Cleaning 1 - 2024

Page 1

MRT 2024 01

Eerste RIWASH locatie met eerste

STOTZ wasstraat

Het heeft iets langer geduurd dan gepland, maar begin februari kon RIWASH Nijkerk eindelijk zijn gehele wascentrum in gebruik nemen. Hiermee is de eerste wasstraat van het merk STOTZ en de eerste RIWASH waslocatie in Nederland een feit.

Na afronding projecten Horst en Sliedrecht volgen Tegelen en Beek en Donk

Het is duidelijk dat Vissers Energy Group toekomst ziet in het autowassen. “Dat klopt,” aldus Jeroen Visser. “Wel in combinatie met een tankstation. Met de volgende nieuwbouwprojecten in Tegelen en Beek en Donk starten we dit jaar.” In deze editie een technisch artikel over de korte DICO wasstraat in Horst.

Mike Hoffs ontwikkelt Wall Washer

LED-balkverlichting

Samen met Maurice Piket heeft Mike Hoffs al vele wasstraten, roll-overs en wasboxen voorzien van ledlampen. Omdat de Ledverlichting in een carwash onderhevig is aan veel water en chemie, wat de levensduur van de lampen negatief kan beïnvloeden, meende Mike Hoffs samen met Maurice Piket een eigen verbeterde LED-verliching te ontwikkelen: de Wall Washer LED-balk en bijhorende spotlight.

Colofon Cover

Fotograaf:

CULT Content Creators

Situatie:

Vissers Carwash Horst

5 Marcel Cauli geeft Extendasstokje door

11 WinterWasWeken: 62.000 ingeleverde kanskaarten en winnaar bij One2Wash

22 Falcon Carwash neemt wasgedeelte

Kuzee Souburg over

23 Technische kennis-update wasstraten bij ABM

Uitgever: Berrie Wolters

Postbus 6672 • 6503 GD NIJMEGEN

Telefoon: +31 (0)6 5218 3174

E-mail: wpp-redactie@kpnmail.nl

Oplage: 1500

verschijning: 6 x per jaar

33 Veel wasstraat-ondernemers wel te porren voor overname

35 TORQX groeit door overnames naar 17 CLARO waslocaties

En nog veel meer...

Drukkerij: Veldhuis Media, Meppel

Opmaak: Creatieve Gasten, Nijmegen

Verspreiding: PostNL

www.cleaningstation-carwash.nl

Uitgave 1 | maart 2024 | INHOUDSOPGAVE | 3
INHOUDSOPGAVE
12
19
Uitgave 01
16

VAN HOLLAND

Centrale stofzuigersystemen

Voorafscheiders Pompsystemen Frequentie-en besturingsystemen Mattenzuigers Slanghouders Felxibele slangen, spleetzuigers & slang koppelingen Interieurreinigingsbanen Maatwerk van o.a. waterbakken lavabogen etc.

Meer informatie: www.vanholland.nu

Aardvletterweg 2 | 3417 XL Montfoort | +31 (0) 348-447030

Marcel Cauli geeft Extendasstokje door

Na bijna een kwart eeuw aan het roer te hebben gestaan, kondigde Marcel Cauli aan afscheid te nemen als CEO en aandeelhouder van Extendas BV. Marcel Cauli: “Onder mijn leiding is Extendas uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende spelers in de petrol- en carwashmarkt, waar dagelijks circa 40 medewerkers zich inzetten om bedrijfskritische processen op vele tankstations en wasstraten in goede banen te leiden. Samen met Edwin Westen, die helaas veel te vroeg is overleden, startte ik in 2001 Extendas. Het bedrijf heeft in die jaren producten zoals het backoffice systeem FuelOffice en het kassasysteem SPINpos succesvol in de markt gebracht.”

“In goed overleg met aandeelhouders en directie heb ik ervoor gekozen om per 1 februari jongstleden uit te treden en mijn aandelen over te dragen aan Mokobouw. Arjan Vissers is benoemd tot de nieuwe CEO en zal samen met Tim Bethlehem (CFO) de directie voeren.”

Nieuwe website Bio

Industrials

De firma Bio Industrials uit Oss, importeur van het chemiemerk Flowey, heeft een vernieuwde website. Op deze website kan de bezoeker aanvullende informatie krijgen over het bedrijf, maar ook worden op de website nieuwe (product)ontwikkelingen toegelicht, zoals binnen de carwash- transport (truckwash), car detailing branche. Voor dat laatste segment voorziet de website ook van een consumenten webshop. Tevens is het mogelijk van voorgenoemde branches productfolders te downloaden.

Wiggerts Soest uitgebreid van 14 naar 18 wasboxen

De heer Wiggerts richt zich vele jaren op het wasboxsegment en heeft momenteel 3 locaties: Hilversum (12 boxen), Zeewolde (16 boxen) en Soest. Locatie Soest had al 14 wasboxen, maar daar wordt momenteel door de firma Washnet 4 extra nieuwe wasboxen geplaatst. Het aantal komt dan op 18. De aanloop naar deze wasboxlocatie was zo groot en groeiend dat er zelfs bij 14 wasboxen er regelmatig rijen stonden. Vandaar dat er besloten is om er 4 extra boxen bij te plaatsen.

Uitgave 1 | maart 2024 | VARIA | 5
Bekijk hier de vernieuwde website
Upgraden van bestaande techniek Versnellen van het wasproces Verbeteren van de waskwaliteit. Verrijken van de ervaring tijdens het wasproces kijk voor meer informatie op www . mauricepiket . nl Benieuwd hoe? VOOR MEER VRAGEN NEEM CONTACT OP VIA +31 (0)6 200 000 91 OF MAIL NAAR MPIKET77@GMAIL.COM CADIS | A STAR IS BORN verkoopnl@christ-ag.com • Tel.+31-13-543 543 3 • www.christ-ag.com More-than-CW-CADIS-schräg-239_95-2023_NL.indd 1 03.03.23 12:54

Meld u aan voor de WinterWasWeken

maanden hun auto bij u komen wassen of poetsen? Eén van de manieren om klanten te trekken, is deelname aan de BOVAG WinterWasWeken.

Deze actie vindt jaarlijks plaats in de maand januari en meedoen is eenvoudig: gewoon voor 13 november aanmelden op mijn.bovag.nl/winterwasweken.

kanskaart mee. Op elke kanskaart staat een unieke code waarmee klanten kans maken op een van de ruim zeventig prijzen en ze ontvangen altijd een bedankprijs.

Nieuwe CAO tot en met maart 2025

Deelname

De bedankprijs is een gratis tweede kaartje op een dagje uit naar keuze. De hoofdprijs is een auto ter waarde van € 10.000 uit te zoeken op viaBOVAG.nl.

Zowel de achterban van BOVAG, de BETA en de leden van de vakbonden hebben ingestemd met het principeakkoord voor de nieuwe CAO Tankstations en Wasbedrijven en deze is inmiddels ook officieel aangemeld bij het ministerie.

Mark de Graaf herbenoemd

De CAO geldt met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2024 en loopt af op 31 maart 2025. De volledige tekst van de nieuwe CAO komt binnen enkele weken ook in een doorklikbare variant online. Nadat de CAO algemeen verbindend is verklaard, zullen er ook boekjes gedrukt worden, waarvan BOVAG-leden per hoofdlidmaatschap kosteloos één exemplaar ontvangen.

Mark de Graaf van Bob Autowas is tijdens de algemene ledenvergadering van BOVAG Autowas- en Poetsbedrijven per acclamatie herbenoemd tot voorzitter van deze afdeling. Zijn eerste zittingstermijn liep af en hij stelde zich herkiesbaar voor een tweede termijn. De vergadering waarin hij werd herkozen vond plaats op de Car Wash Show Europe in de Kromhouthal in Amsterdam.

Bijbestellen is mogelijk via mijn.bovag.nl. In tegenstelling tot de wettelijke termijn van maximaal één maand proeftijd in geval van een arbeidsovereenkomst van zes maanden of langer, maakt de nieuwe CAO twee maanden proeftijd mogelijk. Neem voor vragen contact op met BOVAG Ledenadvies via 030-6595300 of ledenadvies@bovag.nl.

Aan deelname is een eenmalige bijdrage per vestiging verbonden waar tegenover staat dat u meelift op landelijke communicatie die BOVAG organiseert. Net als voorgaande jaren stelt BOVAG communicatie-uitingen aan u beschikbaar. Een wasstraat met kettingbaan betaalt € 600 een roll-over € 300 en een autopoetsbedrijf € 200. Een klein bedrag als je het vergelijkt met een advertentie in de plaatselijke krant of een flyer bij het wekelijkse folderpakket. Hoe meer leden deelnemen, hoe groter de landelijke dekking en natuurlijk de communicatie naar de consument.

Eigen prijzen of bedankje Naast een vastgesteld prijzenpakket, is het ook mogelijk om zelf prijzen aan uw klanten beschikbaar te stellen. Denk aan een waspas, een winterset of een interieurreiniging. Laat bij uw inschrijving weten welke prijzen u beschikbaar stelt, deze prijzen worden verloot onder uw eigen klanten. Het is ook mogelijk om in plaats van een prijs een bedankje mee te sturen in de bevestigingsmail die consumenten ontvangen na deelname.

BOVAG Energie introduceert zonnepanelenlease

BOVAG-nieuws verschijnt onder de verantwoordelijkheid van BOVAG.

Kijk op mijn.bovag.nl voor meer informatie over BOVAG en het lidmaatschap

 Meer weten? Kijk op www.mijn.bovag.nl/winterwasweken

De prijzen van zonnepanelen zijn de afgelopen tijd gedaald, waardoor het nu nog interessanter is om zonnepanelen op uw bedrijfspand te laten leggen. Als u niet in één keer een groot bedrag eraan wilt besteden, dan is Zonnepanelen Lease+ van BOVAG Energie misschien iets voor u.

