Cleaning 5 - 2023

Page 1

05

NOV

202 3INHOUDSOPGAVE

Jan ‘de autowasman’ wast al meer dan 30 jaar op dezelfde locatie

Uitgave 05

Begin jaren ’90 las Jan van Ooijen een artikel over carwash en dacht “dat ga ik ook doen, autowassen.” Aan de Horsterweg in Venlo vond hij een stuk grond voor een mogelijke waslocatie en in ’92 opende hij hier zijn waslocatie. Jan van Ooijen: “De naam was toen al WashDrive-In Horsterweg en bestond uit een Ryko Premier rollover, enkele wasboxen en een stofzuigplein.”

12

7 BOVAG Info pagina’s met nieuws afdeling Autowasbedrijven 11 Carwash USA Maastricht sluit deuren / AH autowas-actie

Venlose waslocaties wassen jaarlijks voor €6,9 miljoen aan auto’s

25 Loogman Rotterdam 15 jaar / Bouw korte wasstraat Vissers Horst gestart

Gezien het artikel van Wash Drive IN aan de Horsterweg is in deze editie bij rubriek ‘LEKKER WASSEN in…..’ de gemeente VENLO aan de beurt (inclusief 6 buurtplaatsen). Gemeente VENLO heeft 13 commerciële waslocaties, waarvan 8 wasstraat locaties.

18

26 Advertorial met wasboxnieuws van WashNet 29 Nabeschouwing beurs met Washtec, Savona, Axipoint, Adriateh/Versteeg, Rulomatik etc

Autowaspark Nijkerk wordt RIWASH met STOTZ wasstraat RIWAX, eigenaar van Autowaspark Nijkerk, had al een tijdje de wens om de waslocatie geheel te vernieuwen. Op 30 oktober j.l. is de sloophamer afgestoft, de oude Nilfisk wasstraat verwijderd en de washal gestript. Er wordt een nieuwe wasstraat geplaatst van het Duitse merk STOTZ. En als het wascentrum 2.0 op 15 december de deuren opent, zal dit zijn onder de nieuwe naam RIWASH.

Cover

Fotograaf:

Sven Jacobs

Situatie: Voorwassen bij WashDrive-In Venlo

Colofon

Uitgever:

37 Carwash activiteiten van IClean Carwash Technologies naar Van Echten

21

En nog veel meer...

Berrie Wolters Postbus 6672 • 6503 GD NIJMEGEN

Telefoon:

+31 (0)6 5218 3174

E-mail:

wpp-redactie@kpnmail.nl

Oplage:

1500

verschijning:

6 x per jaar

Drukkerij: Opmaak: Verspreiding:

Veldhuis Media, Meppel Creatieve Gasten, Nijmegen PostNL

www.cleaningstation-carwash.nl Uitgave 5 | november 2023 | INHOUDSOPGAVE | 3


VAN HOLLAND Centrale stofzuigersystemen

Voorafscheiders Pompsystemen Frequentie-en besturingsystemen Mattenzuigers Slanghouders Felxibele slangen, spleetzuigers & slang koppelingen Interieurreinigingsbanen

Maatwerk van o.a. waterbakken lavabogen etc.

Meer informatie: www.vanholland.nu

Aardvletterweg 2 | 3417 XL Montfoort | +31 (0) 348-447030


De wasstraat is oa opgebouwd uit:

Bouw Carwash Reitdiep Groningen vordert gestaag

• Dubbele voorwasinstallaties, • Zeer luxe schuimboog met Foam Splash, • Turbobar voor de wielen en dorpels schoon te maken, • EVO 4S met 6 borstels in 9.5 mtr. • Luxe en verlichte Premium Polish boog • EVO 1 met drie borstels inmasseer portaal om de Polish in te masseren • Luxe en verlichte Premium wax boog • Dubbele contourvolgende droger • En een EVO1 droogportaal om de evt laatste druppels te verwijderen en het voertuig te poetsen.

In West Groningen op industrieterrein Reitdiep wordt aan de Wadwerd een nieuw wascentrum gebouwd bestaande uit een EVO wasstraat van 35 meter, 4 wasboxen en 12 stofzuigplekken. Allen van de firma Christ. De naam van dit nieuwe wascentrum is Carwash Reitdiep en Menno Smidts, Ford dealer uit Groningen en Mark Welvering, eigenaar autopoetsbedrijf, zijn de opdrachtgevers van dit project. “In West Groningen bevindt zich geen wasstraat en er worden daar momenteel veel nieuwe huizen gebouwd. Dus voldoende mogelijkheden voor een nieuw wascentrum.”

The CarWash Oss wordt eindelijk weer opgebouwd Begin september reed een klant in volle snelheid door de wasstraat en kwam aan de overkant van de weg weer tot stilstand. De schade was enorm. Dat heeft de familie Muskens doen besluiten om, ook uit veiligheid voor de klanten, de beschadigde wasstraat niet te repareren maar te demonteren en een nieuwe DICO wasstraat te laten plaatsen. Ondertussen heeft men begin november de schade kunnen afwikkelen met de verzekeringsmaatschappijen. De klant hield gelukkig geen ernstige verwondingen over aan het ongeluk, maar kwam wel, tot verbazing van Muskens, enkele dagen na het voorval zijn geld terug vragen voor de wasbeurt! Uitgave 5 | november 2023 | VARIA | 5


Ga naar www.pitspro.nl

Pitspro Academy is het splinternieuwe opleidingsplatform voor tankstation- en autowasprofessionals. Via dit platform bieden BOVAG en Innovam diverse (online) opleidingen, trainingen en cursussen aan. Deze zijn kosteloos voor leden van BOVAG én hun medewerkers.

Bij goed ondernemerschap hoort goed werkgeverschap en daar helpt BOVAG graag bij. Juist in tijden van personeelstekorten is het belangrijk om (extra) zuinig te zijn op medewerkers en te investeren in hun ontwikkeling. Pitspro Academy verzorgt toegankelijke, praktijkgerichte (online) opleidingen op het gebied van bijvoorbeeld veiligheid, klantcontact en management. Ga naar www.pitspro.nl, maak een account aan, kies een opleiding en start meteen. Leden van BOVAG kunnen kosteloos gebruikmaken van het aanbod van Pitspro Academy. Nog geen lid en wel interesse? Kijk op www.bovag.nl/lidmaatschap.

Academy voor tankstation- en autowasprofessionals


Meld u aan voor de WinterWasWeken Hoe zorgt u ervoor dat uw klanten ook in de wintermaanden hun auto bij u komen wassen of poetsen? Eén van de manieren om klanten te trek­ ken, is deelname aan de BOVAG WinterWasWeken. Deze actie vindt jaarlijks plaats in de maand januari en meedoen is eenvoudig: gewoon voor 13 novem­ ber aanmelden op mijn.bovag.nl/winterwasweken. Tijdens de WinterWasWeken geeft u iedere klant een kanskaart mee. Op elke kanskaart staat een unieke code waarmee klanten kans maken op een van de ruim zeventig prijzen en ze ontvangen altijd een bedankprijs. De bedankprijs is een gratis tweede kaartje op een dagje leden ontvangen uiteraard zelf de bijbehorende klantdata uit naar keuze. De hoofdprijs is een auto ter waardeen van zij kunnen tevens eigen prijzen verloten als onderdeel van € 10.000 uit te zoeken op viaBOVAG.nl.

BOVAG WinterWasWeken staan weer voor de deur De hele maand januari staat traditiegetrouw in het teken van de BOVAG WinterWasWeken, waarin consumenten kans maken op mooie prijzen als zij hun auto bij een deelnemend BOVAGbedrijf laten poetsen of wassen. De hoofdprijs is wederom een cheque van 10.000 euro voor een auto naar keuze.

de actie. Bovendien maakt elk bedrijf kans op een gezellig uitje voor Deelname het hele team ter waarde van 1.500 euro, simpelweg Aan deelname eenmalige bijdrage vestiging verbonden waar door zoveel mogelijkis een kanskaarten uit teperreiken (en te laten tegenover staat dat u meelift op landelijke communicatie die BOVAG verzilveren). Wekelijks wordt er ook een ranglijst opgesteld als voorgaande stelt BOVAG communicatie-uitingen op basis organiseert. waarvan Net bedrijven een jaren lekkere traktatie voor het Net als in voorgaande jaren zullen tienduizenden automobilisten aan u beschikbaar. Een wasstraat met kettingbaan € 600 de een personeel kunnen verdienen. Voor klanten zijn betaalt er naast de kanskaart gaan verzilveren die ze in januari ontvangen na roll-over € 300 en een autopoetsbedrijf € 200. Een klein bedrag als hoofdprijs ook vele andere prijzen te winnen, zoals weekendjesje een was- of poetsbeurt bij een BOVAG-bedrijf dat meedoet het vergelijkt met een advertentie in de plaatselijke krant of een flyer bij Mark de Graaf van Bob Autowas is tijdens weg en dagjes uit voor het gezin. aan de BOVAG WinterWasWeken. De deelnemende BOVAG-

Mark de Graaf herbenoemd de algemene ledenvergadering van BOVAG Autowas- en Poetsbedrijven per acclamatie herbenoemd tot voorzitter van deze afdeling. Zijn eerste zittingstermijn liep af en hij stelde zich herkiesbaar voor een tweede termijn. De vergadering waarin hij werd herkozen vond plaats op de Car Wash Show Europe in de Kromhouthal in Amsterdam.

