Carwash 2 - 2023

Page 1

02 MEI 2023

ACE Informatief

Klant aan het woord: Ad-Jan van Rijswijk van CarwashXL Veen. Project Washers Clevers Den Hoorn afgerond. Een interieurbaan met poetsportaal

12

Avia Marees geeft met WashKing kleur

aan carwash

Marees was van mening dat er meer uit carwash te halen viel en heeft in 2020 daarom voor deze productgroep een geheel nieuw wasconcept met een eigen uitstraling ontwikkeld: WashKing. In Andijk kon in 2021 naast een Avia Xpress tankstation de allereerste WashKing locatie verwezenlijkt worden en anno 2023 telt WashKing 4 locaties.

Nieuw bedrijfspand een mijlpaal in lange carwashcarrière Maurice Piket

16 32

Maurice Piket heeft een nieuw bedrijfspand aan de Magazijnweg 1F te Alphen aan de Rijn. Na een intensieve interne verbouwing kan hij met dit 160 m2 grootte bedrijfsruimte nog beter de groeiende vraag aan vanuit de wasstraatbranche. “Mijn klantengroep is de afgelopen 4 jaar gegroeid en daarvoor was sowieso het houden van een groter magazijnvoorraad nodig en dus ook meer ruimte. Je wilt immers de klant direct helpen.”

Colofon

Uitgever: Berrie Wolters

Postbus 6672 • 6503 GD NIJMEGEN

Telefoon: +31 (0)6 5218 3174

E-mail: wppvakbladen@ziggo.nl

Oplage: 1500

verschijning: 6 x per jaar

7 BOVAG info pagina’s: oa Randvoorwaarden BOVAG opgenomen in Omgevingswet

11 Steeds meer onbemande tankstations. 277 onbemande tankstations hebben een carwash

23 Risico op aantasting van aluminium in car & truckwash

26 Premio Auto neemt buurman Carwash Tilburg over

29 WPP Carwash DATA: Tilburg

heeft met 16 commerciële waslocaties verhoudingsgewijs veel wasgelegenheden!

31 Project CarwashXL Coevorden

35 Frank Walraven over stofzuigplein Gooise Carwash

Drukkerij: Veldhuis Media, Meppel

Opmaak: Creatieve Gasten, Nijmegen

Verspreiding: PostNL www.cleaningstation-carwash.nl

Uitgave 2 | Mei 2023 | INHOUDSOPGAVE | 3
INHOUDSOPGAVE Uitgave 02

VAN HOLLAND

Centrale stofzuigersystemen

Voorafscheiders Pompsystemen Frequentie-en besturingsystemen

Mattenzuigers Slanghouders Felxibele slangen, spleetzuigers & slang koppelingen

Interieurreinigingsbanen Maatwerk van o.a. waterbakken lavabogen etc.

Meer informatie: www.vanholland.nu

Aardvletterweg 2 | 3417 XL Montfoort | +31 (0) 348-447030

Nieuwe gereviseerde Christ type Varius voor Bochane Bergharen

Recent heeft autobedrijf Bochane Bergharen een nieuwe gereviseerde roll-over Christ Varius in gebruik genomen. Carwash Service Versteeg heeft de 12 jaar oude Varius tot nieuw gereviseerd. Martin Versteeg: “Voor de Bochane groep hebben we inmiddels 6 gereviseerde roll-overs op verschillende locaties geplaatst. Zij gebruiken deze voor eigen gebruik maar bij ons zijn de gereviseerde roll-overs ook geschikt voor commerciële toepassingen.”

Wat is er aan de Varius gedaan:

1. De roll-over wordt geheel gedemonteerd tot alleen het frame overblijft

2. Het frame wordt geschuurd en overnieuw gespo -

ten (in kleur van klant)

3. Daarna worden alle onderdelen zoals motoren en vertragingsbakken gereviseerd.

4. Nieuwe loopwielen aangebracht en bewegende elektrakabels worden vervangen.

5. Uiteraard wordt er bij de montage gebruik gemaakt van RVS rails.

6. Het bedieningspaneel is hier uitgevoerd voor handbediening maar kan ook worden uitgevoerd met een ticketterminal of ander betaalsysteem.

“Het reviseren van deze Varius heeft ongeveer 4 weken geduurd. De kosten hiervoor zijn ongeveer 40% ten opzichte van een nieuwe af-fabriek rollover.”

Sander Könning vertegenwoordiger Noord Nederland

De firma Nerta heeft een nieuwe vertegenwoordiger aangenomen voor de regio Noord-Nederland: Sander Könning. Vanaf maandag 3 april 2023 is Sander bij Nerta aan de slag als sales-manager voor de regio Friesland, Drenthe & Groningen. Hij kan terugvallen op een ruime ervaring binnen de sector van Car -en Truckwash.

Voor meer info kan je hem bereiken op het nummer  +31 (0)6 81 72 33 63

Nerta Xtreme Foam Deluxe

Een recente nieuwkomer binnen het Nerta-gamma is de lichtzure, sterk geparfumeerde shampoo Xtreme Foam Deluxe. Het groenkleurige, innovatieve product kan in schuimbogen of op borstels gebruikt worden. Het neutraliseert de alkalische voorwas, waardoor een optimaal droogresultaat wordt gegarandeerd. Het watermeloenaroma van Xtreme Foam Deluxe bezorgt de washal een aangename, frisse geur en bevordert op die manier de beleving van de wasklant. Bovendien is de erg lage dosering kenmerkend voor deze shampoo: 5 à 20 ml per wagen volstaat. Xtreme Foam Deluxe wordt aangeboden in cans van 25 liter.

Uitgave 2 | Mei 2023 | VARIA | 5
NIEUW

Pitspro Academy is het splinternieuwe opleidingsplatform voor tankstation- en autowasprofessionals. Via dit platform bieden BOVAG en Innovam diverse (online) opleidingen, trainingen en cursussen aan. Deze zijn kosteloos voor leden van BOVAG én hun medewerkers.

Bij goed ondernemerschap hoort goed werkgeverschap en daar helpt BOVAG graag bij. Juist in tijden van personeelstekorten is het belangrijk om (extra) zuinig te zijn op medewerkers en te investeren in hun ontwikkeling. Pitspro Academy verzorgt toegankelijke, praktijkgerichte (online) opleidingen op het gebied van bijvoorbeeld veiligheid, klantcontact en management.

Ga naar www.pitspro.nl, maak een account aan, kies een opleiding en start meteen.

Leden van BOVAG kunnen kosteloos gebruikmaken van het aanbod van Pitspro Academy. Nog geen lid en wel interesse? Kijk op www.bovag.nl/lidmaatschap.

Academy voor tankstation-
autowasprofessionals
naar www.pitspro.nl
en
Ga

maanden hun auto bij u komen wassen of poetsen? Eén van de manieren om klanten te trekken, is deelname aan de BOVAG WinterWasWeken.

Deze actie vindt jaarlijks plaats in de maand januari en meedoen is eenvoudig: gewoon voor 13 november aanmelden op mijn.bovag.nl/winterwasweken.

Kennissessies over bedrijfsoverdracht

Tijdens de WinterWasWeken geeft u iedere klant een kanskaart mee. Op elke kanskaart staat een unieke code waarmee klanten kans maken op een van de ruim zeventig prijzen en ze ontvangen altijd een bedankprijs. De bedankprijs is een gratis tweede kaartje op een dagje uit naar keuze. De hoofdprijs is een auto ter waarde van € 10.000 uit te zoeken op viaBOVAG.nl.

Worstelt u ook wel eens met de vraag of u doorgaat of juist moet stoppen met uw bedrijf? En of u wel een koper kunt vinden, of wat er moet gebeuren als u de zaak gaat overdragen? Tijdens de kennissessie ‘Stoppen en doorgaan?’ gaat BOVAG samen met Alfa Accountants uitgebreid in op de financiële, fiscale, juridische én emotionele kant van bedrijfsverkoop, -overdracht en -beëindiging.

Naast de theorie is ook de praktijk een belangrijk onderdeel van de bijeenkomst: een aantal ondernemers deelt uitgebreid hun ervaring hierover met u. De ervaring leert dat een goede bedrijfsoverdracht gemiddeld vijf jaar in beslag neemt. Een goede voorbereiding is dus essentieel. De eerste sessie vond plaats op dinsdag 25 april in Nijkerk. Na deze sessie vinden nog drie ‘Stoppen en doorgaan?’-bijeenkomsten plaats, verspreid over het

Mark de Graaf herbenoemd

Mark de Graaf van Bob Autowas is tijdens de algemene ledenvergadering van BOVAG Autowas- en Poetsbedrijven per acclamatie herbenoemd tot voorzitter van deze afdeling. Zijn eerste zittingstermijn liep af en hij stelde zich herkiesbaar voor een tweede termijn. De vergadering waarin hij werd herkozen vond plaats op de Car Wash Show Europe in de Kromhouthal in Amsterdam. Wist

Deelname

land bij of in de buurt van de kantoren van Alfa Accountants. Op 31 mei is er een sessie in Aalsmeer en 9 november in Nijverdal. De datum voor de sessie in Heythuysen (Limburg) wordt nog bekendgemaakt. Deelname aan ‘Stoppen en doorgaan?’ is exclusief en kosteloos voor BOVAG-leden; aanmelden kan via de ledensite mijn.bovag.nl en vol is vol.

Aan deelname is een eenmalige bijdrage per vestiging verbonden waar tegenover staat dat u meelift op landelijke communicatie die BOVAG organiseert. Net als voorgaande jaren stelt BOVAG communicatie-uitingen aan u beschikbaar. Een wasstraat met kettingbaan betaalt € 600 een roll-over € 300 en een autopoetsbedrijf € 200. Een klein bedrag als je het vergelijkt met een advertentie in de plaatselijke krant of een flyer bij het wekelijkse folderpakket. Hoe meer leden deelnemen, hoe groter de landelijke dekking en natuurlijk de communicatie naar de consument.

Eigen prijzen of bedankje

Naast een vastgesteld prijzenpakket, is het ook mogelijk om zelf prijzen aan uw klanten beschikbaar te stellen. Denk aan een waspas, een winterset of een interieurreiniging. Laat bij uw inschrijving weten welke prijzen u beschikbaar stelt, deze prijzen worden verloot onder uw eigen klanten. Het is ook mogelijk om in plaats van een prijs een bedankje mee te sturen in de bevestigingsmail die consumenten ontvangen na deelname.

