2016 11 03 welkom sinterklaas in maassluis

Page 1

SPECIALE KRANT VOOR DE LANDELIJKE INTOCHT VAN SINTERKLAAS IN MAASSLUIS IN 2016

Intocht Sinterklaas

N og 9 d ag e n te gaa n !

ZA 12 NOVEMBER

Ervaar Maassluis Maassluis is een cadeautje

PAGINA 5

ing

Tentoonstell

n?

le jare Wie komt er al

PAGINA 9

Praktische informatie voor bezoek

ers

PAGINA 12

Maritiem Maassluis Scheepsparade

PAGINA 21


Sint is bij Albert Heijn Maassluis aan het goede adres! Wat velen niet weten van de Sint, is dat hij het kiezen van een aankomstplek een hele opgave vindt! Waarheen was de vraag? Sint wist het niet Hij ging ten rade bij zijn hoofdpiet. Die sloot zich op in zijn kajuit. Bekeek de kaart en kwam op Maassluis uit. Hij liep terug en zei tegen de Sint: ik weet zeker dat u Maassluis prachtig vindt! Leg eens uit, zei Sint, ik weet het nog zo net niet. Van het Westland begrijp ik geen biet! Welnu, zei Piet, het Westland heeft veel te bieden. Er wonen daar diverse bijzonder lieden. Zij werken er door de weeks hard, en ontspannen in het weekend, zoals u dat ook van ons Pieten gewend bent. Men woont er in dorpjes allemaal even knus, overal langsgaan wordt nog een hele klus. Dat komt wel goed zei Sint, dat lukt ieder jaar. Maar het Westland is groot; Maassluis waarom daar? Kent u nog, zie Piet, onze vrienden van Albert Heijn? Ze hebben veel winkels daar, voor iedereen fijn! In Maassluis staan er al twee, zo om de hoek, die gaan we vereren met een bezoek. Vanuit daar trekken we door heel het Westland, ik heb het al helemaal voor u gepland. Langs Maasland, Schipluiden, de Lier en Naaldwijk. Via ‘s Gravenzande en Hoek van Holland terug naar Maasdijk. Onderweg kunt u alle Albert Heijn winkels vereren met een bezoek. En de kinderen verwennen met pepernoten, snoep en koek. Piet zei Sint, dat is een goed idee! Start de stoomboot, neem alle cadeautjes mee. Op naar het Westland, op naar Albert Heijn, ik wil bij al hun winkels geweest zijn!

En zo gebeurde het, en het kan dus goed: Dat u bij Albert Heijn Sint en zijn Pieten ontmoet!

Pagina 2

Vier het Sintfeest mee bij Albert Heijn! Op zaterdag 12 November mag je verkleed naar de winkel komen, je kunt dan op de foto met Piet. Verder hebben we op woensdag 16, 23 en 30 november leuke Sint en Piet-activiteiten. Zo gaan we samen Pietengymmen, bakken we lekkere pepernoten, houden we knutselmiddagen en kun je natuurlijk je schoentje zetten. Ook jij bent de komende weken bij Albert Heijn dus aan het goede adres! Graag tot ziens bij: Albert Heijn Palet, Mesdaglaan 199, Maassluis Albert Heijn Koningshoek, Koningshoek 91001, Maassluis


“Sinterklaas, welkom in Maassluis!” Burgemeester Haan

En toen ging opeens de telefoon, op die maandag in april. De NTR aan de lijn voor burgemeester Edo Haan: “Zit u goed op uw stoel? Maassluis krijgt de landelijke intocht!” Burgemeester Haan kan zich dat moment nog goed herinneren. “Het was ge-wel-dig nieuws. Maar het was nog strikt geheim, we moesten nog wachten tot 10 mei voordat het bekend werd gemaakt en dat is dan heel lang kan ik je zeggen…”

Uiteraard is dit de tijd van pepernoten Maar zonder tot klank gebrachte noten wordt de intocht nooit een feest!

Waarom wilde Maassluis de landelijke intocht? Het was een idee van de gemeenteraad. In 2014 hebben we het 400-jarig bestaan van Maassluis gevierd met allerlei evenementen en dat zorgde voor een golf van enthousiasme in de stad. Je merkte toen pas goed hoe trots Maassluizers zijn op hun stad. Waarom niet die trots en dat enthousiasme delen met heel Nederland? Want Maassluis is een prachtige stad, een cadeautje voor Sinterklaas. Ik kan niet wachten totdat ik eindelijk kan zeggen: “Sinterklaas, welkom in Maassluis!”

Muziek@Maassluis is er voor de muzikale noten waarmee het de Sint graag welkom heet

Leer ook strooien met deze noten!

Wat maakt Maassluis dan tot zo’n bijzondere aankomstplaats? Allereerst is het voor Sinterklaas heel makkelijk te vinden… Via het Kanaal naar de Noordzee, dan rechts, stuurboord, de Nieuwe Waterweg op en dan de eerste haven links. Kan niet missen! Verder heeft Maassluis een mooie, lange haven met een prachtige afmeerplek, de historische Stadhuiskade. Dat is een schitterend plaatje, zeker ook met de Schansbrug en de Groote Kerk. Ik zeg wel eens dat Maassluis de mooiste binnenhaven van Nederland heeft en dat meen ik ook. En we zijn gezegend met een goed bewaarde historische binnenstad met twee unieke vlieten. Het wordt dan ook een fantastische aankomst en een fantastische uitzending.

ontdek de taal van groot en klein muziek, gewoon en toch bijzonder daarvoor moet je bij

www.muziekatmaassluis.nl

Hoe kijkt u aan tegen de pietendiscussie? Ontspannen. We leven in Nederland gelukkig in een democratie en dat betekent dat ik gastheer ben van Sinterklaas, maar ik ben ook gastheer van het debat. Dat betekent dat demonstreren mag; ze mogen het kinderfeest niet verstoren, dat spreekt voor zich.

zijn

Te koop!

12 moderne vrijstaande villa’s gelegen aan de Dr. Jan Schoutenlaan

Zaterdag 5 november 11:00 - 13:00 uur nieuwbouw open huis

Prognose start bouw 1e kwartaal 2017 Inclusief sanitair en tegelwerk Voorzien van vloerverwarming Inclusief zonnepanelen Diverse opties mogelijk: uitbouw, openslaande deuren, extra berging, garage etc. Koopsom v.a. € 395.000,-v.o.n.

Kave

l1 Kavel

Kavel 6

Kavel 7

Kavel 8

Kavel 9

Kavel 10

Kavel 5

2

Kavel 3

Kavel 11

Kavel 12

Kavel 4

Keuze uit 4 verschillende woningtypen

Voor mensen die Maassluis nog niet kennen, wat mogen ze beslist niet missen? Pik een ‘Hoofdje’! Ga naar het havenhoofd bij de Burgemeester de Jonghkade of de Govert van Wijnkade en geniet van de rivier en de schepen die voorbij varen. Ontdek de historische binnenstad en bezoek onze musea. Kinderen kunnen hun hart ophalen in Avonturis, een heel speciale natuurspeeltuin aan de Nieuwe Waterweg. Je kunt verder ook heerlijk fietsen in en rond Maassluis: het Midden-Delfland gebied is voor veel mensen een echte verrassing als ze daar voor het eerst komen.

“Riant wonen in het park” WWW.PARKVILLASMAASSLUIS.NL

Naaldwijk: 0174 - 61 55 44

Voor meer informatie, like onze facebookpagina

Facebook.com/parkvillasmaassluis

Vlaardingen: 010 - 44 53 144

Colofon Redactie

Fotografie

Gemeente Maassluis | Team Communicatie Ervaar Maassluis | Caroline Mouwen iQ Events | Rob Langenberg ZIJ & BLIJ creatieve communicatie

NTR, Roger van der Kraan, Stichting Rode Mijter Company

Ontwerp ZIJ & BLIJ creatieve communicatie | www.zijenblij.nl

Acquisitie, druk en verspreiding Uitgeverij West Media

Oplage 87.000

Pagina 3


Hoera!

DE PEPERNOTEN VAN Bakkerij vd Berg ZIJN ALLEMAAL MET GOUD BEKROOND! HET NEDERLANDS BAKKERIJ CENTRUM (NBC) HEEFT ONZE PEPERNOTEN BEOORDEELD MET EEN 9

NU IN DE AANBIEDING:

Bekroond met

Goud!

van 2,75

€2,25 Zakje 250 gr. DE BOOTJES ZIJN VANAF 14 NOV. VERKRIJGBAAR VOOR ELK KIND EEN BOOTLADING VOL LEKKERS!

Pagina 4

Jongens en meisjes, hebben jullie ook trek in een bootlading vol pepernoten? Laat dan maar eens zien dat je mooi kunt knippen en kleuren. Vanaf 14 november kun je het knutselpakket ophalen in een van onze winkels. Daarna vullen wij ze met lekkers!


Maassluis is een Cadeautje Maassluis is een stad met een rijk en trots maritiem verleden. Op zaterdag 12 november vaart de goedheiligman met zijn Pieten de prachtige haven van Maassluis binnen. Ruim twee miljoen mensen kijken live mee hoe Sinterklaas voet aan wal zet op de Stadhuiskade. De intocht van Sinterklaas in Maassluis belooft een groot spektakel te worden en een waanzinnig leuk kinderfeest met Maassluis als het ‘cadeautje’ voor Sinterklaas.

