop aanbod, wat ervoor zorgt dat er alle rust en ruimte is voor onze gasten. Dat doen we door middel van meerdere sfeervolle zitgelegenheden, geschikt voor een langer verblijf. Daarnaast is er natuurlijk uitstekende Wifi en sfeervolle muziek. Tot slot mag een mooi buitenterras niet ontbreken.

EG Group en REWE testen nieuw shopconcept op 4 Duitse locaties Het testen gebeurt op 4 Esso tankstations in Münchem en Freiburg. Men is hier 12 mei jl bij het zojuist nieuw tankstation aan de Ungerer Strasse in München mee begonnen. Medio Juli wordt gestart met het testen bij de 3 andere tankstations. Het nieuwe shopconcept heet REWE Express. De andere 3 tankstations worden medio juli omgezet. Het shopconcept REWE Express moet de haastige tankklant een zo goed mogelijk foodproduct aanbieden. Onderdeel van dit concept wordt de bestaande formule COBEA en de bakery formule COBEA Urban Coffee. Lekkerland, de dochter van REWE, begeleid deze testen.


AED: daar red je levens mee

Laat uw ondernemershart kloppen en zorg voor een AED binnen handbereik! KIJK OP MIJN.BOVAG.NL/AED VOOR MEER INFORMATIE

Alles voor een betere kilometer.


CS 2

|

mei 2021

|

BOVAG & ZO

7

Brandstofverkoop 2020 naar laagste punt sinds 1989 Meld u aan voor de WinterWasWeken In 2020 werd iets meer dan 12 miljard liter diesel, benzine en LPG voor het wegvervoer getankt. Uit Hoe zorgt u ervoor dat uw klanten ook in de een analyse van CBS-cijfers door BOVAG blijkt dat het laagste niveau sinds 1989, toen 10,5 miljard wintermaanden hun auto bij u komen wassen of liter werd getankt. poetsen? Eén van de manieren om klanten te trek­ ken, is deelname aan de BOVAG WinterWasWeken. Als gevolg van de coronacrisis daalde het aantal getankte liters vorig jaar met bijna 13 procent ten opzichDeze actie vindt jaarlijks plaats in de maand januari te van de 13,8 miljard liter in 2019. Doorgaans bedraagten demeedoen afzet elkeismaand van het jaar ruimschoots eenvoudig: gewoon voor 13 novem­ meer dan een miljard liter, maar dat was in 2020 slechtsber vijf aanmelden keer het geval. In april, toen de intelligente op mijn.bovag.nl/winterwasweken. lockdown van kracht was, daalde de brandstofverkoop met een derde in vergelijking met dezelfde maand het jaar ervoor, tot 818 miljoen liter. Sinds het CBS op maandbasis literafzet rapporteert, was de totale Tijdens dede WinterWasWeken geeft u iedere klant een verkoop nog nooit zo laag als afgelopen april. De afzet van benzinemee. kelderde diekanskaart maand zelfs kanskaart Op elke staat 42 eenprocent. unieke code De verkoop van diesel daalde afgelopen jaar met ruim 11waarmee procent klanten tot 6,9 kans miljard liter. maken op een van de ruim zeventig prijzen en ze ontvangen altijd een bedankprijs. De bedankprijs is een gratis nog tweede kaartje op dagje Omdat het vrachtvervoer in 2020 grotendeels bleef rijden, bleef de dieselafzet enigszins opeen peil. uit naar keuze. De hoofdprijs is een auto ter waarde Het aantal getankte liters benzine nam ten opzichte van 2019 met 14,5 procent af tot ruim 4,9 miljard.van uit teliter zoeken op viaBOVAG.nl. Sinds 1994 was de jaarafzet van diesel niet meer onder € de10.000 7 miljard gekomen en sinds 1996 werd er steevast meer dan 5 miljard liter benzine per jaar getankt. De verkoop van LPG bereikte vorig jaar met Deelname 202 miljoen liter een historisch dieptepunt; de afzet lag 15,5 procent onder het niveau van 2019. In 1990 Aan deelname is een eenmalige bijdrage per vestiging verbonden waar werd er nog 1,7 miljard liter LPG getankt in Nederland. tegenover staat dat u meelift op landelijke communicatie die BOVAG organiseert. Net als voorgaande jaren stelt BOVAG communicatie-uitingen aan u beschikbaar. Een wasstraat met kettingbaan betaalt € 600 een roll-over € 300 en een autopoetsbedrijf € 200. Een klein bedrag als je het vergelijkt met een advertentie in de plaatselijke krant of een flyer bij Mark de Graaf van Bob Autowas is tijdens het wekelijkse folderpakket. Hoe meer leden deelnemen, hoe groter de de algemene ledenvergadering van BOVAG In samenwerking met Innovam en Skills Town lanceert een breed aanbod aan Autowasen Poetsbedrijven per acclamatie landelijke dekkingBOVAG en natuurlijk de communicatie naaropleidingen de consument. exclusief voor de leden BOVAG herbenoemd tot voorzitter vanvan deze afde- Tankstations en BOVAG Autowas- en Poetsbedrijven. Ondernemers medewerkers maken vanoftientallen ling. Zijnen eerste zittingstermijnkunnen liep af ennu hij al gebruik Eigen prijzen bedankjeonline trainingen, die door een klankbordgroep van BOVAG-ondernemers zijn geselecteerd. stelde zich herkiesbaar voor een tweede Naast een vastgesteld prijzenpakket, is het ook mogelijk om zelf prijzen

Mark de Graaf Tientallen nieuwe opleidingen voor leden Tankstations herbenoemd

BOVAG-nieuws verschijnt onder de verantwoordelijkheid van BOVAG. Kijk op mijn.bovag.nl voor meer informatie over BOVAG en het lidmaatschap

en Autowas

termijn. De vergadering waarin hij werd heraan uw klanten beschikbaar te stellen. Denk aan een waspas, een winterset of een Laat bij uwwerd inschrijving weten welke prijzen kozen vond de Car Wash Show Nadat als plaats gevolgopvan de nieuwe cao het ontwikkeleninterieurreiniging. opleidingsfonds OOTW opgeheven, besloot u beschikbaar stelt, deze prijzen worden verloot onder uw eigen klanten. Europe in de Kromhouthal in Amsterdam. BOVAG om zelf opleidingen te gaan aanbieden en ontwikkelen. Deze worden verzorgd door Innovam; dé Het is ook mogelijk om in plaats van een prijs een bedankje mee te sturen opleider van de mobiliteitsbranche en tevens onderdeel van de BOVAG-familie. Om het opleidingsaanin de bevestigingsmail die consumenten ontvangen na deelname. bod voor tankstations en autowas- en poetsbedrijven zo breed en interessant mogelijk te maken, wordt tevens de BOVAG Academy gelanceerd in samenwerking met online opleider Skills Town. De BOVAG  Meeren weten? Kijk opvoor www.mijn.bovag.nl/winterwasweken. Academy ontwikkelde online opleidingen exclusief kosteloos aangesloten tankstations en autowas- en poetsbedrijven. Het aanbod is bedoeld voor zowel ondernemers als medewerkers in alle lagen van de organisatie en omvat nu al 58 online opleidingen, variërend van e- en we-learnings tot webinars en van werkplekleren tot persoonlijke en talentscans. Dit aanbod wordt in de toekomst verder uitgebreid en aangepast op de wensen van BOVAG-leden, waarvoor een klankbordgroep is ingesteld. Meer informatie is te vinden op http://mijn.bovag.nl/opleidingentankwas en inschrijven voor de opleidingen van Innovam en de BOVAG Academy kan via www.innovam.nl/tankstations-en-autowasbedrijven

Stoppen of Nationale Autowasdag zaterdag 3 juli doorgaan?

Wist dat een Nationale goede bedrijfsoverdracht vijfkon vorig jaar niet doorgaan vanwege de coronamaatregelen, De uBOVAG Autowasdag jaar in beslag neemt? Denkt u erover om te maar vindt dit jaar plaats op zaterdag 3 juli. De deelnemende leden dragen die dag een deel van stoppen met uw bedrijf? Begin dan op tijd hun omzet af aan het goede doel Stichting Muziekids. met het bekijken en uitwerken van de mogelijkheden. BOVAG kan hierbij helpen met MKB-Nederland heeft inputreclamekanalen van BOVAG een en online BOVAG promoot deuNationale Autowasdag uiteraard centraal via met diverse PR,programma stelt pro- ontinformatie en advies. Meer weten? Kom naar wikkeld dat helpt bij de uitvoering van energiebesparende motiematerialen beschikbaar voor lokale reclame en verzorgt de kleurplatenactie. De deelnemendemaatregelen. onderde laatste workshop ‘Stoppen of doorgaan?’ Per maatregel krijgt u uitleg, kosteninschattingen en adviezen. Ook kunt nemers wordt gevraagd op deze dag een euro per wasbeurt of 10 procent per poetsbeurt af te dragen, van dit jaar op 13 november in Dodewaard. u eenvoudig alle maatregelen inplannen en uw totaaloverzicht uitprinten, waarvoor Stichting Muziekids na afloop t.b.v. fiscale aftrekbaarheid overigens een sponsorfactuur stuurt. handig bij controle door de Omgevingsdienst. BOVAG-leden krijgen korting op dit Milieubeheerprogramma.  Kijk voor meer informatie en aanmelden Twee jaar geleden stond Muziekids ook centraal tijdens de BOVAG Nationale Autowasdag en toen droegen op mijn.bovag.nl. ruim 60 deelnemende autowas- en poetsbedrijven gezamenlijk 21.912 euro af aan het goede doel. BO Kijk op milieubeheerprogramma.nl. VAG-leden die lid zijn van de afdeling Autowas- en Poetsbedrijven kunnen zich kosteloos aanmelden voor de BOVAG Nationale Autowasdag via mijn.bovag.nl/autowasdag.

Online hulp bij energie besparen

2019.BVG.034 BOVAG - Cleaning & Station 10-2019 v02b.indd 1

18/10/2019 15:13


8

ELEKTRISCH & ZO

|

mei 2021

|

CS 2

Onderzoek NewMotion

Grotere beschikbaarheid laadpunten prioriteit nu aantal EV-rijders toeneemt Bijna twee derde van de Nederlandse EV-rijders (64%) noemt slim laden essentieel in het stimuleren van de verdere adoptie van elektrische auto’s (EV’s). Daarmee blijven laadsnelheid en energie-efficiëntie belangrijke factoren voor een betere laadervaring. Dit blijkt uit de Europese EV Driver Survey van NewMotion, een toonaangevende leverancier van slimme EV-laadoplossingen en onderdeel van Shell. Uit het onderzoek blijkt dat meer dan de helft van de Europese EV-rijders (54%) zich zorgen maakt over een toekomstig tekort aan beschikbare laadpunten, een toename van 9% ten opzichte van 2020. Dit wordt vooral verklaard door de toenemende vraag naar elektrische auto’s. Met de aanhoudende stijging van het gebruik van EV’s nemen weinig Nederlandse EV-rijders zich voor terug gaan naar een benzine- of dieselmotor: slechts 1% denkt dat hun volgende auto een benzineof dieselmotor heeft. Dit is 10% minder dan vorig jaar terwijl er ondertussen alleen maar meer EV’s op de markt komen. In Nederland worden bovendien de meeste elektrische kilometers gereden: maar liefst 31% van de berijders rijdt meer dan 500 kilometer per week.

Ook op de vraag welke drie veranderingen de eigen laadervaring het meest zouden verbeteren, wordt een betere beschikbaarheid van laadpunten door 48% van de Europese EV-berijders genoemd. Vooral in Nederland krijgt sneller laden prioriteit. 64% noemt dit als belangrijk verbeterpunt, ten opzichte van 52% van de Europese respondenten. Kortom, EV-rijders hebben behoefte aan kortere laadtijden op alle locaties.

