Page 1

Niet naar de Stones op Pinkpop maar rond Pinksteren wel op zoek naar

SATISFACTION

als het gaat om ultieme vrijetijdsbeleving? Kijk dan voor ons complete

Carwash Westland bestaat 3 jaar en trakteert in juni op 25% EXTRA WASTEGOED.

PINKSTERVAKANTIEROOSTER op www.deboetzelaer.nl

Van 1 t/m 30 juni ontvangt u bij het opwaarderen of het aanvragen van een waspas 25% bonus! Madeweg 36 | 2681 PM Monster | T. 0174 28 66 10 Kijk voor het totale aanbod van activiteiten en openingstijden op www.deboetzelaer.nl

Deze week: Knipoog

Kijk op www.carwash-westland.nl voor meer info.

WOENSDAG 4 JUNI 2014 tachtigste JAARGANG

Charelle de Jong

Kas in Koeweit

WestlandLied

Alzheimer bezoek-

Westlandse kas en

Lichte poezië tegen

dienst van Vitis Welzijn

kunst voor de emir

Pijlers van de samenleving

Niet alleen de luchtkwaliteit van Westland baart zorgen; ook de kwaliteit van het water in het verzorgingsgebied van Hoogheemraadschap van Delfland waaronder Westland valt - is nog altijd onder de maat. ‘De inspanningen van de afgelopen jaren van waterschap, gemeenten en de glastuinbouw hebben onvoldoende opgeleverd.’ Dat beeld wordt geschetst in de ‘Waterkwaliteitsrapportage 2013’. ‘Alleen door samen met gemeenten en de glastuinbouwsector voor de volle 100 procent te blijven werken om het water schoner te krijgen, kan de waterkwaliteit worden verbeterd’, concludeert het schap Delfland niet voor het eerst.

Lied (1) ‘Jij past mij bij mij’ heet het nieuwe, onlangs gepresenteerde Westland-lied; het was de winnende inzending voor ‘Het Beste Idee van 10 jaar Westland’. Het gerucht gaat dat Ilse de Lange het wilde gaan zingen. Als dat waar is, weten we ook waarom Waylon haar heeft verlaten. Lied (2) Na de WOS-radiopresentatie van het lied waren er tal van spontane reacties, maar geen er van was afkomstig van de nieuwe cultuurwethouder Marga de Goeij. Zou Westland dan eindelijk een wethouder hebben die niet alles mooi en goed zegt te vinden en echt weet wat cultuur is?

Klant centraal? Is het u wel eens opgevallen dat bij gemeentehuizen waar de klant werkelijk centraal staat, de dichts bij het pand gelegen parkeerplaatsen ook voor die klant zijn bestemd? En niet voor burgemeester & wethouders?

door Louis Bruijnzeels

In het WestlandGreenhouse worden gezonde, Westlandse producten gepromoot. In Den Haag is afgelopen zaterdag het Rabobank Hockey World Cup 2014 van start gegaan en daarmee is ook het WestlandGreenhouse officieel in gebruik genomen. Het WestlandGreenhouse is een speciaal voor dit WK opgebouwde kas waarmee Westland Marketing de West-

landse Greenport wil profileren. De kas van 220 m2 meter groot, staat pal naast de ingang van het Kyocera-stadium waar veel wedstrijden van het WK worden gespeeld en is gevuld met gezonde, Westlandse producten. De eerste dagen van het WK werd de kas druk bezocht. Zowel

Hortensia

in verband met pinksteren is de deadline gewijzigd: deadline krant 11 juni redactie vrijdag 6 juni 9.00 uur advertenties vrijdag 6 juni 12.00 uur familieberichten dinsdag 10 juni 10.00 uur

Deze week bij Het Hele Westland:

pen o g a d r e t n s e p k o in g a p e 22 pinksterd loten e

es a.s. zondag g

Hydrangea macrophylla Diverse kleuren. Potmaat 21 cm. Per stuk

van 9,99Dvoor

6,

99

Foto: Westland Marketing / Rolf van Koppen

bezoekers van de hockeywedstrijden als diverse prominenten bezochten de kas. Zo was op zondagmiddag de Haagse burgemeester Jozias van Aartsen te gast in de kas en ook Johan Wakkie, directeur van de Koninklijke Nederlandse Hockey Bond proefde van de Westlandse pro-

Maatregelen Twee van de polders met de hoogste overschrijdingen voor tuinbouwvoedingsmiddelen zijn (deels) Westlands grondgebied: de Dorppolder (MiddenDelfland & Westland) en de Oude en Nieuwe Broekpolder (Westland). De andere twee grote vervuilers zijn de Oostmadepolder (gemeente Den Haag) en de Zuidpolder van Delfgauw (gemeente Pijnacker-Nootdorp). De polders met de meeste bestrijdingsmiddelen zijn de Oranjepolder (gemeente Westland) en de Oude Campspolder, deels grondgebied van gemeente Midden-Delfland en deels Westlands terrein. Tot de gevolgen van de vervuiling in het water behoort onder meer een

Pinksterkorting

GEBRUIKTE TUINBOUWMACHINES & MATERIALEN

20%

korting*

Blauwlagbestrijding Voor het werk aan schoon water zet het Hoogheemraadschap van Delfland zich ook in voor een gezonde waternatuur. Uit de rapportage blijkt evenwel dat ook in ecologische zin de waterkwaliteit nog niet in orde is. “Er is vaak nog weinig ruimte voor waterplanten. Daarentegen voldoen 18 van de 22 zwemwaterlocaties aan de Europese zwemwaterrichtlijn.”

HUURRECHT...?

uw contactpersoon huurrecht:

Op alle tuinmeubelen, buitenpotterie en vaste planten (o.a. lavendel en ridderspoor) en heesters (o.a. rozen en hortensia’s)

mr. Selma Dirksen, telefoon 0174 637 597, e-mail: dirksen@westlandpartners.nl “Maximaal resultaat is mijn uitgangspunt en daarbij zet ik al mijn juridische kennis en ervaring in. De combinatie van oplossingsgericht adviseren en zo nodig daadkrachtig procederen is het mooie van mijn vak.” Selma Dirksen heeft haar roots in de regio en staat met name zakelijke cliënten, doch ook particulieren bij. Zij treedt daarbij zowel op voor de huurder als voor de verhuurder in adviestrajecten en in gerechtelijke procedures.

Westland Partners waar specialisten partners worden!

Havenstraat 49 Monster - The Netherlands +31 (0)174 245 321 www.debetsschalke.com

Vlotlaan 37a Monster - The Netherlands +31 (0)174 446 683 www.hortitrade.com

Intratuin ‘s-Gravenzande Monsterseweg 129 0174-445678, www.intratuin.nl

Galgepad 21, 2671 MV Naaldwijk T 0174 – 637 597 Plein 13H, 2291 CA Wateringen T 0174 – 637 597 www.westlandpartners.nl

Schrijf je in via www.dewestlandseride.nl Ik draag De Westlandse Ride / 100 jaar Daniel den Hoed een warm hart toe, omdat we alleen sámen kunnen werken aan een kleurrijker toekomst.

Dutch Flower Group.

Grote vraag is wat er overblijft van de afspraak tussen Delfland en de glastuinbouwsector om met ingang van 2027 vanuit de glastuinbouw (vrijwel) niets meer te lozen in sloten en vaarten. Die vraag heeft inmiddels ook de belangstelling van Progressief Westland (PW). De fractie heeft het college de hamvraag gesteld: Wat gaat de gemeente Westland er aan doen om samen met het Hoogheemraadschap van Delfland te bereiken dat het oppervlaktewater een wezenlijke verbetering ondergaat? De fractie verwijst naar de Waterkwaliteitsrapportage 2013. “Overweegt de gemeente Westland om strenger handhavend op te treden nu blijkt, dat er nauwelijks vooruitgang is geboekt het afgelopen jaar?” Ook wil de fractie een antwoord op de vraag of de huidige gemeten concentraties bestrijdingsmiddelen een gevaar voor zwemmers vormen. “Kunt u dit met onderzoek onderbouwen, aangezien er voor bestrijdingsmiddelen in zwemwater geen normering voorhanden is”, besluit de coalitiefractie PW.

* Alleen geldig op 2e Pinksterdag (9 juni) bij Intratuin ‘s-Gravenzande. M.u.v. lopende (kortings)acties en aanbiedingen.

www.perflexxion.nl/tuinbouw

Deze advertentie is mede mogelijk gemaakt door

PW

Monster, Molenstraat 9C

- Boxmedewerkers bloemen & planten; - Gewasmedewerkers groenten; - Orderpickers AGF. Interesse? Stuur dan direct jouw CV naar berkel@perflexxion.nl. Kijk voor onze actuele vacatureaanbod op onze website: www.perflexxion.nl.

010 - 5111099

De rapportage van Delfland toont aan dat het percentage chemische tuinbouwvoedingsstoffen (nutriënten) in het oppervlaktewater niet is afgenomen, evenmin als het aantal aangetroffen bestrijdingsmiddelen niet substantieel is gereduceerd. De slechte waterkwaliteit wordt vooral veroorzaakt door meststoffen (stikstof en fosfaat) en bestrijdingsmiddelen.

dichte krooslaag, blauwalg, stankoverlast, achteruitgang in soorten planten en dieren in en rond het water en zelfs vissterfte. Delfland kondigt nog voor dit lopende jaar maatregelen aan om het tij te keren. Zo gaat het waterschap extra baggeren. Verder gaat Delfland grote kanalen en vaarten extra doorspoelen.

Nico Paardekooper

NIEUWE HUISSTIJL & WEBSITES

Wij zOEKEN:

ducten. Daags daarna kregen kinderen een workshop over gezonde voeding. Het WK Hockey duurt tot 15 juni. Tot die tijd blijft de kas bij de ingang van het stadium staan en worden er workshops, conferenties en bijeenkomsten gehouden.

’Vanaf 18 juni nóg lagere prijzen’

GroenRijk De Carlton Westland Naaldwijkseweg 257 • ‘s Gravenzande 0174-412997 • www.groenrijk.nl wk 23. Geldig van 05-06 t/m 11-06. OP=OP

TURN-KEY KASSENBOUW PROJECTEN

Gemeentenieuws

Kwaliteit water onder de maat

Westland actief op Hockey World Cup

In deze rubriek beschouwen de redacteuren en journalisten van Het Hele Westland het nieuws met een knipoog.

Parkeerplaats Voor de nieuwe wethouder Ouwendijk is direct een parkeerplaats dicht bij die van zijn collega’s gevonden. Zeg maar ingepikt; op die plaats stonden namelijk sinds jaren de auto’s van de journalisten van Het Hele Westland, ofwel de Knipoogschrijvers. Hun wraak gaat duren tot de gemeentraadsverkiezingen in 2018.

de maat in

Tuinbouwnieuws

verden Marco van Zij

19 en 20 juli 2014


Het Hele Westland 4 juni 2014

Pagina 2

Belangrijke telefoonnummers

Mooi van Buiten & van Binnen

Huisartsenpost Westland PatiĂŤnten, die buiten reguliere werktijden dringend een huisarts nodig hebben, kunnen bij de huisartsenpost op de tweede etage van Behandel Centrum Westland terecht. De huisartsenpost is dagelijks open van 17.00-08.00 uur. In de weekenden en tijdens de feestdagen is de huisartsenpost 24 uur per dag open. PatiĂŤnten kunnen uitsluitend voor spoedgevallen terecht en dan alleen op afspraak. Tel: 638738. www. huisartsenpostwestland.nl

13 juni is Caroline Dekker weer in het Westland ontspanningsmassage / therapie Op afspraak, tel.: 06 - 48478174

Maasdijk 8, 2691 NT ‘s-Gravenzande T: 0174 444 141

Politie Politie Bureau Westland, Vierschaar 1 in Naaldwijk. Bij nood: 112, anders: 09008844. www. politie.nl/haaglanden.

PINKSTERSHOW

VRIJDAG JUNI, Goede  Vrijdag 186  april  ZaterdagZATERDAG april 7 JUNI,  19   Paasdag en2e & 2E PINKSTERDAG   maandagMAANDAG april 9 JUNI

  21

Brandweer Westland Brandweer Westland Voor vragen over pro-actie, preventie en preparatie: Bach 1 in Monster. Tel: 088- 886 94 42 Slachtofferhulp Westland: 0900-0101 Weekenddienst dierenartsen Dierenkliniek ’t Westland, Middel­broek­weg 5, Naaldwijk, 624401. Of: Hoofdstraat 29, De Lier, 517251. Bij afwezigheid: dierenarts D.M. Lammers, Berkstraat 11a, ’s-Gravenzande, 414098. Veterinair Me­disch Centrum Dierenkliniek Honselersdijk, Harteveldlaan 1, 624544, b.g.g. 070-3674279. Dierenkliniek J. Leezer, Eikenlaan 139, ‘s-Gravenzande, 418262.Dierenbescherming Informatie- en klachtenlijn: 630863. Kittencentrale: 240627. St. Amivedi Westland, hulpdienst voor vermiste en gevonden huisdieren: 0645900584. Praktische Thuishulp Biedt vrijwillige thuishulp aan gezinnen met een gehandicapt kind en aan zelfstandig wonende volwassenen met een handicap. Informatie: 015-2131151 (van ma. t/m do. 09.00 tot 15.00 uur). Kwadraad Maatschappelijk Werk Hulp bij vragen en problemen bij gezin en opvoeding, verlies en rouw, geld en werk, relatie en huwelijk, ruzie en geweld. Spreekuren in meerdere woonkernen. Kijk op www.kwadraad.nl of bel 088 900 4000 (lokaal tarief). Steunpunt Huiselijk Geweld T 0900 0400484, www.huiselijkgeweld-dwo.nl Zorg in de laatste levensfase Vrijwilligers van de Stichting Vrijwilligers Terminale Zorg regio Westland, Midden-Delfland en Hoek van Holland bie­den daar waar nodig tijd, aandacht en ondersteuning aan client en familie. Informatie: 06 12471661 

Tuinbouwmachines

VERKOOP | VERHUUR | REPARATIE

voor kantoren, bedrijven en particulieren Bel nu voor info of vrijblijvende offerte:

0174 - 62 73 35 / 06 - 28 78 21 49

Bij ons kunt terecht voor: • elektrotrekkers • veegmachines • spuitwagens • haspels • grasmaaiers • etc.

WWW.JJEGRO.NL

scheidingsmediators en familierechtadvocaten

Moeders voor moeders Inzameling urine van zwangere vrouwen tussen de 6e en 17e week van de zwangerschap. Inlichtingen: Yvonne de Vries. 628100.

Vlotlaan 104 - Monster tel. 0174 - 242903

TE KOOP

Chris van Waes is naast antiquair en juwelier ook gediplomeerd taxateur.

Echte Westlandse Makelaars

Cocaine Anonymous: zelfhulpgroep voor mensen met een probleem met drugs en alcohol. Anonimiteit gewaarborgd. Bijeenkomst elke woensdagavond: 20.00 – 21.00 uur. Wijkcentrum: Hooge Hasta, Hastastraat 5, 2672 HC Naaldwijk. Helplijn: 06 10192770. Voor info of vragen: Cora: 06 1929 4531.

Uw vertrouwen waard Ahornplein 13 ’s-Gravenzande

Werkgroep Al-Anon Westland (Werkgroep voor vrienden en familieleden van alcoholisten) Groepsavond; elke ma. av. van 20.00 - 22.00 uur. Inl. 0174-213730 (Hans), 0174-515105 (Cor).

Werkgroep Alateen Westland (Werkgroep voor kinderen/tieners waarvan 1 of beide ouders verslaafd zijn aan alcohol) In.: 06-30308077 (Marina) info.marina@hotmail.com.

Op afspraak is ons kantoor ook in de avonduren open.

Paulette Vellekoop Len de Vries-Blom Inge Meijers

In kindvriendelijke, groene en rustige woonwijk gelegen HOEK eengezinswoning met 4 slaap­ kamers, gelegen aan autoluw hofje met speeltuin zeer ruime en zonnige achtertuin (zuid­west), stenen berging, 2e houten berging en een veranda. Parkeren op eigen terrein wordt gedoogd. Deze keurig onderhouden en verrassend ruime woning is zonder verbouwingskosten direct te betrekken. • Bouwjaar ca. 1972. • Woonoppervlakte ca. 140 m², inhoud ca. 400 m³. • Perceeloppervlakte 225 m². • Geheel voorzien van aluminium kozijnen en dubbele beglazing. • Dakkapel v.v. kunststof kozijn met isolatieglas

• Gelegen in zeer gewilde­ en kindvriendelijke woonwijk. • Scholen en kinderopvang in de directe nabijheid gelegen. • Op loopafstand van het centrum van ‘s­Gravenzande. • Vraagprijs â‚Ź 289.000,­ k.k.

Sand-Ambachtstraat 47 I 2691 BL ’s-Gravenzande I Tel. 0174-41.74.74 www.janssen-vanoosten.nl I info@janssen-vanoosten.nl @JvOmakelaardij

De regionale krant Het Hele Westland is een uitgave van Uitgeverij West Media b.v. Stokdijkkade 10, 2671 GW Naaldwijk, Telefoon 624212 www.uitgeverijwestmedia.nl

Oplage: 45.000 Deadline redactie: Maandagochtend 8.00 uur. Deadline advertenties: Maandagochtend 12.00 uur. Aanleveren persberichten en ingezonden brieven: Digitaal aanleveren kan via redactie.hhw@uitgeverijwestmedia.nl. De redactie behoudt zich het recht om redactionele tekst of brieven zonder opgaaf van reden in te korten of niet te plaatsen. Aanleveren advertenties: Voor aanleverspecificaties zie www.hethelewestland.nl Digitaal aanleveren vóór maandagochtend 12.00 uur  via: advertentie.hhw@uitgeverijwestmedia.nl   Bezorgklachten De Lier: Dhr. Kwakkel, 518756. Overige plaatsen: Broos verspreiding, 514508. Uitgeverij West Media bv behoudt zich ten aanzien van de inhoud van deze uitgave en/of website zowel het auteursrecht voor conform artikel 15 lid 1 sub 4 van de Auteurswet als het databankrecht. Het Hele Westland is lid van de NNP (Nederlandse Nieuwsblad Pers).

Het Hele Westland denkt aan het milieu en wordt daarom vervaardigd met een waterloos drukproces. Tevens drukken wij de krant op volledig gerecycled papier.

Voor uw goud en zilver biedt Chris van Waes op basis van een vakkundige taxatie een goede prijs.

Juwelier Antiquair

A.A. (Anonieme Alcoholisten) Werkgroep Westland. Groepsavond; elke maandag avond van 19.45 - 22.00 uur. Adres; De Hunselaer 1, Honselersdijk Inl. 0174621853 (Martin) en 06 15652313 (Kees).

LSOVD (Landelijke Stichting Ouders en Verwanten van Druggebruikers). Gespreksgroep in ‘s-Gravenzande: 0900-5152244 of Yvonne Cremers: 0642465601.

Wilt u goud of zilver verkopen?

aangeb. 6 mahonie stoelen zgan kleur stofrngrijsblauw â‚Ź 150,- 0623279740 aangeb. Villeroy & Boch PasadenarnSuikerpot + Melkkan echt mooi,zgan â‚Ź 30,- 0623279740 aangeb. Golfset: ijzers 5/7/9rnPW / SW + wood5 Putter + Standingback â‚Ź 60,- 0623279740 t.k. Diverse echte mooie schilderijen en getaxeerd door expert â‚Ź 250,- 630814 t.k. Prachtige maar sierlijke koperen kan echt een plaatje â‚Ź 35,- 630814 t.k. Rechterkant van gietijzer bankje kom hem halen â‚Ź 15,- 630814 t.k. Twee Nieuwe Camouflagepakken 1 nieuw de ander bijna M L â‚Ź 50,- 630814 t.k. Aanbieding mozaĂŻek tafeltje met poes ingelegd afhaalprijs â‚Ź 35,- 630814 t.k. Schitterende Peugeot Partner MPV VTC Air3 zeer weinig KM â‚Ź 7.950,- 630814 gevr. verzameling postzegels tekoop gevraagd liefst nederland en o 0641287652

SpringkuSSenS

www.eeft.nl 0174-518788

Springkussens Te huur www.eeft.nl in naaldwijk garagebox enkel of dubbel 0174-518788 electra aanwezig 0654362683

woensdag t/m vrijdag 11.00 – 17.30 uur zaterdag 11.00 – 17.00 uur, of op afspraak. Jan Barendselaan 66 2685 BV Poeldijk Telefoon 0174 44 46 35

info@chrisvanwaes.nl www.chrisvanwaes.nl

Abraham/Sarah

76 x 120 mm, Westlander, graag zo ver mogelijk voorin

Eeft van der Ende Entertainment 0174-518788 • www.eeft.nl


Het Hele Westland 4 juni 2014

NIEUWS & ACHTERGRONDEN Vismaatjes en auto’s in De Tuinen Op 7 juni geeft het Heijdse Vismaatjeskoor 2 optredens in De Tuinen tussen om 14.00 en 15.00 uur. Het koor zingt liederen van en over de zee en alles wat met water te maken heeft. Het wordt begeleid door een combo bestaande uit accordeons, gitaren en slagwerk en onder leiding van dirigent Willem Vink. Vanaf 7 juni stellen de Westlandse autodealers dagelijks hun mooiste modellen ten toon in winkelcentrum de Tuinen. Door uw kassabon achter te laten, maakt u bovendien kans op een weekend rijden in een Citroën DS 3 Cabrio, aangeboden door bedrijf Autobedrijf van Schie B.V. Vermeldt op de kassabon duidelijk uw naam, adres, telefoonnummer en emailadres. U kunt meedoen tot 14 juni 16.00 uur. Op zaterdag 14 juni zijn al deze bedrijven tegelijkertijd op het Wilhelminaplein met hun nieuwste modellen te vinden. Ook is Van der Ende Racing aanwezig met de Bungee run.

Veiligheidsregio presenteert jaarverslag Vorige week heeft de Veiligheidsregio Haaglanden haar jaarverslag 2013 gepresenteerd. De Veiligheidsregio Haaglanden verzorgt de hulpverlening bij ongelukken, dagelijkse incidenten en grootschalige crises in deze regio. In 2013 verwerkte de brandweer circa 26.000 meldingen, wat resulteerde in 17.407 uitrukken. In 92% van de gevallen was de brandweer binnen de acht minuten op locatie. De norm voor deze opkomstrijd bedraagt 80%. De ambulancezorg maakte in totaal 84.349 ritten. Hiervan vielen 36.805 ritten in de categorie A1. Bij deze ritten moet de ambulance binnen 15 minuten ter plekke zijn omdat er sprake is van levensgevaar. De ambulance rijdt dan met zwaailicht en sirene. In 15.744 van de gevallen ging het om een A2-rit waarbij het slachtoffer wel snel - binnen 30 minuten - naar het ziekenhuis gebracht moet worden, maar er geen levensgevaar is. Zwaailichten en sirenes blijven uit. 13.350 ritten waren B-ritten, het zogenaamde ‘besteld vervoer’, waarbij men zonder spoed van of naar het ziekenhuis wordt vervoerd. De Rapid Responder, een ambulanceverpleegkundige in een ‘normale’ auto, nam 4.730 voor zijn rekening. Tto slot maakte de Zorgambulance, die gericht is op het comfort van de patiënt, 13.720 ritten. Daarnaast gaf de ambulancezorg 31.972 keer advies zonder ambulance in te zetten.

Inzamelingsactie Voedselbank voor M25 Op zaterdag 14 juni van 9.00 tot 15.00 uur houdt M25 Westland in samenwerking met de Voedselbank Westland en AH Koornneef een grote inzamelingsactie van houdbare producten. Met deze actie wil de voedselbank in de zomermaanden de voedselpakketten op peil houden. In het AH-filiaal in Naaldwijk zal op de inzamelingsdag een speciale winkelstelling met producten staan, die de Voedselbank goed kan gebruiken. Jongeren delen bij de ingang van de supermarkt flyers uit en nemen de producten in ontvangst.

Pijlers van de samenleving

in het Hele westland

Charelle de Jong

‘Dit leer je niet uit de boeken’ Vrijwilligers zijn de pijlers van de samenleving. Het Hele Westland brengt, in samenwerking met Vitis Welzijn, iedere week een vrijwilliger in beeld. Deze keer is dat Charelle de Jong, zij is actief bij de Alzheimer Bezoekdienst van Vitis Welzijn. door Lisette Eindhoven Omdat ze voor haar hbo-opleiding Ergotherapie praktijkervaring moest opdoen ging Charelle de Jong (22) op zoek naar vrijwilligerswerk. Op de vrijwilligersvacaturebank van Vitis Welzijn kwam ze een vacature tegen voor de Alzheimer Bezoekdienst. “Ik bezoek elke donderdagavond de Alzheimer-patiënt thuis, zodat zijn mantelzorger, zijn vrouw, naar zingen kan.”

Uitdaging Hoewel de ervaring goed staat op haar cv, doet Charelle het vrijwilligerswerk ook gewoon voor zichzelf. “Ik vind al snel iets saai en het begeleiden van iemand met dementie leek me een uitdaging. Je weet niet wat er gaat komen. Bij een dementerende moet je op een creatieve manier ergens komen.” Een van de eerste keren dat Charelle er was deed meneer zijn jas aan, hij ging naar huis... “Ik wachtte af en doordat hij zijn rits moeilijk dicht kreeg, had ik de tijd om iets te bedenken om hem tegen te houden. Vlak voor hij echt de deur uit was, deed ik alsof ik zijn vrouw belde en vertelde hem dat ze zo thuis zou zijn.” Dat werkte. “Dat gaf wel een kick. Dit leer je niet uit de boeken!”

Positieve dingen zien Charelle is net terug uit Sri Lanka van een schoolproject waar ze een maand meedraaide in een tehuis voor lichamelijk en verstandelijk gehandicapte

kinderen. “De eerste week was behoorlijk pittig, ik heb zoveel indrukken opgedaan. Er wordt heel zorgzaam met de kinderen omgegaan, maar een goede behandeling is helaas vaak te duur. Zo zijn de lichtste handicaps in Sri Lanka, in Nederland bij wijze van spreken de zwaarste.” Met het sponsorgeld hebben de studenten speciale rolstoelen, aangepaste schoenen, sta-opstoelen en andere benodigdheden aangeschaft. “Kinderen in Nederland hebben het vaak wel erg goed en ik heb geleerd de kleinste positieve dingen te zien. Ik zal hier niet zo snel meer schrikken van een handicap na wat ik in Sri Lanka heb gezien.”

Speelsheid “Ik houd van de speelsheid waarmee ik kinderen en dementerenden kan benaderen. Op mijn bezoekavond ging ik tekenen met meneer, of we keken op de wereldkaart en hij vertelde waar hij allemaal ooit was geweest. Ik vertelde hem dat ik naar Sri Lanka ging en de keer erna was hij verbaasd dat ik er weer was. Hij dacht dat ik al weg zou zijn. Hij leek dus toch goed te weten wie ik was. Het was dan ook best een schok toen ik, teruggekomen uit Sri Lanka, hoorde dat hij in een verpleeghuis zat. Ik mis mijn bezoekjes en de gezelligheid. En ik merkte dat ook de mantelzorger erg blij met mij was. Ik ga meneer zeker in het verpleeghuis opzoeken en ik zal de mantelzorger blijven steunen waar dat nodig is. Ik blijf dit vrijwilligerswerk zeker doen!” Wilt u ook vrijwilligerswerk doen, maar weet u niet wat? Kijk op www.vitiswelzijn.nl bij de vacaturebank onder Vrijwillige Inzet, mail naar vrijwillige-inzet@vitiswelzijn.nl. Of pak de telefoon en bel Vitis Vrijwillige Inzet, onderdeel van Vitis Welzijn, 0174-281 290.

Charelle de Jong: “Ik houd van de speelsheid waarmee ik kinderen en dementerenden kan benaderen.”

Jonge inbrekers aangehouden

Sponsorloop brengt € 8000,- op voor Alpe d’Huzes Aan de Madeweg in Monster liepen op woensdag 29 mei 350 leerlingen van de Montessorischool of hun leven ervan afhangt. Liefst drie kwartier lang renden zij rondjes om de school. Het doel van de actie was zoveel mogelijk euro’s bij elkaar te lopen voor Team Westland, de wielrenners die komend weekeinde zes maal de hoge alp in Frankrijk gaan beklimmen. Aan het eind van de sponsorloop is er een bedrag van € 8000,- bij elkaar gelopen. De leerlingen konden zelf ook ervaren wat het is om zo’n berg te beklimmen. Onderweg op het parcours kwamen ze een hindernisbaan en een luchtkussen tegen. Niet zo hoog als de 1860 meter hoge Alpe d’Huez, maar toch bult van de eerste categorie voor de meesten. Na afloop konden de kinderen bijkomen bij de mobiele bar van Autobedrijf Beukers. Die serveert Sportline isotone sportdrank en ijs. Tijdens het rondjeslopen was er fruit beschikbaar. Coördinator Richard Ammerlaan van de sponsorloop en teamlid van Team Westland is dolblij met de opbrengst. “Het is een prachtig bedrag dat alle kinderen hebben opgehaald. Iedereen

Ladela Trendy Slapen en HACO bundelen de krachten Precies zes jaar nadat ze Ladela Trendy Slapen hebben overgenomen van de vorige eigenaar, vinden de huidige eigenaren Jan en Daniëlle Sinnema de tijd rijp om een nieuwe weg in te slaan. Deze weg houdt in, dat met ingang van 1 juli 2014 Ladela Trendy Slapen wordt omgebouwd tot HACO Wonen & Slapen te Naaldwijk. Op deze manier wordt de inkoopkracht van de HACO (18 vestigingen in Nederland en 4 in Spanje) gecombineerd met de welbekende kwaliteit en service van Ladela. Voordat het zover is, moet de winkel (2000 m2) aan de Energiestraat te Naaldwijk nog wel even flink op de schop, waardoor de winkel een overzichtelijke indeling zal krijgen. Voorin de winkel worden namelijk de bedden, boxspringsets, seniorenbedden, lattenbodems, matrassen, kussens, dekbedden en dekbedovertrekken getoond. Links achterin komen de slaapkamerkasten en commodes. Rechts achterin blijft ongewijzigd de in de wijde omtrek bekende grote kinder- en tienerkamerhoek. De grootste verandering zal echter plaatsvinden in het midden van de zaak. Daar zullen de zogenaamde HACO-voorraadknallers worden getoond. Dit zijn woonprogramma’s, bankstellen, fauteuils en eet-

Pagina 3

kamerstoelen, die op voorraad liggen in het centrale magazijn van de HACO (10.000 m2). Dit magazijn staat in De Lier op hemelsbreed slechts drie kilometer afstand van de winkel. Met andere woorden, klanten die een kortere levertijd dan één dag willen, kunnen de woon- en slaapartikelen à la minute zelf afhalen bij het centrale magazijn. Naast het HACO-assortiment zal met name op slaapkamergebied ook het hogere segment gehandhaafd blijven. Hierbij moet bijvoorbeeld gedacht worden aan Eastborn matrassen, Vroomshoop bedden en kasten, Nolte slaapkamers, maar ook aan de zogenaamde zorgbedden die hun toepassing vinden in zorginstellingen. De vestiging Ladela Trendy Wonen, van dezelfde eigenaren, zal op de woonboulevard onveranderd doorgaan op de reeds in 2006 ingeslagen weg. Ook de buitendienst zal niet veranderen, dus als een klant zowel bij Ladela Trendy Wonen, als bij HACO Naaldwijk meubels aanschaft, kan alles in één keer worden bezorgd en waar nodig worden gemonteerd. Oh ja, voor alle ballenbadliefhebbers in het hele Westland en omstreken is er goed nieuws: het ballenbad zal in HACO Wonen & Slapen te Naaldwijk blijven gehandhaafd!

De leerlingen liepen een bedrag van € 8000,- bij elkaar. deed heel enthousiast mee, van de peuters tot en met de bovenbouw. We zijn heel blij dat de Montessorischool haar medewerking heeft willen verlenen aan het evenement. Zonder hen was dit niet mogelijk geweest. Het is leuk dat we ook geluk hadden met het

Foto: Rolf van Koppen

weer.” Dit weekend is het voltallige Team Westland afgereisd naar Frankrijk, waar op donderdag 5 juni de ‘vuurproef’ op het programma staat. Zie www.hethelewestland.nl voor meer foto’s van deze sponsorloop.

Fietsen, wandelen, steppen of skeeleren voor Nicolette Ieder jaar organiseert Stichting Nicolette vanaf de Kwekerslaan 7 in ‘s-Gravenzande een fietstocht voor het goede doel. Er zijn vier afstanden om te fietsen en twee fiets/wandelroutes. Zoals ieder jaar een lange toertocht naar Renesse (120 km). Ook hebben we dit jaar een tocht van 80 km. De Westlandse fietstocht of wandeltocht (35 km) en de tocht van 12 km. Het inschrijfgeld voor de tochten is voor de 120 km tocht € 30,-. Dit is incl. consumpties, over-

tocht, lunch in Renesse en een lopend buffet bij terugkomst. Voor de kortere tochten bedraagt het inschrijfgeld € 20,inclusief consumpties en een lopend buffet. De dag zal afgesloten worden met het rad van avontuur. Ieder jaar is dit weer een groot succes met grote prijzen. Voor meer informatie kunt u kijken op www.stichtingnicolette.nl of een belletje naar Anne-Mieke Berkel 06-53735563. Inschrijven kan via info@ stichtingnicolette.nl.

7-Jarige Puk zamelt geld in voor Haarwensen De zevenjarige Puk van Daalen uit Naaldwijk is een geldinzamelingsactie begonnen voor Stichting Haarwensen. Deze stichting zamelt haar en geld in om pruiken te maken voor kinderen die wegens ziekte kaal zijn geworden. “Ik wilde al 25 centimeter van mijn haar doneren aan de stichting”, vertelt Puk, “maar toen we lazen dat het maken van zo’n pruik € 1500,- kost, hebben we ook een geldinzamelingsactie

gestart.” De actie, die op het moment van schrijven bijna € 1400,- heeft opgehaald is terug te vinden op www.geef. nl/puk-van-daalen. Naast giften, zamelt Puk ook geld in door loom-armbandjes te verkopen. “Ik hoop natuurlijk dat we genoeg geld inzamelen voor een pruik, maar het zou ook mooi zijn als andere kinderen hierdoor ook hun haar laten groeien en doneren voor een ziek kind”, aldus Puk.

Foto: Eric van Heuveln

’Vanaf 18 juni nóg betere service’

Drie Hagenaars van 15, 17 en 18 jaar oud brachten de nacht in de cel door, nadat ze zaterdagavond 31 mei werden betrapt bij een inbraakpoging in Wateringen. Agenten kregen omstreeks 23.30 uur de melding dat twee jongens probeerde in te breken bij een woning aan de Mommastraat. De agenten gingen direct poolshoogte nemen en zagen op de Valkenlaan drie jongens wegrennen in de richting van de Herenvliet. Eén van de drie kon direct in de kraag gevat worden op de Julianastraat. De andere twee leken te zijn ontkomen, totdat de politiehonden werden ingezet. De twee werden door de hond gevonden in de bosjes en eveneens aangehouden. Bij de woning aan de Mommastraat bleek inderdaad te zijn geprobeerd in te breken. De verdachten zijn ingesloten op het politiebureau, waar de ouders van de minderjarige verdachten in kennis werden gesteld van hun aanhouding.

Nico Paardekooper Monster, Molenstraat 9C

Apotheek & Beauty opent deuren Afgelopen maandag opende Apotheek & Beauty aan het kerkplein 8 in Monster haar deuren na een verbouwing van twaalf weken. Naast dat de apotheek een frisse en moderne uitstraling heeft gekregen, is ook de functie veranderd. Naast het ophalen van medicijnen, kan men er ook terecht voor diverse behandelingen en producten op het gebied van beauty. De formule van Apotheek & Beauty combineert het beste van twee werelden: de betrouwbaarheid van een apotheek en de expertise van een huidtherapeut. Daarmee heeft Monster een primeur. Eigenaar Joost Roth legt uit: “Onze vestiging aan het Kerkplein in Monster is in 1995 geopend als servicepunt van de hoofdvestiging aan de Molenweg. De laatste jaren was de vestiging echter niet meer rendabel. Daarom hebben we samen met een aantal studenten van TU Delft een nieuwe formule ontwikkeld waarbij de functie van een apotheek gecombineerd wordt met die van een derma-cosmetisch centrum. Het resultaat is Apotheek & Beauty!”

anderen. Met de vertrouwde deskundigheid van de apotheker adviseren wij onze klanten over dermocosmetica die wij verkopen van bijvoorbeeld L’Oréal, Dr. G., Vichy en La Roche Posay. Ook hebben we twee goed opgeleide huidtherapeuten die diverse behandelingen kunnen uitvoeren. Daarbij kun je denken aan pigmentatievlekken, couperose, acne en huidverjonging.”