De intocht live via Social Media

Sinterklaas selfie actie

Zondag 13 november Koopzondag in het Stadshart

Via de Social Media kanalen van Ervaar Maassluis kun je live meegenieten van de landelijke intocht van Sinterklaas in Maassluis. Wil je jouw Sinterklaas ervaring delen? Gebruik dan #ervaarmaassluis

Maak tijdens de landelijke intocht op 12 november een selfie met Sinterklaas of een van z’n Pieten! Plaats deze foto op de actiepagina actie.ervaarmaassluis.nl en maak kans op € 75 shoptegoed, waar je in Maassluis leuke Sinterklaas cadeautjes van kunt kopen.

Kom zondag 13 november gezellig nagenieten in Maassluis, de winkels (in het Stadshart) zijn open en er vinden wederom allerlei optredens plaats op de Markt. Meer informatie over het totale programma vind je op de website www.ervaarmaassluis.nl.

ERVAARMAASSLUIS.NL Bezoek ervaarmaassluis.nl voor alle leuke acties en activiteiten rondom Sinterklaas of gewoon voor een leuk dagje uit in Maassluis Volg Ervaar Maassluis op Facebook, Twitter & Instagram Pagina 5


Officieel dealer van o.a:

Ebel Frederique Constant Rado Alpina Raymond Weil Certina Seiko Locman Bron Choices by DL R&C Monzario Buddha to Buddha Ti Sento Tirisi Moda

www.juwelierzwinkels.nl

MOLENSTRAAT 5 2671EV NAALDWIJK 0174-796000

Pagina 6


Heel veel plezier bij de intocht van Sinterkla as

ONZE LOCATIES

R.-K. BASISSCHOOL DE DIJCK

PEUTERSPEELZAAL & BUITENSCHOOLSE OPVANG

KARDINAAL ALFRINKSCHOOL PEUTERSPEELZAAL

IN SAMENWERKING MET

va na f jan ua ri 20 17

K O M J IJ O O K B IJ O N S S P E L E N ? TINTIN-PSZ.NL

Pagina 7


Tot zijn verbazing zag de Sint op de Woudseweg iets gebeuren, Kunst en Cultuur met nieuwe smaken en vrolijke kleuren. Muziekdocenten die het schreeuwen van de daken "Wie wil er bij ons leren muziek maken?" Zang, drums, piano en gitaar, samen met de fluit en viool staan zij voor je klaar. Of is dansen als Timor Steffens jouw grootste wens? Geef je dan snel op voor de cursus breakdance. Misschien ben je wel een danser en een leuke prater, dan kan je bij Kunst en Cultuur Den Hoorn in het peuter-of kleutertheater. Kleine en grote Kunstenaars zijn ook welkom bij Kunst en Cultuur. De mooiste kunstwerken fabriceren kan je in de Techniek schuur. Het maakt niet uit of je nu 1 of 88 jaar oud bent, Kunst en Cultuur Den Hoorn heeft alles voor jouw talent. Op dit moment zijn ze bij Kunst en Cultuur Den Hoorn aan het verbouwen. Bedankt familie van Leeuwen voor jullie support en vertrouwen! Nieuwe vrienden zullen zich aan ons verbinden. 015-Events en Goudvinder kan je vanaf januari ook hier vinden. Als kers op de taart kun je vanaf 16 december 6 dagen per week, heerlijk komen genieten van een kop koffie en een verrukkelijk stuk taart bij Piece of Cake.

Het begon allemaal met een appelboom... Een moeder en dochter, een overvolle appelboom en een passie voor bakken. Dit was het begin van Piece of Cake! Bakken, bakken en nog meer bakken, en dit alles in het begin is de allereerste van Piece of Cake nog vanuit het huis van Jolanda. In juli 2016 winkel van kan je gezellig Piece of Cake geopend, op Woudseweg 1 in Den Hoorn. Hier meenemen. taarten hele of langskomen voor koffie en taart! Ook kun je punten start winkel knusse ge, gezelli deze in Na een aantal maanden taarten bakken r Cultuu en Kunst van dames de met Piece of Cake een nieuw project! Samen straat! de van nt overka de Aan ... winkel e nieuw , wordt er gewerkt aan een mooie e kans en samenDe dames van Piece of Cake kijken erg uit naar deze nieuw stukje taart werking en hopen jullie te kunnen verwelkomen met een lekker vanaf 16 december!

www.kunstencultuurdenhoorn.nl Schilder, behang- en glaswerken

Geldig in de maanden november, december en januari. Inschrijven via:

muzieklessen@kunstencultuurdenhoorn.nl

Pagina 8

Lookwatering 52 2635 EA Den Hoorn ZH Tel. 015 - 2615013 E: info@vanbeek-schilders.nl

Tijdens de wintermaanden ontvangt u korting voor het binnenschilderwerk.

w w w. va n b e e k - s c h i l d e r s . n l

Goudvinder

K i n d e r- e n j e u g d t h e r a p i e


Zie de maan schijnt door de Wilgen Volgend jaar pakjesavond vieren in uw nieuwe huis? Ga naar wilgenrijk.nl voor het actuele huizenaanbod.

Weverskade 110, Maassluis l 088 1228866 l info@wilgenrijk.nl l wilgenrijk.nl

Pop-up tentoonstelling

Wie komt er alle jaren? Tussen bisschop en boeman De tentoonstelling ‘Wie komt er alle jaren?’ neemt je mee op een reis door de lange geschiedenis van sinterklaasvieringen in Nederland. Valt er dan nog iets te ontdekken over het Sinterklaasfeest? Het is toch al jaren hetzelfde? Dat is niet helemaal waar. Wist je bijvoorbeeld dat Sinterklaas vroeger huwelijksmakelaar is geweest? Of dat er ooit Zwarte Klazen door de Nederlandse straten trokken? Dit en vele andere bijzonderheden over het Sinterklaasfeest kun je ontdekken in het pop-up museum aan de Nieuwstraat 2 in Maassluis!

Heiligverklaring Terwijl veel mensen bezig zijn met de toekomst van de Sinterklaasviering in Nederland, zijn er maar weinigen die weten waar het volksfeest eigenlijk vandaan komt. Nicolaas begon zijn roemrijke carrière in Myra, een stad in het hedendaagse Turkije. Als bisschop maakte Nicolaas grote indruk waarna hij heilig werd verklaard. Daarom noemen wij hem nu Sint Nicolaas of Sinterklaas.

Koekvrijers In de Middeleeuwen probeerden jonge mannen hun liefjes te verleiden met de ‘koekvrijers’ die wij nu kennen als speculaaspoppen. Later werd de publieke viering van het katholieke feest in grote delen van Nederland verboden.

Discussie van alle tijden De tentoonstelling laat zien dat de Sint-Nicolaas­ vieringen in de afgelopen eeuwen geregeld leidden tot maatschappelijke discussie en verboden. Conflicterende meningen over het feest zijn dus niet alleen te ontdekken in het recente verleden van de goedheiligman, waarin hij ieder jaar samen met de Pieten op de stoomboot ons land binnen vaart. Wist je trouwens dat die Pieten in ons land en in het buitenland nog heel veel collega’s hebben die in allerlei verschijningsvormen de Sint begeleiden?

Kern blijft overeind Zo zie je maar dat ons Sinterklaasfeest door de eeuwen heen voor heel wat beroering heeft gezorgd. Maar de kern van het feest is altijd bewaard gebleven. De Sint komt namelijk nog steeds elk jaar naar ons land om de kinderen te belonen die zoet zijn geweest.

Nieuwsgierig? Op de tentoonstelling zien we Nicolaas in al zijn gedaantes tussen bisschop en boeman. Ben je ouder dan 10 jaar en ben je benieuwd hoe de Sint er als boeman uitzag, waarom speculaaspoppen met de liefde te maken hebben en wil je weten wat de link is tussen Nicolaas de bisschop en de chocolademunten in je schoen? Kom dan tussen 6 november en 5 december naar de Nieuwstraat 2 in Maassluis!

Pagina 9


Dit jaar komt Sinterklaas in de stad Maassluis aan, Waar hij vast en zeker bij ieder huis langs zal gaan. Fase 4 van de nieuwe Burgemeesterswijk is nog niet helemaal klaar, Maar volgend jaar zetten de kindjes hun schoentjes ook daar. In deze wijk zijn nu nog enkele woningen vrij, Wie weet maken wij u met type Hollandse Linde erg blij. Want deze ruime twee-onder-een-kapwoning heeft een tuin van maar liefst 10 meter lang, En bovendien een complete keuken met alle inbouwapparatuur van belang. De woning biedt u drie slaapkamers met een luxe badkamer op de eerste laag, En de ruime zolderverdieping wilt u vast ook heel graag. Standaard krijgt u er ook een garage of erker bij, En zo maken wij u met dit ruime woonoppervlak vast erg blij. Wat nemen we verder nog standaard in de bouw mee? Natuurlijk pv-panelen, beter voor het milieu en voor uw portemonnee. e4

rs fas

esTe oofme

N NiNge o w e kel e Nog eN laNdse liNd ol Type H op vaNaf Te ko v.o.N. 0 0 0 . 5 @€35 l

Ziet u het wel zitten deze buitenkans? Ga dan snel voor de verkoopinformatie bij onze makelaar langs.

loofm

eesTe rs fas e3&5 NkorT i N p r de vol esale geNde fases meT d ivers aaNBo d

BiNNe

karakTerisTieke woNiNgeN iN maassluis gescHakelde 2 oNder 1 kapwoNiNgeN Type HollaNdse liNde: € 355.000 v.o.N. meT mogelijkHeid ToT luxe Badkamer upgrade vaN € 5.000

www.loofmeesTers.Nl

Pagina 10

Verkoop:

Een ontwikkeling van:

010 - 593 90 90


Welkom Sint!