Nederlandse EV-rijders zijn zich bewuster van de noodzaak om een duurzamere levensstijl aan te nemen. 40% kiest een elektrische auto bewust om duurzaamheidsredenen terwijl 15% vooral een financieel motief heeft. De rijervaring op zichzelf is vrijwel even belangrijk en wordt door 54% van de Europese EV-rijders genoemd.

Laadpunten worden vooral gekozen op basis van gebruiksgemak. Dit wordt door 47% van de Europese EV-berijders als belangrijkste aankoopmotief genoemd, gevolgd door de kosten van het laadpunt (32%) en de laadsnelheid (30%). Daarmee wordt de laadsnelheid ten opzichte van vorig jaar door 5% meer respondenten belangrijk gevonden.

Betere laadervaring Wanneer gevraagd wordt naar wat nodig is om de snelle acceptatie van EV’s voort te zetten, noemt een op de vijf Europese EV-berijders een betere actieradius als belangrijkste factor. Meer dan de helft van de Europese EV-rijders zet dit in de top 3 van belangrijkste factoren. Ook een betere beschikbaarheid van laadpunten wordt vaak genoemd (48%), gevolgd door lagere kosten van de auto (12%). Omdat steeds meer mensen overstappen op elektrische auto’s, is een snelle installatie van een goede laadinfrastructuur belangrijk, zowel voor publiek laden als bij bedrijven. Dit om te voorkomen dat mensen het als belemmering zien voor hun EV-aanschaf.

"NewMotion wil in 2025 half miljoen laadpalen beheren"

“We zien in de EV Driver Survey van dit jaar dat er een nieuwe groep EV-rijders is overgestapt op e-mobiliteit”, aldus Melanie Lane, CEO van NewMotion. “Zij hebben er vertrouwen in dat de toekomst elektrisch is en beseffen dat een betere laadinfrastructuur essentieel is voor verdere EV-adoptie. Daarnaast zijn we verheugd over de enorme bereidheid tot slim laden onder EV-berijders. Dit biedt mogelijkheden om duurzamer te laden, met meer gebruik van hernieuwbare energie. Dat draagt bij aan een slimmere, schonere toekomst. Om de energietransitie te ondersteunen, investeren NewMotion en moederbedrijf Shell in een uitgebreide infrastructuur thuis, op werk en ‘on the go’ en we werken hard aan slimme laadoplossingen die EV-rijders en bedrijven helpen bij het managen van hun energieverbruik.”


CS 2

|

mei 2021

|

ELEKTRISCH & ZO

9

Nederland telt meeste laadpunten op werk Hoewel 84% van de Europese EV-rijders over een eigen parkeer plaats beschikt, heeft slechts twee derde (68%) van hen thuis een laadpunt geïnstalleerd. Toch domineren de thuislaadpunten, gevolgd door de optie om op straat te laden. Voor sommige berijders is het niet mogelijk of zelfs wenselijk om thuis te laden. Dit zorgt voor een grote behoefte om elders toegang te hebben tot een laadinfrastructuur, bijvoorbeeld op het werk, bij winkels en onderweg. Toch hebben bedrijven in heel Europa nog een weg te gaan wat betreft de ondersteuning van hun medewerkers in de transitie naar e-mobiliteit. Nederland (50%) en het Verenigd Koninkrijk (44%) leiden de dans als het gaat om beschikbare laadpunten op werk, gevolgd door Frankrijk en België (beiden 38%). In Duitsland hebben medewerkers met 32% de minste kans op een laadpunt op werk.

Meer toegang tot laden onderweg Gezien veel EV-rijders beschikken over meerdere laadpassen – driekwart (76%) heeft er twee of meer – is het niet verrassend dat er een grote behoefte is aan netwerk interoperabiliteit. Het gemiddeld aantal laadpassen is in het afgelopen jaar wel gedaald. Bovendien zegt ruim twee derde (68%) van de Europese berijders dat hun laadpas toegang biedt tot alle benodigde laadlocaties. In Nederland geldt dit zelfs voor 88% van de berijders. Met meer overeenkomsten voor interoperabiliteit moet dit alleen nog maar verder verbeteren. Laadpunten op straat zijn voor 6 op de 10 Europese berijders

(62%) de eerste keus voor het laden van hun elektrische auto. Ook parkeergarages en winkelbestemmingen zijn populair, beiden worden door bijna de helft van de Europese berijders (46%) gebruikt. Het belang aan interoperabiliteit wordt nog eens onderstreept, doordat 57% van de Europese EV-berijders stellen dat de beschikbaarheid van een laadpunt bepaalt waar ze winkelen. Bedrijven doen er dus goed aan om te investeren in een laadinfrastructuur nu de acceptatie van elektrische auto’s blijft stijgen. NewMotion en moederbedrijf Shell hebben wereldwijde ambities om de toegang tot laadinfrastructuur te verbeteren. De bedrijven streven ernaar om tegen 2025 meer dan een half miljoen laadpunten te exploiteren voor bedrijven, wagenparken, winkels en huizen.

advertentie

SmartCare – Gewoon beter

Wasprogramma toevoegen

#gewoonbeter

washtec.nl/smartc

are

Clean cars? #vraagwashtec Telefoon: +31 79 368 3750 Email: info@washtec.nl

5413_AZ_WT_SmartCare_Orange_ServiceSationMagazine_190x135mm_NL_RZ.indd 1

25.11.2020 13:50:12


Monteur Carwash techniek Ben jij monteur en op zoek naar een leuke baan in de techniek ? Wil je werken in een gezellig team? En werk jij nauwkeurig en efficiënt? Dan zijn wij op zoek naar jou! Als monteur bij ACE Carwash Systems ben je samen met het team verantwoordelijk voor de bouw, verbouw en service van de mooiste wasstraten.

Wat ga je doen? Samen met het monteurs team ben je verantwoordelijk voor de bouw, verbouw of service van autowasstraten door heel Nederland en enkele locaties in het buitenland Je sleutelt aan wasstraten met zeer veelzijdige techniek zoals: pneumatiek, hydrauliek, elektrotechniek en veel mechanische onderdelen

Wat bieden wij jou? Een fulltime functie in een jong team met enthousiaste collega’s Een passend salaris en goede secundaire arbeidsvoorwaarden Diverse opleidingsmogelijkheden Een werkomgeving waarin collegialiteit en humor belangrijk is Een volledig ingerichte werkbus met het beste gereedschap

Wat vragen wij van jou? Je bent een volwaardig monteur en bereid om in heel Nederland te werken Je hebt minimaal 2 jaar werkervaring als elektromonteur, servicemonteur of projectmonteur Een aanpakkersmentaliteit In bezit van rijbewijs B Goede kennis en beheersing van de Nederlandse taal Je bent stressbestendig, collegiaal en representatief

Interesse?

Mail je motivatie en CV naar Xamira van der Burg xamira@ace-europe.nl ACE CARWASH SYSTEMS Gouwzeestraat 11 1382 KD Weesp T 085 071 83 65 info@ace-europe.nl www.ace-europe.nl


CS 2

|

mei 2021

|

VARIA

11

Achilles Brandstoffen kiest voor Coffee Fellows Bianca van Es, algemeen directeur van Achilles Brandstoffen Maatschappij (ABM), en Chiel Beckmann en Karel van Lange, directie van CK Nederland en masterfranchisenemer van Coffee Fellows in Nederland hebben op 26 maart een overeenkomst getekend voor verdere samenwerking. De shop van het tankstation AVIA De Korte Duinen in Soest zal binnenkort als eerste worden omgebouwd naar de formule van Coffee Fellows. De geplande verdere uitrol bij ABM bevat zowel de ombouw van volledige shops als de plaatsing van de Barista Box, het nieuwe shop-in-shop concept dat Coffee Fellows ontwikkeld heeft.

Expansie CK Nederland heeft het concept de afgelopen tijd aangepast aan de Nederlandse markt, mede op basis van de ervaringen met de zeven vestigingen die door pachters geëxploiteerd worden. Nu is het bedrijf klaar voor een volgende strategische stap, gericht op verdere expansie door middel van franchise.

ABM gelooft in een andere rol voor de shop in de nabije toekomst. Uitgangspunt vormt de Local Hero-strategie van ABM: persoonlijke service aan de klant en lokale binding. ABM is onderdeel van aanbieder van mobiliteitsdiensten Spuigroep, dat tevens moederbedrijf is van onder andere Europcar Autoverhuur, Boedelbak, Multilease en Motorhuis. Bron: Foodclicks

Local Hero-strategie ABM is één van de vijf leden van de AVIA-coöperatie in Nederland, en beschikt over een landelijk tankstationnetwerk van zo’n veertig locaties. Bijna dertig stations zijn voorzien van een shop.

Folie die in 30 minuten 99,9% van alle bacteriën en virussen vernietigd! Een groot deel van de Corona besmettingen gaat via contactoppervlakken. Dus de oppervlakken welke door verschillende mensen worden aangeraakt en dat zijn er bijzonder veel op een dag. Bijvoorbeeld: koffiemachines, tafels en stoelen, informatiezuilen, betaalterminals in tankshops, nozzles bij tankstations, wasboxpanelen, programmakeuze displays bij roll-overs etc. Het Coronavirus kan tot 3 dagen actief blijven op deze oppervlakken.

PROMAXCOPPER - Zelfklevende koperfolie dat aangebracht wordt op contact-items - Krimpbare tubes voor deurklinken en knoppen

Wij willen gezamenlijk met u de strijd aan gaan tegen de onzichtbare vijand om verspreiding van bacteriën en virussen tegen gaan. Maar hoe? Wij van Promaxfoil maken antivirale en antimicrobiële folieproducten. De natuurlijke oplossing tegen Corona en andere bacteriën en virussen. Deze folie wordt op het oppervlak geplakt

We leveren rollen folie die men zelf in vorm kan knippen en op de betreffende touchcreen of drukknoppen kan plakken. Ook is het mogelijk dat we folie op maat maken en leveren.

De folieproducten zijn met zorg ontwikkeld en zijn getest door onafhankelijke testinstituten op actieve werking om bacteriën te doden en virussen te inactiveren. Het zijn de kleine korreltjes actief koper of zilver verwerkt in de folie waaruit ionen vrijkomen die zorgen voor het actieve effect.

PROMAXSILVER - Zelfklevende zilverfolie dat aangebracht wordt op contact-items - Safe screen folie voor touchscreens

Levensduur Het koper en zilver behouden 10 jaar hun actieve werking. De producten gaan mee tot beschadiging door gebruik. Op de website promaxfoil.com treft u alle informatie aan en vindt u testen die de werking uitleggen en aantonen. De producten hebben en CE-certificaat en zijn ISO gecertificeerd.


12

LUCHT & ZO

|

mei 2021

|

CS 2

AIRDOG beschermt personeel en klanten in werk- en shopomgeving Wanneer de versoepelingen zich eenmaal verder doorzetten, zal het leven waarschijnlijk niet meer exact hetzelfde zijn als vóór de Corona crisis. Er moet serieus nagedacht worden aan een gezondere en virusvrije werk- en shopomgeving. We gaan straks weer met enkele medewerkers tegelijk achter de kassabalie, de bakery of in de shop voor het aanvullen van de schappen. Kunnen we een veilige werk- en shopomgeving creëren met een luchtreiniger? Er zijn apparaten die de lucht opnemen en zuiveren, zelfs tot de kleinste micro-organismes. TPA by AIRDOG van Airdog Benelux, onderdeel van Van Holland B.V., is zo’n apparaat. Martin van Zetten: “Middels de unieke TPA GREEN filtratietechniek filtert de AIRDOG 99,9% van alle bacteriën, virussen, bio-aerosolen en ultra-fijnstoffen zónder het gebruik van een HEPA-filter die je steeds moet vervangen.” Van Zetten vertelt verder: “Conventionele apparaten met HEPAfilters kunnen deeltjes tot 300 nanometer tegenhouden en zijn daarom niet doeltreffend tegen veel micro-organismen, zoals het Coronavirus (60-100 nanometer). AIRDOG daarentegen vernietigt virussen en bacteriën met micro-elektrische ontladingen van 20.000 tot 40.000 volt. Stofdeeltjes tot een ongelooflijke 14,6 nanometer/0.0146 µ , hechten zich vast op de collectorplaten. Dat zijn dus oneindig veel kleinere deeltjes dan het gewone HEPA-filter* kan doen. (*m.u.v. HEPA 13 en 14) Onafhankelijke laboratoriumtesten hebben aangetoond dat Airdog binnen een uur tot 99,99% van het influenzavirus (H3N2), dat in grootte sterk lijkt op het Coronavirus, elimineert. Recente testen (jan.2021) met de Airdog X5 en het COVID-19 virus laten zien dat 99,02% van het virus geëlimineerd werd.”