Van der Voort nieuw bestuurslid BOVAG Tankstations

 Meer weten? Kijk op www.mijn.bovag.nl/winterwasweken

Tijdens de Algemene Ledenvergadering van BOVAG Tankstations op 4 april in Woerden is de 45-jarige Jochem van der Voort gekozen als nieuw lid van het afdelingsbestuur. Hij is directeur van Tank- en Autowascentrum Zwart in Amsterdam-Osdorp, dat in 1967 werd opgericht door zijn grootouders. Eind jaren ’80 namen zijn ouders het bedrijf over en sinds tien jaar zwaait Van der Voort er zelf de scepter, terwijl hij er al sinds zijn 13e werkt. Zijn onderneming is een ‘full-service’ tankstation -onder de vlag van Shell- met snelladers, een wasstraat, wasboxen, doggywash, aanhangwagenverhuur en broodjesservice.

BOVAG-nieuws verschijnt onder de verantwoordelijkheid van BOVAG.

Kijk op mijn.bovag.nl voor meer informatie over BOVAG en het lidmaatschap

Rechts Jochem van der Voort en links Henk Bijlsma van tankstation- & carwash Zwart.
Uitgave 2 | Mei 2023 | BOVAG | 7
de WinterWasWeken Online hulp bij energie besparen
Meld u aan voor
Stoppen of doorgaan?
u dat een goede bedrijfsoverdracht vijf jaar in beslag neemt? Denkt u erover om te
Upgraden van bestaande techniek Versnellen van het wasproces Verbeteren van de waskwaliteit. Verrijken van de ervaring tijdens het wasproces kijk voor meer informatie op www . mauricepiket . nl Benieuwd hoe? VOOR MEER VRAGEN NEEM CONTACT OP VIA +31 (0)6 200 000 91 OF MAIL NAAR MPIKET77@GMAIL.COM CADIS | A STAR IS BORN verkoopnl@christ-ag.com • Tel.+31-13-543 543 3 • www.christ-ag.com More-than-CW-CADIS-schräg-239_95-2023_NL.indd 1 03.03.23 12:54

Webinar: voorkom dat uw bedrijf door hackers wordt platgelegd

U werkt jarenlang hard aan uw bedrijf en in vijf seconden is al uw bedrijfsinfo weg: u bent gehackt. Geen toegang meer tot uw (klant)bestanden en planning. Dit overkomt steeds meer ondernemers en gebeurt steeds vaker. Wilt u weten hoe u digitaal veilig onderneemt? Volg dan het webinar over digitale veiligheid en binnen een uur weet u welke stappen u moet nemen.

Het webinar is geheel kosteloos voor BOVAG-leden en wordt georganiseerd door onder andere MKB Nederland. Gastspreker en inhoudelijk expert is ethisch hacker Wouter van Dongen, tevens oprichter van DongIT en met ruim 15 jaar ervaring in digitale beveiliging. Hij geeft een inspirerend kijkje in de keuken: hoe denkt een hacker, wat zijn de gevaren voor uw bedrijf, hoe gaat hij te werk, waar let hij op als hij digitaal wil inbreken? Van Dongen is een enthousiaste spreker die zijn verhaal doorspekt met anekdotes en interessante feiten. BOVAG-leden kunnen zich aanmelden voor een van de webinars op dinsdag 9 mei 2023 of op dinsdag 6 juni. Op beide dagen start het webinar om 16u00 en inschrijven kan via het ledenportaal mijn.bovag.nl.

Randvoorwaarden BOVAG opgenomen in Omgevingswet

De Eerste Kamer heeft ingestemd met de invoering van de nieuwe Omgevingswet per 1 januari 2024. BOVAG heeft meerdere keren voor uitstel gepleit, totdat het bijbehorende digitale ondernemersloket volledig is en voldoende getest. De randvoorwaarden van BOVAG zijn nu opgenomen in het besluit van de Eerste Kamer.

Hoe zorgt u ervoor dat uw klanten ook in de winter maanden hun auto bij u komen wassen of poetsen? Eén van de manieren om klanten te trekken, is deelname aan de BOVAG WinterWasWeken. Deze actie vindt jaarlijks plaats in de maand januari en meedoen is eenvoudig: gewoon voor 13 november aanmelden op mijn.bovag.nl/winterwasweken.

Tijdens de WinterWasWeken geeft u iedere klant een kanskaart mee. Op elke kanskaart staat een unieke code waarmee klanten kans maken op een van de ruim zeventig prijzen en ze ontvangen altijd een bedankprijs. De bedankprijs is een gratis tweede kaartje op een dagje uit naar keuze. De hoofdprijs is een auto ter waarde van € 10.000 uit te zoeken op viaBOVAG.nl.

Mark de Graaf herbenoemd

BOVAG heeft minister Hugo de Jonge eind januari een aantal belangrijke voorwaarden voor inwerkingtreding van de wet voorgelegd, met als doel een voor het MKB vriendelijk Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO), en die zijn dan ook opgenomen in de documenten die de Eerste Kamer ontving. Daarnaast hebben enkele senatoren ook in hun stemverklaring er nog specifiek op gewezen daarop te blijven monitoren. BOVAG is op dit moment nog betrokken bij maandelijkse overleggen met het ministerie van Binnenlandse Zaken over de uitwerking van de afspraken die met de minister zijn gemaakt. Later dit jaar volgt een webinar over de werking van de Omgevingswet en het DSO.

Mark de Graaf van Bob Autowas is tijdens de algemene ledenvergadering van BOVAG Autowas- en Poetsbedrijven per acclamatie herbenoemd tot voorzitter van deze afdeling. Zijn eerste zittingstermijn liep af en hij stelde zich herkiesbaar voor een tweede termijn. De vergadering waarin hij werd her kozen vond plaats op de Car Wash Show Europe in de Kromhouthal in Amsterdam.

Deelname

Aan deelname is een eenmalige bijdrage per vestiging verbonden waar tegenover staat dat u meelift op landelijke communicatie die BOVAG organiseert. Net als voorgaande jaren stelt BOVAG communicatie-uitingen aan u beschikbaar. Een wasstraat met kettingbaan betaalt € 600 een roll-over € 300 en een autopoetsbedrijf € 200. Een klein bedrag als je het vergelijkt met een advertentie in de plaatselijke krant of een flyer bij het wekelijkse folderpakket. Hoe meer leden deelnemen, hoe groter de landelijke dekking en natuurlijk de communicatie naar de consument.

BOVAG-nieuws verschijnt onder de verantwoordelijkheid van BOVAG.

Kijk op mijn.bovag.nl voor meer informatie over BOVAG en het lidmaatschap

Naast een vastgesteld prijzenpakket, is het ook mogelijk om zelf prijzen aan uw klanten beschikbaar te stellen. Denk aan een waspas, een winterset of een interieurreiniging. Laat bij uw inschrijving weten welke prijzen u beschikbaar stelt, deze prijzen worden verloot onder uw eigen klanten. Het is ook mogelijk om in plaats van een prijs een bedankje mee te sturen in de bevestigingsmail die consumenten ontvangen na deelname.

De businesscase voor snelladen ontrafeld

 Meer weten? Kijk op www.mijn.bovag.nl/winterwasweken

BOVAG organiseerde op 4 april in Woerden de kennissessie ‘Zo verdien je geld met snelladen’ met medewerking van diverse experts op dit gebied. Onder leiding van dagvoorzitter Esther van Rijswijk ontrafelde een panel met daarin onder andere Anouk Looijestijn (Nederlandse Emissie Autoriteit), Marcel Cauli (Extendas) en Jan-Paul Kerkhof (BP Kerkhof) de businesscase en dus hoe er met snelladen geld kan worden verdiend. De vraag is immers allang niet meer óf, maar wannéér u als tankstation- & carwashondernemer

moet gaan investeren in laadfaciliteiten. U hoeft daarvoor uiteraard niet zelf het wiel uit te vinden, want BOVAG en zijn netwerk van deskundigen staan voor u klaar met raad en daad. Zo deelde Kerkhof zijn ervaringen met de aanwezige ondernemers over zijn ultrasnelladers, terwijl hij ook heeft geïnvesteerd in waterstof. In de sessie lichtten de experts elke stap in het proces toe, over subsidies, oplossingen voor laadpalen, vraagstukken rondom capaciteit en natuurlijk het ‘break-even point’.

Wist u dat een goede bedrijfsoverdracht vijf jaar in beslag neemt? Denkt u erover om te

Uitgave 2 | Mei 2023 | BOVAG | 9
Meld u aan voor de WinterWasWeken Online hulp bij energie besparen
doorgaan?
Stoppen of
Arkeneel 8 (De Batterijen) 3905 NS Veenendaal Telefoon: 0318 55 08 83 info@carwashservice.nl www.carwashservice.nl Specialist in het repareren, onderhouden en reviseren van autowasmachines Huur van machines behoort tot de mogelijkheden

Aandeel onbemande tankstations stijgt

naar 56% Ook steeds meer onbemande waslocaties (zie kader)

BOVAG: “Er zijn momenteel 4.131 tankstations in Nederland. Dat aantal is nagenoeg stabiel vergelijken met de vorige meting uit 2018: 4.121. Maar de groei van onbemande stations zet door. Het aandeel onbemande pompen is nu 56 procent, tegen 51 procent in 2018. In 2003 was nog maar 14 procent van de tankstations onbemand. Dat blijkt uit de BOVAG-publicatie Tankstations in Cijfers 2023.

Diesel en benzine worden nagenoeg bij elk (openbaar toegankelijk) tankstation verkocht. Maar LPG is bij minder dan een derde (29%) van de tankstations nog verkrijgbaar.  Biodiesel is inmiddels verkrijgbaar bij 5,3 procent van de tankstations. Momenteel zijn er 15 waterstoftankstations operationeel en het is de verwachting dat dat er eind 2023 25 zijn.