Maassluis got Talent

Voor ambachtelijke

aaf Roomboter Amandelst Borstplaat Roomboterspeculaas Suikerbeesten Gevuld Speculaas Enz. enz.

Bent u ook dit jaar weer van harte welkom bij:

Dansgroep Snoepfabriek Prinsekade

Een dans laten zien aan Sinterklaas, terwijl heel Nederland meekijkt. Het is als een droom die uitkomt voor de dansmeisjes uit groep 6 en 7 van DOS Naaldwijk. Zij laten hun dans ‘De Snoepfabriek’ zien, in een outfit die geheel bij het thema past. Met jazz als basis, kun je een hoop kanten op. Deze dans is zoet en stoer tegelijk, maar vooral heel swingend! Na alle cadeaus die Sinterklaas uitdeelt, is dit een geweldige gelegenheid om iets terug te geven. Een vrolijke dans als cadeau voor de Sint en de rest van Nederland. Hoe gaaf is dat!?

Kinderkoor WonderWijs zingt voor de Sint! Bloemhof

Alles eigen fabrikaat. Nieuwstraat 4 3131 AA Maassluis 010-5912052

Kinderkoor WonderWijs is een vrolijk, Christelijk kinderkoor met ruim 60 enthousiaste leden onder leiding van Corinda van den Bos en Mariëlle Romeo. ‘We zingen tijdens kerkdiensten, maar doen ook regelmatig mee aan grotere optredens, zoals ons jaarlijkse kerstconcert met de Maassluise Harmonie. Daarnaast hebben we de laatste tijd ook een paar heel bijzondere optredens gehad, zoals in mei 2014 de openingsact van ‘400-jaar Maassluis’. In januari van dit jaar zijn we op tv geweest bij de live uitzending vanuit de Immanuëlkerk en op 12 november staat er alweer iets heel bijzonders te gebeuren: we mogen zingen voor Sinterklaas!’

Balletstudio WestSide Zuidvliet

Het leuke nieuws, dat Sinterklaas als aankomstplaats de Haven van Maassluis heeft uitgezocht en dat dit ook nog wordt uitgezonden op de nationale televisie verraste ons allemaal. De balletschool werd al snel benaderd door de organisatie met de vraag of wij onderdeel wilden uitmaken met een leuk optreden. We moesten natuurlijk eerst onze kwaliteiten laten zien in een auditieronde tijdens ‘Maassluis Got Talent’. Na een gezellige middag in Theater Koningshof werd onder andere onze moderne dansgroep geselecteerd, de meiden vonden dat natuurlijk een grote eer en hebben er zin in. Het programma is aangepast omdat de organisatie het idee had om onze moderne dansgroep samen te voegen met dwarsfluitsoliste Leigh van de Velden, wat niet alleen een leuke en interessante uitdaging is, maar ook nog eens een waanzinnig mooie combinatie.

Leigh van de Velden Zuidvliet

Leigh van de Velden is 11 jaar, komt uit Maassluis en speelt dwarsfluit. ‘Ik speel nu al drie jaar dwarsfluit en dat vind ik heel leuk om te doen. Ik heb een hele leuke lerares, waar ik alweer drie jaar les van krijg: Ellen van den Berg. Voor Sinterklaas spelen, tijdens de landelijke intocht op tv, is denk ik één van de leukste dingen die ik tot nu toe heb bereikt met dwarsfluiten. Ook vind ik het heel leuk dat ik niet alleen op het podium sta, maar samen met de dansgroep van Westside. Ik heb er superveel zin in!’

Pagina 11


r.

LUW

ra

VLA

DD

aat

st r ring

r

at

ee

m

ka

.

ER

MARKT og

GE

sc DE ha RIN ns gk ad e

HA

ein pl AY CK

de

N

ka

VE HA

Ko

lk

ijn

nw va

rt

ve go

De

Fen

ns

ac

iu ol

sla

an

.

S-

tr

de t a TE WIT stra h wit

RTe CO str. r nae

M.h

e

ze

EG

DE

e

lt

aw

AT

.

t

ION

-19

Sw

in

45

il nw i g NIN KO

eg

eg

FR

st

te

rw

st

jÉ

tr ts we

Pr

ria

de

ad

N. tr

AA

T

ts

R.

GE

er

ST

.

yn te .s ES PR

gh RG

Wa

on

r.

er ug kr UL

de ka

PA Ub

.d

ej

on

JO

aa

t

an

Ma

va

nH

EE

LS

TR

AA

as

sl

uis

ce

nt

T

tr

eg

ad

e

aw

eg

re yk

LT

el

DE

rl

la

de

DE

an

ys

TO

.v

DU

RG

.

ITS

TR

BU

BU

CR

r.

en

av

nh

ka ijn RT

va

P

d

ite

nw

ee VE

ar

dz

GO

ev

OR

Bu

NO

de

SC

HE

LD

EW

ze

E L D IN E HIE MIC ERPL T RUY kpey ns Va traat s

TE

ST

aa

.

AR

et B r m au u o o rman K. d & Buur la an man Booge 19 rtple 40

tr

eg

ZW

Op der a a t f n s t oto m at

ss

Bek ij k a lle o p erva a pl attegro n d e n r m a as s l u is .n l

He

Pagina 12

Rozenburg

r nae r. e s t s wa dams b v. o . j.v str. len ga

ra

ion

str

ma

w as

at

ein

St

in

st

le

Th

np

mp

ve

PIE

g

ro

E

.t

ZE

Ha

f

ve

TE

we

ho

MA

Em IJK

ha

AR

as

im

V

ZW

Ma

RID aat r st

BLO IDD

t

ch p. s

LIU ACO FEN PLEIN

or

ZU

po

in

at

se

ple

ra

T

RT oge

aat

AA

e

st

TR

.

an

SS

ta

NIU

N.Z

str

HE

T

UC

PU

KE

EG

.

DE

ND

IEW

gat

kd

re EG zu STE H SC

LA

TR

INg

VI

LF

US

ling

LL

RDV

LIET

uw

P

inD

DE

Hel

bo

nie

LO

e ad isk

MS

EG

HE

r.

o

Wip

st

K

aat

ad erk p y ku dr. VLIET D ZUI

ho

g

m De markt

ug

nix

r ma

hu ad

we

bre

pl

d ka

st

ra

Smit

hoofdpodiu

K ER

str e n o

EEN

de

st

IEW

DST

ka

Monique

el

TR

gOU

at

NOO

e

ein

bo

ge Lan

ER

ro

at US

de

dg or

T

No

AA

ne

el

t ks

iskru at a str

TR

r ka

.t

ra

nD

M

tra

tr.

TE KOR neb o or a a t st

ra

T

ls are

ls are

P.j

st

OR AAT O ST STR L N JA OGE V

AS

ST

AA

GE

B

E

r

TA

ff

j.

D OU

E ST

t INs

LM

t aa

ON

TR

ld

g

ON AT O A CH TR . S DS OO BR

RS

RS

m

P+R vanaf

he

we PIE

IJK

ra

R

SE

wedde

ool sch nwe raat st

OR

st

ES

erij

RI

.

NO

tr

SC

RD HEE

SSE

ss

ERK weK T nieu STRAA

aa

J

.m

E RI

at

a.e

el

ST

.

S

tS ch eu r

ru

m

ins

es

ED

be

ER

at

IK

rix

hel

PR

he

la

a min

nd

INS

rik

st

laa

ma

ra

n

ur

its

st

ra

a

ju

l

at

an PR

ES INS


IJ

IJ ZE R

LAR

NOO

LI RDV

N

ET

WIP

.Z.

PE

IJ pot

n va

Pri

n

re ste

rk

d ZUI

vlie

Route scheepsparade

Toiletten

Startpunt

Rolstoelplekken

Eindpunt

Fietsenstalling

Tussenstop

Catering

Publieksplein

ehbo

OVERSTEEKPLAATSEN

ScHERMEN

P+R afzetpunt (Vanaf Koningshoek)

opvang verdwaalde kinderen

ap le in

KE

RAA

sta

T

ho

aa

t

Schu .

N

t

AA

raa

str

st

lst

lle

ur

ri

tr ngs

LNDE VO ark p

NST

and

ze

Kid kerkplein

VAN tr. ens eed

g.a

. br

ro ede

laa

n

ST RA

AT

va

c ns mee rla an

Pagina 13

at

Maassluis is een cadeautje en Kleintje Pils is altijd feest! Deze veelzijdige feestband heeft in het binnen- en buitenland een reputatie opgebouwd die garant staat voor Hollandse kwaliteit met een breed repertoire waaronder vele Sinterklaasliedjes! Kleintje Pils is te zien en te horen langs de Haven en op de Markt.

IJsbaan

R .

ver

Dweilorkest Kleintje Pils

tra

De horeca-ondernemers uit Maassluis zorgen voor koude en warme dranken en allerlei oud-Hollandse lekkernijen.

Nadat Sinterklaas is gearriveerd (rond 13.00 uur) en het kinderfeest in Nederland heeft geopend betreedt niemand minder dan Monique Smit het podium voor een knallend optreden. Recentelijk bracht Monique Smit haar nieuwste Sinterklaas-cd uit, waarvan zij verschillende liedjes ten gehore brengt. De andere hoofdact is de Joël Borelli Show, een muzikale alleskunner die elk liedje kan zingen dat het publiek wil horen. Het programma wordt aan elkaar gepraat door presentator Alex Nelissen.