Medicijnen Ook het ophalen van medicijnen is gemakkelijker gemaakt. Roth: “Niet alleen omdat we ook op zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur open zijn, maar ook omdat we een extra service bieden waarbij de medicijnen vooraf geprepareerd worden. Men krijgt een SMS of

mailtje zodra de medicijnen klaar liggen, waarna het een kwestie van afhalen is. Dat scheelt tijd. In spoedgevallen zal men echter nog naar de vestiging aan de Molenweg gaan. Dat blijft, qua medicijnen, onze hoofdlocatie.” De heropening van deze maandag wordt leuk gevierd. “Donderdag komt een diëtiste van Vitae Voedings­ adviesbureau uit De Lier om informatie te geven, op vrijdag hebben we een nagellakworkshop voor kinderen en op donderdag, vrijdag èn zaterdag kan men een gratis professionele huidanalyse ondergaan. Iedereen is welkom om kennis te maken met de nieuwe Apotheek & Beauty”, besluit Roth glimlachend. Bezoek ook www.apotheekenbeauty.nl voor meer informatie.

Vertrouwd Met de opnieuw uitgevonden apotheek wil Roth de vestiging nieuw leven in blazen. “Het probleem was dat men niet snel ‘zomaar’ langsgaat bij een apotheek”, gaat Roth verder. “Je komt er alleen als je ziek bent en medicijnen nodig hebt. Door onze klanten meer te bieden, vooral op het gebied van beauty en huidverzorging, willen we dat ver-

Joost Roth van de vernieuwde Apotheek & Beauty.

Foto: Rob Voogd


Het Hele Westland 4 juni 2014

Pagina 4

het westerhonk COLUMN

Wonen, werken en recreëren op Het Westerhonk voor mensen met en zonder verstandelijke beperking Tussen de Madeweg en de Haagweg, in de gemeente Westland, ligt Het Westerhonk. Als onderdeel van ’s Heeren Loo Zorggroep ondersteunt Het Westerhonk kinderen, jongeren, volwassenen en senioren met een verstandelijke beperking. Jong en oud helpen wij een passend antwoord te vinden op grote en kleine vragen. Dichtbij en samen met de mensen die belangrijk voor hen zijn. Zij wonen, werken en recreëren op Het Westerhonk of één van de andere locaties in het Westland en Den Haag. Door jarenlange kennis en expertise heeft ’s Heeren Loo een zeer gevarieerd ondersteunings- en behandelaanbod voor hen. Als één van de grootste werkgevers van het Westland, zijn veel Westlanders aan Het Westerhonk verbonden. Er werken ongeveer 1000 medewerkers en daarnaast kunnen wij rekenen op de steun van zo’n 500 vrijwilligers. Zij maken zich sterk voor optimale ondersteuning aan mensen met een verstandelijke beperking. Het Westerhonk biedt een mooie en veilige leefomgeving aan mensen met een verstandelijke beperking. Samen met de particuliere buren van woongebied Polanen vormen we een dorpskern van gemeente Westland. Het Westerhonk beschikt dan ook net als een gewone woonwijk over een supermarkt en faciliteiten als een zwembad en sporthal. We verwelkomen u ook graag op ons ‘honk’. Bezoek onze duinboerderij Willemshoeve met zijn miniatuur duinomgeving. U vindt hier een replica van de Bloedberg uit de duinen bij Monster. Of neem uw kinderen eens mee naar belevingstuin De Bosroos. Een tuin waar u planten kunt ruiken, voelen, horen en zien. De natuur en de dieren op Het Westerhonk zijn uniek. Kom een keer genieten van de natuur en de duinen. Er lopen diverse wandel- en fietsroutes over het terrein. Daarnaast organiseren wij jaarlijks veel activiteiten. Kijk in de agenda voor alle leuke activiteiten.

AGenDA 8 tot en 15 juni Zomerfeest met onder andere: In de week van 8 tot en met 15 juni is bij Het Westerhonk de zomerfeestweek. De festiviteiten sluiten aan bij de wensen van mensen met een verstandelijke beperking. Het thema van het zomerfeest is sprookjes. Iedereen is van harte uitgenodigd om deze feestelijke week vol leuke activiteiten mee te vieren! Wilt u meer informatie over het huren van een kraam tijdens de rommelmarkt? Dat kan via annelies.pakvis@sheerenloo.nl. 9 juni (Tweede Pinksterdag) 14.00 tot 16.00 uur Draaiorgelfestival 10 juni • Muzikaal optreden van Peter Dons. 14.00 uur tot 15.00 uur. 11 juni • Rommelmarkt van 10.00 uur tot 15.30 uur. • Van 14.00 uur tot 17.00 uur en van 18.30 uur tot 21.00 uur: kermis. 12 juni • Rommelmarkt van 10.00 uur tot 15.30 uur. • Van 14.00 uur tot 17.00 uur en van 18.30 uur tot 21.00 uur: kermis 13 juni • Koffieconcert in de Westerkerkzaal. 10.00 uur tot 11.00 uur. •Poppentheater voorstellingen in de Westerkerkzaal. Om 13.15 uur en 14.30 uur. Beleven bij de Bosroos eerste zaterdag van de maand 10.30 tot 14.30 uur Livemuziek

leuke activiteiten in teken van educatie en ontmoeting bij Duinboerderij willemshoeve op locatie het westerhonk vindt u Duinboerderij de willemshoeve. een dagbestedingslocatie voor mensen met een verstandelijke beperking en dé plaats voor educatie en ontmoeting. een leuk uitje voor scholen en jonge gezinnen. ook de naschoolse opvang kan terecht bij de Duinboerderij waar altijd wat te doen is. Deze periode lopen bij de Duinboerderij ook de projecten “Buurtsafari” en “Kijk mee in het dierenrijk”. Op de Willemshoeve werken mensen met een verstandelijke beperking. Zij verzorgen de dieren, ontvangen bezoekers en helpen bij de activiteiten. De Duinboerderij is een ontmoetingsplek voor omwonenden uit het Westland, waar zij ook nog wat leren over de natuur om hen heen. Zo ligt de boerderij in een duinlandschap waar bezoekers doorheen kunnen wandelen. Verder zijn er veel bijzondere dieren en een Noordzee aquarium waar bezoekers kunnen zien wat er zich allemaal onder water afspeelt aan de Hollandse kust. “Op een natuurgetrouwe, speelse manier laten we bezoekers zien wat er leeft in de directe omgeving. Met natuureducatie willen we ook contacten tot stand brengen met onze cliënten

Meekijken in de natuur De Duinboerderij doet mee aan www. kijkmeeinhetdierenrijk.nl. Je vindt daar de webcams van Het Westerhonk: drie camera’s hangen in vogelhuisjes en één in de vossenburcht. Het project maakt deel uit van het Uitvoeringsprogramma Westlandse Natuur- en Milieueducatie van de gemeente Westland. Zo beleeft u meer van de natuur in de directe leefomgeving. Want er is veel meer natuur om ons heen dan u denkt. Of u de bijzondere natuur herkent kunt u testen met onze buurtsafari. Iedereen is van harte uitgenodigd om deel te nemen. Het doel is foto’s uploaden van zoveel mogelijk verschillende dieren om zoveel mogelijk punten te verzamelen. Meer informatie kunt u vinden op www.buurtsafari.nl. Openingstijden Duinboerderij Willemshoeve aan de Hoevelaan 17 in Monster is dagelijks geopend van 09:00 uur tot 16:00 uur. Een keer per twee weken is de boerderij ook op zaterdag te bezoeken van 10:00 – 16:00. Kijk voor meer informatie op www.duinboerderij.nl.

Met een bijdrage van de Stichting Vrienden werden diverse activiteiten van het zomerfeest in 2013 bekostigd.

De Duinboerderij.

nIeUws

De Koekenbakker smullen voor iedereen

’t wacht-je: voor palliatieve zorg en kortdurend verblijf

Al enige jaren heeft Het Westerhonk een eigen banketbakkerij: De Koekenbakker! Op dinsdag, donderdag en vrijdag bakt een groep mensen met een verstandelijke beperking, samen met enthousiaste medewerkers Lia en Maaike, de lekkerste dingen. Eierkoeken, gebakjes, cupcakes, zelfs appeltaarten en heuse slagroomtaarten worden er met veel liefde en geduld gebakken. Alles natuurlijk onder strikte HACCP regels, want hygiëne staat hoog in het vaandel bij de Koekenbakker.

Begin dit jaar is ’t wacht je geopend. ’t wacht-je is een kleinschalige woning waar mensen met een verstandelijke beperking die in hun laatste levensfase zitten hulp en ondersteuning krijgen van professionele medewerkers en vrijwilligers. ook mensen die na een operatie tijdelijk niet terug kunnen naar hun eigen huis kunnen op deze woning revalideren. Voor wie? “Mensen met een verstandelijke beperking die ondersteuning krijgen van ’s Heeren Loo kunnen bij ’t Wacht-je terecht”, aldus Corry van der Voort, oprichter van ’t Wacht je. “Maar ook mensen met een ver-

VersvandeKweker.nl Door samenwerking met Het Westerhonk kan het zusje van VersvandeVisser. nl, VersvandeKweker.nl, ook per 21 juni weer van start. Glimmende paprika’s, komkommers of tomaten, rechtstreeks uit de kas zijn te bestellen op www.versvandevisser.nl. Mensen met een verstandelijke beperking die bij de supermarkt werken, verwerken en verpakken uw bestelling. Zo krijgt u altijd verse en ge-

standelijke beperking die van ambulante ondersteuning gebruik maken of bij een andere zorginstelling wonen zijn welkom. ’t Wacht-je is een aanvulling op en ondersteuning van de andere bestaande vormen van palliatieve zorg en kortdurend verblijf zoals revalideren na een operatie.”

Faciliteiten Corry: “We hebben de woning sfeervol ingericht. Ook is de woning voorzien van alle faciliteiten voor professionele ondersteuning.” De woning heeft naast een eigen voordeur een eigen keuken, badkamer en tuin.

Goede gespecialiseerde zorg ’t Wacht-je biedt tijdens het verblijf persoonlijke en kwalitatief goede gespecialiseerde zorg die op de huidige woning of thuis niet altijd mogelijk is. Samen met het netwerk van de cliënt maken medewerkers de laatste levensfase of revalidatie zo prettig mogelijk, passend bij de wensen en mogelijkheden van de cliënt.

Sponsoren De woning is voorzien van alle faciliteiten voor professionele ondersteuning. De inrichting en faciliteiten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse sponsoren; Donkergroen, Monuta Charity fonds, Van der Ende, Ligusta, Isodes, Tebbenhof, Stichting Vrienden van Het Westerhonk en Brouwer Witgoed.

VrIJwIllIGers Medewerkers van de Koekenbakker druk aan het werk voor een bestelling

Vrijwilligers dragen steentje bij!

om hun producten te verkopen, wie wat wil moet er snel bij zijn want op=op.

Iedere cliënt van ’s heeren loo locatie het westerhonk verdient alle aandacht. Medewerkers doen wat ze kunnen. Maar voor net dat beetje extra, is het heel fijn dat er vrijwilligers zijn. het westerhonk kan rekenen op de steun van veel vrijwilligers.

De producten worden ook gemaakt op bestelling. U kunt contact opnemen via de mail: koekenbakker@sheerenloo.nl

Verse en gezonde seizoensproducten bij supermarkt Attent op het westerhonk Verse zeebaars, vanmorgen uitgeladen door de Noordzee vissers. Via www.versvandevisser.nl kunt u per 21 juni digitaal echt verse Noordzee vis direct bij deze vissers kopen. Na uw digitale bestelling haalt u de gekochte producten op bij Supermarkt Attent van Het Westerhonk.

Vrienden: een vrolijke ondersteuning voor mensen met een verstandelijke beperking

die daar werken en de dieren verzorgen”, aldus Steven Vlaardingerbroek, de beheerder van de boerderij.

InForMATIeF

De Koekenbakker is gevestigd in de keuken van Het Westerhonk, waar zij gebruik maken van de koeling, werkruimtes en oven. ’s Ochtends om 9.00 uur kleden de cliënten zich om in professionele bedrijfskleding; een polo, schort en pet in de kleuren appelgroen en paars. Eerst geeft Lia uitleg wat er die dag gaat gebeuren, de taken worden verdeeld naar gelang elke cliënt aan kan. Dit kan het schillen van de appels zijn of het uitsteken van het koekjesdeeg. Iedereen draagt zijn steentje bij, zodat de heerlijkheden op donderdag- en vrijdagmiddag verkocht kunnen worden. Met een oud Hollandse gebakkar rijden de koekenbakkers over het terrein

nIeUws

zonde seizoensproducten voor een eerlijke prijs. Want er is geen tussenhandel. En ook deze seizoensproducten uit de streek kunnen na uw digitale bestelling op worden gehaald bij onder andere Supermarkt Attent op Het Westerhonk.

Vrijwilligers zijn op vele fronten actief. Ze helpen bij activiteiten op de woningen, bijvoorbeeld koken met cliënten, gaan met cliënten winkelen of een spelletje doen. Cliënten kunnen op deze manier deelnemen aan activiteiten of relaties opbouwen waarvoor de professionele krachten te weinig tijd hebben. Extra persoonlijke aandacht waar zo’n behoefte aan is!

Aan het werk Voor een deel van de vrijwilligers is het werk bij ’s Heeren Loo de deur naar de “gewone” maatschappij. Bijvoorbeeld omdat zij een grote afstand hebben tot de arbeidsmarkt of helemaal niet mogen werken. Zo kunnen mensen met een bijstandsuitkering via vrijwilligerswerk kennismaken met de zorgsector. Wanneer vrijwilligers zich uitmuntend inzetten, kunnen zij aanbevolen worden voor een opleiding. ’s Heeren Loo werkt samen met een aantal fondsen waar zij de aanvraag kunnen uitzetten. Ook mensen die in een inburgeringstraject zitten en moeten participeren in de samenleving, kunnen bij ’s Heeren Loo vrijwilligerswerk doen. Zij worden ingezet op basis van hun kwaliteiten. ’s Heeren Loo voelt zich sterk met

Wilt u meer informatie? Loop dan eens langs bij de supermarkt van Het Westerhonk. Wij helpen u graag verder. En maken een praatje met u.

Vrijwilligers geven de extra persoonlijke aandacht waar mensen met een verstandelijke beperking zo’n behoefte aan hebben.

www.sheerenloo.nl

de maatschappij verbonden en draagt zo onder andere haar steentje bij. Dit gaat in nauwe samenwerking met diverse gemeenten en andere welzijnsinstellingen. Vrijwilligersacademie Binnen het vrijwilligerswerk ontwikkelt ’s Heeren Loo een vrijwilligersacademie. Vrijwilligers krijgen de kans om meer te leren zodat zij hun vrijwilligerswerk nog beter uit te kunnen voeren. Denk aan; Hoe ga ik met een rolstoel om, wat houdt een verstandelijke of lichamelijke beperking in, wat houdt autisme in? Vrijwilliger worden? Vrijwilligers betekenen veel voor de cliënten van ’s Heeren Loo. Ze vormen een waardevolle en belangrijke schakel in hun sociale netwerk. Cliënten waarderen uw aandacht en betrokkenheid vaak enorm. De sfeer is gemoedelijk en u hebt persoonlijk contact met veel verschillende mensen. U doet veel ervaringen op in een plezierige omgeving. Wilt u iets doen voor mensen met een verstandelijke beperking? Samen met één van onze vrijwilligerscoördinatoren kunt u kijken wat aansluit bij uw wensen en interesses. Neem voor meer informatie contact op met Vrijwilligerswerk Westerhonk op T: 0174-216147 of mail: vwwesterhonk@sheerenloo.nl. Of kijk op www.sheerenloo.nl.

Om meer mogelijk te maken voor mensen met een verstandelijke beperking is de Stichting Vrienden van het Westerhonk opgericht. Secretaris Cécile Boers legt uit waarom de Stichting er is. “We vrolijken met allerlei middelen en acties het dagelijks leven van mensen met een verstandelijke beperking op. Dit zijn activiteiten die ’s Heeren Loo niet kan bieden vanuit de reguliere zorgbudgetten. Er worden bijzondere activiteiten op touw gezet, zoals bingo, kerstmarkt, rommelmarkten en andere activiteiten. Van de opbrengst worden gewenste aankopen gedaan.” De Stichting maakt het leven van mensen met een verstandelijke beperking dus een heel stuk aangenamer. Met een bijdrage van de Stichting Vrienden werden diverse activiteiten van het zomerfeest in 2013 bekostigd. Cécile geeft enkele concrete voorbeelden wat de Stichting doet met de opbrengsten: “In overleg met betrokkenen kiezen we de projecten uit. Zo hebben we een aangepaste speeltuin aangelegd. Ook hebben we enkele rolstoel- en driewielerfietsen aangeschaft en hebben we een mobiele snoezelkar gerealiseerd. Wij proberen voor iedere aanvraag een sponsor te zoeken.’’ Dit jaar viert de Stichting het jubileum. “We bestaan in 2014 al dertig jaar. In deze dertig jaar hebben we ons met veel enthousiasme beziggehouden voor mensen met een verstandelijke beperking. Op afstand hebben we een concrete bijdrage geleverd aan de kwaliteit van leven van deze mensen. Dit jubileumjaar willen we aandacht geven aan enkele festiviteiten.” Donaties zijn altijd welkom. “We hebben een groot aantal donateurs die ieder jaar trouw een bijdrage storten. Maar iedereen kan ons steunen. Dat kan bijvoorbeeld door donateur te worden voor €10,00 per jaar, of door een eenmalige bijdrage te leveren,” zegt Cecile Boers. Voor meer vragen kunt u terecht bij secretaris van Vrienden van het Westerhonk Cécile Boers door te mailen naar cecile.boers@vriendenvanhetwesterhonk.nl

ColoFon Tekst Marketing & Communicatie ’s Heeren Loo Zorggroep Fotografie: Sandra van Leeuwen Marketing & Communicatie ’s Heeren Loo Zorggroep Meer informatie over ’s heeren loo? 0800 – 3 555 555 (ma-vrij 09:00 – 17:00 uur) info@sheerenloo.nl www.sheerenloo.nl


Het Hele Westland 4 juni 2014

ZAKELIJK Open Huis de Masemude

i n het H ele westland

MensenWerk

De Masemude in Monster organiseert samen met Arcade op zaterdag 14 juni een Open Huis om potentiële bewoners over wonen in de Masemude te informeren. Door de wijzigingen in de zorg zal ook het wonen van senioren in de toekomst veranderen. Het appartementencomplex gelegen aan de Masemude 60, Monster bedoeld voor de 55-plusser, denkt in haar unieke opzet hieraan een prima invulling te geven. Tijdens het Open Huis, van 10.30 tot 15.00 uur kan men zien en ervaren hoe het is om in de Masemude te wonen. Om 12.00 uur en om 14.00 uur zal mevrouw Betsy Keizer in het Paviljoen van de Masemude een presentatie geven over ‘de charme van het ouder worden en hoe je dankzij de nieuwste tech­ nische ontwikkelingen en hulpmiddelen lang, comfortabel, zelfstandig en onafhankelijk in het eigen huis kan blijven wonen’. Meer informatie is te vinden op www.demasemude.nl.

VNO-NCW-borrel bij Sion Tijdens de FlowerTrials, van 10 tot en met 14 juni, zet Sion in De Lier de deuren open voor VNO-NCW WestlandDelfland. De ondernemersclub houdt op woensdag 11 juni een ‘Versborrel’ op locatie bij Sion. De nieuwe directeur Lucas Vos van FloraHolland zal als spreker aanwezig zijn. Tijdens de FlowerTrials geeft Sion telers weer een actueel beeld van het Phalaenopsisassortiment. Doordat steeds meer telers inzetten op marktsegmentatie, groeit het aantal rassen explosief, constateert Eric Moor van Sion. Ook Lucas Vos zal tijdens zijn speech ongetwijfeld ingaan op de snelle veranderingen in de sierteeltsector. Begin januari trad hij bij FloraHolland aan als opvolger van directeur Timo Huges, nu topman bij NS. Omdat Vos buiten de veiling nog weinig de publiciteit heeft gezocht, is de verwachting dat er veel belangstelling is voor zijn visie tijdens de Versborrel van VNO-NCW WestlandDelfland. De bijeenkomst op woensdag 11 juni is uitsluitend toegankelijk voor leden van de ondernemersvereniging en relaties van Sion. Telers zijn welkom voor de FlowerTrials, dinsdag 10 juni tot en met vrijdag 13 juni van 08.00 tot 17.00 uur en zaterdag van 08.00 tot 12.30 uur.

Pagina 5

Ahmad Hossein van Specsavers Naaldwijk:

‘We laten mensen graag weer scherp zien’ Bij Specsavers in winkelcentrum De Tuinen staan Ahmad Hossein en Miguel den Breejen, partners van de Naaldwijkse optiekwinkel, elke dag weer klaar met hun team om mensen aan een beter, scherper zicht te helpen. Met brillen en contactlenzen van hoge kwaliteit voor een eerlijke prijs streven ze ernaar om de beste optiekwinkel van Westland te worden. door Iris van Santen De van oorsprong Britse optiekketen Specsavers opende in 1997 haar eerste Nederlandse winkel en groeide snel uit tot één van de grotere optiekketens in ons land. Bijna acht jaar geleden opende de Naaldwijkse vestiging in winkelcentrum de Tuinen haar deuren. Partners Miguel den Breejen en Ahmad Hossein over het concept van Specsavers: “Specsavers levert brillen, contactlenzen en hoortoestellen van hoge kwaliteit voor een lage prijs. Service, kwaliteit en prijs zijn onze drie drijfveren.”

ook regelmatig blogs over brillen in het modebeeld. Die zijn te lezen zijn op social media en in ons magazine. Op dit moment is het dragen van grote brillen helemaal hot. Grote monturen, grote glazen en opvallende kleuren.”

Gediplomeerd personeel Alle Specsavers winkels worden gerund door zelfstandig ondernemers. Ahmad werkte al langer bij Specsavers als interim partner en Miguel kwam vorig jaar in dienst na een intensief opleidingstraject. Sinds februari 2014 zijn beide heren officieel partner van Specsavers Naaldwijk en vormen zij samen met hun vier medewerkers een hecht team. “Ons personeel krijgt uiteenlopende trainingen en opleidingen zodat iedere medewerker alle verschillende werkzaamheden in onze winkel kan uitvoeren”, vertelt Ahmad. Hij benadrukt daarbij dat er in iedere Specsavers winkel dagelijks gediplomeerde opticiens en audiciens aanwezig zijn. “Bij ons wordt de klant altijd geholpen door gediplomeerd personeel.”

Brillen In de winkel van Specsavers zijn brillen te vinden in alle vormen, maten, kleuren en stijlen. Brillen met titanium monturen, lichte monturen, randloze monturen en designer brillen van bekende merken zoals Tommy Hilfiger, Replay, Karl Lagerfeld, Osiris en Spijkers en Spijkers. “Spijkers en Spijkers is een Nederlands ontwerpersduo dat exclusief voor Specsavers ook brillen ontwerpt”, aldus Miguel. “Continue innoveert Specsavers met nieuwe monturen en merken. En daarnaast is er natuurlijk altijd onze vaste Specsavers aanbieding van twee brillen voor 79 euro.”

Fashion bloggers “Specsavers is altijd heel actief op modegebied”, gaat Miguel verder. “Om brillen op de kaart te zetten in modeland werken er zogenaamde fashion bloggers voor Specsavers. Deze dames gaan voor ons naar fashion events, bijvoorbeeld als er een nieuwe kledingcollectie van een bekend merk wordt gepresenteerd. Daar dragen zij brillen van Specsavers om te laten zien dat brillen niet alleen functioneel zijn maar echt een modeaccessoire. Ze schrijven

Varifocale contactlenzen Dat Specsavers brillen verkoopt, mag bekend zijn. Minder bekend is dat Specsavers ook contactlenzen verkoopt. “We hebben een ruime keuze in contactlenzen voor verschillende doeleinden, voorkeuren en levensstijlen. Zo is er de varifocale contactlens die zowel verziendheid als bijziendheid corrigeert. Ook verkopen we dag- en maandlenzen. Daglenzen zijn praktisch voor brildragers die bijvoorbeeld regelmatig sporten. ‘s Ochtends doe je ze in en aan het eind van de dag gooi je ze weg. Voor mensen die dagelijks contactlenzen dragen, zijn maandlenzen een goede keuze.”

Goed gevoel “We willen dat elke klant met een goed gevoel onze winkel verlaat”, aldus Ahmad en Miguel. “En ook als zij hun gekochte bril komen afhalen, gaan we even met de klant ervoor zitten om te kijken hoe de bril staat, hoe het zicht is en of alles naar wens is. Als de klant naderhand toch niet tevreden is, dan kan hij altijd terugkomen. We hopen ook oprecht dat mensen dat doen zodat we

Ahmad Hossein (l.): “We vormen met ons vieren een hecht team.” eventuele problemen kunnen verhelpen. Daar nemen we echt de tijd voor. Dat we mensen kunnen helpen om weer goed en scherp te kunnen zien, geeft ons een goed gevoel. Goed zicht is zo belangrijk.”

Stichting Specsavers Steunt Met ‘Stichting Specsavers Steunt’ kan elke Specsavers winkel goede doelen in de regio steunen. “In november kunnen stichtingen in de omgeving zich opgeven. De stichting met de meeste

publieksstemmen krijgt dan het komende jaar onze steun. Bij elke aankoop steunt de klant automatisch de stichting. Momenteel is dat ‘Ouderen Uitjes Westland’ die leuke dagjes uit organiseert voor oudere mensen in deze regio. Overigens staat Specsavers Naaldwijk inmiddels zelf ook op hun Uitjeslijst!”, vertelt Miguel enthousiast. “Op maandagochtend brengt Ouderen Uitjes Westland met enkele mensen een bezoek aan onze winkel. We voeren dan oogmetingen uit en kijken

Foto: Rolf van Koppen of de huidige bril nog voldoet. Daarna kunnen ze genieten van een kopje koffie met gebak op een gezellig terrasje hier in de buurt. Daarnaast steunt Specsavers altijd een landelijke stichting. Dit jaar is dat het Juliana Kinderfonds.

Ambities Specsavers heeft momenteel meer dan 1.600 winkels in het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Nederland, Zweden, Noorwegen, Finland, Denemarken, Spanje, Australië en Nieuw Zeeland. In

veel landen is de brillenketen inmiddels marktleider en ook in Nederland timmert Specsavers hard aan de weg. Voor de Naaldwijkse vestiging hebben Miguel en Ahmad eenzelfde ambitie voor ogen: “Het zou geweldig zijn als mensen meteen aan Specsavers denken wanneer het onderwerp brillen en lenzen ter sprake komt. De beste optiekwinkel worden van het Westland is ons streven. Dat hopen we te bereiken met onze goede service, goede kwaliteit en eerlijke prijzen.”

Kassenbouwer Debets Schalke lanceert Uitnodiging Terrasoverkappingshow Vitrona nieuwe internationale merkidentiteit (advertorial)

Wonen Wateringen en Weboma bouwen verder in Oranjewijk. De bouw van 12 koopwoningen in de derde editie van ‘JeEigenHuisBouwJeZelf’ wordt gecombineerd met de bouw van 26 heel unieke huurwoningen voor senioren. Het zijn gelijkvloerse woningen met een extra kamer op de etage. Liesbeth van Spanje, manager wonen bij Wonen Wateringen: “Het ziet eruit als een rijtjeswoning. Je hebt ook een voordeur gewoon aan de straat, in je eigen voortuin. Het geheim is dat alle noodzakelijke voorzieningen op de begane grond zijn: de woonkamer met keuken, één slaapkamer en de badkamer. Op de eerste etage is een overloop (bij een woningtype zelfs met een vide) en een extra kamer van ruim 16 m2. Ook is er op de eerste etage ruimte om een extra douche of badkamer te maken. Wanneer je wat ouder bent en op termijn de trap een probleem zou kunnen worden, maar je je tuintje niet kwijt wilt, dan is dit woningtype ideaal.” Met een kale huurprijs van € 680 zijn dit sociale huurwoningen. Dat betekent dat aanvragen van huurtoeslag mogelijk is, maar voor de toewijzing van deze woningen mag het inkomen niet meer zijn dan € 34.678,00. Wonen Wateringen start direct na de vakantieperiode, begin september, met de verhuur van deze woningen.

gehoorbescherming

hoortoestellen Linneweever....waarom zou u met minder genoegen nemen...

Herenstraat 15 2291 BB Wateringen

info@linneWeever.nl WWW.linneWeever.nl

t. 0174 29 31 40 f. 0174 29 68 20

Op 6 en 7 juni staat alles in het teken van terrasoverkappingen. Vitrona zet vrijdag 6 en zaterdag 7 juni de deuren wagenwijd open voor een unieke en niet te missen terrasoverkappingshow. Tijdens deze twee dagen staat Vitrona volledig in het teken van vaste, schuifbare en Louvré terrasoverkappingen. Buitenleven, comfort, ontspannen, genieten… en dat allemaal lekker thuis in uw eigen tuin. Een com-

Foto: PR

plete presentatie van het buitenleven, want ook windschermen, winddoeken, onderzonwering, terrasverwarmers en verlichting hebben een belangrijke plek gekregen.

Ontspannen sfeer “U bent van harte welkom om u in een ontspannen sfeer te laten inspireren op

het gebied van het ultieme buitenleven. Zo is er een presentatie van ruim acht verschillende terrasoverkappingen, uiteenlopend van textieldoek, polycarbonaat, vast en schuivende glasdaken als aluminium Louvré lameldaken. Ook zult u verrast worden met heerlijke culinaire hapjes, die door een plaatselijke chefkok worden bereid op een ‘Green Egg’ & ‘bbq on art’. Neem gerust uw kinderen mee, want in onze showroom is er voor de allerkleinsten altijd wel wat leuks te beleven in de speelhoek of bij de vernieuwde (veilige) Koikarpervijver. Tijdens deze Terrasoverkappingshow zijn we geopend op vrijdag 6 juni van 09.00 - 17.00 uur en op zaterdag 7 juni van 10.00 - 17.00 uur. Er is voldoende eigen parkeergelegenheid bij onze showroom aan de Grote Woerdlaan 36 te Naaldwijk.” Altijd al willen weten hoe die zonwering of terrasoverkapping er uit zou komen te zien bij uw woning? Elke bezoeker krijgt bij zijn offerte gratis en vrijblijvend een op maat gemaakte 3d-visualisatie t.w.v.­ € 300,-. (Kijk voor een voorbeeld op: vitrona.nl/visualisatie). Meer informatie over Vitrona op website www.vitrona.nl.

Debets Schalke, dat in 1985 van start ging, heeft zich sindsdien ontwikkeld als wereldwijde leverancier van nieuwe & gebruikte kassen en installaties. Maar juist in Nederland wordt Debets Schalke nog uitsluitend gezien als wereldwijde kassenbouwer van tweedehands kassen. In het buitenland daarentegen is Debets Schalke ook bekend om de turn-key nieuwbouw projecten. Terwijl uit deze nieuwbouwprojecten tegenwoordig het overgrote deel van de omzet vandaan komt. “De nieuwe huisstijl brengt een eigentijdse ‘look en feel’ met zich mee, en verenigt het hele portofolio onder één visuele persoonlijkheid. Het resultaat oogt fris en tegelijkertijd onmiskenbaar trouw aan de geschiedenis en het erfgoed van Debets Schalke”, zegt Dylan Schalke, Export manager van Debets Schalke

Op de nieuwe website kan de bezoeker meer lezen over de verschillende projecten van Debets Schalke, aanbiedingen en meer lezen over de mogelijkheden die Debets Schalke te bieden heeft. Op korte termijn zal de website ook in andere talen gelanceerd worden.

Samenwerking met DS Hortitrade De introductie van het nieuwe logo en nieuwe huisstijl valt samen met de naamswijziging en huisstijlaanpassing van DS Hortitrade (voorheen DS2). Dit is geen toeval. Beide bedrijven voeren hetzelfde beeldmerk. DS Hortitrade en Debets Schalke werken al geruime tijd succesvol samen. De succesformule zorgt ervoor dat ze wereldwijd telers een breed scala van oplossingen kun-

nen bieden. Het beeldmerk illustreert de samenwerking van twee markt gedreven en oplossingsgerichte bedrijven. Deze unieke samenwerking zorgt ervoor dat een klant op regelmatige basis contact heeft. In eerste instantie met Debets Schalke voor het bouwen van de kas en vervolgens met DS Hortitrade voor handel in tuinbouwmachines en materialen. Op deze manier kunnen zij een goede relatie opbouwen voor de langere termijn en de klant op alle manieren ontzorgen. “Met dit beeldmerk positioneren we ons in vele landen op een eenduidige en herkenbare manier en laten we tegelijk zien dat de we ieder een expert zijn op het gebied waarin wij opereren”, zegt Martin Debets, algemeen directeur van Debets Schalke.

Nieuwe merkidentiteit

Schitterend jubileumfeest IKN op Landgoed Te Werve Zaterdag 24 mei vierde ondernemersvereniging Industriële Kring Naaldwijk haar 35-jarig bestaan op Landgoed Te Werve te Rijswijk. Op het terras, met uitzicht op de prachtige natuur en een grote vijver, genoten zo’n 100 gasten van een uitstekend amusediner. Na de mooie woorden van burgemeester Sjaak van der Tak en voorzitter Bart Sosef werd het feest voortgezet in de monumentale zalen van het landhuis. Hier zorgden een DJ, een saxofonist en een zangeres voor geweldige muziek. Er werd volop gedanst, gezellig bijgepraat, genoten van heerlijke hapjes en drankjes en tussentijds was er ook gelegenheid om te netwerken. Landgoed Te Werve vormde de perfecte entourage voor het jubileumfeest: informeel, feestelijk, met culinaire verrassingen, heerlijke cocktails, spetterende muziek en dat alles in een prachtige omgeving.

Vorige week introduceerde Debets Schalke haar nieuwe logo en huisstijl. Daarmee onderstreept het bedrijf haar positie als internationale specialist op het gebied van mondiale turn-key kassenbouwprojecten.

Het beeldmerk verwijst naar de oprichters van dit familiebedrijf, Martin Debets en Jan Schalke. De twee pioniers waar het allemaal mee begon. Met de ‘DS’ in het beeldmerk drukt het bedrijf de stempel op het kassenbouw vakmanschap waarmee de oprichters dit familiebedrijf internationaal groot hebben gemaakt. Het resultaat is een treffende representatie van Debets Schalke.

Website Vorige week is ook de nieuwe website te bezoeken: www.debetsschalke.com.­

Kijk voor meer zakelijk nieuws op hethelewestland.nl Het voltallige bestuur van de IKN kijkt tevreden terug op het jubileumfeest.

Foto: PR

In het buitenland is Debets Schalke ook bekend om de turn-key nieuwbouw projecten. Foto: PR

2e PINKSTERDAG GEOPEND van 09.00 tot 17.00 uur HHW-3307

Bouw ­seniorenwoningen in ­Oranjewijk van start

De Lier Leehove 7 Maassluis Elektraweg 9 1e Pinksterdag gesloten

www.karwei.nl


Het Hele Westland 4 juni 2014

Pagina 6

FAMILIEBERICHTEN

in het H ele westland

Overlijdensadvertenties, dankbetuigingen, geboorteaankondigingen en felicitaties kunt u digitaal aanleveren: info@hethelewestland.nl, o.v.v. familieberichten

DankbetuigingDankbetuiging

Overleden

Lieve ma, wij zijn dankzij jouw liefde en zorgen geworden wie wij zijn. Je blijft en hoort bij ons, waar je ook bent.

Na een korte tijd van ziekte overleed in de vooravond van Hemelvaartsdag, ver weg van ons, maar te midden van zijn gezin, onze zo gewaardeerde zwager en oom

Toch nog plotseling, maar dat wilde je, ben je op 98-jarige leeftijd van ons heengegaan.

Piet van de Wetering

Lieve ma, we zijn er trots op je als moeder gehad te hebben. Lieve oma en ‘ouwe’ oma, we zullen je niet vergeten

echtgenoot van Jos van Steekelenburg

Maria Margaretha Franke - van Boheemen ~ Riet ~

sinds 2008 weduwe van Angelinus Johannes Franke * 3 januari 1916

† 27 mei 2014

Ria en Jan Hen en Olga, Pien, Meis, Boet Marijke en Victor, Jim, Leon Erik en Judith, Isabel, Rik, Den, Sas Trudy en Mart Martin en Helma, Finn Paul en Marjolein, Jenna Jan in liefdevolle herinnering en Tinie Patrick en Petra, Nikki, Daan, Isa Miranda Marian en Gerard Marcel en Silvia, Julia, Boris Edwin en Sandra, Luc, Jiri Monique en Erwin Corry en Herman Judith en Wilco, Fleur, Tijs Petra, Flint

Woerdblok, Schiereiland 136, Villa 3 te Naaldwijk Correspondentieadres: Horizon Uitvaartverzorging, t.a.v. Familie Franke, Postbus 144 2670 AC Naaldwijk De Liturgie bij haar uitvaart werd gehouden op maandag 2 juni in de St. Adrianuskerk, Molenstraat 29 te Naaldwijk, waarna de begrafenis heeft plaatsgevonden op de Algemene Begraafplaats, Zandhaver 2 te Naaldwijk.