BOVAG-nieuws verschijnt onder de verantwoordelijkheid van BOVAG. Kijk op mijn.bovag.nl voor meer informatie over BOVAG en het lidmaatschap

het wekelijkse folderpakket. Hoe meer leden deelnemen, hoe groter de landelijke dekking en natuurlijk de communicatie naar de consument.

Eigen prijzen of bedankje

Huidige CAO loopt 31 december af

De werkgeversorganisaties BOVAG en Beta hebben op moment van schrijven van dit artikel reeds meerdere gesprekken gevoerd met de vakbonden over een nieuwe CAO voor Tankstations en Autowasbedrijven. De huidige CAO loopt af op 31 december 2023.

Stoppen of doorgaan?

Naast een vastgesteld prijzenpakket, is het ook mogelijk om zelf prijzen aan uw klanten beschikbaar te stellen. Denk aan een waspas, een winterset of een interieurreiniging. Laat bij uw inschrijving weten welke prijzen u beschikbaar stelt, deze prijzen worden verloot onder uw eigen klanten. Het is ook mogelijk om in plaats van een prijs een bedankje mee te sturen in de bevestigingsmail die consumenten ontvangen na deelname.

Genoeg personeel vinden en de bezetting rond krijgen is voor tankstations en wasbedrijven een grote uitdaging. Daarom zet  Meer weten? Kijk op www.mijn.bovag.nl/winterwasweken. BOVAG in op een aantrekkelijke, toekomstbestendige sector met bijbehorende beloning. Dat is extra belangrijk omdat deze sectoren op het gebied van personeel moeten concurreren met horeca en detailhandel, zoals supermarkten. Aan de andere kant is het wettelijk minimumloon (WML) de afgelopen jaren al fors verhoogd en gaat dat op 1 januari nog eens stevig omhoog. Ook daar moeten we in de onderhandelingen rekening mee houden en dat geldt evenzeer voor het hoge verzuim en de hogere energiekosten waar werkgevers mee te maken hebben.

Wist u dat een goede bedrijfsoverdracht vijf jaar in beslag neemt? Denkt u erover om te

Uitgave 5 | november 2023 | BOVAG | 7


CADIS | A STAR IS BORN verkoopnl@christ-ag.com • Tel.+31-13-543 543 3 • www.christ-ag.com

More-than-CW-CADIS-schräg-239_95-2023_NL.indd 1

03.03.23 12:54

Upgraden van bestaande techniek Versnellen van het wasproces Verbeteren van de waskwaliteit. Verrijken van de ervaring tijdens het wasproces

Benieuwd hoe? VOOR MEER VRAGEN NEEM CONTACT OP VIA +31 (0)6 200 000 91 OF MAIL NAAR MPIKET77@GMAIL.COM

kijk voor meer informatie op www.mauricepiket.nl


Meld u aan voor de WinterWasWeken Hoe zorgt u ervoor dat uw klanten ook in de wintermaanden hun auto bij u komen wassen of poetsen? Eén van de manieren om klanten te trek­ ken, is deelname aan de BOVAG WinterWasWeken. Deze actie vindt jaarlijks plaats in de maand januari en meedoen is eenvoudig: gewoon voor 13 novem­ ber aanmelden op mijn.bovag.nl/winterwasweken.

Pitspro Academy introduceert basistraining reconditionering

Tijdens de WinterWasWeken geeft u iedere klant een

De Pitspro Academy organiseert in december en januari de nieuwe, tweedaagse basistraining autoreconditionering, waarin uw medewerker op een vakkundige manier een auto leert poetsen en polijsten. Tijdens de training worden handige tips en tricks gedeeld waardoor sneller en efficiënter kan worden gewerkt.

kanskaart mee. Op elke kanskaart een unieke code reiniging motorruimte brandstofmodellen enstaat sponningen), waarmee klanten kans maken op een van polijsten, de ruim zevendrogen, kleien en afplakken, excentrisch en roterend tig prijzen en ze ontvangen altijd een bedankprijs. verschillende soorten lakbescherming, behandeling van De bedankprijs is een kaartje inclusief op een dagje ongelakte delen (trims), reinigen vangratis hettweede interieur uit naar keuze. De hoofdprijs is een auto ter van voeden van kunststof delen en lederen bekleding, waarde en het € 10.000 uit te zoeken op viaBOVAG.nl. streeploos reinigen van de ruiten.

De Pitspro Academy van BOVAG helpt ondernemers in de Deelname autowas-, poets- en tankstationbranche bij het opleiden Aanmelden Aan deelname is een eenmalige bijdrage per vestiging verbonden waar en ontwikkelen van hun personeel. Deze basistraining De training start met een stuk theorie over veiligheid en tegenover staat dat u meelift op landelijke communicatie die BOVAG autoreconditionering kan bij Innovam in Nieuwegein worden persoonlijke beschermingsmiddelen. De deelnemer sluit de organiseert. Net als voorgaande jaren stelt BOVAG communicatie-uitingen gevolgd op woensdag 6 en donderdag 7 december óf op training af met een eindtoets en ontvangt een erkend BOVAGaan u beschikbaar. Een wasstraat met kettingbaan betaalt € 600 een donderdag 18 en vrijdag 19 januari. De trainingsdagen duren certificaat.roll-over Per €persoon de €investering 300 en eenbedraagt autopoetsbedrijf 200. Een klein690 bedrageuro als je van 8.30 tot 17.00 uur. Op de trainingslocatie enis tijdens exclusief het BTW en inclusief lunch opin beide dagen. Inschrijven vergelijkt met een advertentie de plaatselijke krant of een flyer bij Mark de Graafisvaneen BobwasAutowas poetsstraat aanwezig waar de deelnemers leren over kan onlinehet viawekelijkse pitspro.nl en voor Hoe meer informatie kan telefonisch folderpakket. meer leden deelnemen, hoe groter de de algemenealles ledenvergadering van BOVAG reinigen van de velgen, wassen en foamen vanende auto (inclusief contact oplandelijke worden genomen via 030-6087923. AutowasPoetsbedrijven per acclamatie dekking en natuurlijk de communicatie naar de consument.

Mark de Graaf herbenoemd herbenoemd tot voorzitter van deze afdeling. Zijn eerste zittingstermijn liep af en hij stelde zich herkiesbaar voor een tweede termijn. De vergadering waarin hij werd herkozen vond plaats op de Car Wash Show Europe in de Kromhouthal in Amsterdam.

BOVAG-nieuws verschijnt onder de verantwoordelijkheid van BOVAG. Kijk op mijn.bovag.nl voor meer informatie over BOVAG en het lidmaatschap

Eigen prijzen of bedankje

Naast een vastgesteld prijzenpakket, is het ook mogelijk om zelf prijzen aan uw klanten beschikbaar te stellen. Denk aan een waspas, een winterset of een interieurreiniging. Laat bij uw inschrijving weten welke prijzen u beschikbaar stelt, deze prijzen worden verloot onder uw eigen klanten. vestigingsmanager van een of prijs autowasbedrijf die tezijn Het is ook mogelijk om tankstation in plaats van een een bedankje mee sturen de bevestigingsmail die consumenten ontvangen deelname. praktischeinkennis en vaardigheden wil vergroten en denapersoonlijke

Vanaf februari vierdaagse opleiding Praktisch Leidinggeven Vanaf februari 2024 is het weer mogelijk om bij de Pitspro Academy de vierdaagse training Praktisch Leidinggeven te volgen. Deze opleiding is uitermate geschikt voor (aanstaande) vestigingsmanagers, directeuren of bedrijfsleiders van tankstations en autowasbedrijven. De training die op 27 november van start ging was reeds volgeboekt. Middels de training verbetert de deelnemer zijn leidinggevende capaciteiten en ontwikkelt hij of zij een overtuigende, eigen stijl van leidinggeven. Omdat er geen blauwdruk is voor het creëren van een prettige werksfeer waarin goede resultaten worden behaald, gaan we tijdens deze training uit van eenieders eigen persoonlijkheid, en die van de werknemers in het betreffende team. Deze uitdagende en complete training is bijzonder geschikt voor aankomend leidinggevenden en managers met maximaal 2 jaar leidinggevende ervaring. Zoals een bedrijfsleider of

Stoppen of doorgaan?

effectiviteit te vergroten. Tijdens de training wordt twee dagdelen Meer weten? Kijk op www.mijn.bovag.nl/winterwasweken. met een trainingsacteur geoefend en het programma wordt aangepakt vanuit vier topics die elke leidinggevende moet beheersen: verbinden, aansturen, beslissen en bijsturen.