Van de 4.131 Nederlandse tankstations liggen er 216 langs de snelweg. 1.118 zijn gevestigd op een bedrijventerrein, 1.021 liggen in een woonwijk,

Wassen & Tankstation

277 onbemande tankstations hebben een carwash

Redactie: “In de afgelopen decennia zijn veel bemande tankstations onbemand geworden. Bij een groot deel daarvan is ook de roll-over gesloten en vaak werden de aanwezige wasboxen opengehouden. Momenteel zie je de trend dat oliehandelaren juist nieuwe onbemande wasconcepten opzetten bij hun onbemande tankstations, zie Marees met WashKing, Berkman met Basic Wash etc.

Uit het WPP Carwash en Tankstation-bestand blijkt dat:

• Iets meer dan 1300 tankstations een carwashgelegenheid heeft

• Er bij 277 onbemande tankstations een wasgelegenheid bevindt

• Bij deze 277 onbemande tankstations met wasgelegenheid is 42% gelieerd of gelegen aan een autobedrijf

• Van deze 277 onbemande tankstations met wasgelegenheid hebben of zijn gelegen bij:

• 146 een roll-over

• 191 wasboxen

• 20 een wasstraat (lees: op het terrein van 20 wasstraten bevindt zich een onbemand tankstation)

Bron: WPP Carwash data

779 liggen in landelijk gebied en 997 liggen langs een stedelijke uitgaande weg of ring/rondweg. Deze laatste categorie daalt in martaandeel ten gunste van stations op bedrijventerreinen. De rest is stabiel.

Tankstation in Cijfers is begin april gepresenteerd op de Ledenbijeenkomst Tankstations van BOVAG, in Woerden, waar onder meer de sessie “Zo verdien je geld met snelladen” de nodige belangstelling trok.

Uitgave 2 | Mei 2023 | ONBEMAND & ZO | 11

Ad-Jan van Rijswijk - Carwash XL Veen

Een wasstraat beginnen en vervolgens uit je luie stoel kijken hoe de machines en personeel hun werk doen? Dat zou niet passen bij de mentaliteit van Ad-Jan Rijswijk (44), eigenaar van Carwash XL Veen in Noord-Brabant. Hij heeft sinds december 2022 naast zijn succesvolle autobedrijf een kettingbaan wasstraat van ACE staan en gaat, zoals hij gewend is bij zijn ondernemingen, voorop in de werkzaamheden. Dat dit echt zo is, blijkt meteen als hij nog even een auto staat af te spuiten voordat het interview kan beginnen.

Als ik iets onderneem, dan wil ik iets toonaangevends neerzetten

Begonnen als hovenier, schilder en wat andere omzwervingen, belandde Ad-Jan dankzij een passie voor de voertuigen in de autobranche.

Zeventien jaar geleden begon hij zijn, inmiddels succesvolle, autobedrijf en hier voegde hij zeven jaar geleden zijn eerste wasstraat aan toe. Hij vertelt: “Dat begon met een roll-over, maar dan wordt je toch beperkt in hoeveel auto’s je kan wassen. Wat ik juist mooi vind aan ondernemen,

zijn de aantallen. Dat heb ik bij mijn autobedrijf, waarvoor ik hier een mooie voorraad heb staan, maar ook bij het wassen. En voor de aantallen, moet je een kettingbaan wasstraat hebben.”

Een wasstraat kopen betekent zelf op onderzoek gaan

Maar als beginner in de wasstraatwereld, moest Ad-Jan eerst op zoek naar de juiste machines. Dit deed hij, net als zijn werkmentaliteit, door zelf op pad te gaan: “Ik ben heel simpel naar allemaal locaties gegaan met een stopwatch in de hand. Na een stuk of vijf was het me overduidelijk, ik moest de machines van Holz zien te krijgen.” De leverancier van Holz-machines in Nederland is ACE en zodoende kwam Ad-Jan in contact met Sebastiaan. “Die vijf roll-overs konden weg en ik had een groot stuk land naast mijn autobedrijf aangekocht, dus ik ben met Sebastiaan meteen naar de tekentafel gegaan om te kijken wat mogelijk zou zijn”, legt hij uit.

Door ACE word je van A tot Z ontzorgd, mét een eerlijk, transparant advies

Aan de tekentafel bleken de ambities van Ad-Jan groot: “Hier in de buurt gaven weinig mensen dit een kans, omdat de kettingbanen eigenlijk alleen bestaan in de grote steden. Dat daagt mij uit om

12 | TECHNIEK & ZO | Mei 2023 | Uitgave 2 ACE Carwash | Nieuws
Klant aan het woord

het tot een groots succes te maken, maar Sebastiaan waarschuwde meteen dat ik niet te groot moest denken. Zo merkte ik dat hij geen verkoper is, maar echt gaat voor een duurzame relatie met de klant, net zoals ik dat doe in mijn autobedrijf.” Maar een man met een visie, is niet te stoppen: “De raad van Sebastiaan heb ik uiteindelijk deels opgevolgd, waardoor ik nu een nog grotere kettingbaan heb dan geadviseerd. Als ik iets neerzet, dan wil ik het goed doen, met het best haalbare resultaat” licht Ad-Jan zijn keuze toe.

Het is belangrijk twee mensen tevreden te houden, je klant en je werknemer Het resultaat mag er zijn. Toekomstbestendig dankzij digitalisering en ontworpen met het oog op duurzaamheid met 600 zonnepanelen en mogelijkheid tot 100% water recyclen. Carwash XL bedient gemiddeld maar liefst 750 auto’s per dag. De visie van Ad-Jan blijkt tot nu toe dus te kloppen én zijn geliefde aantallen worden meer dan gehaald. Dit succes dicht hij toe aan twee factoren: “Je moet uiteindelijk twee mensen tevreden hebben: de klant en je werknemer. Dat doe je door bij de klant altijd transparant te handelen en extra service te leveren waar nodig. Daarnaast lever je natuurlijk de hoogste kwaliteit. Bij je personeel is het essentieel dat je mee blijft werken en laat zien dat elk taakje, hoe klein ook, bijdraagt aan het eindre -

sultaat. En een personeelsuitje zo nu en dan, dat helpt ook”, lacht hij.

Een wasstraat beginnen? Blijf altijd zuiver op de graat Voor de toekomstige ondernemers heeft Ad-Jan ook nog een advies: “Kijk eerst echt goed wat je wil. Een machine kopen is één ding, maar de mensen op de juiste plek is een essentiële tweede. Wij zijn hier één groot team en dat merkt de klant ook. Mijn zoon werkt in de voorwas, mijn

vrouw draait mee, niemand is hier te goed om een taak op te pakken.” Klanten merken dat, krijgen daarnaast een goede dosis Brabantse gastvrijheid en betalen voor wat wordt beloofd: snelheid en kwaliteit. Hierdoor blijven de mensen in een straal van 25 kilometer terugkomen: “Dan merk je dat je mensen blijft zien, en ze er zelfs een gezinsuitje van maken. En dan hoeven we het ook niet moeilijker te maken dan het is. Ik bouw hier een bedrijf waar ik later trots op terug kan kijken en dat lukt, op mijn manier.”

Uitgave 2 | Mei 2023 | TECHNIEK & ZO | 13
A C E C A R W A S H S Y S T E M S Gouwzeestraat 11 1382 KD Weesp T 085 071 83 65 info@ace-europe.nl www.ace-europe.nl

Project afgerond: Washers Clever

Den Hoorn

Begin april hebben we het project Washers Clever in De Hoorn afgerond. In de washal hebben we een Holz wasstraat van 50 meter en een stofzuigplein met 35 opstelplaatsen met 74 slangen (van Ergox) geplaatst.

Express

Washers Clever is gebouwd volgens het Express concept. Dit houdt in dat wasklant met zo weinig mogelijk oponthoud geholpen wordt. Dit betekent niet alleen een snelle doorgang door de wasstraat, maar zeker ook snelheid bij het begin van het wasproces: programmakeuze en betaling. Bij de ingang staan onze 3 betaalautomaten of-

tewel Lines/lijnen genoemd. De linker lijn is voor wasboxklanten en de overige 2 voor richting de wasstraat. Toegang is alleen contactloos middels een Washers waspas of bankpas. Bij alle 3 de lijnen, ook die van de wasboxen, is gekoppeld met een kenteken herkenningssysteem. In de eerste showboog van de wasstraat zit ook een camera die het kenteken van de auto leest. Doordat de kentekenherkenning het kenteken (van de auto) pas leest als de auto op de baan staat kunnen er nooit verkeerde programma’s uit de wacht de wasstraat ingeschoten worden. Hierdoor zijn ook bonnetjes achter het raam verleden tijd.

Wasboxen

Buiten hebben we in samenwerking met de firma InterClean 7 wasboxen geplaatst. Deze zijn ruim opgezet, 4,8 meter breed, 7 meter diep en 3,1 meter hoog. De bouwconstructie bestaat voornamelijk uit RVS en de kwalitatieve zijpanelen. Elke wasbox is uitgerust met een sensor zodat op het moment van inrijden door de klant de wasbox geactiveerd wordt. In het donker schiet de grote verlichting op dat mo -

ment aan. Dit bespaart veel energie. Naast het stofzuigplein in de washal hebben we tevens 6 stofzuigplekken gemaakt bij de wasboxen.

Interieurbaan met poetsstraat

ACE Carwash bouwt ook wasstraten in het buitenland, zoals Litouwen. Recent hebben we daar 2 wasstraat projecten afgerond. Bij een locatie hebben we een interieurbaan gebouwd met daarop een poetsstraat. De interieurbaan is 4 meter breed dus ook de 3 portalen van de poetsstraat moesten we hierop aanpassen. De poetsstraat bestaat uit een dakborstel, 2 zijborstels en mitters.

Uitgave 2 | Mei 2023 | TECHNIEK & ZO | 15 ACE Carwash | Informatief

BERRIE WOLTERS

De Marees Groep te Kolhorn telt 60 tankstationlocaties in Noord-Holland en Friesland waarvan 10 met een carwash-faciliteit. Al vele decennia heeft het bedrijf dus ervaring met autowassen, waarbij de carwash onderdeel uitmaakt van de tankstation-uitstraling. Marees was echter van mening dat er meer met carwash te halen viel en heeft daarom in 2020 voor deze productgroep een geheel nieuw wasconcept met een eigen uitstraling ontwikkeld: WashKing. In Andijk is in februari 2023 naast een Avia XPress tankstation de allereerste WashKing locatie verwezenlijkt en eind dit jaar zal WashKing 4 locaties tellen. Dick-Jan Marees : Een WashKing-locatie heeft een eigen identiteit en bestaat uit een roll-over en enkele wasboxen. Onze partners hiervoor zijn WashTec en WashNet.”