* 6 juli 1931

Bij zijn uitvaart op dinsdag 3 juni op Long Island, New York, en niet alleen dan, weten wij ons diepverbonden met Jos, de kinderen en familie. Hij heeft volop van zijn leven genoten en veel moois bereikt.

Zij die wij liefhebben en verloren Zijn niet meer waar zij waren Maar zijn altijd waar wij zijn

Eén juni, een bijzondere dag. Een datum die ons altijd zal herinneren aan twee bijzondere mensen. Op de geboortedag van haar man, overleed onze moeder, oma en ‘oude oma’

Met heel veel bewondering en respect voor zijn kracht en doorzettingsvermogen hebben wij afscheid moeten nemen van onze lieve zorgzame vader, schoonvader en trotse opa

Petrus Wilhelmus Johannes Franke Piet sinds 4 november 2011 weduwnaar van Anna Maria Franke-van Adrichem

Familie van Steekelenburg, Carpe Diem p/a Heulweg 65c 2295 KC Kwintsheul

* 19 mei 1935

Met verdriet heb ik het overlijden vernomen van mijn vriend

† 31 mei 2014

Hij is voorzien van het H. Sacrament der Zieken.

Koos Rensen

Albert en Anneke Anita en Ton Li Le, Yuan

Woorden schieten tekort. Wij zullen (opa) Koos nooit vergeten.

Correspondentieadres: Uitvaartverzorging van der Meer t.a.v. Familie Franke Zandeveltweg 75, 2692 AS ’s-Gravenzande

Joke Snijders en verdere familie

Mijn lieve man, onze pa en opa, met pijn in ons hart heb je ons aardse bestaan verlaten. Door alle liefdevolle en mooie momenten die we samen hadden, blijven wij je altijd herinneren zoals je was … een prachtmens!

Geert Kwekkeboom Losser, 8 mei 1937

Monster, 31 mei 2014

Sanny Kwekkeboom - Dassen Jan en Anja Jan Samantha Cynthia en Geoffrey Gea en Sander Dayenne en Jordy Dennis

Onze dank en waardering gaan uit naar alle medewerkers van Pijletuinenhof/ Woerdblok, voor de liefdevolle zorg en aandacht die zij aan onze moeder en oma hebben gegeven.

† 28 mei 2014

Wassenaarstraat 25 2681 HC Monster

De avondwake zal worden gehouden donderdag 5 juni om 19.00 uur in de R.K. St. Adrianuskerk, Molenstraat 29 te Naaldwijk, aansluitend is er gelegenheid tot condoleren. De Communieviering bij zijn uitvaart zal worden gehouden vrijdag 6 juni om 10.00 uur in bovengenoemde kerk, waarna de bijzetting in het familiegraf zal plaatsvinden op de Algemene Begraafplaats, Zandhaver 2 te Naaldwijk. Na de begrafenis is er gelegenheid elkaar te ontmoeten in de ontvangkamer van aula Woerdtuinen aldaar.

Dag lieve Opa, rust zacht. We zullen u nooit vergeten.

Marja van Dijk Willeke den Hollander Lilly ter Laak Telefoon (dag en nacht): (0174) 623456 horizon@kabelfoon.nl www.horizonuitvaart.nl

Riet en Aad Schuilenburg - Valstar Bep en Albert van der Zalm - Valstar Klein- en achterkleinkinderen De Rozenhof, kamer 16, Naaldwijk Correspondentieadres: Familie Van der Zalm, Pr. Julianastraat 30, 2671 EK Naaldwijk

Het is zo stil in mij Ik heb nergens woorden voor Het is zo stil in mij En de wereld draait maar door Het is zo stil in mij…

Naast al het goede dat onze lieve vader, schoonvader, trotse opa en mijn overgrootvader

Geert Oudshoorn zelf bij ons heeft achtergelaten, mochten wij veel steun en vriendschap ontvangen van familie, vrienden en bekenden. De vele vormen van belangstelling waren een bewijs dat u onze vader en opa een warm hart toedroeg. Uit dit alles willen wij kracht putten om ons grote verlies te verwerken.

Kinderen Kleinkinderen en achterkleinkind

Maasdijk, juni 2014

Het is moeilijk afscheid te nemen van diegene die men lief heeft.

Zoveel bloemen, zoveel kaarten, zoveel warme woorden en zoveel troost en steun.

Uw medeleven heeft ons zeer gesteund en doen beseffen dat mijn lieve vrouw, onze zorgzame moeder en oma

Stella van den Berg - Hesselmann niet alleen voor ons, maar ook voor anderen veel heeft betekend. Daarvoor onze hartelijke dank.

Arie van den Berg Patrick en Jacqueline Jason, Julia Chantal en Erik Demi, Damian Kasper Hugo en Kelly

Wij willen iedereen bedanken voor de hartverwarmende belangstelling, die wij mochten ontvangen na het overlijden van mijn lieve man, onze vader en trotse opa

Wilhelmus Johannes Koestal ~Wim~ Dit heeft het afscheid voor ons heel bijzonder gemaakt. Nelly Koestal-Burger Desiree en Vincent Joëlle

Maasdijk, juni 2014

Cheryl Kaylee

Namens

en de kinderen, willen wij iedereen bedanken voor alle kaarten en het medeleven tijdens haar verblijf in het LUMC te Leiden en na haar overlijden.

Eenieder koos hiervoor een eigen manier, in de vorm van ontroerende reacties, hartverwarmende kaarten, prachtige bloemen, praktische hulp of een luisterend oor. Dit, en de grote belangstelling bij de uitvaart heeft het afscheid voor ons heel bijzonder gemaakt en wij willen u hiervoor hartelijk danken. Leo Bron Kinderen en kleinkinderen

Wateringen, juni 2014

De vele blijken van medeleven na het overlijden van

Gerardus Anthonius Fokkes Puck hebben ons zeer getroffen. Al de uitingen van deelneming, persoonlijk schrijven en uw aanwezigheid bij de uitvaartplechtigheid waren voor ons een grote steun. Onze oprechte dank hiervoor. Mede namens verdere familie: S. Fokkes - Kooyenga Kwintsheul, juni 2014

Er is niets dat voorgoed verdwijnt, Als men de herinnering bewaart. Wij willen u hartelijk bedanken voor het medeleven, zowel schriftelijk als persoonlijk, na het overlijden van onze moeder en oma

Pietje Zuur - van Seters

Wateringen, juni 2014

Cor en Helma Wilbert en Lisette Petra en Wilco Danielle

Harvas

Natuursteen bv De Lier, juni 2014

De afscheidsdienst zal gehouden worden op vrijdag 6 juni om 13.30 uur in de grote aula van crematorium ‘Ockenburgh’, Ockenburghstraat 21 te Den Haag/ Loosduinen.

GEDENKTEKENS

Na de plechtigheid is er gelegenheid tot condoleren in de ontvangkamer van het crematorium.

In Memoriam

POELDIJK

SHOWROOM l

www.dijknoordermeer.nl - uitvaart@dijknoordermeer.nl

Hoek van Holland, juni 2014

Dijkweg 109, 2671 CX Naaldwijk • Sweelincklaan 75, 2692 BB ‘s-Gravenzande

Onze moeder en oma is opgebaard in de rouwkamer van aula ‘Woerdtuinen’, Zandhaver 2 te Naaldwijk, alwaar geen bezoek.

0174 – 29 29 26

Kinderen en kleinkinderen

Greet Bron-van Rossen

”In haar eigen woorden”

† 1 juni 2014

Wij willen alle medewerkers van de Rozenhof, hartelijk bedanken voor de zorg en liefde waarmee zij onze moeder en oma hebben omringd. Dit was voor ons heel waardevol.

De overweldigende belangstelling, de lieve reacties, brieven, kaarten en bloemen hebben ons goed gedaan om deze moeilijke periode door te komen. Bedankt een ieder die op welke wijze dan ook met ons heeft meegeleefd.

Wij hebben ervaren hoe velen hebben meegeleefd tijdens de ziekte en na het overlijden van mijn lieve vrouw, onze moeder en oma

sinds 8 september 2010 weduwe van Gerardus Valstar

Petronella Looije-Aarse Nel

mevr. Aad Stolze - van Putten

De crematieplechtigheid heeft op woensdag 4 juni in besloten kring plaatsgevonden.

~ Dicky ~

Wij zijn als familie werkelijk ontroerd door de enorme steun die wij hebben gekregen na het overlijden van

Li Le en Yuan

Derkje Valstar - Baaiman

*4 november 1924

Het is onmogelijk iedereen persoonlijk te bedanken. Vandaar dat wij een ieder willen bedanken middels deze advertentie.

De strijd is gestreden, je ogen vallen dicht, voor ons blijft in herinnering, je vriendelijk gezicht.

6 juni 2009

Rijsenburgerplaats 27 2685 GA Poeldijk Bij zorgcentrum ''De Terwebloem'' Alleen op afspraak open tel.: 06-532 060 19 - Dhr. C. van 't Hof website: www.harvasnatuursteen.nl

GeDenkTekens • inscRipTies • uRnen ResTAuRATies • sieRADen

Vrijwilligers terminale thuiszorg

Advies bij u thuis of in onze showroom. Geopend van maandag t/m zaterdag.

L

Dorpskade 28 • 2291 HR Wateringen Tel.: 0174 22 68 60 info@degedenkgroep.nl • www.degedenkgroep.nl

aat uw zorg onze zorg zijn

Wilt u meer informatie? Bel naar 015 - 251 11 88 of kijk op www.de-laatste-eer.nl

WESTLAND MIDDEN DELFLAND HOEK VAN HOLLAND

tel. 06 - 12 47 16 61 www.vptzwestland.nl

6 juni 2014

Een lege plek, een groot gemis, een mooie herinnering is al wat er nog is…

Perry Grootscholten

VPTZ, voor mensen die thuis willen sterven. Onze deskundige vrijwilligers ondersteunen de zieke en de familie.

5 jaar geleden op die bewuste zaterdag hoorden wij voor het laatst je stem en je spontane schaterlach. Wij missen sinds die dag de leuke praatjes en dingen die wij deden het ongedwongen met elkaar zijn behoort vanaf dat moment tot het verleden.

Kwintsheul

Wij vragen ons nog dagelijks af “wat had je op dit moment gedaan” en “hoe zou je nu in het leven hebben gestaan”.

24 uur per dag bereikbaar op 0174 - 29 04 49. Ook als u niet of elders verzekerd bent. Kijk ook op www.monuta.nl/kwintsheul

Het doet nog steeds iedere dag pijn om te beseffen dat wij voor altijd zonder jou zullen zijn. Lieve Perry je bent voor altijd in ons hart! Pap en Mam Glenda en Melvin Marcha


Lisanne

te Naaldwijk.

Cornelis Houtmanplein 21

Het Hele Westland 4 juni 2014

2676 BA Maasdijk De kerkelijke inzegening vindt

Huwelijk

plaats om 14.00 uur in Het Kruispunt,

Geboren Op zaterdag 31 mei 2014 is Kyano geboren. Zoon van Martin en Evita en broertje van Jaylin. Dokter Kniplaan 60, 3151 MA Hoek van Holland.

Trouwen doe je voor lang,

Je bent van harte welkom op

in vuur en vlam,

onze receptie van 16.30 tot 18.00 uur

in traan en lach,

Nassaustraat 2 te Maasdijk.

in De Zwethburgh, Groeneveld 1

van elkaar houden

te De Lier.

Geboortekaartjes

elke dag!

Drukkerij Het Westland Koopmanstraat 42 2672 GB Naaldwijk

Wij geven elkaar het JA-woord op 20 juni 2014 om 12.30 uur

Jan &

in het Heilige Geest Hofje

Lisanne

te Naaldwijk.

20.06.2014

Jan Vreugdenhil en Lisanne Heupink

(0174) 64 17 40 info@drukkerijhetwestland.nl

Cornelis Houtmanplein 21 2676 BA Maasdijk

De kerkelijke inzegening vindt plaats om 14.00 uur in Het Kruispunt,

Nu ook online te bestellen: www.drukkerijhetwestland.nl

Ceremoniemeesters: Hilbert en Berna van Dijk

Mocht je verhinderd zijn:

hilbertberna@kabelfoon.nl, 0174-514733

Wil je dit dan het bruidspaar laten weten voor 10 juni.

Ceremoniemeesters: Hilbert en Berna van Dijk hilbertberna@kabelfoon.nl, 0174-514733

afscheid. ” afscheid.”

Jubileum Op vrijdag 13 juni zijn Aad en Riet Zwinkels 50 jaar getrouwd!

Familieberichten Familieberichten zijn overlijdensadvertenties, dankbetuigingen, in memoriam en overige familieberichten zoals geboorte, verloving, huwelijk, jubilea en felicitaties.

Als ervaren uitvaartverzorgers in de regio Westland weten wij dat een Aanleveren van familieberichten Als ervaren uitvaartverzorgers in deafscheid regio Westland weten wij dat een betekenisvolle manier van nemen helpt bij het rouwproces. Als ervaren uitvaartverzorgers in de regio Westland weten wij dat een Uiterlijk maandag 12.00 uur. betekenisvolle manier van afscheidnemen nemen helpthet bijrouwproces. het rouwproces. betekenisvolle manier van afscheid helpt bijwij Daarom ondersteunen en inspireren u bij hetvan organiseren van een Daarom ondersteunen en inspireren wij u bij het organiseren een E-mail info@hethelewestland.nl Daarom ondersteunen en inspireren wij u bij het organiseren van een begrafenis ofcrematie. crematie. begrafenis of ofcrematie. begrafenis Fax (0174) 62 28 40 U kunt ons bellenop op0174 0174 297 ons bellen 297719. 719. UU kunt kunt ons bellen op 0174 297 719. Yarden & Meyer Uitvaartzorg Westland. Wilt u een overlijden melden? Bel dan 0800 8192 (24 uur per dag). www.yarden-meyer.nl

Yarden & Meyer Uitvaartzorg Westland. Wilt u een overlijden

Yarden & Meyer Wilt u een overlijden melden? Bel dan 0800Uitvaartzorg 8192 (24 uur perWestland. dag). www.yarden-meyer.nl melden? Bel dan 0800 8192 (24 uur per dag). www.yarden-meyer.nl

Telefonische informatie ma-vr 8.30 - 17.00 uur (0174) 62 42 12

Schriftelijk aanleveren Stokdijkkade 10, Naaldwijk, Postbus 44, 2670 AA Naaldwijk. Wij zijn in het bezit van het keurmerk uitvaartzorg

Vermeldt u duidelijk de plaatsingsdatum (Het Hele Westland verschijnt eenmaal per week op woensdag), uw naam- en

EEN PERSOONLIJKE UITVAART MET OOG VOOR DETAIL

adresgegevens. Familieberichten worden alleen geplaatst als verificatie van de afzender mogelijk is. Geeft u in uw fax of mail aan onder welk telefoonnummer u overdag telefonisch bereikbaar bent.

Telefoon 0174-270090

Telefoon 0174-510391

Informatiecentrum & Gedenktekens Hoofdstraat 82, 2678 CM De Lier

Wij zijn er voor u

LUPINE_0911_10_HET HELE WESTLAND_155x54.indd 1

Uitvaartverzorging

eer

van der

PERSOONLIJKE BEGELEIDING

dag en nacht bereikbaar Henk van der Kruijk

Jolanda Sonneveld

www.uitvaartverzorgingvandermeer.nl T. 0174-412230 E. gmeer@caiway.nl

Het Hele Westland is niet verantwoordelijk voor eventuele zetfouten.

Uitvaart- informatiecentrum Voorstraat 26, 2685 EM Poeldijk

www.uitvaart-de-lier.nl

Zandeveltweg 75 2692 AS ‘s-Gravenzande

Al meer dan 25 jaar uw vertrouwen waard. Al meer dan 25 jaar uw vertrouwen waard

Uitvaartverzorging W.P. van Wingerden

Uitvaartverzorging W.P. van Wingerden

zorging van begrafenissen en crematies in gehele Westland en omgeving Nachtegaalstraat 47, 2675 XW Honselersdijk Telefoon 0174-622022

Verzorging van begrafenissen en crematies in gehele Westland en omgeving. Nachtegaalstraat 47, 2675 XW Honselersdijk Telefoon 0174-622022

www.lupine.nl

Wat blijft

14-09-2011 10:47:01

Jan van den Bos 1949 - 2014

Het gezin, de werkplaats en een Duitse herder Behalve zijn werk heeft hij eigenlijk geen hobby’s. Tevreden klanten zijn belangrijk, bij nacht en ontij staat hij voor ze klaar. Dan ontdekt hij getrainde honden, of liever Duitse herders, Herta komt in zijn leven. Tot genoegen van zijn vrouw Ellen, die blij is dat hij meer heeft dan alleen ‘de werkplaats’. Gaandeweg raakt hij gefascineerd door het samenspel tussen mens en dier. Uren, dagen, maanden wordt er getraind, getraind en nog eens getraind. Hij wordt een bekende in de wereld van de kynologie. Als je hem ziet, zie je zijn Duitse herder. Ook als beveiliger bij bijvoorbeeld voorstellingen van de gymnastiekvereniging DOS, waarin vrouw en dochter actief zijn. En hij is hondstrouw, er is steeds maar één herder; eerst Herta, dan Castor, daarna Athos en later Lars. Jan van den Bos komt uit een Monsters tuindersgezin; vader is meloenenkweker. Hij heeft twee (oudere) zussen; elf en veertien jaar ouder. Hij volgt de lagere school, aansluitend het VGLO in Monster, op zijn zestiende gaat hij werken. Niet in de tuinderij, daar had hij al zijn bekomst van. Als jongetje moet hij namelijk ‘s morgens heel vroeg op de step naar de tuin. In een tas een postduif die hij bij aankomst loslaat, zodat moeder weet dat hij veilig is aangekomen. Dan werkt hij tot acht uur, gaat daarna naar school. Tuinderszoon Jan gaat werken in de elektronica, bij Den Besten, een winkel in kop en schotels, huishoudelijke artikelen, stofzuigers en radio’s, later televisies. Jan leert de Radiodistributie aansluiten, een storingvrije radio via het telefoonnet. Hij wordt elektromonteur in de praktijk, repareert en installeert alle elektrische producten. Later bekwaamt hij zich professioneel

t.k. Zwarte nette leren schoenen van Hugo Boss. Maat 46. € 25,620770 t.k. Doos vol Boeken, voornamelijk thrillers 620770 t.k. 3 Boeken van Nicci French waaronder Geheugenspel en Verloren € 4,- 620770 t.k. 2-persoons boot + peddels + pomp Tot 105 kg.3 luchtventielen € 20,- 513213 gevr. koelvries combinatie of vriezer met laden tot € 25,0626462760 gevr. tafel model koelkast of gasfornuis met oven tot € 15,0626462760 gevr. 4 pits gastel wit tot 10 euro . of omafiets tot 25 0626462760 gevr. tuinfrees diezel / benzine defect geen bezw tot 60 euro 0618357378 t.k. nieuwe mountainbike kleding broek shirt xxxl van cube € 50,- 0651184148 gevr. Groene scoutingblouse voor volwassene/leiding maat

hoogte 250, breed 2 meter diep 150 € 50,- 0651229756 t.k. mooie armband met bedels(hartjes) juwelier staal 1x gedragen € 20,- 0651229756 gratis. kastanjeboompje in pot, ca.70 cm hoog. 625651 gevr. oude Nintendo spelcomputer met spellen 248610 gevr. Oude Sega spelcomputer met of zonder spellen 248610 t.k. Rieten krans ovaal om op te hangen 70 cm met leuke dingen € 50,- 0651229756 t.k. geestelijke boeken va 1.50/5.bijbels 5,- 10,- 421665 gratis gevr. Geestelijke boeken bijbels cassette bandjes gram. platen 421665 t.k. aquarium planten gevraagd geen snel groeier 292615 t.k. mooie kristallen kroon cristal wijnkoeler+glazen 297224 gratis af te halen voor gr.ouders een schommelbakje geel 0641267339 t.k. hoekcomputermeubel 2 fau-

raî, n e e p o 3 rbaî! e is t a r g vierde

Tompouces

Nassaustraat 2 te Maasdijk.

“Wij helpen u“Wij graag Mocht je verhinderd zijn: helpen “Wij bij een u graag helpen bij een Wibij l jeudigoed t dangraag het br u i d s p aar l a t e n wet e n voor 10 j u ni . een afscheid. ” goed goed

t.k. Uitstekende potgrond voor uw tuin. 50 ltr. € 2.50 0610701160 t.k. geen last van mugjes slaaptentje slaapzak matrasje € 30,0642417261 gevr. jumbo zegels voor roy donders juichpak gezocht. wie o wie ?? 0644708408 gevr. stalletje verkoopwagentje voor verkoop van limonade 0644708408 t.k. Bernina Naaimachine type 1230 € 400,- 0638822396 t.k. Fiat Seicento 900 SPI 90.000 km 1999 ZJ-TH-11 € 1000,0638822396

gevr. surfplanken zonder zijl € nvt 0641288473 gevr. surfplanken zonder zijl € nvt 0641288473 gevr. Puch Maxi tegen een kleine vergoeding 0623081669 t.k. Honda Prius Aut.jaar 2000 i.z.g.st.86.000km. € 1250,413128 t.k. div soorten kuikens niet gesekst na 6 u. € 3,00 0681707255 gevr. Gevr:Wie kan mijn videobanden op d.v.d zetten! 629778 gevr. foto’s M.J. de Wilde transport (groene) uit Monster 0613021039 t.k. 4x entree dierenpark Wissel(Epe) + koffie en saucijzbroodje € 30,- 0610211350 t.k. 4 kaartjes slagharen € 30,0636501203 gevr. Oude fietsen voor dorp in Burkina Faso. Defect geen bezwaar. Gratis 883748 gevr. Oude handnaaimachine(s) voor dorp in Burkina Faso. Gratis 883748

Pagina 7

Foto: privé

met cursussen technisch onderwijs bij het instituut PBNA. Op zijn tweeëntwintigste begint hij voor zichzelf, eerst thuis in Monster, later in het Molenstraat-steegje naast de Naaldwijkse Adrianuskerk. Hij weet inmiddels alles van radio’s, televisies, stofzuigers, wasmachines, drogers en vaatwasmachines. Hij plaatst honderden televisieantennes, die H-dingen die jarenlang veel daken ontsieren. Hij is een gedreven hardwerkende zelfstandige, rustig, geen feestbeest, al weet hij de Delftse kroegen wel te vinden, evenzo de Haagse Bierkelder aan het Buitenhof. In 1976 ontmoet hij Ellen, dochter van Piet van Leeuwen, bekend van het Gasbedrijf Loosduinen. Zij werkt als receptioniste bij de Haagse Post Cheque en Girodienst. Hij ‘lonkt’ naar haar met bedrijfscadeautjes, zij ‘verleidt’ hem tijdens een braderie met zelfgemaakte worstenbroodjes. Ze trouwen in juni 1978, wonen in Zoetermeer, verhuizen naar Naaldwijk en kopen later daar een huis met werkruimte. Waar

Ellen in de zaak administratief meewerkt. Daar worden hun zoon Peter en dochter Agnes geboren. Naast een soort workaholic is hij ook een thuisman. Die van gezelligheid houdt, van een barbecue, lang aan tafel, toastje Franse kaas, glaasje wijn, het liefst een rode Merlot. Een glaasje champagne mag ook. Maar echt rustig stilzitten is er niet bij, hij houdt ‘altijd’ het nieuws in de gaten, teletekst, WOS, AD, ook de politiescanner. ‘Hij was een soort De Cock. Had ook wel advocaat of politieagent willen worden. Als hij wel eens televisie keek, dan was het Derrick of Tatort. Of James Bond.’ Op reis gaat hij graag naar landen, zoals Luxemburg, Oostenrijk, Zwitserland en Duitsland. ‘Hij hield vooral van het ordentelijke eten daar, goede prijs-kwaliteit, aardige mensen. En in Duitsland was natuurlijk het tapbier het lekkerst.’ Ze slapen dan comfortabel in bijvoorbeeld hotelbungalows. Daar kan hij genieten van urenlang wandelen door heuvels en bergen, natuurlijk met de hond. Er zijn ooit gedachten om naar Luxemburg te emigreren, het blijven plannen. Net als Ellen is Jan hervormd opgevoed. Hij blijft zijn leven lang geloven, maar hoeft niet meer zo nodig naar de kerk. ‘Ik zag hem wel eens in zijn eentje staan praten. Dan zei hij in ernst: Ik heb Hem even advies gevraagd’, vertelt Ellen. Opeens is er dat gewone griepje, dat plotseling een dubbele longontsteking is. Met sirenes gaat het naar de intensive care, eerst Delft, daarna Rotterdam. Vijf weken wordt hij in slaap gehouden, er lijkt hoop te gloren, het gaat toch mis. Zelfs de dokters zitten met de handen in het haar. Rien van den Anker

Jan van den Bos is geboren op 16 oktober 1949 in Monster; hij is op 22 maart 2014 overleden in Rotterdam.

3 + 1 gratis

Geldig in de weekenden van de maand juni.

Wij vieren 10 jaar Gemeente Westland! Bakkerij Paul Schalke Geestweg 37 • 2671 EA Naaldwijk • Tel 0174-624576 Herenstraat 1 • 2681 BC Monster • Tel 0174-281010

t.k. Xbox 360 games zoals GTA IV Forza 2 Fifa en overige € 5,p.st. 0638822396 gevr. lp’s singles ik kom ze tegen een kleine vergoeding ophalen 620355 t.k. 89 petshop poppentje € 35,0642417261 aangeb. Bagagewagen inh. 600 ltr vast deksel met rek. € 100,621842 t.k. Koelkast met diepvriesvak h.b.d. 84x48x49 € 45,0612934553 t.k. Brandkast h.b.d. 90x70x45 € 80,- 0612934553 t.k. aanhangerslot € 12,0612934553 t.k. Conway vouwwagen 6 persoons igst € 750,- 630286 t.k. Twinny load Fietsendrager voor 2 fietsen. In goede staat € 30,- 247930 t.k. een antieke luier of kraammand in zeer goede staat heel mooi € 22,50 419134 gevr. rolstoel lichtgewicht inklapbaar voor mijn vader 0624237221 t.k. slijpsteen aan de ene kant de steen andere kant schuurbandje € 25,- 0613635905 t.k. kinzo verstek zaag € 15,0613635905 t.k. diverse tuingereedschappen rntegen elk aannemelijk bod 0613635905 t.k. verloren bril merk vogue wit etuirnNaaldwijk of op weg Pldijk 246067 t.k. Jongenswinterjas mt128. Rood+gl/wt strepen/capuchon. € 20.- 295065 t.k. Jongenswinterjas mt140 zwart, met capuchon € 15,295065 t.k. Jongenswinterjas mt152 blauw met capuchon € 15.295065 t.k. zonwering ,2.73 breed donkerrood en streepjescreme/ geel/mint € 35,- 517608 t.k. Luizencape € 5.- 295065 t.k. HP Printer(print/kopie/ scan)incl. 2 inktpatronen € 20.295065 t.k. Matsuru judopak mt160 wafeljas € 25.- 295065 t.k. Bijzet tafeltje 27-27 bij 40 hoog € 5,- 246069 t.k. Zonnescherm 3.2 breed, draaisysteem € 50,- 246069 t.k. Kinderzitje voor achter op de fiets € 5,- 246069 t.k. Trein Dagkaart 1 persoon Geldig tot 15-06-2014. Weekend € 8,- 0615105959 t.k. Antiek schilderij van Steegje in oud Rijswijk door Ton Pape 629313 t.k. Antiek schilderij Oranjesluis, Maasdijk door Klinkenberg 629313 t.k. Philips Senseo 2x gebruikt kleur zwart/grijs € 20,- 514896 gevr. werk van kunstschilder henk dekker en louis soonius 0630187796 gevr. oudefietsen ik haal ze gratis op weg gooien is zonden 620782 t.k. sjoelbak 180 lang helemaal gaaf.in de was gezet. € 15,00 0650942934 t.k. 12 r v s keuken handgrepen nieuw in verp met schroefjes. 0650942934 t.k. 7 sjors en sjimmie boeken. 0650942934 t.k. 6 kinder boeken v d kamelion. 0650942934 t.k. 12 boeken v sjors en sjimmie. 0650942934 t.k. zitzak, blauwtinten, patchworkmotief, polyester € 10,420418 t.k. bonte ballonnenspel, nijntje, om kleuren te leren € 1,- 420418 t.k. dobbelpuzzel prinsessen (cijfers leren) € 0,50 420418 t.k. bloeddrukmeter, Braun (pols) € 10,- 420418

info@bakkerijschalke.nl www.bakkerijschalke.nl

S/M 244610 t.k. verrijdbare sloepenbok / tot teuils mooi salontafel glas messgevr. Waswringer voor aan de 1800 kgrnthermisch verzinkt ing ovaal 297224 muur (2 rollen met een slinger) t.e.a.b 0657266208 t.k. vans handschoen barbie 0644828554 t.k. fietsendragers voor op het rolschaatsen ponywinterdek t.k. Grenen bed met lattenbodem autodak t.e.a.b 0657266208 nieuw 297224 en 2 laden eronder. 200x90 € t.k. Dak dragers voor opel zafira gratis af te halen grindtegels di50,- 629422 t.e.a.b 0657266208 verse maten 60x40 6hoek 50x50 gevr. Betaal € 0,50 tot € 1,00 06-40236029 t.k. diverse boeken Youp van ‘t per stukrnvoor Lp’s pop/bleus/ Hek, bel voor meer info € 2,50 t.k. zgan weinig gebruik rock 0612612096 0620344626 veiligheid kindertraphekje vert.k. Kinderstoel, hout Bambino stelbaar 30,- 06-20500977 t.k. diverse boeken Mart Smeets, bel voor meer info € 2,50 gevonden in de blijenburg spi0620344626 jkerjasje 510489 t.k. literaire thriller Vrijdag, t.k. halfhoogslaper exc. Matras Ik help u Loes den Hollander € 3,50 50,- 06-14555065 graag met 0620344626 uw fiscale t.k. gazelle tandem met 3 versnelzaken t.k. Pioner 12 boot met 4pk lingen kleur grijs vaste prijs 155,Buitenboordmotor € 850,06-10371341 0620335141 t.k. 2xgedragen mooie jongens t.k. Betonnen parasolvoet voor trui donkerblauw mt.XXL met www.johanboekestijn.nl maximaal 20 kg. €10,-- 296886 capuchon 25,- 06-20500977 0174-520100 aangeb. Gel nagels, french gevr. Geboortekaartjes voor mijn manicure of gellak. € 25,verzameling bvd 415940 0647705912 of kinderstoel Kunststof € 15,gevr. Oude fietsen en ik haal ze 0654304710 aangeb. gratis..laat je oude ijzer gratis op 620782 gratis ophalen. 06-38419250JB_adv.35x35_kleintjes_HWW notk t.k. Schilderij De week aardappelschil21.indd 16-5-2014 1 12:39:02 Verloren 20 mei bril merk voque 0638419250 ster met kind van G. Winkelburg. wit etui in naaldwijk of poeldijk € 75,- 0654304710 t.k. damesfiets lage opstap 06-43482149 28 inch. 06-38419250 notk t.k. nw mountainbike setje cube gevr. Gratis postzegels stock0638419250 shirt broek maat xl nieuw € 50,boeken albums ook wereld 060651184148 t.k. damesfiets i.g.st altijd bin14376511 nen gestaan 06-38419250 notk t.k. Mooie djembe met gevr. Gratis fietsen om op te 0638419250 draagtouw vel is in goede staat! knappen 06-14376511 € 85,- 0633583187 t.k. 2 jerrycans inhoud 5 liter/ gevr. Wie kan oven+kookplaat stuk rn1 nagelnieuw 1 gebruikt € t.k. baantjer boeken! laat maar uitleggen 503507 12,- 0612934553 weten welke u zoekt! € 1,50 t.k. oud blik politie auto 32cm 0633583187 t.k. Kluis/Brandkast: Hoog 90 american gespeeld 10,- 387197 cm Breed 70 cm Diep 45 cm € 75,- 0612934553 gevr. wie heeft er restjes wol of Caravanstalling- 0174-510148 katoen en oude hema brei boeken 622841 hobbyisten opgelet: oranje t.k. Tuinset grijs tafel 90 bij 90 t.k. gitaar met gitaarhoes, paradijsvogel bloem-plant 10,plus 4 stapelbare stoelen. € 150.zo goed als nieuw! € 50,240060 p.stuk 06-17052376 0633583187 aangeb. heren fiets met vert.k .ruimtevaart munten 20 stuks t.k. 10 grote verse scharrel eieren snelling en trommelrem € 85,in map setje benzine bonnen oud ophalen in sgravenzande € 1,50 540025 15,- 387197 0633583187 t.k. 40 dozen voor de rommelt.k. dames fiets met versnelt.k. wasgij puzzels, meerdere markt 5,- p.stuk 06-53461261 ling en trommelremmen € 85,nummers € 7,50 0633583187 540025 t.k. hard houten laag kindert.k. spel Rollit in nieuwstaat € bankje 20,- 06-53461261 t.k. Vijverpomp 2500 liter per 5,- 0633583187 uur € 40,- 0638124145 t.k. zgan 1x gebruikt droogtrommel indesit 200,- 06-53461261 t.k. voor vaderdag tuinmolen 1.50m hoog nieuw erg leuk 621122 t.k. coca cola oude koperen tafel bel 10,- speigel oud schip erop 2 ca. 1.100 m groot vanaf ca. 01-08-2014 10,- 387197 t.k. shimano race schoenen spd-r maat 40 zgan 625566

Te Huur

agrarisch verwante bedrijfsruimte

Tel. 06 - 535 664 26 of 06 - 514 766 33

t.k. mooie Merkkleding ,kleine prijsjes mt34,36,38 in nieuwstaat 0640723950 t.k. Een paardrijwedstrijdpak witte broek zwarte jas compleet € 40,- 0638124145 t.k. 2 bruid /feest jurkjes KL wit voor leeftijd 9/10 jaar pst € 10,0638124145 gratis. 9 Disney Videobanden waaronder The Lion King en Sneeuwwitje 620770 gratis. 30 Videobanden voornamelijk Actie en Comedy 620770 t.k. Grijze Emaille schaal met een zwart randje € 6,50 620770

t.k. Hogedruk reiniger Empas 200 bar € 875.- 0610701160 gratis. Prefab koelcel panelen met isolatie 10cm. dik 0610701160 t.k. Nieuw. Ext. harde schijf, 4 TB!usb30,Seagate, doos verzegeld € 90,- 0652413985 t.k. mooi 5 delig pak van peter v holland maat 56 groen € 60,0651229756 t.k. baby born maxicosi ziet er goed uit € 10,- 0651229756 t.k. baby born maxicosi de nieuwe met zonnehemeltje € 12.50 0651229756 t.k. conifeer groen blijvend

COUPON VOOR

Beamer WK www.eeft.nl 0174-518788

gieter 10l zwart zgan 10,- 0681011372 t.k. computermengel grijs-wit 20,- 628060 t.k. saucony progrid echelon 3 hardloopschoenen nieuw mt. 42.5 134,95 75,- 06-15626831 t.k. snorscooter piaggio free, 26000 km/2005/groen vraagprijs 425,- 06-31189538

$

GRATIS ADVERTENTIE

Particulieren kunnen gratis adverteren in Het Hele Westland. Via onze site (www.hethelewestland.nl), maar ook via deze coupon. S.v.p. duidelijk schrijven.

Vakjes open laten voor spaties, 1 cijfer/letter per vakje. Opsturen, in een VOLDOENDE gefrankeerde (0,46 euro) OPEN envelop, naar Uitgeverij Thoen b.v., Postbus 44, 2670 AA Naaldwijk of, ZONDER envelop, deponeren in de brievenbus, Stokdijkkade 10 of opgeven via www.hethelewestland.nl. Uw advertentie dient vrijdagochtend (08.00 uur) in ons bezit te zijn. Advertenties kunnen zonder opgaaf van reden worden geweigerd. Maximaal 3 advertenties per persoon.


Het Hele Westland 4 juni 2014

Pagina 8

geMEENTENIEUWS Westland ‘Plaats openbare toiletten langs vaarroutes’ “De fractie van GemeenteBelang Westland is er in een schrijven van bewoners aan de Groen van Prinstererstraat te Naaldwijk (uitkijkend op het verbrede stuk van de Naaldwijkse Vaart) op gewezen, dat veel boten van de pleziervaart aanleggen aan de parkzijde om hun opvarenden te laten urineren in de bosschages aldaar. Bij zuidoosten wind waait een penetrante urinelucht over hun terrassen.” Zo begint Nico Arkesteijn namens de GBWfractie zijn schriftelijke vragen aan het college. Ze brengt aan de orde dat er geen openbare toiletten zijn langs de vaarroute en dat horeca-uitbaters over het algemeen ook niet de gelegenheid bieden. Volgens de nota Vaarrecreatie zouden er nauwelijks gemeentelijke aanlegvoorzieningen zijn en zijn deze ook niet voldoende. Daarom wil GBW de gemeente om langs de verbrede Naaldwijkse Vaart een openbaar toilet neer te zetten, met aanlegsteiger en picknickbank. “Is het college bereid, als hier een succes van gemaakt is, langs de Westlandse vaarroutes openbare toiletten en picknicktafels neer te zetten op potentiële pleisterplaatsen?”, voegt Arkesteijn toe.