Shop De Airdog is een stil en veilig apparaat dat je in alle ruimtes neer kunt zetten. In de shop, in een behandelkamer, wachtruimte, enz. Plug & Play, met zwenkwieltjes waardoor je hem gemakkelijk kunt verplaatsen. Op het display kun je directe data aflezen m.b.t. de luchtkwaliteit en het automatische programma zorgt ervoor dat de luchtkwaliteit in de shop altijd optimaal is. Door elk uur 1.000 m³ (model X8) lucht te reinigen, kan de kans op besmetting met virussen en bacteriën aanzienlijk worden verminderd. (Let op:

er dient wel aan de geldende maatregelen ( RIVM) gehouden te worden!) Naast de gebruikelijke verontreinigende stoffen ( virussen, bacteriën, pollen, bio-aerosolen, schimmels rook en roet) die in de lucht aanwezig zijn, elimineert de Airdog óók de hinderlijke geuren die typisch zijn voor verschillende ruimtes, denk bijv. aan uitlaatgassen. Maar ook de gevaarlijke en vluchtige organische stoffen die worden uitgestoten door schoonmaak- en desinfectiemiddelen worden door de Airdog geneutraliseerd.

Zelf schoonmaken Martin van Zetten sluit af met: “Standaard HEPA filters zijn zeer milieubelastend. Ze zijn gemaakt van kunststof en fiberglas, welke niet afbreekbaar zijn in het milieu. Die filters moet je ook steeds vervangen wanneer ze verzadigd zijn, iedere paar maanden. Onze luchtreiniger bevat geen HEPA-filters. Dus je hoeft niets periodiek te vervangen. Ons filtersysteem maak je zelf schoon met een zachte doek en stofzuiger. De platen die alle geëlimineerde, voorheen schadelijke, deeltjes bevatten leg je in de vaatwasser of sop je af in de wasbak. Deze onderdelen kun je allemaal keer-op-keer opnieuw gebruiken. Dat maakt ons systeem milieuvriendelijk, duurzaam en fijn voor de portemonnee van de gebruiker.” www.airdog-benelux.com


CS 2

|

mei 2021

|

VARIA

Bij Washnet hoeft een monteur geen slangenmens te zijn. 100% online bediening

» verbruik en waterdruk Washnet innoveert. Onze compacte installatie

» temperaturen

voor vier wasboxen past op slechts 3m .

» shampoo-dosering

Volledig ontworpen door een ervaren

» osmose-water

monteur, dus je kunt overal gemakkelijk bij.

» prijzen en happy hour

De wasboxen van Washnet zijn storingsarm

» omzet per dag en per box

en leveren gemiddeld 17% méér rendement.

Bekijk en regel alles, thuis of onderweg!

2

www.washnet.nl

IJzeren Veldweg 1–B

1272 PZ Huizen

michael@washnet.nl

13


14

SHOP & ZO

|

mei 2021

|

CS 2

Shell opent eerste Shell Café langs A16

Shell heeft vandaag het eerste ‘Shell Café’ geopend langs de A16 bij Hendrik-Ido-Ambacht. De inrichting en het assortiment van station Sandelingen Oost zijn volledig vernieuwd volgens het nieuwe concept van Shell. “Gasten ervaren een heel andere beleving. Geen traditionele pompshop, maar een modern Shell Café”, zegt Hilmar van den Dool, als General Manager Retail verantwoordelijk voor alle stations van Shell in de Benelux en Frankrijk. “We bieden een ontspannen verblijf voor gasten die bijvoorbeeld ondertussen hun auto opladen.” “Een plek waar je wil zijn, in plaats van een plek waar je moet zijn. Zo zien we het station van de toekomst”, zegt Van den Dool. “In de veranderende wereld van mobiliteit gaan de shops van Shell een andere functie vervullen. Het aandeel elektrische auto’s neemt toe en we zien dat mensen meer verspreid over de dag op weg gaan. Daar spelen we op in. Onze shops worden een ontspannen verblijfslocatie waar je letterlijk en figuurlijk even kunt opladen.”

Verse producten, op elk moment van de dag Gasten worden bij binnenkomst verwelkomd door een gastheer of gastvrouw. Direct springen de verse, nieuwe producten in

het oog, net als de open keuken. Er is een speciaal assortiment voor elk moment van de dag. Een briochebol met spiegelei en zalm, appeltaart van een meesterpatissier en warme maaltijden zoals de bowl met rendang-vlees en rijst, bijvoorbeeld. Er wordt veel gewerkt met lokale, biologische producten. Naast complete, verse gerechten maken ook de luxe lunchbroodjes, snacks en zoete tussendoortjes deel uit van het assortiment. Barista’s maken verse koffie op basis van nieuwe ‘Shell Café’ koffieblends. Een modern zitgedeelte geeft een huiskamergevoel waar gasten even kunnen rusten, werken of overleggen. De sfeer is ‘hygge’: warm en gezellig. Gasten met wat meer haast kunnen snel afrekenen bij de zelfscankassa’s, zelf koffie maken kan ook, en de 2theloo-toiletten zijn volledig vernieuwd. De Shell Café-formule wordt vanaf het derde kwartaal van dit jaar verder uitgerold op de snelweglocaties. Het volgende Shell Café wordt geopend in de buurt van Amsterdam. Over vijf jaar verwacht Shell dat de belangrijkste locaties in Nederland Shell Cafés zijn. Ondertussen blijft Shell ook investeren in snellaadpunten. Eind dit jaar telt Shell zo’n 250 Shell Rechargelaadpunten bij haar stations in Nederland.


CS 2

|

mei 2021

|

VARIA

15

iClean Car Wash opent ook nieuw poetscentrum Op 1 mei opende iClean Car Wash Naarden haar nieuwe poetscentrum, op een locatie gelegen bij haar bestaande autowasstraat in Naarden. Hiermee is de laatste toevoeging gerealiseerd aan een nieuw all-in servicepunt voor de complete Polish, reiniging en beschermingsbehandeling van het interieur en exterieur van personenauto’s en bestelauto’s. Het nieuwe poetscentrum heeft een oppervlakte van 500m2 en biedt ruim plaats aan onze specialisten om een complete Polish en bescherming aan interieur en exterieur uit te voeren. Tot de specialiteiten behoren ook het machinaal polijsten van krassen en van doffe lak, en waxen. Daarnaast kunnen klanten terecht voor het professioneel reinigen en repareren van het interieur van de auto, waaronder het behandelen van de bekleding en het dashboard, een lederbehandeling en stofzuigen.

(garage-, schade- en lease bedrijven en vervoersbedrijven). Klanten krijgen bij iClean Car Repair vooraf een prijsopgave. Voor de autopoets- en schadeherstelbehandeling kunnen ze een afspraak maken. Tijdens de behandeling kunnen ze wachten in een comfortabele wachtkamer met koffie en wifi. Wanneer de reparatie langer duurt kunnen ze gebruik maken van een leenauto of leenfiets.

Voor de behandelingen aan het interieur en exterieur wordt gebruik gemaakt van geavanceerde technieken. Het nieuwe poetscentrum is volledig geconditioneerd en er is een aparte cabine voor speciale (lak)behandelingen van de auto. Met het nieuwe poetscentrum presenteert iClean Car Wash de nieuwe all-in service van iClean Car Wash. Deze all-in service behelst een totaalconcept met alle diensten rond de behandeling en reiniging van de auto. Tot de all-in service behoren een autowasstraatstraat (iClean Car Wash), een afdeling voor het herstel van kleine schades (iClean Car Repair) en nu ook een autopoetsstraat (iClean Car Polish). Verder is er de formule Early Bird voor vroege vogels en de speciale VIP-behandeling. iClean Car Wash richt zich op zowel particuliere klanten als bedrijven

De nieuwe poetsstraat van iClean Car Wash, met de naam iClean Car Polish

Echten Service sluit deal met Italiaanse fabriek Degama Echten Service heeft recent een deal gesloten met de fabriek Degama uit Itialië. Degama is de holding met de merknamen Autoequip en Mix. Jan Willem Echten: “Met de oude fabrikant ondervonden we qua levering ed enkele problemen, dus zijn we op zoek gegaan naar een nieuwe partner. Deze hebben we inderdaad gevonden in de firma Degama. Dit bedrijf heeft enkele jaren geleden de fabriek Autoequip gekocht en dit merk weer levensvatbaar gemaakt. Een ander merknaam onder beheer van Degama is de Mix lijn. Autoequip en Mix zijn te positioneren in het middensegment en in high-end segment. De Mix installaties zijn volledig RVS en robuust. Terwijl overigens ook Autoequip tegenwoordig meer RVS en galvaniseerde onderdelen in haar wasinstallaties toepast. Beide merken verkopen een uitgebreide lijn roll-overs en was-

boxen, terwijl Autoequip daarnaast ook wasstraten en truckwash installaties in het programma heeft. Met Degama kunnen we onze ingezette groei op de Nederlandse carwashmarkt voortzetten.CS 2

|

mei 2021

|

VARIA

17

Autorette weer terug in nieuw pand op oude adres Berrie Wolters 2020 is gezien de Corona sowieso een heel gek jaar. Maar voor de firma Autorette begon vlak voor deze pandemie het jaar dramatisch. Op 26 februari immers brandde het bedrijfspand te Helmond zo goed als geheel af. Gelukkig was al snel een alternatief pand beschikbaar, maar het was toch behelpen. In week 6 van dit jaar was het geheel nieuw gebouwd pand aan de Deltaweg 4 dusdanig klaar zodat de gebroeders Van Leeuwen van Autorette deze konden betrekken. Ik had recent een afspraak met John van Leeuwen in zijn nieuwe pand. Het nieuwe pand is exact gelijk aan het oude. John van Leeuwen: “Dat moest inderdaad en daar was de gemeente heel precies in. We hadden blijkbaar een iets afwijkende kleur bakstenen en moesten daarom een nieuwe vergunning aanvragen. Maar het is allemaal goed gekomen. De brand was natuurlijk dramatisch, maar zoals Johan Cruijf zei ‘elk nadeel heeft een voordeel. We hebben het pand anders kunnen inrichten en effectiever kunnen maken. Zo kom je via de ingang direct bij onze nieuwe en mooie showroom/shop. Hier verkopen we hoofdzakelijk autopoetsproducten.

Werkplaats en opslag In week 6 kon men dus weer in het nieuwe pand. “Vanaf dat moment zijn we het pand opnieuw aan het inrichten, de orders voor nieuwe wasboxen aan het maken, verrichten van onderhoud bij klanten etc. We zijn nog niet geheel klaar. Het nieuwe pand biedt effectievere ruimte voor de werkplaatst en ook qua magazijnruimte zijn we er op voorruit gegaan. Het oude pand had een groter aantal tussenwanden en een aantal hebben we bij de nieuwbouw weggelaten. We hebben in 2020 best nog wel wat projecten kunnen verwezenlijken.