Avia Marees geeft met WashKing kleur aan carwash

Binnen de tankstationbranche vinden er momenteel enkele transities plaats, denk aan uitbreiding met food en restauratieve voorzieningen in de shop en natuurlijk die van de alternatieve brandstoffen zoals waterstof en elektra. Dit laatste gebeurt bij Marees onder de naam AVIA Volt, een initiatief van AVIA International, waarvan Marees als oliehandelaar lid is. AVIA-leden bieden laadoplossingen aan voor de particulier als ook voor de zakelijke markt. Marees zelf heeft momenteel 8 laadpunten bij eigen tankstations operationeel. Binnenkort opent Marees in Wieringerwerf het eerste waterstoftankstation, opgewekt met windenergie. Dick-Jan Marees: “Met brandstof alleen hebben we geen bestaansrecht. Dus in de toekomst zal een belangrijk deel van ons omzeten winstaandeel uit de shop, carwash en elektra/ waterstof moeten komen.”

Aparte BV’s

De nieuwe concepten zoals Volt en WashKing hebben niet alleen een aparte uitstraling maar zijn ook zelfstandige BV’s. “Oorspronkelijk was WashKing bedacht als een concept, maar gezien ons doel om deze ook apart in de markt te zetten, is er een aparte BV van gemaakt. WashKing zal veelal worden gecombineerd met een tankstation, maar een standalone situatie behoort tot de mogelijkheden. Daarbij kan ook een zelfstandig ondernemer gebruik maken

16 | REPORTAGE | Mei 2023 | Uitgave 2

van onze kennis en kant en klaar wasconcept. Het WashKing concept is opgezet voor locaties met een gemiddelde waspotentie in wat kleinere plaatsen tot de grotere wascentra. Binnen ons Marees tankstation netwerk en via onze relaties hebben wij diverse mogelijkheden om het WashKing concept uit te rollen.”

Standaardisatie

Bij alle toekomstige WashKing locaties moet de wasbeleving en waskwaliteit gelijk zijn. Daarom tref je bij alle locaties hetzelfde merk/type rollover en dezelfde techniek bij de wasboxen aan.

Een WashKing wasklant moet op alle locaties blindelings kunnen wassen. Er is hiervoor veel aandacht besteed aan betaalsystemen en de kenmerkende uitstraling die terugkomt in de instructieborden. En overal dezelfde wasprogramma’s en prijsstelling. “We bieden de klant een hoge waskwaliteit aan en we zijn en worden geen prijsvechter binnen de branche. Ons goedkoopste programma begint dan ook bij € 8,50 en het duurste is € 14,50. Mede hierdoor kunnen we ook locaties in wat kleinere gemeentes met een ietwat lagere waspotentie rendabel maken.”

Pilot-vestiging

De eerste locatie in Andijk geldt als een pilot locatie. “Andijk telt 7.000 inwoners en 3.000 auto’s. Een kleine potentie zou je denken, maar we zijn wel de enige wasgelegenheid in Andijk. En de 3000 auto’s moeten wel gewassen worden. Ook bestelbusjes en auto’s met imperial kunnen in de roll-over terecht.”

Autowassen is Marees niet vreemd. Met name hun locatie Medemblik heeft hen veel kennis over het onbemand autowassen (en tanken) opgeleverd. “In Medemblik hebben we de ervaring opgedaan dat ook het onbemand autowassen, zowel bij de wasboxen als ook de roll-over, bij leeuwendeel van de automobilisten geen probleem is. Daarbij zien we dat de verschillende onderdelen elkaar aanvullen waardoor het WashKing concept en de locatie aantrekkelijker worden voor de klant.”

Voor Andijk en ook andere locaties zijn we aan het bestuderen of een mobiliteitsplein haalbaar is. Dus naast wassen en tanken bijvoorbeeld ook een shop en restauratieve voorzieningen, autoonderhoud etc. We zoeken naar mogelijkheden en de haalbaarheid ervan.”

Extra eisen

Onbemand betekent geen personeel, dus kosteneffectieve exploitatie zou je zeggen.”

Dat klopt enerzijds, maar anderzijds moeten we meer investeren in kwalitatieve wasinstallaties, een wasprogramma automaat en natuurlijk camerasystemen.

Uitgave 2 | Mei 2023 | REPORTAGE | 17
“We bieden klant hoge waskwaliteit aan”
Dick Jan Marees

Met innovatieve oplossingen van WashTec kunt u uw waterverbruik tijdens het wassen van voertuigen tot 90% verminderen door het afvalwater terug te winnen. Dit bespaart u geld – en levert een actieve bijdrage aan de bescherming van het milieu.

Originele fabrikant service: Originele fabrieksservice, door heel Nederland en op maat – voor snelle reactietijd en de beste beschikbaarheid van onderdelen.

AquaPur Modular: Duurzaam

Waterbesparend terugwinning

Green Car Care waschemie de perfecte combinatie van wassen prestaties en ecologie Ontdek meer op www.auwa.nl

100%
100% duurzaamheid –voor 100% klanttevredenheid. Clean cars?
Telefoon:
prestaties,
#vraagWashTec
079 368 3720 | Email: info@washtec.nl | www.washtec.nl
WAS HTEC OEM S ERVICE

De roll-over en de wasboxen moeten continuïteit bieden en een lage storingsfrequentie hebben. Om kostenreductie te realiseren wordt het waswater middels de AquaPur van WashTec gerecycled en hebben we zonnepanelen op het dak staan. Ook dienen de locaties goed schoongehouden te worden, vooral bij de wasboxen. Gelukkig hebben we zelf een onderhoudsteam voor ons tankstation netwerk. Deze kunnen ook de waslocaties schoonhouden en eventuele storingen oplossen. Zo’n 90 procent van eventuele storingen kunnen we zelf verhelpen, voor de rest moeten we eventueel WashTec of Washnet inschakelen.”

Partner WashTec

Marees heeft meerdere merken wasinstallaties binnen haar netwerk. Voor de formule WashKing heeft men besloten om voor 1 leverancier voor de roll-over te kiezen en dat werd uiteindelijk WashTec. De opgedane ervaring in Medemblik waar een

en hoge oplossingsgraad van storingen. De zogenoemde ‘Total Cost of ownership’ is laag en daar gaat het uiteindelijk om. Dit bevestigt Sean Brown van WashTec: “Uiteindelijk gaat het erom dat de klant tevreden is en terugkomt. De rollover moet het altijd doen en goede waskwaliteit leveren. Dat geldt zeker voor de locaties waar er geen personeel is die de klanten te woord kunnen staan. Wanneer er toch iets misgaat hebben we een

eigen onderhoudsdienst van 23 technici die zorgt voor een snelle opvolging.”

Nieuwe trend

De meeste van de WashTec roll-overs staan binnen de tankstationbranche. Het aantal onbemande tankstations is de afgelopen jaren enorm toegenomen. Of er werden nieuwe onbemande tankstations met carwash gebouwd of bemande stations werden onbemand maar wel met behoud van de carwash.

WashTec roll-over staat is een reden tot deze keuze. Het betreft type SoftCare 2 Pro, extra hoog en breed zodat ook busjes gewassen kunnen worden.

“Zoals eerder gezegd is continuïteit erg belangrijk. De wasinstallaties mogen niet uitvallen, moeten altijd accuraat werken en een goed wasresultaat bieden. WashTec Nederland is de grootste leverancier van wasinstallaties in Nederland en heeft veel ervaring met autowassen op onbemande (tank) locaties. Daarnaast is onze ervaring: een lage storingsgraad

Uitgave 2 | Mei 2023 | REPORTAGE | 19
“Ook steeds met waslocaties opereren onbemand”
Links Dick-Jan Marees en rechts Sean Brown van WashTec Nederland bij het wasprogrammabord. Achter Sean Brown staat een 2e bord met wasinstructies.

Bij Washnet hoeft een monteur geen slangenmens te zijn.

Washnet innoveert. Onze compacte installatie voor vier wasboxen past op slechts 3m2. Volledig ontworpen door een ervaren monteur, dus je kunt overal gemakkelijk bij. De wasboxen van Washnet zijn storingsarm en leveren gemiddeld 17% méér rendement.

100% online bediening

» verbruik en waterdruk

» temperaturen

» shampoo-dosering

» osmose-water

» prijzen en happy hour

» omzet per dag en per box

Bekijk en regel alles, thuis of onderweg!

www.washnet.nl IJzeren Veldweg 1–B 1272 PZ Huizen michael@washnet.nl

Sean Brown: “Daarom breidt Washtec ook hierin uit. Inmiddels hebben we een compleet productprogramma met services voor onbemande stations. Zo bieden wij digitaal toezicht op afstand. Via de internetsites My.service.com, Mywashtec.com en SmartSite bieden wij een complete cloudservice op afstand aan. Hierdoor kan de ondernemer op afstand zijn wasinstallaties inzien en beheren.”

Toekomst

Andijk is dus de eerste WashKing locatie en de plannen zijn vooralsnog om uit te breiden in NoordHolland en Friesland. Daarna volgen locaties in het midden van het land. “Andijk was voor ons een testlocatie en nu kunnen we uitbreiden. Zo wordt locatie Medemblik op korte termijn uitgebreid en omgezet naar WashKing, komen er nieuwe wasboxen op locatie Callantsoog en zijn er bouwplannen voor een nieuwe WashKing locatie in Hoorn. Hiervoor is Marees in gesprek voor een extra locatie met een wasplein. Ook staat er een waslocatie gepland in Aalsmeer en heeft Marees een locatie op het oog in Schagen, bij MTP Stolpen. Dus plannen genoeg.