Opinie

Westland lied is fraai stukje Westlandse kleinkunst

‘Lichte poëzie tegen de maat in’ Met gepast vlagvertoon is eind vorige week ‘Jij past bij Mij’ ten doop gehouden, een loflied op Westland. De tekst is van Aart van den Berg en de muziek van muziekdocent Martin Verheesen. ‘Jij past bij Mij’ is door Maghen Hilgersum, René van Kooten en de Westlandse koren 4Fun en Flower Sound ingezongen. Het lied was het winnende idee in de wedstrijd ‘Het beste idee van Westland’, uitgeschreven ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan van Westland als gemeente. Het idee kreeg 32% van de stemmen. door Louis Bruijnzeels De clip die om het WestlandLied is gemaakt laat een totaal andere song zien dan Van den Berg aanvankelijk voor ogen en oren had. Bij zijn inschrijving stelde hij de jury voor een lied te maken in de stijl van ‘15 miljoen mensen’, dat oorspronkelijk was bedoeld als muziek bij een reclamespot voor de Postbank. Het ging een eigen leven leiden en werd een grote hit.

René van Kooten

WV vraagt aandacht voor ‘zuipschuiten’ Westland Verstandig vraagt aandacht voor overlastgevende vaartuigen. De fractie zegt in de afgelopen periode meerdere malen te zijn benaderd over de overlast die de zogenoemde ‘zuipschuiten’ geven. “Afgelopen weekend bij de opening van het vaarseizoen zijn meer dan 50 meldingen gedaan bij de politie”, zegt de fractie, “die echter blijkbaar niet meer over een vaartuig beschikt. Daardoor zou niet kunnen worden opgetreden.” De fractie brengt daarom de kwestie middels schriftelijke vragen onder de aandacht bij het college. Ze vraagt of deze de regels omtrent het gedrag op het water nog eens kenbaar wil maken en welke maatregelen het college bereid is te nemen tegen overlast. Ook vraagt Westland Verstandig welke instructies de politie heeft om te handelen in geval van overlastmeldingen. “Is uw College bekend met de hiervoor genoemde meldingen bij de Politie en ook dat daar in feite niets mee gebeurt, althans die indruk bestaat bij de melders? De burgers voelen zich dan niet serieus genomen en op welke wijze kan dit gevoel bij de burgers worden weggenomen?”

Ouders voor Ouders Westland Vitis Welzijn is sinds een half jaar gestart met ‘Ouders voor Ouders Westland’. Op dit moment bestaat het team uit acht enthousiaste vrijwilligers, die workshops geven aan ouders. Daarin komen thema’s aan bod die te maken hebben met het opvoeden van kinderen. Een workshop kan in overleg met de jeugdcoördinator van Vitis Welzijn overal gegeven worden zoals op scholen, (kinder)opvang en verenigingen. De jeugdcoördinatoren werven en begeleiden de vrijwilligers van Ouders voor Ouders Westland. Dat doen ze in samenwerking met de professionals van het CJG Westland. Zo hebben ze een korte lijn met bijvoorbeeld de schoolmaatschappelijk werkers van Kwadraad. De eerste workshops Spelenderwijs opvoeden en Timemanagement voor gezinnen zijn door de ouders met enthousiasme ontvangen. Daarnaast is Ouders voor Ouders Westland gevraagd om een workshop te geven over ‘Social media’ die aansluit bij de vragen van ouders over dit onderwerp. Op korte termijn kun je voor meer informatie terecht op www. oudersvoorouderswestland.nl. Nieuwe vrijwilligers of geïnteresseerden in de workshop kunnen zich aanmelden via de jeugdcoördinatoren van Vitis Welzijn via 0174-630358 of stuur een mail naar info@vitiswelzijn.nl.

Poeldijkse markt mag ’s-morgens De vrijdagmarkt in Poeldijk mag ook in de ochtenduren blijven verkopen. Dat meldt het college in haar antwoord op de vragen van GemeenteBelang Westland. Deze fractie had de kwestie aangekaart nadat enkele marktkooplui een waarschuwing van een BOA hadden gekregen. Het college meldt dat, na overleg met betrokken, is gebleken dat er geen bezwaar bestaat tegen de ochtendmarkt. Daartoe moeten wel de standplaatsvergunningen en het parkeerregime worden aangepast. Totdat deze aanpassingen gerealiseerd zijn, zal de verkoop in de ochtend gedoogd worden.

“In de clip zullen zoveel mogelijk beroepen en activiteiten in beeld gebracht worden”, zei de tekstdichter in zijn toelichting voor de jury. “De bakker, de slager, de chauffeur, de advocaat, de wethouder, de bekende sporters, de tuinder, de harmonievereniging, een koor, een goed doel, het strand, het Staelduinse Bos, een innovatieve kwekerij, de veiling, Marokkaanse jongeren, ouderen, verstandelijk beperkten, etc.”, vervolgde Aart van den Berg zijn toelichting. “Een harmonie- of muziekvereniging maakt de muziek, een (vrouwen)koor en gewone Westlanders

(de bakker, de slager) zingen mee en de solo’s worden gezongen door Maghen Hilgersum en René van Kooten. De bijbehorende clip wordt gefilmd bij de bakker, de slager, in de tuin, in een ouderencentrum etc. Archiefbeelden van het oude Westland krijgen ook een plek in de video”, aldus Van den Berg.

Eindeloos tolerant De productie van lied en clip is uiteindelijk totaal anders uitgepakt. En daar hoeft niemand rouwig om te zijn. De tekst druipt niet van valse sentimenten, evenmin als Van den Berg de Westlanders een schromelijk overdreven gemeenschapszin toedicht, zoals collegeleden in nota’s en rapporten plegen te doen. Ook de Westlander onderscheidt zich immers niet als een buitengewoon vrij en liberaal mens die eindeloos tolerant is en altijd klaar staat om de samenleving te dienen. ‘Jij past bij Mij’ is ook niet in een obligaat ordinair rijmschema gevat, evenmin als er sprake is van goedkoop scorende muzikale effecten. De vederlicht literaire tekst - die bij de gevoelige Westlander enig sentiment zal oproepen - harmonieert met de muziek, die her en der even zo licht tegen de maat ín is gecomponeerd. Mede door die opmerkelijke maatkeuzes waartoe de tekstschrijver de componist her en der dwong, of andersom - ligt het aangenaam, maar niet voorspelbaar in het gehoor. Het leent zich niet om bij allerlei officiële gelegenheden te worden uitgevoerd. Het is geen statig of opzwepend volkslied. Wel een fraai stukje Westlandse kleinkunst. Lied, clip en tekst zijn te vinden op www.westland10jaar.nl/idee/westlandlied. Burgemeester Van der Tak en Aart van den Berg lanceerden het Westlandlied op WOS-radio.

Bouw project DuinGras officieel gestart Op donderdag 22 mei is de bouw van de 21 eengezinswoningen in het project DuinGras, deel uitmakend van het project L ’Avenue te Hoek van Holland, officieel van start gegaan. De locatie is uniek. Op de rand van het groene Westland en de duinen, wordt DuinGras gerealiseerd. Duingras is een kleinschalig nieuwbouwproject van 21 eengezinswoningen in het stijlvolle nieuwbouwproject binnen de nieuwe wijk L’Avenue in Hoek van Holland, bestaande uit in totaal circa 400 woningen. De architectuur sluit nauw aan bij de directe omgeving en ademt die speciale, relaxte sfeer uit die de kuststreek eigen is. Het brede zandstrand en de nabijheid van de Nieuwe Waterweg geven een immens gevoel van ruimte. DuinGras kenmerkt zich door een bijzondere prijs-kwaliteitverhouding. Met de start van deze 21 woningen is de voltooiing weer een stukje naderbij. DuinGras is een ontwikkeling van Schouten uit Leidschendam, aannemer is Dura Vermeer Bouw Zuid West uit Rotterdam. De handeling werd verricht door Chris Schouten, de heer Haitsma van Dura Vermeer en de heer Klaas de

Werkzaamheden rond De Lier Vanaf 19 mei is er een nieuwe verkeersfasering van kracht op de Burgemeester Crezeelaan (N223) tussen de M.A. de Ruyterstraat en de rotonde Zijtwende. Het verkeer rijdt dan in de richting van de A4 (Delft) over de nieuwe parallelweg langs de N223. Verkeer in de richting van de A20 (Westerlee) maakt gebruik van de bestaande hoofdrijbaan. (Brom)fietsers kunnen in twee richtingen over het nieuwe fietspad dat door een stalen barrier gescheiden is van het autoverkeer. In de periode van 19 mei tot en met 29 augustus vervangt/verlegt aannemingsmaatschappij Van Gelder ter plaatse van de kruising M.A. de Ruyterstraat met de N223 de riolering, kabels en leidingen en wordt de rotonde aangelegd. Het verkeer op de N223 wordt in beide richtingen om de werkzaamheden heen geleid. De kruising M.A. de Ruyterstraat/N223 is afgesloten voor al het verkeer. De rotonde kan eind augustus in gebruik worden genomen. Fietsers vanuit de Lier kunnen gebruik blijven maken van de huidige fietsomleiding via de Lierweg of via de fietstunnel Kralingsepad om de N223 over te steken. Vanaf 26 mei wordt de riolering in de M.A. de Ruyterstraat vervangen. Hierdoor kan gemotoriseerd verkeer niet meer direct van en naar de Lier vanaf de N223. Dit staat met borden aangegeven. Eind augustus is de rijbaan M.A. de Ruyterstraat weer open.

Zorgen over mini-verkeersplein hartje Naaldwijk Verkeersdeskundigen en omwonenden maken zich zorgen over het plan voor een mini-verkeersplein op de Naaldwijkse Secretaris Verhoeffweg. De gemeente overweegt op deze doorgaande weg, bij de Linde, zogenoemde keerlussen aan te leggen omdat het verkeer hier sterk zal toenemen als in de toekomst een giga-supermarkt aan de nabije Willem van Hooffstraat wordt worden gerealiseerd Deze (nog door de gemeenteraad goed te keuren) Rentmeester-plannen en de daaruit voortvloeiende gevolgen voor de verkeerssituatie zijn uitvoerig onderzocht door verkeerskundig bureau Mobycon, zo antwoordt het college van burgemeester en wethouders op vra-

Onder toeziend oog van de kopers werd de bouw van DuinGras gestart. Koning van de deelgebiedscommissie Hoek van Holland, onder toeziend oog van de kopers. Na afloop werd door kopers en betrokkenen bij de bouw nog gezellig nagepraat bij het nabijgelegen restaurant De Viersprong. Aldus Chris Schouten: “Bijzonder is dat

Foto: PR

voor de start van de bouw 100% van de woningen verkocht is. Daaruit blijkt vertrouwen in het product en het terugkerend vertrouwen van de consument.” Naar verwachting zullen de woningen uit fase 1 eind 2014 worden opgeleverd, de woningen uit fase 2 begin 2015.

Muziek van Militaire Kapel bij Veteranendag Onderdeel van het jubileumweekend voor de tiende verjaardag van de Gemeente Westland is de Westlandse Veteranendag op vrijdag 20 juni. Westlandse veteranen worden hiervoor persoonlijk uitgenodigd. In samenwerking met de jubilerende Koninklijke Landmacht 200 jaar zal de Koninklijke Militaire Kapel ‘Johan Willem Friso’ van de Koninklijke Landmacht een speciale jubileumvoorstelling verzorgen, met een gastoptreden van Danny de Munk. De muzikale omlijsting is een mix van bestaande muziek en nieuwe composi-

ties, variërend van klassiek tot moderne pop. Het concert (aanvang 13.30 uur) is voor iedereen gratis toegankelijk. Aansluitend zijn er demonstraties van Brandweer en de Koninklijke Landmacht. De uitnodigingen naar veteranen zijn inmiddels verstuurd. Heeft u geen uitnodiging ontvangen? Dan kunt u contact opnemen via veteranendag@ gemeentewestland.nl of bel 14 0174. Aanmelden vooraf is noodzakelijk voor Veteranendag. Voor meer informatie zie www.westland10jaar.nl.

Stiploket Monster tijdelijk op woensdag gesloten Stip loket Monster sluit vanaf 11 juni tot en met 28 augustus op woensdagochtend haar deuren. Het loket is op de andere dagen gewoon geopend van 9.00 tot 12.00 uur. Dit heeft te maken met het feit dat het loket in de zomermaanden minder bezoekers trekt. De openingstijden van de andere loketten zijn ongewijzigd. De Stip Westland loketten zijn algemeen bereikbaar via telefoonnummer: 0174-315040, of per mail via info@­stipwestland.nl. Stip Naaldwijk,

Foto: PR

Pr. Bernhardstraat 5a, geopend dagelijks tussen 9.00 - 12.00 uur. Stip De Lier, Hoofdstraat 8b, geopend dagelijks tussen 9.00 - 12.00 uur. Stip ‘s-Gravenzande, Bibliotheek, Zandeveltplein 26, geopend dagelijks tussen 13.30 - 17.00 uur, behalve donderdag. Stip Monster, Havenstraat 16, geopend dagelijks tussen 9.00 - 12.00 uur. Van 11 juni t/m 28 augustus op de woensdag gesloten. Stip Wateringen, Bibliotheek, Dorpskade 3, geopend dagelijks tussen 14.00 - 17.00 uur.

AED in Heenweg In de Brede buurtschool De Kameleon Heenweg hangt sinds deze week een Automatische Externe Defibrillator (AED). Hart Veilig Wonen Westland heeft bemiddeld voor een AED in de Heenweg en Caiway heeft aan de Brede buurtschool in Heenweg een AED gesponsord. De AED heeft deze week een opvallende plek in de Brede buurtschool gekregen, namelijk bij de entree van de school. Met de AED kunnen vrijwilligers direct helpen in een noodsituatie. Zodra de ambulancedienst wordt gewaarschuwd, alarmeert de meldkamer ook de geregistreerde vrijwilligers die zich binnen een straal van 500 meter bevinden. Zij ontvangen een sms-bericht met de locatie en kunnen direct hulp bieden. Via Fun en Fit Heenweg wordt een training reanimatie en AED aangeboden. Kijk op www.funenfitheenweg.nl voor meer informatie.

gen van de Westland Verstandig-raadsfractie. ‘Onderzocht is of een dergelijke oplossing van verkeerslussen ruimtelijk inpasbaar is.’ Volgens het college zijn principetekeningen besproken met de gemeentelijke werkgroep verkeer, politie en en brandweer. Die hebben positief geadviseerd, waarna de projectontwikkelaar groen licht heeft gekregen voor verdere uitwerking. Omwonenden hebben tot nu toe officieel nauwelijks tot geen informatie over De Rentmeester gekregen. Zij ontdekten het plan voor een mini-verkeersplein omdat dat staat vermeld in een overeenkomst tussen de gemeente en de ontwikkelaar, waarvan de inhoud

pas na enige druk werd vrijgegeven. In de door Westland Verstandig gestelde vragen stond al dat dat de ter plaatse wonende burgers zich ernstige zorgen over de lokale verkeerssituatie maken. ‘Er zijn nu al geregeld files richting de parkeergarage van De Tuinen, terwijl die supermarkt er nog niet eens is’. Het aanpassen van de verderop gelegen kruising Patijnenburg/Secretaris Verhoeffweg staat volgens het college los van het Rentmeester-plan. Ook zonder dat zou die kruising aangepast worden, aangezien de huidige situatie niet optimaal is, zegt het college. ‘Met de uitwerking hiervan is gewacht tot de plannen voor de andere kruising op de Secretaris Verhoeffweg duidelijk zijn.’

Nieuwe dagbestedings­ locatie in Monster Zorgboerderij ‘t Westland is een nieuwe dagbestedingslocatie voor burgers met een afstand tot de reguliere arbeidsmarkt, bijvoorbeeld mensen met een licht verstandelijke beperking, psycho-sociale problematieken of mensen met Niet Aangeboren Hersenletsel. Leeftijd speelt hierbij geen rol. Het doel is om deze locatie, gelegen in Monster, kleinschalig te houden. “Door een laag aantal deelnemers te begeleiden, kunnen wij de kwaliteit van de door ons aangeboden activiteiten zo hoog mogelijk houden. Ook kunnen wij op deze wijze direct inspelen op de individuele behoeften van de deelnemer”, vertelt initiatiefnemer Moniek Peeters. “Activiteiten zijn hoofdzakelijk groenvoorziening en dierverzorging. Daarnaast

bieden wij ook verschillende handvaardigheden en het bereiden van maaltijden met de zelf gekweekte groenten en gewassen.” Momenteel is de verbouwing nog in gang, maar de bedoeling is om medio zomer 2014 het terrein gereed te hebben. Er wordt nog gezocht naar vrijwilligers om te ondersteunen binnen verschillende functies. Zorgboerderij ‘t Westland staat voor een gemoedelijke sfeer en laagdrempelige toegankelijkheid. Het draait om kwaliteit, niet om kwantiteit. Via facebook.com/zorgboerderij.westland zijn de ontwikkelingen te volgen. Neem voor meer informatie contact op met Moniek Peeters, 0651797254 of zorgboerderij.westland@ gmail.com.

raadscommissies & raadsinformatieavonden Raadsvergadering

Voorlopige agenda

Dinsdag 10 juni vindt de maandelijkse raadsvergadering plaats in het gemeentekantoor te ‘s-Gravenzande om 19:00. Hieronder leest u alle onderwerpen die besproken gaan worden. De meest actuele informatie en de volledige agenda’s met de bijbehorende stukken vindt u op onze website. Ze liggen ook ter inzage bij het Bedrijven en omgevingscontactcentrum in het gemeentekantoor in Naaldwijk.

De agenda’s voor vergaderingen kunnen altijd gewijzigd worden aan het begin van de vergadering als de agenda wordt vastgesteld. Voor de meest actuele agenda kunt u terecht op onze website met behulp van itemnummer.

Wilt u inspreken? U heeft de mogelijkheid om aan het begin van een vergadering in te spreken over een onderwerp dat op de agenda staat. Wilt u inspreken, neem dan contact op met de griffie op 14 0174. Per e-mail aanmelden kan ook: griffie@gemeentewestland.nl.

Dinsdag 10 juni 2014: Hamerstukken Raadsvoorstel inzake vaststelling van het bestemmingsplan Natgastransportleiding De Lier-Gaag; Raadsvoorstel inzake beschikbaarstelling van een krediet riolering Oude Lierpolder; Raadsvoorstel inzake beschikbaarstelling van een uitvoeringskrediet Oosterleese brug; Raadsvoorstel inzake bekrachtiging geheimhouding samenwerkingsovereenkomst Honderdland fase 2; Wijziging verordening op de raadscommissies. Artikel

8 van de verordening regelt de portefeuilleverdeling tussen de raadscommissie en deze wordt op drie onderdelen gewijzigd; Raadsvoorstel inzake vaststelling van de zienswijze op de Meerjarenbegroting Veiligheidsregio Haaglanden (VRH); Raadsvoorstel inzake vaststelling van het Handhavingsplan horeca Westland 2014; Raadsvoorstel inzake vaststelling van de subsidieverordening innovatiefonds 3D.

Bespreekstukken Raadsvoorstel inzake vaststelling van de zienswijze op de conceptbegroting 2015-2018 Omgevingsdienst Haaglanden (ODH); Raadsvoorstel inzake vaststelling van de Verordening Basisregistratie personen gemeente Westland.


Het Hele Westland 4 juni 2014

Pagina 10

Telefoonnummer

openbare bekendmakingen

gemeentehuis

14 0174

Publicatiedatum donderdag 29 mei 2014 | Bron: www.gemeentewestland.nl

Verkeersbesluiten

Omgevingsvergunning

Informatie

De verkeersbesluiten kunt u terug vinden op https://zoek.officielebekendmakingen.nl

Aanvraag ontvangen: VRAAG AAN DE GEMEENTE? Kijk op www.gemeentewestland.nl of tijdens werkdagen van 08.30 tot 17.00 uur bel 14 0174. Serviceloket Burgerzaken Voor onder meer aangifte van geboorte en overlijden en het regelen van uw huwelijk en het aanvragen van rijbewijs- en reis­ documenten en uittreksels uit de registers van de burgerlijke stand en de bevolkingsadministratie. De gemeente werkt uitsluitend op afspraak. Een afspraak maken kan via de gemeentelijke website: www. gemeentewestland.nl of telefonisch via: 140174. Naaldwijk, Stokdijkkade 2, info@gemeentewestland.nl Maandag en donderdag : van 13.00 – 20.00 uur Dinsdag, woensdag en vrijdag: van 08.30 – 16.30 uur. Gemeentewerven Voor zelf aanbieden van grofvuil en klein chemisch afval: ’s-Gravenzande, Fultonstraat 3 Monster, Vlotlaan 37 Naaldwijk, Hoogwerf 5 – Grof huishoudelijk afval en puin: ’s-Gravenzande: maandag 13.00 - 16.00 uur, zaterdag 08.30 - 11.30 uur Monster: donderdag 13.00 - 16.00 uur, zaterdag 08.30 - 11.30 uur Naaldwijk: alle werkdagen 08.00 - 16.00 uur, zaterdag 08.30 - 11.30 uur – Klein chemisch afval: ’s-Gravenzande: maandag 13.00 - 16.00 uur, zaterdag 08.30 - 11.30 uur Monster: donderdag 13.00 - 16.00 uur, zaterdag :08.30 - 11.30 uur Naaldwijk: vrijdag 08.00 - 16.00 uur, zaterdag 08.30 - 11.30 uur

OMGEVINGSLOKET & BEDRIJVENLOKET Naaldwijk, Stokdijkkade 2 bedrijvenloket@gemeentewestland.nl consulenten@gemeentewestland.nl 14 0174 Telefonisch bereikbaar: maandag tot en met vrijdag van 8.30 - 17.00 uur. Spreekuur op afspraak: maandag tot en met vrijdag van 9.00 - 16.00 uur. Inzien van stukken (inloop): maandag van 11.00-12.15 uur en van 13.00-16.00 uur en dinsdag t/m vrijdag van 9.00-12.15 uur en van 13.00-16.00 uur. Tijdens het inloopspreekuur kunt u geen vragen stellen. WEGWERKZAAMHEDEN Voor informatie over wegwerkzaamheden, die verkeershinder met zich meebrengen: www.bereikbaarwestland.nl Meldpunt Leefomgeving Voor vragen, verzoeken en/of meldingen over de openbare ruimte. Meldingen kunnen worden doorgegeven via www.gemeentewestland. nl, T 14 0174 of de BuitenBeter applicatie. GRIFFIE Voor alle informatie en uw vragen over de gemeenteraad, kunt u contact opnemen met de griffie. griffie@gemeentewestland.nl T 14 0174 Historisch Archief Westland Naaldwijk, Stokdijkkade 2 historischarchiefwestland@­ gemeentewestland.nl, T 14 0174 Openstelling: werkdagen van 09.00 tot 16.30 uur Elke 2e maandag van de maand van 19.00 tot 22.00 uur.

Deze rubriek wordt gemaakt onder verantwoordelijkheid van de redactie van Het Hele Westland

Kern Adres Projectomschrijving Dossiernummer ’s-Gravenzande Tomatenlaan nabij 6* aanleggen van een fiets- en voetgangersbrug, incl. vleermuisvoorzieningen W-AV-2014-0460 Maasdijk 129* aanleggen van een uitrit W-AV-2014-0461 de Jonghlaan naast 12* slopen op grond van ruimtelijke regels en oprichten van een woning W-AV-2014-0464 Dijckerwaal nabij 10* aanbrengen van voorbelasting en drainage W-AV-2014-0471 Rode Kruislaan 28* oprichten van een aanbouw (zijkant) W-AV-2014-0473 Honselersdijk Berckenrode 6 en 10 en Bospolder 37* kappen van achttien bomen W-AV-2014-0469 Molenlaan 59* plaatsen van een dakkapel (voorkant) W-AV-2014-0474 Monster Zeereep t.h.v. 123* oprichten van zes woningen (Duingeest fase 1) W-AV-2014-0465 Madeweg 60* aanpassen van een uitrit W-AV-2014-0467 Vlotlaan 412* het plaatsen van twee buitenkozijnen op de verdieping, raamkozijn op de begane grond, het wijzigen van een deurkozijn, het gedeeltelijk plaatsen van een verdiepingsvloer, het plaatsen van een erfafscheiding en het handelen in strijd met regels ruimtelijke ordening W-AV-2014-0475 Naaldwijk Zwartendijk 12A* veranderen van een bestaande uitrit W-AV-2014-0470 Heel Westland Diverse locaties* kappen van 29 bomen. Het betreft hier dode en risico-opleverende bomen. Voor al deze bomen geldt een herplantplicht. W-AV-2014-0459

Ontvangen 08-05-2014 08-05-2014 11-05-2014 14-05-2014 19-05-2014 13-05-2014 19-05-2014 12-05-2014 12-05-2014

20-05-2014 12-05-2014 12-05-2014

Vergunning verleend (regulier): Kern De Lier Monster Wateringen

Adres Leehove 65** Zwetburgh 58** Madeweg 33B ** Middenzwet t.h.v. 40 t/m 50 ** Middenzwet 5**

*

Projectomschrijving plaatsen van een reclame-uiting plaatsen van een erker (voorkant) oprichten van een serre kappen van vijftien bomen vergroten van een bestaande overdekte paardenbak

Dossiernummer W-AV-2014-0112 W-AV-2014-0360 W-AV-2014-0256 W-AV-2014-0312 W-AV-2014-0262

Verzonden 19-05-2014 21-05-2014 20-05-2014 15-05-2014 15-05-2014

Inzien aanvraag Deze bekendmaking heeft een informatief karakter. Dat betekent dat u tegen deze aanvraag geen zienswijze naar voren kunt brengen, geen bezwaar kunt maken of beroep kunt instellen. Dat is eerst mogelijk zodra er op de desbetreffende aanvraag een beslissing is genomen. Gelijktijdig met de bekendmaking van deze beslissing - eveneens via het weekblad - wordt aangegeven welk rechtsmiddel daartegen open staat. ** Dit besluit ligt ter inzage vanaf de dag na de datum van publicatie. Wilt u dit besluit inzien, maak daarvoor dan telefonisch een afspraak bij het Omgevingscontactcentrum. U belt hiervoor tijdens kantoortijden op 14 0174. Bezwaar Bent u belanghebbende, dan kunt u binnen zes weken na de datum van verzending van het besluit bezwaar maken bij burgemeester en wethouders van Westland, Postbus 150, 2670 AD Naaldwijk. Informatie over hoe u bezwaar kunt maken, kunt u terugvinden op deze site onder het onderwerp bezwaar maken. Voorlopige voorziening Bij spoedeisend belang is het mogelijk een voorlopige voorziening te vragen bij de Voorzieningenrechter van de Sector Bestuursrecht van de Rechtbank ’s-Gravenhage, Postbus 20302, 2500 EH Den Haag, telefoon (070) 381 1492/1317. In dat geval moet u griffierecht betalen. U moet wel eerst een bezwaarschrift hebben ingediend. ***** Deze bekendmaking heeft een informatief karakter. Tegen deze beslissing staan geen rechtsmiddelen open.

Bekendmaking ruimtelijk plan De gemeente Westland maakt bekend dat het volgende plan ter inzage ligt: Naam: Uitwerkingsplan Slimpad 7 a te Kwintsheul Soort plan: Uitwerkingsplan Status: Ontwerp Publicatiedatum: 29 mei 2014 Reactietermijn: vrijdag 30 mei 2014 t/m donderdag 12 juni 2014 Nummer: NL.IMRO.1783.00000171u01-ON01 Artikel: 3.9a Wet ruimtelijke ordening Omschrijving De bouw van twee woningen op het perceel Slimpad 7 a te Kwintsheul. Wilt u het plan bekijken? U kunt plan en bijlagen bekijken via www.140174.nl/ruimtelijkeplannen of via ruimtelijkeplannen.nl. Het is ook mogelijk om de stukken op afspraak in te zien bij het Omgevingscontactcentrum. U belt hiervoor tijdens kantoortijden op 14 0174. Wilt u reageren op het plan? U kunt een zienswijze indienen binnen de reactietermijn. Stuur uw zienswijze naar: Postbus 150, 2670 AD Naaldwijk t.a.v. het college van burgemeester en wethouders, team STB. Het is ook mogelijk om een mondelinge zienswijze in te dienen, neem hiervoor contact op met het Omgevingscontactcentrum via 140174. Alleen als u als belanghebbende tijdig een zienswijze heeft ingediend, kunt u later beroep instellen tegen de vaststelling van het Uitwerkingsplan.

Op openbare scholen van het Westland en Midden-Delfland staan normen en waarden elke dag centraal. Het jaarlijkse project ‘Zo Zijn Onze Manieren’ brengt respectvol omgaan met elkaar op een leuke manier onder de aandacht. Alle openbare scholen van Stichting Openbaar Onderwijs Westland hebben dit jaar iets gemaakt voor diverse verzorgingscentra in de omgeving. Interesse in één van onze scholen bij u in de buurt? Bel dan 0174 - 628572 of kijk op www.openbaaronderwijswestland.nl.

STICHTING OPENBAAR ONDERWIJS WESTLAND DE SAVORNIN LOHMANSTRAAT 1 | POSTBUS 154, 2670 AD NAALDWIJK T 0174 - 628572 | INFO@OPENBAARONDERWIJSWESTLAND.NL WWW.OPENBAARONDERWIJSWESTLAND.NL

Openbare Bas isschool De D riekleur Openbare Bas isschool Het G aljoen Openbare Bas isschool De W ill emsschool Openbare Bas isschool De Ky ckert Openbare Bas isschool De Sc hutse Openbare Bas isschool De Vlie te n/ D e Schakel Openbare Dal tonschool Hon selersdijk/Poe ldijk Openbare Dal tonschool Naa ldwijk


Het Hele Westland 4 juni 2014

Pagina 10


Het Hele Westland 4 juni 2014

NIEUWS & ACHTERGRONDEN Blik op de tuin

De vogels zijn gevlogen Lang Leve de Lente is een programma dat van 26 t/m 30 mei jl. door de EO is uitgezonden. Presentator Philip Freriks verbleef samen met twee andere presentatoren op een boerderij in de polder om de natuur buiten te volgen. Daarbij besteedden zij ook aandacht aan de webcams van de gelijknamige site, waarop de belevenissen van allerlei dieren en insecten te volgen zijn, zoals vlinder, vos en steenuil. Het zijn unieke beelden en het is de moeite waard om deze site eens te bezoeken: http://www.langlevedelente.nl/. Unieke beelden hadden we ook in onze eigen tuin, maar zonder webcam. Een paar weken geleden ontdekte ik, dat twee houtduiven hun intrek hadden genomen tussen de klimhortensia aan de muur die haaks op mijn kasje staat. Hoe ze dat bijna onmogelijke plekje hadden ontdekt, mag Joost weten, want door een wirwar van takjes zag je ze amper zitten. Ik had al eerder wat activiteit van de duiven gezien, maar begreep pas later, dat ze een nestje aan het bouwen waren. Een tijdje later, ik was al dat nestelen al weer vergeten, hoorde ik, toen ik in het kasje aan het werk was, opeens een zacht getjilp. Bij nadere inspectie ontdekte ik in het nest, naast moeder duif, twee ‘jonkies’. Het was een koddig gezicht, drie koppies in een dergelijke kleine ruimte. Jonge duifjes zijn niet echt mooi, het zijn rare friemels met hun grijze geboortepakje. Door hun zwarte snavel zien ze er eigenlijk een beetje griezelig uit. De jonge duiven bleven ongeveer een week in het nestje, soms zaten ze uren alleen en leek het dat moeder en vader duif ze vergeten waren. ‘s Avonds was het stel, als ik keek, meestal weer compleet. Op een warme dag, een paar dagen later, zaten de jonge duiven ineens op de muur, al balancerend hadden ze een plekje in de zon gevonden en keken ze van grote hoogte de tuin in. Af en toe maakten ze wat fladderende bewegingen en toen ik later nog eens keek waren ze van de muur op de schommel terecht gekomen en bracht moeder duif de piepende jongen via de goot van het kasje weer terug naar het nest, terwijl ze ondertussen van het meegebrachte voer schransden. Niet alleen duiven, maar ook koolmees en winterkoning hebben in de tuin hun intrek genomen, dat doet me deugd en als na een lange dag werken een merel mij op zijn gezang trakteert, ben ik helemaal tevreden! De duiven…die zijn gevlogen! Anneke T @blikopdetuin Blik op de tuin - Vragen kunt u stellen via: info@westland.groei.nl; activiteiten van Groei en Bloei afdeling Westland vindt u op: westland.groei.nl.

DVD’s voor Albanië Voor het project ‘Help the life’ zamelt stichting Hoop voor Albanië oude DVD’s in. De stichting wil deze verkopen ten bate van het goede doel tijdens de braderie in ‘s-Gravenzande op 12 juli. Wie oude DVD’s wil doneren voor het goede doel, kan ze tussen 1 en 30 juni tussen 18.00 en 20.00 inleveren bij Corrie Ruijsink en Gerrit Broere aan de Lijsterbesstraat 3 te ‘s-Gravenzande. Het verkooppunt van de DVD’s zal dan bij de poffertjeskraam voor Hoop voor Albanië zijn.

in het Hele westland

Ned. Hervormde Kerk Wateringen

De Westlander en zijn moNUment

Pagina 11

Een moNUment met toekomst In de rubriek ‘De Westlander en zijn moNUment’ staan karakteristieke en her­ kenbare gebouwen in Westland centraal. Zowel geschiedenis als het heden van het monument worden belicht; zowel het ‘moment’ in de geschiedenis waarop het gebouwd is, als het ‘nu’, waarin de bewo­ ners ervan leven. Vandaar ‘moNUment’. Deze keer belichten we zelfs de toekomst van een bijzonder monument: de Neder­ lands Hervormde Kerk in Wateringen. Een uitgebreidere versie van dit artikel is te lezen op www.hethelewestland.nl (zoek op ‘MoNUment’) of op www.historisch­ archiefwestland.nl/actueel/archeologieen-monumenten. door Piet van der Valk In deze editie praten we eerst met Jan Post kerkrentmeester en secretaris van deze zeer oude kerk aan het Plein, die de titel Rijksmonument draagt. Ruim 750 jaar geleden werd er op dezelfde plaats aan het Plein al een kapel gebouwd. De ‘kapel te Wateringhe’ werd in een schenkingsakte van Hugo II van Naaldwijck genoemd. Zo’n 100 jaar later, rond het jaar 1350, werd een begin gemaakt met de bouw van de huidige kerktoren. Deze werd voor de kapel gebouwd en kreeg aanvankelijk ongeveer dezelfde vorm van de kerktoren aan het Wilhelminaplein in Naaldwijk, dus lager en een stompere vorm van de spits. De hoogte reikte toen ongeveer tot de huidige omloop, dus zo’n 22 meter. De kapel werd al gauw te klein en men begon met de uitbouw van de kerk. Eerst werd achter de kapel het nieuwe koor van de latere driebeukige kerk gebouwd. Om niet duidelijke reden werd hiermede tevens de basis gelegd waarom de toren iets gedraaid voor de kerk staat, ca 2,5 graden. De erediensten verplaatsten zich naar dit nieuwe deel en de kapel kon toen worden gesloopt. Het koor werd tot 1450 uitgebouwd naar een kruiskerk en tot 1532 bleef men doorbouwen aan de zijbeuken, doopkapel en sacristie. De kerk moet in deze tijd op z’n mooist zijn geweest. De pilaren waren beschilderd en er stonden vijf altaren in de kerk.

De Reformatie Zo’n 40 jaar later in 1572 vond de refor-

matie plaats, op andere plaatsen ook wel bekend als de beeldenstorm. Beelden verdwenen uit de kerk waaronder ook het beeld van Johannes de Doper, de beschermheilige van de Wateringse kerk. De eerste dominee in Wateringen, Albertus van Schoonhoven, was eigenlijk kapelaan in Valkenburg bij Leiden. Maar katholieken die hun geloof trouw bleven, konden niet anders dan elders in ‘t geheim hun heil te zoeken voor de eredienst. Later gebeurde dit in schuilkerken. Katholieken konden geen openbare functies meer vervullen, tot 1787 was de bouw van nieuwe kerken verboden. In 1715 werd de toren van de kerk verhoogd en kreeg deze een spitse vorm op ‘n verhoogde klokkenzolder.