Aanmelden

De training neemt gedurende vier weken een dag per week in beslag bij Innovam in Nieuwegein en de opleidingsdagen duren van 9:00 tot 17:00 uur, inclusief lunch. De eerstvolgende mogelijkheid dient zich aan met start op dinsdag 4 februari 2024 en daarna op maandag 3 juni. Exclusief BTW bedragen de kosten 1.869 euro en aanmelden is mogelijk via de website pitspro.nl.

Wist u dat een goede bedrijfsoverdracht vijf jaar in beslag neemt? Denkt u erover om te

Uitgave 5 | november 2023 | BOVAG | 9


Specialist in het repareren, onderhouden en reviseren van autowasmachines

Huur van machines behoort tot de mogelijkheden

Arkeneel 8 (De Batterijen) 3905 NS Veenendaal Telefoon: 0318 55 08 83 info@carwashservice.nl www.carwashservice.nl


noodzaak van aanzienlijke investeringen. Martén en Benno Ummels, twee ondernemende broers, hebben sinds de oprichting in 1973 als wasstraatpioniers met onvermoeibare toewijding gewerkt om Carwash USA tot grote hoogte te brengen. Hun harde werk en vastberadenheid hebben het bedrijf tot een bloeiend succes gemaakt en het een bijzondere plaats weten te geven in de harten van de Maastrichtse bevolking.

Carwash USA Maastricht stopt na 50 jaar Na een ongelooflijke reis van vijf decennia hebben Martén en Benno Ummels, de trotse eigenaren van Carwash USA, met weemoed besloten om op 31 oktober 2023 de deuren van het iconische

familiebedrijf te sluiten. Deze beslissing komt voort uit een combinatie van factoren, waaronder hun respectabele leeftijd met een direct gebrek aan opvolging, de hoge financiële lasten en de

Carwash USA was tot en met 31 oktober 2023 geopend, waarbij klanten de kans kregen om te komen wassen en de gekochte VIP-kaarttegoeden en tegoedbonnen te komen verzilveren (inruilen tegen contant geld is daarbij niet mogelijk!). Martén en Benno Ummels en het gehele team willen nogmaals hun diepe dankbaarheid uitspreken aan iedereen die deel heeft uitgemaakt van hun reis en danken de vaste klanten voor hun steun en vertrouwen.

Bron: Carwash USA

Met korting autowassen met AH actie Van 20 november tot en met 3 december konden AH-klanten sparen voor aanzienlijke korting op wasprogramma’s. Eenmaal de korting bij elkaar gespaard kon de klant met een ontvangen code inloggen op de AH-actiesite. Na activatie kreeg de klant via email een barcode waarmee men bij een deelnemende lokale waslocatie de auto wassen met een korting van wel 55% op een wasprogramma. Deze activatiecode is tot 31 december 2024 geldig. Volgens AH doen er 200 waslocaties mee met deze actie. Uitgave 5 | November 2023 | VARIA | 11


Foto: links Jan van Ooijen en rechts Ruud Willems

Jan van Ooijen en Ruud Willems van Wash-Drive-In Horsterweg te Venlo

Jan ‘de autowasman’ wast al meer dan 30 jaar op dezelfde locatie BERRIE WOLTERS

Begin jaren ’90 las Jan van Ooijen een artikel over carwash en dacht “dat ga ik ook doen, autowassen.” Aan de Horsterweg in Venlo vond hij een stuk grond voor een mogelijke waslocatie en in ’92 opende hij hier zijn waslocatie. Jan van Ooijen: “De naam was toen al Wash-Drive-In Horsterweg en bestond uit een Ryko Premier roll-over, enkele wasboxen en een stofzuigplein.” In de afgelopen jaren is regelmatig aan de waslocatie gesleuteld en vorig jaar zijn de wasboxen aangepakt en uitgebreid met 3 extra hoge units. In 2023 is er een extra washal gebouwd voor de nieuwe washXL-installatie waarmee busjes, campers ed. gewassen kunnen worden. Tegenwoordig zijn het dochter Irma en neef Ruud Willems die de waslocatie bestieren. 12 | ONDERNEMEN & ZO | November 2023 | Uitgave 5


Er gaat heel wat water, in dit geval door de Maas, tussen het hebben van een plan en de uiteindelijke realisatie ervan. Jan van Ooijen: “De vergunning werd in eerste instantie afgewezen. Een van de bezwaren was dat het volgens de gemeente te druk zou worden en er verkeersopstoppingen konden ontstaan. Ik heb een nieuw plan ingediend met daarin een duidelijke routing van inkomende auto’s en uitgaande auto’s. De klant moest een vaste route volgen en dit plan werd eindelijk wel goedgekeurd. Deze route hanteren we overigens nog steeds! Dat het waswater werd opgevangen en door een slibopvangput ging vond men ook een pluspunt.” Na wat gesprekken met leveranciers kwam Jan van Ooijen uiteindelijk bij Ryko terecht. “Een Amerikaans merk dat toen de Europese markt op wilde. Ons contactpersoon was toen Dick Dröge en we konden de rollover toentertijd huren.”

“In 1992 waren we eerste wascentra in Venlo” 1992 Opening waslocatie In november ’92 is Wash-Drive-In Horsterweg officieel geopend. “Dankzij een pagina groot artikel in een lokale krant kregen we al snel naamsbekend-

heid. Ik en mijn vrouw Miek deden alles zelf, bijvoorbeeld auto’s voorwassen bij de Ryko roll-over. Deze roll-over zag er geheel anders uit dan die van tegenwoordig. De roll-over had een lengte van enkele meters en had 5 borstels. Eerst had je 2 zijborstels en voor het portaal 2 grote ronde drogers. In het portaal zaten de velgenborstels, daarna de dakborstel en uiteindelijk ook nog eens 2 soort mitterborstels De 2 kleine borstels aan de voorzijde waren er om de voorzijde en de zijkant te reinigen. Met de voorwas en de roll-over kregen we de auto’s goed schoon. Het duurste wasprogramma kostte toen 6,5 gulden (€ 3,-) Theo van Leeuwen van Autorette plaatste de 4 wasboxen waarmee we al direct de doe-het-zelf wassers uit de regio aantrokken, toch een belangrijke en grote klantengroep.”

1995 Start autopoetsen In 1995 zijn we ook begonnen met het poetsen van auto’s, want we kregen toentertijd de vraag vanuit omringende autobedrijven. We zijn in eerste instantie begonnen met autopoetsen op de plek waar nu onze kantine is. Er was precies plek voor één personenauto en er zat aan de achterzijde nog een rolpoort.”

1997 Ruud Willems Ruud Willems is de neef van Jan van Ooijen. Ruud Willems: “Al op mijn negende vond ik het geweldig om ome Jan te helpen met autowassen. In 1997 ben ik definitief in dienst getreden, eerst als vakantiewerker, bij Wash-Drive-In Horsterweg. Samen met Irma, mijn nicht en dochter van Jan en Miek, heb ik nu de dagelijkse leiding over het wascentrum en truckwash Freshpark.”

1998 Truckwash Nobis Asten Drie jaar later, in ’98, opende Jan van Ooijen Truckwash Nobis te Asten. “Via een vertegenwoordiger kregen we informatie over het wassen van trucks, dit zou een goede investering zijn. Dit hebben we in ons achterUitgave 5 | November 2023 | ONDERNEMEN & ZO | 13


hoofd gehouden en niet veel later hoorden we dat er bij Nobis Asten plannen waren om een truckwash op te zetten. Uiteindelijk hebben wij het plan overgenomen. We hebben deze truckwashlocatie een aantal jaren verhuurd en uiteindelijk in 2007 verkocht.”

2002 Nieuwe Tammermatic roll-over “De Premier roll-over was echt op en we hebben een nieuwe Tammermatic Ultralux aangeschaft. Deze rollover had soft borstelmateriaal, meerdere wasprogramma’s hogedruksysteem en was contourvolgend.”

2006 Wasstraat Belanger en Interieurbaan “Met de roll-over zaten we op een gegeven moment aan de max qua wascapaciteit, vooral tijdens piekuren. De rij wachtende klanten werd te lang en daarom besloten we om de roll-over te vervangen door een Belanger wasstraat van 16 meter. We hebben toen bewust gekozen voor een kleine leverancier: Multiwash. Zij waren leverancier van Belanger, een Amerikaans hydraulisch aangedreven wasstraat met een laag storingsgraad en minder onderhoud dan bijvoorbeeld een installatie met elektrische aandrijving. Helaas ging het bedrijf in 2008 failliet, maar gelukkig konden we wel beroep blijven doen op twee oud monteurs: Jan de Boer (nu JDB Service) en Hans Klein Willink (nu eigenaar Multiwash).” 14 | ONDERNEMEN & ZO | November 2023 | Uitgave 5


Interieurbaan

Het intensief autopoetsen deed men al ruim 10 jaar, maar in 2006 liet men voor de wasstraat een hal bouwen waarin de poetsafdeling kwam, maar waar ook een interieurbaan van 20 meter werd geplaatst voor de nieuwe VIP-dienst onder de naam Wash&Clean. Hiermee was Jan van Ooijen in die tijd een van de eerste met een interieurbaan. Jan van Ooijen: “Na het wassen wordt de auto op de band geplaatst en onze medewerkers reinigen het interieur grondig, cleanen de ramen binnen en buiten en sprayen een lekker geurtje in de auto. En ondertussen kan de klant in onze shop een kopje koffiedrinken. Het sloeg toen al direct aan.