Wasboxen Aan het pand bevonden zich 4 wasboxen. “Die hebben we ook opnieuw gebouwd. Gelukkig kan er daar weer gewassen worden. We moeten nog boeiborden op de wasboxen plaatsen en Huijbregts komt binnenkort de vloeren coaten. Het bedieningspaneel hebben we vernieuwd en er kan nu ook contactloos betaald worden.

Met een mooie balie en daarachter mijn kantoor met direct zicht op de shop.

De Autozeep.nl geur experience Marcel van Veen van Autozeep: “Onze Polymer Shield Wax hebben wij een geur-experience gegeven. Klanten vroegen ons om onze top wax te voorzien van een geur voor meer beleving. Na uitgebreid testen is deze wax-topper voorzien van een heerlijke geur die past bij een waxbehandeling. Dus naast een optimaal glans- en droogresultaat en een uitzonderlijk pareleffect en druppelloop van de waterfilm, is er nu ook een geur-ervaring. Polymer Shield Wax met geur is een aanvulling op onze bestaande geur-wasproducten en geurconcentraten.”


18

ADVERTORIAL

|

mei 2021

|

CS 2

Bubbles Carwash meer dan tevreden over concept NieuweStroom Eind 2020 kwam ik in contact met energieadviseur Richard Cox van NieuweStroom. Tijdens onze persoonlijke afspraak verbaasde ik me meerdere malen over de andere manier van werken van NieuweStroom. Geen vast contract en rechtstreeks via de energiebeurzen stroom en gas inkopen was voor mij een totale verrassing. Het concept is heel eenvoudig en duidelijk. Wat mij misschien nog wel het meest aanspreekt is het persoonlijke contact dat ik heb met mijn persoonlijke energieadviseur. Als ik een vraag heb kan ik hem zelfs appen, hoe makkelijk is dat?! Bij NieuweStroom heb je als klant alle vrijheid. Dat, in combinatie met het goede concept, maakt NieuweStroom naar mijn idee voor iedere ondernemer de juiste partner in energie.

Door de prettige benadering van zowel de energieadviseur als de klantenservice zou ik iedereen aanbevelen om contact met NieuweStroom op te nemen voor een vrijblijvend gesprek. Bij veel leveranciers is het een contract afsluiten en vervolgens volgt een radiostilte, tot het moment dat het contract weer bijna afloopt. Zo ga ik bijvoorbeeld samen met mijn adviseur onderzoeken of we het voordeel van de daluren ook door kunnen berekenen aan onze klanten. Zo kan ik ook met hen samenwerken. Dat was voor mij de reden om privé ook over te stappen naar NieuweStroom. Paul Ketelaars Eigenaar Bubbles Carwash Nederweert

- Paul Ketelaars, Eigenaar Bubbles Carwash Nederweert


CS 2

|

mei 2021

|

ADVERTORIAL

19

Wat doet NieuweStroom anders dan oude stroomleveranciers? 100% eerlijk en blijvend laag prijsrisico NieuweStroom koppelt je verbruik één-op-één aan de openbare, dynamische prijzen van de daghandelsbeurs met alleen een vaste kleine opslag per kWh/m3. Zonder risicopremies, zoals bij vaste prijzen. Ook volgens onafhankelijk onderzoek van Adviesbureau Roland Berger heb je zo blijvend de grootste kans op de beste prijs. Vrijheid, geen vaste contacten Geen dichtgetimmerde contracten met opzegboetes. Vertrouwen leg je niet vast in een contract, maar moet je verdienen, vindt NieuweStroom. Je behoudt daarom altijd je vrijheid.

Je weet hoe het écht zit en krijgt totale controle NieuweStroom deelt kennis op een begrijpelijke manier. In jouw Klantportaal zie je niet alleen jouw werkelijke verbruik, maar ook de werkelijke beursprijzen. Door inzicht in jouw verbruik per maand, per week, per dag en zelfs per uur kun je je verbruik deels verplaatsen naar goedkopere momenten. Dat geeft nog eens extra financieel voordeel en kan jouw CO2-uitstoot verminderen. Ook zorg je zo voor meer balans op het bestaande elektriciteitsnet.

Samenwerken voor de beste resultaten NieuweStroom staat voor je klaar om al jouw vraagstukken omtrent je energiezaken inzichtelijk te maken. Kunnen zij je niet zelf helpen? Dan hebben ze een netwerk aan zorgvuldig geselecteerde partners die kunnen helpen met bijvoorbeeld duurzaamheid, laadpalen, meetdiensten, zonnepanelen etcetera.

- Bas Kuzee, Autowaspark Kuzee

Scan de code voor het verhaal van Bas Kuzee. Vraag direct je vrijblijvende gesprek aan met NieuweStroom Mail je naam, bedrijfsnaam, leveringsadres(sen) en je telefoonnummer naar info@nieuwestroom.nl . De energieadviseur in jouw regio neemt vrijblijvend contact met je op.


Specialist in het repareren, onderhouden en reviseren van autowasmachines

Arkeneel 8 (De Batterijen) 3905 NS Veenendaal Telefoon: 0318 55 08 83 info@carwashservice.nl www.carwashservice.nl

Huur van machines behoort tot de mogelijkheden

Aandacht

maakt het verschil Geen wasstraat is hetzelfde Geen ondernemer is hetzelfde Wij leveren met onze chemie maatwerk voor iedere wasstraat Benieuwd naar wat wij voor u kunnen betekenen? Neem vandaag nog contact op!

Sireon Carwash Products B.V. +31 (0)252-626699 T: M: chemie@sireon.nl W: www.sireoncarwash.com


CS 2

|

mei 2021

|

PROJECT

21

Project:

Nieuw wascentrum AP Carwash Anna Paulowna Voor een auto-wasstraat moesten de inwoners van Anna Paulowna altijd naar een locatie buiten het eigen dorp. Een 3-tal jonge ondernemers uit Anna Paulowna vond dat dat niet langer zo kon zijn en hebben de stoute schoenen aangetrokken om een wasstraat op Kruiswijk III in Anna Paulowna te realiseren. Eind maart werd begonnen met wassen.

SPECIFICATIES Adres Grootte perceel Start bouw Geplande opening Aard Lengte washal Breedte washal

ROLL-OVER Type/model Aantal roll-overs Leverancier Hoogte roll-over Breedte roll-over geschikt busjes Technische wascapaciteit Borstel materiaal Waterverbruik/wassing Water recycling Waterosmose Chemie leverancier

Kruiswijk 2 Anna Paulowna 1200 m2 september 2020 eind maart 2020 Nieuwbouw 11 meter 5 meter

SoftCarePro 29XL 1 WashTec 2.90 mtr 2.58 mtr Ja 6-10 wassingen/uur Softecs2 gem 150 liter nee nee Auwa, ook wasboxen

AUTOMATEN & ZO Betaal/programma Leverancier Stofzuig unit Andere automaat

Drive-in systeem incl Valina betaalterminal en waspassenlezer WashTec 1 x dubbel WashTec wisselautomaat CMPS

BETAAL MOGELIJKHEDEN Contant Eigen waspas Bank/creditcard Contactloos Kenteken herkenning

WASBOXEN

Nee Ja Ja Ja Nee

Type/model Aantal boxen Breedte box Diepte box Hoogte box Extra bus/camper plek

WashTec Jetwash Premium 2 4, 80 mtr 6 mtr 2, 70 mtr Nee

Wasprogramma Shampoo HD Powerschuim Voorreiniger Wasborstelen Waxprogramma Programma ShineTecs Vlekvrij naspoelen osmose

Ja Ja Ja Ja Ja Ja Ja

Osmose Water recycling

Ja, voor- na spoelen Ja, voor osmose aanmaakwater


22

VARIA

|

mei 2021

|

CS 2

Christ Carwash

Met een Christ VEGA roll-over zowel technisch als visueel klaar voor de toekomst Met de VEGA roll-over onderscheidt de firma Christ zich niet alleen visueel maar zeker ook op technisch vlak van alle andere roll-overs. Het unieke van de VEGA is dan ook dat met slechts één wasgang (heen) maar liefs drie wasprocessen plaatsvinden: hogedruk, inschuimen en wassen. En dat in slechts 4-6 minuten inclusief de Polish. Standaard wordt de auto tijdens de teruggang gedroogd, maar optioneel kan er desgewenst ook gekozen worden voor een extra Polish & Shine programma. Dit zeer uitgebreid wasprogramma duurt zo’n 5-6 minuten. Daarnaast zorgen enkele technische verbeteringen voor minder water- en stroomverbruik. Dat komt door de slimme software en door de unieke frequentie gestuurde direct aandrijving .Kijkend naar de roll-over markt in Nederland, dan lijken ze allemaal erg op elkaar. Met de nieuwe ‘look’ van deze roll-over kan de carwashondernemer zich onderscheiden van de rest.


CS 2

|

mei 2021

|

TECHNIEK & ZO

23

Pierre Krieger van Christ is in zijn nopjes over de nieuwe VEGA rollover en kon niet wachten tot de eerste werd geplaatst bij Vermeulen in Kampen (zie kader Project). “Met de nieuwe VEGA roll-over voldoen we aan de hoogste eisen op het gebied van Premium-autowassen. Wij maken de nieuwe norm! Hij is ontwikkeld met het oog op speciale vereisten op het gebied van wascentra en tankstations.”

Krachtigere motoren Er zijn legio technische noviteiten te melden die deze roll-over een stuk efficiënter en zuiniger maken. Pierre Krieger: “Zo zijn er vernieuwde droogmotoren in zowel het linker als het rechter portaal geplaatst die oa. zorgen voor een extra droogvermogen van wel 15 procent. Gecombineerd met een super intelligente lucht stroom zorgt het voor een beter Flow. Een ander belangrijke innovatie binnen het droogproces is de nieuwe ‘flow’, zeg maar de luchtstroom van de droogmotoren naar de droogmonden. Deze is dankzij het Fly-in droogconcept eveneens verbeterd en biedt een grotere blaaskracht, gezien de standaard roll-over breedte van 2. 55 meter ook wel nodig. Dit zorgt ook voor een tijdsbesparing.” Daarnaast kan de dakdroger aan de achter- en aan de voorkant 60% zwenken en ook kan men kiezen voor de optie Turbo Dry (het drogen gebeurt dan in 3 verschillende vermogensstanden waardoor energie wordt bespaard.) Door de optie Turbo Dry kunne we het vermogen aanpassen naar 4Kw per motor. Dit alles geeft een perfect droogresulaat.”

Borstels & motoren “De motoren van de borstels zijn tevens ‘direct’ aangedreven (dus zonder versnellingsbak). Dit biedt enkele voordelen: ten eerste wisselen de borstels in een fractie van een seconden van draai richting en zijn we gem.10%- 30% zuiniger in stroomverbruik, behoeven geen onderhoud en zijn stil. Het verwisselen van borstelmateriaal is geen enkel probleem en er hoeft niets vervangen te worden, wat een hoop geld en tijd scheelt. Ook is de VEGA uitgerust met vernieuwde rijmotoren die enorm stil en eveneens onderhoudsarm zijn.”

Hogedruk Rondom de roll-over bevinden zich een aantal oscillerende hogedruk sproeikoppen met 55 Bar en indien gewenst een nog hogere druk. Door de ingebouwde voertuig aftasting ziet de rollover hoe de contouren en wat de hoogte van het voertuig is en schakelt dan automatisch meerdere hoge druk sproeikoppen in om het hogere gedeelte van auto/bus af te spuiten.