De Preekstoel Het slot te Honselersdijk had tot 1756 een vleugel aan de noordzijde van het Paleis waarin zich ‘de Predicksael’ bevond. Een deel van deze vleugel staat nog en die kennen wij als ‘De Nederhof’. Maar de rest werd toen afgebroken inclusief die zaal, omdat het geheel in een zeer slechte staat verkeerde. De aanwezige preekstoel was speciaal voor stadhouder Fredrik Hendrik en z’n vrouw Amalia van Solms gemaakt door Dirk de Milde in het jaar 1646. Nog steeds vormt deze eikenhouten preekstoel ‘de parel’ van de Nederlands Hervormde Kerk. Deze werd geschonken door Anna van Hannover, de weduwe van stadhouder Willem IV. Eric Luiten van de historische werkgroep Wateringen Kwintsheul heeft een zeer uitvoerige gidsengids gemaakt die door de verschillende rondleiders van de kerk wordt gebruikt.

Onnodige sloop

Rechts de Ned. Hervormde Kerk Wateringen. Links van boven naar beneden een impressie van de nieuwe ‘kloostergang’ en twee oude prenten van Wateringen.

Het was triest gesteld met veel bouwwerken in die tijd, zo ook met de Nederlands Hervormde kerk. Het leven in die tijd was een armoedig bestaan en we komen nu ook als vanzelf in de Franse tijd 1795 - 1813 terecht. De kerktoren werd militair object en werd tevens eigendom van de burgerlijke gemeente Wateringen. In 1819 was de kerk zo slecht dat men mede gelet op het minder aantal gelovigen het koor, de vieringruimte en dwarsschip sloopte en het resterend deel zo goed mogelijk restau-

reerde. Vervolgens metselde men de open ruimte tussen de laatste 2 pilaren dicht net zoals de beëindiging van het oude koor eruitzag. Dit was helaas nog niet alles, in 1936 gebeurde er iets heel merkwaardigs. Men besloot de capaciteit van de kerk te vergroten door de pilaren en de prachtige scheibogen ertussen te slopen en deze te vervangen door op hoogte twee zware stalen balken van voor naar achter in de kerk aan te brengen, ter ondersteuning van het volledige

dak van de kerk. Doodzonde redeneert nu een ieder, maar dominee Hendrikus Jacobus Groenewegen trok veel gelovigen en kreeg er wel de handen voor op elkaar.

Nieuwbouw Maar er is gelukkig ook goed nieuws. Het bestuur van de Nederlands Hervormde kerk te Wateringen heeft opdracht gegeven aan Hans Ruijssenaars Architecten uit Amsterdam om tot een

(Advertorial)

Carwash Westland bestaat 3 jaar en trakteert Grootste wasstraat

Op zondag 1 juni bestaat Carwash Westland 3 jaar en dat wordt gevierd. De professionele wasstraat trakteert namelijk de gehele maand juni op extra bonus bij het aanvragen of opwaarderen van de Carwash Westland waspas. Een maand lang is het opwaarderen van uw waspas wel heel voordelig. Bij opwaardering (via de website of de kassa) vanaf € 50,- ontvangt u 25% extra wastegoed. Deze actie is geldig van 1 tot en met 30 juni. Als u nog geen waspas heeft, dan is dit een goed moment om er één aan te schaffen. Kijk op www.carwash-westland.nl voor de voorwaarden of vraag ernaar bij de kassa van de wasstraat.

Fotoactie De hele maand juni kunnen de klanten van Carwash Westland een foto van zichzelf maken voor de speciale ‘Carwash Westland fotowand’. Maak een leuke foto voor de fotowand en deel deze op Facebook, Twitter en Instagram. Mention @CarwashWestland of gebruik #carwashjarig. Op 1 juli wordt de winnaar bekend gemaakt van de waspas ter waarde van € 100,-.

’Vanaf 18 juni nóg meer keuze’ Nico Paardekooper Monster, Molenstraat 9C

Het team van Carwash Westland staat ook dit jaar weer voor u klaar!

200.000 auto’s En zijn de afgelopen 3 jaar al meer dan 200.000 auto’s gewassen bij de wasstraat. De combinatie van een perfect gewassen auto, streeploos en lakveilig resultaat in combinatie met de goede service die de medewerkers van de

Foto: Joost Dessing

wasstraat verlenen, vinden vele klanten het de moeite waard om de wasstraat wekelijks te bezoeken. Gemiddeld gaan er nu 2000 auto’s per week door de wasstraat en hebben ruim 8000 klanten een waspas in hun bezit.

Nationale Tuinweek met Groei & Bloei In het kader van de Nationale Tuinweek vindt de traditionele Tuinenwandeltocht dit jaar plaats op zaterdag 14 juni. De landelijke organisatie Groei & Bloei organiseert dit jaar voor het eerst de Nationale Tuinweek. In deze week staat de tuin in al zijn facetten in de belangstelling. Het thema van de Nationale Tuinweek is: Tegel eruit, plant er in! De wandeltocht start vanaf De Nederhof in Honselersdijk en is ca. 6 km lang. Er zijn 7 particuliere tuinen opengesteld. De start is tussen 09.00 en 13.30 uur. De kosten voor deelname zijn: € 4,-. Leden van Groei& Bloei betalen € 2,-. Voor meer informatie kunt u bellen naar: 0174-631316. In het kader van de Nationale Tuinweek zal er ook aandacht zijn voor de actie: ‘Tegel eruit, plant erin! Deelne-

mers van de wandeling krijgen een plantje mee om die neer te zetten bij woningen met tuinen waarvan zij vinden dat die wel een opkikkertje kunnen gebruiken. Deze planten zullen uitgereikt worden bij de Groei & Bloei tent in de Honselse wijk Kraaijensteijn, waar op vrijdag 13 juni wethouder Theo Duijvestijn het startsein zal geven voor de Nationale Tuinweek en de Westlandse tegelactie. Op zaterdag 21 juni vindt de tuinenfietstocht plaats. De start is bij KP Holland aan de Langebroekweg 80 in Naaldwijk. U kunt starten tussen 9.00 en 13.30 uur. Deelname: € 4,00; leden van Groei & Bloei betalen € 2,00. Meer informatie over de activiteiten is te vinden op westland.groei.nl.

Carwash Westland heeft zich in de afgelopen drie jaar neergezet als dé wasstraat van de regio. Zij is een van de grootste wasstraten van Nederland met een capaciteit van maar liefst 120 auto’s per uur. De wasstraat maakt gebruik van de allernieuwste wastechniek, waardoor alle auto’s lakveilig, maar grondig worden gereinigd. De verschillende wasprogramma’s bieden voor ieder wat wils. De zelfwasboxen voor de liefhebber die liever zelf de handen uit de mouwen steekt, worden ook steeds populairder. Uniek is ook het gratis gebruik van de krachtige stofzuigers op het stofzuigplein. Doordat deze zich bevinden in een grote overdekte hal, staat u altijd beschermt tegen regen, wind en kou. Daarnaast onderscheidt Carwash Westland zich van reguliere wasstraten door de vele luxe extra’s, zoals het aanbod in autocosmetica en een geautomatiseerde mattenwasser. Bekijk de website voor meer informatie www.carwashwestland.nl of volg hen op Twitter, Facebook en Instagram voor de laatste nieuwtjes.

Ophalen Scoutingrommelmarkt-­ spullen Tijdens het Bradelierfeest houdt Scouting De Lier haar traditionele rommelmarkt. Hiervoor zijn goede gebruikte spullen van harte welkom. In de week van 23 tot en met 28 juni komt de scouting bij u langs om de spullen op te halen. Zelf kunt u spullen brengen naar het clubhuis op: 24, 25, 26 en 27 juni van 19.00 tot 20.00 uur en op zaterdag 28 juni van 13.00 tot 15.00 uur. Er is geen ruimte voor grote spullen of kleding. De rommelmarktverkoop is in de feestweek op dinsdag 19 augustus en woensdag 20 augustus. Beide dagen van 14.00 tot 17.00 uur en van 19.00 tot 21.00 uur. Toegang is gratis behalve woensdagavond. Dan kunt u voor € 3,alles meenemen wat u over de drempel kunt dragen.

voorstel te komen voor het ontwerp van onder andere een ontmoetingszaal achter de kerk en de verfaaiing en uitbreiding van de naastliggende bebouwing van de Smidse en wel zodanig dat er een bijzonder geheel gaat ontstaan. De kloostergang, zoals de architect deze zelf noemt, gaat met de kerk een hele mooie nieuwe buitenruimte vormen die veel kan goedmaken. Er komt ook een bijzondere kans om door archeologisch onderzoek de sporen van het

Foto’s: Piet van der Valk / PR

verleden te onderzoeken en ook dat is winst. De rest blijft geschiedenis. Wilt u reageren op dit of een van de ­vorige artikelen, omdat u aanvullingen heeft of omdat u ook bezitter of bewoner van een gemeentelijk monument bent en u wilt uw verhaal doen in ‘De Westlander en zij moNUment’? Mail dan naar pamvdvalk@gmail.com. Deze rubriek kwam tot stand in samenwerking met de monumentencommissie van de gemeente Westland.

Kerkhof St. Jan de Doper uitgebreid Het kerkhof St. Jan de Doper aan de Julialaan in Wateringen is uitgebreid. Op zondag 15 juni wordt het nieuwe deel van het kerkhof ingezegend door Mgr. dr. J.H.J. Van den Hende, bisschop van Rotterdam. Het bestuur van de St. Jan de Doperparochie heeft de begraafplaats uit gebreid omdat het door een gebrek aan ruimte een probleem ging worden om familiegraven uit te geven. In het kader van het bestemmingsplan Juliahof kreeg de parochie een perceel ter grootte van 1500 m2 naast de begraaf-

plaats aangeboden waarop de uitbreiding gerealiseerd kon worden. Het nieuw verworven terrein biedt plaats aan ongeveer 200 extra graven, waarmee het totaal aantal graven op het kerkhof op meer dan 600 komt. Op zondag 15 juni 2014 begint om 10.00 uur een feestelijke Eucharistieviering in de St. Jan de Doperkerk aan de Herenstraat in Wateringen waarin bisschop Van den Hende voorgaat. Aansluitend aan deze viering wordt het nieuwe deel van het kerkhof ingezegend.

Rabobank deelt sponsorschap Corso met voedselbanken Begin dit jaar werden Voedselbank Maassluis en Voedselbank Westland aangenaam verrast door Rabobank Westland. De bank heeft namelijk besloten het sponsorschap van het Varend Corso te delen met een goed doel en dat zijn de twee voedselbanken geworden. Vooral Voedselbank Maassluis heeft een grote behoefte aan groente en fruit, maar beide kunnen altijd aanlevering van lang houdbare voedingsmiddelen gebruiken. De Rabobank zal alle communicatie rondom het Varend Corso gaan inzetten om de problematiek van de voedsel-

banken onder de aandacht te brengen. En dat is nodig, want het aantal cliënten dat aan moet kloppen is nog steeds groeiende. Daarnaast zal de boot waarmee de bank deelneemt aan het Corso ook in het teken staan van voedsel. Dit komt tot uiting door de aankleding met onder andere groente en fruit én Ekko de Eekhoorn die een rol speelt op de boot. Deze eekhoorn heeft bij de Rabobank jarenlang symbool gestaan voor jeugd- en schoolsparen. De eekhoorn staat ook bekend om het verzamelen van voedsel, wat weer een belangrijk item is voor de voedselbanken.

Voedselbanken zijn afhankelijk van giften en vrijwilligers.

Foto: Thierry Schut


Het Hele Westland 4 juni 2014

Pagina 12

laat je verrassen en verwennen door onze leveranciers bij makro wateringen

leveranciersdag

vrijdag 6 juni van 12 tot 16 uur

verdubbel jezelf met doubleme 3d

Functie-omschrijving Afgestudeerd of een leuke bijbaan naast je commerciële studie? Wij zoeken voor onze Nissan vestiging in Wateringen een jonge enthousiaste collega welke het verkoopvak wilt leren. Enkele werkzaamheden: - Verkoop van nieuwe en gebruikte auto’s;- Luisteren naar de wensen van de klant en creëren van verkoopmogelijkheden; - Zorgdragen voor een representatieve uitstraling van de showroom; - Opstellen van offertes en verkoopovereenkomsten; - Klanten uitleg geven over de modellen; - Klanten uitleg geven bij proefrijden.

diverse leveranciers komen naar makro wateringen toe om hun artikelen bij onze klanten te promoten. wij nodigen u hierbij van harte uit om daarvan mee te genieten! er valt van alles te beleven, te zien en te proeven.

Een replica van jezelf! Laat je inscannen bij Doubleme 3D en verdubbel jezelf! Het resultaat is een 3D geprint beeldje van jezelf van 17 cm hoog. Speciale Makro prijs!

de nieuwe smaaksensatie van lays

Junior verkoopadviseur Nissan (M/V)

Soort contract Parttime, 16 - 24 uur

Functie-eisen - Kennis van auto's - Je bent in het bezit van een IVA-A diploma, of volgt een commerciële opleiding - Je beschikt over een MBO werk- en denkniveau - Je bent in bezit van rijbewijs B - Je vindt het leuk om klanten te adviseren Arbeidsvoorwaarden In overleg.

Bedrijfsprofiel Zeeuw & Zeeuw is de Nissan dealer voor de regio Delft, Den Haag, het Westland en Zoetermeer. Onze activiteiten verrichten wij uit twee schitterende panden op zichtlocaties in Wateringen en Zoetermeer.Tevens hebben wij op beide vestigingen een ruim aanbod in occasions van alle merken en meerdere bouwjaren.

ook kunt u kennismaken met o.a.

Je sollicitatie kun je richten aan dhr. P. Dekkers via e-mail: info@zeeuwenzeeuw.nl Wateringen

automatisch inparkeren of elektrisch rijden?

‘s-Gravenzandseweg 14 2291 PE Wateringen T 0174 - 63 80 60 W www.zeeuwenzeeuw.nl

Probeer het zelf! Win een weekend een Nissan Qashqai

maak kennis met de stylus pen van bic

Dé specialist in elektrisch vervoer tot 45 km/u wenst u prettige feestdagen en een gelukkig 2014!

Scootmobielen - E-bikes - E-cars - E-scooters

partner voor ondernemend nederland

www.mangomobility.nl • 0800 40 44 550

makro wateringen, hoefsmid 10, 2292 jj wateringen - www.makro.nl/public/wateringen

Als het over verzekeringen gaat, wilt u toch ook geen half werk? Als ondernemer heeft u al genoeg aan uw hoofd. Laat staan dat u ook nog eens omkijken heeft

s i t a Gr

INLOOPSPREEKUUR ARBEIDSRECHT 13 & 14 juni 2014

KOM ZONDER AFSPRAAK NAAR DE INLOOPDAGEN VAN VOGELAAR BOSCH SPIJER ADVOCATEN IN ÉÉN VAN ONZE TWEE WESTLANDSE KANTOREN EN LAAT U, ALS WERKNEMER OF WERKGEVER, GRATIS EN VRIJBLIJVEND INFORMEREN OVER ARBEIDSRECHT.

naar alle verzekeringen die je er tegenwoordig als bedrijf op na moet houden. Daarom is verzekeringsadvies voor bedrijven niet iets dat we er bij Hemelraad & Keijzer ‘even’ bij doen. Zeker bij het midden- en kleinbedrijf vraagt verzekeren nogal wat kennis. Bij Hemelraad & Keijzer kunt u rekenen op een begrijpelijk advies. In heldere taal. En met transparante voorwaarden. Zo werkt het bij Hemelraad & Keijzer.

Ook voor alle bankzaken kunt u bij ons terecht!

INLOOPTIJDEN: vrijdag 13 juni 08.30 - 19.00 uur zaterdag 14 juni 10.00 - 14.00 uur Onze gespecialiseerde advocaten staan voor u klaar.

BEZOEKADRES HOOFDSTRAAT 86 2678 CM DE LIER POSTADRES

Oudelandstraat 1 2691 CB ’s-Gravenzande

Dijkweg 125a 2675 AC Honselersdijk

POSTBUS 154 2678 ZK DE LIER T 0174 526767 INFO@HEMELRAADENKEIJZER.NL WWW.HEMELRAADENKEIJZER.NL

Voor meer informatie, kijk op www.vbsadvocaten.nl


Het Hele Westland 4 juni 2014

START VERKOOP

Pagina 13

Parckzight te Honselersdijk 8 royale 2-onder-1 kapwoningen

• achtertuin gelegen aan vaarwater • gelegen in kindvriendelijke nieuwbouwwijk • gebruiksoppervlakte 140 tot 145 m2 KOOPSOm VAnAf € 309.500,- V.O.n.

OPEn HUiS 7 jUni

tussen 11.00 -13.00 uur bezoekadres: wilhelminaplein 2 te naaldwijk

w w w. B O U H U i S E n . n l OPEn HUiS de Hoogheyd te naaldwijk 7 juni tussen 11.00 - 13.00 uur bezoekadres: verkoop informatiecentrum, Prof. Holwerdalaan te naaldwijk

verkoop gestart

verkoop gestart

8 2-onder-1 kapwoningen met garage TyPE ARiAnE En AlExiA • • • • •

KOOPSOm VAnAf € 395.000,- V.O.n.

parkeren op eigen terrein, vanaf circa 153 m2 gebruiksoppervlakte, vanaf circa 275 m2 kaveloppervlakte, tuin op het Zuiden, luxe sanitair

T. 0174 61 55 44

14 royale 2-onder-1 kapwoningen TyPE mARgRiET • • • • •

KOOPSOm VAnAf € 345.000,- V.O.n.

parkeren op eigen terrein, circa 161 m2 gebruiksoppervlakte, vanaf circa 210 m2 kaveloppervlakte, tuin op het Zuid westen, luxe sanitair

T. 0174 22 50 55

T. 0174 29 46 52

dE EnERgiEKE OnTwiKKElAAR


Het Hele Westland 4 juni 2014

Pagina 14

WestlandTheater De Naald ZA 04 OKT

DI 10 JuN

ZO 12 OKT

THE OTHER WOMaN

THEATER WOENSDAG 4 JUNI Winnende voorstelling Rabo Talenten Concours 13-14 ‘Bankzitten’ door Eva Crutzen. Door het publiek dit seizoen als beste voorstelling in het Concours gewaardeerd. Op 4 juni neemt ze haar prijs in ontvangst en speelt ze haar winnende voorstelling nogmaals, ditmaal in de grote zaal. Toegang € 7,50 incl. consumptie. Cabaret, grote zaal, 20.15 uur. DINSDAG 10 JUNI Rondje Doe Maar - een theaterervaring. Meezingen verplicht, Flauwvallen verboden! Met o.a. Kees Toets en Leo Sienot. Theaterconcert, 20.15 uur, grote zaal Let op: deze avond worden opnames gemaakt voor een promovideo. Toegang € 2,50 ZATERDAG 21 & ZONDAG 22 JUNI Dance Expression Cultuur uit eigen regio VRIJDAG 27 T/M ZONDAG 29 JUN Balletschool Papillon Cultuur uit eigen regio ZATERDAG 21 & ZONDAG 22 JUNI Dance Expression ‘Show 2014’ Cultuur uit eigen regio VRIJDAG 27 T/M ZONDAG 29 JUNI Balletschool Papillon ‘Dansshow’ Cultuur uit eigen regio ZATERDAG 5 & ZONDAG 6 JULI Dance Innovation ‘Het Stadsmysterie’ Cultuur uit eigen regio VRIJDAG 11 JULI Floracollege musicalklas ‘Het Geheim van Spinnensteyn’ Cultuur uit eigen regio

BIOSCOOP The Other Woman 4, 5, 6, 7, 11 juni 20.15 uur

BACK TO THE ‘80’S MET ‘RONDJE DOE MAAR’

MEEZINGEN VERPlICHT, FlAuWVAllEN VERBODEN! Zoals de meeste topbands bestaat er ook rond ‘Doe Maar’ een tribute band: ‘Rondje Doe Maar’. De band speelt volgens critici het repertoire , waaronder ‘Is dit alles’, ‘Belle Helene’, ‘32 jaar’, ‘De bom’ en de vele andere hits, zo dicht bij het oorspronkelijke geluid, dat een deel van het publiek meent naar CD’te luisteren. De tribute band ‘Rondje Doe Maar’, met o.a. de Westlandse zanger en toetsenist Kees Toets (Kees van der Zijden), komt dinsdag 10 juni naar De Naald, waar tijdens het concert de trailer wordt opgenomen voor de volgende theatertour. De vijf zangers/ musici van ‘Rondje Doe Maar’ beloven je niet alleen de sfeer van de jaren ‘80 te laten herbeleven, maar ook te zorgen ook voor muzikale verrassingen, nieuwe bewerkingen en andere uitspattingen. Met sfeerimpressies

op grote schermen wordt het concert een complete theaterervaring, waarbij veel interactie is met het publiek is. ‘Rondje Doe Maar’: een theaterbeleving – Meezingen verplicht, Flauwvallen verboden! Opnames ‘Rondje Doe Maar’ bestaat uit muzikanten die in tal van bands en acts hun sporen hebben verdiend, zoals in Kane en De Vrienden van Amstel Live band. De leden van Rondje Doe Maar hebben als missie om zowel de fans van vroeger te bekoren, als te enthousiasmeren van een nieuwe generatie voor de legendarische klanken van een van de grootste Nederlandstalige bands uit de geschiedenis. Het kan zijn dat de bezoekers gefilmd worden. Als tegenprestatie wordt de toegangsprijs laag gehouden: € 2,50 is, inclusief een consumptie. Let op: Meezingen is verplicht, flauwvallen verboden.

DO 02 OKT

VOORuITBlIK OP HET NIEuWE SEIZOEN

VOORuITBlIK OP HET NIEuWE SEIZOEN

CABARETIER OP SNIJTAFEl ONDER ‘N VERGROOTGlAS

‘4BEAT’ KOMT uIT DE STAllEN VAN luCAS VAN MERWIJK

MARC-MARIE HuIJBREGTS lIGT ER FlORISSANT BIJ

FAMIlIECONCERT: ‘DE KRACHT VAN DE TROMMElS’

“Marc-Marie Huijbregts flikt het hem weer: een prachtige, kwetsbare voorstelling maken die, bijna zonder dat je het door hebt, aan je ziel knaagt”. Dat schrijft Trouw over ‘Florissant’, de nieuwe cabaretsolo van de Tilburger. Ook Dagblad van het Noorden is enthousiast: “Qua stijl zijn er niet zoveel entertainers als Marc-Marie Huijbregts, die quasi-improvisatie met meesterschap hanteert in het ondergraven van eigen stellingen”.

‘De trommel is de moeder van alle instrumenten’ en daarmee de oorsprong van de muziek’. Wie aan muziekeducatie doet, opent vaak met bovenstaande zin de eerste les en vertelt daar bij dat met name trommels en ritmes al duizenden jaren een bevrijdende en verbindende werking wordt uitgeoefend in het creëren van een saamhorigheidsgevoel tussen mensen.

Het Noordelijk dagblad vervolgt: “Chaotische zinnetjes maakt hij meestal niet af, zich bewust van het komische gevolg van het gebrek aan logica. Maar hij kan keihard, cynisch uithalen. Zijn verhalen ritselt hij uit de losse mouw. Het is een grillige combinatie van automatisme en vakmanschap die zijn contact met de zaal garandeert, terwijl hij intussen zijn zelfportret opricht”. ‘Florissant’ is een zelfportret; de cabaretier ligt op een snijtafel, met een vergrootglas in de hand. Gezien de titel van het programma is Huijbregts niet ontevreden over de (zelf-) analyse.

Percussionist Lucas van Merwijk, de man achter talloze concerten en projecten, heeft vier jonge percussionisten – onder de naam 4Beat - de wereld in gestuurd om het jeugdige publiek kennis te laten maken met trommels en ritmes uit de hele wereld. Drums en percussie uit Afrika, Azië en Latijns Amerika worden gecombineerd met de urban scratch sounds van de DJ, met jongleren op de ritmes, met body percussie, met mystieke oriëntaalse percussie, met zang en dans. Onder de vier jonge percussionisten bevindt zich Gianna Tam, de dochter van Lucas van Merwijk. DJ van de show is Broky B.

VR & ZA

DO 12 JuN

19 & 20 SEP

Nieuwe Helden 12 juni 20.15 uur Verkoop NIET via De Naald, maar via We Want Cinema Tinkerbell en de Piraten (2D) 4 juni 16.00 uur Rio 2 (3D) 4 juni 13.30 uur Toen Was Geluk Heel Gewoon 5 juni 20.15 uur

VOORuITBlIK OP HET NIEuWE SEIZOEN

TOP film Grace of Monaco dinsdag 17 juni om 14.00 uur. Toegang € 6,75 inclusief kopje koffie of thee vooraf. Grace of Monaco vertelt het wereldberoemde verhaal van Hollywood actrice Grace Kelly, gespeeld door Oscar winnares Nicole Kidman, die door haar huwelijk met Prins Reinier de derde (Tim Roth) Prinses van Monaco werd.

VElDHuIS & KEMPER OP FIlOSOFISCHE TOER

EéNMAlIGE FIlMVOORSTEllING IN BIOSCOOP DE NAAlD

OOK IN ‘OF DE GlADIOlEN’ ZIJN DE HEREN HET NIET EENS

‘NIEuWE HElDEN’, ZOEKTOCHT NAAR HET NIEuWE WIElRENNEN

“Er zijn van die momenten in ieders leven dat het er even op aankomt. Dat het alles of niets is, nu of nooit. Momenten van de dood… of de gladiolen”. Deze scherpe analyse is afkomstig van het cabaretduo Veldhuis & Kemper, dat er een programma omheen bouwde. Volgens het duo bevat elke dag wel zo’n moment om te besluiten eens een keer een lekkere, frisse wind door je leven te jagen..

Na ‘De Tour van Bauke’ is Nederland een nieuwe wielerdocumentaire rijker: ‘Nieuwe Helden/In het Hart van de Tour’ van de gevierde regisseur Dirk Jan Roeleven. De beelden werden vorige zomer geschoten tijdens de zeer bewogen ritten van de Nederlandse ploeg Argos, nu Giant-Shimano, in de Tour de France.

Ook na afloop van een film kunt u in onze foyer terecht voor een gezellige nazit waarbij onze bar geopend is. Voor meer informatie en filmdata zie www.westlandtheater.nl Wijzigingen voorbehouden

VOORuITBlIK OP HET NIEuWE SEIZOEN JOKE BRuIJS EN GERARD COx IN KluCHT DER KluCHTEN

‘AllES WENT, BEHAlVE EEN VENT’ Joke Bruijs en Gerard Cox mogen gerust een gouden komediekoppel worden genoemd. Nadat de laatste aflevering van de tv-serie ‘Toen was Geluk heel gewoon’ op de harde schijf stond, besloten ze samen in een reisvoorstelling door het land te trekken. Op geheel eigen wijze geven deze twee komieken gestalte aan een kluchtig verhaal over ‘houden van’, lang samen zijn, ouder worden, ingesleten gewoontes en de ontsnapping daaraan. De titel is geïnspireerd op de gelijknamige columnbundel van Yvonne Kroonenberg. Het verhaal van een ouder echtpaar. Zij besluit kunstgeschiedenis te gaan studeren en hij begrijpt helemaal niets van haar en al helemaal niks van kunstgeschiedenis. Desondanks besluiten ze een studiereis naar Rome te ondernemen.

Vreemde dingen Scriptschrijver Dick van den Heuvel bewerkte en schreef geïnspireerd door de gelijknamige openhartige, succesvolle columnbundel van Yvonne Kroonenberg - een hilarisch verhaal over een maatschappelijk geslaagde man en een vrouw op leeftijd. Ze zijn in de herfst van hun huwelijk en leven beland. Tja,u weet: in kluchten gebeuren dan de vreemdste dingen, mits je nog gezond, fit en financieel onafhankelijk bent. En dat zijn ze, hebben bovendien een goede band met hun kind, twee draken van kleinkinderen en een leuk huis. Wat wil je nog meer? ‘Niets’, antwoordt hij. En intussen maar klagen over politiek, voetbal, computers, de auto van de buren ie altijd voor zijn raam staat. Floor Maas neemt de regie op zich van de voorstelling, die geen andere pretenties heeft dat u onbedaarlijk te laten lachen om de capriolen van Bruijs & Cox.

WestlandTheater De Naald Stokdijkkade 3 2671 GW Naaldwijk

Openingstijden kassa di t/m zo 12.00-16.00 uur en drie kwartier voor aanvang van elke theater - en filmvoorstelling

Even zo filosofisch is de vraag ‘Wat doe je als je er achter komt dat je opeens nog alle tijd hebt voor de fouten die je altijd nog eens wilde maken’? Veldhuis & Kemper staan op dat punt in hun nieuwe cabaretprogramma, want ze zijn het echt nergens in het script over eens. Nou ja, da’s licht overdreven, want over één ding zijn ze het wel degelijk eens; zelfs als je het fout doet, doe dat foute dan goed!

Roeleven, bekend van sport- en culturele documentaires, waaronder ‘Andere tijden Sport’ en ‘Het uur van de Wolf’, ging - na alle schandaalverhalen van dopingzondaars als Lance Armstrong en Jan Ullrich - op zoek naar nieuwe wielerhelden. Hoewel Argos meer heroïsche momenten beleefde dan vooraf gedacht, kreeg de documentaire na één valpartij pas echt allure. Roeleven in DWDD: “Die valpartij kwam de film natuurlijk ongelooflijk goed uit.” De Volkskrant over de film: Het antidoping- verhaal zit de film eigenlijk alleen maar in de weg. De zoektocht naar ‘het nieuwe wielrennen’, ‘100 procent antidoping’, is eigenlijk een doodlopende weg”.

TOP FILM GRaCE OF MONaCO DINSDaG 17 juNI OM 14.00 uuR

ONlINE KAARTEN RESERVEREN KAN 24 uuR PER DAG

Reserveren 0174 - 636 900 Overig 0174 - 636 909 www.westlandtheater.nl

COlOFON

Samenstelling: WestlandTheater De Naald Redactie: Take One Tekst & Beeld, Louis Bruijnzeels


Het Hele Westland 4 juni 2014

UIT & CULTUUR Cultuuragenda

Pagina 15

in het H ele westland

Westlandse theaterclubs presenteren zich

Zes avonden festival ‘Onder de Hoge Bomen’ Deze agenda wordt gemaakt in samenwerking met Westland Cultuurweb.

Theaterfestival Onder de Hoge Bomen Donderdag 5 t/m zaterdag 7 juni en donderdag 12 t/m zaterdag 14 juni in Naaldwijk 20.00 uur Zie voor meer informatie www.wtc-theaterfestival.nl

UITGELICHT: Expositie Kunsthuis 18 duo Verhagen-Verhagen en Marlie Ouwerling T/m zondag 29 juni in Kunsthuis 18 in Naaldwijk 13.30 - 16.30 uur Het duo Wim Verhagen en Piet Verhagen, broers uit ‘s Gravenzande, exposeren met natuur- en stadsfotografie en schilderijen. Marlie Ouwerling, uit Kwintsheul, toont acryl-schilderingen in de Greenport People Room For Young Artists. Zie voor meer informatie www.kunsthuis18.nl

Concert 4Fun Vrijdag 6 juni in WestlandTheater De Naald Naaldwijk 20.00 uur Zie voor meer informatie www. koor4fun.nl

Blues aan Zee met Dave Chavez Zaterdag 14 juni in de Noviteit Monster 21.30 - 00:30 uur Zie voor meer informatie www.bluesaanzee.nl

UITGELICHT: Expositie fotokunst Petra van Mil met Proeverij Zondag 15 juni in De Smaakwinckel in Naaldwijk 15.00 uur Expositie Petra van Mil in Galerie Tess-keramiek in Naaldwijk. Petra exposeert fotokunst gemaakt tijdens reizen door Egypte en Peru. De puurheid en aardse kleuren, het lijnenspel en de bijzondere composities, de schaduw en het licht wat zij weet te vangen, kenmerken haar stijl en deze expositie. Tevens wordt er deze zondag een “Proeverij” georganiseerd met medewerking van De Smaakwinckel in Naaldwijk. Wegens groot succes is er ook nogmaals een optreden met muziek met Arnout, Petra en Tessa e.a. Zie voor meer informatie www.arte-p.nl

Deze en volgende week (5, 6 en 7 juni en 12, 13 en 14 juni) presenteren zich 8 Westlandse theaterclubs en het muzikaal cabaretduo ‘Zij & Ik’ binnen een nieuw cultureel initiatief: ‘Theaterfestival Onder de Hoge Bomen’, genoemd naar de 3 minitheaters die om het sportcomplex Hoge Bomen zijn gelegen. Let u op: per auto zijn de theatertjes uitsluitend via de Galgeweg te bereiken. door Louis Bruijnzeels Het gaat om de speelruimtes ‘De Speld’ (van Rokagemto, De Plankeniers en ‘sGravenspel) en ‘De Zolder’, de speelen repetitieruimte van Epicentrum Toneel. Beide zijn aan de Hoogwerf gelegen. De fondsen ‘Loswal De Bonnen’ en Fonds Westland steunen het festival financieel, evenals de gemeente Westland. Mede daardoor kon de prijs per avond (3 voorstellingen) op slechts € 15,- p/p, inclusief een kopje koffie, worden vastgesteld.

Tweemaal St. Jan Baptist ‘93 Toneelvereniging St. Jan Baptist ‘93 heeft ‘Zo Herkenbaar’; ingestudeerd, komische anekdotes uit het leven van twee vrouwen en ‘n man, geschreven en geregisseerd door Corrie van Heiningen. Het drietal blikt terug op voorvallen uit hun huwelijk, ouderschap en alle spanningen die dit met zich meebrengt. “Leedvermaak om van te genieten”, meldt de club. Toneelgroep St. Jan Baptist ‘93 JONG bestaat uit - de naam is helder - de jonge garde die aan de club is verbonden. Die speelt ‘Sneeuwwitje en de 7 Dwergen’ van Jules Deelder. De bewerking/en vertaling zijn van Ellen Rexwinkel, die ook regisseert. Rexwinkel legt de vraag neer “Moeten dromen dromen blijven, of moet je proberen je dromen waar te maken?”

De Plankeniers/Rokagemto Toneelvereniging De Plankeniers uit Naaldwijk speelt ‘Wegens omstandigheden’, een tragikomedie van Magne van den Berg, met Mandy van Winden in de regie. De Plankeniers laat weten: “Het is een tekst voor een vader en een dochter over het verlies van de moeder en het rouwproces dat voor het tweetal

verschillend is. De spelers zijn Wim en Hanneke van Baalen, ook in werkelijkheid vader en dochter.” Over het script zegt de club “Die bestaat uit haperende telefoongesprekken die vader en dochter na de dood zijn partner/haar moeder voeren.” Toneelvereniging Rokagemto speelt de tragikomedie: ‘De Koningin’ van Cocky van Bokhoven, geregisseerd door Corrie van Heiningen. Twee zussen op leeftijd zijn totaal verschillend in hun opvattingen en meningen. Sociaal zijn ze afhankelijk van elkaars gezelschap. Eén van hun jaarlijkse uitjes is naar Den Haag, waar ze op Prinsjesdag langs de route zitten die de Gouden Koets aflegt. En mooie dag om oud zeer op te rakelen. Elly van der Lely en Els van der Valk spelen de zussen.

Koperen Kees/Buitengewoon Zeventien cursisten van de talentklas van Theaterschool Koperen Kees - aangevuld met de senioren Nicole Daniëls en Roy Reichel - voeren ‘Onbedoeld Verlangen’ uit, op basis van een tekst van Dennis Koopman en gebaseerd op een waar gebeurd verhaal. Korte inhoud: Moeder Ria komt drie jaar na de dood van haar man Arie met een verrassing. De hele familie is uitgenodigd om te proosten op ‘een nieuw leven’. Regie; Paul Sekreve. Theatergroep Buitengewoon speelt ‘Casanova’, een stuk vol humor en muziek. Zoals bekend, bestaat Theatergroep Buitengewoon uit verstandelijk gehandicapten. De groep laat weten: “Casanova: wie kent deze charmeur, charlatan, vrouwenversierder, bedrieger en oplichter niet? In de bewerking van Buitengewoon volgen we Casanova in een aantal van zijn avonturen. Er komt een moment waarop een aantal vrouwen erachter komt met dezelfde man te verkeren. Dat pikken zij niet en zij bedenken een list. ‘Buitengewoon’ - onderdeel van Koperen Kees - wordt aangevuld met Kayleigh Mutsaers en Francisca Bouwmeester. Els Hoonhout en Nicole Daniëls regisseren.

Vrij Theater Westland/’s-Gravenspel Vrij Theater Westland speelt ‘Tot de Dood ons scheidt’, geschreven door Edwin Woons en Gonnie Klerq. Korte inhoud: Wat gebeurt er na de dood

Eindpresentaties Koperen Kees

Cultureel Festival tijdens Westland 10 jaar

Bekijk de volledige cultuuragenda op www.westlandcultuurweb.nl. Uw evenement ook in deze agenda? Stuur een e-mail naar info@westlandcultuurweb.nl.