2007 Truckwash Freshpark Venlo Ondanks dat Van Ooijen al eigenaar was van truckwash Nobis Asten deed zich de gelegenheid voor om op het nieuwe veilingterrein Fresh Park Venlo een truckwash te exploiteren. Ruud Willems: “Die kans hebben we gepakt en Truckwash Frespark met 2 wasstraten was een feit. Op dat moment moesten we dus 3 waslocaties managen. Een paar jaar later hebben we besloten om ons toch alleen te focussen op Truckwash Freshpark. Er deed zich op dat moment namelijk de kans voor om truckwash Nobis Asten in eerste instantie te verhuren en een paar jaar later te verkopen.”

2022 Drie extra (hoge) wasboxen In dit jaar zijn de bestaande wasboxen ge-update en het aantal uitgebreid van 4 naar 7 wasboxen. Ruud Willems: “We hadden al 4 boxen en een buitenopstelling voor caravans en busjes ed. Daar was veel animo voor. Het aantal busjes, campers en caravans in Nederland is de laatste jaren immers erg toegenomen. We hebben 3 wasboxen met een washoogte van 4,2 meter laten aanbouwen. Hierin kan zelfs een cabine van een truck gewassen worden. Gelijk met de nieuwbouw hebben we de bestaanUitgave 5 | November 2023 | ONDERNEMEN & ZO | 15


WASHOOGTE TOT 3.60 M.

Steinbrückner Nederland B.V.

Geloërveldweg 1 5951 DH Belfeld

077-4752326 www.steinbrueckner.nl


de boxen eveneens aangepakt: nieuwe vloer, nieuwe zwenkarmen, een Payter unit in het bedieningspaneel laten plaatsen en alle wasboxen zijn uitgerust met een Sonax Extreme Wheel Cleaner-unit waarmee de klant de velgen kan schoonmaken.” Bij elke stofzuiger is eveneens een payter geplaatst, bij de wastsraat is de vloer van de voorwas opnieuw gecoat en ook hebben we een nieuwe wasmuntenautomaat (met eveneens Payter).

“Met wash&Drive nog steeds veel mogelijkheden” 2023 WashXL buswash installatie Naast de autowasstraat is een nieuwe washal aangebouwd voor een XL-wasinstallatie van de firma Steinbrückner Nederland. Een standaard truckwashinstallatie heeft een hoogte van 4m20, maar deze WashXL installatie heeft een washoogte van 3m60 hoog en is uitermate geschikt voor het wassen van busjes, caravans, campers en zelfs busjes met imperiaal. Ruud Willems: “Met deze installatie en de 3 hoge wasboxen willen we ons duidelijk inzetten op de groeiende groep bezitters van busjes, caravans en campers. Zo rijden er wel 10-keer meer bedrijfsbusjes in Nederland rond dan trucks. En deze groep kan bijna nergens terecht voor het wassen van hun voertuig. Soms gaan ze naar een truckwash, zoals bij onze Freshpark locatie bijvoorbeeld, maar als men pech heeft staan er al enkele trucks en de wachttijd kan dan erg lang zijn. Nu kan men bij ons aan de Horsterweg terecht. We wassen het voertuig eerst grondig voor en daarna doet de wasinstallatie zijn werk.” Uitgave 5 | November 2023 | ONDERNEMEN & ZO | 17


Venlose waslocaties wassen jaarlijks voor €6,9 miljoen aan auto’s Er is veel gaande in carwashland, vooral binnen het segment wasstraten. Vandaar dat we in vakblad CARWASH de rubriek ´Lekker carwashen in…. (plaats)’ zijn gestart. Hierin tonen we het aantal wasgelegenheden per plaats. De eerste editie betrof de plaats Tilburg. Gezien het artikel van Wash Drive IN aan de Horsterweg is in deze editie de gemeente VENLO aan de beurt (inclusief 6 buurtplaatsen). Gemeente VENLO heeft 13 commerciële waslocaties, waarvan 8 wasstraat locaties. Aantal inwoners: Aantal auto’s:

101.000 52.175

Volgens het WPP Carwash Data bestand bevinden zich onderstaande carwashlocaties binnen de gemeente Venlo:

Waslocaties: 13 In totaal bevinden zich 13 commerciële waslocaties in gemeente VENLO, waarvan: Aantal wasstraten: 8 locaties (8 wasstraten) Aantal roll-overs: 5 locaties (6 roll-overs) Wasbox locaties: 9 Wasbox eenheden: 39 (gem 4,33 eenheden per locatie) Van de 13 waslocaties in Gemeente Venlo bevinden zich slechts 2 bij tankstations. 18 | CIJFERS & ZO | november 2023 | Uitgave 5

Wasstraten

In gemeente Venlo staan dus 8 wasstraten bij 8 locaties. Twee locaties hebben een Holz, twee locaties een COMBAT, locaties met 1 wasstraat betreffen de merken: DICO, Belanger, Autoequip en van het merk IMO.

Wasstraten: 8 Samen met fabrikanten en uit interviews met wasstraat eigenaren hebben we per merk een ‘gemiddeld wasaantal per jaar’ bepaald. Waarbij Holz een beduidend hogere gemiddelde heeft dan bijvoorbeeld een Autoequip of Istobal. Uit die gegevens kunnen we vaststellen dat de 8 wasstraat locaties in gemeente VENLO gezamenlijk 450.000 wassingen per jaar doen. Omzet Uit het rapport Bovag Wassen en Cijfers 2022 blijkt dat de wasklant gemiddeld € 12,32 incl btw besteed per wassing. Dus er wordt in gemeente VENLO bij wasstraten een jaarlijkse wasomzet behaald van € 5.544.000 incl btw

Roll-overs

In gemeente Venlo bevinden zich slechts 5 locaties met een roll-over met in totaal 6 roll-over eenheden. Van deze 6 eenheden zijn er 3 van het merk Washtec en 1 van Istobal, Combat en CWS versteeg.

Roll-overs: 6 Met fabrikanten en interviews met ondernemers hebben we bepaald dat een roll-over gemiddeld 7500 wassingen per jaar doet. Dus de 7 roll-overs in gemeente VENLO wassen samen 52.500 auto’s. Uit BOVAG Cijfers blijkt dat de roll-over wasklant € 10,41 incl btw besteedt per wasbeurt. Dus de 7 roll-overs hebben een gezamenlijke omzet van € 546.525 incl btw.

Wasboxen

Op 9 locaties kan men de auto zelf wassen in een wasbox. Per wasboxlocatie bevinden zich gemiddeld 4,33 boxeenheden, dus totaal 39 wasbox-eenheden. Uit gesprekken met leveranciers en ondernemers


De plaats Venlo wordt duidelijk gescheiden door de rivier Maas. De locaties aangegeven in het donkerblauw (1 t/m 8) zijn locaties met een wasstraat. Je ziet dat rechts van de Maas 6 wasstraat locaties bevinden waarvan de wasstraat locaties 1, 2 en 3 slechts enkele honderden meters van elkaar verwijderd zijn. Locatie 1 bestaat al enkele decennia en locaties 2 en 3 zijn beiden ongeveer 3 jaar geleden geopend. De gemeente Venlo heeft dus in dezelfde periode twee vergunningsaanvragen gehad voor een carwash op slechts 300 meter van elkaar. En beide gehonoreerd. Hoe bestaat het? Links van de Maas bevinden zich 2 wasstraat locaties (4 en 5). Deze locaties zijn ongeveer 1 km van elkaar verwijderd.

HYDRAFLEX ROTERENDE TURBO NOZZLES BLAST-TEC PRO

De overige locaties (9 t/m 13) betreffen locaties met een roll-over en/of wasboxen.

Meer impact Minder water Heavy duty

hebben we een gemiddelde kunnen bepalen van 4500 wassingen per wasbox per jaar.

Advertentie

Lange levensduur

Wasboxen: 39

De 39 wasbox-eenheden in Venlo wassen samen 175.500 auto’s per jaar. Uit Cijfers BOVAG blijkt dat de wasboxklant per wassing € 4,78 incl btw besteedt. De wasboxomzet in gemeente Venlo is : € 838.890 incl btw.