Els

aan

De achtergrondmuziek wordt ingevuld door de Kidz-dj. Ook de intocht van Sinterklaas is hier live te volgen op een groot scherm.

I

SDA

ysl

Op dit creatieve plein verzorgt Kinderopvang Un1iek verschillende spel- en knutselactiviteiten. Van het kleuren van een reuzentekening tot het maken van je eigen Sinterklaasvlag. Er zijn muzikale optredens van Muziek@Maassluis, theaterworkshops van het Jeugdtheaterhuis en de aanwezige ballonclowns maken ieder gewenst ballonfiguur. Fabrikant Mattel richt een complete speelgoedtent in. In de speciale Buurman & Buurmankeet kan iedereen op de foto met deze klussers.

ML

ST NCK

RUY

r

t

(11.00 - 15.00 uur)

HU .

AT

aat

Bo

e on

ie vl

Ho ofdpodiu m de Markt

NEU STR

TRA

str

n

at

laan

tra

LU J. S

RS YTE

De horeca ondernemers uit Maassluis zorgen voor de inwendige mens.

a

SCH

AN

ENS

ADE

laa

ers

Bo og ertplein

(10.00 - 15,00 uur)

STE

OST

ris

ijg

M

el auv

BO

LA N

n

van

laa

ma

na ulia ES j

zw

so

en

EN

EER JA

dag

LEM

de

PRINS

LEM

an

R.

lus pau RPLEin TE

mes

WIL

WIL a

nt pla

ME

Irish Dance School. Op het grote TV scherm op het terrein is de intocht van Sinterklaas live te volgen en er zijn allemaal doe-activiteiten met een trampoline en Circus Rotjeknor in Sinterklaasstijl. Kinderen kunnen daar jongleren, balanceren en acrobatiek oefenen.

I S van de vier winnaars van Onderweg wordt Sinterklaas getrakteerd op optredens ZEF O J de Sint naar Kinderkoor Wonderwijs. Maassluis Got Talent. Op het Bloemhof luistert Leigh van de Velden en de danseressen van Balletstudio Westside treden op op het bruggetje aan de Zuidvliet en de kinderen van DOS-Snoepfabriek hebben hun podium op de Prinsekade. an

at

RM at

t

NS in FRA risple ie v. m

T

raa

AA

ARD IN GER UPL E DO

TR

Ast

TS

BEM

RS

RA

la ËLs

ST CK

EY

AAN (10.00 - 15.00 uur) (10.00 - 13.30 uNuDr)E L L O V 945 0-1 AAN 4 L 9 1 T Circa 12.00 uur zal Sinterklaas de Haven van Maassluis binnen varen. Na zijn lange reis Op het tot festivalterrein ingerichte Schuurkerkplein vindt op het n N D centrale podium l a aSinterklaas welkom geheten door Fleur van Gelderen. De Maassluise B R Ajaar geleden definitief M vanuit Spanje wordt een doorlopende Kidz-dj show plaats. De Kidz-dj brak een paar E R an Nis al jaren aanwezig bij de intocht in haargstad. h l a Samen met Jeroen Kramer van het R M A door als live-act, toen hij Ahoy op zijn kop zette tijdens het Club van Sinterklaasfeest! E o g t Daarna volgde een succesvolle tournee door Nederland, langs vele grote festivals, op Sinterklaasjournaal warmen zij het op met zang en dans. UW npubliek va W O t r a a vakantieparken en bij grote bedrijven. De Kidz-dj is een crossmediaal muziekconcept voor T s N CE kinderen, waarbij de grootste wereldhits zijn voorzien van pakkende Nederlands talige VIN kinder teksten. Er verschenen inmiddels vijf cd’s. De teksten gaan over de belevings wereld . str van kinderen. DeN hits van vroeger zorgen voor een feest van herkenning bij de ouders. r e itn e LAA r T b D Tijdens R A Nde Kidz-dj show treden de wildcardwinnaars van Maassluis Got Talent op: twee E M B van Balletstudio Westside Westside, de Mini’s van Fierce Dance Crew en Rose Rshows

Optredens langs de ro ute van de stadsparade (12.15 - 13.15 uur)

T

POT

R.

HO

ERT EIN ALB UYPP L C

R

Sc huurkerkplein

HOB

S ST

DE

der VAN plein st hel

N

H a ve n

tra

n1

ERT GOV ckflin in ple

laa

ERs

TR.

VA

GEN UY .H

vO

lein OLp f. B

45 Za 12 November uur L - 1 9van 10.00 - 15.00 Fr NDE 940 N LAA

N VA

VE

t

EPS

h ans

n laa

T OT p. P

raa

ENN

Programma Intocht Sinterklaas als

n laa

AA

RO

Vondelpark nst

nL

.B

va

tr.

G.a

C

o

s

ET

sai

ms

de mb t e a N VA stra

er red

tou m o bo bos

B CRA

R HST

JE

.

Da

aat

Wipperspark

UY

rol

ge

AN SM t R MA raa st

z-dj

str

t

. dam N str I r E e L P ch iss v r me roe

n-

n lia

Uitdeel locatie

nd

ER-

r mst

Route stadsparade

st

nL

te

ido

ein

gu

kpl TL

st

YWE R E V aat str

la

DD

tuin

t raa

ja

Ët

ker

NRI

uur

tr.

OF . HO

.s

p.c

a.v

che

ls nde

.

rs

co

w.m gr.

ke bek

n laa

HE

Sch

m

t

DA

en Gro

e

r.

kad

nst

se Prin

ade

.

he

STR

lp

TER

na

GIE

va

DE WIJ tr. s koe

neoo b t ge Lan straa


SST. T.

DE SSCH DE CHAAN H HA ARRINNSS DEE ING G-- KAAD K

M MA ARRK KTT

G GEEE ERROOLI LV SSTR IVIIEERRTRAAA ATT

PPA ARR KK

W W. . LLA ANN DDR RÉÉL LNN

HHE ELLD DRRIN ING G--

G GO OVV EER RTT V VAA N NW WI IJJN NK KAA DDE E HHA AVVE EN N

R. . LSSTTR DDEEL EENN H H SSCC VV. . AA. . ATT TRRAAA T-INSST EERRT TT UUIN T G T G A A O O A BBOO SSTTRRA . PPLLNN. DDAAMM RA EE- SSTTR EERR ERR-TTI JI J TT M M A A E E E P P RRAA RROO SISSSCCHH SSTT VVI R TTEER M E E I I M P I P HHI . . C RROO SSC SSTTRR DDEE RR. . BRREE STT B S . . N N A N EN . .A VVAA BBDDE CC GG EEMM

ERR-LLDDE SPPOODDEE S I I U U L A SSL KKA

N AA N

M MO OZZA ARRTTLN LN..

M MIM IMO OS SAA SST TRRA AAA

H BBOHEENN OS RRI SM MA IËËTTT ANN TEE SSL LAAA ANN

AAA ANN

AA G GN N

SSC CHH UUM MA ANN NN SST TRR. .

DDE ERR-

RRI ICCH HAA RRD DH HO OL LLLA AA AN N

NN

AAN N

VVA A

NN M MA ACC KKA AYYPPL E LEIN IN

. DDRR.

BBCC COO JJAAC

SSTTA ATT NN-IO IO MMAA NNSS OORR AATT SSTTR O O D A D R. . KK. . STTRRA S

N AN LLAAA

ZZE E

N AN AA FTTLLA OF OO . .H HO STTRR. C. P..C . D S P D N STRR. LLA AN NSSST GEEN UYYG .. HHU TT AAA T TRRA AT AA TSST STTRR A RSST MS AM R-OR HO DA DEER R.. D RH DD SSTTR RRIID DEER SND RIEES- R.. . VVRI SSTTR VVAAN IJJKK NE-E R . DD. EIINE DI R A R. A. IDDD S STTR. . ZZUUI EEGG EMHH. BBLLOOEM K W W JJO OK

W WI ITTTTE E

S SSC OC CK PP..KKO

EE AADD RRKK IEIETT E E P P L Y L KKUUYUUID IDVV ZZ

NEN TSSE ERRT EVVE NE HAAN JJO OH IUSSOLLIU ACCO N NAPLLEEIIN L FFEEN P - MIICCHH IIEEL IITTHH- M D E RUYYTTEERRD E RU A N .W W TT VVA N A E DD. AA Y KITTTTE STTRRA SSPPEEY.K W S WI SSTTRR.

ZZE EEE

SST

NBBEEGGIJIJNHHOOFF

IE NO UW O EL RD AN DS E

E IJD DEEW WIKJ O E- . KO SSTTRR.

PPR

O GGRR

G G

N

IJ ZERRIJ NZE LAN G GLA

IJ LARRIJ EKEELA H HEK

J SERRIIJ VVLLAASSSE

WE NNIIEEUUWESTR.. OL STR SSCCHHOOOL

RTTEEESTTRR KKO S ORN O NE BBO OO

VVU UUU RRB BAA AAK K

J NERRIIJ SSPPIINNNE

J ERRIIJ IJN NE TTW WIJ

JIJ EERRI N INNN SSPPI

NN VVOO 40 1994 NN 1 A A A LLA

Schoentje zetten tussen 16 november en 3 december

DD. .

chocoladeletters verloren in winkelcentrum Koningshoek, maar weet zich

nog te herinneren dat het 17 letters zijn. Samen vormen ze een belangrijke zin. Help jij om de letters terug te vinden? Haal je deelnameformulier in Koningshoek.