Op donderdagavond 12 juni is in de Hervormde Gemeente in Poeldijk een Avond van Gebed voor vervolgde christenen in naam van de Open Doors organisatie. Tijdens deze avond staan onder meer christenen uit Egypte, Syrië, Eritrea en Noord-Korea centraal. De aanvang is 20.00 uur, Fonteinstraat 6. Open Doors is een organisatie die zich wereldwijd inzet voor vervolgde christenen. Dit doet zij door het verspreiden van bijbels en christelijke lectuur, het geven van trainingen aan christenen en het bieden van praktische hulpverlening. Kijk voor meer informatie op www.opendoors.nl/gebed.

Bass goes Boom bij Oikos Het nieuwe concept Bass goes Boom gaat zaterdag 7 juni van start. Dit feest staat in het teken van hardstyle muziek. Deze avond zorgen Vinzo, Livors, Producer-Dj Thilo en The Federaliez voor de dikste hardstyle beats. Tickets zijn verkrijgbaar via https://shop.ticketscript.com/channel/web2/start-order/rid/ LU6L2YYW/language/nl, Oikos Wateringen en Ravage by Tess in Wateringen. Meer info check www.jsoikos.nl of wordt vrienden met Oikoswateringen op Facebook. Oikos is aan de Harry Hoekstraat 86 te Wateringen.

van twee geliefden? De schrijvers van deze bijzondere eenakter hebben hun fantasie alle ruimte gegeven. Het publiek volgt Hilde en Emiel op hun eerste stappen in het dodenrijk. ‘Tot de Dood ons scheidt’ wordt gespeeld door Els van der Valk en Nico Meijer. Met Henk Stremmelaar als regisseur. Toneel­vereniging ‘s-Gravenspel speelt, eveneens in een regie van Henk Stremmelaar, de voor dit festival geschreven korte tragikomedie ‘Een Tjechoff’, die zich in het heden afspeelt. Drie zussen speelden als amateurs ooit de titelrollen in het gelijknamige toneelstuk van Tjechoff. Ze zijn nog steeds in de ban van die ervaring als ze zich jaren la-

Tijdens de eindpresentaties laten de leerlingen van Koperen Kees zien wat zij geleerd hebben. Foto: PR Vanaf woensdag 28 mei tot en met donderdag 19 juni zijn er weer eindpresentaties in het Dario Fo theater door leerlingen van theaterschool Koperen Kees. Tijdens de eindpresentaties laten leerlingen van 7 tot 22 jaar aan familie en vrienden zien wat zij hebben gedaan en geleerd. Het bezoek aan deze eindpresentaties is gratis en voor iedereen toegankelijk. Op de website www. koperenkees.nl staat een schema met alle groepen, leeftijden en data van de eindpresentaties.

Wie wil komen kijken moet kaarten reserveren, want er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar in het theater. Dit kan per mail via info@koperenkees.nl of telefonisch via 0174 – 244455 onder vermelding van je naam en de groep(en)/eindpresentatie(s) die je wilt bezoeken.Voor wie meer wil weten over Koperen Kees is op woensdag 2 juli van 14.00 tot 16.00 uur een open dag. Het Dario Fo theater is te vinden aan de Voorstraat 88 in ­Poeldijk.

70-jarige herdenking D-Day Museum Fort 1881 Hoek van Holland organiseert dit jaar in het kader van de 70-jarige herdenking van D-day een speciaal programma op vrijdag 6 juni. Gedurende de dag kunt u een lezing bijwonen en zal er een documentaire worden getoond over de Atlantikwall en een over de gevechten rond Hoek van Holland tijdens de meidagen van 1940. In de lezing zal worden stilgestaan bij de landing van de geallieerden in Normandië, maar ook bij de geallieerde operaties die daarop volgden en bij hebben gedragen aan de bevrijding van Nederland. Verder wordt er aandacht besteed aan de Atlantikwall, de betekenis daarvan en de rol van de aanwezige

overblijfselen van de verdediginglinie, die nu als cultureel militair erfgoed worden beschouwd. De lezing vindt plaats in de oude Duitse bakkerij in het fort, waar vanuit tijdens de Tweede Wereldoorlog werd voorzien in de broodbehoefte van het Duitse leger in deze regio. Fort 1881 Hoek van Holland is gelegen aan de Stationsweg 82 te Hoek van Holland. Op vrijdag 6 juni is het fort geopend van 10.00 tot 17.00 uur. De lezingen zijn om 11.00 uur, 13.00 uur en 15.00 uur in de Duitse bakkerij van Fort 1881 (tijden onder voorbehoud). Voor het bijwonen van een lezing kunt u zich op de dag zelf inschrijven bij de balie. Toegangsprijs museum (inclusief rondleiding en bijwonen lezing/documentaires): € 6,50 p.p.

ter voor een reünie van de betrokken toneelvereniging opmaken.

‘Zij en Ik’ Het muzikaal cabaretduo ‘Zij en Ik’ heeft onder meer tot doel ongemakkelijkheden bespreekbaar maken. “Wij helpen taboes de wereld uit en leren ons publiek iets positiever naar het leven te kijken. Waarom zou je te lang stil staan bij meningen van anderen? Waarom zou je tijd steken in bepaalde vraagstukken, terwijl wij je het antwoord zo kunnen vertellen?! ‘Zij en Ik’ is de oplossing voor al uw vragen, problemen en ander geklaag”, aldus de performers Eva Opperman en Carlie Spruijt.

Cultuurpuntwestland.nl wordt westlandcultuurweb.nl Op 1 juli zal de website www.cultuurpuntwestland.nl, die beheerd wordt door Bibliotheek Westland, overgenomen worden door de nieuwe website www.westlandcultuurweb.nl. De site www.cultuurpuntwestland.nl gaat vanaf die datum ‘uit de lucht’. Culturele organisaties en cultureel ondernemers die actief zijn in Westland kunnen zich sinds enige tijd zichtbaar maken op de website van Westland Cultuurweb. Zo is het mogelijk om een eigen organisatiepagina aan te maken en agendaitems (publieksevenementen) aan te maken die worden gepubliceerd op de website. Agenda-items worden hierna meegenomen in de culturele agenda

Vrijdagavond 20 juni en zaterdag 21 juni op terrein Zandheullaan Honselersdijk Vrijdag 18:00 - 01:00 Zaterdag 11.00 - 17.00 uur Zie voor meer informatie en het programma www. westlandcultuurweb.nl

Gebedsavond vervolgde christenen

Voor initiatieven als ‘Onder de hoge Bomen’ grijpen de deelnemende verenigingen niet meer naar het geijkte plattelandsrepertoire. Maar de ontwikkelingen gaan langzaam; nog altijd zweert de helft van de Westlandse verenigingen bij ‘wat ooit was’ en doet niet mee aan festivals. Foto: Archief WFFB

die wordt gepubliceerd in de tweewekelijkse digitale nieuwsbrief en in de evementenladders die elke week worden gepubliceerd in Groot Westland en Het Hele Westland. Hiermee neemt Westland Cultuurweb dus het opstellen van de evenementenladder over die door Cultuurpuntwestland eind mei (agenda van juni) voor het laatst digitaal wordt gepubliceerd. Om te stroomlijnen dat agenda-items die vanaf juli plaatsvinden tijdig bij Westland Cultuurweb worden aangemeld, zal Cultuurpuntwestland per 1 juni het aanmeldformulier op de website sluiten en bezoekers doorlinken naar www.westlandcultuurweb.nl.

ALS Blues helpt 2014 Op zondag 29 juni spelen maar liefst 10 bluesbands in de Noviteit in Monster. Geheel belangeloos met het gezamenlijke doel om zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek tegen de spieren zenuwziekte ALS. Initiatiefnemer is de in Maassluis geboren en zelf ALS patiënt Jan van Hemert. De optredende bands, die verdeeld over vier zalen optreden, behoren tot de top van de Nederlandse blues. Zoals de Juke Joints, Ralph de Jongh, The John F. Klaver Band en The Veldman Brothers. Naast dit muzikale geweld zal er nog veel meer te genieten zijn in de

Noviteit in Monster. Workshops, verkoop van diverse muziekgerelateerde artikelen, kunstenaars etc. Een geweldige gelegenheid om plezier en noodzaak te combineren. Beleef een geweldige middag en steun het onderzoek tegen deze afschuwelijke ziekte. Voor kaartjes en nog veel meer informatie kunt u terecht op de website: www.ALSblueshelpt.nl. Daar ziet u ook een overzicht van alle activiteiten, waarvan er nog een aantal in voorbereiding zijn. De kosten van de organisatie van dit evenement is exact € 0,-. Alle partijen doen belangeloos mee.

Speeldata Donderdag 5 juni om 20.00, 21.00 en 22:00 uur: St. Jan Baptist ‘93 JONG, Thea­tergroep Buitengewoon en Rokagemto. Vrijdag 6 juni om 20.00, 21.00 en 22.00 uur: Stichting Vrij Theater Westland, Theaterschool Koperen Kees en St. Jan Baptist ‘93. Zaterdag 7 juni om 20.00, 21.00 en 22.00 uur: Zij en ik, De Plankeniers en ‘s-Gravenspel.

Tweede week Donderdag 12 juni om 20:00, 21:00 en 22:00 uur: Zij en Ik, De Plankeniers en Rokagemto. Vrijdag 13 juni om 20.00, 21.00 en 22.00 uur: Stichting Vrij Theater Westland, Theaterschool Koperen

Kees en St. Jan Baptist ‘93. zaterdag 14 juni om 20.00, 21.00 en 22.00 uur: St. Jan Baptist ‘93 JONG, Theatergroep Buitengewoon en ‘s-Gravenspel.

Kaartverkoop Een avondvullend avondprogramma bestaat, zoals gezegd, uit: 3 korte thea­ tervoorstellingen en wordt aangevuld met tussenacts Kaarten bestellen kan via telefoonnummer 06-30125205 en door middel van een mailtje naar: info@wtc-theaterfestival.nl. Meer info? Zie www.wtc-theaterfestival.nl en via de deelnemende verenigingen.

(advertorial)

Antaris en Maril Experience Weekend bij Poelgeest Het komend Pinksterweekend organiseert Jachthaven Poelgeest uit Oegstgeest weer een Antaris en Maril Experience Weekend. Tijdens dit weekend is het mogelijk eens vrijblijvend kennis te maken met de sloepen en tenders van de Friese sloepenbouwer. Als één van de weinige werven bouwt deze werf de boten nog geheel in Nederland. Het merk Antaris staat al jaren bekend om het zeer eigenzinnige design gecombineerd met zeer gebruiksvriendelijke eigenschappen. Met de vorig jaar geïntroduceerde Sixty6 is er wederom

een succesnummer op het water verschenen. Een andere vaste waarde op de sloepenmarkt zijn de sloepen van Maril. Net als Antaris worden deze geheel in eigen land geproduceerd en voldoen aan de hoogste kwaliteitseisen. Waar Antaris zich richt op de nieuwe trendy modellen zijn de sloepen van Maril klassiek van vormgeving. De vloot ligt klaar op zaterdag en beide Pinksterdagen van 11.00 tot 17.00 uur bij Jachthaven Poelgeest aan de Hugo de Vrieslaan 1 in Oegstgeest. Meer informatie vindt u ook op www.poelgeest.nl.

Feestelijk weekend in Wateringen Afgelopen weekend zat de sfeer er weer goed in in het centrum van Wateringen. Mede door het heerlijke weer, liep al snel het dorp vol. Vrijdag om drie uur ging het feest van start met de streekmarkt. Diverse ambachtslieden vertoonden op het Vliethof en het Plein hun kunsten. De kinderen konden zich onder andere vermaken in de zweefmolen, op het knutselterras, in de draaimolen en op het springkussen. Bij het podium kon men genieten van verschillende muziekstijlen; van smartlappen tot rock. Zaterdag ging om tien uur de jaarlijkse braderie weer van start.

Het centrum stond vol met kraampjes vol leuke hebbedingen, kleding, sieraden, speelgoed en etenswaar. Deze dag was er niet alleen muziek te horen vanaf het podium, maar kon men ook genieten van leuke dansshows en een fantastische kindershow. Tot in de kleine uurtjes ging het feest door met als klap op de vuurpijl een optreden van de Vrienden van Scrumpy. Dit feestweekend is mede mogelijk gemaakt door de Wateringse Ondernemers Vereniging en verschillende sponsors. Voor informatie en foto’s; www. ikwinkelinwateringen.nl.

Grace of Monaco laatste TOPfilm Dinsdag 17 juni staat de laatste TOPfilm van het seizoen op het programma in WestlandTheater De Naald. Dit keer de gloednieuwe film Grace of Monaco, die op 5 juni in première gaat in de Nederlandse bioscopen en twee weken later al eenmalig op het witte doek van De Naald te bewonderen is. Na de lezing van het scenario distantieerde de Koninklijke familie van Monaco zich van de speelfilm. Het verhaal is aangrijpend

en laat goed zien dat er ook in het koningshuis spanningen zijn. De rode draad in de film is namelijk de moeizame relatie tussen Prins Reinier van Monaco en zijn vrouw Grace Kelly. De film wordt vertoond op dinsdag 17 juni, 14.00 uur. Kosten € 6,75 inclusief een kopje koffie of thee bij aanvang. Reserveren: via www.westlandtheater.nl, aan de balie (gedurende de openingstijden) of telefonisch 0174-636900.

Een gezellige drukte op het Plein.

Foto: gm


Het Hele Westland 4 juni 2014

Pagina 16

Ladela Trendy Slapen wordt op 1 juli 2014 omgebouwd tot HACO Wonen & Slapen Naaldwijk. Op deze manier combineren we de inkoopkracht van de HACO met de welbekende kwaliteit en service van Ladela! Voordat het zover is, gaan we heel veel showroommodellen opruimen met kortingen oplopend tot 70%! WOONSERIE

CARDIFF

BOxSpRINgSET NARVIk

1598,-

Dressoir TV meubel v.a. Bergkast Salontafel v.a. Hoektafel Vitrinekast Eetkamertafel Wandpaneel

798,498,498,338,298,998,358,138,-

799,-

NU 399.NU 249,NU 249,NU 169,NU 149,NU 499,NU 179,NU 69,-

Veel showroommOdeLLeN TegeN dUmpprijzeN!!!

Bij Ladela Trendy Wonen zult u op de oude vertrouwde wijze u woonideeĂŤn kunnen blijven opdoen!HACO Wonen & Slapen Energiestraat 9 2671 DE Naaldwijk 0174-627827 naaldwijk@haco-wonen.nl www.haco.nu

Ladela Trendy Wonen Hovenierstraat 125 2671 DB Naaldwijk 0174-622769 trendywonen@ladela.nl www.ladela.net


Het Hele Westland 4 juni 2014

Autotest

Dodge Ram 1500 Crew Cab Sport

Occasions van TOP kwaliteit!

Dikke Amerikaan in plaats van een busje? zetten. Als ondernemer heeft dat namelijk nauwelijks consequenties voor de wegenbelasting, maar een liter brandstof is ineens wel een euro goedkoper! Doordat de Ram 1500 leverbaar is op grijs kenteken, geniet je als ondernemer van diverse voordelen, zoals lage wegenbelasting (ook op LPG) en 28% investeringsaftrek. Bovendien betaal je géén BPM.

Comfort Hoe rijdt zo’n grote auto nou eigenlijk? In één woord, geweldig! Je hebt het comfort van een luxe personenauto, alleen veel meer ruimte. Toch merk je tijdens het rijden weinig van de forse afmetingen, je rijdt er even makkelijk mee weg als met een compacte bestelwagen. Alleen het beeld naar voren verraadt dat je met een flinke auto onderweg bent: je ziet de enorme motorkap en zit op ooghoogte met bestuurders van zware bestelwagens en kleine vrachtauto’s. Een flinke SUV lijkt ineens een klein autootje! Inparkeren gaat vrij eenvoudig, dankzij de parkeersensoren en de camera’s voor en achter. Het weggedrag is comfortabeler dan je zou verwachten, en in ieder geval comfortabeler dan dat van 90% van de bestelwagens. Ook zonder lading is het veergedrag prettig en merk je niets van korte oneffenheden. Ook in snellere bochten presteert de auto goed: de carrosserie blijft netjes vlak op de weg en de auto blijft onder alle omstandigheden veilig aanvoelen. Het motorgeluid in het interieur blijft netjes op de achtergrond, maar bij flink gas geven laat de HEMI V8 zijn karakteristieke gebrom horen. De Dodge Ram is een lekker stoer alternatief voor een bestelwagen! Steeds meer ondernemers kiezen tegenwoordig voor een pick-up in plaats van een bestelwagen. Als je in dat segment aan het rondkijken bent, ligt een Amerikaan voor de hand: Amerika is immers het land waar dit soort auto’s is uitgevonden en al tientallen jaren razend populair is. De Dodge Ram 1500 is één van de meest verkochte pick-ups, ook in Nederland. En niet ten onrechte: de auto ziet er niet alleen hartstikke stoer uit, maar is ook voor je boekhouder nog te verantwoorden! Hét adres voor een nieuwe of gebruikte Dodge is Van der Lans Auto’s in Monster, één van de vijf Certified US Car Dealers van ons land. Hier kregen wij een splinternieuwe Ram 1500 mee in een lekker opvallende kleur! door Michiel Kruijthof “Gewoon vet stoer!” zou heel goed je eerste reactie kunnen zijn bij het zien van de felblauwe Dodge Ram die ons door Van der Lans is meegegeven. De forse afmetingen imponeren al, sportieve motorkap van de auto doet daar nog eens een schepje bovenop. De opvallende blauwe kleur staat de auto goed en heeft hem zelfs nog een bepaalde mate van elegantie mee, voor zover je daar bij dit soort auto’s van kan spreken. De verchroomde velgen met grof geprofileerde banden maken de stoere look helemaal af, net als de dubbele eindpijp. Wie denkt dat de laadbak van een pick-up onhandig is, heeft het mis: dankzij de in kleur gespoten en van binnen

met stof beklede tonneaucover is de bak zeer goed afsluitbaar en de inhoud totaal onbereikbaar voor de weersinvloeden.

Luxe interieur Doen we de deur open, zien we een interieur waar een behoorlijke personenauto jaloers op kan zijn. Fraaie, met leder beklede stoelen, die bovendien elektrisch verstelbaar, verwarmd en gekoeld zijn. Ook het eveneens met leder beklede stuurwiel is verwarmd, dus geen koude handen in de winter! Voor mensen met lange of juist korte benen zijn de pedalen elektrisch verstelbaar. De achterpassagiers kunnen ruimschoots plaatsnemen op de ruime achterbank, voorzien van middenarmsteun en een zee aan beenruimte. Er zijn twee stekkerdozen aanwezig en er is zelfs een Amerikaans stopcontact met 115 volt wisselstroom in het dashboard aanwezig. Omvormertje ertussen en je hebt gewoon 230 volt aan boord! De afwerking is dik in orde, het dashboard is zelfs met leder bekleed.

Foto’s: Michiel Kruijthof

maar wie wel eens van de gebaande paden af wil wijken, kan ook de vierwielaandrijving inschakelen. Mocht je onverhoopt een keer vast staan, dan kun je ook nog de lage gearing inschakelen, net als de sper. Een hoop mensen zullen denken, dat zo’n V8 wel een slokje lust en natuurlijk is dat zo, als je hem met een compacte personenauto vergelijkt. Maar ook de grote jongens zijn zuiniger geworden tegenwoordig: ons testverbruik (voornamelijk binnen het Westland, dus zeg maar stadsverkeer) lag op zo’n 1 op 7,5. Best netjes, gegeven de motorinhoud en het gewicht van de auto. Het zal niemand verbazen dat de meeste mensen hun Ram op LPG

Machtige V8 Onder de enorme motorkap huist een machtige V8 met 395 pk en een indrukwekkend koppel van 550 Nm. Zoals het bij een Amerikaan hoort, wordt de kracht hiervan standaard op de wielen overgebracht door middel van een automaat. In dit geval een exemplaar met 8 versnellingen, die door een draaiknop op het dashboard kan worden bediend. Standaard worden de achterwielen aangedreven,

van den Burg Citroën Herckenrathstraat 38-40 2681 DG Monster Telefoon: 0174-213545 E-mail: infovandenburg.citroen.nl

Citroen C1 collection 5drs Airco 22000km 2013 Citroen C1 Collection 5drs Airco 20000km 2013 Citroen C3 1,4 Ambiance 35000km 2007 Citroen C3 1,1 Attracion 27000km 2007 Citroen C3 Vti 82 Collection 6000 2013 Citroen C3 VTi95 Business 24000km 2010 Citroen C3 1,4 i Dynamique 55000km 2010 Citroen C4 VTi120 Business 33000km 2013 Citroen C4 VTi120 Business 32000km 2013 Citroen C4 Picasso Vti 120 Intensive 6500km 2013 Citroen DS3 So Chic Vti 82 33000km 2013 VW Polo 1,2 TSI 90pk Highline Navi 2012 13000km VW Fox 1,2 Trendline 2008 34000km

Naast een volwaardige dubbele cabine heeft de Dodge Ram een flinke laadbak!

2011

52.564 km

€ 5.450,-

toyota Verso-s 2011 1.3 VVT-i Dynamic Automaat Navigatie Trekhaak € 16.950,32.522 km

2010 1.4 TSI Executive Comfortline DSGautomaat Navi Trekhaak 81.053 km € 15.950,-

mercedes-benz C-klasse 2011 Estate 180 Business Class 125! Avantgarde Trekhaak 53.910 km € 23.950,-

2010

1.0-12V 5Drs Cool Airco

€ 6.950,-

Opel astra

2013 1.4 Turbo Sport LM19inch Zwart Leder 7.334 km

toyota aygo

€ 20.950,-

70.217 km

Volkswagen Passat

Voor ons volledige aanbod en meer technische gegevens www.selectdealeroccasions.nl

select dealer occasions

Kerkstraat 127a, 2295 LD Kwintsheul

T 06-22410458

E info@selectdealeroccasions.nl

€ 7.450 € 6.450 € 13.950 € 10.950 € 9.950 € 17.950 € 17.950 € 26.990 € 15.450 € 13.950 € 5.350

Peter Dekker Installaties kiest voor Wagen-ID Bedrijfswageninrichters van de wagen en tot extra kosten achteraf. Maar het loont om daarvoor naar de specialist te gaan, en niet alleen om te kunnen profiteren van een gunstigere prijs. Bij Wagen-ID Bedrijfswageninrichters weten ze wat er nodig is voor een mobiele werkruimte op maat die specifiek is toegerust op het beoogde gebruik en uitgevoerd in hoogwaardige materialen waarvan wij weten dat ze de praktijk kunnen weerstaan en garant staan voor jarenlang gebruiksplezier.” De nieuwe bussen van Peter Dekker Installaties werden ‘werkgeschikt’ gemaakt door Wagen-ID Bedrijfswageninrichters. Peter Dekker Installaties uit Naaldwijk, een bedrijf onder meer bekend van scherming en verduistering in de glastuinbouw, heeft onlangs een tweetal nieuwe bedrijfswagens ‘werkgeschikt’ laten maken door Wagen-ID Bedrijfswageninrichters uit ‘s-Gravenzande. Door de specifieke eisen die aan de inrichting van deze wagens gesteld werden was de keuze hiervoor snel gemaakt. Wagen-ID Bedrijfswageninrichters staat immers al jaren bekend als vakkundig bedrijfswageninrichter die al menige bedrijfsbus van een groot aantal in het Westland en daarbuiten gevestigde ondernemingen heeft voorzien van een praktische inrichtingen. Nick van der Meer van Wagen-ID vertelt: “Bij de aanschaf van nieuwe bedrijfswagens wordt nog wel eens al te gemakkelijk op het aanbod van de dealer ingegaan, om ook de inrichting te leveren. Helaas leid dat tot overhaaste keuzes, ontoereikende kwaliteit, ondeskundigheid, onnodige stilstand

Wagen-ID Bedrijfswageninrichters levert o.a. kastenwanden van metaal en betonplex, zowel standaard als naar eigen idee, evenals imperials, sidebars, ledverlichting, werklampen en verder alles wat OP, AAN en IN een bedrijfswagen thuishoort. Meer weten? Kijk dan eens op www.wagen-ID.nl of neem contact op via telefoonnummer 0174614399.

De binnenzijde van de bus.

s

1.1 i-Drive Cool

€ 7.950

www.vandenburg.citroen.nl

ge de V bR mO OO ui O R kt is e a te ut O’

Hyundai i10

€ 8.250

Kijk voor meer informatie op:

Betrouwbaar Eén ding mag duidelijk zijn: als ondernemer kun je met de Dodge Ram zeker voor de dag komen! Bovendien is zijn betrouwbaarheid inmiddels ruimschoots bewezen: in Amerika zijn exemplaren met een half miljoen mijl op de teller geen uitzondering en ook in Nederland rijden talloze exemplaren met hoge kilometerstanden probleemloos rond. Van de Dodge Ram zijn er diverse uitvoeringen leverbaar, de door ons geteste Crew Cab Sport is bij US Car Dealer uit voorraad leverbaar vanaf 39.500 euro exclusief BTW en BPM. Zelf een keertje uitproberen? Loop dan eens binnen in de showroom van Van der Lans Auto’s, de Certified US Car Dealer die is gevestigd in Monster.

Pagina 17

DE RAM 1500 Dé auto voor de Westlandse ondernemer.


Het Hele Westland 4 juni 2014

Pagina 18

Met Peugeot naar de finale

Auto Mondt

www.automondt.nl

Naast de plakleeuw, valt er ook veel financieel voordeel te behalen. Speciaal voor het WK heeft Eigenraam een aantal 107 Final Edition staan die voor een scherpe prijs van eigenaar mogen verwisselen. “Dat ‘final’ staat natuurlijk voor de finale die we zeker gaan halen”, grapt Eigenraam. “De 107 Final

Saskia Lankers van Peugeot Eigenraam tussen twee ‘Final Edition’ 107’s. Foto: PR Als het aan Peugeot-dealer Eigenraam in Naaldwijk ligt, gaat Oranje zeker weten

‘Als het kan, doen we het voor minder!’

Edition is de meest finale editie van de populaire auto en beschikt over leuke extra’s zoals airco en radio. Hij staat in de showroom met een prijskaartje van € 10.500,-. Of, als je liever in de beste auto van het jaar wil rijden, dan kun je een proefrit maken in de 308 SW, die onlangs uitgeroepen werd tot Car of the Year. Deze topper staat sinds vorige week ook bij ons in de showroom. Er valt dus genoeg moois te zien aan de Grote Woerdlaan 36F”, besluit Eigenraam.

naar de finale van het WK voetbal in Brazilië. Daarom heeft de dealer een aantal leuke acties op touw gezet. Hennie Eigenraam vertelt: “Allereerst geven we iedereen die bij ons een proefrit komt maken een leuke, oranje plakleeuw cadeau. Daarmee kun je je fiets, je computer of natuurlijk je Peugeot helemaal WK-klaar maken. Zo weet iedereen dat jij onze jongens in Brazilië steunt.”

Volkswagen & audi occasions

Zeven jaar Autoschade Direkt in Poeldijk

Peugeot Eigenraam is te vinden aan de Grote Woerdlaan 36F in Naaldwijk.

Autoschade Direkt wil eerlijk, open en transparant naar haar klanten zijn en meldt daarom procedures en prijzen op de website. Foto’s: PR

IES!! ACTIES E ACT NIGE ZONNIG OR ZON DOOR IEN DO BUIEN DE BU SEN DE TUSSEN ST. TUS FEEST. STA FEE AR FIESTA DEA FIE ARDEA Ford Fiesta Style

Ford Fiesta Titanium

Ford Fiesta Automaat

Uitgerust met o.a.: • 15’’ lichtmetalen velgen • SYNC Bluetooth/ Voice Control

Uitgerust met o.a.: • 15’’ lichtmetalen velgen • SYNC Bluetooth/ Voice Control • 5’’ geïntegreerd navigatiesysteem EU • Cruise Control

AutoDEALERS

BOVAG

5-drs | 92kW - 125pk

3-drs | 48kW - 65pk

Uitgerust met o.a.: • Navigatiesysteem EU • Airconditioning • Radio/CD-speler met USB

Mo

uw ew e

N

€ 265,-

g we

len

wit + nav

Wateringen

GRATIS

Poeldijk

T.W.V. AUTOMAAT

seweg Waterin

16

g we ul

De Planeten

He

W

23

ip

Wateringscheveld

po

en art

Nieu

Zw

g wewe

Vlotlaan

ld

er

la

an

19

dij k

De Honsel

Ko lia

kw eg ro e

Ju

Honselersdijk

21

Kwintsheul

13

Buitenwatersloot

lB

gin

nin

10

Normaal: € 17.395,- +/+ Advanced Technology Navigation Pack : € 1.495,-

Normaal: € 19.570,- +/+ Adv. Tech. Nav. Pack: € 1.495,- -/- Gratis automaat: € 2.175,-

de

na

Normaal: € 15.140,- -/- Gratis Tech. pack: € 495,- -/- Prijsverlaging Ford: € 750,-

Jim Reigwein heeft al meer dan twintig jaar ervaring in het schadeherstel. Zo’n elf jaar geleden besloot hij voor zichzelf te beginnen. “Ik heb toen heel duidelijk een aantal zaken centraal gesteld: persoonlijke aandacht voor de klant, goede kwaliteit en vooral de scherpste prijs. We nemen voor iedere klant volop de tijd en beantwoorden graag alle vragen. Ook leveren we werk van zeer hoge kwaliteit zonder dat we daar een groot bedrag voor rekenen. Bovendien zijn we dankzij onze flexibiliteit vaak nog sneller dan onze collega’s. Ja, we moeten er keihard voor werken, maar daar zijn we niet bang voor”, glimlacht Jim. “Autoschade Direkt beschikt over een team van drie enthousiaste medewerkers die volop ervaring hebben met alle soorten en merken voertuigen, van bedrijfsbussen tot brommers.”

€ 2.175,-

9

Poeldijkseweg

11

M

g we

id

€ 11.999,- € 15.995,- € 17.595,-/- Ford & Ardea inruilkorting: € 2.345,- -/- Ardea registratiepremie: € 550,-

-/- Ford & Ardea inruilkorting: € 851,- -/- Ardea registratiepremie: € 1.045,-

5

7

15

Teijlingen UW VOORDEEL € 3.141,-

.470,UW VOORDEEL € 3

Naaldwijk

wij

kse we g

te

Kijk voor openingstijden en adresgegevens op www.ardeaauto.nl Bel voor meer informatie: Delft - 015 251 6888 | Den Haag - 070 304 1400 Leidschendam - 070 32 78956 | Naaldwijk - 0174 636 444 | Zoetermeer - 079 351 7000 eester El

Burgem

Ga

www.ardeaauto.nl

lg

Heenweg

eg ew

Prijzen zijn in euro en incl. BTW/BPM. * Privé Leasebedrag gebaseerd op 36 mnd/12.000 km. Verplichte aanbetaling van € 695,-. Vraag naar de exacte voorwaarden of kijk op www.ardeaauto.nl. Afgebeelde modellen kunnen afwijken van standaardspecificaties. Wijzigingen, druk- en zetfouten voorbehouden. Gemiddeld brandstofverbruik en CO2-uitstoot: km/liter: 20,4-23,3; liter/100 km: 4,3-4,9; CO2 gr/km: 99-114.

De werkwijze van Autoschade Direkt werpt zijn vruchten af. Jim gaat verder: “Veel van onze klanten vinden ons via internet. Men is toch altijd op zoek naar de scherpste prijs en dan komen wij al snel in beeld. We hebben een advertentie die al vijfenhalf jaar op Marktplaats staat en het leuke daarvan is dat we ook reacties van klanten bij staan. Dat zijn aanbevelingen waar we enorm trots op zijn. Dat soort mond-tot-mondreclame, maar dan via internet, heeft ons onze goede reputatie gegeven. Men let toch op de centen, zeker in deze tijd. Daarom nodigen we mensen ook graag uit om langs te komen met offertes van andere bedrijven, want als het kan, doen we het graag voor minder!”

Autoschade is al altijd vervelend en daarom maakt Autoschade Direkt het haar klanten graag zo gemakkelijk mogelijk. Daar hebben ze diverse manieren voor. “Zo kun je bijvoorbeeld een foto opsturen van de schade en in 99% van de gevallen kunnen we dan een volledig gespecificeerde, vrijblijvende offerte sturen. Dan weet je gelijk waar je aan toe bent, zonder dat je eerst langs moet komen”, vertelt Jim. “Dit kun-

grou

ald

Reputatie

Lage tarieven

Voorraad auto met kenteken maart of april 2014. Veilin

Na

ou gr

lin

i Ve

senweg

ter se we g Wo u

ijk

te

Trade Parc Westland

8 UW VOORDEEL € 2.895,-

Aanbieding op nieuwe Fiesta Style met registratiedatum januari/februari 2014.

asd

4

6

w eg

18

FloraHolland

2

jk

3

Di

sw eg

‘s-Gravenzande

Ma

-/- Ford & Ardea inruilkorting: € 795,- -/- Ardea registratiepremie: € 500,-

Hoge Woerd Bo

g ewe ters ons

M

TIIJDELIJK

de

tein Oos

Style in voor Fiesta iga tie, all-

Emmastraat

12

DEEL

ie

ase Privé Le3drs,

20

22

W E S T LKNAALLNEND D VEEL VO OR g

DEEL VOOR PRIJS

Monster

EcoBoost | 74kW - 100pk

• 5’’ geïntegreerd navigatiesysteem EU • Cruise Control

• Centrale portiervergrendeling • SYNC-Bluetooth/Voice Control

nen we doen omdat we werken met vaste lage tarieven die ook gewoon op onze site staan. Sommige schadeherstelbedrijven doen daar soms wat mysterieus over, maar wij willen eerlijk, open en transparant naar onze klanten zijn. Daarom vertellen we op de site ook precies wat welke ingreep precies inhoudt.” Een andere manier waar Autoschade Direkt haar klanten helpt is bij de afhandeling van schade. “We weten precies hoe het zit met cascoschade, verhaalschade, de bonusmalus regeling en het eigen risico. Men kan gerust bij ons langskomen en dan vullen we samen het formulier in, melden we schade en nemen we contact op met de verzekering. We werken voor bijna alle verzekeringsmaatschappijen en tussenpersonen.”

Autoschade Direkt viert binnenkort dat het bedrijf zeven jaar gevestigd is in Poeldijk. Het bedrijf bestaat al sinds 2003, maar vestigde zich zeven jaar geleden in Westland. Inmiddels weten veel Westlanders het schadeherstelbedrijf in Poeldijk te vinden. Dat is niet vreemd, want eigenaar Jim Reigwein en zijn team bieden topkwaliteit voor een zeer scherpe prijs. Om te vieren dat het bedrijf zeven jaar actief is, krijgt men voor een bepaalde tijd 10% korting op alle reparaties.

Informatie Autoschade Direkt is gevestigd aan de Jupiter 39a op bedrijventerrein De Planeten in Poeldijk. Bel voor informatie naar 0174289666, mail naar info@autoschade-direkt. nl of bezoek www.autoschade-direkt.nl.