Wasomzet Gemeente Venlo Totaal:

€ 6.929.415

Omzet per waslocatie:

€ 530.031

Omzet per auto:

€ 132,81

omzet per inwoner:

€ 68,60

Het beste uit Italië op het gebied van borstels en accessoires

Watermagic BV Klompenmakerstraat 135 3194 DD Hoogvliet Rotterdam

Tel: 0180 239 509 Email: sales@watermagic.nl Web: www.watermagic.nl

Whatsapp ons op 06 828 949 95


AquaPur Modular: Duurzaam Waterbesparend terugwinning

100% prestaties, 100 % duurzaamheid – voor 100% klanttevredenheid. Met innovatieve oplossingen van WashTec kunt u uw waterverbruik tijdens het wassen van voertuigen tot 90% verminderen door het afvalwater terug te winnen. Dit bespaart u geld – en levert een actieve bijdrage aan de bescherming van het milieu.

Clean cars? #vraagWashTec Telefoon: 079 368 3720 | Email: info@washtec.nl | www.washtec.nl

6518-NL-Wolters_AD-SmartCare-AquaPur_NUFA_235x95h+3mm_RZ.indd 1

time to shine

high quality Swiss carwash products RIWAX Nederland B.V.| Boekdrukker 3 | 3861 SE Nijkerk | T: +31 (0)38 333 33 15 | office@riwax.nl | www.riwax.nl

27.06.2023 11:21:56


kerk loopt goed en gezien de nieuwbouwplannen in Nijkerk krijgt het nog meer waspotentie. Deze hebben we laten onderzoeken door Yvonne Schutrup (firma StarLine) en haar bevindingen waren eveneens positief. Echter, met de staat van de 17 jaar oude Nilfisk-wasstraat gaan we de eventuele groei niet aankunnen en ook het testen van onze carwashchemie is natuurlijk lastig in een verouderde wasinstallatie. Je kunt immers een wasstraat niet blijven oplappen. Daarom hebben we vorig jaar bij ons moederbedrijf (red: RIWAX NED is een volle dochter van de Zwitserse RIWAX Chemie AG) aangegeven de waslocatie te willen vernieuwen. Gezien de marktsituatie en de hoge grondstofprijzen voor oa RVS heeft het antwoord een tijdje op zich laten wachten. Maar uiteindelijk kwam dit jaar vanuit Zwitserland een GO voor dit project.”

Autowaspark Nijkerk wordt RIWASH met een Stotz wasstraat Begin 2016 is de firma RIWAX Nederland verhuisd van Kampen naar de Boekdrukker 3 in Nijkerk. In dit nieuwe pand creëerde het bedrijf niet alleen een ruime showroom en Experience Center maar nam het ook het aangelegen Autowaspark Nijkerk over om o.a. carwash reinigingsproducten in de wasstraat en wasboxen te testen. De wasstraat werd geüpgraded met nieuwe borstels en aansturing. RIWAX Nederland had al een tijdje

de wens om de waslocatie geheel te vernieuwen. Op 30 oktober j.l. is de sloophamer afgestoft, de oude Nilfisk wasstraat verwijderd en de washal gestript. Er wordt een nieuwe wasstraat geplaatst van het Duitse merk STOTZ. En als het wascentrum 2.0 op 15 december de deuren opent, zal dit zijn onder de nieuwe naam RIWASH. Pascal Hamstra van RIWAX: “Autowaspark Nij-

Fabrikant STOTZ

Het Duitse bedrijf STOTZ GmbH plaatst de nieuwe wasstraat, het recyclingsysteem, het centraal stofzuigsysteem (6 plekken) en ook oa de verlichting. “STOTZ heeft met name in uiteraard Duitsland, Frankrijk en Zwitserland wasinstallaties geplaatst en ons moederbedrijf RIWAX GmbH werkt al langer in verschillende landen intensief met dit bedrijf samen. Vandaar dat ze hebben besloten om bij ons in Nijkerk een STOTZ-wasstraat te plaatsen. De 1e in Nederland overigens. De nieuLees verder op pagina 23

Naam project: Autowaspark Nijkerk / RIWASH Adres gegevens project: Boekdrukker 3 NIJKERK Aard van project: Verbouwing Start bouw:

30 oktober

Geplande opening op: 15 december Grootte perceel:

1500 m2

Grootte washal:

150 m2

Uitgave 5 | november 2023 | PROJECT & ZO | 21


DÉ DUURZAME OPLOSSING VOOR JOUW VERPAKKINGEN Ontdek onze complete oplossing voor jouw verpakkingsbehoeften: van ophalen en reinigen tot hergebruik!

Scan de QR-code en ontdek de mogelijkheden voor jou!


WASSTRAAT Aantal straten:

1

Aantal componenten:

13

per straat

Lengte kettingbaan:

23

meter

Lengte washal totaal:

33

meter (incl voor-

was) Leverancier wasstraat:

STOTZ GmbH

aantal zijborstels:

8

aantal dakbostels:

2

droog borstels/mitters:

1

Borstelmaterialen:

X textiel X Foam

Leverancier:

Brushcom

we wasstraat wordt elektronisch aangestuurd en heeft net als de oude wasstraat een kettingbaanlengte van 23 meter (33 meter washal lengte). Ook de wassnelheid blijft gelijk! Er worden wel meer componenten in de nieuwe wasstraat gemonteerd zoals een dubbele borstelunit. Dus het wasresultaat zal verbeteren. We blijven ook in de nieuwe opzet intensief handmatig voorwassen.”

RIWASH

Straks is de wasstraat geheel vernieuwd en dan hoort daar natuurlijk ook een nieuwe pakkende naam bij, moest RIWAX gedacht hebben. “Klopt, de kleurstelling van het wascentrum wordt gelijkgetrokken met die van het overige RIWAX-pand. In Zwitserland werkt ons moederbedrijf samen met wasketen FriWash. Daar hebben wij voor ons wasconcept RIWASH van gemaakt. Bij ons in Nijkerk komt dus de eerste RIWASH-locatie maar het is de bedoeling dat er komende jaren meer zullen volgen, in Nederland en in andere landen.”

STOFZUIGEN & zo losse units:

12

leverancier:

Stotz / Brushcom

Centraal stofzuigsysteem aantal slangen:

6

aantal auto plekken:

6

leverancier:

Stotz

WATER & ZO

Oppompen grondwater: Nee Water OSMOSE:

voor wasstraat

Water recycling:

recycling 90/95 %

Leverancier:

JZ Autowaschzubehor

GmbH

Chemie Leverancier(s):

RIWAX

Vloer leverancier:

MESA

Wand leverancier:

Joose Montage

Chemieboog en wasbox

In de nieuwe wasstraat komt een chemieboog waaraan maar liefst 16 chemieproducten separaat gekoppeld worden. “Naast de standaardproducten kunnen we ten alle tijden een of meerdere (nieuwe) producten in de wasstraat testen.” Van de 3 wasboxen blijft er 1 over. Twee boxen worden verbouwd tot carclean/autopoets werkplekken en de overgebleven wasbox krijgt oa een nieuwe vloer, nieuwe zwenkarmen en wordt geschikt gemaakt voor het wassen van busjes, campers ed. Uitgave 5 | november 2023 | PROJECT & ZO | 23


Vloeistofdichte vloer voor tankstation- & carwashbranche Uitermate slijtvast, antislip en bestand tegen hoge druk.

Extreem korte uithardingtijd, al na 1 uur na het aanbrengen.

Probleemloos te herbewerken, bijv. bij wijzigingen in gebruik.

Uitharding ten dele tot 0°C, bij speciale samenstellingen zelfs tot -25°C.

Het Duitse Silikal produceert al sinds 1951 vloerbeschermende producten. Men werkt alleen met gekwalificeerde bedrijven voor het gebruik van haar producten

Telefoon: 0344-645196

Email:

info@avgvloeren.nl

Website:

www.avgvloeren.nl


Bouw korte wasstraat Visser Horst gestart Op 20 november is Vissers Energy in Horst begonnen met de verbouwing van de huidige roll-over carwash tot een volwaardige ketting wasstraat van 25 meter. Verwacht wordt dat de firma DICO de eerste week januari de wasstraat zal plaatsen. Jeroen Vissers: “In plaats van een auto of 6 à 7 per uur kan men straks 30 auto’s per uur wassen met een perfect resultaat. Dit wordt een fulltime bemande wasstraat waar we enkel nog contactloos afrekenen. De oude Takt Christ roll-over is inmiddels door Versteeg Carwash gedemonteerd en zal geplaatst worden bij een Vissers locatie in Echt.”