Hiermee krijgt u voor een vast bedrag per maand tien jaar lang gegarandeerd een werkend zonnestroomsysteem. Er komen geen extra kosten bij voor bijvoorbeeld installatie en reparatie. Doordat u direct eigenaar bent van de panelen, kunt u bovendien subsidie aanvragen. Doet u een aanvraag, dan kunnen de zonnepanelen binnen zes weken op uw dak worden

gelegd. Hiermee neemt u stappen in de verduurzaming van uw bedrijfspand, en bespaart u gelijk geld op uw energierekening. U bent minder afhankelijk van schommelende energieprijzen of eventuele netcongestie. Meer informatie vindt over de voordelen en voorwaarden vindt u op bovagenergie.nl/ zonnepanelen-lease.

maart 2024 | BOVAG | 7
Online hulp bij energie besparen
Stoppen of doorgaan?
Wist u dat een goede bedrijfsoverdracht vijf jaar in beslag neemt? Denkt u erover om te

Pitspro Academy is het splinternieuwe opleidingsplatform voor tankstation- en autowasprofessionals. Via dit platform bieden BOVAG en Innovam diverse (online) opleidingen, trainingen en cursussen aan. Deze zijn kosteloos voor leden van BOVAG én hun medewerkers.

Bij goed ondernemerschap hoort goed werkgeverschap en daar helpt BOVAG graag bij. Juist in tijden van personeelstekorten is het belangrijk om (extra) zuinig te zijn op medewerkers en te investeren in hun ontwikkeling. Pitspro Academy verzorgt toegankelijke, praktijkgerichte (online) opleidingen op het gebied van bijvoorbeeld veiligheid, klantcontact en management.

Ga naar www.pitspro.nl, maak een account aan, kies een opleiding en start meteen.

Leden van BOVAG kunnen kosteloos gebruikmaken van het aanbod van Pitspro Academy. Nog geen lid en wel interesse? Kijk op www.bovag.nl/lidmaatschap.

Academy

voor tankstation- en autowasprofessionals

naar
Ga
www.pitspro.nl

Meld u aan voor de WinterWasWeken

Deelname

maanden hun auto bij u komen wassen of poetsen? Eén van de manieren om klanten te trekken, is deelname aan de BOVAG WinterWasWeken. Deze actie vindt jaarlijks plaats in de maand januari en meedoen is eenvoudig: gewoon voor 13 november aanmelden op mijn.bovag.nl/winterwasweken.

kanskaart mee. Op elke kanskaart staat een unieke code waarmee klanten kans maken op een van de ruim zeventig prijzen en ze ontvangen altijd een bedankprijs. De bedankprijs is een gratis tweede kaartje op een dagje uit naar keuze. De hoofdprijs is een auto ter waarde van € 10.000 uit te zoeken op viaBOVAG.nl.

Museum voor historische verbrandingsmotoren erkend door BOVAG

Mark de Graaf herbenoemd

Algemeen voorzitter Han ten Broeke heeft aan de Stichting Historische Verbrandingsmotoren Papendrecht (SHVP) het schild uitgereikt dat hoort bij de status BOVAG-erkend museum. Na het DAF Museum, het Louwman Museum en Visscher Classique is SHVP het vierde museum dat zich BOVAG-erkend mag noemen. De

Mark de Graaf van Bob Autowas is tijdens de algemene ledenvergadering van BOVAG Autowas- en Poetsbedrijven per acclamatie herbenoemd tot voorzitter van deze afdeling. Zijn eerste zittingstermijn liep af en hij stelde zich herkiesbaar voor een tweede termijn. De vergadering waarin hij werd herkozen vond plaats op de Car Wash Show Europe in de Kromhouthal in Amsterdam.

unieke collectie omvat klassieke statische verbrandingsmotoren van 1917 tot medio vorige eeuw, waarvan een groot deel dankzij vrijwilligers volledig operationeel is. De missie van het museum is niet voor niets het behoud van dit zeer bijzondere technisch historisch erfgoed in Nederland.

Aan deelname is een eenmalige bijdrage per vestiging verbonden waar tegenover staat dat u meelift op landelijke communicatie die BOVAG organiseert. Net als voorgaande jaren stelt BOVAG communicatie-uitingen aan u beschikbaar. Een wasstraat met kettingbaan betaalt € 600 een roll-over € 300 en een autopoetsbedrijf € 200. Een klein bedrag als je het vergelijkt met een advertentie in de plaatselijke krant of een flyer bij het wekelijkse folderpakket. Hoe meer leden deelnemen, hoe groter de landelijke dekking en natuurlijk de communicatie naar de consument.

Eigen prijzen of bedankje

BOVAG werkt aan brancheformat voor CSRD

Naast een vastgesteld prijzenpakket, is het ook mogelijk om zelf prijzen aan uw klanten beschikbaar te stellen. Denk aan een waspas, een winterset of een interieurreiniging. Laat bij uw inschrijving weten welke prijzen u beschikbaar stelt, deze prijzen worden verloot onder uw eigen klanten. Het is ook mogelijk om in plaats van een prijs een bedankje mee te sturen in de bevestigingsmail die consumenten ontvangen na deelname.

 Meer weten? Kijk op www.mijn.bovag.nl/winterwasweken

Vanaf dit jaar krijgt u te maken met de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD), een Europese wet die vraagt om uitgebreide en gedetailleerde rapportage over duurzaamheid. Grote bedrijven zijn rapportageplichtig en als kleine ondernemer kunt u klant of leverancier zijn van zo’n CSRD-plichtige onderneming, zoals banken, leasemaatschappijen of verzekeraars. Dan kunt u vragen verwachten over de duurzame impact van uw goederen of diensten. BOVAG is op dit moment in gesprek met deze partijen om te komen tot een uniform brancheformat. We willen daarmee de data die u straks moet aanleveren zo behapbaar mogelijk houden.

BOVAG-nieuws verschijnt onder de verantwoordelijkheid van BOVAG.

Kijk op mijn.bovag.nl voor meer informatie over BOVAG en het lidmaatschap

Online hulp bij energie besparen
of doorgaan?
Stoppen
Wist u dat een goede bedrijfsoverdracht vijf jaar in beslag neemt? Denkt u erover om te Uitgave 1 | maart 2024 | BOVAG | 9

Huur van machines behoort tot de mogelijkheden

8 (De Batterijen)
NS Veenendaal Telefoon: 0318 55 08 83 info@carwashservice.nl www.carwashservice.nl Specialist in het repareren, onderhouden en reviseren van autowasmachines
Arkeneel
3905

Meld u aan voor de WinterWasWeken

maanden hun auto bij u komen wassen of poetsen? Eén van de manieren om klanten te trekken, is deelname aan de BOVAG WinterWasWeken. Deze actie vindt jaarlijks plaats in de maand januari en meedoen is eenvoudig: gewoon voor 13 november aanmelden op mijn.bovag.nl/winterwasweken.

Groot succes: 62.000 ingeleverde kanskaarten en winnaar bij One2Wash

Deelname

Tijdens de WinterWasWeken geeft u iedere klant een kanskaart mee. Op elke kanskaart staat een unieke code waarmee klanten kans maken op een van de ruim zeventig prijzen en ze ontvangen altijd een bedankprijs. De bedankprijs is een gratis tweede kaartje op een dagje uit naar keuze. De hoofdprijs is een auto ter waarde van € 10.000 uit te zoeken op viaBOVAG.nl.

De BOVAG WinterWasWeken in januari zijn achter de rug. Het was dit jaar een groot succes: consumenten leverden maar liefst 62.000 kanskaarten in, waarmee ze kans maakten op diverse prijzen. De hoofdprijs is gewonnen door een klant van One2Wash in Zaandam, die een cheque ontvangt ter waarde van € 10.000,- voor een auto naar keuze. Ook was er een onderlinge competitie onder de deelnemende autowas- en poetsbedrijven. Bij Autoradam Almere Oost zijn verhoudingsgewijs de meeste kanskaarten verzilverd. Daarmee winnen zij een personeelsuitje ter waarde van € 1.500,-.

Mark de Graaf herbenoemd

Tijdens de actie reikten autowas- en poetsbedrijven 517.500 kanskaarten uit aan hun klanten. In totaal werden zo’n 62.000 van deze vouchers verzilverd, een conversie van maar liefst 12 procent. Dat is bijna drie procent hoger dan vorig jaar, terwijl er toen minder bedrijven meededen aan de actie.

Hoofdwinnaar

De hoofdprijs is gewonnen door een klant van One2Wash Zaandam. De winnaar nam op donderdagmiddag 22 februari een cheque in ontvangst ter waarde van € 10.000,- voor een auto naar keuze, in te wisselen bij een BOVAG-bedrijf. Naast de hoofdprijs maakten consumenten ook wekelijks kans op een weekendje weg of wellnessarrangement. Deze prijzen zijn gewonnen door klanten van de onderstaande autowasbedrijven. De weekwinnaars weekend Summio Parcs zijn gevallen bij:

Mark de Graaf van Bob Autowas is tijdens de algemene ledenvergadering van BOVAG Autowas- en Poetsbedrijven per acclamatie herbenoemd tot voorzitter van deze afdeling. Zijn eerste zittingstermijn liep af en hij stelde zich herkiesbaar voor een tweede termijn. De vergadering waarin hij werd herkozen vond plaats op de Car Wash Show Europe in de Kromhouthal in Amsterdam.

Hotels zijn gevallen bij:

Aan deelname is een eenmalige bijdrage per vestiging verbonden waar tegenover staat dat u meelift op landelijke communicatie die BOVAG organiseert. Net als voorgaande jaren stelt BOVAG communicatie-uitingen aan u beschikbaar. Een wasstraat met kettingbaan betaalt € 600 een roll-over € 300 en een autopoetsbedrijf € 200. Een klein bedrag als je het vergelijkt met een advertentie in de plaatselijke krant of een flyer bij het wekelijkse folderpakket. Hoe meer leden deelnemen, hoe groter de landelijke dekking en natuurlijk de communicatie naar de consument.