Leehove

De Lier

eg ew

Ni

eg wew

‘s-Gravenzande

13 de

ro e

Teijlingen

W

23

ip

Wateringscheveld

po

ld

er

la

an

19

21 Wateringscheveld

Kwintsheul

Buitenwatersloot

rla

an

19

FloraHolland

2 7

21

4

we g

te

Trade Parc Westland

jk

6

15

ou gr

lin

i Ve

Buitenwatersloot

8

id

13

3

Kwintsheul

kw eg

18

de lB

Nieu

Honselersdijk

ol

M

5

sw eg Bo

weg rse

nste

Mo

M

grou

w eg

Heenweg

ijk D

te

u ro

g ilin

e

V Leehove

M

aa

De Lier

sd

ijk

23. Autobedrijf Duindam

Telefoon 0174-512237 www.duindam.nl

te

ester Els enweg

Wo u

FloraHolland

kse we g

Burgeme

ter se we g

Veilin wij

Staelduinse Bos

54B Naaldwijk Heulweg Kwintsheul

Herkenrathstraat 38-40 Monster Tel. 0174-213545 www.vandenburg.citroen.nl

ijk

1

Veilin

grou

te

weg

ewe g

22. Autobedrijf v.d. Burg

asd

ald

8

ster Els en

De Lierseweg 3 Wateringen Telefoon 0174 - 291891 www.kalfsbeekbmw.nl

Ma

Naaldwijk Na

Trade Parc Westland

rgemee

21. Kalfsbeek BMW

Molenweg 4a Monster Telefoon 0174 - 247204 Na ald wijk www.suzukikeesbalvert.nl s

te rs ew eg

dijk

Teijlingen

Honderdland 140 Maasdijk Telefoon 0174 - 515104 www.auto-staalduinen.nl

sw eg

Jupiter 2-4 5 Poeldijk 2 Telefoon 0174 - 213041 3 7 www.kia-westland.nl 4

6

20. Autobedrijf Kees Balvert

Wo u

’s-Gravenzandeseweg 14 Wateringen Telefoon 0174 - 638060 www.zeeuwenzeeuw.nl Ma www.nissanwinkel.nl as

ipp

eg ew

Maasambacht 15 Maasdijk Telefoon 0174 - 518171 www.huisman-autobedrijf.nl

16. Aad van derHoge Burg Woerd 17. van Staalduinen Bo

Edisonstraat 1 ’s-Gravenzande Telefoon 0174 - 415151 www.edisonauto.nl

‘s-Gravenzande

19. Zeeuw & Zeeuw

W

10

lg Ga

Sand Ambachtstr. 119 ’s-Gravenzande Telefoon 0174 - 415601 www.vanschie.citroen.nl

eweg Nieuw

k

23

eg aw

15. Auto Edison BV

15

18. Autobedrijf van Schie

De Honsel

u He

Hoge Woerd

Honselersdijk

14. Automobielbedrijf Huisman

18

eg lw

ij nd arte

10

n lia

Middelbroekweg 89 Honselersdijk eg sewTelefoon 0174 - 625066 r e t s n o M www.ata-autobedrijven.nl

He

eg aw

k

ij nd rte

Monsterseweg 121 ’s-Gravenzande De 0174 Honsel - 412492 Telefoon www.beukerstoyota.nl

Ju

Stationsweg 3 Monster Telefoon 0174 - 245927 www.oostdijkauto.nl

13. ATA Autobedrijven

eg w ul

De Planeten

Vlotlaan Zw

11. Beukers

Nieuweweg 8 Honselersdijk Telefoon 0174 - 639850 www.honsel.nl

gin

12. Auto Oostdijk

eweg

an

10. Auto Honsel

Oosteinde 21 Wateringen Telefoon 0174 - 297161 www.autoruiter.nl

9

Waterins

Juli

9. Auto Ruiter

Frederik Hendrikst. 37 Naaldwijk Telefoon 0174 - 629137 www.autobos.nl

Wateringen 9

16

11

De Planeten

tein Oos

Poeldijkseweg

in ing

8. Auto Bos

nin Ko

Klompenmakersstraat 51 Naaldwijk 11 Telefoon 0174 - 291660 www.pavanderkooij.nl

20

22 Emmastraat seweg Waterin 12

de

Wateringen

16

Vlotlaan

e

d tein Oos

Poeldijk

n Ko

7. P.A. van der Kooij

Dijkweg 71 Naaldwijk Telefoon 0174 - 622551 www.niham.com

Poeldijk

Autobedrijf Loran - De Lier 0174-512237

a Zw

6. Niham Westland bv

Monster

Warmoezenierstraat 21 Naaldwijk Telefoon 0174 - 636444 www.ardeaauto.nl

Di

Klompenmakersstraat 30 Naaldwijk Poeldijkseweg Telefoon 0174 - 210330 www.autohaagzeeuw.nl

Emmastraat

12

5. Ardea Auto

g we len

3a

4. Autohaag Zeeuw

Mo

Grote Woerdlaan 36F Naaldwijk 20 Telefoon 0174 - 641818 www.eigenraam.peugeot.nl

Klompenmakersstraat 50 Naaldwijk Telefoon 017422 - 526770 www.mbdb.nl

g we

Leehove 49 De Lier Telefoon 0174 - 525650 www.automondt.nl

3. Autoservice Eigenraam len

BOVAG AutoDEALERS Westland

2. Mercedes-Benz Naaldwijk Monster

Mo

1. Auto Mondt B.V.

WESTLAND

ro ek we g

Honderdland

17

BOVAG WESTL AND

el B

14

Maasdijk

Mitsubishi > 15 > 19 Nissan Opel > 7 17 Peugeot > 3 3a 23 Renault >4 > 10 Seat Skoda > 10 Smart >2 SSang Yong > 10 Suzuki > 20 Toyota > 11 Volkswagen > 1 >6 Volvo

Audi >1 > 21 BMW Chevrolet >7 8 >18 22 Citroën Dacia >4 > 13 Daihatsu Fiat > 19 Ford > 5 12 >9 Honda Hyundai > 14 Kia > 16 Mazda > 14 Mercedes-Benz > 2

idd

1

ds

u Wo

eu we we g

k

BOVAG

3a

AutoDEALERS AutoDEALERS

dij

uw ew eg

Staelduinse Bos

as

N ie

Ma

14

Maasdijk 17

BOVAG

1. Auto Mondt B.V. Leehove 49

2. Mercedes-Benz Naaldwijk

Honderdland

3. Autoservice Eigenraam Grote Woerdlaan 36F

3a

eg ew

ds

u Wo

Audi >1 > 21 BMW Chevrolet > 7 8 >18 22 Citroën Dacia >4 > 13 Daihatsu Fiat > 19 Ford > 5 12 >9 Honda Hyundai > 14 Kia > 16 Mazda > 14 Mercedes-Benz > 2

4. Autohaag Zeeuw Klompenmakersstraat 30

Mitsubishi > 15 > 19 Nissan Opel > 7 17 Peugeot > 3 3a 23 Renault >4 > 10 Seat Skoda > 10 Smart >2 SSang Yong > 10 Suzuki > 20 Toyota > 11 Volkswagen > 1 >6 Volvo

5. Ardea Auto Warmoezenierstraat 21


Het Hele Westland 4 juni 2014

SPORT Open Avond Time To Twirl Time To Twirl houdt woensdag 11 juni een open avond voor iedereen die het leuk lijkt om een leuke gezellige teamsport te doen. Van 18.15 tot 19.15 uur zijn kinderen van 7 jaar of ouder welkom. Voor kinderen van 3 tot 7 jaar is er een kennismakingsles van 18.30 tot 19.00 uur in de gymzaal van basisschool De Nieuwe Weg, Bernardolaan 18 te Poeldijk. Voor meer informatie gaat u naar: www.timetotwirl.nl of mail met info@timetotwirl.nl.

Zwem4daagse in Maesemunde Zwembad Maesemunde organiseert van dinsdag 1 juli t/m vrijdag 4 juli de nationale Zwem4daagse. Gedurende vier dagen kan 250, 500 of 1.000 meter per dag worden gezwommen. De kortste afstand per dag is bedoeld voor jonge kinderen en senioren. De overige deelnemers kunnen een keuze maken uit 500 of 1.000 meter per dag. In totaal zwemt iedere deelnemer dus 1.000, 2.000 of 4.000 meter. De deelnemer mag tussendoor wel even uitblazen, maar niet het bassin verlaten. Als herinnering aan deze prestatie ontvangen de deelnemers een mooie medaille. Zie meer informatie de website www optisport.nl/maesemunde.

i n h e t H ele westland

Donderdag 5 juni

Team Westland zes keer de Hollandse Alp op Op donderdag 5 juni is na maanden van voorbereiding het moment eindelijk daar. Op die dag vindt de negende editie van het evenement de Alpe d’HuZes plaats in Frankrijk. Om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor KWF Kankerbestrijding gaan zo’n 5.000 wielrenners uit heel Nederland de Alpenberg de Alpe d’Huez bedwingen. Sommige deelnemers nemen genoegen met de berg eenmaal op en af rijden, anderen gaan voor de magische zes beklimmingen die ook de naam hebben gegeven aan de stichting Alpe d’HuZes. Met 5.000 deelnemers is de animo voor de actie voor het KWF minder dan vorig jaar. Toen werd de berg door zo’n 8.000 wielrenners bedwongen. Ook Team Westland, de Westlandse delegatie die al jarenlang aanwezig is, is kleiner dan voorheen. Ging vorig jaar zo’n vijftig man de berg op in het shirt van Team Westland, dit jaar blijft de teller steken op vierentwintig. De oorzaak hiervan moet gevonden worden in negatieve berichtgeving over Alpe d’Huzes-oprichters Peter Kapitein en Coen van Veenendaal.

Wielrennen

Eén dag

Van der Meer wint Ronde Rond het Ronostrand

De verminderde animo voor het evenement voor het goede doel betekent dat de zes ritten op de berg dit jaar in één dag door iedereen worden volbracht, in plaats van verspreid over twee dagen.

Nick van der Meer van wielervereniging Westland Wil Vooruit heeft zondag 1 juni op een mooie wijze de klassieker de Ronde om het Ronostrand in Roden bij de elite/beloften op zijn naam geschreven. Deze wedstrijd telt mee voor de clubcompetitie regio Noord. De ploeg van WWV reed een sterke koers in deze 170 km lange klassieker. Lange tijd was er een kopgroep van 11 man. Zo’n 20 km voor de finish reden 5 man weg uit deze kopgroep en Nick van der Meer kon met teamgenoot Bob Wubben aansluiten. Het leek er op dat deze kopgroep het zou gaan houden tot de finish, maar in de laatste kilo­meter werden de leiders teruggepakt door het peloton. In de massasprint wist Nick met een geweldige sprint (ondanks zijn nog geblesseerde duim) de overwinning te pakken voor Jurgen van Diemen uit Leimuiden en Peter Merx uit Warfhuizen. Met deze overwinning pakt Nick van der Meer ook de leiding in het jongerenklassement. In het individueel klassement staat Nick nu op de tweede plaats.

Bridgen

Slotdrive bij bridgeclub ‘s-Gravenaas Op dinsdag 27 mei 2014 sloot bridgeclub ‘s-Gravenaas het seizoen af met een drive waaraan 62 paren meededen. Ook werden op deze avond de kampioenen en de slemkampioenen gehuldigd. Voor de dinsdag zijn de kampioenen Maarten Plugge en Wim Kwakkel en voor de donderdag Wil van Geffen en Jos van Erven. Slemkampioenen voor de dinsdag zijn Wil van Geffen en Jan Beishuizen en voor de donderdag Wil van Geffen en Jos van Erven. Het nieuwe bridgejaar start weer in september, maar voor het zover is, is iedereen welkom op de Zomeravonddrives.Deze worden vanaf 5 juni tot 28 augustus gespeeld in De Kiem aan de Koningin Julianaweg. Aanvang 19.45 uur en inschrijven vanaf 19.15 uur. De kosten zijn € 5,- per paar en er zijn mooie prijzen te winnen. Inschrijven niet nodig.

Atletiek

Bronswijk prolongeert Nederlandse titel ‘s-Gravenzander Marco Bronswijk (47) heeft in Eindhoven zijn titel op de werpmeerkamp geprolongeerd. Op dit tweedaagse werpevenement behaalde de Olympus’70-atleet (uitkomend in de klasse mannen 45+) op dag 1 al de titel op het onderdeel gewichtwerpen, met een afstand van 12.63 meter, en een zilveren medaille bij het kogelslingeren met 41.33 meter. Op de tweede dag vond de meerkamp plaats. Bij het slingeren kwam Bronswijk tot 41.20 meter, bij het kogelstoten tot 10.92, de discus wierp hij 34.89 ver, bij het speerwerpen behaalde hij een afstand van 39,47 en bij het gewichtwerpen kwam hij tot 12,68 meter. Dit leverde een puntentotaal op van 3.333 (twee punten onder zijn persoonlijk record) en het goud in zijn leeftijdscategorie. Ook in 2012 en 2013 was Bronswijk Nederlands beste master op dit onderdeel.

Pagina 19

Team Westland ziet ook voordelen aan deze ‘kleinere’ Alpe d’HuZes. “Team Westland was al in sportief opzicht een hele prestatie, maar de laatste jaren werd de klus vooral organisatorisch heel groot”, belicht de organisatie de kwestie van de positieve kant in een persbericht. “Alleen al het werk om het halve Westland onder te brengen in Frankrijk was een dagtaak voor een paar man. En tijdens Alpe d’HuZes was het al zo druk, dat het evenement over twee dagen moest worden verspreid. Dit jaar gaan we weer gezellig in één dag omhoog.”

Opbrengst Ook de ouderwets ijzersterke moraal van het Westlandse team heeft geen deuk opgelopen. “De inzet van de 2014-équipe is er echter niet minder om”, gaat het de organisatie verder. “Hartverwarmend om te zien hoe er de afgelopen maanden is gewerkt aan de teamgeest. En ook de opbrengst van dit jaar zal er ongetwijfeld mogen zijn. Wie ons een beetje heeft gevolgd de laatste tijd, heeft de naam van Team Westland regelmatig zien opduiken. Op donderdag 5 juni zal er bekend zijn wat we dit jaar kunnen bijdragen aan het goede doel, KWF Kankerbestrijding.” Vorig jaar bracht Alpe d’HuZes in totaal € 29.096.036,87 op. Op www.teamwestland.nl is meer te lezen over de Westlandse deelnemers.

Westlanders zijn al vanaf de eerste editie van de Alpe d’HuZes een vaste waarde op de ‘Hollandse Alp’.

Startbijeenkomst Zwem je fit

FTCW fietst voor De Kinderster Op zondag 8 juni, Eerste Pinksterdag, fietst Fiets Tourclub Westland (FTCW) De Bossentochten voor het goede doel. Dit jaar rijdt de club voor speeltuin De Kinderster gekozen. De toerfietsers kunnen kiezen voor de rit van 140 km, 110 km of 80 km. Inschrijven aan de starttafel kost € 5,- en komt geheel ten goede aan nieuwe kleine kinderfietsjes voor de Kinderster. Om 8.30 uur vertrekken de rijders voor de 140/110 km en vanaf 9.00 uur de toerfietsers voor de 80 km. Het geld zal worden besteedt om de kinderfietsjes in de speeltuin te vervangen. Het bestuur van de Kinderster is erg blij met het aanbod van de FTCW om de nieuwe fietsjes te gaan sponsoren. Speeltuin de Kinderster aan de Julianastraat te Wateringen bestaat al 60 jaar. Naspeuring in de archieven afgelopen jaar naar de oprichtingsdatum gaat terug tot 1953. Dan wordt al voor het eerst gesproken over de speeltuin aan de Julianastraat. Dat de speeltuin een nuttige rol vervult is zeker. Zodra de zon schijnt, zit de speeltuin vol met

De Optisport Maesemunde zwem je fit Challenge is een Challenge voor bezoekers van het zwembad en health club die 1 tot 2 kilometer willen zwemmen. De Challenge duurt 12 weken en zal worden afgesloten met een gezamenlijk einddoel die in het weekend van 25 en 26 oktober 2014 plaatsvindt, samen met de Spieren voor Spieren Wintertijd Challenge. Vanwege de zomervakantie zullen de trainingen worden opgesplitst in 6 weken voor - en 6 weken na de zomervakantie. Uiteraard kan in de zomervakantie individueel doorgetraind worden om het einddoel te bereiken. De startbijeenkomst wordt gehouden op donderdag 5 juni om 20.00 uur in zwembad Maesemunde te ‘s Gravenzande.

Rugby Zodra de zon schijnt, zit de speeltuin vol met kinderen. kinderen. Om dit zo te houden voert het bestuur ieder seizoen een bezoe-

Foto: PR

kerstevredenheidsonderzoek uit door middel van een enquête.

Badminton

VELO-icoon Suijkerland neemt afscheid VELO-clubicoon Rikkert Suijkerland stopt na dit seizoen gaat stoppen met spelen voor het vlaggenschip van VELO badminton. In zijn carrière haalde hij 5 landstitels, 2 nationale bekers, zilver in de Europacup en Nederlands Kampioen Herendubbel binnen. Om van hem afscheid te nemen, wordt zaterdag 7 juni een afscheidswedstrijd gespeeld tussen de VELO All Stars en het huidige eerste team. Oud-spelers Gerben Bruijstens, Remco Muyris, Jürgen Wou-

Wielrennen

23 WWV-ers naar NK Op zondag 8 juni vindt in het Zeeuwse Philippine het Nederlands Kampioenschap wegwielrennen plaats voor de jeugd. Van wielervereniging Westland Wil Vooruit hebben maar liefst 23 jongens en meisjes zich via diverse kwali­ ficatiewedstrijden weten te plaatsen voor dit kampioenschap. De renners die gaan strijden voor het felbegeerde rood-wit-blauwe tenue zijn: Cat.1 jongens: Niek Suijker en Bjorn van der Drift; Cat.3 jongens: Menno Huising; cat.4 jongens: Mike Bronswijk en Biki Goedschalk; cat.5 jongens: Bjorn Claassen, Twan van der Drift en Steijn Willemsen; cat.6 jongens: Luke Verburg en Roy Duijvesteijn; cat.7 jongens: Nathan Rijsdijk, Nick Brabander en Frank Stijger; cat.1 meisjes (9 jr): Nance van der Drift en Emily Goijert; cat.2 meisjes: Jill de Jong; cat.3 meisjes: Britt van der Hulst; cat.4 meisjes: Fleur van de Peet en Lisa van de Meer; cat.5 meisjes: Larissa Hartog en Judith Stolze; cat.6 meisjes: Rozemarijn Ammerlaan en Quinty Bouckaert.

ters, Edwin Ekiring, Dennis van Daalen de Jel, Ginny Severien, Nining Kustyaningsih, Veerle Wijers en Elize van ‘t Riet laten onder aanvoering van oudVELO trainers Ton Velberg, Dennis Tjin Asjoe en Edward van den Heuvel wat zij nog kunnen. Bij het huidige VELO zullen naast Rikkert Suijkerland de volgende spelers acte de presence geven Jim Middelburg, Russell Muns, Lisa Malaihollo, Myke Halkema en Wendy Slaats met

de coaches Ciraar Slaats en Erwin Latuheru. Verder spelen Rikkert Suijkerland en Lisa Malaihollo een duel tegen burgemeester Van der Tak en wethouder El Mokaddem, een belofte die het gemeentelijk duo deed na het kampioenschap van VELO. De All Stars-wedstrijd begint om 15.00 uur in de VELOhal te Wateringen, het duel tegen Van der Tak en El Mokaddem om 15.50 uur. Aansluitend is er een receptie op het VELO-complex.

Wielrennen

Vreugdenhil 2e in de Omloop Hoeksche Waard Zaterdag 31 mei reden de elite/beloften renners van Westland Wil Vooruit de Omloop Hoeksche Waard. 165 km moest worden afgelegd en het team van Westland Wil Vooruit bestond uit Jordy Sloof, Bob Wubben, Aron Kremer, Jos Koop, Danny Vrolijk en Stefan Vreugdenhil. Vanaf het begin reden de mannen van WWV attent mee voorin en in elke ontsnapping zat er wel een man van WWV mee. Het leek er even op dat Jordy Sloof en Bob Wubben in een kopgroep een serieus gat sloegen, maar ze werden toch weer bijgehaald door het goed samenwerkende peloton. Helaas was er pech voor Aron Kremer. Hij kwam hard ten val waardoor de WWV’ers een belangrijke pion moesten missen. Snel na de valpartij van Kremer moest een smalle dijk op worden gereden. Twaalf mannen, waarbij

Stefan Vreugdenhil en Jos Koop wisten zich los te rijden van het peloton en sloegen een serieus gat van zo’n anderhalve minuut. Dit gat kon mede ontstaan door het goede afstopwerk van de WWV’ers in het peloton. Zo’n 12 km voor de finish sprong Tim Rodenburg van Restore weg en Vreugdenhil reageerde alert. Een ideale positie voor Vreugdenhil. Rodenburg kreeg echter ook ploeggenoot Stephan Bakker mee. De eindsprint ging tussen Vreugdenhil en Bakker. Vreugdenhil moest zijn meerdere erkennen in baansprinter Bakker en eindigde als 2e. Jos Koop won de sprint van de achtervolgende groep en eindigde op een 4e plek. “Dit was een mooie dag, met een mooie uitslag. We hebben vandaag als team sterk gereden. Alle mannen reden attent mee en dat betaalde zich uit”, aldus Stefan Vreugdenhil, die uitermate tevreden was met zijn 2e plek.

Hookers derde bij NK sevens Na de goed doorlopen voorrondes voor het NK 7 a side, een rugbyspel dat men speelt met 7 tegen 7 spelers op het grote rugbyveld, werden The Hookers 2e in de poulefase. Een week later mochten zij op het NK 7’S acteren in een zware poule met The Dukes, Gooidocs en Castricum RC. The Hookers/RRC combinaties bereikte de kwartfinales, waar ze speelden tegen favoriet en huidige landskampioen Diok. Met hun gedreven spel, harde tackels en goed uitgespeelde aanvallen konden de Hoekse mannen overwinnen. In de halve finale maakten zij veel fouten, waardoor The Hookers niet konden winnen van BSN. In de troostfinale gingen de mannen nog een keer vol aan de bak tegen het Amstelveense ARC. Die wedstrijd werd gewonnen, waarmee The Hookers derde werden op het NK 7’s.

Bridgen

Zomeravondbridge in Naaldwijk Op 11 achtereenvolgende dinsdagavonden organiseert de Westlandse Bridge Club uit Naaldwijk weer haar Zomeravondbridge. Deze 11 avonden worden niet in competitieverband gespeeld. Er is dus geen verplichting om elke week aanwezig te zijn. Wel wordt de score ook individueel bijgehouden. Indien u minimaal 6 avonden hebt gespeeld, dan dingt u met uw 6 beste scores mee in het individuele klassement. Wekelijks zijn er prijzen voor de hoogst eindigenden in elke lijn, alsmede voor een willekeurig rangnummer in elke lijn. Regelmatig zijn er extra prijzen. De eerste dinsdagavond is op 10 juni 2014. Hierna wekelijks tot en met dinsdagavond 19 augustus 2014. U moet om 19:30 uur ingeschreven hebben. Het bridgen start om 19:45 uur. Het inschrijfgeld bedraagt € 4,50 per paar per avond. De avonden worden gehouden in het zalencentrum van De Ontmoetingskerk aan de Anjerlaan 47 te Naaldwijk.

Foto: PR

Tafeltennis

Jeugd Smash heeft topseizoen De jeugd van tafeltennisvereniging Smash uit Monster maakt een stormachtige ontwikkeling door. Het afgelopen voorjaarsseizoen vormt daarbij het hoogtepunt, waarbij het eerste jeugdteam overtuigend kampioen werd in de eerste klasse. Sander Bakker, Jasper Janssen en Jack Valstar speelden in de najaarscompetitie nog in de tweede klasse, maar lieten nu zien in de eerste klasse ook goed op hun plek te zijn. Het tweede team wist in een nieuwe samenstelling een mooie tweede plaats te bereiken. In de pupillen C-klasse begonnen de jongste talenten met veel enthousiasme en wisten in de laatste wedstrijd nog kampioen te worden. De jeugdtrainers Sander Kuijvenhoven en Dick Voois (beiden spelers uit het

eerste seniorenteam van Smash) kunnen aan de slag: de jeugd zal met de start van het nieuwe seizoen straks in september weer een stapje hoger uitkomen in de competitie. Het eerste jeugdteam komt dan uit in de promotieklasse, de opstap naar de landelijke competitie. Tijdens de Westlandse clubkampioenschappen wist Sander Bakker nog de titel naar zich toe te halen in de 1e tot 3e klasse en werden Juul Wensveen en Pepijn Kortekaas tweede in respectievelijk de vierde en pupillen klasse. Makelaarskantoor Janssen & Van Oosten uit ‘s-Gravenzande was onder de indruk van de prestaties en sloot een sponsorcontract af, waarmee de jeugd in een nieuw gesponsord tenue kon spelen dit seizoen.

Rugby

Jeugdbeachrugbytoernooi bij The Hookers In het weekend van 7 en 8 juni vindt voor de 10e keer het Jeugdbeachrugbytoernooi plaats op het strand aan de Rechtestraat in Hoek van Holland. Het bijzondere van dit toernooi is dat het voor alle jeugdcategorieën is, vanuit heel Europa: van Turven tot en met de Colts. Voor de Turven (7 & 8 jaar)en Benjamins (9 & 10 jaar) is het toernooi alleen op zaterdag. Voor de Mini’s (11 & 12 jaar), Cubs (13 & 14 jaar), Junioren (15 & 16 jaar) en Colts (17 & 18 jaar) is

het een tweedaags toernooi. Voor het 10-jarig jubileum worden er op zaterdagochtend door de Turven en Benjamins ballonnen opgelaten. Voor degene van wie de ballon de meeste kilometers aflegt en dus het verste komt, is er een leuke prijs. Op zondagochtend om 10.00 uur gaan alle jeugdspelers proberen het wereldrecord van langste scrum te verbeteren. Op zaterdagavond kunnen de spelers op het veld kamperen en er is een grootse barbecue met feest.

Tennis

Bertens sneuvelt in vierde ronde Tennistalent Kiki Bertens heeft gestunt op Roland Garros. De Wateringse bereikte de vierde ronde van het Grandslamtoernooi in Frankrijk, waarmee ze tot de zestien beste dames behoorde. Afgelopen maandag werd de 22-jarige Bertens in de achtste finales verslagen door de als 28e geplaatst Andrea Petkovic uit Duitsland in drie sets: 6-1, 2-6 en 5-7. In de eerste set walste Kiki over haar tegenstandster heen en won die met 6-1. In de tweede set ging

Kiki Bertens

Kiki meer fouten maken en kwam de Duitse beter in de wedstrijd. In deze set wist Kiki slechts eenmaal haar service te houden en verloor de set met 2-6. In de derde set kwam Kiki van een 2-4 achterstand terug tot 5-4 maar de Duitse maakte toen drie games op rij en pakte daarmee de wedstrijd. Het was voor het eerst dat Bertens de vierde ronde op een Grand Slamtoernooi bereikte. Bertens prijkt mondiaal op de 148e plek.

Archieffoto: PR


Het Hele Westland 4 juni 2014

Pagina 20

20% kor�ing

op alle produc ten en te b oe behand ken elingen Dez

Nu open!

e open ingsaan bieding geldig o is p 5, 6 e n 7 juni

Kom op 5, 6 of 7 juni langs voor de openingsaanbieding en leuke activiteiten voor het hele gezin, waaronder huidsanalyse, been gezondheidscheck, nagellaken en schminken voor de kinderen.

Kerkplein 8, 2681 BB Monster, T: 0174 - 24 73 86, www.apotheekenbeauty.nl Advert395x270-1.indd 1

02-06-14 09:13

VAN�KORTENHOF

MAASSLUIS�EN VLAARDINGEN�HOLY 2E�PINKSTERDAG OPEN MAASSLUIS ELKE ZONDAG OPEN!

VOOR

GIANT DEFY 1

ALU FRAME EN CARBON VOORVORK SHIMANO 105 • 9,2 KG

VAN

19,95

GIANT AXACT 6 6 functies

MAASSLUIS VLAARDINGEN HOLY VLAARDINGEN OOST MAASDIJK

VAN

1199,-

999,-

VOOR

15,00

NU

GIANT VOETPOMP

Heldringstraat 101 Louise de Colignylaan 1 Van Hogendorplaan 933 Oranjeplein 36

10,00

VOOR

GIANT DEFY 2

ALU FRAME EN CARBON VOORVORK SHIMANO TIAGRA • 9,3 KG

VAN

15,95

GIANT MULTITOOL met 9 functies

VAN

999,-

849,-

VOOR

10,00

NU

OFFICIEEL GIANT-SHIMANO WIELERSHIRT

59,90

010-5911440 010-2490074 010-4490230 0174-523222

ZIE�OOK�ONZE�WEBSHOP�WWW.VANKORTENHOF.NL

VOLG ONS OP


Het Hele Westland 4 juni 2014

TUINBOUWNIEUWS & ACHTERGRONDEN

in het Hele wes t l a n d

Column

Westland bouwt en beschildert botanische tuin van schatrijke emir

De stem van agrarisch Nederland

Kleurrijke kunst in Koeweitse kassen

Met enige verbijstering moet de agrarische sector aanzien dat er door onze bestuurders steeds maar onzorgvuldig wordt omgegaan met het energie beleid terwijl dat van levensbelang is voor de hele agrarische sector en vooral voor de glastuinbouw. Verleden jaar had agrarisch Nederland, nog altijd de belangrijkste netto pijler voor onze economie, zwaar te lijden van het ongunstige winterweer dat lang aanhield met als gevolg zeer hoge energiekosten die voor veel bedrijven niet meer waren op te brengen zodat een aantal zelfs moest stoppen, met een dominoeffect op aanverwante bedrijven die ook moesten stoppen. Let wel: het gaat om ons eigen aardgas, dat gratis en bijna schoon uit de grond komt in een distributienet dat in de vorige eeuw al is afgeschreven terwijl Nederlandse bedrijven, ook in andere sectoren, moeten sluiten omdat het gas voor hen onbetaalbaar is geworden. Maar de overheid rapporteerde dat 2013 een uitstekend jaar was, niet alleen door een record aan gasverkopen in Nederland maar ook door een belangrijke export van aardgas, tegen uiterst lage tarieven waarvan onze concurrenten profiteren. Daaruit blijkt een groot verschil in inzicht over wat eigenlijk de taak van de overheid is. De recente verkiezingen voor het Europarlement hebben duidelijk gemaakt wat de oorzaak is van die toenemende kloof tussen overheid en burgerij: Onze democratie is na jaren verwaterd en onze overheid waant zich steeds minder in dienst van de burgerij en ‘verkoopt’ de eigendommen van de bevolking naar het buitenland zoals bij voorbeeld de nutsbedrijven met het energiebeleid, de PTT, de KLM, de NS, de lokale vervoersbedrijven en nog veel meer. Dat heeft zijn weerslag op de bevolking die weinig zin heeft om te gaan stemmen op onbekende kandidaten die, zoals men denkt, weinig goeds voor ze kunnen uitrichten. Van de 26 Nederlands afgevaardigden naar Brussel zijn er nu maar twee (in plaats van minstens zeven of acht) afkomstig uit de agrarische wereld. Helaas, en tekenend voor het niveau van onze democratie op dit moment, beide energieke kandidaten zijn niet zo ver gekomen omdat zij door hun partijbonzen op een verkiesbare plaats op de kieslijst werden gezet, want dat gebeurde niet, maar door de vele voorkeurstemmen van echte bewonderaars. Blijkbaar weet de top van een politieke partij tegenwoordig niet meer wat er leeft onder hun aanhang. De Europese Landbouw Commissie in Brussel, van heel groot belang voor agrarisch Nederland, telde vorig jaar 44 leden en daar was geen enkele Nederlander bij. Dat betekent dat de Nederlandse inbreng gering is bij het ontwerpen en het bepalen van nieuwe wetten en regels voor de land- en tuinbouw in Europa en tevens dat tegen de tijd dat Nederland alsnog bij de regelgeving wordt betrokken, het meestal ook al te laat is. Voor het behoud en de verbetering van de huidige belangrijke positie van agrarisch Nederland in Europa en in de wereld, moet er wel iets veranderen in de medezeggenschap van Nederland in Brussel. In navolging van de Franse boeren moet er eendrachtig worden gestreefd naar een betere behartiging van de belangen van Agrarisch Nederland en om te beginnen kan dat met een kleine aanpassing van de kieswet waardoor de burger zich meer betrokken voelt en weer gaat stemmen. Bij voorbeeld door de kiesdrempel flink te verhogen en de gemeenteraden, de Tweede Kamer en Europa op dezelfde dag te kiezen waarbij de kandidaten voor de Tweede Kamer en Europa eveneens door de gemeentelijke fracties worden voorgedragen.

In de tuin van emir Sabah IV van Koeweit - zo’n 40 hectaren - wordt op dit moment een botanische tuin aangelegd. In een bijzonder glazen boog-huis met een hoog Westlands kassenbouwgehalte en - uniek - met immense wandschilderingen van de kunstenaar Jos van den Berg. Zes kleurrijke kunstwerken met een totale oppervlakte van 360 vierkante meter. door Rien van den Anker “De grootste uitdaging is als je voor zo’n kale, witte muur van twaalf meter breed en zes meter hoog staat en je beseft: ‘Nú moet het gaan gebeuren’. Eerst de compositie die je in je kop hebt. Die moet er in één keer goed op komen. Soms staand, soms vanuit een kleine hoogwerker. En dan maar verven, verven en nog eens verven. Wel honderd dikke emmers vol.” Jos van den Berg, de Westlandse kunstenaar die sinds kort in een Haags hofje woont, raakt nog steeds een beetje opgewonden als hij weer thuis de foto’s beziet van zijn Koeweitse ‘avontuur’. Foto’s van zijn tijdelijke atelier in Koeweit, waar hij een zestal muren van de botanische tuin heeft geschilderd. Vier van twaalf bij zes meter, en twee van zes bij zes. Ruim twee weken mocht hij daar - samen met zijn zwager en assistent - Gerrit van Alphen uit Naaldwijk even kunstzinnig ‘lekker tekeer gaan’. Mooi zogenoemd lyrisch-figuratief werk maken, waarbij een rode woestijn ontstond en een tropisch regenwoud met bomen van wit, roze en blauw. “Je ziet wat het is, maar het is toch anders.”

Boogkas Van den Berg kreeg de kunstopdracht van architect Peter van der Toorn Vrijthoff, officieel een Kijkduiner, maar eigenlijk een halve Westlander. Diens bedrijf AllDesign bouwt de Botanical Garden Glasshouse in de tuin van het Bayan Palace, het woonpaleis van de emir van Koeweit. Een miljoenenopdracht voor een glazen gebouw, inclusief exotische tuin, van 50 bij 80 meter. Van der Toorn ging aan het tekenen en werkt nauw samen met Aad Duyvestyn van Greencon Engineering in

Naaldwijk, een expert in technische en klimatologische installaties. Ook de Heulse kassenbouwer Smiemans Projecten werd ingeschakeld. “Het moest een boogkas worden die de sterkte had van een glazen gebouw. Bovendien moesten we het klimaat binnen goed conditioneren op een temperatuur van zo’n 26 graden. Wat niet meevalt in een omgeving waar het ‘s zomers 50 graden Celsius en ‘s winters onder de tien en soms rond het vriespunt is. Extra punt was bovendien dat er in het glazen huis allerlei bijzondere en klimaatgevoelige bomen en planten zouden komen.”

Thema’s De tuin is onderverdeeld in thema’s, zoals mediterraan, berglandschap, Euro­pees landschap, woestijn, tropisch landschap en het regenwoud. Het wordt ook een unieke vlindertuin, waar honderden verschillende soorten vrijelijk gaan rondvliegen. Om zijn overdekte ‘groene paleis’ te vullen kwam Van der Toorn in contact met Kees Jansen van Fachman Projects Plants in Honselersdijk. “Ik had geen enkele ervaring met het inrichten van zo’n tuin, maar ik weet exact wat ik ruimtelijk wil en Kees vulde dat naadloos aan. Hij weet dan precies aan te geven welke boom of plant er waar moet komen en hij weet ook hoe zoiets gaat groeien. En hoe het geheel er volgend jaar uitziet” Toen het glazen huis eenmaal op papier gerealiseerd was, bleven er in de hoeken nog muren zichtbaar van kantoren en technische ruimtes. “Dat waren in dat geheel ineens wel heel enge, witte muren. Ik wilde daarvoor iets nieuws maken en zo kwam bij ik Jos van den Berg wiens kleurrijke, abstracte werk ik al kende. Jos is een echte verfvechter, maar ik wist natuurlijk niet of hij zulke grote oppervlaktes wilde schilderen. En nee, ook geen poppetjes, dat mag niet van de islam.”

Privétuin De bijzondere tuin - een soort natuurlijk wetenschapscentrum - moet over een maand klaar zijn. Dan is er de ramadan en architect Van der Toorn ver-

Hillenraad100 biedt podium aan tuinbouw-Startups Voor de editie 2014 zoekt Hillenraad100 jonge bedrijven, allianties of samenwerkingsverbanden die werken aan de businessmodellen van de toekomst. De meest veelbelovende tuinbouw-Startup krijgt de gelegenheid zijn business idee te presenteren aan de tuinbouwtop tijdens het Hortigala van het Jaar. Uit het jonge bedrijven klassement dat de afgelopen jaren in de Hillenraad100 is opgenomen zijn mooie bedrijven doorontwikkeld, zoals Lacquey en Nsure. “Geheel in de tijdgeest gaan we dit jaar actief op zoek naar veelbelovende Startups. Hiermee geven we hen een duwtje in de rug. Het gaat daarbij niet in de eerste plaats om winstgevend-

heid, maar vooral schaalbaarheid en de brede toepassing van de nieuwe bedrijfsconcepten”, laat Hillenraad100 weten. “In de verkiezing selecteren we de 10 meest aansprekende Startups in de tuinbouw internationaal. De winnaar van de competitie krijgt de gelegenheid om te pitchen op het Hortigala van het Jaar, waar de top 100 gevestigde DGA’s uit de tuinbouwsector en potentiële financiers aanwezig zijn. Een ideale kans om samen met een van deze ondernemers het idee verder op te schalen en misschien zelfs wel internationaal door te breken.” Meld je via de mail aan bij info@hillenraad100.nl. De inschrijving sluit op 15 augustus.