Allereerste VEGA rollovers in Nederland bij Vermeulen Kampen

Het dakportaal kan worden voorzien van 4 of 8 vaste of oscillerende 4 HD sproeiers voorzien worden en in de zijportalen van 4, 8 of 16 HD vaste of oscillerende HD sproeiers. Pierre Krieger: “Elk voertuig wordt vooraf gescand en gemeten op hoogte en breedte. Bij een personenwagen treden alleen de onderste rij sproeikoppen in werking en bij een SUV/busje komen ook de bovenste sproeikoppen in actie (zie foto’s onder). Dit meetsysteem is zo accuraat dat zelf auto’s met skiboxen gewassen kunnen worden.”

SPECIFICATIES

Wheel master

Lengte washal 12 meter Gedurende het scannen van het voertuig wordt ook de wielgrootte Breedte washal 4,5 meter gemeten. Het programma kan variabel ingesteld worden: alleen project: Vervanging wassen Aard van de velgen of ook de banden. Soort roll-over Enkel portaal Dankzij Type/model de grotere diameter en nieuwe vulstructuur verbetert de Christ VEGA nieuwe wielborstel de reinigingsprestaties. Het wielwas systeem Aantal 2 roll-overs is verkrijgbaar in drie verschillende lengtes en kan worden Leverancier Christ aangepast aan specifieke klantvereisten. Ook de hoogte van de Hoogte roll-over 2.70 mtr hoogteverstelling is vergroot. Voor een optimaal visueel effect kan 2.55 mtr gespoten. er op deBreedte velgen roll-over een dikke laag schuim worden Geschikt busjes

Ja

Intelligent knikborstelsysteem Wascapaciteit Gem. 9 wassingen/uur “DankzijBorstel ons uniek kniksysteem passen de borstels zich automatisch materiaal Micromix+ aan de contouren van het voertuig aan. Met een speciaal Waterverbruik Gem 50-160 liter/wassing sensorsysteem kunnen de posities van de zijborstels te allen Water recycling Nee tijde worden bewaakt. Bovendien wordt de positionering van de Waterosmose Ja zijborstels aangestuurd door frequentieomvormers, waardoor de Chemieleverancier Christ zijborstels soepel over het hele voertuig kunnen worden bewogen.

"Tijdens de heengang • Voor- en achterbekleding van ALUNOX verricht VEGA drie - Zijbekleding PREMIUM wasprocessen" - Weergave lopende tekst WASH VEGA XL HIGHLIGHTS

- BLADE met WASH VEGA Kleuren • Grote Pictogrammen aan voorkant Speerpunt van de VEGA is toch wel het gegeven dat deze roll-over XL-zijblazer door het -Design en efficiëntie 45% meer wascapaciteit biedt ten WHEEL MASTER opzichte -van gangbare wasinstallaties. Dat wordt mogelijk gemaakt door de• LED combinatie vanin een groot aantal innovaties van Christ, verlichting de Vega die een• Foam vloeiend wasverloop en multitasking mogelijk maken. Splash Gedurende de eerste wasgang (heen) vinden bijvoorbeeld al maar - Knikborstels (zijborstels) liefst 3 wasprocessen plaats: - MAXI FLEX+ • Zwenkbare dakdroger tot 60% aan achterkant • Zeer stil en super modern

Lees verder op pagina 29


Carwash- & Truckwashvloeren van Huijbregts Floorsystems, in 1 dag vakkundig gelegd!

chts e l s n i 2 Tot 350m legd! 1 dag ge

Daarom kiest u voor onze professionele vloersystemen: • Naadloos

• Duurzaam

• Alle ralkleuren mogelijk

• Slijtvast

• Scheur overbruggend

• Zwaar mechanisch en chemisch belastbaar

• Vloei- en afvalstofdicht • Uitermate resistent tegen zuren, logen en warm water (120 graden)

• Iedere gewenste antislip graad mogelijk

n zijn Onze vloere plicatie 2 uur na aplaar weer k ik! Huijbregts Floorsystems... “voor professionals, door professionals” voor gebru • Voldoet aan alle HACCP eisen

Huijbregts Floorsystems | Vlucht 2 | 5133 AW Riel | +31 (0)13 - 203 24 69

WWW.HUIJBREGTSFLOORSYSTEMS.COM


CS 2

Het dakportaal kan worden voorzien van 4 of 8 vaste of oscillerende 4 HD sproeiers voorzien worden en in de zijportalen van 4, 8 of 16 HD vaste of oscillerende HD sproeiers. Pierre Krieger: “Elk voertuig wordt vooraf gescand en gemeten op hoogte en breedte. Bij een personenwagen treden alleen de onderste rij sproeikoppen in werking en bij een SUV/busje komen ook de bovenste sproeikoppen in actie (zie foto’s onder). Dit meetsysteem is zo accuraat dat zelf auto’s met skiboxen gewassen kunnen worden.”

Wheel master Gedurende het scannen van het voertuig wordt ook de wielgrootte gemeten. Het programma kan variabel ingesteld worden: alleen wassen van de velgen of ook de banden. Dankzij de grotere diameter en nieuwe vulstructuur verbetert de nieuwe wielborstel de reinigingsprestaties. Het wielwas systeem is verkrijgbaar in drie verschillende lengtes en kan worden aangepast aan specifieke klantvereisten. Ook de hoogte van de hoogteverstelling is vergroot. Voor een optimaal visueel effect kan er op de velgen een dikke laag schuim worden gespoten.

Intelligent knikborstelsysteem “Dankzij ons uniek kniksysteem passen de borstels zich automatisch aan de contouren van het voertuig aan. Met een speciaal sensorsysteem kunnen de posities van de zijborstels te allen tijde worden bewaakt. Bovendien wordt de positionering van de zijborstels aangestuurd door frequentieomvormers, waardoor de zijborstels soepel over het hele voertuig kunnen worden bewogen.

"Tijdens de heengang verricht VEGA drie wasprocessen" Speerpunt van de VEGA is toch wel het gegeven dat deze roll-over door het Design en efficiëntie 45% meer wascapaciteit biedt ten

Lees verder op pagina 30

|

mei 2021

|

TECHNIEK & ZO

25

opzichte van gangbare wasinstallaties. Dat wordt mogelijk gemaakt door de combinatie van een groot aantal innovaties van Christ, die een vloeiend wasverloop en multitasking mogelijk maken. Gedurende de eerste wasgang (heen) vinden bijvoorbeeld al maar liefst 3 wasprocessen plaats: • oscillerende hogedruk rondom • inschuimen • wassen “Deze wasprocessen duren met de nieuwe VEGA slechts 4-6 minuten, met behoud van een hoog was en droog kwaliteit uiteraard. Bij oudere roll-overs moet je hiervoor toch al snel met 9 – 11


26

TECHNIEK & ZO

|

mei 2021

|

CS 2

minuten rekening houden. We maken gebruik van een speciaal nieuw soort schuim/shampoo Twin Foam die extra snel werkt en tevens de auto voorbereidt op het wassen. Na de heengang wordt het voertuig standaard tijdens de teruggang nog een keer gewassen . Optioneel biedt Christ de mogelijkheid om tijdens deze teruggang een Polish Protect & Shine programma toe te voegen. “In dat geval loopt de VEGA roll-over met iets langzamere snelheid van voren naar achteren om een goede wassing te garanderen om daarna van achter naar voren terug en brengt de Polish op het voertuig aan. Nagenoeg tegelijkertijd wordt de aangebrachte Polish door borstels in de lak ingewreven. Hiervoor kan dan een extra bedrag berekend worden aan de wasklant.”

Zuiniger watergebruik Wordt er gedurende een normale roll-over wassing zo’n 120-240 liter water per wassing gebruikt, met de VEGA vanaf 60 liter. Het toepassen van een nieuw soort nozzles en een beter verdeling is het mede debet aan. “Dat zijn zogenoemde blok nozzles, die ook als bijkomend voordeel hebben nooit verstopt te raken en een goed en efficiënt sproeibeeld te produceren.”

Deze zgn snelwassing zorgt ervoor dat je meer klanten per uur kan wassen maar dat de was en droog kwaliteit 100% gewaarborgt blijft.

"Door de verkorte programma looptijd kan men 20% meer omzet creëren"

Touch Pos bedienterminal Door de moderne Touch Pos Bedienterminal kan men ook Touch less betalen. Het gebruik van betalen met bankpas of waspas is geen probleem. De waspaslezer zorgt ervoor dat het tegoed wat op de waspas staat wordt afgeschreven naar gelang het gekozen wasprogramma. Tevens kan men met een wasticket die een éénmalige 6 cijferige code en een barcode bevat via een barcode scanner in de bedienterminal de wasinstallatie starten.

advertentie


Exclusief distributeur van AVW

RVS Kwaliteitswasstraten uit de VS Producent van de originele “belt conveyor”

Watermagic BV Klompenmakerstraat 135 3194 DD Hoogvliet Rotterdam

Al 50 jaar oerdegelijke Italiaanse machines Wasstraten, rollovers en wasboxen

Tel: 0180 239 509 Email: sales@watermagic.nl Web: www.watermagic.nl

Whatsapp ons op 06 828 949 95


Het merk voor uw RVS toebehoren voor de wasstraat Zwaaiarmen • Draaikoppelingen • Lanshouders • Injectoren • Terugslagkleppen • Ventielen Watermagic is exclusief distributeur van KOTHAR in Nederland

Watermagic BV Klompenmakerstraat 135 3194 DD Hoogvliet Rotterdam

Tel: 0180 239 509 Email: sales@watermagic.nl Web: www.watermagic.nl

Whatsapp ons op 06 828 949 95


DISTRIBUTEUR VAN POLARCHEM

TRIPLE FOAM Blauw, Rood en Geel

RED FOX Geconcentreerde velgenreiniger met een hoge pH waarde

ACTIVE FOAM Voorreiniger met jasmijn geur

DOUBLE BOND Coating met Teflon, kauwgom geur

BESTEL AL UW CARWASH ONDERDELEN VIA WATERMAGIC.NL


Exclusief distributeur van AVW

RVS Kwaliteitswasstraten uit de VS Producent van de originele “belt conveyor”

Watermagic BV Klompenmakerstraat 135 3194 DD Hoogvliet Rotterdam

Al 50 jaar oerdegelijke Italiaanse machines Wasstraten, rollovers en wasboxen

Tel: 0180 239 509 Email: sales@watermagic.nl Web: www.watermagic.nl

Whatsapp ons op 06 828 949 95


CS 2

|

mei 2021

|

VARIA

31

Spectro Internet Module kan communiceren met doseerpompen klant standaard een melding wanneer iets helemaal op is. Zo hoeft een klant dus nooit meer zonder product te zitten!

Spectro App De Internet Modules, sensoren en doseerapparatuur worden zowel ontwikkeld als geproduceerd door Spectro zelf – in onze volledig energieneutrale fabriek. Alles wordt professioneel geïnstalleerd door het gloednieuwe Spectro Technical Service Team, dat 24 uur per dag voor onze gebruikers klaarstaat. Daarnaast werken zij compleet CO2-neutraal, door het uitsluitend inzetten van elektrische voertuigen.

Na verschillende pilots gedraaid te hebben dit afgelopen jaar, lanceert Spectro nu officieel het Internet of Spectro. Met dit concept zettencwe de volgende stap als het gaat om effectieve en efficiënte inzet van datagebruik in reinigingsmiddelen. Hierbij spelen onder andere de unieke Internet Modules, Spectro Technical Service en de Spectro App een grote rol.

Een ander belangrijk onderdeel van het Internet of Spectro is de lancering van onze rebranded app. De Ecodos app is namelijk officieel getransformeerd naar de gloednieuwe Spectro App, die nog veel meer functionaliteiten met zich meebrengt. Zo kunnen gebruikers installaties via onze Technical Service aanvragen, werkrapporten genereren, en zullen in de nabije toekomst ook notificaties verschijnen wanneer een product (bijna) op is en bijgevuld moet worden.