Loogman Carwash Rotterdam bestaat 15 jaar Het was tijd voor een feestje bij Loogman Carwash in Rotterdam, want deze vestiging bestaat 15 jaar! Ger Loogman: “Onze toegewijde medewerkers zetten zich dagelijks in om talloze auto’s glanzend van de kettingbaan af te laten rollen. In 2021 onderging de vestiging nog een prachtige metamorfose, waarbij de karakteristieke fabriekshal werd voorzien van 24 stofzuigplekken met gratis dashboardguns en mattenkloppers. Een perfecte plek om gratis het interieur van je auto na je wasbeurt schoon te maken.” “Natuurlijk hebben we dit 15-jarig jubileum samen met de klant in Rotterdam gevierd, middels een fantastische aanbieding. De hele maand november gaven we € 7,50 korting op ons allerbeste programma bij onze vestiging aan de Stadionweg in Rotterdam. Dat betekent dat de klant geen € 20,50 maar slechts € 13,00 betaalde voor een grondige wasbeurt. Het was weer druk.” Uitgave 5 | november 2023 | VARIA | 25


Washnet ontwerpt unieke wasboxinstallatie van 40 x 6000 cm

“En zo kreeg ik dus tóch mijn drie wasboxen.” Wichert Hein van Dijk, Manager Tankstations

Bij de nationale brandstoffenleverancier Den Hartog Olie heeft Wichert Hein van Dijk vele Esso tankstations onder beheer. Hij adviseert zijn directie over strategische beslissingen rond het product- en dienstenaanbod. Op zijn aanraden zullen steeds meer tankstations een compleet pakket carwash services gaan aanbieden. Zo kreeg het bestaande Esso-station in Krimpen aan den IJssel drie gloednieuwe Washnet wasboxen. Aanleiding voor een dubbelinterview met Wichert Hein van Dijk en Michael Harskamp (Washnet). Wichert Hein: “Ik ben ervan overtuigd dat een toekomstbestendig tankstation óók een compleet carwash-aanbod moet hebben. Dus toen we de weinig rendabele LPG-tank van ons tankstation in Krimpen aan den IJssel gingen verwijderen, zag ik meteen de kans om hier wasboxen toe te voegen. Dan bieden we onze klanten naast tanken, de shop en de wasstraat ook de mogelijkheid zelf hun auto te wassen. Het resultaat is méér dan de som der delen. We kregen vergunning van de gemeente en konden ook een stukje grond bijkopen. Toch bleef de ruimte beperkt. Persoonlijk vind ik twee wasboxen te mager. Maar met drie wasboxen bleef er maar een heel smal strookje over voor de technische ruimte. Dat ging niet passen. Tenminste, tot Michael mee ging denken.

Washnet op zijn smalst

Michael: “Dat was inderdaad een uitdaging. Over ‘Krimpen’ gesproken… hoe smal kan een technische ruimte zijn? Gewoonlijk heb je een installatie van 80 cm breed waar je ook nog eromheen moet kunnen lopen zodat je overal bij kunt.

26 | ADVERTORIAL | november 2023 | Uitgave 5


Bespaar 80 jerrycans per jaar

Michael: “Wat we verder hebben meegenomen uit Barneveld is plaatsing van twee 1.000 liter ICB tanks voor de shampoo en de velgenreiniger. Normaal moet je deze producten elke week bijvullen met 25 liter jerrycans. Als dat eens vergeet, staan de klanten zonder product. Bovendien moet je tussendoor reinigen en ontluchten. Nu is het één keer die tank plaatsen en je hebt er een heel jaar lang geen omkijken naar.

Barneveld gaat harder dan verwacht

Wichert Hein: “Nou ja, een heel jaar… voor Barneveld hadden we gerekend op 1.000 liter per jaar, maar gezien de onverwacht hoge omzet gaan we dat niet halen. Barneveld draait zó goed en probleemloos, dat we bij Den Hartog hebben besloten vanaf nu alleen nog met Washnet te werken. Die discussie is klaar. Zeker, het kost wat meer, maar je hebt gewoon nooit gezeik. Als je ziet hoe druk ik soms ben met nabellen van mensen die hun afspraken niet nakomen! Sommige bedrijven leveren producten die continu service nodig hebben, zodat je achteraf alsnog de hoofdprijs betaalt. Speciaal voor deze gelegenheid heb ik de installatie compleet opnieuw ontworpen. Het zijn nu twee stroken van 40 cm diep en zes meter lang tegen een achterwand. Je kunt vanaf één kant overal bij, en de technische ruimte is nu 13.5 meter lang en slechts 140 cm diep.

Succesvolle oplossingen op herhaling

Wichert Hein: “En zo kreeg ik dus tóch mijn drie wasboxen. Inhoudelijk hebben we de installatie verder gebaseerd op ons meest recente Washnet-project, in Barneveld. We weten inmiddels waarmee je het meeste geld verdient en waar je het minste gedoe mee hebt. De ‘best practices’ van Barneveld zijn hier opnieuw toegepast. Zo kun je in de wachtrij vóór de bestaande roll-over gebruik maken van een stofzuiger, een hogedruk voorreiniger en velgen-inweekmiddel. Dat is niet nieuw, maar de kwaliteit is wél een stuk hoger. Je werkt met hetzelfde materieel als in de wasboxen, zodat je auto ook echt schoner uit de roll-over komt. En een goed resultaat, dat is waar mensen voor terugkomen.

Volgend jaar nóg beter?

Wichert Hein: “Bij Michael is de kwaliteit subliem. Je krijgt precies wat hij belooft, het proces loopt perfect en het is bovendien leuk om samen met hem te bedenken over hoe het nog mooier, beter en succesvoller kan. Wat dat oplevert, gaan we volgend jaar zien, want er staan alweer verschillende mooie projecten op stapel.”

Voor meer informatie over de innovatieve wasboxen van Washnet kunt u contact opnemen met Michael Harskamp via www.washnet.nl/contact

Uitgave 5 | november 2023 | ADVERTORIAL | 27


ACE CARWASH SYSTEMS Gouwzeestraat 11 1382 KD Weesp T 085 071 83 65 info@ace-europe.nl www.ace-europe.nl


Nieuw convenant moet financiering MKB vereenvoudigen Een financiering voor ondernemers in het mkb moet beter beschikbaar en bereikbaar worden. Om dit te bereiken is het nationaal convenant mkb-financiering afgelopen week ondertekend door MKB-Nederland, Stichting MKB Financiering, Qredits, Invest NL, Invest International en de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB). Het convenant is aangeboden aan demissionair minister Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat, die aangaf actief bij te willen dragen aan dat Nederland het beste mkb-financieringsklimaat krijgt van Europa. BOVAG vraagt al langer aandacht voor dit onderwerp, bij onder andere MKB-Nederland, en is blij met deze ontwikkeling. In het convenant is onder andere opgenomen: • Dat mkb-bedrijven makkelijker een financiering moeten krijgen. Vooral financieringen onder de € 1 miljoen krijgen mkb-ondernemers nu maar moeilijk rond en onder de € 250.000 is het al helemaal lastig. • Dat er een financieringshub moet komen waar alle partijen bij zijn aangesloten, waardoor mkb-bedrijven de juiste weg kunnen vinden naar de best passende financiering. • Dat er aandacht moet zijn voor uitbreiding bij

mkb-financieringsadviseurs; banken hebben namelijk veel van deze cruciale functies weggesaneerd. • Dat er meer Europees kapitaal moet worden aangetrokken voor een financieringsfonds. Daarbij is ook het doel dat de financiering voor het mkb goedkoper wordt. Begin 2024 zouden de eerste effecten al merk-

baar moeten zijn volgens de convenantpartners. Het convenant is aangeboden aan demissionair minister Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat, zodat er ook expliciet ondersteuning is van de overheid. Er is haar gevraagd om een speciaal gezant mkb-financiering, die onder meer de regie houdt op alle onderdelen van het convenant en de voortgang bewaakt.

Advertentie

Meer rendement op je wasboxen? Ontdek het geheim van Washnet!

Uitgave 5 | november 2023 | VARIA | 29


EXCLUSIEF DEALER NEDERLAND VAN • Opbouw compleet RVS • Duurzame CAT pompen • Hoogwaardige onderdelen en electronica • Exclusief design TECHNOLOGY MEETS

RT

TECHNOLOGY MEETS

RT

Versteeg Carwash Arkeneel 8 3905 NS Veenendaal/ Nederland www.carwashservice.nl

Innovaties die er toe doen en advies dat er toe doet Een kleine greep van wat wij doen: • Dé innovatieve LED verlichting die merk onafhankelijk op elk type machine past. Zowel voor wasstraat, roll-over als wasboxen. • Wasbox besturing voor elk type wasbox. Zowel nieuwe als bestaand. • Osmosewater tappunt. • Toevoegen van beleving door middel van licht, geluid en special effects. • Technische IT vraagstukken tussen analoge en digitale techniek. • Ontwikkelen van hard- en software voor de autowasindustrie.