Pieten Hoofdkwartier

De Pieten hebben op verzoek van Sinterklaas tijdelijk hun hoofdkwartier in

Geef je cadeau aan een ander cadeau van 14 t/m 26 november

P

van 14 t/m 26 november een grote inzamelactie van speelgoed voor kinderen BBUU RRGG . .VVin de lagere schoolleeftijd. Een van de inzamelpunten voor het speelgoed is in AANN DDER (vanuit R LLE Hoofdkwartier in Koningshoek. Op(vanuit het EPieten 16, 19, 23 en 26 november kun ELLYY KKAA vlaardingen) vlaardingen) D D E E tussen 12.00 en 16.00 uur hier afleveren. je je speelgoed

Koningshoek gevestigd. Vanaf 12 november tot 5 december kun je hier op woensdag en zaterdag aan allerlei leuke (Sinterklaas-) activiteiten meedoen, georganiseerd door de ondernemers van Koningshoek.

Meer informatenie ement over dit ev

Ga voor meer informatie over bovenstaande evenementen naar www.koningshoek.nl of volg ons op Facebook

koningshoek.nl

ATT RRA AA

NNDD

ERR start. De Hoofdpiet is Bovendien gaat het Chocoladeletter Mysterie Evan BB

ATT RRA AA

G GO OVV EER RTT V VAAN NW WIJ IJN NKK BBU AAD URRG DEE G.. D DEE J JO ON NG DDU GHH UTTO KKA OIIT ADDE TSST PPA E R T AUU RAAA DDE LL K ATT E LLA KRRU AR PPR UG REEY GEER YSST SST REESS. RSST TRR. TEEY . TRR. G . YN GEEN . N S DDE NE S T R T EW R.. WEERRAAA ETTS ALL STTR RAAA DDE ATT ELLT TAAW WE EG G

.-.A -A

LEE op het speelplein en is de intocht live te Lvolgen in het Pieten Hoofdkwartier. XXAA

N LA IANA JULLIA SESS JU NSE PPRRIIN

SSC CHHE ELLD DEEW WE EG G

KKOO

NN. .is er voor de kleintjes een draaimolen een treintje door het winkelcentrum, W W

T AAAT TR A RSSTR JGEER WIIJG E ZZW DE MD ILLLLEEM W WI

Ook in Koningshoek valt er tijdens de intocht genoeg te beleven. Zo rijdt er

Pagina 14

LL DEE ND EE N AVV LL A K. ERPPK. ND DER AN LEA O OLE

RIJJ GEERI AG SLLA UW WS TTO OU

AT SSTTRRAAAT

VVR JJAROOU ACC UW OO WE BBA E A

G W W EEG

IJ VEERRIJ VVEERRV

KERK-NNIIEEUWE UWE KERK

T AAAT TRRA N SST AN AA TT A RREE T.. ZZUU CHHSST SC VVIIS

Intocht zaterdag 12 november

. TRR. .HH.. MPPSST M M M.RO TTRO

HHAA VVEE NNPP LLNN ..

ber

EEGG W SSW AAA A MM

ERRIJIJ WWEEVVE

RR . . AAEE STTRR SEENNDAAMMS S S S WAA. .OOBBD W VV R. . SSTTR N N I LEENN I E E L A PPL . .GGAL V ANN JJ. .V LLAAA INAA IN LLAA M M L L A A E SSTTA NN LHHE ATT WILI 1199 W IO IO IN IN 4400 G G N N N I in het -119je Op de woensdagen tussen 15.00 - 16.00SS-uur kun 944 je schoentje zetten NNIN PPRR IN 55 IN KKOO SS M Pieten Hoofdkwartier, de zaterdag daarop kun je tussen 12.00 enFFR13.00 uur MA REE AUU DDEE RRITIT CCRR RI IK R K H kijken of Sint je schoentje OON heeft gevuld. SSSS H NJJ W W TT E E N NDD ÉÉSS EEGG R TTRR R P P I I K KSS RRIN .. IN T T SSEE AADDRIRIAAAA SSBB NN EEAA V PPRR. . EENN V . JO . HH JO TTRRI TTSSOO IXXLL EEEE UUBB N N A A L LLSST AAAA EERR AAPPL TRRA N N N TTSST N A A I I AAA TRRAorganiseert samen met de Voedselbank JJUULL Ervaar Maassluis en de gemeente TT AAA TT

vanaf 12 novem

EE

AANN SLLAA IUIUS L L CCOO -NAA AAERER FFEEN TETNEN CCOORR SSTRTR. .

TRR.. INSST HEEIN PP.. H

MMAA AASS W W EEGG

WIPIP W

D AAD DPP NND A A ZZ

R.. STTR NS EEN AAVV

T ORRT O E ZEEE N AN TEE Z LAAA AARRT CKKL ERRC W ZZW SKKE EM MS HHEEE

E ZZEEE RDD OR OO NNO

P

N RRN

L DDAAL

HHEE LLLLI IN N KKAA GG- DDEE

HH

NN VVAA

E DDE RROO

RR- KEE TT NK AA AANTTRRAA SS

SSTT RRAA AATT

AATT TRRAA EESST N N OOOO EEBB NGG LLAAN EIETT VVLLI RRDD O O O NNO OOUUD DSSTTE EEENN

. STRR. W ST IEU UW N NIE TT.. S EKKS OE KO NK EN DDEE TT EEKKE PPUU O BO B OPP . LSLLO STTRR. OOOLS G S . - CHHO O OG ISKKDD. IS - SSCHO KKRRU U IS. HO ADDHHUUIS SSTTRR. SSTTA

DDEE DDIJIJ KK LFLF LALA NND DSS EEPP OO

BB O CO JJAAC

EEI I OO TTBB H H EESS C M LILCI AAM H H TT

KKEE UUCC HHEE NNI I UUSS SSTTR RAA AATT

-RRKK KKEE

OZZEENNLLAAAANN RRO

TT AAAA SSTTRR RREELL A A MM

ERR-VVEEE AATT RAA R T T SS

EE AADD XIXKK NNI R R AA MM

RK KKEERKTR.. SSTR

E RIIE SSTTR DUU IINND

DDE EL LFLFL AANND DS SE E- -

DDEE KKAA

DUU IINND

HHOO GGEE LLICIC HHTT

NN EEI I PPLL

P OP SSLLO M M

IJKK DD IJ AAKK BBAA ENN UUTTE O HHO

T HHEET

T AEET PLLA NTTP SSAAN

ANN LLAAA CKK ERRC SSKKE M EEM HHEE

Sint in

BBRR EEUU GGOO

WW EEGG

RR.. LLSSTT RREE A A MM

LKLK MEME E RNNE R A A KK

RR- - . . OO TRR OO ELSLST T T SS E J.J. OOGG VV

SSTT RRI IE EWW EEGG

J ERRIJI RRDDE HEEEE SSCCH

WWEEDDDDEE

TTAA

-DEE TT UUD AAAA O O R R BB TT NN NSS JAJATTEEINI SS

TT AAA TRRA FSST LLFFF O KO RR K DDEE

E-DSSE ANND LFLLA DDEELF

NN VAA BB V O CO JJAAC

P

EEGG W W RAA STTR ELLS OE TRRO J. T PP..J.

Afzetpunt

NN VAA IS V EELLIS RRNN O CCO

H P+R

RIJJ WEERI UW KKLLU

HT

P+R route PO

GG. . DDI IR RKK ZZWW EESS AAGG SEE S P PIEIE RSS R EERR RRSS TRR SSTT T OON RR. . AAAA NS T T S S S T AA R- T- RRAA A L L KK TETRE AA KKAA AAT T TT LM STSRTRA LM AASS TTRR AAAA TT

T AT AA S TRR A EN ST AG GE N W WA

LIC BR

RR. . STT NS N A A E MM RIEI JGSS -AAR RRIJIG NN KK OO TTRR. . O O S H S CCH DD .SS OO HH. BBRROO

T OR

SC

VI

N UI

T SSST CCIIS ARR NNA

E

G LA

P+R Opstappunt

T AAT

T AAT RRAA SSTT

JK DIIJK RDDD OR OO N NO

ET

BE E ELEBL

E RIREI FUFU

Park & ride Koningshoek

TT

RRAA • Gratis vervoer naar SSTT binnenstad JN JI IN M 10.00 - 15.00 uur SSM E (en terug) tussen JAJA DDE A A N RA K N R K S S A• AA parkeren AATGratis T LELE EERR OO TT EEVV AAA A R R WW T T T • Voor, tijdens Aof AT na de intocht HHYY LLPPSS TTUU RRAA AACC STT S IN gezellig overdekt winkelen IN ENN TTSS GE TTRR NG N I I .. RR • Uitzending live te volgen in SSEE ons winkelcentrum

S E.. STR AA..EASS-- TR.. AAA M M

K DDIIJJK EE ZEZ ERER UUWW LALA

..