Bij gebruikers van onze innovatieve reinigingsmiddelen wordt een speciale Spectro Internet Module geïnstalleerd, die kan communiceren met alle doseerapparatuur en sensoren van Spectro. Deze data worden continue doorgespeeld naar onze server, waar wij deze verder kunnen analyseren en waar nodig bewerken. De eerste praktische toepassing van Internet of Spectro is dan ook het monitoren van grote verpakkingen zoals IBC’s en MiBC’s in de Car- & Truckwash en de voedingsmiddelenindustrie. Hier kunnen we tot op de minuut aflezen wanneer de klant het bestelmoment bereikt, waarna er automatisch een nieuw product wordt opgestuurd. Daarnaast krijgen gebruikers

Riwax HydroClean multifunctioneel inzetbaar Frank Rietberg: “In het streven om producten steeds ‘groener’ en veiliger te maken heeft RIWAX de focus continue op productontwikkeling. Daar zijn fantastische nieuwe producten uit voort gekomen. Zo is ook de Hydro Clean een noviteit. Een hoog geconcentreerde velgenreiniger die echter ook als voorreiniger ingezet kan worden. Multifunctioneel zoals zoveel andere producten van RIWAX! Hydro Clean is een alkalische reiniger met een pH van 13 en heeft een zeer krachtige werking bij een mengverhouding van 1:10. Hogere verdunning is echter ook mogelijk wat het product tot een zeer zuinige reiniger classificeert. In het kader van mens, milieu en machine is Hydro Clean het product van de toekomst. Het product maakt onderdeel uit van de exclusieve en hoogwaardige Hydro line. Het product is voor zowel de professionele carwash als ook de re-conditioneringsbranche een perfecte en veilige velgenreiniger.

Onze adviseurs staan graag klaar om nadere toelichting of een demonstratie te geven en eventuele vragen te beantwoorden”


WATERRECYCLING & ZO

BleuBlue: "stresstest van 80 wassingen per uur glansrijk gehaald."

Berrie Wolters

Eigenaar Stijn Schouterden heeft enkele decennia ervaring op het gebied van watermanagement en binnen de carwashbranche. Eerst als projectleider van slib- en waterhergebruik equipment en daarna als verkoper van wasinstallaties bij WashTec. In 2010 heeft hij BleuBlue opgericht betreffende waterrecyclingsystemen voor onder andere de carwashbranche. Momenteel zijn er binnen de branche zo’n 150 systemen operationeel bij carwashes in Nederland, Duitsland, Frankrijk en België.

Bij het toepassen van een waterzuiveringssysteem, van BleuBlue of van een andere leverancier, dient rekening geworden te houden met een aantal belangrijke variabelen:

“Een goede communicatie is dan heel belangrijk. Wij communiceren dan ook rechtstreeks met de carwashondernemer en kunnen snel de oplossingen en beperkingen doornemen en voorkomen zo overbodige investeringen en tijdsverspilling.”

1. Voldoende oppervlakte voor bezinking 2. Voldoende volume voor beluchting 3. De nabehandeling Stijn Schouterden, eigenaar van BleuBlue: “Een goede bezinking is bepalend voor het volledige proces. BleuBlue bouwt sludge-dispensers in de bezinkingsputten om natuurlijke voorkeursstromingen te doorbreken en de beschikbare oppervlakte in de put maximaal te benutten (betere bezinking van vuildelen).” Bij de bouw van een geheel nieuw wascentrum is dit meestal geen probleem, er wordt immers begonnen met een blanco blad. De benodigde bezinkings- en beluchtingsvolumes kunnen probleemloos en optimaal op elkaar afgestemd worden.” Het integreren van een waterrecyclingsysteem in een bestaand wascentrum is vaak een stuk ingewikkelder. Stijn Schouterden:

Verfijnde PLC-besturing

BleuBlue bouwt robuuste installaties met industriële componenten. Vuilwaterpompen die stenen van 3cm kunnen verwerken, Zwitserse vlinderkleppen, Duitse sensoren. Alles is gestandaardiseerd tot betrouwbare kwaliteitsleveranciers. “Onze PLC- sturing is door de jaren ervaring in de branche zo verfijnd dat op elk denkbare specifieke situatie binnen een carwash ingespeeld kan worden. Ook kunnen we op afstand inloggen en assistentie geven.” In eerste instantie werkte BleuBlue enkel met mechanisch eenvoudige en zeer betrouwbare dompelbeluchters. “Al snel merkten we dat er voor steeds meer carwashuitbaters interesse was voor een biologische waterzuivering. Samen met enkele specialisten bouwt BleuBlue ook hoogwaardige membraan- beluchtingssystemen met dragermateriaal voor een maximale reductie van biologische- en chemische zuurstof. Het voldoen aan de lozingsvoorwaarden is geen uitdaging meer voor ons bedrijf.”


CS 2

|

mei 2021

|

WATER & ZO

33

Stappen en zo Het BleuBlue waterrecycling proces in enkele stappen:

Stap 1 Maximale bezinking van de vaste en zwevende deeltjes in de slibvangput met sludge dispensers

Stap 2

Robuuste industriële vlinderkleppen en adaptieve debietregeling

Zandfiltratie voor de grootverbruikers in de wasstraat, dieptefiltratie tot 5µm voor doorgedreven waterhergebruik

Membraanbeluchtingssysteem met adaptieve beluchtingscapaciteit

Vastbed biologisch dragermateriaal in een stevige RVS- constructie

Membraanbeluchting in actie

Waterkwaliteit na 6 maanden intensief wassen

Mechanische beluchting of adaptieve membraanbeluchting, uitbreidbaar met biologisch dragermateriaal

Stap 3 Nabezinking voor biologisch slib

Stap 4 Pompbekken

Stap 5 Zand- of mediafiltratie met adaptieve debietregeling

Aanpassen aan drukte Omdat beluchten veel energie vraagt, passen we de beluchtingsintensiteit aan in functie van de drukte in de carwash. We gaan rustig beluchten op kalme wasdagen, op drukke dagen wanneer er meer zuurstof nodig is om het water te zuiveren verhogen we automatisch het rendement van het systeem in functie van het aantal gewassen auto’s. Op dit ogenblik lopen er in bestaande waterzuiveringen in België en Nederland projectjes waarbij we enkel de bezinkingsputten en

het beluchtingssysteem een upgrade geven om zo met een beperkte investering beter recyclagewater te maken.

Zuurstofvraag

“Om een volledige biologische zuivering te realiseren moet de zuurstofvraag gecompenseerd worden. De zuurstofvraag wordt hoofdzakelijk bepaald door het aantal wassingen per dag en de kwaliteit van chemie. De biologische afbreekbaarheid van de chemie zorgt voor meer of minder belasting tijdens de waterLees verder op pagina 39


Schoon en glanzend! Met Caramba X Line

De factor voor meer efficiency in uw carwash!

www.caramba.eu

DE NIEUWE GENERATIE STOFZUIGSYSTEMEN VOOR UW CARWASH OF INDUSTRIE TEL: 0032 (0)89 244 529 info@ergox.com www.ergox.com

Krachtig, onderhoudsvrij en duurzaam Aantrekkelijk voor de gebruikers Hoog efficiënt en energiezuinig Op maat gemaakt MADE IN BELGIUM


CS 2

|

mei 2021

|

WATER & ZO

35

Project: Carwash Leeuwarden “De meest recente ombouw bij carwash Leeuwarden is een mooi voorbeeld van kennis en creativiteit. De bestaande (oude) waterrecycling zat wat het aantal wassingen betreft aan de technische capaciteitsgrens. Om de klant te overtuigen van de meerwaarde van een zandfilter, hebben we één maand onze testfilter ter beschikking gesteld. Met slechts een beperkt debiet was het resultaat snel duidelijk: de was- hal en wasinstallatie werden minder vuil en er moesten minder vaak schoongemaakt worden. We hebben zonder bouwkundige aanpassingen de beluchtingsput een upgrade gegeven naar een beperkte biologie waardoor het rendement vervijfvoudigd. De pompcapaciteit werd met 30% opgevezen. Een mediafilter zorgt voor de afwerking. Tijdens de inbedrijfstelling was er al direct een stresstest: de carwash heropende en er werd gewassen tot wel 80 auto’s/uur. Met het oude recyclingsysteem zou een dergelijke hoeveelheid wassingen niet mogelijk zijn geweest, maar met ons nieuwe systeem kunnen de eigenaren van Carwash Leeuwarden zich concentreren op hun klanten en het wassen van auto’s.

zuivering. Omdat de geleidbaarheid van het recyclingwater de zuurstofopname sterk kan beïnvloeden wordt deze constant geregistreerd en tijdens de drukke “zout”- periodes kan er automatisch ingegrepen worden.

de sturing voor worse-case-scenario’s. “ik wil op zaterdag geen telefoon krijgen van een opgedraaide uitbater omdat een lampje rood flikkert” Als het druk is in de carwash, moet er gewassen en verdiend worden.

Praktijk testen betreffende debieten en filtermaterialen maken van BleuBlue een toonaangevend specialist in zand- en mediafiltratie. Geen project binnen de carwashbranche is voor ons ingewikkeld, immers we plaatsen ook industriële filterinstallaties tot wel 300m³/u.”

2. Eenvoud: logische concepten, eenvoudige mechanische onderdelen, minimale kritische sensoren.

Wij bouwen onze installaties alsof we zelf een carwash moeten runnen: 1. Betrouwbaarheid: de carwash moet ten alle tijden kunnen werken op gerecycleerd water. We plaatsen 2 pompen volgens het master-slave principe waarbij elke dag van pomp gewisseld wordt om de mechanische belasting te verdelen over de twee pompen. Mocht er een pomp uitvallen, kan de wasstraat op de tweede pomp verder werken. We voorzien noodprocedures in

3. Intelligentie in de PLC- sturing: onze installaties passen zich aan de drukte in de carwash aan, zowel filtersnelheid als beluchtingstijd en beluchtingsintensiteit zijn adaptief in functie van het aantal gewassen auto’s. Het “berekenen” van een waterzuivering voor een carwash is niet eenvoudig: de wasaantallen zijn soms extreem variabel dus is er geen constante vervuiling. De debieten die de recyclage installaties te verwerken krijgen zijn nooit stabiel. En er wordt ook nog eens gewerkt met verschillende chemiemerken. Op al deze variabelen dient een stabiel antwoord te komen. Hiervoor is kennis en ervaring nodig.


DIRTY IN

CLEAN OUT -

Hoog volume autowasstraten geheel in RVS; Hydraulisch, elektrisch of hybride aandrijving; 100% made in Germany, ruim 25 jaar ervaring; Alles uit eigen huis: wasstraat, besturing en kassa; - Innovatief, betrouwbaar, easy maintenance, top rendement; - Wij werken uw complete businessplan in detail uit.

DICO Carwash BV Barckalaan 20 2909 VC Capelle aan den IJssel Telefoon Email Website

085 - 0653 299 info@dicocarwash.nl www.dicocarwash.nl

DICO: made in Germany

www.dicocarwash.nl & www.dico.de

Next Generation Cleaning Solutions

HOOGWAARDIGE REINIGINGSMIDDELEN Beter Op het gebied van kwaliteit en prijs per wasbeurt Makkelijk Door een duidelijke kleurcodering Duurzaam Hernieuwbare ingrediënten en productie Betere ingrediënten, slimmere recepturen, efficiëntere processen … bij Spectro werken we elke dag aan de reinigingsconcepten van de toekomst. Deze ontwikkelen we in ons laboratorium, maar testen we ook intensief in de dagelijkse praktijk van onze klanten. Zo beginnen we elke dag aan een nieuwe toekomst voor de carwashbranche.

www.spectro.nl

Neem contact met ons op voor een advies hoe we uw carwash resultaat kunnen verbeteren!