• Week 1: Bob Autowas Zaandam

• Week 2: Right Autowas B.V. Hoorn

• Week 3: Up Carwash Alkmaar

• Week 4: All-In Carwash Echt

Bedrijvencompetitie

Eigen prijzen of bedankje Naast een vastgesteld prijzenpakket, is het ook mogelijk om zelf prijzen aan uw klanten beschikbaar te stellen. Denk aan een waspas, een winterset of een interieurreiniging. Laat bij uw inschrijving weten welke prijzen u beschikbaar stelt, deze prijzen worden verloot onder uw eigen klanten. Het is ook mogelijk om in plaats van een prijs een bedankje mee te sturen in de bevestigingsmail die consumenten ontvangen na deelname.

BOVAG-nieuws verschijnt onder de verantwoordelijkheid van BOVAG.

Kijk op mijn.bovag.nl voor meer informatie over BOVAG en het lidmaatschap

• Week 1: Carwash Autowest Den Haag

• Week 2: Carwash Uden

• Week 3: Deze prijswinnaar heeft zijn prijs nog niet in ontvangst genomen

• Week 4: Loogman Carwash Heerhugowaard

De weekwinnaars tweedaagse Wellness Arrangement bij Fletcher

 Meer weten? Kijk op www.mijn.bovag.nl/winterwasweken

Onder deelnemende bedrijven was er in januari ook een spannende competitie. Het autowas- of poetsbedrijf waar relatief de meeste kanskaarten verzilverd werden, maakten wekelijks kans op een taart voor het hele team. Het bedrijf dat aan het eind van de maand bovenaan de ranglijst stond, is Autoradam Almere Oost. Zij hebben een uitje voor het hele team gewonnen, ter waarde van € 1.500,-.

De weekwinnaars van de taart:

• Week 1: Carwash A2

• Week 2: BOB Autowas Rotterdam (Charlois)

• Week 3: One2Wash Zaandam

• Week 4: One2Wash Hoorn

Online hulp bij energie besparen
Stoppen of doorgaan?
Wist u dat een goede bedrijfsoverdracht vijf jaar in beslag neemt? Denkt u erover om te Uitgave 1 | maart 2024 | BOVAG | 11
RIWASH Nijkerk heeft eindelijk de laatste Puntjes op de “I”

Het heeft iets langer geduurd dan gepland, maar begin februari kon RIWASH Nijkerk eindelijk zijn gehele wascentrum in gebruik nemen. Pascal Hamstra van RIWAX Nederland, directeur van dit wascentrum: “De bouw, het afstellen en het finetunen duurden toch iets langer. Maar nu kunnen we eindelijk in onze nieuwe wasstraat wassen. Ook de wasbox en het centraal stofzuigplein met 12 slangen zijn operationeel” Hiermee is de eerste wasstraat van het merk STOTZ en de eerste RIWASH waslocatie in Nederland een feit. De firma STOTZ heeft overigens ook de wasbox, het stofzuigplein en het recyclingsysteem geplaatst.

Pascal Hamstra: “De STOTZ-wasstraat wordt elektronisch aangestuurd en de 13 componenten zijn vervaardigd van gepoedercoat RVS. Net als de oude wasstraat heeft ook deze een kettingbaanlengte van 23 meter (33 meter washallengte) en ook de wassnelheid is met 4,5 meter/minuut gelijk gebleven. Maar het te wassen voertuig passeert in de nieuwe opzet wel meer componenten. Denk aan een dubbele borstelunit bestaande uit 8 zijborstels en 2 dakborstels. Ook de droging is uitgebreid: 1 droogportaal, gevolgd door 2 zij-droogborstels en droogmitters.

Hiermee zal het wasresultaat aanzienlijk verbeteren ten opzichte van de oude situatie. Hogedrukwash vindt hoofdzakelijk tijdens de handmatige voorwas plaats, maar ook in de wasstraat door middel van 8 nozzles die de dorpel- en zijkanten van de auto behandelen.”

12 | PROJECT & ZO | maart 2024 | Uitgave 1

Het wasproces:

1. De auto wordt eerst intensief handmatig voorgereinigd (2-5 minuten).

2. In de wasstraat voorziet de eerste boog de auto van Riwax chemie (Dynamic line Hyper foam A).

3. Op hetzelfde moment beginnen 2 zij-borstelmitters de auto te reinigen. Wanneer deze bij de achterzijde van de auto zijn, komt ook de eerste dakborstel in actie.

4. Daarna volgt een borstelunit met: 4 zijborstels, 2 velgenborstels, nog een dakborstel en als laatste 2 zijborstels.

5. De auto wordt met osmosewater afgespoeld.

6. Drogen: Dit gebeurt eerst met een droogportaal bestaande uit 2 dak- en 2 zijblazers. Daarna zorgen 2 droogborstels en droogmitters voor een effectieve droging.

Testen van chemie

In de nieuwe wasstraat komt een chemieboog waaraan maar liefst 16 chemieproducten separaat gekoppeld worden. “Naast de standaardproducten kunnen we ten alle tijden een of meerdere (nieuwe) producten in de wasstraat testen. met 1 druk op de knop van het ene Chemie product naar het andere kunnen overstappen, dit scheelt veel uitliteren en ontluchten om van product naar product over te stappen.”

Op dit moment gebruiken wij onze Riwax Dynamic line die zorgt voor een prachtig was resultaat.

Wasbox en stofzuigen

Voor de verbouwing was het wascentrum voorzien van 3 wasboxen. Er is besloten om 1 wasbox te behouden en de overgebleven ruimte te gebruiken voor uitbreiding van de Detailing Studio, waar we auto’s reconditioneren.

De wasbox is dankzij een nieuw bedieningsautomaat en zwenkarmen, coatingvloer en zij- en plafondpanelen geheel geüpgraded.

Uitgave 1 | maart 2024 | PROJECT & ZO | 13

Het centraal stofzuigsysteem is eveneens door STOTZ geplaatst en bestaat uit 6 autoplekken met 12 slangen. “Deze zijn voor wasklanten 7 minuten lang gratis te gebruiken. De techniek hebben we laten plaatsen in een apart gebouw naast de stofzuigers, het laatste puntje op de “I” zijn nog de doeken om het stofzuigerplein “Smoel” te geven. Deze zijn momenteel in de maak.

Water & Zo

“Voor de watervoorziening pompen we GEEN grondwater op. Het waswater wordt voor 90-95% gerecycled, dus er hoeft slechts zo’n 10 liter vers leidingwater per wassing aangevuld te worden. Ook maken we osmosewater voor met name het spoelgedeelte in de wasstraat.”

En meer

Ten koste van de 2 oude wasboxen is er meer ruimte gecreëerd voor de afdeling Car Detailing. Hier worden auto’s professioneel in- en extern behandeld (reinigen, polijsten, coating ed). “Riwax is uiteraard ook leverancier van een uitgebreid de -

tailing assortiment en ook hier kunnen we nieuwe producten testen.

Riwax gelooft in de combinatie van autowassen en detailing, zoals zojuist neergezet in Nijkerk. “Voorzichtig zijn we aan het kijken of dit RIWASH concept toepasbaar is in andere gemeentes. Het blijft dus niet bij deze ene locatie!”

Foto: Het chemiegedeelte in de technische ruimte. Hier kan op elk moment uit maar liefst 60 chemie opties overgeschakeld worden. Uiteraard is de chemie van RIWAX.

14 | PROJECT & ZO | maart 2024 | Uitgave 1

Op zaterdag 2 en zondag 3 maart, tussen 10.00 en 16.00 uur, werd de opening feestelijk gevierd met gratis koffie van een barista en konden bezoekers een WashKing waspas aanschaffen met gratis extra wastegoed.

Innovatief, circulair en duurzaam servicestation

Joh. De Vries heeft een duurzaam en circulair servicestation gerealiseerd. Het circulaire gebouw heeft een zichtbare houten hoofddraagconstructie, een groene gevel aan de zuid- en westzijde en zonnepanelen op het hoge dak. Het multifunctionele en circulaire ontwerp waarvoor gebruik is gemaakt van natuurlijke materialen, is een samen -

Joh. De Vries opent multifunctioneel autoservicestation aan Verzetslaan in Purmerend

Op vrijdag 1 maart is de door de Firma Joh. De Vries gerealiseerde multifunctionele toekomstbestendige locatie geopend. Aan de Verzetslaan 2A in Purmerend, naast de McDonalds vind je alles voor de auto onder één dak en kun je terecht om te tanken, je auto te wassen en voor reparaties. Het tankstation is een AVIA XPress van AVIA Marees, de wasboxen zijn van WashKing en het autoherstelbedrijf is onderdeel van CAREX Autoservice.

spel van functionaliteit, creativiteit en duurzaamheid. Ook WashKing is voortdurend op zoek naar nieuwe innovatieve manieren om bij te dragen aan een schone planeet. De technische installaties zijn zo ontworpen dat zij met zo min mogelijk stroom kunnen opereren. Voor het wassen wordt gebruik gemaakt van kwalitatieve, milieuvriendelijke, groene producten die er niet alleen voor zorgen dat een auto zo schoon mogelijk wordt, maar ook biologisch afbreekbaar zijn, zodat er geen chemicalie n in het riool terechtkomen.

De groene gevel, de zonnepanelen op het dak en de innovatieve oplossingen van WashKing, dragen bij aan de groene identiteit van het gebouw en maken het tot een servicestation voor de toekomst.

Duurzaam tanken met HVO 100 diesel

Op het AVIA XPress tankstation is naast de reguliere brandstoffen Euro95, Super98 en Diesel ook HVO 100 diesel te verkrijgen. HVO (Hydrotreated Vegetable Oil) is een volledig synthetische diesel, gemaakt van afval- en reststromen zoals plantaardige oliën. Het is een schonere en duurzamere variant van de ‘gewone’ diesel en levert minder CO₂-uitstoot op.