WW EESS TTLLA ANN DDSS EEWW EEGG

ATT AAA TTRR S S D EIDI HHE EERR INJIVJV N

T AAT RRAA SSTT

EEDD OOO OR RNN RRNN OOOO EEDD G G A HHA

L DAAL ND EN NE NN DDEEN

WW VVEE SSTT RRDD RR. . I-I-

OO

LL DAA Koningshoek NND E E ILILGG W W Sint Express

ADEE ERRSSKKAD WWEEVVE

G EEG W AW TRRA EKKT EELLE

NN AA LLAA T T R R ZZAA OO MM

AA AN RLA N AA ARL EN NA GE AG WA NN W HHAA JJOO

LLAA AAN N

NPPIIN O O CCHH

T ICHHT LL IC ANN LLAAA CKK ERRC SSKKE M EEM HHEE

. TRR. ZSST A TT IO Z RLLI O RAAA BBEER STTR ZTTS LLIISSZ

ANN LAAA NNL YYDD HHAA

EDSSEANND LFLLA DDEELF

NN VAA

P+ R

H

PPE E T TEER RV VAA

RTTBBEER HHUU SSCC

N VVAAN ENNOVVE ETHHO BBEEET AN LLAAAN

ERR GE GGG

T

RR. . SSTT EERR

N-REEN LL LIIEER DDAA PUUL PPO OP

IJKK SSDDIJ

M EM IILLLLE W W

II LELE RRPP E E PJP PPIJI

AANN RROO OOY YL L AAAA NN

LL DAA NND E E K RRK BBEE

LL DAA JEED NJ AN STTA KKAAS

EERR IIJJVV DDRR

ERR TTTTE O BBO

EKK OOE SHH GS IN G NNIN O KKO

E KK OE HO GSSH IN NG N NI O KKO

RTT AAR VVAA E E GG

NN SOO DDS U U HH

ISIS BBUU

L

EERR EEKK HHOO

NNZZEE EELL

MMA AAA

Koningshoek Park & Ride

L ENN VVE O O HH EETT BBEE NN

LO LO

LL DAA ND EEN LM M O OL

ENN OE TTSSO ANN

EERR EEI I BBOO EIEEIRER BBOO

ANN AAA RRLL E E VIV UUI

SSPPA ARRR REENN --

LL DDAA DEE SKKAAD VEERRS WWEEV

EERR IIJJVV DDRR

LALA ERR VIVE I UU

DD EERR RROO

A NDD PEEN IEIEP

VVLL OO O O TT IJJKK SSDDI AAAA M M

OO M MP PSST TRRA AAA TT

NN IIPP SS

E DDE

O DO EESSD

VV TTRR AAAA AAAA RR- TT

E LE SS

ANN LAAA ERRL SSTTE

SS UTT OU HHO


P

afslag 6

Reisadvies

(maasdijk)

Wilt u Perbij zijn? Maassluis is ook met de intocht van Sinterklaas goed bereikbaar! AR

AL

LEL

W

EG

Openbaar Vervoer | Veerpont Rozenburg

Woont u in Maassluis of omgeving? Dan adviseren we u om zoveel mogelijk te voet of met de fiets te komen. Er zijn extra fietsenstallingen ingericht bij de Industrieweg (nabij de snackbar), Noorddijk, Arthur van Schendelstraat en P.C. Hooftlaan. Op de evenementenplattegrond staan de fietsenstallingen weergegeven. C

Het Veer Maassluis-Rozenburg is een veerverbinding over de Nieuwe Waterweg tussen de plaatsen Maassluis en Rozenburg in Zuid-Holland. Deze verbinding is ideaal voor bezoekers van de zuidzijde van de nieuwe Waterweg. Bij Rozenburg zijn verschillende parkeergelegenheden bij de opstaplocatie van de boot. Vanaf de boot loopt u gelijk het evenemententerrein op. De Veerpont vervoert voetgangers, fietsers en personenauto’s. Voor het exacte vaarschema kijk op: water.connexxion.nl/diensten/602/veerdienst-maassluis/245.

A2 0

Fiets of te voet WB TOU

BAAN

AAN

TOUW

RI DE

AR

E

J

ERI

N

AA NB LIJ

DE

A ERSK Openbaar Vervoer | WIPPTrein

NB OE

N

A.

.

. B. VYLEN T ZU RAA ST

ST R

IN ME RO

LUS PAU EIN RPL

PO

RIËT HAR ERZ FREE AAT STR

AT TRA

HS

AA

RTL

SPO

R. TTA ST ALE OBS JAC

C OS

-

N AA

TER

ERL

ME

OT

F. N. LPL

KINC T ML AA ME STR

A20

T AA

JER

VER

P P.

N VA CKS EY

RT

UU

EB

T OR

K

-

ERS

UTG AR

TTE

RI

MA

T AA

IDB

VERLN. MEER

OS

AT

A STR

STR

EN

T

STE

ZU

AA

N AA ERL

J AN

EL-

OR

SC

.

ME VER

PLN UYP

A. C

L-

TA

AE

STR

AA

T

RA RST WE

DE

YSD

RU

N VA

AT

AT

N AA

RSL

. STR

TR A

DS

H OC

E MM

ETH

J. V

A SLA UY

AN

UH

-

NE

NALA

N

LAA

. STR

AN

A RTL

SPO

T

A TRA

UURT

K.

N VA

U RO

HO

KIN NG

DE

JO

TER

BLO

N

ETH

AB

CR

N

NB

PIE

N

LAA

RIS

N LAA

AA

VEL

LAAN

E LP

M

RE

. STR

KORTEB

TSPOR

K PAR

ND

5

AA

DTL

N BRA

E RIA AD

N

MA

ËLS

A ISR

N

LAA OP

R OO

T

N

STER T LUY A J. S STRA

94

BO

G. PLEIN U DO

AA

GL

BR

. F. V ISPLEIN R MIE

-

AN RM WE AT U A WO STR

0-1

AN SLA

G. KNC FLI PLEIN

ER ND . VA STPLN HEL

MA T AA

STR

BBE

HO

A SD ME

TR. ERS

U MA

AN

VO

TR.

AD

N EIT

ZEF JO

S ER

KLA DIJ ER

N

AT

INT SSA T TOUSTRAA

PS

NE

M LLE WI

AN HLA

G GO

AN

4 19

AL

NDP

ELND 45 -19 40

TV

N AA

H NS FRA

N

ALA

Bekijk alle plattegronden op www.ervaarmaassluis.nl

TR.

L

LAA

IR. C

EN

P

D BIL

DA

I PLE

TRA

STS

LEN

AT

C VIN

AN

OL

AT RA

N

C

RIN

OM

BO

A STR

ATS

STA

NS

DH

ST LLE ZE GE

ST

SBO

VA

A OL

CO

KE

AN

ID O

N AN

T AA

LA bereikbaar. Vanuit alle richtingen komen er STA optimaal NMaassluis is met de bus SMA ERO ED MAR RAAT R B Voor een reisadvies op maat met de bus kijk op . STstreekbussen naar Maassluis. G.A N VA ENwww.ov9292.nl. Zowel Veolia als RET rijden met extra capaciteit. D . E R E

AT

RA

DE NE- . GÉ TSTR STE

Openbaar Vervoer | Bus TR GS OL

GU

EYVERW AAT STR

S

NS

LLE

TO

LUY

R.

MG

L

R H.

RH. AT UU TRA SCH CK S

W.

ERS

KK

BE M.

A TR A

IPP

R

ET T BE RAA ST

T

N AA

W

VA

N OE

P

Maassluis is voor de intocht te bereiken via de snelweg A20 afslag 6 Maasdijk. Er staan speciale borden die u verwijzen naar de officiële Park & Ride locatie (P&R) bij winkelcentrum Koningshoek. Parkeren op de bestaande parkeervoorzieningen is mogelijk. Alle parkeervoorzieningen in Maassluis zijn ook tijdens de intocht gratis. De wijken direct gelegen aan het evenemententerrein zijn alleen toegankelijk voor bewoners en medewerkers van bedrijven op vertoon van een speciaal doorlaatbewijs.

STR

N TR. JA

TRUS ISHU R. ST

E AD ERK TER VLIET S RIN ZUID NP

Auto

TPO ETER- T GI RAA ST

RIJS

S

N NVALPHE AT A TRA S

WE OU BR

E

D EKA

PRIN

Kom met de trein naar de landelijke intocht van de Sint! Vanwege de intocht rijdt NS met extra lange treinen op het traject Hoekse Lijn (vanaf Hoek van Holland 2x per uur, vanaf RotterdamS- Centraal, Schiedam en Vlaardingen 4x per N VIU LEI uur). Plan je reis vanaf 10 dagen via de Reisplanner op ns.nl of RE voor Pvertrek Reisplanner Xtra app. Alle informatie over je vervoerbewijs en ons voordelige Railrunnerkaartje voor kinderen vindN.je op S- ns.nl.

ET

VLI

D OR

NO

STR

RD

TEE

P VL

AA

RD

IN

G

SE

DI

JK

HO

O

G

E

ZE

IJK

SED

ING

ARD VLA

ED

IJK

Pagina 15

UU

RT


Feestje in een trampolinepark??

Kom naar indoorpretpark Maassluis!! Glijbanen, luchtkussens, voetbalkooi, air-track en natuurlijk het TRAMPOLINEPARK! Reserveer snel voor het vetste ‘JUMP’ feestje van iedereen! Feest met eten, drinken en ijs kost voor 3 uur € 11,50* per kind, das speeltuin EN trampoline-park! WWW.INDOORPRETPARK.NL Het springen moet wel leuk en veilig zijn vandaar is bij ons het trampolinepark op verschillende dagen en uren voor de ukkies, 2-6 jaar, en andere uren voor 7-11 jaar, houd hier rekening mee met reserveren! Ook diverse avonden open voor 12 jaar en ouder!! Tot snel!! * Feestpakket € 4,00 p.p., minimaal 7 personen.