+31 412-631956 | info@spectro.nl


CS 2

|

mei 2021

|

PROJECT & ZO

37

Specificaties Adres Aard Grootte Perceel Lengte washal Breedte washal

Californiëdreef 21 Utrecht verbouwing 700 m2 totaal 32 meter 7 meter

ROLL OVER

Carwash Overvecht brengt weer leven op oude waslocatie Er is flink gebouwd op de Californiëdreef 21 te Utrecht. Christ Carwash heeft inmiddels een nieuwe roll-over en 6 nieuwe wasboxen geplaatst. Dus er kan weer gewassen worden. Immers op deze locatie heeft voorheen jarenlang een wasbedrijf gezeten (red: bussenwassen. nl). Sinds half 2019 is het bedrijf gestopt en stond het terrein braak. Nu krijgt het de oude functie terug. Mehmet Eroglu gaat samen met zijn broer Erti Carwash Overvecht runnen. Hij is meer dan 5 jaar werkzaam geweest bij Autoradam (red: laatste functie als CFO) dus de carwashbranche is hem niet vreemd. Nu dus zelf als eigenaar. Mehmet Eroglu: “Mijn broer heeft al jaren een poetsbedrijf in Utrecht, zo’n 300 meter van de Californiëdreef. Ik wist al een tijdje dat het wasterrein braak stond. Naast het wasterrein is ook een deel van het naastliggend pand bij Carwash Overvecht betrokken waar oa. de roll-over is geplaatst. De 6 nieuwe wasboxen staan op het buitenterrein. De roll-over is extra hoog zodat we ook busjes kunnen wassen tot een maximale washoogte van 3 meter. Het unieke bij ons is dat we de auto zeer uitgebreid handmatig voorwassen. Bij dit voorwasproces krijgen de velgen extra aandacht zodat ze bij het uitrijden van de wasstraat niet alleen schoon zijn maar ook glimmen! Tijdens het voorwassen gebruiken we een schuimlans waarmee we het voertuig als het ware geheel bedekken met een schuimlaag. We laten het schuim even zijn werk doen en dan wordt het schuim afgespoeld met onze krachtige hogedruklans. Tijdens dit proces worden de ‘schaduwplekken’ van de voertuigen ook gereinigd, zodat het voertuig er echt schoon uitkomt! Voor ons wasproces, zowel bij de wasboxen als de roll-over, maken we gebruik van bronwater i.c.m. een osmose-installatie van Bruine de Bruin. Hierdoor blijven er geen vlekken achter op het voertuig door verdampt water! Naast het wassen of laten wassen van hun voertuigen kunnen klanten ook bij ons terecht voor een VIP behandeling, snelle poetsbeurt of een uitgebreide exterieurreiniging. Dat laatste combineren we met ons autopoetsbedrijf The Carbutler welke op steenworp afstand ligt van onze carwash.”

Soort roll-over Type/model Aantal roll-overs Hoogte roll-over Breedte roll-over geschikt busjes Technische wascapaciteit Borstel materiaal Waterverbruik/wassing Water recycling Waterosmose Chemie leverancier Vloer Leverancier

Enkel portaal Christ Cadis C17 1 3 meter 2,55 meter ja 10 wassingen/uur Foam Sensofil gem 100 liter/wassing Nee Ja Christ Huijbregts Floorsystems

WASBOXEN

Leverancier Type/model Aantal boxen Technische ruimte techniek 6 boxen Breedte box Diepte box Hoogte box Extra bus/camper plek Opstelling Chemie leverancier

Christ Washpark Osmose Ja, alles 6 1 5 mtr 50 6 meter 2 mtr 75 Nee Buiten

Betaalwijze Muntgeld Eigen waspas/munt Bankpas/Creditcard Contactloos

€0,50 € 1 € 2 Ja Ja Ja


38

TECHNIEK & ZO

|

mei 2021

|

CS 2

ACE projecten dit jaar verricht en nog komende Berrie Wolters

Bij ACE Carwash is het qua projecten enorm druk. Is het ene project net klaar dan vliegensvlug naar de volgende. Soms vinden projecten tegelijkertijd plaatst. Ik had bij de in aanbouw zijnde Washin7 Eindhoven Kanaaldijk een afspraak met Ruby Kamerbeek om terug te kijken op recente projecten, maar ook op die nog komen gaan.

Carwash. Ook zijn deze Holz portalen voorzien van nieuwe onderhoudsvrije kunststof lagers!

Lengte wasstraat: Project afgerond: Aard Project:

45M 04/2021 Nieuwbouw

XXL Carwash Den Haag XXL Carwash hanteert de slogan ‘we love dirty cars’. Nou die zijn er in de regio Den Haag blijkbaar meer dan voldoende, want XXL Carwash zat qua wascapaciteit aan het plafond. Besloten is om een 2e Holz wasstraat naast de reeds 13 jaar oude eveneens Holz wasstraat te plaatsen, die overigens nog als een nieuwe wast. De oude poets/interieurbaan heeft plaatsgemaakt voor de 2e wasstraat. Tijdens de bouw van de nieuwe machine werd er gewoon doorgewassen in de bestaande wasstraat. De montage wordt gedaan door de ACE monteurs samen met de monteurs van XXL

Washin7 Venlo en Eindhoven In 2009 opende Frank Vekemans zijn eerste Washin7 in Eindhoven (Meerakkerweg). Momenteel heeft Washin7 maar liefst 5 locaties. Begin dit jaar werd de nieuwe locatie Venlo opgeleverd, en medio


CS 2

|

mei 2021

|

TECHNIEK & ZO

39

half mei de tweede locatie in Eindhoven aan de Kanaaldijk Noord. Hier zat een oude sorteerafdeling van Post.nl. Venlo Lengte wasstraat: Project afgerond: Aard Project:

Ruim 50 Meter 12/2020 Nieuwbouw

Eindhoven (Kanaaldijk) Lengte wasstraat: Project afgerond: Aard Project:

50 Meter 05/2021 Nieuwbouw

Ook in de droogunit voldoende en kleurrijk licht

Kunststof lagers De laatste tijd voorziet ACE Carwash nieuw te plaatsen wasstraten van kunststof lagers in plaats van de oude stalen lagers. Ruby Kamerbeek: “Deze slijten minder snel en hebben een langere levensduur. Deze zijn ook onderhoudsvrij.”

Interieurbaan Eindhoven

Carwash Uden

Op dit moment wordt de locatie Washin7 Eindhoven Meerakkerweg uitgebrijd met een grote hal van 2000m2 waarin binnenkort een interieurbaam van 35 meter door ACE zal worden geplaatst. Daarnaast worden er andere VIP behandelingen in dit nieuwe gebouw worden verricht.

Bij carwash Uden heeft ACE medio December een Polish Station geplaatst in de bestaande wasstraat. Dit station bestaat uit een dakwals en 2 zijborstels. We hebben enkele bestaande bogen iets moeten verschuiven zodat de boog ertussen kon. Hierdoor kan carwash Uden nu ook een extra (duurder) polish programma aanbieden aan de klanten.


Centrale stofzuigersystemen

VAN HOLLAND

Made in Holland, by Van Holland Pompsystemen · Frequentieregelaars en besturingssystemen · Voorafscheiders · Mattenzuilen · Slanghouders · Flexibele slangen, spleetzuigers & slang koppelingen · Interieurbanen Waterfilter · Maatwerk van o.a. waterbakken etc. · Meer informatie:· vanholland.nu

Aardvletterweg 2 3417 XL Montfoort +31 (0) 348-447030


CS 2

|

mei 2021

|

TECHNIEK & ZO

41

Autoradam Almere Sinds begin dit jaar is gestart met de verbouwing. De nieuwe wasgelegenheid telt na de verbouwing 100 meter aan service met als doel een blinkende auto van binnen en buiten. Naast exterieur en interieur reiniging, komt er ook een Autospa. In de Autospa wordt in 10 minuten handmatige een waxlaag op de auto aangebracht. Bij Autoradam is er op verschillende momenten extra aandacht voor het optimaal reinigen van de auto’s. Zo wordt er bijvoorbeeld halverwege het wastraject door een medewerker gecontroleerd of er hardnekkig vuil aanwezig is op lastige bereikbare plekken. Dit hardnekkige vuil wordt met de hand alsnog verwijdert, hierna kan de auto weer verder door de wasstraat. Veel wasstraten kiezen hier niet meer voor in verband met kostenbesparingen, maar Autoradam kiest voor kwaliteit. In de nieuwbouw komt ook een nieuw horeca concept. Lengte wasstraat: 80 Meter Lengte Interieurbaan: 35 Meter Geplande opening: juni-juli

De bouw van de interieurbaam bij Autoradam

XL Leeuwarden Bij XL Leeuwarden is de Kesseltronics besturing van de wasstraat omgebouwd naar een Holz besturing. Het voordeel van een Holz besturing is dat de gehele wasstraat te bedienen is via een touchscreen bij het begin van de wasstraat. Hiermee kan je alles wat in de wasstraat zit bedienen, bijvoorbeeld borstels uitsturen of waterkleppen open zetten. Ook kunnen wij hier op de inhoud van de Watersilo’s zien.

Een art impression hoe Autoradam Almere er straks uit komt te zien

advertentie

DE WEBSHOP VOOR UW WASSTRAAT BENODIGDHEDEN


WILT WILT U U DE DE OMZET OMZET WILT U DE OMZET VAN WASBOXEN VAN UW UW WASBOXEN V R O VAN V E EUW R H HWASBOXEN O G G E E N N ? ? A DHA AT TOK KG AN NE N ? V E RD

DAT KA N

NIEUWSGIERIG ?? NIEUWSGIERIG WWW.MIKEHOFFSENGINEERING.NL WWW.MIKEHOFFSENGINEERING.NL

WILT U DE OMZET VAN UW WASBOXEN V E R H O G E N ? DAT KA N

NIEUWSGIERIG ? WWW.MIKEHOFFSENGINEERING.NL WWW.MIKEHOFFSENGINEERING.NL WWW.MIKEHOFFSENGINEERING.NL

NIEUWSGIERIG ? WWW.MIKEHOFFSENGINEERING.NL

WWW.MIKEHOFFSENGINEERING.NL

WWW.MIKEHOFFSENGINEERING.NL

+31 (0)24 820 0208

+31 (0)24 820 0208 +31 (0)24 820 0208

+31 (0)24 820 0208


CS 2

|

mei 2021

|

ADVERTORIAL

43

De nieuwe revolutionaire Nexus HPRO omgekeerde osmose zuiveringsinstallatie zorgt voor meer efficiency binnen de carwash Een perfecte en stabiele waterkwaliteit is, zoals we allemaal weten, van enorm belang in de carwash en daarom wordt tegenwoordig door de meeste exploitanten van vooral tunnelwasstraten geïnvesteerd in een omgekeerde osmose zuiveringsinstallatie voor de zuivering van leidingwater of grondwater als ingangswater. Het doel van een omgekeerde osmose installatie is: • om de mineralen uit het water te verwijderen en daarmee de kans op irritante witte vlekken na de spoelbeurt te vermijden, • om het chemieverbruik te reduceren, • om de werking van de chemie te verbeteren, • om de elektrische geleidbaarheid van het recyclewater zo laag mogelijk te houden.

concentraat kan afvoeren naar het riool of, helemaal optimaal, in het recyclewater van de wasstraat.

e-Meta intelligentie De HPRO-installaties zij voorzien van e-Meta intelligentie. E-Meta is het merk waaronder de Van der Ende Groep zelflerende oplossingen ontwikkelt om apparaten efficiënter te kunnen laten werken. E-Meta wordt toegepast bij ‘smart’ producten die zelflerend zijn, Daarbij wordt gebruik gemaakt van speciale sensoren die data verzamelen. Deze data wordt geanalyseerd en vervolgens ingezet om optimale beslissingen te nemen. Dit heeft tot gevolg dat de HPRO-installaties zelf aanpassend en zelflerend zijn. Voor de gebruiker betekent dit een hoger rendement en daardoor lagere operationele kosten.