WWW.MIKEHOFFSENGINEERING.NL

|

MIKE HOFFS

|

+31 (0)24 - 820 02 08


Nabeschouwing BERRIE WOLTERS

De Tankstation Vakbeurs heeft dit jaar plaatsgevonden in de Jaarbeurs Utrecht. Volgens de organisatie zijn er in die 2 dagen 2300 personen de toegang gepasseerd. Uit gesprekken met meerdere deelnemers leek het ietwat minder druk dan de vorige editie in Houten. Dag 1 was het drukst door o.a. de combi met de beurs TaxiPro. Er was volgens de meeste ook iets minder sfeer. De kwaliteit van de bezoekers was hoog. Er waren 18 carwash gerelateerde standhouders aanwezig (van de 110 standhouders). Op roll-over gebied vertegenwoordigden de aanwezige leveranciers Washtec, Eenzet, Christ, TSG (Kärcher) nagenoeg de volledige markt. Hieronder noviteiten en verslaglegging van enkele deelnemers:

Deelnemer

WashTec Volgens Peter Van der Veen is de Washtec stand goed bezocht. “Ik heb het idee dat er iets minder bezoekers de beurs hebben bezocht, maar de kwaliteit van de bezoekers was goed. Op de stand stond de SmartCare

XL24 roll-over in de uitvoering Expert Edition II met een doorrijbreedte van 2m 58 en dus uitermate geschikt voor oa tankstations. Deze versie heeft behalve de unieke wijze van de borstelbesturing tevens een apart design qua glasdeuren: extra ledverlichting en rechts verlichte pictogrammen die de wasgang aangeven (zie foto in lichtblauw). Deze op de stand opgestelde roll-over hebben we tijdens de beurs verkocht.

Betaalterminal

Ook toonde Washtec een vernieuwde bedieningsterminal. Via deze terminal en een touchscreen scherm kunnen klanten een wasprogramma kopen. Onder het display kunnen 3 betaalunits geplaatst worden, denk aan Payter, barcode lezer, waskaart lezers etc.

‘Sustainable Carwash’-certificaat

Gebruikers van een carwash worden steeds meer bewust gemaakt van klimaatdoelen. Door het exploiteren van een carwash met hoogstaande en duurzame techniek en middelen, kan een tankstation- en carwashondernemer zich op dit vlak onderscheiden. Als het gaat om duurzaam autowassen leggen wij bij WashTec de lat hoog in alle aspecten. Als een carwashonderneming gebruik maakt van waterrecycling, een WashTec autowasinstallatie en de milieuvriendelijke chemie van AUWA, komt deze in aanmerking voor een “Duurzaam Autowassen” certificaat. Dit toont de gebruikers van de carwash dat de exploitant er alles aan doet om zorgvuldig om te gaan met grondstoffen zoals chemie, energie en water. Uitgave 5 | november 2023 | BEURS & ZO | 31


Vending Machine & Service Products

• Franco geleverd boven de €150,00 • Voor 15:00 besteld dezelfde dag verstuurd • Gemakkelijk bestellen via de app of webshop

Interieurreinigingsdoekjes

Geurhangers

Autoparfums Glasreinigingsdoekjes

Interieurreinigingshandschoenen

SAMPLES ONTVANGEN? INFORMEER NAAR DE MOGELIJKHEDEN! T: +31 (0)252 62 6699

M: Bestelling@sireon.nl W: www.sireoncarwash.com

Glasreiniger


Deelnemer

Rulomatik

lijk jarenlange ervaring met ‘offline-marketing’ zoals actiebonnen, flyers, vezeldoekjes ed, maar de laatste is met name de combi met online-marketing toegenomen. Carwashondernemers zijn hierin niet zo thuis en hebben geen tijd om social-media goed te benutten. Dat doen wij voor ze.” De firma Dry & Go stond op de beurs met de Rulomatik Droogdoekautomaat. Ramazan Parasiz: ”De Rulomatik Droogdoekautomaat wordt gevuld met een rol multifunctionele kwalitatieve microvezeldoeken. Eén rol verkoopt 110 doeken van 50 x 50 cm. De wasklant kan met één droogdoek de buitenkant van een reguliere auto drogen.” Het doek is geschikt voor multifunctioneel gebruik. Naast het drogen van de ruiten en de buitenkant is het ook geschikt voor het interieur, evenals een cockpitdoek. Ramazan: “je kunt de auto afdrogen, maar je kunt met het doek - na het eerst een beetje natgemaakt te hebben - ook het dashboard, versnellingspook, cockpit, deurzijdes, velgen e.d. mee afdoen.”

Deelnemer

AXIPOINT De firma AXIPOINT is al jaren trouwe deelnemer aan de beurs. Cees Visser: “behalve dat we onze bestaande klanten kunnen verwelkomen op onze stand doen we ook nieuwe leads op. We merken dat na 11 jaar onze naam binnen de carwashbranche inmiddels aardig bekend is. We hebben natuur-

Deelnemer

Adriateh/Versteeg Martin Versteeg en zijn 2 zonen stonden op de stand van Adriateh. De redactie van vakblad CARWASH vroeg aan Martin hoe het zit met de nieuwe roll-over van Adriateh. “Die gaan ze in enkele landen op de markt brengen, maar niet in Nederland. Wij hebben immers al het Duitse roll-over merk B&S en we reviseren ook Christ roll-overs. Op de beurs stond oa de O1NE Wash wasbox. Deze stand alone unit kan met en zonder zwaaiarmen geleverd worden. Deze zijn afkomstig van Adriateh en hebben ondanks hun compacte design 5 wasprogramma’s tot hun beschikking. Zo is de O1NE WASH naast een krachtige hogedrukpomp, schuimende borstel en hogedruk wassen, ook voorzien van een actiefschuim installatie, waxpomp, osmose-installatie en warmwater boiler. Het makkelijke Uitgave 5 | november 2023 | BEURS & ZO | 33


De nieuwe generatie stofzuigsystemen voor uw carwash of industrie

Krachtig, onderhoudsvrij en duurzaam Aantrekkelijk voor de gebruikers Hoog efficiënt en energiezuinig Op maat gemaakt

Tel: 0032 (0)89 244 529 info@ergox.com www.ergox.com

Waarom Carwash middelen van Spectro? Check de lezersa speciale anbied ing!

Innovatieve oplossingen Bekroond familiebedrijf Eigen Nederlandse fabriek Duurzaamheid in onze genen www.spectro.eu SP0053 Carwash en Truckwash advertenties (235x95mm) R1.indd 1

Neem contact met ons op voor een advies hoe we uw carwash resultaat kunnen verbeteren!

+31 412-631956 | info@spectro.nl

02/03/23 09:30


van de O1NE WASH is dat een technische ruimte overbodig is. Het enigste wat de O1NE WASH nodig heeft is een wateraansluiting, een stroomaansluiting en eventueel een internet aansluiting voor een betaalsysteem. Met deze O1NE WASH wasbox kan met onthard- en osmose water gewassen worden en biedt 5 wasprogramma’s inclusief Powerschuim, wat erg in opkomst is.”

5 in 1 Unit

Dit multifunctionele unit biedt meerdere producten: • Stofzuigen • Water • Banden oppomp • Banden zwart • Interieur geur

Energie neutrale wasbox

In de afgelopen periode van 2 jaar heeft SAVONA achter de schermen gewerkt en getest aan een 100% Energie Neutrale Wasbox setup. Met maar liefst 70 % reductie van het energieverbruik van een wasbeurt. Hierbij is nog steeds warm water onderdeel van de beste haalbare waskwaliteit. Met SAVONA wasbox-techniek bieden wij de wasbox aan met de laagste variabele kosten door gebruikmaking van de beste en laatste technologieën. We delen graag ons enthousiasme hierover.

Wasbox 10” Terminal met Apollo Platform

Inmiddels zijn er van dit model meer dan 300 wasboxen in bedrijf, allemaal online gekoppeld in het online SAVONA APOLLO platform. SAVONA heeft op de beurs nieuwe functies gepresenteerd in deze state of the art technologie. Vouchers en samenwerking met tal van apparaten en andere platformen zijn mogelijk. Zoals de QUIOSK vendingmachine, de PIZZA automaat, het WALNUT en PIGGY loyalty systeem.

Centrale betaaldkoisk voor stofzuigerpleinen Deelnemer

SAVONA Tijdens de beurs in Utrecht was SAVONA als totaalaanbieder van wasboxen, of liever gezegd Jetwash, aanwezig. Enkele aandachtspunten waren op de stand te zien:

Naast de mogelijkheid van kentekenherkenning en toegangssystemen laat SAVONA een geheel nieuw type kiosk zien met voucher technologie die oa voor bestaande stofzuig- of waspleinen ingezet kan worden.

De Savona ‘Woody’ Waboxcunstructie

gaat aan geheel nieuwe circulaire, esthetische, milieuvriendelijke en duurzame trend introduceren voor de bouw van wasboxen. Inmiddels is de, geheel uit geëngineerde wasbox vervaardigd uit een duurzame houtsoort. Uitgave 5 | november 2023 | BEURS & ZO | 35


GEURIGE KEUZE

AUTOPARFUM Zowel leverbaar als unit en als losse geuren voor in uw vending machine

Eigen unieke Hansa Service geurlijn Omzetverhogend Leverbaar als standalone unit Autoparfum in flesjes (15ml) of ecologische glas/interieur reiniger (50ml) voor elk type vending machine Geurunit

Hansa Service

It’s all in the name!