Openingstijden indoorspeeltuin en trampolinepark Woensdag 10.30-18.00 uur; Vrijdag 10.30-19.00 uur Zaterdag 10.30-18.00 uur; Zondag 9.30-17.00 uur Trampolinepark +12 jaar Donderdag 16.00-19.30 uur; Zaterdag 18.30-20.30 uur. Maandag en dinsdag scholen op afspraak

PER U

TALEN ? N Feest € E E J O 7, voor 3 50 + * € 4,00 H! uur la =€ UR BE

11 n trampo line jumg spelen, ete ,50 glijden pen, drin n, 2 kort , ijs, enz, en ken, ingska voor ja arten rige!

Dr. Albertschweitzerdreef 435 • 3146 AP Maassluis • 010 313 38 30 • www.indoorpretpark.nl

Pagina 16


Spetterend slotfeest van

speelgoed inzamelen uitdeelactie Zuidbuurt 8 3141 EM Maassluis

In het groene hart van Midden-Delfland, grenzend aan het recreatiegebied met ruiterpaden!    

Pony- & paardrijlessen, buitenritten Privélessen, dressuur- en springlessen Pensionstalling Jeugdactiviteiten en ponykampen

Geef je cadeau aan een ander cadeau! “Maassluis is een cadeautje”. Dat is het motto van de sinterklaasviering in onze stad. Maassluis trekt alle registers open om de goedheiligman een prachtig verjaardagsfeest te bieden. De organisatie van de intocht wil dat het een feest wordt voor alle bewoners van de stad. Ook voor kinderen in gezinnen die het niet zo breed hebben. Daarom organiseert Ervaar Maassluis samen met de Voedselbank en de gemeente van 14 t/m 26 november een grote inzamelactie van speelgoed voor kinderen in de lagere schoolleeftijd.

Cadeaus schieten er bij in

AKTIE November / December Drie proeflessen Voor de prijs van twee! Voor de beginnende ruiter!

In Maassluis wonen, net als in andere steden, veel mensen die soms al jaren van heel weinig geld rond moeten komen. Cadeautjes schieten er vaak bij in. Kinderen, zeker in de lagere schoolleeftijd, kunnen het gevoel krijgen dat ze buitenbeentjes zijn of ‘er niet bij horen’. Helaas gaat het niet om uitzonderingen; ruim 10% van de kinderen groeit op in een huishouden met een inkomen op of rond het bijstandsniveau.

Op de juiste plek

ik weet niet meer wie ik ben… snik

Mmm…

Waarom de Voedselbank? Bij de Voedselbank komen alleen mensen van wie vast staat dat ze van hun inkomen absoluut niet rond kunnen komen. En die blij zijn met alle hulp die ze kunnen krijgen. De Voedselbank kent die mensen. Zij zorgt er voor dat alles op de juiste plek terecht komt. De Voedselbank heeft al een ‘speelgoedbank’. Samen gaan we er voor zorgen dat deze beter dan ooit gevuld is!

Jongens- en meisjescadeaus Leerlingen van de basisscholen kunnen op hun eigen school cadeautjes voor leeftijdsgenootjes inleveren. Jongens nemen een ‘jongenscadeautje’ mee en meisjes een ‘meisjescadeautje’. Wat ze meenemen, hoeft niet nieuw te zijn, maar wel heel en bruikbaar en de moeite waard om een ander een plezier mee te doen. Zo krijgt de inzamelactie een extra dimensie: geef je cadeau aan een ander cadeau!

Inzamelpunten Ook anderen kunnen uiteraard een bijdrage leveren aan deze speelgoedinzamelactie. Hiertoe zijn er van 14 t/m 26 november twee inzamelpunten: • Het Pieten Hoofdkwartier aan het speelplein (naast de Hema snackcorner) in Koningshoek op 16, 19, 23 en 26 november van 12.00 - 16.00 uur. • Het Stadhuis tijdens de normale openingstijden. Voor overige locaties en meer informatie over deze actie: www.ervaarmaassluis.nl

Spelmaterialen en boeken voor kinderen en jongeren rond sociaal-emotionele thema’s zoals zelfbeeld, emoties, faalangst, rouw, AHDH, autisme, sociale vaardigheden, echtscheiding etc. Voor thuis en/of professioneel gebruik binnen o.a. wijkteams, therapie, gezinsbegeleiding.

www.semmie.net Deze advertentie is mede mogelijk gemaakt door: illustratiebureau UitgetekendNu - Maassluis Communnicatie via cartoons, animaties, illustraties, avatars… Kijk op uitgetekendnu.nl

Niet inpakken! De cadeaus hoeven niet ingepakt te worden. Ze worden verzameld en naar een groot Sinterklaaspakhuis gebracht. Een grote groep vrijwilligers sorteert de cadeaus naar leeftijd en geschiktheid en pakt ze vervolgens op feestelijke wijze in als een echt Sinterklaascadeau.

Slotfeest Op 30 november organiseert de Voedselbank een groot feest in de Immanuëlkerk. De Voedselbank nodigt alle kinderen en ouders uit, die op deze middag ‘special guest’ zijn. Diverse artiesten zorgen voor een spetterend optreden en niemand gaat met lege handen weg.

Kijk op ervaarmaassluis.nl Wil je meer weten over de actie? Wil je een cadeau of geld doneren aan de Voedselbank? Of ben je beschikbaar als vrijwilliger? Kijk dan op de website www.ervaarmaassluis.nl. De basisscholen zijn allemaal apart geïnformeerd. Ouders die vragen hebben over de actie kunnen bij de juf of meester van hun kinderen terecht.

Pagina 17


De Sint

Deze actie is geldig van donderdag 3 t/m dinsdag 15 nov. 2016

Om alvast in de stemming te komen!

komt 12 november aan in Maassluis!

laai halve v

Bestel ook op gebak shop.hoogvliet.com

Openingstijden: ma di wo

8.00 - 20.00 uur 8.00 - 20.00 uur 8.00 - 20.00 uur

do vrij zat zon

8.00 8.00 8.00 13.00

-

20.00 21.00 20.00 18.00

uur uur uur uur

Halve Sint aardbeibavaroisevlaai

99 3.

5.99

Hoogvliet Maassluis: Koningshoek 93101, Maassluis

WT_57196493_Maassluis adv wk 44_265x190mm_V3.indd 1

28-10-16 09:15

op zoek naar kinderopvang, buitenschoolse opvang, peuteropvang of peuterspeelzaal? Iedereen is welkom bij Smallsteps in Poeldijk, Maasland en Wateringen. smallsteps westhof

smallsteps sport & spel maasland

kinderdagverblijf

buitenschoolse opvang

buitenschoolse opvang

www.bso-sportenspelmaasland.nl

peuterspeelzaal www.kinderopvang-westhof.nl

smallsteps de kyckert kinderdagverblijf

smallsteps dokus

buitenschoolse opvang

kinderdagverblijf

peuterspeelzaal

buitenschoolse opvang

www.kinderopvang-kyckert.nl

peuterspeelzaal www.kinderopvang-dokus.nl

smallsteps dreumesland kinderdagverblijf

smallsteps bombarie buitenschoolse opvang www.bso-bombarie.nl Kijk voor nog meer smallsteps locaties op onze locatiezoeker via:

www.smallsteps.nl

Pagina 18

www.kinderdagverblijf-dreumesland.nl


Alle kinderen, hun ouders en medewerkers van Chr. Kinderopvang Tik Tak heten de Sint welkom in Maassluis. www.christelijkekinderopvangtiktak.nl

Heel Maasland bakt: Nu alles voor gevulde speculaas of appeltaart in een tas. Compleet met boter, eieren, amandelspijs en noten of appels en boter en een ei en mix. Boerenbont maakt het nu nog gemakkelijker voor u. Ook voor Bunzlau servies of ( kerst) pakketten. Onze nieuwe openingstijden zijn: Donderdag en vrijdag: 10.00 - 12.30 uur en 13.30 - 17.30 uur Zaterdag: 10.00 - 16.00 uur boerenbont

20-04-2006

10:54

Pagina 1

‘s-Herenstraat 28

Westland Modelbouw Webshop

www.westlandmodelbouw.nl Uitverkoop LEGO en Playmobil Kortingen tot wel 60% op de toch al lage prijzen! Westland Modelbouw ruimt al haar LEGO en Playmobil op. Verzendkosten binnen Nederland € 6,95 Verzendkosten binnen Nederland € 2,95 v.a. € 85,— Verzendkosten binnen Nederland € 0,00 v.a. € 135,—

De Sinterklaasperiode is een groot kinderfeest! Maar weet u dat u bij De Karperhoeve aan de Zuidbuurt 5 op de rand van Midden-Delfland en Maassluis het hele jáár terecht kunt voor hele gave kinderfeestjes? Struinen op de boerderij, in het stro spelen met leuke dieren, ponyrijden, boerenspeurtocht, polderen, vuurtje maken, een ritje in de huifkar en nog heel veel andere avontuurlijke activiteiten. Daarbij hoort natuurlijk ook allerlei lekker eten en drinken. Kijk even op www.karperhoeve.nl wat er allemaal mogelijk is. De dieren staan te trappelen om jullie allemaal te ontvangen! Tot ziens!