Simpel en snel

WashKing Purmerend is de vierde vestiging van WashKing na Andijk, Medemblik en Callantsoog en beschikt over vier moderne overdekte wasboxen.

WashKing staat voor simpel, snel en schoon en maakt het wassen van de auto toegankelijk en betaalbaar, zodat iedereen met een schone auto veilig de weg op kan. WashKing biedt een prepaid waspas waar eenvoudig mee betaald kan worden en een zakelijke waspas, gecombineerd met een tank- en/of laadpas van AVIA, waarmee de kosten voor het autowassen automatisch gefactureerd worden. Beide passen leveren daarnaast ook nog eens aantrekkelijke kortingen op.

Vissers

Energy Group Na afronding carwashprojecten Horst en Sliedrecht volgen Tegelen en Beek en Donk

BERRIE WOLTERS

Toen Jeroen Visser in juli vorig jaar Carwash Division Manager werd bij Vissers Energy Group kon hij gelijk aan de bak. Na eerst de 20 waslocaties gecheckt te hebben en waar nodig voorzien van een update, lagen er ook enkele nieuwbouwprojecten op tafel. In Horst werd de Tandem roll-over verwijderd en is inmiddels vervangen door een 25 meter lange wasstraat. In Sliedrecht is zojuist een geheel nieuw tankstation met een roll-over en 5 wasboxen opgeleverd. Het is duidelijk dat Vissers Energy Group toekomst ziet in het autowassen. “Dat klopt,” aldus Jeroen Visser. “Wel in combinatie met een tankstation. Met de volgende nieuwbouwprojecten in Tegelen en Beek en Donk starten we dit jaar.”

16 | PROJECT & ZO | maart 2024 | Uitgave 1

Horst

Ik sprak Jeroen Visser in Horst bij de nieuwe wasstraat. “Begin november begonnen met het leggen van de nieuwe vloer en in februari al gestart met wassen. Dat is best vlot. De washal hebben we met 5 meter laten verlengen en een korte wasstraat van DICO (24,5 meter) laten plaatsen. In verband met de lengte is de kettingbaansnelheid gesteld op 6 meter/minuut. De technische wascapaciteit ligt daarmee op 35 auto’s per uur. Een wassing duurt ongeveer 4 minuten.

Ten opzicht van de oude situatie zijn de in- en uitgangen omgedraaid, voor de vaste wasklanten wel even wennen. Aangezien er in Horst nooit een wasstraat is geweest, moeten we aan onze klanten goed uitleg geven over de werking van de wasstraat en het oprijden op de kettingbaan.”

Afrekenen

Het afrekenen kan in Horst contactloos bij de betaalzuil van de wasstraat. “We hebben 3 wasprogramma’s en in de shop kan de klant die contant wil afrekenen of met een card een wasbon met QR-code kopen en hiermee middels de SPINopc het wasprogramma starten. We zetten sterk in op het onbeperkt autowassen middels kentekenher -

kenning en bieden de klant 4 opties: de goedkoopste optie begint bij € 16,95 per maand (beperkt wasprogramma) tot het meest uitgebreide wasprogramma voor € 24,95,- per maand. Al onze 20 waslocaties zijn dan ook inmiddels voorzien van een kentekenherkenningscamera.”

“Bij kentekenwassen kiest de klant middels onze website www.visserscarwash.nl (momenteel ook via SocialDeal) een abonnementsoptie en de klant registreert daarbij ook het kenteken zodat bij aankomst deze door de camera wordt herkent en de slagboom zich opent. Het wasprogramma uit het abonnement wordt automatisch in de DICO-besturing geschoten zodat de wasstraat automatisch het juiste programma start. Onze medewerker hoeft hier niets aan te doen.”

Eenmaal de betaling afgerond, opent de slagboom en kan de klant richting de wasstraat rijden. “Een medewerker sproeit de auto in met een voorreiniger en begeleidt de klant op de kettingbaan. Er wordt niet handmatig met hogedruk voorgewassen!

Bij de eerste boog wordt de auto ingelezen en ingeneveld met foam. Twee dubbele velgensproeiers spuiten chemie op de velgen en een bodemunit besproeit de voor- en achterzijde van de auto

Uitgave 1 | maart 2024 | PROJECT & ZO | 17

Bij de eerste boog wordt de auto ingelezen en ingeneveld met foam. Twee dubbele velgensproeiers spuiten chemie op de velgen en een bodemunit besproeit de voor- en achterzijde van de auto met chemie. De langzame kettingbaansnelheid zorgt voor voldoende inweektijd.”

Hogedruk

Het hogedruk component bestaat uit 3 bewegende dak- en zij units met elk 5 sproeiers. Twee hogedruk velgenunits lopen 2,5 meter mee met de auto en reinigen de velgen en zijkant van de auto. De hogedruk is gemiddeld zo’n 70 Bar. “Dat moet ook wel want tijdens de voorreiniging komt er geen hogedruk aan te pas.”

Borstelen en drogen

Het borstel component bestaat uit 2 rondom wassende zijborstels, 2 lage zijborstel van 1 meter hoogte en 1 dakborstel. Het borstelmateriaal is van Brushcom. Daarna volgen 2 liggende velgenborstels en wordt de auto afgespoeld met osmosewater.

Met 5 krachtige ventilatoren wordt de auto rondom droog geblazen. De middelste dakdroger gaat automatisch 50 cm omhoog of omlaag zodat deze altijd dicht op het voertuig zit. Alle 5 de monden van de ventilatoren zwenken mee naar de vooren achterzijde van de auto. Alle 5 ventilatoren zijn voorzien van geluidsdempers.

Sliedrecht

Direct bij de afrit ‘Sliedrecht West’ aan de A15 in Sliedrecht heeft Vissers Energy Group een gloednieuw tankstation geopend. Het ruime voorterrein is enerzijds voorzien van een BP tankstation en aan de rechterzijde tref je een Greenpoint tankstation. Het assortiment aan (duurzame) brandstoffen  is dan ook enorm ruim. Bij 4 laders kan men elektrisch laden en er bevindt zich een grote Moments & More shop.

Ook kunnen er auto’s gewassen worden. Ten eerste in een Washtec roll-over en anderzijds in de 5 wasboxen van Autorette. Voor de ingang van de roll-over staat een voorwaspaal waarmee de klant de auto eerst kan afspoelen. Middels het SpinOPC automaat kan bij de roll-over alleen contactloos betaald worden (pas of bon met barcode) of er kan in de shop een ticket gekocht worden. In de wasboxen accepteren we wel wasmunten, maar ook hier het liefst contactloos.

De 5 wasboxen zijn uitgerust met meerdere LED lampen die afwisselen in kleur. Met name in schemer/donker geeft dit een attractief beeld (red: lees meer op pagina 19)

Komende projecten:

Venlo-Tegelen

Nu de projecten Horst en Sliedrecht zijn afgerond, biedt het volgende project zich al aan. Jeroen Visser: “Bij ons tankstation Total Venlo-Tegelen aan de Venloseweg starten we binnenkort met de bouw van een geheel nieuw tankstation waar men naast reguliere brandstoffen, ook waterstof kan tanken en elektrisch laden (personen- en vrachtwagens). Daarnaast wordt de locatie uitgebreid met een nieuwe, moderne 40 meter lange DICO autowasstraat, een lunchroom van het concept Moments & More, een fastfoodrestaurant, een fitness-studio en een Giant-Bike Store. Het streven is om eind 2025 deze nieuwe locatie te openen.

“Onze wasstraat aan de Ariënsweg te Tegelen (voormalig IMO locatie) is inmiddels gesloten.”

Beek en Donk

Aan de Boscheweg te Beek en Donk start Vissers Energy Group binnenkort met de bouw van een nieuw tankstation met de eigen Moments & More restaurant formule. “Hier komen tevens 4 wasboxen en een roll-over. Wie de leveranciers worden is nog niet bekend. De huidige locatie in het centrum zal na de opening van het nieuwe tankstation worden gesloten.”

Mike Hoffs ontwikkelt

Wall Washer LEDbalkverliching

Samen met Maurice Piket heeft Mike Hoffs al vele wasstraten, roll-overs en wasboxen voorzien van ledlampen. Omdat de Ledverlichting in een carwash onderhevig is aan veel water en chemie, wat de levensduur van de lampen negatief kan beïnvloeden, meende Mike Hoffs samen met Maurice Piket een eigen verbeterde LED-verliching te ontwikkelen: de Wall Washer LED-balk en bijhorende spotlight. Mike Hoffs: “Er waren enkele verbeterpunten en daarnaast zijn we nu minder afhankelijk van o.a. voorraad en levertijden van leveranciers.” In de 5 nieuwe wasboxen van Vissers Energy te Sliedrecht zijn de eerste Wall Washers Geplaatst.”

De Wall Washer bestaat uit een RVS frame waarin de lampen en de printplaten gemonteerd worden en die daarna worden afgegoten (zie foto 2 hieronder). “Na goed uitharden is de LED-balk 100% waterdicht. Ik heb als test de LED-balk enkele weken in een bak water gezet en deze deed het daarna nog prima. Een frame van RVS zorgt eveneens voor een lange levensduur van de behuizing en past prima bij de uitstraling van de wasgelegenheid zelf. Door de zelf ontwikkelde bijhorende controllers beperken we ook de warmte ontwikkeling en verlengen wij de levensduur van de ledjes. In het geval van Sliedrecht zijn de LED-balken 1 meter lang met maar liefst 192 lenzen. Doordat de led panelen modulair zijn, kunnen er ook lampen aangeboden worden van 0.5m, 1,5m en 2,0m lang. Per wasboxunit zijn er in Sliedrecht 4 LED-balken geplaatst.”