Hansa Service B.V. | Tienboerenweg 26a | 3641 RA Mijdrecht Telefoon: (020) 617 70 67 | www.hansaservice.nl | info@hansaservice.nl


EV Charging in de wasbox

Een wasbox is niet 24/7 bezet voor het wassen van auto’s. Daarom heeft SAVONA in de Commander bedieningsterminal een programma ontwikkeld zodat de klanten kunnen kiezen of men komt om te WASSEN of om te LADEN. Tijdens dit laadproces kan de klant tegelijkertijd gebruik maken van diverse andere ‘droge diensten’ die ook in een wasbox kunnen worden aangeboden.

Carwash Service activiteiten van Iclean Carwash Technologies naar Echten Service Recent heeft Jan Willem Echten van Echten Service de Carwash Service activiteiten van Will Hofmans ( Iclean Carwash Technologies) overgenomen. Iclean Carwash Technologies blijft de distributeur van Ceccato en Coleman Hanna Car Wash Systems. Iclean Carwash Technologies zal zich bovendien ook meer gaan concentreren op ontwikkeling/verkoop en service van waterrecycling/systemen. Will Hofmans heeft na het overlijden van Rene Visser het bedrijf van Iclean en Saarloos in 2011 overgenomen van de zonen van Rene. Nu 12 jaar later heeft hij besloten om de Carwash service-activiteiten af te stoten om zich meer te kunnen concentreren op Verkoop en Service van Saarloos Automotive equipment en binnen Iclean Carwash technologies op ontwikkeling/verkoop/service activiteiten van de water recycling systemen alsmede de verkoop van nieuwe wasboxen, roll-overs en wasstraten. Echten service en iclean Carwash Technologies zullen in de toekomst nauw samenwerken.

Nieuw Pand

Om aan de toekomstige doelstellingen te kunnen voldoen heeft Saarloos Automotive Equipment / Iclean Carwash Technologies naast het fabriekspand van de zoon van Will Hofmans (red: Sander) een nieuwe fabriekshal gebouwd aan Keizersveld 60 te Venray welke een groter productie/magazijn oppervlakte heeft dan het huidige pand. Het huidige pand van Saarloos Automotive Equipment/Iclean Carwash Technologies aan de Ambachtstraat 46 is inmiddels verkocht. Sander Hofmans de zoon van Will Hofmans welke zich bezig houdt met de ontwikkeling/verkoop en service van Dog Wash machines is gevestigd in het nieuwe pand aan Keizersveld 58 naast het nieuwe pand van Saarloos Automotive Equipment / Iclean Carwash Technologies. Uitgave 5 | november 2023 | BEURS & ZO | 37


T 0294 491 567 info@ace-europe.nl www.ace-europe.nl

RANDAPPARATUUR

ROLL-OVERS TRUCKWASH

www.washnet.nl

HONDENWASSTRAAT

Leverancier autowasinstallaties, wasborstels, wasboxen en reinigingsmiddelen. Onderhoud, revisie en onderdelen van WashTec installaties www.hoogendijkcarwash.nl

SoftCare2 Pro De roll-over machine voor autowassen op het hoogste niveau.

LAKBEHANDELING

www.meijercarwash.nl 0592 - 26 28 33

Ontwikkeling, ontwerp, bouw én onderhoud van wasboxen

Advertentie

LAKBEHANDELING

Zeer hoogwaardige producten die toegepast kunnen worden op bijna alle merken autowasinstallaties.

DOE-HET-ZELF-BOXEN

BORSTELSYSTEMEN

BORSTELSYSTEMEN

Wasboxen voor elke locatie Flexibele techniek en gebouwen voor elke doe-het-zelf waslocatie.

www.washtec.nl - 079 - 36 83 720

www.washnet.nl

POETS- EN REINIGINGSPRODUCTEN

www.meijercarwash.nl

RECLAME EN UITSTRALING

1382 KD Weesp

LAKBEHANDELING

Gouwzeestraat 11

RECLAME EN UITSTRALING

WIE LEVERT WAT

ACE Carwash Systems

Ontwikkeling, ontwerp, bouw én onderhoud van wasboxen

Leverancier autowasinstallaties, wasborstels, wasboxen en reinigingsmiddelen. Onderhoud, revisie en onderdelen van WashTec installaties www.hoogendijkcarwash.nl

www.washtec.nl - 079 - 36 83 720


Mastbos 7 5531 MX Bladel Nederland

breid artikel kunnen lezen over het IPE waterfilter systeem. Dit systeem is o.a. in staat om volledig automatisch het opgevangen vuil uit het

CARWASH CHEMIE

WATERRECYCLING

VLOEISTOFDICHTE VLOER

TRUCKWASH

www.mesa-coatings.eu sales@mesa-coatings.eu

website (cleaningstation-carwash.nl) een uitge-

filter te verwijderen. Bedenkers van dit systeem zijn Renald Moens van Carwash 360 en Frank Walraven. Inmiddels zijn er zo’n 9 carwashlocaties met dit systeem uitgerust en de animo vanuit de nationale- als ook internationale carwashsector is groot. Gezocht werd naar een distributeur om de vraag op te vangen. Aangezien Frank Walraven vele jaren werkzaam is bij Van Holland Stofzuigsystemen is uiteindelijk voor dit Montfoortse bedrijf gekozen. Martin van Zetten van Van Holland BV: “Het IPE filter systeem is

SoftLine2 kettingwasstraten Modulair en flexibel concept voor elke gewenste capaciteit en beschikbare ruimte.

Transport Cleaning

bezig het watermanagement bij carwashes totaal op de kop te zetten en heeft dan ook een enorme potentie. Ik wist natuurlijk al een langere tijd dat Frank hiermee bezig was en we hebben regelmatig hierover gesproken. Binnen Van Holland is Frank ver-

Riool

OBAS

Filte

Bez

geprogrammeerde tij

systeem draait 24/7 w verzet. Iedere ochten

filter gepasseerd en voor gebruik. Een bijk rator die alleen maar

gaat stinken. Ozon ve

ter van de wasstraat i relatief gemakkelijk is

antwoordelijk voor de carwashbranche en een 2e pet van IPE

TRUCKWASH

06-512 666 23“We | info@vlietwash.nl FrankTel.Walraven: kunnen ondernemers producten aanbieden www.vlietwash.nl op gebied van centraal stofzuigsystemen en watermanagement. Qua orders van stofzuigsystemen zit het al goed, maar de animo voor het IPE filter is booming. Er zijn de laatste jaren veel wasstraten gebouwd die volledig op osmosewater wassen en dit

www.washtec.nl - 079 - 36 83 720

Hoog volume RVS AUTOWASSTRATEN

www.washtec.nl - 079 - 36 83 720

TRUCKWASH

water flink zullen toenemen in de toekomst om zo de wasbedrijven te dwingen hier anders mee om te gaan. Daarnaast is het een uitstekend alternatief voor de vaak kostbare

Uitleg systeem

Het IPE filtersysteem is eigenlijk een zelfreinigende zeef die deeltjes, groter dan 5 micron, tegenhoud en in staat is het zelf op voor-

4Carwash B.V. ACE Carwash Systems Gouwzeestraat 11 1382 KD Weesp T 0294 491 567 info@ace-europe.nl www.ace-europe.nl

Sireon Carwash Products B.V. chemie@sireon.nl

tel. 06-53171272 E: info@4carwash.nl www.4carwash.nl www.blob-ps.com

www.sireoncarwash.com

De Ozongenerator ge wat net voldoende is kan vormen voor de @5micron proceswat straten voldoende o Het systeem zal bij se maar zal exact de zel dus niks wat beteken type vervuiling of he constant!

Door dat het systeem vangputten extreem vangen. Doordat we heeft de slip niet de k tjes en loost deze op zienlijk minder vaak g

en zeer bewerkelijke traditionele waterrecyclingsystemen.”

Advertentie advertentie

CARWASH CHEMIE

WASSTRATEN

VERLICHTING LED

WATERRECYCLING

STOFZUIGERS

proudly made in Germany

water direct na het gebruik lozen op het riool. Dit is uiteraard de meest schone manier “ voor het wassen van auto’s” , maar het niet hergebruiken van dit water is niet echt meer van deze tijd. Ik verwacht dat vanuit de overheid de kosten voor het loze per M3

AquaPUR2 waterterugwinning Innovatieve waterbehandeling voor roll-overs.

tel: 085 - 0653 299 www.dicocarwash.nl

WASSTRAAT AUTOMATISERING

TRUCKWASH

zou alleen maar voor onduidelijkheid zorgen binnen de branche. Doordat het IPE systeem nu ook onder de paraplu van Van Holland valt is dit verholpen.”

imaliseer carwash

6699

+31 (0)85-4018271

Begin dit jaar heeft u in dit vakblad en op onze

WIE LEVERT WAT

CHEMIE

van IPE filter

WWW.GLANSPROTECTOR.COM WWW.GLANSPROTECTOR.COM

Naast de besparing putten kleeft er ook n Na het in bedrijf stel wasstraat nagenoegTurn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.