Adres: Zuidbuurt 5. www.karperhoeve.nl 010-5911454 – 06-24136316

Stoelmatter 5d - 2292 JM Wateringen

Sinterklaashuis

Bezoek de werkkamer van Sinterklaas Geen Sinterklaasfeest zonder een Sinterklaashuis! Sinterklaas heeft tijdelijk een hoofdkwartier gevonden aan de Nieuwstraat 2 in het historische hart van Maassluis. Daar mag de goedheiligman in werken, tot hij weer naar Spanje vertrekt. Dat heeft burgemeester Edo Haan met Sinterklaas afgesproken.

at 2 N ieuws t ra M a a s s lu is

Alle kinderen zijn welkom

Bouwpakket

Op zondag 13 november zal de burgemeester de sleutel van het pand officieel aan de hoofdpiet overhandigen. Dat gebeurt omstreeks 14.00 uur. Daarna zijn alle kinderen van Maassluis en omgeving van harte welkom om een kijkje in het Sinterklaashuis te nemen. Kijk voor de openingstijden op www.ervaarmaassluis.nl

Bij de winkeliers in Maassluis kunnen de ouders een kleurplaat afhalen, die tegelijk ‘bouwpakket’ is. Wie de kleurplaat mooi heeft ingekleurd en het bouwpakket netjes in vorm heeft geknipt en gevouwen, mag in het Sinterklaashuis zijn schoen klaar zetten. Wat er straks inzit, blijft natuurlijk een verrassing.

Zelf pepernoten maken

Wie komt er alle jaren?

In het Sinterklaashuis worden alle cadeautjes voor de kinderen in Nederland ingepakt. De kleine bezoekers kunnen zelf oefenen met het inpakken. Ook kunnen de kinderen een kijkje nemen in de werkkamer van Sinterklaas. En zelf pepernoten maken!

Het Sinterklaashuis is gevestigd op de begane grond van het fraaie hoekhuis aan de Nieuwstraat 2. Wie een verdieping hoger gaat, komt terecht bij de tentoonstelling “Wie komt er alle jaren? Tussen Bisschop en Boeman”, over de geschiedenis van de Sinterklaasviering door de eeuwen heen.

Pagina 19


Voor ouders en kinderen van Wijzer in Opvang

gratis

Zaterdag opvang op 26 november van 9:00 tot 12:30 uur Met een leuk activiteitenprogramma voor kinderen van 0 tot 13 jaar! Zodat u inkopen kunt doen voor de feestdagen! Service speciaal voor ouders met kinderen op de opvang (peuterspeelzaal, kinderdagverblijf of buitenschoolse opvang) Schrijf u voor 7 november in bij uw opvanglocatie via e-mail of het invulstrookje uit de brief

Voor meer info: www.wijzer.nu

Vers uit de bakkerij:

Pepernoten Alleen het ĂŠchte recept zorgt voor die authentieke smaak.

Rotterdam: Berkel: Capelle: Naaldwijk: Schiedam: Spijkenisse:

Pagina 20

Aploniastraat 14-18, T (010) 291 61 61 Raadhuislaan 30, T (010) 511 27 66 (service) Klaverbaan 22, T (010) 442 23 88 Klompenmakersstraat 51, T (0174) 29 16 60 ’s-Gravenlandseweg 383, T (010) 462 10 33 Boyleweg 4, T (0181) 600 888 (service)


Vlootschouw

Grote scheepsparade markeert intocht van Sinterklaas Pakjesboot 12 van Sinterklaas krijgt bij aankomst op de Nieuwe Waterweg op weg naar Maassluis al een groots onthaal. Het vlaggenschip van Sinterklaas wordt opgewacht door de laatste zeewaardige stoomsleepboot van Nederland, de 100-jarige Furie. In het kielzog van de pakjesboot en de Furie varen nog eens zo’n 12 historische vaartuigen mee in een unieke en indrukwekkende scheepsparade, die zich verplaatst van de Maeslantkering naar de binnenhaven van Maassluis.

Warm welkom

Boegbeeld

De Pakjesboot wordt op 12 november om 12 uur bij de Stadhuiskade verwacht, waar de burgemeester van Maassluis en duizenden enthousiaste mensen uit de wijde omgeving de goedheiligman welkom zullen heten.

Uiteraard ontbreken ook beurtvaarder M.S. Jansje en bergingsvaartuig Bruinvisch niet in de scheepsparade op 12 november.

Sinterklaasjournaal Maassluis doet er alles aan om te zorgen dat Sinterklaas en zijn Pieten goed aankomen. Op het Sinterklaasjournaal, dat begint op woensdag 9 november, kun je de avontuurlijke reis over zee naar Maassluis op de voet volgen. De uitzendingen beginnen steeds om 18.00 uur en zijn te volgen op Zapp (NPO 3).

Hollands Glorie

De Jansje heeft sinds haar tewaterlating in mei 1900 in Alphen aan den Rijn altijd Maassluis als thuishaven gehad. Hiermee is de Jansje het oudste schip van Maassluise oorsprong in de haven. De Jansje heeft een zeer bewogen leven achter de rug. Decennia van hard werken en een confiscatie door de Duitse overheersers tijdens de Tweede Wereldoorlog maken dit schip tot een boegbeeld van het maritieme verleden van Nederland.

Bruinvisch

De stoomsleepboot de Furie dankt haar bekendheid aan de verfilming van het boek Hollands Glorie van Jan de Hartog. De boot is speciaal aangekocht voor deze televisieserie. De Furie is weliswaar in Nederland gebouwd, maar heeft ruim 60 jaar dienst gedaan als sleper in de houtindustrie van Zweden.

De Bruinvisch is de laatst overlevende van een generatie vooroorlogse bergingsvaartuigen van het ‘blazertype’, dat oorspronkelijk in gebruik was bij de vissers van de ZuidHollandse eilanden. Het schip is gebouwd in opdracht van W.A. van den Tak’s Bergingsbedrijf, het latere Smit-Tak. Het heeft decennia lang Maassluis als thuishaven en uitvalbasis gehad.

Furieade

Bergingsschip

Na de filmopnamen is de Furie door de stichting Hollands Glorie aangekocht en volledig in oude stijl gerestaureerd. Deze mijlpaal werd in 1980 groots gevierd met een maritiem festijn in Maassluis, inmiddels een jaarlijks terugkerend evenement, de Furieade.

In haar roemruchte verleden is de Bruinvisch onder meer ingezet bij talloze bergingen, bij het leggen van pijpleidingen, seismisch onderzoek voor de oliewinning op zee en het opvissen van verloren ankers en scheepskettingen. Na de 2e Wereldoorlog nam de Bruinvisch o.a. deel aan het opruimen van wrakken in de Nieuwe Waterweg en de beroemde bergingsoperaties in het Suez Kanaal onder leiding van de Verenigde Naties in 1957.

eper stoomzeesl e De Furi

Schepen met een verhaal Elk schip heeft een eigen verhaal. Dat geldt ook voor de andere schepen die hun medewerking aan de Sinterklaasintocht hebben toegezegd, waaronder het Maassluisje, de Assistant, Elbe, Klazina, Echo, Runner en de Koerier.

ch De Bruinvis ig ingsvaartu Motorberg zer”) (type “Bla

Pagina 21


Heel de Bin

kleurt OR

Koopzondag 13 november traktere De Stadshartondernemers Winkels zijn geopend van 12.00 - 17.00 uur. Er is feest in lekkernij het Stadshart, doorlopend podium met heer op een zoete bij een voorstellingen en opening van het Sinterklaashuis Dit keer niet op de markt maar op he

WWW.STADSHARTMAASSLUIS ...m aar ik m o e t n aar b e d je to e !

Sint gaat aan alle wensen voldoen Een cadeau uit de zak of in de schoen Daarom in galop of looppas Naar Spijker voor een mooie badjas Maar op het dak ondertussen Gaat het alweer over een kussen En nu, dat is heel essentieel Ook nog eens met een mega voordeel

Een aanbieding om te KUSSEN. Ieder 2e hoofdkussen:

HALVE PRIJS*

Voor het verlanglijstje: een heerlijke badjas. Op alle voorradige badjassen:

20 % korting*

Wij zijn onderdeel van de Beddenspecialist.nl formule!

* Vraag naar de voorwaarden in de winkel. Actieperiode: tot en met zaterdag 3 december 2016

Pagina 22


SINTERKLAASJE BONBONNE BONNE BONNE

Kijk op kinderen

Sint koopt graag bij Kleine Reus! De mooiste speelgoedwinkel in de regio met ‘kijk op kinderen‘

GRATIS DOOSJE BONBONS VOOR IEDERE KLANT!

Is de Sint toe aan een nieuwe garderobe? (Het wordt weleens tijd na 784 jaar, toch?) Dan heeft hij geluk: bij Van Hemert is de complete najaarscollectie binnen! Modieuze Sinten vinden er alles tussen klassiek en trendy in. Zó kan hij zich tenminste met goed fatsoen vertonen op de Hollandse daken. En Van Hemert strooit ook nog met lekkers: Klanten ontvangen vanaf donderdag 10 november bij hun aankoop een doosje met drie heerlijke bonbons. O, kom er eens kijken...

Meer dan 180 m2 vol met: het mooiste speelgoed, leuke kinderboeken en spellen en puzzels voor jong en oud! Haal nu onze mooie speelgoedfolder op om je te laten inspireren voor originele Sint-cadeaus.

N DAG EX TR A KO O PZ Ober van

Dr.Kuyperkade 19-20 Maassluis • tel. 010 5904224

www.kleinereus.nl

ZOLANG DE VOORRAAD STREKT

m Zondag 13 nove 0 uur .0 17 t to 12.00

NOORDVLIET 47- 49

MAASSLUIS

010 5912061

HEMERTKLEDING.NL

Pagina 23


Tot ziens op 12 november!