Kleurintensiteit

“Ik heb gezocht naar ledjes met de beste kleurintensiteit en lichtopbrengst. De lenzen voor kleur hebben een brede openingshoek. Voor het wit licht zijn andere lenzen gekozen, zodat de klant helder daglicht heeft, op de plek daar waar dat nodig is .Er is een schemersensor geplaatst en bij schemer worden de LED-verlichtingen in alle 5 de wasboxen automatisch ingeschakeld. Bij Sliedrecht betreft het een zogenoemd ‘regenboog effect’: Alle 5 de wasboxen hebben een golfbeweging van kleur die langzaam verloopt. Op het moment dat de klant een wasbox gaat gebruiken, dan wordt het licht in die wasbox helder WIT zodat de wasklant goed zicht heeft tijdens de wasbeurt”

Bekijk de video:

Uitgave 1 | maart 2024 | TECHNIEK & ZO | 19
time to shine R I W A X N e d e r l a n d B . V . | B o e k d r u k k e r 3 | 3 8 6 1 S E N i j k e r k | T : + 3 1 ( 0 ) 3 8 3 3 3 3 3 1 5 | o f f i c e @ r i w a x . n l | w w w . r i w a x . n l high quality Swiss carwash products 100% prestaties, 100% duurzaamheid –voor 100% klanttevredenheid. AquaPur Modular: Duurzaam Waterbesparend terugwinning Clean cars? #vraagWashTec Telefoon: 079 368 3720 | Email: info@washtec.nl | www.washtec.nl Met innovatieve oplossingen van WashTec kunt u uw waterverbruik tijdens het wassen van voertuigen tot 90% verminderen door het afvalwater terug te winnen. Dit bespaart u geld – en levert een actieve bijdrage aan de bescherming van het milieu. 6518-NL-Wolters_AD-SmartCare-AquaPur_NUFA_235x95h+3mm_RZ.indd 1 27.06.2023 11:21:56

Washtec `Duurzaam certificaat` een mooi marketingtool

Gebruikers van een carwash worden steeds meer bewust gemaakt van klimaatdoelen. Door het exploiteren van een carwash met hoogstaande en duurzame techniek en middelen, kan een tankstation- en carwashondernemer zich op dit vlak onderscheiden. Adriaan Nuijten: “Als het gaat om duurzaam autowassen leggen wij bij WashTec de lat hoog. Wanneer een carwashonderneming gebruik maakt van waterrecycling, een Washtec autowasinstallatie en de milieuvriendelijke chemie van AUWA, komt deze in aanmerking voor een “Duurzaam Autowassen”-certificaat. Dit toont de wasklanten dat de betreffende waslocatie er alles aan doet om zorgvuldig om te gaan met grondstoffen zoals chemie, energie en water.” Sinds de introductie op de afgelopen beurs Tankstations in

Jaarbeurs Utrecht, waar deze certificering werd geïntroduceerd, hebben intussen 4 carwashondernemers dit certificaat al uitgereikt gekregen.

Het Washtec-concern publiceert als beursgenoteerd bedrijf haar ‘sustainability report’ waarin ze haar status en route naar duurzame onderneming verklaart. Adriaan Nuijten: “Zo hebben wij in 2021 aangegeven dat we werken naar 30% CO2 reductie tegen 2025. Onze chemie van AUWA, gelabeld als “Green Car Care” producten zijn al 100% biologisch afbreekbaar. Ons waterterugwinningssysteem “AquaPur Modular” is zo efficiënt dat men bijna 100% van het waswater kan terugwinnen. Wasklanten die milieubewust zijn weten dat ze in een gecertificeerde waslocatie hun auto duurzaam laten wassen en dit hebben ook ondernemers steeds meer op hun netvlies. Deze certificering brengt geen extra kosten voor de ondernemers met zich mee.

Communicatie

Deze gecertificeerde ondernemers krijgen vanwege hun bijdrage aan een beter milieu ook een stuk marketinghulp vanuit Washtec:

• Een mediapakket met o.a. flyers B2C om hun klanten toelichting te geven over duurzaam autowassen.

• Stickers met het “duurzaam autowassen locatie” label om bijvoorbeeld op de wasboxen of in de shop te plaatsen.

• Digitaal ondersteuning met uitingen voor hun social mediakanalen.

In een later stadium zullen wij een overzicht publiceren van alle Duurzame carwashlocaties in Nederland.

Uitgave 1 | maart 2024 | CHEMIE & ZO | 21

De groenste wasboxen van Nederland?

Ontdek het geheim van Washnet!

Maurice Piket: “We geven al vaker een technische training. Bijvoorbeeld aan medewerkers na het opleveren van een door ons geplaatste nieuwe HOLZ-wasstraat en voor ingebruikname. Ook klanten waar we het onderhoud verzorgen vragen ons soms om een tussentijdse techniek-update voor hun medewerkers, zoals nu dus ABM. Redenen hiervoor zijn een toename van het aantal storingen en de constatering dat medewerkers niet altijd goed weten hoe hier naar te handelen. Gevolg van de storing(en) kan zijn een verminderde kwalitatieve wasbeurt of zelfs een tijdelijke stilstand. Nou, dat wil je niet als eigenaar.”

Tijdens de cursus wordt aandacht besteed aan de volgende punten:

Het goed smeren

Het smeren van de lagers van de wasstraat is een onderhoudsklus die door ‘eigen’ personeel bij de wasstraat zou moeten gebeuren. Bij het smeren zorg je ervoor dat de kogellagers goed in het vet blijven zitten. In de natte wasstraat gaat uiteindelijk water in de lagers zitten, hierdoor is de smering weg en gaan deze roesten en hard slijten. Wat een mooie bijkomstigheid is tijdens het smeren, is dat je gelijk een goede visuele controle uit kan voeren aan de machine. Zitten alle bouten en moeren

Technische kennis-update wasstraten bij ABM

Hoe kun je storingen in een wasstraat voortijdig herkennen, maar nog belangrijker hoe kunnen storingen worden voorkomen? Dat vroeg Achilles Brandstoffen Maatschappij (ABM) zich ook af. Naast enkele roll-overs heeft ABM tevens 2 wasstraten in Capelle en Den Haag in exploitatie. Beide Holz-wasstraten zijn bij Maurice Piket Techniek in onderhoud, dus aan hem werd gevraagd voor de wasstraatmedewerkers een technische update te organiseren. Wesley Hotting gaf deze update namens Piket.

vast, zie je slijtage, zijn de nozzles schoon, etc..

Het juiste vet is natuurlijk erg belangrijk, om deze reden heeft MPT in samenwerking met een smeermiddelen fabrikant een speciaal vet op de markt gebracht speciaal voor de wasstraat.”

Hydrauliek

“Ook het controleren van de hydrauliekslangen is een belangrijk onderdeel tijdens de controles. Zijn de slangen geknikt? Hoe zien de koppelingen eruit? De aansluitkoppelingen van de hydrauliek slangen worden vaak beschermd met een krimpkous. In deze krimpkous kunnen deze koppelingen gaan roesten en uitzetten. Dan is het hoog tijd om de slang te vervangen en vervelende lekkages (lees onnodig lange stilstand) te voorkomen!

Staat van borstels

“De lappen en de staat hiervan is natuurlijk cruciaal voor een wasbeurt. Daar is de laatste tijd veel over te doen in wasland. Let op of de pezen goed in de c-core zitten en er niet uit komen, dit kan schade veroorzaken. Ook te ver versleten textiel gaat krassen veroorzaken. Laat je bij twijfel goed voorlichten!”

Aandrijving

“De aandrijving is het hart van de kettingbaan. Vind hier een storing plaatst dan hapert de kettingbaan of kan hij zelfs stilvallen. We laten de cursisten oa zien hoe je een breekpen kan vervangen.

Ook laten we zien hoe men kan checken of de kettingspanning nog juist is. We leren ze zelf de ketting te spannen en slijtage te ontdekken. Een ketting die niet op de juiste spanning staat slijt onnodig.”

Uitgave 1 | maart 2024 | VARIA | 23
BLEUBLUE BV Grote Steenweg 3,  3454 Rummen Tel +324 755 505 74 Mail info@bleublue.be BTW BE0845.052.914 www.bleublue.be Meer dan 150 installaties operationeel Waterhergebruik- en waterzuiveringsinstallaties voor carwashes Het proces voor het hergebruiken van waswater gebeurt in 3 stappen: BEZINKING
Het scheiden van vaste deeltjes door bezinking. BELUCHTING
Degradatie van de vervuiling door intensieve beluchting. FILTRATIE
Het filteren van waswater voor zuiver hergebruik. BleuBlue - 1/2 advertentie.indd 1 06-03-2024 11:47 Vloeistofdichte vloer voor tankstation- & carwashbranche Uitermate slijtvast, antislip en bestand tegen hoge druk. Probleemloos te herbewerken, bijv. bij wijzigingen in gebruik. Extreem korte uithardingtijd, al na 1 uur na het aanbrengen. Uitharding ten dele tot 0°C, bij speciale samenstellingen zelfs tot -25°C. Het Duitse Silikal produceert al sinds 1951 vloerbeschermende producten. Men werkt alleen met gekwalificeerde bedrijven voor het gebruik van haar producten Telefoon: 0344-645196 Email: info@avgvloeren.nl Website: www.avgvloeren.nl

Er is veel gaande in carwashland, vooral binnen het segment wasstraten. Vandaar dat we in vakblad CARWASH de rubriek ´Lekker carwashen in…. (plaats)’ zijn gestart. Hierin tonen we het aantal wasgelegenheden per plaats. In deze editie is de gemeente Horst aan de Maas’ aan de beurt. Gemeente Horst aan de Maas bestaat uit maar liefst 16 plaatsen, waarvan Horst de meeste inwoners heeft, gevolgd door Grubbevorst en Sevenum. Alleen in deze 3 plaatsen bevinden zich overigens een carwashgelegenheid!