Wasboxen

Bij de vestiging Andijk heeft de firma Washnet 3 overdekte wasboxen en 1 buiten wasbox XL geplaatst. Bij de wasbox XL kunnen ook busjes/ campers gewassen worden en is tevens osmosewater verkrijgbaar. In de 3 overdekte wasboxen bevinden zich per wasbox meerdere slangen met elk een eigen kleur, die responderen met de kleuren op het programma-display. Geel is voor reinigen van velgen, zwart is het schuimkanon, groen is borstelen en blauw het overige wasprogramma. De klant kan er tevens voor kiezen om de auto vlekvrij af te spoelen. In de wasboxen kan alleen contactloos (bankkaarten, Marees was/tankpas) betaald worden.

Uitgave 2 | Mei 2023 | REPORTAGE | 21
De nieuwe generatie stofzuigsystemen voor uw carwash of industrie Tel: 0032 (0)89 244 529 info@ergox.com www.ergox.com Krachtig, onderhoudsvrij en duurzaam Aantrekkelijk voor de gebruikers Hoog efficiënt en energiezuinig Op maat gemaakt Innovatieve oplossingen Bekroond familiebedrijf Eigen Nederlandse fabriek Duurzaamheid in onze genen Check de speciale lezersaanbieding! Waarom Carwash middelen van Spectro? Neem contact met ons op voor een advies hoe we uw carwash resultaat kunnen verbeteren! www.spectro.eu +31 412-631956 | info@spectro.nl SP0053 Carwash en Truckwash advertenties (235x95mm) R1.indd 1 02/03/23 09:30

Risico op aantasting van aluminium in

car & truckwash

Tegenwoordig kan de auto of vrachtauto met een gerust hart gewassen worden in een moderne wasstraat. De nieuwe generaties borstels, gedetailleerde voorwastechniek en hightech middelen hebben gelukkig hiervoor gezorgd. Echter zien wij de laatste tijd wel een ander probleem op de loer liggen: aangetast aluminium.

(oxideren). Aluminium is immers een zachte metaalsoort en lost uiteindelijk zelfs op.“

2. Reinigingsmiddelenproducenten besparen op ingrediënten

Sterk alkalische voorreinigers en truckcleaners met hoge looggehaltes zijn vaak de veroorzakers van deze aantasting in de car & truckwash. De aantasting kan echter opgeheven worden door slim te formuleren en extra aluminium beschermende ingrediënten toe te voegen. Echter zijn door schaarste deze grondstoffen erg duur geworden en zien wij dat veel reinigingsmiddelenproducenten hierop bezuinigen momenteel.“

3. Hitte en indroging

Auto’s met mooie glimmende sierlijsten, sportvelgen, daklijsten, emblemen en instaplijsten. Maar ook brandstoftanks, zijafscherming en sierstrippen van trucks tot complete tankauto’s zijn (vaak) gemaakt van kwetsbaar aluminium of andere lichte metalen. Bij gebruik van verkeerde producten slaat aluminium mat uit en kan het verkleuren, wat vervolgens niet tot nauwelijks is te herstellen. Hoe komt dit en wat kun je eraan doen?

1. Aluminium legeringen worden kwetsbaarder

Enerzijds door de intrinsieke motivatie van (vracht) autoproducenten voor het verder reduceren van gewicht maar ook door grondstofschaarste worden aluminium onderdelen steeds lichter. Hier-

door worden de aluminium onderdelen echter wel kwetsbaarder voor externe factoren. Barend van de Boom: “Je ziet dat bijvoorbeeld aluminium brandstoftanks bij vrachtwagens steeds dunner worden, net zoals aluminium strips bij auto’s. De aluminium velgen vormen mede dankzij de dikke coatingslaag minder tot geen problemen op. Barend van de Boom: “Als je een staafje aluminium in een buisje zeer alkalisch chemie stopt dan zie je het staafje direct ‘roken’

Aluminium maar ook lakken zijn extra gevoelig bij hitte. Het is daarom altijd aan te raden om de lak eerst te koelen, bijvoorbeeld met schoon water, voordat je begint met wassen. Daarnaast mag een middel nooit indrogen, dat kan zorgen voor (onherstelbare) schade. “Vorig jaar zomer was ik bij een truckwashlocatie waar enkele net gewassen trucks stonden. Je kon duidelijk zien welke zijde van de truck vol in de zon had gestaan, want daar zag je allemaal strepen en op de andere zijde niet. Bij hitte altijd de truck en auto eerst afkoelen en dan pas de chemie. Dat vergeet men wel eens.”, aldus Barend van de Boom

Uitgave 2 | Mei 2023 | CHEMIE & ZO | 23 SPECTRO | Informatief
Vloeistofdichte vloer voor tankstation- & carwashbranche Uitermate slijtvast, antislip en bestand tegen hoge druk. Probleemloos te herbewerken, bijv. bij wijzigingen in gebruik. Extreem korte uithardingtijd, al na 1 uur na het aanbrengen. Uitharding ten dele tot 0°C, bij speciale samenstellingen zelfs tot -25°C. Het Duitse Silikal produceert al sinds 1951 vloerbeschermende producten. Men werkt alleen met gekwalificeerde bedrijven voor het gebruik van haar producten Telefoon: 0344-645196 Email: info@avgvloeren.nl Website: www.avgvloeren.nl

Je ziet ze bij tankstations en ook bij carwash locaties staan, een bandenpomp automaat. Gezien het enorme marktaandeel van de firma Hansa Service is de kans heel groot dat het een automaat betreft van deze firma.

Bas : “Sinds 2000 plaatsen we al bandenpomp automaten en we hebben er anno 2023 er inmiddels vele duizenden staan. Zo hebben we recent uitgerekend dat met onze uitstaande bandenpomp automaten jaarlijks maar liefst 5 miljoen banden worden opgepompt. “Dat zijn enorme aantallen.” En dit bespaart direct op het terugdringen van CO2-uitstoot, brandstofbesparing en voorkomt het onnodig slijten van banden.

“In de beginjaren plaatsen we bandenpomp automaten hoofdzakelijk bij tankstations. Tegenwoordig bieden de meeste carwashes deze service ook aan. Betaalde of onbetaalde units,

maakt voor ons niks uit. Ons assortiment in bandenpompen is ruim. Grote of kleine units gecombineerd met een stofzuiger of een van onze andere automaten, het kan allemaal. De automaten van Hansa Service zijn van hoge kwaliteit. “De kasten hebben een hoogwaardige RVS behuizing en worden in eigen huis gepoedercoated (in de gewenste RAL kleuren).

5 miljoen banden opgepompt

Op deze cijfers zijn we natuurlijk enorm trots , dit komt door ons grote netwerk van klanten. Wie hierin een groot aandeel in heeft. En deze service een aanwinst vinden op hun locatie. En zo een

bijdrage leveren in het besparen op het klimaat.

Want het oppompen van banden geeft een directe besparing op het klimaat, door:

• Terugdringen van CO2-uitstoot

• minder uitstoot van NOx en fijnstof

• minder slijtage van de banden

• veiligheid

De Air Dryer

Hansa Service heeft een nieuwe automaat ontwikkeld: de Air Dryer. Hiermee kan de wasklant zelf de laatste druppels water extra handmatig wegblazen. Deze automaat is vooral bij wasboxen erg interessant. De Air Dryer heeft een RVS behuizing en een sterke industriële motor van 400V.

Uitgave 2 | Mei 2023 | LUCHT & ZO | 25 Hansa Service | Informatief
“Met onze bandenpomp-automaten worden jaarlijks 5 miljoen banden opgepompt”
NIEUW

Premio Auto neemt buurman

Carwash Tilburg over

Morgen 1 april gaat Carwash Tilburg aan de Geminiweg officieel over naar de nieuwe eigenaar en buurman Ties Weijtmans van Premio Tyre en Auto Service. Carwash Tilburg bestaat uit een Sonny’s wasstraat en 3 wasboxen. “Toen de

vorige eigenaar een tijd terug aangaf na 12 jaar te willen stoppen en de wasgelegenheid te willen verkopen, heb ik met mijn kinderen overlegt of we de wasstraat moesten overnemen. Zij zagen er wel wat in. Mijn garagebedrijf zit in het zelfde pand als

Carwash Tilburg wasstraat met de 3 wasboxen. Ik zie duidelijk een toekomstig synergie-effect tussen mijn garagebedrijf en de carwash.”

Zoals eerder geschreven ziet Ties Weijtmans voldoende mogelijkheden met zijn waslocatie. “We zitten in de buurt van een nieuwe woonwijk en ik ken natuurlijk nagenoeg alle auto- en garagebedrijven in de buurt voor eventuele zakelijke wasabonnementen. De wasstraat heeft een technische wascapaciteit van 50.000 wassingen en ziet er na 12 jaar nog goed uit, geen roestvorming ed. De oude eigenaar heeft recent een nieuwe coatingvloer in de wasstraat laten leggen, nieuwe borstels laten plaatsen in de wasstraat en een zijwand vernieuwd. Qua wasaantallen zitten we momenteel een stuk onder de technische capaciteit, dus we kunnen de komende jaren nog volop groeien.”

De afgelopen weken hebben zijn zoon Ties jr en een nieuwe wasstraatmedewerker meegedraaid met de oude eigenaar, die na 31 maart definitief is stopt. “Ik ben erg blij met deze nieuwe medewerker. Hij is erg enthousiast en actief. Als het even wat

26 | CARWASH & ZO | Mei 2023 | Uitgave 2
Rechts Ties Weijtmans en links zijn zoon Ties die vanaf 1 april mede de carwash zal runnen De vloer, enkele borstelsegmenten zoals de droogmitters en de wand zijn recent vernieuwd.

rustiger is dan maakt hij bijvoorbeeld de wasstraat schoon. Straks zijn er altijd 2 medewerkers tijdens de openingsuren in de waslocatie aanwezig.”

Upgraden

Op dit moment wordt het boeibord en uitstraling van Premio Auto doorgetrokken naar die van Carwash Tilburg. “Ik wil er een eenheid van maken, maar wel met behoud van de naam Carwash Tilburg, want die is goed. Momenteel wordt de inrijhoogte

bij de 3 wasboxen verhoogd zodat ook hogere busjes en campers hierin kunnen. Het terrein wordt schoongemaakt, onkruid verwijderd en ook komen er nieuwe vlaggen. Als de uitstraling weer helemaal up-to-date is kunnen we eventuele actie- en reclamecampagnes opzetten. We gaan komende maanden ons aandacht besteden aan het autowassen en later beetje bij beetje de waslocatie helemaal upgraden. Want 50.000 wassingen op deze locatie moet haalbaar zijn.”