De combinatie van RO-water met een hoog waterrecyclingpercentage is echt ideaal, het concentraat(afvalwater) mag trouwens geloosd worden op de kringloop van het recyclewater. Nadelen van conventionele omgekeerde osmose installaties zijn echter de relatief hoge operationele kosten, zoals het hoge energieen waterverbruik bij een recovery tussen 50 en 75%. Deze kosten kunnen helemaal oplopen bij tunnelwasstraten die nagenoeg enkel gebruik maken van omgekeerde osmose installaties waarbij het ingangswater uit grondwater bestaat.

Voordelen HPRO

Vanwege de actualiteit rondom waterschaarste, duurzaamheid, weten regelgeving op het gebied van grondwatergebruik heeft Moor Filtertechniek uit Maasdijk (onderdeel van de Van der Ende Groep) de revolutionaire NEXUS High Performance RO ontwikkeld dat in staat is tot een recovery van wel 95%!

De HPRO verbruikt minder energie dan een conventionele RO. Uw operationele kosten worden daardoor veel lager. Met deze besparing kunt u de investering in een HPRO (ten opzichte van een normale RO) snel terugverdienen. De HPRO kan voor elke gewenste capaciteit en situatie worden ontworpen en wordt voor elke carwash op maat gemaakt.

Deze HPRO beschikt over een innovatief hydraulisch ontwerp in combinatie met artificial intelligence (zelflerend) en is volledig door Moor Filtertechniek in eigen huis ontwikkeld. De HPRO is winnaar van de GreenTech Innovation Award 2020, is uitvoerig getest en heeft zich inmiddels operationeel ruimschoots bewezen.

De voordelen nog even voor u op een rijtje: Recovery Waterbesparing Vermindering afvalwater Energiebesparing

tot 95% 20 – 30% 60 – 75% 30%

Werking Een conventionele RO loost continu afvalwater (concentraat). Dit is niet het geval bij de HPRO. De HPRO recyclet het concentraat en onttrekt er telkens opnieuw water uit. Dit is mogelijk door met sensoren data te verzamelen en met behulp van e-Meta het optimale moment te bepalen waarop de HPRO het

Met de aanschaf van de NEXUS HPRO bent u klaar voor de toekomst! Neem contact op met onze specialisten, salesw@moor.nl of 0174-515 050CS 2

|

mei 2021

|

VARIA

45

Nieuwe vloer bij Brandschoon, Carwash Overvecht en wasboxplein Folner De firma Huijbregts Floorsystems heeft recent enkele vloer coatings aangebracht bij enkele carwashes. Hieronder 3 locaties:

CARWASH BRANDSCHOON – WERNHOUT

Dr Stöcker introduceert het ‘Bag-in-Box’ concept

Kettingbaan (Christ) RapidWash vloersysteem 125m2 + 52m1 driehoeksplint (kleur antraciet) Werkzaamheden: Oud Epoxy vloersysteem verwijderen (Straalbedrijf van Gompel) en beton ondergrond geëgaliseerd waarna we ons RapidWash vloersysteem hebben aangebracht.

Het minimaliseren van de afvalstroom bij haar carwashklanten is al enkele jaren een speerpunt van Dr. Stöcker. Denk bijvoorbeeld aan de 5 liter EasyPack serie, waarvan de plastic bag eenvoudig kan worden opgevouwen en welke eveneens recyclebaar is. Met de zojuist geïntroduceerde Bag-in-Box zet Dr. Stöcker een volgende stap in de strijd tegen lege kannen bij carwashlocaties. Jeroen Houweling: “Bag-in-Box is een kartonnen doos met daarin een recyclebare plasticzak. Bovenop de doos zit een draaiknop van waar uit de carwashmedewerker direct de 20 liter aan chemieproduct in de 60 liter voorraadkan kan bijschenken. Hierna kan de lege plasticverpakking uit de doos worden gehaald en opgevouwen in de afvalcontainer worden gedeponeerd. De doos kan bij het oud papier.” De Bag-in-Box is een aanvulling op de EasyPack. Een verschil is dat bij de EasyPack eerst de plasticbag uit de doos gehaald wordt. Bij de Bag-in-Box kan er direct, met de doos er omheen, bijgevuld worden.

CARWASH OVERVECHT – UTRECHT Roll over washal (Christ) RapidWash vloersysteem 215m2 + 65m1 driehoeksplint (kleur blauw) Werkzaamheden: Ondergrond mechanisch voorbereiden middels diamantschuren, grindnesten uitvlakken waarna we ons RapidWash vloersysteem hebben aangebracht.

Jeroen Houweling: “In verband met de strenge ADR-richtlijnen mochten we onze agressievere producten niet in de EasyPack variant transporteren. Met de Bag-in-Box hebben we dit probleem getackeld. Het concept heeft een positief effect op de CO2 voetafdruk, namelijk 60% procent minder afval. Daarbij is er tot 90% minder voorraad nodig bij de waslocaties. Bovenal is het 100% gebruiksgemak voor onze relaties.”

Testen Meerdere relaties van Dr. Stöcker, waaronder Hanex Tankstations & Carwashes, gaven al eerder aan van de lege chemiekannen af te willen. Op dit moment worden er 3 producten uit het Bag-in-Box concept bij de Hanex Carwash vestiging in Oss getest. Jeroen Houweling: “We testen daar 2 voorreinigers en 1 schuimproduct. Is de test uitkomst positief en zijn er meerdere carwashondernemer enthousiast, dan gaan we het Bag-in-Box systeem verder uitbreiden. De 20 liter Bag-in-Box is middels een slangetje rechtstreeks te koppelen aan de doseerpomp. Ook dit zijn we nu in praktijk aan het testen.”

Bekijk de video:

AUTOBEDRIJF FOLNER – VEENENDAAL 4 wasboxen (Adriatech – Martin Versteeg) RapidWash vloersysteem 125m2 + 80m1 driehoeksplint + opstaande kanten rondom in gladde coating. Werkzaamheden: Ondergrond mechanisch voorbereiden middels diamantschuren, opstaande kanten in gladde wandcoating en waarna we ons RapidWash vloersysteem aangebracht.


Wie levert Wat

AFVALWATER EQUIPMENT

DOE-HET-ZELF BOXEN

HONDENWASSTRAAT RANDAPPRATUUR

ACE Carwash Systems Gouwzeestraat 11 1382 KD Weesp T 0294 491 567 info@ace-europe.nl www.ace-europe.nl

LAKBEHANDELING Wasboxen voor elke locatie Flexibele techniek en gebouwen voor elke doe-het-zelf waslocatie.

RECLAME EN UITSTRALING

www.washtec.nl - 079 - 36 83 720

BORSTELSYSTEMEN

Ontwikkeling, ontwerp, bouw én onderhoud van wasboxen

www.washnet.nl

Interclean Benelux b.v. Tel:040-2531822 Email:interclean.benelux@iae.nl Website:www.intercleanbenelux.nl Producent van DHZ-wasboxen. Leverancier van reinigingsmachines en reinigingsmiddelen. Ruim 35 jaar ervaring.

Zeer hoogwaardige producten die toegepast kunnen worden op bijna alle merken autowasinstallaties.

ONDERDELEN & TOEBEHOREN

Leverancier autowasinstallaties, wasborstels, wasboxen en reinigingsmiddelen. Onderhoud, revisie en onderdelen van WashTec installaties www.hoogendijkcarwash.nl

Ontwikkeling, Christ Tel:ontwerp, 013-5435433 bouw Email: christnl@christ-ag.com Internet: www.christ-ag.com én onderhoud totaalleverancier van wasinstallaties van wasboxen Hansa Service BV Mobile: 06-22403224 Tel: 020-6177067 www.hansaservice.nl

www.washnet.nl

www.meijercarwash.nl 0592 - 26 28 33

POETSMACHINES & REINIGINGSPRODUCTEN advertentie

Voor al uw Carwash Marketing 3 Axibonnen - Flyers 3 Social Media Beheer 3 E-mail Marketing 3 Social Advertising 3 Video’s 3 Waspassen 3 Handdoekjes www.axipoint.com - 0251- 70 02 02

ROLL-OVERS

Leverancier autowasinstallaties, wasborstels, wasboxen en reinigingsmiddelen. Onderhoud, revisie en onderdelen van WashTec installaties www.hoogendijkcarwash.nl

SoftCare2 Pro De roll-over machine voor autowassen op het hoogste niveau.

www.washtec.nl - 079 - 36 83 720


TRUCKWASH

VLOEISTOFDICHTE VLOER

WATERRECYCLING

Carwashvloeren tot 350m2 in slechts 1 dag gelegd! En 2 uur na applicatie weer klaar voor gebruik!

Tel. 06-512 666 23 | info@vlietwash.nl

www.vlietwash.nl

013 - 203 24 69 HUIJBREGTSFLOORSYSTEMS.COM

WASSTRATEN

AUWA perfect car care Best performance carwash-chemie. Meer glans, bescherming en tevreden wasklanten.

SoftLine2 kettingwasstraten Modulair en flexibel concept voor elke gewenste capaciteit en beschikbare ruimte.

www.washtec.nl - 079 - 36 83 720

www.washtec.nl - 079 - 36 83 720

Transport Cleaning

AquaPUR2 waterterugwinning Innovatieve waterbehandeling voor roll-overs.

DICO TEXTIELE WASSTRATEN • Degelijkheid • Duurzaamheid • Weinig onderhoud/storingen • Elektrische of hydraulische aandrijving • Geheel uit rvs en glasparel gestraald

STOFZUIGERS

www.meijercarwash.nl 0592 - 26 28 33

www.washtec.nl - 079 - 36 83 720

CARWASH CHEMIE

Hoog volume RVS AUTOWASSTRATEN tel: 085 - 0653 299 www.dicocarwash.nl

4Carwash B.V. tel. 06-53171272 E: info@4carwash.nl www.4carwash.nl www.blob-ps.com

VERLICHTING LED

proudly made in Germany

ACE Carwash Systems Gouwzeestraat 11 1382 KD Weesp T 0294 491 567 info@ace-europe.nl www.ace-europe.nl


Wij zijn dé dealer voor Nederland 1

De Fly heeft een lineair en aantrekkelijk ontwerp door de exclusieve, speciale elementen op de machine en is uitgerust met zeer geavanceerde, performancetechnologie. Het gebruik van roestvrij staal verhoogt de waarde en zorgt in de loop der jaren voor een verbetering qua prestaties omdat de machine niet wortdt aangetast door water en chemie.

1 2

3

2

Exclusief gepatenteerd ontwerp. Voert het wassen van de wielen onder hoge druk uit, zonder het gebruik van traditionele borstels. Het mondstuk kantelt om een meer directe actie op het oppervlak uit te voeren. Door het roteren van de droger komt de hoge druk ook goed aan de voorkant en achterkant van de auto. Vier roterende power HD-nozzels, gemonteerd op elke geschutskoepel, zorgen voor een totale reiniging van de onderste zijdelen van het voertuig.

3

Dit zijn wij:

Wij zijn een jong bedrijf, gespecialiseerd in de verkoop, onderhoud en reparatie van wasstraten en hefbruggen. Voor al uw vraagstukken hebben wij een passende oplossing want met meer dan 40 jaar ervaring in deze branche hebben wij een schat aan kennis opgebouwd.

Echten service, échte service! Oshaarseweg 2F // Echten // 06 11 012 112 of +31 6 53107719 // info@echtenservice.nl maandag t/m vrijdag: 9:00 - 17:00 uur // zaterdag en zondag alleen storingen


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.