Gemeente Horst aan de Maas:

Aantal inwoners: 44.000

Aantal auto’s: 27.500

Volgens het WPP Carwash Data bestand bevinden zich onderstaande carwashlocaties binnen de gemeente HORST aan de Maas:

Waslocaties: 4

In totaal bevinden zich 4 commerciële waslocaties in gemeente Horst aan de Maas, waarvan:

Aantal wasstraten: 1 locatie

Aantal roll-overs: 3 locaties

Wasbox locaties: 4

Wasbox eenheden: 9 (gem 2,25 eenheden per locatie)

Lekker carwashen in… Waslocaties in ‘Horst aan de Maas’ wassen jaarlijks bijna €750.00,- aan auto’s

Bij alle 4 waslocaties in gemeente Horst aan de Maas bevinden zich ook een tankstation.

Wasstraten

In deze gemeente stond tot februari 2024 geen enkele wasstraat, alleen roll-overs en wasboxen. Sinds februari is een korte DICO wasstraat van 25 meter operationeel, die voor een Tandem roll-over in de plaats is gekomen. We denken dat deze wasstraat zo’n 25.000 wassingen per jaar zal doen.

Uit het rapport Bovag Wassen en Cijfers 2022 blijkt dat de wasklant gemiddeld € 12,32 incl. btw besteed per wassing. Dus bij deze ene wasstraat kan een omzet gerealiseerd worden van € 308.000 incl. btw

Roll-overs

In Horst aan de Maas bevinden zich 3 locaties met een roll-over: 2 van Christ en 1 Istobal.

Met fabrikanten en interviews met ondernemers hebben we bepaald dat een roll-over gemiddeld 7500 wassingen per jaar doet.

Dus de 3 roll-overs in gemeente Horst wassen samen 22.500 auto’s.

Uit BOVAG Cijfers blijkt dat de roll-over wasklant € 10,41 incl. btw besteedt per wasbeurt. Dus de 3 roll-overs hebben een gezamenlijke omzet van € 234.225 incl. btw.

Wasboxen

Op 4 locaties kan men in gemeente Horst aan de Maas de auto zelf wassen in een wasbox. Per wasboxlocatie bevinden zich gemiddeld 2,25 boxeenheden, dus totaal 9 wasbox-eenheden.

Uit gesprekken met leveranciers en ondernemers hebben we een gemiddelde kunnen bepalen van 4500 wassingen per wasbox per jaar.

De 9 wasbox-eenheden wassen samen 40.500 auto’s per jaar.

Uit Cijfers BOVAG blijkt dat de wasboxklant per wassing € 4,78 incl. btw besteedt.

De wasboxomzet in deze gemeente is: € 193.590 incl. btw

Wasomzet

De totale wasomzet Horst en omstreken:

€ 735.815,- incl. btw

Omzet per waslocatie: € 183.953

Omzet per auto: € 26,75

omzet per inwoner: € 16,72

Uitgave 1 | maart 2024 | CIJFERS & ZO | 25

Diederik de Klerk van Falcon Carwash neemt het wasgedeelte van Kuzee Shell tankstation Souburg te Ritthem over. Kuzee heeft de afgelopen jaren geïnvesteerd in het upgraden en de nieuwbouw van haar waslocaties. Zo heeft Kuzee de afgelopen 3 jaar 2 nieuwbouwprojecten gerealiseerd in de plaats Goes (Zeeland): een wasplein met 11 wasboxen en paar honderd meter verderop een nieuwe wasstraat. Kuzee heeft momenteel 5 waslocaties en naast het wasboxplein betreft het bij 3 locaties een wasstraat. Alleen tankstationlocatie Souburg te Ritthem heeft 2 roll-overs van Istobal en 5 wasboxen. Deze locatie wordt door Falcon overgenomen en omgekleurd.

Falcon Carwash neemt wasgedeelte Kuzee Souburg over

Diederik de Klerk: “Het wasgedeelte zal geheel worden aangepast aan de falcon huisstijl. Dit betekent dat we de twee huidige Istobal roll-overs eruit halen en zullen vervangen door nieuwe hoge Washtec rollovers waarmee we ook bussen gaan wassen. De 5 wasboxen worden gesloopt en ook hier zal de firma Washtec 5 nieuwe boxen gaan plaatsen. In april gaan we slopen, tussentijds blijven we gedeeltelijk open, en eind mei moet alles klaar zijn.”

Dit wordt de 7e Falcon waslocaties, allen bestaan uit roll-overs en wasboxen. Op de Falcon locaties kan alleen contactloos (pin, kentekenwassen/abonnementen en waspassen) betaald worden.

MOHANLAL zet waslocaties om in franchise formule

Net locaties Wolvega en Sliedrecht overgenomen en deze zojuist hebben opgeknapt. Worden de locaties op Marktplaats, inclusief de waslocatie in Boxtel aangeboden. Ravi Ryan Mohanlal: “Ze worden niet te koop aangeboden, maar ik wil deze 3 Mohanlal locaties als franchise formule aanbieden. Het kan zelfs zo zijn dat er komende jaren nieuwe Mohanlal locaties er bij gaan komen. We zijn dus op zoek naar zelfstandige retailers die deze formule willen runnen. De formules die we aanbieden betreffen: Carwash/wasstraat, Tankstation Energy, Express Shop/pakketpunt, Storage. Voordeel die we bieden is dat de exploitant direct vanaf dag 1 al omzet heeft. We bieden ook exclusiviteit aan binnen een regio.”

Naast bovenstaande activiteiten heeft Ravi Ryan Mohanlal ook een consultancy bureau en een vastgoed bedrijf. “Daar wil ik me meer op gaan focussen en ik heb daarom minder tijd om de andere formules goed op de markt te kunnen zetten.”

Uitgave 1 | maart 2024 | VARIA | 27
Foto: voorbeeld van een Falcon carwashlocatie

Vending Machine & Service Products

• Franco geleverd boven de €150,00

• Voor 15:00 besteld dezelfde dag verstuurd • Gemakkelijk bestellen via de app of webshop

Interieurreinigingsdoekjes

Glasreinigings-

Interieurreinigingshandschoenen

SAMPLES ONTVANGEN? INFORMEER NAAR DE MOGELIJKHEDEN!

T: +31 (0)252 62 6699 M: Bestelling@sireon.nl W: www.sireoncarwash.com

Geurhangers

Autoparfums

Glasreiniger

Drinkwatersector slaat alarm: nu actie nodig!

Uit onderzoek blijkt dat alle drinkwaterbedrijven de komende jaren meer productiecapaciteit nodig hebben. Bij Waterbedrijf Groningen, Dunea en Vitens is dit zelfs per direct het geval. Maar ook bij de andere bedrijven zijn er knelpunten, zoals bij Oasen in Zuid-Holland en Waternet in Noord-Holland. Als er nu geen maatregelen worden genomen, krijgen op termijn alle drinkwaterbedrijven te maken met problemen bij het nakomen van de leveringsplicht.

“Zorgen over lange procedures en grondwaterkwaliteit”

Bij Oasen in Zuid-Holland doen zich nog geen acute problemen voor met waterbeschikbaarheid. Wél heeft men grote zorgen voor de langere termijn. Sectormanager Assetmanagement & Technologie Vincent de Graaff: ‘Wij moeten tussen 2030 en 2032 8 miljoen m3 meer drinkwater gaan leveren dan nu, een groei van zo’n 20%. Dat is onder normale omstandigheden al kort dag, maar we zien een enorme toename in de doorlooptijd voor alle benodigde vergunningen. Het kost inmiddels minimaal zes tot zeven jaar om een nieuwe zuivering te realiseren en daar komt het doorlopen van een MER-procedure nog bovenop.’

Welke knelpunten komen jullie tegen?

‘In principe kunnen we de vraagtoename opvangen binnen de reeds aangewezen strategische voorraden, de ASV’s. In dat proces hebben wij

onder andere te maken met twee gemeenten, twee waterschappen en de provincie Zuid-Holland. En waar er vroeger eigenlijk geen discussie was over het belang van voldoende drinkwater voor de inwoners, zien we dat we tegenwoordig gelijkgeschakeld worden met andere belangen, zoals de stikstofreductie, de landbouw of de energietransitie. Daarmee is een eerstelevensbehoefte, wat schoon en voldoende drinkwater gewoon is, onderdeel geworden van het lokale politieke spel. Daarbij zie je vaak dat het grote openbare langetermijnbelang van de drinkwatervoorziening speelbal wordt van lokale kortetermijnbelangen. Hierdoor neemt de besluitvorming onnodig veel tijd in beslag.

Mijn conclusie is dat de aanpak om complexe beslissingen over lange termijn strategische infrastructuur neer te leggen bij lokale overheden, niet werkt. De regie op dit soort trajecten moet wat mij betreft bij de rijksoverheid liggen.’

Uitgave 1 | maart 2024 | VARIA | 29

EXCLUSIEF DEALER NEDERLAND VAN

Versteeg Carwash

Arkeneel 8 3905 NS

Veenendaal/ Nederland

www.carwashservice.nl

• Opbouw compleet RVS

• Duurzame CAT pompen

• Hoogwaardige onderdelen en electronica

• Exclusief design TECHNOLOGY MEETS RT

TECHNOLOGY MEETS RT

Innovaties die er toe doen en advies dat er toe doet

Een kleine greep van wat wij doen:

• Dé innovatieve LED verlichting die merk onafhankelijk op elk type machine past.

Zowel voor wasstraat, roll-over als wasboxen.

• Wasbox besturing voor elk type wasbox. Zowel nieuwe als bestaand.

• Osmosewater tappunt.

• Toevoegen van beleving door middel van licht, geluid en special effects.

• Technische IT vraagstukken tussen analoge en digitale techniek.

• Ontwikkelen van hard- en software voor de autowasindustrie.

WWW.MIKEHOFFSENGINEERING.NL | MIKE HOFFS | +31 (0)24 - 820 02 08

Autoradam wast met hoge/brede HOLZwasstraat Pick-ups, busjes en bakwagens

In editie 6 van vakblad CARWASH en op onze website stond het artikel “kunt u grote voertuigen wassen”. Dit naar aanleiding van het feit dat er ruim 1 miljoen bedrijfsbussen in Nederland rondrijden. Een groot waspotentieel dus! Ruud van der Jagt van Autoradam reageerde direct op dit artikel met het nieuws dat Autoradam Westpoort een Holz wasstraat heeft aangekocht waar campers, bakwagens, hoge bestelbussen, pick-ups ed gewassen kunnen worden.

worden. Wij hebben gekozen om ook bijvoorbeeld bakwagens te kunnen wassen omdat tot op heden dit nog niet kon in een volledige wasstraat, maar enkel in een roll/over.”