Carwash Tilburg heeft gekozen voor het Paenen Pearls systeem dat gerecycled glas bevat. Deze ‘parel’ bestaat uit glas dat gewonnen wordt uit onder andere; oude autoruiten, ruiten van woningen en consumentenglas zoals flessen. Het glas wordt op korreldikte gezeefd en op kleur gesorteerd. Deze innovatieve manier van het verwerken van ‘oud’ glas heeft een grote bijdrage in het verduurzamen van ons eindproduct.

Uitgave 2 | Mei 2023 | CARWASH & ZO | 27
Het
is sinds 1 januari 2023 compleet vernieuwd! Cleaning Station is veranderd in vakblad CARWASH Nieuwsgierig? Bekijk eenvoudig alle nieuwe uitgaves online!
vertrouwde vakblad

Gezocht Fulltime Technisch product adviseur carwash

Ter uitbreiding van ons team zijn wij op zoek naar enthousiaste technisch product adviseurs voor de carwash- truckbranche.

Sireon is sinds 2004 specialist op het gebied van reinigingschemie voor de carwash- en truckwashbranche. Met zowel de ontwikkeling en productie binnen eigen huis kunnen wij snel schakelen en houden we de lijnen kort voor de klant. Met onze hoogwaardige en complete productlijn hebben wij voor elke klant de perfecte was oplossing in huis.

Wie zoeken wij?

Je hebt aantoonbare ervaring in de Carwash- en of Truckwasbranche.

Je bent resultaatgericht en hebt een commerciële instelling.

Je bent flexibel, nauwkeurig en kunt zelfstandig werken.

Je bent communicatief vaardig en collegiaal.

Je hebt affiniteit met techniek.

Wat ga je doen?

Je onderhoudt contact met huidige klanten en pleegt acquisitie voor het uitbreiden van de klantenkring.

Je ondersteunt klanten met deskundig advies over het product assortiment.

Je ontzorgt klanten door het instellen van machines en installaties en pleegt technisch onderhoud wanneer nodig.

Je verwerkt orders en activiteiten in het CRM- systeem en staat in nauw contact met je collega’s.

Lijkt het je leuk om ons team te komen versterken?

Stuur dan je sollicitatie en CV naar: chemie@sireon.nl.

Wat bieden wij?

Competititeve arbeidsvoorwaarden

Informele werksfeer binnen een team enthousiaste collega’s. Een auto van de zaak. Wekelijkse vrijdagmiddag borrel.

We kijken ernaar uit!

Roll-overs

In Tilburg bevinden zich 7 locaties met een rollover. Hiervan 5 commercieel die samen in totaal 7 roll-overs hebben waarvan er maar liefst 6 van het merk Christ. Niet vreemd want het hoofdkantoor van Christ Nederland is gelegen in Tilburg.

Lekker carwashen in … Tilburgse waslocaties wassen jaarlijks

voor bijna € 7 miljoen aan auto’s

Er is veel gaande in carwashland, vooral binnen het segment wasstraten. Vandaar dat we in vakblad CARWASH de rubriek ´Lekker carwashen in (plaats)’ zijn gestart. Hierin tonen we het aantal wasgelegenheden per plaats. Gezien de overname van Carwash Tilburg door buurman Premio Auto is in deze editie Tilburg aan de beurt. Tilburg heeft met 18 waslocaties, waarvan 16 commercieel, verhoudingsgewijs best veel wasgelegenheden!

Volgens het WPP Carwash Data bestand bevinden zich onderstaande carwashlocaties binnen de plaats Tilburg:

Aantal inwoners: 225.000

Aantal auto’s: 117.500

In totaal bevinden zich 16 commerciële waslocaties in Tilburg, waarvan:

Aantal wasstraten: 7 locaties (8 wasstraten)

Aantal roll-overs: 5 locaties (7 roll-overs)

Wasbox locaties: 12

Wasbox eenheden: 52 (gem 4,33 eenheden per locatie)

Waslocaties: 16

Wasstraten: 8

Van de 16 waslocaties in Tilburg bevinden zich er 10 bij een tankstation.

Wasstraten

In Tilburg staan dus 8 wasstraten bij 7 locaties. Twee locaties hebben een Christ, twee locaties een WashTec, een locatie DICO, een locatie Sonny’s en een locatie met 2 Holz wasstraten.

Samen met fabrikanten en uit interviews met wasstraat eigenaren hebben we per merk een ‘gemiddelde wasaantal per jaar’ bepaald. Waarbij Holz een beduidend hogere gemiddelde heeft dan bijvoorbeeld een Sonny’s.

Roll-overs: 7

Wasboxen: 54

Uit die gegevens kunnen we vaststellen dat de 7 wasstraat locaties in Tilburg gezamenlijk 420.000 wassingen per jaar doen.

Omzet

Uit het rapport Bovag Wassen en Cijfers 2022 blijkt dat de wasklant gemiddeld € 12,32 incl btw besteed per wassing. Dus er wordt in Tilburg bij wasstraten een jaarlijkse wasomzet behaald van € 5.174.400 incl btw

Met fabrikanten en interviews met ondernemers hebben we bepaald dat een roll-over gemiddeld 7500 wassingen per jaar doet. Dus de 8 roll-overs in Tilburg wassen samen 52.500 auto’s.

Uit BOVAG Cijfers blijkt dat de roll-over wasklant € 10,41 incl btw besteedt per wasbeurt

Dus de 9 roll-overs hebben een gezamenlijke omzet van € 546.525 incl btw

Wasboxen

Op 13 locaties kan de Tilburger de auto zelf wassen in een wasbox. Per wasboxlocatie bevinden zich gemiddeld 4,15 boxeenheden, dus totaal 54 wasbox-eenheden.

Uit gesprekken met leveranciers en ondernemers hebben we een gemiddelde kunnen bepalen van 4500 wassingen per wasbox per jaar. De 54 wasbox-eenheden in Tilburg wassen samen 243.000 auto’s per jaar.

Uit Cijfers BOVAG blijkt dat de wasboxklant per wassing € 4,78 incl btw besteedt. De wasboxomzet in Tilburg is : € 1.161.540 incl btw

Wasomzet

Totaal omzet Tilburg € 6.882.465

OMZET incl btw

Wasstraten: € 5.17 Miljoen

Roll-overs: € 546.000

Wasboxen: € 1,16 miljoen

Uitgave 2 | Mei 2023 | CIJFERS & ZO | 29
time to shine R I W A X N e d e r l a n d B . V . | B o e k d r u k k e r 3 | 3 8 6 1 S E N i j k e r k | T : + 3 1 ( 0 ) 3 8 3 3 3 3 3 1 5 | o f f i c e @ r i w a x . n l | w w w . r i w a x . n l high quality Swiss carwash products Bekijk het volledig aanbod op www.carwashwebshop.nl NIEUW Nieuwsgierig? Scan de QR-code Groots aanbod Snelle levering Voordelige prijs ALLES VOOR UW CARWASH

Project CarwashXL Coevorden Specificaties CarwashXL

Momenteel is de firma Christ bezig met het plaatsen van een EVO wasstraat aan de Monierweg 18 te Coevorden. Hier verrijst een nieuwe waslocatie met als bedrijfsnaam CarwashXL Coevorden. Opdrachtgever voor de bouw van de wasstraat is Henk Withaar die op dit adres al enkele jaren een groothandel in tegel- en sanitair heeft. Pierre Krieger van Christ: `Hij heeft ons benaderd voor de mogelijkheid van een wasstraat op een stuk grond achter zijn huidig bedrijf. Aangezien er in Coevorden alleen enkele roll-overs zijn en geen wasstraat hebben we hem geadviseerd voor een wasstraat te kiezen, maar dan wel een iets kortere (26,5 meter). Doorslaggevend was een onderzoek die dit aan gaf dat hier behoefte was aan een kettingbaan en dan met name op gebied van de snelheid en kwaliteit van het wassen. Op dit moment zijn we de wasstraat aan het plaatsen waarna de heer Withaar direct start met autowassen. Op een later moment wordt gekeken naar de mogelijkheden met stofzuigers en eventuele wasboxen.”

V Mitter

De V Mitter is meelopend. Deze loopt dus mee met de achterkant van de auto die daardoor droger wordt dan bij andere standaard Mitters. Het Teddytex borstel materiaal neemt de overgebleven druppels op en poetst tegelijktijdig  het voertuig helemaal op.

Na 100 wassingen wisselt de Mitter automatische van draairichting zodat de ene kant van het materiaal kan drogen. Hierdoor maken beide zijden optimaal gebruik van het Teddytex materiaal

Aard van project : Nieuwbouw

Start bouw : 12-04-2023

Geplande opening : 01-06-2023

WASSTRAAT

Aantal straten : 1

Aantal componenten : 15 per straat

Lengte kettingbaan : 26,5 meter

Lengte washal totaal : 32 meter (incl voorwas)

Leverancier wasstraat : Christ

Aantal zijborstels : 8x

Aantal dakborstels : 2x

Droog borstels/mitters : Nieuwe V mitter

Borstelmaterialen : Textiel

WATER & ZO

Oppompen grondwater : Ja 6m3 per uur

Leverancier : Remon

Water OSMOSE: Ja

Leverancier : Remon

Chemie Leverancier(s) : Christ Chemie

Uitgave 2 | Mei 2023 | PROJECT & ZO | 31

Nieuw bedrijfspand een mijlpaal in lange carwashcarrière Maurice Piket

Maurice Piket heeft een nieuw bedrijfspand aan de Magazijnweg 1F te Alphen aan de Rijn. Na een intensieve interne verbouwing kan hij met dit 160 m2 grootte bedrijfsruimte nog beter de groeiende vraag aan vanuit de wasstraatbranche. “Mijn klantengroep is de afgelopen 4 jaar gegroeid en daarvoor was sowieso het houden van een groter magazijnvoorraad nodig en dus ook meer ruimte. Je wilt immers de klant direct helpen. Vandaar dat ik gekeken heb naar een apart en groter bedrijfspand.” Dit bedrijfspand en de groei zijn wederom een grote mijlpaal in de reeds 25 jaar carwash carrière van Maurice Piket. We stelden hem enkele vragen hierover:

Heb je veel onderdelen op voorraad?