Kunstschilder Jos van den Berg in actie in de ‘Westlandse’ botanische tuin in Koeweit. wacht dat de officiële opening pas in het najaar is. Daarna zal de tuin slechts mondjesmaat worden gebruikt, veelal voor de ontvangst van VIP-gasten van de emir. Het kan ook zijn dat de deuren in de toekomst worden openge-

Ondernemers in bloemen en planten op RTL7 Op zondag 1 juni ging het programma ‘Ondernemend Nederland’ op RTL 7 over ondernemers in bloemen. Het programma wordt op zaterdag 7 juni, van 13.00 tot 13.30 uur herhaald. De uitzending start bij het werkterrein van de kweker: de bouw van de kas. Via een reportage over hygiëne in de sector, komt men bij de modernisering van de glastuinbouw. De bloementransporteur vervoert de kijker door deze aflevering: u ziet hoe de bloem via het proces van veredelen en kweken uiteindelijk bij de bloemengroothandel terecht komt. Ook de bloemenveiling wordt bezocht. Tenslotte ziet u hoe de producten commercieel worden vermarkt aan de juiste doelgroep.

Tuinbouw profileert zich op WK Hockey Van zaterdag 31 mei tot en met zondag 15 juni aanstaande wordt in Den Haag de Rabobank Hockey World Cup georganiseerd. Westland Marketing grijpt het event aan om zich er uitgebreid te profileren, met als eyecatcher het Westland Greenhouse, een echte kas, op het wedstrijdterrein. Diverse Westlandse bedrijven dragen bij aan de presentatie van deze regio.

Pagina 21

Zo zijn vorige week de florale designers van Zuidkoop gestart met het vervaardigen van diverse bloemversieringen voor de World Cup. In opdracht van de KNHB verzorgt Zuidkoop bloemversieringen welke onder meer bij de entree in het stadion staan en de viplounges en het spelershome zullen sieren. Ook werkt Zuidkoop mee aan de inrichting van het Westland Greenhouse. De wedstrijden zullen onder meer wor-

den bijgewoond door scholieren. Die krijgen in het Westland Greenhouse een TomTrom overhandigd met Westlandse snoeptomaatjes. De Winter Logistics levert een bijdrage door het transport van de TomTroms voor haar rekening te nemen. De pallets met tomaten gaat zij bijna dagelijks naar het Kyocera stadion te vervoeren. De tomaatjes worden verpakt bij Patijnenburg.

steld voor scholieren of studenten, die dan bijvoorbeeld kunnen zien hoe een Europees landschap en bergen eruit zien. “Nee, geen toeristen, het blijft immers gewoon een privétuin.” Kunstenaar Van den Berg is ervan

Arie van den Berg is kweker

overtuigd dat de Koeweiti’s, inclusief de emir, verbaasd en verrast zullen als ze de serie bijzondere landschappen zien. “Kijk, op een schilderij van een bij een meter kun je nog weleens wat corrigeren, eventjes pielen. Maar op die

DS2 wordt DS Hortitrade Vanaf vorige week gaat DS2 verder gaan als DS Hortitrade. Deze naam is ingegeven door de sterke internationale focus van het bedrijf. Met de introductie van de nieuwe naam en een compleet nieuwe huisstijl wil het bedrijf de succesvolle profilering in de internationale tuinbouwsector versterken. DS Hortitrade heeft internationaal een grote reputatie opgebouwd als leverancier van nieuwe en gebruikte tuinbouwmachines en -materialen. De oprichter van DS Hortitrade, Dave Debets, heeft de handelsgeest met de paplepel ingegoten kregen als zoon van Martin Debets, mede-eigenaar van kassenbouwbedrijf Debets Schalke. In korte tijd heeft DS Hortitrade vele exportmarkten veroverd. Een uitbreiding van het bedrijfspand in 2012 en 2013 was dan ook al snel noodzakelijk. Stap voor stap is het eenmansbedrijf dat is opgericht in 2010, één van dé mon­diale handelsbedrijven geworden in de sector van tuinbouwmachines en -materialen. DS Hortitrade verwacht dat de schaalvergroting op de internationale glastuinbouwmarkt verder zal doorzetten en dat de vraag naar haar producten zal stijgen.

Website Vorige week is ook de nieuwe website gelanceerd: www.hortitrade.com. Op de nieuwe website kan de bezoeker het actuele aanbod zien en meer lezen over de mogelijkheden die DS Hortitrade te bieden heeft. Op korte termijn zal de website ook in andere talen gelanceerd worden.

De klant centraal “Vanuit een kleine organisatie kunnen wij de hele wereld bedienen”, stelt directeur Dave Debets van DS Hortitrade vast. “Geen locatie is te ver weg en door een professioneel netwerk kunnen wij de klant lokaal bedienen. Door acquisities en veranderingen in de markt zijn we de laatste jaren uitgegroeid tot een onderneming, die wereldwijd levert. Verandering van de naam was noodzakelijk doordat DS2 een naam was, die internationaal op vele verschillende manieren werd uitgesproken. De nieuwe naam maakt direct duidelijk wat we doen en is onlosmakelijk verbonden met onze strategie. Een strategie waarbij de eindgebruiker, waar ook ter wereld, centraal staat!”

FloraHolland schrijft af op grond en vastgoed FloraHolland heeft een overschot aan grond en vastgoed. In totaal schrijft de veilingorganisatie in 2013 voor 17 miljoen euro extra af op gronden en vastgoed. Dat zegt Erik Leeuwarden, directeur Vastgoed bij FloraHolland. Het betreft vooral voormalig vastgoed van Ciccolella dat het afgelopen jaar failliet ging. “In Aalsmeer en Naaldwijk is in totaal 60 hectare vrij uitgeefbare grond beschikbaar. Dat is naar schatting circa 20 hectare te veel. We overleggen met de gemeenten Aalsmeer en Westland om die gronden agrologistiek te bestem-

Arie N. van en Berg

Foto Gerrit van Alphen

men. Onder voorbehoud van bestemmingswijziging is in Naaldwijk een eerste perceel verkocht aan onderwijsinstelling Lentiz”, aldus Leeuwarden. “Door de teruglopende klokvolumes is er minder ruimte nodig om de klokprocessen uit te voeren. Het is lastig om daarvan verhuurbare handelsruimtes te maken. Ik probeer onze beschikbare ruimte een andere bestemming te geven en daarna te verhuren of te verkopen. Ook voor de vrijkomende locatie Bleiswijk bekijken we alternatieve bestemmingen”, stelt Leeuwarden.

van tomatenzaad, auteur van ’De Tomatentovenaar’ en

Kijk voor meer nieuws op www.hethelewestland.nl

vooral Westlander met een eigenzinnige kijk op de tuinbouwsector. De florale designers van Zuidkoop startten vorige week met het maken van de decoraties.

Foto: PR

muren moet je gelijk in strekkende meters denken. En daarna in volle kleuren, met grote halen. Wham, gelijk op de muur. Echt mooi!”

Opa’s en oma’s in het zonnetje Kwekerij SV.CO gaat de bewoners van woonzorgcentrum Sonnevanck in ‘s-Gra­venzande vanwege opa- en omadag in het zonnetje zetten. Deze feestdag is in het leven geroepen om aandacht te vragen van (klein)kinderen, om de opa’s en oma’s eens wat extra aandacht te geven. Deze actie wordt in combinatie met de activiteitencommissie van Pieter van Foreest georganiseerd op donderdagochtend 5 juni. Een aantal medewerkers van SV.CO zullen onder het genot van een bakje SV.COffee en SV.COokie, uitleg geven aan de bewoners over deze feestelijke dag. Omdat het WK voetbal bijna van start gaat, heeft SV.CO gekozen om de Kalanchoë ‘Piton’ cadeau te geven, een 2-kleurige oranje Kalanchoë. Met deze actie probeert SV.CO het goede voorbeeld te geven, om alle opa’s en oma’s een plant cadeau te doen.

Kunz en RedStar samen voor gezonde voeding Sterrenchef Niven Kunz (Restaurant Niven te Rijswijk) en smaakspecialist RedStar te De Lier hebben dinsdag 27 mei een samenwerkingsverband getekend. Niven zal speciaal voor RedStar recepten ontwikkelen waarvan de recepten op de website komen. Hiernaast is RedStar partner in de NIVEN 80/20 Kooktour en zal Niven zitting nemen in een denktank. RedStar focust zich op het telen, verpakken en verkopen van smaakvolle en tevens gezonde tomaten. Dit is exact de weg die Niven is ingeslagen en waar zijn 80/20-filosofie, van 80% groente en 20% vlees of vis, dan ook naadloos op aansluit: “’Ik vind groente geniaal om mee te koken. In mijn keuken gaan groenten altijd voor. Het is niet alleen lekker, het is ook nog eens gezond.” Om zijn nieuwe boek NIVEN 80/20 meer bekendheid te geven gaat Niven op een Kooktour door het hele land. Tijdens masterclasses in o.a. Den Haag, Amsterdam, Rotterdam en Utrecht leert de sterrenchef de gasten de kneepjes van het vak en na ontvangst van het kookboek kan men zelf thuis lekker aan de slag. Diverse RedStar producten zullen bij deze masterclasses te proeven zijn. Daarnaast nemen RedStar en Niven zitting in een denktank met als doel te innoveren door de jarenlange ervaringen simpelweg te combineren.


Het Hele Westland 4 juni 2014

Pagina 22

Betaalbare topkwaliteit Tijdelijke actie:

op allerlei accessoires! Kijk op bkkd.nl voor een volledig overzicht

Hooipolderweg 10 2635 CZ Den Hoorn, 06 81 43 41 42 (of 015 256 16 66) info@bkkd.nl www.bkkd.nl

Nieuwsgierig? Maak een afspraak voor een vrijblijvend én gratis advies over uw situatie. Wilt u 100% waar voor uw geld? Kijk op bkkd.nl of bel 06 81 43 41 42.

- huis Delſt wint ook op prijs!

Op zaterdag 7 juni in de witte tent voor de winkel

50% KOrting op de alle dames/heren Feest in straat schoenen en sandalen Voorberg schoenen ’s-Gravenzande

houdt open huis.€ 35,ALLe kinderschoenen

Een dakkapel van topkwaliteit hoeft niet duur te zijn. Dat bewijst BKKD dagelijks. Goed geisoleerd, mooi afgewerkt en vakkundig geplaatst in één dag. En bovenal, voor een eerlijke, scherpe prijs.

25% korting

de witte tent is terug!

25% KORTING

op alle greeploze SieMatic S-2 keukens! Bij aanschaf van een SieMatic Huis Delſt HuisMerk keuken ontvangt u een

KAST naar keuze CADEAU Dat mag de hoogst geprijsde kast zijn!

vraag naar de voorwaarden

alleen in de witte tent voor de deur. Wij zitten ook niet stil. Voorberg schoenen heeft de herenafdeling grondig verbouwd en houdt open huis! En daar hoort een feestje bij. Met gratis koffie, limonade en wat lekkers, voor alle kinderen een ijsje.

e

K e t s

t A A eL

! ! ! er

d

Ook ontvangt u extra spaarzegels bij aankoop van een paar najaarschoenen Merkschoenen zijn nog nooit zo goedkoop geweest! Als de kinderen naar school gaan, horen daar paar lekker lopende Vooreen goede schoenen bij. bent umodellen bij ons aan Veel stoere met het eengoede adres. worden opgemeten, knipoogAlle naarvoeten de volwassen schoenen/laarsjes. en u kunt ze uitproberen op de helling

wandelschoenen

Alle kindervoeten worden opgemeten VOOR VEEL LOOPPLEZIER NAAR:

Langestraat 247-251 • ’s-Gravenzande • Tel. (0174) 412377

Meer dan 40 badkameropstellingen

ZATERDAG 7 JUNI TUSSEN 10.00 EN 17.00 UUR

GROOTSTE COLLECTIE WANDoor EN VLOERTEGELS! D Rotterdamseweg 352 2628 AT DELFT Tel: 015 - 251 71 71

COMPRESSIEKOUSEN, BANDAGES EN BRACES

KEUKENS | BADKAMERS | WAND- EN VLOERTEGELS | HAARDEN | BOUWMATERIALEN

Showroom 2500m2

THERAPEUTISCH ELASTISCHE KOUSEN

www.koolschijn.nl

BANDAGES

BIJ EEN KOOPWONING NU

€ 2.500,-

buiten.

KLUSKORTING

Door

Wij helpen jou met klussen! Kies uit het ruime aanbod van Staedion koopwoningen voor een zeer aantrekkelijke prijs! Het klinkt te mooi om waar te zijn, toch is het echt zo. Als je nu een woning koopt bij Staedion ontvang je € 2.500,- kluskorting. Wil je hier meer over weten? Kijk dan op onze website en informeer naar de voorwaarden.

de 59 John Radeck€er12ka 5.000,- k.k. vraagprijs

buiten.

aangeb. 6 mahonie stoelen zgan kleur stofrngrijsblauw € 150,- 0623279740 aangeb. Villeroy & Boch PasadenarnSuikerpot + Melkkan echt mooi,zgan € 30,- 0623279740 aangeb. Golfset: ijzers 5/7/9rnPW / SW + wood5 Putter + Standingback € 60,- 0623279740 t.k. Diverse echte mooie schilderijen en getaxeerd door expert € 250,- 630814 t.k. Prachtige maar sierlijke koperen kan echt een plaatje € 35,- 630814 t.k. Rechterkant van gietijzer bankje kom hem halen € 15,- 630814 t.k. Twee Nieuwe Camouflagepakken 1 nieuw de ander bijna M L € 50,- 630814 t.k. Aanbieding mozaïek tafeltje met poes ingelegd afhaalprijs € 35,- 630814

BRACES OVERIGE HULPMIDDELEN VRAAG ONS GERUST OM ADVIES

AdervertentieIII_eind.indd 1

– Uniek fraai penthouse. – Gelegen op de 5de verdieping. – Eigen parkeerplaats. – Twee terrassen, waarvan het grootste terras van maar liefst ca. 70m². – De lift tot in uw eigen appartement! – Woonoppervlakte 145m². – Bouwjaar 2003. – Actieve VvE.

65 . enstraat 00,- k.k Van Dgieps rijs € 140.0 vraa

De Brink/Forellendaal

02-06-14 09:23

Sensationeel uitzicht over het Westland, Hoek van Holland en zelfs richting Rotterdam.

vraagprijs € 89.000,- k.k.

vraagprijs vanaf € 115.000 ,- k.k.

GRAT IS BEEN GEZO NDH E CHEC IDSK

Deze laagdrempelige manier geeft u binnen een paar minuten duidelijkheid hoe de conditie van uw benen is. Bel voor een afspraak 0174-24 73 86.

Stuwstraat 179

Voor het complete aanbod kijk op onze website.

bij Apotheek & Beauty Kerkplein 8 2681 BB Monster

www.jantjebeton.nl

Doe het samen met Staedion

Vraagprijs € 375.000,= k.k.

www.staedion.nl (070) 376 71 11

www.santen-gasille.nl Telefoon: 0174-297741

Eliasdreef 71 te Poeldijk


Het Hele Westland 4 juni 2014 Pagina 23

Kiwanis Westland Culinair in de startblokken

Deze hele maand! Van maandag t/m vrijdag

WK Super Sch nitzel

Het programma van het culinaire evenement Kiwanis Westland Culinair is definitief. De organisatie heeft zich ten doel gesteld de gasten versteld te doen staan van de heerlijke hapjes en de muzikale omlijsting op vrijdag 20 en zaterdag 21 juni op het gezellige Wilhelminaplein in Naaldwijk. Kiwanis Westland is trots op alle vrijwilligers, restaurants, muzikanten en alle sponsoren die het mogelijk maken geld in te zamelen voor drie goede doelen door u heerlijk eten en drinken te bieden. Voor welke goede doelen geniet u dit jaar?

Geserveerd met zigeunersaus, coleslaw & curly fries

15,50

p.p.

Reserveren T. 0174 - 244 843 of E. info@madestein.nl Madepolderweg 100 | Den Haag

www.madestein.nl Volg ons op facebook & twitter

Chinees Indisch Specialiteiten Restaurant

MDS JUNI14 111x135 FC.indd 2

Kanton Paleis

22-05-14

Julianastraat 2 Poeldijk, Telefoon 0174 - 248 008

Onb epe rkt wo kke n en dri nke n

Op 20 en 21 juni vindt de de editie plaats van Kiwanis Westland Culinair op het Wilhelmineplein in Naaldwijk. Elf lokale restaurants schotelen de bezoekers dan de lekkerste hapjes en drankjes voor en een keur aan muziekgezelschappen zorgt voor een vrolijke en zomerse sfeer. Kiwanis Westland, de serviceclub die dit succesvolle evenement al jaren organiseert, wil met het culinaire evenement niet alleen twee gezellige en smakelijke dagen verzorgen, maar vooral ook lokale goede doelen steunen. Dit 14:45 jaar zijn dat: Stichting Dreamnight, Trivium Lindenhof en Stichting Leergeld Westland.

dierenparken, zoals Diergaarde Blijdorp, gratis te openen voor chronisch zieke en gehandicapte kinderen en hun familieleden. Veel bedrijven, organisaties als Kiwanis Westland Culinair en mensen helpen en steunen de stichting. Iedereen helpt mee de kinderen om een onvergetelijke avond te bezorgen.

Blijdorp Het doel van ‘dreamnight at the zoo’, is om één avond per jaar de poorten van

Draagkracht Trivium Lindenhof, biedt specialistische jeugd- en opvoedhulp als opgroeien en

Kiwanis Culinair Westland wordt voor de achtste keer georganiseerd.

Archieffoto: PR

opvoeden niet meer vanzelf gaan. De doelgroep bestaat uit kinderen, jongeren en hun ouders. Ruim 750 vakkundige medewerkers bieden ambulante hulp, dagbehandeling en 24-uurs zorg aan ongeveer 2.500 cliënten per jaar. Kenmerkend voor de werkwijze van de organisatie is dat ze de draagkracht van de cliënten in hun eigen leefomgeving (gezin en sociale netwerk) willen versterken en hulp bieden die daarbij het beste aansluit.

Leergeld Volgens de Stichting Leergeld Westland verdienen alle kinderen een goede start. Met kansen om zich te ontplooien en zich sociaal te ontwikkelen. Lang niet alle kinderen krijgen die kansen. Hun ouders kunnen het lidmaatschap van een sportvereniging of een schoolreis niet (meer) betalen. Stichting Leergeld Westland biedt kinderen van 4-18 jaar de kans om te kunnen deelnemen aan binnen- en buitenschoolse activiteiten. Voor meer informatie: www.kiwanisculinair.nl.

Het wok menu buffet bestaat uit:

wokken; grillen; warm- fruit- en ijsbuffet, bier, huiswijnen, frisdranken en koffie. maandag t/m donderdag all-in € 22,50 p.p. 65+ € 20,50 p.p.

Proef de zomer Op Hodenpijl 1 zitting per avond - 6 dagen per week geopend Gantelplein 9, 2291 CW Wateringen. Tel. 0174 - 29 88 66

vrijdag t/m zondag all-in € 26,50 p.p. 65+ € 24,50 p.p.

Rijksstraatweg 20/22 Schipluiden www.ophodenpijl.nl 015 3801840

p Wij zijn geopend o g! a d r e t s k in P e 2 & 1e

Kinderen 3 t/m 11 jaar all-in 1.50 per jaar leeftijd.

juni menu VOOR € 15,-

Open vanaf 10.00 uur (maandag gesloten) Keuken sluit om 20.30 uur

Samen aan tafel met aandacht voor elkaar en het eten, dat is waar het om draait Op Hodenpijl. Pure smaken uit de streek en passend bij het seizoen. Daarom is ons menu elke week anders. Proef de smaken van het land, gerechten bereid met respect voor mens, dier en natuur. Maak kennis met het lekkerste uit de biologische keuken. Driegangen menu vanaf € 29,Groepsarrangementen vanaf 35,- (incl. drank)

Pisang goreng, mini loempia’s, koe lo kai, san chau kai (kip in zoetzure saus), Foe Yon Hai, Rijst/nasi of bami Argentijns restAurAnt AsAdo

(Alleen voor afhalen)

1 zitting per avond - 6 dagen per week geopend Gantelplein 9, 2291 CW Wateringen. Tel. 0174 - 22 06 10

Werken met wat de natuur ons geeft

www.KantonPaleIS.nl

Dagelijks geopend van 11.00 tot 22.00 uur

Pinksteren en Vaderdag geopend!

Live Music van donderdag t/m zondag

Een verfijnd Oosters Specialiteiten Restaurant

u All yo t! a e can rkt pe Onbe ten! i n ge e

U voelt zich vast meteen thuis in onze nieuwe ambiance en sfeervolle inrichting in Aziatische stijl. De oprechte gastvrijheid en de comfortabele zitplaatsen nodigen u uit om heerlijk lang te genieten. Bijzonder detail is ook dat u onze koks aan het werk kunt zien en bij de Sushi-bar zullen ze de Sushi en in het weekend ook de Sashimi, vers voor u klaarmaken. Onze creatieve meesterkoks kunnen niet alleen de meest verfijnde gerechten bereiden uit o.a. Szechuan, Peking, Canton, Mongolië, Japan en Indonesië, maar deze ook moeiteloos en nagenoeg oneindig combineren De Oosterse keuken biedt immers een enorme verscheidenheid aan smaken. Sinds jaar en dag vinden mensen in grote getale hun weg naar De Chinese Muur, idyllisch gelegen aan De Vliet, de waterweg die tweeduizend jaar geleden door de

Romeinen werd gegraven, niet ver van het centrum van Den Haag. Zij beschikt over een meer dan ruime restaurantruimte. Er is plaats voor zeker 350 mensen en, ook niet onbelangrijk, er is voldoende, gratis parkeergelegenheid. Maar toch is reserveren, zeker in het weekend en op de feestdagen, nodig teneinde teleurstelling te voorkomen. • • • • • • • •

Accommodatie tot 350 pers. Zakenlunches en –diners Diner-dansant A la carte Ruime parkeergelegenheid Recepties, bruiloften, feesten en verjaardagen Catering Party services Tevens afhalen mogelijk

Afha len is oo moge k lijk!

Grand Buffet onbeperkt genieten Het Grand Buffet is nu al legendarisch vanwege de enorme keuze. Er is een Soepbar en zijn verschillende buffetten zoals een Salade buffet, Horse d’oeuvre buffet, Oriëntaals warm buffet (Chinese, Indische en Thaise keuken), het grill buffet, de Sushi, de Sashimi en niet te vergeten het Japanse Tikpanyaki buffet. Ook is er genoeg keuze voor de vegetariërs. Zo is er een keur aan groentegerechten. Zijn er vegetarische loempia’s en heeft De Chinese Muur uiteraard de pisang goreng (ofwel gebakken banaan) het vegetarisch Oosterse gerecht bij uitstek. De vele visliefhebbers weten sedert jaren de weg naar De Chinese Muur te vinden met zijn uitstekende viskaart onder andere: zeebaars krabsalade, gerookte zalm, mosselen en gamba’s te vinden zijn.

Maandag t/m donderdag, vanaf 18.00 uur Volwassen Kinderen van 1 t/m 4 jaar (per leeftijd jaar) Kinderen van 5 t/m 12 jaar 65+ (niet op feestdagen) Vrijdag t/m zondag, vanaf 17.00 uur Volwassen Kinderen van 1 t/m 4 jaar (per leeftijd jaar) Kinderen van 5 t/m 12 jaar 65+ (niet op feestdagen)

€ 19,50 € 2,00 € 11,50 € 18,00

€ 22,50 € 2,00 € 13,50 € 20,50

Jan Thijssenweg 16, 2495 AH Den Haag Tel 070 - 399 27 76 / 399 82 26 Fax 070 - 319 12 88 www.chinesemuurdenhaag.nl (Drievliet nabij Ypenburg en Leidschenveen)

Na d verboe grote uw weer ing geop end


Het Hele Westland 4 juni 2014

50 personen gezocht die 4 weken w aan dit revolutionaire afslan

Pagina 24

Strakke buik kledingmaten minder in 4 weken! Strakke buik door de infrarood

Belly slimmingbelt l en gegarandeerd resultaat 1-2 kledingmaten minder in 4 weken! ®

100% meer vetverbranding in de

DOOR INFRAROOD DIEPTEWARMTE

50 personen gezocht die 4 weken willen meewerken aan dit revolutionaire afslanksysteem.

Geef je snel op.

Vol=vol

100% meer vetverbranding in de probleemzones.

Strakke buik Snel en gegarandeerd resultaat

Belly akke buik de infrarood Strakkedoor buik door de infrarood ®

Geef je snel op.

Slim met ‘Beter Belly’! Slim met ‘Beter Belly’! DOOR INFRAROOD DIEPTEWARMTE

mmingbelt

slimmingbelt en minder in 4 weken!

Vol=vol

50 personen gezocht die 4 weken willen meewerken aan dit revolutionaire afslanksysteem. 100% meer vetverbranding in de probleemzones.

deerd resultaat

Geef je snel op.

met ‘Beter Belly’! Kosten voor 4 weken van € 80,- voor € 59,

or de infrarood Kosten voor 4 weken van € 80,- voor € 59,95

Vol=vol

95

Bel 0174-638600 voor meer informatie

DE HEALTH & LIFESTYLE FITNESS CLUB VAN HET WESTLAND

er Belly’! Bel 0174-638600 voor meer informatie oor 4 weken van € 80,- voor € 59,

Warmoezenierstraat 19 • Woonboulevard • 2671 ZP NAALDWIJK • tel: 0174 638600 • www.tfe.nu

95

638600 voor meer informatie

€ 80,- voor € 59,95 eer informatie

Warmoezenierstraat 19 • Woonboulevard • 2671 DE HEALTH & LIFESTYLE FITNESS CLZ DE HEALTH & LIFESTYLE FITNESS CLUB VAN HET WESTLAND

t 19 • Woonboulevard • 2671 ZP NAALDWIJK • tel: 0174 638600 • www.tfe.nu

Warmoezenierstraat 19 • Woonboulevard • 2671 ZP NAALDWIJK • tel: 0174 638600 • www.tfe.nu

2e Pinkster dag oPen

Design meubels Van keuken tot zolDer gratis parkeren Auping plAzA | Beter Bed | dAily lunch | grAndo KeuKens KeuKenVision | KViK KeuKens | lAdelA trendy Wonen | KWAntum lAmpidee | leen BAKKer | profijt meuBel | pronto Wonen WoonstijlgAlerie | troost interieurs | Wooning

WOON BOULEVARD NAALDWIJK | WWW.WOONBOULEVARDNAALDWIJK.NL WBN Kranten adv. 145x170mm.indd 1

15-05-14 10:27


Het Hele Westland 4 juni 2014

@Westlandsebanen

Facebook.com/Westlandsebanen

Wij zijn op zoek naar een

STUDENT FUST CONTROLER (M/V) 10 -16 uur

Kijk voor meer informatie op VANDERBURG.NL Zwartendijk 13a 2671LL Naaldwijk T. (0174) 648 694 E. personeelszaken@vanderburg.nl

WestlandseBanen.nl Hét vacatureportaal van Het Hele Westland ✔ Direct online solliciteren

✔ Maak uw eigen account aan

✔ Sla favoriete vacatures op

✔ Vacatures op je smartphone

✔ Altijd de nieuwste vacatures

✔ Ontvang vacatures per email

Pagina 25

Kijk op www.jantjebeton.nl

& PARTNERS

In aanvulling op ons bestaande team zoeken wij een enthousiaste en gedreven:

Ervaren Relatiebeheerder Verzekeringen (40 uur) Functieomschrijving: Je bent als Relatiebeheerder Verzekeringen het aanspreekpunt voor onze relaties en daarnaast ben je verantwoordelijk voor: - Beheer van (particuliere) relaties, waarbij je de risico’s en behoefte van relaties analyseert en hierop een passend advies geeft; - Administratieve verwerking van mutaties; - Ondersteuning en advies in geval van schadeclaims; - Actief benaderen en bezoeken van prospects ten einde nieuwe klantrelaties aan te gaan. Uiteraard geldt voor alle werkzaamheden dat de belangen van de relatie centraal staan en leidend zijn. Profiel: Je hebt minimaal HBO werk- en denkniveau en bent in het bezit van of studerend voor de beroepskwalificaties Adviseur Basis, Schadeverzekering Particulier, Schadeverzekering Zakelijk, Inkomen en Zorgverzekering. Als Relatiebeheerder Verzekeringen beschik je over uitstekende communicatieve vaardigheden in woord en geschrift, werk je resultaatgericht, accuraat en zelfstandig. Ervaring met het softwarepakket DIAS en in het bezit zijn van of studerend voor overige beroepskwalificaties is een pré. Arbeidsvoorwaarden: Op basis van het pakket van werkzaamheden, bieden wij een uitstekend salaris in combinatie met bijpassende secundaire arbeidsvoorwaarden. Ben jij die nieuwe collega die ons team wil komen versterken? Stuur ons dan voor 9 juni 2014 een schriftelijke reactie of e-mail met CV naar: De Bruijn & Partners Assurantiën t.a.v. dhr. R. Zuidgeest (ronald@debruijnadvies.nl) Postbus 164, 2690 AD ’s-Gravenzande Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

H O RT I C U LT U R A L P R O J E C T S Omschrijving bedrijf HortiNed bv is een Westlands bedrijf, internationaal actief in de bouw van kassen, verwarmingsinstallaties en complete projecten. Actief in meerdere landen, maar met een focus op Frankrijk en Franstalige landen. Een van de kernactiviteiten van het het bedrijf is het in eigen beheer ontwerpen, uitwerken en realiseren van verwarmingsinstallaties. HortiNed is een jong en snel groeiend bedrijf waar de lijnen nog kort zijn, zowel binnen het bedrijf als met klanten. Er kan snel worden geschakeld op vraagstukken van klanten. Deze korte lijnen en directe contacten zijn de basis van de lange-termijn relatie met onze klanten.

Scholieren / Studenten / Schoolverlaters Met een ervaren team teelt Voort Kwekerij in ’s Gravenzande aan de rand van het Staelduinsebos trostomaten. Met passie voor de tuinbouw werken wij dagelijks met trots aan een kwalitatief product.

Omdat we groeien zijn wij op korte termijn op zoek naar een:

Wil jij wat bijverdienen?

Calculator / projectleider verwarming. Functie omschrijving Als calculator werk je samen met de verkoop de aanvragen en de offertes uit. Na de verkoop maak je de ontwerpen voor de installatie en bent direct betrokken bij de inkoop van de componenten. Tevens zorg je ervoor dat de materialen op de juiste wijze en tijd worden geleverd op de bouwplaats. Hierover heb je contact met leveranciers en onderaannemers. Internationale reizen kunnen onderdeel uitmaken van de werkzaamheden. Functie eisen De juiste kandidaten zijn ambitieus en hebben een hogere technische opleiding gevolgd, of hebben een middelbare technische opleiding gevolgd aangevuld met enkele jaren werkervaring. Mogelijk heb je al wat ervaring met tuinbouwinstallaties. Ervaring met Autocad is belangrijk en kennis van de Franse taal is een pre, maar geen must. Wij bieden HortiNed biedt je een uitdagende baan binnen een groeiend en internationaal actief bedrijf. Je krijgt een persoonlijke opleiding van zeer ervaren mensen in de tuinbouwsector. Je hebt een grote mate van eigen verantwoordelijkheid en werkt in een informele werksfeer. Samen met het bedrijf groeit je baan natuurlijk met je mee! Sollicitaties naar: info@hortined.nl, ter attentie van dhr. R. van Dijk

Voor zaterdag en in de vakanties zoeken wij gemotiveerde jongens en meisjes vanaf 14 jaar. Het werk is licht, de sfeer is goed en via het scholierenportaal geef je zelf aan welke dagen je beschikbaar bent. Met een bonusregeling en een jaarlijkse bbq belonen wij je voor je inzet! Geïnteresseerd? Ga naar www.gebroedersvandervoort.nl en vul online het sollicitatieformulier in. Wij nemen dan contact met je op. Locatie Van Rijckevorsellaan 6, 2691 NK te ’s Gravenzande vdvoort-adv-scholieren130x94.indd 1

3-6-2014 10:08:29

Javadoplant is dé eigenzinnige plantenexporteur uit het Westland. We hebben circa 45 medewerkers en behoren tot de WBE-groep; een sterke speler in de sierteeltbranche met meer dan 350 medewerkers. Vanuit een modern pand verzorgen we dagelijks de export van een hoogwaardig assortiment planten aan tuincentra, bloemenwinkels en groothandel in vele Europese landen. Ter versterking van ons verkoopteam zoeken wij een enthousiaste collega;

Wegens uitbreiding van onze werkzaamheden zijn wij, per direct, op zoek naar een

commercieel medewerker Bank & Verzekeringsbedrijf De (assurantie) werkzaamheden omvatten:         - Maken van klant afspraken voor de adviseurs. (agendavulling)   - Binnengekomen & uitgaande post verwerken.   - Verwerken, ordenen en archiveren van klantdossiers.   - Het digitale klantenbestand up to date houden.   - Gastvrij ontvangst van klanten met koffie/thee/drankje.   - Alle voorkomende werkzaamheden horend bij deze functie.   - Ervaring met het maken van berekeningen en afsluiten schadeverzekeringen. Wij zoeken iemand:   - In het bezit van WFT- Basis diploma.   - In het bezit van WFT- Schade diploma.   - Zelfstandig is in zijn/haar werkzaamheden.   - Goede contactuele eigenschappen heeft. Herken jij jezelf in dit profiel en ben je geïnteresseerd, neem dan contact op met   de heer H.A.J. Tebrugge, of mail een sollicitatiebrief naar: henk@mskgroep.nl

rechtsbijstand

mediation

makelaardij / taxaties

MSK Groep, Haven 17, 3143 BB Maassluis, tel.: 010 - 590 04 00

(SENIOR) ACCOUNTMANAGER FRANKRIJK M/v Heb jij het talent om de afzet te laten groeien door een aangename relatie aan te gaan met bestaande klanten en door nieuwe contacten uit te laten groeien tot vaste klanten? Deze interessante en uitdagende functie met persoonlijke en professionele groeimogelijkheden wacht op jou! Profiel: • Planten zijn je passie of je hebt een sterke affiniteit met de groene sector; • Je hebt een aantal jaren werkervaring in een soortgelijke commerciële functie; • Uiteraard spreek je goed Nederlands en uitstekend Frans; Bedrijfscultuur: De werkomgeving is modern, de sfeer is informeel en de ICT faciliteiten zijn uitstekend. Volop ruimte voor goede initiatieven. Je maakt deel uit van ons succesvolle verkoopteam Frankrijk. Kernwaarden van dit team zijn collegiaal, gepassioneerd en ambitieus. Solliciteren: Stuur je sollicitatiebrief met CV naar: hr@javadoplant.com Voor meer informatie over deze functie bel je naar: 0174-615 444 en vraag je naar Gert Woelderink, Hoofd Verkoop. Voor meer bedrijfsinformatie: www.javadoplant.com

Acquisitie n.a.v. deze vacature wordt niet op prijs gesteld.


Het Hele Westland 4 juni 2014

Pagina 26

UITNODIGING!

‘TERRASOVERKAPPINGSHOW’ UITNODIGING! VRIJDAG 6 EN ZATERDAG 7 JUNI

‘TERRASOVERKAPPINGSHOW’ 6 EN ZATERDAG 7 JUNI U NVRIJDAG

6% N U ARIEF

6% BTW-T

OP DE ARB

EID

EF B T W - TA R I OP DE ARB

EID

LAATUUVERRASSEN VERRASSEN IN HET LAAT IN HET NIEUWE ! ! NIEUWEBUITENLEVEN BUITENLEVEN

ShowroomShowroom Naaldwijk Naaldwijk Grote Woerdlaan Grote36c Woerdlaan 36c telefoon: (0174) 631125(0174) 631125 telefoon:

Zo deze 2 dagen ruimruim 8 oplossingen Zostaan staanerertijdens tijdens deze 2 dagen 8 oplossingen volledig uitgestald in het teken van vaste, schuifbare volledig uitgestald in het teken van vaste, schuifbare en Louvré terrasoverkappingen en wordt u verrast met en Louvré terrasoverkappingen en wordt u verrast met heerlijke culinaire hapjes welke door een plaatselijke heerlijke hapjes welke door een plaatselijke chefkok opculinaire een ‘Green Egg’ worden bereid. Buitenleven, chefkokontspannen, op een ‘Green Egg’ worden bereid. Buitenleven, comfort, genieten… en dat allemaal lekker comfort, thuis in uwontspannen, eigen tuin. genieten… en dat allemaal lekker

www.vitrona.nl

www.vitrona.nl

thuis in uw eigen tuin. •V old par oend k e • K • Veerge ind o le de perholdoengenhe alle arkek de id v • K rkleienesrgoeor ind t l er en egen

de

hei alle hoek d rkle voo ins r ten

Vrijdag 6 juni 09:00 - 17:00 uur

Vrijdag 6 juni 09:00 - 17:00 uur

ZONWERING

KOZIJNEN

Zaterdag 7 juni 10:00 – 17:00 uur

Zaterdag 7 juni 10:00 – 17:00 uur

TERRASOVERKAPPINGEN

Hhw 2014 06 04  
Hhw 2014 06 04