De wasstraat bestaat oa uit:

• Voorwas/inweek

• HD portaal velgen

• Hogedruk gordijn

• Hogedruk op dakwals

• Dakwals

• Naloop hoge druk dakwals

• Rundum wasborstels hoog

• Rockers laag

• Rundum hoog, voor en achterzijde

• Wasboog en polisch

• Douche gordijn/drooghulp

“Op 1 maart vond de officiële opening van onze grootste wasstraat plaats en hopen hiermee veel nieuwe bedrijven en individuele klanten te trekken.”

Ruud van der Jagt: “Autoradam probeert altijd innovatief in te spelen op de behoeften van onze klanten. Zo hebben wij al in de coronatijd een interieurbaan in Almere geopend waarbij auto’s op de lopende band van binnen schoongemaakt worden. Hoe geweldig is het dan om een lange lopende band te hebben die ook grote voertuigen kan wassen. Tegenwoordig worden deze met de hand gewassen door verschillende was-bedrijven en moet men van te voren een afspraak maken. Bij ons kan

de klant wanneer het hem/haar uitkomt door de hoge-wasstraat rijden, net zoals bij personenwagens. Deze Holz wasstraat is de 1ste in heel Europa en is speciaal gebouwd op ons verzoek”

De flatbeltband, van de Duitse firma MIDA, is maar liefst 75 meter lang en de wasstraat bestaat uit enkele componenten met een ongekende hoogte van 3,25 en een breedte van 2.30 meter. Alle gewichten en voertuigen tot rijbewijs C kunnen gewassen

Uitgave 1 | maart 2024 | TECHNIEK & ZO | 31
A C E C A R W A S H S Y S T E M S Gouwzeestraat 11 1382 KD Weesp T 085 071 83 65 info@ace-europe.nl www.ace-europe.nl

Veel wasstraat-ondernemers wel te porren voor overname

De Nederlandse wasstraatmarkt is met 374 locaties redelijk voorzien. Er zullen de komende jaren nog wel nieuwe lange wasstraten gebouwd gaan worden, maar heel veel zullen dat er niet zijn. Ondernemers die 15-20 jaar geleden een wasstraat zijn begonnen hadden toentertijd nog volop ruimte en veel minder concurrentie. De kans is inmiddels groot dat er in de tussentijd een nieuwe wasstraat concurrent is bijgekomen met een modernere wasstraat, een ruimer pand met overdekt stofzuigen etc etc. Dus ineens moeten alle zeilen bijgezet worden. Het opschroeven van de reclamebudget om de wasklant naar de locatie te lokken en/of zelfs de (verouderde) wasstraat te moeten updaten of zelfs vervangen!

Wat doe je dan? Inmiddels tegen de leeftijd van 60 aanlopend, al 15 of zelfs langer auto’s aan het wassen, geen opvolger hebben! Na zoveel jaren een wasstraat runnen, werken in een nogal tochtige en koude ruimte, met toch regelmatig ‘gedoe’ met klanten, personeelsbeleid dat een dagtaak is om genoeg en goede medewerkers te behouden. Tja, dan wordt het toch erg verleidelijk als een potentiële koper aan je deur klopt en je financieel de mogelijkheid biedt om het ‘rustiger’ aan te kunnen gaan doen. Ik snap dat wel. Er zullen nog meerdere overnames volgen denk ik. Niet alleen van wasstraten, maar ook naar locaties met een roll-over en 2 of meer wasboxen worden begerig bekeken.

Autowascentrum Raalte wordt

NIELS Autowas

De neven Niels en Arnold Wessels hebben Autowas Raalte aan de Klipperweg van Gerrit Middendorp overgenomen. Na 20 jaar het wascenrum gerund te hebben gaat voormalig eigenaar Gerrit Middendorp met pensioen.

Niels Wessels: “We kennen elkaar al langer en een tijd terug heeft hij aangegeven met pensioen te willen en vond tevens dat er nieuwe frisse wind

door het wascentrum moest komen. Of we interesse hadden in zijn wascentrum. Na enkele inhoudelijke en prettige gesprekken hebben we hier uiteindelijk ‘ja’ tegen gezegd.”

Voor Niels Autowas wordt dit de 4e locatie. Niels heeft daarnaast nog een eigen waslocatie in Zwolle met alleen 5 wasboxen.

Lees verder op pagina 35

Uitgave 1 | maart 2024 | OVERNAME & ZO | 33
Innovatieve oplossingen Bekroond familiebedrijf Eigen Nederlandse fabriek Duurzaamheid in onze genen Check de speciale lezersaanbieding! Waarom Carwash middelen van Spectro? Neem contact met ons op voor een advies hoe we uw carwash resultaat kunnen verbeteren! www.spectro.eu +31 412-631956 | info@spectro.nl SP0053 Carwash en Truckwash advertenties (235x95mm) R1.indd 1 02/03/23 09:30 De nieuwe generatie stofzuigsystemen voor uw carwash of industrie Tel: 0032 (0)89 244 529 info@ergox.com www.ergox.com Krachtig, onderhoudsvrij en duurzaam Aantrekkelijk voor de gebruikers Hoog efficiënt en energiezuinig Op maat gemaakt

“Met het huidig personeel en de bedrijfsleider Ricardo gaan we komende tijd lekker autowassen. Er komen op korte termijn enkele aanpassingen in de Christ wasstraat, zoals bijvoorbeeld een nieuwe inrijplaat en er wordt een nieuwe velgenbak geplaatst. Daarnaast zal de techniek in de 5 wasboxen vervangen worden door Meijer Reinigingssystemen. Media maart/april willen we de waslocatie in de uitstraling van Niels Autowas openen en de bezoekers trakteren op leuke acties. Op lange termijn zullen we kijken wat we verder met de wasstraat kunnen doen.”

TORQX groeit door overnames naar 17

CLARO waslocaties

Torqx Capital Partners (Torqx) zet hun groei binnen de wasstraatbranche in Nederland door. Recent heeft dit Bussums bedrijf wasstraat XXL Muiden en de 2 locaties van Matz Carwash overgenomen. Hiermee komt de teller op 17 locaties en is het na BOB Autowas het grootste wasstraatbedrijf in Nederland. En dat in slechts in minder dan 2 jaar tijd. Het is natuurlijk niet handig om deze 17 locaties separaat in de markt te laten, vandaar dat Torqx de naam en logo Claro Carwash in het leven heeft geroepen. Zo’n 4 locaties zijn inmiddels omgekleurd naar Claro.

Matz Carwash

Claro Carwash (“Claro”) en Martin Kniest van Matz Carwash zijn samen de overname overeengekomen van de 2 Matz locaties in Deventer en Zut -

phen. De locaties bestaan uit twee hoogwaardige wasstraten met een fantastische uitstraling en een ijzersterk team. Hein Castelijns, algemeen directeur van Claro Carwash: “Matz is een prachtig voorbeeld op het vlak van succesvol maatschappelijk ondernemen en Claro is verheugd de historie van Matz voort te mogen zetten.

Voor velen komt dit als een verrassing, maar voor Martin is het een proces dat al twee jaar geleden in gang is gezet. “In goed overleg met de Washelden en iedereen bij Matz Carwash, heb ik definitief besloten het stokje met trots over te dragen aan Claro. Ik ben ervan overtuigd dat Claro ervoor zal zorgen dat de werkwijze en de passie voor mensen op een nog hoger niveau zullen komen te liggen.”

XXL Muiden

Claro Carwash heeft ook XXL Muiden overgenomen. Al sinds 1985 kan men hier terecht om de auto te wassen en daarmee is XXL Muiden één van de oudste kettingbaan locaties van Nederland. Ondertussen is er in de omgeving veel veranderd, zoals de twee grote nieuwbouwwijken die in de buurt zijn gerealiseerd. Bovendien wordt het Maxis terrein zelf sinds eind 2023 compleet gerenoveerd. Hoog tijd dus om ook de wasstraat weer eens grondig te moderniseren: een mooie uitdaging nu voor het team van Claro.

Uitgave 1 | maart 2024 | OVERNAME & ZO | 35
Martin Kniest van Matz Carwash.

Bij Washnet hoeft een monteur geen slangenmens te zijn.

Washnet innoveert. Onze compacte installatie voor vier wasboxen past op slechts 3m2. Volledig ontworpen door een ervaren monteur, dus je kunt overal gemakkelijk bij. De wasboxen van Washnet zijn storingsarm en leveren gemiddeld 17% méér rendement.

www.washnet.nl

100% online bediening

» verbruik en waterdruk

» temperaturen

» shampoo-dosering

» osmose-water

» prijzen en happy hour

» omzet per dag en per box

Bekijk en regel alles, thuis of onderweg!

IJzeren Veldweg 1–B 1272 PZ Huizen michael@washnet.nl

BAPTISTA Autowassystemen viert in maart van dit jaar haar 75-jarig bestaan. Marco Bartels, directeur Baptista: “Deze mijlpaal vertegenwoordigt niet alleen een lange geschiedenis, maar ook een voortdurende inzet voor innovatie en klanttevredenheid.

Sinds de oprichting in 1949 heeft BAPTISTA Autowassystemen een indrukwekkende reis doorgemaakt, waarbij het bedrijf zich heeft ontwikkeld tot een zeer betrouwbare naam in de autowasbranche. Met de focus liggend op service, kwaliteit en milieu heeft het bedrijf een loyale klantenkring op gebouwd in Nederland, Duitsland en ver daarbuiten.”