En welke zijn dat over het algemeen?

“We hebben steeds meer onderdelen op voorraad, denk hierbij aan schuimers, lampen, maar ook elektronische componenten, lagers, motoren, etc.. Die onderdelen waarmee de meeste storingen direct opgelost kunnen worden. Het idee is om uit eigen voorraad de carwashondernemers snel te beleveren en helpen bij problemen.”

Heb je een grote vaste klantengroep?

Vooral wasstraat ondernemers?

Onze klantenkring groeit eigenlijk met de week.

Uiteraard allemaal wasstraat ondernemers. Wij merken dat het werk dat we in het verleden hebben geleverd onze beste reclame is. Er is steeds meer communicatie tussen ondernemers, mensen delen hun ervaringen of deze nu goed of slecht zijn!

Ben je wasstraat specialist van Holz of meerdere merken?

“Holz is het merk waar ik mee ben ‘opgevoed’, daar heb ik de meeste ervaring mee. Maar dat wil niet zeggen dat wij geen mooie dingen kunnen toevoegen aan andere merken. Zo hebben we andere merken wasstraten van extra componenten voorzien zodat de wascapaciteit verhoogd werd. Er is in principe geen enkel merk waar wij niet van durven te zeggen dat we er niets aan kunnen verbeteren!”

Je hebt ook zelf componenten ontwikkeld, welke ?

“Wij hebben natuurlijk op het gebied van verlichting in samenwerking met Mike Hoffs laten zien dat er qua beleving heel veel te winnen is binnen de carwashbranche. Verder hebben we de MPT100 hoge druk paaltjes zelf helemaal ontwikkeld. Dat was een erg leuk proces dat we als team hebben gedaan. Op dat vlak zullen we nog met een paar

hele gave nieuwe dingen komen in de toekomst!”

Hoelang werk je al binnen de carwashbranche?

Zelf ben ik dit jaar 25 jaar (vanaf 1998) werkzaam binnen de carwashbranche. Mijn grote leermeester is Mark de Graaf geweest. Als 20 jarige jongen, zeer geïnteresseerd in techniek, hoorde ik van mijn vader (die was destijds bedrijfsleider bij Loogman) dat er een jong en vernieuwend carwash-installatiebedrijf ging starten, het huidige ACE. Mark zocht een monteur en ik ben daar als eerste medewerker ooit in dienst gegaan. Samen met Mark in een oude witte Peugeot 405 station (met steevast zijn hond Kidogo op het dashbord) hebben we half Europa door gereden. Daar hebben we samen veel beleefd en uiteraard ook enorm veel geleerd! In die tijd ontstonden de ‘grote jongens’ van nu, denk aan BOB autowas, Loogman, Anac, Kleiboer, Commandeur (het huidige UP carwash) enz.. Daar hebben we altijd veel voor gebouwd.

Na 3 jaar ben ik toen zelfstandig geworden en begon mij naast het verhuren aan ACE ook op andere merken dan Holz te richten.

Chemie

Toen kwam medio 2003 Jacob van Nimwegen op mijn pad en wekte mijn interesse met zijn destijds vernieuwende ideeën op het gebied van chemie. Hij bood mij een baan aan als rayonmanager van West Nederland bij Rumler, het huidige Caramba. Ook een hele leerzame periode. Maar het bloed kruipt

32 | TECHNIEK& ZO | Mei 2023 | Uitgave 2

waar het niet gaan kan en ik bleef altijd sleutelen bij klanten! Dat gaf mij toch het meeste voldoening.

Weer bouwen

Als chemieleverancier kwam ik bij Mr. Waxs in Utrecht, Hilversum en Amersfoort. Hier waren zij zelf begonnen aan het bouwen van en eigen carwashtechniek en dat was voor mij erg interessant natuurlijk! Jan Hessing vroeg mij bij hem te komen werken en heb samen met hem 3 jaar lang veel leuke dingen in eigen huis mogen bouwen. Nadat we 3 vestigingen hebben gebouwd hield het daar voor mij wat bouwen betreft op. Maar ik was nog lang niet uitgebouwd en begon weer in 2008 voor mijzelf als ZZP´er (Maurice Piket Techniek).

Buitenland

Ik begon mij weer aan ACE te verhuren en ook lange tijd aan Holz zelf in Duitsland. Voor Holz ben ik de projecten van Calinauto in Frankrijk gaan bouwen, maar het lang weg zijn in het buitenland begon een beetje op te spelen.

Voor de projecten in Frankrijk begon ik ‘eigen’ mensen mee te nemen en merkte dat het vergroten van mijn slagkracht nog meer voldoening gaf. Meer handen, meer productie! Naar aanleiding van deze ervaringen ben ik de groep mensen die echt wat kunnen op carwash gebied gaan vergroten! Hierdoor konden samen steeds grotere klussen aan en staan we nu waar we staan!”

TURBO NOZZLES BLAST-TEC PRO ROTERENDE HYDRAFLEX Meer impact Lange levensduur Heavy duty Minder water Whatsapp ons op 06 828 949 95 Watermagic BV Klompenmakerstraat 135 3194 DD Hoogvliet Rotterdam Tel: 0180 239 509 Email: sales@watermagic.nl Web: www.watermagic.nl Het beste uit Italië op het gebied van borstels en accessoires
Advertentie
Hansa Ser vice It’s all in the name! Hansa Ser vice B.V. | Tienboerenweg 26a | 3641 RA Mijdrecht Telefoon: (020) 617 70 67 | www.hansaservice.nl | info@hansaservice.nl VERTROUWD!! BANDENPOMP De meest betrouwbare luchtunit van Nederland RVS behuizing Gratis of betaalde uitvoering Leverbaar in elke RAL kleur 8 meter slang met staalinlage Ook leverbaar in een compacte versie RAL KLEUR YOUR LOGO Carwash LED STRIP Compacte uitvoering

Van Holland bouwt een prachtig stofzuigplein

bij De Gooise Carwash in Blaricum

Frank van Walraven is in zijn nopjes na het afronden van zijn project bij de Gooise Carwash te Blaricum. “Een op alle vlakken schitterende waslocatie. De wasstraat en uiteraard het stofzuigplein. Deze mooie opzet hoort echt thuis in het Gooi, al plaatsen we natuurlijk door het hele land stofzuigpleinen die door ons tot in de puntjes zijn verzorgt en op extreem hoog niveau opgebouwd en afgewerkt worden. Behalve voor het oog is het stofzuigplein ook technisch bezien een plaatje.”

Frank Walraven: “De Gooise Carwash is in alle opzichten een geweldig leuk project geweest. Ik kwam vorig jaar in contact met Maarten Diks & Reinoud van Mierloo. Ze vroegen me eens langs te komen en mee te denken over de opzet van een tweede waslocatie. Na een kort overleg was het al snel duidelijk dat er iets moest komen voor de rasechte Gooise inwoner, luxe en topkwalteit. Een prachtige industriële omgeving met volledige afwerking en eindeloze luxe om de verwende Gooise autowasklant geheel te ontzorgen.

Samenwerking

Al snel werd duidelijk dat Jan Stuyt (Stuyt Architecten) onderdeel uitmaakte van het team. Jan en ik hebben met meerdere projecten samengewerkt en bekijken altijd de knelpunten en belangen van beide kanten. Er moeten nu eenmaal compromissen gemaakt worden tussen de wens van de klant en de technische haalbaarheid. Ook werd al snel duidelijk dat Christ de leverancier werd van de wasstraat waar we de afgelopen jaren eveneens veel mee hebben samengewerkt. Zowel wij als Christ werken veel samen met montageteam Van Kessel, dus die kon bij de Gooise Carwash de wasstraat en ons stofzuigplein opbouwen.”

Het stofzuigsysteem

“We hebben het stofzuigsysteem opgebouwd met:

• Twee turbines van 20kW,

• Een perslucht gereinigd filter met een capaciteit van 4500m3/h

• 3 stuks voorafscheiders (cyclonen)

• Een besturing die het geheel op vacuümdruk energiezuinig aanstuurt

• Een leidingnet uitgevoerd met dubbele slangen

“Het leidingnet is aangesloten op 3 cyclonen. Dit zorgt namelijk voor een hoge bedrijfszekerheid en enorme energiebesparing. Er wordt veel gespeculeerd over de werking van cyclonen. Door cyclonen goed toe te passen kan onnodig veel energieverbruik worden voorkomen. Dit komt omdat we in tegenstelling tot andere aanbieders de cyclonen NIET alleen inzetten om grove vervuiling te scheiden ter bescherming van het perslucht gereinigd filter. Dit wordt dan eigenlijk alleen maar gedaan om hun eindfilter te beschermen daar deze eigenlijk niet bestand is voor het enorme intensieve gebruik in een carwash. Cyclonen hebben uiteraard als doel om het vuil te scheiden van lucht, echter door deze cyclonen zo dicht mogelijk te plaatsen bij de stofzuigslangen wordt er een grootste stap gezet met het besparen van energie.”

Lucht pistolen

“Op het plein wilde Maarten bij enkele opstelplaatsen lucht pistolen. Hiervoor hebben we prachtige roestvaststalen hangzuiltjes gemaakt waar simpel het slangetje en pistooltje aan gehangen kan worden.

Uitgave 2 | Mei 2023 | TECHNIEK & ZO | 35

EXCLUSIEF DEALER NEDERLAND VAN

• Opbouw compleet RVS

• Duurzame CAT pompen

• Hoogwaardige onderdelen en electronica

• Exclusief design

Versteeg Carwash

Arkeneel 8 3905 NS

Veenendaal/ Nederland

www.carwashservice.nl

Innovaties die er toe doen en advies dat er toe doet

Een kleine greep van wat wij doen:

• Dé innovatieve LED verlichting die merk onafhankelijk op elk type machine past.

Zowel voor wasstraat, roll-over als wasboxen.

• Wasbox besturing voor elk type wasbox. Zowel nieuwe als bestaand.

• Osmosewater tappunt.

• Toevoegen van beleving door middel van licht, geluid en special effects.

• Technische IT vraagstukken tussen analoge en digitale techniek.

• Ontwikkelen van hard- en software voor de autowasindustrie.

TECHNOLOGY MEETS RT TECHNOLOGY MEETS RT
WWW.MIKEHOFFSENGINEERING.NL | MIKE HOFFS | +31 (0)24 - 820 02 08

Super simpel, maar heel degelijk en ergonomische. Ook hebben we gekozen voor kokerzuiltjes voor de stofzuigslanghouders en de prullenbakken.

Uiteraard is al het roestvaststaal materiaal op het plein schoon en gestraald en vormt het één mooi geheel. Om te voorkomen dat het luchtverbruik op het stofzuigplein te hoog wordt hebben we een automatische afsluiter aan het systeem toegevoegd die het luchtsysteem afsluit zodra de druk in het persluchtsysteem te laag wordt. Hierdoor krijgt de wasstraat altijd voorrang op de lucht spuitjes.”

Afzuiging gehele pand

“Later in het project kwam de vraag over ventilatie van het gehele pand. Na wat voorbeeld projecten te hebben besproken werd door Maarten Diks besloten alleen de wasstraathal af te gaan zuigen. We hebben twee grote dakventilatoren geselecteerd zodat de juiste luchtsnelheid in de tunnel gerealiseerd kan worden. Hierdoor staat de operator, aan de ingang van de wasstraat, niet meer in de chemiedampen zijn werk te doen.

Een bijkomend voordeel is dat de levensduur van het washalgebouw door deze ventilatie aanzienlijk verlengt wordt. De ventilatoren worden middels frequentieregelaars aangestuurd. De besturing heeft een kalenderfunctie zodat na één keer juist programmeren er eigenlijk niet meer naar omgekeken hoeft te worden. De ventilatoren worden zo ingesteld dat als de wasstraat geactiveerd wordt de ventilatoren harder gaan draaien dan wanneer de wasstraat uit staat. Zo houden we het energie verhaald optimaal.”

Crawumm Ultimate van Caramba

De schrik voor insecten

Het voorjaar is begonnen en de insecten komen weer tevoorschijn. Met als nadeel dat de auto’s er weer onder komen te zitten. Caramba Nederland komt daarom met een nieuw artikel, de schrik voor alle insecten: Crawumm Ultimate

Deze ultieme voorreiniger doet het voorjaarsvuil zoals insectenresten, vogel- en bijenpoep, stuifmeelresten en boomhars snel verdwijnen.

Advertentie

De efficiënte en lakbeschermende formule zorgt ervoor, dat het vuil zichtbaar snel wegloopt. Met als resultaat een glanzende auto, die schittert in het voorjaarszonnetje.

Crawumm Ultimate is beschikbaar in 25 liter cans en heeft artikelnummer 8122320025.

Interesse?

Bel 0592-345161, mail naar info@carambanederland.nl of vraag er naar bij uw accountmanager.

HS BOOST van 4Carwash

“Na een succesvolle testperiode in 2022 heeft 4Carwash BV met HS BOOST een nieuw product aan haar assortiment kunnen toevoegen. HS BOOST is een additief wat aan standaard voor& velgenreinigers kan worden toegevoegd om desgewenst extra reinigingskracht te creëren.

In de testfase is gebleken dat insecten en vogelpoep zich gemakkelijker laten verwijderen waardoor meer snelheid in de wasstraat kan worden verkregen,” aldus Wybe Zadel.

Vendingautomaat met VIP Parfumkaarten

AutoParfumerie biedt u

• Gratis vending machine met zo’n 400 VIP-parfumkaarten

• U ontvangt per verkochte VIP Parfumkaart €2,00

• Klant rekent via de machine af met ons via een eenvoudige pintransactie

• De machine wordt steeds gevuld. Keuze uit 40 VIP Parfumgeuren

Uitgave 2 | Mei 2023 | VARIA | 37
Meer info info@4carwash.nl of +31 (0) 6 531 712 72
u interesse? Mail dan naar info@q-dp.nl of bel met +31 (0) 6 520 444 53
Heeft
Wordt ook supplier van AutoParfumerie. Plaats ook deze fraaie vending machine.

Leverancier autowasinstallaties, wasborstels, wasboxen en reinigingsmiddelen. Onderhoud, revisie en onderdelen van WashTec installaties www.hoogendijkcarwash.nl

Leverancier autowasinstallaties, wasborstels, wasboxen en reinigingsmiddelen. Onderhoud, revisie en onderdelen van WashTec installaties www.hoogendijkcarwash.nl

WIE LEVERT WAT ACE Carwash Systems Gouwzeestraat 11 1382 KD Weesp T 0294 491 567 info@ace-europe.nl www.ace-europe.nl Zeer hoogwaardige producten die toegepast kunnen worden op bijna alle merken autowasinstallaties. www.meijercarwash.nl 0592 - 26 28 33 SoftCare2 Pro De roll-over machine voor autowassen op het hoogste niveau. www.washtec.nl - 079 - 36 83 720 3 Axibonnen - Flyers 3 Social Media Beheer 3 E-mail Marketing 3 Social Advertising 3 Video’s 3 Waspassen 3 Handdoekjes www.axipoint.com - 0251- 70 02 02 Voor al uw Carwash Marketing Wasboxen voor elke locatie Flexibele techniek en gebouwen voor elke doe-het-zelf waslocatie. www.washtec.nl - 079 - 36 83 720 www.washnet.nl Ontwikkeling, ontwerp, bouw én onderhoud van wasboxen www.washnet.nl Ontwikkeling, ontwerp, bouw én onderhoud van wasboxen BORSTELSYSTEMEN DOE-HET-ZELF-BOXEN HONDENWASSTRAAT POETSEN REINIGINGSPRODUCTEN LAKBEHANDELING LAKBEHANDELING RANDAPPARATUUR ROLL-OVERS LAKBEHANDELING RECLAME EN UITSTRALING RECLAME EN UITSTRALING TRUCKWASH BORSTELSYSTEMEN Advertentie
www.meijercarwash.nl

(0)85-4018271

sales@mesa-coatings.eu

CARWASH CHEMIE

Begin dit jaar heeft u in dit vakblad en op onze website (cleaningstation-carwash.nl) een uitge breid artikel kunnen lezen over het IPE water filter systeem. Dit systeem is o.a. in staat om volledig automatisch het opgevangen vuil uit het filter te verwijderen. Bedenkers van dit systeem zijn Renald Moens van Carwash 360 en Frank Wal raven. Inmiddels zijn er zo’n 9 carwashlocaties met dit systeem uitgerust en de animo vanuit de nationale- als ook internationale carwashsector is groot. Gezocht werd naar een distributeur om de vraag op te vangen. Aangezien Frank Walraven vele ja ren werkzaam is bij Van Holland Stofzuigsystemen is uitein delijk voor dit Montfoortse bedrijf gekozen.

Martin van Zetten van Van Holland BV: “Het IPE filter systeem is bezig het watermanagement bij carwashes totaal op de kop te zetten en heeft dan ook een enorme potentie. Ik wist natuurlijk al een langere tijd dat Frank hiermee bezig was en we hebben regelmatig hierover gesproken. Binnen Van Holland is Frank ver antwoordelijk voor de carwashbranche en een 2e pet van IPE zou alleen maar voor onduidelijkheid zorgen binnen de branche. Doordat het IPE systeem nu ook onder de paraplu van Van Hol-

Frank Walraven: “We kunnen ondernemers producten aanbieden op gebied van centraal stofzuigsystemen en watermanagement. Qua orders van stofzuigsystemen zit het al goed, maar de animo voor het IPE filter is booming. Er zijn de laatste jaren veel

geprogrammeerde tijden systeem draait 24/7 wat verzet. Iedere ochtend filter gepasseerd en voor gebruik. Een bijkomstigheid rator die alleen maar gaat stinken. Ozon vernietigd ter van de wasstraat is relatief gemakkelijk is De Ozongenerator genereert wat net voldoende is kan vormen voor de @5micron proceswater straten voldoende om Het systeem zal bij seizoens maar zal exact de zelfde dus niks wat betekend type vervuiling of het constant!

Door dat het systeem vangputten extreem vangen. Doordat we heeft de slip niet de tjes en loost deze op zienlijk minder vaak Naast de besparing putten kleeft er ook Na het in bedrijf stellen wasstraat nagenoeg

WIE LEVERT WAT
www.mesa-coatings.eu
Mastbos
Bladel Nederland SoftLine2
Modulair
en www.washtec.nl - 079 - 36 83 720 proudly made in Germany Hoog volume RVS AUTOWASSTRATEN tel: 085 - 0653 299 www.dicocarwash.nl Cleaning Transport Cleaning ACE Carwash Systems Gouwzeestraat 11 1382 KD Weesp T 0294 491 567 info@ace-europe.nl www.ace-europe.nl STOFZUIGERS VERLICHTING LED VLOEISTOFDICHTE VLOER WATERRECYCLING WATERRECYCLING CARWASH CHEMIE TRUCKWASH TRUCKWASH TRUCKWASH WASSTRATEN AquaPUR2 waterterugwinning Innovatieve waterbehandeling voor roll-overs. tel. 06-53171272 E: info@4carwash.nl www.4carwash.nl www.blob-ps.com CHEMIE Sireon Carwash Products B.V. (0)252-626699 chemie@sireon.nl www.sireoncarwash.com Optimaliseer carwash WWW.GLANSPROTECTOR.COM
+31
7 5531 MX
kettingwasstraten
en flexibel concept voor elke gewenste capaciteit
van IPE filter Bezinktank Filter OBAS WWW.GLANSPROTECTOR.COM Tel. 06-512 666 23 info@vlietwash.nl www.vlietwash.nl
CHEMISTRY FOR A CLEAN WORLD www.nerta.com Nerta nv info@nerta.com 0114 – 78 82 02 Jeroen Veldhuizen Oost Nederland 06 11 76 71 60 Sjef Weber Zuid Nederland 06 21 16 77 20 Sander Könning Noord Nederland 06 81 72 33 63 Patrick van der Velde West Nederland 06 53 48 57 62 KOOP RECHTSTREEKS VAN DE FABRIKANT Meer dan 50 jaar ervaring Gegarandeerde 24h levering Betrouwbare partner in meer dan 70 landen
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.