75 jarige BAPTISTA introduceert nieuwe innovatieve wasboxen

Duurzaam

Marco Bartels vervolgt: “Naast het vieren van het verleden, richt BAPTISTA zich op de toekomst en erkent het belang van duurzaamheid en introduceert daarom haar nieuwe milieuvriendelijke zelfservice autowasinstallatie. Deze innovatieve installatie is ontworpen met het oog op duurzaamheid en verminderde milieu-impact en vormt een belangrijke stap in het streven van BAPTISTA naar groenere autowasoplossingen. Het systeem is ontworpen om efficiënter gebruik te maken van uw energie, water en chemie en minimalisering van verspilling. Ons nieuw ontwikkelde recyclingsysteem is daar een goed voorbeeld van.”

Smart

“Daarnaast maakt deze nieuwe generatie zelfservice autowasinstallaties het mogelijk om op afstand te worden gevolgd en aangestuurd via de smartphone, waardoor een ongekend niveau van gemak en controle wordt geboden. De wastijden kunnen op afstand door de ondernemer worden aangepast. Tellerstanden en opbrengsten kunnen real-time worden afgelezen en er is een jaarkalenderfunctie, waarin eenvoudig openingstijden of gesloten dagen kunnen worden geprogrammeerd. Dit zijn enkele mogelijkheden van deze geavanceerde functie. Of de ondernemer nu onderweg is of comfortabel op de bank zit, het kan op afstand worden afgelezen of aangestuurd rechtstreeks vanaf uw smartphone. Het stelt u als eigenaar in staat om uw zelfservice autowasinstallatie op uw eigen voorwaarden te beheren en monitoren.”

Actie

Om het 75-jarig bestaan groots te vieren, heeft BAPTISTA Autowassystemen verschillende speciale jubileumacties gepland gedurende het hele jaar. Houdt u onze website goed in de gaten www.baptista.nl

Uitgave 1 | maart 2024 | JUBILEUM & ZO | 37

Begin dit jaar heeft u in dit vakblad en op onze website (cleaningstation-carwash.nl) een uitgebreid artikel kunnen lezen over het IPE waterfilter systeem. Dit systeem is o.a. in staat om volledig automatisch het opgevangen vuil uit het filter te verwijderen. Bedenkers van dit systeem zijn Renald Moens van Carwash 360 en Frank Walraven. Inmiddels zijn er zo’n 9 carwashlocaties met dit systeem uitgerust en de animo vanuit de nationale- als ook internationale carwashsector is groot. Gezocht werd naar een distributeur om de vraag op te vangen. Aangezien Frank Walraven vele jaren werkzaam is bij Van Holland Stofzuigsystemen is uiteindelijk voor dit Montfoortse bedrijf gekozen.

Martin van Zetten van Van Holland BV: “Het IPE filter systeem is bezig het watermanagement bij carwashes totaal op de kop te zetten en heeft dan ook een enorme potentie. Ik wist natuurlijk al een langere tijd dat Frank hiermee bezig was en we hebben regelmatig hierover gesproken. Binnen Van Holland is Frank verantwoordelijk voor de carwashbranche en een 2e pet van IPE zou alleen maar voor onduidelijkheid zorgen binnen de branche. Doordat het IPE systeem nu ook onder de paraplu van Van Holland valt is dit verholpen.”

Frank Walraven: “We kunnen ondernemers producten aanbieden op gebied van centraal stofzuigsystemen en watermanagement. Qua orders van stofzuigsystemen zit het al goed, maar de animo voor het IPE filter is booming. Er zijn de laatste jaren veel wasstraten gebouwd die volledig op osmosewater wassen en dit water direct na het gebruik lozen op het riool. Dit is uiteraard de meest schone manier “ voor het wassen van auto’s” , maar het niet hergebruiken van dit water is niet echt meer van deze tijd. Ik verwacht dat vanuit de overheid de kosten voor het loze per M3 water flink zullen toenemen in de toekomst om zo de wasbedrijven te dwingen hier anders mee om te gaan.

Daarnaast is het een uitstekend alternatief voor de vaak kostbare en zeer bewerkelijke traditionele waterrecyclingsystemen.”

Uitleg systeem

Het IPE filtersysteem is eigenlijk een zelfreinigende zeef die deeltjes, groter dan 5 micron, tegenhoud en in staat is het zelf op voor-

www.meijercarwash.nl

geprogrammeerde tijden uit het filter te verwijderen en te loze. Het systeem draait 24/7 wat inhoud dat hij in de nacht het meeste werk verzet. Iedere ochtend is de gehele watervoorraad ca. drie keer het filter gepasseerd en staat er ca. 80m3 schoon proceswater klaar voor gebruik. Een bijkomstigheid is de hoogfrequente Ozon generator die alleen maar wordt ingezet om te voorkomen dat het water gaat stinken. Ozon vernietigd alles wat kan oxideren. In het afvalwater van de wasstraat is eigenlijk alleen maar straat vuil te vinden wat relatief gemakkelijk is te behandelen.

De Ozongenerator genereert een zeer geringe hoeveelheid Ozon wat net voldoende is voor de juiste behandeling en geen gevaar kan vormen voor de gezondheid. We zijn nu in staat om 30m3/h @5micron proceswater te filter. Dit is voor de meeste grote wasstraten voldoende om het wasproces, bij drukte, bij te houden. Het systeem zal bij seizoens verandering niet anders gaan werken maar zal exact de zelfde kwaliteit water produceren. Er veranderd dus niks wat betekend dat we totaal niet afhankelijk zijn van het type vervuiling of het seizoen. Hierdoor is het proceswater altijd constant!

Leverancier autowasinstallaties, wasborstels, wasboxen en reinigingsmiddelen. Onderhoud, revisie en onderdelen van WashTec installaties www.hoogendijkcarwash.nl

Door dat het systeem 24/7 draait neemt de hoeveelheid slip opvangputten extreem af. De putten zullen hoofdzakelijk zand opvangen. Doordat we een stroming in het puttensysteem houden heeft de slip niet de kans om te bezinken. Het filter vangt de deeltjes en loost deze op het riool. Het is een feit dat de putten aanzienlijk minder vaak geleegd moeten worden.

Naast de besparing op het mindervaak legen van de slipopvang putten kleeft er ook nog een subsidie aan de investering vast. Na het in bedrijf stellen van het systeem zijn verstoppingen in de wasstraat nagenoeg verleden tijd.

Leverancier

WIE LEVERT WAT ACE Carwash Systems Gouwzeestraat 11 1382 KD Weesp T 0294 491 567 info@ace-europe.nl www.ace-europe.nl Zeer hoogwaardige producten die toegepast kunnen worden op bijna alle merken autowasinstallaties. www.meijercarwash.nl 0592 - 26 28 33 SoftCare2 Pro De roll-over machine voor autowassen op het hoogste niveau. www.washtec.nl - 079 - 36 83 720 Wasboxen voor elke locatie Flexibele techniek en gebouwen voor elke doe-het-zelf waslocatie. www.washtec.nl - 079 - 36 83 720 www.washnet.nl Ontwikkeling, ontwerp, bouw én onderhoud van wasboxen www.washnet.nl Ontwikkeling, ontwerp, bouw én onderhoud van wasboxen BORSTELSYSTEMEN DOE-HET-ZELF-BOXEN DOE-HET-ZELF-BOXEN HONDENWASSTRAAT POETSEN REINIGINGSPRODUCTEN LAKBEHANDELING LAKBEHANDELING RANDAPPARATUUR ROLL-OVERS LAKBEHANDELING RECLAME EN UITSTRALING RECLAME EN UITSTRALING TRUCKWASH AFVALWATERTECHNIEK Advertentie
en
Onderhoud, revisie en onderdelen van
autowasinstallaties, wasborstels, wasboxen
reinigingsmiddelen.
WashTec installaties www.hoogendijkcarwash.nl
www.sireoncarwash.com advertentie advertentie WWW.GLANSPROTECTOR.COM
van IPE filter Osmose schoonwater Kettingschacht Bezinktank 3 Bezinktank 2 Bezinktank 1 Filter IPE OBAS Riool WWW.GLANSPROTECTOR.COM
WIE LEVERT WAT +31 (0)85-4018271 www.mesa-coatings.eu sales@mesa-coatings.eu Mastbos 7 5531 MX Bladel Nederland SoftLine2 kettingwasstraten Modulair en flexibel concept voor elke gewenste capaciteit en beschikbare ruimte. www.washtec.nl - 079 - 36 83 720 proudly made in Germany Hoog volume RVS AUTOWASSTRATEN tel: 085 - 0653 299 www.dicocarwash.nl Cleaning Transport Cleaning ACE Carwash Systems Gouwzeestraat 11 1382 KD Weesp T 0294 491 567 info@ace-europe.nl www.ace-europe.nl STOFZUIGERS VERLICHTING LED VLOEISTOFDICHTE VLOER WATERRECYCLING WATERRECYCLING CARWASH CHEMIE TRUCKWASH TRUCKWASH-CHEMIE WASSTRATEN AquaPUR2 waterterugwinning Innovatieve waterbehandeling voor roll-overs. www.washtec.nl - 079 - 36 83 720 WWW.NERTA.COM CHEMISTRY FOR A CLEAN WORLD WWW.NERTA.COM CHEMISTRY FOR A CLEAN WORLD Tel. 06-512 666 23 info@vlietwash.nl www.vlietwash.nl Ook uw bedrijf bij WieLevertWat Mail voor info naar: wpp-redactie@kpnmail.nl Het complete software pakket voor jouw carwash +31(0)487-513146 info@technodatasystems.net Total Wash www.technodatasystems.net
Reinigt doeltre end uw carwash installatie Inox & aluminium vernieuwer Sandwichpanelen reiniger Wasstraat & wasbox cleaner Nerta nv info@nerta.com 0114 – 78 82 02 André Velders Oost Nederland 06 11 76 71 60 Sjef Weber Zuid Nederland 06 21 16 77 20 Sander Könning Noord Nederland 06 81 72 33 63 Patrick van der Velde West Nederland 06 53 48 57 62

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.